facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Στάση εργασίας την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου

Από τις 12 το μεσημέρι έως λήξη του ωραρίου, θα διαρκέσει η στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, με στόχο τη διευκόλυνση της συμμετοχής στην πανελλαδική ημέρα δράσης για την Υγεία. Της απόφασης προηγήθηκε στις 18/1 σύσκεψη της ΑΔΕΔΥ με τις Ομοσπονδίες του χώρου της Υγείας (ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕ/ΠΦΥ, ΠΟΣΕΥΠ/ΠΦΥ).

Στην απόφαση αναφέρεται πως: «Για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει Στάση Εργασίας σε όλο το Δημόσιο, στο Λεκανοπέδιο, την Τρίτη, 1 του Φλεβάρη του 2022, από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου.

Ταυτόχρονα κηρύσσει, για την Περιφέρεια, διευκολυντική Στάση Εργασίας από τις 12:00 έως τη λήξη του ωραρίου για να συμμετέχουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στις κινητοποιήσεις που θα οργανωθούν, στις πόλεις τους από τα Νομαρχιακά Τμήματα της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Στην Αθήνα η συγκέντρωση θα γίνει στις 13:00, στο Υπουργείο Υγείας και θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Α.Δ.Ε.Δ.Υ.: Στάση εργασίας την Τρίτη 1η Φεβρουαρίου"

Σωφρονιστικός υπάλληλος διακινούσε ναρκωτικά στις φυλακές - Τέσσερις συλλήψεις

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση και τους υπαλλήλους του Καταστήματος Κράτησης, εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικές ουσίες (ακατέργαστη κάνναβη και κοκαΐνη) μέσα στις φυλακές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν χθες (28-1-2022), στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας και κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης, τέσσερα (4) μέλη της οργάνωσης, δύο (2) αλλοδαποί έγκλειστοι στο εν λόγω Κατάστημα Κράτησης και δύο (2) ημεδαποί, ένας εκ των οποίων σωφρονιστικός υπάλληλος.

Νωρίτερα ο σωφρονιστικός υπάλληλος, ενεργώντας και για λογαριασμό των υπολοίπων μελών, είχε εισαγάγει στις Δικαστικές Φυλακές δύο (2) αυτοσχέδιες συσκευασίες, σε σχήμα σόλας-πάτου παπουτσιού, με ακατέργαστη κάνναβη βάρους -70- γραμμαρίων, και τις είχε αποκρύψει εντός τουαλέτας, με σκοπό την παράδοσή τους σε αλλοδαπό έγκλειστο και την περαιτέρω διακίνηση εντός του Καταστήματος.

Η ανωτέρω πράξη δεν ολοκληρώθηκε, λόγω της ανεύρεσης των ναρκωτικών από τους Σωφρονιστικούς Υπαλλήλους.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών και για παράβαση του Σωφρονιστικού Κώδικά. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται άλλοι δύο (2) αλλοδαποί μέλη της οργάνωσης.

Όσον αφορά τον τρόπο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, τα έγκλειστα μέλη κατόπιν συνεννόησης με τους ημεδαπούς κατηγορούμενους, αναζητούσαν προμηθευτές ποσοτήτων ναρκωτικών (κυρίως ακατέργαστης κάνναβης), τις οποίες στη συνέχεια παραλάμβαναν οι δύο ημεδαποί κατηγορούμενοι και τις συσκεύαζαν σε μορφή πάτων παπουτσιών.

Έπειτα, ο σωφρονιστικός υπάλληλος, εκμεταλλευόμενος την ιδιότητα του, μετέφερε τις ναρκωτικές ουσίες εντός των Φυλακών και τις εναπόθετε σε προσιτά σημεία, στα οποία είχαν πρόσβαση τα έγκλειστοι μέλη της εγκληματικής οργάνωσης. Μόλις οι έγκλειστοι παραλάμβαναν με τη σειρά τους τις ποσότητες, προέβαιναν σε περαιτέρω διακίνηση στους συγκρατούμενους τους.

Η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν πέραν του διμήνου με μεθοδικότητα και διαρκή δράση και τα μέλη της είχαν διακριτούς ρόλους ως εξής:

ο σωφρονιστικός υπάλληλος ήταν ο διευθύνων και οργανωτής της εισαγωγής και μεταφοράς των ναρκωτικών εντός των Φυλακών,
ο έτερος ημεδαπός ήταν επιφορτισμένος με την παραλαβή, αποθήκευση και φύλαξη των ναρκωτικών ουσιών και
οι έγκλειστοι αλλοδαποί είχαν αναλάβει την εύρεση προμηθευτών ναρκωτικών ουσιών, καθώς και την αναζήτηση υποψήφιων «πελατών» για περαιτέρω διακίνηση εντός των Φυλακών.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν εντός του Καταστήματος και σε οικία των ημεδαπών κατηγορουμένων βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

-480- γραμμ. ακατέργαστης κάνναβης διαμοιρασμένα σε νάιλον συσκευασίες περιτυλιγμένες με κολλητική ταινία,
-4,3- γραμμ. κοκαΐνης,
το χρηματικό ποσό των -700- ευρώ,
-4- συσκευές κινητής τηλεφωνίας και
πλήθος νάιλον συσκευασιών
κολλητική ταινία

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, από τη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής παρασχέθηκαν πληροφορίες για την δράση του υπαλλήλου.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών.

28012022gada001

28012022gada002

28012022gada002

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σωφρονιστικός υπάλληλος διακινούσε ναρκωτικά στις φυλακές - Τέσσερις συλλήψεις"

Ποιοι δήμοι αποζημιώνουν τις ζημιές από πτώσεις δέντρων σε ΙΧ – Αναλυτικά η διαδικασία (video)

Η κακοκαιρία Ελπίδα ευθύνεται για μεγάλες καταστροφές. Δεκάδες δέντρα έσπασαν και έπεσαν σε αυτοκίνητα, προκαλώντας σημαντικές υλικές ζημίες. Ήδη ορισμένοι δήμοι στην Αττική ανακοινώνουν ότι θα αποζημιώνουν τους κατόχους οχημάτων στις περιοχές ευθύνης τους. Πρώτος ο δήμος Αθηναίων ανακοίνωσες την πρωτοβουλία αυτή και ακολούθησαν οι δήμοι Γλυφάδας και Ν. Σμύρνης.

Τι ισχύει για τον Δήμο Αθηναίων

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης έδωσε εντολή στις αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες «να αντιμετωπίζουν κατά προτεραιότητα», τις σχετικές αιτήσεις αποζημίωσης που θα καταθέσουν δημότες.

Προϋπόθεση για την υποβολή των αιτήσεων είναι τα οχήματα να βρίσκονταν σταθμευμένα είτε σε κοινόχρηστο χώρο, είτε σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας του δήμου. Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ο Χρήστος Τεντόμας, αντιδήμαρχος Πρασίνου και Κλιματικής Αλλαγή και περιέγραψε την όλη διαδικασία.

 

Η υποβολή ηλεκτρεκτρονικών αιτήσεων γίνεται στην αρμόδια Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, στο email d.pras.ast.panidas@athens.gr. Τέλος, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Πρωτοκόλλου του Δήμου Αθηναίων (Λιοσίων 22 – 2ος όροφος).

Πενταψήφιος αριθμός για τις αιτήσεις στην Γλυφάδα

Τους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από πτώσεις δέντρων κατά τη διάρκεια του χιονιά που έπληξε την Αττική, θα αποζημιώσει ο Δήμος Γλυφάδας. Όπως ανακοινώθηκε, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον πενταψήφιο αριθμό του δήμου 15464, προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά με την υποβολή της αίτησης και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Οι δύο προϋποθέσεις που τέθηκαν από τη δημοτική Αρχή για την έγκριση της αποζημίωσης, είναι το αυτοκίνητο κατά τον χρόνο πτώσης του δέντρου, να βρισκόταν σταθμευμένο ή κινούμενο σε δημοτικό οδικό δίκτυο και να μην μπορεί ο κάτοχός του να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική του εταιρεία.

Ποιές οι προϋποθέσεις για αποζημίωση που θέτει ο δήμος Βριλλησίων

Αποζημιώσεις θα δώσει και ο δήμος Βριλλησίων. Η δημοτική Αρχή καλεί τους πολίτες που υπέστησαν υλικές ζημιές από πτώση δέντρων, τα οποία βρίσκονταν σε κοινόχρηστους χώρους, να υποβάλουν αίτημα μέσω ψηφιακής πλατφόρμας στην ιστοσελίδα του δήμου, με αναγραφή στοιχείων επικοινωνίας του αιτούντα, αναφορά στον χρόνο, τον τόπο, τον τρόπο πρόκλησης της ζημίας και με αίτημα για αποζημίωση, προκειμένου ο δήμος να τους αποζημιώσει.

Όπως ανακοινώθηκε, οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, είτε για όχημα νόμιμα σταθμευμένο σε δημοτικό χώρο είτε σε χώρους μονοκατοικιών/πολυκατοικιών είναι:

1. Η ζημία να οφείλεται σε πτώση δέντρου, που είναι φυτεμένο σε δημοτικό κοινόχρηστο χώρο.

2. Η πρόκληση της ζημίας να αποδεικνύεται από δημόσιο έγγραφο (έκθεση βεβαιώσεως από το Βιβλίο Συμβάντων της Τροχαίας ή Απόσπασμα Ημερήσιου Δελτίου Οχήματος της ‘Αμεσης Δράσης ή Βεβαίωση της Π.Υ. ή Βεβαίωση από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Βριλησσίων).

3. Η ζημία να μην μπορεί να αποζημιωθεί από ασφαλιστική εταιρεία ή από άλλη πηγή.

Μετά την παραλαβή της αίτησης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του δήμου θα επικοινωνήσουν με το αιτούντα, ώστε να τον ενημερώσουν για τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Η διαδικασία που απαιτείται στο δήμο Νέας Σμύρνης

Με μια αναλυτική ανακοίνωση ο Δήμος της Νέας Σμύρνης εξηγεί στους οδηγούς οχημάτων την διαδικασία για την καταβολή αποζημιώσεων σε πιθανές ζημιές που προκλήθηκαν σε αυτοκίνητα από πτώση δέντρων

  • Aίτηση του ιδιοκτήτη του οχήματος ή εξουσιοδοτημένου προς αυτό προσώπου.
  • Φωτοτυπία άδειας κυκλοφορίας του οχήματος ή άλλο αντίστοιχο έγγραφο από το οποίο να προκύπτουν ο ιδιοκτήτης, ο αριθμός κυκλοφορίας και ο τύπος του οχήματος (μοντέλο-παλαιότητα-κυβισμός).
  • Υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχει αποζημιωθεί για τη συγκεκριμένη υλικά ζημία από άλλη πηγή.
  • Παραστατικά που να τεκμηριώνουν το ύψος των εργασιών που έγιναν και των ανταλλακτικών που χρησιμοποιήθηκαν (εφόσον το όχημα είναι επισκευάσιμο).
    Εκτίμηση της αξίας του οχήματος από ασφαλιστική εταιρία, πραγματογνώμονα ή και συνεργείο.
  • Δελτίο συμβάντος αστυνομίας – πυροσβεστικής ή άλλης υπηρεσίας.
    Σε περίπτωση που έχει ασκηθεί ένδικο βοήθημα παραίτηση ή υπεύθυνη δήλωση περί παραίτησης. Αν κατατεθεί υπεύθυνη δήλωση η απόφαση θα λαμβάνεται υπό την αίρεση προσκόμισης της παραίτησης στο Ταμείο προ της εκταμίευσης.
  • Φωτογραφίες, μαρτυρίες και λοιπό αποδεικτικό του συμβάντος υλικό.
    Οι αιτούντες θα στέλνουν την αίτησή τους, τις φωτογραφίες και το δελτίο συμβάντος στο prwtokollo@neasmyrni.gr και ακολούθως το αρμόδιο τμήμα θα επικοινωνεί μαζί τους για τα περαιτέρω.
Τι προβλέπει η νομοθεσία

Σύμφωνα με το νόμο, είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να φροντίζει τους δρόμους, να φροντίζει το οδικό δίκτυο και μέσα στην συντήρηση του οδικού δικτύου είναι και η κοπή των δέντρων η αποκλάδωση, η συντήρηση των επικίνδυνων δέντρων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου ώστε να αποτραπεί η πτώση τους και να διασφαλίζεται η ασφαλής μετάβαση πεζών και αυτοκινήτων.

Ο δήμος είναι υπεύθυνος και για τα δέντρα που εξέρχονται της ιδιοκτησίας κάποιου και παρεμποδίζουν την ασφαλή διέλευση πεζών και οχημάτων. Για τους περισσότερους δρόμους την ευθύνη την έχουν οι δήμοι, υπάρχουν και κάποιοι μεγάλοι δρόμοι που η ευθύνη τους ανήκει στην Περιφέρεια.
 
Πώς αποζημιώνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες
 
Για το θέμα των αποζημιώσεων από τις καταστροφές από φυσικά φαινόμενα μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή “Από τις Έξι” ο Αλέξανδρος Πιτσικαλής, ασφαλιστικός σύμβουλος, επισημαίνοντας ότι ο ασφαλισμένος πρέπει να έχει κάλυψη στο ασφαλιστήριο για φυσικά φαινόμενα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, όσοι έχουν υποστεί ζημίες από ακραία καιρικά φαινόμενα μπορούν να πάρουν ηλεκτρονικά την σχετική βεβαίωση από την Εθνική Μετεωρολογική υπηρεσία, έναντι μικρού αντιτίμου.

 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι δήμοι αποζημιώνουν τις ζημιές από πτώσεις δέντρων σε ΙΧ – Αναλυτικά η διαδικασία (video)"

Καιρός αύριο: Η κακοκαιρία επιστρέφει – Χιόνια και καταιγίδες

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα ο καιρός χαλάει και πάλι καθώς αύριο Σάββατο (29.01.2022) περιμένουμε καταιγίδες και χιονοπτώσεις.

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα, με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα κεντρικά και τα νότια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά και ημιορεινά, οι οποίες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, πρόσκαιρα στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία την κεντρική και την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια θα εξασθενήσουν.

Σταδιακά θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι των οποίων η ένταση στο Ιόνιο και από το απόγευμα στα ανατολικά θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά τα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα κεντρικά και βόρεια όπου δεν θα ξεπεράσει τους 6 με 8 βαθμούς Κελσίου. Κατά τόπους παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά (ενδεικτικό υψόμετρο 600 μέτρα).
Άνεμοι: Αρχικά βόρειοι 3 με 4 μποφόρ, γρήγορα όμως θα στραφούν σε βόρειους βορειοααντολικούς 5 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια η μέγιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά. Τα φαινόμενα
από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Στην κεντρική Μακεδονία βόρειοι βορειοδυτικοί και στις υπόλοιπες περιοχές βοεριοανατολικοί με 4 με 5 και βαθμιαία 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -06 (μείον 6) έως 06 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και βαθμιαία τη δυτική Πελοπόννησο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, οι οποίες πρόσκαιρα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Τα φαινόμενα από το απόγευμα στα βόρεια και αργά το βράδυ στα νότια θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Αρχικά από βόρειες διευθύνσεις και στα νότια από νότιες 4 με 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοαναντολικούς και θα ενισχυθούν σε 6 με 7 και στο Ιόνιο έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά, και πιθανώς σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Τα φαινόμενα από το βράδυ στα βόρεια θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, ενώ στα βόρεια βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 6 με 8 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 11 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές.
Άνεμοι: Αρχικά από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5, και βαθμιαία νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν σε 7 τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, από το μεσημέρι κατά τόπους ισχυρές στα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι 3 με 5, που γρήγορα θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 6 με 7 μποφόρ. Στα νότια νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 4 που βαθμιαία θα ενισχυθούν σε 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, που από τις προμεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις αρχικά 4 με 6 και βαθμιαία 6 με 7 και στα νότια 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Η κακοκαιρία επιστρέφει – Χιόνια και καταιγίδες"

Βόλος: Δυο μητέρες καταδικάστηκαν γιατί δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο

Τέσσερις υποθέσεις γονιών που έχουν την επιμέλεια των παιδιών τους, αλλά δεν τα στέλνουν στο σχολείο, παρά την υποχρεωτική φοίτηση που προβλέπεται από το σύνταγμα και το δίκαιο της χώρας, προβάλλοντας διάφορες δικαιολογίες και αιτιάσεις, εξέτασε το Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο Βόλου τις τελευταίες 10 ημέρες, κρίνοντας τις 3 από τις 4 ενόχους επιβάλλοντας ποινές φυλάκισης, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα σίγουρα θα έρθουν και νέες υποθέσεις προς εκδίκαση, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που έχει διατάξει η Εισαγγελία Βόλου, μετά την παροχή στοιχείων που έχουν παραδώσει Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας.

Σήμερα εκδικάστηκαν δυο υποθέσεις μητέρων που τα παιδιά τους δεν πηγαίνουν σχολείο και οι δυο κρίθηκαν ένοχες, επιβάλλοντας στο δικαστήριο στην κάθε μία από 6 μήνες φυλάκιση. Επίσης, στη μια επέβαλε και χρηματική ποινή και στην περίπτωση μη καταβολής, έκτιση ποινής φυλάκισης 2 μηνών. Οι καταδίκες των μητέρων είναι τριετή αναστολή και εφέσιμες.

Στην πρώτο περίπτωση η 29χρονη μητέρα του νηπίου, υποστήριξε ότι το παιδί της δυσκολεύεται στην σχολική προσαρμογή και παρά τις παραινέσεις της για να πάει στο σχολείο εκείνο δεν πάει. Υποστήριξε ότι απευθύνθηκε σε ψυχολόγο και ότι το κοριτσάκι της ξεκίνησε συνεδρίες, έτσι ώστε να λάβει την απαραίτητη βοήθεια και να μπορέσει έστω και μια ώρα την ημέρα να πάει στο σχολείο.

Το συγκεκριμένο νήπιο ούτε την προηγούμενη χρονιά παρακολούθησε την υποχρεωτική φοίτηση του νηπιαγωγείου και συνολικά δεν πήγε για περισσότερο από ένα χρόνο στα προνήπια και νήπια. Οι γονείς του νηπίου είναι εμβολιασμοί και η άρνηση φοίτησης του παιδιού δεν έχει να κάνει με τον κορονοϊό, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η Εισαγγελέας υποστήριξε ότι οι γονείς δεν προσκόμισαν ιατρικές γνωματεύσεις ή κάποιο άλλο επίσημο δικαιολογητικό, που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα μη φοίτησης του νηπίου στο σχολείο, με αποτέλεσμα να εισηγηθεί την ενοχή της μητέρας, η οποία έχει την επιμέλεια του παιδιού

Στη δεύτερη περίπτωση, η μητέρα έχει την επιμέλεια της 9χρονης κόρης, η οποία δεν πηγαίνει στο σχολείο κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα, με το τελευταίο να απέχει περίπου 40 ημέρες από τα μαθήματα της Γ’ τάξης του Δημοτικού. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για μονογονεϊκή οικογένεια, με οικονομικά και ίσως και ψυχολογικά προβλήματα λόγω του διαζυγίου και της οικονομικής ανέχειας, η οποία οδήγησε μάνα και κόρη να διαμένουν φιλοξενούμενες σε συγγενικό σπίτι ηλικιωμένης γυναίκας, την φροντίδα της οποίας έχει η μητέρα έναντι αμοιβής 450€, τα οποία αποτελούν την πηγή εσόδων διαβίωσης τους.

Η μαθήτρια, όπως υποστήριξε η μητέρα στο δικαστήριο, αρνείται να πάει στο σχολείο, πονάει και κλαίει. Ωστόσο δεν προέκυψε στο δικαστήριο αποδεικτικό υλικό, ούτε ιατρικές γνωματεύσεις κάποιας νόσου του παιδιού, παρά την επίκληση ότι υπάρχουν προβλήματα υγείας.

Η γιαγιά του κοριτσιού, μάρτυρας υπεράσπισης της κατηγορούμενης κόρης της, απευθυνόμενη προς την έδρα του Μονομελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου είπε: “Σας ικετεύω, δώστε μια ευκαιρία στο παιδί να μεγαλώσει. Η μάνα του το διαβάζει κάθε απόγευμα και δεν παραμελεί την μόρφωσή του, αλλά να υπάρχουν προβλήματα”.

Ο συνήγορος υπεράσπισης της κατηγορούμενης μητέρας, Νικόλαος Παντελοδήμος, υποστήριξε ότι χρίζει κοινωνικής υποστήριξης μάνα και κόρη και ότι οι κοινωνικές δομές θα πρέπει να βοηθήσουν την μονογενεϊκή οικογένεια.

Η Εισαγγελέας θέλοντας να ταρακουνήσει την κατηγορούμενη μητέρα και να της υπενθυμίσει ότι αυτή είναι η ενήλικας και ότι αυτή έχει την ευθύνη του παιδιού της, της είπε ότι ο νόμος της δίνει τη δυνατότητα να της αφαιρέσει την επιμέλεια του παιδιού της, αν διαπιστωθεί ότι δεν έχει πρόσβαση στο σύστημα υγείας με υπαιτιότητά της, ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν είναι η αρμόζουσες και ενδεδειγμένες για να μεγαλώνει ένα παιδί.

Η κατηγορούμενη επαναλάμβανε ότι δεν είχε χρήματα γι’ αυτό δεν πηγαίνει το παιδί στο γιατρό, αιτιάσεις που δεν έγιναν αποδεκτές από το δικαστήριο, αφού η μητέρα και το παιδί δεν πληρώνουν νοίκι, ενισχύονται περιοδικά έστω και λίγο από τους δυο συνταξιούχους γονείς της, και με ένα τρόπο θα έπρεπε να θέσει ως προτεραιότητα της υγεία του παιδιού.

Τελικά, η 43χρονη μητέρα κρίθηκε ένοχη για ασυνέπεια απέναντι στην ευθύνη της επιμέλειας του ανηλίκου, ως προς την υποχρεωτική φοίτηση στο σχολείο και της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή. Παράλληλα, αποφασίστηκε η κοινωνική υπηρεσία να κάνει εκτίμηση των συνθηκών διαβίωσης του παιδιού, καθώς και της ψυχοκοινωνικής κατάστασης, και εφόσον διαπιστωθεί μη συμμόρφωση της μητέρας στις αποφάσεις, τότε θα εξεταστεί εκ νέου η ικανότητα επιμέλειας του παιδιού.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Δυο μητέρες καταδικάστηκαν γιατί δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο"

Έγραψαν συνθήματα στο ιατρείο της παιδιάτρου που πρωταγωνιστεί στην καμπάνια εμβολιασμού των παιδιών

Επίθεση στο ιατρείο της παιδιάτρου Ζωής Σακκά, της παιδιάτρου που πρωταγωνιστεί στην καμπάνια εμβολιασμού των παιδιών κατά της Covid, πραγματοποίησαν κουκουλοφόροι τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Όπως ανέφερε το loutraki365.gr, άγνωστοι - και προφανώς αντιεμβολιαστές - έγραψαν «Πόσα πήρες» με σπρέι στην είσοδο του ιατρείου της, στο Λουτράκι και ακολούθως εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Η παιδίατρος εμφανίστηκε χθες στο ΑΤ Λουτρακίου και υπέβαλε μήνυση κατά αγνώστων για φθορά ξένης περιουσίας.

Η κ. Σάκκου σχολίασε το περιστατικό σε ανάρτηση της στα κοινωνικής δικτύωσης, ξεκαθαρίζοντας ότι η συμμετοχή της στην καμπάνια ήταν αφιλοκερδής.

Συγκεκριμένα, έγραψε: «Για την άνανδρη επίθεση (συνθηματα) με spray στην εξώπορτα του ιατρείου μου από μια μερίδα θερμοκέφαλων και κουτών συμπολιτών (επιεικείς χαρακτηρισμοί), θα ήθελα να ενημερώσω για το αυτονόητο, ότι η συμμετοχή μου στην καμπάνια του εμβολιασμού ήταν εθελοντική και έγινε ΑΦΙΛΟΚΕΡΔΩΣ μετά από πρόσκληση της επιστημονικής επιτροπής.

Μου είναι αδιανόητο πως κάποιοι τόσο κακόβουλα και με ευκολία συκοφαντούν, την στιγμή που κάθε μέρα έχουμε περίπου 100 θανάτους συνανθρώπων μας από covid-19.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι παιδίατροι της χώρας μας, ενισχύουν τον εμβολιασμό καθώς και η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Ελπίζω ο Θεός να τους δώσει φώτιση μιας και έχουν κλειστά τα μάτια και τα αφτιά στην επιστήμη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έγραψαν συνθήματα στο ιατρείο της παιδιάτρου που πρωταγωνιστεί στην καμπάνια εμβολιασμού των παιδιών"

Πεντέλη: Όποιος δημότης πλήρωσε ιδιωτικό εκχιονιστικό, θα αποζημιωθεί από τον δήμο

Ο Δήμος Πεντέλης θα αναλάβει τα έξοδα για τις περιπτώσεις εκείνες, όπου κάτοικοι της περιοχής πήραν την πρωτοβουλία να συγκεντρώσουν χρήματα και να ναυλώσουν οι ίδιοι εκχιονιστικά, προκειμένου ν’ ανοίξουν συντομότερα οι δρόμοι στα σπίτια τους. Αυτό ξεκαθάρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η δήμαρχος Δήμητρα Κεχαγιά.

«Δεν γνωρίζω σε ποια έκταση έχει συμβεί κάτι τέτοιο, σίγουρα όμως όποιος έχει πληρώσει ιδιώτη, θα αποζημιωθεί», είπε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: «Είναι φυσικό να μην μπορούσαμε να μπούμε με τα εκχιονιστικά ταυτόχρονα παντού. Σε κάποιες περιοχές θα υπήρξαν και καθυστερήσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε κανέναν δημότη. Θα το δούμε αυτό το ζήτημα από τη Δευτέρα και θα υπάρξει αποζημίωση».

Ως προς την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Δήμος Πεντέλης, η κ. Κεχαγιά μας είπε: «Έχουμε ανοίξει το σύνολο των βασικών δρόμων. Από εκεί και πέρα, εργαζόμαστε στους μικρότερους δρόμους και τελειώνουν κι αυτοί, όπως στη Νέα Πεντέλη. Υπάρχουν κλαδιά και δέντρα που πρέπει να απομακρυνθούν, υπάρχουν σημεία με δύσβατους δρόμους, όπου τα εκχιονιστικά δυσκολεύονται να μπουν, αλλά είναι και η ποσότητα του χιονιού τόσο μεγάλη, που δημιουργεί ένα επιπρόσθετο πρόβλημα με την απομάκρυνσή του».

Στο τέλος, η δήμαρχος Πεντέλης προσθέτει: «Θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Αθηναίων κ. Μπακογιάννη, για τη βοήθεια που έδωσε στον δήμο με τα μηχανήματα που έστειλε, αλλά και τον δήμαρχο Ιλίου Νίκο Ζενέτο, την περιφέρεια και όλους όσοι βοήθησαν με τη συνδρομή της. Κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους υπαλλήλους του δήμου, οι οποίοι αυτές τις ημέρες έδωσαν και την ψυχή τους, αλλά και στους εθελοντές, που βοήθησαν τόσο πολύ αυτές τις δύσκολες ημέρες στη μετακίνηση ασθενών για τη θεραπεία τους, για αιμοκαθάρσεις κά».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Πεντέλη: Όποιος δημότης πλήρωσε ιδιωτικό εκχιονιστικό, θα αποζημιωθεί από τον δήμο "

Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Πελοπόννησο από την κακοκαιρία

Σε πλήρη οικονομική καταστροφή οδηγούνται οι αγρότες της Αργολίδας και της Λακωνίας, μετά τον καταστροφικό παγετό που έπληξε και αυτές τις περιοχές, οι οποίοι είδαν τις δενδροκαλλιέργειες τους και ειδικά τα ασυγκόμιστα εσπεριδοειδή αλλά και τα κηπευτικά να παγώνουν.

Άλλωστε το θέαμα που αντίκρισαν πηγαίνοντας στα περιβόλια τους ήταν πρωτόγνωρο. Σταλακτίκες και κρύσταλλοι κρέμονταν από τα δέντρα, με τους καρπούς να είναι καλυμμένοι από πάγο.

Στην Λακωνία οι χαμηλές θερμοκρασίες πάγωσαν τα εσπεριδοειδή, που το μεγαλύτερο μέρους τους ήταν με τους καρπούς πάνω στα δέντρα, ενώ στην Αργολίδα η διακοπή λειτουργίας των συστημάτων αντιπαγετικής προστασίας τη νύχτα της 25ης Ιανουαρίου, προκάλεσε ανυπολόγιστες ζημιές στην αγροτική παραγωγή με τις  συνεχιζόμενες συνθήκες παγετού να απειλούν πλέον και το φυτικό κεφάλαιο.

Και στην Αργολίδα πάνω απ’ το 50% της παραγωγής ήταν στα δέντρα, με αποτέλεσμα – όπως καταγγέλλουν μαζικοί φορείς και αγροτικοί σύλλογοι της περιοχής – η απώλεια του εισοδήματος των αγροτών να αγγίζει πλέον τα όρια της επιβίωσης και της ολοσχερούς καταστροφής τους.

Παγωμένους κρυστάλλους αντίκρισαν στα περιβόλια τους και στον Καλυβιώτικο κάμπο και οι αγρότες του Αγρινίου, με την θερμοκρασία να φτάνει τους -4ο C με αποτέλεσμα να «παγώσουν» τα δέντρα και να γεμίσουν σταλακτίτες.

Απειλείται το φυτικό κεφάλαιο

Την άμεση κινητοποίηση του μηχανισμού για την αποζημίωση των αγροτών από τον ισχυρό παγετό που έπληξε τον αργολικό κάμπο, ζητούν οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και οι αγροτικοί σύλλογοι, από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που δημιούργησαν οι χαμηλές θερμοκρασίες στους αγρότες είναι ουκ ολίγα, καθώς εκτός των άλλων διακοπές ρεύματος είχαν ως αποτέλεσμα να μην λειτουργήσουν κάποιοι από ανεμομείκτες και τις τεχνικές βροχές.

Τα επόμενα 24ωρα είναι καθοριστικά για το μέγεθος της ζημιάς καθώς οι συνεχιζόμενες χαμηλές θερμοκρασίες απειλούν πλέον και το φυτικό κεφάλαιο αφού μεγάλο ποσοστό δέντρων είτε θα ξεραθούν είτε θα αργήσουν να καταστούν ξανά παραγωγικά.

Άμεση είναι λοιπόν η ανάγκη να ξεκινήσει η εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ, ώστε να προχωρήσει γρήγορα και η διαδικασία της αποζημίωσης.

ot

Διαβάστε Περισσότερα » " Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Πελοπόννησο από την κακοκαιρία"

Οδηγίες από Νέα Οδό, Κεντρική Οδό και ΜΟΡΕΑΣ ενόψει της επερχόμενης νέας κακοκαιρίας

Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί συνιστά στους οδηγούς που πρόκειται να ταξιδέψουν συνιστούν η ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε., η Νέα Οδός και η Κεντρική Οδός, με αφορμή και το σημερινό έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, για νέο κύμα έντονης κακοκαιρίας, στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις και τους θυελλώδεις ανέμους.

Ειδικότερα, τους ζητούν να μεριμνήσουν ώστε:

* Να κινηθούν μόνο εφόσον είναι απολύτως απαραίτητο και αφού ενημερωθούν προηγουμένως για την κατάσταση του οδικού δικτύου, τον καιρό και την πρόγνωση του καιρού, ώστε να αποφύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων.

* Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να έχουν ενημερωθεί για τον τρόπο τοποθέτησης και χρήσης τους.

* Να έχουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

* Να προσαρμόζουν τον τρόπο οδήγησης και την ταχύτητά τους σύμφωνα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.

* Να τηρούν αυστηρά απόσταση ασφαλείας από τα εκχιονιστικά μηχανήματα και μην τα προσπερνούν, παρακωλύοντας το έργο τους.

*Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, τυχόν στάση του οχήματος να γίνεται μόνο δεξιά. Η αριστερή λωρίδα πρέπει να παραμένει πάντα ανοιχτή ώστε να διασφαλίζεται η συνεχής και ανεμπόδιστη διέλευση των εκχιονιστικών μηχανημάτων.

*Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Τροχαίας, η οποία είναι αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

* Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν στο 1025 ή στο 2710-562.000 (ΜΟΡΕΑΣ) ή στο 1075 (Νέα και Κεντρική Οδός).

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Οδηγίες από Νέα Οδό, Κεντρική Οδό και ΜΟΡΕΑΣ ενόψει της επερχόμενης νέας κακοκαιρίας"

Θεσσαλονίκη: Κλειστοί κεντρικοί δρόμοι την Κυριακή 30/1 – Η ανακοίνωση της Τροχαίας

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, που θα ισχύσουν την Κυριακή (30-01-2022) κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων για την «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος».

Ειδικότερα, στη Θεσσαλονίκη θα ισχύσουν τα εξής:

Κατά τις ώρες 09:00 έως 15:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων: – στη Λεωφόρο Νίκης, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ι.Δραγούμη και Ελ. Βενιζέλου,

– στην οδό Κουντουριώτου στο τμήμα της μεταξύ των οδών 26ης Οκτωβρίου (κόμβος Δικαστηρίων) και Ι.Δραγούμη,

– στην οδό Ί.Δραγούμη στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Λεωφόρου Νίκης,

– στην οδό Ελ. Βενιζέλου στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφόρου Νίκης και της οδού Τσιμισκή,

– στην οδό Σαλαμίνος καθ’ όλο το μήκος αυτής και

– στην οδό Μητροπόλεως στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ι.Δραγούμη και Ελ.Βενιζέλου.

Κατά τις ώρες 06:00 έως 15:00 απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων:

– εκατέρωθεν της οδού Κουντουριώτη στο τμήμα της μεταξύ των οδών 26ης Οκτωβρίου (κόμβος Δικαστηρίων) και Ι.Δραγούμη,

– στην οδό Ι.Δραγούμη στο τμήμα της μεταξύ των οδών Τσιμισκή και Λεωφόρου Νίκης,

– στην οδό Ελ. Βενιζέλου στο τμήμα της μεταξύ της Λεωφόρου Νίκης και της οδού Τσιμισκή,

– στην οδό Μητροπόλεως στο τμήμα της μεταξύ των οδών Ι.Δραγούμη και Ελ.Βενιζέλου και

– στην οδό Αγ.Μηνά καθ’ όλο το μήκος αυτής.

Η κυκλοφορία θα διεξάγεται μέσω των οδών Πολυτεχνείου, 26ης Οκτωβρίου, Εγνατία, Τσιμισκή και τους υπόλοιπους δρόμους του κεντρικού τομέα της πόλης.

Σε καίρια σημεία θα υπάρχουν τροχονόμοι που θα ρυθμίζουν την κυκλοφορία και θα διευκολύνουν τους οδηγούς.

Παρακαλούνται οι πολίτες, προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους με τα Ι.Χ. αυτοκίνητά τους προς τις οδούς που οδηγούν στο χώρο της εκδήλωσης και να συνεργάζονται με τους ρυθμιστές τροχονόμους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Κλειστοί κεντρικοί δρόμοι την Κυριακή 30/1 – Η ανακοίνωση της Τροχαίας"

ΙΣΑ: Να αποσυρθεί η απαγόρευση της συνταγογράφησης από ιδιώτες ιατρούς σε ανασφάλιστους

Την απόσυρση του μέτρου συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους πολίτες μόνο από δημόσιες δομές υγείας ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ΙΣΑ.

Τονίζει ότι «όλοι οι ασθενείς πρέπει να έχουν δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και μάλιστα η Πολιτεία οφείλει να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία ειδικά απέναντι στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες».

Ο ΙΣΑ προσθέτει ότι «η εφαρμογή του μέτρου θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα, ενώ θα επιβαρύνει περαιτέρω τις δημόσιες δομές που σηκώνουν το βάρος της πανδημίας».

Σημειώνει ότι η μεγάλη υγειονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας έχει αναδείξει την ανάγκη για μια ισχυρή πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τη συμμετοχή των γιατρών της γειτονιάς.

Επιπρόσθετα, αναφέρει, ο αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση των ιδιωτών ιατρών, αντιτίθεται στον νόμο περί ισοτιμίας της υπογραφής των ιατρών.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΙΣΑ: Να αποσυρθεί η απαγόρευση της συνταγογράφησης από ιδιώτες ιατρούς σε ανασφάλιστους"

Θεσσαλονίκη: Έρευνες των Αρχών για τον ξυλοδαρμό μαθητή-πρόσφυγα από φασιστική ομάδα του ΕΠΑΛ Ευόσμου

Στις αστυνομικές και εισαγγελικές Αρχές έχουν σταλεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας καταγγελίες σχετικά με την δράση φασιστικής ομάδας εντός και εκτός του ΕΠΑΛ Ευόσμου Θεσσαλονίκης.

Τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν αφορούν τόσο σε επιθέσεις εναντίον μαθητών του 2ου ΕΠΑΛ Ευόσμου, αλλά και την άγρια επίθεση – πριν τα Χριστούγεννα – από μέλη της ομάδας σε μαθητή – πρόσφυγα που φοιτά στο Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου.

«Έχει ενημερωθεί η αστυνομία και η εισαγγελία για τα περιστατικά, έχει σταλεί και ο φάκελλος προηγούμενων περιστατικών και αναμένουμε να ταυτοποιηθούν οι δράστες και να αποδοθούν ευθύνες. Βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία και συνεργασία με τα στελέχη της διεύθυνσης εκπαίδευσης και με τις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση των περιστατικών. Η βία δεν είναι ανεκτή μέσα στο σχολικό περιβάλλον και ο σεβασμός της διαφορετικότητας είναι δομικό στοιχείο της εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου, που προάγει θεμελιώδεις αρχές και αξίες, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Μέλη της αυτοαποκαλούμενης Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ), με δημόσιες αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προβάλλουν την δράση τους στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, ακόμη και με την κοινοποίηση βίντεο από επίθεση που πραγματοποιούν κατά συμμαθητών τους έξω από το σχολείο, ή φωτογραφιών τους όπου φαίνονται να χαιρετούν ναζιστικά.

«Από τα επεισόδια στην Σταυρούπολη στις επιθέσεις στον Εύοσμο και στους Αμπελόκηπους συνεχίζουν την δράση τους μέσα και έξω από τα σχολεία. Είναι οι ίδιοι γνωστοί “μαθητές” που με τραμπούκικες και φασιστικές κινήσεις προσπαθούν να σταματήσουν κάθε συλλογική διαδικασία μέσα στα σχολεία, οι ίδιοι που επιτίθενται σε πρόσφυγες, που τρομοκρατούν μαθητές, που προκαλούν ζημίες στα σχολεία», αναφέρει, σε ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, καλώντας το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου (στις 17:00, στην πλατεία Εύοσμου) τις ενώσεις, τους συλλόγους, τους εκπαιδευτικούς φορείς και σωματεία, να συμμετέχουν σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο.

«Ομάδες φασιστικές που καθοδηγούνται από ναζιστικές οργανώσεις, πανηγυρίζουν ότι το σχολείο τους ανήκει. Τέτοια στοιχεία δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία, είναι ανεπίτρεπτο να φοβίζουν και να τρομοκρατούν προσφυγόπουλα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Κοκονάς, συνδέοντας άμεσα τα πρόσφατα περιστατικά με τα γεγονότα του περασμένου Σεπτέμβρη που ξεκίνησαν από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, θέτοντας το ερώτημα αν οι μαθητές που είχαν ταυτοποιηθεί για τις επιθέσεις εκείνες και είχαν αποβληθεί από το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης μετακινηθήκαν στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί τώρα ακόμη περισσότερο η ακροδεξιά ομάδα που είχε προκαλέσει τότε αντίστοιχα επεισόδια στον Εύοσμο.

Για την επίθεση που δέχθηκε ο μαθητής – πρόσφυγας του Διαπολιτισμικού Λυκείου Ευόσμου μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια του Διαπολιτισμικού Γυμνασίου Βερονίκη Τσουγκράνη, η οποία τον είχε μαθητή κατά την περσινή χρονιά: «Έμαθα από τους συμμαθητές του και τους φίλους του για την επίθεση που δέχθηκε. Γνωρίζω ότι πέρασαν πολλές μέρες για να έλθει ξανά στο σχολείο, καθώς ήταν φοβισμένος. Συνολικά στο Γυμνάσιο και το Λύκειο φοιτούν 35-40 μαθητές πρόσφυγες, οι οποίοι μετακινούνται όλοι μαζί, με λεωφορείο που τους μεταφέρει από και προς τη δομή των Διαβατών, όπου διαμένουν. Η επίθεση έγινε την ώρα που μετέβαιναν τα παιδιά στο λεωφορείο».

Στην καταγγελία ότι όταν ο μαθητής πρόσφυγας επέστρεψε έπειτα από εβδομάδες στο σχολείο εμφανίστηκε και πάλι η ίδια ομάδα προσπαθώντας με βίαιο τρόπο να τον αποτρέψει, προχώρησε η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Έρευνες των Αρχών για τον ξυλοδαρμό μαθητή-πρόσφυγα από φασιστική ομάδα του ΕΠΑΛ Ευόσμου"

Κορωνοϊός: 22.362 κρούσματα και 107+5 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 22.362, εκ των οποίων 84 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.890.296, εκ των οποίων 49,8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 425 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.220 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εγιναν συνολικά 361.986 τεστ, τα 31.208 μοριακά και τα 330.778 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα διαμορφώθηκε στο 6,18% έναντι 8,35% χθες με 235 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 8.024 στην Αττική (6.816 χθες).
  • 1.968 στην Θεσσαλονίκη (1.916 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.155 από την Ανατολική Αττική (979 χθες).
  • 1.046 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (736 χθες).
  • 478 από τη Δυτική Αττική (431 χθες).
  • 1.062 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (913 χθες).
  • 2.130 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.630 χθες).
  • 942 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (807 χθες).
  • 1.083 από τον Πειραιά (1.199 χθες).
  • 128 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (121 χθες).

Τα υπόλοιπα κρούσματα εντοπίστηκαν: 

  • 294 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
  • 13 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου
  • 207 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
  • 129 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
  • 155 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
  • 677 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
  • 199 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
  • 37 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
  • 158 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
  • 458 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
  • 489 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
  • 23 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
  • 108 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
  • 238 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
  • 255 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
  • 969 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
  • 17 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
  • 71 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
  • 79 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
  • 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιθάκης
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας
  • 281 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
  • 242 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
  • 90 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου
  • 142 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
  • 7 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου
  • 70 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
  • 3 κρούσματα στην Π.Ε Κέας-Κύθνου
  • 231 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
  • 70 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
  • 120 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
  • 205 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
  • 356 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
  • 111 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
  • 121 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
  • 505 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
  • 152 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
  • 277 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
  • 49 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
  • 41 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου
  • 317 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
  • 285 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
  • 6 κρούσματα στην Π.Ε Μήλου
  • 56 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
  • 74 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
  • 229 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
  • 38 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
  • 165 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
  • 290 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
  • 96 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
  • 315 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
  • 258 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
  • 390 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
  • 98 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου
  • 168 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
  • 31 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
  • 41 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
  • 52 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
  • 196 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
  • 170 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
  • 52 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
  • 18 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
  • 259 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
  • 509 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
  • 126 κρούσματα στην Π.Ε Χίου
  • 389 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 107, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκαν επιπλέον πέντε απώλειες. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.195 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 605 (χθες 633). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 483 (79,83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (20,17%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.015 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 472 (ημερήσια μεταβολή +13,73%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 22.362 κρούσματα και 107+5 θάνατοι από Covid-19"

Μήνυση κατά του ΔΕΔΔΗΕ από τον δήμαρχο Σαρωνικού – Για πέντε μέρες χωρίς ρεύμα πολλά νοικοκυριά

Σε μηνυτήρια αναφορά προς τον ΔΕΔΔΗΕ προχώρησε ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, για τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση, που σε κάποιες περιοχές του δήμου φτάνουν πλέον και τις πέντε μέρες. Όπως αναφέρεται, ανάμεσά τους είναι και το Κέντρο Υγείας Καλυβίων, το οποίο είναι και εμβολιαστικό κέντρο και είχε διακοπή ρεύματος από τις 24/1 έως και τις 27/1.

Στη μηνυτήρια αναφορά, η οποία απευθύνεται τόσο στους υπευθύνους του κεντρικού φορέα όσο και στη διεύθυνση ΔΕΔΔΗΕ Μαρκοπούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η περιοχή αρμοδιότητος του Δήμου Σαρωνικού αντιμετώπισε εκτεταμένα προβλήματα διακοπής ηλεκτροδότησης, που προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα και έθεσαν σε κίνδυνο την υγεία, σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των κατοίκων του Δήμου Σαρωνικού. Οι διακοπές ηλεκτροδότησης αφορούσαν σε πολλές περιοχές του Δήμου και για μακρά χρονικά διαστήματα που έφθαναν έως και τις επόμενες τέσσερις ημέρες και που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα 28/1/2022».

Ο κ. Φιλίππου παραθέτει αναλυτικά τις περιοχές εκείνες που είχαν διακοπές ρεύματος και το διάστημα που κράτησαν, τονίζει ότι ελάχιστες οφείλονται σε πτώση δέντρου σε καλώδια του δικτύου, ζητά να διερευνηθούν τα αίτια και επίσης προσθέτει:

«Ενώ η περιοχή του δήμου μας αντιμετώπιζε την ως άνω επείγουσα κατάσταση ανάγκης, η οποία έχρηζε παρεμβάσεων και χειρισμών εκ μέρους των αρμοδίων της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, οι αρμόδιοι της τελευταίας ήταν απολύτως ανύπαρκτοι και ουδεμία ανταπόκριση υπήρχε στις εκκλήσεις των δημοτών. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι, όχι μόνον δεν παρείχαν την παραμικρή ενημέρωση στους κατοίκους, αλλά περεταίρω δεν απαντούσαν στις κλήσεις των ίδιων των πολιτών, όπως οι τελευταίοι παραπονούντο στις υπηρεσίες του Δήμου. Έτι περαιτέρω, όμως, σε δικές μου κλήσεις προς τη διεύθυνση ΔΕΔΔΗΕ Μαρκοπούλου, δεν έλαβα καμία απολύτως απόκριση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυση κατά του ΔΕΔΔΗΕ από τον δήμαρχο Σαρωνικού – Για πέντε μέρες χωρίς ρεύμα πολλά νοικοκυριά"

Τραμ: Κανονικά τα δρομολόγια και μετά τις 10 το βράδυ

Κανονικά πλέον θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Τραμ σήμερα μετά τις 10 το βράδυ.

Σύμφωνα με ενημέρωση της ΣΤΑΣΥ οι έκτακτες εργασίες της ΕΥΔΑΠ σε αγωγό που διαπερνά τον τροχιόδρομο πλησίον της στάσης «Ζέφυρος» ολοκληρώθηκαν νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραμ: Κανονικά τα δρομολόγια και μετά τις 10 το βράδυ"

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά έλεγχο της δημοσκόπησης του Alpha από τη Βουλή και την Ελεγκτική των Δημοσκοπήσεων

Τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας «Abacus Research» που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Alpha TV και παρουσιάστηκε στις 26- 27/1 από τον σταθμό. Παράλληλα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέστειλε επιστολή και στην Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων με την οποία ζητά να ερευνηθούν η δημοσκόπηση αυτή.

Ειδικότερα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιστολή που απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής, ζητούν να περιέλθουν σε γνώση των μελών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας τα προβλεπόμενα από το νόμο στοιχεία των προαναφερθεισών ερευνών που παρουσιάστηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, «ιδίως δε τα πρωτογενή δεδομένα και η μέθοδος στάθμισης και να συγκληθεί η Επιτροπή βάσει του 43Α Κανονισμού της Βουλής για να εξετάσει τα στοιχεία αυτά, την ύπαρξη ευθυνών σε περίπτωση υπαίτιας παραβίασης του».

Στην Επιστολή προς την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων ζητούν να διερευνήσει πως είναι δυνατόν «να παρουσιάζεται διπλή έρευνα με διαφορετικές ερωτήσεις και ημερομηνίες διεξαγωγής, παραβλέποντας το σημαντικό γεγονός του τριήμερου με τα χιόνια και τις επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Αν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου που ήταν γενική αργία με απόφαση της κυβέρνησης, μπορούσε να διεξαχθεί έρευνα για συλλογή στοιχείων, με δείγμα μόνο 303 ατόμων. Και αν για την πολιτική έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 19-23 Ιανουαρίου, έγινε και με ποιο τρόπο η απαραίτητη στάθμιση των πρωτογενών στοιχείων, όπως το άρθρο 4 του Ν. 3603/2007 ορίζει, διότι στην κάρτα για την ταυτότητα της έρευνας που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου δεν αναφέρεται».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Ζητά έλεγχο της δημοσκόπησης του Alpha από τη Βουλή και την Ελεγκτική των Δημοσκοπήσεων"

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την έγκυο με το νεκρό έμβρυο που δεν έβρισκε νοσοκομείο!

Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση παρήγγειλε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κοζάνης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελέστηκαν αδικήματα στην υπόθεση της 41χρονης εγκύου η οποία, σύμφωνα με καταγγελίες, απευθύνθηκε για επείγουσα περίθαλψη στα νοσοκομεία Πτολεμαΐδας και Κοζάνης, χωρίς να βρει ανταπόκριση.

Στις 28 Δεκεμβρίου 2021 η έγκυος γυναίκα, ύστερα από υπόδειξη του γιατρού που την παρακολουθούσε απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Κοζάνης αρχικά και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ιατρικές ενέργειες για το νεκρό έμβρυο που κυοφορούσε, χωρίς να δοθεί λύση στο πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Η εγκυμονούσα, με ενυπόγραφη ανοικτή επιστολή της, περιέγραψε τα όσα αντιμετώπισε εκείνες τις ημέρες στα δύο νοσοκομεία.

Μετά τη δημοσιοποίηση του γεγονότος, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης έδωσε εντολή για έρευνα του περιστατικού και ακολούθως ο διοικητής του νοσοκομείου Πτολεμαΐδας Σταύρος Παπασωτηρίου διέταξε ΕΔΕ. Σύμφωνα με την διοίκηση έχει ήδη προσέλθει και έδωσε κατάθεση για την περιπέτειά της η παθούσα, ενώ, όσοι από τους γιατρούς ή νοσηλευτικό προσωπικό κατονομάζονται από την 41χρονη, έχουν ήδη κληθεί για να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Το έκτακτο περιστατικό με την εγκυμονούσα αποκάλυψε την έλλειψη αναισθησιολόγου για τα δύο νοσοκομεία της ΠΕ Κοζάνης. Ειδικότερα, το νοσοκομείο Κοζάνης διαθέτει δύο αναισθησιολόγους, σε βαθμίδα διευθυντή και το Μποδοσάκειο Πτολεμαΐδας, μόλις ένα αναισθησιολόγο. Έτσι, άλλοτε 8 κι άλλοτε 10 ημέρες τον μήνα, τα δύο νοσοκομεία βρίσκονται χωρίς αναισθησιολόγο για την εξυπηρέτηση των επειγόντων περιστατικών. Μόλις πριν από μια εβδομάδα, σε μετεγχειρητική επιπλοκή που παρουσίασε 16χρονος και που χρειάστηκε να χειρουργηθεί άμεσα, κλήθηκε κατεπειγόντως στο νοσοκομείο Κοζάνης ο συνταξιούχος αναισθησιολόγος και δημοτικός σύμβουλος, Αθανάσιος Δερμιτζάκης, ο οποίος ανέφερε το γεγονός στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κοζάνης. Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χάρις Τσεβεκίδης χορήγησε στον κ. Δερμιτζάκη την ειδική άδεια για να προβεί ως συνταξιούχος σε ιατρική πράξη.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για την έγκυο με το νεκρό έμβρυο που δεν έβρισκε νοσοκομείο!"

Κακοκαιρία «Ελπίς»: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από επιβάτες του τρένου που «κόλλησε» στην Οινόη

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την ακινητοποίηση της αμαξοστοιχίας IC-54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) έξω από τη Λιβαδειά το απόγευμα της Δευτέρας και την ακόλουθη σύγκρουσή της με μηχανή του ΟΣΕ, ενώ βρισκόταν εν στάσει, ετοιμάζουν επιβάτες, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε το δικηγορικό γραφείο, το οποίο έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους.

«Η ακινητοποίηση της αμαξοστοιχίας IC-54 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) έξω από την πόλη της Λιβαδειάς και η εν στάσει σύγκρουσή της με έτερη μηχανή του ΟΣΕ, με συνέπεια τον πολύωρο εγκλωβισμό των επιβατών, την έκθεση αυτών σε κίνδυνο ζωής και την κατά περίπτωση πρόκληση σωματικών βλαβών, έχουν σοκάρει το πανελλήνιο. Τα γεγονότα αυτά απαιτούν αναμφίβολα, παράλληλα με τον έλεγχο της υπόθεσης από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων και την ενδεχόμενη έγερση αστικών αξιώσεων από την πλευρά των παθόντων, ενδελεχή διερεύνηση από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές για την αναζήτηση των υπαιτίων των τελεσθέντων αδικημάτων» αναφέρει το δικηγορικό γραφείο Λαδής/Δαλιάνη.

Και συνεχίζει: «Οι επιβάτες της εν λόγω αμαξοστοιχίας βίωσαν τις συνέπειες ανεπίτρεπτων σφαλμάτων και ολιγωριών, ενώ η προκλητική απουσία των υπευθύνων κατά τη μακρά διάρκεια του εγκλωβισμού τους επέτεινε τον εις βάρος τους κίνδυνο. Η διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών στο βασικό μέσο σταθερής τροχιάς που συνδέει τις δυο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας μας αποτελεί ένα φαινόμενο ασύνηθες σε τέτοια έκταση στο δυτικό κόσμο, για το οποίο μέχρι και σήμερα ουδείς έχει λογοδοτήσει.

Το δικηγορικό μας γραφείο, εκπροσωπώντας μεγάλο αριθμό επιβατών της συγκεκριμένης αμαξοστοιχίας, προτίθεται να ενεργοποιήσει την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, καταθέτοντας τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου, σχετική μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λιβαδειάς».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία «Ελπίς»: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου από επιβάτες του τρένου που «κόλλησε» στην Οινόη"

Με κούριερ στους ασθενείς τα αντιιικά φάρμακα κατά της Covid

Με κούριερ θα παραδίδονται στους ασθενείς με Covid τα αντιιικά φάρμακα, που θα είναι διαθέσιμα από τη Δευτέρα και στην Ελλάδα.

Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας την Παρασκευή στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Σύμφωνα με την κα Γκάγκα, η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς από 18 ετών και άνω, εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

«Τα χάπια χορηγούνται σε ασθενείς που έχουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου, ανοσοκατεσταλμένους, χημειοθεραπευόμενους, με ιστορικό καρκίνου εντός του τελευταίου έτους, με χρόνια νοσήματα».

Όπως εξήγησε, τις πρώτες μέρες από τη διάγνωση της νόσου -είτε με rapid test είτε με μοριακό έλεγχο- ο θεράπων ιατρός μπορεί να υποβάλει στην ειδική πλατφόρμα την αίτηση χορήγησης.

Η αρμόδια επιτροπή απαντά μέσα σε 24 ώρες και ενημερώνεται ταυτόχρονα με sms ο γιατρός και ο ασθενής, ο οποίος στη συνέχεια θα πρέπει ηλεκτρονικά να δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση της θεραπείας.

Στη συνέχεια, ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή και εντός 24 ωρών παραδίδει τα φάρμακα στη διεύθυνση που θα υποδείξει ο ασθενής. Οι διαδικασίες αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Με κούριερ στους ασθενείς τα αντιιικά φάρμακα κατά της Covid"

Δήμος Αλίμου: Με φορτηγά απομακρύνουν πλέον το χιόνι στον

Τη «μάχη» των μικρότερων οδών δίνουν και τα συνεργεία του Δήμου Αλίμου, καθώς σε πολλούς στενούς δρόμους υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα.

Η ποσότητα του χιονιού που έχει συσσωρευτεί είναι τέτοια, που όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης, έχουν κινητοποιηθεί πλέον και φορτηγά, για να το φορτώσουν και να μπορέσουν να το απομακρύνουν.

Ιδιαίτερη προσπάθεια γίνεται και με τον εκχιονισμό στα πεζοδρόμια, παρόλο που ο καθαρισμός τους αποτελεί ευθύνη των δημοτών.

«Στην κίνηση αυτή προχωράμε, καθόσον θέλουμε να προστατεύσουμε τους πεζούς από ταλαιπωρία και ατυχήματα. Εξάλλου, πολύ συχνά πλένουμε, σκουπίζουμε και καθαρίζουμε τα πεζοδρόμια της πόλης μας με τα συνεργεία του Δήμου, παρόλο που αυτό δεν περιλαμβάνεται στα καθήκοντα του δήμου, ούτε το κάνουν -και σωστά- οι περισσότεροι δήμοι», αναφέρει ο κ. Κονδύλης, ο οποίος με ανάρτησή του στα social media, ευχαρίστησε τους ανθρώπους που εργάζονται στα συνεργεία μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και παρακάλεσε τους κατοίκους να συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δήμος Αλίμου: Με φορτηγά απομακρύνουν πλέον το χιόνι στον"

Επιστολή Πέτσα σε Δήμους και Περιφέρειες: Να μην επαναληφθούν όσα έγιναν στην κακοκαιρία Ελπίδα

Επιστολή για την αντιμετώπιση του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται το Σαββατοκύριακο, με καταιγίδες, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, απέστειλε στους Δήμους και τις Περιφέρειες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Ο υπουργός καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να «θέσουν σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας» και «οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας Ελπίδα είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν».

H επιστολή του Στέλιου Πέτσα σε Δήμους και Περιφέρειες

«Επιτάχυνση μηχανισμών και υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της έντονης χιονόπτωσης, ενόψει και της επερχόμενης νέας κακοκαιρίας»

Σε συνέχεια της υπ’ αριθμ. 3582/20-1-2022 επιστολής μου για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Ελπίδα» με θέμα «Ετοιμότητα μηχανισμών και υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών, για την αντιμετώπιση της επικείμενης κακοκαιρίας» και σε επικοινωνία με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, παρακαλείσθε ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένεται το Σαββατοκύριακο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, με κύρια χαρακτηριστικά του καιρού να είναι έντονες βροχές, σποραδικές καταιγίδες αλλά και τοπικές χιονοπτώσεις, να θέσετε σε εφαρμογή τα προβλεπόμενα σχέδια αυξημένης ετοιμότητας πολιτικής προστασίας.

Οι όποιες δυσλειτουργίες παρατηρήθηκαν στη διαχείριση της πρωτοφανούς κακοκαιρίας «Ελπίδα», είναι επιβεβλημένο να μην επαναληφθούν.

Προκειμένου να υπάρξει η καλύτερη δυνατή συντονισμένη αντιμετώπιση, με πρώτο μέλημα την προστασία της ζωής και της υγείας των πολιτών, παρακαλείσθε να διασφαλισθεί ιδίως:

  • Η επιτάχυνση του αποχιονισμού σε όλους τους Δήμους που επλήγησαν από τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα.
  • Ο άμεσος καθαρισμός των φρεατίων καθώς και η απομάκρυνση κλαδιών και πεσμένων δέντρων για να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα ενόψει των αναμενόμενων ισχυρών βροχοπτώσεων.

Με γνώμονα πάντοτε να στεκόμαστε υπεύθυνα δίπλα στους συμπολίτες μας και ιδιαίτερα στους πιο ευάλωτους, είμαι πεπεισμένος ότι θα ενεργήσετε άμεσα και με τον βέλτιστο δυνατό τρόπο στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστολή Πέτσα σε Δήμους και Περιφέρειες: Να μην επαναληφθούν όσα έγιναν στην κακοκαιρία Ελπίδα"

Παράταση σε συνταγές και παραπεμπτικά λόγω κακοκαιρίας – Μέχρι πότε θα ισχύουν

Παράταση σε συνταγές και παραπεμπτικά λόγω κακοκαιρίας

Παρατείνεται η ισχύς συνταγών και παραπεμπτικών που έληγαν αυτές τις ημέρες, για τη διευκόλυνση των ασθενών οι οποίοι δεν κατάφεραν να εκτελέσουν τις συνταγές λόγω των καιρικών συνθηκών.

Ειδικότερα, όλες οι συνταγές για φάρμακα καθώς και όλα τα παραπεμπτικά για εξετάσεις που έληγαν από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου έως σήμερα Παρασκευή 28 Ιανουαρίου θα μπορούν να εκτελεστούν έως τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2022.

Οι δικαιούχοι που είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα δουν ανανεωμένη την ημερομηνία λήξης, ενώ όσοι έχουν χάρτινες συνταγές ή παραπεμπτικά θα εξυπηρετηθούν κανονικά με αυτά, καθώς στο σύστημα θα έχει ανανεωθεί η ημερομηνία τους.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση σε συνταγές και παραπεμπτικά λόγω κακοκαιρίας – Μέχρι πότε θα ισχύουν"

Αποκλείστηκε από τον τελικό ο Τσιτσιπάς, έχασε με 3-1 σετ από τον Μεντβέντεφ

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν τα κατάφερε ενάντια στον Ντανιίλ Μεντβέντεφ, καθώς ηττήθηκε στην Μελβούρνη με 3-1 σετ (6-7, 6-4, 4-6, 1-6) στον ημιτελικό του Αυστραλιανού Όπεν με αποτέλεσμα το ταξίδι του να λάβει τέλος.

Ο κορυφαίος Έλληνας τενίστας και νούμερο 4 της παγκόσμιας κατάταξης «λύγισε» ξανά σε ματς της φάσης των ημιτελικών ενάντια στον Ρώσο, όπως στον περσινό ημιτελικό του Αustralian Open.

Ο Έλληνας άσος δεν μπόρεσε να βρει απαντήσεις στο σχεδόν αλάνθαστο σερβίς του Μεντβέντεφ, νο 2 στον κόσμο, και παρόλο που έβγαλε αντίσταση μέχρι το τρίτο σετ, στο κρίσιμο και τελευταίο σετ κατέρρευσε χάνοντας με 6-1 games και μαζί την ευκαιρία να διεκδικήσει το πρώτο του τουρνουά Grand Slam στον τελικό.
Στο ξεκίνημα ο Τσιτσιπάς μπόρεσε να κρατήσει τα σερβίς του, ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστικός απέναντι στον Ρώσο αντίπαλό του και έχασε στις λεπτομέρειες το πρώτο σετ με 7-6 στο τάι μπρέικ.
Σταθερός και με δυνατά χτυπήματα ο Ελληνας τενίστας έβαλε δύσκολα στον Μεντβέντεφ στο 2ο σετ και στην κρίσιμη στιγμή έκανε το Break καταφέροντας να φέρει το παιχνίδι στα ίσια, ισοφαρίζοντας με 1-1 σετ.
Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ανάλογη, καθώς στο τρίτο σετ ο Μεντβέντεφ μπόρεσε να κρατήσει τα σερβίς του, είχε πολλούς άσους που έφεραν σε δύσκολη θέση τον Τσιτσιπά που τελικά λύγισε με 6-4 games.
Ο συνήθως πεισματάρης Τσιτσιπάς, που μας έχει συνηθίσει σε μεγάλες ανατροπές, στο τελευταίο σετ δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο να κοντράρει τον αντίπαλό του που το πήρε πολύ άνετα με 6-1 και μαζί την πρόκριση στον μεγάλο τελικό της Κυριακής, όπου απέναντι στον Ναδάλ θα διεκδικήσει το πρώτο Grand Slam του 2022.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλείστηκε από τον τελικό ο Τσιτσιπάς, έχασε με 3-1 σετ από τον Μεντβέντεφ"

Αττική Οδός: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή – Οδηγός ζητά €10.000

Εγκλωβισμένη οδηγός που παρέμεινε στην ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟ για πάνω από 16 ώρες κατέθεσε ήδη αγωγή στο αρμόδιο Δικαστήριο μη αποδεχόμενη το ποσό συμβιβασμού που ανακοινώθηκε από τις κυβερνητικές πηγές και όπως διαδόθηκε προέκυψε μετά από παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού.

Με την αγωγή της η άτυχη συμπολίτισσά μας διεκδικεί να της επιδικασθεί χρηματική ικανοποίηση για την ηθική της βλάβη ποσού 10.000 ευρώ, επικαλούμενη μεταξύ άλλων την απίστευτη ταλαιπωρία της, αλλά και το γεγονός ότι χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση αυτό το δρόμο καταβάλλοντας όλα αυτά τα χρόνια υπέρογκα ποσά για διόδια και ανέμενε από τις αρμόδιες εταιρείες να είναι έτοιμες να τις παρέχουν εξίσου υψηλές υπηρεσίες υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το Eviathema.gr επικοινώνησε με το δικηγόρο της ενάγουσας Ιωάννη Καλαβρή ο οποίος μας δήλωσε ότι η εντολέας του έχει την άποψη ότι η ηθική βλάβη που βίωσε δεν μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο με το ποσό των 2.000 ευρώ αποζημίωσης το οποίο ανακοινώθηκε από την Αττική Οδό και το οποίο προέκυψε με την παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

Εξάλλου, και η ενάγουσα, όσο και ο ίδιος ο Δικηγόρος, θεωρούν ότι ούτε η εταιρεία, ούτε ο Πρωθυπουργός, ως οιονεί διαμεσολαβητής είναι αρμόδιοι να ορίσουν μονομερώς το ύψος της χρηματικής ικανοποίησης που δικαιούται ο οποιοσδήποτε Έλληνας πολίτης υφίσταται ζημία από πράξεις ή παραλείψεις οποιουδήποτε, μόνα αρμόδια είναι τα Ελληνικά Δικαστήρια και σε αυτά αποφάσισαν να προσφύγουν ως μόνη αρμόδια αρχή για την αποτίμηση της ζημίας και της ηθικής βλάβης που υπέστη η ενάγουσα.

Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη γίνεται καθαρά για λόγους ηθικής τάξης και για την πραγματική και νόμιμη αποζημίωση της ενάγουσας, εάν κριθεί ότι δικαιούται τέτοια, καθώς η ενάγουσα δεν έχει ανάγκη ούτε ελεημοσύνης ούτε δώρων από οποιονδήποτε, εάν ζημιώθηκε και πόσο ζημιώθηκε θέλει να το αποφανθούν τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης και όχι οποιοσδήποτε άλλος.

eviathema

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική Οδός: Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή – Οδηγός ζητά €10.000"

Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ για χιονοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28-1-2022) έως το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022), με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην κεντρική και νότια Ελλάδα, τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε ορεινά - ημιορεινά και τους θυελλώδεις βόρειους ανέμους εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ. Πιο αναλυτικά:

α. Βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου (29-1-2022) στα νησιά του Ιονίου (πλην της Κέρκυρας), τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το απόγευμα θα εξασθενήσουν, ενώ στην Πελοπόννησο από αργά το βράδυ.

Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (29-1-2022) στις Σποράδες, στην Εύβοια, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα στα βόρεια από το βράδυ θα εξασθενήσουν, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (30-1-2022).

Από το μεσημέρι του Σαββάτου (29-1-2022) στην Κρήτη, τις Κυκλάδες, τα νοτιότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022).

β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από αργά το βράδυ σήμερα Παρασκευή (28/1/2022) στα ορεινά και ημιορεινά της δυτικής Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου, ενώ το Σάββατο (29-1-2022) θα επεκταθούν στα ορεινά - ημιορεινά της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της κεντρικής και ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της κεντρικής και ανατολικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι στα βόρεια και από αργά το βράδυ στις υπόλοιπες περιοχές θα εξασθενήσουν.

γ. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι θα επικρατούν το Σάββατο (29-1-2022) στο Ιόνιο και από το απόγευμα του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής (30-1-2022) στα ανατολικά, που η έντασή τους θα φτάνει τα 8 και στο νότιο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκτακτο δελτίο ΕΜΥ για χιονοπτώσεις, καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους"

Φάλαινα στον Άλιμο: Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης – Η ανακοίνωση του υπ. Περιβάλλοντος

Από νωρίς το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία περίθαλψης θαλάσσιου κήτους, μιας νεαρής ραμφοφάλαινας (Ziphius cavirostris), που εκβράστηκε σε αβαθή νερά μπροστά από την παραλία του Αλίμου.

Με κινητοποίηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έσπευσαν στο σημείο 2 εξειδικευμένοι κτηνίατροι του Ελληνικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης Θαλάσσιων Θηλαστικών «Αρίων», που δίνουν μάχη για να παράσχουν στο τραυματισμένο ζώο τις πρώτες βοήθειες υπό την καθοδήγηση της Καθηγήτριας Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ., Νατάσσας Κομνηνού.

Η φάλαινα που εξετάστηκε από τον κτηνίατρο του «Αρίωνα», Παντελή Σαρρή, φέρει σοβαρό τραύμα στο ρύγχος και επιφανειακά τραύματα στο δέρμα, ενώ έγινε αιμοληψία για τη διενέργεια ειδικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί η ύπαρξη και άλλων παθολογικών αιτιών. Στο θηλαστικό χορηγήθηκε υποστηρικτική θεραπευτική αγωγή με την κατάσταση του ζώου να κρίνεται κρίσιμη.

Στο σημείο βρίσκεται ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, παρακολουθώντας από κοντά την προσπάθεια διάσωσης και δήλωσε: «Ο ζιφιός ανήκει στα κητώδη που ζουν σε μεγάλα βάθη άρα αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι αυτή τη στιγμή στα ρηχά υποφέρει. Δείχνει πολύ αδύναμο και με τη βοήθεια δυτών, διασωστών και γιατρών καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να το κρατήσουμε στη ζωή».

Στην επιχείρηση, επίσης, συμμετέχουν η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Αττικής, η Lifeguard Hellas, η All for Blue και η ΜOm.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φάλαινα στον Άλιμο: Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης – Η ανακοίνωση του υπ. Περιβάλλοντος"

Αντεπίθεση από Αττικές Διαδρομές σε Στυλιανίδη: Υπάρχει μαγνητοσκοπημένο υλικό

Εμμένει στη χθεσινή της ανακοίνωση η διοίκηση της εταιρείας Αττικές Διαδρομές, ανταπαντώντας στην ανακοίνωση του υπ. Πολιτικής Προστασίας που χαρακτηρίζει «ψευδείς» τις πληροφορίες που περιγράφουν το τι διαμείφθηκε κατά τις κρίσιμες συσκέψεις τις 21ης και 23ης Ιανουαρίου.

Πέρα από αυτό και σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κοινοπραξία, για τις παραπάνω επαφές με τους αρμόδιους φορείς, που πραγματοποιήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, η Πολιτική Προστασία, ως διοργανώτρια, διατηρεί μαγνητοσκοπημένο υλικό, που σε κάθε περίπτωση μπορεί να αξιοποιηθεί για την πιστοποίηση των ισχυρισμών της.

Όσον αφορά τη διαχείριση κατά την ημέρα της κρίσης, δηλαδή την 24η Ιανουαρίου, επισημαίνει ότι στο κέντρο επιχειρήσεων της Αττικής Οδού, ήταν διαρκώς παρών ο επικεφαλής Τροχαίας του αυτοκινητόδρομου, ο οποίος νομιμοποιούνταν να προβεί στις δέουσες κινήσεις και αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή της ανακοίνωση η εταιρεία υποστήριξε ότι εισηγήθηκε και αιτήθηκε την απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, πριν το ξέσπασμα της κακοκαιρίας. «Η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. δια των εκπροσώπων της που παρέστησαν στις συντονιστικές συσκέψεις της 21ης και 23ης Ιανουαρίου των αρμόδιων φορέων υπό τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, όπως αναγράφεται και στα πρακτικά, έθεσε εξαρχής ρητώς αιτήματα προληπτικής απαγόρευσης των φορτηγών - βαρέων οχημάτων από το βράδυ της Κυριακής 23 Ιανουαρίου», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Σημείωσε δε ότι η τροχαία επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών στην Αττική Οδό με σχετική απόφαση στις 14:00 το μεσημέρι. Η απαγόρευση ήρθε πολύ αργά, ανέφερε, με το φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη και αφού είχαν ήδη προκύψει μεγάλα κυκλοφοριακά ζητήματα.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης με ανακοίνωσή του διέψευσε τους παραπάνω ισχυρισμούς:

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά:

(α) ότι στις δύο συσκέψεις (21ης και 23ης Ιανουαρίου) τέθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία αίτημα «προληπτικής απαγόρευσης των φορτηγών-βαρέων οχημάτων από το βράδυ της Κυριακής 23 Ιανουαρίου».

(β) ότι «όλοι οι παρόντες παραχωρησιούχοι/λειτουργοί αυτοκινητοδρόμων συμφώνησαν στην πρόταση για την προληπτική και σε κάθε περίπτωση έγκαιρη απαγόρευση των φορτηγών», επεσήμανε.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντεπίθεση από Αττικές Διαδρομές σε Στυλιανίδη: Υπάρχει μαγνητοσκοπημένο υλικό"

Χαλάνδρι: Μάχη με τον πάγο – «Τα μηχανήματα δυσκολεύονται στα στενά» λέει ο δήμαρχος

Απελπιστική είναι η κατάσταση για πέμπτη συνεχόμενη μέρα σε γειτονιές του λεκανοπεδίου εξαιτίας του χιονιού που πλέον έχει μετατραπεί σε πάγο, καθώς – παρά το γεγονός ότι ο αποχιονισμός τουλάχιστον στις κεντρικές αρτηρίες έχει ολοκληρωθεί – στα στενά το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Αυτό είναι το σκηνικό που επικρατεί στο Χαλάνδρι.

Μάλιστα, πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή στην περιοχή Πάτημα Χαλανδρίου, όπου το χιόνι ξεπερνά τους 80 πόντους και εργάζονται ασταμάτητα τέσσερα μηχανήματα. Σε όλο το δήμο επιχειρούν συνολικά 22 μηχανήματα έργου.

«Παλεύουμε, προσπαθούμε αλλά τα πράγματα δεν είναι εύκολα», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος, Σίμος Ρούσσος, και προσθέτει: «Ο βασικός οδικός άξονας είναι ανοιχτός, αλλά έχουμε κατά τόπους προβλήματα, όπως στο Πάτημα. Ειδικά σε στενούς δρόμους, τα μηχανήματα δυσκολεύονται να μπουν, το χιόνι φτάνει σε κάποια σημεία και το ένα μέτρο και υπάρχουν και πολλά σταματημένα αυτοκίνητα. Θα είναι δύσκολη και η σημερινή ημέρα».

Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα που προκύπτει είναι αυτό με τα δέντρα και τα κλαδιά. «Το κύριο πρόβλημα αμέσως μετά θα είναι τα κλαδιά, καθώς είναι πολλά αυτά που έχουν πέσει και θα δυσκολέψουν κι άλλο την κατάσταση», λέει ο κ. Ρούσσος και καταλήγει: «Πιστεύω πως σήμερα, μέχρι το μεσημέρι ή το αργότερο το απόγευμα, θα έχουμε τελειώσει».

Τέλος, στον Δήμο Χαλανδρίου ακόμη υπάρχουν γειτονιές με προβλήματα ηλεκτροδότησης.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλάνδρι: Μάχη με τον πάγο – «Τα μηχανήματα δυσκολεύονται στα στενά» λέει ο δήμαρχος"

Πάνω από 4.000 κρούσματα σε 100 μέρες στο ΑΠΘ!

Περισσότερα από 4.000 κρούσματα Covid-19 σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, στη συντριπτική τους πλειονότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες, έχουν δηλωθεί στην Υγειονομική Επιτροπή του ΑΠΘ στο διάστημα των πρώτων 100 ημερών της τρέχουσας ακαδημαϊκής χρονιάς. Ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων, μάλιστα, εκτιμάται πως είναι υψηλότερος, λόγω υποκαταγραφής.

Μετά την «έκρηξη» που έφερε η εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον στις αρχές Ιανουαρίου, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται μια πορεία σταδιακής αποκλιμάκωσης, η οποία αποδίδεται από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και στη μειωμένη κινητικότητα αυτής της περιόδου στο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό campus της χώρας. Η χειμερινή εξεταστική περίοδος, ωστόσο, που έχει ξεκινήσει, επαναφέρει εικόνες συγχρωτισμού στα αμφιθέατρα, αυξάνοντας τον κίνδυνο νέας έξαρσης της διασποράς.

Το Κέντρο Έρευνας & Εκπαίδευσης στη Δημόσια Υγεία, την Πολιτική Υγείας και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΚΕΠΥ) στην τελευταία του έκθεση χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και τις πρυτανικές Αρχές να προτεραιοποιήσουν την προστασία της υγείας της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας - Πολιτικής Υγείας στο ΑΠΘ Ηλίας Κονδύλης και ο καθηγητής Υγιεινής, Κοινωνικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στο ΑΠΘ Αλέξης Μπένος, που υπογράφουν την έκθεση, ζητούν την υιοθέτηση της διεθνούς στρατηγικής «εμβόλια-συν» (vaccines-plus), που εκτός από τον εμβολιασμό περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα προστασίας όπως διαγνωστικά τεστ, μάσκες, επαρκή αερισμό και μείωση συγχρωτισμού. Με δεδομένο ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει επαρκώς από τη μόλυνση αλλά μόνο από τη βαριά νόσηση, προτείνεται μεταξύ άλλων η χορήγηση δωρεάν διαγνωστικών τεστ και στους εμβολιασμένους πριν από την προσέλευση στα αμφιθέατρα.

4.079 καταγεγραμμένα κρούσματα από τον Οκτώβριο

Όπως προκύπτει από την τελευταία καταγραφή της Υγειονομικής Επιτροπής του ΑΠΘ, που παρουσιάζει το iatronet.gr, από την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς στις 11 Οκτωβρίου του 2021 έως τις 23 Ιανουαρίου του 2022 έχουν καταγραφεί συνολικά 4.079 κρούσματα Covid-19 σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στη συντριπτική τους πλειονότητα (3.920) αφορούν φοιτητές και φοιτήτριες, σε ένα σύνολο δυναμικού 51.577 ενεργών προπτυχιακών και μεταπτυχιακών. Επίσης δηλώθηκαν 133 κρούσματα στο διδακτικό και λοιπό προσωπικό (ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΠ), σε σύνολο 2.291 μελών, καθώς και 26 κρούσματα σε σύνολο 237 μελών διοικητικού προσωπικού τμημάτων.

 

 Όπως προκύπτει από τον πίνακα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται σταδιακή αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, που ακολούθησε την εκτόξευσή τους μετά την περίοδο των εορτών.

Από τα δεδομένα των μη επιτρεπτών παρουσιών σε χώρους του ΑΠΘ που παρέχει η πλατφόρμα Edupass και σχετίζεται με την περίοδο καραντίνας, προκύπτει μια σταθεροποίηση των αριθμών, μετά τη σταδιακή μείωση που ακολούθησε την εορταστική περίοδο.

Ο συγχρωτισμός προσδιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης

Αναλύοντας τα στατιστικά του τριμήνου, οι συντάκτες της έκθεσης του ΚΕΠΥ παρατηρούν  πως η διασπορά αυξήθηκε κατακόρυφα στις περιόδους υψηλού συγχρωτισμού στο πανεπιστήμιο. Συγκεκριμένα, κατά τις πρώτες 3 εβδομάδες λειτουργίας του ΑΠΘ, τον Οκτώβριο, όταν παρατηρήθηκε η μέγιστη προσέλευση φοιτητών/τριών στο campus με εικόνες έντονου συνωστισμού σε αμφιθέατρα και εργαστήρια, η αθροιστική επίπτωση της Covid-19 στα μέλη ΔΕΠ ήταν κατά 70,8% υψηλότερη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό (ηλικίας 40-64 ετών) κατά την ίδια χρονική περίοδο. Στο διοικητικό προσωπικό τμημάτων, η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη, φτάνοντας  +115%.

Προοδευτικά και καθώς η κινητικότητα αποκλιμακωνόταν, η επίπτωση έφτασε να είναι ως και 55% χαμηλότερη από ό,τι στον γενικό πληθυσμό στο διδακτικό προσωπικό και -9,6% στο διοικητικό προσωπικό τμημάτων στην περίοδο των εορτών και την πρώτη εβδομάδα μετά από αυτές.

Σήμα κινδύνου για την εξεταστική

Οι δύο καθηγητές επισημαίνουν πως η ανάλυση της εξέλιξης της επιδημίας στο ΑΠΘ αναδεικνύει την καθοριστική σημασία -σε συνδυασμό με την καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού- της αποφυγής μαζικού συγχρωτισμού και συνωστισμού σε κλειστούς χώρους. Κυρίως σε αυτούς χωρίς συνεχή φυσικό αερισμό, όπως είναι τα περισσότερα αμφιθέατρα και εργαστήρια στα ΑΕΙ της χώρας, αλλά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα οποία χρησιμοποιεί η πανεπιστημιακή κοινότητα για μετάβασή της από και προς το πανεπιστήμιο. 

Δεδομένης της απόφασης της κυβέρνησης και των πρυτανικών Αρχών για διενέργεια των εξετάσεων του χειμερινού εξαμήνου του 2022 με φυσική παρουσία, χωρίς όμως πρόσθετα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, επισημαίνουν πως «η αναμενόμενη σημαντική αύξηση του συγχρωτισμού και συνωστισμού εξεταζόμενων και διδασκόντων κατά τις εξετάσεις, με πλημμελή τήρηση των αναγκαίων μέτρων δημόσιας υγείας, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας».

Όπως αναφέρει στο iatronet.gr ο ομότιμος και εκ των συντακτών της έκθεσης καθηγητής Αλέξης Μπένος, θα μπορούσε τόσο το κράτος όσο και το πανεπιστήμιο να διαθέσει δωρεάν τεστ σε όλους -εμβολιασμένους και μη- πριν από την πρόσβαση στις εξετάσεις, καθώς και μάσκες υψηλής προστασίας FFP2/KN95. Σε ό,τι αφορά τους τρόπους αποφυγής συνωστισμού, προτείνει τη μίσθωση χώρων από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

«Έχουμε δίπλα μας τη ΔΕΘ, η οποία διαθέτει μεγάλα αμφιθέατρα και αίθουσες συνεδρίων, που είναι αναξιοποίητα σε κάποιες περιόδους. Έχει κάνει επαφή ο Σύλλογος ΔΕΠ και έχει πάρει την απάντηση πως θα μπορούσαν να διατεθούν για τις ανάγκες των πανεπιστημίων, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση και τήρηση αποστάσεων», σημειώνει ο κ. Μπένος και καταλήγει: «Ελπίζουμε να διαψευστούμε, αλλά ο κίνδυνος μόλυνσης είναι μεγάλος κατά την εξεταστική περίοδο».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 4.000 κρούσματα σε 100 μέρες στο ΑΠΘ!"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news