facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023

Λιβύη – πλημμύρες: Τουλάχιστον 2.000 νεκροί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης

Ο επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης που είναι εγκατεστημένη στη Βεγγάζη, ο Οσάμα Χαμάντ, ανέφερε σήμερα πως ο απολογισμός των θυμάτων από τις πλημμύρες στη Λιβύη ξεπερνά τις δύο χιλιάδες. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Masar, είπε χαρακτηριστικά: «Χιλιάδες είναι οι αγνοούμενοι, περισσότεροι από 2.000 είναι νεκροί». «Ολόκληρες συνοικίες της Ντέρνα έχουν αφανιστεί… μαζί με τους κατοίκους, που παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Άχμεντ αλ Μισμάρι, εκπρόσωπος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού που ελέγχει την ανατολική Λιβύη, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι αγνοούμενοι υπολογίζονται σε 5.000-6.000.

Τρεις περιοχές της Κυρηναϊκής, της ανατολικής παράκτιας περιοχής της χώρας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση φυσικής καταστροφής λόγω των πλημμυρών και το προεδρικό συμβούλιο της Λιβύης απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στη διεθνή κοινότητα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε απόψε.

Εικόνες που μεταδόθηκαν από το τηλεοπτικό δίκτυο Almostakbal της ανατολικής Λιβύης έδειχναν ανθρώπους εγκλωβισμένους σε στέγες σπιτιών ή πάνω σε αυτοκίνητα, που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια. Σύμφωνα με μαρτυρίες, το ύψος του νερού είχε φτάσει τα τρία μέτρα σε ορισμένα σημεία της πόλης Ντέρνα.

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη – τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα – έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου για τρεις ημέρες, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε χθες Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να «αντιμετωπίσουν άμεσα» τις ζημιές από τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ανέφερε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα «παράσχουν επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια προς υποστήριξη των επιχειρήσεων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο» για την ανακούφιση των πληγέντων.

 Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη – πλημμύρες: Τουλάχιστον 2.000 νεκροί, σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράλληλης κυβέρνησης"

Μαρόκο: Τουλάχιστον 2.862 νεκροί από τον φονικό σεισμό

Τουλάχιστον 2.862 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους εξαιτίας του φονικού σεισμού στο Μαρόκο, ενώ τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε απόψε πως οι νεκροί ανέρχονται μέχρι στιγμής σε 2.862, ενώ 2.562 είναι οι τραυματίες – πολλοί εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 2.681 νεκρούς και 2.501 τραυματίες.

Ο σεισμός που συγκλόνισε το Μαρόκο το βράδυ της Παρασκευής είναι ο φονικότερος στη χώρα από το 1960, όταν σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι, και ο ισχυρότερος από το 1900.

ΑΜΠΕ, AFP, Reuters /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαρόκο: Τουλάχιστον 2.862 νεκροί από τον φονικό σεισμό"

Πάνω από 240 παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία με το πρώτο κουδούνι

Στοχευμένοι έλεγχοι σε σχολικά λεωφορεία πραγματοποιήθηκαν σήμερα, Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου 2023, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς σε όλη την χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ελέγχθηκαν -1.696- σχολικά λεωφορεία και βεβαιώθηκαν -244- παραβάσεις, και συγκεκριμένα:

  • 102 για ταχογράφο,
  • 37 για φθαρμένα ελαστικά,
  • 26 για μη τήρηση ωραρίου εργασίας,
  • 21 για παραβίαση ορίου ταχύτητας,
  • 20 για στέρηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας,
  • 10 για μη χρήση ζωνών ασφαλείας,
  • 4 για έλλειψη πυροσβεστήρα,
  • 2 για έλλειψη φαρμακείου,
  • 2 για στέρηση ασφαλιστήριου συμβολαίου,
  • 1 για μη αναγραφή ορίων ταχύτητας και
  • 19 λοιπές παραβάσεις.

Επιπλέον, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αστυνομικοί σε όλη την χώρα διένειμαν σε γονείς και μικρούς μαθητές, κατά την προσέλευσή τους στα διάφορα σχολικά συγκροτήματα για την καθιερωμένη τελετή αγιασμού, ενημερωτικά φυλλάδια με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας που έχει ως στόχο να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει γονείς και μαθητές σε θέματα οδικής ασφάλειας, ιδίως κατά τις μετακινήσεις τους από και προς τα σχολικά συγκροτήματα.

Άλλωστε, οι προσπάθειες των Υπηρεσιών Τροχαίας σε όλη τη χώρα είναι συνεχείς και επαναλαμβανόμενες αποσκοπώντας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης με απώτερο στόχο την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάνω από 240 παραβάσεις σε σχολικά λεωφορεία με το πρώτο κουδούνι"

Διάσωση 35 μεταναστών – προσφύγων στη Σάμο

Η Λιμενική Αρχή Σάμου, ενημερώθηκε για την ύπαρξη ακινητοποιημένης λέμβου με ικανό αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, πλησίον Ακρωτηρίου ¨ΠΡΑΣΣΟ¨.

Άμεσα στο σημείο μετέβη Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε την ανωτέρω λέμβο και προέβη στην περισυλλογή τριάντα πέντε (35) αλλοδαπών (27 άνδρες, 02 γυναίκες, 05 αγόρια και 01 κορίτσι), όλοι καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Διάσωση 35 μεταναστών – προσφύγων στη Σάμο"

Κακοκαιρία Daniel: Στη Θεσσαλία ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας

Η Θεσσαλία έχει χτυπηθεί από την κακοκαιρία Daniel με τις Ένοπλες Δυνάμεις να προσφέρουν μεγάλη βοήθεια. 

Με μάλιστα από διαταγή του ΓΕΕΘΑ και εντολών της Ηγεσίας αναχώρησε το βράδυ της Δευτέρας για τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές της Θεσσαλίας ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας (ΕΔΛΟ/ΠΒΧ) του ΓΕΕΘΑ με κατάλληλο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Η αποστολή του ΕΔΛΟ/ΠΒΧ θα είναι η εγκατάσταση 5 σταθμών απολύμανσης προσωπικού και μέσων σε κατάλληλα σημεία στην ευρύτερη περιοχή, στα οποία θα πραγματοποιηθεί απολύμανση των συνεργείων του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που επιχειρεί στο πλαίσιο της συνδρομής τους, στην αντιμετώπιση των συνεπειών από την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel που έπληξε την Θεσσαλία. Το συνεργείο θα μπορεί να απολυμάνει και πολίτες μετά από συνεννόηση με τις τοπικές αρχές.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Daniel: Στη Θεσσαλία ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Αντιμετώπισης Πυρηνικής – Βιολογικής – Χημικής Άμυνας"

Θεσσαλία: Το σχέδιο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για τη γονιμότητα των εδαφών μετά τις πλημμύρες

Η άμεση αποκατάσταση της γονιμότητας στις πλημμυρισμένες εκτάσεις της Θεσσαλίας, μετά την αποστράγγισή τους, αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ.

Η ηγεσία του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ προχώρησε σε σύσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, στόχος της οποίας ήταν να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερη αποκατάσταση της γονιμότητας των πλημμυρισμένων εδαφών στη Θεσσαλία και να καλλιεργηθούν άμεσα, ύστερα από την αποστράγγισή τους.

Το συμπέρασμα της σύσκεψης του ΥπΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, με τον Πρόεδρο του Οργανισμού, Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Παναγιώτη Χατζηνικολάου, ήταν ότι η πολυπλοκότητα της κατάστασης στα πλημμυρισμένα εδάφη της Θεσσαλίας επιβάλλει την υιοθέτηση υπεύθυνων προσεγγίσεων και δράσεων που είναι ακριβείς, επιστημονικά τεκμηριωμένες, και μακριά από κάθε γενικευμένη κριτική στην οποία απουσιάζει η γεωτεχνική υπόσταση.

Η επιστημονική κατάρτιση και εμπειρία του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ υποδεικνύει οι εκτάσεις που έχουν απλά πλημμυριστεί θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν άμεσα μετά την αποστράγγισή τους και οι εκτάσεις που αναμείχθηκαν με φερτά υλικά (ιδιαίτερα σε επίπεδες ζώνες) θα είναι καλλιεργήσιμες υπό προϋποθέσεις. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ δεσμεύεται να προσφέρει τις απαραίτητες επιστημονικές λύσεις που θα συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Με επίκεντρο το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας και σε συνεργασία με άλλα Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστ. Εδαφοϋδατικών Πόρων και Ινστ. Γενετικής Βελτίωσης & Φυτογενετικών Πόρων), έχουν εκκινήσει ήδη οι εργασίες που βασίζονται και στους ψηφιοποιημένους εδαφολογικούς χάρτες που διαθέτουν.

Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Οργανισμού οι ψηφιοποιημένοι εδαφολογικοί χάρτες αποτελούν ζωτικό εργαλείο για την ακριβή κατανόηση και την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που προκαλούνται από τα πλημμυρικά φαινόμενα στη γονιμότητα των εδαφών της περιοχής.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ

Το σχέδιο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, ως επιστημονικού φορέα της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας και των Ινστιτούτων που διαθέτει, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

1. Επιτόπιες επισκέψεις και αρχική μακροσκοπική εκτίμηση της έκτασης των ζημιών του πλημμυρικού φαινομένου δίνοντας έμφαση στην απώλεια επιφανειακού εδάφους (ειδικά σε επικλινή εδάφη) και την πιθανή αλλαγή της κοκκομετρίας και δομής των εδαφών (λόγω φερτών υλικών).

2. Συμβουλευτική υποστήριξη για τις άμεσες ενέργειες που θα πρέπει να ληφθούν ή να αποφευχθούν, προκειμένου να μην επιτείνονται τα προβλήματα της διάβρωσης και της συμπίεσης του εδάφους.

3. Εδαφολογικές αναλύσεις για τη μέτρηση της γονιμότητας των εδαφών από τα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και κινητή μονάδα για άμεσες δειγματοληψίες και αναλύσεις σε όλα τα πλημμυρισμένα χωράφια.

4. Μέτρα αποκατάστασης βασισμένα στις εδαφολογικές αναλύσεις για τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών, συμπεριλαμβανομένου ενός σχεδίου διαχείρισης μακροχρόνιας διάρκειας σε βάθος 3ετίας ή 5ετίας.

5. Συνεχής συμβουλευτική υποστήριξη προς τους παραγωγούς για την υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων αποκατάστασης.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το κινητό εδαφολογικό/υδρολογικό εργαστήριο του Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας είναι σε ετοιμότητα και, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, θα ξεκινήσει τις εργασίες του στο Θεσσαλικό κάμπο άμεσα.

«Στόχος μας είναι», όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, «η έγκαιρη και συνεχής υποστήριξη και συνεργασία με τους παραγωγούς, δίνοντας προτεραιότητα στην αξιοπιστία και την επιστημονική ακρίβεια».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλία: Το σχέδιο του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ για τη γονιμότητα των εδαφών μετά τις πλημμύρες "

Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Χωρίς αίτηση θα μπουν τα πρώτα €6.600 στους δικαιούχους - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πληγέντες

Άμεσα και χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες θα δοθούν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, όπως δεσμεύτηκε από την πρώτη στιγμή ο πρωθυπουργός. Η πλατφόρμα arogi.gov.gr έχει τεθεί ήδη σε λειτουργία όσον αφορά την αποδοχή αιτήσεων από τους νομούς της Μαγνησίας, των Τρικάλων και Καρδίτσας, την Τετάρτη θα έχει ανοίξει για τις περιοχές της Φθιώτιδας και φυσικά της Λάρισας, ενώ μέχρι την Παρασκευή για τις επόμενες περιοχές.

Παράλληλα, 80 κλιμάκια της Κρατικής Αρωγής έχουν ήδη πραγματοποιήσει περισσότερες από 3100 αυτοψίες και καταγραφές ενώ συστάθηκαν ήδη 40 επιτροπές κρατικής αρωγής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για να χορηγηθεί η επιχορήγηση προς τις επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η οποία φτάνει στο 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης τονίζεται ότι οι ζημιές για την οικοσκευή καταγράφονται σε τρεις κατηγορίες: Μικρές, μεσαίες και μεγάλες, για τις οποίες προβλέπονται αποζημιώσεις 2.600, 4.600 και 6.600 ευρώ αντίστοιχα.

Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την Αποκατάσταση από Φυσικές Καταστροφές και την Κρατική Αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος σε δηλώσεις του το μεσημέρι τόνισε ότι η χορήγηση της πρώτης αρωγής για την οικοσκευή προς τα νοικοκυριά, σε περιοχές που έχουν πληγεί σημαντικά από τα πλημμυρικά φαινόμενα, θα γίνει με «ειδικό αυτοματοποιημένο τρόπο».

Ο αυτοματοποιημένος τρόπος είναι μία νέα διαδικασία που θα τρέξει για πρώτη φορά από το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και την ΑΑΔΕ. Μία διαδικασία ώστε τα χωριά που πλημμύρισαν καθολικά να λάβουν αυτόματα και χωρίς αίτηση τη χορήγηση της αποζημίωσης για την οικοσκευή ή για αρχικές επισκευαστικές παρεμβάσεις και για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες. Δηλαδή, το ποσό των 6.600 ευρώ το οποίο είναι και το υψηλότερο που έχει δοθεί προς νοικοκυριά έτσι άμεσα. Υπενθυμίζεται ότι το αντίστοιχο ποσό για τον «Ιανό» ήταν 5.000 ευρώ.

Ήδη όπως αναφέρουν πληροφορίες του protothema.gr, προετοιμάζεται σχετική διάταξη που θα κατατεθεί άμεσα και προβλέπει τη σχετική διαδικασία, ώστε οι πληγέντες, να λάβουν αυτόματα στο λογαριασμό τους, όπως αυτός έχει δηλωθεί στο TAXIS, και χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, το ποσό των €6.600, καθώς πρόκειται για τους κατοίκους των χωριών που βρέθηκαν ολόκληρα κάτω από το νερό ή μέσα στο νερό, όπως η Μεταμόρφωση και ο Παλαμάς.

Ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να τρέξει τις αυτοματοποιημένες διαδικασίες είναι γιατί πολλές από τις περιοχές που έχουν πληγεί δεν διαθέτουν ακόμη ρεύμα, ίντερνετ και  το γεγονός που καθιστά άκρως προβληματική την διαδικασία κατάθεσης ηλεκτρονικών αιτήσεων κ.ο.κ.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι οι αυτοψίες από τα κλιμάκια της Κρατικής Αρωγής αφορούν και τη στεγαστική συνδρομή, της οποίας η πρώτη αρωγή φτάνει τις 10.000 ευρώ και αφορά τις περιπτώσεις όπου έχει πάθει ζημιά το σπίτι και όχι μόνο οι οικοσκευή. Δηλαδή, η στατικότητα του σπιτιού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πλημμύρες στη Θεσσαλία: Χωρίς αίτηση θα μπουν τα πρώτα €6.600 στους δικαιούχους - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι πληγέντες"

Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι που επιτέθηκαν σε συνομήλικό τους στη Βούλα

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο του Αυτοφώρου, σήμερα το πρωί στη Βούλα, τρία άτομα ηλικίας 14 και 15 ετών για επικίνδυνη σωματική βλάβη, ενώ έχει ταυτοποιηθεί και αναζητείται ανήλικος συνεργός τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, οι τρεις ανήλικοι το βράδυ της Κυριακής, ήταν σε πλατεία στην περιοχή της Βούλας όπου με αφορμή προσωπικές τους διαφορές, προσέγγισαν και επιτέθηκαν σε 15χρονο με γροθιές και κλωτσιές.

Ο 15χρονος τραυματίστηκε από την επίθεση και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης κα μετά από αξιοποίηση πληροφοριών, αστυνομικοί αναζήτησαν και εντόπισαν τους κατηγορούμενους και τους οδήγησαν στο Τμήμα Ασφαλείας Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης όπου ταυτοποιήθηκαν ως δράστες της επίθεσης στον 15χρονο.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθησαν 3 ανήλικοι που επιτέθηκαν σε συνομήλικό τους στη Βούλα"

Λουτρό αίματος στη Λούτσα: Σε αυτό το αυτοκίνητο με πινακίδα RR-6666 βρέθηκαν οι 5 από τους 6 νεκρούς - Δείτε βίντεο

Το αυτοκίνητο στο οποίο βρέθηκαν νεκροί τα 5 από τα 6 θύματα των πυροβολισμών στη Λούτσα, το απόγευμα της Δευτέρας δείχνει αποκλειστικό βίντεο του protothema.gr. Όπως προκύπτει, είναι ένα Ford Focus sedan.

Το περιστατικό έγινε στην οδό Αραφήνος και Αρίωνος, στην Αρτέμιδα, σημαίνοντας συναγερμό στην Ελληνική Αστυνομία, η οποία αναζητά ένα μαύρο όχημα, στο οποίο επέβαιναν οι δράστες, οι οποίοι διέφυγαν.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, όπου έξι άτομα δέχθηκαν πυροβολισμούς, οι οποίο αναφέρθηκαν ότι δεν είχαν τις αισθήσεις τους. Οι πέντε νεκροί βρίσκονταν μέσα στο αυτοκίνητο, το οποίο φέρεται να έχει γερμανικές πινακίδες RR-6666.  Μάλιστα, όπως φαίνεται και στο βίντεο, η πινακίδα δεν είναι βιδωμένη στο αυτοκίνητο, αλλά συγκρατείται με αυτοκόλλητη ταινία στη θέση της, κάτι που δείχνει πως κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι η πραγματική πινακίδα του αυτοκινήτου αλλά κάποια που οι χρήστες του είχαν τοποθετήσει πρόχειρα για να κυκλοφορούν και να μην δίνουν στόχο. 
Η Αστυνομία βέβαια τώρα θα βρει από τον αριθμό πλαισίου του αυτοκινήτου (αν δεν είναι παραποιημένος) σε ποιον ανήκει το Focus. 

Στο σημείο έχει μεταβεί το ΕΚΑΒ με κινητή μονάδα με διασώστες και γιατρό το οποίο φέρεται να επιβεβαιώνει πως οι άνθρωποι που δέχθηκαν τους πυροβολισμούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Επί τόπου έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της ΕΛΑΣ που έχουν αποκλείσει την περιοχή.


loutsa_3_

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λουτρό αίματος στη Λούτσα: Σε αυτό το αυτοκίνητο με πινακίδα RR-6666 βρέθηκαν οι 5 από τους 6 νεκρούς - Δείτε βίντεο"

Καιρός αύριο: Πέφτουν οι θυελλώδεις άνεμοι – Μέχρι τους 32 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία

Σχεδόν καλοκαιρινός θα είναι ο καιρός αύριο Τρίτη, 12 Σεπτεμβρίου. Η θερμοκρασία θα ανέβει, ενώ οι άνεμοι εξασθενούν.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 έως 5, στα ανατολικά 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση το βράδυ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φθάσει στα ηπειρωτικά και τη νησιωτική χώρα τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και πρόσκαιρα στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6, στα ανατολικά μέχρι το μεσημέρι 7 και νωρίς το πρωί στα νότια πιθανώς μέχρι 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις στην Κρήτη όπου είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 και στη νότια Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πέφτουν οι θυελλώδεις άνεμοι – Μέχρι τους 32 βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία"

ΣτΕ: Συνταγματική η διαδικασία απαλλαγής των μη Ορθόδοξων μαθητών από τα Θρησκευτικά

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι είναι σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τον Γενικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Σύνταγμα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων η διαδικασία απαλλαγής των μη Ορθόδοξων Χριστιανών μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει γονείς μαθητών και η Ένωση Αθέων κατά της απόφασης του Υπουργείου Παιδείας του 2022, η οποία προέβλεπε ότι για την απαλλαγή των μη Ορθόδοξων Χριστιανών μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών υποβάλλεται αίτηση στον διευθυντή του σχολείου η οποία συγκεκριμένα θα αναφέρει: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των Θρησκευτικών».

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ' αριθμ. 1534 και 1536/2023 αποφάσεις της (πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Αικατερίνη Ρωξάνα) έκρινε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση δεν αντίκειται στις διατάξεις του Συντάγματος και της ΕΣΔΑ για τη θρησκευτική ελευθερία, «δεδομένου ότι η εν λόγω αίτηση γίνεται χάριν απαλλαγής από την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα και τον νόμο υποχρέωση παρακολούθησης του μαθήματος των Θρησκευτικών».

Ακόμη, το ΣτΕ έκρινε ότι η συλλογή και φύλαξη των αιτήσεων απαλλαγής από την παρακολούθηση του μαθήματος των Θρησκευτικών από τον διευθυντή του σχολείου και η καταστροφή τους 3 μήνες μετά τη λήξη του σχολικού έτους συνιστά μεν μη αυτοματοποιημένη επεξεργασία «ειδικών» δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σχετικών με θρησκευτικές πεποιθήσεις, η οποία εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ΓΚΠΔ, αλλά η επεξεργασία αυτή «δεν παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας/ελαχιστοποίησης των δεδομένων, διότι διασφαλίζει την απαλλαγή για λόγους θρησκευτικής συνείδησης σε εκείνους που προβάλλουν τη σχετική αξίωση (άρθρο 13 παρ. 1 Συντ., άρθρο 9 ΕΣΔΑ), στα πλαίσια της υποχρέωσης του κράτους για παροχή θρησκευτικής εκπαίδευσης (16 παρ. 2 Συντ.) με σεβασμό στις θρησκευτικές και φιλοσοφικές πεποιθήσεις των γονέων (άρθρο 2 ΠΠΠ ΕΣΔΑ), περιορίζεται δε σε κατάλληλα, συναφή και αναγκαία για τους σκοπούς της επεξεργασίας δεδομένα, απαραίτητα για την οργάνωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής».

ΑΠΕ/euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣτΕ: Συνταγματική η διαδικασία απαλλαγής των μη Ορθόδοξων μαθητών από τα Θρησκευτικά"

Μακελειό – Λούτσα: Έξι νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών, ανθρωποκυνηγητό σε εξέλιξη — Μαρτυρία στην ΕΡΤ

Επί τόπου έσπευσε η ΕΛ.ΑΣ. στην Αρτέμιδα, μετά από πυροβολισμούς που ακούστηκαν με αποτέλεσμα να πέσουν νεκροί έξι άνθρωποι αλβανικής καταγωγής.

Τελικά, αποδείχθηκε ότι ένα μαφιόζικο ξεκαθάρισμα λογαριασμών κατέληξε σε αιματηρή συμπλοκή. Οι εκτελεστές «γάζωσαν» τα θύματά τους με δεκάδες σφαίρες και να διέφυγαν με αυτοκίνητο.

Η Αστυνομία έχει εξαπολύσει κυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ κάνει λόγο για ξεκαθάρισμα λογαριασμών.

Το μακελειό έλαβε χώρα κοντά στις 18:30 στην οδό Ακροπόλεως, έναν μικρό δρόμο που καταλήγει σε κεντρικό. Σε ένα σκουρόχρωμο αυτοκίνητο επέβαιναν έξι άτομα. Εκτιμάται ότι οι δολοφόνοι είχαν στήσει ενέδρα και πυροβόλησαν πάρα πολλές φορές – σύμφωνα με τις μαρτυρίες.

Από τα έξι άτομα που επέβαιναν στο όχημα, ένας ή δύο βρέθηκαν νεκροί έξω από το όχημα και οι υπόλοιποι μέσα στο αυτοκίνητο.

Ακολούθως, οι δράστες φέρεται να διέφυγαν με ένα πολυτελές αυτοκίνητο και κατά άλλες πληροφορίες με μία μοτοσικλέτα. Γεγονός είναι ότι το σημείο προσφέρει στους δράστες την ευκαιρία να απομακρυνθούν από το σημείο της δολοφονίας με μεγάλη άνεση, είτε προς Ραφήνα – Νέα Μάκρη, είτε προς το κέντρο της Αθήνας.

Στο σημείο έσπευσε ιατροδικαστής. Πρόκειται για Αλβανούς υπηκόους. Το όχημα των θυμάτων έφερε γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Μαρτυρίες στην ΕΡΤ

«Άκουγα ένα πυροβόλο όπλο – ήταν συνεχείς οι πυροβολισμοί (…) Είμαι γείτονας, ανησύχησα και ήρθα, είδα καλυμμένα δύο πτώματα», ανέφερε περίοικος στην ΕΡΤ.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μακελειό – Λούτσα: Έξι νεκροί σε ανταλλαγή πυροβολισμών, ανθρωποκυνηγητό σε εξέλιξη — Μαρτυρία στην ΕΡΤ"

Αποκάλυψη: Το Λιμεναρχείο εξάλειψε και την τελευταία ελπίδα να σωθεί ο Αντώνης Καρυώτης – Δεν χρησιμοποιήθηκε ο απινιδωτής

Αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να σωθεί ο άτυχος Αντώνης Καρυώτης που πνίγηκε στην αποβάθρα του Πειραιά, την ώρα που απωθούνταν από τον καταπέλτη του πλοίου Blue Horizon, χάθηκε κι αυτή εξαιτίας της ανεπάρκειας των μελών του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι αδιαφόρησαν επιδεικτικά για το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας έχει δωρισθεί εδώ και έξι μήνες απινιδωτής που όφειλαν να τον χρησιμοποιήσουν στο συγκεκριμένο περιστατικό.

Σύμφωνα με διασώστες του ΕΚΑΒ σε περιπτώσεις πνιγμού, απόφραξης δηλαδή των πνευμόνων με υγρό στοιχείο, όπως ήταν η περίπτωση του 36χρονου, βάσει του πρωτοκόλλου που εφαρμόζεται θα πρέπει να εκκινήσει το συντομότερο δυνατό διαδικασία ανάνηψης. Αυτή προβλέπει την εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) στο θύμα, με την πραγματοποίηση στον πνιγμένο 5 εμφυσήσεων. Και εν συνεχεία, από τη στιγμή που υπάρχει απινιδωτής στο λιμάνι, «έπρεπε να γίνει απινίδωση και να του χορηγηθεί ηλεκτρικό ρεύμα στην καρδιά, αφού πρώτα είχαν σκουπίσει το άτομο από τα νερά» σημειώνουν οι ιθύνοντες του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

«Ο 36χρονος Αντώνης, δεν πέθανε επειδή σταμάτησε η καρδιά, αλλά γιατί πνίγηκε. Άρα έτι περισσότερο όφειλαν οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν τη διαδικασία ΚΑΡΠΑ και ακολούθως απινίδωση, καθώς το αίτιο που προκάλεσε τον θάνατο δεν ήταν κάποια ανακοπή» αναφέρουν πηγές του ΕΚΑΒ στο Newsbeast. Όλη αυτή η διαδικασία προνοσοκομειακής φύσεως γίνεται έως ότου φθάσει ασθενοφόρο. Ακόμη και όταν έρθει το ασθενοφόρο και παραλάβει τον ασθενή, μέχρι να διακομιστεί στο νοσοκομείο συνεχίζεται η ίδια διαδικασία τυχόν ανάνηψης. Ακόμη κι αν δεν αναπνέει το θύμα. Μόνο όταν φθάσει στο νοσοκομείο να διαγνωστεί οριστικά εάν ο άνθρωπος έχει πεθάνει ή όχι βάσει των πρωτοκόλλων.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο, το Κεντρικό λιμάνι του Πειραιά από το οποίο διέρχονται κατά μέσο όρο 80.000 – 100.000 άτομα καθημερινά, απέκτησε επιτέλους Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή. Είχε παραδοθεί από την Ειδική Ομάδα Αλληλεγγύης – Εθελοντική Διασωστική Ομάδα (Ε.Ο.Α.) και αποτελούσε δωρεά ιδιώτη επιχειρηματία. Τότε οι αρμόδιες Λιμενικές Αρχές και δη ο ίδιος ο κεντρικός λιμενάρχης (που «ξηλώθηκε» μετά τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη, όπως και ο Διοικητής του Α΄ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, είχαν υποσχεθεί πως ο απινιδωτής θα τοποθετηθεί σε εμφανές σημείο, στα Γραφεία του 1ου Λιμενικού Τμήματος Πειραιά (Ακτή Τζελέπη) στην πύλη Ε7, μπροστά στην αποβάθρα που φεύγουν τα πλοία για τα νησιά των Κυκλάδων και θα τοποθετηθεί και ειδική σήμανση, κάτι όμως που ποτέ δεν έγινε.

Μάλιστα η «Ειδική Ομάδα Αλληλεγγύης – Εθελοντικής Διασωστικής Ομάδας», υπό την Πρόεδρο Ευαγγελία Γκόβα και τον Γενικό Διευθυντή Παναγιώτη Χατζημαλλή είχε προσφέρει εθελοντικά στα στελέχη του 1ου Λιμενικού Σταθμού Πειραιά δωρεάν μαθήματα Πρώτων Βοηθειών – Βασικής Υποστήριξης Ζωής – χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή και διαχείρισης εκτάκτων αναγκών, ωστόσο σε μια δύσκολη στιγμή, όπως αυτή που προέκυψε προ ημερών, όχι απλώς δεν έγινε εφαρμογή των όσων είχαν μάθει τα μέλη του Λ.Σ. αλλά φέρεται να απουσίαζε από τη θέση του ακόμη και ο αρμόδιος λιμενικός που όφειλε να επιτηρεί την επιβίβαση στο πλοίο «Blue Horizon».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αποκάλυψη: Το Λιμεναρχείο εξάλειψε και την τελευταία ελπίδα να σωθεί ο Αντώνης Καρυώτης – Δεν χρησιμοποιήθηκε ο απινιδωτής"

Οι έξι παραβάσεις που θα επιφέρουν αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος

Στο πλαίσιο της πολιτικής πρωτοβουλίας για προτεραιοποίηση της οδικής ασφάλειας και ως συνέχεια των πρόσφατων επιχειρησιακών δράσεων στον τομέα αυτό, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννης Οικονόμου, προήδρευσε το προηγούμενο διάστημα σειράς συσκέψεων της πολιτικής και της φυσικής ηγεσίας, με θέμα το νέο σχέδιο για την αναδιάρθρωση, την εντατικοποίηση και τον εκσυγχρονισμό της αστυνόμευσης σε θέματα που άπτονται της οδικής ασφάλειας.

Στις συσκέψεις τέθηκαν οι βασικοί άξονες ενός σχεδίου άμεσων ολιστικών παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση αυτή:

  • Ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με άμεση επιστροφή 50 αστυνομικών στην Τροχαία (θα ακολουθήσουν και άλλες επιστροφές τους επόμενους μήνες) και με αξιοποίηση και ενίσχυση των υλικοτεχνικών υποδομών επιτήρησης, αρχικά σε κεντρικούς δρόμους και μεγάλες οδικές αρτηρίες του Λεκανοπεδίου.
  • Διαμόρφωση προτάσεων προς τα συναρμόδια Υπουργεία και Φορείς, ενός νέου πλαισίου του Κ.Ο.Κ., με έμφαση στην αυστηροποίηση των ποινών συγκεκριμένων παραβάσεων, όπως:

α. κόκκινος σηματοδότης

β. STOP

γ. Χρήση κινητού τηλεφώνου

δ. ΛΕΑ

ε. επιθετική οδήγηση

στ. διπλοπαρκάρισμα

Σε ό,τι αφορά τις σχετικές παραβάσεις, η πρόθεση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η αφαίρεση, τόσο των στοιχείων κυκλοφορίας όσο και της άδειας ικανότητας οδήγησης, να βαίνει κλιμακούμενη, ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και την ενδεχόμενη υποτροπή του παραβάτη, και να γίνεται πολύμηνη, πολυετής και τελικά οριστική. Σε κάθε περίπτωση, θα ληφθεί ειδική μέριμνα, ώστε οι ποινές που αφορούν τις συγκεκριμένες παραβάσεις να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα.

  • Επικαιροποίηση, επανασχεδιασμός και βελτίωση της πρωτογενούς αντίδρασης και επέμβασης σε περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών στους δρόμους και ιδιαίτερα στον Κηφισό, με στόχο την όσο το δυνατόν ταχύτατη αποφόρτιση και ομαλοποίηση της κυκλοφορίας.

Για το ζήτημα αυτό πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Συγκοινωνιακής Τεχνικής του ΕΜΠ, αναπληρωτή Καθηγητή, Κωνσταντίνο Κεπαπτσόγλου -με τον οποίον είχε πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη στις 21 Αυγούστου- και τον Αναπληρωτή Διευθυντή του ΚΕ.ΜΕ.Α. (Κέντρο Μελετών Ασφάλειας), του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο Γερασιμίδη.

Συμφωνήθηκε να γίνει λεπτομερής καταγραφή και επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων, υιοθετώντας παράλληλα τις βέλτιστες πρακτικές άλλων κρατών.

Ο στόχος είναι αφενός η διερεύνηση τρόπων άμεσης αντίδρασης (επαρκές παράλληλο δίκτυο, συντονισμός) και αφετέρου η συνειδητοποίηση από τους πολίτες ότι η ασφάλειά τους, σε έκτακτες περιπτώσεις, προϋποθέτει ικανό χρόνο εργασίας εκ μέρους των Αρχών.

Σχεδιάζεται η δυνατότητα ενημέρωσης των οδηγών στο κινητό τηλέφωνο για τροχαία περιστατικά που συμβαίνουν στην κατεύθυνση πορείας τους.

Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν, με τις αντίστοιχες ομάδες εργασίας που συγκροτήθηκαν και θα επεκταθούν και στον χώρο των τεχνολογιών αποτροπής των ατυχημάτων και ηλεκτρονικής καταγραφής των παραβάσεων, ώστε η οδική ασφάλεια να βελτιωθεί και να μειωθούν δραστικά οι παραβάσεις.

Ο ορίζοντας εφαρμογής του καινούργιου σχεδίου ξεκινά από την έναρξη της σχολικής περιόδου, ενόψει της οποίας έχει προβλεφθεί να ελεγχθεί η σήμανση κοντά στις σχολικές μονάδες προκειμένου να διαπιστωθούν αν υπάρχουν τυχόν ελλείψεις και να κατατεθούν προτάσεις για τη βελτίωση του οδικού περιβάλλοντος.

Στις συσκέψεις συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Κώστας Κατσαφάδος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίας Τάξης, κ. Μάνος Λογοθέτης, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγος Λάζαρος Μαυρόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου, Αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Νικόλαος Σπανουδάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Τάξης, Υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλοπουλος, ο Αναπληρωτής ΓΑΔΑ Υποστράτηγος, Βασίλειος Ρόκκος, ο Διευθυντής Διεύθυνσης τροχαίας Αττικής, Ταξίαρχος, Χρήστος Παπαφιλίππου και η Διευθύντρια Διεύθυνσης Τροχαίας Αρχηγείου Αστυνομικός Διευθυντής, Ευαγγελία Βαμβακάκη

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι έξι παραβάσεις που θα επιφέρουν αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και διπλώματος"

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Έσπασαν τα «κοντέρ», 1.096 χιλιοστά βροχής δέχτηκε η Ζαγορά Πηλίου

Τα ημερήσια και αθροιστικά ύψη βροχής της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία παρουσιάζει (σήμερα 11.9.2023) το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr σε σχετικό πίνακα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, στη διάρκεια της κακοκαιρίας, η Ζαγορά Πηλίου δέχτηκε 1.096,2 mm βροχής, η Πορταριά Πηλίου 884,5 (αν και ο πραγματικός αριθμός ήταν πολύ μεγαλύτερος λόγω παύσης μετάδοσης δεδομένων από τις 6 Σεπτεμβρίου εξαιτίας βλάβης του μετεωρολογικού σταθμού) και η Πεζούλα Καρδίτσας 762,4.

Σημειώνεται ότι ορισμένοι από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, είτε σταμάτησαν να μεταδίδουν τα δεδομένα τους λόγω διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος (Πορταριά Πηλίου), είτε έχασαν μέρος των δεδομένων τους (Περτούλι και Βόλος).

Στο Σμόκοβο Καρδίτσας εκκρεμεί η συλλογή δεδομένων στις 6-8 Σεπτεμβρίου, ενώ στη Σκόπελο εκκρεμεί η συλλογή των ημερήσιων τιμών της κακοκαιρίας, όμως το άθροισμα είναι σωστό.

Οι περιοχές που δέχτηκαν την περισσότερη βροχή: 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Έσπασαν τα «κοντέρ», 1.096 χιλιοστά βροχής δέχτηκε η Ζαγορά Πηλίου"

Σεισμός στο Μαρόκο: Σχεδόν 2.500 οι νεκροί – Ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια

Σε 2.497 ανέρχονται, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στο Μαρόκο, τη στιγμή που εντείνονται οι προσπάθειες των διασωστών για τον εντοπισμό επιζώντων.

Οι τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας, φτάνουν τους 2.476.



Στον προηγούμενο απολογισμό που ανακοινώθηκε πριν από λίγες ώρες οι νεκροί ανέρχονταν σε 2.122.

Ο σεισμός σημειώθηκε 72 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Μαρακές, η οποία είναι δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένα απομακρυνσένα χωριά έχουν ισοπεδωθεί.

Στο Μαρόκο αναμένονται οι πρώτοι ξένοι διασώστες για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις.

Οι αρχές του Μαρόκου ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι ανταποκρίθηκαν θετικά, «σε αυτό το στάδιο», στις προσφορές τεσσάρων χωρών «να στείλουν ομάδες έρευνας και διάσωσης». Πρόκειται για την Ισπανία, τη Βρετανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στο Μαρόκο: Σχεδόν 2.500 οι νεκροί – Ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια"

Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο»

Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», δήλωσε σήμερα ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της ΕΕ στην Ελλάδα, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Επιτροπής, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές κατστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης). Όπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς. «Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας. Όπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία καιρική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της ΕΕ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Τζεντιλόνι: Η Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της ΕΕ για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο»"

Κακοκαιρία Daniel – Λιβύη: Φονικό χτύπημα στα ανατολικά της χώρας με 25 νεκρούς

H ισχυρή μεσογειακή κακοκαιρία Daniel που σάρωσε την Ελλάδα, χτύπησε με τεράστια σφοδρότητα και την ανατολική Λιβύη, προκαλώντας τον θάνατο 25 ανθρώπων, σύμφωνα με ιατρικές πηγές, καθώς και καταστροφές σε σπίτια και δρόμους.

Ο προηγούμενος απολογισμός από κυβερνητικές πηγές της Λιβύης και αυτόπτες μάρτυρες έκανε λόγο για τουλάχιστον τρεις νεκρούς και δύο αγνοουμένους από την κακοκαιρία Daniel.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ανθρώπους να έχουν ανέβει στις στέγες των σπιτιών τους ή πάνω στα αυτοκίνητά τους στην προσπάθεια να λάβουν βοήθεια.

Η καταιγίδα Daniel έπληξε πολλές πόλεις της Λιβύης (Βεγγάζη, Σους, Αλ Μπάιντα, Αλ Μαρτζ και Ντέρνα) προκαλώντας σφοδρές πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές.

Οι αρχές κήρυξαν κατάσταση ακραίας έκτακτης ανάγκης, δίνοντας εντολή για κλείσιμο σχολείων και καταστημάτων και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας καθώς η καταιγίδα έπληξε τη χώρα χθες, Κυριακή, και σήμερα.

 

 

Τέσσερα σημαντικά λιμάνια για την εξαγωγή πετρελαίου στη Λιβύη, τα Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα, Μπρέγκα και Ες Σίντρα έκλεισαν από το απόγευμα του Σαββάτου και για τρεις ημέρες, δήλωσαν στο Reuters δύο μηχανικοί.

Ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης στην Τρίπολη, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, δήλωσε την Κυριακή πως έδωσε οδηγίες σε όλες τις κυβερνητικές υπηρεσίες να “αντιμετωπίσουν αμέσως” τις ζημιές και τις πλημμύρες στις πόλεις της ανατολικής Λιβύης.

 

 

Τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη ανέφεραν ότι θα “παράσχουν επείγουσα ανακουφιστική βοήθεια σε υποστήριξη των προσπαθειών σε τοπικό και εθνικό επίπεδο”.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Daniel – Λιβύη: Φονικό χτύπημα στα ανατολικά της χώρας με 25 νεκρούς"

Παραιτήθηκε ο Βαρβιτσιώτης από υπουργός Ναυτιλίας - Στη θέση του ο Χρήστος Στυλιανίδης

Την παραίτησή του από τη θέση του υπουργού Ναυτιλίας ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης στη σκιά της υπόθεσης της δολοφονίας του Αντώνη Καργιώτη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να ανακοινώνει λίγα λεπτά αργότερα ότι στη θέση του τοποθετείται ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ και πρώην υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Όπως εξηγεί στη δήλωση παραίτησής του έλαβε την απόφαση αυτή μετά «την επίθεση που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά» ύστερα από την «δήλωση που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση» και για την οποία, όπως λέει , «ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη».

«Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει» συνεχίζει ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο οποίος παραθέτει τις κινήσεις που έκανε όταν ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης οπότε και παρέπεμψε «τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε».

«Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του» καταλήγει στη δήλωσή του ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Από την πλευρά του ο Παύλος Μαρινάκης υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα είχε αναφέρει σε ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «όλοι κρίνοται συνεχώς». Παράλληλα, δε, εξήγησε ότι για την επιλογή του Χρήστου Στυλιανίδη ως του νέου υπουργού Ναυτιλίας ότι «μιλάμε για έναν άνθρωπο με κυβερνητική εμπειρία».

Όπως σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης έχει υπάρξει πολιτικός προϊστάμενος υπουργείου με σώμα ασφλείας και συμμετοχή στο ΚΥΣΕΑ. «Είναι, επίσης, υπουργός με πανευρωπαική εμπειρία και ένας πολιτικός με επιχειρησιακή εμπειρία» κατέληξε για τον Χρήστο Στυλιανίδη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Διαβάστε τη δήλωση του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη:

Η δολοφονία του Αντώνη Καργιώτη από μέλη του πληρώματος στο Blue Horizon μας έχει συγκλονίσει όλους. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι Έλληνες ναυτικοί παραβιάζοντας τους πανάρχαιους κανόνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα έσπρωξαν και εγκατέλειψαν έναν άτυχο νέο στα θολά νερά του λιμανιού του Πειραιά.

Μίλησα με την οικογένεια του Αντώνη και τους μετέφερα την συμπαράστασή μας στον πόνο τους. Τους υποσχέθηκα ότι ο Αντώνης δεν θα ξεχαστεί και ότι θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να τιμήσω την μνήμη του αποδίδοντας δικαιοσύνη στο μέτρο που μου αναλογεί.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης παρέπεμψα τα υπεύθυνα στελέχη του Λιμενικού Σώματος στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο ολοκληρώνοντας τις από το νόμο αρμοδιότητες που έχω για τον καταλογισμό πειθαρχικών ευθυνών σε αυτούς που φταίνε. Ελπίζω και η Ελληνική Δικαιοσύνη σύντομα να οδηγήσει τους πραγματικούς αυτουργούς στο εδώλιο, όπως τους αρμόζει.

Τις τελευταίες μέρες όμως γίνομαι και στόχος μιας επίθεσης που αποκτά όλο και πιο πολύ τοξικά χαρακτηριστικά.  Μια δήλωσή μου που εύκολα παρερμηνεύτηκε, προκάλεσε αγανάκτηση. Ζήτησα άμεσα ειλικρινή συγγνώμη. Σε καμία περίπτωση δεν εξίσωσα τον θύμα με τους θύτες. Σε καμία περίπτωση δεν ξέπλυνα τις ευθύνες που έχει η πλοιοκτήτρια εταιρεία, τις οποίες ακόμα αρνείται να αναλάβει. Στην πολιτική βρίσκομαι όλα αυτά τα χρόνια γιατί έχω μέσα μου βαθιά το αίσθημα της προσφοράς στην κοινωνία και την πατρίδα. Υπηρετώ τη δημόσια ζωή με αρχές και αξίες.

Έχω μάθει να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και να μη κρύβομαι στα δύσκολα. Μπορεί για κάποιους να είμαι ένα καλός πολιτικός, για κάποιους άλλους όχι. Αλλά δεν δέχομαι να με πετροβολούν ως άνθρωπο. Η πολιτική μου διαδρομή και η προσωπική μου αξιοπρέπεια επιβάλλουν να μην παραμείνω στη θέση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Γι’ αυτό και υπέβαλα στον Πρωθυπουργό την παραίτησή μου. Τον ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη του.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραιτήθηκε ο Βαρβιτσιώτης από υπουργός Ναυτιλίας - Στη θέση του ο Χρήστος Στυλιανίδης"

Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαμά – Τέσσερα κέντρα διανομής ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους της Καρδίτσας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς των δήμων της Δυτικής Θεσσαλίας. Τρία σημεία συγκέντρωσης βοήθειας για τους πλημμυροπαθείς του Δήμου Παλαμά, έχουν δημιουργηθεί και λειτουργούν, όπως γίνεται γνωστό από τη δημοτική αρχή. Τα σημεία αυτά είναι στον Παλαμά, στο Προάστιο και στην Ιτέα. Από τον Δήμο Μουζακίου- Αντιδημαρχία Αγροτικής και Κτηνοτροφικής Επιχειρηματικότητας, γίνεται επίσης γνωστό, ότι δημιουργούνται τέσσερα κέντρα διανομής ζωοτροφών για τη στήριξη των κτηνοτρόφων της περιοχής, μετά το καταστροφικό πέρασμα του κυκλώνα «Daniel».

Η απόφαση αυτή ελήφθη από τη δημοτική αρχή, λόγω της πρωτοφανούς επέκτασης των πλημμυρικών φαινομένων σε όλη σχεδόν τη Θεσσαλία που είχε -εκτός άλλων- ως συνέπεια να μην λειτουργήσει την τελευταία εβδομάδα κανένα εργοστάσιο παραγωγής ζωοτροφών στην περιφέρεια, έτσι το προϊόν δεν υπήρχε στο τοπικό εμπόριο. Παράλληλα, είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη, σε κτηνοτρόφους που διέσωσαν τα ζώα τους από τη μανία του «Daniel», να προμηθευτούν ζωοτροφές από άλλα μέρη της Ελλάδας, αφού πλημμύρισαν σημαντικές οδικές συνδέσεις, ενώ οι ίδιοι δέχθηκαν τεράστια οικονομικά πλήγματα από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία.

Οι τοποθεσίες είναι οι εξής:

Α) Στο πάρκινγκ Μουζακίου (περιφερειακός απέναντι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία).

Β) Στο γήπεδο της Τοπικής Κοινότητας Κρανέας.

Γ) Στο γήπεδο της Τοπικής Κοινότητας Αγναντερού.

Δ) Στο πρώην Βενζινάδικο Παγουρτζή (δίπλα στο Αναψυκτήριο Χαλίλη) στην Ε.Ο. Καρδίτσας-Μουζακίου.

Η διανομή άρχισε από σήμερα και θα γίνεται καθημερινά, κατά τις απογευματινές ώρες, για όσες ημέρες χρειαστεί.

Η Π.Ε. Τρικάλων ενημερώνει τις πληγείσες επιχειρήσεις ότι ξεκινά η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια υπαλλήλων της Π.Ε. Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται, οι επιχειρήσεις (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας) και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, δικαιούνται κρατική αρωγή.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας στον Παλαμά – Τέσσερα κέντρα διανομής ζωοτροφών για τους κτηνοτρόφους της Καρδίτσας"

Άνοιξε το arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις – Τα 14 μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία, πρώτη στεγαστική αρωγή έως 10.000 ευρώ

Με 14 στοχευμένες δράσεις, ενεργοποιείται το πλαίσιο της κρατικής αρωγής για τη στήριξη περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Θεσσαλία και στη Στερεά Ελλάδα. Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία, ανακοίνωσε σήμερα τα μέτρα κρατικής αρωγής που προβλέπουν οικονομική ενίσχυση, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές αλλά και έκτακτη ενίσχυση στους δήμους των περιοχών που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της καταστροφής.

Το πρωί της Δευτέρα άνοιξε, η πλατφόρμα πρώτης αρωγής (στη διεύθυνση arogi.gov.gr) μέσω της οποίας θα δοθούν οι πρώτες ενισχύσεις στους πληγέντες της κακοκαιρίας Daniel.

Αναλυτικά τα 14 μέτρα κρατικής αρωγής:

  1. Ενίσχυση για πρώτες ανάγκες, ζημιές σε οικοσκευή και απλές επισκευαστικές εργασίες, μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr. Ειδικότερα, θα χορηγηθούν τα παρακάτω:

(α) Ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία θα κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ειδικά για κατοικίες που βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, θα ανέρχεται στο ποσό των 6.000 ευρώ.

(β) Ενίσχυση για τις πρώτες βιοτικές ανάγκες, η οποία θα ανέρχεται στα εξακόσια (600) ευρώ για κύρια κατοικία που έχει πληγεί.

Αθροιστικά το ποσό των ενισχύσεων θα διαμορφώνεται ως το ποσό των 6.600 ευρώ ανά κύρια κατοικία, όπου για τις συγκεκριμένες περιοχές που επλήγησαν καθολικά από τις πλημμύρες, όπως αυτές θα προσδιοριστούν από το Πυροσβεστικό Σώμα, να ακολουθηθεί αυτοματοποιημένη διαδικασία ως προς τη χορήγηση.

Οι εν λόγω ενισχύσεις θα ισχύσουν και για δευτερεύουσες κατοικίες, περιοριζόμενες στο 50% των ποσών που καταβάλλονται για τις κύριες κατοικίες. Οι ανωτέρω ενισχύσεις θα καταβάλλονται μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr, μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους, με ειδική μέριμνα για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά.

Επιπλέον, θα καταβληθεί, σε συνεργασία με τους δήμους, (α) προσαύξηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών για πολύτεκνες οικογένειες και άτομα με αναπηρία, σε νοικοκυριά που έχει πληγεί η κύρια κατοικία τους, και (β) οικονομική ενίσχυση 4.500 ευρώ, σε άτομα που υπέστησαν αναπηρία (67%) από τραυματισμό στη φυσική καταστροφή.

  1. Πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής

Εντάσσονται άμεσα από την ερχόμενη εβδομάδα στην πλατφόρμα arogi.gov.gr οι πληγείσες περιοχές, ώστε οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση για την πρώτη αρωγή έναντι στεγαστικής συνδρομής για τα πληγέντα κτίρια, η οποία θα καταβάλλεται μετά από τις απαραίτητες διασταυρώσεις και ελέγχους. Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι ιδιοκτήτες, κατά πλήρη ή ψιλή κυριότητα, κτιρίων που υπέστησαν βλάβες από τις πλημύρες και έχουν χαρακτηριστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ως επικίνδυνα για χρήση («κόκκινα») ή ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση («κίτρινα»), με το ποσό της πρώτης αρωγής να ανέρχεται σε 10.000 ευρώ ή σε 5.000 ευρώ, αντίστοιχα.

  1. Παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων

Με την ολοκλήρωση των αυτοψιών από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, θα οριοθετηθούν οι πληγείσες περιοχές και θα χορηγηθεί στεγαστική συνδρομή για την επισκευή/ανακατασκευή των κτιρίων, μετά από συμψηφισμό με την πρώτη αρωγή. Η στεγαστική συνδρομή, η οποία αποτελείται από δωρεάν κρατική αρωγή (80%) και άτοκο δάνειο (20%) με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χορηγείται στους ιδιοκτήτες των πληγέντων κτιρίων και έως το μέγιστο όριο των 150 τ.μ. από το σύνολο του αθροίσματος των εμβαδών των ιδιοκτησιών τους, με σκοπό την αποκατάστασή τους (επισκευή ή ανακατασκευή, ανάλογα με τις βλάβες που παρουσιάζουν). Ειδικά για την αποκατάσταση κτιρίων με ελαφρές βλάβες, ο φάκελος επισκευής συντάσσεται από τους μηχανικούς της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, χωρίς να απαιτείται ιδιώτης μηχανικός, με τη στεγαστική συνδρομή να υπολογίζεται με καθορισμένη τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο πληγείσας επιφάνειας.

  1. Επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης

Παρέχεται, στις οριοθετημένες περιοχές που επλήγησαν, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης για την κάλυψη δαπανών προσωρινής στέγασης των μόνιμων κατοίκων, οι κατοικίες των οποίων επλήγησαν από τις πλημμύρες. Η επιδότηση προσωρινής στέγασης χορηγείται στους δικαιούχους, ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας που διέμεναν στην πληγείσα κατοικία, θα κυμαίνεται από 300 έως 500 ευρώ το μήνα και θα δίδεται έως δύο (2) χρόνια στους ιδιοκτήτες και για έξι (6) μήνες στους ενοικιαστές. Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες εντός τριών (3) μηνών από την έκδοση της σχετικής απόφασης, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, στην αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, για τη χορήγηση της επιδότησης, επιλέγοντας είτε την επιδότηση ενοικίου, είτε την επιδότηση συγκατοίκησης – η εκδοχή αυτή αφορά τις περιπτώσεις όπου ο δικαιούχος φιλοξενείται σε κατοικία συγγενικού ή φιλικού προσώπου για τις παραπάνω χρονικές περιόδους. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι ως ημερομηνία έναρξης της επιδότησης ορίζεται είτε η ημερομηνία έναρξης της συγκατοίκησης, είτε η ημερομηνία έναρξης της μίσθωσης που αναγράφεται στην Απόδειξη Υποβολής Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και αφορά στη μίσθωση της νέας κατοικίας.

  1. Παράταση Καταβολής ΕΕΕ και Στεγαστικού Επιδόματος

Παρατείνεται η καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) και του Επιδόματος Στέγασης. Οι δικαιούχοι που επλήγησαν από τις πλημμύρες δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση. Ειδικότερα, παρατείνονται για τρεις μήνες οι εγκριτικές αποφάσεις του Επιδόματος Στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, η ισχύς των οποίων έληγαν τον Σεπτέμβριο και για δύο μήνες παρατείνονται οι εγκριτικές αποφάσεις των ανωτέρω προγραμμάτων η ισχύς των οποίων λήγει τον Οκτώβριο.

  1. Πρώτη αρωγή έναντι κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις

Μέσω της πλατφόρμας arogi.gov.gr χορηγείται πρώτη αρωγή έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, προς επιχειρήσεις -συμπεριλαμβανομένων των κτηνοτροφικών μονάδων- και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί, ανάλογα με το επίπεδο της ζημιάς. Το ύψος της ενίσχυσης πρώτης αρωγής ανέρχεται σε 2.000 ευρώ για μεσαίο εύρος ζημιάς και 4.000 ευρώ για μεγάλο εύρος ζημιάς στα στοιχεία ενεργητικού τους. Η ενίσχυση πρώτης αρωγής δεν αφορά σε επιχειρήσεις με μικρό εύρος ζημιάς. Η καταβολή της ενίσχυσης πρώτης αρωγής γίνεται κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων των αιτήσεων πρώτης αρωγής, με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στην Περιφέρεια για την καταγραφή και εκτίμηση ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.

  1. Κρατική αρωγή προς πληγείσες επιχειρήσεις και πληγέντες φορείς

Μετά την καταβολή της πρώτης αρωγής θα προχωρήσει και η χορήγηση του τελικού ποσού της επιχορήγησης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις, με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με την χορηγηθείσα πρώτη αρωγή. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια, οι οποίες και συστήνουν τις επιτροπές κρατικής αρωγής, προωθείται με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών στις επιχειρήσεις, για να καταβληθεί επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών.

  1. Κρατική αρωγή προς πληγείσες αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Αντίστοιχα με τις επιχειρήσεις, επιχορήγηση καταβάλλεται και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (γεωργικές και κτηνοτροφικές), σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειας και τον ΕΛΓΑ. Η επιχορήγηση καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της αγροτικής εκμετάλλευσης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής με τη συμμετοχή του ΕΛΓΑ. Ειδικότερα, η επιχορήγηση αφορά ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό, έγγειο κεφάλαιο, πρώτες ύλες, εμπορεύματα και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης. Η επιχορήγηση καλύπτει και τις ζημιές που θα καλύπτονταν από τον Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Ζημιές σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, καθώς και φυτική παραγωγή δεν εντάσσονται στο πλαίσιο αυτό, καθώς καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Η τελική επιχορήγηση συμψηφίζεται με τυχόν χορηγηθείσα πρώτη αρωγή σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας και συντονισμού που ξεκίνησε άμεσα με την Περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ, προωθείται με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών, για την επιχορήγηση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα σχετικά δεδομένα, σταδιακά, ανάλογα με την πορεία ολοκλήρωσης του έργου των επιτροπών. Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ έχει ενεργοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

  1. Αναστολή καταβολής φορολογικών υποχρεώσεων

Στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες και κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών, θα χορηγηθεί αναστολή της πληρωμής των εκκρεμών και βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων, ως και έξι (6) μήνες γενικά για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομική ζωή των περιοχών, και στοχευμένα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πιστοποιημένα έχουν πληγεί στις λοιπές περιοχές.

  1. Αναστολή διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης

Δύναται να παρασχεθεί αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης επί της κινητής ή ακίνητης περιουσίας των πληγέντων από τις πλημμύρες, για έξι μήνες. Η αναστολή αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που είναι πληγείσες και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους. Ειδικότερα, η αναστολή καταλαμβάνει, ιδίως, τη διενέργεια πλειστηριασμών, κατασχέσεων, αποβολών και προσωπικών κρατήσεων, εξαιρουμένων των απαιτήσεων για διατροφή. Κατά το χρονικό διάστημα του εξαμήνου, αναστέλλονται και οι προθεσμίες άσκησης ενδίκων μέσων και βοηθημάτων που αφορούν σε εκκρεμείς διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης. Η αναστολή αφορά τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα τα οποία πιστοποιείται ότι έχουν υποστεί ζημιές στις κατοικίες τους, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο σχήμα παροχής στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωσης οικοσκευής.

  1. Τριετής απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τα κτίσματα μετά του αναλογούντος σε αυτά οικοπέδου, τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών και έχουν χαρακτηρισθεί ως επικίνδυνα ή προσωρινά ακατάλληλα για χρήση, καθώς και τα αγροτεμάχια που έχουν καταστραφεί, δύναται να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ για μία τριετία, με την προϋπόθεση ότι κατά τον χρόνο αυτόν η κυριότητα ή το εμπράγματο δικαίωμα στο ακίνητο ανήκει στον υπόχρεο σε φόρο του έτους αυτού. Ειδική μέριμνα, ως προς το εύρος της κάλυψης του μέτρου, θα ληφθεί για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά από τις εκτεταμένες πλημμύρες.

  1. Ρύθμιση και αναστολή ασφαλιστικών εισφορών

Παρέχεται η δυνατότητα να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης και αναστολής ασφαλιστικών εισφορών, ως και έξι (6) μήνες γενικά για τις περιοχές που έχουν πληγεί καθολικά, λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομική ζωή των περιοχών, και στοχευμένα για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πιστοποιημένα έχουν πληγεί στις λοιπές περιοχές.

  1. Αναστολή συμβάσεων εργασίας

Ενεργοποιείται το ειδικό σχήμα στήριξης της απασχόλησης για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες, με τη παροχή δυνατότητας αναστολής των συμβάσεων εργασίας και χορήγησης αντίστοιχου επιδόματος, ύψους 534 ευρώ, προς τους εργαζόμενους των πληγεισών επιχειρήσεων για ένα τρίμηνο. Το μέτρο αφορά στοχευμένα τις επιχειρήσεις που πιστοποιούνται ως πληγείσες και εντάσσονται στο πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς πληγείσες επιχειρήσεις.

  1. Έκτακτη χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ

Σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και το υπουργείο Εσωτερικών, προχώρησε ήδη έκτακτη χρηματοδότησή τους, ύψους, 41,5 εκατ. ευρώ περίπου, για την πρώτη αποκατάσταση των ζημιών σε δίκτυα και υποδομές και τη διαχείριση των έκτακτων αναγκών. Παράλληλα, θα εξετάζεται -όπου κριθεί η ανάγκη- η περαιτέρω χρηματοδότησή τους.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε το arogi.gov.gr για τις αποζημιώσεις – Τα 14 μέτρα για τους πληγέντες από την κακοκαιρία, πρώτη στεγαστική αρωγή έως 10.000 ευρώ"

Υδροδοτείται μερικώς, αλλά με μη πόσιμο νερό ο Βόλος

Ανάσες στοιχειώδους κανονικότητας προσπαθεί να πάρει ο Βόλος μετά τη μεγάλη καταστροφή από τις φονικές πλημμύρες της προηγούμενης εβδομάδας, αφού το μέγιστο πρόβλημα της υδροδότησης της πόλης και των περιχώρων έχει αρχίσει να αμβλύνεται με την παροχέτευση χλωριωμένου, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Μείζονος Βόλου, νερού, κατά διαστήματα, μη πόσιμου αλλά μόνο για οικιακή χρήση.

Οι κάτοικοι του Βόλου, σε ένα μεγάλο τμήμα της πόλης, είδαν νερό να τρέχει στις βρύσες των σπιτιών τους, έστω και μη πόσιμο, αλλά σημαντικό για τις ανάγκες τους και τη στοιχειώδη καθαριότητα. Όμως, προβληματίζονται και από τις επισημάνσεις της υφυπουργού Υγείας, Ειρήνης Αγαπηδάκη, ότι το νερό είναι ακατάλληλο ακόμα και για οικιακή χρήση και θα πρέπει να θεωρείται ως δυνητικά μολυσμένο.

Παράλληλα, καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες να καθαριστούν από τους χιλιάδες τόνους της λάσπης οι δρόμοι, ξεκινώντας από τις κεντρικές αρτηρίες. Δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου εργάζονται για τη διάνοιξη δρόμων που έχουν κλείσει από τη λάσπη, τα φερτά υλικά και τα δέντρα που κατέβασαν οι πλημμυρισμένοι χείμαρροι.

Η καταστροφή είναι εμφανής στις συνοικίες του Παλαιού Λιμεναρχείου και των Παλαιών, όπως και στο Συγκρότημα Τσαλαπάτα, τον Πολυχώρο Μουσείων Πολιτισμού και Βιομηχανικής Παράδοσης, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης.

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας προσπαθεί να στηρίξει εκατοντάδες επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν λόγω των εκτεταμένων ζημιών που υπέστησαν, αλλά και τους εργαζόμενους σε αυτές. Πρόκειται για εστιατόρια, τσιπουράδικα, μπαρ, καφετέριες, ξενοδοχεία και εμπορικά καταστήματα, αλλά και καταστήματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ένδυσης, υπόδησης και λιανικής.

Επίσης, μεγάλη αερογέφυρα ανεφοδιασμού στήθηκε χθες μεταξύ Βόλου και Ανατολικού Πηλίου, όπου στρατιωτικά ελικόπτερα, με πτήσεις από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, μετέφεραν τόνους τροφίμων και νερού στη Ζαγορά, το Πουρί, το Χορευτό, τη Μακρυρράχη, το Μούρεσι και άλλους οικισμούς και απομάκρυναν κατοίκους από τις αποκλεισμένες περιοχές.

Ακόμη, προσπάθειες καταβάλλονται να ανοίξει ο παραλιακός δρόμος της Αγριάς, όπου έχουν συσσωρευθεί λάσπη και φερτά υλικά, και να αποκατασταθούν οι οδικές συνδέσεις με αποκλεισμένες περιοχές.

Αποκλεισμένη είναι και η Μακρυνίτσα, καθώς έχουν καταρρεύσει και οι δύο οδικές προσβάσεις προς το χωριό, αφού η υπερχείλιση της Μπράνης διέλυσε υποδομές και το νερό παρέσυρε δεκάδες αυτοκίνητα στις ρεματιές.

Στο Νότιο Πήλιο, το οποίο έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, πλέον υπάρχει πρόσβαση μετά την κατασκευή σιδερένιας γέφυρας τύπου Belley, από τον στρατό, στη θέση της γέφυρας που κατέρρευσε επί του χειμάρρου Πελεγκρίνο μεταξύ Μπούφας και Καλών Νερών.

Οι καταστροφές είναι ανυπολόγιστες στη Μηλίνα, όπου διαλύθηκαν ολόκληρα οικιστικά συγκροτήματα και χάθηκαν όλες οι υποδομές, στο Χόρτο, στον Πλατανιά, το Μικρό, τον Κατηγιώργη, τα Ποτιστικά και την Πάλτση όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Υδροδοτείται μερικώς, αλλά με μη πόσιμο νερό ο Βόλος"

Κακοκαιρία Daniel: Υποχωρεί η στάθμη του νερού στον Πηνειό – Παραμένουν χωριά βυθισμένα στη λάσπη

Τάση υποχώρησης της στάθμης του νερού του Πηνειού παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στη Λάρισα, γεγονός που είναι θετικό σχετικά με την εξέλιξη των πλημμυρικών φαινομένων.

Η κατάσταση όμως στα χωριά του νόμου παραμένει πολύ δύσκολη, με τεράστιες εκτάσεις και σπίτια να είναι βυθισμένα στο νερό και την λάσπη.

Συνεχίζεται παράλληλα και η επιχείρηση απεγκλωβισμού κατοίκων σε περιοχές του νόμου από την πυροσβεστική.

Στην πόλη της Λάρισας και στις συνοικίες που είναι πλημμυρισμένες, η στάθμη του νερού είναι σταθερή, με τις καταστροφές να είναι μεγάλες.

Παράλληλα εντοπίζεται και σοβαρό υγειονομικό ζήτημα στις εν λόγω περιοχές, με την ρύπανση ακόμη και στον υδροφόρο ορίζοντα να είναι μεγάλη.

Πρόβλημα δημιουργείται πλέον, όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο οδικό δίκτυο του νομού, και για όσους θα χρειαστούν άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη και διαμένουν σε χωριά της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Daniel: Υποχωρεί η στάθμη του νερού στον Πηνειό – Παραμένουν χωριά βυθισμένα στη λάσπη"

Προφυλακίστηκαν πλοίαρχος και ύπαρχος του Blue Horizon

Την προφυλάκιση του πλοιάρχου και του υπάρχου του «Blue Horizon» για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη στο λιμάνι του Πειραιά αποφάσισαν τα ξημερώματα της Δευτέρας ανακρίτρια και εισαγγελέας, μετά τις πολύωρες απολογίες των συνολικά τεσσάρων συλληφθέντων.

Ανακριτής και εισαγγελέας διαφώνησαν για την προφυλάκιση ή μη του υποπλοιάρχου και του λοστρόμου και αφέθηκαν ελεύθεροι. Έτσι την τελική απόφαση θα λάβει το δικαστικό συμβούλιο.

Ο υποπλοίαρχος νοσηλεύεται με ισχαιμικό επεισόδιο στο νοσοκομείο και μετέβη εκεί η ανακρίτρια προκειμένου να απολογηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πλοίαρχο που κατηγορείτο για επικίνδυνη παρέμβαση στις θαλάσσιες συγκοινωνίες ασκήθηκε συμπληρωματική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση. Ο ίδιος στην κατάθεσή του φέρεται να υποστηρίζει ότι έπραξε τα δέοντα σύμφωνα με τους κανονισμούς, όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει άνθρωπος στη θάλασσα και ενημέρωσε το λιμενικό.

Από την πλευρά του, ο ύπαρχος στην κατάθεσή του φέρεται να υποστηρίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για ό,τι συνέβη αλλά δεν αποδέχεται το νομικό χαρακτηρισμό της πράξης ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο. «Πάτησε στο νύχι του καταπέλτη. Γλίστρησε κι αυτός κι εγώ. Εκείνος έπεσε. Ήθελα να πέσω να βοηθήσω αλλά είχε ήδη απομακρυνθεί το πλοίο», φέρεται να ισχυρίστηκε ο ίδιος στην απολογία του. Πρόσθεσε ότι όταν «γύρισα προς τα πίσω για να πάρω σωστικό μέσο, ο άνθρωπος είχε πνιγεί από την περιδίνηση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακίστηκαν πλοίαρχος και ύπαρχος του Blue Horizon"

Πυροβολισμοί Μενίδι: Ο 35χρονος είχε εμπλακεί και στη δολοφονία αστυνομικών το 2011

Στην δολοφονία των δύο ειδικών φρουρών, Γιάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργου Σκυλογιάννη, τον Μάιο του 2011 στη Λαχαναγορά του Ρέντη, συμμετείχε ο ένας από τους δύο δράστες της αιματηρής συμπλοκής που είχε σημειωθεί τα ξημερώματα της Τρίτης (29/8) στον προαύλιο ναού στο Μενίδι.

Ο 35χρονος ομογενής από τη Ρωσία, το βράδυ του διπλού φονικού στο Ρέντη, επέβαινε στο αυτοκίνητο που καταδίωκαν μετά από ληστεία σε περίπετρο στο Μενίδι, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Όταν το όχημα των δραστών, έφτασε στο παράδρομο της Λ. Κηφισού, σταμάτησε κάθετα στο δρόμο και κατέβηκε ο οδηγός και γάζωσε με καλάσνικοφ τις μηχανές της αστυνομίας που τους ακολουθούσαν. Δύο ειδικοί φρουροί τραυματίστηκαν θανάσιμα, και οι υπόλοιπες βολίδες βρήκαν δύο αστυνομικούς στα κράνη και δύο στα αλεξίσφαιρα γιλέκα τους. Μετά από αναζητήσεις εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, τρείς από τους επιβάτες του κλεμμένου οχήματος, ανάμεσά τους και ο 35χρονος σήμερα κακοποιός με το ψευδώνυμο "Κότζακ". Οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, καταδικάστηκαν αλλά για άγνωστο λόγο ο 35χρονος αφέθηκε ελεύθερος.

"Ο Γ.Ε έχει κατηγορηθεί κατά το παρελθόν για εγκληματική οργάνωση που διέπραττε ένοπλες ληστείες και διακεκριμένες κλοπές. Έχει κατηγορηθεί επίσης για κλοπές και κλοπές οχημάτων, παράβαση του νόμου
περί εξαρτησιογόνων ουσιών, του νόμου περί όπλων και παράβαση του Κ.Ο.Κ.. Τέλος, το 2014 συνελήφθη διότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή δις ισόβιας κάθειρξης και κάθειρξη 62 ετών, καθώς και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή, απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και παράβαση του νόμου περί όπλων, πράξεις που τελέστηκαν το 2011 σε βάρος αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη" αναφέρει το διαβιβαστικό της αστυνομίας.

Το χρονικό της συμπλοκής σε ναό στο Μενίδι

Για την αιματηρή συμπλοκή στο Μενίδι συνελήφθησαν εκτός από τον 35χρονο ομογενή και ένας 36χρονος Αλβανός με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Όπως προέκυψε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν στον περιβάλλοντα χώρο του Ιερού Ναού, όταν ο 35χρονος προσέγγισε τον 36χρονο με σκοπό να επιλύσουν προσωπικές τους διαφορές, χωρίς ωστόσο να υπάρχει αντίστοιχη διάθεση και επιθυμία από τον αλλοδαπό, γνωστό ως "Τόνι".

Ακολούθως, ο 35χρονος απομακρύνθηκε από το σημείο, έχοντας ξεχάσει στο τραπέζι το τσαντάκι του το οποίο περιείχε ένα περίστροφο, και όταν επέστρεψε να το πάρει, ο 36χρονος έβγαλε το όπλο από το τσαντάκι τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε στην αριστερή κνήμη, ενώ στη συνέχεια ο 35χρονος, αφού ανέκτησε το όπλο, πυροβόλησε τον 36χρονο στο κεφάλι.

Ο 36χρονος Αλβανός διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο στο ΚΑΤ, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην ΑΜΕΘ, ενώ τον 35χρονο μετέφεραν οικείοι του σε άλλο Λαικό νοσοκομείο, όπου επίσης νοσηλεύεται φρουρούμενος.

Ο 36χρονος αλλοδαπός, σύμφωνα με την αστυνομία είναι σεσημασμένος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση που διακινούσε ναρκωτικά, παράβαση του νόμου περί όπλων, και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών οχημάτων.

vradini

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί Μενίδι: Ο 35χρονος είχε εμπλακεί και στη δολοφονία αστυνομικών το 2011"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news