facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ


Καλή Χρονιά από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Το άγνωστο άρθρο του Μάρδα για τους «λαϊκιστές της Αριστεράς που σκίζουν μνημόνια»

Ένα άγνωστο άρθρο του κ. Δημήτρη Μάρδα έφερε στην επικαιρότητα ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προκαλώντας αίσθηση και αρκετά γέλια από την πτέρυγα της αντιπολίτευσης στην Ολομέλεια.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διάβασε αποσπάσματα κειμένου του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών που δημοσιεύτηκε προεκλογικά (31.12.2014) στο protagon με τίτλο «Το μεγαλείο του λαϊκισμού και τα Μνημόνια».

Ο κ. Μάρδας αναφερόταν στην υπόθεση Χαϊκάλη και τις καταγγελίες περί απόπειρας εξαγοράς του υποστηρίζοντας ότι έδωσε «δόση αηδίας» και στην συνέχεια έκανε λόγο για «λαϊκιστές της Δεξιάς που σχίζουν φύλλο-φύλλο τα μνημόνια» αλλά και «λαϊκιστές της Αριστεράς που το σχίζουν μια και έξω».

Όταν μάλιστα ο κ. Κωνσταντινόπουλος διάβαζε το τελευταίο απόσπασμα σχολίασε «για σας το έλεγε αυτό κ. Στρατούλη». Επιπροσθέτως, ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε ότι ο κ. Μάρδας υπήρξε συνεργάτης του κ. Ακη Τσοζατζόπουλου.

Από την πλευρά του ο κ. Μάρδας υποστήριξε ότι «Ο κ. Τσοχατζόπουλος πολύ κομψά ζήτησε την παραίτησή μου όταν ήμουν γ.γ. γιατί τιμωρούσα εταιρία που παραβίαζε τους κανόνες για τις προμήθειες. Μετά την παραίτησή μου η εταιρία δεν τιμωρήθηκε».

Αναφορικά με το πώς βρέθηκε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η επιλογή αποδεικνύει και την ποιοτική διαφορά που έχει η σημερινή κυβέρνηση με την προηγούμενη. Σημείωσε δε ότι «εχω γράψει συνολικά 220 άρθρα από το 2009. Μόλις τα 3-4 αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ τα υπόλοιπα αφορούν και εσάς και ένα καθεστώς που το χαρακτηρίζω φαύλο».

«Αφού πήραμε μια νέα δόση αηδίας από το πολιτικό μας σύστημα, με την υπόθεση Χαϊκάλη, πορευόμαστε το 2015 στις εθνικές εκλογές με φόντο έναν πολυποίκιλο λαϊκισμό, που πασχίζει να δείξει πόσο χρήσιμος είναι στον τόπο», ξεκινούσε το άρθρο του ο κ. Μάρδας για να συνεχίσει: «Οι πάντες θέλουν να ρίξουν στην πυρά το Μνημόνιο, βιώνοντας την αυταπάτη της απαλλαγής από τους μηχανισμούς εποπτείας των πιστωτών στα επόμενα τριάντα χρόνια! Έτσι, οι λαϊκιστές της Δεξιάς (που σχίζουν φύλλο-φύλλο το Μνημόνιο) και της Αριστεράς (που θα το σχίσουν μια και έξω), προσπαθούν να δείξουν στους Έλληνες ψηφοφόρους πόσο κακοί είναι ή θα είναι απέναντι στην τρόικα… Με ακατανόητη τακτική, με αντιφατικές στρατηγικές και με πλήθος ανδρών και γυναικών ενός μετρίου πολιτικού αναστήματος και ήθους, προσπαθούν να πείσουν οι εραστές της εξουσίας τους πολίτες, ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τη σύγκρουσή τους με την τρόικα και μόνο».

«Δεν είμαστε υποστηριχτές τέτοιων Μνημονίων, που με τις πολλές λανθασμένες επιλογές τους ή τα κενά που παρουσιάζουν δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Καλό θα ήταν, ωστόσο, να μη θεωρούμε ως άλλοθι των κακοτεχνιών των οικονομικών μας πολιτικών και των… πεφωτισμένων ηγετών μας, τα λάθη των Μνημονίων», ανέφερε, σημειώνοντας: «Πράγματι, η αποσάθρωση του βιομηχανικού ιστού της χώρας δεν είναι προϊόν του Μνημονίου ή του ευρώ. Οφείλεται στις ακατάλληλες επιλογές των δικών μας πολιτικών ηγεσιών από το 1987 και μετά, οι οποίοι ουδέποτε κατανόησαν τις επιπτώσεις της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς και της παγκοσμιοποίησης, στη διεθνοποιημένη παραγωγή και στο εμπόριο».

«Το γεγονός ότι είμαστε η πρώτη προς χρεοκοπία χώρα του πλανήτη, δεν είναι πάλι συνέπεια ενός Μνημονίου, αλλά το αποτέλεσμα μιας εγχώριας πολιτικής ευδαιμονισμού που γνώρισε το απόγειο της δόξας της μετά το 2004.

Το ότι δεν αγγίζουμε τους γνωστούς λαθρεμπόρους καυσίμων, δεν είναι υπόθεση της τρόικας (αν και απορεί βέβαια κανείς γι’ αυτό), αλλά έκφραση της δυσοσμίας ενός συστήματος πολιτικής διαπλοκής και διαφθοράς. Γιατί άραγε η τρόικα δεν ασχολήθηκε με αυτόν τον χρυσοφόρο χώρο, που οδηγεί σε απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως από τον κρατικό προϋπολογισμό; Ερώτημα αναπάντητο έως σήμερα.

Το ότι είμαστε η 80η πιο διεφθαρμένη χώρα του πλανήτη, δεν είναι το επακόλουθο μνημονιακών διεργασιών, αλλά δικών μας επιλογών. Έπρεπε βέβαια να έρθει η τρόικα για να βάλει κάποια τάξη στο θέμα της διαφθοράς των πολιτικών μας, μέσα από τον νόμο περί μαύρου χρήματος, που αισίως άρχισε να στέλνει στα δικαστήρια κάποιους πρώην υπουργούς, στερώντας τον ύπνο από κάποιους εν ενεργεία.

Η κατάντια τέλος της ελληνικής δικαιοσύνης και το φαύλο πολιτικό σύστημα, που αναδείχθηκε με τη λίστα Λαγκάρντ και με τόσα άλλα γεγονότα που ζούμε, δεν συνδέονται με μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά είναι το αποτέλεσμα πάλι δικών μας… βαθυστόχαστων επιλογών.

Η σύγκρουση με έναν πολιτικά ισχυρό αντίπαλο, όπως είναι οι πιστωτές μας, είναι μια άσκηση στρατηγικής πολέμου. Η επιτυχία της διεξαγωγής νικηφόρων μαχών δεν εξαρτάται μόνο από τις δικές μας δυνάμεις, που συχνά τις υπερτιμούμε. Η ισχύς και η δυναμική του αντιπάλου είναι το δεύτερο στοιχείο που οφείλουμε να λάβουμε εξίσου σοβαρά υπόψη. Όταν ο εχθρός είναι πανίσχυρος, τότε απαιτείται μια άλλη στρατηγική, διαφορετική από εκείνη της κατά μέτωπον επίθεσης.

Όποια, όμως, και αν είναι η επιλογή μας, οι ιαχές, οι άναρθρες κραυγές και η πολιτική των εντυπώσεων δεν λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, μια συγκροτημένη στρατηγική, που κινείται με συνέπεια και χωρίς αποκλίσεις, αναδεικνύοντας έντεχνα τα πλεονεκτήματα μας και εκμεταλλευόμενη από την άλλη τις αδυναμίες του αντιπάλου, θα δώσει εύλογα καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι λεκτικές φοβέρες και πομπώδεις εκφράσεις περί σχισιμάτων των Μνημονίων».

*Ο Δημήτρης Μάρδας είναι καθηγητή τμήματος οικονομικών επιστημών του ΑΠΘ»

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Το άγνωστο άρθρο του Μάρδα για τους «λαϊκιστές της Αριστεράς που σκίζουν μνημόνια»"

Spiegel: Ο Βαρουφάκης ζει στον δικό του κόσμο

Την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης «σφυροκοπούν» την Ελλάδα, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται, σύμφωνα με το γερμανικό Der Spiegel, στον δικό του κόσμο, αφού πιστεύει ότι μια συμφωνία, στο πλαίσιο που ζητεί η ελληνική πλευρά, είναι εφικτή.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ξεκαθάρισαν στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία τμηματική συμφωνία και καμία τμηματική εκταμίευση της δόσης, αν δεν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ισχύοντος προγράμματος από την τρόικα.

Ο κ. Βαρουφάκης, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι είναι αισιόδοξος για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Spiegel, είναι προφανώς ο μοναδικός που πιστεύει κάτι τέτοιο, διότι υπόλοιποι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης έχουν ζητήσει από την Ελλάδα να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της.

«Η Ελλάδα διολισθαίνει προς την πτώχευση και χρειάζεται άμεσα μια ένεση ρευστότητας. Τόσο ο κ. Μοσκοβισί, όσο και οι κ.κ. Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ, θεωρούν ότι είναι πολύ δυσμενείς οι συνθήκες να υπάρξει μια συμφωνία», αναφέρει το Spiegel και προσθέτει: «Μοναδικός αισιόδοξος είναι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να πείσει τους εταίρους του για μια σειρά μέτρων όπως την άρση του πλειστηριασμού στην πρώτη κατοικία και τη μη αύξηση του ΦΠΑ. Το ζήτημα είναι αν βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο η μισοάδειο».

Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Θέλουμε συγκεκριμένα στοιχεία από την Ελλάδα μέσα σε δέκα ημέρες

Την ίδια ώρα, ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Γεργκ Σέλινγκ, επιβεβαίωσε πως η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε σκληρό κλίμα καθώς και ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, θέλουν από την ελληνική κυβέρνηση συγκεκριμένα στοιχεία μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Σε δηλώσεις του σε αυστριακούς δημοσιογράφους, μετά τη λήξη της σημερινής άτυπης Συνόδου του Eurogroup στην Ρίγα, ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι «αποφασιστικής σημασίας ήταν η συγκατάθεση της Αθήνας να καταβληθούν τώρα προσπάθειες με όλη τη δύναμη και ένταση για την εξεύρεση συμφωνίας».

«Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει και από τη σκοπιά του Eurogroup να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία μέσα στο Μάιο, καθώς ενδεχόμενα θα πρέπει να ασχοληθεί με αυτό η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σήμερα κανείς δεν μπορεί να πει ποια είναι η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον αυστριακό υπουργό Οικονομικών, στη Σύνοδο επικράτησε η ομόφωνη άποψη ότι ο χρόνος τελειώνει, όπως επίσης ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν χρήματα για την Αθήνα, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι νέο, αλλά κανείς πρέπει να το επαναλαμβάνει όσο συχνά γίνεται.

Επίσης, επιβεβαίωσε πως η συνεδρίαση του Eurogroup διεξήχθη σε σκληρό κλίμα και πως ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών επιχειρηματολόγησαν οπωσδήποτε έντονα, και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «όταν η Αθήνα σχεδιάζει μεταρρυθμιστικά βήματα, με τα οποία δεν θα γίνουν εξοικονομήσεις, αλλά θα δοθούν περισσότερα χρήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα ή για την επαναπρόσληψη υπαλλήλων, τότε οι υπουργοί Οικονομικών έθεσαν το ερώτημα, από πού θα έλθουν τα χρήματα».

Πάντως, το ενδιαφέρον ήταν, κατά τον Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ότι δεν συζητήθηκε πλέον εκείνο το οποίο διαδίδονταν τις περασμένες εβδομάδες, ότι δηλαδή τα χρήματα θα έρχονταν από την Κίνα ή τη Ρωσία.

Πρώτα αξιολόγηση, μετά εκταμίευση

Νωρίτερα την Παρασκευή, μετά την συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στην Ελλάδα και μετά να ακολουθήσει η εκταμίευση της δόσης, εκφράζοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα, ενώ όπως είπε «ξεμένουμε από χρόνο».

Αλλά και όπως δήλωσε μέσω Twitter, αμέσως μετά τη λήξη των συζητήσεων ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέφρασαν στη συνεδρίαση την ανησυχία τους για την μικρή πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα.

Ωστόσο, όπως ανέφεραν πηγές, ο κ. Βαρουφάκης, σε άλλο μήκος κύματος, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup πως ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία για βοήθεια το συντομότερο και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους έχουν συγκλίνει.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του EFSF Κλάους Ρέκγλινγκ όταν πήρε τον λόγο σημείωσε ότι θα υπάρχουν σημαντικά ποσά για την Ελλάδα αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Η χρηματοδότηση για την Ελλάδα είναι διαθέσιμη, αλλά μόνο μέχρι το τέλος Ιουνίου και μόνο αν υπάρξει συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προσθέτοντας πως η κατάσταση στην Ελλάδα παρακολουθείται στενά και ότι υπάρχει ένα πλαίσιο μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Spiegel: Ο Βαρουφάκης ζει στον δικό του κόσμο"

Γ. Βαρουφάκης: Δεν έγιναν φραστικές επιθέσεις στο Εurogroup, αλλά υπήρξε υπονόμευση

Το κλίμα ήταν έντονο, αλλά δεν υπάρχουν μαχαιριές σε προσωπικό επίπεδο, λέει ο ΥΠΟΙΚ για το σημερινό Eurogroup και την θέση των υπουργών απέναντί του. Ο Γ. Βαρουφάκης θεωρεί όμως απογοητευτική την αναντιστοιχία στο κλίμα των προηγούμενων ημερών σε σχέση με σήμερα.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση το αποδίδει όμως στο ότι καθώς πλησιάζει το τέλος της διαπραγμάτευσης υπάρχει σκλήρυνση της στάσης, λέγοντας ότι θα είναι δύσκολη η λύση αλλά θα υπάρξει. Κάνει λόγο για «γνωστές κινήσεις της ύπαρξης προτάσεων από μέρους μας» αφήνοντας αιχμές για ζεστό κείμενο που είχε αναφέρει ο κ. Βίζερ, αλλά και για το τρόπο που λειτουργεί η Ευρωζώνη με τις διαπραγματεύσεις να γίνονται στο BG και την πληροφόρηση να σταματάει εκεί, να μην πηγαίνει στους υπουργούς Οικονομικών.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν ξεκάθαρος σήμερα: «Δεν θέλουμε να δούμε τίποτε, παρά μόνο αν το Brussels Group καταλήξει», αναφέρει ο Γ. Βαρουφάκης. Λέει όμως ότι ενώ «εσύ κάνεις προτάσεις στο BG, οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν ιδέα και μετά έρχονται στο Eurogroup την ώρα που γίνεται η διαπραγμάτευση και λένε αυτοί δεν έχουν προτάσεις».

«Εμείς δεν θέλουμε να επιβάλουμε μια διαδικασία, εμείς θέλουμε να έχουμε μια συμφωνία. Ποια θα είναι η διαδικασία που θα επιφέρει αυτή τη συμφωνία εμάς δεν μας ενδιαφέρει. Όποια διαδικασία θέλουν, ας διαλέξουν να μας πουν. Εμείς βλέπουμε ότι αυτή η διαδικασία, το complete review και το comprehensive review, με το οποίο συμπλέουμε, αυτό θέλετε; Αυτό κάνουμε...δεν καταλήγει πουθενά. Και έχεις όλους τους συναδέλφους μου υπουργούς οικονομικών να μην έχουν ιδέα τι γίνεται. Για μας αυτό, που είμαστε και πρωτάρηδες στην κυβέρνηση, αλλά και δέκα χρόνια να κυβερνούσαμε πάλι την ίδια άποψη θα είχαμε, ότι αυτό δεν φαίνεται μια λελογισμένη διαδικασία. Πώς να το κάνουμε;» επισημαίνει.

Ο Γ Βαρουφάκης αναφέρει ότι δεν είναι δυνατό να βλέπει τον αυστριακό, το Γερμανό, τον Σλοβάκο ομολογό του και να μην ξέρει τι προτάσεις έχει καταθέσει.

«Δεν θέλουμε να επιβάλουμε καμία διαδικασία, θέλουμε να διαπραγματευόμαστε στο Brussels group» επισημαίνουν αλλά θέλουμε και οι «υπουργοί οικονομικών να ξέρουν κι αυτοί τι γίνεται. Ταυτόχρονα»...

Μιλά για «ένα στεγανό στο Brussels group μέχρι να υπάρξει κατάληξη της διαπραγμάτευσης εκεί μέσα οι υπόλοιποι του Eurogroup δεν ξέρουν τίποτα». Η ενημέρωση που κάνουν οι θεσμοί στο Eurogroup είναι τόσο γενική... «πάμε καλά, θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα, ή δεν πάμε καλά».

«Το πολύ -πολύ να υπάρξει κάποια αναφορά σε ένα πεδίο. Στα εργασιακά, πάμε καλύτερα, σε αυτό πάμε χειρότερα, φέρουν ως παράδειγμα. Η διαφορά είναι ότι είμαστε μια κυβέρνηση που απαιτούμε η συμφωνία να είναι μια συμφωνία που καταρχάς να μπορούμε εμείς να υποσχεθούμε έντιμα ότι θα την εφαρμόσουμε. Κι όχι μόνο θα την εφαρμόσουμε αλλά θα έχει και τα αποτελέσματα που υποσχόμαστε ότι θα έχει. Σε αυτό βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν αρνητισμό από τους θεσμούς», αναφέρει.

Όπως υποστήριξε ο ΥΠΟΙΚ "το πιο frustrating, το πιο απογοητευτικό είναι λέει είναι ότι υπάρχει ένας κατακερματισμός της συζήτησης. Μιλάμε για κάτι, μετά περνάμε σε ένα άλλο θέμα χωρίς πρώτα να το έχουμε λύσει αυτό.

Κάθε φορά που εμείς κάνουμε μια πρόταση παράδειγμα για το ασφαλιστικό, για το θέμα ανεξάρτητης αρχής δημοσίων εσόδων, σου κάνουν κριτική στην πρόταση σου πχ για τις ιδιωτικοποιήσεις, το μοντέλο που εμείς θέλουμε, σου λένε ναι, αλλά αυτό κι εκείνο και το άλλο...

Και τους λες, ωραία, εντάξει, δεν σου αρέσει η δική μου ιδέα, η δικιά σου ποια είναι; Καμία απάντηση... πάμε στο επόμενο...».

Κατά τον Γ. Βαρουφάκη «δυστυχώς η δομή διακυβέρνησης της Ευρώπης είναι λες και ο στόχος ήταν να είναι αναποτελεσματική η διαδικασία. Θα το ξεπεράσουμε όμως. Στόχος μας είναι να υπερβούμε αυτές τις διαδικαστικές αστοχίες και να έρθουμε σε λύση γιατί νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι το κόστος μιας μη λύσης θα είναι τεράστιο όχι μόνο για εμάς αλλά για όλους. Αυτό δεν το λέω εκβιαστικά, το λέω ως μια απλή διαπίστωση που αποτελεί κινητήρια δύναμη για όλους μας».

Θεωρεί αποτυχία και την άφιξη στην Αθήνα γιατί «εκείνη η διαδικασία η τροϊκανή, πέραν του ότι είναι αποκρουστική για την πλειοψηφία των Ελλήνων, ίσως επειδή είναι αποκρουστική, δεν λειτουργεί. Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ένα μεταρρυθμιστικό πλαίσιο πολύ βαθύ και πολύ σημαντικό, πολύ ολοκληρωμένο.
Για τις δεκαπέντε ημέρες πριν την 11η Μαΐου είπε ότι είναι εκνευριστικό αλλά είναι και «επικίνδυνο για μας» αλλά και «για όλη την Ευρώπη είναι επικίνδυνο»

Γι αυτό και «πασχίζουμε να τους πείσουμε. Η αγωνία είναι κοινή, αλλά να ξέρετε ότι είναι και δική τους. Κανένας δεν θέλει να δει αυτή τη διαδικασία να εξοκείλει»

Ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα υπάρχουν τέτοιου είδους τακτικές υπονόμευσης ακόμη και της ίδιας της διαπραγμάτευσης μέχρι και την τελευταία στιγμή. Δεν υπάρχουν εξωγενείς παράγοντες, λέει. «Τώρα είναι όλα προβλέψιμα. Πολύ προβλέψιμα».

Για τον Μάριο Ντράγκι αναφέρει ότι είναι πάρα πολύ οξυδερκής άνθρωπος. Ήταν τσεκουράτος, αλλά όχι απέναντι σε μας, απέναντι στην άλλη μεριά. Σε μας δεν μπορεί να είναι τσεκουράτος, εμείς δεν μπορεί να έχουμε μεγαλύτερο κίνητρο για να βρούμε τη λύση από αυτό που έχουμε.

«Απλά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το φαινόμενο της αδράνειας. Μία μαούνα είναι το Μνημόνιο, που πηγαίνει και πηγαίνει και θέλει σπρώξιμο για να αρχίσει να αλλάζει πορεία. Σπρώχνουμε» επισημαίνει.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Γ. Βαρουφάκης: Δεν έγιναν φραστικές επιθέσεις στο Εurogroup, αλλά υπήρξε υπονόμευση "

Κομισιόν προς Eurogroup: Μεταρρυθμιστική κόπωση παρά την υψηλή ανεργία

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απέτυχαν να εφαρμόσουν τις περισσότερες από τις μεταρρυθμίσεις που θα μπορούσαν να αποκλιμακώσουν το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάνουν ακόμη λιγότερα καθώς υποχωρεί η κρίση στην ευρωζώνη, αναφέρει ένα έγγραφο της Κομισιόν που παρουσιάστηκε στους υπουργούς Οικονομικών.

Παρά την αβεβαιότητα σχετικά με την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή οικονομία μοιάζει να αναπτύσσεται και πάλι, όμως οι πολιτικοί ανησυχούν ότι η ΕΕ ενδέχεται να βρίσκεται παγιδευμένη σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης, ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη μάστιγα της ανεργίας των νέων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ που συναντήθηκαν σήμερα στη Ρίγα ενημερώθηκαν ότι μόλις το ένα τέταρτο των μεταρρυθμίσεων τις οποίες είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν εφαρμοστεί και τώρα που η κρίση αποκλιμακώνεται, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων μειώνεται ακόμη περισσότερο.

«Η εφαρμογή στο πεδίο δεν ήταν καλή. Επιτυχής εφαρμογή υπήρξε περίπου στο ένα τέταρτο των συστάσεων», επισημαίνεται στο έγγραφο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων έχει μειωθεί στις περισσότερες οικονομίες της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια είναι κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικό», πρόσθετε το έγγραφο που αποτέλεσε τη βάση μιας συζήτησης μεταξύ των υπουργών στη Ρίγα.

Περίπου 24 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι στις 28 χώρες μέλη της ΕΕ, δηλαδή περίπου το 10% του ενεργού πληθυσμού, διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τις ΗΠΑ. Το ένα τέταρτο των νέων στην Ευρώπη είναι άνεργοι, με αυτό το ποσοστό να ξεπερνά το 50% στην Ελλάδα και την Ισπανία.

Οι κυβερνήσεις εξηγούν ότι οι αυστηρές περικοπές που υπαγορεύθηκαν από την Επιτροπή στο απόγειο της κρίσης ευθύνονται εν μέρει για την κατάσταση.

Όμως η Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμούν ότι υπάρχουν πιο μακροπρόθεσμα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως η πολύ αυστηρή εργασιακή νομοθεσία, τα υψηλά εργασιακά κόστη και οι διαφορές μεταξύ των προσφερόμενων εργασιών και των ικανοτήτων των ανθρώπων.

«Μια κρίση προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για μεταρρυθμίσεις καθώς φέρνει στο προσκήνιο τις ανεπάρκειες της κατεστημένης κατάστασης. Έπειτα από επτά χρόνια το παράθυρο ενδέχεται να κλείνει», σημειώνεται στο έγγραφο.

Επίσης προειδοποιεί ότι σχηματίζεται ένας «φαύλος κύκλος» διότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να βρουν δουλειά, οπότε έχουν λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν, κάτι που πλήττει τη ζήτηση για τα προϊόντα που κατασκευάζουν οι εταιρείες.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ότι η νομισματική πολιτική είναι μόνο ένα μέρος του σχεδίου για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Και αυτός θα ήθελε να δει περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Κομισιόν προς Eurogroup: Μεταρρυθμιστική κόπωση παρά την υψηλή ανεργία"

Σουλτς για Grexit: Τι θέλετε, να δείτε στον Πειραιά τον έκτο ρωσικό στόλο;

Ο πρόεδρος της ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, συμμετείχε στο συνέδριο γνωστού εκδοτικού οίκου της Γερμανίας, που εκδίδει τις εφημερίδες Bild και Die Welt. Στο ίδιο πάνελ ήταν και ο γνωστός οικονομολόγος του ινστιτούτου ifo, Χανς-Βερνερ Ζιν, υπέρμαχος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όταν η συζήτηση έφτασε στο ενδεχόμενο ενός Grexit ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Τι θέλετε; Να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά;».

Το συνέδριο με κεντρικό θέμα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διοργανώθηκε από τον εκδοτικό τίτλο Axel-Springer. Στην ομιλία του, ο Μάρτιν Σουλτς, όπως γράφει η Die Welt, ανέφερε πως «ειλικρινά οι σχέσεις δανειστών και Ελλάδας είναι άσχημες». «Ωστόσο πρέπει να σταματήσουμε να χτυπάμε διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση. Ασφαλώς και υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», τόνισε και σημείωσε για την ελληνική κυβέρνηση πως «όποιος δεν θέλει βοήθεια δεν μπορεί να βοηθηθεί».

Όπως γράφει η Welt, ο στόχος του Σουλτες είναι σαφής. «Θέλει με κάθε κόστος να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα Grexit δεν θα βοηθούσε σε τίποτα, αντιθέτως θα προκαλούσε ένα σωρό προβλήματα». Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου σημείωσε πως κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως η Ελλάδα δεν θα υποστηριχτεί μετά από ένα Grexit.

Αντίθετα ο οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, γνωστός για τις θέσεις ενάντια στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και η στάση πληρωμών μετατίθεται συνεχώς στο μέλλον μέσω πιστώσεων της ΕΚΤ». «Μόνο με ένα δικό της, σαφώς υποτιμημένο νόμισμα θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική», ανέφερε.

Ωστόσο, ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε πως αυτός είναι ένας επικίνδυνος και λανθασμένος δρόμος. Οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων. «Με την κυνική στρατηγική των χρηματαγορών, θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι η κερδοσκοπία. Γι' άλλους, συμπλήρωσε, αυτό μπορεί να είναι αποδεκτό, αλλά για εμένα το ρίσκο είναι υπερβολικά μεγάλο», ανέφερε.

«Αν η Αθήνα αποχωρήσει, και τι έγινε; Αν η έξοδος της Ελλάδας αποδειχτεί τόσο θετική για τη χώρα, που θα θέλουν κι άλλες να ακολουθήσουν, δε θα έπρεπε κανείς να έχει αντίρρηση. Γιατί όχι, αν αυτό είναι ο καλύτερος δρόμος;», σχολίασε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν για να λάβει την απάντηση από τον Μάρτιν Σουλτς πως η οικονομική πολιτική έχει και γεωπολιτικές συνέπειες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους συμμάχους. «Θέλετε να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά;», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας πως οι οικονομικές θεωρίες δεν είναι λύση στα προβλήματα της Ευρώπης.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουλτς για Grexit: Τι θέλετε, να δείτε στον Πειραιά τον έκτο ρωσικό στόλο;"

Δριμύτατη επίθεση Στ.Θεοδωράκη στην κυβέρνηση

Τα λόγια που είχαν χρησιμοποιήσει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Βούτσης, Κωνσταντοπούλου, Παπαδημούλης, αλλά και o Αλ.Τσίπρας) στις ΠΝΠ επί κυβερνήσεως Σαμαρά χρησιμοποίησε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου:

«Ξεφτίλα, χουντικής έμπνευσης. Ωμή παραβίαση του Συντάγματος. Ντροπή της Δημοκρατίας. Η κατάλυση της Δημοκρατίας δε συντελείται μόνο με τανκς, αλλά και με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.»

Αυτά βέβαια τότε που κυβερνούσαν οι άλλοι. Τώρα που κυβερνάτε εσείς οι ίδιες πράξεις, είναι πατριωτικό καθήκον, τόνισε ο κ. Θεοδωράκης.

Ο ίδιος εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, φέρνοντας για παράδειγμα τους διορισμούς «κομματικών παιδιών», την επιδείνωση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

«Δεν ξεμένουμε δηλαδή μόνο από λεφτά, ξεμένουμε και από συμμάχους. Ακόμη και το φλερτ με τον Πούτιν και τη Ρωσία καταλήγει στο πουθενά. Δεν αρκούν, κύριοι της κυβέρνησης, οι υποκλίσεις για να πάρεις 5 δισ. από τη Ρωσία» σημείωσε.

Ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε τι ακριβώς διαπραγματεύεται η κυβέρνηση, ποιες είναι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει και τι ζητούν οι Ευρωπαίοι.

«Αν κάνετε τόσα πολλά λάθη στο εσωτερικό, αν έχετε τόσο λάθος προτεραιότητες στην Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, στη μετανάστευση, στη στελέχωση του Δημοσίου, πώς να πιστέψει, και ο πιο καλοπροαίρετος, ότι στην Ευρώπη θέτετε τα σωστά ζητήματα, τις σωστές προτεραιότητες.

» Γιατί χάσατε τόσους μήνες με ανώφελους παλικαρισμούς; Γιατί δε νομοθετήσατε τον ανεξάρτητο οργανισμό είσπραξης δημοσίων εσόδων; Γιατί δεν προχωράτε τις επενδύσεις, ώστε να πιάσει ο κόσμος δουλειά, να βελτιωθούν οι υποδομές και να εισπράξει η χώρα φόρους και ασφαλιστικές εισφορές; Γιατί δεν εφαρμόζετε τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, αφού εσείς οι ίδιοι διακηρύξατε με τυμπανοκρουσίες ότι θα το κάνετε;

» Γιατί δεν κόβετε τις συντάξεις των πενηντάρηδων; Γιατί δεν κάνετε ένα ενιαίο κέντρο είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και καταπολέμησης της μαύρης εργασίας;

» Ισχυρίζεστε ότι πολεμάτε μόνο για να μη μειωθούν μισθοί και συντάξεις. Οδηγώντας όμως τις διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και σε ρήξη, με τι λεφτά και σε ποιο νόμισμα θα πληρωθούν τον άλλο μήνα οι μισθοί και οι συντάξεις;»

Ο επικεφαλής του Ποταμιού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προτεραιότητά της είναι να κτίσει το δικό της κομματικό κράτος και να «εξοφλήσει γραμμάτια σε ομάδες και ομαδούλες».

Αναφερόμενος στα όσα ακούγονται για σενάρια εκλογών, ο κ. Θεοδωράκης αναρωτήθηκε: «Ποιον αλήθεια απειλείτε με εκλογές; Τους δανειστές; Υπάρχουν στα αλήθεια κάποιοι τόσο αφελείς ανάμεσά σας, που πιστεύουν ότι είναι οι εκλογές απειλή για τους δανειστές;

» Ή απειλείτε τους εξουθενωμένους και ανήσυχους πολίτες για να σας δώσουν ένα μεγαλύτερο ποσοστό; Να το κάνετε τι; Σε τι θα σας ωφελήσει αυτό; Δε φοβάστε ότι οι εκλογές θα σημάνουν την άτακτη χρεοκοπία της χώρας;

» Ή μήπως δεν υπάρχει για εσάς χώρα και υπάρχει μόνο κόμμα; Δεν υπάρχει κοινωνία αλλά μόνο ψηφοφόροι.

» Υπάρχει, κύριοι, κάποια στιγμή που δεν αποφασίζεις εσύ για τις εξελίξεις αλλά αποφασίζουν οι εξελίξεις για σένα. Και φοβάμαι ότι τρέχετε χωρίς φρένα προς αυτή τη στιγμή» κατέληξε.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Δριμύτατη επίθεση Στ.Θεοδωράκη στην κυβέρνηση"

Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό

Γενναία έκτακτη οικονομική χρηματοδότηση που αφορά σε όλες τις υπηρεσίες που εμπλέκονται με την έρευνα και τη διάσωση, την υποδοχή, το άσυλο και τη φιλοξενία κέρδισε η Ελλάδα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το Μεταναστευτικό, σύμφωνα με την αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

«Είναι στο χέρι μας, με τις κατάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις, να απορροφηθούν τα σχετικά κοινοτικά κονδύλια άμεσα», είπε η αν. υπουργός προσθέτοντας ωστόσο πως «κατορθώσαμε να διαμορφώσουμε σημεία της ευρωπαϊκής ατζέντας, η οποία, όπως τέθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αφορούσε μόνο τα ζητήματα της Κεντρικής Μεσογείου, και ειδικά της Ιταλίας».

Μετά το Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών – Εξωτερικών του Λουξεμβούργου την περασμένη Δευτέρα, κυβερνητικές πηγές δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους από το σχέδιο δέκα σημείων που εμφάνισε η Κομισιόν, καθώς θεωρήθηκε πως απευθύνονταν κατά κύριο και σχεδόν αποκλειστικό λόγο στις ανάγκες της Ιταλίας.

«Η ανθρωπιστική κρίση στη Μεσόγειο δεν έχει να κάνει μόνο με τους εκατοντάδες νεκρούς αλλά και με τους χιλιάδες πρόσφυγες πολέμου που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο στην Ελλάδα και στις γειτονικές χώρες. Ο στόχος μας να αναγνωριστεί η είσοδος των Σύρων προσφύγων από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά μας ως ευρωπαϊκό ζήτημα επετεύχθη πλήρως», επισημαίνει η κ. Χριστοδουλοπούλου.

Η ελληνική πλευρά, σημειώνει η ίδια, υπογράμμισε την ανάγκη για αλληλεγγύη και επιμερισμό ευθυνών, χαιρετίζοντας τα σημεία που ανοίγουν το δρόμο για έναν μηχανισμό δίκαιης κατανομής των οικονομικών βαρών και της ευθύνης φιλοξενίας. Η Ελλάδα επισήμανε ακόμη την ανάγκη διεύρυνσης νόμιμων οδών πρόσβασης για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας προς την Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελική δήλωση της Συνόδου Κορυφής αναφέρεται σε εξέταση εναλλακτικών επιλογών για μηχανισμούς μετεγκατάστασης αλλοδαπών (μεταφορά από ένα κράτος – μέλος της Ε.Ε. σε άλλο) σε εθελοντική βάση και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, όπως επίσης ένα πιλοτικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων (μεταφορά τους από τρίτες χώρες π.χ. Λιβύη, Τουρκία κ.α. σε χώρες μέλη της Ε.Ε.).

Πρόγραμμα μετεγκατάστασης έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στη Μάλτα και μετακινήθηκαν σε δυο φάσεις περίπου 500 άνθρωποι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Όπως τόνιζαν αξιωματούχοι που χειρίζονται μεταναστευτικά θέματα, τέτοια προγράμματα θα έχουν νόημα αν αφορούν μαζικούς αριθμούς ωφελουμένων. Πληροφορίες πριν την Σύνοδο ήθελαν την Κομισιόν να εξετάζει το ενδεχόμενο για κατ αρχήν 5.000 ωφελούμενους από το πιλοτικό πρόγραμμα επανεγκατάστασης, ενώ στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός.

«Εν όψει της μεγαλύτερης προσφυγικής μετακίνησης πληθυσμού του 21ου αιώνα, η ΕΕ δεν μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίζει το θέμα ευκαιριακά, μετά από κάθε τραγωδία. Πρέπει να αναζητήσει μια συνολική στρατηγική για τα επόμενα χρόνια, με προσήλωση στη Συνθήκη της Γενεύης και τις αρχές του κράτους δικαίου. Για εμάς η Μεσόγειος πρέπει να παραμείνει θάλασσα ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και ειρήνης», καταλήγει η αν. υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής για το Μεταναστευτικό"

Μέρκελ: Ολοι δουλεύουν σε μια λύση για την Ελλάδα

Θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε την παραμονή της χώρας στο ευρώ. Καλό για την Ελλάδα να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία, αλλά πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, τονίζει η καγκελάριος. Απαραίτητες οι ιδιωτικοποιήσεις.

Θα ήταν καλό για την Ελλάδα να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία αλλά θα πρέπει να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζει σήμερα η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, λίγο μετά το Eurogroup στη Ρίγα και μια μέρα μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα.

Εχω την εντύπωση ότι όλες οι πλευρές εργάζονται για μια λύση προς την Ελλάδα, τόνισε μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση εν όψει τοπικών εκλογών στη Βρέμη τον επόμενο μήνα.

Όπως είπε, "από την πλευρά μας, θα κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ".

«Κάποια πράγματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις είναι απαραίτητα», σχολίασε αναφορικά με την ελληνική στάση απέναντι στο ζήτημα και τις πιέσεις των εταίρων. Η Αθήνα πρέπει να δεσμευτεί σε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων και οι ιδιωτικοποιήσεις, σε αντάλλαγμα για την οικονομική βοήθεια, συμπλήρωσε η καγκελάριος.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Μέρκελ: Ολοι δουλεύουν σε μια λύση για την Ελλάδα"

Σαπέν: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας ως τον Ιούνιο

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του δηλώνει πως απώτερος στόχος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα είναι η επίτευξη συμφωνίας ως τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα ερωτηθείς σχετικά από το έντυπο Ευρωπαϊκής ενημέρωσης Agence Europe ο Γάλλος υπουργός αναφέρει τα εξής:

«Αυτό που θέλουμε είναι συγκεκριμένες, σοβαρές και κοστολογημένες συνομιλίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε δύο στάδια. Ο απώτερος στόχος είναι το τέλος Ιουνίου. Ελπίζουμε ότι μπορούμε, στα τέλη Απριλίου, να έχουμε μια ισχυρή και θετική πρώτη προσέγγιση. Νομίζω και ελπίζω ότι στο Eurogroup, θα είμαστε σε θέση να βεβαιώσουμε ότι έχει υπάρξει πρόοδος, αν και η γενική άποψη των συνομιλητών της Ελλάδας είναι ότι δεν έχουμε προχωρήσει τόσο γρήγορα όσο θα μπορούσαμε.

Έχει χαθεί χρόνος, αλλά μπορεί να ξανακερδηθεί. Είναι σημαντικό να καταδειχθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά μόνο ένα στάδιο, καθώς και ότι υπάρχει κινητικότητα και η ελληνική κυβέρνηση διεξάγει αρκετά συγκεκριμένες συζητήσεις. Χρειαζόμαστε τις μεταρρυθμίσεις, καθώς και τον κατάλογο αυτών.

Αλλά είναι επίσης θεμιτό ότι τα θεσμικά όργανα ζητούν περισσότερες λεπτομέρειες, ιδίως όσον αφορά στην κοστολόγηση των μέτρων. Η ευελιξία, η οποία συνίσταται στο να δεχθούμε ότι ο προηγούμενος κατάλογος μεταρρυθμίσεων μπορεί να τροποποιηθεί, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να παραβλέπουμε την ανάγκη για ένα σοβαρό και βιώσιμο πλαίσιο.

Πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία, ιδιαίτερα σε θέματα φορολογίας. Όλα θα πρέπει να είναι μετρήσιμα, αξιόπιστα, καθώς και να αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες θέλουν να βελτιώσουν την κατάσταση των δημοσιονομικών τους και όχι να την επιδεινώσουν».

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Σαπέν: Στόχος η επίτευξη συμφωνίας ως τον Ιούνιο"

Στο εδώλιο ο Ρόντος για την "αμαρτωλή" ΜΚΟ

Το εδώλιο του κατηγορουμένου στον άλλοτε στενό συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντο, για το σκάνδαλο της «αμαρτωλής» ΜΚΟ, η οποία είχε αναλάβει την... αποναρκοθέτηση σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ απομυζώντας για σκοπούς «βιτρίνα» εκατομμύρια ευρώ, δείχνει το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Ο διπλωμάτης, ο οποίος έχει μεταπηδήσει στη θέση του απεσταλμένου της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής για ζητήματα ανθρωπιστικής κρίσης, παραπέμπεται να δικαστεί για τη χρηματοδότηση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης», η οποία φέρεται να είχε εισπράξει παράνομα περισσότερα από εννέα εκατ. ευρώ, από το 2000 έως το 2004.

Ως επικεφαλής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών από τον Ιούλιο του 2002 έως τον Ιανουάριο του 2003, επί της θητείας του κ. Παπανδρέου, φέρεται ως υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ με περίπου δύο εκατ. ευρώ.

Με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, ο Άλεξ Ρόντος, παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μαζί με άλλα οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ο προφυλακισμένος ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος και η σύζυγός του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη.

Κατηγορούμενοι επίσης είναι οι τότε πρέσβεις Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι νυν συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη-Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη, οι οποίοι καλούνται να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της απάτης από κοινού και κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος, προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Οι έξι κατηγορούμενοι, πλην του Κ. Τζεβελέκου και της συζύγου του Μαρίας Μακρυνιώτη, είναι επίσης αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση καθώς και της απιστίας στην υπηρεσία.

Ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ, δημοσιογράφος, Κωνσταντίνος Τζεβελέκος αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση συνέργεια στις παραπάνω δύο πράξεις ενώ βαρύνεται και με τις κατηγορίες της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όπως και η σύζυγος του, αλλά και της οπλοκατοχής.

Τέλος ο πρέσβης Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται επιπλέον και για πλαστογραφία μετά χρήσης και κατ' εξακολούθηση.

Ο Άλεξ Ρόντος ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2014 είχε σπεύσει να εμφανιστεί αυτοβούλως στο ανακριτικό γραφείο μαζί με τον δικηγόρο του, κατηγορείται για τη χρηματοδότηση της ΜΚΟ, χωρίς να τηρηθεί καμία από τις προϋποθέσεις που προβλέπονται από τον νόμο αλλά και χωρίς ουσιαστική δική της οικονομικής του συμμετοχής, καθώς οι σκοποί που προβάλλονταν δεν αφορούσαν στην ανθρωπιστική βοήθεια για να μπορεί να δικαιολογηθεί χρηματοδότηση του έργου της στο 100% του κόστους.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ φέρονται να διατέθηκαν για άλλους σκοπούς από αυτούς που προορίζονταν, ενώ δεν είχαν ληφθεί ούτε οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών ούτε βέβαια οι σχετικές εκθέσεις προόδου του έργου.

Τι υποστήριξε στην απολογία του ο κ. Ρόντος

Στην απολογία του πάντως, ο Α. Ρόντος είχε στρέψει τα «βέλη» του στην τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών -δηλαδή τους Γιώργο Παπανδρέου και Ανδρέα Λοβέρδο- υποστηρίζοντας ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο ίδιος είχε ακολουθήσει πιστά τη διαδικασία που προέβλεπε το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ωστόσο χαρακτήρισε ελλιπές και προβληματικό. Αμέσως μετά την απολογία του, είχε αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ.

O Άλεξ Ρόντος αμφισβητεί επίσης μέρος του υλικού για το οποίο ελέγχεται., ισχυριζόμενος πως έχει πλαστογραφηθεί η υπογραφή του και ότι μόνο δύο από τις υπό διερεύνηση βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο, ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του.

Το δικαστικό συμβούλιο, με το βούλευμά του, διατηρεί τους περιοριστικούς όρους που έχουν επιβληθεί στους κατηγορουμένους ενώ απορρίπτει την αίτηση αποφυλάκισης του Κων. Τζεβελέκου, παρατείνοντας την προφυλάκισή του για έξι ακόμα μήνες.

Για ορισμένες, πάντως, επιμέρους πράξεις που φέρονται να τελέστηκαν τη χρονική περίοδο από το 2002 έως το 2004, απαλλάσσονται οι κατηγορούμενοι.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Στο εδώλιο ο Ρόντος για την "αμαρτωλή" ΜΚΟ"

Κατάινεν: Θα βοηθήσουμε τους Ελληνες να βρούν νέες δουλειές (ΒΙΝΤΕΟ)

«Έμαθα πολλά κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου και είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να συνεργαστούμε πολύ στενά και να βοηθήσουμε τον ελληνικό λαό να βρει νέες δουλειές», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ε.Ε. Γιούρκι Κατάινεν εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κατάινεν ανέφερε ότι έμαθε πολλά από την επίσκεψη του στην Αθήνα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι ήταν πολύ καλή συζήτηση που είχε κατά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, όπως και σε όλες τις συναντήσεις που είχε αυτές τις δύο ημέρες.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε., υπάρχουν τρία στοιχεία που θα βοηθούσαν την ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα είπε ότι από τη στιγμή που θα θεσπιστεί μια επενδυτική τράπεζα (new risk fund), θα μπορούν να δανείζονται χρήματα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Ανέφερε, επίσης, ότι το δεύτερο μήνυμα που απηύθυνε στον ιδιωτικό τομέα είναι ότι μπορούν να επικοινωνούν ανεξάρτητα, ιδιωτικά και ευθέως με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και να εγκαθιδρύουν σχέσεις συνεργασίας χωρίς την παρέμβαση του δημοσίου τομέα.

Κλείνοντας, ο κ. Κατάινεν δήλωσε πως θα ήταν λογικό να χρησιμοποιηθούν συμπράξεις μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, π.χ αναφορικά με επενδύσεις που αφορούν στην ενέργεια ή σε επενδύσεις κοινωνικού χαρακτήρα, κάτι που τόνισε και στον Πρωθυπουργό, αλλά και τους υπουργούς.


naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Κατάινεν: Θα βοηθήσουμε τους Ελληνες να βρούν νέες δουλειές (ΒΙΝΤΕΟ)"

Αναστέλλεται η στάση εργασίας των σιδηροδρομικών τη Δευτέρα

Την αναστολή της εξαγγελθείσας για τη Δευτέρα στάσης εργασίας ανακοίνωσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ).

Σε αυτή είχε κληθεί να συμμετάσχει το προσωπικό όλων των σιδηροδρομικών εταιρειών που εργάζεται εντός του Ν. Αττικής.

Η απόφαση για την αναστολή της κινητοποίησης ελήφθη μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστου Σπίρτζη με την οποία γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του Υπουργού για συνάντηση με την ΠΟΣ την Τετάρτη 6 Μαΐου στις 13:00.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστέλλεται η στάση εργασίας των σιδηροδρομικών τη Δευτέρα"

Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση πασχίζει για λογικό πρόγραμμα

Τα βήματα που χρειάζονται για να επέλθει μία βιώσιμη και αμοιβαία αποδεκτή μεταρρυθμιστική ατζέντα περιγράφει ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε άρθρο που αναρτήθηκε στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Ο υπουργός κάνει μία ανασκόπηση των τρίμηνων διαπραγματεύσεων καταγράφει την συμφωνία στην "διάγνωση" των προβλημάτων και στην ανάγκη ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Ο κ. Βαρουφάκης αναλύει και τα σημεία της διαφωνίας με τους θεσμούς αλλά καταλήγει ότι "κοινός τόπος με τους θεσμούς μπορεί να βρεθεί σύντομα, και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί". Διαβεβαιώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει για ένα λογικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης ωστόσο επιμένει ότι κι άλλες περικοπές μισθών δεν θα βοηθήσουν εξαγωγικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις που είναι εγκλωβισμένες στο σημερινό χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο ενώ οι περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις δεν θα θεραπεύσουν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος. Τέτοια μέτρα απλώς θα προκαλέσουν επιπλέον ζημιά στον ήδη καταπονημένο κοινωνικό ιστό της Ελλάδας.

Αντίθετα προσθέτει ο υπουργός "η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να εκλογικεύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα (για παράδειγμα περιορίζοντας τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις), να προχωρήσει στην αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, να δώσει λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καθηλώνουν την τραπεζική πίστη, να δημιουργήσει μια νέα φορολογική αρχή υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου (και ανεξάρτητη από πολιτικές και εταιρικές παρεμβάσεις), να εκπολιτίσει την άγρια αγορά εργασίας.

Το πλήρες άρθρο του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής:

Τρεις μήνες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και στους θεσμούς έχουν οδηγήσει σε σημαντική σύγκλιση προκειμένου να υπερβούμε την πολυετή οικονομική κρίση. Δεν παρήγαγαν όμως, έως σήμερα, την συμφωνία που όλοι θέλουμε. Γιατί; Ποια βήματα χρειάζονται για να επέλθει μια βιώσιμη και αμοιβαίως αποδεκτή μεταρρυθμιστική ατζέντα;

Με τους εταίρους μας έχουμε ήδη συμφωνήσει σε πολλά: Το φορολογικό μας σύστημα χρειάζεται βαθειά μεταρρύθμιση και οι εισπρακτικές αρχές πρέπει να απελευθερωθούν από πολιτικές και εταιρικές δεσμεύσεις. Το ασφαλιστικό σύστημα αιμορραγεί. Το τραπεζικό σύστημα δεν καταφέρνει να παρέχει ικανοποιητική πίστη ακόμα και σε κερδοφόρες, εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Η αγορά εργασίας έχει πληγεί από την κρίση και πορεύεται βαθιά κατακερματισμένη την στιγμή που η παραγωγικότητα της εργασίας χωλαίνει. Η δημόσια διοίκηση απαιτεί εκσυγχρονισμό επειγόντως, ενώ η δημόσια περιούσια (όταν δεν ξεπουλιέται, όπως τα προηγούμενα χρόνια) παραμένει αδρανής. Αξεπέραστα εμπόδια παρεμβάλλονται στους νέους που πασχίζουν να δημιουργήσουν τον πιο σύγχρονο αναπτυξιακό πυλώνα – τα start-ups. Ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων είναι αναιμικός. Και, τέλος, η ανισότητα έχει φτάσει σε απαράδεκτα επίπεδα εμποδίζοντας την κοινωνία να στοιχηθεί πίσω από τις πιο ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Σε αυτή την «διάγνωση» συμφωνούμε με τους θεσμούς. Όμως για να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία πάνω στο νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ελλάδας απαιτείται το ξεπέρασμα δύο εμποδίων: Πρώτον, πρέπει να συμφωνήσουμε στον τρόπο εκπόνησης του προγράμματος δημοσιονομικής σταθεροποίησης για τα επόμενα χρόνια. Δεύτερον, χρειαζόμαστε μια ολιστική, κοινά συμφωνημένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων που θα υποστηρίζει αυτή την πορεία σταθεροποίησης και που θα χαίρει της υποστήριξης της ελληνικής κοινωνίας.

Ξεκινώντας με τη δημοσιονομική σταθεροποίηση, το θέμα που μας απασχολεί αφορά στη μέθοδο. Από το 2010, οι θεσμοί χρησιμοποιούν την μέθοδο της «προς-τα-πίσω επαγωγής»: Ορίζουν μια μελλοντική ημερομηνία (έστω το έτος 2020) και ένα στόχο για το λόγο ονομαστικού χρέους προς εθνικό εισόδημα (έστω 120%) τον οποίο κρίνουν επαρκή για να επιτευχθεί η πλήρης επιστροφή της χώρας στις αγορές (δηλαδή να μπορεί το κράτος να δανείζεται από ιδιώτες με λογικά επιτόκια). Κατόπιν, κάτω από αυθαίρετες υποθέσεις όσον αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης, τον πληθωρισμό, τα έσοδα ιδιωτικοποιήσεων κ.ο.κ., υπολογίζουν τι πρωτογενή πλεονάσματα είναι αναγκαία κάθε χρόνο, πηγαίνοντας «προς τα πίσω», από το 2020 μέχρι το 2015.

Το αποτέλεσμα αυτής της «προς-τα- πίσω» μεθόδου είναι η «παγίδα λιτότητας»: προσδιορίζοντας τα πρωτογενή πλεονάσματα που χρειάζονται σήμερα και τα επόμενα χρόνια (π.χ. 4% με 4,5%) για να επιτευχθεί ο επιλεγμένος στόχος του χρέους το 2020 (120% του ΑΕΠ) καταρρέει ο ρυθμός ανάπτυξης πολύ κάτω του επιπέδου που απαιτείται (περί το 3%) για να πιαστεί ο... πολυπόθητος στόχος του χρέους! Έτσι η οικονομία θυμίζει τον εγκλωβισμένο στην κινούμενη άμμο, ο οποίος όσο πιο πολύ προσπαθεί ξεφύγει τόσο πιο γρήγορα βουλιάζει σε αυτήν. Άλλωστε αυτός δεν είναι ο λόγος που τα προηγούμενα σχέδια δημοσιονομικής προσαρμογής των θεσμών απέκλιναν από τους στόχους τους τόσο θεαματικά;

Η θέση της κυβέρνησής μας είναι ότι αυτή η «προς-τα- πίσω» μέθοδος προσδιορισμού των πρωτογενών πλεονασμάτων της σκληρής λιτότητας πρέπει να εγκαταλειφθεί. Αντ’ αυτής προτείνουμε μέθοδο υπολογισμού που «κοιτάει μπροστά», υιοθετώντας πρωτογενή πλεονάσματα που συμβαδίζουν με σοβαρούς ρυθμούς αύξησης της παραγωγής οι οποίοι μαγνητίζουν (σ’ έναν ενάρετο κύκλο) επενδύσεις και, έτσι, δύνανται να σταθεροποιήσουν πραγματικά τόσο την οικονομία όσο και το δημόσιο χρέος. Εάν αυτό σημαίνει ότι το 2020 ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερος από 120%, ας είναι. Τότε θα πρέπει να επινοήσουμε έξυπνους τρόπους εξορθολογισμού ή αναδιάρθρωσης του χρέους – έχοντας ως στόχο τη μεγιστοποίηση της πραγματικής παρούσας αξίας που θα αποδοθεί στους πιστωτές της χώρας.

Εκτός από το να πείσουμε τους εταίρους μας ότι η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους μας πρέπει να αποφύγει την παγίδα λιτότητας, πρέπει να υπερπηδήσουμε και το δεύτερο εμπόδιο: τη «μεταρρυθμιστική παγίδα». Το μνημονιακό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για το οποίο οι θεσμοί προειδοποιούν εναντίον οποιουδήποτε «πισωγυρίσματος», βασίστηκε στην «λογική» της εσωτερικής υποτίμησης, των μειώσεων μισθών και συντάξεων, της κατάργησης της εργασιακής προστασίας, και του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας.

Οι εταίροι μας πιστεύουν ότι αυτή η ατζέντα θα πετύχαινε εάν της δινόταν αρκετός χρόνος: ότι αν οι μισθοί πέσουν κι άλλο, η απασχόληση θα αυξηθεί - ότι ο βέλτιστος τρόπος για να θεραπεύσουμε το ασφαλιστικό που νοσεί είναι να κόψουμε τις συντάξεις – ότι οι ιδιωτικοποιήσεις πρέπει να στοχεύουν στις υψηλότερες τιμές πώλησης για να ξεπληρώσουμε ένα χρέος το οποίο σχεδόν όλοι (τουλάχιστον σε ιδιωτικές συζητήσεις) συμφωνούν ότι δεν είναι βιώσιμο.

Αντιθέτως, η κυβέρνησή μας πιστεύει ότι αυτό το πρόγραμμα απέτυχε, καθιστώντας τους Έλληνες καχύποπτους κάθε φορά που ακούν την λέξη «μεταρρύθμιση» - η «μεταρρυθμιστική παγίδα» στην οποία αναφέρθηκα. Η καλύτερη επιβεβαίωση αυτής της αποτυχίας είναι το γεγονός ότι, παρά τη μεγάλη πτώση μισθών και κόστους, οι εξαγωγές έμειναν στάσιμες (ενώ η εξαφάνιση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών οφείλεται αποκλειστικά στην κατάρρευση των εισαγωγών).

Κι άλλες περικοπές μισθών δεν θα βοηθήσουν εξαγωγικά προσανατολισμένες επιχειρήσεις που είναι εγκλωβισμένες στο σημερινό χρηματοπιστωτικό αδιέξοδο. Περαιτέρω περικοπές στις συντάξεις δεν θα θεραπεύσουν τα πραγματικά αίτια των προβλημάτων του ασφαλιστικού συστήματος (χαμηλή απασχόληση και τεράστια αδήλωτη εργασία). Τέτοια μέτρα απλώς θα προκαλέσουν επιπλέον ζημιά στον ήδη καταπονημένο κοινωνικό ιστό της Ελλάδας, καθιστώντας αδύνατη την παροχή της κοινωνικής, ηθικής και πολιτικής στήριξης που απεγνωσμένα χρειάζεται η μεταρρυθμιστική ατζέντα της χώρας.

Τα καλά νέα είναι ότι οι διαφωνίες με τους εταίρους μας φαίνονται, από τεχνικής πλευράς, να γεφυρώνονται εύκολα. Η κυβέρνησή μας είναι πρόθυμη να εκλογικεύσει το ασφαλιστικό μας σύστημα (για παράδειγμα περιορίζοντας τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις), να προχωρήσει στην αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, να δώσει λύση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που καθηλώνουν την τραπεζική πίστη, να δημιουργήσει μια νέα φορολογική αρχή υπό τον έλεγχο του Κοινοβουλίου (και ανεξάρτητη από πολιτικές και εταιρικές παρεμβάσεις), να εκπολιτίσει την άγρια αγορά εργασίας, και να προωθήσει την επιχειρηματικότητα των νέων. Οι διαφορές που παραμένουν αφορούν το πώς αντιλαμβανόμαστε τις σχέσεις μεταξύ των διαφόρων μεταρρυθμίσεων και το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Κοινός τόπος με τους θεσμούς μπορεί να βρεθεί σύντομα, και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί. Η ελληνική κυβέρνηση πασχίζει για ένα λογικό πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης και για την άμεση συμφωνία πάνω σε μεταρρυθμίσεις που και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικές. Υποχρέωσή μας είναι να πείσουμε τους εταίρους μας ότι εννοούμε αυτά που λέμε, χωρίς τακτικισμούς και με μεταρρυθμιστικές προτάσεις επί στέρεας λογικής βάσης. Δική τους υποχρέωση είναι να εγκαταλείψουν μια προσέγγιση που έχει αποτύχει.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρουφάκης: Η κυβέρνηση πασχίζει για λογικό πρόγραμμα"

«Παγώνει» η δίκη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης παραιτήθηκαν επικαλούμενοι απόφαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, με βάση την οποία μετά τη δεύτερη διακοπή της ποινικής δίκης, είναι υποχρεωμένοι να απέχουν από τα καθήκοντα τους.

Εμπλοκή σημειώθηκε στην εκδίκαση της υπόθεσης για τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank ΠΡΟ 0,00% την περίοδο που επικεφαλής ήταν ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης παραιτήθηκαν επικαλούμενοι απόφαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, με βάση την οποία μετά τη δεύτερη διακοπή της ποινικής δίκης, είναι υποχρεωμένοι να απέχουν από τα καθήκοντα τους, εκτός και αν υφίσταται κίνδυνος παραγραφής του αδικήματος. Όπως επεσήμαναν οι συνήγοροι εφόσον παραβούν την οδηγία του ΔΣΑ, απειλούνται ακόμη και με αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας τους για δυο μήνες.

Κατόπιν αυτού το δικαστήριο θα προβεί στον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων. Ωστόσο και αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα διασφαλίσει την εκδίκαση της υπόθεσης καθώς δεν αποκλείεται και εκείνοι να δηλώσουν κώλυμα λόγω της απόφασης του ΔΣΑ.

Ακόμη όμως και αν τελικώς αποδεχθούν το διορισμό τους, το πιθανότερο είναι ότι η εκδίκαση θα διακοπεί προκειμένου οι νεοδιορισθέντες να ενημερωθούν επί της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι προ της παραίτησής τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των συνολικά 43 κατηγορουμένων είχαν ζητήσει ούτως ή άλλως την αναβολή της δίκης επικαλούμενοι φόρτο εργασίας καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές δίκες στις οποίες συμμετέχουν.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "«Παγώνει» η δίκη του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη"

Δεν πλήρωσε 1,5 δισ. το κράτος σε ιδιώτες για να «σωθούν» τα ταμεία

Στον ιδιωτικό τομέα μεταθέτει η κυβέρνηση το ταμειακό πρόβλημα του Δημοσίου, αφού τα στοιχεία του μηνός Μαρτίου δείχνουν παύση πληρωμών 1,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προγραμματισμό του α΄ τριμήνου.

Μόνο το μήνα Μάρτιο "κόπηκαν" δαπάνες και πληρωμές (κυρίως σε προμηθευτές, επιχειρήσεις που ζητούν επιστροφή ΦΠΑ κλπ), ύψους 673 εκατ. ευρώ. Αυτός ήταν ίσως ο μόνος τρόπος να διασωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους, αφού οι εισπράξεις παλαιών και νέων φόρων κατέρρευσαν και το Μάρτιο άνοιξε «τρύπα» 327 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ.

Ακόμα όμως και τα πολυδιαφημισμένα έσοδα από την έκτακτη ρύθμιση χρεών του Μαρτίου, ύψους 147 εκατ. ευρώ, αποδείχθηκαν «οφθαλμαπάτη», αφού συνολικά στο α΄τρίμηνο οι εισπράξεις οφειλών από φόρους του παρελθόντος ήταν κατά 400 εκατ. ευρώ χαμηλότερη από τα προσδοκόμενα έσοδα!

Το υπουργείο Οικονομικών ομολογεί, σε ανακοίνωσή του, ότι καθυστερεί επίτηδες τις πληρωμές υποχρεώσεών του, τονίζοντας πως «οι χαμηλότερες δαπάνες οφείλονται κυρίως στην αναδιάρθρωση του ταμειακού προγραμματισμού με βάση τις επικρατούσες ταμειακές συνθήκες. Εκτιμάται ότι μετά την ομαλοποίηση των ταμειακών συνθηκών, οι δαπάνες θα επανέλθουν στα επίπεδα των στόχων του προϋπολογισμού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Με την υπερσυμπίεση των δαπανών πάντως, κλείνει η τρύπα των εσόδων και εκτοξεύει το πρωτογενές πλεόνασμα στα 1,732 δισ. δηλαδή 15 φορές πάνω από το στόχο που ήταν 119 εκατ. στον προϋπολογισμό.

Η υστέρηση στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, υπερκαλύπτεται μόνο από τα έσοδα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, δηλαδή από κοινοτικά κονδύλια για έργα και προγράμματα που έγιναν το 2014 και πληρώθηκαν τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα τα στοιχεία του ΓΛΚ αποκαλύπτουν ότι:

Στο σκέλος των εισροών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 12,020 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 92 εκατ. ευρώ ή 0,8 % έναντι του στόχου.
Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 10,571 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή μειωμένα κατά 587 εκατ. ευρώ ή 5,3 % έναντι του στόχου.

Το σύνολο των φορολογικών εσόδων ανήλθε στα 9,314 δισ. ευρώ ήταν μειωμένα δηλαδή κατά 748 εκατ. ευρώ ή κατά 7,4% έναντι του στόχου.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν πλήρωσε 1,5 δισ. το κράτος σε ιδιώτες για να «σωθούν» τα ταμεία"

«Η Ελλάδα εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις από ίδιους πόρους»

Στο γεγονός ότι από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχουν εκταμιευθεί χρήματα προς την Ελλάδα απέδωσε o Έλληνας υπουργός οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, τη στενότητα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η χώρα.

Ερωτηθείς αν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για το επόμενο διάστημα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα το σχολιάσει. Δήλωσε, όμως, ότι ο λόγος για τον οποίο η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση στενότητας, είναι ότι πρέπει να αποπληρώσει λήξεις ομολόγων από δικούς της πόρους, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχει υπάρξει εκταμίευση δανείων προς την Ελλάδα. Όπως είπε η Ελλάδα είναι συνεπής και εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις από ίδια αποθέματα ρευστότητας και αυτό είναι "αξιοσημείωτο".

Ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται σημαντική σύγκλιση απόψεων στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και απέκρουσε κάθε κριτική για αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δογματική είναι. Είπε, επίσης, ότι οι διαδικασίες της «παλιάς σχολής Τρόικας» ήταν εξαιρετικά αργές και δεν θα επιστρέψουμε σε αυτήν την κατάσταση.

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "«Η Ελλάδα εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις από ίδιους πόρους»"

Σενάριο έμμεσης μείωσης του ELA από Ντράγκι

Μιλώντας μετά το Eurogroup ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε πως το διοικητικό συμβούλιο ενδέχεται να επανεξετάσει το «κούρεμα» (haircut) που παρακρατεί από τα ομόλογα που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως εχέγγυα ώστε να αντλήσουν έκτακτη ρευστότητα από τον μηχανισμό ELA.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο έμμεσης μείωσης της ρευστότητας που παρέχει η ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες άφησε ο πρόεδρος Μάριο Ντράκι, στον απόηχο του Eurogroup στη Λετονία, όπου φανερώθηκε η απόσταση που χωρίζει την Αθήνα από τους εταίρους-πιστωτές.

Ο κ. Ντράγκι τόνισε πως η Ευρωτράπεζα ενδέχεται να επανεξετάσει το «κούρεμα» (haircut) που ζητά για τις εγγυήσεις που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως εχέγγυα ώστε να αντλήσουν έκτακτη ρευστότητα από τον μηχανισμό ELA.

Το «κούρεμα» αντιστοιχεί σε ένα ποσοστό επί της αξίας της εγγύησης. Δηλαδή, π.χ. με κούρεμα 20%, για να λάβει 100 ευρώ σε έκτακτη ρευστότητα μια ελληνική τράπεζα πρέπει να δώσει εγγυήσεις αξίας 120 ευρώ.

Τυχόν αύξηση του «κουρέματος» από την ΕΚΤ θα σημαίνει πως τα ελληνικά ιδρύματα θα έχουν μικρότερη επιστροφή για τις εγγυήσεις που δίνουν και συνεπώς, ουσιαστικά, θα περιοριστεί η πρόσβασή τους στον ELA, καθώς θα υπάρχει και ταχύτερη εξάντληση των ενέχυρων που μπορούν να δώσουν.

Παρά ταύτα, ο κ. Ντράγκι επαναβεβαίωσε πως η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δίνει ELA στις ελληνικές τράπεζες εφόσον αυτές παραμένουν βιώσιμες και προσφέρουν τις απαραίτητες εγγυήσεις-εχέγγυα.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ευρωτράπεζας προειδοποίησε πως ο «χρόνος τελειώνει» για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και πιστωτών. «Η ταχύτητα είναι απαραίτητη», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MNI το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου. Το γερμανικό πρακτορείο αναφέρει επιπλέον ότι το κούρεμα την παρούσα στιγμή φτάνει στο επίπεδο του 30%.

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Σενάριο έμμεσης μείωσης του ELA από Ντράγκι"

Έπεσαν οι υπογραφές για το ιπποδρομιακό στοίχημα

Υπογράφηκε σήμερα η σύμβαση για την παραχώρηση του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος με την Ιπποδρομίες Α.Ε. (100% θυγατρική της ΟΠΑΠ Investments Ltd).

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με τη σημερινή υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του αποκλειστικού δικαιώματος διοργάνωσης αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος με την Ιπποδρομίες Α.Ε. (100% θυγατρική της ΟΠΑΠ Investments Ltd) για 20 χρόνια, ολοκληρώνεται με επιτυχία μια απαιτητική διεθνής διαγωνιστική διαδικασία που διεξήχθη με τις πλέον αυστηρές δικλείδες ασφαλείας για το Ελληνικό Δημόσιο και σε καθεστώς πλήρους διαφάνειας.

H ΟΠΑΠ Investments Ltd ανακηρύχθηκε το Σεπτέμβριο 2014 προτιμητέος επιτυχών πλειοδότης μετά την υποβολή της υψηλότερης προσφοράς ύψους 40,5 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση του δικαιώματος διοργάνωσης και διεξαγωγής του αμοιβαίου ιπποδρομιακού στοιχήματος.

Χαρακτηριστικό είναι πως την είδηση μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με με μια ανάρτηση στο Twitter, γράφοντας: «Η πρώτη αποκρατικοποίηση στην Ελλάδα, με αριστερή κυβέρνηση».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Έπεσαν οι υπογραφές για το ιπποδρομιακό στοίχημα"

Debate Σουλτς – Ζιν: Να βγει ή όχι η Ελλάδα από το ευρώ;

O πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου και ο διάσημος οικονομολόγος πήραν θέση για το Grexit. Οι εκατέρωθεν προκλήσεις και τα επιχειρήματα. Γιατί ο Σουλτς υπερασπίστηκε με σθένος την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Τι απάντησε ο Ζιν.

Ο πρόεδρος της ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, και ο γνωστός για τις αντισυμβατικές του θέσεις οικονομολόγος του ινστιτούτου ifo, Χανς-Βερνερ Ζιν, κονταροχτυπήθηκαν σε συνέδριο γνωστού εκδοτικού οίκου της Γερμανίας στο Βερολίνο.

Το συνέδριο με τίτλο Welt-Währungskonferenz με επίκεντρο το νόμισμα έλαβε χώρα στο κτήριο του οίκου Axel-Springer, εκδότη των εφημερίδων Bild και Die Welt.

Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου. Σε αυτήν ο Μάρτιν Σουλτς, όπως μετέδωσε η Die Welt, είπε χωρίς περιστροφές: «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών είναι -για να το πούμε ευγενικά- άσχημες». Και συμπλήρωσε, «ωστόσο πρέπει να σταματήσουμε να χτυπάμε διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση». «Ασφαλώς και υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», είπε, αλλά υπενθύμισε ταυτόχρονα στην ελληνική κυβέρνηση ότι «όποιος δεν θέλει βοήθεια δεν μπορεί να βοηθηθεί».

Ο στόχος του Μ. Σουλτς είναι σαφής, σύμφωνα με τη Welt: θέλει με κάθε κόστος να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Ένα Grexit δε θα βοηθούσε σε τίποτα, αντιθέτως θα έφερνε ένα σωρό ζημίες» είπε. Οι συνέπειες «θα ήταν θανάσιμες για την Ελλάδα, οικονομικά και κοινωνικά». Πρόκειται για τη μοίρα 10 εκατ. ανθρώπων «και κανείς δεν θα έπρεπε να πιστεύει ότι δε θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη χώρα και μετά από ένα Grexit».

Με την άποψη του Μ. Σουλτς πάντως δε συμφώνησε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν. «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και η στάση πληρωμών μετατίθεται συνεχώς στο μέλλον μέσω πιστώσεων της ΕΚΤ». Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με την άποψή του, να υπάρξει μία ξεκάθαρη τομή: «Μόνο με ένα δικό της, σαφώς υποτιμημένο νόμισμα θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική».

Αυτό όμως που σύμφωνα με πολλούς Γερμανούς αναλυτές θα ήταν η μόνη συνεπής λύση, για τον Μ. Σουλτς είναι ένας επικίνδυνος και λανθασμένος δρόμος. Οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων: «Με την κυνική στρατηγική των χρηματαγορών, θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι η κερδοσκοπία». Γι' άλλους, συμπλήρωσε, αυτό μπορεί να είναι αποδεκτό, αλλά «για εμένα το ρίσκο είναι υπερβολικά μεγάλο».

Η απάντηση του Ζιν ήταν ότι η αποχώρηση είναι καλύτερη από μια μακροχρόνια αβεβαιότητα. «Αν η Αθήνα αποχωρήσει, και τι έγινε;», είπε χαρακτηριστικά. «Αν η έξοδος της Ελλάδας αποδειχτεί τόσο θετική για τη χώρα, που θα θέλουν κι άλλες να ακολουθήσουν, δε θα έπρεπε κανείς να έχει αντίρρηση. Γιατί όχι, αν αυτό είναι ο καλύτερος δρόμος;» είπε στο περιθώριο του συνεδρίου.

Ο Μ. Σουλτς ωστόσο ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική έχει και γεωπολιτικές συνέπειες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους συμμάχους. «Θέλετε να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά;» αναρωτήθηκε, υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι η καθαρή οικονομική θεωρία δεν είναι λύση στα προβλήματα της Ευρώπης.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Debate Σουλτς – Ζιν: Να βγει ή όχι η Ελλάδα από το ευρώ;"

M. Draghi: Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να επιταχύνουμε

Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να επιταχύνουμε, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Eurogroup. Αναγνώρισε, ωστόσο, πως έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες και κυρίως τις τελευταίες ημέρες, τόνισε όμως ότι απομένει ακόμα πολλή δουλειά.

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος παρέθεσε δε τρεις πυλώνες που, σύμφωνα με τον ίδοος, είανι απαραίτητοι προκειμένου να καταστεί εφικτή η επίτευξη μιας συμφωνίας. Συγκεκριμένα:

- Διαδικασία, δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς να έχει καθοριστεί η διαδικασία.
- Το δημοσιονομικό κομμάτι.
- Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον κ. Draghi, ότι υπάρχουν ορισμένες μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να οδηγηθούμε σε δημοσιονομική και οικονομική σταθερότητα.

Ο Ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η ΕΚΤ θα παρέχει στήριξη στις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες. Ο ELA θα συνεχίσει όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, είπε.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "M. Draghi: Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει να επιταχύνουμε"

Ρέγκλινγκ: Εκταμίευση μόνο μετά τη συμφωνία

«Θα έχουμε εκταμίευση μόνο αν υπάρξει συμφωνία για το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα», δήλωσε ο Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το τέλος του Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.

«Το ποσό για την Ελλάδα θα είναι διαθέσιμο, αλλά μόνο έως το τέλος Ιουνίου και μόνο εάν υπάρξει συμφωνία» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Yπογράμμισε πως ο δανεισμός προς την Ελλάδα γίνεται με ευνοϊκούς όρους για τη χώρα, τονίζοντας πως η Ελλάδα «έχει επωφεληθεί από το πλαίσιο δανεισμού εδώ και χρόνια», αναφέροντας παράλληλα ότι δεν έχουν πληρωθεί τόκοι.

Ο κ. Ρέγκλινγκ εκτίμησε πως αυτό το πλαίσιο επιτρέπει στην Ελλάδα «τεράστια εξοικονόμιση η οποία ανέρχεται 8-9 δισεκ. ευρώ το έτος»

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρέγκλινγκ: Εκταμίευση μόνο μετά τη συμφωνία"

Μοσκοβισί: Δεν είμαστε καθόλου κοντά σε συμφωνία-Επιτάχυνση η μόνη λύση για παραμονή στο ευρώ

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, υπάρχει ακόμη πολύ δρόμος για μια συμφωνία, δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, επισημαίνοντας ότι η επιτάχυνση είναι η μόνη επιλογή για παραμονή στο ευρώ.

«Το μήνυμά μας σήμερα είναι πολύ σαφές: Χρειάζεται να επιταχύνουμε, χρειάζεται να επιταχύνουμε από σήμερα ... δεν υπάρχει άλλη επιλογή, αν θέλουμε να πετύχουμε τον στόχο που όλοι έχουν και που είναι μια ευημερούσα Ελλάδα, με σταθερότητα, εντός του ευρώ», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη τύπου στη Ρίγα της Λετονίας, μετά τη λήξη του Eurogroup.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Μοσκοβισί: Δεν είμαστε καθόλου κοντά σε συμφωνία-Επιτάχυνση η μόνη λύση για παραμονή στο ευρώ"

Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές

Εμφαση στο ότι απαιτείται αναλυτική λίστα από την Ελλάδα έδωσε ο Ντάισελμπλουμ. «Όχι» σε χρηματοδότηση με λίγες μεταρρυθμίσεις. Χρειάζεται συνολική συμφωνία ξεκαθάρισε ο Μοσκοβισί. Είμαστε ακόμα μακρυά. Η ευθύνη στην ελληνική πλευρά.
Θέλουμε αναλυτική λίστα για τις μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να δώσουμε χρηματοδότηση με αντάλλαγμα λίγες κινήσεις από την Αθήνα. Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο από τις δηλώσεις που έκαναν ο Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Π. Μοσκοβισί μετά το Eurogroup.
Χαρακτηριστικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα είναι το γεγονός ότι όλοι έσπευσαν να δώσουν συγχαρητήρια σε όλες τις υπόλοιπες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, η οποία πέρασε τα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς που μπλόκαραν έως τώρα την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα.
Παράλληλα κάθε άλλο παρά αρνήθηκε ο Γ. Ντάισελμπλουμ το δημοσίευμα του Bloomberg, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχτηκε σφοδρή επίθεση από συναδέλφους του.

Δεν υπάρχει έκτακτο Eurogroup

Συζήτηση για την Ελλάδα θα γίνει στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, δήλωσε ο επικεφαλής του, βάζοντας έτσι προς ώρας στον πάγο τις προσπάθειες για έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών.
Πρέπει να σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και μετά να διοργανωθεί ένα Eurogroup. Αν δούμε πρόοδο μπορεί να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση, αλλά θα πρέπει πρώτα να έχει προχωρήσει η διαπραγμάτευση. «Η ατζέντα μου είναι ευέλικτη, όμως θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος».

Θέλουμε πλήρη λίστα

«Οι θεσμοί μας ενημέρωσαν για τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές. Μια αναλυτική λίστα μεταρρυθμίσεων (comprehensive) είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε. «Αναλυτική» επανέλαβε με νόημα.

Δεν δίνουμε χρήματα με λίγες μεταρρυθμίσεις

Χαρακτηριστικό είναι ότι αργότερα απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον θα ήταν εφικτό να δοθούν χρήματα με αντάλλαγμα την υλοποίηση ενός περιορισμένου πακέτου μεταρρυθμίσεων ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε μονολεκτικά: «Όχι».

Ο χρόνος τελειώνει, η ευθύνη στην Αθήνα

«Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές για να καλυφθούν τα κενά. Ξέρουμε ότι ο χρόνος τελειώνει. Χάθηκε πολύς χρόνος το τελευταίο δίμηνο και πρέπει να επιταχύνουμε». Η ευθύνη ανήκει στην ελληνική πλευρά που έχει και τη μεγαλύτερη ανάγκη να προχωρήσει. «Θα εξετάσουμε το θέμα στο επόμενο Eurogoup στις 11 Μαΐου».
Ο Γ. Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να μιλήσει για τους τομείς στους οποίους υπάρχουν οι διαφορές υποστηρίζοντας ότι δεν θέλει να δημιουργήσει επιπλέον πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.

Πώς να δούμε το μέλλον;

«Καθώς τελειώνει ο χρόνος και φτάνουμε τον Ιούνιο πρέπει να συζητήσουμε τι θα γίνει για την επόμενη ημέρα. Όμως θα πρέπει να δούμε τι έγινε σε αυτούς τους τέσσερις μήνες», απάντησε ο Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση αν οδηγούμαστε σε μίξη της ενδιάμεσης συμφωνίας με αυτήν για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του τετραμήνου. «Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσεις για το μέλλον αν δεν έχεις συμφωνήσει για τους τέσσερις μήνες» είπε.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται συνολική συμφωνία

«Τρεις μήνες μετά τις εκλογές και δύο μήνες μετά την 20ή Φεβρουαρίου είδαμε τι έχει γίνει. Υπάρχει πρόοδος, μικρή αλλά πρόοδος ειδικά τις τελευταίες ημέρες», υποστήριξε από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί.
«Ολοι αναγνωρίζουν ότι δεν προχωρήσαμε όσο θα θέλαμε. Σε κάποια σημεία προσεγγίσαμε, σε άλλα είμαστε πολύ μακριά. Χρειάζεται συνολική συμφωνία και δεν είμαστε καθόλου κοντά σε αυτό».
«Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις για να γίνει η Ελλάδα ανταγωνιστική. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχιστούν. Από το σαββατοκύριακο και μετά. Πρέπει να υπάρξει σκληρή δουλειά για να φτάσουμε στο σημείο που όλοι θέλουμε».
«Να επιταχύνουμε για το καλό του ελληνικού λαού και της Ευρώπης», προσέθεσε.

Ντράγκι: Οσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις καταστρέφονται collaterals

Θα δίνουμε ELA όσο οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες και έχουν τα απαραίτητα collateral.
Σημείωσε με νόημα ότι η αβεβαιότητα, οι συζητήσεις που διεξάγονται και οι εκροές καταθέσεων έχουν οδηγήσει σε άνοδο των αποδόσεων (σ.σ. και έτσι μείωση της τιμής) των ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα κοντά σε αυτά που είχαμε δει την περίοδο του PSI.
Οσο ανεβαίνουν οι αποδόσεις, τόσο καταστρέφεται το απόθεμα των collaterals. Ο χρόνος τελειώνει, όπως είπε ο Ντάισελμπλουμ και τόνισε την σημασία που έχει να σημειωθεί πρόοδος. Υπάρχουν τρία θέματα:
Η διαδικασία. Δεν μπορούν να συμφωνηθούν 25 τομείς πολίτικής αν δεν υπάρχει συμφωνία για τη διαδικασία συζητήσεων.
Το δημοσιονομικό. Περαιτέρω δομικές ρυθμίσεις πρέπει να γίνουν αλλά για το 2015 η απόφαση του Eurogroup είναι ξεκάθαρη: η Ελλάδα δεν πρέπει να πιάσει το στόχο που έθετε το πρόγραμμα.
Οι μεταρρυθμίσεις. Είναι απαραίτητες για να υπάρξει βιώσιμη πρόοδος.
euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Ντάισελμπλουμ: Υπάρχουν ακόμα μεγάλες διαφορές"

Bloomberg: Αποκάλεσαν τον Βαρουφάκη ανεύθυνο και τζογαδόρο στο Eurogroup

Για σφυροκόπημα του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κάνει λόγο σε δημοσίευμα του Bloomberg λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup στη Ρίγα μεταφέροντας ένα τελείως αρνητικό κλίμα για την Ελλάδα.

Το δημοσιεύμα αναφέρει ότι «ο Γιάνης Βαρουφάκης δέχθηκε σφοδρή κριτική από τους ευρωπαίους ομολόγους του εν μέσω της αυξανόμενης δυσφορίας για την άρνησή του να παρουσιάσει μέτρα που θα διορθώσουν την οικονομία της χώρας του ώστε να υπάρξει απελεύθερωση των δόσεων, σύμφωνα με τρεις πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών. Πηγές από την Ευρωζώνη λένε ότι οι χειρισμοί Βαρουφάκη για τις συνομιλίες ήταν ανεύθυνοι, τον κατηγόρησαν για χρονοτριβή, για τζογαδόρο και ερασιτέχνη».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του πρακτορείου το κλίμα ήταν τόσο επικριτικό από όλες τις πλευρές ώστε ο Γιάνης Βαρουφάκης να φτάσει στο σημείο να παραπονεθεί για την σε βάρος του εχθρική ατμόσφαιρα.

«Έλληνας αξιωματούχος στη Ρίγα δεν ήταν σε θέση να σχολιάσει τις συνομιλίες όταν επικοινωνήσαμε δια τηλεφώνου» καταλήγει το πρακτορείο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Bloomberg: Αποκάλεσαν τον Βαρουφάκη ανεύθυνο και τζογαδόρο στο Eurogroup"

Bild: Σε 5 χρόνια στείλαμε στην Ελλάδα 88 φορτηγά με 40 τόνους 100ευρα

Mε αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο, η Bild «τίμησε» την επέτειο με τον δικό της, πάντα ιδιαίτερο τρόπο, «χτυπώντας» για άλλη μία φορά τη χώρα μας.
Με τίτλο «Τι μας έχει κοστίσει η Ελλάδα μέχρι τώρα;», η γερμανική εφημερίδα κάνει μια αποτίμηση του συνολικού κόστους από την υπαγωγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης.
Σύμφωνα λοιπόν με τη γερμανική εφημερίδα, η Ελλάδα έχει επιβαρύνει το ταμείο των δανειστών της την τελευταία πενταετία με το ποσό των 215,7 δισ. ευρώ.
Φυσικά, όμως, η Bild δεν σταματά στην απλή παράθεση των χρηματικών ποσών που δόθηκαν στην Ελλάδα, αλλά επιστρατεύει και τη γνωστή ειρωνική της διάθεση και κάνει τον όλο δανεισμό... εικόνα.
Τα γεμάτα 100ευρα φορτηγά που... ήρθαν στην Αθήνα
Συγκεκριμένα, απεικονίζει τη μεταφορά των χρημάτων από τους δανειστές μέχρι τη χώρα μας με ένα γράφημα κατά το οποίο 88 φορτηγά, 40 τόνων το καθένα, θα μπορούσαν να μεταφέρουν τα χαρτονομίσματα των 100 ευρώ. Μάλιστα ο δημοσιογράφος στο άρθρο του τονίζει πως εάν τα χαρτονομίσματα ήταν των 50 ευρώ, τα φορτηγά που θα είχαν επιστρατευτεί θα ήταν διπλάσια, δηλαδή 176.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος είχε ανακοινώσει από το Καστελόριζο στον ελληνικό λαό ότι η χώρα μπαίνει στο Μνημόνιο.
Βαρέλι δίχως πάτο η Ελλάδα
Ο ειδικός σε θέματα οικονομίας του γερμανικού κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), Φρανκ Σέφλερ, είχε προειδοποιήσει για την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Αθήνα δηλώνοντας στην γερμανική εφημερίδα. «Η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο». «Τελικά», όπως επισημαίνει η Bild, «αποδείχθηκε ότι ότι η Ελλάδα είναι ένα βαρέλι χωρίς πάτο. Τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα γιγαντιαία οικονομική βοήθεια. Μέχρι σήμερα, οι πιστωτές έχουν χορηγήσει στη χώρα της κρίσης πάνω από 215,7 δισεκατομμύρια ευρώ με πακέτα στήριξης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει:
«Εβδομήντα δισεκατομμύρια ευρώ απορρόφησε η Αθήνα από τις Βρυξέλλες κατά το πρώτο πακέτο στήριξης ,με τα κράτη μέλη της Ε.Ε να δίνουν στη Αθήνα 52,9 δισεκατομμύρια ευρώ και και το ΔΝΤ 20,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Κατά το δεύτερο πακέτο στήριξης η Αθήνα έλαβε το ποσό των 130,9 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας "EFSF". To ΔΝΤ συνέδραμε με το ποσό των 11,8 δισεκατομμυρίων ευρώ».
iefimerida

Διαβάστε Περισσότερα » "Bild: Σε 5 χρόνια στείλαμε στην Ελλάδα 88 φορτηγά με 40 τόνους 100ευρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news