facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

ΕΕ για την ενέργεια: Το «Σχέδιο 6 Σημείων» του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάχθηκε στη δέσμη προτάσεων που θα μελετήσει

Η πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με «Σχέδιο 6 Σημείων» για την επιβολή προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όπως επίσης και στη μετακύλιση τους στις τιμές του ηλεκτρισμού, εντάχθηκε στη δέσμη προτάσεων, που πρόκειται να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές από την άτυπη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βερσαλλίες.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΕ για την ενέργεια: Το «Σχέδιο 6 Σημείων» του Κυριάκου Μητσοτάκη εντάχθηκε στη δέσμη προτάσεων που θα μελετήσει"

ΔΝΤ: Δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ρωσίας – Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη

Συρρίκνωση του παγκοσμίου εμπορίου και απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Παράλληλα, οι μαζικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας θα υποχρεώσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να αναθεωρήσει επί τα χείρω τον επόμενο μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, όπως δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Όπως επισήμανε η ίδια, οι άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία προκάλεσαν ραγδαία συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με «βαθιά ύφεση» φέτος.

Μάλιστα, η ίδια προειδοποίησε ότι μία χρεοκοπία της Ρωσίας δεν είναι πλέον «απίθανη».

Η Γκεοργκίεβα σημείωσε ότι το ΔΝΤ δεν είχε κάποιο πρόγραμμα σε σχέση με τη Ρωσία στην παρούσα φάση και το γραφείο του στη Μόσχα δεν λειτουργεί.

Τα μέλη του έχουν καταδικάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για τον τερματισμό της συμμετοχής της Ρωσίας στο ΔΝΤ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ / Reuters / AFP /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Δεν αποκλείει χρεοκοπία της Ρωσίας – Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη"

Διαφωνία για το ευρωομόλογο στη Σύνοδο Κορυφής – Πού καταλήγουν για τα μέτρα στην ενέργεια

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται πως διαφωνούν για την έκδοση του ευρωομολόγου για τις δαπάνες που έρχονται ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία. Οι 27 της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής πρόκειται να συμφωνήσουν την Πέμπτη να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, αν και διχάζονται για το αν θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου και θα επιβληθούν κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στο πλαίσιο της διήμερης συνόδου κορυφής στις Βερσαλλίες της Γαλλίας, οι ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στη σταδιακή κατάργηση του ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, σύμφωνα με προσχέδιο, το οποίο δεν δίνει ημερομηνία λήξης.

Ένας αξιωματούχος της ΕΕ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε στο Reuters, ότι ορισμένα κράτη ζητούν το 2030, άλλα το 2027 και μερικά τώρα. Οι ηγέτες θα συμφωνήσουν σε βήματα όπως η αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και η ταχύτερη ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για να γίνει η μετάβαση.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων της Πέμπτης ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο αυτόν τον μήνα «για να διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού και τις προσιτές τιμές ενέργειας κατά την επόμενη χειμερινή περίοδο».

Ορισμένες χώρες, μεταδίδει το Reuters, όπως η Γαλλία θέλουν νέο κοινό χρέος της ΕΕ που θα εκδίδεται από κοινού για να μετριαστεί η μετατόπιση από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, στον αντίκτυπο των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την Ουκρανία.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλοι αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα χρήματα στο ταμείο ανάκαμψης, περίπου 800 δισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ που το μπλοκ ήδη δανείζεται από κοινού.

«Θα χρειαστούμε μια στρατηγική για κοινές ευρωπαϊκές επενδύσεις»

Ερωτηθείς ο Εμανουέλ Μακρόν εάν οι ηγέτες της ΕΕ θα ξεκινήσουν ένα δεύτερο ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, ο Μακρόν είπε ότι θα προτιμούσε να μιλήσει πρώτα για τους στόχους παρά για τα εργαλεία για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο.

«Θα χρειαστούμε μια στρατηγική για κοινές ευρωπαϊκές επενδύσεις. Το έχουμε ξεκινήσει με το σχέδιο ανάκαμψης του καλοκαιριού του 2020. Παρεμπιπτόντως, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη εν μέρει», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι οι ηγέτες θα δώσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντολή να εκπονήσει μέσα για την προστασία των νοικοκυριών από την αύξηση των τιμών, προσθέτοντας ότι αρκετές τεχνικές προτάσεις βρίσκονται στο στάδιο των εργασιών και θα μπορούσαν να οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος του μήνα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαφωνία για το ευρωομόλογο στη Σύνοδο Κορυφής – Πού καταλήγουν για τα μέτρα στην ενέργεια"

Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων στο καμένο πλοίο

Συνεχίζονται οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων και των συνεργείων ναυαγιαίρεσης,για την κατάσβεση όλων των μικροεστιών φωτιάς και την απομάκρυνση των φορτηγών και των οχημάτων που βρίσκονται στο εσωτερικό του πλοίου Euroferry Olympia, που βρίσκεται ελλιμενισμένο στο λιμάνι του Αστακού.

Την ίδια ώρα οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών ατόμων που φέρονται να αγνοούνται συνεχίζονται, με αρνητικά μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι στο πλοίο είχε εκδηλωθεί πυρκαγιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία στο τρίτο κατάστρωμα τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/02 στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Ερεικούσας κατά την εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου του από Ηγουμενίτσα προς Μπρίντιζι, με αποτέλεσμα έως σήμερα να έχουν χάσει τη ζωή τους 8 άτομα. Οι διασωθέντες από το πλοίο είναι 281.

Από το πλοίο έχουν απομακρυνθεί τις τελευταίες ώρες 14 φορτηγά οχήματα, τα οποία πριν οδηγηθούν σε συγκεκριμένη εγκατάσταση συσκευασίας αποβλήτων ελέγχονται εξονυχιστικά από στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ειδικό πραγματογνώμονα που έχει ορίσει η εισαγγελία Κέρκυρας και Μεσολογγίου, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επίσης τα συνεργείο ναυαγιαίρεσης της MEGATUGS | SALVAGE & TOWAGE έχει προχωρήσει σε απάντληση τουλάχιστον 600 κυβικών νερού από το εσωτερικό του πλοίου, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ευστάθειά του ενώ ρίψεις νερού γίνονται εξωτερικά για τη μείωση του θερμικού φορτίου. Όταν θα ολοκληρωθεί η απομάκρυνση όλων φορτηγών και των οχημάτων από το εσωτερικό του πλοίου αναμένεται να γίνει και η απάντληση των περίπου 700 τόνων καυσίμων του πλοίου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Euroferry Olympia: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών αγνοουμένων στο καμένο πλοίο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανθρωπιστικούς διαδρόμους για αμάχους καθημερινά ανακοίνωσε η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως θα ανοίγει καθημερινά ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους Ουκρανούς που θέλουν να καταφύγουν στη Ρωσία, στις 10:00 ώρα Μόσχας (09:00 ώρα Ελλάδος), όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το Interfax.

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε απορρίψει ανάλογη πρόταση της Μόσχας, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, πως οι ρωσικές προτάσεις για δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων από την Ουκρανία προς τη Ρωσία είναι «παράλογες».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Ρωσία θα ανοίγουν χωρίς να χρειάζεται έγκριση από το Κίεβο. Όσον αφορά σε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς άλλους προορισμούς, η Μόσχα διευκρινίζει ότι πρέπει να προηγηθεί συμφωνία με τις ουκρανικές αρχές.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανθρωπιστικούς διαδρόμους για αμάχους καθημερινά ανακοίνωσε η Ρωσία"

Ουκρανία: Χωρίς τρόφιμα η Μαριούπολη – Λεηλατήθηκαν καταστήματα και φαρμακεία

Στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, «ο κόσμος έχει αρχίσει να τσακώνεται για τα τρόφιμα», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.

«Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία λεηλατήθηκαν πριν από τέσσερις-πέντε ημέρες. Ορισμένοι έχουν ακόμη τρόφιμα, αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη», είπε ο Σάσα Βολκόφ, από τη Μαριούπολη, σε ένα ηχογραφημένο μήνυμα που έστειλε στα μέσα ενημέρωσης. «Πολλοί δεν έχουν καθόλου πόσιμο νερό (…) Πολλοί άνθρωποι λένε ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά τους», συνέχισε.

Πολιορκημένοι εδώ και πολλές ημέρες από τα ρωσικά στρατεύματα, οι κάτοικοι της πόλης δεν διαθέτουν πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και φυσικό αέριο. Οι απόπειρες εκκένωσης της πόλης και απομάκρυνσης χιλιάδων πολιτών απέτυχαν κατ’ επανάληψη, με τις δύο πλευρές να επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι, σκοτώθηκαν όταν οι Ρώσοι βομβάρδισαν ένα παιδιατρικό νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα ο δήμος. Η Ουκρανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασαν το «έγκλημα πολέμου», η Ρωσία από την πλευρά της υποστήριξε ότι στο κτίριο στεγάζονταν Ουκρανοί υπερεθνικιστές μαχητές.

«Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να τσακώνονται για το φαγητό. Κάποιοι κατέστρεψαν το αυτοκίνητο ενός ανθρώπου για να του πάρουν τη βενζίνη, είπε ο Σάσα Βολκόφ που εργάζεται για τον Ερυθρό Σταυρό. Έχει ήδη οργανωθεί μια «μαύρη αγορά» όπου μπορεί κανείς να βρει λαχανικά, όχι όμως και κρέας, πρόσθεσε.

Οι κάτοικοι δεν έχουν πού να πάνε και συχνά μένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους.

Οι εκπρόσωποι του Ερυθρού Σταυρού που βρίσκονται στην πόλη επισκέφθηκαν τα κατεστραμμένα σπίτια για να δώσουν τρόφιμα στους ενοίκους τους, για να επιβιώσουν για λίγες ημέρες.

«Πολλοί από εμάς αρρωστήσαμε εξαιτίας του κρύου και της υγρασίας», πρόσθεσε.

Περίπου 65 άνθρωποι κρύβονται στο κτίριο όπου βρίσκεται ο Βολκόφ. «Το καταφύγιο στο υπόγειο είναι αποκλειστικά για τα παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι άλλοι, άνω των 12 ετών, κοιμούνται στα γραφεία» εξήγησε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Χωρίς τρόφιμα η Μαριούπολη – Λεηλατήθηκαν καταστήματα και φαρμακεία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πολιορκημένες πόλεις τις τελευταίες 48 ώρες

Περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες από το Σούμι, μια πόλη στη βορειοανατολική Ουκρανία και από τα περίχωρα του Κιέβου, ανακοίνωσε σήμερα η ουκρανική κυβέρνηση.

Στα βορειοανατολικά, από το Τροστιάνετς, το Σούμι και την Κρασνοπίλια αναχώρησαν περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι με προορισμό την Πολτάβα, 150 χιλιόμετρα νοτιότερα, όπως είπε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Telegram.

Από τα περίχωρα του Κιέβου (Μποροντιάνκα, Μπούτσα, Ιρπίν και Χοστόμελ) έφυγαν περίπου 20.000 άνθρωποι ενώ άλλες 3.000 κάτοικοι «έφυγαν, με δυσκολία», από το Ιζιούμ, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 48 ώρες.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε σε άλλο βίντεο, επίσης στο Telegram ότι στις χθεσινές εκκενώσεις των πολιορκημένων πόλεων απομακρύνθηκαν 60.000 Ουκρανοί.

Η Βέρεστσουκ διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «κάνει τα πάντα για να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι» και να εφοδιαστούν οι πόλεις με φάρμακα, τρόφιμα και πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν φύγει από τη χώρα τους μετά την επίθεση που εξαπέλυσε στις 24 Φεβρουαρίου η Ρωσία στην Ουκρανία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 80.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πολιορκημένες πόλεις τις τελευταίες 48 ώρες"

Μια ώρα αργότερα τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπα και Αμύνταιο

Στις 9:15 θα ξεκινήσουν τα μαθήματα του στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης των δήμων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Οι παιδικοί σταθμοί θα λειτουργήσουν κανονικά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μια ώρα αργότερα τα σχολεία σε Φλώρινα, Πρέσπα και Αμύνταιο"

Δημοσκόπηση Abacus: Διψήφια διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την απλή αναλογική

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί διψήφιο προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Abacus για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha tv.

Συγκεκριμένα η διαφορά ανάμεσα στα δυο κόμματα κυμαίνεται περίπου στις 11 ποσοστιαίες μονάδες (από 8% στη χειρότερη περίπτωση ως 11%). Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ κυμαίνεται από 15-18% ενώ δεν αποκλείεται μετά τις εκλογές να προκύψει βουλή επτά κομμάτων με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τις έδρες στο κοινοβούλιο που θα πάρει το κάθε κόμμα.
 
Η εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με την Abacus είναι η ακόλουθη:

Νέα Δημοκρατία: 33-36%

ΣΥΡΙΖΑ: 22-25%

ΚΙΝΑΛ: 15-18%

ΚΚΕ: 5-6,5%

Ελληνική Λύση: 4-5%

Μέρα 25: 2,5-3%

Έλληνες για την Πατρίδα (Ηλίας Κασιδιάρης): 2,5-3%

Δημιουργία Ξανά (Θάνος Τζήμερος): 1-1,5%

Ελεύθεροι Πολίτες (Γιώργος Τράγκας): 0,5-1%

ΑΛΛΟ: 7%

Δημοφιλία πολιτικών αρχηγών

Στο ερώτημα για την εικόνα των πολιτικών αρχηγών οι πολίτες απάντησαν τα ακόλουθα

Κυριάκος Μητσοτάκης

33% θετική

25% ουδετερη

41% αρνητική

Οι ψηφοφόροι των τριών πρώτων κομμάτων απάντησαν:

Νέα Δημοκρατία: 65% θετική, 22% ουδέτερη, 13% αρνητική

ΣΥΡΙΖΑ: 70% αρνητική, 7% θετική, 23% ουδέτερη

ΚΙΝΑΛ: 36% αρνητική, 32% ουδέτερη 32% και 31% θετική

Αλέξης Τσίπρας

11% θετική

27% ουδέτερη

61% αρνητική

Οι ψηφοφόροι των τριών πρώτων κομμάτων

Νέα Δημοκρατία: 79% αρνητική, 4% θετική, 17% ουδέτερη

ΣΥΡΙΖΑ: 34% θετική, 40% ουδέτερη, 26% αρνητική

ΚΙΝΑΛ: 68% αρνητική, 27% ουδέτερη, 3% θετική

Νίκος Ανδρουλάκης

17% θετική

53% ουδέτερη

24% αρνητική

Οι ψηφοφόροι των τριών πρώτων κομμάτων

Νέα Δημοκρατία: 56% ουδέτερη, 20% θετική, 20% αρνητική

ΣΥΡΙΖΑ 55% ουδέτερη, 14% θετική, 24% αρνητική

ΚΙΝΑΛ 68% θετική, 20% ουδέτερη, 5% αρνητική

Δημήτρης Κουτσούμπας

9% θετική

31% ουδέτερη

57% αρνητική

Κυριάκος Βελόπουλος

5% θετική

23% ουδέτερη

68% αρνητική

Γιάνης Βαρουφάκης

7% θετική

23% ουδέτερη

66% αρνητική

«Αβέβαιοι» για την ψήφο

Στην ερώτηση για κατά πόσο οι πολίτες είναι «σίγουροι» για τις κομματικές τους προτιμήσεις, οι παντήσεις ήταν οι εξής:

21% σίγουρος

22% αρκετά βέβαιος

23% διστακτικός

34% αβέβαιος

Πόσο απασχολούν τους πολίτες οι επόμενες εκλογές

Στο ερώτημα για το πόσο απασχολούν τους πολίτες οι επερχόμενες εκλογές απάντησαν:

15% πολύ

49% αρκετά

26% λίγο

10% καθόλου

«Δίκαιη» η απλή αναλογική

Στο ερώτημα ποια είναι η γνώμη των πολιτών για το σύστημα της Απλής Αναλογικής, το 1/3 το θεωρεί δίκαιο (35%), το 22% πολύπλοκο, το 29% προβληματικό και το 14% δεν γνωρίζει.

Ανά κόμμα οι οι απαντήσεις κατανέμονται ως εξής:

Νέα Δημοκρατία

27% Δίκαιο

38% Προβληματικό

23% Πολύπλοκο

ΣΥΡΙΖΑ

51% Δίκαιο

17% Πολύπλοκο

24% Προβληματικό

8% Δεν γνωρίζει

ΚΙΝΑΛ

47% Δίκαιο

17% Πολύπλοκο

23% Προβληματικό

13% Δεν ξέρω

Για την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία από την Ελλάδα: το 62% λέει πως θα δυσκολέψει τη θέση της Ελλάδας, το 27% πως θα βοηθήσει, το 9% ισχυρίζεται πως δεν θα συμβεί τίποτα από τα δύο και 3% ΔΞ/ΔΑ.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία το 53% θεωρεί πως θα έχει αρνητική επίδραση στα ελληνοτουρκικά, καθώς θα ευνοηθεί η Τουρκία. Το 29% λέει πως ίσως θα υπάρξει αρνητική επίδραση, το 17% διαφωνεί, ενώ το 3% ΔΞ/ΔΑ.

Για το αν θα επιδεινωθούν οι σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας: το 67% λέει ναι, το 22% ίσως, το 10% όχι, το 1% ΔΞ/ΔΑ.

Ακρίβεια και καθημερινότητα

Ποιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα: 17% κορονοϊός, 48% ακρίβεια, 1% κανένα δεν είναι σημαντικό, 33% το ίδιο σημαντικά και τα δύο.

Πώς θα είναι η καθημερινότητα τους επόμενους 12 μήνες: Χειρότερη 59%, 25% ίδια, 13% καλύτερη.

Πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την ακρίβεια: 44% Μείωση ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, 32% αύξηση κατώτατου μισθού, 5% επαναφορά κοινωνικών τιμολογίων ενέργειας, 4% έκτακτο επίδομα, 9% πλαφόν σε καύσιμα και ψωμί, 6% άλλο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Abacus: Διψήφια διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Τι λένε οι πολίτες για την απλή αναλογική"

Στυλιανίδης: Έρχονται απρόβλεπτες χιονοθύελλες- «Μείνετε σπίτι»

Στην εξέλιξη της κακοκαιρίας «Φίλιππος» και τον σχεδιασμό που ακολουθεί μέχρι τώρα η Πολιτική Προστασία για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναφέρθηκε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης μιλώντας σε εκπομπή του Τ/Σ «MEGA».

Ο κ. Στυλιανίδης έκανε λόγο για ένα «δύσκολο καιρό με συνεχείς αλλαγές στις χιονοθύελλες, που δεν μπορούν να προβλεφθούν», ωστόσο, όπως είπε ο υπουργός, αν και η διαχείριση του φαινομένου είναι δύσκολη, μέχρι στιγμής, «υπήρξε ένας ικανοποιητικός συντονισμός κι αποφύγαμε προβλήματα».

«Αποφασίσαμε έπειτα από τη σύσκεψη που είχαμε ότι και απόψε θα έχουμε μία συνετή προσέγγιση όσον αφορά τα βαρέα οχήματα στην Αττική οδό και στην Αθηνών – Λαμίας στην Νέα Οδό. Η τροχαία θα αποφασίσει με τις εταιρείες με βάση την εξέλιξη του φαινομένου , γύρω στις 9-10 το βράδυ, και προειδοποιούμε τους οδηγούς φορτηγών ότι θα κλείσουν γιατί υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το βράδυ θα έχουμε μεγάλα προβλήματα από χιονοθύελλες. Θα το παρακολουθούμε το φαινόμενο και για αύριο το πρωί. Μπορεί και αύριο το πρωί να συνεχίσουμε αυτή την απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Σχετικά με την εξέλιξη του φαινομένου τις επόμενες ημέρες ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι πιθανότατα αύριο θα είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα ωστόσο από το Σάββατο πριν το μεσημέρι και μέχρι τις 9 το βράδυ θα υπάρχουν πάλι προβλήματα που θα ξεκινήσουν από τη Λαμία και κάτω και θα συμπεριλάβουν Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη. «Είμαστε σε αυξημένη επαγρύπνηση, έχουμε πάντα αλυσίδες στα αυτοκίνητά μας, αποφεύγουμε άσκοπες μετακινήσεις και συνεχίζουμε έτσι ώστε να αποφύγουμε οποιουσδήποτε εγκλωβισμούς ή άλλα προβλήματα που θα προκύψουν για τον πολίτη», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Ακόμη, τόνισε, ότι παρά τις ελλείψεις σε συστήματα ραντάρ, υπήρξε μια καλή προετοιμασία και προσέθεσε ότι για το μέγεθος της κακοκαιρίας θα μπορούσαν να είχαν προκύψει πάρα πολλά προβλήματα όπως εγκλωβισμοί. «Σήμερα παρόλο τα κάποια προβλήματα που εμφανίστηκαν στο κυκλοφοριακό πήγαμε καλά. Έκλεισε κάποια στιγμή η Εθνική Οδός γύρω στη μισή ώρα αλλά υπάρχει αυτή η ευελιξία και η ευχέρεια να κλείνει όταν υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα για να μην έχουμε προβλήματα εγκλωβισμού, και την ίδια στιγμή όταν ο καιρός μας δίνει την ευχέρεια να ανοίγει και να απελευθερώνεται η κυκλοφορία. Ελπίζω κι αύριο να πάμε καλύτερα», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Στυλιανίδης: Έρχονται απρόβλεπτες χιονοθύελλες- «Μείνετε σπίτι» "

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτό ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Τζο Μπάιντεν

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης, 10.03.2022, οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ,

Ερντογάν και Μπάιντεν συζήτησαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για διμερή θέματα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την τουρκική προεδρία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν πως ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι σημαντικός, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης. Υπογράμμισε πως η τριμερής συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, λίγες ώρες νωρίτερα, ήταν μία διπλωματική επιτυχία.

Ο Μπάιντεν χαιρέτισε τις προσπάθειες της Τουρκίας να στηρίξει τη διπλωματική επίλυση της κρίσης. Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στο Κίεβο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Ερντογάν στον Μπάιντεν για τα εξοπλιστικά

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Ερντογάν, ο τούρκος πρόεδρος τόνισε στον αμερικανό ομόλογο του πως έχει έρθει η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.

Η Άγκυρα σχεδίαζε αρχικά να αποκτήσει περισσότερα από 100 μαχητικά F-35, που κατασκευάζει η Lockheed Martin, αλλά οι ΗΠΑ απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα το 2019 αφότου απέκτησε τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-400. Η Τουρκία χαρακτήρισε άδικη την απόφαση και αξίωσε αποζημίωση για την πληρωμή 1,4 δισ. δολαρίων.

Πριν από μερικούς μήνες είχε γίνει γνωστό ότι η Άγκυρα υπέβαλε αίτημα στην Ουάσινγκτον για την αγορά 40 αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμού για τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της. Η απόκτηση των ρωσικών S-400 έφερε επίσης αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία. Τον Δεκέμβριο του 2020 η Ουάσινγκτον έβαλε στη μαύρη λίστα τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας, τον επικεφαλής της Ισμαήλ Ντεμίρ και άλλους τρεις αξιωματούχους.

Η επί δεκαετίες συνεργασία μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ κλονίστηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των διαφωνιών για τη Συρία, των στενών δεσμών της Άγκυρας με τη Μόσχα, των αμερικανικών κατηγοριών σε βάρος της τουρκικής τράπεζας Halkbank και των αποκαλύψεων για καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία.

Η Ουάσινγκτον έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει την Τουρκία να μην αγοράσει άλλα ρωσικά οπλικά συστήματα. Από την πλευρά της η Άγκυρα έχει δηλώσει πως σκοπεύει να προχωρήσει στην αγορά μιας δεύτερης παρτίδας S-400 από τη Ρωσία, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει την διπλωματική ρήξη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το τουρκικό αίτημα για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών εκτιμάται πως δύσκολα θα εγκριθεί από το αμερικανικό Κογκρέσο, που δεν τρέφει και τα καλύτερα αισθήματα για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προέτρεψαν τον Μπάιντεν τον Οκτώβριο να μην πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Κογκρέσο θα μπλόκαρε τη συμφωνία.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Αυτό ζήτησε ο Ταγίπ Ερντογάν από τον Τζο Μπάιντεν"

Μπ. Τζόνσον: Πιθανό η Ρωσία θα αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία – Έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία

Ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία.

«Αυτά που ακούτε για χημικά όπλα, αποτελούν μέρος του σχεδίου τους», είπε ο Τζόνσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sky News.

«Αρχίζουν να λένε πως υπάρχουν χημικά όπλα που έχουν αποθηκευτεί από τους αντιπάλους τους ή τους Αμερικανούς… Έτσι, όταν οι ίδιοι αναπτύξουν χημικά όπλα, όπως φοβάμαι ότι μπορεί να κάνουν, έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία» είπε.

«Ανησυχούμε πολύ για την πιθανή χρήση χημικών όπλων», είπε από πλευράς της και η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και πρόσθεσε ότι η χρήση τους στην Ουκρανία «θα ήταν ένα μεγάλο λάθος εκ μέρους της Ρωσίας, πέρα ​​από τα μεγάλα λάθη που έχει ήδη κάνει ο Βλαντίμιρ Πούτιν».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπ. Τζόνσον: Πιθανό η Ρωσία θα αναπτύξει χημικά όπλα στην Ουκρανία – Έχουν ήδη έτοιμη μια κατασκευασμένη ιστορία"

Καιρός αύριο: Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Η κακοκαιρία Φίλιππος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο καιρός αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου θα καταγράψει πολικές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ στη δυτική Ελλάδα προβλέπονται παροδικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική Πελοπόννησο, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά απο ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Οι μέγιστες τιμές της θα φτάσουν στα βόρεια τους 04 με 06 βαθμούς, στα δυτικά καθώς και τη νησιωτική χώρα τους 08 με 10 και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές τους 06 με 08 βαθμούς Κελσίου. Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι κατά τόπους ολικός.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πρόσκαιρη ύφεση των φαινομένων τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες σταδιακά θα αυξηθούν και πιθανόν θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 2 έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις προμεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και θα σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Θρακικό πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -07 (μείον 7) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη όπου και θα σημειωθεί ολικός παγετός.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα θαλάσσια – παραθαλάσσια και στα ορεινά – ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 5 και στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -10 (μείον 10) έως 04 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και βαθμιαία την ανατολική Πελοπόννησο νεφώσεις με χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 6, στα βόρεια και ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ. Σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι, ενώ στα Δωδεκάνησα τοπικές βροχές και πιθανώς τις πρώτες πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί έως 8 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 10 βαθμούς Κελσίου, στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεςι με χιονόνερο ή ασθενείς χιονοπτώσεις στα νότια παραθαλάσσια και στις υπόλοιπες περιοχές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 05 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χιόνια και χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση για την προστασία καταναλωτών, επιχειρήσεων και αγροτών από την ενεργειακή κρίση

Μια ιδιαίτερα κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έστω και άτυπη, ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης στο Παρίσι, στις εμβληματικές Βερσαλλίες, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία αλλά και πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης και εξελισσόμενης προφυγικής κρίσης που πλήττουν τις 27 χώρες-μέλη της Ένωσης.

Στο τραπέζι των συνομιλιών των 27 επρόκειτο να τεθούν τόσο οι εξελίξεις επί του πεδίου –καθώς συνεχίζονται οι μάχες με τις ρωσικές δυνάμεις να προσεγγίζουν το Κίεβο–, αλλά και το ανθρωπιστικό ζήτημα, με την εισροή των προσφύγων στις χώρες της ΕΕ να ξεπερνά τα 2,1 εκατομμύρια. Επιπλέον, αναμενόταν να συζητηθεί η αίτηση της Ουκρανίας, αλλά και της Γεωργίας και της Μολδαβίας, για ένταξη στην ΕΕ.

Αναλυτές προεξόφλησαν ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα έστελναν ένα πολιτικό μήνυμα ότι οι χώρες αυτές ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ωστόσο δεν θα προχωρούσαν στις διαδικασίες ταχείας ένταξης στην ΕΕ. Σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, οι «27» επρόκειτο να δεσμευτούν να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία και να εμβαθύνουν την εταιρική τους σχέση.

Κατά την άφιξή του στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις Βερσαλλίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έγινε δεκτός από τον οικοδεσπότη, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Βρισκόμαστε εδώ, στις Βερσαλλίες, στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη σκιά του μεγαλύτερου πολέμου που έχει γνωρίσει η ευρωπαϊκή ήπειρος μετά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου.

Καταρχάς, θέλω να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για όσα συνέβησαν χθες στην Μαριούπολη: οι τραγικές εικόνες που είδαμε με τον βομβαρδισμό ενός μαιευτηρίου. Και να κάνω ακόμα μία φορά μια έκκληση για κατάπαυση του πυρός όσο το δυνατόν πιο σύντομα, αλλά και για ανθρωπιστικούς διαδρόμους έτσι ώστε όσοι θέλουν να εγκαταλείψουν τις εμπόλεμες ζώνες, να μπορέσουν να το κάνουν με ασφάλεια.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις σημαντικές επιπτώσεις από αυτή την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Να επαναβεβαιώσουμε, προφανώς, την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε -αν χρειαστεί- το πλαίσιο των κυρώσεων, έτσι ώστε να ασκήσουμε την μέγιστη δυνατή πίεση στην Ρωσία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Θα συζητήσουμε, όμως, και τις επιπτώσεις των εξελίξεων, των γεωπολιτικών εξελίξεων, στην αγορά ενέργειας. Θέλω να θυμίσω ότι προχθές έστειλα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μία επιστολή με την οποία ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση ώστε να μπει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρική αγορά. Απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση έτσι ώστε να προστατεύσουμε καταναλωτές, επιχειρήσεις, αγρότες, από αυξομειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και κατά συνέπεια της ηλεκτρικής ενέργειας, που δεν υπαγορεύονται από κανόνες προσφοράς και ζήτησης αλλά είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά και μόνο κερδοσκοπίας στην αγορά του φυσικού αερίου.

Θα συζητήσουμε, βεβαίως, και τα ζητήματα που αφορούν τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Η Ελλάδα είναι χώρα η οποία έχει βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτής της συζήτησης. Πιστεύουμε στην ανάγκη η Ευρώπη να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με τις οικονομικές της δυνατότητες. Και θα έλεγα ότι οι εξελίξεις στην Ουκρανία -τις τελευταίες 14 ημέρες- αποτέλεσαν ουσιαστικά τη βίαιη «ενηλικίωση» της ηπείρου μας. Και υπάρχει αυτή τη στιγμή η δυνατότητα και διαμορφώνεται, νομίζω, η συναίνεση για να μπορέσουμε να κινηθούμε πολύ πιο γρήγορα, πολύ πιο ουσιαστικά, πολύ πιο αποτελεσματικά σε αυτό το πεδίο.

Και βέβαια να εξαιρέσουμε ένα μέρος ή ενδεχομένως και όλες τις αμυντικές δαπάνες από τους υπολογισμούς του ελλείμματος, έτσι ώστε χώρες όπως η Ελλάδα οι οποίες ιστορικά ξοδεύουν περισσότερα σε αμυντικές δαπάνες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να μην τιμωρούνται γι’ αυτή τους τη στρατηγική επιλογή».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Απαιτείται ευρωπαϊκή αντίδραση για την προστασία καταναλωτών, επιχειρήσεων και αγροτών από την ενεργειακή κρίση"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Anonymous χάκαραν ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και έβγαλαν στη φόρα 360.000 έγγραφα

Η ουκρανική ομάδα χάκερ Anonymous εισέβαλε στο Roskomnadzor, τη ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για την παρακολούθηση και τη λογοκρισία των μέσων ενημέρωσης, και κυκλοφόρησε 360.000 αρχεία.

Μεταξύ των εγγράφων που κυκλοφόρησαν από τους Anonymous, μερικά από τα οποία χρονολογούνται μέχρι τις 5 Μαρτίου, είναι έγγραφα που δείχνουν ότι η Ρωσία λογοκρίνει οτιδήποτε αναφέρεται στον πόλεμο ως ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Roskomnadzor απέκλεισε τη χρήση του Facebook από τη Ρωσία αφού επισήμανε ρωσικά άρθρα ως ανακριβή. Απειλούν επίσης ότι θα μπλοκάρουν τη ρωσική Wikipedia επειδή συμπεριέλαβε ένα άρθρο για τη ρωσική εισβολή.

Πριν από λίγες μέρες, οι Anonymous χάκαραν πολλές ρωσικές εκπομπές, διακόπτοντας το περιεχόμενο και αφήνοντας μηνύματα που έλεγαν ότι οι κανονικοί Ρώσοι δεν υποστηρίζουν τον πόλεμο.

Οι Anonymous διεξάγουν κυβερνοπόλεμο εναντίον της Ρωσίας από τις 24 Φεβρουαρίου όταν ξεκίνησε η εισβολή. Η ομάδα έχει αναλάβει τα εύσημα για την παραβίαση πολλών ρωσικών κυβερνητικών ιστοσελίδων. Άνοιξαν επίσης έναν ιστότοπο όπου οι χρήστες μπορούσαν να στείλουν email σε τυχαίους Ρώσους των οποίων οι διευθύνσεις email ήταν αποθηκευμένες στη βάση δεδομένων και ενθάρρυναν τους χρήστες να «διαδώσουν την αλήθεια για τον πόλεμο στην Ουκρανία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Anonymous χάκαραν ρωσική υπηρεσία πληροφοριών και έβγαλαν στη φόρα 360.000 έγγραφα"

Ουκρανία: Αγωνία για το πολιορκούμενο Κίεβο, οργή για τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη

Παγκόσμια αγωνία επικρατεί για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία μετά και τις άκαρπες συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Αττάλεια. Διεθνής κατακραυγή για τις επιθέσεις στην παιδιατρική κλινική και το μαιευτήριο της Μαριούπολης. Η Μόσχα μιλά τώρα για προβοκάτσια, αναιρώντας όσα έλεγε περί κατάληψης του νοσοκομείου από στρατιώτες και εθνικιστές. Οι Αρχές της Μαριούπολης καταγγέλλουν αεροπορικές επιδρομές και σήμερα, ενώ ο μισός πληθυσμός του Κιέβου έχει εγκαταλείψει την πρωτεύουσα, με τον πρόεδρο Ζελένσκι να διακηρύσσει ότι «δεν γίναμε σκλάβοι και δεν θα γίνουμε ποτέ».

Ώρες αγωνίας στην ουκρανική πρωτεύουσα

Όσοι πολίτες έχουν παραμείνει στο Κίεβο, προετοιμάζονται να αντισταθούν στην ρωσική επίθεση, ενώ η πόλη αντιμετωπίζει έλλειψη νερού. Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες και στα καταφύγια της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπως ανέφερε η απεσταλμένη της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη.

Η αποστολή της ΕΡΤ κατάφερε και μπήκε σε ένα από τα πολεμικά καταφύγια στο Κίεβο, όπου οικογένειες με παιδιά δεν έφυγαν από τη χώρα με την ελπίδα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα.

Στις παρυφές του Κιέβου τα ρωσικά άρματα μάχης

Ρωσικά άρματα μάχης έφθασαν στις βορειοανατολικές παρυφές της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο, την οποία απειλούν να περικυκλώσουν αφού έφθασαν ήδη στα βόρεια και δυτικά προάστιά της. Μια ομάδα του AFP είδε στήλες καπνού να υψώνονται από το χωριό Σκιμπίν, μερικές εκατοντάδες μέτρα από το τελευταίο φράγμα των ουκρανικών δυνάμεων πριν από τη βορειοανατολική είσοδο του Κιέβου.

Ουκρανοί στρατιώτες δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως πολέμησαν σκληρά στη διάρκεια της νύχτας προκειμένου να κρατήσουν τον έλεγχο του τελευταίου τμήματος του αυτοκινητόδρομου πριν από την πρωτεύουσα, βασικής βορειοανατολικής εισόδου της.

Βροχή ρωσικών πυραύλων Grad έπεσε στο έρημο χωριό Βελίκα Ντιμέρκα, περίπου πέντε χλμ. από τα όρια του Κιέβου, μερικοί από τους οποίους προσγειώθηκαν καμιά εικοσαριά μέτρα από την ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι πύραυλοι έπληξαν πολλά σπίτια του χωριού, στο οποίο πλησίαζαν τις τελευταίες ημέρες τα ρωσικά στρατεύματα και όπου οι ουκρανικές δυνάμεις διαθέτουν μόνο ελάχιστη παρουσία.

(AP Photo/Felipe Dana)

Αφότου ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι ρωσικές δυνάμεις προέλασαν σε πολλά μέτωπα γύρω από το Κίεβο, προκαλώντας στους Ουκρανούς φόβους ότι αργά ή γρήγορα θα περικυκλώσουν την πρωτεύουσά τους. Από τις πρώτες μέρες κατάφεραν να φθάσουν μέχρι τις βορειοανατολικές παρυφές της πρωτεύουσας, κυρίως κοντά στις πόλεις Ιρπίν και Μπούτσα, που βομβαρδίζονται εντατικά εδώ και πάνω από μία εβδομάδα και απ΄όπου οι κάτοικοι έφυγαν μαζικά.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, ο μισός πληθυσμός του πολεοδομικού συγκροτήματος του Κιέβου έχει φύγει αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή. “Ωστόσο το Κίεβο έχει μετατραπεί σε φρούριο“, είπε ο Κλίτσκο, κατά τη 15η ημέρα της ρωσικής εισβολής: “Κάθε δρόμος, κάθε κτίριο, κάθε σημείο ελέγχου, έχει οχυρωθεί”.

Θρήνος και οργή στη Μαριούπολη

Διεθνής είναι η κατακραυγή για τις επιθέσεις στην παιδιατρική κλινική και το μαιευτήριο της Μαριούπολης, με δορυφορικές φωτογραφίες να αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής με τρεις νεκρούς, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, και 17 τραυματίες. Η Μόσχα μιλά για «ψευδείς ειδήσεις», αναφέροντας ότι «επρόκειτο για πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί από τον στρατό». Ωστόσο το Κρεμλίνο έριξε τους τόνους δηλώνοντας ότι το περιστατικό ερευνάται.

Η διεθνής κοινότητα μίλησε για «βάρβαρη επίθεση». «Η Μαριούπολη είναι υπό πολιορκία. Ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου από τη Ρωσία είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα πολέμου» τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι κατηγορεί τους Ρώσους για γενοκτονία και δηλώνει ότι λένε ψέματα πως το νοσοκομείο είχε εκκενωθεί. “Χάρη στους στρατιωτικούς, εθνοφύλακες, συνοριοφύλακες, αστυνομικούς και όλους όσοι μπήκαν στην άμυνα, δεν γίναμε σκλάβοι. Και δεν θα είμαστε ποτέ. Γιατί αυτό είναι το πνεύμα μας, αυτή είναι η μοίρα μας“ τόνισε σε νέο μήνυμά του, ενώ λίγο αργότερα ενημέρωσε Μακρόν και Τζόνσον.

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Όνειρο η εκεχειρία – “Βροχή” οι επιθέσεις

Οι αεροπορικές επιδρομές στην πόλη συνεχίστηκαν το πρωί εναντίον κατοικημένων περιοχών, όπως κατήγγειλαν οι τοπικές Αρχές, καθώς για 6η μέρα η εκεχειρία δεν τηρήθηκε και οι άμαχοι της Μαριούπολης παραμένουν εγκλωβισμένοι σε συνθήκες ανθρωπιστικής καταστροφής. Παράλληλα, κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπόρεσε να προσεγγίσει την περιοχή εξαιτίας των επιθέσεων. Η Μαριούπολη μπορεί να πολιορκείται από Ρώσους, αλλά η ελπίδα δεν σβήνει, καθώς 24 παιδιά γεννήθηκαν στην πόλη μόνο το τελευταίο 24ωρο.

Στη Ζιτομίρ, οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν και τη νύχτα, όπου στόχος έγιναν και δύο νοσοκομεία. Οι ρωσικές επιθέσεις κλιμακώνονται σε όλα τα περίχωρα του Κιέβου, στην Μπούκα, το Ίρπιν και το Γκοστομέλ.

Στην Μπρόβαρι, πόλη ανατολικά του Κιέβου, ο ουκρανικός στρατός πάντως δηλώνει ότι κατέστρεψε κομβόι ρωσικών αρμάτων μάχης, δίνοντας στη δημοσιότητα και τις σχετικές εικόνες.

(AP Photo/Vadim Ghirda)

Επτά ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν ανοίξει από το πρωί σε ουκρανικές πόλεις, ωστόσο η απομάκρυνση αμάχων φαίνεται πως συνεχίζεται απρόσκοπτα μόνο από την πόλη Σούμι. Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις εμπόδισαν σήμερα αμάχους που προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους στην πόλη Ιζιούμ της ανατολικής Ουκρανίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης Όλεχ Σινεγκούμποφ. Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές αρχές κατάφεραν να βοηθήσουν περίπου 1.600 πολίτες να φύγουν από το τμήμα της πόλης που εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Κιέβου, ανέφερε ο ίδιος σε τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, από την αρχή της ρωσικής εισβολής έχουν χτυπηθεί 18 ιατρικές και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, ενώ τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η άφιξη ρωσικών στρατευμάτων σε δύο σταθμούς συμπίεσης φυσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία θέτει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης, προειδοποίησε σήμερα ο φορέας εκμετάλλευσης του ουκρανικού αγωγού αερίου. Προς το παρόν πάντως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι επηρεάστηκε άμεσα η ροή του φυσικού αερίου στον αγωγό. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι οι σταθμοί συμπίεσης στο Νοβοπσκόφ, στην περιοχή του Λουχάνσκ, και στο Κουπιάνσκ, κοντά στο Χαρκίβ (Χάρκοβο) είναι υπό τον έλεγχό της. Εγγυήθηκε επίσης την ασφάλεια της λειτουργίας τους και των εγκαταστάσεων.

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Διπλωματικό πυρετός για την Ουκρανία

Κι ενώ όλοι περίμεναν να αποδώσει έστω και λίγους καρπούς η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια, δυστυχώς δεν έγινε ούτε καν ένα βήμα για επίλυση σε έναν πόλεμο με πολλούς νεκρούς αμάχους.

Ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο Λαβρόφ τού είπε πως είναι αναρμόδιος για να συζητήσει μια πιθανή εκεχειρία και το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ την ίδια ώρα σε άλλη αίθουσα ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας στους δημοσιογράφους, σημείωνε ότι η εκεχειρία δεν ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών, κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προσέρχεται στις συνομιλίες για τα μάτια του κόσμου, ενώ εξαπέλυσε τα πυρά του προς τη Δύση λέγοντας ότι εκείνη φταίει για την ουκρανική κρίση.

Η σκυτάλη στη διπλωματία δόθηκε στις Βερσαλλίες, με την άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Λίγο αργότερα, τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η συνομιλία διήρκεσε 45 λεπτά και οι δυο ηγέτες εξέτασαν το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις προσπάθησε να ενισχύσει τους δεσμούς συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Πολωνίας καθώς συναντήθηκε με τον Πολωνό Πρόεδρο, ενώ σημείωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό εδάφους του ΝΑΤΟ.

Ο Ρώσος πρόεδρος από πλευράς του παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις της Δύσης έγιναν αισθητές. «Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο», δήλωσε ο Πούτιν.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Αγωνία για το πολιορκούμενο Κίεβο, οργή για τη βομβαρδισμένη Μαριούπολη"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης – Οι κάτοικοι συγκρούονται για το φαγητό

Ούτε ένας άμαχος δεν κατάφερε να φύγει σήμερα από την περικυκλωμένη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, η αντιπρόεδρος επέρριψε την ευθύνη για την αποτυχία της εκκένωσης στη ρωσική πλευρά καθώς, όπως είπε, οι ρωσικές δυνάμεις δεν τήρησαν την προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης,  πλέον δεν έχουν φαγητό, νερό, θέρμανση, ηλεκτρισμό ή ιατρική περίθαλψη. Ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός επισημαίνει ότι οι κάτοικοι βρίσκονται εν μέσω μιας «ολοένα και πιο δεινής και απελπιστικής» ανθρωπιστικής κατάστασης.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της αντιπροσωπείας Σάσα Βόλκοβ σε ηχητικό μήνυμα περιέγραψε τις πολύ δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, σημειώνοντας ότι «πολλοί άνθρωποι αναφέρουν ότι δεν έχουν φαγητό για τα παιδιά».

Η έλλειψη φαγητού έχει οδηγήσει σε επιθέσεις του ενός προς τον άλλον. Κάποιοι ξεκίνησαν να καταστρέφουν ένα αυτοκίνητο για να βγάλουν τη βενζίνη.

Όλα τα καταστήματα και τα φαρμακεία έχουν λεηλατηθεί ενώ οι άνθρωποι αρρωσταίνουν λόγω του κρύου. Η οργάνωση διατηρεί το καταφύγιο μόνο για παιδιά και τις μητέρες τους. Όλοι οι υπόλοιποι ενήλικες και παιδιά άνω των 12 ετών κοιμούνται στο γραφείο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η οργάνωση θα έχει φαγητό για λίγες ημέρες. Πολλά από τα μέλη της αντιπροσωπίας έχουν ήδη αρρωστήσει, λόγω του κρύου, ενώ προσπαθούν να τηρούν τα πρότυπα υγιεινής όσο περισσότερο γίνεται, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Απέτυχε η εκκένωση της Μαριούπολης – Οι κάτοικοι συγκρούονται για το φαγητό"

Γκίκας Μαγιορκίνης: Εξαπλώνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη η μετάλλαξη Όμικρον 2 – Πως επηρεάζει την αποκλιμάκωση

Επιβράδυνση στη μείωση της διασποράς του πανδημικού κύματος της Όμικρον παρατηρείται σε παγκόσμιο αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, με παράλληλη όμως συνεχιζόμενη βελτίωση των σκληρών δεικτών, όπως είναι οι θάνατοι, σύμφωνα με ανάρτηση του επικ. Καθηγητή Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκα Μαγιορκίνη. Ο ίδιος επισήμανε πως το στέλεχος Omicron 2 σταδιακά αυξάνει το ποσοστό του σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο να αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αποκλιμάκωση, όπως λέει.

Μετά την ακύρωση της επίσημης ενημέρωσης για την πανδημία εξαιτίας της κακοκαιρίας, ο επικ. Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, έδωσε το καθιερωμένο εβδομαδιαίο «στίγμα» του κορονοϊού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα από την προσωπική του σελίδα στο FB.

«Καθότι με ρωτάτε αρκετοί, παραθέτω την σημερινή ενημέρωση που είχα ετοιμάσει για την πορεία της COVID-19 και αναβλήθηκε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών», σημείωσε.

Αναλυτικά, όπως λέει, στην Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ  κατά την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε οριακά κατά 3%, ο αριθμός των θανάτων έδειξε σημαντική βελτίωση κατά 9%, ενώ η πίεση στο σύστημα υγείας εξακολουθεί δείχνει σαφή σημεία αποσυμπίεσης σε όλους τους δείκτες.

«Συγκεκριμένα ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας υποχώρησε για ακόμα μία εβδομάδα κατά 8%. Ο αριθμός των ασθενών στις απλές κλίνες έχει υποχωρήσει κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας», αναφέρει ο Καθηγητής.

Σχετικά με την παρέμβαση δημόσιας υγείας για προσυμπτωματικό έλεγχο με αντιγονικά self-test μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί 115 εκατομμύρια συσκευές self-test σε περίπου 7.8 εκατομμύρια πολίτες. 93 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν περάσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το σύνολο των θετικών που έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι χθες το βράδυ ήταν 650.000.

Έκρηξη της επιδημίας στην Κίνα

Ο Καθηγητής Μαγιορκίνης προχώρησε σε ειδική αναφορά στην έκρηξη της επιδημίας στο Hong Kong όπου μέχρι πρόσφατα υπήρχε η τακτική των μηδενικών κρουσμάτων (zero Covid).

Αυτό συνέβη, όπως λέει, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητας της παραλλαγής Omicron και κυρίως του μικρού χρονικού διαστήματος από την μόλυνση μέχρι την μετάδοση.

«Οι πρακτικές zero covid έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα», σχολιάζει ο επιστήμονας προσθέτοντας πως το βασικό στοιχείο που φαίνεται να παίζει ρόλο στην πίεση στο σύστημα υγείας, είναι «τα μεγάλα εμβολιαστικά κενά στους άνω των 60 ετών».

«Η περίπτωση του Hong Kong δυστυχώς επιβεβαιώνει καταρχήν ότι η Omicron είναι πολύ δύσκολο να περιοριστεί με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ή το μαζικό testing. Δεύτερον ότι αν και η Omicron είναι ηπιότερη των προηγούμενων παραλλαγών, ο μόνος τρόπος για να προστατευθεί το δημόσιο σύστημα υγείας είναι ο καθολικός εμβολιασμός των ευάλωτων ομάδων», όπως λέει.

Η πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη

Σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, ο καθηγητής παρέθεσε τα εξής στοιχεία:

  • σήμερα έχουν καταγραφεί 450 εκατομμύρια μολύνσεις και 6 εκατομμύρια θάνατοι με νόσο Covid-19 σε όλο τον κόσμο.
  • οι νέες διαγνώσεις παρέμειναν σταθερές εντός της τελευταίας εβδομάδας καθώς καταγράφηκαν περίπου 1.5 εκατομμύρια διαγνώσεις ανά ημέρα μεσοσταθμικά.
  • οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο μειώθηκαν κατά 17% καθώς καταγράφηκαν περίπου 6800 θάνατοι ανά ημέρα.

«Η επιδημία στην Ευρώπη έδειξε σταθεροποίηση όσον αφορά την διασπορά καθώς παρατηρήθηκε μόλις 1% μείωση στις διαγνώσεις ενώ οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 13%. Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκαν περίπου 4.6 εκατομμύρια διαγνώσεις και 17.000 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα», όπως λέει ο ίδιος.

Τέλος, στις 32 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης, ενώ επιδείνωση μεγαλύτερη από 30% παρατηρήθηκε σε 7 χώρες. Σημαντική βελτίωση δηλαδή πάνω από 30% παρατηρήθηκε σε 12 χώρες.

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκίκας Μαγιορκίνης: Εξαπλώνεται σε Ελλάδα και Ευρώπη η μετάλλαξη Όμικρον 2 – Πως επηρεάζει την αποκλιμάκωση"

Ρέθυμνο: Κλειστά τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας στο Δήμο Μυλοποτάμου

Με απόφαση του δημάρχου Μυλοποτάμου, Δημήτρη Κόκκινου, την Παρασκευή 11 Μαρτίου θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς επίσης οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του Δήμου.

Οι συγκεκριμένες δομές θα παραμείνουν κλειστές λόγω του ψύχους που επικρατεί στην περιοχή και τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για επικράτηση έντονων καιρικών φαινομένων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέθυμνο: Κλειστά τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας στο Δήμο Μυλοποτάμου"

ELTON: Βομβαρδίστηκαν οι εγκαταστάσεις της ελληνικής βιομηχανίας χημικών στην Ουκρανία – Τι δηλώνει ο ιδρυτής Ν. Παπαθανασίου

Μετά από βομβαρδισμό, καταστράφηκαν οι εγκαταστάσεις του ομίλου ELTON στην Ουκρανία και συγκεκριμένα, οι εγκαταστάσεις που φιλοξενούν τα logistics της θυγατρικής της εταιρείας.

Οι εγκαταστάσεις βρίσκονταν στο διαμετακομιστικό κέντρο 3PL Operator έκτασης άνω των 30.000 τ.μ. στην περιοχή Kyiev Oblast και φιλοξενούσαν τα προϊόντα που προορίζονταν για την αγορά της Ουκρανίας, αξίας κάτω του επιπέδου σημαντικότητας.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία αναφέρει ότι: Δεν έχουμε ενημέρωση για τον ακριβή χρόνο της επίθεσης. Σημειώνουμε ότι οι κεντρικές υπηρεσίες και τα γραφεία της θυγατρικής μας εταιρείας στο Κίεβο δεν έχουν επηρεασθεί και έχουν ήδη εκκενωθεί από την έναρξη των γεγονότων, με άξονα την απόλυτη ασφάλεια των ανθρώπων της εταιρείας μας και των οικογενειών τους.

Όπως δήλωσε ο κ. Νέστωρ Παπαθανασίου, ιδρυτής της ELTON: «Η θυγατρική μας στην Ουκρανία, μαζί με τους ανθρώπους μας, τους τοπικούς συνεργάτες και τους πελάτες, αποτελεί εκ των κορυφαίων επιτευγμάτων στην σαρακονταετή πορεία της ELTON, και μολονότι το αδιανόητο αυτό χτύπημα προκαλεί σε όλους μας βαθύτατη λύπη και δέος, γνωρίζουμε ότι είναι ασήμαντο μπροστά στις ανθρώπινες απώλειες και τον πόνο των συνανθρώπων μας στην Ουκρανία. Προσεύχομαι να τελειώσει ο εφιάλτης του πολέμου, να μπει τέλος στον πόνο τόσων ανθρώπων και σε μία πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση που μας αφορά όλους».

Σχετικά με τις επιπτώσεις της από την καταστροφή των εγκαταστάσεών της στην Ουκρανία, ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε ότι: «H τελευταία αυτή εξέλιξη δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την ισχυρή οικονομική θέση του Ομίλου, ο οποίος ως πάγια τακτική λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα εξασφάλισης και προστασίας τόσο αυτής, όσο και της αδιάλειπτης υποστήριξης των πελατών μας. Παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις, αναλύοντας και αξιολογώντας την επίδρασή τους στις ευρύτερες δραστηριότητες του Ομίλου μας, ενώ παραμένουμε στο πλευρό των συνεργατών μας και όσων χρειάζονται τη στήριξή μας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ELTON: Βομβαρδίστηκαν οι εγκαταστάσεις της ελληνικής βιομηχανίας χημικών στην Ουκρανία – Τι δηλώνει ο ιδρυτής Ν. Παπαθανασίου"

Κακοκαιρία «Φίλιππός»: Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Απαγορεύεται ξανά από τη βράδυ η είσοδος φορτηγών σε Αττική και Εθνική Οδό

Νέα συντονιστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη, για την αξιολόγηση της πορείας της κακοκαιρίας «Φίλιππος» και τον συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων για την άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων. Αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιηθήκαν και τις προηγούμενες ημέρες και θα συνεχιστούν, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Αναπληρωτής ΓΓΠΠ, Γιώργος Καραγιάννης, ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, καθώς και εκπρόσωποι τω Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κρήτη, Πελοποννήσου και Νοτίου Αιγαίου. Το «παρών» έδωσε, επίσης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Μετείχαν, ακόμη, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Αλέξιος Ράπανος, ο Υπαρχηγός ΠΣ, Αντιστράτηγος Ιωάννης Πετρούτσος, ο Υποστράτηγος της ΕΛΑΣ, Ελευθέριος Γκαρίλας, εκπρόσωπος του ΓΕΕΘΑ, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων διαχείρισης Εθνικού Οδικού Δικτύου (Νέα Οδός ΑΕ / Κεντρική Οδός ΑΕ, Μορέας ΑΕ, Ολυμπία Οδός ΑΕ, Αττικές Διαδρομές ΑΕ), καθώς και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, ενημέρωσε διεξοδικά τους συμμετέχοντες για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και αποφασίστηκε ότι από σήμερα το βράδυ θα απαγορευθεί εκ νέου η είσοδος βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, καθώς και σε τμήματα της Νέας Οδού. Περισσότερες πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τις οικείες Δ/νσεις Τροχαίας και τους παραχωρησιούχους διαχείρισης του οδικού δικτύου.

Ως προς τη λειτουργία των σχολείων, η σύσκεψη κατέληξε εκ νέου σε σύσταση να παραμείνουν κλειστά, αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου, σε περιοχές της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Αττικής, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο. Σχετικές ανακοινώσεις θα ακολουθήσουν εντός της ημέρας από την Περιφέρεια Αττικής και τους οικείους Δήμους.

Τέλος, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας απευθύνει ισχυρή σύσταση στους οδηγούς να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Βοιωτία, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες θα είναι απαραίτητες και αύριο, Παρασκευή 11 Μαρτίου, για την κίνηση των οχημάτων στην βορειοανατολική και βορειοδυτική Αττική.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε την Τρίτη 08 Μαρτίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη χώρα - κακοκαιρία «Φίλιππος» ("Filippos").

Η κακοκαιρία θα έχει κύρια χαρακτηριστικά τις πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, τον κατά τόπους ισχυρό παγετό και τις κατά τόπους και κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις θα διατηρηθεί μέχρι την Κυριακή (13-03-2022).

Πιο αναλυτικά:

Α. Σήμερα, Πέμπτη (10-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα επηρεάσουν τα ορεινά και ημιορεινά της ηπειρωτικής χώρας, των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, τις πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς και της ανατολικής Πελοποννήσου και μέχρι το απόγευμα τις πεδινές περιοχές της κεντρικής και της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Γ. Αύριο, Παρασκευή (11-03-2022) και το Σαββατοκύριακο (12 και 13-03-2022) οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στα ορεινά – ημιορεινά καθώς και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Φίλιππός»: Νέα σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία - Απαγορεύεται ξανά από τη βράδυ η είσοδος φορτηγών σε Αττική και Εθνική Οδό"

Ιταλία: Ξεκινούν απεργία οι νταλικέρηδες για την αύξηση των καυσίμων

Οι οδηγοί φορτηγών στην Ιταλία αποφάσισαν να κατέβουν σε απεργία την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαρτίου.

Οι οδηγοί φορτηγών στην Ιταλία εξηγούν πως πρόκειται για “αποχή από την επαγγελματική δραστηριότητα”, με στόχο να συμφωνηθούν νέες μορφές κινητοποιήσεων.

Διαμαρτύρονται για την συνεχή αύξηση της τιμής των καυσίμων, για το κόστος συντήρησης των φορτηγών και τις ακριβές ακτοπλοϊκές συνδέσεις με τα ιταλικά νησιά.

Οι οδηγοί φορτηγών ζητούν άμεση συνάντηση με τους αρμόδιους ιταλικούς φορείς, για να μπορέσει να συμφωνηθεί συγκράτηση των τιμών.

Στο νησί της Σαρδηνίας, παράλληλα, πολλοί κάτοικοι έσπευσαν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες τροφίμων, φοβούμενοι ότι η κινητοποίηση αυτή μπορεί να παραταθεί ακόμη και για δύο εβδομάδες. Κάτι που διέψευσαν άμεσα, όμως, τα συνδικάτα των οδηγών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Ξεκινούν απεργία οι νταλικέρηδες για την αύξηση των καυσίμων"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή

Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν στην Ουκρανία αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, πριν δύο εβδομάδες, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια επίτροπος της ουκρανικής Βουλής για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δηλώσεις της αξιωματούχου, «από την έναρξη της ρωσικής εισβολής μέχρι τις 11:00 της 10ης Μαρτίου, 71 παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 100 τραυματίστηκαν».

Επισημαίνεται πως ο χθεσινός βομβαρδισμός ενός κτιρίου που στέγαζε ένα παιδιατρικό νοσοκομείο και ένα μαιευτήριο στη Μαριούπολη, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, προκάλεσε τρεις θανάτους, εκ των οποίων ενός μικρού κοριτσιού, σύμφωνα με τον δήμο της πόλης αυτής, η οποία βρίσκεται σε κλοιό ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις φιλορωσικές δυνάμεις των αυτονομιστών του Ντονμπάς.

Την προηγουμένη, σύμφωνα με απολογισμό της ίδιας πηγής, είχε γίνει γνωστός ο τραυματισμός 17 ενηλίκων, αναμεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Στη Μαλίν, στην περιοχή Ζίτομιρ (δυτικά), πέντε άνθρωποι εκ των οποίων τρία πολύ μικρά παιδιά έχασαν τη ζωή τους όταν επτά σπίτια καταστράφηκαν από αεροπορικά πλήγματα, είπε ακόμη η Ντενίσοβα, η οποία παρέθεσε σειρά παραδειγμάτων από πρόσφατα πλήγματα κατά τα οποία ανήλικοι έχασαν τη ζωή τους.

Την περασμένη νύχτα, δύο γυναίκες και δύο παιδιά σκοτώθηκαν όταν μια οβίδα έπεσε στο σπίτι τους στο Σλομπογιάνσκε, ένα χωριό της επαρχίας Ιζιούμ, ανατολικά, είπε ακόμη, υπογραμμίζοντας πως ένα κοριτσάκι πέντε ετών επέζησε.

Κατά τις ίδιες πηγές, τέλος, στο Ιρπίν, όχι μακριά από την πρωτεύουσα Κίεβο ένα δεκάχρονο κοριτσάκι τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται μεταξύ ζωής και θανάτου στο νοσοκομείο, ανέφερε η αξιωματούχος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 71 παιδιά σκοτώθηκαν αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή"

Κλειστά και την Παρασκευή σχολεία στην Αττική – Δείτε αναλυτικά

Κλειστά θα παραμείνουν και την Παρασκευή 11 Μαρτίου σχολεία της Αττικής.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μετά από διαβουλεύσεις με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, τους Αντιπεριφερειάρχες, τους  Δημάρχους και τους εμπλεκόμενους φορείς και αξιολογώντας όλα τα δεδομένα, λόγω χιονοπτώσεων, παγετού, χαμηλών θερμοκρασιών και των υγειονομικών περιορισμών, προχώρησε στην απόφαση να μην λειτουργήσουν δια ζώσης και αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου 2022, τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Βόρειο Τομέα, σε περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής.

Ειδικότερα, συμφωνήθηκε να μην πραγματοποιηθούν αύριο Παρασκευή 11 Μαρτίου δια ζώσης μαθήματα στα  σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

  1. Στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αττικής
  2. Σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ανατολικής Αττικής, με εξαίρεση τον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, όπου θα είναι όλα τα σχολεία ανοιχτά.
  3. Στην Περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής θα είναι κλειστά όλα τα σχολεία του Δήμου Φυλής, ενώ στον Δήμο Μάνδρας- Ειδυλλίας  κλειστά θα είναι τα σχολεία στις Δημοτικές ενότητες Βιλίων και Ερυθρών.

Ανοιχτά θα είναι όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις παρακάτω Περιφερειακές ενότητες:

  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Νότιου Τομέα
  • Στον Δυτικό τομέα Αθηνών

 Να σημειωθεί ότι η λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών, αποτελεί ευθύνη των δήμων, οι οποίοι και είναι αρμόδιοι να ενημερώσουν τους ενδιαφερόμενους. Ζητήματα τηλεκπαίδευσης ρυθμίζονται από το Υπουργείο Παιδείας. Για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να παρακολουθούν τις σχετικές ανακοινώσεις.

Με αφορμή τη σχετική απόφαση ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, υπογραμμίζει ότι

«Λόγω χιονοπτώσεων, παγετών, χαμηλών θερμοκρασιών αλλά και των υγειονομικών περιορισμών και αφού αξιολογήθηκαν όλα τα δεδομένα συνεχίζουμε τα προληπτικά μέτρα για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικού προσωπικού. Είναι αναγκαίο όλοι να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και να είμαστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις μας ιδιαίτερα σε περιοχές που σημειώνονται χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Συνίσταται αυστηρά η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε οδικούς άξονες με μεγάλη χιονόπτωση».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλειστά και την Παρασκευή σχολεία στην Αττική – Δείτε αναλυτικά "

Απειλεί ο Πούτιν: Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν παγκοσμίως

Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως θα αυξηθούν περεταίρω εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς την Ρωσία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός λιπασμάτων στον κόσμο, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Ρωσία είναι παράνομες και πως οι δυτικές κυβερνήσεις εξαπατούν τους λαούς τους. Η Ρωσία μπορεί να επιλύσει ήρεμα τα προβλήματα της, είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος παραδέχθηκε ότι οι κυρώσεις έγιναν αισθητές. «Είναι σαφές ότι σε τέτοιες στιγμές η ζήτηση εκ μέρους του κόσμου για συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών αυξάνεται, αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα λύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα εργαζόμενοι με ήρεμο τρόπο», δήλωσε ο Πούτιν. «Σταδιακά, ο κόσμος θα προσανατολισθεί και θα καταλάβει ότι απλώς δεν υπάρχουν κάποια γεγονότα τα οποία δεν θα μπορούσαμε να τα κλείσουμε και να τα λύσουμε», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Ρώσος υπουργός Αγροτικής Οικονομίας Ντμίτρι Πατρούσεφ δήλωσε κατά την διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης της οποίας προήδρευσε ο Πούτιν, ότι η ασφάλεια των τροφίμων είναι διασφαλισμένη και ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δεσμεύσεις της στον τομέα των εξαγωγών για τις παγκόσμιες αγορές αγροτικών προϊόντων.

Από πλευράς του ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, είπε ότι η Ρωσία έχει λάβει μέτρα για να περιορίσει τις εκροές κεφαλαίων και ότι η χώρα θα εξυπηρετεί τα εξωτερικά της δάνεια σε ρούβλια.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η Ρωσία απαγόρευσε τις εξαγωγές ορισμένων προϊόντων και εξοπλισμού από τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις σοβαρές οικονομικές κυρώσεις που ενέκριναν οι Δυτικοί λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Το μέτρο αφορά προϊόντα και εξοπλισμό που εισάγονταν προηγουμένως στη Ρωσία από το εξωτερικό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλεί ο Πούτιν: Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν παγκοσμίως"

Απαγωγή Κυπαρίσση: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι

Μετά τις πολύωρες απολογίες τους, οι τρεις κατηγορούμενοι για την απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Κυπαρίσση αποφασίστηκε -με σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και εισαγγελέα- να οδηγηθούν στις φυλακές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άντρες και η μία γυναίκα που κατηγορούνται για την απαγωγή του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση τήρησαν διαφορετική στάση στις απολογίες τους.

Το ρεπορτάζ του newsit.gr αναφέρει πως οι δύο άνδρες παραδέχτηκαν την συμμετοχή τους ενώ η γυναίκα αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε γνώση για την απαγωγή.

Πώς έβαλαν στο στόχαστρο τον επιχειρηματία πριν την απαγωγή

Kατηγορούμενοι για την απαγωγή είναι ένας 34χρονος, μία 39χρονη και ο 41χρονος σύντροφός της.

Ο 34χρονος φέρεται να έπαιξε κεντρικό ρόλο στην υπόθεση ενώ σπίτι του, στο Μενίδι, κατασχέθηκαν 300.000 ευρώ σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα, μέρος από τα λύτρα που κατέβαλε η οικογένεια του Γιώργου Κυπαρίσση για να τον απελευθερώσουν.

Ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστήριξε προανακριτικά ότι έβαλε στο «στόχαστρο» τον επιχειρηματία λόγω των αναρτήσεων που έκανε στο Instagram καθώς έδειχνε, όπως είπε χαρακτηριστικά, πως «έκανε ζωή» και είχε λεφτά και συνεπώς θα μπορούσε να πληρώσει τα λύτρα που θα ζητούσαν.

Από την άλλη η γυναίκα της υπόθεσης, φέρεται να ήταν εκείνη, όπως προκύπτει από τη δικογραφία, που παρακολουθούσε τις αναρτήσεις του επιχειρηματία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να είχε προμηθεύσει τους απαγωγείς με κινητά τηλέφωνα, κάρτες χρόνου ομιλίας και οχήματα και ήταν παρούσα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα λύτρα.

Ο 40χρονος επιχειρηματίας κρατήθηκε για 66 ημέρες με τους απαγωγείς να λαμβάνουν λύτρα 800.000 ευρώ.

Οι έρευνες των αστυνομικών αρχών συνεχίζονται προκειμένου ταυτοποιηθούν τα υπόλοιπα τρία με τέσσερα άτομα που είχαν περιφερειακό ρόλο στην απαγωγή, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνεται ένα ακόμα άτομο που αναζητείται.

Σε βάρος των κατηγορουμένων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για πέντε κακουργήματα και επτά πλημμελήματα και συγκεκριμένα για συγκρότηση, ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγή, εκβίαση από κοινού, ληστεία κατά συναυτουργία, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συναυτουργία και κατ´εξακολούθηση, εμπρησμό με πρόθεση, κλοπή κατά συναυτουργία και κατ´εξακολούθηση, οπλοφορία κατά συναυτουργία, οπλοκατοχή από κοινού και κατά μόνας, διακεκριμένη οπλοκατοχή κατά συναυτουργία, αντιποίηση αρχής και βία κατά υπαλλήλων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή Κυπαρίσση: Στη φυλακή οι τρεις κατηγορούμενοι"

Κορωνοϊός: 21.863 κρούσματα και 56+2 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 21.863, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.583.366, εκ των οποίων 49,4% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 196 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.077 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 252.568 τεστ, τα 25.353 μοριακά και τα 227.215 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα είναι 8,66% έναντι 4,7% με 496 χιλιάδες τεστ. 

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 7.125 στην Αττική (8.377 χθες).
  • 2.161 στη Θεσσαλονίκη (2.252 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 914 από την Ανατολική Αττική (1.065 χθες).
  • 1.206 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.391 χθες).
  • 249 από τη Δυτική Αττική (277 χθες).
  • 959 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (1.040 χθες).
  • 2.022 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.365 χθες).
  • 841 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (1.082 χθες).
  • 787 από τον Πειραιά (972 χθες).
  • 147 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (175 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής: 

  • 440 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 56 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 136 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 170 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 92 στην ΠΕ Άρτας.
  • 931 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 198 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 42 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 162 στην ΠΕ Δράμας.
  • 145 στην ΠΕ Έβρου.
  • 501 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 58 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 86 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 260 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 180 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1.192 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 44 στην ΠΕ Θάσου.
  • 66 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 31 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 24 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 408 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 155 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 91 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 147 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 12 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 61 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 9 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 159 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 93 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 128 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 417 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 297 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 125 στην ΠΕ Κω.
  • 204 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 484 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 186 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 151 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 71 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 27 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 395 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 319 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 13 στην ΠΕ Μήλου.
  • 15 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 54 στην ΠΕ Νάξου.
  • 167 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 30 στην ΠΕ Πάρου.
  • 197 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 99 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 110 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 374 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 74 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 190 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 57 στην ΠΕ Σάμου.
  • 180 στην ΠΕ Σερρών.
  • 34 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 68 στην ΠΕ Σύρου.
  • 28 στην ΠΕ Τήνου.
  • 308 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 313 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 86 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 78 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 177 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 381 στην ΠΕ Χανίων.
  • 126 στην ΠΕ Χίου.
  • 636 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (642 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν δυο απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.424 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (χθες 360). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 88,6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 237 (66,02%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (33,98%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.324 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 357 (ημερήσια μεταβολή +36,78%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 282 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 21.863 κρούσματα και 56+2 θάνατοι από Covid-19"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news