facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Ένταση στα Διαβατά μεταξύ κατοίκων για το προσφυγικό (βίντεο)

Ένταση επικράτησε σήμερα το βράδυ κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συνέλευσης που είναι σε εξέλιξη στα Διαβατά, και πραγματοποιείται από κατοίκους της περιοχής με στόχο να δημιουργηθεί συντονιστική επιτροπή όπου “θα αναλάβει να ασχοληθεί με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η λειτουργία του Κέντρου Δομής (Hotspot)”, όπως τονίζουν.
Λίγο μετά την έναρξη της συζήτησης και πριν μιλήσει ο Δήμαρχος Δέλτα, Γιάννης Ιωαννίδης, τον λόγο πήρε ο Μιχάλης Μπενάκης, Δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Ο κ. Μπενάκης ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν πρόσφυγες με καταγωγή για παράδειγμα από το Αφγανιστάν και την ώρα που έκανε αναφορά σε επίσημα στοιχεία που υπάρχουν κάτοικοι, του επιτέθηκαν φραστικά όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο.
Ένταση πυροδότησε και η τοποθέτηση του πρώην αστυνομικού διευθυντή Θεσσαλονίκης και νυν δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Μωυσίδη, ο οποίος μίλησε για λαθρομετανάστες.
Δείτε το βίντεο:

Ο δήμαρχος Δέλτα τόνισε ότι ο δήμος και ειδικά η Ιωνία δεν μπορεί να δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα επιπλέον.
«Έχουμε μπει στο μάτι του κυκλώνα και πρέπει να πούμε τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν έχει πολιτική, «οπότε καλούμαστε εμείς να προστατεύσουμε πρόσωπα, υγεία και βίος».
Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα αυτήν την στιγμή στη περιοχή με θέμα ασφάλειας, έλλειψη φωτισμού και ιδιαίτερα με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ που όπως ανέφερε έχει τη δέσμευση ότι μέσα στο επόμενο δεκαήμερο ο Οργανισμός θα δρομολογήσει νέα γραμμή που θα συνδέει απευθείας το στρατόπεδο με τον σταθμό.
Στη διάρκεια της συνέλευσης συγκροτήθηκε επιτροπή κατοίκων που θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Δέλτα, προκειμένου να ενημερώνεται για το θέμα και να καταθέτει τα αιτήματά της.
Όπως ανέφεραν οι κάτοικοι, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αύξηση των μη ταυτοποιημένων μεταναστών που φιλοξενούνται στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, που αποτελεί ανοιχτή δομή. Επίσης, τόνισαν το θέμα ασφάλειας λέγοντας πως πλέον φοβούνται να κυκλοφορήσουν ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.
Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κατοίκους της περιοχής και η συνέλευση πραγματοποιείται στο Θεατράκι του σχολείου.
Διαβατά




thesstoday
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στα Διαβατά μεταξύ κατοίκων για το προσφυγικό (βίντεο)"

«Θρίλερ» στην Κυψέλη: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη ένοπλων ληστών

Μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στην Κυψέλη έπειτα από δύο ληστείες πιστολέρο σε πρακτορείο ΟΠΑΠ και καφετέρια, οι οποίοι, μετά από καταδιωξη, ταμπουρώθηκαν σε υπό κατάληψη σχολείο στην Κυψέλη. 

Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των αδίστακτων ληστών.

Όλα ξεκίνησαν στις 22:30, όταν δύο άτομα με μαύρα ρούχα και κράνη, που κρατούσαν πιστολι, μπήκαν σε πρακτορείο ΟΠΑΠ στην Κυψέλη, το λήστεψαν και στη συνέχεια, μερικά μέτρα πιο κάτω, εισεβαλαν σε καφετερια και άδειασαν το ταμείο. 

Αμέσως ενημερώθηκε η Αστυνομία και άνδρες της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ άρχισαν να καταδιώκουν τους ληστές.

Αρχικά υπήρχε η πληροφορία ότι οι ληστές βρήκαν «καταφύγιο» σε σχολικό συγκρότημα που τελεί υπό κατάληψη, στη συμβολή των οδών Παξών και Κυψέλης. Σύμφωνα με τη μαρτυρία γυναίκας-κατοίκου της περιοχής, την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη η αστυνομική επιχείρηση, δύο μαυροντυμένοι άνδρες πήδηξαν τα κάγκελα του σχολείου και μπήκαν στο προαύλιο. Οι αστυνομικοί επενέβησαν και εντόπισαν τους δύο μαυροντυμένους, επρόκειτο ωστόσο για μαθητές!

Έτσι, το ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ένοπλων ληστών συνεχίζεται.

school1
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Θρίλερ» στην Κυψέλη: Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη ένοπλων ληστών"

Σάμος: Δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο απειλούν με παραίτηση

Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος και το δημοτικό συμβούλιο, απειλούν με παραίτηση, αντιδρώντας στη δημιουργία κλειστού κέντρου κράτησης μεταναστών και προσφύγων στο νησί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες ο κ. Στάντζος θα στείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό για την πρόθεση του να παραιτηθεί, στην περίπτωση που δρολογηθεί η δημιουργία κλειστής δομής για τους μετανάστες στη Σάμο.
SAMOSTIMES

Σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού Συβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης, ο κ. Στάντζος ανέφερε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχτεί η δημοτική αρχή και οι πολίτες του νησιού την δημιουργία μιας δομής που θα φιλοξενεί 5.000 και πλέον ανθρώπινες ψυχές.
«Θέτω την παραίτησή μου αν δεν παρθεί πίσω η απόφαση μετατροπής ενός νησιού σε ανοιχτή φυλακή. Σταθείτε δίπλα μου. Ο κόσμος με έβγαλε δήμαρχο και θα με ρίξει το σύστημα. Νιώθω περήφανος που επί 2 ½ μήνες υπηρέτησα ως δήμαρχος», ανέφερε ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου.
«Παραιτούμαστε και εμείς αν παραιτηθεί ο δήμαρχος. Και η δική μας παραίτηση είναι δεδομένη», ανέφερε από την πλευρά του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Νίκος Κατρακάζος, στάση την οποία επικρότησαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι από άλλες παρατάξεις.
naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σάμος: Δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο απειλούν με παραίτηση"

Θετική υπό προϋποθέσεις η ΝΔ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα

Καταρχήν θετική είναι η ΝΔ στο να υιοθετήσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία, δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο, ότι στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος θα τεθούν όροι και περιορισμοί.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης, η ΝΔ είναι καταρχήν θετική στην πρόταση αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο πλαίσιο του πνεύματος διαβούλευσης που έχει επιδείξει καθ’ όλη την διαδικασία, ενώ παραδέχθηκε ότι η λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία έχει πράγματι ένα εύρος χρήσης σε πολλές χώρες της ΕΕ και αναγνωρίζεται στην ίδια την ΕΕ..

«Η δική μας πρόταση, θα εμπεριέχει όρους και προϋποθέσεις. Θεωρώ ότι ορισμένα ζητήματα εξ ορισμού δεν μπορούν να εντάσσονται μέσα στην λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία. Δεν μπορείς να θέσεις ζήτημα λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας σε ζητήματα που ανάγονται στην εθνική άμυνα και εξωτερική πολιτική και θα πρέπει να υπάρχει και κάποιας μορφής περιορισμός στον αριθμό που θα μπορούν να υποβάλλονται» εκτίμησε ο υπουργός Επικρατείας.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι «προτάσεις νόμων μπορεί να υποβληθούν από εκατό χιλιάδες πολίτες που έχουν το εκλογικό δικαίωμα», ενώ ανάλογη πρόταση έχει καταθέσει και το Κίνημα Αλλαγής.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Θετική υπό προϋποθέσεις η ΝΔ στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα"

Δυο ληστείες μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν στα Εξάρχεια

Δυο ληστείες μέσα σε λίγα λεπτά, σημειώθηκαν την Τρίτη στα Εξάρχεια και η μία μάλιστα αφορά έναν Γερμανό τουρίστα που του άρπαξαν τις αποσκευές.

Αυτό που εξετάζεται από τους αστυνομικούς είναι αν πρόκειται για ληστεία με φόντο την αντίδραση ομάδων αντιεξουσιαστών, για την χρονοχρέωση διαμερισμάτων, το γνωστό “arbnb” στα Εξάρχεια.

Το πρώτο θύμα ήταν μια 60χρονη γυναίκα, η οποία το μεσημέρι της τρίτης επέστρεφε στο σπίτι της στην οδό Στουρνάρη από το Σούπερ Μάρκετ, όταν στην είσοδο της πολυκατοικίας στα Εξάρχεια την ακινητοποίησαν δυο κρανοφόροι.

Οι άγνωστοι απείλησαν την έντρομη γυναίκα και της άρπαξαν το πορτοφόλι με τα λιγοστά χρήματα που περιείχε και εξαφανίστηκαν με μοτοσυκλέτα. Βέβαια ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, χωρίς όμως οι ένστολοι να καταφέρουν να εντοπίσουν τους δράστες.

Λίγη ώρα μετά, αυτή την φορά στην οδό Σολωμού, ένας Γερμανός τουρίστας που διέμενε στην περιοχή σε διαμέρισμα με χρονομίσθωση, έπεσε θύμα ληστείας από 10 άτομα, τα οποία του άρπαξαν το πορτοφόλι του με 300 ευρώ αλλά και τις βαλίτσες του, που περιείχαν αντικείμενα αξίας άνω των 10.000 ευρώ, κατά δήλωση του.

Τα 10 άγνωστα άτομα φεύγοντας από το σημείο της ληστείας, φώναζαν συνθήματα κατά την μεθόδου της χρονομίσθωσης διαμερισμάτων.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δυο ληστείες μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν στα Εξάρχεια"

Καραμανλής: Δύο χιλ. υπογειοποίηση η πιο εφικτή λύση για τον σιδηρόδρομο στην Πάτρα

Η μερική υπογειοποίηση της γραμμής σε μήκος δύο χιλιομέτρων είναι η επικρατέστερη και απολύτως εφικτή από τις λύσεις που εξετάζονται για την διέλευση του σιδηροδρόμου από το λιμάνι και το παραλιακό μέτωπο της Πάτρας δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη, τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και φορείς της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ Καραμανλής τόνισε συγκεκριμένα ότι "στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν μας απασχολούν οι επικοινωνιακές εντυπώσεις, αλλά η ουσία. Το έργο της σιδηροδρομικής γραμμής μας ενδιαφέρει και είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε πραγματικότητα."

"Γι΄ αυτό και δεσμευόμαστε , πρόσθεσε , το σχέδιό μας να είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Μελετούμε συγκριτικά τις υπάρχουσες προτάσεις ώστε να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση για την πόλη. Από τις λύσεις που εξετάζονται, η επικρατέστερη προβλέπει τη μερική υπογειοποίηση της γραμμής, σε έκταση συνολικά περίπου 2 χιλιομέτρων. Το σημαντικότερο: Δεσμευόμαστε η λύση που θα προχωρήσει, να ανοίγει την πόλη με μέτωπο προς τη θάλασσα, να περιλαμβάνει ουσιαστικές παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης και να διατηρεί σε λειτουργία τον Προαστιακό."

Ο υπουργός ανέφερε ότι " μιλάμε για μια λύση απολύτως εφικτή, που να μπορεί να προχωρήσει γρήγορα και να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Εμείς αυτά που λέμε τα εννοούμε και μπορούμε να τα υλοποιήσουμε. Σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που έταζε στα λόγια «λύσεις» που δεν προχωρούσε στην πράξη. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι ότι για τη δήθεν «λύση» της πλήρους υπογειοποίησης, απλώς έλεγαν όμορφα λόγια του αέρα, αφού ουδεμία μελέτη είχαν εκπονήσει και ουδεμία πίστωση είχαν δεσμεύσει. Άλλωστε, ένας τέτοιος σχεδιασμός, εκτός του ότι θα καταργούσε στην πράξη τον Προαστιακό, δεν θα μπορούσε και ποτέ να προχωρήσει, γιατί ήταν ανεδαφικός τεχνικά και δεν μπορούσε να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

"Εμείς, τόνισε, δεν πρόκειται να κάνουμε τα ίδια… Με τις αδιαπραγμάτευτες αρχές στις οποίες δεσμευτήκαμε, στο αμέσως προσεχές διάστημα θα παρουσιάσουμε σε όλους τους πολίτες αναλυτικά το σχέδιό μας και θα είμαστε ανοιχτοί σε ειλικρινή διάλογο."

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Καραμανλής: Δύο χιλ. υπογειοποίηση η πιο εφικτή λύση για τον σιδηρόδρομο στην Πάτρα"

ΑΣΟΕΕ: «Όχι» στην κατάληψη ψήφισαν οι φοιτητές

Ανοιχτό θα παραμείνει το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καθώς ολοκληρώθηκε η γενική συνέλευση των φοιτητών που ψήφισαν «όχι» στην κατάληψη της σχολής. Νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια, με την εισβολή αντιεξουσιαστών, όπως και ξυλοδαρμοί κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών της ΑΣΟΕΕ.

Σύμφωνα με την εικόνα που μετέφεραν φοιτητές,η γενική συνέλευση των φοιτητών της ΑΣΟΕΕ πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια αυτής, ομάδα αντιεξουσιαστών εισέβαλε στον χώρο.

Συνελεύσεις έχουν προγραμματιστεί για αύριο σε και σε άλλους φοιτητικούς συλλόγους Πανεπιστημίων της Αθήνας ενόψει και της πορείας για τον Αλέξη Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΟΕΕ: «Όχι» στην κατάληψη ψήφισαν οι φοιτητές"

Με χρέωση η τηλεφωνική καταγγελία στο 1142

Η τηλεφωνική γραμμή 1142 ενημέρωσης και υποστήριξης για καπνιστές και μη, τέθηκε σε λειτουργία στο πλαίσιο εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου.

Καλώντας στο 1142, κάποιος μπορεί να ενημερωθεί για το τι προβλέπει η νομοθεσία για την απαγόρευση του καπνίσματος, να ζητήσει βοήθεια για τη διακοπή του καπνίσματος, καθώς και να αναφέρει παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, που υπέπεσαν στην αντίληψή τους.

Ωστόσο, η γραμμή ενημέρωσης και καταγγελιών 1142 για τον αντικαπνιστικό νόμο δεν είναι δωρεάν αλλά χρεώνεται χωρίς να αναφέρεται μάλιστα στο ηχογραφημένο μήνυμα της υποδοχής το κόστος παρά μόνο ότι η «χρέωση για τη συγκεκριμένη χρήση εξαρτάται από τον κατάλογο του παρόχου σας».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Με χρέωση η τηλεφωνική καταγγελία στο 1142"

Κόντρα Βορίδη-Αραχωβίτη για την ΕΒΖ και τους τευτλοπαραγωγούς

«Ενημερώνουμε τον κ. Αραχωβίτη ότι παραλάβαμε ανεπίλυτο το ζήτημα των τεύτλων και εξαιτίας της ανυπαρξίας συμβάσεων κινδύνευαν τα πάντα να μην έχουν οποιαδήποτε διέξοδο», αναφέρει μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε απάντησή του προς τον πρώην ΥΠΑΑΤ, Σταύρο Αραχωβίτη.

Νωρίτερα ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης είχε αναφέρει πως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διακυβέρνησης χρησιμοποιήθηκαν «όλα τα διαθέσιμα εργαλεία προκειμένου να στηρίξει την ιστορική αυτή καλλιέργεια στην χώρα μας» υπογραμμίζοντας ότι «η Κυβέρνηση της ΝΔ έχει τώρα πια την απόλυτη ευθύνη για τη συνέχιση της τευτλοκαλλιέργειας στην Ελλάδα».

Από την πλευρά του ο κ. Βορίδης απαντώντας υπογραμμίζει πως την προηγούμενη τετραετία δεν δόθηκε καμία λύση στο θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας ζάχαρης (ΕΒΖ) «παρά μόνο λόγια και υποσχέσεις στους τευτλοπαραγωγούς χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πραγματική δέσμευση και κυρίως χωρίς να υπάρχει λύση στο κύριο και μεγάλο θέμα από το οποίο εξαρτάται το εισόδημα τους».

Αναλυτικά η απάντηση του κ. Βορίδη:

«Ενημερώνουμε τον κ. Αραχωβίτη ότι παραλάβαμε ανεπίλυτο το ζήτημα των τεύτλων και εξαιτίας της ανυπαρξίας συμβάσεων κινδύνευαν τα πάντα να μην έχουν οποιαδήποτε διέξοδο.

Τέσσερα χρόνια λύση στο θέμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης δεν είχε δοθεί παρά μόνο λόγια και υποσχέσεις στους τευτλοπαραγωγούς χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε πραγματική δέσμευση και κυρίως χωρίς να υπάρχει λύση στο κύριο και μεγάλο θέμα από το οποίο εξαρτάται το εισόδημα τους και αυτό είναι η βιομηχανία ζάχαρης.

Η Κυβέρνηση αγωνίστηκε για τη λύση του συγκεκριμένου ζητήματος, αυτή πέτυχε την κατάρτιση συμφωνίας με την οποία εξασφαλίστηκε η συνέχιση της λειτουργίας της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, χάρη σε αυτή τη συμφωνία οι τευτλοπαραγωγοί παραδίδουν προϊόν στη βιομηχανία ζάχαρης και χάρη σε αυτή την παράδοση δικαιούνται και τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέσεις και σπέκουλα πάνω στην αγωνία των αγροτών, η Κυβέρνησή μας έργα και αποτελέσματα».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Βορίδη-Αραχωβίτη για την ΕΒΖ και τους τευτλοπαραγωγούς"

Μέρκελ: Τάζει κι άλλα χρήματα στην Τουρκία για το προσφυγικό

Κι άλλα χρήματα στην Τουρκία για το μεταναστευτικό τάζει η Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι -όπως προκύπτει από την αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια- η Άγκυρα αθετεί τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να διευρύνει τη βοήθεια στην Τουρκία για τη φιλοξενία Σύρων προσφύγων.

Η Τουρκία έχει ανάγκη από πολλές πτυχές για την παροχή βοήθειας σε 3,5 εκατομμύρια ανθρώπους, ανέφερε. «Είμαι έτοιμη γι’ αυτό» είπε η Μέρκελ, μετά από τη συνάντησή της με τον Κροάτη πρωθυπουργό Αντρέι Πλένκοβιτς στο Ζάγκρεμπ.

Βάσει της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016, η Άγκυρα δεσμεύθηκε να «εμποδίζει» πρόσφυγες και μετανάστες να κινούνται προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου με αντάλλαγμα οικονομική υποστήριξη 6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

H Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζει ότι έχει ήδη διανείμει 5,6 δισεκ. ευρώ.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Τάζει κι άλλα χρήματα στην Τουρκία για το προσφυγικό"

Αποκλειστικό! Από ΚΤΕΟ θα περνούν κάθε χρόνο τα παλαιά αυτοκίνητα

Ριζικές αλλαγές στους ελέγχους του γερασμένου στόλου οχημάτων ενώ έρχονται και εντατικοί έλεγχοι από «Ράμπο» του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Κάθε χρόνο αντί για δύο να περνούν από ΚΤΕΟ τα παλαιά αυτοκίνητα εξετάζουν τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και του Περιβάλλοντος σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr!
Η ακριβής ηλικία των οχημάτων δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει καθώς οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι δύο και η μία αφορά σε οχήματα με ηλικίες πάνω από 10 έτη (δηλαδή οχήματα με 1ηΆδεια Κυκλοφορίας πριν το 2010) και η δεύτερη αφορά σε οχήματα με ηλικία άνω των 15 ετών (δηλαδή οχήματα με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν το 2005).
Οι συγκεκριμένες προτάσεις έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ των στελεχών από συναρμόδια Υπουργεία που ασχολούνται με το μέλλον της αυτοκίνησης και την ανανέωση του στόλου των οχημάτων ενώ επίσης σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στον έλεγχο των ΚΤΕΟ  ώστε να περνούν πραγματικά τα οχήματα που πρέπει ενώ όσα είναι επικίνδυνα να κόβονται!
Η έλευση από τα ΚΤΕΟ κάθε χρόνο για τα οχήματα με ηλικίες 10 ή 15 ετών θα αποτελέσει και μάλλον το πρώτο αντικίνητρο για τους κατόχους των παλαιών, ρυπογόνων και επικίνδυνων αυτοκινήτων ώστε να αποκτήσουν κάποιο νεότερο.
Βήκας: «Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ο τεχνικός έλεγχος πυκνώνει»
Σε ερώτησή μας σχετικά με το θέμα της έλευσης από ΚΤΕΟ κάθε χρόνο για τα παλαιά αυτοκίνητα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ κ. Κωνσταντίνος Βήκας ανέφερε στο Newsauto.gr ότι:
«Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιδιωτικών ΚΤΕΟ χαιρετίζει την προοπτική αυτή. Πριν βιαστούν μερικοί ίσως να αντιδράσουν συνδέοντας τα επιχειρηματικά οφέλη των ΚΤΕΟ με τέτοια απόφαση, ας προσέξουμε λίγο τι ισχύει και για ποιους λόγους στα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία λοιπόν προβλέπει την υποχρέωση των ιδιοκτητών οχημάτων να προσκομίζουν τα οχήματα τους στα ΚΤΕΟ, για αρχικό έλεγχο έως την συμπλήρωση 4 ετών από την 1η ημερομηνία κυκλοφορίας και εν συνεχεία, έως κάθε 2 χρόνια μετά. Στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη ο τεχνικός έλεγχος πυκνώνει εξ’ αρχής προβλέποντας πυκνότερους τεχνικούς ελέγχους ενώ σε κάθε περίπτωση δίδεται ιδιαίτερη έμφαση στα πιο γερασμένα χρονολογικά ή πιο επιβαρυμένα χιλιομετρικά οχήματα με το σκεπτικό ότι στατιστικώς τα οχήματα αυτά λόγω γήρατος ή συχνότερης μετακίνησης φθείρονται πιο γρήγορα και πιο συχνά, δημιουργούν κίνδυνο για στην οδική ασφάλεια και το περιβάλλον και άρα επιβάλλεται ο συχνότερος τεχνικός έλεγχος τους.
Η χώρα μας αποτελεί μία από τις λίγες εξαιρέσεις αφού εξαντλεί χρονολογικά τα περιθώρια άσχετα αν τα ευρήματα υποδεικνύουν αναγκαιότητα τακτικότερων ελέγχων αυτών των οχημάτων.
Πρέπει όλοι μας να αντιληφθούμε επιτέλους κάποια στιγμή ότι ο έλεγχος ΚΤΕΟ δεν αποτελεί φοροεισπρακτικό μέσο αλλά κοινωνικό λειτούργημα καθώς τα κακώς συντηρημένα οχήματα απειλούν την ζωή όλων μας, πεζών και οδηγών.
Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του ΚΤΕΟ αποτελεί συμβουλευτική διαδικασία προς τους πολίτες ως προς την πρόληψη ατυχημάτων και προάσπισης της ανθρώπινης ζωής αλλά παράλληλα και της τσέπης του καθενός ιδιοκτήτη αφού έχει αποδειχτεί ότι οι όποιες βλάβες στα οχήματα επισκευάζονται ευκολότερα και πιο ανέξοδα όταν εντοπίζονται στο ξεκίνημα τους.
Άρα, συμπερασματικά τεκμηριώνεται η άποψη ότι το ΚΤΕΟ προστατεύει αφενός την ανθρώπινη ζωή και ενισχύει αφετέρου τα οικονομικά οφέλη των ιδιοκτητών οχημάτων.»
Ελεγκτές «Ράμπο» και από το υπουργείο Μεταφορών
Ο στόχος πάντως που έχει θέσει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση μηχανισμών ελέγχου για τα ΚΤΕΟ όπου τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι όλα τα οχήματα που περνούν από τεχνικό έλεγχο είναι σε άριστη κατάσταση με αποτέλεσμα να κόβονται ελάχιστα οχήματα με Επικίνδυνες Ελλείψεις!
Να υπενθυμίσουμε πως όπως αποκάλυψε το Newsauto.gr το 2017 στην Ελλάδα «κόπηκαν» μόλις 45 αυτοκίνητα σε περίπου 2 εκατ. τεχνικούς ελέγχους ενώ το 2016 σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στην διάθεσή μας μόλις 46 αυτοκίνητα «κόπηκαν» σε 1,9 εκατ. τεχνικούς ελέγχους και  το 2015 «κόπηκαν» 68 αυτοκίνητα σε σχεδόν 2 εκατ. ελέγχους.
Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία του στόλου κυκλοφορούντων οχημάτων διαπιστώνει κανείς πως σε σύνολο 4,6 εκατ. οχημάτων, εκ των οποίων το 50% πρέπει να περνά κατά μέσο όρο από ΚΤΕΟ κάθε χρόνο, θα έπρεπε να ελέγχονται 2,5 εκατ. οχήματα ετησίως αλλά αντ’ αυτού από τα ΚΤΕΟ πέρασαν μόλις ούτε 2 εκατ. οχήματα το 2017.
Πέραν των οχημάτων με τις επικίνδυνες ελλείψεις που ήταν μόλις 47 το 2017 καταγράφηκαν 95.154 οχήματα με σοβαρές ελλείψεις έναντι 75.265 οχημάτων το 2016 και 105.025 αυτοκινήτων το 2015. Δηλαδή το 2017 μόλις το 4,77% του στόλου των οχημάτων που επισκέφθηκαν κάποιο ΚΤΕΟ «έφυγαν» με σοβαρές ελλείψεις και αναγκαστικά έπρεπε να ξαναπεράσουν από τεχνικό έλεγχο.
Τα γερμανικά ΚΤΕΟ «κόβουν» 9,8 εκατ. αυτοκίνητο τον χρόνο!
Η Γερμανία αποτελεί μία χώρα πρότυπο για τους ελέγχους ΚΤΕΟ, όπως επίσης και άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ωστόσο το εντυπωσιακό για μια χώρα με πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες αποτελεί το γεγονός πως το ποσοστό των οχημάτων που «κόβονται» από τα γερμανικά ΚΤΕΟ ανέρχεται σε 35,5%! Ειδικότερα σε 27,6 εκατ. ελέγχους που πραγματοποίησαν τα γερμανικά ΚΤΕΟ «κόπηκαν» σχεδόν 9,8 εκατ. οχήματα με 2,67 βλάβες κατά μέσο όρο!
Και να είστε σίγουροι πως οι έλεγχοι στα γερμανικά ΚΤΕΟ πραγματοποιούνται για να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα η οδική ασφάλεια αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος ενώ παράλληλα να λειτουργούν όλες οι επιχειρήσεις από τον κλάδο αυτοκινήτου που περιλαμβάνει τα συνεργεία, τα φανοποιεία, την πώληση ανταλλακτικών αλλά και ελαστικών που αποφέρουν τεράστια έσοδα στη γερμανική οικονομία…
newsauto
Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκλειστικό! Από ΚΤΕΟ θα περνούν κάθε χρόνο τα παλαιά αυτοκίνητα"

Φοροδιαφυγή: Λαβράκια έβγαλε η ΑΑΔΕ στις πωλήσεις μέσω ίντερνετ!

Στην φάκα της ΑΑΔΕ έπεσαν επιχειρήσεις που δεν δήλωναν πωλήσεις μέσω ίντερνετ. Απέκρυψαν πωλήσεις που φτάνουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ! Από την Αθήνα έως την Θράκη οι περιπτώσεις που βγάζουν μάτια!

Εκτεταμένη φοροδιαφυγή έφεραν στο φως οι στοχευμένοι έλεγχοι για τον εντοπισμό αδήλωτων πωλήσεων μέσω ίντερνετ που πραγματοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Οι ελεγκτές της Α.Α.Δ.Ε., όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση συγκέντρωσαν και συνδύασαν στοιχεία από το διαδίκτυο, (facebook), τις βάσεις δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. και τρίτες πηγές. Σε πρώτη φάση, επιλέχθηκαν 18 περιπτώσεις με ενδείξεις υψηλής φοροδιαφυγής. Από τις οκτώ πρώτες υποθέσεις, που ολοκληρώθηκαν, προκύπτει εντοπισμός σημαντικού ύψους φοροδιαφυγής από αδήλωτες πωλήσεις μέσω διαδικτύου, η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει τα 5,7 εκατ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά:
• Στην Αττική, από έρευνα σε φυσικό πρόσωπο με αντικείμενο δραστηριότητας την άσκηση ατομικής επιχείρησης καφετέριας, προέκυψε η μέσω διαδικτύου διάθεση παπουτσιών, κατά τις χρήσεις 2016 και 2017, χωρίς η ως άνω δραστηριότητα να έχει δηλωθεί στη φορολογική αρχή και χωρίς να έχουν εκδοθεί 16.378 αποδείξεις λιανικής πώλησης, συνολικής αξίας 1,25 εκατ. ευρώ.
• Στην Ήπειρο, από έρευνα σε προσωπική εταιρεία με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο ειδών πληροφορικής μέσω διαδικτύου, προέκυψαν, κατά τις χρήσεις 2016, 2017 και 2018, αδήλωτες πωλήσεις συνολικής αξίας 1,08 εκατ. ευρώ ως εξής:
– Μη εκδόσεις 5.288 αποδείξεων λιανικής πώλησης, συνολικής αξίας 1,036 εκατ.
ευρώ.
– Ανακριβείς εκδόσεις 4.504 αποδείξεων λιανικής πώλησης, συνολικής αξίας 44.200 ευρώ.
• Σε νησί του Ιονίου, από έρευνα σε ατομική επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο με αλληλογραφία ή μέσω διαδικτύου, προέκυψαν κατά τις χρήσεις 2016, 2017 και 2018 μη εκδόσεις 4.483 αποδείξεων λιανικής πώλησης, που αφορούσαν κατά κύριο λόγο σε γυαλιά ηλίου, συνολικής αξίας 172.980 ευρώ.
• Στη Θράκη, από έρευνα σε ατομική επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας τις υπηρεσίες εκμετάλλευσης καντίνας και ενοικίασης εξοπλισμού θαλασσίων σπορ, προέκυψαν κατά τις χρήσεις 2016,2017 μη εκδόσεις 21.298 αποδείξεων λιανικής πώλησης, που αφορούσαν σε ρούχα και παπούτσια, συνολικής αξίας 889.800 ευρώ. Η υπόθεση οδήγησε σε κατάσχεση 3.637 τεμαχίων ενδυμάτων εκ των οποίων τα 2.057 ήταν παραποιημένα.
• Στη Θράκη, από έρευνα σε φυσικό πρόσωπο χωρίς έναρξη δραστηριότητας, προέκυψαν κατά τις χρήσεις 2016, 2017 μη εκδόσεις 23.158 αποδείξεων λιανικής πώλησης, που αφορούσαν σε ρούχα και παπούτσια, συνολικής αξίας 1,76 εκατ. ευρώ.
• Στη Θράκη, από έρευνα σε ατομική επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο ειδών ιματισμού, καλλωπισμού, λουλουδιών κλπ., προέκυψε κατά τις χρήσεις 2016, 2017 και 2018 η μη έκδοση φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας 339.000 ευρώ, από πωλήσεις ρούχων μέσω διαδικτύου.
• Στη Θεσσαλονίκη, από έρευνα σε ατομική επιχείρηση με αντικείμενο δραστηριότητας το λιανικό εμπόριο απομιμήσεων κοσμημάτων, προέκυψαν πωλήσεις μέσω διαδικτύου για τις οποίες, κατά τις χρήσεις 2015, 2016 και 2017, δεν είχαν εκδοθεί 4.610 αποδείξεις λιανικής πώλησης, συνολικής αξίας 157.300 ευρώ.
• Στην Ήπειρο, από έρευνα σε νομικό πρόσωπο με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή επιχειρηματικών συμβουλών, κατά τις χρήσεις 2016 και 2017 προέκυψε η μη έκδοση 1.643 αποδείξεων παροχής υπηρεσιών διαφήμισης, συνολικής αξίας 72.000 ευρώ. Επιπροσθέτως, διαπιστώθηκε η μη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2016 έως 2018.
newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Φοροδιαφυγή: Λαβράκια έβγαλε η ΑΑΔΕ στις πωλήσεις μέσω ίντερνετ!"

Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου σε Τσαβούσογλου: Απαράδεκτο να μας εκβιάζετε με το προσφυγικό

Συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πραγματοποίησε o πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο οποίος του έθεσε το ζήτημα των παράνομων τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο Πρόεδρος του ΕΚ είχε σήμερα το πρωί «ειλικρινή ανταλλαγή» με τον Τούρκο υπουργό και επανέλαβε «την έντονη καταδίκη της ΕΕ για την τουρκική στρατιωτική παρέμβαση στη βορειοανατολική Συρία».

«Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, η οποία υπονομεύει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή», ανέφερε.

«Επέστησα επίσης το ζήτημα των συνεχιζόμενων παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο, όσον αφορά τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΚ.

«Τόνισα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπιση της τρέχουσας ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης. Αυτό περιλαμβάνει πλήρη στήριξη για εκείνα τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν τις πιο σοβαρές προκλήσεις όσον αφορά τα μεταναστευτικά ρεύματα στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατέστησα επίσης σαφές ότι είναι εντελώς απαράδεκτο να χρησιμοποιούμε ανθρώπους που φεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις για πολιτικό κέρδος ή για πίεση προς την ΕΕ», τόνισε ο Σασόλι.

«Και οι δύο συμφωνήσαμε ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση των πολλών προκλήσεων που έχουμε από κοινού, όπως η μετανάστευση και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου έφτασε στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου σε Τσαβούσογλου: Απαράδεκτο να μας εκβιάζετε με το προσφυγικό"

Υπόθεση Novartis: Την κατάθεση Φρουζή στην προανακριτική ζητεί ο εισαγγελέας ΑΠ

Το περιεχόμενο της κατάθεσης που έδωσε πρόσφατα στην προανακριτική Επιτροπή της Βουλής ζητεί με έγγραφό του ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής, ο οποίος, μαζί με τον συνάδελφό του Λάμπρο Σοφουλάκη, διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση για τους δικονομικούς χειρισμούς στην υπόθεση της Νovartis.

Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε από τη Βουλή την επίμαχη κατάθεση, καθώς ο Κ.Φρουζής φέρεται να έχει εισφέρει στοιχεία που εμπίπτουν στο πεδίο της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Άρειο Πάγο. Συγκεκριμένα ο Κ. Φρουζής φέρεται να έχει καταθέσει πως του ζητήθηκε από την Εισαγγελία Διαφθοράς να δώσει στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, για να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης και να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαχαρής θα μελετήσει το περιεχόμενο της κατάθεσης Φρουζή και, αν το κρίνει αναγκαίο, τις επόμενες μέρες θα τον καλέσει να εξεταστεί και στην έρευνα για τους χειρισμούς στην υπόθεση της Novartis.

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Novartis: Την κατάθεση Φρουζή στην προανακριτική ζητεί ο εισαγγελέας ΑΠ"

ΑΣΟΕΕ: Ξύλο μεταξύ φοιτητών και αντεξουσιαστών που «μπούκαραν» στη συνέλευση (video)

Στιγμές έντασης επικράτησαν κατά τη διάρκεια της συνέλευσης του συλλόγου φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας, έπειτα από την είσοδο σε αυτήν ομάδας αντεξουσιαστών.

Η παρουσία των αντεξουσιαστών έφερε τη αντίδραση φοιτητών που βρίσκονταν στο αμφιθέατρο Α του Οικονομικού Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα κάποιοι να πιαστούν στα χέρια.

Την Τρίτη είχε γίνει γνωστό πως ομάδες αντεξουσιαστών επέστρεψαν στο υπόγειο της ΑΣΟΕΕ, όπου η αστυνομία είχε ανακαλύψει υλικό που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις. Οι αντεξουσιαστές έσπασαν την κλειδαριά που είχε τοποθετηθεί.

Πάντως το Οικονομικό Πανεπιστήμιο διέψευσε ότι η σχολή είναι υπό κατάληψη και λειτουργεί κανονικά.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΣΟΕΕ: Ξύλο μεταξύ φοιτητών και αντεξουσιαστών που «μπούκαραν» στη συνέλευση (video)"

Μυστήριο: Μασκοφόροι διέρρηξαν το σπίτι του Οικουμενικού Πατριάρχη

Τρεις μασκοφόροι διέρρηξαν το περασμένο Σάββατο την οικία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Κωνσταντινούπολη, την ώρα που εντός του σπιτιού βρισκόταν η οικονόμος, η οποία και αντιλήφθηκε τους διαρρήκτες.

Σύμφωνα με πηγές του Πατριαρχείου, η διάρρηξη έγινε το Σάββατο 16/11/2019 το βράδυ και το περιστατικό καταγγέλθηκε αμέσως στην αστυνομία, η οποία έσπευσε άμεσα στην οικία του Οικουμενικού Πατριάρχη και ξεκίνησε έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των διαρρηκτών.

Πληροφορίες της ομογενειακής εφημερίδας «Ανατολή» αναφέρουν ότι η διάρρηξη έγινε την ώρα που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετείχε σε κοινωνική εκδήλωση το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

Οι μασκοφόροι διαρρήκτες έψαξαν τους χώρους της οικίας, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάποιο αντικείμενο, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες. Η διάρρηξη θεωρείται ιδιαίτερα ύποπτη, ως προς τα πραγματικά κίνητρα των δραστών.

Η οικία του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Θεραπειά, βρίσκεται σε συγκρότημα κατοικιών φυλασσόμενων από ιδιωτική ασφάλεια -θεωρείται ένα από τα καλύτερα φυλασσόμενα συγκροτήματα της Πόλης - και εύλογα προκαλείται το ερώτημα για τον τρόπο που κατάφεραν οι διαρρήκτες να δράσουν χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το προσωπικό της ιδιωτικής ασφάλειας.

Δεδομένου μάλιστα ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ένας θρησκευτικός ηγέτης παγκόσμιου βεληνεκούς, η παραβίαση του οικιακού ασύλου του προκαλεί σοβαρή ανησυχία και οι τουρκικές αστυνομικές αρχές διερευνούν την υπόθεση ενδελεχώς.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μυστήριο: Μασκοφόροι διέρρηξαν το σπίτι του Οικουμενικού Πατριάρχη"

Στοιχεία που σοκάρουν! 4.962 τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα

Την έντονη αγωνία τους για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα διατύπωσαν οι ομιλητές, κατά την παρουσίαση του ελληνικού κομματιού της έρευνας που υπογράφουν η Ελίνα Σαράντου (HIAS Ελλάδας) και η Αγγελική Θεοδωρόπουλου (Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες) «Παιδιά Έρμαια: Αποκλεισμός και εκμετάλλευση των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία».

Ζητούν να θεσπιστεί ένα ενιαίο σύστημα παιδικής προστασίας, με πρόσβαση στην υγεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, την εκπαίδευση και να εξελιχθεί ο θεσμός της αναδοχής. Ένα μέρος από τα ασυνόδευτα παιδιά καταλήγει άστεγο και στο περιθώριο, πολλά βρίσκονται έγκλειστα σε κέντρα κράτησης, ενώ με τον πρόσφατο νόμο τα παιδιά στερούνται ΑΜΚΑ, άρα και υγειονομική περίθαλψη, και οι άνω των 15 ετών εξετάζονται για το άσυλο με ταχύρρυθμες διαδικασίες, όπως και οι ενήλικες.

“Το υπάρχον σύστημα ανυπομονεί να διώξει τα παιδιά και τα ίδια το εισπράττουν αυτό με διάφορους τρόπους, σε πολλά πεδία, όπως υποδοχή, κέντρα ταυτοποίησης, κράτησης, πρόσβαση στην εκπαίδευση, κλπ”, επισήμανε η Θεώνη Κουφονικολάκου, βοηθός Συνήγορος του Πολίτη, αρμόδια για τα δικαιώματα του παιδιού.

Επίσης, η κ. Κουφονικολάκου σημείωσε, ότι “μοιάζει το κράτος να ανυπομονεί να δώσει την ευθύνη αλλού, σε ιδιωτικούς οργανισμούς, όπου ναι μεν οι άνθρωποι εκεί δίνουν και τη ζωή τους, δεν παύει όμως να μην εποπτεύονται”. Περισσότερες από τις μισές αιτήσεις ασύλου των ανηλίκων απορρίπτονται και “δεν υπάρχει πρόβλεψη τι γίνεται μετά αυτά τα παιδιά”.

“Έγκλημα” χαρακτήρισε ο Απόστολος Βεΐζης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα αυτό που συμβαίνει στα ελληνικά νησιά. Κάθε μέρα οι ΓΧΣ δέχονται στην κλινική στη Μόρια περίπου εκατό παιδιά. Το 63% των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν σχετίζεται με την κακή διαβίωση στα ίδια τα κέντρα, όπως δερματικά, αναπνευστικά κλπ. Ακολούθως τα παιδιά αρνούνται να φάνε, έχουν τάσεις αυτοκτονίας και άλλα, εξήγησε ο κ. Βεΐζης.

Η δικηγόρος της ΑΡΣΙΣ, Δήμητρα Λιναρδάκη, τόνισε, ότι η κατάσταση σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά τείνει να είναι χειρότερη από ότι πριν τρεις μήνες. Σήμερα, δεκατέσσερις ανήλικοι παραμένουν κλεισμένοι στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού και κανένα παιδί δε γνωρίζει για πιο λόγο βρίσκεται στα κελιά, άλλωστε δεν καταλαβαίνουν τη διαφορά διοικητικής και ποινικής κράτησης, ο εγκλεισμός είναι εγκλεισμός. Κανένα δεν είχε επίτροπο, ενώ 99 παιδιά είναι στην Αμυγδαλέζα. “Τα παιδιά κοιμούνται 50 μέρες σε γυμνό τσιμέντο, αυτό είναι παραπάνω από εξευτελισμός και απάνθρωπες συνθήκες”, υποστήριξε. Η κ. Κουφονικολάκου πρόσθεσε, πως με τις παραπάνω ενέργειες, πέραν των άλλων, υπονομεύονται οι όποιες μελλοντικές προσπάθειες ένταξης των παιδιών.

Πολλά παιδιά καταλήγουν στο δρόμο, άστεγα και κανείς δεν τα αναζητά, ανέφερε η Ρούλα Λιναρδάτου από το Δίκτυο Δικαιωμάτων του Παιδιού. “Έρχονται στο γραφείο μας και είμαστε εμείς η “υποδοχή” τους, είναι τρομακτικό ότι κανένας φορέας δεν τα έχει εντοπίσει πριν”, υπογράμμισε.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο εκτιμώμενος αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή ανέρχεται στα 4.962, και μόνο ένα στα τέσσερα διαμένει σε κατάλληλες δομές. Οι κύριες ελλείψεις και τα προβλήματα τοποθετούνται σε τρεις θεματικούς άξονες: υποδοχή (κάλυψη στέγης, πρόσβαση σε φαγητό και νερό, κ.α.), εκπροσώπηση (επιτροπεία και απουσία στήριξης από το κράτος) και η νομική τακτοποίηση του καθεστώτος των παιδιών, ανέφερε η κ. Θεοδωροπούλου.

Μέσα σε οχτώ μήνες η Ελλάδα καταδικάστηκε τέσσερις φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου σχετικά με τα δικαιώματα ασυνόδευτων ανήλικων, οι οποίοι βρίσκονται μόνο στην ενδοχώρα, όχι στα νησιά, όπου η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη. Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, στον απόηχο δύο θανάτων ανηλίκων στη Μόρια η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται: Τρία στα τέσσερα ασυνόδευτα παιδιά συνεχίζουν να στερούνται πρόσβασης σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας, περισσότερα από 200 παραμένουν σε κράτηση (ο υψηλότερος αριθμός των τελευταίων ετών), ενώ ένα στα τέσσερα ζει στο δρόμο ή σε πλήρως επισφαλείς συνθήκες. Ωστόσο, ακόμα και αυτά που έχουν ενταχθεί σε μονάδες φιλοξενίας αντιμετωπίζουν μια ζοφερή πραγματικότητα, καθώς η εθνική χωρητικότητα στα σημεία φιλοξενίας ανέρχεται στο ένα τρίτο αυτής που απαιτείται για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Την ίδια στιγμή, η ένταξη των προσφυγόπουλων, ασυνόδευτων και μη, στη δημόσια εκπαίδευση παραμένει όνειρο για πολλά από τα παιδιά, κατά παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, εξήγησε η κ. Θεοδωροπούλου.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύονται από τις διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, το 2018 σχεδόν τα μισά μέλη του παγκόσμιου προσφυγικού πληθυσμού ήταν παιδιά, ενώ στην Ελλάδα συνεχίζουν να αποτελούν το ένα τρίτο των αφίξεων και για το 2019. Ένα σημαντικό κομμάτι αυτού του παιδικού πληθυσμού είναι ασυνόδευτα ανήλικα που φτάνουν στις χώρες πρώτης εισόδου χωρίς τους γονείς ή τους κηδεμόνες τους.

“Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα 1.117 ασυνόδευτοι ανήλικοι έμεναν στη Μόρια της Λέσβου, εκ των οποίων 140 σε δομές μακροχρόνιας φιλοξενίας, 350 σε πιο ασφαλείς δομές, χωρίς όμως διερμηνείς, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, σε συνθήκες υπερσυνωστισμού, και οι υπόλοιποι ζουν μαζί με άλλους 10.000 ανθρώπους σε άθλιες συνθήκες υγιεινής, χωρίς φως κλπ”, περιέγραψε η κ. Σαράντου.

Διεθνής Αμνηστία για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: η έμφαση στα κλειστά κέντρα, την κράτηση και την επιτήρηση των συνόρων προοιωνίζουν μια πολύ αρνητική πραγματικότητα για τη ζωή χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα.

Περίπου 17.000 παιδιά, που άφησαν τις πατρίδες τους, είτε μαζί με τις οικογένειές τους είτε χωρίς, αναζητώντας ασφάλεια και αξιοπρέπεια, βρίσκονται στους καταυλισμούς των νησιών του Αιγαίου “σε άθλιες έως και απάνθρωπες συνθήκες, τις οποίες δεν μπορεί καν να διανοηθεί κάποιος αν δεν το δει με τα μάτια του”, δήλωσε o Γαβριήλ Σακελλαρίδης, διευθυντής του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

“Το πιο σοκαριστικό όμως είναι ότι 1.200 ασυνόδευτα παιδιά αγνοούνται, χαμένα στις μαύρες τρύπες του συστήματος εκτεθειμένα προφανώς σε σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλειά τους, περιπλανώμενα εκτός συστήματος”, προσθέτει.

Οι σημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για το προσφυγικό ζήτημα με έμφαση στα κλειστά κέντρα, την κράτηση και την επιτήρηση των συνόρων προοιωνίζουν, εκτός των άλλων, μία πολύ αρνητική πραγματικότητα για τη ζωή χιλιάδων παιδιών στην Ελλάδα, υποστηρίζει ο κ. Σακελλαρίδης.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη περισσότερο από όλους την προστασία των δικαιωμάτων τους και είναι ευτύχημα ότι τελευταία χρόνια υπάρχει ένα πλήθος εκπαιδευτικών, ιατρικού προσωπικού και κοινωνικών λειτουργών που έχουν αφιερώσει τις ζωές του στο πεδίο για την στήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, αναφέρει και προσθέτει :”Δυστυχώς η απουσία επαρκούς θεσμικού πλαισίου και πολιτικής βούλησης δημιουργούν μία συνθήκη προσβλητική για την αξιοπρέπεια της κοινωνίας μας”.

Η Διεθνής Αμνηστία στην Ελλάδα, πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση, παρακολουθεί στενά το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ιδιαίτερα όσων βρίσκονται σε κράτηση, και θα αναλάβει πρωτοβουλίες στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα ο βασικός προσανατολισμός του εκπαιδευτικού της προγράμματος στα ανθρώπινα δικαιώματα επιδιώκει την ενδυνάμωση των παιδιών σε σχέση με αυτά και τη συνολική ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση της κοινωνίας.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Στοιχεία που σοκάρουν! 4.962 τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα"

Ισπανικό «χαστούκι» στην Ryanair: Καταχρηστική η επιπλέον χρέωση για τις χειραποσκευές

Ισπανικό δικαστήριο έκρινε ως καταχρηστική την επιπλέον χρέωση που επιβάλλει για τις χειραποσκευές η Ryanair, απαγόρευσε στην εταιρία να την εισπράττει στην Ισπανία και της ζήτησε να αναπροσαρμόσει την τιμολογιακή της πολιτική.

Η δικαστική απόφαση, που δημοσιεύτηκε σήμερα, προκλήθηκε μετά από καταγγελία επιβάτη σχετικά με την πολιτική που εισήγαγε η εταιρία πέρυσι και χρεώνει επιπλέον τους επιβάτες της που παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα περισσότερα από ένα προσωπικά αντικείμενα. Η επιβάτις, που ταξίδευε από τη Μαδρίτη στις Βρυξέλλες, προσέφυγε στο δικαστήριο αφού το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας την ανάγκασε να πληρώσει 20 ευρώ για να πάρει μαζί της αποσκευή 10 κιλών στην καμπίνα του αεροσκάφους.

Ο δικαστής χαρακτήρισε την χρέωση «καταχρηστική» και την κήρυξε «άκυρη» στην Ισπανία, προσθέτοντας ότι «προσβάλλει τα δικαιώματα που αναγνωρίζει ο νόμος στους επιβάτες». Έκρινε ότι οι χειραποσκευές, συγκεκριμένου μεγέθους και βάρους, μπορούν να μεταφερθούν στην καμπίνα του αεροσκάφους, επικαλούμενος τον ισπανικό κανονισμό που το επιτρέπει στους επιβάτες χωρίς επιβάρυνση.

Το δικαστήριο διέταξε τη Ryanair να επιστρέψει στην επιβάτιδα τα 20 ευρώ συν τους τόκους, όπως προκύπτει από τα δικαστικά έγγραφα που επικαλείται το Reuters. Οι δικαστές έκαναν σαφές ότι η εταιρία δεν μπορεί να ασκήσει έφεση στην απόφαση. Ωστόσο, απέρριψε την απαίτηση αποζημίωσης της επιβάτιδος, λέγοντας ότι παρά τη δυσφορία της, η ταλαιπωρία της δεν έφθασε σε επίπεδο που να δικαιολογείται η αποζημίωση.

Η αεροπορική εταιρεία δεν έχει ακόμα αντιδράσει.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο, η αντιμονοπωλιακή αρχή της Ιταλίας επέβαλε πρόστιμο στην Ryanair ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ καθώς απεφάνθη ότι η τιμολογιακή πολιτική της εταιρίας ισοδυναμεί με αύξηση των τιμών των εισιτηρίων κατά τρόπο «μη διαφανή». Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, ιταλικό δικαστήριο ακύρωσε το πρόστιμο κατόπιν αιτήματος της εταιρίας.

newmoney
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανικό «χαστούκι» στην Ryanair: Καταχρηστική η επιπλέον χρέωση για τις χειραποσκευές"

Νέα διαφοροποίηση Καστανίδη – Υπέρ της θέσης ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ

Νέο επεισόδιο στο «φλερτ» του Χάρη Καστανίδη με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής επέλεξε να σπάσει ξανά την θέση του κόμματός του και να ταχθεί υπέρ αυτής του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς το ζήτημα των δημοψηφισμάτων.

Ο κ. Καστανίδης υποστήριξε πως πρέπει «να αναθεωρηθεί η παράγραφος 2 του άρθρου 44, ώστε να προβλεφθεί η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφισμάτων ύστερα από λαϊκή πρωτοβουλία». Αντίθετα, ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος είχε δηλώσει πως το κόμμα τους τάσσεται κατά μιας τέτοιας συνταγματικής κατοχύρωσης της, απορρίπτοντας την επέκταση στο θεσμού του δημοψηφίσματος όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ασκώντας μάλιστα κριτική στον στο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα για το φιάσκο του δημοψηφίσματος του 2015, το οποίο χαρακτήρισε «παράνομο» καθώς το ερώτημά του όπως είχε διαμορφωθεί ήταν «ακατανόητο» ενώ η ερμηνεία που κυριάρχησε ως προς αυτό αποδείχθηκε προσχηματική.

«Είναι παγκοίνως γνωστό, πως η νοθεία επί δημοψηφισμάτων προκύπτει από τον τρόπο που τίθενται τα ερωτήματα. Συνεπώς το δημοψήφισμα του 2015 ήταν παράνομο γιατί το αποτέλεσμά του ήταν από την θέση του ερωτήματος νοθευμένο. Κι άλλωστε, το όχι δεν είχε καμία σχέση τελικώς με το ερώτημα, διότι όπως αποδείχθηκε η τότε κυβέρνηση το μετέτρεψε με θράσος και με άνεση σε ΝΑΙ. Σε ΝΑΙ στα μνημόνια», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

Αντίθετα, ο κ. Καστανίδης υποστήριξε πως «η διεύρυνση της συμμετοχικής δημοκρατίας δεν είναι είδος πολυτελείας να την επιλέξουμε ή να την απορρίψουμε. Είναι ανάγκη. Το επιχείρημα ότι τα δημοψηφίσματα διχάζουν το κοινωνικό σώμα και πιθανόν οδηγούν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα, δεν είναι επιχείρημα σε βάρος της συμμετοχικής δημοκρατίας, αλλά σε βάρος αυτών που διατυπώνουν τα ερωτήματα με πανουργία ή αβελτηρία».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που ο Χάρης Καστανίδης εμφανίζεται να συμμερίζεται τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα σε αυτές του κόμματός του. Είχε προηγηθεί η διαφοροποίησή του ως προς το ζήτημα της παρουσίας των κκ Πολάκη και Τζανακόπουλου στην Προανακριτική Επιτροπή, κατά την οποία είχε υποστηρίξει την θέση που είχε διατυπώσει το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα διαφοροποίηση Καστανίδη – Υπέρ της θέσης ΣΥΡΙΖΑ για τα δημοψηφίσματα ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ"

Ποτάμι: Οι υποτροφίες φέρουν το όνομα «Σταύρος Τσακυράκης»

Τη μνήμη του καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου Σταύρου Τσακυράκη αποφάσισε να τιμήσει το Ποτάμι, δίνοντας το όνομά του στις υποτροφίες που θα δοθούν με τα χρήματα που έγιναν δωρεά στο ΕΚΠΑ.

Την προσεχή Κυριακή, το ανώτατο όργανο (ΜΕΣΥΑ) του Ποταμιού θα αποφασίσει την παύση της λειτουργίας του. Τον περασμένο Οκτώβριο, το κόμμα αποφάσισε να προσφέρει στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών το ποσό των 500 χιλιάδων ευρώ της κρατικής χρηματοδότησης που έλαβε, προκειμένου να ενισχυθούν, μέσω υποτροφιών, ερευνητές και υποψήφιοι διδάκτορες του πανεπιστημίου.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης κατέθεσε πρόταση στον Πρύτανη Αθανάσιο Δημόπουλο οι υποτροφίες να λάβουν το όνομα του Σταύρου Τσακυράκη εις μνήμη του καθηγητή του Συνταγματικού Δικαίου και υποψηφίου ευρωβουλευτή του Ποταμιού στις εκλογές του 2014. Η πρόταση του κ. Θεοδωράκη έγινε αποδεκτή από την Σύγκλητο του ΕΚΠΑ.

Σημειώνεται ότι το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού αποφάσισε το Σάββατο να προτείνει την αναστολή της λειτουργίας του κινήματος αλλά και την παραχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης ύψους 500 χιλιάδων ευρώ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ποτάμι: Οι υποτροφίες φέρουν το όνομα «Σταύρος Τσακυράκης»"

Πρωτογενή πλεονάσματα: Ο Ντομπρόβσκις άνοιξε το δρόμο για τη μείωσή τους

Ο Ντομπρόβσκις εξέφρασε την άποψη πως μια «ξεκάθαρη τάση» για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να «αντικατοπτριστεί» στη μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο η θετική έκθεση της Επιτροπής θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του στόχου 3,5%, ο Β. Ντομπρόφσκις υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ξεπερνάει για πέμπτη συνεχή χρονιά τον στόχο της, κάτι που όπως είπε «ανοίγει το δρόμο» για την καταβολή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα, ANFA και SMP.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει μέρος των κεφαλαίων αυτών για επενδύσεις και όχι για την αποπληρωμή του χρέους, για το οποίο, όμως, η τελική απόφαση ανήκει στους πιστωτές.

Αναφερόμενος στην περίοδο μετά το 2020, εξήγησε πως ο βασικός λόγος για τον οποίο η Ελλάδα έχει δεσμευτεί σε συγκεκριμένους στόχους είναι ότι έχει «κατά πολύ» το μεγαλύτερο λόγο χρέους/ΑΕΠ, «κοντά στο 180%». Ως εκ τούτου, σημείωσε, θα πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα που επιφυλάσσουν «λιγότερους κινδύνους» για την ελληνική οικονομία.

«Το επίπεδο του δημόσιου χρέους δεν δίνει πολλά περιθώρια για λάθη πολιτικής. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Αλλά οι στόχοι στηρίζονται σε μια ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και αν δούμε ξεκάθαρες θετικές τάσεις, φαντάζομαι ότι αυτές θα αντικατοπτριστούν και στους στόχους», κατέληξε ο Β. Ντομπρόβσκις.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρωτογενή πλεονάσματα: Ο Ντομπρόβσκις άνοιξε το δρόμο για τη μείωσή τους"

Επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη με ισχυρές καταιγίδες

Νεφώσεις με τοπικές βροχές κυρίως στην Πελοπόννησο και στη Βόρεια Ελλάδα, με εντονότερα φαινόμενα στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη, όπου θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες, αναμένονται έως το μεσημέρι της Πέμπτης, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μετά το μεσημέρι αύριο, ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση από τα νοτιοδυτικά, με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές. Τις βραδινές ώρες ισχυρά φαινόμενα αναμένονται στη Χαλκιδική, σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, στο Βόρειο Αιγαίο, στις Νότιες Κυκλάδες, στη Δυτική Κρήτη και ενδεχομένως τοπικά στις Σποράδες. Παράλληλα, σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το φαινόμενο των λασποβροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 2 έως 15 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από 8 έως 18, στην Ήπειρο από 8 έως 20 βαθμούς, στην Κεντρική Ελλάδα από 8 έως 19, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 15 έως 21 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 έως 23 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 15 έως 21 βαθμούς, και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 23 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 μποφόρ, αλλά βαθμιαία στα νοτιοδυτικά πελάγη θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με εντάσεις έως 6 μποφόρ, ενώ αργά το βράδυ στο Βόρειο Αιγαίο θα στραφούν σε ανατολικούς με εντάσεις έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και μετά το μεσημέρι βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες μετά το μεσημέρι. Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά περιόδους έντονα. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 1 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές ή καταιγίδες, φαινόμενα που το βράδυ θα ενταθούν και θα αποκτήσουν πιο συνεχή χαρακτήρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και βαθμιαία βορειοδυτικοί σχεδόν μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 17 βαθμούς.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Επιδείνωση του καιρού την Πέμπτη με ισχυρές καταιγίδες"

Στάσεις εργασίας στο μετρό - Δείτε ποιες μέρες και ώρες

Σε στάση εργασίας προχωρά το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών.

Το Σωματείο θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας στις 28 Νοεμβρίου από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας και την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου από τις 12.00 έως τις 16.00.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών

"Με ευθύνη της διοίκησης των Σταθερών Συγκοινωνιών (ΣΤΑ.ΣΥ) οι εργαζόμενοι ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις. Εδώ και 6 μήνες δεν λαμβάνουν δεδουλευμένα τα οποία απορρέουν από την συλλογική τους σύμβαση εργασίας. Τόσο η προηγούμενη πολιτική ηγεσία όσο και η σημερινή, έχουν υπογράψει την πλήρη εφαρμογή των υποχρεώσεων τους προς τους εργαζόμενους.

Ωστόσο και ενώ το 2019 παρέρχεται, τα οφειλόμενα δεν έχουν καταβληθεί. Ζητούμε την κατανόηση του επιβατικού κοινού και ενημερώνουμε ότι θα ακολουθήσουν οι παρακάτω στάσεις εργασίας:

• Πέμπτη 28/11/2019 στάσεις εργασίας από έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 09:00 το πρωί και από 21:00 έως το τέλος της κυκλοφορίας των συρμών.

• Παρασκευή 29/11/19 στάση εργασίας από 12:00 έως 16:00".

enikos
Διαβάστε Περισσότερα » "Στάσεις εργασίας στο μετρό - Δείτε ποιες μέρες και ώρες"

Τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη: Εκκενώστε τις καταλήψεις σε 15 ημέρες

Διορία 15 ημερών για την εκκένωση των καταλήψεων δίνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με ανακοίνωσή του, θέτοντας τελεσίγραφο, είτε τα υπό κατάληψη κτίρια είναι ιδιωτικά είτε δημόσια. 

Σύμφωνα με το υπουργείο, όσοι παράνομα έχουν καταλάβει κτήρια, καλούνται να τα εκκενώσουν, ενώ εάν στις καταλήψεις στεγάζονται πρόσφυγες ή μετανάστες, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε κέντρα στην ενδοχώρα. 

Η διορία του υπουργείου αφορά τόσο τις δημόσιες όσο και τις ιδιωτικές καταλήψεις. «Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης, σημειώνει το υπουργείο. 

Το σημερινό τελεσίγραφο έρχεται σε συνέχεια της εκκένωσης μιας σειράς από καταλήψεις από την αστυνομία, ενώ το περασμένο διάστημα, με πρόσκληση ενδιαφέροντος,  το υπουργείο αναζητούσε σπίτια για να εγκαταστήσει τους πρόσφυγες. 

Αναλυτικά, η ανακοίνωση αναφέρει:

Καλούνται όσοι παρανόμως έχουν καταλάβει κτήρια, δημόσια ή ιδιωτικά, να τα εκκενώσουν. Εάν σε αυτά στεγάζονται αιτούντες άσυλο ή υπήκοοι τρίτων χωρών, να ενημερωθούν ότι θα μεταφερθούν σε δομές παραμονής της ενδοχώρας. Για τον σκοπό της μετακίνησης, θα επικοινωνήσουν μαζί τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εάν τα κτήρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης.

Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από τη δημοσίευση της παρούσης στον Τύπο.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τελεσίγραφο Χρυσοχοΐδη: Εκκενώστε τις καταλήψεις σε 15 ημέρες"

Ανθήλη: «Έχουμε γίνει Σικάγο...», λένε οι κάτοικοι - ΒΙΝΤΕΟ

Την άμεση απομάκρυνση των παραβατικών ρομά ζητούν οι κάτοικοι της Ανθήλης, που προχωρούν σε Γενική Συνέλευση με την επίθεση που δέχτηκε ο πρόεδρος της κοινότητας το πρωί της Τρίτης από νεαρό ρομά.
«18 ολόκληρα χρόνια ζητάμε από το υγειονομικό να δώσει λύση στο πρόβλημα με τα λύματα και τις ακαθαρσίες των ρομά και δεν έχει γίνει τίποτα...», λέει μια από τις κάτοικους της Ανθήλης.
«Τρέχουν μεθυσμένοι με υπερβολική ταχύτητα μέσα στους δρόμους. Θα σκοτώσουν κάποιο παιδάκι με ποδήλατο.... Μας απειλούν ότι θα μας κάψουν... Κάθε μέρα μπαίνουν σε σπίτια και κλέβουν, δεν αντέχουμε άλλο αυτή την κατάσταση....», λένε κάποιοι άλλοι μιλώντας στην κάμερα του LamiaReport.
«Δεν υπολογίζουν κανένα και τίποτα. Οι ρευματοκλοπές συνεχίζονται.. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους νόμιμους, έχουμε με τους παραβατικούς που είναι λίγοι και συγκεκριμένοι. Πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα....».
«Έβριζε, έφτυνε και χτυπούσε τον πρόεδρο της κοινότητας, ενώ του έριξε κάτω και το μηχανάκι....καθημερινά έχουμε φασαρίες. Έχουμε γίνει Σικάγο εδώ...θέλουμε λύση άμεσα δεν πάει άλλο....», τονίζουν οι κάτοικοι, ενώ όπως μας κατήγγειλαν πυροβολούν με αεροβόλα και τα σκυλιά.
Δείτε τι είπαν στο βίντεο που ακολουθεί:
Η επίθεση στον πρόεδρο
Από την ψύχραιμη αντίδραση του προέδρου της κοινότητας αποφεύχθηκαν τα επεισόδια χθες στην Ανθήλη.
Ο κ. Πέτρος Φούντας δέχθηκε την επίθεση από νεαρό ρομά, ο οποίος μπροστά σε άλλους συγχωριανούς άρχισε να τον βρίζει χυδαία, να τον φτύνει, ενώ στη συνέχεια τον χτύπησε, με "κουτουλιά" και γροθιά, ρίχνοντας κάτω και το μηχανάκι.
Παρά την απρόκλητη επίθεση ο πρόεδρος αντέδρασε ψύχραιμα και έτσι αποφεύχθηκε "θερμό επεισόδιο" με απρόβλεπτες συνέπειες.
Τι είπε ο ίδιος χθες μιλώντας στην κάμερα του LamiaReport.
lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Ανθήλη: «Έχουμε γίνει Σικάγο...», λένε οι κάτοικοι - ΒΙΝΤΕΟ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news