facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Νίκος Παππάς: Μηνύσεις και εξώδικα σε ΜΜΕ για το Ειδικό Δικαστήριο

Άμεση ήταν η αντίδραση του Νίκου Παππά στα όσα άφησε να εννοηθούν η ιδιαιτέρα γραμματέας του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα για τις σχέσεις που είχε ο ισχυρός άνδρας της εταιρείας «Τοξότης» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως υπογράμμισε ο πρώην υπουργός, θα καταθέσει μήνυση εναντίον της συγκεκριμένης γυναίκας, υποστηρίζοντας ότι «ψευδομαρτύρησε εναντίον μου και εναντίον του κόμματος και της παράταξης που υπηρετώ, στο ειδικό δικαστήριο».

«Ήταν λάσπη στον ανεμιστήρα και θα βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Παππάς με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα, όπου προανήγγειλε τις επόμενες κινήσεις του.

Εξώδικο στα ΜΜΕ

Παράλληλα, ο κ. Παππάς θα στείλει εξώδικο στα μέσα ενημέρωσης που άφησαν να συσχετιστεί το όνομά του με τα όσα δήλωσε στο Ειδικό Δικαστήριο η κυρία Θάλεια Διαμάντη.

Μάλιστα, ο Νίκος Παππάς υπογραμμίζει ότι τα συγκεκριμένα ΜΜΕ «δεν είδαν, δεν άκουσαν το τι είπαν η πρόεδρος του δικαστηρίου και ο κ. Λοβέρδος, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ και συνήγορος υπεράσπισης του κ. Καλογρίτσα».

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Παππάς, τα ΜΜΕ θα έχουν τον χρόνο να διορθώσουν, ενώ σημείωσε ότι τα χρήματα που θα ζητήσει μέσα από τις αγωγές που θα καταθέσει θα δοθούν σε δομές υποστήριξης ατόμων με αναπηρία.

«Για να προλάβω τους καλοθελητές, τα ποσά που θα ζητώ με τις αγωγές, που θα ακολουθήσουν αν δεν επανορθώσουν, δε θα είναι μεγάλα και εξοντωτικά. Θα είναι όμως σημαντικά για τις δομές υποστήριξης ατόμων με αναπηρία στις οποίες θα τα δώσω» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Και μήνυση και εξώδικα και αγωγές, λοιπόν. Και οι λασποανεμιστήρες στη δικαιοσύνη. Και πολιτική αντιπαράθεση. Όμορφα και πολιτισμένα» ανέφερε κλείνοντας ο Νίκος Παππάς.

Δείτε την ανάρτηση του Νίκου Παππά:

in 

Διαβάστε Περισσότερα » "Νίκος Παππάς: Μηνύσεις και εξώδικα σε ΜΜΕ για το Ειδικό Δικαστήριο"

ΥΠΕΞ Συρίας: Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τον τερματισμό της κατοχής

Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Φαϊσάλ Μεκντάντ δήλωσε σήμερα Σάββατο (14/1) ότι η Τουρκία θα πρέπει να τερματίσει την στρατιωτική της παρουσία στην χώρα του για να υπάρξει πλήρης προσέγγιση Δαμασκού-Αγκυρας.

«Δεν μπορούμε να συζητάμε για εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τον τερματισμό της κατοχής», δήλωσε μετά την συνάντησή του με το ιρανό ομόλογό του στην Δαμασκό.

Η Τουρκία υπήρξε σημαντικός υποστηρικτής της πολιτικής και της ένοπλης αντιπολίτευσης στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Ασαντ κατά την διάρκεια του 12ετούς πολέμου στην Συρία, ενώ τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν εισβάλει σε περιοχές της βόρειας Συρίας.

Η Ρωσία, σύμμαχος κλειδί του Ασαντ, υποστηρίζει την προσέγγιση ανάμεσα στην Αγκυρα και την Δαμασκό, έχοντας φιλοξενήσει συνάντηση των δύο υπουργών Αμυνας και προωθώντας συνάντηση ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ενδεχομένως των προέδρων.

Ο Σύρος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι «μία συνάντηση ανάμεσα στον Ασαντ και την τουρκική ηγεσία εξαρτάται από την εξάλειψη των αιτίων της διένεξης», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες ή να μνημονεύσει το όνομα του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Φαϊσάλ Μεκντάντ προχώρησε στις δηλώσεις αυτές μετά την συνάντησή του με τον Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν, τον υπουργό Εξωτερικών του Ιράν, του έτερου σημαντικού συμμάχου του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε και με τον Μπασάρ αλ-Ασαντ, δήλωσε «ενθουσιασμένος με τον διάλογο που διεξάγεται ανάμεσα στην Συρία και την Τουρκία».

Ο Ασαντ δήλωσε χθες ότι τα αποτελέσματα του διαλόγου θα πρέπει να βασισθούν στην αρχή του τερματισμού της κατοχής και της υποστήριξης της τρομοκρατίας, όρου που οι συριακές αρχές χρησιμοποιούν αναφερόμενες σε όλες τις ένοπλες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Πηγή που γνωρίζει την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων δήλωσε ότι η Συρία ζητεί από την Τουρκία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από τις ζώνες της βόρειας Συρίας και να τερματίσει την υποστήριξη προς τις κύριες οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης πριν συμφωνήσει για συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΕΞ Συρίας: Δεν μπορούμε να μιλάμε για εξομάλυνση σχέσεων με την Τουρκία χωρίς τον τερματισμό της κατοχής"

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ετοιμάζει βέτο για την πώληση F16 στην Τουρκία – Πώς θα επικυρωθεί

Πολιτική θύελλα έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η πρόθεση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, με τη γερουσία να ετοιμάζει τα επόμενα βήματά της και να «ακούγεται» μέχρι και η άσκηση βέτο.

Η αποκάλυψη της Wall Street Journal για την πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει τελικά στην πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία προκάλεσε την άμεση αντίδραση κορυφαίων Αμερικανών νομοθετών, με τους συμπροέδρους της ομάδας στο Κογκρέσο για τα ελληνικά θέματα, βουλευτές Γκας Μπιλιράκη και Κρις Πάπας, αλλά και τη βουλευτή Νικόλ Μαλλιωτάκη, να εκφράζουν έντονα την αντίθεση τους.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ διαμήνυσε για ακόμα μια φορά ότι σκοπεύει να ασκήσει βέτο για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, καθώς είναι ένα δικαίωμα που διαθέτει ως πρόεδρος της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Παράλληλα, δικαίωμα βέτο διατηρεί στην παρούσα φάση και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, Τζιμ Ρις, αλλά και ο νέος πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Μάικ Μακόλ.

Έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες Ουάσιγκτον – Άγκυρας

Πάντως, οι τεχνικές συνομιλίες μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας έχουν ολοκληρωθεί. Πλέον, εκτιμάται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν θα καθυστερήσει να στείλει επίσημα το αίτημα στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου και να ζητήσει από τους γερουσιαστές να εγκρίνουν την αμυντική σύμβαση. Όμως, ποια είναι τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ΗΠΑ από εδώ και πέρα;

Στην παρούσα φάση το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί από την επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας. Εάν τελικά η αμυντική σύμβαση για τα F-16 δεν περάσει τον σκόπελο του Κογκρέσου, αυτό πρακτικά θα σημαίνει ότι η υπόθεση δεν θα προχωρήσει καθόλου για έναν ολόκληρο μήνα, καθώς η διαδικασία προβλέπει ότι σε αυτό το διάστημα θα γίνονται διαβουλεύσεις προκειμένου να αποφασιστούν οι διορθωτικές κινήσεις που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο να γίνονται.

Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση Μπάιντεν θα παραλάβει τις συστάσεις και τις υποδείξεις του Κογκρέσου, το οποίο είναι σε θέση να βάλει τις προϋποθέσεις που κατά τη δική του κρίση θα βελτιώσουν την αμυντική σύμβαση.

Στη συνέχεια, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρουσιάσει αυτές τις αλλαγές στην Τουρκία προκειμένου να εξετάσει το κατά πόσο είναι εφικτό να ενσωματωθούν στη σύμβαση.

Στην περίπτωση που η Τουρκία τηρήσει τελείως αρνητική στάση, ο πρόεδρος θα έχει τη δυνατότητα εάν το επιθυμεί να επανέλθει στο Κογκρέσο, ζητώντας αυτή τη φορά την έγκριση μιας τελικής συμφωνίας. 

Θα παρακάμψει το βέτο ο Τζο Μπάιντεν;

Σημειώνεται ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σε αυτή τη κίνηση, καθώς παράκαμψε την άρνηση του Κογκρέσου για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Εάν τελικά ο πρόεδρος Μπάιντεν πράξει κάτι ανάλογο, θα είναι σίγουρα πιο δύσκολο για το Κογκρέσο να παρακάμψει σε αυτό τον δεύτερο γύρο την πρόθεση του Λευκού Οίκου, καθώς θα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων τόσο στη Βουλή όσο και στην Γερουσία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον επισημαίνουν ότι για τον πρόεδρο Μπάιντεν δεν θα είναι πολιτικά μια εύκολη υπόθεση να αψηφήσει τελείως το βέτο ενός προέδρου της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων που προέρχεται από το δικό του κόμμα.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ετοιμάζει βέτο για την πώληση F16 στην Τουρκία – Πώς θα επικυρωθεί"

Αλλαγές στις επιδοτήσεις στο ρεύμα συζητά το Eurogroup

Αλλαγές στις επιδοτήσεις των τιμολογίων του ρεύματος, με προτάσεις να πάψουν οι οριζόντιες επιδοτήσεις που ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό η Ελλάδα και να ενισχύονται σχεδόν αποκλειστικά οι οικονομικά ευάλωτοι, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων, οι υπουργοί οικονομικών κατά την συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ένα από τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης είναι η επανεξέταση της δημοσιονομικής κατάστασης των κρατών μελών και ειδικότερα των πακέτων στήριξης κάθε χώρας, για την άμβλυνση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης.

Ειδικά για τις επιδοτήσεις του ρεύματος, η Κομισιόν στο πρόγραμμα εργασίας για το 2023, προτείνει για το θέμα μια επιδότηση δύο σταδίων. Στο πρώτο, θα εντάσσονται μόνο οι οικονομικά ευάλωτοι με χαμηλές καταναλώσεις, για τους οποίους θα επιδοτείται το σύνολο της αύξησης των τιμολογίων του ηλεκτρικού. Στο δεύτερο επίπεδο, αυτό που αφορά τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα με μεσαίε και υψηλές καταναλώσεις για τους οποίους θα προβλέπεται κλιμακωτή επιδότηση, αλλά μόνο αν αποδεικνύουν ότι μειώνουν την κατανάλωση. Με άλλα λόγια, όσο μεγαλύτερη εξοικονόμηση προκύπτει από την κατανάλωση των νοικοκυριών τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η επιδότηση των τιμολογίων. 

Δύσκολη αλλαγή για Ελλάδα

Σήμερα, η Ελλάδα έχει ένα σύστημα κλιμακωτής επιδότησης, ανάλογα με την κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώνεται σημαντικά για καταναλώσεις πάνω από τις 500 μεγαβατώρες.

Μετά από αυτήν κατανάλωση μειώνεται μεν, αλλά δεν είναι μηδενική. Μάλιστα μπορεί να φτάσει στο μέγιστο επίπεδο, αν το νοικοκυριό κάνει εξοικονόμηση ενέργειας 15%. Το πιο γενναιόδωρο σύστημα της Ελλάδας, σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ κρίνεται επιβεβλημένο, αφού εκτός από την υστέρηση των εισοδημάτων που έχει η Ελλάδα σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ η χώρα έχει υψηλότερες τιμές χονδρικής στο ρεύμα από πολλές άλλες στην Ευρώπη. Αυτό συμβαίνει, γιατί η παραγωγή ρεύματος έχει ως βασικό καύσιμο το φυσικό αέριο και άρα, η τελική τιμή επηρεάζεται άμεσα από τις τιμές του αερίου.

Αν περάσει η πρόταση της Κομισιόν, η οποία σημειωτέον υποστηρίζεται και από κάποιες από τις Βόρειες χώρες, θα σημάνει μια σημαντική επιβάρυνση για τα μεσαία εισοδήματα, τα οποία ξαφνικά, θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα τιμολόγια για ηλεκτρικό ρεύμα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σύστημα που προτείνεται θα είναι δύσκολο αν περάσει ως έχει, καθώς η κάθε χώρα έχει τα δικά της δεδομένα σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις ηλεκτρικούς ρεύματος. Ωστόσο, το μήνυμα που εκπέμπει είναι μικρότερες επιδοτήσεις που μπορούν να επιτευχθούν και με άλλους τρόπους.

Η Ολλανδία, μια από τις χώρες που υποστηρίζουν την επιδότηση των δύο σταδίων μπορεί και να το εφαρμόσει. Στην χώρα, ισχύει ένα ανώτατο όριο τιμών (πλαφόν) στην ενέργεια για τα νοικοκυριά και για άλλους μικρούς καταναλωτές (επιχειρήσεις). Αυτό σημαίνει ότι δεν πληρώνουν περισσότερο από μια ανώτατη τιμή για φυσικό αέριο, ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση μέχρι ένα ορισμένο επίπεδο χρήσης. Εξαιτίας αυτού του ανώτατου ορίου τιμών, τα περισσότερα νοικοκυριά λαμβάνουν έκπτωση στον λογαριασμό ενέργειας. 

Δημοσιονομική πειθαρχία εν μέσω κρίσης

Από την άλλη, η πρόταση της Κομισιόν, έχει την βάση της στο γεγονός ότι μετά την δύσκολη διετία του κορονοϊού, η οποία αύξησε το χρέος της ΕΕ πάνω από το 100% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αλλά και το δημοσιονομικό έλλειμμα πάνω από το 3% θα πρέπει να μπεί ένας φραγμός στις δαπάνες στήριξης.Τούτο διότι, θα πρέπει να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση στο 2024, όταν θα επανέλθουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.

Επίσης, το "φρένο" στις δαπάνες στήριξης ειδικά για τα υπερχρεωμένα κράτη όπως η Ελλάδα, θα δώσει ένα επιπλέον επιχείρημα ώστε να μπορεί να υπάρξει συμφωνία και στις απαραίτητες αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στους δημοσιονομικούς κανόνες, οι οποίες θα πρέπει να συμφωνηθούν μέχρι και τον Μάρτιο. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλαγές στις επιδοτήσεις στο ρεύμα συζητά το Eurogroup"

ΓΕΕΘΑ για Φλώρο: «Η επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους και της ακεραιότητάς είναι προδήλως υποκινούμενη»

«Η επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους και της ακεραιότητας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία είναι προδήλως υποκινούμενη και εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα».

Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας με αφορμή πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, που τιτλοφορείται: «Η εξευτελιστική έκθεση της ΕΥΠ. Τον εμφανίζει να αγοράζει σπίτι με 600.000 ευρώ μαύρο χρήμα».

«Επειδή, η πρωτοφανής στην ελληνική πολιτική ιστορία επίθεση λάσπης επεκτείνεται», προστίθεται στην ανακοίνωση, «σε τεχνηέντως κατασκευασμένα αφηγήματα περί δήθεν περιουσίας του ιδίου ή μελών της οικογένειας του, η απάντηση είναι ξεκάθαρη: η οικονομική κατάσταση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ περιγράφεται λεπτομερώς -όπως προβλέπεται- στα “Πόθεν Έσχες” πού έχουν κατατεθεί και στα “Ε9” και είναι στη διάθεση των αρμοδίων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις δηλώσεις των μελών της οικογένειας του».

«Οι δήθεν ισχυρισμοί είναι απολύτως ψεύτικοι, συκοφαντικοί, αναπόδεικτοι και εκτός πάσης πραγματικότητας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Δεν πρόκειται δε επ’ ουδενί να αλλοιώσουν την σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτική ηγεσία και με το ΚΥΣΕΑ» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ «επιφυλάσσεται παντός νόμιμου δικαιώματός του και συνεχίζει να ασκεί απρόσκοπτα τα καθήκοντα, που η πατρίδα του έχει αναθέσει, πιστός στον όρκο του, στο Σύνταγμα και στους νόμους του κράτους» καταλήγει η ανακοίνωση.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "ΓΕΕΘΑ για Φλώρο: «Η επιχειρούμενη υπονόμευση του ηθικού κύρους και της ακεραιότητάς είναι προδήλως υποκινούμενη»"

Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα υπάρχει παγετός και χιόνια

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (15.01.2023). Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες, σε άλλες περιοχές, ωστόσο, θα υπάρχει καλοκαιρία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα βορειοδυτικά λίγες τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται παροδικά αυξημένες νεφώσεις, με τοπικές βροχές στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Πελοπόννησο, την ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια, τις Σποράδες, την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο και την Κρήτη.

Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 3 με 5 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα βόρεια τους 10 με 11 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 14 με 16 και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα τους 17 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με πιθανότητα για ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στο νότιο Ιόνιο και την Πελοπόννησο, παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα στα θαλάσσια-παραθαλάσσια, σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν νοτιότερα. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες τοπικές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο νότιο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ. Από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, κυρίως στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο. Πρόσκαιρες καταιγίδες πιθανώς να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Στην Κρήτη αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα δυτικά σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα νότια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τοπικά στα βόρεια έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια πρόσκαιρα έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και καταιγίδες – Πού θα υπάρχει παγετός και χιόνια"

Ανήλικος Ρομά ξάφρισε μαζί με συνεργούς διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη

Χειροπέδες σε 17χρονο Ρομά πέρασαν αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη για κλοπή.

Ο ανήλικος από κοινού με δύο συνεργούς του εισήλθαν σε διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης και αφαίρεσαν κινητά τηλέφωνα, τιμαλφή, χρηματικό ποσό και κλειδιά.

Ο νεαρός εντοπίσθηκε σε κοινόχρηστο χώρο της πολυκατοικίας και στην κατοχή του βρέθηκε μέρος των κλοπιμαίων, τα οποία αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτρια.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανήλικος Ρομά ξάφρισε μαζί με συνεργούς διαμέρισμα στη Θεσσαλονίκη"

Οικονόμου απαντά σε ΣΥΡΙΖΑ για στρατηγό Φλώρο: «Αγγίζουν πια τα όρια πρόκλησης σοβαρής ζημιάς στην πατρίδα»

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ που εγκαλούσε πάλι την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, για παρακολούθηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζει ότι «την εμπιστοσύνη της κυβέρνησης στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν θα την κλονίσει κανείς».

Η ανακοίνωση του Γιάννη Οικονόμου:

«Η υπονόμευση των Ενόπλων μας Δυνάμεων από τον ΣΥΡΙΖΑ -με ατεκμηρίωτο και απολύτως αναξιόπιστο υλικό από ρυπαρά δίκτυα- υπερβαίνει κατά πολύ την ανευθυνότητα και τον καιροσκοπισμό, αγγίζοντας πια τα όρια της πρόκλησης σοβαρής ζημιάς στην Πατρίδα. Σε μια συγκυρία μάλιστα ιδιαίτερα κρίσιμη για την εθνική μας ασφάλεια, εξαιτίας εξωτερικών επιβουλών. Αλήθεια, ποια είναι η διαδρομή αυτού του υποτιθέμενου υλικού;

Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι η Κυβέρνηση περιβάλλει με απόλυτη εμπιστοσύνη την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι αυτή την εμπιστοσύνη δεν θα την κλονίσει κανείς. Η Κυβέρνηση είναι εγγυητής της ασφάλειας, της Δημοκρατίας και της ομαλότητας, όπως έχει αποδείξει με την ενίσχυση της αμυντικής μας ικανότητας, την αποτελεσματική διπλωματία, την προσήλωση στο εθνικό συμφέρον και τη θεσμικότητα. Είναι αποφασισμένη, και προπάντων ικανή, να μην επιτρέψει σε κανέναν, έσωθεν ή έξωθεν, να αποδυναμώσει και να πλήξει την Ελλάδα.

Η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη επιτελεί στο ακέραιο το έργο της, ώστε να απαντηθούν όλα, ανάμεσα στα οποία και με ποιον τρόπο και για ποιους σκοπούς διοχετεύεται συστηματικά, από ρυπαρά δίκτυα, τέτοιο περιεχόμενο προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η Κυβέρνηση εγγυάται ότι δεν θα μείνει καμιά σκιά και δεν θα υπάρξει κανένα περιθώριο βλάβης της Πατρίδας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Οικονόμου απαντά σε ΣΥΡΙΖΑ για στρατηγό Φλώρο: «Αγγίζουν πια τα όρια πρόκλησης σοβαρής ζημιάς στην πατρίδα»"

Ερντογάν: Η Ελλάδα παρενοχλεί καθημερινά τα σύνορά μας, μπορούμε και θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα

«Η Ελλάδα παρενοχλεί καθημερινά τα σύνορά μας» λέει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος έδωσε το παρών στην τελετή εγκαινίων της οδού Marmaris-Datca, της μονάδας επεξεργασίας πόσιμου νερού Milas και του κρατικού νοσοκομείου της Αλικαρνασσού καθώς και άλλων ολοκληρωμένων έργων στη λεωφόρο Mentese Ataturk, συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική του εις βάρος της Ελλάδας.

Απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, ο Ερντογάν είπε αρχικά: «Όσο η Ελλάδα συμπεριφέρεται καλά, εμείς δεν έχουμε καμία δουλειά και δεν χρειάζεται να φοβάται τους πυραύλους». Και πρόσθεσε, επιμένοντας στα τουρκικά fake news: «Η Ελλάδα παρενοχλεί καθημερινά τα σύνορά μας».

Δείτε το βίντεο:

 

Συγκεκριμένα, δήλωσε: «Αδέρφια μου, μπορεί κάποιος που επιδεικνύει και προσβάλλει με ασέβεια τους διοικητές του στρατού μας, που δεν έδειξε ή δεν μπόρεσε να δείξει αντίδραση, ενάντια στην Ελλάδα, που παρενοχλεί τα σύνορά μας καθημερινά, ενάντια στο PKK, που έχει το αίμα δεκάδων χιλιάδων αθώων στα χέρια του, ενάντια στο FETO, τη μεγαλύτερη προδοτική συμμορία που έχει δει πρόσφατα η χώρα μας, στις χώρες που στοχεύουν την κυριαρχία μας και τους εχθρούς της Τουρκίας και του τουρκικού έθνους, να είναι πολιτικός αυτής της χώρας; Αδέρφια μου, σύμφωνα με το σύνταγμά μας, αυτός ο αδελφός σας είναι ο αρχιστράτηγος αυτού του στρατού. Το σύνταγμά μας το λέει αυτό, όχι εγώ».

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Μπορούμε και θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα. Δεν μπορούν να ανεχτούν το γεγονός ότι η Τουρκία είναι σε θέση να σχεδιάζει και να παράγει τα δικά της προϊόντα σε κάθε τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, από τη στεριά μέχρι τον αέρα, από τη θάλασσα μέχρι τον κυβερνοχώρο».

Επίσης, προχώρησε σε μια σειρά ερωτημάτων στους παρευρισκομένους. «Για 20 χρόνια, ελπίζουμε ότι θα κινητοποιήσουμε το όραμα του "Αιώνα της Τουρκίας" με τον ίδιο τρόπο που κάναμε με τα έργα που πετύχαμε. Είμαστε έτοιμοι να οικοδομήσουμε μαζί τον "αιώνα της Τουρκίας"; Είμαστε έτοιμοι να ματαιώσουμε τις φιλοδοξίες των εξωτερικών αλλά και των εσωτερικών εχθρών της Τουρκίας; Είμαστε έτοιμοι να καλωσορίσουμε τον νέο αιώνα της Δημοκρατίας το 2023 ως Τουρκία μαζί, αδελφοί και αδελφές μου;».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ερντογάν: Η Ελλάδα παρενοχλεί καθημερινά τα σύνορά μας, μπορούμε και θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα"

Τουρκία: Ο Ερντογάν κάνει πίσω για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά το κρέμασμα ομοιώματος του «Σουλτάνου»

Βήμα πίσω από την Τουρκία για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αφορμή, το βίντεο που ανάρτησε στο Twitter κουρδική οργάνωση που δείχνει ένα ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κρέμεται από τα πόδια από ένα σκοινί μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης.

Μετά το περιστατικό της περασμένης εβδομάδας που προκάλεσε τριβές μεταξύ Τουρκίας και Σουηδίας, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε το Σάββατο (14.01.2023):

«Δεν είμαστε σε θέση να στείλουμε τον νόμο (προς επικύρωση) στη Βουλή, έχουμε πραγματικό πρόβλημα σε αυτό το θέμα» τόνισε ο Καλίν, λέγοντας ότι υπάρχει κίνδυνος οι βουλευτές να απορρίψουν τον νόμο.

Ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter μια κουρδική οργάνωση που δείχνει ένα ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται από τα πόδια από ένα σκοινί μπροστά στο δημαρχείο της Στοκχόλμης προκάλεσε την οργή της Τουρκίας με τον Σουηδό πρέσβη στην Άγκυρα να καλείται από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τουρκία: Η Σουηδία και οι Κούρδοι του PKK

Αυτό το περιστατικό ήρθε σε μια περίοδο που η Τουρκία συνεχίζει να θέτει εμπόδια στην ένταξη της Σουηδίας -όπως και της Φινλανδίας- στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας την ότι φιλοξενεί στο έδαφός της μέλη του PKK και άλλων συμμαχικών του οργανώσεων, τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

«Έχουμε εμπλακεί σε αυτή τη διαδικασία εδώ και έξι ή επτά μήνες και δεν είναι καλό για τη Σουηδία να εμφανίζεται υπό αυτό το πρίσμα», ανέφερε ο Ιμπραχίμ Καλίν μιλώντας σε δημοσιογράφους ξένων μέσων ενημέρωσης.

«Θέλουμε να προχωρήσουμε, αλλά αν συνεχιστούν τέτοιου είδους περιστατικά, θα επιβραδύνουν τη διαδικασία».

Για τον Καλίν, η Σουηδία πρέπει να στείλει «ένα ξεκάθαρο μήνυμα» σχετικά με τη στάση των μελών του PKK στο έδαφός της.

«Πρέπει (…) για παράδειγμα να εγγυηθούν ότι (μέλη του PKK) δεν μπορούν πλέον να στρατολογούν ή να εισπράττουν χρήματα» σε σουηδικό έδαφος.

Αναγνώρισε ωστόσο ότι η νέα σουηδική κυβέρνηση έχει κάνει πολλά σημαντικά βήματα, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του πρωθυπουργού της χώρας στην Άγκυρα λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία καθώς και «την τροποποίηση του Συντάγματος, ένα θετικό βήμα».

Ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένουμε «έξι μήνες» μέχρι να συνταχθούν και να επικυρωθούν από τη Βουλή οι νέοι σχετικοί νόμοι, σημείωσε.

Επιπλέον, ο Καλίν (πάνω φωτογραφία Reuters) επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία «δεν ζητά τίποτα από τη Σουηδία ή τη Φινλανδία που δεν είναι σύμφωνο με τη νομοθεσία τους: Είμαστε πολύ ρεαλιστές».

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει συγκεκριμένα την απέλαση πολλών μελών του PKK και του κινήματος FETO, κίνημα του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως υποκινητή της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα μέλος του PKK στάλθηκε πίσω από τη Στοκχόλμη στις αρχές Δεκεμβρίου – και φυλακίστηκε αμέσως στην Τουρκία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Ο Ερντογάν κάνει πίσω για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά το κρέμασμα ομοιώματος του «Σουλτάνου»"

Ουκρανία: Πέντε νεκροί από επίθεση σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο – Πλήγματα σε Χάρκοβο, Λβιβ, Κίεβο

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 27 τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά, από ρωσική πυραυλική επίθεση σε μια πολυκατοικία στην πόλη Ντνίπρο στην κεντροανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνισένκο, σε νεότερο απολογισμό των θυμάτων της επίθεσης. “27 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Ανάμεσά τους είναι έξι παιδιά. Όλοι νοσηλεύονται σε νοσοκομείο“, είπε.

Παράλληλα, ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν υποδομές ζωτικής σημασίας στις ουκρανικές επαρχίες Χάρκοβο και Λβιβ στο ανατολικό και δυτικό τμήμα της χώρας αντίστοιχα, δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Ο δήμαρχος του Κιέβου δήλωσε ότι εκρήξεις ακούγονται στην πρωτεύουσα και ότι η αεροπορική άμυνα βρίσκεται σε λειτουργία, ενώ η αβεβαιότητα παραμένει για την τύχη του Σολεντάρ της μικρής πόλης στην ανατολική Ουκρανία που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχει καταλάβει τον έλεγχο μετά μια από μια από τις πιο πολυαίμακτες μάχες από την αρχή του πολέμου.

«Το Σολεντάρ βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών αρχών, οι δυνάμεις μας έχουν τον έλεγχο του», δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο προσθέτοντας ότι αυτή η τοποθεσία και η κοντινή πόλη Μπαχμούτ είναι τα πιο «καυτά» σημεία στο μέτωπο.

Θραύσματα πυραύλου έπεσαν σε σημείο χωρίς κατοικίες στην περιοχή Χολοσίφσκι, στο δυτικό τμήμα του Κιέβου, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες. Οικιστικές υποδομές βομβαρδίστηκαν επίσης στο χωριό Κοπίλιφ στην επαρχία του Κιέβου λίγο έξω από την πρωτεύουσα. Τα παράθυρα και οι στέγες 18 ιδιόκτητων σπιτιών έσπασαν ή υπέστησαν ζημιές από την έκρηξη, δήλωσε ο περιφερειάρχης Ολέξι Κουλέμπα.

Στην περιοχή του Χαρκόβου στην βορειοανατολική Ουκρανία, «ο εχθρός εξαπέλυσε μια νέα πυραυλική επίθεση σε βασικές υποδομές», δήλωσε ο κυβερνήτης Όλεγκ Σινεγκούμποφ. Όπως είπε, δύο πύραυλοι S-300 έπληξαν την πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα τις πρωινές ώρες. Έκτακτες διακοπές ρεύματος ενδέχεται να σημειωθούν σε αυτή την πόλη, τη δεύτερη μεγαλυτερη στην Ουκρανία, πρόσθεσε. Επιθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί νοτιότερα, στην περιοχή Ζαπορίζια.

Ξεχωριστά, ο Βιτάλι Κιμ, περιφερειακός κυβερνήτης της νότιας περιοχής Μικολάιφ, δήλωσε ότι 17 ρωσικά βομβαρδιστικά Tupolev απογειώθηκαν από τις αεροπορικές τους βάσεις. Η δήλωσή του έγινε λίγο μετά τις αεροπορικές επιθέσεις στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Ο υπουργός Ενέργειας Γκέρμαν Γκαλουσένκο δήλωσε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες στο μέτωπο της ενέργειας έπειτα από την τελευταία ρωσική επίθεση κατά ζωτικής σημασίας υποδομών σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας. «Εξαιτίας των βομβαρδισμών στις περισσότερες περιοχές, πραγματοποιούνται έκτακτες διακοπές. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες», έγραψε ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας στο Facebook.

(Ukrainian Presidential Press Office via AP)
 
Leopard 2, Challenger 2, νέα βαρέα όπλα… Το Κίεβο σε αναμονή

Για να αντιμετωπίσει τον ρωσικό στρατό, το Κίεβο κάλεσε ξανά χθες τους δυτικούς συμμάχους του να του παράσχουν περισσότερα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό υψηλής απόδοσης, όπως βαρέα άρματα μάχης και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. «Για να κερδίσουμε αυτόν τον πόλεμο, χρειαζόμαστε περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό, βαρύ εξοπλισμό», δήλωσε ο Γιερμάκ.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα είναι σε θέση να κερδίσει τον πόλεμο μέσα στο 2023 αν η Δύση παραδώσει περισσότερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων με βεληνεκές άνω των 100 χιλιομέτρων.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε πως η Βαρσοβία σχεδιάζει να στείλει άρματα μάχης Leopard στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός διεθνούς συνασπισμού. Το Κίεβο έχει ζητήσει βαρέα στρατιωτικά οχήματα όπως το γερμανικής κατασκευής Leopard 2, το οποίο θα αποτελούσε μια σημαντική ενίσχυση της δυτικής υποστήριξης προς την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της Βρετανίας να παράσχει βαρέα άρματα μάχης στη χώρα του, υποστηρίζοντας ότι το Λονδίνο «στέλνει το σωστό μήνυμα» καθώς το Κίεβο αυξάνει τα αιτήματά του για στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, τον ευχαρίστησα για τη λήψη αποφάσεων που όχι μόνο μας ενισχύουν στο πεδίο της μάχης, αλλά στέλνουν και το σωστό μήνυμα στους εταίρους μας», έγραψε ο Ζελένσκι στο Twitter. Η ανακοίνωση της Ντάουνιγκ Στριτ για την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών ανέφερε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε την επιδίωξη της Βρετανίας να στείλει άρματα μάχης του βρετανικού στρατού στην Ουκρανία μαζί με πρόσθετη υποστήριξη πυροβολικού.

Η αποστολή των βρετανικών αρμάτων μάχης Challengers 2 στην Ουκρανία, η οποία ανακοινώθηκε από το Λονδίνο, απλώς θα «εντείνει» τις μάχες και είναι απίθανο να αντιστρέψει την κατάσταση στο μέτωπο, ανέφερε η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο. «Η αποστολή αρμάτων μάχης δεν θα επιταχύνει σε καμία περίπτωση το τέλος των στρατιωτικών εχθροπραξιών, αλλά το μόνο που θα κάνει είναι να τις εντείνει, προκαλώντας περαιτέρω απώλειες», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρεσβεία, προσθέτοντας ότι είναι «απίθανο» ότι αυτά τα άρματα μάχης θα βοηθήσουν τον ουκρανικό στρατό να «ανατρέψει την κατάσταση στο πεδίο της μάχης».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίασε ξανά χθες για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία, σχεδόν έντεκα μήνες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής. «Η Ουκρανία, η Ρωσία, ο κόσμος δεν έχουν την πολυτέλεια να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος», δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις και Υποθέσεις Ειρήνης του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο. Αλλά «η στρατιωτική λογική είναι αυτή που κυριαρχεί, με πολύ λίγο χώρο για διάλογο αυτή τη στιγμή, αν αυτός υπάρχει», πρόσθεσε, διακρίνοντας «κανένα σημάδι τερματισμού των μαχών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Πέντε νεκροί από επίθεση σε πολυκατοικία στο Ντνίπρο – Πλήγματα σε Χάρκοβο, Λβιβ, Κίεβο"

Καλίν: Μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή

«Μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή», δήλωσε το Σάββατο ο Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε την πολιτική διαδικασία» που ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου από τη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας και της Συρίας στη Μόσχα, τόνισε.

«Αλλά μια χερσαία επιχείρηση παραμένει πιθανή ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το επίπεδο των απειλών», επέμεινε ο Τούρκος αξιωματούχος μιλώντας σε δημοσιογράφους από πολλά ξένα μέσα ενημέρωσης.

Προανήγγειλε μια πιθανή νέα συνάντηση των υπουργών Άμυνας των δύο χωρών πριν από εκείνη, που είναι προγραμματισμένη για τα μέσα Φεβρουαρίου, των υπουργών Εξωτερικών της Τουρκίας και της Συρίας.

«Θέλουμε ασφάλεια στα σύνορά μας», είπε αναφερόμενος στην παρουσία κουρδικών δυνάμεων στο συριακό έδαφος. «Δεν θέτουμε στο στόχαστρο ποτέ τα (συμφέροντα) του συριακού κράτους ή των Σύρων αμάχων», σημείωσε.

Ωστόσο, οι εγγυήσεις ασφαλείας που υποσχέθηκαν η Ρωσία και οι ΗΠΑ μετά την τελευταία τουρκική επίθεση στη Συρία το 2019 «δεν έχουν τηρηθεί» και οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν αποσυρθεί 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα όπως είχαν υποσχεθεί, ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οποιαδήποτε προσέγγιση με τον Τούρκο ομόλογό του θα πρέπει να έχει ως προϋπόθεση «το τέλος της τουρκικής κατοχής» στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος από το 2016 κατά των κουρδικών δυνάμεων στο βορρά, οι οποίες της επέτρεψαν να θέσει υπό τουρκικό έλεγχο μια συνοριακή λωρίδα στη συριακή πλευρά.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema

 

Διαβάστε Περισσότερα » " Καλίν: Μια χερσαία στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία είναι πιθανή ανά πάσα στιγμή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news