facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 21 Απριλίου 2020

Η πολιτεία του Μιζούρι έκανε μήνυση στην Κίνα για τον κορονοϊό

Το Μιζούρι έγινε σήμερα η πρώτη Πολιτεία των ΗΠΑ που άσκησε μήνυση κατά της κυβέρνησης στην Κίνα για τον χειρισμό της στον κορονοϊό.

Μια πανδημία που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν στην Κίνα οδήγησε σε καταστροφικές οικονομικές απώλειες την Πολιτεία του Μιζούρι.

Η αστική αγωγή, που υποβλήθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο από τον Γενικό Εισαγγελέα του Μιζούρι, Έρικ Σμιτ, περιλαμβάνει κατηγορίες για αμέλεια, μεταξύ άλλων. Στην μηνυτήρια αναφορά υπογραμμίζεται ότι το Μιζούρι και οι κάτοικοι της Πολιτείας υπέστησαν οικονομικές ζημιές αξίας πιθανόν δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων και επιδιώκουν να λάβουν χρηματικές αποζημιώσεις.

«Η κινεζική κυβέρνηση είπε ψέματα στον κόσμο σχετικά με τον κίνδυνο και τη μεταδοτική φύση της COVID-19, κατέπνιξε καταγγελίες και έκανε λίγα για να σταματήσει την εξάπλωση της νόσου», υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του ο Ρεπουμπλικάνος Σμιτ. «Πρέπει να καταστούν υπόλογοι για τις πράξεις τους».

Η Πολιτεία κατηγορεί επίσης την κινεζική κυβέρνηση ότι επιδεινώνει την πανδημία «συσσωρεύοντας» μάσκες και άλλο εξοπλισμό ατομικής προστασίας.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην αρχή της πανδημίας είχε επαινέσει την Κίνα και τον ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για την απάντηση του Πεκίνου στο ξέσπασμα του ιού. Ωστόσο, ο Τραμπ και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναφέρονται στην νόσο Covid-19 ως «κινέζικο ιό» και τις τελευταίες ημέρες έχουν εντείνει τη ρητορική τους.

Η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη ήδη με παρόμοιες αγωγές που έχουν υποβληθεί σε αμερικανικά δικαστήρια από ιδιοκτήτες αμερικανικών επιχειρήσεων.

Ειδικοί του διεθνούς δικαίου δήλωσαν στο Reuters ότι οι προσπάθειες να καταλογιστεί ευθύνη στην Κίνα για τον νέο κορονοϊό σε αμερικανικά δικαστήρια πιθανότατα θα αποτύχουν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πολιτεία του Μιζούρι έκανε μήνυση στην Κίνα για τον κορονοϊό"

Κορωνοϊός: Σαρωτικές ιχνηλατήσεις στο Κρανίδι -Τεστ σε 125 πολίτες αυτήν την ώρα

Σαρωτικοί είναι οι έλεγχοι στο Κρανίδι για την διασφάλιση της δημόσιας υγείας, μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων σε δομή μεταναστών στην περιοχή. Στο σημείο βρέθηκε την Τρίτη, για μια ακόμη φορά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Παναγιώτη Αρκουμανέα, καθώς και τον γενικό γραμματέα υποδοχής αιτούντων άσυλο, Μάνο Λογοθέτη.

Στο πλαίσιο αυτό, και καθώς ο κ. Χαρδαλιάς έδωσε εντολή για σαρωτικές ιχνηλατήσεις, αυτή την ώρα βρίσκονται στο Κέντρο Υγείας Κρανιδίου 125 πολίτες, προκειμένου να ελεγχθούν για κορωνοϊό. Πρόκειται για εργαζομένους σε τοπικές επιχειρήσεις και τράπεζες, αστυνομικούς και άλλους κατοίκους της περιοχής, τους οποίους είτε είχαν επισκεφθεί οι αλλοδαποί που διαμένουν στη δομή είτε είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους.

Όπως είπε νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας των πολιτών και αποφυγής της διασποράς του ιού, στεγανοποιείται η δομή μεταναστών, ενώ θα εφαρμοστεί απαγόρευση κυκλοφορίας από 8 το βράδυ έως τις 8 το πρωί για 14 ημέρες.

«Ολοκληρώσαμε μια σειρά συσκέψεων. Τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας, μας δημιούργησαν την ανάγκη ενός συναγερμου. Ειχαμε 150 (148 φιλοξενούμενους, έναν εργαζόμενο και ένα στέλεχος της δομής) θετικά κρούσματα κορωνοϊού σε σύνολο 497 δειγμάτων. Και οι 150 είναι όλοι ασυμπτωματικοί. Επομένως, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Από τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε θέσει σε καραντίνα τη δομή, ώστε να μην έχουμε διασπορά στην κοινότητα. Όλα είναι υπό έλεγχο αυτή της στιγμή. Θα παρθούν προληπτικά μέτρα για την περιοχή. Θα υπάρξει περιορισμός της μετακίνησης των πολιτών, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις ευπαθείς ομάδες, στην περιοχή. Να μη βγουν στο δρόμο για τις επόμενες 14 μέρες. Η δομή στεγανοποιείται. Δεν θα μπαίνει και δεν θα βγαίνει κανείς. Ο δήμος της περιοχής μπαίνει σε απαγόρευση κυκλοφορίας 8 το βράδυ με 8 το πρωί για τις επόμενες 14 ημέρες, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών και των παζαριών. Ενισχύεται το κέντρο υγείας του Κρανιδίου με έξι γιατρούς και τέσσερις νοσηλευτές» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Σαρωτικές ιχνηλατήσεις στο Κρανίδι -Τεστ σε 125 πολίτες αυτήν την ώρα"

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για S-400: Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία την απειλή των κυρώσεων

Με την υπενθύμιση της απειλής των κυρώσεων απαντά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στα δημοσιεύματα που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για την ενεργοποίηση του ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Σε δήλωση που έκανε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών στους Έλληνες ανταποκριτές υπενθυμίζει ότι η Ουάσιγκτον αντιτίθεται σθεναρά στην απόκτηση των S-400 από την Άγκυρα και ότι οι διαβουλεύσεις για την επιβολή των κυρώσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα.

«Συνεχίζουμε να τονίζουμε στο υψηλότερο επίπεδο ότι η αγορά των S-400 είναι το αντικείμενο συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν την επιβολή κυρώσεων στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA) και παραμένει ένα σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 δείχνει πόσο σοβαρά η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα των S-400.

«Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο πρόεδρος Ερντογάν και τα ανώτερα στελέχη του κατανοούν τη θέση μας», σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στέιτ Ντιπάρτμεντ για S-400: Υπενθυμίζουμε στην Τουρκία την απειλή των κυρώσεων"

Γαλλία: 531 θάνατοι στις τελευταίες 24 ώρες, καλύτερη η κατάσταση στα νοσοκομεία

Η επιδημία της νόσου Covid-19 έχει σκοτώσει 20.796 ανθρώπους στη Γαλλία, από τις αρχές Μαρτίου, εκ των οποίων οι 531 πέθαναν σε διάστημα 24 ωρών, όμως η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζει να μετριάζεται σταδιακά, ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής Υγείας.

Συνολικά, 12.900 έχουν πεθάνει στα νοσοκομεία, ήτοι επιπλέον 387 από χθες Δευτέρα και 7.896 σε οίκους ευγηρίας και άλλα κέντρα φροντίδας (+144), εξήγησε ο Σαλμόν, στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί.

Όμως, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται και που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας συνεχίζει να μειώνεται με αργούς ρυθμούς.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται μειώθηκε για έβδομη συναπτή ημέρα, ενώ ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ κατέγραψε πτώση για 13η συνεχόμενη ημέρα, στους 5.433, το χαμηλότερο επίπεδο από τις 30 Μαρτίου.

Εντούτοις, όπως επισήμανε ο Ζερόμ Σαλμόν, η πανδημία παραμένει «μαζική».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 531 θάνατοι στις τελευταίες 24 ώρες, καλύτερη η κατάσταση στα νοσοκομεία"

Στο αυτόφωρο Λαμιώτης επαγγελματίας που σέρβιρε στο μαγαζί

Στη σύλληψη γνωστού επαγγελματία, που διατηρεί κατάστημα στο κέντρο της Λαμίας, και έκανε το λάθος να εξυπηρετήσει πελάτες, προχώρησαν αστυνομικοί του ΑΤ Λαμίας το μεσημέρι της Τρίτης (21/4).

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 3:30’ περίπου και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport οι αστυνομικοί φθάνοντας στο σημείο, βρήκαν εντός μια παρέα πέντε ατόμων που είχαν καθίσει σε τραπέζι και είχαν σερβιριστεί.

Σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων για τη μη διασπορά του νέου κορωνοϊού, σε βάρος του ιδιοκτήτη του καταστήματος, εκτός από την ποινική δίωξη στο πλαίσιο του αυτοφώρου, επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Πρόστιμα των 150€ βεβαιώθηκαν και στους θαμώνες του καταστήματος εστίασης.

Δεν έγινε γνωστό αν υπήρξε καταγγελία πολίτη που είδε κόσμο στο χώρο και ειδοποίησε την αστυνομία.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο αυτόφωρο Λαμιώτης επαγγελματίας που σέρβιρε στο μαγαζί"

Κορωνοϊός - New York Times: Η Τουρκία κρύβει την αλήθεια

Για εβδομάδες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσίαζε την απόδοση της Τουρκίας στον χειρισμό της έξαρσης του κορωνοϊού ως μία από τις πιο επιτυχημένες στον κόσμο, διατηρώντας ο ίδιος αυστηρό έλεγχο στις πληροφορίες σχετικά με το ξέσπασμα.

Υπό τις οδηγίες του «σουλτάνου», ξεκίνησε μια προσεκτικά ενορχηστρωμένη εκστρατεία προπαγάνδας, διασφαλίζοντας πως οι αναφορές από τα νοσοκομεία, τα νεκροταφεία και τους συγγενείς που θρηνούσαν παρέμεναν ουσιαστικά απούσες. Οι γιατροί που μίλησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δέχθηκαν «παρατηρήσεις» και 410 άτομα συνελήφθησαν τον Μάρτιο για «προκλητικές και καταχρηστικές» αναρτήσεις.

Ωστόσο, τα δεδομένα που συγκέντρωσαν οι New York Times από αρχεία θανάτων στην Κωνσταντινούπολη δείχνουν πως η Τουρκία αντιμετωπίζει μια πολύ μεγαλύτερη καταστροφή από τον κορωνοϊό, από αυτήν που δείχνουν τα επίσημα στοιχεία. Η πόλη κατέγραψε περίπου 2.100 περισσότερους θανάτους απ' ό,τι αναμενόταν από τις 9 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου, με βάση τους εβδομαδιαίους μέσους όρους των δύο τελευταίων ετών, πολύ περισσότερους δηλαδή, από αυτούς που ανέφεραν αξιωματούχοι για ολόκληρη την Τουρκία κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αν και όλοι αυτοί οι θάνατοι δεν μπορεί να σχετίζονται άμεσα με τον κορωνοϊό, οι αριθμοί δείχνουν ένα εντυπωσιακό άλμα στους θανάτους, που συνέπεσε με την έναρξη της πανδημίας, έναν προκαταρκτικό δείκτη που χρησιμοποιείται από τους ερευνητές για την ανίχνευση της εξάπλωσης του ιού και την αξιολόγησή του σε πραγματικό χρόνο.

Ακόμα και από την επίσημη καταμέτρηση, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Τουρκία αυξήθηκαν σε περισσότερα από 90.000 μέχρι την Δευτέρα, ανεβάζοντας την Τουρκία πάνω από την Κίνα, με αποτέλεσμα να γίνει η 7η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο. Οι θάνατοι, την ίδια στιγμή, έφτασαν τους 2.140. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι ενήργησε γρήγορα, διακόπτοντας τις πτήσεις και κλείνοντας τα σύνορα με πέντε από τις πληγείσες περιοχές τον Φεβρουάριο, κλείνοντας σχολεία, εστιατόρια και μπαρ στα μέσα Μαρτίου, όταν επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα. Αλλά μέχρι τότε, τα στατιστικά στοιχεία που συνέλεξαν οι New York Times δείχνουν πως η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον πρώτο θάνατο της χώρας από τον κορωνοϊό στις 17 Μαρτίου. Ωστόσο, τα στατιστικά που συνέταξαν οι New York Times δείχνουν ότι ακόμη και εκέινη την χρονική στιγμή, ο αριθμός των θανάτων συνολικά στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ήδη πολύ υψηλότερος, από τους ιστορικούς μέσους όρους, ένδειξη πως ο ιός είχε φτάσει αρκετές εβδομάδες νωρίτερα.

Ωστόσο, ο Ερντογάν διαβεβαίωσε το έθνος στις 18 Μαρτίου, μετά την ανακοίνωση του δεύτερου θανάτου, πως η Τουρκία «είχε λάβει γρήγορα όλες τις προφυλάξεις». «Εμείς, μαζί με τους ανθρώπους μας, ανταποκριθήκαμε σε αυτή την πρόκληση με αποφασιστικότητα, όπως κάνουμε πάντα μπροστά στις επιθέσεις εναντίον της χώρας μας» είχε δηλώσει.

Οι ενέργειες του Ερντογάν στις αρχές Φεβρουαρίου αποκάλυψαν τις προτεραιότητές του. Έχει προσπαθήσει επανειλημμένα να καθησυχάσει τον πληθυσμό, περιγράφοντας πως τρώει μια κουταλιά μελάσα από μούρα κάθε πρωί, για να ενισχύσει το αίμα του. Και σε μια προσπάθεια να διατηρήσει τουλάχιστον ένα μέρος της οικονομίας της χώρας σε λειτουργία, απέφυγε να διατάξει ένα εθνικό lockdown.

Μια οικονομική κατάρρευση θα σήμαινε την καταστροφή της προεδρίας του. Η δημοτικότητά του έχει πέσει πολύ εν μέσω μιας παρακμάζουσας οικονομίας και λόγω της υψηλής ανεργίας, ακόμη και πριν από την πανδημία. Αντ’ αυτού, ο Ερντογάν εισήγαγε σταδιακά μέτρα για την ενθάρρυνση της κοινωνικής αποστασιοποίησης, τον περιορισμό των εγχώριων ταξιδιών και διέταξε την απαγόρευση κυκλοφορίας για άτομα άνω των 65 ετών και κάτω των 20.

Ωστόσο, οι λοιμώξεις έχουν εξαπλωθεί, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και την Σμύρνη, μεγάλες πόλεις με διεθνείς επιχειρηματικές και τουριστικές συνδέσεις καθώς και σε κεντρικές πόλεις, όπου 6.000 προσκυνητές που επέστρεψαν από την Σαουδική Αραβία, δεν ακολουθούσαν τους κανόνες απομόνωσης.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας δήλωσε ότι ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων οφείλεται στα εκτεταμένα τεστ – πραγματοποιήθηκαν πάνω από 600.000 τεστ. Και σημείωσε επίσης, πως έχει μειώνεται το ποσοστό της μόλυνσης. Ωστόσο, οι θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη κατά την περίοδο των 5 εβδομάδων μεταξύ 9 Μαρτίου και 12 Απριλίου ήταν περίπου 30% υψηλότεροι από τους ιστορικούς μέσους όρους, σύμφωνα με τους New York Times.

Τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου, τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι θάνατοι στην Κωνσταντινούπολη ήταν περίπου 50% υψηλότεροι από τον μέσο όρο. Αυξήσεις αυτού του μεγέθους είναι ανησυχητικές και φαίνεται σαφώς να σχετίζονται με το ξέσπασμα, δήλωσε η Στεφάν Χελένινγκερ, δημογράφος στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Οποιαδήποτε στατιστικά στοιχεία θανάτων εν μέσω πανδημίας, είναι δύσκολο να εντοπιστούν και πρέπει να θεωρηθούν προκαταρκτικά. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να βελτιώσουν τις στατιστικές θανάτου τους, τις οποίες αναγνωρίζουν τώρα ότι είναι ελλιπείς.

Το σύνολο της Κωνσταντινούπολης μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τους θανάτους που συνδέονται άμεσα με τον κορωνοϊό όσο και εκείνους από άλλες αιτίες, όπως ο καρκίνος ή οι καρδιακές παθήσεις, που μπορεί να έχουν γίνει πιο συνηθισμένοι καθώς τα νοσοκομεία φτάνουν στο peak της αντοχής τους και οι άνθρωποι αποφεύγουν να ζητήσουν ιατρική περίθαλψη.

Τα ευρήματα των New York Times υποστηρίζονται από τον Ονούρ Αλτιντάγκ, επίκουρο καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Μπέντλεϊ, που δημοσίευσε δεδομένα από 10 πόλεις της Τουρκίας, συγκρίνοντάς τα με στατιστικά στοιχεία των προηγούμενων τεσσάρων ετών.

Ο καθηγητής βρήκε έναν παρόμοιο αριθμό υπερβολικών θανάτων στην Κωνσταντινούπολη από τις 11 Μαρτίου έως τις 12 Απριλίου. Ο συνολικός αριθμός επιβεβαιωμένων θανάτων κορωνοϊού σε ολόκληρη την Τουρκία στις 12 Απριλίου ήταν 1.006, λιγότεροι από τους μισούς στην Κωνσταντινούπολη, όπως είπε.

Το υπουργείο Υγείας της Τουρκίας έδωσε στην δημοσιότητα περιορισμένα μόνο δεδομένα σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού και ανακοίνωσε μόνο έναν αριθμό κρουσμάτων σε μεμονωμένες πόλεις μία, φορά, την 1η Απριλίου. Η Κωνσταντινούπολη, μια πόλη 16 εκατομμυρίων, αντιπροσώπευσε το 60% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού εκείνη την ημέρα, δήλωσε ο Φαχρετίν Κοτζά, υπουργός Υγείας της Τουρκίας.

Αρκετές άλλες πόλεις, όπως η Άγκυρα και η Σμύρνη, έχουν χαρακτηριστεί επίσης hot spots. Στις 10 Απριλίου, η Τουρκία άρχισε να επιβάλει lockdown τα σαββατοκύριακα σε 31 μητροπολιτικές περιοχές. Ο Αλτιντάγκ, βρήκε επίσης, πρώιμα σημάδια υπερβολικών θανάτων στην πόλη Σακάρια.

Οι αξιωματούχοι, όπως ο υπουργός Υγείας, τόνισαν πως το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Τουρκίας επεκτάθηκε κατά πολύ τις δύο τελευταίες δεκαετίες υπό την προεδρία του Ερντογάν, και πως οι ασθενείς αναρρώνουν από τον κορωνοϊό και πως η Τουρκία θα φτάσει στο αποκορύφωμα της έξαρσης σε περίπου μία εβδομάδα. Όμως, οι επαγγελματίες του κλάδου υγείας προειδοποιούν πως η Τουρκία μπορεί να μην έχει πιάσει την εξάπλωση του ιού. «Τον Φεβρουάριο δεν έκαναν τίποτα, αν και ήταν γνωστό πως η ασθένεια ήταν εκεί» δήλωσε ο Δρ. Σινάν Αντιγιαμάν, επικεφαλής του τουρκικού ιατρικού σωματείου, σε τηλεφωνική συνέντευξη με τους New York Times. Ο εξοπλισμός προσωπικής προστασίας λείπει σε ορισμένα νοσοκομεία, και τα τεστ αυξήθηκαν σε επαρκές επίπεδο τον Απρίλιο, πρόσθεσε.

Και η Τουρκία μετρά μόνο τα κρούσματα κορωνοϊού που έχουν επιβεβαιωθεί με θετικό αποτέλεσμα. Δεν περιλαμβάνει συνολικά τα κρούσματα που έχουν διαγνωστεί κλινικά ως κορωνοϊός, αλλά δεν έχουν βρεθεί με τεστ ότι είναι θετικά, δήλωσε ο Αντιγιαμάν. «Τα δεδομένα που έχουμε δεν αρκούν για να πούμε εάν ελέγχουν την πανδημία» τόνισε.

Το τουρκικό σωματείο γιατρών, μια ανεξάρτητη επαγγελματική ένωση με περίπου 120.000 μέλη, ζήτησε περισσότερη διαφάνεια, η οποία θα βοηθούσε τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα την ασθένεια. Η ένωση υπέβαλλε 22 ερωτήσεις στον υπουργό Υγείας την περασμένη εβδομάδα, ζητώντας στοιχεία σχετικά με τα κρούσματα, τα δημογραφικά στοιχεία των μολυσμένων και λεπτομέρειες σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που έχουν αρρωστήσει. Δεν έχουν λάβει ακόμη απαντήσεις.

Ο Δρ. Αντιγιαμάν είπε ότι το επιστημονικό συμβούλιο, μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση για να συμβουλεύει την διαχείριση της πανδημίας, δεν δημοσιοποιεί τις αποφάσεις του, και η κυβέρνηση δεν κοινοποιεί δεδομένα. Ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι 601 άτομα του προσωπικού υγείας είχαν μολυνθεί από κορωνοϊό μέχρι την 1η Απριλίου. Ωστόσο, ο Δρ. Αντιγιαμάν είπε ότι σχεδόν 1.500 έχουν μολυνθεί, συμπεριλαμβανομένων 1.000 στην Κωνσταντινούπολη. Δεκαεπτά έχουν πεθάνει από τον ιό στην Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με αναφορές που δημοσιεύτηκαν από πολλά συνδικάτα.

Και παρόλο που η κυβέρνηση έδειξε να λαμβάνει έγκριση σε ποσοστό 63% σε πρόσφατη δημοσκόπηση για την απόδοσή της στην αντιμετώπιση της πανδημίας κορωνοϊού, ο πανικός που προκλήθηκε σε όλη την χώρα όταν ανακοινώθηκε εκτάκτως η απαγόρευση κυκλοφορίας σε πολλές μεγάλες πόλεις στις 10 Απριλίου, έδωσε μια ματιά στο άγχος των κατοίκων της Τουρκίας στην αντιμετώπιση της κρίσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - New York Times: Η Τουρκία κρύβει την αλήθεια"

Με 7400 μισθοφόρους από τη Συρία συμμετέχει η Τουρκία στον εμφύλιο της Λιβύης

Οι ακτιβιστές του Συριακού Παρατηρητηρίου έχουν καταγράψει μια αύξηση στον αριθμό των θανάτων των μισθοφόρων από τη Συρία που σκοτώθηκαν στις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Εννέα μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία σκοτώθηκαν σε μάχες με τις δυνάμεις του Χαφτάρ σε αρκετές πρώτες γραμμές στη Λιβύη, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των νεκρών των μισθοφόρων των Τούρκων σε 199.

Οι νεκροί ανήκαν στις τρομοκρατικές ομάδες της Συρίας, « ταξιαρχία αλ Μουτασίν, Σουλτάν Μουράτ, ταξιαρχία του Σουκούρ αλ Σαμάλ, αλ Χάμζατ και Σουλεϊμάν Σάχ».

Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές του Παρατηρητηρίου, οι μισθοφόροι σκοτώθηκαν σε περιοχή του Αλ Χαντάμπα της Μισράτα και άλλες περιοχές της Λιβύης.

συγκρούσεις στις πρώτες γραμμές του Σαλάχ αλ Ντιν στα νότια της Τρίπολης, στο Αλ Ραμλάχ κοντά στο αεροδρόμιο της Τρίπολης, στην

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει να στέλνει ομάδες μισθοφόρων από τη Συρία στη Λιβύη, με σκοπό να ενδυναμώσει τις δυνάμεις της «κυβέρνησης της εθνικής συμφωνίας» κατά του «εθνικού στρατού της Λιβύης».

Πηγές του Παρατηρητηρίου επιβεβαίωσαν ότι μια νέα ομάδα δεκάδων μισθοφόρων των Τούρκων έφτασε στη Λιβύη.

Έτσι, ο αριθμός των νεοσύλλεκτων που έφτασαν στην Τρίπολη μέχρι σήμερα, έφθασε τους 5.300, ενώ σχεδόν 2.100 άλλοι βρίσκονται στην Τουρκία για να εκπαιδευτούν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Αχμέτ αλ Μισμάρι, καθημερινά προσγειώνονται αεροπλάνα με μισθοφόρους στην Τρίπολη και τη Μισράτα.
Μάλιστα, σημειώνει ότι η Τουρκία σταμάτησε να τους πληρώνει σε δολάρια και τους έχει πληρώσει με τουρκικές λίρες το ποσό των 8.000 έως 9.000 ανά άτομο.

echedoros-a
Διαβάστε Περισσότερα » "Με 7400 μισθοφόρους από τη Συρία συμμετέχει η Τουρκία στον εμφύλιο της Λιβύης"

Απαγόρευση συγκεντρώσεων για πολλους μήνες σε Δανία, Ολλανδία και Ιρλανδία

Για πολλούς μήνες ακόμα φαίνεται πως θα διαρκέσουν τα μέτρα απαγόρευσης συναθροίσεως σε Δανία, Ιρλανδία και Ολλανδία, αφού οι κυβερνήσεις των κρατών σκέφτονται να επεκτείνουν τα μέτρα για τουλάχιστον μέχρι τα τέλη καλοκαιριού, προκειμένουν να εμποδίσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Η Δανία, που αίρει σταδιακά τους περιορισμούς στο πλαίσιο της μάχης εναντίον του νέου κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα επιτρέψει καμία συνάθροιση άνω των 500 ατόμων, πριν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο καθορισμός αυτού του ορίου ακολουθεί την απαγόρευση, στις αρχές Απριλίου που ανακοίνωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης Μέτε Φρεντέρικσεν, οργάνωσης μαζικών εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

«Μπορούμε να δούμε ότι οι μαζικές συγκεντρώσεις μπορούν να αποτελέσουν φορείς αυτού που ονομάζουμε «σούπερ μόλυνση», για αυτόν ακριβώς το λόγο μπορούμε να πούμε ότι σε καμία περίπτωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, δεν θα μπορούν να υπάρξουν συναθροίσεις άνω των 500 ανθρώπων», επισήμανε η πρωθυπουργός της Δανίας, που απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών σήμερα το απόγευμα.



Αυτό το όριο δεν σημαίνει, προς το παρόν, ότι η κυβέρνηση δεν θα παρατείνει το ισχύον διάταγμα, που ισχύει έως τις 10 Μαΐου και που απαγορεύει τη συνάθροιση περισσότερων από 10 ανθρώπων.

«Δεν μπορούμε να είμαστε πιο συγκεκριμένοι αυτή τη στιγμή. Δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της ασθένειας», τόνισε η επικεφαλής της δανέζικης κυβέρνησης.

Στην Ολλανδία παρέτεινε κατά τρεις μήνες την απαγόρευση μεγάλων δημόσιων εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του επαγγελματικού αθλητισμού, και των μουσικών φεστιβάλ, μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Παράλληλα, στην πρώτη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί από τα μέσα Μαρτίου στον τομέα της εκπαίδευσης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως μια «ενθαρρυντική» επιβράδυνση της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού επιτρέπει σε δημοτικά σχολεία και βρεφονηπιακούς σταθμούς να ανοίξουν ξανά από τις 11 Μαΐου.

Ο Ρούτε σημείωσε πως η περιορισμένη χαλάρωση των μέτρων είναι απαραίτητη για να αποφευχθεί μια ισχυρή αναζωπύρωση της Covid-19.

Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας, η οποία σκοπεύει να απαγορεύσει όλες τις μαζικές συγκεντρώσεις άνω των 5.000 προσώπων μέχρι τον Αύγουστο, το νωρίτερο, σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ της εφημερίδας The Irish Times. Η απόφαση αυτή ελήφθη στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει το Δουβλίνο λήγουν στις 5 Μαΐου. Με βάση αυτές τις απαγορεύσεις, οι πολίτες μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να ψωνίζουν τρόφιμα ή για να ασκούνται σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων από το σπίτι τους. Στους ηλικιωμένους άνω των 70 ετών έχει δοθεί η οδηγία να παραμείνουν μέσα στα σπίτια.

Στην Ιρλανδία έχουν χάσει τη ζωή τους 687 άνθρωποι από την Covid-19.

Αν η επιδημία δεν αντιμετωπιστεί επιτυχώς κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ΑΕΠ ενδέχεται να μειωθεί κατά 13,8%, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών. Μάλιστα, αν υπάρξει και δεύτερο κύμα, η πτώση αυτή θα μπορούσε να φτάσει το 15,3%.

Η χώρα αναμένει επίσης ότι το έλλειμμά της θα αυξηθεί στο 7,4% (ή περίπου 23 δισεκ. ευρώ), κάτι που σημαίνει ότι ο λόγος του δημοσίου χρέους προς το ΑΕγχΠ θα φτάσει το 69,1%, από 58,8% πέρσι.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση συγκεντρώσεων για πολλους μήνες σε Δανία, Ολλανδία και Ιρλανδία"

«Δάσκαλε που δίδασκες»: Ο «ένας πάνω στον άλλο» Ν.Χαρδαλιάς, «αρμόδιοι & αναρμόδιοι» στο Κρανίδι χωρίς μέτρα προστασίας

Ο Νίκος Χαρδαλιάς είναι, μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, τα πρόσωπα που επέλεξε η κυβέρνηση να μας ενημερώνουν καθημερινά για τον κορωνοϊό.

Μάλιστα ο κ.Χαρδαλιάς έχει γίνει γνωστός για το... έντονο και αυστηρό ύφος με το οποίο καλεί τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας, ειδικά όταν εντοπίζει «παρασπονδίες», χωρίς να διστάζει να χαρακτηρίσει και κάποιους πολίτες ως «ανεύθυνους».

Παρόλα αυτά σήμερα στο Κρανίδι, το οποίο βρίσκεται σε αυστηρή καραντίνα μετά τον εντοπισμό 150(!) θετικών κρουσμάτων σε δομή μεταναστών, τα περισσότερα που έχουν εντοπιστεί σε μία περιοχή, ο κ.Χαρδαλιάς φαίνεται πως «ξέχασε» τους κανόνες που ο ίδιος διακηρύττει (εντόνως) καθημερινά και συνωστίσθηκε μαζί με «τοπικούς άρχοντες» και πολλούς άλλους, μπροστά από το δημαρχείο της Ερμιόνης.

Μάλιστα σχεδόν κανείς από αυτούς δεν φορούσε μάσκα, ενώ εξυπακούεται πως η «συγκέντρωση» ήταν πάνω από 10 άτομα κάτι που μόλις πριν από λίγες ημέρες, το τριήμερο της Ανάστασης, τιμωρούνταν με πρόστιμο 1000 ευρώ έκαστος.

Όσον αφορά τα ΜΜΕ, τα ποία επίσης πολλές φορές «μαλώνουν» τους πολίτες, τα μικρόφωνα τα οποία χρησιμοποιούν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα, καθώς βρίσκονται σε απόσταση λίγων εκατοστών από τα στόματα των συνεντευξιαζομένων συνιστώντας ουσιαστικά μία δυνητική πηγή μεταφοράς του ιού.



Επιπλέον, ανησυχητικό είναι πως υπήρξε συνωστισμός και σε κλειστό χώρο, πάλι χωρίς μέτρα προστασίας από τον Νίκο Χαρδαλιά αλλά και κάποιους από τους συμμετέχοντες, καθώς όπως βλέπουμε στις φωτογραφίες από το δημαρχείο της Ερμιόνης κάθονταν δίπλα-δίπλα σαν να μην συμβαίνει τίποτα.



pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Δάσκαλε που δίδασκες»: Ο «ένας πάνω στον άλλο» Ν.Χαρδαλιάς, «αρμόδιοι & αναρμόδιοι» στο Κρανίδι χωρίς μέτρα προστασίας"

Βρετανία -Κορωνοϊός: Σοκ – 873 νεκροί σε ένα 24ωρο

Στις 17.337 έχει ανεβεί ο αριθμός των νοσηλευθέντων ασθενών του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο που έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα νεότερα συγκεντρωτικά στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας που καλύπτουν έως τις 5 το απόγευμα της Δευτέρας. Πρόκειται για ημερήσια αύξηση της τάξης των 823 θανάτων.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 4.301 το 24ωρο έως τις 9 το πρωί της Τρίτης, φτάνοντας πλέον τα 129.044.

Ο αριθμός των θανάτων που ανακοινώνει το Υπουργείο Υγείας αφορά μόνο περιπτώσεις νοσηλευόμενων ασθενών.

Το πρωί στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής, που μετρούν και τους νεκρούς στην κοινότητα, έδειξαν ότι έως τις 10 Απριλίου είχαν σημειωθεί 41% περισσότεροι θάνατοι από τον κορωνοϊό από τον αριθμό που είχε δηλώσει το Υπουργείο Υγείας εκείνη την ημέρα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία -Κορωνοϊός: Σοκ – 873 νεκροί σε ένα 24ωρο"

Κορωνοϊός: H Εσθονία απελαύνει όλους τους ξένους εργάτες μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους

Το κοινοβούλιο της Εσθονίας ενέκρινε σήμερα έναν νέο νόμο που επιτρέπει να απελαύνονται όταν εκπνέει η σύμβαση εργασίας τους οι ξένοι εργαζόμενοι από χώρες εκτός της ΕΕ, σε μία στιγμή που η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία του κορονοϊού έχει αρχίσει να γίνεται αισθητή.

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το νόμο με 54 ψήφους υπέρ, έναντι 40 κατά. Οι μεγαλύτερες ομάδες ξένων εργαζομένων στην Εσθονία προέρχονται από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τις ΗΠΑ και την Ινδία. Για να τεθεί σε ισχύ ο νόμος, θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της χώρας μέσα στις επόμενες 14 ημέρες. Αυτός έχει το δικαίωμα να τον απορρίψει σε περίπτωση που θεωρήσει πως αντιβαίνει το Σύνταγμα.

«Εάν αυτό συμβεί, τότε τίθεται το ερώτημα τι κάνουν οι ξένοι χωρίς εργασία και εισόδημα στην Εσθονία, πώς τα βγάζουν πέρα, πώς προστατεύονται τα κοινωνικά δικαιώματα και οι ανάγκες τους», δήλωσε ο Γιαάνους Καριλάιντ, επικεφαλής της επιτροπής δικαιοσύνης του Κοινοβουλίου.

Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός στην Εσθονίας περιλαμβάνει και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της Εσθονίας (EKRE), του οποίου το ξενοφοβικό και αντιμεταναστευτικό πρόγραμμα του έδωσε διπλάσιο αριθμό ψήφων κατά τις εκλογές του Μαρτίου 2019.

Η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, το Κόμμα Μεταρρύθμισης της αντιπολίτευσης, καταψήφισε το νόμο: «Είναι σαφές ότι πρόκειται για έναν ξενοφοβικό νόμο, όταν το σκεφθείτε. Αυτός ο νόμος δεν μπορεί να είναι το χαρακτηριστικό ενός πολιτισμένου και δημοκρατικού κράτους», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο Tόομας Κιβιμάγκι, του Κόμματος της Μεταρρύθμισης.

Η βιομηχανία και οι εργοδοτικές οργανώσεις αντιτάχθηκαν έντονα στο σχέδιο, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός επέμεινε στις δυνατότητες να αυξηθεί η διαθεσιμότητα των θέσεων εργασίας για τους Εσθονούς.

Η οικονομία της Εσθονίας, που κυρίως εξαρτάται από τις εξαγωγές, έχει πληγεί ιδιαίτερα σκληρά από τον κορωνοϊό, με την Κεντρική Τράπεζα να προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 14% για φέτος, σε περίπτωση που οι περιορισμοί στις μετακινήσεις συνεχισθούν έως τον Αύγουστο. Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί 10-13% (από 4,5%) έως το τέλος του 2020.

Στη χώρα του 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν καταγραφεί πάνω από 1.500 κρούσματα και 43 θάνατοι από κορωνοϊό έως σήμερα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: H Εσθονία απελαύνει όλους τους ξένους εργάτες μετά τη λήξη της σύμβασης εργασίας τους"

Στη Στοκχόλμη τα μισά από τα 15.300 κρούσματα της Σουηδίας

Περίπου το 1/3 του πληθυσμού του 1 εκατομμυρίου κατοίκων της Στοκχόλμης θα έχει νοσήσει από τον νέο κορονοϊό έως τις αρχές Μαΐου και η ασθένεια ενδεχομένως έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή της στην πρωτεύουσα της χώρας, έγινε σήμερα γνωστό από την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας.

Η Στοκχόλμη καταμετρά περίπου τα μισά από τα 15.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 της Σουηδίας και ένα υψηλό ποσοσό των 1.765 θανάτων στη χώρα.

Η σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας επισήμανε ότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί δείχνει πως ο ρυθμός των νέων μολύνσεων στην πόλη έφθασε στην κορύφωσή του στις 15 Απριλίου, αν και προς το παρόν δεν είναι προφανής, βάσει των στοιχείων, η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων.

«Ήδη πριν από μία εβδομάδα, είχαμε φθάσει στην κορύφωση, σύμφωνα, τουλάχιστον, με αυτό το μοντέλο, και μπορούμε να αναμένουμε λιγότερα κρούσματα κάθε ημέρα», είπε ο Άντερς Βάλενστεν, αναπληρωτής επιδημιολόγος της Αρχής, σε δημοσιογράφους, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.

Το μοντέλο, που χρησιμοποιεί δεδομένα από τυχαία τεστ και κρούσματα που αναφέρουν τα νοσοκομεία, καταδεικνύει πως περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Στοκχόλμης θα έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό έως την 1η Μαΐου.

«Όμως, πρέπει να θυμάστε… ότι τα 2/3 δεν έχουν προσβληθεί και μπορούν ακόμη να μολυνθούν» επισήμανε ο Βάλενστεν.

Πάντως, ο Βάλενστεν τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς να πει πότε ο αριθμός των θανάτων στη Στοκχόλμη θα αρχίσει να μειώνεται.

«Ούτε η καμπύλη του αριθμού των νέων κρουσμάτων έχει αρχίσει να καταγράφει πτώση, επομένως δεν βρισκόμαστε εκεί».

Τα μέτρα που έλαβε η Σουηδία για να αναχαιτίσει τη διασπορά του νέου κορονοϊού ήταν λιγότερο αυστηρά από άλλες χώρες, με τις αρχές να βασίζονται στην πειθώ παρά στην απαγόρευση.

Τα δημοτικά και γυμνάσια παραμένουν ανοικτά, οι καταναλωτές μπορούν να πηγαίνουν στα καταστήματα και τα παιδιά να κάνουν υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες.

Αν και ορισμένες χώρες αρχίζουν να χαλαρώνουν τα αυστηρότερα μέτρα, ο Βάλενστεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς προκειμένου η Σουηδία να αλλάξει πορεία.

«Εξετάζουμε πότε θα είναι δυνατό να χαλαρώσουν ορισμένοι περιορισμοί και ποιοι θα χαλαρώσουν πρώτοι, όμως, όπως το αντιλαμβανόμαστε, βρισκόμαστε σε μια επιπεδοποίηση, ο κίνδυνος δεν έχει παρέλθει».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Στοκχόλμη τα μισά από τα 15.300 κρούσματα της Σουηδίας"

Κορωνoϊός-κλιματιστικά: Οι συμβουλές Τσιόδρα για την ανακύκλωση του αέρα

Για τη σύνδεση της διασποράς του κορωνοϊού με τα κλιματιστικά αναφέρθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας στάθηκε στα αεροσταγονίδια που μεταδίδονται ενδεχομένως και μέσω των κλιματιστικών μηχανημάτων σε εστιατόρια και άλλους κλειστούς χώρους. Όπως είπε τα σταγονίδια πέφτουν στα 2 μέτρα και εξαφανίζεται ο ιός.

Την ίδια ώρα απηύθυνε έκκληση να μην χρησιμοποιούνται τα κλιματιστικά στην ανακύκλωση, και πρόσθεσε πως προτιμά το ανοικτό παράθυρο και τον καλό εξαερισμό του δωματίου.

«Προτιμούμε τα ανοιχτά παράθυρα για να ανανεώνεται ο αέρας, από τα κλιματιστικά, ειδικά όταν υπάρχει ασθενής στο σπίτι» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ναι μπορεί να σημαίνει ότι όσο λιγότερο χρησιμοποιείται τόσο το καλύτερο, ειδικά εάν στον χώρο υπήρξε θετικό κρούσμα κορονοϊού» συνέχισε.

Ακόμη έκανε γνωστό ότι υπάρχουν επιστημονικές ομάδες στη χώρα μας που μελετούν τη σχέση κορονοϊού – κλιματιστικού. Μάλιστα είπε πως οι συγκεκριμένες ομάδες βρήκαν ότι σε κάποια κλιματιστικά βρέθηκαν ίχνη, όταν υπήρξε θετικό κρούσμα.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνoϊός-κλιματιστικά: Οι συμβουλές Τσιόδρα για την ανακύκλωση του αέρα"

Τουρκία: Ξεπέρασαν τα 95.000 τα κρούσματα, στους 2.259 οι νεκροί

Ακόμα 4.611 κρούσματα του κορονοϊού εντοπίστηκαν στην Τουρκία το τελευταίο 24ωρο σύμφωνα με την ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Υγείας, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να φτάνει πλέον τις 95.591.

Παράλληλα, καταγράφηκαν 119 νέοι θάνατοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τον συνολικό αριθμό των απωλειών να φτάνει τους 2.259 νεκρούς.

1.865 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας ενώ 1.006 παραμένουν διασωληνωμένοι. Όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας, 14.918 ασθενείς έχουν αποθεραπευτεί.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ξεπέρασαν τα 95.000 τα κρούσματα, στους 2.259 οι νεκροί"

Κρανίδι: Αυτά είναι όλα τα περιοριστικά μέτρα για 14 ημέρες

Σε καραντίνα μπαίνει το Κρανίδι και ο Δήμος Ερμιονίδας για 14 ημέρες μετά τον εντοπισμό 150 κρουσμάτων σε δομή φιλοξενίας μεταναστών όπως ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως είχε τονίζει νωρίτερα ο κ. Χαρδαλιάς απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών καθημερινά από τις 8 το βράδυ μέχρι τις 8 το πρωί ενώ αναστέλλονται οι μετακινήσεις περιπτώσεων Β4,Β5 και Β6. Αναλυτικά τα μέτρα περιορισμού στο Κρανίδι αναρτήθηκαν στο site της Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειου Παπαγεωργίου αποφασίζεται:

Η λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Ερμιονίδας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Ειδικότερα :

1.Η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης.

2. Η αναστολή δυνατότητας των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων των περιπτώσεων Β4, Β5 και Β6 του εντύπου Τύπου Β “ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ” (https://forma.gov.gr/) και συγκεκριμένα:

Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη». Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των οικείων Δήμων μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι»

Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5 που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α΄ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.

Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ’ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15΄) για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

3.Η αναστολή λειτουργίας κάθε είδους υπαίθριου εμπορίου συμπεριλαμβανόμενης και της αναστολής λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών,

4. Η λήψη επιπλέον μέτρων κατά τη λειτουργία των υπεραγορών (Super Market) και συγκεκριμένα με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο (2) μέτρα μεταξύ τους.

5.Τη λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Ερμιονίδας της Π.Ε. Αργολίδας στη λήψη των επιπλέον περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας των πολιτών.

6. Τη λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Πελοποννήσου για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Ερμιονίδας, της Π.Ε. Αργολίδας σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

7.Την επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) για τη διασφάλιση της εφαρμογής της παρούσας, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

8. Τη διάθεση εκ μέρους του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) τριών (3) σκηνών και συγκεκριμένα δυο (2) σκηνών για τη λήψη κλινικών δειγμάτων για εργαστηριακή διερεύνηση και μιας (1) σκηνής για καταγραφή και διοικητική υποστήριξη, σε συνεννόηση με το Δήμο Ερμιονίδας.

9. Την ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από την 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πελοποννήσου Ιονίων Νήσων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου, με δυο (2) Παθολόγους, δυο (2) Ακτινολόγους, δυο (2) Μικροβιολόγους και τέσσερα (4) άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό.

10.Τη λήψη μέριμνας από το ΕΚΑΒ για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κρανιδίου με την διάθεση ενός (1) ασθενοφόρου.

11. Τη λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αργολίδας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών δραστηριοτήτων.

12. Τη λήψη μέριμνας από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αργολίδας της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των κτηνοτρόφων του οικείου Δήμου, στo πλαίσιο της προστασίας και παρακολούθησης της υγείας και καθημερινής φροντίδας των ζώων.

Τα εν λόγω επιπλέον περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν από την 21-04-2020 και ώρα 20:00 και για δεκατέσσερις (14) ημέρες, ήτοι μέχρι την 20:00 της 04-05-2020, οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρανίδι: Αυτά είναι όλα τα περιοριστικά μέτρα για 14 ημέρες"

Κορωνοϊός - Ολλανδία: Πλησιάζουν στους 4.000 οι νεκροί - Πάνω από 34.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 729 και ανήλθε σήμερα σε 34.134, σύμφωνα με την ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών της χώρας, ενώ σημειώθηκαν 165 νέοι θάνατοι από τον φονικό ιό.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται σε 3.916, σύμφωνα με την καθημερινή ενημέρωση του Ολλανδικού Ινστιτούτου Υγείας όπως γράφει το ΑΠΕ΅-ΜΠΕ.

Το Ινστιτούτο επανέλαβε ότι ανακοινώνει μόνο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τους θανάτους και ότι ο πραγματικός αριθμός και των δύο είναι μεγαλύτερος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ολλανδία: Πλησιάζουν στους 4.000 οι νεκροί - Πάνω από 34.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα"

Ιταλία: 534 νεκροί το τελευταίο 24ωρο – Στους 24.648 συνολικά

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία αυξήθηκε σήμερα στους 183.957 ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 24.648 και παράλληλα, 51.600 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 534 ασθενείς και καταγράφηκαν 2.729 νέα κρούσματα. 2.723 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 2.471 ασθενείς, 24.134 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 67.931 και οι νεκροί 12.579 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 23.092, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 3.147. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 16.404, με 1.154 νεκρούς.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο αυξήθηκε (473 περισσότερα κρούσματα) και έχασαν την ζωή τους 80 περισσότεροι άνθρωποι. Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για δέκατη όγδοη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία . Οι θεραπευμένοι είναι 906 περισσότεροι από το περασμένο εικοσιτετράωρο.

Στην Λομβαρδία συνεχίζει να μειώνεται η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία, τόσο που η νέα μονάδα θεραπείας που είχε δημιουργηθεί στην πρώην έκθεση του Μιλάνου, είναι σχεδόν άδεια. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, πάντως, μιλώντας στο ιταλικό κοινοβούλιο τόνισε ότι μέχρι να βρεθεί ένα εμβόλιο, η χρήση της προστατευτικής μάσκας θα παραμείνει σταθερά στην καθημερινή ζωή των Ιταλών.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 534 νεκροί το τελευταίο 24ωρο – Στους 24.648 συνολικά"

Μητσοτάκης σε Μισέλ: Κλιμακώνουν την προκλητικότητα οι Τούρκοι σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη.

Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε, με τον πρόεδρο Μισέλ την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησε με τον κ. Μισέλ τις διεργασίες εντός της ΕΕ για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, μέσω νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και κοινών παρεμβάσεων, που θα διασφαλίζουν τη συνοχή και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Επίσης, ο πρωθυπουργός επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς και ζήτησε οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες να επεξεργαστούν ένα συνεκτικό πλαίσιο για την εξομάλυνση των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης σε Μισέλ: Κλιμακώνουν την προκλητικότητα οι Τούρκοι σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο"

Κόντε προς ΕΕ: Ή θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση της κρίσης

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε παρέμβασή του στην ιταλική γερουσία,αναφέρθηκε στις θέσεις της κυβέρνησής του, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ερχόμενης Πέμπτης.

Σε ότι αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης των χωρών μελών μέσω τουΕυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με στόχο την αντιμετώπιση τωνοικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού, ο Κόντε υπογράμμισε ότι η χώρα του διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις.

«Η Ευρώπη δεν πρέπει να βρεθεί σε θέση να ζητήσει και πάλι συγγνώμη από καμία χώρα, όπως συνέβη στο παρελθόν, όταν επέβαλε στην Ελλάδα υπερβολικά αυστηρούς όρους για την χρηματοδότησή της», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Παράλληλα, πάντως, υπογράμμισε ότι η τελική επιλογή της χώρας του, θα επικυρωθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.

Ζητά νέες μορφές χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα του, μαζί με άλλα οκτώ κράτη της Ένωσης, έχει ταχθεί υπέρ νέων μορφών χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.

Κατέστησε σαφές ότι τόσο η πρόταση που έχει παρουσιάσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για ένα «Ταμείο Ανάκαμψης», όσο και εκείνες της ισπανικής και της γαλλικής κυβέρνησης -με κάποιες προσθήκες- θα μπορούσαν να στηριχθούν από την Ιταλία.

«Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, με ένα νέο εργαλείο το οποίο να είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, με μεγαλύτερη χρηματο-οικονoμική ισχύ από όλα τα άλλα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν όλες οι συνέπειες του Covid 19. Ένα εργαλείο το οποίο θα πρέπει να τεθεί άμεσα στη διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, διαμέσου ενός μηχανισμού εγγυήσεων» , δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε.

Κατά την παρέμβασή του στην ιταλική γερουσία, τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει αποστείλει και δική της πρόταση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στις χώρες με τις οποίες συμμερίζεται την στρατηγική γραμμή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντε προς ΕΕ: Ή θα χάσουμε ή θα κερδίσουμε όλοι μαζί στην αντιμετώπιση της κρίσης"

Σε καραντίνα τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι στη Ξάνθη

Σε καραντίνα 14 ημερών τίθενται τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι του δήμου Μύκης στην περιφερειακή ενότητα Ξάνθης, όπως ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας η απόφαση ελήφθη εξαιτίας των «πολλαπλών και ύποπτων κρουσμάτων στα δύο χωριά», τονίζοντας πως Δήμος και περιφέρεια κλήθηκαν να μεριμνήσουν για την τροφοδοσία καθώς κανείς δεν μπορεί να εισέρχεται και να εξέρχεται στους δύο οικισμούς, που διαμένουν συνολικά 250 κάτοικοι.

Ο συγκεκριμένος δήμος της Ξάνθης έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, αφού και άλλα χωριά του – όπως ο Έχινος – είχαν τεθεί σε καραντίνα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε καραντίνα τα χωριά Ζουμπούλι και Αρναούτι στη Ξάνθη"

Τσιόδρας: 156 νέα κρούσματα- 5 θάνατοι

Τα στοιχεία για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε, συνολικά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 156 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 150 επιβεβαιώθηκαν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στο Κρανίδι, ανεβάζοντας τον συνλικό αριθμό στην Ελλάδα στα 2.401. Επίσης ανακοίνωσε ότι οι νεκροί πλέον φθάνουν τους 121, καθώς άλλοι πέντε άνθρωποι κατέληξαν μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο. Συνολικά 59 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις εντατικές των νοσοκομείων αναφοράς, εκ των οποίων γυναίκες είναι οι 16. Από τις ΜΕΘ έχουν πάρει εξιτήριο 46 ασθενείς.



Ο κ.Τσιόδρας έκανε ιδιαίτερη και εκτενή αναφορά στον θάνατο του 35χρονου ξουλουργού, στο νοσοκομείου Αγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι μπορεί να χαθεί και άνθρωπος που δεν έχει υποκείμενα νοσήματα ή που δεν ήταν γνωστά υποκείμενα νοσήματα, είπε. «Παραμένει το ερώτημα τι συμβαίνει με τέτοιους θανάτους. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακαλύπτεται υποκείμενο νόσημα που δεν είχε διαγνωστεί. Σε κάποιες άλλες μένουμε με την απορία, είπε ακόμα. Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα ότι μεγάλο ρόλο παίζει και το φορτίο που μεταφέρει ο καθένας. Και βεβαίως τα γονίδια του καθενός και η προδιάθεση που μπορεί να έχει κανείς για κάποιο σοβαρό νόσημα. Αναφέρθηκε στον έρπη και είπε ότι ο ιός προκαλεί εγκεφαλίτιδα πολλές φορές και τον θάνατο, ενώ σε άλλους απλά ένα σπυράκι. Επίσης, η μορφή της νόσου που αφορά τον πνεύμονα και την καρδιά και προκαλεί ιογενή σήψη και κατάρρευση του οργανισμού. Μια τελευταία εξήγηση επίσης είπε είναι ότι κάποιοι σοβαρά ασθενείς που έχουν χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν έχουν την ίδια δύσπνοια με άλλους και φτάνουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια και χάνουν την μάχη. Ωστόσο, είπε, ότι από την άλλη χαιρόμαστε για τις ζωές που κερδήθηκαν και σημείωσε ότι το R0 ο παράγοντας εξάπλωσης της νόσου, είναι σημαντικά κάτω από το 1 και αυτό οφείλεται στα μέτρα. Είναι σημαντική η εξάπλωση της επιδημιολογικής επιτήρησης, είπε, ώστε να κρίνεται σε κάθε βήμα, πώς θα εξελίσσονται τα μέτρα. Η καμπύλη των σοβαρά νοσηλευομένων μειώνεται και είμαστε κοντά στην μείωση της έντασης των μέτρων. Δεν θα θέλαμε να επανακάμψει η πανδημία στην χώρα μας, πρόσθεσε. «Εχουμε τα περιθώρια για χαλάρωση των μέτρων», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και έκανε γνωστό ότι αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να προτείνει τις περαιτέρω κινήσεις προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των μέτρων.

Ερωτηθείς σχετικά με την εξάπλωση του ιού μέσω των κλιματιστικών ο κ.Τσιόδρας είπε ότι υπάρχουν τέτοιες αναφορές, ενώ σε περιπτώσεις κρουσμάτων η δειγματοληψία έχει δείξει ότι ο ιός κυκλοφορούσε και στα κλιματιστικά. «Εγώ προτιμώ να ανοίγω το παραθυράκι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε και για τα επιδημιολογικά δεδομένα της γρίπης σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του κορωνοϊού και αν η σύγκριση δικαιολογεί τα σκληρά μέτρα. «Εδώ ήταν κάτι το διαφορετικό, μεταδιδόταν με μεγάλη ταχύτητα στον πληθυσμό. Δεν υπάρχει εμβόλιο, δεν υπάρχει ανοσία. Τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας για τη γρίπη, δείχνουν ότι υπήρχε και εποχή που φτάσαμε τους 197 θανάτους και 400 διασωληνωμένους. Σε ένα μήνα, αυτός ο νέος ιός συμπεριφέρθηκε όπως η γρίπη συμπεριφέρθηκε σε 3,5 μήνες και με εμβόλιο. Μας δείχνει αυτός ο ιός πόσο γρήγορα και επιθετικά διεισδύει στις κοινωνίες. Η γρίπη είναι σημαντικός εχθρός και μας απασχολεί. Η θνητότητα ανά περίπτωση, επειδή όλα είναι εκτιμήσεις, εξακολουθεί να είναι ένας ιός που δεν έχουμε ανοσία. Πολύ λίγες μελέτες έχουν γίνει και η αξιοπιστία των αντισωμάτων δεν έχει εγκριθεί από τον ΠΟΥ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσιόδρας: 156 νέα κρούσματα- 5 θάνατοι"

Μήνυση για τον θάνατο 14χρονου στον Ισθμό

Μήνυση κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου, ο απόστρατος πλωτάρχης του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης και ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για τον θάνατο του 14χρονου Ευάγγελου Τσάκωνα, ο οποίος τη Μεγάλη Πέμπτη παίζοντας έπεσε στο κενό της Διώρυγας Κορίνθου από 60 περίπου μέτρα ύψος.

Ειδικότερα, το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης, το 14χρονο παιδί μαζί με φίλους του έπαιζαν μπάλα στην περιοχή Γαλότα της Ισθμίας και κάποια στιγμή έτρεξε να πιάσει την μπάλα, με αποτέλεσμα να γλιστρήσει, να χτυπήσει το κεφάλι του στο χώμα, αυτό να υποχωρήσει και έτσι το παιδί να βρεθεί στο κενό από ύψος 60 μέτρων περίπου -και να βρει τραγικό θάνατο.

Ο κ. Σταμάτης στη μηνυτήρια αναφορά του αναφέρει ότι στις όχθες της Διώρυγας (στα πρανή) και ειδικά σε κατοικημένες περιοχές δεν υπάρχουν μέτρα ασφάλειας, δεν υπάρχουν προστατευτικές μπάρες ούτε υπάρχουν ενδεικτικές προειδοποιητικές και απαγορευτικές πινακίδες σήμανσης και προσέλευσης σε επικίνδυνη περιοχή.

Ακόμη, αναφέρει ο κ. Σταμάτης ότι η «Ανώνυμη Εταιρεία Διώρυγος Κορίνθου Α.Ε.» που διαχειρίζεται τη Διώρυγα του Ισθμού όφειλε να έχει λάβει όλα τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα, όπως είναι η περίφραξη, η σηματοδότηση με απαγορευτικές πινακίδες, καθώς και οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέτρο για τη μη δυνατότητα προσέγγισης ανθρώπων, στις άκρες της διώρυγας και από τις δύο πλευρές της.

Τέλος, με τη μηνυτήρια αναφορά του ο απόστρατος του Πολεμικού Ναυτικού ζητεί από την Εισαγγελία να αναζητηθούν οι υπεύθυνοι, συμμέτοχοι και οι εμπλεκόμενοι του συμβάντος, οι οποίοι κατά τους ισχυρισμούς του, έδρασαν από κοινού και με δόλο (κατ' άρθρα 45-49 του Ποινικού Κώδικα) και να τους αποδοθούν οι ευθύνες, όπως αυτή της ανθρωποκτονίας από αμέλεια (άρθρο 302 παράγραφος 1 Ποινικού Κώδικα).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση για τον θάνατο 14χρονου στον Ισθμό"

Κάτω Αχαΐα: Οι ρομά κάνουν γάμους και αρραβώνες εν μέσω κορονοϊού - Μαζεύτηκαν 150 άτομα σε ένα σπίτι - Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ

Η κοινότητα των ρομά στην Κάτω Αχαϊά συνεχίζει να ζει με τους δικούς της κανόνες και τις συνήθειες που έχει...

Το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα σημειώθηκαν δυο περιστατικά στα οποία χρειάστηκε να επέμβει η αστυνομια!

Το πρώτο περιστατικό σημειώθηκε σε σπίτι όπου τελούσαν αρραβώνα με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν στο σημείο πάνω από 150 άτομα!

Ειδοποιήθηκε η αστυνομία η οποία έφτασε άμεσα στο σημείο και μέσα από μεγάφωνα ζητούσε από τον κόσμο να απομακρυνθεί όπως και έγινε.

Την ίδια ώρα περίπου 70 άτομα είχαν συγκεντρωθεί σε άλλο σημείο της συνοικίας ρομά. Η αστυνομία βρέθηκε στο σημείο και απομάκρυνε τον κόσμο ενώ έγιναν και μηνύσεις.

Αρκετοί κάτοικοι της Κάτω Αχαΐας βλέποντας αυτή την κατάσταση είναι σε απόγνωση και ζητούν από τις αρμόδιες αρχές για να παρέμβουν πιο δραστικά.

tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "Κάτω Αχαΐα: Οι ρομά κάνουν γάμους και αρραβώνες εν μέσω κορονοϊού - Μαζεύτηκαν 150 άτομα σε ένα σπίτι - Επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ"

Σε δίκη παραπέμπονται 19 άτομα για υπερκοστολογήσεις στην Εγνατία Οδό

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν 19 άτομα που κατηγορούνται για υπερκοστολογήσεις ύψους 43 εκατ. ευρώ στην κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ανάμεσα σε όσους παραπέμπονται να δικαστούν, είναι μέλη παλαιότερων διοικήσεων και στελέχη της «Εγνατία Οδός ΑΕ», όπως επίσης στελέχη και εκπρόσωποι της αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας καθώς και μηχανικοί.

Μεταξύ άλλων, το βούλευμα τους καταλογίζει πράξεις που συνδέονται -κατά περίπτωση- με τα κακουργήματα της απιστίας και της απάτης, ενώ το χρονικό διάστημα τέλεσής τους αφορά την περίοδο 2009-2012.

Πρόκειται για το δεύτερο σκέλος των φερόμενων υπερκοστολογήσεων έργων και υλικών, καθώς ήδη το πρώτο -με καταλογισθείσα ζημιά ύψους 32 εκατ. ευρώ- έχει φτάσει στα ακροατήρια και μετά από αναβολή προσδιορίστηκε να δικαστεί τον επόμενο μήνα. Το πρώτο σκέλος αφορά πέντε δίδυμες σήραγγες στον νομό Γρεβενών ενώ το δεύτερο, σήραγγες που βρίσκονται προς την πλευρά της Θεσσαλίας. Οι δικογραφίες περιλαμβάνουν πολλούς κοινούς κατηγορούμενους και πράξεις.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε δίκη παραπέμπονται 19 άτομα για υπερκοστολογήσεις στην Εγνατία Οδό"

Συνελήφθησαν 10 άτομα για τα επεισόδια στη ΒΙΑΛ Χίου

Συνολικά 10 αιτούντες άσυλο συνελήφθησαν και άλλοι έξι αναζητούνται κατηγορούμενοι για όσα συνέβησαν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου στον καταυλισμό της ΒΙΑΛ στη Χίο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχηματίστηκε και υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χίου, οι 16 κατηγορούνται κατά περίπτωση για τα αδικήματα, του εμπρησμού, της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της πρόκλησης φθορών, της βίας κατά υπαλλήλων και της απόπειρας πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, καθώς και παραβάσεις της νομοθεσίας για τα όπλα.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθησαν 10 άτομα για τα επεισόδια στη ΒΙΑΛ Χίου"

Ανεπαρκής η στήριξη καταγγέλλουν οι ακτοπλόοι

Επιστολή προς τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη, με την οποία ζητούν εκ νέου οικονομική στήριξη της ακτοπλοΐας και την αποφυγή κατάρρευσης των επιχειρήσεων του κλάδου, απέστειλε ο σύνδεσμος των ακτοπλόων.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα το υπουργείο Ναυτιλίας, σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, είχαν εξασφαλίσει επιπλέον χρηματοδότηση 15 εκατ. με κοινή υπουργική απόφαση για όλες τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, προκειμένου να διασφαλιστεί η θαλάσσια συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Σύνδεσμος των Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), στην υπουργική απόφαση καθορίζονται τα ελάχιστα απαραίτητα δρομολόγια και για τα οποία προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις αποζημίωσή τους, διαφωνεί ωστόσο με το ύψος των αποζημιώσεων, οι οποίες, όπως αναφέρει, «δεν καλύπτουν τα πραγματικά κόστη των πλοίων στα οποία επιβάλλεται η υποχρεωτική εκτέλεση των δρομολογίων».

«Η αναγκαία αποζημίωση των πλοίων στις ακτοπλοϊκές γραμμές (πλην πορθμειακών), βασισμένη στα δρομολόγια τα οποία είναι υποχρεωμένα να εκτελούν σήμερα, εκτιμάται σε 15 εκατ. τον μήνα, όταν σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση της 16.4.2020 αποζημιώνονται σε μηνιαία βάση με το ποσό των 7 εκατ. ευρώ, δηλαδή 8 εκατ. λιγότερα τον μήνα», τονίζει στην επιστολή του ο ΣΕΕΝ.

Προσθέτει επίσης ότι αναφορικά με την περίοδο από 21/3 έως 30/4, τα έξοδα των πλοίων μετά την αφαίρεση των εσόδων εκτιμώνται σε 20 εκατ. ευρώ έναντι του 1,6 εκατ. ευρώ που προβλέπεται στην υπουργική απόφαση για την ίδια περίοδο.

Οι ακτοπλόοι ζητούν από το υπουργείο Ναυτιλίας την αποζημίωση των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια, με βάση τα πραγματικά έξοδά τους, αλλά και αυτών που είναι ακινητοποιημένα και έχουν επιβαρυνθεί με όλα τα έξοδα επισκευών, συντηρήσεων και πιστοποίησης. Επίσης, ζητούν την αύξηση των μισθωμάτων των δρομολογίων στις Συμβάσεις Δημόσιας Υπηρεσίας και τη συμπερίληψη στους δικαιούχους αποζημίωσης και των πλοίων που είναι δρομολογημένα στις γραμμές Ελλάδας-Ιταλίας.

Σημειώνεται ότι από τα 85 πλοία-μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, μόνο τα 31 εκτελούν σήμερα δρομολόγια, δηλαδή μόνο το 36%.

Ο ΣΕΕΝ αναφέρει ότι η Φινλανδία ανακοίνωσε πρόσφατα την ενίσχυση με 15 εκατ. ευρώ τον μήνα (45 εκατ. συνολικά για τρεις μήνες) 7 πλοίων τα οποία εκτελούν δρομολόγια προς τη Σουηδία και την Εσθονία, ενώ η Ιρλανδία επιχορηγεί με 5 εκατ. ευρώ τον μήνα (15 εκατ. σε τρεις μήνες) 5 πλοία τα οποία είναι δρομολογημένα σε 5 γραμμές που συνδέουν τη χώρα με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανεπαρκής η στήριξη καταγγέλλουν οι ακτοπλόοι"

Πέντε μέτρα ζητούν οι ακτοπλόοι για να μην βουλιάξουν

Επιπλέον και ουσιαστική βοήθεια ζητά ο ακτοπλοϊκός κλάδος για να μην βουλιάξει σύμφωνα με επιστολή του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα Τρίτη 21 Απριλίου 2020.

Η επιστολή που επιβεβαιώνει το σημερινό ρεπορτάζ της «Ν» επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι αποζημίωση για τα πλοία που εκτελούν δρομολόγια δεν αρκεί, συγκριτικά με το πραγματικό κόστος λειτουργίας των πλοίων και παράλληλα προτείνονται πέντε συγκεκριμένα μέτρα οικονομικής στήριξης του κλάδου ενώ αναφέρονται και παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών που προσφέρουν οικονομική στήριξη στον ακτοπλοϊκό κλάδο.

Ειδικότερα η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε κύριε Πλακιωτάκη,

Σχετικά με την από 16/4 ΥΑ στην οποία καθορίζονται τα ελάχιστα απαραίτητα δρομολόγια και για τα οποία προβλέπεται η υπό προϋποθέσεις αποζημίωση τους, θέλουμε να τονίσουμε ότι αποτελεί οπωσδήποτε ένα θετικό μέτρο, πλην όμως διαφωνούμε ως προς την διαδικασία την οποία θεωρούμε γραφειοκρατική και μη αναγκαία. Επίσης διαφωνούμε και με το ύψος των αποζημιώσεων που προβλέπονται οι οποίες δεν καλύπτουν τα πραγματικά κόστη των πλοίων στα οποία επιβάλλεται η υποχρέωση εκτέλεσης δρομολογίων.

Η αναγκαία αποζημίωση των πλοίων τα οποία είναι δρομολογημένα στις Ακτοπλοϊκές γραμμές (πλην πορθμειακών) βασισμένη στα δρομολόγια τα οποία είναι υποχρεωμένα να εκτελούν σήμερα, εκτιμάται σε €15 εκ. τον μήνα όταν σύμφωνα με την ΥΑ της 16.4.2020 αποζημιώνονται σε μηνιαία βάση με το ποσόν των € 7 εκ., δηλαδή € 8 εκ λιγότερα τον μήνα.

Σε ότι αφορά στην περίοδο 21/3 έως 30/4 τα έξοδα των πλοίων μετά από την αφαίρεση των εσόδων εκτιμώνται σε € 20 εκ έναντι των € 1,6 εκ τα οποία προβλέπονται στην ΥΑ της 16.4 για την ίδια περίοδο.

Για μία ακόμα φορά επισημαίνουμε την ανάγκη άμεσης και ουσιαστικής στήριξης της Ακτοπλοΐας.
Κύριο μέλημα και επιδίωξη όλων μας πρέπει να είναι η αποφυγή της κατάρρευσης των επιχειρήσεων της επιβατηγού ναυτιλίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, με την έγκαιρη και επαρκή στήριξή τους κατά τη διάρκεια της υφιστάμενης κρίσης, ώστε να είναι δυνατή η άμεση και χωρίς προβλήματα συμβολή των επιχειρήσεών μας στην ανάκαμψη της Οικονομίας μας και του τουρισμού μετά την κρίση.

Το πρόβλημα είναι σύνθετο, δεν περιορίζεται μόνο στα πλοία της Ακτοπλοΐας, αλλά και σε αυτά της Αδριατικής, καθώς και σε αυτά τα οποία αναγκαστικά δεν λειτουργούν.

Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω και σε συνέχεια των από 21.3.20, 26.3.20, 28.3.20 και 2.4.20 επιστολών μας, παρακαλούμε για τη λήψη επαρκών και ουσιαστικών μέτρων για τη στήριξη των Ακτοπλοϊκών και Διεθνών γραμμών και συγκεκριμένα:

* Την αποζημίωση των πλοίων που εκτελούν δρομολόγια με βάση τα πραγματικά έξοδα των πλοίων (μείον τα έσοδα), όπως αυτά σας έχουν ήδη κοινοποιηθεί από τις Εταιρείες.

* Την αποζημίωση των πλοίων για την περίοδο από 21/3 έως την ημερομηνία σύναψης των νέων συμβάσεων ΔΥ σύμφωνα με την ΥΑ της 16.4.20.

* Την αποζημίωση των πλοίων τα οποία σήμερα δεν εκτελούν δρομολόγια, σύμφωνα με τα πραγματικά τους έξοδα. Σας υπενθυμίζουμε ότι από τα 85 πλοία μέλη του Συνδέσμου μας, μόνο τα 31 εκτελούν σήμερα δρομολόγια, δηλαδή μόνο το 36%. Τα έξοδα των 54 πλοίων τα οποία σήμερα ακινητούν αναγκαστικά λόγω των συνθηκών είναι εξίσου σημαντικά, αφού έχουν επιβαρυνθεί με όλα τα έξοδα επισκευών, συντηρήσεων, πιστοποίησης καθώς και τα πάγια χρηματοοικονομικά και άλλα έξοδα που τα αφορούν, χωρίς να εκτελούν δρομολόγια και κατά συνέπεια χωρίς να υπάρχουν έσοδα.

* Την αύξηση των μισθωμάτων των δρομολογίων που εκτελούνται σήμερα με Συμβάσεις Δημόσιας Υπηρεσίας. Η επιβατική κίνηση αλλά και η εμπορευματική των δρομολογίων αυτών είναι σχεδόν μηδενική επίσης δεν είναι δυνατή η οποιαδήποτε ακύρωση ή έστω και αλλαγή των δρομολογίων ούτως ώστε να μειωθούν τα έξοδα, συνεπώς είναι απαραίτητη η αναπροσαρμογή των μισθωμάτων με βάση τα πραγματικά έξοδα-έσοδα των πλοίων.

* Τη συμπερίληψη στους δικαιούχους αποζημίωσης και των πλοίων τα οποία είναι δρομολογημένα στις γραμμές Ελλάδας Ιταλίας. Οι γραμμές Ελλάδας Ιταλίας είναι μεγάλης σημασίας για το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της Χώρας προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες ιδιαίτερα σημαντικές στην περίοδο της σοβαρής κρίσης που διατρέχουμε.

Η ένταξη του κλάδου σε Ευρωπαϊκό μηχανισμό ενισχύσεων είναι σημαντική και τη στηρίζουμε, αλλά οι διαδικασίες αυτές είναι χρονοβόρες τη στιγμή που η βιωσιμότητα του κλάδου απαιτεί άμεσα μέτρα.

Τελειώνοντας σας παραθέτουμε παραδείγματα Ευρωπαϊκών Χωρών, οι οποίες ήδη έχουν λάβει μέτρα ενίσχυσης των θαλάσσιων μεταφορών.

Συγκεκριμένα:

* Η Φινλανδία ανακοίνωσε την ενίσχυση με €15 εκατ. τον μήνα (€45 εκατ. συνολικά για τρεις μήνες) 7 πλοίων τα οποία εκτελούν δρομολόγια προς την Σουηδία και την Εσθονία.

* Η Ιρλανδία επιχορηγεί με €5 εκατ. τον μήνα (€15 εκατ. σε τρεις μήνες) 5 πλοία τα οποία είναι δρομολογημένα σε 5 γραμμές που συνδέουν τη χώρα με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία. Κατά τους υπολογισμούς μας η αποζημίωση αυτή υπολογίζεται σε €285 το ναυτικό μίλι.

Οι αποζημιώσεις οι οποίες κρίθηκαν αναγκαίες για την ενίσχυση των πλοίων στην Φινλανδία και στην Ιρλανδία είναι επαρκείς για την κάλυψη της διαφοράς εσόδων-εξόδων των πλοίων, ενώ είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι αφορούν και Διεθνείς Γραμμές, όπως οι γραμμές Ελλάδας - Ιταλίας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για την περαιτέρω ενημέρωσή σας και παρακαλούμε για την προσοχή σας στα αιτήματά μας η ικανοποίηση των οποίων είναι απαραίτητη για την βιωσιμότητα του κλάδου".

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Πέντε μέτρα ζητούν οι ακτοπλόοι για να μην βουλιάξουν"

Ν.Χαρδαλιάς από το Κρανίδι: «Δεν υπάρχει λόγος πανικού - Θα κάνουμε ότι πρέπει με βάση το πρωτόκολλο»

«Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ο,τι πρέπει να γίνει θα γίνει με βάση το πρωτόκολλο» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς από το Κρανίδι, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα κορωνοϊού.

Μαζί με τον κ. Χαρδαλιά έφτασαν στο Κρανίδι ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων 'Ασυλο, Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο Δημαρχείο Ερμιόνης στο Κρανίδι με την συμμετοχή του δημάρχου Γιάννη Γεωργόπουλου και του Περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, προκειμένου να γίνει η εκτίμηση της κατάστασης και θα ανακοινωθούν περαιτέρω μέτρα.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ν.Χαρδαλιάς από το Κρανίδι: «Δεν υπάρχει λόγος πανικού - Θα κάνουμε ότι πρέπει με βάση το πρωτόκολλο»"

Κορονοϊός: Στους 21.282 οι νεκροί στην Ισπανία – 430 θάνατοι σε 24 ώρες

Η Ισπανία κατέγραψε 430 νέους θανάτους από την επιδημία Covid-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο (399), ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Ο αυξημένος αριθμός των νεκρών του τελευταίου 24ώρου οφείλεται ενδεχομένως στην καθυστερημένη προσθήκη στοιχείων του Σαββατοκύριακου από περιοχές της χώρας και συνήθως παρατηρείται κάθε Τρίτη.

Συνολικά 21.282 άνθρωποι υπέκυψαν στην Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στον κόσμο, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χουν ξεπεράσει τα 204.000.

Το υγειονομικό προσωπικό, που δοκιμάστηκε σκληρά στην αρχή της επιδημίας λόγω ελλείψεων σε προστατευτικά μέσα, έχει καταγράψει 31.788 κρούσματα του κορονοϊού.

Ο αριθμός των ιαθέντων ανέρχεται σε 82.518.

Ο επικεφαλής του ισπανικού συντονιστικού κέντρου για την επιδημία επιδημιολόγος Φερνάντο Σιμόν δήλωσε ότι η σαφής τάση που έχει διαμορφωθεί δείχνει καθοδική πορεία του αριθμού των νεκρών, αν και ο αριθμός εξακολουθεί να είναι ανησυχητικός.

Στις αρχές Απριλίου η Ισπανία μετρούσε καθημερινά περί τους 900 θανάτους αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλούμενο το Reuters και το AFP.

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στην χώρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 9 Μαΐου. Ωστόσο ο κατ΄οίκον αποκλεισμός θα χαλαρώσει στις 27 Απριλίου, καθώς θα επιτραπεί στα παιδιά να βγουν για να πάρουν αέρα υπό όρους που θα προσδιορισθούν σήμερα από την κυβέρνηση.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Στους 21.282 οι νεκροί στην Ισπανία – 430 θάνατοι σε 24 ώρες"

ΠΟΥ: «Ο κορωνοϊός έχει ζωική προέλευση δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) σε ανακοίνωσή του σήμερα Τρίτη, αναφέρει πως όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο νέος κορωνοϊός που έχει προκαλέσει παγκόσμια κρίση, προήλθε από νυχτερίδες στην Κίνα στα τέλη του περασμένου έτους και ότι δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κυβέρνησή του προσπαθούσε να ξεκαθαρίσει εάν ο ιός προήλθε από εργαστήριο στο Γουχάν στην κεντρική Κίνα.

«Όλα τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός έχει ζωική προέλευση και δεν έχει υποστεί επεξεργασία ή είναι κατασκευασμένος ιός σε εργαστήριο ή κάπου αλλού» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Φαντέλα Τσάιμπ σε ενημέρωση στη Γενεύη.

«Είναι πιθανό, πιθανότατα ο ιός είναι ζωικής προέλευσης», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την ίδια δεν ήταν σαφές το πώς ο ιός είχε φτάσει στον άνθρωπο, αλλά «σίγουρα» υπήρχε ένας ενδιάμεσος ξενιστής από το ζωικό βασίλειο, τόνισε.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΥ: «Ο κορωνοϊός έχει ζωική προέλευση δεν κατασκευάστηκε σε εργαστήριο»"

Γεωτρήσεις στην Κύπρο: Το Λονδίνο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες

Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε ξεκάθαρο εξ αρχής ότι αποδοκιμάζει τις τουρκικές γεωτρήσεις στα ύδατα γύρω από την Κύπρο, ενώ συνεχίζει να ζητά αποκλιμάκωση, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει με συνέπεια τη στήριξη στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο στην διεθνώς συμφωνημένη αποκλειστική οικονομική ζώνη της» πρόσθεσε, απαντώντας σε ερώτηση για την κάθοδο του τουρκικού πλοίου-γεωτρύπανου «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ και τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση.

«Πιστεύουμε ότι ο πιο διαρκής τρόπος επίλυσης δύσκολων ζητημάτων, όπως αυτό, είναι η επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού» ανέφερε, εκφράζοντας την ενθάρρυνση προς όλα τα μέρη να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Κύπρου πρέπει να αναπτυχθούν προς όφελος όλων των Κυπρίων», καταλήγει ο Εκπρόσωπος της Βρετανικής Ύπατης Αρμοστείας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωτρήσεις στην Κύπρο: Το Λονδίνο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες"

Το ερχόμενο Σάββατο μετακινούνται 1.500 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη

Εξελίξεις καταγράφονται στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, καθώς περίπου 1.500 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αναμένεται να μετακινηθούν το ερχόμενο Σαββάτο (25/04) στην ενδοχώρα.

Η μετακίνηση θα γίνει με ειδικά ναυλωμένο πλοίο, και εντάσσεται στην προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, για την αποσυμφόρηση των καταυλισμών στα νησιά από ευάλωτες στις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού περιπτώσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Συνολικά από τα πέντε ΚΥΤ των νησιών έχει σχεδιασθεί η μετακίνηση σε σκάφη ναυλωμένα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες 2.380 άτομα από τα οποία, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Νότη Μηταράκη στον δήμαρχο Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, τα πρώτα 1.500 θα φύγουν από τη Μόρια.

Σημειώνεται ότι, άλλα 100 άτομα από ευάλωτες κατηγορίες μεταφέρθηκαν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες σε δομές φιλοξενίας που νοικιάστηκαν στη Θερμή και στη Βαρειά της Μυτιλήνης.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Το ερχόμενο Σάββατο μετακινούνται 1.500 αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη"

Πτήση επαναπατρισμού για Έλληνες από την Αίγυπτο την Παρασκευή 24 Απριλίου

Πτήση επαναπατρισμού για Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Αίγυπτο, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 24 Απριλίου.

Η ειδική πτήση με την εταιρεία Air Cairo θα ξεκινήσει από το αεροδρόμιο του Καΐρου, με όσους Έλληνες πολίτες από το Κάιρο, την Αλεξάνδρεια ή άλλες περιοχές της Αιγύπτου ζητήσουν από τα γενικά προξενεία του Καΐρου και της Αλεξανδρείας να μεταβούν στην Αθήνα.

Όπως αναφέρουν οι αρμόδιες Αρχές, ο επαναπατρισμός αφορά μόνο σε όσους πολίτες εμπίπτουν στις εξής κατηγορίες σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν τεθεί από τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές:

1. Χρήζοντες άμεσης υγειονομικής φροντίδας που δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στον τόπο όπου βρίσκονται (π.χ. έγκυες, άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας). Όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να προσκομίσουν ήδη διαθέσιμα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

2. Άτομα των οποίων η σύμβαση εργασίας ή η σύμβαση μίσθωσης της κατοικίας τους έληξε ή λήγει στο άμεσο μέλλον. Ομοίως, όσοι εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία θα πρέπει να προσκομίσουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία.

3. Εγκλωβισμένοι στην Αίγυπτο από πτήσεις transit (ταξιδιώτες σε πτήσεις από τρίτη χώρα προς την Ελλάδα μέσω Αιγύπτου, που εγκλωβίστηκαν στην Αίγυπτο). Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προσκομισθεί το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Τα εν λόγω δικαιολογητικά θα πρέπει να αποσταλούν άμεσα στις ελληνικές προξενικές Αρχές (grgencon.cai@mfa.gr για το Κάιρο και gegencon.ale@mfa.gr για την Αλεξάνδρεια), για να μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να ταξιδέψουν.

Όλοι οι επιβάτες με την άφιξή τους στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα οδηγηθούν σε ξενοδοχείο όπου θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι για τον COVID-19. Θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο έως ότου λάβουν τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών.

Όσοι ελεγχθούν αρνητικοί στον κορονοϊό, θα μπορούν να αναχωρήσουν για τις οικίες τους, όπου και θα παραμείνουν σε 14ημερη απομόνωση. Όσοι ελεγχθούν θετικοί θα παραμείνουν στο ξενοδοχείο προς παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους από ιατρούς.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πτήση επαναπατρισμού για Έλληνες από την Αίγυπτο την Παρασκευή 24 Απριλίου"

Ερμιονίδα: 150 θετικά κρούσματα στη δομή μεταναστών

Ένα βήμα πριν μπει σε καραντίνα βρίσκεται η περιοχή της Ερμιονίδας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από τα 470 δείγματα που ελήφθησαν από άτομα που διέμεναν στη δομή μεταναστών της περιοχής, τα 150 έχουν βρεθεί θετικά. Για το λόγο αυτό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς έσπευσε στο Κρανίδι με ελικόπτερο (έφθασε στις 12:50) προκειμένου να έχει σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς ώστε να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα.

Πριν από λίγη ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επεσήμανε ότι «βλέπουμε ότι υπάρχουν αρκετά αυξημένα κρούσματα, επομένως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σφραγίσουμε την περιοχή από τη διασπορά του ιού».

Τις επόμενες ώρες αναμένεται να γίνουν δηλώσεις επί του θέματος από τον Νίκο Χαρδαλιά, προφανώς κατά την επίσκεψη στη δομή στο Κρανίδι.

Θυμίζουμε ότι προχθές το βράδυ μια 28χρονη έγκυος από τη Σομαλία που διέμενε στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας» μαζί με τους υπόλοιπους μετανάστες βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, ενώ τις προηγούμενες ημέρες μια αλλοδαπή καθαρίστρια ήταν επίσης θετική στον Covid-19 με αποτέλεσμα να διακομιστεί σε νοσοκομείο της Αθήνας, ενώ συμπτώματα εμφάνισε και ο σύζυγός της. Συν τοις άλλοις, τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα πέθανε αιφνιδίως μια 39χρονη που έμενε στη δομή και καταγόταν από το Κογκό, χωρίς να έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά τα αίτια του θανάτου της.

Χθες είχαν μεταβεί στη δομή, λίγο έξω από το Πόρτο Χέλι, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αλλά και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Παρόντες στο χώρο ήταν επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας Ιωάννης Μαλτέζος και ο δήμαρχος Ερμιονίδας Γιάννης Γεωργόπουλος.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερμιονίδα: 150 θετικά κρούσματα στη δομή μεταναστών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news