facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2020

Προκλητικός ο Τούρκος Πρέσβης: Σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο οι κινήσεις της Άγκυρας

Γνωστές χαρακτήρισε τις θέσεις και τις κινήσεις της Άγκυρας, ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, σε σχέση με τη δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβερνήσεως των αιτήσεων της τουρκικής ΤΡΑΟ για άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πιο συγκεκριμένα ο Μπ. Οζούγκεργκιν, ο οποίος εκλήθη στο ΥΠΕΞ, όπου του διενεργήθηκε διάβημα απάντησε –σύμφωνα με τουρκικές διπλωματικές πηγές- ότι οι θέσεις της Τουρκίας όσον αφορά τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων οριοθέτησης, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι καλά γνωστές και διαφανείς και ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Ο Τούρκος πρέσβης ανέφερε, ακόμα, επίσης ότι η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση.

Ο Οζούγκεργκιν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είπε επίσης ότι ποτέ δεν είναι αργά για τους γείτονες όχι μόνο να συζητήσουν, αλλά να ακούσουν και ο ένας τον άλλο, για να προσθέσει ότι το κλειδί είναι να μιλούν μεταξύ τους και όχι να μιλά ο ένας για τον άλλο.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Προκλητικός ο Τούρκος Πρέσβης: Σύμφωνες με το Διεθνές Δίκαιο οι κινήσεις της Άγκυρας"

Βρετανία: 111 νεκροί σε μια ημέρα - Ο μικρότερος αριθμός θανάτων από τον Μάρτιο

Τον μικρότερο αριθμό θανάτων που έχουν καταγραφεί σε περιστατικά με κορωνοϊό από τότε που ξεκίνησε το γενικό lockdown, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στην καθημερινή ενημέρωση της κυβέρνησης για την πανδημία στη Βρετανία, δίνοντας εμμέσως μία απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση προχώρησε πολύ νωρίς στην χαλάρωση των περιορισμών του lockdown.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας, ο αριθμός των θανάτων την τελευταία μέρα φτάνει τους 111. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 128.437 διαγνωστικά τεστ, εκ των οποίων 1.570 ήταν θετικά – που και πάλι είναι ο μικρότερος αριθμός που έχει καταγραφεί από τις 25 Μαρτίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, η δυνατότητα διεξαγωγής εξέτασης για τον κορωνοϊό σε ημερήσια βάση έχει ξεπεράσει τις 200.000, υπογραμμίζοντας ότι αυτό επιτρέπει στον καθένα να μπορεί εξεταστεί για τον ιό.

Οι εισαγωγές ασθενών με συμπτώματα κορονοϊού σε νοσοκομεία μειώθηκαν – σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα – κατά περισσότερες από 100 (από 595 σε 479) και οι ασθενείς που χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη υπολογίζονται στο 9% από 12% την προηγούμενη εβδομάδα.

«Νομίζω ότι τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι το σχέδιο δράσης λειτουργεί. Τα δεδομένα δείχνουν ότι κερδίζουμε τον αγώνα κατά του κορωνοϊού» είπε και τόνισε ότι οι αλλαγές που ξεκίνησαν σήμερα έχουν ληφθεί με μεγάλη προσοχή και ασφάλεια και ότι η πανδημία δεν έχει νικηθεί ακόμη, για αυτό όλοι θα πρέπει να συνεχίσουν να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους.

Ζητήθηκε από τον Ματ Χάνκοκ να αναφέρει αριθμούς και ποσοστά για την λειτουργία του νέου συστήματος εξέτασης και ιχνηλάτησης, που λειτουργεί από την Πέμπτη, αλλά όπως είπε δεν υπάρχουν ακόμη αυτά τα δεδομένα, καθώς το σύστημα αυτό βρίσκεται στην αρχή της εφαρμογής του. Τόνισε, πάντως ότι ο αριθμός των νέων περιστατικών που βρέθηκαν θετικά στον ιό και ανακοινώθηκε σήμερα (1.570) είναι ο μικρότερος που έχει καταγραφεί και πολύ μικρότερος από αυτόν που υπολογιζόταν όταν σχεδιάστηκε το σύστημα.

Δεδομένου ότι εργάζονται περίπου 7.500 κλινικοί γιατροί στο σύστημα, εκτιμάται ότι η αντιστοιχία είναι περίπου έξι κλινικοί γιατροί για κάθε νέο περιστατικό, ενώ και οι επαφές με άλλους ανθρώπους που είχε κάθε νέο περιστατικό είναι λιγότερες από το αναμενόμενο. «Έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα από αυτήν που χρειαζόμαστε και αυτό είναι καλό» είπε.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία: 111 νεκροί σε μια ημέρα - Ο μικρότερος αριθμός θανάτων από τον Μάρτιο"

Με έξοδα του ελληνικού κράτους σε καραντίνα 14 ημερών οι τουρίστες που βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό

Αντί να ανακάμψει η οικονομία της η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει και.. «μέσα» από τους σχεδιασμούς για τον τουρισμό, αφού η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα πως οι τουρίστες που βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό θα διαμένουν σε ξενοδοχεία για 14 ημέρες με έξοδα του ελληνικού κράτους!

​Αυτή είναι η δεύτερη ανησυχητική ανακοίνωση αναφορικά με τον τουρισμό μέσα σε λίγες ημέρες μετά την υποχρεωτική καραντίνα μίας ημέρας που επίσης θα πληρώνει το ελληνικό κράτος.

Η Ελλάδα πέρυσι δέχθηκε 31 εκατομμύρια τουρίστες. Ακόμα και μόλις 5 εκατομμύρια να έρθουν φέτος αντιλαμβάνεται κανείς ότι και το 1% να βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό θα σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να βρει και να πληρώσει τη διαμονή 50 χιλιάδων ανθρώπων για 14 ημέρες σε ξενοδοχεία!

«Φροντίζουμε αυτό το καλοκαίρι η υγεία και η ασφάλεια να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα ενόσω θα μοιραζόμαστε μαζί τον πολιτισμό, την ιστορία και τις ομορφιές της πατρίδας μας» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Περιμένουμε πολύ λιγότερα περιστατικά – μακάρι και κανένα- καθώς οι επιδημιολογικοί κύκλοι στις χώρες της Ευρώπης από όπου περιμένουμε τουριστικές ροές, συντονίζονται προς τα κάτω».

Ο κ. Πέτσας, αποκάλυψε δε πως τα θετικά κρούσματα θα φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία για 14 ημέρες, με κόστος που θα αναλάβει το ελληνικό δημόσιο.

Με λίγα λόγια αν κάποιος βγαίνει θετικός στον κορωνοϊό θα μένει αποκλεισμένος στην Ελλάδα σε ξενοδοχείο για 14 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων το ελληνικό κράτος θα πληρώνει για τη διαμονή του.

Τι θα συμβεί όμως σε περίπτωση που είχε σχεδιάσει διακοπές για 5 ημέρες;

Αλήθεια θα πάρει κανείς τουρίστας ένα τόσο μεγάλο ρίσκο, δηλαδή να μείνει αποκλεισμένος σε ξενοδοχείο σε μία ξένη χώρα για 14 ημέρες;

Πλέον οι διακοπές θα μοιάζουν με «λόττο» με όσους τουρίστες που έρχονται να κάνουν... τάματα μη και βρεθούν θετικοί και περάσουν την ταλαιπωρία της ζωής τους, την οποία θα πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι.

Πως θα γίνει το «άνοιγμα» των αεροδορμίων σε 3 φάσεις.

Βροχή ερωτημάτων δέχθηκαν τα τελευταία 24ωρα τόσο οι αεροπορικές όσο και τα δύο αεροδρόμια, «Ελ. Βενιζέλος» και «Μακεδονία», που πρόκειται να ανοίξουν πρώτα για τις διεθνείς πτήσεις στη χώρα μας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από τις 15 Ιουνίου, στο πλαίσιο του σταδιακού ανοίγματος του τουρισμού, ενώ μόλις πρίν από λίγο η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εξέδωσε αεροπορικές οδηγίες με διευκρινίσεις για την παράταση της υποχρεωτικής προληπτικής καραντίνας για τις διεθνείς πτήσεις σε δύο φάσεις.

Μετά τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής από το υπουργείο Τουρισμού για τις 29 χώρες οι οποίες παρουσιάζουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα και «ανοίγουν» για τις πτήσεις στη χώρα μας με δειγματοληπτικούς ελέγχους στους επιβάτες από τις 15/6, ήρθαν οι ανακοινώσεις του Σαββάτου - από το υπουργείο Εξωτερικών αυτή τη φορά - ότι «η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τον κόσμο», χωρίς να γίνεται ουδεμία αναφορά για τη λίστα των 29, πλην της λίστας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Αεροπλοΐας, EASA, η οποία αναφέρει τα αεροδρόμια πληγεισών περιοχών με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης της μόλυνσης Covid-19, καταρτίζεται σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της EASA και βασίζεται στις πληροφορίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και άλλους οργανισμούς υγείας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, η λίστα της EASA θα ανανεώνεται συνεχώς και σε αυτή περιλαμβάνονται αεροδρόμια εντός κι εκτός Ε.Ε., από διάφορες περιοχές στην Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία κ.α.

Αυτές οι νεότερες ανακοινώσεις από το ΥΠΕΞ έδωσαν αφορμή για δημοσιεύματα σήμερα στη Βρετανία σύμφωνα με τα οποία «η Ελλάδα λέει τώρα ότι Βρετανοί τουρίστες θα μπορούν να επισκέπτονται τη χώρα από τα μέσα Ιουνίου, την ίδια στιγμή που η Ισπανία αναφέρει ότι η επιδημιολογική εικόνα του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να βελτιωθεί πριν δεχθεί Βρετανούς επισκέπτες».

Σύμφωνα τώρα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, όσον αφορά την πρώτη φάση έως τις 15 Ιουνίου, οι διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας, γίνονται σε όλους τους επισκέπτες τεστ κατά την άφιξή τους και απαιτείται να διανυκτερεύσουν σεκαθορισμένο ξενοδοχείο. Εάν το τεστ είναι αρνητικό, τότε ο επιβάτης τίθεται σε «αυτοκαραντίνα» για 7 ημέρες, ενώ αν είναι θετικό, μπαίνει σε καραντίνα υπό επίβλεψη για 14 ημέρες.

Η δεύτερη φάση είναι από τις 15 Ιουνίου έως τις 30 Ιουνίου, όπου διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Εάν ο επισκέπτης προήλθε από αεροδρόμιο που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα περιοχών που επηρεάζονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας της Αεροπορίας- EASA, τότε θα υποβάλλεται μόνο σε δειγματοληπτικό έλεγχο κατά την άφιξη. Εάν προέρχεται από αεροδρόμιο στη λίστα περιοχών που επηρεάζονται από τον EASA, τότε θα υπόκειται σε υποχρεωτικό τεστ κατά την άφιξη και ακολουθείται η διαδικασία διανυκτέρευσης σε καθορισμένο ξενοδοχείο, η "αυτοκαραντίνα" των 7 ημερών αν το τεστ είναι αρνητικό και αν είναι θετικό η καραντίνα υπό επίβλεψη 14 ημερών».

Στην τρίτη φάση από την 1η Ιουλίου και μετά, διεθνείς πτήσεις επιτρέπονται σε όλα τα αεροδρόμια στην Ελλάδα και στους επισκέπτες γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

«Πρόσθετοι περιορισμοί σχετικά με ορισμένες χώρες θα ανακοινωθούν αργότερα», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Με έξοδα του ελληνικού κράτους σε καραντίνα 14 ημερών οι τουρίστες που βγαίνουν θετικοί στον κορωνοϊό"

Σουηδία: Στο επίκεντρο επικρίσεων ο πρωθυπουργός – Ξεκινά έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας

Η Σουηδία θα ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού πριν από το καλοκαίρι, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Στέφαν Λεβέν, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε σουηδική εφημερίδα σήμερα κι ενώ εντείνονται οι επικρίσεις σε βάρος του για τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας και την έλλειψη διαγνωστικών τεστ.

Ο Λεβέν είχε δηλώσει νωρίτερα ότι μια επιτροπή θα συστηνόταν μόλις τελείωνε η κρίση, όμως βρέθηκε υπό πίεση να ενεργήσει συντομότερα. «Πρέπει να έχουμε μια συνολική προσέγγιση για να δούμε πώς λειτούργησε η κατάσταση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο», είπε ο Λεβέν στη σουηδική εφημερίδα Aftonbladet. «Θα λάβουμε την απόφαση για τη σύσταση μιας επιτροπής πριν από το καλοκαίρι», συμπλήρωσε.

Η Σουηδία ακολούθησε μια πιο φιλελεύθερη προσέγγιση στη μάχη κατά του ιού σε σύγκριση με τους γείτονές της και άφησε ανοικτά τα σχολεία, τα εστιατόρια και τις επιχειρήσεις, εστιάζοντας στα μέτρα που θα λάμβαναν οι πολίτες εθελοντικά με επίκεντρο τη σωστή υγιεινή και τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης για να την αναχαίτιση της επιδημίας.

Περισσότεροι από 4000 ασθενείς στη Σουηδία, με σχεδόν τους μισούς να είναι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας, πέθαναν στην πανδημία. Επιπλέον, η διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ ήταν χαμηλότερη σε αριθμό σε σύγκριση με άλλες σκανδιναβικές χώρες, φθάνοντας μόλις στο ένα τρίτο του στόχου της κυβέρνησης των 100.000 τεστ την εβδομάδα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Στο επίκεντρο επικρίσεων ο πρωθυπουργός – Ξεκινά έρευνα για τη διαχείριση της πανδημίας"

Σωτήρης Τσιόδρας: Το lockdown είχε 80% επιτυχία – Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί» επισήμανε ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στον κορονοϊό, όπως είναι επιπτώσεις του αλλά και άγνωστα μέχρι στιγμής συμπτώματα τα οποία και χρήζουν μελέτης στο μέλλον και γι’αυτό τον λόγο συστήνει «να ψηφιοποιηθεί όλη η διαδικασία», αλλά και να υπάρξει πλήρης οργάνωση σε επίπεδο δικτύου και υποδομών για τις «απομακρυσμένες, μη αστικές περιοχές» της Ελλάδας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε στην εναρκτήρια εκδήλωση του κύκλου διαδικτυακών συζητήσεων της Ελληνικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και απευθυνόμενος σε όλους τους Ευρωπαίους πολίτες δήλωσε πως: «Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα».

Ο καθηγητής ο οποίος καθημερινά έμπαινε στα σπίτια των πολιτών μέσα από την ημερήσια ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα έστειλε μήνυμα ενότητας στους πολίτες της Ε.Ε. λέγοντας: «μαζί θα το παλέψουμε και θα το αντιμετωπίσουμε» και σύστησε στην κοινότητα να μείνει μακριά από τον φόβο, τον πανικό αλλά και το στίγμα του κορονοϊού.

Το κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι «η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου».

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την τοποθέτηση του έκανε έναν απολογισμό της «μάχης» που δόθηκε κατά του κορονοϊού τους τελευταίους μήνες ενώ εξομολογήθηκε πως οι πρώτες προληπτικές ενέργειες στη χώρα είχαν γίνει ένα μήνα πριν καταγραφεί το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, δηλαδή τον Ιανουάριο.

Μια από τις μεγάλες προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει η Ελλάδα ήταν, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αλλά και η επάρκεια σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα να δρομολογηθούν προσλήψεις 4.150 ατόμων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας στην «σκληρή καραντίνα» ενώ προσδιόρισε το ποσοστό του «αυστηρού αυτοπεριορισμού» στο 80%.

Πλέον, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τσιόδρας πλέον ο μέσος όρος διεξαγωγής διαγνωστικών τεστ έχει διαμορφωθεί στα 3.000 την ημέρα και γίνονται στοχευμένα δηλαδή σε ομάδες της κοινότητας που εκτίθενται στον κορονοϊό αλλά και σε ευάλωτες ομάδες.

«Βοηθούν τρομερά το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας μιλώντας για τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

«Τα μαθηματικά μοντέλα μας λένε ότι έχουμε λιγότερο του 1% του πληθυσμού μολυσμένο στην Ελλάδα» εξήγησε ο καθηγητής.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το εμβόλιο, ο κ. Τσιόρας υποστήριξε «το πιο κοντά στο τέλος του χρόνου».

Κατά την παρουσίασή του, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, όπως οι ρομά της Λάρισας, αλλά και σε ζητήματα επικοινωνίας, όπως η καθημερινή του ενημέρωση με τον κ. Χαρδαλιά, προς αποφυγή πανικού.

Μ. Βαρβιτσιώτης: Ο Σ. Τσιόδρας έχει γίνει σύμβολο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε δύσκολα προβλήματα με έναν ανθρώπινο τρόπο

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στη συμβολή του κ. Τσιόδρα τονίζοντας πως «μείναμε έκπληκτοι από την ανθρώπινη προσέγγιση σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή». «Για εμάς τους Έλληνες τους τελευταίους μήνες ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει γίνει ένα σύμβολο για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζουμε δύσκολα προβλήματα με έναν ανθρώπινο τρόπο, σεβόμενοι την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια» ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε πως «μείναμε έκπληκτοι από την ανθρώπινη προσέγγιση σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη αποστολή».

Εστιάζοντας στις προτεραιότητες της τρέχουσας ελληνικής προεδρίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε πως το κεντρικό θέμα είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στο κράτος δικαίου, στη Δημοκρατία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αποτυπώνοντας περαιτέρω τον στόχο της ελληνικής προεδρίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε στο τέλος της σκοπεύουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τις κατευθυντήριες γραμμές για το πώς πρέπει να αντιδράσουν τα δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης σε τέτοιες περιπτώσεις. Προς τούτο, σημείωσε, έχουμε προσκαλέσει τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για να ξεκινήσει μια σειρά συζητήσεων με γνωστές προσωπικότητες, αλλά κα να τον ευχαριστήσουμε για τη συμβολή του.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Σωτήρης Τσιόδρας: Το lockdown είχε 80% επιτυχία – Η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μήνυμα"

Ιταλία: Μείωση κρουσμάτων και θανάτων – Περιορίζεται ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία έφτασαν τους 233.197 ενώ οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους 33.475.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν τη ζωή τους 60 άνθρωποι και καταγράφηκαν 178 νέα κρούσματα. 848 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 424 ασθενείς και, συνολικά, 6.099 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 34.844 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν και πάλι μείωση καθώς νόσησαν 177 λιγότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 15 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι περιορίζονται κατά 1.026.

Στο μεταξύ, καταβάλλεται προσπάθεια να βρεθεί μια συμφωνία ανάμεσα στις διάφορες περιφέρειες της Ιταλίας, σχετικά με το πώς θα μπορούν να μετακινούνται σε όλη την χώρα, οι πολίτες, από την Τετάρτη, 3 Ιουνίου. Μέχρι σήμερα το πρωί, η Σαρδηνία ζητούσε την υιοθέτηση «υγειονομικού διαβατηρίου», στο οποίο να βεβαιώνεται ότι ο κάθε τουρίστας είναι αρνητικός στον ιό.

Πριν λίγο, η περιφέρεια έκανε μερική υποχώρηση και άφησε να διαρρεύσει ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί αρκετή μια υπεύθυνη δήλωση και η καταγραφή όλων των επισκεπτών, σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα. Από την μεριά του, τέλος, ο περιφερειάρχης της περιοχής Εμίλια Ρομάνια, Στέφανο Μπονατσίνι, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να πάρουν κάποια ρίσκα, διότι διαφορετικά η Ιταλία δεν πρόκειται ποτέ να ξανανοίξει και να ξαναλειτουργήσει κανονικά».

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Μείωση κρουσμάτων και θανάτων – Περιορίζεται ο αριθμός ασθενών στις ΜΕΘ"

Σταϊκούρας: Έως τις 15/6 η β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις

Εως 15 Ιουνίου θα τεθεί σε εφαρμογή η δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1,4 δις ευρώ προς επιχειρήσεις που επλήγησαν απο την πανδημία ενώ οι εκταμιεύσεις θα ξεκινήσουν αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί νομοσχέδιο για πιστώσεις προς μικρές επιχειρήσεις και για τη «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων που επλήγησαν απο την πανδημία.
Ο κ. Σταϊκούρας απαντώντας στην Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη (Κίνημα Αλλαγής) ανέφερε πως η δεύτερη φάση του προγράμματος θα ενσωματώνει τα στοιχεία τριμήνου, Μάρτιος – Μάιος 2020, κατά το οποίο η πτώση τζίρου των επιχειρήσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Πρόσθεσε δε ότι η περίμετρος του προγράμματος θα είναι «μεγαλύτερη ώστε να συμπεριληφθούν επιχειρήσεις που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στην πρώτη φάση. Θα ενταχθούν επιχειρήσεις ανεξαρτήτου νομικής μορφής. Θα εξεταστεί και η ένταξη προσωπικών επιχειρήσεων και εως την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο τρόπος που θα μετέχουν οι επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό. Επίσης, μπορούν να μετέχουν και οι εταιρείες που έλαβαν δάνειο κατά την πρώτη φάση τηε επιστρεπτέας με την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιώνεται η μείωση τζίρου. Ωστόσο, γι αυτές τις επιχειρήσεις απο το ποσό που θα προκύπτει ότι δικαιούνται θα μειώνεται το αρχικό πόσο που ήδη έχουν λάβει στην πρώτη φάση. Παράλληλα, προχωρούν εργαλεία επιδότησης επιτοκίου, κεφαλαίου κίνησης και νέο νομοσχέδιο για πιστώσεις σε μικρές επιχειρήσεις. Θα μειωθεί γενναία και η προκαταβολή σε επιχειρήσεις που πλήττονται. Υπάρχει εκτίμηση καθαρής πιστωτικής επέκτασης 15 δις ευρώ. Είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε. Προσδοκούμε ότι και οι επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν υπεύθυνα και αποτελεσματικά την κρατική στήριξη ώστε να τα καταφέρουμε».
Επιπροσθέτως, ο κ. Σταϊκούρας κατέθεσε και στατιστικά στοιχεία της πορείας του προγράμματος επιστρεπτέας προκαταβολής κατά την πρώτη φάση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι περισσότερες απο 51.000 επιχειρήσεις έλαβαν περίπου 580 εκατ. ευρώ. Κατά μέσο όρο δόθηκαν 11.000 ευρώ ανα επιχείρηση. Ειδικότερα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα:

7.447 επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους

29.664 επιχειρήσεις με 1 εως 5 εργαζόμενους
11.211 επιχειρήσεις με 6 εως 20 εργαζόμενους

Το 94% των επιχειρήσεων που εντάχθηκαν έχουν εως 20 εργαζόμενους ενώ επιχειρήσεις απο 1 εως 50 εργαζόμενους μοιράστηκαν το 84% του συνολικού ποσού”. Να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στην πρώτη φάση του προγράμματος ήταν η μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% κατά τον μήνα Μάρτιο.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταϊκούρας: Έως τις 15/6 η β’ φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις"

Ισπανία: Κανένας νέος θάνατος – 71 νέα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας δεν ανακοίνωσε κανένα θάνατο από τον νέο κορονοϊό σήμερα, με το σύνολο των νεκρών από τη νόσο Covid-19 να παραμένει αμετάβλητο από χθες Κυριακή, στους 27.127.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 71 σε σύγκριση με χθες και ανέρχεται στα 239.638.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Κανένας νέος θάνατος – 71 νέα κρούσματα"

Κορωνοϊός: Tέσσερις θάνατοι, δύο νέα κρούσματα

Δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το απόγευμα της Δευτέρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.918, εκ των οποίων 55,1% είναι άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 4, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 179 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.


krousmata

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 12 (75.0% άνδρες).

Από το σύνολο των 2918 κρουσμάτων, 637 (21.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.695 (58.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).


xartis

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό, έχουν συνολικά ελεγχθεί 182.423 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 4.811 (2.6%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Tέσσερις θάνατοι, δύο νέα κρούσματα"

Άνοιξε από σήμερα για τους προσκυνητές το Άγιο Όρος

Επιτρέπεται από σήμερα η είσοδος στους προσκυνητές του Αγίου Όρους με την επίδειξη των ειδικών διαμονητηρίων αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους στις Ιερές Μονές Αγίου Όρους, πάντα σε συνεννόηση με την Ιερά Κοινότητα.

Επιτρέπονται 15 άτομα ανά Ιερά Μονή, μέχρι 10 άτομα για τις Σκήτες, δύο ανά Κυριακό Ιδιόρρυθμου Σκήτης και ένας ανά Ιερό Καλύβι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η εταιρεία “Αγιορείτικες γραμμές”, ανοίγουν από σήμερα και τα εκδοτήρια εισιτηρίων της Ουρανούπολης και της Δάφνης Αγίου Όρους.

Η σημερινή μέρα σηματοδότησε επίσης και την έναρξη δρομολογίων για το ταχύπλοο “Παναγία” στις 8.35 καθημερινά από την Ιερισσό έως την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας.

Σημειώνεται επιπλέον, ότι από την Ουρανούπολη φεύγει καθημερινά το ταχύπλοο “Οδηγήτρια” στις 09.45 και επιστρέφει από Δάφνη στις 12.10. Από την Ουρανούπολη, επίσης καθημερινά, εκτελεί δρομολόγια το θαλάσσιο ταξί “Πορταίτισσα”.

Καθημερινά γίνεται και το δρομολόγιο του οχηματαγωγού πλοίου “Ευαγγελίστρια” που μεταφέρει καύσιμα και είδη πρώτης ανάγκης στο Άγιο Όρος ενώ από τις 15 Ιουνίου ξεκινάνε οι κρουαζιέρες προς το Άγιον Όρος, κατά τις οποίες γίνεται ο περίπλους και μπορούν να συμμετέχουν εκτός από άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Όλα τα παραπάνω δρομολόγια πραγματοποιούνται με μειωμένο πρωτόκολλο 50%. Λόγω της αυξημένης κίνησης για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα πραγματοποιούνται έκτακτα δρομολόγια με τα ταχύπλοα πλοία καθώς και με το θαλάσσιο ταξί.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Άνοιξε από σήμερα για τους προσκυνητές το Άγιο Όρος"

Πνίγηκε η Λέρος! Απίστευτες εικόνες! – “Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”

Ένα πρωτοφανές για το νησί κύμα κακοκαιρίας, πλήττει από το πρωί τη Λέρο. Ισχυροί άνεμοι και δυνατή βροχή “μαστιγώνουν” κάθε γωνιά του νησιού. Απίστευτες εικόνες καταστροφής δείχνουν να έχουν πλημμυρίσει τα πάντα!
Σε αρκετά τμήματα του νησιού υπάρχουν κατολισθήσεις μετά την τρομακτική κακοκαιρία. Ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας έστειλε επιστολή στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου ώστε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.


“Έχουν πλημμυρίσει οικίες, εμπορικά καταστήματα, υπερχείλισαν χείμαρροι και ρέματα ενώ και το οδικό δίκτυο του νησιού έχει υποστεί σοβαρές ζημιές” αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του.
Δείτε τις τρομακτικές εικόνες:
lerosnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Πνίγηκε η Λέρος! Απίστευτες εικόνες! – “Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης”"

Ρουβίκωνας: Ελεύθερα τα μέλη του για τα τρικάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου

Ελεύθερα είναι πλέον τα επτά μέλη του «Ρουβίκωνα» που συνελήφθησαν χθες από τις αστυνομικές αρχές μετά τα τρικάκια που πέταξαν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου και κατά τη διάρκεια μοτοπορείας. Οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα στην εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας η οποία τους άσκησε ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος.

Συγκεκριμένα από την εισαγγελία σε βάρος των επτά συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για επικίνδυνη οδήγηση από την οποία θα μπορούσε να προκληθεί ατύχημα. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την αστυνομία, οι συλληφθέντες παραβίασαν και κατέλαβαν και τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην οδό Βασιλέως Γεωργίου, προέβησαν σε επικίνδυνους ελιγμούς στην Ηρώδου Αττικού, ενώ έσπρωξαν και πέταξαν στο έδαφος έναν αστυνομικό, ο οποίος επιχείρησε να τους παρεμποδίσει.

Ακόμη, οι εισαγγελικές αρχές άσκησαν σε βάρος των συλληφθέντων ποινική δίωξη και για το αδίκημα της απείθειας. Ακολούθως, οι επτά κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Ωστόσο, η δίκη τους αναβλήθηκε επ’ αόριστον και οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι.



protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ρουβίκωνας: Ελεύθερα τα μέλη του για τα τρικάκια έξω από το Μέγαρο Μαξίμου"

Κεραμέως: Αγγλικά και στα νηπιαγωγεία -Τι θα γίνει με τα ολοήμερα

Τους βασικούς στόχους του νομοσχεδίου για την παιδεία παρουσίασε στη Βουλή, η Νίκη Κεραμέως.
«Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα από τη βάση προς τα πάνω, να δώσουμε περισσότερα εφόδια στους μαθητές, να καλλιεργήσουμε χρήσιμες δεξιότητες και να επενδύσουμε στις δυνατότητες της εκπαιδευτικής κοινότητας» είπε η Νίκη Κεραμέως στην ομιλία της στην Επιτροπή. Παράλληλα, ζήτησε από τους βουλευτές της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης να καταθέσουν προτάσεις και βελτιώσεις προκειμένου να υπάρξει σύνθεση σε ένα συνολικό νομοθετικό έργο το οποίο θα επιτρέψει στο σχολείο να γυρίσει σελίδα.
Κεραμέως: Υλοποιούμε πλήρως τις δεσμεύσεις μας
«Το νομοσχέδιο υλοποιεί πλήρως τις κυβερνητικές δεσμεύσεις της Νέας Δημοκρατίας στην Παιδεία βάσει των οποίων εξελέγη ως κυβέρνηση» είπε η υπουργός παιδείας και πρόσθεσε ότι η διαβούλευση ήταν εξαιρετικά γόνιμη και κινήθηκε σε δύο άξονες: ηλεκτρονική διαβούλευση με ρεκόρ συμμετοχής πολιτών και διαβούλευση με θεσμικούς φορείς.
Ως προς την βασική φιλοσοφία του νομοσχεδίου η κυρία Κεραμέως, σημείωσε ότι στόχος του υπουργείου είναι η απομάκρυνση από τη στείρα μετάδοση γνώσεων και η σηματοδότηση της στροφής σε ένα σύγχρονο σχολείο που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
Βασικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για το σχολείο
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, ανάμεσα στα άλλα προβλέπονται στο ωρολόγιο πρόγραμμα υποχρεωτικά μαθήματα που αφορούν στην οικολογική συνείδηση με βιωματικές πτυχές της, όπως για παράδειγμα να συμμετέχουν τα παιδιά σε μία δράση καθαρισμού παραλίας. Ακόμα θα υπάρχουν τέσσερις θεματικοί κύκλοι «ευ ζην» όπως η πρόληψη κατά εξαρτήσεων, η ειδική θεματική για την πρόληψη κατά του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή η οδική ασφάλεια. Ο δεύτερος κύκλος θα αφορά το περιβάλλον ο τρίτος την κοινωνικής συναίσθηση και την ευθύνη με προγράμματα αλληλοσεβασμού της διαφορετικότητας. Ο τέταρτος τη διαφορετική σκέψη και πρωτοβουλία με έμφαση στην επιχειρηματική σκέψη, την ρομποτική, τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Σημαντική είναι η πιλοτική έναρξη στα νηπιαγωγεία με την ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα. Στόχος η διεύρυνση της γλωσσολογικής εκπαίδευσης των παιδιών. Θα γίνεται μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων και όχι με μάθημα αγγλικών όπως ξεκαθάρισε η κ. Κεραμέως επισημαίνοντας πως δεν θα υπάρξει σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου .
Όσον αφορά την τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας στο λύκειο από το επόμενο σχολικό έτος η υπουργός ανέφερε ότι η λογική της λειτουργίας της έχει σκοπό την εξασφάλιση της κάλυψης του συνόλου της διδακτέας ύλης από όλα τα σχολεία της χώρας και επιπλέον την αποφυγή μαθησιακών κενών. Ακόμα την διαμόρφωση συνεκτικού συστήματος αποτίμησης των μαθητών με την εξαγωγή στοιχείων από αντικειμενική βάση.
Ως προς την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου θα ξεκινήσει εσωτερική αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση του σχολείου από τον σύλλογο διδασκόντων που θα περιλαμβάνει ετήσια έκθεση με τους στόχους και την επίτευξη των στόχων. Και εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας για την βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου από τα περιφερειακά κέντρα εκπαιδευτικού σχεδιασμού. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα αναρτώνται διαδικτυακά ενώ το επόμενο διάστημα ξεκινάει και η σύνταξη του πλαισίου για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών.
Όσον αφορά τα πειραματικά και τα πρότυπα σχολεία η κ. Κεραμέως δήλωσε ότι οι εξετάσεις σε όλα τα πρότυπα σχολεία θα γίνουν στις 29 Ιουνίου η κλήρωση για τα πειραματικά στις 25 Ιουνίου.Πειραματικά θα είναι πλέον τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα οποία είναι και πανεπιστημιακά ενώ τα υπόλοιπα μετατρέπονται όλα σε πρότυπα.
Κόντρα για τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων
Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης, ζήτησε επιτακτικά από την υπουργό να τον ενημερώσει σχετικά με την λειτουργία των ολοήμερών σχολείων. Η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη απάντησε ότι τα ολοήμερα προσωρινά δεν θα λειτουργήσουν και ότι έχει γίνει ειδική ενημέρωση στους περιφερειακούς διευθυντές και στους διευθυντές εκπαίδευσης προκειμένου να γίνει καλύτερη αξιοποίηση του πρωινού τμήματος.
Ο κ. Φίλης απάντησε ότι η διακοπή του ολοήμερου σχολείου είναι παράνομη καθώς, όπως είπε, δεν γίνεται με τηλεοπτική διακήρυξη από την πλευρά της κ. Κεραμέως αλλά χρειάζεται νομική πρωτοβουλία. «Το ολιγοήμερο σχολείο είναι σχολείο ισότητας και δημοκρατίας, η αναστολή λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου που έγινε με τηλεοπτική διακήρυξη της υπουργού είναι παράνομη, τα προεδρικά διατάγματα δεν αναστέλλονται με τηλεοπτικές εξαγγελίας χρειάζονται νομική πρωτοβουλία Είναι συνήθεια της να δημιουργεί ανακατωσούρα στην εκπαίδευση χωρίς να δίνει λόγο».
Νίκος Φίλης: Η Κεραμέως έκανε την εκπαίδευση κεραμιδαριό
Μάλιστα ο Νίκος Φίλης ανεβάσε ακόμη περισσότερο τους τόνους λέγοντας πως η εκπαίδευση έχει γίνει κεραμιδαριό και επικαλέστηκε χθεσινό δημοσίευμα του “Βήματος” σύμφωνα με το οποίο η κ. Κεραμέως δεν ήθελε να κλείσουν τα σχολεία λόγω πανδημίας. «Ζητήσαμε στοιχεία για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση αγνοήθηκε και αυτό το αίτημα μας, ζητήσαμε σήμερα μια άποψη για τα ολοήμερα μισόλογα διότι προφανές δεν έχει στείλει εγκύκλιο που λέει ότι αναστέλλονται για τον επόμενο μήνα η λειτουργία τους. Κεραμιδαριό η εκπαίδευση. Έχω μια εξήγηση την άποψη της κ. Κεραμέως να μην κλείσουν τα σχολεία στην πανδημία. Αυτό αναφέρει χθες το Βήμα, η κ, υπουργός ήταν ανάποδα από τους ειδικούς στο κλείσιμο των σχολείων και αναγκάστηκε μετά την απόφαση του πρωθυπουργού να προσαρμοστεί. Αυτά λέει το Βήμα αν δεν είναι αλήθεια να τα διαψεύσει. Το νομοσχέδιο ανατρέπει στοιχεία στην εκπαίδευση ερήμην των εκπαιδευτικών», κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της κ. Κεραμέως
Συζητάμε σήμερα επί της αρχής του νομοσχεδίου με τίτλο: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».
Επιτρέψτε μου τέσσερα εισαγωγικά σχόλια πριν μπω στην ουσία των ρυθμίσεων:
  • Το νομοσχέδιο αυτό στην ουσία του είναι γνωστό από τον Νοέμβριο 2018. Γιατί από τότε; Γιατί τότε παρουσιάστηκε το πλήρες πρόγραμμα της ΝΔ για την παιδεία, όταν η ΝΔ ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση. Υλοποιούμε λοιπόν σήμερα τις δεσμεύσεις μας στην παιδεία στη βάση των οποίων εκλεγήκαμε ως Κυβέρνηση.
  • Ως γνωστόν, οι ρυθμίσεις που εφαρμόζονται στο σχολείο πηγάζουν από διαφορετικές νομικές πράξεις. Άλλα ρυθμίζονται με νόμο, άλλα με Υπουργικές Αποφάσεις, άλλα με Εγκυκλίους. Επιλέξαμε να θέσουμε στο δημόσιο διάλογο όχι μόνο τις ρυθμίσεις που προβλέπονται με νόμο, αλλά και άλλες που ρυθμίζονται π.χ. με ΥΑ. Γιατί; Για να θέσουμε με απόλυτη διαφάνεια το προτεινόμενο πλαίσιο για το σχολείο και να ακούσουμε απόψεις. Π.χ. η ρύθμιση για το «κόντρα» μάθημα στην Γ’ Λυκείου, δεν προβλέπεται σε νόμο αλλά σε ΥΑ. Εσκεμμένα, λοιπόν, παρουσιάσαμε συνολικά ρυθμίσεις για το σχολείο, και συμπεριλάβαμε και ρυθμίσεις για το Γυμνάσιο και το Λύκειο που ρυθμίζονται με ΥΑ.
  • Η διαβούλευση που έλαβε χώρα ήταν, κατά τη γνώμη μου, εξαιρετικά γόνιμη. Διαβούλευση που κινήθηκε σε δύο κυρίως άξονες: α) ηλεκτρονική, με ρεκόρ συμμετοχής πολιτών και μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας και β) με θεσμικούς φορείς. Η Κυβέρνηση αυτή ακούει, καταγράφει και φέρνει αλλαγές όπου θεωρεί ότι αυτές είναι επί τα βελτίω. Αυτός είναι ο πλούτος της διαβούλευσης, και το ίδιο ισχύει βεβαίως και για την κοινοβουλευτική διαδικασία που εκκινεί σήμερα.
  • Η γενική προσέγγιση του νομοσχεδίου είναι «από κάτω προς τα πάνω»,με αλλαγές που αρχίζουν από το νηπιαγωγείο, όπως η εισαγωγή νέων θεματικών και η εισαγωγή δημιουργικών δραστηριοτήτων στα αγγλικά, και φθάνουν μέχρι τις εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις που στοχεύουν στην ενίσχυση των πανεπιστημίων, όπως για παράδειγμα η προώθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ με την ίδρυση ξενόγλωσσων προγραμμάτων και τη συνεργασία με ΑΕΙ του εξωτερικού. Για το νομοσχέδιο αυτό θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους δύο Υφυπουργούς καθώς και τους Γενικούς Γραμματείς.
Έρχομαι, τώρα, στην ανάλυση του νομοσχεδίου επί της αρχής, και θα επικεντρωθώ συγκεκριμένα σε 6 σημεία αυτού:
  • Αλλαγές στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και εκπαιδευτικές διαδικασίες:
Α) Εισάγονται πιλοτικά τα «εργαστήρια δεξιοτήτων» στο υποχρεωτικό, ωρολόγιο πρόγραμμα νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων από το ερχόμενο σχολικό έτος (2020-21). Απομακρυνόμαστε από τη στείρα μετάδοση γνώσεων και σηματοδοτούμε τη στροφή σε ένα σύγχρονο σχολείο, σε ένα σχολείο που δίνει έμφαση στην καλλιέργεια δεξιοτήτων του 21ουαιώνα στους μαθητές: ήπιες δεξιότητες, δεξιότητες ζωής, δεξιότητες τεχνολογίας και επιστήμης, όπως ενδεικτικά κριτική σκέψη, δημιουργικότητα, συνεργασία, επικοινωνία, ευελιξία και προσαρμοστικότητα, πρωτοβουλία, οργανωτική ικανότητα, ενσυναίσθηση και κοινωνικές δεξιότητες, επίλυση προβλημάτων, ψηφιακός και τεχνολογικός γραμματισμός.
Τονίζω ορισμένες πτυχές του προγράμματος:
  • Υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα. Όχι σε κάποια ευέλικτη ζώνη, όχι προαιρετικά.
  • Θεωρητικές και βιωματικές πτυχές. Και μάθημα στην τάξη, π.χ. οικολογική συνείδηση, και δράση εκτός σχολείου, π.χ. καθαρισμός παραλίας. Ενίσχυση της βιωματικής μάθησης.
  • 4 βασικοί θεματικοί κύκλοι:
    • Ευ ζην, με επιμέρους θεματικές όπως η πρόληψη από εξαρτήσεις (π.χ. κάπνισμα, δεδομένου και ότι χτες ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος), η υγιεινή διατροφή, η οδική ασφάλεια, η σεξουαλική αγωγή,
    • Περιβάλλον, με μαθήματα όπως η οικολογική συνείδηση, η πρόληψη και προστασία από φυσικές καταστροφές,
    • Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη, που περιλαμβάνει προγράμματα εθελοντισμού, αλληλοσεβασμού και διαφορετικότητας,
    • Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία, με θεματικές που αφορούν σε τεχνολογίες αιχμής, επιχειρηματικότητα, ρομποτική και επαγγελματικό προσανατολισμό.
  • Κάθε θεματική θα είναι σταθμισμένη με την εκπαιδευτική βαθμίδα και την ηλικία των μαθητών. Δεν διδάσκονται όλες οι θεματικές σε όλες τις ηλικίες.
  • Μεγάλο κομμάτι σε όλο αυτό: η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε μεθοδολογίες εργαστηριακής (μη τυπικής) προσέγγισης της διδασκαλίας.
  • Εξαιρετικά πολύτιμη η συνδρομή φορέων, που έχουν ήδη εκπονήσει σχετικά εκπαιδευτικά προγράμματα: λάβαμε 313 προτάσεις εκπαιδευτικού υλικού στους επιμέρους αυτούς τομείς.
Β) Εισάγεται πιλοτικά στο νηπιαγωγείο η ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική γλώσσα μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων. Στόχος του εγχειρήματος είναι η διεύρυνση της γλωσσολογικής αντίληψης των παιδιών, να τους δώσουμε εφόδια που θα τους είναι πολύτιμα στο μέλλον.
Τονίζω και εδώ συγκεκριμένες πτυχές του πιλοτικού προγράμματος:
  • Εισάγεται μάθημα Αγγλικών; Όχι, η ενασχόληση των μαθητών με την αγγλική θα γίνεται μέσω δημιουργικών δραστηριοτήτων, σε απόλυτη συναρμογή με τον ενιαίο και διαθεματικό χαρακτήρα του νηπιαγωγείου. Άρα, καμία σχολειοποίηση του νηπιαγωγείου.
  • Έχουμε διεθνείς παραστάσεις για αυτό το μέτρο; Βεβαίως: ενδεικτικά, η ξένη γλώσσα διδάσκεται από την ηλικία των 3 ετών σε 14 ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά συστήματα (όπως Βέλγιο, Εσθονία, Ισπανία, Κύπρος, Κροατία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Φινλανδία). Συμβαίνει, βέβαια, και στη χώρα μας: τα περισσότερα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έχουν εισάγει και αυτά δραστηριότητες στην αγγλική.
  • Ο εκπαιδευτικός Αγγλικών θα υλοποιεί τις δραστηριότητές του με την παρουσία του εκάστοτε νηπιαγωγού, με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα της σχέσης μεταξύ του νηπιαγωγού και των μικρών παιδιών.
  • Προβλέπεται ειδική επιμόρφωση από το ΙΕΠ για το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα.
Γ) Ενισχύουμε ιδιαιτέρως κάποια γνωστικά αντικείμενα, και μέσω του νομοσχεδίου αλλά και μέσω των ΥΑ που θα ακολουθήσουν: πληροφορική (με προσθήκη 3 ωρών, 1 στο Γυμνάσιο και 2 στο Λύκειο), των κλασσικών γραμμάτων (με τα αρχαία να συμπεριλαμβάνονται εκ νέου στα εξεταζόμενα μαθήματα στο Γυμνάσιο, και τα Λατινικά στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα στη Γ Λυκείου), της φυσικής αγωγής (με την καθιέρωση 2ωρου σε όλο το Λύκειο) και των ξένων γλωσσών (με προσθήκη 6 ωρών).
Δ) Διευρύνονται οι μέθοδοι αποτίμησης προόδου των μαθητών, π.χ. μέσω ερευνητικών εργασιών (στην Πληροφορική και την Πολιτική Παιδεία), και αυξάνονται τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα (στο Γυμνάσιο από 4 σε 7, στο Λύκειο από 8, 6, 4 σε 8, 7, 5).
Ε) Θεσμοθετείται η τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας στο Λύκειο, με άμεση εφαρμογή στην Α’ Λυκείου από το επόμενο σχολικό έτος (2020-21).
Η λειτουργία της τράπεζας έχει διττό σκοπό: πρώτον την εξασφάλιση της κάλυψης του συνόλου της διδακτέας ύλης από όλα τα σχολεία της χώρας και επομένως την αποφυγή μαθησιακών κενών και δομικών ανισοτήτων. Δεύτερον, τη διαμόρφωση ενός συνεκτικού συστήματος αποτίμησης της προόδου των μαθητών, μέσα από την εξαγωγή στοιχείων επί αντικειμενικής βάσης. Η θεσμοθέτηση της τράπεζας θεμάτων διευκολύνει, συνακόλουθα, το σχεδιασμό εκπαιδευτικής πολιτικής, θέτοντάς τον στη σωστή βάση: συνεχής αξιολόγηση και, όπου χρειάζεται, επανεξέταση των ακολουθούμενων διδακτικών και μαθησιακών προτύπων και μεθόδων.
ΣΤ) Εισάγεται η λογική του «κόντρα» μαθήματος στην Γ’ Λυκείου, για να προσφέρουμε στα παιδιά μας μία ευρύτερη καλλιέργεια, για να ενισχύσουμε τη γενική παιδεία, που θα προσμετράται στο απολυτήριο (Ιστορία για τους μαθητές που επιλέγουν πρακτική κατεύθυνση και Μαθηματικά για τους μαθητές που επιλέγουν θεωρητική κατεύθυνση).
Ζ) Εξορθολογίζεται η διαδικασία προαγωγής και απόλυσης μαθητών – στο Γυμνάσιο ο μαθητής κρίνεται άξιος προαγωγής όταν έχει σε κάθε μάθημα βαθμό ετήσιας απόδοσης τουλάχιστον 10, ή γενικό μέσο όρο 13. Διαφορετικά, αν έχει μέχρι 4 μαθήματα κάτω από τη βάση μπορεί να εξεταστεί εκ νέου τον Σεπτέμβριο. Στο Λύκειο, η βαθμολογική βάση αυξάνεται στο 10 (από 9,5 που ισχύει σήμερα), ενώ επαναφέρονται οι συντελεστές βαρύτητας στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Όπως είχαμε δεσμευθεί, προχωρούμε με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού έργου(βασισμένη στο τρίπτυχο «Προγραμματισμός – Αυτοαξιολόγηση – Εξωτερική Αξιολόγηση»).
Θα βασίζεται σε τρεις πυλώνες. Πρώτον, στο συλλογικό προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου και σχεδιασμού δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών. Ο Σύλλογος θα πρέπει να συνεδριάζει τουλάχιστον ανά δίμηνο για να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του αρχικού προγραμματισμού και των δράσεων και ερευνητικών διαδικασιών που έχουν σχεδιασθεί.Δεύτερον, στην εσωτερική αξιολόγηση, δηλαδή στην αυτοαξιολόγηση του σχολείου από το σύλλογο διδασκόντων, που θα περιλαμβάνει ετήσια απολογιστική έκθεση για τους τομείς που αποτέλεσαν αντικείμενο εστίασης, τους στόχους που είχαν τεθεί και την τεκμηριωμένη αποτίμηση της επίτευξής τους, τις δράσεις βελτίωσης της σχολικής μονάδας, επιμόρφωσης και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών, τις δυσκολίες υλοποίησης που παρουσιάστηκαν κ.ά. Και τρίτον, στην εξωτερική αξιολόγηση της σχολικής μονάδας, δηλαδή στην υποβολή και ανταλλαγή παρατηρήσεων και προτάσεων προς τη σχολική μονάδα για τη βελτίωση της ποιότητας του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου από τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου και τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, με τη συμμετοχή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Αρχής για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αναρτώνται διαδικτυακά σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα του ΙΕΠ, καθώς και στις ιστοσελίδες του σχολείου και του οικείου ΠΕΚΕΣ.
Και ξεκινάει το επόμενο διάστημα και η διαδικασία σύνταξης του πλαισίου για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών.
  • Εισάγονται ρυθμίσεις για την ενίσχυση τηςασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον: θεσμοθέτηση του Συμβούλου Σχολικής Ζωής, εκπαιδευτικού που αναλαμβάνει την παροχή συμβουλών και παιδαγωγικής υποστήριξης προς μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς/κηδεμόνες, με στόχο τη διαχείριση ειδικών καταστάσεων, όπως κρούσματα ενδοσχολικής βίας. Ο Σύμβουλος Σχολικής Ζωής λειτουργεί συμπληρωματικά ή ενισχυτικά προς το σύλλογο διδασκόντων και λοιπά στελέχη της εκπαίδευσης, αλλά και προς τους υφιστάμενους θεσμούς και μηχανισμούς υποστήριξης των σχολικών μονάδων. Θεσμοθετείται και ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας σχολείων).
  • Ενισχύεται και διευρύνεται ο θεσμός των Πρότυπων και των Πειραματικών σχολείων. Διαχωρισμός πρότυπων και πειραματικών σχολείων. Πρότυπα: ενίσχυση του προτύπου της αριστείας με την έννοια της διαρκούς αυτό-βελτίωσης των μαθητών, εισαγωγή με εξετάσειςΠειραματικά Σχολεία: έμφαση σε υλοποίηση πειραματικών μεθόδων, πρακτικών και νέων εκπαιδευτικών εργαλείων σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού, εισαγωγή με κλήρωση. Οι εξετάσεις για όλα τα πρότυπα – τα παλιά και τα νέα – θα γίνουν στις 29 Ιουνίου όπως είχαμε προαναγγείλει. Η κλήρωση για τα πειραματικά θα γίνει στις 25 Ιουνίου. Τα σχολεία αυτά αποτελούν από κοινού ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο εθνικών διαστάσεων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή διαφοροποιημένων και καινοτόμων εκπαιδευτικών πολιτικών. Από το Σεπτέμβριο 2020, προβλέπεται η λειτουργία 28 Πρότυπων και 34 Πειραματικών Σχολείων. Πειραματικά παραμένουν τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των Πανεπιστημίων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Μακεδονίας, Πάτρας και Κρήτης (Ρέθυμνο). Τα λοιπά λειτουργούντα σήμερα ως ΠΕΙ.Σ. δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης χαρακτηρίζονται πλέον ως Πρότυπα. Ταυτόχρονα προβλέπεται η έκδοση ανοιχτής πρόσκλησης από το 2020 για μετατροπή και άλλων δημοσίων σχολείων σε πρότυπα και πειραματικά, βάσει κριτηρίων που θα εξειδικευθούν.
Οι εκπαιδευτικοί τοποθετούνται στα σχολεία αυτά επί θητεία. Η εισαγωγική θητεία είναι ενός έτους, στη διάρκεια της οποίας προβλέπεται αξιολόγηση. Σε περίπτωση επιτυχούς αξιολόγησης δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης των εκπαιδευτικών για 4ετή θητεία και πάλι με δυνατότητα ανανέωσής της, μετά από επιτυχή αξιολόγηση χωρίς περιορισμό στον αριθμό των θητειών. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι η παιδαγωγική επάρκεια, η διδακτική επάρκεια και η υπηρεσιακή επάρκεια των εκπαιδευτικών.
Προβλέπεται εκτενής αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου σε δύο άξονες: εσωτερική και εξωτερική.
  • Λαμβάνονται ειδικάμέτρα για την αποτελεσματικότερη στελέχωση σχολικών μονάδων – διορθώνουμε χρόνιες παθογένειες:
  • μέσω διπλήςμοριοδότησης για τις δυσπρόσιτες περιοχές,
  • μείωση της διάρκειας των πινάκων από 3 σε 2 χρόνια, για να προσμετράται πιο γρήγορα η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών,
  • προβλέπεται 2ετής αποκλεισμός από προσλήψεις για όσους εκπαιδευτικούς δεν αναλάβουν υπηρεσία σε σχολεία των περιοχών που έχουν επιλέξει, και 3ετής αποκλεισμός αν δεν αναλάβουν υπηρεσία στα ίδια τα σχολεία που έχουν επιλέξει μετά από ονομαστικές προσκλήσεις.
  • Εισάγονται, τέλος, ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που αφορούν:
Ιδρύματα πιο ελεύθερα, πιο αυτόνομα, πιο εξωστρεφή, σύμφωνα με την προεκλογική μας δέσμευση.
– Ενίσχυση της εξωστρέφειας των πανεπιστημίων, για παράδειγμα μέσω της δυνατότητας ίδρυσης ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, αυτόνομα, από κάθε ΑΕΙ (χωρίς να απαιτείται σύμπραξη με το ΔΙΠΑΕ και χωρίς να απαιτείται έγκριση Υπουργού), της θεσμοθέτησης κοινών (joint) και διπλών (double) προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και ξένων ΑΕΙ καθώς και της θεσμοθέτησης θερινών προγραμμάτων. Να γίνει η χώρα μας ένας φάρος γνώσης, που θα προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο. 27 κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με τα δικά μας εξαιρετικά πανεπιστήμια:
Harvard, Princeton, Columbia, UC Berkeley, Tufts, Johns Hopkins, NYU. Ήταν να έρθουν τέλος Μαρτίου, αλλά ξέσπασε η πανδημία. Οργανώνουμε μία διαδικτυακή συνεδρία στα μέσα Ιουνίου. Για τέτοιου είδους συνεργασίες και για πολλές άλλες χρειάζεται το πλαίσιο που θέτουμε προς ψήφιση στο παρόν νομοσχέδιο.
– στην εισαγωγή ακαδημαϊκού κριτηρίου στις μετεγγραφές, παράλληλα με τον εξορθολογισμό των υφιστάμενων οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων.
– στη διαδικασία ανάδειξης των Πρυτανικών Αρχών στη βάση ενιαίου ψηφοδελτίου για μία τετραετή θητεία. Για την πιο εύρυθμη λειτουργία Πανεπιστημίου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το νομοσχέδιο αυτό στοχεύει στο να δώσει στους νέους μας καλύτερα και περισσότερα εφόδια. Στο να αλλάξουμε τα πράγματα από τη βάση, από κάτω προς τα πάνω, στο να καλλιεργήσουμε σύγχρονες δεξιότητες, στο να επενδύσουμε στις δυνατότητες της εκπαιδευτικής κοινότητας, στο να βελτιώσουμε την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.
Σε αυτήν την προσπάθεια η συνδρομή όλων είναι πολύτιμη. Νομίζω αποδείξαμε έμπρακτα κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης ότι ΑΚΟΥΜΕ. Ακούμε, καταγράφουμε, βελτιώνουμε. Καλώ λοιπόν όλους τους βουλευτές, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, να καταθέσουν προτάσεις, να καταθέσουν προτεινόμενες βελτιώσεις, για να συνθέσουμε ένα νομοθετικό έργο το οποίο θα επιτρέψει στο σχολείο να γυρίσει σελίδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κεραμέως: Αγγλικά και στα νηπιαγωγεία -Τι θα γίνει με τα ολοήμερα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news