facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2022

ΗΠΑ: Ένταλμα κατάσχεσης αεροσκάφους ρώσου βουλευτή

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα (8/8) ότι εξουσιοδοτήθηκαν οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές να κατασχέσουν το αεροσκάφος Airbus – ένα A319-100 αξίας 90 εκατομμυρίων δολαρίων – που ανήκει στον ρώσο ολιγάρχη Αντρέι Σκοτς.

Σε βάρος του Αντρέι Σκοτς, βουλευτή της Δούμας (της ρωσικής Κάτω Βουλής) είχαν επιβληθεί αμερικανικές κυρώσεις το 2018 για τους δεσμούς που φέρεται να διατηρούσε με το οργανωμένο έγκλημα στη Ρωσία και επιβλήθηκαν νέες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Πληρωμές για την αδειοδότηση και την ασφάλιση του αεροσκάφους συνέχιζαν να γίνονται μεταξύ 2018 και 2021, παρά τις κυρώσεις, υπογραμμίζουν οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές.

Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Ένταλμα κατάσχεσης αεροσκάφους ρώσου βουλευτή"

ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία

Το Aμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε σήμερα ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία, αξίας ενός δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει πυραύλους για τα συστήματα πολλαπλών εκτοξευτών HIMARS, με τα οποία έχουν εξοπλίσει οι ΗΠΑ τις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Κίεβο θα λάβει επίσης πυραύλους μικρού και μέσου βεληνεκούς για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας NASAMS, αντιαρματικούς πυραύλους Javelin, 75.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών και περίπου 50 θωρακισμένα νοσοκομειακά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, η συνολική αξία της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία ανέρχεται σε 9,8 δισ. δολάρια επί της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν, σημειώνει το Πεντάγωνο.

Παράλληλα, μέσω της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν την Ουκρανία με άλλα 4,5 δισ. δολάρια, προκειμένου να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση να καλύψει κοινωνικές δαπάνες. Η εκταμίευση θα γίνει σε τρεις δόσεις, με την πρώτη (ύψους 3 δισ.) να αναμένεται αυτόν τον μήνα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα επισημαίνει πως τα κεφάλαια που έχει κινητοποιήσει για την Ουκρανία θα ξεπεράσουν έτσι συνολικά τα 13 δισ. δολάρια, εκ των οποίων 6,3 δισ. είχαν εκταμιευθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΗΠΑ: Νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία"

Κροατία: Κινδύνευσε να πνιγεί ο Βίκτορ Όρμπαν στην Αδριατική – Τον έσωσε δημοσιογράφος

Τον «φύλακα άγγελό του» στο πρόσωπο ενός δημοσιογράφου βρήκε ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν όταν η φουσκωτή λέμβος στην οποία επέβαινε, ανοικτά των δαλματικών ακτών, άρχισε να χάνει αέρα και κινδύνευε να βουλιάξει, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) επικαλούμενο δημοσίευμα κροατικής εφημερίδας.

Το ανησυχητικό περιστατικό σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο σε έναν κόλπο της νήσου Βις στην Αδριατική.

«Η φουσκωτή λέμβος έσκασε και τράβηξα τον ίδιο, τη σύζυγό του και τον σωματοφύλακά τους στην ακτή», δήλωσε ο δημοσιογράφος Μπόρις Βρκιτς στην κροατική εφημερίδα Slobodna Dalmacija.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος συνεργαζόταν στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη εφημερίδα, φωτογραφήθηκε στη βάρκα του έχοντας στο πλευρό του τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας.

Ο Βίκτορ Όρμπαν παρέμεινε ευδιάθετος μετά το περιστατικό και απόλαυσε το γεύμα του σε παραλιακό εστιατόριο, είπε ο Βρκιτς.

Ο 59χρονος πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, ο οποίος εμφανίστηκε προ ημερών σε συγκέντρωση υποστηρικτών του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στο Τέξας, επιλέγει συχνά την Κροατία για τις καλοκαιρινές διακοπές του.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κροατία: Κινδύνευσε να πνιγεί ο Βίκτορ Όρμπαν στην Αδριατική – Τον έσωσε δημοσιογράφος"

Ελληνοτουρκικά: Με φιέστα ο Ερντογάν βγάζει το γεωτρύπανο «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο

Τον απόπλου του γεωτρύπανου «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» ανακοίνωσε επίσημα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κλιμακώνει εκ νέου την ένταση στην Aνατολική Μεσόγειο. Το γεωτρητικό σκάφος θα επιδιώξει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, όπως είχε πράξει και στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίσημα τον απόπλου, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τρίτη 9 Αυγούστου. Μάλιστα, θα προηγηθεί φιέστα στις 13:30 το μεσημέρι, με στόχο να τονωθεί το εθνικιστικό αίσθημα των πολιτών, αλλά και το αρχηγικό προφίλ του προέδρου, ενόψει των κρίσιμων εκλογών του 2023.

«Αύριο θα αποχαιρετήσουμε από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας το νέο 4ο γεωτρύπανό μας με την ονομασία Αμπντουλ Xαμίτ Χαν. Μέχρι σήμερα, στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, δεν επιτρέψαμε να πραγματοποιηθεί κανένας σχεδιασμός ή ενέργεια δίχως εμάς, και δεν θα το επιτρέψουμε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως θαλάσσια περιοχή ευθύνης της,  μεγάλη έκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτήν περιλαμβάνονται και περιοχές που φτάνουν μέχρι και στα 6 μίλια από Κρήτη, Ρόδο Κάρπαθο αλλά και μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Το πλοίο θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο»

Είχε προηγηθεί η προαναγγελία του απόπλου του γεωτρητικού σκάφους από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Αύριο, το πλοίο Αμπντούλ Χαμίτ θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο» είχε πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του Συνεδρίου Διπλωματίας.

Μάλιστα, ανεβάζοντας τους τόνους έθεσε εκ νέου ζήτημα στρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών, κάτι που για την Τουρκία θεωρείται κρίσιμο ζήτημα ασφαλείας, ενώ έστρεψε τα πυρά του κατά Αθήνας και Λευκωσίας. «Ένας σημαντικός παράγοντας της πολιτικής μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ελλάδα και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν 9 πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας. Τα εμποδίσαμε με τα μέτρα που πήραμε και στο μέτωπο και στο τραπέζι. Αύριο, το πλοίο “Αμντουλχαμίτ Χαν” θα πλεύσει για τις πρώτες του εργασίες στη Μεσόγειο», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Απειλές εκτόξευσε χθες και ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία είναι ασταμάτητη. «Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας», είπε από τα Άδανα.

«Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρος μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο Αμπντούλχαμίντ Χαν από τη Μερσίνη. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”», πρόσθεσε.

Δύο συνοδευτικά πλοία πλάι στο γεωτρύπανο

Το πλωτό γεωτρύπανο θα πλεύσει μαζί με τουλάχιστον δύο συνοδευτικά πλοία. Το ένα εξ αυτών, το ανεφοδιαστικό «Ilhan», έχει ήδη δέσει δίπλα του, ενώ το δεύτερο ξεκίνησε τη διαδρομή του από το Βόσπορο.

Παράλληλα, το γεωτρύπανο θα συνοδεύεται από τουλάχιστον τρία πολεμικά πλοία, ένα υποβρύχιο, αλλά και με ένα Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος Μπαϊρακτάρ ΤΒ2, το οποίο θα επιτηρεί τον χώρο από αέρος.

Σε υψηλή ετοιμότητα η ελληνική πλευρά

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα τηρεί στάση αναμονής. Ωστόσο, η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και ιδιαιτέρως του Πολεμικού Ναυτικού, είναι σε υψηλό επίπεδο. «Το σίγουρο είναι πως σε κάθε τουρκικό πολεμικό πλοίο ή αεροσκάφος που θα επιχειρεί στην περιοχή ερευνών του γεωτρύπανου, θα αντιστοιχεί και ένα δικό μας», τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ιδιαίτερες εντολές έχουν δοθεί προς τα υποβρύχια και κυρίως στα σύγχρονα type-214 «Παπανικολής» τα οποία κινούνται με πλήρη φόρτο μάχης στις περιοχές της ελληνικής ΑΟΖ όπου πιθανολογείται, σε ένα υψηλής έντασης σενάριο, πως θα επέλεγε να κινηθεί το γεωτρύπανο.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας διαθέτει μέσω ιραηλινών και γαλλικών δορυφόρων, εικόνα και πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για το πλοίο. Παράλληλα, η Ελλάδα πραγματοποιεί συνεχείς κοινές ασκήσεις με τις δυνάμεις τις Αιγύπτου, των ΗΠΑ και της Γαλλίας που επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Σε ισχύ παραμένει και η ΝΟΤΑΜ Α1781/22, με βάση την οποία οι ελληνικές αρμόδιες υπηρεσίες δέσμευσαν από τις 21 Ιουνίου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου πέντε περιοχές του Αιγαίου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελληνοτουρκικά: Με φιέστα ο Ερντογάν βγάζει το γεωτρύπανο «Αμπντουλ Xαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο"

Power Pass: Για απόπειρα απάτης από επιτήδειους προειδοποιεί τους καταναλωτές η ΔΕΔΔΗΕ

Ο ΔΕΔΔΗΕ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «για την αποφυγή εξαπάτησής τους από επιτήδειους που προφασίζονται την ιδιότητα υπαλλήλων της εταιρίας, με στόχο να αποσπάσουν προσωπικά τους στοιχεία με αφορμή την οικονομική ενίσχυση του Power Pass».

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται επίσης, ότι ο ΔΕΔΔΗΕ δεν εμπλέκεται σε κανένα στάδιο της διαδικασίας για την πίστωση των ποσών των δικαιούχων της οικονομικής ενίσχυσης Power Pass και δεν θα ζητήσει ποτέ από τους καταναλωτές στοιχεία που σχετίζονται με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς (e-banking, IBAN κ.τ.λ.).

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Power Pass: Για απόπειρα απάτης από επιτήδειους προειδοποιεί τους καταναλωτές η ΔΕΔΔΗΕ"

Έγκλημα στο Περιστέρι: Με τέσσερις διαφορετικές ταυτότητες κυκλοφορούσε ο Πακιστανός που σκότωσε τη Νικολέττα

Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η ταυτότητα του νεαρού Πακιστανού που σκότωσε τη 17χρονη Νικολέττα στο Περιστέρι, καθώς νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον δείχνουν να κυκλοφορούσε όχι με... δύο διαφορετικές ταυτότητες, αλλά με τέσσερις!

Σύμφωνα με το MEGA, ο δολοφόνος της ανήλικης είχε στην κατοχή του τέσσερις ταυτότητες με διαφοροποιήσεις τόσο στο όνομα του ιδίου  όσο και των γονέων του, καθώς και στην ημερομηνία γέννησης, με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατο μέχρι στιγμής να προσδιοριστεί η πραγματική του ηλικία.
Συγκεκριμένα στην πρώτη ταυτότητα δηλώθηκε με το όνομα Munasif Ashan, με ημερομηνία γέννησης τις 23/7/2001.

Στη δεύτερη ταυτότητα τα στοιχεία του διαφέρουν και εμφανίζεται με το όνομα Hasan Hasan και ημερομηνία γέννησης 1/1/1999.

Στην τρίτη ταυτότητα έχει ξανά το όνομα Munasif Ashan, αλλά με ημερομηνία γέννησης την 1/1/2001.

Στην τέταρτη ταυτότητα ο νεαρός Πακιστανός έχει και πάλι το ονοματεπώνυμο Munasif Ashan και ημερομηνία γέννησης 1/1/2001, αλλά αλλάζει μόνο το μητρώνυμο σε Shamin Akhtar.

Υπενθυμίζεται ότι ο νεαρός έλαβε νέα προθεσμία για να απολογηθεί αύριο, Τρίτη 9 Αυγούστου, ενώπιον του ανακριτή για το αποτρόπαιο έγκλημα που σημειώθηκε την περασμένη Τρίτη, μέσα στο διαμέρισμα, όπου διέμενε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έγκλημα στο Περιστέρι: Με τέσσερις διαφορετικές ταυτότητες κυκλοφορούσε ο Πακιστανός που σκότωσε τη Νικολέττα"

Εργοστάσιο παραγωγής των Bayraktar θα κατασκευάσει η Τουρκία στην Ουκρανία

Η τουρκική εταιρία Baykar αγόρασε έκταση στην Ουκρανία και κατοχυρώθηκε ως νομικό πρόσωπο, με σκοπό την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar, όπως δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στην Τουρκία Βασίλι Μπόνταρ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «RBK-Ukraina».

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρέσβη, η τουρκική εταιρεία εκπόνησε αυτοτελώς το σχέδιο κατασκευής του εργοστασίου και προτίθεται να το φέρει εις πέρας «επειδή αυτή ήταν η σχεδόν προσωπική δέσμευση των ιδιοκτητών της εταιρίας, να αρχίσουν αυτήν την παραγωγή στην Ουκρανία». «Στο σημαντικότερο τμήμα των μοντέλων, τα οποία θα παράγονται στο εργοστάσια αυτό, θα χρησιμοποιούνται εξαρτήματα ουκρανικής παραγωγής. Αυτά μπορούν να είναι κινητήρες, διάφορα ανταλλακτικά, τροχοί», πρόσθεσε ο Μπόνταρ.

Η συμφωνία σχετικά με το ζήτημα της κατασκευής του εργοστασίου εγκρίθηκε από την Ουκρανική κυβέρνηση και αναμένεται να επικυρωθεί από την Ουκρανική Βουλή. Στα τέλη Ιουνίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν του είχε εκφράσει την επιθυμία να συνεργαστούν για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών Bayraktar. Αργότερα η τουρκική αμυντική βιομηχανία ανακοίνωσε, ότι το θέμα της ενδεχόμενης συνεργασίας με τη Ρωσία στο ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε.

Στις 18 Ιουλίου ο εκτελεστικός διευθυντής της Baykar, ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, σε συνέντευξη του στο CNN είχε δηλώσει, ότι υποστηρίζει την Ουκρανία στον αγώνα που διεξάγει για την κυριαρχία και ανεξαρτησία της και ποτέ δεν θα επιτρέψει να πωληθούν μη επανδρωμένα της αεροσκάφη στη Ρωσία. Τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από τον Ουκρανικό στρατό από το 2021. Μετά την έναρξη του πολέμου, οι προμήθειες τουρκικών εξοπλισμών άρχισαν να προκαλούν τη δυσαρέσκεια της Μόσχας, με αποτέλεσμα η Τουρκία να αποκρύψει τις πωλήσεις των Bayraktar στο Κίεβο.

Ο συνιδιοκτήτης και τεχνικός διευθυντής της Baykar, ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ, είναι γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εργοστάσιο παραγωγής των Bayraktar θα κατασκευάσει η Τουρκία στην Ουκρανία"

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται επίμονα να ενημερωθεί

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου απάντησε στη δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα της παρακολούθησής του από την ΕΥΠ.

Ο κ. Οικονόμου τόνισε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει αρνηθεί ενημερωθεί από την κυβέρνηση και επανέλαβε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προμηθευτεί το Predator ή κάποιο άλλο κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης.

Αναλυτικά η δήλωση του Γιάννη Οικονόμου: Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η Κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται.

Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή.

Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής.

Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν. Τέλος, σε ό,τι αφορά το Predator και άλλα κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων έχει γίνει παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης δεκάδων πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Ευρώπη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ακόμη μία αξιοπρόσεκτη επιμονή του κ. Ανδρουλάκη η άρνηση και αυτής της πραγματικότητας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Ο Νίκος Ανδρουλάκης αρνείται επίμονα να ενημερωθεί"

Οικονόμου: Στις 22 Αυγούστου ανοίγει εσπευσμένα η Βουλή για τις παρακολουθήσεις

«Η Κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη», αναφέρει σε απάντηση του στο αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για άμεση διενέργεια προ ημερησίας συζήτησης, ο Γιάννης Οικονόμου.

Ακόμη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε πως: «Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια.

Η Κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.»

Κανένας δεν εξαιρείται από τον νόμο για τις νόμιμες επισυνδέσεις

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε απαντήσει και στην κριτική του Νίκου Ανδρουλάκη στα όσα ανέφερε νωρίτερα ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ από την ΕΥΠ.

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε πως ο νόμος που αφορά τις επισυνδέσεις τηλεφώνων της ΕΥΠ για λόγους εθνικής ασφάλειας ισχύει από το 1994 (ψηφίστηκε επί ΠΑΣΟΚ) και δεν προβλέπει εξαιρέσεις για κανένα υποκείμενο. Όπως επεσήμανε, μπορεί η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη να ήταν λάθος, αλλά η νομιμότητα της διαδικασίας δεν αμφισβητείται.

Παράλληλα, ο κ. Οικονόμου, απαντώντας στο αίτημα του κ. Ανδρουλάκη να δημοσιευθεί ο λόγος παρακολούθησής του, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει καλέσει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να ενημερωθεί επίσημα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Οικονόμου:

Από την πρώτη στιγμή που ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τη νόμιμη επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη η Κυβέρνηση επεδίωξε να ενημερώσει τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κάτι που αυτός επίμονα αρνείται.

Εκτός από την Εξεταστική και την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που επίσης θα ασχοληθούν με το ζήτημα, ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί πάντοτε να απευθυνθεί και να λάβει απαντήσεις, με τον δέοντα θεσμικό τρόπο, από τις αρμόδιες αρχές. Επίμονα αρνείται και αυτή την επιλογή.

Η επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη πολιτικά είναι κάτι το οποίο δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, η νομιμότητα της όμως δεν αμφισβητείται. Αν ο κ. Ανδρουλάκης και όλοι όσοι προσποιούνται ότι αμφιβάλουν για τη νομιμότητα θέλουν να βεβαιωθούν για αυτό, δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στο νόμο 2225/1994. Εκεί θα βρουν όλα τα σχετικά με τις νόμιμες επισυνδέσεις για λόγους εθνικής ασφάλειας που δεν εξαιρούν κανέναν υποκείμενο από το πεδίο εφαρμογής. Θα βρουν επίσης τις υπογραφές όλων όσων τον εισηγήθηκαν.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Predator και άλλα κακόβουλα λογισμικά μέσω των οποίων έχει γίνει παρακολούθηση ή απόπειρα παρακολούθησης δεκάδων πολιτικών και δημόσιων προσώπων στην Ευρώπη, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι η Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα έχει προμηθευτεί και καμιά αρχή ασφαλείας στην Ελλάδα δεν τα χρησιμοποιεί. Πρόκειται για ακόμη μία αξιοπρόσεκτη επιμονή του κ. Ανδρουλάκη η άρνηση και αυτής της πραγματικότητας

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου: Στις 22 Αυγούστου ανοίγει εσπευσμένα η Βουλή για τις παρακολουθήσεις"

Καιρός αύριο: Συνεχίζεται η ζέστη και την Τρίτη (09/08)

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο καιρός αύριο, Τρίτη 9 Αυγούστου 2022,στα βόρεια, τα δυτικά και την Κρήτη, αναμένεται γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα δυτικά. Στις υπόλοιπες περιοχές θα είναι γενικά αίθριος.Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 5 και τοπικά από το μεσημέρι έως 6, στα ανατολικά 4 με 6 και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά και το Αιγαίο έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο, κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά τους 36 και κατά τόπους τους 37 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 34 με 35 βαθμούς όμως στις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη δεν θα ξεπεράσει τους 31 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού:

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες θα είναι πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα για τοπικούς όμβρους στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Στη Θράκη γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και από το μεσημέρι στο Ιόνιο βορειοδυτικοί τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 και τοπικά 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 και στα βόρεια έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στην Κρήτη τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στις Κυκλάδες τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς και στη νότια Κρήτη έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Συνεχίζεται η ζέστη και την Τρίτη (09/08)"

Πυροσβεστική: 60 δασικές πυρκαγιές στη χώρα το τελευταίο 24ωρο

Συνολικά 60 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο στη χώρα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι περισσότερες απ’ αυτές αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό στάδιο.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση στην περιοχή Λογγίτσι Φθιώτιδας έχει οριοθετηθεί. Στο σημείο επιχειρούν 31 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 9 οχήματα. Στην αεροπυρόσβεση επιχείρησαν 6 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: 60 δασικές πυρκαγιές στη χώρα το τελευταίο 24ωρο"

Η Ευρώπη τρέμει από τους βομβαρδισμούς στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία

Οι βομβαρδισμοί στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια τρομοκρατούν την Ευρώπη με τη Ρωσία και την Ουκρανία να πυροδοτούν την ένταση στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα το Κίεβο ότι προσπαθεί να «κρατήσει όμηρο την Ευρώπη» βομβαρδίζοντας τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υπογράμμισε ότι επιθυμεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) να επισκεφθεί το εργοστάσιο, τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, αλλά ότι το Κίεβο εμποδίζει μια πιθανή επίσκεψη.

«Κρατούν όλη την Ευρώπη όμηρο και δεν είναι κατά της πυρπόλησης του σταθμού για χάρη των ναζιστικών τους ειδώλων», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια έχει γίνει το τελευταίο σημείο ανάφλεξης στην πολύμηνη σύγκρουση, με τη Ρωσία και την Ουκρανία να αλληλοκατηγορούνται για τον βομβαρδισμό του σταθμού τις τελευταίες ημέρες.

Ο σταθμός της Ζαπορίζια βρίσκεται σε έδαφος που ελέγχεται από τη Ρωσία, αλλά επανδρώνεται από ουκρανικό προσωπικό.

Η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έκανε ό,τι μπορούσε για να διευκολύνει την επίσκεψη της IAEA στον πυρηνικό σταθμό, αλλά ότι το Κίεβο θεωρούσε «ωφέλιμο να κρατήσει μακριά την IAEA».

Η Ζαχάροβα επιτέθηκε επίσης στη διεθνή κοινότητα επειδή αρνήθηκε να επικρίνει το Κίεβο για τις επιθέσεις.

«Οι ηγέτες των Ηνωμένων Εθνών και της IAEA, ξανά και ξανά, δεν τολμούν να αναφέρουν άμεσα την πηγή της απειλής. Επιδεικνύουν την απροθυμία τους να κατηγορήσουν το Κίεβο», είπε.

Η Ουκρανία ζήτησε να δημιουργηθεί μια αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι επιθέσεις εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων συνιστούν «αυτοκτονία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Ευρώπη τρέμει από τους βομβαρδισμούς στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια – Αλληλοκατηγορούνται Ρωσία και Ουκρανία"

Μητσοτάκης: Με αλλαγές στην ΕΥΠ και αυτοκριτική απαντά στις επισυνδέσεις - Πυρά από την αντιπολίτευση

Με την φράση ότι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμου αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ», ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την στάση του για το συγκεκριμένο θέμα που κυριαρχεί στην πολιτική ζωή από το πρωί της Παρασκευής, όταν υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και ο διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων - ο πρώτος αναλαμβάνοντας την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και ο δεύτερος για «ελλιπή χειρισμό», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.  Παράλληλα, προανήγγειλε θεσμικές αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. 

O πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση, ενώ τόνισε ότι «η αλήθεια θα φανεί».

Η προαναγγελθείσα παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν έπεισε την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τον ίδιον τον Νίκο Ανδρουλάκη.  Η Κουμουνδούρου εξαπέλυσε «πυρ ομαδόν» εναντίον του πρωθυπουργού και σε γραπτή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζεται  «αλαζόνας, αμετανόητος και ψεύτης που  δεν είχε την αξιοπρέπεια να παραιτηθεί».

Οι θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ

Την επαναφορά του ελέγχου των νόμιμων παρακολουθήσεων και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την θωράκιση του πλαισίου που αφορά στη λειτουργία της ΕΥΠ.

Αυτήν την απόφαση έλαβε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρώντας στην συγκρότηση μιας ακόμη ασφαλιστικής δικλείδας, που όπως υπενθυμίζουν κυβερνητικά στελέχη, υπήρχε (ο έλεγχος και από δεύτερο εισαγγελέα Εφετών) και καταργήθηκε το 2018. Ο κ. Μητσοτάκης- σύμφωνα με τα ίδια κυβερνητικά στελέχη- είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει πλήρως και γρήγορα το τοπίο. Πυξίδα των αλλαγών που προωθούνται στο σχετικό πλαίσιο είναι δύο λέξεις: κανόνες και αποτελεσματικότητα. Στο νέο πλαίσιο δηλαδή θα υπάρχουν σαφείς και διακριτοί κανόνες αλλά και οι κανόνες αυτοί θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότητα της ΕΥΠ σε μια άκρως σύνθετη και απαιτητική παγκόσμια συγκυρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης  κατέθεσε 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πρόθυμος να συζητήσει προτάσεις που «θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».

Δείτε τη δήλωση του πρωθυπουργού:



ΣΥΡΙΖΑ: Έπεισε ότι είναι ένοχος

«Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, σε ανακοίνωσή του αναφορικά με τη σημερινή δήλωση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, καταλήγοντας πως «οι εξελίξεις τον έχουν ήδη προσπεράσει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: 

Οι 48 ώρες προθεσμία που έδωσε στον εαυτό του για να απολογηθεί δεν αποκατέστησαν δυστυχώς ούτε στοιχειωδώς τη σχέση του κ. Μητσοτάκη με την αλήθεια. Εμφανίστηκε αλαζόνας και αμετανόητος εκτός από ψεύτης. Ζήτησε ελαφρυντικά λόγω μειωμένου καταλογισμού, προσπαθώντας να πείσει ότι δεν ήξερε τι γίνεται ούτε στους πιο εθνικά ευαίσθητους τομείς του επιτελικού του κράτους.

Συγκεκριμένα:

• Πρόσθεσε στα ψέματα του κ. Οικονόμου, του κ. Γεραπετρίτη, του κ. Πιερρακάκη, των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, που επί εβδομάδες αρνούνται τις παρακολουθήσεις, το τερατώδες ψέμα, ότι δεν γνώριζε τίποτε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Την οποία εξακολουθεί να χαρακτηρίζει νόμιμη.

• Έπλεξε το εγκώμιο για τον εθνικό ρόλο της ΕΥΠ, αλλά στην προσπάθειά του να αποσείσει της δικές του ευθύνες δεν δίστασε να την εμφανίσει ως μια υπηρεσία όχι μόνο ανοργάνωτη, αλλά και εκτός ελέγχου.

• Δεν τόλμησε να προφέρει ούτε τη λέξη Predator, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό αυτό, που η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και την προμήθειά του από κρατικές υπηρεσίες.

• Αναφέρθηκε μόνο στην περίπτωση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, χωρίς όμως να εξηγήσει πώς και γιατί η ΕΥΠ αποφάσισε μια τέτοιου είδους πρωτοφανή ενέργεια. Δεν είπε, επίσης, κουβέντα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως του Θ. Κουκάκη.

• Δεν απάντησε στο ερώτημα που απασχολεί την κοινή γνώμη και έχει θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ πόσους ακόμα πολίτες, δημοσιογράφους και πολιτικούς και γιατί έχει θέσει υπό παρακολούθηση η ΕΥΠ στη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

• Εμφανίστηκε ως αναμορφωτής της ΕΥΠ, ενώ ο ίδιος έχει αρνηθεί με πείσμα όλες τις σχετικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης. Διόρισε έναν έμπιστό του ως επικεφαλής της, αλλάζοντας ακόμα και τον νόμο. Στέρησε από την ΑΔΑΕ με νυχτερινή τροπολογία το δικαίωμα να ενημερώνει τους "στόχους" παρακολουθήσεων. Οργάνωσε την επιχείρηση απόκρυψης και ψέματος για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Για να φτάσει ο μηχανισμός προπαγάνδας του Μαξίμου να εμπλέκει τρίτες χώρες στο σκάνδαλο, αλλά και να διοχετεύει άθλιες συκοφαντίες για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Για ένα πράγμα έπεισε ο κ. Μητσοτάκης με την κακοστημένη προσπάθεια της τηλεοπτικής του απολογίας. Ότι είναι ένοχος, αλλά και ότι δεν διστάζει μπροστά σε κανένα ψέμα, καμιά υποκρισία, καμιά διαστρέβλωση για να διασώσει τον εαυτό του.

Τελικώς: Δεν είχε το θάρρος να πράξει το αυτονόητο για κάθε φιλελεύθερη ευρωπαϊκή δημοκρατία. Δηλαδή να παραιτηθεί. Κι αυτό είναι ένα μεγάλο πολιτικό λάθος, που προστίθεται στο πολιτικό έγκλημα των παρακολουθήσεων.

Ας είναι βέβαιος ότι η αλήθεια δεν θα κρυφτεί κάτω από το τσιμέντο της ελεγχόμενης ενημέρωσης και τη λάσπη του προπαγανδιστικού του μηχανισμού. Το απόστημα έσπασε και η αλήθεια θα βγει στο φως, θέλει δε θέλει. Οι εξελίξεις τον έχουν ήδη προσπεράσει.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Με αλλαγές στην ΕΥΠ και αυτοκριτική απαντά στις επισυνδέσεις - Πυρά από την αντιπολίτευση"

Έφοδος σε σπίτι διοικητή Αστυνομικού Τμήματος σε νησί των Κυκλάδων

Έφοδο στο σπίτι διοικητού Αστυνομικού Τμήματος σε νησί των Κυκλάδων πραγματοποίησαν οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ. ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που έχει διαταχθεί από την εισαγγελία και την έρευνα έχει αναλάβει το εσωτερικών υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η επιχείρηση στο κοσμοπολίτικο νησί πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο λόγος της έρευνας έχει να κάνει με κάποιες κλοπές διαβατηρίων που έχουν γίνει πρόσφατα στο κοσμοπολίτικο νησί και κατέληξαν όπως φαίνεται έναντι χρηματικών ποσών σε κυκλώματα διακίνησης παράτυπων μεταναστών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος σε σπίτι διοικητή Αστυνομικού Τμήματος σε νησί των Κυκλάδων"

Γερμανία: Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση

Η γερμανική κυβέρνηση αποκλείει το ενδεχόμενο λειτουργίας του γερμανορωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετικά σχόλια του Κρεμλίνου και του πρώην καγκελάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Η Siemens Energy από την πλευρά της τόνισε ότι δεν έχει παραδώσει τουρμπίνες για τον Nord Stream 2, αλλά και ότι η τουρμπίνα που επισκεύασε για τον Nord Stream 1 δεν έχει καταστεί δυνατό έως τώρα να επιστραφεί στην Gazprom.

«Ναι, το αποκλείει», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ για λογαριασμό του καγκελάριου, όταν ερωτήθηκε αν ο Όλαφ Σολτς εξακολουθεί να αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αναθεώρησης της απόφασης περί εγκατάλειψης του Nord Stream 2. Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, σε συνέντευξή του στο Stern είχε δηλώσει ότι η λειτουργία του Nord Stream 2 θα έλυνε τα προβλήματα τροφοδοσίας της Γερμανίας και της Ευρώπης με φυσικό αέριο, ενώ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρο Πεσκόφ είχε αναφέρει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε μιλήσει σχετικά στον κ. Σρέντερ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Energy Κρίστιαν Μπρουχ, η εταιρία δεν έχει παραδώσει τουρμπίνες για τον συγκεκριμένο αγωγό, ενώ και η τουρμπίνα του Nord Stream 1 που επισκευάστηκε στον Καναδά και εστάλη στη Γερμανία προκειμένου να επιστραφεί στην Gazprom βρίσκεται ακόμη στις εγκαταστάσεις της Siemens. «Η τουρμπίνα βρίσκεται ακόμη στη Γερμανία. Οι συζητήσεις σχετικά με το εάν μπορεί να αποσταλεί, βρίσκονται σε εξέλιξη», δήλωσε ο κ. Μπρουχ.

Η ρωσική πλευρά επικαλείται το πρόβλημα με την τουρμπίνα και έχει μειώσει δραστικά τον όγκο φυσικού αερίου που διοχετεύει στον αγωγό, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει ότι για να παραλάβει το εξάρτημα θα πρέπει να αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο κ. Μπρουχ απέρριψε πάντως κάθε ενδεχόμενο νομικών συνεπειών για την εταιρία του, καθώς, όπως είπε, η Siemens Energy έχει τηρήσει απολύτως τις συμφωνίες της και μπορεί να αποδείξει ότι έχει κάνει τα πάντα προκειμένου να επισκευάσει και να παραδώσει την τουρμπίνα το συντομότερο δυνατό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία: Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν θα λειτουργήσει, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση"

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη 9/8

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τρίτη 09 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Θάσου, ΠΕ Έβρου συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης)

Περιφέρεια Αττικής

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας)

Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας, ΠΕ Ηλείας)

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΕ Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, ΠΕ Ζακύνθου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Τρίτη 9/8"

Ταϊβάν: Καταδίκασε την απόφαση της Κίνας να συνεχίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια - «Προκαλούν σκοπίμως κρίσεις»

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν καταδίκασε σήμερα την απόφαση της Κίνας να συνεχίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια, λέγοντας ότι το Πεκίνο δημιουργεί σκοπίμως κρίσεις.

Παράλληλα, κάλεσε την Κίνα να σταματήσει τις στρατιωτικές της ενέργειες και να «απομακρυνθεί από το χείλος του γκρεμού».

«Υπό το φως του στρατιωτικού εκφοβισμού που δημιουργεί η Κίνα, η Ταϊβάν δεν θα φοβηθεί ούτε θα υποχωρήσει και θα υπερασπιστεί με μεγαλύτερο σθένος την κυριαρχία της, την εθνική ασφάλειά της καθώς και τον ελεύθερο και δημοκρατικό τρόπο ζωής της», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Ο κινεζικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις να τα τερματίσει, πως συνεχίζει τα γυμνάσια που διεξάγει στα ύδατα και στους αιθέρες «γύρω από την Ταϊβάν», πάντα σε αντίποινα για την επίσκεψη που έκανε στη νήσο που διεκδικεί το Πεκίνο η τρίτη τη τάξει στην ιεραρχία του κρατικού μηχανισμού των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ταϊβάν: Καταδίκασε την απόφαση της Κίνας να συνεχίσει τα στρατιωτικά γυμνάσια - «Προκαλούν σκοπίμως κρίσεις»"

Μητσοτάκης: Δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δεν θα το επέτρεπα - Αλλαγές στην ΕΥΠ

Σε δήλωση για την υπόθεση παρακολούθησης των συνομιλιών του Νίκου Ανδρουλάκη την περίοδο της εσωκομματικής εκλογικής διαδικασίας στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προχώρησε στις 14:00 ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις παραιτήσεις Δημητριάδη και Κοντολέοντος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ελλιπή χειρισμό από την ΕΥΠ ξεκαθαρίζοντας ότι «μπορεί να ήταν σύμφωνα με το γράμμα του νόμο αλλά ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Δείτε τη δήλωση του πρωθυπουργού:



Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε το μήνυμά του λέγοντας πως «Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις».

Στην συνέχεια σημείωσε πως ενημερώθηκε πριν από λίγες ημέρες ότι «τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενόσω ήταν ακόμα Ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι «η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε πως είναι πρόθυμος να συζητήσει προτάσεις που «θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου».

Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη».

Έτσι, κατέθεσε σήμερα 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

Στη Δημοκρατία μας δεν επιτρέπεται να υπάρχουν σκιές. Γι’ αυτό και θέλω να σας μιλήσω ανοιχτά για τις πρόσφατες εξελίξεις.

Πριν από λίγες μέρες, ενημερώθηκα ότι τον Σεπτέμβριο του 2021, και ενόσω ήταν ακόμα Ευρωβουλευτής, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε προβεί σε νόμιμη επισύνδεση στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διήρκεσε τρεις μήνες και διεκόπη αυτόματα, όπως προβλεπόταν από τον νόμο, λίγες μέρες αφότου εκλέχτηκε ο κ. Ανδρουλάκης πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Παρότι όλα έγιναν νόμιμα, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης ενέργειας. Ήταν τυπικά επαρκής, όμως πολιτικά μη αποδεκτή. Δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, προκαλώντας ρωγμές στην εμπιστοσύνη των πολιτών στις Υπηρεσίες Εθνικής Ασφάλειας.

Γιατί αν και αφορούσε προβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο, ο χειρισμός της υπήρξε ελλιπής. Ακριβώς γι’ αυτό απομακρύνθηκε αμέσως ο Διοικητής της ΕΥΠ. Ενώ και ο Γενικός Γραμματέας του Γραφείου του Πρωθυπουργού ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη.

Και επειδή η λέξη ευθύνη προέρχεται από το επίθετο ευθύς, επαναλαμβάνω ευθέως: αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος. Δεν το γνώριζα και, προφανώς, δεν θα το επέτρεπα ποτέ!

Η υπόθεση ανέδειξε, ωστόσο, την έλλειψη πρόσθετων «φίλτρων» στη λειτουργία των υπηρεσιών πληροφοριών. Γιατί η παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου ασφαλώς και προυποθέτει εγγυήσεις πέραν από την κρίση ακόμη και ενός έμπειρου και ικανού δικαστικού λειτουργού.

Από την άλλη πλευρά, όμως, θέλω να είμαι επίσης σαφής: η προσφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι σημαντική. Αποτυπώνεται εμφατικά στην ετοιμότητα της Ελλάδος να αντιμετωπίσει προκλήσεις όπως αυτές στον Έβρο ή στο Αιγαίο. Στη διαρκή διπλωματική και αμυντική μας θωράκιση. Αλλά και στην καθημερινή μάχη της κοινωνίας με την τρομοκρατία και το έγκλημα.

Ένα ολίσθημα, συνεπώς, δεν μπορεί να σκιάσει ένα έργο με μετρήσιμο εθνικό όφελος. Και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να αντιληφθεί πόσο πολύτιμες είναι οι αξιόπιστες πληροφορίες στον σύνθετο κόσμο στον οποίο ζούμε.

Η υπηρεσία αυτή είναι επιφορτισμένη με την εθνική ασφάλεια και την προστασία της πατρίδας από γεωπολιτικές κινήσεις, αλλά και από ασύμμετρες και υβριδικές απειλές. Γι’ αυτό και στις περισσότερες ευρωπαϊκές Δημοκρατίες ανάλογες δομές υπάγονται στον αρχηγό της κυβέρνησης ή του κράτους, καθώς το εύρος του αντικειμένου τους ξεπερνά τα όρια του ενός Υπουργείου.

Όσο πολύτιμη όμως και αν ήταν η συνεισφορά της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας, άλλο τόσο γίνεται καθαρό ότι απαιτείται όχι μόνο η βελτίωση της επιχειρησιακής της επάρκειας, αλλά και η συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου ελέγχου και εποπτείας της.

Ο νέος Διοικητής είναι ένας από τους πιο έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες και διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συμφώνησε αμέσως στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία προφανώς και θα λειτουργήσει υπό συνθήκες που η φύση του αντικειμένου που θα ερευνήσει επιβάλλει.

Γιατί μία τέτοια υπεύθυνη διαδικασία δεν μπορεί, δεν πρέπει να μετατραπεί σε κατασκοπευτικό σήριαλ προς κομματική κατανάλωση. Ούτε, πολύ περισσότερο, να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης της εθνικής συμβολής της ΕΥΠ και υπονόμευσης πτυχών της εθνικής ασφάλειας.

Πρέπει η αλήθεια να αναδειχθεί στις διαστάσεις που πραγματικά έχει. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις διαχρονικές παθογένειες της υπηρεσίας πληροφοριών.

Προσωπικά θα είμαι ανοιχτός σε κάθε δημιουργική ιδέα που ενσωματώνει βέλτιστες πρακτικές από το εξωτερικό και θα ενισχύει τους μηχανισμούς λογοδοσίας μιας τόσο κρίσιμης υπηρεσίας για την ασφάλεια της χώρας.

Πρόθυμα, λοιπόν, θα συζητήσω προτάσεις που θα ενισχύουν τη διαφάνεια στη δράση των μυστικών μας υπηρεσιών χωρίς, προφανώς, να εμποδίζουν την αποστολή τους. Ξεκινώντας, σίγουρα, από τις αυστηρότερες δικλίδες σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει αμέσως με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Έτσι, καταθέτω σήμερα 4 πεδία αλλαγών που θα προτείνει η κυβέρνηση:

1ον. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

2ον. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.

3ον. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.

4ον. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

Θα είμαι ειλικρινής μαζί σας. Υπάρχουν πολλοί εχθροί της πατρίδας που καραδοκούν και θα ήθελαν μία αδύναμη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Και αν κάποιες σκοτεινές δυνάμεις εκτός Ελλάδας απεργάζονται οποιοδήποτε σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας, να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι και ισχυρή και θεσμικά θωρακισμένη.

Ζούμε σε έναν επικίνδυνο κόσμο. Είμαστε όμως μια Δημοκρατική πολιτεία. Και έχουμε ιερή υποχρέωση να ισορροπούμε ανάμεσα στην ασφάλεια του τόπου και των πολιτών και στην προστασία των θεμελιωδών αρχών που προστατεύουν την ιδιωτική σφαίρα και το απόρρητο των επικοινωνιών.

Εδώ και τρία χρόνια, άλλωστε, έχουμε αποδείξει ότι διδασκόμαστε από τις αστοχίες μας για να γινόμαστε καλύτεροι. Εγώ, προσωπικά, δεν κρύφτηκα ποτέ μπροστά σε δυσκολίες ή ευθύνες. Σε μία συχνά μοναχική αλλά σταθερή μάχη αυτοκριτικής και προσπάθειας διαρκούς βελτίωσης.

Χάνοντας, ίσως, προς στιγμήν κάποιες μάχες με χρόνιες παθογένειες. Κερδίζοντας, όμως, τον πόλεμο των μεγάλων στοιχημάτων. Και κυρίως, χωρίς να χάνω ποτέ μα ποτέ τον στόχο μιας ισχυρής, Δημοκρατικής, ευρωπαϊκής και εθνικά αυτοδύναμης Ελλάδας.

Σε αυτόν τον δρόμο θα συνεχίσω να πορεύομαι, ωστε να χτίσουμε όλοι μαζί ακόμη πιο στέρεους και ανθεκτικούς στο χρόνο Δημοκρατικούς θεσμούς.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Δεν γνώριζα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη, δεν θα το επέτρεπα - Αλλαγές στην ΕΥΠ"

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί κανονικά, λέει τοπικός αξιωματούχος

Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, που επλήγη από βομβαρδισμούς το σαββατοκύριακο, λειτουργεί κανονικά, δήλωσε ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της τοπικής διοίκησης, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax.

"Έχουμε πληροφορίες από τον στρατό και τους εκπροσώπους της ρωσικής Rosatom, που βρίσκονται εδώ, παρακολουθώντας απλά την κατάσταση. Έχουμε πληροφορίες από αυτούς ότι όλα λειτουργούν κανονικά", δήλωσε ο Γεβγκένιφ Μπαλίτσκι, επικεφαλής της διοίκησης στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Ο Μπαλίτσκι δήλωσε ότι η μονάδα, ο μεγαλύτερος σταθμός πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών αρχών. Το Κίεβο και η Μόσχα εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες για τον βομβαρδισμό του σταθμού το σαββατοκύριακο.

ΑΜΠΕ/capital

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί κανονικά, λέει τοπικός αξιωματούχος"

Φωτιά στη Βάλια Κάλντα: Έσβησε μετά από 16 μέρες η πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό

Δεκαέξι μέρες μετά οι πυροσβέστες κατάφεραν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά που είχε ξεσπάσει στην Κοζάνη και συγκεκριμένα στην Βάλια Κάλντα.

Η φωτιά στη Βάλια Κάλντα σιγόκαιγε επί μέρες στην περιοχή ανάμεσα στην Βωβούσα Ιωαννίνων και το Περιβόλι Γρεβενών, προς την πλευρά που γειτνιάζει με το Αρκουδόρεμα.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Γρεβενών Αντώνη Καλαϊδόπουλο «η φωτιά έχει σβήσει», ενώ στο σημείο παραμένει πενταμελής ομάδα πεζοπόρου τμήματος πυροσβεστών, έως ότου δοθεί το σήμα της πλήρους κατάσβεσης. Ο ίδιος ανέφερε ότι χθες υπήρξαν έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή του εθνικού δρυμού, γεγονός που διευκολύνει το έργο της πλήρους κατάσβεσης.

Υπενθυμίζεται ότι η φωτιά ήταν έρπουσα, σε εδάφη που παρουσίαζαν κλίση πάνω από 45%, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η προσέγγιση των πεζοπόρων τμημάτων της πυροσβεστικής. Έκαψε χαμηλή βλάστηση και τα ξερόκλαδα, ενώ τα ρόμπολα και η μαύρη πεύκη που αποτελούν τον βασικό κορμό του δάσους δεν αντιμετώπισαν κάποιο κίνδυνο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στη Βάλια Κάλντα: Έσβησε μετά από 16 μέρες η πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό"

Κομοτηνή: Είχαν πυροβολήσει και πριν από έξι μήνες τον 41χρονο που δέχθηκε 12 σφαίρες

Στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο Κομοτηνής νοσηλεύεται, βαριά τραυματισμένος, άνδρας 41 ετών, ο οποίος δέχτηκε πάνω από δέκα πυροβολισμούς από άγνωστο ή άγνωστους δράστες, χθες το βράδυ, στην Κομοτηνή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο 41χρονος που κινούνταν με το όχημά του στο κέντρο της πόλης σταμάτησε για άγνωστο λόγο και στη συνέχεια δέχθηκε πολλούς πυροβολισμούς, με έξι τουλάχιστον σφαίρες να τον βρίσκουν σε διάφορα σημεία του σώματός του.

Ο άντρας φέρεται να έχει καταγωγή από τη Γεωργία και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές είχε δεχθεί επίθεση με όπλο και πριν από έξι μήνες και είχε πάλι τραυματιστεί. Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του δράστη ή των δραστών της δολοφονικής επίθεσης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κομοτηνή: Είχαν πυροβολήσει και πριν από έξι μήνες τον 41χρονο που δέχθηκε 12 σφαίρες"

Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων – Προκαλούν Ελλάδα και Κύπρος

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέρθηκε εκ νέου στην Ελλάδα κατα την έναρξη του Συνεδρίου Διπλωματίας.

Συνεχίζουμε να ακολουθούμε την πολιτική μας στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς συμβιβασμούς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την αρχή της ισότητας. Στο Αιγαίο θέλουμε τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται ολιστικά και να επιλυθούν συνολικά, μόνιμα και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει την πολιτικη βούληση να λύσει τα προβλήματα, δεν εγκαταλείπει τις συνήθειές της” τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Άγκυρα έχει ενημερώσει τον ΟΗΕ ότι νησιά που είναι πολύ κοντά στις ακτές της εξοπλίζονται συνεχώς. “Εξηγούμε στους συνομιλητές μας, ιδιαίτερα στον ΟΗΕ, ότι τα νησιά που βρίσκονται κοντά στις ακτές μας, τα οποία σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες πρέπει να είναι σε μη στρατιωτικό καθεστώς, είναι οπλισμένα. Θα συνεχίσουμε να ασχολούμαστε με αυτό το ζήτημα, το οποίο είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας μας” είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, κατά την ομιλία του, δήλωσε ότι οι «Έλληνες και Ελληνοκύπριοι επιχείρησαν να στείλουν εννέα φορές πλοία στην υφαλοκρηπίδα μας αλλά τους αποτρέψαμε».

Όσον αφορά στο Κυπριακό επανέλαβε ότι αν είναι να γίνουν διαπραγματεύσεις θα πρέπει να γίνουν μεταξύ δύο κρατών και αν υπάρξει κάποιος συμβιβασμός μεταξύ των δυο κρατών, τότε θα λυθούν τα μισά προβλήματα της Ανατολικής Μεσόγειου.

Για  την προαναγγελθείσα έξοδο του Τουρκικού γεωτρητικού σκάφους «Abdulhamit Han» στην Ανατολική Μεσόγειο  τόνισε ότι αύριο θα πλεύσει στην ανοικτή θάλασσα.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πρόκληση Τσαβούσογλου: Στην Ελλάδα δεν υπάρχει πολιτική βούληση για επίλυση των προβλημάτων – Προκαλούν Ελλάδα και Κύπρος"

Κίνα: Η Ταϊβάν είναι έδαφος μας, δεν παραβιάζουμε τίποτα

Η Κίνα ξεκαθαρίζει πως η Ταϊβάν είναι μέρος της χώρας, και πως δεν παραβιάζει τίποτα κάνοντας στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο νησί.

Όπως αναφέρει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, η Ταϊβάν είναι τμήμα της Κίνας και οι ασκήσεις γίνονται με ανοικτό, διαφανή και επαγγελματικό τρόπο.

«Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν επίσης εκδώσει εγκαίρως σχετικές ανακοινώσεις, ευθυγραμμιζόμενες τόσο με το εσωτερικό όσο και με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο Ουάνγκ Ουενμπίν, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο Ουάνγκ ερωτήθηκε αν η συνέχιση των στρατιωτικών γυμνασίων από την Κίνα είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και αν θα εκδοθεί νέα προειδοποίηση για τα πολιτικά πλοία και αεροσκάφη.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα νέες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, νησί που το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του, έπειτα από προηγούμενα γυμνάσια που είχαν πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη της αμερικανίδας προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κίνα: Η Ταϊβάν είναι έδαφος μας, δεν παραβιάζουμε τίποτα"

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων από Covid-19

Αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των θανάτων στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, προανήγγειλε μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ως προς την πανδημία, ο κ. Πλεύρης σημείωσε πως βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. «Αυτό το κύμα είχε την ιδιαιτερότητα ότι αφορούσε σε νοσηλείες σε απλές κλίνες και όχι σε ΜΕΘ, και γι αυτό δεν υπήρχε πίεση στο σύστημα υγεία ως προς τον σκληρό δείκτη των διασωληνώσεων».

Για το μεγάλο αριθμό θανάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός επεσήμανε: «Η χώρα μας ακολουθεί το εξής μοντέλο καταγραφής, βάσει του ΠΟΥ: Όταν κάποιος έχει νοσήσει από COVID, ακόμη και όταν η αιτία θανάτου δεν είναι ο κορονοϊός και απλώς έχει βγει θετικός, τότε καταγράφεται ως θάνατος από COVID. Από δω και στο εξής, στους θανάτους που θα δηλώνουμε, θα αναφέρουμε πόσοι από αυτούς είναι με αιτία τον COVID και πόσοι είναι με άλλη αιτία, αλλά τα άτομα είχαν COVID. Συνεπώς δεν είχαμε αύξηση θανάτων, απλά το ποσοστό των θανάτων από τον Μάιο και μετά συνδυάζονται με περιστατικά ήταν με οποιαδήποτε αιτία και είχαν και COVID. Αυτά όλα τα στοιχεία θα αναλυθούν και θα συνεχίσουμε να λέμε επακριβώς του θανάτους, όμως και απόδειξη αυτού που λέμε, είναι πως δεν υπήρχε αύξηση στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας».

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

«Σύμφωνα με την απόφαση τη στιγμή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα παραμείνουν σε αναστολή μέχρι 31/12. Τότε θα επανεξεταστεί το μέτρο. Δεν είναι στις προθέσεις μας να επανεξετάσουμε νωρίτερα το μέτρο. Δηλαδή η επανεξέταση του μέτρου θα γίνει όπως έχει προβλεφθεί αρχικά στις 31/12 με τα δεδομένα τότε θα αποφασιστεί αν θα συνεχίσει η αναστολή ή αν θα αρθεί αλλά μέχρι τότε δεν πρόκειται να υπάρξει επανεξέταση του μέτρου».

Για τα εμβόλια

«Αυτή τη στιγμή τα εμβόλια που έχουμε με τις κλινικές έρευνες οι οποίες έχουν γίνει προστατεύουν από τη βαριά νόσηση, όχι από τη μόλυνση, από τη βαριά νόσηση και για αυτό ακριβώς υπάρχει σύσταση στους άνω των 60 και τις ευάλωτες ομάδες επειδή το μείζον σε αυτές τις κατηγορίες είναι να μην νοσήσουν βαριά, να εμβολιαστούν τώρα.

Οι εταιρίες και η Pfizer και η Moderna έχουν ολοκληρώσει σε δύο φάσεις τις διαδικασίες τους. Η πρώτη φάση έχει να κάνει με το εμβόλιο που θα καλύπτει πια όχι μόνο από τη βαριά νόσηση αλλά και από τη μόλυνση τη μετάλλαξη Όμικρον. Αυτά αναμένεται εντός του Αυγούστου να κατατεθούν για έγκριση. Και παράλληλα τρέχουν και τις διαδικασίες για τα ακόμα πιο επικαιροποιημένα που θα περιλαμβάνουν και τις μεταλλάξεις, τις υπομεταλλάξεις 4 και 5, αυτές που είναι κυρίαρχες τώρα τα οποία αναμένονται να είναι προς το τέλος του χρόνου.

Άρα περιμένουμε επικαιροποίηση εμβολίων σε δύο φάσεις, η πρώτη φάση θα είναι η ευρύτερη κάλυψη της όμικρον και η δεύτερη πιο στοχευμένη, φιλοδοξούμε γιατί όπως ξέρετε οι εγκριτικές διαδικασίες δεν εξαρτώνται από κάποια πολιτική απόφαση, είναι αναλόγως εάν επιστημονικά τα εμβόλια καλύπτουν αυτές τις διαδικασίες, οπότε περιμένουμε τον επόμενο βήμα, Σεπτέμβριο, να έχουμε εξέλιξη.

Τη διάρκειά τους δεν την ξέρουμε δηλαδή κατά πόσο θα χρειάζεται αν θα είναι μονοδοσικό όπως είναι το κοινό γρίπης ή θα είναι επαναληπτικό, αυτό δεν το ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι οι εταιρείες δουλεύουν προς την κατεύθυνση να μην καλύπτει μόνο από τη νόσηση, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή, γιατί τα εμβόλια καλύπτουν πρωτίστως στο να μη νοσήσει κάποιος βαριά, αλλά να καλύπτουν και να πιάνουν σε μεγάλο βαθμό τις μεταλλάξεις και για την απλή μόλυνση. Αυτή τη στιγμή το πιάνουν σε πολύ μικρότερο βαθμό, γιατί τα εμβόλια τα οποία υπήρχαν ήταν στοχευμένα στις αρχικές μεταλλάξεις του κορονοϊού.

Ο σχεδιασμός μας είναι κι όχι μόνο του δικού μας Υπουργείου Υγείας, όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι στην πραγματικότητα έχουν μεταφέρει παραγγελίες που θα γινόταν μέσα στο καλοκαίρι από το Σεπτέμβριο και μετά, γιατί τότε αναμένεται ότι προοδευτικά θα έρχονται και τα πιο επικαιροποιημένα εμβόλια.

Το σημαντικό που κρατάμε είναι ότι αυτοί οι οποίοι κινδυνεύουν, οι άνω των 60 και οι ευάλωτοι, πρέπει να εμβολιαστούν τώρα γιατί πρέπει να προστατευτούν από τη βαριά νόσηση και από κει και πέρα δεν υπάρχει σύσταση για τον ευρύτερο πληθυσμό. Αυτή η σύσταση, αν υπάρξει, θα είναι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα που θα αξιολογηθούν το Σεπτέμβριο.

Γενικότερα και αν χρειάζεται εμβολιασμός πια πιο στοχευμένος ή σε ευρύτερο πληθυσμό. Αυτό είναι ένα επιστημονικό θέμα, που θα τοποθετηθούν ο ECDC και τα όργανα τα αρμόδια των κρατών-μελών. Αυτή τη στιγμή ήδη ο κόσμος και έχει εμβολιαστεί και υπάρχει και μία φυσική ανοσία που έχει δημιουργηθεί, λόγω του ότι αρκετός κόσμος έχει μολυνθεί. Άρα το τι συστάσεις θα υπάρξουν για τα εμβόλια θα είναι ένα καθαρά επιστημονικό θέμα. Κρατάμε ότι αυτή τη στιγμή οι άνω των 60 και όσοι έχουν πρόβλημα σε συνεννόηση με την επιδημιολογική τους κατάσταση πρέπει να εμβολιαστούν. Και από εκεί και πέρα περιμένουμε τις τοποθετήσεις των ειδικών οργάνων για να δούμε κατά πόσο αυτός ο εμβολιασμός θα επεκταθεί και αν θα έχουμε και τα επικαιροποιημένα εμβόλια που φιλοδοξούμε στο χρονοδιάγραμμα που σας είπα να το έχουμε για να δούμε αν χρειάζεται μια ευρύτερη κάλυψη του πληθυσμού».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των θανάτων από Covid-19"

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο – Αύξηση 178,9% στο φυσικό αέριο

Σημαντική αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) διαμορφώθηκε στο 11,6% από 12,1% που ήταν τον Ιούνιο. Η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σημειώθηκε 178,9% στο φυσικό αέριο, ακολούθησε το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1% και ο ηλεκτρισμός με 55,8%.  Η Eurostat είχε υπολογίσει πριν από λίγες ημέρες τον πληθωρισμό στην Ελλάδα στο 11,5%.

  • Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο 2022, σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022, παρουσίασε μείωση 1,8% έναντι μείωσης 1,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
  • Τον περασμένο Μάϊο ο τιμάριθμος ήταν στο 11,3%. Η πρώτη μεγάλη «έκρηξη» σημειώθηκε τον Ιανουάριο με «επίδοση» 6,3%. Αναρριχήθηκε στο 7,2% τον Φεβρουάριο, στο 8,9% τον Μάρτιο και στο 10,2% τον Απρίλιο.

Από τη σύγκριση των δεικτών Ιουλίου 2022 με Ιούλιο 2021 οι κυριότερες αυξήσεις τιμών καταγράφονται στα εξής προϊόντα και υπηρεσίες:

Ψωμί και δημητριακά 16,70%, κρέατα (γενικά) 16,70%, ψάρια (γενικά) 3,60%, γαλακτοκομικά και αυγά 16,40%, έλαια και λίπη 27,30%, λαχανικά (γενικά) 13,40%, ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά 5%, λοιπά τρόφιμα 9,30%, καφές-κακάο-τσάι 11,40%, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων 3,50%, φρούτα νωπά -0,9% αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα) 3,30%, ένδυση και υπόδηση 3,40%, ενοίκια κατοικιών 0,90%, ηλεκτρισμός 55,82%, φυσικό αέριο 178,90%, πετρέλαιο θέρμανσης 65,11%, στέρεα καύσιμα 9%, έπιπλα και διακοσμητικά είδη 7,20%, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης 0,10%, οικιακές συσκευές και επισκευές 5,30%, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης 7,20%, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού 11%, οικιακές υπηρεσίες 4,80%, ιατρικά προϊόντα 3,70%, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες 1,70%, φαρμακευτικά προϊόντα-0,5%, νοσοκομειακή περίθαλψη 0,50%, αυτοκίνητα καινούργια 12,40%, αυτοκίνητα μεταχειρισμένα 15,90% ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου 5,30%, καύσιμα και λιπαντικά 33,01%, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς 2,10%, μεταφορά επιβατών με ταξί 32,90%, μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 62,30%, μεταφορά επιβατών με πλοίο 25,40%, τηλεφωνικός εξοπλισμός κινητών τηλεφώνων-11,2%, τηλεφωνικές υπηρεσίες-1,9%, διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού 4,70%, μικρά είδη αναψυχής –άνθη –κατοικίδια ζώα 1,90%, κινηματογράφοι-θέατρα 13,90%, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης 7,70%, πακέτο διακοπών 11,40%, οπτικοακουστικός εξοπλισμός-υπολογιστές-επισκευές-4,7%, δευτεροβάθμια εκπαίδευση 1,40%, εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία 4,60%, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία 20%, άλλα είδη ατομικής φροντίδας 5,60%. ΟμάδεςΣε επίπεδο ομάδων αγαθών και υπηρεσιών, σε ετήσια βάση, καταγράφηκαν οι εξής μεταβολές:

-13% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά),ψάρια(γενικά),γαλακτοκομικά και αυγά, έλαια και λίπη, λαχανικά (γενικά),ζάχαρη-σοκολάτες-γλυκά-παγωτά, λοιπά τρόφιμα, καφέ-κακάο-τσάι, μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμούς φρούτων. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα νωπά φρούτα.

-1,5% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα).

-3,4% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

-30,9% στην ομάδα Στέγαση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, στερεά καύσιμα.

-8,2%στηνομάδαΔιαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, οικιακές συσκευές και επισκευές, υαλικά-επιτραπέζια σκεύη και σκεύη οικιακής χρήσης, είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες.

-0,7% στην ομάδα Υγεία, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: ιατρικά προϊόντα, ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες, νοσοκομειακή περίθαλψη. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών στα φαρμακευτικά προϊόντα.

-20,6% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: καινούργια αυτοκίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και αξεσουάρ αυτοκινήτου, καύσιμα και λιπαντικά, συντήρηση και επισκευή εξοπλισμού προσωπικής μεταφοράς, μεταφορά επιβατών με ταξί, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με πλοίο.

-2% στην ομάδα Αναψυχή-Πολιτιστικές δραστηριότητες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: διαρκή αγαθά αναψυχής και πολιτισμού, μικρά είδη αναψυχής-άνθη-κατοικίδια ζώα, κινηματογράφους-θέατρα, γραφική ύλη και υλικά σχεδίασης, πακέτο διακοπών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε: οπτικοακουστικό εξοπλισμό-υπολογιστές-επισκευές.

-0,9% στην ομάδα Εκπαίδευση, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

-6,4% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία, ξενοδοχεία-μοτέλ-πανδοχεία.

-2,5% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

Μείωση 2,1% σημειώθηκε στην  ομάδα Επικοινωνίες,  λόγω  μείωσης  κυρίως  των  τιμών σε: τηλεφωνικό  εξοπλισμό  κινητών  τηλεφώνων, τηλεφωνικές υπηρεσίες.

Από μήνα σε μήνα (από τον Ιούνιο στον Ιούλιο) η μεγαλύτερη αύξηση τιμών παρατηρήθηκε στο φυσικό αέριο (37,1%), ενώ μεγάλη μείωση (17,50%)  σημειώθηκε στις τιμές των νωπών φρούτων.

Όσον αφορά στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή η ΕΛΣΤΑΤ τον αναθεώρησε στο 11,3% από 11,5% που είχε ανακοινωθεί στις 29 Ιουλίου από τη Eurostat.  

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% ο πληθωρισμός για τον Ιούλιο – Αύξηση 178,9% στο φυσικό αέριο"

ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα αντιψυχωτικού φαρμάκου

Στην ανάκληση παρτίδας του αντιψυχωτικού φαρμάκου της εταιρείας GENEPHARM, προχωράει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΦ, ανακαλείται η παρτίδα αριθμού 210351 (ημ/νια λήξης 03/2024) του φαρμακευτικού προϊόντος ZYLANZA OR.DISP.TA 20MG/TAB NJ.SOL 20MG/ML, καθώς μετά από τη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου, τα αποτελέσματα δεν συμφωνούν με τις προδιαγραφές ως προς τους ελέγχους «Ομοιομορφία Μονάδων Δόσης/ Ομοιομορφίας Περιεχομένου και Μέσου Βάρους δισκίου».

Όπως αναφέρει ο οργανισμός η παρούσα απόφαση εκδίδεται με σκοπό την ενίσχυση της εθελοντικής ανάκλησης της εταιρείας GENEPHARM AE.

Η εταιρεία GENEPHARM AE, ως Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας, οφείλει να υλοποιήσει την ανάκληση σε εύλογο χρονικό διάστημα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΦ: Ανακαλείται παρτίδα αντιψυχωτικού φαρμάκου"

Περιστέρι: Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο ζήτησε και πήρε ο κατηγορούμενος

Προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί αύριο (09.08.2022) ζήτησε και πήρε, ο νεαρός άνδρας, πακιστανικής καταγωγής, οποίος φέρεται να ομολόγησε την δολοφονία της 17χρονης φίλης του, Νικολέτας στο Περιστέρι πριν από μία εβδομάδα, η οποία είναι το νεότερο θύμα γυναικοκτονίας στην Ελλάδα.

Ο νεαρός κατηγορούμενος για τη δολοφονία της 17χρονης στο Περιστέρι μεταφέρθηκε και σήμερα στα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Δια μέσου του συνηγόρου του ωστόσο ζήτησε και έλαβε νέα προθεσμία προκειμένου να ενημερωθεί επί της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του και να προετοιμάσει την υπερασπιστική γραμμή και να απαντήσει στο γιατί στέρησε με τόσο βίαιο τρόπο τη ζωή της νεαρής συντρόφου.

Στο μεταξύ, ενώπιον της 25ης τακτικής ανακρίτριας προσήλθε και δήλωσε παράσταση υποστήριξης της κατηγορίας ο δικηγόρος του πατέρα της 17χρονης Νικολέτας, Ανδρέας Θεοδώροπουλος, ο οποίος ανέφερε σε δηλώσεις του ότι αυτό που βασανίζει τους γονείς του θύματος είναι ένα μεγάλο γιατί.

«Ήθελαν να έρθουν να δουν τον δολοφόνο»

Σε δηλώσεις του μετά τη νέα προθεσμία που πήρε ο νεαρός Πακιστανός, ο δικηγόρος του πατέρα της 17χρονης, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, δήλωσε: «Δηλώσαμε παράσταση πολιτικής αγωγής προς υπεράσπιση της κατηγορίας εναντίον του ανθρωπόμορφου τέρατος που στέρησε τη ζωή της Νικολέτας, της 17χρονης που δεν πρόλαβε να ζήσει τη ζωή της. Ο αντίδικος, που είναι αυτεπάγγελτος δικηγόρος ζήτησε να λάβει προθεσμία εκτός της πρώτης, η οποία ελήφθη πριν δυο ημέρες, για την αυριανή μέρα προκειμένου να απολογηθεί ο πελάτης του.

Δικονομικά έχει το δικαίωμα να το κάνει, η ίδια η διαδικασία θα παραμείνει και πιστεύω ότι αύριο η δικαιοσύνη μετά την απολογία του θα δείξει ότι η ποινή είναι πρώτων η προσωρινή κράτηση και έπειτα στο δικαστήριο η ισόβια για αυτόν τον άνθρωπο που αφαίρεσε ζωή. Το κλίμα στην οικογένεια της άτυχης Νικολέτας είναι πολύ βαρύ, είναι ένας τεράστιος πόνος και από την πλευρά του πατέρα και της μητέρας.

Η σύλληψη του είναι μια σταγόνα παρηγοριάς γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Ήθελαν να έρθουν και να συναντήσουν τον δολοφόνο της κόρης τους δεν ήταν όμως εφικτό. Η οργή του πατέρα είναι τεράστια και θα ήθελε να τον συναντήσει και είχε αυτή την πρόθεση, όπως και της μητέρας. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν άλλα τρία παιδιά και πρέπει να σταθούν στα πόδια τους για να μπορέσουν να τα μεγαλώσουν. Ο θυμός τους, η τεράστια οργή τους γι’ αυτό τον άνθρωπο και ένα μεγάλο γιατί συνοδεύει τις σκέψεις τους καθημερινά».

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιστέρι: Προθεσμία για να απολογηθεί αύριο ζήτησε και πήρε ο κατηγορούμενος"

Θρίλερ με δύο αγνοούμενους κολυμβητές στα Λεγραινά

Μεγάλη επιχείρηση από το Λιμενικό έχει στηθεί για τον εντοπισμό και τη διάσωση δύο κολυμβητών στα Λεγραινά.

Πρόκειται για έναν 46χρονο άνδρα και μια 62χρονη γυναίκα που πήγαν για κολύμπι στην παράλια ΚΑΠΕ και αγνοούνται από τα ξημερώματα.

Στην περιοχή βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενά τους και το ΙΧ αυτοκίνητό τους.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό τους, που πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, συμμετέχουν ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ένα πλωτό του ΛΣ και δύο περιπολικά οχήματα από ξηράς.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4 με 5 μποφόρ.

Το μήνυμα του Λιμενικού:

«Υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ έρευνες από 1 E/Π Π.N., 1 ΠΛ και 2 περιπολικά οχήματα Λ.Σ προς εντοπισμό δύο αγνοούμενων ημεδαπών κολυμβητών στη θαλάσσια περιοχή Λεγραινών Σουνίου.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θρίλερ με δύο αγνοούμενους κολυμβητές στα Λεγραινά"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news