facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021

Εμβολιασμός: Έρχεται «λουκέτο» στα Mega Εμβολιαστικά Κέντρα

Κλείνουν τέλος Σεπτεμβρίου αρκετά από τα Mega Εμβολιαστικά Κέντρα που έχουν ανοίξει στην Ελλάδα για τον εμβολιασμό των πολιτών, σύμφωνα με το Mega, καθώς κρίνεται ασύμφορη η λειτουργία τους εξαιτίας της μικρής προσέλευσης πολιτών για να εμβολιαστούν.

Το εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας προχωρά με ανησυχητικά αργούς ρυθμούς και από τα περίπου 100.000 καθημερινά ραντεβού, σήμερα δεν ξεπερνούν τις 30.000. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να έχει μείνει πίσω στην κούρσα των εμβολιασμών, καθώς έχει εμβολιαστεί το 56,6% του πληθυσμού, τη στιγμή που η Πορτογαλία ξεπέρασε σήμερα το 80%, το Βέλγιο το 72% και η Ιταλία έχει φθάσει στο 64,5%.

Την ίδια ώρα, αναστάτωση προκάλεσαν σε εκατοντάδες πολιτες τα sms που έλαβαν για να λάβουν την τρίτη δόση του εμβολίου, χωρίς οι ίδιοι να ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, λόγω παλαιότερων συνταγογραφήσεων τους με φαρμακευτικά σκευάσματα, που λαμβάνουν ανοσοκατασταλμένοι, το σύστημα τους ενέταξε αυτόματα σε αυτή την κατηγορία. Έτσι, αν δεν ανήκουν στις ομάδες που θα λάβουν την τρίτη δόση, θα πρέπει απλά να αγνοήσουν την ειδοποίηση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Εμβολιασμός: Έρχεται «λουκέτο» στα Mega Εμβολιαστικά Κέντρα"

Μόνο άνδρες: Εξαιρέθηκαν οι γυναίκες ένορκοι στην δίκη για το βιτριόλι

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος της 36χρονης κατηγορουμένης που πεταξε το βιτριόλι στο πρόσωπο της 35χρονης  Ιωάννα Παλιοσπύρου, πλησίασε την άτυχη κοπέλα στη δικαστική αίθουσα και της εξέφρασε τη συμπόνια του για το Γολγοθά που ανεβαίνει.

Ωστόσο, ο ίδιος «εξοβέλισε» τις γυναίκες από το σώμα των ενόρκων. Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης είχε δικαίωμα να εξαιρέσει τρεις ενόρκους και επέλεξε να εξαιρέσει τις γυναίκες που κληρώθηκαν. Έτσι στο σώμα των ενόρκων θα είναι μόνο άντρες. Πάντως υπάρχουν και δύο γυναίκες ως αναπληρωματικά μέλη.

Ο δικηγόρος του θύματος αναφερόμενος στους λόγους που οι ένορκοι στη δίκη είναι μόνο άνδρες εξήγησε πως η διαδικασία γίνεται με κλήρωση. «Ήταν θέμα τύχης. Αλλά η υπεράσπιση έχει το δικαίωμα να εξαιρέσει τρεις ενόρκους και επέλεξε να εξαιρέσει τις γυναίκες που κληρώθηκαν».

Οι εκτιμήσεις είναι πως η υπεράσπιση προχώρησε σε αυτή την κίνηση, καθώς οι άνδρες θα παραμείνουν πιο αποστασιοποιημένοι, συγκριτικά με τις γυναίκες, που πιθανώς, εμπλακούν συναισθηματικά, βλέποντας την Ιωάννα Παλιοσπύρου και ακούγοντας από την ίδια όσα έζησε.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα η κατηγορούμενη δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο ενώ ζητά μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκουπούμενη σωματική βλάβη. 

Η δίκη θα συνεχιστεί  στις 30 Σεπτεμβρίο ί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μόνο άνδρες: Εξαιρέθηκαν οι γυναίκες ένορκοι στην δίκη για το βιτριόλι"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη – Αναλυτική πρόγνωση

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρε ςσύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, στο Αιγαίο τοπικά 6 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φθάσει στα ηπειρωτικά τους 32 με 34, στα νησιά του Ιονίου τους 29 με 31 και στα υπόλοιπα νησιά τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός: Αναλυτική πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα νότια Δωδεκάνησα.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Πέμπτη – Αναλυτική πρόγνωση"

Σχοινάς: Κανένας αυταρχικός γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη (βίντεο)

 Η Ευρώπη δεν απειλείται τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ. Ειδικότερα, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε: «Έχει αποδειχτεί πέρυσι στον Έβρο, πριν από λίγους μήνες στα σύνορα Ισπανίας-Μαρόκου στην ισπανική πόλη Θέουτα και πριν από λίγες εβδομάδες στα σύνορα Λευκορωσίας-Λιθουανίας ότι κανένας γείτονας αυταρχικός ή όχι δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο μέσω της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών. Όσοι το προσπάθησαν απέτυχαν και σήμερα η πρόεδρος βρήκε την κατάλληλη πολιτική στιγμή για να τονίσει ξανά αυτό το μήνυμα».

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι «οι γείτονές μας πρέπει να καταλάβουν ότι για να κερδίσουν, πρέπει να δουλέψουν με την Ευρώπη, όχι εναντίον της Ευρώπης στο μεταναστευτικό». Σχετικά με το Αφγανιστάν, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για «μαζικές κινήσεις Αφγανών προς τα ευρωπαϊκά σύνορα». «Πρέπει όμως να είμαστε σε επιφυλακή και να προσέχουμε τις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται ημέρα με την ημέρα» σημείωσε ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Επίσης, τόνισε ότι η ΕΕ θα δουλέψει «με τη διεθνή κοινότητα εγγύτερα στο πρόβλημα, κοντά στο Αφγανιστάν, στις γειτονικές χώρες, στο δρόμο του μεταξιού έτσι ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε ανθρώπους που βγαίνουν από το Αφγανιστάν, κοντά στο πρόβλημα».

Όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού και τον εμβολιασμό, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «όλοι αυτοί που βιάστηκαν να κατηγορήσουν την Ευρώπη για τη διαχείριση της πανδημίας πιστεύω να έχουν καταλάβει ότι αυτές οι κριτικές τους ήταν άδικες και άστοχες». «Ο ευρωπαϊκός εμβολιασμός ήταν ένας μαραθώνιος, όχι ένα σπριντ και η Ευρώπη κερδίζει αυτό το στοίχημα» ανέφερε, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για την «πιο εμβολιασμένη ήπειρο στον κόσμο» με καλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στο γενικό πληθυσμό τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Μεγάλη Βρετανία.

«Δεν έχουμε ξεμπλέξει ακόμη από αυτό το κακό, αλλά είμαστε σε καλό δρόμο» συμπλήρωσε, σημειώνοντας ότι πλέον υπάρχουν «περισσότερα όπλα», όπως επίσης υπάρχουν «εμβόλια και για την τρίτη δόση». Επίσης, ο Μαργαρίτης Σχοινάς επικεντρώθηκε και στο γεγονός ότι πια υπάρχει «πολύ καλύτερη γνώση, πρωτόκολλα, οι κοινωνίες είναι πιο προετοιμασμένες».

Τέλος, ανέφερε ότι αύριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακοινώσει «την ίδρυση ενός νέου κοινοτικού οργανισμού, που θα έχει μάλιστα το αρχαιοελληνικό όνομα HERA, από την ελληνική μυθολογία». «Θα είναι ένας νέος οργανισμός, ευρωπαϊκός, ο οποίος θα μας επιτρέπει να προετοιμαζόμαστε πριν όλες αυτές οι απειλές στη δημόσια υγεία εμφανιστούν» εξήγησε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σχοινάς: Κανένας αυταρχικός γείτονας δεν μπορεί να εκβιάσει την Ευρώπη (βίντεο)"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς

Από την ολομέλεια της Βουλής ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τα ζώα συντροφιάς. Επί της αρχής και επί του συνόλου του νομοσχεδίου, υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά οι βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Σε σειρά, ωστόσο, επιμέρους άρθρων καταγράφηκαν ευρύτερες πλειοψηφίες, κυρίως από βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κινήματος Αλλαγής.

Ψηφίστηκαν επίσης:

Η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας για τον ψηφιακό έλεγχο των μέτρων στις εκπαιδευτικές δομές (ναι: ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, παρών: ΣΥΡΙΖΑ, όχι: λοιπά κόμματα).

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για το προσοντολόγιο των Δημοσίων Υπαλλήλων (ναι: ΝΔ, παρών: ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, όχι: λοιπά κόμματα). 

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την παράταση του προγράμματος “Θησέας” και τα “αδήλωτα τετραγωνικά” (ναι: ΝΔ, παρών: ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής, όχι: λοιπά κόμματα).

Κλείνοντας την προηγηθείσα συζήτηση, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας είπε ότι η σημερινή μέρα “σηματοδοτεί ένα βήμα μπροστά στην προστασία των ζώων, στη μείωση των αδέσποτων και στη μείωση της κακοποίησης”. Με το νομοσχέδιο, συνέχισε, η κυβέρνηση αποβλέπει στη θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών συλλόγων και πολιτών, για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και της προστασίας των αδέσποτων. Όπως υπογράμμισε, διαμορφώνεται μια νέα φιλοσοφία, ώστε να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες υποδομές και διαδικασίες, σε σύντομο χρονικό διάστημα, και μεσοπρόθεσμα, να γίνει αξιολόγηση της πορείας του.

Η υπερψήφιση το νομοσχεδίου, τόνισε ο κ. Πέτσας, αποτελεί απαραίτητο βήμα προς την κατεύθυνση της γενικότερης προστασίας των ζώων, του περιβάλλοντος και της φύσης: “Καθώς οι πιέσεις της κλιματικής κρίσης πολλαπλασιάζονται, έχουμε το ηθικό χρέος να προστατέψουμε τους πλέον άμεσους συγκατοίκους μας στον πλανήτη, εφαρμόζοντας έξυπνες λειτουργίες και σύγχρονες λύσεις” είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: “Δεν είναι μόνο θέμα Πολιτισμού αλλά και κοινής λογικής, να θέλουμε να συνεχίσει να αποτελεί ο πλανήτης Γη, το κοινό σπίτι όλων μας”.

Για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο άναρχο τοπίο των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων

Τη θέση ότι “για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στο άναρχο τοπίο” των αδέσποτων και κακοποιημένων ζώων εξέφρασαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Επιχειρήσαμε σε αχαρτογράφητα νερά, με σκόρπιες διατάξεις για τα ζώα συντροφιάς σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος συνεχάρη τους υπουργούς Στ. Πέτσα, Μ. Βορίδη και Θ. Λιβάνιο: Αφιέρωσαν πολύ κόπο μέσα από διαβουλεύσεις, για να φτάσουμε να παρουσιάζεται σήμερα, για πρώτη φορά στη Βουλή, ένας συνεκτικός νόμος που αφορά τα ζώα συντροφιάς.

Ο βουλευτής της ΝΔ Δ. Κούβελας επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι έβαλε κάτω από το χαλί το θέμα με τα αδέσποτα ζώα και διέθεσε μόλις 600.000 ευρώ, ενώ το νέο νομοσχέδιο έχει πολιτικές ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, που θα συνεχίζουν με χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων κάθε χρόνο.

Η βουλευτής της ΝΔ Νόνη Δούνια τόνισε ότι “για όλους εμάς, που έχουμε ένα ζωάκι ως ισότιμο μέλος της οικογένειας μας, αλλά και για κάθε πολιτισμένο άνθρωπο [..] είναι αυτονόητο ότι τα ζώα συντροφιάς αξίζουν την αγάπη, τη φροντίδα, αλλά και την προστασία μας. Κανένα ζώο δεν πρέπει να είναι αδέσποτο και βέβαια επ’ ουδενί δεν επιτρέπεται να κακοποιείται. Αυτό ακριβώς έρχεται να διασφαλίσει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών μέσα από το οποίο υλοποιείται μία ακόμη προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού”.

Οι θέσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεανώ Φωτίου είπε ότι το νομοσχέδιο αντιβαίνει σε οδηγίες ευρωπαϊκές και παγκόσμιων οργανισμών, όπως η μεταφορά θεμάτων υγείας των ζώων συντροφιάς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που διαθέτει τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες στους Δήμους που στερούνται και τις υπηρεσίες αλλά και τεχνογνωσία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κ. Μάρκου είπε ότι η κυβέρνηση επιλέγει να αφαιμάξει οικονομικά τον απλό φιλόζωο πολίτη, «τιμωρώντας» τον για την κατοχή ενός ζώου, και αντιμετωπίζει a priori όλους τους κατόχους ενός ζώου συντροφιάς, ως ανεύθυνους και υποψήφιους να το εγκαταλείψουν.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Μ. Κατρίνης είπε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να στηρίξει τον πυρήνα του νομοσχεδίου, πλην ορισμένων διατάξεων που συμφωνεί. Όπως είπε, το νομοσχέδιο μεταθέτει το βάρος της ευθύνης στους δήμους, που ήδη αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα λόγω έλλειψης προσωπικού και δομών, αλλά χωρίς επαρκές χρηματοδοτικό πλαίσιο και ουσιαστικά για να γίνει αυτό αντικείμενο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή άλλων ιδιωτικών οργανισμών.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου είπε ότι με το νομοσχέδιο ενισχύεται η εμπορευματοποίηση των ζώων. Όχι μόνο δεν φροντίζετε τα αδέσποτα με κρατική μέριμνα, αλλά χαρατσώνετε τον κόσμο, ακόμα και για την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου συντροφιάς, ώστε να γίνεται πολυτέλεια, είπε η κα Μανωλάκου.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κων. Μπούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο πάει κόντρα στη φύση με αυτές τις στειρώσεις και κόντρα στη μάνα γη διότι κανένας δεν θα ήθελε απλά να στειρωθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μπούμπα, το στειρωμένο σκυλί γίνεται και επιθετικό και μελαγχολεί και αλλάζει όλον τον χαρακτήρα του διότι δεν έχει φερομόνες, πού είναι οι οσμές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Κλέων Γρηγοριάδης επέκρινε την κυβέρνηση η οποία, πριν από έξι μήνες έλεγε ότι οι κτηνιατρικές δομές που υπάγονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να είναι οι υπεύθυνες για οτιδήποτε αφορά τα ζώα συντροφιάς και τα παραγωγικά ζώα και μετά από έξι μήνες να λέει ότι τώρα πια, το υπουργείο Εσωτερικών είναι αρμόδιο.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς"

Άγρια συμπλοκή στις Φυλακές Δομοκού με τραυματίες

Αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε λίγο πριν τις 8:00' το βράδυ της Τετάρτης (15/9) στις Φυλακές Δομοκού και συγκεκριμένα στην Ε’ Πτέρυγα όπου κρατούνται κυρίως αλλοδαποί.

Άγνωστος, μέχρι στιγμής αριθμός ατόμων, συνεπλάκησαν μεταξύ τους και βγήκαν αυτοσχέδια μαχαίρια με αποτέλεσμα το σοβαρό τραυματισμό ενός στη μηριαία αρτηρία.

Υπολογίζεται ότι έχουν τραυματιστεί τουλάχιστον πέντε άτομα, ενώ στο σημείο κλήθηκαν ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των τραυματιών στο Κέντρο Υγείας Δομοκού και στο Νοσοκομείο Λαμίας.

Για το συμβάν ενημερώθηκε και το αρμόδιο Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού.

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » " Άγρια συμπλοκή στις Φυλακές Δομοκού με τραυματίες "

e-ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Οκτωβρίου

Ξεκινούν οι πληρωμές των κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου του e-ΕΦΚΑ από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες αυτές είναι οι ημερομηνίες καταβολής που θα εγκριθούν αύριο από το Διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ. Οι ημερομηνίες καταβολής συντάξεων για όλα τα ταμεία είναι οι εξής:

– Το ΙΚΑ, οι Τράπεζες και ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9)

– Το ΙΚΑ, οι τράπεζες και ο ΟΤΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021 (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8)

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Ιουλίου 2021 θα πληρωθούν ως εξής:

– Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

– Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

– Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021

– Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

– Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

– Το ΕΤΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

– Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021

– Η ΔΕΗ θα καταβάλλει τις συντάξεις Οκτωβρίου 2021 την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2021.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "e-ΕΦΚΑ: Πότε πληρώνονται οι συντάξεις Οκτωβρίου"

Φωτιές – Πολιτική Προστασία: Πού είναι μεγάλος ο κίνδυνος την Πέμπτη (16/9)

Υψηλός θα είναι ο κίνδυνος για φωτιές την Πέμπτη (16.09.2021), σύμφωνα με την προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Στον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για φωτιές την Πέμπτη (15.09.2021) περιλαμβάνονται οι παρακάτω 11 περιοχές της χώρας:

-Αττική

-Εύβοια

-Ρέθυμνο

-Ηράκλειο

-Λασίθι

-Κυκλάδες

-Δωδεκάνησα

-Σάμος

-Ικαρία

-Χίος και

-Ψαρά

Δείτε και τον χάρτη που εξέδωσε η Πολιτική Προστασία:

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές – Πολιτική Προστασία: Πού είναι μεγάλος ο κίνδυνος την Πέμπτη (16/9)"

Ως την Παρασκευή η προμήθεια self-test μαθητών για όλο τον Σεπτέμβριο

Έως και την Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου, υπενθυμίζει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοίνωσή του, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται έξι (6) δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου ολόκληρου του Σεπτεμβρίου.

Για την τρέχουσα εβδομάδα οι μαθητές θα πρέπει να διενεργήσουν το δεύτερο self-test έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021. Το self-test θα πραγματοποιείται δύο φορές την εβδομάδα, Τρίτη και Παρασκευή, έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο.

Βεβαίωση self-test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω), ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης τελευταίου εξαμήνου. Οι εμβολιασμένοι μαθητές δε δικαιούνται δωρεάν self-test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος.

Επίσης, για την τρέχουσα εβδομάδα οι εκπαιδευτικοί, τα μέλη του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.) και του Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (Ε.Β.Π.) των σχολικών μονάδων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έναντι του COVID-19 ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίου εξαμήνου, θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό αποτέλεσμα εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου (rapid ή PCR)), στο οποίο θα έχουν υποβληθεί έως και 48 ώρες πριν από την προσέλευση την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ως την Παρασκευή η προμήθεια self-test μαθητών για όλο τον Σεπτέμβριο"

Δένδιας: Η Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας

Την υποχρέωση όλων των κρατών να προστατεύουν τη Βυζαντινή Πολιτιστική Κληρονομιά, υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εγκαινιάζοντας την έκθεση 200 και πλέον εγγράφων της συλλογής του Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.

«Να προστατεύουν, ιδιαίτερα, τα μνημεία αυτής της κληρονομιάς, όπως η Αγία Σοφία και η Μονή της Χώρας που αποτελούν μέρος της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Τα μνημεία αυτά, κατά παράβαση των σχετικών διεθνών δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί, χρησιμοποιούνται πλέον για άλλους λόγους», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Νίκος Δένδιας και εξέφρασε βαθιά λύπη «για την ακατανόητη τουρκική επιλογή».

«Επιλογή που συνδυαζόταν, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, με στενή υποστήριξη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ως πολιτικής κίνησης. Με την απόπειρα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας να αποσταθεροποιήσει σειρά χωρών της περιοχής, φίλων της Ελλάδας», σημείωσε ακόμη.

Σε αυτό το πλαίσιο, διαμήνυσε ο υπουργός Εξωτερικών πως «αναμένουμε από την Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική. Να ενισχύσει τα δείγματα της στροφής που αχνά διαφαίνεται. Να επιστρέψει στην παράδοση του κοσμικού κράτους. Να σέβεται τα μνημεία που άλλοι ρωμαλέοι πνευματικοί πολιτισμοί εγκατέστησαν στο έδαφός της». Αυτό, συμπλήρωσε, είναι και το συμφέρον της τουρκικής κοινωνίας και εκτίμησε πως αυτή είναι η θέληση ενός σημαντικού μέρους της.

5376085 

Αναφορικά με την έκθεση, ο Νίκος Δένδιας τόνισε στην αρχή του χαιρετισμού του πως «σήμερα, έχουμε τη χαρά να την παραδώσουμε στους πολίτες της Αθήνας, μέσα στο επιβλητικό και φιλόξενο, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, την Κιβωτό της Βυζαντινό-Χριστιανικής παράδοσης. Μιας πολύ σημαντικής πνευματικής παρακαταθήκης στην ιστορία της Ανθρωπότητας», όπως τη χαρακτήρισε. Μιλώντας για τη σημασία της έκθεσης, είπε πως καταδεικνύει ότι, με την Επανάσταση, η Ελλάδα ξαναβρήκε τη θέση που της άρμοζε στην παγκόσμια κοινότητα και ότι το υπουργείο Εξωτερικών συμπληρώνει έτσι άλλη μία ψηφίδα στο ψηφιδωτό της ιστορίας της Ελληνικής Επανάστασης.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα μέσα στους επόμενους μήνες να καταστεί δυνατό, αναλόγως με την εξέλιξη της πανδημίας, να φιλοξενηθεί και σε άλλες πόλεις. Στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Στόχος του εγχειρήματός μας, προσδιόρισε, είναι να αναδειχθεί η σύναψη διμερών σχέσεων της πατρίδας μας με κάθε ένα από τα κράτη της εποχής, έως τη δεκαετία του 1840.

«Ξεκινώντας από την αναγνώριση του Αγώνα των επαναστατημένων Ελλήνων από την Αϊτή το 1822. Καθώς και μιας νεοσύστατης τότε χώρας, των ΗΠΑ, με τη διακήρυξη του Προέδρου Monroe το 1822. Μια διακήρυξη η οποία ήταν στην ουσία η πρώτη αναγνώριση του Αγώνα των Ελλήνων από ηγέτη μεγάλης χώρας, ο οποίος έκανε αναφορά στην χώρα ως Ελλάδα. Στη συνέχεια η έκθεση αναφέρεται στη σύναψη διπλωματικών και προξενικών σχέσεων με τις Μεγάλες Δυνάμεις, κατά τα τελευταία έτη της Επανάστασης. Φθάνει στη δημιουργία δεκάδων προξενικών αρχών σε μεγάλο μέρος του κόσμου, μόλις κατά την πρώτη δεκαετία μετά την Ανεξαρτησία», σκιαγράφησε.

5376086 

Αναδεικνύοντας τη σημασία του, είπε πως η δημιουργία του διπλωματικού και προξενικού δικτύου της ελεύθερης, πλέον, Ελλάδας απετέλεσε ουσιώδη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας της και συνέβαλε καθοριστικά στην εδραίωση της ύπαρξής της μεταξύ των υπολοίπων ελεύθερων και ανεξάρτητων κρατών.

«Το νεοσύστατο υπουργείο Εξωτερικών ήταν ο πρωτεργάτης του δικτύου αυτού. Μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, έγινε και πάλι αισθητή η παρουσία της Ελλάδας στις πρωτεύουσες και στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και λιμάνια του κόσμου. Αναδεικνύεται, επίσης, το ενδιαφέρον των ξένων κρατών να αποστείλουν, εκείνη την εποχή, διπλωματικούς και προξενικούς αντιπροσώπους τους στην ελεύθερη Ελλάδα.

5376098  

Ορισμένοι από τους αντιπροσώπους τους ήταν ή έγιναν στην πορεία ένθερμοι Φιλέλληνες. Παρουσιάζονται, μεταξύ άλλων, άγνωστες εν πολλοίς πτυχές της ιστορίας των πρώτων αυτών διπλωματικών και προξενικών αποστολών. Η ιστορία τους είναι ενδεικτική της στάσης της παγκόσμιας κοινότητας έναντι της ελληνικής Ανεξαρτησίας. Αλλά και της διάθεσής της να αναπτύξει στενές σχέσεις συνεργασίας με το νεοσύστατο κράτος. Ένα ελληνικό κράτος το οποίο η διεθνής κοινότητα αντιμετώπιζε πλέον ως ισότιμο μέλος της», ανέφερε.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ευχαρίστησε όσους συνέπραξαν και στάθηκαν αρωγοί στη δημιουργία και επιμέλεια της Έκθεσης, καθώς και την Επιτροπή «Ελλάδα 2021», διότι έθεσε το συγκεκριμένο έργο του υπουργείου υπό την αιγίδα της.

Στη διαδικτυακή της μορφή, εγκαινιάσθηκε λίγες ημέρες πριν από την 25η Μαρτίου. Ακολούθως, ταξίδεψε στο Περθ, στη Μελβούρνη, στη Σαγκάη και στο Αλγέρι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δένδιας: Η Τουρκία να αλλάξει τη νέο-οθωμανική της πολιτική για Αγία Σοφία και Μονή της Χώρας"

Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Αχαρνές και Κάλαμο Αττικής – Μία προσαγωγή

Υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στις Αχαρνές και στον Κάλαμο Αττικής. Στην προσαγωγή ενός υπόπτου για την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στους πρόποδες της Πάρνηθας προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές.

Στα σημεία παραμένουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Στην προσαγωγή ενός υπόπτου για την φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στους πρόποδες της Πάρνηθας προχώρησαν οι αστυνομικές και ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής. Σύμφωνα με πληροφορίες έχει προσαχθεί ένας νεαρός, κάτοικος της περιοχής, τον οποίο αυτόπτης μάρτυρας τον είδε να βγαίνει από το σημείο που ξέσπασε η πυρκαγιά λίγο πριν ξεπηδήσουν οι φλόγες.

Όπως αναφέρουν επίσης οι ίδιες πληροφορίες δεν είναι η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος νεαρός έχει κατηγορηθεί για εμπρησμό.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Αχαρνές και Κάλαμο Αττικής – Μία προσαγωγή"

Προαστιακός: Αλλαγές στα δρομολόγια λόγω της άφιξης Μακρόν, Ντράγκι και Σάντσεθ

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον Προαστιακό Αθήνας θα υπάρξουν από αύριο Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου έως και το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου, κατόπιν εντολών της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω άφιξης υψηλών πολιτικών προσώπων στο αεροδρόμιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ενημέρωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, για το χρονικό διάστημα:

* 16.09.2021 και ώρες 12.00-12.30, 18.45-19.15,

* 17.09.2021 και ώρες 10.45-11.15, 12.10-13.15, 14.00-14.30, 15.40-16.10, 18.10-19.45, 22.45-23.15, 23.35-00.05,

* 18.09.2021 και ώρες 09.45-10.15, 15.45-16.15,

οι παρακάτω αμαξοστοιχίες θα τερματίζουν/εκκινούν στο Κορωπί αντί του αεροδρομίου, ανά ημερομηνία:

* 16.09.2021: 2222, 1215, 1228, 2255, 2250, 1229

* 17.09.2021: 1212, 2223, 2218, 1213, 2222, 1215, 1216, 2231, 2226, 1217, 2230, 1219, 1222, 2243, 2238, 1223, 1228, 2255, 2250, 1229, 1230, 2259, 1236, 1237

* 18.09.2021: 1222, 2243, 2238, 1223, 1226, 2251

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δρομολόγια, το επιβατικό κοινό μπορεί να καλεί στον αριθμό 14511, ή να επισκεφθεί την ιστοσελίδα www.trainose.gr .

EuroMed7: Ραντεβού στην Αθήνα

Όπως είναι γνωστό την Παρασκευή (17.09.2021), στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί τους ηγέτες του EuroMed7.

Σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής θα συμμετάσχουν ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός ομόλογός του, Μάριο Ντράγκι, ο Πρωθυπουργός της Μάλτας, Ρόμπερτ Αμπέλα και άλλοι.

Στην ατζέντα των συζητήσεων του EuroMed7 θα βρεθούν ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, της κλιματικής κρίσης, της πολιτικής προστασίας και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προαστιακός: Αλλαγές στα δρομολόγια λόγω της άφιξης Μακρόν, Ντράγκι και Σάντσεθ"

Κοζάνη: Καταδικάστηκαν οι δυο κατηγορούμενοι για τη θανατηφόρα επίθεση ροτβάιλερ σε πεντάχρονο τον Απρίλιο του 2016

Με 36.500 ευρώ «καθάρισε» ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ που σκότωσαν τον 5χρονο Στάθη το 2016

Καταδικάστηκαν μεν, αλλά έπεσαν «στα μαλακά» ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ και η σύζυγός του, για την υπόθεση που τον Απρίλιο του 2016 είχε συγκλονίσει το πανελλήνιο, όταν ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα τα σκυλιά διέφυγαν της προσοχής του, επιτέθηκαν σε ένα πεντάχρονο αγόρι που έπαιζε στην αυλή του σπιτιού τους, έξω από την Κοζάνη και το τραυμάτισαν θανάσιμα.

Σε μια απόφαση που έχει προκαλέσει οργή, το Τριμελές Πλημμελειοδικείου Κοζάνης επέβαλε ποινή φυλάκισης 5 ετών στο ζευγάρι των ιδιοκτητών των ροτβάιλερ, η οποία είναι μετατρέψιμη προς 20 ευρώ την ημέρα, ενώ υποχρεώνει τους δύο καταδικασθέντες να καταβάλλουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ως χρηματική εγγύηση το ποσό των 10.000 ευρώ έκαστος. Με λίγα λόγια, τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και η σύζυγός του, μπορούν με 36.500 ευρώ ο καθένας να εξαγοράσουν την ποινή τους και να κυκλοφορούν ελεύθεροι, παρά τον τραγικό θάνατο που βρήκε ο μικρός Στάθης από τη δική τους εγκληματική αμέλεια.

Στην απόφαση του δικαστηρίου περιλαμβάνονται περιοριστικοί όροι, όπως η εμφάνιση τους δύο φορές την εβδομάδα στον Αστυνομικό τμήμα, την απαγόρευση εξόδου από την χώρα και να μην έχουν στην κατοχή τους ζώο συντροφιάς.

Μετά την ολοκλήρωση της δίκης, πάντως, ο ιδιοκτήτης των ροτβάιλερ, σε δηλώσεις που έκανε, δεν έδειξε καμία μεταμέλεια, ζητώντας... και τα ρέστα, για την ποινή που επιβλήθηκε σε εκείνον και τη σύζυγό του. Μάλιστα, κατηγόρησε τους χειρισμούς του Μαμάτσειου Νοσοκομείου για τον θάνατο του αγοριού και τόνισε πως η οικονομική δυνατότητα εκείνου και της συζύγου του, δεν τους επιτρέπουν να πληρώσουν τη χρηματική εγγύηση των 10.000 ευρώ έκαστος ως το τέλος Σεπτεμβρίου.

 

«Πρώτη φόρα βλέπω αυτήν την απαράδεκτη απόφαση που βγήκε σήμερα. Δεν είναι τόσο η ποινή που επέβαλαν αλλά τόσο ο τρόπος τον οποίον χρησιμοποίησαν μέσα στο δικαστήριο για να επιβάλουν αυτή την ποινή. Είναι εντελώς απαράδεκτο για την ελληνική δικαιοσύνη να έχει τέτοιους δικαστικούς λειτουργούς. Θα δικαιωθούμε στην έφεση γιατί τα λάθη του νοσοκομείου Κοζάνης ήταν εγκληματικά. Δεν είναι δυνατόν να παρακάμπεται η γνωμάτευση ενός εξέχοντα επιστήμονα, του Ματθαίου Τσούγκα, και να λαμβάνεται υπόψιν μία ατελής υποτιθέμενη γνωμάτευση του διευθυντή της χειρουργικής του Μαμάτσειου νοσοκομείου. Τα μόνα έσοδα που έχω είναι η σύνταξή μου που ανέρχεται στα 1.250 ευρώ, ενώ η σύζυγός μου παίρνει 400 ευρώ. Το σπίτι μας είναι υπερχρεωμένο», ανέφερε, εξερχόμενος από το Δικαστικό Μέγαρο Κοζάνης.

Εξοργιστική ήταν, ωστόσο, η απολογία της συζύγου του ιδιοκτήτη των σκυλιών, η οποία στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο: «Το παιδί όταν το πήρα στα χέρια μου είχε ένα πρόσωπο καθαρό, ένα δάγκωμα είχε στο λαιμό και η γνάθος ήταν άθικτη, καθώς και μια γρατζουνιά στο μάτι» και συνέχισε λέγοντας πως λυπάται πολύ που χάθηκε ένα παιδί αθώο, «που δεν είχε μια μάνα σωστή να το φροντίζει!».

«Το παιδί ήταν σε κωματώδη κατάσταση - Τα τραύματα θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση»

Νωρίτερα, στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο χειρούργος του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης Μιχάλης Δουλγεράκης, ο οποίος αντιμετώπισε πρώτος το περιστατικό, κατέθεσε πως «είναι γελοίος όποιος λέει ότι το παιδί θα μπορούσε να περπατήσει ή να κλάψει στην κατάσταση που ήταν», προσθέτοντας «το παιδί ήταν σε κωματώδη κατάσταση, σχεδόν ημιθανές, με δυσκολία στην αναπνοή, απροσδιόριστο καρδιακό σφυγμό… βρισκόταν σε βαρύτατο σοκ. Αμέσως ξεκίνησε η ανάνηψη με όλα τα πρωτόκολλα στη βασική υποστήριξη ζωής, δίνοντας προτεραιότητα στον αεραγωγό, δηλαδή στην αναπνοή»

Ο ίδιος περιέγραψε αναλυτικά λεπτομέρειες της κατάστσης, τονίζοντας πως «εξ αρχής θεωρήθηκε δύσκολη έως αδύνατη η διασωλήνωση, λόγω της βαρύτατης κάκωσης στην στοματοφαρυγγική κοιλότητα και αποφασίστηκε η τραχειοτομία. Αυτό διήρκησε περίπου 15’… κατά τη διάρκεια και αφού είχε γίνει η τραχειοτομία υπέστη το παιδί καρδιακή ανακοπή. Στο τέλος έγιναν προσπάθειες ανάνηψης, αλλά δυστυχώς το παιδί κατέληξε, μετά από τεταμένες κακώσεις στο στόμα και το κρανίο, με βλάβες ζωτικής σημασίας μη αναστρέψιμες.. Τα ζωτικά όργανα είχαν υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες, η έσω και η έξω σφαγίτιδα είχαν υποστεί μερική ρήξη. Αν υπήρχε ένας γιατρός στο σημείο που δέχθηκε την επίθεση, θα μπορούσε να κλείσει τα τραύματα ώστε να σταματήσει την αιμορραγία…. Τα τραύματα του παιδιού θύμιζαν εμπόλεμη κατάσταση, όλοι σοκαριστήκαμε αλλά δεν φοβηθήκαμε να αντιμετωπίσουμε το περιστατικό…όμως είμαστε άνθρωποι και γονείς και το όλο θέαμα ήταν συγκλονιστικό».

Το χρονικό της τραγωδίας

Η απίστευτη τραγωδία με θύμα τον πεντάχρονο εκτυλίχθηκε ανήμερα Πάσχα του 2016 στην περιοχή του Αργίλου. Το παιδάκι βρισκοταν σε φιλικό σπίτι με τη μητέρα του, όταν τα σκυλιά τα οποία ανήκουν στον ιδιοκτήτη του σπιτιού, επιτέθηκαν στο παιδί και το τραυμάτισαν σοβαρά στο πρόσωπο και στον λαιμό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εποχής, τα σκυλιά έριξαν την περίφραξη του χώρου στον οποίο ήταν κλεισμένα και επιτέθηκαν στο αγόρι με μανία.

Ο πεντάχρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης από τη μητέρα του και ένα φιλικό πρόσωπο, ενώ ειδοποιήθηκε -από γείτονες- και η αστυνομία. Το παιδί χειρουργήθηκε και οι γιατροί έδωσαν για 45 λεπτά μάχη για να το κρατήσουν στη ζωή, ωστόσο, τα τραύματά του ήταν πολύ σοβαρά και δυστυχώς κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοζάνη: Καταδικάστηκαν οι δυο κατηγορούμενοι για τη θανατηφόρα επίθεση ροτβάιλερ σε πεντάχρονο τον Απρίλιο του 2016"

Ελεγκτικό Συνέδριο: Μέσα στον Νοέμβριο η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Σε πιλοτική δίκη συζητήθηκε σήμερα το θέμα των περικοπών των συντάξεων ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί μέσα στον Νοέμβριο θα είναι πιλοτική και αφορά περίπου 60.000 υποθέσεις, οι οποίες εκκρεμούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο και έχουν «παγώσει», όπως προβλέπει η νομοθεσία, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου.

Τη σημερινή συζήτηση απασχόλησαν τέσσερα προδικαστικά ερωτήματα:

1) Η συνταγματικότητα ή μη της κατάργησης των τριών επιδομάτων – δώρων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας), των  συνταξιούχων του Δημοσίου,

2) Η συνταγματικότητα ή μη της συνέχισης των περικοπών του νόμου  4093/2012 μετά τη έκδοση του νεότερου νόμου 4387/2016,

3) Εάν η παραγραφή των αξιώσεων (οι αποζημιωτικές αγωγές) των συνταξιούχων του Δημοσίου τομέα υπόκεινται σε διετή ή πενταετή παραγραφή

4) Εάν η απόσβεση των αξιώσεων για όσους δεν είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι τη δημοσίευση  στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του νόμου  4734/2020  (άρθρο 33) αντιβαίνει ή όχι  τις επιταγές  του Συντάγματος και  του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Τα προδικαστικά ερωτήματα που παραπέμφθηκαν στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν ως ακολούθως:

«Παραπέµπει στην Ολοµέλεια του δικαστηρίου τα εξής προδικαστικά ερωτήµατα:

«1. Εάν οι διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 10 του ν. 4024/2011 και 1 παρ. 1 του ν. 4051/2012, µε τις οποίες επιβλήθηκαν διαδοχικές µειώσεις στις συντάξεις του ∆ηµοσίου, αντίκεινται ή όχι προς υπέρτερης τυπικής ισχύος κανόνες δικαίου και ειδικότερα

α) προς τα άρθρα 2 παρ. 1, 5 παρ 1, 4 παρ. 1 και 5, 25 παρ. 1 και 4, 17 του Συντάγµατος και τις από αυτά απορρέουσες αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιµότητας, της δικαιολογηµένης εµπιστοσύνης, της ισότητας ενώπιον του νόµου και των δηµοσίων βαρών και της αναλογικότητας,

β) προς την απορρέουσα από τα άρθρα 16, 21 παρ. 3, 22 παρ. 2, 23 παρ. 2 εδ. β, 29, 45, 73 παρ. 2, 80, 87 επ., 103 και 104 του Συντάγµατος, σε συνδυασµό µε τα άρθρα 2 παρ.1, 5 παρ.1, 25 παρ. 1 και 17 παρ. 1 του Συντάγµατος, αρχή της εύλογης αναλογίας αποδοχών ενέργειας και συντάξεων όσων εντάσσονται στο ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώτος των δηµοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών και

γ) προς τις διατάξεις του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣ∆Α.

2.α. Εάν σύµφωνα µε την παρ. 2 του άρθρου 14 του ν. 4387/2016, ως βάση υπολογισµού των ήδη καταβαλλοµένων συντάξεων κατά την 31.12.2014 νοούνται οι συντάξεις, στο ύψος που ανέρχονταν κατά την ως άνω ηµεροµηνία, ήτοι µετά :

i) την παρακράτηση υπέρ υγειονοµικής περίθαλψης του άρθρου 1 του ν. 4334/2015, για την οποία γίνεται ρητή αναφορά στην οικεία διάταξη,

ii) την παρακράτηση της εισφοράς Απόφαση 957/2021 125 αλληλεγγύης συνταξιούχων, κατ’ άρθρα 38 του ν. 3863/2010 και 11 του ν. 3865/2010, η οποία εξακολούθησε να παρακρατείται από τις συντάξεις του ∆ηµοσίου και υπό το καθεστώς του ν. 4387/2016, όπως συνάγεται από τις διατάξεις του άρθρου 13 του ν. 4387/2016 και 27 του ν. 4585/2018 [παρά το γεγονός ότι είχε κριθεί αντισυνταγµατική µε την 244/2017 απόφαση της Ολοµέλειας του ∆ικαστηρίου, µε εφεξής αποτελέσµατα και για όσο διάστηµα παρεκρατείτο προς κάλυψη των ελλειµµάτων των Φ.Κ.Α., αντισυνταγµατικότητα που επιβεβαιώθηκε µε την 504/2021 απόφαση της Ολοµέλειας για το διάστηµα από 12.5.2016 έως και 31.12.2018] και

iii) τις περικοπές που επήλθαν µε τις διατάξεις των άρθρων 1 παρ. 10 α του ν. 4024/2011, 1 παρ. 1 του ν. 4051/2013 και την υποπαρ. Β3 και Β4 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, ανεξαρτήτως της συνταγµατικότητάς τους ή µη, ή εάν η οικεία διάταξη του άρθρου 14 παρ. 2 του ν. 4387/2016, ερµηνευόµενη υπό το φως του Συντάγµατος και της ΕΣ∆Α και δη υπό το φως της αρχής του κράτους δικαίου, έχει την έννοια ότι παραπέµπει µόνο σε όσες από τις ως άνω διατάξεις είναι συνταγµατικές, δηλαδή συνάδουν προς τις αρχές της ασφάλειας δικαίου, της προβλεψιµότητας και της δικαιολογηµένης εµπιστοσύνης ως προς την προστασία των νοµίµων περιουσιακών προσδοκιών των πολιτών, της ισότητας ενώπιον του νόµου και των δηµοσίων βαρών και της αναλογικότητας, προς την απορρέουσα από τις διατάξεις των άρθρων 16, 21 παρ. 3, 22 παρ. 2, 23 παρ. 2 εδ. β, 29, 45, 73 παρ. 2, 80, 87 επ., 103 και 104 του Συντάγµατος, σε συνδυασµό µε τα άρθρα 2 παρ.1, 5 παρ.1, 25 παρ.1 και 17 του Συντάγµατος, αρχής της εύλογης αναλογίας αποδοχών ενεργείας και συντάξεων του ∆ηµοσίου και προς τις διατάξεις του άρθρου 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου της ΕΣ∆Α και β. στην περίπτωση που γίνει δεκτή η πρώτη εκδοχή, δηλαδή στον βαθµό που η διάταξη του 14 παρ. 2 του ν. 4387/2016 έχει την έννοια ότι ως βάση υπολογισµού των συντάξεων στις 31.12.2014 νοείται το αριθµητικό ύψος των συντάξεων όπως αυτό προκύπτει µετά την εφαρµογή των ως άνω ρυθµίσεων των ν. 4024/2011, 4051/2013 και 4093/2012, ανεξαρτήτως του εάν κατά τον χρόνο θέσης τους σε ισχύ ήταν αντισυνταγµατικές (όπως έχει κριθεί για την υποπαρ. Β3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 µε την 1277/2018 απόφαση της Ολοµέλειας του ∆ικαστηρίου), εάν υπό την ισχύ του ν. 4387/2016, όπως το πλαίσιο αυτού αναδροµικά διευκρινίσθηκε µε τις διατάξεις του ν. 4670/2020, ήτοι από την ενσωµάτωση των εν λόγω περικοπών στο νέο νοµοθέτηµα και εντεύθεν, το ύψος των συντάξεων µε τον συνυπολογισµό των εν λόγω περικοπών είναι πλέον συµβατό µε τις ανωτέρω υπερνοµοθετικής ισχύος διατάξεις και αρχές, ως εκ του διαρθρωτικού χαρακτήρα των µεταβολών που επέφερε στο δηµόσιο ασφαλιστικό σύστηµα, ή εάν και υπό την ισχύ του ν. 4387/2016 εξακολουθούν οι σχετικές περικοπές, εφόσον εξ αρχής αντέβαιναν στις ως άνω υπερνοµοθετικής ισχύος διατάξεις και αρχές, να αντίκεινται σ’ αυτές στον βαθµό που δεν έχουν αρθεί ούτε υπό το καθεστώς του ν. 4387/2016 οι λόγοι αντίθεσής τους στις εν λόγω διατάξεις και αρχές.

3. Εάν οι διατάξεις του άρθρου 33 του ν. 4734/2020 και της κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσας ΚΥΑ Φ. 11321/37311/1610/13.10.2020, µε τις οποίες προβλέφθηκε η καταβολή στους συνταξιούχους που εντάσσονται στο ειδικό συνταξιοδοτικό καθεστώς των δηµοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών των ποσών που αντιστοιχούν στην περικοπή της υποπαρ. Β3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012, σε µερική συµµόρφωση προς τις αποφάσεις 1277/2018 της Ολοµέλειας του ∆ικαστηρίου και τις 1-4/2018 αποφάσεις του Ειδικού ∆ικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγµατος, επιδρούν επί των δικών που εκκρεµούσαν κατά τη θέση αυτών σε ισχύ, υπό το φως και των απορρεουσών από τα άρθρα 17 παρ. 1 και 20 παρ. 1 του Συντάγµατος καθώς και 6 παρ. 1 της ΕΣ∆Α και 1 του Πρώτου Προσθέτου Πρωτοκόλλου αυτής, αρχών της πλήρους, αποτελεσµατικής και ταχείας δικαστικής προστασίας επί των γεγενηµένων περιουσιακών απαιτήσεων, ήτοι

α) εάν πρέπει, στο πλαίσιο της εξέτασης της ουσιαστικής βασιµότητας των εκκρεµών αγωγών, να διαγνωσθεί η έκταση της ικανοποίησης διά καταβολής των σχετικών αξιώσεων,

β) εάν η καταβολή επιδρά κατά 126 οποιονδήποτε τρόπο στο σκέλος των τόκων επιδικίας και γ) στον βαθµό που σε ό,τι αφορά στις εκκρεµείς δίκες δεν θίγονται οι αξιώσεις που υπερβαίνουν τα καταβαλλόμενα ποσά, εάν τυχόν κρίση του δικαστηρίου της ουσίας περί καταβολής επιδρά σε απαιτήσεις απορρέουσες από το σύνολο των επιβληθεισών µε τον ν. 4093/2012 µειώσεων που δεν είχαν επιδιωχθεί δικαστικά µέχρι τη θέση σε ισχύ του ν. 4734/2020».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελεγκτικό Συνέδριο: Μέσα στον Νοέμβριο η απόφαση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων"

Κορωνοϊός: Στα 2.422 τα νέα κρούσματα - 364 οι διασωληνωμένοι, 37 θάνατοι

O ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.422, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 622.761 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 135 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.607 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.94 (95% ΔΕ: 0.83 - 1.02)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 37, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.311 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 364 (64.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 81.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 330 (90.66%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (9.34%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.069 ασθενείς. 

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 224 (ημερήσια μεταβολή +9.27%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Την εβδομάδα 06 Σεπτεμβρίου 2021 - 12 Σεπτεμβρίου 2021 (2021-W36) το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.10% σε σύνολο 686.712 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.81% σε σύνολο 430.734 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 1.37%.

Η γεωγραφική κατανομή των 2.422 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

94 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

57 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

31 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

82 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

151 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

48 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

71 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

9 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

317 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

29 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

34 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

67 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

19 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

42 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

55 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

77 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

57 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

50 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

41 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

21 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

42 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

41 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

14 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

107 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

23 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

52 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

49 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

74 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

66 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

68 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Τήνου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φωκίδας

40 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

28 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

12 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

47 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.422 τα νέα κρούσματα - 364 οι διασωληνωμένοι, 37 θάνατοι"

Φωτιά σε Πάρνηθα και Κάλαμο

Φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι της Τετάρτης στην Πάρνηθα, θέτοντας σε συναγερμό τις αρμόδιες αρχές.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά εκδηλώθηκε στην Μπόσκιζα στις Αχαρνές, κοντά σε δασική έκταση.

Στο σημείο επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Και δεύτερη πυρκαγιά εκδηλώθηκε πριν από λίγο στην Αττική, και συγκεκριμένα στον Κάλαμο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι μεταξύ Καλάμου και Αγίων Αποστόλων και καίει κυρίως χωράφια κοντά σε σπίτια, που όμως μέχρι στιγμής δεν απειλούνται.

Για την κατάσβεση της επιχειρούν πολλά εθελοντικά οχήματα, καθώς και 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα και δύο εναέρια μέσα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά σε Πάρνηθα και Κάλαμο"

Εξαρθρώθηκε σπείρα από Ζεφύρι και Αχαρνές που διέπραττε κλοπές – Πάνω από 700.000 η λεία

Σπείρα που διέπραττε κλοπές από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κυρίως, όμως, των νοτίων προαστίων, εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.

Ειδικότερα, συνελήφθησαν δύο άνδρες, ηλικίας 31 και 27 ετών, με τον πρώτο να έχει αρχηγικό ρόλο και τον δεύτερο να είναι μέλος. Παράλληλα, σε βάρος του 27χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή πυροβόλου όπλου, καθώς και για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, εξιχνιάστηκαν εννέα κλοπές από οικίες, με τους κατηγορούμενους να έχουν αφαιρέσει χρηματικά ποσά, κοσμήματα και αλλά αντικείμενα η συνολική αξία των οποίων υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το ποσό των 700.000 ευρώ.

Όσον αφορά τα κλοπιμαία κατασχέθηκαν και θα αποδοθούν στους δικαιούχους.

Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των συλληφθέντων στο Ζεφύρι και τις Αχαρνές Αττικής, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν: Ενα λειτουργικό πιστόλι, το οποίο είχε κλαπεί το έτος 2015, πλήθος φυσιγγίων πυροβόλων όπλων διαφόρων διαμετρημάτων, ένα πλήρες σύστημα οξυγονοκόλλησης για την παραβίαση χρηματοκιβωτίων, μεγάλος αριθμός κοσμημάτων και χρυσαφικών, συσκευές κινητής τηλεφωνίας, χρησιμοποιημένες κάρτες sim καθώς και πέντε φιαλίδια με χημική ουσία για την ανίχνευση περιεκτικότητας χρυσού.

Σημειώνεται, τέλος, ότι αναζητείται ένας άγνωστος δράστης ως συνεργός των δύο συλληφθέντων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξαρθρώθηκε σπείρα από Ζεφύρι και Αχαρνές που διέπραττε κλοπές – Πάνω από 700.000 η λεία"

Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών

Τη σταδιακή καταβολή των αναδρομικών και των αυξήσεων στους συνταξιούχους που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης έχουν ξεκινήσει από τα τέλη Ιουνίου οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, εφαρμόζοντας το νόμο 4670/2020, που προβλέπει βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης.

Όπως επισημαίνουν πηγές του ΕΦΚΑ, πρόκειται για τις πρώτες αυξήσεις στις συντάξεις εδώ και μια δεκαετία, μια επιβράβευση της πολυετούς εργασίας αυτών των συνταξιούχων. «Πρόκειται για αυξήσεις που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαθιστώντας μέρος των αδικιών του νόμου Κατρούγκαλου» αναφέρουν.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι έχουν καθοριστεί τόσο το χρονοδιάγραμμα πληρωμών όσο και ο αριθμός των δικαιούχων.

Συγκεκριμένα, στόχος του ΕΦΚΑ είναι, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, να έχουν καταβληθεί αναδρομικά και αυξήσεις:

- Στους 150.000 παλαιούς συνταξιούχους.

- Για τις 29.000 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμούν.

Μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των 100.000 παλαιών συνταξιούχων και θα έχουν καταβληθεί τα ποσά σε όσους τα δικαιούνται (υπολογίζεται περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις).

Επίσης, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, για τους παλαιούς συνταξιούχους, (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης, πριν από τον Μάιο του 2016), οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Όπως υπογραμμίζουν πηγές του ΕΦΚΑ, η διαδικασία του επανυπολογισμού των συντάξεων είναι μια εξαιρετικά σύνθετη και, ως εκ τούτου, χρονοβόρα διαδικασία. Είναι ενδεικτικό πως στην Ελλάδα υπάρχουν πάνω από 1.000 διαφορετικοί τρόποι ασφάλισης των μισθωτών, με αποτέλεσμα αυτό να αντανακλάται τόσο στη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων όσο και στον υπολογισμό των αναδρομικών και των αυξήσεων, διευκρινίζουν.

Παρά τις δυσκολίες, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ έχουν ήδη προχωρήσει σε πληρωμές χιλιάδων συνταξιούχων.

Ειδικότερα:

- Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι, (μετά τον Μάιο του 2016), συνταξιούχοι του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1%, καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν 58 εκατομμύρια ευρώ.

- Για 29.032 περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που εκκρεμεί ο επανυπολογισμός τους, αυτό πρόκειται να γίνει, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί σταδιακά με εμβόλιμες πληρωμές.

- Για 2.600 περιπτώσεις θανόντων συνταξιούχων πρόκειται μέσα στις επόμενες ημέρες να ανοίξει ειδική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων από τους κληρονόμους τους.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΦΚΑ, για τους παλαιούς συνταξιούχους, (που υπέβαλαν αίτημα συνταξιοδότησης, πριν από τον Μάιο του 2016), οι τεχνικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και την ανάδοχο εταιρεία δείχνουν πως το τελικό πλήθος των δικαιούχων είναι κατά πολύ μικρότερο από αυτό που έχει επικρατήσει ως εικόνα το τελευταίο διάστημα στην επικαιρότητα.

Αναλυτικά:

- Οι συνταξιούχοι πριν τον Μάιο του 2016 ανέρχονται περίπου σε 1.800.000.

- Οι 1.050.000 από αυτούς έχουν λιγότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και, επομένως, δεν δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις με βάση το νόμο.

- Οι υπόλοιποι 750.000 έχουν πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης και εντάσσονται στη διαδικασία του επανυπολογισμού.

Από το πλήθος αυτό προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

- 100.000 είναι δύσκολες περιπτώσεις συντάξεων, με λάθη ή ελλιπή στοιχεία, που χρήζουν περαιτέρω επεξεργασίας. Στόχος είναι, μέχρι το τέλος του έτους, να έχουν επανυπολογιστεί και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Υπολογίζεται ότι περίπου το 20% από αυτούς δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

- Από τους υπόλοιπους 650.000 συνταξιούχους προκύπτει πως μόνο 130.000-150.000 δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις. Οι υπόλοιποι δεν δικαιούνται, λόγω της προσωπικής διαφοράς και δεν εμπίπτουν στις προϋποθέσεις του νόμου.

- Επομένως, από το σύνολο των συνταξιούχων προ του 2016 προκύπτει πως μόνο το 8% θα δουν τελικά αναδρομικά και αυξήσεις.

Επιπλέον, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, οι αυξήσεις και τα αναδρομικά που θα λάβουν θα είναι λιγότερα από αυτά που έλαβαν οι 65.000 νέοι συνταξιούχοι που πληρώθηκαν από τον ΕΦΚΑ τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά συνταξιούχων: Οι δικαιούχοι και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών"

Διευκρινίσεις από την ΠΝΟ για τα τεστ κορονοϊού στους ανεμβολιάστους ναυτικούς: Διενεργούνται με ευθύνη του πλοιοκτήτη

Σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη διενέργεια τεστ κορονοϊού στους ναυτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί προχωρά μέσω επιστολής που έστειλε στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. «Οι διαγνωστικοί έλεγχοι νόσησης στους ναυτικούς που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι, διενεργούνται υποχρεωτικά δύο φορές την εβδομάδα με ευθύνη και δαπάνη του πλοιοκτήτη/εφοπλιστή/διαχειριστή» αναφέρεται χαρακτηριστικά όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στην επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), με αφορμή τη δημοσίευση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ορίζεται «ότι οι εργαζόμενοι στις μεταφορές πρέπει να διενεργούν διαγνωστικό έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, εφ’ όσον δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες, σε ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, με δική τους δαπάνη» επισημαίνει πως «οι ναυτικοί ναι μεν εργάζονται στα πλοία, πλην όμως, ως προς αυτούς ισχύουν ειδικότερες διατάξεις και ρυθμίσεις και συγκεκριμένα η Διεθνής Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας 2006, που κυρώθηκε με τον Ν. 4078/2012, σε συνδυασμό με τον εκδοθέντα σε εκτέλεση αυτής Kανονισμό (για την εφαρμογή των απαιτήσεων της Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας MLC ΦΕΚ β’ 1671/05-07-2013) ρητά αναφέρει ότι για τα ιατρικά πιστοποιητικά των ναυτικών δεν καταβάλλεται από μέρους τους καμία δαπάνη».

Η ΠΝΟ προσθέτει εξάλλου, ότι «όλες οι παραπάνω ρυθμίσεις πρόκειται περί ειδικών διατάξεων σε εκτέλεση διεθνούς συμβάσεως εργασίας (lex specialis) που βάση έχουν την Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας (MLC 2006), που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπερκεραστεί από την οποιαδήποτε κοινή Υπουργική Απόφαση ή διάταξη εσωτερικού νόμου».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Διευκρινίσεις από την ΠΝΟ για τα τεστ κορονοϊού στους ανεμβολιάστους ναυτικούς: Διενεργούνται με ευθύνη του πλοιοκτήτη"

Αφγανιστάν: Ένα μήνα στην εξουσία οι Ταλιμπάν – Αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση

Ένα μήνα μετά την κατάληψη της Καμπούλ, οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις στην προσπάθειά τους να μετατρέψουν την αστραπιαία στρατιωτική νίκη τους σε μια ανθεκτική διακυβέρνηση σε περίοδο ειρήνης.

Έπειτα από τέσσερις δεκαετίες πολέμου και δεκάδες χιλιάδες θανάτους, η ασφάλεια έχει βελτιωθεί αρκετά στο Αφγανιστάν αλλά η οικονομία της χώρας βρίσκεται σε δεινή κατάσταση παρά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες για αναπτυξιακά έργα κατά την τελευταία 20ετία.

Η ξηρασία και η πείνα οδηγούν χιλιάδες ανθρώπους στις πόλεις και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα εκφράζει φόβους ότι τα τρόφιμα πιθανόν να εξαντληθούν μέχρι το τέλος του μήνα οδηγώντας έως και 14 εκατομμύρια ανθρώπους στο χείλος του λιμού.

Ενώ η έμφαση στη Δύση έχει δοθεί στο αν η νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών ή αν θα προσφέρει καταφύγιο σε ένοπλες οργανώσεις όπως η αλ Κάιντα, για πολλούς Αφγανούς η βασική προτεραιότητα είναι απλά η επιβίωση.

«Κάθε Αφγανός, κάθε παιδί, πεινάνε, δεν έχουν ούτε ένα σακουλάκι αλεύρι ούτε μαγειρικό λάδι», λέει ένας κάτοικος της Καμπούλ, ο Αμπντουλάχ.

Μεγάλες ουρές σχηματίζονται έξω από τις τράπεζες, όπου το εβδομαδιαίο όριο ανάληψης που έχει επιβληθεί ανέρχεται σε 200 δολάρια ώστε να προστατευθούν τα μειούμενα αποθεματικά της χώρας.

Σε ολόκληρη την Καμπούλ έχουν ξεφυτρώσει αυτοσχέδιες αγορές, όπου οι κάτοικοι πουλάνε ό,τι έχουν στα σπίτια τους, παρότι δεν υπάρχουν πολλοί αγοραστές.

Ακόμη και με δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένη βοήθεια, η οικονομία του Αφγανιστάν παραπαίει με την ανάπτυξη να μην μπορεί να συμβαδίσει με την σταθερή αύξηση του πληθυσμού.

Οι θέσεις εργασίας είναι λιγοστές και πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να πληρωθούν τουλάχιστον από τον Ιούλιο.

Ενώ οι περισσότεροι πολίτες φαίνεται να υποδέχτηκαν θετικά τον τερματισμό των συγκρούσεων, η όποια βοήθεια έχει επηρεαστεί από το σχεδόν πλήρες κλείσιμο της οικονομίας.

«Η ασφάλεια είναι αρκετά καλή προς το παρόν, αλλά δεν κερδίζουμε τίποτα», λέει ένας κρεοπώλης από την περιοχή της Καμπούλ Μπίμπι Μάχρο, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει το όνομά του.

«Καθημερινά τα πράγματα γίνονται χειρότερα για εμάς, πιο δύσκολα. Είναι στ΄αλήθεια κακή η κατάσταση», σημειώνει σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ανθρωπιστικές πτήσεις

Μετά την χαοτική απομάκρυνση των δυτικών δυνάμεων από το αεροδρόμιο της Καμπούλ τον περασμένο μήνα, οι πτήσεις που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια έχουν ξεκινήσει να φθάνουν στην αφγανική πρωτεύουσα καθώς ανοίγει εκ νέου το αεροδρόμιο.

Οι διεθνείς δωρητές έχουν δεσμευτεί ότι θα βοηθήσουν με πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια ώστε να αποφευχθεί αυτό που ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε ότι θα είναι "η κατάρρευση ολόκληρης της χώρας".

Αλλά οι διεθνείς αντιδράσεις απέναντι στο σχηματισμό κυβέρνησης των Ταλιμπάν, που απαρτίζεται από βετεράνους και σκληροπυρηνικούς του ισλαμιστικού κινήματος και η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, υπήρξαν αδιάφορες και δεν υπάρχει καμία ένδειξη διεθνούς αναγνώρισης ή κίνησης για την αποδέσμευση των περισσότερων από εννέα δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά σε ξένο νόμισμα τα οποία βρίσκονται εκτός του Αφγανιστάν.

Παρότι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι δεν σκοπεύουν να επαναλάβουν τον σκληρό φονταμεταλιστικό τρόπο εξουσίας της προηγούμενης διακυβέρνησής τους, η οποία ανατράπηκε από την υπό τις ΗΠΑ στρατιωτική συμμαχία έπειτα από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, κάνουν αγώνα για να πείσουν την διεθνή κοινότητα ότι έχουν πράγματι αλλάξει.

Οι ευρείες αναφορές για πολίτες που δολοφονούνται και για ξυλοδαρμούς δημοσιογράφων και άλλων καθώς και οι αμφιβολίες για το αν τα δικαιώματα των γυναικών θα γίνουν πράγματι σεβαστά με βάση την ερμηνεία του ισλαμικού νόμου από τους Ταλιμπάν, έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη.

Επιπλέον, υπάρχει βαθιά δυσπιστία στο πρόσωπο ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως ο νέος υπουργός Εσωτερικών Σιρατζουντίν Χακάνι, τον οποίο οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν διεθνή τρομοκράτη και έχουν επικηρύξει για δέκα εκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα το ισλαμιστικό κίνημα καλείται να αντιμετωπίσει τις φήμες για βαθιά ρήξη στους κόλπους του και οι Ταλιμπάν διαψεύδουν ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αμπντούλ Γκάνι Μπαράνταρ σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυροβολισμών με υποστηρικτές του Χακάνι.

Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την αποκατάσταση της λειτουργίας των υπηρεσιών και ότι οι δρόμοι είναι σήμερα ασφαλείς, αλλά καθώς οι συγκρούσεις μειώνονται, αναδεικνύεται σε μεγαλύτερο πρόβλημα η οικονομική κρίση.

«Οι κλοπές σταμάτησαν, αλλά και το ψωμί εξαφανίστηκε», λέει χαρακτηριστικά ένας καταστηματάρχης.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αφγανιστάν: Ένα μήνα στην εξουσία οι Ταλιμπάν – Αντιμέτωποι με την οικονομική κρίση"

Απάντηση φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν: Δεν θα δεχτούμε «υβριδικές επιθέσεις» μέσω του μεταναστευτικού

«Απάντηση» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκαθαρίζοντας πως δεν θα δεχτεί νέα εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της για την «κατάσταση της Ένωσης» που εκφώνησε σήμερα ενώπιον των ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η φον ντερ Λάιεν έστειλε μήνυμα επί της ουσίας στον Τούρκο πρόεδρο.

Υπενθυμίζεται πως ο Ερντογάν είχε την Τρίτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό πρόεδρο Βάλτερ Στάινμάιερ, εξαπολύοντας επί της ουσίας… έμμεση προειδοποίηση για εικόνες 2015 στο μεταναστευτικό. Συγκεκριμένα είπε πως «κανείς δεν θέλει να βιώσει μια εμπειρία παρόμοια με το μεταναστευτικό κύμα από τη Συρία» ζητώντας από την Ε.Ε και τη Γερμανία να συνδράμουν οικονομικά. 

«Δεν θα δεχτούμε εργαλειοποίηση»

Η Πρόεδρος της Κομισιόν λοιπόν προειδοποίησε ότι, «αν δεν βρούμε κοινό έδαφος για το πώς να διαχειριστούμε τη μετανάστευση, οι αντίπαλοί μας θα συνεχίσουν να μας στοχοποιούν, ενώ οι έμποροι και οι διακινητές ανθρώπων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους». 

Αναφερόμενη στην κατάσταση με τους μετανάστες στα σύνορα της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Πολωνίας με τη Λευκορωσία, είπε ότι παρόμοια περιστατικά είδαμε και σε άλλες χώρες και επανέλαβε ότι η ΕΕ δεν θα δεχτεί την εργαλειοποίηση των μεταναστών και τέτοιου είδους υβριδικές επιθέσεις.

Η φον ντερ Λάιεν τόνισε την ανάγκη να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ των κρατών-μελών για ένα νέο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο.

«Το νέο Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο μας δίνει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις», επέμεινε η Πρόεδρος της Κομισιόν. «Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να βρούμε κοινό έδαφος συνεννόησης», πρόσθεσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι εδώ και χρόνια η πρόοδος είναι πραγματικά επώδυνα βραδεία. Κάλεσε τα κράτη-μέλη να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου. Είναι θέμα εμπιστοσύνης, είπε. «Το θέμα της μετανάστευσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για να μας διχάζει», ανέφερε τέλος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Απάντηση φον ντερ Λάιεν σε Ερντογάν: Δεν θα δεχτούμε «υβριδικές επιθέσεις» μέσω του μεταναστευτικού"

Δρομοκαΐτειο: Γιατρός «μοίραζε» θετικά τεστ κορωνοϊού σε υγιείς

Μια ακόμη θλιβερή, παράνομη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία εν μέσω του τέταρτου επιδημικού κύματος πράξη επαγγελματία υγείας αποκαλύφθηκε στο ψυχιατρικό Νοσοκομείο Δρομοκαΐτειο.

«Πρωταγωνιστής» στη νέα υπόθεση παραποίησης και πλαστογραφίας στοιχείων, που δημοσιοποιεί σήμερα η Πανελλήνια Ομοσπονδία εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), είναι γιατρός που κατά τον μοριακό έλεγχο για κορωνοϊό εξέδιδε ψευδώς θετικά αποτελέσματα και τα διακινούσε σε άτομα εκτός νοσοκομείου.

Για τον επίορκο γιατρό διατάχθηκε ΕΔΕ και η υπόθεση θα παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η διοίκηση του νοσοκομείου σε συνεργασία με την επιτροπή λοιμώξεων ανακάλυψε ότι γιατρός έβγαζε θετικά δείγματα κορωνοϊού σε άτομα άγνωστα στο Νοσοκομείο που δεν είχαν δικαίωμα να εξετασθούν στο Δρομοκαίτειο και μάλιστα χρησιμοποιώντας σε πολλές περιπτώσεις τους κωδικούς του παθολόγου ιατρού.

Ο εν λόγω γιατρός στις 30 Ιουλίου έβγαλε θετικό τεστ στον εαυτό του και σε δυο άγνωστα άτομα από το νοσοκομείο. Ακολούθησε μοριακός έλεγχος στον γιατρό και ήταν αρνητικός. Εν τω μεταξύ έκλεισαν τμήματα με ασθενείς, έγιναν εκατοντάδες τεστ σε ασθενείς και προσωπικό για να αποφευχθεί η διασπορά του ιού.

Στις 31 Αυγούστου βρέθηκαν επτά άτομα άγνωστα στο νοσοκομείο με θετικό μοριακό τεστ. Τα δείγματα ελήφθησαν από τον ίδιο γιατρό. Και πάλι έγιναν τεστ σε ασθενείς και υπαλλήλους επειδή μεταξύ των ατόμων με θετικό τεστ ήταν και ένας εργαζόμενος.

Η διοίκηση με την επιτροπή λοιμώξεων ανακάλυψαν τις μεθοδεύσεις του γιατρού. Ενήργησαν τάχιστα συγκέντρωσαν στοιχεία και διέταξαν ΕΔΕ ενώ θα στείλουν τον φάκελο και στον εισαγγελέα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δρομοκαΐτειο: Γιατρός «μοίραζε» θετικά τεστ κορωνοϊού σε υγιείς"

edupass.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς αναφορικά με τον κορονοϊό

Μία νέα ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η edupass.gov.gr, η λειτουργία της οποίας προβλέπεται με διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή, και θα στοχεύει στον έλεγχο τήρησης των υγειονομικών προϋποθέσεων, ανάλογα με την ιδιότητά τους, για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία σε όλες τις εκπαιδευτικές δομές, ανεξαρτήτως βαθμίδας.Οι ενδιαφερόμενοι, μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλώνουν στην πλατφόρμα την προϋπόθεση που πληρούται για τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία (εμβολιασμός, νόσηση, αρνητικό αποτέλεσμα PCR/rapid test ή self test), ανάλογα με τα ισχύοντα ανά περίπτωση υγειονομικά μέτρα για τον κορονοϊό και την ηλικιακή ομάδα, όπου εντάσσεται κάθε φυσικό πρόσωπο.

Η παραπάνω πλατφόρμα διασυνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών, το Εθνικό Μητρώο Ασθενών και την ειδική πλατφόρμα του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID -19 και ελέγχεται η πλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής ανά περίπτωση. Τα στοιχεία θα αποστέλλονται στη θυρίδα κάθε εκπαιδευτικής δομής που καταχωρίζει ο αιτών και βάσει αυτών θα καθίσταται δυνατή η συμμετοχή του στην εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία.

Στόχος του edupass.gov.gr είναι να συμβάλλει στην προστασία της δημόσιας υγείας, στη θωράκιση της δια ζώσης λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων αλλά και στην απλούστευση των διαδικασιών ελέγχου για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούν τη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. Ως την έναρξη λειτουργίας της νέας πλατφόρμας, τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας εξακολουθούν να δηλώνουν αποτελέσματα ελέγχου και να εκδίδουν βεβαιώσεις μέσω του self-testing.gov.gr.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "edupass.gov.gr: Νέα πλατφόρμα για τους εκπαιδευτικούς αναφορικά με τον κορονοϊό"

Ποιες παρενέργειες προκαλεί η τρίτη δόση εμβολίου

Πάνω από 2,9 εκατομμύρια Ισραηλινοί έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση εμβολίου και η Maccabi Health Services δημοσίευσε έρευνα για τις παρενέργειες. Η έρευνα κάλυψε 9.222 πολίτες άνω των 18 ετών και σύμφωνα με αυτή, παρότι η πλειονότητα αντιμετώπισε κάποιες παρενέργειες, καμία εξ αυτών δεν ήταν απειλητική για τη ζωή τους ενώ συνήθως αυτές έφευγαν μετά από 2-3 ημέρες.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι παρενέργειες ήταν χειρότερες στην τρίτη δόση απ’ ό,τι στη δεύτερη και οι άλλοι μισοί ότι ήταν οι ίδιες ή όχι τόσο σοβαρές.

Το 57% μίλησε για κόπωση και αδυναμία, το 36% για πονοκέφαλο, το 26% για μυϊκό πόνο, το 19% για πρήξιμο στους λεμφικούς αδένες, το 18% για πυρετό έως 38 βαθμούς και το 9% για μεγαλύτερο πυρετό. Το 27% είπε ότι δεν είχε παρενέργειες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιασμένων (87%) αναφέρθηκε σε πόνο στο σημείο της ένεσης και 18% για πρήξιμο, ενώ 6% έκανε λόγο για «κοκκίνισμα». Το 9% δεν αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα στο σημείο της ένεσης.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 43% δήλωσε ότι οι παρενέργειες έφυγαν το πρώτο 24ωρο, το 41% ότι χρειάστηκαν 2-3 ημέρες και το 17% ότι κράτησαν περισσότερο.

Τα καλά νέα: το 96% όσων έκαναν τρίτη δόση δήλωσαν ότι δεν χρειάστηκαν καμία ιατρική βοήθεια ή συμβουλή για να αντιμετωπίσουν τις παρενέργειες.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιες παρενέργειες προκαλεί η τρίτη δόση εμβολίου"

Παύλος Πολάκης: Άρση ασυλίας μετά από μήνυση του Γιάννη Στουρνάρα

Την άρση ασυλίας του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, γνωμοδότησε κατά πλειοψηφία στην Ολομέλεια η Επιτροπή Δεοντολογίας. Αφορά στην υπόθεση με τη μήνυση που έχει καταθέσει ο Γιάννης Στουρνάρας.

Στις 25 Νοεμβρίου του 2020, ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας είχε καταθέσει μήνυση σε βάρος του Παύλου Πολάκη για τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης, σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν.

Υπέρ της άρσης της ασυλίας του Παύλου Πολάκη τάχθηκαν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση. Κατά τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25, ενώ παρών δήλωσε το ΚΚΕ​.

Ο Παύλος Πολάκης, πάντως, δεν παρέστη στην Επιτροπή ούτε απέστειλε υπόμνημα με τις θέσεις του.

Η γνωμοδότηση της Επιτροπής κατατέθηκε στην Ολομέλεια, όπου θα ληφθεί και η τελική απόφαση με ονομαστική ψηφοφορία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παύλος Πολάκης: Άρση ασυλίας μετά από μήνυση του Γιάννη Στουρνάρα"

Τέλος χρόνου σήμερα για τις φορολογικές δηλώσεις

Λήγει απόψε τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση, δεδομένου μάλιστα ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί περίπου 82.000 λιγότερες δηλώσεις σε σύγκριση με την αντίστοιχη τελευταία ημέρα της προθεσμίας πέρυσι. Κατά συνέπεια, θεωρείται ότι σήμερα μπορεί να καλυφθεί η διαφορά αυτή που υπάρχει σε σχέση με το 2020.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρυσι, μετά τη λήξη της προθεσμίας, υποβλήθηκαν έως και το τέλος του έτους περίπου 72.000 δηλώσεις, είτε γιατί υπήρχε αυτή η δυνατότητα -γι' αυτούς που έφυγαν από την ζωή- είτε πληρώνοντας το σχετικό πρόστιμο.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ είχαν υποβληθεί περίπου 6.290.000 δηλώσεις, ενώ πέρυσι μέχρι και την τελευταία ημέρα -31 Αυγούστου- είχαν υποβληθεί 6.372.415. Συνολικά μέσα στο 2020, υποβλήθηκαν 6.444.479 φορολογικές δηλώσεις.

Από την ανάλυση των στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων που είχαν μέχρι χθες υποβληθεί, προκύπτει μεταξύ των άλλων ότι οι επτά στους δέκα δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο. Αναλυτικά τα στοιχεία:

  • Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μέχρι σήμερα εκδόθηκαν 8.536.608 εκκαθαριστικά.
  • Από αυτά, χρεωστικά ήταν τα 2.791.362 ή το 32,7%, στα οποία και καταλογίστηκε επιπλέον φόρος 2,6 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να καταβάλουν οι εν λόγω φορολογούμενοι είναι της τάξεως των 937,6 ευρώ. Πέρυσι αντιστοίχως χρεωστικά ήταν το 36,51% των εκκαθαριστικών και ο μέσος φόρος ήταν 1.101 ευρώ.
  • Πιστωτικά ήταν 1.390.392 εκκαθαριστικά ή το 16,29% και το συνολικό ποσό της επιστροφής ανέρχεται σε 376 εκατ. Το μέσο ποσό που επιστρέφεται είναι 271 ευρώ. Πέρυσι αντιστοίχως πιστωτικό εκκαθαριστικό είχαν το 12,28% των φορολογουμένων και το μέσο ποσό επιστροφής ήταν στα 348 ευρώ.
  • Μηδενικά ήταν το 51,01% των εκκαθαριστικών, δηλαδή 4.354.854, ενώ πέρυσι ήταν αντιστοίχως το 51,21%.

Οι προθεσμίες για την πληρωμή είναι οι εξής:

• Μέχρι την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να πληρωθούν δύο δόσεις (Ιουλίου και Αυγούστου).

• Έως τέλος Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά η δόση του τρέχοντος μηνός.

• Για τους επόμενους μήνες, από Οκτώβριο έως και Φεβρουάριο του 2022, θα πληρώνεται από μία δόση για να συμπληρωθούν οι οκτώ που προβλέπονται.

Να σημειωθεί ότι δεν ισχύει η έκπτωση 3%, για την εφάπαξ πληρωμή του συνολικού φόρου που θα προκύψει. Αυτό ίσχυε για δηλώσεις που θα υποβάλλονταν έως το τέλος Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία θα πρέπει να γινόταν και η εξόφληση του φόρου.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος χρόνου σήμερα για τις φορολογικές δηλώσεις"

Επίθεση με βιτριόλι: Οι δηλώσεις της Ιωάννας Παλιοσπύρου μετά την διακοπή της δίκης

Με 17 λέξεις η Ιωάννα Παλιοσπύρου η νεαρή γυναίκα που δέχθηκε επίθεση με βιτριόλι τον Μάϊο του 2020 ενώ πήγαινε στην δουλειά της στην Καλλιθέα, περιέγραψε όλη την ψυχική της κατάσταση αλλά και έδειξε πόσο γενναίος άνθρωπος είναι. 

«Για ακόμα μια φορά αυτή που προσπάθησε να με σκοτώσει απέδειξε πόσο ψυχρή και πόσο δειλή είναι», είπε η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου βγαίνοντας από το δικαστήριο μετά την απόφαση να διακοπεί η δίκη για τις 30 Σεπτεμβρίου. Και φυσικά η αναφορά της ήταν για την 37χρονη Ε.Κ. που μέσα σε λίγα λεπτά της κατέστρεψε την ζωή, ρίχνοντάς της στο πρόσωπο και το σώμα βιτριόλι. 

Το δικαστήριο διέκοψε για άλλη συνεδρίαση μετά από πρόταση του εισαγγελέα καθώς η ακροαματική διαδικασία θα είναι μακρά και οι μάρτυρες είναι πολλοί, η δίκη θα αρχίσει απρόσκοπτα σε άλλη συνεδρίαση.

Αναβολή στη δίκη για την επίθεση με βιτριόλι

«Η υπόθεση αυτή λογικά θα διαρκέσει για να αποδειχθεί η αλήθεια και αυτή μόνο πρέπει να λάμψει. Να προτάξουμε σήμερα τις υπόλοιπες υποθέσεις ώστε το επόμενο διάστημα να μην έχουμε κάτι να μας εμποδίζει και να ασχοληθούμε με αυτή την υπόθεση» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εισαγγελέας, Χαράλαμπος Μαστραντωνάκης.

Επίσης, αποφασίστηκε αναδιάταξη της σειράς των μαρτύρων και πρώτη θα βρεθεί απέναντι από δικαστές και ενόρκους η Ιωάννα Παλιοσπύρου, το θύμα της άγριας επίθεσης για να καταθέσει. Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε η Ιωάννα, θύμα της σφοδρής επίθεσης, η οποία δήλωσε τα στοιχεία της και αμέσως μετά η διαδικασία διεκόπη. Στη σύνθεση του δικαστηρίου κληρώθηκαν τέσσερις άνδρες ένορκοι και δύο γυναίκες, αναπλωρωτές ένορκοι.

Λύτρας: Η κατηγορούμενη απέδειξε ποια είναι

«Το είχα προβλέψει ότι δεν θα έρθει στο δικαστήριο, ότι δεν θα αντικρύσει την Ιωάννα» τόνισε ο Απόστολος Λύτρας σε δηλώσεις του για τα όσα έγιναν στο δικαστήριο, προσθέτοντας πως η κατηγορούμενη «απέδειξε για μία ακόμα φορά πια είναι, δεν ήρθε καν για να είναι με σκυμμένο το κεφάλι».

Για το αίτημα για μετατροπή της κατηγορίας, ο Απόστολος Λύτρας είπε πως έχουν αποφανθεί ήδη και ο εισαγγελέας που άσκησε τη δίωξη και οι δικαστές με το βούλευμα τους για το ζήτημα.

Ο δεύτερος δικηγόρος της Ιωάννας, Νίκος Αλεξανδρής χαρακτήρισε αναμενόμενη τη στάση της κατηγορούμενης ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να εμφανιστεί σε άλλη συνεδρίαση του ΜΟΔ.

Σάκης Κεχαγιόγλου: Δεν μεταφέρω συγγνώμες

«Η εντολέας μου σήμερα επέλεξε να μην παραβρεθεί στο δικαστήριο», δήλωσε μετά την αναβολή της δίκης ο Σάκης Κεχαγιόγλου, δικηγόρος της 37χρονης Έφης. Όπως είπε, εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους της.

Ακόμη ανέφερε: «Στην πορεία θα εμφανιστεί και θα δώσει τις εξηγήσεις που πρέπει να δώσει. Εξέφρασα την άποψη ότι είναι λανθασμένη η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας και θα πρέπει να τη μετατρέψει το δικαστήριο σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, όπως ορίζει η νομολογία. Ελπίζω να επικρατήσει η νομιμότητα και όχι η σκοπιμότητα.

Ζήτησα να μιλήσω στο τραγικό θύμα αυτής της υπόθεσης για να της εκφράσω τη προσωπική μου συμπάθεια και συμπαράσταση. Η συμπάθεια αυτή δεν σημαίνει ότι θα περιορίσω την άσκηση των υπερασπιστικών μου καθηκόντων. Η εντολέας μου έχει ομολογήσει την πράξη. Υπάρχει διαφωνία ως προς το νομικό χαρακτηρισμό. Όλοι ξέρουμε την έκβαση της δίκης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Σάκης Κεχαγιόγλου τόνισε ότι η Ιωάννα του είπε ότι «δέχεται αυτά που της είπα μέσα στο δικαστήριο. Την άκουσα ψύχραιμη και ότι διαχωρίζει το ανθρώπινο στοιχείο από το ρόλο μου ως υπερασπιστή. Εκφράζω τον θαυμασμό μου για υο ψυχικό της σθένος αλλά δεν θα περιορίσω τα υπερασπιστικά μου καθήκοντα».

Τέλος, σε ερώτηση για τον αν η εντολέας του θα ζητήσει συγγνώμη από την Ιωάννα, είπε ότι θα το πει η ίδια στην απολογία της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση με βιτριόλι: Οι δηλώσεις της Ιωάννας Παλιοσπύρου μετά την διακοπή της δίκης"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news