facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 5 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: Prada και Puma κλείνουν τα καταστήματά τους στη Ρωσία

Η γερμανική εταιρεία αθλητικών ενδυμάτων Puma αποφάσισε να διακόψει τη λειτουργία όλων των καταστημάτων της στη Ρωσία.

Η Puma, που έχει 100 καταστήματα στη Ρωσία, είχε ήδη σταματήσει τις παραδόσεις προϊόντων, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Εξάλλου, από το Μιλάνο έγινε γνωστό ότι και η εταιρεία ειδών πολυτελείας Prada διακόπτει όλες τις δραστηριότητες λιανεμπορίου στη Ρωσία.

«Η κυριότερη ανησυχία μας είναι οι συνάδελφοί μας και οι οικογένειές τους που πλήττονται από την τραγωδία στην Ουκρανία και θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε» ανέφερε στην ανακοίνωσή της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Prada και Puma κλείνουν τα καταστήματά τους στη Ρωσία"

Θεσσαλονίκη: Οργισμένες αντιδράσεις για τη σύλληψη γιατρού μετά τον θάνατο ασθενούς σε κλινική

Αντιδράσεις από συναδέλφους της γιατρού στη Θεσσαλονίκη, που ζητούν να αφεθεί ελεύθερη. Η σύλληψή της, έγινε μετά από εισαγγελική παρέμβαση…

Μια ασθενής πεθαίνει σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη, κάτω από συνθήκες που βρίσκονται υπό διερεύνηση. Η 47χρονη κατηγορούμενη, επιβλέπουσα ψυχίατρος, συνελήφθη μετά από εισαγγελική εντολή, με συναδέλφους της, να ξεσπούν και να διαμαρτύρονται.

«Η σύλληψη και κράτηση της συναδέλφου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης μετά από θάνατο μιας νοσηλευομένης ασθενούς πριν ακόμη εκδοθεί και το πόρισμα της ιατροδικαστικής εξέτασης είναι κατακριτέα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προσθέτοντας ότι η νομική υπηρεσία του «άμεσα τέθηκε στη διάθεσή της υπεράσπισης της συναδέλφου».

Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «θα κινηθεί άμεσα προς κάθε κατεύθυνση για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των γιατρών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ώστε να μην επαναληφθεί στο μέλλον παρόμοιο περιστατικό», συνεχίζει η ανακοίνωση σημειώνοντας ότι ο ιατρικός κόσμος της χώρας και ειδικά οι γιατροί του ΕΣΥ «αποδεικνύουν καθημερινά εργαζόμενοι υπό αντίξοες συνθήκες ότι τιμούν στο ακέραιο τον όρκο του Ιπποκράτη και για το λόγο αυτό αξίζουν τον σεβασμό όλων».

Παράλληλα, μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης ( ΕΝΙΘ) πραγματοποίησαν το απόγευμα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα Παύλου Μελά, για τη σύλληψη και κράτηση της γιατρού. «Παράσταση διαμαρτυρίας από γιατρούς και υγειονομικούς από το ψυχιατρικό νοσοκομείο. Θεωρούμε ότι η δικαιοσύνη εξάντλησε την αυστηρότητά της στη γιατρό. Οι υγειονομικοί έδωσαν μάχη από την αρχή της πανδημίας για να κρατήσουν το ΕΣΥ όρθιο. Ζητάμε να συνεχιστεί η έρευνα, να εξακριβωθούν οι αιτίες, αλλά να αφεθεί ελεύθερη η συνάδελφος» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Καραχρήστος.

Ο θάνατος της ασθενούς

Η 47χρονη κατηγορούμενη, επιβλέπουσα ψυχίατρος, είχε συλληφθεί με εισαγγελική εντολή. Οδηγήθηκε νωρίτερα ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης, που μετά την απαγγελία της κατηγορίας την παρέπεμψε να απολογηθεί σε ανακριτή.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο τρόφιμος με τον οποίο η θανούσα είχε επεισόδιο, φέρεται να είχε εμπλακεί προηγουμένως σε άλλο επεισόδιο με έναν ακόμη τρόφιμο, ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε στο κενό πέφτοντας από παράθυρο και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβησαν όλα τα παραπάνω ερευνώνται, όπως και τα αίτια θανάτου της γυναίκας, ενώ παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Οργισμένες αντιδράσεις για τη σύλληψη γιατρού μετά τον θάνατο ασθενούς σε κλινική"

Επιβεβαιώνεται ο θάνατος του Ουκρανού διαπραγματευτή, ήρωας λέει το Κίεβο, για προδοσία μιλάνε οι Ρώσοι

Τον θάνατο μέλους που συμμετείχε στη διαπραγματευτική ομάδας της Ουκρανίας στον πρώτο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία επιβεβαιώνει το Κίεβο.

Πρόκειται για τον Denis Kireev, ο οποίος -όπως ισχυρίζεται το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας- «έπεσε» κατά την εκτέλεση ειδικών καθηκόντων μαζί με άλλα δύο μέλη του υπουργείο Άμυνας.

«Πέθαναν, υπερασπιζόμενοι την Ουκρανία, και η πράξη τους μας φέρνει πιο κοντά στη νίκη» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, χαρακτηρίζοντάς τους ήρωες σε απάντηση όσων μιλούν για ρώσο πράκτορα και δολοφονία του από τις ουκρανικές αρχές.

Νωρίτερα υπήρχαν φήμες, προερχόμενες κυρίως από ρωσικές πηγές, ότι ο Denis Kireev σκοτώθηκε από ομοεθνείς του μετά από κατηγορίες πως διέπραξε «εσχάτη προδοσία».

Mάλιστα, ο ουκρανός βουλευτής της αντιπολίτευσης, Oleksiy Honcharenko, ανέφερε πως ο Denis Kireev πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) κατά τη σύλληψή του, καθώς θεωρήθηκε ύποπτος για εσχάτη προδοσία.

«Κατά τη σύλληψή του, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας πυροβόλησε και σκότωσε το μέλος της ουκρανικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας Denis Kireev. Ήταν ύποπτος για εσχάτη προδοσία» έγραψε χαρακτηριστικά ο Honcharenko στο κανάλι του στο Telegram.

Ο ουκρανός βουλευτής ισχυρίζεται ότι η Υπηρεσία Ασφαλείας είχε ξεκάθαρα στοιχεία για την προδοσία του Kireev, μεταξύ των οποίων και τηλεφωνικές συνομιλίες.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επιβεβαιώνεται ο θάνατος του Ουκρανού διαπραγματευτή, ήρωας λέει το Κίεβο, για προδοσία μιλάνε οι Ρώσοι"

Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη την Κυριακή

Βροχές και κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες αναμένονται να επικρατήσουν σε μεγάλο μέρος της χώρας την Κυριακή (6.3.2022). 

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καιρού της ΕΜΥ, σε όλη τη χώρα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, τα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική Στερεά και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, ωστόσο από το μεσημέρι σταδιακά από τα δυτικά θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θράκης, με σταδιακή εξασθένηση από τα δυτικά.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νοτιοανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά από νότιες διευθύνσεις και στην υπόλοιπη χώρα από βόρειες, με ένταση 4 με 6 και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 7 με 9 βαθμούς, ενώ θα φτάσει στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα τους 16 με 17 και στην υπόλοιπη χώρα τους 13 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Ο καιρός σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Nεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, στρεφόμενοι το απόγευμα σε βόρειοιυς βορειοδυτικούς 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και στα θαλάσσια παραθαλάσσια μεμονωμένες καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και πιθανώς στα ημιορεινά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το μεσημέρι.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 5 και πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι ανατολικοί 5 με 6 και στα νότια τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 08 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε όλη τη χώρα αύριο

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από το απόγευμα στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και τη νύχτα και στις υπόλοιπες περιοχές, ενώ κατά τόπους στα δυτικά θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές μέχρι το μεσημέρι στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία και μέχρι το βράδυ στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Θρακικό πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ, με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Από το μεσημέρι τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και μέχρι το βραδυ κατά τόπους στα νότια θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, καθώς και στα ημιορεινά της Ηπείρου, οι οποίες στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά θα είναι κατά τόπους πυκνές, ωστόσο μέχρι το μεσημέρι θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στο βόρειο Ιόνιο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και κυρίως στα θαλάσσια παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που κατά τόπους στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την κεντρική Στερεά θα είναι ισχυρά, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν και μέχρι το βράδυ κατά τόπους θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά, κυρίως της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς, όπου μέχρι το μεσημέρι θα είναι κατά τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και τοπικά στα ανατολικά 6 μποφόρ. Στα βόρεια θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ, στρεφόμενοι βαθμιαία σε βόρειους βορειοδυτικούς με εξασθένηση από αργά το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και κυρίως τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και από το απόγευμα δυτικοί νοτιοδυτικοί τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Στα βορειότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ανατολικοί βορειοανατολικοί 5 με 7 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 6 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα που είναι πιθανό κατά διαστήματα να είναι έντονα, από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 5 στρεφόμενοι το μεσημέρι από τα βόρεια σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές, καταιγίδες και αφρικανική σκόνη την Κυριακή"

Οι Anonymous χάκαραν την ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας

Σύμφωνα με ανάρτηση του Nexta στο Twitter, οι Anonymous χάκαραν τον ιστότοπο της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

 Όπως φαίνεται από το tweet των Anonymous που συνοδεύει την ανάρτηση του Nexta, η προσπάθεια ήταν επιτυχής καθώς η σελίδα «έπεσε» προσωρινά.

ertnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Anonymous χάκαραν την ιστοσελίδα της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας της Ρωσίας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία καταγγέλλει επίθεση σε διπλωμάτη και προειδοποιεί Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία

Η Ρωσία προειδοποίησε την Εσθονία, τη Λετονία και την Λιθουανία πως θα πρέπει να προστατεύσουν τους Ρώσους διπλωμάτες, καταγγέλλοντας πως ένας από αυτούς δέχτηκε επίθεση στο Βίλνιους.
 
Συγκεκριμένα, η Ρωσία ζήτησε σήμερα από τις αρχές της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας να «λάβουν μέτρα» για να προστατεύσουν τις ρωσικές πρεσβείες, αφού ένας Ρώσος διπλωμάτης δέχτηκε επίθεση στη λιθουανική πρωτεύουσα, το Βίλνιους.

«Προειδοποιούμε το Βίλνιους, τη Ρίγα και το Ταλίν ότι είναι υπεύθυνοι για τις συνέπειες της αντιρωσικής ψύχωσης που εξαπέλυσαν» ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Όπως είπε «ένας Ρώσος διπλωμάτης στη λιθουανική πρωτεύουσα δέχτηκε επίθεση με χρήση σωματικής βίας» ενώ «έγιναν προσπάθειες να ασκηθεί πίεση στον πρεσβευτή».

Την περασμένη εβδομάδα η δημόσια τηλεόραση της Λιθουανίας μετέδωσε ότι ο τρίτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας ξυλοκοπήθηκε το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου κοντά στην πρεσβεία, στην αυλή ενός σπιτιού. Το κανάλι επικαλέστηκε ως πηγή του μια εκπρόσωπο της αστυνομίας.

Ο ξυλοδαρμός σημειώθηκε την ώρα που περίπου 10.000 άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία της Ρωσίας για να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στην Ουκρανία, αφού νωρίτερα είχε ξεκινήσει η ρωσική εισβολή. Ένας ύποπτος συνελήφθη και ο διπλωμάτης αρνήθηκε την ιατρική βοήθεια, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία καταγγέλλει επίθεση σε διπλωμάτη και προειδοποιεί Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η γερμανική δημόσια τηλεόραση αναστέλλει τις μεταδόσεις της από τη Μόσχα

Τα δύο κανάλια της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, ARD και ZDF , αναστέλλουν προς το παρόν τις μεταδόσεις τους από τα στούντιο που διατηρούν στη Μόσχα, προκειμένου να εξετάσουν τις συνέπειες της νέας ρωσικής νομοθεσίας για τα ΜΜΕ.

Οι δύο σταθμοί, σύμφωνα με εκπρόσωπό τους, θα συνεχίσουν να ενημερώνουν το κοινό τους για τις εξελίξεις από άλλες τοποθεσίες. Το ARD διατηρούσε στη Μόσχα γραφείο από το 1956.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλείται η Frankfurter Allgemeine Zeitung, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να υπέγραψε νομοθεσία η οποία ποινικοποιεί τη «δημόσια εσκεμμένη διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ενώ υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής προστίμου, ακόμη και 15ετούς φυλάκισης. Τα ρωσικά κρατικά ΜΜΕ π.χ. δεν μιλούν για «πόλεμο» κατά της Ουκρανίας, αλλά για «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Η γερμανική δημόσια τηλεόραση αναστέλλει τις μεταδόσεις της από τη Μόσχα"

Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρική κλινική στο Κίεβο

Ρωσικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο μιας ψυχιατρικής κλινικής στην πόλη Μποροντιάνκα στην περιοχή του Κιέβου της Ουκρανίας, όπου βρίσκονται μέσα 670 άτομα, δήλωσε σήμερα ο περιφερειακός κυβερνήτης Ολεκσέι Κουλέμπα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν ξέρουμε πώς να απομακρύνουμε αυτούς τους ανθρώπους, πώς να τους βοηθήσουμε», είπε ο Κουλέμπα. «Τους τελειώνουν το νερό και τα φάρμακα», είπε.

«Πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες, χρειάζονται συνεχή βοήθεια… πολλοί από αυτούς είναι κατάκοιτοι για χρόνια».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ψυχιατρική κλινική στο Κίεβο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΔΝΤ προβλέπει πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλο τον κόσμο

Μια κλιμάκωση της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα είχε «καταστροφικές» οικονομικές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εκτός από τον ίδιο τον πόλεμο, οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν επίσης «ουσιαστική επίπτωση στην παγκόσμια οικονομία και τις χρηματαγορές, με παράπλευρες συνέπειες για άλλες χώρες», σημειώνει το Ταμείο. «Οι οικονομικές συνέπειες είναι ήδη πολύ σοβαρές», πρόσθεσε.
 
«Συνέπειες για όλο τον κόσμο»

Η άνοδος της τιμής της ενέργειας και των πρώτων υλών γενικότερα, με το πετρέλαιο να πλησιάζει πλέον τα 120 δολάρια το βαρέλι, εντείνει τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετώπιζε όλος ο κόσμος βγαίνοντας από την πανδημία.

«Η αύξηση των τιμών θα έχει συνέπειες για όλον τον κόσμο, ιδίως για τα φτωχότερα νοικοκυριά, για τα οποία οι δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό» του προϋπολογισμού τους.

Όσον αφορά την ίδια την Ουκρανία, είναι ήδη σαφές ότι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικά αυξημένο κόστος το οποίο συνδέεται και με την ανοικοδόμηση των κτιρίων και των υποδομών που καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές.

Το ΔΝΤ σημείωσε ότι η κατεπείγουσα οικονομική βοήθεια που ζήτησε η Ουκρανία από τις 25 Φεβρουαρίου ανέρχεται στο 1,4 δισ. δολάρια. Το αίτημα αυτό ενδέχεται να υποβληθεί επισήμως την επόμενη εβδομάδα στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΔΝΤ προβλέπει πολύ σοβαρές συνέπειες σε όλο τον κόσμο"

Έκκληση Ζελένσκι στην Ανατολική Ευρώπη για αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής

Έκκληση για περισσότερη βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες, (τόσο αμυντικού υλικού όσο και ανθρωπιστική) και επιβολή επιπλέον κυρώσεων στην Μόσχα απηύθυνε ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι στην ωριαία συζήτηση που είχε με τα μέλη του Κογκρέσου.

Ζήτησε σχεδόν απεγνωσμένα, όπως λένε οι πληροφορίες, ρωσικά αεροσκάφη από τις ανατολικές χώρες (αυτά είναι που ξέρουν να χειρίζονται οι Ουκρανοί πιλότοι). Επίσης ζήτησε τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή την βοήθεια για την δημιουργία της και επιπρόσθετες κυρώσεις, όπως απαγόρευση αγοράς ρωσικού πετρελαίου και αερίου, τερματισμό λειτουργίας των καρτών visa και mastercard στην Ρωσία και αποχώρηση όσο το δυνατόν περισσότερων αμερικανικών επιχειρήσεων.

Οι νομοθέτες δεσμεύθηκαν να κάνουν ότι μπορούν για να παραλάβει η Ουκρανία αεροσκάφη από την Πολωνία και την Ρουμανία (χώρες της οποίες θα επισκεφθεί από Δευτέρα η αντιπρόεδρος Χάρις) και υποσχέθηκαν ότι η Ουάσιγκτον με κάθε δυνατό τρόπο θα μείνει στο πλευρό της Ουκρανίας και των γενναίων πολιτών της.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκκληση Ζελένσκι στην Ανατολική Ευρώπη για αεροσκάφη ρωσικής κατασκευής"

Κύπρος: Απαγορεύτηκε ο ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια

Κλειστά πρέπει να θεωρούν τα κυπριακά λιμάνια για τα ρωσικά πλοία ενόσω συνεχίζεται η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και εφόσον συνεχίζουν να ισχύουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για την Κυπριακή Δημοκρατία τα ρωσικά πλοία είναι ανεπιθύμητα για όσο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Κι αυτό φάνηκε προσφάτως όταν η Λευκωσία με ρηματική διακοίνωση ακύρωσε τον ελλιμενισμό ρωσικών πολεμικών πλοίων. 

Διπλωματικές πηγές επιβεβαίωσαν στον «Φ» πληροφορίες (του Άλφα) ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επέτρεψε τον ελλιμενισμό πέντε σκαφών του ρωσικού πολεμικού ναυτικού. Τα πέντε πλοία είχαν προγραμματισμένη επίσκεψη στο λιμάνι Λεμεσού στο πλαίσιο της συνεργασίας Κύπρου και Ρωσίας και την παροχή διευκολύνσεων από τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες επρόκειτο για φρεγάτες και υποστηρικτικά σκάφη τα οποία θα έρχονταν για σκοπούς ανεφοδιασμού. 

Το υπουργείο Εξωτερικών με ρηματική διακοίνωση προς τη Ρωσία την ενημέρωνε πως λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία η συμφωνία για παροχή διευκολύνσεων και άδεια ελλιμενισμού δεν μπορεί να ισχύσει. Γεγονός που ανάγκασε τα ρωσικά πλοία να αναζητήσουν άλλο λιμάνι για ανεφοδιασμό. 

Η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης κινείται στο πνεύμα των συζητήσεων στις Βρυξέλλες για επέκταση των μέτρων κατά της Ρωσίας και εκτός από τον ευρωπαϊκό εθνικό εναέριο χώρο να κλείσουν τα λιμάνια των κρατών μελών. Μια τέτοια απόφαση θα έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκτυπο για την Κύπρο παρά τη μη παροχή διευκολύνσεων σε πέντε πολεμικά πλοία που θα έρχονταν για ανεφοδιασμό. Το κλείσιμο λιμανιών για πλοία της Ρωσίας θα έχει ευρύτερο αντίκτυπο. 

Στην περίπτωση των πολεμικών πλοίων της Ρωσίας εάν η κυπριακή κυβέρνηση δεν ενεργούσε αποτρεπτικά τότε υπήρχε σοβαρό ενδεχόμενο να πλέουν δίπλα-δίπλα στην κυπριακή θάλασσα σκάφη του ρωσικού πολεμικού ναυτικού, του γαλλικού και του αμερικανικού. Γιατί ως γνωστό την ίδια περίοδο βρισκόταν ανοικτά της Λεμεσού το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, το οποίο ως γνωστό συνοδεύεται από αριθμό άλλων πολεμικών πλοίων. 

Στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου βρέθηκαν και πολεμικά πλοία των Ηνωμένων Πολιτειών. Την περασμένη Τετάρτη  στο πλαίσιο της παρουσίας του Αμερικανικού Αντιτορπιλικού (Α/Τ) USS ROSS (DDG-71), στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, η Διοίκηση Ναυτικού (ΔΝ) του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ), πραγματοποίησε την πρώτη κοινή άσκηση ναυτικής συνεργασίας (PASSEX), με το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), με την επωνυμία «CYP/ USA -01/2022», Νότια Λεμεσού. 

Σκοπός της άσκησης, την οποία σχεδίασε η ΔΝ του ΓΕΕΦ, σε συνεργασία με το Αμερικανικό ΠΝ, ήταν η εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων μεταξύ πολεμικών πλοίων της ΔΝ και του Αμερικανικού ΠΝ και η προαγωγή της μεταξύ τους διαλειτουργικότητας και σε αυτή συμμετείχαν το Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ και το Α/Τ USS ROSS (DDG-71). 

Ειδικότερα, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, διεξαγωγή Σχηματισμού, εκτέλεση γυμνασίου αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής και γυμνασίου επικοινωνιών. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 Πλοίων. 

Η άσκηση, η οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων και συμμαχικών χωρών, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό του ναυτικού της ΕΦ, να συνεκπαιδευτεί με Μονάδες του Αμερικανικού ΠΝ, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. 

Ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς αναφέρει πως «με την ευκαιρία του ελλιμενισμού του Αμερικανικού Α/Τ USS ROSS (DDG-71) στο λιμάνι Λεμεσού, την Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, στην παρουσία της Πρέσβειρας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο, κας. Judith G. Garberό, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη, όπου ενημερώθηκε για τις δυνατότητες και την αποστολή του πλοίου. Ακολούθως αφού ξεναγήθηκε στους χώρους του πλοίου, είχε συνάντηση με τον Κυβερνήτη του Α/Τ USS ROSS (DDG-71), Αντιπλοίαρχο Scott Jones, όπου συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

philenews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: Απαγορεύτηκε ο ελλιμενισμός ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 350 οι νεκροί άμαχοι λέει ο ΟΗΕ - Φόβοι για εκατοντάδες νέες απώλειες στη Βολνοβάκα

Τουλάχιστον 351 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 707 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί των θυμάτων είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», ανακοίνωσε σήμερα μια αποστολή του ΟΗΕ για την καταγραφή των θυμάτων της εισβολής.

Οι περισσότερες απώλειες αμάχων προκλήθηκαν από εκρηκτικά όπλα σε μία ευρεία περιοχή πρόσκρουσης, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών από βαρύ πυροβολικό και συστήματα πυραύλων πολλαπλής εκτόξευσης, αλλά και από βομβαρδισμούς και αεροπορικές επιδρομές, τόνισαν οι παρατηρητές από το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

«Η Ύπατη Αρμοστεία εκτιμά ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι σημαντικά υψηλότερος, ειδικά σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση και ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες, καθώς η λήψη πληροφοριών από ορισμένες τοποθεσίες όπου διεξάγονται έντονες εχθροπραξίες καθυστερεί και πολλές αναφορές περιμένουν ακόμη να επιβεβαιωθούν».

Η αποστολή ανέφερε ότι εκατοντάδες εικαζόμενες απώλειες αμάχων στην πόλη Βολνοβάκα - όπου γίνονταν προσπάθειες για να ανοίξει ένας ασφαλής διάδρομος απομάκρυνσης αμάχων καθώς ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη - δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 350 οι νεκροί άμαχοι λέει ο ΟΗΕ - Φόβοι για εκατοντάδες νέες απώλειες στη Βολνοβάκα"

Λογαριασμός ρεύματος: «Ο θάνατος του εμποράκου»…της Μυτιλήνης – Η χρέωση των 9.721 ευρώ

Μια ατομική μικρή επιχείρηση παραγωγής προϊόντων εστίασης στην αγορά της Μυτιλήνης, χωρίς μάλιστα προσωπικό, καλείται να πληρώσει λογαριασμό ρεύματος στη ΔΕΗ ύψους 9.721 ευρώ. Και φυσικά μετά από αυτό.... να κλείσει.

Ο εκκαθαριστικός τετραμήνου της ΔΕΗ έσκασε πραγματικά ως βόμβα στο μαγαζί συμπατριώτη μας ο οποίος μάλιστα δεν έχει καν κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης του. «Μέχρι τώρα λέει οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ήταν της τάξης των 1.500 ευρώ. Ο σημερινός όμως είναι πραγματική βόμβα και φυσικά δεν μπορώ να ανταποκριθώ.. Δεν ανταποκρίνεται καν στους τζίρους μου και άρα με οδηγεί στο να κλείσω. Φυσικά το προϊόν μου είναι τέτοιο που δεν μπορώ να μετακυλήσω τέτοια ποσά σε αυτό».

Ας σημειωθεί ότι από αυτά τα 9.721 ευρώ περισσότερα από 5.500 ευρώ είναι η περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής» που καλούνται να πληρώσουν τραβώντας τα μαλλιά τους ιδιώτες και επαγγελματίες.

Τι είναι όμως αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής που τινάζει στον αέρα τα πορτοφόλια όλων;

Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα μέγεθος χρηματιστηριακό που μεταβάλλεται καθημερινά και καθορίζει την τιμή με την οποία αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια καθημερινά ο όποιος πάροχος.

Στα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με την ΔΕΗ ή τους παρόχους, στα ψιλά γράμματα, αναφέρεται ότι όταν η τιμή χονδρικής του ρεύματος ξεπερνάει ένα επίπεδο, τότε οι καταναλωτές λιανικής, πληρώνουμε επιπλέον ρεύμα με βάση ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο.

Αυτός ο μαθηματικός τύπος, τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή χονδρικής κυμαίνονταν κάτω από αυτό το επίπεδο, δεν είχε ενεργοποιηθεί, άρα δεν βλέπαμε στους λογαριασμούς αυτές τις επιπλέον χρεώσεις.

Από τον Μάιο του 2021, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεπεράσει το επίπεδο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εμφανίζονται αυτές οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς.
Το τελευταίο δε διάστημα που η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται σε τιμές άνω των 250 – 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η επιπλέον χρέωση είναι τεράστια.

Μια ατομική μικρή επιχείρηση παραγωγής προϊόντων εστίασης στην αγορά της Μυτιλήνης, χωρίς μάλιστα προσωπικό, καλείται να πληρώσει λογαριασμό ρεύματος στη ΔΕΗ ύψους 9.721 ευρώ. Και φυσικά μετά από αυτό.... να κλείσει.

Ο εκκαθαριστικός τετραμήνου της ΔΕΗ έσκασε πραγματικά ως βόμβα στο μαγαζί συμπατριώτη μας ο οποίος μάλιστα δεν έχει καν κλείσει ένα χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης του. «Μέχρι τώρα λέει οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί ήταν της τάξης των 1.500 ευρώ. Ο σημερινός όμως είναι πραγματική βόμβα και φυσικά δεν μπορώ να ανταποκριθώ.. Δεν ανταποκρίνεται καν στους τζίρους μου και άρα με οδηγεί στο να κλείσω. Φυσικά το προϊόν μου είναι τέτοιο που δεν μπορώ να μετακυλήσω τέτοια ποσά σε αυτό».

Ας σημειωθεί ότι από αυτά τα 9.721 ευρώ περισσότερα από 5.500 ευρώ είναι η περιβόητη «ρήτρα αναπροσαρμογής» που καλούνται να πληρώσουν τραβώντας τα μαλλιά τους ιδιώτες και επαγγελματίες.

Τι είναι όμως αυτή η ρήτρα αναπροσαρμογής που τινάζει στον αέρα τα πορτοφόλια όλων;Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα μέγεθος χρηματιστηριακό που μεταβάλλεται καθημερινά και καθορίζει την τιμή με την οποία αγοράζει ηλεκτρική ενέργεια καθημερινά ο όποιος πάροχος.

Στα συμβόλαια που έχουμε υπογράψει με την ΔΕΗ ή τους παρόχους, στα ψιλά γράμματα, αναφέρεται ότι όταν η τιμή χονδρικής του ρεύματος ξεπερνάει ένα επίπεδο, τότε οι καταναλωτές λιανικής, πληρώνουμε επιπλέον ρεύμα με βάση ένα συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο.

Αυτός ο μαθηματικός τύπος, τα προηγούμενα χρόνια που η τιμή χονδρικής κυμαίνονταν κάτω από αυτό το επίπεδο, δεν είχε ενεργοποιηθεί, άρα δεν βλέπαμε στους λογαριασμούς αυτές τις επιπλέον χρεώσεις.

Από τον Μάιο του 2021, η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει ξεπεράσει το επίπεδο των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, με αποτέλεσμα να αρχίσουν να εμφανίζονται αυτές οι επιβαρύνσεις στους λογαριασμούς.
Το τελευταίο δε διάστημα που η τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κυμαίνεται σε τιμές άνω των 250 – 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η επιπλέον χρέωση είναι τεράστια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λογαριασμός ρεύματος: «Ο θάνατος του εμποράκου»…της Μυτιλήνης – Η χρέωση των 9.721 ευρώ"

Γιώργος Κυπαρίσσης: Βρέθηκε από την ΕΛΑΣ μέρος των λύτρων της απαγωγής

Μέρος των 800.000 ευρώ που δόθηκαν ως λύτρα για την απελευθέρωση του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση κατάφερε να βρει η Ελληνική Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό, το οποίο είναι μεγάλο αποδεικνύει και τον σημαντικό ρόλο που είχαν στην υπόθεση της απαγωγής οι τρεις πλέον συλληφθέντες,  οι οποίοι αναμένεται να οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. 

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται  μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στα δυτικά προάστια, καθώς αναζητούνται  ακόμη δύο με τρία άτομα που φέρεται ότι συμμετείχαν στην απαγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις συλληφθέντες είναι Έλληνες, δύο άντρες 41 και 34 ετών και μία γυναίκα 39 ετών. Οι δύο άντρες μάλιστα είναι σεσημασμένοι.  

Αύριο αναμένεται επίσημη ανακοίνωση  από την Αστυνομία για το πώς εξιχνιάστηκε η υπόθεση.

Η επίσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη θεοδωρικακού στη ΓΑΔΑ το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με πληροφορίες, συνδέεται με την άμεση εξιχνίαση της υπόθεσης.

Νωρίτερα, ο Γιώργος Κυπαρίσσης μίλησε στις κάμερες και ευχαρίστησε τους γονείς του δημόσια για τον τρόπο που χειρίστηκαν τις διαπραγματεύσεις.

 

Όπως είπε στους δημοσιογράφους, οι δράστες προσποιήθηκαν τους αστυνομικούς έξω από το σπίτι του και του έβαλαν χειροπέδες και μια κουκούλα μεταφέροντας τον σε άγνωστο σημείο. Τον χτύπησαν και τον ξύρισαν. Δεν μπορεί να καταλάβει πόσοι ήταν δράστες γιατί δεν τους έβλεπε.

kiparissis_dilwseis2

kiparissis_dilwseis

Πρωινές ώρες σήμερα 5/3/22 προσήχθησαν στο τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής και προσωπικής ελευθερίας 41χρονος, 34χρονος και 39χρονη ημεδαποί, οι οποίοι εξετάζονται για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση αρπαγής επιχειρηματία.

protothema 

Διαβάστε Περισσότερα » " Γιώργος Κυπαρίσσης: Βρέθηκε από την ΕΛΑΣ μέρος των λύτρων της απαγωγής"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο στρατός έχει ηττηθεί, δεν έχουμε όπλα λέει ο δήμαρχος Χερσώνας

Σε μία σπαρακτική δήλωση ο δήμαρχος της Χερσώνας της Ουκρανίας περιέγραψε την κατάσταση στην πόλη στο CNN, λέγοντας πως πλέον τα όπλα έχουν τελειώσει, ο στρατός της Ουκρανίας έχει ηττηθεί και η Ρωσία επελαύνει.

Τη δήλωση του δημάρχου Ιγκόρ Κολικάγεφ μετέδωσε το CNN. Ο Κολικάγεφ είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε όπλα για να αντισταθούμε στις δυνάμεις της Ρωσίας που περικύκλωσαν την πόλη. Οι κάτοικοι της Χερσώνας είναι άοπλοι. Δεν έχουμε όπλα για να προχωρήσουμε σε ένοπλη αντίσταση».

Σημείωσε πως ο ουκρανικός στρατός πλέον δεν βρίσκεται στην πόλη: «Δεν έχουμε στρατό στην πόλη. Ο στρατός έχει ηττηθεί. Ο ουκρανικός στρατός έπρεπε να υποχωρήσει. Έχουν υποχωρήσει προς την πόλη Νικολάεφ».

Πρόσθεσε, δε, πως «τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται παντού».

Συνέχισε λέγοντας πως τα ρωσικά στρατεύματα δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν έρθει ο ουκρανικό στρατός στην πόλη, λέγοντας πως ο μόνος τρόπος να έρθει βοήθεια είναι από την Κριμαία, που είναι ρωσική. 

Τόνισε πως υπάρχουν μεγάλες ανάγκες, «έχουμε ασθενείς με καρκίνο, παιδιά που χρειάζονται φάρμακα. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να τους παράσχουμε φάρμακα». 

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο στρατός έχει ηττηθεί, δεν έχουμε όπλα λέει ο δήμαρχος Χερσώνας"

Η Aeroflot διακόπτει όλες τις πτήσεις της στο εξωτερικό εκτός από την Λευκορωσία

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot θα διακόψει όλες τις πτήσεις στο εξωτερικό με εξαίρεση αυτές προς και από τη Λευκορωσία από τις 8 Μαρτίου, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Την ανακοίνωση της εταιρείας δημοσίευσε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο.

Η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας σήμερα συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με αεροσκάφη μισθωμένα στο εξωτερικό να αναστείλουν τις επιβατικές και εμπορικές πτήσεις στο εξωτερικό από τη Ρωσία από τις 6 Μαρτίου και από τις ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η Aeroflot διακόπτει όλες τις πτήσεις της στο εξωτερικό εκτός από την Λευκορωσία"

Η Μόσχα προαναγγέλλει σκληρές κυρώσεις κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεσμεύτηκε σήμερα να επιβάλει σκληρά, αλλά αναλογικά μέτρα κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία, εξαιτίας αυτού που αποκάλεσε ως μια «υστερία κυρώσεων» από το Λονδίνο εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι η Βρετανία επέλεξε ξεκάθαρα να κινηθεί προς μια ανοιχτή αντιπαράθεση με τη Ρωσία, μην αφήνοντας στη Μόσχα καμία άλλη επιλογή, από το να λάβει απροσδιόριστα μέχρι στιγμής μέτρα ως απάντηση, τα οποία «αναμφίβολα θα υπονομεύσουν τα βρετανικά συμφέροντα στη Ρωσία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Μόσχα προαναγγέλλει σκληρές κυρώσεις κατά βρετανικών συμφερόντων στη Ρωσία"

Οικιακή βοηθός νάρκωνε ηλικιωμένη και την έκλεβε

Ποινή κάθειρξης οκτώ ετών και φυλάκισης έξι μηνών επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας σε μια 63χρονη Γεωργιανή, η οποία νάρκωνε με άγνωστη ουσία μια ηλικιωμένη που την είχε προσλάβει ως οικιακή βοηθό στο σπίτι της στον Αλμυρό και την ξάφριζε.

Η δράστιδα φέρεται ότι έριχνε ηρεμιστικά χάπια στο πρωινό γάλα της 80χρονης γυναίκας, με αποτέλεσμα να χάνει τις αισθήσεις της. Την πρώτη φορά, στις 20 Αυγούστου 2021, η αλλοδαπή οικιακή βοηθός έκλεψε 150 ευρώ, αλλά η ηλικιωμένη δεν τον αντιλήφθηκε. Όμως, τη νάρκωσε και την επόμενη ημέρα και, όταν η ηλικιωμένη ξύπνησε, η 63χρονη είχε γίνει καπνός μαζί με το αξίας 10.000 ευρώ ρολόι που είχε αρπάξει από το χέρι της. Έτσι, κατήγγειλε την κλοπή στην Αστυνομία.

Η Γεωργιανή εντοπίστηκε στα διόδια των Αφιδνών, ενώ κατευθυνόταν προς την Αθήνα με ταξί, συνελήφθη και στην κατοχή της βρέθηκαν 16 χάπια lexotanil χωρίς ιατρική συνταγή. Ωστόσο, αρνήθηκε ότι νάρκωνε την 80χρονη και ότι είχε κλέψει και το ρολόι, το οποίο δεν βρέθηκε. Τα ίδια επανέλαβε στο δικαστήριο, το οποίο απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου της να της αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, καθώς φέρεται να είχε απασχολήσει την Αστυνομία και με άλλες κλοπές.

Έτσι, την έκρινε ένοχη από για ληστεία, πλαστογραφία διαβατηρίου και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών, χωρίς να δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεσή της, με αποτέλεσμα η 63χρονη να παραμείνει στην φυλακή όπου ήταν ήδη προσωρινά κρατούμενη με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή Πλημμελειοδικών Βόλου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Οικιακή βοηθός νάρκωνε ηλικιωμένη και την έκλεβε"

Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις μοιάζουν με κήρυξη πολέμου

Οι δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία μοιάζουν με κήρυξη πολέμου, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σε σχόλια στην κρατική τηλεόραση, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ότι όλα οδεύουν βάσει σχεδίου στην Ουκρανία και ότι ο ρωσικός στρατός θα εκπληρώσει τους στόχους του στο πλαίσιο της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Παράλληλα, ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ρωσία επιθυμεί την «αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας», προσθέτοντας ότι η χώρα πρέπει να έχει ουδέτερο καθεστώς.

Επανέλαβε μια γνωστή πλέον γραμμή ότι η Ρωσία ήλπιζε να «απο-ναζιστοποιήσει» την Ουκρανία και τόνισε ότι οι «νεοναζί κρύβονται πίσω από τους αμάχους» στην Ουκρανία.

Τέλος, έκανε γνωστό ότι δεν σκοπεύει να κηρύξει στρατιωτικό νόμο στη Ρωσία.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση βρίσκεται σε συνομιλίες με εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την επίλυση πιθανών ζητημάτων που συνδέονται με τις κυρώσεις της Δύσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Νωρίτερα, η κρατική αεροπορική αρχή της Ρωσίας συνέστησε στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες με ξένο μισθωμένο αεροσκάφος να αναστείλουν τις πτήσεις επιβατών και φορτίου από τη Ρωσία στο εξωτερικό, από τις 6 Μαρτίου και από ξένες χώρες προς τη Ρωσία από τις 8 Μαρτίου, για να αποφευχθεί η πιθανή κατάσχεσή τους.

Υπενθυμίζεται ότι η Δύση έχει επιβάλει σκληρές κυρώσεις στη Μόσχα από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, με στόχο να επηρεάσει τη ρωσική οικονομία.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πούτιν: Οι δυτικές κυρώσεις μοιάζουν με κήρυξη πολέμου"

Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση Νόστος 4 για την απομάκρυνση Ελλήνων και ξένων αμάχων από την Οδησσό

Η επιχείρηση «Νόστος 4», η απομάκρυνση 25 ατόμων (Ελλήνων πολιτών, μελών των οικογενειών τους, καθώς και Ρουμάνων και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου) από την Οδησσό, ολοκληρώθηκε επιτυχώς, αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ανωτέρω, οι οποίοι συνοδεύονταν από τον γενικό πρόξενο στην Οδησσό, Δημήτρη Δόχτση, πέρασαν τα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, όπου τους ανέμενε κλιμάκιο από την ελληνική πρεσβεία στο Βουκουρέστι, σημειώνεται.

Όπως ανέφεραν νωρίτερα διπλωματικές πηγές, τα 9 από τα 25 άτομα είναι ναυτικοί ελληνόκτητου πλοίου, με τρεις να είναι Έλληνες.

Το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει πως ο γενικός πρόξενος επιστρέφει στην Οδησσό, όπου το Γενικό Προξενείο, το μοναδικό κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει τη λειτουργία του.

Την είδηση της ολοκλήρωσης της επιχείρησης γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Υπενθυμίζεται πως η επιχείρηση ξεκίνησε σήμερα το πρωί από την Οδησσό με κατεύθυνση τη γέφυρα Ζατόκα, στη συνέχεια Μπέλγκοροντ και μετά τη Μολδαβία.

Βαρβιτσιώτης: Συγχαρητήρια στον Γενικό Πρόξενο και όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση

«Ακόμη μια δύσκολη αποστολή του υπουργείου Εξωτερικών υπήρξε επιτυχής!» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter για την ολοκλήρωση της επιχείρησης «Νόστος 4», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Επίσης, ο Μ. Βαρβιτσιώτης συγχαίρει τον γενικό πρόξενο Δημήτρη Δόχτση και όσους συνέβαλαν για τον απεγκλωβισμό 25 ατόμων από την Οδησσό.

Διαβάστε Περισσότερα » " Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση Νόστος 4 για την απομάκρυνση Ελλήνων και ξένων αμάχων από την Οδησσό"

Κορωνοϊός: 12.997 κρούσματα και 51 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 12.997, εκ των οποίων 19 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.499.259, εκ των οποίων 49,5% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 235 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.078 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Η θετικότητα στα τεστ φτάνει τα 4,44%, επί των 292 χιλιάδων τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 4.711 στην Αττική (5.522 χθες).
  • 1.379 στη Θεσσαλονίκη (1.756 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 646 από την Ανατολική Αττική (708 χθες).
  • 746 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (901 χθες).
  • 137 από τη Δυτική Αττική (189 χθες).
  • 623 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (800 χθες).
  • 1.279 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.499 χθες).
  • 633 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (680 χθες).
  • 535 από τον Πειραιά (632 χθες).
  • 112 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (113 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 66 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 7 στο Άγιο Όρος.
  • 216 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 14 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 112 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 75 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 50 στην ΠΕ Άρτας.
  • 335 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 144 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 21 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 92 στην ΠΕ Δράμας.
  • 101 στην ΠΕ Έβρου.
  • 277 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 15 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 61 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 113 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 104 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 747 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 20 στην ΠΕ Θάσου.
  • 33 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 16 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 11 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 220 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 123 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 27 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 83 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 17 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 44 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 5 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου.
  • 82 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 40 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 91 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 217 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 162 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 80 στην ΠΕ Κω.
  • 80 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 315 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 110 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 95 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 32 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 26 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 227 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 205 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 15 στην ΠΕ Μήλου.
  • 16 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 14 στην ΠΕ Νάξου.
  • 88 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 27 στην ΠΕ Πάρου.
  • 120 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 56 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 42 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 152 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 42 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 148 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 52 στην ΠΕ Σάμου.
  • 142 στην ΠΕ Σερρών.
  • 12 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 18 στην ΠΕ Σύρου.
  • 10 στην ΠΕ Τήνου.
  • 174 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 170 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 50 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 21 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 122 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 205 στην ΠΕ Χανίων.
  • 61 στην ΠΕ Χίου.
  • 280 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (368 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 51, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.143 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 384 (64,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 89,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 265 (69,01%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 119 (30,99%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.302 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 283 (ημερήσια μεταβολή -4,39%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 288 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 12.997 κρούσματα και 51 θάνατοι"

Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Κακουργηματική δίωξη σε 47χρονη γιατρό για τον θάνατο τροφίμου

Ποινική δίωξη για θανατηφόρα έκθεση σε βαθμό κακουργήματος, άσκησε ο εισαγγελέας εις βάρος γιατρού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου την περασμένη Πέμπτη έχασε τη ζωή της μία τρόφιμος, ύστερα από επεισόδιο που φέρεται να προκάλεσε άλλος τρόφιμος.

Η 47χρονη κατηγορούμενη, επιβλέπουσα ψυχίατρος, είχε συλληφθεί με εισαγγελική εντολή. Οδηγήθηκε νωρίτερα ενώπιον του εισαγγελέα ποινικής δίωξης, που μετά την απαγγελία της κατηγορίας την παρέπεμψε να απολογηθεί σε ανακριτή.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, ο τρόφιμος με τον οποίο η θανούσα είχε επεισόδιο, φέρεται να είχε εμπλακεί προηγουμένως σε άλλο επεισόδιο με έναν ακόμη τρόφιμο, ο οποίος στη συνέχεια βρέθηκε στο κενό πέφτοντας από παράθυρο και νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες συνέβησαν όλα τα παραπάνω ερευνώνται, όπως και τα αίτια θανάτου της γυναίκας, ενώ παραγγέλθηκε ιατροδικαστική εξέταση.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ψυχιατρικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης: Κακουργηματική δίωξη σε 47χρονη γιατρό για τον θάνατο τροφίμου"

Απαγωγή Κυπαρίσση: Στη ΓΑΔΑ τρεις ύποπτοι

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττική προσήχθησαν τρία άτομα, για την υπόθεση απαγωγής του επιχειρηματία Γιώργου Κυπαρίσση.

Πρόκειται για έναν 41χρονο, έναν 34χρονο και μία 39χρονη, όλοι τους Έλληνες υπήκοοι, οι οποίοι προσήχθησαν στο Τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής και προσωπικής ελευθερίας.

Οι τρεις προσαχθέντες εξετάζονται για τη συμμετοχή τους στην υπόθεση αρπαγής του επιχειρηματίας.

O υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκέφτηκε σήμερα τη ΓΑΔΑ προκειμένου να ενημερωθεί τόσο για την υπόθεση της απαγωγής, όσο και για άλλα θέματα.

Τα τρία άτομα που έχουν προσαχθεί δεν έχουν ομολογήσει έως αυτή την ώρα, όπως ανέφεραν στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αστυνομικές πηγές.

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή Κυπαρίσση: Στη ΓΑΔΑ τρεις ύποπτοι"

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το ρωσικό πλήγμα εναντίον της κεραίας τηλεόρασης στο Κίεβο

Η οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) μετά το ρωσικό πλήγμα εναντίον του πύργου της τηλεόρασης στο Κίεβο την Τρίτη, καταγγέλλοντας «ένα έγκλημα πολέμου».

«Στις 4 Μαρτίου οι RSF κατέθεσαν προσφυγή στον εισαγγελέα του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, ο ρωσικός στρατός έχει βομβαρδίσει σκοπίμως πολλές κεραίες τηλεόρασης σε όλη τη χώρα», ανέφερε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Την Τρίτη, έκτη ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ρωσικός πύραυλος «έπληξε» τον πύργο της τηλεόρασης που βρίσκεται κοντά στο μνημείο Μπάμπι Γιαρ για τους περισσότερους από 30.000 Εβραίους που δολοφόνησαν οι Ναζί μέσα σε δύο ημέρες το 1941. Από το πλήγμα αυτό σκοτώθηκαν πέντε άνθρωποι.

Σύμφωνα με τους RSF, που επικαλούνται την τοπική οργάνωση IMI, «τουλάχιστον άλλοι τρεις πύργοι ραδιοτηλεόρασης έχουν γίνει στόχος βομβαρδισμών στο Κορόστεν, το Λισισάνσκ και τη Χάρκιβ, ενώ δύο κεραίες ραδιομετάδοσης έχουν σταματήσει να εκπέμπουν αφού οι Ρώσοι στρατιωτικοί τις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους στη Μελιτόπολη και τη Χερσώνα».

«Ο σκόπιμος βομβαρδισμός πολλών υποδομών μέσων ενημέρωσης, όπως κεραίες τηλεόρασης, αποτελεί έγκλημα πολέμου και καταδεικνύει το εύρος της επίθεσης που εξαπέλυσε ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν εναντίον του δικαιώματος στην ενημέρωση», κατήγγειλε ο Κριστόφ Ντελουάρ γενικός γραμματέας των RSF.

Την Τετάρτη το βράδυ ο εισαγγελέας του ΔΠΔ ανακοίνωσε «την άμεση έναρξη» έρευνας για την κατάσταση στην Ουκρανία, όπου φέρονται να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα πολέμου, αφού έλαβε το πράσινο φως από τις 39 χώρες μέλη του.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το ρωσικό πλήγμα εναντίον της κεραίας τηλεόρασης στο Κίεβο"

Ουκρανία: Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής

Η ΕΕ ανακοίνωσε ότι συντάσσεται με τα άλλα μέλη του Συμβουλίου των Χωρών της Βαλτικής Θάλασσας (CBSS) στην αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στις εργασίες του Συμβουλίου.

«Η απόφαση αυτή εντάσσεται στην απάντηση της ΕΕ και άλλων χωρών με αντίστοιχες απόψεις στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη συμμετοχή της Λευκορωσίας σε αυτή την απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετική ενέργεια», επεσήμανε σήμερα η ΕΕ.

«Η ΕΕ συμφωνεί με τα άλλα μέλη του CBSS (Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γερμανία, Ισλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Νορβηγία, Πολωνία και Σουηδία) ότι η αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας και της Λευκορωσίας θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι να καταστεί και πάλι εφικτή η συνεργασία μαζί τους βάσει του σεβασμού για τις θεμελιώδεις αξίες του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Ανεστάλη η συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στο Συμβούλιο των Χωρών της Βαλτικής"

Πρέσπες: Περισσότεροι από 500 αργυροπελεκάνοι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών

Μαζική θανή αργυροπελέκανων από τη γρίπη των πτηνών διαπιστώθηκε στη Μικρή Πρέσπα όπου σε αποικίες καταμετρήθηκαν 574 νεκρά πουλιά.

«Είναι εκρηκτικό το φαινόμενο καθώς από τα μέσα Φεβρουαρίου έως σήμερα, καταγράψαμε 574 νεκρούς αργυροπελεκάνους και στη λίμνη Χειμαδίτιδα άλλους 24», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών, Μυρσίνη Μαλακού, τονίζοντας ότι πέρσι είχαν βρεθεί 70 νεκρά πουλιά.

Ωστόσο, όλες οι αρμόδιες αρχές ήταν σε επιφυλακή φέτος μετά και την θανή περισσότερων από 6.000 γερανών στο Ισραήλ, στα τέλη του έτους, από την ίδια νόσο.

«Στις μετρήσεις που κάνουμε κάθε χρόνο στις αποικίες, χρησιμοποιώντας drone και τηλεσκόπια, είδαμε τα νεκρά πουλιά, σε αριθμό που δεν έχει ξαναγίνει», τονίζει η κ.Μαλακού. Δείγματα νεκρών ζώων, σε συνεργασία και με τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και τον δήμο Πρεσπών, στάλθηκαν στην κτηνιατρική Υπηρεσία της περιφερειακής ενότητας Φλώρινας όπου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για τον ιό Η5Ν1.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθηθεί και αυτό που πρωτεύει είναι η συλλογή, με όλα τα μέτρα προστασίας, των νεκρών πουλιών και η αποτέφρωσή τους. Ήδη πάντως, έχουν ειδοποιηθεί για το φαινόμενο όλοι οι διεθνείς και τοπικοί οργανισμοί και οι διασυνοριακοί εταίροι, όπως και οι κάτοικοι των γύρω περιοχών», εξηγεί η κ. Μαλακού.

Μάλιστα, επειδή η περιοχή όπου βρέθηκαν νεκρά είναι δύσκολα προσβάσιμη, εκτιμάται ότι θα χρειαστεί η βοήθεια του στρατού που διαθέτει τα κατάλληλα μέσα για να προσεγγίσει τις απομακρυσμένες αποικίες. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του δήμου Πρεσπών Μιχάλη Πετράκο, έχει ζητηθεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία, η συμβολή του στρατού για την περισυλλογή των πουλιών.

«Σκεφτείτε ότι ο αργυροπελεκάνος που είναι χαρακτηρισμένο ως “σχεδόν απειλούμενο” είδος, είναι μεγάλο πουλί, με άνοιγμα φτερών που φτάνει τα 2,5 μέτρα οπότε απαιτούνται μεγάλα πλεούμενα μέσα για να απομακρυνθούν τα νεκρά», διευκρίνισε η κ. Μαλακού προσθέτοντας ότι είναι αναγκαίο να γίνει άμεσα η περισυλλογή.

«Πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, όπως μας έχει συσταθεί από τα πρωτόκολλα. Δεν συστήνεται η χρήση απολυμαντικών στις αποικίες αλλά η άμεση απομάκρυνση των νεκρών προκειμένου μάλιστα και μέχρι τον Μάιο να μπορέσουν να φωλιάσουν ξανά αργυροπελεκάνοι».

Λήψη μέτρων πρόληψης στους κατοίκους

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χθες από το δήμο Πρεσπών, ενημερώνονται οι κάτοχοι οικόσιτων πουλερικών σχετικά με την ανάγκη λήψης απαραίτητων μέτρων πρόληψης μετά από κρούσματα της γρίπης των πτηνών στην περιοχή. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

  • Τα οικόσιτα πουλερικά δεν πρέπει να μένουν σε ανοιχτούς και μη περιφραγμένους χώρους (προαύλια, αυλές, αγρούς, κλπ.) σε όλη την περιοχή του Δήμου Πρεσπών.
  • Τα οικόσιτα πουλερικά πρέπει να διατηρούνται αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους, όπου τόσο τα ανοίγματα τους όσο και οι εξωτερικές δεξαμενές από τις οποίες ποτίζονται πρέπει να καλύπτονται από κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα (πυκνό δίχτυ σκίασης, συρματόπλεγμα κλπ.) που να αποκλείουν την επαφή ή την έκθεσή τους με άγρια πτηνά.
  • Οι κάτοχοι των οικόσιτων πουλερικών πρέπει να διατηρούν τις εκτρεφόμενες πάπιες και χήνες σε χωριστούς χώρους από τα άλλα είδη πουλερικών (κότες κλπ.).
  • Οι κάτοχοι πουλερικών πρέπει να αναφέρουν στην Κτηνιατρική Υπηρεσία κάθε ύποπτο σύμπτωμα που παρατηρούν στα πτηνά τους, όπως αιφνίδιους θανάτους, αναπνευστικά συμπτώματα, οίδημα προσώπου κλπ.

Υπάλληλοι παρεμφερών υπηρεσιών, μέλη Κυνηγετικών Συλλόγων, μέλη Αλιευτικών Συλλόγων, κτηνοτρόφοι και ιδιώτες που έρχονται σε άμεση και συχνή επαφή με άγρια πτηνά, να ειδοποιούν την Κτηνιατρική Υπηρεσία, το Φορέα Διαχείρισης ή την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών σε περιπτώσεις εύρεσης νεκρών ή ημιθανών πτηνών. Σε περιπτώσεις χειρισμού τέτοιων πτηνών πρέπει να λαμβάνονται στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέσπες: Περισσότεροι από 500 αργυροπελεκάνοι νεκροί από τη γρίπη των πτηνών"

Απαγωγή Κυπαρίσση: Τον απελευθέρωσαν δύο μέρες αφότου έλαβαν τα λύτρα - «Φοβόμασταν μήπως ήταν νεκρός», λέει η μητέρα του

Μαζί με την οικογένειά του βρίσκται από χθες ο 40χρονος επιχειρηματίας, Γιώργος Κυπαρίσσης, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος την Παρασκευή το πρωί μετά από 70 μέρες ομηρίας.

H μητέρα του, φανερά ανακουφισμένη που έχει ξανά τον γιο της κοντά, μίλησε για την αγωνία που πέρασε όλες αυτές τις μέρες αλλά και την ημέρα που παρέδωσαν τα λύτρα στους απαγωγείς.



«Φοβήθηκα, μίλησα με τους κακοποιούς ήταν αδίστακτοι. Είχα βάλει την κόρη μου να μιλάει, δεν άντεχα εγώ. Εγώ, η κόρη μου και ο γαμπρός μου παραδώσαμε τα χρήματα. Μας πήγαν σε πολλά σημεία. Παραδώσαμε τα χρήματα και ύστερα από δύο μέρες τον απελευθέρωσαν. Φοβόμασταν μήπως ήταν νεκρός. Ευτυχώς πήγαν όλα καλά, ευχαριστούμε τον Θεό που μας βοήθησε, όλα καλά, δεν έπαθε τίποτα στα χέρια τους, τον βλέπω καλά. Ήμασταν όλοι μαζί όταν γύρισε σπίτι. Οι απαγωγείς ήταν 7 μίλησα με 2. Οι απαγωγείς ήταν διαβασμένοι, δεν ήταν αγράμματοι και μιλούσαν τέλεια τα ελληνικά», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Όλγα, η μητέρα του Γιώργου Κυπαρίσση.

Το χρονικό της απαλευθέρωσης και οι πρώτες δηλώσεις του 40χρονου επιχειρηματία

Ο Γιώργος Κυπαρίσσης απελευθερώθηκε από τους απαγωγείς του μετά από ένα θρίλερ 70 ημερών,  δίνονται τέλος στην αγωνία της οκογένειάς του.

Οι κακοποιοί άφησαν  τον 40χρονο επιχειρηματία στην περιοχή του Τατοΐου λίγο πριν τις 8 το πρωί, δύο μέρες άφοτου η οικογένεια του Κυπαρίσση είχε καταβάλει 800.000 ευρώ σε λύτρα .

Ο νεαρός επιχειρηματίας, φανερά καταβεβλημένος αλλά και ανακουφισμένος μετά από όσα πέρασε στα χέρια των απαγωγέων, έφτασε το απόγευμα στο πατρικό του σπίτι στο Ίλιον για να συναντήσει ξανά την οικογένειά του.

«Όλα καλά, όλα καλά. Είμαι τώρα κουρασμένος», δήλωσε με χαμόγελο στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

«Θα μιλήσουμε αύριο παιδιά, είμαι καλά. Είμαι τώρα κουρασμένος και τρελαμένος. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ», είπε ο επιχειρηματίας και μπήκε στο σπίτι συνοδευόμενος από έναν αστυνομικό.

Νωρίτερα, είχε περάσει την πόρτα της ΓΑΔΑ όπου έφτασε μόνος του καθώς οι δράστες τον άφησαν στην λεωφόρο Τατοΐου και του έδωσαν χρήματα για το ταξί που τον μετέφερε στην λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Ο Γιώργος Κυπαρίσσης έδωσε κατάθεση στους αξιωματικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ώστε να ξεκινήσει η δεύτερη φαση της υπόθεσης, δηλαδή η εξιχνίαση προκειμένου οι αρχές να φθάσουν στους απαγωγείς του.

Κατάθεση έδωσαν και τα 3 αδέλφια του ενώ οι αστυνομικοί του ζήτησαν να θυμηθεί τις διαδρομές που έκανε και το χώρο στον οποίο κρατούνταν.

Η κατάθεση διεκόπη για λίγη ώρα καθώς ο 40χρονος ένιωσε μια αδιαθεσία εξαιτίας της ταλαιπωρίας που πέρασε και πήγε σε ένα φαρμακείο για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Στη συνέχεια, πήγε στο πατρικό του σπίτι στο Ίλιον συνοδευόμενος από αστυνομικούς όπου συνάντησε τον πατέρα του, τη μητέρα του και τον αδελφό του. Τον άνθρωπο ο οποίος είχε αναλάβει την επικοινωνία με τους απαγωγείς και επί 2 μήνες έκανε παζάρια προκειμένου να ρίξει το ποσό των λύτρων.

Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις, οι απαγωγείς δέχθηκαν και έλαβαν την προσφορά των 800.000 ευρώ ως λύτρα προκειμένου να αφήσουν ελεύθερο τον 40χρονο επιχειρηματία.

Ο πατέρας του Γιώργου Κυπαρίσση, Στράτος, μίλησε στο protothema.gr για τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε ο γιος του. «Μας πήραν τηλέφωνο και μας είπαν ότι θα έρθει, κατεβήκαμε κατω στην είσοδο και μετά απο μισή ώρα περίπου εμφανίστηκε, ήρθε με αγκάλιασε το παιδί, μιλήσαμε λίγο, αλλα είχε έρθει με την αστυνομία και έφυγαν πήγαν στη ΓΑΔΑ. Εξωτερικά φαινόταν καλά, τον είχαν ξυρισει και στο κεφάλι και σε όλο το σώμα», δήλωσε ο ίδιος.

Στο protothema.gr μίλησε και ο αδελφός του, Νίκος, λίγη ώρα μετά την απελευθέρωση του Γιώργου Κυπαρίσση.

«Ο Γιώργος είναι μαζί μας. Είναι καλά. Αυτό μετράει. Ευτυχώς όλα πήγαν καλά, είχαμε μεγάλη αγωνία και ευχαριστούμε όλους όσοι βοήθησαν», τόνισε και δεν έκρυψε την χαρά του που είδε ζωντανό τον αδελφό του μετά από 70 ημέρες.

Την επόμενη ημέρα της απαγωγής στο Ντράφι, ο Νίκος Κυπαρίσσης μίλησε μέσω Viber με τους απαγωγείς οι οποίοι του έστειλαν φωτογραφία του αδελφού του με δεμένα τα χέρια πίσω από την πλάτη και του ζήτησαν 2 εκατομμύρια ευρώ ώστε να τον αφήσουν ελεύθερο.

Όσο περνούσαν οι ημέρες, τα λύτρα έπεσαν στο 1,5 εκατομμύριο. Ο αδελφός του 40χρονου επιχειρηματία δυσκολευόταν να συγκεντρώσει ένα τέτοιο ποσό σε ρευστό με αποτέλεσμα οι απαγωγείς να κατέβουν στο ένα εκατομμύριο.

Ωστόσο, το τελευταίο 10ημερο σκλήρυναν τη στάση τους και επιδόθηκαν σε ένα σκληρό πόκερ για τα λύτρα. Απο το 1 εκατομμύριο έπεσαν στις 700.000 ευρώ αλλά τελικά απαίτησαν ξανά το αρχικό ποσό.

Στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα χρήματα είχε προσφερθεί να βοηθήσει και η ελληνοαμερικανίδα φίλη του Γιώργου Κυπαρίσση η οποία μιλούσε μαζί του με βιντεοκλήση την ώρα που οι απαγωγείς τον παγίδευαν στο αμάξι του στο Ντράφι.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες οι απαγωγείς σταμάτησαν να στέλνουν φωτογραφίες του 40χρονου επιτείνοντας την αγωνία της οικογένειάς. Η μητέρα του, μάλιστα, έγραψε μια επιστολή με αποδέκτες τους απαγωγείς εκλιπαρόντας τους να δώσουν έστω ενα σημείο ζωής του γιου της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απαγωγή Κυπαρίσση: Τον απελευθέρωσαν δύο μέρες αφότου έλαβαν τα λύτρα - «Φοβόμασταν μήπως ήταν νεκρός», λέει η μητέρα του"

Ανδραβίδα: Ομολόγησε ο 60χρονος συλληφθείς για το τετραπλό φονικό – «Δεν μου πλήρωναν τα ενοίκια»

Λύγισε και ομολόγησε ότι σκότωσε τους δύο γονείς και τα δύο παιδιά τους στο σπίτι τους στην Ανδραβίδα, ο 60χρονος σπιτονοικοκύρης τους, ο οποίος ήταν εξ αρχής από τους βασικούς υπόπτους για το αποτρόπαιο έγκλημα.

Η επιχείρηση και η άψογη συνεργασία των αστυνομικών Ηλείας και Αχαΐας έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα patrisnews, και από το βράδυ της Παρασκευής ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος της τετραμελούς οικογένειας στην Ανδραβίδα, είναι στα χέρια των Αρχών.

Ο άνδρας, ο οποίος εντοπίστηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, να οδηγεί ένα μπλε φορτηγάκι Mazda, στην Περιμετρική Οδό της Πάτρας, στο ύψος του Παμπελοννησιακού, έπεσε πάνω σε ένα από τα μπλόκα που είχε στήσει η αστυνομία για τον εντοπισμό του.

Ο 60χρονος συνελήφθη χωρίς να προβάλει οποιαδήποτε αντίσταση. Μέχρι τα ξημερώματα ανακρινόταν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν παραδεχόταν τις φριχτές πράξεις του.

Σήμερα νωρίς το πρωί μεταφέρθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας, όπου τελικά ο επονομαζόμενος και ως μακελάρης της Ανδραβίδας, ομολόγησε πως εκείνος σκότωσε τον Αρμάντο και την Μαρία Κλότσι, καθώς και τα δύο παιδιά τους, ενός και δύο ετών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, φαίνεται πως ο 60χρονος δράστης, αναφέρθηκε στις οικονομικές συνδιαλλαγές που είχε με τα θύματα, τονίζοντας πως δεν ήταν συνεπείς στην καταβολή των ενοικίων και πως του χρωστούσαν αρκετά χρήματα.

Θυμίζουμε πως ο 60χρονος είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, στο οποίο διέμενε το άτυχο ζευγάρι με τα παιδιά του.

Το προφίλ του 60χρονου συλληφθέντα

Ο 60χρονος Δ.Β., κάτοικος Ανδραβίδας, και πατέρας δύο παιδιών, είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο οποίο διέμενε η οικογένεια Κλότσι. Μαρτυρίες κατοίκων κάνουν λόγο για έναν άνδρα σκληρό, ο οποίος είχε πολλές φορές στο παρελθόν επιδείξει ακραίες συμπεριφορές. Όπως έγινε γνωστό μάλιστα, ο 60χρονος παλιότερα είχε πυροβολήσει έναν συγχωριανό του άνευ ουσιαστικού λόγου.

Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα, λόγω κάποιων οικονομικών δυσκολιών, το ζευγάρι είχε φτάσει να χρωστά κάποια ενοίκια στον δράστη. Ο 60χρονος γι’ αυτό τον λόγο καβγάδιζε συχνά και έντονα με τον δολοφονηθέντα Αρμάντο Κλότσι.

Προς ώρας δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της ομολογίας του 60χρονου.

Εκτέλεσε τους γονείς και έπνιξε τα παιδιά

Το μεσημέρι της Παρασκευής ολοκληρώθηκε στην Πάτρα η ιατροδικαστική εξέταση στις σορούς των τεσσάρων μελών τής οικογένειας από την Ανδραβίδα, που δολοφονήθηκαν μέσα στο σπίτι τους την περασμένη Τετάρτη.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Πατρών, Αγγελική Τσιόλα, «τόσο η σορός του 32χρονου πατέρα, όσο και η σορός της 37χρονης μητέρας έφεραν κακώσεις στο κεφάλι από βραχύκαννο πυροβόλο όπλο».

Όσον αφορά τα δύο παιδιά, ηλικίας τριών και δύο ετών αντίστοιχα, η κ. Τσιόλα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αιτία θανάτου και των δύο είναι η ασφυξία διά αποφράξεως των έξω στομίων των αεροφόρων οδών», ενώ σχετικά με την ώρα θανάτου και των τεσσάρων μελών της οικογένειας, ανέφερε ότι «από την ώρα της πρώτης αυτοψίας στο σπίτι, δηλαδή περίπου στις 9:30 το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, είχαν περάσει περίπου τεσσερισήμισι με πέντε ώρες από την ώρα του θανάτου».

Επίσης, έχει γίνει δειγματοληψία για ίχνη DNA, προκειμένου τα στοιχεία αυτά να αξιοποιηθούν για την ταυτοποίηση του δράστη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδραβίδα: Ομολόγησε ο 60χρονος συλληφθείς για το τετραπλό φονικό – «Δεν μου πλήρωναν τα ενοίκια»"

Πόλεμος στην Ουκρανία: To PayPal διακόπτει τις υπηρεσίες του στη Ρωσία

Η PayPal Holdings Inc ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις υπηρεσίες της στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα «των τρεχουσών συνθηκών», όπως μετέδωσε σήμερα η Guardian. Πρόκειται για την τελευταία προσθήκη στη μακρά λίστα των χρηματοοικονομικών και τεχνολογικών εταιρειών που τις τελευταίες μέρες λαμβάνουν μέτρα, «παγώνοντας» ή αποχωρώντας από τις δραστηριότητες τους στη Ρωσία ύστερα από κύμα κυρώσεων που επιβλήθηκαν ύστερα από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Dan Schulman ανέφερε σε δήλωσή του ότι η PayPal Holdings Inc συντάσσεται με τη διεθνή κοινότητα καταδικάζοντας τη βίαιη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία. Εκπρόσωπος της εταιρείας διευκρίνισε ότι η PayPal θα υποστηρίζει αναλήψεις για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα» ώστε η διακοπή των υπηρεσιών να γίνει σε συμμόρφωση με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς.

Άλλες εταιρίες οι οποίες έχουν ανακοινώσει τα σχέδιά τους να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ή να περιορίσουν τις δραστηριότητές τους εκεί περιλαμβάνουν αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Daimler Truck, η Mercedes-Benz Group, η General Motors, η Ford Motor Co κ.α., πολλές τράπεζες, αλλά και τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Apple και η Microsoft.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: To PayPal διακόπτει τις υπηρεσίες του στη Ρωσία"

Ουκρανία: Επιχείρηση «Νόστος 4» για την απομάκρυνση Ελλήνων από την Οδησσό

Ξεκίνησε πριν από λίγο, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, η επιχείρηση «Νόστος 4» από την Οδησσό με κατεύθυνση τη γέφυρα Ζατόκα, στη συνέχεια Μπέλγκοροντ και μετά Μολδαβία. Η επιχείρηση αφορά την απομάκρυνση 25 ατόμων, εννέα εκ των οποίων είναι ναυτικοί ελληνόκτητου πλοίου. Τρεις ναυτικοί είναι Έλληνες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πορεία θα ακολουθηθεί ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Η άφιξη τους στην Μολδαβία αναμένεται εντός της ημέρας, πάντα, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, όπου θα τους περιμένει κλιμάκιο από την πρεσβεία στο Βουκουρέστι.

Σημειώνετια ότι την επιχείριση συντονίζει ο Γενικός Πρόξενος στην Οδησσό Δημήτρης Δόχτσης, ο οποίος αναμένεται να επιστρέψει στην Οδησσό.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Επιχείρηση «Νόστος 4» για την απομάκρυνση Ελλήνων από την Οδησσό"

Κορωνοϊός: Μάσκες τέλος από σήμερα στους εξωτερικούς χώρους

Παύει να ισχύει από σήμερα το μέτρο για την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.

Ωστόσο, υπάρχει ισχυρή σύσταση από την Επιτροπή των Eμπειρογνωμώνων προς τους πολίτες, να φορούν μάσκα σε περιοχές που παρατηρείται συνωστισμός. Διευκρινίζεται επίσης, πως εξακολουθεί να ισχύει η υποχρεωτική χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, των οποίων η πληρότητα επανέρχεται στο 100%.

Την ίδια ώρα με την εμβολιαστική κάλυψη να έχει φτάσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο, οι επόμενοι μήνες θα μας φέρουν σιγά - σιγά πίσω τον κανονικό τρόπο ζωής μας. Μέσα στον μήνα που διανύουμε θα αρθούν και άλλα μέτρα που έχουν μείνει και η αρχή του καλοκαιριού θα βρει τουλάχιστον τους εμβολιασμένους να απολαμβάνουν σχεδόν όλες τις ελευθερίες που έχουμε στερηθεί εδώ και 2 χρόνια.

Παράλληλα το πρωί του Σαββάτου, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, αποκάλυψε πως μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα τεθεί στην συζήτηση και το ενδεχόμενο κατάργησης της υποχρέωσης επίδειξης του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Ξεκαθάρισε πάντως πως κάτι τέτοιο αποτελεί μεταξύ άλλων και μία πολιτική απόφαση.

Έρχεται κατάργηση και στα σχολεία

Το επόμενο βήμα είναι η κατάργηση της μάσκας και στα σχολεία, κάτι που προανήγγειλε ήδη ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσκεψή του χθες, σε σχολείο της Σύρου. «Δεν χρειάζεται να φοράμε μάσκα σε εξωτερικό χώρο. Και πιστεύω ότι και σύντομα θα απαλλαγούμε από τις μάσκες εντός της τάξης γιατί ξέρω ότι ήταν μεγάλος μπελάς και δύσκολο για εσάς και μπράβο σας που τα καταφέρατε να είστε τόσο πειθαρχημένοι αλλά νομίζω ότι τελειώνει πια η πανδημία και θα μπορέσουμε σιγά-σιγά να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας», σχολίασε ο πρωθυπουργός.

Τι ισχύει για την εστίαση

Παραμένει υποχρεωτική η μάσκα προς το παρόν σε εσωτερικούς χώρους, ενώ στην εστίαση συνεχίζει να απαγορεύεται η είσοδος σε ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση μετά τους έξι μήνες ή μετά τους τρεις μήνες με το μονοδοσικό Johnson & Johnson.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μπορούν να μπαίνουν στα κέντρα διασκέδασης και τους κλειστούς χώρους σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια με την επίδειξη του πιστοποιητικού τους, καθώς και όσοι νόσησαν και διαθέτουν πιστοποιητικό νόσησης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Μάσκες τέλος από σήμερα στους εξωτερικούς χώρους"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυτικά ΜΜΕ αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία

Πολλά είναι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την υιοθέτηση νόμου στη χώρα που ποινικοποιεί τη μετάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό και την εισβολή στην Ουκρανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg News ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι αναστέλλει τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων του στη Ρωσία.

«Με μεγάλη θλίψη αποφασίσαμε να αναστείλουμε προσωρινά το έργο της συλλογής πληροφοριών στη Ρωσία», δήλωσε ο διευθυντής σύνταξης του Bloomberg Τζον Μικλτουέιτ σε άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο.

Ο νέος νόμος, τον οποίο υπέγραψε χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, προβλέπει αυστηρές ποινές κάθειρξης έως και 15 ετών για τη διάδοση «ψευδών πληροφοριών» για τον στρατό, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Το κείμενο αυτό προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, με τον νόμο να στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.

«Η αλλαγή στον ποινικό κώδικα, η οποία φαίνεται να έχει σχεδιαστεί για να μετατρέψει οποιονδήποτε ανεξάρτητο δημοσιογράφο σε εγκληματία (…) καθιστά αδύνατο να συνεχίσουμε να προσποιούμαστε ότι κάνουμε δημοσιογραφία στη χώρα», πρόσθεσε ο Μικλτουέιτ.

Την ίδια απόφαση έλαβε και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το οποίο ανέστειλε τη μετάδοση των προγραμμάτων του στη Ρωσία «προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση».

Λίγο νωρίτερα το βρετανικό BBC και η καναδική κρατική ραδιοτηλεόραση CBC/Radio Canada επίσης ανέστειλαν τις δραστηριότητες των δημοσιογράφων τους στη Ρωσία.

Ο γενικός διευθυντής του BBC Τιμ Ντέιβι δήλωσε ότι ο νέος νόμος «φαίνεται να ποινικοποιεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία».

Το Κρεμλίνο έχει κατηγορήσει το BBC ότι διαδραματίζει «έναν αποφασιστικό ρόλο στην υπονόμευση της σταθερότητας και της ασφάλειας της Ρωσίας».

Κλείσιμο ανεξάρτητων ρωσικών μέσων

Χθες Παρασκευή η ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών Roskomnadzor διέταξε τον αποκλεισμό του Facebook στη Ρωσία, κατηγορώντας την πλατφόρμα ότι «κάνει διακρίσεις» σε βάρος των ρωσικών μέσων ενημέρωσης, όπως το τηλεοπτικό δίκτυο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Zvezda και το πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti.

Πλέον δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο Facebook στη Ρωσία παρά μόνο μέσω VPN, με την αμερικανική εταιρεία να καταγγέλλει ότι «εκατομμύρια απλοί Ρώσοι θα στερηθούν σύντομα αξιόπιστη πληροφόρηση».

Παράλληλα η Roskomnadzor περιόρισε την πρόσβαση και στο Twitter, ενώ χθες Παρασκευή το πρωί είχε περιορίσει την πρόσβαση στο BBC, το γερμανικό δίκτυο Deutsche Welle, στο ρωσικό, ανεξάρτητο ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza, το Radio Liberty, που χρηματοδοτείται από το αμερικανικό Κογκρέσο, το Voice of America καθώς και άλλους ιστότοπους.

Την Πέμπτη το ανεξάρτητο διαδικτυακό τηλεοπτικό δίκτυο Dojd είχε ανακοινώσει την αναστολή της δραστηριότητάς του, ενώ ο εμβληματικός ραδιοφωνικός σταθμός Ηχώ της Μόσχα ανακοίνωσε την αυτοδιάλύσή του.

Ο ρωσικός οικονομικός ιστότοπος The Bell επίσης επεσήμανε χθες ότι αποφάσισε να μην καλύπτει τον πόλεμο στην Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσει τους δημοσιογράφους του από ποινικές διώξεις.

Εξάλλου η ανεξάρτητη εφημερίδα Novaïa Gazeta ανακοίνωσε ότι «αναγκάστηκε να διαγράψει περιεχόμενο» προκειμένου να αποφύγει τις κυρώσεις, αλλά πρόσθεσε ότι επιθυμεί «να συνεχίσει τη λειτουργία της».

Έρευνες, συλλήψεις

Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία» για τα πλήγματα στην ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι.

Η χρονιά που πέρασε ήταν ήδη ιδιαίτερα σκληρή για τα ανεξάρτητα μέσα, την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία.

Πολλά μέσα και δημοσιογράφοι χαρακτηρίστηκαν «πράκτορες του εξωτερικού», ενώ η ρωσική δικαιοσύνη ζήτησε τον Δεκέμβριο τη διάλυση της εμβληματικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Memorial, πυλώνα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και θεματοφύλακα της μνήμης των εκατομμυρίων θυμάτων της ΕΣΣΔ.

Χθες η Memorial ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν έρευνες στα γραφεία της, όπως και σε αυτά της ΜΚΟ αρωγής προς τους πρόσφυγες «Επιτροπή Πολιτικής Αρωγής».

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΜΚΟ OVD-Info, περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Ρωσία –κυρίως στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη– επειδή διαδήλωσαν κατά της εισβολής στην Ουκρανία.

Απέναντι σε όσους αντιτίθενται στην εισβολή αυτή ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ εκτίμησε χθες ότι «τώρα δεν είναι ώρα να διχαζόμαστε, είναι ώρα να ενωθούμε. Και να ενωθούμε γύρω από τον πρόεδρό μας».

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυτικά ΜΜΕ αναστέλλουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news