facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021

«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Στη φυλακή τρεις από τους έντεκα – Οκτώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

Στη φυλακή θα οδηγηθούν τρεις από τους έντεκα αυτοαποκαλούμενους “Θεματοφύλακες του Συντάγματος” που κατηγορούνται για την πρωτοφανή επίθεση και αρπαγή του διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Αιγινίου Πιερίας την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thestival, μετά τη μαραθώνια απολογία τους, προφυλακιστέοι κρίθηκαν με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα ένας κάτοικος Ημαθίας 66 ετών και δύο ακόμη άνδρες 41 ετών, κάτοικοι Αττικής και Πιερίας.

Σε όλους τους υπόλοιπους συλληφθέντες επιβλήθηκαν τα περιοριστικά μετρά να εμφανίζονται δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ τους απαγορεύεται και να πλησιάσουν οποιαδήποτε σχολική μονάδα της χώρας, σε απόσταση μικρότερη των 500 μέτρων.

Επιπλέον, σε δύο από τους οκτώ που αφέθησαν ελεύθεροι, έναν άντρα και μία γυναίκα, επιβλήθηκε η καταβολή εγγύησης 2.000 ευρώ

Μαραθώνιες απολογίες

Η διαδικασία ήταν μαραθώνια. Οι έντεκα κατηγορούμενοι έφταναν τμηματικά από τις 9 το πρωί στο δικαστικό μέγαρο Κατερίνης, ενώ οι απολογίες τους ολοκληρώθηκαν μετά από περίπου 10 ώρες.

Νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν μπροστά από το Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης γονείς και εκπαιδευτικοί προκειμένου να υψώσουν ένα τείχος προστασίας σε μαθητές και δασκάλους του γυμνασίου Αιγινίου. Απέναντί τους βρέθηκαν υποστηρικτές των συλληφθέντων, ενώ υπήρξαν εντάσεις και αψιμαχίες, οι οποίες εκτονώθηκαν με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "«Θεματοφύλακες του Συντάγματος»: Στη φυλακή τρεις από τους έντεκα – Οκτώ ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους"

Επανέρχονται από αύριο τα δρομολόγια Προαστιακού που είχαν ανασταλεί λόγω εργασιών

Επανέρχονται κανονικά από αύριο Τρίτη τα δρομολόγια του Προαστιακού στα τμήματα Αεροδρόμιο – Πειραιάς – Αεροδρόμιο, Αεροδρόμιο – Λιόσια – Αεροδρόμιο & Κορωπί – Λιόσια – Κορωπί, τα οποία είχαν ανασταλεί λόγω εργασιών υποδομής.

Επίσης, σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, διακόπτονται οι λεωφορειακές συνδέσεις ‘Ανω Λιόσια – Νερατζιώτισσα & ΣΚΑ – Νερατζιώτισσα.

Διαβάστε Περισσότερα » "Επανέρχονται από αύριο τα δρομολόγια Προαστιακού που είχαν ανασταλεί λόγω εργασιών"

Λασίθι: Περιθώριο μέχρι την Τετάρτη να στείλει η αρνήτρια μητέρα τα παιδιά της στο σχολείο

Περιθώριο μέχρι την Τετάρτη να στείλει τα δύο παιδιά στο σχολείο, για να μην χαθεί η χρόνια, έδωσε η διεύθυνση του σχολείου στην αρνήτρια μητέρα που δεν τους επιτρέπει να πάνε επειδή απαιτείται να φορούν μάσκα, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Η μητέρα που έχει επαφή με την Διευθύντρια και την ψυχολόγο του σχολείου, είχε υποσχεθεί αρκετές φορές ότι θα τα στείλει αλλά δεν το κάνει. Την Τετάρτη το πρωί εφόσον δεν πάνε στο σχολείο τα δυο παιδιά, θα σταλεί ο φάκελος στην εισαγγελία Λασιθίου.

Η μητέρα προβάλει τον ισχυρισμό ότι το ένα παιδί δεν μπορεί να φορά μάσκα λόγω προβλήματος στο αναπνευστικό, κάτι που δεν ευσταθεί σύμφωνα με καμία ιατρική οδηγία. Μεγάλη προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από τα στελέχη του σχολείου να μεταπείσουν τη μητέρα προκειμένου τα δυο παιδιά να μην υποστούν περισσότερη πίεση και να μπορέσει το σχολείο να τα εντάξει ομαλά στις τάξεις, με τη βοήθεια του ειδικού ψυχολόγου.

Άγνωστο πάντως παραμένει τι θα πράξει η μητέρα που αυτό το διάστημα έχει την ευθύνη των δυο παιδιών. Πάντως σε κάθε περίπτωση η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας είναι αποφασισμένη να τελειώσει το ζήτημα. Από την αρχή του χρόνου, με μεγάλη ευαισθησία, το σχολείο διαχειρίζεται το θέμα με τη μητέρα να κρατά σκληρή στάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πατέρας είναι θετικός στο να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λασίθι: Περιθώριο μέχρι την Τετάρτη να στείλει η αρνήτρια μητέρα τα παιδιά της στο σχολείο"

Ανεπανόρθωτες οι ζημιές που άφησε πίσω η θεομηνία στην Μακρυνεία


Πρωτοφανείς οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τις περιοχές της Μακρυνείας και του Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου. Συγκεκριμένα τα χωριά της ορεινής Μακρυνείας, Μακρυνού, Μεσάριστα, Ποταμούλα έχουν πληγεί περισσότερο. Η Μακρυνού και οι οικισμοί Αγία Τριάδα, Άγιοι Απόστολοι, και Κυψέλη είναι αποκλεισμένοι γιατί εντός του οδικού δικτύου του χωριού και των οικισμών έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις. Επίσης η πρόσβαση προς τα άλλα χωριά γίνεται μέσω Λιθοβουνίου καθώς οι δρόμοι από Μακρυνού προς Κάτω Μακρυνού και προς Δουνέικα έχουν σημαντικές ζημιές και η κυκλοφορία είναι αδύνατη. Λόγω αδυναμίας της πρόσβασης στις προκληθείσες ζημιές είναι αδύνατη η αποκατάσταση των ζημιών από τον ΔΕΔΗΕ και την ΔΕΥΑΑ με αποτέλεσμα το χωριό να είναι για 3η μέρα χωρίς ρεύμα και χωρίς νερό.

   Η κατάσταση είναι αποκαρδιωτική όπως μας την περιέγραψε ο Πρόεδρος της ΤΚ Μακρυνούς Βασίλης Γαλατσίδας. Παρόλο που οι υπηρεσίες του Δήμου και της περιφέρειας από την πρώτη στιγμή είναι παρόν, το πρόβλημα είναι τεράστιο και θα χρειαστεί μέρες να ανοίξουν οι δρόμοι. Τα μηχανήματα δουλεύουν όλες τις ώρες παρόλο αυτό θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για την οδική πρόσβαση.

   Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην Μεσάριστα που μετρά τις πληγές της. Κατολισθήσεις μέσα σε όλο το μήκος του χωριού και ο δρόμος προς Άγιο Ανδρέα είναι αποκλεισμένος. Η κυκλοφορία γίνεται μόνο από το Λιθοβούνι. Σε επικοινωνία που είχαμε με τον Πρόεδρο της Κονότητας Κώστα Δασκαλή μας μετέφερε την σοβαρότητα της κατάστασης. Υπάρχουν σημαντικές ζημιές σε υποδομές αλλά και σε σπίτια, στα οποία έγινε προληπτική εκκένωση. Τόσο η Μεσάριστα όσο και οι οικισμοί Καζαναίικα και Παραδείσι παραμένουν αποκλεισμένοι οδικά για 3 ημέρες χωρίς ρεύμα και νερό.
 
  Από την πρώτη στιγμή επιτόπου βρίσκονται μηχανήματα του Δήμου Αγρινίου και της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Αιτ/νίας.
 
   Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ.Γιώργος Παπαναστασίου μετέβη στις πληγείσες περιοχές και έδωσε εντολή άμεσα να αποκατασταθούν οι ζημιές οι οποίες είναι τεράστιες. Με πρωτοβουλία του Δημάρχου αύριο στην περιοχή θα μεταβεί ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Κος Ευθύμιος Λέκκας οποίος θα εξετάσει το γεωλογικό φαινόμενο που προκλήθηκε και είναι σε εξέλιξη. Επίσης με απόφασή του Κου Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου συγκροτήθηκαν Επιτροπές Ελέγχου από Μηχανικούς του Δήμου Αγρινίου για την καταγραφή και τον έλεγχο ζημιών κατοικιών και για άμεσο έλεγχο της στατικότητας των κτιρίων προκειμένου να συνδράμουν το έργο της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Δυτικής Ελλάδος. Οι πολίτες οι οποίοι επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες μπορούν να απευθύνονται σε ειδική υπηρεσία του Δήμου Αγρινίου στην οδό Δαγκλή 25 ( τηλ.26413 60607).
 
  Κατολισθήσεις σημειώθηκαν επίσης και στο δρόμο προς Ποταμούλα Μακρυνείας. Επίσης με εντολή του Δημάρχου Αγρινίου εκκενώνεται τμήμα στο Άνω Κεράσοβο για προληπτικούς λόγους.

























Διαβάστε Περισσότερα » " Ανεπανόρθωτες οι ζημιές που άφησε πίσω η θεομηνία στην Μακρυνεία "

Ράδιο Αρβύλα: Παρελθόν ο Στάθης Παναγιωτόπουλος – Οι κατηγορίες για revenge porn

Παρελθόν από την εκπομπή “Ράδιο Αρβύλα” αποτελεί ο Στάθης Παναγιωτόπουλος μετά από καταγγελία σε βάρος του για ανάρτηση βίντεο και φωτογραφιών με σεξουαλικό περιεχόμενο, σε γνωστή ιστοσελίδα πορνογραφίας, μιας πρώην συντρόφου του.

Σύμφωνα με την καταγγελία που δημοσίευσε πρώτος στο Instagram ένας ακτιβιστής, o Στάθης Παναγιωτόπουλος γνώρισε την συγκεκριμένη κοπέλα στην Αλόννησο, όπου και διατηρεί εξοχικό και κατάστημα. Οι δυο τους ανέπτυξαν σχέσεις, αλλά μετά τον χωρισμό τους ο παρουσιαστής κατηγορείται ότι προχώρησε στη δημοσίευση τριών βίντεο και 300 φωτογραφιών σε ιστοσελίδες πορνογραφικού περιεχομένου, χωρίς την έγκριση της κοπέλας.

Αμέσως, έγινε καταγγελία στην αστυνομία και κινήθηκε διαδικασία αυτοφώρου του οποίου απέφυγε τη σύλληψη καθώς την περίοδο εκείνη ήταν στην Αλόνησσο. Μετά από αυτό και έχοντας γνώση της κατηγορίας εις βάρος του δεν κατέβασε κανένα από τα βίντεο. Όλο το υλικό κατέβηκε ύστερα από αίτημα της καταγγέλλουσας στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη ο ίδιος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο δηλώνοντας ότι έκανε επέμβαση και δεν μπορούσε να μετακινηθεί. Τώρα έχει οριστεί νέα δικάσιμος για τον Φεβρουάριο του 2022.

«Δεν θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με τον Στάθη. Νιώθουμε στεναχωρημένοι και προδομένοι από όλο αυτό που συνέβη», τόνισε ο Αντώνης Κανάκης ανακοινώνοντας την απομάκρυνση του συνεργάτη του.

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΑΝΤ1: “Ο ΑΝΤ1 διαχρονικά καταδίκαζε και πάντοτε θα καταδικάζει απερίφραστα, κακοποιητικές συμπεριφορές, πράξεις και πρακτικές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και την ιδιωτικότητα. Ο σταθμός επικροτεί τα γρήγορα αντανακλαστικά και την αποφασιστικότητα που επέδειξε ο Αντώνης Κανάκης, λαμβάνοντας την απόφαση να απομακρύνει τον Στάθη Παναγιωτόπουλο από το δυναμικό των εκπομπών του «Ράδιο Αρβύλα» και «VINΥΛΙΟ», η οποία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις διαχρονικές αρχές και αξίες του σταθμού”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ράδιο Αρβύλα: Παρελθόν ο Στάθης Παναγιωτόπουλος – Οι κατηγορίες για revenge porn"

ΣτΕ: Προσφυγή συνδικάτων κατά του γενικού μητρώου συνδικαλιστικών Οργανώσεων

Την ακύρωση της υπουργικής απόφασης με την οποία δημιουργείται γενικό μητρώο συνδικαλιστικών Οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών (ΓΕΜΗΣΟΕ) ως αντισυνταγματική και αντίθετη στο Ευρωπαϊκό γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων (GDPR) ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας τρεις συνδικαλιστικές Οργανώσεις.

Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ), το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθηνών και το Σωματείο Εργαζομένων ACS- Ταχυδρομικές Υπηρεσίες στις προσφυγές τους υποστηρίζουν πως με την επίμαχη απόφαση παραβιάζεται σειρά συνταγματικών άρθρων τα οποία κατοχυρώνουν την υποχρέωση του κράτους να διασφαλίζει την συνδικαλιστική ελευθερία και αυτονομία, έναντι κάθε προσβολής, όπως κατοχυρώνει και το δικαίωμα της απεργίας.

Οι συνδικαλιστικές Οργανώσεις, μεταξύ άλλων, κάνουν λόγο για παραβίαση της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας, καθώς, όπως τονίζουν, οι περιορισμοί που τίθενται «δεν είναι πρόσφοροι και αναγκαίοι για την επίτευξη των σκοπών του νομοθέτη». Οι προσφεύγοντες επισημαίνουν ότι με την επίμαχη απόφαση καθιερώνεται έλεγχος και εποπτεία κατά το στάδιο της απόκτησης νομικής προσωπικότητας στις συνδικαλιστικές Οργανώσεις όσο και κατά την διάρκεια της λειτουργίας τους, κάτι το οποίο, αναφέρουν, αποτελεί ανεπίτρεπτη παρέμβαση του νομοθέτη στην εσωτερική λειτουργία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων.

Επιπλέον, στις προσφυγές σημειώνεται πως παραβιάζεται ο Ευρωπαϊκός γενικός κανονισμό προστασίας δεδομένων (GDPR), ο οποίος απαγορεύει την καταχώρηση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σε αρχείο, όταν αυτό δεν είναι απόλυτα αναγκαίο, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν στο ΓΕΜΗΣΟΕ καταγράφονται στοιχεία τα οποία σχετίζονται με την συνδικαλιστική δράση, χωρίς η επεξεργασία των στοιχείων αυτών να είναι σύμφωνη με τους κανόνες του GDPR και χωρίς να προστατεύονται τα δεδομένα των συνδικαλιστικών Οργανώσεων, κ.λπ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣτΕ: Προσφυγή συνδικάτων κατά του γενικού μητρώου συνδικαλιστικών Οργανώσεων"

ΠΝΟ: Λήγει η απεργία των ναυτεργατών τα μεσάνυχτα - Αύξηση 3% πρότεινε η ΣΕΕΝ

Λήγει σήμερα τα μεσάνυχτα η απεργία των ναυτεργατών, καθώς ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας και η Πανελληνια Ναυτική Ομοσπονδία κατέληξαν σε συμφωνία για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Ο ΣΕΕΝ πρότεινε αυξήσεις προς τους ναυτικούς της ακτοπλοΐας ύψους 3% και η ΠΝΟ την αποδέχθηκε. 

Έτσι, μετά από τέσσερις ημέρες που τα καράβια ήταν δεμένα στα λιμάνια, από σήμερα τα μεσάνυχτα θα ταξιδεύουν κανονικά.

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ:

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η οποία συνήλθε σήμερα προκειμένου να εξετάσει και να εκτιμήσει την όλη κατάσταση από τις δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργιακές της κινητοποιήσεις με  σκοπό και  στόχο  αφενός  μεν την ανανέωση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας  και αφετέρου την επίλυση σειράς  οξυμένων προβλημάτων του κλάδου, όπως οι  οργανικές συνθέσεις,  η  προστασία  των ανέργων ναυτικών, ο  επαναπατρισμός των συναδέλφων μας,  τα  οξυμένα  προβλήματα στο ΚΕΣΕΝ, στο  ΓΕΝΕ,  στα  ΣΩΣΤΙΚΑ, στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,  στα  ΜΗΤΡΩΑ,  αλλά  και  τα  κοινωνικοασφαλιστικά  μας  δικαιώματα, το  φορολογικό  και η  κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων, αποφάσισε  τα  ακόλουθα:

Πρώτα  απ’ όλα θεωρεί  κύρια υποχρέωσή  της  να  ευχαριστήσει τα  πληρώματα  των  πλοίων  και  όλους  τους  Ναυτεργάτες, οι  οποίοι μαζικά, αγωνιστικά και  δυναμικά ύψωσαν  το  ανάστημα  τους,  συσπειρωμένοι γύρω  από την  Διοίκηση  της Ομοσπονδίας μας  για  την επιτυχία  της  απεργιακής μας  κινητοποίησης και επιβεβαίωσαν περίτρανα με τη στάση τους ότι δεν περνάνε οι όποιες μεθοδεύσεις και απειλές  από όπου και αν προέρχονται.

Και ναι  μεν, δεν  μας  βρίσκει  απόλυτα  ικανοποιημένους  το τελικό αποτέλεσμα  των διαπραγματεύσεων με την Εργοδοτική  πλευρά  και  η επίτευξη αυξήσεων  συνολικά  της  τάξεως του 3%, πλην όμως, σταθμίζοντας  την όλη κατάσταση, πιστεύουμε ότι  είναι μία  αποδεκτή λύση.

Ταυτόχρονα, όμως, η Ομοσπονδία μας, εφιστά  την  προσοχή  στην Εργοδοσία και  ιδιαίτερα στον  Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας  και  λοιπούς  εργοδότες,  ότι  δεν  πρόκειται  να  ανεχθούμε έστω   και την παραμικρή  απόκλιση  από τα συμφωνηθέντα  και την όποια  παραβίαση  ή  καταστρατήγηση εν γένει  των  όρων  των  Συλλογικών  μας  Συμβάσεων και του Νόμου  σε ότι  αφορά  την πιστή  εφαρμογή  τους, τα όρια  και τις  ώρες   απασχόλησης, την πλήρη και  έγκαιρη πληρωμή  των  δεδουλευμένων  αποδοχών  μας  κοκ

Παράλληλα, καλούμε την  Κυβέρνηση  και  ιδιαιτέρα τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας  να  λάβουν  σοβαρά υπόψη τους ότι   ΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ  ΔΕΝ ΣΚΥΒΟΥΝ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΙΚΑΝΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ  ΜΕ  ΚΟΥΦΙΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ και δηλώνουν ότι είναι πανέτοιμοι για νέους αγώνες όπου και όταν χρειασθεί για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των δίκαιων και  καυτών  αιτημάτων  τους. Πρέπει να κατανοήσουν οι κυβερνώντες ότι ο Ναυτικός κόσμος δεν ζητά τίποτα νέο, αλλά  απλά  αγωνίζεται να διασώσει τα όσα του   έχουν  απομείνει από  τα  αλλεπάλληλα κτυπήματα  και τη  διαχρονική αδιαφορία των μέχρι σήμερα  Κυβερνήσεων.

Το  θέμα  του  κοινωνικοασφαλιστικού, των μειωμένων συνθέσεων  και  τα  καθαρά  εργασιακά μας θέματα όπως η προστασία των ανέργων ναυτικών, ο  επαναπατρισμός των συναδέλφων μας,  τα οξυμένα  προβλήματα στο ΚΕΣΕΝ, στο ΓΕΝΕ,  στα  ΣΩΣΤΙΚΑ, στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ,  στα  ΜΗΤΡΩΑ, στον ΟΙΚΟ ΝΑΥΤΗ κοκ  είναι  στην  πρώτη  γραμμή και  απαιτούν  άμεσες  λύσεις.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ και αναμένουμε ξεκάθαρες λύσεις και τοποθετήσεις από τον κ. Υπουργό,  ούτως ώστε, αφού εκτιμηθούν από τη Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας, να καθορισθεί η περαιτέρω πορεία μας.

Οι δύο συνεχόμενες 48ωρες απεργίες μας ΗΤΑΝ ΑΠΛΑ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ και   σηματοδοτούν την έναρξη νέων αγώνων. Από τον ίδιο τον κ. Υπουργό και  την Κυβέρνηση   καθώς και την εργοδοτική πλευρά εξαρτάται η επανέναρξη και η διάρκειά τους.

Τα προβλήματα είναι κατεπείγοντα και ζητούν άμεσες προσεγγίσεις και ουσιαστικές λύσεις.

Η Διοίκηση της Ομοσπονδίας μας έχοντας απόλυτη συναίσθηση της  όλης  καταστάσεως και σεβόμενη  απόλυτα το  επιβατηγό κοινό και  το κοινωνικό σύνολο,  και, επιδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ανάλογο θετικό πνεύμα, ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ τη μη περαιτέρω κλιμάκωση της απεργιακής μας κινητοποίησης, η οποία λήγει κανονικά απόψε στις  24.00 μ.

Παραμένουμε όμως, σε πλήρη επιφυλακή και  εγρήγορση εν όψει άμεσων και χειροπιαστών λύσεων  στα  πιο  πάνω  προβλήματα αποκλειστικής  αρμοδιότητας του κ. Υπουργού  και  της  Κυβέρνησης.

Τέλος η Ομοσπονδία μας καλεί τους Ναυτεργάτες, όπου  και αν ευρίσκονται,  εν ενεργεία  και συνταξιούχους, να  παραμείνουν συσπειρωμένοι  και σε διαρκή ετοιμότητα για να ανταποκριθούν στο κάλεσμα  της  Ομοσπονδίας  μας  για νέους αγώνες.

Μέχρι τότε  οργανωνόμαστε  και  προετοιμαζόμαστε  για  την   ακόμη  μεγαλύτερη  επιτυχία  του  αγώνα μας.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΝΟ: Λήγει η απεργία των ναυτεργατών τα μεσάνυχτα - Αύξηση 3% πρότεινε η ΣΕΕΝ"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια – Στα λευκά θα ντυθεί και η Πάρνηθα

Αγριεύει κι άλλο ο καιρός αύριο, Τρίτη (14.12.2021). Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η πτώση της θερμοκρασίας, οι χιονοπτώσεις, οι βροχές, αλλά και οι θυελλώδεις βοριάδες.Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στα ανατολικά προβλέπονται τοπικές βροχές και στα θαλάσσια παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη 7 και βαθμιαία στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια τους 10 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 12 με 14 βαθμούς και μόνο στα νησιά του Αιγαίου θα φτάσει κατά τόπους τους 15 με 16 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Πάρνηθα (ενδεικτικό υψόμετρο 1000 μέτρα).
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά και πιθανώς στα ημιορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία παροδικές νεφώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο 800 μέτρα).
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά 7 και από τις μεσημβρινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και ανοιχτά στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στα ανατολικά 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και στις Κυκλάδες μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6, στις Κυκλάδες τοπικά 7 και από τις βραδινές ώρες πρόσκαιρα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 και από το απόγευμα τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια – Στα λευκά θα ντυθεί και η Πάρνηθα"

Μ. Θεοδωρίδου για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών: Το σχήμα, οι παρενέργειες και η τρίτη δόση

Για τον εμβολιασμό των παιδιών 5 έως 11 ετών μίλησε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στην τακτική ενημέρωση για τον κορονοϊό.

«Η σύσταση διαμορφώθηκε στηριζόμενη στο ότι τα παιδιά θα προστατευτούν και θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν το σχολείο και όλες τις δραστηριότητές τους. Παράλληλα, θα μπει και ένα τέλος στη διασπορά του ιού, ιδιαίτερα ανάμεσα στις ευπαθείς ομάδες. Η αύξηση των εμβολιασμών συντελεί άλλωστε στη μείωση των μεταλλάξεων του ιού» τόνισε χαρακτηριστικά η Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε επίσης σε μελέτη που αφορά στην διερεύνηση του κινδύνου εισαγωγής παιδιών με μη ελεγχόμενο άσθμα, όπου διαπιστώθηκε ότι παιδιά 5-17 ετών είχαν 3 έως 6 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω covid εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Όσον αφορά στην προστασία των παιδιών από τον ιό, σημείωσε ότι μπορεί τα συμπτώματα να είναι ήπια αλλά υπάρχουν κίνδυνοι, μικροί αλλά υπαρκτοί, όπως το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο των παιδιών (MIS-C), το οποίο ταλαιπωρεί αλλά μπορεί να έχει και βαριά έκβαση.

«Το εμβόλιο στα παιδιά περιέχει το 1/3 του αντιγόνου των ενηλίκων. Το σχήμα που εφαρμόζεται στα παιδιά είναι δύο δόσεων με απόσταση 21 ημερών μεταξύ των δύο δόσεων. Μετά τη νόσηση χορηγείται μετά από τρεις μήνες. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ο εμβολιασμός για covid δεν θα πρέπει να δημιουργήσει αναβολές ή ακυρώσεις τον άλλων εμβολίων στα παιδιά. Ο παιδίατρος γνωρίζει πότε πρέπει ένα παιδί να κάνει το εμβόλιό του μετά το σκεύασμα για τον κορονοϊό» δήλωσε.

Όσον αφορά στις ανεπιθύμητες ενέργειες, φαίνεται ότι είναι ανάλογες των συνηθισμένων εμβολίων, όπως χαμηλός πυρετός ή τοπικός ερεθισμός.

«Η τρίτη δόση σε άτομα άνω των 18 ετών δημιούργησε ερωτήματα για τις μικρότερες ηλικίες. Η Εθνική Επιτροπή αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να ανακοινώσεις τις δικές της συστάσεις» πρόσθεσε η κα Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στην μετάλλαξη Όμικρον μίλησε για την μεταδοτικότητα του ιού και είπε πως έχουμε κάποια αισιόδοξα μηνύματα, όπως ότι η νοσηλεία είναι βραχεία και η θνητότητα μικρότερη. Όλοι όμως, όπως είπε, διατηρούν τις επιφυλάξεις τους, καθώς χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για ασφαλή συμπεράσματα.

Από την πλευρά του, ο κ. Θεμιστοκλέους, αναφερόμενος στην πλατφόρμα για το ραντεβού των παιδιών, έκανε γνωστό ότι έχουν κλειστεί πάνω από 29.000 ραντεβού. Ο πρώτος εμβολιασμός θα γίνει την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μ. Θεοδωρίδου για εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών: Το σχήμα, οι παρενέργειες και η τρίτη δόση"

«Έχουμε έγγραφο επιλογών με νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας» λένε ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές

Την ανάγκη να ληφθούν αποφάσεις από το Συμβούλιο της ΕΕ κατά των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, υπογραμμίζουν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ τόνισε ότι σήμερα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις καθώς «εδώ και καιρό συζητούμε το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Αμμόχωστο και έχουμε πλέον ενώπιον μας ένα έγγραφο επιλογών που συμπεριλαμβάνει νομικά και πολιτικά μέτρα».

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές από τις Βρυξέλλες υπογράμμιζαν ότι τυχόν αποτυχία λήψης αποφάσεων σήμερα θα θέσει σε κίνδυνο και την αξιοπιστία της ίδιας της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθηθεί μια διττή προσέγγιση: υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων, τα οποία δεν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν εάν η Τουρκία επιδείξει ετοιμότητα για αποδοχή της τολμηρής και αμοιβαίως επωφελούς πρότασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. «Μια τέτοια προσέγγιση αφενός δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και αφετέρου δημιουργεί κίνητρο για την Τουρκία, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως καταλύτης σε σχέση με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές.

Τη γενικότερη προσέγγιση του Ύπατου Εκπροσώπου και της Λευκωσίας ως προς την ανάγκη λήψης συγκεκριμένων αποφάσεων υποστήριξαν, σύμφωνα με πηγές, η Ιρλανδία, η Ελλάδα, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Αυστρία, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Ειδικότερα, η Ιρλανδία, η Αυστρία, η Γαλλία, η Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, εξέφρασαν την άποψη ότι η εν λόγω προσέγγιση είναι απολύτως λογική και δικαιολογημένη, σημειώνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επεσήμανε ότι η νέα κυβέρνηση της χώρας ανέλαβε πριν από λίγες ημέρες και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να μελετηθεί το έγγραφο επιλογών το οποίο κυκλοφόρησε μόλις την περασμένη εβδομάδα, καθώς και οι επιπτώσεις των όποιων αποφάσεων ληφθούν. Με την προσέγγιση της Γερμανίας συμφώνησε η Ιταλία, ενώ η Ολλανδία εξέφρασε γενική επιφύλαξη ως προς το ενδεχόμενο λήψης των όποιων μέτρων.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων θα συζητήσει το θέμα με ειδική έμφαση στη σύσταση ειδικού καθεστώτος νομικών μέτρων προς όσους εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου. Αναγνώρισε, επίσης, την καταλυτική σημασία της υιοθέτησης τολμηρών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Έχουμε έγγραφο επιλογών με νομικά μέτρα κατά της Τουρκίας» λένε ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές"

Κορωνοϊός: 96+1 θάνατοι με 3.841 κρούσματα και 709 διασωληνωμένους

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.841, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.006.706, εκ των οποίων 50,5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 101 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.718 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγινε μικρός, σχετικά αριθμός τεστ, 102.873, εκ των οποίων 8.355 μοριακά και 94.518 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε σε 3,73% έναντι 1,46% χθες με υπερδιπλάσια τεστ.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 1.009 στην Αττική (996 χθες).
  • 559 στη Θεσσαλονίκη (608 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 139 από την Ανατολική Αττική (112 χθες).
  • 142 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (128 χθες).
  • 62 από τη Δυτική Αττική (55 χθες).
  • 135 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (146 χθες).
  • 297 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (319 χθες).
  • 117 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (85 χθες).
  • 103 από τον Πειραιά (138 χθες).
  • 14 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (13 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 96, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε άλλη μια απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.345 θάνατοι. Το 95,3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709 (χθες 708). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79,4% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 571 (80,54%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 138 (19.46%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.615 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 333 (ημερήσια μεταβολή -18,18%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 393 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 96+1 θάνατοι με 3.841 κρούσματα και 709 διασωληνωμένους"

Κορωνοϊός/Κύπρος: Αυτά είναι τα νέα μέτρα - Οι αλλαγές, οι εξαιρέσεις και οι αποκλεισμοί

Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, με σημαντικότερα να αφορούν την απόφαση για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11, τις στενές επαφές, την είσοδο σε εκδηλώσεις όπως γάμοι και βαφτίσεις αλλά και σε χώρους εστίασης εντός ξενοδοχείων, η οποία θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένα άτομα τα οποία θα πρέπει να έχουν επίσης κάνει είτε rapid test είτε pcr, καθώς και τη μείωση της περιόδου για τη χορήγηση της 3ης δόσης από 6 μήνες σε 5 μήνες και δύο εβδομάδες.

Αναλυτικά τα μέτρα: 

(α) Από τις 16 Δεκεμβρίου 2021, εμβολιασμός κατά της Covid-19 των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών, με τους εμβολιασμούς να διενεργούνται σε Κέντρα Προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας σε όλες τις επαρχίες.

• Η χορήγηση του εμβολίου στα παιδιά θα γίνεται μόνο κατόπιν διευθέτησης ραντεβού. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε σχετική ανακοίνωση.

(β) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 15 Ιανουαρίου 2022, τα εμβολιασμένα άτομα που δηλώθηκαν ως στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος υποχρεούνται να υποβληθούν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου εντός 72 ωρών και την 7η μέρα σε εργαστηριακή εξέταση PCR δωρεάν μέσω των ιατρείων Δημόσιας Υγείας.

• Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

• Οδηγίες για την διευθέτηση ραντεβού για την εργαστηριακή εξέταση PCR θα δίδονται από τους Προσωπικούς Ιατρούς.

(γ) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, υποχρεωτικός περιορισμός των ατόμων των οποίων η εξέταση αλληλούχισης των θετικών δειγμάτων τους αφορά στο στέλεχος Όμικρον, ή οποιαδήποτε πιθανή μελλοντική μετάλλαξη. Νοείται ότι οι επαφές των συγκεκριμένων κρουσμάτων είναι υποχρεωμένες να παραμένουν σε αυτοπεριορισμό, ανεξαρτήτως εμβολιαστικής κάλυψης, ακολουθώντας το πρωτόκολλο του Υπουργείου Υγείας.

• Άτομα με θετικά δείγματα στην μετάλλαξη Όμικρον υποχρεούνται να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό στον χώρο διαμονής τους.

• Οι επαφές των θετικών κρουσμάτων στην μετάλλαξη Όμικρον παραμένουν σε αυτοπεριορισμό στο χώρο διαμονής τους.

(δ) Επανεξέταση στις 15 Ιανουαρίου 2022 της προηγούμενης απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για κατάργηση του SafePass σε όσα άτομα δεν λάβουν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου κατά της Covid-19 μετά την πάροδο 7 μηνών, μετά από την σχετική ενημέρωση που θα τύχουν τα κράτη μέλη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Ωστόσο, από τις 18 Δεκεμβρίου, τα άτομα για τα οποία έχει παρέλθει η περίοδος των 7 μηνών απο την δεύτερη δόση του εμβολιασμού για τα διδοσικά εμβόλια και η μια δόση για το μονοδοσικό εμβόλιο, για σκοπούς SafePass θα πρέπει να υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση PCR 72 ωρών ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου 48 ωρών για τα άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
• Η εξέταση Rapid test θα παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας.

(ε) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, εξαίρεση απο τον υποχρεωτικό έλεγχο κατοχής SafePass μέσω της εφαρμογής CovScan Cyprus των ατόμων που αποδεδειγμένα και μετά από απόφαση Ιατρικού Συμβουλίου δεν συνίσταται να εμβολιαστούν.

• Τα άτομα αυτά θα πρέπει να επιδεικνύουν την ειδική κάρτα που τους εκδίδει το Υπουργείο Υγείας και ταυτόχρονα εργαστηριακή εξέταση Rapid ή PCR τεστ σε εβδομαδιαία βάση με αρνητικό αποτέλεσμα.

• Η εξέταση θα τους παραχωρείται δωρεάν προσκομίζοντας την ειδική κάρτα.

(στ) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2022, η είσοδος σε κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαπτίσεις και χώροι εστίασης εντός των ξενοδοχειακών μονάδων επιτρέπεται μόνο σε άτομα που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου με απαραίτητη προϋπόθεση να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακής εξέτασης PCR ή τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test.

• Ισχύει και η προηγούμενη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τους πιο κάτω χώρους: κλειστά και υπαίθρια γήπεδα, θέατρα, κινηματογράφους, αίθουσες θεαμάτων, μουσικοχορευτικά κέντρα, κέντρα διασκέδασης και χώροι εστίασης.

• Διευκρινίζεται πως τα άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα με δύο δόσεις σε περίπτωση διδοσικών εμβολίων και μια δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapid test, όπως επίσης και άτομα που έλαβαν την ενισχυτική δόση εμβολίου.

• Τα άτομα για τα οποία έχει παρέλθει περίοδος 7 μηνών από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού τους σχήματος με δύο δόσεις σε περίπτωση διδοσικών εμβολίων, και μία δόση σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, δικαιούνται να εισέρχονται στους χώρους αυτούς με αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapid test.

• Διευκρινίζεται πως τα άτομα τα οποία έχουν νοσήσει εντός των τελευταίων 6 μηνών, δεν είναι απαραίτητο να κατέχουν αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης PCR ή Rapid test.

(ζ) Από τις 15 Δεκεμβρίου 2021, οι επιβάτες που αφικνούνται στην Κυπριακή Δημοκρατία, υποχρεούνται να υποβληθούν σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test μετά την πάροδο 72 ωρών απο την ημέρα άφιξης τους.

• Η εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου Rapid test θα τους παρέχεται δωρεάν μέσω των σημείων δειγματοληψίας του Υπουργείου Υγείας, προσκομίζοντας την κάρτα επιβίβασης και αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο).

• Εξαιρούνται τα άτομα που έλαβαν την ενισχυτική/3η δόση εμβολίου.

sigmalive 
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός/Κύπρος: Αυτά είναι τα νέα μέτρα - Οι αλλαγές, οι εξαιρέσεις και οι αποκλεισμοί"

Βία ανηλίκων: Έφηβοι μαχαίρωσαν με σουγιά τον 14χρονο γιο γνωστού προπονητή

Ένα ακόμη περιστατικό βίας με πρωταγωνιστές δυο ανήλικους, ηλικίας 14 και 17 ετών έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των συμβάντων που προκαλούν αποτροπιασμό και προβληματισμό στη κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr οι δυο ανήλικοι, στην Κομοτηνή,  επιτέθηκαν σε άλλους δυο νεότερους τους για «προσωπικούς λόγους» όπως ανέφεραν στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν.

Οι ανήλικοι δεν αρκέστηκαν στα χτυπήματα που έδωσαν με γροθιές και κλωτσιές, αλλά ένας εκ των δυο, έβγαλε σουγιά και τον κάρφωσε στη κοιλιά του 14χρονου θύματος, ο οποίος είναι ο γιος του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή του Πανθρακικού και νυν προπονητή της Αλεξανδρούπολης, Ζόραν Στοΐνοβιτς.

Τι λέει ο πατέρας στο protothema.gr

Ο Ζόραν Στοΐνοβιτς μιλώντας στο protothema.gr, ανέφερε ότι ο γιος του και ο φίλος του προσπάθησαν να προστατέψουν έναν συνομήλικο τους, που έπεσε θύμα μπούλινγκ από δυο νεαρά άτομα. Κάθε μέρα τον απειλούσαν ότι θα τον δείρουν, αναγκάζοντας τον να τους δίνει χρήματα για να τον αφήσουν ήσυχο, λέει ο προπονητής.

«Πάνω στη σύρραξη» συνεχίζει ο Ζόραν Στοΐνοβιτς, «οι δυο ανήλικοι έσπασαν τη μύτη του φίλου του γιου μου, ο οποίος προκειμένου να αμυνθεί απάντησε με κάποια χτυπήματα. Όταν οι δράστες έτρεξαν να φύγουν, τότε ο γιος μου κατάλαβε ότι τον είχαν μαχαιρώσει.. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ένας εκ των δυο έχει παρελθόν σε ανάλογα περιστατικά και έχει απασχολήσει την αστυνομία».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βία ανηλίκων: Έφηβοι μαχαίρωσαν με σουγιά τον 14χρονο γιο γνωστού προπονητή"

Κορονοϊός: Αντιεμβολιαστές έκαιγαν βιβλία και μάσκες προστασίας πίσω από τα δικαστήρια [ΒΙΝΤΕΟ]

Επικές στιγμές στην Χαλκίδα, το βράδυ της Κυριακής σε διαμαρτυρία που έκαναν αντιεμβολιαστές.

Τραγικές εικόνες εκτυλίχθηκαν λίγο πριν τις 9 το βράδυ της Κυριακής 12/11 πίσω από τα δικαστήρια της Χαλκίδας, όπου αρκετοί αντιεμβολιαστές, κυρίως γονείς, μαζεύτηκαν να διαμαρτυρηθούν.

Στο κέντρο είχαν τοποθετήσει έναν κουβά όπου άρχισαν να καίνε το παιδικό βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά, το οποίο αφορά την περίοδο της πανδημίας το οποίο μοιράστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα σχολεία καθώς επίσης και φωτοτυπίες του νόμου 4682 καθώς και μάσκες και rapid test.

Η κίνηση αυτή όπως αναφέρει αυτή έγινε για συμβολικό σκοπό ενώ τόνισαν ότι ειδικά το βιβλίο του Τριβιζά είναι μέρος προπαγάνδας.

Δείτε το βίντεο:

eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αντιεμβολιαστές έκαιγαν βιβλία και μάσκες προστασίας πίσω από τα δικαστήρια [ΒΙΝΤΕΟ] "

Κοινό μέτωπο Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον εμβολιασμό

«Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας» τονίζεται σε σε κοινή ανακοίνωση του Μαξίμου και της Εκκλησίας

Σε κοινή ανακοίνωσή τους το Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας για την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τονίζουν ότι αποτέλεσαν κοινό τόπο των δύο πλευρών η ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού καθώς και η τήρηση των μέτρων στους ναούς ενόψει των Χριστουγέννων. «Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας» τονίζεται σε στην κοινή ανακοίνωση του Μαξίμου και της Εκκλησίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Έθεσε τα κύρια ζητήματα αφ’ ενός μεν της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και την συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, αφ’ ετέρου δε του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι  ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος. Τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης.

Το κοινό ανακοινωθέν ακολουθεί:

Σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, συνεδρίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 165ης Συνοδικής Περιόδου, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Σε άριστο κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος συνοδευόταν από την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ. Ιωάννη Οικονόμου.

Μετά την προσφώνησή του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος επέδωσε στον Πρωθυπουργό το Αναμνηστικό Μετάλλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, την κοπή του οποίου αποφάσισε για να τιμήσει την Επέτειο των διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως.

Κοινή διαπίστωση του Πρωθυπουργού και του Μακαριωτάτου αποτέλεσε η ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή και επιμονή στη γενική προσπάθεια για τον καθολικό εμβολιασμό του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου υπάρχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Αναγνωρίσθηκε επίσης η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορωνοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Ο Μακαριώτατος ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για την ειλικρινή συνεργασία προς την κατεύθυνση της επίλυσης χρονιζόντων προβλημάτων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη μεγάλη μεταρρύθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης. Έθεσε τα κύρια ζητήματα αφ’ ενός μεν της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας με στόχο την υποστήριξη του φιλανθρωπικού έργου και την συμβολή στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, αφ’ ετέρου δε του νομοθετικού εξορθολογισμού και επικαιροποίησης του πλαισίου του 1945, που αφορά στους Κληρικούς στη χώρα μας. Ο Μακαριώτατος τόνισε ότι αυτό ουδεμία επιπλέον πρόσληψη, πέραν των τακτικών και κατ’ έτος προγραμματισμένων, συνεπάγεται, ουδεμίας μορφής μονιμοποίηση, και ως εκ τούτου ουδέν πρόσθετο δημοσιονομικό βάρος. Τα ανωτέρω ζητήματα απασχολούν διαχρονικά την Εκκλησία της Ελλάδος και προφανώς δεν δύνανται να επιλυθούν στο πλαίσιο μίας συνάντησης, αλλά πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς και ρεαλιστικής μελέτης.

Ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική πρόσκληση να παραστεί στις εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, έκανε έναν απολογισμό των σημαντικών αλλαγών που προώθησε η παρούσα Κυβέρνηση έως τώρα για την επίλυση προβλημάτων που ταλάνιζαν την Εκκλησία για πολλά χρόνια και συνεχάρη τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την υποστήριξη της Εκκλησίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος, επανέλαβε την πρόθεση έναρξης διαλόγου επί των προαναφερθέντων ζητημάτων, με άξονες την κοινωνική συνοχή, τη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαφάνεια.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων αναφέρθηκε στην επιβεβαίωση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας και ευχαρίστησε τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για τη γόνιμη συνεργασία.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κοινό μέτωπο Κυβέρνησης και Εκκλησίας για τον εμβολιασμό"

Κορονοϊός: Πρώτος νεκρός από τη μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία

Το πρώτο θύμα της παραλλαγής Όμικρον ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

«Επομένως νομίζω ότι η ιδέα πως με κάποιον τρόπο πρόκειται για ηπιότερη εκδοχή αυτού του ιού, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να παραμερίσουμε και απλά να αναγνωρίσουμε τον μεγάλο ρυθμό με τον οποίο επιταχύνεται μεταξύ του πληθυσμού. Άρα το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να κάνουμε όλοι τις ενισχυτικές δόσεις», συμπλήρωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ είχε πει πως υπάρχουν «περίπου δέκα» νοσηλευόμενοι φορείς της Όμικρον στην Αγγλία.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Πρώτος νεκρός από τη μετάλλαξη Όμικρον στη Βρετανία"

Λάρισα: 239 άτομα στο Λιβάδι Ολύμπου περίμεναν στο κρύο για να εμβολιαστούν – Οι δόσεις ήταν μόλις 120! (ΦΩΤΟ)

Αγανάκτηση και αποτροπιασμό προκαλεί η κακή οργάνωση της εμβολιαστικής δράσης στο Λιβάδι Ολύμπου, καθώς σήμερα, όπως καταγγέλλει η πρωινή εφημερίδα Λιβαδίου, ενώ είχαν κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό 239 άνθρωποι, οι εμβολιαστικές δόσεις αριθμούσαν μόλις 120!

Η ταλαιπωρία των κατοίκων μέσα στο κρύο με μηδενική θερμοκρασία ήταν, όπως καταγγέλλουν, μεγάλη και οι διαμαρτυρίες τους υπήρξαν δικαιολογημένα εντονότατες. Έντονη ήταν και η αντίδραση της αγροτικής γιατρού προς τον Αντιδήμαρχο Υγείας του Λιβαδίου που του ζητά να αναλάβει τις ευθύνες του. Στην πλειοψηφία τους οι άνθρωποι που περίμεναν μέσα στο κρύο είναι ηλικιωμένοι, όπως και η 87χρονη γιαγιά, που αψήφησε το κρύο για να σπεύσει να εμβολιαστεί, αλλά ματαίως.

“ΝΤΡΟΠΗ …..Μια λέξη τα λέει όλα, 87 ετών γιαγιά περιμένει στους 0 βαθμούς. 120 δόσεις εμβολίου μόνο, ενώ 239 άτομα περιμένουν… ποιος θα απολογηθεί για αυτό το χάλι”, σημειώνεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης της πρωινής εφημερίδας Λιβαδίου.
 

 

 

 

 

 

tinealarissa 

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: 239 άτομα στο Λιβάδι Ολύμπου περίμεναν στο κρύο για να εμβολιαστούν – Οι δόσεις ήταν μόλις 120! (ΦΩΤΟ)"

Αξιωματικός Λιμενικού: «Οι καταγγελίες για push backs μεταναστών γίνονται από Τούρκους και ύποπτες ΜΚΟ»

Την ισχυρή προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών θαλάσσιων συνόρων από την δράση κυκλωμάτων που διακινούν παράνομα μετανάστες, από τις εχθρικές ενέργειες των τουρκικών αρχών και από την ύποπτη λειτουργία ορισμένων ΜΚΟ υπογράμμισε ο Επικεφαλής της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης Πλοίαρχος ΛΣ Γεώργιος Χριστιανός επισημαίνοντας παράλληλα ότι «Λιμενικό Σώμα και Frontex χαλάμε τα σχέδια των τουρκικών αρχών και ορισμένων ΜΚΟ».

Κατά την συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για την «Ευρωπαϊκή πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης: Προσκλήσεις και προοπτικές» ο κ. Χριστιανός απάντησε στις καταγγελίες περι επαναπροωθήσεων λέγοντας ήδη λειτουργούν συστήματα καταγραφής των ενεργειών «προκειμένου να μην αφήνουμε την παραμικρή υπόνοια ότι το ΛΣ κάνει κάτι παράνομο. Αν για οποιαδήποτε λόγο υπάρχει πηγή ή πληροφορία ή καταγγελία διερευνάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αν διαπιστωθεί ότι κάτι δεν γίνεται σωστά αποδίδονται ευθύνες». Πρόσθεσε μάλιστα σε άλλο σημείο «στο σχέδιο του ΛΣ δεν υπάρχουν οι επαναπροωθήσεις. Οι μετανάστες και οι διακινητές δεν θα αποτραπούν από παράνομες ενέργειες. Απεναντίας οποιαδήποτε παράνομη πράξη κάνει πιο δύσκολο το έργο μας . Αυτές οι καταγγελίες ξέρουμε από που προέρχονται. Προέρχονται από τις τουρκικές αρχές και αμφιβόλου αξίας ΜΚΟ. Είναι ΜΚΟ ή κάτι άλλο; Είναι σίγουρα άνθρωποι που έχουν επενδύσει στο μεταναστευτικό όλο αυτό το διάστημα και το ΛΣ σε συνεργασία με Frontex τους χαλάσαμε τα σχέδια».

Παράλληλα ο κ. Χριστιανός είπε πως «το 2017 είχαμε μια σταθεροποιητική τάση και είχαμε καλή συνεργασία με την τουρκική ακροφυλακή. Από το 2019 όμως η κατάσταση άλλαξε με εκ νέου εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία… Πλέον δεν υπάρχει καμία επαφή και συνεργασία με την Τουρκία… σε κάποιες περιπτώσεις αντιμετωπίζουμε εχθρική συμπεριφορά στο θαλάσσιο πεδίο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αξιωματικός Λιμενικού: «Οι καταγγελίες για push backs μεταναστών γίνονται από Τούρκους και ύποπτες ΜΚΟ»"

Ακρόπολη: 74χρονος παρενόχλησε 19χρονες και αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά τους

Στη σύλληψη ενός 74χρονου προχώρησαν αστυνομικοί στην περιοχή της Ακρόπολης το βράδυ της Κυριακής (12.12.2021).

Ο ηλικιωμένος άνδρας που φαίνεται να είχε γίνει η σκιά δύο νεαρών κοριτσιών-  σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr ηλικίας 19 ετών –  κάποια στιγμή τις πλησίασε και τότε προχώρησε σε μια κίνηση που άφησε άναυδα τα δύο κορίτσια. Ο 74χρονος έβγαλε το μόριο του μπροστά στις 19χρονες κι άρχισε να αυτοϊκανοποιείται και να κάνει κι άλλες άσεμνες πράξεις.  

Οι δύο κοπέλες παρότι σοκαρίστηκαν, αμέσως έσπευσαν να απομακρυνθούν από τον άνδρα και να ενημερώσουν την αστυνομίας. Άνδρες της ΕΛΑΣ κατάφεραν να εντοπίσουν τον 74χρονο και να του περάσουν χειροπέδες. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακρόπολη: 74χρονος παρενόχλησε 19χρονες και αυτοϊκανοποιήθηκε μπροστά τους"

«Εξοικονομώ 2021»: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων

Σε λειτουργία τέθηκε από τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας  ταυτόχρονα για όλη την Επικράτεια, η ψηφιακή πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το «Εξοικονομώ 2021», https://exoikonomo2021.gov.gr με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση περισσότερων από 50.000 κατοικιών σε όλη τη χώρα. Το σύστημα υποβολής αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτό για χρονικό διάστημα 50 ημερών.

Το «Εξοικονομώ 2021» είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό συγκριτικά με τα προηγούμενα προγράμματα. Οι σημαντικότερες αλλαγές, σε σχέση με το παρελθόν, αφορούν στην κατάργηση της χρονικής προτεραιότητας στην αξιολόγηση των αιτήσεων, στη θέσπιση κοινωνικών κριτηρίων αξιολόγησης και στη δημιουργία λίστας επιλαχόντων.

Για πρώτη φορά δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός ύψους 100 εκατ. ευρώ για τα ευάλωτα νοικοκυριά, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους και νοικοκυριά με ΑμεΑ.

Το «Εξοικονομώ 2021» θα συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση 38% περισσότερων κατοικιών σε σχέση με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος.

Μέσω συμβολαιογραφείων και με ηλεκτρονικό τρόπο θα μπορούν επίσης από σήμερα οι ενδιαφερόμενοι να προχωρούν σε γονικές παροχές περιουσιακών τους στοιχείων η σε δωρεές χωρίς να χρειάζεται να μεταβαίνουν στα τμήματα κεφαλαίου των εφοριών.

Χρηματοδότηση 632 εκατ. ευρώ – Οι παρεμβάσεις

Ως σημαντικότερο κριτήριο για την βαθμολόγηση των αιτήσεων, ορίζεται η εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση ενέργειας βάσει του προτεινόμενου κόστους παρεμβάσεων σε ποσοστό 50% και ακολουθεί το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα σε ποσοστό 15%. Για νοικοκυριά με ατομικά εισοδήματα έως 5.000 ευρώ και με οικογενειακά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, η επιδότηση ανέρχεται στο 75%. Για τα νοικοκυριά αυτά, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης άτοκου δανείου με εγγύηση του Δημοσίου για το ποσοστό της ίδιας συμμετοχής.

Το πρόγραμμα εντάσσεται στα εμβληματικά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρηματοδοτείται με 632 εκατ. ευρώ και συνολικά αναμένεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια πάνω από 1 δισ. ευρώ, με τη μέση εκτιμώμενη επιδότηση να διαμορφώνεται σε ποσοστό 62% επί της συνολικής δαπάνης.

Το «Εξοικονομώ 2021» θα βελτιώσει αισθητά την ενεργειακή κλάση των νοικοκυριών, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από 30% για κάθε κατοικία. Οι κατοικίες που θα επιλεγούν για υπαγωγή στο πρόγραμμα πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-Να υφίστανται νόμιμα.

-Να μην έχουν κριθεί κατεδαφιστέες.

-Να χρησιμοποιούνται ως κύριες κατοικίες.

-Να έχουν καταταχθεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Ά Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Σκρέκας: Ενεργειακή αναβάθμιση  600.000 κτιρίων έως το 2023

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας  φιλοξενήθηκε σήμερα στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, με αφορμή το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» που κάνει πρεμιέρα σήμερα αλλά και τα κριτήρια για την ενεργειακή αναβάθμιση. 

«Βάλαμε μια σειρά από κριτήρια όπως το ενεργειακό κόστος και κοινωνικά κριτήρια και ξεχωριστή κατηγορία για τα αδύναμα και ευάλωτα νοικοκυριά με 85% επιδότηση και του υπόλοιπο 15% δάνειο με την εγγύηση του κράτους,  είπε το πρωί, μιλώντας στην ΕΡΤ στην εκπομπή «Από τις Εξι»,  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Τις επόμενες ημέρες θα λειτουργήσει 5ψήφιος αριθμός και πλατφόρμα ενεργειακής αλληλεγγύης έκτακτης ανάγκης και θα δίνεται εντολή στον ΔΕΔΔΗΕ για επανασύνδεση και αποπληρωμή ενός τμήματος του λογαριασμού. Στηρίζουμε ανεξαρτήτου εισοδήματος όλους τους καταναλωτές έως 300 Kh τόνισε ο υπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι το «Εξοικονομώ 2021», που ξεκινά σήμερα είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητο, πιο δίκαιο και πιο αποδοτικό σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα.

Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε: 

«Καταργούμε τη χρονική ιεράρχηση στην αξιολόγηση των αιτήσεων, δίνουμε προτεραιότητα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και διαθέτουμε 100 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Το νέο πρόγραμμα θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας, με τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά  και στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, με τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Τα έργα θα δώσουν μεγάλη ώθηση στον κατασκευαστικό κλάδο και την εθνική οικονομία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Το νέο πρόγραμμα θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του μεγάλου κύματος ενεργειακής αναβάθμισης που έχουμε προγραμματίσει για τα επόμενα έτη, προκειμένου να πετύχουμε τον εθνικό στόχο για το 2030 που προβλέπει την ενεργειακή ανακαίνιση 600.000 κτιρίων».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Εξοικονομώ 2021»: Ανοιχτή η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων"

Μενίδι: Βίντεο με τον 50χρονο που μαχαίρωσε αστυνομικό – «Απειλούσε ότι θα μας ανατινάξει»

Ένα επεισοδιακό βράδυ πέρασαν οι ένοικοι πολυκατοικίας στην οδό Καραολή, στο Μενίδι. Όλα ξεκίνησαν, όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, όταν η αστυνομία κλήθηκε για ένα περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, από τους γείτονες.

Υπενθυμίζεται, πως ο άνδρας κρατούσε όμηρο τη μητέρα του και κατά την έφοδο της αστυνομίας ο άνδρας τους επιτέθηκε με μαχαίρι με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός.

«Η μάνα του είναι ήσυχη. Αυτή η γυναίκα δεν έχει πειράξει ούτε μυρμήγκι. Χτες το βράδυ, αυτός φώναζε, έβριζε και μας απειλούσε ότι θα μας χτυπήσει κι ότι θα μας σκοτώσει όλους με μαχαίρι. Η αστυνομία, μας είπε να εκκενώσουμε τα διαμερίσματά μας μέσα στην νύχτα. Μας απειλούσε ότι θα μας ανατινάξει με μια φιάλη υγραερίου κι ότι θα μας κάψει. Φύγαμε όλοι να σωθούμε. Είχε έρθει το πυροσβεστικό όχημα, είχε έρθει το ΕΚΑΒ και μεγάλη διμοιρία αστυνομικών. Τον παρακάλαγαν τρεις ώρες για να βγει έξω και δεν έβγαινε. Είχε ταμπουρωθεί μέσα και είχε ανοίξει τη στρόφιγγα της φιάλης του υγραερίου για να μας ανατινάξει» λέει στο newsit.gr, η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας.

Η ίδια συνεχίζει περιγράφοντας τα όσα έζησαν το βράδυ, και μας αναφέρει ότι «τον αστυνομικό τον τραυμάτισε όταν μπήκε από το τζάμι για να τον συλλάβει, για να μπορέσει να τον αφοπλίζει, μπήκε μέσα στο διαμέρισμα με κίνδυνο τη ζωή του και τότε τον τραυμάτισε. Κράταγε μαχαίρι αυτός, έτσι άκουσα. Μας είχε διώξει η αστυνομία. Εμείς καλέσαμε τους αστυνομικούς γύρω στις δώδεκα τη νύχτα. Πρώτα τους είχε καλέσει ένας ηλικιωμένος γείτονας, ήρθαν οι αστυνομικοί την πρώτη φορά αλλά η μαμά του δεν άνοιξε την πόρτα. Τους είπε ότι κοιμόταν. Και μετά όταν έφυγε η αστυνομία άρχισε να χτυπάει πάλι τις πόρτες και να απειλεί. Και αναγκάστηκε ο γιος μου και πήρε τηλέφωνο, ξανά, την αστυνομία. Φοβηθήκαμε μην μας σκοτώσει. Χτύπαγε την πόρτα του σπιτιού του δυνατά, απειλούσε, μπορούσαμε να ησυχάσουμε και μας απειλούσε».

Κλείνει λέγοντας ότι αυτό συμβαίνει εδώ και έξι μήνες, ενώ υπογραμμίζει ότι 50χρονος «πίνει πολύ κρασί».
Στο βίντεο ακούγονται οι φωνές του άνδρα, οι βρισιές και τα χτυπήματα στην πόρτα. 

Ο αστυνομικός, που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου. Προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Δυτικής Αττικής.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μενίδι: Βίντεο με τον 50χρονο που μαχαίρωσε αστυνομικό – «Απειλούσε ότι θα μας ανατινάξει»"

ΠΝΟ προς εφοπλιστές: Ελάτε στη 1 το μεσημέρι για συζήτηση, αλλιώς συνεχίζουμε την απεργία!

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) με ανακοίνωση της καλεί με τη σειρά της τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για συζήτηση και υπογραφή της νέας συλλογικής σύμβασης.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της η ΠΝΟ αναφέρει:

«Σε σχέση και σε απάντηση των όσων αναφέρονται στο από 12-12-2021 δελτίο τύπου του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), και, παρακάμπτοντας προς το παρόν τα όσα προσάπτουν στην Ομοσπονδία μας, τα οποία βέβαια δεν ευσταθούν, δηλώνουμε τα ακόλουθα:

Η Ομοσπονδία μας από την πρώτη στιγμή της έναρξης, μετά από καθυστέρηση δύο και πλέον ετών, των διαπραγματεύσεων με τον ΣΕΕΝ για την υπογραφή νέας ΣΣΕ για τα έτη 2020 και 2021, διατυπώσαμε ξεκάθαρα και έντιμα τις θέσεις και τα αιτήματα μας τα οποία η άλλη πλευρά ‘λησμονώντας’ το γεγονός ότι οι Ναυτεργάτες δεν έλαβαν καμία αύξηση για τα έτη 2020 και 2021, (τελευταία αύξηση 2% το 2019), αρνήθηκε να συζητήσει ουσιαστικά τις θέσεις μας και αντιπρότεινε ‘αυξήσεις’ του 0% για το 2020 και 1% για το 2021 και μάλιστα χωρίς αναδρομικότητά.

Η συμπεριφορά αυτή της εργοδοσίας μας εξανάγκασε να οδηγηθούμε στην πρώτη 48ωρη απεργιακή μας κινητοποίηση στις 11και 12 Νοεμβρίου 2021, την οποίαν όμως, για να καταδείξουμε ακριβώς την καλοπιστία μας και ότι δεν ακολουθούμε αδιάλλακτη και αρνητική συμπεριφορά, αναστείλαμε προσωρινά προκειμένου ακριβώς να έχει την άνεση του χρόνου ο ΣΕΕΝ να συσκεφτεί και να βελτιώσει τις προτάσεις του μηδέν και ένα τοις εκατό.

Και αντί να επανέλθει με συγκριμένη νέα πρόταση, πρότεινε ως ‘βελτιωμένη’ θέση και 1% για τη Σύμβαση του 2022 και μάλιστα να αρχίζει από 01-06-22 και όχι από 01-01-2022, την οποία στη συνέχεια ‘βελτίωσε’ με έναρξη του 1% από 01-01-2022.

Έτσι έχουν τα πράγματα, τα οποία αποδεικνύουν και καταδεικνύουν ποιος είναι αδιάλλακτος και ποιος όχι.

Η Ομοσπονδία μας, σεβόμενη απολύτως το επιβατικό κοινό επεδίωκε και επιθυμούσε οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα γιατί η χρονοτριβή δυστυχώς οδηγεί εκ των πραγμάτων σε δυναμικές εξελίξεις.

Με το ίδιο πνεύμα και τις ίδιες αρχές, καλούμε για άλλη μια φορά το ΣΕΕΝ να προσέλθει στα γραφεία της Ομοσπονδίας μας, Ακτή Μιαούλη 47-49, 3ος όροφος, σήμερα στις 13.00 μ.μ., με τις νέες ‘ρεαλιστικές’ και ‘βελτιωμένες’ προτάσεις του και εφόσον πράγματι έτσι έχουν τα πράγματα θα αναθεωρήσουμε ανάλογα και την στάση μας.

Εμείς θα είμαστε εδώ».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΝΟ προς εφοπλιστές: Ελάτε στη 1 το μεσημέρι για συζήτηση, αλλιώς συνεχίζουμε την απεργία!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news