facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

Παρακολουθήσεις: Νέα λίστα με ονόματα από το «Documento» – Ποια πρόσωπα ήταν «στόχοι» του Predator

Νέα λίστα με τους «στόχους» των παρακολουθήσεων δημοσίευσε η εφημερίδα «Documento», υποστηρίζοντας ότι ανάμεσά τους ήταν υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ και στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και άλλοι αξιωματούχοι . 

Με ανάρτηση του στο Twitter, o εκδότης Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιεύει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Documento» με τη λίστα των ονομάτων. «Στόχοι» των παρακολουθήσεων με το λογισμικό Predator, σύμφωνα πάντα με τα όσα υποστηρίζει το δημοσίευμα, ήταν υπουργοί της κυβέρνησης της ΝΔ, στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, αξιωματούχοι κ.α.

Συγκεκριμένα, το «Documento» υποστηρίζει ότι στο στόχαστρο παρακολουθήσεων βρέθηκαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Επίσης ο πρώην αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. και νυν Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Καραμαλάκης, η εισαγγελέας στην Ε.Υ.Π. Βασιλική Βλάχου, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και πρώην υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος Ανδρέας Λοβέρδος, ο στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού και Γενικός Γραμματέας της Βουλής Γιώργος Μυλωνάκης με τη σύζυγο του, δημοσιογράφο, Τίνα Μεσσαροπούλου, ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης, ο Γιώργος Σταμαδιάνος, γιος του πρώην προέδρου του Συμβουλίου Εφετών Κωνσταντίνου Σταμαδιάνου και πρώην συνεργάτης του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, αλλά και ο Βασίλης Ανδρικόπουλος, πρώην προϊστάμενος του ιδιαίτερου γραφείου της Γενικής Γραμματείας Πρωθυπουργού και ειδικός σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη σε θέματα ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για «οργάνωση και εκτέλεση μιας πρωτοφανούς Συνταγματικής εκτροπής» και ζητά «να παραιτηθεί αν δεν έχει να δώσει πειστικές απαντήσεις», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του, αναμένεται να απαντήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη νέα λίστα του «Documento».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να κρύβεται και αντικαθιστά βουλευτές του από την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής με στόχο να μείνουν στο σκοτάδι οι ευθύνες του, έρχονται στο φως νέες σοκαριστικές αποκαλύψεις από την εφημερίδα Documento.

Οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, της Εισαγγελέως της ΕΥΠ που μέχρι πρόσφατα πίστευε ότι είναι ανέλεγκτη αλλά τελικά ήταν και η ίδια «καλωδιωμένη», καθώς και του οικονομικού Εισαγγελέα που χειρίστηκε τις υποθέσεις των Γεωργιάδη και Αβραμόπουλου και κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα εκατομμύρια στους λογαριασμούς τους ήταν υπαρκτά αλλά αδιευκρίνιστα, αφορούν τον ίδιο τον πυρήνα της πολιτειακής λειτουργίας και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για κρυφτούλι και υπεκφυγές.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατηγορείται πλέον για παρακολουθήσεις αντιπάλων και συνεργατών του αλλά για την οργάνωση και εκτέλεση μιας πρωτοφανούς Συνταγματικής και Δημοκρατικής εκτροπής.

Είτε θα δώσει πειστικές απαντήσεις για την εκτροπή είτε θα πρέπει άμεσα να παραιτηθεί, γιατί όσα διέπραξε αποτελούν σοβαρότατο κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία.

Καμία Αρχή της Πολιτείας δεν μπορεί πια να μην αντιδρά. Καμία δικαιολογία δε μπορεί να αφήνει τη Δημοκρατία απροστάτευτη. Η άμεση διερεύνηση όλων των πλευρών αυτής της σκοτεινής υπόθεσης καθώς και η απόδοση ευθυνών, αποτελεί πλέον δημοκρατική και συνταγματική υποχρέωση.»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρακολουθήσεις: Νέα λίστα με ονόματα από το «Documento» – Ποια πρόσωπα ήταν «στόχοι» του Predator"

Κιβωτός του Κόσμου: Δεύτερη τοποθέτηση πατέρα Αντώνιου – Κακή κατασκευή σεναρίων

Σε δεύτερη τοποθέτηση μέσα σε 24 ώρες προχώρησε ο πατέρας Αντώνιος.

Σύμφωνα με τον Alpha, το περιβάλλον του ιερέα δεν μπαίνει σε κατά περίπτωση διάψευση των καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά εμφανίζεται κάθετα αρνητικό στις καταγγελίες συνολικά.

Ο ίδιος ο πατέρας Αντώνιος τούς μεταφέρει πως όλα είναι ψέματα, με τον περιβάλλον του να χρησιμοποιεί τρεις λέξεις για να χαρακτηρίσει την υπόθεση: «κακή κατασκευή σεναρίων».

Οι ίδιοι υποστηρίζουν πως, προτού ακόμη καταπέσει ένα σενάριο, υπάρχει ένα καινούριο που θα καταρριφθεί την επόμενη ημέρα. Ίσως αυτό, δε, να σχετίζεται και με τις «εκπλήξεις» για τις οποίες έχει προϊδεάσει ο πατέρας Αντώνιος.

Όπως λένε χαρακτηριστικά, όλα είναι ψέματα. «Ο χρόνος θα δείξει και ο κόσμος θα καταλάβει. Θα δουν όλοι ότι δεν υπάρχει τίποτα» αφήνουν να διαρρεύσει.

Ουσιαστικά, ο ιερέας επιμένει στη θέση του ότι οι καταγγελίες και οι μαρτυρίες για κακοποιητικές συμπεριφορές και οικονομικές ατασθαλίες θα πέσουν στο κενό καθώς πρόκειται για κατασκευασμένη ιστορία.

«Είναι όλα ψέματα. Δεν έχω κάνει κάτι. Ο,τι έκανα στη ζωή μου καλύτερα είναι να βοηθήσω αυτά τα παιδιά, τα οποία είναι όλο το έργο μου στην Εκκλησία» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Δεύτερη τοποθέτηση πατέρα Αντώνιου – Κακή κατασκευή σεναρίων"

Κιβωτός του Κόσμου: Πώς η υπόθεση φρίκης με την 12χρονη στον Κολωνό καθυστέρησε 2,5 μήνες την έρευνα

Την ώρα που οι καταγγελίες για τα όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, έρχονται στο φως πληροφορίες που δείχνουν αδράνεια στη διερεύνηση…

Η Κιβωτός του Κόσμου βρίσκεται πλέον στο μικροσκόπιο της έρευνας, αλλά όπως φαίνεται αυτό έγινε με καθυστέρηση. Αν και η αστυνομία είχε στα χέρια της στοιχεία από τον περασμένο Αύγουστο, η έρευνα δεν προχώρησε. Ουσιαστικά ξεκίνησε με την καταγγελία του 19χρονου σήμερα, πρώην τροφίμου, που μίλησε για σεξουαλική κακοποίηση. Τότε οι Αρχές κινητοποιήθηκαν και ο πατέρας Αντώνιος βρέθηκε στο επίκεντρο. Ο ίδιος, η πρεσβυτέρα και οι στενοί τους συνεργάτες «ξηλώθηκαν», με τις αποκαλύψεις να προκαλούν σάλο σε ολόκληρη τη χώρα.

Για περισσοτέρους από δυο μήνες και συγκεκριμένα από τις αρχές Αυγούστου ήταν ενημερωμένη η Ελληνική Αστυνομία, μέσω της Εισαγγελίας Αθηνών, για τις καταγγελίες που αφορούσαν τις σεξουαλικές αλλά και σωματικές κακοποιήσεις παιδιών στην «Κιβωτό του Κόσμου», όπως αποκαλύπτουν «Τα Νέα» και ο Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Μάλιστα όπως αναφέρει το ρεπορτάζ εκτός από τα κενά στο χειρισμό από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προκύπτουν ερωτήματα και την στάση του αρμοδίου υφυπουργείου Κοινωνικών Υποθέσεων. Η αδράνεια και ο αιφνιδιασμός των εμπλεκόμενων φορέων, όπως αναφέρεται στο δημοσιεύμα, είναι χαρακτηριστική και προκύπτει μια σειρά ερωτημάτων για τον τρόπο που λειτουργούσε η «Κιβωτός».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αν και η ΕΛ.ΑΣ. αναζητούσε με σχετικά αργούς ρυθμούς να ταυτοποιήσει τα πρόσωπα που ανέφεραν οι γονείς και οι πρώην τρόφιμοι στις καταγγελίες τους, μόλις δόθηκε η κατάθεση του 19χρονου για ασελγείς πράξεις σε βάρος του αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης μέσω διαρροών.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση μητέρας που είχε καταγγείλει κακοποιητική συμπεριφορά σε βάρος των παιδιών της σε δομές της Κιβωτού τόσο σε Αθήνα όσο και σε Βόλο από την περασμένη Άνοιξη όμως καμία αρμόδια υπηρεσία δεν είχε κάνει το παραμικρό.

Η υπόθεση φρίκης με την 12χρονη στον Κολωνό

Στις αρχές Σεπτεμβρίου οι δικαστικές αρχές είχαν ενημερώσει την αστυνομία για την υπόθεση αυτή, ωστόσο όσα συνέβαιναν στην Κιβωτό του Κόσμου αποκαλύφθηκαν αρκετές εβδομάδες αργότερα διότι η αστυνομία είχε εστιάσει το ενδιαφέρον της στην υπόθεση του Κολωνού.

Η αστυνομία υποστήριξε ότι η αργοπορία στη διερεύνηση της υπόθεσης οφείλεται και στο γεγονός ότι η δικαστική παραγγελία δεν έφερε τον χαρακτηρισμό του κατεπείγοντως. Η ΕΛ.ΑΣ. φαίνεται να αναζητούσε με σχετικά αργό ρυθμό να ταυτοποιήσει τα καταγγελλόμενα πρόσωπα και τα θύματα κακοποίησης, αλλά και να επιβεβαιώσει τις παράνομες πράξεις της Κιβωτού του Κόσμου.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Βασίλης Λαμπρόπουλος, όταν δόθηκε πριν από 10 ημέρες η καταλυτική κατάθεση του 19χρονου αποφασίστηκε η δημοσιοποίηση της υπόθεσης με ένα γενικόλογο δελτίο τύπου και με διαρροή καταθέσεων κεντρικών προσώπων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαρροή αυτή αποδίδεται σε σημαντικά στελέχη του υπουργείου προστασίας του Πολίτη και εκτιμάται πως ήταν κίνηση για να αλλάξει η επικοινωνιακή ατζέντα. Η διαρροή αυτή προκάλεσε την αντίδραση των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι ζητούν να διεξαχθεί έρευνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κιβωτός του Κόσμου: Πώς η υπόθεση φρίκης με την 12χρονη στον Κολωνό καθυστέρησε 2,5 μήνες την έρευνα"

Νέες τουρκικές προκλήσεις: Αλιευτικά παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα – Ένταση στο Αιγαίο

Οι Τούρκοι κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο με όποιο τρόπο μπορούν. Αυτή τη φορά όπως αποκάλυψε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, Τούρκοι ψαράδες βρέθηκαν σε απόσταση αναπνοής από την Ψέριμο και το Φαρμακονήσι, παραβιάζοντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN, σήμερα, γύρω στις 9:30 το πρωί 3 τουρκικές μηχανότρατες έφτασαν κάτω από το φυλάκιο του Φαρμακονησίου, μισό μόλις μίλι από τις ακτές του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, καθώς παρόμοιες εικόνες έχουν καταγραφεί στο σημείο τον τελευταίο ενάμιση μήνα όπως καταγγέλουν οι κάτοικοι. Οι Έλληνες ψαράδες και αυτή τη φορά καλούσαν συνεχώς τους Τούρκους να φύγουν από το σημείο οι οποίοι έκαναν πως δεν τους άκουγαν και παρέμειναν ανενόχλητοι στο σημείο.

Τονίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η συγκεκριμένη περιοχή έχει μπει στο στόχαστρο των Τούρκων καθώς στην περιοχή σημειώνονται και τουρκικές υπερπτήσεις ακόμα και τις νύχτες από drones.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες τουρκικές προκλήσεις: Αλιευτικά παραβίασαν τα ελληνικά χωρικά ύδατα – Ένταση στο Αιγαίο"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

Βροχερός θα είναι ο καιρός την Κυριακή, σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί μέχρι τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η πρόγνωση του καιρού της ΕΜΥ, σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις, με τοπικές βροχές κυρίως στη Θεσσαλία, τη Μακεδονία, την κεντρική Στερεά, την Εύβοια και από το απόγευμα στη νότια Πελοπόννησο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 με 7 και στα νοτιοδυτικά τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια, όπου δεν θα ξεπεράσει τους 11 με 13 βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 14 με 17 και στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 18 με 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές που από το απόγευμα θα ενταθούν. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από αργά το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 02 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες. Στο νότιο Ιόνιο και τη νότια Πελοπόννησο είναι πιθανό να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Ηπείρου.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα νότια τοπικά 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στη Θεσσαλία, την κεντρική Στερεά και από τις απογευματινές ώρες στη νότια Πελοπόννησο, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες στη δυτική Κρήτη, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες.

Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα δυτικά τοπικά 7 με 8 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως από τις απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Ανεμοι: Στα Δωδεκάνησα νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές που τη νύχτα θα ενταθούν.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών βροχών κυρίως τη νύχτα.

Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 08 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως τις βραδινές ώρες.

Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά"

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Βουλευτής στην Τουρκία την χαρακτηρίζει ως μέρος μιας νέας δυναμικής πραξικοπήματος

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκαλέσει στο εσωτερικό της Τουρκίας οι ισχυρισμοί του βουλευτή, Γκάρο Παϊλάν (Garo Paylan) ότι η γυναίκα που κατηγορείται για την μεγάλη έκρηξη που σημειώθηκε στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, όχι μόνο δεν έχει σχέση με το ΡΚΚ αλλά μάλλον έχει σχέσεις με την πλευρά που πολεμά εναντίον αυτών.

Απευθυνόμενος προς τον Χουλουσί Ακάρ, ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP) – όπως μεταδίδουν ΜΜΕ στην Τουρκία – δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί του βασίζονται σε όσα καταθέτει η γυναίκα, που συνελήφθη και κατηγορείται για την βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Ο Γκάρο Παϊλάν άφησε μάλιστα να εννοηθεί πως αφού και η δράστις μπήκε στην Τουρκία από το Ιντλίμπ, το οποίο ελέγχεται από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό, κάποιος στο εσωτερικό της Τουρκίας την προστάτευσε.

Μεταφέροντας όσα κατέθεσε η δράστις, ο βουλευτής – σύμφωνα με ΜΜΕ στην Τουρκία – είπε: «τα τρία αδέλφια μου πέθαναν πολεμώντας για λογαριασμό του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA)», ο οποίος αποτελείται από Σύρους αντικυβερνητικούς, τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ, Ουιγούρους και λοιπούς τζιχαντιστές και διάφορα άλλα μισθοφορικά στοιχεία που εκπαιδεύτηκαν και είχαν συναντήσεις με στελέχη της ΜΙΤ της Τουρκίας.

Ο Γκάρο Παϊλάν (Garo Paylan) κατηγόρησε επίσης τον υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ότι μιας και δεν είδε τους γκιουλενιστές που -κατά τον ίδιο- προετοίμαζαν το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, δεν βλέπει και τις δυνάμεις που ίσως να προετοιμάζουν νέες κινήσεις στο εσωτερικό της Τουρκίας. «Το τρομοκρατικό επεισόδιο στην Ταξίμ μπορεί να είναι μέρος μιας νέας δυναμικής πραξικοπήματος» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Λαϊκού Κόμματος (HDP).

O αρμενικής καταγωγής Τούρκος βουλευτής έχει στοχοποιηθεί κατά το παρελθόν ως «προδότης» για την αντικυβερνητική του στάση.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Βουλευτής στην Τουρκία την χαρακτηρίζει ως μέρος μιας νέας δυναμικής πραξικοπήματος"

Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα – Το ωράριο λειτουργίας

Ανοιχτά θα είναι τα καταστήματα αυτήν την Κυριακή 27, Νοεμβρίου 2022, όπως έχει ανακοινώσει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων & Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος.

Tα εμπορικά καταστήματα σε όλη τη χώρα θα είναι από τις 11:00 έως τις 20:00, όπως ανακοίνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ).

Επίσης τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου (Cyber Monday) τα καταστήματα θα έχουν μεγάλες προσφορές σε ποικιλία προϊόντων, με την αρτιότερη δυνατή εξυπηρέτηση και σεβασμό στον καταναλωτή.

Τα περισσότερα πολυκαταστήματα έχουν επιβεβαιώσει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή, με το ωράριο να διαμορφώνεται μεταξύ 11:00 και 20:00.

Οι επόμενες Κυριακές με ανοιχτά μαγαζιά και σούπερ μάρκετ το 2022 είναι η Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022 (η προτελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα) και η Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 (η τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα).

Να σημειωθεί ότι τα καταστήματα ήταν προγραμματισμένο να είναι ανοικτά την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου, ωστόσο λόγω της κακοκαιρίας EVA ελήφθη η απόφαση να μην ανοίξουν. Τελικά, αποφασίστηκε τα καταστήματα να είναι ανοιχτά αυτήν την Κυριακή (27/11), προκειμένου οι καταναλωτές να κάνουν τα ψώνια τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριακή με ανοιχτά καταστήματα – Το ωράριο λειτουργίας"

Πλημμύρες στην Ιταλία: 13 αγνοούμενοι μετά από κατολίσθηση στο νησί Ίσκια – Ένα νεογέννητο ανάμεσά τους (βίντεo)

Ο αριθμός των αγνοουμένων στο νησί Ίσκια της Κάτω Ιταλίας αυξήθηκε στους δεκατρείς.

Δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από το μένος των υδάτων μέχρι την θάλασσα, εξαιτίας της ασταμάτητης βροχόπτωσης. 

Η τοποθεσία Κασαμίτσιολα πλημμύρισε και πολλά σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές.



Το νησί αποκλείσθηκε λόγω των έκτακτων καιρικών συνθηκών και οι πυροσβέστες, με την Πολιτική Προστασία, προσπαθούν να βοηθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο τους κατοίκους που χρήζουν βοήθειας.

Νωρίς το πρωί, τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να σώσουν έναν άνδρα που είχε παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλημμύρες στην Ιταλία: 13 αγνοούμενοι μετά από κατολίσθηση στο νησί Ίσκια – Ένα νεογέννητο ανάμεσά τους (βίντεo)"

Θεσσαλονίκη: Επιχειρηματίας καταδικάστηκε για συμπλοκή με νεαρό διαρρήκτη που έπεσε νεκρός

Αυλαία σε μια πολυσυζητημένη υπόθεση στη Θεσσαλονίκη. Ο διαρρήκτης κόπηκε από τζαμαρία και έπεσε νεκρός μπροστά στον επιχειρηματία. Είχε προηγηθεί μεταξύ τους συμπλοκή…

Ιδιοκτήτης εταιρίας καταδικάστηκε σε φυλάκιση οκτώ μηνών για τη συμπλοκή με διαρρήκτη μέσα στην εταιρία του πριν τρία χρόνια. Το περιστατικό είχε τραγικό αποτέλεσμα καθώς ο διαρρήκτης, επιχειρώντας να ξεφύγει κόπηκε από την τζαμαρία και έχασε τη ζωή του.

Όπως περιέγραψε στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης βρήκε μέσα τον διαρρήκτη, επιχείρησε να τον ακινητοποιήσει όμως εκείνος στην προσπάθειά του να ξεφύγει κόπηκε από την τζαμαρία και πέθανε από αιμορραγία.

Το δικαστήριο δε δέχτηκε τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου ότι ήταν σε άμυνα. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με τριετή αναστολή για επικίνδυνη σωματική βλάβη το επεισόδιο που προηγήθηκε του θανάσιμου τραυματισμού του 32χρονου διαρρήκτη. Ο 62χρονος αποφάσισε να μην ασκήσει έφεση.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Επιχειρηματίας καταδικάστηκε για συμπλοκή με νεαρό διαρρήκτη που έπεσε νεκρός"

Άνοιξαν για το κοινό χώροι του Μετρο Θεσσαλονίκης – Yποδοχή με ομοβροντία φλας στο δοκιμαστικό δρομολόγιο

Στα τέλη του 2023 παραδίδεται το μετρό Θεσσαλονίκης στο επιβατικό κοινό. Οι εργασίες είναι στο τελικό στάδιο και αυτό το Σαββατοκύριακο οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το Αμαξοστάσιο της Πυλαίας και το σταθμό Παπάφη.

Επισκέψιμοι είναι αυτό το Σαββατοκύριακο οι σταθμοί του μετρό της Θεσσαλονίκης στην Παπάφη και στο αμαξοστάσιο της Πυλαίας, στο πλαίσιο του Open House, της δράσης που έχει ως στόχο την προώθηση της αρχιτεκτονικής. Στους σταθμούς βρέθηκε και ο πρόεδρος της Αττικο Μετρο επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση για λειτουργία του μετρό στην πόλη στα τέλη του 2023.

Το δοκιμαστικό δρομολόγιο το πρωί απαθανατίστηκε από τους πολίτες που βρέθηκαν στο σημείο, για τη στιγμή.

«Ανοίξαμε τους σταθμούς σήμερα , ακριβώς για να δείξουμε το έργο της Αττικό Μετρό η οποία έχει έρθει να προσθέσει 19 καινούργια δημόσια κτίρια , γιατί ένας σταθμός είναι ένα κτίριο στη πόλη της Θεσσαλονίκης» είπε ο Νικος Ταχιαος, Πρόεδρος ΔΣ ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
«Αυτό που αποτελεί το επόμενο βήμα για να μπορέσει να δώσουμε το Μετρό στην πόλη στα τέλη του 2023 είναι η ολοκληρωμένη λειτουργία, τα συστήματα να πιστοποιηθούν ότι υπάρχει ασφάλεια για τη μετακίνηση» τόνισε.

«Είναι ένα ΣΚ που γίνονται δωρεές αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις δράσεις, γίνονται από εθελοντές, προώθηση της αρχιτεκτονικής στόχος της εκδήλωσης» είπε η Κατερινα Δουδουμη, Διοργανώτρια εταιρεία Open House

Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή. Και οι φωτογραφίες πολλές.

Παρόντες, και οι εργαζόμενοι.

«Σήμερα είναι μία μέρα γιορτής για το Μετρό Θεσσαλονίκης, ευκαιρία να δείξουμε τη δουλειά που κάναμε τόσα χρόνια, ο κόσμος δεν ξέρει, δουλεύουμε υπόγεια» είπε ο Θωμας Μιχαλοπουλος , Πρόεδρος Εργαζομένων Μετρό Θεσσαλονίκης

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Αττικό Μετρό, ο σταθμός της Βενιζέλου βρίσκεται στη θεμελίωση του κτιρίου και το επόμενο βήμα είναι η κατασκευή του υπόγειου ορόφου όπου θα στεγάσει και τις αρχαιότητες.

ertnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξαν για το κοινό χώροι του Μετρο Θεσσαλονίκης – Yποδοχή με ομοβροντία φλας στο δοκιμαστικό δρομολόγιο"

Δένδιας για Τουρκία: Ανοίγει την «πόρτα του φρενοκομείου» σε Ιράκ και Συρία

Σαφές μήνυμα πως η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, με όλα τα νόμιμα μέσα, στέλνει ο Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο Protagon.gr. Ο υπουργός Εξωτερικών σημειώνει επίσης ότι «απέναντι στην κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής, καθώς και των παράνομων ενεργειών, έχουμε επιδοθεί σε μια έντονη προσπάθεια».

Ο Νίκος Δένδιας εκτιμά δε ότι η τουρκική πολιτική, η οποία αγνοεί, στην καλύτερη περίπτωση, θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, δεν αναμένεται να αλλάξει βραχυπρόθεσμα. «Ας μην έχουμε ψευδαισθήσεις ως προς αυτό», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών. Προσθέτει μάλιστα ότι η Ελλάδα κινείται πάντα στην οδό της νομιμότητας.

«Η απάντησή μας είναι, πάντα σεβόμενοι τους διεθνείς κανόνες, να συνομολογούμε διεθνείς συμφωνίες με όμορες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Ιταλία και, σε πολιτικό επίπεδο, με την Αλβανία για την παραπομπή στη Χάγη, δίνοντας έτσι το παράδειγμα του πλαισίου στο οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα αυτά. Το πρόσφατο παράδειγμα της συμφωνίας Ισραήλ και Λιβάνου θα πρέπει να αποτελεί ακόμα μια σαφή ένδειξη προς τα πού κινείται η διεθνής πρακτική» επεξήγησε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας .
«Οφείλουμε να είμαστε πάντοτε σε ετοιμότητα»

Στην συνέντευξή του, επισήμανε επίσης ότι η Τουρκία τη στιγμή αυτή φαίνεται να ανοίγει την «πόρτα του φρενοκομείου» στο Ιράκ και στη Συρία, με άγνωστη κατάληξη. Ειδικότερα, εξέφρασε την ανησυχία του για την εξέλιξη αυτή, καθώς δείχνει ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον γειτονικών της χωρών», όπως αναφέρει. Εξάλλου, τόνισε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις προέκυψαν «παρά τις εκκλήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, των οποίων οι θέσεις σε αυτό το σημείο μόνο φαίνεται να συγκλίνουν, αν και ξεκινούν από τελείως διαφορετικές αφετηρίες και έχουν διαφορετικές στοχεύσεις».

Απέναντι σε αυτή την πρόκληση, κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα οφείλει να είναι πάντοτε σε ετοιμότητα. «Απέναντι στη διαρκή αυτή πρόκληση, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε μέσω της δύναμης αποτροπής που έχουμε, διπλωματικής και στρατιωτικής. Να εξασφαλίσουμε ότι η “πόρτα του φρενοκομείου” θα παραμείνει ερμητικά κλειστή» υπογράμμισε και προσέθεσε ότι αυτό ωφελεί την Ελλάδα αλλά και την τουρκική κοινωνία. «Γιατί δική μας άποψη παραμένει ότι με την τουρκική κοινωνία μπορούμε να συμβιώσουμε αρμονικά, μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού και των διεθνώς αποδεκτών κανόνων» σημείωσε.
«Η Ελλάδα έχει αποκτήσει τη δική της στρατηγική σημασία»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη στάση των εταίρων και συμμάχων. «Όλο και περισσότεροι τονίζουν δημόσια το αυτονόητο, ότι οι τουρκικές αιτιάσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά την ελληνική κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου, αλλά όχι μόνο, είναι εντελώς ανυπόστατες».

Συμπλήρωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ότι οι θέσεις των συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας δεν έχουν αμβλυνθεί και διέκρινε μεγαλύτερη κατανόηση και αρκετές περιπτώσεις μεγαλύτερη στήριξη των ελληνικών θέσεων. «Αυτή η σταδιακή μετατόπιση οφείλεται, κατά βάση, σε τρεις παράγοντες. Πρώτον, αναπτύσσουμε τις θέσεις μας με επιχειρήματα, δείχνοντας χάρτες με την πραγματική εικόνα επί του πεδίου. Δεν περιοριζόμαστε σε θεωρητικές συζητήσεις. Δεύτερον, οι τουρκικές θέσεις, όπως για παράδειγμα όσον αφορά την κυριαρχία μας επί των νησιών του Αιγαίου, ή το τουρκο-λιβυκό “μνημόνιο”, κινούνται εξόφθαλμα εκτός του πλαισίου των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της κοινής λογικής. Καμία χώρα, ακόμα και φιλικά διακείμενη προς την Τουρκία, δεν μπορεί να τις υποστηρίξει διεθνώς. Τρίτον, η Ελλάδα έχει αποκτήσει τη δική της στρατηγική σημασία, για τις ΗΠΑ, τους ευρωπαίους εταίρους, καθώς και τα κράτη της περιοχής» ανέφερε. Όπως υπογράμμισε, οι διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζονται από τις σχέσεις της με την Τουρκία, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Ελλάδα έχει αποκτήσει πλέον τη δική της αξία στο γεωπολιτικό χρηματιστήριο. Και οι “μετοχές” της δεν εξαρτώνται από την αξία της Τουρκίας».
Τι είπε για την επίσκεψή του στην Λιβύη

Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ανατολική Λιβύη, ο Νίκος Δένδιας τονίζει με σαφήνεια πως ήταν μονόδρομος. «Τη στιγμή κατά την οποία η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει τους βασικούς παράγοντες στην Ανατολική Λιβύη, οι οποίοι διάκεινται φιλικά προς τις θέσεις μας, δεν υπήρχε περιθώριο αναστολών και αναβολών. Οι επαφές που είχα στη Βεγγάζη ήταν απαραίτητες προκειμένου να εμπεδωθεί η παρουσία της χώρας μας σε μια περιοχή η οποία είναι ιδιαίτερα ασταθής και η οποία απέχει μόλις 20 λεπτά με το αεροπλάνο από την Κρήτη» αποσαφήνισε.

Ερωτηθείς για τη διπλωματική «παγίδα» που επιχείρησε να στήσει η μεταβατική κυβέρνηση Ντιμπέιμπα, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι, πριν απ’ όλα, η Ελλάδα τήρησε στάση αρχής, επισημαίνοντας ότι η ελληνική διπλωματία θα συνεχίσει να επιδιώκει διεύρυνση των σχέσεων με τη Λιβύη. «Όσον αφορά την επίσκεψη στην Τρίπολη, είχαμε υπολογίσει και ήμασταν προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Δεν αιφνιδιαστήκαμε. Από τη στιγμή, όμως, που η κατανόηση που είχαμε αθετήθηκε, έπρεπε να τηρηθεί στάση αρχής. Φυσικά και παραμένει στόχος μας η ανάπτυξη των σχέσεων με τη Λιβύη. Με μια δημοκρατικά εκλεγμένη αντιπροσωπευτική κυβέρνηση όμως, όχι με μια κυβέρνηση της οποίας η θητεία έχει λήξει εδώ και καιρό και υπογράφει παντελώς ανυπόστατα “μνημόνια”. “Μνημόνια” τα οποία κινούνται όχι απλώς εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά και εκτός του πλαισίου της γεωγραφίας και της κοινής λογικής» τόνισε επιπροσθέτως.
«Δεν είναι στόχος μας μια περίκλειστη Ελλάδα»

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «το όραμά μας δεν είναι μια φοβική Ελλάδα, η οποία έχει αποδεχθεί ότι λόγω πληθυσμού πρέπει να έχει αμυντική στάση απέναντι σε όλους και σε όλα, “για να μη βρει μπελά”. Δεν είναι στόχος μας μια περίκλειστη Ελλάδα, αλλά μια εξωστρεφής χώρα, που επιδιώκει να έχει καλές σχέσεις με τις γειτονικές της, αλλά που έχει ταυτόχρονα ρόλο και λόγο στις εξελίξεις στην περιοχή της. Και μια χώρα που πιστεύει στη δυναμική που έχει το “brand name” Ελλάδα σε όλη την υφήλιο, όχι μόνο λόγω πολιτισμού και ιστορίας, αλλά και λόγω ενεργούς παρουσίας στις διεθνείς εξελίξεις».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας για Τουρκία: Ανοίγει την «πόρτα του φρενοκομείου» σε Ιράκ και Συρία"

Καραγιάννης: Μειώνουμε τα διόδια στην Αττική Οδό – Σχέδιο για αναλογική χρέωση στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους

Για τη μείωση των διοδίων στην Αττική Οδό καθώς και την αναλογική χρέωση διοδίων που σχεδιάζεται, μίλησε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, Γιώργος Καραγιάννης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Open ενώ ανέλυσε το πρόγραμμα έργων που βρίσκεται σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η Αττικής Οδός είναι ένας σημαντικός αυτοκινητόδρομος και θα πρέπει να μειωθεί το διόδιο. Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην προσπάθεια που γίνεται για την αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης καθώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και συνέπεια τα ζητήματα που απασχολούν τον πολίτη» τόνισε ο κ. Καραγιάννης. Όπως εξήγησε ο υφυπουργός Υποδομών, «μόλις τελειώσει η τρέχουσα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, τον Οκτώβριο του 2024, τα διόδια θα μειωθούν στα 2,50 ευρώ ανά διέλευση».

Σχετικά με τα διόδια στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους, ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «όπου μας δίνεται η δυνατότητα κάνουμε μείωση, όπου μπορούμε τα συγκρατούμε, είμαστε σε διαρκή επαφή – διαπραγμάτευση με τους παραχωρησιούχους». Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι «το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το σχέδιο για αναλογική χρέωση στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις στους πολίτες που είχαν εγκλωβιστεί στην Αττική Οδό εξαιτίας του χιονιού, ο κ. Καραγιάννης έκανε γνωστό ότι «περίπου 3.500 πολίτες έχουν λάβει την αποζημίωση των 2.000 ευρώ και εκκρεμούν λόγω δικαιολογητικών περίπου 500 αιτήσεις, ενώ στη Δικαιοσύνη έχουν προσφύγει 60 πολίτες».

Ο συνολικός σχεδιασμός για την Αττική

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός Υποδομών μίλησε για τα έργα της Αττικής που έχουν στόχο να προσφέρουν λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα που ταλαιπωρεί το Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Καραγιάννη «έχουν ήδη αναπτυχθεί τα εργοτάξια στους 15 σταθμούς της νέας Γραμμής 4 του Μετρό» και υπογράμμισε τη σημαντική συμβολή που θα έχει στις μετακινήσεις. «Με τη Γραμμή 4 του Μετρό θα εξυπηρετούμε τον βαρύ αστικό ιστό και θα πυκνώσουμε τους σταθμούς Μετρό στην Αθήνα, κάτι που έχει ανάγκη η πόλη» σημείωσε ο υφυπουργός Υποδομών.

Επέμεινε στην αξία των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μετρό στον Πειραιά που «άλλαξε το κυκλοφοριακό», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Καραγιάννης, υπογραμμίζοντας ότι «από 1 έως 20 Νοεμβρίου πάνω από 450.000 πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει τους νέους σταθμούς». Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Υποδομών, «το επόμενο διάστημα θα δημοπρατήσουμε την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό προς Ίλιον με τρεις σταθμούς, ένα σημαντικό έργο περίπου 500 εκατ. ευρώ που έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης τα 5 χρόνια».

Επιπλέον, «θα προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Αττικής» σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών.

Ο κ. Καραγιάννης σχολίασε ότι «η υπερδεκαετής κρίση μας άφησε αρκετά πίσω στα έργα υποδομών. Αυτό άλλαξε καθώς τα τελευταία 3,5 χρόνια έχουμε σχεδιάσει και υλοποιούμε ένα πρόγραμμα έργων που η χώρα είχε να δει από τη δεκαετία του ‘90». «Προσπαθούμε να επιλύσουμε τα προβλήματα που δημιούργησε η απουσία έργων υποδομών, χρειάζεται χρόνος, αλλά θα τα καταφέρουμε» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για το κυκλοφοριακό στον Κηφισό, ο υφυπουργός Υποδομών τόνισε ότι «εξετάζουμε με την Περιφέρεια Αττικής, στην οποία ανήκει η διοικητική αρμοδιότητα του δρόμου, λύσεις και κυρίως σημειακές παρεμβάσεις που θα απαλύνουν το πρόβλημα». «Αυτό που χρειάζεται για να λυθεί το κυκλοφοριακό είναι επέκταση του δικτύου Μετρό και του Προαστιακού, νέα λεωφορεία, σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι» πρόσθεσε ο κ. Καραγιάννης. Σε αυτή την κατεύθυνση «έχουμε ήδη δημοπρατήσει τη μεγαλύτερη αστική σήραγγα, την επέκταση της Λ. Κύμης και σύνδεσή της με την ΠΑΘΕ, ενώ προχωράμε το προσεχές διάστημα στη δημοπράτηση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, ενώ σύντομα θα ανακοινώσουμε και το σχέδιο για τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού», επισήμανε ο κ. Καραγιάννης.

«Το ζητούμενο με την Πατρών-Πύργου δεν ήταν πότε θα γίνει αλλά αν θα γίνει»

Ακολούθως, ο υφυπουργός Υποδομών αναφέρθηκε στους μεγάλους αυτοκινητοδρόμους που προχωρούν στην υπόλοιπη χώρα. Στον απόηχο της επίσκεψης με τον πρωθυπουργό σε εργοτάξιο της Πατρών – Πύργου, ο κ. Καραγιάννης σχολίασε ότι «το ζητούμενο με τον νέο αυτοκινητόδρομο δεν ήταν πότε θα γίνει αλλά αν θα γίνει και σήμερα έχουμε εργοτάξια και βρισκόμαστε τρεις μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα». «Πιστεύω, μάλιστα, ότι θα φτάσουμε να είμαστε και έξι μήνες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται στη σύμβαση και συνεπώς να παραδώσουμε σε λειτουργία το έργο αρκετά νωρίτερα» εκτίμησε ο κ. Καραγιάννης.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Υποδομών «παράλληλα “τρέχει” η υλοποίηση του ΒΟΑΚ στην Κρήτη και του Ε65 στην Κεντρική Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Καραγιάννης έκανε ιδιαίτερη μνεία στο Flyover «που θα διπλασιάσει τον όγκο των οχημάτων που θα εξυπηρετούνται και μαζί με το Μετρό που θα παραδοθεί στο τέλος του 2023 η πόλη θα έχει την εικόνα που της αξίζει».

Κλείνοντας ο κ. Καραγιάννης επισήμανε ότι «όχι μόνο προχωράμε με συνέπεια στην υλοποίηση του προγράμματός μας αλλά είμαστε και από τις κυβερνήσεις που παραδίδουν τα έργα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καραγιάννης: Μειώνουμε τα διόδια στην Αττική Οδό – Σχέδιο για αναλογική χρέωση στους υπόλοιπους αυτοκινητοδρόμους"

Θεσσαλονίκη: Σκότωσαν στο ξύλο 25χρονο παιδί σε δομή – Ξεσπούν οι γονείς του αδικοχαμένου Πάρη

Η δομή στη Θεσσαλονίκη είχε μετατραπεί σε κολαστήριο ψυχών. Οι αποκαλύψεις έφεραν τις παραιτήσεις των μελών του διοικητικού του συμβουλίου, με την οργή για τα στοιχεία που έρχονται στο φως, να είναι διάχυτη. Δύο ανάπηρα παιδιά, πέθαναν από τα χτυπήματα…

Βασανιστήρια, ξυλοδαρμοί δίχως έλεος, θάνατοι και συγκάλυψη. Τα όσα συνέβαιναν σε δομή για ανάπηρα παιδιά στη Θεσσαλονίκη, προκαλούν σοκ. Δύο νεαρά άτομα πέθαναν και οι πραγματικές αιτίες των θανάτων συσκοτίστηκαν. Η αλήθεια ξεσκεπάστηκε μετά από έρευνα που ξεκίνησε στις αρχές του χρόνου. Τότε στόματα που έμεναν κλειστά άρχισαν να ανοίγουν και σε συνδυασμό με στοιχεία και γνωματεύσεις γιατρών, αποκαλύφθηκαν τα πραγματικά γεγονότα.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε χθες Παρασκευή 25/11 πως το συμβούλιο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου δομής παιδιών και ανηλίκων με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη παραιτήθηκε μετά απο προληπτικούς ελέγχους που ζητήθηκαν και διενεργήθηκαν απο την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η έρευνα ξεκίνησε μετα απο τον θάνατο 25χρονου με αναπηρίες που διέμενε στη δομή και έφερε στο φως σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία της δομής, ενώ ακολούθησε και ένα δεύτερο περιστατικό θανάτου. Η δομή μπήκε στο μικροσκόπιο μικτού κλιμακίου επιθεωρητών της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας απο τον Ιανουάριο του 2022 έως τον Νοέμβριο του 2022. 

Το κλιμάκιο διαπίστωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2021, και αφού είχε περάσει ένας μήνας από το πρώτο περιστατικό, μεταξύ δυο τροφίμων ο ένας που είχε τραυματιστεί σοβαρά νοσηλεύτηκε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Μετά την έξοδό του από τη ΜΕΘ, ο περιθαλπόμενος επέστρεψε στην δομή όπου σε δύο ημέρες πέθανε.

Σε ανακοίνωση της ΕΑΔ τονίζεται ότι εγείρονται αμφιβολίες ως προς τη διαχείριση του περιστατικού, το οποίο δεν αναφέρθηκε στο κλιμάκιο ελέγχου παρότι ο περιθαλπόμενος κατέληξε πέντε ημέρες πριν την επίσκεψη του μεικτού κλιμακίου. Επίσης, δεν έγινε γνωστοποίηση του συμβάντος και του θανάτου του περιθαλπομένου στις αρμόδιες Αρχές.

Για την περίπτωση του θανάτου του 25χρονου τον Νοέμβριο του 2021 η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου είχε καταθέσει μήνυση κατα παντός υπευθύνου.  Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μετά τον θάνατο του 25χρονου, ο άτυχος νεαρός μετά απο άγριο ξυλοδαρμό που υπέστη απο υπάλληλο-φροντιστή της δομής μεταφέρθηκε σε άσχημη κατάσταση σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, όπου εμφάνισε επιπλοκές και τελικά κατέληξε. Προκλήθηκε εγκεφαλική αιμορραγία απο το χτύπημα που δέχτηκε στο κεφάλι, αλλά και ισχαιμία μυοκαρδίου. 

Αρχικά οι υπεύθυνοι της δομής ισχυρίστηκαν πως ο 25χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετα απο καυγά που είχε με άλλον τρόφιμο, όμως στη συνέχεια οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνεται πως κατέρρευσαν. Μετά απο την παραίτηση του συμβουλίου των μελών του διοικητικού συμβουλίου των παιδιών, ο πατέρας του 25χρονου νεαρου τονίζει στο newsit.gr: «Όταν πήγαμε το παιδί στο ίδρυμα αυτό ακούγαμε για ξυλοδαρμούς και άσχημες καταστάσεις. Παλεύαμε δύο χρόνια μόνοι μας με τον μικρό, ήταν πολύ δύσκολη η κατάσταση και με εισαγγελική παρέμβαση αναγκαστήκαμε να τον μεταφέρουμε εκεί. Και με την προηγούμενη διοίκηση υπήρχαν προβλήματα και με την τωρινή. Δεν ήταν όλα αγγελικά πλασμένα.

Το παιδί μας είχε συνέχεια μαυρισμένα μάτια, είχε εκδορές, υπήρξε έλλειψη σωστής φροντίδας, απο την πρώτη εβδομάδα του είχαν κλέψει τα ρούχα, φαινόταν τελείως παραμελημένος. Καταλάβαμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά εκεί μέσα. Το περιστατικό με τον γιο μας προσπάθησαν να το καλύψουν. Έλεγαν έχουμε έλλειψη προσωπικού, εμείς δεν φταίμε, έπεσε κάτω και χτύπησε και τέτοια. Όταν όμως η κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου ζήτησε να γίνει έρευνα, τότε αυτοί θορυβήθηκαν και ξαφνικά οι εργαζόμενοι μίλησαν και είπαν την αλήθεια.

Ότι τον χτύπησε ο υπάλληλος που ήρθε μάλλον μεθυσμένος γιατί ήρθε να αντικαταστήσει κάποιον άλλον και δεν ήθελε να εργαστεί και το παιδί το πήγαν πολύ αργά στο νοσοκομείο και δεν κάλεσαν την αστυνομία και στο νοσοκομείο δεν είπαν όλα όσα έγιναν και έτσι δεν έδωσαν την πρέπουσα σημασία. Έτσι το αιμάτωμα εμφανίστηκε μετά απο δύο μέρες και προκάλεσε τον θάνατο του. Άρα στην κυρία Μιχαηλίδου οφείλουμε τα πάντα. Θα ήταν ακόμα μία υπόθεση που θα κουκουλωνόταν και εμείς θα ησυχάζαμε και θα νομίζαμε ότι το παιδί μας έφυγε απο ένα δυστύχημα.

Μάλιστα, δύο εβδομάδες μετά έμαθα πως έγινε ακόμα ένα περιστατικό σε αυτή τη δομή. Ήταν ένα μεγαλύτερο παιδί σε καρότσι, το οποίο πήγε σε νοσοκομείο με σπασμένο θώρακα. Αμέσως μόλις το έμαθα ενημέρωσα την κυρία Μιχαηλίδου, ενημερώθηκαν και οι Αρχές αλλά δεν μάθαμε τι έγινε με αυτό το παιδί καθώς δεν είχε γονείς και κάποιους να ενδιαφέρονται για αυτόν και τώρα μάθαμε ότι και αυτό το παιδί κατέληξε. Είχε σπασμένα πλευρά, σπασμένη γνάθο, ήταν σε πολύ άσχημη κατάσταση. Και με τον δεύτερο θάνατο λίγο πιο μετά άνοιξε πλέον ο ασκός του Αιόλου και η Υπουργός όρισε αυτόν τον ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος έβγαλε τα συμπεράσματα του».

Ξεσπάει και η μητέρα του 25χρονου

Την ίδια στιγμή, η μητέρα του άτυχου νεαρού μιλάει στο newsit.gr συγκλονισμένη: «Ήταν μία εξέλιξη απρόσμενη. Το μόνο πράγμα για το οποίο παρακαλάω τόσο καιρό είναι το παιδί μου απο εκεί που είναι να βοηθήσει να μην ταλαιπωρηθεί κανένα άλλο παιδί. Παρακαλάω να μην χαθεί άλλο παιδί με τέτοιο τρόπο. Η κατάσταση στη δομή ήταν πολύ δύσκολη. Εμείς είμαστε απο τους γονείς που ενδιαφερόμασταν. Πηγαίναμε τακτικά, όσο μπορούσαμε. Όμως τελικά ήταν μεγάλο μας λάθος οτι τον πήγαμε εκεί σε αυτή τη δομή.

Ήταν αναγκαίο κακό να πάει εκεί. Μας είχαν πεί ότι αυτή η δομή ήταν η καλύτερη σε όλη την Ελλάδα. Εκεί μέσα είχαν γίνει διάφορα στο παιδί μου και πάντα τα έριχναν στο παιδί μου, ότι τα έκανε εκείνος μόνος του. Στο τέλος μου παρουσίαζαν ότι το παιδί μου ήταν και ψυχικά ασθενής και μιλάμε για ένα παιδί που ήταν στο φάσμα του αυτισμού. Δεν μπορούσα να πιστέψω πως ένας άνθρωπος εργαζόμενος της δομής θα έκανε κάτι τέτοιο.

Πιστεύω πολύ στη Θεία Δικαιοσύνη και ήρθε τελικά. Ελπίζω τώρα να ηρεμήσει η ψυχούλα του. Απο εμένα, τη μητέρα του, μου στέρησαν τη μυρωδιά του, δεν ξέρω αν μπορείτε να το καταλάβετε. Ήταν τα πάντα για εμένα. Ήταν τα πάντα για εμένα, δεν το ξεχώριζα απο άλλα παιδιά. Προφανώς κάποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να λέγονται άνθρωποι. Ας τους κρίνει η δικαιοσύνη και ο Θεός. Τίποτα δεν μένει κρυφό».

Στο newsit.gr μιλάει και ο δικηγόρος της οικογένειας Δημήτρης Γκολέμης και αναφέρει: «Το πόρισμα αυτό εκδόθηκε με αφορμή το τραγικό περιστατικό του 25χρονου Πάρη. Αυτή ήταν η αφορμή για να κινηθεί η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Το πόρισμα διαπιστώνει αυτά που είχαμε πει εμείς απο την αρχή. Θεωρούμε ότι η προσπάθεια συγκάλυψης που έγινε απο την αρχή έπεσε στο κενό.

Η αρχική πληροφόρηση που είχαμε ήταν πως ο 25χρονος χτυπήθηκε απο άλλον τρόφιμο αλλά απο τις πληροφορίες που είχαμε μετά φαίνεται πως τελικά η σωματική βλάβη προήλθε απο υπάλληλο του ιδρύματος που φέρεται να ήταν και υπο την επήρεια αλκόολ. Θα διερευνηθούν όλα αυτά. Περιμένουμε με την ίδια ταχύτητα που κινήθηκε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας να κινηθεί και η Δικαιοσύνη γιατί βλέπουμε πως έχει καθυστερήσει πάρα πολύ. Για άλλου είδους ευαίσθητες υποθέσεις η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί ταχύτατα και αποτελεσματικά, όμως στην προκειμένη περίπτωση έχει περάσει ένας χρόνος και είμαστε ακόμα στη φάση της προανάκρισης».

Απο την πλευρά της η πρόεδρος  του Σωματείου Γονέων και Κηδεμόνων της δομής, η κυρία Ολυμπία Κορδά αναφέρει στο newsit.gr: «Εμείς εδώ και πολύ καιρό είχαμε κάνει καταγγελίες για όλα αυτά που είχαν γίνει στη δομή, για κακοποιήσεις, για άσχημα γεγονότα. Τα είχαμε καταθέσει όλα στον Εισαγγελέα. Απλά η διοίκηση ήταν απέναντι μας. Ποτέ δεν μας ενημέρωνε για τίποτα. Ο μόναδικός άνθρωπος που ήταν δίπλα μας και μας άκουγε και προσπαθούσε για τα παιδιά και για εμάς ήταν ο εκπρόσωπος των γονέων στο Δ.Σ.. Κανένας άλλος.

 Ό,τι μπορούσαμε να μάθουμε για το τι γινόταν μέσα το μαθαίναμε απο κάποιους υπαλλήλους που μας τα έλεγαν κρυφά γιατί φοβόντουσαν οι άνθρωποι τους τραμπουκισμούς. Υπήρξε μεγάλος εκφοβισμός απο τη διοίκηση προς τους υπαλλήλους αλλά και απο κάποιους γονείς. Έχασαν τη ζωή τους δύο παιδιά ενώ υπήρξαν και πολλές ελλείψεις και ελλείψεις προσωπικού φροντίδας.

Οι υπάλληλοι εκεί έκαναν διπλές και τριπλές βάρδιες με αποτέλεσμα να κουράζονται και κάποια πράγματα να τους ξεφεύγουν. Όλα αυτά έγιναν κυρίως απο έλλειψη προσωπικού φροντίδας. Περιμένουμε τις εξελίξεις, έπρεπε να γίνει επειγόντως η αλλαγή διοίκησης. Η συγκεκριμένη διοίκηση ειχε φοβερή έπαρση. Δεν άκουγε ποτέ τους γονείς. Τώρα πρέπει η νέα διοίκηση που θα έρθει να έχει σχέση με την αναπηρία. Όχι απλά να είναι φιλάνθρωπος ή να μπουν απο υποχρέωση. Πρέπει να έχουν εμπειρία για το πως θα διαχειριστούν τα παιδιά αυτά και πως να αντιμετωπίσουν τις όποιες καταστάσεις».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σκότωσαν στο ξύλο 25χρονο παιδί σε δομή – Ξεσπούν οι γονείς του αδικοχαμένου Πάρη"

Σολτς: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, όπως έκανε η ΕΣΣΔ πριν από 90 χρόνια

«Η ηγεσία της ΕΣΣΔ χρησιμοποίησε την πείνα εναντίον των Ουκρανών πριν από 90 χρόνια και σήμερα η Ρωσία χρησιμοποιεί και πάλι το ίδιο όπλο, κάτι που δεν μπορεί να επιτραπεί», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στη σύνοδο του Κιέβυ για την επισιτιστική ασφάλεια, με αφορμή την 90η επέτειο του μεγάλου λιμού της Ουκρανίας (Holodomor).

Ο Σολτς σημείωσε ότι ο «μεγάλος λιμός» που προκάλεσε σκόπιμα ο Στάλιν, σκότωσε πάνω από 3,3 εκατομμύρια γυναίκες, άνδρες και παιδιά στην Ουκρανία, με τακτικές όπως η κατάσχεση και δήμευση σιτηρών και τροφίμων.

«Σήμερα είμαστε ενωμένοι ότι η πείνα δεν πρέπει ποτέ ξανά να χρησιμοποιηθεί ως όπλο. Γι' αυτό δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτό που παρακολουθούμε: τη χειρότερη παγκόσμια επισιτιστική κρίση των τελευταίων ετών με τρομερές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους - από το Αφγανιστάν μέχρι τη Μαδαγασκάρη, από το Σαχέλ μέχρι το Κέρας της Αφρικής», τόνισε ο επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης.

Ο Σολτς τόνσε πως ο κόσμος γνωρίζει ότι η Ρωσία, στοχεύοντας τις γεωργικές υποδομές στην Ουκρανία και μπλοκάροντας επί μήνες τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, επιδείνωσε την κατάσταση.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα: δεν αποδεχόμαστε τον κυνικό πόλεμο της Ρωσίας. Ως εκ τούτου, είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία "Σιτάρι από την Ουκρανία". Ως εκ τούτου, συνεχίζουμε να παραδίδουμε επισιτιστική βοήθεια στους πλέον πληγέντες», δήλωσε η καγκελάριος.

Ο Σολτς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχείς προσπάθειες του ΟΗΕ να επεκτείνει την Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και πρόσθεσε ότι ο κόσμος παρακολουθεί πολύ στενά αν η Ρωσία εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της.

Από τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η ΕΕ έχει απλοποιήσει την εξαγωγή σιτηρών μέσω των "διαδρομών αλληλεγγύης". Η G7, υπό την προεδρία της Γερμανίας φέτος, δεσμεύτηκε σε σύνοδο κορυφής στη Βαυαρία να διαθέσει επιπλέον 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια για τη στήριξη της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και την πρόληψη της πείνας.

«Σήμερα αυξάνουμε και πάλι τη στήριξή μας: ένα πλοίο του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος που χρηματοδοτείται από τη Γερμανία βρίσκεται καθ' οδόν για να παραδώσει ουκρανικά σιτηρά στην Αιθιοπία», ενημέρωσε ο Σολτς.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η Γερμανία θα διαθέσει επιπλέον 10 εκατομμύρια ευρώ για περαιτέρω προμήθειες σιτηρών από την Ουκρανία σε συντονισμό με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.

«Μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξή μας. Κάθε πλοίο που ταξιδεύει στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας κάνει κάτι περισσότερο από το να μεταφέρει απλώς σιτηρά. Φέρνει ελπίδα στους πεινασμένους του κόσμου. Και μεταφέρει ένα σημαντικό μήνυμα: το μήνυμα ότι είμαστε ενωμένοι, ότι θα ξεπεράσουμε αυτόν τον πόλεμο και ότι η κοινή μας ανθρωπιά θα νικήσει» κατέληξε ο Σολτς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σολτς: Η Ρωσία χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο, όπως έκανε η ΕΣΣΔ πριν από 90 χρόνια"

Κύκλωμα έκδοσης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης – 2.000 ευρώ η ταρίφα

Μια απίστευτη «φάμπρικα» διευκόλυνσης έκδοσης διπλωμάτων οδήγησης, είχε στήσει κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Αθήνας, κατάφεραν από τον περασμένο Μάρτιο, να χορηγήσουν με παράνομο τρόπο 340 άδειες ικανότητας οδήγησης και Πιστοποιητικά Επαγγελματικής Ικανότητας, αποκομίζοντας όφελος ύψους 680.000 ευρώ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Οι ιδιοκτήτες των σχολών δωροδοκούσαν τους επιτηρητές, τους έστελναν φωτογραφίες των εξεταζόμενων την προηγούμενη ημέρα για να γνωρίζουν τα πρόσωπα τους, ενώ επιστράτευαν ειδικό οπτικοακουστικό εξοπλισμό για να διευκολύνουν το έργο τους. Συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι οδηγοί εμφανίζονταν την μέρα της εξέτασης με… ακουστικά τύπου «ψείρα» και μικροκάμερα, ενώ έκρυβαν συσκευή αναμετάδοσης δεδομένων, στα σακίδια τους, ώστε να μεταφέρουν ζωντανή εικόνα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο εξοπλισμός ήταν εγκατεστημένος σε μπλούζες που έδιναν οι σχολές οδηγών για να μην εντοπίζεται. Την εικόνα την μετέδιδαν ακόμα και μέσω «έξυπνου ρολογιού», που έφερε κάμερα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η μικροκάμερα ήταν κρυμμένη μέσα στη μάσκα προστασίας από τον κορονοϊό. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι ήταν αλλοδαποί, τα μέλη του κυκλώματος, χρησιμοποιούσαν διερμηνέα ενώ όταν οι εξεταζόμενοι ήταν περισσότεροι, το πρόσωπο που υπαγόρευε τις απαντήσεις, ενεργοποιούσε εναλλάξ τη λειτουργία «αναμονή κλήσης».

Η «ταρίφα» για το δίπλωμα

Πριν την εξέταση, ο κάθε υποψήφιος κατέβαλε -κατά μέσο όρο- το χρηματικό ποσό των 2.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι μέρος αυτών και συγκεκριμένα 500 ευρώ, προορίζονταν για υπάλληλο της αρμόδιας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τα υπόλοιπα μοιράζονταν ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο (ιδιοκτήτης σχολής, μεσολαβητής, διερμηνέας).

Οι αστυνομικοί μετά από συντονισμένη επιχείρηση που έλαβε χώρα την περασμένη Πέμπτη στην Αττική, συνέλαβαν 13 άτομα, μεταξύ των οποίων 8 ιδιοκτήτες σχολών οδηγών και 4 υπάλληλοι Περιφερειακής Ενότητας Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Αθήνας. Δικογραφία έχει σχηματιστεί για ακόμα 58 άτομα. Σε βάρος τους, σχηματίστηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου για παράλειψη που αντίκεται στα καθήκοντά του, ψευδής βεβαίωση – νόθευση, παράβαση καθήκοντος, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατοχή γνήσιων και πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων και νομοθεσία περί όπλων.

Εκφόβιζαν επιτηρητές και εξεταστές

«Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, μέλη της οργάνωσης δεν δίσταζαν να εφαρμόσουν τακτικές εκφοβισμού, σε βάρος συγκεκριμένων στελεχών της υπηρεσίας που διενεργούσε τις εξετάσεις, όταν εκείνα προέβησαν σε εντατικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών εξεταζόμενων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Δημήτριος Δάβαλος. Όπως σημείωσε η Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμος Β’ Δημογλίδου Κωνσταντία: «Σημαντικό ρόλο στην επιτυχία της όλης διαδικασίας διαδραμάτιζαν οι επόπτες ή επιτηρητές, οι οποίοι παραλείποντας να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους, συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των πιθανοτήτων να συλληφθεί ο εκάστοτε εξεταζόμενος».

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, σχολές οδηγών και γραφεία υπαλλήλων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 86.370 ευρώ
  • 2 πιστόλια και περίστροφο
  • 117 εξαρτήματα οπτικοακουστικού εξοπλισμού (μικροκάμερες, ακουστικά «ψείρες», μπλούζες με τοποθετημένο εξοπλισμό σε αυτές κ.α.)
  • 50 κινητά τηλέφωνα
  • πλήθος υπολογιστών και χειρόγραφων σημειώσεων

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ η έρευνα, για την ταυτοποίηση και άλλων μελών της οργάνωσης καθώς και υποψηφίων που απέκτησαν παράνομα άδεια ικανότητας οδήγησης ή Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας, συνεχίζεται.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Κύκλωμα έκδοσης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης – 2.000 ευρώ η ταρίφα "

Navtex για επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil νότια της Κρήτης

Στην έκδοση Navtex για την επέκταση των σεισμικών ερευνών προκειμένου να εντοπιστούν κοιτάσματα υδρογονανθράκων νοτια της Κρήτης προχώρησε το Πολεμικό Ναυτικό.

Η Navtex αφορά το πλοίο Sanco Swift το οποίο ρυμουλκεί καλώδιο 12 χιλιομέτρων.

Δείτε τη Navtex

navtex
Δείτε τους χάρτες με την νέα περιοχή και την παλαία περιοχή

map-2
Ο χάρτης με την περιοχή που δεσμεύει η νέα Navtex
map-1
Ο χάρτης με την περιοχή που δεσμεύει η παλαιότερη Navtex


Όπως αναφέρεται στην Navtex αφορά «ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες» που θα πραγματοποιηθούν από το πλοίο Sanco Swift το οποίο υποστηρίζεται από το πλοίο Alexander 3.

Η Navtex αφορά τις έρευνες που πραγματοποιεί στην περιοχή η ExxonMobil και προβλέπει πλέον την επέκτασή τους και έχει ισχύ «μέχρι νεωτέρας».

Οι δύο Navtex καλύπτουν την πορεία του πλοίου Sanco Swift της νορβηγικής εταιρίας PGS επί των δύο οικοπέδων που ανήκουν στην κοινοπραξία ExxonMobil-Helleniq Energy με αρμόδιους παράγοντες να μην κρύβουν την προσδοκία τους για ένα κοίτασμα που θα είναι εξαιρετικά σημαντικό, αλλά και για αρκετά γρήγορη αξιοποίησή του, εφόσον είναι κατάλληλο, κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων κοιτασμάτων στην περιοχή μας. . 

«Σε μια προσπάθεια να δώσουμε μια εικόνα ποιο είναι το έπαθλο σε περίπτωση επιτυχίας, θα τολμήσω να πω ότι μιλάμε για παγκόσμιας κλάσης δυνητικά κοιτάσματα, εφάμιλλα αυτών που βρέθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλάμε για οικονομίες κλίμακος πολλών δισεκατομμυρίων. Τα νούμερα είναι πολύ μεγάλα και έχουν στοιχεία μετασχηματισμού της οικονομίας, αν το σκεφτούμε, γιατί οι στόχοι και η δυνητική παραγωγή ξεπερνούν τις εθνικές ανάγκες», είχε εξηγήσει στο protothema.gr ο Άρης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων που «τρέχει» το project της αξιοποίησης των κοιτασμάτων. 

Πρακτικά, σύμφωνα με τις αναλύσεις, αυτό σημαίνει ότι, εφόσον τύχει πλήρους εκμετάλλευσης το κοίτασμα στα νοτιοδυτικά της χώρας μπορεί να φέρει αντίστοιχα αποτελέσματα με το Ζορ στην Αίγυπτο ή με το «Λεβιάθαν» στο Ισραήλ, τηρουμένων των αναλογιών. Την ίδια ώρα, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά στη χώρα τρέχουν έρευνες τόσο στα νοτιοδυτικά, όσο και στα βορειοδυτικά της χώρας, στο σημείο επαφής με την ΑΟΖ που έχουμε χαράξει με την Ιταλία, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και του διεθνούς δικαίου της θάλασσας. Με δεδομένη την προοπτική αντικατάστασης ορυκτών καυσίμων από το ενεργειακό μίγμα τα επόμενα χρόνια, θεωρητικά το εν λόγω κοίτασμα θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, αλλά και αποτελέσει εξαγώγιμο προϊόν. 

Τα επόμενα βήματα

Μετά τη συλλογή και επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσει επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων, σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και διαγωνιστική διαδικασία για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης.

Σύμφωνα με πηγές από την κυβέρνηση, η έναρξη των ερευνών αυτών σηματοδοτεί ένα ακόμη σημαντικό ορόσημο στην κυβερνητική στρατηγική για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου της Ελλάδας, της προσπάθειας για ενεργειακή μετάβαση σε ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μείγμα και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τη ίδιας, αλλά και της Ευρώπης.

Οι έρευνες για την εξερεύνηση υδρογονανθράκων, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνονται ανάμεσα στα άλλα: Χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης». Διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία. Επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το ερευνητικό πλοίο. Ζώνη αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ στο ερευνητικό σκάφος.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Navtex για επέκταση των σεισμικών ερευνών της ExxonMobil νότια της Κρήτης"

Πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων που δεν αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος

Δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για τον γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με σκοπό την πρόσληψη στο Δημόσιο. Στην προκήρυξη βλέπουμε, με τον πιο επίσημο τρόπο, ποια πτυχία των ελληνικών Πανεπιστημίων αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος και ποια όχι. Όσο και αν φαίνεται παράλογο το ελληνικό κράτος δεν αναγνωρίζει όλα τα πτυχία που χορηγούν τα δημόσια Πανεπιστήμια.

Ας δούμε μερικά παραδείγματα. Το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν περιλαμβάνεται στην προκήρυξη στον κλάδο ΠΕ Βιολόγων. Περιλαμβάνεται, όμως, στον κλάδο ΠΕ Περιβαλλοντολόγων. Τα πτυχία των τμημάτων Γεωπονίας που ιδρύθηκαν το 2019 επίσης δεν περιλαμβάνονται στον κλάδο των ΠΕ Γεωπόνων, καθώς απαιτείται το πρόσθετο προσόν της εγγραφής στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, το οποίο δεν δέχεται τους αποφοίτους των νέων τμημάτων. Δεν έχουν αποφοιτήσει ακόμη οι πρώτοι φοιτητές που εισήχθησαν το 2019, αλλά υπάρχουν οι φοιτητές των πρώην ΤΕΙ, που ήταν φοιτητές και είχαν το δικαίωμα με επιπλέον μαθήματα να πάρουν πτυχίο Γεωπόνου. Αυτοί οι πτυχιούχοι δεν έχουν το δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό ούτε ως απόφοιτοι Γεωπονίας, αφού δεν εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο, ούτε στην κατηγορία ΤΕ Φυτικής Παραγωγής, αφού δεν έχουν πτυχίο ΤΕΙ. Δεν ανήκουν, δηλαδή, πουθενά. Το ίδιο συμβαίνει και με τα τμήματα Δασολογίας. Έτσι, λοιπόν, τα παιδιά αυτά κουράστηκαν, ξόδεψαν χρήματα για τις σπουδές τους και παίρνουν ένα πτυχίο που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πουθενά επαγγελματικά. Όταν, όμως, συμπλήρωναν το Μηχανογραφικό το Υπουργείο Παιδείας δεν τους το είπε.

Αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και με τους Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς, τους Μηχανολόγους Μηχανικούς, τους Πολιτικούς Μηχανικούς, τους Ναυπηγούς, τους Τοπογράφους των Πανεπιστημίων Δυτικής Αττικής, Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Ως πρόσθετο προσόν αναφέρεται στην προκήρυξη η άδειας άσκησης επαγγέλματος Μηχανικού, που αποκτάται από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και δεν δίνεται στους αποφοίτους αυτών των τμημάτων. Υπάρχει μία επιτροπή που μελετά το θέμα αλλά από το 2019, που ιδρύθηκαν τα τμήματα και έγιναν πενταετών σπουδών, δεν έχει γίνει τίποτα. Η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι αρμοδιότητα μόνο του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και των συναρμόδιων Υπουργείων, που είναι το Υποδομών για τους μηχανικούς και το Αγροτικής Ανάπτυξης για τους γεωπόνους και τους δασολόγους.

Αντίθετα στον κλάδο ΠΕ Οικονομικών γίνονται δεκτοί όλοι οι πτυχιούχοι, ακόμη και των νέων τμημάτων, όπως το Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας στα Ψαχνά του ΕΚΠΑ, αλλά και τα πτυχία Στατιστικής και Αναλογιστικών Μαθηματικών του Παν. Αιγαίου και τα τμήματα Στατιστικής ή Στατιστικής και Ασφαλιστικής Επιστήμης. Εδώ το τοπίο είναι ξεκάθαρο, όπως θα έπρεπε να είναι και στους Γεωπόνους, Δασολόγους και Μηχανικούς.

Οι απόφοιτοι του τμήματος Χημείας Καβάλας εγγράφονται κανονικά στην Ένωση Ελλήνων Χημικών, που αποτελεί πρόσθετο προσόν για το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Τα πτυχία των κολεγίων γίνονται δεκτά, αφού, όπως αναφέρει η προκήρυξη “απαιτείται φωτοαντίγραφο της πρωτοκολλημένης ή καταχωρημένης υποβληθείσας αντίστοιχης αίτησης αναγνώρισης προς τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.) ή το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.).” Το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. είναι το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας που αναγνωρίζει τα πτυχία των κολεγίων, συνεπώς οι κάτοχοι πτυχίου κολεγίου αναγνωρισμένου από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν. μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά στο διαγωνισμό.

Έχουμε, λοιπόν, το παράδοξο να αναγνωρίζονται τα πτυχία των κολεγίων και όχι όλα τα πτυχία που χορηγούν τα Δημόσια Πανεπιστήμια της Ελλάδας.

Και κάτι πέρα από τον ΑΣΕΠ. Τα πτυχία των μαιευτών, των εργοθεραπευτών, των φυσικοθεραπευτών, των αποφοίτων Ιατρικών Εργαστηρίων έγιναν Πανεπιστημιακά και εντάχθηκαν στην κατηγορία ΠΕ. Στα νοσοκομεία, όμως, δεν μπορούν να διοριστούν αυτοί οι πτυχιούχοι, αν και όποτε γίνουν διορισμοί σε νοσοκομεία, διότι στα οργανογράμματα των νοσοκομείων υπάρχουν αυτές οι θέσεις κατηγορίας ΤΕ. Θα πρέπει να αλλάξει αυτό είτε νομοθετικά είτε στα οργανογράμματα των νοσοκομείων.

Το πρόβλημα με τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι πάρα πολύ παλιό. Το 1983 όταν ιδρύθηκαν τα ΤΕΙ, ο σχετικός νόμος έλεγε ότι εντός έξι (6) μηνών έπρεπε να έχουν οριστεί τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων τους. Μέχρι το 2019, που καταργήθηκαν τα ΤΕΙ αυτό δεν είχε γίνει. Ο λόγος είναι η σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ των μηχανικών των πολυτεχνείων, που εκπροσωπεί το ΤΕΕ και δεν ήθελε την ισοτιμία των πολυτεχνείων με τα ΤΕΙ και των αποφοίτων των ΤΕΙ που ήθελαν ισοτιμία με τους μηχανικούς των πολυτεχνείων. Λογικό ήταν, αφού στα ΤΕΙ οι σπουδές διαρκούσαν 3,5 χρόνια και ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης και στα πολυτεχνεία 5. Το 2019 έγιναν σε μια νύχτα τα ΤΕΙ πανεπιστήμια, οι σπουδές έγιναν πενταετείς, αλλά η ισοτιμία των πτυχίων παραπέμφθηκε στο μέλλον. Από το 2019 μέχρι τώρα δεν έχει αποφασιστεί ακόμη τι θα γίνει. Το 2020 αποφασίστηκε ότι όλα τα νέα τμήματα δεν θα είναι αντίστοιχα για τις μετεγγραφές με τα παλαιά. Δηλαδή, από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πολυτεχνείου της Ξάνθης δεν μπορεί να πάρει μετεγγραφή ο φοιτητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ακόμη ένα παράλογο.

Το λογικό είναι να ενισχυθούν αυτά τα τμήματα όσο χρειάζεται ώστε να γίνουν πράγματι ισότιμα με τα αντίστοιχα παλαιότερα ή να αποφασιστεί να κλείσουν και το εκπαιδευτικό τους προσωπικό και οι φοιτητές να ενταχθούν στα τμήματα που θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Δεν μπορεί να υπάρξει ενδιάμεση κατάσταση, ούτε μπορεί να διαιωνίζεται αυτό το καθεστώς. Δε γίνεται να παίρνει ο φοιτητής πτυχίο Γεωπονίας και να μην μπορεί να εργαστεί ως Γεωπόνος, για παράδειγμα. Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό. Ευχής έργο θα ήταν να υπάρξει συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων και να δοθεί λύση σ’ αυτό το πρόβλημα, διότι κοροϊδεύουμε τα παιδιά μας και αυτό δεν είναι δίκαιο.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πτυχία των ελληνικών πανεπιστημίων που δεν αναγνωρίζει το ελληνικό κράτος"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με καρκίνο του μαστού διαγνώστηκε η αδερφή του, Κατερίνα – Η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Την περιπέτεια υγείας που βιώνει η αδερφή του, Κατερίνα, η οποία διαγνώστηκε με καρκίνο στον μαστό, έκανε γνωστή μέσω ανάρτησής του στο Facebook ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «ένα οικογενειακό μου πρόβλημα έρχεται να γεφυρώσει μία ανθρώπινη δύσκολη στιγμή με μία δημόσια πολιτική». Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι ο όγκος εντοπίστηκε νωρίς, στην προληπτική μαστογραφία της αδερφής του, ενώ στέλνει το μήνυμα για τη σημασία των προληπτικών ελέγχων, καλώντας τις γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών να αξιοποιήσουν τις δωρεάν μαστογραφίες, μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη: 

«Μοιράζομαι, σήμερα, μαζί σας ένα οικογενειακό μου πρόβλημα γιατί αυτό έρχεται να γεφυρώσει μία ανθρώπινη δύσκολη στιγμή με μία δημόσια πολιτική. Δυστυχώς, πριν από λίγες μέρες, η αδελφή μου Κατερίνα διαγνώστηκε με καρκίνο στον μαστό. Ευτυχώς, όμως, ο όγκος εντοπίστηκε νωρίς, στην προληπτική μαστογραφία της. 

Τώρα αρχίζει μια μεγάλη περιπέτεια. Η Κατερίνα έκανε την πρώτη της χημειοθεραπεία προχθές. Αντιμετώπισε τα δυσάρεστα νέα με την ψυχραιμία και την αισιοδοξία που την διακρίνει.

Και έχει κάθε λόγο να είναι αισιόδοξη γιατί ανακάλυψε την κακοήθεια σε πρώιμο στάδιο. Η επιστήμη έχει κάνει μεγάλη πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και στην πατρίδα μας παρέχεται εξαιρετική αντικαρκινική περίθαλψη. Εξάλλου το πιστοποιούν οι δεκάδες χιλιάδες Ελληνίδες που βγήκαν νικήτριες από αυτή την μάχη.

Ξέρω ότι κάθε έλεγχος της υγείας μας προκαλεί φόβο ή δισταγμό. Αλλά είναι απαραίτητος. Μάλιστα, για όλες τις γυναίκες μεταξύ 50 και 69 ετών η πολιτεία προσφέρει δωρεάν μαστογραφίες, μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Αξιοποιήστε το! 

Τους τελευταίους μήνες, έχουμε ήδη εντοπίσει παραπάνω από 3.000 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού σε πρώιμο στάδιο, με πολύ καλή πρόγνωση θεραπείας. Μια από αυτές είναι και η Κατερίνα…»

kathimerini

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Με καρκίνο του μαστού διαγνώστηκε η αδερφή του, Κατερίνα – Η ανάρτηση του πρωθυπουργού"

ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλεται για 2 χρόνια η επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα

Την αναστολή εφαρμογής για ακόμη 2 χρόνια του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων, και την επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα, προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα συνεχίσει να ισχύει το καθεστώς για μειωμένους και υπερμειωμένους συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, όπως γυμναστήρια, τουριστικό πακέτο, εισιτήρια θεάτρου κ.λπ., ενώ αρχίζει η διαδικασία για αλλαγή – μείωση των αντικειμενικών αξιών σε περιοχές που οι Δήμοι θα υποβάλλουν ενστάσεις.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, και φέρει τον τίτλο: «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία, Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Με τις προτεινόμενες διατάξεις του Μέρους Α΄ του νομοσχεδίου, επιδιώκεται η εναρμόνιση της εθνικής μας νομοθεσίας με το ενωσιακό δίκαιο, προκειμένου να προβλέπεται η χορήγηση απαλλαγών από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (Φ.Π.Α.) και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ή στις Ένοπλες Δυνάμεις των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά περίπτωση, όταν αυτές συμμετέχουν σε αμυντική προσπάθεια για την υλοποίηση ενωσιακής δραστηριότητας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) της Ε.Ε. Οι απαλλαγές αυτές ευθυγραμμίζονται με αντίστοιχες απαλλαγές του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), δεν αφορούν άλλες δράσεις, οι οποίες δεν εξυπηρετούν κοινούς σκοπούς άμυνας (π.χ. ανθρωπιστικές αποστολές) και επεκτείνονται και στο πολιτικό προσωπικό που τις συνοδεύει.

Το Μέρος Β΄ του νομοσχεδίου περιλαμβάνει διατάξεις που αφορούν την κύρωση της Πρόσθετης Πράξης στο υφιστάμενο νέο Συνυποσχετικό του Ελληνικού Δημοσίου με τη Ναυτιλιακή Κοινότητα.

Η εν λόγω Πρόσθετη Πράξη υπεγράφη από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και την Πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) κα. Μελίνα Τραυλού, η οποία εκπροσώπησε τη ναυτιλιακή Κοινότητα βάσει ειδικού πληρεξουσίου που της έχει παρασχεθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του 91,56% του συνόλου της χωρητικότητας των διαχειριζόμενων από εταιρείες του άρθρου 25 ν. 27/1975 πλοίων υπό ελληνική ή ξένη σημαία.

Με την Πρόσθετη Πράξη στο νέο Συνυποσχετικό, αυξάνονται σε 60 εκατ. ευρώ ετησίως – συμπεριλαμβανομένου του έτους 2022 – τα εγγυημένα δημόσια έσοδα από την οικειοθελή παροχή των μελών της Ναυτιλιακής Κοινότητας. Η οικειοθελής παροχή, με βάση το ισχύον έως σήμερα Συνυποσχετικό, που υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2019, ανερχόταν σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το Μέρος Γ΄ του νομοσχεδίου εισάγει επείγουσες φορολογικές ρυθμίσεις-τροποποιήσεις του Κώδικα Φ.Π.Α., του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας, Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια. Με τις ρυθμίσεις αυτές υλοποιούνται αναπτυξιακά μέτρα και μέτρα στήριξης της κοινωνίας.

Ειδικότερα:

1. Παρατείνονται έως τις 30.6.2023 οι μειωμένοι και υπερμειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε ορισμένα αγαθά και υπηρεσίες, μεταξύ των οποίων οι υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων και των αποσκευών τους, οι υπηρεσίες εστίασης, τα μη αλκοολούχα ποτά, οι υπηρεσίες γυμναστηρίων και σχολών χορού, το τουριστικό πακέτο, τα εισιτήρια θεάτρου, αγαθά που χρησιμοποιούνται στην αιμοκάθαρση και στους απινιδωτές κ.ά. Επιπλέον, προβλέπεται ότι από την 1η.1.2023 έως και τις 30.6.2023 τα εισιτήρια κινηματογράφων υπάγονται στον υπερμειωμένο συντελεστή Φ.Π.Α. 6%.

2. Παρατείνεται, μέχρι το τέλος του 2024, η δυνατότητα υπαγωγής στο καθεστώς αναστολής του Φ.Π.Α. στα ακίνητα. Έτσι, η παράδοση των ιδιοκτησιών δεν επιβαρύνεται με Φ.Π.Α. έως 31.12.2024.

3. Παρατείνεται, έως τις 31.12.2024, η αναστολή του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

4. Παρατείνεται, έως τις 31.12.2024, η έκπτωση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 40%, για τις δαπάνες που καταβάλλουν οι πολίτες για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων τους.

5. Με σκοπό την περαιτέρω διευκόλυνση της μεταφοράς φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα, συμπληρώνεται το νομοθετικό πλαίσιο της εναλλακτικής φορολόγησης του άρθρου 5Α του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Επιπλέον, προβλέπεται ότι ειδικά για το φορολογικό έτος 2022, παρατείνεται έως τις 15.12.2022 η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης.

6. Για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την αποσυμφόρηση των φορολογικών υπηρεσιών, προσδιορίζεται η διαδικασία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων στη φορολογία κεφαλαίου, με την έκδοση πράξης προσδιορισμού του φόρου σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης στη φορολογία κεφαλαίου μέσω της κατάργησης του ελέγχου από τη Φορολογική Διοίκηση σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης ακινήτων ή τροποποιητικής δήλωσης φόρου κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών από την οποία προκύπτει μείωση φόρου άνω των 300 ευρώ, καθώς και σε κάθε μεταγενέστερη αυτής τροποποιητική δήλωση, ανεξαρτήτως ποσού μείωσης του φόρου.

7. Παρατείνονται τα μειωμένα τέλη κυκλοφορίας τουριστικών λεωφορείων και για το έτος 2023, αντίστοιχων με τα τέλη που καταβάλλουν τα υπεραστικά λεωφορεία.

8. Απλοποιούνται οι όροι και η διαδικασία ακινητοποίησης οχημάτων που τίθενται στο τελωνειακό καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής.

9. Παρατείνεται, μέχρι τις 31.12.2024, το καθεστώς φορολογίας μεταβίβασης των οχημάτων δημόσιας χρήσης του άρθρου 10 του ν. 2579/1998, το οποίο λήγει στις 1.12.2022. Αυτό επιφέρει απλούστευση φορολογικών διαδικασιών κατά τη μεταβίβαση αυτοκινήτων δημόσιας χρήσης από επαχθή αιτία. Η ευνοϊκή ρύθμιση αφορά ΤΑΞΙ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ενταγμένα σε ΚΤΕΛ.

10. Διευκολύνονται τα φυσικά και νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες να υπαγάγουν τις βεβαιωμένες στην Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής του ν. 4152/2013, μέσω της συνέχισης της αναστολής ισχύος από 28.10.2022 έως και 27.10.2023, της διάταξης που αφορά στις προϋποθέσεις πιστοποίησης ανεξάρτητου εκτιμητή και την παροχή εγγύησης ή διασφάλισης ή εμπράγματης ασφάλειας.

11. Με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών ομάδων, η οποία είναι αναγκαία για τη βιωσιμότητά τους μετά την περίοδο της πανδημίας COVID-19, οι επιπτώσεις της οποίας έχουν περιοριστεί αλλά δεν έχουν εκλείψει, εφαρμόζεται και για το 2022 η διάταξη που ίσχυσε για το έτος 2021 και προβλέπει ότι η χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι αθλητικές ομάδες ως ποσοστό των φορολογικών εσόδων από τυχερά παίγνια είναι ακατάσχετη έναντι τυχόν πιστωτών των δικαιούχων, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με οφειλές των δικαιούχων προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ, τον ΕΦΚΑ ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

Επιπροσθέτως, στο Μέρος Γ΄ του νομοσχεδίου περιέχονται διατάξεις που στοχεύουν στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας του δικτύου των κρατικών ενισχύσεων, μέσω της αποσαφήνισης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων» (ΚεΜΚΕ) και των Αποκεντρωμένων Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων (ΑΜΚΕ) και του καθορισμού της διαδικασίας ανάκτησης παράνομων και ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων. Ακόμη, προβλέπεται ότι για την ηλεκτρονική καταχώριση, επεξεργασία και παρακολούθηση των κρατικών ενισχύσεων που χορηγούνται στην ελληνική επικράτεια αναπτύσσεται και λειτουργεί το Κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΚΠΣΚΕ), με κύριο στόχο τη συνολική διαχείριση και παρακολούθηση των κρατικών ενισχύσεων, μέσω και της διαλειτουργικότητας. Με την ενσωμάτωση των διατάξεων περί κρατικών ενισχύσεων σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο επιτυγχάνεται η αποτελεσματικότερη και ορθότερη εφαρμογή της διαδικασίας ελέγχου παράνομων και ασυμβίβαστων κρατικών ενισχύσεων.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει, επίσης, στο Μέρος Γ΄ ρυθμίσεις μισθολογικού χαρακτήρα, όπως η κατάργηση διατάξεων που έρχονται σε αντίθεση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο των ν. 4354/2015 και ν. 4336/2015 περί ενιαίου μισθολογίου, η αύξηση του αριθμού των επιτρεπόμενων κατ’ έτος ημερών μετακίνησης των αιρετών οργάνων των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανακύπτουσες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους σχετικές ανάγκες, η προσαύξηση των εξόδων διανυκτέρευσης για τη νησιωτική χώρα, για τη χρονική περίοδο από την 1η Μαΐου έως και την 30ή Σεπτεμβρίου εκάστου έτους, καθώς και η τροποποίηση του ανώτατου ορίου επιχορήγησης των ΟΤΑ, προκειμένου να μπορούν να αντεπεξέλθουν οι ΟΤΑ στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, λόγω της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων στην αγορά.

Με άλλες διατάξεις αναπτυξιακού και οικονομικού χαρακτήρα, ρυθμίζονται οργανωτικά και λειτουργικά ζητήματα του Υπουργείου Οικονομικών και προτείνονται ρυθμίσεις για τη διαλειτουργικότητα του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ), τους όρους ειδικών δεσμευμένων καταπιστευτικών λογαριασμών και την τροποποίηση του ν. 4307/2014 περί ειδικής διαχείρισης, ως προς τα ζητήματα της παράτασης και του καθορισμού των αναστελλόμενων μέτρων ατομικής δίωξης.

Τέλος, δίνεται η δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας καθορισμού τιμών εκκίνησης των περιοχών που είναι ενταγμένες στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού φορολογητέας αξίας ακινήτων, κατόπιν υποβολής της προβλεπόμενης γνώμης των δημοτικών συμβουλίων των οικείων δήμων, από 10/12/2022 έως και 20/1/2023.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλεται για 2 χρόνια η επιβολή φόρου υπεραξίας στα ακίνητα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news