facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023

Βαθυσκάφος Titan: Νεκροί και οι πέντε – Τα συντρίμμια συνδέονται με καταστροφή του θαλάμου πίεσης – Ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς

Τραγικό φινάλε γράφεται για το θρίλερ με το βαθυσκάφος Titan που αγνοείτο στο βόρειο Ατλαντικό. Η Αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε το απόγευμα ότι εντόπισε πεδίο με συντρίμμια στη ζώνη των ερευνών, απο τα ρομπότ κατάδυσης βαθέων υδάτων. Λίγο αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι ανήκουν σε αυτό. «Το πλήρωμα δυστυχώς χάθηκε είναι νεκροί και οι πέντε» λέει ο ιδιοκτήτης του βαθυσκάφους, σύμφωνα με το CNN. «Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και τα μέλη των οικογενειών τους σε αυτή την τραγική στιγμή» φέρεται να πρόσθεσε. Το CNN μετέδωσε ακόμη νωρίτερα, επικαλούμενο πηγές, ότι τα συντρίμμια που βρέθηκαν είναι μέρος του εξωτερικού περιβλήματος του Titan.

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ κατόπιν έκανε λόγο για σύνδεση των ευρεθέντων συντριμμιών με την καταστροφή του θαλάμου πίεσης του βαθυσκάφους. «Ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς» έγινε ακόμη γνωστό.

«Αυτοί οι άνδρες ήταν αληθινοί εξερευνητές που μοιράζονταν ένα ξεχωριστό πνεύμα περιπέτειας και ένα βαθύ πάθος για την εξερεύνηση και την προστασία των ωκεανών του κόσμου. Οι καρδιές μας είναι με αυτές τις πέντε ψυχές και κάθε μέλος των οικογενειών τους αυτή την τραγική στιγμή. Λυπούμαστε για την απώλεια της ζωής και τη χαρά που έφεραν σε όλους όσους γνώριζαν», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της εταιρείας OceanGate.

«Αυτή είναι μια εξαιρετικά θλιβερή στιγμή για τους αφοσιωμένους υπαλλήλους μας που είναι εξουθενωμένοι και θρηνούν βαθιά για αυτήν την απώλεια. Ολόκληρη η οικογένεια της OceanGate είναι βαθιά ευγνώμων για τους αμέτρητους άντρες και γυναίκες από πολλούς οργανισμούς της διεθνούς κοινότητας που επέσπευσαν μεγάλο εύρος πόρων και εργάστηκαν τόσο σκληρά σε αυτήν την αποστολή», επισημαίνεται ακόμη. «Εκτιμούμε τη δέσμευσή τους να βρουν αυτούς τους πέντε εξερευνητές και τις μέρες και τις νύχτες της ακούραστης εργασίας τους για την υποστήριξη του πληρώματος μας και των οικογενειών τους. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή στιγμή για ολόκληρη την κοινότητα των εξερευνητών και για καθένα από τα μέλη της οικογένειας όσων χάθηκαν στη θάλασσα. Ζητάμε με σεβασμό να γίνει σεβαστή η ιδιωτική ζωή αυτών των οικογενειών κατά τη διάρκεια αυτής της πιο οδυνηρής στιγμής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Το χρονικό

Το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Όταν ξεκίνησε το Titan διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία, κάτι που σημαίνει ότι θα τελειώσει κάποια στιγμή σήμερα το πρωί. Το πόσο θα διαρκέσει στην πραγματικότητα το οξυγόνο εξαρτάται, σύμφωνα με τους ειδικούς, από πολλούς παράγοντες, όπως αν το βαθυσκάφος έχει ακόμη ηλεκτρικό ρεύμα και από το αν οι επιβάτες διατηρούν την ψυχραιμία τους.

Οι ομάδες έρευνας και οι συγγενείς των πέντε επιβαινόντων αναθάρρησαν την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού λιμενικού ότι καναδικά πλοία άκουσαν ήχους από τον βυθό της θάλασσας.

Το λιμενικό επεσήμανε ότι τα τηλεκατευθυνόμενα υποθαλάσσια οχήματα έρευνας κατευθύνονται προς το σημείο όπου ακούστηκαν οι ήχοι, χωρίς ωστόσο προς το παρόν να έχει εντοπιστεί το βαθυσκάφος. Εξάλλου αξιωματούχοι τόνισαν ότι οι ήχοι αυτοί ενδεχομένως να μην προέρχονται από το Titan.

«Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για τις οικογένειες των μελών του πληρώματος που εξαφανίστηκε με το Titan», δήλωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού λιμενικού Τζέιμι Φρέντερικ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Βοστόνη.

«Όταν βρίσκεσαι στη μέση μιας επιχείρησης έρευνας και διάσωσης, πάντα ελπίζεις», πρόσθεσε. Όμως τόνισε ότι «δεν μπορώ να σας πω τι είναι αυτοί οι ήχοι», εξηγώντας ότι η ανάλυσή τους δεν απέφερε συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Η τραγωδία εξελίσσεται στα παγωμένα νερά στα ανοικτά των ανατολικών ακτών του Καναδά, όπου βυθίστηκε ο Τιτανικός το 1912. Το ναυάγιό του βρίσκεται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων, ανατολικά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Στο βαθυσκάφος Titan επιβαίνουν πέντε άνθρωποι: ο 58χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο πακιστανικής καταγωγής 48χρονος επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ με τον 19χρονο γιο του, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος και ειδικός σε θέματα Τιτανικού Πολ- Ενρί Ναρζολέ και ο Στόκτον Ρας, ιδρυτής και επικεφαλής της OceanGate

CNN, Associated Press /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαθυσκάφος Titan: Νεκροί και οι πέντε – Τα συντρίμμια συνδέονται με καταστροφή του θαλάμου πίεσης – Ειδοποιήθηκαν οι συγγενείς"

Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 19,5% από το ΣΥΡΙΖΑ

Στο 19,5% είναι η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Pulse για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA, το διάστημα 18 – 20 Ιουνίου 2023 σε πανελλαδικό δείγμα 1.016 ατόμων, εν όψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου.

Στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα συγκεντρώνουν τα εξής ποσοστά:

Νέα Δημοκρατία: 38,5%
ΣΥΡΙΖΑ: 19%
ΠΑΣΟΚ: 11,5%
ΚΚΕ: 6,5%
Ελληνική Λύση: 3,5%
Νίκη: 3,5%
Πλεύση Ελευθερίας: 3,5%
ΜέΡΑ25: 2%
Σπαρτιάτες: 2,5%
Άλλο: 4%
Αναποφάσιστοι: 5,5%

Όσον αφορά στο τι σκέφτονται να κάνουν οι πολίτες την ερχόμενη Κυριακή: 

73% να ψηφίσω το ίδιο κόμμα
14% να ψηφίσω άλλο κόμμα
4% ίσως δεν ψηφίσω

Όλα τα σενάρια κατανομής εδρών και αναποφάσιστων

Η έρευνα της Pulse παρουσίασε όλα τα σενάρια, ακόμη και για Βουλή με εννέα κόμματα. Το βασικό σενάριο προβλέπει 7 κόμματα, ωστόσο ο κοινός παρονομαστής, σε κάθε περίπτωση, είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, με έδρες που κυμαίνονται από 155 έως και 166, ανάλογα με τον αριθμό των κομμάτων που θα «πιάσουν» το όριο για την είσοδό τους στη Βουλή.

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει η εκτίμηση του ποσοστού των κομμάτων, μετά και την ενσωμάτωση της πιθανής κατανομής των αναποφάσιστων.

Τα εναλλακτικά σενάρια για εννέα κόμματα και έξι κόμματα στη Βουλή

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Pulse: Προβάδισμα ΝΔ με διαφορά 19,5% από το ΣΥΡΙΖΑ"

Βρέθηκαν συντρίμμια κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, λέει η ακτοφυλακή των ΗΠΑ

Ένα σημείο με συντρίμμια ανακαλύφθηκε εντός της περιοχής έρευνας των τηλεχειριζόμενων οχημάτων (ROV) κοντά στον Τιτανικό, ανακοίνωσε η αμερικανική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με την αμερικανική ακτοφυλακή, τα συντρίμμια - τα οποία αξιολογούνται - εντοπίστηκαν από το τηλεχειριζόμενο ρομπότ που έστειλε το καναδικό σκάφος Horizon Arctic που έφτασε στον πυθυμένα του Ατλαντικού, στο σημείο του ναυαγίου του Τιτανικού. 

Η ακτοφυλακή των ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στις 15:00 -τοπική ώρα- (22.00 ώρα Ελλάδας) για να ενημερώσει για τα τελευταία ευρήματα από την επιχείρηση για τον εντοπισμό του υποβρυχίου Titan.

Οι έρευνες για το υποβρύχιο συνεχίζονται, ενώ το οξυγόνο εντός αυτού φέρεται να έχει εξαντληθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες η παροχή οξυγόνου θα σταματούσε λίγο μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδος. Ωστόσο, η ακριβής κατάσταση στο σκάφος είναι άγνωστη και οι ειδικοί έχουν πει ότι οι προβλέψεις σχετικά με τις προμήθειες είναι «ανακριβείς» αναφορικά με τους επιβαίνοντες στο «Titan».

Υπενθυμίζεται πως το βαθυσκάφος Titan, μήκους 6,7 μέτρων, που ανήκει στην εταιρεία OceanGate Expeditions με έδρα τις ΗΠΑ, ξεκίνησε την κάθοδό του προς το ναυάγιο του Τιτανικού στις 08:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα, 15:00 ώρα Ελλάδας). Έχασε επαφή με το πλοίο υποστήριξης από το οποίο αποκολλήθηκε έπειτα από περίπου μία ώρα και 45 λεπτά, δηλαδή λίγα λεπτά προτού φτάσει στο διάσημο ναυάγιο, σε μια απομακρυσμένη περιοχή του βόρειου Ατλαντικού.

Όταν ξεκίνησε το Titan διέθετε οξυγόνο για 96 ώρες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ερωτήματα για την ασφάλεια του βαθυσκάφους δημιουργήθηκαν το 2018 στη διάρκεια συμποσίου ειδικών της βιομηχανίας, ενώ αργότερα το ίδιο έτος ο πρώην επικεφαλής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, ο Ντέιβιντ Λόχριτζ, προσέφυγε δικαστικά εναντίον της εταιρείας, αφού εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του Titan και απολύθηκε.

Σύμφωνα με αυτόν, το φινιστρίνι στο εμπρός μέρος του βαθυσκάφους έχει κατασκευαστεί για να αντέχει την πίεση σε 1.300 μέτρα βάθους και όχι στα 4.000 μέτρα.

Παράλληλα, οι αναφορές για «υποβρύχιους ήχους» στην περιοχή εξακολουθούν να διερευνώνται, αλλά πιστεύεται ότι μεγάλο μέρος τους μπορεί να είναι θόρυβος του ωκεανού, ξεκαθάρισε νωρίτερα ο υποναύαρχος Τζον Μάουτζερ στο Sky News.

Η οικογένεια του Βρετανού δισεκατομμυριούχου κατηγορεί την OceanGate ότι άργησε να δηλώσει την εξαφάνιση του υποβρυχίου

Την ίδια ώρα, η οικογένεια του Βρετανού δισεκατομμυριούχου Hamish Harding, ο οποίος βρίσκεται στο «Titan», κατηγόρησε την OceanGate ότι άργησε να αναφέρει την εξαφάνιση του υποβρύχιου.

Οι επικοινωνίες μεταξύ του υποβρυχίου και του σκάφους επιφανείας Polar Prince χάθηκαν περίπου στις 9.45 π.μ. τοπική ώρα την Κυριακή, 1 ώρα και 45 λεπτά μετά την έναρξη της κατάβασης του στο ναυάγιο του Τιτανικού. Αλλά μόλις στις 5.40 μ.μ. τοπική ώρα ενημερώθηκε η ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Η Kathleen Cosnett, ξαδέρφη του Harding, είπε στην Telegraph: Είναι πολύ τρομακτικό. Χρειάστηκε τόσο πολύς χρόνος για να πάνε να τους σώσουν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρέθηκαν συντρίμμια κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, λέει η ακτοφυλακή των ΗΠΑ"

Δημοσκόπηση GPO: Ισχυρή αυτοδυναμία ΝΔ και επτακομματική βουλή δείχνει η εκτίμηση ψήφου

Παντοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας καταδεικνύει και η δημοσκόπηση της GPO για το Star καθώς προηγείται με 23 μονάδες διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ όλα δείχνουν και επτακομματική βουλή.

Συγκεκριμένα στην εκτίμηση ψήφου στη δημοσκόπηση της GPO η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 42% ο ΣΥΡΙΖΑ 19% και το ΠΑΣΟΚ 11,5%. Ακολουθούν το ΚΚΕ με 7%, η Ελληνική Λύση με 4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,3%, η Νίκη με 3% ενώ τα κόμματα εκτός βουλής έχουν ένα ποσοστό 10,2%.

Στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία έχει ποσοστό 41,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,4% και το ΠΑΣΟΚ 11%. Ακολουθεί το ΚΚΕμε 7%, η Ελληνική Λύση με 3,8%, η Πλεύσης Ελευθερίας με 3,1%, η Νίκη με 2,8%, οι Σπαρτιάτες με 2,5% και το ΜέΡΑ25 με 2,3%.

Στην κατανομή των εδρών με επτά κόμματα στη Βουλή η Νέα Δημοκρατία παίρνει 162 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 55 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 33 βουλευτές, το ΚΚΕ 20 βουλευτές, η Ελληνική Λύση 12 βουλευτές και από 9 βουλευτές η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη.

Στις θετικές απόψεις για τους πολιτικούς αρχηγούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 55% και δεύτερος είναι ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 43,2%. Ακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης με 36,9% και τέταρτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 28,5%. Ζωή Κωνσταντοπούλου 20,4%. Γιάννης Βαρουφάκης 16,4%. Κυριάκος Βελόπουλος 14,5%. Δημήτρης Νατσιός 7,6%.

Οι πολίτες ψηφίζουν με κριτήριο την σταθερότητα της χώρας σε ποσοστό 41,8%. Το 23,3% έχει ως κριτήριο την αλλαγή πολιτικής / κυβέρνησης.

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΕΣΥ και του κύματος ακρίβειας στην αγορά, μαζί με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, είναι για τους πολίτες οι τρεις πρώτες προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει η επόμενη κυβέρνηση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση GPO: Ισχυρή αυτοδυναμία ΝΔ και επτακομματική βουλή δείχνει η εκτίμηση ψήφου"

Σκιάθος: Έκτακτη αεροδιακομιδή για 41χρονη – Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση

Συναγερμός σήμανε στο Κέντρο Υγείας Σκιάθου όταν 41χρονη γυναίκα μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα περίπου στις 13:45. Η ομάδα του ΕΚΑΒ που ήρθαν στο νησί αποτελούμενη από Χειρουργό – Αναισθησιολόγο – Διασώστη έκριναν σκόπιμη την διασωλήνωσή της μαζί με τους γιατρούς του Κέντρου Υγείας, του Πολυϊατρείου Σκιάθου κατέβαλαν προσπάθειες για να μπορέσουν να την συνεφέρουν.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Skiathoslife.gr άμεση ήταν και η συνδρομή του Πολυϊατρείο Σκιάθου που πραγματοποίησε αξονική τομογραφία. Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Σκιάθου από τα αποτελέσματά της και σε συνδυασμό με την κατάσταση της υγείας της, έκριναν αναγκαία την αεροδιακομιδή από το Διεθνές Αεροδρόμιο Σκιάθου -κάτι που έγινε στις 18:18- προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Η κατάστασή της υγείας της σύμφωνα με πληροφορίες είναι κρίσιμη

skiathoslife

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκιάθος: Έκτακτη αεροδιακομιδή για 41χρονη – Παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση"

Εγκρίθηκε η καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε φύλακες νοσοκομείων

Εγκρίθηκε η καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους φύλακες-νυχτοφύλακες και το προσωπικό ασφαλείας των νοσοκομείων, καθώς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους απάντησε θετικά στο σχετικό αίτημα της ΠΟΕΔΗΝ. Η απάντηση αποσαφηνίζει ότι δικαιούνται το επίδομα οι ανωτέρω κατηγορίες εφόσον κάνουν κυκλικό ωράριο, δηλαδή πρωί, απόγευμα, νύχτα.

ΕΡΤ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Εγκρίθηκε η καταβολή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε φύλακες νοσοκομείων"

Δημοσκόπηση Alco: Στο 21,1% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και εξακομματική βουλή δείχνει η πρόθεση ψήφου

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί μεγάλο προβάδισμα 21,1 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Alco για τον Alpha.

Συγκεκριμένα η ΝΔ έχει ποσοστό 39,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 18,4% και το ΠΑΣΟΚ με 10,5%. Ακολουθεί το ΚΚΕ 6,8%, η Ελληνική Λύση 3,4%, η Πλεύση Ελευθεριας με 3,3%, η Νίκη με 2,8%, οι Σπαρτιάτες με 2,2% και το ΜέΡΑ25 με 2%.

Στην εκτίμηση αποτελέσματος τα αποτελέσματα είναι τα ακόλουθα:

ΝΔ 39,8% έως 43,8 %
ΣΥΡΙΖΑ 17,7% έως 21,8%
ΠΑΣΟΚ 10,2% έως 13,2%
ΚΚΕ 6,4% έως 8,4%
Ελληνική Λύση 2,8% έως 4,4%
Νικη 2,3% έως 3,9 %
Πλεύση Ελευθερίας 2,7% έως 4,3%
ΜέΡΑ25 1,6% έως 3,4%

Σπαρτιάτες 1,6% έως 3,4%

Στην ερώτηση για το πόσο βέβαιοι είστε για το κόμμα που θα ψηφίσετε το 55% λέει πολύ, το 28% αρκετά, το 9% λίγο, το 6% καθόλου και 2% δξ/δα.

Στην ερώτηση για το αν θα θα ψηφίσετε το ίδιο κόμμα το 81% λέει ναι, το 13% λέει όχι και το 6% δξ/δα.

 

 

Πιστεύετε πως το αποτέλεσμα των εκλογών θα δίνει τη δυνατότητα σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατίας το 66% λέει ναι, το 22% λέει όχι.

Στην ερώτηση πόσοι «αλλάζουν» κόμματα τις μεγαλύτερες απώλειες φαίνεται να τις καταγράφει η Ελληνική Λύση με 26%, η Πλεύση Ελευθερίας με 20% και το ΜέΡΑ25 με 16%.

Από τα μεγάλα κόμματα η ΝΔ μόλις 1,5%, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ ένα 8% ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει απώλειες της τάξης του 11%.

Στην ερώτηση τι ψήφισαν τον Μάιοι όσοι δηλώνουν αναποφάσιστοι το 14% απάντησε ΝΔ, το 11% ΣΥΡΙΖΑ, το 5% ΠΑΣΟΚ, το 3% ΚΚΕ ενώ ένα 42% δεν απάντησε.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Alco: Στο 21,1% η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και εξακομματική βουλή δείχνει η πρόθεση ψήφου"

Τέλος το χαρτοβασίλειο για τον φόρο κληρονομίας

Τέλος στο χαρτοβασίλειο των υποθέσεων φόρου κληρονομίας βάζει η ΑΑΔΕ, περνώντας και στον τομέα αυτό στην ψηφιακή εποχή, με την όλη διαδικασία μάλιστα να πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως και τις 31 Ιουλίου 2023.

Συγκεκριμένα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στη δημιουργία μιας νέας εφαρμογής, με τίτλο «Καταχώρηση αριθμών (Θ)- ΑΦΜ», η οποία είναι

διαθέσιμη μέσω της ψηφιακής εφαρμογής myPROPERTY Δ.Ο.Υ., που ουσιαστικά είναι ένα ενιαίο ηλεκτρονικό ευρετήριο υποθέσεων φόρου κληρονομίας με χρόνο θανάτου από 1.1.2009 και μετά, το οποίο θα αντικαταστήσει τα μέχρι σήμερα τηρούμενα χειρόγραφα βιβλία και ειδικότερα το ετήσιο ευρετήριο και το βιβλίο κίνησης
υποθέσεων φόρου κληρονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό καλούνται όλες οι εφορίες έως τις 31 Ιουλίου 2023 να έχουν υποχρεωτικά προβεί στη μεταφορά των στοιχείων των υποθέσεων φόρου κληρονομίας από το χειρόγραφο στο ηλεκτρονικό ευρετήριο με βάση την κατωτέρω διαδικασία:

  1. Η διαδικασία καταχώρησης-μεταφοράς και τήρησης του ηλεκτρονικού ευρετηρίου καταχώρησης υποθέσεων φόρου κληρονομίας διενεργείται από την αρμόδια για
    την παραλαβή της δήλωσης φόρου κληρονομιάς ΔΟΥ, δηλαδή από τη ΔΟΥ στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας βρίσκεται η τελευταία δηλωθείσα στο Μητρώο της Φορολογικής Διοίκησης διεύθυνση κατοικίας του κληρονομουμένου και αν ο κληρονομούμενος δεν κατοικούσε στην Ελλάδα από τη ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλ/κής Φορ/σης Φορ/κών Κατ. Ημεδαπής.
  2. Στο ηλεκτρονικό ευρετήριο μεταφέρονται τα στοιχεία των υποθέσεων φόρου κληρονομίας που προκύπτουν από τα χειρόγραφα βιβλία καταχώρησης και αφορούν υποθέσεις φόρου κληρονομίας με χρόνο θανάτου από 1-1-2009 και μετά.
  3. Συστήνεται η μεταφορά των στοιχείων από το χειρόγραφο στο ηλεκτρονικό ευρετήριο να ξεκινήσει από τις πιο πρόσφατες υποθέσεις.

Η καταχώρηση – μεταφορά των στοιχείων γίνεται ως εξής: O επιχειρησιακός χρήστης εισέρχεται στην εφαρμογή «myPROPERTY Δ.Ο.Υ.» με τους κωδικούς του και από το μενού πάνω αριστερά επιλέγει την εφαρμογή με τίτλο «Καταχώρηση αριθμών (Θ) – ΑΦΜ».

Εμφανίζονται τέσσερις επιλογές και επιλέγεται η πρώτη με τίτλο «Καταχώρηση Στοιχείων». Με την επιλογή αυτή ενεργοποιείται πίνακας για καταχώρηση με τα εξής επιμέρους πέντε (5) στοιχεία:

1. «ΔΟΥ»: Καταχωρείται η ΔΟΥ στην οποία έχει υποβληθεί η χειρόγραφη δήλωση και στην οποία τηρείται το αντίστοιχο χειρόγραφο ευρετήριο.

2. «ΕΤΟΣ»: Καταχωρείται το έτος θανάτου.

3. «Αριθμός Φακέλου»: Καταχωρείται ο αριθμός Θ του αντίστοιχου έτους.

4. «ΑΦΜ Θανόντα»: Καταχωρείται ο ΑΦΜ του θανόντα. Με την καταχώρηση του ΑΦΜ συμπληρώνονται αυτόματα από το μητρώο του TAXIS και τα υπόλοιπα πέντε
(5) στοιχεία του αποβιώσαντος. Σε περίπτωση που δεν αναγράφεται ο ΑΦΜ του αποβιώσαντος στο χειρόγραφο ευρετήριο, καταχωρούνται στην καρτέλα «Αναζήτηση Θανόντα με Ονοματεπώνυμο».

5. «Παρατηρήσεις». Συμπληρώνονται σχόλια κατά περίπτωση.

Τα χειρόγραφα βιβλία

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς των στοιχείων των παλαιών υποθέσεων φόρου κληρονομίας από το χειρόγραφο στο ηλεκτρονικό
ευρετήριο παύει η τήρηση των χειρόγραφων βιβλίων, δηλαδή του ετήσιου ευρετηρίου και του βιβλίου κίνησης υποθέσεων φόρου κληρονομίας, και κάθε ΔΟΥ τηρεί το δικό της ηλεκτρονικό ευρετήριο υποθέσεων φόρου κληρονομίας μέσω της εφαρμογής «Καταχώρηση αριθμών (Θ) – ΑΦΜ».

Επισημαίνεται ότι η αρμόδια για την παραλαβή της δήλωσης φόρου κληρονομίας ΔΟΥ καταχωρεί μόνο στο ηλεκτρονικό ευρετήριο με βάση την ως άνω περιγραφόμενη διαδικασία, κάθε νέα υπόθεση φόρου κληρονομίας, για την οποία υποβάλλεται είτε ψηφιακή είτε χειρόγραφη δήλωση φόρου κληρονομίας, αφού αναζητήσουν στο ψηφιακό ευρετήριο τον τελευταίο καταχωρημένο αριθμό Θ για το συγκεκριμένο έτος, ώστε να καταχωρήσει τον επόμενο.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Τέλος το χαρτοβασίλειο για τον φόρο κληρονομίας"

Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός αύριο Παρασκευή (23.06.2023) με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά τους 33 με 35 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 36 βαθμούς και στο Αιγαίο τους 29 με 32 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες, οπότε είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικοί όμβροι και στα γύρω ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 34 και τοπικά 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε κυρίως στα ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και το απόγευμα στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 34 και τοπικά στα ηπειρωτικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, οπότε στα βόρεια κυρίως ορεινά θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 35 και κατά τόπους 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 και στη νότια Κρήτη έως 31 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Νέα άνοδος της θερμοκρασίας – Αναλυτική πρόγνωση"

To ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Ουγγαρία γιατί εμποδίζει αδικαιολόγητα την υποβολή αίτησης ασύλου στο έδαφός της

To Δικαστήριο της ΕΕ (ΔΕΕ) έκρινε σήμερα ότι η Ουγγαρία παρεμποδίζει αδικαιολόγητα τη δυνατότητα υποβολής αίτησης ασύλου στο έδαφός της και ότι η ανάθεση των αιτήσεων διεθνούς προστασίας στην ουγγρική πρεσβεία στο Βελιγράδι και το Κίεβο, αποτελεί παραβίαση του κοινοτικού δικαίου.

«Εξαρτώντας τη δυνατότητα υποβολής αίτησης διεθνούς προστασίας από την προηγούμενη υποβολή δήλωσης προθέσεων σε πρεσβεία που βρίσκεται σε τρίτη χώρα, η Ουγγαρία παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης», αναφέρει η απόφαση του ΔΕΕ.

Το 2020, κατόπιν της εμφάνισης της πανδημίας Covid-19, η Ουγγαρία εξέδωσε νέο νόμο ο οποίος επιβάλλει σε ορισμένους υπηκόους τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς που βρίσκονται στο έδαφός της ή παρουσιάζονται στα σύνορά της και επιθυμούν να τύχουν διεθνούς προστασίας να ακολουθήσουν προηγούμενη διαδικασία. Η ρύθμιση αυτή απαιτεί να μεταβούν τα ως άνω πρόσωπα στην ουγγρική πρεσβεία στο Βελιγράδι (Σερβία) ή στο Κίεβο (Ουκρανία) προκειμένου να υποβάλουν εκεί αυτοπροσώπως δήλωση προθέσεων σχετικά με την υποβολή αίτησης διεθνούς προστασίας. Κατόπιν εξέτασης της δήλωσης αυτής, οι αρμόδιες ουγγρικές αρχές δύνανται να αποφασίσουν να χορηγήσουν ταξιδιωτικό έγγραφο στους εν λόγω υπηκόους τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς, το οποίο επιτρέπει την είσοδό τους στην Ουγγαρία προκειμένου να υποβάλουν στο κράτος μέλος αυτό αίτηση διεθνούς προστασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε ότι η Ουγγαρία, θεσπίζοντας τις διατάξεις αυτές, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης και ειδικότερα από την οδηγία σχετικά με κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας. Για τον λόγο αυτό η Επιτροπή άσκησε προσφυγή λόγω παραβάσεως ενώπιον του Δικαστηρίου της ΕΕ.

Με τη σημερινή του απόφαση, το ΔΕΕ αποφαίνεται ότι η Ουγγαρία, εξαρτώντας τη δυνατότητα ορισμένων υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που βρίσκονται στο έδαφος ή στα σύνορά της να υποβάλουν αίτηση διεθνούς προστασίας από την προηγούμενη υποβολή δήλωσης προθέσεων σε ουγγρική πρεσβεία η οποία βρίσκεται σε τρίτη χώρα και από τη χορήγηση ταξιδιωτικού εγγράφου που επιτρέπει την είσοδό τους στο ουγγρικό έδαφος, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της ΕΕ.

Ειδικότερα, το γεγονός ότι το ουγγρικό δίκαιο προβλέπει υποχρέωση των προσώπων αυτών να απευθυνθούν αρχικώς στις ουγγρικές πρεσβείες στο Βελιγράδι ή στο Κίεβο δεν τα εξομοιώνει με πρόσωπα που υποβάλλουν απλώς αίτηση διπλωματικού ή εδαφικού ασύλου σε αντιπροσωπεία στην αλλοδαπή, αίτηση ως προς την οποία η οδηγία δεν εφαρμόζεται.

Το Δικαστήριο επισημαίνει ότι η προϋπόθεση σχετικά με την προηγούμενη υποβολή δήλωσης προθέσεων δεν προβλέπεται στην οδηγία και αντιβαίνει στον σκοπό της που συνίσταται στη διασφάλιση πραγματικής, ευχερούς και ταχείας πρόσβασης στη διαδικασία χορήγησης διεθνούς προστασίας.

Επιπλέον, κατά το Δικαστήριο, η ρύθμιση αυτή στερεί από τους ενδιαφερόμενους υπηκόους τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς τη δυνατότητα να απολαύουν πράγματι του δικαιώματός τους να ζητήσουν άσυλο από την Ουγγαρία, όπως το δικαίωμα αυτό κατοχυρώνεται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

To Δικαστήριο εκτιμά ότι ο προβλεπόμενος περιορισμός δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον σκοπό προστασίας της δημόσιας υγείας και, ειδικότερα, από την καταπολέμηση της εξάπλωσης της Covid-19, όπως προέβαλε η Ουγγαρία.

To Δικαστήριο διαπιστώνει ότι η υποχρέωση μετάβασης σε πρεσβεία στην αλλοδαπή, με αποτέλεσμα να εκτίθενται ενδεχομένως οι υπήκοοι τρίτων χωρών ή οι ανιθαγενείς στον κίνδυνο να προσβληθούν από τη νόσο Covid-19, την οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να μεταδώσουν στην Ουγγαρία, δεν μπορεί να θεωρηθεί μέτρο κατάλληλο για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της πανδημίας.

Εξάλλου, η διαδικασία που θέσπισε η Ουγγαρία αποτελεί προδήλως δυσανάλογη προσβολή του δικαιώματος των αιτούντων διεθνή προστασία να υποβάλουν αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας ήδη κατά την άφιξή τους στα ουγγρικά σύνορα.

Τέλος, το Δικαστήριο επισημαίνει ότι το εν λόγω κράτος μέλος δεν απέδειξε ότι δεν μπορούσαν να ληφθούν άλλα μέτρα δυνάμενα να επιτύχουν τον κατάλληλο συμβιβασμό μεταξύ, αφενός, της αποτελεσματικότητας του δικαιώματος κάθε υπηκόου τρίτης χώρας ή ανιθαγενούς να υποβάλει αίτηση διεθνούς προστασίας στο έδαφος ή στα σύνορα της Ουγγαρίας και, αφετέρου, της καταπολέμησης των μεταδοτικών ασθενειών.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "To ευρωπαϊκό δικαστήριο καταδίκασε την Ουγγαρία γιατί εμποδίζει αδικαιολόγητα την υποβολή αίτησης ασύλου στο έδαφός της"

Κολωνός: 4 συλλήψεις για την υπόθεση μαστροπείας και βιασμού της 12χρονης

Ακόμη 4 συλλήψεις πραγματοποίησαν οι Αρχές για την υπόθεση της μαστροπείας και του βιασμού της 12χρονης στον Κολωνό που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Ειδικότερα οι αστυνομικοί της  Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων της ΔΑΑ συνέλαβαν τους άνδρες, για τους οποίους είχε εκδοθεί και ένταλμα, το μεσημέρι για τον βιασμό της ανήλικης στον Κολωνό.

Συγκεκριμένα συνελήφθησαν δυο Έλληνες, ηλικίας 82 και 63 χρονών και δύο Πακιστανοί, 43 και 46 ετών. Ο 63χρονος, μάλιστα, είχε συλληφθεί και πριν από λίγες μέρες στην περιοχή της Ομόνοιας, όπου είχε προσπαθήσει να παγιδεύσει 14χρονη, με την οποία είχε κλείσει ερωτικό ραντεβού.

Οι 4 άντρες συνελήφθησαν βάσει εντάλματος για γενετήσια πράξη έναντι αμοιβής με ανήλικη, που δεν έχει συμπληρώσει τα 12 έτη. Οι νέες συλλήψεις προέκυψαν μετά από νέα κατάθεση που έδωσε η 12χρονη την περασμένη Δευτέρα κι είχε διάρκεια έξι ώρες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κολωνός: 4 συλλήψεις για την υπόθεση μαστροπείας και βιασμού της 12χρονης"

Όθωνας Ηλιόπουλος μετά τις αντιδράσεις των οδοντιάτρων: Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη

Για «συκοφαντία» και «συλλήβδην στοχοποίηση των οδοντιάτρων» κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, «με αφορμή τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνα Ηλιόπουλου περί φοροδιαφυγής στον οδοντιατρικό κλάδο. Συγγνώμη από τους οδοντιάτρους ζητά ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις αντιδράσεις.

Ειδικότερα, ο Όθωνας Ηλιόπουλος μιλώντας σε εκδήλωση για την Υγεία, δήλωσε πως υπάρχει μεγάλη φοροδιαφυγή στον οδοντιατρικό κλάδο και στον ιατρικό κλάδο, και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ψηφιοποίηση του συστήματος για την αντιμετώπισή της.

Όπως είπε, «Δεν είναι φιλολαϊκό μέτρο, δεν είναι λαϊκίστικο μέτρο… Αλλά να σου πω κάτι μεταξύ μας, οι οδοντίατροι δεν μας ψηφίζουν, οπότε δεν πειράζει, ας πληρώσουν και κάτι παραπάνω».

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, «οι οδοντίατροι (...) δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται στα πλαίσια των προεκλογικών αντιπαραθέσεων και δη με γνώμονα το εάν ψηφίζουν ή δεν ψηφίζουν το ένα ή το άλλο κόμμα. Οποιαδήποτε μομφή κατά των οδοντιάτρων θα πρέπει να αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, άλλως, συνιστά συκοφαντία».

Η ανακοίνωση του ΟΣΑ αναλυτικά

«Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής, με αφορμή τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνα Ηλιόπουλου περί τεράστιας φοροδιαφυγής στον Οδοντιατρικό κλάδο, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για την συλλήβδην στοχοποίηση των οδοντιάτρων.

Οι οδοντίατροι, όπως και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας, εκτελούν με υπευθυνότητα το έργο τους, συμβάλλουν στη προστασία της δημόσιας υγείας, προσφέρουν στην εθνική οικονομία, ανάλογα με τις δυνάμεις τους και δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται στα πλαίσια των προεκλογικών αντιπαραθέσεων και δη με γνώμονα το εάν ψηφίζουν ή δεν ψηφίζουν το ένα ή το άλλο κόμμα.

 Οποιαδήποτε μομφή κατά των οδοντιάτρων θα πρέπει να αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, άλλως, συνιστά συκοφαντία».

Αναλυτικά, η δήλωση του Όθωνα Ηλιόπουλου μετά την αντίδραση του ΟΣΑ

«ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ για την ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ και τους Οδοντιάτρους

Από μία συνέντευξη μιας ώρας στην ¨Φωνη της Ελλάδας¨στην ΕΡΤ1, όπου παρέθεσα συγκεκριμένες θέσεις για την δραστική βελτίωση του ΕΣΥ και στην οποία αυτοσαρκάστηκα πολλές φορές ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αθηνών άκουσε ότι κατηγόρησα συλλήβδην τους οδοντιάτρους ότι φοροδιαφεύγουν. Αναλύοντας την ανάγκη ψηφιοποίησης της υγείας είπα χαριτολογώντας ότι για κάποιους, γιατρούς οδοντιάτρους κλπ που φοροδιαφεύγουν το μέτρο αυτό δεν θα φανεί αρεστό. Καμία πρόθεση δεν είχα να αποδώσω φοροδιαφυγή σε μία ολόκληρη επαγγελματική κατηγορία, θα ήταν αδιανόητο. Αν αυτό κατάλαβαν οι ακροατές ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από όποια ομάδα ένοιωσε τέτοια πρόθεση και δηλώνω ευθαρσώς ότι τίποτα τέτοιο δεν εννοώ.

Ας εστιάσουμε όμως στην πρόταση μας για την καθολική ψηφιοποίηση της υγείας που θα περιλαμβάνει όλες τις ιατρικές και οδοντιατρικές πράξεις, φυσικοθεραπείες, επισκέψεις στο σπίτι και όποια άλλη δραστηριότητα αφορά την παροχή υγείας σε ασθενείς. Ένα τέτοιο μέτρο προάγει κυρίως την σωστή περίθαλψη των πολιτών.

Συγχρόνως όμως εξασφαλίζει διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές στο χώρο της υγείας και είναι απαραίτητο για την διαμόρφωση ενός νοσολογικού χάρτη της χώρας και την χάραξη σωστής πολιτικής υγείας.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την οδοντιατρική περίθαλψη προβλέπει επέκταση του ρόλου των οδοντιάτρων στην σχολική εκπαίδευση, προληπτική σχολική οδοντιατρική και διορισμούς οδοντιάτρων σε δημόσια κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Για νέους οδοντιάτρους που μπορεί να μην έχουν την οικονομική ευμάρεια να ανοίξουν δικό τους ιατρείο και να πάρουν δάνεια η πρόταση μας ανοίγει ένα καινούργιο πεδίο επαγγελματικής εξέλιξης και δίνει στην οδοντιατρική πράξη την δυνατότητα της δημόσιας περίθαλψης που της αξίζει.

Με εκτίμηση για όλους που συμμετέχουν στην παροχή υγείας

Όθων Ηλιόπουλος

Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ»

skai
Διαβάστε Περισσότερα » "Όθωνας Ηλιόπουλος μετά τις αντιδράσεις των οδοντιάτρων: Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη"

Ιταλία: «Λιώνει» από τον καύσωνα με 40 βαθμούς θερμοκρασία

Το κύμα καύσωνα πλήττει από το απόγευμα της Τετάρτης στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, η έντονη ζέστη πρόκειται να διαρκέσει μέχρι αύριο, αλλά ήδη σήμερα το βράδυ, αρχίζοντας από τις βόρειες περιφέρειες της χώρας, αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις.

Στο μεταξύ, σήμερα το θερμόμετρο άγγιξε τους 40 βαθμούς στον Ακράγαντα της Σικελίας και στην Σαρδηνία, τους 39 στο Μπάρι, τους 37 στην Κατάνη και τους 36 στην Ρώμη και στο Λέτσε της Απουλίας.

Οι αρχές συμβούλεψαν τους ηλικιωμένους και όσους πολίτες πάσχουν από χρόνια νοσήματα, να αποφεύγουν να βγαίνουν από το σπίτι, τουλάχιστον κατά τις πιο ζεστές ώρες της ημέρας.

Αύριο, επίσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις, υψηλές θερμοκρασίες και άπνοια πρόκειται να καταγραφούν, μεταξύ των άλλων, στην Μπολόνια, στην Φλωρεντία, στην Ρώμη, στην Βερόνα και στην Ανκόνα. Το σαββατοκύριακο, η θερμοκρασία αναμένεται να μειωθεί κατά 4 με 5 βαθμούς, σε όλες τις περιοχές της ιταλικής χερσονήσου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: «Λιώνει» από τον καύσωνα με 40 βαθμούς θερμοκρασία"

Οδοντίατροι κατά Ηλιόπουλου για τις δηλώσεις του περί φορολογίας

Την έντονη αντίδραση των οδοντιάτρων προκαλεί σχόλιο του Όθωνα Ηλιόπουλου για τη φορολόγηση του κλάδου. 

Ο υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να δήλωσε πως "δεν μας ψηφίζουν οι οδοντίατροι έτσι και αλλιώς, οπότε ας πληρώσουν κάτι παραπάνω".

Από την Οδοντιατρική Ομοσπονδία ανακοινώθηκαν τα εξής:

"Η ωμότητα της πολιτικής αντίληψης του Όθωνα Ηλιόπουλου, υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, ότι 'δεν μας ψηφίζουν οι οδοντίατροι έτσι και αλλιώς, οπότε ας πληρώσουν παραπάνω' παραπέμπει ευθέως σε πρακτικές αντιπαροχής αλήστου μνήμης του παρελθόντος.

Αντί να έχει την ευαισθησία να απολογηθεί που το κόμμα του ουδέποτε αφουγκράστηκε τα προβλήματα του οδοντιατρικού κόσμου έρχεται τώρα μ’ αυτόν τον απαξιωτικό και προσβλητικό τρόπο να μας επιπλήξει απευθύνοντας ανεπίτρεπτες και ανέξοδες μομφές περί δήθεν φοροδιαφυγής οι οποίες μόνο όνειδος αποτελούν".

Με αφορμή τις δηλώσεις, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Αττικής εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία του για την συλλήβδην στοχοποίηση των οδοντιάτρων, επισημαίνοντας τα εξής:

"Οι οδοντίατροι, όπως και οι λοιποί επαγγελματίες Υγείας, εκτελούν με υπευθυνότητα το έργο τους, συμβάλλουν στη προστασία της Δημόσιας Υγείας, προσφέρουν στην εθνική οικονομία, ανάλογα με τις δυνάμεις τους και δεν πρέπει να εργαλειοποιούνται στα πλαίσια των προεκλογικών αντιπαραθέσεων και δη με γνώμονα το εάν ψηφίζουν ή δεν ψηφίζουν το ένα ή το άλλο κόμμα.

Οποιαδήποτε μομφή κατά των οδοντιάτρων θα πρέπει να αποδεικνύεται, κατά περίπτωση, άλλως, συνιστά συκοφαντία".

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Οδοντίατροι κατά Ηλιόπουλου για τις δηλώσεις του περί φορολογίας"

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απεγκλωβισμού 145 μεταναστών από νησίδα στον Έβρο (video)

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Πέμπτης (22/6), η διαδικασία απεγκλωβισμού 145 μεταναστών (μεταξύ των οποίων και δεκάδων ανηλίκων), που βρέθηκαν νωρίς το ίδιο πρωί σε νησίδα κοντά στα Μαράσια Έβρου. Στο συγκεκριμένο σημείο, είχαν φτάσει μετανάστες και την προηγούμενη εβδομάδα. 

Η επιχείρηση έγινε υπό την καθοδήγηση του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή ΑΜΘ Πασχάλη Συριτούδη με την συνδρομή δυνάμεων της Συνοριοφυλακής της Frontex, της ΕΜΑΚ , της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Ερυθρού Σταυρού. Για την διάσωση χρησιμοποιήθηκαν 3 βάρκες, 2 της αστυνομίας και μια της ΕΜΑΚ. Στην ομάδα των παράτυπων μεταναστών στην πλειοψηφία τους Ιρακινοί, υπάρχουν δεκάδες παιδιά.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απεγκλωβισμού 145 μεταναστών από νησίδα στον Έβρο (video)

Από τους 145, οι μισοί έχουν ήδη φτάσει με λεωφορείο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Χειμωνίου για καταγραφή. Σύντομα θα τους ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι, ενώ μετά την διασικασία, θα μεταφερθούν όλοι στο ΚΥΤ Φυλακίου για ταυτοποίηση και ένταξη στο σύστημα φιλοξενίας που υπάρχει στη χώρα μας.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουνίου στην περιοχή της Νέας Βύσσας υπήρξε η πληροφορία ότι συγκεντρώθηκαν περίπου 300 μετανάστες σε νησίδα στον Έβρο ποταμό. Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν την τουρκική πλευρά ότι οι μετανάστες βρίσκονται σε τουρκικό έδαφος και μετά από λίγη ώρα εμφανίστηκαν βάρκες Τούρκων στρατιωτικών που ξεκίνησαν να επιβιβάζουν τον κόσμο. 

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η διαδικασία απεγκλωβισμού 145 μεταναστών από νησίδα στον Έβρο (video)"

Ναυάγιο στην Πύλο: «Τουλάχιστον 209 θύματα ήταν Πακιστανοί», λέει το Πακιστάν

Τουλάχιστον 209 «θύματα» στο υπερφορτωμένο σκάφος που ναυάγησε στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Ελλάδας ήταν Πακιστανοί, σύμφωνα με τα δεδομένα μιας πακιστανικής κυβερνητικής υπηρεσίας ερευνών που είδε το Ρόιτερς για το ναυάγιο.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών, απ’ αυτά τα 209 «θύματα» στο ναυάγιο, 181 ήταν από το Πακιστάν και 28 από το διοικούμενο από το Πακιστάν τμήμα του Κασμίρ. Η εν λόγω πακιστανική υπηρεσία πρόσθεσε ότι δείγματα DNA από 201 οικογένειες συγκεντρώθηκαν από αξιωματούχους για να βοηθήσουν την Ελλάδα στις ταυτοποιήσεις.

Δεν έγινε αμέσως σαφές σε ποια βάση η υπηρεσία αναφέρει τους ανθρώπους αυτούς ως θύματα, καθώς ο επίσημος απολογισμός του δυστυχήματος εξακολουθεί να είναι στους 82 νεκρούς ενώ οι επιζώντες ανέρχονται σε 104, από τους οποίους 12 είναι Πακιστανοί. Εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι βρίσκονταν μέσα στο σκάφος που ναυάγησε.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Ναυάγιο στην Πύλο: «Τουλάχιστον 209 θύματα ήταν Πακιστανοί», λέει το Πακιστάν"

Στην Ακρόπολη ο Μπάρακ Ομπάμα, ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο – «Γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;»

Στη χώρα μας βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος πραγματοποιεί ιδιωτική επίσκεψη.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, ξεναγήθηκε ιδιωτικά στην Ακρόπολη αλλά και στο Μουσείο, έχοντας στο πλάι του την σύζυγό του, Μισέλ αλλά και τις κόρες του Σάσα και Μαλία.

Σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σε συνέδριο για την ψυχική υγεία.

Το βράδυ της Τετάρτης βρέθηκε σε συνάντηση του «Obama Foundation Leaders» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας και στη συνέχεια επισκέφτηκε τον Ιερό Βράχο και το Μουσείο της Ακρόπολης.

«Γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;»

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητή Νικόλαο Σταμπολίδη, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τη χθεσινή ξενάγηση που του έκανε στο Μουσείο, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν «εξαιρετικός και άψογος», όπως όλη η οικογένεια, η αδελφή του, αλλά και η συνοδεία του, και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον σε πολλά πράγματα, κάποια από τα οποία θυμόταν από την προηγούμενη επίσκεψή του στο Μουσείο και ήθελε να ξαναδεί. Επίσης, του άρεσε η καινούργια διευθέτηση της αρχαϊκής αίθουσας, καθώς θυμόταν αρκετά από εκεί, όπως, για παράδειγμα, τα αρχαϊκά χρώματα.

Όπως πληροφόρησε ο καθηγητής το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο τμήμα του Μουσείου όπου φιλοξενούνται οι πέντε από τις έξι Καρυάτιδες του Ερεχθείου -η έκτη βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο- ο κ. Ομπάμα, βλέποντας την κενή θέση, ρώτησε «γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;». «Εμείς επικεντρωνόμαστε μόνο στα Παρθενώνεια Γλυπτά», του απάντησε ο κ. Σταμπολίδης. Αλλά και για το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα έδειξε ενημερωμένος πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ. «Είπε ότι το γνωρίζει, γιατί υποθέτω θα του το είχε πει και ο Δ. Παντερμαλής στην επίσκεψή του το 2016. Του μίλησα για τον αείμνηστο Δ. Παντερμαλή, ότι δεν είναι πια μαζί μας και ότι ήταν σοφός δάσκαλος και ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε να φτιάξει το Μουσείο. “Το γνωρίζω”, είπε, γιατί είχε μία πολύ καλή ξενάγηση μαζί του τότε», συμπλήρωσε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Επίσης, έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι εκείνος και η σύζυγός του για τα κοινωνικά θέματα του 5ου αι. π.Χ., πράγματα που συζητήθηκαν στην αίθουσα του Παρθενώνα, ιδιαίτερα για τη δημοκρατία, γιατί ο Παρθενώνας είναι το λίκνο του παγκόσμιου πολιτισμού και της δημοκρατίας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σταμπολίδης, ο οποίος παρουσίασε στους διάσημους επισκέπτες πολλές λεπτομέρειες που συχνά δεν φαίνονται εύκολα με γυμνό μάτι. «Κυρίως στη ζωφόρο, του έδειξα μερικά πράγματα και του εξήγησα πως αν δεν τα βλέπουμε σε αυτό το ύψος που είναι πολύ κοντά μας σήμερα, δεν θα τα έβλεπαν και στα 10-12 μέτρα όταν βρίσκονταν πάνω στον τοίχο του σηκού. Και επομένως ότι όλη αυτή η σκέψη ή μάλλον η σύλληψη, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση του να βάλεις μία σύγχρονή σου “παρέλαση”, όπως ήταν τα Παναθήναια, σε έναν ναό που μέχρι τότε είχε μόνο μυθολογικά θέματα, αυτό μπορούσε και από την “αντιπολίτευση” του Περικλή να θεωρηθεί ύβρις. Επομένως γι’ αυτό τα τοποθέτησαν επάνω με όλες τις λεπτομέρειες, γιατί με αυτόν τον τρόπο ανύψωνε το πολίτευμα και τη δημοκρατία τους στα μάτια των Θεών», τόνισε ο κ. Σταμπολίδης.

Όσον για το αν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε εκθέματα, είπε πως «μερικές φορές πήγαινε ο ίδιος σε αντικείμενα, θυμόταν και έδειχνε πράγματα, όπως για παράδειγμα το χρώμα. Η σύζυγος και τα παιδιά ξετρελαίνονταν κυρίως με τη σωματικότητα των αγαλμάτων και ιδιαίτερα με τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, με τις λεπτομέρειες», ανέφερε ο κ. Σταμπολίδης.

Σήμερα ο κ. Ομπάμα θα συμμετάσχει στο Συνέδριο για την Ψυχική Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος «SNF Nostos Conference» στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Ακρόπολη ο Μπάρακ Ομπάμα, ξεναγήθηκε στον Ιερό Βράχο – «Γιατί δεν ζητάτε και την έκτη Καρυάτιδα;»"

Κουνούπια: SOS από το ECDC για εξάπλωση δάγκειου πυρετού και ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι το 2022, αναφέρθηκαν 1.133 κρούσματα και 92 θάνατοι εξαιτίας λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καταρρίπτοντας το «ρεκόρ» από το 2018 που ήταν σε επιδημική έξαρση η νόσος!

Τα τελευταία στοιχεία του ECDC δείχνουν ότι το είδος κουνουπιού Aedes albopictus (κουνούπι «τίγρης»), γνωστός φορέας των ιών τσικουνγκούνια και δάγκειου πυρετού, εγκαθίσταται πιο βόρεια και δυτικά στην Ευρώπη. Επίσης, το Aedes aegypti, γνωστό ότι μεταδίδει τους ιούς του δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού, του τσικουνγκούνια, του Ζίκα και του Δυτικού Νείλου, έχει εγκατασταθεί στην Κύπρο από το 2022 και ενδέχεται να συνεχίσει να εξαπλώνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν σε σημερινή Συνέντευξη Τύπου του ECDC, η Ευρώπη βιώνει μια τάση αύξησης της θερμοκρασίας, με τα κύματα καύσωνα και τις πλημμύρες να είναι πιο συχνά και ολοένα και πιο έντονα. Τα καλοκαίρια γίνονται μεγαλύτερα και θερμότερα. Αυτό δημιουργεί πιο ευνοϊκές συνθήκες για χωροκατακτητικά είδη κουνουπιών όπως το Aedes albopictus και το Aedes aegypti. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από δέκα χρόνια, το 2013, το κουνούπι Aedes albopictus είχε εγκατασταθεί σε οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), με 114 περιοχές να επηρεάζονται. Τώρα το 2023, το κουνούπι έχει εγκατασταθεί σε 13 χώρες και 337 περιοχές.

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει μια γεωγραφική εξάπλωση των χωροκατακτητικών ειδών κουνουπιών σε περιοχές που δεν είχαν επηρεαστεί προηγουμένως στην ΕΕ/ΕΟΧ», δήλωσε η Andrea Ammon, Διευθύντρια του ECDC. «Εάν συνεχιστεί αυτό, μπορούμε να περιμένουμε να δούμε περισσότερα κρούσματα και θανάτους από ασθένειες όπως ο δάγκειος πυρετός, η τσικουνγκούνια και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν σε τρόπους ελέγχου των πληθυσμών κουνουπιών, ενισχύοντας την επιτήρηση και επιβάλλοντας μέτρα ατομικής προστασίας».

Τα περισσότερα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου από το 2018

Τα περισσότερα κρούσματα λοίμωξης με τον ιό του Δυτικού Νείλου, σε σχέση με το 2018, έτος επιδημίας, εντοπίστηκαν πέρυσι σε χώρες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το ECDC, το 2022, αναφέρθηκαν 1.133 ανθρώπινα κρούσματα και 92 θάνατοι από λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην ΕΕ/ΕΟΧ, εκ των οποίων οι 1.112 εντοπίστηκαν τοπικά σε 11 χώρες. Τοπικά κρούσματα αναφέρθηκαν από την Ιταλία (723), την Ελλάδα (286), τη Ρουμανία (47), τη Γερμανία (16), την Ουγγαρία (14), την Κροατία (8), την Αυστρία (6), τη Γαλλία (6), την Ισπανία (4), τη Σλοβακία ( 1) και τη Βουλγαρία (1).

Την ίδια στιγμή, το 2022, καταγράφηκαν 71 περιπτώσεις δάγκειου πυρετού στην ηπειρωτική ΕΕ/ΕΟΧ, που ισοδυναμούν με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν μεταξύ 2010 και 2021. Τα κρούσματα δάγκειου πυρετού αναφέρθηκαν από τη Γαλλία (65 περιπτώσεις) και την Ισπανία (6 περιπτώσεις).

Οι βιώσιμοι τρόποι για τον έλεγχο των πληθυσμών των κουνουπιών περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το ECDC, την εξάλειψη των στάσιμων πηγών νερού όπου αναπαράγονται τα κουνούπια, τη χρήση προνυμφοκτόνων φιλικών προς το περιβάλλον και την προώθηση της ευαισθητοποίησης της κοινότητας σχετικά με τον έλεγχο των κουνουπιών.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας περιλαμβάνουν τη χρήση κουνουπιέρων (κατά προτίμηση με εντομοκτόνα) ή τον ύπνο σε κλιματιζόμενα δωμάτια με τη χρήση σίτας, τη χρήση ρούχων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και τη χρήση εντομοαπωθητικών. Η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, των επαγγελματιών υγείας και των ταξιδιωτών σχετικά με τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια είναι επίσης απαραίτητη.

Πώς μεταδίδονται δάγκειος πυρετός και ιός του Δυτικού Νείλου

Ο δάγκειος πυρετός είναι μια ιογενής λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του δάγκειου πυρετού, που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω του τσιμπήματος των μολυσμένων κουνουπιών. Η ασθένεια μεταδίδεται από τα κουνούπια Aedes (ειδικά το Aedes aegypti παγκοσμίως και το Aedes albopictus στην Ευρώπη). Ο δάγκειος πυρετός είναι ενδημικός σε περισσότερες από 100 χώρες στην Αφρική, την Αμερική, τη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία και την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού. Η συχνότητα του δάγκειου πυρετού έχει αυξηθεί δραματικά σε όλο τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μεταξύ των πτηνών μέσω του τσιμπήματος των μολυσμένων κουνουπιών Culex και, παρεμπιπτόντως, οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά (π.χ. άλογα) μπορεί να μολυνθούν. Περίπου το 80% των λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου στους ανθρώπους είναι ασυμπτωματικές. Ο πυρετός του Δυτικού Νείλου είναι η πιο κοινή κλινική εκδήλωση και χαρακτηρίζεται από ξαφνική έναρξη συμπτωμάτων που μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, κακουχία, πυρετό, μυαλγία, έμετο, εξάνθημα, κόπωση και πόνο στα μάτια. Οι ηλικιωμένοι και τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν νευροδιηθητική νόσο του Δυτικού Νείλου που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Δεν υπάρχει ειδική προφύλαξη ή θεραπεία κατά της νόσου στους ανθρώπους.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » " Κουνούπια: SOS από το ECDC για εξάπλωση δάγκειου πυρετού και ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη"

Εκλογές 2023: «Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μετά από δημοσίευμα για υπεράσπιση fund από τον Δημήτρη Μάντζο

Διαμάχη έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας που στοχοποιεί τον Δημήτρη Μάντζο ως δικηγόρο υπεράσπισης fund απέναντι σε οφειλέτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται με την ΝΔ στο «σύνδρομο Πάτση» υπέρ των funds, και την ίδια ώρα εμφανίζεται ως προστάτης των αδύναμων και υπερχρεωμένων.

«Μόλις χθες το ΠΑΣΟΚ έβγαλε ανακοίνωση υπέρ των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο. Μία μέρα μετά αποκαλύπτεται από την εφημερίδα “Δημοκρατία” ότι ο εκπρόσωπός του και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας κ. Δημήτρης Μάντζος, επιστρατεύθηκε ως δικηγόρος από fund εναντίον δανειολήπτη για χρέος 55.000 ευρώ σε ελβετικό φράγκο», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «μέγιστη υποκρισία το ΠΑΣΟΚ να ταυτίζεται με τη ΝΔ στο “σύνδρομο Πάτση” και την ίδια ώρα να εμφανίζεται ως προστάτης των αδύναμων και υπερχρεωμένων».

«Με 700.000 ενυπόθηκα δάνεια να έχουν μεταβιβαστεί σε funds και να παίρνουν σειρά για πλειστηριασμό, περιμένουμε μία απάντηση από τον κ. Ανδρουλάκη», υπογραμμίζει και καταλήγει: 

«Στις 25 Ιούνη οι πολίτες επιλέγουν: Ασυδοσία των funds ή προστασία της πρώτης κατοικίας;».
 
ΠΑΣΟΚ: Αμετανόητοι τυχοδιώκτες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Από τη μεριά του το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «τυχοδιώκτες» στον ΣΥΡΙΖΑ, θυμίζοντας πως αυτός ψήφισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Παράλληλα είπε πως η επίμαχη υπόθεση είναι μια δικηγορική πράξη και δε μπορεί να ταυτιστεί με την υπόθεση Πάτση, ενώ υποστηρίζει και πως το ίδιο δικηγορικό γραφείο έχει αναλάβει την υπεράσπιση πολλών δανειοληπτών.

Δείτε την ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ

«Τα στελέχη της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν αμετανόητοι τυχοδιώκτες.

Το κόμμα, που ψήφισε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και αποτιμούσε δια στόματος του Προέδρου τους Αλέξη Τσίπρα ότι «25.000 πλειστηριασμοί δεν είναι και πολλοί», που ενώ υποσχόταν “σεισάχθεια” παρέδωσε τα κόκκινα δάνεια εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών στα funds και μαζί με τη Νέα Δημοκρατία έβαλαν ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας που πέτυχε το ΠΑΣΟΚ το 2010, επιχειρεί να συμψηφίσει ένα δικηγορικό γραφείο που έχει εκπροσωπήσει εκατοντάδες δανειολήπτες στα δικαστήρια για την προστασία της περιουσίας τους με το σκάνδαλο Πάτση.

Ταυτίζει δηλαδή μια δικηγορική πράξη με την εξαγορά από τον κ. Πάτση κόκκινων δανείων αξίας 62,7 εκατομμυρίων ευρώ έναντι μόλις 4,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο πανικός τους δεν κρύβεται και θα επιστρατεύσουν κάθε αθέμιτο μέσο για να πολεμήσουν το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό, εξάλλου, ταυτίζονται πλήρως με τη Νέα Δημοκρατία.

Ψηφιακοί παρακρατικοί μηχανισμοί και μιντιακοί βραχίονες στην υπηρεσία τους. Όφειλαν, όμως, να έχουν διαβάσει το μάθημα της κάλπης της 21ης Μαΐου».

ΣΥΡΙΖΑ: Επιβεβαιώνει το ΠΑΣΟΚ, θα αρκούσε να πει μια συγγνώμη

Με νέα του ανακοίνωση ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει το δημοσίευμα, και πως θα αρκούσε να πει απλά μια συγγνώμη στους δανειολήπτες.

«Με την ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνει πως ο κ. Μάντζος λειτουργούσε ως εκπρόσωπος fund κατά δανειοληπτών και μάλιστα σε ελβετικό φράγκο, για τους οποίους χθες μόλις έβγαλε υποκριτικά ανακοίνωση.

Δεν χρειάζεται τόσος εκνευρισμός και ύβρεις. Θα αρκούσε μία συγγνώμη από το ΠΑΣΟΚ για την υποκρισία σε βάρος των δανειοληπτών και των ανθρώπων που αδυνατούν πλέον να ανταπεξέλθουν και αγωνιούν για τα σπίτια τους.

Το δίλημμα πλέον καθίσταται ακόμα πιο καθαρό: Ασυδοσία των funds με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ή προστασία της πρώτης κατοικίας;»

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023: «Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ μετά από δημοσίευμα για υπεράσπιση fund από τον Δημήτρη Μάντζο"

20 θάνατοι ασθενών με CoVid, 29 διασωληνωμένοι, 225 εισαγωγές

Υποχώρηση των σκληρών δεικτών αποτυπώνεται στο σημερινό επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ

Την εβδομάδα  12  - 18 Ιουνίου, 20 ασθενείς με CoViD έχασαν τη ζωή τους (με διάμεση ηλικία τα 82 έτη), 29 νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι και 225 ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας. Ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων ανήλθε στις 5.

O συνολικός αριθμός θανάτων ανέρχεται με την σημερινή προσθήκη των θανόντων στους 37.109.

Σύμφωνα με την σημερινή επιδημιολογική εικόνα, η θετικότητα στα τεστ κορωνοϊού παρουσιάζει μείωση. Τό συνολικό ποσοστό για τη νέα παραλλαγή υπό παρακολούθηση, ΧΒΒ.1.16 ή Αρκτούρος, ανέρχεται στο 12%. 

Το ποσοστό θετικότητας για τον κορωνοϊό ήταν 2,6% σε σύνολο 200.968 εργαστηριακών ελέγχων.

                Δείκτες CoViD

12 - 18 Ιουνίου

5 - 11 Ιουνίου

Νέοι θάνατοι 20  37
Διασωληνωμένοι 29  29
Νέες εισαγωγές 225  356
 
Γρίπη - RSV

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε μείωση και παραμένει κάτω του 10% (sentinel).

Και αυτή την εβδομάδα δεν καταγράφηκε νέο σοβαρό κρούσμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ούτε νέος θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό-RSV, η θετικότητα των εξετάσεων παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » " 20 θάνατοι ασθενών με CoVid, 29 διασωληνωμένοι, 225 εισαγωγές "

Κως: Νέο βίντεο με την 27χρονη και τον 32χρονο να βγαίνουν από το σπίτι - Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 32χρονο από το Μπαγκλαντές

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση δολοφονίας της 27χρονης στην Κω. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Γιώργου Γεραφέντη υπάρχει νέο βίντεο που εντόπισαν οι αστυνομικοί στο οποίο φαίνεται ο 32χρονος από το Μπαγκλαντές και η 27χρονη από την Πολωνία να βγαίνουν από το σπίτι πριν το έγκλημα.

Υπενθυμίζεται ότι αυτό είχε υποστηρίξει στην κατάθεσή του ο συγκάτοικος του 32χρονου και έρχεται τώρα το νέο βίντεο να πιστοποιήσει ότι ο φερόμενος ως δράστης και η 27χρονη έφυγαν από το σπίτι και το έγκλημα δεν έγινε μέσα στο σπίτι του 32χρονου από το Μπαγκλαντές αλλά σε εξωτερικό χώρο και πιθανότατα στο σημείο όπου βρέθηκε η σορός της άτυχης κοπέλας. 

 

Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 32χρονο από το Μπαγκλαντές

 Το μεσημέρι της Πέμπτης ασκήθηκε δίωξη από τον εισαγγελέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 32χρονο από το Μπαγκλαντές.

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι έχει επίσης βρεθεί γενετικό υλικό στα νύχια της 27χρονης κοπέλας και αναμένεται η ταυτοποίησή του. Συνεκτιμώντας όλα τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, αναμένεται να ασκήσουν και συμπληρωματικές διώξεις σε βάρος του32χρονου βασικού υπόπτου από το Μπαγκλαντές.

Προηγήθηκε η παράδοση του προανακριτικού υλικού που είχε στα χέρια της η Ελληνική Αστυνομία και αφορά την δεύτερη φάση της έρευνας. Όπως αναμένεται, θα ενωθούν οι δύο φάσεις της προανάκρισης: η πρώτη που αφορούσε την αρπαγή και η δεύτερη για την ανθρωποκτονία και στη συνέχεια η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κως: Νέο βίντεο με την 27χρονη και τον 32χρονο να βγαίνουν από το σπίτι - Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 32χρονο από το Μπαγκλαντές"

e-ΕΦΚΑ: Ταχύτερα οι συντάξεις στους δημοσίους υπαλλήλους με τη νέα έκδοση της e-ΔΑΥΚ

Ακόμα ταχύτερη θα είναι η έκδοση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων, χάρη στη νέα ενημερωμένη έκδοση της ηλεκτρονικής εφαρμογής e-ΔΑΥΚ (Δελτίο Ατομικής Υπηρεσιακής Κατάστασης) του e-ΕΦΚΑ.

Η νέα ενημερωμένη έκδοση της εφαρμογής για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων των δημοσίων υπαλλήλων είναι ακόμα ένα πεδίο της συνεργασίας μεταξύ του e-ΕΦΚΑ και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το e-ΔΑΥΚ εισάγει ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια στην πληροφόρηση που ενσωματώνει (αναφορικά με τον χρόνο ασφάλισης του δημόσιου υπαλλήλου) και ενισχύει ακόμα περισσότερο το στοιχείο της αυτοματοποίησης στη διαδικασία απονομής των συντάξεων του δημοσίου τομέα, με την προσθήκη νέων πεδίων που αφορούν -μεταξύ άλλων- τη χρήση διαδοχικής ασφάλισης, το χρόνο υπηρεσίας δημόσιου υπαλλήλου στο εξωτερικό κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύεται σε πολύτιμο «εργαλείο» για την ταχεία βεβαίωση του χρόνου ασφάλισης και κατ’ επέκταση για την ακόμα ταχύτερη έκδοση των κύριων συντάξεων στο Δημόσιο.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα, η κ. Παπαρρηγοπούλου ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
 
«Αποφασιστική συμβολή στην ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση»

Όπως τόνισε, «δίνουμε μεγάλη έμφαση στη χρήση των νέων ψηφιακών εργαλείων -που συνεισφέρουν καθοριστικά στην επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων- και στην εκπαίδευση των εργαζομένων σε αυτά. Η ενιαιοποίηση και αυτοματοποίηση των διαδικασιών που προκύπτει μέσα από τα νέα αυτά εργαλεία συμβάλλει αποφασιστικά στην ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων».

Ο κ. Κάτσικας από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επέκταση της χρήσης ψηφιακών εφαρμογών. «Με εφαρμογές όπως το e-ΔΑΥΚ που αναπτύσσονται από δημόσιους φορείς που συμπράττουν μεταξύ τους, τα οφέλη που προκύπτουν δεν αντανακλούν μόνο στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Αντανακλούν στους ίδιους τους φορείς, μένουν ως επένδυση διά της μεταφοράς τεχνογνωσίας», σημείωσε.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρθηκε στη συνεισφορά των εφαρμογών και πλατφορμών που αναπτύσσει η ΓΓΠΣΔΔ για την καλύτερη λειτουργία του e-ΕΦΚΑ.

«Με τις νέες εφαρμογές μπορέσαμε να φτάσουμε σε τουλάχιστον 65% αυτόματη έκδοση κύριων συντάξεων του Δημοσίου, ώστε ο χρόνος απονομής να έχει περιοριστεί σε περίπου 2 μήνες», τόνισε. Επιπρόσθετα, μέσω της διαλειτουργικότητας η ΓΓΠΣΔΔ συνέβαλε στην εξυπηρέτηση του πολίτη χωρίς ταλαιπωρία, με τις υπηρεσίες Gov.gr για τον e-ΕΦΚΑ, καθώς και μέσα από τις νέες υποδομές GCloud όπου τα συστήματα “τρέχουν” την απονομή 15 φορές ταχύτερα».

«Γλιτώνουμε από δύσκολα βήματα που δημιουργούν λάθη»

Τέλος, ο κ. Βαρβέρης παρουσίασε συνοπτικά τη σημασία του αναβαθμισμένου e-ΔΑΥΚ για την ταχύτητα της απονομής των συντάξεων (αφού περισσότερα στοιχεία για την υπηρεσιακή κατάσταση των δημόσιων υπαλλήλων θα τυποποιηθούν και θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή), την αξιοπιστία της πληροφορίας και την ποιότητα των δεδομένων.

«Γλιτώνουμε έτσι από δύσκολα βήματα που δημιουργούν λάθη», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι η προσπάθεια στον e-ΕΦΚΑ για την εξάλειψη όλων των συνταξιοδοτικών εκκρεμοτήτων και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων του συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Το νέο e-ΔΑΥΚ ήταν το αντικείμενο ειδικής ημερίδας που συνδιοργανώθηκε από την ΓΓΠΣΔΔ και τον e-ΕΦΚΑ στο Αμφιθέατρο της ΓΓΠΣΔΔ με τη συμμετοχή περίπου 150 στελεχών φορέων δημόσιας διοίκησης, στην οποία έδωσαν το «παρών» η υπηρεσιακή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου, ο υπηρεσιακός υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Σωκράτης Κάτσικας, ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, και ο υποδιοικητής του e-ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

 

Διαβάστε Περισσότερα » "e-ΕΦΚΑ: Ταχύτερα οι συντάξεις στους δημοσίους υπαλλήλους με τη νέα έκδοση της e-ΔΑΥΚ"

Εκλογές 2023 – Όθωνας Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ για οδοντιάτρους: Δεν μας ψηφίζουν, οπότε ας πληρώσουν κάτι παραπάνω

Για το σχέδιο φορολόγησης του ιατρικού κλάδου μίλησε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, Όθωνας Ηλιόπουλος, καλώντας μάλιστα τους οδοντίατρους να πληρώσουν παραπάνω αφού δεν είναι ψηφοφόροι του κόμματος.

Στο βίντεο που κάνει τον γύρο των social, ο κύριος Ηλιόπουλος, αναφέρει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο όταν φτάνει στην κατηγορία των οδοντιάτρων αναφέρει πως «δεν μας ψηφίζουν έτσι και αλλιώς, οπότε ας πληρώσουν κάτι παραπάνω».

Αναφορικά με το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «Η φοροδιαφυγή που θα πιάσεις από το ψηφιακό σύστημα θα καλύψει μέρος του κόστους του. Δεν μπορεί να πηγαίνεις στον οδοντίατρο και στον γιατρό και να μην πληρώνεις. Γιατί στο σύστημα θα φαίνεται ότι σου έχει γράψει συνταγή και σε έχει εξετάσει. Δεν μπορεί να μιλάει για φυσική εξέταση αλλά δεν έγινε επίσκεψη».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογές 2023 – Όθωνας Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ για οδοντιάτρους: Δεν μας ψηφίζουν, οπότε ας πληρώσουν κάτι παραπάνω"

Μπελέρης: «Κατασκευασμένο» Ποινικό Μητρώο επικαλείται το αλβανικό δικαστήριο για τη συνέχιση της προφυλάκισής του

Το Ποινικό Μητρώο του ομογενή δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη, φαίνεται πως επικαλείται η δικαστής της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος της Αλβανίας (SPAK) Αταλάντα Ζεκίρι, στην απόρριψη του αιτήματος να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με πληροφορίες η Αλβανίδα δικαστής υποστηρίζει πως σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, ο Μπελέρης είναι ύποπτος φυγής. Ωστόσο σοβαρό ζήτημα τίθεται από την αποκάλυψη πως αντίγραφο του Ποινικού Μητρώου που κατέθεσε η υπεράσπιση του ομογενή δημάρχου Χειμάρρας, και «κατέβασε» συνήγορός του ψηφιακά από την πλατφόρμα e-albania, είναι «λευκό» μια και το παλαιότερο αδίκημα έχει παραγραφεί. Άρα η δικαιολογία που επικαλείται η δικαστής δεν ισχύει.

Ενημερωτικά το 2003 ο Μπελέρης είχε καταδικαστεί ερήμην για υποτιθέμενη προσβολή των συμβόλων της Αλβανίας, όταν εμπόδισε με κίνδυνο της ζωής του -ως εκλογικός αντιπρόσωπος στο χωριό Πύλιουρι - την κλοπή της κάλπης από παρακρατικούς, στις δημοτικές εκλογές της ίδιας χρονιάς. Το υποτιθέμενο αδίκημα τελικά παραγράφηκε.

Αποκάλυψη


Το protothema.gr φέρνει στο φως το έγγραφο του Ποινικού Μητρώου που περιλαμβάνεται στην δικογραφία και εμφανίζει τον Μπελέρη ως καταδικασμένο για υπόθεση του 2003 και το ίδιο έγγραφο όπως «κατέβασε» ο συνήγορός του από την πλατφόρμα e-albania με την ένδειξη (υδατογράφημα) «Ι PADENUAR» δηλαδή «Μη καταδικασμένος» με καθαρό Ποινικό Μητρώο.

1ΕΓ

2ΕΓ «Διαρρέουν έγγραφα από το δικαστήριο τα οποία επιβεβαιώνουν τα όσα υποστηρίζουμε. Πρόκειται περί κατασκευασμένης δικογραφίας η οποία μπάζει από παντού. Η δικαστής επιλέγει να αναγνωρίσει το έγγραφο που θα της δώσει πάτημα ώστε να κρατήσει τον Φρέντι Μπελέρη στη φυλακή. Το έγγραφο που προσκόμισε ο δικηγόρος του Μπελέρη είναι εκτυπωμένο από την πλατφόρμα e-albania, κάτι αντίστοιχο με το ελληνικό gov.gr» σχολίασε στο protothema.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, με έδρα την Αθήνα, Θοδωρής Γκούμας, τονίζοντας πως: «Ο Μπελέρης είναι πολιτικός κρατούμενος και η Χειμάρρα όμηρος των ορέξεων του Έντι Ράμα».

Προφυλακισμένος για πολιτικούς λόγους

Ο Μπελέρης παραμένει ήδη προφυλακισμένος 40 ημέρες με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων τα ξημερώματα της 12ης Μαΐου, δύο ημέρες πριν τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές στην Αλβανία.

Την Τετάρτη η SPAK απέρριψε το αίτημα των συνηγόρων του Μπελέρη, να αποφυλακιστεί με περιοριστικά μέτρα, προσκομίζοντας και την απόφαση του δικαστηρίου Αυλώνας με την οποία ανακηρύχθηκε και επίσημα δήμαρχος Χειμάρρας. Οι ίδιοι πρότειναν στην έδρα καταβολή χρηματικής εγγύησης, ώστε να αποδείξουν πως ο Μπελέρης δεν είναι ύποπτος φυγής, ενώ ανάμεσα επιχειρήματα που παρουσιάστηκαν ήταν αυτό, σύμφωνα με το οποίο έως σήμερα στην Αλβανία υπήρξαν 31 διαφορετικές περιπτώσεις με την ίδια κατηγορία, εξαγορά ψήφων, αλλά ουδείς κατηγορούμενος προφυλακίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας της SPAK Αταλάντα Ζεκίρι, άκουγε σιωπηλή για 40 λεπτά τα ισχυρά νομικά επιχειρήματα των συνηγόρων του Φρέντι Μπελέρη, μιλώντας μόνο όταν ανακοίνωσε την απορριπτική απόφαση.

«Ήταν μια συνέχεια των προηγούμενων αποφάσεων που είχαν πάει τα αλβανικά δικαστήρια με τη δικαιολογία πως είναι ύποπτος φυγής. Μοναδικός τους στόχος είναι να μην αλλάξει χέρια ο δήμος Χειμάρρας. Αυτός είναι ο στόχος τους και πλέον είναι ξεκάθαρο. Από την πρώτη στιγμή μιλάμε για απαγωγή και ομηρία» δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο Λεονάρδος Μπελέρης, αδελφός του δημάρχου Χειμάρρας.

Η απόφαση της SPAK προκάλεσε εκ νέου την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, κατηγορώντας ευθέως πως αποσκοπεί στην παρεμπόδισή ορκωμοσίας του ως νόμιμου δημάρχου Χειμάρρας. «Η απόρριψη της αίτησης αποφυλάκισης του κ. Μπελέρη, προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντά του ως νέου Δημάρχου Χειμάρρας, παρεμποδίζει ευθέως την ορκωμοσία του και προκαλεί βαθύ προβληματισμό για τους πραγματικούς στόχους πίσω από τη δίωξη του» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Τα τρία σενάρια

Η ορκωμοσία των νέων αιρετών στην Αλβανία, θα λάβει μέρος το επόμενο δεκαήμερο. Όποιος εκλεγμένος δεν παραστεί σε αυτήν, κινδυνεύει σοβαρά να εκπέσει του αξιώματός του. Οι συνήγοροι του Μπελέρη αναμένεται να καταθέσουν αίτημα στην SPAK ώστε να μπορέσει να μεταβεί στην Χειμάρρα για την τελετή ορκωμοσίας, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να εκπέσει του αξιώματός του.

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια:

1ον. Να επιτραπεί στον Μπελέρη να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας στο δηαμχρειο Χειμάρρας, συνοδεία αστυνομικής φρουράς.
2ον. Να ορκιστεί μέσα στην φυλακή
3ον Να παραμείνει προφυλακισμένος και η αλβανική κυβέρνηση να επαναπροκηρύξει εκλογές στην Χειμάρρα χωρις τον Μπελέρη υποψήφιο.
Σύμφωνα με τις έως σήμερα μεθοδεύσεις, τα Τίρανα φαίνεται πως επιδιώκουν το 3ο σενάριο με στόχο να πετύχουν την εκλογή του «εκλεκτού» του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Χειμάρρα, ώστε να προωθηθούν τα μεγάλα συμφέροντα και deal στην λεγόμενη και αλβανική ριβιέρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μπελέρης: «Κατασκευασμένο» Ποινικό Μητρώο επικαλείται το αλβανικό δικαστήριο για τη συνέχιση της προφυλάκισής του"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news