facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Φορτηγό έπεσε σε πλήθος σε υπαίθριο πάρτι στην Ολλανδία – Αναφορές για πολλούς νεκρούς

Πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ένα φορτηγό παρέσυρε τους παρευρισκόμενους σε ένα υπαίθριο πάρτι μπάρμπεκιου, στην πόλη Νόιε Μπάιγερλαντ, στη νότια Ολλανδία, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία.

Οι αστυνομικές αρχές δεν έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για τον αριθμό των θυμάτων, προσθέτοντας ότι ερευνούν το δυστύχημα, το οποίο σημειώθηκε γύρω στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας) σε απόσταση 30 χιλιομέτρων νότια από το Ρότερνταμ.

Τα ολλανδικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για έως και 4 θύματα.

«Κάποια στιγμή ένα φορτηγό ξέφυγε από τον δρόμο και έπεσε στους ανθρώπους που έκαναν πάρτι» ανέφερε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Ελιάν Μαστβάικ στο τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Rijnmond. Είναι ασαφές τι προκάλεσε το δυστύχημα, πρόσθεσε. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών και των τραυματιών παραμένει επίσης αδιευκρίνιστος, επειδή το φορτηγό δεν έχει ακόμη απομακρυνθεί από το σημείο.

Πλάνα που μετέδωσαν το Rijnmond και άλλοι ειδησεογραφικοί ιστότοποι δείχνουν μια νταλίκα μιας ισπανικής μεταφορικής εταιρείας ανάμεσα σε σπασμένα τραπεζάκια του πικνίκ.

ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορτηγό έπεσε σε πλήθος σε υπαίθριο πάρτι στην Ολλανδία – Αναφορές για πολλούς νεκρούς"

Τα «βρήκαν» Σερβία και Κόσοβο για τις μετακινήσεις πολιτών στα σύνορα – Μπορέλ: Έχουμε συμφωνία

Η Σερβία και το Κόσοβο διευθέτησαν τη διαμάχη τους σχετικά με τις μετακινήσεις των πολιτών τους στα σύνορά τους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Έχουμε συμφωνία» έγραψε ο Μπορέλ σε ανάρτησή του στο Twitter. «Στο πλαίσιο του διαλόγου που διευκόλυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Σερβία συμφώνησε να καταργήσει τα έγγραφα εισόδου/εξόδου για τους κατόχους ταυτοτήτων του Κοσόβου και το Κόσοβο συμφώνησε να μην εισάγει (τέτοια έγγραφα) για τους κατόχους σερβικών ταυτοτήτων», εξήγησε.

«Οι Σέρβοι του Κοσόβου, καθώς και όλοι οι άλλοι πολίτες, θα μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας, χρησιμοποιώντας τις ταυτότητές τους. Η ΕΕ έλαβε μόλις διαβεβαιώσεις από τον πρωθυπουργό (του Κοσόβου, Αλμπίν) Κούρτι», πρόσθεσε.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «βρήκαν» Σερβία και Κόσοβο για τις μετακινήσεις πολιτών στα σύνορα – Μπορέλ: Έχουμε συμφωνία"

Προκαλεί ο εκπρόσωπος του Ερντογάν: Κανένα μας βήμα δεν εξαρτάται από την άδεια άλλου

Εμμένει στην πολιτική των προκλήσεων η Άγκυρα, με τον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν, Φαχρετίν Αλτούν, να διαμηνύει ότι η Τουρκία θα αποφασίσει «πότε θα ξεκινήσει μια επιχείρηση στη Συρία». Τις τελευταίες ημέρες, έχουν πυκνώσει οι τουρκικές απειλές για επέμβαση στη Συρία παρά το γεγονός ότι η Δύση έχει προειδοποιήσει για την αποφυγή ξένων παρεμβάσεων στην περιοχή. 

Πριν από λίγα 24ωρα και με αφορμή την 951η επέτειο από τη Νίκη του Μαλάζγκιρτ, ο Ερντογάν δήλωσε «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά (στα βόρεια της Συρίας) ένα βράδυ και μπορούμε να έρθουμε οπουδήποτε αλλού».

«Πιστεύουμε ότι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι ο κοινός σκοπός όλων των κρατών που θέλουν ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή» υποστήριξε, από τη μεριά του, σε συνέντευξή σε νορβηγικό μέσο, ο Αλτούν για να δικαιολογήσει τη διάθεση παρέμβασης στο εσωτερικό της Συρίας.

Σε εμπρηστικό, μάλιστα, τόνο ο εκπρόσωπος του Ερντογάν τόνισε τα εξής: «Κανένα βήμα που θα κάνει η Τουρκία δεν εξαρτάται από την άδεια ή τη συναίνεση κάποιου». 

«Η Τουρκία, υπό την ηγεσία του Ερντογάν βάζει τα δικά της συμφέροντα στο επίκεντρο» συνέχισε. 

Όσον αφορά στο ζήτημα της ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε τα εξής: «Προσδοκούμε ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα αποδείξουν ότι βλέπουν την Τουρκία ως σύμμαχο και ότι θα κάνουν ό,τι χρειάζεται».

Νέος πόλεμος Γαλλίας - Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Μακρόν

Νέα διπλωματική αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία. Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε μαζική χειραγώγηση σε βάρος της Γαλλίας από «πολιτικούς ισλαμιστές» στην Αφρική.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι γίνεται μια μαζική χειραγώγηση εναντίον της χώρας του, επειδή η Γαλλία άφησε άδειο το πεδίο στην Αφρική και ότι η Γαλλία στοχοποιήθηκε από τους «πολιτικούς ισλαμιστές οι οποίοι είναι εχθρικοί κατά της Γαλλίας».

Ο Μακρόν είπε ακόμη ότι «στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα, υπάρχουν δίκτυα ακτιβισμού, νεοαποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές ατζέντες κατά της Γαλλίας» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μόνο ένας εχθρός γι’ αυτούς και είναι η Γαλλία».

Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σχολίασε ότι «οι εχθρότητες στην Αφρική προέρχονται από το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκαλεί ο εκπρόσωπος του Ερντογάν: Κανένα μας βήμα δεν εξαρτάται από την άδεια άλλου"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Που περιορίζονται οι καταιγίδες (28/08)

Γενικά αύριο ο καιρός προβλέπεται αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις στα ηπειρωτικά και τα ορεινά της Κρήτης και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί ασθενείς και στα πελάγη θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και οι μέγιστες τιμές θα φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 32 με 34 βαθμούς και στα νησιά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 και τοπικά έως 33 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Ασθενείς και στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις, που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 και τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικοί όμβροι.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 και από το απόγευμα τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία – Που περιορίζονται οι καταιγίδες (28/08)"

«Κίνδυνος ακτινοβολίας και πυρκαγιάς»: Δραματική προειδοποίηση για τους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια με το Κίεβο και τη Μόσχα να αλληλοκατηγορούνται.

Η κρατική εταιρία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας, Energoatom, ανακοίνωσε πως ο πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός της Ζαπορίζια λειτουργεί από σήμερα (Σάββατο 27/8) το μεσημέρι με κίνδυνο διαρροών και πυρκαγιάς, έπειτα από βομβαρδισμούς για τους οποίους οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι κατηγορούν οι μεν τους δε επί αρκετές εβδομάδες.

Τα ρωσικά στρατεύματα βομβάρδισαν την περιοχή “κατ΄επανάληψη στη διάρκεια του τελευταίου 24ωρου”, ανέφερε σήμερα στο Telegram η εθνική ουκρανική εταιρία.

“Ως αποτέλεσμα των περιοδικών βομβαρδισμών, η υποδομή του σταθμού υπέστη ζημιές και υπάρχει κίνδυνος διαρροής υδρογόνου και κονιορτοποίησης ραδιενεργών ουσιών”, είπε, κάνοντας λόγο για “αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς”.

Σύμφωνα με την εταιρία, από σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) ο σταθμός “λειτουργεί με κίνδυνο να παραβιαστούν οι κανόνες ασφαλείας στον τομέα των ακτινοβολιών και της πυρκαγιάς”.

Η Ρωσία κατηγόρησε από την πλευρά της την Ουκρανία ότι εξαπέλυσε 17 οβίδες στην περιοχή του σταθμού, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών. “Τέσσερις έπεσαν στην οροφή του κτιρίου (…) όπου βρίσκονται 168 συσκευασίες αμερικανικού πυρηνικού καυσίμου της εταιρίας Westinghouse”, διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο πρόσθεσε πως οβίδες έπεσαν επίσης σε έναν χώρο αποθήκευσης χρησιμοποιημένου καυσίμου και κοντά σε έναν άλλο που περιείχε “πρόσφατο καύσιμο”.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό, ο ουκρανικός στρατός προχώρησε σε αυτά τα πυρά από θέσεις γύρω από την πόλη Μαρχάνετ, απέναντι από τον σταθμό, στην απέναντι πλευρά του ποταμού Δνείπερου που εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Το AFP σημειώνει ότι δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τις δηλώσεις αυτές από ανεξάρτητη πηγή.

Πόσο επικίνδυνη είναι η κατάσταση στη Ζαπορίζια;
(Foto, Energoatom vía AP)

Ο σταθμός της Ζαπορίζια, όπου βρίσκονται έξι από τους 15 ουκρανικούς αντιδραστήρες, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα στις αρχές Μαρτίου, λίγο μετά την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, και βρίσκεται κοντά στη γραμμή του μετώπου στον νότο.

Το Κίεβο και η Μόσχα αλληλοκατηγορούνται ότι βομβαρδίζουν την περιοχή του συγκροτήματος, κοντά στην πόλη Ενέρχονταρ, στον ποταμό Δνείπερο, θέτοντας σε κίνδυνο τον σταθμό.

Μεταξύ Πέμπτης και Παρασκευής ο σταθμός και οι έξι αντιδραστήρες του 1.000 μεγαβάτ ο καθένας είχαν “αποσυνδεθεί πλήρως” από το εθνικό δίκτυο λόγω ζημιών σε ηλεκτρικές γραμμές τροφοδοσίας, σύμφωνα με το Κίεβο.

Στη συνέχεια η Energoatom ανακοίνωσε πως “ένας από τους αντιδραστήρες του που είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους την προηγουμένη επανασυνδέθηκε με το ηλεκτρικό δίκτυο” χθες, Παρασκευή, στις 14:04. Ο αντιδραστήρας που επανασυνδέθηκε “παράγει ηλεκτρικό ρεύμα για τις ανάγκες της Ουκρανίας” και “βρίσκεται σε πορεία αύξησης της ισχύος του”, διευκρίνισε η εταιρία.

Οι κατοχικές αρχές της Ενέρχονταρ κατηγόρησαν από την πλευρά τους χθες και πάλι τα ουκρανικά στρατεύματα.

Ειδικοί του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) αναμένονται στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια “την επόμενη εβδομάδα” σύμφωνα με τη σύμβουλο του υπουργού Ενέργειας Λάνα Ζέρκαλ, η οποία κατήγγειλε τους Ρώσους ότι “προκαλούν τεχνητά εμπόδια” σε αυτή την αποστολή, κάτι που αρνείται η Μόσχα.

Συνέπεια αυτού πολέμου στον οποίο έχουν αποδυθεί η Ρωσία και η Ουκρανία, και ο οποίος εισήλθε στον έβδομο μήνα την Τετάρτη, των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στο ρωσικό πετρέλαιο αλλά και στο μερικό κλείσιμο σε αυτό το στάδιο από τη Μόσχα της παροχής αερίου, οι τιμές της ενέργειας έχουν εκτοξευθεί στην Ευρώπη και η ήπειρος ετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμίχαλ προειδοποίησε σήμερα σε ένα μήνυμα στο Telegram πως “αυτή η εποχή θέρμανσης θα είναι ασφαλώς η πιο δύσκολη στην ιστορία της ανεξάρτητης Ουκρανίας“. “Ο κυριότερος κίνδυνος συνίσταται στις τρομοκρατικές ενέργειες της Ρωσίας εναντίον των κρίσιμων υποδομών”, είπε.

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Κίνδυνος ακτινοβολίας και πυρκαγιάς»: Δραματική προειδοποίηση για τους βομβαρδισμούς στη Ζαπορίζια"

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων: Αντισυνταγματική η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά και των ορθοδόξων μαθητών

Την αντίθεσή της εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ) στη δυνατότητα απαλλαγής από τα Θρησκευτικά και των ορθοδόξων μαθητών, την οποία προτείνει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Η ΠΕΘ χαρακτηρίζει την εισήγηση ως αντισυνταγματική.

Ενόψει έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), επανακαθορίζει τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή ενός μαθητή από τα Θρησκευτικά.

Αναλυτικότερα, η Αρχή, με επικεφαλής τον επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, γνωμοδοτεί ότι λόγοι που θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την εξαίρεση από το μάθημα δεν είναι μόνον όσοι αναφέρονται στη θρησκευτική συνείδηση των παιδιών και των γονέων ή των κηδεμόνων τους, αλλά οποιοσδήποτε λόγος που ανάγεται σε γενικότερες αντιλήψεις.

Μάλιστα, κρίνεται πως η εξαίρεση δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να αφορά μόνο τους μη χριστιανούς Ορθοδόξους, αλλά έκρινε ότι το ίδιο δικαίωμα πρέπει να έχουν και οι Ορθόδοξοι μαθητές, σε περίπτωση που δεν συμφωνούν με το περιεχόμενο του μαθήματος.

Όπως έγραψε η εφημερίδα «Τα Νέα», η υπόθεση έφτασε ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά από τη διαβίβαση εγγράφου του υπουργείου Παιδείας εν όψει της δημοσίευσης σχετικής εγκυκλίου για την απαλλαγή από τα μαθήματα των Θρησκευτικών, της Μουσικής και της Φυσικής Αγωγής και την υποβολή σχετικών δικαιολογητικών από τους μαθητές και τους γονείς τους.

Ήδη, το ΣτΕ με την απόφαση 1478/2022, που δημοσιεύθηκε στις 7 Ιουλίου και έκανε δεκτή αίτηση γονέων, οι οποίοι ζητούσαν την ακύρωση της από 28.5.2021 ΚΥΑ κατά το μέρος που ρυθμίζεται η απαλλαγή των μαθητών – μαθητριών από το μάθημα των Θρησκευτικών.

Στη συνέχεια, πριν την έκδοση της ΚΥΑ, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε πως πρέπει να υπάρχει σχετική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων: Ανοίγεται ο ασκός του Αιόλου και για άλλες «συνταγματικές διορθώσεις»

Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων (ΠΕΘ), κάνει λόγο για «αυθαίρετη παρέμβαση της ΑΠΔΠΧ», ενώ θεωρεί ότι το Υπουργείο Παιδείας «προφανώς και οφείλει να μην εφαρμόσει τη γνωμοδότηση διότι»:

α) Είναι αντισυνταγματική, καθώς, με τις συστάσεις που εμπεριέχονται σε αυτήν, καταλύονται ολοφάνερα οι πρόνοιες των άρθρων 3 και 16, παρ. 2 του Συντάγματος του Ελληνικού κράτους.

β) Έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις πρόσφατες σχετικές με το Μάθημα των Θρησκευτικών, Αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) όπως την 1479/2019, όπου ξεκάθαρα τονίζεται ότι η δήλωση απαλλαγής από το Μάθημα των Θρησκευτικών θα πρέπει να έχει το εξής περιεχόμενο: «Λόγοι θρησκευτικής συνείδησης δεν επιτρέπουν τη συμμετοχή (μου ή του παιδιού μου) στο μάθημα των θρησκευτικών» η οποία και «δεν παραβιάζει τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 13 του Συντάγματος, εφ’ όσον γίνεται χάριν απαλλαγής των μαθητών αυτών από την, επιβαλλόμενη κατ’ αρχήν από το Σύνταγμα και το νόμο, υποχρέωση παρακολουθήσεως του μαθήματος αυτού».

Η Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων επιτακτικά θέτει τα εξής ερωτήματα:

* Είναι δυνατόν μια Ανεξάρτητη Αρχή να αποκτά, αφ΄ εαυτής, υπερέχουσα θέση του Ελληνικού Συντάγματος αλλά και του ΣτΕ και με τις αποφάσεις της να καταλύει τόσο το Σύνταγμα όσο και τις Αποφάσεις του ΣτΕ και του Υπουργείου Παιδείας;

* Είναι δυνατόν οι υπόλοιποι θεσμικοί παράγοντες της Ελληνικής Πολιτείας να μένουν απαθείς και να αποδέχονται αδιαμαρτύρητα τέτοιες αυθαιρεσίες μιας Αρχής, οι οποίες σαφώς και εγκυμονούν κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία του Δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας;

* Είναι δυνατόν να επιτρέπεται σε μια ευνομούμενη πολιτεία μια γνωμοδοτική αρχή να καθορίζει αυτή, αντίθετα από το Σύνταγμα και τους Νόμους, το περιεχόμενο της Ελληνικής Παιδείας και ποια Μαθήματα θα είναι υποχρεωτικά και ποια προαιρετικά;

* Συνειδητοποιούμε, άραγε, πού οδηγούνται τα πράγματα, εάν έχει τη δυνατότητα μια Αρχή αποτελούμενη από 5-6 ανθρώπους, τόσο απλά και εύκολα, να αλλάζει το Σύνταγμα, τους Νόμους και να μην λαμβάνει υπόψη τις Αποφάσεις του ΣτΕ για ένα τόσο πολύ σπουδαίο θέμα του κράτους, όπως είναι η μορφή και το περιεχόμενο της Παιδείας; Που οδηγείται η Δημοκρατική ευρυθμία του κράτους μας;

* Το Μάθημα των Θρησκευτικών, με βάση το άρθρο 16, 2 του Συντάγματος, είναι υποχρεωτικό καθώς αποτελεί ουσιαστικό και βασικό στοιχείο της Παιδείας μας, η λειτουργία της οποίας, σύμφωνα με το ως άνω άρθρο «αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες».

* Ουδείς σύμφωνα και με τις ακλόνητες αποφάσεις του ΣτΕ δεν δικαιούται να αλλάξει ή να παρερμηνεύσει ό, τι έχει θεσπιστεί με το Σύνταγμα της χώρας.

* Ουδείς, επίσης, έχει το δικαίωμα να διαστρεβλώνει ή να αλλοιώνει το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος, όπως έπραξε η ως άνω Αρχή, «διορθώνοντας» το Σύνταγμα και αφαιρώντας από τον συνταγματικό όρο «Θρησκευτική συνείδηση» τον προσδιορισμό «Θρησκευτική».

Την ευθύνη της ακεραιότητας της συνταγματικότητας στην Παιδεία την έχει το Υπουργείο Παιδείας και, αν αποδεχθεί την πρόταση για προαιρετικότητα του Μαθήματος των Θρησκευτικών, για τους λόγους που αναφέρονται στην ως άνω ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ, τότε οφείλει να γνωρίζει που μπορεί να οδηγήσει αυτός ο δύσβατος δρόμος, καθώς ανοίγεται ο ασκός του Αιόλου και για άλλες «συνταγματικές διορθώσεις» όπως είναι η ανάπτυξη της «Εθνικής Συνείδησης» και να προκύψουν στο μέλλον και άλλες παρόμοιες ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΕΙΣ, σχετικά με άλλα υποχρεωτικά Μαθήματα της Παιδείας.

Αν τελικά, το Υπουργείο Παιδείας προκρίνει να συνταχθεί με αυτές τις απόψεις τότε είμαστε υποχρεωμένοι εκ της θέσεώς μας, για μια ακόμη φορά να προσφύγουμε, εναντίον του Υπουργείου μας, όπως είχαμε κάνει και με τους Υπουργούς κ. Φίλη και κ. Γαβρόγλου το 2016 και 2017, προκειμένου να επανέλθει ξανά η παιδεία μας στην ήδη σοφά καθορισμένη συνταγματικότητά της ως προς την υποχρεωτικότητα του πολύπαθου Μαθήματος των Θρησκευτικών», καταλήγει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Θεολόγων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων: Αντισυνταγματική η απαλλαγή από τα Θρησκευτικά και των ορθοδόξων μαθητών"

Λιβύη: Νέος κύκλος βίας στη Λιβύη, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν

Νέα ανταλλαγή πυρών ξέσπασε στην πρωτεύουσα της Λιβύης, Τρίπολη, τη νύχτα του Σαββάτου. Εκρήξεις ακούγοταν όλη τη νύχτα στο κέντρο της πόλης, σκορπώντας τον τρόμο στους κατοίκους. Οι συγκρούσεις γίνονται εν μέσω πολιτικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο της κυβέρνησης της Λιβύης, στο πλαίσιο της οποίας ένοπλες ομάδες κινητοποιούνται όλο και περισσότερο γύρω από την πρωτεύουσα τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι μάχες που ξέσπασαν τη νύχτα της Παρασκευής προς το Σάββατο στην Τρίπολη είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 12 άνθρωποι και άλλοι 87 να τραυματιστούν, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Λιβύης.

Έξι νοσοκομεία της Τρίπολης έγιναν στόχος σε αυτές τις συγκρούσεις που εγείρουν φόβους για έναν νέο πόλεμο στη Λιβύη, όπου ήδη η κατάσταση είναι χαοτική, με δύο αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε νωρίτερα ότι τα ασθενοφόρα δεν μπορούσαν να πλησιάσουν στις ζώνες των συγκρούσεων, κάνοντας λόγο για «εγκλήματα πολέμου».

Σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι συγκρούσεις που ξέπασαν τη νύχτα μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων συνεχίζονταν μέχρι και το απόγευμα σήμερα και επεκτάθηκαν και σε άλλες συνοικίες της πόλης.

Μεταξύ των θυμάτων είναι και ο ηθοποιός Μουστάφα Μπαράκα, που χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα και σκοτώθηκε, μετέδωσε το πρακτορείο Laba.

Με βάση φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, οι υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις ταραχές είναι μεγάλες: αυτοκίνητα απανθρακώθηκαν και κτίρια πυρπολήθηκαν ή γαζώθηκαν από σφαίρες.

Η κυβέρνηση του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, που εδρεύει στην Τρίπολη, επέρριψε την ευθύνη για τις συγκρούσεις στους υποστηρικτές της αντίπαλης κυβέρνησης του Φάτι Μπασάγα, ο οποίος στηρίζεται από τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε τον Μπασάγα, ο οποίος προσωρινά εδρεύει στη Σύρτη, ότι «έθεσε σε εφαρμογή τις απειλές του» να καταλάβει την πρωτεύουσα. Το γραφείο Τύπου του Μπασάγα, από την πλευρά του, είπε ότι η «παράνομη» κυβέρνηση της Τρίπολης προσπαθεί «να γατζωθεί στην εξουσία», ενώ διέψευσε ότι διεξάγεται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση μεταξύ τους για την επίτευξη συμφωνίας.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι μια συμμαχία μαχητών που στηρίζουν τον Μπασάγα κατευθύνονται από τη Μιζουράτα στην Τρίπολη.

Ο Μπασάγα διορίστηκε πρωθυπουργός τον Φεβρουάριο από το κοινοβούλιο που εδρεύει στο Τομπρούκ της ανατολικής Λιβύης. Έκτοτε προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να μπει στην Τρίπολη για να αναλάβει την εξουσία και πρόσφατα απείλησε ότι θα καταφύγει στη βία για να τα καταφέρει. Ο Ντμπεϊμπά, ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνει ότι δεν θα παραχωρήσει την εξουσία παρά μόνο σε μια εκλεγμένη κυβέρνηση.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Τρίπολη εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις εξελίξεις αυτές ενώ η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη ζήτησε «να σταματήσουν αμέσως οι εχθροπραξίες» καταγγέλλοντας ότι γίνονται συγκρούσεις «σε συνοικίες αμάχων». Το Κατάρ από την πλευρά του κάλεσε όλες τις πλευρές «να αποφύγουν την κλιμάκωση και το αίμα και να επιλύσουν τις διαφορές τους με διάλογο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιβύη: Νέος κύκλος βίας στη Λιβύη, 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 87 τραυματίστηκαν"

Νέος πόλεμος Γαλλίας – Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Μακρόν από την Αλγερία για «πολιτικούς ισλαμιστές»

Νέα διπλωματική αντιπαράθεση Γαλλίας – Τουρκίας, με αφορμή δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν από την Αλγερία. Ο Γάλλος πρόεδρος κατήγγειλε μαζική χειραγώγηση σε βάρος της Γαλλίας από «πολιτικούς ισλαμιστές» στην Αφρική.

Ο Εμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στην Αλγερία άφησε αιχμές κατά της Τουρκίας, λέγοντας ότι γίνεται μια μαζική χειραγώγηση εναντίον της χώρας του, επειδή η Γαλλία άφησε άδειο το πεδίο στην Αφρική και ότι «η Γαλλία στοχοποιήθηκε από τους «πολιτικούς ισλαμιστές» οι οποίοι είναι εχθρικοί κατά της Γαλλίας».

Ο Μακρόν είπε ακόμη ότι «στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Κίνα, υπάρχουν δίκτυα ακτιβισμού, νεοαποικιοκρατικές και ιμπεριαλιστικές ατζέντες κατά της Γαλλίας» και συμπλήρωσε: «Υπάρχει μόνο ένας εχθρός γι’ αυτούς και είναι η Γαλλία».

Οι δηλώσεις Μακρόν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο σχολίασε ότι «οι εχθρότητες στην Αφρική προέρχονται από το αποικιακό παρελθόν της Γαλλίας».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέος πόλεμος Γαλλίας – Τουρκίας μετά τις δηλώσεις Μακρόν από την Αλγερία για «πολιτικούς ισλαμιστές»"

Δημοσκόπηση Marc: Μικρές οι απώλειες της ΝΔ, στο 8,5% το προβάδισμα από ΣΥΡΙΖΑ – Πόσους απασχολούν οι υποκλοπές

Μικρές είναι οι απώλειες για την Νέα Δημοκρατία από την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Marc για την εφημερίδα Πρώτο Θέμα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 32% από 32,2% στην προηγούμενη μέτρηση, ο ΣΥΡΙΖΑ ποσοστό 23,5% από 23% στην προηγούμενη μέτρηση, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ποσοστό 12,3% από 11,8% στην προηγούμενη μέτρηση. Η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 8,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Στα υπόλοιπα κόμματα, το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 5,4%, η Ελληνική Λύση ποσοστό 5%, το ΜέΡΑ25 ποσοστό 3%, οι Έλληνες για την Πατρίδα 1,8% και η Εθνική Δημιουργία 1%.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πολίτες ανησυχούν περισσότερο για την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις και τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται, σε ποσοστό 84,2%. Ποσοστό 36,4% ανησυχεί για τα εθνικά θέματα και τα Ελληνοτουρκικά, ενώ το 30,2% των ερωτηθέντων δηλώνει ανήσυχο για το ζήτημα της εγκληματικότητας.

Το 26,3% των ερωτηθέντων δηλώνει ανήσυχο για το ζήτημα το πολέμου της Ουκρανίας, ενώ μόλις το 16% των πολιτών δηλώνει πως ενδιαφέρεται για το ζήτημα που κυριαρχεί στην πολιτική σκηνή, αυτό των υποκλοπών.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την δημοσκόπηση, παραμένει η αδιαμφισβήτητη υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη τόσο στη δημοτικότητα όσο και στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Marc: Μικρές οι απώλειες της ΝΔ, στο 8,5% το προβάδισμα από ΣΥΡΙΖΑ – Πόσους απασχολούν οι υποκλοπές"

Καμπανάκι ΔΝΤ: Έρχονται χρεοκοπίες χωρών της Ευρώπης – Χαριστική βολή από το ισχυρό δολάριο

Ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο του υψηλού χρέους, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Κύρια αιτία η ισχυροποίηση του δολαρίου που καθιστά πιο δύσκολες τις αποπληρωμές.

Όπως επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το πρόγραμμα που έχουν τα πλούσια κράτη για να βοηθούν τα φτωχότερα πρέπει να είναι ταχύτερο και ευρύτερο.

Ειδικότερα, η αναπληρώτρια επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γκίτα Γκόπιναθ, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg, υπογράμμισε ότι περίπου το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο ή ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους και περίπου 20 αναδυόμενες αγορές έχουν χρέος που διαπραγματεύεται σε προβληματικά επίπεδα.

«Πιθανότατα θα δούμε περισσότερες χώρες να χρειάζονται ελάφρυνση του χρέους», πρόσθεσε.

ΔΝΤ: Πληθωριστικό ράλι και επιτόκια

Το ράλι στις τιμές παγκοσμίως έχει ανοίξει έναν κύκλο επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια παγκοσμίως από τις κεντρικές τράπεζες, με επικεφαλής τη Federal Reserve, εξέλιξη η οποία έχει ενισχύσει σημαντικά το αμερικανικό νόμισμα.

Εν τω μεταξύ, οι αναπτυσσόμενες χώρες έχουν συγκεντρώσει ένα υπέρογκο προβληματικό χρέος αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που απειλεί να προκαλέσει ένα ιστορικό τσουνάμι χρεοκοπιών.

«Η υποτίμηση των νομισμάτων των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με το δολάριο έχει πληθωριστικές συνέπειες», είπε η Γκόπιναθ. «Αυτό καθιστά τη νομισματική πολιτική για αυτούς πολύ πιο δύσκολη αυτή τη στιγμή και υπάρχουν χώρες που έχουν δανειστεί σε δολάρια, κάτι που καθιστά δύσκολη την αποπληρωμή των δανείων».

Και πρόσθεσε ότι απαιτείται πλέον πιο συντονισμένη, ευρεία και άμεση δράση από τις πλουσιότερες χώρες.

ΔΝΤ: Περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία

Αναφερόμενη στην Ουκρανία, η Γκίτα Γόπιναθ, είπε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει τρόπους για να βοηθήσει τη χώρα πέρα από τον γύρο έκτακτης χρηματοδότησης που παρείχε στην αρχή του πολέμου.

«Εξετάζουμε άλλες επιλογές, πολλά άλλα πράγματα, που θα πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε την Ουκρανία, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι μακροοικονομικές πολιτικές τους είναι σε θέση να διατηρήσουν την οικονομία σε τροχιά όσο το δυνατόν καλύτερα και να αποτρέψουμε τον υπερπληθωρισμό» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Όλα αυτά αποτελούν μεγάλες ανησυχίες και προσπαθούμε να συνεργαστούμε με τις αρχές για να βοηθήσουμε στην αντιμετώπισή τους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καμπανάκι ΔΝΤ: Έρχονται χρεοκοπίες χωρών της Ευρώπης – Χαριστική βολή από το ισχυρό δολάριο"

Συνελήφθη ο “εξορκιστής” της Θεσσαλονίκης και το πρωτοπαλίκαρό του

Μετά από καταγγελίες αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για την αίρεση «Εκκλησία των Εθνών», αλλά και την εισαγγελική παρέμβαση, οι αρχές κινητοποιήθηκαν.

Σήμερα το μεσημέρι αστυνομικοί του Α.Τ. Θέρμης μετέβησαν στο πρώην κέντρο διασκέδασης «Νεράιδα», στην περιοχή του αεροδρομίου «Μακεδονία» στην ανατολική Θεσσαλονίκη, καθώς εκεί λειτουργούσε χωρίς άδεια ο υποτιθέμενος χώρος λατρείας.

Εντός του χώρου εντοπίστηκαν 25 πιστοί. Οι αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον 24χρονο Δημήτρη Παναπακίδη, δεξί χέρι του επικεφαλής της αίρεσης, ο οποίος δήλωσε προσωρινά υπεύθυνος της εγκατάστασης. Λίγη αργότερα ο επικεφαλής της «Εκκλησίας των Εθνών» Χαράλαμπος Τσακωνίδης, παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Α.Τ. Θέρμης και συνελήφθη επίσης.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν για παράβαση του νόμου «Περί Θρησκευτικής Ελευθερίας». Αύριο αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον του Εισαγγελέα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Αστυνομίας:

“Συνελήφθησαν  μεσημβρινές ώρες σήμερα (27-08-2022) από αστυνομικούς του Α.Τ. Θέρμης δύο ημεδαποί ηλικίας 24 και 38 ετών, αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου περί θρησκευτικής ελευθερίας.

Συγκεκριμένα, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε εγκαταστάσεις στην Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, όπου υπήρχαν συγκεντρωμένα άτομα, εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 24χρονος, καθώς  ως προσωρινά υπεύθυνος, ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για χώρο λατρείας, χωρίς ωστόσο να διαθέτει την απαιτούμενη άδεια λειτουργίας ευκτηρίου οίκου του σχετικού Νόμου.

Ακολούθως, προσήλθε στο Α.Τ. Θέρμης και συνελήφθη και ο 38χρονος, ως νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα”.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνελήφθη ο “εξορκιστής” της Θεσσαλονίκης και το πρωτοπαλίκαρό του "

Παξοί: Ακρωτηριάστηκε ο 8χρονος στο σκάφος αναψυχής – Κόπηκε το μικρό δαχτυλάκι του ποδιού του

Στο πόδι χτύπησε ο 8χρονος που επέβαινε στο σκάφος αναψυχής στους Παξούς, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί ένα από τα δάχτυλα του.

«Από τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε φέρεται ο μικρός να γλίστρησε μέσα στο σκάφος και να πιάστηκε το πόδι του σε κάποιο κρίκο με αποτέλεσμα να κοπεί το μικρό δαχτυλάκι του ποδιού του» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Παξών, Σπύρος Βλαχόπουλος.

Το γεγονός συνέβη χθες το βράδυ και αμέσως το παιδί μεταφέρθηκε με ιδιωτικό ταχύπλοο σκάφος στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας όπου νοσηλεύεται χωρίς να διατρέχει κίνδυνο η υγεία του, ενώ αναμένεται σύντομα να πάρει εξιτήριο.

Προανάκριση, για τα αίτια του ατυχήματος, διενεργείται από τον Λιμενικό Σταθμό Παξών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παξοί: Ακρωτηριάστηκε ο 8χρονος στο σκάφος αναψυχής – Κόπηκε το μικρό δαχτυλάκι του ποδιού του"

Ο ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ρεύματος, βενζίνης & σούπερ μάρκετ – Π. Πετράκης: Ποιοι παράγοντες τις διαμορφώνουν

Χάρτη τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασε η εκπομπή της ΕΡΤ,  Με Νέα Ματιά, με τον Κώστα Λασκαράτο. Επίσης, παρουσιάστηκαν στοιχεία που αφορούν τη βενζίνη αλλά και τα σούπερ μάρκετ.

Απάντηση στο γιατί υπάρχουν διαφορές τιμών στις χώρες της Ευρώπης έδωσε μιλώντας στην εκπομπή ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι υπάρχουν διάφορες απαντήσεις. ‘Οπως είπε εξαρτάται από το προϊόν ενώ ειδικότερα για την ενέργεια είπε ότι υπάρχουν 3 σοβαρές μεταβλητές: η ύπαρξη δικτύων,το μείγμα παραγωγής της ενέργειας και τρίτον αν έχεις μακροπρόθεσμες ή όχι συμφωνίες. «Ο επόμενος μεγάλος παράγοντας είναι πόσο η κάθε χώρα θα μπει στο χαρτοφυλάκιο του πολίτη και θα το επιδοτήσει, μειώνοντας έτσι το κόστος που υπάρχει» σημείωσε ακόμα μεταξύ άλλων.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ρεύματος, βενζίνης & σούπερ μάρκετ – Π. Πετράκης: Ποιοι παράγοντες τις διαμορφώνουν"

Safety Gate της ΕΕ: 8 στα 10 παιδικά παιχνίδια στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλή

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για την Ελλάδα είναι τα αποτελέσματα που έδωσαν στη δημοσιότητα υπηρεσίες από όλη την Ευρώπη, οι οποίες εξέτασαν την ασφάλεια 627 προϊόντων που είναι διαθέσιμα προς τους καταναλωτές, τόσο σε φυσικά, όσο και σε διαδικτυακά καταστήματα.

Με σκοπό τη διασφάλιση της προστασίας του ευρωπαίου καταναλωτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεξήγαγε μελέτη για την ασφάλεια των προϊόντων, στο πλαίσιο της καμπάνιας CASP 2021 – ΣΔΑΠ 2021 «Συντονισμένες Δράσεις για την Ασφάλεια των Προϊόντων».

Συνολικά 233, από τα 627 προϊόντα (βρεφικά ρηλάξ, κούνιες, ηλεκτρονικά τσιγάρα και παιδικά παιχνίδια) που υποβλήθηκαν σε δοκιμές, δεν πληρούσαν τουλάχιστον μία από τις απαιτήσεις που καθορίστηκαν στα σχέδια δοκιμών.

Πρόκειται για παιδικά παιχνίδια (ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά και συμβατικά), βρεφικά ρηλάξ και κούνιες, ηλεκτρονικά τσιγάρα και υγρά και είδη ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.

Μεταξύ αυτών:

89 προϊόντα εκτιμήθηκαν ότι ενέχουν σοβαρούς κινδύνους,
31 υψηλό κίνδυνο,
25 μέτριο κίνδυνο
123 χαμηλό κίνδυνο

Το πρόγραμμα ΣΔΑΠ 2021 περιλάμβανε πέντε Δράσεις ανά Προϊόν (ΔΑΠ) και πρόκειται για δράσεις που επικεντρώνονται στις δοκιμές συγκεκριμένων προϊόντων.

Οι κατηγορίες προϊόντων που υποβάλλονται σε δοκιμή στο πλαίσιο των ΔΑΠ επελέγησαν από τις αρχές εποπτείας της αγοράς, ενώ τον συντονισμό τους ανέλαβε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Τι έδειξε η μελέτη για την ασφάλεια των ελληνικών προϊόντων

Η μελέτη περιλαμβάνει εντυπωσιακά αποτελέσματα για τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία υποβλήθηκαν σε σχετική εξέταση/δράσεις.

Μεταξύ άλλων αποδείχθηκε πως πως δεν τηρούσαν τις προδιαγραφές ασφαλείας:

πάνω από 8 στα 10 παιδικά παιχνίδια,
3 στα 10 κράνη για ποδήλατα, τροχοσανίδες κλπ,
1 στα 2 βρεφικά ρηλάξ και κούνιες για μωρά

Δείτε αναλυτικά:

Βρεφικά ρηλάξ και κούνιες για μωρά

Εξετάστηκαν 105 προϊόντα (68 βρεφικά ρηλάξ και 37 κούνιες για μωρά) και το 49% (το 1 στα 2) δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Παιδικά και ηλεκτρικά παιχνίδια

Στην κατηγορία «Παιδικά Παιχνίδια», από τα 92 προϊόντα που εξετάστηκαν βρέθηκε πως το 84%, δηλαδή περισσότερα από 8 στα 10, δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές και απαιτήσεις ασφαλείας.

Στην κατηγορία με τα ηλεκτρικά παιχνίδια εξετάστηκαν συνολικά 130 προϊόντα και βρέθηκε πως το 25% δεν πληρούσε τις απαιτήσεις και το 75% τις πληρούσε.

Κράνη για ποδήλατα, τροχοσανίδες, αξεσουάρ και ρούχα υψηλής ορατότητας

Σε αυτή την κατηγορία υποβλήθηκαν σε δοκιμές συνολικά 131 προϊόντα και από αυτά το 31% (σχεδόν τα 3 στα 10) βρέθηκε πως δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας. 

Συσκευές ηλεκτρονικού τσιγάρου και ηλεκτρονικά υγρά

Εξετάστηκαν 169 προϊόντα και το 19% δεν πληρούσε τις απαιτήσεις (σχεδόν τα 2 στα 10).

Έτσι, οι αρμόδιοι ανάγκασαν τις εταιρίες που τα προωθούσαν να αποσύρουν τις καταχωρήσεις από τις πλατφόρμες ηλεκτρονικών αγορών, στις 74 από τις 92 εξεταζόμενες περιπτώσεις.

iatropedia
Διαβάστε Περισσότερα » "Safety Gate της ΕΕ: 8 στα 10 παιδικά παιχνίδια στην Ελλάδα δεν είναι ασφαλή"

To ελληνικό σκάνδαλο παρακολούθησης στην ΕΕ

«Το σκάνδαλο παρακολούθησης που συγκλονίζει την Ελλάδα και θέτει την ελληνική κυβέρνηση υπό ακραία πίεση έφτασε τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», αναφέρει η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Euronews, τιτλοφορώντας το δημοσίευμα «Ελλάδα: Ο κατάσκοπος που γύρισε από την κυβέρνηση», παραφράζοντας τον τίτλο του γνωστού μυθιστορήματος του Τζον Λε Καρέ «Ο κατάσκοπος που γύρισε από το κρύο».

Σύμφωνα με την συντάκτρια του άρθρου «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι εξετάζει την απάντηση της Ελλάδας στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και το κατά πόσο ενδέχεται να έχει παραβιάσει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωβουλευτών κάνουν πλεον εκκλήσεις για περαιτέρω έρευνες – μόνο το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σιωπά», επισημαίνει.

Το δημοσίευμα αναφέρεται συγκεκριμένα και στις δηλώσεις της γερμανίδας σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή, Γκαμπριέλε Μπίσοφ, η οποία τόνισε ότι πρόκειται «για μία πραγματική απειλή για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, και ότι, όπως συμβαίνει και σε περιπτώσεις άλλων κρατών, η υπόθεση πρέπει να διερευνηθεί πλήρως. Άλλωστε δεν αφορά απλώς ένα μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και τους Έλληνες δημοσιογράφους. Και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης είναι ένα θέμα υψίστης σημασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "To ελληνικό σκάνδαλο παρακολούθησης στην ΕΕ"

Καταδίωξη και συλλήψεις κακοποιών στη Ζωφριά – Συγκρούστηκαν με διερχόμενο αυτοκίνητο (upd)

Λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι του Σαββάτου (27.08.2022) στην περιοχή της Ζωφριάς, αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ δέχτηκαν κλήση από πολίτη για τέσσερις Ρομά που προσπάθησαν να διαρρήξουν σπίτι της περιοχής.

Στη συνέχεια, οι τέσσερις Ρομά προσπάθησαν να διαφύγουν και ακολούθησε καταδίωξη. Κατά τη διάρκεια της διαφυγής τους το όχημα των δραστών, το οποίο φαίνεται και στις φωτογραφίες του newsit.gr, συγκρούστηκε με ένα διερχόμενο όχημα, επί της οδού Μεγάλου Αλεξάνδρου, με αποτέλεσμα ο οδηγός του αυτοκινήτου να τραυματιστεί ελαφρά.

Οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ προχώρησαν στη σύλληψη τριών ατόμων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό του τέταρτου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταδίωξη και συλλήψεις κακοποιών στη Ζωφριά – Συγκρούστηκαν με διερχόμενο αυτοκίνητο (upd)"

Ενεργειακή κρίση: Σχεδιάζεται η λήψη μόνιμων και προσωρινών μέτρων – Πριν τη ΔΕΘ οι αποφάσεις

Την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου αναμένεται το οικονομικό επιτελείο να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπάρχουν, ώστε να καθοριστεί το ακριβές μείγμα των μέτρων στήριξης που θα ληφθούν, τόσο για το υπόλοιπο του έτους όσο και για το 2023.  Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ,  Ραλλού Αλεξοπούλου, το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει μια λίστα με παρεμβάσεις πλήρως κοστολογημένες, κάποιες από αυτές προσωρινές κι άλλες μόνιμου χαρακτήρα. Η ιεράρχηση των παρεμβάσεων θα καθοριστεί λίγο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, στις 10 Σεπτεμβρίου, εφόσον υπάρχουν κάποια πρόσθετα νέα στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ενώ ρόλο θα παίξει και η πορεία των τιμών της ενέργειας και κυρίως του φυσικού αερίου.

Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:

* συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
* ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
* επιταγή ακρίβειας
* fuel pass 3
* κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
* αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
* αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
* διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.

Χρ. Σταϊκούρας για αυξήσεις σε ρεύμα: Η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί

Η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας θολώνει από τον υψηλό πληθωρισμό που οφείλεται στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και αναφερόμενος στο φυσικό αέριο είπε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, αυτή τη στιγμή έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από το α’ τρίμηνο και δόθηκε για επιδοτήσεις στην ενέργεια. Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες, τόνισε, θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις αρχές του 2023.

Για την συνολική εικόνα των εσόδων επανέλαβε ότι πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου. Τότε θα έχουμε εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα, οπότε θα γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια, για να βοηθήσουμε την κοινωνία στο τέλος του έτους.

Για το φυσικό αέριο είπε ότι είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ συνέστησε στους πολίτες προσοχή στην κατανάλωση.

«Αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές, θα χρειαστεί μεγαλύτερη επιδότηση, άρα θα χρειαστούν επιπλέον πόροι για την στήριξη που θα λείψουν από αλλού» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η κυβέρνηση θα είναι κοντά στην κοινωνία για όσο χρειαστεί.

Εκτίμησε, ωστόσο, ότι τους επόμενους μήνες θα είναι μικρότερη η ανάγκη επιδοτήσεων από αυτή του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. «Θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό των αυξήσεων στο ρεύμα και θα επιδιώκουμε να έχουμε το ίδιο ποσοστό κάλυψης των αυξήσεων» τόνισε.

Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για νέα στήριξη στα καύσιμα, τονίζοντας ωστόσο ότι πρώτη προτεραιότητα αποτελεί το φυσικό αέριο.

Ανησυχία για τις αυξήσεις στην Ευρώπη

Στο μεταξύ αντιμέτωπα με αυξήσεις σοκ σε ρεύμα και αέριο θα βρεθούν έως και 24 εκατομμύρια νοικοκυριά στη Βρετανία, από τον Οκτώβριο που θα δουν τους λογαριασμούς τους κατά 80% υψηλότερους. Οι Βρετανοί δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να περάσουν τον χειμώνα χωρίς θέρμανση. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομίας ότι οι αυξήσεις που θα έρθουν θα κάνουν τις σημερινές να φαίνονται ασήμαντες. Και όλα αυτά τη στιγμή που -όπως αποκαλύπτεται- η Ρωσία καίει φυσικό αέριο αξίας εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η Ευρώπη στενάζει.

Tη στιγμή που οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη παραμένουν πάνω από τα 300 ευρώ τη μεγαβατώρα, η Ρωσία καίει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου στις εγκαταστάσεις της Πορτοβάγια κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία. Ειδικοί αναλυτές που επικαλείται το BBC εκτιμούν ότι πρόκειται για φυσικό αέριο που επρόκειτο να εξαχθεί στη Γερμανία και τώρα ουσιαστικά καταστρέφεται αφού δε μπορεί να πωληθεί αλλού. Η καύση αερίου συνηθίζεται σε αντίστοιχες εγκαταστάσεις για τεχνικούς λόγους αλλά όχι σε τέτοια κλίμακα. Υπολογίζεται ότι επί δύο μήνες καίγεται αέριο αξίας 10 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα. Το κόστος δεν είναι μόνο οικονομικό.

Ο καθηγητής ενεργειακής βιωσιμότητας Έσα Βακιλάινεν, αναφέρει πως: «Είναι επίσης ένα μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, ιδίως για την περιοχή του Βόρειου Πόλου όπου τα υπολείμματα της καύσης έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υπερθέρμανση του πλανήτη».

Το υψηλό ενεργειακό κόστος προκαλεί σεισμό στη Βρετανία όπου ανακοινώθηκαν αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος της τάξης του 80% από τον Οκτώβριο. Χωρίς κυβερνητική παρέμβαση χιλιάδες νοικοκυριά απειλούνται με ενεργειακή φτώχεια.

«Όταν έρθει ο επόμενος λογαριασμός το χειμώνα, νομίζω ότι θα είναι σοκ για πολλούς ανθρώπους. Δυστυχώς. Είναι τρομακτικό. Θα χρειαστεί αλλαγή τρόπου ζωής γιατί είναι ο μόνος τρόπος να επιβιώσουμε. Δε θα υπάρξει αύξηση μισθών. Αυτό είναι βέβαιο», δηλώνει κάτοικος του Λονδίνου.

Με αγωνία παρακολουθούν τις εξελίξεις οι 5.000 νεφροπαθείς Βρετανοί που κάνουν αιμοκάθαρση στο σπίτι και ο νεφροπαθής Ντον Γουάιτ δηλώνει πως: «Χωρίς το μηχάνημά μου 5 μέρες την εβδομάδα, για συνολικά 20 ώρες, θα πεθάνω».

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προαναγγέλλει αύξηση της επιδότησης για στήριξη των νοικοκυριών: «Θα υπάρξουν περισσότερες ανακοινώσεις τον ερχόμενο μήνα, θα έρθουν κι άλλα χρήματα από το Σεπτέμβριο και μετά, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι η οικονομική στήριξη θα συνεχιστεί όλο το φθινόπωρο».

Στη Γερμανία ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις τον ερχόμενο χειμώνα θα κάνουν το τωρινό ενεργειακό κόστος να μοιάζει ασήμαντο. Και παρ’ όλο που η κυβέρνηση εξετάζει μέτρα στήριξης των αδύναμων, ο κ. Χάμπεκ επισημαίνει ότι χαράτσι στο λογαριασμό του φυσικού αερίου δε μπορεί να καταργηθεί για να μην καταρρεύσουν οι πάροχοι ενέργειας και άρα η τροφοδοσία της χώρας.

«Γι’ αυτό οποιαδήποτε αλλαγή στο τέλος φυσικού αερίου πρέπει να σταθμιστεί με το ενδεχόμενο να κινδυνεύσει ή ακόμη και να καταρρεύσει τελείως η παροχή ενέργειας, η παροχή ενέργειας στη Γερμανία», τονίζει ο κ. Χάιμπεκ.

Κι ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν εμφανίζεται καθησυχαστικός για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν, διευκρινίζει ότι η οικονομική στήριξη δε θα συνεχιστεί επ’ αόριστον, λέγοντας πως: «Με ρώτησαν εάν θα καλύψουμε το σύνολο της επιβάρυνσης του πληθωρισμού για όλες τις γαλλικές οικογένειες σε μακροπρόθεσμη βάση. Η απάντηση πρέπει να είναι ειλικρινής, η απάντηση είναι «όχι».

Όπως ανέφερε η δημσοιογράφος της ΕΡΤ, Ανδριάννα Μαγγανιά, η Ουγγαρία σκοπεύει να αποκτήσει άλλους δυο πυρηνικούς αντιδραστήρες τους οποίους θα κατασκευάσει ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosatom. H κατασκευή τους όπως έγινε γνωστό θα αρχίσει στις επόμένες δυο αβδομάδες. Να σημειωθεί ότι η πυρηνική βιομηχανία της Ρωσίας δεν έχει υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ενεργειακή κρίση: Σχεδιάζεται η λήψη μόνιμων και προσωρινών μέτρων – Πριν τη ΔΕΘ οι αποφάσεις"

«Βροχή» τα πρόστιμα στα διπλοκάμπινα!

Στο στόχαστρο των Αρχών έχουν εισέλθει ακόμη και τα πλαστικά ή αλουμινένια σκέπαστρα της καρότσας.

Μπαράζ ελέγχων πραγματοποιούν τα στελέχη των τελωνειακών Αρχών στα διπλοκάμπινα επαγγελματικά οχήματα, ώστε να διαπιστώσουν αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν τοποθετήσει κάποια πολυεστερική κατασκευή στην καρότσα ή ακόμη κάποιο μεταλλικό ή πλαστικό σκέπαστρο της καρότσας και να επιβάλλουν το υπέρογκο πρόστιμο που κυμαίνεται σε 2.000 ευρώ την πρώτη φορά, ενώ αν κάποιος ιδιοκτήτης πιαστεί δύο φορές τότε το πρόστιμο διπλασιάζεται!

Το θέμα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις, καθώς είναι έντονες οι διαμαρτυρίες των ιδιοκτητών διπλοκάμπινων επαγγελματικών οχημάτων που φέρουν τα χαμηλά σκέπαστρα της καρότσας, τα οποία απλά καλύπτουν την καρότσα από βροχές και χιόνια και βέβαια είναι αφαιρούμενες. Αντίθετα, οι υπερυψωμένες κατασκευές, αν και αυτές είναι αφαιρούμενες, θεωρούνται παράνομες, καθώς μετατρέπουν την καρότσα σε ένα μεγάλο κλειστό χώρο αποσκευών ή αποθήκευσης αντικειμένων που παραπέμπει σε επιβατικό… τζιπ!

Οι παραβάτες των κατασκευών προστασίας από καιρικά φαινόμενα που απλά τοποθετούνται χαμηλά και περιμετρικά των τοιχωμάτων της καρότσας ουσιαστικά αντικαθιστούν τον μουσαμά που επιτρέπεται και σε καμία περίπτωση δεν αυξάνουν τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο της καρότσας με κάποια υπερκατασκευή.

Ωστόσο το πρόστιμο των 2.000 ευρώ4.000 ευρώ σε περίπτωση δεύτερης βεβαίωσης) που επιβάλλουν οι ελεγκτικοί μηχανικοί στους ιδιοκτήτες διπλοκάμπινων στα οποία διαπιστώνεται η παράβαση είναι «εξοντωτικό» και βέβαια το πλαστικό ή μεταλλικό κάλυμμα σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει το σχήμα του αυτοκινήτου αλλά ούτε και τον διαθέσιμο χώρο αποθήκευσης αντικειμένων.

Το θέμα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr, έχει ήδη φτάσει ήδη σε πολλά κυβερνητικά στελέχη και μάλιστα είναι πολύ πιθανό να αλλάξει άμεσα η νομοθεσία ώστε να επιτρέπεται και επίσημα η χρήση πλαστικών ή μεταλλικών καλυμμάτων στο ύψος της καρότσας αλλά όχι των υπερκατασκευών που αυξάνουν κατά πολύ την χωρητικότητα αλλά και την σχεδίαση του αυτοκινήτου.

Τι ορίζει η νομοθεσία  

Βαριά πρόστιμα έως 4.000 ευρώ περιμένουν τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών διπλοκάμπινων που τα έχουν διασκευάσει και τα έχουν μετατρέψει με υπερκατασκευές σε ΙΧ. Ειδικότερα ο νόμος ορίζει ότι: «Φορολογική μεταχείριση οχημάτων που προέρχονται από διασκευή διπλοκάμπινων οχημάτωνΚυρώσεις παράνομων διασκευών αυτοκινήτων οχημάτων.

1.Το άρθρο 123 του ν.2960/2001 (Α’ 265) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» τροποποιείται ως εξής:

α. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 123 προστίθεται νέα περίπτωση ζ) ως εξής, η δε περίπτωση ζ) αναριθμείται σε η):

«ζ) Για τα αυτοκίνητα οχήματα που καθορίζονται στο πρώτο εδάφιο της περίπτωσης ε) της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου τα οποία με την προσθήκη στον ανοικτό χώρο φόρτωσης καλύμματος από άκαμπτο στερεό υλικό διασκευάζονται σε οχήματα με μόνιμο κλειστό αμάξωμα των δασμολογικών κλάσεων 87.03 και 87.04, εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.1573/1985 (A’ 201)».

β. Η παράγραφος 3 του άρθρου 123 αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Ως αυτοκίνητο όχημα με μόνιμο κλειστό αμάξωμα νοείται όχι μόνο αυτό που εκ κατασκευής το αμάξωμά του είναι κλειστό αλλά και αυτό που προκύπτει με την προσθήκη στο αμάξωμα ανοικτού φορτηγού καθώς και στον ανοικτό χώρο φόρτωσης των οχημάτων του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης ε) της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, καλύμματος από άκαμπτα στερεά υλικά ανεξάρτητα αν αφαιρείται εύκολα ή δύσκολα ή αν το πίσω μέρος του αμαξώματος παραμένει ανοικτό».

2.Το άρθρο 137 του ν.2960/2001 τροποποιείται ως εξής:

α. Το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης 1 της παραγράφου Γ του άρθρου 137 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Πέρα από την επιβολή των προστίμων που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους Α1, Α4, Β5 ,Β6, καθώς και των αναφερομένων στις παραγράφους Γ2, Γ4, Γ5 και Γ12 τα οχήματα υπόκεινται και σε προσωρινή δέσμευση, με πράξη της Τελωνειακής Αρχής που διαπίστωσε την παράβαση, εάν δεν διασφαλίζεται η είσπραξη των απαιτήσεων του Δημοσίου».

β. Στην παράγραφο Γ του άρθρου 137 προστίθεται περίπτωση 12, ως εξής:

«12. Στις περιπτώσεις αυτοκινήτων οχημάτων που καταλαμβάνονται πριν ή μετά την ταξινόμησή τους να έχουν διασκευασθεί χωρίς την τήρηση των διατάξεων του ν.1573/1985 (Α’ 201), επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 1/5 του αναλογούντος στα οχήματα τέλους ταξινόμησης με ανώτατο όριο το ποσό των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ.

Δεν υφίσταται υποχρέωση καταβολής των αναλογουσών στα διασκευασθέντα οχήματα φορολογικών επιβαρύνσεων, εφόσον μετά την καταβολή του προβλεπόμενου από το προηγούμενο εδάφιο προστίμου, επαναφερθούν στην αρχική τους μορφή, γεγονός που θα βεβαιώνεται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή.

Σε περίπτωση που ιδιοκτήτης οχήματος, ο οποίος υπέπεσε σε παράβαση του πρώτου εδαφίου της παρούσας, κατέβαλε το προβλεπόμενο πρόστιμο και επανέφερε το όχημα στην αρχική μορφή του, καταληφθεί εκ νέου να έχει διασκευάσει το ίδιο όχημα χωρίς την τήρηση των διατάξεων του ν.1573/1985, επιβάλλεται σε αυτόν το διπλάσιο του κατά τα ανωτέρω προβλεπόμενου προστίμου».

3.Οι διατάξεις της περίπτωσης 12 της παραγράφου Γ του άρθρου 137 του ν.2960/2001 εφαρμόζονται και για παραβάσεις για τις οποίες μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος δεν έχουν εκδοθεί οι καταλογιστικές πράξεις. Εφαρμόζονται επίσης και για παραβάσεις για τις οποίες έχουν εκδοθεί οι καταλογιστικές πράξεις αλλά εκκρεμούν ενώπιον των Διοικητικών και εκκρεμούν για είσπραξη ενώπιον των αρμόδιων αρχών, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν αίτηση εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, παραιτηθούν των ενδίκων μέσων και καταβάλουν τα προβλεπόμενα ποσά. Ποσά που έχουν καταβληθεί συμψηφίζονται μέχρι το ύψος της προβλεπόμενης τελωνειακής οφειλής και τυχόν διαφορά δεν επιστρέφεται.

Το άρθρο 9 του ν.1573/1985 αντικαθίσταται ως εξής:

«Οι διατάξεις περί τελωνειακών παραβάσεων του ν.2960/2001 (Α’ 265) εφαρμόζονται και για παραβάσεις του παρόντος νόμου».

5.Οι παράγραφοι 11 και 12 του άρθρου 15 του ν.2386/1996 ( Α’ 43), καταργούνται».

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βροχή» τα πρόστιμα στα διπλοκάμπινα!"

Ενδοοικογενειακή βία με θύμα άνδρα: Του επιτέθηκε η πρώην σύζυγός του – Στο νοσοκομείο ο 31χρονος

Νέο περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας καταγράφηκε τα προηγούμενα 24ωρα στο Ηράκλειο ωστόσο αυτή τη φορά το θύμα ήταν ο άνδρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, όλα συνέβησαν το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής όταν ο 31χρονος πήγε στο σπίτι της πρώην συζύγου του στο Ηράκλειο προκειμένου να παραλάβει το παιδί τους, το οποίο βρίσκεται υπό την επιμέλειά του.

Έξω από την πόρτα όμως άρχισε ένας καυγάς με την 31χρονη να επιτίθεται λεκτικά στον πρώην σύζυγό της ενώ κάποια στιγμή – σύμφωνα με την καταγγελία – κλώτσησε δυνατά τον 31χρονο.

Εκείνος εξαιτίας της κλωτσιάς παραπάτησε και έπεσε από τις σκάλες με αποτέλεσμα να υποστεί τραύματα στα πόδια.

Ο ίδιος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και διαπιστώθηκε ότι φέρει δύο κατάγματα στο πόδι.

Την επόμενη ημέρα ο 31χρονος κατέθεσε μήνυση στις αρχές με τους αστυνομικούς να αναζητούν την πρώην σύζυγό του χωρίς όμως να την βρίσκουν.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενδοοικογενειακή βία με θύμα άνδρα: Του επιτέθηκε η πρώην σύζυγός του – Στο νοσοκομείο ο 31χρονος"

Πρώτη δημοσκόπηση μετά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Κυριαρχία της ΝΔ με «ρωγμές»

Προβάδισμα 6,3 μονάδων εξακολουθεί να διατηρεί η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε από την GPO για τα «Νέα Σαββατοκύριακο» μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης, η ΝΔ στην πρόθεση ψήφου προηγείται με 31.4% έναντι 25,1% του ΣΥΡΙΖΑ και 12.1% του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην προηγούμενη μέτρηση στις αρχές Ιουλίου, ήταν 33,1% για τη ΝΔ, 24,2% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 11,1% για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθούν ΚΚΕ με ποσοστό 5,7% (έναντι 5,8% στην προηγούμενη μέτρηση), Ελληνική Λύση με 4,8% (έναντι 4,6%), ενώ εκτός Βουλής φαίνεται να μένει το ΜεΡΑ 25 με 2,1% (έναντι 2,3% στην προηγούμενη μέτρηση).

Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός εξακολουθεί να παραμένει ο Κ, Μητσοτάκης με 42,7% (από 44,8% τον Μάιο) με τον Αλ. Τσίπρα να λαμβάνει 32% (από 30% τον Μάιο).

Στην ερώτηση για το αν «πιστεύετε πως υπάρχουν ευθύνες του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην συγκεκριμένη υπόθεση το 59,1% των ερωτηθέντων δηλώνει πως υπάρχουν (46,5% «ναι» και 12,6% «μάλλον ναι») έναντι 34,4% που δηλώνει πως δεν υπάρχουν (20.3% «όχι» και 14,1% «μάλλον όχι»). Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι έχει ευθύνες ο Πρωθυπουργός ανέρχεται στο 32,9% (15,4% «ναι», 17,5% «μάλλον ναι»).

Στο ερώτημα «πως κρίνεται τη συνολική στάση του Κ. Μητσοτάκη στη συγκεκριμένη υπόθεση; το 56,4% απαντά «αρνητικά» και «μάλλον αρνητικά» (45% «αρνητικά», 11,4% «μάλλον αρνητικά»), ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ είναι 13.9% και 9,1% αντιστοίχως.

Αναφορικά με το «ποιο κόμμα πιστεύετε ότι ωφελείται πολιτικά από τη συγκεκριμένη υπόθεση», το 37,4% απαντά το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το 24,4% ο ΣΥΡΙΖΑ και το 5% η ΝΔ.

Πάντως, στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι για εσάς προσωπικά η συγκεκριμένη υπόθεση να σας επηρεάσει στην τελική επιλογή του κόμματος που θα ψηφίσετε στις εκλογές», το 68,9% δηλώνει «λίγο» και «καθόλου» (8% «λίγο» 60.9% «καθόλου»). Ενδεικτική είναι η απάντηση στην ερώτηση «σκέφτεστε να αλλάξετε την ψήφο σας με βάση την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης;», όπου το 82,5% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι» («όχι» 77,4%, «μάλλον όχι» 5,1%)

Για τους ερωτηθέντες το μεγαλύτερο πρόβλημα για τη χώρα είναι η ενεργειακή κρίση και οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος (36.7%) ακολουθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός (36,3%) και η υπόθεση των υποκλοπών βρίσκεται στην τρίτη θέση με 9,7%.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρώτη δημοσκόπηση μετά τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις: Κυριαρχία της ΝΔ με «ρωγμές»"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news