facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

Ξυλοδαρμό από δύο επιβάτες κατήγγειλε ότι υπέστη οδηγός λεωφορείο

Θύμα ξυλοδαρμού κατήγγειλε ότι έπεσε ένας 62χρονος οδηγός λεωφορείου στη Θεσσαλονίκη.

Υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, δύο αλλοδαποί επιβάτες, 48 και 49 ετών, τον χτύπησαν στο σώμα και στο κεφάλι, όπως ανέφερε ο καταγγέλλων.

Η καταγγελλόμενη πράξη φέρεται να συνέβη μέσα σε λεωφορείο γραμμής τής αστικής συγκοινωνίας, την ώρα που το όχημα κινούνταν στην οδό 26ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ, οι δύο επιβάτες συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία.

ΑΠΕ /euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ξυλοδαρμό από δύο επιβάτες κατήγγειλε ότι υπέστη οδηγός λεωφορείο"

Παραιτήθηκαν και οι καθηγητές της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις διδακτικού προσωπικού στις κρατικές δραματικές σχολές της χώρας, καθώς μετά το Εθνικό και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, το βράδυ της Δευτέρας το διδακτικό προσωπικό της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανακοίνωσε σύσσωμο την παραίτησή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των καθηγητών

Ο διευθυντής Σπουδών, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Ανώτερης Δραματικής Σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πατρών:

α) εκφράζοντας την αντίθεσή μας στις διατάξεις του Π.Δ. 85/22 που με τις επίμαχες διατάξεις του απαξιώνει το εππιπδεο σπουδών στον χώρο των παρασταικτών σπουδών,

β) στηρίζοντας τους σπουδαστές και τις σπουδάστριές μας στις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις, όπως αυτές έχουν εκδηλωθεί μέσα από την κατάληψη της Δραματικής Σχολής, του Θεάτρου Μπάρι και του Θεάτρου Απόλλωνας,

γ) δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στους σπουδαστές /σπουδάστριες και στους συναδέλφους των υπόλοιπων δραματικών σχολών της χώρας και ευρύτερα στον καλλιτεχνικό χώρο...

Με απόλυτη συναίσθηση της παιδαγωγικής και κοινωνικής μας ευθύνης, δηλώνουμε την παραίτησή μας. 

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Παραιτήθηκαν και οι καθηγητές της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας"

Νέα Ζηλανδία: Κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του κυκλώνα Γκαμπριέλ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε σήμερα η Νέα Ζηλανδία, λόγω του κυκλώνα Γκαμπριέλ που σφυροκοπεί τη νησιωτική χώρα.

Είναι μόλις η τρίτη φορά στα χρονικά που η Νέα Ζηλανδία κηρύσσεται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Ο υπουργός Διαχείρισης Καταστάσεων Εκτάκτου Ανάγκης, Κίεραν Μακανάλτι, δήλωσε ότι ο καταστροφικός αντίκτυπος του κυκλώνα απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια των αρχών για την υποστήριξη των πληγέντων. «Πρόκειται για πρωτόγνωρο καιρικό φαινόμενο, που έχει σημαντικό αντίκτυπο σε μεγάλο τμήμα της Βόρειας Νήσου», τόνισε ο Μακανάλτι.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης είχε κηρυχθεί στη Νέα Ζηλανδία άλλες δύο φορές στο παρελθόν: η πρώτη το 2011 λόγω του σεισμού των 6,3 βαθμών που έπληξε το Κράιστσερτς και η δεύτερη κατά την έναρξη της πανδημίας Covid-19.

Το μάτι του κυκλώνα βρίσκεται αυτήν τη στιγμή 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Όκλαντ, με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Η μετεωρολογική υπηρεσία (MetService) εκτιμά ότι οι βροχοπτώσεις θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση στο Όκλαντ, αλλά θα εξακολουθήσουν να πλήττουν νοτιότερες περιοχές.

Η Γκαμπριέλ, που συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους και ισχυρές βροχές, προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες στη Βόρεια Νήσο της Νέας Ζηλανδίας και υποχρέωσε τις αρχές να εκκενώσουν παράκτιους οικισμούς. Δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, η κυκλοφορία διεκόπη σε αρκετούς δρόμους και ορισμένες περιοχές είναι αποκομμένες.

Εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δείχνουν κατοίκους να έχουν καταφύγει στις στέγες πλημμυρισμένων κτιρίων, καθώς και κατολισθήσεις που έχουν πλήξει οικισμούς.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι ένας εθελοντής πυροσβέστης εγκλωβίστηκε σε σπίτι που παρασύρθηκε από κατολίσθηση κοντά στο Όκλαντ, ενώ ένας δεύτερος πυροσβέστης διασώθηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού έσπευσε σε βοήθεια θαλαμηγού που εξέπεμψε σήμα κινδύνου στα ανοικτά των ανατολικών ακτών της χώρας.

«Ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα σοβαρό (καιρικό) φαινόμενο για την περιοχή μας», είπε η Ρέιτσελ Κέλεχερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων εκτάκτου ανάγκης στο Όκλαντ, απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους να περιμένουν νεότερες οδηγίες από τις αρχές.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα Ζηλανδία: Κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω του κυκλώνα Γκαμπριέλ"

Ο σεισμός στην Τουρκία «σήκωσε» κτίριο και το... πάρκαρε πάνω σε αυτοκίνητα

Όσο περνούν οι ημέρες όλο και περισσότερα περιστατικά κακοτεχνιών και κατασκευαστικών λαθών έρχονται στο φως μετά τον διπλό καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και τη Συρία.

Μετά την πολυκατοικία που έγειρε και έπεσε στο πλάι και τα κτίρια με τους τοίχους που «δανείζονταν» από τα διπλανά, στην πόλη Αντιγιαμάν, είδαμε το σπίτι που «προσγειώθηκε» πάνω στα παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

Adiyaman_2

Adiyaman_1

Adiyaman_3

Η απίστευτη εικόνα δείχνει πόσο μεγάλη ήταν η δύναμη που δέχτηκαν οι κατασκευές, σε μια πόλη που είναι μία από τις πλέον σεισμοπαθείς στην Τουρκία.

Ο Παναγιώτης Καρύδης, καθηγητής αντισεισμικών κατασκευών, είχε εξηγήσει με μια παραστατική εικόνα τι συνέβη στη γειτονική χώρα.

«Ο καθένας – κι ας μην είναι ειδικός – μπορεί να καταλάβει ότι τα κτίρια τιναχτήκαν στον αέρα σαν να τους έβαλαν δυναμίτες. Στην έκρηξη η κατάρρευση είναι ακαριαία, δεν έχεις χρόνο για τίποτα».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ο σεισμός στην Τουρκία «σήκωσε» κτίριο και το... πάρκαρε πάνω σε αυτοκίνητα"

Συρία: Ο πρόεδρος Άσαντ δέχεται τη βοήθεια του ΟΗΕ – Χαιρετίζει την απόφαση ο Γκουτέρες

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ συμφώνησε να επιτρέψει στα Ηνωμένα Έθνη να παραδώσουν βοήθεια στη Συρία μέσω δύο νέων συνοριακών διελεύσεων από την Τουρκία για τρεις μήνες, δήλωσε σήμερα (13/2) ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια Μάρτιν Γκρίφιθς σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Ο Γκρίφιθς συναντήθηκε με τον Άσαντ στη Δαμασκό σήμερα, μια εβδομάδα μετά τον καταστροφικό σεισμό που συγκλόνισε την Τουρκία και τη Συρία αφήνοντας πίσω περισσότερους από 37.000 νεκρούς.

Άμεση ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος χαιρέτισε την απόφαση του Σύρου προέδρου Άσαντ να ανοίξουν δύο νέα σημεία διέλευσης μεταξύ της Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας για τρείς μήνες, ώστε να επιτραπεί η προώθηση ανθρωπιστικής βοήθειας στους σεισμόπληκτους, σύμφωνα με ανακοίνωση.

“Χαιρετίζω την απόφαση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να ανοίξουν τα δύο σημεία διέλευσης του Μπαμπ Αλ-Σαλάμ και Αλ Ράι μεταξύ της Τουρκίας και της βορειοδυτικής Συρίας για μια αρχική περίοδο τριών μηνών”, δήλωσε ο Γκουτέρες.

Οι περιοχές της βορειοδυτικής Συρίας ελέγχονται από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP /ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: Ο πρόεδρος Άσαντ δέχεται τη βοήθεια του ΟΗΕ – Χαιρετίζει την απόφαση ο Γκουτέρες"

Τρεις παιδίατροι θα στελεχώσουν το νοσοκομείο του Άργους – Γκάγκα: Παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται

Μετά την καταγγελία ενός κατοίκου του Ναυπλίου και πατέρα δύο παιδιών, όχι ένας αλλά… τρεις παιδίατροι θα στελεχώσουν το νοσοκομείο στο Άργος.

Το Υπουργείο Υγείας έδειξε σημαντικά αντανακλαστικά και οι γονείς πήραν μια ανάσα ανακούφισης…

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 334/10-2-23 τεύχος Γ’, που δημοσιεύθηκε με ημερομηνία 10/2/23, στο Νοσοκομείο Άργους διορίζονται ένας Διευθυντής Παιδίατρος και δύο ειδικευόμενες Παιδίατροι.

«Παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται», είπε στο iatropedia.gr η Μίνα Γκάγκα.

Είχε προηγηθεί η καταγγελία ενός κατοίκου του Ναυπλίου, του Κωνσταντίνου Κουβαρά, πατέρα δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό ζητώντας άμεση λύση στο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Παιδιατρικών Κλινικών και των δύο Νοσοκομείων της Αργολίδας (Νοσοκομεία Άργους και Ναυπλίου).

Τα γρανάζια του συστήματος κινήθηκαν τελικά αποδεικνύοντας ότι όλα γίνονται, όταν υπάρχει πολιτική βούληση να δοθούν λύσεις.

Μίνα Γκάγκα: Βασική μας προτεραιότητα η κάλυψη των κενών θέσεων

Η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υποστηρίζει πως το υπουργείο Υγείας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην ιατρική φροντίδα και την κάλυψη των μικρών παιδιών.

«Στο Υπουργείο Υγείας βασική μας προτεραιότητα είναι η κάλυψη των κενών θέσεων, ειδικότερα όταν αυτή αφορά άτομα που χρήζουν ειδικής φροντίδας, όπως τα παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό φροντίσαμε το νοσοκομείο του Άργους να στελεχωθεί άμεσα με 3 παιδιάτρους. Θα συνεχίσουμε σταθερά στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των Ελλήνων πολιτών, παρεμβαίνοντας άμεσα όπου χρειάζεται», τονίζει η ίδια.

Ικανοποιημένοι από την εξέλιξη αυτή δηλώνουν και οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Αργολίδας. Κυρίως ο κ. Κουβαράς που ανακίνησε το θέμα με καταγγελία του στο iatropedia.gr και το newsit.gr.

«Θεωρώ ότι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Το σύστημα αντέδρασε θετικά στο αίτημά μας, το οποίο ήταν πολύ σοβαρό για εμάς. Επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες της πρόσληψης τριών γιατρών, με την προκήρυξη που είχε γίνει από τον Αύγουστο του ’22. Αυτός ήταν ο σκοπός μας.

Όμως, λόγω της καίριας τουριστικής θέσης της περιοχής ο πληθυσμός ο πραγματικός που περνάει από το Ναύπλιο είναι πολλαπλάσιος του καταγραμμένου. Και ως εκ τούτου, καλό θα ήταν με την έναρξη της θερινής τουριστικής περιόδου να ενισχυθεί περαιτέρω η κλινική. Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε 7 γιατρούς, καθώς θέλουμε 3 με 4 γιατρούς σε 24ωρη βάρδια», εξηγεί ο κ. Κωνσταντίνος Κουβαράς.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ

iatropedia

Διαβάστε Περισσότερα » "Τρεις παιδίατροι θα στελεχώσουν το νοσοκομείο του Άργους – Γκάγκα: Παρεμβαίνουμε άμεσα όπου χρειάζεται"

ΟΣΕ: Τροποποιήσεις στα δρομολόγια της γραμμής A. Λιόσια – Κορωπί – Α. Λιόσια την Τρίτη 14/2

Λόγω εργασιών που πραγματοποιούνται από τον διαχειριστή υποδομής (ΟΣΕ) στην γραμμή του Αεροδρομίου, αύριο Τρίτη 14/2/2023, τα πρωινά τοπικά δρομολόγια του προαστιακού στο τμήμα Α. Λιόσια – ΣΚΑ – Α. Λιόσια θα πραγματοποιηθούν με λεωφορεία. 

Τα δρομολόγια στο τμήμα ΣΚΑ – Κορωπί – ΣΚΑ θα πραγματοποιηθούν κανονικά με συρμούς του προαστιακού.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΟΣΕ: Τροποποιήσεις στα δρομολόγια της γραμμής A. Λιόσια – Κορωπί – Α. Λιόσια την Τρίτη 14/2"

Κέρκυρα: Σε άνδρα ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν στο βυθισμένο αυτοκίνητο στο λιμάνι – Είχε εξαφανιστεί πριν 10 χρόνια

Ανθρώπινα οστά που ανήκουν σε άνδρα και ένα ζευγάρι παπούτσια νούμερο 44, είναι τα ευρήματα που εντοπίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητο που ανασύρθηκε από τον πυθμένα της θάλασσας, στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Η αυτοψία του ιατροδικαστή, Ιωάννη Αϊβατίδη, βρίσκεται σε εξέλιξη μαζί με ομάδα του Εγκληματολογικού της Ασφάλειας Κέρκυρας. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα πρώτα οστά που εντοπίστηκαν αφορούν δεξιό μηρό και κνήμη, ενώ υπάρχουν και άλλα διάσπαρτα μέσα στο αυτοκίνητο. Επίσης, κάτω από την θέση του οδηγού στα πετάλια, βρέθηκαν δύο ανδρικά παπούτσια νούμερο 44.

Η πυροσβεστική συνδράμει στο έργο συγκέντρωσης πληροφοριών γύρω από το αυτοκίνητο, καθώς οι πινακίδες δεν υπάρχουν, και με ειδικό κόφτη προσπαθεί να βγάλει τον αριθμό πλαισίου του οχήματος προκειμένου να εντοπισθεί ο ιδιοκτήτης του. Όπως έγινε γνωστό, πρόκειται για αυτοκίνητο A33 της Alfa Romeo, χρώματος μαύρου.

Ο αριθμός πλαισίου του αυτοκινήτου που ανασύρθηκε από το βυθό του λιμανιού της Κέρκυρας, «δείχνει» έναν άνδρα γεννημένο το 1964, ο οποίος είχε εξαφανιστεί από το χωριό του στην Β. Κέρκυρα πριν από περίπου 10 χρόνια.

Την εξαφάνιση είχε δηλώσει τότε στην αστυνομία, η μητέρα του.Αύριο, αναμένεται να επιχειρήσει ομάδα δυτών, προκειμένου να ερευνηθεί το σημείο για τον εντοπισμό και άλλων οστών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: Σε άνδρα ανήκουν τα οστά που βρέθηκαν στο βυθισμένο αυτοκίνητο στο λιμάνι – Είχε εξαφανιστεί πριν 10 χρόνια"

Οι New York Times μηνύουν την ΕΕ για τα sms της φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά

Οι New York Times οδηγούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα δικαστήρια για την αποτυχία του εκτελεστικού οργάνου να δημοσιοποιήσει μηνύματα κειμένου μεταξύ της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά.

Η εφημερίδα θα αντιμετωπίσει τους δικηγόρους της ΕΕ στο ανώτατο δικαστήριο του μπλοκ, υποστηρίζοντας ότι η Κομισιόν αντιμετωπίζει νομική υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα μηνύματα, τα οποία θα μπορούσαν να περιέχουν πληροφορίες για τις συμφωνίες του μπλοκ για την αγορά δόσεων COVID-19 αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η μήνυση κατατέθηκε στις 25 Ιανουαρίου και δημοσιεύτηκε στο δημόσιο μητρώο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τη Δευτέρα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη λεπτομερείς πληροφορίες. Δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες στο POLITICO.

Οι New York Times αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο, όπως και η ΕΕ.

Η μήνυση ακολουθεί έρευνα του Ιανουαρίου 2022 από την Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Έμιλι Ο’ Ράιλι, η οποία εντόπισε κακοδιαχείριση στις προσπάθειες της Επιτροπής να ανακτήσει αρχικά τα γραπτά μηνύματα. Η έρευνα του Διαμεσολαβητή διαπίστωσε ότι η Επιτροπή δεν ζήτησε ρητά από το προσωπικό γραφείο του Προέδρου να αναζητήσει μηνύματα κειμένου.

Σε απάντηση, η Επίτροπος για τις Αξίες και τη Διαφάνεια της ΕΕ, Βέρα Γιούροβα, ισχυρίστηκε ότι τα μηνύματα κειμένου μπορεί να έχουν διαγραφεί, λόγω της «μικρής διάρκειας, εφήμερης φύσης τους».

Η γερμανική εφημερίδα Bild κατέθεσε προηγουμένως μια σειρά αγωγών κατά της Επιτροπής ζητώντας την αποκάλυψη εγγράφων που σχετίζονται με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εμβολίων για τον COVID-19 που κατασκευάστηκαν από την Pfizer/BioNTech και την AstraZeneca.

POLITICO /naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι New York Times μηνύουν την ΕΕ για τα sms της φον ντερ Λάιεν με τον Μπουρλά"

ΗΠΑ: Δεν είναι εξωγήινα τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίψαμε λέει ο Λευκός Οίκος

Ο Λευκός Οίκος ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει καμία ένδειξη εξωγήινης δραστηριότητας που να σχετίζεται με τις πρόσφατες καταρρίψεις αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενων αντικειμένων στον εναέριο χώρο της Βόρειας Αμερικής.

«Ξέρω ότι τέθηκαν ερωτήματα και υπήρξαν ανησυχίες για αυτό αλλά δεν υπήρξε καμία ένδειξη εξωγήινων ή εξωγήινης δραστηριότητας» είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ.

«Λατρεύω την ταινία “Ε.Τ. ο Εξωγήινος”, αλλά ας μείνουμε εκεί» είπε, αστειευόμενη μεταξύ άλλων, η Καρίν Ζαν-Πιέρ.

Την Κυριακή, ένας Αμερικανός στρατηγός είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει ακόμη την πιθανότητα εξωγήινων ή οποιασδήποτε άλλης εξήγησης για τα μπαλόνια αυτά.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, από την πλευρά του, είπε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν οι Αμερικανοί για εξωγήινους, αναφορικά με αυτά τα ιπτάμενα αντικείμενα.

Ο Τζον Κίρμπι, μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε ότι η Ουάσινγκτον δεν έχει ακόμη καταφέρει να αναγνωρίσει τι είδους ήταν τα αντικείμενα αυτά αλλά υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν διαπιστώσει πως η Κίνα διαθέτει ένα πρόγραμμα συλλογής πληροφοριών με αερόπλοια. Αν και το πρόγραμμα αυτό έχει αποφέρει «περιορισμένες πρόσθετες πληροφορίες» στο Πεκίνο, εάν η Κίνα εξελίξει αυτήν την τεχνολογία, θα μπορούσε να καταστεί πιο πολύτιμη για αυτήν, πρόσθεσε.

Ο Κίρμπι είπε επίσης ότι η στενότερη παρακολούθηση του εναέριου χώρου των ΗΠΑ ενδεχομένως να εξηγεί εν μέρει την αύξηση του αριθμού των αντικειμένων που εντοπίστηκαν. Τα αντικείμενα αυτά δεν θεωρήθηκε ότι συνιστούσαν κίνδυνο για τους ανθρώπους στο έδαφος αλλά καταρρίφθηκαν για προληπτικούς λόγους. Δεν υπήρχε επίσης καμία ένδειξη ότι διέθεταν ικανότητα ελιγμών ή πρόωσης.

Τα αντικείμενα αυτά έπρεπε να καταρριφθούν επειδή δεν μπορούσε να αποκλειστεί ότι συνέλεγαν πληροφορίες και μπορεί να είχαν πετάξει πάνω από «ευαίσθητες» τοποθεσίες. Η κατάρριψή τους με μαχητικά αεροσκάφη ήταν «ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος», πρόσθεσε.

Την Κυριακή, ένα αμερικανικό μαχητικό κατέρριψε ένα οκταγωνικό αντικείμενο πάνω από τη Λίμνη Χιούρον, σύμφωνα με το Πεντάγωνο. Πιθανότατα τώρα βρίσκεται «σε μεγάλο βάθος», είπε ο Κίρμπι.

Ο Κίρμπι ρωτήθηκε κατ’ επανάληψη και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στείλει κανένα μπαλόνι στον εναέριο χώρο της Κίνα.

Οι ΗΠΑ κατάφεραν να ανακτήσουν ένα μέρος αλλά όχι όλο το ωφέλιμο φορτίο από το πρώτο κινεζικό μπαλόνι που καταρρίφθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό την περασμένη εβδομάδα, κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ /newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "ΗΠΑ: Δεν είναι εξωγήινα τα άγνωστα ιπτάμενα αντικείμενα που καταρρίψαμε λέει ο Λευκός Οίκος"

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τη νέα μουσειακή πολιτική

Ολοκληρώθηκε στην ολομέλεια της Βουλής,η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Πολιτισμού για τον «εκσυγχρονισμό της μουσειακής πολιτικής».

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν επί της αρχής του.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. ενώ είχε δηλώσει την πλήρη αντίθεση του στη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ. 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Βουλή: Υπερψηφίστηκε το ν/σ για τη νέα μουσειακή πολιτική "

Μητσοτάκης από Κοζάνη: Την Τρίτη (14/02) οι ανακοινώσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης σε συνταξιούχους

«Θα ανακοινωθεί αύριο ανακούφιση όσων αδικούνται ακόμα από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι όσοι αναμένουν επικουρική σύνταξη θα λαμβάνουν 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης».

Την 1η Απριλίου θα γίνει η τρίτη διαδοχική αύξηση του κατώτατου μισθού οδηγώντας σε αύξηση και το επίδομα ανεργίας, τόνισε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην αίθουσα Τέχνης του ΔΗΠΕΘΕ στην Κοζάνη. Όπως συμπλήρωσε: «Το μεγάλο στοίχημα της επόμενης τετραετίας θα είναι οι καλύτεροι μισθοί. Είναι ρεαλιστικό να προσδοκούμε αύξηση από το 2024 τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα».

Συνεχίζουμε να υψώνουμε αναχώματα έναντι των διεθνών ανατιμήσεων, ανέφερε ο πρωθυπουργός υπενθυμίζοντας την αύξηση του 8% που ήδη εισπράττουν πάνω από 1,5 συνταξιούχοι. Μιλώντας για «προεκλογικές δεσμεύσεις που υλοποιήθηκαν» ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε «μείωση φόρων, ανάπτυξη, νέες και καλοπληρωμένες δουλειές», ενώ όπως είπε, «μειώθηκαν 68 επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν οι πιο πολλές επί ΣΥΡΙΖΑ», αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, στις γονικές παροχές σε χαμηλότερες εργοδοτικές εισφορές και στη μείωση της ανεργίας κατά 6%. 

«Ποτέ καμία κυβέρνηση δεν κλήθηκε να διαχειριστεί τόσες πολλές και επάλληλες καταιγίδες , όπως παράνομες μεταναστευτικές ροές, κορονοϊός, εισβολή στην Ουκρανία και διεθνής ακρίβεια, ενώ οι επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας και οι προκλήσεις είχαν πάντα την απάντηση που έπρεπε», ανέφερε ο πρωθυπουργός για να επισημάνει στη συνέχεια, ότι η κοινωνία και η οικονομία όχι μόνο έμειναν όρθιες, αλλά πήγαν πολλά βήματα μπροστά».

Ο Κ. Μητσοτάκης επίσης προανήγγειλε ότι 700.000 φοιτητές θα στεγάζονται σε υπερσύγχρονες εστίες στη Δυτική Μακεδονία υπενθυμίζοντας ότι ήδη έχουν εκταμιευτεί 4, 2 εκατομμύρια ευρώ για το επίδομα στέγασης.

Από ουραγοί στην ανάπτυξη γίναμε πρωταγωνιστές στην Ευρώπη

Η ελληνική οικονομία αναβαθμίστηκε 12 φορές κι αυτό έχει τεράστια σημασία για να συγκρατήσουμε το κόστος δανεισμού σε περιβάλλον αυξημένων επιτοκίων ήταν μια ακόμη επισήμανση, ενώ μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών κατά 50 εκατομμύρια «που ανέδειξε την Ελλάδα πρωταγωνίστρια».

«Η ΝΔ είναι η μεγάλη δύναμη αυτοπεποίθησης και θα κερδίσει τις εκλογές»

“Σήμερα η Κοζάνη στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που ακούγεται σε όλη τη Δυτική Μακεδονία, αντηχώντας από άκρη σε άκρη της χώρας, ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μεγάλη δύναμη αυτοπεποίθησης και θα κερδίσει και τις εκλογές“, είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

“Καθώς μπαίνουμε στην τελευταία ευθεία για τις εκλογές, αυτό δεν είναι άλλο από το διπλό μήνυμα που εκπέμπει πια κάθε γωνιά της πατρίδος μας. Το μήνυμά της αυτοδύναμης Ελλάδας και της αυτοδύναμης και πρωτοπόρας Νέας Δημοκρατίας.

Το μήνυμα που στέλνετε εσείς οι Μακεδόνες είναι το έναυσμα της νίκης για να κάνουμε ακόμα πιο γερές τις βάσεις που θεμελιώσαμε και να κτίσουμε, όλες και όλοι μαζί, ένα καλύτερο αύριο για την όμορφη περιοχή σας, που πάντα έχει μία ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου”.

Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους συγκεντρωμένους για την ενθουσιώδη, όπως είπε, υποδοχή που του επιφύλαξαν και τόνισε πως η επόμενη συγκέντρωση θα γίνει σε μεγαλύτερο ακόμα, χώρο για να χωρέσουν και αυτοί που έμειναν απέξω από την αίθουσα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τάζει χρήματα που δεν υπάρχουν

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, ότι τάζει χρήματα που δεν υπάρχουν.

Είπε χαρακτηριστικά ότι «τώρα τάζει 45 δισεκατομμύρια ευρώ από το γνωστό λευτόδενδρο της Θεσσαλονίκης, περισσότερα και από αυτά που έλεγε το 2015, για να βάλει μετά καμιά τριανταριά φόρους και να κόψει 17 φορές μισθούς και συντάξεις και να κλαίγεται τώρα για τον νόμο Κατρούγκαλου, τον οποίο ο ίδιος ψήφισε» και συμπλήρωσε:«Αμα ξέρεις ότι δεν έχεις καμιά τύχη να κερδίσεις τις εκλογές, τάζεις ότι θέλεις».

Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να τάξει χρήματα που δεν υπάρχουν και δεν θα διαρρήξει τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης από Κοζάνη: Την Τρίτη (14/02) οι ανακοινώσεις για την καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης σε συνταξιούχους"

Τουρκία: Διαψεύδει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης το ρεπορτάζ του Νίκου Ευαγγελάτου – Δεν υπήρξαν απειλές από ένοπλους

Στην πόλη Αντιγιαμάν, η οποία βρίσκεται στη νοτιοανατολική Τουρκία, περιοχή που επλήγη μαζί με το κομμάτι της βορειοδυτικής Συρίας από τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας, βρίσκεται Ελληνική εθελοντική ομάδα 28 ατόμων η οποία και επιχειρεί κάτω από τα συντρίμμια. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega και της εκπομπής «Live News», η συγκεκριμένα ομάδα δέχθηκε απειλές από ένοπλους πολίτες, προκειμένου να μην αποχωρήσουν από το σημείο και να συνεχίσουν να επιχειρούν στα χαλάσματα που προκάλεσαν οι δονήσεις.

Ωστόσο, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ) προχώρησε σε διάψευση των συγκεκριμένων πληροφορίων, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι η υποδοχή που δέχτηκαν οι εθελοντές από τις Αρχές και τους πολίτες της γειτονικής χώρας ήταν από την πρώτη στιγμή εξαιρετική και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι όλα τα μέλη της είναι ασφαλή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περί τα 30 μέλη της ΕΟΔ βρίσκονται τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία και επιχειρούν στις σεισμόπληκτες περιοχές για την εύρεση επιζώντων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως η «Ελληνική Ομάδα Διάσωσης διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα στα ΜΜΕ που θέλουν τα μέλη μας να απειλούνται από ενόπλους στην πόλη Αντιγιαμάν όπου επιχειρούν. Διαβεβαιώνουμε ότι η υποδοχή των εθελοντών μας από όλες τις αρχές και τους συνανθρώπους μας στη γείτονα χώρα ήταν από την πρώτη στιγμή εξαιρετική και δεν έχει δημιουργηθεί το παραμικρό πρόβλημα. Όλα τα μέλη μας είναι απόλυτα ασφαλή!».

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Διαψεύδει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης το ρεπορτάζ του Νίκου Ευαγγελάτου – Δεν υπήρξαν απειλές από ένοπλους"

Γερμανίδα ΥΠΕΞ σε Τουρκία και Ουγγαρία: Επικυρώστε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η υπουργός Εξωτερικών στη Γερμανία, Αναλένα Μπέρμποκ κάλεσε την Τουρκία και την Ουγγαρία να ανοίξουν το δρόμο για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα δήλωσε πως αναμένει από όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να επικυρώσουν τα αιτήματα των δύο σκανδιναβικών χωρών για ένταξη στη Συμμαχία «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Η ένταξη των δύο χωρών θα ενισχύσει τη Συμμαχία στο σύνολό της και οι δύο θα πρέπει να ενταχθούν μαζί, είπε η Μπέρμποκ σε συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι με τον Φινλανδό ομόλογό της, Πέκα Χααβίστο.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έκαναν αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και δήλωσαν ότι θέλουν να ενταχθούν μαζί, αλλά ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν δώσει το πράσινο φως στα αιτήματά τους, η Τουρκία και η Ουγγαρία δεν τα έχουν επικυρώσει ακόμη.

Η Άγκυρα είπε αυτόν τον μήνα ότι στηρίζει το αίτημα της Φινλανδίας, αλλά θέλει η Στοκχόλμη ιδιαίτερα να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και κατά της οργάνωσης FETO την οποία κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Η Άγκυρα ανέστειλε τις συνομιλίες τον περασμένο μήνα καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν μετά τις διαδηλώσεις στη Στοκχόλμη κατά τις οποίες ένας ακροδεξιός Δανός πολιτικός έκαψε ένα αντίτυπο του Κορανίου.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν είπε τον Νοέμβριο του 2022 ότι το κοινοβούλιο της χώρας θα επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ στις αρχές του τρέχοντος έτους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Γερμανίδα ΥΠΕΞ σε Τουρκία και Ουγγαρία: Επικυρώστε την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ"

Μενδώνη: Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο

«Είναι εντυπωσιακό να διαμορφώνει κανείς μια ολόκληρη εισήγηση σε διαρροές», σχολίασε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Θα επαναλάβω, για πολλοστή φορά. Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης στα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι ότι δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα στο Βρετανικό Μουσείο. Τα θεωρεί προϊόντα κλοπής. Επομένως, δεν μπορεί να αναγνωρίσει τίποτα από όλα αυτά. Αυτά, είναι η πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης και έχει λεχθεί από τον πρωθυπουργό, από όλους όσους παίρνουν τον λόγο και προφανώς, από μένα. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σαφής, όταν μίλησε με τον ομόλογό του στο Ηνωμένο Βασίλειο: Επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και κάλυψη αυτού του κενού με διαχρονικές εκθέσεις. Όλα τα άλλα είναι διαρροές και φιλολογίες και παρά-φιλολογίες. Αυτό να το συνειδητοποιήσουμε».

Η κυρία Μενδώνη απάντησε και σε όσα ανάφερε ο κ. Βαρουφάκης επί του νομοσχεδίου. «Όσο για τα παραρτήματα, δεν έχουμε ανάγκη να ιδρύσουμε παραρτήματα στα πέντε μουσεία, όπως ελέχθη. Από τον ιδρυτικό νόμο του Μουσείου Ακροπόλεως, το 2008, προβλέπεται η ίδρυση παραρτήματος. Επομένως, ”αν κάτι θέλαμε να εξυπηρετήσουμε”, είχαμε το σχετικό εργαλείο», είπε η Λίνα Μενδώνη.

Σε σχέση με όσα είπε ο κ. Βαρουφάκης για τη συμμετοχή της Μαριάννας Βαρδινογιάννη στο ΔΣ του Μουσείου της Ακρόπολης, η υπουργός Πολιτισμού απάντησε: «Η κυρία Βαρδινογιάννη τοποθετήθηκε στο ΔΣ του Μουσείου, ως πρέσβης καλής θελήσεως της UNESCO, και ως μέλος της Κοινωνίας των Πολιτών που έχει μεγάλη δραστηριότητα, και το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά αυτό όλοι, στο θέμα της διεκδίκησης των Γλυπτών».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Μενδώνη: Η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο"

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη (14/12)

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Στην Κρήτη τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά μέχρι το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της και στα βόρεια θα φθάσει τους 10 με 12 βαθμούς και στα υπόλοιπα τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί και βαθμιαία αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και το βράδυ έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις το πρωί και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και το βράδυ στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 7 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και πρόσκαιρα στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στην Κρήτη όπου θα σημειωθούν ασθενείς βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Πρόσκαιρες νεφώσεις και βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Τρίτη (14/12)"

Σεισμός στην Τουρκία: Έβγαλαν ζωντανή μια 10χρονη μετά από 183 ώρες στα ερείπια

Διασώστες ανέσυραν σήμερα ζωντανό ένα 10χρονο κορίτσι από τα ερείπια πολυκατοικίας στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας, 183 ώρες μετά τον σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε την περιοχή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το δίκτυο TRT Haber.


Μια ώρα νωρίτερα είχε ανασυρθεί ζωντανό ένα 13χρονο αγόρι στην ίδια περιοχή.


Ενώ οι ελπίδες για την ανεύρεση και άλλων επιζώντων στα συντρίμμια σταδιακά σβήνουν, ο απολογισμός από τους σεισμούς που έπληξαν την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία και τη γειτονική Συρία ξεπερνά ήδη τους 37.000 νεκρούς και θεωρείται βέβαιο ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Τουρκία: Έβγαλαν ζωντανή μια 10χρονη μετά από 183 ώρες στα ερείπια"

Politico για Εύα Καϊλή: Την ανέλαβε ο δικηγόρος του Σαλάχ Αμπντεσλάμ που έπνιξε στο αίμα το Παρίσι

Ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ φιλοξενεί το περιοδικό Politico για την Εύα Καϊλή. Ο δικηγόρος του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του τζιχαντιστή ο οποίος έπνιξε στο αίμα το Παρίσι το 2015, ο Σβεν Μαρί ανέλαβε την υπεράσπισή της. 

Ο Σβεν Μαρί διάσημος δικηγόρος στο Βέλγιο, δήλωσε στο Politico ότι θα αναλάβει την υπόθεση από τον Αντρέ Ριζόπουλο ο οποίος εκπροσωπούσε μέχρι σήμερα την κα Καϊλή. 

Και ο κ. Ριζόπουλος επιβεβαίωσε στο Politico ότι δεν είναι πλέον επικεφαλής της υπεράσπισης της κας Καϊλή αλλά αρνήθηκε να εξηγήσει το γιατί.

Ο Μαρί έχει εκπροσωπήσει πολλούς διάσημους πελάτες αλλά έγινε περισσότερο γνωστός όταν ανέλαβε την υπεράσπιση του πλέον μισητού ανθρώπου στην Ευρώπη και κυρίως στη Γαλλία και το Βέλγιο, του Σαλάχ Αμπντεσλάμ.

Ο Αμντεσλάμ είναι ο μόνος επιζών από την ομάδα που έσπειρε τον θάνατο το Νοέμβριο του 2015 στο Παρίσι με τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και ο οποίος κρίθηκε ένοχος και καταδικάστηκε σε ισόβια χωρίς αναστολή.

Ακόμα και πριν από αυτό τον αποκαλούσαν δικηγόρο του διαβόλου γιατί είχε αναλάβει πελάτες όπως ο Φουάντ Μπελκασέμ ο οποίος στρατολογούσε νεαρούς για τον ISIS.

Politico.eu

Διαβάστε Περισσότερα » "Politico για Εύα Καϊλή: Την ανέλαβε ο δικηγόρος του Σαλάχ Αμπντεσλάμ που έπνιξε στο αίμα το Παρίσι"

Μολδαβία: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει πραξικόπημα – Πρόσωπα «κλειδιά» σαμποτέρ μεταμφιεσμένοι σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές

Η πρόεδρος της Μολδαβίας κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει πραξικόπημα για να ανατρέψει τη φιλοευρωπαϊκή ηγεσία της χώρας χρησιμοποιώντας σαμποτέρ για να πάρει ομήρους και να επιτεθεί σε κρατικά κτίρια.

Η Μολδαβία κατηγόρησε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι σχεδιάζει πραξικόπημα για τη βίαιη ανατροπή της φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης της χώρας.

Η πρόεδρος Maia Sandu δήλωσε τη Δευτέρα ότι το ρωσικό σχέδιο θα περιλαμβάνει σαμποτέρ μεταμφιεσμένους σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που θα επιτεθούν σε κρατικά κτίρια.

Η δήλωση του Sandu έρχεται μετά την δήλωση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα σε σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωση ότι το Κίεβο είχε «υποκλέψει το σχέδιο καταστροφής της Μολδαβίας από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες», και λίγες ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού της χώρας.

Η Μολδαβία, μια χώρα 2,6 εκατομμυρίων κατοίκων που γειτνιάζει με τη Ρουμανία και την Ουκρανία, έλαβε το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ το καλοκαίρι του 2022.

Ωστόσο, τον τελευταίο χρόνο βρέθηκε αντιμέτωπη με πολυάριθμες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που οργανώθηκαν από έναν φυγά ολιγάρχη, τον Ιλάν Σορ.

Το υποτιθέμενο σχέδιο της Μόσχας θα περιλάμβανε «σαμποτέρ με στρατιωτικό υπόβαθρο, καμουφλαρισμένους με πολιτικά ρούχα, για να αναλάβουν βίαιες ενέργειες, επιθέσεις σε κρατικούς θεσμούς και να πάρουν ομήρους», δήλωσε η Sandu στους δημοσιογράφους.

Υπό το πρόσχημα «διαμαρτυριών της λεγόμενης αντιπολίτευσης», οι σαμποτέρ θα αποσκοπούσαν στην «ανατροπή της συνταγματικής τάξης και την αντικατάσταση της νόμιμης εξουσίας του Κισινάου με μια παράνομη», πρόσθεσε χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις.

Παράλληλα με τις εσωτερικές δυνάμεις, όπως αυτές που ελέγχονται από τον Σορ, η Μόσχα φέρεται να σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ξένους πολίτες από τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο για να εφαρμόσει τα σχέδιά της, δήλωσε η Sandu.

Ως εκ τούτου, το κοινοβούλιο της Μολδαβίας θα πρέπει να υιοθετήσει «γρήγορα» νόμους που θα δώσουν στην Υπηρεσία Πληροφοριών και Ασφάλειας της χώρας και στους εισαγγελείς «τα απαραίτητα μέσα για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση των απειλών κατά της εθνικής ασφάλειας», προέτρεψε η Sandu.

Οι «προσπάθειες του Κρεμλίνου να φέρει τη βία στη χώρα μας θα αποτύχουν», πρόσθεσε.

Τον τελευταίο χρόνο, ο πόλεμος στη Ουκρανία έχει επανειλημμένα προκαλέσει πολλαπλές ανησυχίες για την ασφάλεια, καθώς συντρίμμια από ρωσικούς πυραύλους προσγειώθηκαν στο έδαφος της Μολδαβίας αφού διέσχισαν τον ουρανό της.

Η Μολδαβία υπέστη επίσης διακοπές ρεύματος αφού η Ουκρανία σταμάτησε να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια λόγω των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε κρίσιμες υποδομές.

Οι αρχές της Μολδαβίας επιβεβαίωσαν ότι άλλος ένας πύραυλος από τον πόλεμο στην Ουκρανία είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο της την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, προσπάθησε να δημιουργήσει στενότερους δεσμούς με τους δυτικούς εταίρους της. Τον περασμένο Ιούνιο, της χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ίδια ημέρα με την Ουκρανία.

DailyMail/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μολδαβία: Κατηγορεί τη Ρωσία ότι σχεδιάζει πραξικόπημα – Πρόσωπα «κλειδιά» σαμποτέρ μεταμφιεσμένοι σε αντικυβερνητικούς διαδηλωτές"

Βόρεια Κορέα: O Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε νέα υποχρεωτική αλλαγή ονομάτων – Απαγορεύονται τα μη «πατριωτικά»

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πάρει κατά καιρούς στην Βόρεια Κορέα πολλές απολυταρχικές και απόλυτα φασιστικές αποφάσεις στο πλαίσιο του… αποφασίζουμε και διατάζουμε και έτσι δεν προκαλεί έκπληξη ότι διέταξε την αλλαγή των ονομάτων των πολιτών. Επίσης διευκρίνισε ότι απαγορεύονται τα μη «πατριωτικά».

Το 2014 το καθεστώς είχε αποφασίσει και διατάξει τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες τη Βόρειας Κορέας, που είχαν το ίδιο όνομα με τον Κιμ Γιονγκ Ουν (το Κιμ είναι το πιο κοινό όνομα στη χώρα), να το αλλάξουν.

Τώρα, ο Κιμ διέταξε όσες γυναίκες στη Βόρεια Κορέα, έχουν το ίδιο όνομα με την 10χρονη κόρη του, Γιου Αε, να το αλλάξουν.

Η Γιου Αε προορίζεται να αναλάβει κάποια στιγμή την εξουσία στην Βόρεια Κορέα και σύμφωνα με τις παραδόσεις του καθεστώτος, κανείς δεν θα μπορεί να έχει το όνομα αυτό τότε.

Αυτό το θέμα, βέβαια, θα ερχόταν στην επιφάνεια όταν και αν θα αναλάμβανε τα ηνία η κόρη του Κιμ Γιονγκ Ουν, διότι δεν μπορούν οι κοινοί θνητοί να έχουν το ίδιο όνομα με τον ηγέτη της χώρας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όμως, διέταξε από τώρα την αλλαγή.

Πρόσφατα ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας είχε διατάξει επίσης όσους πολίτες δεν είχαν «πατριωτικά ονόματα» να τα αλλάξουν αμέσως.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, οι πολίτες της Βόρειας Κορέας υποχρεούνταν να φέρουν ονόματα σύμφωνα με την κομμουνιστική ιδεολογία του καθιεστώτος. Έπρεπε δηλαδή, να έχουν πατριωτικά ονόματα. Το ωραίο είναι ότι οι πολίτες επιτρεπόταν να διαλέξουν ακόμα και περίεργα ονόματα που έχουν σχέση με τον στρατό, όπως Chong Il (όπλο), Pok Il (βόμβα).

Τα τελευταία χρόνια, όμως, η πολιτική αυτή χαλάρωσε και οι πολίτες έδιναν πιο…. ανάλαφρα ονόματα στα παιδιά τους όπως Ri (αγαπημένος), So Ra (κογχύλι) και Su Mi (σούπερ ομορφιά).

Τον περασμένο Νοέμβριο όμως, ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε ότι τα ονόματα αυτά διαφθείρουν τον λαό της Βορείου Κορέας, διότι ανάμεσα στα άλλα μοιάζουν με αυτά της εχθρού, Νοτίου Κορέας και έδωσε εντολή να τα αλλάξουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόρεια Κορέα: O Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε νέα υποχρεωτική αλλαγή ονομάτων – Απαγορεύονται τα μη «πατριωτικά»"

Εξάρχεια: Δύο συλλήψεις για εξύβριση και βία κατά αστυνομικών

Ένας 26χρονος κι ένας 34χρονος συνελήφθησαν, πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, στην περιοχή των Εξαρχείων, από αστυνομικούς της Ομάδας «Δράση» της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενοι – κατά περίπτωση – για εξύβριση, βία κατά υπαλλήλων, παράβαση του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών και περί όπλων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛ.Α.Σ, επιβαίνοντες σε μοτοσυκλέτα, διερχόμενοι από την οδό Χαριλάου Τρικούπη στα Εξάρχεια, οι δύο άνδρες απηύθυναν υβριστικές εκφράσεις σε ομάδα «Δράση» που βρισκόταν στο σημείο και τράπηκαν σε φυγή.

Οι αστυνομικοί τούς ακολούθησαν κι ακινητοποίησαν τη μοτοσυκλέτα σε κοντινό σημείο. «Οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να αντισταθούν στον έλεγχο με βίαια χτυπήματα των άκρων τους σε βάρος των αστυνομικών» αναφέρει η αστυνομία.

Στην κατοχή των δύο συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα χασίς και ψαλίδι συνολικού μήκους 11 εκατοστών.

Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους από το Τμήμα Ασφαλείας Εξαρχείων, ο 26χρονος κι ο 34χρονος οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Εξάρχεια: Δύο συλλήψεις για εξύβριση και βία κατά αστυνομικών"

Σέρρες: Ανήλικοι λήστεψαν με μαχαίρι έναν 15χρονο – «Το κάναμε από μαγκιά»

Δυο ανήλικοι στις Σέρρες συνελήφθησαν για ληστεία σε βάρος ενός 15χρονου, από τον οποίο άρπαξαν 25 ευρώ, υπό την απειλή μαχαιριού.

Το περιστατιό συνέβη τα ξημερώματα της Κυριακής στις Σέρρες ενώ οι δράστες είναι ηλικίας 15 και 16 ετών. Στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν για την κλοπή φέρεται να είπαν πως το έκαναν «από μαγκιά».  

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σέρρες: Ανήλικοι λήστεψαν με μαχαίρι έναν 15χρονο – «Το κάναμε από μαγκιά»"

Απαλλαγή Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλου για κατάχρηση εξουσίας εισηγείται η εισαγγελέας

Την απαλλαγή της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη για κατάχρηση εξουσίας και του πρώην αναπληρωτή  υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία στο αδίκημα πρότεινε η εισαγγελέας στο ειδικό δικαστήριο.

Η κ. Όλγα Σμυρλή έκρινε ότι δεν προέκυψαν στοιχεία ενοχής σε βάρος των δύο κατηγορουμένων για την καθυστέρηση, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαβίβασης στη Βουλή αναφορών βουλευτών του ΚΙΝΑΛ σχετικά με τις τιμολογήσεις των φαρμάκων.

Κατά την κ. Σμυρλή η παράλειψη που αποδίδεται στην εισαγγελέα Ελένη Τουλουπάκη δεν στοιχειοθετείται και για τον λόγο αυτόν πρότεινε την απαλλαγή της, αλλά και την απαλλαγή του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος δικάζεται ως ηθικός αυτουργός για κατάχρηση εξουσίας της Ελένης Τουλουπάκη.

«Προτείνω, ήταν το συμπέρασμα της εισαγγελικής πρότασης, την απαλλαγή και των δύο, της Ελένης Τουλουπάκη για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ηθική αυτουργία στο ίδιο αδίκημα».

Όπως είπε η εισαγγελέας, ακόμη κι αν υπήρχε μετατροπή του αδικήματος σε παράβαση καθήκοντος, πάλι η πρότασή της θα ήταν απαλλακτική και για τους δύο κατηγορούμενους.

Η εισαγγελέας έκρινε ότι η κ. Τουλουπάκη δεν διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, διότι οι αναφορές ΚΙΝΑΛ ήταν ασαφείς, χωρίς τεκμηρίωση και χωρίς στοιχεία, που να θεμελιώνουν τα καταγγελλόμενα, ότι δηλαδή δεν έγινε επί υπουργίας Παν. Κουρουμπλή τιμολόγηση των φαρμάκων.

Η αγόρευση της εισαγγελέως συνεχίζεται για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος που αντιμετωπίζει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Με τη σημερινή πρόταση της αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κ. Όλγας Σμυρλή, για την πλήρη απαλλαγή της αντιεισαγγελέως Εφετών, κ. Ελένης Τουλουπάκη, από τις εναντίον της σαθρές κατηγορίες, αποδίδεται επιτέλους Δικαιοσύνη» δήλωσε ο εκ των συνηγόρων της κ. Τουλουπάκη, Γιάννης Μαντζουράνης.

Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «αποδεικνύεται ότι η ποινική δίωξη της κ. Ε. Τουλουπάκη ήταν όχι απλώς αστήριχτη και αδικαιολόγητη από κάθε άποψη. Αλλά και δείγμα εμπάθειας και κακοήθειας μιας πολιτικής παράταξης, που επιχειρεί να επιβάλλει καθεστώς σιωπής, υπακοής και φόβου ακόμα και στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Επίσης αποδεικνύεται ότι υπάρχουν και “εν Αθήναις” εισαγγελείς, που δεν υποκύπτουν σε πιέσεις των γνωστών “ανέγγιχτων” της οικονομίας και της πολιτικής, δεν επιδιώκουν τον έπαινο των συστημικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και δεν φοβούνται τις επιθέσεις από αυτά. Η αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Όλγα Σμυρλή, απέδειξε ότι είναι ταγμένη να υπερασπίζεται την ανεξαρτησία των δικαστών και εισαγγελέων, οι οποίοι για να είναι αμερόληπτοι και αντικειμενικοί πρέπει να αισθάνονται και να είναι ασφαλείς απέναντι στις επιθέσεις των ισχυρών του χρήματος και της πολιτικής, όταν εκ καθήκοντος ελέγχουν τις πράξεις και παραλείψεις τους».

Με τη σειρά του, ο επίσης συνήγορος της κ. Τουλουπάκη Βασίλης Χειρδάρης υπογράμμισε πως «η εμπεριστατωμένη και αναλυτική αθωωτική πρόταση της κ. εισαγγελέως του Ειδικού Δικαστηρίου για την κ. Τουλουπάκη αποτύπωσε την αλήθεια και αποκαθιστά μια μεγάλη αδικία κατά της κατηγορουμένης εισαγγελέως».

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαλλαγή Τουλουπάκη-Παπαγγελόπουλου για κατάχρηση εξουσίας εισηγείται η εισαγγελέας"

Συρία: «Πλημμύρισαν» από σεισμόπληκτους τα νοσοκομεία – «Στέρεψαν» από γάζες και παυσίπονα

Αδυνατώντας να σώσει την οικογένειά του, που θάφτηκε στα συντρίμμια του σπιτιού της στη βορειοδυτική Συρία, ο νοσηλευτής Άμπντελ Μπάσετ Χαλίλ, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συνεχίσει να φροντίζει ακατάπαυστα τους εκατοντάδες σεισμόπληκτους τραυματίες των σεισμών που συρρέουν στο νοσοκομείο όπου εργάζεται.

Ο σεισμός που έπληξε την περασμένη Δευτέρα την Τουρκία και τη γειτονική Συρία δοκιμάζει τα νοσοκομεία των συριακών περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες και τα οποία ήδη αντιμετώπιζαν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, φάρμακα και υλικά.

«Βοηθούσα τους ανθρώπους στο νοσοκομείο ενώ η σύζυγός μου και οι δυο κόρες μου ήταν κάτω από τα χαλάσματα, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για αυτές», είπε ο 50χρονος Χαλίλ, νοσηλευτής ειδικευμένος στην αναισθησιολογία, που εργάζεται στο νοσοκομείο της Χαρίμ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Την ώρα του σεισμού βγήκε από το νοσοκομείο και αντιλήφθηκε με τρόμο ότι το σπίτι του, σε πολύ μικρή απόσταση, είχε καταρρεύσει. Καθώς δεν μπορούσε να προσφέρει καμία βοήθεια στην οικογένειά του, επέστρεψε στο νοσοκομείο όπου άρχισαν να φτάνουν κατά κύματα οι τραυματίες. Εκεί μεταφέρονταν και οι νεκροί – μεταξύ τους ήταν ο διοικητικός διευθυντής του νοσοκομείου και ο επικεφαλής των νοσηλευτών.

«Σαν να πέρασαν 50 χρόνια σε λίγες ώρες…»

«Η πρώτη ημέρα ήταν πολύ δύσκολη, πολύ σκληρή, σαν να πέρασαν 50 χρόνια μέσα σε λίγες ώρες» είπε ο Χαλίλ. Τις επόμενες δύο επωφελήθηκε από κάποια σπάνια διαλείμματα στο νοσοκομείο, έτρεχε στο κατεστραμμένο σπίτι του και παρακολουθούσε το έργο των σωστικών συνεργείων. Η γυναίκα του και οι κόρες του ανασύρθηκαν νεκρές 48 ώρες μετά τον σεισμό.

Σήμερα, ο Χαλίλ λέει ότι παρηγοριέται με τη σκέψη ότι κάποια στιγμή «θα προσκυνήσει στους τάφους τους». Την ίδια ώρα, εκατοντάδες άλλες οικογένειες παραμένουν ακόμη εγκλωβισμένες στα γκρεμισμένα κτίρια.

Ο Χαλίλ λέει επίσης ότι δυσκολεύεται να κοιμηθεί, τόσο επειδή έχασε τους δικούς του ανθρώπους όσο και επειδή έγινε μάρτυρας «φρικιαστικών σκηνών». Δείχνει τις φωτογραφίες της γυναίκα του και των παιδιών του στο κινητό τηλέφωνό του και λέει ότι θα συνεχίσει να δουλεύει στο νοσοκομείο του Χαρίμ για να βοηθήσει άλλους ανθρώπους.

Συρία: Νοσοκομείο δέχθηκε 2.500 τραυματίες σε λίγες ώρες – Οι 390 κατέληξαν

Τις πρώτες ώρες μετά τον σεισμό, αυτό το μικρό νοσοκομείο εκστρατείας κατακλύσθηκε από σεισμόπληκτους. Είχε στηθεί αρχικά για να νοσηλεύει τραυματίες από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και η χωρητικότητά του δεν ξεπερνά τις 30 κλίνες, όπως εξήγησε ο χειρουργός Μοχάμαντ αλ Μπαντρ. «Η κατάσταση ήταν τόσο δύσκολη που οι ασθενείς κοιμόντουσαν στο πάτωμα, στην είσοδο και στους διαδρόμους», πρόσθεσε.

Το νοσοκομείο δέχτηκε περίπου 2.500 τραυματίες και από αυτούς οι 390 πέθαναν, είπε ο ορθοπεδικός χειρουργός Χασάν αλ Χάμντο.

Όπως και άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις ιατροφαρμακευτικού υλικού. «Πολλοί ασθενείς χρειάζονταν τομογραφία αλλά δεν γίνεται αυτή η εξέταση πουθενά στην περιοχή», πρόσθεσε ο Χάμντο.

Σε μια πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης (IRC) προειδοποίησε ότι το σύστημα υγείας κινδυνεύει να καταρρεύσει στη βορειοδυτική Συρία, μια ζώνη που δεν ελέγχεται από το συριακό καθεστώς.

Τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ορούς, γάζες, αναλγητικά, αλλά δεν έχουν επίσης ούτε καύσιμα, ούτε καν σάκους για τη φύλαξη των νεκρών. Και ο αριθμός των ασθενών θα αυξηθεί, δεδομένου ότι οι επιζώντες είναι αναγκασμένοι να ζουν κάτω από δύσκολες συνθήκες, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

«Εάν δεν λάβουμε κατεπειγόντως πρόσθετη χρηματοδότηση, προμήθειες και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια, τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά», προειδοποίησε αυτή η μη κυβερνητική οργάνωση.

Υπερπλήρη τα νοσοκομεία 

Στο νοσοκομείο της πόλης Σαλκίν, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ο ορθοπεδικός χειρουργός Χασάν Τζουλάκ εξήγησε ότι σήμερα νοσηλεύονται 800-1000 τραυματίες σεισμόπληκτοι, οι περισσότεροι με κατάγματα. «Δεκαπέντε λεπτά μετά τον σεισμό άρχισαν να συρρέουν οι τραυματίες και ξεπέρασαν τις δυνατότητες του νοσοκομείου», είπε.

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, που σύντομα θα μπει στον 12η χρόνο, έχει πλήξει ιδιαίτερα τις υποδομές υγείας, κυρίως στις ζώνες που ελέγχονται από τους αντάρτες. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, περίπου το 50% των νοσοκομείων έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας σε όλη τη χώρα. Όσα λειτουργούν αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, τα νοσοκομεία αντιμετώπιζαν ελλείψεις και πριν από τον σεισμό, καθώς στη χώρα επιβλήθηκαν διεθνείς κυρώσεις μετά την έναρξη του πολέμου το 2011.

Στην πόλη Τζάμπλε σκοτώθηκαν πέντε γιατροί από τον σεισμό, ανέφερε ο διευθυντής του κρατικού νοσοκομείου Μοχάμαντ αλ Χαλί. Το προσωπικό δουλεύει νυχθημερόν μολονότι πολλοί έχασαν το σπίτι τους ή κινδυνεύουν να το χάσουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συρία: «Πλημμύρισαν» από σεισμόπληκτους τα νοσοκομεία – «Στέρεψαν» από γάζες και παυσίπονα"

Κέρκυρα: «Θρίλερ» στο λιμάνι – Ανέσυραν αυτοκίνητο με ανθρώπινα οστά.

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο ανέσυρε γερανός στο λιμάνι της Κέρκυρας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περίπου στις 15:00 το πλήρωμα του πλοίου Άγιος Σπυρίδων είδε 25 μετρα μακριά από την προβλήτα ένα αυτοκίνητο βυθισμένο. Άμεσα ειδοποίησαν το Λιμεναρχείο Κέρκυρας. Στην συνέχεια έφτασε ο δύτης κ. Σπύρος Κάντας όπου και επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι υπήρχε αυτοκίνητο στην θάλασσα.

Με μπαλόνια ανέλκυσης και με την βοήθεια γερανού ανασύρθηκε το αμάξι στην στεριά και ξεκίνησε η έρευνα των ανδρών του Λιμεναρχείου, όπου εντός του οχήματος βρήκαν 2 ανθρώπινα οστά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το αυτοκίνητο πρέπει να ήταν στην θάλασσα πάνω από 1,5 χρόνο περίπου.

Στο σημείο έχει κληθεί ο Ιατροδικαστής κ. Αϊβατίδης.

Δείτε το βίντεο από την ανάσυρση του οχήματος

corfutvnews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κέρκυρα: «Θρίλερ» στο λιμάνι – Ανέσυραν αυτοκίνητο με ανθρώπινα οστά."

Γηροκομείο στον Κορυδαλλό: Παρέμβαση εισαγγελέα για κακοποίηση ζητούν οι συγγενείς των ηλικιωμένων (video)

Δικογραφία για κακουργήματα σχηματίστηκε για την υπόθεση του ιδιωτικου γηροκομείου στον Κορυδαλλό, σε συνέχεια καταγγελιών που φτάνουν έως και στο 2016, ενώ αναμένεται να σφραγιστεί το ίδρυμα.

Συγγενείς των ηλικιωμένων ζητούν την παρέμβαση Εισαγγελέα, καταγγέλουν κακοποίηση, ενώ πολλοί εξ αυτών βρέθηκαν υποσιτισμένοι και αφυδατωμένοι.

Χθες Κυριακή, ένας ηλικιωμένος με άνοια μεταφέρθηκε σε εφημερεύον νοσοκομείο, καθώς κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του προκειμένου να είναι ασφαλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηλικιωμένος πάσχει από άνοια και τα τελευταία εικοσιτετράωρα αρνούνταν να σιτιστεί, γεγονός που σήμανε συναγερμό και κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο θάνατος ηλικιωμένης στο ίδρυμα πριν από μία εβδομάδα, το συμβάν αυτό που κινητοποίησε τις Αρχές.

Στο μεταξύ, στο φως έρχονται πληροφορίες για τον ιδιοκτήτη – γιατρό που «ψάρευε» ηλικιωμένους από νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα, σε καραντίνα παραμένουν 37 ηλικιωμένοι εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γηροκομείο στον Κορυδαλλό: Παρέμβαση εισαγγελέα για κακοποίηση ζητούν οι συγγενείς των ηλικιωμένων (video)"

Πετρούπολη: Τη βίαζαν στις τουαλέτες του μπαρ κι υπήρχε κόσμος που γελούσε - Νέα στοιχεία από την 28χρονη

Νέα στοιχεία για τον βιασμό της 28χρονης μητέρας ενός μικρού παιδιού σε μπαρ στην Πετρούπολη, από δύο ένοπλους Ρομά, φέρνει στη δημοσιότητα το protothema.gr.

Η 28χρονη στην κατάθεσή της είπε στους αστυνομικούς ότι είδε ένα μαύρο πιστόλι, με το οποίο την απείλησαν οι δύο άνδρες. Σε περίπτωση που δεν ενέδιδε στις πιέσεις για ερωτική συνεύρεση, στις τουαλέτες του κέντρου, θα την πυροβολούσαν.

Το σκηνικό αποτροπιασμού καταγράφηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής. Το θυμα μιλώντας στις Αρχές για τα εξωτερικά χαρακτηριστικά των δραστών, έκανε λόγο για δύο 25χρονους, έναν εύσωμο και έναν πιο αδύνατο άνδρα, που αναζητούνται από την αστυνομία.

Σημειώνεται ότι η γυναίκα μεταφέρθηκε στο Τμήμα, με τη βοήθεια ενός τρίτου προσώπου, ο οποίος την εντόπισε επί της οδού Ανατολικής Ρωμυλίας σε άσχημη κατάσταση.

Στην κατάθεσή της, η 28χρονη αναφέρεται και στα έντονα βλέμματα των δύο ανδρών πριν από την κακοποίηση. Κάποια στιγμή, προκειμένου να πάψουν να την ενοχλούν, είπε στον έναν από αυτούς ότι δεν ενδιαφέρεται και πως είναι παντρεμένη. Ωστόσο, οι δύο Ρομά, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της 28χρονης, επέμεναν, μέχρι που ο ένας από αυτούς την οδήγησε στις τουαλέτες και την εξανάγκασε σε σεξουαλικές πράξεις.

Το παράδοξο είναι ότι εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν κι άλλοι θαμώνες μέσα στις τουαλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με το θύμα, όχι μόνο δεν αντέδρασαν, αλλά γελούσαν. Έπειτα, η αποτρόπαια πράξη επαναλήφθηκε, καθώς ο δεύτερος δράστης μπήκε στην τουαλέτα και τη βίασε.

Βγαίνοντας από τις τουαλέτες, η 28χρονη επέστρεψε στη φίλη της και, αφού την ενημέρωσε για όσα τραγικά είχαν συμβεί, οι δύο άρχισαν να διαπληκτίζονται με την παρέα των Ρομά καθώς και με την ασφάλεια του μαγαζιού. Τότε η 28χρονη έφυγε από το μπαρ μαζί με τη φίλη της. Στη συνέχεια, την εντόπισε ένας περαστικός επί της οδού Ανατολικής Ρωμυλίας και τη μετέφερε στο Α.Τ. Πετρουπόλεως, μαζί με τη φίλη της.

Σήμερα, το θύμα κλήθηκε για συμπληρωματική κατάθεση ενώ η ΕΛ.ΑΣ έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δύο ένοπλων βιαστών. Πρόκειται, δε, να κληθεί να καταθέσει και ο σεκιούριτι του μπαρ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πετρούπολη: Τη βίαζαν στις τουαλέτες του μπαρ κι υπήρχε κόσμος που γελούσε - Νέα στοιχεία από την 28χρονη"

«Εικονικά» σύμφωνα συμβίωσης συνοριοφυλάκων που δεν ήθελαν να πάνε στα σύνορα ερευνά η ΕΛΑΣ

Έρευνα για εικονικά σύμφωνα συμβίωσης με «πρωταγωνιστές» συνοριοφύλακες που ήθελαν να αποφύγουν την τοποθέτησή τους στα σύνορα, διέταξε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Το αρχηγείο διέταξε διοικητική έρευνα ύστερα από δημοσίευμα της ιστοσελίδας evros-news.gr, σύμφωνα με το οποίο έχουν υπογραφεί δεκάδες εικονικά σύμφωνα συμβίωσης από νέους συνοριοφύλακες.

Σημειώνεται ότι οι νέοι συνοριοφύλακες είναι 250 και προσελήφθησαν με σκοπό να ενισχυθεί η φύλαξη των συνόρων.

Με το σύμφωνο συμβίωσης οι συνοριοφύλακες μοριοδοτούνται και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να υπηρετήσουν στην πρωτεύουσα του Έβρου (Αλεξανδρούπολη) και όχι στα σύνορα.

Την έρευνα για να διαλευκανθεί εάν υπάρχει πράγματι περίπτωση απάτης μέσω της σύναψης εικονικών συμφώνων συμβίωσης ανέλαβε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. στον Έβρο.

Αρμοδιες πηγες αναφερουν ότι «στο μικροσκόπιο μπαίνουν 10 σύμφωνα συμβίωσης». 

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Εικονικά» σύμφωνα συμβίωσης συνοριοφυλάκων που δεν ήθελαν να πάνε στα σύνορα ερευνά η ΕΛΑΣ"

Σεισμός στην Τουρκία: Διασώθηκαν ένα 6χρονο κορίτσι και μια 70χρονη έπειτα από 178 ώρες στα ερείπια

Ένα εξάχρονο κορίτσι ανασύρθηκε σήμερα ζωντανό από τα ερείπια στην επαρχία Αντιγιαμάν της Τουρκίας, 178 ώρες μετά τον φονικό σεισμό της προηγούμενης Δευτέρας.

Λίγο νωρίτερα μία γυναίκα, η Σεράπ Ντονμέζ, βγήκε ζωντανή από τα ερείπια πολυκατοικίας που είχε καταρρεύσει στην Αντάκια (Αντιόχεια), 176 ώρες μετά τον σεισμό. Στην ίδια πόλη της επαρχίας Χατάι, μια 70χρονη γυναίκα, η Νουράι Γκιουρμπούζ, σώθηκε αφού πέρασε 178 ώρες κάτω από τα συντρίμμια

Στο μεταξύ διασώστες στην Καχραμανμαράς δήλωσαν ότι έχουν επαφή με μία ηλικιωμένη γυναίκα, την κόρη της και το μωρό της τελευταίας που βρίσκονται εγκλωβισμένες σε δωμάτιο τριώροφου κτιρίου. Ένας ακόμη άνθρωπος πιθανόν να βρίσκεται σε διπλανό δωμάτιο.

Τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να σπάσουν έναν τοίχο για να φτάσουν σε αυτούς, αλλά μία κολώνα τους καθυστερεί. Ισπανοί διασώστες, ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία εργάζονται στο κτίριο, το οποίο δεν έχει καταρρεύσει ολοσχερώς.

«Δεν γνωρίζουμε αν είναι ζωντανές. Απλώς εντοπίσαμε θερμότητα με τις θερμοκάμερες, αλλά δεν έχουν κάνει κανέναν ήχο», δήλωσε Τούρκος στρατιώτης στο Reuters.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Σεισμός στην Τουρκία: Διασώθηκαν ένα 6χρονο κορίτσι και μια 70χρονη έπειτα από 178 ώρες στα ερείπια"

ΥΠΟΙΚ: Εως €200 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας

Αυξάνεται στα 200 ευρώ το ανώτατο ύψος του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για απασχολούμενους στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης για υπαλλήλους που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα, ενώ παράλληλα διευρύνονται οι ειδικότητες εργαζομένων που μπορούν να λάβουν το συγκεκριμένο είδος επιδόματος.

Τα παραπάνω προβλέπονται σε δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που υπεγράφησαν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Πλεύρη και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Η ΚΥΑ που αφορά στο Πυροσβεστικό Σώμα συνυπογράφεται από τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη. Οι Αποφάσεις έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η.1.2023, σημειώνει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Οι παραπάνω αποφάσεις εντάσσονται στο πλαίσιο μεταρρύθμισης του καθεστώτος χορήγησης επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στο Δημόσιο. Για τα υπόλοιπα Υπουργεία θα ακολουθήσουν αντίστοιχες Αποφάσεις για τις κατηγορίες δικαιούχων, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Με τις ρυθμίσεις της πρώτης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση του καθεστώτος χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, που καταβάλλεται στους υπαλλήλους του Υπουργείου Υγείας, οι οποίοι εντάσσονται στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Η μεταρρύθμιση επιφέρει διεύρυνση ως προς το ύψος του καταβαλλόμενου επιδόματος, αλλά και ως προς τις ειδικότητες, αυξάνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον αριθμό των δικαιούχων. Ειδικότερα, το επίδομα καθορίζεται σε πέντε νέες κατηγορίες, ως εξής:

    Α' Κατηγορία: 200 € (από 150 €, που ίσχυε μέχρι πρότινος)
    Β' Κατηγορία: 165 € (από 105 €)
    Γ' Κατηγορία: 150 € (από 70 €)
    Δ' Κατηγορία: 105 € (από 35 €)
    Ε' Κατηγορία: 70 € (από 30 €).

Αξίζει να επισημανθεί πως η πλειονότητα των εργαζομένων στα νοσοκομεία κατατάσσεται σε ανώτερη κατηγορία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να κατατάσσεται στην Α' κατηγορία του επιδόματος, ύψους 200 ευρώ, έναντι 150 ευρώ (αύξηση 33%).

Παράλληλα, στο τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων αμβλύνονται αμφισημίες ως προς την καταβολή του επιδόματος και προσδιορίζονται συγκεκριμένες ειδικότητες δικαιούχων, στις οποίες καταβάλλεται, πλέον, υψηλότερο επίδομα, από 70 ευρώ σε 150 ευρώ (αύξηση 114% - ειδικότητες τεχνικού προσωπικού που εντάσσονται στη Γ' κατηγορία).

Επιπλέον, εντάσσονται ως νέοι δικαιούχοι εργαζόμενοι των νοσοκομείων αρκετών ειδικοτήτων, όπως είναι οι παρακάτω:


Επιπροσθέτως, με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ επιχειρείται διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε εργαζόμενους συγκεκριμένων ειδικοτήτων, που απασχολούνται σε νομικά πρόσωπα εποπτευόμενα από το Υπουργείο Υγείας, όπως είναι τα εξής: Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, ΟΚΑΝΑ & ΚΕΘΕΑ, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών και Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού.
2η ΚΥΑ - Πυροσβεστικό Σώμα

Με τις ρυθμίσεις της δεύτερης ΚΥΑ επιχειρείται η μεταρρύθμιση και ο εξορθολογισμός του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των υπαλλήλων που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα και εμπίπτουν στις ρυθμίσεις του ενιαίου μισθολογικού νόμου.

Μέχρι πρότινος, καταβαλλόταν το επίδομα της Α΄ κατηγορίας (150 €) μόνο στους εποχικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου ειδικότητας «οδηγού» των πυροσβεστικών οχημάτων.

Με τις ρυθμίσεις της παρούσας ΚΥΑ, στην κατηγορία Α' (200 €) περιλαμβάνονται οι υπάλληλοι που ανήκουν και υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα ως ακολούθως:

α) Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα του οδηγού πυροσβεστικών οχημάτων.

β) Εποχικοί υπάλληλοι του Πυροσβεστικού Σώματος, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που προσλήφθηκαν με την ειδικότητα εργάτη πυρόσβεσης - διάσωσης.

γ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικού οχημάτων.

δ) Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.), με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου ορισμένου χρόνου επί πενταετή θητεία, που προσλήφθηκαν άνευ ειδικότητας και εκτελούν καθήκοντα μαχίμου πυροσβέστη.

Υπολογίζεται πως και για τις τέσσερις κατηγορίες ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 5.000.

Η μεταρρύθμιση, συνεχίζει η ανακοίνωση, επιχειρείται επί τη βάσει πορισμάτων Διυπουργικής Επιτροπής, η οποία συγκροτήθηκε με κύριο έργο τον προσδιορισμό συγκεκριμένων επιστημονικών κριτηρίων, που συνδέονται με την έκθεση των εργαζομένων σε σοβαρό κίνδυνο βλάβης της υγείας τους και την υπαγωγή των ειδικοτήτων/κλάδων και χώρων εργασίας στα εν λόγω κριτήρια.

Ο μόνιμος χαρακτήρας που έχει η Επιτροπή εγγυάται την εναρμονισμένη και ομοιόμορφη αντιμετώπιση όλων των κλάδων/ειδικοτήτων στο διηνεκές, την οικοδόμηση τεχνογνωσίας και εμπειρίας σε ένα διυπουργικό όργανο με τη συμμετοχή και ενός ανεξάρτητου φορέα, ώστε να είναι εφικτές και δόκιμες οι αναγκαίες προσαρμογές, όπως αυτές κάθε φορά υπαγορεύονται από μεταβολές του θεσμικού πλαισίου, της εφαρμογής μέτρων πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου, των επιστημονικών δεδομένων, των νομοθετικών ρυθμίσεων και των πραγματικών συνθηκών άσκησης των δραστηριοτήτων/αρμοδιοτήτων που συνδέονται με το επίδομα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΥΠΟΙΚ: Εως €200 το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας"

Αλεξανδρούπολη: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τους 3 Τουρκοκύπριους με τα 45 πιστόλια (εικόνες)

Συνελήφθησαν τρεις Τουρκοκύπριοι στην Αλεξανδρούπολη, κατηγορούμενοι για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί εθνικού τελωνειακού κώδικα.

Σε ειδική κρύπτη του οχήματός τους, εντοπίστηκαν 45 πιστόλια. Κατασχέθηκαν, επίσης μεταξύ άλλων, 2 μαχαίρια , 18 πακέτα τσιγάρα και 27 νομίσματα.

Αναλυτικά:

Συνελήφθησαν χθες (12-2-2023) το απόγευμα, στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων Έβρου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης, τρεις αλλοδαποί, δύο άνδρες και μία γυναίκα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις των νόμων περί όπλων και περί εθνικού τελωνειακού κώδικα.

Ειδικότερα, έπειτα από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συντονισμένη επιχείρηση όπου εντόπισαν τους δράστες να επιβαίνουν σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, και να πραγματοποιούν είσοδο στη χώρα από το Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Κήπων.

Σε ενδελεχή έλεγχο που πραγματοποίησαν στο εσωτερικό του οχήματος οι ανωτέρω αστυνομικοί με τη συνδρομή του σκύλου ανίχνευσης εκρηκτικών υλών «Μάγια» της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αλεξανδρούπολης και τελωνειακών υπαλλήλων, εντόπισαν σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στο χώρο των αποσκευών του αυτοκινήτου και κατάσχεσαν 45 πιστόλια.

Σε περαιτέρω έρευνα βρέθηκαν επιπλέον στο όχημα και κατασχέθηκαν:

  • 2 αναδιπλούμενα μαχαίρια
  • 18 πακέτα τσιγάρων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί,
  • 27 νομίσματα και 10 τμήματα νομισμάτων για τα οποία διερευνάται αν εμπίπτουν στις διατάξεις της νομοθεσίας περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς,
  • 1 μεταλλικός τρίφτης,
  • 9 κινητά τηλέφωνα και δώδεκα κάρτες (sim),
  • 1 ηλεκτρονική συσκευή και
  • το χρηματικό ποσό των 700 ευρώ.

Κατασχέθηκε επίσης το παραπάνω όχημα.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αλεξανδρούπολης.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλεξανδρούπολη: Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τους 3 Τουρκοκύπριους με τα 45 πιστόλια (εικόνες)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news