facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Φωτιές: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για το τελευταίο επικίνδυνο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού

«Καμπανάκι» στους πολίτες σημαίνουν πηγές της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το τελευταίο επικίνδυνο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού, με την Πυροσβεστική να έχει τεθεί σε «συναγερμό».

Τα μποφόρ θα είναι αρκετά και θα αυξηθούν την Κυριακή και για αυτό στον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδόθηκε για αύριο, Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου, από την Πολιτική Προστασία, οι παραπάνω περιοχές θα βρίσκονται στην κατηγορία κινδύνου 4 (πορτοκαλί).

Για το λόγο αυτό, όλες οι εναέριες και επίγειες δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος θα βρίσκονται έξω, σε κατάσταση γενικής επιφυλακής σε όλη τη χώρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν ενάρξεις πυρκαγιών, που λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών μπορούν να λάβουν πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις. Ταυτόχρονα, μαζί με τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν εκδηλώσεις πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών κ.α).

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Συναγερμός στην Πυροσβεστική για το τελευταίο επικίνδυνο Σαββατοκύριακο του καλοκαιριού"

Στέφανος Κασσελάκης: Η αλήθεια για την αστυνομική φρουρά του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Λίγες ώρες μετά την αποκάλυψη ότι έχει φρουρά τέσσερις αστυνομικούς της ΕΛΑΣ, ο Στέφανος Κασσελάκης παραδέχτηκε ότι είχε ζητήσει προστασία τέσσερις μέρες πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ - στις 25 Αυγούστου - και δήλωσε ότι παραιτείται της αστυνομικής προστασίας.

Το μεσημέρι της Παρασκευής (1/9), στο ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης, έκανε γνωστό ότι ο κ. Κασσελάκης έχει ζητήσει αστυνομική προστασία και το αίτημα για τη διάθεση των αστυνομικών έχει εγκριθεί.

«Από την ώρα που υποστήριξε ότι κινδυνεύει η ζωή του και είναι δημόσιο πρόσωπο, δεν μπορούσαμε να αρνηθούμε το αίτημα για αστυνομική φύλαξη», είπαν στο protothema.gr πηγές της ΕΛΑΣ. Μετά το αίτημά του, έλαβε έναν αστυνομικό, ενώ ακόμη τρεις σε οκτάωρες βάρδιες για όλο το 24ωρο τέθηκαν για τη φύλαξη του σπιτιού του.

«Έχω δεχθεί ακραία ομοφοβικά μηνύματα καθώς και απειλές για τη ζωή μου»

Επιβεβαιώνοντας ότι η Αστυνομία του έχει διαθέσει αστυνομικούς για την προστασία του ο Στέφανος Κασσελάκης έγραψε στο Twitter ότι «έχω δεχτεί με στωικότητα χιλιάδες ακραία ομοφοβικά μηνύματα καθώς και απειλές για τη ζωή μου. Σήμερα, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, συνεχίζοντας τον βρόμικο πόλεμο εναντίον μου, βγήκαν και είπαν ότι "ο Κασσελάκης κυκλοφορεί με τρεις αστυνομικούς!", αναφερόμενα "σε εύλογες απορίες"».

«Όλα στο φως πάντα από μένα»

Δημοσιοποίησε μάλιστα το έγγραφο που ακολουθεί, σύμφωνα με το οποίο «η Γενική Διεύθυνση Επίσημων και Ευπαθών Στόχων έκρινε ότι δικαιούμαι αστυνομική φύλαξη, μέχρι το πέρας των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ».

eggrafo_kaselakis

Ωστόσο, δεν δημοσίευσε το έγγραφο 1519/23/1682116 σύμφωνα με το οποίο η Γενική Διεύθυνση Επίσημων και Ευπαθών Στόχων διέθεσε τρεις αστυνομικούς και ένα υπηρεσιακό αυτοκίνητο τόσο για τον Στέφανο Κασσελάκη, όσο και για τον σύντροφό του Τάιλερ, με την διευκρίνιση ότι η αστυνομική δύναμη διατίθεται για τον καθένα ξεχωριστά.

eggrafo0


Μάλιστα, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Κασσελάκης ανέβασε απόδειξη από ξενοδοχείο και τόνισε ότι πλήρωσε ο ίδιος τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του αστυνομικού.

ΕΛΑΣ: Ο Στέφανος Κασσελάκης ζήτησε προστασία για τον ίδιο και καθώς και προσώπου του περιβάλλοντός του

Με ανακοίνωσή της το βράδυ της Παρασκευής η ΕΛΑΣ προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με την προστασία του υποψηφίου για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υπογραμμίζεται, ζήτησε προστασία για τον ίδιο καθώς και προσώπου του περιβάλλοντός του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ:

Σχετικά με τη διάθεση αστυνομικών για την προστασία υποψηφίου προέδρου κόμματος, από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας διευκρινίζονται τα ακόλουθα.

- Ο συγκεκριμένος υποψήφιος αιτήθηκε τη φύλαξη του ιδίου, καθώς και προσώπου του περιβάλλοντός του.

- Το αίτημα διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες. Για τη διαχείριση του αιτήματος και τη διάθεση των αστυνομικών δυνάμεων ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

- Κατόπιν δημόσιας τοποθέτησης για τη μη διάθεση του εν λόγω αστυνομικού προσωπικού η αστυνομική δύναμη που είχε διατεθεί θα αποσυρθεί.

Αναλυτικά η ανάρτηση του υποψήφιου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ


Έχω δεχτεί με στωικότητα χιλιάδες ακραία ομοφοβικά μηνύματα καθώς και απειλές για τη ζωή μου. Σήμερα, διαπλεκόμενα ΜΜΕ, συνεχίζοντας τον βρόμικο πόλεμο εναντίον μου, βγήκαν και είπαν ότι «ο Κασσελάκης κυκλοφορεί με τρεις αστυνομικούς!», αναφερόμενα «σε εύλογες απορίες».

Όλα στο φως πάντα από μένα!

Με το πρώτο έγγραφο που επισυνάπτω, η Γενική Διεύθυνση Επίσημων και Ευπαθών Στόχων έκρινε ότι δικαιούμαι αστυνομική φύλαξη, μέχρι το πέρας των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, προφανώς λόγω των περιοδειών και δημόσιων εμφανίσεων που ενέχουν αυξημένο κίνδυνο.

Παρότι η αστυνομική συνοδεία ακολουθεί οπουδήποτε τα φυλασσόμενα πρόσωπα με έξοδα του Κράτους, εγώ δεν το δέχθηκα και πλήρωσα ο ίδιος τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής του αστυνομικού, γιατί δε θέλω να επιβαρύνω ούτε ένα ευρώ το Δημόσιο. Στο δεύτερο έγγραφο παραθέτω το τιμολόγιο της διαμονής, ενώ τη Δευτέρα θα έχω στα χέρια μου και το τιμολόγιο των εισιτηρίων.

Τα ΜΜΕ έχουν «εύλογες απορίες» που ένα πρόσωπο το οποίο έχει δεχτεί τόσο έντονο ομοφοβικό μίσος, θα έχει αστυνομική φρουρά για 10 ως 17 μέρες, όσο δηλαδή διαρκεί η προεκλογική περίοδος για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Παραιτούμαι λοιπόν της αστυνομικής φρουράς που διέταξε η Πολιτεία να μου διατεθεί. Και στο εξής τα ΜΜΕ που ρίχνουν λάσπη εναντίον μου για να στηρίξουν το σύστημα Μητσοτάκη, θα είναι υπεύθυνα για οτιδήποτε συμβεί σ’ εμένα και την οικογένειά μου.

Δείτε τα έγγραφα:

eggrafo_kaselakis 

 
apodeiksi_kaselakis protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στέφανος Κασσελάκης: Η αλήθεια για την αστυνομική φρουρά του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ"

Επίδομα 600 ευρώ - ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις στο gov.gr

Επίδομα 600 ευρώ μπορούν να πάρουν από τον ΟΠΕΚΑ οι δικαιούχοι έπειτα από αίτηση στην πλατφόρμα του gov.gr

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2023 είναι στη διάθεση των δικαιούχων η ψηφιακή πλατφόρμα που αφορά στη χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών -τουλάχιστον δύο ατόμων- που διαμένουν συνεχώς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών.

Όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο εποπτευόμενος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), το ποσό της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3.000 έως 4.700 ευρώ.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι τις 30/10/2023.

Οι πολίτες, των οποίων η αίτηση του 2022 απορρίφθηκε, πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση για το έτος 2023, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός τους και ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς κωδικούς TAXIS. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ, στο τέλος της διαδικασίας, θα αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο η σχετική ειδοποίηση με e-mail ή με sms.

Όποιοι ωφελούμενοι θέλουν μπορούν να απευθύνονται και στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν, αντί αυτών, το σύνολο της διαδικασίας, μέχρι την οριστική κατάθεση και τη σχετική απάντηση.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής εφαρμογής, οι πολίτες, των οποίων η αίτηση για το 2022 εγκρίθηκε, θα κληθούν, μέσω αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων με e-mail και sms, να προβούν, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, είτε με την είσοδό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής είτε μέσω ΚΕΠ, να συμπληρώσουν και να επικαιροποιήσουν -στην εκκρεμή αίτηση έτους 2023- τα επιπλέον αναγκαία στοιχεία για τις αυτόματες διασταυρώσεις και, κατόπιν, να τα αποθηκεύσουν, ώστε να εκτελεστούν οι απαραίτητοι αυτόματοι έλεγχοι.

Μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση των δεδομένων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενδέχεται, εφόσον απαιτηθεί, να κληθούν να συμπληρώσουν στην αίτηση επιπλέον στοιχεία.

Στη συνέχεια και σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να προβούν στην οριστικοποίηση της αίτησής τους, ώστε να θεωρηθεί εν ισχύ για το έτος 2023.

Ο σύνδεσμος της ψηφιακής πλατφόρμας για την υποβολή των αιτήσεων είναι ΕΔΩ ή απευθείας στη διεύθυνση ΕΔΩ.

Ο σύνδεσμος είναι προσβάσιμος και μέσω του site του ΟΠΕΚΑ (opeka.gr) στο πεδίο «Οικογένειες».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίδομα 600 ευρώ - ΟΠΕΚΑ: Άνοιξε η πλατφόρμα για αιτήσεις στο gov.gr "

Συνεχής η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο – 44 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια το τελευταίο 24ωρο

Μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη συνεχίζουν να επιχειρούν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στην πυρκαγιά στον Έβρο. Συνολικά αντιμετωπίζουν 81 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ το τελευταίο εικοσιτετράωρο εκδηλώθηκαν 44 νέες δασικές πυρκαγιές, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την πυροσβεστική, στον Έβρο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία και Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Επιπλέον, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται το Σάββατο (2/9) για τέσσερις Περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Συγκεκριμένα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).
Συνεχής η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο – 44 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια το τελευταίο 24ωρο

Παράλληλα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχής η μάχη με τις φλόγες στον Έβρο – 44 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια το τελευταίο 24ωρο"

Ο Στέφανος Κασσελάκης μερίμνησε έγκαιρα προκειμένου να μην εμφανίζεται ως διευθυντής σε offshore εταιρείες

Από νωρίς είχε μεριμνήσει ο 35χρονος υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης να τακτοποιήσει τις επαγγελματικές εκκρεμότητές του προκειμένου να μπορέσει να κατέλθει στην πολιτική, καθώς μέχρι τις αρχές της άνοιξης φέτος, εμφανιζόταν ως μετέχων σε εξωχώριες εταιρείες (offshore), κάτι που σύμφωνα με το ελληνικό Σύνταγμα αποτελεί ασυμβίβαστο με την ιδιότητα του πολίτη που επιθυμεί να ασχοληθεί με τα κοινά.

Ωστόσο, όταν ο τότε επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας του ζήτησε να ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ενόψει των εθνικών εκλογών της 21ης Μαΐου, τότε εκείνος μερίμνησε προκειμένου να μην εμφανίζεται ως συμμέτοχος σε οffshore εταιρείες. Μάλιστα στη συγκεκριμένη κίνηση προέβη παρά το γεγονός ότι το όνομά του φιγούραρε στην ένατη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας, κάτι που σημαίνει πως δεν είχε καμία πιθανότητα να εκλεγεί στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Ειδικότερα, ο κ. Κασσελάκης φρόντισε να παραιτηθεί από  τη θέση του διευθυντή που κατείχε σε τρεις offshore εταιρείες με έδρα την ίδια διεύθυνση δικηγορικού γραφείου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και μια σειρά άλλων εταιρειών που εδρεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανατρέξαμε στο Βρετανικό Μητρώο Επιχειρήσεων και διαπιστώσαμε ότι ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εμφανίζεται να έχει από κοινού με τον εφοπλιστή Μάρκο Νομικό (της γνωστής εταιρείας A.M. Nomikos) τη διοίκηση της εταιρείας Swiftbulk Holding Co. Limited, που διαχειρίζεται τα πλοία της Tiptree Marine, που επίσης έχει δεσμούς με την ναυτιλιακή εταιρεία του κ. Νομικού. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν ότι ο σημερινός υποψήφιος για την αρχηγία του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης παραιτήθηκε και από τις τρεις εταιρείες που εμφανίζεται ως διευθυντικό στέλεχος τον Μάρτιο του 2023, δηλαδή περίπου δύο μήνες πριν τη διεξαγωγή των πρώτων εθνικών εκλογών του τρέχοντος έτους στη χώρα μας.

Όπως προκύπτει από τα βρετανικά στοιχεία, ήταν διευθυντικό στέλεχος

  • στην Swiftbulk Holding Co. Limited από τις 16 Ιανουαρίου 2018 έως τις 20 Μαρτίου 2023, στην Swifttankers Holding Co. Ltd από τις 7 Αυγούστου 2019 έως τις 14 Μαρτίου 2023 και στην Swiftbulk Rm Ltd. από τις 9 Μαρτίου 2019 έως τις 14 Μαρτίου 2023. Και οι τρεις εταιρείες εδρεύουν στην ίδια διεύθυνση (3rd Floor, 1 Ashley Road, Altrincham, Cheshire, Ηνωμένο Βασίλειο, WA14 2DT).

Να σημειωθεί ότι θεωρητικά δεν είχε λόγο να παραιτηθεί από τις θέσεις που κατείχε, αφού δεν υπήρχε περίπτωση να εκλεγεί (θυμίζουμε και πάλι ότι το όνομά του βρισκόταν στην 9η θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εκλογές του περασμένου Μαΐου), αλλά ακόμη κι αν εκλεγόταν είχε περιθώριο λίγων ημερών προκειμένου να τακτοποιήσει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες ώστε να μην έχει πρόβλημα με το ασυμβίβαστο και να μην εκπέσει από το βουλευτικό αξίωμα.

Μονάχα στην περίπτωση που ορκιζόταν βουλευτής και δεν διευθετούσε τις εκκρεμότητές του θα έμπαινε ζήτημα ασυμβίβαστου, όπως έγινε με οικτρή καθυστέρηση, στην περίπτωση του Ανδρέα Πάτση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Στέφανος Κασσελάκης μερίμνησε έγκαιρα προκειμένου να μην εμφανίζεται ως διευθυντής σε offshore εταιρείες"

Καιρός αύριο: Βροχές σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα το Σάββατο (02/09)

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα τοπικών βροχών ή όμβρων και βαθμιαία βελτίωση. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν σποραδικοί όμβροι, κυρίως στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στο Αιγαίο 6 και από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα δυτικά. Στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 33 με 35 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν σποραδικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 και τοπικά στην Θράκη έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε είναι πιθανό στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες στα ανατολικά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και από το μεσημέρι τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 και στην Κρήτη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές σε ανατολικό Αιγαίο και Δωδεκάνησα το Σάββατο (02/09)"

Λιμενικό: Ακόμα 154 παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν σε Λέσβο και Σάμο μέσα σε λίγες ώρες (βίντεο)

Αυξημένες είναι οι ροές μεταναστών τις τελευταίες ώρες καθώς σε Λέσβο και Σάμο εντοπίστηκαν 154 άτομα σε πέντε διαφορετικές επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος.

Στην πρώτη επιχείρηση διάσωσης του Λιμενικού, εντοπίστηκαν και διασώθηκαν πενήντα έξι αλλοδαποί στην θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά του νησιού.

Όπως ανακοινώθηκε, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού, εντόπισε ακυβέρνητη πνευστή λέμβο, με κατεστραμμένο τον αεροθάλαμό της. Άμεσα το πλήρωμα του σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των αλλοδαπών, ενώ στην συνέχεια τους μετέφερε αρχικά στον λιμενίσκο Πέτρας και στη συνέχεια σε χώρο καραντίνας Κ.Υ.Τ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ». Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Μήθυμνας, ενώ η λέμβος καταστράφηκε.



Στη δεύτερη επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος εντοπίστηκαν και διασώθηκαν είκοσι τρεις αλλοδαποί στην θαλάσσια περιοχή νότια Αγριελιάς Λέσβου.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού που βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε πνευστή ακυβέρνητη λέμβο, με είκοσι τρεις επιβαίνοντες, τους οποίους περισυνέλεξε με ασφάλεια και τους μετέφερε στον λιμένα Μυτιλήνης. Στη συνέχεια, οι μετανάστες παραδόθηκαν σε στελέχη της Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής και μεταφέρθηκαν σε χώρο Καραντίνας Κ.Υ.Τ. «Μαυροβούνι», ενώ η λέμβος βυθίστηκε. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Τέλος, στην τρίτη επιχείρηση του Λιμενικού εντοπίστηκαν είκοσι δύο αλλοδαποί, στην θαλάσσια περιοχή «Παλιός» Λέσβου.

Συγκεκριμένα, Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης του Λιμενικού που βρισκόταν και αυτό σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε πνευστή λέμβο, με είκοσι δύο επιβαίνοντες, τους οποίους περισυνέλεξε με ασφάλεια και τους μετέφερε στον λιμένα Μυτιλήνης. Στη συνέχεια παραδόθηκαν και αυτά σε στελέχη της Ασφάλειας της Λιμενικής Αρχής και μεταφέρθηκαν σε χώρο Καραντίνας Κ.Υ.Τ. «Μαυροβούνι», ενώ η λέμβος βυθίστηκε. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Το Λιμενικό εντόπισε και διέσωσε 53 μετανάστες στη Σάμο

Αναφορικά με τους μετανάστες που εντοπίστηκαν στη Σάμο, εντοπίστηκαν 24 μετανάστες στην πρώτη επιχείρηση του Λιμενικού και 29 στη δεύτερη.

Η πρώτη ανακοίνωση του Λιμενικού:

Ενημερώθηκε, πρωινές ώρες σήμερα, η Λιμενική Αρχή Σάμου, για την ύπαρξη λέμβου με ικανό αριθμό αλλοδαπών, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά ν. Σάμου, πλησίον ακρωτηρίου Κότσικα.

Άμεσα στην περιοχή μετέβη Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου εντόπισε την εν λόγω λέμβο, περισυνέλλεξε είκοσι τέσσερις (24) αλλοδαπούς (16 άνδρες, 02 γυναίκες, 02 αγόρια και 02 κορίτσια) και τους μετέφερε στον λιμένα Μαλαγαρίου, όπου παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σάμου, για να μεταφερθούν σε ΚΕΔ/Σάμου. Τρεις εκ των ανωτέρω, διακομίστηκαν για παροχή πρώτων βοηθειών στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου, ενώ η λέμβος καταστράφηκε.



Η δεύτερη ανακοίνωση του Λιμενικού:

Πρωινές ώρες σήμερα, Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε λέμβο με ικανό αριθμό επιβαινόντων, στη θαλάσσια περιοχή βορειανατολικά ν. Σάμου, πλησίον ακρωτηρίου Πράσσο.

Το ανωτέρω Περιπολικό σκάφος προέβη στην περισυλλογή εικοσι εννέα (29) αλλοδαπών (14 άνδρες, 05 γυναίκες, 05 αγόρια και 05 κορίτσια), όλοι καλά στην υγεία τους και τους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μαλαγαρίου ν. Σάμου. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιμενικό: Ακόμα 154 παράνομοι μετανάστες εντοπίστηκαν σε Λέσβο και Σάμο μέσα σε λίγες ώρες (βίντεο)"

Νέες ταυτότητες: Δείτε πως θα είναι – 23 ερωτήσεις και απαντήσεις

Με 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τις νέες ταυτότητες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου παρουσίασε όλο το σχέδιο της κυβέρνησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο Γιάννης Οικονόμου απαντά μεταξύ άλλων γιατί η Ελλάδα προχωρά στην έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας, αν είναι υποχρέωση της χώρας ποια στοιχεία περιλαμβάνονται, ποια είναι η διαδικασία και το κόστος έκδοσης και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα έχει κανείς πρόσβαση στα ιατρικά μας δεδομένα γιατί δεν θα αναγράφεται ο ΑΜΚΑ μας.

Όλες οι ερωτήσεις και απαντήσεις

Γιατί  η Ελλάδα προχωρά στην έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας;

Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα στην ασφάλεια των πολιτών της και προχωρά στην έκδοση ενός νέου ασφαλούς δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, καθώς η χώρα χρειάζεται άμεσα να συμμορφωθεί στον ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά και στις απατήσεις διεθνών φορέων, όπως ο ICAO. Συγκεκριμένα,

Ο Κανονισμός (ΕΕ) 2019/1157 προβλέπει για όλα τα κράτη μέλη την έκδοση νέων δελτίων ταυτότητας με ιδιαίτερα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, τα οποία το σημερινό δελτίο δεν πληροί.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, ταυτότητες κρατών μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού τα δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας που ορίζονται από τον ICAO ή που δεν περιλαμβάνουν MRZ παύουν να ισχύουν. Η χώρα μας τον Ιούλιο έλαβε εκ νέου προειδοποιητική επιστολή από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μη συμμόρφωση της στον Κανονισμό.

Ταυτόχρονα, τα νέα δελτία ταυτότητας αποτελούν πάγια απαίτηση συνυφασμένη με τα πρωτόκολλα ασφαλείας:

α) του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO), ως εξειδικευμένου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που εγγυάται την ασφάλεια πτήσεων και την ελευθερία μετακινήσεων,

β) των Η.ΠΑ. αναφορικά με τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων (VISA waiver program).

Παράλληλα, ήδη με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του 2018, η οποία έχει τροποποιηθεί έκτοτε αρκετές φορές , προβλέπεται η έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών με νέες προδιαγραφές στη βάση σύγχρονων πρωτοκόλλων ασφαλείας.

2. Η έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας, επομένως, αποτελεί αναγκαστική υποχρέωση της χώρας;

Η χώρα κάνει το επόμενο βήμα σε επίπεδο ασφάλειας. Το νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί εργαλείο που αξιοποιεί τις δυνατότητες της τεχνολογίας και υποστηρίζει την συνύπαρξη μας στο πλαίσιο της ευνομούμενης κοινωνίας και του Κράτους Δικαίου, στην πατρίδα μας και τον κόσμο.

Προφανώς η χώρα οφείλει να συμμορφωθεί στις νομικές της υποχρεώσεις, η έκδοση, όμως, νέου δελτίου ταυτότητας Ελλήνων πολιτών δεν αποτελεί μόνο ανάγκη, αλλά μία μεταρρυθμιστική επιλογή. Μία επιλογή που θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια και θα διευκολύνει την καθημερινότητα στις συναλλαγές, μετακινήσεις και στη ζωή στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Το σημερινό δελτίο ταυτότητας, που εκδίδεται με τη μορφή που γνωρίζουμε από το 1961, αλλάζει με την έκδοση ενός από τα πλέον σύγχρονα δελτία ταυτότητας, με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Ασφάλεια για όλους το 2023 με όρους της δεκαετία του ‘60 δεν μπορεί να νοηθεί. Επιπλέον, επειδή τα σημερινά δελτία ταυτότητας υπολείπονται των σύγχρονων δεδομένων ασφαλείας, είναι ευκολότερο να πλαστογραφηθούν από εγκληματικές οργανώσεις και να χρησιμοποιηθούν για τη διευκόλυνση εγκληματικών πράξεων. Όσοι ανθίστανται μανιωδώς στην αλλαγή τους, διευκολύνουν -συνειδητά ή ασυνείδητα τις επιδιώξεις εγκληματικών οργανώσεων.

3. Ποια στοιχεία περιλαμβάνονται στο νέο δελτίο ταυτότητας;

Στο νέο δελτίο ταυτότητας θα εκτυπώνονται τα εξής στοιχεία:

Εμπρόσθια πλευρά: Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας,Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ημ. Γέννησης, Ιθαγένεια, Ημ. Έκδοσης, Ημ. Λήξης, Αρχή Έκδοσης, Υπογραφή Κατόχου.

Πίσω πλευρά: Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Εφόσον αποφασισθεί σχετικά, έχει προβλεφθεί χώρος για να τυπωθεί ο Προσωπικός Αριθμός πολίτη.

Στο ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:

Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή
Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης
Δύο δακτυλικά αποτυπώματα
Επώνυμο πατρός
Επώνυμο μητρός
Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου
Τόπος έκδοσης

4. Ποια είναι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νέου δελτίου ταυτότητας;

Το νέο δελτίο ταυτότητας είναι διαστάσεων 85,6mm ± 0,75mm * 54,0mm ± 0,75mm και κατασκευάζεται από πολυανθρακικό υλικό.
Το νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών κατασκευάζεται από πολυκαρμπονικό υλικό και είναι μορφοτύπου ID1, τύπου πιστωτικής κάρτας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα του ICAO και τις νομικές υποχρεώσεις της χώρας.
Μέθοδος εκτύπωσης. Η εκτύπωση γίνεται μέσω εγχάραξης laser. Όλα τα στοιχεία καθώς επίσης και η έγχρωμη φωτογραφία εκτυπώνονται με laser στο εσωτερικό στρώμα του δελτίου ταυτότητας καθιστώντας αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια πλαστογράφησης.
Ενσωματώνει σύγχρονα μέτρα ασφαλείας που ενισχύουν την ασφάλεια και αποτρέπουν προσπάθειες πλαστογράφησης.
Περιλαμβάνει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ)
Ενσωματώνει ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης, το οποίο λειτουργεί ανέπαφα (contactless)

5. Ποια είναι η διαδικασία έκδοσης του νέου  δελτίου ταυτότητας;

Πρόκειται για μία ασφαλή, εύκολη και άμεση διαδικασία. Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας,  ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Για λόγους διευκόλυνσης, η διαδικασία έκδοσης θα γίνεται κατόπιν ραντεβού (στα πρότυπα των ραντεβού για τον εμβολιασμό). Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω πλατφόρμας και ο πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικά sms και email. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

6. Πότε θα ξεκινήσουν να εκδίδονται τα νέα  δελτία ταυτότητας Ελλήνων πολιτών;

Οι πολίτες όλης της χώρα θα μπορούν από την 25η Σεπτεμβρίου 2023 να προσέρχονται στα Αστυνομικά Τμήματα, κατόπιν ραντεβού -εκτός των εξαιρέσεων- και να προχωρούν στη διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας.

7. Ποιο είναι το κόστος έκδοσης νέου δελτίου ταυτότητας;

Για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 10,00 €, το οποίο αντιστοιχεί:

α) στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου,

β) στα έξοδα εκτύπωσής του

γ) στη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του από και προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα

δ)στη φωτογραφία, εφόσον ο πολίτης επιθυμεί να την βγάλει στο τμήμα ασφαλείας.

Για τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9,00€, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

8. Γιατί το κόστος έκδοσης βαραίνει τον πολίτη;

Η τεχνολογία που ενσωματώνεται στο νέο δελτίο ταυτότητας είναι αντίστοιχη των διαβατηρίων και έχει αυξημένο κόστος. Στην περίπτωση του νέου δελτίου ταυτότητας πετύχαμε το κόστος να είναι το ελάχιστο δυνατό και υποπολλαπλάσιο εκείνου της έκδοσης διαβατηρίων, συμπεριλαμβάνοντας και τη φωτογραφία.

9.  Πόσο καιρό θα χρειάζεται για να εκδοθεί  το νέο δελτίο ταυτότητας;

Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται, από την ημερομηνία της αίτησης στο Αστυνομικό Τμήμα μέχρι και την παραλαβή θα κυμαίνεται στις 7 ημέρες.

10. Ποια θα είναι η χρονική ισχύς των νέων δελτίων ταυτότητας και γιατί είναι απαραίτητη η ημερομηνία λήξης της ισχύος;

Η διάρκεια ισχύος από την ημερομηνία έκδοσης είναι τα 10 έτη, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα. Η διάρκεια ισχύος αποτελεί ένα μέτρο που εξασφαλίζει την αξιοπιστία του δελτίου ταυτότητας, καθώς σε διάστημα 10 ετών επέρχονται φυσιογνωμικές αλλαγές στο πρόσωπο του κατόχου. Παράλληλα, η διάρκεια ισχύος των 10 ετών είναι η μέγιστη δυνατή διάρκεια που επιτρέπεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό και συνίσταται από τον ICAO.

11. Είναι υποχρεωτική η αντικατάσταση του παλιού με νέου τύπου δελτίου ταυτότητας;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, ταυτότητες κρατών μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026.

12. Θα υπήρχε πρόβλημα στην ελεύθερη μετακίνηση των Ελλήνων Πολιτών στην Ε.Ε. αν δεν εκσυγχρονίζονταν τα δελτία ταυτότητας;

Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1157, ταυτότητες κρατών μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού τα δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας που ορίζονται από τον ICAO ή που δεν περιλαμβάνουν MRZ παύουν να ισχύουν.Σε αυτήν την κατηγορία εγγράφων υπάγεται και το σημερινό ελληνικό δελτίο ταυτότητας, το οποίο δε διαθέτει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη.

13. Σε σχέση με το σημερινό δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, πως αναβαθμίζεται και ενισχύεται η ασφάλεια;

Το σημερινό δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών, που εκδίδεται με τη μορφή που γνωρίζουμε από το 1961, είναι ξεπερασμένο και πεπαλαιωμένο. Η Ελλάδα κάνει το επόμενο βήμα με την έκδοση ενός από τα πλέον σύγχρονα δελτία ταυτότητας, με ισχυρά χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, ενισχύεται η ασφάλεια μέσω:

*Υπαρξης μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης (MRZ)

* Αντικατάστασης του υλικού (από το χαρτί στο πολυκαρμπονικό υλικό)

* Νέας τεχνολογία εκτύπωσης μέσω εγχαραξης με laser

* Υιοθέτηση σύγχρονων μέτρων ασφαλείας

*Ενσωμάτωση ανέπαφου μέσου αποθήκευσης με σκοπό την αξιόπιστη και άρρηκτη σύνδεση του δελτίου με τον κάτοχο

*Τα υλικά του δελτίου ταυτότητας κατασκευάζονται αποκλειστικά και μόνο για τη χώρα μας και η προσωποποίηση και εκτύπωση τους μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από το σύγχρονο και αναβαθμισμένο σύστημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

14. Ποια είναι τα σύγχρονα μέτρα ασφαλείας;

Δάπεδο ασφαλείας το οποίο περιλαμβάνει μικροεκτυπώσεις και εκτύπωση με ιριδισμό.
Μεταβαλλόμενη εικόνα laser (Changing Laser Image) στην οποία η δευτερεύουσα φωτογραφία του κατόχου και ο τριψήφιος κωδικός της χώρας (GRC) εναλλάσσονται ανάλογα με τη γωνία θέασης.
Εκτυπωμένες παραστάσεις (σήμα ηλεκτρονικού εγγράφου ασφαλείας – τριψήφιος κωδικός κράτους GRC) με    Οπτικά Μεταβλητή Μελάνη (Optical Variable Inkjet),   η οποία αλλάζει χρωματισμό από πράσινο σε ματζέντα (κόκκινο – μωβ), ανάλογα με την οπτική γωνία παρατήρησης.
Περιθλαστική Διάταξη Οπτικά Μεταβλητής Εικόνας (D.O.V.I.D.) η οποία παρουσιάζει χρωματική αντιμετάθεση ανάλογα με τη γωνία θέασης και προστατεύει τη φωτογραφία του κατόχου.
Ενδείξεις ορατές μόνο υπό την επίδραση του υπεριώδους φωτός (Ultra Violet light) (όπως το στεφάνι ελιάς, οι λέξεις    «ΕΛΛΑΣ/HELLAS» και ο τίτλος «ΔΕΛΤΙΟ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ – IDENTITY CARD»
15.Τι  είναι η μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ) ;

MRZ, είναι τα αρχικά διεθνούς όρου ασφάλειας Machine Readable Zone, δηλαδή στα ελληνικά: μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη. Είναι η γραμμή κώδικα πληροφοριών που βλέπουμε και σήμερα σε όλα τα ελληνικά διαβατήρια, ακριβώς κάτω από τα στοιχεία του πολίτη. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια καινούρια τεχνολογία, καθώς κάθε ελληνικό διαβατήριο διαθέτει και σήμερα, εδώ και πολλά χρόνια, ζώνη MRZ. Ειδικότερα, η MRZ περιλαμβάνει σε ειδική μορφή που έχει καθοριστεί από τον ΙCAO ορισμένα από τα στοιχεία που αναγράφονται στο δελτίο ταυτότητα, ώστε να είναι δυνατή για λόγους ασφαλείας και ταχύτητας η αυτόματη αναγνώριση, ανάγνωση και επαλήθευση τους απ΄όλες τις συσκευές διαβατηριακού ελέγχου διεθνώς.

16. Τι είναι το RFID και γιατί είναι απαραίτητη η χρήση του;

Το RFID είναι τα αρχικά του όρου Radio Frequency Identification. Η απόδοση του στα ελληνικά ορίζεται ως «ταυτοποίηση μέσω ραδιοσυχνοτήτων». Η τεχνολογία αυτή χρησιμοποιείται για την ανέπαφη επικοινωνία του μέσου αποθήκευσης με τις συσκευές ανάγνωσης (readers). Ειδικότερα, το μέσο αποθήκευσης των Δελτίων Ταυτότητας επικοινωνεί με τους αναγνώστες μέσω πρωτοκόλλου NFC (επικοινωνία κοντινού πεδίου).  Τεχνολογία που υπάρχει στο σύνολο των “έξυπνων κινητών”. Η δυνατότητα ανάγνωσης δηλαδή του μέσου αποθήκευσης παρέχεται μόνο όταν το δελτίο έρθει σε πολύ κοντινή απόσταση (λίγων εκατοστών) από τον αναγνώστη.

17. Πως εξασφαλίζεται η εμπιστευτικότητα και η ακεραιότητα των προσωπικών δεδομένων και των βιομετρικών στοιχείων που περιλαμβάνονται στο ανέπαφο μέσο αποθήκευσης;

Το νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών ενσωματώνει και εφαρμόζει όλες τις απαιτούμενες τεχνικές λύσεις και τους προηγμένους μηχανισμούς ασφαλείας που εξασφαλίζουν τον έλεγχο της γνησιότητας των ψηφιακών δεδομένων που περιλαμβάνονται στο ανέπαφο μέσο αποθήκευσης και αποτρέπουν οποιαδήποτε προσπάθεια κακόβουλης πρόσβασης, ανάγνωσης, αντιγραφής ή τροποποίησης τους. Οι μηχανισμοι ασφάλειας, με δύο λόγια, διασφαλίζουν ότι το νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αφενός δεν μπορεί να πλαστογραφηθει και αφετέρου δεν μπορουν να υποκλαπουν τα δεδομένα που περιέχονται σ αυτό.

18. Για  ποιο λόγο οι φωτογραφίες θα λαμβάνονται και από τις Αστυνομικές Αρχές;

Πρόκειται για ένα ακόμη μέτρο ενίσχυσης της ασφάλειας και ελέγχου ταυτοπροσωπίας, καθώς η δυνατότητα λήψης φωτογραφίας των αιτούντων απευθείας από τις Αρχές έκδοσης εξασφαλίζει την ασφάλεια του εν λόγω βιομετρικού στοιχείου (π.χ. από απόπειρες “face morphing”).  Μάλιστα, αποτελεί και σύσταση στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον, η υπηρεσία διατίθεται χωρίς κόστος για τους πολίτες. Παρέχεται όμως και η δυνατότητα των πολιτών να απευθύνονται σε επαγγελματίες φωτογράφους για τη λήψη της φωτογραφίας τους.

Νέο δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών και fake news

19. “Θα υπάρχει τσιπάκι γεωχωρικού εντοπισμού και θα βρίσκουν που είμαστε”.

Τα νέο δελτίο ταυτότητας δεν εμπεριέχει τεχνολογία που μπορεί να καταγράψει δεδομένα ελέγχου θέσης. Τα στοιχεία που συλλέγονται είναι τα απολύτως απαραίτητα και θέτουν στο επίκεντρο την ασφάλεια των πολιτών.

20. “Θα έχουν πρόσβαση στα ιατρικά μας δεδομένα γιατί θα έχουν τον ΑΜΚΑ μας”.

Ο ΑΜΚΑ δεν περιλαμβάνεται στο νέο δελτίο ταυτότητας ούτε σε εμφανές εξωτερικό σημείο, ούτε αποθηκευμένος εσωτερικά. Το νέο δελτίο ταυτότητας δεν έχει στοιχεία που θα μπορούσαν να δώσουν πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που σχετίζονται με την υγεία.

21. “Θα έχουν χωρίς τη θέληση μας την ομάδα αίματος μας”.

Η αναγραφή της ομάδας αίματος είναι προαιρετική και γίνεται μέσω βεβαίωσης νοσηλευτικού ιδρύματος ή υγειονομικού εργαστηρίου, στην οποία αναγράφεται η ομάδα αίματος και το RHESUS, μόνο για όσους πολίτες το επιθυμούν.

22. “Θα έχουν πρόσβαση στα προσωπικά μας δεδομένα”

Η Ε.Ε. διαθέτει την αυστηρότερη, σε παγκόσμιο επίπεδο, νομοθεσία για την προστασία τους και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ελληνική νομοθεσία είναι πλήρως συμβατή και εναρμονισμένη με την ευρωπαϊκή. Συνεπώς, η διαδικασία έκδοσης του νέου ελληνικού δελτίου ταυτότητας πληροί απόλυτα τις πλέον απαιτητικές προϋποθέσεις που τίθενται από το ευρωπαϊκό και εθνικό δίκαιο.

23. “Θα αναγράφονται πληροφορίες θρησκευτικού ενδιαφέροντος στο νέο δελτίο ταυτότητας που θίγουν την πίστη”

Η σύνδεση του νέου δελτίου ταυτότητας με τη χριστιανική πίστη αποτελεί στυγνή καπηλεία και παραχάραξη της Ορθοδοξίας. Η έκδοση τους δεν άπτεται στο ελάχιστο του πυρήνα τόσο της χριστιανοσύνης, όσο και οποιουδήποτε άλλου δόγματος και θρησκεύματος. Το δελτίο ταυτότητας Ελλήνων πολιτών αποτελεί ένα διοικητικό έγγραφο και δεν αναγράφεται καμία πληροφορία θρησκευτικού ενδιαφέροντος. Συνεπώς,  δεν τίθεται κανένα θέμα που σχετίζεται με το όποιο θρησκευτικό προσανατολισμό και ευαισθησία των πολιτών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέες ταυτότητες: Δείτε πως θα είναι – 23 ερωτήσεις και απαντήσεις"

Στέφανος Κασσελάκης: Με τρεις αστυνομικούς και ένα υπηρεσιακό όχημα της ΕΛΑΣ για συνοδεία κινείται ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Με αστυνομική συνοδεία κυκλοφορεί πλέον ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, αλλά και ο σύντροφός του. Την αποκάλυψη έκανε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος Βασίλης Χιώτης, το newsbeast ερεύνησε την υπόθεση -που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά- και διαπίστωσε πως πράγματι το αίτημα του 35χρονου επιχειρηματία και υποψήφιου προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ικανοποιήθηκε άμεσα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Χιώτη, μόνο για τον κ. Κασσελάκη έχουν διατεθεί τρεις αστυνομικοί και ένα υπηρεσιακό όχημα της ΕΛΑΣ. Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι αν η αστυνομική συνοδεία δόθηκε επειδή κινδυνεύει ως υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ως επιχειρηματίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως μια από τις πρώτες δεσμεύσεις του υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προς τους οπαδούς του κόμματός του, τους οποίους καλεί να τον αναδείξουν διάδοχο του Αλέξη Τσίπρα ήταν το «προνόμια για λίγους και εκλεκτούς, τέλος». Ανέφερε συγκεκριμένα: «Προνόμια για λίγους και εκλεκτούς τέλος, διαφάνεια παντού, τομές σε υγεία, παιδεία, εργασία, δικαιοσύνη, διαχωρισμός Κράτους – Εκκλησίας, κατάργηση της υποχρεωτικής θητείας στον στρατό».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέφανος Κασσελάκης: Με τρεις αστυνομικούς και ένα υπηρεσιακό όχημα της ΕΛΑΣ για συνοδεία κινείται ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ"

534 ευρώ το μήνα στους εργαζομένους πυρόπληκτων επιχειρήσεων – Έως τρίμηνη αναστολή στις συμβάσεις εργασίας

Διευκρινίσεις για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων πυρόπληκτων επιχειρήσεων, καθώς και για την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας στον κλάδο της γουνοποιίας, δίνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, των οποίων οι εγκαταστάσεις υφίστανται ολοσχερή καταστροφή ή σοβαρές υλικές ζημιές από δασικές πυρκαγιές, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί εξαιτίας αυτής και, πάντως, όχι πέραν των τριών μηνών.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ποσού 534 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση ανά μήνα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με την οποία δηλώνουν τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε αναστολή. Μετά την πρώτη δήλωση αναστολής της επιχείρησης-εργοδότη, οι δικαιούχοι εργαζόμενοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://supportemployees.services.gov.gr.

Επίσης, από 12/9/2023, το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» θα είναι διαθέσιμο στις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της γουνοποιίας και πλήττονται από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, για την υποβολή δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Σεπτέμβριο 2023.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "534 ευρώ το μήνα στους εργαζομένους πυρόπληκτων επιχειρήσεων – Έως τρίμηνη αναστολή στις συμβάσεις εργασίας"

Προφυλακίζονται οι τρεις αυτόκλητοι «σερίφηδες» στον Εβρο – Οι εναντίον τους κατηγορίες

Την προσωρινή κράτηση των τριών αυτόκλητων «σερίφηδων» για τη «σύλληψη» 13 μεταναστών μέσα σε τρέιλερ αμαξιού στον Έβρο, αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε προκύψει διαφωνία μεταξύ της ανακρίτριας που ζητούσε την προφυλάκιση και της εισαγγελέως που είχε αντίθετη άποψη. Οι τρεις, ένας Αλβανός και δύο Έλληνες, βρίσκονταν έκτοτε σε κατ’ οίκον περιορισμό, μέχρι σήμερα που το τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο, που συνεδρίαζε από το πρωί αποφάσισε την προφυλάκισή τους.

Ο 45χρονος αλβανικής καταγωγής που ήταν εκείνος που ανέβασε και το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κατηγορείται παράλληλα για οπλοφορία, οπλοχρησία αλλά και παραβίαση προσωπικών δεδομένων.

Οι υπόλοιπες, κοινές, κατηγορίες αφορούν: «Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων, βιαιοπραγίες ή διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα σε συνδυασμό με αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού και συναυτουργία και έκθεση σε κίνδυνο».

Αντίθετα, ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους έχουν αφεθεί οι 13 μετανάστες για την κατηγορία της απόπειρας εμπρησμού που τους είχε αποδοθεί, έπειτα από την εναντίον τους κατηγορία από τους 3 συλληφθέντες.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Προφυλακίζονται οι τρεις αυτόκλητοι «σερίφηδες» στον Εβρο – Οι εναντίον τους κατηγορίες"

Νοσοκομείο Κέρκυρας: Ασθενής της Ψυχιατρικής Κλινικής σκότωσε 63χρονη

Σοκαρισμένη είναι η κοινωνία της Κέρκυρας για το άγριο έγκλημα που σημειώθηκε χθες στο γενικό νοσοκομείο του νησιού, όπου 45χρονος τρόφιμος της Ψυχιατρικής Κλινικής σκότωσε 63χρονη ασθενή.

Το αιματηρό περιστατικό εκτυλίχθηκε λίγο μετά τις 21.30. Ο 45χρονος κατέβηκε από το δωμάτιο όπου νοσηλευόταν και επιτέθηκε στο θύμα με αιχμηρό αντικείμενο στο λαιμό. Η 63χρονη εξέπνευσε μέσα σε λίγα λεπτά.

Το προσωπικό του νοσοκομείου ειδοποίησε τις αρχές και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις που σε συνεργασία με την ασφάλεια του ιδρύματος απομόνωσαν τον 45χρονο

Όπως μεταδίδει το corfutvnews.gr ο θάνατος της γυναίκας φαίνεται να προήλθε από 12 χτυπήματα που δέχθηκε με χρήση στυλό και ξύλινου μαχαιροπίρουνου.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Νοσοκομείο Κέρκυρας: Ασθενής της Ψυχιατρικής Κλινικής σκότωσε 63χρονη"

Φωτιά στον Έβρο: Πυροσβέστες απεγκλώβισαν 25 παράτυπους μετανάστες που κυκλώθηκαν από τις φλόγες

Στον απεγκλωβισμό 25 παράτυπων μεταναστών προχώρησαν οι πυροσβέστες που επιχειρούν στη φωτιά μέσα στη δασική έκταση ανάμεσα στους οικισμούς Διαδιά και Γιαννούλη.

Οι πυροσβέστες εντόπισαν τους μετανάστες να έχουν κυκλωθεί από τις φωτιές. Στη συνέχεια, και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, τους μετέφεραν σε ασφαλές σημείο στο χωριό Διαδιά.

Υπενθυμίζεται πως στις 22 Αυγούστου, βρέθηκαν 18 απανθρακωμένες σοροί στην περιοχή Άβαντα και άλλος ένας στις 21 Αυγούστου στην περιοχή της Λευκκίμης. 

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στον Έβρο: Πυροσβέστες απεγκλώβισαν 25 παράτυπους μετανάστες που κυκλώθηκαν από τις φλόγες"

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: «Γίνονται επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο»

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην τουρκική ρητορική με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μιλάει για «επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο».

Μάλιστα, είπε πως «στηρίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, διασφαλίσαμε τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Μεσόγειο».

Μιλώντας χθες στη ναυτική ακαδημία, ο Ερντογάν υποστήριξε τη στήριξη που δίνει η Άγκυρα στη Λιβύη, κάνοντας αναφορά στο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Παράλληλα, μίλησε και για «επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο».

Όπως τόνισε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, ο Ερντογάν δήλωσε:

«Yποστηρίζοντας τη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης, αποτρέψαμε τη διαίρεση αυτής της χώρας και διασφαλίσαμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο.

Η συμπεριφορά μας απέναντι σε επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο είναι ήδη γνωστή σε όλους τους συνομιλητές μας. Υπερασπιζόμαστε, παράλληλα, τα δικαιώματα και τους νόμους των Τουρκοκυπρίων αδελφών μας στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους». 

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: «Γίνονται επιθετικές ενέργειες στο Αιγαίο»"

Λευκάδα: Συλλήψεις για τον βιασμό 14χρονης σε παραλία – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

Η ιατροδικαστική εξέταση αποτύπωσε τη φρίκη που έζησε η ανήλικη σε παραλία στη Λευκάδα. Δύο συλλήψεις από την αστυνομία για το έγκλημα στο Νυδρί. Ο βιασμός της μικρής κρατάει το νησί ανάστατο…

Ο βιασμός της 14χρονης σε παραλία στη Λευκάδα κινητοποίησε τους αστυνομικούς, που κατάφεραν να εντοπίσουν και να περάσουν χειροπέδες στους δύο αλλοδαπούς που υπέδειξε το θύμα. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι η ανήλικη κακοποιήθηκε και οι Αρχές προχώρησαν σε δύο συλλήψεις. Η υπόθεση φρίκης περνάει στα χέρια εισαγγελέα με το Νυδρί και ολόκληρο το νησί να παραμένει συγκλονισμένο από τα στοιχεία που έρχονται στο φως.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της αστυνομίας, η ανήλικη έκανε καταγγελία στους αστυνομικούς το πρωί της Δευτέρας 28 Αυγούστου. Υποστήριξε ότι οι δράστες την πήγαν στην παραλία και εκεί άρχισαν να την βιάζουν διαδοχικά.

Σε άθλια κατάσταση το παιδί πήγε σε αστυνομικό τμήμα και κατέθεσε για τα όσα έζησε. Οι αστυνομικοί έδωσαν αμέσως εντολή για τη διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης, που πιστοποίησε τους ισχυρισμούς της μαθήτριας.

Στην ανακοίνωση της αστυνομίας διαβάζουμε τα εξής: «Συνελήφθησαν, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 18 και 21 ετών, κατηγορούμενοι για βιασμό κατά συναυτουργία και γενετήσιες πράξεις με ανήλικη. Προηγήθηκε, σχετική καταγγελία, στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, το πρωί της Δευτέρας (28.08.2023), σύμφωνα με την οποία, ανήλικη ημεδαπή, εξαναγκάστηκε, από δύο αλλοδαπούς άνδρες, με τη χρήση σωματικής βίας σε συνουσία, το βράδυ της Παρασκευής (25.08.2023), σε παραλία του νησιού.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης, που ακολούθησε, ταυτοποιήθηκαν οι δράστες, παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση και άμεσα το συγκεντρωθέν προανακριτικό υλικόυποβλήθηκε στην κατά τόπο αρμόδια Εισαγγελία Πρωτοδικών.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε σε Ανακριτή, απ’ όπου και εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λευκάδα: Συλλήψεις για τον βιασμό 14χρονης σε παραλία – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση"

Κ. Μητσοτάκης: «Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες ούτε κάμερες» – Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη

Στην εισήγηση του σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει στο υπουργικό συμβούλιο τις βασικές κατευθύνσεις της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα.

Μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός ανέφρε:

«Πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορώνες δεν άκουσα κάποια πρόταση».

«Στη νέα Βουλή θα είμαστε μόνοι στο δρόμο της ευθύνης».

«Πρόσθετες προσλήψεις 1.200 νέων πυροσβεστών. Η διαδικασία αποζημιώσεων επιταχύνεται».

«Στο εξής οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους με μια δεύτερη δουλειά, αυτή όμως θα είναι νόμιμη».

«Έρχονται σημαντικές τομές στον τομεά της Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο που θα παρουσιάσει ο αρμόδιος Υπουργός».

«Δεν έχουν τσιπάκια οι ταυτότητες».

 
Αναλυτικά η εισήγηση του Κ. Μητσοτάκη

Καλή σας μέρα και πάλι κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η μηνιαία μας συνεδρίαση διεξάγεται, δυστυχώς, στη σκιά της μεγάλης δοκιμασίας των πυρκαγιών.

Στη Βουλή, χθές, είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε αναλυτικά για τις αντίξοες συνθήκες που κληθήκαμε να διαχειριστούμε φέτος το καλοκαίρι, χωρίς να κρύψω τις αδυναμίες οι οποίες έχουν διαπιστωθεί, ιδίως στον τομέα της πρόληψης και του έγκαιρου εντοπισμού των φωτιών, χρησιμοποιώντας τη σύγχρονη τεχνολογία. Αλλά και χωρίς να μηδενίσω τις τεράστιες προσπάθειες οι οποίες έγιναν και γίνονται ακόμα σε μια άνιση μάχη, προσπάθειες που έσωσαν και ζωές και περιουσίες.

Πιστεύω, ότι δώσαμε απαντήσεις σε άδικες κατηγορίες και σε εύκολους μύθους που καλλιεργούν εσκεμμένα συχνά μια σύγχυση γύρω από την Κλιματική κρίση. Είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε και μια σειρά από πρωτοβουλίες προκειμένου η αρνητική συγκυρία του σήμερα να μετατραπεί σε μια καλύτερη άμυνα για το αύριο. Από την άμεση προμήθεια νέου τεχνολογικού εξοπλισμού στα πλαίσια της γρήγορης υλοποίησης του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», νέες διαδικασίες πρόληψης και φυσικά πρόσθετες προσλήψεις 1.200 νέων πυροσβεστών και δασικών.

Ενημερώσαμε, επίσης, για τη διαδικασία των αποζημιώσεων οι οποίες επιταχύνονται. Για την επόμενη μέρα των τόπων που χτυπήθηκαν, ειδικά του Έβρου, στα πρότυπα της παρέμβασης που κάναμε, πιστεύω με αρκετή επιτυχία στην Εύβοια.

Δυστυχώς, πέρα από απλοϊκές αντιπολιτευτικές κορώνες, δεν άκουσα κάποια τεκμηριωμένη και κοστολογημένη αντιπρόταση, κάποια ουσιαστική και ρεαλιστική εισήγηση. Είναι σαφές, συνεπώς, νομίζω, ότι φαίνεται ολοένα και περισσότερο στη νέα Βουλή, ότι θα είμαστε μόνοι μας στο δρόμο της ευθύνης. Την αναλαμβάνουμε και θα την υπηρετήσουμε όλοι μαζί.

Επιχειρώντας, σήμερα, να απαντήσουμε σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πρώτη συνεδρίαση μετά το καλοκαίρι, έχουμε μια εξαιρετικά πλούσια και γεμάτη ατζέντα, η οποία επιταχύνει τα βήματά μας προς τα εμπρός σε μια σειρά από τομείς της πολιτικής στην υγεία, στην εργασία, στην καθημερινότητα του πολίτη, στην ασφάλεια, στη Δικαιοσύνη.

Σε λίγο ο αρμόδιος Υπουργός θα μας παρουσιάσει τα πρώτα μέτρα τα οποία έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο για τη βελτίωση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του ΕΚΑΒ.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εργασίας θα αναλύσει τις πολύ σημαντικές θετικές αλλαγές οι οποίες επέρχονται στην απασχόληση, στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στο εξής, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους και με μία δεύτερη δουλειά. Αυτή, όμως, θα είναι πια νόμιμη και ασφαλισμένη, χωρίς να υπονομεύεται το οκτάωρο, ούτε όμως και η υποχρέωση της ενδεκάωρης ανάπαυσης.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα μας δώσει το σαφές χρονοδιάγραμμα για την ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και σε Θεσσαλονίκη. Από τις αρχές του 2024 θα αρχίσουν να κυκλοφορούν τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία από μία συνολική νέα παραγγελία στην οποία θα προστεθούν ακόμα 1.050 ηλεκτρικά λεωφορεία και λεωφορεία φυσικού αερίου. Μία πολύ σημαντική παρέμβαση για την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών στις δύο μητροπόλεις μας.

Η Υπουργός Εσωτερικών θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μαζί με τον Αναπληρωτή, τον εξορθολογισμό στη λειτουργία άνω των 1.000 νομικών προσώπων, των Σχολικών Επιτροπών. Θα ήθελα να ξεχωρίσω ειδικά αυτή τη νέα έννοια της καθιέρωσης δημοσίων δεικτών ποιότητας έργου σε Δήμους και σε Περιφέρειες, ώστε να απεικονίζονται δημόσια πλέον οι επιδόσεις των τοπικών αρχόντων σε τομείς που έχουν αρμοδιότητα.

Να γνωρίζουμε κι εμείς αλλά και οι πολίτες τις ενέργειες που γίνονται στους καθαρισμούς των οικοπέδων πριν από κάθε αντιπυρική περίοδο. Τί κάνουμε με τα ρέματα, ποιος τα καθαρίζει, κεντρικά ποιος λογοδοτεί εάν ένα ρέμα δεν έχει καθαριστεί. Και, βέβαια, με αυτόν τον τρόπο και η κεντρική διοίκηση να μπορεί να χρησιμοποιεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να ενθαρρύνει αλλα και να αποθαρρύνει συγκεκριμένες συμπεριφορές.

Σημαντικές πρώτες τομές, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες, έρχονται και στον τομέα της Δικαιοσύνης, με το νομοσχέδιο το οποίο θα μας παρουσιάσει ο αρμόδιος Υπουργός. Δεν θα μπω τώρα σε λεπτομέρεια, αλλά είναι ένα πρώτο πλαίσιο σημαντικών παρεμβάσεων. Θα ακολουθήσουν και άλλες, καθώς όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές, η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης αποτελεί ακρογωνιαία μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία αυτής της κυβέρνησης.

Θα μας μιλήσει ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη λίγο πιο αναλυτικά, για ένα θέμα το οποίο έχει απασχολήσει αρκετά την επικαιρότητα, όχι πάντα για καλό. Αναφέρομαι στις νέες ταυτότητες και στις νέες δυνατότητες που δημιουργούν, με συναλλαγές οι οποίες θα είναι πιο ασφαλείς, με έγγραφα τα οποία δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν και να χρησιμοποιηθούν εάν κλαπούν. Και φυσικά οι νέες ταυτότητες που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις, καθώς αποτελούν μέρος ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συστήματος ταυτοποίησης το οποίο θα γίνει υποχρεωτικό.

Δεν θα μιλήσω εδώ αναλυτικά για τα fake news που διακινούν κάποιοι επιτήδειοι. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ μικρή μειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας. Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες, κάμερες, μικρόφωνα, διάφορα άλλα ευτράπελα τα οποία ακούγονται. Ας μην γίνουν οι πολίτες θύματα εμπαιγμού και κυρίως ας μην σπεύδουν να βγάλουν νέες ταυτότητες παλιού τύπου, καθώς αυτές σε λίγο δεν θα ισχύουν πια. Άρα «τσάμπα» μπαίνουν σε αυτή την ταλαιπωρία και επιβαρύνουν τα αστυνομικά τμήματα με μια πρόσθετη γραφειοκρατία.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, είναι σύνθετη. Πιστεύω, ότι η πλούσια ατζέντα που έχουμε σήμερα σημαίνει ότι δουλέψαμε καλά μέσα στο καλοκαίρι για να προετοιμάσουμε τα σχετικά νομοθετήματα.  Αυτή είναι η μεγάλη μας πρόκληση.

Να θυμίσω ότι έχουμε ήδη υλοποιήσει σημαντικές κεντρικές μας δεσμεύσεις, το 50% ουσιαστικά του οικονομικού μας προγράμματος έχει ήδη νομοθετηθεί με το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών.

Θα ήθελα, παρά τη δυσκολία και την όποια δυσθυμία μπορεί να υπάρχει λόγω του πραγματικά μεγάλου προβλήματος των πυρκαγιών, να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα για την οποία θα μιλήσουμε προφανώς και πολύ πιο αναλυτικά το επόμενο σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πρωταγωνίστρια στο δρόμο της ανάπτυξης. Παρά τον επίμονο πληθωρισμό στα τρόφιμα, έχουμε τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Έχουμε τη μικρότερη ανεργία εδώ και πολλά χρόνια.

Νομίζω ότι αυτά και πολλά άλλα απαντούν σε όσους αμφισβητούν τη δράση μας στην αρχή της νέας θητείας, δηλώνοντας ταυτόχρονα την επιμονή μας σε μεγάλες αλλαγές.

Ξέρουμε ότι δεν θα λείψουν τα εμπόδια στο δρόμο μας, αλλά θα συνεχίσουμε να επιμένουμε, συνεπείς στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Γι’ αυτό μας ψήφισε ο ελληνικός λαός. Και φυσικά για όλα αυτά, όπως είπα, θα μιλήσουμε πολύ πιο αναλυτικά το επόμενο σαββατοκύριακο.

Και πάλι, καλό φθινόπωρο να πούμε, είναι και πρώτη του μήνα και χρόνια πολλά στους δύο εορτάζοντες συναδέλφους.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Μητσοτάκης: «Ούτε τσιπάκια έχουν οι ταυτότητες ούτε κάμερες» – Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια στην ανάπτυξη"

Ανήλικοι πετούσαν αντικείμενα σε διερχόμενους πεζούς και οχήματα στο Μοσχάτο – Τραυματίστηκε οδηγός

Χειροπέδες σε 4 ανήλικους (σ.σ. από 14 έως και 16 ετών) πέρασαν αστυνομικοί της Άμεσης Δράσης, στη συμβολή των οδών Κύπρου και Ξάνθου στο Μοσχάτο, λίγο μετά τις 02:00 τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Η παρέα των ανηλίκων είχε ανέβει στην ταράτσα της παλιάς Λυρικής Σκηνής και θεώρησε «παιχνίδι» το να πετάει από ψηλά διαφορά αντικείμενα σε διερχομένους πεζούς και οχήματα. Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ελαφρά ένας 25χρονος (σ.σ. δεν χρειάστηκε ΕΚΑΒ) και να προκληθούν φθορές σε ένα ταξί το οποίο περνούσε από το σημείο με οδηγό έναν 51χρονο.

Επί τόπου κλήθηκε η ΕΛ.ΑΣ., με τους αστυνομικούς να εντοπίζουν τους ανηλίκους και να τους οδηγούν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά για να σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος τους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανήλικοι πετούσαν αντικείμενα σε διερχόμενους πεζούς και οχήματα στο Μοσχάτο – Τραυματίστηκε οδηγός"

Βόλος: Απόπειρα εμπρησμού σε βενζινάδικο - Συνελήφθησαν αστυνομικός σε διαθεσιμότητα, και φοιτητής

Μια ακόμη υπόθεση για απόπειρα εμπρησμού πρατηρίου υγρών καυσίμων, όπου φέρεται να εμπλέκεται και αστυνομικός, απασχολεί τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές του Βόλου. Συγκεκριμένα, έξω από επιχείρηση στη λεωφόρο Λαρίσης συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ Βόλου, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ Βορείου Ελλάδας, δύο άνδρες, 22 και 32 χρόνων διότι σε έλεγχο που διενεργήθηκε στο επιβατικό τους αυτοκίνητο βρέθηκαν υλικά για εμπρησμό.

Στο αυτοκίνητο που είχαν νοικιάσει οι δύο νεαροί από την Αθήνα και από το οποίο είχαν αφαιρέσει τις πινακίδες κυκλοφορίας βρέθηκαν κουκούλα προσώπου, φωτοβολίδες, μπιτόνια με βενζίνη, γκλομπ, πλαστό δελτίο ταυτότητας, δύο πινακίδες κυκλοφορίας, σιδερολοστός και αναδιπλούμενος σουγιάς.

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο, με τις κατηγορίες της απόπειρας εμπρησμού με πρόθεση από κοινού και κίνδυνος για ξένα πράγματα, της παράνομης κατοχής εμπρηστικών υλών, από την οποία μπορεί να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο, της κατοχής φωτοβολίδων, της πλαστογραφίας, της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας από κοινού, αλλά η δίκη τους αναβλήθηκε για την προσεχή Δευτέρα, λόγω της απουσίας του ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων και των αστυνομικών που συνέλαβαν τους φερόμενους ως δράστες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δύο συλληφθέντες εντοπίστηκαν από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ να περπατούν επί της Λαρίσης στις 4 τα ξημερώματα, έξω από το πρατήριο υγρών καυσίμων, αφού προηγουμένως είχαν σταθμεύσει το επιβατικό τους αυτοκίνητο, με το οποίο φέρεται να ήρθαν στον Βόλο, ενώ οι αστυνομικοί ειδοποιήθηκαν από τον πρατηριούχο, που έχει τοποθετήσει κάμερες και παρακολουθεί την επιχείρησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν οι δύο νεαροί προσήχθησαν για ανάκριση έδωσαν διαφορετικές απαντήσεις για τον σκοπό που βρίσκονταν στο σημείο την ώρα της σύλληψής τους, ωστόσο ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και την Πέμπτη 28 Ιουνίου, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, όταν το συγκεκριμένο πρατήριο υγρών καυσίμων στην Λαρίσης είχε γίνει πάλι στόχος εμπρηστή και ένα βίντεο - ντοκουμέντο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα, είχε καταγράψει τον δράστη να βάζει φωτιά.

Από τους δύο συλληφθέντες ο 32χρονος είναι αστυνομικός που υπηρετεί στην Αθήνα και έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, ο δε 22χρονος είναι φοιτητής και σε έρευνα των αστυνομικών στο σπίτι του στην Αθήνα, βρέθηκε και ένα περίστροφο.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βόλος: Απόπειρα εμπρησμού σε βενζινάδικο - Συνελήφθησαν αστυνομικός σε διαθεσιμότητα, και φοιτητής"

Νέα επιχείρηση του λιμενικού για τη διάσωση 14 μεταναστών στη Λέσβο

Nέα επιχείρηση διάσωσης πραγματοποιήθηκε από το λιμενικό το πρωί της Πέμπτης στη Λέσβο.

Συγκεκριμένα, περιπολικό σκάφος το οποίο βρισκόταν σε προγραμματισμένη περιπολία, εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή νότια «ΤΑΡΤΙ» ν. Λέσβου, πνευστή ακυβέρνητη λέμβο.

Στη θέα του ανωτέρω Περιπολικού σκάφους, οι επιβαίνοντες προέβησαν στην καταστροφή των αεροθαλάμων της λέμβου. Άμεσα το πλήρωμα του Περιπολικού σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή 14 μεταναστών (8 άνδρες, 6 γυναίκες), τους οποίους μετέφερε με ασφάλεια στον λιμένα Μυτιλήνης. Στη συνέχεια παραδόθηκαν σε στελέχη της Ασφάλειας και μεταφέρθηκαν στο χώρο καραντίνας ΚΥΤ ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ», ενώ η λέμβος βυθίστηκε.

Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επιχείρηση του λιμενικού για τη διάσωση 14 μεταναστών στη Λέσβο"

Ο Κασιδιάρης παίρνει τους βουλευτές των Σπαρτιατών - «Πήγαιναν στο Δομοκό να πάρουν οδηγίες», λέει ο Στίγκας

Μεγαλώνει μέρα με την ημέρα η κρίση στο κόμμα των Σπαρτιατών, το οποίο είναι πλέον στα όρια της διάλυσης.

Νέες καταγγελίες κατά των βουλευτών του διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος του κόμματος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας.

«Βουλευτές μας πήγαιναν στον Δομοκό για να δηλώσουν τα σέβη τους και να πάρουν οδηγίες από τον Κασιδιάρη», είπε μιλώντας στο Action24.
Όπως είπε βουλευτές και άνθρωποι που εργάζονται για τους βουλευτές, επισκέπτονται τον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη στις φυλακές Δομοκού.

«Δεν ξέρω αν έπαιρναν γραμμή, δεν θέλω να μιλήσω είπα, ο νοών νοείτω», ανέφερε.

Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών προανήγγειλε νέες διαγραφές από το κόμμα, λέγοντας ότι «όσοι ξεπεράσουν τα εσκαμμένα και δεν συμμορφωθούν με τις διατάξεις του κόμματος, βεβαίως θα διαγράψω και άλλους. Το πανηγύρι κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει».

Στο αν ο ίδιος έχει επικοινωνία με τον Ηλία Κασιδιάρη είπε: «Όχι δεν έχω μιλήσει με τον Κασιδιάρη. Μια φορά μετά τις εκλογές που μου ευχήθηκε και αυτό ήταν όλο, σε τηλέφωνο τρίτου».

Αντίστροφη μέτρηση για την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος 

Ναρκοπέδιο θυμίζει η κοινοβουλευτική ομάδα των Σπαρτιατών μετά την χθεσινή εμφύλια σύρραξη, με «απώλειες» την διαγραφή τριών βουλευτών οι οποίοι σύμφωνα με τον Βασίλη Στίγκα λειτουργούσαν υποκινούμενοι από «ξένα κέντρα» που παραπέμπουν σε «Greek Mafia και Δον Κορλεόνε». Η πρώτη «μάχη» αυτού του πολέμου δόθηκε πριν από περίπου έναν μήνα για το ποιος ασκεί πραγματική εξουσία στο κόμμα: ο πρόεδρός του ή ο καταδικασμένος πρώην χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης. Πλέον, η αντιπαράθεση δεν είναι πολιτική, αλλά οικονομική, με αντικείμενο την κρατική επιχορήγηση. 

Η σημερινή ημέρα μπορεί να φέρει και νέες εξελίξεις αφού ο Βασίλης Στίγκας σε δήλωση του στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι αν χρειαστεί θα προχωρήσει και σε άλλες διαγραφές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως θα μείνει μόνος του, χωρίς κοινοβουλευτική ομάδα. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών χρησιμοποίησε βαριές εκφράσεις κατά των βουλευτών, φτάνοντας σε σημείο να λέει πως αν αποκαλύψει όλα όσα του έλεγαν πίσω από τις κλειστές πόρτες τότε «ίσως χρειαστεί ακόμα και η επέμβαση εισαγγελέα». Παράλληλα, δηλώνει αποφασισμένος να μιλήσει ανοιχτά για όσα συνέβησαν στο εσωτερικό.

Αυτό δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμη και σήμερα, καθώς χθες ο Στίγκας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου με αποκαλύψεις για τις υπόγειες διαδρομές μεταξύ των βουλευτών του κόμματος και του Κασιδιάρη, ο οποίος κινεί τα νήματα ακόμα και μέσα από τις φυλακές του Δομοκού. Στόχος τους είναι, σύμφωνα με τον Στίγκα, «να βάλουν “χέρι”» στην κρατική επιχορήγηση που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ το έτος. Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τώρα τις επιπτώσεις της δήλωσης του περί «καυσίμου» αναφερόμενος στην βοήθεια που είχε από την στήριξη του Κασιδιάρη. «Καμία φορά η κηροζίνη είναι εύφλεκτη, μπορεί να σε κάψει» ανέφερε, αναγνωρίζοντας ενδεχομένως ότι τα όσα είπε τον Ιούνιο πλέον τα πληρώνει ακριβά, κινδυνεύοντας να χάσει το κόμμα στο οποίο φαινομενικά ηγείται μέσα από τα χέρια του.

Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές αντέδρασαν έντονα στα όσα ειπώθηκαν εις βάρος τους. Οι τρεις διαγραφέντες άφησαν να εννοηθεί ότι μετά τις βαριές εκφράσεις εναντίον τους είναι πιθανόν να κινηθούν νομικά. Αποκάλεσαν δικτακτορίσκο και «Εφιάλτη» τον μέχρι πρότινος πρόεδρό τους και έκαναν λόγο για πρωτοφανή θεσμική βία και για πραξικόπημα εις βάρος τους. Όπως δηλώνουν, ωστόσο, δεν έχουν σκοπό να φύγουν από το κόμμα, καθώς δεν ανήκει «σε κανέναν Στίγκα ούτε σε κανέναν βουλευτή αλλά στους 250 χιλιάδες ψηφοφόρους» και θα οργώσουν ως «Σπαρτιάτες» την Ελλάδα. Επί της ουσίας, σηκώνουν το γάντι, περιγράφοντας την διεξαγωγή του συνεδρίου ως βασική προτεραιότητα. Αυτό θα τους δώσει την ευκαιρία να στήσουν τα όργανα, να ενσωματώσουν νέα μέλη και έτσι να αλλάξουν τους συσχετισμούς. Την ίδια ώρα, αρνούνται ότι στόχος τους ήταν η μεθοδευμένη καρατόμηση του Στίγκα.

Στόχος είναι τα λεφτά

Η εικόνα του «μοναχικού αρχηγού» στα έδρανα της ολομέλειας ήταν πρωτόγνωρη προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς και αμηχανία στον Στίγκα. Οι βουλευτές θα μπορούσαν να πάνε και ένα βήμα παραπέρα και να ανεξαρτητοποιηθούν και να σχηματίσουν μια δική τους κοινοβουλευτική ομάδα, αφού όπως ορίζει ο κανονισμός της Βουλής είναι πάνω από 10 βουλευτές. Ωστόσο, αυτό θα τους στερούσε βασικά προνόμια όπως την κρατική επιχορήγηση.

Οι αιχμές Στίγκα ότι οι βουλευτές «δίνουν κάθε μήνα χρήματα που πηγαίνουν σε ένα ταμείο, ποσά που φτάνουν έως και τις 3.000 ευρώ το μήνα», γεννά υποψίες για ενδεχόμενη οικονομική συνδιαλλαγή με αποδέκτη στον Δομοκό. Από την άλλη πλευρά, οι βουλευτές ισχυρίζονται ότι ρωτούσαν επίμονα τον πρόεδρο των Σπαρτιατών αν έχουν λάβει χρήματα και εκείνος αρνήθηκε να απαντήσει. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν στις 17 Ιουλίου το κόμμα των «Σπαρτιατών» έλαβε χρήματα από την κρατική επιχορήγηση, κάτι όμως που, όπως λένε, τους απέκρυψε ο Στίγκας. Για την ώρα πάντως, μόνο εκείνος έχει την «σφραγίδα» του κόμματος και άρα θα συνεχίσει να λαμβάνει την κρατική επιχορήγηση κανονικά ακόμα και αν μείνει μόνος του στην κοινοβουλευτική ομάδα. 

Η παρέμβαση Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του τοποθετήθηκε στα όσα κατήγγειλε από το βήμα της βουλής ο Βασίλης Στίγκας. «Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, γνωρίζαμε ότι πρακτικά στη Βουλή υπάρχει ένα κόμμα χωρίς αρχηγό. Σήμερα διαπιστώσαμε ότι υπάρχει και αρχηγός χωρίς κόμμα. Και νομίζω, κ. πρόεδρε, ότι αυτά τα πολύ σοβαρά τα οποία ειπώθηκαν από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών δεν θα πρέπει να περάσουν ασχολίαστα. Και προφανώς θα υπάρχουν και κοινοβουλευτικές επιπτώσεις για όλα όσα ακούστηκαν», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας ανοιχτό παράθυρο για θεσμικές παρεμβάσεις σε επίπεδο Βουλής.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο Κασιδιάρης παίρνει τους βουλευτές των Σπαρτιατών - «Πήγαιναν στο Δομοκό να πάρουν οδηγίες», λέει ο Στίγκας"

Φωτιά στον Έβρο: Μαίνεται το μέτωπο για 14η ημέρα

Μάχη με τις φλόγες στον Έβρο συνεχίζουν να δίνουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής για ακόμη μία μέρα καθώς όλο το βράδυ κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να διασωθεί το Σουφλί και να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική η φωτιά πλέον κινείται μεταξύ Γιαννούλη και Κορνοφωλιάς, ενώ αυτή την ώρα ο κίνδυνος για το Σουφλί και το Πρωτοκκλήσι φαίνεται να έχει αποφευχθεί.

Χθες το βράδυ, οι κάτοικοι του Σουφλίου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών καθώς η φωτιά πλησίαζε την πόλη. Στο σημείο επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Συνολικά, χθες, εκδηλώθηκαν 32 νέες δασικές πυρκαγιές, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετώπιζαν 68 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια.

Η εικόνα από τα «μέτωπα» σε Πάρνηθα, Φάρσαλα και Μεσσηνία

Αναφορικά με τις υπόλοιπες πυρκαγιές, στην Πάρνηθα συνεχίζουν να επιχειρούν πυροσβεστικές δυνάμεις, κυρίως στη νοτιοδυτική πλευρά της, κοντά στο Φρούριο της Φυλής.

Σχετικά με το Τσικράκι Φαρσάλων, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε προχθές σε δασική έκταση έχει οριοθετηθεί, ενώ καλύτερη εικόνα παρουσιάζει η φωτιά που ξέσπασε χθες στην Κορώνα Κιλκίς.

Επιπλέον, υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν χθες το βράδυ οι πυρκαγιές σε Ασπροπουλιά Μεσσηνίας και Γεράκι Ηλείας.

Σημειώνεται ότι συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Κύπρο, Ρουμανία, Τσεχία, Βουλγαρία, Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικής συμφωνίας, η Αλβανία και η Σερβία.

Επίσης, συνδρομή παρέχουν μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών, δυνάμεις που έχουν διαθέσει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής ‘Αμυνας και η Ελληνική Αστυνομία, καθώς υδροφόρες και μηχανήματα έργου των Περιφερειών.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε πολλές περιοχές της χώρας, Σήμερα. Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Επικράτειας παραμένει σε γενική επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών, ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Τέλος, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στον Έβρο: Μαίνεται το μέτωπο για 14η ημέρα"

Άγριος ξυλοδαρμός 14χρονου από ομάδα ανηλίκων στην ίδια οδό που δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός στη Θεσσαλονίκη

Η επίθεση έγινε στον 14χρονο περίπου στις 22.00 το βράδυ, όταν δύο παιδιά 14 ετών προχωρούσαν στο δρόμο. Κάποια στιγμή ο 14χρονος είχε μία λεκτική αντιπαράθεση με ένα κορίτσι.

Μετά την αντιπαράθεση αυτή, πλησίασαν τον 14χρονο μία ομάδα  επτά ανήλικων παιδιών κι άρχισαν να τον χτυπούν στο πρόσωπο και στο σώμα.

Ο 14χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με διάσειση και σήμερα αναμένεται να πάρει εξιτήριο.

Οι γονείς του ανήλικου που δέχθηκε την επίθεση προχώρησαν σε μήνυση κατ’ αγνώστων και οι Αρχές ερευνούν όλα τα ενδεχόμενα που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στα αίτια της επίθεσης και μάλιστα σήμερα ενδέχεται να συλλέξουν βιντεοληπτικό υλικό από κάμερες της περιοχής.

megatv 

Διαβάστε Περισσότερα » "Άγριος ξυλοδαρμός 14χρονου από ομάδα ανηλίκων στην ίδια οδό που δολοφονήθηκε ο Άλκης Καμπανός στη Θεσσαλονίκη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news