facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Απριλίου 2022

Λαθραία καύσιμα: «Ντου» ΕΛΑΣ σε βενζινάδικο με κρυφές δεξαμενές στην Αττική

H έφοδος της ΕΛΑΣ σε βενζινάδικο της Αττική έβγαλε… λαβράκι, καθώς εντοπίστηκαν κρυφές δεξαμενές και μηχανισμό παραβίασης του συστήματος εισροών εκροών, βάζοντας λαθραία καύσιμα στους καταναλωτές.

Συνελήφθησαν συνολικά 3 άτομα και κατασχέθηκαν 76.120 ευρώ.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας: Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, εντοπίστηκε πρωινές ώρες χθες, Δευτέρα 11 Απριλίου 2022, σε περιοχή της Αττικής, πρατήριο υγρών καυσίμων, το οποίο διοχέτευε στην αγορά λαθραία καύσιμα.

Το συγκεκριμένο πρατήριο διατηρούσε δύο κρυφές υπόγειες δεξαμενές με λαθραία καύσιμα, καθώς και ειδικό μηχανισμό παραβίασης του συστήματος εισροών και εκροών, με σκοπό την εξαγωγή των καυσίμων από αυτές και την πώλησή τους σε ανυποψίαστους καταναλωτές.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα (δύο ημεδαποί και αλλοδαπός) για τις, κατά περίπτωση, παραβάσεις των νομοθεσιών του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, Οργάνωσης της Αγοράς Πετρελαιοειδών και Ανταγωνισμού, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα ο ιδιοκτήτης του πρατηρίου καθώς και ιδιοκτήτρια βυτιοφόρου οχήματος.

Ειδικότερα, κατά τον έλεγχο, που πραγματοποιήθηκε από κοινού με το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (Σ.Ε.Κ.), εντοπίστηκε βυτιοφόρο όχημα να εφοδιάζει με λαθραία καύσιμα, μέσω ειδικού ακροσωληνίου, που ήταν επιμελώς κρυμμένο στο έδαφος, τις δύο παράνομες υπόγειες δεξαμενές.

Παράλληλα, στον χώρο του πρατηρίου, βρέθηκε ειδικό τηλεχειριστήριο, μέσω του οποίου επιτυγχάνονταν η εναλλαγή μεταξύ των νόμιμων και παράνομων δεξαμενών που τροφοδοτούσαν τις αντλίες του πρατηρίου καθώς και υπολογιστής, ο οποίος ήταν συνδεδεμένος και παρακολουθούσε τη διακίνηση καυσίμων από τις δυο παράνομες κρυφές υπόγειες δεξαμενές.

Συνολικά, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 14.800 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων,
  • 76.120 ευρώ,
  • τηλεχειριστήριο-μπουτόν και usb stick,
  • σκληρός δίσκος,
  • ρελέ αυτοματισμού διπλό,
  • διακόπτης για ηλεκτρονικό πινάκα (μονό),
  • βυτιοφόρο όχημα,
  • μπλοκάκι σημειώσεων και 3 κινητά τηλέφωνα.

Συνδρομή στον έλεγχο παρείχαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (Δ.Ε.Δ.Α.Κ.), της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών του Δυτικού Τομέα της Αθήνας, της Διεύθυνσης Πολιτικής Ποιότητας και Μετρολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

Λήφθηκαν τα απαραίτητα φορολογικά στοιχεία για να πραγματοποιήθηκαν οι σχετικές ελεγκτικές επαληθεύσεις και να διαπιστωθεί η ποσότητα λαθραίων καυσίμων που διακινήθηκε εκτός συστήματος εισροών – εκροών, ενώ επιπλέον σφραγίστηκαν οι αντλίες του πρατηρίου.

Το τηλεχειριστήριο, το usb stick και ο σκληρός δίσκος θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση, ενώ το χρηματικό ποσό θα κατατεθεί στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαθραία καύσιμα: «Ντου» ΕΛΑΣ σε βενζινάδικο με κρυφές δεξαμενές στην Αττική "

Απαντήσεις σε 9 ερωτήσεις για τις συντάξεις fast track και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»

Έναν χρηστικό οδηγό με εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις για τις συντάξεις fast track και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης» παρέχει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με ενημερωτικό του σημείωμα.

Όπως επισημαίνεται, είναι δύο νέα όπλα, που ρίχνονται στη «μάχη», για να επιταχυνθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία έκδοσης συντάξεων και να δοθεί τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων. Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, και οι δύο ρυθμίσεις συνδυάζουν τις αυξημένες πλέον τεχνολογικές δυνατότητες μέσα στον ΕΦΚΑ με την αναγκαία εμπιστοσύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη. «Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων οδηγεί στην επιτάχυνση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακολουθούν οι εννέα ερωτήσεις και απαντήσεις:

«1. Τι είναι οι συντάξεις fast track και οι "συντάξεις εμπιστοσύνης" που θεσπίζετε;

Είναι δύο νέα όπλα, που ρίχνουμε στη "μάχη", για να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τη διαδικασία έκδοσης συντάξεων και να δώσουμε τέλος στην ομηρία χιλιάδων ασφαλισμένων, που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια, για να πάρουν τη σύνταξή τους - για την οποία έχουν πληρώσει εισφορές - έχοντας μόνο την προκαταβολή σύνταξης, για να βιοποριστούν. Και οι δύο ρυθμίσεις συνδυάζουν τις αυξημένες πλέον τεχνολογικές δυνατότητες μέσα στον ΕΦΚΑ με την αναγκαία εμπιστοσύνη του κράτους απέναντι στον πολίτη. Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων οδηγεί στην επιτάχυνση.

2. Τι διαφέρουν οι fast track συντάξεις από τις "συντάξεις εμπιστοσύνης";

Τόσο οι fast track συντάξεις όσο και οι "συντάξεις εμπιστοσύνης" είναι καινούργιοι θεσμοί που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Οι fast track συντάξεις είναι ένας μόνιμος θεσμός, που ισχύει για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που θα υποβάλλονται από εδώ και στο εξής. Από την άλλη πλευρά, οι "συντάξεις εμπιστοσύνης" αφορούν στην εξάλειψη του στοκ των συντάξεων που έχει δημιουργηθεί στον ΕΦΚΑ. Με άλλα λόγια, οι fast track συντάξεις αφορούν στο μέλλον, ενώ οι "συντάξεις εμπιστοσύνης" αφορούν στο παρελθόν. Και στις δύο, όμως, περιπτώσεις υπάρχουν τρία κοινά στοιχεία: η χρήση της τεχνολογίας, η εμπιστοσύνη στον πολίτη και τελικά η ταχύτητα.

3. Ποιες είναι οι προβλέψεις για τις fast track συντάξεις;

Τίθεται ρητή προθεσμία τριών μηνών - με σημείο εκκίνησης την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης - εντός της οποίας πρέπει να εκδοθεί η σύνταξη. Στον χρόνο αυτό, η υπηρεσία του ΕΦΚΑ πρέπει να ελέγξει το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσει, αν δικαιούται σύνταξη και το ύψος της.

Εάν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία μέσα σε τρεις μήνες, τότε βγάζει τη σύνταξη με βάση δύο μόνο δεδομένα: Πρώτον, το ασφαλιστικό ιστορικό, όπως είναι καταγεγραμμένο στο ηλεκτρονικό σύστημα "ΑΤΛΑΣ" του ΕΦΚΑ και, δεύτερον, τις δηλώσεις και στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση, για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο χρόνο από αυτόν που "βλέπει" το σύστημα του ΕΦΚΑ. Μετά την πάροδο του τριμήνου, δηλαδή, τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την πράξη απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων.

Εν τω μεταξύ, όμως, ο ασφαλισμένος λαμβάνει τη σύνταξή το χωρίς να περιμένει, όπως περίμενε, μέχρι τώρα. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της διαδικασίας ταχείας απονομής σύνταξης (fast track).

4. Και στις "συντάξεις εμπιστοσύνης" ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά;

Οι "συντάξεις εμπιστοσύνης" αφορούν στις εκκρεμείς συντάξεις. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου. Για τις περιπτώσεις αυτές, η σύνταξη θα εκδίδεται στη βάση των στοιχείων του ασφαλιστικού ιστορικού, όπως βρίσκεται πλέον στο ηλεκτρονικό σύστημα "ΑΤΛΑΣ" και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση επιπλέον χρόνου ασφάλισης που θα γίνονται δεκτές, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν. Γι’ αυτό και η διαδικασία εδώ θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο ("συντάξεις εμπιστοσύνης"). Και σε αυτήν την περίπτωση ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων. Και οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

5. Υπάρχουν κάποιες νέες προβλέψεις, για να επιταχυνθεί η έκδοση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ;

Καθιερώνεται προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος Οι προθεσμίες αυτές, περιλαμβανομένης και της τρίμηνης προθεσμίας για την έκδοση κύριας σύνταξης, δεν ισχύουν για διεθνείς συντάξεις, δηλαδή για συντάξεις που εκδίδονται με τη συνδρομή και τη συμμετοχή ασφαλιστικών φορέων άλλων κρατών.

6. Αν αυτό το μέτρο είναι το "μπαζούκα", για να βγαίνουν γρήγορα οι συντάξεις και να κλείσει το θέμα των εκκρεμών συντάξεων, γιατί δεν το εφαρμόσατε νωρίτερα;

Διότι παλαιότερα δεν υπήρχαν όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα τεχνικά δεδομένα, που υπάρχουν τώρα. Και επίσης διότι οι εκκρεμείς συντάξεις αφορούν στη συντριπτική τους πλειονότητα τα έτη 2020 και 2021, οπότε και οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά.

Επομένως, τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες - κυρίως από τεχνολογικής πλευράς - για να μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα. Το πληροφοριακό σύστημα "ΑΤΛΑΣ" του ΕΦΚΑ, στο οποίο τηρείται το ασφαλιστικό ιστορικό των ασφαλισμένων, εμπλουτίζεται με ολοένα και περισσότερα στοιχεία. Είναι πολύ περισσότερο αξιοποιήσιμο πλέον από ό,τι στο παρελθόν.

Ταυτόχρονα, όπως ήδη τονίστηκε, οι νέες αιτήσεις σύνταξης (2020, 2021, 2022) υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά. Με λίγα λόγια, έπρεπε να ωριμάσει σε έναν ικανοποιητικό βαθμό ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ, για να μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το εργαλείο και να είναι αποτελεσματικό.

7. Και τι θα γίνεται με τις περιπτώσεις αποκλίσεων και λαθών; Στις περιπτώσεις που ο ασφαλιστικός χρόνος που δηλώνεται αποδειχθεί μικρότερος από τον πραγματικό;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι τουλάχιστον στο 50% των περιπτώσεων οι υπολογισμοί του ΕΦΚΑ και οι υπολογισμοί των εν αναμονή συνταξιούχων αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης ταυτίζονται. Επομένως, στις μισές περιπτώσεις δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η όποια καθυστέρηση σημειωνόταν στο παρελθόν ήταν διπλά άδικη για τον συνταξιούχο. Στις άλλες περιπτώσεις θα γίνεται ο σχετικός έλεγχος και ο ΕΦΚΑ θα ενσωματώνει πλήρως ("συντάξεις εμπιστοσύνης") ή μερικώς (συντάξεις fast track) τις παρατηρήσεις του εν αναμονή συνταξιούχου.

Κατόπιν, μετά την έκδοση της σύνταξης, εάν οι έλεγχοι που διεξάγονται εκ των υστέρων από τον ΕΦΚΑ διαπιστώσουν αποκλίσεις, θα γίνονται οι αναγκαίοι συμψηφισμοί. Εάν π.χ. υπάρχει απόκλιση ανάμεσα στη δήλωση και την πραγματική ασφάλιση - μικρότερη των δύο ετών -, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να καλύπτει τη διαφορά, τις εισφορές που λείπουν δηλαδή και να συνεχίσει να παίρνει τη σύνταξή του κανονικά. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, που έχει καταβληθεί μεγαλύτερη σύνταξη από όση θα έπρεπε, τα επιπλέον χρήματα θα ανακτηθούν με τις σχετικές διαδικασίες που προβλέπονται παγίως στο Δημόσιο.

Το σύστημα διαθέτει δικλίδες ασφαλείας, για να αποτραπεί το ενδεχόμενο λαθών στον υπολογισμό των συντάξεων. Όπως σεβόμαστε τα χρήματα των φορολογουμένων, το ίδιο κάνουμε με το αυτονόητο δικαίωμα των συνταξιούχων να λάβουν γρήγορα τη σύνταξή τους.

8. Και αν τα στοιχεία που θα προσκομίζει ο συνταξιούχος είναι πλαστά;

Τότε προβλέπεται ότι θα επιβάλλονται οι ποινές που παγίως προβλέπονται για την εξαπάτηση της Δημόσιας Διοίκησης. Το Δημόσιο σέβεται τον ασφαλισμένο με τον θεσμό της "σύνταξης εμπιστοσύνης", επομένως έχει την αξίωση και από τον ασφαλισμένο να σεβαστεί κι εκείνος με τη σειρά του το Δημόσιο. Εν πάση περιπτώσει, προβλέπεται για τους ασφαλισμένους να τηρούν για κάποιο διάστημα τα αναγκαία παραστατικά, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι έλεγχοι στη συνέχεια από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ.

9. Μήπως όμως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της αναποτελεσματικότητας των μέτρων που εφαρμόστηκαν, μέχρι σήμερα, για τις εκκρεμείς συντάξεις;

Το αντίθετο. Τα μέχρι σήμερα μέτρα απέδωσαν και μάλιστα εντυπωσιακά. Από 123.00 αποφάσεις για κύριες συντάξεις το 2019, φτάσαμε στις 224.000 αποφάσεις το 2021. Αύξηση 83%. Αυτό είναι ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων όλων των εποχών.

Παράλληλα, θεσπίστηκε η προκαταβολή εθνικής σύνταξης και έτσι πριν ακόμα από την έκδοση της σύνταξης δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι μπορούν να καλύπτονται από τον θεσμό. Ενώ η εμπλοκή των πιστοποιημένων δικηγόρων και λογιστών, που πρόσφατα έγινε πράξη, θα συντελέσει, όπως ομολογούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ασφαλισμένοι που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες τους για την επιτάχυνση της όλης διαδικασίας των συντάξεων. Όσοι έχουν καταφύγει σε πιστοποιημένους δικηγόρους και λογιστές δηλώνουν δημόσια ότι έβγαλαν τη σύνταξή τους σε χρόνο ρεκόρ.

Επομένως, αυτό που συμβαίνει είναι πάρα πολύ απλό: Δίπλα στα μέτρα που ήδη έχουν εφαρμοστεί για την επιτάχυνση των συντάξεων εφαρμόζονται οι δύο νέες ρυθμίσεις, συντάξεις fast track και "συντάξεις εμπιστοσύνης", που συνδυάζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις μέσα στον ΕΦΚΑ με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη. Και είναι βέβαιο ότι όλα αυτά τα μέτρα θα αποδώσουν και μάλιστα στους αμέσως επόμενους μήνες, λύνοντας οριστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Απαντήσεις σε 9 ερωτήσεις για τις συντάξεις fast track και τις «συντάξεις εμπιστοσύνης»"

Νέα έκθεση – «χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων

Σημαντικές παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τουρκία διαπιστώνει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα το 2021.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά “σύμφωνα με την αντιτρομοκρατική νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2018, η κυβέρνηση της Τουρκίας συνέχισε να περιορίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου.

Από την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, οι αρχές έχουν απολύσει ή θέσει σε αναγκαστική αργία δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους και κρατικούς λειτουργούς, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 60.000 αστυνομικών και στρατιωτικών και περισσότερων από 4.000 δικαστών και εισαγγελέων, συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 95.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερες από 1.500 μη κυβερνητικές οργανώσεις για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία, κυρίως για υποτιθέμενους δεσμούς με το κίνημα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η κυβέρνηση κατηγόρησε ως εγκέφαλο της απόπειρας πραξικοπήματος και τον χαρακτήρισε ως αρχηγό της «Τρομοκρατικής Οργάνωσης Φετουλάχ».

Σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων περιελάμβαναν αξιόπιστες αναφορές για: δολοφονίες, ύποπτους θανάτους ατόμων υπό κράτηση, εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και συνεχιζόμενη κράτηση δεκάδων χιλιάδων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της αντιπολίτευσης και πρώην βουλευτών, δικηγόρων, δημοσιογράφων, ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπαλλήλων της αποστολής των ΗΠΑ, (για υποτιθέμενους δεσμούς με «τρομοκρατικές» ομάδες ή λόγω της έκφρασης των απόψεων τους), πολιτικών κρατούμενων, συμπεριλαμβανομένων των εκλεγμένων αξιωματούχων και ατόμων που βρίσκονται εκτός της χώρας.

Αλλά προβλήματα αφορούν στην χρήση παιδιών στρατιωτών, σε αυστηρούς περιορισμούς στην ελευθερία της έκφρασης, του Τύπου και του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της βίας και των απειλών βίας κατά δημοσιογράφων, του κλεισίματος των μέσων ενημέρωσης και των συλλήψεων ή ποινικών διώξεων δημοσιογράφων και άλλων για κριτική κυβερνητικών πολιτικών ή αξιωματούχων, λογοκρισία, αποκλεισμός ιστοτόπων και ποινική συκοφαντική δυσφήμιση, αυστηρός περιορισμός των ελευθεριών του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίζεσθαι και της κυκλοφορίας, συμπεριλαμβανομένων υπερβολικά περιοριστικών νόμων σχετικά με την κυβερνητική εποπτεία των μη κυβερνητικών οργανώσεων και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, ορισμένες περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων, σοβαρή κυβερνητική παρενόχληση εγχώριων οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βία με βάση το φύλο, εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία που στοχεύουν μέλη εθνικών/φυλετικών/εθνοτικών μειονοτήτων· εγκλήματα που περιλαμβάνουν βία κατά λεσβιών, ομοφυλόφιλων, αμφιφυλόφιλων, τρανς, queer και ιντερσεξ ατόμων.

Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, τη δίωξη και την τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ατιμωρησία στην Τουρκία παρέμεινε πρόβλημα. Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση καταγγελιών για διαφθορά υψηλού επιπέδου.

Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και της τρομοκρατικής οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν και των θυγατρικών της συνεχίστηκαν και είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή το θάνατο δυνάμεων ασφαλείας, τρομοκρατών και πολιτών. Η κυβέρνηση δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες σχετικά με τις προσπάθειες διερεύνησης ή δίωξης προσωπικού για παράνομους ή ακούσιους θανάτους αμάχων που συνδέονται με αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα έκθεση – «χαστούκι» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία για παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων"

Δήμαρχος Μπούτσα: Έχουν εντοπιστεί 403 σοροί

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης Μπούτσα, που βρίσκεται κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι αρχές έχουν βρει μέχρι στιγμής 403 σορούς ανθρώπων που πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της κατοχής τους στην περιοχή, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται.

Ο Ανατόλι Φεντορούκ πρόσθεσε κατά την διάρκεια ενημέρωσης, ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για τους κατοίκους να επιστρέψουν στην πόλη, μετά την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων τον περασμένο μήνα.

Το πρακτορείο Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει άμεσα τις δηλώσεις του Φεντορούκ αναφορικά με τον αριθμό των ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί στην Μπούτσα.

Το Reuters είχε δει ως μάρτυρας τις σορούς πέντε θυμάτων στην Μπούτσα που είχαν πυροβοληθεί στο κεφάλι αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητες πηγές ποιος φέρει την ευθύνη για τον θάνατό τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήμαρχος Μπούτσα: Έχουν εντοπιστεί 403 σοροί"

Άγιος Παντελεήμονας: Έλεγε στα παιδιά της ότι οι κατσαρίδες ήταν πεταλούδες – Ξέσπασε η πρόεδρος του δικαστηρίου

Σε 8 χρόνια φυλάκιση καταδικάστηκε σήμερα (12.04.2022) η μητέρα των τριών παιδιών που βρέθηκαν υποσιτισμένα και ζώντας σε ένα σπίτι γεμάτο κατσαρίδες και ποντίκια στον Άγιο Παντελεήμονα.

Εκείνη και ο σύντροφός της, ο οποίος έχει ήδη προφυλακιστεί, έλαβαν την ανώτατη των ποινών, ενώ δεν τους αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

Η γυναίκα όταν ρωτήθηκε από τους αστυνομικούς για τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών της, τους είπε πως έλεγε στα τρία ανήλικα ότι οι κατσαρίδες ήταν πεταλούδες!

Η επιμέλεια των τριών παιδιών δόθηκε στον πατέρα τους, ο οποίος προσπαθούσε να έρθει σε επαφή μαζί τους από πέρυσι, με τη μητέρα να του το απαγορεύει. Μετά από κινητοποίηση των γειτόνων, ο πατέρας κατάφερε να καταγγείλει το περιστατικό στις αρχές οι οποίες μπήκαν στο σπίτι και βρήκαν τα τρία παιδιά, ηλικίας 2,3 και 6 ετών, σε άθλια κατάσταση.

Μέχρι και σήμερα τα παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων, καθώς φέρουν τσιμπήματα από ποντίκια και έντομα. Ο πατέρας τους, ο οποίος είναι ναυτικός, όταν έμαθε ότι πήρε την επιμέλειά τους ξέσπασε σε κλάματα.

Ενδεικτικό της φρίκης, της οποίας ζούσαν τα τρία παιδιά είναι πως η πρόεδρος της έδρας ζήτησε να σταματήσει η προβολή των βίντεο και των εικόνων την ώρα της ακροαματικής διαδικασίας.

«Δεν αντέχω άλλο, σταματήστε» αναφώνησε η πρόεδρος του δικαστηρίου, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγιος Παντελεήμονας: Έλεγε στα παιδιά της ότι οι κατσαρίδες ήταν πεταλούδες – Ξέσπασε η πρόεδρος του δικαστηρίου"

Παγκόσμια απειλή ο ιός Ζίκα: Ένα βήμα πριν το ξέσπασμα μίας εκρηκτικής επιδημίας

Για ένα νέο ξέσπασμα του ιού Ζίκα προειδοποιούν οι ερευνητές, λέγοντας ότι μία μόνο μετάλλαξη αρκεί για να πυροδοτήσει μία εκρηκτική εξάπλωση. Τα νέα ευρήματα είναι ανησυχητικά καθώς δείχνουν ότι κι άλλοι ιοί, εκτός του Covid, θα μπορούσαν να αποτελέσουν απειλή.

Ήταν το 2016 όταν ο συγκεκριμένος ιός προκάλεσε παγκόσμιο συναγερμό, με χιλιάδες μωρά να γεννιούνται με εγκεφαλική βλάβη αφού οι μαμάδες τους μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αμερικανοί επιστήμονες συνιστούν στον κόσμο να είναι σε επιφυλακή για νέες μεταλλάξεις και Εργαστηριακή μελέτη, που δημοσιεύεται στο περιοδικό Cell Reports, δείχνει ότι ο ιός θα μπορούσε εύκολα να δημιουργήσει νέες παραλλαγές. Μάλιστα, όπως το σημειώνει το BBC, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι αυτές οι παραλλαγές μπορεί να συμβάλλουν στη μετάδοση του ιού, ακόμη και σε χώρες που έχουν δημιουργήσει ανοσία από προηγούμενα κρούσματα του ιού.

Τι είναι ο ιός Ζίκα

 

Ο ιός Ζίκα μεταδίδεται με το τσίμπημα από μολυσμένα κουνούπια Aedes. Τα έντομα βρίσκονται στην Αμερική -εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή που έχει πολύ κρύο για να μπορούν να επιβιώσουν- και στην Ασία. Ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους ο Ζίκα είναι μια ήπια ασθένεια, χωρίς μόνιμες επιπτώσεις, μπορεί να έχει όμως καταστροφικές συνέπειες για τα μωρά στη μήτρα. Εάν μια μητέρα προσβληθεί από τον ιό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκληθεί στο έμβρυο μικροκεφαλία και να καταστρέψει τον εγκεφαλικό ιστό.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, οι ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ωστόσο επισημαίνουν ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να καταλήξουμε σε ένα ασφαλές συμπέρασμα.

(AP Photo/Felipe Dana)

Η Dr Clare Taylor, από την Εταιρεία Εφαρμοσμένης Μικροβιολογίας, δήλωσε: «Τα ευρήματα παρατηρήθηκαν σε εργαστηριακά πειράματα, ωστόσο δείχνουν ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψουν ανησυχητικές παραλλαγές κατά τη διάρκεια του κύκλου μετάδοσης του Ζίκα, κάτι που σημαίνει ότι είναι σημαντικό να παρακολουθούμε τους ιούς για να βλέπουμε πώς εξελίσσονται». Ακόμα, τόνισε ότι είναι δυνατό να προβλεφθούν ποιες παραλλαγές θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο μέλλον ούτως ώστε να μπορούν οι επιστήμονες να παρεμβαίνουν εγκαίρως.

Ο Prof. Paul Hunter, καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, είπε ότι η προηγούμενη μόλυνση με τον ιό Ζίκα μπορεί να προσφέρει ακόμα κάποια προστασία έναντι νέων παραλλαγών – όπως κάτι αντίστοιχο έχει παρατηρηθεί με τον Covid και τις παραλλαγές του.

Λίγα λόγια για τον Ζίκα

  • Αν και ο ιός μεταδίδεται κυρίως από τα κουνούπια, μπορεί να μεταδοθεί και με το σεξ.
  • Λίγοι άνθρωποι πεθαίνουν από τον Ζίκα και μόνο ένας στους πέντε που μολύνθηκαν πιστεύεται ότι εμφανίζει συμπτώματα. Αυτά μπορεί να είναι πυρετός, εξάνθημα και πόνος στις αρθρώσεις.
  • Δεν υπάρχει θεραπεία, άρα αυτό που πρέπει να προσέχουμε είναι να μην μας δαγκώσει ένα μολυσμένο κουνούπι.
  • Οι επιστήμονες έχουν αρχίσει να εργάζονται πάνω σε ένα εμβόλιο για τον ιό Zika ούτως ώστε να βοηθήσουν στην προστασία των εγκύων.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παγκόσμια απειλή ο ιός Ζίκα: Ένα βήμα πριν το ξέσπασμα μίας εκρηκτικής επιδημίας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 400 άμαχοι έχουν ταφεί μόνο στο Σεβεροντόνετσκ

Περίπου 400 άμαχοι έχουν ταφεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία στο Σεβεροντόνετσκ, μια πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας όπου ο ρωσικός στρατός εξαπολύει επί του παρόντος επιθετική εκστρατεία, ανακοίνωσε σήμερα ο Σεργκέι Γκαϊνταϊ, ο Ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Λουγκάνσκ.

«Κατά τη διάρκεια των 48 ημερών του πολέμου, έγιναν περίπου 400 ταφές» στο Σεβεροντόνετσκ, είπε στο Telegram, χωρίς να διευκρινίσει τις αιτίες θανάτου.

Τα νεκροτομεία σε πόλεις της περιφέρειάς του «είναι γεμάτα από πτώματα αμάχων», είπε, προσθέτοντας ότι ομαδικοί τάφοι σκάβονται στο Λισιτσάνσκ, μια πόλη που βρίσκεται γειτονικά του Σεβεροντόνετσκ. 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Σχεδόν 400 άμαχοι έχουν ταφεί μόνο στο Σεβεροντόνετσκ"

Έκτακτο δώρο Πάσχα: Τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους

Τη Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθούν τελικά τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους ως έκτακτο δώρο Πάσχα.

Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του e-ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι την Μεγάλη Τετάρτη 20 Απριλίου 2022 θα πιστωθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ.

Η οικονομική ενίσχυση θα πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ανώτατο ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

Συγκεκριμένα θα καταβληθεί σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 λαμβάνουν:

  • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
  • προσυνταξιοδοτική παροχή,
  • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ηλεκτρονικό εθνικό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),
  • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

Οι συνταξιούχοι (δικαιούχοι και μη) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης θα έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην επιλογή: «ηλεκτρονικές υπηρεσίες» για «συνταξιούχους», κατά την ημέρα της πληρωμής. Ο τίτλος της υπηρεσίας είναι: Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022.

Οι χρήστες θα εισέρχονται στο σύστημα με χρήση κωδικών taxis και θα μπορούν να βλέπουν στην οθόνη σε πραγματικό χρόνο τον λόγο απόρριψης (μετά από έλεγχο που έχει πραγματοποιήσει η ΑΑΔΕ).

Οι έλεγχοι – λόγοι απόρριψης είναι οι εξής:

1. Το ατομικό εισόδημά σας είναι μεγαλύτερο από 7.200€

2. Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα σας είναι μεγαλύτερο από 14.400€

3. Είστε κάτοικος Εξωτερικού

4. Η αξία της ακίνητης περιουσίας σας είναι μεγαλύτερη από 200.000€

5. Ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑ

6. Δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση μέχρι 31/03/2022 για τον ΑΦΜ

Επισημαίνεται ότι όσον αφορά στις ενστάσεις που είχαν υποβληθεί στο bonus2021@efka.gov.gr και αφορούσε στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που καταβλήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2021, ολοκληρώθηκε η επανεξέτασή τους σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, απορρίφθηκαν στο σύνολο τους (πλην ελαχίστων περιπτώσεων συνταξιούχων με λάθος ΙΒΑΝ) και οι πολίτες θα μπορούν να δουν στην ίδια πλατφόρμα τον λόγο απόρριψης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκτακτο δώρο Πάσχα: Τη Μεγάλη Τετάρτη θα δοθούν τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους"

Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη (13/04)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 13 Απριλίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Τοπικές νεφώσεις θα αναπτυχθούν στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, εκτός από το ανατολικό Αιγαίο όπου θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει τους 18 με 20 και τοπικά στα ηπειρωτικά τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και βαθμιαία από από ανατολικές διευθύνσεις έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα το απόγευμα από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 και στο νότιο Ιόνιο βαθμιαία τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 ως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας την Τετάρτη (13/04)"

Ψηφίστηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2,6 δισ. ευρώ – Υπέρ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός, ύψους 2,6 δισ. ευρώ.

«Υπέρ» τάχθηκαν ΝΔ, Κίνημα Αλλαγής και Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, και ΜέΡΑ25.

Ο Συμπληρωματικός Προϋπολογισμός είχε ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, με το οποίο ενσωματώνονται σειρά ευρωπαϊκών οδηγιών, το οποίο έγινε, επίσης, δεκτό “κατά πλειοψηφία” από την Ολομέλεια της Βουλής.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός των 2,6 δισ. ευρώ – Υπέρ ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση"

Κορωνοϊός: 15.690 κρούσματα και 64+5 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 15.690. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.195.887 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 49.0% άνδρες. 

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 362 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 119.314 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Στο 4,68% η θετικότητα σε 334.700 τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.339 στην Αττική (2.478 χθες).
  • 1.610 στη Θεσσαλονίκη (748 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 800 από την Ανατολική Αττική (395 χθες).
  • 1.204 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (429 χθες).
  • 207 από τη Δυτική Αττική (78 χθες).
  • 809 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (244 χθες).
  • 1.746 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (710 χθες).
  • 762 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (287 χθες).
  • 721 από τον Πειραιά (288 χθες).
  • 90 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (47 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 4 στο Άγιο Όρος
  • 316 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 8 στην ΠΕ Άνδρου
  • 186 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 104 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 89 στην ΠΕ Άρτας.
  • 362 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 135 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 31 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 117 στην ΠΕ Δράμας.
  • 147 στην ΠΕ Έβρου.
  • 334 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 26 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 32 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 196 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 180 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 501 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 12 την ΠΕ Θάσου.
  • 32 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 47 στην ΠΕ Θήρας.
  • 6 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 25 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 219 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 184 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 38 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 219 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 4 στην ΠΕ Καρπάθου
  • 57 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 4 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  • 171 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 43 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 83 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 174 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 165 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 30 στην ΠΕ Κω.
  • 144 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 487 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 124 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 88 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 41 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 12 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 279 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 303 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 30 στην ΠΕ Μήλου.
  • 14 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 21 στην ΠΕ Νάξου.
  • 84 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 31 στην ΠΕ Πάρου.
  • 150 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 180 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 47 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 64 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 69 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 148 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 29 στην ΠΕ Σάμου.
  • 233 στην ΠΕ Σερρών.
  • 44 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 48 στην ΠΕ Σύρου.
  • 11 στην ΠΕ Τήνου
  • 212 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 220 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 52 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 44 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 107 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 231 στην ΠΕ Χανίων.
  • 82 στην ΠΕ Χίου.
  • 286 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (125 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 64+5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 28.274 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (χθες 359). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 92,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 194 (54.49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 162 (45.51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.531 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 270 (ημερήσια μεταβολή -13.74%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 339 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 36 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 15.690 κρούσματα και 64+5 θάνατοι"

Μαριούπολη: «Επείγουσα» έρευνα ΗΠΑ-Βρετανίας για πιθανή χρήση χημικών όπλων

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία λένε ότι εξετάζουν επειγόντως αναφορές ότι έχουν χρησιμοποιηθεί χημικά όπλα από ρωσικές δυνάμεις που επιτίθενται στο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης.

Το Τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας είπε ότι τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν από «δηλητηριώδη ουσία» σε επίθεση τη Δευτέρα.

Ωστόσο, δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που να επιβεβαιώνουν τη χρήση χημικών όπλων.

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εργάζονται για να διερευνήσουν «επειγόντως» αυτό που αποκάλεσε ως «σκληρή κλιμάκωση» του πολέμου.

Το Πεντάγωνο χαρακτήρισε την πιθανή χρήση των όπλων «βαθιά ανησυχητική».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε αργά χθες, Δευτέρα, το βράδυ σε τηλεοπτική ομιλία του ότι η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε χρήση χημικών όπλων, καθώς έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στην ανατολική περιφέρια του Ντονμπάς για μια νέα επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής που πλησιάζει τις επτά εβδομάδες.

«Όσον αφορά τα απαραίτητα όπλα, εξακολουθούμε να εξαρτώμαστε από τις προμήθειες, από τους εταίρους μας. Δυστυχώς δεν λαμβάνουμε όσα χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε γρηγορότερα αυτό τον πόλεμο ... Ιδιαίτερα για να άρουμε την πολιορκία της Μαριούπολης», δήλωσε.

Τα δυτικά κράτη έχουν προειδοποιήσει ότι η χρήση χημικών όπλων θα σήμαινε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης και έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν αποφασιστικά μέτρα εάν η Ρωσία πραγματοποιήσει τέτοιες επιθέσεις.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Χάννα Μαλιάρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση ερευνά τους ισχυρισμούς, προσθέτοντας ότι οι πρώτες υποθέσεις υποδηλώνουν ότι χρησιμοποιήθηκαν πυρομαχικά φωσφόρου.

Την Τρίτη, οι φιλορωσικές αυτονομιστικές δυνάμεις στο Ντόνετσκ αρνήθηκαν ότι πραγματοποίησαν την επίθεση.

BBC/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαριούπολη: «Επείγουσα» έρευνα ΗΠΑ-Βρετανίας για πιθανή χρήση χημικών όπλων"

Ένταση στην ΑΣΟΕΕ: 30 άτομα πέταξαν πέτρες και μάρμαρα σε αστυνομικούς

Ένταση στην ΑΣΟΕΕ. Ομάδα περίπου 30 ατόμων επιτέθηκε σε περιπολικό και τζιπ της ΟΠΚΕ. Από το περιστατικό δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Συγκεκριμένα τα άτομα βγήκαν από την ΑΣΟΕΕ πέταξαν πέτρες και μάρμαρα (!) στα δύο αστυνομικά οχήματα, που κινούνταν επί της Πατησίων, στο ύψος της σχολής.

Άμεσα έξω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα έφτασε διμοιρία των ΜΑΤ. Οι άγνωστοι έβαλαν φωτιά σε κάδους με τους αστυνομικούς να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών και να τους απωθούν.

Δείτε φωτογραφίες από τον φακό του newsit.gr:


Το ρεύμα της Πατησίων από την Ομόνοια πρoς την Κυψέλη έκλεισε για λίγη ώρα, ενώ τώρα (14:45) έχει δοθεί και πάλι στην κυκλοφορία.

Μετά την επίθεση οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει κάποια προσαγωγή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στην ΑΣΟΕΕ: 30 άτομα πέταξαν πέτρες και μάρμαρα σε αστυνομικούς"

Τέταρτη δόση εμβολίου – Κορονοϊός: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τους 70 – 79 ετών

Ανοίγει αύριο, Τετάρτη (13/4) η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για τη χορήγηση της 4ης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού (2η αναμνηστική) οι πολίτες ηλικίας 70-79.

Σύμφωνα με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών την Παρασκευή 15/4 θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες 60-69 ετών.

Η πλατφόρμα για τις ηλικίες 80 και άνω έχει ανοίξει από τις 7/4 και έχουν κλειστεί μέχρι σήμερα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, περίπου 40.000 ραντεβού.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέταρτη δόση εμβολίου – Κορονοϊός: Ανοίγει αύριο η πλατφόρμα για τους 70 – 79 ετών"

Τράπεζες: Τροποποιήσεις στις συναλλαγές λόγω Πάσχα των Καθολικών – Ποιους επηρεάζουν

Τροποποιήσεις θα έχουν οι συναλλαγές στις τράπεζες μέσω του διευρωπαϊκού αυτοματοποιημένου σύστηματος ταχείας μεταφοράς κεφαλαίων σε συνεχή χρόνο (σύστημα ΤARGET2), λόγω του Πάσχα των Καθολικών.

Έτσι οι τράπεζες δε θα πραγματοποιούν ορισμένες συναλλαγές την 15η και την 18η Απριλίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζων (ΕΕΤ), καθώς οι παραπάνω ημέρες δεν συμπίπτουν με εθνικές μας αργίες, θεωρούνται (άρθρο 11 του Ν.3336/2005), ημέρες ειδικής αργίας διατραπεζικών συναλλαγών.

Ως εκ τούτου και με βάση το ν. 3336/2005, τις παραπάνω ημερομηνίες τα καταστήματα των Τραπεζών στην Ελλάδα θα παραμείνουν μεν ανοιχτά, (οι συγκεκριμένες ημέρες είναι εργάσιμες για το προσωπικό), αλλά θα παρέχουν περιορισμένη εξυπηρέτηση στο συναλλακτικό κοινό, καθώς η μη λειτουργία του Συστήματος TARGET2 δεν επιτρέπει την πραγματοποίηση ορισμένων διατραπεζικών συναλλαγών.

Ποιους επηρεάζουν οι τροποποιήσεις

Η διατραπεζική αργία συναλλαγών ισχύει για την Τράπεζα της Ελλάδος, τις εταιρείες του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, την εταιρεία Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε., καθώς και τις ακόλουθες κατηγορίες επιχειρήσεων:

1. Πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα οποία περιλαμβάνονται τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και τα υποκαταστήματα των αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων.

2. Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών.

3. Εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης και εταιρείες πρακτορείας απαιτήσεων.

4. Ανώνυμες Εταιρείες Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και ανώνυμες εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου.

Τι σημαίνουν οι αλλαγές

Κατά την ημέρα ειδικής αργίας, όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που απορρέουν από υφιστάμενες συμβάσεις μεταξύ των ανωτέρω αναφερομένων φορέων και της πελατείας τους, καθώς και οι λοιπές εν γένει ληξιπρόθεσμες, την ίδια ημέρα, υποχρεώσεις της πελατείας αυτών προς οποιονδήποτε τρίτο, εκπληρώνονται την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη, 19 Απριλίου 2022, οπότε και αρχίζουν οι συνέπειες της τυχόν μη εκπλήρωσης.

Οι συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στα πιστωτικά ιδρύματα τις ημέρες της ειδικής αργίας θα καταχωρηθούν στα συστήματα τους με ημερομηνία 19 Απριλίου 2022, δηλαδή την επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Σύμφωνα με όσα προβλέπει η παράγραφος 5 του άρθρου 11 του Ν. 3336/2005, οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους, δανείων και τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου θα εκπληρώνονται σύμφωνα με τους ειδικούς όρους αυτών την προηγούμενη ή την επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Πέμπτη, 14 Απριλίου ή την Τρίτη, 19 Απριλίου.

Κατόπιν σχετικής οδηγίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την 15η και την 18η Απριλίου 2022, θα γίνονται αποδεκτές από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τις Τελωνειακές Αρχές της χώρας μας και τραπεζικές επιταγές που θα προσκομίζονται με ημερομηνία έκδοσης την 19η Απριλίου 2022.

Τέλος, συστήνεται στους οργανισμούς και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται απευθείας με τράπεζες να επικοινωνήσουν με την τράπεζα συνεργασίας τους για κάθε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, σε ό,τι αφορά την αποστολή αρχείων χρεώσεων μέσω πάγιων εντολών και αρχείων πιστώσεων μισθοδοσίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τράπεζες: Τροποποιήσεις στις συναλλαγές λόγω Πάσχα των Καθολικών – Ποιους επηρεάζουν"

ΣΥΡΙΖΑ - Ηλιόπουλος: «Να ακυρωθούν άμεσα οι νέες χθεσινές αυξήσεις 36,1% στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ»

Την άμεση ακύρωση των νέων αυξήσεων στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ ζήτησε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, καταγγέλλοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει την αισχροκέρδεια».

Αναλυτικά η δήλωση:

«Την ώρα που η Ισπανία εξασφαλίζει άμεσα χαμηλότερες τιμές ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ΔΕΗ των γαλάζιων golden boys του κ. Μητσοτάκη προχωρά σε νέες αυξήσεις. Χθες αύξησε αιφνιδιαστικά πάλι κατά 36,1% τα σταθερά τιμολόγια.

Επιβεβαιώνει έτσι πως μόνη σπουδή του κ. Μητσοτάκη είναι η αισχροκέρδεια της ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του 2021 δείχνουν πως έχει τα περιθώρια και τα λειτουργικά κέρδη για να κρατήσει χαμηλά τα σταθερά τιμολόγια.

Απαιτούμε την άμεση ακύρωση των νέων αυξήσεων της ΔΕΗ».ι νέες χθεσινές αυξήσεις 36,1% στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΣΥΡΙΖΑ - Ηλιόπουλος: «Να ακυρωθούν άμεσα οι νέες χθεσινές αυξήσεις 36,1% στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ»"

Γλυκά Νερά: Ασφυκτικός θάνατος σε 5 λεπτά για την Κάρολαϊν – Σοκαριστική η κατάθεση της ιατροδικαστού

Με την κατάθεση της ιατροδικαστού – πραγματογνώμονα, Χαράς Σπηλιοπούλου συνεχίστηκε η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τη δολοφονία της Κάρολαϊν Κράουτς από τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο μέσα στο σπίτι τους στα Γλυκά Νερά. Αποκλείεται ο θάνατος της νεαρής γυναίκας να προκλήθηκε από σφιχτό εναγκαλισμό. Βασάνισε το σκυλάκι της όσο την ίδια!

Στο δικαστήριο η μάρτυρας περιέγραψε στην έναρξη της κατάθεσης της τα όσα αντίκρυσε όταν μπήκε στην κρεβατοκάμαρα του ζευγαριού στη μονοκατοικία τους στα Γλυκά Νερά, εκεί όπου άφησε την τελευταία της πνοή η 20χρονη Κάρολαϊν.

«Στο υπνοδωμάτιο όπως και στο υπόλοιπο σπίτι επικρατούσε ακαταστασία. Το θύμα βρισκόταν πάνω στο κρεβάτι σε πρηνή θέση. Το πρώτο που επιχειρούμε να δούμε είναι το χρόνο του θανάτου και τον τρόπο, εξετάζοντας εξωτερικά το σώμα. Τα υπόλοιπα ευρήματα προέρχονται από τη νεκροψία που έγινε την επόμενη ημέρα. Το θύμα ήταν με το εσώρουχο, με το κεφάλι σε δυο μαξιλάρια, υπήρχε αίμα και απώλεια ούρων που δικαιολογούνται από τον τρόπο του θανάτου. Γύρισα το πτώμα σε ύπτια θέση για να διαπιστώσω το θάνατο.

Στις 10.00 έκανα τη διαπίστωση του θανάτου. Είχα γυρίσει τη σορό και ήταν προφανής ο μηχανισμός του θανάτου. Είχε μαζευτεί αίμα στο πρόσωπο και ήταν πρησμένο. Είχε ασφυκτικές κηλίδες, χαρακτηριστικό εύρημα σε τέτοιους θανάτους. Απαιτεί πίεση και άσκηση δύναμης το πρήξιμο στα χείλη. Δε γίνεται μόνο με ένα μαξιλάρι. Η εικόνα που έκανα ήταν ότι κάποιος έβαλε το δεξί του χέρι στο στόμα και ίσως αυτή η εκδορά είχε προκληθεί από νύχι. Δεν υπάρχουν άλλου κακώσεις. Δεν είχε πιάσει κάποιος από το μπράτσο αυτό το άτομο. Θεωρώ ότι δεν προηγήθηκε πάλη προ του θανάτου. Δεν υπήρχαν αμυντικά σημεία» επισήμανε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο η ασφυξία να προκλήθηκε από κάποιο ρούχο το οποίο τυλίχθηκε γύρω από το λαιμό της Κάρολαϊν. «Δεν θεωρώ ότι ο θάνατος επήλθε επειδή κάποιο ρούχο τυλίχτηκε γύρω από το κεφάλι γιατί είχε κακώσεις στο στόμα. Μπορεί αρχικά να μπήκε το χέρι, να έκλεισε το στόμα αλλά είναι πιθανό στη συνέχεια να χρησιμοποιήθηκε το μαξιλάρι για να μην ακουστεί και κάτι» τόνισε η μάρτυρας.

Ασφυκτικός θάνατος σε 5 λεπτά

Η μάρτυρας εκτίμησε μάλιστα πως ο θάνατος της Κάρολαϊν μπορεί να επήλθε μέσα στο διάστημα πέντε λεπτών, επισημαίνοντας «στον ασφυκτικό θάνατο περίπου για 2-3 λεπτά ο εγκέφαλος αντέχει. Μετά νεκρώνεται όποτε και να επιβιώσει το άτομο, θα είναι σε δύσκολη κατάσταση. Μετά σταματούν τα όργανα και τέλος η καρδιά. Στην έκθεση μου λέω ότι ο θάνατος έχει συμβεί λίγο μετά τις 04:00 και σίγουρα όχι μετά τις 05:00. Έχω μια εκτίμηση, ότι ο θάνατος μπορεί να έχει συμβεί χοντρικά μέσα σε πέντε λεπτά».

Πρόεδρος: Με παλμούς 50-60 σε τι κατάσταση βρισκόταν το θύμα;

Μάρτυρας: Αντιστοιχεί σε κατάσταση ηρεμίας, ύπνου δηλαδή. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι από τις 60 σφίξεις πηγαίνει στους 90. Εκεί κάτι έχει συμβεί.

Η ίδια απέκλεισε την πιθανότητα να προκλήθηκε ο θάνατος από σφιχτό εναγκαλισμό, αφού όπως εξήγησε «θα έπρεπε να κρατήσει κάποια λεπτά και να προκαλέσει κακώσεις που δεν βρήκαμε».

Εντύπωση προκάλεσε στην μάρτυρα και η εικόνα του κατηγορούμενου για τον οποίο επισήμανε «μας προβλημάτισε ότι όσες κακώσεις υπήρχαν ήταν πολύ λεπτές, είχαν μικρό πάχος. Ήταν μόλις διακρινόμενες. Δηλαδή δεν ήταν σφιχτό το δέσιμο. Έχει να κάνει όχι με τη διάρκεια, αλλά με το πόσο σφιχτό ήταν».

Εισαγγελέας: Της είχε δαγκώσει τα χείλη;

Μάρτυρας: Όχι είναι από την πίεση. Είναι χτύπημα όχι δάγκωμα.

Εισαγγελέας: Έχετε κάτι να παρατηρήσετε σε σχέση με το χώρο; Υπάρχει περίπτωση να περάσει ο ήχος στη δίπλα μεζονέτα;

Μάρτυρας: Όταν γίνεται σε κρεβάτι, υπάρχει μαξιλάρι. Μου έκανε εντύπωση ότι υπήρχαν τρία θερμαντικά σώματα. Θεωρούσα ότι τα χρησιμοποιούσαν για το μωρό. Και σχολίασα ότι κοίταξε να δεις καινούργιο σπίτι και χρειάζονται έξτρα σώματα.

Βασανίστηκε και η Ρόξυ

Η μάρτυρας που μπήκε στο σπίτι αμέσως μετά το έγκλημα, αναφέρθηκε και στο σκύλο του σπιτιού κάνοντας λόγο για μια ακραία εικόνα. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «το πρωτόγνωρο που είδα, και έχω πάει σε παρά πολλά εγκλήματα» αναφερόμενη στο θάνατο της Ρόξυ.

«Αυτή η μυρωδιά του αίματος… ζώο θανατωμένο με αυτό τον τρόπο δεν έχω ξαναδεί. Συνήθως τα πυροβολούν. Εδώ τα μπροστινά πόδια του σκύλου ήταν πάντα στον τοίχο σαν να προσπαθούσε να κρατηθεί… Δεν ξέρω» ανέφερε η μάρτυρας.

Πολιτική αγωγή: Άρα βασανίστηκε το ζώο;

Μάρτυρας: Όσο και η κοπέλα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γλυκά Νερά: Ασφυκτικός θάνατος σε 5 λεπτά για την Κάρολαϊν – Σοκαριστική η κατάθεση της ιατροδικαστού"

Ομικρον ΧΕ: Εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη «δύο σε ένα»

Το πρώτο κρούσμα της Ομικρον ΧΕ ανακοίνωσε η Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος Covid-19, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οπως μεταδίδει το CNBC, η παραλλαγή XE βρέθηκε σε μια γυναίκα περίπου 30 ετών που έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Narita από τις ΗΠΑ στις 26 Μαρτίου. Η γυναίκα, της οποίας η εθνικότητα δεν αποκαλύφθηκε αμέσως, ήταν ασυμπτωματική, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας.

Η είδηση έρχεται καθώς τα κρούσματα του νέου στελέχους έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στη Βρετανία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μέχρι τις 5 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 1.125 κρούσματα XE στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 637 στις 25 Μαρτίου. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα έχει ημερομηνία δείγματος στις 19 Ιανουαρίου φέτος, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να κυκλοφορεί στον πληθυσμό για αρκετούς μήνες.

Έκτοτε, το XE εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία και στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αναφέρει κρούσματα XE.

Τι είναι το Όμικρον XE;

Το XE είναι στέλεχος γνωστό ως «ανασυνδυασμένο», ένας τύπος παραλλαγής που μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο μολυνθεί με δύο ή περισσότερες παραλλαγές ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα την ανάμειξη του γενετικού υλικού τους στο σώμα του ασθενούς.

Στην περίπτωση του XE, περιέχει ένα μείγμα του προηγουμένως εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους Όμικρον BA.1, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του 2021, και της νεότερης παραλλαγής BA.2, που επί του παρόντος είναι η κυρίαρχη παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομικρον ΧΕ: Εξαπλώνεται η νέα μετάλλαξη «δύο σε ένα»"

ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν

Στο ενδεχόμενο Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ αναφέρθηκε ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας, Ρομπ Μπάουερ, λέγοντας πως η Συμμαχία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να δεχθεί νέα μέλη, αλλά μόνο οι δύο χώρες μπορούν να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν σε αυτή.

«Αποτελεί ελεύθερη απόφαση οποιουδήποτε κράτους που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ να υποβάλει αίτημα για ένταξη, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουν πράξει», δήλωσε ο Ολλανδός ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ μιλώντας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ. «Δεν αναγκάζουμε κανέναν να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

Εξάλλου πρόσθεσε ότι η Συμμαχία δεν έχει ασκήσει πίεση σε καμία χώρα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία.

Κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας αυτή την εβδομάδα ο Μπάουερ συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Σεούλ και ΝΑΤΟ.

Η επίσκεψή του συνέπεσε με την ομιλία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο νοτιοκορεατικό κοινοβούλιο χθες Δευτέρα, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε από τη Σεούλ στρατιωτική βοήθεια, περιλαμβανομένων τεθωρακισμένων και αντιαεροπορικών πυραύλων.

Ο Μπάουερ επεσήμανε ότι συζήτησε το αίτημα του Ζελένσκι με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, αλλά επιβεβαίωσε την πρόθεσή τους να προσφέρουν στην Ουκρανία μη φονική βοήθεια προς το παρόν.

«Αν ο πρόεδρος Ζελένσκι ζητήσει αυτού του είδους τα συστήματα, σημαίνει ότι τα χρειάζεται», τόνισε ο Ολλανδός ναύαρχος.

Ωστόσο η νοτιοκορεατική κυβέρνηση αποφασίζει αν προτίθεται και αν μπορεί να στείλει όπλα στην Ουκρανία, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν ζήτησε από τη Σεούλ να προσφέρει όπλα στο Κίεβο, όπως και το ίδιο δεν του προσφέρει όπλα, αν και χώρες μέλη της Συμμαχίας το πράττουν.

Ο Μπάουερ επεσήμανε ότι και η μη φονική βοήθεια – κράνη και ιατρικά κιτ μεταξύ άλλων—που έχει στείλει η Νότια Κορέα στην Ουκρανία είναι επίσης σημαντική.

Ο ίδιος δήλωσε ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, η Ρωσία θα επικεντρωθεί στην ανατολική Ουκρανία, αφού αρχικά είχε επιτεθεί σε διάφορα μέτωπα.

Το ΝΑΤΟ και τα μέλη του θα εξακολουθήσουν να προσφέρουν «ό,τι είναι δυνατό», προκειμένου να διασφαλίσουν την επιβίωση της Ουκρανίας, αλλά δεν πρόκειται να στείλει δικά του αεροσκάφη ή στρατό στη χώρα, κατέληξε ο Μπάουερ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΑΤΟ: Φινλανδία και Σουηδία θα αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν"

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μη απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων 15% για τις offshore

Ελπίδα για φοροελαφρύνσεις στις offshore εταιρείες δίνει απόφαση του Β’ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική τη μη απαλλαγή από τον φόρο του 15% ακινήτων που τους ανήκουν. Το θέμα ωστόσο θα κριθεί εκ νέου στην επταμελή σύνθεση του ανώτατου δικαστηρίου καθώς ο πρόεδρος του τμήματος Μ. Πικραμένος διατύπωσε αντίθετη άποψη, επικαλούμενος και σχετική νομολογία.

Το ζήτημα που απασχολεί το ΣτΕ  αφορά στην πρόβλεψη του νόμου για τον ειδικό φόρο ακινήτων που ανήκουν σε νομικά πρόσωπα, σύμφωνα με την οποία οι εταιρείες που έχουν στη μετοχική σύνδεση offshore εταιρεία δεν απαλλάσσονται -ακόμα κι υπάγονται στις εξαιρέσεις- από τον φόρο του 15%.

Ειδικότερα, το Β’ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ΄αριθμόν 795/2022 απόφασή του (πρόεδρος Μ. Πικραμένος, Αντιπρόεδρος ΣτΕ, εισηγήτρια: Φρ. Γιαννακού, Σύμβουλος Επικρατείας) ερμηνεύοντας το άρθρο 57 του ν. 3842/2010 (ειδικός φόρος ακινήτων, άρθρο 15 του ν. 3091/2002) έκρινε κατά πλειοψηφία ότι κακώς θεωρείται αμάχητο τεκμήριο φοροδιαφυγής η ύπαρξη στη μετοχική σύνθεση εταιρείας μιας offshore, γιατί αυτό αντιβαίνει στο Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας θεωρούν πως η πρόβλεψη αυτή, καθιστά «ένοχη» φοροαποφυγής κάθε εταιρεία που έχει μέτοχο offshore εταιρεία με έδρα εκτός ΕΕ και εφόσον «... δεν υπάρχει σε ισχύ σύμβαση διοικητικής συνδρομής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής μεταξύ της Ελλάδας και της εν λόγω τρίτης χώρας».

Όπως επισημαίνουν κατά πλειοψηφία οι σύμβουλοι:

- Η διάταξη αυτή «δεν απέβλεψε στη φοροδοτική ικανότητα που απορρέει από αυτή καθεαυτή την κατοχή της ακίνητης περιουσίας ως φορολογητέας ύλης (πηγής πλούτου, διαφορετικής από το εισόδημα), αλλά στην πάταξη της φοροαποφυγής».

- Θεσπίστηκαν ευρύτατες κατηγορίες εξαιρέσεων, αντιστρέφοντας τη σχέση «κανόνα - εξαιρέσεως», με αποτέλεσμα με τις αλλεπάλληλες προσθήκες και τροποποιήσεις των εν λόγω εξαιρέσεων, να είναι ασαφής ο κύκλος των βαρυνομένων προσώπων.

- Προέβλεψε δε τη δυνατότητα με την προσκόμιση των μετόχων, υπό προϋποθέσεις, την απαλλαγή των εν λόγω εταιρειών από τον ένδικο φόρο, όμως για τις offshore θεσπίζει ξεκάθαρη άλλη στάση. Αναφέρει η απόφαση: «... στις περιπτώσεις, όμως, που μέρος των μετοχών ανώνυμης εταιρείας που έχει την έδρα της στην Ελλάδα ή σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως ανήκει σε νομική οντότητα η οποία έχει την καταστατική της έδρα σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενώσεως ("offshore εταιρείες"), αποκλείεται η δυνατότητα απαλλαγής, εάν δεν υπάρχει σε ισχύ σύμβαση διοικητικής συνδρομής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής μεταξύ της Ελλάδας και της εν λόγω τρίτης χώρας. Με τα δεδομένα, όμως, αυτά, στις εν λόγω περιπτώσεις, οι επίμαχες διατάξεις προσομοιάζουν προς αμάχητο τεκμήριο φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, ενόψει δε τούτου, καθώς και του ότι ο επίδικος ειδικός φόρος επί των ακινήτων, ως εκ του ύψους και του πάγιου χαρακτήρα του (15% ετησίως), θίγει τον πυρήνα της περιουσίας των φορολογούμενων νομικών προσώπων, οι ως άνω διατάξεις αντίκεινται στα άρθρα 4 παρ. 5, 17 παρ. 1, 20 παρ. 1, 25 και 78 παρ. 1 του Συντάγματος, στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς και στο άρθρο 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ε.Σ.Δ.Α».

Αντίθετη άποψη είχε ο πρόεδρος του τμήματος και αντιπρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου Μ. Πικραμένος, ο οποίος μειοψήφησε στην απόφαση. Ο  κ. Πικραμένος επεσήμανε ότι «με τις ως άνω διατάξεις ο νομοθέτης επεδίωξε να επιβαρύνει με τον ένδικο ειδικό φόρο επί των ακινήτων όχι όλες ανεξαιρέτως τις εταιρείες, αλλά εκείνες μόνον οι οποίες, μη "επιθυμώντας" την "αποκάλυψη" στις φορολογικές αρχές της ταυτότητας των πραγματικών κυρίων των ακινήτων τους, καθιστούν τελικώς ανέφικτo τον εκ μέρους των φορολογικών αρχών έλεγχο φυσικών προσώπων υποκειμένων καταρχήν σε φορολογία στην Ελλάδα, λειτουργώντας έτσι ως οχήματα φοροαποφυγής, με αποτέλεσμα την απόκρυψη φορολογικής ύλης κτηθείσης από τα πρόσωπα αυτά και την αποφυγή της πληρωμής των αναλογούντων σε αυτήν φορολογικών επιβαρύνσεων, κατά παράβαση της αρχής της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών. Λαμβάνοντας δε υπόψη:

α) τον επιτακτικό σκοπό δημοσίου συμφέροντος που επιδιώκεται με τη θέσπιση του ένδικου ειδικού φόρου επί των ακινήτων και

β) το ότι οι καταρχήν υπόχρεοι στην καταβολή του ενδίκου φόρου δύνανται, πάντως, να απαλλαγούν ευχερώς από αυτόν, είτε παρέχοντας στις φορολογικές αρχές τις "πληροφορίες" που απαιτεί ο νόμος, ώστε να υπαχθούν σε μία από τις προβλεπόμενες από αυτόν πάγιες εξαιρέσεις, είτε μεταβιβάζοντας το σχετικό ακίνητο κατά τους όρους των προαναφερθεισών μεταβατικών διατάξεων, με την επιβολή του ένδικου ειδικού φόρου επί των ακινήτων δεν τίθεται καταρχήν ούτε ζήτημα υπέρμετρης επιβαρύνσεως της ιδιοκτησίας ή δυσανάλογης, σε σχέση με τον ανωτέρω επιδιωχθέντα από τον νομοθέτη σκοπό, επεμβάσεως στην περιουσία των βαρυνομένων ούτε ζήτημα υπέρμετρου περιορισμού της επιχειρηματικής ελευθερίας των υποχρέων, ο οποίος να θίγει τον πυρήνα του δικαιώματος για την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και, επομένως, δεν παραβιάζονται οι προαναφερθείσες συνταγματικές διατάξεις και αρχές ή οι προστατευτικές της περιουσίας διατάξεις της Ε.Σ.Δ.Α».

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μη απαλλαγή από τον φόρο ακινήτων 15% για τις offshore"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο προετοιμάζεται για χτύπημα «μαζικής κλίμακας» στα ανατολικά – Απορρίπτει τις καταγγελίες για βιασμούς η Ρωσία

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μαίνεται για 48η ημέρα, το Κίεβο ζητά από την Δύση περισσότερα όπλα προκειμένου να βάλει τέλος στην πολιορκία της Μαριούπολης. Την ίδια ώρα, η Ρωσία αρνείται τις συνεχώς αυξανόμενες αναφορές για βιασμούς και βάναυση συμπεριφορά κατά αμάχων από τις δυνάμεις της. 

Οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία συνεχίζονται χωρίς να διαφαίνεται κάποια διάθεση αποκλιμάκωσης, χαρακτηριστική είναι άλλωστε η σημερινή (12.04.2022) ανακοίνωση του υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας για πλήγμα που κατάφεραν οι πύραυλοί της σε αποθήκες πυρομαχικών των Ουκρανών. 

Οι πύραυλοι της Μόσχας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, έπληξαν αποθήκη πυρομαχικών και υπόστεγο αεροσκαφών στην αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιφ στην περιφέρεια του Χμελνίτσκι, καθώς και μια αποθήκη πυρομαχικών κοντά στην Χαβριλίβκα, βόρεια του Κιέβου.
 
Η Ρωσία ετοιμάζει επίθεση στα ανατολικά «σε μαζική κλίμακα»

Αξίζει να σημειωθεί ότι οπρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας (12.04.2022) η Ρωσία μπορεί να καταφύγει σε χρήση χημικών όπλων, καθώς έχει συγκεντρώσει στρατεύματα στην ανατολική περιφέρια του Ντονμπάς για μια νέα επίθεση εναντίον της Μαριούπολης, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την πολιορκία της πόλης αυτής που πλησιάζει τις επτά εβδομάδες.

«Όσον αφορά τα απαραίτητα όπλα, εξακολουθούμε να εξαρτόμαστε από τις προμήθειες, από τους εταίρους μας. Δυστυχώς δεν λαμβάνουμε όσα χρειαζόμαστε για να τελειώσουμε γρηγορότερα αυτό τον πόλεμο … Ιδιαίτερα για να άρουμε την πολιορκία της Μαριούπολης», δήλωσε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτική ομιλία του.

Στο μεταξύ, ο πρώτος ηγέτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκε προσωπικά την Δευτέρα (12.04.2022) με τον πρόεδρο της Ρωσίας μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Μετά την συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στη Μόσχα, ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δήλωσε ότι προετοιμάζεται στα ανατολικά της Ουκρανίας μια επίθεση «σε μαζική κλίμακα».

Με το βλέμμα στο Ντονμπάς η Ρωσία

Αφού υπέστη βαριές απώλειες και απέσυρε τις δυνάμεις της από τα προάστια του Κιέβου, η Ρωσία στράφηκε προς το Ντονμπάς, όπου απαιτεί από την Ουκρανία να παραχωρήσει τον έλεγχο της περιοχής στους αυτονομιστές μαχητές. Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επέτρεπε στη Μόσχα να αποπειραθεί να περικυκλώσει την κύρια ουκρανική δύναμη στην ανατολική Ουκρανία.

Κατά την τακτική πρωινή ενημέρωση για τη ζώνη των συγκρούσεων, το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως, εκτός από την προσπάθειά τους να ελέγξουν τη Μαριούπολη, οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν επίσης να καταλάβουν την Ποπάσνα, μια πόλη σε απόσταση μεγαλύτερη των δύο ωρών με το αυτοκίνητο από το Λουχάνσκ, και ετοιμάζονται να εξαπολύσουν επίθεση προς την κατεύθυνση του Κουράκοβο, στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως τα στρατεύματά τους απώθησαν επιθέσεις στις περιφέρειες του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ, καταστρέφοντας τέσσερα άρματα μάχης, πέντε τεθωρακισμένα οχήματα, δύο ελικόπτερα και τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Το Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τους αριθμούς αυτούς από ανεξάρτητες πηγές.

«Πάρτε τα απαραίτητα και φύγετε» λένε στο Λουχάνσκ

Ο Σέρχιι Γκαϊντάι, ο κυβερνήτης του Λουχάνσκ, κάλεσε τους κατοίκους να απομακρυνθούν χρησιμοποιώντας πέντε ανθρωπιστικούς διαδρόμους που συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα στην ανατολική Ουκρανία. «Είναι πολύ πιο τρομακτικό να μείνεις και να καείς στον ύπνο σου από μια ρωσική οβίδα», έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Απομακρυνθείτε, κάθε ημέρα η κατάσταση γίνεται και χειρότερη. Πάρτε τα απαραίτητα είδη σας και κατευθυνθείτε προς το σημείο αναχώρησης».

Συνολικά εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι έχουν συμφωνηθεί για σήμερα, περιλαμβανομένου ενός για ιδιωτικά οχήματα από τη Μαριούπολη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Αναφορές για χρήση χημικών όπλων στην Μαριούπολη

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αναφορές ότι χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στην Μαριούπολη. Ο διοικητής των αυτονομιστών, από την πλευρά του, διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες. 

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας δήλωσε την Δευτέρα, πως η Βρετανία εργάζεται με τους εταίρους της για να επαληθεύσει τις λεπτομέρειες πληροφοριών ότι ρωσικές δυνάμεις μπορεί να χρησιμοποίησαν χημικούς παράγοντες σε επίθεσή τους στη Μαριούπολη. Θέση για το ζήτημα πήρε και ο βρετανός υφυπουργός Άμυνας Τζέιμς Χίπεϊ, δηλώνοντας ότι: «Ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων θα λάβει απάντηση και όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι για το ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση αυτή». 

Η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Χάνα Μαλιάρ, δήλωσε νωρίτερα σήμερα (12.04.2022) ότι το Κίεβο ελέγχει ανεξακρίβωτες πληροφορίες ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποίησε χημικά όπλα κατά την πολιορκία της Μαριούπολης.

Ο διοικητής των αυτονομιστών Έντουαρντ Μπασούριν δήλωσε πάντως σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Interfax πως οι δυνάμεις του δεν έκαναν χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, παρά τους ουκρανικούς ισχυρισμους περί του αντιθέτου.

Καταγγελίες για βιασμούς και εκτελέσεις 

Η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα περίχωρα του Κιέβου έφερε στο φως φρικτές κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου, που περιλαμβάνουν εκτελέσεις και βιασμούς αμάχων. Η Μόσχα απορρίπτει τις κατηγορίες και τις χαρακτηρίζει ουκρανική και δυτική προβοκάτσια ενώ έχει επίσης κατηγορήσει ουκρανικές δυνάμεις για σεξουαλική βία.

Η αξιωματούχος του ΟΗΕ Σίμα Μπαχούς δήλωσε την Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως ενώ όλες οι κατηγορίες πρέπει να ερευνηθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, «η βαναυσότητα που επιδείχθηκε εναντίον ουκρανών αμάχων μας έχει θέσει σε κατάσταση συναγερμού». «Ακούμε όλο και περισσότερες καταγγελίες για βιασμούς και σεξουαλική βία», είπε.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, από την πλευρά του, αρνήθηκε τις καταγγελίες και κατηγόρησε την Ουκρανία και τους συμμάχους της «ότι έχουν ξεκάθαρα την πρόθεση να εμφανίσουν τους ρώσους στρατιώτες ως σαδιστές και βιαστές».

Επίσης, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η ουκρανική κυβέρνηση κατευθύνεται από τις ΗΠΑ για να φυτέψει ψευδή στοιχεία για ρωσική βία εναντίον αμάχων παρά το γεγονός, όπως υποστήριξε το υπουργείο, ότι η Μόσχα «λαμβάνει άνευ προηγουμένου μέτρα για να σώσει αμάχους».

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατεί σε φυλακές σε ρωσικό έδαφος δημοσιογράφους, ακτιβιστές και αιρετούς αξιωματούχους. Το Ρόιτερς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει τον ισχυρισμό.

Πιέσεις από τις ΗΠΑ

Ο Βλαντιμίρ πρόκειται να συναντήσει σήμερα τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο για να συζητήσουν για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις. Ρωσικά και λευκορωσικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι οι ΗΠΑ επεδίωξαν να πιέσουν τον πρόεδρος της Ρωσίας να αποσύρει τις δυνάμεις του απαγορεύοντας τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου και ενθαρρύνοντας τους συμμάχους τους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Ωστόσο παγκόσμιες δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ινδία, έχουν αποφύγει να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία. Παρακινημένη από μεγάλες εκπτώσεις, η Ινδία έχει αγοράσει περισσότερο ρωσικό αργό πετρέλαιο από την αρχή της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου απ’ ό,τι είχε αγοράσει ολόκληρη την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει συγκεντρώσει το Ρόιτερς.

Ο υπουργός Εξωτερικώ της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως η Μόσχα δεν θα σταματήσει τις μάχες για οποιονδήποτε νέο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών. Ο τελευταίος είχε συγκληθεί την 1η Απριλίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο προετοιμάζεται για χτύπημα «μαζικής κλίμακας» στα ανατολικά – Απορρίπτει τις καταγγελίες για βιασμούς η Ρωσία"

Αστυνόμος για Μπάμπη Αναγνωστόπουλο: «Δεν συνάντησα ξανά τέτοια ψυχραιμία»

«Είμαι 20 χρόνια αστυνομικός. Δεν έχω συναντήσει άλλη φορά τέτοια ψυχραιμία», υποστήριξε στο δικαστήριο ο δεύτερος αστυνομικός από την ομάδα που έσπευσε στη μεζονέτα των Γλυκών Νερών για τη δήθεν ληστεία.

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε εκτενώς στις αντιδράσεις του κατηγορούμενου, όταν έσπευσαν οι αστυνομικοί στον χώρο του εγκλήματος και μίλησε για απόλυτη ψυχραιμία, σχεδόν γαλήνη. «Ήταν σαν να είπε ό,τι έγινε, έγινε», σημείωσε και πρόσθεσε: «Ήταν ψύχραιμος, σε σημείο που δεν μπορούσα να το πιστέψω. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ηρεμία, τόση ψυχραιμία. Είχε μια γαλήνη σε φάση που δεν το έχω ξαναδεί αυτό. Ήρθαν πολλές υπηρεσίες και σε όλες έλεγε την ιστορία σαν να μην έχει συμβεί κάτι σε αυτόν. Αν μου είχε συμβεί εμένα, θα αγανακτούσα, θα έλεγα "ρε παιδιά, τα έχω πει πέντε φορές, πόσες φορές να τα πω;"».

Όπως κατέθεσε ο αστυνομικός, «η αντίδραση του κατηγορουμένου όταν του είπε ο άλλος αστυνομικός "άσ' το τελείωσε" για τη γυναίκα του, ήταν σαν να μην κατάλαβε τι έχει γίνει. Μας είπε κάποια στιγμή "γιατί τη σκότωσαν αφού τους έδωσα τα λεφτά;". Από τις ερωτήσεις που μας έκανε, κατάλαβε ότι είχε πεθάνει, αλλά η αντίδρασή του ήταν τέτοια σαν να μην είχε πεθάνει η γυναίκα του. Η πρώτη αντίδραση ήταν σαν να μην κατάλαβε, αλλά μετά είχε καταλάβει αλλά η συμπεριφορά του ήταν περίεργη».

Ο μάρτυρας τόνισε ότι ο πιλότος είπε στους αστυνομικούς πως αναγνώρισε το όπλο των ληστών. «Μας είπε ότι οι ληστές είχαν όπλα και μάλιστα είπε ότι είχαν ένα όπλο σαν το δικό μου, γεγονός που μας έκανε εντύπωση, γιατί ένα θύμα εκείνη τη στιγμή δεν παρατηρεί το είδος του όπλου. Μας προβλημάτισε, επίσης, το παράθυρο στο υπόγειο, που φαινόταν σαν να είχε τοποθετηθεί προσεκτικά κάτω από τους ληστές όταν εισήλθαν από αυτό στο σπίτι. Επίσης, ο τρόπος που αντιδρούσε ο κατηγορούμενος, το χτύπημα στο μέτωπό του για το οποίο απάντησε ότι δεν είχε χτυπηθεί, ήταν τόσο ψύχραιμος, που όταν ρώτησε κάποιος από τον ασύρματο κάτι, απάντησε εκείνος αντί για εμάς. Ήταν τόσο ψύχραιμος, δεν έχω συναντήσει ξανά τόση ψυχραιμία», επεσήμανε ο μάρτυρας.

Πρόεδρος: Σας έκανε εντύπωση ότι υπήρχε απουσία συναισθήματος;

Μάρτυρας: Ήμασταν τόσοι άνθρωποι κάτω και δεν μπορούσαμε να συνέλθουμε, δεν μιλούσαμε και εκείνος ήταν ψύχραιμος. Ο πρώτος πανικός που επικράτησε στο σπίτι ακολουθήθηκε από ηρεμία. Ήταν σαν να είπε «ό,τι έγινε, έγινε». Μόλις είπα «πάμε κάτω να μείνει καθαρός ο χώρος», ήταν σαν να τελείωσαν όλα.

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε εάν ο 34χρονος αντέδρασε βλέποντας το σκυλί κρεμασμένο και απάντησε πως από τον πιλότο δεν υπήρχε καμία αντίδραση. «Από τη στιγμή που λύθηκε και μετά, ήταν τρομερά ψύχραιμος, ήταν σαν να μην είχε πεθάνει η γυναίκα του. Ήμασταν μαζί 3-4 ώρες και δεν μου είπε μια φορά "τι έπαθα! 'Εχασα τη γυναίκα μου". Πρώτη φορά στα 20 χρόνια είδα θύμα να έχει τέτοια ψυχραιμία», επεσήμανε ο αστυνομικός.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνόμος για Μπάμπη Αναγνωστόπουλο: «Δεν συνάντησα ξανά τέτοια ψυχραιμία»"

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πράσινο φως» για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε 6 περιοχές – Δημιουργείται νέα task force

Την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, μετά τη σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

O Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε επίσης ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023.

Οι έρευνες θα επιταχυνθούν σε έξι περιοχές της χώρας θαλάσσιες και χερσαίες.

Οι περιοχές όπου επιταχύνονται οι έρευνες για υδρογονάνθρακες

Πρόκειται για τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος, θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα.

Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean – ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, ‘Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο ελληνικό Δημόσιο ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις και για την θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.

Στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος,τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί τώρα η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας.

Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές, ενώ στα Ιωάννινα η Energean προγραμματίζει την πραγματοποίηση γεώτρησης.

Μητσοτάκης: Είμαστε αισιόδοξοι για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που διαθέτουμε

«Είμαι χαρούμενος που μας δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε μια νέα αρχή και θέλω να επαναλάβω πως όταν μιλάμε για έρευνες στον τομέα φυσικού αερίου κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για το αποτέλεσμα. Έχουμε ενδείξεις που μας κάνουν συγκρατημένα αισιόδοξους. Οφείλουμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχουν αποθέματα τα οποία είναι οικονομικά εκμεταλλεύσιμα. Θα το ξέρουμε τέλος του 2023», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στο νέο ευρωπαϊκό περιβάλλον η μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο και η αναζήτηση ορυκτών λύσεων που θα εγγυηθούν επάρκεια και καλύτερες τιμές αποτελούν μονόδρομο για την πατρίδα μας.

Ξεκαθάρισε ότι ο νέος δρόμος δεν μας απομακρύνει από τους μακροπρόθεσμους στόχους μείωσης των εκπομπών ρύπων ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να αποφασίσουμε αν η Ελλάδα θα είναι μόνο κόμβος αποθήκευσης και μεταφοράς ή και χώρα παραγωγός φυσικού αερίου.

«Η Ελλάδα έχει σημαντικό ρόλο στο νέο ενεργειακό τοπίο», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Ερχόμαστε να ανακοινώσουμε μια ακόμα σημαντική επιλογή, της χώρας παραγωγού πια».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι ανακοινώνουμε την επιτάχυνση των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου που γνωρίζουμε ότι η χώρα μας είναι πιθανό να διαθέτει σε σημαντικές ποσότητες στον ηπειρωτικό και θαλάσσιο χώρα, σε ζώνες αποκλειστικής εκμετάλλευσης.

Σημείωσε ότι αφορά έξι εκτάσεις, η μία στην Ήπειρο και οι άλλες στη θάλασσα, ενώ υπογράμμισε πως η ρωσική εισβολή, η πορεία των τιμών και τα σχέδια απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο μας υποχρεώνουν να αναπροσδιορίσουμε τη στρατηγική μας.

Όπως ανέφερε, το πρόγραμμα ερευνών θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2023 και μπορεί οι πρώτες διερευνητικές γεωτρήσεις να γίνουν πριν το τέλος του επόμενου χρόνου.

«Εφόσον έχουμε αξιοποιήσιμες ποσότητες θα υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές από εθνικό πλούτο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Νέα ομάδα εργασίας για την επιτάχυνση των ερευνών

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες.

Συγκεκριμένα κ. Σκρέκας υπογράμμισε, ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Τροπολογία ΥΠΕΝ για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα. Ως ορόσημο έχει τεθεί η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού ως το τέλος του Α εξαμήνου του 2024.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου. Η διαδικασία απόδοσης του ειδικού τέλους στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ενώ η κατανομή του γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Ο.Τ.Α. στην κατανάλωση φυσικού αερίου για το έτος 2021.

Επίσης η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση του νέου λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης» και αποκτά δύο νέους υπολογαριασμούς:

ο πρώτος αφορά τις νέες μονάδες ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία από 1.1.2021 και μετά (είναι οι μονάδες με τις χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης οι οποίες απομειώνουν το κόστος ηλεκτροδότησης) και

ο δεύτερος τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πράσινο φως» για επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε 6 περιοχές – Δημιουργείται νέα task force"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news