Στις 21:12 βγήκε στο μπαλκόνι του Βατικανού ο καρδινάλιος Ζαν Λουίς Ταράν που ανακοίνωσε ότι ο 76χρονος Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αϊρες Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι ο νέος Πάπας.
Το συγκεντρωμένο πλήθος που περίμενε υπομονετικά, παρά τη βροχή, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου την ανακοίνωση του ονόματος υποδέχηκε με χειροκροτήματα την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας.
Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο θα έχει εφεξής το όνομα Πάπας Φραγκίσκος, και είναι ο πρώτος Ποντίφικας από την αμερικανική ήπειρο.
Λίγο πριν τις 21:30 ο Πάπας Φραγκίσκος βγήκε στο μπαλκόνι του Βατικανού και απεύθυνε ένα σύντομο χαιρετισμό προς τους πιστούς.
«Αδερφοί και αδερφές καλησπέρα. Το καθήκον του κονκλάβιου είναι να εκλέξει τον επίσκοπο της Ρώμης. Φαίνεται ότι οι καρδινάλιοι ήλθαν να με αναζητήσουν στην άκρη του κόσμου. Σας ευχαριστώ που συγκεντρωθήκατε εδώ, και πρώτα από όλα θα ήθελα να κάνουμε μια προσευχή για τον επίσκοπο Βενέδικτο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάπας Φραγκίσκος.
Αφού είπε μαζί με τους πιστούς το «Πάτερ Ημών» και το «Χαίρε Μαρία», συνέχισε το χαιρετισμό του: «Αρχίζοντας αυτόν το δρομο ο αρχιεπίσκοπος της Ρώμης πρέπει να ζητήσει την επιείκεια της Εκκλησίας. Εύχομαι ότι αυτός ο δρόμος της Εκκλησίας που σήμερα αρχίζουμε μαζί με τους καρδιναλίους, να είναι ένας δρόμος ευαγγελισμού, ένας δρόμος που θα μεταδώσουμε καλές ειδήσεις χριστιανοσύνης. Θα σας ζητήσω μια χάρη. Πριν σας ευλογήσω εγώ, θα ζητήσω από εσάς να προσευχηθείτε στον Κύριο να με ευλογήσει για να κάνω σωστά τα καθήκοντά μου».
Από την πλευρά της η Αγία Εδρα, δια του εκπροσώπου της, σχολιάζοντας την εκλογή του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, ανέφερε πως οι Καρδινάλιοι, εκλέγοντας σήμερα για πρώτη φορά στο πρόσωπο του Πάπα Φραγκίσκου του Α μιαν άλλη ήπειρο από την Ευρώπη, «είχαν το θάρρος να διασχίσουν τον Ωκεανό και να διευρύνουν την προοπτική της Εκκλησίας».
Η διαδικασία εκλογής του νέου προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ξεκίνησε την Τρίτη και ολοκληρώθηκε την Τετάρτη στις 20:08 ώρα Ελλάδος, όταν βγήκε λευκός καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα.
Ποιός είναι ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α'
Ο Πάπας Φραγκίσκος ο Α' γεννήθηκε στο Μπουένος Αιρες στις 17 Δεκεμβρίου το 1936 και ήταν Καρδινάλιος της αργεντίνικης πρωτεύουσας μέχρι την ημέρα της εκλογής του από το 1998, όταν τον τοποθέτησε στη θέση του ο Πάπας Ιωάννης Παύλος.
Χειροτονήθηκε στην ιεροσύνη στις 13 Δεκέμβρη του 1969, από τον Αρχιεπίσκοπο José Ramón Castellano.
Η εξέλιξή του στα αξιώματα της Καθολικής Εκκλησίας της Αργεντινής ήταν ταχύτατη και υπηρέτησε σε αρκετά πόστα στη χώρα μέχρι να διοριστεί από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' Αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Αιρες στις 28 Φεβρουαρίου 1998.
Ως Αρχιεπίσκοπος διορίστηκε σε διάφορες διοικητικές θέσεις στη Ρωμαϊκή κουρία, ενώ έχει γίνει γνωστός στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τον ταπεινό και συντηρητικό τρόπο ζωής του.
Μέχρι πρότινος ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στην πόλη του Μπουένος Αιρες και όχι στην ανακτορική κατοικία του επισκόπου, ενώ κινούνταν με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και όχι με εκκλησιαστική λιμουζίνα, κάτι με το οποίο υπήρξε φανατικά αντίθετος. Μάλιστα, ορισμένοι αναφέρουν ότι μαγειρεύει ο ίδιος τα γεύματά του και, σε γενικές γραμμές, αποφεύγει κάθε είδους πολυτέλεια.
Στις 13 Μαρτίου του 2013 εκλέγεται νέος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αντικαθιστώντας τον παραιτηθέντα Πάπα Βενέδικτο 16ο και γίνεται ο πρώτος μη Ευρωπαίος και ο πρώτο Ιησουίτης Πάπας στην ιστορία.
Οι απόψεις του χαρακτηρίζονται συντηρητικές, ενώ είναι φανατικός πολέμιος των εκτρώσεων και τη ευθανασίας, ενώ έχει καλέσει επανειλημμένως τον κλήρο και τους πιστούς να εναντιώνονται σε αυτές τις πρακτικές.
Παρά το γεγονός ότι έχει δηλώσει πως η Εκκλησία θα πρέπει να μιλάει ανοικτά για την ομοφυλοφιλία και πως θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι προσωπικές επιλογές των ανθρώπων , έχει αντιταχθεί στους γάμους μεταξύ ανθρώπων του ιδίου φύλου, αλλά και την υιοθεσία παιδιών από ομοφυλόφιλους.
«Ας μην είμαστε αφελείς, δεν μιλάμε, πλέον, για μια πολιτική μάχη, αλλά για μια καταστροφική αξίωση εναντίον του Θεϊκού Σχεδίου» είχε δηλώσει ο νέο Πάπας για τους γάμους μεταξύ ομοφυλοφίλων και είχε προσθέσει «Δεν μιλάμε απλά για ένα νομοσχέδιο, αλλά για μηχανορραφίες από τον ''Πατέρα του Ψεύδους'' για να μπερδέψουν και να παραπλανήσουν τα παιδιά του Θεού».
Μάλιστα, αναφορικά με τις υιοθεσίες παιδιών από ομοφυλόφιλους είχε δηλώσει ότι πρόκειται για «διακρίσεις κατά των παιδιών» προκαλώντας την έντονη αντίδραση της προέδρου της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ, η οποία είχε τονίσει πως το ύφος της Εκκλησίας θύμιζε «τον Μεσαίωνα και την Ιερά Εξέταση».
Εντύπωση έχουν προκαλέσει και οι απόψεις του για τη σχέση μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, καθώς, κατά τη διάρκεια μιας 48ωρης απεργίας δημοσίων υπαλλήλων στο Μπουένος Αιρες ο Πάπας Φραγκίσκος είχε δηλώσει για τις διαφορές μεταξύ των τάξεων «οι φτωχοί είναι εκείνοι που διώκονται επειδή ζητούν δουλειά και οι πλούσιο εκείνοι που χειροκροτούνται επειδή αποφεύγουν τη δικαιοσύνη».
Ως μέλος του αυστηρού τάγματος των Ιησουιτών, ο νέος Ποντίφικας αναμένεται να ηγηθεί της Εκκλησίας με τρόπο συντηρητικό προτάσσοντας, ωστόσο, περισσότερο το κοινωνικό έργο, όπως έκανε στη μέχρι τώρα πορεία του παρά το θρησκευτικό δόγμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές φορές έχει επιπλήξει ισχυρές προσωπικότητες της Εκκλησίας για υποκρισία τονίζοντας ότι τα διδάγματα του Ιησού ανέφεραν πως πρέπει να μοιραζόμαστε τη μαρτυρία των υπολοίπων και να έχουμε επαφή με τους αδερφού μας.
Η αλήθεια είναι ότι ο νέος Πάπας έχει ήδη μπροστά του μια σειρά από προκλήσεις έπειτα από τα μεγάλα σκιώδη οικονομικά σκάνδαλα που ταλανίζουν την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά θα πρέπει και να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στο θέμα των συνεχόμενων περιπτώσεων παιδεραστίας και την σχεδόν σκανδαλώδη συγκάλυψή τους από την ηγεσία του Βατικανού.
Τηλεφωνική επικοινωνία Φραγκίσκου – Βενέδικτου
Ο νέος πάπας Φραγκίσκος επικοινώνησε, αμέσως μετά την εκλογή του, με τον επίτιμο ποντίφικα Βενέδικτο, ο οποίος βρίσκεται στην θερινή κατοικία του Καστέλ Γκαντόλφο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την ιταλική πρωτεύουσα.
Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του Βατικανού Φεντερίκο Λομπάρντι, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε στον «Επίτιμο Ποντίφικα» την πρόθεσή του να τον επισκεφθεί σύντομα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γερμανός επίτιμος πάπας, παρακολούθησε, από την τηλεόραση, την διαδικασία εκλογής του νέου άγιου πατέρα των ρωμαιοκαθολικών.
Συγχαρητήρια από Ομπάμα, Μέρκελ και Ολάντ
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα λίγο μετά την εκλογή του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο έστειλε τις «πιο θερμές ευχές του» στον «πρώτο πάπα από την Αμερικανική ήπειρο».
«Εξ ονόματος των Αμερικανών, η Μισέλ (η σύζυγός του) και εγώ στέλνουμε τις θερμές ευχές μας στην Αυτού Αγιότητα τον Πάπα Φραγκίσκο τη στιγμή που ανέρχεται στο θρόνο του Αγίου Πέτρου, και στο αξίωμα του Ποντίφικα», αναφέρει σε ανακοινωσή του ο Ομπάμα.
Από το Βερολίνο η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εκτίμησε ότι πολλοί αναμένουν από το νέο πάπα Φραγκίσκο Α' να προσφέρει μια «καθοδήγηση» κυρίως σε ότι αφορά την «ειρήνη και τη δικαιοσύνη».
Συγχαίροντας το νέο Πάπα «με όλη της την καρδιά», η Γερμανίδα Καγκελάριος υπογράμμισε ότι: «Πέρα από τον Καθολικό Χριστιανισμό, πολλοί αναμένουν από αυτόν μια καθοδήγηση, όχι μόνο στα θέματα της πίστης, αλλά επίσης και σε ότι αφορά την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και την εξασφάλιση της δημιουργίας».
Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συνεχάρη τον νέο Πάπα Φραγκίσκο τον Α, διαβεβαιώνοντας ότι «η Γαλλία θα συνεχίσει» ένα «διάλογο εμπιστοσύνης με την Αγία Εδρα».
«Απευθύνω στον Πάπα Φραγκίσκο τον Α, τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τις ειλικρινείς ευχές μου», δήλωσε ο κ. Ολάντ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων.
iefimerida