facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Μεγάλη φωτιά στα Ψαρά καίει χορτολιβαδική έκταση

Μάχες με τις φλόγες δίνουν από το απόγευμα στα Ψαρά εθελοντές και πυροσβέστες.

Η φωτιά καίει χορτολιβαδική έκταση και λόγω των ισχυρών νότιων ανέμων έντασης 6-7 μποφόρ πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Σύμφωνα με το Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ ο Δήμος με το ένα πυροσβεστικό όχημα που διαθέτει και εθελοντές προσπάθησαν να περιορίσουν τη φωτιά και κυρίως να αποτρέψουν να οδηγηθεί προς το μοναστήρι της Παναγιάς που πλέον, σύμφωνα με το Δήμαρχο της Ηρωικής Νήσου Ψαρών Κώστα Βρατσάνο, δεν κινδυνεύει.

Για την κατάσβεσή της και μέχρι να πέσει το σκοτάδι συμμετείχαν πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου καναντέρ, και ένα ελικόπτερο super puma που μετέφερε πεζοπόρο τμήμα εννέα ατόμων από την Πυροσβεστική υπηρεσία Χίου.

Να σημειωθεί ότι νωρίς το απόγευμα σκάφος του Λιμενικού Σώματος επιχείρησε να μεταφέρει το πεζοπόρο τμήμα αλλά στάθηκε αδύνατο να προσεγγίσει τα Ψαρά λόγω καιρού.

Πριν λίγο με το πλοίο της γραμμής PSARA GLORY, αποβιβάστηκαν στα Ψαρά τρία πυροσβεστικά οχήματα από τη Χίο, ώστε να επιχειρηθεί με ολονύκτια προσπάθεια να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στα Ψαρά καίει χορτολιβαδική έκταση"

Πάτρα: «Μπλόκο» της Δίωξης σε 2 κιλά ηρωίνης στο ΚΤΕΛ

«Μπλόκο» σε δύο κιλά ηρωίνης από τους Αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών Πάτρας το βράδυ του Σαββάτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του tempo24, οι αστυνοικοί κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών για μεταφορά μεγάλης ποσότητας ηρωίνης από Αθήνα προς Πάτρα, λίγο μετά τις 8:30 το βράδυ, στον σταθμό υπεραστικών λεωφορείων Κτελ Αχαΐας, συνέλαλαν έναν 20χρονο Έλληνα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο δράστης έχει απασχολήσει στο παρελθόν για θέματα ναρκωτικών. Ο 20χρονος συνελήφθη κατά την αποβίβασή του από το λεωφορείο, ενώ είχε ως συνεργό μια 20χρονη Αλλοδαπή, η οποία διέμενε παράνομα στη χώρα. Η 20χρονη είχε κρύψει σε βαλίτσα 4 νάιλον συσκευασίες με 1932.

tempo24
Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: «Μπλόκο» της Δίωξης σε 2 κιλά ηρωίνης στο ΚΤΕΛ"

Κορωνοϊός: Στους 181 οι νεκροί -Εξέπνευσε 72χρονος

Στους 181 έφτασαν οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, καθώς το Σάββατο κατέληξε ένας 72χρονος που νοσηλεύοταν στο νοσοκομείο «Σωτηρία».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο 72χρονος νοσηλευόταν στο «Σωτηρία» με υποκείμενα νοσήματα. Έπασχε από αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, πνευμονική ίνωση, πνευμονική εμβολή, εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση και έρπη ζωστήρα.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ στις 4 Ιουνίου, τα κρούσματα στην χώρα μας είναι 2.952. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 04 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.952, εκ των οποίων 55.2% άνδρες.

Από το σύνολο των 2952 κρουσμάτων, 652 (22.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1702 (57.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 77 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών)

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στους 181 οι νεκροί -Εξέπνευσε 72χρονος"

Αναδρομικά για όλους τους δικαιούχους η… όχι; Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ και το παρασκήνιο

Όλο το παρασκήνιο της τελικής απόφασης για τα αναδρομικά. Αποπληρωμή μέχρι και σε 5 χρόνια. Αναλυτικά τα ποσά ανά ταμείο και σύνταξη.
Δεδομένο θεωρείται το ότι τα αναδρομικά ενός 11μηνου από τις μειώσεις του νόμου Κατρούγκαλου θα επιστραφούν στους συνταξιούχους, μετά και την απόφαση του ΣτΕ.
Ωστόσο αυτό που ακόμα παραμένει ασαφές, είναι αν τα αναδρομικά θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους που το δικαιούνται ή σε αυτούς που έκαναν αγωγές.
Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η απόφαση αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου, καθώς η τελευταία διάσκεψη του ΣτΕ για το θέμα των αναδρομικών έγινε αυτή την Παρασκευή (5/6) και θα επαναληφθεί για την τελική κρίση επί του ζητήματος την πρώτη Παρασκευή του Ιουλίου, χωρίς να αποκλείεται και η δημοσιοποίησή της στο τέλος Ιουνίου.
Σε όλους ή… σε μερικούς;
Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την πλειοψηφία των δικαστών να κρίνουν οριστικά ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές για μειώσεις συντάξεων που συνεχίστηκαν να επιβάλλονται παρανόμως στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016.
Εκείνο που «παίζεται» μέχρι την τελευταία στιγμή είναι αν στην απόφασή τους θα «υποδείξουν» στην κυβέρνηση με έμμεσο τρόπο ότι τα δικαιούνται όλοι και όχι μόνον όσοι έκαναν αγωγές. Ενα σκεπτικό που αναπτύσσεται σε νομικούς κύκλους, με βάση όσα έχουν ως τώρα συζητηθεί, είναι ότι τα αναδρομικά ανήκουν σε όλους γιατί τις παράνομες μειώσεις τις είχαν και οι συνταξιούχοι που για διάφορους λόγους (οικονομικούς ή άλλους) δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια.
Ο αντίλογος σε αυτό το επιχείρημα είναι καθαρά «δικονομικός» και λέει ότι η παρούσα πρότυπη δίκη στο ΣτΕ αφορά μόνον τους διαδίκους, δηλαδή όσους έκαναν αγωγές, επειδή δεν είναι «ακυρωτική δίκη» για να κρίνει αν υπάρχει ή όχι αντισυνταγματικότητα μια που αυτό έχει κριθεί ήδη από τον Ιούνιο του 2015. Το ότι δεν εφαρμόστηκε η απόφαση του 2015 δεν το εξετάζει το ΣτΕ, αλλά τα δικαστήρια που προσέφυγαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες οι συνταξιούχοι.Επομένως, το αποτέλεσμα της πρότυπης δίκης θα πρέπει να έχει εφαρμογή με αυστηρά δικονομικούς κανόνες μόνον σε όσους διεκδικούν αναδρομικά με αγωγές!
Πέρα από το τυπικό δίκαιο, υπάρχει και το «ηθικό» αλλά και το «ουσιαστικό» δίκαιο που λέει ότι δεν μπορεί να μείνει απροστάτευτος από τη Δικαιοσύνη ένας χαμηλοσυνταξιούχος των 600 ευρώ που επειδή δεν έκανε αγωγή δεν δικαιούται να πάρει πίσω τη 13η σύνταξη, που παρανόμως περικόπηκε το 2013.
Άλλωστε και η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και η τωρινή απέτρεπαν τους συνταξιούχους από το να ξοδεύουν τα λεφτά τους στους δικηγόρους γιατί η όποια λύση των αναδρομικών θα εφαρμοζόταν για όλους, με ή χωρίς αγωγές.
Αν υποδείξει ως δικαιούχους μόνον τους ενάγοντες, τότε θα τα δικαιούνται όσοι έκαναν αγωγές και δεν έχει παρέλθει 5ετής παραγραφή μέχρι τη δημοσίευση της νέας απόφασης του ΣτΕ. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και σήμερα οι συνταξιούχοι μπορούν να κάνουν αγωγή για να σιγουρέψουν τα αναδρομικά του 10μήνου 2015-2016. Αγωγές έχουν κάνει περί τους 250.000 συνταξιούχους, σχεδόν το 10% δηλαδή από όσους είχαν τις αντισυνταγματικές περικοπές.
Σε αυτή την περίπτωση η απόφαση για αναδρομικά σε 2,5 εκατ. συνταξιούχους και όχι μόνο σε 250.000 με αγωγές θα είναι στα χέρια της κυβέρνησης και οι πληροφορίες λένε ως πιθανότερο σενάριο να αποφασιστεί η επιστροφή τους σε όλους τους συνταξιούχους. Ανάλογο προηγούμενο που πήραν όλοι αναδρομικά και όχι μόνον οι ενάγοντες συνταξιούχοι υπάρχει στα αναδρομικά του ΛΑΦΚΑ το 2004 που δόθηκαν σε όλους, στα αναδρομικά ειδικών μισθολογίων που πληρώθηκαν με τον νόμο 4307 το 2014 με αυξήσεις σε όλους τους συνταξιούχους, αλλά και στα εφάπαξ υπόλοιπα αναδρομικών στα ειδικά μισθολόγια με τον νόμο 4575 του 2018.
Το κόστος των επιστροφών αυτών για 2,5 εκατ. συνταξιούχους έχει υπολογιστεί από το υπουργείο Εργασίας ότι ανέρχεται σε καθαρό ποσό (μετά από φόρους και κράτηση ασθένειας) σε περίπου 3 δισ. ευρώ.
Υπό τις παρούσες συνθήκες μπορεί να πληρωθεί σε πολλές δόσεις ως και 5 ετών με περίπου 550 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, με έναρξη δόσεων από το 2021, αλλά με νόμο που θα πρέπει να ψηφιστεί το 2020.
<Το υπουργείο Εργασίας που θα πάρει στα χέρια του την απόφαση λέει από τώρα ότι θα εφαρμόσει αυτό που θα πουν οι δικαστές. Ανησυχεί ήδη όμως από τα «καμπανάκια» της υστέρησης εσόδων του ΕΦΚΑ μια που εκκρεμεί η αναπλήρωση των εισφορών για περίπου 1 εκατ. μισθωτούς που είχαν αναστολή συμβάσεων. Η τρύπα από τις εισφορές είναι περίπου 1,6 δισ. ευρώ αλλά είναι λογιστική καθώς υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη για να πληρωθούν οι εισφορές από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέχρι στιγμής η πρόβλεψη δεν έχει υλοποιηθεί.
Αναλυτικά παραδείγματα ανά ταμείο και σύνταξη
-Για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ τα αναδρομικά είναι από 360 έως 800 ευρώ.
-Για κύριες συντάξεις μέχρι 1.500 ευρώ, αναδρομικά από 906 έως 4.000 ευρώ.
-Για κύριες συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ «βγαίνουν» αναδρομικά έως και 7.790 ευρώ.
-Για το Δημόσιο υπάρχουν έξτρα αναδρομικά από την ΕΑΣ που ανεβάζουν τις επιστροφές έως και τα 8.290 ευρώ.
Στο ΝΑΤ επίσης υπάρχει έξτρα επιστροφή από 700 έως 1.660 ευρώ στις κύριες συντάξεις.
Τα ποσά αναδρομικών ανά ταμείο και ανάλογα με τη σύνταξη είναι:
  • Συνταξιούχοι ΔΕΚΟ-Τραπεζών: Αναδρομικά από 1.350 ευρώ έως και 7.790 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.510 ευρώ έως 2.648 ευρώ στις επικουρικές.
  • Συνταξιούχοι ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΝ) που έχουν και σύνταξη από το Δημόσιο: Αναδρομικά από 2.190 ευρώ έως και 6.040 ευρώ στις κύριες συντάξεις και έως 2.600 ευρώ στις επικουρικές (πλην ΤΣΑΥ που δεν έχουν επικουρική).
  • Συνταξιούχοι Δημοσίου και απόστρατοι: Αναδρομικά από 1.340 ευρώ έως και 4.660 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.338 ευρώ έως 2.698 ευρώ στις επικουρικές.
  • Συνταξιούχοι ΙΚΑ: Αναδρομικά από 1.340 ευρώ έως και 4.560 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 1.403 ευρώ έως 1.688 ευρώ στις επικουρικές.
  • Συνταξιούχοι ΟΑΕΕ (που έχουν μόνον κύρια σύνταξη) δικαιούνται αναδρομικά από 1.490 ευρώ έως και 3.450 ευρώ
  • Συνταξιούχοι ΝΑΤ: Αναδρομικά από 1.870 ευρώ έως και 3.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις και από 906 ευρώ έως 1.753 ευρώ στις επικουρικές.
  • Χαμηλοσυνταξιούχοι (ΟΓΑ και άλλων ταμείων) με μια σύνταξη, ή άθροισμα συντάξεων κάτω από 1.000 ευρώ, δικαιούνται επιστροφή Δώρων κύριας σύνταξης από 360 ευρώ έως 800 ευρώ και 2 επιπλέον επικουρικές συντάξεις.
eleftherostypos/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά για όλους τους δικαιούχους η… όχι; Η κρίσιμη απόφαση του ΣτΕ και το παρασκήνιο"

Μύκονος: Δύο μήνες λουκέτο και 20.000 ευρώ πρόστιμο για τον συνωστισμό σε μπιτς μπαρ στην Φτελιά (φωτό + βίντεο)

Τα προληπτικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό πήγαν περίπατο, καθώς τα μπαρ στη Χώρα και οι παραλίες γέμισαν ασφυκτικά από εκδρομείς του τριημέρου, με εμφανή διάθεση να ξεφαντώσουν, σαν να μην μας άγγιξε ποτέ ο εφιάλτης της πανδημίας

Και μπορεί ο ιός να... φρέναρε τους εκδρομείς,με την φετινή έξοδο να είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο στο κυκλαδίτικο νησί ταξίδεψαν όσοι έφταναν για να γεμίσουν τα δημοφιλή μπιτς μπαρ, εκεί όπου, παρά τις προβλέψεις, πραγματοποιούνται μεγάλα πάρτι με guests Djs, δημιουργώντας εορταστική ατμόσφαιρα.

Ενδεικτικά, στο Alemagu στην παραλία της Φτελιάς εκατοντάδες εκδρομείς από την Αθήνα συνωστίζονται για να χορέψουν στους ρυθμούς του Dj Jojo, ενώ χθες το βράδυ στο μπαρ Astra μέσα στη Χώρα γινόταν «πατείς με πατώ σε», όπως μπορείτε να δείτε στα σχετικά βίντεο, που εξασφάλισε το protothema.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας αυτών των εικόνων, στο Allemagu επιβλήθηκε πρόστιμο 20.000 ευρώ και λουκέτο 60 ημερών. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, σε όλη την Ελλάδα, με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικης Προστασίας και τη συνεργασία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.





Σε κάθε περίπτωση, το μόνο που άλλαξε στο νησί λόγω του κορωνοϊού, είναι το γεγονός ότι οι υπάλληλοι των μαγαζιών συνεννοούνται με τους πελάτες στην ελληνική γλώσσα. Πρωτόγνωρο για ένα νησί που επί σειρά ετών φιλοξενούσε επί το πλείστον ξένους εύπορους τουρίστες, με τους Έλληνες να αποτελούν... είδος προς εξαφάνιση, λόγω της ακρίβειας.


Πάντως, όσοι επισκέφτηκαν αυτές τις δυο μέρες εστιατόρια και μπαρ, διαπίστωσαν ότι οι τιμές δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με πέρυσι. Οι Μυκονιάτες δεν δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν εκπτώσεις και ελπίζουν στους τουρίστες της τελευταίας στιγμής από τον Ιούλιο και μετά, για να ρεφάρουν, προκειμένου να μην πάει χαμένη η σεζόν.

Οι εκδρομείς φιλοξενούνται σε δωμάτια και βίλες φίλων, σε σκάφη αλλά και σε ξενοδοχεία που άνοιξαν στη ζούλα για να εξυπηρετήσουν παλιούς  γνωριμους πελάτες από την Αθήνα.


mikonos__1_
mikonos__2_
mikonos__3_
mikonos__4_
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Μύκονος: Δύο μήνες λουκέτο και 20.000 ευρώ πρόστιμο για τον συνωστισμό σε μπιτς μπαρ στην Φτελιά (φωτό + βίντεο)"

Covid-19: Πάνω από 7 εκατ. τα κρούσματα και 400 χιλ. οι θάνατοι παγκοσμίως

Τους 400.000 πλησιάζουν παγκοσμίως οι θάνατοι από τη νόσο Covid-19, ενώ σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters, τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού σε όλον τον πλανήτη ξεπέρασαν σήμερα τα 7 εκατομμύρια, καθώς αυξάνονται οι μολύνσεις στη Βραζιλία και την Ινδία.

Περίπου το 30% των κρουσμάτων (2 εκατομμύρια) έχουν καταγραφεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τη Λατινική Αμερική να ακολουθεί με το 15% των κρουσμάτων.

Σχεδόν 110.000 θάνατοι έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, όμως τα θύματα αυξάνονται τάχιστα και στη Λατινική Αμερική.

Ο αριθμός των θανάτων που σχετίζονται με την Covid-19 έφτασε μέσα σε πέντε μήνες τον ετήσιο αριθμό των θανάτων από ελονοσία, μια από τις πιο θανατηφόρες μολυσματικές ασθένειες.

Ο πρώτος θάνατος από την Covid-19 αναφέρθηκε στις 10 Ιανουαρίου στην Ουχάν της Κίνας. Στις αρχές Απριλίου οι νεκροί ξεπέρασαν τους 100.000 και χρειάστηκαν μόνο 23 ημέρες για να αυξηθούν από τους 300.000 στους 400.000.

Ο συνολικός αριθμός των θανάτων πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος, καθώς πολλές χώρες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διαγνωστικές εξετάσεις σε όλους τους ασθενείς και ορισμένες δεν συμπεριλαμβάνουν στον απολογισμό τους θανάτους εκτός των νοσοκομείων.

naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Πάνω από 7 εκατ. τα κρούσματα και 400 χιλ. οι θάνατοι παγκοσμίως"

Γενί Σαφάκ: «Συμφωνία με τη Λιβύη για έρευνες της τουρκικής TPAO νότια της Κρήτης»

Μια νέα προκλητική ενέργεια που περιλαμβάνει συμφωνίες για έρευνες της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου TPAO σε περιοχές νότια της Κρήτης φέρεται να συζήτησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρωθυπουργό της Τρίπολης Φαγιές Σαράτζ, κατά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρει η τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας υποστηρίζει μάλιστα πως η Ελλάδα «επιχείρησε να καταλάβει» μια θαλάσσια περιοχή 39 χιλιάδων τ.χμ. «που ανήκει στη Λιβύη», «αντίθετα με το διεθνές δίκαιο».

Ουσιαστικά η τουρκική εφημερίδα επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς πως το καθοδηγούμενο από την Τουρκία καθεστώς της Τρίπολης θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε «εκχώρηση» οικοπέδων στην Τουρκική εταιρεία νότια της Κρήτης, εντός της ελληνικής ΑΟΖ, με βάση το «ψευτομνημόνιο» που έχει υπογράψει με την Άγκυρα.

Είναι πάντως ιδιαίτερα ενδιαφέρον πως στο χάρτη που δημοσιεύει η τουρκική εφημερίδα χρησιμοποιεί την αρίθμηση των λεγόμενων «οικοπέδων Μανιάτη», αποκαλύπτοντας ξεκάθαρα τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η Άγκυρα. Πάντωςτα σημεία που ορίζει το «ψευτομνημόνιο» Άγκυρας – Τρίπολης είναι διαφορετικά από αυτά που εμφανίζονται στον χάρτη της εφημερίδας, ο οποίος τα τοποθετεί νοτιο-δυτικότερα, προφανώς για λόγους εσωτερικής προπαγάνδας. Έτσι, σύμφωνα με την εφημερίδα μέρος του τεμαχίου 15 αποτελεί ΑΟΖ της Τουρκίας και πως το τεμάχιο 20 αποτελεί ΑΟΖ της Λιβύης.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γενί Σαφάκ: «Συμφωνία με τη Λιβύη για έρευνες της τουρκικής TPAO νότια της Κρήτης»"

Κρούσμα κορωνοϊού στη Λαμία νοσηλεύεται στη ΜΕΘ

Ογδονταεξάχρονος που είχε επιστρέψει από Αμερική πριν από μερικές ημέρες, επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Λαμίας έχοντας εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα με πυρετό και πρόβλημα στο αναπνευστικό. Τα αποτελέσματα από το μοριακό τεστ επιβεβαίωσε ότι είναι θετικός σε covid-19 και αμέσως σήμανε συναγερμός, σύμφωνα με το lamiareport.gr

Από το Νοσοκομείο Λαμίας εξετάστηκαν άμεσα και οι δύο συνοδοί του και συγκεκριμένα η σύζυγός του και ο εγγονός του που με το αυτοκίνητό του τους μετέφερε στο Νοσοκομείο, ενώ ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασής του θα αποφασιστεί για το που θα νοσηλευτεί. Για τους συγγενείς του, ο ΕΟΔΥ πρότεινε τον περιορισμό κατ’ οίκον αφού έτσι κι αλλιώς δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα.

Τελικά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γιατρών ο 86χρονος εισήχθη στη ΜΕΘ covid-19 του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 86χρονος μετά το ταξίδι του βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε λάβει στο αεροδρόμιο.


Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές έχει ξεκινήσει την ιχνηλάτηση των επαφών του 86χρονου.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρούσμα κορωνοϊού στη Λαμία νοσηλεύεται στη ΜΕΘ"

Ιταλία: Μείωση στους αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών από κορονοϊό

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορονοϊού στην Ιταλία είναι 234.801. Οι νεκροί έφτασαν τους 33.846. Παράλληλα, 165.078 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κορονοϊού ήταν 234.531 και είχαν χάσει την ζωή τους 33.774 άνθρωποι ενώ 163.781 είχαν θεραπευθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 72 άνθρωποι και καταγράφηκαν 270 νέα κρούσματα. 1.297 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στο μεταξύ, 293 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 5.002 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 30.582 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Σε σχέση με χθες τα κρούσματα παρουσιάζουν πτώση: νόσησαν 248 λιγότεροι άνθρωποι. Απεβίωσαν 13 λιγότεροι ασθενείς, ενώ οι θεραπευμένοι μειώθηκαν κατά 589.

Όπως μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, σε οκτώ περιφέρειες της χώρας – επί συνόλου είκοσι ενός- το τελευταίο εικοσιτετράωρο δεν υπήρξαν νεκροί. Στην δε νότια περιοχή της Μπασιλικάτα, δεν καταγράφονται νέα κρούσματα εδώ και δέκα ημέρες και δεν έχει σημειωθεί θάνατος από κορονοϊό, εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Παράλληλα, πολλοί σχολιαστές τονίζουν ότι θα έπρεπε να πραγματοποιείται, σε μόνιμη βάση, ο ίδιος αριθμός τεστ, για να προκύπτει μια απόλυτα αξιόπιστη και αντικειμενική εικόνα των νέων περιστατικών.

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας, τέλος, υπογραμμίζει ότι στην χώρα δεν υπάρχουν, πλέον, καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και ότι σε όλες τις περιφέρειες ο δείκτης μετάδοσης παραμένει κάτω από την μονάδα. Το Ινστιτούτο καθιστά σαφές ότι η επιδημία δεν έχει ακόμη εκλείψει, αλλά ότι η συνολική τάση που καταγράφεται, είναι θετική.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Μείωση στους αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών από κορονοϊό"

Ζήτησαν από οικογένεια στην Ξάνθη να... αδειάσει το σπίτι, επειδή ενοχλούσε το αυτιστικό παιδί

Οι γείτονες έπεισαν τον ιδιοκτήτη του σπιτιού να ζητήσει από την οικογένεια να αποχωρήσει, καθώς του ενοχλούσε το παιδί με αυτισμό που έχουν.
Είναι κάποιες εξοργιστικές περιπτώσεις που αδυνατεί ο ανθρώπινος νους να διαχειριστεί. Κάποιες περιπτώσεις που λες «δεν μπορεί, κάτι λάθος έχει γίνει», καθώς αρνείσαι να πιστέψεις τον εγωϊσμό και την αναισθησία που διακρίνει μία -έστω- μικρή μερίδα συμπολιτών μας...
Ένα τέτοιο περιστατικό λοιπόν έλαβε χώρα στην Ξάνθη τις τελευταίες μέρες και διαβάζοντάς το, βγαίνεις από τα ρούχα σου. 
Τι έγινε; Μία οικογένεια ξεπιστώνεται επειδή το παιδί με αυτισμό που έχει ενοχλεί τους γείτονες. Ναι καλά διαβάσατε... Η ιδιαιτερότητα αυτή του παιδιού, ενοχλεί τους γείτονες σε τέτοιο βαθμό που να ζητήσουν να φύγει από το σπίτι.
Την είδηση έκανε γνωστή ο πατέρας της οικογένειας μέσω ενός ποσταρίσματος στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook που κάνει τον γύρω του διαδικτύου τις τελευταίες ώρες. 
«Επιτέλους και μια νότα αλλαγής στη ζωή μας! Ορισμένοι κάτοικοι του χωριού Πηγαδίων Ξάνθης κατάφεραν το ακατόρθωτο! Πέτυχαν να πείσουν τους ιδιοκτήτες της μονοκατοικίας που μισθώνει η οικογένειά μου, να μας ζητήσουν να φύγουμε γιατί έχουμε παιδί με αυτισμό και ενοχλεί τη γειτονιά! Συγχαίρω θερμά όλους όσους έχουν εμπλακεί σε αυτές τις ενέργειες! Μπράβο σας!».
gazzetta
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζήτησαν από οικογένεια στην Ξάνθη να... αδειάσει το σπίτι, επειδή ενοχλούσε το αυτιστικό παιδί"

Αίγυπτος: Πρόταση για εκεχειρία στην Λιβύη με… “εξαφάνιση” του Ερντογάν

Μια πρόταση που δεν θα αρέσει και τόσο στον Ερντογάν έκανε ο αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ο οποίος ανακοίνωσε μια νέα πρωτοβουλία για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη γειτονική Λιβύη, η οποία περιλαμβάνει και πρόταση για εκεχειρία που θα τεθεί σε ισχύ από την Δευτέρα.

Ο αιγύπτιος ηγέτης ανακοίνωσε την πρωτοβουλία αυτή από το Κάιρο έχοντας δίπλα του τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγό του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), με τον οποίον συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα, καθώς και τον Αγκουίλα Σάλεχ, πρόεδρο του εκλεγμένου κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη.

Πρόταση για να φύγει (και) η Τουρκία από την Λιβύη

Η πρωτοβουλία ζητεί την απομάκρυνση των ξένων πολιτοφυλακών από την Λιβύη, μια έμμεση αναφορά στους μισθοφόρους που φέρεται ότι έχει μεταφέρει εκεί η Τουρκία για να υποστηρίξουν τους αντίπαλους του Χάφταρ, και προτείνει ένα εκλεγμένο συμβούλιο ηγεσίας κάνοντας έκκληση για διαπραγματεύσεις στη Γενεύη.

Οι πιστοί του Χάφταρ έχουν υποστεί σοβαρές στρατιωτικές ήττες από τις δυνάμεις που πρόσκεινται στην υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης (GNA), που εδρεύει στην Τρίπολη.

Οι δυνάμεις της GNA ανακοίνωσαν σήμερα ότι εξαπέλυσαν επίθεση για την κατάληψη της γενέτειρας του Καντάφι, της Σύρτης, την στρατηγικής σημασίας αυτή πόλη ανάμεσα στο ανατολικό και το δυτικό τμήμα της Λιβύης, την οποία τον Ιανουάριο είχαν καταλάβει οι δυνάμεις του Χάφταρ.

Ο Χάφταρ υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, την Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ η GNA από την Τουρκία και το Κατάρ, που είναι αντίπαλοι της Αιγύπτου στην περιοχή.

“Η ασφάλεια της Λιβύης είναι προέκταση της ασφάλειας της Αιγύπτου”

“Η συνάντηση του προέδρου με τους λίβυους αρχηγούς προκύπτει από την δέσμευση της Αιγύπτου να επιτευχθεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στη Λιβύη. Η ασφάλεια της Λιβύης είναι μια προέκταση της εθνικής ασφάλειας της Αιγύπτου”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας Μπασάμ Ράντι, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση της Αιγύπτου.

Η Αίγυπτος μοιράζεται ένα μεγάλου μήκους σύνορο με την Λιβύη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στις συνομιλίες συμμετείχαν οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Αιγύπτου καθώς και ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ο πρόεδρος της Βουλής της χώρας.

Πολλές απόπειρες για την επίτευξη εκεχειρίας και την επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπεσαν στο κενό παρότι, τις τελευταίες ημέρες, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ξεκινήσει διαφορετικές συνομιλίες και με τις δύο πλευρές για μια συμφωνία εκεχειρίας.

Η πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου Λιβύη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2011 όταν με μια λαϊκή εξέγερση ανατράπηκε ο επί χρόνια δικτάτορας της χώρας Μουάμαρ Καντάφι. Έκτοτε έχει γίνει θέατρο σύγκρουσης αντίπαλων ομάδων.

ΑΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγυπτος: Πρόταση για εκεχειρία στην Λιβύη με… “εξαφάνιση” του Ερντογάν"

Ερώτηση ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για τη Marketing Greece

Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Έλενα Κουντουρά, Δημήτρης Παπαδημούλης, Κώστας Αρβανίτης, Αλέξης Γεωργούλης και Πέτρος Κόκκαλης κατέθεσαν ερώτηση στην Κομισιόν να τοποθετηθεί εάν παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία η νομοθετική πράξη της ελληνικής κυβέρνησης για την απευθείας ανάθεση του έργου της τουριστικής προβολής του εθνικού φορέα Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) στην ιδιωτική εταιρεία Marketing Greece ΑΕ.

Η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που κατάρτισε και θέσπισε η Ελληνική Κυβέρνηση τον Απρίλιο 2020 με πρόσχημα την πανδημία, και κυρώθηκε πρόσφατα με νόμο, έχει ήδη εγείρει θύελλα αντιδράσεων ως προς τη σκοπιμότητά της και τη νομιμότητά της.

Οι Ευρωβουλευτές υπέβαλαν μάλιστα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόσφατη γνώμη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, που έκρινε ότι η επίμαχη διάταξη δεν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις.

H ΠΝΠ, με πρωτοφανή τρόπο, κατά παρέκκλιση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων, δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Τουρισμού, τον ΕΟΤ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) να συνάπτουν συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών, χωρίς ποιοτικά κριτήρια και ανεξαρτήτως αξίας, με απευθείας ανάθεση στη Marketing Greece έως το τέλος Αυγούστου 2020 για προγράμματα και δράσεις τουριστικής προβολής και διαφήμισης.

Η κυβέρνηση επέλεξε να συμπεριλάβει ονομαστικά στη διάταξη μόνο τη Marketing Greece, αποκλείοντας έτσι οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και παραβιάζει βασικές αρχές του κράτους δικαίου.

Στην ερώτησή τους οι Ευρωβουλευτές καλούν την Κομισιόν να τοποθετηθεί

εάν συμμερίζεται τη γνώμη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
και πώς θα διασφαλίσει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προβλέπονται για την υλοποίηση των προγραμμάτων τουριστικής προώθησης και προβολής των ελληνικών αρχών, δεν θα δαπανηθούν κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

“Δυνάμει του άρθρου 69 της από 13-04-2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου δίνεται η

δυνατότητα απευθείας ανάθεσης στην «Marketing Greece», μέρους ή του συνόλου του έργου του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κατά παρέκκλιση του Ν. 4412/2016 σχετικά με δημόσιες συμβάσεις έργων, προμηθειών και υπηρεσιών που ενσωματώνει τις Οδηγίες

2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ.

Συγκεκριμένα, η διάταξη προβλέπει ότι μέχρι την 31η Αυγούστου, το Υπουργείο Τουρισμού,

ο ΕΟΤ και οι ΟΤΑ δύνανται να συνάπτουν συμβάσεις

προμηθειών και υπηρεσιών, με αντικείμενο την ανάθεση δράσεων τουριστικής προβολής της Ελλάδας, με την εταιρία «Marketing Greece» με απευθείας ανάθεση, ανεξαρτήτως της αξίας της σύμβασης κατά παρέκκλιση της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί δημοσίων συμβάσεων.

Τονίζεται επίσης ότι η πρόβλεψη αυτή δεν ισχύει για καμία άλλη εταιρία εκτός της «Marketing Greece» δημιουργώντας έτσι όρους αθέμιτου ανταγωνισμού.

Παράλληλα, αντικείμενο της ανάθεσης είναι έργο που ανήκει στις αρμοδιότητες του ΕΟΤ (εθνικός φορέας προβολής και προώθησης του τουρισμού), το οποίο έχει εκτελέσει επιτυχώς τα προηγούμενα χρόνια.

Η Κομισιόν ερωτάται:

Συμμερίζεται την γνώμη της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων ότι η εν λόγω διάταξη δεν είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις;

Δεδομένου ότι για την υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι της ΕΕ, πώς θα διασφαλίσει ότι ευρωπαϊκοί πόροι δεν θα δαπανηθούν κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας;”

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερώτηση ευρωβουλευτών ΣΥΡΙΖΑ στην Κομισιόν για τη Marketing Greece"

Τραγωδία στην Κρήτη: Πνίγηκε 20χρονος στο Αγιοφάραγγο

Tραγωδία στην Κρήτη το μεσημέρι με ένα 20χρονο αγόρι να πνίγεται στη θάλασσα του Αγιοφάραγγου, νότια της Μονής Οδηγητρίας, στο Νομό Ηρακλείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, το τραγικό περιστατικό έλαβε χώρα στη 13.οο-13.30 το μεσημέρι, με τον 20χρονο να κάνει εκεί το τελευταίο του μπάνιο.

Τον νεαρό είδαν να παλεύει με τα κύματα και κατόπιν να χάνει τις αισθήσεις του οι φίλοι του, με τους οποίους ήταν εκεί για μπάνιο. Εκείνοι μάλιστα ειδοποίησαν άμεσα το ΕΚΑΒ που έσπευσε άμεσα στο σημείο προκειμένου να παραλάβει τον άτυχο νέο.

Οι ίδιες πληροφορίες του cretapost αναφέρουν ότι στην παραλία βρισκόταν και μία γιατρός, η οποία προσπάθησε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στον 20χρονο ήταν όμως ήδη αργά για εκείνον.

Επίσης λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, και του έντονου κυματισμού το Λιμενικό που επίσης ειδοποιήθηκε δεν μπορούσε να παρέμβει, όποτε χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής προκειμένου να ανασύρουν τον 20χρονο. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη παραlία δεν βρίσκεται στο δρόμο και προσεγγίζεται πιο δύσκολα.

cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στην Κρήτη: Πνίγηκε 20χρονος στο Αγιοφάραγγο"

Ο Τραμπ αποσύρει στρατεύματα από τη Γερμανία - η Μέρκελ το έμαθε από τον Τύπο!

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αιφνιδιάστηκε από την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει 9.500 στρατιώτες μέχρι τον Σεπτέμβριο από τη Γερμανία.
Η κυβέρνηση δεν ενημερώθηκε επίσημα από τις ΗΠΑ για το σχέδιο του Τραμπ και μέχρι στιγμής έχει ενημερωθεί για το θέμα μόνο από τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, δήλωσε το Σάββατο Γερμανός αξιωματούχος, αρνούμενος να σχολιάσει περαιτέρω.
Η απόφαση για την απόσυρση περισσότερου από το ένα τέταρτο του αμερικανικού στρατεύματος από τη Γερμανία έρχεται μετά από μακροχρόνια ένταση μεταξύ των ΗΠΑ και της καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ για τις στρατιωτικές δαπάνες της χώρας της.
Η απόφαση έχει συζητηθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο και αντικατοπτρίζει την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών των συμμάχων των ΗΠΑ. που επιτρέπουν στην χώρα να μειώσει τη στρατιωτική της παρουσία στο εξωτερικό, σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος.
«Αυτά τα σχέδια αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση Τραμπ παραμελεί ένα κεντρικό στοιχείο ηγεσίας: τη συμμετοχή των συμμαχικών εταίρων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της Μέρκελ, Γιόχαν Γουάντεφουλ το Σάββατο, καταγγέλλοντας ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ενημερώσει τη γερμανική κυβέρνηση πριν από την απόφαση. «Για εμάς τους Ευρωπαίους, αυτό είναι ένα ακόμη «καμπανάκι» για να πάρουμε την την πολιτική ασφάλειας αποφασιστικά στα χέρια μας».
Σύμφωνα με γερμανό αξιωματούχο που ζήτησε να μην κατονομαστεί από την πλευρά των ΗΠΑ, η απόσυρση των στρατευμάτων έχει νόημα καθώς η Γερμανία δεν είναι πλέον στην πρώτη γραμμή όπως ήταν κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, αλλά αντ ‘αυτού έχει γίνει ο κόμβος για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Κατά συνέπεια, οι ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα αποσύρουν όλα τα στρατεύματά τους, αλλά μόνο εκείνα που δεν χρειάζονται πλέον.
Η Wall Street Journal είχε αναφερθεί νωρίτερα στην προγραμματισμένη μείωση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων προσδιορίζοντας σύμφωνα με πηγή με γνώση του θέματος ότι η δύναμη των αμερικανικών στρατευμάτων στη Γερμανία θα μειωθεί σε 25.000 άτομα από τα περίπου 34.500 τώρα.
Η απόφαση της Μέρκελ να μην συμμετάσχει στη συνάντηση της Ομάδας των Επτά, την οποία θα φιλοξενούσε ο Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσινγκτον αυτό το μήνα, δεν είχε καμία επίδραση στην προγραμματισμένη απόσυρση, ανέφερε η ίδια πηγή.
Η Γερμανία από τους πιο στενούς συμμάχους της Αμερικής, φιλοξενεί τις μεγαλύτερες αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Ουλίτ, δήλωσε ότι ο Τραμπ «επανεξετάζει συνεχώς την καλύτερη προσέγγιση» για τις αμερικανικές δυνάμεις και την παρουσία τους στο εξωτερικό. Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε, «δεσμεύονται στην συνεργασία με την ισχυρή σύμμαχό μας Γερμανία για να διασφαλίσουμε την κοινή μας άμυνα» και άλλα θέματα.
Η Μέρκελ και η Γερμανία υπήρξαν ο κύριος στόχος της πίεσης του Τραμπ για να μετατοπίσει περισσότερες αμυντικές δαπάνες στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τους οποίους και έχει κατηγορήσει ότι εκμεταλλεύονται την στρατιωτική δύναμη των ΗΠΑ.
Τον Απρίλιο του 2019, υιοθέτησε έναν πιο ήτπιο τόνο. «Έχουμε συγκεντρώσει περισσότερα από 140 δισ. δολάρια πρόσθετων πόσων και φαίνεται ότι θα έχουμε τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια περισσότερα για δαπάνες» το 2020 από τα μέλη του ΝΑΤΟ, εξαιρουμένων των ΗΠΑ, είχε δήλωσε ο Πρόεδρος τότε.
Ωστόσο τον Δεκέμβριο είχε προειδοποιήσει την Γερμανία ότι παρά την αύξηση των αμυντικών της δαπανών, εξέταζε το ενδεχόμενο να αναλάβει δράση στις εμπορικές σχέσεις με την Ευρώπη εάν η κυβέρνηση της Μέρκελ δεν έκανε περισσότερα για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο των μελών του ΝΑΤΟ για στρατιωτικές δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ.
Η υπουργός Άμυνας της Μέρκελ, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ είχε δηλώσει τον Νοέμβριο ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει τον στόχο του ΝΑΤΟ έως το 2031 λόγω έλλειψης στρατιωτικού προσωπικού.

Bloomberg/newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Τραμπ αποσύρει στρατεύματα από τη Γερμανία - η Μέρκελ το έμαθε από τον Τύπο!"

Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη λεωφόρο Ποσειδώνος

Η κυκλοφορία των οχημάτων στη λεωφόρο Ποσειδώνος διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, από νωρίς το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται, ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στο τμήμα από τον Δήμο Αλίμου έως τη λεωφόρο Αμφιθέας, είχε διακοπεί από χθες στις 22:00, λόγω τοποθέτησης πεζογέφυρας και οι εργασίες επρόκειτο αρχικά να διαρκέσουν έως σήμερα στις 22:00.

Η λεωφόρος Ποσειδώνος δόθηκε, όμως, νωρίτερα στην κυκλοφορία, αφού αποπερατώθηκαν οι εργασίες.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στη λεωφόρο Ποσειδώνος"

Αναστασιάδης: Εξετάζουμε το βέτο στην ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ

Eάν η Τουρκία δεν ανασχέσει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να χάσει το καθεστώς της ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Politico, μέσω βίντεοσυνομιλίας από το γραφείο του στη Λευκωσία.

Είπε, επίσης, ότι οι έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου από την Τουρκία στα ανοικτά της Κύπρου, που η ΕΕ λέει ότι είναι παράνομες επειδή παραβιάζουν την αποκλειστική οικονομική ζώνη του νησιού, υπερβαίνουν τα όρια.

«Είτε θα συμμορφώνονται με τους όρους και τις προϋποθέσεις οποιασδήποτε άλλης υποψήφιας χώρας, είτε διαφορετικά δεν θα μπορούν να είναι ούτε υποψήφιοι ούτε να γίνουν δεκτοί», δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, και πρόσθεσε ότι παρόλο που «είμαστε υπέρ του να έχουμε την Τουρκία ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προτιμούμε να έχουμε έναν ευρωπαϊκό γείτονα παρά να έχουμε ένα επιθετικό κράτος όπως συμπεριφέρεται η Τουρκία».

Σε σχέση με την προσθήκη περισσότερων ονομάτων στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, ο ίδιος ανέφερε πως «είναι μία από τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν, ωστόσο πιστεύω ότι ως ΕΕ δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να αντιμετωπίσουμε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας». Σημείωσε ότι η απόφαση να σταματήσουν επίσημα οι ενταξιακές συνομιλίες είναι «ένα από τα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία, αν και θα προτιμούσα να έχω μια ειρηνική λύση».

Τον Οκτώβριο, οι Τουρκοκύπριοι θα πάνε στις κάλπες και, εάν ο Μουσταφά Ακιντζί επανεκλεγεί ηγέτης, οι συνομιλίες μπορούν "σίγουρα" να επαναληφθούν, δήλωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με το Politico, πρόσθεσε ότι, ως ένα τρόπο δίκαιου διαμοιρασμού των εσόδων από τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου που πιστεύεται ότι βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου και για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την Τουρκία, έχει προσφέρει στους Τουρκοκύπριους ένα μέρος των εσόδων από φυσικό αέριο εάν η Άγκυρα αναγνωρίσει τα δικαιώματα της Λευκωσίας σε έρευνες για ενέργεια.

«Είμαι έτοιμος να ανοίξω ειδικό λογαριασμό υπέρ της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με την αναλογία του πληθυσμού», είπε. «Και αν η Τουρκία σταματήσει την επιθετικότητα και αναγνωρίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, είμαι έτοιμος να δεχτώ, ακόμη και χωρίς να βρω λύση στο Κυπριακό, να δώσω το δικαίωμα στους Τουρκοκύπριους να επωφεληθούν από οποιαδήποτε έσοδα που μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων», πρόσθεσε.

Η Τουρκία διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο στη Λιβύη, όπου υποστηρίζει την κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Fayez al-Sarraj υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μην ξεγελιέστε, προειδοποίησε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. «Από τη μία πλευρά, λένε ότι προσπαθούν να σταματήσουν την αρνητική κατάσταση στη Λιβύη, αλλά ταυτόχρονα προκαλούν τόσους πονοκεφάλους στις γύρω χώρες παραβιάζοντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο». Ανέφερε ότι αυτό περιλάμβανε «αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας» με τον σχεδιασμό για επέκταση της εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές της Μεσογείου.

Σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές πιέσεις ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρει: «παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας για αποτελεσματική αλληλεγγύη και παρά τα μέτρα που έχουμε λάβει σε εθνικό επίπεδο, η Κύπρος παραμένει το κράτος μέλος της ΕΕ που λαμβάνει τις περισσότερες πρωτοβάθμιες αιτήσεις ασύλου ανάλογα με τον πληθυσμό της». Με την Κομισιόν να υποβάλλει μια νέα πρόταση για τη μετανάστευση, «μένει να δούμε τι εννοούν οι βόρειοι εταίροι και φίλοι μας με την αλληλεγγύη», ανέφερε

Χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις αποφάσεις που έλαβε η ΕΕ για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένου ενός ταμείου ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. «Οι περισσότερες χώρες συμφωνούν» με τις προτάσεις της Κομισιόν, πρόσθεσε.

Ειδικά για το μέσο που προσφέρει ο ESM για τη χρηματοδότηση των δαπανών υγείας και το αν θα το χρησιμοποιήσει η Κύπρος, ο Πρόεδρος απάντησε: "Aν έχουμε ανάγκη, ναι."

Μπορεί ωστόσο να μην χρειάζεται, αναφέρει στο Politico. Η Κύπρος απέφυγε τα χειρότερα σε σχέση με τον κορωνοϊό. Μέχρι τις 2 Ιουνίου, υπήρχαν 978 μολύνσεις και 17 θάνατοι από συνολικά λιγότερα από 1,2 εκατομμύρια άτομα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, και ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι "εξετάστηκε το 12% του πληθυσμού".

Αυτό «μας επιτρέπει να προωθήσουμε για άλλη μια φορά την Κύπρο ως έναν ελκυστικό και ασφαλή τουριστικό προορισμό».
Θα υπάρξουν έλεγχοι για τον τουρισμό, είπε, αλλά η Κυβέρνηση "θα καλύψει όλα τα έξοδα για όποιον έχει θετικό αποτέλεσμα για τον κορωνοϊό ενώ βρίσκεται σε διακοπές, όπως διαμονή, φαγητό και φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών τους".

Επιπλέον, ένα «νοσοκομείο 100 κλινών θα εξυπηρετεί αποκλειστικά ξένους ταξιδιώτες που θα βρεθούν θετικοί, ενώ 500 θέσεις σε ξενοδοχεία θα προορίζονται για ασθενείς και μέλη οικογενειών»

Για τα θέματα εκτός ΕΕ, ο Αναστασιάδης είπε ότι "ολόκληρη η ευρωπαϊκή οικογένεια ανησυχεί" για την κατάσταση στις ΗΠΑ μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. «Δυστυχώς, στις ΗΠΑ έπειτα από τόσους αιώνες εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε ρατσισμό», είπε.

Όσον αφορά την Κίνα, απέρριψε τις κατηγορίες ότι η ΕΕ ήταν πολύ μαλακή μετά την κίνηση του Πεκίνου σε σχέση με το Χονγκ Κονγκ. «Η Κομισιόν και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα συμπεριφέρθηκαν με σύνεση αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις με κατανόηση ... ότι αντί να δημιουργήσουμε εχθρούς, είναι πολύ καλύτερα να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας. Ο διάλογος είναι το καλύτερο εργαλείο για την εξεύρεση λύσεων», είπε.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης: Εξετάζουμε το βέτο στην ένταξη Τουρκίας στην ΕΕ"

Νέα πεζογέφυρα στη Λεωφόρος Ποσειδώνος: Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την τοποθέτησή της

Με ταχείς ρυθμούς λαμβάνει χώρα από το πρωί η τοποθέτηση της νέας πεζογέφυρας στη Λεωφόρο Ποσειδώνος, με τις πρώτες εικόνες από την ανύψωση και την εγκατάστασή της να εντυπωσιάζουν.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας, από τις 12:20 του Σαββάτου η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Γλυφάδα της Λ. Ποσειδώνος διεξάγεται κανονικά




bridge1
bridge2
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις, εκτροπές της κυκλοφορίας και εναλλακτικές διαδρομές των οχημάτων που κινούνται στην Λ. Ποσειδώνος με κατεύθυνση προς Πειραιά θα εξακολουθήσουν χρονικά να ισχύουν μέχρι τις 22:00 του Σαββάτου. Όπως αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ., «Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την διέλευσή τους από τα σημεία των εργασιών και να ακολουθούν την υπάρχουσα οδική σήμανση».

bridge3
bridge4
Για να τοποθετηθεί στις τσιμεντένιες βάσεις η νέα πεζογέφυρα στη λεωφόρο Ποσειδώνος, στο ύψος του Αλίμου, χρειάστηκαν ειδικοί γερανοί. Η νέα πεζογέφυρα στη λεωφόρο Ποσειδώνος έφθασε σε τμήματα με φορτηγά και συναρμολογήθηκε επιτόπου. 

Κάτοικοι της περιοχής αλλά και περαστικοί άδραξαν την ευκαιρία να αποθανατίσουν τη στιγμή με τα κινητά τους τηλέφωνα. Οι πρώτες εικόνες από τη νέα πεζογέφυρα είναι πράγματι εντυπωσιακές. 

bridge7
bridge6
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα πεζογέφυρα στη Λεωφόρος Ποσειδώνος: Δείτε εντυπωσιακές εικόνες από την τοποθέτησή της"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news