facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Δεύτερη γυναίκα θύμα του αστυνομικού μαστροπού – Καταθέτει για όσα βίωσε στα χέρια του

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση του αστυνομικού – μαστροπού που βίαζε επί δύο χρόνια και εξέδιδε μία 34χρονη γυναίκα από το Καμερούν.

Όπως αναφέρει το MEGA, στη δικογραφία περιλαμβάνεται και δεύτερο θύμα του, μία γυναίκα από τη Ρουμανία που αναμένεται να καταθέσει την Τετάρτη (04/10) για όσα βίωνε στα χέρια του κατηγορουμένου.

Ο 40χρονος αστυνομικός υπηρετούσε στις πεζές περιπολίες και εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του, προσέγγισε την 34χρονη κοπέλα από το Καμερούν με το πρόσχημα της παροχής προστασίας και την μετέφερε σπίτι της για να αρχίσει ο γολγοθάς της.

Η μητέρα του αστυνομικού αναφέρει ότι η κοπέλα έχει ψυχολογικά προβλήματα και κάνει λόγο για σκευωρία. «Ο γιος μου πονόψυχος, την άφησε σπίτι να μείνει μέχρι να βρει δικό της», ανέφερε στο MEGA.

Ο 40χρονος αρνείται τις κατηγορίες ενώ την Τετάρτη (04/10) θα απολογηθεί στον ανακριτή.

Δεύτερο θύμα

Μέσα στη δικογραφία, όπως αναφέρει το MEGA, έχει συμπεριληφθεί και μία γυναίκα από τη Ρουμανία. Έρευνες των αδιάφθορων κατάφεραν να την εντοπίσουν και αύριο Τετάρτη αναμένεται και εκείνη να παρουσιαστεί στην Ευελπίδων και να δώσει κατάθεση για όσα βίωνε από τον αστυνομικό σε ένα διάστημα που ταυτόχρονα διατηρούσε και σχέση με την 34χρονη από το Καμερούν, σύμφωνα πάντα με τη δικογραφία.

Σύμφωνα με όσα έρχονται στη δημοσιότητα, ο αστυνομικός φαίνεται ότι απειλούσε την 34χρονη σχεδόν καθημερινά, ότι θα την σκοτώσει και θα την πετάξει κάπου να μην τη βρουν. Της έπαιρνε αρχικά 20 ευρώ την ημέρα και στη συνέχεια 50 ευρώ. Μία φορά της απέσπασε συνολικά 3.000 ευρώ ενώ αναφέρεται ότι την πήγαινε στα ραντεβού και την ενημέρωνε για ελέγχους από συναδέλφους του ώστε να μην συλληφθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, άτομο τον είχε δει τουλάχιστον 50 φορές να του δίνει χρήματα η 34χρονη και σε κάποιες φορές φαινόταν να φορά τη στολή του.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεύτερη γυναίκα θύμα του αστυνομικού μαστροπού – Καταθέτει για όσα βίωσε στα χέρια του"

ΟΑΚΑ: Μηχανικός - συνεργάτης του Καλατράβα: «Αστεία τα περί χαμένου εγχειρίδιου συντήρησης, ακόμη και εγώ το είχα»

Ένας μηχανικός - συνεργάτης του Καλατράβα που συμμετείχε σε διεθνή επιτροπή, η οποία είχε αναλάβει να ελέγξει και να εγκρίνει την αρχική μελέτη Καλατράβα, αποκάλυψε ότι το αναλυτικό εγχειρίδιο συντήρησης των στεγάστρων που είχε αφήσει ο αρχιτέκτονας και το οποίο είχε χαθεί, «μπορούσαν να το ζητήσουν από εμένα».

Ο πολιτικός μηχανικός Φαίδων Καρυδάκης, κάνει λόγο για «αστεία πράγματα» αναφορικά με το «χαμένο» εγχειρίδιο. «Μπορούσαν να το ζητήσουν το εγχειρίδιο από εμένα ή τον Καλατράβα, εγώ το είχα». Παράλληλα, κάνει λόγο για μεγάλο κόστος που δεν διατέθηκε από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ για τη συντήρησή του.

 «Είδα τη φυσιολογική φθορά του χρόνου, η οποία απαιτούσε κάποια λογική συντήρηση, κάποιον λογικό έλεγχο όπως προβλέπεται. Για να γίνουν ήθελαν ειδικές τεχνικές και χρειαζόταν ένα μεγάλο κόστος που δεν είχε διατεθεί από τη διοίκηση του ΟΑΚΑ.

Δεν καλύπτονται από πολεοδομικούς κανονισμούς. Η στατική του επάρκεια είναι κάτι άλλο, καλύπτεται από άλλους κανονισμούς και τηρήθηκαν πλήρως».

Το πόρισμα για το στέγαστρο Καλατράβα - «Ούτε στο ελάχιστο επιτρεπόμενο η στατική επάρκεια»

«Τόσο η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου στο ΟΑΚΑ, όσο και η αντίστοιχη μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου, δεν ανταποκρίνονται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας», καταλήγουν οι μελέτες που έγιναν από τον τεχνικό σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει στο χαρτοφυλάκιό του τα συγκεκριμένα ακίνητα και είναι επιφορτισμένο με το έργο της συντήρησής τους.

Οι τεχνικοί σύμβουλοι, στους οποίους ανατέθηκε κατόπιν διαγωνισμού η «Εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών τους στεγάστρων», παρέδωσαν τη συγκεκριμένη μελέτη στη Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει να «τρέξει» τους διαγωνισμούς για τη συντήρηση ολόκληρου του ΟΑΚΑ, με προϋπολογισμό ύψους 56,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως εξηγούν στην εφημερίδα «Καθημερινή» πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία, αυτός ο προϋπολογισμός θα πρέπει πλέον κατά πάσα βεβαιότητα να αναθεωρηθεί προς τα πάνω, προκειμένου να περιλάβει τα σημαντικά έργα συντήρησης και επισκευής που προκύπτει ότι χρειάζονται για το κεντρικό στάδιο. Επί του παρόντος το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τα ευρήματα των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ και να καταλήξει στη δική του αξιολόγηση.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθήσουν μελέτες για το τι πρέπει να γίνει και πώς θα γίνει, και κατόπιν διαγωνισμοί για την υλοποίηση των έργων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες το απόγευμα ο υπουργός Παιδείας με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό Γιάννης Βρούτσης, το ποδηλατοδρόμιο είναι πιθανόν να μπορέσει να παραδοθεί το 2024. Ομως για το κεντρικό στάδιο επιφυλάχθηκε να απαντήσει, καθώς είναι προφανές πως δεν υπάρχει ακόμη ορατότητα ούτε καν για το χρονοδιάγραμμα που θα έχει η πορεία αποκατάστασης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης

Με βάση τα συμπεράσματα της εκτενέστατης μελέτης, τα οποία έχει στη διάθεσή της η «Καθημερινή», που παραδόθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ στην κυβέρνηση και φέρει ημερομηνία 25/9/2023, η αξιολόγηση της στατικής επάρκειας του κεντρικού σταδίου έχει ως εξής:

«Η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας».

«Από την παραπάνω αναλυτική διερεύνηση προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του στεγάστρου του κεντρικού σταδίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας (έλεγχος με ελαστική και πλαστική αντοχή των διατομών των τόξων).

Η 
υπολογιστική αυτή ανεπάρκεια δεν σχετίζεται με κακοτεχνίες ή/και ανεπαρκή σύνδεση των φορέων κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρεται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του, σε εφαρμογή της έβδομης έκδοσης της στατικής του μελέτης. Επιπλέον με βάση τα ευρήματα από την οπτική επιθεώρηση και τους μη καταστροφικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν στα πλαίσια της παρούσας σύμβασης, προκύπτει πως η κατάσταση αυτή επιτείνεται από την ύπαρξη σημαντικών μη αποδεκτού χαρακτήρα αστοχιών συνδέσεων (δηλαδή ρωγμές σε μετωπικές συγκολλήσεις, προεντεταμένοι κοχλίες χωρίς προένταση, κοχλιωτές συνδέσεις μη αποδεκτού τύπου), οι οποίες είναι μεν επισκευάσιμες, αλλά απομειώνουν σημαντικά την ήδη επισημανθείσα περιορισμένη κανονιστική στατική επάρκεια των φορέων. Στη βάση των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαία την επισκευή των προβληματικών σημείων και τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του εμβληματικού αυτού έργου».

Οσον αφορά την αξιολόγηση της στατικής επάρκειας του ποδηλατοδρομίου, το συμπέρασμα της μελέτης έχει ως εξής:

«Από την παραπάνω αναλυτική διερεύνηση προκύπτει ότι η μεταλλική κατασκευή του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνεται στο κανονιστικά ελάχιστο επιτρεπόμενο επίπεδο στατικής επάρκειας με βάση την ελαστική αντοχή των διατομών των τόξων, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την πλαστική αντοχή των διατομών διαπιστώνεται οριακή στατική επάρκεια.

Ωστόσο, αν και με βάση την κατηγοριοποίηση των διατομών των τόξων είναι κανονιστικά αποδεκτή η χρήση πλαστικών αντοχών στους 
ελέγχους επάρκειας, θα πρέπει να τονιστεί πως η ανάπτυξη σημαντικών πλαστικών παραμορφώσεων σε ένα έντονα θλιβόμενο μέλος όπως το τόξο ανάρτησης είναι αμφίβολη και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη προσέγγιση είναι μη συντηρητική. Επιπλέον εντοπίστηκε ανεπάρκεια φέρουσας ικανότητας στα εφέδρανα των τόξων. Οι συγκεκριμένες ανεπάρκειες δεν σχετίζονται με κακοτεχνίες κατά τη φάση της κατασκευής, αλλά αναφέρονται στην ιδεατή δομική κατάσταση που, υποθετικά, είχε το στέγαστρο αμέσως μετά την ολοκλήρωσή του.

Επίσης, με βάση τα ευρήματα από την οπτική επιθεώρηση και τους μη καταστροφικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα διάβρωσης των διατάξεων αγκύρωσης στη βάση των αναρτήρων, με ενδεχόμενη επίδραση του εσωτερικού της αγκύρωσης αλλά και στο σώμα των αναρτήρων. Στη βάση των ανωτέρω θεωρούμε αναγκαίο για την επισκευή των προβληματικών σημείων τη δρομολόγηση των απαραίτητων διαδικασιών αποκατάστασης του απαιτούμενου επιπέδου στατικής επάρκειας του 
εμβληματικού αυτού έργου».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΟΑΚΑ: Μηχανικός - συνεργάτης του Καλατράβα: «Αστεία τα περί χαμένου εγχειρίδιου συντήρησης, ακόμη και εγώ το είχα»"

Δημοσκόπηση: Η μάχη της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής - Μεγάλο προβάδισμα Μπακογιάννη και Χαρδαλιά

Καθαρό προβάδισμα σε Κώστα Μπακογιάννη και Νίκο Χαρδαλιά για Δήμο Αθηναίων και Περιφέρεια Αττικής δίνει η δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία PRORATA και παρουσίασε την Τρίτη (03/10) το ATTICA TV.

Συγκεκριμένα, η έρευνα εμφανίζει τον απερχόμενο δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, να συγκεντρώνει ποσοστό 38%, έναντι 14,5% του Κώστα Ζαχαριάδη, 9% του Χάρη Δούκα, 8,5% του Νίκου Σοφιανού και 8,5% του καταδικασμένου για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη.

Δημοσκόπηση, Δημοσκόπηση PRORATA, Δήμος Αθηναίων

Advertisement
Σε 15,5% ανέρχεται το ποσοστό των αναποφάσιστων, οι περισσότεροι των οποίων δηλώνουν ότι στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση, Δημοσκόπηση PRORATA, Αναποφάσιστοι, Δήμος Αθηναίων

Η έρευνα του ATTICA TV καταγράφει, επίσης, ισχυρό προβάδισμα του Νίκου Χαρδαλιά έναντι των αντιπάλων του στην εκλογική κούρσα για την περιφέρεια Αττικής. Ο υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ. υποψήφιος περιφερειάρχης εμφανίζεται να αποσπά το 40% των ψήφων, ακολουθούμενος από τον Γιάννη Σγουρό (13,5%) και τον Γιώργο Ιωακειμίδη (12%).

Δημοσκόπηση, Δημοσκόπηση PRORATA, Περιφέρεια Αττικής

Σε αυτή την περίπτωση υψηλό είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων (20%), με τους περισσότερους από αυτούς (23%) να δηλώνουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκόπηση, Δημοσκόπηση PRORATA, Αναποφάσιστοι, Περιφέρεια Αττικής

Η δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από 27 Σεπτεμβρίου έως 2 Οκτωβρίου, καταγράφει τις πολιτικές επιπτώσεις των φονικών πλημμυρών που χτύπησαν τη Θεσσαλία και τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Ακόμα, η δημοσκόπηση καταγράφει τις πρώτες αξιολογήσεις της κοινής γνώμης για την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην πρόθεση ψήφου, η Ν.Δ. προηγείται με 34,5%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 15,5%, 11,5 % είναι το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, ενώ μεγάλη άνοδο (9,5%) εμφανίζει η εκλογική επιρροή του ΚΚΕ. Ενισχυμένη εμφανίζεται και η Ελληνική Λύση (6%), ενώ Σπαρτιάτες, Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας εμφανίζονται να κινούνται από 2% έως 3,5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ξεπερνά το 10%.

Δημοσκόπηση, Δημοσκόπηση PRORATA, Πρόθεση Ψήφου

Θετική γνώμη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκφράζει το 37% των ερωτηθέντων, δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 28%, ακολουθεί ο Κυριάκος Βελόπουλος με 22%, ενώ Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης συγκεντρώνουν τις θετικές γνώμες του 17%.

Δημοσκόπηση, Δημοσκόπηση PRORATA, Πολιτικοί Αρχηγοί

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση: Η μάχη της Αθήνας και της Περιφέρειας Αττικής - Μεγάλο προβάδισμα Μπακογιάννη και Χαρδαλιά "

Έσπασαν τα δάχτυλα 13χρονου για να τον ληστέψουν – Δύο επιθέσεις στον σταθμό Ειρήνη

Μέσα σε μία ώρα καταγράφηκαν δύο επιθέσεις εναντίον ανηλίκων, το Σάββατο (30/9), έξω από το σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ. Σύμφωνα, με την ΕΛΑΣ περίπου στις 20:30 το βράδυ μια ομάδα περίπου 50 ατόμων επιτέθηκε σε δύο 16χρονους και με σωματική βία τους πήρε γυαλιά ηλίου και λεφτά…

Όμως λίγη ώρα μετά, περίπου στις 21:20 μια ομάδα περίπου 6 αγνώστων αποπειράθηκε να ληστέψει μια παρέα ανηλίκων πάλι στο ίδιο σημείο!

Σύμφωνα με την Αστυνομία ένας από τους δράστες επιτέθηκε σε ένα 13χρονο με σιδερογροθιά και τον τραυμάτισε. Ο 13χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παίδων με σπασμένα δάκτυλα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έσπασαν τα δάχτυλα 13χρονου για να τον ληστέψουν – Δύο επιθέσεις στον σταθμό Ειρήνη"

Αποκάλυψη Σγουρού: Εμείς χρηματοδοτήσαμε τα έργα στο ΟΑΚΑ αλλά οι παρεμβάσεις δεν προχώρησαν

Το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας, το ΟΑΚΑ, έκλεισε τις πόρτες του για το κοινό. Η κατάσταση του στεγάστρου Καλατράβα στο κεντρικό ποδοσφαιρικό γήπεδο και της αντίστοιχης κατασκευής στο ποδηλατοδρόμιο, εγκυμονεί κινδύνους για δημόσια ασφάλεια.

Αλήθεια είναι τόσο ξαφνικό το πρόβλημα που προέκυψε; Μήπως το κλείσιμο της ολυμπιακής εγκατάστασης είναι αποτέλεσμα αδιαφορίας και έλλειψης γνώσης για το πρόβλημα;

Η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» ως διοίκηση και ο Γιάννης Σγουρός ως πρώτος εκλεγμένος Περιφερειάρχης είχαν το 2014 εντάξει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Αττικής τα δύο έργα που αφορούσαν την αποκατάσταση των μεταλλικών κατασκευών του Ο.Α.Κ.Α ( στέγαστρα Calatrava) κατόπιν αιτήσεως της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Το έργο ήταν συνολικού προϋπολογισμού οκτώ (8) εκατομμυρίων ευρώ σε τρεις φάσεις. Συγκεκριμένα ένα (1) εκατομμύριο το 2014, τρεισήμισι (3.5) εκατομμύρια ευρώ το 2015 και τρεισήμισι (3.5) εκατομμύρια ευρώ το 2016 (σχετικό έγγραφο).

Δυστυχώς-όπως αναφέρει η πλευρά γ. Σγουρού- “μετά τις εκλογές του 2014 τίποτα από αυτά δεν τηρήθηκε με αποτέλεσμα να φθάσουμε στη σημερινή δυσάρεστη κατάσταση.”

Και προσθέτουν:

“Η παράταξη «ΑΤΤΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ» αποδεικνύει για μία ακόμα φορά ότι μιλάει μόνο με έργο. Η ένταξη των έργων συντήρησης των μεταλλικών κατασκευών του Ο.Α.Κ.Α στο ΠΔΕ της Περιφέρειας έγινε από τη διοίκηση μας.

Οι ευθύνες που βαραίνουν τους υπεύθυνους είναι τεράστιες. Η Κυβέρνηση οφείλει να πάρει θέση, να γίνει άμεσα έρευνα και να αποφανθεί η δικαιοσύνη.”

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Αποκάλυψη Σγουρού: Εμείς χρηματοδοτήσαμε τα έργα στο ΟΑΚΑ αλλά οι παρεμβάσεις δεν προχώρησαν "

Πήρε το αποφυλακιστήριο η Ρούλα Πισπιρίγκου, ωστόσο δεν θα αφεθεί ελεύθερη

Το αποφυλακιστήριο για την προσωρινή κράτηση για την υπόθεση του θανάτου της κόρης της Τζωρτζίνας έχει από χθες 2 Οκτωβρίου στα χέρια της η Ρούλα Πισπιρίγκου, ωστόσο δεν πρόκειται να βγει από τη φυλακή, τουλάχιστον πριν ολοκληρωθεί η δίκη για τον θάνατο του πρώτου της παιδιού.

Όπως εξήγησε η Ρούλα Κουσκουρή στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», αν και πέρασε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης της κατηγορουμένης, παραμένει στη φυλακή, καθώς έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενη και για τις δολοφονίες των δύο άλλων παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας. Η δεύτερη προσωρινή κράτηση ισχύει για ακόμα 6 μήνες, που σημαίνει ότι το δεύτερο δικαστήριο για τον θάνατο των δύο κοριτσιών θα πρέπει να επιταχύνει τους ρυθμούς του, στην περίπτωση που η μητέρα αθωωθεί για τον θάνατο της Τζωρτζίνας.

Πάντως, όσον αφορά στη συγκεκριμένη υπόθεση, αύριο αναμένεται να καταθέσει ο καθηγητής Ψυχολογίας, Αριστείδης Τσατσάκης, ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων και την Πέμπτη θα καταθέσει εκ νέου ο καθηγητής Τοξικολογίας Νίκος Ράικος, ο οποίος ήταν εκείνος που εντόπισε την κεταμίνη στην Τζωρτζίνα. Η υπεράσπιση της μητέρας αναμένει επίσης απάντηση στο αίτημα για αποστολή του αίματος που έλεγξε ο κ. Ράικος στον κ. Τσατσάκη, ώστε ο δεύτερος να αναλάβει πλέον τεχνικός σύμβουλος της κατηγορουμένης. Ανάλογα με την απάντηση στο αίτημα αυτό θα κριθεί αν την επόμενη εβδομάδα θα απολογηθεί η μητέρα από την Πάτρα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πήρε το αποφυλακιστήριο η Ρούλα Πισπιρίγκου, ωστόσο δεν θα αφεθεί ελεύθερη"

Καιρός αύριο: Έως τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία – Κοπάζουν οι άνεμοι

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου. Η θερμοκρασία θα φτάσει σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται σε όλη τη χώρα με λίγες παροδικές νεφώσεις στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι το απόγευμα. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα είναι μεταβλητοί ασθενείς, ενώ στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στο Αιγαίο 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία στα δυτικά και τα βόρεια θα φτάσει τους 29 και κατά τόπους τους 30 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα υπόλοιπα τους 28 με 29.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 27 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη με τοπικές νεφώσεις τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφορ
Θερμοκρασία: Από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο τοπικά 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη μέχρι το απόγευμα
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 28 και στη νότια Κρήτη έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα Δωδεκάνησα μέχρι το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έως τους 30 βαθμούς η θερμοκρασία – Κοπάζουν οι άνεμοι"

Χανιά: 50χρονος κατηγορείται ότι ασέλγησε σε 13χρονο αγόρι

Μια άκρως ευαίσθητη υπόθεση ερευνούν οι αρχές στα Χανιά τα τελευταία 24ωρα που αφορά σε καταγγελία για ασέλγεια σε βάρος ενός 13χρονου παιδιού με καταγωγή από την Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr, στις αστυνομικές αρχές έφτασε μια καταγγελία ότι ένα αγόρι 13 ετών έζησε τον απόλυτο εφιάλτη στα χέρια ενός 50χρονου αλλοδαπού με καταγωγή από τη Συρία στα Χανιά ο οποίος φέρεται να ασέλγησε σε βάρος του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες όλα ξεκίνησαν όταν ο 13χρονος συναντήθηκε στο ενετικό λιμάνι των Χανίων με τον 50χρονο με τον οποίο γνωρίζονται καθώς είναι πατέρας συμμαθητή του. Τότε ο άντρας πρότεινε στο αγόρι να πάει σπίτι του και μάλιστα του είπε πως θα του δώσει χρήματα.

Ο 13χρονος ανέφερε το περιστατικό στην μητέρα του και τότε πήγαν μαζί στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων όπου και έκαναν την καταγγελία, ενώ το αγόρι φέρεται να ανέφερε πως και στο παρελθόν είχε γίνει το ίδιο με τον 50χρονο να ασελγεί σε βάρος του.

Ο 50χρονος, συνελήφθη και σήμερα το πρωί οδηγήθηκε στο εισαγγελέα όπου και πήρε προθεσμία να απολογηθεί την Παρασκευή.

Προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Χανίων.

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: 50χρονος κατηγορείται ότι ασέλγησε σε 13χρονο αγόρι"

Στέφανος Κασσελάκης – Σάλος στο Twitter: Θεία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η πλημμυροπαθής που επισκέφθηκε στο Βόλο

Η επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στο Βόλο και σε σπίτια πλημμυροπαθών, χαρακτηρίστηκε από κάποιους σαν «ακόμα ένα σόου μπροστά στις κάμερες». Οι συζητήσεις ωστόσο συνεχίζονται και μάλιστα «φουντώνουν» ακόμη και μετά την αποχώρησή του από το Βόλο…

Ο λόγος είναι μία από τις πλημμυροπαθείς που επισκέφθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης, ενώ η κάμερα κατέγραφε τα γεγονότα…

Θυμίζουμε ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε να μπαίνει αυθόρμητα σε σπίτια, να βγάζει μάλιστα και τα παπούτσια του για να μην λερώσει ενώ συγκινήθηκε αγκαλιάζοντας μία γυναίκα την οποία διαβεβαίωσε ότι «δεν είναι μόνη».

Η αποκάλυψη ότι ένα από τα σπίτια αυτά, που τραβήχτηκαν οι εικόνες, ανήκει στη θεία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε «βροχή» αντιδράσεων στα Social Media. Πρόκειται για τον βουλευτή Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο, ο οποίος μάλιστα, ήταν παρών στην επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στους πλημμυροπαθείς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέφανος Κασσελάκης – Σάλος στο Twitter: Θεία βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ η πλημμυροπαθής που επισκέφθηκε στο Βόλο"

Απόφαση-σταθμός από τον Άρειο Πάγο: Δεν αποζημιώνεται η κλοπή Ι.Χ., αν γίνει σε σημείο χωρίς ασφάλεια

Ενα νέο κεφάλαιο υπέρ των ασφαλιστικών εταιρειών άνοιξε, καθώς χιλιάδες ιδιοκτήτες ασφαλισμένων αυτοκινήτων δεν θα αποζημιώνονται σε περίπτωση κλοπής του αυτοκινήτου τους.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, οι ασφαλιστικές εταιρείες νόμιμα δεν καλύπτουν τον κίνδυνο ολικής ή μερικής κλοπής αυτοκινήτου που είναι ασφαλισμένο για κλοπή, εφόσον ο ιδιοκτήτης του το σταθμεύει σε μη ασφαλές σημείο.

Δηλαδή αν δεν υπάρχει φωτισμός, είναι απομονωμένο το σημείο, δεν υπάρχει συχνή κίνηση προσώπων, ούτε κυκλοφορία οχημάτων, το αυτοκίνητο δεν διαθέτει σύστημα συναγερμού κ.λπ. Κι όταν αυτό γίνεται, ο ιδιοκτήτης του οχήματος επιδεικνύει «βαριά αμέλεια».

Στη σύμβαση-συμβόλαιο ιδιωτικής ασφάλισης αναγράφεται με μικρά γράμματα ότι η ασφαλιστική εταιρεία, σύμφωνα με τον νόμο 2496/1997, στις περιπτώσεις ασφάλισης αντικειμένου για τον κίνδυνο ολικής ή μερικής κλοπής αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλει το συμφωνημένο ποσό σε περίπτωση κλοπής.

Ωστόσο, οι ασφαλιστικές εταιρείες στις περιπτώσεις ασφάλισης αντικειμένου όπως τα αυτοκίνητα για τον κίνδυνο ολικής ή μερικής κλοπής «απαλλάσσονται της υποχρέωσης να καταβάλουν το ασφάλισμα», αν η επέλευση της κλοπής οφείλεται «σε δόλο ή σε βαριά αμέλεια» του ιδιοκτήτη του ασφαλισμένου αντικειμένου.
Η περίπτωση επιχειρηματία

Ετσι, επιχειρηματίας ασφάλισε το πολυτελές αυτοκίνητό του, μάρκας ΒΜW τύπου M3 coupe, 4.000 κ.εκ., έναντι διαφόρων κινδύνων, μεταξύ των οποίων και η κλοπή, μέχρι του ποσού των 90.000 ευρώ. Ενα βράδυ, περίπου στις 11, φεύγοντας από την επιχείρηση εστίασης που κατείχε άφησε το ιδιωτικό αυτοκίνητό του στον χώρο στάθμευσης και πήγε στο σπίτι του με εταιρικό αυτοκίνητο.

Μετά από λίγο έφυγε και το προσωπικό, καθώς είχε περάσει η ώρα. Η εν λόγω επιχείρηση βρίσκεται σε απόσταση 1.270 μέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό, ενώ δεν έχει κοντά της άλλα καταστήματα ή σπίτια. Ο χώρος στάθμευσης δεν είναι περιφραγμένος, δεν φυλάσσεται, δεν υπάρχει φωτισμός, δεν διαθέτει κάμερες ασφαλείας, ενώ η επιχείρηση κατά τις βραδινές ώρες παραμένει κλειστή. Επίσης στον χώρο στάθμευσης δεν υπήρχαν άλλα αυτοκίνητα εκτός από αυτό του επιχειρηματία.

Η περιοχή όπου βρίσκεται η επιχείρηση δεν έχει συχνή κίνηση προσώπων, ούτε κυκλοφορούν πολλά αυτοκίνητα στον δρόμο μπροστά από την επιχείρηση. Παράλληλα, το αυτοκίνητο δεν διέθετε ούτε σύστημα συναγερμού.

Οταν το επόμενο πρωί ο επιχειρηματίας διαπίστωσε ότι το αυτοκίνητό του είχε κάνει φτερά, κατέθεσε στο Αστυνομικό Τμήμα μήνυση κατά αγνώστων για κλοπή.

Η ασφαλιστική εταιρεία, όμως, αρνήθηκε να τον αποζημιώσει επικαλούμενη ότι η κλοπή του αυτοκινήτου οφείλεται σε βαριά αμέλειά του. Κατόπιν αυτού, κατέθεσε σε βάρος της αγωγή ζητώντας να του καταβάλει, σύμφωνα με τη σύμβαση ασφάλισης, την αξία του κλαπέντος αυτοκινήτου του, που ανερχόταν στο ποσό των 79.200 ευρώ.

Στο Εφετείο ο επιχειρηματίας έχασε τη μάχη, καθώς κρίθηκε ότι η κλοπή του αυτοκινήτου «αποδίδεται σε βάρια αμέλειά του, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε η ασφαλιστική ζημιά».

Οι εφέτες στην πολυσέλιδη απόφασή τους, επικαλούμενοι τη νομοθεσία για την ιδιωτική ασφάλιση, καταλήγουν ότι η κλοπή του αυτοκινήτου έγινε από βαριά αμέλεια του επιχειρηματία.

Εξάλλου, σημειώνεται στη δικαστική απόφαση «ο επιχειρηματίας γνώριζε ότι ήταν αυξημένος ο κίνδυνος κλοπής του αυτοκινήτου του, δεδομένου ότι είχε ήδη υποστεί διάρρηξη, εξαιτίας της οποίας καταστράφηκαν οι ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι και για όλες τις φθορές που προκλήθηκαν καταβλήθηκε αποζημίωση από την ασφαλιστική εταιρεία».

Οι δικαστές υπογραμμίζουν ακόμη ότι «όλες οι συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αντικειμενικά εκτιμώμενες, ήταν ευνοϊκές ώστε να διευκολύνεται η τέλεση της αξιόποινης πράξης της κλοπής του οχήματος, δεδομένου ότι αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας παρέμενε εκτεθειμένο στο συγκεκριμένο σκοτεινό και ερημικό σημείο, το οποίο ήταν το κατάλληλο ώστε να προκαλείται η εντύπωση ότι θα επιτευχθούν με βεβαιότητα η αφαίρεση αυτού και η ασφαλής ταχεία διαφυγή των προσώπων που θα αποφάσιζαν να τελέσουν τη συγκεκριμένη πράξη, χωρίς να υφίσταται οποιοσδήποτε κίνδυνος σύλληψης αυτών».

Η βαριά αμέλεια ανάγεται στο ότι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου «δεν κατέβαλε, με μέτρο τη συμπεριφορά του μέσου συνετού και επιμελούς ασφαλισμένου, την επιμέλεια που όφειλε και μπορούσε να καταβάλει κι έτσι, από αμέλειά του, δεν προέβλεψε ότι η στάθμευση του ασφαλισμένου αυτοκινήτου του υπό τις περιστάσεις αυτές θα μπορούσε να προκαλέσει την κλοπή του, η δε παρέκκλισή του από τη συμπεριφορά του μέσου συνετού και επιμελούς ασφαλισμένου ήταν σημαντική, ασυνήθης και ιδιαιτέρως μεγάλη, καταδεικνύουσα πλήρη αδιαφορία του για τα παράνομα σε βάρος της ασφαλιστικής εταιρείας αποτελέσματά της, αφετέρου δε δικαιολογούν το συμπέρασμα ότι η από βαριά αμέλειά του συμπεριφορά του αυτή ήταν πρόσφορη, κατά τα διδάγματα της κοινής πείρας, να προκαλέσει την κλοπή του αυτοκινήτου του, την οποία και προκάλεσε».

Ο επιχειρηματίας στη συνέχεια προσέφυγε στον Αρειο Πάγο ζητώντας να αναιρεθεί η σε βάρος του εφετειακή απόφαση, υποστηρίζοντας ότι έχει αόριστες, ανεπαρκείς, αντιφατικές και πλημμελείς αιτιολογίες. Παρ’ όλα αυτά, οι αρεοπαγίτες του Α2 Πολιτικού Τμήματος απέρριψαν ως απαράδεκτη την αίτηση αναίρεσης και επικύρωσαν την εφετειακή απόφαση, με αποτέλεσμα οριστικά ο επιχειρηματίας να μην αποζημιωθεί για την κλοπή του αυτοκινήτου.

mynews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απόφαση-σταθμός από τον Άρειο Πάγο: Δεν αποζημιώνεται η κλοπή Ι.Χ., αν γίνει σε σημείο χωρίς ασφάλεια"

Τόνοι ελαιόλαδου έκαναν “φτερά” μέσα από τα βαρέλια του ελαιουργικού Συνεταιρισμού στον Πολύγυρο

Σχεδόν 37 τόνοι ελαιόλαδου έκαναν «φτερά» από τους χώρους που στεγάζει το απόθεμα λαδιού των μελών του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιουργίας στον Πολύγυρο. Την κλοπή κατήγγειλαν με μήνυσή τους τα μέλη του Δ.Σ. του Συνεταιρισμού προκειμένου να ερευνηθεί το συμβάν. Μέλη του Συνεταιρισμού δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν αντίκρυσαν άδειους τους πάτους των βαρελιών που φυλάσσουν οι παραγωγοί το λάδι τους.

Αν αναλογιστεί κανείς την τιμή του ελαιόλαδου φέτος, εύκολα καταλαβαίνει ότι η ζημιά ξεπερνά τις 370 χιλιάδες ευρώ.

Σημειώνεται ότι στο Συνεταιρισμό  είναι γραμμένα περίπου 200 μέλη με παραγωγή που ξεπερνάει τους 200-300 τόνους ελαιόλαδου.

Για την καταγγελλόμενη κλοπή η αστυνομία ερευνά όλα τα ενδεχόμενα.

xalkidikipolitiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τόνοι ελαιόλαδου έκαναν “φτερά” μέσα από τα βαρέλια του ελαιουργικού Συνεταιρισμού στον Πολύγυρο"

13χρονη γέννησε σε τουαλέτα χωρίς να ξέρει ότι είναι έγκυος - «Είναι τρομαγμένη» λέει συγγενής της

Πρωί Σαββάτου κι ένα 13χρονο κορίτσι με αφόρητους πόνους στην κοιλιά πάει με την μητέρα του στο νοσοκομείο.

Στο νοσοκομείο την εξετάζει παιδίατρος, ο οποίος δεν αντιλαμβάνεται πως η μαθήτρια 1ης γυμνασίου που έχει μπροστά του είναι έγκυος.

«Στο νοσοκομείο όταν ρωτήθηκε από τον παιδίατρο και το κοριτσάκι και η μητέρα είπαν ότι δεν είχε σεξουαλικές επαφές», εξήγησε ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ.

Ο παιδίατρος με αυτά τα δεδομένα συμπεραίνει πως επρόκειτο για τυμπανισμό και της χορηγεί την αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή. Το κορίτσι όμως εξακολουθεί να σφαδάζει στον πόνο…

«Του έδωσαν για τυμπανισμό καθαρκτικά εκεί το παιδί σφάδαζε και γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι στην λεκάνη της τουαλέτας», αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Κανείς δεν το είχε καταλάβει

Το απίστευτο αυτό περιστατικό που φέρνει σήμερα στο φως το LIVE NEWS προκαλεί σοκ, αλλά την ίδια ώρα γεννά και μια σειρά ερωτημάτων για το πώς ένα 13χρονο κορίτσι κυοφορούσε το παιδί της επί 9 μήνες και ουδείς το είχε αντιληφθεί.

Η ανήλικη έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι και σύμφωνα με πληροφορίες του LIVE NEWS φέρεται εκ των υστέρων να αποκάλυψε στους παιδοψυχολόγους που την εξέτασαν πως ο πατέρας του παιδιού είναι ένας συμμαθητής της στο σχολείο.

Την ώρα που οι ειδικοί εξετάζουν και στηρίζουν ψυχολογικά τόσο τη 13χρονη όσο και τους γονείς της, η παιδοψυχολόγος Χριστίνα Μπογιατζή εξηγεί στο LIVE NEWS πως το αίσθημα της ντροπής σε τέτοιες περιπτώσεις είναι κυρίαρχο και τρομερά επιζήμιο.

«Κάτι θα είχε καταλάβει αλλά προφανώς εδώ επενέβη το αίσθημα ντροπής και φαντάζομαι ότι αυτό το παιδί αυτό ένιωσε απόγνωση».

Έχει ξανασυμβεί

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προχωρά σε μια ακόμη αποκάλυψη καθώς αυτό δεν είναι το πρώτο περιστατικό ανήλικης μαθήτριας που γεννά στο εν λόγω νοσοκομείο.

«Δυστυχώς αν σας πω ότι σε αυτό το νοσοκομείο είναι το 3ο περιστατικό μέσα σε μια δεκαετία. Είχε συμβεί και με ένα 14χρονο και ένα 13χρονο κοριτσάκι», δήλωσε.

Η συγκλονιστική αυτή υπόθεση φώτισε και μια ακόμα πτυχή. Την υποστελέχωση των περιφερειακών νοσοκομείων, καθώς δεν υπήρχε ούτε γυναικολόγος ούτε όμως και ακτινολόγος ο οποίος βρισκόταν σε άδεια.

Κλήθηκε και πήγε εσπευσμένα ιδιώτης γυναικολόγος για να παράσχει ιατρική φροντίδα στην ανήλικη, η οποία μαζί με το μωράκι της μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερο νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία τους.

Καλά στην υγεία τους η 13χρονη και το βρέφος

«Οδύσσσεια» χαρακτήρισε ο Μιχάλης Γιαννάκος το να γεννήσει η 13χρονη στις τουαλέτες του νοσοκομείου, χωρίς να του γίνει διάγνωση, τονίζοντας πως το περιστατικό αυτό δείχνει τις παθογένειες των περιφερειακών νοσοκομείων.

«Πως γίνεται το νοσοκομείο να μην έχει γυναικολόγο και ακτινολόγο; Τι σόι νοσοκομείο είναι αυτό;», είπε.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ίδιος, η 13χρονη και το βρέφος είναι καλά στην υγεία τους και μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερο νοσοκομείο, το οποίο έχει μαιευτική κλινική, ενώ οι Αρχές διεξάγουν έρευνα για το περιστατικό.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " 13χρονη γέννησε σε τουαλέτα χωρίς να ξέρει ότι είναι έγκυος - «Είναι τρομαγμένη» λέει συγγενής της"

Πακιστάν: Διώχνει ως το τέλος του μήνα όλους τους παράνομους μετανάστες – Ανάμεσά τους 1,7 εκατομμύρια Αφγανοί

Το Πακιστάν δείχνει την πόρτα της εξόδου σε όλους τους παράνομους μετανάστες και τους καλεί να εγκαταλείψουν τη χώρα έως το τέλος Οκτωβρίου.

Το Ισλαμαμπάντ κάλεσε όλους τους μετανάστες που ζουν παράνομα στο Πακιστάν, ανάμεσά τους 1,7 εκατομμύρια Αφγανοί, να φύγουν μέσα σε ένα μήνα από τη χώρα   

Το Ισλαμαμπάντ έδωσε εντολή σήμερα σε όλους τους μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στο Πακιστάν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με απέλαση, αφού η κυβέρνηση του Πακιστάν ανέφερε ότι 14 από τις 24 βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας που διαπράχθηκαν στη χώρα, πραγματοποιήθηκαν από Αφγανούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σαφράζ Μπουγκτί δήλωσε ότι όλοι οι παράτυποι μετανάστες έχουν διορία να εγκαταλείψουν το Πακιστάν ως την 1η Νοεμβρίου, διαφορετικά θα απελαθούν με τη βία. Πρόσθεσε ότι περίπου 1,73 εκατομμύρια Αφγανοί βρίσκονται στο Πακιστάν και δεν έχουν νόμιμα έγγραφα διαμονής στη χώρα. Συνολικά 4,4 εκατομμύρια Αφγανοί πρόσφυγες ζουν στο Πακιστάν.

Δεν κατέστη αμέσως σαφές με ποιους τρόπους οι πακιστανικές αρχές θα κατορθώσουν να πετύχουν την απέλαση των παράτυπων μεταναστών.

Στο στόχαστρο οι Αφγανοί

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεχόμαστε επίθεση μέσα από το Αφγανιστάν και ότι Αφγανοί υπήκοοι εμπλέκονται σε επιθέσεις εναντίον μας», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών. «Έχουμε αποδείξεις».

Οι δηλώσεις Μπουγκτί έγιναν έπειτα από συνάντηση που είχαν σήμερα στην πακιστανική πρωτεύουσα πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες. Σε αυτήν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός του στρατού συζήτησαν ζητήματα νόμου και τάξης.

Δύο επιθέσεις βομβιστών καμικάζι με στόχο θρησκευτικές συγκεντρώσεις στο Πακιστάν την περασμένη εβδομάδα σκότωσαν τουλάχιστον 57 άτομα. Ο Μπουγκτί είπε ότι ταυτοποιήθηκε ένας από τους βομβιστές αυτοκτονίας που ήταν Αφγανός υπήκοος.

Το Ισλαμαμπάντ έχει δεχτεί τη μεγαλύτερη εισροή Αφγανών προσφύγων μετά τη σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν το 1979.

Η αφγανική κυβέρνηση των Ταλιμπάν δεν αντέδρασε άμεσα στην ανακοίνωση του Ισλαμαμπάντ. Η ανακοίνωση του Ισλαμαμπάντ σηματοδοτεί ένα νέο χαμηλό επίπεδο στις σχέσεις με την Καμπούλ, σχέσεις που επιδεινώθηκαν έπειτα από συνοριακές συγκρούσεις τον περασμένο μήνα.

Αρνούνται τις κατηγορίες οι Ταλιμπάν

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν αρνούνται τις κατηγορίες ότι η αφγανική επικράτεια χρησιμοποιείται για δραστηριότητες μαχητών και είπαν ότι η ασφάλεια του Πακιστάν αποτελεί εσωτερικό ζήτημα.

Οι επιθέσεις μαχητών έχουν αυξηθεί στο Πακιστάν από το 2022, μετά την κατάρρευση μιας συμφωνίας εκεχειρίας μεταξύ της πακιστανικής κυβέρνησης και της οργάνωσης Τεχρίκ-ε-Ταλιμπάν Πακιστάν (TTP), που συγκεντρώνει διάφορες σκληροπυρηνικές σουνιτικές ισλαμικές ομάδες. Η TTP αρνήθηκε ότι είχε ανάμιξη με τις πολύνεκρες επιθέσεις της προηγούμενης εβδομάδας.

Το Ισλαμικό Κράτος δρα επίσης στις παραμεθόριες περιοχές του Αφγανιστάν και έχει εμπλακεί σε επιθέσεις εντός του Πακιστάν.

Ο πακιστανικός στρατός είχε πραγματοποιήσει πολυάριθμες επιθέσεις εναντίον ισλαμιστών μαχητών, κυρίως στην απόκρημνη ορεινή περιοχή κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν, αναγκάζοντάς τους να διαφύγουν στο Αφγανιστάν.

Το Ισλαμαμπάντ ισχυρίζεται ότι μαχητές χρησιμοποιούν το αφγανικό έδαφος για να εκπαιδεύσουν μαχητές και να σχεδιάσουν επιθέσεις στο εσωτερικό του Πακιστάν, μια κατηγορία που η Καμπούλ αρνείται, λέγοντας ότι η ασφάλεια του Πακιστάν είναι εσωτερικό ζήτημα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πακιστάν: Διώχνει ως το τέλος του μήνα όλους τους παράνομους μετανάστες – Ανάμεσά τους 1,7 εκατομμύρια Αφγανοί"

Γιαννάκος: Η Ψυχιατρική του "Αγία Όλγα" θύμιζε Λέρο - Σωστή η αποπομπή της διοίκησης

Δικαιολογημένη χαρακτηρίζει την απομάκρυνση της διοίκησης του "Αγία Όλγα" ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο (φωτογραφία), η κατάσταση στην Ψυχιατρική Κλινική του νοσοκομείου δεν είναι καλή:

"Κλινική 22 κλινών είναι πάντα γεμάτη με ψυχικά ασθενείς και μάλιστα φθάνει τους 40 με την ανάπτυξη ράντζων. Και νοσηλεύονται σε χειρότερες συνθήκες από στάβλο. Οι ασθενείς μόνο ήρεμοι δεν μπορούν να είναι σε ένα τέτοιο περιβάλλον"...

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, η κατάσταση θυμίζει τη Λέρο, πριν από την ψυχιατρική μεταρρύθμιση: "Από το 1990, καμία παρέμβαση. 33 χρόνια", σχολιάζει.

Ο κ. Γιαννάκος χαρακτηρίζει σωστή την απόφαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να αποπέμψει τη διοίκηση, σημειώνοντας πως σήμερα έγινε επίσκεψη στη κλινική από τον υφυπουργό υγείας αρμόδιο για θέματα ψυχικής Υγείας, Δημήτρη Βαρτζόπουλο

Ζητεί αξιολόγηση τώρα όλων των διοικητών των νοσοκομείων: "Υπάρχουν πολλοί ανίκανοι, που πρέπει να πάνε σπίτι τους. Δεν είναι κριτήριο οι κομματικές γνωριμίες για να παραμένουν στις θέσεις τους", σχολιάζει, για να σημειώσει:

"Όταν διαθέτεις λίγα χρήματα τα αξιοποιείς, δεν τα σκορπάς", αναφέρει. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ τονίζει πως πολλά νοσοκομεία κρύβουν κάτω από το χαλί τα κτιριακά τους προβλήματα:

"Δεν υπάρχουν χρήματα για επισκευές, δεν υπάρχει δυνατότητα να βάλουν ένα καρφί στον τοίχο. Άξιοι διοικητές προσπαθούν να αξιοποιήσουν άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως κοινοτικά προγράμματα, δωρεές, εθνικούς πόρους και δεν σκορπάνε τα λιγοστά λεφτά των νοσοκομείων σε εργολάβους και απ' ευθείας αναθέσεις με υπερκοστοληγημένα έργα".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Γιαννάκος: Η Ψυχιατρική του "Αγία Όλγα" θύμιζε Λέρο - Σωστή η αποπομπή της διοίκησης"

Υπογραφή σύμβασης για 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

Τη σύμβαση προμήθειας 250 νέων ηλεκτρικών λεωφορείων, τα οποία θα κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης έως τα τέλη Απριλίου, υπέγραψε, σήμερα Τρίτη, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τον Chief Executive Officer Europe της «YUTONG BUS CO. LTD», Jack Li, παρουσία της Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιας για τις Μεταφορές, Χριστίνας Αλεξοπούλου, του Γενικού Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά και της Account Manager Europe της εταιρείας, Frances Fan.

Η δέσμευση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών στα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, εκπληρώνεται με την προμήθεια των πρώτων 250 νέων υπερσύγχρονων, ηλεκτρικών αστικών οχημάτων, μήκους 12 μέτρων.

Με την κυκλοφορία των πρώτων ηλεκτρικών λεωφορείων στις δύο πόλεις, προωθείται η βιώσιμη αστική κινητικότητα, εξασφαλίζεται η ενεργειακή αποδοτικότητα και η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου, ενώ στο επιβατικό κοινό θα συνεχίσουν να παρέχονται οικονομικά προσιτές μετακινήσεις, με σαφώς υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών.

Στη σύμβαση προβλέπεται, επίσης, η προμήθεια ανεξάρτητων σταθερών φορτιστών αργής φόρτισης, οι οποίοι θα τοποθετηθούν στα αμαξοστάσια της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, καθώς και επτά (7) κινητών μονάδων (συστημάτων συσσωρευτή – ταχυφορτιστή), με κατάλληλη διαμόρφωση και εξοπλισμό για τη φορητή εξυπηρέτηση ηλεκτρικών λεωφορείων, σε περίπτωση ανάγκης επιτόπου φόρτισης.

Το συνολικό συμβατικό τίμημα ανέρχεται σε 110.825.000 ευρώ, πλέον Φ.Π.Α., ενώ κατά την περίοδο της εγγυημένης λειτουργίας, ο ανάδοχος εγγυάται την καλή συντήρηση, αποκατάσταση βλάβης και λειτουργία του αντικειμένου της προμήθειας.

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης, ύστερα από ανοιχτό, διεθνή διαγωνισμό, αποτελεί το πρώτο βήμα στον συνολικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που προβλέπει συνολικά την προμήθεια 1.300 νέων λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας για τους στόλους των συγκοινωνιακών φορέων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, έως το τέλος της τετραετίας. Η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του στόλου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Το σχέδιο της σύμβασης, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς και όλα τα αναγκαία έγγραφα υπεβλήθησαν στην Βουλή, ενώ ενημερώθηκε και η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα και την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Σημειώνεται ότι η ειδική πρόσκληση προς τον Ανάδοχο για την υπογραφή της Σύμβασης εγκρίθηκε τη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου από τον Υπουργό, με προθεσμία προσέλευσης δεκαπέντε (15) ημερών.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπογραφή σύμβασης για 250 ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη"

Παύεται η διοίκηση του "Αγία Όλγα", λόγω ζημιών στο κτίριο της Ψυχιατρικής κλινικής

Παύεται από τα καθήκοντά της η διοίκηση του γενικού νοσοκομείου Νέας Ιωνίας Κωνσταντοπούλειο "Αγία Όλγα", εξαιτίας προβλημάτων που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις της Ψυχιατρικής Κλινικής.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Υγείας, έπειτα από σημερινή επίσκεψη στον χώρο του υφυπουργού Δημήτρη Βαρτζόπουλου (φωτογραφία).

Διοικητής του νοσοκομείου είναι ο Χαράλαμπος Ν. Πρίφτης και αναπληρώτρια διοικήτρια η Κατερίνα Μαχαιρά

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας αναφέρονται τα εξής:

"Η καλή κατάσταση των νοσοκομειακών χωρών, ώστε να διασφαλίζονται ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας για τους ασθενείς και εργασίας για το υγειονομικό προσωπικό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας.

Επειδή πολλά νοσοκομεία έχουν πεπαλαιωμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ανακαίνιση και αναβάθμισή τους με τη διάθεση σημαντικών πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ.

Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ. Για τις ψυχιατρικές κλινικές είναι σε εξέλιξη, ήδη, η υλοποίηση προγράμματος για την αναβάθμισή τους, συνολικού ύψους 3.5 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρά ταύτα, και έως την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού των υποδομών τους, ζητήθηκε εμφατικά από τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους επικεφαλής των υγειονομικών περιφερειών να αντιμετωπίσουν άμεσα οποιοδήποτε πρόβλημα έχει να κάνει με την κατάσταση των χώρων υγιεινής ή μικροζημιές σε κάθε χώρο των νοσοκομείων με κάλυψη της δαπάνης από το υπουργείο Υγείας.

Η εντολή αυτή δόθηκε από την πρώτη επικοινωνία που είχε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με διοικητές και περιφερειάρχες με την ανάληψη των καθηκόντων του.

Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη με την ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου 'Αγία Όλγα', με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται μια απαράδεκτη κατάσταση για χώρους νοσηλείας, γνωστή μάλιστα από ετών στη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Με εντολή του υπουργού Υγείας η διοίκηση του νοσοκομείου παύεται από τα καθήκοντά της, ενώ ξεκίνησαν ήδη εργασίες προσωρινής αποκατάστασης, ώστε η πτέρυγα να είναι λειτουργική και οι συνθήκες ανθρώπινες για νοσηλευόμενους και εργαζόμενους".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Παύεται η διοίκηση του "Αγία Όλγα", λόγω ζημιών στο κτίριο της Ψυχιατρικής κλινικής "

Ποιοι δικαιούνται άδεια λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών

H ΓΣΕΕ με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων της Συνομοσπονδίας (ΚΕ.Π.Ε.Α./ΓΣΕΕ),
ενημερώνει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα  για τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές με σκοπό την απρόσκοπτη άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος κατά τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023,  καθώς και κατά τις τυχόν επαναληπτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2023   ( ΥΑ 84834/ ΦΕΚ Β΄5700/26-9-2023[1]).

Συγκεκριμένα ισχύουν τα εξής:

  1. Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος κατά τις προσεχείς Αυτοδιοικητικές (Περιφερειακές και Δημοτικές) εκλογές της 8ηςΟκτωβρίου 2023 καθώς και κατά τις τυχόν επαναληπτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2023.
  2. Ο αριθμός των ημερών αδείας, που χορηγείται για το σκοπό αυτό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση των εργαζομένων στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως εξής:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  1. i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  2. ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

iii) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

  1. i) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100 - 200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
  2. ii) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

iii)  Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

  1. iv) Σε όσους μετακινηθούν από και προς νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Γ. Τα παραπάνω ισχύουν και ως προς τη χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ, καθώς και στο προσωπικό των υπολοίπων νομικών προσώπων του δημοσίου Τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας. Ως εκ τούτου η εν λόγω άδεια χορηγείται και στο έκτακτο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) των φορέων του Δημοσίου και στο προσωπικό των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου του Δημοσίου (Εγκύκλιος Υπουργείου Εσωτερικών ΔΙΔΑΔ/Φ.18.33/2659/οικ.15565/20.9.2023).

Επισημαίνεται ότι:

1) Για εκείνους τους εργαζόμενους, που πρέπει να μετακινηθούν με βάση τα παραπάνω για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος η Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 ή/και η Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023 (ημέρες διεξαγωγής της ψηφοφορίας)  είναι εργάσιμη μέρα, τότε αυτή θεωρείται ως μέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται παραπάνω.

2) Η ειδική άδεια απουσίας για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια με αποδοχές (άδεια αναψυχής).

3) Με την από 24-5-2019 και αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 23400/662 Εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας, δίνονται διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη σπουδαίου λόγου αποχής από την εργασία λόγω κλήσης και συμμετοχής εργαζόμενου σε εφορευτική επιτροπή για τη διεξαγωγή εκλογών.

Ειδικότερα, «η συμμετοχή εργαζόμενου ως μέλους σε εφορευτική επιτροπή, κατόπιν κλήσης από δημόσια αρχή, αποτελεί εκτέλεση υποχρεωτικού εκ του νόμου καθήκοντος και, επομένως, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία κατά την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, αντιμετωπιζόμενο σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα. Περαιτέρω, και λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του και κατά την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και αντιμετωπίζεται ομοίως σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα».

4) Η ΓΣΕΕ, ενόψει των εκλογών της 8ης Οκτωβρίου 2023 και της 15ης Οκτωβρίου (επαναληπτικές εκλογές) επανέρχεται στο δίκαιο αίτημα των δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων που εκπροσωπούν χιλιάδες συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων, το οποίο έχει θέσει επανειλημμένα με επείγουσες επιστολές και διαβήματα υπ’όψιν των Υπουργών  Εσωτερικών και Οικονομίας, καθώς και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, για την ισότιμη χορήγηση στους/στις σχολικούς/ές καθαριστές/ριες της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης (επέκταση εφαρμογής άρθρου 131 παρ.1 ΠΔ 96/2007, όπως ισχύει)  και της  υπερωριακής τους αμοιβής.

[1] Το πλήρες κείμενο της Υπουργικής Απόφασης διατίθεται εδώ:

https://diavgeia.gov.gr/decision/view/%CE%A9%CE%9D%CE%91%CE%A446%CE%9D%CE%9B%CE%94%CE%93-8%CE%94%CE%A0

[2] Το πλήρες κείμενο της Εγκυκλίου διατίθεται εδώ:

https://www.ypes.gr/ypiresiakes-metavoles-kai-chorigisi-kanonikon-adeion-enopsei-ton-aftodioikitikon-eklogon-chorigisi-adeion-gia-tin-askisi-tou-eklogikou-dikaiomatos/

[3] Το πλήρες κείμενο της Εγκυκλίου διατίθεται εδώ: https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%9F5%CE%92465%CE%981%CE%A9-%CE%95%CE%A50

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι δικαιούνται άδεια λόγω των αυτοδιοικητικών εκλογών"

Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα

Παράταση μέχρι την 24η Οκτωβρίου δόθηκε για τις αγορές νέων Ηλιακών Θερμοσιφώνων του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» .

Όπως αναφέρει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ανακοίνωσή του, λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την εξέλιξη του Προγράμματος στα πλαίσια των χρονικών δυνατοτήτων και κατ’ εφαρμογή των όρων του Προγράμματος, κρίθηκε αναγκαία η παράταση των Οροσήμων του «Κύκλος # 1 – Ένταξη # 1» του Προγράμματος κατά 20 ημέρες.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία αγορών είναι η 24η Οκτωβρίου 2023, ενώ η αρχική καταληκτική ημερομηνία ήταν στις 4 Οκτωβρίου 2023.

Με την παράταση του Προγράμματος Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα μεταφέρονται και οι αντίστοιχες ημερομηνίες ορόσημα του προγράμματος ως εξής:

Περίοδος Αγορών: Αγορές με χρήση επιταγών του Προγράμματος μπορεί να γίνεται από τους ωφελούμενους μέχρι και την Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023 (ορόσημο λήξης αγορών).

Λήξη Εξαργύρωσης Δεσμευμένων Επιταγών: Οι Επιταγές οι οποίες είναι σε Κατάσταση «Δέσμευσης σε έμπορο» κατά την καταληκτική ημερομηνίας εξαργυρώσεων έχουν δυνατότητα Εξαργύρωσης μέχρι και την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023.

Παράδοση Παλαιών Συσκευών από Ωφελούμενους: Παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023. Ειδικά για τις εξαργυρώσεις των Δεσμευμένων σε έμπορο επιταγές, οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος μπορούν να γίνονται έως και την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου.

Μεταβατική περίοδος: Δυνατότητα επιστροφών / ακυρώσεων συναλλαγών στο πλαίσιο του Προγράμματος, όπως ειδικότερα ορίζεται στην ενότητα 8, μπορούν να πραγματοποιούνται μέχρι τη Πέμπτη 23 Νοεμβρίου (ορόσημο λήξης μεταβατικής περιόδου). Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών (εντός της μεταβατικής περιόδου).

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανακυκλώνω- Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Δόθηκε παράταση στο πρόγραμμα "

Γεραπετρίτης: Τα σιτηρά της Ουκρανίας μπορούν να μεταφερθούν μέσω Αλεξανδρούπολης

Τις «τεράστιες διαχυτικές συνέπειες» που θα έχει, ιδίως για τον εφοδιασμό χωρών του παγκόσμιου Νότου, η κατάρρευση της συμφωνίας με τη Ρωσία για την ασφαλή εξαγωγή των σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Κίεβο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε την ετοιμότητα της Ελλάδας να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης και αναφέρθηκε στη δυνατότητα μεταφοράς των σιτηρών μέσω των λιμανιών της Βορείου Ελλάδος, και ειδικά της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Το χθεσινό άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) για συμβολικούς λόγους συνεδρίασε χθες στο Κίεβο, με τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ να επιβεβαιώνουν την αμέριστη στήριξή τους στην Ουκρανία και την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του ουκρανικού λαού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γεραπετρίτης: Τα σιτηρά της Ουκρανίας μπορούν να μεταφερθούν μέσω Αλεξανδρούπολης"

Υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των δρόμων από 1η Ιανουαρίου του 2024 οι δήμοι – Τι αναφέρει το νομοσχέδιο

Στους δήμους περνά πλέον ο καθαρισμός των δρόμων, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024 η αρμοδιότητα της καθαριότητας, αποκλειστικά για την αποκομιδή σκουπιδιών, στο οδικό δίκτυο, στις παράπλευρες οδούς αυτού, στις νησίδες, στις υπόγειες διαβάσεις και τα πρανή τους, κατά το τμήμα που διέρχεται εντός των ορίων τους περνά στους δήμους.

Αυτά αποσαφηνίζονται με το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής. Η πρόβλεψη αφορά ακόμη και εκείνους τους δρόμους, η κατασκευή και συντήρηση των οποίων ανήκει στις περιφέρειες. Η σχετική διάταξη (άρθρο 41) έχει περιληφθεί στο νομοσχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί η σύγχυση αρμοδιοτήτων όσον αφορά την καθαριότητα αυτών των δρόμων. Για τη μεταφορά της αρμοδιότητας από την περιφέρεια στους δήμους, το υπουργείο Εσωτερικών θα προχωρήσει σήμερα σε «νομοτεχνική βελτίωση» στο νομοσχέδιο προκειμένου να μεταφερθούν και οι αναγκαίοι πόροι από τις περιφέρειες στους δήμους.

«Μιλάμε για αποκομιδή απορριμμάτων από το οδικό δίκτυο που το είχαν σήμερα τυπικά οι περιφέρειες. Τι σημαίνει αποκομιδή; Ο κακός οδηγός, ο οποίος πετάει το μπουκάλι από το παράθυρο, πετάει το κουτί από τα τσιγάρα από το παράθυρο, πετάει τα χαρτιά από το παράθυρο και μαζεύονται στα άκρα του δρόμου, είναι υποχρεωμένη σήμερα η περιφέρεια να τα μαζέψει. Δηλαδή, να ερχόταν απορριμματοφόρο της περιφέρειας και να το μαζέψει. Υπάρχει; Όχι. Το κάνει κανένας; Όχι. Στο μεράκι του δημάρχου ήταν να βάλει το απορριμματοφόρο του δήμου και να μαζέψει την εθνική οδό από την Αλίανθο μέχρι τη Λιβαδειά. Στο μεράκι του καθενός ήταν αν στον περιφερειακό δρόμο μίας εθνικής οδού θα μαζευτεί το σκουπίδι. Το κλάδεμα κλαδιών παραμένει στην περιφέρεια, το μάζεμα των χόρτων παραμένει. Τι θα γίνει; Αυτή η καθημερινή αποκομιδή των απορριμμάτων είναι ένα πρώτο βήμα και μαζί με αυτό, είναι η πρώτη φορά που φεύγουν και οι πόροι των περιφερειών και μετά από κοστολόγηση θα μεταφερθούν στους δήμους με ποσοστό που θα έρθει με νομοτεχνική βελτίωση έως 2%», έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος.

Με το νομοσχέδιο, από την 1η Ιανουαρίου 2024, μεταβιβάζονται στους δήμους τα οχήματα των περιφερειών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καθαριότητα του οδικού δικτύου. Συμβάσεις που έχουν συναφθεί για την καθαριότητα του οδικού δικτύου από τις περιφέρειες εκτελούνται από την ίδια αναθέτουσα Αρχή έως τη λήξη τους. Αυτές οι ρυθμίσεις εφαρμόζονται και για το οδικό δίκτυο των χερσαίων συνοριακών σταθμών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπεύθυνοι για τον καθαρισμό των δρόμων από 1η Ιανουαρίου του 2024 οι δήμοι – Τι αναφέρει το νομοσχέδιο"

Σταϊκούρας: Έρχεται Μητρώο Γεφυρών – Εξασφαλισμένοι οι πόροι για την ενίσχυση της στατικότητας του ΟΑΚΑ

Τη δημιουργία Μητρώου Γεφυρών, ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ στον απόηχο των καταστροφών στη Θεσσαλία. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε δε, ότι το σιδηροδρομικό δίκτυο στη Θεσσαλία υπέστη ζημιές ύψους 187 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι πόροι για την ενίσχυση της στατικότητας του ΟΑΚΑ είναι εξασφαλισμένοι μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης.

Μητρώο Γεφυρών

«Οφείλουμε να κάνουμε ελέγχους στις υποδομές της χώρας, και έχουμε δρομολογήσει σειρά από ελέγχους στατικότητας και ανθεκτικότητας υφιστάμενων δομών, είτε φράγματα, είτε γέφυρες. Θα υπάρξει στους επόμενους μήνες Μητρώο Γεφυρών. Θα ξέρουμε πόσες γέφυρες έχουμε, πού ανήκουν οι γέφυρες, πόσων δεκαετιών είναι… Ολοκληρωμένη εικόνα δεν έχουμε σήμερα, και γι’ αυτό βλέπετε ότι αρκετές από τις γέφυρες οι οποίες καταρρέουν, και στη Θεσσαλία, δεν είχαν συντηρηθεί επί πολλές δεκαετίες, πολλές δεκαετίες όχι πολλά χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στην περίπτωση της Θεσσαλίας μετά τον Ιανό το υπουργείο Υποδομών έδωσε σε ιδιώτες 140 εκατ. για να κάνει παρεμβάσεις περίπου σε 550 σημεία στη Θεσσαλία. Εξ αυτών πέντε γέφυρες. Τρεις έχουν ολοκληρωθεί σήμερα και δύο είναι υπό ολοκλήρωση Και οι πέντε γέφυρες, με τα χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας που τέθηκαν μετά τον Ιανό, άντεξαν».

Για το σιδηροδρομικό δίκτυο εξήγησε ότι «έχουμε τεράστιες καταστροφές, όχι στο μόνο κεντρικό σιδηροδρομικό δίκτυο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, αλλά και στα επιμέρους δίκτυα, όπως το ΛάρισαΒόλος, κοστολογούνται στα 187 εκατ. ευρώ. Οι πόροι θα διατεθούν μέσα από το Ταμείο Ανάπτυξης που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση (600 εκατ. συνολικά για υποδομές)».

Στη συγκεκριμένη περιοχή καταστράφηκε όλο το δίκτυο, ενώ πρόσφατα είχε παραδοθεί σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας. Στο συγκεκριμένο κομμάτι, το σύστημα τηλεδιοίκησης που είχε πιστοποιηθεί και από την Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων έχει καταστραφεί.

Σε ό,τι αφορά τυχόν αυξήσεις στα διόδια κάλεσε τους παραχωρησιούχους να συνεκτιμήσουν την τρέχουσα πραγματικότητα και τις έκτακτες καταστάσεις και κρίσεις στις οποίες το δημόσιο και οι πολίτες δεν μπορούν να επωμιστούν το σύνολο του κόστους. «Φέτος οι παραχωρησιούχο θα μπορούσαν να αυξήσουν τα διόδια στο 12%. Αυτό δεν έγινε» είπε ο υπουργός.

ΟΑΚΑ

Δεν έχει κάποια εμπλοκή στο συγκεκριμένο θέμα του ΟΑΚΑ το υπουργείο διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας, παρά μόνο μελέτες που ανατέθηκαν στο παρελθόν για να αξιολογηθεί η στατικότατα, καταρχάς του άνω διαζώματος, το οποίο δεν είναι πληροφορία, είναι στο ΦΕΚ, 20 Δεκεμβρίου του 2019, αποτυπώνεται από τις υπηρεσίες του υπουργείου ότι είναι στατικά ασφαλές. Δεν είναι πληροφορία, είναι δημόσια διαθέσιμο έγγραφο. «Από εκεί και πέρα υπάρχει μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ η οποία κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα».

«Η ελληνική Πολιτεία έχει εξασφαλίσει τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έτσι ώστε να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις για να ενισχύσει τη στατικότητα του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου». Δεν υπάρχει καμία μελέτη για το ΟΑΚΑ στο συρτάρι, διευκρίνισε ο υπουργός.

«Σε κάθε περίπτωση όμως, με αφορμή το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο, θα ήθελα να πως κάτι που είχαμε αναδείξει ως ηγεσία του υπουργείου πριν τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ότι πέρα από την αναγκαιότητα να μιλάμε πάντα για νέα έργα, τα οποία πρέπει να έχουν πλέον υψηλότερη ανθεκτικότητα σε σχέση με το παρελθόν, συνεκτιμώντας την κλιματική αλλαγή, πρέπει να ασχοληθούμε σοβαρά και με τις υφιστάμενες υποδομές και την ανθεκτικότητα αυτών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σταϊκούρας: Έρχεται Μητρώο Γεφυρών – Εξασφαλισμένοι οι πόροι για την ενίσχυση της στατικότητας του ΟΑΚΑ"

Πώς θα λειτουργούν οι «ράμπο» του Κηφισού – Διοικητής της Τροχαίας μιλά για τις νέες δράσεις με γερανούς και μοτοσικλετιστές

Η ταλαιπωρία των οδηγών στον Κηφισό είναι ένα καθημερινό φαινόμενο, ειδικά τις ώρες αιχμής, καθώς οι ουρές των οχημάτων συχνά είναι ακόμη και αρκετών χιλιομέτρων. Χθες ανακοινώθηκαν μέτρα για την αποσυμφόρηση της «πολύπαθης» λεωφόρου, τα οποία ισχύουν ήδη.

Ο Διοικητής του Γ’ Τμήματος της Τροχαίας ΒΑ Αττικής, Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος, μίλησε στην ΕΡΤ και εξήγησε πώς θα λειτουργούν οι «ράμπο» του Κηφισού.

«Από χθες το πρωί δύο γερανοφόρα οχήματα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής επικουρούμενα από τους δικυκλιστές της Τροχαίας επιτηρούν το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αθηνών – Λαμίας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Το ένα γερανοφόρο βρίσκεται στη γέφυρα Βρυούλων, το άλλο γερανοφόρο βρίσκεται έξω από τα ΚΤΕΛ Κηφισού» τόνισε ο κ. Γεωργακόπουλος και εξήγησε:

«Έχει γίνει σχεδιασμός για τη θέση τους ώστε να μην παρεμποδίζουν την κυκλοφορία και κυρίως για όταν χρειαστεί να έχουμε μία άμεση επέμβαση, μία έγκαιρη ενημέρωση και γρήγορη εξυπηρέτηση όλων των οδηγών, ώστε να μπορέσουμε να απομακρύνουμε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα τα ακινητοποιημένα οχήματα λόγω μηχανικής βλάβης που ακινητοποιούνται ή λόγω τροχαίων με υλικές ζημιές».

Ο κ. Γεωργακόπουλος εξήγησε ότι υπάρχουν ταυτόχρονα και άλλες δράσεις της Τροχαίας Αττικής, όπως για τη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης, όπου υπάρχουν τα μπλόκα της Διεύθυνσης Τροχαίας σε καθημερινή βάση.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε χθες:

«Απο σήμερα θα εγκαταστήσουμε μόνιμα γερανοφόρα οχήματα της τροχαίας με οδηγούς για να παρεμβαίνουν πιο γρήγορα» αποκάλυψε ο υπουργός.

Ταυτόχρονα, όπως είπε, μοτοσυκλέτες θα ανεβοκατεβαίνουν στα δύο ρεύματα της Λεωφόρου Κηφισού για να υπάρχει άμεση εικόνα και αντίδραση των προβλημάτων στον κεντρικό οδικό άξονα της Αθήνας.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς θα λειτουργούν οι «ράμπο» του Κηφισού – Διοικητής της Τροχαίας μιλά για τις νέες δράσεις με γερανούς και μοτοσικλετιστές"

Βρούτσης: Κανένα αθλητικό κέντρο δεν θα λειτουργεί χωρίς άδεια πυρασφάλειας και στατική άδεια

Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, μίλησε στην ΕΡΤ για το μείζον ζήτημα που δημιουργήθηκε με το στέγαστρο Καλατράβα στο ΟΑΚΑ.

«Την Πέμπτη αργά έλαβα την μελέτη από την συγκεκριμένη εταιρεία, οπότε την Παρασκευή έκανα αυτό που έπρεπε ως αυτονόητο ως υπουργός. Μια μελέτη η οποία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουμε αστοχίες στο θέμα της στατικότητας των στεγάστρων Καλατράβα και στα δύο αυτά μεγάλα αθλητικά κέντρα, δηλαδή στο ποδηλατοδρόμιο και στο γήπεδο. Και αυτόματα την Παρασκευή έδωσα εντολή να κλείσει προσωρινά το ΟΑΚΑ μέχρι να προχωρήσουμε σε μία δεύτερη μελέτη, Δεν έχει κλείσει το ΟΑΚΑ στο σύνολό του. Το ΟΑΚΑ είναι μία αθλητική περιοχή της πατρίδας μας, εμβληματική, χίλια στρέμματα, έχει δεκάδες αθλητικές εγκαταστάσεις. Κλείσαμε το ποδηλατοδρόμιο και το γήπεδο. Εδώ λοιπόν είμαστε στην χρονική στιγμή που πλέον προχωράμε στο επόμενο βήμα. Το επόμενο βήμα είναι αυτό που έχω ήδη ανακοινώσει. Προχωράμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος, τον θεσμικό και τεχνικό σύμβουλο της κάθε κυβέρνησης και ζήτησα από το Τεχνικό Επιμελητήριο με τη διαβίβαση όλου του φακέλου της μελέτης να επαναξιολογήσουν και να τοποθετηθούν στο πλαίσιο επιβεβαίωσης ή όχι της μελέτης που τους παρέδωσα», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Όπως είπε, για την επαναλειτουργία του αναμένεται η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος: «Θα ηταν πολύ επιπόλαιο, θα έλεγα και αστείο ως πολιτικός υπεύθυνος και για τον αθλητισμό της χώρας μας και μη αρμόδιος να τοποθετηθώ εγώ με ακριβές χρονοδιάγραμμα πως θα γίνουν οι ενέργειες και πότε θα ανοίξει είτε το ποδηλατοδρόμιο, είτε το γήπεδο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι περιμένω την απόφαση όσο αφορά την αξιολόγηση που θα κάνει το Τεχνικό Επιμελητήριο και για το ποδηλατοδρόμιο και για το αθλητικό κέντρο του γηπέδου. Και στη βάση αυτής της μελέτης θα μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών. Το χρονοδιάγραμμα ενεργειών το οποίο θα καθορίσει η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, όποια και αν είναι αυτή. Η επιβεβαίωση και η διάθεση από την πλευρά του Υπουργείου είναι ότι το αθλητικό κέντρο του ΟΑΚΑ και το ένα και το άλλο θα ανοίξουν και θα επαναλειτουργήσουν κανονικά, όσος χρόνος και αν χρειαστεί, όσοι προσπάθεια και αν βάλουμε. Εξαίρεση αποτελεί το ποδηλατοδρόμιο, για το οποίο έχω πάρει την εγγύηση του ΤΑΙΠΕΔ ότι καθώς η μελέτη δείχνει διαφορετική αξιολόγηση στα ευρήματα, θα μπορούσε αυτό να κινηθεί πολύ πιο γρήγορα όσον αφορά τη νέα μελέτη εφαρμογής και μέχρι το τέλος του 2024 να έχει επαναλειτουργήσει. Αλλά αυτό είναι ένδειξη και πρόταση από το ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά τις διαδικασίες της μελέτης. Περιμένουμε όμως ακόμη να δούμε την απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου».

Σε ερώτηση για το εάν είναι η μοναδική μελέτη που έχει στα χέρια του απάντησε: «Να το ξεκαθαρίσω γιατί και εγώ άκουσα για κάποια δημοσιεύματα. Μόλις πήρα τη μελέτη στα χέρια μου αντέδρασα ακαριαία. Χωρίς μελέτη δεν μπορούσα να αντιδράσω. Η μελέτη έδειχνε ευρήματα τα οποία μιλούσαν για την αξιοπιστία της στατικότητας πλέον του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου του ΟΑΚΑ. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα και έκανα νομίζω το αυτονόητο σε χρόνο ακαριαίο. Αυτό που γνωρίζω για το παρελθόν αυτές τις μέρες είναι δύο πράγματα. Πρώτον, όσον αφορά την ταλάντωση για τις εξέδρες. Ρώτησα τις υπηρεσίες και μου είπαν “ναι, πράγματι δημιουργήθηκε ένα ζήτημα το 2018 και διεξήχθη μία μελέτη με βάση αυτή την ταλάντωση που παρατηρήθηκε ως φαινόμενο στα τηλεοπτικά μέσα και η μελέτη έδειξε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις εξέδρες. Είναι τελείως διαφορετικό ζήτημα. Δεύτερον, όχι, δεν έχω καμία άλλη μελέτη στα χέρια μου“.

«Γνωρίζω ότι μία εταιρεία πήρε το συγκεκριμένο έργο από τα 57 εκατομμύρια που η κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά έδωσε χρήματα για την αναβάθμιση του ΟΑΚΑ και για να αξιολογηθούν και τα στέγαστρα Καλατράβα για την ασφάλεια των θεατών και φιλάθλων. Εγώ ήξερα ότι αυτή η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη. Μόλις μου πρωτοκολλήθηκε βράδυ της Πέμπτης στο γραφείο μου, την επόμενη μέρα έκλεισα το ΟΑΚΑ στις δύο αυτές αθλητικές περιοχές», εξήγησε.

Για τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι το 2019 ξεκίνησε μία άλλη έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2020 και αφορούσε πάλι στο ΟΑΚΑ και πάλι στα προβλήματα συντήρησης, σημείωσε: “Απαντώ ότι δεν έχω λάβει καμία γνώση για το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν έχω γνώση ότι υπήρξε άλλη μελέτη, ότι διεξήχθη μελέτη και υπήρχε πόρισμα από την άλλη μελέτη. Επειδή και εγώ το είδα σήμερα αυτό, θα διενεργήσει εδώ ένα έλεγχο, να δω αν υπήρχε και τι έχει γίνει συγκεκριμένα. Δεν μπορεί κάποιος σε ένα υπουργείο να γνωρίζει για όλα τα κτίρια και τα υπόλοιπα“.

Επίσης, σημείωσε ότι στο εξής κανένα αθλητικό κέντρο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα μας εάν δεν έχει άδεια πυρασφάλειας και στατική άδεια. “Μέσα σε αυτό το μήνα που είμαι υπουργός, ήρθε στα χέρια μου να υπογράψω την υπουργική απόφαση για όλα τα αθλητικά κέντρα της χώρας. Αυτό δεν πήρε διάσταση επικοινωνιακή, ίσως γιατί ακόμα δεν είχε γίνει το θέμα του ΟΑΚΑ. Η απόφαση αυτή που έπρεπε να υπογράψω ήταν μία διαδικασία η οποία γίνεται για πάρα πολλές δεκαετίες από τον εκάστοτε Υπουργό Αθλητισμού που υπογράφει την παράταση αδειοδότησης όλων των αθλητικών κέντρων, δημοτικών, περιφερειακών και εθνικών αθλητικών κέντρων. Σας διαβεβαιώ λοιπόν, ότι χωρίς δεύτερη σκέψη υπέγραψα αυτή την απόφαση με μία δομική αλλαγή. Κανένα αθλητικό κέντρο δεν μπορεί να υπάρξει πλέον σε επίπεδο λειτουργίας στην πατρίδα μας, εάν δεν έχει δύο προϋποθέσεις: άδεια πυρασφάλειας και στατική άδεια“.

Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ακόμα ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο κάλεσε όλες τις ομοσπονδίες στο γραφείο του, όλους τους προέδρους των αθλητικών κέντρων και μέσα από μία εξαντλητική διαδικασία, μέσα σε 48 ώρες, βρέθηκε τρόπος να λυθούν οι οργανωτικές αρρυθμίες που δημιουργήθηκαν από το κλείσιμο δύο αθλητικών κέντρων. “Αυτό το αντιμετωπίσαμε σε ένα ποσοστό 95%. Ανάμεσα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις πολλών αθλημάτων, βρήκαμε λύση. Δύο ομάδες, ο Παναθηναϊκός και η ΑΕΚ, θίγονται περισσότερο από τον καθένα, όπως και η ποδηλασία. Βρήκαμε τρόπο θα χρηματοδοτήσουμε με πόρους του υπουργείου να πάνε στο εξωτερικό οι Ολυμπιονίκες μας για να κάνουν την προπόνηση τους. Αυτοί που θα συμμετέχουν σε Ολυμπιακούς Αγώνες και θα προσπαθήσουν να προκριθούν. Όσο αφορά στον Παναθηναϊκό. Έχω μιλήσει με την οικογένεια του Παναθηναϊκού, έχω δεσμευτεί ότι όποτε χρειαστεί θα είμαστε κοντά τους. Βεβαίως αν υπάρχουν θέματα αποζημίωσης στον Παναθηναϊκό, είμαστε ανοιχτοί… Εάν και εφόσον ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποζημιωθεί, θα πάρει και το τελευταίο του ευρώ. Όσον αφορά την ΑΕΚ και εκεί υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα για το χάντμπολ. Είναι μία ευρωπαϊκή ομάδα με διακρίσεις, πρωταθλήτρια Ελλάδος. Έχω συζητήσει με δήμαρχο του λεκανοπεδίου και μετά τις δημοτικές εκλογές μου έχει πει ότι θα προσπαθήσει να πάρει την ΑΕΚ στο δήμο του και να γίνει εκεί η έδρα της ΑΕΚ για ένα διάστημα μέχρι να ξανανοίξει το στάδιο του ΟΑΚΑ“.

Ο κ. Βρούτσης σχετικά με τα 57 εκατ. ευρώ για να αναβαθμιστεί το ΟΑΚΑ με νομοθετικές παρεμβάσεις, φωτισμούς κτλ, τόνισε ότι η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς αυτή τη στιγμή τοποθετούνται τα 57 εκατομμύρια. Παράλληλα, ανέφερε πως αυξάνονται κατά 30% οι μεταβιβάσεις του Υπουργείου Αθλητισμού, με βάση το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2024 που κατατέθηκε στη Βουλή. Δηλαδή 13,5 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο θα έχει επιπλέον το υπουργείο Αθλητισμού για έργα υποδομής και ανάπτυξης, αθλητισμού και μόνο. Ανακοίνωσε ακόμα 7,5 εκατομμύρια ευρώ έκτακτα από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε χθες από τον Κωστή Χατζηδάκη σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών, για να γίνει το Πολυδύναμο Αθλητικό Κέντρο μέσα στο ΟΑΚΑ, μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα που θα καλύψει πολλές αθλητικές ανάγκες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρούτσης: Κανένα αθλητικό κέντρο δεν θα λειτουργεί χωρίς άδεια πυρασφάλειας και στατική άδεια"

Λαμία: Στη φυλακή οι δύο από τους ληστές που σακάτεψαν τον καρκινοπαθή υπεύθυνο σε βενζινάδικο

Οι ληστές προφυλακίστηκαν για την επίθεση που διέπραξαν με συνεργούς τους, σε βενζινάδικο στη Λαμία. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους συνεργούς τους, που διαφεύγουν…

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο από τους τέσσερις δράστες οι οποίοι συνελήφθησαν για επίθεση και ξυλοδαρμό εναντίον υπεύθυνου βενζινάδικου στη Λαμία.

Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις δράστες καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας του καταστήματος την ώρα που επιτέθηκαν στον άτυχο άντρα αφού ήθελαν να βάλουν καύσιμα χωρίς να πληρώσουν.

Μετά τη διαφωνία ανακριτή και εισαγγελέα ως προς την ποινική τους μεταχείριση, το δικαστικό συμβούλιο αποφάσισε την προφυλάκισή τους μέχρι να οριστεί δικάσιμος. Πρόκειται για δύο άνδρες 19 και 16 ετών, με τους δύο συνεργούς τους να αναζητούνται.

Η Τζουλιάνα Μπαλάν, κόρη του θύματος, είχε μιλήσει στο Live News και στον Νίκο Ευαγγελάτο για το περιστατικό, όταν ακόμα οι δύο δράστες ήταν ελεύθεροι. «Οι άνθρωποι αυτοί είναι ακόμα έξω. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να τους δούμε μέσα; Να σημειωθεί πως οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν καταδικαστεί δύο φορές για ληστεία και καταστροφή περιουσιακών στοιχείων στην περιοχή. Ήταν με αναστολή έξω.

Όλη η γειτονιά έχει πρόβλημα μαζί τους. Κανείς δεν τους κάνει τίποτα. Πού είναι η δικαιοσύνη εδώ; Ο πατέρας μου έχει δεχτεί πολλά χτυπήματα στο κεφάλι και δεν έπρεπε να χτυπηθεί καθόλου το κεφάλι του λόγω της υγείας του και έτσι μπορεί να επιδεινωθεί».

Όπως φαίνεται στο βίντεο ντοκουμέντο, ένας από τους Ρομά πήρε την αντλία να βάλει μόνος του βενζίνη και όταν ο άνθρωπος του πρατηρίου πήγε να τον εμποδίσει, κατέβηκαν όλοι μαζί και του επιτέθηκαν με απίστευτη αγριότητα, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο νοσοκομείο και να του κάνουν ράμματα στο πρόσωπο και στο κεφάλι.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λαμία: Στη φυλακή οι δύο από τους ληστές που σακάτεψαν τον καρκινοπαθή υπεύθυνο σε βενζινάδικο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news