facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Ουκρανία: Βομβαρδίστηκαν τρία νοσοκομεία στο Μικολάιφ, λένε οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»

Τρία νοσοκομεία του Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, έγιναν στόχος βομβαρδισμών την Κυριακή και την Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» (MSF).

Τη στιγμή που μια ομάδα των MSF έμπαινε στο ογκολογικό νοσοκομείο της πόλης, το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκαν «πολλές εκρήξεις κοντά στο προσωπικό μας, μέσα σε διάστημα δέκα λεπτών» αφηγήθηκε ο Μισέλ-Ολιβιέ Λασαριτέ, ο επικεφαλής της αποστολής στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, επικαλούμενο τα πρακτορεία Reuters και AFP, αποχωρώντας από το σημείο αυτό, τα μέλη της αποστολής είδαν «τραυματίες και τουλάχιστον ένα πτώμα».

Το τοπικό παιδιατρικό νοσοκομείο, που απέχει περίπου 300 μέτρα, χτυπήθηκε επίσης από τους βομβαρδισμούς.

«Μετά τις εκρήξεις, παρατήρησαν πολλές μικρές τρύπες στο έδαφος, διασκορπισμένες σε μεγάλη επιφάνεια. Δεν υπήρχε κανένας βαθύς κρατήρας στη ζώνη αυτήν. Τα στοιχεία αυτά μπορεί να υποδηλώνουν τη χρήση βομβών διασποράς», προστίθεται στην ανακοίνωση των MSF.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Λασαριτέ, την Κυριακή χτυπήθηκε το «Νοσοκομείο αρ. 5» που βρίσκεται στα νότια προάστια της πόλης αυτής.

«Οι MSF επανεξετάζουν επί του παρόντος τις δραστηριότητές τους στο Μικολάιφ», σημείωσε.

Ο δήμαρχος του Μικολάιφ Ολεξάντρ Σένκεβιτς, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι 10 άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 46 τραυματίστηκαν κατά τους βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού στην πόλη.

Την Κυριακή σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και άλλοι 34 τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς στο Μικολάιφ και το Οτσάκιβ, μια πόλη που απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, κατά τις ίδιες πηγές.

Σημειώνεται πως τη στοχοθέτηση δεκάδων υγειονομικών υποδομών – μεταξύ των οποίων και το μαιευτήριο στη Μαριούπολη, η επίθεση στο οποίο έκανε τον γύρο του κόσμουέχει καταγγελθεί πολλές φορές, κατά τη διάρκεια του πολέμου αυτού, από τον ΠΟΥ.

Στο βίντεο που ακολουθεί, το οποίο διακινούν ουκρανικά ΜΜΕ και δημοσιογράφοι (η παρακάτω ανάρτηση είναι του δημοσιογράφου Ostap Yarysh), διακρίνεται η επίθεση στο παιδιατρικό νοσοκομείο. Η αυθεντικότητα του βίντεο ή των ισχυρισμών περί ύπαρξης δύο θυμάτων, δεν έχει τεκμηριωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Στα συγκεκριμένα πλάνα είναι ορατό ένα πλήγμα σε εξωτερικό χώρο, πιθανότατα νοσοκομειακό, στον οποίο διακρίνονται σταθμευμένα ασθενοφόρα.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Βομβαρδίστηκαν τρία νοσοκομεία στο Μικολάιφ, λένε οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα»"

Σε ύφεση η φωτιά στο Λιβαδάκι Ηλείας – Καλύτερη εικόνα και για την πυρκαγιά στην Κορφιώτισσα Κορινθίας

Σε ύφεση είναι, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά  που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση στην περιοχή Λιβαδάκι, του Δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, στην Ηλεία. Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις, προκειμένου να την θέσουν υπό έλεγχο και να αντιμετωπίσουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στο μεταξύ, κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Ηλείας, ο αντιπεριφερειάρχης, Βασίλης Γιαννόπουλος, εξέφρασε «προβληματισμό και ανησυχία, για τον ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό δασικών πυρκαγιών, που έχουν προκληθεί από ανθρώπινη αμέλεια κατά την καύση αγροτικών υπολειμμάτων». Επίσης, όπως πρόσθεσε, «δεν δικαιολογούνται για την εποχή, έπειτα από έναν χειμώνα με πολλές και έντονες βροχοπτώσεις και σε μια εποχή με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά υγρασίας».

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ. από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου έχουν συλληφθεί σε διάφορες περιοχές της Ηλείας 13 άτομα για εμπρησμό από αμέλεια και ένα για εμπρησμό από πρόθεση, ενώ σε ένα ακόμη άτομο επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο. Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη, «είναι αναγκαία η διαρκής ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, με κάθε τρόπο και μέσο, προκειμένου να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον».

Στην Κορινθία

Όσον αφορά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις μεσημβρινές ώρες σε δασική έκταση στην περιοχή Κορφιώτισσα Ξυλοκάστρου, στην Κορινθία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά παρουσιάζει πλέον καλύτερη εικόνα σε σύγκριση με τις πρώτες ώρες. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που αποτελούνται από 32 πυροσβέστες με 12 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ στο έργο της πυρόσβεσης συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε ύφεση η φωτιά στο Λιβαδάκι Ηλείας – Καλύτερη εικόνα και για την πυρκαγιά στην Κορφιώτισσα Κορινθίας"

Ελεγκτές ΜΜΜ: Μπορούν να κατεβάσουν κάποιον από λεωφορείο; -Τι ισχύει

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κυκλοφορία με τα ΜΜΜ είναι η ύπαρξη έγκυρου τίτλου μεταφοράς (εισιτήριο), ειδάλλως βεβαιώνεται παράβαση η οποία επιφέρει πρόστιμο.

Τα πρόστιμα βεβαιώνονται από τους ελεγκτές με στόχο την πάταξη της λαθρεπιβίβασης, που κάθε χρόνο δημιουργεί «μαύρη τρύπα» αρκετών εκατομμυρίων στα έσοδα των εταιρειών των αστικών συγκοινωνιών.

Η βεβαίωση της παράβασης γίνεται με πράξη του εξουσιοδοτημένου για τον έλεγχο υπαλλήλου (με ειδικό δελτίο υπηρεσιακής ταυτότητας ελεγκτή) που την συντάσσει επιτόπου και προσκαλεί τον καταληφθέντα, ως παραβάτη επιβάτη, να αποπληρώσει άμεσα το πρόστιμο.

Μπορεί, όμως, να κατεβάσει τον παραβάτη από το μετρό, το λεωφορείο ή το αστικό;

Σε επικοινωνία που είχε το carandmotor με τον ΟΑΣΑ, ενημερωθήκαμε ότι οι ελεγκτές δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να κατεβάσουν από το εκάστοτε ΜΜΜ τον παραβάτη, επειδή ο τελευταίος δεν έφερε επικυρωμένο εισιτήριο.

Από την άλλη, ο παραβάτης οφείλει να επιδείξει τα στοιχεία του στους διενεργούντες τον έλεγχο, ώστε να συμπληρωθεί το έγγραφο βεβαίωσης της παράβασης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αποπληρωμή του προστίμου.

Σε περίπτωση άρνησης του παραβάτη να γνωστοποιήσει τα στοιχεία του, ο ελεγκτής μπορεί να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας, σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Ν.4313/2014 (ΦΕΚ 261 Α).

Οι άνθρωποι της ΕΛΑΣ θα φτάσουν στο σημείο ώστε να βεβαιωθούν ότι ο παραβάτης βρίσκεται πράγματι εντός του οχήματος ή του συρμού δίχως να φέρει οποιοδήποτε έγκυρο τίτλο μεταφοράς και να γίνει η εξακρίβωση στοιχείων.

Στη συνέχεια, η ελληνική αστυνομία θα συλλέξει τα στοιχεία του παραβάτη, και αφού συμπληρώσει το προβλεπόμενο έγγραφο, θα το παραδώσει στους ελεγκτές, ώστε να γίνει η βεβαίωση της παράβασης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελεγκτές ΜΜΜ: Μπορούν να κατεβάσουν κάποιον από λεωφορείο; -Τι ισχύει "

Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα «αδήλωτα τετραγωνικά»

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επανεκκίνηση της πλατφόρμας δήλωσης στους δήμους των «ξεχασμένων» τετραγωνικών αλλά και για τη διόρθωση λαθών. Η διάταξη του υπουργείου Εσωτερικών έχει ψηφιστεί και η πλατφόρμα, όταν ανοίξει, θα παραμείνει μέχρι την 30η Ιουνίου.

Η δήλωση θα γίνει στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr. Όσοι την χρησιμοποιήσουν θα απαλλαγούν πλήρως από αναδρομικές χρεώσεις δημοτικών φόρων και δημοτικών τελών, προστίμων και προσαυξήσεων για το διάστημα προ του 2020.

Η υποβολή της δήλωσης, όμως, συνοδεύεται με προσαύξηση 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.

Η πληρωμή θα γίνει σε 24 δόσεις.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγει ξανά η πλατφόρμα για τα «αδήλωτα τετραγωνικά»"

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή Σορωνή της Ρόδου

Υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε δασική περιοχή στο χωριό Σορωνή της Ρόδου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις με την συνδρομή εθελοντών κατάφεραν να την οριοθετήσουν και να αποτρέψουν την επέκτασή της, πράγμα για το οποίο υπήρχε μεγάλος κίνδυνος αφού επικρατούσαν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι.

Επειδή υπάρχει κίνδυνος για αναζωπυρώσεις θα παραμείνουν σε επιφυλακή στην περιοχή ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς εξέφρασε την ικανοποίηση του ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο οποίος σε ανακοίνωση του τόνισε τα εξής:

«Η φωτιά στη Σορωνή οριοθετήθηκε. Οι επίγειες δυνάμεις έκαναν εξαιρετική δουλειά και θέλω να δώσω συγχαρητήρια στο Πυροσβεστικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία και φυσικά τους εθελοντές.

Η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας και του Δήμου Ρόδου, εκεί από την πρώτη στιγμή, με λύσεις.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό έλεγχο η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στην περιοχή Σορωνή της Ρόδου"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρικιαστικό το βίντεο που έδειξε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ

Bίντεο με πολύ σκληρά πλάνα με νεκρούς αμάχους από τον πόλεμο στην Ουκρανία στις πολιορκημένες πόλεις, έδειξε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι σόκαρε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με το βίντεο αυτό με ανθρώπους που σκοτώθηκαν στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αυτές οι εικόνες είναι «φοβερές», σχολίασε η πρέσβειρα της Βρετανίας  στον ΟΗΕ, Μπάρμπαρα Γούντγουορντ, δηλώνοντας «συγκλονισμένη» από τα πλάνα που έδειχναν καμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα, ακόμα και παιδιών.

Στο βίντεο εικονίζονται σοροί ανθρώπων από το Ιρπίν, την Ντιμέρκα, τη Μαριούπολη και την Μπούτσα.

ΠΡΟΣΟΧΗ, ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ:

Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε, επίσης, ότι η Ρωσία πρέπει να «καταστεί υπόλογη» για «τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου» από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Ζελένσκι δήλωσε ακόμη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν «εκατοντάδες χιλιάδες» Ουκρανούς στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου.

Στην ομιλία του ο ηγέτης της Ουκρανίας ζήτησε από τον ΟΗΕ να αναλάβει «αμέσως» δράση γι’ αυτά τα «εγκλήματα πολέμου» που, όπως είπε, διέπραξαν οι Ρώσοι στη χώρα του. Διαφορετικά, τα Ηνωμένα Έθνη θα έπρεπε «απλώς να κλείσουν», πρόσθεσε.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρικιαστικό το βίντεο που έδειξε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι στον ΟΗΕ"

Μπογδάνος: Παρουσίαση νέου κόμματος -Ποιοι πήγαν (φωτο)

Την πολιτική του κίνηση, που ονομάζεται «Εθνική Συμφωνία», παρουσίασε την Τρίτη ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος. 

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.  

Μεταξύ πολλών, Φαήλος Κρανιδιώτης, Νίκος Καραχάλιος, Θάνος Τζήμερος. Το λογότυπο συνδυάζει το «Ε» με τον σταυρό της ελληνικής σημαίας – όλα σε βαθύ μπλε χρώμα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπογδάνος: Παρουσίαση νέου κόμματος -Ποιοι πήγαν (φωτο) "

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κύμα απέλασης Ρώσων διπλωματών στην Ευρώπη - «Ανεπιθύμητα» 20 άτομα σε Ρουμανία, Πορτογαλία

Η Ρουμανία θα απελάσει δέκα Ρώσους διπλωμάτες που δεν ενεργούν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών, με το Βουκουρέστι να προσχωρά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που απέλασαν Ρώσους διπλωμάτες τις τελευταίες ημέρες.

Πάνω από 200 Ρώσοι διπλώματες έχουν απελαθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες 48 ώρες, μετά την οργή που προκλήθηκε σε ολόκληρη την ήπειρο και τον κόσμο για τις αναφορές για την ανακάλυψη ομαδικών τάφων και δολοφονιών αμάχων στην ουκρανική πόλη Μπούτσα μετά την απόσυρση του ρωσικού στρατού.

«Οι ρουμανικές αρχές αποφάσισαν να κηρύξουν ανεπιθύμητα πρόσωπα στη ρουμανική επικράτεια δέκα άτομα που εργάζονται στη ρωσική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, δεδομένου ότι οι ενέργειές τους... αντίκεινται στη Σύμβαση της Βιέννης», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή τους. Πρόσθεσε ότι ο πρέσβης κλήθηκε στο ΥΠΕΞ για να ενημερωθεί για την απόφαση.

«Το υπουργείο επανέλαβε ότι καταδικάζει απερίφραστα τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στην Μπούτσα και σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας για τα οποία ευθύνεται η Ρωσία».

Η Μόσχα είπε ότι οι εικόνες εκτελεσθέντων αμάχων είναι μια πλαστογραφία της ουκρανικής και δυτικής προπαγάνδας με στόχο την απαξίωση της Ρωσίας. Αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Η Λισαβόνα απελαύνει 10 υπαλλήλους της ρωσικής πρεσβείας

Η Πορτογαλία θα απελάσει 10 μέλη του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στη Λισαβόνα, ανακοίνωσε σήμερα το πορτογαλικό υπουργείο Εξωτερικών, ακολουθώντας την αντίδραση άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα υπό διερεύνηση «εγκλήματα πολέμου» από τον ρωσικό στρατό στην Ουκρανία.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πορτογαλίας, οι 10 υπάλληλοι της ρωσικής πρεσβείας χαρακτηρίζονται «personae non gratae» και τους δίνεται προθεσμία δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψουν τη χώρα της Ιβηρικής.

Κανείς από τους υπαλλήλους που απελαύνονται δεν είναι διπλωμάτης, επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Η πορτογαλική κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι καταδικάζει με σθένος και αποφασιστικότητα τη ρωσική επίθεση στο έδαφος της Ουκρανίας», υπογραμμίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Κύμα απέλασης Ρώσων διπλωματών στην Ευρώπη - «Ανεπιθύμητα» 20 άτομα σε Ρουμανία, Πορτογαλία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα στείλουν drones με αντιαρματικές κεφαλές

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα στείλουν στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατόν μια παραλλαγή του μη επανδρωμένου αεροσκάφους Switchblade που φέρει αντιαρματική κεφαλή, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

«Τα Switchblade 600 και 300 θα σταλούν όσο πιο γρήγορα μπορούν», είπε ο Όστιν κατά τη διάρκεια ακρόασης της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η παραλλαγή 600 έχει αντιαρματική κεφαλή και μπορεί να υπερίπταται πάνω από έναν στόχο για περισσότερα από 40 λεπτά, σύμφωνα με την AeroVironment, η οποία κατασκευάζει τα drones.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι ΗΠΑ θα στείλουν drones με αντιαρματικές κεφαλές"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού έστειλε η Τσεχία στην Ουκρανία

Η Τσεχία  έχει στείλει άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού BVP-1 στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα στο Reuters μια πηγή, με γνώση ζητημάτων άμυνας της Τσεχίας, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης.

Η τσεχική κρατική ραδιοτηλεόραση μετέδωσε αρχικά την αποστολή, αναρτώντας βίντεο στο Twitter με ένα τρένο φορτωμένο με πέντε άρματα μάχης και πέντε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, η αποστολή ήταν ένα δώρο που συμφωνήθηκε με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Ο τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κάτω Βουλής της Τσεχίας Όντρεϊ Μπενέσικ, ο οποίος είπε στο Reuters ότι έλαβε τις πληροφορίες από τον εμπειρογνώμονα του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος σε θέματα άμυνας.


Η πηγή, από την αμυντική κοινότητα της Τσεχίας, επιβεβαίωσε επίσης ότι τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εστάλησαν, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια.

Η υπουργός Άμυνας Γιάνα Τσερνότσοβα δήλωσε στο Κοινοβούλιο ότι δεν θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει λεπτομέρειες σχετικά με την τσεχική βοήθεια στην Ουκρανία.

«Θα σας διαβεβαιώσω μόνο ότι η Τσεχική Δημοκρατία... βοηθά την Ουκρανία όσο μπορεί και θα συνεχίσει να βοηθά (προμηθεύοντας) στρατιωτικό εξοπλισμό, ελαφρύ και βαρύ», είπε η υπουργός.


Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας είπε ότι η Πράγα είχε στείλει στρατιωτική βοήθεια ύψους σχεδόν 1 δισεκατομμυρίου κορωνών (45 εκατομμύρια δολάρια) στην Ουκρανία από την αρχή του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα τσέχικα άρματα μάχης είναι μόνο το πιο πρόσφατο παράδειγμα στρατιωτικού εξοπλισμού που προέρχεται από τη Δύση. Η Γερμανία ενέκρινε την 1η Απριλίου την παράδοση στην Ουκρανία πολλών δεκάδων οχημάτων μάχης πεζικού (IFV) εν μέσω κριτικής ότι το Βερολίνο δεν έχει στείλει επαρκή στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την παράδοση περισσότερων όπλων στην Ουκρανία όταν συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών αύριο Τετάρτη και Πέμπτη, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
 
protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Άρματα μάχης και τεθωρακισμένα μεταφοράς προσωπικού έστειλε η Τσεχία στην Ουκρανία"

Καιρός αύριο: Ζέστη και λιακάδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα βρέξει

Ανοιξιάτικος θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη (06.04.2022) στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η αφρικανική σκόνη θα κάνει την εμφάνισή της γι’ άλλη μία ημέρα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Από αργά το απόγευμα στα δυτικά και τα νότια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νότια. Η ορατότητα θα είναι κατά τόπους περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης αναμένονται στα δυτικά και νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νοτιοανατολικά 5 με 6 μποφόρ. Από τις μεσημβρινές ώρες στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσουν νοτιοανατολικοί άνεμοι 3 με 5 μποφόρ που το βράδυ στο Ιόνιο θα ενισχυθούν έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στη βόρεια Ελλάδα, όπου θα φτάσει τους 19 βαθμούς, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 20 με 22 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε νοτιοανατολικούς έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη χώρα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από αργά το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις και τη νύχτα θα σημειωθούν τοπικές βροχές στα νότια.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4, από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που το βράδυ στα νότια θα πυκνώσουν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και από το βράδυ νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ, στρεφόμενοι από το βράδυ σε ανατολικούς νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση
Θερμοκρασία: Από 12 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά στα νότια 6 μποφόρ με εξασθένηση από το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι από το βράδυ σε νοτιοανατολικούς έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ζέστη και λιακάδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη – Πού θα βρέξει"

Άρση απορρήτου των επικοινωνιών της Πισπιρίγκου ζητά η ανακρίτρια

Αίρεται το τηλεφωνικό και ηλεκτρονικό απόρρητο της Ρούλας Πισπιρίγκου, μετά από αίτημα της ανακρίτριας Χριστίνας Σαλάππα που χειρίζεται τον υπόθεση του θανάτου της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Η επόμενη μέρα μετά την πολύωρη απολογίας της 33χρονης κατηγορούμενης, που χθες το βράδυ κρίθηκε προφυλακιστέα, ανοίγει την ποινική έρευνα με την 18η τακτική ανακρίτρια να προχωρά στις πρώτες ενέργειες, επισπεύδοντας τις διαδικασίες για την αναζήτηση των συνθηκών του θανάτου του παιδιού.

Η δικαστική λειτουργός αιτήθηκε ήδη στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο την έγκριση για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών, της κατηγορουμένης για τον θάνατο της Τζωτζίνας. Για το αίτημα της κ. Σαλάππα θα υποβάλει άμεσα την πρόταση του στους δικαστές που θα αποφανθούν, ο εισαγγελέας Γιώργος Πολυκράτης που χθες ήταν εκείνος στον οποίο οδηγήθηκε μετά την απολογία της η 33χρονη και εν συνεχεία από κοινού με την δικαστική λειτουργό ομονόησαν στην προφυλάκιση της μητέρας του παιδιού.

Η προσδοκία των δικαστικών λειτουργών είναι να εντοπιστούν από την άρση των επικοινωνιών της κατηγορουμένης, αξιοποιήσιμα δεδομένα που θα οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεράσματα για την 33χρονη και κινήσεις της πριν από κρίσιμους χρόνους. Ένα σημείο που θα μπορούσε να φωτίσει ο εξονυχιστικός έλεγχος των επικοινωνιών είναι οποιοδήποτε εύρημα που θα έδινε απάντηση για τον τρόπο που περιήλθε στην κατοχή της μητέρας, σύμφωνα με την δικογραφία, η θανατηφόρα ποσότητα της φαρμακευτικής ουσίας που χορήγησε στο κοριτσάκι. Αν δηλαδή προκύψουν από την ανάκτηση δεδομένων, αναζητήσεις της 33χρονης για την επίμαχη ουσία και τον τρόπο που θα μπορούσε να την αποκτήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το σπίτι της κατηγορουμένης στην Πάτρα έχουν κατασχέσει ,μεταξύ άλλων, οκτώ κινητά τηλέφωνα τα οποία θα ελεγχθούν άμεσα από το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Αστυνομίας ώστε να γίνει ανάκτηση δεδομένων και να εντοπιστούν μηνύματα και επικοινωνίες της κατηγορούμενης.

Παράλληλα, η κ. Σαλάππα τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καλέσει σε κατάθεση γιατρούς, τόσο από το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο της Πάτρας όσο και από το Ωνάσειο και το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, στα οποία νοσηλεύτηκε η Τζωρτζίνα τις τελευταίες ημέρες πριν καταλήξει στις 29 Ιανουαρίου 2022. Κατάθεση επίσης θα κληθούν να δώσουν στην δικαστική λειτουργό και πρόσωπα από το συγγενικό περιβάλλον της κατηγορούμενης στα οποία συμπεριλαμβάνεται και ο σύζυγος της 33χρονης. Ο τελευταίος φαίνεται να έχει δηλώσει πως έχει πρόθεση να μεταβεί στο ανακριτικό γραφείο προκειμένου «να πάρει απαντήσεις» για την υπόθεση.

ΑΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση απορρήτου των επικοινωνιών της Πισπιρίγκου ζητά η ανακρίτρια"

Δένδιας: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας θυμίζει την ανοιχτή πληγή του Κυπριακού

Το μήνυμα πως η στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου εδράζεται σε γερά θεμέλια, δεδομένου ότι έχουν ένα κοινό όραμα ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας για την περιοχή τους, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά το πέρας της Τριμερούς Συνάντησης με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ Γαΐρ Λαπίντ και της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Σε κοινές δηλώσεις, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως οι τρεις χώρες έχουν κοινή αντίληψη των περιφερειακών προκλήσεων και της προέλευσής τους και γι' αυτό τον λόγο πιστεύουν ότι η εταιρική αυτή σχέση έχει μια σημαντική δυναμική.

Επίσης, υπογραμμίστηκε στη συνάντηση πως ο ρεβιζιονισμός και η παραβίαση των βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως η ανεξαρτησία, η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα είναι καταδικαστέες. Επιπροσθέτως, σημείωσε πως η άμεση αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική εισβολή έστειλε ένα σαφές μήνυμα, ότι αυτές οι πρακτικές δεν είναι αποδεκτές στον 21ο αιώνα. Αυτό, όπως κατέστησε σαφές, «δείχνει ότι έφτασε το τέλος της ανοχής στον ρεβιζιονισμό στον 21ο αιώνα» και υπογράμμισε πως αυτό δεν αφορά μόνο τη Ρωσία. «Οι χώρες και οι ηγέτες που έχουν κατά νου τέτοιου είδους ρεβιζιονισμό θα πρέπει να το ξανασκεφτούν» προσέθεσε.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν τη διεύρυνση της συνεργασίας των τριών χωρών σε πολλούς τομείς, όπως την ενέργεια, τις μεταφορές, την οικονομία και το εμπόριο.

Όσον αφορά τα περιφερειακά θέματα, ο Νίκος Δένδιας είπε πως ήταν μια ευκαιρία να ενημερώσει ο ένας τον άλλο, ξεκινώντας από το Κυπριακό που είναι το αποτέλεσμα ξένης εισβολής εδώ και περίπου 5 δεκαετίες. Σε αυτό το πλαίσιο, επαναλαμβάνοντας την καταδίκη του για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σημείωσε πως «μας υπενθυμίζει αυτήν τη χαίνουσα πληγή στην Ευρώπη, την οποία δεν θα πρέπει να ξεχνάμε». Αντίθετα, συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, όλα τα μέρη θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες έτσι ώστε να εξασφαλιστεί μια δίκαιη, βιώσιμη και μόνιμη λύση στο Κυπριακό, επί τη βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες τους, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία τους σε περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της πολιτικής προστασίας και σε μέτρα για την προστασία του τουρισμού στις τρεις χώρες. Ανέφερε ακόμα πως συζήτησαν τη διεύρυνση της τριμερούς συνεργασίας τους, ώστε να συμπεριληφθούν κι άλλες χώρες που έχουν το ίδιο όραμα για το μέλλον, καθώς και την ενίσχυση της συνεργασίας του σχήματος «3+1» (Ελλάδα, Ισραήλ, Κύπρος + ΗΠΑ). Μάλιστα, γνωστοποίησε πως η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, η οποία είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί το απόγευμα με τον Νίκο Δένδια, επισκέφτηκε τους τρεις υπουργούς στη διάρκεια του γεύματος.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως η εταιρική σχέση της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Κύπρου δεν επηρεάζεται από άλλες περιφερειακές εξελίξεις ή σχέσεις με άλλες χώρες.

Εν συνεχεία, χαρακτήρισε ευπρόσδεκτα τα αποτελέσματα της πρόσφατης υπουργικής στην έρημο Νεγκέβ, την οποία φιλοξένησε το Ισραήλ και έλαβαν μέρος η Αίγυπτος, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο και οι ΗΠΑ. Απευθυνόμενος στον Ισραηλινό ομόλογό του, τον συνεχάρη για τη διοργάνωση της υπουργικής και είπε πως «ήταν μια εξαιρετική συνάντηση, την οποία οργάνωσες, έδειξες τη δυνατότητά σου να επωφελείς από τη νέα αρχιτεκτονική στην περιοχή».

Περαιτέρω, μεγάλο μέρος των σημερινών συνομιλιών αφιερώθηκε στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ως προς αυτό, ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για την κατάσταση στη Μαριούπολη, με μεγάλο αριθμό ελληνικού πληθυσμού, «όπου φαίνεται πως έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου», καθώς και για την πρόσφατη επίσκεψή του στην Οδησσό. «Η Οδησσός επλήγη από πυραύλους Κρουζ της Ρωσίας λίγες ώρες πριν φτάσω» σημείωσε. Επίσης, εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ και στον Ισραηλινό πρέσβη στην Αθήνα για τη βοήθεια που έδωσε η χώρα τους στην προσπάθεια απομάκρυνσης των Ελλήνων πολιτών και της ελληνικής κοινότητας της Μαριούπολης. «Μας φιλοξενήσατε, φιλοξενήσετε τους ανθρώπους μας στη Συναγωγή του Ουμάν, και αυτό δεν θα το ξεχάσουμε».

Επί τάπητος τέθηκε στην Τριμερή Συνάντηση και η στρατηγική της ΕΕ για τη διαφοροποίηση στον τομέα της ενέργειας, με έμφαση στη διαφοροποίηση της προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Επιπλέον, συζητήθηκε η διασυνδεσιμότητα της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σχετικά με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ, ο Νίκος Δένδιας καταδίκασε κάθε πράξη τρομοκρατίας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια του και την αλληλεγγύη του στο Ισραήλ. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολική και διατράνωσε την ετοιμότητα της Ελλάδας να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε πιθανές επαφές μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων.

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να αναφέρει τις «ανησυχητικές εξελίξεις» στη χριστιανική περιοχή της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων μετά την παράνομη κατάληψη του ξενοδοχείου Little Petra, που ανήκει στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, από μια εποικιστική οργάνωση. «Η προστασία των δικαιωμάτων των χώρων λατρείας, των ιδρυμάτων και της ιδιοκτησίας πρέπει αν διατηρηθεί στο πλαίσιο του status quo και αυτό αποτελεί προτεραιότητα για μας. Φοβόμαστε ότι αυτό το θέμα μπορεί να επιδεινωθεί έτι περαιτέρω» ανέφερε ο Νίκος Δένδιας και προέταξε την ανάγκη να διατηρηθεί ο πλουραλιστικός και πολυδογματικός χαρακτήρας των Ιεροσολύμων.

Καταληκτικά, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως ο κατάλογος των θεμάτων της τριμερούς συνεργασίας δεν έχει τέλος, αλλά και για τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και είπε πως προσβλέπει στη συνέχιση αυτής της στρατηγικής συνεργασίας.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μας θυμίζει την ανοιχτή πληγή του Κυπριακού"

Κύπρος: Αντιπαράθεση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να στείλει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, απαντώντας στις καταγγελίες του ΑΚΕΛ ότι το κυβερνών κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού τάσσεται υπέρ της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στο Κίεβο.

«Ξεκάθαρα δηλώνω πως δεν θα παραχωρηθούν οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς», είπε ο Κύπριος υπουργός Άμυνας, Χαράλαμπος Πετρίδης, τονίζοντας πάντως ότι «είμαστε αλληλέγγυοι της Ουκρανίας, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία έχει στηρίξει τις αποφάσεις της ΕΕ και συμβάλλει με ανθρωπιστική βοήθεια».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χάρης Γεωργιάδης, κληθείς να απαντήσει κατά πόσον ανακαλεί τη θέση του ΔΗΣΥ ότι τάσσεται υπέρ της στήριξης της Ουκρανίας με όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένης της αποστολής εξοπλισμού από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα, είπε πως με κανένα τρόπο δεν ανακαλεί καθώς στηρίζει τη θέση πως το Κίεβο πρέπει να στηριχθεί εξοπλιστικά από όσα κράτη έχουν τη δυνατότητα. «Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες  αυτών των κρατών που μπορούν να στηρίξουν την Ουκρανία. Την ίδια ώρα, μια χώρα υπό ημικατοχή με μικρό στράτευμα δεν έχει τη δυνατότητα να πράξει το ίδιο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα μας ενδιέφερε να διερευνήσουμε δυνατότητες που θα μας επέτρεπαν να αντικαταστήσουμε παλιό ρωσικό εξοπλισμό», είπε ο Χάρης Γεωργιάδης .

Η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος, κυρία Ερωτοκρίτου, ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο παραχώρησης όπλων στην Ουκρανία, είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας και χρειάζεται ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας για να μπορεί να αναχαιτίσει τις επιβουλές και ορέξεις της Τουρκίας. Αν υπάρξει εισήγηση για να βοηθηθεί η Κύπρος με την αναβάθμιση της αμυντικής της ικανότητας, μέσω αντικατάστασης ή προμήθειας αμυντικού υλικού, τότε ενδεχομένως να μπορούν κάποιοι να συζητήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τόνισε η βουλευτίνα του ΔΗΚΟ

ΑΚΕΛ: «ΝΑΤΟϊκότερος των ΝΑΤΟϊκών ο ΔΗΣΥ»

Το ΑΚΕΛ στο άκουσμα της θετικής οπτικής από τον Δημοκρατικό Συναγερμό στο ενδεχόμενο αποστολής του οπλισμού, αντέδρασε σήμερα με ανακοίνωση του στην οποία αναφέρει ότι «η χθεσινή απαίτηση του Συναγερμού για αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία σε συνδυασμό με τη διγλωσσία ανάμεσα στα Υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας εντείνει τις ανησυχίες». Προστίθεται ότι «ο κυπριακός λαός δεν επιθυμεί ούτε εμπλοκή της Κύπρου στον πόλεμο ούτε αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία». 

Το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι «αν ο ΔΗΣΥ θέλει να είναι ΝΑΤΟϊκότερος των ΝΑΤΟϊκών, δεν σημαίνει ότι η χώρα πρέπει να διολισθήσει σε ατραπούς επικίνδυνες για το λαό και την πατρίδα μας».

ΔΗΣΥ: Το ΑΚΕΛ εξισώνει τον θύτη με τον εισβολέα

Από την πλευρά του ο Δημοκρατικός Συναγερμός, με ανακοίνωση του απαντά στο ΑΚΕΛ, αναφέροντας ότι το κόμμα και η Κυβέρνηση στέκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας.  Προσθέτει ότι «τη στιγμή όμως που οι επιθέσεις της Ρωσίας συνεχίζονται και η διεθνής κοινή γνώμη παρακολουθεί συγκλονισμένη τις θηριωδίες σε βάρος αμάχων Ουκρανών, το ΑΚΕΛ παραμένει προσκολλημένο στα ψυχροπολεμικά του δόγματα και ιδεοληψίες».

Ο ΔΗΣΥ αναφέρει επίσης ότι «σε αντίθεση με το ΑΚΕΛ», δεν υπάρχουν καλές και κακές εισβολές, δεν τίθεται θέμα εξίσωσης του θύτη με το θύμα και δεν υπάρχει καμία αμφιταλάντευση σε σχέση με τη στάση που η Κύπρος τηρεί. Τέλος ο ΔΗΣΥ τονίζει ότι «η Κύπρος είναι κράτος-μέλος της ΕΕ, έτσι συμπεριφέρεται, συντασσόμενη πλήρως με τις δημοκρατίες του κόσμου απέναντι στον επιθετικό αυταρχισμό».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Αντιπαράθεση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προκαταρκτική έρευνα για εγκλήματα πολέμου από Σουηδούς εισαγγελείς

Σουηδοί εισαγγελείς ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για πιθανά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και προέτρεψαν τυχόν μάρτυρες να εμφανιστούν και να καταθέσουν, ανακοίνωσε η Σουηδική Εισαγγελική Αρχή σήμερα.

Η Αρχή ανέφερε ότι σκοπός της έρευνας είναι να εξασφαλιστούν το συντομότερο δυνατόν στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στα σουηδικά ή τα διεθνή δικαστήρια. Κάλεσε τα θύματα και όποιον υπήρξε μάρτυρας βιαιοπραγιών σε βάρος πολιτών στην Ουκρανία να επικοινωνήσουν με τις αρχές.

«Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι έχουν διαπραχθεί σοβαρά εγκλήματα» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η Αρχή διευκρίνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ύποπτοι.

Την Δευτέρα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για εγκλήματα πολέμου και ζήτησε τη διεξαγωγή δίκης, προσθέτοντας τη φωνή του στην παγκόσμια κατακραυγή για τους φόνους αμάχους στην ουκρανική πόλη Μπούτσα.

Το Κρεμλίνο υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί της Δύσης για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην περιοχή αυτήν είναι μια «τερατώδης παραχάραξη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Προκαταρκτική έρευνα για εγκλήματα πολέμου από Σουηδούς εισαγγελείς"

Επιτροπή Εμβολιασμών: Ισχυρή σύσταση για 4η δόση, ποιους αφορά

Η Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε πως σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού εκτιμήθηκε ότι το πιθανό σχετικό όφελος από τη 4η δόση εμβολίου mRNA κατά του κορωνοϊού αναμένεται να είναι μεγαλύτερο σε άτομα 70ετών και άνω, σε όσα διαμένουν σε μονάδες φιλοξενείας, καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Η χορήγησε συστήνεται σε χρονικό διάστημα τέσσερις μήνες μετά την πρώτη αναμνηστική δόση.

Εάν έχουν νοσήσει δεν προτείνεται δεύτερη αναμνηστική δόση, σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών με θέμα το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για την CoViD-19, τον κορωνοϊό, την εξέλιξη της πανδημίας, τις μεταλλάξεις, την προοπτική των εμβολίων και την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής, η τρίτη δόση αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική έναντι σοβαρής νόσου από τις παραλλαγές Δέλτα και Όμικρον. Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και υπό ανοσοκαταστολή βρίσκονται όμως σε κίνδυνο γιατί εμφανίζουν εξ αρχής χαμηλότερη ανοσοαπόκριση.

“Σήμερα εξακολουθούμε να παρατηρούμε αυξημένο αριθμό μολύνσεων που οδηγούν όμως σε μικρότερο αριθμό νοσηλειών, λόγω του εμβολιασμού” τόνισε η κα Θεοδωρίδου υπογραμμίζοντας ότι η Επιτροπή εκτιμά ότι το πιθανό όφελος από την τέταρτη δόση αναμένεται να ειναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών και σε όσα διαμένουν σε οίκους ευγηρίας, καθώς και σε άτομα άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση της τέταρτης δόσης σε διάστημα τεσσάρων μηνών μετά την πρώτη αναμνηστική δόση. Σε άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν εμβολιαστεί, δεν χρειάζεται δεύτερη αναμνηστική δόση», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι επιστήμονες αναλύουν διεξοδικά τα δεδομένα που ισχύουν σε άλλες χώρες, με τις ΗΠΑ να έχουν ξεκινήσει να χορηγούν την 4η δόση σε όσους είναι άνω των 50 ετών.

Επίσης εγκρίθηκε:

  • Η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με ανοσοκαταστολή και νοσήματα υψηλού κινδύνου
  • Η χορήγηση τρίτης δόσης, έξι μήνες μετά τη δεύτερη, σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών που ανήκουν στην ομάδα με αυξημένο κίνδυνο (διαβήτης, παχυσασρκεία, καρδιαγγειακά νοσήματα), έξι μήνες μετά τη δεύτερη.
Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη δεύτερη αναμνηστική δόση 

Την Πέμπτη 7 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για την δεύτερη αναμνηστική – τέταρτη δόση στους άνω των 80 ετών, ανέφερε ο Μάριος Θεμιστοκλέους γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει για τους 70-79 ετών και σταδιακά και για τους υπόλοιπους, με επόμενη ηλικιακή ομάδα τους 60-69.

Όπως ανέφερε στη χώρα μας έχουν γίνει 20.590.000 εμβολιασμοί σε 7.894.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 75,2 % του γενικού πληθυσμού και 84,8 % του ενήλικου πληθυσμού.

Ακολούθως επισήμανε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 75,1 % και 85,6 %.

Περισσότεροι από 7.595.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 72,4 % του γενικού πληθυσμού και 81,1 % του ενήλικου πληθυσμού, ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι στο 72,4 % του γενικού πληθυσμού και στο 83,1 % του ενήλικου πληθυσμού.

Συνεχίζοντας, είπε ότι οι δικαιούχοι της πρώτης αναμνηστικής δόσης είναι 6.858.000 (το 90,4% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών) εκ των οποίων 5.695.000 εμβολιάστηκαν, που αντιστοιχούν στο 83% των δικαιούχων, ενώ άλλοι 100.000 έχουν κλείσει ραντεβού, συνολικά δηλαδή το 85%. Σε όσους είχαν εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο ή είχαν περάσει επτά μήνες από τον προηγούμενο εμβολιασμό τους, μόνο ένα 8% δεν έχει πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση.

Τέλος, υπενθύμισε ότι το πιστοποιητικό νόσησης έχει ισχύ για ένα εξάμηνο.

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιτροπή Εμβολιασμών: Ισχυρή σύσταση για 4η δόση, ποιους αφορά"

Κλειστά τα δημοτικά την Τετάρτη – Απεργία των δασκάλων

Η συμμετοχή στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε η ΟΛΜΕ.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση – κάλεσμα της ΟΛΜΕ:

«Το έντονο πολεμικό κλίμα, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η συγκέντρωση πολεμικών δυνάμεων στη Μεσόγειο, οι χιλιάδες απώλειες ανθρωπίνων ζωών, τα εκατομμύρια νέοι πρόσφυγες στην Ευρώπη και αυτή τη φορά διαμορφώνουν ένα περιβάλλον βαρβαρότητας για τις κοινωνίες και για τους/τις εργαζόμενους/ες. Οι ιμπεριαλιστικές καινούργιες και παλιές πολιτικές πλήττουν το αγαθό της ειρήνης, την ίδια τη ζωή δεκάδων χιλιάδων πολιτών, δυναμιτίζουν την πρόοδο των λαών. Αγωνιζόμαστε κατά του πολέμου. Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας σε οποιαδήποτε μορφή πολέμου.

Στη χώρα μας εφαρμόζονται δέκα και πλέον έτη σκληρές περιοριστικές πολιτικές, που έχουν εξουθενώσει σημαντικό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Επιπροσθέτως, την τελευταία διετία η χώρα πλήττεται από μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση, την οποία η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί επιτυχώς. Η ανεργία και η ακρίβεια δοκιμάζουν με τον πιο απόλυτο τρόπο την επιβίωση των οικογενειών. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει ένα σκληρό και άκαμπτο οικονομικό πρόγραμμα, παραγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, δυσκολίες που γίνονται ακόμα μεγαλύτερες εξαιτίας των διεθνών κερδοσκόπων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τον πόλεμο στην Ουκρανία, για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους. Οι μεγάλες αυξήσεις στα καύσιμα, στην ενέργεια και στα είδη διατροφής ταλανίζουν μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και σίγουρα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εκπαιδευτικών.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας ακολουθεί συνειδητά μία πολιτική απαξίωσης του Δημοσίου σχολείου και του εκπαιδευτικού. Ακολουθώντας μία συνεπή πολιτική απαξιώνει τα συνδικάτα της εκπαίδευσης και αρνείται τον διάλογο με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, νομοθετεί αιφνιδιαστικά, και καταφεύγει στη δικαιοσύνη, για να ακυρώσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η πλήρης εγκατάλειψη του σχολείου και των εκπαιδευτικών, η παντελής απουσία μέτρων για την κάλυψη του μαθησιακού και μορφωτικού κενού των μαθητών/μαθητριών για τα δύο χρόνια «θεσμικής υποεκπαίδευσης» λόγω της πανδημίας, η ενίσχυση της μεταγυμνασιακής κατάρτισης και η τραγική υποβάθμιση και απαξίωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης, η ιδιωτικοποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, οι συνεχείς διοικητικές πράξεις περιστολής της παιδαγωγικής ελευθερίας μας, η επιβολή λειτουργιών αδιαφάνειας με την παύση των δημοκρατικά εκλεγμένων αιρετών μας από τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, οι μισθοί – επιδόματα που αμαυρώνουν την ίδια την αξιοπρέπειά μας και κυρίως τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου, η πλήρης αδιαφορία για τα πολλαπλά εργασιακά προβλήματα του κλάδου μας, η συνολική αντιεκπαιδευτική και αντιμεταρρυθμιστική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας οδηγούν τη δημόσια παιδεία σε απαξίωση.

Μισθολογικά η υποβάθμιση του κλάδου εντείνεται από την ακρίβεια και την άνοδο του πληθωρισμού που υπολογίζεται από το ίδιο το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής σε πάνω από 10%. Η απαξίωση από την Πολιτεία, εκφράστηκε πρόσφατα με την εφάπαξ πενιχρή επιδότηση των 200 ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Ουσιαστικά το ΥΠΑΙΘ θεωρεί ότι με αυτό το φιλοδώρημα -που δεν έχει δοθεί ακόμη- λύνει όλα τα προβλήματα για την εξυπηρέτηση των αναγκών της εξ αποστάσεως διδασκαλίας.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, σας καλούμε όλες και όλους να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας να βάλουμε τέλος στη στοχοποίηση των εκπαιδευτικών και του συνόλου των εργαζομένων και να σταματήσουμε την ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας και κάθε αυταρχική πολιτική. Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ και να διεκδικήσουμε:

  1. Οικονομική αναβάθμιση των εκπαιδευτικών. Μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17. Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Ενίσχυση των νέων συναδέλφων. Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
  2. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Καμία μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  3. Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για την κάλυψη όλων των πραγματικών κενών με βάση και τα αιτήματα του εκπαιδευτικού κινήματος (μείωση αριθμού μαθητών, όρια συνταξιοδότησης, επαναφορά διδακτικού ωραρίου στο προ του 2013 επίπεδο, επαναφορά της μείωσης ωραρίου των Υπευθύνων εργαστηρίων κλπ) και πλήρη κάλυψη όλων των τρεχουσών αναγκών.
  4. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες! Δουλειά με πλήρη εργασιακά – ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων αναπληρωτών/τριών. Κατάργηση όλων των νέων μορφών ελαστικής εργασίας, όχι στις τρίμηνες συμβάσεις! Όχι στην καταστρατήγηση του ωραρίου με εργασία εκτός σχολικού ωραρίου (επιμορφώσεις, συνεδριάσεις, εκπαιδευτικοί όμιλοι κλπ).
  5. Κατάργηση της υποχρεωτικής παραμονής των νεοδιόριστων επί διετία στον τόπο διορισμού τους.
  6. Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων Κεραμέως (4692/20, 4823/21, 4763/20, 4713/20).
  7. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη (4808/21), που περιστέλλει τα εργασιακά και συνδικαλιστικά μας δικαιώματα.
  8. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
  9. Να μην εφαρμοστεί η ΕΒΕ και το νέο πλαίσιο εισαγωγής στην Γ/θμια στο σύνολό του (ν.4777/21) Άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων των Πανεπιστημίων και αύξηση των εισακτέων.
  10. Να μην εφαρμοστεί η Τράπεζα Θεμάτων και η ελληνική «PISA».
  11. Ανοικτά και ασφαλή σχολεία, με 15 μαθητές/τριες κατ’ ανώτατο όριο στο τμήμα, λόγω της πανδημίας, μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ με την ευθύνη του ΕΟΔΥ για όλους/ες, προσλήψεις προσωπικού στην καθαριότητα. Εξασφάλιση απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και σχολικών αιθουσών για τη λειτουργία τμημάτων με μειωμένο αριθμό μαθητών. Περιορισμός των μετακινήσεων των εκπαιδευτικών σε διαφορετικά σχολεία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλειστά τα δημοτικά την Τετάρτη – Απεργία των δασκάλων "

Απεργία: Τροποποιήσεις στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. θα υπάρξουν αύριο Τετάρτη (6.04.2022) λόγω συμμετοχής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ) στη γενική 24ωρη απεργία, που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ.

Για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου, θα εκτελεστούν τα ακόλουθα δρομολόγια:

· Δύο επιβατικά τραίνα ανά 24ωρο μεταξύ Αθήνας – Θεσσαλονίκης – Αθήνας

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ

Αθήνα-Θεσσαλονίκη IC 52 09:22 13:45

Θεσσαλονίκη-Αθήνα IC 53 09:15 13:24

Αθήνα-Θεσσαλονίκη IC 56 15:22 19:45

Θεσσαλονίκη-Αθήνα IC 57 15:15 19:24

· Ένα επιβατικό τραίνο ανά 8ωρο μεταξύ Πειραιά – Αεροδρομίου – Πειραιά

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ

Πειραιάς-Αεροδρόμιο 1206 06:44 7:47

Αεροδρόμιο-Πειραιάς 1207 08:09 09:09

Πειραιάς-Αεροδρόμιο 1222 14:44 15:47

Αεροδρόμιο-Πειραιάς 1223 16:09 17:09

Πειραιάς-Αεροδρόμιο 1230 18:44 19:47

Αεροδρόμιο-Πειραιάς 1231 20:09 21:09

· Ένα επιβατικό τραίνο ανά 8ωρο μεταξύ Πειραιά – Κιάτου – Πειραιά

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ

Πειραιάς-Κιάτο 1300 05:24 (Ρέντης) 06:55

Κιάτο-Πειραιάς 1305 06:59 08:37

Πειραιάς-Κιάτο 1318 14:17 15:55

Κιάτο-Πειραιάς 1323 15:59 17:37

Πειραιάς-Κιάτο 1326 18:17 19:55

Κιάτο-Πειραιάς 2301 19:59 21:37

· Ένα επιβατικό τραίνο ανά 8ωρο μεταξύ Αθήνας – Χαλκίδας – Αθήνας

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ

Αθήνα-Χαλκίδα 1532 05:44 07:09

Χαλκίδα-Αθήνα 1537 07:25 08:45

Αθήνα-Χαλκίδα 1550 14:51 16:09

Χαλκίδα-Αθήνα 1555 16:25 17:48

Αθήνα-Χαλκίδα 1558 18:51 20:09

Χαλκίδα-Αθήνα 2533 20:25 21:48

· Ένα επιβατικό τραίνο ανά 8ωρο μεταξύ Θεσσαλονίκης – Λάρισας – Θεσσαλονίκης

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΜΑΞΟΣΤΟΙΧΙΑ ΩΡΑ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗΣ ΩΡΑ ΑΦΙΞΗΣ

Θεσσαλονίκη-Λάρισα 1591 05:35 07:09

Λάρισα-Θεσσαλονίκη 1592 07:20 08:56

Θεσσαλονίκη-Λάρισα 2593 14:30 16:04

Λάρισα-Θεσσαλονίκη 2594 16:40 18:16

Θεσσαλονίκη-Λάρισα 2595 17:19 18:53

Λάρισα-Θεσσαλονίκη 2598 19:55 21:31

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία: Τροποποιήσεις στα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ"

ΥΠΑ: Κανονικά αύριο οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας

Κανονικά θα πραγματοποιηθούν αύριο οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Το Δικαστήριο κατόπιν προσφυγής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας έκρινε την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των ηλεκτρονικών μηχανικών και των τηλεπικοινωνιακών παράνομη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΑ: Κανονικά αύριο οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας"

Απεργία: Χωρίς μετρό, τρένα, τραμ αύριο Τετάρτη – Δεμένα και τα πλοία

Παραλύει η χώρα αύριο Τετάρτη (6.04.2022) εξαιτίας της 24ωρης απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ  και η ΑΔΕΔΥ και συμμετέχουν εργατικές ομοσπονδίες και σωματεία.

Εξαιτίας της απεργίας θα τραβήξουν χειρόφρενο τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν θα αποπλεύσουν τα πλοία, ενώ δεν θα ισχύσει ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας

Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ) καλεί όλους τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, να μετάσχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για μεθαύριο Τετάρτη 6 Απριλίου 2022.

Με κεντρικό σύνθημα «ο μισθός δεν φτάνει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει», η Συνομοσπονδία διεκδικεί, μεταξύ άλλων, αύξηση των μισθών και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ώστε να υπάρξει αξιοπρεπής διαβίωση για όλους.

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας την Τετάρτη, η ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην Αθήνα, στις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Εδώ και 14 χρόνια, οι εργαζόμενοι σηκώνουν στις πλάτες τους τα βάρη μιας βαθιάς κρίσης, που επηρέασε τα εισοδήματα, αλλά και τις ζωές όλων. Τα χρόνια πέρασαν, η κρίση διαρκώς βαθαίνει, τα βάρη παραμένουν, τα δικαιώματα συρρικνώνονται. Απεργούμε και διεκδικούμε από την κυβέρνηση μέτρα εδώ και τώρα. Δεν νοείται ανάπτυξη η οποία δεν προϋποθέτει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν υπάρχει μέλλον που δεν διασφαλίζει την ανθρώπινη προοπτική» αναφέρει η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Μπλακ άουτ στα μέσα μεταφοράς

Δυναμική συμμετοχή στην απεργία θα έχουν οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς . Ακινητοποιημένα όλη την ημέρα θα είναι τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός και Τραμ) σύμφωνα με απόφαση των σωματείων εργαζόμενων στην ΣΤΑ.ΣΥ.

Επίσης, ακινητοποιημένα θα είναι και τα τρένα, συμπεριλαμβανομένων και του Προαστιακού, καθώς και τα τρόλεϊ λόγω της συμμετοχής στην 24ωρη απεργία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών και της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αντίστοιχα.

Οσον αφορά τα λεωφορεία θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 ως τη λήξη της βάρδιας σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Η αποκατάσταση της κυκλοφορίας αναμένεται γύρω στις 9:30 – 10:00 π.μ. ενώ τα τελευταία δρομολόγια αναμένονται από τις 20:00 ή νωρίτερα.

Οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες διεκδικούν υπογραφή «Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, Ενίσχυση των Δημόσιων Συγκοινωνιών, λήψη μέτρων για την αποτροπή της φτωχοποίησης του πληθυσμού, την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την άρση των εμποδίων που επιβάλει στη συνδικαλιστική δράση ο νόμος «Χατζηδάκη»», όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους και καλούν τους εργαζόμενους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση στις 11π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών.

Παράλληλα σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Η απόφαση συμμετοχής ελήφθη στις 23 Μαρτίου κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της Ενωσης Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας (ΕΕΕΚΕ). Υπενθυμίζεται ότι, στην απεργία θα λάβει μέρος και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Τηλεπικοινωνιακών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Δεμένα και τα πλοία

Στην απεργία 24ωρη συμμετέχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα πραγματοποιηθούν ακτοπλοϊκά δρομολόγια την Τετάρτη. Η ΠΝΟ ανακοίνωσε ότι στην απεργιακή κινητοποίηση θα συμμετέχουν τα πληρώματα από όλες τις κατηγορίες πλοίων, με έναρξη την 00.01 της Τετάρτης 6ης Απριλίου και στις 24.00 της ίδιας ημέρας.

Επίσης κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην απεργία απηύθυνε νωρίτερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Στην απεργία συμμετέχει και η ΟΙΕΛΕ, που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση (ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ιδιωτικά ΚΕΚ). Επίσης απεργούν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Από την άλλη οι πτήσεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας θα πραγματοποιηθούν κανονικά. Το δικαστήριο, κατόπιν προσφυγής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, έκρινε την εξαγγελθείσα 24ωρη απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, των ηλεκτρονικών μηχανικών και των τηλεπικοινωνιακών παράνομη.

Και στη Θεσσαλονίκη απεργία

Την ίδια ώρα  το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ αποφάσισε να συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που προκήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ για αύριο Τετάρτη, 6 Απριλίου. Οι λεωφορειακές γραμμές θα εκτελούνται με προσωπικό ασφαλείας. 

Κανονικά θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των ειδικά διασκευασμένων οχημάτων εξυπηρέτησης των Ατόμων με Αναπηρίες, καθώς και η νυχτερινή γραμμή Ν1 που εκτελεί το δρομολόγιο ΚΤΕΛ – Αεροδρόμιο Νυχτερινό.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απεργία: Χωρίς μετρό, τρένα, τραμ αύριο Τετάρτη – Δεμένα και τα πλοία"

Κορωνοϊός: 70 θάνατοι από Covid-19 και 18.988 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 18.988, εκ των οποίων 1 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.114.591, εκ των οποίων 49,1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 75 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.479 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 402.653 τεστ, οι 29.585 μοριακά και οι 373.068 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα έφτασε το 4,72% έναντι 18,55% χθες, αλλά με μόλις 100 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 7.454 στην Αττική (6.786 χθες).
  • 1.669 στη Θεσσαλονίκη (1.652 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 902 από την Ανατολική Αττική (889 χθες).
  • 1.381 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (1.298 χθες).
  • 233 από τη Δυτική Αττική (216 χθες).
  • 916 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (791 χθες).
  • 2.113 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.883 χθες).
  • 928 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (786 χθες).
  • 829 από τον Πειραιά (794 χθες).
  • 152 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (129 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 401 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 17 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 185 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 163 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 72 στην ΠΕ Άρτας.
  • 374 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 179 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 37 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 108 στην ΠΕ Δράμας.
  • 138 στην ΠΕ Έβρου.
  • 397 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 16 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 55 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 204 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 205 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 670 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 16 την ΠΕ Θάσου.
  • 43 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 72 στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ ΙΘάκης.
  • 57 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 247 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 196 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 58 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 190 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 3 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 66 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 6 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 193 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 51 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 97 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 218 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 197 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 54 στην ΠΕ Κω.
  • 188 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 499 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 171 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 147 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 50 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 24 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 300 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 335 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 16 στην ΠΕ Μήλου.
  • 12 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 38 στην ΠΕ Νάξου.
  • 106 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 57 στην ΠΕ Πάρου.
  • 196 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 148 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 76 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 103 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 77 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 200 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 23 στην ΠΕ Σάμου.
  • 251 στην ΠΕ Σερρών.
  • 49 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 90 στην ΠΕ Σύρου.
  • 22 στην ΠΕ Τήνου.
  • 245 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 359 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 83 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 46 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 115 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 289 στην ΠΕ Χανίων.
  • 103 στην ΠΕ Χίου.
  • 453 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (442 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 27.816 θάνατοι. Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 358 (χθες 365). Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. To 91,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 211 (58,94%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 147 (41,06%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.487 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 363 (ημερήσια μεταβολή +4,31%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 426 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 70 θάνατοι από Covid-19 και 18.988 κρούσματα"

Ενεργειακή κρίση: Αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% δρομολογεί η ΔΕΗ

Σε αναθεώρηση των πλάνων για την παραγωγή των ορυχείων λιγνίτη προχωρά η ΔΕΗ στο πλαίσιο της ετοιμότητας για την αντιμετώπιση σεναρίων διακοπής του ρωσικού αερίου.

Σήμερα η ΔΕΗ αναμένεται να παραδώσει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετήσιο πλάνο παραγωγής των ορυχείων της, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει αύξηση της παραγωγής λιγνίτη σε ποσοστό 40-50%. Με την αύξηση της εξορυκτικής δραστηριότητας κατά 40-50%, η ΔΕΗ έχει στόχο να μεγιστοποιήσει τα αποθέματά της σε λιγνίτη. Κι αυτό προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει την ηλεκτροπαραγωγή με μεγαλύτερη χρήση λιγνίτη στην περίπτωση που η τιμή του φυσικού αερίου αυξηθεί ακόμη περισσότερο ή αν διακοπεί η τροφοδοσία με ρωσικό αέριο.

Χθες ο λιγνίτης συμμετείχε στο μείγμα καυσίμου με ποσοστό μόλις 4% καθώς λειτούργησε μόνο η μονάδα 3 του Αγίου Δημητρίου.

Την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκάλεσε εκτάκτως συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων, προκειμένου να αξιολογηθούν όλα τα εναλλακτικά σενάρια για να διασφαλιστεί ο ομαλός ενεργειακός εφοδιασμός της χώρας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε, μεταξύ αλλων, έως σήμερα Τρίτη η ΔΕΗ να καταθέσει στο ΥΠΕΝ το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Γενικός Διευθυντής Ενέργειας του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, ο Πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο Πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Ενεργειακού Σχεδιασμού και Ασφάλειας Εφοδιασμού της ΡΑΕ, Μαρία Κερκίδου, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Ιωάννης Μάργαρης.

Από τη ΔΕΗ διαβεβαιώνουν πάντως ότι δεν αλλάζει ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για απολιγνιτοποίηση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ενεργειακή κρίση: Αύξηση της εξόρυξης λιγνίτη κατά 50% δρομολογεί η ΔΕΗ"

Κόρινθος: Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κορφιώτισσα Ξυλοκάστρου

Σε εξέλιξη βρίσκεται φωτιά, που εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι τώρα αιτία, σε δασική έκταση στην περιοχή Κορφιώτισσα Ξυλοκάστρου, στην Κορινθία.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 32 πυροσβέστες με 14 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόρινθος: Φωτιά σε δασική έκταση στην περιοχή Κορφιώτισσα Ξυλοκάστρου"

Διώρυγα της Κορίνθου: Στόχος η επαναλειτουργία τον Ιούλιο

Τον Ιούλιο σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσει η διώρυγα της Κορίνθου και να δοθεί με ασφάλεια σε λειτουργία τουλάχιστον για το διάστημα του καλοκαιριού.

Αυτό σημειώνει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας.

Όπως αναφέρει ο υφυπουργός: «Αυτοψία για την παρακολούθηση της πορείας στα έργα αποκατάστασης των βλαβών στα πρανή της διώρυγας από την πλευρά της Πελοποννήσου.

Πραγματοποιήσαμε σήμερα επίσκεψη στον Ισθμό, με τον αρμόδιο υφυπουργό Υποδομών Γιώργο Καραγιάννη, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και τον δήμαρχο Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων Γιώργο Γκιώνης, στο πλαίσιο εκπαίδευσης αξιωματικών της σχολής Μηχανικού σε τεχνικά έργα.

Ο στόχος είναι τον Ιούλιο να επαναλειτουργήσει η διώρυγα και να δοθεί με ασφάλεια σε λειτουργία τουλάχιστον για το διάστημα του καλοκαιριού. Η χρηματοδότηση του έργου είναι στα 30,6 εκατομμύρια ευρώ και είναι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διώρυγα της Κορίνθου: Στόχος η επαναλειτουργία τον Ιούλιο"

Εκτός ελέγχου οι τιμές των ενοικίων: Σχεδόν ένας μισθός για ένα νοίκι - "Πρωταθλήτρια" στην ΕΕ η Ελλάδα

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η αλματώδης αύξηση των ενοικίων με την κυβέρνηση να ετοιμάζει λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει φέρει στα όρια της οικονομικής ασφυξίας πολλά νοικοκυριά, σε συνδυασμό με το κύμα ακρίβειας που σαρώνει την αγορά. 

Τις πρώτες κινήσεις στο θέμα αυτό προανήγγειλε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. "Δουλεύουμε μία πολιτική στέγης για τα νέα ζευγάρια.

Πιστεύω, ότι αυτό θα έχει ιδιαίτερα σημαντικό αποτύπωμα διότι πια υπάρχει πρόβλημα, ενώ σαφή ήταν η αναφορά του και στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου τονίζοντας πως "προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι αλλά και αυτοί που μένουν στο νοίκι". 

Σύμφωνα τους ειδικούς της αγοράς η "χάραξη" στεγαστικής πολιτικής στη χώρα μας, ιδιαίτερα μετά την ενεργειακή "κρίση" που είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κόστος στέγασης, είναι επιτακτική. 

Η έρευνα της Eurostat για το έτος 2019, κατατάσσει πρωταθλήτρια την Ελλάδα  - 1η με διαφορά ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης (ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, κοινόχρηστα).

Αναφέροντας ότι,  το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούσαν άνω του 50% του εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης. Το αντίστοιχο ποσοστό ενοικιαστών στη Ρουμανία ήταν 29,4%,στην Ισπανία 26,2%,στη Βουλγαρία 24,2%, στη Πορτογαλία 14,5%, στην Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στη Κύπρο μόλις 4,4%. Σήμερα σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση.

Ένας μισθός το κόστος στέγασης για μια οικογένεια

Όπως αναφέρει σε ανάλυση της η Ε- Real Estates Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών "αντιλαμβανόμαστε ότι το 62,1% που καταγράφεται στη χώρα μας μόνο "εξωφρενικό" μπορεί να χαρακτηριστεί και παράλληλα μη βιώσιμο για οποιονδήποτε εργαζόμενο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία 85τμ-110τμ . 

Μάλιστα, όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία τριετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%- 15%. 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πλέον το κόστος στέγασης έχει εκτιναχθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και λόγω της ενεργειακής κρίσης, υπάρχουν περιπτώσεις ενοικιαστών που τα κοινόχρηστα για τον μήνα Δεκέμβριο 2021 άγγιξαν ακόμη και τα 210€ με κοινόχρηστη θέρμανση για 85τμ κατοικία.

Δλδ, περίπου το 25% του μισθώματος για μισθώματα των 800€/μήνα ή/και το 40% του μισθώματος αν πρόκειται για μίσθωμα της τάξεως των 500€/μήνα – κυρίως μισθωτήρια προ του 2017".

Οι 30αρηδες διαμένουν στο παιδικό δωμάτιο 

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το 2019, η Ελλάδα έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά νέων ανθρώπων ηλικίας 18-34 ετών που μένουν μαζί με τους γονείς τους. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό παραμένει υψηλό ιδιαίτερα στις ηλικίες 25-34 αγγίζοντας το 67,2% (61,2% για τις γυναίκες και 73,2% για τους άνδρες).

Επίσης σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat το ποσοστό ιδιοκατοίκησης των νέων ηλικίας 25-34 στη χώρα μας έχει συρρικνωθεί από 25% το 2005 σε 11% το 2018 Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Prorata, το 67% των νέων από 17 έως 34 ετών- εκτιμά πως δεν πρόκειται να στη ζωή του να καταφέρει να αγοράσει δικό του σπίτι.

Τα μέτρα που υιοθετούν ή/και εφαρμόζουν χώρες της Ε.Ε για την ραγδαία αύξηση του κόστους στέγασης 

Κύπρος

-Πρόγραμμα Δημιουργίας Οικιστικών Μονάδων από ΚΟΑΓ (Κυπριακό Οργανισμό Αναπτύξεως Γής). 

-Εισαγωγή Πολεοδομικών Κινήτρων και Εργαλείων για παραγωγή προσιτής κατοικίας και δημιουργία αγοράς προσιτού ενοικίου.

- Συνεργασία με Τοπικές Αρχές

Ισπανία: 

-Το 2019 επέβαλε την παραμονή του ενοικιαστή μέχρι τη λήξη του συμβολαίου ακόμα και στη περίπτωση που το ακίνητο έχει πουληθεί. 

-Η ελάχιστη διάρκεια του μισθωτηρίου συμβολαίου αυξήθηκε από τα 3 στα 5 χρόνια. 

-Μέτρα στήριξης ενοικίου ύψους 250 ευρώ/μήνα για 2 έτη, για νέους κάτω των 30 ετών εάν κερδίζουν λιγότερα από 1.977 ευρώ/μήνα. 

- Νομοσχέδιο ύψους 2 δις.€ που συμπεριλαμβάνει και φορολογικές εκπτώσεις για τους ιδιοκτήτες που μειώνουν τα ενοίκια τους. 

Γερμανία: 

-Τον Απρίλιο του 2021, το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε ότι το ανώτατο όριο που επέβαλε η τοπική κυβέρνηση στις τιμές των ενοικίων το 2020, ήταν αντισυνταγματικό και άκυρο. 

-H τοπική κυβέρνηση του Βερολίνου, αποφάσισε να αγοράσει περίπου 14.750 διαμερίσματα έναντι 2,46 δισ.€ για να λύσει το θέμα των υψηλών τιμών των ακινήτων.

Πορτογαλία: 

-To 2018 ενέκρινε νόμο για την στέγαση στον οποίο, τα άτομα άνω των 65 ετών, ή τα άτομα με 60% αναπηρία, δεν μπορούν να εκδιωχθούν από την κατοικία τους, εάν διαμένουν περισσότερα από 15 έτη.

- Απαγόρευσε τις συμβάσεις διάρκειας μικρότερης των 12μηνών με δικαίωμα αυτόματης ανανέωσης για τρία χρόνια εάν το επιθυμεί ο ενοικιαστής. 

-Προώθησε φορολογικά μέτρα για μακροχρόνιες μισθώσεις με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη.

Βιέννη: 

-Σήμερα, από τα 1,8 εκατ. κατοίκους που έχει η πόλη, το 62% ζει σε κατοικίες κοινωνικών εισοδημάτων, σύμφωνα με το Δημοτικό Συμβούλιο. 

-Έχει προγραμματίσει να χτίσει επιπλέον 4.000 δημοτικά διαμερίσματα. Περίπου 500.000 άνθρωποι ζουν σε αυτά με καθαρή τιμή 5,58€ ανά τ.μ.

- Επιπλέον, υπάρχουν 200.000 επιδοτούμενες συνεταιριστικές κατοικίες ή κατοικίες με επιδοτούμενο ενοίκιο και ανήκουν στην ομοσπονδία περιορισμένων εισοδηματικών κατοικιών και κοστίζουν κατά μέσο όρο 512,40€ το μήνα. 

-Στη Βιέννη για μια επιδοτούμενη κατοικία το όριο του ετησίου εισοδήματος είναι στις 42.000 € κατ' άτομο 

Ολλανδία: 

-Η ολλανδική κυβέρνηση για να αποφύγει την επιβολή μέτρων ελέγχου των ενοικίων, έχει θέσει ως στόχο να κατασκευαστούν 1 εκατ. διαμερίσματα μέχρι το 2030. 

Τι γίνεται στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την μελέτη της E- Real Estates h  έλλειψη στεγαστικής πολιτικής στην Ελλάδα χρονολογείται από το 2012 μετά την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής κατοικίας (ΟΕΚ) και Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) λόγω μνημονικής υποχρέωσης.

-Τα μέτρα που μελετά η Κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες για το ολοκληρωμένο σχέδιο "προσιτής" στέγης.  

1. Παραχώρηση 10.000 κατοικιών που έχει στη κυριότητά του το Δημόσιο

2. Χορήγηση άτοκων δανείων για την αγορά πρώτης κατοικίας 

3. Χορήγηση άτοκων δανείων για την επισκευή πρώτης κατοικίας.

4. Κατασκευή νέων κατοικιών και διάθεσή τους με συγκεκριμένα κριτήρια και χαμηλό κόστος για τους νέους.( ΣΔΙΤ)

5. Αγορά αδιάθετων κατοικιών μέσω του αποθεματικού του ΟΑΕΔ αλλά και ευρωπαϊκών κονδυλίων και την διάθεσή τους στη συνέχεια σε χαμηλόμισθους και νέους.

-Τα μέτρα που μπορεί να θεσμοθετήσει η πολιτεία άμεσα για την αντιμετώπιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέγασης μερικά των οποίων με προκαθορισμένη χρονική διάρκεια μέχρι την έναρξη του ολοκληρωμένου σχεδίου "προσιτής" στέγης. 

1) Ίδρυση Οργανισμού Προσιτής Κατοικίας 

2) Φορολογικά κίνητρα 

-Φορολογικά μέτρα για μακροχρόνιες μισθώσεις άνω των 5 ετών με προοδευτική φορολογική απαλλαγή για τα εισοδήματα που λαμβάνονται από τον ιδιοκτήτη, 

-Φορολογικά μέτρα για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που θα ανανεώσουν εντός του 2022-2023 τη μισθωτική σύμβαση στον ίδιο εκμισθωτή με την αναπροσαρμογή του ενοικίου ανά έτος να ρυθμίζεται με βάση τον πληθωρισμό. 

- Φορολογικές εκπτώσεις στους ιδιοκτήτες που μειώνουν τα ενοίκια τους, ένα μέτρο που μελετά ήδη η Ισπανία. 

2) Ακίνητα Αγνώστου Ιδιοκτήτη / Τοπική Αυτοδιοίκηση / Δημόσιο 

Τα αδήλωτα ακίνητα – αγνώστου ιδιοκτήτη που θα προκύψουν, όπως προβλέπεται στο άρθρο 9 του Ν. 2664/1998 για το Εθνικό Κτηματολόγιο που θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. 

3) Εγγύηση της ιδίας συμμετοχής αγοράς κατοικίας για νέα ζευγάρια 

-Οικονομική ενίσχυση για το ποσό της ιδίας συμμετοχής αγοράς κατοικίας που ζητούν τα Τραπεζικά Ιδρύματα για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων, είτε να εγγυώνται το άνωθεν ποσό. 

-Η ιδία συμμετοχή για τα νέα ζευγάρια να μην ξεπερνά το 10%  της αξίας του ακινήτου και το υπόλοιπο ποσό,  εφόσον πληρούνται τα τραπεζικά κριτήρια να χορηγείτε μέσω δανεισμού.  

4) Άμεση εφαρμογή του μέτρου των 10.000 κατοικιών από το Δημόσιο σε νέα ζευγάρια 

capital

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκτός ελέγχου οι τιμές των ενοικίων: Σχεδόν ένας μισθός για ένα νοίκι - "Πρωταθλήτρια" στην ΕΕ η Ελλάδα "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news