facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Παραδόθηκε το σύστημα τηλεδιοίκησης στον ΟΣΕ

Παραδόθηκαν σήμερα από την ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ κρίσιμα έργα για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του σιδηροδρόμου, η σηματοδότηση στο τμήμα Λάρισα – Πλατύ και η τηλεδιοίκηση στο Δομοκός – Λάρισα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΣΕ: «πραγματοποιήθηκε σήμερα η διοικητική παραλαβή προς χρήση από την ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ της σηματοδότησης του τμήματος της διπλής γραμμής από Λάρισα μέχρι το Πλατύ, μήκους 130 χλμ. Με την ολοκλήρωση και του μέρους αυτού, λειτουργεί πλέον πλήρης σηματοδότηση στα τμήματα Αγ. Ανάργυροι – Οινόη, και η Τηλεδιοίκηση από την Τιθορέα έως την Θεσσαλονίκη, καθώς και από Θεσσαλονίκη μέχρι και τον Προμαχώνα. Παράλληλα, παραδόθηκε το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΚΕΚ) της Λάρισας, το οποίο ελέγχει την κυκλοφορία των συρμών σε μήκος 200 χιλιόμετρων διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, στο τμήμα από τον Δομοκό έως το Πλατύ.

Το ΚΕΚ Λάρισας είναι ένα υπερσύγχρονο κέντρο τηλεδιοίκησης το οποίο διαθέτει όλα τα απαραίτητα μέσα για τον έλεγχο και τη λειτουργία διαχείρισης της κυκλοφορίας. Τέλος, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα αποδοθεί στην κυκλοφορία και το τελευταίο τμήμα σηματοδότησης, από Οινόη μέχρι Τιθορέα, το οποίο θα ελέγχεται από το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας του τμήματος ΣΚΑ – Τιθορέα.

Με την παράδοση και του ανωτέρου τμήματος σηματοδότησης και την ένταξή του στο Κέντρο Τηλεδιοίκησης του ΣΚΑ ο άξονας από την έξοδο της Αθήνας μέχρι και την Θεσσαλονίκη θα τηλεδιοικείται πλήρως, ενώ θα λειτουργεί και το σύστημα επιτήρησης και ελέγχου συρμών ETCS επί γραμμής (επιτρόχιο), μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου. Ο σιδηρόδρομος εξελίσσεται με γνώμονα την ασφάλεια τον σεβασμό και την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού» καταλήγει η ανακοίνωση.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Παραδόθηκε το σύστημα τηλεδιοίκησης στον ΟΣΕ"

Η καταιγίδα Χανς πλήττει τις σκανδιναβικές χώρες- Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Σουηδία και Νορβηγία

Αντιμέτωπες με πλημμύρες και κατολισθήσεις είναι η Σουηδία και η Νορβηγία λόγω της καταρρακτώδους βροχής, ενώ την ίδια στιγμή ισχυροί άνεμοι πνέουν στην Δανία με αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να ελεγχθεί μια δασική πυρκαγιά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Η καταιγίδα «Χανς» πλήττει τις σκανδιναβικές χώρες από το Σαββατοκύριακο.

Οι κάτοικοι του Άρε, όπου βρίσκεται ένα γνωστό χιονοδρομικό κέντρο, στη βορειοδυτική Σουηδία, κλήθηκαν να αποφεύγουν τον χείμαρρο Σουσαμπάκεν, ο οποίος υπερχείλισε με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε δρόμους και κατοικίες, αναφέρει η ιστοσελίδα Krisinformation, ένας ιστότοπος που ενημερώνει τον πληθυσμό για καταστάσεις κρίσης.

Την Δευτέρα, δύο βαγόνια μιας αμαξοστοιχίας εκτροχιάστηκαν στην ανατολική Σουηδία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι. Το ατύχημα οφείλεται στη διάβρωση ενός αναχώματος λόγω της πλημμύρας.

Στη Νορβηγία, η αστυνομία έκανε λόγο για πολλές κατολισθήσει σήμερα. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι περίπου 100 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τις εστίες τους.

Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες της Σουηδίας και της Νορβηγίας εξέδωσαν προειδοποιήσεις για πλημμύρες σε πολλές περιοχές. Η κακοκαιρία δυσχεραίνει επίσης την κυκλοφορία, αφού πολλοί δρόμοι έκλεισαν και ακυρώθηκαν δρομολόγια τρένων και φεριμπότ.

Η μετεωρολογική υπηρεσία DMI της Δανίας προειδοποίησε για θυελλώδεις ανέμους στα βόρεια της χώρας. Η αστυνομία ανέφερε εξάλλου σε μια ανακοίνωσή της ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης μιας δασικής πυρκαγιάς κοντά στην πόλη Κλιτμόλερ «εμποδίζονται» από τους πολύ ισχυρούς ανέμους.

ΑΜΠΕ, AFP/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Η καταιγίδα Χανς πλήττει τις σκανδιναβικές χώρες- Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Σουηδία και Νορβηγία"

Καιρός αύριο: Ισχυρά μελτέμια και νέα βουτιά της θερμοκρασίας – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη, 9 Αυγούστου. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κι άλλο, ενώ θα διατηρηθούν τα ισχυρά μελτέμια. Τοπικά αναμένονται κάποιες βροχές.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά προβλέπονται λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες μέχρι το μεσημέρι, με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα τους 30 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες παροδικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες από το απόγευμα .
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και μέχρι το μεσημέρι στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ορεινά.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και την ανατολική Στερεά πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών μέχρι το μεσημέρι και από το απόγευμα αίθριος. Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά όπου υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα ανατολικά έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από τη νύχτα.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί και βαθμιαία αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νότια έως 7 μποφόρ με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ισχυρά μελτέμια και νέα βουτιά της θερμοκρασίας – Σε ποιες περιοχές θα βρέξει"

Οικονόμου για Νέα Φιλαδέλφεια: Τραγική αποτυχία – Πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα

Για «τραγική αποτυχία» της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας φιλοξενούμενος στον Alpha, τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη σε επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

«Υπήρχαν πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν» παραδέχθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και έκανε λόγο για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα.

Σχετικά με το τι συνέβη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σημείωσε: «Αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της ΕΔΕ που διατάξαμε. Τα όσα συνέβησαν χθες, με τον τραγικό χαμό αναδεικνύουν δύο φοβερά αντιφατικά πρόσωπα της ΕΛΑΣ. Ενώ στις συλλήψεις υπήρχε επάρκεια, συνελήφθησαν 98 και άλλοι 7 στους Εύζωνες, όπου διερευνάται η σχέση τους με το περιστατικό, με υψηλή πιθανότητα ανάμεσα σ’ αυτούς να είναι ο δολοφόνος, στον τομέα της πρόληψης, της αποτροπής είχαμε μια τραγική αποτυχία. Δεν θέλω να μασάω τα λόγια μου».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μίλησε για πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα: «Τραγική αποτυχία τελείως ξένη, για τις αποδόσεις και την αποτελεσματικότητα της ΕΛΑΣ. Υπήρχαν πληροφορίες που δεν αξιοποιήθηκαν, πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα, υπήρχαν άνθρωποι που ξεκίνησαν από το Ζάγκρεμπ χωρίς να τους σταματήσει κανείς. Αυτό είναι απαράδεκτο, ανεπίτρεπτο. Ήδη αποδόθηκαν οι πρώτες ευθύνες».

«Απαντώ ξεκάθαρα και στους καλοπροαίρετους και σε όσους μηδενίζουν, ότι βεβαίως ό,τι μας δείξει η έρευνα θα σημάνει και αντίστοιχες αποφάσεις. Δεν σταματάμε εκεί, θέλω να το ξεκαθαρίσω με όλους τους όρους. Αυτό που συνέβη ήταν απαράδεκτο. Δεν νοείται στελέχη της ΕΛ.ΑΣ ακόμα και μήνα Αύγουστο να αντιμετωπίζουν έτσι αυτά τα περιστατικά και αυτές τις πληροφορίες».

Τέλος σχετικά με την απαίτηση κομμάτων της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, απάντησε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει 6-7 φορές την παραίτησή μου, ως κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να παραιτηθώ αν είχε να κάνει με πολιτικό σχεδιασμό. Ο υπουργός δεν είναι αστυνομικός να καταστρώνει σχέδια αντιμετώπισης των χούλιγκαν. Θα ήταν ο εύκολος ο δρόμος της παραίτησης» ανέφερε.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου για Νέα Φιλαδέλφεια: Τραγική αποτυχία – Πρωτοφανή επιχειρησιακά σφάλματα"

Δολοφονία 29χρονου: Το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ενημερώσει από τις 4 Αυγούστου για τους χούλιγκαν

Η κροατική αστυνομία είχε ενημερώσει την ΕΛ.ΑΣ. για το ταξίδι των χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ στην Αθήνα από τις 4 Αυγούστου, ισχυρίζεται το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα (8.8.2023) μετά τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας ισχυρίζεται πως δεν ενημέρωσε μόνο αυτό την ΕΛ.ΑΣ. για το ταξίδι των χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, εκ των οποίων ο ένας δολοφόνησε τον 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά ότι το ίδιο έκανε και το Μαυροβούνιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κροατικού υπουργείου, το Μαυροβούνιο ενημέρωσε τις ελληνικές Αρχές όταν η πομπή πέρασε τα σύνορα για την Αλβανία.

Βίντεο από την πορεία της πομπής των Κροατών χούλιγκαν:

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κροατικού υπουργείου Εσωτερικών:

«Λόγω πολλών αιτημάτων των ΜΜΕ σχετικά με τη συμμετοχή Κροατών πολιτών σε ταραχές στην Ελλάδα, σας ενημερώνουμε:

Στις 4 Αυγούστου 2023, η κροατική αστυνομία συνέλεξε όλες τις πληροφορίες που σχετίζονται με την ασφάλεια για φιλάθλους που μπορούσαν να πάνε στην Ελλάδα, μέσω διεθνών καναλιών της Europol και της Interpol, οι οποίες παραδόθηκαν στην ελληνική αστυνομία, αλλά και στην αστυνομία άλλων χωρών που βρίσκονται στο δρομολόγιο (Σερβία, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Κόσοβο).

Συγκεκριμένα, πληροφορίες ασφαλείας αυτού του είδους ανταλλάσσονται με χώρες που βρίσκονται στην αναμενόμενη διαδρομή και η αστυνομία κάθε χώρας αξιολογεί χωριστά πώς θα ενεργήσει σε σχέση με τις πληροφορίες που της παρέχονται.

Στο πλαίσιο της διεθνούς επικοινωνίας, η αστυνομία του Μαυροβουνίου ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές των χωρών στο εν λόγω δρομολόγιο ότι στις 7 Αυγούστου, μεταξύ 03:00 και 06:00, στην έξοδο από το Μαυροβούνιο προς την Αλβανία, εντόπισε 120 Κροάτες πολίτες σε 21 οχήματα.

Προς το παρόν, δεν έχουμε σχόλια από την ελληνική αστυνομία για τη μεταχείριση των Κροατών πολιτών και συλλέγονται πληροφορίες προκειμένου να διαπιστωθούν όλες οι συνθήκες».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία 29χρονου: Το κροατικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ενημερώσει από τις 4 Αυγούστου για τους χούλιγκαν"

Δολοφονία στη Φιλαδέλφεια: Δεν προκύπτει εμπλοκή για τους συλληφθέντες Κροάτες σε Εύζωνες και Αμπελόκηπους

Συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς οι συλλήψεις Κροατών για εμπλοκή στα επεισόδια που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, έξω από το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.

Επτά άτομα είχαν συλληφθεί στον συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, όμως σύμφωνα με πηγές της ΕΛΑΣ, δεν φαίνεται να προκύπτει κάποιο στοιχείο που να τους εμπλέκει στο χθεσινό επεισόδιο.

Ένας ακόμα 19χρονος που επέβαινε σε λεωφορείο που θα περνούσε τον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς, συνελήφθη και κρατείται στην Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, όπου εξετάζεται η εμπλοκή του στο επεισόδιο.

Οι κρατούμενοι είναι πλέον 94, καθώς οι 4 Έλληνες τραυματίες, με προφορική εντολή εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι και θεωρούνται μάρτυρες και όχι κατηγορούμενοι.

Τέλος, από τους 9 προσαχθέντες γύρω από το κεντρικό ξενοδοχείο στους Αμπελόκηπους, οι 3 μόνο ήταν Κροάτες, ενώ δεν έχει προκύψει εμπλοκή τους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία στη Φιλαδέλφεια: Δεν προκύπτει εμπλοκή για τους συλληφθέντες Κροάτες σε Εύζωνες και Αμπελόκηπους"

Οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων αυξάνουν τα διόδια από τον Σεπτέμβριο

Μέσω ανακοίνωσης του Yπουργείου Mεταφορών γνωστοποιήθηκε ότι οι παραχωρησιούχοι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε «σημαντικές» αυξήσεις διοδίων στους μεγάλους οδικούς άξονες από το Σεπτέμβριο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων ζήτησαν, στις 3 Ιουλίου 2023, με επιστολή τους προς την Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και τη Διεύθυνση Δ17 του Υπουργείου, συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή με αντικείμενο την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.

Εξαιτίας της σημασίας του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συναντήθηκαν, στις 18 Ιουλίου 2023 και στις 24 Ιουλίου 2023, με τους κ.κ. Δημήτριο Γκατσώνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», Παναγιώτη Παπανικόλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», Γεώργιο Συριανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.» και Ροδιανό Αντωνακόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» / «ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.».

Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023. Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους «παραχώρησε» ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα. Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.

Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων αυξάνουν τα διόδια από τον Σεπτέμβριο"

Δολοφονία 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια: Συλλήψεις Κροατών στα σύνορα των Ευζώνων

Σε συλλήψεις 7 Κροατών πραγματοποίησαν οι Αρχές στα σύνορα των Ευζώνων το απόγευμα της Τρίτης όταν προσπάθησαν να διαφύγουν από την Ελλάδα με ένα βαν.

Όπως αποδείχθηκε δεν είχαν σχέση με το συμβάν στη Νέα Φιλαδέλφεια που οδήγησε στην δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, όμως συνελήφθησαν γιατί βρέθηκαν πάνω τους μαχαίρια.

Παράλληλα, με εντολή εισαγγελέα, τέσσερις Έλληνες, θα αφεθούν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους. Ο ένας είναι σοβαρά τραυματίας και οι άλλοι τρεις θα δώσουν μαρτυρικές καταθέσεις. Έτσι οι συλλήψεις για τα φονικά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι πλέον 94.

Επίσης σύμφωνα με το αλβανικό κανάλι top-channel.tv οι ελληνικές Αρχές κρατούν στην Κακαβιά έναν νεαρό Κροάτη ο οποίος προσπάθησε να διαφύγει από την Ελλάδα και θεωρείται πως συμμετείχε στα επεισόδια. Σύμφωνα πάντα με το αλβανικό ΜΜΕ ο νεαρός άνδρας μεταφέρθηκε στην αστυνομική υποδιεύθυνση Ιωαννίνων όπου και ανακρίνεται.

Εποπτεία των ερευνών για τη δολοφονία του 29χρονου από την διευθύνουσα την εισαγγελία εφετών

Υπό την εποπτεία της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Εφετών, Μαρίας Γκανέ, μετά και τη σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, διενεργούνται όλες οι έρευνες για τη δολοφονία του 29χρονου φιλάθλου στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Η κυρία Γκανέ έχει διαρκή ενημέρωση για την υπόθεση και συνεργασία και με τους εισαγγελείς πρωτοδικών προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες προανακριτικές ενέργειες για την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης και τη σύλληψη όλων των δραστών.

Επιπλέον, σημαντικά είναι να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη ταυτοποίηση του φυσικού αυτουργού της πράξης της ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Επιπλέον, η κυρία Γκανέ ζητήσει να αναζητηθούν οι διερμηνείς οι οποίοι θα χρειαστεί να παρασταθούν σε όλα τα στάδια μέχρι το τέλος της κύριας ανάκρισης για τους αλλοδαπούς κατηγορουμένους οι οποίοι δεν ομιλούν την ελληνική γλώσσα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία 29χρονου στη Νέα Φιλαδέλφεια: Συλλήψεις Κροατών στα σύνορα των Ευζώνων"

Νέα Φιλαδέλφεια: Ακόμη 17 Κροάτες στα χέρια της ΕΛΑΣ για τη δολοφονική επίθεση

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις μετά τη φονική επίθεση που σημειώθηκε χθες στη Νέα Φιλαδάλφεια όπου δολοφονήθηκε ο 29χρονος Μιχάλης από τους χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ καθώς εκτός των 98 που συνελήφθησαν, στα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας είναι ακόμη 17 άτομα.

Άτομο στην Κακαβιά θεωρείται όπως αναφέρει το top-channel.tv πως είναι μέλος της ομάδας που δολοφόνησε τον 29χρονο Μιχάλη στη Νέα Φιλαδέλφεια. Σύμφωνα με το τοπικό μέσο, ο Κροάτης χούλιγκαν προσπάθησε να φύγει από την Ελλάδα, αλλά ακινητοποιήθηκε στα σύνορα. Και ενώ αρχικά είχε γίνει η προσαγωγή του, στη συνέχεια αυτή μετατράπηκε σε σύλληψη καθώς φέρεται να εμπλέκεται στα επεισόδια. Και θα μεταφερθεί στα γραφεία της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας σε Αθλητικούς Χώρους.

kroatis
Ο νεαρός που εντοπίστηκε στην Κακαβιά

Επίσης, εφτά Κροάτες κρατούνται στα σύνορα των Ευζώνων και εξετάζεται η εμπλοκή τους στη δολοφονική επίθεση με θύμα τον νεαρό φίλαθλο της ΑΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως οι αστυνομικοί προσήγαγαν νωρίτερα εννέα Κροάτες, τους οποίους εντόπισαν στην περιοχή γύρω από το ξενοδοχείο «President» στους Αμπελόκηπους. Λίγη ώρα αργότερα, σε νεότερη ενημέρωση, αναφέρεται πως οι δύο από τους 9 αφέθηκαν ελεύθεροι ενώ οι τέσσερις συνελήφθησαν.

croatians-1

Η πρωινή ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τη δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια:

Αναφορικά με περιστατικό συμπλοκής οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Dinamo Zagreb, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά.

croatians-2

croatians-3

Με μαχαίρι τύπου καραμπίτ το μοιραίο χτύπημα στον 29χρονο Μιχάλη από τους χούλιγκανς

Συγκλονίζουν οι λεπτομέρειες της δολοφονίας του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή, ο οποίος έτυχε το βράδυ της Δευτέρας να βρίσκεται στο σημείο που «χτύπησαν» οι χούλιγκανς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, με την περίπτωσή του να φέρνει στη μνήμη την τραγωδία με τον Άλκη Καμπανό πριν από περίπου 1,5 χρόνο.

Και αυτό διότι ο άτυχος 29χρονος μαχαιρώθηκε, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο ΣΚΑΪ, με μαχαίρι τύπου καραμπίτ στη βραχιόνιο αρτηρία και αυτό ήταν το μοιραίο χτύπημα. Ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο Μιχάλης κατάφερε να διασχίσει μια απόσταση 100 μέτρων και στη συνέχεια σωριάστηκε στο έδαφος και κατέληξε από ακατάσχετη αιμορραγία.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στον «Ερυθρό Σταυρό», χωρίς να διαπιστώνεται ότι έφερε εμφανείς κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Αμέσως οι γιατροί που τον υποδέχθηκαν του έκαναν ΚΑΡΠΑ και έδωσαν τιτάνια μάχη προκειμένου να τον επαναφέρουν. Κατά πληροφορίες, ο 29χρονος επανήλθε για λίγο, ωστόσο κάποια λεπτά μετά έχασε τη μάχη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Φιλαδέλφεια: Ακόμη 17 Κροάτες στα χέρια της ΕΛΑΣ για τη δολοφονική επίθεση"

Λέσβος: Διάσωση 14 μεταναστών από ακυβέρνητο φουσκωτό – Φωτογραφίες από το λιμενικό

Εντοπισμός και διάσωση 14 μεταναστών στη Λέσβο. Περιπολικό σκάφος του λιμενικού σώματος – ελληνική ακτοφυλακή (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) έσπευσε κοντά σε φουσκωτό που έπλεε ακυβέρνητο.

Περιπολικό σκάφος του λιμενικού (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.) ενημερώθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για ακυβέρνητο φουσκωτό με 14 μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή «ΤΑΡΤΙ» νότια της Λέσβου.

Άμεσα στην περιοχή έπλευσε το σκάφος του λιμενικού, περισυνέλλεξε τους ανθρώπους και τους μετέφερε στο λιμάνι Πλωμαρίου.

Δύο από τους διασωθέντες παραλήφθηκαν από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, από όπου πήραν εξιτήριο μετά τις πρώτες βοήθειες. Στη συνέχεια όλοι οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν στο Κ.Υ.Τ. ΚΑΡΑ ΤΕΠΕ «ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ».

Δείτε φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα το λιμενικό:

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Πλωμαρίου, ενώ η φουσκωτή βάρκα καταστράφηκε.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Διάσωση 14 μεταναστών από ακυβέρνητο φουσκωτό – Φωτογραφίες από το λιμενικό"

Χανιά: Συνέλαβαν δύο γνωστούς γιατρούς – Ερευνάται υπόθεση εμπορίας βρεφών

Στη σύλληψη δύο γιατρών στα Χανιά έχουν προβεί οι αστυνομικές αρχές, διερευνώντας υπόθεση εμπορίας βρεφών στην οποία φέρονται να εμπλέκονται οι δύο άνδρες, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνες για τυχόν συνεργούς.

Η υπόθεση θεωρεται ιδιαίτερα σοβαρή και μάλιστα οι έρευνες έχουν γίνει από τη διεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος που εδρεύει στην Αθήνα, με τις αστυνομικές αρχές των Χανίων να συνδράμουν επικουρικά.

Οι συλληφθέντες έχουν μακρά πορεία στον χώρο της ιατρικής, ενώ δεν αποκλείονται και περισσότερες συλλήψεις άλλων ατόμων.

Έρευνες διεξήχθησαν σε ιατρείο αλλά και σε οικίες.

Οι συλληφθέντες δεν έχουν οδηγηθεί ακόμα στον εισαγγελέα.

zarpanews

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Χανιά: Συνέλαβαν δύο γνωστούς γιατρούς – Ερευνάται υπόθεση εμπορίας βρεφών"

Το ΣτΕ ακύρωσε την κατασκευή ΚΥΤ στη Βάστρια Λέσβου

«Φρένο» έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην κατασκευή Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (Κ.Υ.Τ.) στη Πλάτη- Βάστρια της Λέσβου.

Κατά της κατασκευής του Κ.Υ.Τ. είχε προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ζητώντας την ακύρωση των σχετικών αποφάσεων.

Η αίτηση της περιφέρειας έγινε δεκτή από το Έ Τμήμα του ΣτΕ, το οποίο με την υπ΄ αριθμόν 1335/2023 απόφασή του, ακύρωσε την αδειοδότηση του έργου λόγω έλλειψης περιβαλλοντικής μελέτης και παράλληλα, ακύρωσε την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση 21.011 τ.μ. προκειμένου να κατασκευαστεί ο δρόμος πρόσβασης στη δομή πλάτους τουλάχιστον 8 μέτρων μέσα σε δασική έκταση.

Η προγραμματισμένη δομή έκτασης περίπου 240.100m2 είχε προβλεφθεί αρχικά να είναι χωρητικότητας συνολικά 5.000 ατόμων οι οποίοι θα είχαν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια χωρίς τις νόμιμες προϋποθέσεις, ωστόσο, με νεώτερη απόφαση (109921/17.5.2021) προβλέφθηκε ότι η δομή θα φιλοξενεί 65.000 πρόσωπα.

Η περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, στην προσφυγή της υποστήριζε ότι το έργο δεν πληροί τις προϋποθέσεις νομιμότητας σύμφωνα με την ισχύουσα δασική και περιβαλλοντική νομοθεσία και ότι η έκταση που πρόκειται να κατασκευαστεί η εν λόγω δομή  είναι σε προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και παράλληλα προστατεύεται από την δασική νομοθεσία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Το ΣτΕ ακύρωσε την κατασκευή ΚΥΤ στη Βάστρια Λέσβου"

Σάμος: Διάσωση 18 μεταναστών - Βίντεο από την επιχείρηση του Λιμενικού

Επιχείρηση για τη διάσωση 18 μεταναστών στήθηκε από το Λιμενικό βορειοανατολικά της Σάμου.

Ειδικότερα, περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή Ακρωτηρίου Πράσσου, βάρκα με 18 μετανάστες. Άμεσα άρχισε η περισυλλογή των επιβαινόντων στη βάρκα (15 άντρες, 1 γυναίκα και 2 παιδιά), οι οποίοι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Μαλαγαρίου, όλοι καλά στην υγεία τους.

Δείτε βίντεο:



Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου, ενώ η βάρκα καταστράφηκε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σάμος: Διάσωση 18 μεταναστών - Βίντεο από την επιχείρηση του Λιμενικού"

Προκλητικός ο δικηγόρος των Κροατών χούλιγκαν: «Τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα οι οπαδοί της ΑΕΚ»

Ο δικηγόρος των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ εμφανίστηκε ακραία προκλητικός στα κροατικά μέσα ενημέρωσης και στα social media για τα όσα έγιναν με τους οπαδούς της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο άνθρωπος που υπερασπίζεται τους χούλιγκαν που ήρθαν στην Ελλάδα και αφαίρεσαν τη ζωή του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι οπαδοί της Ένωσης είναι τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα που υπάρχουν. 

«Ξέρω από τη δική μου εμπειρία ότι τα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν εντελώς λάθος κάποια γεγονότα. Τα επεισόδια ίσως να ξεκίνησαν από την ελληνική πλευρά.

Δυστυχώς, δεν θα μάθουμε την πραγματική αλήθεια μέχρι να επιστρέψουν οι συμμετέχοντες. Αφού δεν μπορούμε να μάθουμε τι συνέβη, όλο αυτό μπορεί να ονομαστεί δημοσιογραφικό όργιο. Οι οπαδοί της ΑΕΚ είναι τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα που υπάρχουν. Είναι ανθρώπινα σκουπίδια, ναρκομανείς, αριστεροί και αναρχικοί, που πετούν μολότοφ και ποδοπατούν κεφάλια», τόνισε ο δικηγόρος των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός ο δικηγόρος των Κροατών χούλιγκαν: «Τα μεγαλύτερα ανθρώπινα αποβράσματα οι οπαδοί της ΑΕΚ»"

Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ για την παρουσία χούλιγκανς στον ηλεκτρικό – «Ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι»

Σε ανακοίνωση για την παρουσία χούλιγκανς σε σταθμό του ΗΣΑΠ το βράδυ της Δευτέρας, προχώρησε η ΣΤΑΣΥ.
 
Η ανακοίνωση

Πολυπληθής ομάδα ατόμων εισήλθε στον σταθμό της Γραμμής 1 του Μετρό «Ειρήνη» και έγινε άμεσα αντιληπτή από τον σταθμάρχη. Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες, ο σταθμάρχης ενημέρωσε τον συντονιστή δικτύου και τον ελεγκτή ασφάλειας της ΣΤΑ.ΣΥ για την παρουσία των ατόμων στον σταθμό και την επιβίβασή τους σε συρμό με κατεύθυνση τον Πειραιά. Η πληροφορία διαβιβάστηκε άμεσα στον συντονιστή του σχεδίου «Αριάδνη» της ΕΛ.ΑΣ. Τα άτομα αποβιβάστηκαν στον σταθμό «Περισσός».

Το βιντεοληπτικό υλικό με τους ακριβείς χρόνους έχει ανακτηθεί και θα παραδοθεί στην ΕΛ.ΑΣ.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ για την παρουσία χούλιγκανς στον ηλεκτρικό – «Ενημερώθηκαν οι αρμόδιοι»"

Νέα Φιλαδέλφεια: Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε το σχέδιο των Κροατών χούλιγκανς που δολοφόνησαν τον 29χρονο

Απόλυτη γνώση είχε η Ελληνική Αστυνομία σχετικά με το οργανωμένο πλάνο των Κροατών χούλιγκανς να κατέβουν στην Αθήνα και να πραγματοποιήσουν δολοφονική επίθεση στη Νέα Φιλαδέλφεια μια ημέρα πριν τον αγώνα της ΑΕΚ με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ για τον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League.

Τρία Δελτία Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους δείχνουν πως η αστυνομία γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί.

Στο πρώτο από τα έγγραφα αναφέρεται πως «σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν στην παραπάνω από πηγή συνήθους αξιοπιστίας και οι οποίες διαρκώς ελέγχονται, στη χώρα μας θα αφιχθεί ικανός αριθμός (περίπου 100) οργανωμένων οπαδών της Ντινάμο Ζάγκρεμπ (Bad Blue Boys), κάποιοι εκ των οποίων θα φιλοξενηθούν από οπαδούς της ομάδας του Παναθηναϊκού, με τους οποίους είναι αδελφοποιημένοι και διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και επικοινωνία. Κάποιοι διαμένουν σε διάφορα καταλύματα Airbnb, κυρίως πλησίον της Λ.Αλεξάνδρας.

Επιπλέον, ενδέχεται μικρός αριθμός αυτών να φιλοξενηθούν στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΝ.ΚΙ επί της Λ. Αλεξάνδρας αρ. 115, τα οποία αναμένεται να ανοίξουν απογευματινές ώρες της 07/08/2023 και να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός ατόμων».

aaa
Το από την Κυριακή 5 Αυγούστου Δελτίο Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας
 

Στο δεύτερο έγγραφο επισημαίνεται πως «σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην Υπηρεσία μας, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της Α.Ε.Κ έχουν πληροφορηθεί για την έλευση των οπαδών της ομάδας της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, γεγονός που έχει προκαλέσει αναβρασμό στις τάξεις τους και συζητούν για δικές τους ενέργειες».

ccc
Το Δελτίο Πληροφοριών της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας, που εστάλη χθες 7 Αυγούστου
 

Τέλος στο τρίτο πληροφοριακό δελτίο σημειώνεται πως «σε συνέχεια ανωτέρω σχετικών και σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που περιήλθαν στην υπηρεσία μας από ανοιχτές πηγές, οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας της ΑΕΚ απευθύνουν κάλεσμα στους οπαδούς της ομάδας να συγκεντρωθούν στον εξωτερικό χώρο (πέταλο) του γηπέδου OPAP ARENA σήμερα και από τις 19:00 ώρα με πρόφαση την διανομή εισιτηρίων διαρκείας».

bbbb

Το Μαυροβούνιο είχε ενημερώσει ότι έρχονται Κροάτες χούλιγκανς

Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, οι αρχές του Μαυροβουνίου στις 09:22 το πρωί της Δευτέρας έστειλαν στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ δισέλιδο έγγραφο μέσω του οποίου ενημέρωναν ότι πέρασαν τα σύνορα και είχαν προορισμό την Αθήνα. Μάλιστα γίνεται λόγος για «risky fans».

«Αγαπητοί συνάδελφοι στις 7 Αυγούστου 2023 ανάμεσα στις 03:00 τα μεσάνυχτα και τις 06:00 το πρωί από τον συνοριακό σταθμό Μποζάι, στην έξοδο προς Μαυροβούνιο αξιωματικοί της αστυνομίας του Μαυροβουνίου έλεγξαν πολίτες της Δημοκρατίας της Κροατίας - περίπου 120 άτομα νεαρής ηλικίας - που εικάζουμε ότι ταξιδεύουν με προορισμό την Ελλάδα για να παρακολουθήσουν τον ποδοσφαιρικό αγώνα ΑΕΚ - Ντινάμο Ζάγκρεμπ. Η ομάδα αυτή εξήλθε του Μαυροβουνίου με τα παρακάτω οχήματα», τονίζει η ενημέρωση των αρχών του Μαυροβουνίου.


Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ είναι χαρακτηριστικό ότι σε αυτό το σήμα αναγράφεται όχι μόνο η πληροφορία και ο αριθμός των ατόμων αλλά και οι μάρκες των αυτοκινήτων στα οποία επέβαιναν καθώς και οι πινακίδες κυκλοφορίας τους. Σημειώνεται πως πρόσωπο που ασχολείται με την υπόθεση ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «το μόνο που δεν ξέραμε είναι τι αριθμό παπούτσι φοράνε».


ΕΛΑΣ για τα επεισόδια από χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ: Με Έλληνες οπαδούς η δολοφονική επίθεση

Λίγο πριν τις 9:30 το πρωί της Τρίτης εκδόθηκε η πρώτη επίσημη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια από χούλιγκανς της Ντιναμό Ζάγκρεμπ με συμμετοχή και Ελλήνων έξω από την OPAP Arena που είχαν ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός 22χρονου οπαδού της ΑΕΚ.

Στην πρώτη ανακοίνωση, με την οποία έγινε γνωστό ότι οι συλληφθέντες για το τραγικό περιστατικό είναι 98, δεν γινόταν καμία αναφορά στο πώς οι περίπου 100-120 χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφτασαν μέχρι τον Περισσό και από εκεί στο γήπεδο της ΑΕΚ το βράδυ της Δευτέρας.

Ωστόσο από τη δεύτερη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, που εκδόθηκε δύο ώρες αργότερα και με την οποία «καρατομήθηκαν» επτά ανώτατοι αξιωματικοί,  προκύπτει το ποια διαδρομή ακολούθησαν οι Κροάτες χούλιγκανς 

Οι χούλιγκανς φαίνεται ότι μπήκαν στην Ελλάδα από την Αλβανία, κινήθηκαν δια της εθνικής οδού Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη συνέχεια μπήκαν στην ΠΑΘΕ από την Αχαΐα και τελικά αφού πέρασαν από την Κορίνθο, έφτασαν στην Αθήνα.

Η πρώτη ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

Αναφορικά με περιστατικό συμπλοκής οπαδών της Α.Ε.Κ. και της Dinamo Zagreb, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός ατόμου και τον τραυματισμό ακόμη οκτώ, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

Βραδινές ώρες χθες, Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023, ομάδα περίπου 100-120 οπαδών της Dinamo Zagreb, μαζί με Έλληνες οπαδούς-συνεργούς τους, βρέθηκαν στον Περισσό. Στην ευρύτερη περιοχή ήταν συγκεντρωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ.. Ακολούθησαν επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων, που προέβησαν σε ρίψεις φωτοβολίδων, αυτοσχέδιων εμπρηστικών μηχανισμών, αντικειμένων, πετρών, αλλά και χρήση αυτοσχέδιων ροπάλων.

Τα επεισόδια έλαβαν χώρα μιάμιση ώρα μετά την ολοκλήρωση της προπόνησης της φιλοξενούμενης ομάδας και της αποχώρησής της από το γήπεδο, καθώς και των παραγόντων, συνοδεία αστυνομικών.

Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες κατέστειλαν την συμπλοκή, ενώ γρήγορα ακινητοποίησαν και συνέλαβαν συνολικά 98 άτομα, εμπλεκόμενα στα επεισόδια.

Προανάκριση διενεργεί η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ενώ η έρευνα για τον εντοπισμό επιπλέον δραστών και για οποιαδήποτε άλλη πτυχή της υπόθεσης συνεχίζεται εντατικά.

Η δεύτερη ανακοίνωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη

«Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό. Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:

1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.

2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου - Ιωαννίνων, του Β' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α' Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα Φιλαδέλφεια: Η ΕΛ.ΑΣ. γνώριζε το σχέδιο των Κροατών χούλιγκανς που δολοφόνησαν τον 29χρονο"

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος

Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, όπως έγινε γνωστο το πρωί της Τρίτης.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολής αναφέρει:

Ἐκ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, ἀνακοινοῦται ὅτι, χθές, ἡμέρα Δευτέρα, 7 η τοῦ μηνὸς Αὐγούστου ἔτους 2023, ὁ Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ἄνθιμος, ὑπέβαλε ἁρμοδίως τὴν παραίτησή του καὶ ἔθεσε ἐαυτὸν στὴ διάθεση τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν & πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Ἱερωνύμου καὶ τῆς περὶ Αὐτὸν Διαρκοῦς Ἱερᾶς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραιτήθηκε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος"

Φωτιές: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο - Ο χάρτης με τις 12 περιοχές

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς υπάρχει σε αρκετές περιοχές αύριο, όπως προκύπτει από τον χάρτη επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 3) για τις εξής περιοχές: Έκκληση στους πολίτες και επισκέπτες της Κρήτης να είναι προσεχτικοί και να μην χρησιμοποιούν σε καμία περίπτωση, φωτιά στην ύπαιθρο απευθύνει ο Διοικητής Π.Υ Κρήτης Γιώργος Τσικαλάς, ο οποίος στο μήνυμά του αναφέρει ότι και κατά την αυριανή μέρα 9-8-2023 σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κίνδυνου πυρκαγιάς που εκδίδεται από τη ΓΓΠΠ θα είναι 4 (πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς).

«Παρακαλούνται όσοι ζούνε μόνιμα ή επισκέπτονται την Κρήτη, να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να μη χρησιμοποιούν φωτιά στην ύπαιθρο για κανένα λόγο» αναφέρει ο κ. Τσικαλάς προσθέτοντας ότι «η απροσεξία, η αμέλεια, μια στιγμή αστόχαστης ενέργειας, αρκούν για να ξεκινήσει μια πυρκαγιά».

Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι ισχύει η προληπτική απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δασικά οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών (ευπαθείς περιοχές). Για κάθε περιφερειακή ενότητα έχουν, μάλιστα, εκδοθεί αποφάσεις των τοπικών αντιπεριφερειαρχών που καθορίζουν τι ισχύει και σε ποιες περιοχές.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιές: Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο - Ο χάρτης με τις 12 περιοχές"

Ομολόγησε ο 29χρονος που είχε προσαχθεί για εμπρησμό στην Τρίπολη

Ένας 29χρονος συνελήφθη από την αστυνομία για τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα σε δασική έκταση, στην περιοχή Άγιος Βλάσης, στην Τρίπολη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, ο 29χρονος, ο οποίος κατηγορείται για εμπρησμό, ομολόγησε ότι έβαλε φωτιά σε τρία διαφορετικά σημεία στην περιοχή Άγιος Βλάσης και σήμερα πρόκειται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έχει οριοθετηθεί και στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν μόνο επίγειες δυνάμεις που αποτελούνται από 98 πυροσβέστες με έξι ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 14 οχήματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομολόγησε ο 29χρονος που είχε προσαχθεί για εμπρησμό στην Τρίπολη"

Δολοφονία οπαδού στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Ξηλώνονται» 7 ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ

Tην άμεση απομάκρυνση από τις θέσεις ευθύνης τους 7 ανώτατων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ και τη διενέργεια εσωτερικής έρευνας αποφάσισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, μετά τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη από επίθεση Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Ο Γιάννης Οικονόμου σε ανακοίνωσή του για τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τον άτυχο 29χρονο και ξεκαθαρίζει πως θα ακολουθήσουν κι άλλες απομακρύνσεις και μετακινήσεις στην Αστυνομία, κάνοντας λόγο για «ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο περιστατικό», αναφερόμενος στη διέλευση των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ από τα σύνορα. 

Παράλληλα, μιλά για «αποτυχία» της Αστυνομίας στον τομέα  της πρόληψης και της αποτροπής.
 
Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωσή του Γιάννη Οικονόμου έχει ως εξής:

«Καταρχήν, θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του θανόντος. Ενός νέου παιδιού, που έχασε τη ζωή του αδικαιολόγητα, μην πω τζάμπα.

Ο αθλητισμός δεν είναι χώρος βίας και η φίλαθλη ιδιότητα δεν πρέπει να αμαυρώνεται από τον οπαδισμό. Δυστυχώς, πάρα τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε, ιδίως μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, δεν έχουμε καταφέρει ακόμα να νικήσουμε την οπαδική βία. Θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή, πιο συστηματικά και πιο εντατικά. Αλλά, προφανώς, χρειαζόμαστε πολλά περισσότερα, σε κάθε επίπεδο: αθλητικό, εκπαιδευτικό, μορφωτικό, πολιτικό και ευρύτερα κοινωνικό. Είναι η ώρα της συνεργασίας και της προσπάθειας, όχι της σύγκρουσης και της αντιπαράθεσης που δεν προσφέρουν τίποτα: δεν αποκαλύπτουν, δεν δίνουν λύσεις, αλλά περισσότερο συσκοτίζουν και συγκαλύπτουν το πρόβλημα. Πρόβλημα βαθύτατο, ριζικό και πανευρωπαϊκό, αφού στην προκειμένη περίπτωση εμπλέκονται οπαδοί από διάφορα κράτη, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει διεθνή δίκτυα βίας και δραστηριοποιούνται σε πολλές χώρες.

Η Κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές, πρωτοστατούσης της ΕΛ.ΑΣ, λαμβάνουν όλα τα απαιτούμενα μέτρα και είναι σε διαρκή διαβούλευση με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, καθώς εκκρεμεί η διεξαγωγή σημαντικών αγώνων της UEFA σε ελληνικό έδαφος τις επόμενες ώρες και ημέρες.

Όσον αφορά το γεγονός της διέλευσης των οπαδών της Dinamo Zagreb από τα ελληνικά σύνορα, την πορεία τους εντός της Ελλάδας και την τελική άφιξή τους στον τόπο των επεισοδίων, δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Το γεγονός είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο, καθώς είναι σαφώς κατώτερο των δυνατοτήτων και της αποδεδειγμένης ικανότητας της ΕΛ.ΑΣ., η οποία ναι μεν προχώρησε γρήγορα στην προσαγωγή και σύλληψη 98 ατόμων, στον τομέα όμως της πρόληψης και της αποτροπής απέτυχε.

Για αυτό έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, Αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο, να προχωρήσει άμεσα στις παρακάτω κινήσεις:
1. Ο Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους να απομακρυνθεί πάραυτα από τη θέση του και τον τομέα ευθύνης του και να τεθεί στη διάθεση της ΓΑΔΑ.
2. Να απομακρυνθούν άμεσα από τους τομείς ευθύνης τους και να τεθούν στη διάθεση των αντίστοιχων Διευθύνσεων, έως ότου ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, οι Επικεφαλής του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, του Β’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Α’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου-Ιωαννίνων, του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Αχαΐας και του Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ Κορινθίας.

 3. Εξυπακούεται, φυσικά, ότι οι απομακρύνσεις και οι μετακινήσεις, εξαιτίας του συγκεκριμένου περιστατικού, δεν θα σταματήσουν εδώ. Για αυτό και, παράλληλα, έδωσα εντολή στον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. για την τάχιστη διεξαγωγή και περάτωση εσωτερικής έρευνας για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, από την είσοδο των οπαδών στην Ελλάδα και ύστερα, ώστε να εντοπισθούν και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες, σε κάθε επίπεδο και με οποιαδήποτε μορφή.

Η έρευνα θα ανατεθεί σήμερα από τον Αρχηγό σε Ανώτατο Αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ..

Κλείνοντας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι υπάρχει η ισχυρή πολιτική βούληση, ώστε με πολλή και σκληρή δουλειά η ΕΛ.ΑΣ να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κοινωνίας στον τομέα της οπαδικής βίας. Αλλά χρειάζεται παράλληλα μια πανστρατιά, σε κάθε επίπεδο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δολοφονία οπαδού στη Νέα Φιλαδέλφεια: «Ξηλώνονται» 7 ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ"

Γεραπετρίτης για υπόθεση Μπελέρη: Η Αλβανία πυροβολεί τα πόδια της με τον τρόπο που λειτουργεί

Αυστηρό μήνυμα στην Αλβανία για την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη, ότι με τον τρόπο που λειτουργεί πυροβολεί τα πόδια της, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ. Ειδικότερα, έκανε λόγο για παράνομη προφυλάκιση, η οποία παραβιάζει το κράτος δικαίου.

Προειδοποίησε πως η επιμονή της αλβανικής πλευράς να μην προβαίνει στα αναγκαία μέτρα για την αποφυλάκιση του κ. Μπελέρη και κυρίως να μην προβαίνει στην ορκωμοσία, η οποία και διακυβεύει την τυχόν έκπτωσή του, θα σημαίνει σοβαρή επιδείνωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία. Επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες, οι οποίες οδηγούν σε μια κλιμακούμενη ένταση. Ειδικότερα, είπε πως κατά τη διάρκεια επαφών του με κρίσιμους θεσμικούς παράγοντες της ΕΕ που συνδέονται με το ζήτημα της προενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά και του ΝΑΤΟ, τους διαμήνυσε προσωπικά και σε πολύ αυστηρό τόνο ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας, όταν υπάρχει τέτοιου τύπου περιφρόνηση του κράτους δικαίου, του τεκμηρίου αθωότητας και του σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων.

Εκμυστηρεύτηκε πως είχε δύο δύσκολες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Αλβανίδα ομόλογό του. «Έθεσα τα ζητήματα και της αποφυλάκισης και της δυνατότητας ορκωμοσίας όπως συμβαίνει και στα περισσότερα δικαϊκά συστήματα όπου υπάρχει η δυνατότητα και να ψηφίζεις αλλά και να ορκίζεται εντός ενός σωφρονιστικού καταστήματος. Η ίδια εξέφρασε μια θετική διάθεση στα πράγματα, πλην όμως δεν είχαμε κανένα απτό αποτέλεσμα. Ως εκ τούτου, θεώρησα ότι δεν υπάρχει εκ μέρους της αλβανικής πλευράς η διάθεση για να υπάρξει οποιαδήποτε ενεργητική πρωτοβουλία και για τον λόγο αυτό απέστειλα ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα στους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και στον ύπατο εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μια ιδιαιτέρως αυστηρή επιστολή, στην οποία θέτω τα ζητήματα. Θέτω από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης ότι αυτό συνιστά σοβαρή ανάσχεση στην εξελικτική πορεία της Αλβανίας προς την ευρωπαϊκή οικογένεια» γνωστοποίησε.

Μάλιστα, έστειλε το μήνυμα πως ο τόνος αυτός θα συνεχιστεί.

Περαιτέρω, επισήμανε πως το ζήτημα της ΑΟΖ με την Αλβανία είναι εντελώς διακριτό, δεν άπτεται του ζητήματος Μπελέρη, προσθέτοντας ότι η ένταση που δημιουργείται δεν είναι καθολου ωφέλιμη, κυρίως για την Αλβανία. Υπενθύμισε πως η Ελλάδα ήταν η επισπεύδουσα χώρα για την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων προς την ΕΕ και ότι είναι ο καταλύτης σε αυτή τη διαδικασία.

Επίσης, σημείωσε πως επίκεινται σημαντικές αξιολογήσεις της Αλβανίας. Τον Οκτώβριο θα εκδοθεί η έκθεση για την εξέλιξη της πορείας της Αλβανίας προς την ΕΕ έτσι ώστε να ανοίξουν και τα προενταξιακά κεφάλαια. Υπό αυτές τις συνθήκες, διαμήνυσε πως «καταλαβαίνουμε πως ο δρόμος της Αλβανίας είναι στρωμένος με αγκάθια».

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ερωτώμενος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν μια θεμελιώδη διαφορά που είναι και η μόνη διαφορά, η οποία μπορεί να αχθεί ενώπιον Διεθνούς Δικαιοδοσίας και αυτή είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και δη της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Σε ερώτηση για τα χωρικά ύδατα, τόνισε πως είναι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και διαμήνυσε πως η Ελλάδα διατηρεί απαρέγκλιτα το δικαίωμα, το οποίο της απονέμει το Διεθνές Δίκαιο και δη το Δίκαιο της Θάλασσας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Το δικαίωμα αυτό θα το ασκήσει όταν θα κριθεί ότι είναι πολιτικά και εθνικά ωφέλιμος χρόνος, και προς τούτο επιφυλάσσεται να το πράξει σε συμφωνία πάντοτε με την εθνική αντιπροσωπεία, τόνισε.

Παράλληλα, υπογράμμισε με σαφήνεια πως δεν υπάρχει καμία απολύτως δυνατότητα να τεθούν προς συζήτηση θέματα τα οποία άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. «Η κυριαρχία είναι ενιαία, αδιαίρετη, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να διασπαστεί και άρα δεν τίθεται στην ατζέντα. Άρα, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα χωρικά ύδατα ή με την κυριότητα των νησιών, με την αποστρατιωτικοποίηση, η οποία τίθεται ως ζήτημα, δεν μπορούν να τεθούν υπό οποιαδήποτε εκδοχή σε συζήτηση» σημείωσε και προσέθεσε: Είναι προφανές όταν κάθεσαι σε ένα τραπέζι μπορεί να έχουν κάποιες αποκλίσεις από τις βασικές διαπραγματευτικές θέσεις, οι οποίες όμως αποκλίσεις υπό καμία εκδοχή δεν μπορούν να αφορούν θέματα κυριαρχίας και δεν μπορούν να αφορούν θέματα τα οποία μπορούν να πλήξουν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σκιαγραφώντας το σημερινό επίπεδο των διμερών σχέσεων, παρατήρησε ότι δεν έχουμε πλέον ούτε τις λεκτικές εξάρσεις που είχαμε στο πρόσφατο παρελθόν, αλλά ούτε και τις παραβιάσεις εναέριου χώρου τις οποίες βιώσαμε επί δεκαετίας. «Αυτή τη στιγμή έχουμε ηρεμία, αυτό μας επιτρέπει να μπορούμε να συζητούμε, όχι μόνο για τα τρέχοντα διαχειριστικά» επισήμανε και προσέθεσε: «Έχει σημασία να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια πιο μακρόχρονη ησυχία στην περιοχή μας. Αυτό από μόνο του είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Όμως μας δίδεται η σημαντική δυνατότητα να συζητούμε και τα μείζονα θέματα και κυρίως τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οριοθέτηση».

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για κρυφή ατζέντα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης είπε πως δική του προδιάθεση είναι ό,τι γίνεται θα πρέπει να γίνεται με τρόπο εντελώς καθαρό, ανοικτό, σε γνώση και κατά το δυνατό σε συμφωνία με τους κοινοβουλευτικούς σχηματισμούς στην Ελλάδα. «Αυτή είναι μια πάγια θέση, την οποία θα συνεχίσω να υπηρετώ με συνέπεια» υπογράμμισε.

Επισήμανε ότι ειδικά με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν έχουν αναπτύξει μια πολύ καλή προσωπική σχέση, βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία. Όσον αφορά τις προσεχείς επαφές των δύο πλευρών, είπε πως υπάρχουν δύο ορόσημα. Το πρώτο είναι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπου θα υπάρξει συνάντηση των αντιπροσωπειών με τους αρχηγούς των κυβερνήσεων και ένα δεύτερο ορόσημο προς το τέλος του έτους, όποτε θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Ελλάδας - Τουρκίας, στο οποίο θα συμμετάσχει σημαντικός αριθμός υπουργών. Εξήγησε ότι για την προπαρασκευή αυτών των συναντήσεων υπάρχει προεργασία από τα υπουργεία Εξωτερικών, σημειώνοντας ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών έχουν αναλάβει τη συνολική ευθύνη για την οργάνωση αυτής της επαναπροσέγγισης.

Για το Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί τη διχοτόμηση του νησιού, διότι αντιτίθεται σε βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως στα πάγια ψηφίσματα και στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αναφέρονται σε μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γεραπετρίτης για υπόθεση Μπελέρη: Η Αλβανία πυροβολεί τα πόδια της με τον τρόπο που λειτουργεί"

Γάμος υπερπαραγωγή για ζευγάρι Ρομά από τον Βόλο κατέληξε στα κρατητήρια – Έσφαζαν αρνιά έξω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο

Γάμο υπερπαραγωγή οργάνωσε για την 22χρονη κόρη του ένας Ρομά στον Βόλο, κάτοικος Αλιβερίου ο οποίος δραστηριοποιείται στις λαϊκές αγορές της πόλης, κλείνοντας προς τιμήν της τον περίβολο του Πανθεσσαλικού Σταδίου για την τελετή και το γλέντι, ωστόσο δεν έλειψε η στιγμή που τα έθιμα των Ρομά συγκρούστηκαν με τον Νόμο.

Ο γάμος αναμένεται να πραγματοποιηθεί σήμερα, ενώ οι εορτασμοί και οι προετοιμασίες έχουν ήδη ξεκινήσει στο σημείο από την Κυριακή σύμφωνα με τα τσιγγάνικα έθιμα. Ωστόσο το τελετουργικό περιέλαβε και την σφαγή δέκα περίπου αρνιών έξω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο, με το ζήτημα να φτάνει, μέσω καταγγελίας, στην Εισαγγελία Βόλου, όπου σχηματίστηκε δικογραφία.

Σημειώνεται ότι η σφαγή οικόσιτων ζώων σε κοινή θέα, και όχι σε κατάλληλο σφαγείο όπου τηρούνται κανόνες υγιεινής και ευθανασίας, είναι παράνομη. Από την πλευρά τους οι συγγενείς δηλώνουν πως ήθελαν απλά να τηρήσουν τις παραδόσεις τους, που έχουν μεταλαμπαδευτεί από γενιά σε γενιά.

Η περιπέτεια με το Νόμο δεν φάνηκε άλλωστε να πτοεί τους προσκεκλημένους, οι οποίοι φτάνουν τα 3.000 άτομα από όλη την Ελλάδα, με τους εορτασμούς να κορυφώνονται σήμερα με την παρουσία του Ζαφείρη Μελά, ο οποίος θα αναλάβει το μουσικό πρόγραμμα της γαμήλιας γιορτής των νεόνυμφων, οι οποίοι έχουν μόλις απέκτησαν μαζί ένα νεογέννητο αγοράκι. 

thenewspaper

Διαβάστε Περισσότερα » "Γάμος υπερπαραγωγή για ζευγάρι Ρομά από τον Βόλο κατέληξε στα κρατητήρια – Έσφαζαν αρνιά έξω από το Πανθεσσαλικό Στάδιο"

Επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια: Εντοπίστηκαν 10 οχήματα με κροατικές πινακίδες στον σταθμό ΗΣΑΠ «Ειρήνη» - Τι βρήκαν μέσα οι αστυνομικοί

Πάνω από 10 οχήματα με κροατικές πινακίδες εντόπισαν και «σήκωσαν» αστυνομικοί στον σταθμό ΗΣΑΠ Ειρήνη, στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για τα αιματηρά επεισόδια έξω από την OPAP Arena  που οδήγησαν στον θάνατο έναν 29χρονο οπαδό της ΑΕΚ.

Ανάμεσα στα οχήματα είναι και δύο βανάκια και όλα μεταφέρονται σε αστυνομικές εγκαταστάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα σε ένα από τα βαν, εντοπίστηκαν μαύρα ρούχα και σακίδια.

Στη ΓΑΔΑ οι 98 συλληφθέντες

Στο μεταξύ, στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ανακρίνονται τα 98 άτομα που συνελήφθησαν για τα επεισόδια.

Συγκεκριμένα, έχουν συλληφθεί 87 Κροάτες, ένας Αυστριακός, ένας Βόσνιος, ένας Αλβανός, ένας Γερμανός και πέντε Έλληνες.

Υπενθυμίζεται ότι από τα βίαια επεισόδια τραυματίστηκαν ακόμη οκτώ άνθρωποι, ανάμεσα τους και ένας 17χρονος. Ειδικότερα, τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες, νοσηλεύονται. Ο 17χρονος φέρει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις έπειτα από χτύπημα με πέτρα στο κεφάλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ενόψει του σημερινού αγώνα με την ΑΕΚ - το οποίο και αναβλήκε- , έφτασαν με φάλαγγα από το Ζάγκρεμπ στην Αθήνα, παρά την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών που είχε αποφασίσει η UEFA.

Τεράστια ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι η φάλαγγα με τους Κροάτες χούλιγκαν διέσχισε όλη την εθνική οδό και έφτασε στην Αττική χωρίς τα αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν σε κανένα σημείο της διαδρομής από τις αστυνομικές δυνάμεις που γνώριζαν για την απαγόρευση της οργανωμένης μετακίνησης των οπαδών.

Μάλιστα, στα social media από νωρίς υπήρχαν βίντεο τα οποία έδειχναν το κομβόι των οπαδών της Ντινάμο αλλά και τη ώρα που μπήκαν στο τρένο λίγο πριν τα βίαια επεισόδια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια: Εντοπίστηκαν 10 οχήματα με κροατικές πινακίδες στον σταθμό ΗΣΑΠ «Ειρήνη» - Τι βρήκαν μέσα οι αστυνομικοί"

Συγκλονίζουν τα βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια με έναν νεκρό οπαδό της ΑΕΚ

Σοκ έχει προκαλέσει η άγρια συμπλοκή που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας (7/8) στη Νέα Φιλαδέλφεια με θύμα έναν οπαδό της ΑΕΚ 22 ετών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ έφτασαν έξω από το Opap Arena.

Περίπου 200 άτομα βρέθηκαν έξω από γήπεδο και άρχιζαν να τραμπουκίζουν όποιον βρισκόταν στο σημείο ενώ προσπαθούσαν να μπουν στο γήπεδο, του οποίου οι πόρτες ήταν κλειστές.

Την ίδια στιγμή άτομα που ήταν στην περιοχή τρομαγμένα κλείστηκαν στα μαγαζιά γύρω από το γήπεδο προκειμένου να προστατευτεί από τις άγριες συμπλοκές.

Η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε συνολικά 96 προσαγωγές, οι οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Συγκεκριμένα για τα επεισόδια κρατούνται στη ΓΑΔΑ 88 άτομα (82 Κροάτες, δύο Έλληνες, ένας Αυστριακός, ένας Αλβανός, ένας Βόσνιος και ένας Γερμανός), ενώ στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται και οι 8 τραυματίες που νοσηλεύονται στον «Ερυθρό Σταυρό» (5 ‘Ελληνες και τρεις Κροάτες).

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονίζουν τα βίντεο – ντοκουμέντο από την επίθεση Κροατών χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια με έναν νεκρό οπαδό της ΑΕΚ"

Ένας νεκρός από τα χθεσινά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ

Την τελευταία του πνοή άφησε 22χρονος ο οποίος τραυματίστηκε από μαχαίρι έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ χθες Δευτέρα το βράδυ, κατά τη διάρκεια των σοβαρών επεισοδίων που προκάλεσαν οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Συνολικά, τραυματίστηκαν στα επεισόδια εννέα άνθρωποι. Οι υπόλοιποι οκτώ είναι τρεις Έλληνες και πέντε Κροάτες, οι οποίοι νοσηλεύονται. Από την αστυνομία έγιναν 96 προσαγωγές και οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ (τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής), όπου εξετάζονται.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, πάνω από 100 οργανωμένοι οπαδοί της Ντιναμό, παρά το γεγονός ότι έχει απαγορευτεί η μετακίνηση φιλάθλων από την Κροατία ενόψει του σημερινού ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων στο γήπεδο ΟΠΑΠ Arena, έφτασαν οδικώς στην Ελλάδα και κατευθύνθηκαν προς την Αθήνα σε αυτοκινητοπομπή.

Στην εθνική οδό οι Κροάτες εντοπίστηκαν από την Ασφάλεια και τέθηκαν υπό διακριτική παρακολούθηση, όμως, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φαίνεται πως έδρασαν βάσει οργανωμένου σχεδίου, γιατί φτάνοντας στην Αττική Οδό τα αυτοκίνητα σκορπίστηκαν και μεγάλος αριθμός κατευθύνθηκε στον σταθμό του ΗΣΑΠ Ειρήνη. Εκεί οι Κροάτες συναντήθηκαν με οπαδούς του ΠΑΟ και μαζί επιβιβάστηκαν στο τρένο και κατέβηκαν στον σταθμό Πευκάκια, από όπου κινήθηκαν με τα πόδια προς τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στο μεταξύ στο γήπεδο της ΑΕΚ είχε τελειώσει η προπόνηση των δύο ομάδων, η αποστολή της Ντιναμό μετέβη με αστυνομική συνοδεία στο ξενοδοχείο, ενώ οι υπεύθυνοι της ΑΕΚ κλείδωσαν το γήπεδο, αλλά πολλοί φίλαθλοι κατέληξαν στις καφετέριες της περιοχής.

Οι οργανωμένοι της Ντιναμό, μαζί με οπαδούς του ΠΑΟ, έφθασαν γρήγορα έξω από το γήπεδο και γύρω στις 23.00 επιτέθηκαν σε φιλάθλους της ΑΕΚ. Ξέσπασε άγρια συμπλοκή, με βόμβες μολότοφ, ρόπαλα και άλλα αντικείμενα.

Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ που κατέστειλαν τα επεισόδια κάνοντας χρήση χημικών, ενώ προχώρησαν στις προσαγωγές εμπλεκομένων, οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και ανακρίνονται, προκειμένου να ταυτοποιηθεί ο δράστης του μαχαιρώματος και να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης, για την οποία σχηματίζεται δικογραφία.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ένας νεκρός από τα χθεσινά επεισόδια έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news