Οι απαιτήσεις για βεβαίωση μηχανικού και για τοπογραφικό εκτοξεύουν το κόστος
«Φρένο» στις μεταβιβάσεις ακινήτων έβαλε, σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους, ο νόμος για τα αυθαίρετα. Ειδικότερα, όπως κατήγγειλαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, οι μεταβιβάσεις είχαν αρχίσει να περιορίζονται ήδη από το 2008. Ωστόσο μετά τη ρύθμιση για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων η πτώση ήταν κατακόρυφη. Εως σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών κ. Κώστα Βλαχάκη, ο αριθμός των μεταβιβάσεων έχει μειωθεί κατά 80% με 90% .
Οι περισσότεροι πολίτες, όπως είπε χαρακτηριστικά, προτιμούν να κάνουν διαθήκη παρά να μεταβιβάζουν την ακίνητη περιουσία τους. Κι αυτό διότι, σύμφωνα με τις πρόσφατες ρυθμίσεις, καμία μεταβίβαση ακινήτου, ακόμα και αδόμητου αγροτεμαχίου σε αγροτική περιοχή, δεν μπορεί να γίνει χωρίς βεβαίωση μηχανικού για την μη ύπαρξη αυθαίρετου κτίσματος και χωρίς τοπογραφικό διάγραμμα, εκπονημένο σε εξάρτηση από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων.
Ανέφερε μάλιστα και ένα παράδειγμα: «Αν κάποιος έχει να μεταβιβάσει έξι αγροτεμάχια, ακόμη και μικρής αξίας, θα χρειαστεί περί τα 9.000 ευρώ», τόνισε ο κ. Βλαχάκης.
Τα τοπογραφικά που έχουν γίνει έως σήμερα, εφόσον δεν έχουν συνταχθεί εξαρτημένα από το κρατικό σύστημα συντεταγμένων, αχρηστεύονται. Μάλιστα, οι νέες ρυθμίσεις δεν προβλέπουν καμία εξαίρεση π.χ. για τα χιλιάδες αδόμητα οικόπεδα και αγροτεμάχια ανά τη χώρα, τα οποία βρίσκονται εντός κτηματογραφημένων περιοχών και έχει αποδοθεί μοναδικός κτηματολογικός αριθμός.
Επίσης, όπως επεσήμανε η συμβολαιογράφος κυρία Φωτεινή Τριγάζη, κάθε ιδιοκτήτης ακινήτου το οποίο απέκτησε, π.χ λόγω κληρονομιάς, το έτος 1957, και επί του οποίου ο ίδιος ουδεμία μεταβολή επέφερε, στην περίπτωση που σήμερα επιθυμεί να το μεταβιβάσει, είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει την άδεια οικοδομής του, και στην περίπτωση που το αρχείο της αρμόδιας πολεοδομικής αρχής έχει καταστραφεί, ή, για οποιοδήποτε λόγο, η ανεύρεση του φακέλου δεν είναι δυνατή, να υποβληθεί στη διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου.
Γι΄ αυτό οι συμβολαιογράφοι μεταξύ άλλων ζητούν να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση, με την οποία:
-να εξαιρεθεί από την υποχρέωση προσάρτησης βεβαίωσης μηχανικού η μεταβίβαση αδόμητου οικοπέδου, γηπέδου ή αγροτεμαχίου
-να εξαιρεθούν από την υποχρέωση προσάρτησης τοπογραφικού διαγράμματος οι μεταβιβάσεις ακινήτων ευρισκομένων σε καθαρά αγροτική περιοχή και κυρίως των ακινήτων, που προέρχονται από παραχώρηση λόγω αγροτικής αποκατάστασης ή από αναδασμό αγροτεμαχίων ή ακινήτων, που περιλαμβάνονται σε επίσημο αμπελουργικό ή ελαιοκομικό κτηματολόγιο.
-να εξαιρεθούν από την υποχρέωση προσάρτησης εξαρτημένου τοπογραφικού οι μεταβιβάσεις διαιρεμένων ιδιοκτησιών οικοδομών που υπάχθηκαν στις διατάξεις του Ν. 3741/1929 ή και του Ν. 1024/1971 καθώς και των ακινήτων για τα οποία έχει εκδοθεί άδεια οικοδομική.
Ιδιότυπη «δήμευση» καταγγέλλουν οι συμβολαιογράφοι
Η επίμαχη διάταξη (άρθρο 14) για την εκτός σχεδίου δόμηση στο υπό διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης, σύμφωνα με τον κ. Βλαχάκη «στερείται κάθε ερείσματος στο Σύνταγμα, διότι βάλλει ευθέως κατά της κυριότητας, που αποτελεί βάθρο του Πολιτεύματος». Όπως σημειώνει ο ίδιος, ουσιαστικά συνιστά μια ιδιότυπη «δήμευση».
«Πουθενά δεν προβλέπεται η ανέγερση κύριας ή εξοχικής κατοικίας, η οποία φαίνεται να απαγορεύεται δια ροπάλου. Σε όλες αυτές τις ζώνες επιτρέπεται η ανέγερση γεωργικών αποθηκών κ.λ.π,. ή συνεργείων αυτοκινήτων ή κέντρων διασκέδασης κ.λ.,π. και κατοικία μόνον για τους απασχολούμενους με την κύρια εκμετάλλευση του γηπέδου, δηλαδή π.χ. μόνον για τον γεωργό, που καλλιεργεί τον αγρό, ο οποίες ενδεχομένως θα μπορεί να οικοδομήσει την αγροικία του», υποστηρίζει ο κ. Βλαχάκης.
Πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ είχε διαψεύσει παρόμοιες ερμηνείες του άρθρου 14, ωστόσο οι συμβολαιογράφοι επιμένουν ότι οι ανακοινώσεις δεν έχουν δεσμευτική ισχύ και πρέπει να υπάρξει σχετική ρύθμιση.
tovima.gr