facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

Χωρίς καταβολή διοδίων οι διελεύσεις σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας για τις εκλογές

Ελεύθερη, χωρίς καταβολή διοδίων θα είναι η διέλευση των πολιτών σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνησή τους στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023, όπως προβλέπει απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Γιώργου Καραγιάννη.

Η ελεύθερη διέλευση θα ξεκινήσει στις 00:00 του Σαββάτου 20 Μαΐου 2023 και θα διαρκέσει έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας 22 Μαΐου 2023.

Ειδικότερα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών Ι.Χ. και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους μετωπικούς και πλευρικούς Σταθμούς Διοδίων όλων των μεγάλων αυτοκινητόδρομων της χώρας:

– Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα – Κόρινθος – Πάτρα – Παράκαμψη Πάτρας, Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα και Λεύκτρο – Σπάρτη,

   – Γέφυρα Ρίο – Αντίρριο,

   – Ιόνια οδός

   – Αυτοκινητόδρομος ΠΑΘΕ τμήμα Μεταμόρφωση – Σκάρφεια,

   – Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια – Ράχες, Αυτοκινητόδρομος Ράχες – Κλειδί,

   – Εγνατία Οδός

   – Αττική Οδός

Από την Πέμπτη η δωρεάν διέλευση για τους δικαστικούς αντιπροσώπους

Σε ό,τι αφορά τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, η είσπραξη διοδίων τελών θα ανασταλεί από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023 στις 10:00 έως και τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2023 στις 24:00, προκειμένου να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους. Η διέλευση χωρίς την επιβολή διοδίων θα γίνεται με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του δικαστικού αντιπροσώπου καθώς και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητάς τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χωρίς καταβολή διοδίων οι διελεύσεις σε όλους τους αυτοκινητόδρομους της χώρας για τις εκλογές"

Ελληνας επιχειρηματίας κατηγορείται από τις ΗΠΑ για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ποινική δίωξη ασκήθηκε την Τρίτη,16 Μαΐου, από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν κατά του Ελληνα επιχειρηματία Νικόλαου Μπογονικολού (Nikolaos «Nikos» Bogonikolos) για συνωμοσία και λαθρεμπόριο. Ο κατηγορούμενος φέρεται να συνωμότησε για να αποκτήσει ευαίσθητο τεχνολογικό υλικό που χρησιμοποιείται στην κβαντική πληροφορική και τους πυρηνικούς ελέγχους για την περαιτέρω αμυντική έρευνα και ανάπτυξη της Ρωσίας, αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο Μπογονικολός, Ελληνας υπήκοος και ιδιοκτήτης της Aratos Group, συνελήφθη στο Παρίσι στις 9 Μαΐου 2023 και παραμένει υπό κράτηση εν αναμονή της διευθέτησης της διαδικασίας έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Ο Νίκος Μπογονικολός. Πηγή: Facebook

«Ενώ φαινομενικά λειτουργούσε ως αμυντικός ανάδοχος για το ΝΑΤΟ και άλλες σύμμαχες χώρες, ο κατηγορούμενος και η Aratos Group είχαν διπλές συναλλαγές, βοηθώντας στην τροφοδότηση της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και την ανάπτυξη όπλων επόμενης γενιάς», ανέφερε ο ομοσπονδιακός Εισαγγελέας της Ανατολικής Περιφέρειας της Νέας Υόρκης Μπρέον Πις (Breon Peace). «Το Γραφείο μας συνεχίζει να εργάζεται ακούραστα για να διασφαλίσει ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν θα πέσουν σε λάθος χέρια».

Ο κ. Πις ευχαρίστησε το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του Υπουργείου Δικαιοσύνης (Justice Department’s Office of International Affairs) για τη βοήθειά του στην υπόθεση αυτή, τα γραφεία νομικών ακόλουθων του FBI στο Παρίσι και την Ολλανδία και το γραφείο ακόλουθων του Γραφείου Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ στο Παρίσι για τη βοήθειά τους στην υπόθεση αυτή.  Οι Ηνωμένες Πολιτείες ευχαριστούν τις γαλλικές και ολλανδικές αρχές για τη βοήθειά τους.

«Ο Μπογονικολός συνωμότησε με ένα δίκτυο εταιρειών με ενορχηστρωτή τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες για να αποκτήσει με δόλιο τρόπο και στη συνέχεια να διακινήσει λαθραία στρατιωτικές τεχνολογίες και τεχνολογίες διπλής χρήσης αμερικανικής προέλευσης για να βοηθήσει τους ρωσικούς τομείς άμυνας και ασφάλειας. Ο Μπογονικολός προμηθεύτηκε ευαίσθητο εξοπλισμό που πληροί τις προδιαγραφές του ΝΑΤΟ και έχει σχεδιαστεί για τακτικές συνθήκες στο πεδίο της μάχης, καθώς και εξαρτήματα με εφαρμογές στις διαστημικές και κρυπτογραφικές επικοινωνίες, για λογαριασμό των Ρώσων πληροφοριοδοτών του, οι οποίοι επεδίωκαν να βελτιώσουν τις πολεμικές δυνατότητες της χώρας τους», δήλωσε ο αρμόδιος υποδιευθυντής του FBI Μάικλ Ντρισκόλ (Michael J. Driscoll).

«Αυτές οι κατηγορίες καταδεικνύουν τη δέσμευση του Υπουργείου Δικαιοσύνης να αποτρέψει το ενδεχόμενο να περιέλθει ευαίσθητη τεχνολογία στα χέρια ξένων αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, της Κίνας και του Ιράν», δήλωσε ο Μάθιου Ολσεν (Matthew G. Olsen) από το Τμήμα Εθνικής Ασφάλειας του Υπουργείου Δικαιοσύνης. «Δεν θα ανεχθούμε όσους θα παραβιάσουν τους νόμους των ΗΠΑ για να επιτρέψουν σε αυταρχικά καθεστώτα και άλλα εχθρικά έθνη να χρησιμοποιήσουν προηγμένη τεχνολογία για να απειλήσουν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ και να υπονομεύσουν τις δημοκρατικές αξίες σε όλο τον κόσμο», τόνισε.

Εκτός από τον Μπογονικολό, για ξεχωριστές αλλά πανομοιότυπες υποθέσεις συνελήφθησαν στην Αριζόνα οι Ρώσοι υπήκοοι Ολεγκ Σερτζέγεβιτς Πατσούλυα (Oleg Sergeyevich Patsulya) και Βασίλη Σερτζέγεβιτς Μπεσέντιν (Vasilii Sergeyevich Besedin), και οι Κινέζοι υπήκοοι Γουεϊμπάο Γουάνγκ (Weibao Wang) και Λίμινγκ Λι (Liμing Lee), σε Καλιφόρνια και Καναδά αντίστοιχα.
Ο Νίκος Μπογονικολός, ο οποίος τα τελευταία χρόνια κατοικούσε μόνιμα στην Αθήνα, δραστηριοποιήθηκε στην Πάτρα και πριν από μερικά χρόνια είχε εμπλακεί και στον χώρο της καλαθοσφαίρισης, ως ιδιοκτήτης της Ολυμπιάδας Πατρών, την περίοδο που αγωνιζόταν στην Α1 κατηγορία.

ekirikas

Διαβάστε Περισσότερα » "Ελληνας επιχειρηματίας κατηγορείται από τις ΗΠΑ για συνωμοσία υπέρ της Ρωσίας"

Γηροκομείο Χανίων: Έξι στο εδώλιο για βασανιστήρια και υποσιτισμό 32 ηλικιωμένων

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εισαγγελική πρόταση – καταπέλτη για τους βασικούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση του γηροκομείου Χανίων, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της πόλης.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης τους έξι από τους επτά αρχικώς βασικούς κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση του γηροκομείου – κολαστήριο της πόλης.

Πρόκειται για μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτες του γηροκομείου, έναν γενικό γιατρό, έναν ψυχίατρο (σ.σ. και οι τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι), και δύο εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την εισαγγελική πρόταση καταπέλτη για τους βασικούς εμπλεκόμενους στην υπόθεση του γηροκομείου Χανίων, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων στέλνει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης τους έξι από τους επτά αρχικώς βασικούς κατηγορούμενους στην πολύκροτη υπόθεση.

Όπως είχε αποκαλύψει το Cretalive, ο εισαγγελέας είχε προτείνει να καθίσουν στο εδώλιο και οι επτά για 35 περιπτώσεις ηλικιωμένων τροφίμων, με τις κατηγορίες ανά περίπτωση της διεύθυνσης, συγκρότησης, συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο,  σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελούμενης  με πράξεις και με παραλείψεις κατά συρροή, τετελεσμένη και σε απόπειρα,  κατά συναυτουργία στο πλαίσιο συσταθείσας εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτες της δομής, έναν γενικό γιατρό και έναν ψυχίατρο  (και οι τέσσερις βρίσκονται στη φυλακή ως υπόδικοι), και τρεις ακόμα εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Πρόκειται για έναν εργαζόμενο, συγγενή των ιδιοκτητών, ο οποίος είχε χρέη γραμματειακής υποστήριξης στη δομή και ενίοτε εκτελούσε και νοσηλευτικές εργασίες, όπως αναφέρεται, και δύο ακόμα άτομα που ανήκαν στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Έξι στο εδώλιο για 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων

Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο Χανίων έρχεται τώρα να επικυρώσει σε συντριπτικό βαθμό την εισαγγελική πρόταση, ωστόσο απαλλάσσει έναν εκ των κατηγορουμένων και εν προκειμένω το συγγενικό πρόσωπο της ιδιοκτήτριας του γηροκομείου και της κόρης της. Οι έξι φέρονται ως υπόλογοι για 32 περιπτώσεις ηλικιωμένων, με κάποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και απαλλάσσονται για έξι περιπτώσεις, δύο ανθρωποκτονίες και δύο απόπειρες ανθρωποκτονίας.

Με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα αρχικώς, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ήταν πέντε, δηλαδή το χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2015, και στην πορεία, στις αρχές του 2016, προστέθηκε και ο κατηγορούμενος ψυχίατρος.

Μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «παρέλειπαν να χορηγούν την κατάλληλη τροφή, ποιοτικά και ποσοτικά στους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους δεδομένου του ότι η χορήγηση τροφής σε καθημερινή βάση σε αυτούς ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη, η ποιότητα ιδιαίτερα χαμηλή, ενώ η χορήγηση γινόταν ταχύτατα σε ελάχιστο χρόνο ενόψει του ότι η παροχή κρέατος ήταν ιδιαίτερα σπάνια με συχνότερη τη χορήγηση οσπρίων ή ζυμαρικών, οι μερίδες φαγητού πολύ μικρές και ειδικά η ποσότητα του αλεσμένου φαγητού που χορηγούνταν στους μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους ήταν ελάχιστη π.χ ένα φλιτζάνι του καφέ με, δύο με τρεις κουταλιές.  

Από γαλακτοκομικά, προσφέρονταν αραιωμένο γάλα, ενώ στους τρόφιμους προσφέρονταν ακατάλληλες και επικίνδυνες για την υγεία τροφές π.χ. εντόσθια ζώων που τα παρείχαν δωρεάν στη μονάδα

-παρέλειπαν να χορηγούν τη δέουσα ενυδάτωση και η  χορήγηση υγρών ήταν ελλιπής έως ανύπαρκτη και επικίνδυνη για την υγεία των τρόφιμων,

 -παρέλειπαν να χορηγούν τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθαριότητα και την υγιεινή τους

-προέβαιναν  σε «χημική καθήλωση» των τροφίμων  μετά την εισαγωγή τους στη δομή προκειμένου να αδρανοποιούνται με αποτέλεσμα να χάνουν σταδιακά την επαφή τους με το περιβάλλον, να είναι μονίμως ληθαργικοί και καθηλωμένοι σε καρέκλες και αναπηρικά αμαξίδια

-προέβαιναν σε «τεχνητή καθήλωση» μέσω της τοποθέτησης ιατρικών συσκευών για την παροχεύτευση τροφής και ουροκαθετήρων  για την ούρηση, αν και δεν χρειάζονταν ιατρικώς

-παρέλειπαν συστηματικά τη διακομιδή τους σε νοσοκομεία,

– εκδήλωναν σταθερά απάνθρωπη και εξευτελιστική συμπεριφορά. 

Ακόμα αναφέρεται ότι:

«Ήλεγχαν τα επισκεπτήρια των φιλοξενουμένων ηλικιωμένων έτσι ώστε οι συγγενείς να μην έχουν δυνατότητα άμεσης πρόσβασης και αντίληψης της υγείας και της κατάστασης των ηλικιωμένων, επιδεικνύοντας καθολικά ιδιαίτερα σκληρό και απάνθρωπο πρόσωπο και δείχνοντας πρωτοφανή και πλήρη απαξίωση προς τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των προς φιλοξενία ευάλωτων ατόμων τρίτης και τέταρτης ηλικίας, προέβαιναν σε εξευτελιστικές πρακτικές, υποβάλλοντας τους σε «βασανιστήρια» προκειμένου να επιτευχθούν οι σκοποί της οργάνωσης».

Οι ηλικιωμένοι υποσιτίζονταν σε υπερθετικό βαθμό και σταδιακά αποστεώνονταν, επικρατούσαν  κάκιστες συνθήκες υγιεινής, υπήρχε διάχυτη και έντονη δυσοσμία από τις ακαθαρσίες, αποπνικτική ατμόσφαιρα, και πολύ συχνά καταγράφονταν εξάρσεις λοιμώξεων από μικρόβια, μολύνσεις στους ηλικιωμένους από παθογόνους μικροοργανισμούς των δερματικών ελκών (κατακλίσεις) κλπ.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Γηροκομείο Χανίων: Έξι στο εδώλιο για βασανιστήρια και υποσιτισμό 32 ηλικιωμένων"

Φρέντι Μπελέρης - Δένδιας: Να αφεθεί ελεύθερος, τη Δευτέρα θα θέσω το θέμα στις Βρυξέλλες

Το μήνυμα πως ο δήμαρχος Χειμάρρας πρέπει να αφεθεί ελεύθερος και ότι δεν καταλαβαίνει τη διατήρηση της κράτησής του, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού STAR, ο υπουργός τόνισε τα εξής: «πρέπει να έχουμε καλούς λογαριασμούς. Έτσι θα είμαστε και καλοί φίλοι».

Εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια και η αλβανική πλευρά να χειριστεί το θέμα με αίσθηση της σοβαρότητας της κρίσης που αυτό το θέμα μπορεί να δημιουργήσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. «Εμείς ούτε πιέζουμε ούτε φωνασκούμε, θέλουμε τη φιλία, αλλά όχι έναντι οιαδήποτε τιμήματος» υπογράμμισε επιπροσθέτως.

Επίσης, ο Νίκος Δένδιας έκανε γνωστό ότι τη Δευτέρα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου και θα θέσει το θέμα της κράτησης του δημάρχου Χειμάρρας. Επιπλέον, θα συμμετάσχει και σε γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Επειδή το πράγμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, τη Δευτέρα το πρωί θα είμαι στις Βρυξέλλες. Εκεί έχουμε ένα γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων {...} Το θέμα πρέπει να τεθεί στο Συμβούλιο Υπουργών. Δεν είναι δυνατόν να μην τεθεί. Κράτηση υποψηφίου δημάρχου 48 ώρες πριν από τις εκλογές και διατήρηση της κράτησής του ενώ έχει εκλεγεί, δεν είναι κάτι το σύνηθες {...}Γιατί κρατείται; Τι είναι αυτό το στοιχείο επικινδυνότητας του που επιβάλλει την παρατεταμένη κράτηση; Αυτά είναι μεγάλα ερωτήματα» επισήμανε.

Κατά το γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών των Δυτικών Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί και με την Αλβανίδα ομόλογό του. «Πρέπει να εξηγήσουμε στους Αλβανούς -είναι πολύ πιθανό να συναντήσω και την υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας κατ' ιδίαν. Θα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να πούμε δύο κουβέντες» σημείωσε ο Νίκος Δένδιας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πιστεύει πολύ στην ελληνοαλβανική φιλία και ότι αυτές οι δύο χώρες είναι πολύ κοντά.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στη σημασία της αποστολής του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών στην Αλβανία. «Έστειλα στην Αλβανία τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών γιατί το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό. Και ήθελα πρώτον, σαν πολιτική χειρονομία να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά. Δεύτερον, να υπάρχει ένα συντονισμός σε μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με την κράτηση του δημάρχου Χειμάρρας, με τα προβλήματα υγείας του δεύτερου κρατουμένου, αλλά επίσης και με επιχειρήσεις κατεδαφίσεων. Θέλουμε να έχουμε μια σαφή εικόνα νομιμότητας-παρανομίας» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν το θέμα αυτό θα επηρεάσει το συμφωνητικό στη Χάγη που πάνε να υπογράψουν οι δύο χώρες για την ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να μην συνιστά η ενέργεια των δικαστικών αρχών της Αλβανίας αλλαγή πολιτικής στάσης. «Να μην είναι, δηλαδή, μια κατευθυνόμενη ενέργεια» όπως εξήγησε, ελπίζοντας ταυτόχρονα «να είναι μια ενέργεια κάποιων δικαστικών παραγόντων, οι οποίοι οδηγούν τα πράγματα μεν σε κρίση, αλλά δεν έχουν τίποτα να κάνουν με την πολιτική βούληση της αλβανικής κυβέρνησης». Όμως, «αυτό είναι η ελπίδα μου», προσέθεσε.

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τονίζοντας πως «το σωστό είναι το παράθυρο ευκαιρίας που δίνει το καλό κλίμα να προσπαθήσουμε να το μετατρέψουμε σε πόρτα, να περάσουμε από αυτή και να δούμε μήπως υπάρχει μια ελπίδα να λύσουμε τη διαφορά». Είναι μια ευκαιρία, πρέπει να προσπαθήσουμε, επισήμανε.

Εκτίμησε πως πιθανότατα ο Ταγίπ Ερντογάν θα επανεκλεγεί πρόεδρος της Τουρκίας. Διέβλεψε ότι εάν επανεκλεγεί θα προσπαθήσει να ακολουθήσει μια εξωτερική πολιτική εξομάλυνσης με τη Δύση. «Η οικονομική κατάσταση της Τουρκίας του επιβάλει καλές σχέσεις με τη Δύση» σημείωσε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Φρέντι Μπελέρης - Δένδιας: Να αφεθεί ελεύθερος, τη Δευτέρα θα θέσω το θέμα στις Βρυξέλλες"

Τουρκία: Παραλήρημα κατά της Ελλάδας από τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» – «Θέλουν να αναβιώσουν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία»

Για «επιθυμία της Ελλάδας να αναστήσει τη “Μεγάλη Ιδέα” και τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία» και για μη υποχρέωση της Τουρκίας «να ακολουθήσει το Δίκαιο της Θάλασσας» γράφει στο παραλήρημά του με μορφή… ανάλυσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ένας από τους εμπνευστές της «Γαλάζιας Πατρίδας» και Τούρκος πρώην υποναύαρχος Cihat Yaycı.

Σε άρθρο του στο πρακτορείο Anadolu, ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας αναλύει τα «τρία ερωτήματα που προκύπτουν για τις σχέσεις με την Ελλάδα και τη σημασία της “Γαλάζιας Πατρίδας”», κατηγορώντας τη χώρα μας για επεκτατικές βλέψεις και ότι έχει απαιτήσεις «σαν να έχει κερδίσει πόλεμο».

«Απαιτούν πράγματα σαν να χάσαμε σε πόλεμο εναντίον τους»

Λίγες ημέρες πριν τον 2ο γύρο των τουρκικών εκλογών, ο Cihat Yaycı διερωτάται «ποιες αλλαγές μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από την Τουρκία, όσον αφορά την εξωτερική της πολιτική μετά τις εκλογές» και σημειώνει ότι οι «στόχοι και οι φιλοδοξίες της δεν έχουν αλλάξει ποτέ».

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα περιμένει από την Τουρκία να αποδεχτεί όλα της τα αιτήματα σχετικά με το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και την επέκταση των 6 ναυτικών μιλίων των υδάτινων εδαφών της», αναφέρει στην ανάλυσή του ο πρώην Τούρκος υποναύαρχος.

Συνεχίζει, κάνοντας λόγο και για την «ελληνοκυπριακή κυβέρνηση» ότι θέλει, μαζί με την Ελλάδα, να ακυρωθεί το – ούτως ή άλλως παράνομο – τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και να δοθούν πίσω τα κυπριακά εδάφη στους ελληνοκύπριους. 

Μάλιστα, συνεχίζοντας το παραλήρημά του, ο Yaycı βλέπει «πόλεμο», γράφοντας ότι «η Ελλάδα θέλει την Τουρκία να αναγνωρίσει όλα αυτά τα αιτήματα σαν να την έχει κερδίσει σε πόλεμο και την αναγκάζει να συνθηκολογήσει και η Αθήνα έχει την υποστήριξη άλλων κρατών, ακόμα και ορισμένων παραγόντων εντός Τουρκίας, για αυτά τα αιτήματα».

«Θέλουν να αναβιώσουν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία»

Ωστόσο, ο εμπνευστής της «Γαλάζιας Πατρίδας» δεν σταματάει και συνεχίζει την προκλητική ρητορική του κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας την Αθήνα ότι «θέλει να αναβιώσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία» επειδή η «κύρια διαφορά μεταξύ των δύο χωρών είναι η “Μεγάλη Ιδέα” της Ελλάδας».

«Η κύρια διαφορά στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι η “Μεγάλη Ιδέα”, η οποία περιστρέφεται γύρω από την ιδεολογία της μετατροπής της Ελλάδας σε Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αυτή η ιδεολογία θέτει ένα θεμελιώδες εμπόδιο για την οικοδόμηση καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος και από το Αιγαίο μέχρι τη Δυτική Θράκη», γράφει ο Yaycı.

«Η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να ακολουθήσει το Δίκαιο της Θάλασσας που δεν έχει υπογράψει»

Συνεχίζοντας το παραλήρημα περί «Γαλάζιας Πατρίδας», ο πρώην Τούρκος υποναύαρχος σημειώνει ότι «η Τουρκία έχει παραδώσει εδάφη 6 φορές στην Ελλάδα και τώρα δεν έχει καμία γη ούτε και σταγόνα νερού για να της παραδώσει».

Κατηγορεί την Ελλάδα ότι προκαλεί προβλήματα στις διμερείς σχέσεις «με τις απαιτήσεις της» και, αγνοώντας την επαναλαμβανόμενη επιθετική και προκλητική ρητορική της κυβέρνησης Ερντογάν, επισημαίνει ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία απαίτηση από την Ελλάδα παρά μόνο να τηρηθούν οι συμφωνίες του παρελθόντος».

Σαν να γράφει, δηλαδή, ότι δεν έχει γίνει ποτέ λόγος για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, ότι οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου δεν έχουν συμβεί ποτέ ή ότι δεν έχει γίνει καμία παραβίαση των χωρικών υδάτων Ελλάδας και Κύπρου με τις παράνομες γεωτρήσεις των τουρκικών γεωτρύπανων.

Ουσιαστικά, ο πρώην Τούρκος υποναύαρχος αγνοεί παντελώς τις ατάκες Ερντογάν ότι «θα έρθουν ένα βράδυ» αλλά και το αφήγημα της ίδιας της έμπνευσής του, για τη «Γαλάζια Πατρίδα».

«Η Τουρκία αναμένει από την Ελλάδα να τηρήσει τις διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης του 1923 και της Συνθήκης Ειρήνης του Παρισιού του 1947 καθώς στοχεύει στη δημιουργία και διατήρηση μιας σχέσης βασισμένης στην ειρήνη και τη φιλία, στο πλαίσιο της γειτονίας και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

»Επομένως, κανείς δεν πρέπει να έχει απαίτηση από την Τουρκία να εφαρμόσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία δεν έχει υπογράψει, αντί των προηγούμενων συνθηκών που υπέγραψαν και οι δύο χώρες για τον καθορισμό του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου Πελάγους», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Cihat Yaycı.

Ο… στόχος της «Γαλάζιας Πατρίδας»

Θέλοντας να δικαιολογήσει το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», ο ίδιος ο εμπνευστής της εξηγεί ότι «αποτελεί συμφωνία που εξασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας» και συνεχίζει:

«Το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας στοχεύει στην επίτευξη φιλίας, ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας με βάση την ισότητα και την εκμετάλλευση, στο πλαίσιο των συμφωνιών και του εθιμικού δικαίου που έχουν υπογραφεί και από τις δύο χώρες, που περιλαμβάνουν δίκαιο, διπλωματία, ενέργεια, ασφάλεια, τουρισμό, αθλητισμό, ψάρεμα, ταξιδιών και σε άλλους τομείς», γράφει ο Yaycı.

«Η Γαλάζια Πατρίδα είναι μια εθνικιστική, τουρκοκεντρική, εθνική δέσμευση της χώρας μας στις θάλασσες που ξεπερνά οποιοδήποτε κόμμα και ιδεολογία», καταλήγει στο παραλήρημά του ο πρώην Τούρκος υποναύαρχος Cihat Yaycı.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Παραλήρημα κατά της Ελλάδας από τον εμπνευστή της «Γαλάζιας Πατρίδας» – «Θέλουν να αναβιώσουν τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία»"

ΑΑΔΕ: Λουκέτο και 50.000 πρόστιμο σε βενζινάδικο έβαλε η appodixi

Άλλη μία καταγγελία μέσω της εφαρμογής appodixi έφερε στο φως ένα ακόμα πρατήριο καυσίμων, το οποίο φοροδιέφευγε.

Πρόκειται για βενζινάδικο στο Κερατσίνι, στο οποίο, μετά από το alert, που χτύπησε μέσω του appodixi, οι τελωνειακοί ελεγκτές βρήκαν ότι λειτουργεί πάνω από δύο χρόνια χωρίς να διαθέτει εγκατεστημένο πιστοποιημένο σύστημα εισροών – εκροών και χωρίς να αποστέλλει τα αντίστοιχα δεδομένα στην ΑΑΔΕ.

Το πρατήριο σφραγίστηκε και ανακλήθηκε για δύο μήνες η άδεια λειτουργίας του, μέχρι δηλαδή την υποχρεωτική εγκατάσταση πιστοποιημένου συστήματος εισροών –  εκροών, γεγονός που θα διαπιστωθεί με επανέλεγχο.

Παράλληλα, ενημερώθηκαν οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών για την απαγόρευση παράδοσης καυσίμων μέχρι την επαναλειτουργία του.

Στον επιχειρηματία επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο πενήντα χιλιάδων ευρώ.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Λουκέτο και 50.000 πρόστιμο σε βενζινάδικο έβαλε η appodixi"

Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Στόχος μας είναι τους απλούς ψηφοφόρους -όχι τους εγκληματίες- της Χρυσής Αυγής, να τους πάρουμε

Για προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία να κερδίσει τους ψηφοφόρους που είχαν σκοπό να κατευθυνθούν προς τη Χρυσή Αυγή στις προσεχείς εκλογές, έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega. «Η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη. Και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας πως «δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σας λέω λοιπόν πάρα πολύ καθαρά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά συνολικά -γιατί δεν ήταν μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ που είχε αυτή τη στάση, δεν ήταν απούσα ή Αριστερά και τα κόμματα της Αριστεράς. Η μάχη με τον φασισμό είναι μια καθημερινή μάχη. Και στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή Αυγή, να τους πάρουμε, να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της Ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης και να τους εξηγήσουμε ότι δεν αντισυστημικό πράγμα να ψηφίζεις Χρυσή Αυγή. Δεν είναι καθόλου αντισυστημικοί αυτοί που συναγελάζονται με δικαστές ξαφνικά.

Ο κ. Κανελλόπουλος παραλίγο να είναι επικεφαλής τους, ήταν αρχιδικαστής και αυτός. Άρα λοιπόν, τους απλούς ανθρώπους, οι οποίοι επείσθησαν από τη Χρυσή Αυγή το προηγούμενο διάστημα και υιοθέτησαν κομμάτι της πρακτικής της και της ιδεολογίας της, δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε, δεν τους βάζουμε απέναντι. Βάζουμε απέναντι τους εγκληματίες, τους δολοφόνους, τις πρακτικές τους.

Ρ. ΤΖΙΜΑ: Κύριε Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, πάντοτε είναι ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, η συζήτησή μας. Να είστε καλά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023 - Τσίπρας: Στόχος μας είναι τους απλούς ψηφοφόρους -όχι τους εγκληματίες- της Χρυσής Αυγής, να τους πάρουμε"

Εκλογές 2023: 200 ευρώ η εκλογική αποζημίωση για αστυνομικούς, έως 170€ για δημοσίους υπαλλήλους – Αναλυτικά τα ποσά

Τα ποσά που θα πάρουν ως αποζημίωση όσοι, υπάλληλοι του Δημοσίου, εργαστούν για τις εκλογές καθορίζει ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ σήμερα (17.05.2023). 

Η αποζημίωση σε υπαλλήλους του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, καταβάλλεται για την έκτακτη απασχόληση κατά την προπαρασκευή και διενέργεια των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου.

Τις ΚΥΑ υπογράφουν η υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών, Καλλιόπη Σπανού και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ειδικότερα, σε 56.441 υπαλλήλους που υπηρετούν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εκ των οποίων 54.318 ένστολοι της Ελληνικής Αστυνομίας, η αποζημίωση ορίστηκε στα 200 ευρώ για όλο το διάστημα παροχής της έκτακτης εκλογικής εργασίας.

Επίσης, εκλογική αποζημίωση θα λάβουν έως 17.000 υπάλληλοι που υπηρετούν στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ειδικότερα:
  • σε 170 υπαλλήλους ενιαίου μισθολογίου (μόνιμοι και με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου), θα δοθεί ποσό 150 ευρώ
  • σε 11.740 ειδικού μισθολογίου, 170 ευρώ
  • σε 5.090 με σύμβαση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, εκ των οποίων 2.389 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (επί θητεία προσωπικό) και 2.428 Εποχικούς Πυροσβέστες (Ι.Δ.Ο.Χ.), 170 ευρώ και σε 273 συμβασιούχους της ΓΓΠΠ (Ι.Δ.Ο.Χ.), 150 ευρώ.

Στα 170 ευρώ καθορίστηκε η αποζημίωση σε 350 υπαλλήλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Για τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς του Εφετείου Αθηνών η αποζημίωση ορίστηκε ως εξής:

  • Στον Γενικό Επόπτη, Πρόεδρο του Τριμελούς Συμβουλίου της Διεύθυνσης του Εφετείου Αθηνών, θα χορηγηθούν 780 ευρώ
  • Σε 10 Προέδρους Εφετών (τακτικοί και αναπληρωματικοί) θα δοθούν 660 ευρώ.
  • Σε 49 Εφέτες ή Αντεισαγγελείς Εφετών, που θα απασχοληθούν σε προπαρασκευαστικές εργασίες ως μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών του Εφετείου Αθηνών θα δοθεί το ποσό των 600 ευρώ.
  • Σε 3 Εφέτες και Αντεισαγγελείς Εφετών, αναπληρωματικά μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής και των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών του Εφετείου Αθηνών το ποσό της εκλογικής αποζημίωσης ορίστηκε στα 600 ευρώ.

Εγκρίθηκε, ακόμη, η καταβολή εφάπαξ ειδικής εκλογικής αποζημίωσης σε 206 υπαλλήλους του Εθνικού Τυπογραφείου. Το ποσό της αποζημίωσης σε 37 εξ αυτών που εργάζονται στη Διεύθυνση Εκτυπώσεων- Βιβλιοδεσίας ορίστηκε στις 3.000 ευρώ και στους άλλους 169 το ποσό των 2.070 ευρώ.

Για τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης η αποζημίωση είναι 800 ευρώ σε 15 υπαλλήλους της ομάδας ανάπτυξης και βελτίωσης των εφαρμογών πληρωμής εκλογικών αντιπροσώπων και 600 ευρώ σε 50 υπαλλήλους της ομάδας υποστήριξης παραγωγικής λειτουργίας εφαρμογών, τηλεφωνικής υποστήριξης και υποστήριξης υποδομών.

Τέλος, στα 2.070 ευρώ ανέρχεται η αποζημίωση για 51 υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών και στα 3.000 ευρώ για 11 υπαλλήλους/στελέχη του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023: 200 ευρώ η εκλογική αποζημίωση για αστυνομικούς, έως 170€ για δημοσίους υπαλλήλους – Αναλυτικά τα ποσά"

Δωρεά από τα Ιδρύματα Ιωάννη Σ. Λάτση και Αθηνάς Ι. Μαρτίνου σε 3.000 εθελοντές πυροσβέστες

Ενόψει της φετινής αντιπυρικής περιόδου και με στόχο την έγκαιρη προετοιμασία των εθελοντών πυροσβεστών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου των δασικών πυρκαγιών, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου προχώρησαν σε μία σημαντική δωρεά προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την προμήθεια απαραίτητου ατομικού εξοπλισμού με στόχο την κάλυψη των αυξημένων αναγκών ιματισμού των εθελοντών του Πυροσβεστικού Σώματος.

Συγκεκριμένα, το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση δώρισε στο Πυροσβεστικό Σώμα 2.500 στολές υπηρεσίας, 2.500 κράνη δασοπυρόσβεσης και 2.500 άρβυλα δασοπυρόσβεσης (προϋπολογισμού €980.000), ενώ, αντίστοιχα, το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου δώρισε 500 στολές υπηρεσίας, 500 κράνη δασοπυρόσβεσης και 500 άρβυλα δασοπυρόσβεσης (προϋπολογισμού €220.900), με τον αριθμό των ωφελούμενων εθελοντών πυροσβεστών να ανέρχεται στους 3.000.

Αρχηγος_ΠΣ_Αντιστρατηγος_Γεωργιος_Πουρναρας_με_εκπροσωπους_εθελοντων

Παραλαβη_Εξοπλισμου__1_

Παραλαβη_Εξοπλισμου__2_

Ο ατομικός εξοπλισμός προστασίας που παραδίδεται στο Πυροσβεστικό Σώμα έχει κατασκευαστεί βάσει ειδικών υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις επιχειρησιακές δυνατότητες των εθελοντών πυροσβεστών, ενισχύοντας την ασφάλειά τους εντός του δασικού περιβάλλοντος. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εν λόγω δωρεά, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της «Πρωτοβουλίας ‘21», καλύπτει 22 Εθελοντικούς Πυροσβεστικούς Σταθμούς και Εθελοντικά Πυροσβεστικά Κλιμάκια, καθώς και μεγάλο αριθμό Εθελοντών που υπηρετούν σε όλες τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα. Ο θεσμός του «Εθελοντή Πυροσβέστη» καθιερώθηκε το 1990 ως έργο τιμητικό και άμισθο και λειτουργεί εντός του Πυροσβεστικού Σώματος, με αποστολή την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και του δασικού πλούτου της χώρας.

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, παρέδωσε στους εκπροσώπους των εθελοντών του Π.Σ. τον ατομικό εξοπλισμό της δωρεάς και δήλωσε: «Η υποστήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, συνιστά έμπρακτη αναγνώριση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος και η προσφορά του ατομικού εξοπλισμού για την προστασία των εθελοντών μας διευκολύνει σημαντικά το έργο μας. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, ο εθελοντισμός αναδεικνύεται σε βασικό πυλώνα στην αντιμετώπιση των καταστροφών. Ο υψηλός βαθμός ετοιμότητας των εθελοντών μας ενισχύει το Πυροσβεστικό Σώμα που αποτελεί τον κύριο επιχειρησιακό βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας στη χώρα μας.»

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, Δρ. Πέτρος Καλαντζής, τόνισε: «Η Κλιματική Αλλαγή παραμένει μία από τις κυριότερες σύγχρονες προκλήσεις, επιφέροντας μη αναστρέψιμες συνέπειες σε πολλές πτυχές της ζωής μας, όπως το περιβάλλον και η υγεία, καθιστώντας σαφές ότι η συστράτευση δυνάμεων για την αντιμετώπισή της είναι μονόδρομος. Η δωρεά αυτή αποτελεί ένα τέτοιο παράδειγμα και συνδέεται με μία μακρά παράδοση προσφοράς του Ιδρύματός μας προς το Πυροσβεστικό Σώμα με στόχο, μεταξύ άλλων, την αναβάθμιση των μηχανισμών πρόληψης και αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, την κάλυψη βασικών και μακροχρόνιων αναγκών σε εξοπλισμό, αλλά και την εν γένει ενίσχυση της ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας του Εθνικού Συστήματος Πολιτικής Προστασίας.

Παραλαβη_Εξοπλισμου__3_

Παραλαβη_Εξοπλισμου__4_

Παραλαβη_Εξοπλισμου__5_

Το Ίδρυμα, από συστάσεώς του, διέπεται από μια βαθιά συνεργατική φιλοσοφία και παραμένει πάντοτε σε ετοιμότητα να ενώσει τις δυνάμεις του με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ώστε να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσεων. Στο πλαίσιο αυτό, με αίσθημα καθήκοντος, ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της Ελληνικής Πολιτείας συμπράττοντας με το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου για την αναβάθμιση του ατομικού εξοπλισμού προστασίας των εθελοντών πυροσβεστών, με γνώμονα τον ρόλο που επιτελούν ως ένας κρίσιμος κρίκος του εθνικού συστήματος δασοπυροπροστασίας. Στόχος αυτής της συλλογικής προσπάθειας είναι οι παρεμβάσεις αυτές να συμβάλλουν καίρια στην ετοιμότητα, πρόληψη και έγκαιρη καταστολή πιθανών δασικών πυρκαγιών.

Εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και ατομικά τα στελέχη του και τους επαγγελματίες και εθελοντές πυροσβέστες που βρίσκονται σταθερά και με ανιδιοτέλεια στο πεδίο, αψηφώντας κάθε κίνδυνο. Ευελπιστούμε ότι ο εξοπλισμός αυτός θα συμβάλει καθοριστικά, ώστε οι εθελοντές πυροσβέστες να συνεχίσουν απρόσκοπτα και με ασφάλεια το πολύτιμο έργο τους.»

Από πλευράς του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, η Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, κ. Ιωάννα Μαρτίνου, δήλωσε: «Το 2022 αποτέλεσε για την Ελλάδα ένα από τα θερμότερα έτη των τελευταίων 30 ετών, με προφανή τα σημάδια της επίδρασης της κλιματικής αλλαγής στις δασικές πυρκαγιές. Προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανό το φυσικό περιβάλλον για τις επόμενες γενιές, χρειάζεται η δημιουργία συμπράξεων, με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για την εκπόνηση σχεδίων δράσης που λειτουργούν τόσο στην αντιμετώπιση όσο και στην πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δωρεά προς το Πυροσβεστικό Σώμα, με στόχο την κάλυψη των αναγκών των εθελοντών πυροσβεστών, την έγκαιρη προετοιμασία και την ενίσχυση της ασφάλειάς τους, διευκολύνοντας έτσι το δύσκολο έργο τους. 

Παραλαβη_Εξοπλισμου__6_

Προιστ__Κλαδου_Πυροσβ__Επιχειρησεων_Υποστρ__Αθανασιος_Μπαλαφας_με_εθελοντες

Το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου έχει στον πυρήνα της αποστολής του την έμπρακτη ενίσχυση και ανάπτυξη οργανισμών, επιδιώκοντας να πολλαπλασιάζει τα οφέλη των δωρεών που πραγματοποιεί. Για τον λόγο αυτό, θέτει ως προτεραιότητα τη δημιουργία αναπτυξιακών συνεργειών. Η πολύτιμη σύμπραξη με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση στην εν λόγω δωρεά καταδεικνύει στην πράξη πως μέσω των συνεργασιών επιτυγχάνεται ο πολλαπλασιασμός του κοινωνικού και περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Αθηνάς Ι. Μαρτίνου, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και τους εθελοντές πυροσβέστες για το ανεκτίμητο και ανιδιοτελές προσφερόμενο έργο τους.»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δωρεά από τα Ιδρύματα Ιωάννη Σ. Λάτση και Αθηνάς Ι. Μαρτίνου σε 3.000 εθελοντές πυροσβέστες"

Αλβανία: «Ήρθαν να μου γκρεμίσουν το σπίτι επειδή υποστηρίζω Μπελέρη» ξεσπά στο newsit.gr Έλληνας ομογενής

«Έχουν έρθει να μου γκρεμίσουν το σπίτι επειδή είμαι υποστηρικτής του Μπελέρη», αναφέρει στο newsit.gr ο Έλληνας ομογενής, Φιορεντίν Μπέλι. Έξω από την κατοικία του, στο χωριό Δρυμάδες Χειμάρρας, είναι οι αρχές και υπηρεσίες της Αλβανίας, με μηχανήματα για να κατεδαφίσουν το κτίριο.

«Είμαστε μέσα στο σπίτι μαζί με την οικογένειά μου και έξω ήρθαν ξαφνικά η αστυνομία της Αλβανίας, ο στρατός και η πολεοδομία και μου λένε να φύγουμε από το σπίτι μας για να μας το γκρεμίσουν. Δεν μας είπαν κανέναν λόγο», περιγράφει στο newsit.gr ο κ. Μπέλι και τονίζει:

«Όλα αυτά έγιναν στα ξαφνικά. Πριν δύο ώρες κάποιοι άντρες ήρθαν και άνοιξαν την πόρτα να μπουν μέσα. Έφεραν μηχανήματα και έλεγαν να τρυπήσουν στο σπίτι, να βάλουν εκρηκτικά για να το γκρεμίσουν»!

Ακολούθησαν σκηνές έντασης με την αλβανική αστυνομία, όπως φαίνεται στο βίντεο του newsit.gr: 

Ο Φιόρι Μπέλι έχει τρία μικρά παιδιά, επτά και τριάμισι ετών, και 8 μηνών αντίστοιχα, και όπως μας λέει, «θέλουν να μας βγάλουν έξω. Εμείς είμαστε μέσα αλλά δεν φεύγουμε. Αν μας το γκρεμίσουν θα αναγκαστούμε να πάμε σε κάποιο ξενοδοχείο…».

Έγγραφα – ντοκουμέντα των αρμόδιων αλβανικών αρχών:

Σημειώνει, μάλιστα, μιλώντας στο newsit.gr, ότι το γεγονός ότι πολεοδομία, στρατός και αστυνομία της Αλβανίας βρίσκονται ακόμα μπροστά από το σπίτι του, προκειμένου να το κατεδαφίσουν είναι εξαιτίας του ότι είναι πολιτικά προσκείμενος στον Φρέντι Μπελέρη, τον προφυλακισμένο νεοεκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας.

«Ήμουν στην επιτροπή καταμέτρησης των ψήφων την Κυριακή (σ.σ. 14.05.2023) και είμαι υποστηρικτής του κ. Μπελέρη. Μόνο γι’ αυτόν τον λόγο πιστεύω ότι μας το κάνουν αυτό. Μιλάμε για Αλβανία. Δεν μιλάμε για κανονική χώρα. Είναι να τρελαίνεται κανείς. Δεν ”μασάνε τίποτα”, είναι τ@μ@ρ@@», ξεσπά μιλώντας στο newsit.gr, μη μπορώντας να κρύψει την αγωνία του για τις επόμενες ώρες για την οικογένειά του.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αλβανία: «Ήρθαν να μου γκρεμίσουν το σπίτι επειδή υποστηρίζω Μπελέρη» ξεσπά στο newsit.gr Έλληνας ομογενής"

Amber Alert για την εξαφάνιση 4χρονου αγοριού από τον περασμένο Δεκέμβριο

Το «Χαμόγελο του Παιδιού» εξέδωσε Amber Alert για την εξαφάνιση του 4χρονου Ευγένιου Τουλμπουρέ στις 15 Δεκεμβρίου 2022.

Όπως αναφέρει το Χαμόγελο του Παιδιού: «Στις 15/12/2022 και μεσημεριανές ώρες, εξαφανίστηκε από το σπίτι του στην Αθήνα, ο Τουλμπουρέ (επ.) Ευγένιος (ον.), 4 ετών, με καταγωγή από την Μολδαβία. Το «Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώθηκε για την εξαφάνιση του ανήλικου Τουλμπουρέ (επ.) Ευγένιου (ον.) και σήμερα 17/05/2023 προχώρησε στην ενεργοποίηση του μηχανισμού AMBER ALERT HELLAS κατόπιν Εισαγγελικής εντολής, καθώς συντρέχουν σοβαροί λόγοι που θέτουν την ζωή του σε κίνδυνο. Οι έρευνες της αστυνομίας προχωρούν, ωστόσο πρέπει οι άνθρωποι που γνωρίζουν που βρίσκεται το ανήλικο παιδί, να ενημερώσουν άμεσα τις Αστυνομικές Αρχές και «Το Χαμόγελο του Παιδιού», καθώς είναι υπόλογοι στην δικαιοσύνη.

Οποιοσδήποτε, οποιαδήποτε έχει κάποια πληροφορία, παρακαλείται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» όλο το 24ωρο, στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000», σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας αλλά και μέσω της εφαρμογής Missing Alert app οπού υπάρχει ζωντανή ενημέρωση για την εξαφάνιση.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Amber Alert για την εξαφάνιση 4χρονου αγοριού από τον περασμένο Δεκέμβριο"

Δημοσκόπηση Alco: Στο 6,7% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος πολιτικός αρχηγός «κέρδισε» στο debate

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σημαντικό προβάδισμα ενόψει των εκλογών της Κυριακής έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για λογαριασμό του Alpha.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco στην πρόθεση επί των εγκύρων η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 6,7 μονάδες καθώς συγκεντρώνει ποσοστό 32,7% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 8,3%, το ΚΚΕ με 6,1%, η Ελληνική Λύση με 3,7%, το ΜέΡΑ25 με 3,3% ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 11%.

Στην εκτίμηση ψήφου σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco τα ποσοστά των κομμάτων είναι τα ακόλουθα.

ΝΔ: Από 34,7% έως 38,7%
ΣΥΡΙΖΑ: Από 27,3% έως 31,3%
ΠΑΣΟΚ: Από 7,8% έως 9,8%
ΚΚΕ: Από 5,9% έως 7,9%
Ελληνική Λύση: Από 2,7% έως 4,5%
ΜέΡΑ25: Από 2,6% έως 4,4%
Άλλο Κόμμα: Από 9,7% έως 12,7%

Στη συσπείρωση των κομμάτων τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ένα ποσοστό 77%.

Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε, ποιος πολιτικός αρχηγός σας έκανε καλύτερη εντύπωση στο ντιμπέιτ οι πολίτες απάντησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ποσοστό 25% και ακολουθούν ο Αλέξης Τσίπρας με 18%, ο Κυριάκος Βελόπουλος με 9%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 6% και ο Γιάνης Βαρουφάκης με 4%, ενώ ο κανένας έχει ποσοστό 31%.

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα αναφορικά με το ποιο κόμμα μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα στα προβλήματα της χώρας και των νοικοκυριών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Στο 6,7% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Ποιος πολιτικός αρχηγός «κέρδισε» στο debate"

Χειμάρρα: Το καθεστώς Ράμα γκρεμίζει εκδικητικά το σπίτι βορειοηπειρώτη!

Κλιμακώνεται η ένταση στην Αλβανία με τους Έλληνες ομογενείς με αφορμή την υπόθεση του Μπελερη και παρά το γεγονός πως ο Έντι Ράμα  τόνισε ότι δε θα προβεί σε περαιτέρω ενέργειες μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη για την αθωότητά του ή μη.

Κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν ισχύει, αφού το απόγευμα της Τετάρτης, πολεοδομία, στρατός και αστυνομία της Αλβανίας βρέθηκαν μπροστά από το σπίτι άλλου ομογενούς και υποστηρικτή του Μπελέρη, προκειμένου να το κατεδαφίσουν.

«Αυτή είναι η Αλβανία…»

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για οίκημα στο χωριό Δρυμάδες Χιμάρας, ο ιδιοκτήτης του οποίου, μιλώντας στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο, τόνισε ότι είναι νόμιμο κτίσμα με όλες τις απαραίτητες άδειες.

«Έχουν έρθει πολεοδομία, στρατός, αστυνομία, τα πάντα, επειδή ήμουν στην επιτροπή στον Μπελέρη για να μου κατεδαφίσουν το σπίτι. Είναι νόμιμο, με άδεια και τα πάντα. Δε μου έχουν δώσει χαρτί, τίποτα, μόνο επειδή υποστηρίζω τον Μπελέρη», είπε ο ίδιος εμφανώς ταραγμένος.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, που είναι και πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, είπε ότι ακόμα και η Δικαιοσύνη φοβάται τον Αλβανό πρωθυπουργό, γι’ αυτό και δεν μπορεί να σώσει το σπίτι του.

«Πήγα το πρωί στο δικαστήριο, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, φοβούνται, και ο δικαστής φοβάται τον Ράμα, και τώρα θα μπουν μέσα και θα το ανατινάξουν. Αυτή είναι η Αλβανία».

Η επιλογή του συγκεκριμένου ανθρώπου δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν στην επιτροπή καταμέτρησης των ψήφων το βράδυ της Κυριακής, διαδικασία από την οποία βγήκε δήμαρχος ο Έλληνας ομογενής Φρέντι Μπελέρης.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Χειμάρρα: Το καθεστώς Ράμα γκρεμίζει εκδικητικά το σπίτι βορειοηπειρώτη! "

Εκλογές 2023: Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης ενόψει των καλπών

Με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, επιστρέφονται από αύριο, Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη, 17 Μαΐου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

-του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση) και

-της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Εξαιρούνται οι παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν. 4530/2018).

Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.

Σημειώνεται ότι η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Εκλογές 2023: Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης ενόψει των καλπών"

Καιρός αύριο: Καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Ψηλά η θερμοκρασία

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο Πέμπτη,18 Μαΐου. Σε άλλες περιοχές της χώρας θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες, ενώ σε άλλες θα είναι καλός. Σε υψηλά για την εποχή επίπεδα παραμένει η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στην Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα τα οποία στην κεντρική Μακεδονία πιθανώς να είναι ισχυρά, τη νύχτα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός και μόνο τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν παροδικές νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νότιο Αιγαίο τοπικά έως 6 μποφόρ, ενώ στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει τους 21 με 23 βαθμούς και κατά τόπους στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι-απόγευμα όποτε και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και από το μεσημέρι στα ανατολικά ανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το μεσημέρι νότιοι νοτιοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες αρχικά στην ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη και βαθμιαία στην κεντρική και δυτική Μακεδονία όπου πιθανώς τις μεσημεριανές ώρες να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Τα φαινόμενα το βράδυ θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία και τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμοί Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 23 βαθμοί Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι ή πρόσκαιρες καταιγίδες στα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί νοτιοδυτικοί 6 και πρόσκαιρα τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην Κρήτη.
Ανεμοι: Δυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα βόρεια όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ και από το μεσημέρι στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι -απόγευμα όποτε και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καταιγίδες ακόμα και στην Αττική – Ψηλά η θερμοκρασία"

ΝΔ: Άθλια μορφή φασισμού η επίθεση Πολάκη σε Σαββόπουλο

«Η επίθεση του Παύλου Πολάκη στον Διονύση Σαββόπουλο είναι το πρόσωπο μιας άθλιας μορφής του φασισμού. Ένας άνθρωπος με πραγματική δράση κατά της Χούντας, με μια σπουδαία καριέρα και μια ενωτική δημόσια παρουσία υφίσταται μια χυδαία επίθεση επειδή οι απόψεις του δεν είναι αρεστές στην αξιωματική αντιπολίτευση» τονίζει η ΝΔ σε ανακοίνωσή της για το θέμα.

Πιο συγκεκριμένα από την Πειραιώς τονίζουν:

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω ενός πρώην υπουργού και βουλευτή, μιας υποψήφιας του ψηφοδελτίου Επικρατείας του, αλλά και των διαδικτυακών ταγμάτων εφόδου του, εξαπολύει μια χυδαία επίθεση με απαράδεκτους χαρακτηρισμούς σε έναν καλλιτέχνη με σημαντική προσφορά στην Ελλάδα και στον πολιτισμό, επειδή απλώς εξέφρασε την άποψή του.

Έτσι αντιλαμβάνονται τη Δημοκρατία στην Κουμουνδούρου: να είμαστε ελεύθεροι να συμφωνούμε μαζί τους. Πλέον, δεν τους φοβάται κανείς. Γι’ αυτό και την Κυριακή θα ηττηθούν οι κάθε είδους φασίστες, είτε της πάνω είτε της κάτω πλατείας».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " ΝΔ: Άθλια μορφή φασισμού η επίθεση Πολάκη σε Σαββόπουλο "

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης από Νάουσα: Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις με «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»

Στο θέμα της κυβέρνησης ειδικού σκοπού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και έθεσε το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος», ενόψει των εκλογών της Κυριακής, απευθυνόμενος σε πολίτες της Νάουσας.

«Μας μίλησαν μέχρι και για κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Τρεις μήνες, λέει, θα έχουμε μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις σας με την κυβέρνηση του ειδικού σκοπού και πώς η χώρα θα κυβερνάται», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Τρεις μέρες πριν από την κάλπη υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης: της Νέας Δημοκρατίας. Και από την άλλη υπάρχει το απόλυτο χάος. ‘Αρα το δίλημμα σταθερότητα ή χάος, είναι πάρα πολύ ισχυρό και πάρα πολύ πειστικό. Θέλουμε μια σταθερή κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση, η οποία να μπορεί να παίρνει αποφάσεις. Μια κυβέρνηση η οποία δεν θα είναι έρμαιο εσωκομματικών παζαριών και εκβιασμών.

Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης από Νάουσα: Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις με «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Τίποτα από αυτά που πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Πόσω μάλλον όταν, δυστυχώς, έχουμε απέναντί μας πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες για το μόνο για το οποίο ενδιαφέρονται είναι πώς πάση θυσία θα γυρίσουν στην εξουσία, αγνοώντας παντελώς τι είναι καλό για τη χώρα και για τη σταθερότητά της».

«Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι αστάθεια και πειραματισμοί»

«Οι επόμενες εκλογές δεν αφορούν μόνο την οικονομία, τον πρωτογενή τομέα, την υγεία, αφορούν και το ποιος θα διαχειριστεί την εξωτερική πολιτική και την άμυνα της χώρας σε κρίσιμες συνθήκες», σημείωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Το τελευταίο το οποίο χρειαζόμαστε είναι αστάθεια, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι πειραματισμοί, το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι θεωρίες “ναι, εγώ ξέρω ποιος μπορεί να είναι ο πρωθυπουργός, ο ‘άγνωστος Χ’, αλλά δεν σας τον λέω, σας το φυλάω μυστικό μέχρι μετά τις εκλογές”».

\Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης από Νάουσα: Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις με «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»
(ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Σχετικά με τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή της Νάουσας ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι σημαντικό το γεγονός πως ξανάνοιξε η σχολή της Αστυνομίας στη Νάουσα. Τόνισε ακόμα πως η κυβέρνηση του στήριξε την παραγωγή κρασιού με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, έκανε τον οινοτουρισμό πιο προσβάσιμο και στηρίζει μια τουριστική ανάπτυξη 12 μήνες τον χρόνο.

Καθ’ οδόν από την Κρύα Βρύση Πέλλας προς τη Νάουσα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε πρότυπο επαγγελματικό λύκειο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023 – Μητσοτάκης από Νάουσα: Να δω πώς θα πληρώνονται οι συντάξεις με «κυβέρνηση ειδικού σκοπού»"

Πλαστά διπλώματα σε πιλότους: «Βοήθησα μόνο φίλους» υποστηρίζει ο 70χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος

Παραδέχεται τη βοήθεια σε κάποιους για να περάσουν τις θεωρητικές εξετάσεις, αλλά αυτό το έκανε μόνο για φίλους και γνωστούς λέει ο 70χρονος πρώην φροντιστής της «Ολυμπιακής», που φέρεται να είναι ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος με τα πλαστά διπλώματα σε πιλότους.

«Λόγω της πανελλαδικής και όχι μόνο, αναγνώρισης της κατάρτισής μου στον χώρο που λατρεύω και δραστηριοποιούμουν, κάποιοι που επιθυμούσαν να γίνουν πιλότοι, προερχόμενοι ιδίως από το φιλικό και συγγενικό μου περιβάλλον, ζήτησαν τη συνδρομή μου ώστε να επιτύχουν στο θεωρητικό σκέλος των εξετάσεων. Δέχθηκα να βοηθήσω κάποιους υποψήφιους να επιτύχουν», ανέφερε μιλώντας στην εκπομπή Live News. 

Η αλήθεια πάντως είναι πως στην αστυνομική επιχείρηση που έγινε αιφνιδιαστικά στο σπίτι του και σχεδόν ταυτόχρονα με το εξεταστικό κέντρο, ο 70χρονος πιάστηκε επ’ αυτόφωρο μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή που έδειχνε ζωντανή εικόνα με τους επίδικους υποψηφίους.

Κατά την έρευνα που έκανε η αστυνομία στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο μικροκάμερες, πλήθος καρτών SIM, 3 ακουστικά τύπου ψείρας και το ποσό των 860 ευρώ.

Η σχολή που έδινε τις βεβαιώσεις

Όπως πρώτο αποκάλυψε το LIVE NEWS, ο 70χρονος συνταξιούχος δεν ήταν ποτέ πιλότος στην «Ολυμπιακή» αλλά ιπτάμενος φροντιστής. Μετά το τέλος της θητείας του, κατάφερε και πήρε το δίπλωμα πιλότου, κάνοντας πτήσεις όμως μόνο με μικρά αεροσκάφη και μεταφέροντας 2 – 3 επιβάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, είχε προκαλέσει και ατυχήματα κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Ήταν δύο σοβαρά ατυχήματα με αποτέλεσμα να αποχωρήσει.

Ο 70χρονος εξηγεί στο LIVE NEWS πως είναι συνταξιούχος και, όπως λέει, άριστος γνώστης των αεροπορικών ζητημάτων. Αρνείται ότι χορήγησε βεβαίωση σε κάποιον υποψήφιο πιλότο καθώς ο ίδιος δε διαθέτει τέτοια σχολή.

«Ουδεμία σχολή εκπαίδευσης υποψηφίων πιλότων διαθέτω, ούτε διδάσκω σε αντίστοιχο περιβάλλον. Ως εκ τούτου, δε δύναμαι να χορηγώ βεβαιώσεις παρακολούθησης θεωρητικών μαθημάτων σε υποψήφιους πιλότους, προκειμένου να τους επιτραπεί η συμμετοχή τους στις εξετάσεις».

Εκείνος όμως που διέθετε σχολή πιλότων στη Θεσσαλονίκη και που σύμφωνα με το κατηγορητήριο μοίραζε τέτοιες βεβαιώσεις, ήταν ο 69χρονος συνεργός του. Σε επικοινωνία που είχε το LIVE NEWS πάντως με το στενό του περιβάλλον, ο 69χρονος αρνείται σθεναρά την εμπλοκή του.

«Όλα είναι μια πλεκτάνη. Δεν ισχύει τίποτα. Όλοι οι μαθητές της σχολής μας παρακολουθούν υποχρεωτικά τα μαθήματα ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να συμμετάσχουν στις θεωρητικές εξετάσεις».

Υπήρχαν όμως κάποιοι μαθητές που δυσκολεύονταν ιδιαίτερα στην ύλη. Σε αυτό ακριβώς το σημείο αναλάμβανε δράση ο 70χρονος ο οποίος λειτουργούσε ως το «σκονάκι» τους την ώρα των εξετάσεων με το αζημίωτο φυσικά.

«Η συνδρομή μου αφορούσε μόνο το θεωρητικό σκέλος της εξέτασής τους, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο υποψήφιος προκειμένου να λάβει το δίπλωμά του θα έπρεπε, με ίδιες δυνάμεις, να επιτύχει στην πρακτική εξέταση ενώπιον εξεταστών, ήτοι στην πλοήγηση της πτητικής συσκευής (αεροσκάφους).

»Με τον τρόπο αυτό, δίπλωμα έλαβαν κάποια ελάχιστα πρόσωπα που παρουσίαζαν μεν δυσκολία στο να ανταπεξέλθουν στη θεωρητική δοκιμασία, αλλά ωστόσο στην πράξη ήταν απολύτως ικανά να χειριστούν άριστα ένα αεροσκάφος».

Πόσο έφτανε η ταρίφα

Για τις υπηρεσίες του, το κύκλωμα λάμβανε υπέρογκα χρηματικά ποσά που σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, άγγιζαν τα 8.000 ευρώ για κάθε υποψήφιο. Η ταρίφα ανέβαινε στα 25.000 ευρώ αν ο εξεταζόμενος ήθελε το πτυχίο στο σπίτι χωρίς καν να δώσει εξετάσεις, με τα μέλη της οργάνωσης να λένε στις μεταξύ τους συνομιλίες «και λίγα χρεώνουμε».

34χρονος: Το γονατίσατε. Τι να πω; Εντάξει. Δεν έχω λόγια.

70χρονος: Αξίζουμε τα λεφτά που παίρνουμε; (γέλια)

34χρονος: Αν και δεν με συμφέρει, θα πω ότι και λίγα είναι.

70χρονος: Μετά από σένα που να τη πάω τη ταρίφα…; (γέλια).

Το απίστευτο είναι πως όλοι οι εμπλεκόμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς το αδίκημα που διέπρατταν κατ’ εξακολούθηση θεωρείται πλημμέλημα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τουλάχιστον 5 άτομα από την αρχή του έτους απέκτησαν δίπλωμα με αυτόν τον παράνομο τρόπο, με τους δράστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι έχοντας απομυζήσει κάτι περισσότερο από 49.000 ευρώ μέσα σε λίγους μήνες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πλαστά διπλώματα σε πιλότους: «Βοήθησα μόνο φίλους» υποστηρίζει ο 70χρονος «εγκέφαλος» του κυκλώματος"

Charlie Hebdo: Ερντογάν όπως…Κλοκλό – Έξαλλοι οι Τούρκοι

Χτύπημα κάτω από την μέση, είναι για τον Ερντογάν το εξώφυλλο του γαλλικού  Charlie Hebdo που ξεσήκωσε την οργή της Άγκυρας, με τον Ιμπραήμ Καλίν, εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου να αποκαλεί το περιοδικό “κουρελόχαρτο”.

Τα σχόλια του Καλίν ήρθαν μετά τη δημοσίευση στο εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού, σκίτσου με τον Τούρκο πρόεδρο μέσα σε μία μπανιέρα, συνοδευόμενο από τον τίτλο, «Όπως ο Κλοκλό, μόνο η μοίρα θα μας σώσει από αυτόν».

“Κλοκλό” ήταν το παρατσούκλι του Γάλλου τραγουδιστή της ποπ Claude Francois, ο οποίος πέθανε το 1978 όταν έπαθε ηλεκτροπληξία προσπαθώντας να φτιάξει μια λάμπα από την μπανιέρα του.

«Μην ανησυχείτε εκεί στο CH. Το έθνος μας θα σας δώσει την καλύτερη απάντηση, με ακόμη πιο δυνατή φωνή, στις 28 Μαΐου» ανέφερε στο Twitter ο Καλίν.

Το γεγονός ότι το περιοδικό “ξεσαλώνει”, σημαίνει ότι η Τουρκική Δημοκρατία βρίσκεται “στο σωστό δρόμο”, έγραψε επίσης.

Ο διευθυντής επικοινωνίας Fahrettin Altun κατηγόρησε επίσης το περιοδικό.

“Ένα από τα βασικότερα κέντρα προκλήσεων, προσβολών και βλασφημίας στα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης, το ειδεχθές έντυπο Charlie Hebdo απέδειξε για άλλη μια φορά στον κόσμο πόσο αηδιαστικό είναι με την τελευταία ανόητη δημοσίευσης καρικατούρας του προέδρου μας”, δήλωσε.

Ο Αλτούν πρόσθεσε ότι η “μεγάλη επιτυχία” του Ερντογάν στις εκλογές της 14ης Μαΐου «έκανε τους ανέντιμους να χάσουν τον ύπνο τους, και να ξεράσουν μνησικακίες και μίση».

«’Ο,τι και να κάνετε, δεν μπορείτε να εκφοβίσετε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δεν μπορείτε να μας εκτρέψετε από τον προορισμό μας» κατέληξε.

Εκατομμύρια ψηφοφόροι προσήλθαν στις κάλπες της 14ης Μαΐου για να εκλέξουν τον πρόεδρο της χώρας και τα μέλη του κοινοβουλίου των 600 εδρών.

Η Λαϊκή Συμμαχία του Ερντογάν κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ η προεδρική κούρσα οδηγείται σε δεύτερο γύρο στις 28 Μαΐου, με τον Ερντογάν να έχει ήδη κερδίσει το προβάδισμα εναντι του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στον πρώτο γύρο.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Charlie Hebdo: Ερντογάν όπως…Κλοκλό – Έξαλλοι οι Τούρκοι"

ΕΦΚΑ: Αναπροσαρμογή των ποσών για έξοδα κηδείας & επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας

Αναπροσαρμόζονται τα ποσά ορισμένων επιδομάτων του ΕΦΚΑ. Πρόκειται για τα ποσά επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας και αλλά και  του εφάπαξ βοηθήματος για έξοδα κηδείας  τα οποία αναπροσαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου του 2023.

Αναλυτικά:

Όπως επισημαίνεται, σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4β’, του άρθρου 37, του Α.Ν.1846/1951 όπως ισχύουν, μετά την αντικατάστασή της από την παράγραφο 4, του άρθρου 26, του ν. 2972/2001 και προβλέπουν ότι, τα όρια των ημερησίων μισθών και τα τεκμαρτά ημερομίσθια των ασφαλιστικών κλάσεων αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό της εκάστοτε χορηγούμενης αύξησης στις συντάξεις του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., με την εγκύκλιο 14/2023 του e-ΕΦΚΑ γνωστοποιούνται τα ισχύοντα, από 01.01.2023, νέα όρια των ημερησίων μισθών και τεκμαρτά ημερομίσθια (Τ.Η.) των ασφαλιστικών κλάσεων του e–Ε.Φ.Κ.Α., όπως αυτά διαμορφώθηκαν βάσει του ποσοστού αύξησης των συντάξεων του e–Ε.Φ.Κ.Α. κατά 7,75% (126331/28.12.2022 Κ.Υ.Α.) που ισχύει από την ίδια ημερομηνία.

Με βάσει  τις σχετικές εγκυκλίους 32/2008 και 38/2008 του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος για έξοδα κηδείας και των επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας αναπροσαρμόζονται για το έτος 2023  από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους ως εξής:

Το ανώτατο όριο ημερήσιου επιδόματος ασθενείας με τις προσαυξήσεις λόγω οικογενειακών βαρών:

α) Για τις πρώτες 15 ημέρες επιδότησης (το ΤΗ της 3ης ασφαλιστικής  κλάσης) σε 17,23 ευρώ

β) Μετά τις πρώτες 15 ημέρες επιδότησης (το ΤΗ της 8ης ασφαλιστικής κλάσης) σε 31,67 ευρώ

Το εφάπαξ βοήθημα για έξοδα κηδείας (8πλάσιο του ΤΗ της ανώτατης ασφαλιστικής  κλάσης) σε 818,40 ευρώ 

Παρακάτω παρατίθεται αναλυτικά οι πίνακες με ημερήσια ποσά  επιδόματος ασθενείας και μητρότητας

 

Δείτε παρακάτω τους σχετικούς πίνακες  εδώ

Αναπροσαρμογή από 01.01.2023 των ποσών, που αποδίδει το τ. Ταμείο Ασφαλίσεως Ξενοδοχοϋπαλλήλων π. ΤΑΞΥ/e-ΕΦΚΑ, του εφάπαξ βοηθήματος για έξοδα κηδείας και των επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας

Σε εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 4β’, του άρθρου 37, του Α.Ν.1846/1951 όπως ισχύουν, μετά την αντικατάστασή της από την παράγραφο 4, του άρθρου 26, του ν. 2972/2001 και προβλέπουν ότι, τα όρια των ημερησίων μισθών και τα τεκμαρτά ημερομίσθια των ασφαλιστικών κλάσεων αναπροσαρμόζονται κατά το ποσοστό της εκάστοτε χορηγούμενης αύξησης στις συντάξεις του τ. Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., με την εγκύκλιο 15/2023 του e-ΕΦΚΑ γνωστοποιούνται τα ισχύοντα, από 01.01.2023, νέα όρια των ημερησίων μισθών και τεκμαρτά ημερομίσθια (Τ.Η.) των ασφαλιστικών κλάσεων του e–Ε.Φ.Κ.Α., όπως αυτά διαμορφώθηκαν βάσει του ποσοστού αύξησης των συντάξεων του e–Ε.Φ.Κ.Α. κατά 7,75% (126331/28.12.2022 Κ.Υ.Α.) που ισχύει από την ίδια ημερομηνία.

Με βάσει τα παραπάνω το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος για έξοδα κηδείας και των επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας αναπροσαρμόζονται για το έτος 2023 ως εξής:

Το εφάπαξ βοήθημα για έξοδα κηδείας:

  • (8πλάσιο του ΤΗ της ανώτατης ασφ/κής κλάσης) αναπροσαρμόζεται από 01/01/2023 σε 818,40 ευρώ  και
  • σε περίπτωση θανάτου έμμεσου μέλους οικογενείας 409,20 ευρώ

Παρακάτω παρατίθενται αναλυτικά οι πίνακες Παρατίθεται αναλυτικά το ημερήσιο ποσό επιδόματος ασθενείας και μητρότητας που ισχύουν από 01/01/2023.

Δείτε αναλυτικά τους σχετικούς πίνακες  εδώ

enikonomia

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΦΚΑ: Αναπροσαρμογή των ποσών για έξοδα κηδείας & επιδομάτων ασθενείας και μητρότητας "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news