facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Στα χέρια των Αρχών μέλη κυκλώματος εκβιαστών – Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Επιχείρηση του τμήματος Δίωξης Εκβιαστών της ασφάλειας Αττικής βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από το απόγευμα της Δευτέρας (12/6). Μέχρι στιγμής από την έρευνα προέκυψαν στοιχεία σε βάρος ατόμων, τα οποία δραστηριοποιούνται στο χώρο της νύχτας κυρίως στα νότια προάστια και εκτελούν συμβόλαια -κατά παραγγελία- για βαρύτατους ξυλοδαρμούς, εξαναγκασμό προς εξόφληση οφειλών, αλλά και για υπηρεσίες προστασίας καταστημάτων. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί 7 προσαγωγές σε βάρος των οποίων προέκυψαν σημαντικά στοιχεία.

Στα χέρια των Αρχών μέλη κυκλώματος εκβιαστών – Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως έρευνα της Δίωξης Εκβιαστών ξεκίνησε λίγο μετά τη διπλή στυγερή δολοφονία των 2 ατόμων στον Κορυδαλλό. Τις επόμενες ώρες αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις από την ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο δράσης του κυκλώματος, καθώς επίσης και για τα αποτελέσματα της έρευνας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα χέρια των Αρχών μέλη κυκλώματος εκβιαστών – Σε εξέλιξη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ."

Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας

Ο πρωθυπουργός, Νικολάε Τσιούκα, παραιτήθηκε στο πλαίσιο συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού για την εκ περιτροπής πρωθυπουργία, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της σταθερότητας στη Ρουμανία.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Νικολάε Τσιούκα, επικεφαλής των Φιλελευθέρων (PNL), παραιτήθηκε σήμερα και αντικαταστάθηκε από τον κυβερνητικό του εταίρο Μαρτσέλ Τσολάκου, ηγέτη των Σοσιαλδημοκρατών (PSD).

Η αλλαγή σκυτάλης στην πρωθυπουργία έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταξύ PNL και PSD για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού. Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο του 2024.

Η προγραμματισμένη αλλαγή πρωθυπουργού καθυστέρησε τρεις εβδομάδες λόγω της απεργίας των εκπαιδευτικών, καθώς ο Τσολάκου δεν επιθυμούσε να αναλάβει καθήκοντα πριν από την επίτευξη συμφωνίας για τον τερματισμό των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Νωρίτερα σήμερα, οι εκπαιδευτικοί αποδέχθηκαν την πρόταση της κυβέρνησης για αυξήσεις μισθών κατά 25% και ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις κινητοποιήσεις τους. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούνται ως οι χειρότερα αμειβόμενοι από όλους τους δημοσίους υπαλλήλους στη Ρουμανία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας "

Έξι θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα: Τα συμπτώματα «καμπανάκι» για τους γονείς – Η παιδίατρος Α. Παρδάλη εξηγεί

«Πραγματικά o στρεπτόκοκκος είναι σε έξαρση εδώ και αρκετούς μήνες, από τον Ιανουάριο θα έλεγα, με κύματα τα οποία έχουν υφέσεις και εξάρσεις, αναφέρει η κ. Άννα Παρδάλη, παιδίατρος και αντιπρόεδρος της Ένωσης Παιδιάτρων Αττικής.

«Ξέρουμε όλοι ότι μια ακραία έκφραση της νόσου μπορεί να είναι σηπτική κατάσταση η οποία να κινδυνεύσει να χάσει τη ζωή του ένα παιδί». Σχετικά με το θάνατο του 7χρονου από στρεπτόκοκκο τονίζει ότι «στο συγκεκριμένο περιστατικό δεν έχουν καταλήξει τα συμπεράσματα, δηλαδή υπάρχει ένα εργαστηριακό εύρημα. Πολλές φορές όμως μπορεί ένα εργαστηριακό εύρημα να είναι να μην είναι αυτό η κύρια αιτία που θα έχει κινδυνεύσει η ζωή, να είναι μια σειρά από πράγματα και γεγονότα».

Όσον αφορά στα συμπτώματα η κ. Παρδάλη αναφέρει ότι ο στρεπτόκοκκος μπορεί να κάνει όλων των ειδών τα συμπτώματα και μπορεί να μιμηθεί και την γαστρεντερίτιδα. Δεν αποκλείεται όμως να έχει προηγηθεί και μια αλλοίωση η οποία να έριξε το ανοσοποιητικό.

Είναι μεταδοτικός; Πόσο επικίνδυνος είναι για τους ενήλικες και ποιο το σύμπτωμα «κλειδί»;

«Ο στρεπτόκοκκος είναι ένα μικρόβιο που προσβάλλει όλες τις ηλικίες. Καταλαβαίνουμε όμως ότι τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα και πιο ευμετάβλητα. Όσο συνέρχονται πολύ εύκολα τόσο μπορεί να «βουτήξουν» σε μια πολύ άσχημη κατάσταση. Τα κλασικά συμπτώματα έχουν να κάνουν με αμυγδαλίτιδα και με εξάνθημα στο δέρμα, την οστρακιά. Οι πολύ σοβαρές όμως μορφές έχουν μια πολύ γενικευμένη εικόνα και αυτό είναι που πρέπει να κρατήσουν οι γονείς. Δηλαδή συμπτώματα όπως είναι εμετοί, υψηλός πυρετός, κακό χρώμα, ένα παιδί το οποίο δεν τρώει, είναι νωθρό, όλα αυτά είναι σημάδια ότι το παιδί δεν είναι καλά και δεν αφορά μόνο το στρεπτόκοκκο, αφορά οποιαδήποτε σοβαρή μορφή μιας μικροβιακής λοίμωξης» υπογραμμίζει και σημειώνει ότι «ο πυρετός από μόνος του δεν λέει κάτι».

Όσο για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς η κ. Α. Παρδάλη εξηγεί ότι σωστά οι γονείς και κάνουν στρεπτ τεστ αλλά από εκεί και έπειτα δεν πρέπει να υπάρξει πανικός. «Πρέπει να σας πω ότι σε μια εποχή έξαρσης του στρεπτόκοκκου, αν κάνει κανείς έλεγχο, στο φάρυγγα των παιδιών, μπορεί τα μισά παιδιά να είναι φορείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογεί τα συμπτώματα πάντα και για αυτό πρέπει να συνεκτιμάται η κλινική κατάσταση με τον παιδίατρο και κυρίως να παρακολουθείται βήμα βήμα».

Μπορεί να ήταν μια ακραία εξέλιξη, είπε αναφορικά με τον θάνατο του 7χρονου, «θα δούμε τι ακριβώς έχει συμβεί. Όμως κατά κανόνα όταν ενεργοποιούνται οι γονείς και ενημερώνουν και προσφεύγουν γρήγορα σε όσο το δυνατόν πιο οργανωμένες δομές υγείας, τα πράγματα πάνε καλά».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έξι θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο στην Ελλάδα: Τα συμπτώματα «καμπανάκι» για τους γονείς – Η παιδίατρος Α. Παρδάλη εξηγεί"

Κέρκυρα: Φωτιά στον ιστορικό Ναό Αγ. Γεωργίου – Καταστράφηκε μέρος της οροφής

Το ένα έκτο της σκεπής και της οροφής του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου μέσα στο Παλαιό φρούριο της Κέρκυρας καταστράφηκε από φωτιά που προκλήθηκε κατά πάσα πιθανότητα από διπλό κεραυνό που έπεσε στο σημείο σήμερα αργά το μεσημέρι.

Στελέχη της εφορίας αρχαιοτήτων που βρισκόνταν εκείνη την ώρα στο σημείο, ανέφεραν πως ακούστηκε ένας δυνατός κρότος κι αμέσως είδαν φλόγες στην οροφή του ιστορικού μνημείου. Οι πρώτες προσπάθειες των υπαλλήλων της αρχαιολογίας αλλά και των πυροσβεστών που έφτασαν πολύ γρήγορα στο σημείο ήταν να απομακρύνουν τα ανυπολόγιστης αξίας κειμήλια και εικόνες του τέμπλου εντός του μνημείου και στη συνέχεια να ξεκινήσει προσπάθεια κατάσβεσης προκειμένου να περιοριστεί η ζημιά.

Κέρκυρα: Φωτιά στον ιστορικό Ναό Αγ. Γεωργίου – Καταστράφηκε μέρος της οροφής

Για την κατάσβεση έσπευσε μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής, η πολιτική προστασία του δήμου κεντρικής Κέρκυρας και τα στελέχη της αρχαιολογίας, ενώ καθώς δεν μπορούσαν να περάσουν τα μεγάλα πυροσβεστικά οχήματα από την τάφρο του παλαιού φρουρίου, χρησιμοποιήθηκε ειδικό γερανοφόρο του δήμου για να μπορέσουν οι πυροσβέστες να προσεγγίσουν τη φλεγόμενη οροφή σε ύψος μεγαλύτερο των 12 μέτρων. Έως και αυτή την ώρα πυροσβέστες επιτηρούν το χώρο για τυχόν μικροεστίες κάτω από τα κεραμίδια ενώ το ανακριτικό τμήμα της πυροσβεστικής διενεργεί προανάκριση για το πώς ξέσπασε η πυρκαγιά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Φωτιά στον ιστορικό Ναό Αγ. Γεωργίου – Καταστράφηκε μέρος της οροφής"

Δημοσκόπηση Alco: Στο 21,7% η διαφορά της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ και επτακομματική βουλή

Στο 21,7% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Alco για τον ALPHA, το διάστημα 6 – 10 Ιουνίου σε πανελλαδικό δείγμα 1.200 ατόμων, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023. 

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου επί των έγκυρων τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

ΝΔ 39,9%
ΣΥΡΙΖΑ 18,2%
ΠΑΣΟΚ 10,8%
ΚΚΕ 6,1%
Πλεύση Ελευθερίας 4,4%
ΝΙΚΗ 3,4%
Ελληνική Λύση 3,3%
ΜέΡΑ 1,7%
Άλλο κόμμα 4,9%

Πόσοι “αλλάζουν” κόμμα

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, 1 στους 10 που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις 21 Μαΐου, κατευθύνονται προς το ΠΑΣΟΚ και την Πλεύση Ελευθερίας, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφει το ΜέΡΑ25 με ποσοστό 32% των ψηφοφόρων να δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα στις 25 Ιουνίου. 

Αναλυτικά:

ΝΔ: 1,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 9%
ΠΑΣΟΚ: 9%
ΚΚΕ: 12%
Ελληνική Λύση: 24%
ΝΙΚΗ: 7%
Πλεύση Ελευθερίας: 17%
ΜέΡΑ25: 32%

Οι συσπειρώσεις των κομμάτων

Τι ψήφισαν τον Μάιο όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι:

ΝΔ: 14%
ΣΥΡΙΖΑ: 6%
ΠΑΣΟΚ: 7%
Πλεύση Ελευθερίας: 7%
ΜέΡΑ25: 7%
ΝΙΚΗ: 25
Ελληνική Λύση: 1%
Άλλο: 13%
Δεν ψήφισαν: 3%
Δεν απαντώ: 40%

Στις εκλογές της 25ης Ιουνίου θα ψηφίσετε για να επιβεβαιώσετε ή για να διορθώσετε το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου;

Να επιβεβαιώσουν: 64%
Να διορθώσουν: 24%
Δεν ξέρω/ Δεν απαντώ: 12% 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Στο 21,7% η διαφορά της ΝΔ από ΣΥΡΙΖΑ και επτακομματική βουλή"

Πρόεδρος Πομάκων: Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων ανέφερε ότι ανέκαθεν υπήρχαν πολιτικές παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο και σύμφωνα με τον ίδιο, δεν πρόκειται να σταματήσουν, αλλά να συνεχιστούν.

Μιλώντας στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, ο Αχμέτ Ιμάμ είπε στον Θάνο Σιαφάκα ότι «πάντοτε υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν» παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο σε πολιτικό επίπεδο. Μάλιστα, είπε πως υπήρξαν «25 χιλιόμετρα, αυτοκίνητα από την Καστάνη μέχρι τα ελληνικά σύνορα, για να μπουν, να έρθουν εδώ να ψηφίσουν και οι περισσότεροι ήταν στον νομό Ροδόπης». «Να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Έρχονται κατευθυνόμενοι, αλλάζουν τη βούληση της τοπικής κοινωνίας εδώ και σηκώνονται την ίδια μέρα και φεύγουν. Αυτά που λένε, ότι ειδοποίησε η ΕΥΠ, δεν ειδοποιούν και δεν ενημερώνουν κάτω την Αθήνα» προσέθεσε ο κ. Ιμάμ.

«Το τουρκικό προξενείο δουλεύει εδώ και τέσσερις και πέντε μήνες. Στο Ραμαζάνι, που είχε το βραδινό ιφτάρ, ο πρόξενος ήταν κάθε βράδυ και σε ένα χωριό μαζί με το σκυλολόι του και καλούσαν ανθρώπους που στήριζε το προξενείο. Παραδείγματος χάρη, περιστατικό που ήμουνα παρών, σε ένα χωριό της Ροδόπης δεν ήταν καλεσμένος ο Αχμέτ Ιλχάν και δημιουργήθηκε και πρόβλημα και τον απέβαλαν από τη συγκέντρωση που ήταν» υποστήριξε ο κ. Ιμάμ.

«Η άποψη του προξενείου είναι να ψηφιστούν φιλικά προσκείμενοι προς την Τουρκία και ει δυνατόν, τέσσερις με πέντε βουλευτές. Φανταστείτε μια ελληνική Βουλή και μια κυβέρνηση ελληνική με 152, 153 βουλευτές πλειοψηφία και οι πέντε να είναι μουσουλμάνοι» συμπλήρωσε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Πομάκων.

Το προξενείο δεν έλεγε καθαρά ονόματα υποψηφίων βουλευτών, σημείωσε ο ίδιος, ωστόσο πρόσθεσε πως «η παρουσία στις εκδηλώσεις μαζί με τους υποψηφίους που στηρίζει και αποκλείοντας τους υπόλοιπους υποδηλώνει αυτό το πράγμα». «Έτσι, με τρόπο, με πολιτική τα καταφέρνει και κυριαρχεί στην πολιτική ζωή. Το λέω δημόσια και δυνατά για να ακούσει ο ελληνικός λαός, να γνωρίζει τι γίνεται εδώ» τόνισε ο κ. Ιμάμ.

«Ανταλλάγματα»

Ο Αχμέτ Ιμάμ έκανε λόγο για «ανταλλάγματα», αναφέροντας «δεν υπάρχει χωριό μουσουλμανικό που να μην έχει δασκάλους διορισμένους από την Τουρκία και ιερείς, δηλαδή ιμάμηδες, μουεζίνηδες, ιεροκήρυκες που να μην είναι διορισμένοι από το προξενείο Κομοτηνής».

«Υπάρχουν οι δάσκαλοι και οι ιερείς που είναι φερέφωνά τους και αυτοί πηγαίνουν και δίνουν γραμμή ποιος να ψηφιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ανέφερε ακόμα ότι υπήρχε «η διακομματική κάποτε, που λειτουργούσε και έλεγε ότι οι μουσουλμάνοι, στον νομό Ξάνθης για παράδειγμα, δεν θα είναι τέσσερις προς έναν, αλλά τρεις με δύο για να μην μπορεί να εκλεγεί μουσουλμάνος βουλευτής. Δεν είχαν βέβαια καταλάβει ότι η ηγεσία του προξενείου ανακατεύεται και μπορεί να ανατρέψει πολλά αποτελέσματα. Καταρχήν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν το τήρησε αυτό, τα άλλα κόμματα το τήρησαν μέχρι ένα σημείο, την απόφαση της διακομματικής να είναι 3 προς 2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το τήρησε αυτό και ψηφίζονται του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν έχει υποψήφιο που ο κόσμος να πάει να τον ψηφίσει».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόεδρος Πομάκων: Υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν παρεμβάσεις από το τουρκικό προξενείο"

Καιρός αύριο: Βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Τρίτη (13/06)

Στη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, την Ηπειρο, το βορειοδυτικό Αιγαίο και το μεσημέρι – απόγευμα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης, αναμένονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη και θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα το μεσημέρι νότιοι.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στη Θράκη λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως το απόγευμα. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά τις πρωινές ώρες ανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην Ήπειρο νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και τις πρωινές ώρες στα νότια βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι – απόγευμα στην Κρήτη, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πυκνότερες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί και στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας την Τρίτη (13/06)"

Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο του παιδιού στην Ημαθία

Εισαγγελική έρευνα διεξάγεται για τον θάνατο 7χρονου αγοριού από τη Νάουσα, που άφησε χτες βράδυ την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ Παίδων του Ιπποκρατείου νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Βάσει των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, ο θάνατός του φαίνεται να προήλθε από στρεπτόκοκκο.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Σμυρνής έδωσε εντολή στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης να παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση για να διερευνήσει τυχόν ιατρική αμέλεια.

Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία ανατέθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα Τούμπας - Τριανδρίας, ερευνάται εάν τελέστηκε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια ή της έκθεσης που είχε αποτέλεσμα τον θάνατο από αμέλεια.

Στην έγγραφη παραγγελία του, ο εισαγγελέας ζήτησε να επισυναφθούν τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης, αλλά και το σύνολο των φακέλων από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύτηκε ο 7χρονος, όπως επίσης οι καταθέσεις των γονιών του.

Το αγοράκι είχε διακομιστεί το περασμένο Σάββατο στο Νοσοκομείο της Νάουσας με πυρετό και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Την επομένη παρουσίασε επιδείνωση και μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη, αρχικά στο νοσοκομείο Γεννηματάς και έπειτα στο Ιπποκράτειο, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε. Ο 7χρονος υπέστη ανακοπή και παρά τις προσπάθειες ανάνηψης που έκαναν οι γιατροί δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παρέμβαση εισαγγελέα για τον θάνατο του παιδιού στην Ημαθία"

Ερντογάν: Αν η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη στο Αιγαίο θα εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές

Τις… πρώτες του απειλές κατά της Ελλάδας, μετά την επανεκλογή του, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τα κατεχόμενα. 

Σε κοινές δηλώσεις που έκανε με τον πρόεδρο του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, ο Ερντογάν τόνισε για τις σχέσεις με την Ελλάδα ότι “δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, από την ειρήνη στις θάλασσες μας. Αν δεν θέλουν ειρήνη, θα εφαρμόσουμε διαφορετικές πολιτικές. Δεν θέλουμε εμπόδια στο δρόμο μας. Ας δώσει το Αιγαίο σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της παγκόσμιας θάλασσας”.

Όσοι επιδίδονται σε ανούσιες εξοπλιστικές δραστηριότητες, που επηρεάζουν τις ισορροπίες στο νησί και στην περιοχή, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους το ρίσκο που παίρνουν”, ανέφερε “φωτογραφίζοντας” την Ελλάδα. 

Και συνέχισε: “Συζητήσαμε επίσης για το Κυπριακό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς. Το αίτημα μου για μια διάσκεψη για ζητήματα που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο δεν ικανοποιήθηκε. Εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο. Μιλήσαμε επίσης για την ανάγκη ισότιμης κατανομής των πόρων στην Κύπρο και στα περίχωρα της”. 

Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε νέο τελεσίγραφο, ότι ο μόνος τρόπος να λυθεί το Κυπριακό είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους. “Οι δίκαιες απαιτήσεις των Τουρκοκυπρίων είναι σαφείς. Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ μειονότητα και δεν θα γίνουν ποτέ”, είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι 50 χρόνια χάθηκαν, λόγω των μαξιμαλιστικών προσεγγίσεων των Ελληνοκυπρίων. “Δεν θα ανεχτούμε να χάσουμε άλλα 50 χρόνια”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Αν η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη στο Αιγαίο θα εφαρμόσουμε άλλες πολιτικές"

«Βόμβες» πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα: Υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 αποσύρθηκε με παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας

«Βόμβες» έριξε ο άλλοτε διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Γιώργος Αϋφαντής, με αφορμή την υπόθεση της εκλογής του Φερχάτ Οζγκιούρ. Του υποψηφίου δηλαδή που ήρθε πρώτος και με διαφορά σε σταυρούς στη Ροδόπη και «χάρισε» τη μοναδική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ σε ολόκληρη την επικράτεια, στις κάλπες που σηματοδότησαν μια πρωτοφανή – για αξιωματική αντιπολίτευση – συντριβή.

Ο Γιώργος Αϋφαντής, επιστρέφει στην υπόθεση της Σαμπιχά Σουλεϊμάν, μιας ακτιβίστριας η οποία αν και αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ το 2014, αποσύρθηκε ως «εθνικιστικό στοιχείο» από τα ψηφοδέλτια. Με κείμενό του στην ιστοσελίδα slpress.gr, ο άλλοτε διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα καταγγέλλει ευθεία παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας στην Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι η υποψήφια αποσύρθηκε έπειτα από σχετική επικοινωνία της πρεσβείας με τον Νίκο Παππά.

«Με απ’ ευθείας παρέμβασή της στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η τουρκική πρεσβεία απαίτησε και πέτυχε να μην συμπεριληφθεί η Σουλεϊμάν Σαμπιχά στους 42 του ευρωψηφοδελτίου!

Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ετσιθελικά αγνοήθηκε από την ηγεσία, δίχως να υπάρξει ακύρωσή της, ή κάποιο άλλο πρόσχημα καταστατικής διαδικασίας. Πέρα από την απ’ ευθείας παρέμβαση του Τούρκου πρέσβυ στο Νίκο Παππά, ως υποστηρικτική χορωδία λειτούργησαν οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης, Μαρία Ρεπούση και Μαρία Γιαννακάκη (οι δύο τελευταίες βουλευτές ΔΗΜΑΡ ακόμη τότε, αλλά διαπραγματευόμενες την προσχώρησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ) και οι καθηγητές Δημήτρης Χριστόπουλος και Κώστας Τσιτσελίκης.

Όλοι αυτοί (εκ παραλλήλου με τον Τούρκο πρέσβυ) είχαν βεβαιώσει “αυθεντικά” τον Αλέξη Τσίπρα ότι η Σαμπιχά Σουλεϊμάν ήταν εθνικιστικό κατασκεύασμα της ΕΥΠ, άρα απαράδεκτη για το ψηφοδέλτιο. Ο δε υποψήφιος ευρωβουλευτής Χριστόπουλος είχε προχωρήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες σε αναίσχυντη επίθεση κατά της Σαμπιχά, καταγγέλλοντας ότι αποτελεί «μειονότητα μέσα στην μειονότητα» (λόγω ελληνοφροσύνης) και ότι «προσπαθεί τάχα να μας πει ότι η μειονότητα δεν είναι ένα ενιαίο, συμπαγές τουρκικό πράγμα»!

Διαβεβαίωσα αμέσως τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως γνώριζα μέσα από την υπηρεσία μου στο Υπουργείο Εξωτερικών την πορεία της Σαμπιχά για πάνω από 10 χρόνια και –όπως και άλλοι συνάδελφοί μου– είχα άριστη γνώση ότι ούτε υβρίδιο ούτε υποτακτικό προϊόν της ΕΥΠ ήταν, αλλά αυθεντικό “αγριόχορτο” των κοινωνικών αγώνων στην περιοχή. Εις μάτην!

Ήλθα, λοιπόν, κατάμουτρα αντιμέτωπος σε ανύποπτο χρόνο (Ιούνιος 2014) με την πικρή αλήθεια της προνομιακής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και με απτή συναλλαγή: προώθηση τουρκοφρόνων πολιτευτών τύπου Ζεϊμπέκ (τώρα πλέον και του Οζγκιούρ, 2 στα 2!) στην ελληνική Βουλή μέσω ΣΥΡΙΖΑ, έναντι μαζικής κατάθεσης στο εκλογικό ταμείο του κόμματος των 30-40.000 περίπου μειονοτικών ψήφων, χονδρεμπορικής επιρροής της τουρκικής πρεσβείας σε Ροδόπη και Ξάνθη.

Συνειδητοποίησα, ακόμη, ότι για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ η άποψή μου ως διπλωματικού του συμβούλου μετρούσε πολύ λιγότερο από ό,τι οι απαιτήσεις και προσφορές του Τούρκου πρέσβυ. Ως ύστατο μέσο προειδοποίησης και διαμαρτυρίας για τον κατήφορο που επέλεξε ο πρόεδρος και οι λοιποί –νεόκοποι τότε– πολιτικοί ταγοί της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσουν, υπέβαλα πάραυτα και αμετάκλητα την παραίτηση μου από την θέση του διπλωματικού συμβούλου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επερχόμενου Πρωθυπουργού».

Η ανακοίνωση της παραίτησής μου έγινε μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2014, οπότε επέστρεψα στο υπουργείο Εξωτερικών και μετά από λίγο τοποθετήθηκα πρέσβυς της Ελλάδας στην Τεχεράνη. Κοντολογίς, έφυγα όταν εισέρρεαν στον ΣΥΡΙΖΑ τα μιλιούνια στελεχών που ανακάλυψαν ότι είχαν κάποιο θείο ή αδελφό της γιαγιάς τους στο ΕΑΜ. Διέσωσα –όπως εκ των υστέρων αποδείχθηκε– την αξιοπρέπειά μου, διότι λίγο αργότερα η κα Μπαρουκτσού (τρίτη στην ιεραρχία στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα) απέκτησε, μέσω του συντρόφου της, που ήταν ο νέος διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, προνομιακή πρόσβαση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον πρωθυπουργό…»

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βόμβες» πρώην συμβούλου του Αλέξη Τσίπρα: Υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ το 2014 αποσύρθηκε με παρέμβαση της τουρκικής πρεσβείας"

Νέα ΣΣΕ στην εστίαση: Αυξήσεις 10,5% στη διετία για τους εργαζόμενους

Η μεγαλύτερη κλαδική συλλογική σύμβαση της χώρας (αφορά περίπου 400.000 εργαζόμενους) ανανεώθηκε με θετικό πρόσημο για τους συναδέλφους μας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον επισιτισμό - τουρισμό. 

Οπως αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, «συγκεκριμένα, στην νέα σύμβαση προβλέπεται:

  • Αύξηση 10,5% για 2 έτη, 5,5% από 01/06/2023 και 5% από 01/06/2014.
  • Διευθετήθηκε η εργασία κατά τις ημέρες ανάπαυσης δηλαδή, το ωράριο παραμένει πενθήμερο 40ωρο και με την σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου αν εργαστεί 6η ημέρα θα αμείβεται και θα ασφαλίζεται με ένα εξτρά ημερομίσθιο και σε περίπτωση που θα υπερβαίνει τις 48 ώρες εργασίας εβδομαδιαίως τότε θα υπάρχει προσαύξηση 20% στο ωρομίσθιο συν 75% αν συμπίπτει με θεσμοθετημένη αργία.
  • Διατήρηση όλων των επιδομάτων.
  • Διατήρηση του άρθρου για τους διανομείς και αύξηση στον βασικό μισθό.

Η Ομοσπονδία μας απέδειξε για άλλη μια φορά πως λειτουργεί με γνώμονα συμφέρον των εργαζομένων.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας να συνεδριάσει άμεσα το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας ώστε να κηρυχθεί η σύμβαση γενικώς υποχρεωτική.

Από την μεριά μας θα πράξουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα ΣΣΕ στην εστίαση: Αυξήσεις 10,5% στη διετία για τους εργαζόμενους"

Χωρίς τρόλεϊ την Πέμπτη η Αθήνα

Στάση εργασίας στα τρόλεϊ από τις 12:00 έως τις 16:00 θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023.

Τη στάση εργασίας προκήρυξε το Σωματείο Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, για την πραγματοποίηση της τρίτης εξ αναβολής γενικής συνέλευσης στο αμαξοστάσιο της πλατείας Αττικής με θέματα οικονομικός και διοικητικός απολογισμός.

Διαβάστε Περισσότερα » " Χωρίς τρόλεϊ την Πέμπτη η Αθήνα "

Κολωνός: H 12χρονη αναγνώρισε ως έναν από τους πελάτες βιαστές της τον 63χρονο παιδόφιλο που συνελήφθη στην Ομόνοια!

Εξελίξεις υπάρχουν στην υπόθεση βιασμού της 12χρονης η αναγνώρισε ως έναν από τους πελάτες βιαστές της τον 63χρονο παιδόφιλο που συνελήφθη στην Ομόνοια!

Υπενθυμίζεται πως ο 63χρονος συνελήφθη το μεσημέρι του Σαββάτου (10/6) στην Ομόνοια κατηγορούμενος για προσέλκυση παιδιών για γενετήσιους λόγους και προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Αμέσως μετά τη σύλληψή του, είχε γίνει γνωστό πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο 63χρονος προέβαινε σε αντίστοιχη πράξη.

Επίσης, φέρεται να διαμένει στην περιοχή του Κολωνού και εξεταζόταν από την αρχή το αν εμπλεκόταν στην υπόθεση βιασμού της 12χρονης. Κάτι που λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε.

Πώς στήθηκε η «παγίδα» στον 63χρονο και συνελήφθη

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 63χρονος κάλεσε ανήλικη στο κινητό της, λέγοντάς της ότι θέλει να συναντηθούν και να προβεί σε γενετήσιες πράξεις μαζί της. Αργότερα την ίδια ημέρα, απέστειλε μήνυμα στο κορίτσι που περιλάμβανε φωτογραφία με άσεμνο περιεχόμενο.

Στη συνέχεια, η κοπέλα κανόνισε συνάντηση με τον κατηγορούμενο το μεσημέρι της Κυριακής (10-6-2023) στην περιοχή της Ομόνοιας, ενώ είχε ήδη ενημερώσει το Κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που προσέτρεξαν στο σημείο μαζί με τον πατέρα της ανήλικης, εντόπισαν τον 63χρονο και τον οδήγησαν στο Τμήμα Ασφάλειας Ομόνοιας που επιλήφθηκε προανακριτικά.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνός: H 12χρονη αναγνώρισε ως έναν από τους πελάτες βιαστές της τον 63χρονο παιδόφιλο που συνελήφθη στην Ομόνοια!"

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις «λίστες της ντροπής» στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε ο ΔΣΑ σήμερα στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών (μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο) διαμαρτυρόμενος για τις «λίστες της ντροπής» που αναγκάζονται να τηρούν από τα «μαύρα μεσάνυχτα» πολίτες και δικηγόροι για να εξυπηρετηθούν από τη συγκεκριμένη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά και πολλά άλλα Κτηματολογικά Γραφεία του Λεκανοπεδίου (Καλλιθέα, Ζωγράφου, Κορωπί κοκ).

«Στη συνάντηση που είχαμε με την προϊσταμένη του Υποθηκοφυλακείου κα Ταταρίδα της αναφέραμε τόσο τα ζητήματα που σχετίζονται με την χρονική προτεραιότητα, την εξυπηρέτηση των προδήλων σε ειδική σειρά, το χρόνο χορήγησης πιστοποιητικών και την κόλουρη εκπλήρωση της προγραμματικής σύμβασης ΔΣΑ – Κτηματολογίου ως προς τους δικηγόρους που θα κάνουν ενημέρωση κοινού, αλλά και τη στατικότητα του κτιρίου.

Μας ενημέρωσε ότι επί 120 οργανικών θέσεων σήμερα υπηρετούν μόνο 35 υπάλληλοι (!!!), η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση ραντεβού δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τις αρχές Ιουλίου 2023, η ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών του χώρου – δικηγόροι – συμβολαιογράφοι – δικαστικοί επιμελητές, θα γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα (κάθε Παρασκευή) από τούδε και στο εξής αντί για δύο που ίσχυε μέχρι σήμερα (Τρίτη-Πέμπτη) λόγω έλλειψης προσωπικού. Επίσης μας ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί η μεταστέγαση μέρους του όγκου των φακέλων σε άλλο κτίριο λόγω υπερφόρτωσης του ημιωρόφου και του πρώτου ορόφου», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του.

Ο ΔΣΑ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τη Διοίκηση του «Ελληνικού Κτηματολογίου» και επιφυλάσσεται να κλιμακώσει περαιτέρω τις κινητοποιήσεις του.

Από το ΔΣ του ΔΣΑ παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός, ο Αντιπρόεδρος Αλέξανδρος Μαντζούτσος, ο Γεν. Γραμματέας Χρήστος Κακλαμάνης, ο Ταμίας Κων/νος Καρέτσος, ο υπεύθυνος για τα θέματα του Κτηματολογίου σύμβουλος Ζώης Σταυρόπουλος και οι σύμβουλοι Ευστάθιος Αναλυτής, Μαρινέττα Γούναρη, Άννα Ζουρνατζή, Μιχάλης Καλαντζόπουλος και Χριστίνα Τσαγκλή.

news 

Διαβάστε Περισσότερα » " Συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις «λίστες της ντροπής» στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών"

Αττική Οδός: Έρχεται ξαφνική αύξηση στα διόδια- Τι θα ισχύει, η νέα τιμή!

Έρχεται αύξηση στα διόδια…

Μετά την πρώτη πενταετία προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού αύξηση στα διόδια.

Αυτό σημαίνει ότι από τα 2,5 ευρώ που θα είναι σύντομα η τιμή στα διόδια, θα εκτοξευτεί στα 3,25 ευρώ!

Η νέα παραχώρηση επανέρχεται στο αρχικό σχέδιο της διαφορετικής χρέωσης εντός της ημέρας, με αύξηση του διοδίου κατά 30% στα 3,25 ευρώ τις ώρες αιχμής (από τις 7 έως τις 9 το πρωί και από 4 έως τις 6 το απόγευμα) μετά την πρώτη πενταετία. Η κυβέρνηση έχει ορίσει την τιμή του διοδίου για τα πρώτα πέντε χρόνια της νέας σύμβασης στα 2,50 από 2,80 σήμερα.

Για την αύξηση, η οποία θα γίνει με την συναίνεση του ελληνικού δημοσίου, αρκεί στις υπόλοιπες ώρες μη αιχμής, να υπάρχει αισθητή μείωση της τιμής του κομίστρου ώστε ο μέσος όρος του διοδίου όλης της μέρας να μην ξεπερνά τα 2,50 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαίωμα αύξησης στα διόδια προκύπτει όταν η μέση ωριαία αύξηση της κυκλοφορίας κατά τις δυο περιόδους αιχμής (πρωί –απόγευμα) και τουλάχιστον για 2 ώρες της μέρας είναι χαμηλότερη των 45 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό θα πρέπει να συμβαίνει για 30 μέρες και για περίοδο 6 συνεχόμενων μηνών (π.χ από Ιανουάριο έως Ιούνιο) αφαιρώντας το καλοκαίρι, σε 4 τμήματα του οδικού άξονα και με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον σε τρία από αυτά, θα πρέπει να παρατηρούνται οι ανωτέρω συνθήκες.

Πρόκειται για κομμάτια του αυτοκινητόδρομου αρκετά επιβαρυμένα σε επίπεδο κυκλοφορίας που δημιουργούν καθημερινά μεγάλες βραδυπορίες και αναστάτωση στους οδηγούς.

Τέλος, η σύμβαση υιοθετεί ακριβότερα διόδια για τα φορτηγά παλαιότερης τεχνολογίας με μεγάλες εκπομπές ρύπων και φθηνότερα για την νεότερη γενιά Euro6.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική Οδός: Έρχεται ξαφνική αύξηση στα διόδια- Τι θα ισχύει, η νέα τιμή!"

Τουρκία: Δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, ο νέος σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του στο TRT WORLD αφήνει εμμέσως πλην σαφώς ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ:

Όπως ανέφερε:

  • Η Σουηδία είναι στον σωστό δρόμο, αλλά δεν πιστεύουμε ότι έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις.
  • Αξιωματούχοι από Σουηδία και Τουρκία θα συναντηθούν τηνΤετάρτη, 14 Ιουλίου, στην Άγκυρα.
  • Θα πράξουμε το μέγιστο δυνατό και θα εργαστούμε από κοινού με τη Σουηδία. Η Σουηδία βρίσκεται σε καλύτερο σημείο από ό,τι ήταν πέρυσι.
  • Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν ακόμη και μετά την επίτευξη της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Δηλώσεις συμβούλου του Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ"

Χανιά: Οδηγός τραυματίστηκε από «ιπτάμενο» λεμόνι

Ένα απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε στα Χανιά, όταν μια 65χρονη οδηγός τραυματίστηκε από λεμόνι που έπεσε με φόρα μέσα στο αυτοκίνητό της.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το zarpanews, όλα έγιναν το απόγευμα της Κυριακής (11.6.2023) όταν η γυναίκα οδηγούσε σε επαρχιακό δρόμο στην Χαλέπα Χανίων. Εκεί, ξαφνικά δέχτηκε ένα χτύπημα στο στέρνο και μόνο από τη μυρωδιά κατάλαβε ότι πρόκειται για ένα ολόκληρο λεμόνι.

Η γυναίκα αναφέρει πως από τύχη γλίτωσε το τροχαίο, καθώς κατάφερε παρά τον πανικό και τον πόνο της να κρατήσει ίσιο το τιμόνι και να συνεχίσει την πορεία της επί της οδού Ακρωτηρίου, κοντά στον Κατσαμπά.

«Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Δεν πρόλαβα να δω τι ήταν, τόσο πολύ πονούσα που θα πίστευα ακόμα κι ότι με πυροβόλησαν αν δεν ήταν η μυρωδιά μέσα στο αυτοκίνητο που μ’ έκανε να καταλάβω ότι επρόκειτο για λεμόνι» σημείωσε η ίδια…

Η απίστευτη εξήγηση

Μόλις η γυναίκα έφτασε στον προορισμό της κατήγγειλε το περιστατικό στην αστυνομία.

Οι αστυνομικοί σε ελάχιστα λεπτά έφτασαν στο σημείο για να εξακριβώσουν τι είχε συμβεί και χωρίς να δυσκολευτούν καθόλου έφτασαν στον… ένοχο. Επρόκειτο για έναν άνδρα, κάτοικο της περιοχής, ο οποίος εκτελούσε κηπουρικές εργασίες! Το λεμόνι λοιπόν, πιάστηκε ολόκληρο μέσα στο χλοοκοπτικό μηχάνημα και εκσφενδονίστηκε, πέρασε με φόρα μέσα από το ανοικτό παράθυρο του οχήματος που βρισκόταν εν κινήσει και τραυμάτισε τη γυναίκα.

Η ίδια πάντως, εφόσον επρόκειτο για τέτοιο απίστευτο συμβάν, δήλωσε πως δεν επιθυμεί την ποινική του δίωξη ενώ εκείνος μέσω των αστυνομικών τις μετέφερε την ειλικρινή του συγνώμη.

zarpanews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Οδηγός τραυματίστηκε από «ιπτάμενο» λεμόνι"

Μήνυμα φιλίας Μητσοτάκη στην Τουρκία από τη Λέρο: Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εχθροί

Μήνυμα φιλίας προς την Τουρκία έστειλε Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Λέρο, τονίζοντας ότι οι δύο λαοί δεν είναι καταδικασμένοι να είναι εχθροί.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας που περιοδεύει σήμερα σε Λέρο, Λειψούς, Αρκιούς και Πάτμο, ζήτησε σταθερή κυβέρνηση με ασφαλή πλειοψηφία του κόμματός του και έθεσε ως προτεραιότητες την υγεία στα ακριτικά νησιά αλλά και τις δυνατότητες των νέων να προκόψουν στον τόπο τους.

Πρώτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ήταν το Λακκί της Λέρου και στη συνέχεια η Αγία Μαρίνα, το δεύτερο σε έκταση χωριό του νησιού. Είναι μια περιοδεία με ισχυρότατους συμβολισμούς, ένα ταξίδι που ήθελε να κάνει ήδη από την προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να βρεθεί σε αυτά τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων.

Τα Δωδεκάνησα άλλωστε έδωσαν ένα ισχυρότατο ποσοστό στη γαλάζια παράταξη στις εκλογές του Μαΐου, υπερδιπλάσιο μάλιστα του ΣΥΡΙΖΑ και όπως είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πρόκειται για μια επιβράβευση της μεγάλης προσπάθειας που έχει γίνει, καθώς όπως σημείωσε, οι πολίτες επιβραβεύουν τη σταθερότητα και επιβραβεύουν τις πολιτικές εκείνες που λύνουν τα προβλήματα της καθημερινότητάς τους μακριά από την τοξικότητα και τον διχασμό.

Έστειλε δε μήνυμα ότι η επόμενη μέρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση και για να γίνει αυτό θα πρέπει να έχει η δημοκρατία μια ασφάλεια, μια ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή προκειμένου να μην ανακοπεί, όπως χαρακτηριστικά είπε, αυτή η αναπτυξιακή πορεία που έχει ξεκινήσει και συντελείται τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Φυσικά είναι μια επίσκεψη με έντονο συμβολισμό για τη γεωπολιτική θωράκιση της χώρας σε αυτές τις περιοχές και δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα μηνύματα προς την γείτονα. “Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εχθροί με την Τουρκία. Στέλνω μήνυμα φιλίας προς τη γείτονα προκειμένου να λύσουμε το ένα και μόνο θέμα, το οποίο δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών” τόνισε και διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να μπει στο τραπέζι της όποιας συζήτησης κανένα άλλο θέμα εκτός ατζέντας, όπως είναι η αποστρατικοποίηση των νησιών που ζητά κατά καιρούς η τουρκική πλευρά. Από εκεί και πέρα όμως ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν αυταπάτες: δίνουμε χείρα φιλίας, ωστόσο η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις Ένοπλες Δυνάμεις της.

Ο χαιρετισμός Μητσοτάκη σε συγκέντρωση πολιτών στην Αγία Μαρίνα Λέρου:

Καλή σας μέρα, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Πρόεδρε, φίλες και φίλοι, με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι σήμερα στη Λέρο, στα Δωδεκάνησα, πρωτίστως γιατί ήθελα να σας πω από καρδιάς ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ένα ευχαριστώ για τη στήριξή σας στη Νέα Δημοκρατία, σε εμένα προσωπικά, ένα ευχαριστώ γιατί εδώ στη Λέρο καταφέραμε και ξεπεράσαμε το 50%, ένα ποσοστό πρωτοφανές για τα δεδομένα της Νέας Δημοκρατίας. Ακουμπήσαμε το 50% σε όλα τα Δωδεκάνησα και ο στόχος μου είναι να γράφει «5» μπροστά το ποσοστό μας στις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Πρέπει να σας πω ότι για εμένα αυτή η εκλογική επιτυχία μας ήταν μία επιβράβευση μιας μεγάλης προσπάθειας, την οποία ξεκινήσαμε τον Ιούλιο του 2019, εν μέσω εξαιρετικά αντίξοων συνθηκών. Καταφέραμε και κρατήσαμε την πατρίδα μας ασφαλή, καταφέραμε και βάλαμε την οικονομία μας σε μια τροχιά ανάπτυξης. Εδώ εξάλλου, στα Δωδεκάνησα, στο Νότιο Αιγαίο, είναι κάτι το οποίο το βλέπετε και το διαπιστώνετε. Η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, είστε η μόνη Περιφέρεια της χώρας η οποία έχει σημαντική αύξηση πληθυσμού κι αυτό κάτι λέει για τις προοπτικές σας και για την επόμενη μέρα, την οποία έχουμε νομίζω όλοι μας το δικαίωμα να την ατενίζουμε, πια, με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.

Ξέρετε ότι σκύψαμε, αυτά τα τέσσερα χρόνια, πάνω στα προβλήματα των νησιών μας. Λύσαμε πολλές εκκρεμότητες, πάντα σε άριστη συνεργασία με την Περιφέρεια. Δεν είπα ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση συνολικά στα νησιά μας είναι πολύ καλύτερη απ’ ό,τι ήταν το 2019. Αυτό το επιβράβευσαν οι πολίτες στην κάλπη της 21ης Μαΐου. Και βέβαια, εκτός από τη μεγάλη πρόοδο την οποία κάναμε στο μέτωπο της οικονομίας, κληθήκαμε να διαχειριστούμε πολλές μεγάλες κρίσεις, ξεκινώντας με τον κορονοϊό, μετά μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά βέβαια κληθήκαμε να διαχειριστούμε και έναν πολύ επιθετικό γείτονα. Πιστεύω ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Ελλάδα ενισχύθηκε και υπερασπίστηκε την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αυτοπεποίθηση και αποτελεσματικότητα.

Και βέβαια, επειδή θυμάμαι καλά και την κατάσταση η οποία επικρατούσε στα νησιά στο μέτωπο του προσφυγικού -όχι μόνο στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά κι εδώ στα δικά σας τα νησιά-, θυμάστε ότι όταν είχα έρθει να σας μιλήσω το 2019 στη Ρόδο, σας είχα πει «δεσμεύομαι ότι θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημά του προσφυγικού στη ρίζα του» και το λύσαμε το πρόβλημα. Το λύσαμε το πρόβλημά του προσφυγικού, περιορίσαμε στο ελάχιστο τις μεταναστευτικές ροές, δημιουργήσαμε σύγχρονες δομές στα νησιά μας. Καταφέραμε και αγωνιστήκαμε -και δεν ήταν καθόλου εύκολο- να κρατήσουμε τον χαμηλό ΦΠΑ στα πέντε νησιά στα οποία υπήρχαν και υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων.

Μήνυμα φιλίας Μητσοτάκη στην Τουρκία από τη Λέρο: Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εχθροί

Θέλω να σας μεταφέρω πόσο σημαντικό είναι αυτή η πολιτική, μία πολιτική εθνικής αυτοπεποίθησης, να μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα μετά τις εκλογές. Αυτό το οποίο χρειάζεται σήμερα περισσότερο απ’ όλα ο τόπος είναι μια σταθερή κυβέρνηση. Και για να έχει αυτή τη σταθερή κυβέρνηση πρέπει στις επόμενες εκλογές η Νέα Δημοκρατία να έχει μία ασφαλή πλειοψηφία στη Βουλή. Και θα την έχει. Θα την είχε ήδη, προσέξτε, εάν δεν ίσχυε στις προηγούμενες εκλογές το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής. Θα είχαμε ήδη σήμερα μια ισχυρή πλειοψηφία, θα είχαμε μια σταθερή κυβέρνηση. Δεν πειράζει, θα χρειαστούμε έναν «δεύτερο γύρο». Θα την έχουμε την ισχυρή κυβέρνηση μετά την κάλπη της 25ης Ιουνίου. Διότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή κυβέρνηση για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε και την εξωτερική πολιτική την οποία ασκήσαμε τα τελευταία χρόνια απέναντι στην Τουρκία.

Θέλω και εδώ από τα Δωδεκάνησα, από την ακριτική Λέρο, να ξαναστείλω στην Τουρκία ένα μήνυμα φιλίας. Δεν είμαστε καταδικασμένοι, φίλες και φίλοι, να ζούμε μονίμως σε ένταση με την Τουρκία. Αλλά για να μπορέσουμε να επιλύσουμε το ένα βασικό ζήτημα το οποίο αποτελεί την κύρια διαφορά μας με την Τουρκία, που δεν είναι άλλο από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι το ζήτημα αυτό μπορεί να επιλυθεί μόνο με σχέσεις καλής γειτονίας και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο.

Κανένας Έλληνας Πρωθυπουργός και σε καμία περίπτωση εγώ προσωπικά δεν είμαι διατεθειμένος να βάλω στο τραπέζι της συζήτησης θέματα τα οποία είναι έξω από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ζητήματα αποστρατικοποίησης των νησιών, ζητήματα κυριαρχίας, κυριαρχικών δικαιωμάτων, είναι έξω από το πλαίσιο της συζήτησης με την Τουρκία. Όμως, φίλες και φίλοι, δεν έχουμε ταυτόχρονα και αυταπάτες. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η εξωτερική πολιτική των χωρών δεν αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη. Ναι, είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι είδαμε μια μείωση στην ένταση τους τελευταίους μήνες ως προς τις παραβιάσεις και παραβάσεις του εναερίου χώρου μας, όμως δεν έχουμε αυταπάτες. Τείνουμε χείρα φιλίας αλλά ταυτόχρονα εξακολουθούμε να ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Εξακολουθούμε να προστατεύουμε τα σύνορά μας και εξακολουθούμε να οικοδομούμε πανίσχυρες συμμαχίες, που ισχυροποιούν το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα θα κληθούμε να ψηφίσουμε και πάλι στην κάλπη της 25ης Ιουνίου. Εγώ θέλω και εδώ από τη Λέρο, από τα Δωδεκάνησα, να σας ζητήσω να προσέλθουμε σε αυτή την κάλπη με τον ίδιο ενθουσιασμό. Με ψηλά τις σημαίες της παράταξής μας, με ψηλά τη σημαία της πατρίδας μας, διότι το χρώμα μας είναι το γαλάζιο, που είναι και το γαλάζιο της σημαίας μας, το γαλάζιο του Αιγαίου, το γαλάζιο του ουρανού. Να πετύχουμε τον στόχο να γράφει «5» μπροστά το ποσοστό μας στα Δωδεκάνησα, να εκλέξουμε και τέταρτο βουλευτή. Και θα το πετύχουμε. Και μετά, μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι όπως σκύψαμε τέσσερα χρόνια πάνω στα προβλήματα των νησιών, θα εξακολουθούμε να σας φροντίζουμε. Πάντα το λέω ότι χρέος μας είναι να στεκόμαστε κοντά στους συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται στις ακριτικές γωνιές της πατρίδας μας, αυτούς που φυλούν τα σύνορά μας.

Να σας παρέχουμε δυνατότητα προκοπής, καλή υγεία. Ξέρετε τα βήματα τα οποία έχουν γίνει εδώ ήδη στο νοσοκομείο και ξέρω και τις ελλείψεις που υπάρχουν. Θα φροντίσουμε να επιλύσουμε και τα ζητήματα αυτά, αλλά κυρίως να δώσουμε τη δυνατότητα στα νέα παιδιά να γνωρίζουν ότι μπορούν να παραμείνουν στον τόπο τους, να εργαστούν εδώ και να προκόψουν. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για την πατρίδα μας. Αυτό είναι ένα εθνικό στοίχημα για τα νησιά μας και να ξέρετε ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Περάσαμε μεγάλες δυσκολίες, καβαλήσαμε πια το κύμα. Είμαστε πια σε πιο ήρεμα νερά και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Γι’ αυτό θέλω να σας ζητήσω και πάλι τη στήριξή σας, την αγάπη σας, την εμπιστοσύνη σας στη Νέα Δημοκρατία. Να ξέρετε ότι όπως και το 2019, δεν θα διαψεύσουμε τις προσδοκίες σας. Θα πάμε καλύτερα, τα νησιά μας θα πάνε καλύτερα, τα Δωδεκάνησα θα πάνε καλύτερα, η Λέρος θα πάει πολύ καλύτερα.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας, για το χειροκρότημά σας, για την αγάπη σας και σας ευχαριστώ για τα εντυπωσιακά ποσοστά που μας δώσατε στην κάλπη της 21η Μαΐου. Πάμε να τα επαναλάβουμε, πάμε να τελειώσουμε τη δουλειά. Να είστε καλά, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα φιλίας Μητσοτάκη στην Τουρκία από τη Λέρο: Δεν είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε εχθροί"

Κηφισιά: Ριφιφί σε κατάστημα με σπάνια νομίσματα - Λεία πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Ριφιφί σε κατάστημα της Κηφισιάς με σπάνια νομίσματα έγινε τις νυχτερινές ώρες της Κυριακής, με τη λεία των διαρρηκτών να ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό το κατάστημα με τα σπάνια νομίσματα στην Κηφισιά έγινε στόχος διαρρηκτών την Κυριακή.

Οι δράστες, σύμφωνα με την ΕΡΤ, κατάφεραν να ανοίξουν τρύπα στον τοίχο και να μπουν στο κατάστημα. Εκεί εντόπισαν το χρηματοκιβώτιο, το άνοιξαν και αφαίρεσαν τα νομίσματα αλλά και χρήματα.

Η λεία των διαρρηκτών υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ. Τη διάρρηξη διαπίστωσαν οι υπάλληλοι του καταστήματος το πρωί της Δευτέρας, οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία.

Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της αστυνομίας ώστε να συλλέξει DNA και αποτυπώματα, ενώ ήδη ελέγχονται τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κηφισιά: Ριφιφί σε κατάστημα με σπάνια νομίσματα - Λεία πάνω από 1 εκατ. ευρώ"

Αντ. Μανιτάκης στο Πρώτο: Ιστορικά αστήρικτη η ταύτιση Τσίπρα με Φλωράκη και Κύρκο – Φαντασιακή η ταύτισή του με την ιστορία της Αριστεράς (audio)

«Η ταύτιση αυτή ανάμεσα και σε Φλωράκη και σε Κύρκο νομίζω πως είναι ιστορικά, εντελώς ανυποστήρικτη. Καμία σχέση δεν έχει το ΚΚΕ με την ανανεωτική αριστερά και δεύτερον αυτό το “εμείς”, από πού και ως πού; Είναι κομματικά ο εκφραστής αλλά δεν μπορεί ιστορικά να εμφανίζεται ως ο μοναδικός εκφραστής της Αριστεράς» τόνισε, αναφερόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, o Αντώνης Μανιτάκης, ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Ο Τσίπρας δεν μπορεί να αλλάξει ούτε και ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αλλάξει αν δεν αλλάξει ο Τσίπρας» υποστήριξε ο κ. Μανιτάκης, « Έχουμε μια πανηγυρική καταδίκη όλου αυτού του προγραμματικού λόγου, αυτής της υπόστασης και δεύτερον, έχουμε μια φαντασιακή ταύτιση του Τσίπρα με την ιστορία της Αριστεράς. Νομίζει δηλαδή ότι είναι ο αυθεντικός εκφραστής και συνεχιστής της αριστερής ιδεολογίας. Δεν το πιστεύω αυτό» προσέθεσε ο κ. Μανιτάκης, σημειώνοντας ότι στελέχη της Αριστεράς, τα περισσότερα του ΚΚΕ Εσωτερικού και του Συνασπισμού, έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Φαντάζεται» συνέχισε ο κ. Μανιτάκης, μιλώντας για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, και διερωτήθη «τι κληρονόμησε από τον Κύρκο, ο Τσίπρας στον πολιτικό του λόγο; Στη διορατικότητά του, την ευγένειά του, στην καλλιέργειά του, στη μόρφωσή του, στην παιδεία που είχε ο Κύρκος; Ο Κύρκος θαύμαζε τη μουσική καταρχήν, είχε κλασική παιδεία. Έχει αυτή τη στιγμή ΣΥΡΙΖΑ τόσο πολλούς ανθρώπους που αυτή τη στιγμή να έχουν ηγεμονική θέση; Την εποχή του Κύρκου η Αριστερά ήταν ηγεμονική και στο πνευματικό επίπεδο και στο ιδεολογικό, εκεί καταξίωσα τον εαυτό μου. Βλέπετε πολλούς διανοούμενους του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή να κυριαρχούν στον πολιτικό λόγο;».

Επιπλέον, ο κ. Μανιτάκης, επισήμανε ότι με τις τρομακτικές αλλαγές που συμβαίνουν στον κόσμο, στις ιδέες και την τεχνολογία στην εποχή μας, δεν είναι δυνατόν ακόμα να αναφερόμαστε με κάποιους παρωχημένους διχασμούς,  Αριστερά – Δεξιά.

Ο κ. Μανιτάκης, εξέφρασε την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα συγκυριακό, με συγκυριακή άνοδο του ίδιου και του προέδρου του, «γι’ αυτό και κατέρρευσε τόσο εύκολα».

«Δεν μπορεί να αρνηθεί τον εαυτό του, δεν μπορεί να βγάλει άλλο λόγο. Δεν έχει συλλάβει την εποχή που ζούμε. Ζει ακόμα με τη νοσταλγία και με τις κρίσεις και αυτό φάνηκε και από τη συνέντευξή του, της δεκαετίας της δεκαετίας του 2010, να μην πω του 1990, για να μην πω του 1980. Ο πολιτικός λόγος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ θύμιζε Ανδρέα Παπανδρέου, κακέκτυπο. Δεν ήταν ο λόγος της σημερινής εποχής. Είναι ένας λόγος εθνοκεντρικός, ζει την Ελλάδα με κλειστά σύνορα σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία της αγοράς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιτάκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική ζωή της χώρας, διάγει έναν ατελή δικομματισμό.

«Απέναντι στην πανίσχυρη Νέα Δημοκρατία δεν έχουμε έναν πανίσχυρο ΣΥΡΙΖΑ πια, αλλά ούτε και ένα πανίσχυρο ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή, ο τέλειος δικομματισμός που είχαμε γνωρίσει κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης, αυτή τη στιγμή, καθαρά, έχει μείνει κενός. Υπάρχουν δύο κόμματα τα οποία διεκδικούν τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ελπίζουν ότι θα γίνουν κάποτε το αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας για να καταλάβουν την εξουσία. Ο τέλειος δικομματισμός έχει δύο κόμματα να εναλλάσσονται στην εξουσία και ο ατελής δικομματισμός, όπως τον ονομάζουμε, είναι το κομματικό εκείνο σύστημα που έχουμε ένα κόμμα πανίσχυρο, όπως είναι η Νέα Δημοκρατία και έχουμε ένα, δύο ή τρία κόμματα τα οποία διεκδικούν να πάρουν τη θέση του αντίπαλου δέους, του πόλου. Εκείνο που διερωτώμαι, είναι αν θα μπορέσει και πότε, να σχηματιστεί ένα αντίπαλο δέος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, δηλαδή ο άλλος πόλος της διεκδίκησης εξουσίας. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να μπορούν, με τα σημερινά δεδομένα, να διεκδικήσουν την εξουσία και να νικήσουν τη Νέα Δημοκρατία, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, έγινε ο δικομματισμός από τέλειος που είχαμε, ατελής» ανέφερε σχετικά ο κ. Μανιτάκης.

«Μια μεγάλη ελπίδα είναι, τη νέα εποχή που για μένα αρχίζει και σε αυτήν στηρίζομαι, είναι ότι δεν κατέρρευσε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, κατέρρευσε και ο προγραμματικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατέρρευσε ο αρνητικός λόγος, ο καταγγελτικός λόγος, ο καταστροφικός λόγος, ένας διχαστικός λόγος και αυτό νομίζω είναι το δεύτερο στοιχείο που δείχνει μια ωριμότητα στον ελληνικό λαό» τόνισε ο κ. Μανιτάκης και εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρόκειται για μια κρίσιμη καμπή που μπορεί να είναι ελπιδοφόρα και  για τον πολιτικό λόγο, με την έννοια της επίτευξης πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων.

«Κάτω από την τοξικότητα και την πολικότητα που είχαμε ήταν δύσκολο να γίνει συναίνεση πολιτική. Τώρα πια, όταν ένα κόμμα είναι πανίσχυρο και βλέπουμε ότι ο κόσμος δεν θέλει τοξικότητα, δεν θέλει χωρισμό, δεν θέλει διχασμό, μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε ότι θα συνειδητοποιήσουν όλα τα κόμματα ότι υπάρχει μια επιταγή και μια ανάγκη για εθνική συνεννόηση, πολιτική συνεννόηση. Την ευθύνη όμως αυτής της συνεννόησης την έχει η κυβέρνηση, διότι έχει την άνεση και διότι για μένα, αυτό που έχω καταλάβει όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι μπορούμε να ψηφίζουμε νόμους και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που τόσο πολύ το θέλει η Νέα Δημοκρατία και δικαίως το θέλει, να κάνει τομές, ριζικές αλλαγές» τόνισε ο κ. Μανιτάκης, ενώ σημείωσε πως δύο αιώνες τώρα η χώρα μας ζει σε ένα μονίμως πολωμένο ιδεολογικό κλίμα, έναν διχασμό.

«Τώρα λοιπόν ο Μητσοτάκης που δεν έχει άμεσα έναν αντίπαλο και είναι σχεδόν σίγουρο ότι αυτή την τετραετία θα είναι μοναδικός, μπορεί να κάνει παραχωρήσεις. Είναι προς το συμφέρον και της Νέας Δημοκρατίας αυτό. Αν πιστεύει πραγματικά ο Μητσοτάκης ότι και εγώ πιστεύω ότι το πιστεύει ότι πρέπει να γίνουν ριζικές τομές, μεταρρυθμίσεις, δεν είναι δυνατόν σε αυτό το ριζοσπαστικό να μη βρει κάποια μικρή έστω απήχηση στο ΠΑΣΟΚ» είπε καταλήγοντας ο κ. Μανιτάκης.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αντ. Μανιτάκης στο Πρώτο: Ιστορικά αστήρικτη η ταύτιση Τσίπρα με Φλωράκη και Κύρκο – Φαντασιακή η ταύτισή του με την ιστορία της Αριστεράς (audio)"

Αιχμές Σαρμά περί ιδεών που «ανησυχούν και σοκάρουν» μετά τη συνάντηση με Τσίπρα

Το θεσμικό πλαίσιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης έθεσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της χώρας, Ιωάννης Σαρμάς, στην εισήγησή του στο σημερινό (12.6.2023) υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, διάδοσης ιδεών και πληροφοριών, εκτίμησης γεγονότων και συμπερασμάτων», τόνισε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο και έκανε μια δήλωση σε τρία σκέλη, στα οποία ανέφερε ότι:

«Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να επέμβει ακόμα και στον προεκλογικό αγώνα. Να θυμίσω ότι η ελευθερία εκφράσεως ιδιαίτερα στις προεκλογικές περιόδους καλύπτει και εκφράσεις, ιδέες, πληροφορίες που μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμη και να σοκάρουν. Είναι αναγκαίο στον νομικό μας πολιτισμό και οφείλουμε να το δεχθούμε».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι «η Πολιτεία και κάθε κυβέρνησή της αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες χωρίς διάκριση. Όλοι οι Έλληνες ως μέλη της δημοκρατικής πατρίδας, κατανοώντας τις απαιτήσεις, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό και τα τελευταία γεγονότα στον Έβρο με τους παράτυπους μετανάστες, ο κ. Σαρμάς είπε ότι «επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την κυβέρνηση της τουρκικής δημοκρατίας γιατί, όπως διαπιστώνουμε, συνεργάζεται με την ελληνική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των δημοκρατικών κοινωνιών που στοιχειοθετεί την αδίστακτη εκμετάλλευση ατόμων από τους διακινητές.

Αναφορικά με τον Έβρο, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δύο αρμόδιους υπουργούς, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις για την προσπάθεια που καταβάλλετε ώστε να αποτραπεί η αντικανονική είσοδος αλλοδαπών στη χώρα μας. Όσοι ζητήσουν άσυλο, οφείλουν να χρησιμοποιούν τις θεσμοθετημένες πύλες εισόδου στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, κάθε είσοδος που δεν γίνεται από εκεί, δημιουργεί ζήτημα κανονικότητας και αυτό που οφείλουμε εμείς είναι να καταβάλλουμε τις προσπάθειες που απαιτούνται».

«Πυρά» κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε και ο Άκης Σκέρτσος, κάνοντας λόγο για πολιτική απρέπεια του ΣΥΡΙΖΑ και τονίζοντας ότι «ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εμπλέξει τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό στην προεκλογική αντιπαράθεση».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιχμές Σαρμά περί ιδεών που «ανησυχούν και σοκάρουν» μετά τη συνάντηση με Τσίπρα"

Απαγορεύτηκε το κολύμπι στο διάσημο Ναυάγιο της Ζακύνθου – Μόνο για 20 λεπτά και πάνω στα πλοία η επίσκεψη των τουριστών

Το διάσημο αξιοθέατο της Ζακύνθου, η παραλία «Ναυάγιο» με τη μαγευτική θάλασσα, θα παραμείνει κλειστή και αυτό το καλοκαίρι. Όσοι επισκέπτες θελήσουν να επισκεφθούν το όμορφο αυτό σημείο του νησιού, θα χρειαστεί να το κάνουν με όρους, τους οποίους εξέδωσε το Λιμεναρχείο Ζακύνθου.

Σύμφωνα με αυτούς τους όρους, οι επισκέπτες μπορούν να είναι μόνο πάνω στα πλοία, σε απόσταση και χωρίς να πατήσουν το πόδι τους στη διάσημη παραλία, ούτε καν να κολυμπήσουν στα καταγάλανα νερά του κόλπου. Φυσικά, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να φωτογραφήσουν το σημείο από απόσταση, καθώς απαγορεύεται στα πλοία, που μπορούν να μείνουν μέχρι 20 λεπτά εντός του όρμου χωρίς όμως να ρίξουν άγκυρα, να προσεγγίσουν την παραλία και τα πρανή.

Όπως επισημαίνεται στην απόφαση του Λιμεναρχείου Ζακύνθου:

«Απαγορεύεται εσωτερικά της νοητής γραμμής η οποία ενώνει τα δύο άκρα (βόρειο και νότιο) του όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου σύμφωνα με τις υπό (δ) και (ε) σχετικές, η αγκυροβολία κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου, καθώς και η λήψη θαλασσίου λουτρού».

Τα όρια που έχουν καθοριστεί από το Λιμεναρχείο Ζακύνθου είναι στα 50 μέτρα από κάθε σημείο της ακτής, είτε της παραλίας είτε των πρανών.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ αναφέρεται:

«Καθορισμός ορίων ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης εντός της οποίας επιτρέπεται αποκλειστικά η προσέγγιση κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου στον Όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου.

Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

Έχοντας υπόψη:

α. Τα άρθρα 9, 14, 188, 295 και 296 του Γενικού Κανονισμού Λιμένα Ζακύνθου (Β’ 330/1978).

β. Το άρθρο 141 του ν.δ. 187/1973 περί Κ.Δ.Ν.Δ. (Α’ 261).

γ. Το άρθρο 68 του ν. 4875/2021 (Α’ 250) όπως ισχύει.

δ. Την υπ’ αρ. 7190/06.04.2023 κοινή απόφαση των
Υπουργών Προστασίας του Πολίτη – Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής – Τουρισμού – Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290).

ε. Την υπ’ αρ. 7851/13.04.2023(Β’ 2477) κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη- Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής -Τουρισμού – Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας «Τροποποίηση της κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη-Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής -Τουρισμού – Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Λήψη μέτρων απαγόρευσης πρόσβασης επισκεπτών στην περιοχή Ναυάγιο Ζακύνθου» (Β’ 2290).

στ. Το από 03-05-2023 πρακτικό σύσκεψης Λ/Χ Ζακύνθου.

ζ. Το υπ’ αρ. 990/02-05-2023 έγγραφο Υ.Κ.Κ.Π.Π. / Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.

η. Η Α.Π.: 2132.1/35244/11-05-2023 διαταγή ΥΝΑΝΠ / ΑΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ/ΔΛΑ Β’, με συνημμένο το (ζ) σχετικό.

θ. Το υπ’ αρ. 43224/8363/23-05-2023 έγγραφο ΠΙΝ/Π.Ε. Ζακύνθου / Γρ. Αντιπεριφερειάρχη.

ι. Το υπ’ αρ. 47718/9161/02-06-2023 έγγραφο ΠΙΝ/Π.Ε. Ζακύνθου/Τμήμα Πολιτικής Προστασίας, με συνημμένο «πρακτικό τοποθέτησης σήμανσης στην περιοχή Ναυαγίου Ζακύνθου».

ια. Την εξακολουθούσα ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και τη διαφύλαξη της τάξης-ασφάλειας και κατ’ επέκταση του εν γένει δημοσίου συμφέροντος κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου στον όρμο Ναυάγιο Ζακύνθου.

ιβ. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Κατ’ εξαίρεση και συμφώνως των υπό ε, ζ, η, θ και ι σχετικών τον καθορισμό ακριβών ορίων ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης στον όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου, που θα περικλείονται μεταξύ των γεωγραφικών θαλάσσιων στιγμάτων ως αυτά εμφαίνονται στο Παράρτημα που συνοδεύει την παρούσα.

Το περίφημο ναυάγιο της Ζακύνθου

Εντός της θαλάσσιας ζώνης παρ 1 της παρούσης επιτρέπεται με αποκλειστική ευθύνη του εκάστου πλοιάρχου ή κυβερνήτη ή χειριστή ή μισθωτή-εκμισθωτή ή προστεθέντα κάθε πλωτού μέσου αντίστοιχα, σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες ελικτικές δυνατότητες αυτού και λαμβάνοντας ο ίδιος παράλληλα υπόψη κατά κρίση του, τις πραγματικές επικρατούσες καιρικές συνθήκες (όχι, όμως, απαγορευτικές του απόπλου σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) ή/και τα φαινόμενα αποθαλασσίας, καθώς και με μέριμνα και ευθύνη του ιδίου ως προς τη διασφάλιση της ασφαλούς και άμεσης απομάκρυνσης του συνόλου των επιβαινόντων τους αποκλειστικά και μόνο η προσέγγιση κάθε πλωτού μηχανοκίνητου ή μη μηχανοκίνητου μέσου ως εξής:

Ι. Η είσοδός τους εντός των ορίων της ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης στον όρμο «Ναυάγιο» θα διενεργείται από το βόρειο άκρο του όρμου «Ναυάγιο» Ζακύνθου προς το νότιο άκρο για να εξέλθουν αυτού.

ΙΙ. Ο μέγιστος χρόνος προσέγγισης τους εντός της καθορισθείσας ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης από την είσοδο τους στον όρμο «Ναυάγιο» Ζακύνθου θα είναι είκοσι (20) λεπτά της ώρας.

ΙΙΙ. Από ώρα 08:00 έως 15:30 έκαστης ημέρας επιτρέπεται η ταυτόχρονη προσέγγιση συνολικά δεκαπέντε (15) πλωτών μηχανοκίνητων ή μη μηχανοκίνητων μέσων εντός της καθορισθείσας ασφαλούς θαλάσσιας ζώνης του όρμου Ναυαγίου Ζακύνθου, εκ των οποίων τα δέκα (10) θα είναι Ε/Γ-Τ/Ρ και Ε/Π-Τ/Ρ τα δε υπόλοιπα πέντε (05) θα είναι πλοία/σκάφη λοιπών κατηγοριών (ιδιωτικά πλοία/σκάφη αναψυχής, εκμισθούμενα σκάφη/τ/χ αρ. 38 ΓΚΛ – 20 ΓΚΛ) και μη μηχανοκίνητα μέσα».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορεύτηκε το κολύμπι στο διάσημο Ναυάγιο της Ζακύνθου – Μόνο για 20 λεπτά και πάνω στα πλοία η επίσκεψη των τουριστών"

Ημαθία: Από στρεπτόκοκκο επήλθε ο θάνατος του 7χρονου αγοριού

Από στρεπτόκοκκο προήλθε ο θάνατος του 7χρονου αγοριού από την Ημαθία, το βράδυ της Κυριακής 11 Ιουνίου, όπως έδειξαν τελικά τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων. Η είδηση της τραγικής κατάληξης του μικρού αγοριού βύθισε στη θλίψη την Ημαθία και όλη την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον πατέρα του 7χρονου από τη Νάουσα «τα αποτελέσματα των εξετάσεων έδειξαν ότι τελικά ήταν στρεπτόκοκκος». Ο ίδιος συντετριμμένος δήλωσε πως «χθες που το παιδί μπήκε στη ΜΕΘ πήραν δείγματα και τώρα βγήκαν τα αποτελέσματα και μας είπαν ότι ήταν στρεπτόκοκκος και όχι μηνιγγίτιδα, όπως είχαν πει στην αρχή».

Το επτάχρονο αγόρι παρουσίασε αρχικά υψηλό πυρετό και διάρροια και οι γονείς του το μετέφεραν στο νοσοκομείο της Νάουσας. Νοσηλεύτηκε για 2 ημέρες, αλλά η κατάσταση του επιδεινώθηκε και διακομίσθηκε στο νοσοκομείο “Γεννηματάς” στη Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση της υγείας του όμως επιδεινώθηκε ραγδαία. Το διασωλήνωσαν και το μετέφεραν στο νοσοκομείο “Ιπποκράτειο”, καθώς εκεί βρίσκεται η μοναδική ΜΕΘ Παίδων στη Βόρεια Ελλάδα.

Το παιδί μεταφέρθηκε στο “Ιπποκράτειο” το βράδυ της Κυριακής, περίπου στις 8 μμ. Έπαθε ανακοπή και οι γιατροί προσπάθησαν να το επαναφέρουν και έκαναν επί μία και πλέον ώρα καρδιοαναπνευστική, αλλά δυστυχώς το παιδάκι κατέληξε περίπου στις 10 το βράδυ.

Συλλυπητήριο Δημάρχου Νάουσας – Κλειστά σήμερα το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Στενημάχου εις ένδειξη πένθους

«Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια ο ίδιος προσωπικά και εκ μέρους όλης της δημοτικής αρχής στην οικογένεια, στους οικείους, στους συμμαθητές και τους δασκάλους για την απώλεια του μικρού μαθητή μας από το Στενήμαχο. Οι σκέψεις μας αυτές τις ώρες είναι στην οικογένεια του παιδιού, στην οποία εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας».

Σε ένδειξη πένθους το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο στο Στενήμαχο Νάουσας, θα παραμείνουν σήμερα (12/6) κλειστά με απόφαση του Δημάρχου Νάουσας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ημαθία: Από στρεπτόκοκκο επήλθε ο θάνατος του 7χρονου αγοριού"

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε της Ρώμης, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
 
Πρώτα χρόνια και επιχειρηματική καριέρα

Γεννήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936 στο Μιλάνο, γόνος αστικής οικογένειας, γιος διευθυντή τραπέζης. Σπούδασε νομικά και το 1962 ίδρυσε την πρώτη του κατασκευαστική εταιρεία «Εντιλνόρντ» επωφελούμενος από την ραγδαία οικοδομική έξαρση του Μιλάνου. Στη 10ετία του ’70 επιχειρεί τις πρώτες του επενδύσεις στα ΜΜΕ εκμεταλλευόμενος την απελευθέρωση της τηλεοπτικής αγοράς. Μέσα σε 15 χρόνια (1986) έφθασε να του ανήκει το 80% της ιταλικής ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ το ίδιο έτος γίνεται ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν.

Στη συνέχεια ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι αποκτά τον μεγαλύτερο εκδοτικό ιταλικό οίκο το γνωστό «Μονταντόρι» και μια από τις κορυφαίες ιταλικές εφημερίδες την «Ιλ Τζιορνάλε», ενώ ακόμη άλλες 150 περίπου εταιρείες περιέχονται κάτω από τον έλεγχο της «Fininvest», της μητρικής εταιρείας του οικονομικού κολοσσού του. Παρά ταύτα, μια ακολουθία από χρέη και δικαστικές έρευνες για φοροδιαφυγή, δωροδοκίες, λογιστικές απάτες μέχρι και για διασυνδέσεις με την ιταλική μαφία είχαν κυριολεκτικά αποτελέσει ένα κλοιό γύρω από τον Ιταλό μεγιστάνα. Αντίθετα όμως από κάθε πρόβλεψη ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι προχωρεί στην ίδρυση του πολιτικού κόμματος «Φόρτσα Ιτάλια» και κατεβαίνει στην πολιτική αρένα σε συνεργασία με την «Εθνική Συμμαχία» και την, γνωστή από τις αποσχιστικές τάσεις της, «Λέγκα του Βορρά».

Πρωθυπουργικές θητείες

Στις εκλογές του 1994 ο ιταλικός λαός του προσφέρει τη νίκη και ο Μπερλουσκόνι χρίστηκε Πρωθυπουργός της Ιταλίας. Η πρώτη του θητεία θα διαρκέσει μερικούς μήνες λόγω των εσωτερικών κλυδωνισμών της κυβερνώσας συμμαχίας που θα τον αναγκάσουν σε παραίτηση. Παρά την αναστροφή αυτή που ακολούθησαν πρωτόδικες καταδίκες – που αργότερα όμως ακυρώθηκαν – περί οικονομικών σκανδάλων (1997 και 1998), παρέμεινε πολιτικά ενεργός ως ηγέτης της αντιπολίτευσης.

Το 2001 εξαγγέλλοντας πλήθος φοροαπαλλαγών, μέτρων κατά του εγκλήματος, αύξησης συντάξεων και μείωσης της ανεργίας κέρδισε και πάλι τις εκλογές και θα ακολουθήσει μια σειρά πολιτικών συγκινήσεων για τον ίδιο και την Ιταλία, μεταξύ των οποίων ήταν ο σκανδαλώδης νόμος 2003 που παραχωρούσε άσυλο σε δημόσιους αξιωματούχους, η άρνησή του να εγκαταλείψει τον έλεγχο της media αυτοκρατορίας του, η υποστήριξή του (2ος στη σειρά) στην εισβολή στο Ιράκ και μια σειρά άλλων μέτρων και θέσεων λιγότερο όμως σημαντικών.

Στις τελευταίες όμως εκλογές του 2006 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα χάσει από τον αντίπαλό του Ρομάνο Πρόντι και θα επανέλθει στην ηγεσία της αντιπολίτευσης. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου του 2008. Πέτυχε νίκες τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Στην 315μελή Γερουσία, το κόμμα του Μπερλουσκόνι κέρδισε 168 έδρες έναντι 130 για τον αντίπαλό του, Βάλτερ Βελτρόνι. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο συντηρητικός συνασπισμός του Μπερλουσκόνι προηγήθηκε με 46,8% των ψήφων έναντι 37,5% για τον αντίπαλό του.

Οι κύριες προτεραιότητές του ήταν ο καθαρισμός των δρόμων της Νάπολης από τα σκουπίδια και η βελτίωση της ιταλικής οικονομίας. Η νέα κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 8 Μαΐου του 2008. Στις 14 Μαΐου του 2008 έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή με 335 ψήφους υπέρ και 275 κατά.

Το κόμμα Λαός της Ελευθερίας, με το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 2008 ιδρύθηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2007 και προήλθε από την ένωση της Φόρτσα Ιτάλια με την Εθνική Συμμαχία του Τζιανφράνκο Φίνι. Η επίσημη ίδρυση έγινε στο συνέδριο στις 27-29 Μαρτίου του 2009, στο οποίο ο Μπερλουσκόνι εξελέγη αρχηγός του κόμματος.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2009 τραυματίστηκε στο πρόσωπο έπειτα από επίθεση που υπέστη από ένα άτομο, το οποίο τον γρονθοκόπησε. Το συμβάν έλαβε χώρα στο Μιλάνο, έπειτα από πολιτική συγκέντρωση. Η κυβέρνηση του Μπερλουσκόνι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή με ψήφους 342-275 στις 29 Σεπτεμβρίου 2010 και από την Γερουσία στις 14 Δεκεμβρίου 2010, με 162 ψήφους υπέρ επί των 308.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δέχθηκε πιέσεις να παραιτηθεί μετά την επιδείνωση της ιταλικής οικονομίας και την αύξηση του επιτοκίου κρατικού δανεισμού πάνω από 6%. Τελικά, υποσχέθηκε ότι θα παραιτηθεί μετά την ψήφιση του πακέτου σταθεροποίησης της ιταλικής οικονομίας από το Ιταλικό Κοινοβούλιο, όπως και έπραξε στις 12 Νοεμβρίου 2011.

Καταδίκη – Έφεση

Τον Οκτώβριο του 2012 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 4 ετών για φοροδιαφυγή. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της καταδίκης ο Σ. Μπερλουσκόνι φέρεται να δήλωσε «Η Δημοκρατία τελείωσε, έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε». «Ήμουν βέβαιος ότι η δίκη θα τελείωνε με την αθώωσή μου, πρόκειται για μία σαφέστατα πολιτική απόφαση». Μιλώντας αργότερα στο υπό ιδιοκτησία του τηλεοπτικό κανάλι Italia Uno υποστήριξε ότι «εξαιτίας ορισμένων δικαστών, η Ιταλία μετατρέπεται σε μια βάρβαρη χώρα». Συνέχεια των δηλώσεων αυτών ο γραμματέας του κεντροδεξιού κόμματος, Λαός της Ελευθερίας (PDL), Αντζελίνο Αλμπάνο πρόσθεσε «Πρόκειται για μία ακόμη συνέχεια του γνωστού έργου που προβλέπει τον δικαστικό κατατρεγμό του Μπερλουσκόνι».

Σημειώνεται ότι η ποινή αφορά υπόθεση αγοράς τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την προβολή ταινιών από τις ΗΠΑ από τα τηλεοπτικά κανάλια του ομίλου Mediaset ιδιοκτησίας Μπερλουσκόνι. Σύμφωνα δε με την ιταλική ποινική δικονομία ο Σ. Μπερλουσκόνι έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης δύο φορές προτού υπάρξει οριστική καταδίκη. Κατά συνέπεια δεν υποχρεούται να εκτίσει την ποινή φυλάκισης, μέχρι να εκδικαστεί και η τελευταία του έφεση. Ήδη έχει ασκηθεί η πρώτη.

Έπειτα από την απόφαση οι μετοχές της Mediaset υποχώρησαν σχεδόν 3%

Επιστροφή στη πολιτική

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012 το κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, “Ο Λαός της Ελευθερίας” απέσυρε την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι με συνέπεια να ξεσπάσει πολιτική (κυβερνητική) αστάθεια στην Ιταλία. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι είχε ως τώρα την υποστήριξη του Λαού της Ελευθερίας, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και της Ένωσης Κέντρου (Ιταλίας). Το γεγονός αυτό είχε ως άμεση συνέπεια τα λεγόμενα “σπρέντ” να πάρουν την ανιούσα, ενώ σύμφωνα με πολιτικούς διεθνείς αναλυτές η Ιταλία να οδεύει προς πρόωρες εκλογές με πρόβλεψη προκήρυξης αυτών στα τέλη Φεβρουαρίου ή τις αρχές Μαρτίου.

Ο γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας, Αντζελίνο Αλφάνο, έχοντας προηγουμένως συνάντηση με τον Ιταλό πρόεδρο, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, δήλωσε στη Βουλή της Ιταλίας: «Η εμπειρία της κυβέρνησης Μόντι ολοκληρώθηκε. Δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις για την μεταρρύθμιση σχετικά με την ποινική ευθύνη των δικαστικών και για ένα νέο νόμο που έπρεπε να ρυθμίζει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις με δικαστική εντολή». Το ότι οι περισσότεροι βουλευτές του κόμματος Λαός της Ελευθερίας συνεχίζουν να απέχουν, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ανατρέψουν αναγκαστικά την κυβέρνηση Μόντι, η οποία μπορεί να τύχει ψήφου εμπιστοσύνης, αν και παραμένει περισσότερο ευάλωτη από τη Δεξιά. Σημειώνεται πάντως πως μια τέτοια εξέλιξη για πρόωρες εκλογές διακόπτει τις συζητήσεις για ένα νέο εκλογικό νόμο που θα απαγόρευε υποψηφιότητες καταδικασθέντων για ποινικά αδικήματα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news