facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 18 Μαΐου 2021

Η ΓΑΔΑ διαψεύδει τα σενάρια για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά

Να δώσει ένα τέλος στα σενάρια σχετικά με το αποτρόπαιο έγκλημα στα Γλυκά Νερά που διακινούνται στα ΜΜΕ προσπαθεί να βάλει η ΓΑΔΑ.

Προφανώς, χωρίς να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, η ΓΑΔΑ με την ανακοίνωσή της επιχειρεί να αποδομήσει τα δημοσιεύματα που τροφοδότησε το γεγονός ότι σήμερα οδηγήθηκε στην ανακρίτρια ο 36χρονος Γεωργιανός, που πήρε προθεσμία για τις ληστείες κατά συρροή και αρνείται τις κατηγορίες που αφορούν στο έγκλημα.

Στην ανακοίνωση της ΓΑΔΑ τονίζεται ότι «πληροφορίες που διακινούνται στα Μέσα, με πιθανούς υπόπτους στην υπόθεση του στυγερού εγκλήματος στα Γλυκά Νερά, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ΓΑΔΑ διαψεύδει τα σενάρια για το έγκλημα στα Γλυκά Νερά"

ΗΠΑ: Να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη

Τη στήριξή του στη νέα μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή, στη συνάντηση που είχε στην Τρίπολη με τον πρωθυπουργό Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά και την επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας Νάιλα αλ Μανγκούς.

«Ο στόχος των ΗΠΑ είναι μια κυρίαρχη, σταθερή και ενωμένη Λιβύη, χωρίς ξένη ανάμιξη», είπε ο Τζόι Χουντ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Μανγκούς.

«Οι ΗΠΑ αντιτάσσονται σε κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και σε κάθε ξένη στρατιωτική παρέμβαση. Είμαστε κατά των ξένων μαχητών» στη Λιβύη, συνέχισε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 20.000 μισθοφόροι και ξένοι στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στη Λιβύη.

Μεταξύ αυτών είναι Τούρκοι στρατιωτικοί και μισθοφόροι από τη Ρωσία, το Σουδάν και το Τσαντ.

«Προτρέπουμε όλες τις πλευρές, Λίβυους και ξένους, να εφαρμόσουν πλήρως την κατάπαυση του πυρός. Αυτό περιλαμβάνει και την αποχώρηση όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων», επέμεινε ο Τζόι Χουντ.

Η Λιβύη προσπαθεί να βάλει τέλος σε μια δεκαετία χάους και συγκρούσεων, που σημαδεύτηκε από αιματηρές εχθροπραξίες και την ύπαρξη δύο αντιπάλων κυβερνήσεων, στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της.

Η συμφωνία εκεχειρίας που υπογράφτηκε το περασμένο φθινόπωρο εξακολουθεί να τηρείται απ’ όλους. Η νέα μεταβατική κυβέρνηση, υπό τον επιχειρηματία Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, έχει ως στόχο να ενώσει τους θεσμούς, να βάλει τέλος στις συγκρούσεις και να οδηγήσει τη χώρα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, στις 24 Δεκεμβρίου.

«Η συμφωνία για τον οδικό χάρτη που οδηγεί στις εκλογές του Δεκεμβρίου είναι πολύ σημαντική για την εθνική συμφιλίωση», εκτίμησε ο Χουντ.

Από την πλευρά της, η αλ Μανγκούς «χαιρέτισε τον ρόλο της νέας κυβέρνησης» των ΗΠΑ στη διευθέτηση της λιβυκής κρίσης και το γεγονός ότι η ίδια υποδέχτηκε έναν τόσο υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο, κάτι που συμβαίνει «για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια».

Επανέλαβε επίσης το αίτημα της Τρίπολης για την αποχώρηση των ξένων μαχητών από το λιβυκό έδαφος.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, σε μια έκθεσή που υπέβαλε στα μέσα Μαΐου στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αναφέρει ότι δεν παρατηρείται «καμία μείωση του αριθμού των ξένων μαχητών ή της δραστηριότητάς τους» στην κεντρική Λιβύη, παρά τη συμφωνία εκεχειρίας και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις από τη Λιβύη"

Ισπανία: Προτείνει δεύτερη δόση Pfizer σε όσους έκαναν εμβόλιο Astrazeneca

Το υπουργείο Υγείας στην Ισπανία πρότεινε οι άνθρωποι κάτω των 60 ετών που έχουν ήδη λάβει μία δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό να κάνουν τη δεύτερη δόση με το εμβόλιο της Pfizer, γράφει η εφημερίδα El Pais.

Η Επιτροπή των ειδικών συνεδριάζει ακόμη ώστε να λάβει μια τελική απόφαση, πρόσθεσε η εφημερίδα, η οποία δεν κατονομάζει τις πηγές της.

Η πρόταση αυτή έγινε αφού μια μελέτη του κρατικού Ινστιτούτου Υγείας Κάρλος Γ΄ διαπίστωσε ότι η ανάμιξη των δύο σκευασμάτων είναι ασφαλής και αποτελεσματική.

Αποτελεσματική η μίξη Astrazeneca με Pfizer δείχνει νέα μελέτη

Μετά το απόλυτο crash test ανάμεσα στα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, μια νέα μελέτη ήρθε νωρίτερα στο φως. Αυτή τη φορά για το πόσο αποτελεσματικό είναι να κάνει κάποιος την πρώτη δόση του εμβολιασμού με AstraZeneca και τη δεύτερη με Pfizer.

Η μελέτη για το αν είναι ασφαλής και αποτελεσματικός ο συνδυασμός των δυο εμβολίων έγινε στην Ισπανία. Και η απάντηση είναι πως αν κάποιος κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου με AstraZeneca και τη δεύτερη με Pfizer είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό.

Η ισπανική μελέτη για τον συνδυασμό εμβολίων κατά της COVID-19, διαπίστωσε ότι η χορήγηση μιας δόσης του εμβολίου της Pfizer σε ανθρώπους που έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca είναι εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματική, όπως δείχνουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματά της.

Η μελέτη της Combivacs, που διενήργησε το υποστηριζόμενο από το κράτος Ινστιτούτο Υγείας Carlos III, διαπίστωσε ότι η παρουσία αντισωμάτων IgG στο αίμα ήταν μεταξύ 30 και 40 φορές υψηλότερη σε ανθρώπους που έλαβαν ως δεύτερη δόση του εμβόλιο της Pfizer σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που έλαβε μόνη μια δόση από το AstraZeneca.

Την ίδια ώρα, η παρουσία αντισωμάτων εξουδετέρωσης επταπλασιάστηκε μετά την δόση με Pfizer, σημαντικά υψηλότερη από τον διπλασιασμό που παρουσιάστηκε μετά την χορήγηση δεύτερης δόσης με το AstraZeneca.

Συμμετείχαν περίπου 670 εθελοντές ηλικίας 18 με 59 ετών που είχαν ήδη εμβολιαστεί με την πρώτη δόση του AstraZeneca με περίπου 450 από αυτούς να έλαβαν Pfizer.

Μόλις το 1,7% των συμμετεχόντων ανέφεραν σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες περιορίζονταν σε πονοκεφάλους, μυικούς πόνους και κακουχία, δήλωσε μια από τις συγγραφείς της μελέτης, η δρ Μαγκνταλένα Κάμπινς.

“Αυτά δεν είναι συμπτώματα που μπορούν να θεωρηθούν σοβαρά”, είπε η ίδια.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Προτείνει δεύτερη δόση Pfizer σε όσους έκαναν εμβόλιο Astrazeneca"

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στον 60χρονο στη Νέα Σμύρνη

Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι πέντε κατηγορούμενοι για την επίθεση με μαχαίρι σε βάρος 60χρονου στην πλατεία της Νέας Σμύρνης πριν πέντε ημέρες.

Οι κατηγορούμενοι, στους οποίους κατά περίσταση αποδίδονται τα αδικήματα της ληστείας κατά συναυτουργία, βαριάς σωματικής βλάβης, παραβίασης των μέτρων κατά του κορωνοϊού και παραβίασης του νόμου περί όπλων, συνελήφθησαν μετά από καταγγελία του θύματος ότι ξημερώματα της 12ης Μαΐου τού επιτέθηκαν και τον τραυμάτισαν με αιχμηρό αντικείμενο όταν τους έκανε παρατήρηση για «κορωνοπάρτι» στην πλατεία της Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, του αφαίρεσαν το κινητό του.

Στις απολογίες τους ενώπιον της ανακρίτριας οι κατηγορούμενοι ζήτησαν συγγνώμη για όσα συνέβησαν, ομολογώντας ότι ήταν παρόντες στη συμπλοκή. Και ο κατηγορούμενος που φέρεται να χτύπησε τον 60χρονο με μαχαίρι ομολόγησε ότι είναι ο δράστης του τραυματισμού του θύματος, δηλώνοντας πως έχει μετανιώσει για την πράξη του.

Ανακρίτρια και εισαγγελέας έκριναν ότι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι οι πέντε κατηγορούμενοι, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της εμφάνισής τους δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι κατηγορούμενοι για την επίθεση στον 60χρονο στη Νέα Σμύρνη"

Self test κορονοϊού: Υγειονομική βόμβα τα απόβλητα – Κίνδυνος για το ανοσοποιητικό σύστημα

Εκατομμύρια self test κορονοϊού γίνονται στην Ελλάδα σχεδόν σε καθημερινή βάση και τα απόβλητά τους αποτελούν υγειονομική βόμβα καθώς εγκυμονούν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Mega οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να τα πετάμε στα σκουπίδια, ούτε βεβαίως στην ανακύκλωση καθώς υπάρχει κίνδυνος για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου.

Τα self test πραγματοποιούνται τουλάχιστον μια με δύο φορές την εβδομάδα από εκατομμύρια μαθητές, εκπαιδευτικούς, ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους και το πρόβλημα που έχει να κάνει με τη διαχείριση των αποβλήτων όλο και μεγαλώνει.

Όπως λένε οι επιστήμονες τα πλαστικά από τα tests δεν πρέπει να πετιούνται στην ανακύκλωση.

«Τώρα, τα εκατομμύρια τεστ δημιουργούν πρόβλημα. Δεν το πετάμε στην ανακύκλωση και για τα σκουπίδια τίθεται ένα θέμα, γιατί αυτό το υγρό που περιέχει επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου» σημείωσε ο καθηγητής του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας, Πέτρος Σαμαράς.

«Πανδημία» πλαστικών

Μάλιστα στο φύλλο οδηγιών που συνοδεύει το self test αναγράφεται με μικρά γράμματα και στο τέλος του κειμένου: «Απορρίψτε όλα τα δείγματα και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ως βιολογικά επικίνδυνα απόβλητα».

«Δεν πρέπει να το πετάμε στον κάδο. Θα πρέπει να γίνεται ίδια περίπου διαχείριση όπως στα φαρμακεία με τα ληγμένα φάρμακα. Θα μπορούσαν όμως να υπάρχουν και συγκεκριμένα σημεία διάθεσης, με ειδικούς κάδους» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Self test κορονοϊού: Υγειονομική βόμβα τα απόβλητα – Κίνδυνος για το ανοσοποιητικό σύστημα"

Κύπρος: Ένας νεκρός και 167 νέα κρούσματα κορονοϊού

Το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει ότι σήμερα, 18 Μαΐου 2021:

-       Ένα άτομο έχει αποβιώσει από τη νόσο COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό θανάτων σε 348.

-       148 ασθενείς COVID-19 νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 49 σε σοβαρή κατάσταση.

-       Έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 45,598 τεστ ανίχνευσης της νόσου με τη μοριακή μέθοδο (PCR) και τη μέθοδο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test).

-       167 (ποσοστό θετικότητας: 0,37%) νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν από τα μοριακά τεστ (PCR) και τα τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (antigen rapid test), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων σε 71,398.

offsite

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Ένας νεκρός και 167 νέα κρούσματα κορονοϊού"

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλει η Ευρώπη – Οι παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών

Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του σχετικά με την έκθεση προόδου της Επιτροπής για την Τουρκία το 2019 και 2020.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια, η πλειονότητα των ευρωβουλευτών που έλαβαν το λόγο, εξέφρασαν έντονη ανησυχία για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές αξίες και την επιδείνωση των σχέσεων με την ΕΕ. Το τελικό κείμενο για την Τουρκία θα ψηφιστεί αύριο. Στην πρόταση ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνεται ότι αν η Τουρκία δεν αντιστρέψει την τρέχουσα αρνητική τάση, «η ΕΕ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της». Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας βρίσκονται σε ιστορικό χαμηλό σημείο και έχουν επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που η ΕΕ πρέπει να τις επανεκτιμήσει σε βάθος. Παράλληλα, υπογραμμίζεται η οπισθοδρόμηση της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια, αυστηρό ήταν το μήνυμα του αντιπροέδρου του ΕΛΚ και ευρωβουλευτή της ΝΔ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος ζήτησε την αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία, λέγοντας ότι αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αλλάξει συμπεριφορά θα οδηγήσει την Ευρώπη στον πλήρη και οριστικό τερματισμό των συζητήσεων. Ο Β. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η Έκθεση Προόδου που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια, κατά γενική ομολογία, είναι η χειρότερη για την Τουρκία γιατί ο Ερντογάν με τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά του θέτει από μόνος του εαυτόν εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρησιμοποιεί τα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να συσπειρώσει το ακραίο ακροατήριό του, βλέποντας ότι η δημοτικότητά του καταρρέει και η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών στρέφει το βλέμμα στη Δύση.

Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε ότι η αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η διερεύνηση μιας νέας ειδικής σχέσης με την Τουρκία, είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή απέναντι στον Ερντογάν. «Αυτή η νέα ειδική σχέση δεν μπορεί να περιορίζεται μόνο στην οικονομία. Η μία όψη του νομίσματος μπορεί να είναι η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης. Η άλλη θα πρέπει να περιέχει το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο εσωτερικό της και το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων των γειτονικών χωρών, καθώς και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αποτρέποντας την εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου», είπε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Αυτή η Τουρκία δεν μπορεί να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ», τόνισε στην παρέμβασή του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας ότι στο δημόσιο διάλογο στην Τουρκία κυριαρχεί η αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η αναβίωση του Ισλάμ, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η αποστροφή στο διεθνές δίκαιο, η αποστροφή της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και η αντίθεση στη Συνθήκη της Λοζάνης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, είπε ότι η λεγόμενη θετική ευρωτουρκική ατζέντα περιλαμβάνει την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας και επικυρώνει την απαράδεκτη συμφωνία για το προσφυγικό-μεταναστευτικό που εγκλωβίζει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες κα μετανάστες – θύματα των επεμβάσεων της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα αναμένεται να στείλει η Ευρώπη – Οι παρεμβάσεις Ελλήνων ευρωβουλευτών"

Στάθης Άνθης: Ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την τραγική εξέλιξη

Ο Στάθης Άνθης είναι νεκρός, όπως πιστοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 18.05.2021, μετά από εξέταση DNA στην σορό που είχε βρεθεί στο Ντέβον της Αγγλίας, μια εξέλιξη που σκόρπισε θλίψη στην οικογένεια του άτυχου νέου.

Για το ζήτημα εξέδωσε ανακοίνωση και το Χαμόγελο του Παιδιού, στην οποία αναφέρει: «Η αναζήτηση του Ευστάθιου Άνθη, 33 ετών, είχε τραγική κατάληξη, καθώς σήμερα 18 Μαΐου 2021 ταυτοποιήθηκε η σωρός του ενήλικου ατόμου.

Τα αίτια θανάτου του διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ευχαριστεί για τη συνεργασία το φορέα Missing People του Ηνωμένου Βασιλείου και την αστυνομία της Κορνουάλλης.

Να σημειωθεί ότι για τη συγκεκριμένη εξαφάνιση πραγματοποιήθηκε η άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών σε Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο.

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θα βρίσκεται κοντά στην οικογένειά του Ευστάθιου Άνθη για την παροχή ψυχολογικής υποστήριξης αλλά και για την κάλυψη οποιασδήποτε ανάγκης».

Στάθης Άνθης: Η αποκάλυψη του Live News για την τραγωδία

Τραγική κατάληξη σε μια υπόθεση που συγκλόνισε τη χώρα, αφού ο Στάθης Άνθης, που είχε εξαφανιστεί στην Αγγλία, πιστοποιήθηκε πως είναι νεκρός.

«Τελικά με την ανακοίνωση από τις αστυνομικές Αρχές για την ταυτοποίηση του DNA, βεβαιώνεται ότι η σορός που έχει βρεθεί ανήκει στον Στάθη Άνθη, τον Έλληνα που τρεις μήνες περίπου κάτω από περίεργες συνθήκες είχε εξαφανιστεί από το ξενοδοχείο όπου δούλευε», είπε ο Σταύρος Γεωργίου, δικηγόρος της οικογένειας Άνθη, μιλώντας στον Νίκο Ευαγγελάτο και το Live News.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως υπήρξε μια πλούσια επικοινωνία με τις βρετανικές Αρχές, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει ζήτημα έρευνας για τις συνθήκες του θανάτου του, ο κ. Γεωργίου απάντησε: «Εμείς έχουμε δύο θέματα στα οποία έχουμε επιμείνει. Πρώτον, ήταν ότι δεν υπήρχε θέμα αυτοκτονίας και θα θεωρούσαμε δολοφονία αυτό που έγινε εάν ταυτοποιείτο η σορός, πράγμα το οποίο για μας επανέρχεται. Έχουμε προαναγγείλει ότι άσχετα με τις έρευνες των αγγλικών Αρχών, έχουμε ζητήσει να μπορέσει να εξασφαλιστεί και στην Ελλάδα η επανάληψη της νεκροτομίας – νεκροτομής και των εξετάσεων».

Δείτε το απόσπασμα
 
Το τατουάζ που «έδειχνε» τον τραγικό επίλογο

Πριν από περίπου ένα μήνα, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Το τατουάζ σε σχήμα καρδιάς που είχε ο Στάθης Άνθης στο στήθος του και αυτό, στην δεξιά του γάμπα, ήταν, σύμφωνα με τα όσα αποκάλυπτε αποκλειστικά εκείνη την ημέρα στο Live News o αδελφός του και ο δικηγόρος του, τα ίδια τατουάζ που έφερε η σορός του άνδρα που είχε βρεθεί από την Ακτοφυλακή στον κόλπο του Μπίγκμπερι στην Βρετανία.

Ο αδελφός του, Γιώργος Άνθης, είχε μιλήσει αποκλειστικά στην εκπομπή και έδειχνε να επικεντρώνεται στα όσα του έχει πει η συγκάτοικος του Στάθη, η οποία φαίνεται να είναι και η τελευταία που τον είδε.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Live News ο Γιώργος Άνθης, το εσώρουχο που έφερε η σορός, είναι της ίδιας σειράς με αυτά που είχε στις αποσκευές του ο Στάθης Άνθης.

Η εξαφάνιση και η αγωνία της οικογένειάς του

Ο Στάθης Άνθης εξαφανίστηκε στο Ντέβον στις 8 Μαρτίου και από τότε η αγωνία είχε κυριεύσει την οικογένειά του. Ο 33χρονος χάθηκε έχοντας πάνω του μόνο το κινητό του και το πορτοφόλι του. Οι έρευνες κράτησαν πολλά 24ωρα αλλά δυστυχώς σταμάτησαν. Ο αδελφός του, Δημήτρης Άνθης πήγε στην Βρετανία στις 29 Μαρτίου κι έμεινε υποχρεωτικά σε καραντίνα λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

«Η αστυνομία μου είπε ότι δεν έχει απαντήσεις. Υπάρχουν τόσες ερωτήσεις αλλά όχι και απαντήσεις», δήλωνε τότε ο ίδιος, εκφράζοντας την σιγουριά του ότι «δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα του αδερφού μου να εξαφανιστεί κατ’ αυτό τον τρόπο αφού είναι ένας άνθρωπος γεμάτος ζωή και χαρά».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Στάθης Άνθης: Ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για την τραγική εξέλιξη"

Πώς κλέβουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς – Η απάτη με τα SMS και τα email

Με την τεχνική του ηλεκτρονικού «ψαρέματος» ή αλλιώς phishing κυβερνοεγκληματίες που μιμούνται τραπεζικά ιδρύματα, αποσπούν προσωπικά στοιχεία πελατών και αδειάζουν καταθέσεις, αποσπώντας χιλιάδες ευρώ μέσα σε δευτερόλεπτα.

Τα θύματα συνήθως λαμβάνουν μηνύματα στο κινητό ή email στα οποία τους ζητούνται να ενημερώσουν κάποια στοιχεία για την κάρτα τους, παραπέποντας σε λινκ που φαίνεται να είναι από την τράπεζα.

Οι αξιωματικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος που χειρίζονται καθημερινά αυτού του είδους της υποθέσεις συμβουλεύουν να μην δίνουμε ποτέ τα προσωπικά μας στοιχεία και κωδικούς και να μην ανοίγουμε ιστοσελίδες από διευθύνσεις που περιλαμβάνονται σε μηνύματα στο κινητό ή mail με άγνωστη προέλευση.

«Πάτησα πάνω στο λινκ το οποίο μου μου έλεγε να ακολουθήσω»

«Έτσι την πάτησα κι εγώ. Είχα λάβει μήνυμα το οποίο έλεγε ότι πρέπει να ελέγξω την κάρτα μου, ότι κάτι συμβαίνει, πρέπει να συμπληρώσω κάποια στοιχεία… Πάτησα πάνω στο λινκ το οποίο μου μου έλεγε να ακολουθήσω, δεν ψυλλιάστηκα, δεν κατάλαβα ότι πρόκειται για απάτη. Έδωσα και τον έξτρα κωδικό που μου ήρθε στο κινητό μου, και μετά από αυτό εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά. Είδα στον λογαριασμό μου ότι λείπουν 1.500 ευρώ», αναφέρει θύμα διαδικτυακής απάτης στο Mega.

«Μπήκα στο e-banking μέσα και έβλεπα να φεύγουν τα λεφτά»

Στην περίπτωση του παρακάτω κυρίου, οι διαδικτυακοί απατεώνες κατάφεραν μέσα σε δευτερόλεπτα να του αποσπάσουν 5.300 ευρώ.

«Έλαβα ένα μήνυμα στο Viber ότι έγινε ανάληψη 300 ευρώ από μία πιστωτική κάρτα που έχω και αρχίζω και μπαίνω στο e-banking μέσα και έβλεπα να φεύγουν τα λεφτά, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα. Είχανε χακάρει τον υπολογιστή μου, είχανε στείλει στην τράπεζα ότι είχα αλλάξει mail, δίχως να έχω αλλάξει mail εγώ, και μου λένε οι άνθρωποι “Τα λεφτά με το που μπήκαν μέσα στον λογαριασμό πήγαν σε άγνωστο παραλήπτη”. 5.300 μου πήραν. “Πέταξαν” τα λεφτά, και πρόλαβα να μη μου πάρουν 15.000» αναφέρει ένα ακόμα θύμα.

Θύμα απατεώνων καταγγέλλει ότι έπεσε και η κόρη μιας άλλης γυναίκας. «Το ίδιο έπαθε και η κόρη μου αυτομάτως το ίδιο βράδυ. Από δύο τράπεζες η κόρη μου, και την πήρε η τράπεζα η μία και της λέει “Γιατί κάνεις ανάληψη μέσα σε δέκα λεπτά 20-20, 30-30;”, και απαντάει η κόρη μου “Δεν έχω κάνει τίποτα, δουλεύω τώρα αυτή τη στιγμή. Ακυρώστε τα όλα”. Την παίρνει καπάκι πάλι τηλέφωνο άλλη μία τράπεζα και της λέει «Γίνονται αναλήψεις».

«Έλειπαν 1.500 ευρώ από τον λογαριασμό μου»

Το πώς έχασε 1.500 ευρώ από τον λογαριασμό της περιέγραψε μια γυναίκα στο Mega. Όπως εξήγησε, έλαβε email για να ενημερώσει τα στοιχεία της κάρτας της που φαινόταν να είναι από την τράπεζα. Πάτησε στον σύνδεσμο και έκανε την ενημέρωση. Έγινε ανακατεύθυνση και πάλι βγήκε στο site της τράπεζας. Κατάλαβε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά όταν της ήρθε SMS για χρέωση σε ξένο νόμισμα. Λείπανε 1.500 ευρώ από τον λογαριασμό της.

Αμέσως επικοινώνησε στην τράπεζα, όπου της είπαν ότι έγιναν δύο συναλλαγές, της εξήγησαν ότι το ποσό ήταν δεσμευμένο και δεν είχε φύγει ακόμα, ενώ της είπαν ότι θα μπορούσε να γίνει επιστροφή και πως θα έπαιρνε περίπου ένα μήνα.

Ωστόσο, τελικά από την τράπεζα της απάντησαν ξανά μετά από τρεις μήνες και μέχρι τότε η κοπέλα είχε χάσει το ποσό.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς κλέβουν χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς – Η απάτη με τα SMS και τα email"

Κορονοϊός: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους πυροσβέστες στην ΕΜΑΚ

Υποχρεωτικό εμβολιασμό του συνόλου των πυροσβεστών που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ προβλέπει διαταγή, που εξέδωσε σήμερα το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Η διαταγή εκδόθηκε με πρωτοβουλία και απόφαση του ίδιου του Αρχηγού του Σώματος, Στέφανου Κολοκούρη, που υπήρξε επικεφαλής της συγκεκριμένης υπηρεσίας. Ανώτατος αξιωματικός του Σώματος που ρωτήθηκε σχετικά, διευκρίνισε ότι η ΕΜΑΚ ως ειδική υπηρεσία συμμετέχει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας και ως εκ τούτου οφείλει ανά πάσα στιγμή να είναι έτοιμη να συμμετάσχει -κατόπιν αιτήματος της ΕΕ- σε επιχειρήσεις διάσωσης σε όλο των κόσμο. Ως εκ τούτου το προσωπικό της οφείλει να είναι εμβολιασμένο τόσο για κορονοϊό όσο και για άλλες μεταδοτικές ασθένειες προκειμένου να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του.

Όσοι δεν θελήσουν να εμβολιαστούν θα μετακινηθούν σε άλλη υπηρεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους πυροσβέστες στην ΕΜΑΚ"

ΕΕ: Η Τουρκία να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα

Οι ενέργειες της Τουρκίας συγκρούονται με τις προτεραιότητες της ΕΕ κι αυτό κάνει τη σχέση με την Άγκυρα πιο πολύπλοκη τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση Όλιβερ Βαρέλι μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σημείωσε ότι οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας έφτασαν σε πολύ χαμηλό επίπεδο τον περασμένο χρόνο, προσθέτοντας πως τους τελευταίους μήνες, μετά την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και τις άτυπες συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη «έχουμε παρατηρήσει μία αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο».

Παράλληλα, ο κ. Βαρέλι σημείωσε ότι η EE έχει στρατηγικό συμφέρον προς την ανάπτυξη μιας σχέσης συνεργασίας και αμοιβαία επωφελούς σχέσης με την Τουρκία.

«Γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου προσέφερε μια πιο θετική δυναμική στη σχέση μας εκφράζοντας την ετοιμότητα για δέσμευση με την Τουρκία με τρόπο αναλογικό και αναστρέψιμο» ανέφερε ο Όλιβερ Βαρέλι.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι «η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας παραμένει το κλειδί για τη συνεργασία στον τομέα της μετανάστευσης» και αναφέρθηκε στο «βάρος που σηκώνει» η χώρα στον τομέα αυτό.

Η Κομισιόν θα προτείνει σύντομα επιλογές για τη συνέχιση της στήριξης της ΕΕ, σημείωσε ο Επίτροπος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι «την ίδια ώρα είναι σημαντικό για την Τουρκία να ξεκινήσει και πάλι τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα χωρίς καθυστέρηση και να αποφύγει να ανοίξει εναλλακτικούς δρόμους».

Τέλος, ο κ. Βαρέλι έκανε λόγο για οπισθοδρόμηση αναφορικά με το κράτος-δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Η Τουρκία να ξεκινήσει χωρίς καθυστέρηση τις επιστροφές παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα"

Καταργείται η απλή αναλογική στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης

Κατατέθηκε την Τρίτη 18 Μαΐου στη Βουλή το σχέδιο νόμου από τον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειαρχών Αρχών».

Το σχέδιο νόμου θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή και στη συνεχεία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου επιχειρείται η αποτελεσματική ρύθμιση θεμάτων τα οποία αφορούν: στην υποβολή υποψηφιότητας, στην ψηφοφορία και την ανάδειξη αρχών κατά τη διεξαγωγή εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών, στην επαναφορά και διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας αλλά και την κατάργηση της «απλής αναλογικής».

Οι βασικές αλλαγές 

  • Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου
  • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
  • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
  • Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
  • Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους, με στόχο τον εξορθολογισμό, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ. Σημειώνεται, δε, ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες που εξεφράσθησαν, επήλθαν στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.
  • Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
  • Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.
  • Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
  • Ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.

Μπορείτε να δείτε εδώ αναλυτικά το νομοσχέδιο

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Καταργείται η απλή αναλογική στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης"

Σήφης Βαλυράκης: Μήνυση για κωλυσιεργία κατέθεσε η οικογένεια

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη με την οικογένεια να καταθέτει μηνύσεις.

Συγκεκριμένα ο κουνιάδος του Σήφη Βαλυράκη, Αθανάσιος Παπαθεοδώρου κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα Χαλκίδας για κατάχρηση εξουσίας και κωλυσιεργία.

Στη μήνυση αναφέρει πως 4 μήνες μετά την τραγική απώλεια του Σήφη Βαλυράκη σημειώνονται καθυστερήσεις στην έρευνα για τις αιτίες του θανάτου του από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας και το Λιμενικό με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και στοιχεία.

Ο κ. Παπαθεοδώρου κατέθεσε τη μήνυση στις 14 Μαΐου τρέχοντας υπέβαλε μήνυση στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κατά παντός υπευθύνου επίορκου Εισαγγελικού Λειτουργού καθώς και κάθε άλλου προανακριτικού υπαλλήλου που χειρίζονται μέχρι σήμερα την υπόθεση και σκοπίμως αδρανούν όπως τονίζει.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σήφης Βαλυράκης: Μήνυση για κωλυσιεργία κατέθεσε η οικογένεια"

Φυλάκιση 10 μηνών σε γιατρό νοσοκομείου για «φακελάκι»

Γιατρός του νοσοκομείου Κατερίνης καταδικάστηκε σε φυλάκιση 10 μηνών, με τριετή αναστολή, επειδή έλαβε «φακελάκι» 300 ευρώ για να πραγματοποιήσει χειρουργική επέμβαση καταρράκτη σε ηλικιωμένο, παρακάμπτοντας τη λίστα αναμονής του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Ο 58χρονος οφθαλμίατρος κρίθηκε ένοχος από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης για δωροληψία υπαλλήλου, ενώ του αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης.

Ο ίδιος είχε συλληφθεί το 2014 από αστυνομικούς των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. αμέσως μετά την παραλαβή των προσημειωμένων χαρτονομισμάτων, στο γραφείο του. Είχε προηγηθεί καταγγελία συγγενικού προσώπου του ασθενούς και συγκεκριμένα του γιου του που είναι αστυνομικός.

Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο γιατρός αρνήθηκε την πράξη, τονίζοντας ότι ο καταγγέλλων όχι μόνο τον παγίδευσε αλλά «ήθελε» όπως είπε «να με καταστρέψει».

Η υπόθεση δικάστηκε εκ νέου ύστερα από έφεση που είχε ασκήσει εισαγγελέας Εφετών κατά της απόφασης του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κατερίνης που τον είχε καταδικάσει σε φυλάκιση 12 μηνών, θεωρώντας ότι δεν έπρεπε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό κι ότι η ποινή ήταν μικρή.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Φυλάκιση 10 μηνών σε γιατρό νοσοκομείου για «φακελάκι»"

Κορωνοϊός: Στα 2.812 τα νέα κρούσματα - 639 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.812, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 381.266 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 34 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.210 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 63, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.534 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 639 (62.8% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη. To 82.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.298 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 334 (ημερήσια μεταβολή +5.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 319 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.812 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

184 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής

151 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών

61 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής

197 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών

451 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών

158 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών

217 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

6 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

245 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

114 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου

14 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

70 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

16 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας

53 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θήρας

33 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

21 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

36 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

27 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης

31 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

90 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου

45 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

8 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

4 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

22 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

37 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

4 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

110 κρούσματα υπό διερεύνηση

Το ιικό φορτίο στα λύματα 

Την εβδομάδα 10-16 Μαΐου 2021, παρατηρήθηκαν πτωτικές ή σταθεροποιητικές τάσεις, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9 Μαΐου 2021, στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των έξι από τις έντεκα (6/11) περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ.

Kαθαρά πτωτικές μεταβολές παρατηρήθηκαν στην Πάτρα (-80%) και στο Βόλο (-56%), ενώ οριακά πτωτικές παρουσιάστηκαν οι μεταβολές στο Ρέθυμνο (-26%) καθώς και στη Λάρισα (-10%) και στην Ξάνθη (-10%). Σταθερό παρέμεινε ουσιαστικά το ιικό φορτίο στην Περιφέρεια Αττικής, παρουσιάζοντας μη σημαντική μεταβολή (-3%).

Τέσσερις από τις έντεκα (4/11) περιοχές του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ παρουσίασαν καθαρά αυξητικές τάσεις, οι οποίες κυμάνθηκαν από +198% στα Χανιά έως +36% στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, στον Άγιο Νικόλαο το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα δεν ήταν ανιχνεύσιμο.

Τα αποτελέσματα της εβδομάδας 10-16/5/21, ανά περιοχή:

Περιφέρεια Αττικής: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκε στατιστικά μη σημαντική μείωση (-3%) του εβδομαδιαίου μέσου όρου στο ιικό φορτίο των λυμάτων, εμφανίζοντας μια τάση σταθεροποίησης του μέσου ιικού φορτίου, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Θεσσαλονίκη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, στη Θεσσαλονίκη παρατηρήθηκε αύξηση (+36%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21. Η τιμή αυτή αντανακλά τη σχετικά μεγάλη αύξηση στο ιικο φορτίο που παρατηρήθηκε στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία όμως στη συνέχεια αποκλιμακώθηκε μερικώς κατά το Σαββατοκύριακο.

Λάρισα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10% ) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Λάρισας, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21 .

Βόλος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/2021 , παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-56%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων του
Βόλου, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

Ηράκλειο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε αύξηση (+94%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του
Ηρακλείου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Χανιά: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση (+198%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτωντης πόλης των Χανίων, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/2021.

Ρέθυμνο: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, συνεχίσθηκε η μείωση (-26%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της πόλης του Ρεθύμνου, σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Άγιος Νικόλαος: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, δεν ανιχνεύθηκε ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της πόλης του Αγίου Νικολάου. 

Πάτρα: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση (-80%) στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων της Πάτρας, σχετικά με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, 3-9/5/21.

Ξάνθη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21 , παρατηρήθηκε οριακή μείωση (-10%) του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Ξάνθης, σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21 .

Αλεξανδρούπολη: Την τελευταία εβδομάδα, 10-16/5/21, το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Αλεξανδρούπολης παρουσίασε αύξηση (+45%), σε σχέση με την εβδομάδα 3-9/5/21.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 2.812 τα νέα κρούσματα - 639 οι διασωληνωμένοι, 63 θάνατοι"

Δημοσκόπηση Interview: ΝΔ 37% - ΣΥΡΙΖΑ 21,5% - Στο 95% το ποσοστό ικανοποίησης από τη διαδικασία εμβολιασμού

Παραμένει πρώτη και με τεράστια διαφορά η ΝΔ με ποσοστό 37%, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ που ακολουθεί με 21,5% έχοντας διαφορά 15,5 μονάδων. Στη νέα δημοσκόπηση της Interview για λογαριασμό της Βεργίνας Τηλεόραση ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός (50%) με κυριότερο αντίπαλο τον «Κανένα» (28%) και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί (22%).

Υπέρ των εμβολίων οι πολίτες – Μεγάλη ικανοποίηση από τη διαδικασία εμβολιασμού

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση 50% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει ήδη εμβολιαστεί κι ένα 24% έχει προγραμματισμένο ραντεβού ενώ μόνο το 26% φαίνεται ότι δε θα εμβολιαστεί ή εμφανίζεται επιφυλακτικό. Οι πολίτες σε εντυπωσιακό βαθμό (95%) δείχνουν μεγάλη ικανοποίηση από τη διαδικασία εμβολιασμού (ραντεβού, προσωπικό, οργάνωση) ενώ για πρώτη φορά καταμετρείται το ποσοστό των ανεπιθύμητων ενεργειών όσων εμβολιάστηκαν. Έτσι, 70%δεν εμφάνισε καθόλου παρενέργειες. Επίσης 59% των ερωτηθέντων λέει ναι στον εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 χρόνων.


Ναι στο πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό – Υπέρ της άρσης πατέντας των εμβολίων

Υπέρ της θέσπισης του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού (Green Pass) εμφανίζεται το 66% των ερωτηθέντων καθώς και της άρσης της πατέντας των εμβολίων (58%) ενώ 60% πιστεύει πως η χώρα μας έχει ευνοηθεί πολύ από την ένταξή της στην ΕΕ πριν σαράντα χρόνια (1981).

Οι αποτελεσματικότεροι υπουργοί

Πρώτοι σε αποτελεσματικότητα σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών είναι οι: Βασίλης Κικίλιας (7.4), Νίκος Παναγιωτόπουλος (7.3), και Άδωνις Γεωργιάδης (7.1) κι ακολουθούν ο Μάκης Βορίδης (6.7), ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (6.5), ο Χάρης Θεοχάρης (6.0), ο Νότης Μηταράκης (5.9) και τελευταία η Νίκη Κεραμέως (5.8).

Σταθερή η υπεροχή της ΝΔ

Σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών και την καταγραφή των απόψεών τους η μεγάλη πλειοψηφία του 37% εξακολουθεί να εμπιστεύεται την Κυβέρνηση Μητσοτάκη και θα την ψήφιζε εάν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε εκλογές. Με διαφορά 15,5% από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ εμπιστεύεται το 21,5%.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου:

ΝΔ 37.%

ΣΥΡΙΖΑ 21.5%

ΚΙΝΑΛ 7.1%

ΚΚΕ 5.6%

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 5.1%

ΜεΡΑ25 3.7%

ΑΛΛΟ 8.1%

ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 10.8%

ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ 1.1%

fimotro

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Interview: ΝΔ 37% - ΣΥΡΙΖΑ 21,5% - Στο 95% το ποσοστό ικανοποίησης από τη διαδικασία εμβολιασμού "

Από αύριο οι αιτήσεις για εγγραφές-επανεγγραφές στους βρεφονηπιακούς του ΟΑΕΔ

Ξεκινάει αύριο, Τετάρτη, και ώρα 18:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 26 βρεφονηπιακούς σταθμούς (ΒΝΣ) του ΟΑΕΔ για τη σχολική χρονιά 2021- 2022. Οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι την Τετάρτη 30 Ιουνίου και ώρα 23:59.

Οι ΒΝΣ του ΟΑΕΔ λειτουργούν από 1η Σεπτεμβρίου έως 31 Ιουλίου, από τις 6:45 π.μ. έως τις 16:00 μ.μ. (Δευτέρα έως Παρασκευή) κι απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 8 μηνών (την 1η Σεπτεμβρίου 2021) έως 4 ετών. Εφαρμόζεται ημερήσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης που εξασφαλίζει την αρμονική ψυχοσωματική και εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Τα κριτήρια επιλογής είναι οικονομικά (με προτεραιότητα τα παιδιά με γονείς χαμηλού εισοδήματος) και κοινωνικά (παιδιά πολύτεκνων, ορφανά, παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών, παιδιά αναπήρων, κλπ).

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι και άνεργοι, οι οποίοι το έτος 2020:

  • είχαν 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (με κρατήσεις υπέρ ΟΕΕ) ή

  • έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

  • έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 50 ημερών ή

  • συγκεντρώνουν τουλάχιστον 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς πρόσβασης TAXISnet στη σχετική ηλεκτρονική διεύθυνση

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε βρεφικό και παιδικό σταθμό → Εγγραφή σε βρεφονηπιακό σταθμό του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ)

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν τον ιστότοπο του Οργανισμού.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Από αύριο οι αιτήσεις για εγγραφές-επανεγγραφές στους βρεφονηπιακούς του ΟΑΕΔ"

Χανιά: Μαχαίρια, σιδερολοστοί, αλκοόλ, τράπουλες και κινητά μέσα στα κελιά (pics)

Στην έφοδο στο κατάστημα κράτησης στα Χανιά, έγινε σε όλους τους χώρους της Ε’ Πτέρυγας. Συνολικά, από την έρευνα σε 20 κελιά, προαύλιο, αίθριο και κοινόχρηστους χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

-2 αυτοσχέδια μαχαίρια,
-10 σιδερολοστοί,
-2 χρησιμοποιημένες σύριγγες,
-κινητό τηλέφωνο,
-3 τράπουλες,
-3 μετατροπείς ρεύματος,
-αυτοσχέδιο μάτι κουζίνας,
-αυτοσχέδιο ηχείο και
-10 λίτρα αλκοολούχο παρασκεύασμα.

 

Ενημερώθηκαν άμεσα ο αρμόδιος Εισαγγελέας και η τοπική αστυνομική Αρχή, που διενεργεί σχετική προανάκριση, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο προβλεπόμενος πειθαρχικός έλεγχος.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Μαχαίρια, σιδερολοστοί, αλκοόλ, τράπουλες και κινητά μέσα στα κελιά (pics)"

Γαλάζιες σημαίες 2021: Αυτές είναι οι 545 παραλίες που βραβεύτηκαν – Στη 2η θέση η Ελλάδα

Στη δεύτερη θέση με 545 Γαλάζιες Σημαίες στις ακτές της βρίσκεται η Ελλάδα ανάμεσα σε 49 χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος, στο σύνολο των 49 χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα, η Ελλάδα κατείχε το 13,5% των συνολικών βραβευμένων ακτών.

Πρώτη στην Ελλάδα αναδείχθηκε και πάλι φέτος, η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με 96 σημαίες. Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 4.040 ακτές, 707 μαρίνες και 78 τουριστικά σκάφη σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια αναγγελία των βραβεύσεων του Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», έγινε φέτος διαδικτυακά, παρουσία πολλών εκπροσώπων της πολιτείας και κλαδικών φορέων του Τουρισμού.

Δείτε ΕΔΩ τη λίστα

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γαλάζιες σημαίες 2021: Αυτές είναι οι 545 παραλίες που βραβεύτηκαν – Στη 2η θέση η Ελλάδα"

Υπουργείο Εργασίας: Ένα self test υποχρεωτικό κάθε εβδομάδα – Τι αλλάζει

Μετά τα σχολεία και στον ιδιωτικό τομέα τα υποχρεωτικά self test μειώνονται από δυο την εβδομάδα σε ένα. Το ανακοίνωσε την Τρίτη (18.05.2021) το υπουργείο Εργασίας.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα τα self test κάθε εβδομάδα θα γίνονται, υποχρεωτικά, μια φορά και υπάρχει σύσταση για δεύτερο.

Το υπουργείο Εργασίας σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι για την εβδομάδα που τελειώνει στις 23 Μαΐου 2021, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους κλάδους που εμπίπτουν στις σχετικές Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, φροντιστήρια και κέντρα ξένων γλωσσών, φορείς παροχής εκπαίδευσης και πιστοποίησης δεξιοτήτων, δραστηριότητες βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, τουρισμός και ωφελούμενοι των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ που απασχολούνται σε δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών), θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα.

Το υπουργείο Εργασίας συστήνει τη διενέργεια και δεύτερου self test για τον καλύτερο έλεγχο του επιδημιολογικού φορτίου και τον ταχύτερο περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το αποτέλεσμα θα πρέπει να δηλώνεται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Ένα self test υποχρεωτικό κάθε εβδομάδα – Τι αλλάζει"

Σοφία Νικολάου: Τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ την μηνύουν για απευθείας αναθέσεις εν μέσω πανδημίας

Στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης (Διαφάνειας Διοικητικής Δράσης), ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος (Δικαιοσύνης) και ο Χρήστος Σπίρτζης (Προστασίας του Πολίτη), κατά της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σοφίας Νικολάου.

Οι μηνυτές αποδίδουν στην κυρία Νικολάου το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, σχετικά -όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους- με τις συμβάσεις απευθείας αναθέσεων ειδών ατομικής προστασίας και καθαριότητας (χειρουργικές μάσκες, γάντια, αντισηπτικά, χλωρίνες, κ.λπ.) κατά την περίοδο της πανδημίας, από τις οποίες φέρεται να έχει ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο.

Κατά τις δηλώσεις των τριών, σε άλλες περιπτώσεις οι αναθέσεις έγιναν σε εταιρείες που φτιάχτηκαν μία ή δύο ημέρες πριν την ανάθεση και άλλες φορές σε εταιρείες που δεν είχαν καμία σχέση με το αντικείμενο των συμβάσεων σε τιμές πολλαπλάσιες από τις τιμές που άλλοι φορείς του Δημοσίου αγόρασαν τα ίδια πράγματα τις ίδιες ημέρες.

Ακόμη, σύμφωνα με τους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μια υπόθεση που συνδέεται με διασπάθιση δημοσίου χρήματος και, αφού εξάντλησαν όλα τα μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου, απευθύνθηκαν θεσμικά στη Δικαιοσύνη για την πλήρη και σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης.

Πάντως, η μηνυτήρια αναφορά αναμένεται να διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τα περαιτέρω.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σοφία Νικολάου: Τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ την μηνύουν για απευθείας αναθέσεις εν μέσω πανδημίας"

Λάρισα: Σάλος με τη γυναικολόγο που τα έβαλε με το εμβόλιο της Pfizer – «Δεν είπα και πιείτε χλωρίνη»

Μετά το πρόσφατο περιστατικό όπου μία γιατρός σε εμβολιαστικό κέντρο της Λαμίας παρακινούσε τον κόσμο να μην εμβολιαστεί, μια γιατρός από την Λάρισα συγκέντρωσε χθες την αρνητική προσοχή του κοινού μιας και η ανάρτηση της στο Facebook, ούτε λίγο ούτε πολύ, παρακινούσε τον κόσμο να μην εμπιστεύεται το εμβόλιο της Pfizer. Η ίδια κατέβασε τελικά την ανάρτησή της αλλά ο σάλος που προκάλεσε το ποστ συνεχίζει να κάνει ντόρο στο διαδίκτυο.

«Δεν είπα και πιείτε χλωρίνη!» λέει σήμερα στο newsit.gr η Κωνσταντίνα Καρβέλλα, η γυναικολόγος η οποία προκάλεσε με την ανάρτηση της. Το κύμα των αντιδράσεων και ενδεχομένως και ο φόβος για κάποια ποινή οδήγησαν στο να κατέβει η εμπρηστική ανάρτηση, η οποία παρουσίαζε τα πράγματα συγκεχυμένα, μιας και από την μια έκανε λόγο για «καταστροφή αγγείων» και «διαταραχές στο ανθρώπινο DNA» από τα εμβόλια αλλά την ίδια στιγμή, έλεγε και πως: «θεραπείες υπάρχουν γρήγορες» και: «από Σεπτέμβριο έρχονται τα μονοκλωνικά αντισώματα».

Mέσα σε όλα αυτά διατυπώνονταν και θεωρίες περί παγκοσμιοποίησης, πατριωτισμού αλλά και γενοκτονίας – βλ. την απάντηση σε ένα σχόλιο που πήρε: « Όχι άλλο Άουσβιτς, όχι σε άλλη γενοκτονία»!

«Η Ελλάδα έχει πρώτα απ’ όλα ήρωες»

Μιλώντας σήμερα η ίδια στο newsit.gr, «στρογγυλοποίησε» τα λεγόμενά της, έκανε λόγο απλώς για μια «προσωπική γνώμη» με «καλή διάθεση», τόνισε πως δεν είναι αρνήτρια του κορονοϊού ή των εμβολίων και γενικώς προσπάθησε να «μαζέψει» την αιχμηρή τοποθέτησή της.

Όπως μας είπε λοιπόν: «ο καθένας μπορεί να πει στο κοινό να είναι λίγο προσεχτικός. Τα είπα με καλή διάθεση. Ήταν την ίδια στιγμή και μια παραίνεση στην ίδια την εταιρεία να προσέξει διάφορα πράγματα. Μια γνώμη εξέφρασα, έχω το δικαίωμα να το κάνω, δεν ξέρω γιατί πήρε τόσο μεγάλες διαστάσεις. Δεν ήθελα να ταράξω τον κόσμο».

Η κα Καρβέλλα παραδέχεται πως η ίδια είχε κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer αλλά το ακύρωσε μετά από διάφορα πράγματα που διάβαζε για περιστατικά με παρενέργειες. Επιπρόσθετα, όπως είπε, το άνοιγμα της συζήτησης για εμβολιασμό των παιδιών με το εμβόλιο της Pfizer ήταν αυτό που προκάλεσε τελικά την αντίδρασή της. «Δεν είμαι ούτε αρνήτρια του εμβολίου, ούτε του κορονοϊού. Έχω τρία παιδιά μαθητές Λυκείου.

Μου έκανε εντύπωση η συζήτηση για εμβολιασμό των παιδιών. Μου φαίνεται μια παρακινδυνευμένη κίνηση. Το εμβόλιο πρέπει να τελειοποιηθεί. Εγώ αποφάσισα να παρατείνω τον εμβολιασμό μου, μέχρι να έχω περισσότερα δεδομένα. Ευελπιστώ σε βελτίωση της σύστασης των εμβολίων και σε περιορισμό των παρενεργειών».

Όσο για το λόγο που κατέβασε τελικά την ανάρτησή της η ίδια αποδίδει αυτή την κίνησή της στο γεγονός ότι δέχθηκε πάρα πολλά αιτήματα φιλίας αλλά και μηνύματα που ζητούσαν συμβουλές ή ήθελαν να ξεκινήσουν συζήτηση μαζί της για το θέμα των εμβολίων και καθώς η ίδια είναι γιατρός με πιεστικό ωράριο αποφάσισε να μη συνεχίσει αυτή την κουβέντα.

Σε κάθε περίπτωση λέει ότι δεν την φοβίζει μια ενδεχόμενη αντίδραση από τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας και πως αν την καλέσουν σε απολογία θα πει όσα δήλωσε παραπάνω και σε εμάς.

Όπως κατέληξε « Στους περισσότερους, τα εμβόλια δεν έχουν παρενέργειες. Σε κάποιους όμως έχουν. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο καθένας πρέπει να κάνει ο,τι πιστεύει και να μιλάει και να ενημερώνεται από τον γιατρό του για το εμβόλιο που θα κάνει. Εκτός από τα εμβόλια έχουμε και την πρόληψη και έχουμε και ελπιδοφόρα νέα φάρμακα. Η κουβέντα για τον κορονοϊό συνεχίζει να γεννά διαρκώς δεδομένα- μια είναι οι μεταλλάξεις και τώρα η συζήτηση αν πρόκειται για αγγειακή ή πνευμονική νόσο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Σάλος με τη γυναικολόγο που τα έβαλε με το εμβόλιο της Pfizer – «Δεν είπα και πιείτε χλωρίνη»"

Προσωρινή σύνταξη: Διευκρινίσεις και οδηγίες e-ΕΦΚΑ

Με την εγκύκλιο 30/2021 του e-ΕΦΚΑ παρέχονται οδηγίες σχετικά με την προσωρινή σύνταξη και τις διατάξεις των άρθρων 115 και 116 του Ν. 4714/2020.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο γίνονται γνωστά τα εξής:

Σας ενημερώνουμε ότι στο ΦΕΚ Α' 148/31.7.2020 δημοσιεύτηκαν οι διατάξεις των άρθρων 115 και 116 του Ν. 4714/2020, με τις οποίες τροποποιήθηκαν διατάξεις των άρθρων 29 και 29Α του Ν. 4387/2016 (Α'85) περί χορήγησης προσωρινής σύνταξης, για την εφαρμογή των οποίων διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Α. Άρθρο 115 (αύξηση του ποσοστού προσωρινής σύνταξης για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί χειρόγραφα)

Με τις διατάξεις αυτές επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές για τους ασφαλισμένους που έχουν καταθέσει έντυπη αίτηση συνταξιοδότησης:

Ι. Σύνταξη λόγω γήρατος

α) Για τους μισθωτούς, ο υπολογισμός του ποσού της προσωρινής σύνταξης καθορίζεται πλέον στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

β) Για τους μη μισθωτούς, (αυτοτελώς απασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ασφαλισμένους στον Ο.Γ.Α., όπως αυτοί ορίζονται στα άρθρα 39 και 40 του Ν. 4387/2016), ο υπολογισμός του ποσού της προσωρινής σύνταξης καθορίζεται πλέον στο 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των δώδεκα (12) τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

Τα ανωτέρω ποσά προσωρινής σύνταξης καταβάλλονται μειωμένα κατά ποσοστό 30% για όσο χρονικό διάστημα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή τη δραστηριότητά τους. Διευκρινίζεται ότι η διάταξη αυτή ισχύει πλέον σε συνδυασμό με το γεγονός ότι έχει απαλειφθεί η περ. στ' της παρ. 7 του άρθρου 29 του Ν. 4387/2016, η οποία έθετε ως αρνητική προϋπόθεση για τη χορήγηση της προσωρινής σύνταξης τη συνέχιση της εργασίας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης. Επίσης, συνδυάζεται με τις διατάξεις του άρθρου 20 του Ν. 4387/2016 περί εργασίας συνταξιούχων, όπως έχουν τροποποιηθεί με το άρθρο 27 του Ν. 4670/2020 (εγκ. 34/2020), οι οποίες καθορίζουν πλέον το ποσοστό μείωσης του ποσού της σύνταξης σε 30%.

Επομένως, έχοντας υπόψη και την παρ. 4 του άρθρου 27 του Ν. 4670/2020, όταν συντρέχουν οι κατωτέρω περιπτώσεις α-η δεν μειώνεται το ποσό της προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος κατά 30%, ήτοι:

α. Των συνταξιούχων του ΟΓΑ εφόσον ασκούν απασχόληση υπακτέα στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ.

β. Των ψυχικά ασθενών του άρθρου 23 του ν. 4488/2017 (Α' 176).

γ. Των συνταξιούχων με βάση τον ν. 612/1977 (Α' 164) και τις διατάξεις που παραπέμπουν σε αυτόν.

δ. Των συνταξιούχων του τετάρτου εδαφίου της περίπτωσης α' της παραγράφου 1 των άρθρων 1 και 26 του π.δ. 169/2007 (Α'210).

ε. Όσων λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα ή το αντίστοιχο επίδομα του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α'210).

στ. Των πολύτεκνων, των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του εικοστού τετάρτου έτους της ηλικίας του ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

ζ. Των προσώπων που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016.

η. Των συνταξιούχων άλλων φορέων και του Δημοσίου, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους από απασχόληση στον αγροτικό τομέα ως αγροτών, μελισσοκόμων, κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων και αλιέων δεν υπερβαίνει το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ.

Αντίθετα, δεν χορηγείται καθόλου προσωρινή σύνταξη λόγω γήρατος όταν παρέχεται εργασία για την οποία προβλέπεται αναστολή καταβολής της σύνταξης σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν. 4387/2016 (περ. η της παρ. 7 του άρθρου 115). Όμως, αν μεταγενέστερα εκλείψει ο λόγος αυτός, η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται από την πρώτη του επόμενου μήνα της υποβολής της σχετικής νέας αίτησης του ενδιαφερομένου.

Υπενθυμίζεται ότι με το δεύτερο εδάφιο της παρ. 1α του άρθρου 27 του Ν.4670/2020, που αναφέρεται στους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν ήδη αναλάβει ή αναλαμβάνουν από της δημοσιεύσεως του νόμου αυτού εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του e-Ε.Φ.Κ.Α., θεσπίζεται μεταβατικό στάδιο ενός έτους για την αναστολή καταβολής της σύνταξης με κριτήριο το χρονικό σημείο κατά το οποίο συμπληρώνουν το 61ο ή το 62ο έτος. Συγκεκριμένα, για τους συνταξιούχους οι οποίοι συμπληρώνουν το 61ο έτος της ηλικίας τους έως και την 28.2.2021, αφενός, αίρεται η αναστολή καταβολής της σύνταξής τους από την επομένη της συμπλήρωσης του 61ου έτους της ηλικίας τους και, αφετέρου, εφόσον συνεχίζουν εργαζόμενοι και μετά τη συμπλήρωση αυτής της ηλικίας, το μεικτό ποσό της σύνταξής τους μειώνεται κατά 30%. Από 1.3.2021 και εφεξής η άρση της αναστολής καταβολής της σύνταξης γίνεται πλέον μετά τη συμπλήρωση του 62ου έτους (εγκ. 34/2020).

Όσον αφορά το ποσό της προσωρινής σύνταξης λόγω γήρατος, για τους μεν μισθωτούς και τους ασφαλισμένους στον τ. Ο.Γ.Α. η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε είκοσι (20) έτη ασφάλισης (384,00€) ούτε να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο αυτής (768,00€), στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη από την εκάστοτε εθνική σύνταξη που αντιστοιχεί σε είκοσι (20) έτη ασφάλισης (384,00€) ούτε μεγαλύτερη από το ποσό που ισούται με το ύψος της εθνικής σύνταξης πολλαπλασιαζόμενο επί δυόμισι φορές (960,00€), στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά.

ΙΙ. Σύνταξη λόγω θανάτου

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη, όπως διαμορφώνεται με τις ανωτέρω διατάξεις, χορηγείται στους δικαιούχους σε ποσοστό 70% (παρ. 4). Το ποσοστό αυτό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων, σύμφωνα με τα ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης λόγω θανάτου (άρθρο 12 Ν. 4387/2016, όπως ισχύει). Και στην περίπτωση αυτή ισχύει ότι δεν απαιτείται πλέον η διακοπή της εργασίας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης προκειμένου να χορηγηθεί στον δικαιούχο προσωρινή σύνταξη λόγω θανάτου.

ΙΙΙ. Έκδοση απόφασης

Για την έγκριση ή την απόρριψη του αιτήματος χορήγησης προσωρινής σύνταξης εκδίδεται απόφαση του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου, εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία κατάθεσης των δικαιολογητικών (και όχι από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης) ή από την ημερομηνία οριστικοποίησης της κρίσης των υγειονομικών επιτροπών, αν η χορήγηση της σύνταξης συναρτάται με την εκτίμηση του βαθμού αναπηρίας του ασφαλισμένου (παρ. 8).

Β. Άρθρο 116 (Ρυθμίσεις για την προσωρινή σύνταξη σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής)

Με τις διατάξεις αυτές επέρχονται οι ακόλουθες αλλαγές για τους ασφαλισμένους που έχουν υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση συνταξιοδότησης:

Ι. Κατ' αρχήν, το άρθρο αυτό δεν καταλαμβάνει τους ασφαλισμένους οι οποίοι συνταξιοδοτούνται σύμφωνα με το ειδικό καθεστώς του Ν. 3163/1955 (Α'71).

ΙΙ. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης συνταξιοδότησης λόγω θανάτου, η προσωρινή σύνταξη χορηγείται σε ποσοστό 80% του ποσού που υπολογίζεται ως προσωρινή στις συντάξεις λόγω γήρατος ή λόγω αναπηρίας εφόσον συμμετέχουν στην απονομή και τα τέκνα και χορηγείται στους δικαιοδόχους σύμφωνα με το άρθρο 12 του ν. 4387/2016 (όπως ισχύει). Το ποσοστό αυτό επιμερίζεται μεταξύ των δικαιοδόχων, σύμφωνα με τα ποσοστά επιμερισμού της σύνταξης. Όταν δεν συμμετέχουν στη σύνταξη και τα τέκνα, η προσωρινή σύνταξη ανέρχεται σε ποσοστό 70%. Το ποσό που θα προκύψει σύμφωνα με το προηγούμενο εδάφιο δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού που αντιστοιχεί στην εθνική σύνταξη που χορηγείται για δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης, σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 7 του ν. 4387/2016.

ΙΙΙ. Δεν απαιτείται πλέον η διακοπή της εργασίας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης προκειμένου να χορηγηθεί στον δικαιούχο προσωρινή σύνταξη.

Γ. Λοιπές διατάξεις

Σύμφωνα με την παρ. 12 του άρθρου 115, παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καθορίσει τη διαδικασία, τον τρόπο και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την καταβολή της διαφοράς στις ήδη χορηγηθείσες προσωρινές συντάξεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί οριστική απόφαση συνταξιοδότησης, για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 115 στις εκκρεμείς αιτήσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης κατά την ημερομηνία δημοσίευσής του, καθώς και κάθε άλλο ειδικότερο ζήτημα.

Ομοίως, με τη διάταξη της παρ. 9 του άρθρου 116 παρέχεται εξουσιοδότηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να καθορίσει τη διαδικασία χορήγησης προσωρινής σύνταξης στους ασφαλισμένους που δεν δικαιούνταν προσωρινή σύνταξη λόγω εργασίας, την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 116 στις εκκρεμείς κατά την ημερομηνία δημοσίευσής του αιτήσεις χορήγησης προσωρινής σύνταξης και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Κατόπιν των ανωτέρω, ως προς τα ζητήματα αυτά θα κοινοποιηθούν οδηγίες μεταγενέστερα.

Η Γενική Διεύθυνση Πληροφορικής και Επικοινωνιών θα πρέπει να μεριμνήσει για την ενσωμάτωση των κοινοποιούμενων διατάξεων στο μηχανογραφικό σύστημα.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι η χορήγηση προσωρινής σύνταξης αποτελεί προσωρινό μέτρο οικονομικής υποστήριξης των υποψήφιων συνταξιούχων κατά το μεταβατικό στάδιο μεταξύ της επαγγελματικής ζωής και της συνταξιοδότησης, αλλά σε καμμία περίπτωση δεν είναι επιτρεπτό να αποτελέσει αιτία καθυστέρησης στην απονομή της οριστικής σύνταξης.

Δείτε την απόφαση στο φορολογικό αρχείο του κόμβου

taxheaven

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινή σύνταξη: Διευκρινίσεις και οδηγίες e-ΕΦΚΑ "

DW: Η Χαμάς και οι υποστηρικτές της

Από το 2007 η Χαμάς κυριαρχεί στη Λωρίδα της Γάζας μετά από αδελφοκτόνο πόλεμο με τη Φατάχ στη Δυτική Όχθη. Ο Ερντογάν ανήκει στους υποστηρικτές της.

Όταν στα γερμανικά ΜΜΕ γίνεται λόγος για τη Χαμάς οι αρθρογράφοι χρησιμοποιούν τη φράση “ακραία ισλαμική”, αναφερόμενοι στην οργάνωση που από το 2007 βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Σε συνάρτηση όμως με την τελευταία κλιμάκωση αυτή η περιγραφή μεταβλήθηκε και στο μεταξύ γίνεται πιο συχνά λόγος για μια ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση. Ακόμη και οι περισσότερες δυτικές χώρες υιοθετούν την ίδια αξιολόγηση με εξαίρεση τη Νορβηγία και την Ελβετία, οι οποίες παραπέμποντας στην στάση ουδετερότητάς τους διατηρούν σχέσεις με τη Χαμάς. Άλλες χώρες ακόμη και προωθημένες σχέσεις μαζί της προσφέροντας μάλιστα στήριξη.

Στο δρόμο προς την εδραίωση στη Λωρίδα της Γάζας

Ραμπίν, Αραφάτ, Κλίντον, 1993
Ραμπίν και Αραφάτ δίνουν τα χέρια στο Λευκό Οίκο το 1993

Η Χαμάς ιδρύθηκε στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 80 και βρίσκονταν τότε υπό την οργάνωση PLO, την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης του Γιασέρ Αραφάτ. Παραμένει σημείο διαφιλονικίας, εάν στην αρχική φάση η Χαμάς χρηματοδοτήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση για να αποτελέσει αντίβαρο στους κόλπους της PLO. Ένα σενάριο που σήμερα αποκηρύττουν μετ΄ επιτάσεως και οι δύο πλευρές. Σε αντίθεση με την PLO η Χαμάς αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ. Το έμβλημά της δείχνει τον Θόλο του Βράχου στην Ιερουσαλήμ και το περίγραμμα ενός αδιαίρετου παλαιστινιακού κράτους, συμπεριλαμβανομένης και της ισραηλινής επικράτειας. Το ιστορικό στέλεχος του παλαιστινιακού απελευθερωτικού αγώνα, ο Γιασέρ Αραφάτ, συνήψε ειρήνη με το Ισραήλ το 1993 στο πλαίσιο της λεγόμενης διαδικασίας του Όσλο δίνοντας τέλος στην πρώτη Ιντιφάντα. Η Χαμάς δεν αναγνώρισε αυτό το ιστορικής σημασίας βήμα και συνέχιζε τρομοκρατικές πράξεις σε ισραηλινό έδαφος. Το 2006 κέρδισε τις εκλογές στη Λωρίδα της Γάζας με απόλυτη πλειοψηφία, εδραιώνοντας την μονοκρατορία της ένα χρόνο αργότερα μετά από έναν αδελφοκτόνο πόλεμο κατά της μετριοπαθούς Φατάχ, η οποία ελέγχει τη Δυτική Όχθη με τον Μαχμούτ Αμπάς επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής. Έτσι τα παλαιστινιακά εδάφη δεν είναι μόνο γεωγραφικά αλλά και πολιτικά διαιρεμένα.

Από τη Γάζα η Χαμάς συνέχισε τις επιθέσεις “αυτοάμυνας”, όπως τις αποκαλεί, κατά του Ισραήλ και συγκρούστηκε με σφοδρότητα με τον ισραηλινό στρατό τρεις φορές, το 2008/9, το 2012 και το 2014. Η Λωρίδα της Γάζας είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου και εντελώς απομονωμένη οικονομικά μέσα σε καθορισμένα σύνορα. Ανάμεσα στο Ισραήλ και την Αίγυπτο ανατολικά και δυτικά και τη Μεσόγειο δυτικά.Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία όμως υπό τις πιέσεις του τέως προέδρου Τραμπ μειώθηκε αισθητά. Όταν η Χαμάς εκτοξεύει ρουκέτες χρησιμοποιεί τον πληθυσμό ως ανθρώπινη ασπίδα. Η εκτόξευση γίνεται από κατοικημένες περιοχές ή επιχειρησιακά κέντρα που βρίσκονται σε οικήματα με κατοικίες. Επίσης η Χαμάς διανοίγει συνεχώς υπόγεια τούνελ για τη μεταφορά όπλων, κυρίως προς την Αίγυπτο. Βέβαια η αιγυπτιακή κυβέρνηση δεν έχει κανένα συμφέρον να το επιτρέπει.

Από πού προέρχονται τα χρήματα και οι ρουκέτες;

Εμίρης του Κατάρ, 2012, Γάζα
Ο εμίρης του Κατάρ το 2012 στη Γάζα, Στο πλευρό του δεξιά ο Ισμαΐλ Χανίγια

Ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς χορηγούς της και ξένος εταίρος της είναι το Κατάρ. Το 2012 ως πρώτος αρχηγός κράτους ο εμίρης επισκέφθηκε την ηγεσία της Χαμάς στη Γάζα. Η μικρή αλλά πλούσια χώρα του Περσικού έχει εμβάσει πάνω από 1,5 δις ευρώ, αν και τελευταία το Ισραήλ ελπίζει ότι η χώρα, όπως κι άλλες αραβικές χώρες, θα συμμετάσχει στις λεγόμενες Συμφωνίες του Αβραάμ, πρωτοβουλία του Τραμπ, και θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις μαζί του. Ένας άλλος σημαντικός εταίρος της Χαμάς είναι η Τουρκία. Λίγο πριν τις εκτοξεύσεις ρουκετών ο πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε σε συνομιλία με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια, την πλήρη στήριξή του. Υπάρχει όμως και μια σειρά από μη κρατικές πρωτοβουλίες και συλλόγους, ακόμη και από Γερμανία. Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel στέλνονται ποσά εκατομμυρίων στη Χαμάς από ενώσεις που πρόσκεινται στην ισλαμιστική οργάνωση.

Η εκτόξευση ρουκετών με στόχο το Ισραήλ ξεπερνά κάθε προηγούμενο καταρχήν αριθμητικά. Από την περασμένη Τρίτη (11.05) μέσα σε μερικά λεπτά η Χαμάς έριξε 130 ρουκέτες.Ακόμη και το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας „Iron Dome“ του Ισραήλ άγγιξε τα όριά του. Μέσα σε λίγες ημέρες ο ισραηλινός στρατός μέτρησε πάνω από 1800 ρουκέτες προερχόμενες από τη Γάζα. Η προέλευσή τους κατασκευαστικά είναι κυρίως από το Ιράν. Ο αναλυτής Φάμπιαν Χιντς, ειδικευμένος σε αυτό το πεδίο, είπε στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF. „‘Ήταν γνωστό ότι διάφορες ομάδες έχουν προχωρήσει σε μαζική αναβάθμιση πυραύλων και ότι αυτές που διαθέτει η Χαμάς που ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες επιβεβαιώνεται συνεχώς και από ισραηλινές πηγές”. Η εφημερίδα Jerusalem Post επικαλούμενη πηγές μυστικών υπηρεσιών έγραψε ότι το πυραυλικό οπλοστάσιο της Χαμάς ανέρχεται μέχρι τις 6.000 ρουκέτες. Σε αυτές πρέπει να προστεθούν κι άλλες 8.000 που κατέχει η ισλαμιστική Τζιχάντ, που συνεργάζεται εν μέρει με τη Χαμάς. Σύμφωνα με τον Χιντς για πολύ καιρό οι ιρανικές ρουκέτες μεταφέρονταν λαθραία από την αιγυπτιακή πλευρά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας. Αυτό δεν μπορεί να γίνει πλέον τόσο εύκολα, από τότε που ο Σουδανός δικτάτορας Ομάρ αλ Μπασίρ απομακρύνθηκε από την εξουσία το 2019. Αλλά στο μεταξύ φαίνεται ότι η Χαμάς κατασκευάζει το μεγαλύτερο μέρος ρουκετών, εν μέρει με ξένη βοήθεια, επί τόπου στη Λωρίδα της Γάζας.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Η Χαμάς και οι υποστηρικτές της"

Jerusalem Post: Συμφωνία για ΑΟΖ με την Χαμάς, βάζει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ

Σε τροχιά απευθείας στρατιωτικής σύγκρουσης της Τουρκίας με το Ισραήλ οδηγεί το ενδεχόμενο σύναψης συμφωνίας της Άγκυρας με την Χαμάς για ΑΟΖ στα πρότυπα της Λιβύης, προειδοποιεί η Jerusalem Post.

Το δημοσίευμα κάνει αναφορά στο πρωτοσέλιδο της Yeni Safak που ισχυριζόταν τη Δευτέρα 17/5/2021 ότι η Τουρκία μπορεί να εφαρμόσει ένα «μοντέλο της Λιβύης» για το Ισραήλ υπογράφοντας μια συμφωνία με τη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς για να αποκτήσει πρόσβαση σε δικαιώματα στα ύδατα και στο φυσικό αέριο στα ανοικτά του Ισραήλ.

«Το μοντέλο βασίζεται σε συμφωνία που προώθησε η Τουρκία στη στριμωγμένη από τους αντιπάλους της κυβέρνηση της Λιβύης το 2019, η οποία είχε ως αποτέλεσμα η Τουρκία να στείλει Σύρους μισθοφόρους και drones στη Λιβύη κατά παράβαση του εμπάργκο όπλων», σημειώνει η Jerusalem Post.

«Το σενάριο που προωθείται από το τουρκικό μέσο ενημέρωσης, πιθανώς με την υποστήριξη της κυβέρνησης, ισχυρίζεται ότι η Τουρκία μπορεί να υπογράψει συμφωνία με τους Παλαιστινίους και να αυξήσει τη στήριξή τους δια θαλάσσης. Αυτό θα έβαζε το Ισραήλ και την Τουρκία σε πορεία στρατιωτικής σύγκρουσης. Η Τουρκία φιλοξενεί ηγέτες της Χαμάς και υποστηρίζει τη Χαμάς. Το δυνητικό της σχέδιο για τη σύνδεση Τουρκίας και Γάζας δια θαλάσσης θα βλάψει τα σχέδια αγωγών φυσικού αερίου του Ισραήλ με την Κύπρο και την Ελλάδα» προσθέτει η Jerusalem Post.

«Για να κατανοήσουμε τον στόχο της Τουρκίας, η Άγκυρα θα τραβήξει μια γραμμή από την τουρκική ακτή απευθείας στη Γάζα, φαινομενικά διαιρώντας τη θάλασσα και δημιουργώντας έναν διάδρομο. Αυτό θα αποκόψει το Ισραήλ από την Ελλάδα και τον αγωγό της Ανατολικής Μεσογείου που θέλουν να χτίσουν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η Κύπρος δεν υπάρχει και ότι τα ελληνικά νησιά δεν έχουν δικαιώματα κυριαρχίας γύρω τους. Η Ελλάδα και η Κύπρος βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος της Μεσογείου γύρω από την Κύπρο και τα ελληνικά νησιά συνδέεται με αυτά. Η Κύπρος έχει συμφωνίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ και η Ελλάδα με την Αίγυπτο έχουν υπογράψει συμφωνίες και διατηρούν καλές σχέσεις» γράφει σε άλλο σημείο η Jerusalem Post.

Η Ισραηλινή εφημερίδα δεν παραλείπει να σημειώσει πως ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια από τις κορυφαίες φωνές κατά του Ισραήλ στον κόσμο. «Συγκρίνει το Ισραήλ με τους Ναζί και έχει επιδιώξει κυρώσεις κατά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύγκρουσης. Στόχος του είναι να απομονώσει το Ισραήλ. Απειλούσε τα ΗΑΕ κατά της υπογραφής ειρηνευτικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Φιλοξενεί τους ηγέτες της Χαμάς στρώνοντας κόκκινο χαλί στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Πρόσφατα τηλεφώνησε στον Πρόεδρο του Ιράν και συζήτησαν την κοινή δράση κατά του Ισραήλ».

«Η ιδέα για ΑΟΖ με τη Γάζα δημοσιεύθηκε από μια ακροδεξιά εφημερίδα ως «λαγός» (σσ για να καταγραφούν οι αντιδράσεις). Στην Τουρκία όλα τα μέσα ενημέρωσης είναι φιλοκυβερνητικά και οι δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική φυλακίζονται ή πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα. Έτσι, αυτό το άρθρο είχε τη σφραγίδα έγκρισης του κυβερνώντος κόμματος AKP. Επικαλείται τον απόστρατο Ναύαρχο Cihat Yayci, τον «αρχιτέκτονα» της τρέχουσας τουρκικής μεσογειακής πολιτικής περί «Γαλάζιας Πατρίδας». Το άρθρο υποστηρίζει ότι μια συμφωνία όπως αυτή στη Λιβύη, αλλά με τους Παλαιστινίους θα «αύξανε τη διεθνή αναγνώριση της Παλαιστίνης» και θα επέτρεπε την πραγματική υποστήριξη των Παλαιστινίων.

Θα επέτρεπε στην Τουρκία να αμφισβητήσει τον αποκλεισμό του Ισραήλ από τη Γάζα. Το 2010 η Τουρκία έστειλε ακροδεξιούς ακτιβιστές με το Mavi Marmara για να προσπαθήσει να σπάσει τον αποκλεισμό στη Γάζα. Μια ισραηλινή επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δέκα Τούρκων στα πλοία. Η Τουρκία θα ήθελε να στείλει το ναυτικό της στη Γάζα. Όμως το Ισραήλ αγοράζει 6 νέες κορβέτες για να υπερασπιστεί την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη του», αναφέρει ακόμη η Jerusalem Post.

jpost.com/onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Jerusalem Post: Συμφωνία για ΑΟΖ με την Χαμάς, βάζει την Τουρκία σε τροχιά σύγκρουσης με το Ισραήλ"

Περιστατικό θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό – Στο Βενιζέλειο μια γυναίκα

Στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου νοσηλεύεται μια γυναίκα, μετά τον εμβολιασμό της με το εμβόλιο της Astrazeneca.

Η γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, εμβολιάστηκε πριν από 15 ημέρες και σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Creta24, εμφάνισε συμπτώματα θρομβοπενίας. Πρόκειται μια αυτοάνοση επιπλοκή και αφορά στην διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες του Creta24, οι ειδικοί που εξετάζουν το περιστατικό, θεωρούν πως υπάρχει «μεγάλη υποψία» πως πρόκειται για συμπτώματα άμεσα συνδεδεμένα με το εμβόλιο.

Αναφέρουν εξάλλου, πως από τον ιατρικό φάκελο της ασθενούς δεν προκύπτει άλλη διασύνδεση με την υγεία της πλην από το εμβόλιο.

 creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιστατικό θρομβοπενίας μετά από εμβολιασμό – Στο Βενιζέλειο μια γυναίκα"

Κορωνοϊός: Πώς να κάνετε ένα… νόμιμο πάρτι - Τι ισχύει για τις συγκεντρώσεις σε πάρκα, σπίτια και εκδηλώσεις

Ήδη τα πρώτα μέτρα χαλάρωσης έχουν παρθεί ενώ βήμα – βήμα μέχρι τον Ιούνιο, σε συνδυασμό με την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος «Ελευθερία» πρόκειται να επιτευχθεί η πλήρης άρση των μέτρων που πάρθηκαν για τον περιορισμό του κορωνοϊού.

Σήμερα ωστόσο, το GRTimes επικοινώνησε με την τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 213-1510100 της Πολιτικής Προστασίας και συνέλεξε τις πληροφορίες που χρειάζεται κάποιος ώστε να προχωρήσει σε μια νόμιμη συνάθροιση, χωρίς τον φόβο της επιβολής προστίμου.

Υφίσταται άραγε ο περιορισμός των συναθροίσεων ή ο όρος «κορωνοπάρτι» που γεννήθηκε μέσα στην περίοδο της πανδημίας και υποδηλώνει μία παράνομη συνάθροιση; Και αν όχι ποιοι είναι οι περιορισμοί εκείνοι που διατηρούνται ακόμη. Μπορεί κάποιος να βάλει μουσική σε υπαίθριο χώρο; Ας τους δούμε αναλυτικά.

Εκδήλωση σε χώρο εστίασης

Εάν για παράδειγμα επιλέξει κάποιος να γιορτάσει τα γενέθλιά του σε χώρο εστίασης θα πρέπει να επιλέξει μέχρι πέντε καλεσμένους για να το πράξει, αφού τόσα επιτρέπονται προς το παρόν από τα μέτρα, που έχει λάβει η Πολιτική Προστασία.

Ασφαλώς μπορεί οι προσκεκλημένοι να είναι περισσότεροι, ωστόσο δεν μπορούν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι. Επίσης είναι δεδομένο, πως η συνάθροιση αυτή δεν συνοδεύεται υπό τους ήχους μουσικής.

Όπως έχει αναφερθεί από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, η μουσική στα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται καθώς οι πελάτες θα αναγκάζονταν χωρίς να φορούν μάσκα να μιλούν πιο δυνατά και άρα να μεταφέρουν περισσότερα σταγονίδια στους συνοδούς – φίλους τους.

Συνάθροιση στα πάρκα   

Σε αντίθεση με τα καταστήματα εστίασης, συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους και δη στα πάρκα είναι πλέον σαφώς πιο εύκολες.

Παρά το γεγονός ότι στην ΚΥΑ 1944 τις 13ης Μαΐου, αναφέρεται για υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας, θεματικών πάρκων και παραλιών ο μέγιστος αριθμός ανέρχεται στα 80 άτομα ανά 1.000 τμ. επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο, εν τούτοις αυτό ισχύει μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες (beach bar).

Σε υπαίθρια αστικά πάρκα, περιορισμός ατόμων δεν υπάρχει, τα άτομα αυτά μπορούν να ακούν μουσική (χωρίς βέβαια να προκαλούν ηχορύπανση στους γείτονες), αλλά η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική, όπως φυσικά και η τήρηση των αποστάσεων.

Επίσης όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται τουλάχιστον μέχρι τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα, καθώς η απαγόρευση κυκλοφορίας εξακολουθεί να ισχύει, όπως φυσικά και οι ώρες κοινής ησυχίας.

Υπάρχει περιορισμός συναθροίσεων στις οικίες;

Τώρα τι γίνεται με τους περιορισμούς συναθροίσεων που υπήρχαν στο διάστημα έξαρσης της πανδημίας και διαμορφώθηκε (σε μέχρι εννιά άτομα) στις μεγάλες γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα.

Σε ερώτηση του GRTimes στη γραμμή 213-1510100 της Πολιτικής Προστασίας, περιορισμός συναθροίσεων εντός της οικίας δεν υπάρχει.

Αναφέραμε και συγκεκριμένο παράδειγμα. Αν ένας μαθητής επιλέξει να γιορτάσει τα γενέθλιά του μαζί με 20 συμμαθητές του στο σπίτι, μπορεί να το κάνει, από τη στιγμή που υποβάλλεται σε self-test σε εβδομαδιαία βάση;

Η απάντηση της Πολιτικής Προστασίας είναι πως ασφαλώς και μπορεί από την στιγμή που δεν υφίσταται πλέον περιορισμός συναθροίσεων. Και φυσικά μπορεί να κάνει χρήση μουσικής, αρκεί να μην ενοχλεί τους περίοικους και τους γείτονες. Επίσης η συνάθροιση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έτσι ώστε οι μετέχοντες να προλάβουν να επιστρέψουν στο σπίτι.

Για το κάνουμε ακόμη πιο κατανοητό, στην ερώτηση εάν ο όρος «κορωνοπάρτι» τον οποίο συνηθίσαμε να χρησιμοποιούμε προκειμένου να αναφερθούμε σε μια παράνομη συνάθροιση εν μέσω πανδημίας συνεχίζει να υφίσταται, η υπάλληλος της Πολιτικής Προστασίας, ήταν ξεκάθαρη. Όχι από την στιγμή που δεν υπάρχει περιορισμός συναθροίσεων, ο όρος «κορωνοπάρτι» παύει να υφίσταται.

Αλλάζουν και οι έλεγχοι της Αστυνομίας

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες, αλλάζουν και οι έλεγχοι της Αστυνομίας αναφορικά με τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Πλέον τα μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν είναι τα εξής:

  • Αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται και σε ΙΧ, με τους αριθμούς των επιβατών να παραμένουν οι ίδιοι.
  • 2 άτομα στα ΙΧ εκτός του οδηγού, με υποχρεωτική μάσκα όταν δεν είναι οικογένεια και 2 άτομα στα επαγγελματικής χρήσης (ταξί).
  • Εντατικοί θα είναι και οι έλεγχοι στην εστίαση, καθώς οι κανόνες με τους οποίους πρέπει να λειτουργεί είναι συγκεκριμένοι.
  • Οι πελάτες γίνονται δεκτοί μόνο σε εξωτερικούς χώρους και πρέπει να είναι καθήμενοι και όχι όρθιοι.
  • Οι αποστάσεις στα τραπέζια πρέπει να είναι από 0,70 έως 1,70 εκ. / 6 άτομα, ενώ αν κάποιος θέλει να σηκωθεί από το τραπέζι θα πρέπει να φοράει τη μάσκα του.
  • Η λειτουργία των ημιυπαίθριων χώρων θα γίνεται χωρίς κλιματιστικά.
Συστάσεις για τήρηση των μέτρων

Είναι φανερό πως η επιστροφή στην κανονικότητα, δημιουργεί πλέον ένα κενό νόμου σ’ ότι αφορά τις συναθροίσεις σε οικίες και τα κορωνοπάρτι αλλά με την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει.

Ήδη στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ ανακοινώθηκαν 1.402 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, 56 νέοι θάνατοι, ενώ 647 συνάνθρωποί μας βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία, ενώ  υπεύθυνοι φορείς και λοιμωξιολόγοι δεν σταματούν να τονίζουν καθημερινά ότι η τήρηση των μέτρων πρέπει να είναι απαρέγκλιτη και σε παράλληλη γραμμή με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό, το κενό νόμου που φαίνεται να υπάρχει πλέον, δεν υπερκαλύπτει την ατομική ευθύνη που έχει ο καθένας μας και η συμβολή του στην οριστική εξάλειψη της πανδημίας του κορωνοϊού. Οπότε σε όλα τα πράγματα θα πρέπει να υπάρχει ένα μέτρο.

grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πώς να κάνετε ένα… νόμιμο πάρτι - Τι ισχύει για τις συγκεντρώσεις σε πάρκα, σπίτια και εκδηλώσεις"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news