facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021

Δραματικές ώρες για τους κατοίκους στα Βίλια – Δεν ελέγχεται η φωτιά

Δύσκολες ώρες περνούν για ακόμα μια μέρα οι κάτοικοι των Βιλίων με τη φωτιά να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Οι κάτοικοι των Βιλίων ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες με κάθε δυνατό μέσο για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο για να προλάβουν να σώσουν όσα περισσότερα σπίτια γίνεται.

Οι ίδιοι βρίσκονται σε ετοιμότητα να εκκενώσουν ανά πάσα στιγμή την περιοχή δημιουργώντας παράλληλα αντιπυρικές ζώνες.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, ενώ από το μεσημέρι οι συνεχείς αλλαγές στην κατεύθυνση του ανέμου παραμένει ένα από τα βασικά προβλήματα.

Έχουν περάσει τρία 24ωρα από την στιγμή που η πρώτη σπίθα άναψε στα Βίλια, με τις φλόγες έως τώρα να έχουν κάψει περισσότερα από 80.000 στρέμματα δάσους καθώς και σπίτια.

Πύρινη «κόλαση» 20 χιλιομέτρων

Πάνω από 80.000 στρέμματα έχουν γίνει στάχτη. Όλη τη νύχτα η πύρινη λαίλαπα έκαιγε δάσος, με την περίμετρο του πύρινου μετώπου, να αγγίζει τα 20χιλιόμετρα και να εκτείνεται προς το όρος Πατέρα, στο τμήμα ανάμεσα σε Παλαιοχώρι και Οινόη με πολλές διάσπαρτες εστίες.

«Είναι και αρκετά χιλιόμετρα το μέτωπο. Πάνω από 20 χιλιόμετρα. Το βράδυ απεγκλωβίστηκαν πυροσβέστες από το σημείο των Βιλίων, σε μία αναζωπύρωση που υπήρξε. Υπήρξε και μία πυρκαγιά στο Μελετάκι, όπου έκαψε την κατασκήνωση» ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης.

Η φωτιά στα Βίλια αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι και όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έχει αποτραπεί η είσοδος της φωτιάς στον οικισμό.

Οδικό δίκτυο δεν υπάρχει και δυσχεραίνεται η πρόσβαση σε συγκεκριμένα σημεία. 

 

Πως άρχισε η καταστροφική φωτιά

Δευτέρα 16 Αυγούστου, ώρα 12.33: Αποκαλυπτικά βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωση, αποκαλύπτει ότι η φωτιά στα Βίλια άρχισε πριν από τρία 24ώρα από μία μικρή εστία.

Ο αυτόπτης μάρτυρας που ανέβασε τα βίντεο, λέει ότι στην αρχή η φωτιά ήταν μικρή, που «νόμιζες ότι κάποιος ψήνει» ωστόσο λόγω των ισχυρών ανέμων οι προσπάθειες να σβήσει έπεσαν στο κενό.

«Δεν είναι τυχαίο ότι έχουμε τόσες πυρκαγιές σε σύντομο χρονικό διάστημα και με άπνοια. Τώρα, οι ενδείξεις και οι αποδείξεις πρέπει να βρεθούν από τους ειδικούς» πρόσθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

«Συνολικά έχουν γίνει 177 προσαγωγές υπόπτων για εμπρησμό, ενώ μέχρι χτες έχουν συλληφθεί 23 άτομα που προσπάθησαν να βάλουν φωτιά, είτε από αμέλεια είτε από πρόθεση» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Απόστολος Σκρέκας. 

«Έχει ξεφύγει η κατάσταση»

Για πολύ δύσκολες ώρες κάνουν λόγο στον Δήμο Μάνδρας-Ειδυλλίας, σχετικά με το μέτωπο της φωτιάς και όλη η αγωνία πλέον έχει να κάνει με τα αν καταφέρουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης να την κρατήσουν έξω από τα Βίλια και να μην μπει στην πόλη, την οποία όμως έχει πλησιάσει αρκετά κοντά. Οι δυνάμεις του δήμου συμπράττουν μαζί με την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία, ενώ έχουν κινητοποιηθεί λεωφορεία, για την περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Η κατάσταση πήρε άσχημη και ανεξέλεγκτη τροπή μετά τις 3 το μεσημέρι, όταν ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έγινε δυτικός. Σε αυτό ακριβώς στάθηκε, με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, και ο δήμαρχος Χρήστος Στάθης, ο οποίος στη συνέχεια τόνισε: «Η αποτελεσματικότητα μετά το μεσημέρι, χάλασε την προσπάθεια των προηγούμενων ωρών, η οποία είχε κρατήσει την πυρκαγιά μακριά από τα Βίλια». Και πρόσθεσε: «Τις τελευταίες ώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει και η φωτιά έκαιγε ανεξέλεγκτη».

Για πολύ δύσκολες καταστάσεις έκανε λόγο και ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Στο μεταξύ, μια κάτοικος της περιοχής, ανέφερε: «Βρισκόμαστε στην Οινόη, θέση Σφάκα, φοβόμαστε για τη νύχτα, έχουμε να κοιμηθούμε δυο μέρες. Σήμερα έχει κατέβει πολύ η φωτιά. Έχουμε πάρει είδη πρώτης ανάγκης και περιμένουμε». 

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην περιοχή

Στα Βίλια επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 19 ελικόπτερα και 10 αεροσκάφη (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Αποκαρδιωτική εικόνα από τον δορυφόρο

Ο δορυφόρος Sentinel-2 κατέγραψε ιδιαίτερα εντυπωσιακές και ταυτόχρονα αποκαρδιωτικές εικόνες από την πυρκαγιά στα Βίλια Αττικής στις 12:20 της Τετάρτης 18/08. Μία τέτοια είναι και η εικόνα που παρουσιάζεται παρακάτω. Σε αυτή φαίνονται με κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις οι εκτιμήσεις για τα ενεργά μέτωπα της πυρκαγιάς καθώς και ο καπνός από αυτή.

Ο πυκνός αυτός καπνός καθιστά την προσπάθεια εκτίμησης της καμένης έκτασης δύσκολη και αυξάνει την πιθανότητα λάθους. Με επιφύλαξη που σχετίζεται με την παρουσία του πυκνού καπνού, η εκτίμηση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για το μέγεθος της καμένης έκτασης έως το μεσημέρι της Τετάρτης 18/08 είναι τα 75.000 στρέμματα.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » " Δραματικές ώρες για τους κατοίκους στα Βίλια – Δεν ελέγχεται η φωτιά "

Βόρεια Μακεδονία: Πενταετής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία

Οι υπουργοί 'Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα και της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ υπέγραψαν χθες πενταετή συμφωνία Στρατιωτικής-Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου 'Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Η συμφωνία υπεγράφη κατά την επίσκεψη της υπουργού 'Αμυνας της Βόρειας Μακεδονίας στην Κωνσταντινούπολη.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

«Η Βόρεια Μακεδονία και η Τουρκία δεν είναι μόνον στρατηγικοί εταίροι αλλά και φίλοι με υψηλό σεβασμό μεταξύ τους και συνεργάζονται στενά επί τρεις δεκαετίες δίχως καμία απολύτως κηλίδα στις σχέσεις τους» δήλωσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Ο υπουργός 'Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την υπογραφή της συμφωνίας και ανέφερε ότι αναμένει την ταχεία και επιτυχή εφαρμογή της.

ΑΜΠΕ/naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Μακεδονία: Πενταετής συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Τουρκία"

Φωτιές: Ομολόγησε 14χρονος για 9 εμπρησμούς

Σοκ… Την ευθύνη για 9 πυρκαγιές που άναψαν μεταξύ 5 και 17 Αυγούστου στη Φθιώτιδα, ανέλαβε σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένας 14χρονος που συνελήφθη τις προηγούμενες ημέρες από την Ασφάλεια της Λαμίας.

Πιο καταστροφική από τις εν λόγω πυρκαγιές ήταν εκείνη στον Θεολόγο Φθιώτιδας που άναψε στις 6 Αυγούστου. Η Αστυνομία φέρεται να έφτασε στη σύλληψή του από υλικό καμερών και περιγραφές κατοίκων.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο 14χρονος υποστήριξε πως άναψε τις φωτιές με αναπτήρα, ενώ έχουν συλληφθεί και οι γονείς του και αναμένεται να οδηγηθούν την Πέμπτη στον ανακριτή.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιές: Ομολόγησε 14χρονος για 9 εμπρησμούς"

Στη «Διαύγεια» η ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα προστασίας θέσεων εργασίας στις πυρόπληκτες περιοχές

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη, για τα έκτακτα και επείγοντα μέτρα για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ προβλέπει τα εξής:

Αναστολή συμβάσεων εργασίας

1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου και επιχειρηματικής δραστηριότητας και ανεξαρτήτως αν υπέστησαν υλικές ζημιές ή όχι, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στις περιοχές που ανήκουν στα διοικητικά όρια των δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννας της περιφερειακής ενότητας Ευβοίας, μπορούν να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή όλων των εργαζομένων τους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί, μέχρι και τη 2α Αυγούστου 2021, από 3 Αυγούστου 2021 και εφεξής και όχι πέραν των τριών μηνών.

2. Οι προαναφερόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να εφαρμόζουν το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας σταδιακά και για διαφορετικό αριθμό εργαζομένων, μέχρι και του ποσοστού 100% αυτών, ανά υπεύθυνη δήλωση της επιχείρησης στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».

3. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ.1 που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους σε ποσοστό 100% αυτών, δύνανται να θέτουν σε αναστολή και τις συμβάσεις εργασίας επιδοτούμενων εργαζομένων του προγράμματος «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (Α΄ 181), κατά παρέκκλιση της παρ. 7 του άρθρου 5 της με αριθμ. οικ. 39539/996/ 30.9.2020 (Β΄ 4261) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ακυρότητα καταγγελίας συμβάσεων- Ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας-Συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου

1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες του άρθρου 1 της παρούσας για όσο χρονικό διάστημα κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας. Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

2. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας υποχρεούνται, μετά από τη λήξη του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους, να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας και με το ίδιο είδος σύμβασης για χρονικό διάστημα ίσο με εκείνο της αναστολής.

Για τον υπολογισμό του ισόχρονου διαστήματος, σε περίπτωση που οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τίθενται σε αναστολή σε διαφορετικής διάρκειας χρονικά διαστήματα, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες έκαναν χρήση του μέτρου της αναστολής εντός του μήνα.

Στην έννοια του ίδιου αριθμού θέσεων εργασίας δεν συμπεριλαμβάνονται οι αποχωρούντες οικειοθελώς από την εργασία τους, οι αποχωρούντες, λόγω συνταξιοδότησης, καθώς και οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου των οποίων η σύμβαση εργασίας τους λήγει κατά τη διάρκεια του ανωτέρω χρονικού διαστήματος.

3. Οι συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου εργαζομένων στις επιχειρήσεις- εργοδότες του άρθρου 1 της παρούσας δύνανται να τεθούν σε αναστολή.

Μετά το πέρας του διαστήματος της αναστολής, οι ανωτέρω συμβάσεις εργασίας συνεχίζονται για το συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται. Η υποχρέωση αυτή δεν υφίσταται, όταν συντρέχει αντικειμενική αδυναμία εκπλήρωσής της, όπως σε περιπτώσεις επιχειρήσεων που από τη μορφή, το είδος ή τη δραστηριότητά τους, έχουν συγκεκριμένο χρόνο λειτουργίας.

4. Τα προβλεπόμενα στην παρ. 3 του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται αναλόγως για συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου των εργαζομένων οι οποίοι επιδοτούνται από το «Ανοικτό Πρόγραμμα 100.000 νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας» του άρθρου 28 του ν. 4726/2020 (Α΄ 181).

5. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1 δύνανται να κάνουν χρήση του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» του άρθρου 31 του ν. 4690/2020 (Α΄ 104), όπως ισχύει, για μέρος ή για το σύνολο των εργαζομένων τους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας δεν τελούν σε αναστολή.

Σε κάθε περίπτωση δεν δύνανται να ενταχθούν στο Μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» οι εργαζόμενοι, των οποίων η αναστολή σύμβασης εργασίας έχει ανακληθεί με τη διαδικασία της προσωρινής ανάκλησης για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, κατά το χρονικό διάστημα της ανάκλησης.

Δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού-Ύψος αποζημίωσης ειδικού σκοπού

1. Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σύμφωνα με την παρούσα, είναι δικαιούχοι έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας με βάση υπολογισμού το ποσό των 534 ευρώ, που αντιστοιχεί στις 30 ημέρες.

2. Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-εργοδότες της παρ. 1 του άρθρου 1, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία κατά το χρονικό διάστημα από τις 3 Αυγούστου 2021 μέχρι και 13/8/2021, ημερομηνία δημοσίευσης της από 13/8/2021 ΠΝΠ (Α΄ 143), καθίστανται δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού του δέκατου τρίτου άρθρου της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020, από την ημερομηνία λύσης της εργασιακής σχέσης τους και για χρονικό διάστημα όχι πέραν των τριών μηνών. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού ανέρχεται σε ποσό ύψους 534 ευρώ ανά μήνα, ποσό που αντιστοιχεί σε 30 ημέρες, εφόσον δεν έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με άλλον εργοδότη ή δεν λαμβάνουν τακτική επιδότηση ανεργίας από τον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

3. Η αποζημίωση των παρ. 1 και 2 του παρόντος άρθρου είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 43 Α του ν. 4172/2013 (Α΄ 167), δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

4. Η δαπάνη για την αποζημίωση ειδικού σκοπού, κατ' αναλογία του χρονικού διαστήματος αναστολής, καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους τους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή

Α. Υπεύθυνη δήλωση επιχειρήσεων-εργοδοτών για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού από τους εργαζομένους τους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή, σύμφωνα με το άρθρο 1 της παρούσας.

1. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ανά μήνα στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν:

α. ότι η επιχείρησή τους πλήττεται σημαντικά, λόγω των συνεπειών των πυρκαγιών

β. τους εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.

2. Οι εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση άμεσα στους εργαζομένους τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ».

Β. Υπεύθυνη δήλωση των εργαζομένων για τη λήψη αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εργοδότες του άρθρου 1 της παρούσας, των οποίων η σύμβαση εργασίας τελεί σε αναστολή και μόνο στην περίπτωση που για πρώτη φορά η σύμβασή τους τίθεται σε αναστολή, υποβάλλουν υποχρεωτικά υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μετά την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη τους.

Στην υπεύθυνη δήλωση συμπεριλαμβάνονται, εκτός των προσωπικών στοιχείων τους και του αριθμού πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Π.Σ.

«ΕΡΓΑΝΗ», τα οποία αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» - και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Για την περίπτωση των εργαζομένων, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί κατά το παρελθόν σε αναστολή, ανεξαρτήτως προσώπου εργοδότη, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).

Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού των εργαζομένων, των οποίων η σύμβαση εργασίας έχει λυθεί με καταγγελία από επιχείρηση-εργοδότη από 3/8/2021 έως και 13/8/2021

1. Οι δικαιούχοι της παρ. 2 του άρθρου 3 υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική αίτηση-υπεύθυνη δήλωση σε ειδικό έντυπο, με τίτλο: «Αίτηση-Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η σύμβαση εργασίας λύθηκε με καταγγελία κατά το χρονικό διάστημα από 3 Αυγούστου 2021 έως και 13 Αυγούστου 2021, ένεκα των πυρκαγιών του Αυγούστου 2021», η οποία συνιστά ταυτόχρονα και υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 (Α' 75).

Η ανωτέρω αίτηση-υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται απολογιστικά ανά μήνα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, χωρίς να απαιτείται υπεύθυνη δήλωση εργοδότη.

2. Στην αίτηση-υπεύθυνη δήλωση της παρ. 1 οι δικαιούχοι δηλώνουν τον ΑΦΜ, την επωνυμία και την έδρα/υποκατάστημα της επιχείρησης-εργοδότη από την οποία λύθηκε η σύμβαση εργασίας τους με καταγγελία, τα προσωπικά στοιχεία τους και τα στοιχεία του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ).

3. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού της παραγράφου 2 του άρθρου 3 της παρούσας πραγματοποιείται, κατόπιν διασταύρωσης και ελέγχου των στοιχείων που τηρούνται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και στον ΟΑΕΔ.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στη «Διαύγεια» η ΚΥΑ για τα έκτακτα μέτρα προστασίας θέσεων εργασίας στις πυρόπληκτες περιοχές"

Μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Μάνη - Επιχειρεί ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στην Ανατολική Μάνη με τους κατοίκους αρκετών οικισμών να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι.

Η πυρκαγιά είναι αρκετά κοντά στο χωριό Τσικαλλιά του Δήμου Ανατολικής Μάνης και σε κοντινή απόσταση από τη Λάγια.

Στο σημείο επιχειρούν οκτώ οχήματα της πυροσβεστικής.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη φωτιά στην Ανατολική Μάνη - Επιχειρεί ισχυρή δύναμη της πυροσβεστικής"

Αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές: Ακατάλληλες κρίθηκαν 821 κατοικίες και 71 επιχειρήσεις

Μέχρι σήμερα, Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021, έχουν διεξαχθεί 2.107 αυτοψίες από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

Συγκεκριμένα, στην Αττική διενεργήθηκαν συνολικά 800 αυτοψίες, εκ των οποίων 405 στον Δήμο Αχαρνών, 46 στον Δήμο Κηφισιάς, 313 στον Δήμο Ωρωπού και 36 στον Δήμο Διονύσου.

Αντίστοιχα, διενεργήθηκαν 526 αυτοψίες στην Πελοπόννησο, 149 στην ΠΕ Ηλείας, 51 στην ΠΕ Μεσσηνίας και 205 στην ΠΕ Λακωνίας. Στην ΠΕ Αρκαδίας έχουν γίνει 121 αυτοψίες.

Στην Εύβοια διενεργήθηκαν 718 αυτοψίες, 542 στον Δήμο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγ. Άννας και 176 στον Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Στον Δήμο Λοκρών, στην ΠΕ Φθιώτιδας, έχουν διενεργηθεί 12 αυτοψίες.

Στον Δήμο Δωρίδος, στην ΠΕ Φωκίδος, έχουν διενεργηθεί 51 αυτοψίες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αυτοψιών:

· 1.312 αφορούν σε κατοικίες, εκ των οποίων οι 419 έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 437 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 384 επικίνδυνες για χρήση και οι οποίες θα επανελεγχθούν.

· 92 σε επαγγελματικούς χώρους, εκ των οποίων 21 επιχειρήσεις είναι κατάλληλοι για χρήση, 46 προσωρινά ακατάλληλοι και 25 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Ελέγχθηκαν 681 αποθήκες/στάβλοι κλπ, εκ των οποίων οι 47 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 278 είναι προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 356 επικίνδυνοι για χρήση οι οποίοι θα επανελεγχθούν.

· Τέλος, ελέγχθηκαν 22 δημόσια κτίρια ή/και ναοί, εκ των οποίων 4 κρίθηκαν κατάλληλοι για χρήση, 12 κρίθηκαν προσωρινά ακατάλληλοι για χρήση και 6 επικίνδυνοι για χρήση και θα επανελεγχθούν.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει επανέλεγχοι σε 386 κτίρια, εκ των οποίων 308 κρίθηκαν οριστικά ακατάλληλα για χρήση και 78 κρίθηκαν επισκευάσιμα. Από αυτούς, στην Αττική έχουν γίνει 91 επανέλεγχοι, στη Φωκίδα 10 και στην Εύβοια 285.

Σήμερα, Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021, συνεχίζονται οι αυτοψίες στην Αρκαδία, στη Βόρεια Εύβοια, στην Πελοπόννησο και στην Αττική και θα ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ο επανέλεγχος όσων κτιρίων έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο με αριθμό 210-6509300 με 8 τηλεφωνικές γραμμές από τις 8:00 έως τις 20:00 τις καθημερινές και 10:00 έως 18:00 το Σαββατοκύριακο για την εξυπηρέτηση των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

 news

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυτοψίες στις πυρόπληκτες περιοχές: Ακατάλληλες κρίθηκαν 821 κατοικίες και 71 επιχειρήσεις"

Χρυσοχοΐδης: Το θέμα της ασφάλειας των εναέριων μέσων δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο

Ενημέρωση για τις μάχες στα πύρινα μέτωπα έδωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 42 νέες πυρκαγιές, ενώ μαζί με αυτές που συνεχίζουν από τη χθεσινή ημέρα το σύνολο τους ανέρχεται στις 84. Η πιο σημαντική από αυτές είναι η πυρκαγιά στα Βίλια.

Όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης, το απόγευμα δόθηκε μια μεγάλη μάχη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να αποτρέπουν την είσοδο της πυρκαγιάς στον οικισμό των Βιλίων. Το έργο των δυνάμεων δυσχέραιναν οι αλλαγές του ανέμου, το γεγονός πως η φωτιά έκαιγε σε συμπαγές δάσος χωρίς χώρους καλλιέργειας που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως αντιπυρικές ζώνες καθώς και το γεγονός πως δεν υπάρχουν δρόμοι ώστε οι επίγειες δυνάμεις να έχουν πρόσβαση στις φλόγες.

Στην περιοχή βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με 427 πυροσβέστες, 9 πεζοπόρα τμήματα και 149 οχήματα, καθώς και δυνάμεις χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πολιτικής Προστασίας, δυνάμεις του στρατού, εθελοντές πυροσβέστες, αστυνομία και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην περιοχή ενεργούσαν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα, τα οποία στο σύνολό τους έφτασαν τα 29, μεταξύ των οποίων και το ρωσικό Beriev.

Μάλιστα, ο κ. Χρυσοχοΐδης επανήλθε στην κριτική της αντιπολίτευσης για την απουσία του Beriev κατά την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς, όταν και βρισκόταν σε προγραμματισμένη συντήρηση, έχοντας συμπληρώσει το όριο των ωρών πτήσης. Ο κ. Χρυσοχοΐδης ξεκαθάρισε πως το θέμα της ασφάλειας δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο και για αυτό τον λόγο έχει αποφασιστεί να ακολουθούνται κατά γράμμα οι οδηγίες του κατασκευαστή για το πότε και πώς πρέπει να γίνεται η διαδικασία συντήρησης και ελέγχου.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε επίσης πως ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής αντιπυρικής περιόδου τα εναέρια μέσα πραγματοποίησαν συνολικά 3.161 ώρες πτήσεις, το 2021, μέχρι αυτή τη στιγμή, τα εναέρια μέσα έχουν φτάσει τις 6.190 ώρες πτήσεις, δείγμα του μεγέθους του προβλήματος που έχουν να αντιμετωπίσουν.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρυσοχοΐδης: Το θέμα της ασφάλειας των εναέριων μέσων δεν μπορεί να είναι διαπραγματεύσιμο"

Καταγγελία: «Η αναζωπύρωση στα Βίλια ήταν εμπρησμός -Βρέθηκαν γκαζάκια»

Ο Δημήτρης Πιπίκιος πρόεδρος του συνδέσμου Ελλήνων εφέδρων στρατιωτικών υποστήριξε μιλώντας στο OPEN ότι αναζωπύρωση στη φωτιά στα Βίλια είναι εμπρησμός!

Είπε ότι βρέθηκαν γκαζάκια και πως συνελήφθη μια γυναίκα.

«Το πράγμα δεν ξέφυγε, είναι καθαρά εμπρησμός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας μάλιστα για τις δραματικές στιγμές από το πύρινο μέτωπο που μαίνεται στα Βίλια, δήλωσε ότι «είναι πόλεμος, σας το λέω ανοιχτά»…

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Καταγγελία: «Η αναζωπύρωση στα Βίλια ήταν εμπρησμός -Βρέθηκαν γκαζάκια»"

Μητσοτάκης: Άμεσα οι πρώτες εκταμιεύσεις για Βόρεια Εύβοια – Δεν γυρίζουν την επιστρεπτέα προκαταβολή οι επιχειρήσεις

Στίγμα των άμεσων, αλλά και των μεσοπρόθεσμων πρωτοβουλιών, που αναλαβάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα οι πυρόπληκτοι, αλλά και να καταστεί εφικτή το συντομότερο δυνατόν η ανασυγκρότηση της πληγείσας περιοχής της Β. Εύβοιας έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος προήδρευσε το απόγευμα σύσκεψης με αντικείμενο την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας, στην οποία συμμετείχε ο επικεφαλής της αρμόδιας ειδικής επιτροπής, Σταύρος Μπένος.

«Οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών και ζητώ απ' όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί να κάνουν χρήση της πλατφόρμας , έτσι ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να χτίζουν τις ζωές τους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή τη λειτουργία απόψε του arogi.gov.gr, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

«Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί, με μία αίτηση, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης έτσι ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους» σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η Πολιτεία προχωρά άμεσα σε αντιπλημμυρικά έργα και σε ενέργειες για την απομάκρυνση της καμμένης ύλης, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Παράλληλα, τόνισε πως η επιτροπή υπό τον κ. Μπένο θα εκπονήσει το στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της βόρειας Εύβοιας, πάντα σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Ο σκοπός για τον οποίο ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ακριβώς διότι πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη ημέρα της βόρειας Εύβοιας με μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος αλλά και σκεπτόμενοι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και αυτό ακριβώς προσδοκώ από την δουλειά την οποία θα κάνει ο Σταύρος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε, επίσης ότι, καθώς η πυρκαγιά στην Εύβοια επηρέασε «όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής», αποφασίστηκε όλες οι επιχειρήσεις του νησιού να απαλλαχθούν από την υποχρέωση επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής.

«'Αρα, όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. Είναι και αυτή μια έμμεση αλλά πιστεύω ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής», επισήμανε χαρακτηριστικά.

«Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Μπένος. Ο ίδιος παρουσίασε στη σύσκεψη τον οδικό χάρτη για το σχέδιο ολιστικής ανασυγκρότησης και ανάπτυξης της βόρειας Εύβοιας, με όλες τις επιμέρους μελέτες που πρέπει να υλοποιηθούν το επόμενο διάστημα για:

-ειδικά πολεοδομικά σχέδια

-master plan για το νέο δάσος

-συγκοινωνιακές μελέτες για κρίσιμες υποδομές και δίκτυα

-μελέτη για το ανθρώπινο δυναμικό και το εργασιακό μέλλον

-μελέτη για αγροδιατροφή

-μελέτη νέας τουριστικής ταυτότητας

-μελέτη για πράσινη ζώνη, ψηφιακό κύμα και χώρο καινοτομίας.

«Πρέπει δηλαδή να δράσουμε ολιστικά, με κέντρο τους πολίτες τους πονεμένους της περιοχής, αλλά και με απόλυτη σύμπνοια. Δεν υπάρχει κανένας χώρος για καπετανάτα», συμπλήρωσε ο Σταύρος Μπένος και αναφέρθηκε στις τρεις φάσεις του προγράμματος: άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους πληγέντες, αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πυρκαγια και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την αναγέννηση της περιοχής.

Στην συνεδρίαση έλαβαν επίσης μέρος ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου 'Ακης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής τπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για Θέματα Αυτοδιοίκησης Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός στον Πρωθυπουργό αρμόδιος για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης Νίκος Μαντζούφας, ο σύμβουλος της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Βάρρας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού Ιωάννης Κοτζιάς, ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας 'Αννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης και ο υπεύθυνος των Προγραμμάτων «Διάζωμα» Ευδόκιμος Φρέγκογλου.

Αναλυτικά ο πρωθυπουργός ανέφερε τα εξής στην τοποθέτηση του:

«Καλό σας απόγευμα, πολύ χαίρομαι που υποδεχόμαστε σήμερα τον Σταύρο Μπένο, στην πρώτη de facto συνεδρίαση της Επιτροπής η οποία θα αναλάβει να μας κάνει τις προτάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας.

Θέλω να τονίσω πόσο μεγάλη προσωπική σημασία αποδίδω σε αυτήν την προσπάθεια καθώς μέσα από αυτήν την μεγάλη οικολογική καταστροφή ξεπηδά η ευκαιρία να ξανασκεφτούμε το πώς θέλουμε να δούμε την βόρεια Εύβοια -όχι σε έξι μήνες, όχι σε έναν χρόνο- αλλά σε βάθος χρόνου.

Η κυβέρνηση -όπως γνωρίζετε- έχει ήδη δρομολογήσει τις άμεσες ενέργειες υποστήριξης των πυρόπληκτων και αποκατάστασης των περιοχών που έχουν πληγεί από τις φλόγες.

Σήμερα θα τεθεί σε λειτουργία η πλατφόρμα arogi.gov.gr η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε όσους έχουν πληγεί, με μία αίτηση, να μπορέσουν να εξασφαλίσουν άμεσα τους πρώτους πόρους υποστήριξης έτσι ώστε να ξεκινήσουν το έργο της οικοδόμησης των σπιτιών τους ή της ανασυγκρότησης των επιχειρήσεών τους. Και εκτιμώ ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν εντός των επόμενων ημερών και ζητώ απ' όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν πληγεί να κάνουν χρήση της πλατφόρμας έτσι ώστε να μπορέσουν το συντομότερο δυνατόν να πάρουν τους πρώτους πόρους για να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να χτίζουν τις ζωές τους.

Ταυτόχρονα σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να έχει τον πρώτο λόγο προχωράμε στα άμεσα έργα απομάκρυνσης των καμένων δέντρων και κατασκευής των έργων υποδομής, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τη συγκράτηση των εδαφών. Αφενός για να αποτρέψουμε πλημμυρικά φαινόμενα, αφετέρου για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι η αναδάσωση θα γίνει με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους.

Όμως το έργο μας δεν σταματά μόνο εδώ. Και ο σκοπός για τον οποίο ζήτησα από τον Σταύρο Μπένο να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας είναι ακριβώς διότι πρέπει να σχεδιάσουμε από τώρα την επόμενη ημέρα της βόρειας Εύβοιας με μια ολιστική προσέγγιση, αξιοποιώντας τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος αλλά και σκεπτόμενοι έξω από το συνηθισμένο πλαίσιο και αυτό ακριβώς προσδοκώ από την δουλειά την οποία θα κάνει ο Σταύρος.

Θα ήθελα αυτή η προσπάθεια να είναι μια προσπάθεια η οποία να είναι από τη φύση της συναινετική. Εμπλέκονται -προφανώς- τα συναρμόδια Υπουργεία. Ο Χρήστος Τριαντόπουλος έχει τον επιτελικό ρόλο να συντονίζει όλες τις κυβερνητικές προσπάθειες. Εμπλέκονται, όμως, και οι τοπικοί φορείς. Η Περιφέρεια, οι δύο Δήμοι οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο. Αυτοί είναι οι συνομιλητές μας, αυτοί θα μας κατευθύνουν, θα μας καθοδηγήσουν, θα εισφέρουν τις σκέψεις τους. Νομίζω ότι και η εμπειρία του Σταύρου είναι τέτοια που να ξέρει ότι καμία τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να πετύχει εάν δεν ξεπηδήσει μέσα από την ενέργεια, μέσα από την θετική ενέργεια των ίδιων των ανθρώπων οι οποίοι έχουν πληγεί.

Και μέσα από αυτήν την μεγάλη καταστροφή, εγώ αυτό το οποίο συγκρατώ, είναι αυτή την αισιοδοξία πολλών ανθρώπων στη Βόρεια Εύβοια, οι οποίοι έσπευσαν να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους. Με την αρωγή του κράτους, με τη στήριξη του κράτους, θα ξαναχτίσουμε την βόρεια Εύβοια καλύτερη και ομορφότερη από αυτό το οποίο ήταν.

Μια τελευταία παρατήρηση: Έχουν πληγεί και άλλες περιοχές της χώρας. Δεν έχει πληγεί μόνο η βόρεια Εύβοια. Όμως, η βόρεια Εύβοια είναι μια διακριτή περίπτωση ακριβώς επειδή η έκταση της φωτιάς ήταν τέτοια που ουσιαστικά επηρέασε όλο το παραγωγικό μοντέλο της περιοχής. Γι' αυτό και με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών -με εισήγηση την οποία απεδέχθην- αποφασίσαμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις -ασχέτως αν είναι πυρόπληκτες ή όχι- να μετατρέψουν τις επιστρεπτέες προκαταβολές τους σε μη επιστρεπτέες. 'Αρα, όλες οι επιχειρήσεις της βόρειας Εύβοιας -ασχέτως αν έχουν πληγεί ή όχι- ουσιαστικά δεν θα επιστρέψουν στο κράτος ούτε ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία είχαν λάβει. Είναι και αυτή μια έμμεση αλλά πιστεύω ουσιαστική στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας της περιοχής.

Σταματώ εδώ Σταύρο, να σε ευχαριστήσω και πάλι για την ταχύτητα και την προθυμία με την οποία αποδέχθηκες την πρότασή μου. Εξάλλου για όσους δεν το γνωρίζουν είμαστε παλιοί γνωστοί, και είχα αναζητήσει και τις απόψεις του Σταύρου όταν ήμουν Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και κάναμε μια προσπάθεια, τότε, να εκσυγχρονίσουμε έτι περεταίρω τα ΚΕΠ. Τώρα έχουμε περάσει σε ένα καινούργιο μοντέλο ηλεκτρονικού κράτους το οποίο και ο Σταύρος το οραματιζόταν αλλά τότε δεν είχαμε τα εργαλεία να το κάνουμε πράξη. Τώρα πιστεύω το καταφέρνουμε και το καταφέρνουμε καλά. Εξού και η πλατφόρμα της κρατικής αρωγής ακριβώς πάνω σε αυτήν την ηλεκτρονική δυνατότητα γρήγορης επικοινωνίας κράτους και πολίτη έρχεται και πατάει.

Σε ευχαριστώ και πάλι Σταύρο.»

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μητσοτάκης: Άμεσα οι πρώτες εκταμιεύσεις για Βόρεια Εύβοια – Δεν γυρίζουν την επιστρεπτέα προκαταβολή οι επιχειρήσεις"

Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα ρίξει χαλάζι

Αλλάζει ο καιρός αύριο, Πέμπτη (19.08.2021). Την παρατεταμένη ηλιοφάνεια θα διαδεχτούν τοπικές βροχές και καταιγίδες με την προσδοκία τα καιρικά φαινόμενα να «συμβάλουν» στις προσπάθειες να σβήσει η φωτιά στα Βίλια.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη Θράκη, τη Μακεδονία, βαθμιαία στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και τη βόρεια Εύβοια προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Η ορατότητα στα δυτικά και νότια τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και δεν θα ξεπεράσει στα κεντρικά και νότια τους 36 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αίθριος, βαθμιαία θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες μέχρι το απόγευμα με πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία ύφεση το βράδυ.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη, 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις με πιθανότητα τοπικών όμβρων στα ορεινά.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4, στο Ιόνιο 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία από τα βόρεια θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες αρχικά στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη βόρεια και κεντρική Εύβοια και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί στα βόρεια 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοανατολικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 4 με 5 και μετά το μεσημέρι βόρειοι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και κατά τόπους στη Κρήτη 36 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έρχονται βροχές και καταιγίδες – Πού θα ρίξει χαλάζι"

Γαλλία: Και δεύτερος νεκρός στις πυρκαγιές στο Σεν Τροπέ

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά που συνεχίζει να μαίνεται σήμερα στους λόφους πίσω από το παραλιακό θέρετρο Σεν Τροπέ, στην Κυανή Ακτή, στη μεγαλύτερη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού στη Γαλλία σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας.

Μεταξύ των δύο θυμάτων «υπάρχει τουλάχιστον ένας άνδρας», διευκρίνισε ο νομάρχης Εβάνς Ρισάρ, σε συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα επιχειρήσεων στη Λικ (νότια).

Έρευνα έχει ξεκινήσει μετά τον εντοπισμό ενός πλήρως απανθρακωμένου πτώματος στο Γκριμό, ένα χωριό στην οροσειρά Μορ.

«Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να μας επιτρέπει να πούμε πως [οι νεκροί] είναι ένας άνδρας και μία γυναίκα», διευκρίνισε ο εισαγγελέας Πατρίς Καμπερού. «Το σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς από τη φωτιά».

Είκοσι δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, οι περισσότεροι εμφάνισαν προβλήματα λόγω της εισπνοής καπνού από την πυρκαγιά.

Χίλιοι διακόσιοι πυροσβέστες μάχονται για τρίτη ημέρα κατά της πυρκαγιάς σε περιοχές που είναι δύσκολα προσβάσιμες, διαπίστωσε μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στην πληγείσα περιοχή.

«Η πυρκαγιά δεν προχώρησε» αλλά αυτό «δεν σημαίνει ότι έχει τεθεί υπό έλεγχο», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Φρανκ Γκρασιανό από την αίθουσα επιχειρήσεων του Λικ. Από την πλευρά της, η νομαρχία κάλεσε τους τουρίστες και τους κατοίκους σε «μέγιστη επαγρύπνηση».

Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε τη Δευτέρα σε σημείο κοντά σε αυτοκινητόδρομο, κατέκαψε 63.750 στρέμματα σε αυτή την περιοχή που είναι γνωστή για τα δάση από βελανιδιές και τους αμπελώνες της, σύμφωνα με τον τελευταίο σημερινό απολογισμό των πυροσβεστών.

Η πυρκαγιά κατέστησε αναγκαία την εκκένωση σπιτιών και την απομάκρυνση από την περιοχή περίπου 7.000 ανθρώπων, εκ των οποίων πολλοί τουρίστες σε κατασκηνώσεις, στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, οι άνθρωποι αυτοί κοιμήθηκαν σε περίπου δεκαπέντε δομές φιλοξενίας κατά μήκος της ακτής.

Δεν αναμένεται να επιστρέψουν στα σπίτια τους ή στον τόπο διακοπών τους, σύμφωνα με τη νομαρχία.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις αποκατάστασης του ηλεκτρικού και του τηλεφωνικού δικτύου. Ωστόσο εννέα δρόμοι του διαμερίσματος παραμένουν αποκλεισμένοι.

Οι ζημιές στο περιβάλλον είναι σημαντικές: «Ο προστατευόμενος βιότοπος της πεδιάδας του Μορ καταστράφηκε κατά το ήμισυ», δήλωσε στο AFP η Κονσά Αζερό, αναπληρώτρια διευθύντρια του γαλλικού Γραφείου Βιοποικιλότητας.

«Είναι ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα σε αυτόν τον πλούτο σε όρους βιοποικιλότητας που βρισκόταν σε αυτούς τους τόπους, κυρίως ένα εξαιρετικά σπάνια και απειλούμενο είδος χελώνας», της χελώνας του Χέρμαν, υπογράμμισε σήμερα μιλώντας στο Ράδιο Μόντε Κάρλο η υφυπουργός Βιοποικιλότητας Μπερανζέρ Αμπά.

Μια άλλη πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη σε τουριστική περιοχή της νοτιοανατολικής Γαλλίας, κοντά στην Μπομ-ντε-Βενίζ.

Στην περιοχή υπήρξε αναζωπύρωση στη διάρκεια της νύχτας λόγω των ισχυρών ανέμων, με επιπλέον 400 στρέμματα να γίνονται γρήγορα στάχτη. Συνολικά έχουν καεί 2.400 στρέμματα, μεταξύ των οποίων αμπελώνες και ελαιώνες.

Δυτικότερα, πυρκαγιές κατέκαψαν περίπου 900 στρέμματα βλάστησης χθες. Τέσσερις πυροσβέστες τραυματίστηκαν κοντά στην Μπιζανέτ και έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Και δεύτερος νεκρός στις πυρκαγιές στο Σεν Τροπέ"

Πυροσβεστική: 42 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο

Από τις 19:00 (17-08-2021) έως τις  19:00 (18-08-2021) εκδηλώθηκαν 42 δασικές πυρκαγιές. Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συνδρομή παρέχουν οι δυνάμεις που διατέθηκαν μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Αναλυτικά:

- Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση, στη Λαυρεωτική είναι οριοθετημένη και παραμένουν ισχυρές επίγειες δυνάμεις σε όλη την έκταση της. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

- Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 16η Αυγούστου 2021, σε δασική έκταση στη Δ.Ε. Βιλίων είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα (9) ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για την συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν περιοδικά 19 Ε/Π και 10 Α/Φ (συμπεριλαμβανομένου του Beriev-200). Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

- Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο. Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυροσβεστική: 42 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο"

ΔΕΗ: Διαγράφονται όλες οι οφειλές όσων έχουν υποστεί ολική καταστροφή περιουσίας

Με επίσημη ανακοίνωσή της η ΔΕΗ ενημερώνει ότι διαγράφονται οι οφειλές των πολιτών που έχουν υποστεί ολική καταστροφή της περιουσίας τους. 

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση: «Η ΔΕΗ αναγνωρίζοντας την αγωνία των συμπολιτών μας που δοκιμάζονται από τις καταστροφικές πυρκαγιές θα ήθελε να υπενθυμίσει στους πελάτες της πως έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαγραφή τόσο των ληξιπρόθεσμων όσο και των ενεργών οφειλών τους, όπως είχε αρχικά εξαγγείλει με το από 10/08/2021 σχετικό Δελτίο Τύπου. Συγκεκριμένα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς και με τη συνδρομή των συναρμόδιων φορέων, η ΔΕΗ εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή, διασφαλίζοντας την απλότητα και την ταχύτητα της διαδικασίας. Ως εκ τούτου οι λογαριασμοί που έχουν τυχόν εκδοθεί και αποσταλεί στους πληγέντες που εντάσσονται στη διαδικασία, δεν είναι απαιτητοί και η ΔΕΗ επιδεικνύοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή της θα τους συμπεριλάβει στο πλαίσιο των διαγραφών που θα πραγματοποιηθούν έως τέλος του έτους».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΕΗ: Διαγράφονται όλες οι οφειλές όσων έχουν υποστεί ολική καταστροφή περιουσίας"

Κορωνοϊός: Στα 3.442 τα κρούσματα - 25 νεκροί, 282 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Τετάρτη πως τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.442, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 547.186 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.492 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.09 (95% ΔΕ: 0.89 - 1.36).

Γεωγραφικά, 818 είναι τα νέα κρούσματα στην Αττική (192 στο κέντρο της Αθήνας), 361 στην Κρήτη (163 στο Ηράκλειο), 319 στη Θεσσαλονίκη και 150 στην Αχαΐα.

Η γεωγραφική κατανομή των 3.442 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

131 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής
113 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών
43 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής
93 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών
192 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών
84 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών
123 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς
39 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων
319 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
40 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
8 κρούσματα στην Π.Ε. Άνδρου
15 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
23 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
150 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
37 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
50 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
81 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
16 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου
71 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
30 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας
163 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου
3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
25 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
25 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Ικαρίας
27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
90 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
10 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου
14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου
7 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
48 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας
29 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
69 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης
37 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
12 κρούσματα στην Π.Ε. Κω
22 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
50 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας
35 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
36 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
23 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας
1 κρούσμα στην Π.Ε. Λήμνου
23 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
96 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
30 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου
25 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου
5 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
14 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
36 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
48 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
23 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
75 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
12 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
94 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου
34 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
9 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
7 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου
6 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου
23 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
29 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
13 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
33 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
88 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
15 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
218 κρούσματα υπό διερεύνηση

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 25, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.278 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 282 (62.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.889 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 290 (ημερήσια μεταβολή +33.03%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 240 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στο 2,09% ο δείκτης θετικότητας την εβδομάδα 9-15 Αυγούστου

Την εβδομάδα 09 Αυγούστου 2021 - 15 Αυγούστου 2021 το ποσοστό θετικότητας ήταν 3.64% σε σύνολο 605.899 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 1.31% σε σύνολο 483.918 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 2.09%

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.442 τα κρούσματα - 25 νεκροί, 282 οι διασωληνωμένοι"

Ισραήλ: Τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης του εμβολίου της Pfizer

Η τρίτη δόση του εμβολίου των Pfizer /BioNTech κατά του κορονοϊού διαπιστώθηκε ότι έχει αποτελεσματικότητα 86% σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ανακοίνωσε η Maccabi Health Services.

Η Maccabi Health Services αποτελεί έναν από τους τέσσερις οργανισμούς παροχής υπηρεσιών υγείας που δραστηριοποιούνται στο Ισραήλ, επικαλούμενη στοιχεία χιλιάδων μελών της.

Η Maccabi Health Services, η οποία καλύπτει περί το ένα τέταρτο του ισραηλινού πληθυσμού των 9,3 εκατομμυρίων, συνέκρινε τα αποτελέσματα 149.144 ατόμων άνω των 60 ετών που έλαβαν τρίτη δόση του εμβολίου τουλάχιστον επτά ημέρες πριν με τα αποτελέσματα 675.630 ατόμων που έχουν λάβει μόνο δύο δόσεις του εμβολίου, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

«Το εμβόλιο απέδειξε και πάλι την αποτελεσματικότητά του», δήλωσε ο δρ Ανατ Εκκα Ζοχάρ, επικεφαλής της έρευνας.

«Εδειξε επίσης προστασία απέναντι στην παραλλαγή Δέλτα. Η τριπλή δόση είναι η λύση για την αντιμετώπιση της παρούσας αναζωπύρωσης».

Από τα 149.144 άτομα που εμβολιάσθηκαν με την τρίτη δόση, εντοπίσθηκαν μόνο 37 περιστατικά θετικά στον κορονοϊό, σε σχέση με τα 1.064 θετικά περιστατικά που εντοπίσθηκαν στην ομάδα των 675.630 ατόμων που είχαν λάβει δύο δόσεις.

«Η χορήγηση τριών δόσεων έχει ως αποτέλεσμα υψηλή προστασία κατά τόσο της προσβολής όσο και της σοβαρής νόσησης», κατέληξε ο επικεφαλής της έρευνας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ισραήλ: Τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της 3ης δόσης του εμβολίου της Pfizer"

Σε ποιους χορηγείται τρίτη δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε χθες τη χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου στους ανοσοκατασταλμένους, σε ευπαθείς ομάδες και άτομα με προβλήματα υγείας.

Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ. Θεμιστοκλέους διευκρίνισε πως στα άτομα που θα λάβουν ενισχυτική δόση περιλαμβάνονται:

  • Όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων.
  • Όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση μυελού.
  • Καρκινοπαθείς υπό χημειοθεραπεία.
  • Νεφροπαθείς.

Οι χορηγήσεις της τρίτης δόσης θα ξεκινήσουν από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ το ελάχιστο διάστημα που πρέπει να έχει μεσολαβήσει ανάμεσα στην χορήγηση της 2ης και της 3ης δόσης είναι 28 ημέρες.

Υγειονομικοί

Ο κ. Θεμιστοκλέους επισήμανε πως εξετάζονται τα δεδομένα για να επεκταθεί η αναμνηστική δόση και στις υπόλοιπες ομάδες, καθώς και στους υγειονομικούς.

Όσον αφορά την πορεία των εμβολιασμών, ανέφερε πως με την επιστροφή του κόσμου από τις διακοπές κλείστηκαν 30.000 ραντεβού.

Στα ραντεβού υπερισχύουν οι μικρότερες ηλικίες, αλλά παρατηρείται μια διαστρωμάτωση σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Τόνισε, δε, ότι είναι εφικτό να επιτευχθεί η ανοσία στα μέσα ή τέλη του Σεπτεμβρίου.

Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί. Για αυτό, θα δημιουργηθεί ένα πλαίσιο τις επόμενες μέρες σχετικά με το πώς θα είναι η ζωή μας από το Σεπτέμβριο και μετά.

Κλείνοντας είπε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου, με αρχές Οκτωβρίου θα υπάρξει κορύφωση των κρουσμάτων.

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σε ποιους χορηγείται τρίτη δόση εμβολίου από Σεπτέμβριο"

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Στερεά Ελλάδα αύριο Πέμπτη

Πολύ υψηλός είναι ο κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική και τη Στερεά Ελλάδα την Πέμπτη (19/8) Αυγούστου.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (civilprotection.gr), για αύριο Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Αττικής

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gr) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gr.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική και Στερεά Ελλάδα αύριο Πέμπτη"

Κορονοϊός – Βενιζέλειο νοσοκομείο: Ανοίγει και 4η κλινική για ασθενείς

SOS εκπέμπει το Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης. Είναι γεμάτο από ασθενείς και προχωρά στο άνοιγμα και τέταρτης κλινικής Covid.

«Για την ώρα το Βενιζέλειο αντέχει. Κάθε μέρα έρχονται κρούσματα κορονοϊού στο τμήμα επειγόντων περιστατικών και ο αριθμός ολοένα και αυξάνει», δηλώνει στο Creta24 ο διοικητής του νοσοκομείου Κώστας Τερζάκης.

Έτσι και προκειμένου το Βενιζέλειο να μπορεί να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξημένες ανάγκες για κλίνες Covid, αποφασίστηκε να λειτουργήσει και τέταρτη κλινική κορονοϊού στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Σήμερα στο Βενιζέλειο νοσηλεύονται συνολικά 49 ασθενείς, εκ των οποίων 43 στις κλινικές Covid και 6 στη ΜΕΘ – οι τρεις διασωληνωμένοι.

Να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο του Ηρακλείου λειτουργεί κάτω από δραματικές συνθήκες:

Αφενός δέχεται ασφυκτική πίεση από τα περιστατικά κορονοϊού, ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί και τα υπόλοιπα περιστατικά.

>

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Βενιζέλειο νοσοκομείο: Ανοίγει και 4η κλινική για ασθενείς"

Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τον Νίκο Χαρδαλιά

Στις 13:30 έλαβε εξιτήριο από την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Αγία Όλγα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς παρέμενε νοσηλευόμενος έπειτα από το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη και επέμβαση στην καρδιά, στην οποία του τοποθετήθηκαν 2 στεντ.

Ελάβες οδηγίες απο τους γιατρούς για ολιγοήμερη παραμονή στο σπίτι και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου

«Σήμερα 18/08/2021 και ώρα 13.30, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς , εξήλθε από την Καρδιολογική Κλινική μετά από ολιγοήμερη νοσηλεία 48ωρών λόγω οξέως ισχαιμικού καρδιακού επεισοδίου, το οποίο αντιμετωπίσθηκε επιτυχώς με αγγειοπλαστική. Έκτοτε παραμένει ασυμπτωματικός , αιμοδυναμικά σταθερός και εξέρχεται σε άριστη κατάσταση με οδηγίες για ολιγοήμερη παραμονή κατ΄οίκον».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξιτήριο από το νοσοκομείο για τον Νίκο Χαρδαλιά"

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για το Αφγανιστάν - Προτεραιότητα η ασφαλής επιστροφή εγκλωβισμένων που συνεργάστηκαν με ελληνικές δυνάμεις

Συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Στη συνεδρίαση έγινε αξιολόγηση των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Προτεραιότητα παραμένει ο συντονισμός για τον ασφαλή απεγκλωβισμό και την επιστροφή από το Αφγανιστάν προσώπων και των οικογενειών τους που συνεργάστηκαν με τις ελληνικές δυνάμεις. Το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών πραγματοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών.

Συζητήθηκε ακόμη ο σχεδιασμός τόσο σε ευρωπαϊκό και σε διμερές όσο και σε εθνικό επίπεδο για την ανάγκη προστασίας των συνόρων και την αποφυγή μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται πάντα σε εγρήγορση τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορα για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Παναγιώτης Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Πρέσβης Ελένη Σουρανή και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ για το Αφγανιστάν - Προτεραιότητα η ασφαλής επιστροφή εγκλωβισμένων που συνεργάστηκαν με ελληνικές δυνάμεις"

Φωτιά στο Σεν Τροπέ: Ένας νεκρός – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες

Μάχη με την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει τους λόφους πίσω από το παραλιακό θέρετρο Σεν Τροπέ, στην Κυανή Ακτή συνεχίζουν να δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις την ώρα που ένα άτομο έχασε τη ζωή του.

Ο άνθρωπος αυτός είναι ο πρώτος που πεθαίνει από τη μεγαλύτερη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού στη Γαλλία, για την κατάσβεση της οποίας εξακολουθούσαν σήμερα το πρωί να καταβάλλουν προσπάθειες 1.200 πυροσβεστες.

Η φωτιά, η οποία ξεκίνησε από χώρο στάθμευσης κοντά σε σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών σε αυτοκινητόδρομο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο γαλλικά ΜΜΕ έχει κάψει μέχρι τώρα 50.000 στρέμματα.

Κυβερνητικός αξιωματούχος της περιφέρειας Βαρ, όπου ξέσπασε η φωτιά τη Δευτέρα, δήλωσε πως η πυρκαγιά δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο.

Άλλοι περίπου 20 άνθρωποι εμφάνισαν προβλήματα λόγω εισπνοής καπνού από την πυρκαγιά.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μετέβη χθες, Τρίτη, στον τόπο των επιχειρήσεων από τη θερινή κατοικία του, που βρίσκεται σε κοντινή περιοχή, για να ευχαριστήσει τους πυροσβέστες για τις προσπάθειές τους.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στο Σεν Τροπέ: Ένας νεκρός – Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες"

Μίνι lockdown επιβλήθηκε και στο Ρέθυμνο

Χωρίς μουσική και με απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας είναι σχεδόν όλη η Κρήτη, καθώς μόνο το Λασίθι παραμένει στο «πορτοκαλί».

Με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τη νύχτα, έγινε γνωστό ότι μίνι lockdown επιβάλλεται στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου από την Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00 έως και την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου και Χανίων, τα περιοριστικά μέτρα παρατείνονται, επίσης, ως και την Τετάρτη, 25 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας: από τη 01:00 έως τις 06:00 επιτρέπονται οι μετακινήσεις των πολιτών για τους ακόλουθους περιοριστικά αναφερόμενους λόγους: α) Μετακίνηση από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες ή κατά τη διάρκεια της εργασίας και β) μετακίνηση για λόγους υγείας (μετάβαση σε φαρμακείο, επίσκεψη στον γιατρό ή μετάβαση σε νοσοκομείο ή κέντρο υγείας, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία).

Απαγόρευση μουσικής σε κέντρα διασκέδασης και επιχειρήσεις εστίασης.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μίνι lockdown επιβλήθηκε και στο Ρέθυμνο"

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βγάζουν λεφτά από τα... ναρκωτικά και τις απαγωγές - Πού θα στραφούν για οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό

Οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να βελτιώσουν την κατάσταση της αφγανικής οικονομίας, αλλά χωρίς πρόσβαση στην διεθνή βοήθεια και στα αποθέματα που βρίσκονται στο εξωτερικό, το μέλλον της χώρας, μίας από τις φτωχότερες στον κόσμο, αναμένεται προβληματικό. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη ανακοινώσει το πάγωμα της οικονομικής υποστήριξης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα παραμένουν σιωπηλά, αλλά είναι πιθανόν ότι με την σειρά τους θα υποχρεωθούν να παγώσουν την οικονομική βοήθεια προς το Αφγανιστάν.

«Το Αφγανιστάν εξαρτάται υπερβολικά από την ξένη βοήθεια», επισημαίνει η Βάντα Φέλμπαμπ-Μπράουν, ειδική για το Αφγανιστάν στο Brookings Institution, εξηγώντας ότι το ύψος της ξένης βοήθειας είναι τουλάχιστον «10 φορές μεγαλύτερο» από τα εισοδήματα των Ταλιμπάν. Το 2020, το αφγανικό ΑΕΠ ανήλθε σε 19,81 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ροή της βοήθειας από το εξωτερικό κάλυψε το 42,9% του ΑΕΠ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Η οικονομία του Αφγανιστάν είναι εύθραυστη και εξαρτημένη από την ξένη βοήθεια», επιμένει η Παγκόσμια Τράπεζα σημειώνοντας ότι η οικονομική ανάπτυξη και η εφαρμογή της διαφοροποίησης στον ιδιωτικό τομέα «παρεμποδίσθηκαν μέχρι στιγμής από την ανασφάλεια, την πολιτική αστάθεια, την αδυναμία των θεσμών, την ανεπάρκεια των υποδομών, την γενικευμένη διαφθορά».

Όσο για τα εισοδήματα των Ταλιμπάν, ανέρχονται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, σε 300 εκατομμύρια έως 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με έκθεση της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που δημοσιεύθηκε το 2020.

Όπιο, λύτρα, εκβιασμοί και φόροι

Το εισόδημα των Ταλιμπάν προέρχεται κατά κύριο λόγο από εγκληματικές δραστηριότητες, αρχής γενομένης από την καλλιέργεια της παραρούνας, από όπου εξάγεται το όπιο και η ηρωίνη, και, κατά συνέπεια, από το εμπόριο ναρκωτικών, αλλά επίσης από τον εκβιασμό των τοπικών επιχειρήσεων και την είσπραξη λύτρων από τις απαγωγές.

«Μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους προέρχεται επίσης από την απόσπαση φόρων», εξηγεί ο Τσαρλς Κουπτσάν, ειδικός του Council on Foreign Relations (CFR), τονίζοντας ότι έχουν ειδικευθεί στον τομέα επιβάλλοντας φορολογία επί των πάντων στα εδάφη που ελέγχουν, από τα κυβερνητικά προγράμματα μέχρι τα εμπορεύματα.

«Το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον χώρα καλλιέργειας οπίου», διαβεβαίωσε χθες ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, επαιρόμενος ότι η παραγωγή «θα εκμηδενισθεί και πάλι», αναφερόμενος στο γεγονός ότι, όταν κυβερνούσαν την χώρα στην δεκαετία του ΄90 και μέχρι το 2001, οι Ταλιμπάν είχαν απαγορεύσει την καλλιέργεια της παπαρούνας.

Προς το παρόν, παρά τα δισεκατομμύρια δολάρια που δαπανήθηκαν εδώ και πολλά χρόνια από την διεθνή κοινότητα για τον εκμηδενισμό της καλλιέργειας της παπαρούνας, από το Αφγανιστάν προέρχεται το 80% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου. Εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας εξαρτώνται από την παραγωγή του οπίου στη χώρα αυτή που πλήττεται από την ανεργία έπειτα από 40 χρόνια πολέμου.

Την ώρα που η οικονομική κατάσταση έχει περαιτέρω επιδεινωθεί με την πανδημία, οι Ταλιμπάν παραδέχθηκαν και οι ίδιοι ότι η βελτίωση της οικονομικής κατάστασης δεν μπορεί να γίνει χωρίς την βοήθεια από το εξωτερικό. «Είχαμε επαφές με πολλές χώρες. Ευχόμαστε να μας βοηθήσουν», δήλωσε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ.

«Αγωγή κοσμία»

Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι τυγχάνουν σήμερα ευνοϊκότερης υποδοχής από το καθεστώς του 1996-2001. Ρωσία, Κίνα και Τουρκία έσπευσαν να χαιρετίσουν τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του καθεστώτος. Όμως, πολλές χώρες δωρητές, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, κρατούν αποστάσεις. Η Ουάσινγκτον επιμένει ότι περιμένει από τους Ταλιμπάν να σεβασθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως των γυναικών.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η χώρα του δεν προτίθεται να αναγνωρίσει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν.

Ήδη από την Δευτέρα, το Βερολίνο ανακοίνωσε την διακοπή της αναπτυξιακής βοήθειας. Η Γερμανία, που περιλαμβάνεται στους δέκα μεγάλους χορηγούς βοήθειας προς το Αφγανιστάν, επρόκειτο να προσφέρει βοήθεια 430 εκατομμυρίων ευρώ αυτόν τον χρόνο, εκ των οποίων τα 250 σε αναπτυξιακή βοήθεια.

Σύμφωνα με τον ειδικό του Council on Foreign Relations, οι Ταλιμπάν έχουν συμφέρον να εμφανίσουν καλή εικόνα εάν θέλουν την οικονομική βοήθεια. Ακόμη περισσότερο που η Κίνα, δεύτερη παγκόσμια οικονομία, με ισχυρά συμφέροντα στο Αφγανιστάν, δεν θα υποκαταστήσει οικονομικά τις δυτικές χώρες. «Οι Κινέζοι είναι πολύ μερκαντιλιστές. Έχουν την τάση να δείχνουν ενδιαφέρον περισσότερο για τις χώρες που διαθέτουν ευνοϊκό εμπορικό περιβάλλον, χώρες όπου μπορούν να δημιουργήσουν νέους δρόμους του μεταξιού», σημειώνει.

«Οι Κινέζοι εγκαθίστανται στην Συρία; Στο Ιράκ; Στον Λίβανο; Όχι. Κατά συνέπεια, δεν θα υπερεκτιμήσω τον ρόλο της Κίνας στο Αφγανιστάν», λέει. «Και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι οι Ταλιμπάν θα προσπαθήσουν να διατηρήσουν μία αρκετά καλή εικόνα, για να μπορέσουν να στραφούν προς την διεθνή κοινότητα με την ευρεία έννοια».

Είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας ότι «τα στοιχεία ενεργητικού της Παγκόσμιας Τράπεζας που η αφγανική κυβέρνηση διαθέτει στις ΗΠΑ δεν θα τεθούν στην διάθεση των Ταλιμπάν», έχει προειδοποιήσει αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Μία προαναγγελθείσα ανθρωπιστική καταστροφή

Διεθνείς οργανώσεις αρωγής έχουν προειδοποιήσει ότι εκατομμύρια Αφγανοί δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την καθημερινή τους διατροφή, καθώς η παρατεταμένη ξηρασία και η αναζωπύρωση των εχθροπραξιών έχουν διαταράξει την τροφοδοσία σε είδη διατροφής στην χώρα που πλήττεται από την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών καθώς οι υπό τις ΗΠΑ ξένες στρατιωτικές δυνάμεις ολοκληρώνουν την αποχώρησή τους.

Οι οργανώσεις αρωγής καλούν δωρητές για την προσφορά πόρων και ανθρωπιστικής βοήθειας επειγόντως, την ώρα που η συγκομιδή αναμένεται αποδεκατισμένη και εκατομμύρια ζώα κινδυνεύουν να αφανιστούν καθώς τα αποθέματα νερού εξαντλούνται.

Ο αφγανός πρόεδρος Ασράφ Γάνι είχε προειδοποιήσει, πριν διαφύγει από την χώρα πριν από την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, στο τέλος του Ιουνίου ότι το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει το φάσμα σοβαρής ξηρασίας, παραδεχόμενος ότι ο εθνικός προϋπολογισμός αντιμετώπισης καταστροφών δεν επαρκεί για να καλύψει αυτό που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν χειρότερη ξηρασία εδώ και δεκαετίες.

Χωρίς επαρκές σύστημα άρδευσης, το Αφγανιστάν εξαρτάται από το λιώσιμο του χιονιού για την τροφοδοσία των ποταμών και την άρδευση των αγρών κατά την διάρκεια του καλοκαιριού και οι χιονοπτώσεις τον περασμένο χειμώνα ήταν πολύ χαμηλές.

Ο Φαχάντ Σαΐντ, επιστήμονας του Κλίματος στο Climate Analytics, δηλώνει ότι το φαινόμενο Λα Νίνια και η επιβράδυνση της κίνησης των μετεωρολογικών συστημάτων των αεροχειμάρρων στον πλανήτη είναι πιθανόν να είναι οι παράγοντες που ευθύνονται για τον εξαιρετικά ξηρό καιρό στο Αφγανιστάν.

Αν και είναι δύσκολη η σύνδεση μεμονωμένων περιστατικών με την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη που οφείλεται στην εκπομπή αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου συμβάλλει στην διαμόρφωση ακραίων καιρικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Το Αφγανιστάν είναι ένα καλό παράδειγμα της κλιματικής αδικίας. Ιστορικά, δεν έχει κανέναν ρόλο στο χάος της κλιματικής αλλαγής, αλλά πληρώνει το τίμημα».

Το Αφγανιστάν είναι μία από τις 23 χώρες που τα Ηνωμένα Έθνη όρισαν ως «hotspot πείνας» σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, όπου περισσότερα από 12 εκατομμύρια σε έναν πληθυσμό που εκτιμάται στα 36 εκατομμύρια ανθρώπους αντιμετωπίζουν επισιτιστική κρίση, δηλαδή δεν γνωρίζουν πότε και από πού θα προέλθει το επόμενο γεύμα τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν βγάζουν λεφτά από τα... ναρκωτικά και τις απαγωγές - Πού θα στραφούν για οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό"

Κορονοϊός – Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Γεγονός η πρώτη απόλυση σε προνοιακή δομή

Η πρώτη απόλυση εργαζόμενης σε προνοιακή μονάδα επειδή δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, είναι γεγονός. Για το περιστατικό μίλησε το πρωί της Τετάρτης (18/8) στον ΑΝΤ1 ο δικηγόρος της εργαζόμενης. 

Σύμφωνα με τον κ. Κατσιβαρδά, η γυναίκα αρνήθηκε να εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού για λόγους υγείας καθώς διατηρεί επιφυλάξεις για το εμβόλιο. «Διατύπωσε τις ενστάσεις της αλλά διατηρούσε απαρεγκλίτως τα ισοδύναμα μέτρα προστασίας περιστολής της διασποράς του ιού» σημείωσε ο δικηγόρος της. 

Και πρόσθεσε: «Η απόλυση επήλθε ως εσχάτη των ποινών, παρά το ότι ακόμα δεν είχε προηγηθεί η θέσπιση της ΚΥΑ, η οποία  προέβλεπε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους υγειονομικούς». 

Σε ερώτηση για το εάν θα κάνει τελικά το εμβόλιο, ο δικηγόρος της απάντησε ότι θα το κάνει εάν και εφόσον υπάρχουν όλα τα επιστημονικά εχέγγυα και τεκμήρια της δώσουν τις λύσεις, για τις οποίες έχει δικαίωμα να ενημερωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι από την Δευτέρα 16 Αυγούστου όσοι εργαζόμενοι σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) και σε δομές πρόνοιας δεν έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα τίθενται εκτός της εργασίας τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Γεγονός η πρώτη απόλυση σε προνοιακή δομή"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news