facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Απριλίου 2020

Κορωνοϊός: Άλλα δύο βρέφη νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Δύο ακόμα βρέφη, 3,5 και 9 μηνών, από το ευρύτερο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, νοσηλεύονται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο «Γεννηματάς» της πόλης.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, τα δείγματα τους βγήκαν θετικά και εξετάζονται και τα δείγματα των γονέων τους. Παράλληλα, στην νεογνολογική κλινική του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης νοσηλεύεται ένα κοριτσάκι 15 μηνών από τον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό της Ξάνθης.

Η κατάσταση της υγείας του θεωρείται σοβαρή και βεβαρημένη, καθώς είχε υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες το βρέφος είναι διασωληνωμένο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Άλλα δύο βρέφη νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης"

Κορωνοϊός - Τουρκία: Μερική άρση απαγόρευσης της κυκλοφορίας

Εκπνέει, από τα μεσάνυχτα, η 48ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την Παρασκευή σε 31 μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι πάνω από 63 εκατομμύρια πολίτες, που είναι το σύνολο του πληθυσμού των πόλεων αυτών, συμμορφώθηκαν με την απόφαση, ενώ 24.088 άτομα παραβίασαν τα μέτρα.

Επισημαίνεται, ακόμη, ότι μετά τη λήξη της 48ωρης καθολικής απαγόρευσης θα εξακολουθήσουν να ισχύουν τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν επιβληθεί, και θα συνεχιστεί η απαγόρευση κυκλοφορίας για τους πολίτες κάτω των 20 ετών και άνω των 65 ετών.

Τουρκία: Παραιτήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων, την παραίτησή του υπέβαλε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας.

Η συγκεκριμένη κίνηση του Σουλεϊμάν Σοϊλού φτάνει δύο ημέρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε 31 μεγάλες πόλεις της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες άνθρωποι να σπεύσουν πανικόβλητοι στα εμπορικά καταστήματα για να προλάβουν να ανεφοδιαστούν πριν κλείσουν.

Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΣ ανέφεραν ότι τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και η επιστημονική επιτροπή ήταν ενοχλημένοι από τον κακό συντονισμό μετά την ανακοίνωση της διήμερης απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε αιφνίδια την Παρασκευή το βράδυ δύο ώρες μετά την ενημέρωση τύπου από τον ίδιο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Τουρκία: Μερική άρση απαγόρευσης της κυκλοφορίας"

Γαλλία: 561 νεκροί μέσα σε μια ημέρα

Η επιδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει το θάνατο 14.393 ανθρώπους στη Γαλλία, με το τελευταίο 24ωρο να καταγράφονται 561 θάνατοι σε νοσοκομεία και γηροκομεία.

Συγκεκριμένα οι 315 ήταν σε νοσοκομεία, αριθμός σημαντικά μειωμένος σε σύγκριση με τους 605 της περασμένης Δευτέρας. Είναι επίσης ο μικρότερος αριθμός θανάτων σε νοσοκομεία μέσα σε μία ημέρα από τις 29 Μαρτίου.

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, παρατηρείται επίσης μείωση του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική. Σήμερα είναι 6.845, δηλαδή 35 λιγότεροι, «μια πολύ ελαφρά μείωση», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τα νοσοκομεία ανέρχεται στα 95.403 ενώ στους οίκους ευγηρίας και άλλα κοινωνικά και νοσηλευτικά ιδρύματα υπάρχουν 37.188 επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 561 νεκροί μέσα σε μια ημέρα"

Κορωνοϊός: Δέκα κρούσματα στο γηροκομείο στη Ν. Μάκρη - Μπήκε σε καραντίνα

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορωνοϊού μεταξύ των ηλικιωμένων που διαβιούν στον οίκο ευγηρίας "Ευ ζην", στη Νέα Μάκρη. Νωρίτερα σήμερα μάλιστα, μετά τη διαπίστωση του κρούσματος, επί τόπου μετέβησαν τόσο ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και κλιμάκια ειδικών που έλαβαν δείγματα προς εξέταση από 122 άτομα συνολικά εργαζόμενους και τροφίμους του οίκου ευγηρίας.

Από τα 90 τεστ που ελέγχθηκαν τα 10 βρέθηκαν θετικά.

Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση της Πολιτικής Προστασίας το βράδυ της Κυριακής, ο οίκος ευγηρίας τέθηκε σε καραντίνα «λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου». Στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Μετά τα πρώτα αποτελέσματα που προέκυψαν από την ανάλυση των 122 δειγμάτων σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, ο οίκος ευγηρίας τέθηκε από σήμερα το βράδυ σε καραντίνα από την Εληνική Αστυνομία και μέχρι ολοκλήρωσης των ελέγχων».

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το ζήτημα εξετάτηκε εξ αρχής ως πολύ σοβαρό καθώς υπήρχαν σημαντικες ενδείξεις ότι κι άλλοι ηλικιωμένοι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς ορισμένοι φέρονται να έχουν ύποπτα συμπτώματα.

Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος- πρότυπο κέντρο φροντίδας είναι πολύ υψηλών προδιαγραφών με υπηρεσίες αντίστοιχες προς τους φιλοξενούμενους και ιδιαίτερα εντυπωσιακές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, από τον ΕΟΔΥ ελήφθη υλικό για καλλιέργεια από επιφάνειες και κλιματιστικές μονάδες προκειμένου να διαπιστωθεί η τυχόν ύπαρξη του ιού σε κοινόχρηστους χώρους.

Επίσης δόθησαν αναλυτικές οδηγίες για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου και την ορθή λειτουργία της δομής βάσει του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα έγινε διανομή υγειονομικού υλικού στους φιλοξενούμενους του γηροκομείου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Δέκα κρούσματα στο γηροκομείο στη Ν. Μάκρη - Μπήκε σε καραντίνα"

Δικογραφίες για τα περιστατικά με τη Θεία Κοινωνία σε Κουκάκι και Κέρκυρα

Σχηματίστηκαν δικογραφίες από τους αρμόδιους κατά τόπους εισαγγελείς για τα σημερινά περιστατικά που παρατηρήθηκαν σε εκκλησίες στο Κουκάκι και την Κέρκυρα, όπου ιερείς προσέφεραν τη Θεία Κοινωνία σε πιστούς παρά την απαγόρευση και τις αντίθετες οδηγίες της Ιεράς Συνόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλης Ιωαννίδης έχει σχηματίσει δικογραφία μέσω της ΕΛ.ΑΣ. για το περιστατικό στο Κουκάκι, όπως έχει σχηματίσει και ο Εισαγγελέας Κέρκυρας Διονύσιος Λαμπρίδης.

Πάντως, εισαγγελικοί κύκλοι δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο της αυτόφωρης διαδικασίας.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα o υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για τα δυο αυτά περιστατικά και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είχε ζητήσει να υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περιστατικά.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικογραφίες για τα περιστατικά με τη Θεία Κοινωνία σε Κουκάκι και Κέρκυρα"

Γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Η ExxonMobil παγώνει τη δραστηριότητά της ως τον Σεπτέμβιο του 2021

Η αμερικάνικη πετρελαϊκή εταιρεία Exxon Mobil παγώνει το γεωτρητικό της πρόγραμμα στην κυπριακή ΑΟΖ τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Ant1, στη Νέα Υόρκη, Θανάση Τσίτσα, η απόφαση λήφθηκε εξαιτίας της πανδημίας και της κατάστασης που επικρατεί στις διεθνείς αγορές λόγω χαμηλής τιμής του πετρελαίου.

Ο ανταποκριτής επικαλείται πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, σε εσωτερική ενημέρωση των στελεχών της Exxon Mobil, έγινε γνωστό ότι o πετρελαϊκός κολοσσός σχεδιάζει να αναβάλει, μέχρι να βελτιωθούν τα οικονομικά δεδομένα, τις έρευνες και τον προγραμματισμό των κατασκευαστικών έργων για την εξόρυξη υδρογονοθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η αιτία είναι το γεγονός ότι η Exxon Mobil μειώνει τις διεθνείς επενδύσεις κατά 30% ώστε να αντιμετωπίσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου κάτι που ανακοίνωσε επίσημα στις 7 Απριλίου.

Tις πληροφορίες επιβεβαίωσε ο Kύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης, λέγοντας ότι πριν λίγες ημέρες η Exxon Mobil, ενημέρωσε ότι λόγω της κατάστασης που επικρατεί, είναι αναγκασμένοι να αναβάλλουν την γεώτρηση για 12 μήνες, σημειώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν προσηλωμένοι στην Κύπρο.

Κατά το κ. Λακκοτρύπη η εξέλιξη θα επηρεάσει και τους σχεδιασμούς για τον East Med καθώς εκτιμά ότι θα επηρεαστεί το γεωτρητικό πρόγραμμα και των άλλων εταιρειών (ΕΝΙ – TOTAL) που έχουν εξασφαλίσει δικαιώματα στη κυπριακή ΑΟΖ. To προσωπικό των εταιρειών λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό είναι πολύ δύσκολο να μετακινείται.

Η Exxon Mobil Corp ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις προβλεπόμενες επενδύσεις στα 23 δις από τα 33 δις δολάρια καθώς η πανδημία έχει προκαλέσει την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου στα 23 δολάρια και πολλά από τα προβλεπόμενα έργα της δεν είναι κερδοφόρα.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ: Η ExxonMobil παγώνει τη δραστηριότητά της ως τον Σεπτέμβιο του 2021"

Κορωνοϊός - Κουκάκι: Ακόμα και μέσα στο ναό έψαξε η αστυνομία τον ιερέα - Δείτε βίντεο

Η αστυνομία αναζητεί τον ιερέα που κοινώνησε πιστούς το πρωί στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι.

Όπως φαίνεται στα βίντεο του protothema.gr αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας αναζήτησε τον ιερέα ακόμα και μέσα στο ναό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αστυνομία πήρε κατάθεση από τον νεωκόρο.





Ήδη από νωρίς το απόγευμα κάποιοι πιστοί έφθασαν στον ναό, άναβαν ενα κερί στην κεντρική πόρτα, εκεί που έχουν τοποθετηθεί το παγκάρι, και το σημείο με καντήλι και έφευγαν. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ιερέας δεν ήρθε για την απογευματινή λειτουργία που ξεκίνησε στις 7, την ώρα που ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει ζητήσει την παρέμβαση εισαγγελέα.

Για το περιστατικό στο Κουκάκι διέταξε έρευνα και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Σε ανακοίνωσή της η Αρχιεπισκοπή τονίζει ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους. Υπογραμμίζει επίσης ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες και υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών της Πολιτείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής έχει ως εξής:

«Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ερευνά όλο το περιστατικό στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικόλαου στο Κουκάκι και θα προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Υπενθυμίζεται ότι οι αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου είναι δεσμευτικές για όλους τους κληρικούς της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος και πρέπει να τηρούνται απαρεγκλίτως. Η Ιερά Σύνοδος ακολουθεί πιστά όλες τις οδηγίες και όλες τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.»

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση του εισαγγελέα και να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τα περιστατικά τόσο στο Κουκάκι όσο και στην Κέρκυρα.

«Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στην Κέρκυρα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος λιτανεύτηκε εντός του ναού, παρουσία συνολικά περισσότερων από 15 ατόμων. Επίσης, τελέστηκε το μυστήριο της Θείας Κοινωνίας παρά τις απαγορεύσεις που υπάρχουν αλλά και τις επίσημες θέσεις που έχουν καταθέσει ακόμα και άνθρωποι της εκκλησίας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Κουκάκι: Ακόμα και μέσα στο ναό έψαξε η αστυνομία τον ιερέα - Δείτε βίντεο"

Τουρκία – Κορονοϊός: 1.198 οι νεκροί πάνω από 56.000 τα κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 4.789 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες και άλλοι 97 άνθρωποι πέθαναν, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 1.198, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, 3.446 άνθρωποι έχουν αναρρώσει ενώ διενεργήθηκαν άλλα 35.720 διαγνωστικά τεστ.

Τα κρούσματα ανέρχονται σε 56.956.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία – Κορονοϊός: 1.198 οι νεκροί πάνω από 56.000 τα κρούσματα"

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών στον Δήμο Ιωαννίνων

Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας μέχρι και την 27η Απριλίου καθημερινά από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το άλλο πρωί, απαγορεύεται η κυκλοφορία πολιτών στις πολυσύχναστες περιοχές του Δήμου Ιωαννίνων. Ειδικότερα, το μέτρο αφορά τους δρομους:

1.Από πλατεία Μαβίλη μέχρι τέλος ποδηλατόδρομου - πεζόδρομου Ανατολής.

2. Παράδρομοι εκατέρωθεν της περιφερειακής οδού Ιωαννίνων .(Από τη διασταύρωση Στ. Νιάρχου έως το τούνελ Αεροδρομίου- οδός Μεγάλου Αλεξάνδρου

3.Περιαστικό μονοπάτι δασυλλίου Ιωαννίνων, στην περιοχή Φρόντζου.

Τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση είναι καθολική.

Το αίτημα για την επιπλέον λήψη μέτρων στα Ιωάννινα είχαν διατυπώσει με γραπτή αναφορά τους στη Γ.Γρ.Πολιτικής Προστασίας.ο περιφερειάρχης Ηπείρου και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέτρα για τον κορωνοϊό: Απαγόρευση κυκλοφορίας πολιτών στον Δήμο Ιωαννίνων"

Μωρό θετικό στον κορωνοϊό – Στην Ξάνθη ο Χαρδαλιάς

Θετικό στον κορωνοϊό διαπιστώθηκε ένα βρέφος 15 μηνών, από το Δροσερό, στην Ξάνθη. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης καθώς εκτός από τον COVID-19 αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα υγείας και παρακολουθείται εκεί από τον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Συγγενείς του παιδιού έχουν ήδη υποβληθεί σε σχετικές δειγματοληπτικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί εάν είναι και αυτοί φορείς του ιού, ενώ ξεκίνησε η ιχνηλάτηση για να διαπιστωθούν ποιοι άλλοι ήρθαν σε επαφή με το βρέφος από την περιοχή του Δροσερού.

Πρόκειται για το νεότερο κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφεται στην περιοχή την ίδια στιγμή που εντοπίστηκαν 3 κρούσματα COVID-19 σε κλινικές του Γενικού Νοσοκομείο της Ξάνθης.

Οι κλινικές έχουν απολυμανθεί και ακολούθησε έλεγχος στο προσωπικό που ήρθε σε επαφή με τους ασθενείς, ωστόσο η εξάπλωση του κορονοϊού στην περιοχή φαίνεται πως συνεχίζει να προκαλεί έντονο προβληματισμό.

Ακολούθως σήμανε συναγερμός και στην Πολιτική Προστασία και ο Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη εκτάκτως στην περιοχή για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Επίσημη ανακοίνωση για την έκτακτη επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά στην Ξάνθη εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας – Δύο ελικόπτερα στην Ξάνθη

Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής:

«Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς μετέβη σήμερα με ελικόπτερο του ΠΣ στο Δροσερό Ξάνθης, μαζί με κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ λόγω επιβεβαιωμένου θετικού κρούσματος σε οικισμό Ρομά στην περιοχή.

Συγκεκριμένα το θετικό κρούσμα αφορά 15 μηνών βρέφος και από την ιχνηλάτιση των στενών επαφών προκύπτει ότι όλες αφορούν τον παραπάνω οικισμό «Ρομά».

Σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό πραγματοποιείται αυτή την στιγμή στο Δημαρχείο της Ξάνθης με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστο Μέτιο, τον Δήμαρχο Ξάνθης Εμμανουήλ Τσέπελη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την διαχείριση του ανωτέρου περιστατικού σχετικά με τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν για το περιορισμό εξάπλωσης του κορονοϊού στην περιοχή».



xanthinea
Διαβάστε Περισσότερα » "Μωρό θετικό στον κορωνοϊό – Στην Ξάνθη ο Χαρδαλιάς"

Πρωτοποριακή εφαρμογή άμεσης εξυπηρέτησης από τον Δήμο Φυλής. Ο πολίτης γράφει το πρόβλημα και του απαντά η αρμόδια υπηρεσία

Την πρωτοποριακή εφαρμογή ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης πολιτών από τις υπηρεσίες του #μένουμε_σπίτι! #μένουμε_ενεργοί!, θέτει σε εφαρμογή ο Δήμος Φυλής, μέσα από την ιστοσελίδα του www.fyli.gr. Μέσω αυτής, οι πολίτες μπορούν εύκολα να επικοινωνούν με τις υπηρεσίες του Δήμου και να επιλύουν τις υποθέσεις τους, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία.
Στο επόμενο βήμα της εξυπηρέτησης των δημοτών του περνά, με αφορμή τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και παρουσίας σε δημόσιες υπηρεσίες, ο Δήμος Φυλής. Η εφαρμογή #μένουμε_σπίτι! #μένουμε_ενεργοί! είναι μια προσπάθεια εξυπηρέτησης των δημοτών, χωρίς να απαιτείται η παρουσία τους, τουλάχιστον σε επίπεδο αιτήματος ή ερωτήματος, στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου. Και όπως φαίνεται, η συγκεκριμένη εφαρμογή ήρθε για να… μείνει.
Η χρήση της εφαρμογής γίνεται, πολύ εύκολα, σε τέσσερα βήματα:
  1. Οι χρήστες επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.fyli.gr.
2. Κάνουν “κλικ” στο εικονίδιο της εφαρμογής
3. Συμπληρώνουν τη φόρμα
4. Υποβάλλουν την φόρμα και περιμένουν, στο email τους, την απάντηση της Υπηρεσίας.
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, η πανδημία έχει αλλάξει προσωρινά τις προτεραιότητες των υπηρεσιών και, στην παρούσα φάση, στόχος είναι να εξυπηρετούνται οι δημότες χωρίς να χρειάζεται η μετάβασή τους στο Δήμο, με σκοπό την προστασία της ατομικής και συλλογικής υγείας.
doxthi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτοποριακή εφαρμογή άμεσης εξυπηρέτησης από τον Δήμο Φυλής. Ο πολίτης γράφει το πρόβλημα και του απαντά η αρμόδια υπηρεσία"

Κορωνοϊός στην Ιταλία: Στους 431 οι θάνατοι - Ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από τις 19 Μαρτίου

Αισιόδοξα μηνύματα φτάνουν τις τελευταίες ημέρες από την Ιταλία. Ο ρυθμός μετάδοσης του κορωνοϊού παρουσιάζει μείωση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα (602 κρούσματα) ενώ ο αριθμός των θανάτων είναι ο χαμηλότερος από τις 19 Μαρτίου.

Οι εισαγωγές στη μονάδα εντατικής θεραπείας (για ένατη συνεχή ημέρα), όπως και στα νοσοκομεία, συνεχίζουν να περιορίζονται. Οι δε θεραπευμένοι μειώνονται στους 1677.

Πρόκειται, στην πλειοψηφία τους, για ελπιδοφόρα μηνύματα, τα οποία δεν επιτρέπουν, όμως, να περιοριστεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 431 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.092 νέα κρούσματα. Αρνητικοί στον ιό έγιναν 1.677 ασθενείς.

Την προηγούεμη ημέρα, το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 152.271. Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 156.363. Οι νεκροί έφτασαν τους 19.899, ενώ 34.211 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Στις ΜΕΘ βρίσκονται 3.343 ασθενείς και, συνολικά, 27.847 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 71.063 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 59.052 και οι νεκροί 10.621. Στην Εμίλα Ρομάνια τα κρούσματα είναι 20.098 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 2.564. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 14.077, με 856 νεκρούς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός στην Ιταλία: Στους 431 οι θάνατοι - Ο χαμηλότερος αριθμός νεκρών από τις 19 Μαρτίου"

Πάνω από 700 θάνατοι και πάλι στη Νέα Υόρκη

Πάνω από 700 ήταν οι θάνατοι που καταγράφηκαν στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Είναι η έκτη μέρα στη σειρά που οι θάνατοι στην αμερικανική μητρόπολη ξεπερνούν τους 700, ενώ την ίδια ώρα η Βρετανία ξεπέρασε το ορόσημο των 10.000 θανάτων συνολικά.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται από τον Μάιο να χαλαρώσουν τα έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ενώ είναι πλέον το επίκεντρο της πανδημίας.

Παράλληλα, στην Ευρώπη, ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται στην Ισπανία, παρά το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι θάνατοι, και η Γερμανία ανακοίνωσε τα λιγότερα κρούσματα για τις τελευταίες πέντε ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ, Λουίς ντε Γκίντος, η Ευρώπη είναι αυτή που πιθανότατα θα έχει τη βαθύτερη ύφεση από όλες τις περιοχές του πλανήτη.
Συγκεντρωτικά, πλέον στον κόσμο τα καταγεγραμμένα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 1,79 εκατομμύρια και 110.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον φονικό ιό.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 700 θάνατοι και πάλι στη Νέα Υόρκη"

Οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τα 800 ευρώ – Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα και την άδεια ειδικού σκοπού

Αυτήν την εβδομάδα, ξεκινά το πρώτο «κύμα» καταβολής της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σε εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η πρώτη καταβολή των 800 ευρώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 15 Απριλίου έως και τις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου, ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν κάνει ηλεκτρονική αίτηση και θα πληρωθούν είναι πάνω από 800.000.
Εν τω μεταξύ, από τις 11 Απριλίου έως και τις 13 Απριλίου, δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων στα έντυπα και επιχειρήσεων και εργαζομένων.
Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, δηλώνει ότι η κυβέρνηση κινήθηκε απέναντι στην πρωτοφανή αυτή κρίση -κατά κοινή ομολογία, όχι μόνο των πολιτών, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης- με απίστευτη ταχύτητα και προνοητικότητα. «Θέτοντας ο ίδιος ο πρωθυπουργός ως κορυφαία προτεραιότητα το κοινωνικό αγαθό της υγείας, καταφέραμε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο -με βάση τους δείκτες επιπτώσεων- τα καλύτερα αποτελέσματα απέναντι στην πανδημία, αλλά και στο κοινωνικό και οικονομικό πεδίο. Με γρήγορες, υπεύθυνες και καλά σχεδιασμένες αποφάσεις, καλύπτουμε το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού» υπογραμμίζει ο κ. Βρούτσης.
Παράλληλα, προσθέτει: «Από εδώ και εμπρός, με απόλυτα στοχευμένες παρεμβάσεις, θα αξιολογήσουμε, εάν και κατά πόσο τομείς επιχειρήσεων που δεν έχουμε συμπεριλάβει, μέχρι σήμερα, θα μπουν στην περίμετρο προστασίας, διευρύνοντάς την, αλλά και κατηγορίες εργαζομένων που στην πρώτη φάση αξιολόγησης έμειναν απέξω, αμέσως μετά το Πάσχα θα μπουν κάτω από την "ομπρέλα" προστασίας μας. Ενδεικτικά, αναφέρω τους ξεναγούς, τους καλλιτέχνες, τους ηθοποιούς, τις ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής, τους τουριστικούς συνοδούς, τους ωρομίσθιους, τους εργαζόμενους σε επίσχεση εργασίας και άλλους, με σκοπό κανένας μα κανένας πολίτης, κατά τη διάρκεια της κρίσης, να μην μείνει απροστάτευτος» τονίζει ο υπουργός Εργασίας.
Υπενθυμίζεται πως, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορονοϊού, οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τελεί σε αναστολή και έχουν λάβει γνωστοποίηση της αναστολής από τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής των ανωτέρω δηλώσεων σε τρεις φάσεις των 10 ημερών.
Έτσι, λοιπόν, μετά το πέρας του διαστήματος της πρώτης φάσης, ξεκινά ένας νέος κύκλος υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων, με βάση πάλι το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.
Ειδικότερα, όσοι εργαζόμενοι είτε δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση είτε οι συμβάσεις τους τίθενται σε αναστολή σε μεταγενέστερο χρόνο, μπορούν να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης, που έχει ήδη ξεκινήσει και εκτείνεται από τις 11 Απριλίου έως και τις 20 Απριλίου, ως ακολούθως:
 Την 11/4/2020, όσων εργαζόμενων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
   Την 12/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
   Την 13/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
   Την 14/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
   Την 15/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
   Την 16/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
   Την 17/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
   Την 18/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
   Την 19/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
   Την 20/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.
Και σε αυτήν την περίπτωση δίνεται η δυνατότητα για διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, από τις 21 Απριλίου έως και τις 23 Απριλίου, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου.
Μετά το πέρας του διαστήματος της δεύτερης φάσης για την υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων, όσοι εργαζόμενοι δεν υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση, μπορούν να την υποβάλουν, το χρονικό διάστημα από τις 21 Απριλίου έως και τις 30 Απριλίου, που ολοκληρώνεται η τρίτη φάση.
Η υποβολή υπεύθυνων δηλώσεων πραγματοποιείται, ως ακολούθως:
   Την 21/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 1
   Την 22/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 2
   Την 23/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 3
   Την 24/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 4
   Την 25/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 5
   Την 26/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 6
   Την 27/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 7
   Την 28/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 8
   Την 29/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 9
   Την 30/4/2020, όσων εργαζομένων ο ΑΦΜ λήγει σε 0.
Μετά την ολοκλήρωση και αυτής της φάσης υποβολών, ακολουθεί το χρονικό διάστημα από την 1η Μαΐου έως και τις 3 Μαΐου, όπου μπορούν να γίνουν διορθώσεις, συμπληρώσεις και ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 5 Μαΐου έως και τις 10 Μαΐου.
Τέλος, τη Μ. Τρίτη, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την καταγραφή των μικρών επιχειρήσεων, μέχρι πέντε ατόμων, που οι ιδιοκτήτες τους θα λάβουν τα 800 ευρώ.
Ενίσχυση του επιστημονικού κλάδου
Παράλληλα, «τρέχουν» οι αιτήσεις για συμμετοχή στο «ειδικό πρόγραμμα τηλεκατάρτισης με πιστοποίηση για επιστήμονες πληττόμενους από τον COVID-19 που εντάσσονται στους έξι βασικούς επιστημονικούς κλάδους της χώρας, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), οριζομένων από το υπουργείο Οικονομικών». Το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι δικαιούχοι θα λάβουν επίδομα, ύψους 600 ευρώ, το οποίο θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου και μετά, ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν έως το τέλος του Απριλίου.
Με τη δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εργασίας υπενθυμίζει ότι, εφόσον η κρίση επεκταθεί χρονικά και τον Μάιο, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι και οι επιστήμονες θα λάβουν τα 800 ευρώ, όπως και οι μισθωτοί εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

Δώρο Πάσχα

Τη Μ. Τετάρτη, καταβάλλεται κανονικά το Δώρο Πάσχα, όπως ακριβώς προβλέπει η εργατική νομοθεσία, από τις επιχειρήσεις εκείνες που ούτε έχουν πληγεί, βάσει Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ) ούτε έχουν ανασταλεί τη λειτουργία τους με διοικητική εντολή.
Τη Μ. Πέμπτη, η πληρωμή αναδρομικών ποσών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων
Το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, σε συντονισμό με το υπουργείο Εργασίας, θα καταβάλει τη Μεγάλη Πέμπτη, 16 Απριλίου 2020, αναδρομικά ποσά, συνολικού ύψους 2.888.544,47 ευρώ, σε 3.964 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, τα αναδρομικά αφορούν τα μερίσματα, μέχρι και τις 31/3/2020, ενώ, εφεξής, οι εν λόγω 3.964 νέοι μερισματούχοι θα λαμβάνουν κανονικά το μέρισμά τους με το σύνολο των υπολοίπων μερισματούχων του Ταμείου, την προτελευταία εργάσιμη ημέρα του κάθε τριμήνου. Το μέρισμα για το Β' τρίμηνο του 2020 θα καταβληθεί στα τέλη Ιουνίου.

Επιταχύνονται οι διαδικασίες για την ψηφιακή σύνταξη

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης σημειώνει ότι το χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία της ψηφιακής σύνταξης «ΑΤΛΑΣ» συνεχίζεται κανονικά.
Μάλιστα, όπως επισημαίνει, η πιλοτική εφαρμογή ξεκινάει τη Μεγάλη Εβδομάδα, σε συνεργασία με το διοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Χρήστο Χάλαρη.

 Επεκτείνεται η άδεια ειδικού σκοπού

Με υπουργική απόφαση, επεκτάθηκε, επίσης, η ισχύς της άδειας ειδικού σκοπού, μέχρι τις 24 Απριλίου 2020, με στόχο τη διευκόλυνση της καθημερινότητας των εργαζόμενων γονέων.
Επιπρόσθετα, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο υπουργός Εργασίας σημειώνει ότι, με τη νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρέχεται η δυνατότητα άδειας ειδικού σκοπού και στην περίπτωση που εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων, εφόσον ο γονέας που δεν εργάζεται λαμβάνει σύνταξη αναπηρίας ή έχει αναπηρία 67% και άνω.

Κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους

«Το κοινωνικό κράτος είναι εδώ "παρών", ειδικά την κρίσιμη αυτή περίοδο, διαμέσου του υπουργείου Εργασίας, που συνεχίζει να καλύπτει και να διευρύνει το δίχτυ προστασίας για τους αδύναμους» σχολιάζει ο κ. Βρούτσης.
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε ο υπουργός Εργασίας στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, λέγοντας ότι το υπουργείο Εργασίας και το κοινωνικό κράτος είναι σε δράση. Καταγράφονται τα επιδόματα που χορηγούνται σε οικογένειες από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καθώς και ο αριθμός των δικαιούχων.
Ειδικότερα, όπως ανήρτησε στο twitter ο υπουργός:
«Τα επιδόματα σε οικογένειες από τον ΟΠΕΚΑ είναι τα εξής:
1) Επίδομα παιδιού Α21: 506.482
2) Στέγασης: 257.626
3) Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: 231.659
4) Παροχές αναπηρίας: 158.102
ΕΙΕΑΔ:
1) ΤΕΒΑ-Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας Απόρων - Επισιτιστική κάλυψη οικογενειών: 250.000 - ωφελούμενοι 400.000».
Στο σημείο αυτό, ο κ. Βρούτσης αναφέρει ότι, από την αρχή του χρόνου, έχουν διανεμηθεί στους ωφελούμενους 4.170 τόνοι τροφίμων και 1.311.159 τεμάχια βασικής υλικής συνδρομής (χλωρίνες, σαπούνια, οδοντόκρεμες και σκόνη πλυντηρίου, κ.ά.).
news
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι νέες κατηγορίες εργαζομένων που μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για τα 800 ευρώ – Τι ισχύει για το δώρο Πάσχα και την άδεια ειδικού σκοπού"

Κορωνοϊός: Πέντε νέοι θάνατοι και 33 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Στα 2.114 έφτασε ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων, καθώς ανακοινώθηκαν την Κυρικάη 33 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας.

Από τα κρούσματα το 56,9% αφορά άνδρες. Τα 542 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 819 (38.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

76 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 15 (19,7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 80,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

15 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 98 θανάτους συνολικά στη χώρα. Οι 26 ήταν γυναίκες (26,5%) και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 72 έτη και το 88,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 42.261 κλινικά δείγματα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγινε γνωστό το βράδυ του Σαββάτου, άφησαν την τελευταία τους πνοή στο νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ όπου νοσηλεύονταν ένας 85χρονος και ένας 87χρονος.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι είχαν αφήσει την τελευταία τους πνοή άλλοι τρεις άνθρωποι, μια 60χρονη στη Θεσσαλονίκη και δύο άνδρες ηλικίας 60 και 61 ετών στην Αθήνα.

Σημειώνεται ότι σήμερα, αντί της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου των κ.κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά υπήρξε γραπτή ανακοίνωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας. Την ανακοίνωση υπογράφει ο Σωτήρης Τσιόδρας


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πέντε νέοι θάνατοι και 33 νέα κρούσματα στην Ελλάδα"

Βρετανία: Ακόμη 737 θάνατοι και 5.288 νέα κρούσματα

Ο αριθμός των θανάτων στη Βρετανία από την COVID-19 αυξήθηκε στους 10.612 θανάτους, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Tο τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 737 νέοι θάνατοι.

Το σύνολο των κρουσμάτων ανέρχεται σε 84.279 με 5.288 νέα περιστατικά.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: Ακόμη 737 θάνατοι και 5.288 νέα κρούσματα"

Η πορεία του κορωνοϊού στη Νέα Σμύρνη – Ακόμη 5 άτομα στην Αρωγή- Στα 31 κρούσματα ένα βρέφος και μία έγκυος

Συνολικά 31 θετικοί στον Covid-19 εντοπίζονται στη συνοικία Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, τη στιγμή που τα συνολικά κρούσματα σε όλη την υπόλοιπη Θεσσαλία ανέρχονται σε 28.

Η διαδρομή για την ιχνηλάτηση και τον εντοπισμό των 31 κρουσμάτων στη συνοικία της Νέας Σμύρνης Λάρισας, από τον ΕΟΔΥ, τις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το ΓΝΛ και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο έχει ως εξής:

– Ανιχνεύεται στο Νοσοκομείο το κρούσμα 0 (ο πρώτος ασθενής). Είναι Ρομά κάτοικος της Νέας Σμύρνης, στην περιοχή της 110 Π.Μ.

-Από την ιχνηλάτηση των στενών επαφών του, από κλιμάκιο γιατρών και επαγγελματιών υγείας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ελέγχθηκαν 29 δείγματα. Τα 20 ήταν θετικά.

-Στην ίδια περιοχή, κλιμάκιο γιατρών του ΓΝΛ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Περιφέρειας Θεσσαλίας λαμβάνει ακόμη 90 δείγματα. Τα 3 βγαίνουν θετικά.

– Το σύνολο των 23 κρουσμάτων, μεταφέρθηκε στο Ιατρικό Κέντρο Υποδοχής, που οργάνωσε η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, στην περιοχή της Νίκαιας. Παραμένουν χωρίς συμπτώματα και βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.

-Στη συνοικία της Νέας Σμύρνης Λάρισας, στο πλαίσιο τόσο των δειγματοληπτικών ελέγχων όσο και των ελέγχων ιχνηλάτησης, ελέγχθηκαν συνολικά 236 δείγματα. Από τα 236 δείγματα, βρέθηκε 1 θετικό. Η δειγματοληψία έγινε από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και από ιδιωτικό εργαστήριο.

-Επιπλέον, διαγνώστηκε θετικός 1 ακόμη Ρομά, που προσήλθε μόνος του στο ΓΝΛ και από εκεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

– Από την ιχνηλάτηση αυτών των τελευταίων 2 κρουσμάτων σε 8 στενές επαφές τους, βρέθηκαν 5 θετικοί.

-Παράλληλα ιχνηλατήθηκαν στον οικισμό Ρομά των Φαρσάλων άλλες 5 στενές επαφές του Κρούσματος 0. Όλα τα δείγματα ήταν αρνητικά.

-Ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταφοράς των 5 θετικών στο Ιατρικό Κέντρο Υποδοχής (Αρωγή), στη Νίκαια. Συνολικά στο Κέντρο βρίσκονται και τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση και τα 31 κρούσματα, μεταξύ των οποίων, ένα βρέφος 6 μηνών και μία έγκυος.

Σε δήλωση του, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός αναφέρει: «Ευχαριστώ τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τον καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα για την πολύτιμη καθημερινή συνεργασία και καθοδήγηση. Ευχαριστώ τον συντονιστή των δειγματοληπτικών ελέγχων και της ιχνηλάτησης, καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου και όλα τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ, του ΓΝΛ, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, της Περιφέρειας και του Δήμου Λαρισαίων. Λαμβάνονται και πρόκειται να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας».

onlarissa
Διαβάστε Περισσότερα » "Η πορεία του κορωνοϊού στη Νέα Σμύρνη – Ακόμη 5 άτομα στην Αρωγή- Στα 31 κρούσματα ένα βρέφος και μία έγκυος"

Συνωστισμός στο Ηράκλειο, 2.000 άτομα κυκλοφορούσαν στο λιμάνι

Έκλεισε εξαιτίας των «προϋποθέσεων συνωστισμού» που δημιουργούνταν τις τελευταίες ημέρες ο βόρειος λιμενοβραχίονας του Ηρακλείου με απόφαση του Λιμεναρχείου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Λιμενάρχης Ηρακλείου, Ευθύμης Δουβής, μετά το τετραήμερο κακοκαιρίας και την βελτίωση του καιρού, ο κόσμος που επέλεγε για σωματική άσκηση και για περπάτημα τον λιμενοβραχίονα του Κούλε, ήταν πολύς και κατέστη αναγκαία η λήψη αυτού του μέτρου.

«Ο λιμενοβραχίονας έκλεινε με τη δύση του ηλίου και ήμασταν πολύ ευχαριστημένοι με τη συνεργασία των πολιτών. Τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά, καθώς υπήρξε στιγμή που στον λιμενοβραχίονα κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα δύο χιλιάδες άτομα. Αποφασίσαμε να κλείσουμε το λιμενοβραχίονα, προκειμένου να προστατεύσουμε τον κόσμο καθώς δημιουργούνταν προϋποθέσεις συνωστισμού».

Ο κ. Δουβής εξήγησε ότι όλο αυτό το διάστημα οι πολίτες ήταν συνεργάσιμοι και όλοι είχαν μαζί τους τα απαραίτητα αποδεικτικά και τις ταυτότητές τους «όμως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν οδήγησαν, πιθανόν, περισσότερους συμπολίτες έξω από τα σπίτια έστω και για λίγη ώρα. Ο λιμενοβραχίονας είναι ένα σημείο όπου ο κόσμος συνηθίζει να περπατάει, όμως αυτή τη στιγμή είναι κάτι που δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αφού έχει τέτοια μαζικότητα».

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Συνωστισμός στο Ηράκλειο, 2.000 άτομα κυκλοφορούσαν στο λιμάνι"

Στην Κέρκυρα κοινώνησαν μέχρι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Η σημερινή Κυριακή των Βαΐων στην Κέρκυρα ήταν αναμφισβήτητα διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές. Το ιερό σκήνωμα του Αγίου Σπυρίδωνος για πρώτη φορά λιτανεύτηκε εντός του ναού κεκλεισμένων των θυρών.
Ή μήπως όχι καθώς στην εκκλησία πέρα από τους ιερείς και τους ψάλτες ξεχωρίσαμε επροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοικησης, πρόσωπα γνωστά στην τοπική κοινωνία, δημοσιογράφους, οπερατέρ που ο αριθμός τους ξεπερνούσε τα 15 άτομα .
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος είχε αποφασίσει οι λειτουργίες να γίνουν με τρόπο σεμνό και λιτό, ιδιαίτερα αυτές που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Παράλληλα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας για τα νέα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας, όλων των θρησκειών και δογμάτων για το διάστημα από 12.04.2020 έως και 20.4.2020 επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι:
• Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών κεκλεισμένων των θυρών, αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό λειτουργό και βοηθητικό προσωπικό (πχ ιεροψάλτης) των οποίων ο συνολικός αριθμός δεν υπερβαίνει τα 4 φυσικά πρόσωπα. Ο κατά νόμο θρησκευτικός λειτουργός είναι υπεύθυνος για να λάβει όλα τα προσήκοντα μέτρα σύμφωνα με την ΚΥΑ.
Δεν επιτρέπεται, ούτε κεκλεισμένων των θυρών, η τέλεση λειτουργιών σε χώρους λατρείας που βρίσκονται σε ιδιωτικά κτήματα, κτίρια κλπ.
Επίσης εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μπροστά στις κάμερες Μητροπολίτης, ιερείς και πιστοί προχώρησαν στο μυστήριο της Θείας Κοινωνίας παρά τις απαγορεύσεις που υπάρχουν αλλά και τις επίσημες θέσεις που έχουν καταθέσει ακόμα και άνθρωποι της εκκλησίας, καθώς ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι μεγάλος εν μέσω πανδημίας .
Αξίζει να υπενθυμίσουμε, ότι στις αρχές Μαρτίου ,η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας, αντικρούοντας την τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου,ότι η θεία κοινωνία δεν μπορεί να είναι αιτία μετάδοσης ασθενειών, ξεκαθάρισε ότι ο κορωνοϊός μεταδίδεται και με το σάλιο και με το κουταλάκι.

kerkyrasimera
Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Κέρκυρα κοινώνησαν μέχρι και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!"

Τουρκικός Τύπος: Πρόσφυγες - μετανάστες στα παράλια για να περάσουν στην Ελλάδα

Στην παραδοχή ότι η Τουρκία μεταφέρει πρόσφυγες-μετανάστες στα τουρκικά παράλια με σκοπό να περάσουν στην Ελλάδα προχώρησαν σήμερα κάποιες τουρκικές κυριακάτικες εφημερίδες.

Η αριστερή εφημερίδα «Ντουβάρ» σε αποκλειστικό ρεπορτάζ με τίτλο «Οι πρόσφυγες μεταφέρονται από τους καταυλισμούς στα παράλια», αποκαλύπτει ότι ύστερα από την εκκένωση του Παζάρκουλε στις 26 Μαρτίου, οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες εστάλησαν σε καταυλισμούς σε διάφορες περιοχές της Τουρκίας για να τεθούν σε καραντίνα λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, αλλά μόλις η απομόνωση έληξε μεταφέρθηκαν στα παράλια του Κιουτσιούκκουγιού στα Δαρδανέλια, όπου «ενθαρρύνονται» από την αστυνομία να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

«Τώρα βρισκόμαστε στα Δαρδανέλια (Çanakkale). Η αστυνομία μας άφησε και έφυγε. Σε μια αλάνα. Δεν υπάρχει ούτε φαγητό, ούτε νερό, ούτε τίποτα. Ούτε έρχονται, ούτε φεύγουν. Μας παράτησαν εδώ, λέγοντάς μας ότι μπορούμε να περάσουμε στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει ούτε μέσο ούτε τρόπος διέλευσης την Ελλάδα. Έχουμε μείνει εδώ», ομολογεί ένας πρόσφυγας-μετανάστης.

H εφημερίδα αναφέρει ότι η ταλαιπωρία των προσφύγων-μεταναστών συνεχίζεται. Οι πρόσφυγες είχαν μεταφερθεί με λεωφορεία στην Αδριανούπολη με την ελπίδα να περάσουν στην Ελλάδα. Αλλά όταν εμφανίστηκε ο ιός, άρχισαν να τους στέλνουν σε άλλες πόλεις για να τεθούν σε καραντίνα. Όταν έληξε η καραντίνα τους, τους μετέφεραν σε επισφαλείς ακτές για να περάσουν στα ελληνικά νησιά και τους άφησαν στην παραλία Κιουτσούκουγιού στα Δαρδανέλια. Ανάμεσα στους πρόσφυγες-μετανάστες υπάρχουν και άτομα που τους έφεραν από τους καταυλισμούς της Μαλάτια και του Οσμάνιγε.

«Μείναμε 28 μέρες στο Παζάρκουλε. Μετά μας είπαν ότι υπάρχει κορονοϊός και δεν θα ανοίξουν τα σύνορα. Δεν ήθελε κανείς μας να πάει πίσω. Ο στρατός μάς έβαλε με το ζόρι σε ένα λεωφορείο. Όταν τους ρωτήσαμε που μας πάνε, μας είπαν πως μας πάνε στην Αδριανούπολη. Πήραμε το λεωφορείο 9 το βράδυ και 5 το πρωί είχαμε φτάσει στο Οσμάνιγε. Μας πήραν τα κινητά και τα λεφτά μας. Δεν μας έδιναν καλό φαγητό. Μετά μας είπαν πως δεν θα μας πάνε πίσω στο Παζάρκουλε αλλά θα μας πάνε στα Δαρδανέλια. Κι εσείς κάντε ό,τι καταλαβαίνετε. Επειδή είστε μετανάστες δεν σας θέλει καμία χώρα. Όλα τα έξοδα για να περάσατε απέναντι, και αυτά θα τα πληρώσετε εσείς μόνοι σας», δήλωσε ένας Αφγανός μετανάστης στην εφημερίδα «Ντουβάρ».

Ένας άλλος μετανάστης είπε πως τα πούλησε όλα για να έχει λεφτά να πάει στο Παζάρκουλε στον Έβρο.

«Με το ζόρι μας έβαλαν σε ένα λεωφορείο και μας πήγαν πίσω στο Οσμάνιγε Τις ταυτότητές μας και τα κινητά μάς τα πήραν. 15 μέρες ούτε κουβέρτα δεν είχαμε. Κοιμόμασταν νηστικοί τα βράδια. Ούτε γάλα δεν είχα να δώσω στα παιδιά μου. Μετά μας είπαν ότι θα μας βοηθήσουν. Μας ρώτησαν ‘θέλετε να σας γυρίσουμε πίσω εκεί στις πόλεις που μένατε ή θέλετε να πάτε στην Ευρώπη;’. Επειδή δεν είχαμε πού να πάμε, είπαμε θέλουμε να πάμε στην Ευρώπη. Και μας άφησαν εδώ. Μας πέταξαν εδώ. Η ζωή μας έχει φτάσει σε ένα τέλμα. Είναι η ζωή αυτή;», λέει άλλος ένας αγανακτισμένος μετανάστης.

Ένας άλλος Ιρανός μετανάστης, ο οποίος μεταφέρθηκε από το καταυλισμό στο Οσμανίγε στα Δαρδανέλια, δηλώνει ότι «μας έφεραν εδώ χθες το βράδυ από τον καταυλισμό του Οσμάνιγε. Μας χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες, αλλά έχουμε παιδιά. Δεν έχουμε φαγητό εδώ και 2 ημέρες. Κανείς δεν μας είπε τίποτα γιατί μας έφεραν εδώ, ποιες ήταν οι προθέσεις τους. Πολλοί που ήρθαν μαζί μας, κοιμήθηκαν στο ύπαιθρο. Δεν απαντούν στις ερωτήσεις μας. Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε».

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκικός Τύπος: Πρόσφυγες - μετανάστες στα παράλια για να περάσουν στην Ελλάδα"

Απαγόρευση κυκλοφορίας-Κίμωλος: Η αστυνομία ενημερώνει με ντουντούκα τους πολίτες

Με κάθε τρόπο προσπαθούν οι αρχές σε όλη την Ελλάδα να ενημερώσουν τους πολίτες για την απαγόρευση κυκλοφορίας και τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Σε ένα μικρό νησί όπως η Κίμωλος η διαδικασία γίνεται με τη βοήθεια... ντουντούκας.

Ο διοικητής του τοπικού αστυνομικού τμήματος πήρε τη ντουντούκα και έδωσε λεπτομερείς οδηγίες στους κατοίκους έχοντας στο πλευρό του τον αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας του νησιού.



«Παρακαλούμε τους κατοίκους να μένουν σπίτι τους. Όσοι ήρθαν από το εξωτερικό ισχύει καραντίνα 14 ημερών. Τα καταστήματα της Κιμώλουν κάνουν και delivery» ακούγεται να ενημερώνει ο αξιωματικός.

Στις οδηγίες περιλαμβάνονται και πληροφορίες για όσους θέλουν κάποιο φάρμακο αλλά και η επισήμανση για όσους μετακινηθούν να έχουν μαζί τους την αστυνομική ταυτότητά τους αλλά και το σχετικό έντυπο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγόρευση κυκλοφορίας-Κίμωλος: Η αστυνομία ενημερώνει με ντουντούκα τους πολίτες"

Πρόστιμα σε 74 πολίτες για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας – 22 συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων

Στη βεβαίωση 74 παραβάσεων για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας, σε 2.322 για άσκοπες μετακινήσεις και σε 22 συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων, παρά την σχετική απαγόρευση για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ, σε όλη τη χώρα, χθες, Σάββατο 11 Απριλίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, οι 74 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν στις εξής περιοχές: 29 στην Κεντρική Μακεδονία, 12 στη Θεσσαλονίκη, 7 στη Στερεά Ελλάδα, 7 στη Δυτική Ελλάδα, 6 στη Πελοπόννησο, 4 στην Αττική, 4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 2 στη Δυτική Μακεδονία, 2 στη Θεσσαλία και 1 στην Ήπειρο.

Για τις συγκεκριμένες παραβάσεις επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 300 ευρώ, ενώ σε 54 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 2.322 παραβάσεις στις εξής περιοχές: 850 στην Αττική, 277 στη Θεσσαλονίκη, 187 στην Κεντρική Μακεδονία, 169 στη Δυτική Ελλάδα, 126 στην Κρήτη, 109 στη Στερεά Ελλάδα, 107 στη Θεσσαλία, 104 στην Πελοπόννησο, 95 στα Ιόνια Νησιά, 81 στο Νότιο Αιγαίο, 75 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 63 στο Βόρειο Αιγαίο, 51 στην Ηπειρο και 28 στη Δυτική Μακεδονία.

Σημειώνεται, ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 33.914 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ.

Επίσης, για λειτουργία καταστημάτων (υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορικά κ.λ.π), παρά την σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 21 παραβάσεις και συνελήφθησαν 22 άτομα. Από την έναρξη του μέτρου, την Πέμπτη 12 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 415 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 400 άτομα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμα σε 74 πολίτες για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας – 22 συλλήψεις για λειτουργία καταστημάτων"

Ισπανία: Ακόμη 619 θάνατοι σε μια μέρα, στα 166.019 τα κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 αυξήθηκαν σήμερα στην Ισπανία σε 166.019 από 161.852 χθες.

Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 16.972 σήμερα από 16.353 χθες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αφού προστέθηκαν 619 θάνατοι σε μια μέρα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Ακόμη 619 θάνατοι σε μια μέρα, στα 166.019 τα κρούσματα"

ΕΡΓΑΝΗ: Νέες οδηγίες για την δήλωση αναστολής σύμβασης εργασίας

Νέες οδηγίες αναρτήθηκαν στο «ΕΡΓΑΝΗ» για την δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ: 
ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΟΔΗΓΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων – Εργοδοτών των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής οπότε είναι δικαιούχοι μείωσης μισθώματος επαγγελματικών μισθώσεων, είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της μετάδοσης του κορωνοϊού COVID-19» αναφέρεται για λόγους συντόμευσης ως Δήλωση Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας.
Σε συνέχεια της 14676/253 εγκυκλίου, δίνονται οι παρακάτω αναλυτικές οδηγίες για το πως προτείνεται να εφαρμοστούν οι ενέργειες που περιγράφονται σε αυτή σε ότι αφορά διορθώσεις – συμπληρώσεις – ανακλήσεις υπεύθυνων δηλώσεων επιχειρήσεων-εργοδοτών.
Στο παρόν κείμενο χρησιμοποιούνται καταχρηστικά οι όροι «κλεισμένη» και «πληττόμενη» για λόγους ευκολίας με τις εξής ερμηνείες:
Κλεισμένη: Επιχείρηση που η λειτουργία της (εν μέρει ή εν όλω) έχει ανασταλεί από Δημόσια Αρχή
Πληττόμενη: Επιχείρηση που πλήττεται σημαντικά από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης
Η υπαγωγή μιας επιχείρησης στους παραπάνω τύπους ορίζεται με βάση τις σχετικές λίστες από ΚΑΔ που έχει εκδώσει το Υπ. Οικονομικών (λίστα κλεισμένων και λίστα πληττόμενων), όπως ισχύουν. Πιο συγκεκριμένα:
  1. Μια επιχείρηση δικαιούται να χαρακτηριστεί ως κλεισμένη εάν βρίσκεται στη λίστα των κλεισμένων ΚΑΔ τουλάχιστον ένα από τα εξής: α) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας, β) ΚΑΔ Δευτερεύουσας Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερη ακαθάριστα έσοδα με βάση τη δήλωση Ε3 για το έτος 2018, γ) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας τουλάχιστον ενός εκ των Παραρτημάτων της.
  2. Μια επιχείρηση δικαιούται να χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι εάν βρίσκεται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ (αλλά όχι στων κλεισμένων) τουλάχιστον ένα από τα εξής: α) ΚΑΔ Κύριας Δραστηριότητας, β) ΚΑΔ Δευτερεύουσας Δραστηριότητας με τα μεγαλύτερη ακαθάριστα έσοδα με βάση τη δήλωση Ε3 για το έτος 2018.
Από τα παραπάνω προκύπτει ότι για τις επιχειρήσεις που με βάση το 2.α ή/και το 2.β μπορούν να χαρακτηριστούν ως πληττόμενες και με βάση το 1.γ μπορούν να χαρακτηριστούν ως κλεισμένες, τεκμαίρεται δυνατότητα επιλογής. Η εν λόγω δυνατότητα προστέθηκε στο σύστημα από τις 11/4 και αφορά τόσο αρχικές / συμπληρωματικές δηλώσεις, όσο και ορθή επανάληψη δηλώσεων που είχαν υποβληθεί μετά την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας για τα Υποκαταστήματα στις 6/4/2020. Σημειώνεται ότι η επιλογή έχει ισχύ για την κάθε δήλωση της ίδιας επιχείρησης ξεχωριστά, επομένως επιχειρήσεις που έχουν τη δυνατότητα επιλογής, μπορούν να υποβάλουν δύο (ή και παραπάνω) διαφορετικές δηλώσεις με διαφορετικό τύπο υπαγωγής στην κάθε μία. Υπενθυμίζεται ότι η βασική διαφορά των δύο κατηγοριών αφορά το διάστημα ισχύος του χρόνου αναστολής για το προσωπικό που περιλαμβάνεται στη δήλωση, καθώς στην πρώτη περίπτωση (κλεισμένη επιχείρηση) το εν λόγω διάστημα είναι αυστηρά 15/3/2020-30/4/2020, ενώ στη δεύτερη (πληττόμενη επιχείρηση), το διάστημα είναι από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και για 45 ημέρες.
Τονίζεται, ότι κατά το διάστημα υποβολής διορθωτικών δηλώσεων 11-13/4/2020, παραμένει ανοικτή και η δυνατότητα υποβολής αρχικών / συμπληρωματικών δηλώσεων για τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους έχει ανασταλεί προσωρινά από Δημόσια Αρχή. Έτσι, αν για μία επιχείρηση προκύπτει η δυνατότητα επιλογής τύπου υπαγωγής, όπως περιγράφηκε παραπάνω, τότε μπορεί να επιλέξει να εκτελέσει τις εξής ενέργειες:
– Για αρχική / συμπληρωματική δήλωση η οποία έχει υποβληθεί μετά την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας για τα Υποκαταστήματα στις 6/4/2020, μπορεί, μέσω υποβολής ορθής επανάληψης αυτής, να αλλάξει τον τύπο υπαγωγής, είτε από κλεισμένη σε πληττόμενη, είτε από πληττόμενη σε κλεισμένη.
– Για αρχική / συμπληρωματική δήλωση η οποία έχει υποβληθεί πριν την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας για τα Υποκαταστήματα στις 6/4/2020, η οποία έχει υποβληθεί ως πληττόμενη και είναι επιθυμητό ένα μέρος των εργαζόμενων σε αυτή να δηλωθούν σε αναστολή με τύπο υπαγωγής κλεισμένη, θα πρέπει να κάνει ανάκληση των αναστολών τους από την συγκεκριμένη δήλωση με ορθή επανάληψη αυτής και να υποβάλει νέα δήλωση, ως κλεισμένη, όπου θα δηλώνει σε αναστολή τους συγκεκριμένους εργαζόμενους.
Επιπροσθέτως, με την δυνατότητα της ορθής επανάληψης μιας αρχικής ή συμπληρωματικής δήλωσης, μπορεί μία επιχείρηση, εκτός από τη μεταβολή του τύπου υπαγωγής υπό τις προϋποθέσεις που προαναφέρθηκαν, να πραγματοποιήσει και τις εξής αλλαγές:
– ανάκληση δήλωσης εργαζόμενου/ων σε αναστολή της/των σύμβασης/εων εργασίας
– προσθήκη ή/και διόρθωση στοιχείων που αφορούν την επαγγελματική μίσθωση ακινήτου
Ενώ για τις παρακάτω δύο ενέργειες, απαιτείται η υποβολή νέας συμπληρωματικής δήλωσης
– προσθήκη επιπλέον εργαζομένου/ων σε αναστολή της/των σύμβασης/εων εργασίας,
– συμπλήρωση εργαζομένων που η σύμβαση τους ορισμένου χρόνου έχει λήξει (είτε με οικειοθελή αποχώρηση εκ μέρους του εργαζομένου είτε κατόπιν καταγγελίας από τον εργοδότη για σπουδαίο λόγο) πριν τη συμβατική ημερομηνία λήξεως της και συγκεκριμένα εντός του διαστήματος 1 έως 20.3.2020.
Η Υποβολή της Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας πραγματοποιείται από την αρχική οθόνη του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ επιλέγοντας από το μενού στο πάνω μέρος της οθόνης [ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Δηλώσεις Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας] – [Εισαγωγή] ή εναλλακτικά από την ενότητα [Δηλώσεις Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας] κάνοντας κλικ στο [Για να καταχωρήσετε νέα Δήλωση, πατήστε εδώ:].
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
σελίδα 5
ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ
Έχετε την δυνατότητα να επιλέξτε μόνο την έδρα του εργοδότη
[ΕΙΔΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ] – [Δηλώσεις Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας] – [Εισαγωγή]
[Δηλώσεις

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΡΓΑΝΗ: Νέες οδηγίες για την δήλωση αναστολής σύμβασης εργασίας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news