facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Κοντονής: «Δεν δέχομαι τελεσίγραφα»

Ότι δεν δέχεται τελεσίγραφα και πως θα προχωρήσει ως το τέλος για την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου υποστήριξε ο Σταύρος Κοντονής, σχολιάζοντας την κοινή επιστολή που έστειλαν FIFA και UΕFA στην ΕΠΟ και σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που το νέο αθλητικό νομοσχέδιο ψηφιστεί θα υπάρξει άμεσα και επ' αόριστον αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων και της εθνικής ομάδας από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Σε δηλώσεις του το βράδυ της Τετάρτης στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι θα συζητήσει με τους αρμόδιους φορείς για να βρεθεί μια λύση στο θέμα, όμως ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία του αθλητικού νομοσχεδίου» και «δεν δέχεται τελεσίγραφα».

Μάλιστα, επισήμανε ότι η «εποπτεία που ασκούσαν στο ελληνικό ποδόσφαιρο η FIFA και η UEFA έχει αποτύχει».

Σημειώνεται ότι όπως ανακοίνωσε επίσημα η ΓΓΑ, το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος, αρχικώς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στις 27-28 και 30 Απριλίου και στη συνέχεια, στις 4 και 5 Μαΐου, στην Ολομέλεια. Εφόσον ψηφιστεί, θα υπάρξουν οι συνέπειες.

Αν και στη συνάντηση που θα γίνει με εκπροσώπους της FIFA και της UEFA στα τέλη Απριλίου δεν βρεθεί η χρυσή τομή και δεν υπάρξουν υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ή οι εξηγήσεις της τελευταίας δεν πείσουν τους δύο οργανισμούς, τα σύνορα θα... κλείσουν για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντονής: «Δεν δέχομαι τελεσίγραφα»"

Ολοκληρώθηκαν EWG, Brussels Group

Μετά από τηλεδιάσκεψη 2,5 ωρών, ολοκληρώθηκε το EWG με το θέμα Ελλάδα στην ατζέντα χωρίς όμως ελπίδες για άμεση συμφωνία. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν, από την έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης και ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης.

Για το γεγονός προσωρινά διακόπηκαν οι εργασίες του Brussels Group, του πολιτικού σχήματος διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς που συνεδρίαζε – επίσης στην έδρα του ΟΟΣΑ – από το πρωί για 5η συνεχή ημέρα. Ωστόσο μετά το EWG οι εκπρόσωποι των δανειστών επέσρτεψαν συνεχίζοντας – πιθανώς για τελευταία ημέρα – τις διαβουλεύσείς τους, οι οποίες ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο.

Ωστόσο, η διαπραγμάτευση που λαμβάνει χώρα σήμερα έχει και άλλα... επίπεδα. Ο Στη Ρίγα φτάνει σήμερα ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης όπου ξεκινούν συναντήσεις ενόψει του άτυπου Eurogrοup της Παρασκευής με πιθανές επαφές το βράδυ σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Και παράλληλα τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν την συλλογή στοιχείων στην Αθήνα με προγαμματισμένο γέυμα εργασίας σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών για αύριο Πέμπτη.

Στόχος το Eurogroup της Παρασκευής, έχοντας όμως πλέον ως δεδομένο ότι ο δρόμος έως την τελική συμφωνία είναι ακόμη μακρύς, έως το τέλος Ιουνίου.

Έτσι, η κυβέρνηση δίδει μία παράλληλη μάχη για την συγκέντρωση 2-2,5 δισ. ευρώ στην ΤτΕ σπάζοντας τον «κουμπαρά» των διαθεσίμων των κρατικών φορέων και ελπίζοντας ότι στο «νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα» που προανήγγειλε και χθες ο ΥΠΟΙΚ Γ. Βαρουφάκης θα υπάρξει η αναγκαία χρηματοδοτική πρόβλεψη για την… επιστροφή τους.

Ασάφεια περί έκθεσης

Εν τω μεταξύ και σήμερα συνεχίστηκε η... διγλωσσία σχετικά με το αν θα υπάρξει έκθεση προόδου ή έστω ανακοίνωσης των θεσμών για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων.

Ενώ χθες κοινοτικές πηγές αρνήθηκαν ότι ετοιμάζεται έκθεση, όπως είχε προαναγγείλει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε από το προηγούμενο Σάββατο, σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΟΙΚ επανέφερε το ζήτημα μιλώντας για ενδιάμεση έκθεση που αναμένεται να παρουσιαστεί την Παρασκευή στη Ρίγα.

Κοινοτικές πηγές: Πρόοδος αλλά "η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη"

Σε καλό δρόμο έχουν εισέλθει οι διαπραγματεύσεις των θεσμών με τις ελληνικές αρχές, επεσήμανε η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) που συνεδρίαζε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο EWG επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι το EWG υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία. «Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

capital
Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκαν EWG, Brussels Group"

Αξιωματούχος ΔΝΤ: Διαθέτουμε έκτακτο σχέδιο για χρεοκοπία της Ελλάδας

Έκτακτο σχέδιο για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας έχει εκπονήσει το ΔΝΤ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Ταμείου ο οποίος, μιλώντας την Τετάρτη στο Euro Insight τόνισε ότι εφόσον το σενάριο αυτό γίνει πραγματικότητα, θα συντελεστεί είτε τον Ιούνιο είτε τον Ιούλιο, όταν και η Ελλάδα θα κληθεί να αποπληρώσει δόσεις αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε πως στο ΔΝΤ, πάντα εργάζονται βασιζόμενοι στα πιθανά σενάρια, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια «συνήθης πρακτική».

Μάλιστα, τόνισε ότι αν έπρεπε να στοιχηματίσει, θα έλεγε πως δεν θα υπάρξει κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2011. Έχει γίνει μεγάλη δημοσιονομική πρόοδος από τότε και χώρες όπως η Ιταλία, είναι πιο σταθερές», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, πάντως, ένα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, μιλώντας επίσης στο Euro Insight, είπε πως τα σχέδια για μια ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα προχωρήσουν και ότι οι κανόνες εγγυήσεων της ΕΚΤ και οι έλεγχοι των κεφαλαίων θα αναγκάσουν την χώρα να επιστρέψει στη δραχμή.

Όπως τόνισε, η πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας αυξάνεται ραγδαία, σημειώνοντας πως οι αξιωματούχοι στην Ευρωζώνη θα πρέπει να αρχίσουν να κάνουν σχέδια για την περίπτωση μιας «ταχείας επανεμφάνισης» της δραχμής, η οποία θα είναι πιθανότατα συνδεδεμένη με το ευρώ.

Πάντως, όπως σημειώνει το Euro Insight, εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Κομισίον, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις του στελέχους του ταμείου αναφορικά με την ύπαρξη σχεδίου σε περίπτωση χρεοκοπίας, με τις Βρυξέλλες να τονίζουν πως δεν υπάρχει «Plan B» για χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ωστόσο, χθες, το CNBC μετέδωσε πως η ΕΚΤ εξετάζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης για «ελεγχόμενη» και «άτακτη» χρεοκοπία της Ελλάδας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αξιωματούχος ΔΝΤ: Διαθέτουμε έκτακτο σχέδιο για χρεοκοπία της Ελλάδας"

Μάρδας: Γιατί ζητάμε την μεταφορά των αποθεματικών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου

Ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σημείωσε πως ο λόγος που η κυβέρνηση προχώρησε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδας ήταν «οι απρόσμενες εξελίξεις στον Προϋπολογισμό».

«Λίγο πριν το Πάσχα άρχισε να παρατηρείται μια απόκλιση στα έσοδα, αν και έχουμε συγκρατήσει πολύ τις δαπάνες μας. Σ’ αυτό προστέθηκαν κάποιες πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονταν με τα ασφαλιστικά ταμεία, που όλα μαζί δημιούργησαν κενό την περίοδο 22 Απριλίου – 27 Απριλίου και πέραν, το οποίο δεν μπορούσε να καλυφθεί με τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα και την καταβολή του ΦΠΑ γιατί οι εισπράξεις αυτές γίνονται 29 – 30 κάθε μήνα», είπε ο κ. Μάρδα και πρόσθεσε:

«Έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό με κάποιο τρόπο. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την όποια ταμειακή ρευστότητα η οποία μπορεί να προκληθεί στο μέλλον […] Η ρύθμιση δεν μπορούσε να εισαχθεί με τροπολογία γιατί δεν υπήρχε σχετικός νόμος, ενώ έχει αναδρομική ισχύ γιατί βρέθηκαν κάποιοι φορείς οι οποίοι είχαν δεχθεί από πριν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Μάρδας: Γιατί ζητάμε την μεταφορά των αποθεματικών με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου"

Θεοχαράκης: Χρειάζεται πολιτική απόφαση για τη συμφωνία

Παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών και την πρόοδο το ενδεχόμενο ολοκλήρωσης της συμφωνίας στην 30η Απριλίου «δεν είναι ρεαλιστικό», δηλώνουν κοινοτικές πηγές μετά την τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, σημειώνοντας πως υπάρχουν αρκετά κενά που θα πρέπει να καλυφθούν. «Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη», αναφέρουν. Για «θετικό κλίμα» αλλά και «σημαντικές διαφορές», έκανε λόγο ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, σημειώνοντας πως οι διαφορές αυτές εστιάζονται κυρίως στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά για το θέμα του ύψους του κατώτατου μισθού. «Είναι πολιτική απόφαση το αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή όχι», τόνισε μιλώντας στο Mega.

Κοινοτικές πηγές, που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναφέρουν πως οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει σε καλό δρόμο. Στην τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε ότι τις τελευταίες ημέρες οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές διεξήχθησαν σε πνεύμα συνεργασίας και ότι σε τεχνικό επίπεδο οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές σημείωναν, ότι το Euro Working Group υπογράμμισε την καθυστέρηση που υπήρξε τους τελευταίους δύο μήνες και τόνισε την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να επιταχυνθούν και να συγκεκριμενοποιηθούν.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν», ανέφερε κοινοτικός αξιωματούχος. Ο ίδιος εκτίμησε ότι παρά την εντατικοποίηση των συνομιλιών τις τελευταίες ημέρες, δεν θεωρείται ρεαλιστικό το ενδεχόμενο να τηρηθεί η προθεσμία της 30ης Απριλίου για επίτευξη συμφωνίας, όπως ορίζει η δήλωση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας, κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν αναμένεται να ληφθεί κάποια απόφαση, γιατί δεν έχει γίνει η απαιτούμενη προεργασία. «Οι υπουργοί θα αποτιμήσουν την κατάσταση, η οποία είναι λίγο καλύτερη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, αλλά θα ζητήσουν επιτάχυνση και μεγαλύτερη συγκεκριμενοποίηση», ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοτικός αξιωματούχος.

Ο ίδιος αξιωματούχος ανέφερε, επίσης, ότι στη Ρίγα αναμένεται πως οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν στον Έλληνα ομόλογό τους, Γ. Βαρουφάκη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο τη λήψη αποφάσεων στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα μπορούν να ολοκληρωθούν με επιτυχία, εμφανίστηκε ο επικεφαλής του Euro Working Group, Αυστριακός Τόμας Βίζερ, σε συνέντευξή του στη δημόσια αυστριακή τηλεόραση, εκτιμώντας ταυτόχρονα πως η ρευστότητα στη χώρα επαρκεί μέχρι τον Ιούνιο. Ο Τόμας Βίζερ εκτίμησε πως δεν θα υπάρξει στο Eurogroup της Λετονίας μια λίστα μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, η οποία όμως θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τέλος του μήνα. Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του ο επικεφαλής του Euro Working Group, «από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνεται η πίεση στους Έλληνες και σε εμάς για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, αλλά μέχρι τον Ιούνιο ελπίζω πως θα τα έχουμε καταφέρει».

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Θεοχαράκης: Χρειάζεται πολιτική απόφαση για τη συμφωνία"

Παραίτηση Κουρουμπλή ζητά η ΝΔ για τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων

Την παραίτηση του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή ζητά η ΝΔ σχετικά με το ζήτημα της δέσμευσης των ταμειακών διαθεσίμων των νοσοκομείων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του εκπροσώπου της ΝΔ, Κώστα Καραγκούνη:

«Το πρωί το Υπουργείο Υγείας διαβεβαίωνε με επίσημη διαρροή του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΠΕ, ότι δεν του ζητήθηκε να δεσμευτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Και διαβεβαίωνε μάλιστα ότι δεν θα χρειαστούν ούτε στο μέλλον να δοθούν.

» Την ίδια στιγμή απέστελλε σε όλα τα νοσοκομεία ρητή εντολή μεταφοράς των διαθεσίμων τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος. Ο κ. Κουρουμπλής δεν μπορεί να σταθεί πλέον ούτε ένα λεπτό στη θέση του.»

Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ:

«Ο ταμειακός πανικός της κυβέρνησης είναι αποτέλεσμα του πολιτικού της εγκλωβισμού σε ψέμματα και τυχοδιωκτισμούς . Όχι μόνο τους τελευταίους τρεις μήνες ή προεκλογικά, αλλά όλη την περίοδο της εύκολης 'αντιμνημονιακής' δημαγωγίας.

» Τώρα η κυβέρνηση κάνει τη 'σκληρή διαπραγμάτευση' με ποιον, με την τρόικα, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ ή με τους δήμους, τις περιφέρειες, τα πανεπιστήμια;

» Στο χορό μπαίνουν επιπλέον τα ασφαλιστικά ταμεία, ακόμη και τα διαθέσιμα των νοσοκομείων!

» Τι λέει σε όλους αυτούς τους φορείς η κυβέρνηση; 'Ελάτε να κάνετε το πατριωτικό σας καθήκον ή ελάτε να καλύψετε, όπως όπως, τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό και τα ψέμματα της κυβέρνησης;'

» Με ποιον τρόπο εγγυάται η κυβέρνηση την επιστροφή των χρημάτων αυτών; Από την είσπραξη μελλοντικών φόρων ή από τις δόσεις του μνημονίου 3 που θα υπογράψει με την ΕΕ και το ΔΝΤ;»

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραίτηση Κουρουμπλή ζητά η ΝΔ για τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων"

Ένταση στη Βουλή για τα αποθεματικά των Δημόσιων Φορέων: Έξαλλοι Λοβέρδος, Κουτσούκος και Γεωργιάδης

Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Η ένταση ξεκίνησε με τον Ανδρέα Λοβέρδο από το ΠΑΣΟΚ να ζητάει να μιλήσει επί της διαδικασίας πριν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα, που είχε επίσης ζητήσει να μιλήσει.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βαγγέλης Διαμαντόπουλος έδινε το λόγο στον Υπουργό, αλλά ο Ανδρέας Λοβέρδος συνεχώς διέκοπτε, υποστηρίζοντας πως «είναι εκπρόσωπος του λαού». «Εσείς τι θέλετε εδώ; Δεν είστε εκπρόσωπος του λαού», είπε, ενώ είχε την υποστήριξη και από τον Γιάννη Κουτσούκο, επίσης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. «Έχει δίκιο ο Πανούσης που λέει ότι δεν καταλαβαίνει πώς σε εκλέγουν βουλευτή», είπε προς τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο.

Και ενώ ο κ. Μάρδας είχε προλάβει να πει μόλις μια φράση, πως προτείνει «να γίνει μια συνεδρίαση», ο Ανδρέας Λοβέρδος συνέχισε να φωνάζει λέγοντας: «Ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα δουλέψουμε!». Μαζί του και ο Άδωνις Γεωργιάδης που απαιτούσε από τον Υπουργό να καθίσει κάτω.

«Αυτό το πράγμα είναι ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί. Να ανακαλέσετε και να διαγραφούν από τα πρακτικά», είπε ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος και διέκοψε τη συνεδρίαση για 5 λεπτά. O Ανδρέας Λοβέρδος ακούστηκε να μιλά στο μικρόφωνο για «κατοικίδιο ζώο».
Οι «Διάλογοι»
  • Λοβέρδος: Να τοποθετηθούμε επί της διαδικασίας
  • Διαμαντόπουλος: Ο υπουργός θα πάρει τον λόγο για παρέμβαση επί της διαδικασίας
  • Λοβέρδος: Η διαδικασία δεν αφορά τον υπουργό. Εμείς επιλέγουμε, εμείς πρέπει να αποφασίσουμε
  • Κουτσούκος: Εχει δίκιο ο Πανούσης όταν σας λέει «πως σας εκλέγουν»
  • Λοβέρδος (σε Μάρδα): Αυτό αφορά τους αντιπροσώπους του λαού, εσάς τι σας αφορά; Τι θέλετε εδώ;
  • Μάρδας: Θα είχε ήδη τελειώσει
  • Λοβέρδος: Δεν έπρεπε καν να αρχίσετε
  • Διαμαντόπουλος: Ποιο το πρόβλημα; Εδωσα στον υπουργό τον λόγο για μια παρέμβαση. Κατηγορείτε άλλους για νομολάγνους, αλλά δεν πάτε και εσείς πίσω 
  • Γεωργιάδης: Εσύ θα μας μιλήσεις για ήθος ρε τρομοκράτη;
  • Μάρδας: Για το διαδικαστικό της υπόθεσης η πρότασή μου είναι να γίνει μια συνεδρίαση και να κλείσει
  • Σε αυτό το σημείο στην αίθουσα ακούστηκαν πολλές φωνές και το θερμόμετρο ανέβηκε κι άλλο
  • Διαμαντόπουλος: Εκτίθεστε. Δεν σας τιμά
  • Γεωργιάδης: Καθίστε κάτω κύριε Μάρδα
  • Μάρδας: Να καθίσετε εσείς πρώτα
  • Λοβέρδος: Θα μας πει πως να συνεδριάσουμε ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός;
  • Διαμαντόπουλος: Ο αθλιότερος χουλιγκανισμός που έχει συμβεί.
Μετά τη διακοπή τον λόγο πήρε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ο οποίος παρουσίασε την πρόταση αντί του υπουργού.
Νωρίτερα, μέσα σε ένταση η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ζητούσαν να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία συζήτησης, με πρόσκληση φορέων αύριο Πέμπτη. Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη πρότεινε αύριο να κληθούν οι φορείς και την Παρασκευή να ψηφίσει η Επιτροπή. Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης συμφώνησε αλλά είπε ότι την Παρασκευή η ΠΝΠ πρέπει να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής.

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση στη Βουλή για τα αποθεματικά των Δημόσιων Φορέων: Έξαλλοι Λοβέρδος, Κουτσούκος και Γεωργιάδης"

Κόκκινη κάρτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο Κοντονή

Τελεσίγραφο FIFA-UEFA σε κυβέρνηση

Βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού ποδοσφαίρου θα αποτελέσει η ψήφιση του νομοσχεδίου Κοντoνή που καταργεί το αυτοδιοίκητο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Αυτό διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση  FIFA και UΕFA  μέσω κοινής τους επιστολής που έστειλαν στην ΕΠΟ. Θα υπάρξουν σειρά  κυρώσεων για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με κυριότερη τον άμεσο αποκλεισμό εθνικών συγκροτημάτων και συλλόγων από τις διεθνείς διοργανώσεις επ’ αόριστον.

Οι δύο ανώτερες ποδοσφαιρικές αρχές, λοιπόν, στέλνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση και τον Σταύρο Κοντονή. Όπως ανακοίνωσε επίσημα η ΓΓΑ, το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις», το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, συζητείται με τη διαδικασία του επείγοντος, αρχικώς στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στις 27-28 και 30 Απριλίου και στη συνέχεια, στις 4 και 5 Μαΐου, στην Ολομέλεια. Εφόσον ψηφιστεί, θα υπάρξουν οι συνέπειες.

Αν και στη συνάντηση που θα γίνει με εκπροσώπους της FIFA και της UEFA στα τέλη Απριλίου δεν βρεθεί η χρυσή τομή και δεν υπάρξουν υποχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ή οι εξηγήσεις της τελευταίας δεν πείσουν τους δύο οργανισμούς, τα σύνορα θα… κλείσουν για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Επιστολή της ΠΑΕ Ολυμπιακός

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και η ΠΑΕ Ολυμπιακός η οποία μέσω επιστολής που έστειλε ο Γ’ Αντιπρόεδρός της, κ.Θόδωρος Γιαννίκος σε όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου επισημαίνει ότι  «η έκδοση κανονισμών και αποφάσεων επ’ αυτών ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στη δικαιοδοσία της αρμόδιας ομοσπονδίας. Αυτή την αρχή προασπίζεται η Διεθνής Συνθήκη βάσει της οποίας λειτουργεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και όλες σε αυτή υπαγόμενες ομοσπονδίες αθλημάτων. Και αυτή τη Συνθήκη θα πρέπει να σεβαστούμε προκειμένου να παραμείνουμε μέλη της αθλητικής οικογένειας. Στην πολιτεία ανήκει η θέσπιση κανόνων λειτουργίας.»

Έχει  ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο κ.Γιαννίκος είναι  ένας παράγοντας ο οποίος γνωρίζει όσο λίγοι τους διεθνείς κανονισμούς του ευρωπαϊκού και παγκοσμίου ποδοσφαίρου, καθώς είναι μέλος σε αρμόδιες επιτροπές της UEFA και της FIFA. Παράλληλα, είναι  μέλος της ECA (European Club Association) και ένας από τους ελάχιστους παράγοντες στο ελληνικό ποδόσφαιρο με γνώση των κανονισμών και του διεθνούς ποδοσφαιρικού γίγνεσθαι.

Διαβάστε αναλυτικά την επιστολή προς τα μέλη του Κοινοβουλίου .
«ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ "ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ" Του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Σταύρου Κοντονή

Αξιότιμε κύριε,

Εν όψει της συζήτησης του ως άνω Νομοσχέδιου θεωρούμε υποχρέωση μας να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα θέματα που ανακύπτουν από τις επιμέρους διατάξεις αυτού για τις ελληνικές ποδοσφαιρικές ομάδες.
                              
Πιο συγκεκριμένα:

Η επιβολή διοικητικών προστίμων (άρθρο 1 παρ. 2 και παρ. 7)  σε Αθλητικές Ανώνυμες Εταιρίες, από 10.000 ως 1.000.000  Ευρώ  ή ακόμα και μέχρι 25.000.000  Ευρώ για  "σοβαρές περιπτώσεις  τέλεσης επεισοδίων" αλλά και "παρότρυνσης σε πρόκληση επεισοδίων" αλλά μέχρι και για "ρατσιστικές συμπεριφορές" των φιλάθλων εκτός του γεγονότος ότι ουδεμία Αθλητική Εταιρία μπορεί να αντέξει μια τέτοια οικονομική επιβάρυνση χωρίς να διακινδυνέψει η επιβίωση της ή να οδηγηθεί στην πτώχευση, δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα ως προς την νομιμότητα επιβολής διοικητικών προστίμων σε ανώνυμες εταιρίες με βάση γενικές και αυθαίρετες εκτιμήσεις και διαπιστώσεις χωρίς ουδέν αντικειμενικό κριτήριο προσδιορισμού ταυτότητας παραβάτη αλλά και ορισμού παράβασης.

Η δυνατότητα απαγόρευσης συμμετοχής μίας ή περισσοτέρων ελληνικών ομάδων στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα που παρέχεται στον Υπουργό Αθλητισμού (‘Άρθρο 1 παρ. 3) αποτελεί από μόνη της ικανή προϋπόθεση για να μην συμπεριληφθούν καν οι ελληνικές ομάδες στις κληρώσεις των επόμενων ευρωπαϊκών διοργανώσεων, αφού η πιθανότητα και μόνο ότι ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να ασκηθεί από τον Υπουργό θέτει σε κίνδυνο την ομαλή διεξαγωγή αυτών των διοργανώσεων. Με δεδομένο ότι πρόκειται περί διοργανώσεων με τεράστιο οικονομικό κόστος αλλά και εκατοντάδες χορηγικά και τηλεοπτικά συμβόλαια και με ακριβή προγραμματισμό ως προς το χρόνο διεξαγωγής και τις ομάδες που συμμετέχουν αυτή η εξέλιξη θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη.

Με προηγούμενους νόμους η Πολιτεία προέβη στην προμήθεια, μερική εγκατάσταση και πλημμελή λειτουργία συστημάτων καταγραφής εικόνας και ελέγχου εισόδων θεατών σε ορισμένα στάδια ήδη προ δεκαετίας, καταβάλλοντας τεράστια ποσά  και αφήνοντας ακόμα μεγαλύτερα υπόλοιπα ανοικτά (δεν έχει γίνει ακόμα η τελική παραλαβή αυτών). Σήμερα με το παρόν νομοσχέδιο (Άρθρο 2 παρ. 9.) η Πολιτεία έρχεται να μεταφορτώσει τις δικές της  οικονομικές ευθύνες από πράξεις και παραλείψεις των υπευθύνων που αποφάσισαν και υλοποίησαν πλημμελώς τις συγκεκριμένες συμβάσεις στις πλάτες των ήδη οικονομικά εξασθενημένων αθλητικών ανωνύμων εταιριών με το πρόσχημα της πάταξης της βίας. Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα η Ελληνική Αστυνομία είναι η αποκλειστικά υπεύθυνη στον χειρισμό και αξιοποίηση του υλικού από τις σε λειτουργία κάμερες χωρίς να έχουν προκύψει ουσιαστικά αποτελέσματα στον εντοπισμό και σύλληψη των φιλάθλων που παρανομούν.

Οι Λέσχες Φιλάθλων απετέλεσαν μια αποτυχημένη έμπνευση προηγούμενου νόμου και δεν υφίσταται σήμερα ούτε μια λέσχη σε λειτουργία, συνεπώς η περαιτέρω αναφορά και πρόβλεψη μέτρων (Άρθρο 3) είναι στην ουσία κενό γράμμα, ενώ κρίνεται απαραίτητη η θεσμοθέτηση ενός αυστηρού αλλά ρεαλιστικού πλαισίου λειτουργίας των συνδέσμων φιλάθλων υπό τη μορφή  σωματείων.


Η θέσπιση μονοπρόσωπων αθλητικών πειθαρχικών οργάνων αποτελούμενων αποκλειστικά και μόνο από τακτικούς δικαστές (Άρθρο 5) αποτελεί την εμμονή όλων όσων αντιλαμβάνονται την αθλητική δικαιοσύνη ως ένα παρακλάδι της αστικής και ποινικής δικαιοσύνης, το οποίο και προφανέστατα δεν ισχύει. Η επιβολή ποινών σε ποδοσφαιριστές, αξιωματούχους του ποδοσφαίρου,  ποδοσφαιρικά σωματεία  και εταιρίες από τα αθλητικά πειθαρχικά όργανα δεν αποσκοπεί στην προστασία κάποιου δημόσιου αγαθού ή συμφέροντος (άλλωστε το ποδόσφαιρο και δη το επαγγελματικό μόνο δημόσιο αγαθό δεν μπορεί να θεωρηθεί αφού για να το παρακολουθήσει κανείς έστω και από τηλεοράσεως πρέπει να καταβάλει το σχετικό αντίτιμο) αλλά αποτελεί εσωτερική διαδικασία για την προστασία (από δυσφήμιση που αποτελούν όλες οι παραβάσεις των ποδοσφαιρικών κανονισμών) του ποδοσφαιρικού προϊόντος. Εκτός των άλλων πρέπει να προσεχθεί ότι σε κανένα βαθμό η ΔΟΕ δεν προβλέπει τακτικούς δικαστές αφού σε τελικό βαθμό, αυτό του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τον Αθλητισμό  (Court Arbitration for Sports) το οποίο έχει ιδρυθεί και λειτουργεί από την ΔΟΕ, όλες οι αποφάσεις των Ομοσπονδιών κρίνονται από διαιτητές οι οποίοι δεν είναι τακτικοί δικαστές. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι σε σχεδόν καμιά Ευρωπαϊκή χώρα δεν συμμετέχουν σε πειθαρχικά όργανα τακτικοί δικαστές, ακόμα και σε χώρες όπου το επαγγελματικό ποδόσφαιρο χρηματοδοτείται σημαντικά από το Δημόσιο.

Αν και η πρωτοβουλία για την αποτροπή του στοιχηματισμού (‘Άρθρο 7) σε περιπτώσεις ύποπτων για χειραγώγηση αγώνων είναι στη σωστή κατεύθυνση, είναι πρακτικά αδύνατη η λήψη σχετικών πληροφοριών ή εκθέσεων προ την τέλεση των αγώνων αφού οι σχετικές εκθέσεις συντάσσονται με βάση τα στοιχεία στοιχηματισμού με παράλληλη εκτίμηση της εξέλιξης του συγκεκριμένου αγώνα. Γενικότερα, η αντιμετώπιση της χειραγώγησης αγώνων για σκοπούς στοιχηματισμού πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα για την πολιτική αθλητική ηγεσία και τις ποδοσφαιρικές αρχές ενόψει και της απελευθέρωσης της αγοράς στοιχηματισμού στην Ελλάδα και την ιδιωτικοποίηση της ΟΠΑΠ Α.Ε., και πρέπει άμεσα να αναπτυχθεί ένα πλέγμα μέτρων και συστημάτων ελέγχου.

Τέλος σε σχέση με το αυτοδιοίκητο πρέπει να επισημανθεί ότι ο τρόπος που διοργανώνονται ή διεξάγονται αγώνες, που προάγονται ή υποβιβάζονται ομάδες, που επιβάλλονται ποινές σε αθλητές, παράγοντες ομάδες κ.τ.λ. καθώς και η έκδοση κανονισμών και αποφάσεων επ’ αυτών ανήκουν αποκλειστικά και μόνο στη δικαιοδοσία της αρμόδιας ομοσπονδίας. Αυτή την αρχή προασπίζεται η Διεθνής Συνθήκη βάσει της οποίας λειτουργεί η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και όλες σε αυτή υπαγόμενες ομοσπονδίες αθλημάτων.  Και αυτή τη Συνθήκη θα πρέπει να σεβαστούμε προκειμένου να παραμείνουμε μέλη της αθλητικής οικογένειας. Στην πολιτεία ανήκει η θέσπιση κανόνων λειτουργίας.»


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόκκινη κάρτα στο ελληνικό ποδόσφαιρο αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο Κοντονή"

Βρετανική αντίδραση στην «πρόωρη απελευθέρωση» του Σάββα Ξηρού

Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για το ζήτημα της κατ' οίκον έκτισης ποινής από τον Σάββα Ξηρό.

Η ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις:

«Η βρετανική κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα ότι οι τρομοκράτες που έχουν διαπράξει αυτά τα σοβαρά εγκλήματα θα πρέπει να εκτίουν όλη την ποινή τους όπως αυτή έχει οριστεί από τα Ελληνικά δικαστήρια.

» Η πρόωρη απελευθέρωσή τους στέλνει ένα απαράδεκτο μήνυμα προς τους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους και αποτυγχάνει να δείξει τον σεβασμό προς τις οικογένειες των θυμάτων.»

Υπενθυμίζεται ότι σε μία από τις σκληρότερες δηλώσεις στις οποίες έχει προβεί εδώ και χρόνια αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, ο Ντέιβιντ Πιρς χαρακτήρισε ως «βαθιά μη φιλική ενέργεια» («profoundly unfriendly act») την ψήφιση από την κυβέρνηση του νόμου που επιτρέπει την πρόωρη αποφυλάκιση τρομοκρατών, όπως ο Σάββας Ξηρός για ιατρικούς λόγους.

Για το ζήτημα αυτό υπήρξε και απευθείας παρέμβαση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανική αντίδραση στην «πρόωρη απελευθέρωση» του Σάββα Ξηρού"

«Ξαναφωνάξαμε» τη Lockheed και βρήκε σε καλή κατάσταση τα σαπάκια των 500 εκατ!

Τους βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων ενημέρωσε σήμερα σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση στο Πεντάγωνο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για θέματα του υπουργείου, μεταξύ άλλων και για την απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσει 500 εκατ.δολάρια για την ανακατασκευή αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ηλικίας 50 ετών την ώρα που «βάζει χέρι» στα ταμειακά διαθέσιμα ακόμη και των ασφαλιστικών ταμείων.

Στο επίκεντρο της κριτικής των βουλευτών που μετέχουν στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας οι αποκαλύψεις που έχει το ΘΕΜΑ σχετικά με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να εκσυγχρονίσει πέντε... μουσειακά αεροσκάφη τύπου P-3B, απόφαση που ελήφθη στις 15 Μαρτίου εν κρυπτώ και στη συνέχεια αποσιωπήθηκε, ενώ τα κρατικά έσοδα μειώνονται διαρκώς. 

Αντιδράσεις για την απόφαση της εκταμίευσης των 500 εκατομμυρίων δολαρίων εκφράστηκαν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συνεδρίασε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ακόμη και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε την σκοπιμότητα μιας τέτοιας αγοράς αυτή την εποχή, είπε κατά πληροφορίες ο Νίκος Φίλης, βουλευτής Ά Αθήνας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. 



Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κινήθηκαν στα όρια της φαιδρότητας. Λόγω των διεθνών περιστάσεων -είδατε τι γίνεται στη Λιβύη με τους λαθρομετανάστες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη- θέλουμε να έχουμε αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας, είπε ο κ. Καμμένος στους βουλευτές της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας. Αυτό που ο Πάνος Καμμένος δεν διευκρίνισε ωστόσο είναι πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέχρι το 2022, αφού ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών προβλέπεται -με βάση τη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την αμερικανική Lockheed Martin- να ολοκληρωθεί σε 7,5 χρόνια από σήμερα. Άραγε στο μεσοδιάστημα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα έχουν ακτίνα δράσης μέχρι την... Λιβύη; 

Για να απαντήσει στις αποκαλύψεις από το ΘΕΜΑ, ο κ. Καμμένος αξιοποίησε και τις απόψεις ορισμένων στρατιωτικών για την χρησιμότητα του προγράμματος των 500 εκατ.δολαρίων προκειμένου να αναβαθμιστούν τα P-3B ηλικίας 50 ετών, παρά την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας και το γεγονός ότι οι αγορές όπλων έχουν σχεδόν παγώσει εδώ και 10 χρόνια. 

Μερικές από τις απόψεις που ακούστηκαν ήταν για... γέλια και για κλάματα. Οπως για παράδειγμα τα επιχειρήματα που επιστρέτευσαν ορισμένοι όταν οι βουλευτές ρώτησαν για το έγγραφο της Lockheed Martin, που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ της Κυριακής 19 Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο «η ενεργοποίηση των P-3B δεν αποτελεί την ενδεδειγμένη επιλογή χαμηλού κόστους και ρίσκου βραχυπρόθεσμα ή μακροπρόθεσμα». 

Ναι, βεβαίως, ισχύει το έγγραφο αυτό, είπε ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης στους βουλευτές για την αποκάλυψη του εγγράφου της Lockheed. Κατόπιν τούτου εμείς καλέσαμε ξανά την εταιρεία -ισχύει βεβαίως η έκθεση- αλλά τώρα που τα στελέχη της αμερικανικής Lockheed ήρθαν και είδαν τα αεροσκάφη P-3B από κοντά μας είπαν ότι είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και πάντως σε καλύτερη κατάσταση από άλλα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3B που έχουν δει! 



Ενώ δηλαδή το 2009 η Lockheed, έπειτα από μελέτη δομικής αξιολόγησης και ανάλυσης, είχε αποφανθεί ότι η ανακατασκευή των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας δεν είναι συμφέρουσα και πρότεινε στο Πολεμικό Ναυτικό να μην τα αναβαθμίσει, σύμφωνα με τον αρχηγό του ΓΕΝ, η ίδια αμερικανική εταιρεία επαν-επιθεώρησε τα ίδια αεροσκάφη πέντε χρόνια μετά (ενώ τα P-3B παρέμεναν παροπλισμένα) και ξαφνικά τα βρήκε σε σχετικά καλή κατάσταση εκτιμώντας παράλληλα ότι ο εκσυγχρονισμός τους πρέπει να προχωρήσει!

Τι έλεγε το έγγραφο της Lockheed
Στην επιστολή που είχε αποστείλει προς τη Διεύθυνση Εξοπλισμών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού τον Μάιο του 2013 ο αντιπρόεδρος της Lockheed Ντένης Πλέσσας χαρακτήριζε με τρόπο αδιαμφισβήτητο τη λύση της ανακατασκευής των P-3B ως «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα» και ξεκαθάριζε ότι τα παροπλισμένα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας του Πολεμικού Ναυτικού δεν είναι σύγχρονα. Οι αποκαλύψεις αυτές, θα πρέπει να επισημανθεί,  γίνονταν από τη Lockheed Martin, δηλαδή την αμερικανική εταιρεία που έχει κατασκευάσει τα αεροσκάφη P-3B και η οποία τελικώς ανέλαβε φέτος την ανακατασκευή και την αναβάθμιση έως πέντε ελληνικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας με απόφαση του πρωθυπουργού, αφού είχε προηγηθεί εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου, έναντι 500 εκατ. δολαρίων.

«Η LM Aero (Lockheed Martin Aero), ως κατασκευάστρια εταιρεία των Α/Φ (αεροσκαφών) P-3, είναι η μόνη σε θέση να γνωρίζει και να εκτιμά σωστά τις απαιτούμενες εργασίες για την επέκταση του ορίου ζωής των Α/Φ P-3B όσο και τις δοκιμαστικές πτήσεις που είναι απαραίτητες για την παροχή των πιστοποιητικών πλοϊμότητας που επιβάλλεται να εκδοθούν μετά την εκτέλεση των εκτεταμένων εργασιών συντήρησης», τονίζει ο αντιπρόεδρος της αμερικανικής Lockheed. 

Η περιγραφή που κάνει ο κ. Πλέσσας για τους κινδύνους και το κόστος του προγράμματος, αφού προηγουμένως έχει εξηγήσει ότι είναι ο πλέον αρμόδιος να μιλήσει για την κατάσταση των αεροσκαφών P-3Β, προκαλεί σοκ. Κυρίως όμως δημιουργεί τεράστια ερωτήματα για τη σκοπιμότητα της καταβολής 500 εκατ. δολαρίων ώστε να εκσυγχρονιστεί το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα, την ώρα που ο κατασκευαστής των αεροσκαφών, η ίδια η Lockheed, ομολογεί ότι η αναβάθμισή τους είναι ασύμφορη οικονομικά, ενέχει μεγάλο ρίσκο και θα πάρει πολύ χρόνο, άρα η παράδοσή τους στο Πολεμικό Ναυτικό θα καθυστερήσει...

Αποκαλύπτοντας τα συμπεράσματα από μελέτη της Lockheed στα παροπλισμένα P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, ο κ. Πλέσσας το 2013 υπογράμμιζε ότι τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας που σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα - Καμμένου αποφάσισε να εκσυγχρονίσει δαπανώντας 500 εκατ. δολάρια από το υστέρημα των πολιτών:

■ Βρίσκονται καθηλωμένα στο έδαφος χωρίς να έχουν εφαρμοστεί εργασίες μακράς αποθήκευσης, γεγονός που επιβαρύνει τα δομικά μέρη και τα συστήματά τους.
■ Θα πρέπει να γίνει συντήρηση όλων των κύριων συστημάτων τους (κινητήρες, έλικες, σύστημα προσγείωσης, ηλεκτρο-υδραυλικά).
■ Τυχόν προσπάθεια ενεργοποίησής τους θα απαιτήσει πολύ πιο εκτεταμένες εργασίες συντήρησης για την επαναφορά τους σε πτήσιμη κατάσταση.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, οιαδήποτε εκτίμηση κόστους πριν την ολική αποσυναρμολόγηση των αεροσκαφών και την πραγματική επιθεώρηση της κατάστασής τους δεν είναι πλέον εφικτή», τόνιζε ο κ. Πλέσσας και προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας του Π.Ν.: «Το γεγονός αυτό αυξάνει το ρίσκο υλοποίησης του προγράμματος σε χρόνο και κονδύλια, καθιστώντας το πλέον μη οικονομικά αποδεκτό».




Αυτά τα έλεγε ο επικεφαλής του γραφείου της Lockheed για τα αεροσκάφη του Πολεμικού Ναυτικού το 2013. Επισημαίνεται ότι τα έξι P-3B παραμένουν παροπλισμένα από το 2009 και προφανώς, εν έτει 2015, η κατάστασή τους είναι χειρότερη απ’ ό,τι το 2013, όταν δηλαδή συντάχθηκε η επιστολή του κ. Πλέσσα προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Θα έλεγε κανείς ότι έπειτα από μια τέτοια παρουσίαση των δεδομένων για το οικονομικό κόστος και τους κινδύνους από μια ενδεχόμενη προσπάθεια αναβάθμισης των παροπλισμένων αεροσκαφών P-3Β από την ίδια τη Lockheed, δεν θα υπήρχε πολιτική ηγεσία που θα λάμβανε την απόφαση να ζητήσει τον «εκσυγχρονισμό» των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας. Κι όμως, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία έλεγε με τρόπο που δεν χωρά παρερμηνεία ότι η ανακατασκευή των P-3B δεν είναι τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα, η κυβέρνηση των κυρίων Τσίπρα και Καμμένου έλαβε την απόφαση να υλοποιήσει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού! Και μάλιστα με διαδικασίες-εξπρές, αφού το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πέρασε το πρόγραμμα από ΚΥΣΕΑ, έλαβε την έγκριση του πρωθυπουργού και εκταμίευσε προκαταβολή ύψους 45 εκατ. δολαρίων, ενεργοποιώντας τη σύμβαση μέσα σε 15 μέρες, ενώ παραλλήλως «λησμόνησε» να εκδώσει μια τυπική -έστω- ανακοίνωση για το πρόγραμμα, προς ενημέρωση των πολιτών!

Στην ίδια επιστολή της 7ης Μαΐου του 2013, ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin πρότεινε στο Πολεμικό Ναυτικό, αντί της ανακατασκευής των P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, να ληφθεί απόφαση για προμήθεια των νεότερων αεροσκαφών P-3C από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού, επισημαίνοντας ότι η λύση αυτή θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο λιγότερα χρήματα, ικανοποιεί πλήρως τις μακροπρόθεσμες ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και παραλλήλως καλύπτει τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις του Ναυτικού με αεροσκάφη «πολύ πιο σύγχρονα από τα υφιστάμενα αεροσκάφη του Π.Ν.»...

Διαβάστε Περισσότερα » "«Ξαναφωνάξαμε» τη Lockheed και βρήκε σε καλή κατάσταση τα σαπάκια των 500 εκατ!"

«Ο υπουργός κωλύεται» να απαντήσει στην Βουλή για τα 500 εκατ. δολάρια

Τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για το μείζον πολιτικό ζήτημα που έχει ανακύψει μετά την αποκάλυψη του «Πρώτου Θέματος» με το εξοπλιστικό πρόγραμμα των 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση πέντε αεροσκαφών αποφεύγει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ποταμιού» στις 20 Απριλίου ο βουλευτής Κυριάκος Χαρακίδης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς κ.Καμμένο, σχετικά με έγγραφο της κατασκευάστριας εταιρίας Lockheed Martin, το οποίο αμφισβητούσε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των 5 αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία αποφασίστηκε από την κυβέρνηση. Με την ίδια ερώτηση ζητήθηκε επίσης από τον Υπουργό να επιβεβαιώσει αν υπήρξε αντίστοιχη πρόταση ανακατασκευής από την Ευρωπαϊκή εταιρία Airbus και ποια τα χαρακτηριστικά αυτής της πρότασης.

Η ερώτηση επρόκειτο να συζητηθεί αύριο Πέμπτη 23 Απριλίου. Όμως σήμερα συνεργάτες του υπουργού επικοινώνησαν με την Κ.Ο του Ποταμιού και δήλωσαν κώλυμα του υπουργού.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό δεν αποτελεί πρόφαση και υπεκφυγή αλλά πραγματική πρόθεση του κου Καμμένου να απαντήσει ο ίδιος προσωπικά, στα ερωτήματα που του τέθηκαν» αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος για να συνεχίσει «Για τον λόγο αυτό ελπίζουμε, όπως έχει αποφασιστεί από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η αναβληθείσα Επίκαιρη ερώτηση να συζητηθεί εν τέλει την ερχόμενη βδομάδα και να παραστεί και να απαντήσει ο ίδιος ο υπουργός κ. Καμμένος.

Άλλωστε από μια Κυβέρνηση που συστήνει επιτροπές «αναζήτησης της αλήθειας», θα αναμέναμε για τόσο σοβαρά θέματα, την πλήρη ενημέρωση τόσο του Κοινοβουλίου όσο και του Ελληνικού λαού».

Η ερώτηση του κ. Χαρακίδη είχε ως εξής:

Αθήνα 20 Απριλίου 2015

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Θέμα: Οι προειδοποιήσεις της Lockheed Martin για την ανακατασκευή των πεπαλαιωμένων αεροσκαφών P-3B και η αντιπρόταση της Airbus

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με πληθώρα δημοσιευμάτων η ίδια η κατασκευάστρια εταιρεία (Lockheed Martin) από το 2013, χαρακτήριζε οικονομικά και επιχειρησιακά λανθασμένο τον εκσυγχρονισμό των υπέργηρων αεροσκαφών P-3B. Η εταιρία προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των υφιστάμενων P-3B θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις, οι εργασίες θα διαρκέσουν μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ και το ρίσκο είναι μεγάλο καθώς τα αεροσκάφη είναι σε ακινησία αρκετά χρόνια. Μάλιστα σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η ηλικία ορισμένων εκ των συγκεκριμένων αεροσκαφών πλησιάζουν ήδη τα 50 έτη.

Πριν λίγες μέρες στον Ευρωπαϊκό Τύπο έγινε αναφορά για πρόταση της Ευρωπαϊκής εταιρίας Airbus που πρόσφερε στην Ελλάδα τέσσερα (4) νέα αεροσκάφη θαλάσσιας & ανθυποβρυχιακής επιτήρησης με κόστος κατά 200 εκ. € ευρώ λιγότερο, έναντι της αναβάθμισης των «μουσειακών» 5 αεροσκαφών P-3B του Πολεμικού έναντι του αστρονομικού ποσού των 500 εκ. Αυτά σε μια εποχή που εξεταστικές επιτροπές αναζητούν την αλήθεια για το δημόσιο χρέος και συνάδελφος σας Υπουργός ποσοτικοποιεί τις μίζες στα εξοπλιστικά.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο Υπουργός;

1. Τέθηκε το συγκεκριμένο έγγραφο της εταιρίας εις γνώση των όσων έλαβαν και υπέγραψαν την απόφαση και με ποια κριτήρια έγινε η συγκεκριμένη επιλογή όταν η ίδια η εταιρία θέτει σοβαρά ζητήματα ασφάλειας των συγκεκριμένων αεροσκαφών;

2. Υπήρξε πράγματι αντίστοιχη προσφορά από την Ευρωπαϊκή εταιρία Airbus και αν ναι με ποια χαρακτηριστικά, πιο κόστος και ποιες δεσμευτικές ημερομηνίες παράδοσης και με ποια κριτήρια απορρίφθηκε ούσα κατά 200 εκ ευρώ πιο οικονομική;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΑΡΑΚΙΔΗΣ

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "«Ο υπουργός κωλύεται» να απαντήσει στην Βουλή για τα 500 εκατ. δολάρια"

Εξώδικο από τους εργαζομένους στα μεταλλεία Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός»

Για συνεχή εμπαιγμό, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, που υφίστανται το τελευταίο διάστημα, κάνουν λόγο τα σωματεία των εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, «κατά τη μαζική μας διαδήλωση της 16/4/2015 και στην επαφή που είχαμε στο γραφείο του με τον κύριο Τσιρώνη, λάβαμε ως αιτιολόγηση στην ερώτησή μας για την καθυστέρηση στον επανέλεγχο της νομιμότητας των ανακλημένων αδειών, ότι έχει βρεθεί σωρεία ελλείψεων και παραβιάσεων στον φάκελο των αδειών αυτών. Επίσης, ότι έχει ήδη αποσταλεί στην Ελληνικός Χρυσός πολυσέλιδο αίτημα διευκρινίσεων και ειδικότερα η παρατήρηση για πλήρη απουσία πολεοδομικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού Σκουριών, για τα οποία η εταιρεία ποτέ δεν έχει απαντήσει ως τώρα».

«Για το λόγο αυτό και αναλογιζόμενοι τους κινδύνους για το μέλλον της δουλειάς μας, αποστέλλουμε άμεσα κατά της Ελληνικός Χρυσός επίσημη εξώδικη διαμαρτυρία, αιτούμενη να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα του ΥΠΑΠΕΝ και να μην υπάρχουν άλλες γραφειοκρατικού τύπου εμπλοκές» υπογραμμίζουν.

Και καταλήγουν: «Σαν εργαζόμενοι δεν δεχόμαστε παιχνίδια στις πλάτες μας από καμία πλευρά».

Την ανακοίνωση υπογράφουν τα σωματεία εργαζομένων στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Εξώδικο από τους εργαζομένους στα μεταλλεία Κασσάνδρας στην «Ελληνικός Χρυσός»"

Κ. Καραγκούνης: Υπάρχει κανείς να μαζέψει τον κ. Μάρδα;

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μάρδα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο κ. Μάρδας αποκαλύπτει την απερίγραπτη κατάσταση που έχουν φέρει τα οικονομικά της χώρας.

Τη μια δηλώνει πως δεν έχει χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αργότερα μες στη μέρα ξαφνικά τα βρίσκει. Για την ώρα…

Στη συνέχεια «καθησυχάζει» τους πολίτες ότι δεν πρόκειται να γίνει κούρεμα καταθέσεων, γιατί έχουν πέσει τόσο χαμηλά, που δεν έχει πια νόημα.

Υπάρχει κανείς να τον μαζέψει; »

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ. Καραγκούνης: Υπάρχει κανείς να μαζέψει τον κ. Μάρδα;"

Υπουργείο Υγείας: Δεν μας ζητήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων

Οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ θα εξοφληθούν κανονικά από τον οργανισμό, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση που έδωσαν σήμερα στενοί συνεργάτες του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, οι οποίοι επισημαίνουν, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, ότι δεν θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις πληρωμές.

Ήδη το υπουργείο Υγείας έχει καταβάλλει στον ΕΟΠΥΥ 43,7 εκατ. ευρώ, για το μήνα Μάρτιο και προτίθεται να δώσει το χρηματικό ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού και για τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι χθες οι εκπρόσωποι του φαρμακευτικού κλάδου είχαν συνάντηση και ζήτησαν να δουν τον πρωθυπουργό, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι πάροχοι θα εισπράξουν κανονικά όσα τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ.

Οι ίδιοι κύκλοι από το υπουργείο Υγείας, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να δημιουργείται ανησυχία στους πολίτες, όσον αφορά στα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων.

Επιπλέον, όπως τονίζουν δεν έχει ζητηθεί από τον υπουργό Υγείας να δεσμευτούν τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων. Σχετικά, στενοί συνεργάτες του υπουργού Υγείας, εκτιμούσαν ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα χρειαστεί στο μέλλον να δοθούν τα διαθέσιμα των νοσοκομείων.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργείο Υγείας: Δεν μας ζητήθηκαν τα ταμειακά διαθέσιμα των νοσοκομείων"

Ψηφίστηκε στην επιτροπή επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

Ψηφίστηκε σε δεύτερη ανάγνωση, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ. «Υπέρ» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «κατά» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια Χρυσή Αυγή, Ποτάμι και ΚΚΕ.

Το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ είχε ψηφιστεί κατά πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής στις 15 Απριλίου σε πρώτη ανάγνωση. «Υπέρ» τάχθηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ενώ καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια η ΧΑ, το Ποτάμι και το ΚΚΕ.

Η εισηγήτρια της πλειοψηφίας Αγλαΐα Κυρίτση τόνισε ότι με το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ αποκαθίσταται μια αδικία εις βάρος των εργαζομένων της που κατ’ εντολή της τρόικας απολύθηκαν, ενώ επουλώνεται ένα τραύμα που καταδικάστηκε από την κοινή γνώμη και εξέθεσε την χώρα διεθνώς.

Μάλιστα, παρουσίασε συγκριτικά στοιχεία όσον αφορά τους υπαλλήλους που απασχολούνται σε ξένους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς, για να αντικρούσει τις κριτικές που ασκούνται για την επαναπρόσληψη των απολυθέντων. Σύμφωνα με αυτά, το BBC απασχολεί 20.700 εργαζόμενους, αριθμός που αναλογεί σε 329 υπαλλήλους ανά εκατομμύριο βρετανών, ενώ το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται ετησίως για κάθε νοικοκυριό σε 175 ευρώ.

Στην Γερμανία, στο ARD απασχολούνται 26.600 εργαζόμενο, δηλαδή κατ' αναλογία 330 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο κατοίκων και το ανταποδοτικό τέλος ανέρχεται σε 215,75 ευρώ ετησίως ανά νοικοκυριό, ενώ στην Αυστρία, στην ORF, απασχολούνται 4.280 εργαζόμενοι, αναλογία 499 εργαζόμενοι ανά ένα εκατομμύριο πολιτών κλπ.

Όπως είπε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΡΤ θα επαναλειτουργήσει με 224 εργαζομένους ανά εκατομμύριο πολιτών με ετήσιο ανταποδοτικό τέλος 36 ευρώ, όταν ο μέσος όρος στις ευρωπαϊκές χώρες είναι 129 ευρώ.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη αμφισβήτησε τα στοιχεία λέγοντας ότι «προφανώς δεν είναι ίδια τα μεγέθη και δεν μιλάμε για τα ίδια πράγματα». «Δεν μπορεί να γίνει τέτοια σύγκριση» είπε η «γαλάζια» βουλευτής επισημαίνοντας ότι «η προπαγάνδα των αριθμών είναι εύκολο πράγμα», ενώ εμφανίστηκε σίγουρη ότι θα αυξηθεί το ανταποδοτικό τέλος «διότι τα χρήματα δεν φτάνουν», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε στην επιτροπή επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ"

Σταθάκης: Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα 7,6 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ


«Η Ελλάδα δεν έχει τους πόρους να αποπληρώσει δύο δάνεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ανέρχονται σε περίπου 7,6 δισ. ευρώ και λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», επισήμανε σε συνέντευξή του στο RTE ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ωστόσο, μεταξύ άλλων, ότι μια ενδεχόμενη καταστροφική αθέτηση πληρωμών από την Ελλάδα, είναι «εκτός συζήτησης». 



Όπως είπε, η αθέτηση πληρωμών που απορρέουν από δάνειο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και λήγουν στις 12 Μάιου, θα πυροδοτούσε «τεράστια αστάθεια» στην χώρα «με πολύ αρνητικές συνέπειες». 

Σύμφωνα με το RTE News, ο υπουργός Οικονομίας παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα έχει επιχειρήσει να συνδέσει την αποπληρωμή του δανείου αυτού με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για την αποδέσμευση των 7,2 δισ. ευρώ σε ευρωπαϊκά κεφάλαια διάσωσης.

Αυτά τα κεφάλαια είναι δεσμευμένα, αναφέρει το δημοσίευμα, διότι η ΕΕ και το ΔΝΤ παραμένουν μη ικανοποιημένοι με την λίστα μεταρρυθμίσεων του ΣΥΡΙΖΑ που έχει σχεδιαστεί να κλείσει το δημοσιονομικό κενό της χώρας. 

Ωστόσο ο κ. Σταθάκης δήλωσε ότι η διαπραγματεύσεις είναι «εν εξελίξει».



«Μια χρεοκοπία της Ελλάδας είναι εκτός θέματος»
«Πρέπει να εργαστούμε να βρούμε την σωστή λύση, αντί να εξετάζουμε τα διάφορα αρνητικά σενάρια», σημείωσε σε συνέχεια της συνέντευξής του. «Θα έχει αρνητική επίδραση αυτό σε όλη την Ευρώπη γιατί θα υπάρξει γενική αστάθεια και κανείς δεν το θέλει αυτό. Θα πληρώσουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας. Δεν υπάρχει θέμα αθέτησης».

Για τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Ανγκελα Μέρκελ σχολίασε: «Προφανώς η συνάντηση της κυρίας Μέρκελ με τον κ.Τσίπρα ήταν ένα σημείο καμπής, διότι η πολιτική είναι κυρίαρχη και έδειξε ότι υπάρχει κοινό έδαφος. Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε και εμείς συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα, πάμε βήμα βήμα και στα τεχνικά ζητήματα».


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Σταθάκης: Δεν μπορούμε να πληρώσουμε τα 7,6 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ"

Αυξάνει το όριο ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες ο ELA

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να παρέχει επιπλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA), μετά την απόφαση για απόσυρση καταθέσεων φορέων και ΟΤΑ από το τραπεζικό σύστημα και τη μεταφορά τους, στην ΤτΕ.

Έτσι, κατά 1,5 δισ. ευρώ αυξάνεται η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών μέσω του ELA, σύμφωνα με πληροφορίες. Η απόφαση αυτή αφήνει να διαφανεί πως υπάρχει πρόοδος των διαπραγματεύσεων.

Το ποσό αυτό είναι υψηλότερο απ’ την προηγούμενη ανάλογη απόφαση της κεντρικής τράπεζας κατά 300 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με αναλυτές η απόφαση της ΕΚΤ δεν είναι άσχετη με τη μεταφορά χρημάτων από τους ΟΤΑ και της ΔΕΚΟ, στην Τράπεζα της Ελλάδας.

efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "Αυξάνει το όριο ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες ο ELA"

Οργή των ΗΠΑ για απελευθέρωση Ξηρού

Καταιγισμό ερωτήσεων σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ να εντάξει στις λίστες των τρομοκρατών του Χριστόδουλο Ξηρό και Νίκο Μαζιώτη, δέχθηκε από τον ανταποκριτή του Έθνους και του Mega, Μιχάλη Ιγνατίου, η εκπρόσωπος του State Department. Μια κίνηση που εκτιμάται ως σφοδρή αντίδραση στα σχέδια της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού.

Στην ερώτηση του Μιχάλη Ιγνατίου γιατί το State Department επέλεξε μια ημέρα μετά την συνάντηση του Αμερικανού υπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του να προβεί στις υποδείξεις αυτές η Μαρί Χαρφ απάντησε:

"Νομίζω οι περισσότεροι γνωρίζετε ότι η διαδικασία υπόδειξης κάποιου ως τρομοκράτη απαιτεί μήνες και εργαζόμαστε επ' αυτού για μήνες πριν τη σημερινή ανακοίνωση. Είναι μια μακρά διαδικασία όπως γνωρίζετε. Αυτές οι υποδείξεις βασίζονται στο γεγονός ότι αυτά τα άτομα προέβησαν σε τρομοκρατικές ενέργειες. Σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία εκφράσαμε δημοσίως και ιδιωτικώς την ανησυχία μας. Δεν έχω κάτι να σας πω για τη χρονική στιγμή αλλά η διαδικασία αυτή ήταν ήδη σε εξέλιξη".

Ερωτηθείσα γιατί δεν "υποδείξατε τον αδελφό του, ο οποίος σκότωσε Αμερικανούς όπως είπατε; Γιατί δεν υποδείξατε τον ηγέτη της οργάνωσης τον κ. Γιωτόπουλο; Γιατί μόνο τον Χριστόδουλο Ξηρό;" η εκπρόσωπος του State Department είπε:

"Υποδείξαμε δύο άτομα που διέφευγαν της σύλληψης. Τώρα έχουν συλληφθεί αλλά προηγουμένως είχαν ξαναρχίσει την τρομοκρατική δράση. Αυτό τονίζει την ανησυχία μας γι' αυτούς αλλά και για τη νέα νομοθεσία. Ακολουθείται μια διαδικασία γι' αυτές τις υποδείξεις και κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Εξετάζουμε και άλλες περιπτώσεις αλλά δεν θα το σχολιάσω".

Στην αναφορά για ανησυχία σχετικά με τη νέα νομοθεσία της ελληνικής κυβέρνησης στάθηκε ένας ακόμα δημοσιογράφος που παρακολουθούσε την ενημέρωση του State Department.

"Δεν το κάναμε γι' αυτό. Απλώς την τονίζει. Η διαδικασία διαρκεί μήνες αλλά ο νέος νόμος πέρασε την περασμένη εβδομάδα. εργαζόμαστε γι' αυτές τις υποδείξεις επί μήνες με βάση το χρόνο που αυτά τα άτομα ανέλαβαν τρομοκρατική δράση όταν διέφευγαν της σύλληψης. Ανεξαρτήτως του νέου νόμου αυτές οι υποδείξεις θα γίνονταν ούτως ή άλλως" απάντησε η κ. Χαρφ.

Ερωτηθείσα από τον Μιχ. Ιγνατίου εάν ο Τζον Κέρι έμεινε ικανοποιημένος από τις εξηγήσεις που έδωσε ο Ν. Κοτζιάς κατά τη συνάντησή του η Μαρί Χαρφ σημείωσε:

"Κατά τη διάρκεια της διμερούς αυτής συνάντησης ο κ. Κέρι εξέφρασε τις ανησυχίες μας ότι όσοι έχουν διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή. Και οι δύο υπουργοί τόνισαν τη σημασία της διμερούς συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας. Θα παρατηρούμε προσεκτικά την εφαρμογή της νέας νομοθεσίας, θα είμαστε σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση και θα δούμε τί θα γίνει".

Στο μέγαρο Μαξίμου ο Αμερικανός πρέσβης

Μετά τη σφοδρή αντίδραση και την έντονη ενόχληση της αμερικανικής πλευράς, το πρωί ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα μετέβη στο μέγαρο Μαξίμου όπου είχε συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας και με τον διπλωματικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Καλπαδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο άνδρες εξήγησαν στον Αμερικανό Πρέσβη ότι ο νόμος δεν είναι φωτογραφικός, δε δημιουργήθηκε για την περίπτωση του Σάββα Ξηρού αλλά γιατί η κυβέρνηση έχει επιλέξει να προχωρήσει σε εκσυχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος.

Την ίδια ώρα, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο Σάββας Ξηρός θα συνεχίσει να εκτίει την ποινή του σε κατ' οίκον περιορισμό με βραχιολάκι.

ethnos
Διαβάστε Περισσότερα » "Οργή των ΗΠΑ για απελευθέρωση Ξηρού"

Οι δάσκαλοι καταγγέλλουν την ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα

Να αποσύρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου καλεί την κυβέρνηση η ΔΟΕ (Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος), με ανακοίνωσή της, και κάνει λόγο για «πλήρη απαξίωση κάθε έννοιας διαλόγου» αναφορικά με την απουσία διαβούλευσης πριν την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου για την Εκπαίδευση.

«Είναι η δεύτερη φορά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας που η νέα συγκυβέρνηση υιοθετεί την αντισυνταγματική διαδικασία των πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου της προηγούμενης συγκυβέρνησης που με πάθος, ως αντιπολίτευση, κατακεραύνωνε», αναφέρει στην ανακοίνωση η Ομοσπονδία.

Χαρακτηρίζει την πολιτική αυτή της κυβέρνησης «αντισυνταγματική» και «καταστροφική» και την κατηγορεί ότι «καταληστεύει τα χρήματα του ελληνικού λαού για την αποπληρωμή χρεών που δεν είναι δικά του», με αποτέλεσμα ένα «χρεοκοπημένο ελληνικό δημόσιο» και εξαντλημένα αποθεματικά «για τις κοινωνικές ανάγκες, τα νοσοκομεία, τα ήδη υποχρηματοδοτημένα σχολεία, και τα επιδόματα ανεργίας».

Ζητά δε από την κυβέρνηση «να πάψει να ακολουθεί επικίνδυνα μονοπάτια, που με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν τη χώρα σε οικονομική ασφυξία» και καλεί τους εκπαιδευτικούς να «επαγρυπνούν για αγώνες υπεράσπισης των λαϊκών δικαιωμάτων και αναγκών».

Ακόμη, η ΔΟΕ σε έντονο τόνο αναφέρεται και στο νέο πολυνομοσχέδιο που αφορά τις αλλαγές στην εκπαίδευση, κάνοντας λόγο για «πλήρη απαξίωση κάθε έννοιας διαλόγου» και για «απαράδεκτη πρακτική» από μέρους της κυβέρνησης.

«[Η κυβέρνηση] έρχεται να ανεβάσει την ίδια κακοπαιγμένη παράσταση που τόσες φορές έχουμε παρακολουθήσει με άλλους πρωταγωνιστές. Εξοργίζει, όμως, με την απόλυτη μετάλλαξη που υπέστη μέσα σε τρεις μήνες, περνώντας από τις γραμμές των εκπαιδευτικών συλλαλητηρίων στην κυβερνητική ”αμνησία” και την αθέτηση των οραμάτων που ευαγγελιζόταν για την εκπαίδευση και συνέπιπταν με τις διεκδικήσεις και τις αγωνίες των εκπαιδευτικών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Τονίζει, επίσης, ότι θεωρεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου το να αποστείλει στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες άμεσα και σε ολοκληρωμένη μορφή το κείμενο του πολυνομοσχεδίου και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο. «Οτιδήποτε άλλο μόνο ως πρόθεση σύγκρουσης με τους εκπαιδευτικούς μπορεί να ερμηνευτεί» προσθέτει.

Το ΔΣ της ΔΟΕ θα προχωρήσει σε αναλυτική τοποθέτηση επί του νομοσχεδίου αμέσως μόλις του δοθεί το πλήρες κείμενο και θα καλέσει τις ΓΣ των Συλλόγων να τοποθετηθούν στο περιεχόμενό του. Ταυτόχρονα θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τον συντονισμό με την ΟΛΜΕ, σε πρώτη φάση, καθώς και με όλους τους εμπλεκόμενους με την εκπαιδευτική διαδικασία, φορείς με στόχο την ανάδειξη κι επίλυση όλων των καυτών ζητημάτων της δημόσιας εκπαίδευσης.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι δάσκαλοι καταγγέλλουν την ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα"

ΕΚΠΑ: Τελειωτικό χτύπημα η ΠΝΠ

Αντίθετοι στην εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου παρουσιάζονται οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και κάνουν λόγο για «τελειωτικό χτύπημα» στη λειτουργία του πανεπιστημίου, αναφερόμενοι στη μεταφορά των διαθεσίμων του ιδρύματος στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Η μεταφορά των διαθεσίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών (τακτικός προϋπολογισμός, κληροδοτήματα, ειδικός λογαριασμός κονδυλίων Έρευνας) μεταφράζεται ουσιαστικά σε ”κλείσιμο” του πανεπιστημίου μας, μετά και τη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης από τα 35 εκατ. ευρώ στα 11,5 εκατ. ευρώ και του διοικητικού προσωπικού του, λόγω της εφαρμογής του μέτρου της διαθεσιμότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος τονίζει ότι, με δεδομένο ότι το πανεπιστήμιο δεν θα μπορεί να καλύψει τις λειτουργικές του ανάγκες, είναι σίγουρη η υποβάθμιση των σπουδών της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της εκπαίδευσης και της έρευνας, αφού η χρηματοδοτική βοήθεια που παρέχεται στο πανεπιστήμιο από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ) για την κάλυψη ουσιωδών αναγκών χάνεται.

«Ο ΕΛΚΕ, με τις δεσμεύσεις που έχει σε συμβόλαια έρευνας και τις ιδιωτικο-οικονομικές υποχρεώσεις με αντισυμβαλλόμενους και Διεθνείς Οργανισμούς, θα καταρρεύσει ως πηγή χρηματοδότησης του Πανεπιστημίου. Επακόλουθο θα είναι να σταματήσει η έρευνα, να χάσουν την δουλειά τους περίπου 7.000 νέοι ερευνητές και λοιπό προσωπικό που απασχολείται στα ερευνητικά προγράμματα, με βαρύ πλήγμα στα Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών και τις Διδακτορικές Σπουδές», επισημαίνει ο Σύλλογος.

Τέλος, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ ζητούν από την κυβέρνηση να αναλογιστεί το βάρος της ευθύνης της «για την καταστροφή που θα επιφέρει η εφαρμογή της πράξης νομοθετικού περιεχομένου».

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΚΠΑ: Τελειωτικό χτύπημα η ΠΝΠ"

Κόντρα Στρατούλη - τραπεζοϋπαλλήλων για τα διαθέσιμα του ασφαλιστικού ταμείου τους

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης απέστειλε την Τετάρτη επιστολή στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, με την οποία ζήτα να ερευνηθούν οι δαπάνες που επήλθαν στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) αλλά και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, λόγω των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου που εφάρμοσαν συγκεκριμένες τράπεζες για το προσωπικό τους.


Είχε προηγηθεί εξώδικη δήλωση - πρόσκληση του Συλλόγου Εργαζομένων της Alpha Bank στη Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων με την οποία ζητούσε να καταψηφιστεί κατά τη συνεδρίαση της 23ης Απριλίου 2015 το άνοιγμα λογαριασμών στην Τράπεζα της Ελλάδος επ’ ονόματι του ΕΤΑΤ για την μεταφορά 150 εκατ. ευρώ από τα διαθέσιμά του.

Η επιστολή του κ. Στρατούλη στον κ. Βαρουφάκη έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: «Ανάθεση Ειδικών Οικονομικών Μελετών για τον προσδιορισμό επιβάρυνσης των Τραπεζών έναντι του ΕΤΑΤ, από προγράμματα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού τους»

«Κύριε Υπουργέ,

»Επειδή, με βάση την παρ. 1 του άρθρου 69 του ν.3371/2005 και την παρ. 6 του άρθρου 10 του ν. 3620/2007, οι Τράπεζες υποχρεούνται να καλύπτουν εξ ολοκλήρου το κόστος της δαπάνης των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) του προσωπικού τους, επομένως και τις οικονομικές επιπτώσεις που προκαλούν τα προγράμματα αυτά στα Ασφαλιστικά Ταμεία.

»Επειδή, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 68 του ν. 3371/2005, για τον υπολογισμό του κόστους των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων προσωπικού Τραπεζών διενεργείται κατά περίπτωση Ειδική Οικονομική Μελέτη.
Επειδή, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η εκπόνηση Ειδικών Οικονομικών Μελετών δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

»Για όλους τους ως άνω λόγους

»Παρακαλούμε το Υπουργείο σας, όπως:

»Α) προκηρύξει και αναθέσει την κατά τον νόμο εκπόνηση της Ειδικής Οικονομικής Μελέτης για το κόστος που επέφεραν στο ΕΤΑΤ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία τα παλαιότερα (2007 – 2011) προγράμματα εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) του προσωπικού της πρώην Εμπορικής και

»Β) προσθέσει την ανάθεση Ειδικής Οικονομικής Μελέτης για τις υποχρεώσεις προς το ΕΤΑΤ και της Τράπεζας Πειραιώς, στην Ειδική Οικονομική Μελέτη την οποία ήδη αναθέσατε με την με Αρ. Πρωτ. Δ.ΠΡΟΜ. Α 4007822 ΕΞ 9/4/2015 Απόφαση της Δ/νσης Προμηθειών, Διαχείρισης Υλικού & Υποδομών του Υπουργείου σας για το αντίστοιχο κόστος των πρόσφατων (2014)
προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου (πρόωρων συνταξιοδοτήσεων) εργαζομένων της Alpha Bank.

»Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ»

tvxs
Διαβάστε Περισσότερα » "Κόντρα Στρατούλη - τραπεζοϋπαλλήλων για τα διαθέσιμα του ασφαλιστικού ταμείου τους"

Αρχίζει η περιοδεία του Μανώλη Γλέζου στη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις

Την Πέμπτη 23 Απριλίου, αρχίζει η περιοδεία ενημέρωσης του Μανώλη Γλέζου στη Γερμανία. Πρώτος σταθμός το Χανάου, όπου στις 7 το απόγευμα θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνεται από τη Γερμανική Συνδικαλιστική Ένωση (DGB), στην αίθουσα OLΟF-PALME-HAUS (Pfarrer-Hufnagel-Straße 2, 63454 Hanau), με θέμα «Γερμανικές οφειλές. Μετά από 70 χρόνια έχουν όλα τελειώσει;»

Την Παρασκευή 24 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, θα μιλήσει στη Φρανκφούρτη, σε εκδήλωση που διοργανώνεται από την Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Ελλάδα και από το συνδικάτο της IGMETALL στην αίθουσα DGB-HAUS (Wilhelm-Leuschner-Str. 69-77, 60329 Frankfurt am Main).

zougla
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζει η περιοδεία του Μανώλη Γλέζου στη Γερμανία για τις πολεμικές αποζημιώσεις"

N. Παππάς: H Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι εσωτερικός δανεισμός

«Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προφανώς δεν είναι μία εύκολη επιλογή. Δεν προκύπτει, όμως, η διάλυση των νοσοκομείων και των περιφερειών. Δεν πρόκειται περί αυτού. Πρόκειται περί εσωτερικού δανεισμού» εξήγησε ο υπουργός Επικρατείας, μιλώντας στην Επιτροπή που συζητά το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ν. Παππάς τόνισε ότι «τα πολιτικά κόμματα πολύ σύντομα θα κληθούν να τοποθετηθούν ξεκάθαρα γι αυτήν την ιστορική φάση».

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στη δυσκολία των διαπραγματεύσεων, επισημαίνοντας ότι «οι εταίροι μας κομίζουν στο τραπέζι αιτήματα που δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση», γιατί είναι οι «κόκκινες γραμμές» που έχει βάλει. Ωστόσο, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση αναζητά και θα πετύχει λύση. Όχι, όμως, μία οποιαδήποτε λύση».

Διαβάστε Περισσότερα » "N. Παππάς: H Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου είναι εσωτερικός δανεισμός"

Κ.Αγοραστός: Ποιος μας εγγυάται ότι μετά από ένα μήνα θα υπάρχουν λεφτά;

«Παρούσα» δηλώνει η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) σχετικά με τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδας για την κάλυψη των απαιτούμενων δημοσιονομικών αναγκών, με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνο Αγοραστό, να ζητάει από την κυβέρνηση, μιλώντας στο in.gr, μία ειλικρινή συνεννόηση.

«Θέλουμε να μας μιλήσουν συγκεκριμένα και να μας εξηγήσουν τι πρέπει να κάνουμε και για ποιον λόγο» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, ενώ πρόσθεσε ότι «μπορεί εμείς να λύσουμε τώρα πυροσβεστικά το πρόβλημα, αλλά στο μέλλον αυτό θα αφήσει πληγές και τρύπες, καθώς τα έργα των Περιφερειών δεν θα εκτελεστούν, ενώ σχετικά με το ΕΣΠΑ υπάρχουν συμβάσεις που τρέχουν και θα έχουν ποινικές ρήτρες. Να τα πάρει τα λεφτά ο πρωθυπουργός και την Περιφέρεια όλη να πάρει, αλλά η επόμενη μέρα ποια είναι;

» Δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια της χώρας, αλλά θέλουμε ειλικρινή συνεννόηση, γιατί δεν γίνεται όλες οι περιφέρειες να αποτελούν πρότυπο, δίχως προβλήματα και ελλείμματα, και ενώ έχουμε βάλει μια σειρά, να ανατινάζονται όλα» ανέφερε και διερωτήθηκε «ποιος μου εγγυάται ότι μετά από ένα μήνα θα υπάρχουν λεφτά;».

Σχετικά με την συνάντηση που ζητούν από τον πρωθυπουργό, ο κ. Αγοραστός σημείωσε ότι ανάλογα με το τι θα βγει από την συζήτηση αυτή, θα μεταφερθούν τα ταμειακά διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδας. «Δεν μπορεί να γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα, με την λογική 'αποφασίζουμε και διατάζουμε'…» τόνισε.

Για τις αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα, στο ολλανδικό μοντέλο, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρχει ένα κεντρικό κρατικό ταμείο που θα χρηματοδοτεί την αυτοδιοίκηση, ανέφερε ότι «αυτό μας ανησύχησε, γιατί έτσι καταλύεται η οικονομική αυτοτέλεια και η ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ποιος μου εγγυάται εμένα ότι θα υπάρχει ίση κατανομή των ποσών; Το είδαμε και το παράδειγμα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ».

in
Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Αγοραστός: Ποιος μας εγγυάται ότι μετά από ένα μήνα θα υπάρχουν λεφτά;"

Πατούλης: Είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε τα πάντα για να σωθεί η χώρα

Τη βούληση της Αυτοδιοίκησης να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις της «για να σωθεί η πατρίδα και να μη πέσει στα βράχια» , εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην τελευταία προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ , στο Λουτράκι, ενόψει του τακτικού συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Χαλκιδική από 7-9 Μαΐου.

«Εάν η χώρα, είπε, έχει πρόβλημα εκπλήρωσης απαραίτητων υποχρεώσεων και πρέπει να μαζέψει 140 εκατ. ευρώ σε δύο μέρες και 400 εκ. ευρώ μέχρι τέλος του μήνα. Βεβαίως και όλη η Αυτοδιοίκηση θα συμβάλλει και θα δώσει τα πάντα».

Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να ανταποκριθεί στην πρόσκληση που του απηύθυνε η ΚΕΔΕ για άμεση συνάντηση, προκειμένου « να μπορέσουμε να εξάγουμε κρίσιμα συμπεράσματα, να καταλάβουμε πού βρίσκεται η χώρα και πώς να βοηθήσουμε». Οπως είπε, «εάν αυτό που διατυπώνεται με μισόλογα δε λέγεται ξεκάθαρα από την κυβέρνηση και επιχειρείται με κινήσεις αποσπασματικού χαρακτήρα, χωρίς διάλογο, αλλά με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου δέσμευση των χρημάτων των δήμων, τότε υπάρχει συνταγματική εκτροπή».

Και ζήτησε αν δεν πραγματοποιηθεί συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, να τους δοθεί «συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων». Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τη μεγάλη συμβολή που έχει μέχρι τώρα η Αυτοδιοίκηση στην εθνική προσπάθεια και στην επίτευξη του μεγάλου εθνικού στόχου για δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.

Για τον λόγο αυτό, είπε, η επίκληση των τεράστιων δημοσιονομικών προβλημάτων και της έλλειψης ρευστότητας που αντιμετωπίζει το Δημόσιο «δεν μπορεί να αποτελέσει για την περίπτωσή μας επαρκή δικαιολογία για να μας δεσμεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα που διατηρούμε. Αντίθετα, λειτουργεί ως επιβεβαίωση της ανικανότητας του κυβερνητικού οικονομικού επιτελείου να βρει βιώσιμη λύση στο πρόβλημα».

Ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι η συγκεκριμένη απόφαση πλήττει ευθέως την ανεξαρτησία του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι « καμία κυβέρνηση δεν τόλμησε μέχρι σήμερα να δεσμεύσει τα χρήματα των Δήμων, ακόμη κι όταν η χώρα ήταν στο χείλος της χρεοκοπίας».

Άφησε δε αιχμές για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και κατάγγειλε τότε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου . «Χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες για να ξεχάσουν όσα έλεγαν ως αντιπολίτευση και να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Να αποφασίζουν τη δέσμευση των χρημάτων των Δήμων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου» είπε.

Ακόμη επισήμανε ότι με αυτή την απόφαση της κυβέρνησης ανατρέπεται ο προγραμματισμός των Δήμων και τίθεται σε κίνδυνο η χρηματοδότηση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών τους. «Πώς θα μπορέσουμε χωρίς χρήματα να αγοράσουμε καύσιμα για τα απορριμματοφόρα μας, να λειτουργήσουμε τους παιδικούς μας σταθμούς, να προμηθευτούμε αναλώσιμα για τη λειτουργία των κοινωνικών μας δομών και υπηρεσιών;» αναρωτήθηκε.

real
Διαβάστε Περισσότερα » "Πατούλης: Είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε τα πάντα για να σωθεί η χώρα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news