facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Ισχυρή βροχόπτωση στην Κόρινθο – Πλημμυρισμένοι δρόμοι-σπίτια & εγκλωβισμένα αυτοκίνητα

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και σπίτια, εγκλωβισμένα αυτοκίνητα, δυσκολία κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου-Πατρών και στην εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου-Τρίπολης είναι η εικόνα που παρουσιάζει η Κόρινθος και η ευρύτερη περιοχή το βράδυ της Τρίτης, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης.

Δεκάδες κλήσεις έχει δεχθεί μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική για άντληση υδάτων από ισόγεια και υπόγεια σπιτιών.

Τα τοπικά μέσα δε, τονίζουν ότι η Πυροσβεστική βρίσκεται σε συναγερμό και γιατί φουσκώνει επικίνδυνα το ποτάμι στο Σολωμό.

Όπως μεταδίδει το korinthostv.gr πλημμύρισε ο δρόμος στην Ποσειδωνία Κορίνθου, ένα ΙΧ αυτοκίνητο εγκλωβίστηκε στα νερά, ενώ ο οδηγός πρόλαβε και εγκατέλειψε εγκαίρως. Στο σημείο έχει μεταβεί η Πυροσβεστική.

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισχυρή βροχόπτωση στην Κόρινθο – Πλημμυρισμένοι δρόμοι-σπίτια & εγκλωβισμένα αυτοκίνητα"

Εργαζόμενοι Π.Αττικής: Η Δούρου επιχειρεί να αγοράσει στα μουλωχτά το πρ.κτήριο ΟΠΑΠ

Σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του κεντρ. τομέα της Π. Αττικής «επιχειρείται» «κίνηση» από την περιφερειακή Αρχή αγοράς του πρώην κτιρίου του ΟΠΑΠ στο Περιστέρι. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι δεν θα επιτρέψουν να γίνει αυτό.

Συγκεκριμένα, σημειώνουν:

«Έγκαιρα πληροφορηθήκαμε για το θέμα τυχόν αγοράς από την απερχόμενη Περιφ. διοίκηση, του κτιρίου στο Περιστέρι βάζοντάς το στο 7ο θέμα στην οικον. Επιτροπή, την Παρασκευή 19/7. Στα μουλωχτά, εν κρυπτώ και εν μέσω θέρους, δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι εργαζόμενοι μπαλάκι σε σχέδια της απερχόμενης διοίκησης!»

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εργαζόμενοι Π.Αττικής: Η Δούρου επιχειρεί να αγοράσει στα μουλωχτά το πρ.κτήριο ΟΠΑΠ"

ΛΑΓΗΕ: Διεκδικούμε από την Energa 115 εκατ. ευρώ

Με αφορμή τη σημερινή απόφαση αποφυλάκισης του κ. Αριστείδη Φλώρου, ο δημόσιος φορέας ΔΑΠΕΕΠ (πρώην ΛΑΓΗΕ) επισημαίνει σε ανακοίνωση ότι «εξακολουθεί να διεκδικεί με κάθε ένδικο μέσο από τον όμιλο εταιριών ENERGA A.E.και από την HELLAS POWER A.E. και τους υπευθύνους αυτών, το ποσόν των περίπου 115 εκατομμυρίων ευρώ που αντιστοιχεί στο έλλειμμα των συναλλαγών ΗΕΠ (Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός) και τέλος ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) που δημιούργησαν οι εταιρείες αυτές μετά τη διαγραφή τους από το Μητρώο Συναλλαγών ΗΕΠ, καθώς εάν το έλλειμμα αυτό δεν καλυφθεί από αυτούς που το δημιούργησαν, το ποσό αυτό θα κληθεί τελικώς να καταβάλει ο Έλληνας καταναλωτής και φορολογούμενος».

Όπως αναφέρει ο ΔΑΠΕΕΠ, ο κ. Α. Φλώρος έχει καταδικασθεί με την υπ.αριθμ.534/2017 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για κακουργηματική υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών, λαθρεμπορία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΛΑΓΗΕ: Διεκδικούμε από την Energa 115 εκατ. ευρώ"

Ποιες περιοχές θα πλήξει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Το κύμα κακοκαιρίας που ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης από την Δυτική Ελλάδα, επεκτείνεται τις επόμενες ώρες στην κεντρική και νότια χώρα σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, από τις βραδινές ώρες θα επηρεάσει την Θεσσαλία και την Ανατολική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη τις Σποράδες και την κεντρική και βόρεια Εύβοια.

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης τα έντονα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και
πιθανώς την Εύβοια. Εξασθένηση αναμένεται από τις απογευματινές ώρες.

Η Αττική, κυρίως η δυτική και βόρεια, πιθανώς θα πληγούν πρόσκαιρα τη νύχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες περιοχές θα πλήξει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία"

ΑΑΔΕ: Μπόνους στις συνεπείς επιχειρήσεις η γρήγορη επιστροφή φόρου

Πιο σύντομες διαδικασίες επιστροφής φόρου για τις επιχειρήσεις με υψηλό βαθμό συνέπειας προβλέπει απόφαση της ΑΑΔΕ, που υπογράφει ο διοικητής, Γιώργος Πιτσιλής.

Η απόφαση προβλέπει εξορθολογισμό των κριτηρίων ένταξης και επανένταξης επιχειρήσεων στη Χρυσή Λίστα.

Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, «στο πλαίσιο επιτάχυνσης και απλούστευσης της διαδικασίας των επιστροφών αχρεωστήτως καταβληθέντων φόρων και της διευκόλυνσης των φορολογουμένων δικαιούχων επιστροφών, που εμφανίζονται συνεπείς στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους, εκδόθηκε απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή, με την οποία τροποποιείται η ΠΟΛ 1103/2017, για την επιστροφή ΦΠΑ κατά προτεραιότητα και χωρίς έλεγχο σε Εγκεκριμένους Οικονομικούς Φορείς (Authorized Economic Operators, ΑΕΟ) και σε επιχειρήσεις, που δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις πράξεις, τις οποίες πραγματοποιούν (Χρυσή Λίστα). Με τη νέα απόφαση, επισπεύδεται περαιτέρω η διεκπεραίωση επιστροφών ΦΠΑ των επιχειρήσεων αυτών, που εμφανίζουν υψηλό βαθμό συνέπειας, καθώς εξορθολογικεύονται τα κριτήρια ένταξης και επανένταξης επιχειρήσεων στη Χρυσή Λίστα.

Ειδικότερα, με τη νέα απόφαση, για φορολογουμένους με υψηλό βαθμό φορολογικής και τελωνειακής συμμόρφωσης (Εγκεκριμένοι Οικονομικοί Φορείς - ΑΕΟ), δεν απαιτείται για την ένταξη και επανένταξή τους στη Χρυσή Λίστα να συντρέχει η προϋπόθεση του φορολογικού ελέγχου. Επιπλέον, για τις λοιπές κατηγορίες "επιλέξιμων" φορολογουμένων, οι οποίοι έχουν ήδη ενταχθεί στη λίστα μία τουλάχιστον φορά, αρκεί για την επανένταξή τους ο έλεγχος σε μία τουλάχιστον φορολογική περίοδο αντί των τριών που ίσχυε έως σήμερα.

Στο ίδιο πλαίσιο, και με σκοπό τη διεκπεραίωση των αιτημάτων επιστροφής εντός της προθεσμίας των ενενήντα ημερών, εκδόθηκε Εγκύκλιος και Οδηγίες προς τις ΔΟΥ για τη διαχείριση από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ των αιτημάτων επιστροφών ΦΠΑ και εισοδήματος κατόπιν ελέγχου.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι, εφόσον κατά τον έλεγχο ζητηθούν δικαιολογητικά από τους φορολογούμενους και αυτά δεν προσκομιστούν στη ΔΟΥ εντός των νομίμων προθεσμιών, τότε ο προς επιστροφή φόρος περιορίζεται στο ποσό, που αποδεικνύεται από όσα στοιχεία και δικαιολογητικά τυχόν έχει στη διάθεση της η ΔΟΥ».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Μπόνους στις συνεπείς επιχειρήσεις η γρήγορη επιστροφή φόρου"

Τραμπ: Δεν πρόκειται να πουλήσουμε τα F-35 στην Τουρκία

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35 ανακοίνωσε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια δηλώσεων που έκανε στους δημοσιογράφους του Λευκού Οίκου.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη αντίδραση της αμερικανικής κυβέρνησης μετά την παραλαβή του ρωσικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

«Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται και είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία μας έχουν βάλει εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρόλα αυτά που είπα, δουλεύουμε μέσα σε αυτή την κατάσταση. Θα δούμε τι θα συμβεί, αλλά δεν είναι πραγματικά δίκαιο. Και λέμε τώρα στην Τουρκία... δεν πρόκειται να σας πουλήσουμε τα μαχητικά F-35».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραμπ: Δεν πρόκειται να πουλήσουμε τα F-35 στην Τουρκία"

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν

Με ψήφους 383 υπέρ και 327 κατά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρόεδρος της Κομισιόν. Η κυρία φον ντερ Λάιεν η οποία θα διαδεχθεί τον Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία του εκτελεστικού οργάνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα πέντε (τουλάχιστον) χρόνια, γίνεται η πρώτη γυναίκα στην ιστορία της ΕΕ που αναλαμβάνει αυτή τη θέση.

Η διαδικασία της εκλογής της αποτέλεσε ένα πραγματικό θρίλερ καθώς η αδυναμία των δύο κορυφαίων υποψηφίων των μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του κεντροδεξιού Μάνφρεντ Βέμερ και του σοσιαλδημοκράτη Φρανς Τίμερμανς, να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πλειονοψηφία σε συνδυασμό με την επιθυμία ορισμένων ηγετών των κρατών – μελών να απαξιώσουν τον θεσμό των Spitzenkanditaten, έφερε στο προσκήνιο την πρώην υπουργό Άμυνας της Γερμανίας.

Παρόλο που σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, όπως ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάνστεθ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα υποστήριξαν ανοιχτά την κυρία φον ντερ Λάιεν, η σκληρή στάση των Γερμανών σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι για μικροπολιτικούς εσωτερικούς λόγους, αρνήθηκαν να την υποστηρίξουν οδήγησε σε πλήρη διάσπαση την δεύτερη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του ΕΚ. Χαρακτηριστικό της «διάσπασης» των σοσιαλδημοκρατών ήταν ότι οι ευρωβουλευτές της εν λόγω πολιτικής ομάδας από την Αυστρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ελλάδα, το Βέλγιο και τη Γαλλία αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την Γερμανίδα πολιτικό. Ωστόσο οι εν λόγω ευρωβουλευτές είναι μόλις 37 σε σύνολο 153 της πολιτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών, ενώ οι επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών αποφάσισαν τελικά να την στηρίξουν. Παράλληλα η ομάδα των Πράσινων άσκησε την σκληρότερη κριτική στην κυρία φον ντερ Λάιεν, με τους περισσότερους ευρωβουλευτές να την καταψηφίζουν.

Στην ομιλία της ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο το πρωί της Τρίτης, η κυρία φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να προσεγγίσει τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές προτείνοντας, μεταξύ άλλων, τη μερική μετεξέλιξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε Τράπεζα για το Κλίμα και υπερασπίζοντας την ιδέα για έναν βασικό μισθό στην ΕΕ και την προστασία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Παράλληλα τάχθηκε ανοιχτά υπέρ ευρωπαϊκού ταμείου για την ανεργία και ζήτησε καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σχετικά με τη συλλογική ανάγκη για «έναν υγιή πλανήτη ως τη μεγαλύτερή μας πρόκληση και υποχρέωση», κυρία φον ντερ Λάιεν πρότεινε τολμηρότερής στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τη μείωσή τους από 50% ως 55% μέχρι το 2030. Στην ίδια κατεύθυνση, δεσμεύθηκε να υποβάλει σχέδιο για μια «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη» και ένα Ευρωπαϊκό Νόμο για την Κλιματική Αλλαγή κατά τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για βιώσιμες ευρωπαϊκές επενδύσεις (μέσω και της μετατροπής μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε «Τράπεζα Κλίματος»), με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους €1 τρισ. εντός δεκαετίας. Η κυρία φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, «όλοι θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος», συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών «γιγάντων» οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη (και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν), χωρίς όμως προς το παρόν να ανταποδίδουν στους πολίτες της Ευρώπης την πρόσβαση που τους παρέχεται στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της ΕΕ.

Μάλιστα η κυρία φον ντερ Λάιεν ολοκλήρωσε την τετράωρη εισήγησή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο με μια φράση του Θουκυδίδη και συγκεκριμένα «το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία και το μυστικό της ελευθερίας η τόλμη».

Οι Φιλελεύθεροι και το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα δήλωσαν ότι θα ψήφιζαν με μεγάλη πλειοψηφία την Γερμανίδα πολιτικό, ενώ έλαβε στήριξη ακόμα και από τους 14 ευρωβουλευτές του κινήματος των 5 Αστέρων της Ιταλίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2014 ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ είχε εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν με 442 ψήφους υπέρ και 250 κατά.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν"

ΣτΕ-δημόσιοι υπάλληλοι: Οριστικό τέλος σε δώρα και επίδομα αδείας

Η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας (13ος και 14ος μισθός) στους δημοσίους υπαλλήλους είναι συμβατή με το Σύνταγμα κι επιβεβλημένη έκρινε με σειρά αποφάσεών της η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, αποφάνθηκε ότι ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων που κυμαίνεται από τα 780 ευρώ έως και τα 1.092 ευρώ, ακόμη και μετά την κατάργηση των τριών επίμαχων επιδομάτων, εξασφαλίζει «αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας, όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ εξέφρασε εντελώς αντίθετη άποψη από αυτή της επταμελούς σύνθεσης του ΣΤ΄ Τμήματος του ΣτΕ, που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που έγιναν με το νόμο 4093/2012.

Συγκεκριμένα, το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε κρίνει ότι η κατάργηση των δώρων-επιδομάτων αντίκειται στα άρθρα 25 και 4 του Συντάγματος και τις απορρέουσες από αυτά αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ (πρόεδρος η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητές οι σύμβουλοι Επικρατείας, Ελένη Παπαδημητρίου και Ιωάννης Σπερελάκης / αρχικά εισηγήτρια ήταν η Κωνσταντίνα Φιλοπούλου), με σειρά αποφάσεών της (1307-1316/2019) έκρινε κατά πλειοψηφία (μειοψήφησαν δύο αντιπρόεδροι και τέσσερις σύμβουλοι Επικρατείας) μεταξύ των άλλων ότι η κατάργηση των τριών επιδομάτων «τεκμηριώνεται επαρκώς» και δεν παρίσταται απρόσφορο μέτρο, και μάλιστα προδήλως, για «την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε μπορεί να θεωρηθεί ότι δεν ήταν αναγκαίο, δεδομένου ότι με αυτό το μέτρο, το οποίο εφαρμόζεται γενικά σε όλους τους μισθωτούς του δημόσιου τομέα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης και περιορισμού των διογκωμένων δαπανών της γενικής κυβέρνησης, η οποία υπαγορεύεται από επιταγές της Ε.Ε. για μείωση του υπερβολικού δημοσίου ελλείμματος».

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως «κατά τη λήψη του επίμαχου μέτρου» ο νομοθέτης «είχε πλήρη επίγνωση, όχι μόνο του εν γένει επιπέδου διαβίωσης του πληθυσμού της χώρας, αλλά και ειδικά του επιπέδου διαβίωσης των δημοσίων υπαλλήλων, όπως προκύπτει:
α) από τα δημοσιευμένα και διαθέσιμα στις υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για το όριο κινδύνου φτώχειας ανά άτομο μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (6.591 ευρώ) και το μέσο ετήσιο ισοδύναμο ατομικό εισόδημα (12.637,08 ευρώ) κατά το έτος 2011,

β) από το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θεσπίστηκε με τον ν. 4014/2011, με το οποίο ο βασικός μισθός των δημοσίων υπαλλήλων κυμαίνεται μεταξύ 780 (ΥΕ με βαθμό ΣΤ) και 1092 ευρώ (ΠΕ με βαθμό ΣΤ) και γ) από τη θέσπιση νέου κατώτατου βασικού μισθού και ημερομισθίου με τον ίδιο ν. 4093/2012 (586,08 ευρώ και 26,18 ευρώ, αντίστοιχα)».
Επιπλέον, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν πως «οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και μετά την κατάργηση των επίμαχων επιδομάτων, εξασφάλιζαν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, τόσο σε σχέση με όσους διαβιούσαν στα όρια της φτώχειας, όσο και με όσους απασχολούνταν στον ιδιωτικό τομέα με τον κατώτατο βασικό μισθό και ημερομίσθιο».

Παράλληλα, το ΣτΕ αναφέρει ότι «η τυχόν ύπαρξη εναλλακτικών λύσεων δεν καθιστά, ενόψει των ευρέων περιθωρίων εκτίμησης που απολαμβάνει ο νομοθέτης στη χάραξη της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής και του οριακού ελέγχου, στον οποίο υπόκειται κατά τούτο, από μόνη της μη αιτιολογημένη την επίδικη ρύθμιση, ούτε, άλλωστε, υπόκειται σε δικαστικό έλεγχο η συγκεκριμένη επιλογή, αν, δηλαδή, ο νομοθέτης επέλεξε τον καλύτερο τρόπο χειρισμού του προβλήματος ή αν έπρεπε να είχε ασκήσει διαφορετικά την εξουσία του».

Στις εν λόγω αποφάσεις σημειώνεται και πως «το ίδιο μέτρο δεν αντίκειται στα άρθρα 4 παρ. 5 και 25 παρ. 4 του Συντάγματος, δεδομένου ότι αφορά όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ διαφορετικό είναι το ζήτημα της χορήγησης των επιδομάτων εορτών και αδείας στους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, οι οποίοι αποτελούν διαφορετική κατηγορία, σε βάρος της οποίας έχουν επιβληθεί άλλα οικονομικής φύσεως μέτρα».

Τέλος, η πλειοψηφία αντέκρουσε την άποψη της μειοψηφίας, ότι με τις αποφάσεις του ΣΤ τμήματος, το ΣτΕ «μεταστρέφει τη νομολογία του ως προς τον ν. 4093/2012, τον οποίο συστηματικά κρίνει αντίθετο στις προεκτεθείσες συνταγματικές διατάξεις, με το επιχείρημα ότι, εκ μόνου του λόγου ότι άλλες ρυθμίσεις του νόμου αυτού, οι οποίες αφορούν διαφορετικά θέματα (μισθούς και συντάξεις), κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αποφάσεις του Δικαστηρίου, δεν προκύπτει αναγκαίως αντισυνταγματικότητα και της επίδικης ρύθμισης. Και τούτο, διότι, ανεξάρτητα από το ότι σε αυτόν περιλαμβανόταν πλήθος μέτρων με άμεσο οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, αλλά και οικονομικών φορέων, ορισμένα από τα οποία κρίθηκαν συνταγματικά, πάντως αντίθετη εκδοχή θα ισοδυναμούσε με αφηρημένο έλεγχο συνταγματικότητας του νόμου, ο οποίος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν έχει ανατεθεί στο δικαστήριο».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ-δημόσιοι υπάλληλοι: Οριστικό τέλος σε δώρα και επίδομα αδείας"

«Θετικό κλίμα» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ρέγκλινγκ: Πρόθυμος να βοηθήσει ο ESM

Σε «πολύ θετικό κλίμα», όπως αναφέρει το Μαξίμου, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον έκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας οι οποίες αποτελούν τις κεντρικές δεσμεύσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί τους δημοσιονομικούς στόχους.

Επίσης, εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η ταχεία υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων θα ανοίξει τον δρόμο για υψηλότερη ανάπτυξη και πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Από την πλευρά του ο κ. Ρέγκλινγκ συνεχάρη τον Πρωθυπουργό για την εκλογική του νίκη. Τόνισε ότι ο ESM είναι μακροπρόθεσμος εταίρος της Ελλάδας και είναι πρόθυμος να βοηθήσει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και τη διατηρήσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Ο Πρωθυπουργός και ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισαν την κοινή τους βούληση για συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία σε κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θετικό κλίμα» στη συνάντηση Μητσοτάκη-Ρέγκλινγκ: Πρόθυμος να βοηθήσει ο ESM"

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε σήραγγες της Κορίνθου – Πατρών

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στις σήραγγες της Παναγοπούλας, του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πατρών, προκειμένου να εκτελεστούν προγραμματισμένες δοκιμές και έλεγχοι του εξοπλισμού των σηράγγων, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν από την Τετάρτη, 17 Ιουλίου, στις 18:00 έως τις 08:00 το πρωί της Πέμπτης, 18 Ιουλίου, και από τις 18:00 της ίδιας ημέρας, έως τις 08:00 της Παρασκευής, 19 Ιουλίου.

Κατά τη διάρκεια των ρυθμίσεων τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας θα εκτραπούν εκτός των σηράγγων και συγκεκριμένα στην παράπλευρη βοηθητική οδό της βόρειας σήραγγας.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε σήραγγες της Κορίνθου – Πατρών"

Μηταράκης: Ταχεία διαδικασία για τις συντάξεις χηρείας

Στο ζήτημα των συντάξεων χηρείας, καθώς και στο θέμα της κατάργησης της έκδοσης ΑΜΚΑ στους μετανάστες, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ1.

Συγκεκριμένα, για τις συντάξεις χηρείας σημείωσε: «Για εμάς, το θέμα των συντάξεων χηρείας είναι ένα πολύ σημαντικό και ευαίσθητο θέμα και δεν θέλουμε να καθυστερήσει καθόλου να επιλυθεί. Ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν ανάλγητος με τις χήρες, μειώνοντας από το 70% στο 50% το ποσοστό αναπλήρωσης. Επιπροσθέτως, έθεσε και ηλικιακούς περιορισμούς, καθώς πολλές από τις χήρες θα έπαιρναν συντάξεις μόνο για τρία χρόνια. Μετά από τη γενική κοινωνική κατακραυγή, ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε πριν από λίγους μήνες τη διάταξη, επαναφέροντας τις συντάξεις εκεί όπου ήταν. Εντούτοις, στην πορεία ανακαλύψαμε πως δεν έχει υπογράψει το υπουργείο Εργασίας την εγκύκλιο που χρειάζεται, προκειμένου να εφαρμοστεί η πληρωμή της διαφοράς και να γίνει ο επανυπολογισμός. Επιπλέον, η μη υπογραφή της εγκυκλίου είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει παραγγελθεί από τη διεύθυνση Μηχανοργάνωσης του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), το απαραίτητο λογισμικό το οποίο χρειάζεται κάποιες εβδομάδες να ετοιμαστεί και το οποίο μπαίνει στο σύστημα του ΕΦΚΑ και αναπροσαρμόζει ηλεκτρονικά τις συντάξεις, προκειμένου να μην χρειαστεί να εκδοθούν νέες αποφάσεις και να ολοκληρωθεί σύντομα….».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μηταράκης συμπλήρωσε πως, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα το συντομότερο δυνατόν, μέχρι την Παρασκευή, θα έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τη μηχανογράφηση, ώστε να επανυπολογιστούν και να καταβληθούν οι συντάξεις χηρείας το συντομότερο δυνατόν.

Εν συνεχεία, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατάργησης του ΑΜΚΑ για τους μετανάστες, επισημαίνοντας πως «βάσει νομοθεσίας που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, δινόταν ένας προσωρινός αριθμός σε εκείνους που ήταν στη χώρα μας σαν πρόσφυγες και μετανάστες. Η διαδικασία αυτή δεν εφαρμόστηκε ποτέ από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Επιπροσθέτως, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, το υπουργείο Εργασίας πέρασε μία εγκύκλιο προκειμένου να δίνεται αριθμός ΑΜΚΑ - με τα αντίστοιχα δικαιώματα πρόσβασης στην αγορά εργασίας και στην υγειονομική περίθαλψη που αυτό συνεπάγεται - χωρίς κανέναν απολύτως κριτήριο. Οποιοσδήποτε έμπαινε στη χώρα μας για λίγες ημέρες, μπορούσε να εκδώσει ΑΜΚΑ και να λάβει μόνιμα δικαιώματα … Η κυβέρνησή μας ανέστειλε την εν λόγω εγκύκλιο και θα επανέλθουμε, έπειτα από την απαραίτητη μελέτη που πρέπει να γίνει, με έναν μόνιμο μηχανισμό που θα αφορά όσους είναι νόμιμα στη χώρα μας, όσους δικαιούνται διεθνούς προστασίας, καθώς και εκείνους που κατοικούν με άδεια παραμονής στην Ελλάδα».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μηταράκης: Ταχεία διαδικασία για τις συντάξεις χηρείας"

Η Τουρκία απαντά στα μέτρα της ΕΕ με το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis»

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των μέτρων εναντίον της από την ΕΕ, η Τουρκία ανακοίνωσε την αποστολή τέταρτου πλοίου στη περιοχή, επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την στρατιωτική ισχύ της. Σύμφωνα με τις αντιδράσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, φαίνεται πως τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ εναντίον της Άγκυρας, είναι μη αποτρεπτικά για τις τουρκικές διεκδικήσεις στην περιοχή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας της χώρας, το ερευνητικό σκάφος «Oruc Reis» προγραμματίζεται να μεταφέρει τις εργασίες τους εντός της κυπριακής ΑΟΖ για νέες έρευνες.

Σύμφωνα με τον Φατίχ Ντονμέζ, το «Oruc Reis», βρίσκεται από τον Αύγουστο του 2017 για έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά και τις επόμενες εβδομάδες θα σταλεί για να συνδράμει στις σεισμογραφικές έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το Oruc Reis δεν είναι γεωτρύπανο αλλά ερευνητικό σκάφος παρόμοιου τύπου με το Barbaros.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Η Τουρκία απαντά στα μέτρα της ΕΕ με το τουρκικό ερευνητικό «Oruc Reis»"

Προσοχή: Απάτη με μήνυμα για κουπόνι από τα ΙΚΕΑ

Η ΙΚΕΑ με ανακοίνωσή της ενημερώνει για τα παραπλανητικά μηνύματα που κυκλοφορούν με αποστολέα το όνομα της εταιρείας και προτρέπουν τους καταναλωτές να ανοίξουν έναν σύνδεσμο για να λάβουν κουπόνι αξίας 500 ευρώ.

Η ανακοίνωση:

Η ΙΚΕΑ ενημερώνει τους καταναλωτές της για την αποστολή παραπλανητικών μηνυμάτων sms με αποστολέα το όνομα της εταιρείας. Το μήνυμα προτρέπει τους καταναλωτές να ανοίξουν τον σύνδεσμο που περιέχει για να λάβουν κουπόνι αξίας 500 ευρώ. Ανοίγοντας τον σύνδεσμο, οδηγούνται σε σελίδα που φέρει το λογότυπο ΙΚΕΑ, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν σε έρευνα προκειμένου να κερδίσουν το κουπόνι.

Με αφορμή το συγκεκριμένο συμβάν, η ΙΚΕΑ ενημερώνει τους πελάτες της ότι δεν έχει καμία σχέση με ενέργειες ή διαγωνισμούς που διεξάγονται εκτός της επίσημης ιστοσελίδας της (www.ikea.gr) και των επίσημων λογαριασμών της στα social media. Επιπλέον, για τη σωστή ενημέρωση των καταναλωτών, οι επίσημοι διαγωνισμοί της ΙΚΕΑ επικοινωνούνται πάντα μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της και των λογαριασμών της στα social media.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Προσοχή: Απάτη με μήνυμα για κουπόνι από τα ΙΚΕΑ"

Ο Λαφαζάνης σε δίκη με τον... μισό ποινικό κώδικα για τους πλειστηριασμούς

Κλητήριο θέσπισμα επεδόθη χθες (15/7/19) στα γραφεία της Λαϊκής Ενότητας με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για τις 10/10/2019 με κατηγορίες που αφορούν τον μισό ποινικό κώδικα και συγκεκριμένα τα άρθρα 1, 12, 14, 16, 26 παραγ.1α, 27 παραγ. 1α, 45, 94, 98 334 παραγ.3α, 396, παραγ. 1 για τον αγώνα του κατά των πλειστηριασμών α’ κατοικίας και λαϊκής περιουσίας και πιο συγκεκριμένα για την αγωνιστική κινητοποίηση κατά των πλειστηριασμών που πραγματοποιήθηκε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στις 20/9/2017.

Η δικογραφία που εστάλη για την δίωξη του Παν. Λαφαζάνη συνετάχθη από το «Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος» και στη βάση αυτής της δικογραφίας και παρα τις καταγγελίες του Παν. Λαφαζάνη, απαγγέλθηκαν αυθαίρετες, σκόπιμες με πολιτική στόχευση και υπαγορευμένες κατηγορίες από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών με τις οποίες παραπέμπεται σε δίκη ο Παν. Λαφαζάνης.

Ο Παν. Λαφαζάνης κατηγορείται και με το άρθρο 334 του Π.Κ. για παρακώληση πλειστηριασμού, το οποίο θέσπισαν Τσίπρας – Κοντονής και φρόντισαν να του δώσουν χαρακτήρα ιδιώνυμου αδικήματος με ιδιαίτερα αυστηρές ποινές.

Το κλητήριο θέσπισμα σύμφωνα με το δικόγραφο εκδόθηκε στις 26/6/17, εν μέσω προεκλογικής περιόδου, για ευνόητους λόγους αποφυγής πολιτικών παρενεργειών μπροστά στις εκλογές, επεδόθη στα γραφεία της ΛΑ.Ε μετεκλογικά, είκοσι μέρες μετά και συγκεκριμένα στις 15/7.

Με δηλώσεις του ο Παν. Λαφαζάνης χαρακτηρίζει ως καθαρά πολιτική δίωξη την παραπομπή του σε δίκη. Τονίζει ότι η δίωξη του έχει ενορχηστρωθεί από το ίδιο το Μαξίμου και φέρει το ονοματεπώνυμο Αλέξης Τσίπρας. «Είναι μια δίωξη που αποβλέπει στην τρομοκράτηση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών και επιδιώκει να εξυπηρετήσει την καταλήστευση του τραπεζικού κεφαλαίου και να ξεκαθαρίσει κάθε εμπόδιο στο τσουνάμι πλειστηριασμών α’ κατοικίας και μικρομεσαίων περιουσιών που επέρχεται και στο οποίο πρόκειται να συμμετάσχουν ενεργά τώρα, όχι μόνο Τράπεζες και fund αλλά και το Δημόσιο, η ΔΕΗ και άλλες επιχειρήσεις κοινωφελών υπηρεσιών, που ήδη κινουνται με αθρόες κατασχέσεις αλλά και πλειστηριασμούς, σε μια γενικευμένη εικόνα κοινωνικής ζούγκλας».

Σύτμφωνα πάντα με την ΛΑΕ η δικαστική δίωξη κατά Λαφαζάνη έρχεται, φυσικά, κουτί και για την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία συναινούσε απολύτως στην πολιτική αρπαγής σπιτιών και αυταρχισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τώρα επιδιώκει να κλιμακώσει και να διευρύνει αυτήν την λεηλασία λαϊκής περιουσίας , σύμφωνα και με τις εντολές των «θεσμών», πράγμα που, πέραν της κοινωνικής αναλγησίας την οποία αντιπροσωπεύει, θυσιάζει και κάθε δυνατότητα αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας, ενώ δεν επιλύει τη ληστρική γάγγραινα των τραπεζών.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Λαφαζάνης σε δίκη με τον... μισό ποινικό κώδικα για τους πλειστηριασμούς"

Πράσινο φως από το ΣτΕ για τα έργα στο Ελληνικό

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ενέκρινε σήμερα οριστικά την επένδυση στο Ελληνικό Αττικής και ειδικότερα για τα έργα που πρόκειται να κατασκευαστούν στο λεγόμενο μητροπολιτικό πάρκο Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, ύψους 6 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με δύο αποφάσεις της (1305 και 1306/2019) απέρριψε τις αιτήσεις ακύρωσης περίπου 550 κατοίκων της περιοχής του Ελληνικού (Κάτω και Άνω Ελληνικό, Άγιος Κοσμάς, Αργυρούπολη και όμοροι δήμοι), όπως και νομικά πρόσωπα (Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, Οικολογική Συνεργασία, Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων, Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση WWF Ελλάς, Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης).

Όλοι ζητούσαν να ακυρωθεί το από 28.2.2018 Προεδρικό Διάταγμα για την έγκριση του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΟΑ) του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού- Αγίου Κοσμά, συνολικής εκτάσεως 6.008.076 τ.μ. Με το ίδιο Προεδρικό Διάταγμα είχαν εγκριθεί οι κατευθύνσεις και οι όροι για την προστασία του περιβάλλοντος και όροι για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, επικυρώθηκαν δε οι οριογραμμές των διαρρεόντων την περιοχή ρεμάτων.

Με τις αιτήσεις ακύρωσης ζητούσαν, μεταξύ των άλλων, να ακυρωθεί του επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα κατά το σκέλος εκείνο που προβλέπει την τοποθέτηση 6 υψηλών κτιρίων (ουρανοξύστες), ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης, μέγιστου ύψους 200 μέτρων, που γίνονται αντιληπτά ως τοπόσημα (landmarks).

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Ντουχάνη απέρριψαν τις αιτήσεις ακυρώσεως.

Το ΣτΕ, ερμηνεύοντας τις σχετικές νομοθετικές διατάξεις έκρινε, αφενός ότι ο αριθμός των 6 ειδικών κτιρίων είναι εύλογος προκειμένου αυτά να επιτελέσουν την αρχιτεκτονική τους λειτουργία ως τοποσήμων και, αφετέρου, ότι από τις συνοδευτικές του σχεδίου αρχιτεκτονικές μελέτες θα εξαρτηθεί αν θα εξαντληθεί το μέγιστο προβλεπόμενο ύψος των 200 μ.

Ακόμη, κρίθηκε ότι καμία από τις νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες κυρώθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση της Φλωρεντίας για το τοπίο, και το άρθρο 22 του ν. 4277/2014 (νόμος για το ΡΣΑ), δεν υπάγει στην αρμοδιότητα της αρχαιολογικής αρχής την έγκριση χωρικού σχεδίου για λόγους προστασίας του τοπίου.

Συνεπώς, αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «είναι απορριπτέοι οι λόγοι ακυρώσεως, σύμφωνα με τους οποίους η πρόβλεψη των συγκεκριμένων υψών κτιρίων είναι αντίθετη με τη συνταγματική επιταγή (άρθρο 24 παρ. 1 Συντ.) της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, μέρος του οποίου αποτελεί το τοπίο και, εν προκειμένω, το αττικό, καθώς και ο λόγος ότι μη νομίμως εκδόθηκε το διάταγμα χωρίς την έγκριση της ΥΠΠΟ». Ως προς το δεύτερο ζήτημα διατυπώθηκε μειοψηφούσα άποψη από εννέα συμβούλους Επικρατείας.

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, για την Ολομέλεια του ΣτΕ στο επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα δεν παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές του άρθρου 24 για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον που έχει αναχθεί σε συνταγματικά προστατευόμενη αξία.

Τέλος, απορρίπτονται οι ισχυρισμοί των προσφευγόντων ότι το σχέδιο επιφέρει υποβάθμιση του περιβάλλοντος και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης στις όμορες περιοχές. Ως προς το τελευταίο διατυπώθηκε μειοψηφία 10 συμβούλων Επικρατείας ειδικά ως προς το παράκτιο μέτωπο της επίμαχης έκτασης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Πράσινο φως από το ΣτΕ για τα έργα στο Ελληνικό"

Στον Θανάση Παπαχριστόπουλο η βουλευτική έδρα - Εκτός Βουλής ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Στο Θανάση Παπαχριστόπουλο αποδίδεται η έδρα του ΣΥΡΙΖΑ στο δυτικό τομέα της Β΄Αθηνών, ύστερα από την επανακαταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε.

Οι δύο υποψήφιοι είχαν πολύ μικρή διαφορά, μόλις έξι ψήφους και το Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η έδρα θα αποδοθεί στον κύριο Παπαχριστόπουλο.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, πάντως, είχε δηλώσει ότι ήταν αποφασισμένος να προσφύγει στο Εκλογοδικείο εφόσον η έδρα δεν αποδίδετο στον ίδιο επειδή είχε εντοπίσει παρατυπίες.

Κατά την αυριανή ορκωμοσία, πάντως, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα ορκιστεί ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Στον Θανάση Παπαχριστόπουλο η βουλευτική έδρα - Εκτός Βουλής ο Παναγιώτης Κουρουμπλής"

Σφαγή στο Ναύπλιο - Αιματηρά επεισόδια με Ρομά στο κέντρο της πόλης (βίντεο)

Σκηνές πρωτοφανούς αγριότητας σημειώθηκαν μέρα - μεσημέρι στο Ναύπλιο, στο κέντρο της πόλης, καθώς ομάδες Ρομά συγκρούστηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Ναυπλίου. 

Ο πανικός επικράτησε κατά την διάρκεια του διαμοιρασμού τροφίμων της επισιτιστικής βοήθειας ΤΕΒΑ.

Ρομά ήρθαν στα χέρια και δεν άργησαν να βγουν τα μαχαίρια, τα καδρόνια και οι σιδερόβεργες και να υπάρξουν τραυματίες. Ο λόγος της συμπλοκής δεν είναι γνωστός. 



Στο σημείο επικράτησε πανικός ενώ σημειώθηκαν και φθορές αυτοκινήτων. Το βίντεο δείχνει γυναικόπαιδα που έτρεχαν να προστατευθούν από το πεδίο της μάχης που μετατράπηκε η οδός 25ης Μαρτίου. 

DSC_3462
DSC_3787

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες που έχουν καταγραφεί σε βίντεο όπου διακρίνεται κάποιος να πέφτει με το όχημά του πάνω στον κόσμο. 

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου Ραφαήλ Μπαρού είχε ζητηθεί προστασία από την αστυνομία η οποία ήρθε στο σημείο μετά τα επεισόδια!!!

Οι τραυματίες φορτώθηκαν κακήν κακός σε ΙΧ και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Ναυπλίου, ενώ η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών που διαφεύγουν την σύλληψη.

DSC_3745

DSC_3629
DSC_3802
Σύμφωνα με πληροφορίες μετά τα επεισόδια στο Εργατικό Κέντρο, ομάδα Ρομά κινήθηκε στην Επαρχιακή οδό Ναυπλίου Άργους όπου πυροβόλησαν αρκετές φορές πιθανόν για εκφοβισμό σε κατάστημα που διατηρεί Ρομά στο ύψος των Εργατικών Κατοικιών.

Στα νοσοκομεία Ναυπλίου και Άργους νοσηλεύονται από δυο άτομα μετά τα επεισόδια τα οποία και θεωρούνται κρατούμενοι και φυλάσσονται από άνδρες της αστυνομίας.

DSC_3798

DSC_3453
DSC_3450
DSC_3427
DSC_3537
DSC_3513
argolikeseidhseis
Διαβάστε Περισσότερα » "Σφαγή στο Ναύπλιο - Αιματηρά επεισόδια με Ρομά στο κέντρο της πόλης (βίντεο)"

ΝΔ: «Ο νέος Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ αποφυλάκισε τον Αριστείδη Φλώρο»

Οι πρώτες αρνητικές συνέπειες του νέου Ποινικού Κώδικα που ψήφισε μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ άρχισαν ήδη να εκδηλώνονται, υποστηρίζουν από τη ΝΔ μετά την είδηση της αποφυλάκισης του Αριστείδη Φλώρου.

Παράλληλα από τη ΝΔ προσθέτουν «η αποφυλάκιση του καταδικασμένου για κακουργήματα Αριστείδη Φλώρου είναι το αποτέλεσμα των νέων ποινικών διατάξεων που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές, παρά την αντίδραση της ΝΔ και σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Η ΝΔ, όπως είχε δεσμευθεί, θα αλλάξει όλα τα προβληματικά άρθρα του νέου Ποινικού Κώδικα τις αμέσως επόμενες μέρες».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: «Ο νέος Ποινικός Κώδικας του ΣΥΡΙΖΑ αποφυλάκισε τον Αριστείδη Φλώρο»"

Εκπρόσωπος Ακιντζί: Λάθος τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας

Τα μέτρα της ΕΕ εναντίον της Τουρκίας δεν συμβάλλουν προς τη λύση του Κυπριακού, δεν είναι δίκαια και αυτή είναι μια μη αποδεκτή κατάσταση, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού προσθέτοντας ότι η Ένωση έκανε ακριβώς το αντίθετο από αυτό που περίμεναν και ήταν να συμβουλεύσει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αξιολογήσει με σοβαρότητα την πρόταση του κ. Ακιντζί για το φυσικό αέριο.

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μπουρτζιού αναφέρει ότι αυτή η στάση της ΕΕ δεν μειώνει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε βοηθά στην λύση του Κυπριακού. «Η αναζήτηση διεξόδου για την μείωση της έντασης στην περιοχή και την άρση του αδιεξόδου, δεν γίνεται με τιμωρία αλλά περνά από μια δίκαιη συνεργασία που θα βασίζεται σε διάλογο».

Επαναλαμβάνει ότι η πρόταση Ακιντζί αποσκοπεί στο να αλλάξει το κλίμα έντασης «που έχουν δημιουργήσει οι Ελληνοκύπριοι με τις μονομερείς ενέργειες που δεν άφησαν άλλη επιλογή στην Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους από του να προβούν στις ίδιες ενέργειες» – όπως είπε – «αλλά και να μειωθεί η ένταση».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Εκπρόσωπος Ακιντζί: Λάθος τα μέτρα της ΕΕ κατά της Τουρκίας"

Κύπρος: Ομόφωνο «όχι» του συμβουλίου αρχηγών στην πρόταση Ακιντζί

Το συμβούλιο αρχηγών της Κύπρου που συνεδρίασε υπό την προεδρία του προέδρου Αναστασιάδη, σε κοινό ανακοινωθέν που εξεδόθη απορρίπτει την πρόταση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, για δημιουργία κοινής επιτροπής διαχείρισης των υδρογονανθράκων.

Όπως σημειώνεται, η πρόταση αποπροσανατολίζει από τον στόχο που είναι η συνολική επίλυση του Κυπριακού.

Οι αρχηγοί των κομμάτων εξουσιοδότησαν τον πρόεδρο Αναστασιάδη να απαντηση γραπτώς στον Μουσταφά Ακιντζί να ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι «η πρόταση Ακιντζί αποπροσανατολίζει από τον εθνικό στόχο», διαμηνύοντας πως το κόμμα του στηρίζει απόλυτα τα σημεία του κοινού ανακοινωθέντος.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, ξεκαθάρισε πως η πρόταση Ακιντζί δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, ενώ πρόσθεσε πως προτεραιότητά θα πρέπει να είναι η επίλυση του Κυπριακού. Τόνισε επίσης πως ένα απλό όχι στην πρόταση Ακιντζί, δεν είναι αρκετό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος εξήγησε πως καλύπτονται από το κοινό ανακοινωθέν και υπέδειξαν στον πρόεδρο της Δημοκρατίας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι το ομόφωνο ανακοινωθέν καλύπτει απολύτως τον ίδιο και το κόμμα του.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ομόφωνο «όχι» του συμβουλίου αρχηγών στην πρόταση Ακιντζί"

Εξώδικο του προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά προς τον Θεόδωρο Καράογλου

Εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία προς τον υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας – Θράκης και βουλευτή της ΝΔ, Θεόδωρο Καράογλου απέστειλε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης Στέλιος Παππάς.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, το εξώδικο αφορά σε «συκοφαντικές και ψευδείς δηλώσεις» του κ. Καράογλου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» σχετικά με τον ΟΑΣΘ, σύμφωνα με τις οποίες «από τότε που ανέλαβε η κρατική διοίκηση, τα προβλήματα, τα ελλείμματα και η διαφθορά υπάρχουν σε μέγιστο βαθμό».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, στην εξώδικη δήλωση που απέστειλε, χαρακτηρίζει τη δήλωση του κ. Καράογλου «τελείως ψευδή και συκοφαντική», ζητά να ανακαλέσει άμεσα τις «συκοφαντικές και αναληθείς δηλώσεις» του και επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά του.

«Βλάπτει την τιμή και την υπόληψη, όχι μόνο τη δική μου αλλά και του ίδιου του ΟΑΣΘ, καθώς και ολόκληρου του διοικητικού συμβουλίου του, όπως και των εργαζομένων του. Έχετε ενδεχομένως δικαίωμα να χαρακτηρίζετε "προβληματική" μια διοίκηση και έναν Οργανισμό, δεν έχετε όμως κανένα απολύτως δικαίωμα να συκοφαντείτε, να προσβάλλετε και να διαδίδετε ψεύδη περί ελλειμμάτων και διαφθοράς, χωρίς βέβαια να αναφέρετε κανένα απολύτως γεγονός ή στοιχείο» αναφέρει στην εξώδικη δήλωση ο κ. Παππάς.

Σημειώνει επίσης ότι, «για πρώτη φορά δημοσιεύτηκε ισολογισμός με κέρδη 5,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο έτος και 4,6 εκατ. ευρώ στο δεκάμηνο του δεύτερου έτους, οι δε εξοικονομήσεις για το Ελληνικό Δημόσιο υπερβαίνουν τα 150.000.000 ευρώ στην περίοδο των δύο ετών, η οποία θα κλείσει στο τέλος του μήνα».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο του προέδρου του ΟΑΣΘ Στέλιου Παππά προς τον Θεόδωρο Καράογλου"

Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο η δικογραφία για εμπλοκή του Μ. Σαλμά

Ακόμη μία αρχειοθέτηση σε σκέλος της υπόθεσης της Novartis που αφορά πολιτικό πρόσωπο υπέγραψε η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, κλείνοντας την έρευνα για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά.

Με διάταξη της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς τέθηκε στο αρχείο το σκέλος της έρευνας για τις πρακτικές τής φαρμακοβιομηχανίας που αφορούσε τον κ. Σαλμά και καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, καθώς από την έρευνα που διενεργείται για την υπόθεση δεν προέκυψε κανένα στοιχείο εμπλοκής του σε τέλεση αξιόποινης πράξης, όπως αυτές που εξετάζονται από τους εισαγγελείς, δηλαδή της δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η αρχειοθέτηση για τον κ. Σαλμά είναι η πέμπτη κατά σειρά για την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας. Έχουν προηγηθεί αντίστοιχες διατάξεις για τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, Παναγιώτη Πικραμένο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και Παναγιώτη Κουρουμπλή και πλέον απομένει η αποτίμηση του υλικού για ακόμη τέσσερα πολιτικά πρόσωπα.

Το όνομα του πρώην αναπληρωτή υπουργού ενεπλάκη μετά από κατάθεση προστατευόμενου μάρτυρα, ο οποίος είχε κάνει λόγο για χρηματισμό του από τη Novartis. Ο ίδιος ο πρώην υπουργός από την αρχή αρνήθηκε την εμπλοκή του, επισημαίνοντας πως η Novartis δεν ήταν ευχαριστημένη από τις υπηρεσιακές ενέργειές του και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να τον παρακάμψει. Ο κ. Σαλμάς έχει τονίσει πολλές φορές ότι η φαρμακευτική δαπάνη επί της θητείας του είχε μειωθεί κατά 50%.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Στο αρχείο η δικογραφία για εμπλοκή του Μ. Σαλμά"

Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο – Στο 1,9% το επιτόκιο

Οι προσφορές των επενδυτών υπερέβησαν τα 12,5 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ που επιδιώκει να συγκεντρώσει το Ελληνικό Δημόσιο. Η υψηλή ζήτηση έχει ως αποτέλεσμα η απόδοση του νέου ομολόγου να διαμορφώνεται σε χαμηλότερο επίπεδο και συγκεκριμένα στο 1,9%, από το 2,1% που είχε καταγραφεί στο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Ήδη το Ελληνικό Δημόσιο έχει δανειστεί από τις αγορές άλλα 5 δισ. ευρώ με την έκδοση 5ετων και 10ετών ομολόγων. Τα έσοδα από τις νέες εκδόσεις που αναμένεται να κυμανθούν στα 2,5 δις θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για την επαναγορά ακριβότερων δανείων, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους και καθιστώντας ευχερέστερο το στόχο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο άμεσο άμεσο μέλλον.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισε το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο – Στο 1,9% το επιτόκιο"

ΕΟΦ: Έδωσαν 700.000 ευρώ στους εργαζόμενους ως κίνητρο απόδοσης... 33 ώρες πριν τις εκλογές!

Κίνητρο απόδοσης ύψους 700.000 ευρώ έδωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 33 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες της 7ης Ιουλίου στο προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων(ΕΟΦ). Η αγωνία των αρμόδιων υπουργών να προλάβουν να υπογράψουν τη συγκεκριμένη παροχή ήταν τέτοια που η σχετική κοινή υπουργική απόφαση δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης στις 21:43 της Παρασκευής 5 Ιουλίου 2019! 

Σύμφωνα με την απόφαση, που υπέγραψε ο τέως υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο τέως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, προκαταβάλει κίνητρο απόδοσης για το έτος 2019 στους εργαζομένους του ΕΟΦ της τάξης των 700.000 ευρώ για την υπέρβαση του στόχου του θετικού ετήσιου αποτελέσματος του οικονομικού έτους 2018 κατά 1,5εκατ ευρώ περίπου. 

Το κίνητρο απόδοσης αφορά σε μηνιαία πρόσθετη παροχή για τους 12 μήνες του 2019 ή εφάπαξ καταβολή για την τρέχουσα χρονιά σε όλους τους υπαλλήλους του οργανισμού, οι οποίοι παρέχουν πραγματική υπηρεσία το τρέχον έτος με το «χρονικό διάστημα πραγματικής υπηρεσίας άνω των 15 ημερών να υπολογίζεται ως ολόκληρος μήνας». Η μηνιαία παροχή ανέρχεται σε 230ευρώ προσαυξανόμενη ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης, που ανήκει ο δικαιούχος. 

Στο πλαίσιο αυτό, στους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης(μόνιμοι, ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου) καταβάλλεται τμηματικά ποσό 368ευρώ για τους 12 μήνες του 2019 ή εφάπαξ παροχή ύψους 4.416ευρώ για το έτος 2019. Αντίστοιχα για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης το ποσό αυτό ανέρχεται σε μηνιαία βάση σε 345ευρώ ή εφάπαξ ετήσια καταβολή 4.140ευρώ. Οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λαμβάνουν 276ευρώ το μήνα ή 3.316ευρώ τον χρόνο και οι εργαζόμενοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης 230ευρώ κάθε μήνα ή 2.760ευρώ εφάπαξ. 

Το κίνητρο απόδοσης των 700.000ευρώ αφορά στην εφαρμογή του άρθρου 52 του νόμου “Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις”, που ψηφίστηκε τον Αύγουστο 2017 και βάσει του οποίου θεσμοθετήθηκε η συγκεκριμένη παροχή. Ο προεκλογικός χαρακτήρας όμως της υπογραφής της παραπάνω κοινής υπουργικής απόφασης λίγες ώρες πριν τις πρόσφατες εκλογές καταδεικνύεται από το γεγονός ότι οι αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις για τα έτη 2017 και 2018 υπογράφτηκαν το μήνα Δεκέμβριο και όχι τον Ιούλιο. 

Οταν ήταν δυνατό δηλαδή να διαπιστωθεί ποιοι υπάλληλοι για για ποιο συγκεκριμένο διάστημα παρείχαν τις υπηρεσίες τους στον οργανισμό τις χρονιές εκείνες ώστε να τους καταβληθεί και το ανάλογο ποσό. Ειδικότερα, στις 22 Δεκεμβρίου 2017 διατέθηκε κίνητρο απόδοσης στο προσωπικό του ΕΟΦ ύψους 690.000ευρώ και στις 24 Δεκεμβρίου 2018 το κίνητρο απόδοσης καθοριζόταν στα 277.000ευρώ. 

Δείτε το σχετικό ΦΕΚ:

ΕΟΦ-1
ΕΟΦ-2
ΕΟΦ-3
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Έδωσαν 700.000 ευρώ στους εργαζόμενους ως κίνητρο απόδοσης... 33 ώρες πριν τις εκλογές!"

Συνήγορος του Καταναλωτή: Νέο αίτημα στη ΔΕΗ για κατάργηση της χρέωσης στην έκδοση χάρτινων λογαριασμών

Επανήλθε ο Συνήγορος του Καταναλωτή με νέα επιστολή του προς τη ΔΕΗ, σχετικά με τη χρέωση του ενός ευρώ για την έκδοση των χάρτινων λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος και ζητάει την κατάργηση της χρέωσης και την επιστροφή των εισπραχθέντων, μετά και την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, στη νέα επιστολή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Λευτέρη Ζαγορίτη, η οποία κοινοποιήθηκε στα αρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σημειώνεται ότι η Ανεξάρτηση Αρχή επανέρχεται στο ζήτημα της επιβάρυνσης των καταναλωτών με ένα ευρώ για την έκδοση χάρτινων λογαριασμών κατανάλωσης, ύστερα και από την απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπόθεση C-294/18 της 2ας Μαϊου 2019).

Όπως αναφέρει η Αρχή, σύμφωνα με την απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η οποία ερμήνευσε το άρθρο 11 παρ. 1 της Οδηγίας 2012/27/ΕΕ (που έχει ενσωματωθεί στην εθνική έννομη τάξη δυνάμει του άρθρου 12 παρ. 4 ν. 4342/2015), «αποτελεί δικαίωμα των τελικών καταναλωτών να λαμβάνουν δωρεάν όλους τους λογαριασμούς τους και τα στοιχεία που αφορούν την τιμολόγηση για την ενέργεια που καταναλώνουν… ».

Τι ζητάει από τη ΔΕΗ ο Συνήγορος του Καταναλωτή

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, η χορήγηση τυχόν έκπτωσης σε καταναλωτές που επιλέγουν την ηλεκτρονική αποστολή λογαριασμού από τον προμηθευτή λιανικής πώλησης ηλεκτρονικής ενέργειας είναι συμβατή με το άρθρο 11 παρ. 1 της Οδηγίας μόνον εφόσον τηρείται η υποχρέωση της δωρεάν αποστολής λογαριασμών σε όλους τους καταναλωτές, άρα και στους καταναλωτές που επιλέγουν την αποστολή χάρτινου λογαριασμού.

Με βάση τα παραπάνω, ο Συνήγορος του Καταναλωτή ζητάει:

α) Την άμεση παύση της πρακτικής χρέωσης των καταναλωτών για την έκδοση και την αποστολή Λογαριασμών Κατανάλωσης και

β) την επιστροφή των εισπραχθέντων, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας, χρηματικών ποσών μέσω της σχετικής πίστωσής τους στους αμέσως επόμενους εκκαθαριστικούς Λογαριασμούς Κατανάλωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνήγορος του Καταναλωτή: Νέο αίτημα στη ΔΕΗ για κατάργηση της χρέωσης στην έκδοση χάρτινων λογαριασμών"

ΠΟΕΔΗΝ: Δεν πληρώνει καθαρίστριες και επικουρικούς ο διοικητής του νοσοκομείου Άρτας

Στο προσκήνιο βρίσκεται για μια ακόμη φορά το νοσοκομείο Άρτας. Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), οι εργαζόμενοι καθαριότητας, το επικουρικό προσωπικό και οι γιατροί -για τις εφημερίες τους- έχουν μείνει απλήρωτοι με ευθύνη της διοίκησης.

«Λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν με το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο δεν ενέκρινε τα εντάλματα πληρωμής, για ένα χρονικό διάστημα πληρώνονταν οι μισθοί των καθαριστριών και του επικουρικού προσωπικού καθώς επίσης και οι εφημερίες των ιατρών με "εντέλλεσθε" του Διοικητή» αναφέρει η Ομοσπονδία σε σχετική ανακοίνωση.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πριν από τις εκλογές ο διοικητής αρνήθηκε να υπογράψει το "εντέλλεσθε" για τους μισθούς και τις εφημερίες λέγοντας ότι θα υπογράψει την επομένη των εκλογών, εκβιάζοντας να ψηφίσουν οι εργαζόμενοι ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμά η Ομοσπονδία.

"Τώρα επειδή έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές τιμωρεί τις καθαρίστριες, τους νοσηλευτές και τους γιατρούς. Δεν υπογράφει τα εντάλματα πληρωμής του μισθού των καθαριστριών και των νοσηλευτών που ζουν με τα λιγοστά χρήματα του μισθού τους" επισημαίνεται.

Πρόκειται για 47 εργαζόμενους στην καθαριότητα, 10 άτομα επικουρικό προσωπικό και 79 γιατρούς οι οποίοι περιμένουν να πληρωθούν τις εφημερίες τους.

Τέλος, η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ως απολύτως ενδεικτική της δυσλειτουργίας του νοσοκομείου Άρτας το γεγονός ότι τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ο αξονικός τομογράφος - πρόκειται για νέο μηχάνημα- δεν εξυπηρετεί τα τακτικά περιστατικά λόγω έλλειψης ακτινολόγων. Σε...αχρησία βρίσκεται και ο ψηφιακός μαστογράφος που έχει εγκατασταθεί.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η έλλειψη γιατρών όπως και οι ευθύνες των επικεφαλής του νοσοκομείου για την μη κάλυψη των κενών θέσεων, σχετίζονται με την άνθηση των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων στην περιοχή, ανάμεσα στα οποία περίοπτη θέση έχει εκείνο της οικογένειας της πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κυρίας Όλγας Γεροβασίλη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Δεν πληρώνει καθαρίστριες και επικουρικούς ο διοικητής του νοσοκομείου Άρτας"

Φορολογικές δηλώσεις: Καμία παράταση λέει το υπουργείο Οικονομικών

Καμία παράταση δεν θα δοθεί για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων σύμφωνα με δήλωση του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου.

«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που εκπνέει στις 29 Ιουλίου», τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών.

Και προσθέτει: «Άλλωστε, το σύστημα υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχει ανοίξει από τις 28 Μαρτίου, διάστημα που θεωρείται ικανό και εύλογο για να έχουν τη δυνατότητα όλοι να υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις. Στόχος μας είναι να εμπεδωθεί η εικόνα ενός Κράτους που θα είναι σοβαρό, συνεπές και αξιόπιστο απέναντι στους πολίτες, εμπνέοντας ανάλογες συμπεριφορές».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φορολογικές δηλώσεις: Καμία παράταση λέει το υπουργείο Οικονομικών"

Νόσος των λεγεωνάριων: Μήπως το κλιματιστικό απειλεί την υγεία σας;

Η νόσος των λεγεωνάριων γνώρισε το φως της δημοσιότητας το 1976, όταν το οξύ εμπύρετο νόσημα του αναπνευστικού εμφανίσθηκε ως επιδημία κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Αμερικανικής Λεγεώνας στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, εξ ου και το όνομά της.
Συνολικά προσβλήθηκαν 221 άτομα από πνευμονία, 34 εκ των οποίων κατέληξαν.
Κατά την έρευνα για τον αιτιολογικό παράγοντα αυτής της επιδημίας, απομονώθηκε και ταυτοποιήθηκε ο υπεύθυνος μικροοργανισμός, ένα Gram αρνητικό βακτηρίδιο το οποίο ονομάσθηκε λεγιονέλλα.
Υπάρχουν περίπου 40 είδη λεγιονέλλας και, από αυτά, περισσότερα από τα μισά μπορούν να προκαλέσουν νόσο στον άνθρωπο. Το είδος λεγιονέλλα pneumofila ευθύνεται για το 90% των λοιμώξεων στον άνθρωπο.
Ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξή του είναι το υδάτινο (λίμνες, ποτάμια, δεξαμενές, πισίνες, συστήματα ύδρευσης μεγάλων κτιριακών μονάδων, θερμές και ιαματικές πηγές). Είναι αρκετά ανθεκτικό, δύναται να επιζήσει σε ποικίλες συνθήκες του περιβάλλοντος (σε θερμοκρασίες από 0 μέχρι 630°C, τόσο σε όξινο όσο και σε αλκαλικό περιβάλλον: pH από 5 μέχρι 8,5). Η θερμοκρασία όμως που ευνοεί ιδιαιτέρως την ανάπτυξη αλλά και τον πολλαπλασιασμό του είναι μεταξύ 40 και 500°C.
Τα συστήματα κλιματισμού (air-condition), δεν θεωρούνται πλέον πηγές μετάδοσης του βακτηριδίου, όπως πιστευόταν παλαιότερα.
Τρόπος μετάδοσης
Ο άνθρωπος προσβάλλεται μέσω εισπνοής ή εισρόφησης μικροσταγονιδίων ύδατος που περιέχουν τον μικροοργανισμό. Παράγοντες που διευκολύνουν την ανάπτυξη νόσου στον άνθρωπο είναι το κάπνισμα και η κατάχρηση αλκοόλ. Επίσης, περισσότερο ευάλωτα είναι τα ανοσοκατασταλμένα άτομα και εκείνα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα των πνευμόνων.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και μπορεί να προσβάλλει οποιαδήποτε ηλικία.
Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 ημέρες.
Η κλινική εικόνα ποικίλλει και τα συμπτώματα μπορεί να αφορούν περισσότερα του ενός συστήματα του οργανισμού.
Ο ασθενής αισθάνεται για λίγες ημέρες αδυναμία και καταβολή και μπορεί να ακολουθήσει μια περίοδος με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής. Ο βήχας (αρχικά ξηρός κατόπιν παραγωγικός) μπορεί να είναι το πρώτο σύμπτωμα προσβολής των πνευμόνων. Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν υψηλό πυρετό (περισσότερο από 39°C), συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (διάρροια, ναυτία, έμετο, στομαχικές διαταραχές), από το κεντρικό νευρικό σύστημα (πονοκέφαλο, σύγχυση, λήθαργο, ντελίριουμ), από την καρδιά (βραδυκαρδία) κ.λπ. Ανάλογα δε με την έκταση της πνευμονίας αλλά και τη συνύπαρξη ή όχι άλλων νοσημάτων, μπορεί να υπάρχει δύσπνοια ή και αναπνευστική ανεπάρκεια.
Εργαστηριακά ευρήματα
Η ακτινογραφία θώρακος μπορεί να δείχνει: τμηματική ή λοβώδη πνευμονία (συνήθως μονόπλευρη και σπάνια αμφοτερόπλευρη), όπως επίσης πλευριτική συλλογή. Ακόμα, μπορεί να εμφανίζεται σαν πνευμονικό απόστημα ή με τη μορφή στρογγυλών πυκνώσεων σε περίπτωση σηπτικών εμβόλων.
Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό και η εξέταση των κοπράνων είναι στείρα.
Στο περιφερικό αίμα έχουμε μέτρια λευκοκυττάρωση, υπονατριαιμία, υποφωσφαταιμία και διαταραχές των ηπατικών λειτουργιών.
Τα ούρα παρουσιάζουν μικροσκοπική αιματουρία.
Διάγνωση
Υπάρχουν διάφορες εργαστηριακές δοκιμασίες για τη διάγνωση της νόσου όπως: η έμμεση μέθοδος ανοσοφθοριζόντων αντισωμάτων (αύξηση τίτλου αντισωμάτων 1 : 128), η απομόνωση του βακτηριδίου από διάφορα υλικά, όπως πτύελα, βρογχικές εκκρίσεις, αίμα, πλευριτικό υγρό, πνευμονικός ιστός κ.λπ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η λεγιονέλλα δεν ανήκει στη φυσιολογική χλωρίδα του στοματοφάρυγγα και η απομόνωσή της από τα πτύελα ή τις βρογχικές εκκρίσεις θεωρείται διαγνωστική. Επίσης, για την καλλιέργειά της απαιτούνται ειδικά θρεπτικά υλικά, γιατί η ανάπτυξή της αναστέλλεται από τη φυσιολογική χλωρίδα, οπότε, για το λόγο αυτό, θεωρείται προτιμότερη η λήψη υλικού μέσω του ινοβρογχοσκοπίου. Η διάγνωση μπορεί να τεθεί εύκολα με την ανίχνευση αντιγονικών ουσιών του μικροοργανισμού στα ούρα.
Πρόγνωση και Θεραπεία
Η νόσος των λεγεωνάριων αποτελεί το 1-8% των πνευμονιών της κοινότητας. Σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης, η πρόγνωση είναι άριστη.
Η καθυστέρηση στη διάγνωση, η συνύπαρξη άλλων νοσημάτων, επιβαρυντικών παραγόντων (κάπνισμα, κατάχρηση αλκοόλ) ή η έκπτωση της άμυνας του οργανισμού (π.χ. χρόνια λήψη κορτιζόνης κ.λπ.), καθιστούν δύσκολη την αντιμετώπιση της νόσου, είναι δυνατόν να επιμηκύνουν τη νοσηλεία αλλά και να ευνοήσουν τις επιπλοκές της νόσου και να αυξήσουν τη θνητότητα η οποία μπορεί να φθάσει περίπου το 15%.
Φάρμακα εκλογής για την αντιμετώπισή της είναι αντιβιοτικά όπως οι μακρολίδες και οι κινολόνες. Η διάρκεια της θεραπείας είναι περίπου 3 εβδομάδες.
*Ο Νικόλαος Χαΐνης είναι Διευθυντής Πνευμονολόγος στο Metropolitan Hospital.
ygeiamou
Διαβάστε Περισσότερα » "Νόσος των λεγεωνάριων: Μήπως το κλιματιστικό απειλεί την υγεία σας;"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news