facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Φλώρινας μέχρι Τετάρτη 19 Ιανουαρίου

Κλειστά θα παραμείνουν μέχρι και την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Φλώρινας, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από εκτίμηση της κατάστασης από την σεισμική και μετασεισμική δραστηριότητα και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, σε κοινή σύσκεψη μεταξύ του αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας Σωτήρη Βόσδου και του Δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη.
Στον δήμο Αμυνταίου θα εκτιμηθεί η κατάσταση αύριο Κυριακή 16 Ιανουαρίου μετά και τούς ελέγχους από τα κλιμάκια του Υπουργείου Υποδομών και μεταφορών ενώ στον Δήμο Πρεσπών τα σχολεία από την Δευτέρα 17 Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν κανονικά.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Φλώρινας μέχρι Τετάρτη 19 Ιανουαρίου"

Ιταλία: 180.426 κρούσματα και 308 θάνατοι - Νέες διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών

Το τελευταίο 24ωρο, στην Ιταλία τα περιστατικά κορωνοϊού είναι 180.426 και 308 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σε σύγκριση με χθες, αλλά και με το περασμένο Σάββατο, τα κρούσματα είναι μειωμένα.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 1.217.830 διαγνωστικά τεστ, το 14,8% από τα οποία προέκυψε θετικό. Από την αρχή της πανδημίας έχασαν την ζωή τους 140.856 άνθρωποι.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας σήμερα βρίσκονται 1.677 ασθενείς με Covid 19, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 18.370.

Στη φάση αυτή, οι θετικοί στον κορονοϊό στην Ιταλία είναι 2.470.847. Από την αρχή της πανδημίας, μολύνθηκαν από τον ιό 8.549.450 άνθρωποι και 140.856 έχασαν τη ζωή τους. Συνολικά, έχει εμβολιαστεί με δυο δόσεις το 86,7% των κατοίκων της χώρας άνω των 12 ετών.

Την ίδια ώρα, πάνω από 12.000 γιατροί και νοσοκόμοι έχουν μολυνθεί από την νόσο, κάτι που δημιουργεί προβλήματα σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας. Σύμφωνα με τους περισσότερους επιστήμονες, πάντως, η Ιταλία βρίσκεται πολύ κοντά στο σημείο μέγιστης διάδοσης της παραλλαγής όμικρον, το λεγόμενο «πικ».

Σήμερα, σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα μπόρεσαν να προσέλθουν και πολίτες που δεν είχαν κλείσει ραντεβού. Την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τριπλασιάστηκε η χορήγηση της πρώτης δόσης των εμβολίων στους κατοίκους της χώρας άνω των πενήντα ετών. Αιτία, φυσικά, και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός της ηλικιακής αυτής ομάδας, που αποφασίσθηκε από την κυβέρνηση Ντράγκι.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα παιδιά, σήμερα οι εμβολιασμοί τους πραγματοποιήθηκαν και στα σχολεία, ως επιπλέον διευκόλυνση στις οικογένειες. Την τελευταία εβδομάδα, δε, διπλασιάσθηκε η χορήγηση προστατευτικών σκευασμάτων στους μαθητές.

Έπειτα από δυο εβδομάδες «απουσίας», επίσης, σήμερα οι αντιεμβολιαστές και πολέμιοι του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου» διαδήλωσαν και πάλι σε πολλές πόλεις της Ιταλίας.

Τόσο στη Ρώμη όσο και στο Μιλάνο, τους επετράπη να διαδηλώσουν μέσα σε πλατείες, αλλά όχι να πραγματοποιήσουν πορεία. Κάτι που προκάλεσε ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά χωρίς τραυματισμούς.

Οι αντιεμβολιαστές και αρνητές, στην ιταλική πρωτεύουσα, επέμειναν ότι «η πανδημία έχει ήδη τελειώσει» και ότι «έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν στη δουλειά τους, έστω και αν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο». Στην συντριπτική τους πλειοψηφία, οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις αυτές, δεν φορούσαν προστατευτική μάσκα.

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 180.426 κρούσματα και 308 θάνατοι - Νέες διαδηλώσεις αντιεμβολιαστών"

Τόνγκα – Έκρηξη ηφαιστείου: Το τσουνάμι έφθασε στην Ιαπωνία – Πιθανά κύματα ύψους τριών μέτρων

Στην Ιαπωνία έφτασε αργά απόψε ένα τσουνάμι και υπάρχει φόβος για κύματα ύψους τριών μέτρων, μετά την έκρηξη την Παρασκευή ηφαιστείου στο αρχιπέλαγος των Τόνγκα, όπως ανακοίνωσε η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

Η υπηρεσία διευκρίνισε ότι τσουνάμι 1,2 μέτρου έφθασε στο νότιο νησί Αμάμι Οσίμα γύρω στις 23.55 τοπική ώρα (16.55 ώρα Ελλάδας) Σαββάτου, προτού παρατηρηθούν μικρότερα κύματα σε άλλες περιοχές κατά μήκος της ακτής στο Ειρηνικό της Ιαπωνίας.

Οι ανατολικές ακτές του βορειότερου νησιού της Ιαπωνίας, Χοκάιντο, καθώς και οι περιφέρειες Κότσι και Ουακαγιάμα (νοτιοδυτικά) κατέγραψαν επίσης ένα κύμα ύψους 0,9 μέτρου μετά τα μεσάνυχτα, διευκρίνισε η μετεωρολογική υπηρεσία.

Το εθνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK διαμόρφωσε το πρόγραμμά του έχοντας απευθείας συνδέσεις από τις συγκεκριμένες πόλεις-λιμάνια, καλώντας τους κατοίκους να απομακρυνθούν από τις εστίες τους και να κατευθυνθούν σε περιοχές με αρκετό υψόμετρο, χωρίς να υπάρχει τίποτε ασυνήθιστο στις εικόνες που μετέδωσε.

Σε τηλεοπτική ενημέρωση των δημοσιογράφων γύρω στα μεσάνυχτα, η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι εντόπισε μια αλλαγή στην παλίρροια, η οποία ήταν πιο ψηλή κατά σχεδόν ένα μέτρο μετά τις 23.00 τοπική ώρα, με αποτέλεσμα να εκδοθεί προειδοποίηση για τσουνάμι. “Καλούμε τους κατοίκους να δράσουν”, δήλωσε ένας αξιωματούχος κατά την ενημέρωση αυτή.

Την ίδια ώρα, το γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες μετά την έκρηξη του ηφαιστείου και τα τεράστια κύματα τσουνάμι που ακολούθησαν…

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τόνγκα – Έκρηξη ηφαιστείου: Το τσουνάμι έφθασε στην Ιαπωνία – Πιθανά κύματα ύψους τριών μέτρων"

Έρευνα για τον θάνατο του ανεμβολίαστου μητροπολίτη Αιτωλίας, κλήθηκε για κατάθεση η ηγουμένη γιατρός του

Έρευνα έχει ανοίξει για τον τρόπο με τον οποίο επήλθε ο θάνατος του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Ο Μητροπολίτης Κοσμάς, ο οποίος νοσηλευόταν για πολλές μέρες με κορωνοϊό στο νοσοκομείο του Ευαγγελισμού, άφησε την τελευταία του πνοή στις 3 Ιανουαρίου.

Ήταν ανεμβολίαστος και μάλιστα όταν η κατάστασή του είχε αρχίσει να επιδεινώνεται, αρνήθηκε να μπει στο νοσοκομείο και στη συνέχεια προέβαλε αντίσταση για την εισαγωγή στη ΜΕΘ. Ωστόσο η κατάσταση το επέβαλε, και τελικά μεταφέρθηκε από το νοσοκομείου του Αγρινίου σε αυτό του Ευαγγελισμού, όπου και δυστυχώς κατέληξε. 

Σύμφωνα με τον Alpha, η ηγουμένη, η οποία φέρεται να ήταν και η προσωπική γιατρός του Μητροπολίτη Κοσμά, έχει κληθεί να καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας για τον τρόπο που επήλθε ο θάνατός του.

«Το εμβόλιο δεν ήθελε να το κάνει. Πήγαινε σε κάποιον γιατρό, γερόντισσα ήταν αυτή η γιατρός, δεν ήταν στο νοσοκομείο η γιατρός αυτή… Οπωσδήποτε έχει πελάτες, πολλούς πελάτες», αναφέρει κάτοικος της περιοχής.

Η ηγουμένη, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Alpha , φέρεται να συνεργαζόταν στενά με τον αρνητή-γιατρό από τον Βόλο, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, και να χάσει τη ζωή του από κορωνοϊό.

«Αυτή τον κουράριζε, έπρεπε να έχει κάνει το εμβόλιο και να πάει και σε νορμάλ γιατρούς» είπε άλλη κάτοικος, η οποία ανέφερε ότι η ηγουμένη διατηρεί και ιατρείο, ωστόσο δήλωσε «δεν ξέρω τώρα τι κάνει, μετά τον θάνατο δεν την είδα καθόλου». Η ίδια κάτοικος κατέληξε λέγοντας τα εξής: «Σε έναν κανονικό γιατρό μπορεί και να ζούσε».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Έρευνα για τον θάνατο του ανεμβολίαστου μητροπολίτη Αιτωλίας, κλήθηκε για κατάθεση η ηγουμένη γιατρός του"

Δημοσκόπηση GPO: Το ΠΑΣΟΚ «απειλεί» τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη – Σε ποιες περιφέρειες κερδίζει έδαφος

Η ανάδειξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ έρχεται να ανακατέψει την πολιτική τράπουλα. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται στην πρώτη δημοσκόπηση για το 2022, που διενεργήθηκε από την εταιρεία GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά». 

Η δημοσκόπηση της GPO, στην οποία συμμετείχαν 1.200 πολίτες μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων από τις 10 έως και τις 12 Ιανουαρίου του 2022, δείχνει ότι στην Κρήτη υπάρχουν σημαντικές ανακατατάξεις στην εκλογική επιρροή των κομμάτων. Τόσο η Νέα Δημοκρατία, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ – σε μεγαλύτερο βαθμό – καταγράφουν σημαντική υποχώρηση των ποσοστών τους σε σχέση με τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές και στους τέσσερις νομούς. Το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, σημειώνει εντυπωσιακή άνοδο των ποσοστών του σε τρεις από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες του νησιού. 

Ειδικότερα, το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει μια αύξηση στα ποσοστά του στις περιφερειακές ενότητες Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Λασιθίου, όπου πιέζει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η μετατόπιση του εκλογικού σώματος, υποδεικνύει πως η Κρήτη φαίνεται να διατιθεμένη να δώσει μια ευκαιρία στον Νίκο Ανδρουλάκη και το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ. Η απειλή, κυρίως για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι μόνο, είναι πλέον ορατή και ο αγώνας για την κατάληψη του προοδευτικού χώρου στην Κρήτη αποκτά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που μένει να αποδειχθεί αν μπορούν να έχουν και πανελλαδικό αντίκτυπο. 

Δείτε αναλυτικά τι απάντησαν οι πολίτες στο ερώτημα «ποιον θα ψηφίζατε την Κυριακή, αν είχαμε βουλευτικές εκλογές»:

  ΧΑΝΙΑ ΡΕΘΥΜΝΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΛΑΣΙΘΙ
ΝΔ 27,5% 28,3% 22,8% 27,3%
ΣΥΡΙΖΑ 22,8% 22,2% 23,7% 20,4%
ΚΙΝΑΛ 8,9% 19,6% 21,6% 18,8%
ΚΚΕ 4,6% 4,2% 3,8% 2,9%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3,1% 2,1% 2,6% 2,4%
ΜΕΡΑ 25 4% 2,9% 3% 2,9%
ΑΛΛΟ 5,5% 3,7% 4% 6,3%
ΛΕΥΚΟ / ΑΚΥΡΟ 2,4% 1,8% 1,5% 3,2%
ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ 3% 2,8% 2,1% 3,2%
ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΟΙ 18,2% 12,4% 14,9% 12,6%

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και τα ευρήματα της δημοσκόπησης όσον αφορά τους δήμους και πόσο ευχαριστημένοι είναι οι πολίτες. 

Στο Ηράκλειο οι δημότες δηλώνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστό 46,3% από το έργο του δημάρχου, Βασίλη Λαμπρινού, έναντι 52,7% που εμφανίζονται μάλλον δυσαρεστημένοι. 

Στον Δήμο Χανίων ο Παναγιώτης Σημανδηράκης συγκεντρώνει ποσοστό θετικών απόψεων της τάξης του 63,3% έναντι του 33,3% αρνητικών, ενώ στον Δήμο Ρεθύμνου το ποσοστό ικανοποίησης για το έργο του Γιώργου Μαρινάκη βρίσκεται στο 64,7%, έναντι ποσοστού 33,9% που δηλώνει λίγο και καθόλου ικανοποιημένο.

Τέλος, στον Δήμο Αγίου Νικολάου οι πολίτες εμφανίζονται διχασμένοι, με το 45,9% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από το έως τώρα έργο του Αντώνη Ζερβού, έναντι 48,5% για το οποίο καταγράφεται χαμηλός βαθμός ικανοποίησης. 

Δείτε εδώ αναλυτικά:

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση GPO: Το ΠΑΣΟΚ «απειλεί» τον ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη – Σε ποιες περιφέρειες κερδίζει έδαφος"

NΔ: Απείλησε αστυνομικούς σε εστιατόριο – Πολάκης: Απαράδεκτο αυτό που έκαναν

«Μετά τις επιθέσεις στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, χθες ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας της κυβέρνησης Τσίπρα, κ. Πολάκης, απείλησε αστυνομικούς που έκαναν τη δουλειά τους πραγματοποιώντας έλεγχο για την τήρηση μέτρων» κατά της Covid σε εστιατόριο στο Μοσχάτο, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.  Ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε «ελεεινό και απαράδεκτο» να κόψουν πρόστιμο οι αστυνομικοί σε έναν από τους σερβιτόρους επειδή – όπως υποστήριξε – «κατέβασε τη μάσκα του, όχι στο χώρο των πελατών αλλά πίσω από το γκισέ του ταμείου για να φάει κάτι».

H ΝΔ τονίζει ότι «ο κ.Πολάκης απείλησε, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι (οι αστυνομικοί), με δυσμενή μετάθεση αν δεν έσβηναν πρόστιμο για παράβαση που εντόπισαν. Τους απείλησε δηλαδή επειδή εφάρμοζαν τον νόμο».

«Το alter ego του κ. Τσίπρα για μια ακόμη φορά αποδεικνύει στην πράξη πως αντιλαμβάνεται την ισονομία, την έννομη τάξη και το κράτος δικαίου με την πλήρη ανοχή του και κάλυψη του προέδρου του. Επιβεβαιώνοντας παράλληλα ότι με τα αντιεμβολιαστικά κηρύγματα, το “αναλαμβάνω το ρίσκο” και την αντίδραση στην τήρηση των μέτρων, το «βάζουμε πλάτη» του ΣΥΡΙΖΑ στον πόλεμο κατά της πανδημίας, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί» καταλήγει στην ανακοίνωσή της η ΝΔ.

Η Ελληνική Αστυνομία, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «το πρόστιμο το οποίο επιβλήθηκε σε σερβιτόρο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, χθες το βράδυ στο Μοσχάτο Αττικής, κατά τη διάρκεια ελέγχων για την πρόληψη εξάπλωσης του κορονοϊού, προφανώς ισχύει κανονικά».

Διαβάστε Περισσότερα » "NΔ: Απείλησε αστυνομικούς σε εστιατόριο – Πολάκης: Απαράδεκτο αυτό που έκαναν"

Καιρός αύριο: Τσουχτερό κρύο με τοπικές βροχές – Πού θα υπάρχει παγετός

Συννεφιασμένος θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (16.01.2022). Τοπικά θα εκδηλωθούν βροχές, ενώ ο υδράργυρος θα υποχωρήσει.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά έως τις μεσημβρινές ώρες και βαθμιαία στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο με ασθενείς τοπικές βροχές.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα νότια 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 09 βαθμούς. Στην υπόλοιπη χώρα θα φτάσει τους 12 με 13 βαθμούς και μόνο στα δυτικά έως τους 14 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά τοπικά θα σημειωθεί παγετός.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις. Από τις μεσημβρινές ώρες γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις έως τις μεσημβρινές ώρες
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στην κεντρική Μακεδονία.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι τοπικά 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Βαθμιαία στα νότια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και από το απόγευμα θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο.
Άνεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -04 (μείον 4) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Από τις μεσημβρινές ώρες γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις στην αρχή της ημέρας.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6 και στην αρχή της ημέρας τοπικά 7 μποφόρ. Εξασθένηση τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα Δωδεκάνησα 6 με 7 μποφόρ. Εξασθένηση τις απογευματινές ώρες.
Θερμοκρασία: Στα Δωδεκάνησα από 09 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Αρχικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές. Από τις μεσημβρινές ώρες γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τσουχτερό κρύο με τοπικές βροχές – Πού θα υπάρχει παγετός"

Καζακστάν: Τραγικός ο απολογισμός των ταραχών με 225 νεκρούς

Σοκάρουν οι αριθμοί που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Εισαγγελία του Καζακστάν για τον απολογισμό των πρόσφατων αιματηρών ταραχών, των πιο φονικών στη μετασοβιετική περίοδο της χώρας. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, 225 πολίτες έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους και 19 αστυνομικοί και στρατιωτικοί. Κατά τη διάρκεια των ταραχών που ξέσπασαν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για την ακρίβεια και την τιμή του φυσικού αερίου, τραυματίστηκαν συνολικά 4.578 άνθρωποι.

Ο αριθμός των νεκρών περιλαμβάνει πολίτες και ένοπλους «μαχητές» που σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως είπε ο Σερίκ Σαλαμπάγεφ, ο επικεφαλής του τμήματος ποινικής δίωξης της εισαγγελίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 50.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις ταραχές σε όλη τη χώρα κατά την κορύφωσή τους στις 5 Ιανουαρίου όταν πλήθη εισέβαλαν σε κυβερνητικά κτήρια και τα πυρπόλησαν, ενώ πυρπόλησαν και αυτοκίνητα, τράπεζες και καταστήματα σε πολλές μεγάλες πόλεις.

Ο πρόεδρος της χώρας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ στράφηκε σε ένα υπό τη Ρωσία στρατιωτικό μπλοκ για βοήθεια στη διάρκεια των ταραχών και απομάκρυνε τον πρώην μέντορά του και προκάτοχό του στην προεδρία Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ αναλαμβάνοντας ο ίδιος την ηγεσία του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας.

Ύστερα από καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια συλληφθέντων ανθρώπων που είχαν συλληφθεί, ο Τοκάγεφ διέταξε το Σάββατο την αστυνομία να αποφύγει την κακομεταχείριση και κάλεσε τους εισαγγελείς να είναι επιεικείς απέναντι σε όσους δεν έχουν διαπράξει σοβαρά αδικήματα.

ΕΡΤ, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καζακστάν: Τραγικός ο απολογισμός των ταραχών με 225 νεκρούς"

«Καρφιά» κατά Πολάκη και από την Εισαγγελέων Ελλάδος: Ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική λειτουργία

Μετά την αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, για τη δημιουργία μιας δεύτερης σχολής δικαστών και εθελουσίας εξόδου των ήδη υπηρετούντων σήμερα δικαστικών λειτουργών.

Ειδικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων κάνει λόγο για ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική λειτουργία, ενώ τονίζει ότι «εφαρμόζουμε πιστά και ανυποχώρητα το νόμο και ενεργούμε κατά συνείδηση, όντες ανεξάρτητοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησής μας».

Συγκεκριμένα η Ένωση Εισαγγελέων αναφέρει:

Με αφορμή πρόσφατες δημόσιες επικρίσεις - αναφορές του βουλευτή Παύλου Πολάκη κατά δικαστικών λειτουργών, σχετικά με το χειρισμό συγκεκριμένης εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης, την "αναγγελία" ίδρυσης δεύτερης σχολής δικαστών και «γενναιόδωρου προγράμματος εθελουσίας εξόδου» ήδη υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών με ηλικιακά κριτήρια, παραβλέποντας θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, τονίζει ότι, πέραν του ύφους και του περιεχομένου τους, με αυτές επιχειρείται στοχοποίηση και ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική λειτουργία, παράλληλα δε δημιουργούνται προβλήματα στις σχέσεις των δύο συντεταγμένων λειτουργιών, με περαιτέρω διακινδύνευση του κύρους αμφοτέρων.

Αντιπαρερχόμενοι αυτές με νηφαλιότητα, αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις και ικανότητές μας, δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι εφαρμόζουμε πιστά και ανυποχώρητα το νόμο και ενεργούμε κατά συνείδηση, όντες ανεξάρτητοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησής μας.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καρφιά» κατά Πολάκη και από την Εισαγγελέων Ελλάδος: Ανεπίτρεπτη παρέμβαση στη δικαστική λειτουργία"

Δημήτρης Φιντιρίκος: Απαντά για την εμπλοκή του ονόματός του στο βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη

Τις τελευταίες ώρες ο Δημήτρης Φιντιρίκος είδε στα social media να εμπλέκεται το όνομά του στην υπόθεση βιασμού 24χρονης στη Θεσσαλονίκη.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος έχει απασχολήσει τα μέσα ενημέρωσης με τη σχέση του με την Κατερίνα Δαλάκα, προχώρησε σε μια μακροσκελή ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram, διαψεύδοντας οποιαδήποτε εμπλοκή με τον βιασμό της 24χρονης.

Μάλιστα, κάποιοι τον συνδέουν ακόμη και με την διαρροή του ροζ βίντεο της Ιωάννας Τούνη, κάτι που ο Δημήτρης Φιντιρίκος διαψεύδει επίσης.

Η μακροσκελής ανάρτηση που έκανε ο Δημήτρης Φιντιρίκος:

«Προς μεγάλη μου έκπληξη και δυσαρέσκεια τις τελευταίες ημέρες εμπλέκεται το όνομά μου, μέσω αμφιβόλου προελεύσεως λογαριασμών στο Instagram σε μια αποτρόπαια πράξη κακοποίησης νεαρής κοπέλας, κατά τη διάρκεια των γιορτών, που παρεμπιπτόντως εγώ απουσίαζα στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι και εδώ να ήμουν θα μπορούσα να είχα την οποιαδήποτε ανάμειξη. Η στάση ζωής και οι αρχές μου δεν θα μου επέτρεπαν ποτέ να διανοηθώ την οποιαδήποτε ανάμειξη σε κάτι τέτοιο.

Ήδη έχω προβεί σε μήνυση εις βάρος συγκεκριμένου προσώπου που χρησιμοποιεί το όνομα μου, αυθαίρετα και συκοφαντικά, πράγμα που θα συνεχιστεί που θα συνεχιστεί και με όποιον αναπαράγει κάτι ανάλογο εξόχως δυσφημιστικό. Διευκρινίζω ότι το όνομα μου δεν βρίσκεται στην μήνυση που έχει καταθέσει η συγκεκριμένη κοπέλα στη Θεσσαλονίκη.

Επίσης ουδεμία σχέση έχω με το video της Ιωάννας Τούνη, κάτι που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει και η ίδια. Είναι εξαιρετικά λυπηρό να σπιλώνονται προσωπικότητες και να συκοφαντούνται άνθρωποι προκειμένου ορισμένοι να κερδίσουν λίγα λεπτά δημοσιότητας. Ας το κάνουν μέσω της δουλειάς τους και της γενικότερης κοινωνικής ζωής τους, πράγμα που κάνω και εγώ καθημερινά με κόπο και θυσίες.

Τέλος, χωρίς να θέλω να παρέμβω στην δουλειά της ΕΛ.ΑΣ. και της Δικαιοσύνης, που εμπιστεύομαι τυφλά, εκφράζω την αμέριστη συμπαράσταση μου στην κοπέλα, όπως και σε κάθε γυναίκα που μπορεί να έχει υποστεί κάτι ανάλογο, και να αποδοθούν οι ανάλογες ευθύνες όπου υπάρχουν. Είμαι σταθερά απέναντι και πολέμιος σε κάθε μορφή βίας, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Καμία ανοχή».

Στήριξη από την Κατερίνα Δαλάκα

Στο πλευρό του επιχειρηματία στέκεται και η σύντροφός του Κατερίνα Δαλάκα, η οποία έκανε repost την ανάρτηση του Δημήτρη Φιντιρίκου, δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξη προς το πρόσωπό του.

«Το μοναδικό σχόλιο που έχω να κάνω είναι πριν κρίνετε ανθρώπους και καταδικάζετε ζωές και οικογένειες να ελέγχετε την αλήθεια, πριν στείλετε τα υβριστικά μηνύματα να πεθάνουμε και να πάθουμε καρκίνο να τσεκάρετε. Λυπάμαι που κανείς δεν χρωστάει έναν καλό λόγο σε κάποιον αλλά αμέσως βγάζετε τόσο μίσος. Θα μπορούσατε να είστε εσείς στη θέση αυτή κάποια μέρα και πιστέψτε με θα θέλατε και εσείς να τσεκάρουν τα γεγονότα οι άνθρωποι πριν σας βρίσουν ή σας καταδικάσουν»« έγραψε η Κατερίνα Δαλάκα στα Instagram Stories της.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημήτρης Φιντιρίκος: Απαντά για την εμπλοκή του ονόματός του στο βιασμό της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη"

Κορωνοϊός: 17.447 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 686 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της Covid-19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 17.447, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, εκ των οποίων 64 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, 6.590 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.671 στη Θεσσαλονίκη και 74 είναι εισαγόμενα. Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως εξής:

  • 851 από την Ανατολική Αττική (887 χθες).
  • 854 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (989 χθες).
  • 361 από τη Δυτική Αττική (371 χθες).
  • 863 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (942 χθες).
  • 1.835 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (2.077 χθες).
  • 770 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (815 χθες).
  • 932 από τον Πειραιά (1.100 χθες).
  • 124 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (114 χθες).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.650.088 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 49.8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 543 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.354 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 78, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 21.888 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 686 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 565 (82.36%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (17.64%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.890 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 551 (ημερήσια μεταβολή -1.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 574 ασθενείς.

Η γεωγραφική κατανομή

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 64 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 295 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 9 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 114 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 104 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 92 στην ΠΕ Άρτας.
  • 591 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 159 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 20 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 141 στην ΠΕ Δράμας.
  • 208 στην ΠΕ Έβρου.
  • 293 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 13 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 41 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 204 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 182 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 665 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 9 στην ΠΕ Θάσου.
  • 36 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 50 στην ΠΕ Θήρας.
  • 2 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 9 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 272 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 176 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 18 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 127 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 8 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 93 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 180 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 42 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 103 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 220 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 264 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 27 στην ΠΕ Κω.
  • 89 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 502 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 114 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 89 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 29 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 23 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 262 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 218 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 7 στην ΠΕ Μήλου.
  • 26 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 42 στην ΠΕ Νάξου.
  • 127 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 16 στην ΠΕ Πάρου.
  • 134 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 211 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 52 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 212 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 126 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 291 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 44 στην ΠΕ Σάμου.
  • 166  στην ΠΕ Σερρών.
  • 16 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 41 στην ΠΕ Σύρου.
  • 14 στην ΠΕ Τήνου.
  • 158 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 157 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 73 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 37 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 149 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 486 στην ΠΕ Χανίων.
  • 76 στην ΠΕ Χίου.
  • 358 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (438 χθες).

 euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 17.447 νέα κρούσματα, 78 θάνατοι, 686 διασωληνωμένοι"

Βρίζει πάλι τους πάντες ο Πολάκης με ανάρτησή του, μετά από επεισόδιο με αστυνομικούς σε ταβέρνα

Ενα δυσάρεστο περιστατικό με πρωταγωνιστές τον Παύλο Πολάκη και αστυνομικούς που είχαν πάει για έλεγχο σε ψαροταβέρνα του Μοσχάτου συνέβη το βράδυ της Παρασκευής

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε πάει για φαγητό μαζί με την παρέα του σε γνωστή ψαροταβέρνα της περιοχής η οποία είναι στέκι του εδώ και χρόνια. Λίγο μετά τις 11.30 το βράδυ, στο εστιατόριο μπήκε ένα κλιμακίο της Αστυνομίας προκειμένου να κάνει έναν τυπικό έλεγχο για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

Κατά τον έλεγχο διαπιστώθηκε πως ένας υπάλληλος του καταστήματος δεν φορούσε μάσκα με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να βεβαιώσουν το πρόστιμο για παράβαση των μέτρων κατά του COVID 19.

Ο υπεύθυνος του καταστήματος ζήτησε από τους αστυνομικούς να μην επιβάλουν το πρόστιμο με τη δέσμευση να μην επαναληφθεί η παράλειψη εκ μέρους του υπαλλήλου. Οι αστυνομικοί αρνήθηκαν και κάπου εκεί «άναψαν τα αίματα» με τον Παύλο Πολάκη να παρεμβαίνει σε έντονο ύφος.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαίτησε από τους αστυνομικούς να διαγράψουν το πρόστιμο και εκείνοι απάντησαν πως κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Όπως έλεγαν στον κ. Πολάκη, αφενός δεν μπορούν οι ίδιοι να διαγράψουν βεβαιωμένη παράβαση και αφετέρου είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν όποιον δεν φορά μάσκα.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο Παύλος Πόλακης άρχισε να φωνάζει όμως το περιστατικό έλαβε τέλος με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων. Ο πρώην υπουργός επέστρεψε στο τραπέζι του και οι αστυνομικοί αποχώρησαν έχοντας κόψει κανονικά το πρόστιμο στον «απείθαρχο» υπάλληλο.

Σημειώνεται πως το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Πολάκης με ανάρτηση που έκανε στον λογαριασμό που διατηρεί στο Facebook αναφέρθηκε στο συμβάν. 

Αναλυτικά η ανάρτηση:

Χθες βράδυ πήγα να φάω οικογενειακως στο γνωστό και εξαιρετικής ποιότητας μαγαζί «Ψαρομεζέδες « στο Μοσχατο.

Εκεί έγινα μάρτυρας του εξης απαράδεκτου και ελεεινου περιστατικού:

Το εστιατόριο έχει 5-6 γκαρσόνια ευγενέστατα,τα οποία τηρούσαν κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας έναντι του κορωνοϊού. Μας έλεγξαν τα πιστοποιητικά όπως μπήκαμε να καθίσουμε ,όλα τα τραπεζια είχαν αντισηπτικά και το προσωπικό φορούσε διαρκώς τη μάσκα του κατά το σερβίρισμα και την κυκλοφορία τους στους δυο χώρους του εστιατορίου.

Κάποια στιγμή ένα από τα γκαρσόνια ,αδελφός μάλιστα του ιδιοκτήτη ,κατέβασε τη μάσκα του ,όχι στο χώρο των πελατών αλλά πίσω από το γκισέ του ταμείου για να φάει κάτι. Εκείνη τη στιγμή ακριβώς δυο τύποι που ήταν έξω από το μαγαζί μπήκαν μέσα κατευθύνθηκαν προς αυτόν και του είπαν να τους δώσει τα στοιχεία του γιατί «παρεβη τα μέτρα έναντι του κοβιντ» για να του κόψουν πρόστιμο!

Επειδή από εκεί που καθόμουν ειδα τη σκηνή,σηκώθηκα αμεσως και πήγα στους δυο αστυνομικούς ,ο ένας μάλιστα ήταν και υποδιοικητής του Αστυνομικού τμήματος Μοσχατου και τους είπα πως αυτό που κάνουν είναι ΕΛΕΙΝΟ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ,πως όλο το προσωπικό του μαγαζιού τηρεί μέχρι κεραίας τα μέτρα και να ρωτήσουν τις 7-8 παρέες που ήταν μέσα για επιβεβαίωση και πως το να του κόψουν πρόστιμο είναι απλά επίδειξη αυταρχισμού και τίποτα δεν προσφέρει στην πανδημία!!!

Ο υποδιοικητής του τμήματος μου είπα πως εμποδίζω τον έλεγχο και τον ρώτησα αφού του επανέλαβα πως ειδα τη σκηνή και πως αυτό που κάνουν είναι ΣΤΗΜΕΝΟ,αν έχει εντολή να κόψει πρόστιμα. Η απάντηση του ήταν «ΝΑΙ ΕΧΩ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΚΟΨΩ ΠΡΟΣΤΙΜΑ» !!!!!
Τότε του είπα πως είναι Απαράδεκτοι πως έχει και αυτός προσωπική ευθύνη για αυτήν την παράνοια που κάνουν και πως θα ενημερώσω τη διοικηση της ελληνικης αστυνομίας για αυτό που έκαναν και πως αυτό το πρόστιμο των 300 ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ.

Αυτοί έκοψαν το πρόστιμο,εγώ πήρα τηλέφωνο τη διοικηση της Ελληνικης αστυνομίας τους ενημέρωσα τι ΑΚΡΙΒΩΣ έγινε ,τους είπα πως δεν πρόκειται να το αφήσω να περάσει έτσι,γιατί είναι ΑΔΙΚΟ και ΣΤΗΜΕΝΟ και μάλιστα με στυλ αυταρχισμού άλλων εποχών και μου είπαν πως θα το δουν !

Περιμενω μέχρι τώρα να με ενημερώσουν αν έκαναν κάτι και εν τω μεταξύ βλέπω σε κάτι περιθωριακά σάιτ μια εκδοχή αυτών που έγιναν η οποία δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα και για την οποία εκδοχή αν δεν την κατεβάσουν τώρα θα φάνε μήνυση(φωτο 2) όπως και κάθε άλλος που θα αναπαράγει αυτά τα τρισάθλια ΨΕΜΜΑΤΑ .

ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΑ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ:

1) τα πράγματα έγιναν ΑΚΡΙΒΩΣ όπως τα λέω. Μπορεί να τα επιβεβαιώσουν οι παρόντες ,ένας μάλιστα εκ των οποίων είναι δημοσιογράφος του σάιτ Zougla.gr όπως μου είπε ο ιδιος και ο οποιος άκουσε όλη τη συζήτηση με τουςΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΥΣ αστυνομικούς!!
2) ΣΒΗΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ!! Είναι παράνομο,εκδικητικό και καμία σχέση δεν έχει με την πανδημία!
3) Θεοδωρικακο μάζεψε αυτούς που ξαμολυσες ,ζηλεύοντας τη δόξες του γέρο-Μητσοτακη που ειχε πει το αμίμητο «η αστυνομία είναι το κράτος»!!!! …και μετά ΕΠΕΣΕ ΜΕ ΚΡΟΤΟ!

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βρίζει πάλι τους πάντες ο Πολάκης με ανάρτησή του, μετά από επεισόδιο με αστυνομικούς σε ταβέρνα"

Ηράκλειο: Αντέδρασε στον έλεγχο και δάγκωσε αστυνομικό στο πρόσωπο (Φώτο)

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε χθες βράδυ στο Ηράκλειο, κατά την διάρκεια αστυνομικού ελέγχου!

Σύμφωνα με πληροφορίες του ekriti.gr, σε τυχαίο έλεγχο που πραγματοποίησαν άνδρες της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) Ηρακλείου σε δύο άτομα, ο ένας εξ αυτών επιτέθηκε σε έναν αστυνομικό, με αποτέλεσμα να τον δαγκώσει (!) στο πρόσωπο και να του κόψει κομμάτι από το πηγούνι του...


Ο τραυματίας αστυνομικός.

Το στέλεχος της ΟΠΚΕ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να του προσφερθούν οι πρώτες βοήθειες, ενώ τα δύο άτομα συνελήφθησαν και θα οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

ekriti
Διαβάστε Περισσότερα » " Ηράκλειο: Αντέδρασε στον έλεγχο και δάγκωσε αστυνομικό στο πρόσωπο (Φώτο) "

Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου τα μέτρα, σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Δείτε τι ισχύει στο ΦΕΚ

Κατά μια βδομάδα παρατείνονται τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και με σχετικό ΦΕΚ. Δημοσιεύθηκε, ειδικότερα, στο ΦΕΚ η απόφαση με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου και ώρα 6:00 ως και τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου και ώρα 6:00.

Αυτό σημαίνει ότι  τα κέντρα εστίασης θα συνεχίσουν να λειτουργούν από τις 05:00 έως τις 00:00, θα απαγορεύεται η μουσική, ενώ θα επιτρέπονται μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι. 

Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. 

Οι πελάτες θα μπορούν να εισέρχονται στο κέντρο εστίασης κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης.

Αναλυτικά όλα τα μέτρα που ισχύουν 

Η είσοδος σε δημόσιες υπηρεσίες, τράπεζες και σούπερ μάρκετ για το κοινό

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Εξαιρούνται από την εφαρμογή του παρόντος σημείου απολύτως κατεπείγουσες περιπτώσεις, ιδίως πρόσβασης σε αστυνομικά τμήματα, που δεν επιδέχονται αναβολής.

Ειδικώς ως προς τις τράπεζες, το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

[α] πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή

[β] πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή

[γ] βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9. Η τήρηση των υποχρεώσεων του παρόντος ελέγχεται με μέριμνα της τράπεζας.

Επίσης, ειδικώς στα σούπερ μάρκετ, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή Ν95) ή εναλλακτικά διπλής μάσκας (χειρουργικής και υφασμάτινης).

Τα μέτρα σε χώρους εστίασης και διασκέδασης

Λειτουργία των επιχειρήσεων που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης σε εσωτερικό χώρο, περιλαμβανόμενων των καταστημάτων εντός στοών, κλειστών εμπορικών κέντρων και υπεραστικών σταθμών, μόνο ως αμιγών χώρων, αποκλειστικά για πλήρως εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο σύμφωνα με τις παρ. 2 και 3 του άρθρου 9, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων των σημείων 1, 3, 4 και 5 του πίνακα Α, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις:

α) Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 00:00.

β) Απαγόρευση μουσικής.

γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

στ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 ή
πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης, μόνο για καθήμενους, με τήρηση των μέτρων του πίνακα Α, τηρουμένων των προϋποθέσεων αποφυγής συνωστισμού και των αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής των Παραρτημάτων 2 έως 4, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας και με τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

α) Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 00:00.

β) Απαγόρευση μουσικής.

γ) Μέχρι έξι (6) άτομα ανά τραπέζι.

δ) Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.

ε) Υποχρεωτική χρήση μάσκας, τηρουμένων των προδιαγραφών του σημείου 1 του πίνακα Α, από το προσωπικό, καθώς και από τους πελάτες κατά την προσέλευση, αποχώρηση και μετακίνηση εντός του καταστήματος. Ειδικώς το προσωπικό φέρει μάσκα μόνο υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή N95) ή εναλλακτικά διπλή μάσκα (χειρουργική και υφασμάτινη).

στ) Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

- πιστοποιητικού εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, ή
- πιστοποιητικού νόσησης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9 ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Τα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλες τις δραστηριότητες

Χρήση προστατευτικής μάσκας (οδηγίες χρήσης στην υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.17917/22.3.2021 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, αναρτημένη στην ιστοσελίδα: www.moh.gov.gr/articles/health/dieythynsh-dhmosias-ygieinhs/metra-prolhpshs-enantikoronoioy- sars-cov-2/8607-systaseis-anaforika-me-thn-xrhsh-ths-maskas-sto-plaisio-thspandhmias- covid-19): α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου, β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.
Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

5. Εξαερισμός των χώρων με φυσικό ή τεχνητό τρόπο κατ’ εφαρμογή των υπό στοιχεία Δ1(δ)/ΓΠ.οικ.26335/23.4.2020 και Δ1/ΓΠ.οικ.81816/18.12.2020 εγκυκλίων του υπουργείου Υγείας

Δείτε ΕΔΩ το ΦΕΚ

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μέχρι τις 24 Ιανουαρίου τα μέτρα, σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Δείτε τι ισχύει στο ΦΕΚ"

Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτής πήρε φωτιά στα επεισόδια

Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 27 από τις 30 προσαγωγές στις οποίες προχώρησε η αστυνομία σήμερα το μεσημέρι κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν με λήξη της πορείας που πραγματοποίησαν ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων στο κτίριο του τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και του εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΑΠΘ. Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, μία εκ των 27 συλλήψεων αφορά κακούργημα, για ρίψη μολότοφ. Τα υπόλοιπα 3 άτομα αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν προέκυψε κάτι σε βάρος τους.

Οπως μεταδίδει ο Σκάι, διαδηλωτής με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του την ώρα που έτρεχε προς τα ΜΑΤ γλίστρησε και έπεσε στην άσφαλτο όπου έκαιγε φωτιά. Άγνωστη παραμένει η κατάσταση της υγείας του.

H ένταση ξεκίνησε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κατά τη λήξη πορείας που πραγματοποίησαν ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις αστυνομικές επιχειρήσεις εκκένωσης των καταλήψεων στο κτίριο του τμήματος Βιολογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ και του εργαστηρίου Φαρμακολογίας του ΑΠΘ.

Οι συμμετέχοντες στην πορεία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καμάρας και μετά τις δύο το μεσημέρι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, στις οδούς Εγνατία, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, Αγίου Δημητρίου και Ιασωνίδου φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των καταλήψεων.

Τα μέτρα της αστυνομίας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης ήταν δρακόντεια, ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ. πραγματοποιούσε συνεχείς πτήσεις και αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν με οχήματα φραγμό στην Εγνατία, στην περιοχή γύρω από το Σιντριβάνι, προκειμένου η πορεία να μην κινηθεί προς το ΑΠΘ.

Κατά τη λήξη της πορείας στην περιοχή της Καμάρας, διαδηλωτές έριξαν αντικείμενα και μολότοφ προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι τους απώθησαν και επεισόδια επεκτάθηκαν στους γύρω δρόμους. Η αστυνομία προχώρησε σε περισσότερες από είκοσι προσαγωγές.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εξακολουθούν να περιφρουρούν το κέντρο της πόλης.

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Διαδηλωτής πήρε φωτιά στα επεισόδια"

Ηγουμενίτσα: Το ασθενοφόρο έκρυβε 320 κιλά κάνναβη – Βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση

Στην κατάσχεση μεγάλης ποσότητας ναρκωτικών προχώρησε σήμερα (15.01.2022) το πρωί στην Ηγουμενίτσα κλιμάκιο αστυνομικών της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, του Τμήματος Τροχαίας Ηγουμενίτσας και του Αστυνομικού Τμήματος Ηγουμενίτσας.

Για την υπόθεση συνελήφθη άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για κατοχή, μεταφορά και διακίνηση ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων, οι αστυνομικοί εντόπισαν ασθενοφόρο που οδηγούσε ο κατηγορούμενος και κατά την έρευνα που διενήργησαν στο εσωτερικό του διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτο με 13 ταξιδιωτικούς σάκους, που περιείχαν συνολικά 129 δέματα με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 319.200 κιλών.

Επίσης, στην κατοχή του οδηγού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μικροποσότητα κοκαΐνης, 900 ευρώ και τρία κινητά τηλέφωνα.

Ακόμη, κατασχέθηκε το ασθενοφόρο, ιδιοκτησίας ιδιωτικής μονάδας υγείας.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας, ενώ προανάκριση για την υπόθεση ενεργείται από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηγουμενίτσα: Το ασθενοφόρο έκρυβε 320 κιλά κάνναβη – Βίντεο από την αστυνομική επιχείρηση"

Την πρώτη μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ελλάδα δημιουργεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ

Την πρώτη μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ελλάδα δημιουργεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, μετά από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Την είδηση γνωστοποίησε στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο νέος γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου δρ Στάθης Γκόνος.

Το ίδρυμα Νιάρχος στην ουσία χρηματοδοτεί την ανακαίνιση του κτιρίου και τον εξοπλισμό του. Οι επιστημονικές δράσεις αφορούν την ερευνητική ομάδα του Παστέρ με το τεχνικό και διοικητικό προσωπικό υποστήριξης, εξηγεί ο κ. Γκόνος, για να συμπληρώσει στη συνέχεια ότι πέρα από την παραγωγή εμβολίων, πρόκειται να γίνει και εμφιάλωση προς τρίτους, ούτως ώστε «να έχουμε τη δυνατότητα επιτέλους στην Ελλάδα να ξεκινήσουμε κλινικές μελέτες. Να φτιάξουμε δηλαδή εμβόλια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε κλινικές δοκιμές, στις φάσεις 1,2,3, έτσι ώστε μεταγενέστερα να έχουμε κάποια καινοτόμα φαρμακευτικά σκευάσματα. Η μονάδα πρόκειται να ολοκληρωθεί εντός του 2022 και εκτιμούμε ότι η τελική αδειοδότηση από τον ΕΟΦ θα γίνει πιθανά τους επόμενους 12-18 μήνες. Ελπίζουμε στις αρχές του 2023 να είμαστε και τυπικά έτοιμοι να ξεκινήσουμε την παραγωγή εμβολίων».

Όσον αφορά το ποια εμβόλια θα παρασκευάζονται, ο γενικός διευθυντής του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ διευκρινίζει: «Μπορούμε να παράγουμε και να εμφιαλώσουμε οτιδήποτε μας ζητηθεί. Σε πρώτη φάση ενδιαφέρουν τα κοινά εμβόλια που είναι πχ το BCG, η φυματίνη, εμβόλια πολιομυελίτιδας, αλλά σίγουρα είμαστε ανοιχτοί σε οποιασδήποτε μορφής συνεργασία και αίτημα, είτε από τον δημόσιο, είτε από τον ιδιωτικό φορέα». Και το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι αν θα γίνεται και παραγωγή εμβολίων για κορονοϊό. «Αυτό θα εξαρτηθεί από τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν, διότι έχουν συγκεκριμένες πατέντες, και η διαδικασία έχει να κάνει με το αν αυτές οι εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιήσουν μία άλλη μονάδα παραγωγής».

Νέα εργαστήρια ύψιστης βιοασφάλειας

Ο δρ Γκόνος προαναγγέλλει ακόμη τη δημιουργία δύο νέων πράσινων καινοτόμων κατασκευαστικά κτιρίων, 3.000 τμ συνολικά, τα οποία πρόκειται να φτιαχτούν με το ποσό των 26,5 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης. «Θα φτιάξουμε εργαστήρια αυξημένης βιοασφάλειας, εξοπλισμένα με ρομποτικά συστήματα, ούτως ώστε για πρώτη φορά στην Ελλάδα να μπορούμε να απομονώσουμε και να μελετήσουμε επικίνδυνα παθογόνους παράγοντες, είτε από κλινικά δείγματα, είτε από περιβαλλοντικά. Ως εκ τούτου αυτό συνάδει με covid και εμβόλια, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα να μελετηθούν αυτοί οι παράγοντες, γιατί πλέον θα έχουμε εργαστήρια που θα πληρούν τις υψηλότερες παγκοσμίως συνθήκες βιοασφάλειας. Πέρα από τα εργαστήρια θα υπάρχουν και άλλες μονάδες, εξοπλισμός, αλλά και κοιτώνες για να φιλοξενούμε αλλοδαπούς επιστήμονες, αίθουσα σεμιναρίων και μία σειρά από άλλες εγκαταστάσεις υποδομής. Το συγκεκριμένο έργο ελπίζουμε να έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια».

Πλατφόρμα ταυτοποίησης δραστικών ουσιών έναντι ασθενειών

Το Παστέρ ερευνητικά εστιάζει σε τρεις μεγάλους άξονες που είναι η μικροβιολογία, η ανοσολογία και η νευροβιολογία. Όπως μας ενημερώνει ο κ. Γκόνος πρόκειται ακόμη να φτιαχτεί με χρηματοδότηση από το ΕΛΙΔΕΚ μία πρωτοποριακή για την Ελλάδα πλατφόρμα, η οποία θα συνδυάζει υψηλής ευκρίνειας μικροσκοπία (σσ: μορφολογική και λειτουργική μελέτη κυττάρων) μαζί με ανάλυση γονιδιώματος. «Έμφαση θα δοθεί στα νευρωνικά δίκτυα, ούτως ώστε η ίδια πλατφόρμα να μπορεί να ταυτοποιεί (σσ: επιλέγει τη δραστικότερη από τις υφιστάμενες ουσία) φάρμακα καταρχάς για νευρολογικές ασθένειες όπως πχ Πάρκινσον, αλλά και για αντιμικροβιακές θεραπείες. Πρόκειται για ένα διεθνές δίκτυο του οποίου το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ ηγείται και είμαστε πολύ περήφανοι για αυτό. Και πραγματικά είναι μία καινοτόμα δράση που ελπίζουμε να μας οδηγήσει σε αυτό που επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να γίνει και είναι η εξατομικευμένη ιατρική».

Ο πρώτος δημόσιος φορέας που μπήκε στη μάχη του κορονοϊού

Το αρχαιότερο ερευνητικό ίδρυμα της Ελλάδας με κλεισμένα τα 100 χρόνια ζωής, ήταν ουσιαστικά ο πρώτος δημόσιος φορέας που μπήκε στη μάχη του κορονοϊού από την αρχή και για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν σχεδόν και ο μοναδικός. «Συνεχίζουμε να αναλύουμε δείγματα για τον ελληνικό πληθυσμό σε συνεργασία είτε με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς. Αλλά πέρα από την παροχή υπηρεσιών που κάνουμε προς την Ελληνική δημόσια υγεία, μας ενδιαφέρει και η έρευνα για τον κορονοϊό, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο ιός και τι μπορούμε να κάνουμε. Μελετάμε την παθογένεση και βιοσύνθεση του ιού, αφότου μολύνει κάποιον άνθρωπο. Προφανώς μας ενδιαφέρει να βρούμε μεταλλάξεις στον ελληνικό πληθυσμό, και αναλύουμε αυτά τα δεδομένα, τόσο με βιοδείκτες στους ανθρώπους όσο και με βιοπληροφορικά εργαλεία. Επίσης μας ενδιαφέρει και η ανταπόκριση αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό, για να δούμε ένας εμβολιασμένος κατά πόσον αναοσοανταποκρίνεται ή όχι».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Την πρώτη μονάδα παραγωγής εμβολίων στην Ελλάδα δημιουργεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ"

Ανοιχτά τα μαγαζιά αύριο, Κυριακή 16 Ιανουαρίου - Ποιο θα είναι το ωράριο λειτουργίας

Ανοιχτά θα είναι αύριο Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022 όλα τα εμπορικά καταστήματα, τα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα σε όλη τη Ελλάδα, με ωράριο λειτουργίας από τις 11:00 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα (τα πολυκαταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 11 έως τις 8 το βράδυ).

Θα παραμείνουν ανοιχτά με ωράριο 11:00 έως 20:00 και αρκετά σουπερ μάρκετ ανάλογα με την πολιτική της κάθε εταιρίας.

Από την περασμένη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Σχετικά με την αμοιβή του προσωπικού την Κυριακή, η νομοθεσία προβλέπει ότι οι εργοδότες έχουν υποχρέωση, να καταβάλουν τα αντίστοιχα ωρομίσθια για την παραχθείσα εργασία με προσαύξηση 75%.
Δείτε αναλυτικά ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά φέτος:

-Η πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη κάθε τακτικής εκπτωτικής περιόδου. Εάν «πέφτει» επίσημη αργία, τότε η δυνατότητα μετατίθεται για την επόμενη Κυριακή
-Οι δύο Κυριακές πριν από την ημέρα των Χριστουγέννων
-Η Κυριακή των Βαΐων
-Η τελευταία Κυριακή του έτους
-Δύο Κυριακές κατά τη διάρκεια των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανοιχτά τα μαγαζιά αύριο, Κυριακή 16 Ιανουαρίου - Ποιο θα είναι το ωράριο λειτουργίας"

Νέα παρενέργεια εντοπίστηκε στο εμβόλιο Johnson & Johnson

Το φύλλο πληροφοριών για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid-19 έχει αναθεωρηθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ ώστε να προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας σπάνιας αιμορραγικής διαταραχής.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σημείωσε σε επιστολή προς την εταιρεία την Τρίτη ότι οι αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο ανοσοθρομβοπενίας ή ITP, κατά τις 42 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν μώλωπες ή υπερβολική ή ασυνήθιστη αιμορραγία, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Οι αλλαγές στο φύλλο πληροφοριών, όπως μεταδίδει το Bloomberg, περιλαμβάνουν συστάσεις προς τις αρχές εμβολιασμού σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου της J&J σε άτομα με υπάρχουσες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν χαμηλό επίπεδο αιμοπεταλίων, έναν τύπο κυττάρου αίματος που βοηθά στη διακοπή της αιμορραγίας.

Η Johnson & Johnson σχολίασε σε δήλωσή της ότι «άτομα που έχουν προηγουμένως διαγνωστεί με ITP θα πρέπει να μιλήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τον κίνδυνο ITP και την πιθανή ανάγκη παρακολούθησης των αιμοπεταλίων μετά τον εμβολιασμό».

Το εμβόλιο του J&J έχει συνδεθεί στο παρελθόν με σπάνιους αλλά σοβαρούς θρόμβους αίματος, μια κατάσταση που ονομάζεται θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοπενίας ή TTS. Οι γυναίκες ηλικίας 30 έως 49 ετών διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Μέχρι στιγμής, περίπου 17 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο. Τον περασμένο μήνα, το CDC συνέστησε την χρήση εμβολίων mRNA που κατασκευάζονται από τη Moderna Inc. και την Pfizer Inc. αντί της χρήσης αυτού της J&J.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα παρενέργεια εντοπίστηκε στο εμβόλιο Johnson & Johnson"

Πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους: Πότε θα επιβάλλεται - Κατασχέσεις και προσαυξήσεις

Με ηλεκτρονικά κατασχετήρια και προσαυξήσεις απειλούνται οι 60άρηδες που θα επιμένουν να απέχουν από τον εμβολιασμό και δεν θα εξοφλούν το μηνιαίο πρόστιμο των 100 ευρώ ανά μήνα.

Οι πρώτες βεβαιώσεις των προστίμων  θα πρέπει να αναμένονται μέσα στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, με αποτέλεσμα αυτά να καταστούν ληξιπρόθεσμα την 1η Μαρτίου. Τα πρώτα πρόστιμα θα είναι της τάξης των 50 ευρώ, καθώς αφορούν μισό μήνα, το δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), τα χρέη που καταβάλλονται εφάπαξ καθίστανται ληξιπρόθεσμα την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου από τη βεβαίωση μήνα. Αν το πρόστιμο δεν πληρωθεί εγκαίρως, δηλαδή, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την βεβαίωσή του, επιβαρύνεται με προσαύξηση 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης

Προσοχή, καθώς αν οι αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές του ανεμβολίαστου φορολογούμενου ξεπερνούν συνολικά τα 500 ευρώ, η ΑΑΔΕ μπορεί να προχωρήσει σε ηλεκτρονικό κατασχετήριο ή δέσμευση του τραπεζικού του λογαριασμού, εφόσον τηρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία (ο λογαριασμός δεν είναι δηλωμένος ως ακατάσχετος ή υπάρχουν χρήματα πάνω από 1.250 ευρώ ή ο δικαιούχος εισπράττει μισθό ή σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ).  

«Να σημειώσουμε ότι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί όσοι σκέφτονται να μην κάνουν το εμβόλιο, διότι το πρόστιμο των 100 ευρώ, αθροιζόμενο με άλλες οφειλές μπορεί να οδηγήσει σε λήψη μέτρων εναντίον τους, όπως η κατάσχεση του λογαριασμού τους ή η δέσμευσή του», δηλώνει στην «Η» ο Λογιστής – Φοροτεχνικός Α’ Τάξης, Αντώνης Μουζάκης.

Η τροπολογία περιγράφει την διαδικασία βεβαίωσης των προστίμων. Η ΗΔΙΚΑ αποστέλλει περιοδικά τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορισθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των υπόχρεων φυσικών προσώπων.

Στη συνέχεια η ΓΓΠΣΔΔ διαβιβάζει τα στοιχεία στην ΑΑΔΕ, η οποία αναλαμβάνει την βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Υπενθυμίζεται πως το πρόστιμο είναι μηνιαίο, άρα θα βεβαιώνεται και θα «τρέχει» για κάθε μήνα άρνησης του εμβολίου. Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. 

Οπως εξηγεί ο κ. Μουζάκης:

  • το πρόστιμο μετά την βεβαίωσή του θα εμφανιστεί στην ηλεκτρονική καρτέλα του φορολογούμενου στο taxisnet με συγκεκριμένη ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του.  
  • σύμφωνα με τον ΚΕΔΕ τα χρέη καταβάλλονται εφάπαξ έως και την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από την βεβαίωση. Συνεπώς αν τα πρώτα πρόστιμα βεβαιωθούν έως τέλος Ιανουαρίου θα πρέπει θα πληρωθούν εντός Φεβρουαρίου και από 1η Μαρτίου θα καταστούν ληξιπρόθεσμα
  • Για κάθε μήνα που δεν πληρώνεται το ληξιπρόθεσμο, βεβαιωμένο πρόστιμο επιβάλλεται προσαύξηση 0,73%. Έτσι η συνολική προσαύξηση μπορεί να φτάσει στο 8,76% το χρόνο.
  • Για να ξεκινήσουν από την ΑΑΔΕ διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης (π.χ. ηλεκτρονικά κατασχετήρια) πρέπει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές να ξεπερνούν συνολικά τα 500 ευρώ.
  • Η ΑΑΔΕ δεν διακρίνει την πηγή της οφειλής, αλλά εξετάζει σωρευτικά. Αυτό σημαίνει πως αν ο φορολογούμενος έχει παραλείψει να πληρώσει – για παράδειγμα – μια δόση του φόρου εισοδήματος ή και μια δόση του ΕΝΦΙΑ, με αποτέλεσμα αυτές να καταστούν ληξιπρόθεσμες, τότε το πρόστιμο των 100 ευρώ μπορεί να οδηγήσει τη σωρευτική οφειλή στα 500 ευρώ ενεργοποιώντας τις διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης από τον πρώτο κιόλας μήνα καθυστέρησης.
  • Το ηλεκτρονικό κατασχετήριο επιβάλλεται από την ΑΑΔΕ στην τράπεζα και μπορεί  να δεσμεύσει τον λογαριασμό χωρίς να τραβήξει χρήματα ή μπορεί να τραβήξει και χρήματα απευθείας.
  • Όσον αφορά στο ακατάσχετο ισχύουν δυο ασφαλιστικές δικλείδες:
  1. Μισθοί και συντάξεις που καταβάλλονται περιοδικά (π.χ. κάθε μήνα) δεν μπορούν να κατασχεθούν μέχρι το συνολικό ποσό των 1.000  ευρώ μηνιαίως. Αν το σύνολο των μισθών ή συντάξεων υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ, τότε από τα 1.000 έως τα 1.500 ευρώ επιτρέπεται η κατάσχεση του μισού ποσού (δηλαδή των 250 ευρώ). Αν το σύνολο του ποσού υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ, τότε κατάσχεται το 100% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.500 ευρώ.
  2. Καταθέσεις σε έναν και μοναδικό ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των 1.250 ευρώ, μηνιαίως, για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε μια μόνο τράπεζα. Για να ισχύσει το ακατάσχετο έως τα 1.250 ευρώ, απαιτείται η υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Προσοχή όμως, αν υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών ή  συντάξεων γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός.

Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού τίθεται σε εφαρμογή από τις 16 Ιανουαρίου και από εκεί και πέρα για κάθε μήνα θα υπάρχει διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ για όσους είναι ανεμβολίαστοι. Μόνο αν το άτομο προβεί στην πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου δεν θα υποβάλλεται σε αυτό το διοικητικό πρόστιμο. Συνεπώς πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχει γίνει η πρώτη δόση. Δεν αρκεί το ραντεβού για προγραμματισμό εμβολιασμού αργότερα.

Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης έως και τη 15η ημέρα του μήνα, ειδικώς για τον μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ. Σε περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης από τη 16η ημέρα του μήνα και εντεύθεν, επιβάλλεται το σύνολο του προστίμου των 100 ευρώ. 

  • Αν το εμβόλιο δεν γίνει έως τις 16 Ιανουαρίου το πρόστιμο είναι 50 ευρώ για τον Ιανουάριο
  • Αν το εμβόλιο δεν γίνει τον Φεβρουάριο το πρόστιμο είναι 100 ευρώ για τον Φεβρουάριο - Σύνολο: 150 ευρώ. 
  • Αν το εμβόλιο γίνει έως 15 Φεβρουαρίου το πρόστιμο είναι 50 ευρώ για τον Φεβρουάριο - Σύνολο: 100 ευρώ.
  • Αν το εμβόλιο γίνει 1 - 15 Μαρτίου το πρόστιμο είναι 50 ευρώ για τον Μάρτιο - Σύνολο: 200 ευρώ (50+100+50).  
Η δεύτερη δόση

Προς το παρόν το μέτρο ισχύει για όσους έχουν γεννηθεί έως και την 31/12/1961. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στον Υπουργό Υγείας να επεκτείνει το μέτρο και για όσους θα γίνουν 60 ετών από την 1η Ιανουαρίου του 2022 και μετά. Οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, ενώ η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο. 

Προσοχή, καθώς αν δεν γίνει η δεύτερη δόση στο χρόνο που προβλέπεται, τότε το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα αναβιώνει από τις 16 Ιανουαρίου 2022 και εντεύθεν και θα επιβάλλεται αναδρομικά ακινήτων σωρευτικά για όλους τους ενδιάμεσους μήνες. 

Για παράδειγμα:

  • Πολίτης 62 ετών κάνει το εμβόλιο έως τις 16 Ιανουαρίου και πρέπει να κάνει την δεύτερη δόση έως 15 Φεβρουαρίου. 
  • Δεν κάνει την δεύτερη δόση
  • Θα αντιμετωπίσει κατά αρχήν πρόστιμο 100 ευρώ (50 για Ιανουάριο και 50 για Φεβρουάριο)
  • Εάν συνεχίσει να μην εμβολιάζεται με τη δεύτερη δόση θα επιβαρύνεται με νέα πρόστιμα της τάξης των 100 ευρώ το μήνα.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόστιμο 100 ευρώ σε ανεμβολίαστους: Πότε θα επιβάλλεται - Κατασχέσεις και προσαυξήσεις"

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Βολές κατά του Πολάκη – «Αμφισβητεί με τρόπο απαράδεκτο την επάρκεια των λειτουργών»

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η πρόταση του βουλευτή Παύλου Πολάκη για τη δημιουργία μιας δεύτερης σχολής δικαστών και εθελουσίας εξόδου των ήδη υπηρετούντων σήμερα δικαστικών λειτουργών, «αμφισβητεί με τρόπο απαράδεκτο και αθεμελίωτο την ικανότητα και την επάρκεια των δικαστικών λειτουργών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και συνιστά δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία ενός νέου δικαστικού σώματος εξαρτημένου από πολιτικές επιδιώξεις», επισημαίνει η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών

Συγκεκριμένα, η ΕΔΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Οι χθεσινές αναφορές του βουλευτή κ. Παύλου Πολάκη για τη δημιουργία «δεύτερης» σχολής δικαστών και εθελουσίας εξόδου που θα συνδυάζεται με ανανέωση του Δικαστικού Σώματος, αμφισβητεί με τρόπο απαράδεκτο και αθεμελίωτο την ικανότητα και την επάρκεια των Δικαστικών Λειτουργών να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους και συνιστά δήλωση προθέσεων για τη δημιουργία ενός νέου Δικαστικού Σώματος εξαρτημένου από πολιτικές επιδιώξεις.

Η τρίτη κρατική λειτουργία δεν βελτιώνεται ούτε εκσυγχρονίζεται με τέτοιες «ρηξικέλευθες» και συνάμα ανέξοδες προτάσεις. Τα δομικά και μόνιμα πλέον προβλήματα της Δικαιοσύνης οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην απροθυμία της εκτελεστικής εξουσίας να αυξήσει τα ελλιπή κονδύλια του προϋπολογισμού για την χρηματοδότησή της. Η εύκολη διέξοδος είναι η απόσειση των ευθυνών και η απόδοσή τους σε Δικαστές και Εισαγγελείς οι οποίοι έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ανθρώπινων αντοχών».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Βολές κατά του Πολάκη – «Αμφισβητεί με τρόπο απαράδεκτο την επάρκεια των λειτουργών»"

Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι ισχύει μετά την «Omicron» – Πόσο διαρκούν, πότε και για ποιους λήγουν

Το επιδημικό κύμα της Omicron (και) στη χώρα μας δυναμώνει, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε νόσηση. Την ίδια στιγμή, όμως, φέρνει και αλλαγές στο πεδίο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης, καθώς και του… συνδυασμού τους, που έχει γίνει σύνηθες φαινόμενο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Το νέο κύμα, που ήρθε μαζί με το νέο έτος, οδήγησε σε αναπροσαρμογή των συστάσεων για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, τα οποία επέχουν θέση “υγειονομικού διαβατηρίου” για τον βασικό όγκο του πληθυσμού στην παρούσα χρονική περίοδο.

Για ποιους λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Οι πολίτες, για τους οποίους έχει λήξει το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή λήγει μέχρι τις 31 Ιανουαρίου και δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση, ανέρχονται σε 440.000, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους. Πλέον, σε αυτούς τους πολίτες δίδεται προσθεσμία έως το τέλος του μήνα να προχωρήσουν στην αναμνηστική δόση, ειδάλλως θα αντιμετωπίζονται ως μη εμβολιασμένοι.

Υπενθυμίζεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ επτά μήνες μετά τη διενέργεια της δεύτερης δόσης με mRNA εμβόλιο ή τρεις μήνες μετά τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό Johnson.

Μετά την πάροδο του επταμήνου ή του τριμήνου, το πιστοποιητικό εμβολιασμού έχει ισχύ μόνο για ταξίδια, εφόσον η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού στους εννέα μήνες. Εντός Ελλάδος, όμως, οι πολίτες που, επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου ή τρεις μετά το μονοδοσικό, δεν κάνουν αναμνηστική δόση, δεν έχουν πρόσβαση στους κλειστούς χώρους και γενικά τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Τι ισχύει για τους διπλά εμβολιασμένους που νόσησαν

Τις τελευταίες δύο εβδομάδες αυξάνονται δραστικά οι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις έναντι της λοίμωξης covid που μολύνθηκαν και νόσησαν, με τους περισσότερους να έχουν πέσει “θύματα” της υπέρμεταδοτικής μετάλλαξης Omicron, χωρίς να προλάβουν να λάβουν την αναμνηστική δόση.

Πολλοί είχαν κλείσει ραντεβού για την αναμνηστική δόση μέσα στον Ιανουάριο, μετά την οποία θα ανανεωνόταν το “υγειονομικό διαβατήριο” τους, αλλά νόσησαν τις ημέρες των γιορτών.

Από τις τις επίσημες συστάσεις (emvolio.gov.gr) προκύπτει ότι όσοι έχουν λάβει δύο δόσεις ή το μονοδοσικό εμβόλιο και μολύνονται στη συνέχεια, καλούνται να διενεργούν αναμνηστική δόση τρεις μήνες μετά τη νόσηση.

Ωστόσο, χρειάζονται το πιστοποιητικό νόσησης, ώστε να καλύψουν το διάστημα που θα διανύσουν χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού σε ισχύ και μέχρι τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης μέσα στο τρίμηνο, που θα τους δώσει και πάλι το “ελευθέρας” για πλήθος δραστηριοτήτων.

Τι ισχύει για τους πλήρως (τριπλά) εμβολιασμένους που νόσησαν

Ανάμεσα στα δεκάδες χιλιάδες νέα κρούσματα κορωνοιού ημερησίως εντοπίζονται και τριπλά εμβολιασμένοι πολίτες που μολύνθηκαν και εμφανίζουν ήπια ή και απολύτως ασυμπτωματική νόσο Covid.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού των ατόμων που έχουν λάβει και την αναμνηστική δόση παραμένει ενεργό, ανεξάρτητα από τη νόσηση. Και υπερισχύει έναντι του πιστοποιητικού νόσησης που ενδεχομένως για τυπικούς λόγους ζητήσουν να εκδοθεί, καθώς το τελευταίο δεν έχει κάποια πρακτική αξία.

Υπενθυμίζεται πως οι τριπλά εμβολιασμένοι που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοιό, παραμένουν για πέντε ημέρες σε κατ’ οίκον νοσηλεία ή καραντίνα, με δεδομένο ότι έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα, και μπορούν να βγαίνουν μετά το διάστημα αυτό φορώντας μάσκα υψηλής προστασίας.

Σε πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση ορίζεται πως η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, στην περίπτωση νόσησης προσώπου πλήρως εμβολιασμένου, δεν επιτρέπεται για όσο χρονικό διάστημα προβλέπεται από τα εκάστοτε υγειονομικά πρωτόκολλα.

Ως πότε ισχύουν τα πιστοποιητικά νόσησης

Πλέον, οι εμβολιασμένοι λαμβάνουν πιστοποιητικό νόσησης και μετά από θετικό rapid τεστ. Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι εκδίδουν πιστοποιητικό νόσησης μόνο μετά το θετικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR).

Ειδικά για τα πιστοποιητικά νόσησης που έχουν εκδοθεί ως τις 31-10-2021 ισχύουν μέχρι τις 31-1-2022. Όσα εκδόθηκαν από την 1-11-2021 έως και 4-12-2021 είτε με rapid είτε με PCR ισχύουν για 3 μήνες.

Μέχρι τώρα τα πιστοποιητικά νόσησης εκδίδονταν έναν μήνα μετά τη διάγνωση, αλλά η πρόθεση είναι να μειωθεί ο χρόνος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης για τους εμβολιασμένους σε μικρότερο διάστημα, επιβεβαίωσε χθες ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πλέον, αξίζει να σημειωθεί, εκδίδονται στις 14 ημέρες.

ygeiamou

Διαβάστε Περισσότερα » "Πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης: Τι ισχύει μετά την «Omicron» – Πόσο διαρκούν, πότε και για ποιους λήγουν"

Συγκέντρωση των εργαζομένων στο Ξενοδοχείο Hilton

Τη συμμετοχή του στην συγκέντρωση των εργαζομένων στο Ξενοδοχείο Hilton, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 10πμ έξω από την είσοδο του ξενοδοχείου, σαν έκφραση αλληλεγγύης, ανακοίνωσε το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής. Παράλληλα καλεί και στην κινητοποίηση της Παρασκευής 21 Ιανουαρίου στη 1μμ στο υπουργείο Εργασίας. Κεντρική διεκδίκηση είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας, του εισοδήματος και της υγείας των εργαζομένων.

Όπως αναφέρει το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Ν. Αττικής στη σχετική ανακοίνωση: «Το Συνδικάτο καλεί όλα τα επιχειρησιακά σωματεία στην Αττική, όλα τα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα να πάρουν αποφάσεις στήριξης και αλληλεγγύης στους συναδέλφους στο ξενοδοχείο Χίλτον , που αντιστέκονται μέσα από το σωματείο τους, απέναντι στη προσπάθεια της ΙΟΝΙΚΗΣ ΑΕ και τις HILTON να απολύσουν όλο το προσωπικό και να απαλλαγούν από τα δικαιώματα των εργαζομένων με αφορμή την ανακαίνιση του Ξενοδοχείου.

Τη προηγούμενη Τρίτη η εταιρεία ξεκαθάρισε στους εργαζόμενους ότι δεν έχει καμία πρόθεση να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας και το εισόδημα τους μέχρι το άνοιγμα του Ξενοδοχείου προσφέροντας τους ουσιαστικά 2 επιλογές εθελούσιας αποχώρησης οι οποίες έχουν μία και μοναδική συνισταμένη, την απόλυση.

Η επιδίωξη της ΙΟΝΙΚΗΣ ΑΕ να εξαγοράσει την συναίνεση των συναδέλφων για να εξυπηρετηθεί το σχέδιο μαζικής εκκαθάρισης από εργαζόμενους με συγκροτημένα συλλογικά δικαιώματα μπορεί να εμποδιστεί με τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στον αγώνα/

Οι εργαζόμενοι με τη δική μας αλληλεγγύη και στήριξη μπορούν να αποτρέψουν τη προσπάθεια της εργοδοσίας, ώστε στην νέα μορφή του συγκροτήματος μετά την ανακαίνιση, να απασχολήσει νέο προσωπικό αποκλειστικά με ευέλικτες μορφές εργασίας και μέσω δουλεμπορικών εταιρειών.

Δεν είναι τυχαίο ότι η εργοδοσία πήρε αυτή την απόφαση σε μια περίοδο όπου «τρέχουν» από τη κυβέρνηση μια σειρά από επιδοτήσεις και προνόμια, συνολικά προς τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η κυβέρνηση με τη πολιτική που εφαρμόζει συνολικά έχει δώσει το πράσινο φως σε Ξενοδόχους και μεγάλες επιχειρήσεις στον επισιτισμό να προχωρούν σε απολύσεις , μειώσεις μισθών , γενίκευση της εκ περιτροπής εργασίας και των προγραμμάτων αναστολής και «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με μοναδικό σκοπό την διασφάλιση των κερδών που είχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ,με τη δική μας δουλειά».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκέντρωση των εργαζομένων στο Ξενοδοχείο Hilton"

Χρήστος Σταϊκούρας: Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο

Για τους φόρους, τους μισθούς και τις ανατιμήσεις μίλησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της τονίζοντας ότι «το 2021 πετύχαμε πολύ υψηλότερη ανάκαμψη από τις εκτιμήσεις». Ακόμη πως αποφεύχθηκαν τα «λουκέτα», έκλεισαν λιγότερες επιχειρήσεις και μειώθηκε η ανεργία.

Ο υπουργός εμφανίστηκε προβληματισμένος καθώς η Ελλάδα παραμένει μια από τις χώρες με το υψηλότερο χρέος στην Ευρώπη.

Παράλληλα τόνισε πως για την στήριξη πολιτών έχουν δοθεί 43,3 δισ. πόροι, που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ, δηλαδή το τέταρτο υψηλότερο πακέτο σε παγκόσμια κλίμακα. Όμως αυτό είναι πια στο έλλειμμά μας που μετακυλείται στο χρέος της χώρας, το οποίο είναι το 2ο με 3ο υψηλότερο στην Ευρώπη.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως η Ελλάδα παραμένει σε καθεστώς εποπτείας από τους θεσμούς ξεκαθαρίζοντας πως «η χώρα πάει καλά, αναβαθμίζεται, αλλά δεν έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα».

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών περιορίζεται η ρευστότητα και θα αυξηθούν τα επιτόκια, που σημαίνει αυξημένο κόστος δανεισμού.«Ό,τι και να γίνει το 2023 θα έχουμε δημοσιονομικούς στόχους».

Μέτρα ανάπτυξης και όχι λιτότητας

«Οι μειώσεις φόρων που έχουμε κάνει θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα», επεσήμανε χαρακτηριστικά και διευκρίνησε πως ο φόρος εισοδήματος θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Ιούλιο σε 8 δόσεις.

Μάλιστα η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει από το Μάρτιο ώστε να μπορέσουν οι λογιστές να δημιουργήσουν στις φορολογικές δηλώσεις τις προϋποθέσεις.

Ακόμη ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50-60 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολική μείωση 3-4% επιπρόσθετα του 22% που ίσχυσε την τελευταία διετία.

«Αναπροσαρμόζουμε τους συντελεστές. Θα επιδιώξουμε να είναι σε περισσότερες δόσεις και να ξεκινήσουμε από τον Μάρτιο την καταβολή», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας και ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει «κόφτης» όπου προκύπτει υπερβολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ.

Αναφορικά με τον φόρο ακίνητης περιουσίας, είπε ότι επιδιώκουν να ενσωματώσουν τον συμπληρωματικό φόρο μέσα στον φόρο ακίνητης περιουσίας ενώ ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας είναι 38 δισ. ευρώ.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Χρήστος Σταϊκούρας: Νέα μείωση ΕΝΦΙΑ και φόρος εισοδήματος σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news