facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

ΚΙΝΑΛ: Θρίαμβος του Ανδρουλάκη στις εκλογές με 68%

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νέος αρχηγός του Κινήματος Αλλαγής (ΚΙΝΑΛ), επικρατώντας κατά κράτος του Γιώργου Παπανδρέου στον β' γύρο της εκλογών του κόμματος.

Η εκλογική διαδικασία είχε ως βασικά χαρακτηριστικά την οργάνωση στα επί μέρους τμήματα και τη μεγάλη προσέλευση του κόσμου και αυτή την Κυριακή, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που καταγράφηκε ρεκόρ για δεύτερο γύρο, εάν συγκριθεί με την ανάλογη διαδικασία του 2017. Οι κάλπες έκλεισαν στις 7 και μισή το απόγευμα, ενώ αρχικά ήταν να κλείσουν στις 7. 

Η διαδικασία κύλησε ομαλά και στις κάλπες πήγαν περισσότεροι από 206.000.  Πρόκειται για το 76% όσων πήγαν την πρώτη Κυριακή, ξεπερνώντας το 73% που είχε σημειωθεί στον δεύτερο γύρο του 2017. Πιο συγκεκριμένα, ψήφισαν συνολικά 206.196, εκ των οποίων οι 204.662 ήταν στην Ελλάδα και οι υπόλοιποι στο εξωτερικό.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μπροστά με 67,9%, έναντι 32,1% του Γιώργου Παπανδρέου στο 95%. Sε τρία εκλογικά κέντρα ακυρώθηκε η κάλπη: 1. Αγχίαλος (Βόλος), 2. Ερέτρια, 3. Ορχόμενος (που υπήρχε και επεισόδιο). 

Πανηγυρισμοί έξω από το γραφείο του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στην οδό Ιπποκράτους

 
androulakis_ippokratous

Οι επινίκειες δηλώσεις Ανδρουλάκη στη Χαριλάου Τρικούπη: Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, ανοίγει μία νέα σελίδα

Την πρώτη του δήλωση μετά από τον εκλογικό του θρίαμβο στον β΄γύρο των εκλογών του ΚΙΝΑΛ έκανε ο νέος πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, από τα κεντρικά γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Μέχρι αυτή την ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνυποψήφιοί του έχουν επικοινωνήσει μαζί του για να του εκφράσουν τα συγχαρητήριά τους. Πρώτος, έσπευσε να του τηλεφωνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου, αναγνωρίζοντας την ήττα του και δεσμευόμενος ότι θα  συνεχίσει να αγωνίζεται «για το μεγάλωμα της παράταξης».

Δείτε  τις δηλώσεις Ανδρουλάκη: 



DSC_8152-01

DSC_8163-01

DSC_8170-01

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΚΙΝΑΛ: Θρίαμβος του Ανδρουλάκη στις εκλογές με 68%"

Kάλεσμα των ακτοπλόων προς την ΠΝΟ να ματαιώσει την νέα απεργία

Kάλεσμα προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, να ματαιώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις στα πλοία της ακτοπλοΐας και να συνεχίσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, απευθύνει με σημερινή του ανακοίνωση ο Σύνδεσμος των Ακτοπλόων.

«Την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας επανήλθε με νεότερη βελτιωμένη πρόταση και ζητήσαμε άμεση συνάντηση με την ΠΝΟ με σκοπό την συνέχιση των διαπραγματεύσεων. Αντί άλλης απαντήσεως η ΠΝΟ αποφάσισε την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων και τη διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας καθώς και αυτών της γραμμής Ελλάδας Ιταλίας για τέσσερεις συνολικά ημέρες αδιαφορώντας για τις συνέπειες και τις επιπτώσεις από αυτή την ενέργεια» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο σύνδεσμος των ακτοπλόων προσθέτει επίσης, ότι «αναφορικά με το "δίκαιο" του αιτήματος της ΠΝΟ για αυξήσεις με αναδρομικό χαρακτήρα, στη διάρκεια της δεκαετίας 2010-2019 η χώρα έζησε μια πτώση του ΑΕΠ κατά 22% και οι μισθοί της ΓΣΕΕ μειώθηκαν κατά 21%, ενώ οι απολαβές των ναυτικών αυξήθηκαν κατά 5%».

 Επίσης υπογραμμίζει ότι «την διετία 2020-2021 η ακτοπλοΐα κατέγραψε τις υψηλότερες ζημίες των τελευταίων δεκαετιών λόγω της υγειονομικής κρίσης, της πτώσης της κίνησης και των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

 Παρόλα αυτά αναφέρει ο ΣΕΕΝ «κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της νέας ΣΣΕ, ο Σύνδεσμος των ακτοπλόων πρότεινε αυξήσεις τόσο για το 2021 όσο και για το 2022 οι οποίες δεν έγιναν αποδεκτές».

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια έως αύριο τα μεσάνυχτα  

Στο μεταξύ δεμένα στα λιμάνια παραμένουν τα πλοία της ακτοπλοΐας έως αύριο, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, τα μεσάνυχτα, λόγω της νέας 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ από τις 00:01 σήμερα τα ξημερώματα Κυριακής 12 Δεκεμβρίου 2021.

Η ΠΝΟ σε ανακοίνωσή της καλεί την εργοδοτική πλευρά «να αναλογιστεί τη στάση της και να δώσει την ορθή και δίκαιη λύση για τον τερματισμό του αδιεξόδου», ενώ ζητεί την κατανόηση και την πλήρη συμπαράσταση τόσο του επιβατικού κοινού όσο και όλων των εργαζομένων της χώρας. Προειδοποιεί ότι «όποιος τολμήσει να χρησιμοποιήσει τον όποιο απεργοσπαστικό μηχανισμό ή το όποιο "πλοίο ασφαλείας" να το σκεφτεί διπλά, καθώς η ενέργειά του αυτή μόνο "λάδι στη φωτιά" του αγώνα μας θα ρίξει».

Το συνδικαλιστικό σωματείο των ναυτικών ζητεί μισθολογικές αυξήσεις στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για τα έτη 2020 και 2021, αλλά και επίλυση των προβλημάτων του κλάδου. Αύριο Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 οι ναυτεργάτες έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στις 10:30 στο Λιμάνι του Πειραιά, απέναντι από τον Σταθμό του Ηλεκτρικού στο Blue Star Delos.

 Στις κινητοποιήσεις των ναυτικών της ακτοπλοΐας συμμετέχει και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών με τετράωρες και εξάωρες στάσεις εργασίας.

 Συγκεκριμένα για σήμερα Κυριακή 12/12 έχει προγραμματιστεί στάση από 00:01 έως 06:00 και 12:00 έως 18:00 και τη Δευτέρα 13/12 από ώρα 00:01 έως 06:00 και 12:00 έως 18:00.

 «Η απόφαση αυτή στηρίχτηκε στην αναγνώριση των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν, αλλά θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με κάθε νόμιμο τρόπο διεκδικώντας «την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από όλους» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Kάλεσμα των ακτοπλόων προς την ΠΝΟ να ματαιώσει την νέα απεργία"

Πρέσπες: Δύο ώρες αργότερα τα σχολεία τη Δευτέρα

Δύο ώρες αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στις σχολικές μονάδες του Δήμου Πρεσπών τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, λόγω των ειδικών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.

Ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέσπες: Δύο ώρες αργότερα τα σχολεία τη Δευτέρα"

Επιδειξίας εισέβαλε σε αυτοκίνητο 25χρονης, αυνανίστηκε και ζήτησε... μαντηλάκι για να σκουπιστεί

Τρόμος έξω απο μεγάλο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου, όταν ένας περίεργος γυμνασμένος άνδρας με κουκούλα και μάσκα, επιτέθηκε με κατεβασμένο το παντελόνι σε υπάλληλο, η οποία κατάφερε να τον απωθήσει βίαια και να τραπεί σε φυγή.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε το θύμα στην Αστυνομία, σοκαριστικός είναι ο διάλογος με τον επιδειξία ο οποιος αφού αυνανίστηκε της είπε χαρακτηριστικά «μωρό, έχεις ένα μαντηλάκι για να σκουπιστώ;».

Η επίθεση: «Δωσε μου ένα μαντηλάκι»

Το σκηνικό του τρόμου για την 25χρονη υπάλληλο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις 21:20. Η κοπέλα που εργάζεται σε κατάστημα σε εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου, μόλις είχε φύγει και κατευθύνθηκε προς το όχημά της. Μόλις μπήκε στο αμάξι, ανάβει ένα τσιγάρο και τότε, ένας μυστηριώδης άνδρας που όπως κατέθεσε, ήταν ηλικιας 30-40 ετών, γύρω στο 1.80 γυμνασμενος με γκρί φούτερ με κουκούλα και μάσκα full face, άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού. Η κοπέλα πάγωσε.

Ο περίεργος τύπος κατέβασε το παντελόνι, άρχισε να αυνανίζεται και με αισθησιακή φωνή, της είπε «Δώσε μου ένα μαντηλάκι σε παρακαλώ». Η 25χρονη σε κατάσταση σοκ άρχισε να του φωνάζει «φυγε! Φύγε!» και τότε ο επιδειξίας ατάραχος και με σταθερή φωνή της αποκρίθηκε «έλα ρε μωρό μου, γιατί δεν μου δίνεις ένα μαντηλάκι;». Η κοπέλα αποφασισμένη να γλιτώσει απο τα νύχια του, του επιτέθηκε και τον έσπρωξε και τότε ο δράστης έφυγε τρέχοντας.

Οι αστυνομικοί με οδηγό την περιγραφή της κοπέλας αναζητούν τον κουκουλοφόρο επιδειξία για να βάλουν φρένο στη δράση του πριν ξαναχτυπήσει.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιδειξίας εισέβαλε σε αυτοκίνητο 25χρονης, αυνανίστηκε και ζήτησε... μαντηλάκι για να σκουπιστεί"

Όμικρον: «Θολό» παραμένει το τοπίο σύμφωνα και με το νέο...update από τον Π.Ο.Υ.

Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού που ευθύνεται για την ασθένεια Covid-19 φαίνεται να διαδίδεται περισσότερο από την παραλλαγή Δέλτα, προκαλεί λιγότερο σοβαρά συμπτώματα και καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά, ανέφερε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας,

Η Όμικρον είναι πλέον παρούσα σε 63 χώρες, εξήγησε ο Οργανισμός σε μια τεχνική έκθεση έργου, που επιβεβαιώνει τις δηλώσεις των αξιωματούχων του τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., η Όμικρον φαίνεται να μεταδίδεται πιο γρήγορα από την παραλλαγή Δέλτα, η οποία εξακολουθεί προσώρας να ευθύνεται για τις περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο. Η πιο γρήγορη αυτή μετάδοση διαπιστώθηκε όχι μόνο στη Νότια Αφρική, όπου η Δέλτα ήταν λιγότερο επικρατούσα, αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου η παραλλαγή αυτή είναι κυρίαρχη.

Ο Π.Ο.Υ. δεν γνωρίζει προσώρας --ελλείψει επαρκών δεδομένων-- αν αυτός ο αυξημένος ρυθμός μετάδοσης σε πληθυσμούς με υψηλή ανοσία προκύπτει γιατί πράγματι η Όμικρον "διαφεύγει την ανοσία, επωφελείται από μια εγγενή μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ή αν πρόκειται για έναν συνδυασμό των δύο".

Ο Οργανισμός προβλέπει ωστόσο πως "είναι πιθανόν η Όμικρον να ξεπεράσει τη Δέλτα σε τόπους όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα".

Τα δεδομένα δεν είναι ακόμη αρκετά ούτε για να προσδιοριστεί ο βαθμός σοβαρότητας της ασθένειας που προκαλείται από την Όμικρον, ακόμα κι αν προσώρας τα συμπτώματα μοιάζουν "ελαφρά έως μέτρια" τόσο στη νότια περιοχή της Αφρικής, όπου εντοπίστηκε, όσο και στην Ευρώπη.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της Covid, ο μικρός αριθμός των διαθέσιμων δεδομένων καθώς και το γενετικό προφίλ της Όμκρον επιτρέπουν να διατυπωθεί η υπόθεση για "μια μείωση της αποτελεσματικότητας" σε ό,τι αφορά την προστασία κατά "της μόλυνσης και της μετάδοσης".

Από την πλευρά τους, τα εργαστήρια Pfizer και BioNTech --που παρήγαγαν το εμβόλιο Cominarty, ένα από τα πιο αποτελεσματικά κατά της Covid μέχρι τώρα-- διαβεβαίωσαν στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως "εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό" έπειτα από τρεις δόσεις απέναντι στην Όμικρον.

Οι χώρες που διαθέτουν τα μέσα προτρέπουν ήδη, στην πλειονότητά τους, τον πληθυσμό να λάβει αναμνηστική δόση. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στην Ευρώπη που είναι αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μολύνσεων, που προκάλεσε η Δέλτα, λόγω της πρόωρης εγκατάλειψης υγειονομικών περιορισμών αλλά και ανεπαρκών μερικές φορές ποσοστών εμβολιασμού.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Όμικρον: «Θολό» παραμένει το τοπίο σύμφωνα και με το νέο...update από τον Π.Ο.Υ."

Νέα δεδομένα από Δευτέρα για τους άνω των 60 ετών και τα πιστοποιητικά νόσησης – Για ποιους δε θα ισχύουν

Νέο τοπίο από Δευτέρα στη μάχη με τον κορονοϊό. Οι πολίτες 60 ετών και άνω που έχουν κλείσει 7 μήνες από τη 2η δόση του εμβολίου και δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι. Επίσης η διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης από έξι μήνες, μειώνεται στους τρεις. Ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου οπου θα συζητηθεί η λειτουργία των ιερών ναών τα Χριστούγεννα.

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, της συγκεκριμένης κατηγορίας πολιτών παύουν να ισχύουν, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόσβαση σε κλειστούς χώρους, θα υφίστανται τους αντίστοιχους περιορισμούς των ανεμβολίαστων και την υποχρέωση για rapid test.

Επίσης όσοι άνω των 60 ετών, δεν έχουν κάνει καμία δόση έως τις 16 Ιανουαρίου θα έχουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα.

Ο νόμος δίνει την δυνατότητα στον υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά.

Θα συσταθούν ειδικές επιτροπές, όπως έγινε και όταν θεσπίστηκε η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς, προκειμένου να εξετάσουν αιτήσεις, οι οποίες δικαιολογούν αυτά τα άτομα να μην εμβολιαστούν για υγειονομικούς λόγους.

Για τις επόμενες 10 ήμερες αναμένεται ύφεση σε κρούσματα και στο ιικόί φορτίο ωστόσο, οι διασωληνωμενοι όμως και οι θάνατοι θα αργήσουν να έχου κάμψη.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων ξεπέρασε και σήμερα τους 700 και 90 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Ισχυρή σύσταση  για πίστη τήρηση των μέτρων και χρήση αυτοδιαγνωστικού τεστ
Έως τις 18 του μηνός θα συνεχιστεί η δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία, ενός σελφ τεστ , σε όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί  για τον καλύτερο έλεγχο της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, εν ‘όψει εορτών.

Για τον γενικό πληθυσμό το πιστοποιητικό εμβολιασμού ισχύει για ένα χρόνο

Ωστόσο έχει ανοίξει η συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να μειωθεί ο χρόνος στους 9 μήνες. Δηλαδή, αν στους 9 μήνες δεν γίνει η αναμνηστική δόση, το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα λήγει αυτόματα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ποια εμβόλια χορηγούνται στην αναμνηστική δόση

Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca.

  • Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 3 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna
  • Ολοκληρωμένος εμβολιασμός με 1 δόση Johnson & Johnson . Συστήνεται εμβολιασμός τουλάχιστον 2 μήνες μετά, με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna
  • 1η δόση με εμβόλιο Pfizer, Moderna ή Astra Zeneca. 2η δόση με εμβόλιο J&J. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού δε συστήνει τον εμβολιασμό με αναμνηστική δόση

Εμβολιασμός με αναμνηστική δόση & νόσηση

  • Νόσηση πριν τον εμβολιασμό .1 δόση εμβολίου J&J .Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer, J&J ή μισή δόση Moderna
  • Εμβολιασμός με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca. Συστήνεται εμβολιασμός με αναμνηστική δόση τουλάχιστον 3 μήνες μετά με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna
  • 1η δόση με Pfizer, Moderna ή AstraZeneca . Νόσηση μετά την 1η δόση εμβολιασμoύ. Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer ή Moderna (ολόκληρη δόση) για ολοκλήρωση του εμβολιασμού . Αναμνηστική δόση συστήνεται 3 μήνες μετά από τη 2η δόση με 1 δόση Pfizer ή Moderna μισή δόση
  • Ολοκλήρωση εμβολιασμού με J&J. Νόσηση μετά τον εμβολιασμό . Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μια δόση Pfizer, μισή δόση Moderna ή J&J
  • Ολοκλήρωση εμβολιασμού με 2 δόσεις Pfizer, Moderna ή AstraZeneca . Νόσηση μετά τον εμβολιασμό . Συστήνεται εμβολιασμός 3 μήνες μετά τη νόσηση με μία δόση Pfizer ή μισή δόση Moderna

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων. Σύμφωνα, μάλιστα, με το CDC, η τρίτη δόση με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον», δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα.

Τι ισχύει για τα πιστοποιητικά νόσησης

Το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ πλέον τρεις μήνες.

  • Τα πιστοποιητικά νόσησης που εκδόθηκαν έως τις 30/10/21, θα λήγουν στις 31 Ιανουαρίου 2022, ενώ όσα πιστοποιητικά εκδόθηκαν από 1/11/21 θα λήγουν επίσης σε τρεις μήνες. Η σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας, για τη μειωμένη ισχύ του πιστοποιητικού νόσησης στους τρεις μήνες, ψηφίστηκε στις 9 Δεκεμβρίου στη Βουλή. Αναφέρει, το πιστοποιητικό νόσησης θα έχει ισχύ 90 μέρες και από τις διατάξεις εξαιρούνται όσοι για αποδεδειγμένους ιατρικούς λόγους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα δεδομένα από Δευτέρα για τους άνω των 60 ετών και τα πιστοποιητικά νόσησης – Για ποιους δε θα ισχύουν"

Καιρός αύριο: Χειμωνιάτικο σκηνικό με βροχές και καταιγίδες

Άστατος αναμένεται να είναι ο καιρός και αύριο, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, καθώς σε ορισμένες περιοχές της χώρας αναμένονται βροχές και καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση, ενώ οι άνεμοι σε ορισμένες περιοχές θα φτάσουν και τα 7 μποφόρ. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός, με τοπικές βροχές κυρίως στα κεντρικά και νότια. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τοπικά σε ημιορεινές περιοχές στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 10 βαθμούς Κελσίου, στο νότιο Αιγαίο θα φτάσει τους 17 και στην υπόλοιπη χώρα τους 12 με 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο, Δευτέρα: 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως από τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Χιόνια θα πέσουν στα γύρω ορεινά και τις πρωινές ώρες πιθανώς και σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τοπικά σε ημιορεινές περιοχές.
Ανεμοι: Βορείων διευθύνσεων 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές κυρίως στα νότια, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία στις Κυκλάδες θα στραφούν σε βόρειους 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ, βαθμιαία δυτικοί 3 με 5 και στα βόρεια βόρειοι έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, γρήγορα βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Χειμωνιάτικο σκηνικό με βροχές και καταιγίδες"

Κορωνοϊός: 90+1 θάνατοι με 3.225 κρούσματα και 708 διασωληνωμένους

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.225, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.002.877 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 88 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.730 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Από τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 996 στην Αττική (1.521 χθες).
  • 608 στη Θεσσαλονίκη (777 χθες).

Στο 1,46% η θετικότητα, σε 219.740 τεστ.

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 112 από την Ανατολική Αττική (204 χθες).
  • 128 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (176 χθες).
  • 55 από τη Δυτική Αττική (101 χθες).
  • 146 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (192 χθες).
  • 319 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (450 χθες).
  • 85 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (170 χθες).
  • 138 από τον Πειραιά (203 χθες).
  • 13 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (25 χθες).
Κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 54 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 47 κρούσματα στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας
  • 17 κρούσματα στην ΠΕ Αργολίδας
  • 15 κρούσματα στην ΠΕ Αρκαδίας
  • 11 κρούσματα στην ΠΕ Άρτας
  • 101 κρούσματα στην ΠΕ Αχαΐας
  • 39 κρούσματα στην ΠΕ Βοιωτίας
  • 9 κρούσματα στην ΠΕ Γρεβενών
  • 15 κρούσματα στην ΠΕ Δράμας
  • 40 κρούσματα στην ΠΕ Έβρου
  • 50 κρούσματα στην ΠΕ Εύβοιας
  • 11 κρούσματα στην ΠΕ Ευρυτανίας
  • 4 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου
  • 18 κρούσματα στην ΠΕ Ηλείας
  • 34 κρούσματα στην ΠΕ Ημαθίας
  • 127 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
  • 20 κρούσματα στην ΠΕ Θεσπρωτίας
  • 5 κρούσματα στην ΠΕ Θήρας
  • 65 κρούσματα στην ΠΕ Ιωαννίνων
  • 25 κρούσματα στην ΠΕ Καβάλας
  • 2 κρούσματα στην ΠΕ Καλύμνου
  • 16 κρούσματα στην ΠΕ Καρδίτσας
  • 1 κρούσμα στην ΠΕ Καρπάθου
  • 14 κρούσματα στην ΠΕ Καστοριάς
  • 50 κρούσματα στην ΠΕ Κέρκυρας
  • 4 κρούσματα στην ΠΕ Κεφαλληνίας
  • 33 κρούσματα στην ΠΕ Κιλκίς
  • 59 κρούσματα στην ΠΕ Κοζάνης
  • 48 κρούσματα στην ΠΕ Κορινθίας
  • 9 κρούσματα στην ΠΕ Κω
  • 55 κρούσματα στην ΠΕ Λακωνίας
  • 59 κρούσματα στην ΠΕ Λάρισας
  • 14 κρούσματα στην ΠΕ Λασιθίου
  • 28 κρούσματα στην ΠΕ Λέσβου
  • 7 κρούσματα στην ΠΕ Λευκάδας
  • 69 κρούσματα στην ΠΕ Μαγνησίας
  • 29 κρούσματα στην ΠΕ Μεσσηνίας
  • 4 κρούσματα στην ΠΕ Μυκόνου
  • 31 κρούσματα στην ΠΕ Ξάνθης
  • 1 κρούσμα στην ΠΕ Πάρου
  • 28 κρούσματα στην ΠΕ Πέλλας
  • 32 κρούσματα στην ΠΕ Πιερίας
  • 13 κρούσματα στην ΠΕ Πρέβεζας
  • 41 κρούσματα στην ΠΕ Ρεθύμνου
  • 28 κρούσματα στην ΠΕ Ροδόπης
  • 26 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
  • 1 κρούσμα στην ΠΕ Σάμου
  • 59 κρούσματα στην ΠΕ Σερρών
  • 17 κρούσματα στην ΠΕ Τρικάλων
  • 30 κρούσματα στην ΠΕ Φθιώτιδας
  • 31 κρούσματα στην ΠΕ Φλώρινας
  • 2 κρούσματα στην ΠΕ Φωκίδας
  • 26 κρούσματα στην ΠΕ Χαλκιδικής
  • 49 κρούσματα στην ΠΕ Χανίων
  • 1 κρούσμα στην ΠΕ Χίου
  • 61 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 90+1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 19.248 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 90+1 θάνατοι με 3.225 κρούσματα και 708 διασωληνωμένους"

Έγκλημα στην Κυπαρισσία: Νεκρός στις φυλακές ο Ρουμάνος που κατηγορούνταν για το «τσιμέντωμα» της φίλης του

Θρίλερ με τον θάνατο του Ρουμάνου που κατηγορείται για τη δολοφονία και το τσιμέντωμα της φίλης του στην Κυπαρισσία Μεσσηνίας.

Όπως αποκαλύπτει το protothema.gr, ο κρατούμενος των φυλακών Ναυπλίου βρέθηκε στις 12.30 απαγχονισμένος εντός του κελιού του.

Ο συγκεκριμένος είχε συλληφθεί για την ανθρωποκτονία της συντρόφου του, η οποία αρχικά είχε δηλωθεί ως εξαφάνιση από την ξαδέρφη της στις 24/05/21 και το πτώμα της ανευρεθηκε 01/09/21 από τον ιδιοκτήτη της οικίας όπου διέμεναν στον προαύλιο χώρο της, καλυμμένο με τσιμέντο.

Ο Ρουμάνος είχε διαφύγει στην Ολλανδία, όμως συνελήφθη στο αεροδρόμιο πριν μερικες εβδομάδες και εκδόθηκε στην Ελλάδα, όπου οδηγήθηκε στις φυλακές για να δικαστεί για το φρικαλέο έγκλημα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έγκλημα στην Κυπαρισσία: Νεκρός στις φυλακές ο Ρουμάνος που κατηγορούνταν για το «τσιμέντωμα» της φίλης του"

Καιρός – Δυτική Ελλάδα: Η λίστα με τα προβλήματα σε δρόμους Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει τους πολίτες ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών στη Δυτική Ελλάδα, ισχύουν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

Διεύθυνση Αστυνομίας Αχαΐας – Διακοπές Κυκλοφορίας:

* Δυτική Αχαΐα, Παλαιά Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου στην θέση Βλαχέρνας, διακοπή κυκλοφορίας, λόγω υδάτων επί του οδοστρώματος,

* Πάτρα, Επί της οδού Αρτέμιδος – Δασύλλιο διακοπή κυκλοφορίας, λόγω πτώσεων δέντρων και κατολισθήσεων,

* Πάτρα, Θέση Μπάλα, Ε.Ο. προς το Μοναστήρι (Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα), αναφέρεται διακοπή κυκλοφορίας λόγω κατολισθήσεων,

* Επαρχιακή Οδός Καλαβρύτων – Νεοχωρίου. (ύψος του Δ.Δ. Φλαμπουρα Καλαβρύτων) διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω υπερχείλισης χειμάρρου.

* Επαρχιακή Οδός Αιγίου – Πτέρης (Γέφυρα ΣΕΛΙΝΟΥΝΤΑ), διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω υπερχείλισης ποταμού.

* Επαρχιακή Οδός Αιγίου – Καλαβρύτων, Χ/Θ11,500 θέση Αχλαδιά (ρεύμα από Πτέρη για Αίγιο) διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω κατολίσθησης βράχων και χωμάτων.

* Δημοτική Οδός Ρουπακιάς – Χαραυγής Αχαΐας, θέση Ρουπακιά διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω έντονης βροχόπτωσης και συγκέντρωσης όγκου νερού στο εν λόγω σημείο.

* Επαρχιακή Οδός από διασταύρωση Αγίου Νικολάου Καλαβρύτων προς χιονοδρομικό κέντρο ο δρόμος παραμένει κλειστός λόγω έντονης χιονόπτωσης.

* Δήμος Ερυμάνθου, θέση «Κουτσουπιά» Κυπαρισσίου, Νέο Κομπογάδι διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων κοινοτική οδός από Κυπαρίσσι Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας προς Φράγμα Πείρου Παραπείρου, λόγω κατολίσθησης, ενώ στο Νέο Κομπηγάδι,

* Αιγιαλεία, παραλία του Ριζόμυλου, διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω συγκέντρωσης υδάτων στο οδόστρωμα.

Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας – Διακοπές Κυκλοφορίας:

* Διακοπή της κυκλοφορίας λόγω καθίζησης του οδοστρώματος στην γέφυρα του Ευήνου (χ/θ 24 Ν.Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων) προς αποφυγή τροχαίων ατυχημάτων η κυκλοφορία διεξάγεται από παρακαμπτήρια οδό. Γίνεται εκτροπή των οχημάτων μέσο Ιονίας Οδού μεταξύ των Χ/Θ 14.500 διασταύρωση Γαβρολίμνης και 28 της Ν.Ε.Ο. Αντιρρίου-Ιωαννίνων στην Ζεστή.

* Στην Επαρχιακή Οδό Πιτσιναίικα προς Ριγάνι και Επαρχιακή Οδός Πιτσιναίικα – Μπανιά από ώρα 19:00 λόγω κατολισθήσεων. Έχει αποκοπεί η πρόσβαση στο χωριό Πιτσιναιικα,

* Έχει αποκοπεί η κυκλοφορία προς το χωριό Άνω Μακρυνού Μακρυνείας. Ειδικότερα Επ. οδός Μεσάριστας – Άνω Μακρινούς (καθίζηση), Επ. οδός Ρύκια – Άνω Μακρινούς (καθίζηση), Επ. οδός Κ. Μακρινούς – Άνω Μακρινούς (κατολίσθηση),

* Διακοπή κυκλοφορίας προς Πεντάλοφο, υπερχείλιση ρέματος

* Διακοπή κυκλοφορίας στην Επαρχιακή Οδό Ποκίστας, προς Κάτω Πλάτανο λόγω κατολισθήσεων.

Δυσχέρεια Κυκλοφορίας:

* Επαρχιακή Οδός Ρετσίνας – Μουσούρα καθίζηση οδοστρώματος

* Επαρχιακή Οδός Λουτρών Στάχτης – Στράνωμα, καθίζηση οδοστρώματος

* Επαρχιακή Οδός Μπερμπάτι – Μεταξά έχει υποστεί σε ορισμένα σημεία

καθίζηση οδοστρώματος,

* Δημοτική οδός Γαβαλούς – οικισμός Κουρτελέϊκα, καθίζηση οδοστρώματος

Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας – Διακοπές Κυκλοφορίας:

* 1ο χιλ/τρο της Επαρχιακής Οδού που συνδέει την Ε.Ο.

Αγρινίου-Καρπενησίου με το Δ.Δ. Σκουτεσιάδας, διακόπηκε η κυκλοφορία οχημάτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας λόγω φερτών φυσικών υλικών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα,

* Επαρχιακή Οδός Θέρμου-Διπλάτανου, διακόπηκε η κυκλοφορία οχημάτων και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας λόγω φερτών φυσικών υλικών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα

* Επαρχιακή Οδός Καινούριου-Σιτόμενα (Περιοχή Αγία Παρασκευή) συγκεκριμένα και στις δύο (2) εισόδους της Τ.Κ. Αγίας Παρασκευής έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων, στην μεν πρώτη λόγω κατολίσθησης και στη δε δεύτερη λόγω καθίζησης του οδοστρώματος, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

* Εθνική Οδός Αγρινίου-Καρπενησίου 49ο χιλιόμετρο, διακοπή κυκλοφορίας λόγω κατολίσθησης

Δυσχέρεια Κυκλοφορίας:

* 2ο χλμ. Επ. Οδού Καλλιθέας-Προυσσού, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, λόγω κατολισθητικών φαινομένων.

Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας – Διακοπές Κυκλοφορίας:

* Συμβολή Π.Ε.Ο. Πατρών – Πύργου, με την Αγίου Νικολάου, στο ύψος της Βάρδας, υπάρχει προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας λόγω συσσώρευσης υδάτων

* 2ο χλμ της Επαρχιακής Οδού Βαρθολομιού – Νεοχωρίου, υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας λόγω υπερχείλισης ρέματος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Δυτική Ελλάδα: Η λίστα με τα προβλήματα σε δρόμους Αχαϊας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας"

Άνω Λιόσια: Δολοφονική ενέδρα με 10 μαχαιριές σε 46χρνο Πακιστανό

Δολοφονική ενέδρα με θύμα Πακιστανό που βρισκόταν πεζός στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Άνω Λιόσια, σύμφωνα με πληροφορίες

Η επίθεση έγινε από τρία άτομα που κρατούσαν μαχαίρια. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι μαχαίρωσαν άγρια 10 φορές το θύμα, το οποίο μεταφέρθηκε με ΕΚΑΒ στο Θριάσειο Νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.

Την έρευνα ανέλαβε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, που αναζητά τους αδίστακτους δράστες οι οποίοι εξαφανίστηκαν από το σημείο αμέσως μετρά τη δολοφονική ενέδρα.

Διαβάστε Περισσότερα » " Άνω Λιόσια: Δολοφονική ενέδρα με 10 μαχαιριές σε 46χρνο Πακιστανό"

Κέρκυρα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων

Οι Δυνάμεις του ΠΑΜΕ Συνταξιούχων Κέρκυρας, καλούν τους συνταξιούχους όλων των ταμείων να συμμετέχουν μαζικά, με όλα τα μέτρα προστασίας, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, στις 14 του Δεκέμβρη, ημέρα Τρίτη στις 10 το πρωί, στο ΙΚΑ.

Είναι μέρα πανελλήνιας δράσης των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων με αιτήματα:
Να αποδοθεί σε όλους τους συνταξιούχους η 13η και 14η σύνταξη, με αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) κι αποκατάσταση όλων των απωλειών.
Να μας αποδοθούν τα λεγόμενα αναδρομικά για την 13η και 14η σύνταξη αφορολόγητα, αφού αυτά αποδίδονται μετά από χρόνια άτοκα.
Να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ταμεία με επιστροφή όσων έχουν αφαιρέσει όλα αυτά τα χρόνια
Κατάργηση των νόμων Κατρούγκαλου, Χατζηδάκη και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων
Άμεση καταβολή των συντάξεων που καθυστερούν
Καμιά διακοπή σε ηλεκτροφωτισμό, νερό, τηλέφωνο σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν
Κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας
Να παρθούν τώρα μέτρα για την στελέχωση του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.
Να μειωθούν οι τιμές (με κατάργηση του ΦΠΑ) σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης
Καμιά συμμετοχή των συνταξιούχων σε φάρμακα και εξετάσεις.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των συνταξιούχων"

Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη: Νέες αποκαλύψεις και ερωτήματα από τη δικηγόρο της 29χρονης

Μια νέα διάσταση στη γυναικοκτονία της Αλεξανδρούπολης έκανε η δικηγόρος της οικογένειας της 29χρονης Τζεβριέ, Ανθούλα Ανάσογλου κάνοντας σημαντικές αποκαλύψεις. 

Αναφέρει ότι ο δράστης μοιράζονταν την ίδια αυλή με τους γονείς του και θέτει το ερώτημα που ήταν όταν η κοπέλα ψυχορραγούσε επί 6 ώρες.

Καταγγέλλει επίσης με δήλωσή της στο newsit.gr μεταξύ των άλλων ότι κάποιοι στο νοσοκομείο συγκάλυπταν τον δράστη του φονικού λέγοντας ότι το κορίτσι έπεσε από τις σκάλες.

Αναλυτικά η δήλωση της δικηγόρου οικογένειας θύματος, κ. Ανθούλας Ανάσογλου στο newsit.gr:

«Χθες στο σπίτι των γονιών της κοπέλας, του Μεμέτ και της Χαιρέ μύριζε μέλι κανέλα και ζάχαρη. Ψήνονταν λουκουμάδες για όλο τον κόσμο για την ψυχή της Τζεβριέ.

Δύο νέοι άνθρωποι, γονείς και παππούδες από τρία κορίτσια. Τα δύο πλέον που απόμειναν στη ζωή ήταν εκεί με καλυμμένο το κεφάλι όχι τόσο λόγω θρησκείας αλλά ως ένδειξη πένθους.

Δυστυχώς είχαν να δουν το αγαπημένο τους κορίτσι εδώ και τέσσερα χρόνια. Τους το απαγόρευε ο κατηγορούμενος, ο συζυγοκτόνος. Όσο κι αν ακούγεται παράλογο για τέσσερα χρόνια στον ίδιο δρόμο δεν την άφηνε ούτε να τους συναντήσει. Ούτε να τους μιλήσει ούτε καν να επικοινωνήσει μαζί τους. Το μικρότερο από τα παιδιά της Τζεβριέ είναι τριών χρονών. Οι παππούδες δεν το είχαν δει ποτέ. Ούτε όταν γεννήθηκε. Τους το απαγόρευσε.

Ήταν ο άντρας της και, όπως φαίνεται, στο μυαλό της κοπέλας ήταν ο αφέντης της. Εξάλλου την έκλεψε μέσα απ’ το σπίτι της όταν ήταν 17 χρόνων γιατί ήθελε να κάνουν οικογένεια.

Όμως το κορίτσι το χτυπούσε πολλές φορές και ακόμα πιο πολλές μέχρι που την σκότωσε.

Με τους γονείς του ζούσαν στην ίδια αυλή, ίδιο σπίτι θα το πεις.

Και εδώ γεννιούνται ζητήματα και ερωτήματα. Που ήταν οι γονείς του κατηγορουμένου όταν η κοπέλα ψυχορραγούσε επί 6 ώρες; Γιατί δεν κάλεσαν την αστυνομία γιατί δεν κάλεσαν το ΕΚΑΒ γιατί δεν την πήγαν οι ίδιοι στο νοσοκομείο;

Γιατί το ΕΚΑΒ ήρθε στο σημείο 6 ώρες μετά. Γιατί το κορίτσι αιμορραγούσε σωματικά επί 6 ώρες.

Κάποιοι εκείνη την ώρα αντί βοήθεια έριχναν νερό στο άτυχο κορίτσι δήθεν για να ξυπνήσει.

Κάποιοι στο νοσοκομείο συγκάλυπταν τον δράστη του φονικού λέγοντας ότι το κορίτσι έπεσε από τις σκάλες. Επίσης κάποιοι έπαιζαν θέατρο μαζί με το δράστη, έκλαιγαν και τσίριζαν για το κακό που τους βρήκε. Ενώ ίδιοι είχαν προκαλέσει το κακό. Αυτές οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν από την δικαιοσύνη. Γι’ αυτό η οικογένεια Θα παρασταθεί για την υποστήριξη της κατηγορίας και για την διερεύνηση άλλων πιθανόν αδικημάτων.

Η Τζεβριέ είναι η 16η. Όχι άλλες πια. Όχι άλλο αίμα».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γυναικοκτονία στην Αλεξανδρούπολη: Νέες αποκαλύψεις και ερωτήματα από τη δικηγόρο της 29χρονης"

Σκοτίνα Πιερίας: Νεκρή 55χρονη – Χείμαρρος παρέσυρε το αυτοκίνητό της

Tραγική κατάληξη είχαν οι αναζητήσεις της πυροσβεστικής στην Σκοτίνα Πιερίας όπου είχε δηλωθεί η παράσυρση αυτοκινήτου στο οποίο επέβαινε μια γυναίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σορός της άτυχης γυναίκας, γνωστής Παιδιάτρου από την Κατερίνη, 1,5 χλμ. μακρύτερα από το αυτοκίνητό της, ανασύρθηκε από ειδικό κλιμάκιο της Πυροσβεστικής.

Τα ορμητικά νερά του ρέματος της Ζηλιάνας, εν μέσω της κακοκαιρίας, παρέσυραν το αυτοκίνητο που οδηγούσε η άτυχη γυναίκα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα ήταν μητέρα τριών παιδιών, την οποία αναζητούσαν οι δικοί της άνθρωποι από το πρωί. To όχημα της γυναίκας παρασύρθηκε την ώρα που περνούσε πάνω από γέφυρα. Εικάζεται πως η 55χρονη γιατρός προσπάθησε να βγει από το αυτοκίνητό της, ωστόσο δεν πρόλαβε, με συνέπεια να την παρασύρουν τα νερά.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκοτίνα Πιερίας: Νεκρή 55χρονη – Χείμαρρος παρέσυρε το αυτοκίνητό της"

Aπόπειρα βιασμού και επίθεση από τέσσερις άνδρες κατήγγειλε 22χρονη στη Νίκαια

Να βιάσουν μία 22χρονη επιχείρησαν στις 2:00 τα ξημερώματα της 6ης Δεκεμβρίου τέσσερα άτομα, στη συμβολή των οδών Καρακολουξή και Τσαλδάρη στη Νίκαια.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, η νεαρή κοπέλα κατάφερε να γλυτώσει από τους δράστες όταν μία διερχόμενη γυναίκα που άκουσε τις φωνές της προσέτρεξε σε βοήθεια. Οι τέσσερις άνδρες όταν αντιλήφθηκαν τη γυναίκα τράπηκαν σε φυγή.

Η νεαρή κοπέλα κατήγγειλε το περιστατικό στην Ασφάλεια της Νίκαιας, το οποίο έχει αναλάβει την προανάκριση, δίνοντας την περιγραφή των δραστών, που σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες δεν είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Aπόπειρα βιασμού και επίθεση από τέσσερις άνδρες κατήγγειλε 22χρονη στη Νίκαια"

Συνεχίζεται η διανομή δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ – Ποιους αφορά

Συνεχίζεται και την ερχόμενη εβδομάδα η διανομή δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) σε όσους πολίτες δεν το έχουν προμηθευτεί, με στόχο την καλύτερη δυνατή καταγραφή της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας και την αποφυγή της διασποράς του ιού SARS-CoV-2 την περίοδο των εορτών.

Συγκεκριμένα, από τις 13/12/2021 έως τις 18/12/2021 και ώρα 17.00, οι ενήλικοι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, που διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ, θα μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν ένα (1) self test από τα φαρμακεία της χώρας.

Η δωρεάν διάθεση self test θα γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, έτσι ώστε οι φαρμακοποιοί κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

Αν και το μέτρο δεν είναι υποχρεωτικό, καλούνται όλοι οι πολίτες να υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο έως τις 18/12, ώστε να περιορίσουμε το ιικό φορτίο και την κυκλοφορία του ιού ενόψει της εορταστικής περιόδου.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζεται η διανομή δωρεάν αυτοδιαγνωστικών τεστ – Ποιους αφορά"

Καιρός – meteo: 340 τόνοι νερού στην Άρτα, σε ποιες περιοχές έπεσε η περισσότερη βροχή

Ισχυρή βροχή έπεσε τα ξημερώματα της Κυριακής (12.12.2021) σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr τα αθροιστικά ύψη βροχής ήταν ιδιαίτερα μεγάλα.

Σημειώνεται πως από την ισχυρή κακοκαιρία σημειώθηκαν σοβαρά προβλήματα, κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας. Σύμφωνα με το meteo, από το πρωί του Σαββάτου 11/12 έως το πρωί της Κυριακής 12/12 ο σταθμός στα Θεοδώριανα της Άρτας κατέγραψε 340 χιλιοστά βροχής, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 340 τόνους νερού ανά στρέμμα.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής καταγράφηκαν και στη Δυτική Στερεά Ελλάδα (Κονιάκος Φωκίδας – 206 χιλιοστά) και στην Πελοπόννησο (Παναχαϊκό Όρος – 202 χιλιοστά).

Στον χάρτη παρουσιάζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης από το Σάββατο έως το πρωί της Κυριακής και ενδεικτικά ύψη σε επιλεγμένους σταθμούς.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – meteo: 340 τόνοι νερού στην Άρτα, σε ποιες περιοχές έπεσε η περισσότερη βροχή"

Κορωνοϊός – Εμβόλια mRNA: Εννέα πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε

Καθώς κοντεύουμε τα δύο χρόνια με τον κορωνοϊό και ενώ προχωρούν οι εμβολιασμοί όλων των ηλικιών, πολύς κόσμος φέρνει αντίσταση κυρίως λόγω άγνοιας ή ημιμάθειας. Όπως εξηγεί ο Δρ. Πέτρος Κανελλόπουλος, Ειδικός Παθολόγος και Πρόεδρος της Επιτροπής COVID-19 του Metropolitan Hospital αυτό που χρειάζεται είναι η επιστημονική ενημέρωση που βασίζεται σε γεγονότα

Πολύς ο λόγος, εδώ και πολύ (πια) καιρό για τα εμβόλια που αφορούν την πανδημία. Ο εμβολιασμός του πληθυσμού προχωράει, όχι ίσως με τους ρυθμούς που η έκταση του προβλήματος επιβάλλει, αλλά προχωράει και, μάλιστα, σε αρκετές χώρες προσεγγίζει το ποσοστό εκείνο που εξασφαλίζει τη δημόσια υγεία και την υγεία του κάθε ατόμου, την όσο το δυνατόν πιο άμεση επαναφορά της οικονομίας και την «επιστροφή στην κανονικότητα».

Ωστόσο, αυτό το ποσοστό που υπολείπεται για να πραγματοποιηθεί η «ανοσία της αγέλης», φαντάζει πιο δύσκολο. Εδώ ακριβώς είναι που χρειάζεται η περισσότερη ενημέρωση, η επιστημονική ενημέρωση που βασίζεται σε γεγονότα

Γεγονός 1ο: Η μοναδική εκρίζωση ασθένειας στην ανθρώπινη ιστορία έγινε δια του εμβολιασμού και, μάλιστα, με το πρώτο εμβόλιο στην ιστορία της ιατρικής (αν και χρειάστηκε να δώσει ανάλογες αλλά σαφώς περισσότερες από τις μάχες που σήμερα δίνουν τα αντι-COVID εμβόλια με τους αρνητές τους). Αυτό ήταν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς (δαμαλισμός) που κέρδισε τον «πόλεμο» κατά της νόσου, με αποτέλεσμα την εκρίζωσή της, δηλαδή την πλήρη εξάλειψή της σε όλο τον κόσμο το 1980. Αξίζει να σημειωθεί ότι η λέξη vaccine (εμβόλιο) έρχεται από τη λατινική λέξη vacca (αγελάδα) εξού και ο συγκεκριμένος εμβολιασμός στη χώρα μας επικράτησε με το όνομα δαμαλισμός. Και πώς εμπλέκεται η αγελάδα στην ιστορία; Ο πατέρας αυτού του πρώτου εμβολίου, ο Βρετανός παθολόγος Edward Jenner παρατήρησε ότι οι γυναίκες που άρμεγαν αγελάδες εμφάνιζαν φουσκάλες στα χέρια τους και δεν νοσούσαν από ευλογιά, μια εποχή που η ευλογιά αποτελούσε, κατ’ αναλογίαν, αυτό που σήμερα ονομάζουμε πανδημία. Ο E. Jenner, πήρε υγρό από τις φυσαλίδες και το πρώτο εμβόλιο ήταν γεγονός. Το τέλος του 20ού αιώνα σήμανε και το τέλος της νόσου που μέχρι τότε είχε σκοτώσει το 10% του πληθυσμού τον 19ο αιώνα και 300-500 εκατομμύρια ανθρώπους τον 20ό αιώνα.

Γεγονός 2ο: Το πρώτο εμβόλιο ακολουθήθηκε από πολλά άλλα επιτυχή εμβόλια όπως αυτά κατά της λύσσας, της πανώλης, της διφθερίτιδας, του κοκκύτη, της φυματίωσης, της πολιομυελίτιδας, του τετάνου με αποτέλεσμα, είτε αυτές οι ασθένειες να είναι «άγνωστες λέξεις», είτε να είναι περιορισμένης επίπτωσης και να μην απειλούν την ανθρώπινη ζωή όπως παλιά.

Γεγονός 3ο: Από το πρώτο κιόλας εμβόλιο υπήρχαν αντιδράσεις, οι οποίες αν και δεν είχαν τη «βοήθεια» της παγκοσμιότητας της πληροφορίας ήταν ισχυρές και υπολογίσιμες. Παρ’ όλα αυτά, τα εμβόλια επικράτησαν χάρη στην αποτελεσματικότητά τους. Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προλαμβάνουν 100.000.000 νοσήσεις σε όλο τον κόσμο, αποτρέπουν 2.500.000 θανάτους, προσφέρουν μακροχρόνια προστασία από πολλές, πάρα πολλές ασθένειες, και βοηθούν τα συστήματα υγείας ανά τον κόσμο να έχουν επαρκείς πόρους για την αντιμετώπιση των ασθενειών για τις οποίες δεν υπάρχουν εμβόλια (και όλα αυτά χωρίς να προσμετρούνται τα νούμερα του εμβολιασμού έναντι του SARS-CoV-2 και της COVID-19.

Γεγονός 4ο: Από την εποχή του πρώτου εμβολίου πολλά άλλαξαν. Νέες νόσοι εμφανίστηκαν, παλιές νόσοι έγιναν πιο επικίνδυνες, παθήσεις απειλητικές για τη ζωή πολλαπλασιάστηκαν, ιοί μεταλλάχθηκαν και ανέπτυξαν πιο ανθεκτικά στελέχη, μικρόβια ανέπτυξαν αντοχή στα αντιβιοτικά. Η θετική εμπειρία των εμβολιασμών έδειξε ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη λύση και για νόσους όπως το AIDS, ο καρκίνος, η ελονοσία ή ακόμα να δώσουν καλύτερες λύσεις από αυτές που μέχρι τώρα έχουν δώσει για νόσους όπως π.χ. η φυματίωση. Αυτή η αντίληψη δημιούργησε το ευνοϊκό ερευνητικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο το οποίο οδηγεί μαθηματικά στις μεγάλες επιστημονικές επιτυχίες.

Γεγονός 5ο: Το ευνοϊκό για τα εμβόλια ερευνητικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο έδωσε στους επιστήμονες τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να δοκιμάσουν στο εργαστήριο νέους τύπους εμβολίων, ανάμεσα δε σε αυτούς τους τύπους ήταν τα εμβόλια γονιδιώματος (εμβόλια DNA, εμβόλια mRNA) και εμβόλια ανασυνδυασμένου φορέα. Κάθε ένα από αυτά τα εμβόλια ήταν «καλό στη θεωρία» αλλά στην πράξη είχε να αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα που έπρεπε να λυθούν πριν μπορέσει να δοκιμαστεί σε ανθρώπους.

Γεγονός 6ο: Η «κεντρική ιδέα» όλων των εμβολίων (κλασικών και γονιδιώματος), ο «μηχανισμός» τους, είναι η εισαγωγή πρωτεΐνης του ιού ή του βακτηρίου στον οργανισμό του ανθρώπου με σκοπό την «εκπαίδευση» του ανοσιακού μας συστήματος, την «καταγραφή» της από αυτό και τη δημιουργία αντισωμάτων τα οποία λειτουργούν ως ασπίδα σε περίπτωση μόλυνσης από το μικρόβιο (ιό ή βακτήριο) έναντι του οποίου ζητείται η προστασία. Αποτέλεσμα: η σημαντικότατη μείωση της πιθανότητας νόσησης (πολλά άτομα δεν νοσούν) ή η ελαφρύτερη νόσος (κάποια άτομα θα νοσήσουν αλλά πολύ ελαφρύτερα).

Γεγονός 7ο: Τα εμβόλια mRNA, για τα οποία η πρώτη δημοσίευση έγινε το μακρινό 1990 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Science πριν φτάσουν να αποτελούν τα εμβόλια επιλογής έναντι του κορωνοϊού, είχαν να λύσουν μια σειρά από προβλήματα που ήταν από βιολογικά (αποτελεσματική εισαγωγή του mRNA στο κύτταρο του λήπτη) μέχρι τεχνικά (συντήρηση του «εύθραυστου» mRNA). Τα προβλήματα αυτά λύθηκαν προοδευτικά, με αποτέλεσμα τα εργαστήρια να είναι πια έτοιμα το 2020 να αντιμετωπίσουν την πρώτη «πρόκληση».

Γεγονός 8ο: Τα εμβόλια mRNA δεν εισάγουν στον οργανισμό ούτε τον ιό SARS-CoV-2 ούτε τμήμα του. Δεν μεταδίδουν λοιμώδες νόσημα και δεν προσδένονται στο γονιδίωμα του λήπτη. Εισάγουν μια κωδικοποιημένη «οδηγία» δημιουργίας μιας πρωτεΐνης σαν αυτήν που διαθέτει η ακίδα του ιού, το εργαλείο δηλαδή που τον βοηθάει να προσκολληθεί στο κύτταρο. Αυτή η «τεχνητή» ακίδα γίνεται το αντιγόνο, η ουσία που προκαλεί τη δημιουργία αντισωμάτων, τα οποία είναι κάποια από τα μόρια «φονιάδες» του οργανισμού. Όταν ο πραγματικός ιός μολύνει τον οργανισμό μας, αυτά τα μόρια θα είναι πλέον εκεί για να αποτρέψουν τη νόσηση. Όσο για τον «αγγελιοφόρο», την κωδικοποιημένη οδηγία; Αυτή γίνεται το πρώτο θύμα της διαδικασίας που πυροδοτεί. Καταστρέφεται.

Γεγονός 9ο: Τα εμβόλια mRNA ευνοήθηκαν και από την τεράστια πρόοδο της υπολογιστικής τεχνολογίας. Ήταν αυτή η τεχνολογία που «έκοψε δρόμο», «έκοψε χρόνο» και έδωσε στην επιστήμη τα απαραίτητα δεδομένα, αυτά που της επέτρεψαν να συνδυάσει τα συμπεράσματα ενός πολύ μεγάλου αριθμού κλινικών μελετών από όλο τον κόσμο και να τα εφαρμόσει. Ήταν αυτή η τεχνολογία που ανέλυσε και γνωστοποίησε το γονιδίωμα του SARS-CoV-2, επιτρέποντας στην επιστήμη να επιδείξει τα γρήγορα αντανακλαστικά που απαιτούσε η πανδημία: Μία εβδομάδα μετά τη γνωστοποίηση του γονιδιώματος του ιού είχε παραχθεί πρωτότυπο εμβολίου και σε έναν μήνα είχαν αρχίσει οι κλινικές δοκιμές.

* Ο Δρ. Πέτρος Κανελλόπουλος είναι Ειδικός Παθολόγος και Πρόεδρος Επιτροπής COVID-19 του Metropolitan Hospital.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός – Εμβόλια mRNA: Εννέα πράγματα που πρέπει όλοι να γνωρίζουμε"

Καιρός – Λαμία: «Βούλιαξε» από τις πλημμύρες το χωριό Κόμμα – Σώζουν τον κόσμο με βάρκες

Δραματικές ώρες στη Λαμία - Κουβαλούσαν τους ηλικιωμένους στην πλάτη, με μπουλντόζες και με βάρκες.

Οι πυροσβέστες της 7ης ΕΚΑΚ με τις βάρκες, αλλά και οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λαμιέων, με ότι όχημα μπορούσαν να προσεγγίσουν πήγαιναν πόρτα - πόρτα για να απεγκλωβίσουν τους κατοίκους.

Στις επόμενες φωτογραφίες βλέπετε τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Κώστα Ξεφλούδα να κουβαλάει στην πλάτη έναν ηλικιωμένο κάτοικο στο Κόμμα.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος πήγαινε από σπίτι σε σπίτι με την μπουλντόζα ή το τρακτέρ για να δει αν ο κόσμος είναι καλά και με τους ανθρώπους της Πολιτικής Προστασίας απομάκρυναν εκείνους που χρειάζονταν βοήθεια, όπως βλέπετε και στις επόμενες φωτογραφίες.  

«Η κατάσταση είναι δύσκολη και προσπαθούμε πρώτα και πάνω απ όλα να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές...», είπε στο LamiaReport ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος.

Δείτε βίντεο από το χωριό Κόμμα:

Τα νερά του Σπερχειού έφτασαν μέχρι τη νότια πλευρά της πόλης, λίγο πιο κάτω από το ΤΕΙ Λαμίας, όπου ο δρόμος προς Κόμμα, Μοσχοχώρι και τα άλλα χωριά έχει κλείσει.

Δείτε βίντεο από το σημείο

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός – Λαμία: «Βούλιαξε» από τις πλημμύρες το χωριό Κόμμα – Σώζουν τον κόσμο με βάρκες"

Κακοκαιρία: Πάνω από 900 κλήσεις σε 24 ώρες στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και μεταφορές ατόμων

Συνολικά, 909 κλήσεις για κοπές δέντρων, αντλήσεις υδάτων, αφαιρέσεις αντικειμένων και για μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο, έχει δεχτεί το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από τις 7 το πρωί του Σαββάτου μέχρι τις 6:30 το πρωί της Κυριακής.

Αναλυτικότερα:

- Στην Περιφέρεια Αττικής 249 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 118 κοπές δέντρων, 82 αφαιρέσεις αντικειμένων και 3 αντλήσεις υδάτων.
- Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 16 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 7 κοπές δέντρων, 1 αφαίρεση αντικειμένου, 1 άντληση υδάτων και 2 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.
- Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας 20 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 5 αντλήσεις υδάτων και 7 κοπές δέντρων.
- Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 46 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 39 κοπές δέντρων, 5 αφαιρέσεις αντικειμένων και 2 αντλήσεις υδάτων.
- Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων 60 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 14 κοπές δέντρων, 2 αφαιρέσεις αντικειμένων, 5 αντλήσεις υδάτων και 2 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.
- Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας 446 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 141 αντλήσεις υδάτων, 42 κοπές δέντρων και 28 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο.
- Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 19 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 11 κοπές δέντρων, 2 αφαιρέσεις αντικειμένων και 2 αντλήσεις υδάτων.
- Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 15 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 4 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και 1 μεταφορά ατόμων σε ασφαλές σημείο.
- Στην Περιφέρεια Ηπείρου 38 κλήσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 12 κοπές δέντρων και 19 αντλήσεις υδάτων.

Παραμένει σε εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία: Πάνω από 900 κλήσεις σε 24 ώρες στην Πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και μεταφορές ατόμων"

Ανθυπαστυνόμος μέλος της μεγάλης συμμορίας των Ρομά που ρήμαζε σπίτια – Ο ρόλος που είχε

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του enikos.gr, μέλος της συμμορίας ήταν ένας ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί σε τμήμα Ασφαλείας της Βορειοανατολικής Αττικής.

Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι ο ανθυπαστυνόμος είχε επαφή με ένα από τα μέλη της συμμορίας που είναι Ιρακινός και έχει συνεργείο αυτοκινήτων. Ο συγκεκριμένος έδινε στη συμμορία έναντι αμοιβής αυτοκίνητα προκειμένου να κάνουν τις διαρρήξεις και τις κλοπές στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας. Οι δράστες στη συνέχεια του τα επέστρεφαν και μετά ο Ιρακινός επικοινωνούσε με τον ανθυπαστυνόμο προκειμένου να κάνει, έναντι αμοιβής, το εξής.

Επειδή υπήρχε ο φόβος κάποιος να έχει δει το αυτοκίνητο που είχε χρησιμοποιηθεί σε μια διάρρηξη, να έχει κρατήσει τον αριθμό και να τον έχει δώσει στην αστυνομία, αυτό αυτομάτως θα σήμαινε πως από εκείνη τη στιγμή το συγκεκριμένο όχημα θα “απασχολούσε” την ΕΛ.ΑΣ.

Έτσι ο ανθυπαστυνόμος έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα της αστυνομίας police online, πληκτρολογούσε τις πινακίδες και έβλεπε αν υπήρχε τέτοια καταχώριση και άρα αν κάποιο αυτοκίνητο θεωρείται ύποπτο και θα το αναζητούσε η αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανθυπαστυνόμος δεν έχει συλληφθεί, ωστόσο το όνομά του περιλαμβάνεται στη δικογραφία και για το θέμα έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας.

Πώς δρούσε η συμμορία – Ο ρόλος των γυναικών

Τα πιο “βαριά” ονόματα, από τις πιο γνωστές “φαμίλιες” των Ρομά, συμμετείχαν στη συμμορία που είχε διαπράξει δεκάδες διαρρήξεις σπιτιών σε ολόκληρη τη χώρα αποκομίζοντας περίπου 400.000 ευρώ. Η Ασφάλεια Δυτικής Αττικής έπειτα από μεγάλη επιχείρηση σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Μάνδρα συνέλαβε δέκα άτομα και στις έρευνες που έγιναν στα σπίτια τους βρήκαν κοσμήματα, ακριβά ρολόγια, δεκάδες κινητά τηλέφωνα και πολυτελή αυτοκίνητα. Για την υπόθεση έχουν συλληφθεί εννέα ημεδαποί, ηλικίας 19 έως 40 ετών και 45χρονος αλλοδαπός, μέλη της οργάνωσης. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται πέντε επιπλέον μέλη της οργάνωσης.

Στην οικογενειακή “επιχείρηση” τα μέλη της συμμορίας είχαν επιστρατεύσει και γυναίκες οι οποίες είχαν τον ρόλο του τσιλιαδόρου. Έκαναν έλεγχο στα σπίτια για να βεβαιώνονται ότι έλειπαν οι ένοικοι και επόπτευαν την περιοχή προκειμένου να ενημερώνουν τους μπουκαδόρους σε περίπτωση που εμφανιζόταν η Αστυνομία. Οι διαρρήκτες χωρίζονταν κάθε φορά σε ομάδα των τεσσάρων ατόμων και έμπαιναν στα σπίτια από πόρτες και παράθυρα. Φορούσαν πάντα γάντια, μάσκες και τζόκεϊ καπέλα για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, ενώ τους περίμενε ο συνεργός τους στο αυτοκίνητο με τη μηχανή πάντα αναμμένη.

Η χλιδάτη ζωή

Με τα “έσοδα” από τις επιθέσεις δημιουργούσαν μάλιστα επιχειρήσεις, λειτουργικές αλλά και εικονικές, προκειμένου να “ξεπλένουν” τα χρήματα που αποκόμιζαν. Η δράση τους επεκτεινόταν σε όλη τη χώρα -από την Αττική και τη Βοιωτία έως την Χαλκίδα, τη Λαμία, το Αγρίνιο, την Πρέβεζα και την Αχαΐα – διαπράττοντας 59 διαρρήξεις.

Οι αστυνομικοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό όταν μπήκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, καθώς ζούσαν μέσα στην απόλυτη χλιδή. Πρόκειται για πολυτελή σπίτι με πανάκριβα έπιπλα, τζακούζι και πισίνες.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ για τη συμμορία που “ξάφριζε” σπίτια

“Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Μεγαρέων, εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά διαρρήξεις-κλοπές οικιών σε Αττική και Περιφέρεια.

Συνελήφθησαν, στο πλαίσιο ευρείας επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε πρωινές ώρες της 10-12-2021 σε Ελευσίνα, Μάνδρα και Ασπρόπυργο, από αστυνομικούς των ανωτέρω Υπηρεσιών και τη συνδρομή αστυνομικών της Ε.Κ.Α.Μ, Ο.Π.Κ.Ε., Άμεσης Δράσης (Ομάδα ΔΙ.ΑΣ.) και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων, εννέα ημεδαποί, ηλικίας 19 έως 40 ετών και 45χρονος αλλοδαπός, μέλη της οργάνωσης. Ταυτοποιήθηκαν και αναζητούνται πέντε επιπλέον μέλη της οργάνωσης.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία -για τα κατά περίπτωση αδικήματα- της εγκληματικής οργάνωσης, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, αντιποίηση αρχής και παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων, ενώ για την υπόθεση προέκυψε και η εμπλοκή αστυνομικού, ο οποίος κατηγορείται για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου.

Της επιχείρησης προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα, του Τμήματος Ασφαλείας Μεγαρέων και της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής, η οποία οδήγησε στην αποκάλυψη της εγκληματικής δράσης των ανωτέρω, τουλάχιστον από τον μήνα Ιούλιο τρέχοντος έτους και στην ταυτοποίηση των στοιχείων τους.

Ως προς τον τρόπο δράσης, τα μέλη της σπείρας στοχοποιούσαν οικίες, για τις οποίες συγκέντρωναν πληροφορίες για τις συνήθειες των ενοίκων και την ύπαρξη τιμαλφών μεγάλης αξίας.

Τις οικίες «χτυπούσαν» ομάδες με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση, αποτελούμενες από τουλάχιστον τέσσερα μέλη με προκαθορισμένους ρόλους, τα οποία όμως ήταν σε συνεχή επικοινωνία με την χρήση «επιχειρησιακών» τηλεφωνικών συνδέσεων.

enikos

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανθυπαστυνόμος μέλος της μεγάλης συμμορίας των Ρομά που ρήμαζε σπίτια – Ο ρόλος που είχε"

Αιτωλοακαρνανία: Καταστροφές από την κακοκαιρία, έπεσε γέφυρα στον Εύηνο – Μέσω Ιονίας οδού η κυκλοφορία

Τεράστιες είναι οι καταστροφές στην Αιτωλοακαρνανία εξαιτίας στην κακοκαιρίας και στην περιοχή μεταβαίνει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης.

Τα ορμητικά νερά του Ευήνου παρέσυραν τη σιδηροδρομική γέφυρα στο ύψος του Ευηνοχωρίου, ενώ και η παρακείμενη οδική γέφυρα της παλαιάς Εθνικής Οδού Αντιρρίου – Ιωαννίνων έχει υποστεί καθίζηση και η κυκλοφορία έχει διακοπεί. Πλέον η κυκλοφορία διεξάγεται αποκλειστικά μέσω της Ιόνιας Οδού.


Η καταστροφή αυτή έχει και επιπτώσεις στην υδροδότηση του Μεσολογγίου, καθώς πάνω στη σιδηροδρομική γέφυρα εδράζονταν και αγωγοί για την υδροδότηση του Μεσολογγίου όπως αναφέρει το agrinioculture.gr.

Γι’ αυτό τον λόγο μεταβαίνουν στην Αιτωλοακαρνανία ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης μαζί με τον Γενικός Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλειο Παπαγεωργίου.

Θα κάνουν αυτοψία στις περιοχές που έπληξε η κακοκαιρία, ενώ θα έχουν συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την αποτίμηση της κατάστασης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Αιτωλοακαρνανία: Καταστροφές από την κακοκαιρία, έπεσε γέφυρα στον Εύηνο – Μέσω Ιονίας οδού η κυκλοφορία"

Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ε.Τ.: Αυτό είναι το σχέδιό μου έως τις κάλπες – Τι αποκάλυψε για οικονομία, εκλογές, πανδημία και Τουρκία

Το σχέδιό του έως τις εκλογές, για τις οποίες τόνισε ότι θα γίνουν σε 18 μήνες, αναπτύσσει με συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός θέτει σαφείς προτεραιότητες στην οικονομία ώστε η ανάπτυξη να περάσει στα εισοδήματα των πολιτών, θεωρεί ότι η αύξηση των εμβολιασμών θα συνεχισθεί για να αναχαιτισθεί το κύμα της πανδημίας ενώ αναφέρεται στη μείωση των φόρων και τη δημιουργία περισσότερων ευκαιριών απασχόλησης για τη νέα γενιά. Παράλληλα παρουσιάζει το στίγμα που επιθυμεί για τη Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι ως το μεγαλύτερο κόμμα της Κεντροδεξιάς στην Ευρώπη, με τις πολιτικές που ασκεί έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί τον χαρακτήρα του προοδευτικού κόμματος.

Για τους εμβολιασμούς και μία πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας σε άλλες ηλικιακές ομάδες ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή, χωρίς ωστόσο να αποκλείει αναπροσαρμογή της πολιτικής εάν κριθεί απαραίτητο, ενώ για το θέμα των ΜΕΘ κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι κομματικοποιεί την πανδημία χρησιμοποιώντας εμπρηστική ρητορική με έναν «τρόπο που συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας ώστε να αξιολογηθεί συνολικά η κυβέρνηση για το έργο, τις μεταρρυθμίσεις της και την αξιοπιστία στην υλοποίηση των δεσμεύσεων, ενώ σημείωσε ότι θα διεκδικήσει αυτοδυναμία για την επόμενη τετραετία.

Για τις εξελίξεις στο Κίνημα Αλλαγής εκτίμησε ότι μπορεί να έχει τη δυνατότητα ενός ανοικτού διαύλου επικοινωνίας με τον πρόεδρο που θα επιλέξουν οι συμμετέχοντες στην εκλογική διαδικασία προσβλέποντας σε μία ουσιαστική αντιπολίτευση.

Στο μέτωπο της οικονομίας ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η πολιτική του συγκλίνει στην «αλλαγή του DNA της οικονομίας» με ένα πρότυπο ανάπτυξης που δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού για να ανταποκριθεί η χώρα στη διπλή πρόκληση της ψηφιακής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής. Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες δημοσιονομικές ενισχύσεις πέραν των όσων έχουν ανακοινωθεί, αλλά σημειώνει ότι η επόμενη σημαντική δέσμη μείωσης φόρων θα αφορά στην κατανάλωση με βάση τον δημοσιονομικό χώρο και την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι οποιαδήποτε ένταση από την πλευρά της Αγκυρας θα είχε επιπτώσεις και στην εσωτερική οικονομική κατάσταση της Τουρκίας καθώς θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υπογράμμισε ως μόνη λύση την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου για την επίλυση των διαφορών μας.

Για τους νέους ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι η απόφασή του να ενισχύσει την τεχνική εκπαίδευση θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου καθώς ήδη οι απόφοιτοι των τεχνικών σχολών έχουν καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ ως μεγαλύτερη πρόκληση έθεσε την εφαρμογή μιας συνεκτικής πολιτικής για τη βελτίωση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής της νέας γενιάς.

Εχετε δηλώσει πολλές φορές ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2023 με τη λήξη της τετραετίας. Θα μπορούσε να υπάρχει ένας παράγοντας, όπως οι εξελίξεις στην πανδημία, που θα ανέτρεπε αυτό τον σχεδιασμό; Και το ρωτώ γιατί ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι είναι έτοιμος να κυβερνήσει, χωρίς να έχει ζητήσει εκλογές.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι εμμένω στην άποψή μου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Νομίζω ότι προσθέτει μεγάλα αποθέματα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας να γνωρίζουν όλοι ότι ο εκλογικός κύκλος είναι σταθερός. Αυτό υπήρξε πάγια άποψή μου και τώρα φυσικά που έχω την τιμή να κάθομαι σε αυτή την καρέκλα έχω τη δυνατότητα να την κάνω πράξη. Σας επαναλαμβάνω λοιπόν και πάλι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Εχουμε ακόμα 18 μήνες εντατικής δουλειάς μπροστά μας και θέλω να αξιολογηθούμε συνολικά για το έργο το οποίο παραγάγαμε, για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίσαμε τις πολλαπλές κρίσεις που μας προέκυψαν, αλλά και για τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις, σημαντικές αλλαγές που έχουμε κάνει, που πιστεύω ότι ήδη έχουν ουσιαστικό αντίκτυπο στη ζωή των Ελλήνων.

Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει στο πρώτο τρίμηνο λόγω της πανδημίας…

Το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας μετατέθηκε για λόγους που είχαν περισσότερο να κάνουν με τη σημειολογία και λιγότερο με τη δυνατότητά μας να οργανώσουμε ένα ασφαλές συνέδριο. Αλλά το συνέδριο είναι και μια γιορτή. Και επειδή εξέτασα και διάφορες εισηγήσεις για ενδεχομένως υβριδικό συνέδριο, ήθελα να κάνουμε ένα κανονικό συνέδριο, να είναι μια γιορτή της εσωκομματικής δημοκρατίας μας. Θυμίζω ότι επί δικής μου προεδρίας έχουμε καταφέρει να κανονικοποιήσουμε και τα συνέδριά μας και κάνουμε ουσιαστικά ένα συνέδριο κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 2020 που αναγκαστήκαμε να το αναβάλουμε λόγω Covid. Οπότε, το συνέδριο θα γίνει όταν δεν θα έχουμε ουσιαστική πίεση από την πανδημία και θα γίνει με τον σωστό τρόπο, που δεν είναι άλλος από τη φυσική παρουσία των συνέδρων μας.

Ποιο είναι το στίγμα που θέλετε να δώσετε εσείς στην παράταξη της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη μέρα; Δηλαδή είναι μία φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη, όπως έχετε τονίσει, αλλά έχετε επισημάνει ότι ο διαχωρισμός Δεξιάς-Αριστεράς είναι πλέον παρελθόν…

Η Νέα Δημοκρατία αυτή τη στιγμή είναι το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα στην Ευρώπη. Και είναι ένα κόμμα το οποίο έχει κάθε δικαίωμα να διεκδικεί τον χαρακτήρα του προοδευτικού κόμματος, διότι πιστεύω ότι αυτό το οποίο έχουμε πετύχει είναι να επαναπροσδιορίσουμε τον δημόσιο διάλογο γύρω από το τι πραγματικά συνιστά πρόοδο και τι τελικά ταυτίζεται με την οπισθοδρόμηση. Για εμένα, η πρόοδος είναι πάνω από όλα η αλλαγή, είναι η δυνατότητα προσαρμογής σε έναν κόσμο ο οποίος αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αγκαλιάσουμε με ενθουσιασμό και με αισιοδοξία τις δίδυμες προκλήσεις της ψηφιακής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής, πράγμα το οποίο έχουμε κάνει.

Να διαμορφώσουμε ένα νέο πρότυπο ανάπτυξης το οποίο θα έχει στο επίκεντρό του τη δημιουργία θέσεων εργασίας και κατά συνέπεια τη μείωση των ανισοτήτων γιατί οι μεγαλύτερες ανισότητες είναι μεταξύ αυτών που έχουν δουλειά και μεταξύ αυτών που δεν έχουν δουλειά. Και ταυτόχρονα να κάνουμε την ελληνική κοινωνία πιο συμπεριληπτική, πιο ανοιχτή και πιο ανεκτική στη διαφορετικότητα. Ταυτόχρονα, να προστατεύσουμε και να εγγυηθούμε τα εθνικά μας συμφέροντα αναπτύσσοντας μία εξωτερική και αμυντική πολιτική η οποία ενισχύει τη θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου περιφερειακού παίκτη με τον οποίο θέλουν τελικά να συνομιλούν όλοι.

Αυτό για εμένα συνιστά πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση. Αισθάνομαι πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι, παρά τις πολλές αναπάντεχες περιπέτειες τις οποίες έπρεπε να διαχειριστούμε, έχουμε παραμείνει απολύτως συνεπείς στην υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος όχι μόνο στην οικονομία, σε πολλά διαφορετικά πεδία πολιτικής. Στην Παιδεία έχουμε υλοποιήσει σχεδόν το σύνολο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων. Και αυτό θα μου επιτρέψει στο τέλος της 4ετίας να παρουσιάσω τον απολογισμό μας στους Ελληνες πολίτες, να ζητήσω με αυτοπεποίθηση μία δεύτερη θητεία διεκδικώντας, πρώτα και πάνω από όλα, την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη: Το είπαμε, το κάναμε. Το λέμε, το κάνουμε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό σε μία κοινωνία και σε ένα πολιτικό σύστημα το οποίο τραυματίστηκε βαθιά από ψεύτικες υποσχέσεις οι οποίες δεν τηρήθηκαν από αυτούς τους οποίους κάποια στιγμή εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός.

 «Προσβλέπω σε ουσιαστική αντιπολίτευση από το ΚΙΝΑΛ»

Να πάμε στις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά. Θα ήθελα το σχόλιό σας εν όψει της εκλογής νέας ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής και πώς βλέπετε γενικά τις ζυμώσεις στην Κεντροαριστερά. Πιστεύετε ότι μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό;

Αυτό το οποίο αναζητώ -και πιστεύω αναζητούν όλοι οι Ελληνες πολίτες- είναι ένα πολιτικό σύστημα το οποίο να είναι ανταγωνιστικό στο επίπεδο των εκλογών. Να συγκρούονται ιδέες, ιδεολογίες, πρακτικές προτάσεις, το οποίο, όμως, θα διατηρεί ήθος και αξιοπρέπεια στην εκφορά του πολιτικού λόγου. Θεωρώ ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα δυο, εντός εισαγωγικών, «παλιά» κόμματα είναι αυτά τα οποία τελικά έχουν κάνει το βήμα να εκλέξουν τον πρόεδρό τους από ένα ευρύ εκλογικό σώμα. Ουσιαστικά από την ίδια την κοινωνία. Ενώ το δήθεν προοδευτικό είναι εγκλωβισμένο σε ατέρμονες εσωτερικές αναζητήσεις και δεν μπορεί καλά καλά να οργανώσει ένα συνέδριο. Και αυτό, ενδεχομένως, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, όταν μιλάμε με τόσο μεγάλη άνεση για δημοκρατικές παρατάξεις, προοδευτικά κόμματα. Στην πράξη μάλλον το ανάποδο ισχύει. Από κει και πέρα, όταν θα έχει τυπωθεί η συνέντευξη, δεν ξέρω ποιος θα είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, αλλά όποιον και αν επιλέξουν οι πολίτες, οι οποίοι συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία του ΚΙΝΑΛ, θεωρώ ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να έχουμε έναν ανοικτό δίαυλο επικοινωνίας μαζί του και προσβλέπω σε ουσιαστική, ποιοτική αντιπολίτευση. Για μένα ποιοτική είναι η αντιπολίτευση που καταθέτει προτάσεις. Μια καλή αντιπολίτευση θα κάνει και την κυβέρνηση καλύτερη.

Εχετε πει «αυτοδυναμία ή δεύτερες εκλογές». Επιμένετε σε αυτή τη θέση, ιδίως μετά τις εξελίξεις και στην Κεντροαριστερά; Υπάρχει κάποια αλλαγή δεδομένων;

Θεωρώ ότι μια αυτοδύναμη κυβέρνηση έχει άλλες δυνατότητες ευελιξίας και ταχύτητας στην εφαρμογή της πολιτικής της. Και αν οι πολίτες κρίνουν τελικά ότι η διακυβέρνησή μας είναι επιτυχημένη, τότε έχουμε κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουμε αυτοδυναμία και την επόμενη τετραετία.

«Διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου»

 Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία είστε υπέρ του διαλόγου με συγκεκριμένη ατζέντα, βλέπουμε όμως ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Επιπλέον, διαπιστώνουμε την όξυνση της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία. Αυτό σας ανησυχεί, μήπως υπάρξει μια «εξαγωγή» κρίσης, όπως πολλές φορές το έχει πράξει η Αγκυρα στο παρελθόν;

Δεν πιστεύω ότι θα γίνει, διότι αυτή τη στιγμή οποιαδήποτε ένταση αφορά στην εξωτερική πολιτική, ειδικά ως προς την Ελλάδα, πιστεύω ότι θα είχε επιπτώσεις και στην εσωτερική οικονομική κατάσταση της Τουρκίας. Γιατί το λέω αυτό; Διότι η Τουρκία πια γνωρίζει ότι υπάρχουν αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι οποίες ουσιαστικά δίνουν στην Τουρκία δυο επιλογές: Να μειώσει την ένταση, να συζητήσει σοβαρά με την Ευρώπη αλλά και με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα οποία έχει διαφορές, Ελλάδα και Κύπρο δηλαδή, και να επιδιώξει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου την επίλυση των διαφορών μας ή να εντείνει και να κλιμακώσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην περίπτωση αυτή θα βρισκόταν αντιμέτωπη με μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα οποία πολύ απλά δεν τα αντέχει αυτή τη στιγμή η τουρκική οικονομία. Να επισημάνω ακόμη ότι δεν είναι καλό για την Ελλάδα μία τουρκική οικονομία η οποία είναι σε κρίση. Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα και νομίζω ότι είναι πολύ απλοϊκές οι αναλύσεις οι οποίες ενδεχομένως να θεωρούν ότι η Ελλάδα ενισχύεται επειδή η Τουρκία περνά από μία οικονομική κρίση. Η Ελλάδα αναπτύσσεται αλλά δεν έχουμε κανένα λόγο εμείς να χαιρόμαστε ή να είμαστε ικανοποιημένοι όταν ένας σημαντικός μας γείτονας δοκιμάζεται οικονομικά, όπως δοκιμάζεται σήμερα η Τουρκία για πολλούς λόγους που για εμένα είναι απολύτως προφανείς.

Να περάσουμε στο θέμα της πανδημίας, που μας απασχολεί καθημερινώς. Είστε ικανοποιημένος από την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών, ιδίως για όσους βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 ετών, για τους οποίους αποφασίσατε την υποχρεωτικότητα;

Η αύξηση στον ρυθμό του εμβολιασμού για τους άνω των 60 είναι πολύ ικανοποιητική σε σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε πριν. Αυτό πιστεύω ότι δικαιώνει τη δύσκολη, πλην όμως απαραίτητη, απόφαση να προχωρήσουμε στον υποχρεωτικό εμβολιασμό όσων είναι άνω των 60. Εκτιμώ ότι η αύξηση θα συνεχιστεί και θα αξιολογήσουμε, τελικά, την επιτυχία του μέτρου σε βάθος χρόνου. Είναι βέβαιο όμως ότι έδωσε μία σημαντική δυναμική, μία ώθηση απαραίτητη στο όλο πρόβλημα του εμβολιασμού. Επίσης, θέλω να σταθώ στο γεγονός ότι είμαστε η πρώτη χώρα η οποία τόσο τολμηρά προώθησε την αναμνηστική δόση, την 3η δόση, με διάφορους τρόπους. Ο πρώτος ήταν ότι ουσιαστικά λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους 7 μήνες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης, ενώ ταυτόχρονα μπορεί κάποιος να κάνει την 3η δόση τρεις μήνες μετά τη χορήγηση της 2ης. Γιατί όμως να εμβολιαστεί με αναμνηστική δόση; Διότι όλα όσα γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή για τη μετάλλαξη «Ομικρον» -και δεν τα γνωρίζουμε όλα- καταδεικνύουν το γεγονός ότι η 3η δόση είναι απαραίτητη. Ακόμα πιο απαραίτητη από αυτό το οποίο πιστεύαμε. Το γεγονός, λοιπόν, ότι είμαστε πρωτοπόροι στην Ευρώπη στους ενισχυτικούς εμβολιασμούς είναι μία θετική εξέλιξη, η οποία σε βάθος χρόνου πιστεύω ότι θα οδηγήσει και σε μία πιο γρήγορη αποκλιμάκωση αυτού του κύματος το οποίο μας ταλαιπωρεί έντονα.

Είναι πιθανό λόγω της μετάλλαξης «Ομικρον» να υπάρξει επέκταση της υποχρεωτικότητας, είτε πιο χαμηλά σε ηλικίες, δηλαδή των 50 ετών, είτε σε άλλες κοινωνικές ομάδες;

Δεν είναι κάτι που αυτήν τη στιγμή εξετάζεται.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σας κατηγορεί για το θέμα της πανδημίας, ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει ότι έχετε εγκληματικές ευθύνες με επίκεντρο τις ΜΕΘ. Οτι δηλαδή δεν υπάρχουν πολλές ΜΕΘ και ότι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Τι έχετε να πείτε;

Λυπάμαι για την ποιότητα της αντιπολίτευσης και για τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Τσίπρας έχει διαλέξει να πολιτεύεται καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Προφανώς, δεν καταλαβαίνει ότι η πανδημία δεν είναι πανδημία Μητσοτάκη αλλά ένας παγκόσμιος υγειονομικός εφιάλτης, ο οποίος αναγκάζει όλες τις κυβερνήσεις να αναπροσαρμόζουν συνέχεια τη στρατηγική τους με βάση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους. Από εκεί και πέρα, για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας το μόνο που θα πω είναι ότι ο κ. Τσίπρας πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην κριτική την οποία ασκεί, διότι παρέδωσε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με τραγικές αδυναμίες στον τομέα αυτόν. Θέλω, επίσης, να θυμίσω ότι περιπτώσεις συμπολιτών μας που δεν έβρισκαν κρεβάτι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είχαμε κάθε χειμώνα στις τακτικές επιδημίες της γρίπης. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Θα έπρεπε να το γνωρίζει ο ίδιος. Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζει ότι υπερδιπλασιάσαμε τα κρεβάτια των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και προσλάβαμε όλους τους γιατρούς οι οποίοι ήταν διαθέσιμοι και πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Και όποτε γιατροί δεν ήταν πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, και το κάναμε, το εργαλείο της επίταξης. Θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζει ο κ. Τσίπρας ότι έχουμε συνεργαστεί με τον ιδιωτικό τομέα με έναν αποτελεσματικό τρόπο μετατρέποντας ουσιαστικά όλη τη χώρα, όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, σε μία υγειονομική περιφέρεια. Από εκεί και πέρα, δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο. Θα πω μόνο ότι αυτό το οποίο συμβαίνει στην Ελλάδα, με την απόλυτη κομματικοποίηση της πανδημίας και τη χρήση ενός λεξιλογίου από πλευράς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο εμπρηστικού και τολμώ να πω και προσβλητικού, είναι μοναδικό στην Ευρώπη. Αλλά ο καθένας από εκεί και πέρα είναι υπεύθυνος για τις επιλογές του.

«Ετοιμοι για αναπροσαρμογές»

Η Αυστρία καθιέρωσε τον καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό. Κάποιοι γιατροί το εισηγούνται και για την Ελλάδα. Εσάς είναι στις σκέψεις κάτι τέτοιο; Θα μπορούσε να γίνει και στη χώρα μας;

Οπως σας είπα, αυτήν τη στιγμή δεν εξετάζουμε επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού πέραν της ηλικίας άνω των 60. Αλλά, όπως έχουμε δει, η πανδημία αυτή, δυστυχώς, μας έχει εκπλήξει πολλές φορές όλους μας -όχι μόνο στην Ελλάδα- και μας εκπλήσσει συνήθως δυσάρεστα, όχι ευχάριστα. Και έχω πει με γενναιότητα ότι είμαστε έτοιμοι να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική μας εάν τα δεδομένα μάς υποδείξουν ότι αυτό είναι απαραίτητο.

Στην οικονομία έχουμε ανάπτυξη στο τρίμηνο 9,3%, υψηλότερη και από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, μπορεί και από τις γενικότερες εκτιμήσεις των διεθνών οίκων. Οι υψηλοί ρυθμοί θα συνεχιστούν και το 2022; Εχουν μπει οι βάσεις, ώστε αυτός ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης να περάσει, τελικά, στους πολίτες και στα εισοδήματά τους;

Σκοπός μας είναι να πάμε από μία ταχύτατη ανάκαμψη σε μία υψηλή διατηρήσιμη ανάπτυξη προς όφελος όλων των πολιτών. Αυτό το οποίο με ικανοποιεί ιδιαίτερα δεν είναι μόνο ο απόλυτος ρυθμός της ανάπτυξης, αλλά κυρίως η σύνθεση της ανάπτυξης.

Μία ανάπτυξη η οποία προέρχεται ολοένα και περισσότερο από επενδύσεις και από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Στέκομαι στις υπηρεσίες, διότι πολλοί είχαν σπεύσει -κυρίως από την αντιπολίτευση- να καταστροφολογήσουν και να θεωρήσουν περίπου χαμένη και τη φετινή τουριστική περίοδο. Αντιθέτως, η τουριστική περίοδος ήταν εξαιρετική και αποδείξαμε ότι μπορούμε να φιλοξενήσουμε ξένους επισκέπτες με ασφάλεια και με σημαντικό οικονομικό όφελος για τη χώρα. Επαναπρογραμματίζουμε ουσιαστικά όλο το DNA της ελληνικής οικονομίας. Αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί, δίνοντας έμφαση στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία, στην κατάρτιση, στο εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο διαθέτουμε και κάνουμε την Ελλάδα μια χώρα ελκυστική όχι μόνο για να την επισκέπτεται κάποιος το καλοκαίρι, αλλά μία χώρα ελκυστική για να επενδύει, αρκεί να κατοικεί σε αυτήν, ενδεχομένως να έρχεται αφού βγει στη σύνταξη στην Ελλάδα. Και αυτό, βέβαια, είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς.

Εχουμε κάθε λόγο ως Ελληνες να είμαστε υπερήφανοι για τα εύσημα τα οποία αποδίδονται στην Ελλάδα και νομίζω ότι σε ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και παρά τις κρίσεις που έπρεπε να διαχειριστούμε, έχουμε αλλάξει δραστικά την εικόνα της χώρας εντός και εκτός Ελλάδος και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η αλλαγή της εικόνας έχει άμεσο οικονομικό αντίκτυπο. Είμαστε μια αξιόπιστη χώρα η οποία κάνει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και βελτιώνει την ανταγωνιστικότητά της. Αυτό έχει αντίκρισμα στο κόστος δανεισμού, στην ταχύτητα με την οποία εκταμιεύονται οι ευρωπαϊκοί πόροι, στην άνεση με την οποία μπορούμε πια να μιλάμε σε ξένους επενδυτές και να τους πείθουμε να επενδύουν στην Ελλάδα.

Ολα αυτά σε τι μεταφράζονται, τελικά; Οχι σε έναν ψυχρό δείκτη ανάπτυξης αλλά σε δουλειές και σε καλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους τους Ελληνες. Αυτό, τελικά, είναι το μέτρο της επιτυχίας. Την ανάπτυξη πρέπει να την αισθανθεί το κάθε νοικοκυριό στην καθημερινότητά του και στον οικογενειακό του προϋπολογισμό.

Επειδή είναι μεγαλύτερη η ανάπτυξη σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, υπάρχουν περιθώρια για έξτρα δημοσιονομικές ενισχύσεις πέραν των όσων έχετε ανακοινώσει;

Οχι. Πέραν των όσων έχουμε ήδη ανακοινώσει. Διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι και φέτος η Ελλάδα έχει ακόμα, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, υψηλά ελλείμματα. Θέλω όμως να υπενθυμίσω ότι όλες οι χώρες δαπάνησαν σημαντικούς πόρους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν ήμασταν οι μόνοι. Απλώς κάποιες χώρες τα κατάφεραν πολύ καλύτερα από άλλες.

Αν κάνετε τη σύγκριση, ας πούμε, με την Ισπανία του κ. Σάντσεθ και των Podemos, θα δείτε ότι η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες που υπερκάλυψαν την απώλεια του ΑΕΠ της πανδημίας ήδη από το 3ο τρίμηνο του ’21. Αντιθέτως, η Ισπανία υπολείπεται σημαντικά. Και οι Ισπανοί δαπάνησαν πολλά χρήματα, όπως και εμείς, αλλά εμείς, προφανώς, το κάναμε με πιο ουσιαστικό τρόπο προωθώντας την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας.

Εχετε αναφέρει ότι θα υπάρξει και δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού το ’22. Πόσο περίπου προσδιορίζετε την αύξηση; Και επίσης για τον ΕΝΦΙΑ. Ο προϋπολογισμός προβλέπει μία περαιτέρω μείωση για το 2022. Τι σκοπεύετε να κάνετε με τον ΕΝΦΙΑ από το 2023 και μετά;

Αφήστε να πούμε και κάτι στη συζήτηση του προϋπολογισμού. Αυτό το οποίο έχω πει είναι ότι ο επαναπροσδιορισμός των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει, τελικά, τα πιο πολλά νοικοκυριά να πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ. Κάποιοι θα πληρώσουν υψηλότερο ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δίκαιο και σωστό. Διότι, προφανώς, οι αντικειμενικές αξίες του παρελθόντος δεν ανταποκρίνονταν στις πραγματικές αξίες των περιουσιών σε κάποιες λίγες περιοχές της πατρίδας μας.

Από εκεί και πέρα, για τον κατώτατο μισθό δεν είμαι έτοιμος ακόμα να σας απαντήσω. Εχω δεσμευτεί ότι θα υπάρξει μία δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού εντός του ’22. Θα πρέπει να ακολουθήσουμε τη διαδικασία όπως προβλέπεται από τον νόμο. Και αυτό το οποίο θέλω να επαναλάβω είναι ότι προφανώς όταν η οικονομία αναπτύσσεται θα πρέπει και οι συμπολίτες μας οι οποίοι λαμβάνουν τον βασικό μισθό να έχουν ένα όφελος, μία συμμετοχή, ένα μέρισμα ανάπτυξης, το οποίο θα καταλήξει τελικά και σε αυτούς.

Ομως, θέλω να τονίσω ότι θα ήταν σφάλμα εάν αυτήν τη στιγμή παίρναμε οποιαδήποτε απόφαση χωρίς να γνωρίζουμε, πρώτον, την πραγματική αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας και, δεύτερον, την πραγματική κατάσταση των επιχειρήσεων.

 «Απομένουν οι μειώσεις στους φόρους κατανάλωσης»

Στο θέμα του ΦΠΑ είχαμε τις προηγούμενες ημέρες αποφάσεις από το Ecofin. Προεκλογικώς είχατε πει ότι διατηρούμε από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, ο οποίος μάλιστα είχε αυξηθεί και επί ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Είναι στις επόμενες σκέψεις σας η μείωση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ 24% που λειτουργεί εις βάρος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας;

Κάθε πράγμα στον καιρό του, κ. Αμυρά. Είχαμε δεσμευτεί και ήμασταν απόλυτα συνεπείς σε αυτό το οποίο είχαμε πει, ότι θα ξεκινήσουμε με τη μείωση των φόρων στην ακίνητη περιουσία. Το κάναμε. Θα ακολουθούσε η μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις. Το κάναμε. Θα ακολουθούσε η μείωση των φόρων στην εργασία. Το κάναμε. Θα συμπληρώναμε όλες αυτές τις πολιτικές με ένα πλέγμα φορολογικών κινήτρων που θα είναι φιλικές προς τις επενδύσεις και προς την προσέλκυση εργαζόμενων Ελλήνων αλλά και ξένων, τους οποίους θέλουμε πίσω στη χώρα μας. Το έχουμε κάνει. Απομένουν ακόμα οι φόροι στην κατανάλωση. Ολα αυτά θα τα αξιολογήσουμε με πολλή προσοχή στα πλαίσια του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Και, βέβαια, θα εξαρτηθούν αφενός από τον δημοσιονομικό χώρο ο οποίος θα προκύψει από τη ρωμαλέα ανάπτυξη και από την άλλη από τη συζήτηση που αφορά το πλαίσιο, το νέο Δημοσιονομικό Σύμφωνο Σταθερότητας, άρα και από τους δημοσιονομικούς στόχους που θα έχουμε από το ’23 και μετά.

Αυτό σας φοβίζει, η νέα δημοσιονομική κατάσταση που θα διαμορφωθεί με το Σύμφωνο Σταθερότητας; Η Ελλάδα με τι προτάσεις θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων;

Εχουμε ήδη καταθέσει τις προτάσεις μας για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Θα έχω την ευκαιρία σύντομα να μιλήσω πιο αναλυτικά για την ελληνική θέση και για τις αρχές με τις οποίες προσερχόμαστε σε αυτήν τη διαπραγμάτευση.

Είναι δεδομένο, νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε σε αυτό, ότι οι προηγούμενοι κανόνες δεν ανταποκρίνονται στις προκλήσεις μιας ευρωπαϊκής οικονομίας, η οποία στηρίζεται σε ένα κοινό νόμισμα και σε μια κοινή νομισματική πολιτική. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας όχι μόνο τα διδάγματα της κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και την ανάγκη να χρηματοδοτήσουμε τώρα με σημαντικότατους πόρους δημόσιες επενδύσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ενδεχομένως και με την υποστήριξη της ιδέας της στρατηγικής αυτονομίας. Αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να μιλάμε για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης. Και είμαστε διατεθειμένοι να επενδύσουμε πόρους στην οικοδόμηση αυτής της στρατηγικής αυτονομίας.

«Δικαιώνεται η στροφή στην επαγγελματική εκπαίδευση»

Σε ό,τι αφορά τους νέους, τονίσατε νωρίτερα ότι ένας από τους βασικούς στόχους της πολιτικής σας είναι η επιστροφή των επαγγελματιών, η επιστροφή των δυναμικών ηλικιών που έχουν φύγει στο εξωτερικό. Τι μήνυμα θέλετε να δώσετε στη νέα γενιά που τώρα βρίσκεται σε φάση αναζήτησης εργασίας εδώ ή κατοικεί στο εξωτερικό και κοιτά προς την Ελλάδα;

Δεν κοιτάμε μόνο τους νέους οι οποίοι έφυγαν από την Ελλάδα, κοιτάμε και τους νέους οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα και οι οποίοι είναι τα παιδιά της κρίσης, έχουν μία απολύτως δικαιολογημένη καχυποψία και απέναντι στην πολιτική, έναν φόβο ότι θα ζήσουν χειρότερα από τους γονείς τους και θα μπορούσα να μιλάω ώρες ολόκληρες για τις πολιτικές μας για τη νεολαία. Να πω μόνο ότι αυτό το οποίο θέλουμε και πασχίζουμε είναι να δώσουμε στα νέα παιδιά γνώσεις, δεξιότητες και ευκαιρίες να μπορέσουν να χτίσουν την επαγγελματική τους διαδρομή στην πατρίδα μας. Αρα, να μπορέσουμε να ευθυγραμμίσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, μιας οικονομίας που αναπτύσσεται, με την προσφορά δεξιοτήτων σε επίπεδο νέας γενιάς. Και εκεί ναι, παίρνουμε και κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Η απόφασή μας να στρέψουμε κάποια νέα παιδιά προς την τεχνική εκπαίδευση ήταν μία συνειδητή απόφαση, η οποία πιστεύω ότι θα δικαιωθεί σε βάθος χρόνου.

Θα υπάρξει δηλαδή βελτίωση στην τεχνική εκπαίδευση;

Το βλέπουμε ήδη. Διαπιστώνουμε ότι οι απόφοιτοι τεχνικής εκπαίδευσης έχουν καλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης από πολλούς αποφοίτους πανεπιστημιακών σχολών, κάποιες εκ των οποίων όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν ένα διαβατήριο καλής επαγγελματικής αποκατάστασης αλλά αντίθετα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ενός πτυχίου το οποίο, όμως, τελικά μπορεί να μην έχει κανένα απολύτως αντίκρισμα στην αγορά εργασίας. Οι ενεργητικές πολιτικές εργασίας, και εκεί θέλω να διαθέσουμε πολλούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, η απόκτηση πρόσθετων δεξιοτήτων, η επανεκπαίδευση του εργατικού μας δυναμικού των νέων αλλά και των μεγαλύτερων σε μία διαρκή διαδικασία απόκτησης νέων δεξιοτήτων, αυτό είναι ίσως η μεγαλύτερη πρόκληση την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Εχουμε μια συνεκτική πολιτική για αυτόν τον σκοπό, η οποία έχει να κάνει με την εκπαίδευση, τα δικαιώματα, τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία, την επαγγελματική αποκατάσταση, την ποιότητα ζωής, αυτό που αποκαλούν οι Αγγλοσάξονες Work-Life Balance, δηλαδή ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ολα αυτά τα θέματα έχουν πάρα πολύ μεγάλη σημασία για τη νέα μας γενιά. Ξεδιπλώνουμε αυτές τις πολιτικές με μεγάλη ταχύτητα και πιστεύω ότι θα έχουν ένα ουσιαστικά αποτύπωμα. Πάρτε για παράδειγμα το πρώτο ένσημο. Πάρα πολύ σημαντικό. Τόσα νέα παιδιά μάς λένε, «μα δεν μπορώ να βρω δουλειά γιατί δεν έχω προϋπηρεσία». Να, λοιπόν, που δίνουμε ένα σημαντικό κίνητρο και στον ίδιο τον νέο αλλά και στην εταιρία να προσλάβει ένα νέο παιδί το οποίο δεν έχει μέχρι στιγμής επαγγελματική προϋπηρεσία. Και είμαι σίγουρος ότι οι εργοδότες οι οποίοι τολμάνε και προσλαμβάνουν νέα παιδιά, χρησιμοποιώντας το εργαλείο του πρώτου ενσήμου αλλά και άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ που κινούνται σε αυτήν την κατεύθυνση, τελικά δικαιώνονται. Διότι τα νέα παιδιά είναι εξαιρετικά καλά μορφωμένα, είναι εξαιρετικά εργατικά. Μια ευκαιρία ψάχνουν.

«Και νέα έκπτωση στο φυσικό αέριο για Δεκέμβριο – α’ τρίμηνο του 2022»

Για την ακρίβεια που πλήττει τα ασθενέστερα κυρίως νοικοκυριά τι πρωτοβουλίες έχετε λάβει, υπάρχουν περιθώρια για πρόσθετες παρεμβάσεις;
Πράγματι, υπάρχει μία παγκόσμια κρίση τιμών. Η έξοδος από τα lockdowns της πανδημίας δημιούργησε αυξημένη ζήτηση, ανέβασε τις τιμές και αυτές αλυσιδωτά τον πληθωρισμό. Ενώ για αυτούς -αλλά όχι μόνο για αυτούς- τους λόγους ακρίβυνε και η ενέργεια, ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου, που επηρεάζουν άμεσα και τη χώρα μας, εκτινάσσοντας ταυτόχρονα την αξία της παραγωγής, της μεταφοράς και, τελικά, των αγαθών. Η γενεσιουργός αιτία των αυξήσεων στην Ελλάδα είναι οι αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος. Γι’ αυτό από πολύ νωρίς, από τη ΔΕΘ ήδη, προχωρήσαμε σε σειρά μέτρων. Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας για όλα τα νοικοκυριά αυξήθηκε δύο φορές από τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοινώσαμε την ίδρυση του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Από τα 9 ευρώ τον Σεπτέμβριο σε 18 ευρώ τον Οκτώβριο και σε 39 ευρώ τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Το επίδομα θέρμανσης υπερδιπλασιάστηκε από τα 84 εκατ. ευρώ στα 174 εκατ. ευρώ. Τον φετινό χειμώνα, οι δικαιούχοι θα υπερβούν το ένα εκατομμύριο, αυξημένοι κατά 300.000 συγκριτικά με την περίοδο 2020-2021. Από το 2020 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι και καταναλωτές φυσικού αερίου. Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου αναστείλαμε τις χρεώσεις των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Τα τέλη χρήσης θα εξοφληθούν σταδιακά από την άνοιξη του επόμενου έτους όταν θα αποκλιμακωθούν οι τιμές φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Παράλληλα, από τον Οκτώβριο η ΔΕΠΑ Εμπορίας προσφέρει έκπτωση ύψους 15% στους προμηθευτές της, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μειώσουν αντίστοιχα τα τιμολόγια στους καταναλωτές. Επίσης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη εξετάζει την αύξηση της έκπτωσης στο φυσικό αέριο για τους οικιακούς καταναλωτές για τον μήνα Δεκέμβριο όπου οι καταναλώσεις είναι αυξημένες, ενώ ανάλογη πρόνοια θα ληφθεί και για το πρώτο 3μηνο του 2022. Μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, θα χρηματοδοτήσουμε με 40 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία γραμμής ενεργειακής αλληλεγγύης για την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε ευάλωτα νοικοκυριά.
Παράλληλα έχουμε προχωρήσει σε ένα πακέτο στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων και γενικότερα των οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας. Θα δοθεί μια πρόσθετη ενίσχυση 250 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, που καλύπτει 800.000 χαμηλοσυνταξιούχους. Θα δοθεί, επίσης, ένα πρόσθετο βοήθημα 250 ευρώ σε άτομα με αναπηρία που καλύπτει 173.000 ανάπηρους συνανθρώπους μας. Επιπλέον, τον Δεκέμβριο θα υπάρξει μία διπλή καταβολή σε σχέση με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Μην ξεχνάτε ότι μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καλύπτονται 250.000 νοικοκυριά ή 400.000 συμπολίτες μας που είναι σε οικονομική αδυναμία, όπως μακροχρόνια άνεργοι κ.λπ. Ολα αυτά αθροιζόμενα είναι πιστεύω μια κάποια ανακούφιση για αυτές τις συγκεκριμένες ομάδες όσο το επιτρέπει σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία ο προϋπολογισμός. Εχουμε, συνεπώς, στραμμένη την προσοχή μας σε αυτούς που δοκιμάζονται περισσότερο κινούμενοι όμως πάντα με βάση τις αντοχές της οικονομίας.

EleftherosTypos.gr

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης στον Ε.Τ.: Αυτό είναι το σχέδιό μου έως τις κάλπες – Τι αποκάλυψε για οικονομία, εκλογές, πανδημία και Τουρκία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news