facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

47 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα

Από Ω/18:00/15-08-2024 έως Ω/18:00/16-08-2024 εκδηλώθηκαν 47 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 37 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη δέκα (10).

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "47 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο σε όλη τη χώρα"

Πειραιάς: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Κρεββατά

Κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Κρεββατά, μετά την καθίζηση του οδοστρώματος. 

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής έγινε γνωστό πως έπεσε το οδόστρωμα.

Για τον λόγο, αυτό είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Κρεββατά από το ύψος της ακτής Μιούλη έως την οδό Χατζηκυριακού στον Πειραιά.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Κρεββατά"

Φωτιά στην Αττική: 104 κατοικίες έχουν καεί, 40 κρίθηκαν κατεδαφιστέες

Συνεχίζεται η καταγραφή και οι έλεγχοι στα σπίτια και τα κτίρια στη βορειοανατολική Αττική μετά την μεγάλη φωτιά που έπληξε την περιοχή την 11η Αυγούστου.

Συγκεκριμένα από την περασμένη Τρίτη (13/8) τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, βρίσκονται σε καθημερινή βάση και πραγματοποιούν ελέγχους και αυτοψίες σε κτιριακές υποδομές σε περιοχές στην βορειοανατολική Αττική μετά την καταστροφική φωτιά στις 11 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, ενεργοποιήθηκαν τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ, υπό την καθοδήγηση της γενικής γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής, με περισσότερους από 60 μηχανικούς, και πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε οκτώ δήμους της Αττικής, έχοντας ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος του έργου των αυτοψιών, το οποίο και θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε επικοινωνία και συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και τους δήμους της περιοχής.

Ειδικότερα, οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΓΔΑΕΦΚ έλαβαν χώρα σε πυρόπληκτες περιοχές των δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας-Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους δήμους, καθώς οι επισκέψεις και οι αυτοψίες εδράζονται στην καθοδήγηση και ενημέρωση από τα στελέχη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνολικά, μέχρι τώρα, στους παραπάνω οκτώ δήμους της Αττικής, διενεργήθηκαν 184 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 158 σε κατοικίες, 21 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους. Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 104 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 40 και 64 αντίστοιχα.

Επίσης, 54 κατοικίες μετά και τη διενέργεια των αυτοψιών, χαρακτηρίζονται ως κατάλληλες για χρήση («πράσινες») με κάποιες ενδεχομένως ελαφριές ζημιές.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν από τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ και τις επόμενες ημέρες στην Αττική, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους δήμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα αιτήματα των πολιτών.

Τέλος, όσον αφορά το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής, που είναι επίσης στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε επιχειρήσεις, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 30 περιπτώσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Αττική: 104 κατοικίες έχουν καεί, 40 κρίθηκαν κατεδαφιστέες"

Σε συναγερμό και ο ΕΟΔΥ για την Ευλογιά των Πιθήκων (Mpox): Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα – Αναλυτική ενημέρωση για τη νόσο

Στις 14 Αυγούστου 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία Mpox (ευλογιά των πιθήκων) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και στις γειτονικές με εκείνη χώρες ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον (Public Health Emergency of International Concern), όπως αναφέρει στην ενημέρωσή του ο ΕΟΔΥ.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξηγεί ακόμα τα εξής: «Στην κίνηση αυτή προέβη ο ΠΟΥ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και της ανίχνευσης κρουσμάτων σε 4 γειτονικές χώρες (Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα, Ουγκάντα) ενός νέου στελέχους του ιού, που ανήκει στη φυλογενετική ομάδα Ιb. Επιπλέον, το νέο στέλεχος στη ΛΔΚ εμφανίζεται με αυξημένη σοβαρότητα νόσου και αναφερόμενη θνητότητα μεταξύ 3% και 4%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναφερόμενη θνητότητα αντανακλά τις συνθήκες στη συγκεκριμένη χώρα και τη σημαντική υποδήλωση των ήπιων σε βαρύτητα κλινικών μορφών του νοσήματος.

Στις 14/08/2024 δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα Mpox φυλογενετικής ομάδας Ιb στην Ευρώπη σε ταξιδιώτη από την Αφρική. Η μετάδοση του νοσήματος από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος και κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση, και σπανιότερα από μολυσμένα αντικείμενα.

Στη ΛΔΚ και στις γειτονικές χώρες οι κύριοι αναφερόμενοι τρόποι μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, η διαμονή στο ίδιο οικιακό περιβάλλον με πάσχοντες και η μετάδοση εντός του χώρου υγειονομικής περίθαλψης (ελλείψει κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας). Αναφέρεται, επίσης, μετάδοση εξαιτίας επαφής με ζωντανά ή νεκρά άγρια ζώα».

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντια στην Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ανδρέας Συγγρός». Προς το παρόν ο εμβολιασμός ενδείκνυται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/proin-eylogia-ton-pithikon-mpox/). Στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν ακόμα πέντε εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.

Οδηγίες για όσους ταξιδεύουν σε χώρες με κρούσματα

Όσον αφορά πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στις χώρες που αναφέρονται παραπάνω συστήνεται αυτή η λήψη αυξημένων μέτρων προφύλαξης, ήτοι να αποφεύγεται επαφή με α) πιθανώς μολυσμένα άτομα και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες, β) άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι), γ) μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα και η χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα καθώς και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος), με ή χωρίς πυρετό και ρίγη. Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από το ταξίδι, πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ταξίδι που έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Οδηγίες στις πύλες εισόδου μεταναστών

Πέραν των ταξιδιωτών οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές, καθώς και σε ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια των επηρεαζόμενων χωρών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης καθώς και το τι πρέπει να κάνετε, εάν νοσήσετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ στην τηλεφωνική γραμμή 210 5212054 όλο το 24ωρο.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις πύλες εισόδου μεταναστών από τις χώρες με κρούσματα, για την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κρουσμάτων και τη διαχείριση τους, καθώς και την άμεση λήψη μέτρων δημόσιας υγείας.

Παρότι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή εκτιμάται ως χαμηλός για μετάδοση του νοσήματος στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ προβαίνει σε ενημέρωση του κοινού, σε ευαισθητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για έγκαιρη διάγνωση και ενημέρωση των αρχών δημόσιας υγείας. Παράλληλα, λειτουργεί δίκτυο εργαστηρίων (ΚΕΔΥ, ΠΕΔΥ Κρήτης, ΑΠΘ) για τη διασφάλιση της εργαστηριακής διάγνωσης, το οποίο θα ενισχυθεί, όταν κριθεί σκόπιμο.

Η αν. υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε: «Ο ΕΟΔΥ απο την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε υλοποίηση τον σχεδιασμό που έχουμε αναπτύξει για την προληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν στη χώρα μας απο τη νέα έξαρση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων. Δεν υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ομαδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνονται ήδη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Αυξάνουμε τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ έχουμε ήδη ορίσει συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς και έχουμε επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή πρόκληση δημόσιας υγείας».

Ο ΕΟΔΥ συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις με ECDC, WHO και HSC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη διαμόρφωση και εφαρμογή των διεθνών πρωτοκόλλων διαχείρισης πιθανών περιστατικών.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σε συναγερμό και ο ΕΟΔΥ για την Ευλογιά των Πιθήκων (Mpox): Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα – Αναλυτική ενημέρωση για τη νόσο"

Άνδρος: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του πλοίου που κινδύνεψαν οδηγοί και επιβάτες, συνελήφθη και απολύθηκε ο πλοίαρχος

Αναστέλλονται τα δρομολόγια του πλοίου στο οποίο κινδύνεψαν οδηγοί και επιβάτες στο λιμάνι του Γαυρίου στην Άνδρο το βράδυ της Πέμπτης (15/08/2024).

Αυτό ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία ενώ όπως έγινε γνωστό ο πλοίαρχος του πλοίου στο περιστατικό στο λιμάνι του Γαυρίου συνελήφθη ενώ ακολούθησε η υποχρεωτική απόλυσή του.

Η ανακοίνωση της εταιρείας έχει ως εξής: Ενημερώνουμε το επιβατικό κοινό ότι, κατόπιν Εισαγγελικής εντολής για τη σύλληψη του Πλοιάρχου του ΕΓ-ΠΓ ΣΑΟΝΗΣΟΣ και την υποχρεωτική απόλυσή του, το πλοίο δεν μπορεί να συνεχίσει την εκτέλεση των δρομολογίων του.

Οι επιβάτες που έχουν εισιτήρια παρακαλούνται να απευθυνθούν στα πρακτορεία έκδοσης ή/και στα κατά τόπους κεντρικά πρακτορεία για την εξαργύρωσή τους».

Για το περιστατικό, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας, εξέδωσε ανακοίνωση το υπουργείο Ναυτιλίας το μεσημέρι της Παρασκευής, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η οδηγός του αυτοκινήτου που βρέθηκε στον «αέρα» στον καταπέλτη του πλοίο στην Άνδρο, έκανε μήνυση στον καπετάνιο, ο οποίος και συνελήφθη.

Τι υποστήριξε ο πλοίαρχος

Από την πλευρά του, ο καπετάνιος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου όπου περιγράφεται όλο το πρωτοφανές περιστατικό,  υποστήριξε ότι «λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αδυνατούσε να ολοκληρώσει την επιβίβαση των επιβατών και οχημάτων και έκρινε επισφαλή την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι του Γαυρίου».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, όταν το πλοίο SAONISOS της Saosferries έφτασε στο Γαύριο «επικρατούσαν έντονα καιρικά φαινόμενα με έντονο κυματισμό, με αποτέλεσμα να ανυψωθεί το μπροστινό τμήμα του καταπέλτη και να προκληθούν υλικές ζημιές σε ένα Ι.Χ.Ε. όχημα το οποίο επιχειρούσε να επιβιβασθεί».


Όπως επισημαίνεται, «το Ι.Χ.Ε. παρέμεινε ακινητοποιημένο στον προβλήτα και ακολούθως, ο Πλοίαρχος του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» δήλωσε ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αδυνατούσε να ολοκληρώσει την επιβίβαση των επιβατών και οχημάτων και έκρινε επισφαλή την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι του Γαυρίου».
Λόγω της κατάστασης που δημιουργήθηκε αν και στο λιμάνι του Γαυρίου ανέμεναν 10 επιβάτες και 4 ΙΧ για να επιβιβαστούν στο πλοίο, τελικά δεν επιβιβάστηκαν 7 επιβάτες και 3 ΙΧ.
Υπενθυμίζεται ότι για το περιστατικό συνελήφθη ο καπετάνιος του πλοίου όταν αυτό αφίχθη στην Κάρυστο μετά από προφορική μήνυση που υπέβαλλε στο Λιμεναρχείο Άνδρου σε βάρος του η οδηγός του ΙΧΕ που υπέστη υλικές ζημιές.
Ο καπετάνιος αντιμετωπίζει την κατηγορία της παραβίασης του του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικά για Διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του υπουργείου:

Με εντολή του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστου Στυλιανίδη έχει ξεκινήσει η άμεση διαλεύκανση του συμβάντος που έλαβε χώρα χθες στο λιμάνι του Γαυρίου και αφορά στη σύλληψη του Πλοιάρχου του επιβατηγού-οχηματαγωγού (Ε/Γ-Ο/Γ) πλοίου «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» Ν.Π. 12489, για παράβαση του άρθρου 291 του Π.Κ. (Διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών).
Όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο κ. Στυλιανίδης, η μεγαλύτερη προτεραιότητα για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι τα θέματα ασφάλειας και ειδικά στην ακτοπλοΐα, είναι μη διαπραγματεύσιμα και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο ανοχής. Δεν είναι αποδεκτή καμία ΕΚΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από κανέναν και αποτελεί προαπαιτούμενο για όλους τους πολίτες.
Συγκεκριμένα, τις βραδινές ώρες χθες, το «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» είχε καταπλεύσει στο λιμάνι του Γαυρίου Άνδρου, κατά την εκτέλεση εγκεκριμένου δρομολογίου με τελικό προορισμό το λιμάνι της Καρύστου. Κατά τη διαδικασία της επιβίβασης επιβατών και οχημάτων επί του Ε/Γ-Ο/Γ πλοίου, επικρατούσαν έντονα καιρικά φαινόμενα στο λιμάνι του Γαυρίου με έντονο κυματισμό, με αποτέλεσμα να ανυψωθεί το μπροστινό τμήμα του καταπέλτη και να προκληθούν υλικές ζημιές σε ένα Ι.Χ.Ε. όχημα το οποίο επιχειρούσε να επιβιβασθεί. Το Ι.Χ.Ε. παρέμεινε ακινητοποιημένο στον προβλήτα και ακολούθως, ο Πλοίαρχος του «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» δήλωσε ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αδυνατούσε να ολοκληρώσει την επιβίβαση των επιβατών και οχημάτων και έκρινε επισφαλή την παραμονή του πλοίου στο λιμάνι του Γαυρίου.


Στο λιμάνι ανέμεναν προς επιβίβαση 10 επιβάτες και 04 Ι.Χ.Ε., εκ των οποίων δεν επιβιβάσθηκαν 7 επιβάτες και 3 Ι.Χ.Ε. οχήματα. Οι επιβάτες που δεν επιβιβάστηκαν προωθούνται στους προορισμούς τους με μέριμνα της πλοιοκτήτριας εταιρείας, ενώ από το περιστατικό δεν αναφέρθηκε τραυματισμός. Το «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» συνέχισε το δρομολόγιο του για το λιμάνι της Καρύστου όπου κατέπλευσε με ασφάλεια.

Τις πρωινές ώρες σήμερα, υπό τις οδηγίες της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρου και κατόπιν προφορικής μήνυσης που υπέβαλλε στο Λιμεναρχείο Άνδρου η οδηγός του ΙΧΕ που υπέστη υλικές ζημιές, κατά του Πλοιάρχου του Ε/Γ-Ο/Γ «ΣΑΟΝΗΣΟΣ» Ν.Π. 12489 και κατά παντός υπευθύνου, στελέχη της Λιμενικής Αρχής της Καρύστου προέβησαν στη σύλληψη του Πλοιάρχου, για παράβαση του άρθρου 291 του Π.Κ. (Διατάραξη της ασφάλειας σιδηροδρόμων, πλοίων και αεροσκαφών).
Προανάκριση διενεργείται από το Α’ Λιμενικό Τμήμα Γαυρίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνδρος: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του πλοίου που κινδύνεψαν οδηγοί και επιβάτες, συνελήφθη και απολύθηκε ο πλοίαρχος"

ΕΟΔΥ για διεισδυτικό στρεπτόκοκκο: 48 κρούσματα και 12 θάνατοι από την αρχή της χρονιάς

Σε ενημέρωση σχετικά με περιστατικά λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS) προχώρησε ο ΕΟΔΥ.

Όπως αναφέρει, μετά την πανδημία COVID αρκετές ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν αυξημένο αριθμό περιπτώσεων διεισδυτικής νόσου από στρεπτόκοκκο ομάδας Α σε σχέση με παλαιότερα χρόνια. Ο ΕΟΔΥ ξεκίνησε την καταγραφή όλων των περιστατικών iGAS της χώρας στις αρχές του 2023.

Συνολικά, το 2023 δηλώθηκαν στον ΕΟΔΥ 90 περιστατικά iGAS (48 παιδιά και 42 ενήλικες) μεταξύ αυτών απεβίωσαν 23 (26%), 9 παιδιά και 14 ενήλικες. Από την αρχή του 2024, έχουν δηλωθεί 48 περιστατικά (21 παιδιά και 27 ενήλικες), μεταξύ των οποίων απεβίωσαν 12 (25%), 3 παιδιά και 9 ενήλικες.

Την Δευτέρα 12/08/2024, ο ΕΟΔΥ απέστειλε κλιμάκιο στο ΓΝ Ηλείας προκειμένου να διερευνήσει περιστατικό κατόπιν ενημέρωσης, ότι σε δείγματα από θανόντα ασθενή στην Ηλεία για τον οποίο αρχικά ως αιτία θανάτου είχε αναφερθεί τσίμπημα καφέ αράχνης, απομονώθηκε S. Pyogenes ομάδας Α. Παράλληλα υπήρξαν πληροφορίες και για δεύτερο περιστατικό που κατέληξε με παρόμοια συμπτώματα (νεκρωτική κυτταρίτιδα / μυοσίτιδα στα κάτω άκρα) σε δείγματα του οποίου απομονώθηκε επίσης S. pyogenes. Η απομόνωση έγινε και στις δυο περιπτώσεις σε νεκροτομικό υλικό. Ο ΕΟΔΥ προέβη σε συνεννόηση έτσι ώστε να αποσταλούν τα στελέχη σε εξειδικευμένο εργαστήριοκαι να γίνει περαιτέρω εργαστηριακή διερεύνηση.

Από το αναλυτικό ιστορικό που ελήφθη από τους οικείους των δυο περιστατικών, καθώς και από τρεις ακόμα ασθενείς με κυτταρίτιδα / μυοσίτιδα που επισκέφτηκαν το ΓΝ Πύργου το ίδιο διάστημα δεν βρέθηκε κάποια κοινή έκθεση ή παράγοντας κινδύνου. Παρά τη χρονική συγκυρία των δυο περιστατικών που απεβίωσαν, η διερεύνηση έδειξε ότι επρόκειτο για επισκέπτες στην περιοχή που διέμεναν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας, με συμπτώματα που πιθανόν είχαν ξεκινήσει πριν τη μετάβασή τους στην Ηλεία ή αμέσως μετά από αυτήν.

Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει αυξημένο ποσοστό φορείας στην κοινότητα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το ΓΝ Πύργου strep-test σε όσους προσέρχονται στα ΤΕΠ. Έως τώρα έχουν εξεταστεί 80 άτομα που προσήλθαν στο νοσοκομείο από τα οποία σε ένα βρέθηκε θετικό strep test το οποίο ελέγχεται περαιτέρω εργαστηριακά. Ο έλεγχος φορείας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα.

Η συγκεκριμένη λοίμωξη δεν είναι συχνή αλλά έχει αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα. Για το λόγο αυτό υπενθυμίζουμε ότι τα βασικά μέτρα ατομικής προστασίας και η έγκαιρη επίσκεψη στο γιατρό σε περίπτωση συμπτωμάτων (πυρετός, φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, κυτταριτιδα κλπ (σχετικός σύνδεσμος https://eody.gov.gr/disease/streptokokkos-omadas-a/) για την αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και την άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας είναι εξαιρετικά σημαντικά για την αίσια έκβαση της νόσου. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS από τις αρχές δημόσιας υγείας, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ: https://eody.gov.gr/disease/streptokokkos-omadas-a/.

Εξαιρετικά σημαντική κρίνεται η εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας και ο έγκαιρος εργαστηριακός έλεγχος για τη διαχείριση των περιστατικών iGAS.

Ο ΕΟΔΥ θα συνεχίζει την ενισχυμένη επιτήρηση των περιστατικών λοίμωξης από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α (iGAS)σε όλη τη χώρα όσο και στην Ηλεία που εμφανίστηκαν τα τελευταία κρούσματα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ για διεισδυτικό στρεπτόκοκκο: 48 κρούσματα και 12 θάνατοι από την αρχή της χρονιάς"

«Συναγερμός» και στον ΕΟΔΥ για την mpox: Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα – Οι οδηγίες για ταξίδια σε χώρες με κρούσματα

Στις 14 Αυγούστου 2024 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κήρυξε την επιδημία Mpox (ευλογιά των πιθήκων) στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ) και στις γειτονικές με εκείνη χώρες ως επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας με διεθνές ενδιαφέρον (Public Health Emergency of International Concern), όπως αναφέρει στην ενημέρωσή του ο ΕΟΔΥ.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας εξηγεί ακόμα τα εξής: «Στην κίνηση αυτή προέβη ο ΠΟΥ λόγω της αύξησης των κρουσμάτων στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και της ανίχνευσης κρουσμάτων σε 4 γειτονικές χώρες (Μπουρούντι, Κένυα, Ρουάντα, Ουγκάντα) ενός νέου στελέχους του ιού, που ανήκει στη φυλογενετική ομάδα Ιb. Επιπλέον, το νέο στέλεχος στη ΛΔΚ εμφανίζεται με αυξημένη σοβαρότητα νόσου και αναφερόμενη θνητότητα μεταξύ 3% και 4%. Πρέπει να σημειωθεί ότι η αναφερόμενη θνητότητα αντανακλά τις συνθήκες στη συγκεκριμένη χώρα και τη σημαντική υποδήλωση των ήπιων σε βαρύτητα κλινικών μορφών του νοσήματος.

Στις 14/08/2024 δηλώθηκε το πρώτο κρούσμα Mpox φυλογενετικής ομάδας Ιb στην Ευρώπη σε ταξιδιώτη από την Αφρική. Η μετάδοση του νοσήματος από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται κυρίως μέσω της επαφής με δερματικές βλάβες/σωματικά υγρά του πάσχοντος και κατόπιν παρατεταμένης στενής επαφής σε μικρή απόσταση, και σπανιότερα από μολυσμένα αντικείμενα.

Στη ΛΔΚ και στις γειτονικές χώρες οι κύριοι αναφερόμενοι τρόποι μετάδοσης είναι η σεξουαλική επαφή, η διαμονή στο ίδιο οικιακό περιβάλλον με πάσχοντες και η μετάδοση εντός του χώρου υγειονομικής περίθαλψης (ελλείψει κατάλληλου εξοπλισμού ατομικής προστασίας). Αναφέρεται, επίσης, μετάδοση εξαιτίας επαφής με ζωντανά ή νεκρά άγρια ζώα».

Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα

Στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντια στην Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ανδρέας Συγγρός». Προς το παρόν ο εμβολιασμός ενδείκνυται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές περιγράφονται στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/disease/proin-eylogia-ton-pithikon-mpox/). Στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν ακόμα πέντε εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.

Οδηγίες για όσους ταξιδεύουν σε χώρες με κρούσματα

Όσον αφορά πολίτες που πρόκειται να ταξιδέψουν στις χώρες που αναφέρονται παραπάνω συστήνεται αυτή η λήψη αυξημένων μέτρων προφύλαξης, ήτοι να αποφεύγεται επαφή με α) πιθανώς μολυσμένα άτομα και ιδιαίτερα με όσα εμφανίζουν δερματικές βλάβες, β) άγρια ζώα (ζωντανά ή νεκρά), όπως μικρά θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων τρωκτικών (αρουραίοι, σκίουροι) και πρωτευόντων (μαϊμούδες, πίθηκοι), γ) μολυσμένες επιφάνειες και είδη που χρησιμοποιούνται από ασθενείς (ρούχα, κλινοσκεπάσματα κλπ) ή που ήρθαν σε επαφή με άγρια ζώα.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση ή παρασκευή κρέατος από άγρια ζώα και η χρήση προϊόντων (κρέμες, λοσιόν, σκόνες) που προέρχονται από άγρια ζώα καθώς και να αναζητείται άμεσα ιατρική φροντίδα σε περίπτωση εμφάνισης ανεξήγητου δερματικού εξανθήματος (βλάβες σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος), με ή χωρίς πυρετό και ρίγη. Αν τα συμπτώματα εμφανιστούν μετά την επιστροφή από το ταξίδι, πρέπει να ενημερώνεται ο γιατρός ή ο πάροχος υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με το ταξίδι που έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 21 ημερών πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

Οδηγίες στις πύλες εισόδου μεταναστών

Πέραν των ταξιδιωτών οι ίδιες οδηγίες ισχύουν και για εργαζόμενους στις χώρες αυτές, καθώς και σε ναυτικούς που τα πλοία τους προσεγγίζουν λιμάνια των επηρεαζόμενων χωρών.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα προφύλαξης καθώς και το τι πρέπει να κάνετε, εάν νοσήσετε, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον ΕΟΔΥ στην τηλεφωνική γραμμή 210 5212054 όλο το 24ωρο.

Τέλος, σημειώνεται ότι έχουν δοθεί οδηγίες στις πύλες εισόδου μεταναστών από τις χώρες με κρούσματα, για την έγκαιρη αναγνώριση πιθανών κρουσμάτων και τη διαχείριση τους, καθώς και την άμεση λήψη μέτρων δημόσιας υγείας.

Παρότι ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή εκτιμάται ως χαμηλός για μετάδοση του νοσήματος στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ προβαίνει σε ενημέρωση του κοινού, σε ευαισθητοποίηση του υγειονομικού προσωπικού για έγκαιρη διάγνωση και ενημέρωση των αρχών δημόσιας υγείας. Παράλληλα, λειτουργεί δίκτυο εργαστηρίων (ΚΕΔΥ, ΠΕΔΥ Κρήτης, ΑΠΘ) για τη διασφάλιση της εργαστηριακής διάγνωσης, το οποίο θα ενισχυθεί, όταν κριθεί σκόπιμο.

Η αν. υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, δήλωσε: «Ο ΕΟΔΥ απο την πρώτη στιγμή έχει θέσει σε υλοποίηση τον σχεδιασμό που έχουμε αναπτύξει για την προληψη και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων που ενδέχεται να εμφανιστούν στη χώρα μας απο τη νέα έξαρση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων. Δεν υπάρχει αυξημένη ανησυχία για τον γενικό πληθυσμό, αλλά για ομαδες υψηλού κινδύνου για τις οποίες συστήνονται ήδη συγκεκριμένα μέτρα προστασίας. Αυξάνουμε τα εμβολιαστικά κέντρα, ενώ έχουμε ήδη ορίσει συγκεκριμένα κέντρα αναφοράς και έχουμε επάρκεια σε φάρμακα και εμβόλια προκειμένου να ανταποκριθούμε στη νέα αυτή πρόκληση δημόσιας υγείας».

Ο ΕΟΔΥ συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις με ECDC, WHO και HSC της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό τη διαμόρφωση και εφαρμογή των διεθνών πρωτοκόλλων διαχείρισης πιθανών περιστατικών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "«Συναγερμός» και στον ΕΟΔΥ για την mpox: Αυξάνονται τα εμβολιαστικά κέντρα – Οι οδηγίες για ταξίδια σε χώρες με κρούσματα"

ΕΟΔΥ: 817 εισαγωγές με λοίμωξη covid-19, 9 διασωληνωμένοι και 35 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα

Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένει η θετικότητα για SARS-CoV2 στην κοινότητα, ενώ οι σκληροί δείκτες (εισαγωγές, διασωληνώσεις, θάνατοι) παρουσιάζουν μικρή μείωση, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 5-11 Αυγούστου.

Γριπώδης συνδρομή – ILI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

 Ο αριθμός κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Σοβαρή Οξεία Λοίμωξη Αναπνευστικού – SARI (ανεξαρτήτως παθογόνου)

 Ο αριθμός κρουσμάτων SARI ανά 1.000 επισκέψεις παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

 Ιός SARS-CoV2 – λοίμωξη COVID-19

 Η θετικότητα στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Καταγράφηκαν 817 νέες εισαγωγές παρουσιάζοντας μικρή μείωση σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων εισαγωγών κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 803. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ήταν εννέα, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός νέων διασωληνώσεων κατά τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 12. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 20.

Ο αριθμός των θανάτων ήταν 35, ενώ ο μέσος εβδομαδιαίος αριθμός των θανάτων τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες ήταν 39.Το επικρατούν στέλεχος κατά τις τελευταίες εβδομάδες είναι το ΒΑ.2.86 που φέρει έστω μία από τις μεταλλάξεις F456L και R346T.

Σημειώνεται ότι η κατηγορία αυτή παραλλαγμένων στελεχών δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσου.Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε μείωση της κυκλοφορίας του ιού SARS-CoV-2 σε τρείς από τις εννέα περιοχές που ελέγχθηκαν και αύξηση επίσης σε τρεις. Σταθεροποίηση καταγράφηκε σε τρεις περιοχές.

Συστήνεται στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα) η σχολαστική τήρηση των μέτρων πρόληψης κατά των λοιμώξεων αναπνευστικού και η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής συμβουλής επί συμπτωμάτων, προκειμένου να χορηγείται έγκαιρα θεραπεία. Παράλληλα συστήνεται στο γενικό πληθυσμό, επί παρουσία συμπτωμάτων λοίμωξης αναπνευστικού, ο περιορισμός των επαφών με άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

 Ιός της γρίπης

 Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα για γρίπη στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), ενώ η θετικότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI). Δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Δεν ανευρέθηκαν θετικά δείγματα τόσο στην κοινότητα (δίκτυο επιτήρησης Sentinel ΠΦΥ), όσο και στα νοσοκομεία (δίκτυο επιτήρησης SARI).

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΟΔΥ: 817 εισαγωγές με λοίμωξη covid-19, 9 διασωληνωμένοι και 35 θάνατοι την τελευταία εβδομάδα"

SOS στη Γαύδο για το νερό: Αν δεν περιοριστεί η κατανάλωση θα διακόψουν την υδροδότηση

Τεράστιο πρόβλημα νερού αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί της Γαύδου εξαιτίας της μεγάλης επισκεψιμότητας που υπάρχει αυτή τη περίοδο στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το νερό δεν επαρκεί με αποτέλεσμα η δημοτική αρχή να έχει προχωρήσει σε αυστηρά μέτρα προειδοποιώντας κατοίκους και επισκέπτες για την ορθολογική χρήση του νερού.

Μάλιστα, όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο δήμος Γαύδου, αν δεν περιοριστεί η κατανάλωση του νερού τότε θα προχωρήσουν στην διακοπή υδροδότησης.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Ενημερώνουμε ότι αν δεν περιοριστεί η κατανάλωση του νερού, λόγω της αυξημένης κατανάλωσης αυτές τις κρίσιμες μέρες του 15Αύγουστου που η επισκεψιμότητα στο νησί είναι στο αποκορύφωμά της, θα βρεθούμε στη δύσκολη θέση να προχωρήσουμε σε διακοπές υδροδότησης.

Δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι που δεν αντιλαμβάνονται και δεν σέβονται το χώρο που τους φιλοξενεί και τους  ανθρώπους του νησιού,  βανδάλισαν τη ντουζιέρα στην ανατολική άκρη του Σαρακήνικου (μπροστά από το εστιατόριο ΧΕΛΩΝΑ).

Να τους υπενθυμίσουμε λοιπόν ότι, οι ντουζιέρες έχουν τοποθετηθεί ως μέτρο ορθολογικής διαχείρισης του νερού και έχουν συνδράμει στην απρόσκοπτη υδροδότηση, όταν άλλα νησιά και άλλοι δήμοι με μεγαλύτερο υδατικό δυναμικό από του νησιού μας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω τις λειψυδρίας και έχουν ήδη προχωρήσει σε διακοπές υδροδότησης.

Η συγκεκριμένη ντουζιέρα θα είναι ανενεργή μέχρι να επιδιορθωθεί με χρήματα που προορίζονται για τη βελτίωση της καθημερινότητας των γαυδιωτών.

Ζητάμε συγνώμη από τους επισκέπτες και κατασκηνωτές, που την χρησιμοποιούσαν.

Επίσης, να ενημερώσουμε ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ο γυμνισμός απαγορεύεται είτε βανδαλίζουν και κλέβουν τις αντίστοιχες ενημερωτικές πινακίδες είτε όχι.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "SOS στη Γαύδο για το νερό: Αν δεν περιοριστεί η κατανάλωση θα διακόψουν την υδροδότηση"

Ιωάννινα: Σκότωσε τη θεία του με κυνηγετικό όπλο

Νεκρή βρέθηκε μια 62χρονη γυναίκα με τραύμα από κυνηγετικό όπλο στο χωριό Περίβλεπτος στα Ιωάννινα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανιψιός της είναι ο καθ’ ομολογίαν δράστης της ανθρωποκτονίας, αν και αρχικά, ο άνδρας είχε πει στους αστυνομικούς ότι εντόπισε την άτυχη γυναίκα αφού είχε πεθάνει.
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιωάννινα: Σκότωσε τη θεία του με κυνηγετικό όπλο"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Σάββατο 17 Αυγούστου 2024, προβλέπεται:

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Περιφερειακές Ενότητες των Κυκλάδων)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)
  • Περιφέρεια Κρήτης

χαρτης

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Σάββατο 17 Αυγούστου 2024"

Πειραιάς: Καθίζηση του οδοστρώματος στην οδό Κρεββατά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Στην οδό Κρεββατά, στην περιοχή του Πειραιά, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος.

Η διακοπή, λόγω καθίζησης, ισχύει από το ύψος της Ακτής Μιαούλη έως την οδό Χατζηκυριάκου στον Πειραιά.

Οι οδηγοί πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν τις εναλλακτικές διαδρομές που έχουν οριστεί για να αποφύγουν την περιοχή αυτή.

Οι αρμόδιες αρχές εργάζονται για την αποκατάσταση του προβλήματος, ωστόσο, για την ασφάλεια όλων, είναι σημαντικό να αποφεύγεται η διέλευση από το συγκεκριμένο σημείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πειραιάς: Καθίζηση του οδοστρώματος στην οδό Κρεββατά, έχει διακοπεί η κυκλοφορία"

Λειτουργεί κανονικά το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» που εκκενώθηκε λόγω της φωτιάς στην Αττική

Σε λειτουργία επανήλθε το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» που είχε εκκενωθεί λόγω της φωτιάς που έπληξε τη βορειοανατολική Αττική, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, προσθέτοντας ότι όλα έγιναν με βάση το χρονοδιάγραμμα.

Οι ασθενείς, που είχαν μεταφερθεί για νοσηλεία στο νοσοκομείο «Παμμακάριστος» επιστρέφουν με ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο, ενώ τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, θα επανέλθει σε λειτουργία και το Παίδων Πεντέλης.

Ο κ. Γεωργιάδης ευχαρίστησε το προσωπικό και τη διοίκηση των δύο νοσοκομείων για τη δουλειά τους.

Αναλυτικά ο κ. Γεωργιάδης έγραψε στο Χ:
Το «Αμαλία Φλεμιγκ» έχει επανέλθει σε λειτουργία από τις 08.00 σήμερα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Επιστρέφουν οι ασθενείς από την «Παμμακάριστο» με ΕΚΑΒ. Ευχαριστώ όλο το προσωπικό και την διοίκηση των δύο νοσοκομείων για την καλή τους δουλειά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λειτουργεί κανονικά το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ» που εκκενώθηκε λόγω της φωτιάς στην Αττική"

Ένας τραυματίας από τους πυροβολισμούς έξω από σουβλατζίδικο στο Καματερό

Ένας 36χρονος από την Ουκρανία τραυματίστηκε χθες, Πέμπτη 15/8 το βράδυ σε επεισόδιο με πυροβολισμούς που σημειώθηκε στην περιοχή του Καματερού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, λίγο μετά τα μεσάνυχτα περίοικοι ειδοποίησαν το κέντρο της Άμεσης Δράσης για συμπλοκή μεταξύ περίπου 10 ατόμων έξω από ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και μια καφετέριας, που βρίσκονται επί της λεωφόρου Καματερού.

Όταν έφτασαν στο σημείο οι αστυνομικές δυνάμεις οι άγνωστοι είχαν διαφύγει, ενώ εντόπισαν έναν κάλυκα, που μεταφέρθηκε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ για περαιτέρω έλεγχο. Επίσης διαπιστώθηκε ότι κατά την συμπλοκή είχαν προκληθεί φθορές στην τζαμαρία της καφετέριας.

Ο 36χρονος Ουκρανός, που τραυματίστηκε από τους πυροβολισμούς, μεταφέρθηκε με ίδια μέσα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας τραυματίας από τους πυροβολισμούς έξω από σουβλατζίδικο στο Καματερό"

Συναγερμός για τη λειψυδρία στην Ελλάδα – Στερεύουν από νερό πολλές περιοχές

Η παρατεταμένη ζέστη και η έλλειψη βροχοπτώσεων φέτος το καλοκαίρι έχουν επιδεινώσει τη λειψυδρία σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τους δήμους να παίρνουν ο ένας μετά τον άλλον μέτρα σε ένα «ντόμινο» αφύπνισης.

Ο δήμαρχος Πολυγύρου Θεσσαλονίκης Γεώργιος Εμμανουήλ μίλησε για το πρόβλημα στο MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ, και σχετικά με την πρωτοβουλία του δήμου να καλέσει τους επισκέπτες και τουρίστες σε λελογισμένη χρήση του νερού.

«Στον δήμο Πολυγύρου είμαστε στο ζενίθ της τουριστικής και καλλιεργητικής περιόδου», είπε στην εκπομπή.

Τουρισμός και καλλιέργειες επιτείνουν τη λειψυδρία

Όπως εξήγησε ο δήμαρχος Πολυγύρου, «Η πράσινη ελιά είναι κινητήριος μοχλός της οικονομίας της Χαλκιδικής, ταυτόχρονα και ο τουρισμός».

«Οπότε αυτή τη στιγμή είμαστε στα μέγιστα των επισκεπτών, και έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο αρκετοί επισκέπτες να κάνουν κατάχρηση του νερού, ποτίζοντας, πλένοντας τις αυλές τους, τα αυτοκίνητά τους».

«Είμαστε σε μία εποχή που έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα με τη λειψυδρία, καθώς δεν έχει βρέξει όλο το προηγούμενο διάστημα. Φέτος οι βροχές ήταν οι μισές από όυτι πέρυσι», πρόσθεσε.

«Κάνουμε εκκλήσεις στους επισκέπτες μας να χρησιμοποιούν το νερό λελογισμένα και αποκλειστικά για τις προσωπικές τους ανάγκες», είπε ακόμα.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε επίσης πως δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε αναγκαστικές διακοπές νερού, αν και η έλλειψή του προκαλεί κατά κόρον προβλήματα σε περιοχές, που βιώνουν πολλή χαμηλή πίεση στην υδροδότηση.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συναγερμός για τη λειψυδρία στην Ελλάδα – Στερεύουν από νερό πολλές περιοχές"

Πανώλη των αιγοπροβάτων: Επιτρέπεται από Δευτέρα η μετακίνηση ζώων για σφαγή στις περιφέρειες που δεν έχουν πληγεί

Επιτρέπεται από τη Δευτέρα, 19 Αυγούστου 2024, η μετακίνηση ζώων για σφαγή στις περιφερειακές ενότητες που δεν έχουν πληγεί από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Φυσικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, και αυτή η σταδιακή άρση γίνεται με πολύ αυστηρούς κτηνιατρικούς όρους.

ΑΠΕ/newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανώλη των αιγοπροβάτων: Επιτρέπεται από Δευτέρα η μετακίνηση ζώων για σφαγή στις περιφέρειες που δεν έχουν πληγεί"

Άνδρος: Συνελήφθη ο καπετάνιος του πλοίου μετά το απίστευτο περιστατικό – Σήκωσε την μπουκαπόρτα, ενώ επιβιβαζόταν ΙΧ (βίντεο)

Στη σύλληψη του καπετάνιου του πλοίου SAONISOS της Saos Ferries μετά τις εικόνες για όσα επικίνδυνα συνέβησαν στο λιμάνι της Άνδρου το απόγευμα της Πέμπτης προχώρησαν λιμενικοί στην Κάρυστο.

Είχε προηγηθεί εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου για τις εικόνες με το αυτοκίνητο να φαίνεται να αδυνατεί να ανέβει στο πλοίο με πολίτες να προσπαθούν να το σπρώξουν ενώ και οι ίδιοι τελικά έτρεξαν να επιβιβαστούν.

Ο καπετάνιος κατηγορείται για παραβίαση του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα περί επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία πλοίων.

Οι λιμενικοί που έχουν αναλάβει την έρευνα λαμβάνουν καταθέσεις τόσο από τον καπετάνιο όσο και από τα μέλη του πληρώματος με το πλοίο να παραμένει δεμένο μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της προανάκρισης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του protothema.gr, ο καπετάνιος αντιλήφθηκε πως κατά την φόρτωση του πλοίου στην Άνδρο ξέσυρε από την κακοκαιρία καθώς εκείνη την ώρα στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ. Αφότου λύθηκαν οι κάβοι έκρινε πως η καλύτερη λύση θα ήταν να ξεκινήσει το δρομολόγιό του προς Κάρυστο.

Εκείνη τη στιγμή ένα ΙΧ βρισκόταν στο χείλος της προβλήτας πριν τη μπουκαπόρτα. Μη μπορώντας να προχωρήσει περαιτέρω, επιβάτες και εργαζόμενοι στο πλοίο προσπάθησαν να το σπρώξουν προς τα πίσω, παρά το γεγονός πως το πλοίο αναχωρούσε. Τότε όπως φαίνεται και στο απόσπασμα έτρεξαν να επιβιβαστούν διακινδυνεύοντας τις ζωές τους.

Κατά το περιστατικό συνολικά δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν τρία οχήματα και συνολικά επτά επιβάτες, ενώ για το τι ακριβώς συνέβη θα υπάρχει σχετική έρευνα από τη λιμενική αρχή. Για τους επιβάτες, σύμφωνα με πληροφορίες μερίμνησε η εταιρεία προκειμένου να διανυκτερεύσουν ενώ αναμένεται να αναχωρήσουν για τον προορισμό τους με το πρώτο δρομολόγιο την Παρασκευή το πρωί.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Άνδρος: Συνελήφθη ο καπετάνιος του πλοίου μετά το απίστευτο περιστατικό – Σήκωσε την μπουκαπόρτα, ενώ επιβιβαζόταν ΙΧ (βίντεο)"

Συντάξεις: Ποιοι διατηρούν τα «προνόμια» Ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ-τραπεζών

Με διατάξεις ΙΚΑ θα συνταξιοδοτούνται όσοι ήταν στο παρελθόν σε κάποια ΔΕΚΟ ή τράπεζα αλλά αποχώρησαν – πιθανότατα με κάποιο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου – χωρίς να συμπληρώσουν τουλάχιστον τα μισά από τα προβλεπόμενα για συνταξιοδότηση έτη ασφάλισης και στη συνέχεια εργάστηκαν στον ιδιωτικό τομέα.

Τυχεροί είναι μόνον όσοι συμπλήρωσαν στα λεγόμενα Ειδικά Ταμεία, τουλάχιστον τα μισά από τα προβλεπόμενα για συνταξιοδότηση έτη ασφάλισης κι αποχώρησαν μετά με εθελούσια έξοδο. Αυτοί θα λάβουν σύνταξη με βάση ευνοϊκότερες προϋποθέσεις από αυτές των πρώην ΙΚΑ,  ΟΑΕΕ ή  ΕΤΑΑ.  Στην περίπτωση δε που απασχολούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες τότε θα συνταξιοδοτηθούν με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης και το αίτημά τους θα εξεταστεί αφού συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.

Διευκρινιστικά έγγραφα του ΕΦΚΑ και του υπουργείου Εργασίας ξεκαθαρίζουν αφενός το πότε ένας εργαζόμενος σε κάποια ΔΕΚΟ ή Τράπεζα δικαιούνται να λάβει με ευνοϊκότερες προϋποθέσεις σύνταξη και δη με λιγότερα έτη ασφάλισης, αφετέρου ποιος φορέας θα είναι υπεύθυνος για την απονομή της σύνταξής του.

Αναλυτικά, τα έγγραφα αφορούν χιλιάδες ασφαλισμένους πρώην Ειδικών Ταμείων που μετά την διακοπή της απασχόλησής τους στους συγκεκριμένους εργοδότες απασχολήθηκαν και ασφαλίστηκαν είτε με τις  κοινές διατάξεις του πρώην ΙΚΑ, είτε των άλλων ταμείων.  

Στην πράξη, παρέχονται πληροφορίες για αιτήσεις συνταξιοδότησης ασφαλισμένων πρώην Ειδικών Ταμείων που εντάχθηκαν στο πρώην ΙΚΑ ΕΤΑΜ (ΤΑΠΟΤE, ΤΑΠΙΛΤ, ΤΑΠΑΕ-Εθνική, ΤΣΠ-ΕΤΕ και λοιπών Ταμείων Τραπεζών), αφού αποχώρησαν από την ΔΕΚΟ ή την Τράπεζα,  όπου και υφίστατο υποχρέωση ασφάλισης στο πρώην Ειδικό Ταμείο.  

Να σημειωθεί ότι, στο  ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντάχθηκαν:

  • ο κλάδος σύνταξης του ΤΑΠ-ΙΛΤ από 01.06.2004,
  • ο κλάδος σύνταξης του ΤΣΠ-ΑΤΕ από 01.01.2007,
  • ο κλάδος κύριας σύνταξης του ΤΣΕΑΠΓΣΟ από 01.08.2007,
  • τα Ταμεία ΤΣΠ-ΕΤΕ και ΤΣΠ-ΗΣΑΠ και οι κλάδοι σύνταξης των Ταμείων ΤΑΠ-ΟΤE, ΤΑΠ-ΕΤΒΑ και ΤΑΠΑΕ-Εθνική από 01.08.2008.

Οι ασφαλισμένοι των  Ταμείων αυτών, εάν συνέχισαν  εργασία τους στον ιδιωτικό τομέα, θα έπρεπε  να ενταχθούν στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν υπουργείο Εργασίας και ΕΦΚΑ ήταν με ποιους όρους θα συνταξιοδοτούνται οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι.

Και η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Εξακολουθούν να διέπονται ως προς τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης από τις καταστατικές διατάξεις της νομοθεσίας των ειδικών ταμείων, εφόσον ο χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε στο ειδικό ταμείο, είναι τουλάχιστον ο μισός από τον απαιτούμενο για συνταξιοδότηση χρόνο.  Και ο διανυθείς χρόνος θα λογίζεται ως ενιαίος.

Αντιθέτως, χρόνος ασφάλισης που έχει διανυθεί σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης (πχ ΟΑΕΕ ή ΕΤΑΑ) πλην ΙΚΑ συνυπολογίζεται στο χρόνο ασφάλισης του εντασσόμενου κλάδου με τις  διατάξεις όμως, της διαδοχικής ασφάλισης.

Με βάση τα ανωτέρω, πρόσωπα που ασφαλίζονταν σε ειδικά ταμεία κατά την ένταξή των Φορέων αυτών στο π. ΙΚΑ,  διατηρούν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις καταστατικές διατάξεις του κλάδου τους, εφόσον:

  • συνέχισαν να απασχολούνται στον ίδιο εργοδότη μέχρι την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.
  • διέκοψαν την απασχόλησή τους στον αρχικό εργοδότη και δεν ασφαλίστηκαν ξανά μέχρι την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.
  • διέκοψαν την απασχόλησή τους στον αρχικό εργοδότη και ασφαλίστηκαν σε άλλο εργοδότη με τις διατάξεις του π. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Βασική προϋπόθεση είναι τουλάχιστον τα μισά έτη από τα απαιτούμενα, να έχουν διανυθεί στην ασφάλιση του Ειδικού Ταμείου.  

Για παράδειγμα: Εάν ο απαιτούμενος χρόνος για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος είναι οι 10.500 ημέρες ασφάλισης, για να λάβει ο ασφαλισμένος σύνταξη με βάση τις διατάξεις του ειδικού ταμείου,  θα πρέπει να έχει διανυθεί σε αυτό, πριν από την ένταξή του στο  ΙΚΑ, χρόνος ασφάλισης μεγαλύτερος των 5.250 ημερών. Στην περίπτωση που ο απαιτούμενος χρόνος για θεμελίωση είναι οι 4.500 ημέρες ασφάλισης, για να εφαρμοστούν οι ευνοϊκότερες διατάξεις,  θα πρέπει να έχει διανυθεί στο Ειδικό Ταμείο χρόνος ασφάλισης μεγαλύτερος των 2.250 ημερών.

Τέλος, από τα έγγραφα ξεκαθαρίζεται πως  δεν θίγεται σε καμία περίπτωση ο τρόπος υπολογισμού της ανταποδοτικής τους σύνταξης, όπου λαμβάνονται υπόψη σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου,  όλες οι προσαυξημένες εισφορές για το χρόνο ασφάλισής τους στο πρώην Ειδικό Ταμείο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Συντάξεις: Ποιοι διατηρούν τα «προνόμια» Ειδικών Ταμείων ΔΕΚΟ-τραπεζών"

Παραλίγο τραγωδία στην Άνδρο: ΙΧ έμεινε στον «αέρα» ενώ προσπαθούσε να μπει σε πλοίο – Επιβάτες κινδύνεψαν να πέσουν στη θάλασσα (βίντεο)

Ένα ασύλληπτο περιστατικό που παραλίγο να εξελιχθεί σε τραγωδία συνέβη αργά το απόγευμα της Πέμπτης (15/8), ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, στο λιμάνι του Γαυρίου στην Άνδρο.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok, απεικονίζει τις δύσκολες συνθήκες, εξαιτίας της κακοκαιρίας, όπου επιβάτες και οχήματα επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο πλοίο SAONISOS της Saos Ferries που είχε δέσει στο λιμάνι του Γαυρίου χθες το απόγευμα.

Μετά την εκφόρτωση η κακοκαιρία «χτύπησε» το πλοίο με αποτέλεσμα ένα αυτοκίνητο να αδυνατεί να ανέβει, με τους επιβάτες και μέλη του πληρώματος να προσπαθούν μάταια να το σπρώξουν ενώ και οι ίδιοι φαίνονται να τρέχουν να επιβιβαστούν, με κίνδυνο να πέσουν στη θάλασσα.

Ο καπετάνιος έκρινε πως επειδή εκείνη την ώρα στην περιοχή έπνεαν άνεμοι έντασης 7-8 μποφόρ, το πλοίο έπρεπε να ξεκινήσει. Μόλις λύθηκαν οι κάβοι, ο καπετάνιος θεώρησε ότι η καλύτερη λύση θα ήταν να ξεκινήσει το δρομολόγιό του πλοίου προς Κάρυστο.

Εκείνη τη στιγμή ένα αυτοκίνητο βρισκόταν στο χείλος της προβλήτας πριν τη μπουκαπόρτα και επειδή δεν μπορούσε να προχωρήσει, επιβάτες και εργαζόμενοι στο πλοίο προσπάθησαν να το σπρώξουν προς τα πίσω, παρά το γεγονός πως το πλοίο αναχωρούσε. Εκείνη τη στιγμή, όπως φαίνεται και στο βίντεο, έτρεξαν να επιβιβαστούν ρισκάροντας τις ζωές τους.

Ορισμένοι επιβάτες και οχήματα δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν στο πλοίο
Τελικά, δεν κατάφεραν να επιβιβαστούν τρία οχήματα και επτά επιβάτες, ενώ σχετική έρευνα θα πραγματοποιήσει η λιμενική αρχή για το περιστατικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τους επιβάτες μερίμνησε η εταιρεία ώστε να διανυκτερεύσουν, ενώ ευτυχώς δεν σημειώθηκαν τραυματισμοί. Το πρωί αναμένεται να αναχωρήσουν για τον προορισμό τους με το πρώτο δρομολόγιο.

Ο καπετάνιος έκρινε για την ασφάλεια όλων, ότι έπρεπε να συνεχίσει το δρομολόγιο, καθώς δεν μπορούσε να επιστρέψει και να δέσει ξανά ούτως ώστε να επιβιβαστούν τόσο το αυτοκίνητο όσο και κάποιοι επιβάτες που δεν είχαν προλάβει.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραλίγο τραγωδία στην Άνδρο: ΙΧ έμεινε στον «αέρα» ενώ προσπαθούσε να μπει σε πλοίο – Επιβάτες κινδύνεψαν να πέσουν στη θάλασσα (βίντεο)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news