facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023

Xωρίς ηλεκτρικό ρεύμα απόψε μεγάλα τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας

Στο σκοτάδι ξαφνικά βυθίστηκαν λίγα λεπτά μετά τις 20.30 απόψε μεγάλα τμήματα του Βόλου με άγνωστη αιτία ως τώρα.

Χωρίς ηλεκτροδότηση έχουν μείνει τμήματα του Βόλου, μεγάλα κεντρικά τμήματα της Νέας Ιωνίας και πολλών προαστίων όπως και δημόσιος φωτισμός στις ίδιες περιοχές, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Πολλές περιοχές εκτός από τη διακοπη της ηλεκτροδότησης έμειναν και χωρίς το μη πόσιμο νερό που παρέχεται κατά διαστήματα σε κεντρικούς τομείς του Βόλου επειδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την προβληματική κατάσταση που βιώνουν χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας της Μαγνησίας εξαιτίας της θεομηνίας στην περιοχή.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Xωρίς ηλεκτρικό ρεύμα απόψε μεγάλα τμήματα του Βόλου και της Νέας Ιωνίας"

Λαμία: Ρομά επιτέθηκαν σε αστυνομικό

Απανωτά ήταν τα τηλεφωνήματα στο «100» το μεσημέρι της Τρίτης για σοβαρό επεισόδιο μεταξύ ατόμων Ρομά στην οδό Αμφικτυόνων στη νότια Λαμία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του LamiaReport πολλά άτομα ενεπλάκησαν σε επεισόδιο που κατέληξε σε συμπλοκή με πρόχειρα όπλα ξύλα και πέτρες, ενώ οι φωνές τους σήκωσαν στο πόδι όλη τη γειτονιά.
Στο σημείο έφτασαν ισχυρές δυνάμεις της Άμεσης Δράσης με περιπολικό και μοτοσυκλέτες της ΔΙΑΣ, στη θέα των οποίων κάποιοι εκ των εμπλεκομένων εξαφανίστηκαν.

Ωστόσο ένα άτομο φέρεται να προσπάθησε να χτυπήσει αστυνομικό της ΔΙΑΣ με αποτέλεσμα να ακινητοποιηθεί και να προσαχθεί στο Τμήμα για τα περαιτέρω.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποια διένεξη καταλήγει σε επεισόδιο μεταξύ ατόμων Ρομά ακόμη και μέρα μεσημέρι, ωστόσο όπως περιγράφει άτομο που έτυχε να βρεθεί στο σημείο, η κατάσταση είχε ξεφύγει και μόνο όταν έφτασε η αστυνομία τα πράγματα ηρέμησαν. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Λαμία: Ρομά επιτέθηκαν σε αστυνομικό "

Κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί - Παραμένουν χιλιάδες οι αγνοούμενοι

Δραματικά ανέβηκε ο αριθμός των νεκρών από τις καταστροφικές πλημμύρες στην πόλη Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης με τις απώλειες ζωών να ανέρχονται σε 5.300.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών, της κυβέρνησης που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στην Ανατολική Λιβύη, ανέφερε ότι χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

«Οι τοπικές ομάδες διάσωσης συνεχίζουν την έρευνα για αγνοούμενους», είπε ο Μοχάμεντ Αμπολμόσα, εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου, και κάλεσε σε «διεθνή παρέμβαση για βοήθεια στις προσπάθειες διάσωσης».

Προσοχή σκληρές εικόνες! Δείτε βίντεο από τις καταστροφικές πλημμύρες στη Ντέρνα 

Επιζώντες από τις πλημμύρες στη Λιβύη περιέγραψαν νωρίτερα ότι άκουσαν μια έκρηξη όταν έσπασε το ένα από τα δύο φράγματα στην Ντέρνα και ένα τσουνάμι έπνιξε την πόλη, με το νερό να ανεβαίνει μέχρι και τον τρίτο όροφο των κτιρίων. Κάποιοι σώθηκαν πηδώντας από ταράτσα σε ταράτσα, άλλοι έμειναν επί ώρες μέσα στα πλημμυρισμένα διαμερίσματά τους, με το νερό να φτάνει σχεδόν στο ταβάνι.

Στην είσοδο της Ντέρνα, μιας πόλης 100.000 κατοίκων στην ανατολική Λιβύη, μια ομάδα διασωθέντων αναζητούσαν καταφύγιο σήμερα, καθώς τα σπίτια τους καταστράφηκαν. Πολλοί φορούσαν πιτζάμες και παντόφλες, αφού δεν πρόλαβαν να αλλάξουν ρούχα: έφυγαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν για να σωθούν.
Ο Ράτζα Σάσι, 39 ετών, έφυγε μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους όταν το νερό έφτασε στον επάνω όροφο του σπιτιού τους. Όλα τα άλλα μέλη της οικογένειας χάθηκαν.

«Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν μονάχα έντονη βροχή αλλά τα μεσάνυχτα ακούσαμε μια τεράστια έκρηξη. Ήταν το φράγμα που έσπασε», είπε, περιγράφοντας ότι οι δρόμοι στο κέντρο της πόλης ήταν σπαρμένοι με νεκρούς. Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο της Προεδρίας της Λιβύης απηύθυνε έκκληση στις φίλα προσκείμενες χώρες και τις διεθνείς ομάδες βοήθειας να συντρέξουν στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στην ανατολική περιοχή.

Άλλες πόλεις και κωμοπόλεις που επλήγησαν από την καταστροφή του Σαββατοκύριακου είναι η Βεγγάζη, η Bayda, το Al Marj και η Soussa.

Ο Abdul Hamid Dbeibeh, επικεφαλής της κυβέρνησης ενότητας της Λιβύης με έδρα την Τρίπολη, κήρυξε όλες τις περιοχές που επλήγησαν από τις φονικές πλημμύρες ως ζώνες καταστροφής και κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία Daniel στη Λιβύη: Ξεπέρασαν τους 5.000 οι νεκροί - Παραμένουν χιλιάδες οι αγνοούμενοι"

Υπουργείο Εργασίας: Τα μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

Υπεγράφη σήμερα, 12 Σεπτεμβρίου 2023, νέα απόφαση από τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, που περιλαμβάνει νέα στοχευμένα μέτρα για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές.

Μεταξύ των μέτρων προβλέπονται η αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών, για τους πληγέντες από πυρκαγιές, με ειδική μέριμνα για όσους έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες.

H υπουργική απόφαση αφορά όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα:

1. στον Δήμο Αλεξανδρούπολης της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

2. στη Δημοτική Ενότητα Σώστου του Δήμου Ιάσμου της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

3. στις Δημοτικές Κοινότητες Διαλεκτού, Αβραμυλιάς και Νέου Ξεριά της Δημοτικής Ενότητας Χρυσούπολης του Δήμου Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

4. στη Δημοτική Ενότητα Νέας Αρτάκης του Δήμου Χαλκιδαίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας,

5. στη Δημοτική Κοινότητα Αγίου Κοσμά της Δημοτικής Ενότητας Ορεινού του Δήμου Νέστου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

6. στον Δήμο Φυλής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής,

7. στις Δημοτικές Κοινότητες Γρατινής, Στυλαρίου και Σιδηράδων της Δημοτικής Ενότητας Κομοτηνής του Δήμου Κομοτηνής της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,

8. στη Δημοτική Ενότητα Φιλλύρας του Δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις ανωτέρω πληγείσες περιοχές, ανεξαρτήτως υλικών ζημιών, προβλέπονται τα εξής:

– Κεφαλαιοποιούνται οι καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου 2023 και δεν επιβαρύνονται με πρόσθετα τέλη, τόκους, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις.

– Αναστέλλεται η καταβολή για τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές για δύο μήνες, αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου 2023.

– Ρυθμίζονται και δοσοποιούνται όλες οι ανωτέρω οφειλές, κεφαλαιοποιημένες και τρέχουσες, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις-Αίτηση υπαγωγής, μέχρι τις 31/10/2023.

Ειδικά, για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, οι ανωτέρω ρυθμίσεις ισχύουν για έξι μήνες-Αίτηση υπαγωγής, μέχρι την 29η Φεβρουαρίου 2024.

Για όλες τις επιχειρήσεις, εργοδότες και ασφαλισμένους, που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα στις ανωτέρω πληγείσες περιοχές, η προστασία επεκτείνεται επίσης στους έξι μήνες, εφόσον έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες, που πιστοποιούνται με σχετική βεβαίωση της Περιφέρειας και ισχύουν επιπλέον οι κάτωθι ρυθμίσεις:

– Kεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, περιόδου απασχόλησης μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα της φυσικής καταστροφής, μετά των προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων, που γεννήθηκαν μέχρι το τέλος του προηγούμενου μήνα της φυσικής καταστροφής.

– Aναστολή καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών για έξι μήνες, αρχής γενομένης από την 1η του μήνα, κατά τον οποίο συνέβη η φυσική καταστροφή, χωρίς υπολογισμό, κατά το διάστημα αυτό, προσθέτων τελών ή άλλων προσαυξήσεων.

– Eξόφληση των ανωτέρω εισφορών, κεφαλαιοποιημένων και τρεχουσών, σε 12 έως 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από την 1η του επόμενου μήνα, κατά τον οποίο έληξε η εξάμηνη αναστολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Εργασίας: Τα μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές"

Κακοκαιρία Daniel: Τηλεφωνική γραμμή στη διάθεση πλημμυροπαθών για θέματα δημόσιας υγείας

Ενημέρωση προς τους πολίτες οι οποίοι ζουν στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις πλημμύρες για θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία και υγιεινή προσφέρει τηλεφωνική γραμμή.

Οι πολίτες των περιοχών που επλήγησαν μπορούν να καλούν καθημερινά από τις 08:00 έως τις 20:00, στις τηλεφωνικές γραμμές 2132161123-4, προκειμένου να ενημερωθούν για εν λόγω θέματα.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία Daniel: Τηλεφωνική γραμμή στη διάθεση πλημμυροπαθών για θέματα δημόσιας υγείας"

Λούτσα: Βρέθηκε το κρησφύγετο των 6 θυμάτων

Εντοπίστηκε το σπίτι, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιούσαν ως κρησφύγετο οι έξι αλλοδαποί, που δολοφονήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας (11.09.2023) στη Λούτσα, σε ανταλλαγή πυροβολισμών για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. 

Το σπίτι των αλλοδαπών είναι πολύ κοντά στο σημείο της δολοφονίας τους στη Λούτσα και -σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες- οι εκτελεστές εντόπισαν το σπίτι και τους περίμεναν σε κοντινή απόσταση.

Τα νεότερα στοιχεία λένε πως η ομάδα των 6 δολοφονημένων στην Λούτσα, ετοιμαζόταν άρον – άρον να αναχωρήσει από τη χώρα μας και γι’ αυτό στοιβάχτηκαν έξι άτομα στο παλιό Ford, παίρνοντας μαζί και τις βαλίτσες τους. Πιθανότατα επειδή γνώριζαν ότι έχει σφραγιστεί σε βάρος τους συμβόλαιο θανάτου.

Οι πιστολέρο, που εκτιμάται από τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ ότι τους παρακολουθούσαν και γνώριζαν το δρομολόγιο τους, έστησαν καρτέρι και εκτέλεσαν το συμβόλαιο θανάτου με επαγγελματικό τρόπο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως τα διαβατήρια και οι ταυτότητες που έφεραν πάνω τους ήταν γαλλικές – πιθανότατα κλεμμένες και όχι πλαστές, όπως έλεγαν οι πρώτες πληροφορίες – ενώ τα 6 κινητά τηλέφωνα που βρέθηκαν, έχουν σταλεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να γίνουν φύλλο και φτερό και να δώσουν απαντήσεις.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λούτσα: Βρέθηκε το κρησφύγετο των 6 θυμάτων"

Χωρίς διόδια μέχρι την Πέμπτη σε Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, Ιόνια Οδό, Ε65 και Νίκαια – Πελασγία

Έως και την Πέμπτη στις 6 π.μ. παρατείνεται η δωρεάν διέλευση οχημάτων από τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιόνια Οδό, κατά μήκος της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητόδρομου Ε65 και στις δυο κατευθύνσεις, ύστερα από νέα εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Επιπλέον, αντίτιμο δεν θα καταβάλλεται ούτε στα διόδια του αυτοκινητοδρόμου «Αιγαίου», στο τμήμα από Νίκαια μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο (Πελασγία), συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή.

Σημειώνεται ότι οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χωρίς διόδια μέχρι την Πέμπτη σε Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, Ιόνια Οδό, Ε65 και Νίκαια – Πελασγία"

Κακοκαιρία Daniel: Που οφείλονται οι ακραίες βροχοπτώσεις – Τα 4 χαρακτηριστικά της

Η κακοκαιρία Daniel προκάλεσε τεράστιες καταστροφές στη Θεσσαλία και έπνιξε στη λάσπη χιλιάδες εκτάσεις με τις ακραίες βροχοπτώσεις.

Σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση των διαθέσιμων μετεωρολογικών δεδομένων από το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι ακραίες βροχοπτώσεις που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel οφείλονται κυρίως στα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1.Αποκοπή ψυχρών αερίων μαζών από τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας πάνω από την Ευρώπη, στην οποία οφείλεται το φαινόμενο της Ψυχρής Λίμνης. Η αργή νότια-νοτιοδυτική κίνηση της Ψυχρής Λίμνης οφείλεται στον έντονο κυματισμό του αεροχειμάρρου ο οποίος οδήγησε στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη (Ωμέγα εμποδιστή – Omega blocking). Οι Ωμέγα εμποδιστές όπως έχουμε αναφερθεί και σε παλαιότερα άρθρα μας συνδέονται με επίμονες καιρικές συνθήκες για αρκετές ημέρες αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης ακραίου καιρού σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

2.Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα σε συνδυασμό με την επικράτηση θερμών και υγρών αερίων μαζών στην κατώτερη ατμόσφαιρα, συνέβαλαν στην ανάπτυξη έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας πάνω από την περιοχή μας και τη δημιουργία εκτεταμένων καταιγίδων Αν και η παρουσία της Ψυχρής Λίμνης και του Ωμέγα εμποδιστή δεν είναι πρωτοφανή φαινόμενα, η επικράτηση υψηλών τιμών θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας και στον υπερκείμενο αέρα αυτή την περίοδο του έτους συνέβαλε στην έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

3.Η ισχυρή μεταφορά υδρατμών σε μεγάλο βάθος της ατμόσφαιρας από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα με έμφαση στη Θεσσαλία. Η ένταση και η επιμονή αυτής της μεταφοράς υδρατμών οφείλεται στη θέση και στη χαμηλή ταχύτητα μετατόπισης της Ψυχρής Λίμνης, που συνέβαλαν στην επικράτηση επίμονων ανατολικών ανέμων από το έδαφος έως 10.000 – 11.000 μέτρα ύψος.

Γενικά, οι καταιγίδες καταναλώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια στην ατμόσφαιρα και εξασθενούν, όμως την περίπτωση της κακοκαιρίας Δανιήλ, η διαθέσιμη ενέργεια παρέμενε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα λόγω της συνεχούς ροής ασταθών αερίων μαζών από το Αιγαίο Πέλαγος προς τη Θεσσαλία.

4. Η αλληλεπίδραση των ορεινών όγκων με την ισχυρή μεταφορά υδρατμών, η οποία και συνέβαλε στην εκδήλωση πιο ραγδαίων βροχοπτώσεων, όπως συνέβει για παράδειγμα στο Πήλιο όπου και καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στους μετεωρολογικούς σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Daniel: Που οφείλονται οι ακραίες βροχοπτώσεις – Τα 4 χαρακτηριστικά της"

Αρκαλοχώρι: «Από 2.000 φακέλους για αποζημιώσεις από τον σεισμό, έχουν εγκριθεί μόλις 29»

«Στις 27 Σεπτεμβρίου που έχουμε την… επέτειο του σεισμού, έχουμε 4 πλειστηριασμούς ακινήτων. Βγαίνουν τα πάντα σε πλειστηριασμό: αποθήκες, σπίτια, επιχειρήσεις, μεζονέτες, άχρηστα μαγαζιά», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Δήμου Μινώα – Πεδιάδας «Η Ελπίδα», Κώστας Γκαντάτσιος.

Σύμφωνα με τον κ. Γκαντάτσιο, που μίλησε στον Realfm, «τέσσερις ημέρες πριν λήξει η αναστολή πλειστηριασμών, ιρλανδικό fund έστειλε τα πρώτα κατασχετήρια, ενώ οι εισπρακτικές εταιρείες με θράσος στέλνουν απειλητικά μπιλιετάκια και συνεχίζουν. Στις 20 Ιουλίου είχαμε τον πρώτο πλειστηριασμό ακινήτου, στις 27 Ιουλίου είχαμε άλλους δύο». Οι κάτοικοι της περιοχής ζητούν νέα εξάμηνη παράταση στους πλειστηριασμούς.

«Δεκαπέντε ημέρες πριν από τη «μαύρη ημέρα» που έγινε ο σεισμός στο Αρκαλοχώρι – στις 27 Σεπτεμβρίου 2021- από τις 2.000 αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για αποζημίωση, έχουν εγκριθεί μόλις 29 φάκελοι», υποστήριξε ο ίδιος.

«Πολλοί θεωρούν ότι τα χρήματα δεν θα φτάσουν σε αυτούς»

«Οι αποζημιώσεις έχουν εξαγγελθεί, είναι ωραίες, χρωματισμένες φούσκες όμως δυστυχώς παραμένουν φούσκες. Δεν ικανοποιούν ούτε στο ελάχιστο πολίτες. Γι’ αυτό και πολλοί θεωρούν ότι τα χρήματα δεν θα φτάσουν σε αυτούς και πρέπει να γνωρίζουν ότι το 80% της κρατικής συνδρομής με τα σημερινά δεδομένα αγγίζει μόνο το 40%», ανέφερε ο κ. Γκαντάσιος

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «έχουν δοθεί, όπως διατείνονται, 66 εκατ. ευρώ για εμάς τα οποία είναι προκαταβολές, όμως η διαδικασία έχει προχωρήσει με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς. Από τους 8.000 φακέλους που έπρεπε να κατατεθούν, έχουν κατατεθεί 2.000 και έχουν εγκριθεί μόνο 29 με το επιχείρημα- «παραμύθι» ότι οι άλλοι παρουσιάζουν ελλείψεις και λάθη. Δεν μπορεί όλες οι αιτήσεις να έχουν λάθη, να μην τις έχουν κάνει σωστά οι μηχανικοί μας… Σίγουρα κάποιοι φάκελοι θα έχουν ελλείψεις αλλά δεν μπορεί όλοι».

Ο κ. Γκαντάτσιος περιέγραψε ότι 700 μαθητές θα κάνουν μάθημα σε κοντέινερ για τρίτη συνεχή χρονιά, ενώ όπως είπε 3.500 κάτοικοι έχουν φύγει και έχουν πάει σε όμορους δήμους και είναι αδύνατον να ξαναγυρίσουν, έχουν φτιάξει τη ζωή τους ενώ περίπου 600-700 άτομα ζουν σε κοντέινερ.

 Θεοχάρης: «Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι»

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή, δεν αρνήθηκε τη γραφειοκρατική κωλυσιεργία, την οποία όμως απέδωσε στους σεισμόπληκτους και τους μηχανικούς. «Έχετε δίκιο ότι οι αιτήσεις δεν προχωρούν με τον ρυθμό που θα έπρεπε» απάντησε, συμπληρώνοντας ότι από το αρμόδιο υπουργείο υποστηρίζουν πως η σύνταξη των φακέλων είναι προβληματική.

«Οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Έχουμε πιο συχνές καταστροφές και η χρήση των πόρων πρέπει να γίνει δίκαια προκειμένου να έχουμε χρηματοδοτική ικανότητα να καλύψουμε τις ανάγκες», είπε επίσης ο υπουργός.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρκαλοχώρι: «Από 2.000 φακέλους για αποζημιώσεις από τον σεισμό, έχουν εγκριθεί μόλις 29»"

Εκλογοδικείο: Τρεις ενστάσεις για τους «Σπαρτιάτες»

Τρεις ενστάσεις έχουν κατατεθεί ενώπιον του Εκλογοδικείου και αφορούν το κόμμα των «Σπαρτιατών», το οποίο μπήκε στη Βουλή, έχοντας τη στήριξη του καταδικασμένου σε πρώτο βαθμό Ηλία Κασιδιάρη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης.

Οι «Σπαρτιάτες» που έχουν απασχολήσει έντονα το τελευταίο διάστημα λόγω των αναταράξεων στο εσωτερικό του, έχει λάβει 12 έδρες στη Βουλή. Η πρώτη ένταση στο Εκλογοδικείο κατατέθηκε από δύο εκλογείς και στρέφεται κατά της εκλογής του βουλευτή Β΄ Πειραιά των Σπαρτιατών Αλέξανδρου Ζερβέα, αλλά και κατά της απόφασης 174/2023 του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου κατά το μέρος που  αφορά την ανακήρυξη των βουλευτών.

Η δεύτερη κατατέθηκε, επίσης, από πολίτη και στρέφεται κατά:

1) Βασίλη Στίγκα, πρόεδρου του κόμματος Σπαρτιάτες και βουλευτή Β3 εκλογικής περιφέρειας Νότιου τομέα Αθηνών,

2) Πέτρου Δημητριάδη, βουλευτή  Β’ Θεσσαλονίκης και

3) Ακριβής  Πετροπούλου,  αναπληρωματικής  βουλευτού  Β΄ Θεσσαλονίκης.

Η τρίτη ένσταση κατατέθηκε από άλλο εκλογέα και αφορά τη χρήση και διατήρηση του εθνικού προσδιορισμού του εμβλήματος του κόμματος των «Σπαρτιατών».

Πλέον αναμένεται να προσδιορίσει η πρόεδρος του Εκλογοδικείου και πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Ευαγγελία Νίκα, τους δικαστές- εισηγητές και τις ημερομηνίες συζήτησης των τριών αυτών ενστάσεων.

Προηγείται, ωστόσο, η συμπλήρωση των κενών της σύνθεσης του Εκλογοδικείου που έχουν δημιουργηθεί, καθώς κάποια μέλη του, τόσο από το ΣτΕ όσο και από τον Άρειο Πάγο,  προήχθησαν. Τα κενά ή θα καλυφθούν από αναπληρωματικά  μέλη που έχουν κληρωθεί ή θα γίνει εξ΄ υπαρχής η κλήρωση  για  όλα τα μέλη του Εκλογοδικείου, καθώς η θητεία των ήδη κληρωθέντων μελών λήγει με την εκπνοή του ερχόμενου Δεκεμβρίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εκλογοδικείο: Τρεις ενστάσεις για τους «Σπαρτιάτες»"

Λούτσα: Οι έξι έκαναν φόνο στη Γαλλία, διέφυγαν στην Ελλάδα και τους σκότωσε αντίπαλη τουρκική συμμορία

Η σύγκρουση δύο εγκληματικών οργανώσεων που δρουν στη Τουρκία και μία δολοφονία στη Γαλλία αποτελούν ίσως την απάντηση στον γρίφο της ενέδρας θανάτου που στήθηκε χθες Δευτέρα (11/9) στη Λούτσα και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο έξι ανθρώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. που χειρίζονται την υπόθεση θεωρούν ως πιθανότερο σενάριο το μακελειό στη Λούτσα να είναι το αποτέλεσμα της σύγκρουσης δύο εγκληματικών ομάδων που έχουν ως έδρα την Τουρκία και δραστηριοποιούνται, κυρίως, στο εμπόριο ναρκωτικών.

Ειδικότερα, οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο η εκτέλεση στη Λούτσα να συνδέεται με μία δολοφονία που είχε γίνει στη Γαλλία με θύμα έναν άνδρα που ήταν μέλος της μίας εκ των δύο ομάδων. Μετά τη δολοφονία, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες φέρονται να έφυγαν από τη Γαλλία και να ήρθαν στην Ελλάδα προκειμένου να βρουν καταφύγιο.

loutsa_shots_mk 

Οι αστυνομικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο λοιπόν, οι δράστες αυτής της δολοφονίας που έγινε τότε στη Γαλλία να είναι μεταξύ των θυμάτων της χθεσινής επίθεσης και να εκτελέστηκαν από μέλη του αντίπαλου εγκληματικού δικτύου ως εκδίκηση.

Παράλληλα θεωρούν πολύ πιθανό ο Τούρκος που συνελήφθη χθες στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος να συνδέεται με την υπόθεση, και αυτό γιατί αφενός φέρεται να έκλεισε εισιτήριο μία ώρα με το μακελειό και αφετέρου γιατί στις αποσκευές του βρέθηκαν τέσσερα φυσίγγια που έχουν ίδιο διαμέτρημα με αυτό που είχαν οι κάλυκες που βρέθηκαν στο σημείο της ενέδρας (9mm).

Την ίδια ώρα, τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν πως οι έξι νεκροί στη Λούτσα φέρονται ήταν συνεργάτες του αρχιμαφιόζου Μπαρίς Μπογιούν.

baris_boyun1

Ο τουρκικός Τύπος αναφέρει ότι ο Μπαρίς Μπογιούν εμπλέκεται σε σειρά ένοπλων επιθέσεων στην Τουρκία και πλέον ζει στην Ιταλία ως φυγάς. Είναι γνωστός για τη συμμορία πληρωμένων δολοφόνων με μοτοσικλέτες που έχει ιδρύσει στην Κωνσταντινούπολη και έχει δεχθεί στο παρελθόν επιθέσεις στο εξωτερικό, ενώ κατά πληροφορίες τέτοιου είδους εγκληματικές ομάδες φέρονται να έχουν και πολιτικές επιρροές στη γείτονα.

Η ελληνική αστυνομία συνεχίζει την έρευνα

Αν και η αστυνομία δεν έχει δώσει επίσημα τα ονόματα, αποκαλύφθηκε ότι ο Ντορούκ Μπ με τον Ογκουζάν Χ πριν μερικούς μήνες ξέφυγαν από την αστυνομική παρακολούθηση και διέφυγαν σε δάσος της Κωνσταντινούπολης και εξαφανίστηκαν.

Ο Oğuzhan H. συνελήφθη από την Οργανωμένη Αστυνομία της Κωνσταντινούπολης στη συνοριακή διάβαση, καθώς κατευθυνόταν παράνομα προς τη Γεωργία με φορτηγό, ενώ ο Ντορούκ Μπ. φέρεται να διέφυγε οδικώς προς την Ελλάδα.

Η τύχη των μελών της συμμορίας

Ο Μπαρίς Μπογιούν έχει δεχθεί επιθέσεις στο εξωτερικό, ενώ πλέον ζει στην Ιταλία ως φυγάς. Κατά τις επιθέσεις πυροβολήθηκαν ο Emircan Yılmaz στην Αμπχαζία, ο Edip Yalçın στη Γεωργία και ο Halil Ay στη Γαλλία.

Ο Gülbey Dilsiz, ο οποίος σκότωσε τον Ay, σκοτώθηκε επίσης σε μια βίαιη επίθεση.


milliyet1

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λούτσα: Οι έξι έκαναν φόνο στη Γαλλία, διέφυγαν στην Ελλάδα και τους σκότωσε αντίπαλη τουρκική συμμορία"

Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Πεζοναύτης ξαπλώνει στις λάσπες για να περάσουν πάνω του ηλικιωμένοι πλημμυροπαθείς

Νέες εικόνες αυταπάρνησης στους απεγκλωβισμούς στους οποίους συμμετέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, αποκαλύπτονται στη Θεσσαλία που βούλιαξε από την κακοκαιρία Daniel. «Συνεχίστε με εμμονή να σώζετε ανθρώπινες ζωές, να απαλύνετε τον ανθρώπινο πόνο και να βοηθάτε τους συνανθρώπους μας», έγραψε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Καθημερινές είναι οι πράξεις αυτοθυσίας στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων στις διασώσεις πλημμυροπαθών της κακοκαιρίας Daniel στη Θεσσαλία.

Μία από τις πλέον χαρακτηριστικές ενέργειες αλληλεγγύης του ελληνικού στρατού προς τους πληγέντες της φονικής θεομηνίας, αποκάλυψε ο ίδιος ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Με ανάρτησή του στο Χ (Twitter), ο στρατηγός δημοσιεύει σχετικές φωτογραφίες ανδρών της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών να απεγκλωβίζουν ηλικιωμένους, χωρίς να διστάσουν να ξαπλώσουν οι ίδιοι στις λάσπες για να περάσουν με ασφάλεια οι γηραιότεροι.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθύνει στην ίδια ανάρτηση θερμές ευχαριστίες στα στελέχη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που ακόμα μία φορά στέκονται στο πλευρό της κοινωνίας, παντού και για όσο χρειαστεί.

«Ένα τεράστιο “Εύγε”, ένα τεράστιο “Ευχαριστώ” και απεριόριστος, βαθύς σεβασμός στον κόπο, στο μόχθο, στον ιδρώτα σας και στην απόλυτη αφοσίωση σας στον Σκοπό….

Συνεχίστε με ΕΜΜΟΝΗ να σώζετε ανθρώπινες ζωές, να απαλύνετε τον ανθρώπινο πόνο και να βοηθάτε τους συνανθρώπους μας!

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Πατρίδας ακόμα μια φορά στο πλευρό της κοινωνίας, για όσο χρειάζεται, όπου χρειάζεται και με όλα τα μέσα που διαθέτουν.

Σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη!
Είμαστε όπου μας χρειάζεται η ΕΛΛΑΔΑ και συνεχίζουμε!!».

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία – Θεσσαλία: Πεζοναύτης ξαπλώνει στις λάσπες για να περάσουν πάνω του ηλικιωμένοι πλημμυροπαθείς"

Ομαδική μήνυση κατοίκων της Φαρκαδόνας για τις πλημμύρες: «Έσπασαν επίτηδες το φράγμα του Ενιπέα»

Κάτω από τα λασπόνερα έχει θαφτεί η Θεσσαλία μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. Κάτοικοι των χωριών της περιοχής καταγγέλουν οτι το φράγμα του Ενιπέα καταστράφηκε επίτηδες προκειμένου να γλιτώσουν οι πόλεις της Θεσσαλίας και να πλημμυρίσουν χωριά.

Για αυτόν τον λόγο, 30 κάτοικοι του χωριού Φαρκαδόνα Τρικάλων κατέθεσαν ομαδική μήνυση κατηγορώντας ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση για την καταστροφή του φράγματος.

Ο δικηγόρος των κατοίκων, Γιώργος Μπαρτζώκης κατηγόρησε ευθέως την τοπική αυτοδιοίκηση ότι έσπασε το φράγμα του Ενιπέα, με σκοπό τα νερά των πλημμυρών αντί για την Καρδίτσα να πάνε στα γύρω χωριά, μεταξύ των οποίων και η Φαρκαδόνα.

Οπως είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, υπάρχει φωτογραφικό υλικό από τα σπασμένα σημεία και κατήγγειλε πως το ίδιο έγινε και σε φράγμα της Λάρισας.

«Στη Φαρκαδόνα έχουν καταστραφεί όλα τα σπίτια. Το νερό ήταν 30 μέτρα και υπάρχει επαγγελματίας που είχε συνεργείο, καταστράφηκαν τα μηχανήματα του. Είναι ζημιά εκατομμυρίων. Το χωριό θα μπορεί να κατοικηθεί σε 2-3 χρόνια», εκτίμησε.

trikalaola

Διαβάστε Περισσότερα » "Ομαδική μήνυση κατοίκων της Φαρκαδόνας για τις πλημμύρες: «Έσπασαν επίτηδες το φράγμα του Ενιπέα»"

ΔΥΠΑ: Από αύριο επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες σε Βόλο και Λάρισα

Από αύριο Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου επαναλειτουργούν οι δομές της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) σε Λάρισα και Βόλο και συγκεικριμένα τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2), οι Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας, τα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).

Κλειστά θα παραμείνουν το ΚΠΑ2 του Βόλου και ο Βρεφονηπιακός Σταθμός (ΒΝΣ) της Λάρισας.

Οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται και από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της ΔΥΠΑ καθώς επίσης να απευθύνονται στο 1555 (χωρίς χρέωση).

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΥΠΑ: Από αύριο επαναλειτουργούν οι υπηρεσίες σε Βόλο και Λάρισα"

Ιωάννινα:Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 71χρονος που σκότωσε 35χρονο που εισέβαλε στο σπίτι του - Δηλώνει συντετριμμένος [φωτό-βίντεο]

Το κατώφλι του  Δικαστικού Μεγάρου προκειμένου να απολογηθεί , πέρασε σήμερα το πρωί  ο 71χρονος  ημεδαπός  που κατηγορείται ότι πυροβόλησε και σκότωσε μέσα στο σπίτι του  35χρονο ημεδαπό  ,  στο χωριό Χίνκα του νομού Ιωαννίνων ,  λίγο πριν  τις   9 το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου  .

Με τη σύμφωνη γνώμη  ανακριτή και εισαγγελέα ο 71χρονος αφέθηκε ελεύθερος με   τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα   καθώς και   της  απαγόρευσης  προσέγγισής   του στον τόπο όπου έλαβε χώρα το συμβάν .

Οπως είπε ο συνήγορoς υπεράσπισης του 71χρονου κ.Γρηγόριος Κύρκος   μιλώντας στα τοπικά ΜΜΕ , ο 71χρονος είναι συντετριμμένος  με αυτό που συνέβη ,τονίζοντας  πως βρισκόταν σε νόμιμη  άμυνα στο πλαίσιο της  υπεράσπισης της ζωής του και χωρίς να έχει καμία πρόθεση για την τραγική κατάληξη του συμβάντος .

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε ο κ.Κύρκος στο βίντεο που ακολουθεί 



Σημειώνεται ότι έξω από τα δικαστήρια   βρέθηκαν  λίγο πριν 10.00  συγγενικά πρόσωπα του 35χρονου  εκφράζοντας     έντονα  τις διαμαρτυρίες τους για τον θανάσιμο τραυματισμό του  οικείου τους  ,παρουσία αστυνομικών δυνάμεων .


Το χρονικό της υπόθεσης 

Υπενθυμίζεται και σύμφωνα με τα  όσα καταγγέλθηκαν  ο  35χρονος  ημεδαπός είχε εισέλθει στο σπίτι του  71χρονου συλληφθέντα από ανασφάλιστο σημείο φορώντας κουκούλα, ενώ με μεταλλική ράβδο που έφερε χτύπησε τον ηλικιωμένο.

Στη συνέχεια, ο ηλικιωμένος τον απείλησε με περίστροφο που διατηρούσε στο σπίτι του προκειμένου να αποχωρήσει και τον πυροβόλησε τραυματίζοντάς τον θανάσιμα, όταν ο ημεδαπός επιχείρησε να τον πλήξει με σουγιά που έφερε μαζί του. 

epirus-tv-news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιωάννινα:Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο 71χρονος που σκότωσε 35χρονο που εισέβαλε στο σπίτι του - Δηλώνει συντετριμμένος [φωτό-βίντεο] "

13 οι θάνατοι από ιό του Δυτικού Νείλου - Ποιες είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου

Δύο ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους την τελευταία εβδομάδα εξαιτίας λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, με τις συνολικές απώλειες της περιόδου να ανέρχονται σε 13.

Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, από την αρχή της περιόδου έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 100 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 82 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή και οξεία χαλαρή παράλυση και 18 είχαν ήπιες εκδηλώσεις ή δεν είχαν εκδηλώσεις από το ΚΝΣ.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, διαγνώσθηκαν - δηλώθηκαν 11 νέα κρούσματα. Έχουν καταγραφεί δεκατρείς (13) θάνατοι σε ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό και με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ, ηλικίας άνω των 64 ετών (διάμεση ηλικία θανόντων τα 82 έτη). 

Σύμφωνα με σημερινή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ, οι "επηρεαζόμενες" και "υψηλού κινδύνου" περιοχές περιλαμβάνουν τους παρακάτω Δήμους:

Από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών:

• τον Δήμο Ηράκλειας

• τον Δήμο Σιντικής

• τον Δήμο Σερρών

• τον Δήμο Βισαλτίας

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας:

• τον Δήμο Νέστου

• τον Δήμο Παγγαίου

• τον Δήμο Καβάλας

Από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας:

• τον Δήμο Δοξάτου

• τον Δήμο Δράμας

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης:

• τον Δήμο Αβδήρων

• τον Δήμο Τοπείρου

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας:

• τον Δήμο Καρδίτσας

• τον Δήμο Παλαμά

• τον Δήμο Μουζακίου

• τον Δήμο Σοφάδων

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας:

• τον Δήμο Λαρισαίων

• τον Δήμο Κιλελέρ

• τον Δήμο Φαρσάλων

Από την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων:

• τον Δήμο Τρικκαίων

• τον Δήμο Φαρκαδόνας

• τον Δήμο Πύλης

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας:

• τον Δήμο Πέλλας

• τον Δήμο Σκύδρας

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας:

• τον Δήμο Βέροιας

• τον Δήμο Αλεξάνδρειας

• τον Δήμο Ηρωικής Πόλεως Νάουσας

Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:

• τον Δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης

• τον Δήμο Δέλτα

• τον Δήμο Παύλου - Μελά

• τον Δήμο Κορδελιού- Ευόσμου

• τον Δήμο Λαγκαδά

• τον Δήμο Θεσσαλονίκης

• τον Δήμο Θερμαϊκού

• τον Δήμο Χαλκηδόνος

• τον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη

• τον Δήμο Νεάπολης - Συκεών

Από την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας:

• τον Δήμο Δίου - Ολύμπου

• τον Δήμο Κατερίνης

• τον Δήμο Πύδνας - Κολινδρού

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς:

• τον Δήμο Καστοριάς

Από την Περιφερειακή Ενότητα Άρτας:

• τον Δήμο Αρταίων

• τον Δήμο Νικολάου Σκουφά

Από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς:

• τον Δήμο Παιονίας

• τον Δήμο Κιλκίς

Από την Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης:

• τον Δήμο Αρριανών

Από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής:

• τον Δήμο Νέας Προποντίδας.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "13 οι θάνατοι από ιό του Δυτικού Νείλου - Ποιες είναι οι περιοχές υψηλού κινδύνου"

Νέες ταυτότητες: Ποιοι γλιτώνουν τα 10 ευρώ που κοστίζει - Τι χρειάζεται

Στην τελική ευθεία μπαίνει ο κρατικός μηχανισμός για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων, καθώς οι διαδικασίες μπαίνουν στην «πρίζα» στις 25 Σεπτέμβριου 2023, όπως προβλέπει και το σχετικό ΦΕΚ.

Αναλυτικότερα, από την 25η Σεπτεμβρίου οι πολίτες όλης της χώρας θα μπορούν να προσέρχονται στα Αστυνομικά Τμήματα, κατόπιν ραντεβού – εκτός εξαιρέσεων – και να προχωρούν στη διαδικασία έκδοσης του νέου δελτίου ταυτότητας.

Τα στοιχεία που θα αναγράφονται στις νέες ταυτότητες

Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, στην εμπρόσθια πλευρά των νέων ταυτοτήτων θα αναγράφονται τα εξής στοιχεία:

Φωτογραφία κατόχου, Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας, Επώνυμο, Όνομα, Φύλο, Ιθαγένεια, Ημερομηνία Γέννησης, Ημερομηνία Έκδοσης και Λήξης, Αρχή Έκδοσης, Αριθμός Πρόσβασης Κάρτας (Card Access Number) και η υπογραφή του κατόχου.

Στην πίσω πλευρά θα αναγράφονται τα εξής:

Όνομα Πατέρα, Όνομα Μητέρας, Τόπος γέννησης, Ομάδα αίματος (προαιρετικά), Ύψος (υποχρεωτικά από το 24ο έτος). Στο κάτω μέρος της οπίσθιας όψης θα βρίσκεται η Ζώνη Μηχανικής Ανάγνωσης (Machine Readable Zone) με το ενσωματωμένο τσιπ.

Στον ανέπαφο χώρο αποθήκευσης περιλαμβάνονται:
  • Φωτογραφία κατόχου σε ψηφιακή μορφή
  • Στοιχεία μηχανικώς αναγνώσιμης ζώνης
  • Δύο δακτυλικά αποτυπώματα
  • Επώνυμο πατρός
  • Επώνυμο μητρός
  • Δήμος εγγραφής και αριθμός δημοτολογίου
  • Τόπος έκδοσης
Πώς κλείνουμε ραντεβού για νέα ταυτότητα

Η διαδικασία έκδοσης της νέας ταυτότητας προβλέπει τη λειτουργία διαδικτυακής πλατφόρμας στο gov.gr (εδώ), μέσω της οποίας ο πολίτης θα καταθέτει τη σχετική αίτηση. Έτσι, λοιπόν, ο πολίτης θα υποβάλει την αίτησή του στη διαδικτυακή πλατφόρμα, ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση και θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας.

Πρόκειται για μία ασφαλή, εύκολη και άμεση διαδικασία. Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων αστυνομικής ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων. Για λόγους διευκόλυνσης, η διαδικασία έκδοσης θα γίνεται κατόπιν ραντεβού (στα πρότυπα των ραντεβού για τον εμβολιασμό). Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω πλατφόρμας και ο πολίτης θα λαμβάνει ενημερωτικά SMS και e-mail. Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Τα δικαιολογητικά για νέα ταυτότητα

Για να αλλάξετε ταυτότητα, θα πρέπει να υποβάλλετε αίτηση ηλεκτρονικά στο gov.gr και να καταθέσετε τα δικαιολογητικά στην αρμόδια αστυνομική αρχή.

Για την αντικατάσταση παλιάς ταυτότητας θα υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά στην αρμόδια αστυνομική αρχή:

  • Μία φωτογραφία, σε ψηφιακή μορφή, η οποία θα εκδίδεται με μέριμνα του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του εγγράφου 9303 του ICAO.
  • Η φωτογραφία θα μπορεί να λαμβάνεται είτε απευθείας από τις αρχές έκδοσης, είτε θα την προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος εντός εξωτερικού ψηφιακού δίσκου μνήμης (τύπου usb stick) τηρώντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές.
  • Εφόσον, ο ενδιαφερόμενος έχει πρόσβαση στην εφαρμογή myPhoto του gov.gr, η εν λόγω φωτογραφία θα μπορεί να λαμβάνεται με τις ίδιες τεχνικές προδιαγραφές και να αναρτάται από τους πιστοποιημένους επαγγελματίες φωτογράφους στην εν λόγω εφαρμογή, απ’ όπου την ανακτά ο υπάλληλος της αρμόδιας Αρχής έκδοσης.

Πάντως, αναφορικά με τις αντιδράσεις των φωτογράφων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Αν είναι η πρώτη φορά, για την έκδοση δελτίου ταυτότητας τα απαραίτητα δικαιολογητικά που πρέπει να καταθέσετε είναι τα εξής:

Για την έκδοση Δελτίου Ταυτότητας υποβάλλονται αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο, στην αρμόδια αστυνομική αρχή, τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1. Δύο (02) πρόσφατες ασπρόμαυρες φωτογραφίες (για ταυτότητα), διαστάσεων 3,6*3,6 cm.

2. Αίτηση – Υπεύθυνη Δήλωση, για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των στοιχείων του αιτούντος, από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ), του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία εκτυπώνεται και διατίθεται στον αιτούντα σε έντυπη μορφή προς υπογραφή. Η διαδικασία αναζήτησης των στοιχείων μέσω του (ΟΠΣΕΔ), δεν εφαρμόζεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Ο δήμος στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο αιτών δεν διαθέτει διαδικτυακές υπηρεσίες πρόσβασης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) και
  • Δεν είναι εφικτή η διασύνδεση στις διαδικτυακές υπηρεσίες πρόσβασης στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του δήμου στα δημοτολόγια, του οποίου είναι εγγεγραμμένος ο αιτών.

3. Αίτηση έκδοσης δελτίου ταυτότητας, η οποία συμπληρώνεται από την αρμόδια Αρχή έκδοσης με βάση τα στοιχεία ταυτότητας του ενδιαφερομένου, όπως αυτά προκύπτουν από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εθνικού Δημοτολογίου (ΟΠΣΕΔ) του Υπουργείου Εσωτερικών ή από το πιστοποιητικό γέννησης. Η αίτηση εκτυπώνεται και διατίθεται στον αιτούντα σε έντυπη μορφή προς υπογραφή.

4. Βεβαίωση Νοσηλευτικού Ιδρύματος ή Υγειονομικού Εργαστηρίου για την ομάδα Αίματος και το RHESUS (εφόσον επιθυμείτε την αναγραφή τους στο δελτίο σας.)

5. Ταξιδιωτικό ή άλλο έγγραφο ημεδαπής ή αλλοδαπής Αρχής, από το οποίο να προκύπτει προηγούμενη εγγραφή των στοιχείων «ΕΠΩΝΥΜΟ, ΟΝΟΜΑ και ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ» των ενδιαφερόμενων, με λατινικούς χαρακτήρες (εφόσον επιθυμείτε αναγραφή των ανωτέρω στοιχείων διαφορετική του προτύπου ΕΛΟΤ 743, υποβάλλοντας παράλληλα και σχετική υπεύθυνη δήλωση).

6. Για την έκδοση του δελτίου ταυτότητας, απαιτείται η βεβαίωση των στοιχείων του αιτούντος από έναν μάρτυρα. Σε περίπτωση ανηλίκου, η βεβαίωση των στοιχείων του γίνεται από έναν γονέα του ή από εκείνον που έχει την επιμέλεια ή επιτροπεία του.

Πόσο κοστίζει η νέα ταυτότητα

Για την έκδοση νέου δελτίου ταυτότητας καταβάλλεται ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 10,00 ευρώ, το οποίο αντιστοιχεί:

  • στο αντίτιμο του σώματος του δελτίου,
  • στα έξοδα εκτύπωσής του
  • στη δαπάνη ασφαλούς μεταφοράς του από και προς τη Διεύθυνση Διαβατηρίων και Εγγράφων Ασφαλείας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας στην Αθήνα
  • στη φωτογραφία, εφόσον ο πολίτης επιθυμεί να την βγάλει στο τμήμα ασφαλείας.

Για τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9,00€, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Ποιοι θα βγάζουν νέες ταυτότητες με 5 ευρώ

Ωστόσο, δεν θα πληρώνουν όλοι 10 ευρώ. Όπως έχει γίνει γνωστό, οι πολύτεκνοι θα έχουν έκπτωση 50%, δηλαδή με άλλα λόγια το κόστος έκδοσης θα είναι στα 5 ευρώ.

Ο συνολικός χρόνος που απαιτείται, από την ημερομηνία της αίτησης στο αστυνομικό τμήμα μέχρι και την παραλαβή θα κυμαίνεται στις επτά ημέρες.

Πότε θα γίνουν υποχρεωτικές οι νέες ταυτότητες

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη την Παρασκευή (01/09), σύμφωνα με τον Κανονισμό (Ε.Ε.) 2019/1157, ταυτότητες κρατών-μελών που δεν διαθέτουν μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη (MRZ), παύουν να ισχύουν την 3η Αυγούστου 2026.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 5 του Κανονισμού, τα δελτία ταυτότητας που δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα ασφαλείας που ορίζονται από τον ICAO ή που δεν περιλαμβάνουν MRZ παύουν να ισχύουν. Ως εκ τούτοθ, σε αυτή την κατηγορία εγγράφων υπάγεται και το σημερινό ελληνικό δελτίο ταυτότητας, το οποίο δεν διαθέτει μηχανικώς αναγνώσιμη ζώνη.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέες ταυτότητες: Ποιοι γλιτώνουν τα 10 ευρώ που κοστίζει - Τι χρειάζεται "

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας και στην Αθηνών-Κορίνθου

Σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα προχωρήσει τις επόμενης ημέρες η Αστυνομία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας κα στην Αθηνών-Κορίνθου λόγω εκτέλεσης ασφαλτικών εργασιών.

Ειδικότερα στην Αθηνών-Λαμίας, στο ύψος του ανισόπεδου κόμβου (Α/Κ) Τατοΐου, στο ρεύμα προς Λαμία, κατά το χρονικό διάστημα από 19-9-2023 έως 21-9-2023, κατά τις ώρες από 22.00΄ έως 06.00 της επομένης ή εναλλακτικά κατά το χρονικό διάστημα από 26-9-2023 έως 28-9-2023, κατά τις ώρες από 22.00΄ έως 06.00΄ της επομένης, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

-Πλήρης αποκλεισμός του κλάδου εξόδου του Α/Κ Τατοΐου (χ/θ 16,350 έως χ/θ 16,600), στην κατεύθυνση προς Λαμία.

Η κυκλοφορία των οχημάτων θα πραγματοποιείται με παράκαμψη μέσω του Α/Κ Πύρνας (Λυκόβρυσης) – (χ/θ 18,770).

-Τοπική δεξιά στένωση στην κάθετη οδό του Α/Κ Τατοΐου.

Στην Αθηνών-Κορίνθου θα πραγματοποιηθεί πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων του κλάδου εξόδου του Ημικόμβου Μεγάρων της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος της χ/θ 38,700, ρεύμα κυκλοφορίας προς Κόρινθο, περιοχής Δήμου Μεγαρέων, την 13-9-2023 κατά τις ώρες 07:00΄ έως 21:00΄ ή εναλλακτικά την 14-9-2023 κατά τις ώρες 07:00΄ έως 21:00΄.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ κατά τις παραπάνω εργασίες, η κυκλοφορία των οχημάτων που θα εξέρχονται του αυτοκινητόδρομου, θα εξυπηρετείται προσωρινά από τον Α/Κ Πάχης (περί την 41,000 χ/θ), μέσω της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου και του τοπικού οδικού δικτύου.

Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας και στην Αθηνών-Κορίνθου"

Σάμος: Συναγερμός στο Λιμενικό για ακινητοποιημένη λέμβο με 31 μετανάστες - Δείτε βίντεο

Επιχείρηση για τον εντοπισμό και διάσωση μεταναστών στήθηκε από το Λιμενικό στη Σάμο το πρωί της Τρίτης (12/09).

Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε ακινητοποιημένη λέμβο με σημαντικό αριθμό επιβαινόντων κοντά στη θαλάσσια περιοχή «Νησάκια» βορειοανατολικά του νησιού.



Το περιπολικό σκάφος προχώρησε στην περισυλλογή 31 αλλοδαπών -30 άνδρες και μία γυναίκα- και τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι του Μαλαγαρίου. Στη συνέχεια, παραδόθηκαν σε στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης και μεταφέρθηκαν σε Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Η λέμβος στην οποία επέβαιναν οι ανωτέρω αλλοδαποί καταστράφηκε. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Σάμου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σάμος: Συναγερμός στο Λιμενικό για ακινητοποιημένη λέμβο με 31 μετανάστες - Δείτε βίντεο"

Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ χτύπησε τις Φιλιππίνες

Σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών σημειώθηκε σήμερα στην περιοχή των νησιών των Φιλιππίνων, όπως ανακοίνωσε το γερμανικό Κέντρο Ερευνών Γεωεπιστημών (GFZ).

Το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το GFZ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ισχυρός σεισμός 6,7 Ρίχτερ χτύπησε τις Φιλιππίνες"

Τρίκαλα: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για την διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών ζώων

Η άμεση ταφή των χιλιάδων ζώων που έχουν πνιγεί στα πλημμυρισμένα χωριά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, φαίνεται να προκρίνεται ως η πλέον επείγουσα λύση για να μην αποτελέσει η περιοχή μία “υγειονομική βόμβα”.

Κάτοικοι των Μεγάλων Καλυβίων, στον Δήμο Τρικκαίων, όπου έχουν πνιγεί πάνω από 2.000 ζώα, εξέφρασαν σήμερα την αγανάκτησή τους τόσο στον δήμαρχο Τρικκαίων όσο και στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστο Μιχαλάκη, «για την καθυστέρηση επίλυσης των τεράστιων προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στην Κοινότητα», όπως δήλωσαν.

Όπως μετέφεραν στους δύο αυτοδιοικητικούς, κάτοικοι έχουν μείνει άστεγοι, κτηνοτρόφοι και αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, ενώ ολόκληρη η Κοινότητα έχει κυριολεκτικά παραλύσει οικονομικά και κοινωνικά. Στο μείζον, δε, ζήτημα της απομάκρυνσης του ζωικού κεφαλαίου που παραμένει στην περιοχή σε κατάσταση σήψης, αποφασίστηκε λόγω του επείγοντος, η ταφή τους, με βάση σχετική απόφαση που εκδόθηκε από την Διεύθυνση Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, κατά παρέκλιση της νομοθεσίας που προβλέπει καύση, όπως δήλωσε και ο δήμαρχος Τρικκαίων.

Ήδη πάντως, σε κοινότητες όπως στο Βαλτινό, το Δενδροχώρι και τη Φωτάδα έχει ήδη ξεκινήσει η ταφή ζώων, άγνωστο υπό ποια υγειονομικά πρωτόκολλα. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές τα ζώα εξακολουθούν να κείτονται νεκρά μέσα και έξω από τα ποιμνιοστάσια ή και σε χωράφια, ενώ ειδικά στα Μεγάλα Καλύβια επιχειρήθηκε χθες η ταφή περίπου 60 με 80 ζώων, αλλά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω ασυνενοησίας για την διαδικασία και την έκδοση σχετικών αποφάσεων και αρμοδιοτήτων φορέων.

Να σημειωθεί τέλος ότι και στην Ζηλευτή Τρικάλων, κάτοικοι μπλόκαραν χθες δύο φορτηγά οχήματα φορτωμένα με νεκρά ζώα, που είχαν ως προορισμό τον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στο Ημερόκλιμα Παλαιοσαμαρίνας, χωρίς να είναι γνωστό από ποιες περιοχές είχαν απομακρυνθεί τα κουφάρια των ζώων και ποιος φορέας είχε δώσει τη σχετική εντολή.

Τρίκαλα: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για την διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών ζώων

 ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρίκαλα: Αντιδράσεις και διαμαρτυρίες για την διαδικασία απομάκρυνσης των νεκρών ζώων"

Λούτσα: Συνελήφθη Τούρκος στο «Ελ. Βενιζέλος» – Εξετάζεται η συμμετοχή του στο μακελειό με τους 6 νεκρούς

Συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» Τούρκος υπήκοος, ο οποίος έφερε πλαστό διαβατήριο, δύο πλαστές ταυτότητες και σφαίρες, και ερευνάται η σύνδεσή του με την εξαπλή δολοφονία στη Λούτσα.

Συγκεκριμένα, η ΕΛ.ΑΣ, ενημερώθηκε για άτομο ευρισκόμενο στην περιοχή διενεργείας ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών στην intra Schengen περιοχή, στο επίπεδο των αναχωρήσεων και στην χειραποσκευή βρέθηκαν κατά τη διάρκεια ακτινοσκοπικού ελέγχου, αντικείμενα που προσομοιάζαν με φυσίγγια όπλου.

Άμεσα κλήθηκαν στο σημείο αστυνομικοί, οι οποίοι διαπιστώσαν ότι ο δράστης, που εξετάζεται για τη συμμετοχή στο μακελειό στη Λούτσα, θα αναχωρούσε με την πτήση Α3-356 για Μυτιλήνη και εντός της χειραποσκευής του – χάρτινη σακούλα – υπήρχαν τέσσερα φυσίγγια διαμετρήματος 9mm. Επιπλέον, στην κατοχή του Τούρκου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πλαστά δελτία ταυτότητας Πορτογαλίας. 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λούτσα: Συνελήφθη Τούρκος στο «Ελ. Βενιζέλος» – Εξετάζεται η συμμετοχή του στο μακελειό με τους 6 νεκρούς"

Περιφέρεια Αττικής: Πάνω από 728 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής

Οι κατηγορίες των υποψηφίων περιφερειαρχών Αττικής Γ. Σγουρού και Γ. Ιωακειμίδη περί ανυπεράσπιστης πόλης και ανυπαρξίας βασικών σχετικών έργων στην Αττική, η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία τονίζει ότι «δεν παίζει με τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών» και παραθέτει όσα έγιναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, οι «επτά αλήθειες» για τη θωράκιση της Αττικής είναι οι εξής:

  1. Η αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής αποτέλεσε μία από τις πρώτες προτεραιότητες της Περιφέρειας από το 2019.
  2. Από το 2020 έως το 2023 έχουν αναπτυχθεί πέντε κατηγορίες παρεμβάσεων, συνολικού προϋπολογισμού 728.612.696 ευρώ, οι οποίες είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε βρίσκονται σε φάση εκτέλεσης είτε είναι ενταγμένες στον προϋπολογισμό με άμεσο προγραμματισμό υλοποίησης. Αφορούν σε καθαρισμό φρεατίων (6.764.245 ευρώ) και ρεμάτων (47.239.944 ευρώ), με διευθέτηση και οριοθέτησή τους (134.448.968 ευρώ), άρση καταπτώσεων και αντιστήριξη πρανών (22.701.590 ευρώ) καθώς και εκτέλεση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας (517.457.949 ευρώ.).
  3. Δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο ούτε ένα ευρώ χρηματοδότησης για τα αντιπλημμυρικά έργα ενώ συνεχίστηκαν και πολλά που είχαν σταματήσει να εκτελούνται για διάφορους λόγους.
  4. Το διάστημα 2020-2023 ολοκληρώθηκαν 39 έργα ενώ ισάριθμα είναι σε εξέλιξη και ακόμη 130 μπορούν να δημοπρατηθούν άμεσα εφόσον διαθέτουν ώριμες μελέτες. Όσον αφορά τα έργα διευθέτησης και οριοθέτησης ρεμάτων, σήμερα έχουν ολοκληρωθεί ή εκτελούνται 18 έργα και μπορούν να δημοπρατηθούν εφόσον έχουν ωριμάσει το επόμενο διάστημα άλλα 19.
  5. Για πρώτη φορά γίνεται με οργανωμένο τρόπο και με αύξηση των διατιθέμενων κονδυλίων ο καθαρισμός ρεμάτων και φρεατίων ενώ μόνο στην Αττική λειτουργεί Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο Ρεμάτων, όπου καταγράφεται καθημερινά και αναρτάται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας κάθε δράση σε αυτόν τον τομέα.
  6. Χρειάζονται πολλά εκατομμύρια ευρώ για την αποτελεσματική θωράκιση της Αττικής από φυσικές καταστροφές. Η Περιφέρεια έχει καταρτίσει -σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών- ένα ολοκληρωμένο master plan για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων πλημμυρικού κινδύνου, πυρκαγιών και φυσικών καταστροφών, με έργα κόστους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει παραδοθεί στα αρμόδια υπουργεία.
  7. Ο σωστός σχεδιασμός προβλέπει την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Με σχέδιο -σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ- το οποίο είναι στο στάδιο της προετοιμασίας για την ενημέρωση και την πιστοποιημένη εκπαίδευση πολιτών και εθελοντών στα ζητήματα πολιτικής προστασίας.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιφέρεια Αττικής: Πάνω από 728 εκατ. ευρώ έχουν προϋπολογιστεί για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής"

Γυναικοκτονία στην Καλαμαριά: «Έλεγε στον πατέρα του ότι θα τη σκοτώσει» δήλωσε φίλος του 38χρονου

Αποκαλυπτικός ήταν φίλος του 38χρονου αστυνομικού, που έγινε πρωταγωνιστής ακόμα μιας γυναικοκτονίας στην χώρα μας, καθώς το πρωί της Δευτέρας σκότωσε την πρώην σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε στο σπίτι της γυναίκας στην Καλαμαριά.

Ο φίλος του δράστη και αυτόχειρα αποκάλυψε για τη γυναικοκτονία στην Καλαμαριά πως ο αστυνομικός – που μετά το διαζύγιο ζούσε μαζί με τους γονείς του – είχε πάρει την καραμπίνα του πατέρα με το πρόσχημα ότι θέλει να καθαρίσει το όπλο. Τα ξημερώματα έφυγε από το σπίτι των γονιών του και αφού βεβαιώθηκε ότι τα παιδιά μπήκαν στο σχολικό λεωφορείο, στη συνέχεια χτύπησε την πόρτα της 42χρονης την σκότωσε και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Ο φίλος του αστυνομικού είπε, δε, ότι συχνά ο άνδρας έλεγε στον πατέρα του ότι θα την σκοτώσει: «Έλεγε στον πατέρα του ότι θα την σκοτώσει. Την αγαπούσε τρελά. Την καραμπίνα την πήρε από χθες ισχυριζόμενος πως θα την καθαρίσει».

Σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι ο διαζύγιο είχε βγει μόλις λίγο καιρό πριν την παρακαλούσε να ξαναπαντρευτούν, η ίδια όμως αρνούνταν.  

«Γνώριζα και την οικογένεια και το ζευγάρι. Υπήρχε πρόβλημα» είπε.

Συνέχισε λέγοντας πως: «Πήραν συναινετικό διαζύγιο. Δεν είχαν έντονες συγκρούσεις. Έπαιρνε τα παιδιά και μιλούσε μαζί τους. Του λέγαμε ότι πρέπει να φτιάξει τη ζωή του και να μην παρεκτρέπεται. Αυτή επέμενε πως δεν τον θέλει. Είχαν δυο αγόρια και είχε βγει απόφαση του δικαστηρίου για το πότε θα βλέπει ο πατέρας τα παιδιά» περιγράφει ο στενός φίλος της οικογένειας».

Στη συνέχεια τόνισε ότι ο 38χρονος δεν είχε ούτε υπηρεσιακό όπλο, καθώς του είχε αφαιρεθεί.

Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

Σύμφωνα πληροφορίες του newsit.gr ο δράστης και αυτόχειρας δεν είχε όπλο καθώς είχε χειρουργηθεί στον ώμο, ενώ υπήρξε και τηλεφωνητής στην Άμεση Δράση. 

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν πως η 42χρονη του ζήτησε να χωρίσουν στις αρχές του 2023, λέγοντάς του ότι θέλει να μείνει μόνη της και διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν είχε κάποια παράλληλη σχέση.

Το 42χρονο θύμα ήταν μια γυναίκα με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, καθώς ο πατέρας της ήταν επιχειρηματίας. Μάλιστα, τα δύο παιδιά τους πήγαιναν σε κολλέγιο της Θεσσαλονίκης.

Σημειώνεται, δε, πως η γυναίκα δεν απαίτησε καν διατροφή από τον πρώην σύζυγό της κατά την έκδοση του διαζυγίου, καθώς ήταν οικονομικά ανεξάρτητη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ενδεχομένως ο ίδιος να είχε προβλήματα κατάθλιψης, καθώς δεν είχε κοινωνικό κύκλο, πέρα από τους φίλους κυρίως της συζύγου του. Με αποτέλεσμα, όταν εκείνη του ζήτησε να χωρίσουν να χάσει το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γυναικοκτονία στην Καλαμαριά: «Έλεγε στον πατέρα του ότι θα τη σκοτώσει» δήλωσε φίλος του 38χρονου"

Λούτσα: Για παράνομη είσοδο είχε συλληφθεί ένας από τους νεκρούς Τούρκους - ΕΛΑΣ και ΕΥΠ ψάχνουν να ταυτοποιήσουν τους άλλους 5

Νέα στοιχεία για το μακελειό με τους έξι νεκρούς στη Λούτσα φέρνει στο «φως» της δημοσιότητας το protothema.gr.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα θύματα της φονικής ενέδρας, τουρκικής υπηκοότητας, είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις ελληνικές Αρχές για παράνομη είσοδο στη χώρα. 

Την ίδια ώρα, πηγές από την ΕΛ.ΑΣ., ανέφεραν, μιλώντας στο protothema.gr, πως ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση των περισσότερων θυμάτων.
 
Από τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής, τα θύματα φέρονται να ήταν Τούρκοι και να είχαν στην κατοχή τους γαλλικές ταυτότητες με καλά ενημερωμένες πηγές να αναφέρουν πως ακόμη εξετάζεται αν τα έγγραφα αυτά είναι γνήσια.
 
Πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι να ανήκουν σε ομάδα που δραστηριοποιείται σε διάφορες χώρες, μεταξύ αυτών Ελλάδα και Γαλλία, στο εμπόριο ναρκωτικών
 
Επιπλέον οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ακόμη δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο πως τα έξι άτομα που εντοπίστηκαν νεκρά άνηκαν όλα στην ίδια ομάδα. «Ακόμα δεν είναι σίγουρο πως οι άνδρες που βρέθηκαν νεκροί είναι όλοι από την ίδια ομάδα. Ίσως κάποιοι από αυτούς ήταν από αντίπαλα στρατόπεδα» σημείωσαν κύκλοι με γνώση της υπόθεσης. 
 
Όσον αφορά στο αυτοκίνητο μέσα στο οποίο εντοπίστηκαν νεκρά τα πέντε από τα έξι θύματα, όπως προέκυψε από την έρευνα, έφερε πλαστές γερμανικές πινακίδες οι οποίες ήταν κολλημένες στο αμάξωμα με σελοτέιπ. Παράλληλα, εντός του αυτοκινήτου, δεν βρέθηκαν ούτε όπλα, ούτε ναρκωτικά παρά μόνο ρουχισμός και προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων. «Είναι πολύ πιθανό οι δράστες, μετά τους πυροβολισμούς, να απέσπασαν από τα θύματα κάποια αντικείμενα όπως όπλα ή άλλα» σημείωσαν καλά ενημερωμένες πηγές. 
 
Τέλος οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την υπόθεση ερευνούν αν κάποιοι από τους άνδρες που βρέθηκαν νεκροί έμεναν κοντά στην περιοχή που έγινε η εκτέλεση.
 
Ως προς την επίθεση, εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι δράστες πυροβόλησαν αρχικά από την μπροστινή πλευρά του οχήματος και εν συνεχεία αποτελείωσαν τα θύματά τους πυροβολώντας τους από το πλάι του μπλε Ford.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σενάριο που εξετάζεται ως το πιο πιθανό από τις Αρχές είναι να πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, που αφορά σε υπόθεση ναρκωτικών. Θύτες και θύματα είναι πολύ πιθανό να γνωρίζονταν μεταξύ τους και ίσως οι πρώτοι έστησαν στους δεύτερους ενέδρα θανάτου.

Το σενάριο της ενέδρας θανάτου ενισχύει η θέση στην οποία βρέθηκαν τα θύματα (εντός του αυτοκινήτου).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λούτσα: Για παράνομη είσοδο είχε συλληφθεί ένας από τους νεκρούς Τούρκους - ΕΛΑΣ και ΕΥΠ ψάχνουν να ταυτοποιήσουν τους άλλους 5"

Λιβύη: «Χιλιάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες» λέει ο Ερυθρός Σταυρός – «Κοντά στις 10.000 οι αγνοούμενοι»

Για τεράστιο αριθμό νεκρών στη Λιβύη από τις πλημμύρες κάνει λόγο η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (FICR).

Ο απολογισμός είναι ασαφής, δήλωσε ο Τάμερ Ραμαντάν από την Τύνιδα απευθυνόμενος στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων στον ΟΗΕ στην Γενεύη.

«Δεν έχουμε οριστικούς αριθμούς» προς το παρόν, είπε προσθέτοντας ότι «ο αριθμός των αγνοουμένων είναι κοντά στις 10.000».

«Οι ανθρωπιστικές ανάγκες ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες της λιβυκής Ερυθράς Ημισελήνου, ακόμη και τις δυνατότητες της κυβέρνησης», εξήγησε.

«Για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση απηύθηνε έκκληση για διεθνή βοήθεια και εμείς επίσης θα απευθύνουμε αδιάκοπα έκκληση για επείγουσα βοήθεια», είπε.

Η καταιγίδα Daniel έπληξε την Κυριακή της ανατολική Λιβύη και κυρίως τις παραλιακές ζώνες της περιοχής του Τζαμπάλ αλ-Αχνταρ και την περιοχή της Βεγγάζης, όπου επιβλήθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Στο ανατολικό τμήμα της Λιβύης βρίσκονται οι σημαντικότερες πετρελαιοπηγές και οι τερματικοί πετρελαϊκοί σταθμοί της χώρας. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) κήρυξε «κατάσταση ύψιστου συναγερμού» και «έχει διακόψει τις πτήσεις» ανάμεσα στις μονάδες παραγωγής, όπου η δραστηριότητα έχει μειωθεί δραστικά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: «Χιλιάδες οι νεκροί από τις πλημμύρες» λέει ο Ερυθρός Σταυρός – «Κοντά στις 10.000 οι αγνοούμενοι»"

Απεργία ΠΝΟ - ΠΕΝΕΝ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τετάρτη

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία, την Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας των ναυτικών για τη δολοφονία του Αντώνη. Η απεργία των ναυτικών για το έγκλημα στο Blue Horizon θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη και η ώρα έναρξης θα είναι 00:01 π.μ., με λήξη στις 23:59 μ.μ.

Η υπόθεση για την οποία κατηγορούνται για δολοφονία με ενδεχόμενο δόλο μέλη του πληρώματος του Blue Horizon, οδήγησε στην κήρυξη της 24ωρης απεργίας από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

Η ανακοίνωση της ΠΝΟ
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία: «Η Πολιτεία οφείλει και πρέπει να λάβει άμεσα και χωρίς καμία αναβολή όλα τα απαραίτητα μέτρα που σκοπό έχουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Οι Έλληνες Ναυτικοί, τόσο στους εσωτερικούς όσο και στους διεθνείς πλόες είναι παραδείγματα προς μίμηση για την ναυτοσύνη τους και για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα. Αυτός είναι διαχρονικά ο Έλληνας Ναυτικός και δεν είναι ανεκτό με αφορμή το τραγικό αυτό συμβάν και την επιλογή που έκαναν οι εμπλεκόμενοι σε αυτό, να κατηγορούνται και να στοχοποιούνται συλλήβδην όλοι οι Έλληνες Ναυτικοί».

Η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ 
Από την πλευρά της η ΠΕΝΕΝ σημειώνει: «Η εγκληματική ενέργεια που σημειώθηκε από μεμονωμένα άτομα στο «Blue Horizon» και είχε ως αποτέλεσμα το φρικτό θάνατο του 36χρονου Αντώνη Καρυώτη έχει συγκλονίσει το Πανελλήνιο. Τα όσα διαδραματίστηκαν στον καταπέλτη του πλοίου συνιστούν όνειδος για αυτούς που συνετέλεσαν στην αποτρόπαια αυτή πράξη. Από την αρχή καταδικάσαμε αυτή την ειδεχθή εγκληματική ενέργεια και τονίσαμε την ανάγκη όλοι οι υπεύθυνοι να πληρώσουν με την ανώτερη των ποινών για τις πράξεις τους.

Ταυτόχρονα καταγγείλαμε την εταιρία “Blue Star Ferries” όπως και όλες εκείνες τις εταιρίες που συστηματικά και επαναλαμβανόμενα παραβιάζουν την ισχύουσα νομοθεσία θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών, των Ναυτεργατών και των ίδιων των πλοίων! Επισημάναμε τις τεράστιες πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης, του ΥΕΝ και των Λιμενικών Αρχών οι οποίες εξολοκλήρου ευθύνονται για την καταστρατήγηση της νομοθεσίας στην ασφάλεια των πλοίων και των Ναυτεργατικών δικαιωμάτων. Από την άλλη θεωρούμε αβάσιμο και παντελώς άδικο μέσα από αυτό το τραγικό περιστατικό να «τσουβαλιαστεί» και να ταυτιστεί ένας ολόκληρος κλάδος με αυτή την ενέργεια.

Η απεργία δε έχει σκοπό μόνο να διαχωρίσει ο Ναυτεργατικός κόσμος την θέση του από αυτό το ειδεχθές έγκλημα, αλλά ταυτόχρονα να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια στα πλοία, στη ναυσιπλοΐα και την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα! Καλούμε τα μέλη μας και όλους τους Ναυτεργάτες να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και να συμβάλουν στην καθολική συμμετοχή και επιτυχία της».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απεργία ΠΝΟ - ΠΕΝΕΝ: Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια την Τετάρτη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news