facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020

Κοροναϊός: Αρνητικά τα τεστ στον 35χρονο κρατούμενο του Κορυδαλλού

Αρνητικός στον κοροναϊό COVID-19, είναι τελικά ο 35χρονος Λίβυος κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού, η περίπτωση του οποίου είχε προκαλέσει συναγερμό στην γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής και στον ΕΟΔΥ, καθώς το πρώτο τεστ που του έγινε χτες το απόγευμα, έδειξε ότι ήταν «οριακά θετικός».

Όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο από την ΓΓΑΠ, και τα δύο επαναληπτικά τεστ που έγιναν σήμερα στον κρατούμενο, τα οποία που πραγματοποιήθηκαν στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ήσαν αρνητικά.

Σημειώνεται ότι χθες 23/6/2020, η εξέταση του πρώτου δείγματος στο Ιπποκράτειο Γ.Ν. Αθηνών, ήταν θετική και για το λόγο αυτό ο αλλοδαπός μεταφέρθηκε σε ειδικό θάλαμο του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» για περαιτέρω εξετάσεις. Άμεσα εφαρμόσθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα στο Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι σύμφωνα με τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα και τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. (καραντίνα κρατουμένων και προσωπικού, απολυμάνσεις, λήψη δειγμάτων για εξέταση κ.λπ.).

«Με τον στρατηγικό μας σχεδιασμό στον τομέα της ενίσχυσης του επιπέδου της υγείας στα Καταστήματα Κράτησης, καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19, τόσο κατά την περίοδο της καραντίνας, όσο και κατά τη σταδιακή άρση των μέτρων, ελήφθησαν έγκαιρα, συντονισμένα και αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα προς τον σκοπό της αποφυγής επιβεβαιωμένου κρούσματος εντός των φυλακών», επισημαίνεται από την γενική γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Μετά τα τελικά αρνητικά αποτελέσματα έληξε ο συναγερμός και η καραντίνα στην Β’ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, ενώ ο 35χρονος παραμένει για νοσηλεία, λόγω άλλου σοβαρού προβλήματος υγείας, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Αρνητικά τα τεστ στον 35χρονο κρατούμενο του Κορυδαλλού"

Στους 191 οι νεκροί από Covid-19 στην Ελλάδα

Στους 191 οι θάνατοι στη χώρα μας από τον κορονοϊό, καθώς σήμερα μια γυναίκα 64 ετών έχασε τη ζωή της δίνοντας μάχη με τη θανατηφόρο νόσο.

Η γυναίκα νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Κομοτηνής και έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.

Νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 8 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας. Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ ενώ 8 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Κατά τις πληροφορίες, από τα 8 νέα κρούσματα, τα 3 προέρχονται από τη Ροδόπη, το ένα από τη Μεσσηνία, επίσης ένα στην Αττική και ένα στην Αλεξανδρούπολη και 2 εισαγόμενα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στους 191 οι νεκροί από Covid-19 στην Ελλάδα"

Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις, θα προασπίσουμε τα δικαιώματά μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στις 18.00 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ. Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, τονίστηκε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα θα είναι διαρκής όπως εκδηλώθηκε -με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- και τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Borrell. 



Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στις Καστανιές, ο κ. Borrell σημείωσε ότι είναι καθήκον του να επισκέπτεται την Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

«Εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Κατά την έναρξη της συνάντηση οι κ. Μητσοτάκης και Borrell είχαν τον παρακάτω διάλογο: 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι ιδιαιτέρως που σας υποδέχομαι στην Ελλάδα και στο πρωθυπουργικό γραφείο, και είμαι ικανοποιημένος που είχατε την ευκαιρία να επισκεφτείτε σήμερα το πρωί τον Έβρο, τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας. Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα παραμένει αφοσιωμένη στην προστασία και διασφάλιση των συνόρων μας και θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μία φορά την εκτίμησή μου προς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που έχουμε λάβει στο πλαίσιο αυτού του περίπλοκου εγχειρήματος. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που είχατε την ευκαιρία να δείτε ιδίοις όμμασι τι ακριβώς σημαίνει αυτό, και να επισκεφτείτε μια γωνιά της Ελλάδας, η οποία είναι πανέμορφη αλλά δεν δέχεται συχνά πολλούς επισκέπτες. Σας καλωσορίζω και πάλι και προσβλέπω σε μία πολύ εποικοδομητική συζήτηση.

20-06-24_0010__DPC8307




Josep Borrell: Ευχαριστώ πολύ κ. Πρωθυπουργέ, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αποτελεί χαρά για μένα να βρίσκομαι εδώ στην Αθήνα. Είχα ένα εξαιρετικό πρωινό σήμερα συνοδευόμενος από τον φίλο Υπουργό Εξωτερικών. Αποτελεί χαρά, τιμή αλλά και καθήκον μου η παρουσία μου εδώ, καθώς στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ήσασταν πολύ σαφής σχετικά με την κατάσταση. Από την πλευρά μας ήμασταν επίσης πολύ σαφείς, ελπίζω, εκφράζοντας όχι απλώς την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αλλά τη δέσμευση προς την Ελλάδα, προκειμένου να προστατευτεί η κυριαρχία σας, τα εξωτερικά σας σύνορα, τα οποία -όπως είπα σήμερα το πρωί- αποτελούν εξωτερικά σύνορα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνδράμαμε, στηρίξαμε την Ελλάδα στη διάρκεια των τελευταίων γεγονότων και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. Γνωρίζω ότι γίνονται πολλές υπερπτήσεις, κάποιες έγιναν ακόμη και σήμερα στα νησιά αλλά ακόμη και στην ηπειρωτική χώρα, ότι είχαμε το έντονο πρόβλημα με τις γεωτρήσεις που θίγουν την κυριαρχία σας και ήθελα να έρθω αυτοπροσώπως -θα ερχόμουν ούτως ή άλλως, αλλά μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για περισσότερους λόγους- για να εκφράσω αυτή τη δέσμευση και τη στήριξη. 

20-06-24_0029__DPT8288




Ταυτόχρονα όμως συζητήσαμε με τον Υπουργό Εξωτερικών για την ανάγκη εδραίωσης ενός ελάχιστου επιπέδου εμπιστοσύνης και διαλόγου με την Τουρκία για να σταματήσει αυτή η κλιμάκωση. Η Ελλάδα είναι ίσως το κράτος μέλος (της ΕΕ) που έχει το μεγαλύτερο συμφέρον από οποιοδήποτε άλλο να υπάρχουν καλές σχέσεις με την Τουρκία, και θεωρώ ότι πρέπει να συνεργαστούμε, για να επιτύχουμε τον σκοπό αυτό και να επανέλθουμε σε μια νέα κανονικότητα, όπως θα τη χαρακτηρίζαμε σήμερα, δηλαδή να επιστρέψουμε στην παλιά κανονικότητα. Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, ότι με μεγάλη χαρά θα συμβάλλουμε προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς μία από τις σημαντικότερες δεσμεύσεις που έχω αναλάβει είναι η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία, η προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και λέγοντας Ευρωπαϊκή Ένωση φυσικά πρωτίστως εννοώ την Ελλάδα και την Κύπρο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Και όπως τονίσατε, εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Επαναλαμβάνω ότι είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται αντιμέτωπες με μία κατάσταση στην οποία παραβιάζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε μια εποικοδομητική συζήτηση και προσβλέπω πάντα στη δική σας συνεισφορά αναφορικά με την επίλυση μιας, αντικειμενικά, πολύπλοκης κατάστασης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης, από ελληνικής πλευράς, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Πολιτικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Κυριάκος Λουκάκης, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουράνη και η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.

20-06-24_0021__DPT8145

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα: Σταματήστε τις προκλήσεις, θα προασπίσουμε τα δικαιώματά μας"

Κανονικά αύριο τα δρομολόγια του Τραμ -Ανεστάλη η στάση εργασίας

Κανονικά θα κινηθούν αύριο οι συρμοί του τραμ μετά την απόφαση των εργαζομένων του για αναστολή της τετράωρης στάσης εργασίας (από 12.00 έως 16.00).

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων Τραμ προχώρησαν στην απόφαση αυτή (προσωρινή αναστολή) κατόπιν επικοινωνίας που είχαν με τη διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, όπου και ορίστηκε συνάντηση για την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να συζητήσουν τα αιτήματά τους (ΣΣΕ, προσλήψεις εργαζομένων κλπ).

Να σημειωθεί πως τις παραπάνω ώρες δεν θα λειτουργήσουν τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ λόγω της στάσης εργασίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ενώ δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια της γραμμής 3 του Μετρό στο τμήμα Δουκ. Πλακεντίας: – Αεροδρόμιο και αντίστροφα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά αύριο τα δρομολόγια του Τραμ -Ανεστάλη η στάση εργασίας"

Δημόσιος υπάλληλος ζήτησε από κωφό να κλείσει ραντεβού τηλεφωνικά

Ένα πρωτοφανές περιστατικό καταγγέλλει ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ του Νομού Καβάλας, ο οποίος σύμφωνα με επιστολή που δημοσιεύεται στο kavalapost.gr, υπάλληλος δημόσιας υπηρεσίας ζήτησε άτομο με αναπηρία να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού παρότι ήταν κωφός.

«Θεωρούμε απαράδεκτες τέτοιου είδους συμπεριφορές σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως αναπηρίες και θα έπρεπε να τηρείται απαρέγκλιτα η προτεραιότητα χωρίς αμφισβήτηση, στοχοποίηση και στιγματισμό», σχολιάζει ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ Νομού Καβάλας.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου:

«Ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑμεΑ ν. Καβάλας με την παρούσα επιστολή εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για τη μη εξυπηρέτηση κωφού μέλους του κατά προτεραιότητα όπως ορίζεται από την κείμενη νομοθεσία λόγω των συνεχιζόμενων μέτρων που εφαρμόζουν κάποιες υπηρεσίες του δημοσίου, όπως η Διεύθυνση Συγκοινωνιών ΠΕ Καβάλας.

Το πρωί της Δευτέρας 22/6/2020, κωφό μέλος μας, επισκέφτηκε τη συγκεκριμένη υπηρεσία προκειμένου να εκδώσει πινακίδες για το όχημά του. Ο υπάλληλος της υπηρεσίας του απαγόρευσε να εισέλθει και του είπε να κλείσει τηλεφωνικό ραντεβού σε ένα τηλεφωνικό νούμερο, αδιαφορώντας για το ότι ο πολίτης είναι κωφός.

Αμέσως μετά επισκέφθηκε τα γραφεία του συλλόγου μας και ζήτησε την δική μας διαμεσολάβηση για να επιλυθεί το πρόβλημα που είχε προκύψει. Οι προσπάθειες που καταβάλαμε στη διάρκεια του πρωινού και για 1,5 ώρα δυστυχώς απέβησαν άκαρπες.

Έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με την γραμματεία του Αντιπεριφεριάρχη ΠΕ Καβάλας κου Αντωνιάδη, καταφέραμε επιτέλους να μιλήσουμε με τον προϊστάμενο Διεύθυνσης Συγκοινωνιών όπου μας εξήγησε ότι λόγω των καθυστερημένων ραντεβού ΔΕΝ γίνεται να δοθεί προτεραιότητα και ότι θα έπρεπε να κλείσει ραντεβού στο τηλέφωνο 2513503497, αλλά η γραμμή βούιζε συνεχώς καθ΄ ολη την διάρκεια του πρωινού.

Εκ των υστέρων ενημερωθήκαμε ότι το τηλέφωνο των ραντεβού λειτουργεί από τις 8 έως τις 9 το πρωί.

Θεωρούμε απαράδεκτες τέτοιου είδους συμπεριφορές σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πάσης φύσεως αναπηρίες και θα έπρεπε να τηρείται απαρέγκλιτα η προτεραιότητα χωρίς αμφισβήτηση, στοχοποίηση και στιγματισμό.

Καλούμε όλους τους αρμοδίους να εξασφαλίσουν το δικαίωμα των ΑμεΑ την άμεση εξυπηρέτησή τους στις δημόσιες υπηρεσίες και να μην μας αναγκάζουν να προβαίνουμε σε καταγγελίες για να επιτευχθεί το αυτονόητο».

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημόσιος υπάλληλος ζήτησε από κωφό να κλείσει ραντεβού τηλεφωνικά"

Νέες αντιφάσεις Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική – «Δεν με απείλησε ο Σαμαράς», παραδέχθηκε τελικά

Σε νέες αντιφάσεις φέρεται να υπέπεσε ο πρώην αναπληρωτής Δικαιοσύνης  του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατά τη διάρκεια της ακρόασής του από την προανακριτική επιτροπή της βουλής, σύμφωνα με όσα διέρρευσαν από πηγές της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα, επικαλούμενος για μια ακόμα φορά κόπωση, ζήτησε τη διακοπή της κατάθεσής του. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα έσπευσε να μιλήσει στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, δηλώνοντας πως τα δύο κόμματα διαστρεβλώνουν τις θέσεις του.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος στην κατάθεσή του ισχυρίστηκε ότι ο κ. Σαμαράς, είχε συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τους κκ. Φιλιππάκη, Τάρκα, Μιωνή και  Παπασταύρου. Ωστόσο, όταν του επισημάνθηκε από βουλευτές της ΝΔ πως κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από πουθενά, ο κ. Παπαγγελόπουλος έσπευσε να ανακαλέσει, επικαλούμενος την… ασθενή του μνήμη.
Στη συνέχεια ο πρώην αναπληρωτής υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι συναντήθηκε στο σπίτι του Αντώνη Σαμαρά με τον πρώην πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον ίδιο ο κ. Σαμαράς του ζήτησε να βοηθήσει τον Σταύρο Παπασταύρου μέσω της Ελένης Τουλουπάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγγελόπουλος ανέφερε πως «με πήρε τηλέφωνο ο Σαμαρας, ήταν το 2016 μπορεί και το 2015, πάντως ήμουν αναπληρωτής υπουργός», υποστηρίζοντας πως ο πρώην πρωθυπουργός του ζήτησε να μεσολαβήσει στην κυρία Ελένη Τουλουπάκη που είχε χρεωθεί την υπόθεση Παπασταύρου.
Ωστόσο, οι βουλευτές της ΝΔ εξήγησαν ότι η κυρία Τουλουπάκη έγινε εισαγγελέας Διαφθοράς το 2017.
Ανασκευάζοντας ο κ. Παπαγγελόπουλος ισχυρίστηκε ότι τελικά η κυρία Τουλουπάκη ανέλαβε την υπόθεση ως βοηθός του Οικονομικού Εισαγγελέα.
Και πάλι όμως οι βουλευτές της ΝΔ του υπενθύμισαν πως η Ε. Τουλουπάκη ανέλαβε βοηθός του κ. Αθανασίου το 2016, ενώ η υπόθεση είχε αποσταλεί από τον κ. Αθανασίου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών από τον Σεπτέμβριο του 2015. «Δεν θυμάμαι», αναφώνησε τελικά ο Δ. Παπαγγελόπουλος,
Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος:
Ι. Μπούγας: Είναι δυνατόν να μην θυμάστε ημερομηνίες για κάτι τόσο σημαντικό;
Δ. Παπαγγελόπουλος: Πόσα χρόνια έχουν περάσει, κ. Πρόεδρε; Το έχει δεχθεί ο κ. Σαμαράς αυτό δημόσια ότι πήγα σπίτι του. Είχε βγει μάλιστα μετά από 45 μέρες που είχα κάνει αναφορά σε αυτή τη συνάντηση και είχε πει ότι εγώ δήθεν πήγα σπίτι του από μόνος του για να του πουλήσω εκδούλευση
Μπούγας: Σας παρακαλώ, συνεχίστε, κύριε Παπαγγελόπουλε. Ηρεμία.
Δ.Παπαγγελόπουλος: Έχουν περάσει πολλά χρόνια. Δεν θυμάμαι ημερομηνίες. Είναι δυνατόν να κρατάω ημερολόγιο; Σταματώ εδώ γι αυτό το θέμα γιατί έχω συγχυστεί επειδή από τους Βουλευτές που μόλις πετάω μια αλήθεια μου ορμάνε. Σταματώ και θα δω τι άλλο θα πω.

«Η ατζέντα» και η «Ωδή στη δικαιοσύνη»

Ο κ. Παπαγγελόπουλος δήλωσε πως είναι πολέμιος «στους ψεύτες και στους απατεώνες».
«Βεβαίως κι έχω τη δική μου ατζέντα! Η ατζέντα μου είναι αυτή για την οποία ο τότε πρωθυπουργός κ. Τσίπρας με εμπιστεύθηκε κι αυτήν την ατζέντα μου ανέθεσε να διεκπεραιώσω, δηλαδή την καταπολέμηση της διαπλοκής και όχι τη συγκάλυψή της. Υπουργός κατά της Διαφθοράς ήμουν. Βεβαίως κι είχα ατζέντα. Αυτή η ατζέντα ήταν γνωστή, την ήξερε ο Τσίπρας και την ενέκρινε. Και εμένα ποτέ ο Τσίπρας μου είπε τίποτα, ούτε ο Παππάς μου είπε», φέρεται να ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής.
Δήλωσε πως εκτιμά ότι η συνομιλία που προσκόμισε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή, μπορεί και να έχει υποστεί «κοπτοραπτική». Ωστόσο ανέφερε πως πολλές φορές είπε ότι η συνομιλία αυτή αποτελεί «ωδή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», διότι δείχνει πως ούτε εκείνος ούτε η Ελένη Τουλουπάκη ήταν δυνατό να λειτουργήσουν υπό κηδεμονία.
Αντιθέτως, υποστήριξε πως  το ηχητικό απόσπασμα, αν κάποιον αποκαλύπτει πλήρως, αυτός είναι ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνή «που ζητούσε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να φωνάξει την Τουλουπάκη και να της ζητήσει να σταματήσει να κυνηγά τον επιχειρηματία, υποσχόμενος ότι θα φέρει επενδύσεις στην Ελλάδα».
«Ποιος εκβιάζει ποιον, κύριοι, σ’ αυτή την ιστορία; Ο κ. Παππάς θα τα εξηγήσει όλα αυτά και ήδη άρχισε να τα λέει ο άνθρωπος», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
«Ο Μιωνής ευθέως ζητούσε παρέμβαση ώστε να πιεστεί η Τουλουπάκη. «Είναι τρελό. Δεν ξέρω τι θέλουν να κάνουν οι εισαγγελείς. Νομίζω, δεν κάνουν πίσω”, ακούγεται να λέει ο Μιωνής. Αυτό είναι ωδή στην ανεξαρτησία και την ακεραιότητα των εισαγγελέων», σχολίασε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και προσέθεσε: «Ακούγεται στο ηχητικό ότι οι εισαγγελείς «δεν κάνουν πίσω”. Τι σημαίνει αυτό, κύριοι; Ότι οι εισαγγελείς δρουν ανεξάρτητα, έχουν χαράξει τη δική τους πορεία, σωστή ή λάθος, αλλά σύμφωνα με τον νόμο, όπως τον ερμηνεύουν».
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης δεν παρέλειψε, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπογραμμίσει ότι τα λεχθέντα του Σάμπυ Μιωνή αποτελούν «μια αδιάψευστη απόδειξη ότι η κυρία Τουλουπάκη δεν ελέγχεται ούτε από τον Παπαγγελόπουλο ούτε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ότι όλα αυτά που της αποδίδονται σε αυτήν την ιστορία είναι ψέματα, συκοφαντίες και μεθοδεύσεις για να εξαγνιστούν τα σκάνδαλα».
«Από το ηχητικό, η Τουλουπάκη φέρεται να λέει στον Παπαγγελόπουλο, φέρεται να λέει στον Τσίπρα -με τα λεγόμενα ή με τη συμπεριφορά της- «κι εμένα τι με νοιάζει;”. Ωδή στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης! Στείλτε την Τουλουπάκη στο δικαστήριο!», είπε σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Στο πλευρό μου ο Τσίπρας και ο Παππάς

Οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος τον ανάγκασαν να ζητήσει τη διακοπή της διαδικασίας, υποστηρίζοντας πως νιώθει κόπωση.
Ωστόσο, λίγο αργότερα, αποχωρώντας από την προανακριτική επιτροπή, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος σχολίασε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες τις διαρροές που τον φέρουν να παίρνει αποστάσεις από τον Νίκο Παππά.
«Διαβάζω ότι ο Παπαγγελόπουλος άδειασε τον Τσίπρα. Ότι ο Τσίπρας άδειασε τον Παπαγγελόπουλο. Λένε ότι με εγκατέλειψαν. Όμως ο Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς έχουν σταθεί σε όλες τις δύσκολες ώρες μου και ενθαρρύνουν και τη σύζυγό μου. Αυτοί είναι οι αριστεροί. Είναι άνθρωποι», είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
«Αν διαβάσει κανείς προσεκτικά και χωρίς εμπάθεια το απόσπασμα της συνομιλίας Παππά-Μιωνή, θα καταλάβει ότι ο κ. Παππάς ενεπλάκη στην υπόθεση με παρέμβαση του Νετανιάχου και αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κι εγώ, δεν του καθίσαμε του κυρίου Μιωνή. Και δεν του καθίσαμε μολονότι εκείνος απειλούσε και εκβίαζε», είπε επίσης ο πρώην υπουργός.

«Δεν με απείλησε» ο Σαμαράς

Ερωτηθείς για τη συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, ο κ. Παπαγγελόπουλος υποστήριξε ξανά ότι είπε τον είχε καλέσει στην οικία του ο κ. Σαμαράς και του ζήτησε να βοηθήσει τον κ. Παπασταύρου, αλλά αυτός του αρνήθηκε ότι θα επιχειρήσει τέτοια παρέμβαση. «Του είπα, ξέχνα το Αντώνη. Εντάξει Μίμη, μου είπε. Άλλωστε τη Μαρέβα πληρώνω. Αυτηνής είναι φίλος, μου είπε ο Σαμαράς», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός είπε επίσης: «Εγώ ακόμα και στον Σαμαρά θέλω να είμαι δίκαιος. Η σχέση που είχαμε με τον κ. Σαμαρά για πολλά χρόνια, του επέτρεπε να μιλήσουμε για οτιδήποτε. Δεν με απείλησε, δεν με εκβίασε. Μου είπε Μιμάκο, σε παρακαλώ πολύ για τον Παπασταύρου. Του απάντησα: δεν γίνονται αυτά Αντώνη μου. Και επιπλέον και να το έκανα εγώ, η κ. Τουλουπάκη, δεν μασάει».

ΝΔ: Ηχηρή παραδοχή για Σαμαρά

Κύκλοι της ΝΔ σχολιάζουν τα όσα δήλωσε σήμερα ο κ. Παπαγγελόπουλος: «Μετά την ηχηρή παραδοχή του πως «ο Αντώνης Σαμαράς δεν με πίεσε και δεν παρενέβη” και κατόπιν συνεχών αντιφάσεων, ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, πιστός στο δόγμα του «όταν ζορίζομαι επικαλούμαι κόπωση”, ζήτησε εκ νέου διακοπή. Έχοντας υποπέσει σε ηχηρές αντιφάσεις ως προς τη συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά και υπό την πίεση των λογικών ερωτήσεων που προέκυψαν εκ νέου, θέλησε να αποχωρήσει. Το κατενάτσιο του Παπαγγελόπουλου συνεχίστηκε και σήμερα προφανώς επειδή έχει φοβηθεί τις συνέπειες των παλινωδιών και των ψεμάτων του».

Κίνημα Αλλαγής: «Ούτε τον οίκτο μας»

«Ούτε τον οίκτο μας δεν αξίζει ο υπό διερεύνηση πρώην υπουργός! Ψέματα, αντιφάσεις και λάσπη ακόμη κι αυτή την ύστατη στιγμή ενώπιον της Επιτροπής», σχολιάζουν κύκλοι του Κινήματος Αλλαγής και παρατηρούν:
«Από την στιγμή της αποκάλυψης του παρακράτους του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν σε γελοίους αντιπερισπασμούς.
Ο Δ. Παπαγγελόπουλος πνίγηκε σήμερα στην ίδια του την πλεκτάνη. Και όταν ρωτήθηκε για τα πραγματικά περιστατικά της περιθρύλητης συνάντησής του με τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επήλθε η κατάρρευση και η σιωπή».
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες αντιφάσεις Παπαγγελόπουλου στην Προανακριτική – «Δεν με απείλησε ο Σαμαράς», παραδέχθηκε τελικά"

Τούρκος Αντιπρόεδρος: Σκίσαμε τους χάρτες στη Μεσόγειο – Γράφουμε ιστορία στη Λιβύη

"Έχουμε καταστρέψει τα παιχνίδια που παίζονται και τις παγίδες που στήνονται"

Στη Μεσόγειο σκίσαμε τους χάρτες που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα, γράφουμε ιστορία στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε ομιλία του σε εγκαίνια στο Γιόγκατ της Τουρκίας.

Υποστήριξε περαιτέρω ότι έχουν καταστρέψει τα παιχνίδια που παίζονται και τις παγίδες που στήνονται στη Λιβύη, λέγοντας ότι αυτή που θα καθορίσει το ειρηνικό μέλλον της Λιβύης είναι η νόμιμη γραμμή του διεθνούς δικαίου.

ΚΥΠΕ/offsite
Διαβάστε Περισσότερα » "Τούρκος Αντιπρόεδρος: Σκίσαμε τους χάρτες στη Μεσόγειο – Γράφουμε ιστορία στη Λιβύη"

Κορωνοϊός: Οκτώ νέα κρούσματα στη χώρα μας

Οκτώ νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων είναι: 3 στη Ροδόπη, 1 στη Μεσσηνία, 1 στην Αττική, 1 στην Αλεξανδρούπολη και 2 εισαγόμενα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.310, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

730 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.848 (55.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

8 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 61 ετών. 1 (12.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 118 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.



exelixi24


Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 190 θανάτους συνολικά στη χώρα. 60 (31.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

diaspora24


Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Οκτώ νέα κρούσματα στη χώρα μας"

Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ: Ξεκίνησαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ανοσία στον κορονοϊό

Δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ανίχνευση αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2, με στόχο την αποτύπωση του ποσοστού ανοσίας του πληθυσμού, ξεκίνησε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Στο πλαίσιο της πρώτης δράσης, η αιμοληψία πραγματοποιήθηκε από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) στο Παράρτημα ΑμεΑ Δυτικής Αττικής και συγκεκριμένα στο προσωπικό της δομής.

Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ η ανίχνευση αντισωμάτων μέσω δειγματοληψιών θα συνεχιστεί με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης της πανδημίας και την προάσπιση της δημόσιας Υγείας.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κινητές Ομάδες ΕΟΔΥ: Ξεκίνησαν οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ανοσία στον κορονοϊό"

O ΕΦΕΤ ανακαλεί ρολό κοτόπουλο με μπέικον και τυρί

Ρολό κοτόπουλο με μπέικον και τυρί ανακαλεί από την αγορά ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα ο ΕΦΕΤ και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια ελέγχων προέβη σε δειγματοληψία κατεψυγμένου παρασκευάσματος από κρέας πουλερικών που προορίζεται να καταναλωθεί μαγειρεμένο. Στο συγκεκριμένο δείγμα διαπιστώθηκε η παρουσία του παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.

Το προϊόν διανέμεται από την εταιρεία ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ (υποκατάστημα MyMarket), με την εμπορική ονομασία «ΠΕΔΙΝΕΣ ΦΑΡΜΕΣ ΡΟΛΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΜΠΕΪΚΟΝ ΚΑΙ ΤΥΡΙ» με ημερομηνία παραγωγής 18/11/19 και ημερομηνία λήξης 18/11/20.

Παράγεται και συσκευάζεται στην ΕΕ από την εταιρεία Pimel Trading ltd., (Vasil Aprilov Blvd. 157, Plovdiv, Βουλγαρία).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα, καλεί τους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το συγκεκριμένο προϊόν, να μην το καταναλώσουν.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "O ΕΦΕΤ ανακαλεί ρολό κοτόπουλο με μπέικον και τυρί"

«Χαράτσι» στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πάνω από 11 ετών

Χαράτσι μπαίνει στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, σε αυτά που εισάγονται από το εξωτερικό και είναι ηλικίας πάνω από 11 ετών. Τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οφείλεται στις οδικές μεταφορές έθεσε ως βασικό στόχο του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, η Αλεξάνδρα Σδούκου, γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ 100,3 τόνισε πως είναι παράδοξο να επιδοτούμε ηλεκτροκίνητα οχήματα και από την άλλη να επιτρέπουμε την αθρόα εισαγωγή παμπάλαιων οχημάτων στην χώρα μας.

Για αυτό σημείωσε ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει την εισαγωγή στη χώρα μας μεταχειρισμένων οχημάτων άνω των 15 ετών και θεσπίζει περιβαλλοντικό τέλος τεσσάρων χιλιάδων για εισαγόμενα αυτοκίνητα ηλικίας 11 έως 15 ετών.

Αναφερόμενη ειδικά στην ηλεκτροκίνηση, τόνισε ότι θα δοθούν φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις, όπως σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα, για την εγκατάσταση φορτιστών ενώ έχει ζητηθεί από του Δήμους τους επόμενους μήνες να εκπονήσουν σχέδιο για τη χωροθέτηση των φορτιστών.

Το νομοσχέδιο για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Σκοπός του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση είναι:

α) η μεγαλύτερη διείσδυση στη χώρα των οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών στο πλαίσιο της Ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 20ης Ιουλίου 2016 με τίτλο «Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την κινητικότητα των χαμηλών εκπομπών», σύμφωνα με την οποία είναι ανάγκη οι εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων από τις μεταφορές που βλάπτουν την υγεία και το περιβάλλον να μειωθούν δραστικά χωρίς καθυστέρηση.

β) η ανάπτυξη δημοσίως διαθέσιμων υποδομών επαναφόρτισης.

γ) η διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου της αγοράς ηλεκτροκίνησης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που είναι σε διαβούλευση:

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θεσπίζει θεσμικά, διοικητικά, χρηματοδοτικά και άλλα οικονομικά κίνητρα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί από το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (Ε.Σ.Ε.Κ.) για την κινητικότητα χαμηλών εκπομπών, όπως η διείσδυση μέσων μεταφοράς που χρησιμοποιούν εναλλακτικά καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια και η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και λοιπές δράσεις που σκοπό έχουν να μεταβάλουν την τεχνολογική διάρθρωση και το μείγμα καυσίμων στον εν λόγω τομέα για τη μετάβαση προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.O Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ο κατά περίπτωση αρμόδιος Υπουργός με αποφάσεις τους, δύνανται να προκηρύσσουν δράσεις για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και των ηλεκτρικών οχημάτων μέσω οικονομικών κινήτρων για την αγορά ή μίσθωση κάθε τύπου αμιγώς Η/Ο ή υβριδικών Η/Ο εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50γρCO2/χλμ, καθώς και μέσω οικονομικών κινήτρων για την προμήθεια και εγκατάσταση σημείων επαναφόρτισης Η/Ο. Με τις αποφάσεις αυτές καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις για τη λήψη των οικονομικών κινήτρων, οι δικαιούχοι, η διάρκεια και οι διαδικασίες αίτησης, ένταξης, υλοποίησης και ολοκλήρωσης των δράσεων αυτών, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την εφαρμογή τους. Φορέας χρηματοδότησης των δράσεων ορίζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Με τις αποφάσεις της παρ. 2 δύναται να καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή οικονομικού κινήτρου με σκοπό την αντικατάσταση οχημάτων με καινούργια αμιγώς Η/Ο ή με υβριδικά Η/Ο εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρCO2/χλμ., την αντικατάσταση των Επιβατηγών Δημόσιας Χρήσης Οχημάτων (Ε.Δ.Χ.) – ΤΑΞΙ με καινούργια αμιγώς ηλεκτροκίνητα Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ ή με υβριδικά Η/Ο Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50γρCO2/χλμ., την αντικατάσταση οχημάτων μικτού βάρους έως 3,5 τόνων με καινούργια αμιγώς Η/Ο ή υβριδικά Η/Ο εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50γρCO2/χλμ. μικτού βάρους έως 3,5 τόνων, την απόσυρση των παλαιών αυτών οχημάτων από την κυκλοφορία κατά τις διατάξεις των περ. α’ και β’ της παρ. 5 του άρθρου 89 του ν. 4070/2012 (A΄ 82) και της παρ. 5 του άρθρου 14 του ν. 4530/2018 (Α’ 59) και την παράδοσή τους σε συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης ή σε σημεία συλλογής κατά την έννοια του άρθρου 2 του π.δ. 116/2004 (Α’ 81). Ειδικά για τα Ε.Δ.Χ. – ΤΑΞΙ και τα οχήματα μικτού βάρους έως 3,5 τόνων δεν τίθεται ηλικιακό όριο απόσυρσης. Αυτά δεν αποχαρακτηρίζονται ούτε αντικαθίστανται από οχήματα με άλλη πηγή ενέργειας και ίδιες ή μικρότερες εκπομπές ρύπων από 50γρCO2/χλμ πριν από την παρέλευση τουλάχιστον επτά (7) ετών από το έτος θέσης σε κυκλοφορία, αυτού μη συνυπολογιζομένου.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "«Χαράτσι» στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα πάνω από 11 ετών"

Επικουρικές συντάξεις: Τα αναδρομικά που θα δοθούν ανά Ταμείο - Δείτε πίνακα

Από την Πέμπτη 9 Ιουλίου αναμένεται να καταβληθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις, με βάση τον νόμο 4670 που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές το καλοκαίρι του 2016. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα»   τα αναδρομικά 8 μηνών – για την περίοδο Οκτώβριος 2019 – Μάιος 2020 – στις επικουρικές συντάξεις 245.000 συνταξιούχων,  θα είναι μεσοσταθμικά έως και 1.700 ευρώ. 

Οι αυξήσεις και τα αναδρομικά αφορούν κατά κύριο λόγο σε περίπου 250.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη και είχαν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης έως και τις 31/12/2014, κι αυτό, γιατί από 1/1/2015 ισχύει ο νέος τρόπος υπολογισμού, ο οποίος δεν άλλαξε.

Τα ποσά που αναμένεται να λάβουν οι δικαιούχοι ξεκινούν από 40 ευρώ. Τα υψηλότερα ποσά θα λάβουν 236.274 συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν αισθητή αύξηση στις 2 Ιουνίου και τώρα θα δουν αναδρομικά άνω των 100 ή 400 ευρώ. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε στη διάρκεια της ενημέρωσης της Δευτέρας, ότι στις 9 Ιουλίου θα καταβληθούν σε περίπου 250.000 συνταξιούχους τα αναδρομικά 8 μηνών των επικουρικών συντάξεων, ενώ στο τέλος Ιουλίου για πρώτη φορά θα πληρωθούν μαζί κύριες και επικουρικές συντάξεις».


anadromika_sidaksiouxoi_nea
Οι πληρωμές ήταν προγραμματισμένες να γίνουν την Άνοιξη, όμως, μετά την παγκόσμια υγειονομική κρίση που ξέσπασε στα μέσα Μαρτίου, το υπουργείο Εργασίας επαναπροσδιόρισε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών, εκτιμώντας πως τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις μπορεί να δοθούν στις αρχές Οκτωβρίου. Μιλώντας βέβαια στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι πληρωμές να γίνουν νωρίτερα, κάτι που ανακοίνωσε λίγες ημέρες αργότερα, στις 21 Ιουνίου. 

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικουρικές συντάξεις: Τα αναδρομικά που θα δοθούν ανά Ταμείο - Δείτε πίνακα"

Ελληνική μελέτη: Η Κολχικίνη μειώνει τις διασωληνώσεις και τη θνησιμότητα από κορονοϊό

Σημαντική μείωση της πιθανότητας διασωλήνωσης και κατ’ επέκταση θνητότητας σε ασθενείς που νοσηλεύονται με τη νόσο covid-19, έδειξε η χορήγηση Κολχικίνης στο πλαίσιο πολυκεντρικής μελέτης που διεξήχθη στην Ελλάδα.

Η μελέτη GRECCO-19, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται σήμερα σε ένα από τα πιο έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά το Jama (open access), είναι από τις ελάχιστες σε ολόκληρο τον κόσμο που έχουν δείξει έως σήμερα σημαντικό όφελος σε ασθενείς που χρειάσθηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο με κορονοϊό, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της.

«Το ότι μείωσε τους δείκτες φλεγμονής ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο αλλά το πιο σημαντικό εύρημα ήταν ότι η παράλληλη χορήγηση της -ως συμπληρωματική φαρμακευτική αγωγή- μείωσε το ποσοστό όσων ασθενών διασωληνώθηκαν από covid-19» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης. Όπως επισημαίνει, από τους 105 ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη οι 55 έλαβαν συμπληρωματικά Κολχικίνη.

«Σε αυτή την ομάδα μόνο ένας χρειάσθηκε να διασωληνωθεί. Από την άλλη ομάδα, των 50 που δεν έλαβαν Κολχικίνη και ακολούθησαν την κλασική θεραπεία, επτά διασωληνώθηκαν», προσέθεσε σημειώνοντας ότι «πάνω από 60% όσων διασωληνώνονται καταλήγουν».

Η αντιφλεγμονώδης δράση της Κολχικίνης ήταν γνωστή εδώ και χρόνια, καθώς πρόκειται για ένα ασφαλές φθηνό και αποτελεσματικό φάρμακο που χρησιμοποιείται σε διάφορες παθήσεις, μεταξύ άλλων και στην περικαρδίτιδα.

Όπως λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Σπύρος Δευτεραίος, καθηγητής καρδιολογίας, «οι ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη παρουσίασαν λιγότερο συχνά επιδείνωση κατά δύο κλινικές κατηγορίες στην κλίμακα του παγκόσμιου οργανισμού υγείας σε σχέση με την ομάδα που δεν έλαβε (1,8% έναντι 14%)».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι η διασωλήνωση (η μεγάλη αναπνευστική ανεπάρκεια δηλαδή) ήταν λιγότερο πιθανή στους ασθενείς που έλαβαν κολχικίνη όπως εξηγεί.

«Η αντιμετώπιση της λοίμωξης covid-19 γίνεται σήμερα με αντιικά, ανοσοτροποποιητικά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Η Κολχικίνη ως αντιφλεγμονώδες, έχοντας δράσει αποτελεσματικά στην φλεγμονή που προκαλείται όχι μόνο στο μυοκάρδιο αλλά στο σύνολο του οργανισμού, δίνει περιθώρια στον ανθρώπινο οργανισμό να ανακάμψει από τη λοίμωξη covid-19» αναφέρει και ο καθηγητής-λοιμωξιολόγος Παναγιώτης Γαργαλιάνος.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να χορηγηθεί και να μελετηθεί η Κολχικίνη

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, όταν προέκυπταν τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τη νόσο covid-19, έγινε γρήγορα κατανοητός ο αρνητικός ρόλος της υπέρμετρης φλεγμονώδους απόκρισης του οργανισμού στον εισβολέα (o ιός που σήμερα ονομάζεται SARS-CoV-2) και μάλιστα σε πολυσυστηματικό επίπεδο -δηλαδή επηρεάζοντας πολλά όργανα, του μυοκαρδίου συμπεριλαμβανομένου. Η πολύχρονη εμπειρία τους με την κολχικίνη, η ασφάλειά της, αλλά και οι θεραπευτικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες της, όπως να αναφέρουν, τους οδήγησαν στη σκέψη να την χρησιμοποιήσουν ώστε να θωρακίσουν τον οργανισμό από τις παράπλευρες αρνητικές φλεγμονώδεις επιδράσεις που δημιουργούνται κατά τη νόσο covid-19.

Ίσως χρησιμοποιηθεί και ως φάρμακο για προφυλακτική αγωγή

Όπως συμπληρώνει ο κ. Στεφανάδης, «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν περιορίζεται η πιθανότητα να νοσήσει κάποιος, όταν το φάρμακο χορηγηθεί -προληπτικά- με την εμφάνιση των πρώτων ήπιων συμπτώματα. Ήδη υπάρχει μεγάλο διεθνές επιστημονικό ενδιαφέρον και βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες για να διερευνηθεί αυτό το ενδεχόμενο. Το αν μπορεί να χορηγηθεί και να δράσει αποτελεσματικά στην αρχή της νόσου θα το γνωρίζουμε το φθινόπωρο».

Αν αποδειχθεί ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό από την αρχή της νόσου, αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος, «ανοίγει και το ενδεχόμενο της προληπτικής χορήγησης του σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες (υγειονομικοί κ.ά.) ως προφυλακτική αγωγή».

Η αρχική σύλληψη της μελέτης GRECCO-19 ήταν ελληνική, αλλά η πλήρης ανάπτυξη του πρωτοκόλλου, η ανάλυση και δημοσίευση των αποτελεσμάτων έγινε με συνεργασία επιστημόνων από την Ελλάδα, την Ιταλία (Humanitas Clinical and Research Hospital), την Ισπανία (Hospital Universitario y Politécnico La Fe, Valencia) και τις ΗΠΑ (Yale University, Icahn School of Medicine at Mount Sinai) – συμπεριλαμβανομένων Ελλήνων επιστημόνων της Διασποράς. Αρχικός σκοπός ήταν να ενταχθούν ασθενείς σε όλες αυτές τις χώρες, αλλά λόγω του αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου για τις κλινικές μελέτες και το σύντομο χρονικό ορίζοντα, τελικά αυτό έγινε εφικτό μόνο στην Ελλάδα. Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 70 επιστήμονες από 16 κέντρα στη χώρα μας, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Καστοριάς, της Πτολεμαΐδας, της Κοζάνης, της Αλεξανδρούπολης, των Ιωαννίνων και της Πάτρας.

ΑΠΕ ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνική μελέτη: Η Κολχικίνη μειώνει τις διασωληνώσεις και τη θνησιμότητα από κορονοϊό"

Σε δομή φιλοξενίας η Μαρκέλλα και το μικρότερο αδελφάκι της

Σε δομή φιλοξενίας ανηλίκων μεταφέρθηκε, ύστερα από 10ημερη παραμονή σε νοσοκομείο, η ανήλικη που έπεσε θύμα αρπαγής από την 33χρονη στην Κ. Τούμπα Θεσσαλονίκης. Όπως έγινε γνωστό, θα φιλοξενηθεί προσωρινά στη δομή μέχρι να ολοκληρωθεί η εν εξελίξει έρευνα της Εισαγγελίας Ανηλίκων Θεσσαλονίκης για το περιβάλλον της.

Στο μεταξύ, το μικρότερο αδελφάκι της ανήλικης φιλοξενείται επίσης τις τελευταίες ώρες σε προστατευμένο περιβάλλον εκτός σπιτιού, κάτι που έκριναν σκόπιμο στην παρούσα φάση οι αρχές. Η παραμονή θα είναι προσωρινή.

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δομή φιλοξενίας η Μαρκέλλα και το μικρότερο αδελφάκι της"

Κοριτσάκι έπεσε λιπόθυμο μέσα σε αρτοποιείο, από την πείνα!!

Στη Ρόδο του 2020, ένα κοριτσάκι έπεσε λιπόθυμο από την πείνα μέσα σε έναν φούρνο…

Η άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος μητέρα του, αναζητεί εργασία για να μπορέσει να μεγαλώσει τα δύο κορίτσια της, όμως τα ξενοδοχεία παραμένουν κλειστά και κανείς δεν γνωρίζει αν, πόσα και υπό ποιες προϋποθέσεις θα λειτουργήσουν και πόσους τελικά εργαζόμενους θα απορροφήσουν.

Η γυναίκα έχει δύο κοριτσάκια εννέα ετών και προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη της τα παιδιά της, καθώς πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια.

Το επίδομα των 800 ευρώ εξαντλήθηκε πολύ γρήγορα και η ίδια παραμένει άνεργη με τις υποχρεώσεις να συσσωρεύονται, αδυνατώντας να καλύψει τις ανάγκες της μονογονεϊκής οικογένειάς της.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η μητέρα με την κόρη της, μπήκαν μέσα στο φούρνο για να αγοράσει με τα ελάχιστα χρήματα που είχε πάνω της, ένα σκέτο ψωμάκι για να φάει η μικρή και να ξεγελάσει την πείνα της. Το παιδί όμως, νηστικό επί ώρες, λιποθύμησε μέσα στον φούρνο και έτσι αποκαλύφθηκε το δράμα που η αξιοπρεπής μητέρα, προσπαθεί να αντιμετωπίσει μόνη της.

Η γυναίκα αναζητά εργασία για να μπορέσει να μεγαλώσει τα δίδυμα κοριτσάκια της και να μπορέσει να καλύψει τις υποχρεώσεις της, όπως με συνέπεια και αξιοπρέπεια κάνει όλα αυτά τα χρόνια.

Δυστυχώς, αυτή η ιστορία, είναι μια από τις πολλές που εκτυλίσσονται πίσω από τις κλειστές πόρτες ανθρώπων που παραμένουν χωρίς εργασία, σε μια Ρόδο άδεια από τουρίστες, με τις περισσότερες εποχιακές επιχειρήσεις να παραμένουν κλειστές και με το μέλλον να προδιαγράφεται μαύρο κι άραχλο…

Το άδειο ως χθες ψυγείο της γέμισε με τρόφιμα, έπειτα από την παρέμβαση του Φιλανθρωπικού Συλλόγου «Αγία Σοφία», που δια της προέδρου κ. Σοφίας Μανιά, ενδιαφέρθηκε αμέσως για την περίπτωση της συμπολίτισσάς μας.

Ήδη από χθες οι ανάγκες της οικογένειας σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης καλύφθηκαν από τον Φιλανθρωπικό Σύλλογο «Αγία Σοφία» που έχει αναλάβει πλέον τη στήριξη της οικογένειας.
Αυτό που ζητά η μητέρα των δύο κοριτσιών, είναι μια εργασία για να μπορέσει να στηρίξει αξιοπρεπώς την οικογένειά της, όπως κάνει τόσα χρόνια τώρα.

Όποιος επιθυμεί να βοηθήσει και να προσφέρει εργασία στην μητέρα με τα δύο παιδιά, μπορεί να έρθει σε επαφή με την κυρία Σοφία Μανιά στο τηλέφωνο 6948 460375.

Όπως δήλωσε η κ. Μανιά, η μητέρα δεν ζητά χρήματα και οι ανάγκες για τρόφιμα θα καλυφθούν από τον Σύλλογο για όσο χρειαστεί. Αυτό που επείγει, σύμφωνα με την κ. Μανιά είναι να βρει εργασία η μητέρα, η οποία είναι άνεργη ξενοδοχοϋπάλληλος και στηρίζει μόνη της την οικογένειά της.

dimokratiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοριτσάκι έπεσε λιπόθυμο μέσα σε αρτοποιείο, από την πείνα!! "

Γερμανία: Περισσότερο από το 1/3 των αμυντικών εξαγωγών της πάει προς την Τουρκία

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt σε άρθρο της με τίτλο «Περισσότερο από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών πολεμικών όπλων πηγαίνει στην Τουρκία» αποκαλύπτει πως και φέτος, η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών όπλων όπως και πέρυσι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η Τουρκία έλαβε πέρυσι πολεμικά όπλα αξίας 344,6 εκ. ευρώ από τη Γερμανία, δηλαδή περισσότερο από το 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών πολεμικών όπλων, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας που βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Τουρκία ήταν ο νούμερο ένα αποδέκτης γερμανικών όπλων. Πέρυσι, οι συνολικές εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε 823,6 εκ. ευρώ.

Ήδη το 2018, οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ύψους 242,8 εκ. ευρώ αποτελούσαν σχεδόν το 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων (770,8 εκ. ευρώ). Ωστόσο, μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε μερική απαγόρευση όπλων στην Τουρκία, η οποία ισχύει μόνο για όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Συρίας. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα όπλα που παραδόθηκαν πέρυσι ήταν αποκλειστικά για τον «ναυτικό τομέα».

Οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, όχι μόνο εξαιτίας της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.

Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που παρεμβαίνουν στον πόλεμο της Λιβύης μέσω της παράδοσης όπλων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ έναντι του PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Από την άλλη πλευρά, Γερμανία και Τουρκία, ως μέλη του ΝΑΤΟ, ανήκουν στην ίδια συμμαχία.

Η αντιπολίτευση του Die Linke ζητά ολοκληρωτική παύση των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, ενώ η Κάτια Κελ, ειδικός των Πρασίνων σε θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών αναμένει μεγάλης κλίμακας παραδόσεις όπλων προς την Τουρκία και φέτος. «Καθώς είναι γνωστό ότι έχουν εγκριθεί πολλά υποβρύχια για την Τουρκία στο παρελθόν και η διεκπεραίωση αυτών των συναλλαγών είναι χρονοβόρα, μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός εξαγωγών όπλων και το 2020», επισήμανε.

Τα πολεμικά όπλα περιλαμβάνουν για παράδειγμα, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πυροβόλα όπλα, πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη. Αυτά αποτελούν μόνο ένα τμήμα του συνόλου των στρατιωτικών εξοπλιστικών αγαθών, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης ασθενοφόρα και εξοπλισμός άρσης ναρκών.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανία: Περισσότερο από το 1/3 των αμυντικών εξαγωγών της πάει προς την Τουρκία"

Παράταση προθεσμιών για τα αυθαίρετα ζητά το ΤΕΕ

Με επιστολές του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός ζήτησε εκ νέου την παράταση των προθεσμιών που λήγουν στα τέλη Ιουνίου μέχρι το τέλος του έτους για:
  • νέες δηλώσεις αυθαιρέτων του Ν.4495/2017, συμπεριλαμβανομένης της 5ης κατηγορίας
  • περαίωση δηλώσεων και υποβολή σχεδίων - δικαιολογητικών των νόμων 4014/2011, 4178/2013 και 4495/2017
  • υποβολή δηλώσεων αδήλωτων τετραγωνικών προς τους ΟΤΑ, που εμπλέκονται άμεσα με τις δηλώσεις αυθαιρέτων
Υπενθυμίζεται ότι, εγκαίρως, τόσο ο πρόεδρος του ΤΕΕ, από τον Μάρτιο, όσο και η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ συνολικά, από τον Απρίλιο, έχουν ζητήσει την παράταση των προθεσμιών αυτών, λόγω της πανδημίας, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Σημειώνεται, επίσης, ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας και των μέτρων που ελήφθησαν, η διεκπεραίωση των υποθέσεων αυθαιρέτων -τόσο από μηχανικούς όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες- είχε πρακτικά ανασταλεί, καθώς οι δηλώσεις στο πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ προϋποθέτουν επιτόπου εργασίες αλλά και πρόσβαση στα αρχεία των δημόσιων υπηρεσιών.
Ήδη χθες το βράδυ, μετά και τις επιστολές του ΤΕΕ, το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας για το θέμα. Το ΤΕΕ ευελπιστεί, επίσης, σε γρήγορη ανταπόκριση του ΥΠΕΝ και αποδοχή του αιτήματος του τεχνικού κόσμου, ώστε να υπάρχει περιθώριο ολίγων μηνών για την υποβολή των αναγκαίων σχεδίων και μελετών για την περαίωση των δηλώσεων αυθαιρέτων, που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά και τη δήλωση νέων, μέχρι την έναρξη ισχύος του θεσμού της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση προθεσμιών για τα αυθαίρετα ζητά το ΤΕΕ"

Απαγωγή Μαρκέλλας: Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε η 10χρονη – Εμπλοκή πασίγνωστου επιχειρηματία καταγγέλλει ο Κούγιας

Μέχρι να διαλευκανθεί η ανάμειξη ή μη της οικογένειας, η 10χρονη θα φιλοξενηθεί σε δομή

Εξιτήριο από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν πήρε η 10χρονη Μαρκέλλα και μεταφέρθηκε σε δομή στη Θεσσαλονίκη μέχρι να ξεδιαλύνει το τοπίο με την απαγωγή της.

Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της οικογένειας της Μαρκέλλας, Αλέξης Κούγιας, καταγγέλλει ότι στην υπόθεση εμπλέκεται πασίγνωστος επιχειρηματίας, ο οποίος του ζήτησε να κλείσει η υπόθεση με εξωδικαστικό συμβιβασμό, πράγμα ωστόσο το οποίο διαψεύδει ο συνήγορος της 33χρονης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Status Θεσσαλονίκης, ο Αλέξης Κούγιας ανέφερε ότι, αφού συνομίλησε με τον συνήγορο υπεράσπισης, δέχτηκε τηλεφώνημα από επώνυμο επιχειρηματία, ο οποίος του ζητούσε «να τον συναντήσω (τον κ. Νουλέζα) και να τα βρω». Ο κ. Κούγιας εξήγησε ότι δεν θέλει να δημοσιοποιήσει για ποιο πρόσωπο πρόκειται, καθώς, όπως είπε, αν το κάνει, «θα γίνει σεισμός». Απαντώντας, όμως, στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, είπε ότι πρόκειται για «επιχειρηματία πανελλήνιας εμβέλειας».



Από την πλευρά του, ο συνήγορος υπεράσπισης της 33χρονης κατηγορούμενης, η οποία οδηγήθηκε στη φυλακή, υποστήριξε ότι δεν έκανε πρόταση για εξωδικαστικό συμβιβασμό «ότι κομίζω οικονομική πρόταση, αποζημίωση κτλ».

Ο δικηγόρος της κατηγορούμενης πρόσθεσε ότι επρόκειτο μια προσωπική, ανεπίσημη κουβέντα με τον Αλέξη Κούγια. Παρόλα αυτά, δεν αρνήθηκε τη συνάντησή του με επιχειρηματία, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Νουλέζα, στο άκουσμα ότι ενδεχομένως συναντηθεί με τον κ. Κούγια, του είπε ότι τον γνωρίζει και είναι φίλος του και μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του.



mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή Μαρκέλλας: Εξιτήριο από το νοσοκομείο πήρε η 10χρονη – Εμπλοκή πασίγνωστου επιχειρηματία καταγγέλλει ο Κούγιας"

Προκαταρκτική εξέταση για την συνομιλία Παππά-Μιωνή: Ψάχνουν για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα

Στο εισαγγελικό «μικροσκόπιο» μπαίνει από σήμερα η περιβόητη συνομιλία του πρώην κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.

Και αυτό καθώς ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας κ. Ευ. Ιωαννίδης, ο οποίος χθες παρέλαβε το επίμαχο υλικό, έδωσε εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αντικείμενα. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως όσα ακούγεται να λέει ο κ. Παππάς δεν είναι αντίστοιχα με όσα είχε καταθέσει στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής!

Σε πρώτη φάση πάντως ο εισαγγελέας θα ελέγξει τη νομιμότητα του επίμαχου ηχητικού ντοκουμέντου, καθώς για τις δικαστικές αρχές είναι πολύ σημαντικό να διαπιστωθεί αν η επίμαχη συνομιλία ήταν δημόσια ή ιδιωτική. Για το λόγο αυτό εισαγγελικές πηγές ανέφεραν ότι είναι πολύ πιθανό να διαταχθεί η διενέργεια πραγματογνωμοσύνης προκειμένου να διαπιστωθεί η γνησιότητα του υλικού και συγκεκριμένα αν έχει υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία.

Ακόμη, οι πληροφορίες αναφέρουν πως θα εξεταστούν νομικά θέματα που προκύπτουν και τα οποία αφορούν στον τόπο καταγραφής της συνομιλίας. Και αυτό καθώς η επίμαχη συνομιλία φέρεται να έγινε στην Κύπρο, κάτι που αν ισχύει η επίμαχη πράξη διέπεται από δίκαιο άλλης χώρας.

Τέλος, ο εισαγγελέας θα εξετάσει αν είναι νόμιμη η χρήση της επίμαχης συνομιλίας με τις προϋποθέσεις που ισχύουν στο σχετικό άρθρο 14 νόμου 4637/2019 που αφορά χρήση αποδεικτικού μέσου όταν καταγγέλλεται κακούργημα σχετικό με οικονομικό ή έγκλημα διαφθοράς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκαταρκτική εξέταση για την συνομιλία Παππά-Μιωνή: Ψάχνουν για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα"

Δεν μπορεί η Κύπρος να προστατέψει ούτε το κοίτασμα «Αφροδίτη» - Πρότεινε στο Ισραήλ συνεκμετάλλευση

Η Κύπρος επιχειρώντας να προστατέψει ακόμα και το (αποδεδειγμένο) κοίτασμα «Αφροδίτη» του βυθοτεμαχίου 12 και βλέποντας την «περίεργη» αποχώρηση των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών από τα κυπριακά βυθοτεμάχια γενικότερα, τα οποία είχαν παραχωρηθεί σε αυτές προς εκμετάλλευση, προχώρησε σε πρόταση συνεκμετάλλευσης προς το Ισραήλ.

Την πρόταση υπέβαλε γραπτώς το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας.

Αυτό αποκάλυψε ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πολίτης 1076», σημειώνοντας ότι αναμένεται η γραπτή αντίδραση του υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ και εκτιμώντας ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το θέμα.

Μιλώντας για τη συνάντηση που είχε χθες με τον Ισραηλινό ομόλογό του, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι του ζητήθηκε όπως η Κυπριακή Δημοκρατία προωθήσει τις σχέσεις Ισραήλ- Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο διευκρίνισε ότι το λεγόμενο «ειρηνευτικό σχέδιο» Τραμπ για το Μεσανατολικό, το οποίο προνοεί την ενδεχομένη προσάρτηση της Δυτικής Όχθης από πλευράς Ισραήλ, δεν βρίσκει σύμφωνη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Για την τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτή θα γίνει αμέσως μετά την 1η Αυγούστου.

Με στόχο της έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το κοίτασμα «Αφροδίτη» το 2025 και με εκτιμώμενα έσοδα για τη Δημοκρατία τα 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για περίοδο 18 ετών, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε υπογράψει συμφωνία, με τις εμπλεκόμενες εταιρείες, την Άδεια Εκμετάλλευσης του κοιτάσματος και το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού του Τεμαχίου 12 της Κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η Άδεια Εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη» για περίοδο 25 χρόνων, η πρώτη του είδους που παραχωρήθηκε σε αδειούχους της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, βασίστηκε στο τελικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής του κοιτάσματος που συμφωνήθηκε μεταξύ του Υπουργείου Ενέργειας και της συμβασιούχου κοινοπραξίας των Noble Energy, Shell και Delek και το οποίο ενέκρινε, ο Υπουργός Ενέργειας, ύστερα από ενδελεχή μελέτη και διαβούλευση.

Βάσει του Σχεδίου, προβλέπονταν μεταφορά του φυσικού αερίου του κοιτάσματος «Αφροδίτη» με απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό στο τερματικό υγροποίησης Ίντκου, της Αιγύπτου, από όπου και θα εξάγονταν ως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη και τις διεθνείς αγορές, επιλογή που θεωρείται ως βέλτιστη από το Υπουργείο.

Το συγκεκριμένο κοίτασμα εκτείνεται κατά ένα ελάχιστο ποσοστό στη γειτονική ΑΟΖ του Ισραήλ και συγκεκριμένα στο κοίτασμα Yishai. Οι εταιρείες που θα αναπτύξουν το ισραηλινό κοίτασμα θεωρούν πως θα πρέπει να επιλυθεί το ζήτημα ζητώντας μερίδιο από τα κέρδη της Αφροδίτης.

Η Shell και η Noble Energy κατέχουν το 35% του κοιτάσματος της Αφροδίτης, ενώ η Delek Drilling κατέχει το υπόλοιπο 30%. Στις 7 Νοεμβρίου του 2019, η Delek Drilling ανακοίνωσε συμφωνία με την κυπριακή Κυβέρνηση να επενδύσει 2,5 έως 3,5 δις δολάρια για την ανάπτυξη του πεδίου της Αφροδίτης τα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια.

Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ, Udi Adiri, με επιστολή του στην κοινοπραξία Νοble/Delek/Shell, τόνισε ότι δεν μπορούν να αναπτύξουν το κοίτασμα μέχρι να διευθετηθεί η συνοριακή διαμάχη με την άδεια Yishai του Ισραήλ.

Aν και τον Ιανουάριο υπήρξαν φήμες περί «τελικής διευθέτησης» του ζήτηματος με ιδέες να υπάρχουν ακόμη και για διαιτησία, ωστόσο τίποτα από τα πιο πάνω δεν έγινε και η μεταφορά της Αφροδίτης στην Αίγυπτο με αγωγό καθυστερεί.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν μπορεί η Κύπρος να προστατέψει ούτε το κοίτασμα «Αφροδίτη» - Πρότεινε στο Ισραήλ συνεκμετάλλευση"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news