facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023

«Καμπανάκι» Καλλιάνου για την κακοκαιρία που έρχεται: Μεγάλα ύψη βροχής στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας

Την ανησυχία του για την κακοκαιρία που θα πλήξει τη Θεσσαλία εκφράζει με ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε θα πέσουν μεγάλα ύψη βροχής στις πληγείσες περιοχές.

«Ενδέχεται να επηρεαστούν με μεγάλη βροχόπτωση και η βόρεια Εύβοια, οι δυτικές Σποράδες και τμήματα της κεντρικής Στερεάς» επισημαίνει ο μετεωρολόγος. Παράλληλα τονίζει πως η κακοκαιρία δεν θα έχει τη σφοδρότητα του Daniel όμως μπορεί να δημιουργήσει και πάλι προβλήματα.

Όσον αφορά την Αττική θα επηρεαστεί και αυτή με βροχές και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη αλλά όχι τόσο έντονες.

Η ανάρτηση του Γιάννη Καλλιάνου

«ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Από τη Δευτέρα 25/9 έως τουλάχιστον και την Πέμπτη 28/9 θα μας απασχολήσει ένα "σύστημα" το οποίο θα δώσει βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας.

ΧΑΡΤΗΣ ΑΘΡΟΙΣΤΙΚΗΣ ΒΡΟΧΗΣ

Όπως βλέπετε, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ECMWF (Ευρωπαϊκό μοντέλο πρόγνωσης) που αφορούν στον αθροιστικά ύψη νερού που θα σημειωθούν στην επικράτεια από τις βροχές του προσεχούς 4-ημέρου, θα επηρεαστεί το μεγαλύτερο μέρος της χώρας πλην των περισσοτέρων τμημάτων της Ανατολικής Μακεδονίας, της Θράκης και του Ανατολικού και Νότιοανατολικού Αιγαίου.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΥΨΗ ΒΡΟΧΗΣ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Τα προγνωστικά στοιχεία εμένουν στο σενάριο ότι τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν δυστυχώς στη Θεσσαλία. και μάλιστα κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της αλλά και στο Πήλιο. Εκεί αναμένονται και πάνω από 200 mm βροχής κατά τη διάρκεια της προσεχούς κακοκαιρίας.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΝΤΟΝΕΣ

Πέραν της Θεσσαλίας που πιθανότατα θα δεχθεί τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, φαίνεται ότι θα επηρεαστούν επίσης με μεγάλα ύψη βροχής και τμήματα της Βόρειας Εύβοιας, των δυτικών Σποράδων και της κεντρικής Στερεάς.

Η ΑΤΤΙΚΗ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΕΙ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΣΦΟΔΡΟΤΗΤΑ

Στην Αττική αναμένονται σχεδόν γενικευμένες βροχές ή και καταιγίδες κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη (διότι Δευτέρα και Τρίτη θα είναι πολύ τοπικές). Δεν διαφαίνεται όμως κατά την προσωπική μου άποψη κανένας κίνδυνος. Τοπικά μπορεί να έχουμε κάποιες ισχυρές βροχές αλλά δεν θα έχουν εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια.

ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Θα είναι μια κακοκαιρία, όχι τόσο σφοδρή όπως η ''Ντάνιελ'', αλλά που όμως μπορεί και πάλι να δημιουργήσει προβλήματα, και ειδικά στη Θεσσαλία που τα εδάφη είναι πολύ κορεσμένα και δεν μπορούν να δεχτούν παραπάνω ύψη βροχής διότι και λίγα ακόμα χιλιοστά θα οδηγήσουν σε εκ νέου πλημμυρικά φαινόμενα, δυστυχώς.

ΥΠΗΡΞΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΚΟΝΤΡΑ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΩΝ;

Δεν με αφορά αν υπήρξε. Αυτά πάντα θα υπάρχουν. Πάντα κάποιοι θα νιώθουν άσχημα αν πέφτουν έξω και θα προσπαθούν να δικαιολογηθούν και κάποιοι όταν "πιάνουν" την τάση από νωρίς θα πανηγυρίζουν. Και καλά θα κάνουν. Το θέμα δεν είναι αυτό, το θέμα είναι να ενημερώνεται σωστά και έγκαιρα ο κόσμος διότι η πρόγνωση του καιρού από δημόσια πρόσωπα πρέπει να είναι και σοβαρή αλλά και έγκαιρη.

ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Η Κυβέρνηση δίνει μεγάλη μάχη για να βελτιώσει κάθε τομέα που χρειάζεται. Και έμπρακτα το κάνει. Οι προτάσεις μου για την περαιτέρω βελτίωση της πολιτικής προστασίας οι οποίες έχουν σταλεί στους αρμόδιους την επομένη των καταστροφών της Θεσσαλίας είναι οι ακόλουθες:

1. Απαιτείται να υπάρξουν περιοχικά προγνωστικά μοντέλα με πολύ καλύτερη ανάλυση από τα υπάρχοντα, παίρνοντας αρχικά δεδομένα από κορυφαία παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα, όπως το ECMWF, το GFS ή ακόμα και το ICON, το UKMO και άλλα.
2. Είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί ένα ακόμα πιο πυκνό δίκτυο Μετεωρολογικών σταθμών σε συνεργασία με την ΕΜΥ και το ΕΑΑ (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών)
3. Πρέπει να τοποθετηθούν κάμερες υψηλής ανάλυσης σε εκατοντάδες σημεία στην Ελλάδα για παρακολούθηση του καιρού αλλά και των πυρκαγιών. Όλες οι κάμερες αυτές, μαζί με τις υπάρχουσες, θα μπορούν να παρακολουθούνται ελεύθερα από τους πολίτες μέσα από μια συγκεκριμένη σελίδα του διαδικτύου που θα τις φιλοξενεί. Χρειάζονται περίπου 320 κάμερες περιμετρικά της Ελλάδας (σε νησιά και ηπειρωτικά και σε απόσταση 20 km μεταξύ τους) και περίπου ακόμη 150 στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας.
4. Απαιτούνται καλύτερα συστήματα ραντάρ για παρακολούθηση των "συστημάτων" κακοκαιριών που πλησιάζουν την Ελλάδα ώστε να γνωρίζουμε ακριβή χιλιοστά βροχής αλλά και τις περιοχές που πλησιάζουν οι κακοκαιρίες.
5. Χρειάζονται ακριβέστερα συστήματα Nowcasting που να ενσωματώνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο από radars και σταθμούς. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται μια εξαιρετικά ασφαλής πρόγνωση καιρού για τις επόμενες 2-3 ώρες, ο χρόνος δηλαδή που απαιτείται για να σταλούν τα μηνύματα 112 αλλά και να κάνουν τις τελευταίες προετοιμασίες όλοι όσοι εμπλέκονται για την προστασία των πολιτών αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες φυσικά για να ετοιμαστούν σε περίπτωση που πλησιάζει κάποια ακραία καιρική μεταβολή.
6. Επιβάλλεται η ενεργοποίηση μετεωρολογικών σταθμών που παραμένουν ανενεργοί ή που συχνά παρουσιάζουν βλάβες σε διάφορα μικρότερα αεροδρόμια της χώρας και που υπεύθυνη είναι η ΕΜΥ.
7. Είναι αναγκαία η άμεση, πλήρης και αμφίδρομη συνεργασία μεταξύ ΕΜΥ, Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) και Πανεπιστημίων και αυτό να λαμβάνει χώρα μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις της Πολιτικής Προστασίας.
8. Επιβάλλεται η εκπόνηση ειδικών μελετών ώστε να χαρτογραφηθούν τα ευάλωτα σημεία στην χώρα μας και υπό ποιες καιρικές συνθήκες / συστήματα καιρού μπορούν να προκύψουν προβλήματα αλλά και σε ποιες περιοχές μπορεί να συμβεί αυτό. Κατόπιν να επιτευχθεί κατάρτιση σχεδίου αντιμετώπισης των κινδύνων σε περίπτωση που αυτοί προκύψουν από ακραία καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχές - χαλαζοπτώσεις, ισχυρές χιονοπτώσεις, ισχυροί καύσωνες, θυελλώδεις άνεμοι κ.λπ.)
9. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αναθεωρηθεί ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών και των αρμοδίων φορέων ενόψει επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Αν τα προγνωστικά μοντέλα επιμένουν σε ένα ακραίο φαινόμενο και υπάρχει μια ξεκάθαρη "τάση" από 3-4 ημέρες πριν, να υπάρχει μια πρώτη προειδοποίηση ώστε να δίνονται τα γενικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας (1ο έκτακτο) ώστε να επιτευχθεί μια πρώτη προετοιμασία και στη συνέχεια 1-2 μέρες πριν να δίνεται στη δημοσιότητα και το «έκτακτο» δελτίο όταν όντως τα στοιχεία επαληθευτούν. Με τον τρόπο αυτό κερδίζεται πολύτιμος χρόνος. Ακόμα και αν το 1ο έκτακτο δεν επαληθευτεί στον απόλυτο βαθμό (πολύ δύσκολο να συμβεί αυτό όταν όλα τα μοντέλα εμμένουν και εναρμονίζονται σε ένα σενάριο ισχυρής κακοκαιρίας), δεν θα χαθεί απολύτως τίποτα διότι είναι πάντα επιθυμητό να υπάρχει αυτός ο χρόνος οργάνωσης.
10. Απαιτείται η δημιουργία Ελληνικού «Weather Channel», που θα είναι σε απόλυτη συνεργασία με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης, που θα εκπέμπει πανελλαδικά (διότι δεν υπάρχουν παντού κινητά τηλέφωνα που να μπορούν να λαμβάνουν το 112) και που επί 24ώρου βάσεως θα ενημερώνει τους πολίτες με έγκριτους και εξειδικευμένους επιστήμονες για την καιρική εξέλιξη στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καμπανάκι» Καλλιάνου για την κακοκαιρία που έρχεται: Μεγάλα ύψη βροχής στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας"

Καιρός αύριο: Κυριακή με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί

Βροχερός θα είναι ο καιρός αύριο Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση, παραμένοντας παρ’ όλα αυτά σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογική Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα βορειοδυτικά σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.

Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και βαθμιαία από βόρειες 3 με 5 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα πνέουν στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις και στα νότια από δυτικές 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα δυτικά και βόρεια και θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 25 με 27 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές κατά τόπους τους 32 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από το απόγευμα βαθμιαία θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά, ενώ τις βραδινές ώρες θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν, κυρίως στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και από τις μεσημβρινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και τις βραδινές ώρες, κυρίως στη δυτική Μακεδονία σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και τις βραδινές ώρες 5 τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές, κυρίως στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες πιθανώς να είναι πρόσκαιρα ισχυρές τις πρωινές ώρες, ενώ τις βραδινές ώρες θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στις υπόλοιπες περιοχές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις και από το απόγευμα από βόρειες 3 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 32 και στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Ανεμοι: Στα βόρεια ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 και τις βραδινές ώρες 5 τοπικά 6 μποφόρ. Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις οι οποίες από τις μεσημβρινές ώρες θα πυκνώσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Κυριακή με τοπικές βροχές και καταιγίδες – Πού θα ανοίξουν οι ουρανοί"

Μαγνησία: Απαγορεύεται η κολύμβηση σε όλες τις ακτές

Την απαγόρευση της κολύμβησης σε όλες τις ακτές της Μαγνησίας, εξαιρουμένων μόνο των Βόρειων Σποράδων αποφάσισε μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η φονική κακοκαιρία Daniel η Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρεται:

«H Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας, βάσει του άρθρου 8 της με αριθμό Η.Π.8600/416/Ε103/23-2-2009 ΚΥΑ (ΦΕΚ.Β’/356/26-2-2009) «Ποιότητα και μέτρα διαχείρισης των υδάτων κολύμβησης, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2006/7/ΕΚ «σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης … », στο πλαίσιο των διαχειριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση των εκτάκτων περιστάσεων που προέκυψαν μετά από τις πρόσφατες πλημμύρες, ανακοινώνει ότι:

Εφαρμόζεται προσωρινή απαγόρευση της κολύμβησης σε όλες τις ακτές κολύμβησης των Π. Ε. Λάρισας και Μαγνησίας (με εξαίρεση τις ακτές των Βορείων Σποράδων), λόγω της αδυναμίας πραγματοποίησης δειγματοληψιών για την εξακρίβωση της καταλληλότητας των υδάτων για κολύμβηση στις ακτές του δικτύου. Έως ότου υπάρξει η δυνατότητα εργαστηριακής επιβεβαίωσης της ποιότητας των υδάτων των ακτών για κολύμβηση, συνιστάται η αποφυγή της κολύμβησης στις ακτές των Π. Ε. Λάρισας και Μαγνησίας.  Οι ακτές των Βορείων Σποράδων (Σκιάθος, Σκόπελος και Αλόννησος) εξαιρούνται της απαγόρευσης κολύμβησης». 

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Μαγνησία: Απαγορεύεται η κολύμβηση σε όλες τις ακτές"

Κροατία: Συλλήψεις οπαδών της Ντιναμό για τα επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, με τις αρχές της χώρας να προχωρούν στην σύλληψη εννέα οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που είναι και μέλη των «Bad Blue Boys», για τα επεισόδια στην Νέα Φιλαδέλφεια, που οδήγησαν στην δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή. Ακόμη ένα άτομο αναζητείται.

Σύμφωνα με την κροατική εφημερίδα «Jutarnji List», η Ελλάδα έχει ζητήσει την έκδοση δέκα μελών των «Bad Blue Boys», επισημαίνοντας ότι έχουν εκδοθεί και ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.

Πληροφορίες της ίδιας εφημερίδας αναφέρουν ότι η αστυνομία δεν είχε ξεκινήσει κάποια ποινική έρευνα, αλλά ενήργησε σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης και έκανε ότι ζήτησαν οι ελληνικές αρχές.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Κροατία: Συλλήψεις οπαδών της Ντιναμό για τα επεισόδια στη Ν. Φιλαδέλφεια "

Ιταλία: Νεκροί από τις φωτιές στη Σικελία – Εκκενώθηκε ξενοδοχείο με 700 τουρίστες

Στην Ιταλία τουλάχιστον δύο άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο από τις δασικές φωτιές στη βόρεια Σικελία. Περίπου 700 πελάτες του ξενοδοχείου «Costa Verde», κοντά στην Τσεφαλού, απομακρύνθηκαν.

Από τις φωτιές σε δάση στη βόρεια Σικελία, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπου ένα ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν 700 τουρίστες εκκενώθηκε για μερικές ώρες, ανέφεραν η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας και τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Μία γυναίκα ηλικίας 42 ετών σκοτώθηκε, προσπαθώντας να σώσει τα άλογά της στην Τσεφαλού, στα ανατολικά του Παλέρμο. Μαζί της βρίσκονταν ο πατέρας της και οι αδελφοί της, όμως πιθανότατα αποπροσανατολίστηκε λόγω της ζέστης και του καπνού και έπεσε σε μια χαράδρα.

Το ιταλικό πρακτορείο Ansa μετέδωσε εξάλλου ότι ένας 68χρονος άνδρας πέθανε προσπαθώντας να φύγει από το σπίτι του που είχε τυλιχθεί στις φλόγες, στο Μπαλεστράτε, στα δυτικά του Παλέρμο.

Δείτε φωτογραφίες του Reuters από τις τελευταίες πυρκαγιές:

Περίπου 700 πελάτες του ξενοδοχείου «Costa Verde», κοντά στην Τσεφαλού, απομακρύνθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (22.09.2023) και μεταφέρθηκαν για λόγους ασφαλείας σε ένα τοπικό γήπεδο. Μπόρεσαν όμως να επιστρέψουν στα δωμάτιά τους γύρω στις 2 το πρωί του Σαββάτου (23.09.2023), αφού εξέλιπε ο κίνδυνος.

Η μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει βροχές από το Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου και για πολλές ημέρες στην περιοχή, κάτι που θα βοηθήσει το έργο των πυροσβεστών στη βόρεια Σικελία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Νεκροί από τις φωτιές στη Σικελία – Εκκενώθηκε ξενοδοχείο με 700 τουρίστες"

Συνελήφθη αστυνομικός για εκβιασμό στην Ίο – Από τη δυσμενή μετάθεση της Μυκόνου, στην «υψηλή» προστασία

Μόνο η αρχή του… παγόβουνο φαίνεται να είναι η σύλληψη του διοικητή του αστυνομικού τμήματος της Ιού με την κατηγορία της εκβίασης καταστηματαρχών, καθώς μετά την αποκάλυψη της δράσης του, «ανοίγουν» στόματα σχετικά με την δράση του, τις υψηλές γνωριμίες του και προστασία του, αλλά και μια δυσμενή μετάθεση που πιθανότατα, στάθηκε αφορμή για απομάκρυνση υψηλόβαθμου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ.

Ο 38χρονος αστυνομικός Β, εκτός από την Ίο, είχε υπηρετήσει σε Κουφονήσια και Μύκονο. Μάλιστα στο νησί της Μυκόνου, φέρεται να είχε αναλάβει χρέη άτυπου σωματοφύλακα, υψηλών προσκεκλημένων, με εντολή αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ, ο οποίος είναι υπεύθυνων φρουράς υψηλών προσώπων.

Σε βάρος του 38χρονου υπήρχαν αναφορές για, από την περίοδο που υπηρετούσε στη Μύκονο για παρόμοια αδικήματα και μάλιστα τότε, είχε αποφασιστεί η δυσμενής του μετάθεση στην Ιό. Τότε, αναφέρουν αστυνομικές, πηγές, υπήρξε παρέμβαση στα ανώτερα κλιμάκια του σώματος, προκειμένου να παραμείνει στο «νησί των ανέμων», κάτι όμως που δεν έγινε δεκτό.

Μάλιστα ο ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, φέρεται να «πλήρωσε» με την καρατόμησή του εκείνη την άρνηση. Η απομάκρυνσή του είχε προκαλέσει αίσθηση, καθώς φέρεται να του χρέωσαν, ακόμη και τον λάθος χειρισμό ενός γερανού της ΕΛ.ΑΣ στο κέντρο της Αθήνας, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης…

Η «υψηλή» προστασία που λάμβανε ο 38χρονος αστυνομικός, δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει από την καταγγελία από μια ιδιοκτήτρια κέντρου εκδηλώσεων στην Ίο, από την οποία έλαβε σε προσημειωμένα χαρτονομίσματα το ποσό των 20.000 ευρώ, για να κάνει τα… στραβά μάτια, για πολεοδομικές παραβάσεις και καταγγελίες για ηχορύπανση. Το ρεπορτάζ του Law and Order για την υπόθεση θα συνεχιστεί.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνελήφθη αστυνομικός για εκβιασμό στην Ίο – Από τη δυσμενή μετάθεση της Μυκόνου, στην «υψηλή» προστασία"

Σουηδία: Κατολίσθηση προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλου τμήματος αυτοκινητοδρόμου τη νύχτα – Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά

Μεγάλο τμήμα αυτοκινητοδρόμου στη νοτιοδυτική Σουηδία κατέρρευσε στη διάρκεια της νύχτας, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό τριών ανθρώπων που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, η αστυνομία.

Ο αυτοκινητόδρομος αυτός συνδέει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας Γκέτεμποργκ με την πρωτεύουσα της Νορβηγίας Όσλο και το τμήμα του που κατέρρευσε έπειτα από κατολίσθηση βρίσκεται κοντά στην μικρή πόλη Στένουνγκσουντ, περίπου 50 χιλιόμετρα βόρεια του Γκέτεμποργκ, στη δυτική ακτή της Σουηδίας.

“Τις χειρότερες ζημιές από την κατολίσθηση υπέστη περιοχή περίπου 100Χ150 μέτρων. Ωστόσο συνολικά η κατολίσθηση επηρέασε περιοχή περίπου 700Χ200 μέτρων”, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες πρώτων βοηθειών του Γκέτεμποργκ.

Επίσης επλήγησαν γύρω στα 10 οχήματα, μια δασώδης περιοχή και μια επιχειρηματική περιοχή με πρατήριο καυσίμων και εστιατόριο φαστ φουντ, διευκρίνισαν.

Τρεις άνθρωποι διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με “ελαφρά τραύματα” μετά την κατάρρευση τμήματος του αυτοκινητοδρόμου, δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Άνγκουστ Μπραντ.

“Πολλοί άνθρωποι έλαβαν βοήθεια για να βγουν από τα οχήματά τους στη ζώνη στην οποία σημειώθηκε η κατολίσθηση με την συνδρομή πυροσβεστών και ελικοπτέρων”, πρόσθεσαν οι υπηρεσίες διάσωσης.

Η κατολίσθηση προκλήθηκε λίγο πριν από τις 02:00 τοπική ώρα στην περιοχή αυτή στην οποία υπήρχε έντονη βροχόπτωση τις τελευταίες μέρες, αλλά οι αρχές δεν ήταν προς το παρόν σε θέση να διευκρινίσουν τι ακριβώς συνέβη.

Σε αυτό το στάδιο δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος να υπάρξουν κι άλλες κατολισθήσεις, επισήμαναν επίσης οι υπηρεσίες διάσωσης στην ανακοίνωσή τους.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Κατολίσθηση προκάλεσε την κατάρρευση μεγάλου τμήματος αυτοκινητοδρόμου τη νύχτα – Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά"

Δεν διαπιστώνεται πρόβλημα ρύπανσης στα πλημμυρισμένα νερά της λίμνης Κάρλας

Από τις πρώτες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα πλημμυρισμένα νερά στην περιοχή της λίμνης Κάρλας, εξαιτίας της κακοκαιρίας Daniel, δεν προκύπτει σημαντικό πρόβλημα ρύπανσης, σε μια απάντηση προς τις καταγγελίες του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου για περιβαλλοντικό έγκλημα και τις αντίστοιχες νομικές ενέργειές του. Σε κάθε περίπτωση, οι μετρήσεις θα συνεχιστούν.

Συγκεκριμένα, κατόπιν εντολής του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) διενήργησε, στις 19 Σεπτεμβρίου 2023, μετρήσεις της ποιότητας των υδάτων σε πέντε σημεία στην περιοχή της λίμνης Κάρλας. Απ' αυτά, τα δύο βρίσκονται εντός της λίμνης και τα υπόλοιπα εκτός, στις παρακείμενες πλημμυρισμένες εκτάσεις, παραπλεύρως της τεχνητής λίμνης.

Οι μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν αφορούν σειρά φυσικοχημικών παραμέτρων (αγωγιμότητα, pH, αιωρούμενα στερεά, διαλυμένο οξυγόνο κ.λπ.), ορισμένες χημικές ουσίες (αμμωνία, πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες και φαινόλες), καθώς και σε σειρά βαρέων μετάλλων.

Με σκοπό να αξιολογηθεί η επίπτωση της πλημμύρας στην ποιότητα των υδάτων, διεξήχθη συγκριτική ανάλυση των μετρήσεων σε σχέση με αντίστοιχες μετρήσεις προηγούμενων ετών εντός της λίμνης Κάρλας.

Από τις μετρήσεις διαπιστώνεται πως το pH εντός της λίμνης είναι ελαφρώς αυξημένο (8,9 έναντι 8,7). Ολες οι υπόλοιπες φυσικοχημικές παράμετροι που μετρήθηκαν εμφανίζονται βελτιωμένες σε σχέση με τις τιμές τους στη λίμνη πριν από την πλημμύρα. Πιθανότατα αυτό συνέβη διότι ο όγκος του νερού εντός της λίμνης έχει αυξηθεί πολύ από την εισροή μεγάλων ποσοτήτων νερού ως αποτέλεσμα της κακοκαιρίας Daniel. Οι ίδιες φυσικοχημικές παράμετροι στα σημεία δειγματοληψίας εκτός της λίμνης παρουσιάζουν τιμές εμφανώς χαμηλότερες απ' αυτές που έχουν μετρηθεί στη λίμνη πριν από την πλημμύρα (π.χ. το pH κυμαίνεται από 7,90 έως 8,26). Ενδεικτικά επισημαίνεται, επίσης, ότι τόσο εντός όσο και εκτός της λίμνης δεν ανιχνεύονται πετρελαϊκοί υδρογονάνθρακες, φαινόλες και χλωριόντα.

Αναφορικά με τα βαρέα μέταλλα, παρατηρείται μικτή εικόνα (ανάλογα με το μεταλλικό στοιχείο και το σημείο δειγματοληψίας), η οποία χρήζει περαιτέρω παρακολούθησης.

Συνολικά εκτιμάται, ότι η ποιότητα του νερού της λίμνης Κάρλας στα όρια που ήταν πριν από την πλημμύρα δεν έχει ουσιωδώς επιβαρυνθεί, ενώ τα συσσωρευμένα ύδατα γύρω από τη λίμνη είναι σε καλύτερη κατάσταση από τα ύδατα εντός αυτής.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Δεν διαπιστώνεται πρόβλημα ρύπανσης στα πλημμυρισμένα νερά της λίμνης Κάρλας"

Αστυνομικός μετείχε σε κύκλωμα ναρκωτικών – Έκρυβε στο σπίτι του κοκαΐνη και κάνναβη

Ένας αστυνομικός βρίσκεται ανάμεσα στους συλληφθέντες, οι οποίοι μετείχαν σε κύκλωμα διακίνησης και πώλησης ναρκωτικών, σε διάφορες περιοχές της Αττικής. 

Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας και σε βάρος των τριών συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για -κατά περίπτωση εγκληματικής οργάνωσης, παράβαση καθήκοντος, καθώς και για παράβαση των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, του ερασιτεχνικού επαγγελματικού αθλητισμού και τις φωτοβολίδες και τα πυροτεχνήματα.

Επιπλέον, στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνεται ακόμη ένα άτομο, το οποίο κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά από αξιοποίηση πληροφοριών προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει εγκληματική ομάδα τουλάχιστον από τα τέλη Μαΐου 2023 και δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών σε περιοχές της Αττικής.

Όπως πρόεκυψε από την έρευνα και από το προανακριτικό υλικό, τα μέλη της οργάνωσης δρούσαν με διακριτούς μεταξύ τους ρόλους. Τα δύο μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο αστυνομικός, προμηθεύονταν από κοινού τις ναρκωτικές ουσίες και τις αποθήκευαν στο σπίτι του αστυνομικού. Το τρίτο μέλος μετά την πώληση των ποσοτήτων που του ανέθεταν, παρέδιδε το χρηματικό ποσό που αποκόμιζε στα άλλα δύο μέλη, τα οποία στη συνέχεια «επανεπένδυαν» τα χρήματα για την προμήθεια νέας και μεγαλύτερης ποσότητας κοκαΐνης, ενώ την πώληση στους υποψήφιους πελάτες, οι οποίοι ήταν άτομα από το φιλικό τους περιβάλλον, αναλάμβαναν και τα τρία μέλη.

Χαρακτηριστικό της μυστικότητας με την οποία λειτουργούσαν είναι και οι κωδικοποιημένες λέξεις που χρησιμοποιούσαν για τα ναρκωτικά, ώστε να μην γίνεται αντιληπτό το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.

Για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε επιχείρηση, την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023, κατά την οποία αρχικά συνελήφθη ο αστυνομικός κοντά στο σπίτι του, όπου στην κατοχή του βρέθηκαν πέντε 5 ανισοβαρείς νάιλον συσκευασίες, που περιείχαν κοκαΐνη συνολικού βάρους 3 γραμμαρίων και ένα κινητό τηλέφωνο.

Ακολούθησε η σύλληψη και των άλλων δύο μελών της οργάνωσης, ενώ από τις έρευνες στις οικίες τους συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

*57 γραμμάρια κοκαΐνης

*0,5 γραμμάρια ακατέργαστη ινδική κάνναβη

*2 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας

*μεταλλικός τρίφτης

*πιστόλι αβολίδοτων φυσιγγίων κρότου

*70 φυσίγγια

*σουγιάς με μήκος λάμας 8,5 εκατοστών

*μαχαίρι με μήκος λάμας 17,5 εκατοστών

*σιδερογροθιά

*σιδερένιο πτυσσόμενο κλομπ

*πυρσός

*9 κροτίδες

*χειρόγραφες σημειώσεις, με πλήθος τιμών και ποσοτήτων

*2 κινητά τηλέφωνα

*σύριγγα καθώς και φιαλίδια και χάρτινη συσκευασία με ενδείξεις αναβολικών ουσιών

*22.715 ευρώ

*2 μοτοσικλέτες

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αστυνομικός μετείχε σε κύκλωμα ναρκωτικών – Έκρυβε στο σπίτι του κοκαΐνη και κάνναβη"

Σύζυγος επισμηναγού που σκοτώθηκε στη Λιβύη - «Δεν πήγε εθελοντικά, την υποχρέωσαν»

Ο σύζυγος της επισμηναγού, Εύης Ανδρεαδάκη, που έχασε τη ζωή της στο τραγικό τροχαίο στη Λιβύη κατά τη διάρκεια ανθρωπιστικής αποστολής, μίλησε για πρώτη φορά στο MEGA για τις συνθήκες του ταξιδιού και την ελλιπή – όπως ο ίδιος δήλωσε – ενημέρωση για την αποστολή.

«Πολλοί μου είπαν ότι θα μπει ο εισαγγελέας, μου είπαν από την Αεροπορία από το επιτελείο ότι μπήκε στη μέση το Αεροδικείο. Εμένα όποια και να είναι η απόφασή τους και το αποτέλεσμα αυτών των ερευνών, το θέμα είναι ότι εγώ έχω χάσει το μισό κομμάτι της ζωής μου. Ήμασταν νιόπαντροι με την Εύη, εδώ και έναν χρόνο παντρεμένοι, είχαμε τα δικά μας όνειρα, γυρίσαμε από τις διακοπές μας, περάσαμε τέλεια για να ξεκινήσουμε την δικιά μας οικογένεια, να κάνουμε τα παιδιά μας, και τα λοιπά, και αυτό κόπηκε, γιατί κάποιοι πήραν κάποιες αποφάσεις βεβιασμένες», είπε αρχικά για τα όνειρα που είχαν ως ζευγάρι.

«Το αποτέλεσμα εμένα δεν θα αλλάξει. Τι να σχολιάσω; Να σχολιάσω ότι θα γίνει εισαγγελική έρευνα; Ας γίνει. Και άλλες φορές έχουν γίνει εισαγγελικές έρευνες και δεν έχει διορθωθεί τίποτα σε αυτή τη χώρα. Εγώ μιλούσα με την Εύη και που μπήκε στο λεωφορείο. Όλα τα μηνύματα που μου έστειλε η Εύη ήταν μέσα από το whats up. Δεν μίλησα τηλεφωνικά με την Εύη από την στιγμή που έφτασε στη Βεγγάζη. Και η Εύη έμαθε ότι θα φτάσει στη Βεγγάζη όταν προσγειώθηκαν. Η Εύη και εγώ όταν μου είπε η Εύη πού θα πάει, ξέραμε άλλο αεροδρόμιο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν η Εύη όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο, στα μηνύματα της εξέφρασε κάποιον φόβο, ο σύζυγός της απάντησε: «Της φάνηκε περίεργο που προσγειώθηκαν αλλού γι΄ αλλού. Εγώ ήξερα από την Εύη, την Πέμπτη που την ενημέρωσαν, που ήταν στη Σχολή η Εύη όταν την ενημέρωσαν και επειδή είχε γραφτεί ότι πήγε η ίδια εθελοντικά. Το λέω κατηγορηματικά ότι η Εύη δεν πήγε εθελοντικά εκεί πέρα. Τους υποχρέωσαν, τους έβαλαν σε μία λίστα από την Υπηρεσία και την έθεσαν σε δίωρη αναμονή από την Πέμπτη. Η Εύη περνούσε σχολείο στα ελικόπτερα στον Μαραθώνα, και εκεί την ενημέρωσαν ότι είναι σε δίωρη αναμονή για να φύγει για τη Λιβύη. Δεν μπήκε εθελοντικά, το λέω κατηγορηματικά».

Για το πώς ενημέρωσαν την άτυχη επισμηναγό για το ότι θα πάει στη Λιβύη, ο σύζυγός της αποκάλυψε πως, «εάν βγει κάποιος από το ΓΕΑ και πει ότι μπήκε εθελοντικά, εγώ έχω και το όνομα αυτού που την έβαλε στη λίστα. Την πήραν 8 τηλέφωνα να της πουν ότι είναι σε 2ωρη αναμονή, τους απάντησε κάποια στιγμή γιατί πήραν στην πισίνα, για να κάνουν αυτά που πρέπει να κάνουν, και εκεί βρήκε 8 τηλεφωνήματα από τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Τον πήρε τηλέφωνο και της είπε: “Εύη είσαι σε δίωρη αναμονή για Λιβύη” και της το έκλεισε».

Και συμπλήρωσε: «Εγώ την πήρα τηλέφωνο 2 φορές εξέφρασα τις βαρύτατες αντιρρήσεις μου, δηλαδή σφοδρές αντιρρήσεις σε αυτό το κομμάτι, σε φάση που να μου λέει “δεν μπορώ να κάνω κάτι άλλο, στήριξέ με σε αυτό”. Πήγε σε εμπόλεμη ζώνη γιατί της το επέβαλαν».

Σε ερώτηση αν η Εύη είχε το δικαίωμα να πει ότι «όχι, δεν πάω», ο σύζυγό της απάντησε: «Όταν πήρε τηλέφωνο, της το έκλεισαν και μετά πήρε τηλέφωνο να του πει, “τι κάνεις εδώ πέρα, δεν με ρώτησες, έχω τον άντρα μου, δεν θέλω να φύγω από εδώ πέρα”, και δεν της σήκωνε το τηλέφωνο. Εξέφρασε τις φοβίες της, γιατί μέχρι την Πέμπτη ήξερε ότι θα πάνε 5μελη μόνο, από το Υγειονομικό μόνο. Και συγκεκριμένα της λέω: καλά εσείς του Υγειονομικού που δεν έχετε ρίξει ούτε μία σφαίρα στη ζωή σας, θα πάτε σε εμπόλεμη ζώνη;»

»Και μου λέει: “τι να σου πω, μάλλον θα πάμε εκεί πέρα, θα αφήσουμε το υγειονομικό υλικό και θα σηκωθούμε να φύγουμε. Τι να πάμε να κάνουμε εμείς εκεί πέρα;”. Αυτό μου είπε και η ίδια. Την Παρασκευή όταν πήγε στο γραφείο, γιατί σας λέω την ελλιπής η ενημέρωση της Εύης, με παίρνει κάποια στιγμή τηλέφωνο και μου λέει: “εντάξει, μπορείς να ηρεμήσεις, θα έρθουν και τα παιδιά από την ΕΤΑ μαζί μας”. εγώ της είπα ότι θα κάνω κάτι να μην πάει. Της είχα πει την Πέμπτη το βράδυ και την Παρασκευή το πρωί που σηκωθήκαμε να κάνει κάτι για να μην πάει. Έφτασα σε σημείο ν της πω να φύγει από το στράτευμα. Δεν ήθελα με τίποτα να πάει εκεί πέρα», υπογράμμισε ο σύζυγος της Εύης Ανδρεαδάκη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Σύζυγος επισμηναγού που σκοτώθηκε στη Λιβύη - «Δεν πήγε εθελοντικά, την υποχρέωσαν»"

Τραγωδία στη Θήβα – Συνετρίβη αεροσκάφος – Νεκρός ο πιλότος

Σε τραγωδία κατέληξε η πτήση μικρού αεροσκάφους σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Θήβας.

Πρόκειται για ένα μικρό αεροσκάφος που κάτω από αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες, κατέπεσε στις 12 το μεσημέρι κοντά στον αεροδιάδρομο της Αερολέσχης Θηβών. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μοναδικός επιβάτης ήταν ο πιλότος, τον οποίο απεγκλώβισαν άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θηβών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο άτυχος χειριστής του αεροκάφους ανασύρθηκε νεκρός.

, Τραγωδία στη Θήβα – Συνετρίβη αεροσκάφος – Νεκρός ο πιλότος – ΦΩΤΟ

lamianow

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στη Θήβα – Συνετρίβη αεροσκάφος – Νεκρός ο πιλότος"

Κακοκαιρία από Δευτέρα: Δείτε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν - Παίρνουν μέτρα σε Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα

Nέο κύμα κακοκαιρίας
έρχεται από τη Δευτέρα, με τα φαινόμενα να διαρκούν τρεις ημέρες επηρεάζοντας πολλές περιοχές της χώρας.

Ειδικότερα, η επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο.

Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.

Πιο αναλυτικά:

-Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.

-Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.

-Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα, την Εύβοια και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.

Δείτε στους παρακάτω χάρτες του μετεωρολόγου Θοδωρή Κολυδά πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία:

xartis1
Χάρτης 1: Tα ύψη βροχής αφορούν το 6ωρο Δευτ. 18.00 - Τρ. 00.00 UTC


xartis2
Χάρτης 2: Tα ύψη βροχής αφορούν το 6ωρο Τρ. 18.00 - Τετ. 00.00 UTC


xartis3
Χάρτης 3: Tα ύψη βροχής αφορούν το 6ωρο Τετ. 18.00 - Πεμπ. 00.00 UTC


Δεδομένου ότι μεσολαβούν πάνω από δύο εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.

Σε επιφυλακή η πολιτική προστασία

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολιτική Προστασία ενόψει της νέας τριήμερης κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει την χώρα. Χθες, πραγματοποιήθηκε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ εντός του Σαββατοκύριακου αναμένεται να πραγματοποιηθεί κι άλλη σύσκεψη με βάση τα επικαιροποιημένα δεδομένα.

Αντικείμενο ήταν η ενημέρωση των συναρμόδιων υπουργείων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των ΟΤΑ α' και β' βαθμού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για το κύμα κακοκαιρίας. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε η ανάγκη ετοιμότητας όλου του κρατικού μηχανισμού, καθώς και της περιφερειακής και τοπικής Αυτοδιοίκησης για την επικείμενη κακοκαιρία, κυρίως λόγω της επιβάρυνσης που έχει υποστεί η ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας από την πρόσφατη θεομηνία.

Έλεγχος φρεατίων και αγωγών από τα αρμόδια συνεργεία των δήμων Τρικκαίων και Καρδίτσας

Ξεκίνησαν ήδη τις παρεμβάσεις και τον έλεγχο φρεατίων και αγωγών τα αρμόδια συνεργεία των δήμων Τρικκαίων και Καρδίτσας, μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Ειδικότερα στο δήμο Τρικκαίων, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, έγιναν όλες οι απαραίτητες αυτοψίες και έλεγχοι, από τους μηχανικούς και αρμόδιους της ΔΕΥΑΤ και της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Αντικείμενό τους, το να υπάρχει άμεση γνώση, του τι απαιτείται, τι πρέπει να γίνει, πώς - και πού - θα κινηθούν τα μηχανήματα. Επίσης, συνεργεία κυρίως της ΔΕΥΑΤ επιχειρούν δίπλα από την περιφερειακή οδό και σε άλλα σημεία. Αντικείμενό τους, η διάνοιξη αγωγών αποχέτευσης ομβρίων, καθώς και κεντρικότερων αγωγών που καταλήγουν στον βασικό ταμιευτήρα. Όπως διαβεβαιώνει ο δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς, οι ίδιες παρεμβάσεις, με το ίδιο αντικείμενο θα γίνουν σε όλες τις περιοχές που υπέστησαν τα μεγαλύτερα πλήγματα από τον Daniel εντός της πόλης των Τρικάλων. Και σε αυτές τις περιοχές οι παρεμβάσεις ξεκινούν άμεσα.

Στο δήμο Καρδίτσας σε εξέλιξη είναι και εκεί ανάλογες παρεμβάσεις των συνεργείων, όπου κυρίως γίνεται αυτοψία και έλεγχος σημείων που παρατηρήθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα από βροχή, τονίζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Καρδίτσας, Βασίλης Τσιάκος πώς δίνεται μεγάλη βαρύτητα και έμφαση στο αποχετευτικό. «Είμαστε σε εγρήγορση για τη λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων»,δήλωσε.


Βαθαίνουν το χείμαρρο που πλημμύρισε τον Βόλο-Λαμβάνονται μέτρα για τη νέα κακοκαιρία

Σε ετοιμότητα δείχνουν να βρίσκονται η Πολιτική Προστασία,οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά και ο δήμος Βόλου εν όψει της πρόγνωσης της ΕΜΥ ότι η νέα κακοκαιρία που θα έρθει από τη Δευτέρα θα χτυπήσει και την «τραυματισμένη» Μαγνησία και την περιοχή του Βόλου, που δεν έχουν ακόμη επουλώσει τις «πληγές» που προκλήθηκαν από το πέρασμα του φονικού Daniel.

Στον Βόλο που οι καταστροφές είναι τεράστιες σε δομές και οικονομία,οι κάτοικοι πασχίζουν να καθαρίσουν σπίτια και επιχειρήσεις που σαρώθηκαν από τα νερά,τις λάσπες και τις φερτές ύλες που κάλυψαν ολόκληρες συνοικίες από την υπερχείλιση του χειμάρρου Κραυσίδωνα.

Ήδη πολλά συνεργεία της περιφέρειας Θεσσαλίας εργάζονται πυρετωδώς για να καθαρίσουν τον Κραυσίδωνα αφού το επίπεδο της κοίτης του ανέβηκε πάνω από ενάμιση μέτρο σε πολλές περιπτώσεις, από τους χιλιάδες τόνους πέτρας που κατέβασε το ποτάμι από τις πλαγιές του Πηλίου, μαζί με τεράστιους κορμούς δέντρων που ξεριζώθηκαν από τα ορμητικά νερά προκαλώντας τις πλημμύρες που προκάλεσαν καταστροφές σε ολόκληρες συνοικίες στην πόλη του Βόλου.

Τα συνεργεία εκσκαφής έχουν εκβαθύνει και πάλι μέρος της κοίτης του Κραυσίδωνα και έχουν δημιουργήσει ολόκληρα βουνά από πέτρες για να βελτιώσουν την κατάσταση εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας και του χειμώνα,αφού η πλήρης αποκατάσταση της κοίτης απαιτεί μεγάλα και χρονοβόρα έργα.

Παράλληλα συνεργεία του Δήμου Βόλου συνεχίζουν να πλένουν και να καθαρίζουν κεντρικούς δρόμους και πλατείες της πόλης που είχαν καλυφθεί από τη λάσπη . Επίσης πλένουν υπονόμους και καθαρίζουν το αποχετευτικό δίκτυο ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες από μία νέα πιθανή ισχυρή βροχόπτωση.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη, επεσήμανε ότι «έχουμε παρέμβει παντού και έχουμε αποκαταστήσει δίκτυα και επικοινωνία όπου χρειαζόταν ώστε να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα.Οι ζημιές είναι τεράστιες στο Πήλιο και έχουν καταβληθεί προσπάθειες ώστε να μπορέσουμε να μη μείνει κανείς οικισμός απομονωμένος. Στο Πουρί φτιάξαμε παράκαμψη εκεί που έπεσε η γέφυρα. Προετοιμαζόμαστε για πιθανά νέα προβλήματα από την κακοκαιρία,αλλά δεν μιλούν οι ειδικοί για επανάληψη των προηγούμενων φαινομένων».

Πάντως οι ζημιές στο Πήλιο είναι ανυπολόγιστες. Τόσο στο Ανατολικό όσο και το Νότιο χάθηκαν  δρόμοι, γέφυρες, αυτοκίνητα, σπίτια και περιουσίες, αλλά κυρίως χάθηκαν ανθρώπινες ζωές όπου η Μαγνησία θρηνεί για έξι συνολικά ανθρώπους.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ανακοινώθηκε ότι ο Βόλος έχει και πάλι πόσιμο νερό, έπειτα από 18 ημέρες έλλειψης λόγω καταστροφής του δικτύου, ενώ ο Παγασητικός είναι επιβαρυμένος με φερτές ύλες που κάνουν απαγορευτική την κολύμβηση ή το πλησίασμα στις ακτές, αλλά και τα μολυσμένα νερά που από τον Πηνειό φτάνουν στην λίμνη Κάρλα και διοχετεύονται στον Παγασητικό κόλπο, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση των Εισαγγελιών της Λάρισας και του Βόλου, αλλά και την υποβολή μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου από τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο.

Με αφορμή τη νέα κακοκαιρία που αναμένεται,λαμβάνονται μέτρα και στη λίμνη Κάρλα. Εξετάζονται τρόποι για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αφού η λίμνη έχει ξεπερασει κατα πολύ τα όριά της και υπάρχει κίνδυνος από τις νέες βροχές να κατακλυσθούν από τα νερά της τα παρακάρλια χωριά μεταξύ Βόλου και Λάρισας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία από Δευτέρα: Δείτε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν - Παίρνουν μέτρα σε Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα"

Κτηματολόγιο: Από 27 Σεπτεμβρίου ψηφιακά οι αριθμοί προτεραιότητας στην Ανατολική Αττική

Από την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου θα λειτουργεί (και) στο κτηματολογικό γραφείο Ανατολικής Αττικής η πλατφόρμα έκδοσης αριθμού προτεραιότητας

Ακολουθεί η Θεσσαλονίκη, όπου οι πολίτες από τις 15 Οκτωβρίου θα εξυπηρετούνται χωρίς ουρές, ταλαιπωρία και πολύωρη αναμονή, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Να αναφερθεί ότι από τη Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου η πλατφόρμα λειτουργεί κανονικά, χωρίς κανένα πρόβλημα και στο κτηματολογικό γραφείο Πειραιά, όπου οι ενδιαφερόμενοι εξυπηρετήθηκαν άμεσα και εύκολα καθώς η λήψη αριθμού προτεραιότητας γινόταν ψηφιακά μέσω του gov.gr

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή έγινε με το κτηματολογικό γραφείο Αθηνών στο οποίο λειτούργησε για πρώτη φορά η πλατφόρμα έκδοσης αριθμού προτεραιότητας δίνοντας τη δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να προγραμματίσουν την παρουσία τους στο κτηματολογικό γραφείο, καθώς λαμβάνουν στο κινητό τους τηλέφωνο τον αριθμό προτεραιότητας και μπορούν να παρακολουθούν οποιαδήποτε στιγμή, μέσω της πλατφόρμας, την εξέλιξη της αναμονής.

Η έκδοση αριθμών πραγματοποιείται σε ημερήσια βάση και ξεκινά στις 15:00 της προηγούμενης ημέρας. Όλοι οι αριθμοί είναι προσωπικοί και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από άλλο πρόσωπο. Οι πολίτες μπορούν να εκδώσουν έως 4 αριθμούς ανά ημέρα. Θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet (αφού πρώτα εγγραφούν στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου).

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Κυρανάκης έχει ανακοινώσει ότι μέχρι 1 Ιανουαρίου 2024 θα μπορούν οι πολίτες να μεταβιβάσουν το ακίνητό τους ψηφιακά, εφόσον είναι κτηματογραφημένο. Συμπλήρωσε μάλιστα από πρώτη Ιανουαρίου 2024 θα λειτουργεί ο ηλεκτρονικός φάκελος μεταβίβασης ακινήτου «στον οποίο ο συμβολαιογράφος θα μπαίνει σε μια ψηφιακή εφαρμογή θα απευθύνει πρόσκληση μέσω gov.gr στον αγοραστή και πωλητή και μέσα σε αυτό το κοινό ψηφιακό περιβάλλον θα κάνει ο πολίτης τα πάντα. Θα υπάρχει ψηφιακό συμβόλαιο, άρα ο τίτλος κτήσης θα είναι ένα ψηφιακό έγγραφο του οποίου το περιεχόμενο δεν θα χρειάζεται να επαναλαμβάνονται σε χιλιάδες χαρτιά όπως γίνεται σήμερα».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κτηματολόγιο: Από 27 Σεπτεμβρίου ψηφιακά οι αριθμοί προτεραιότητας στην Ανατολική Αττική"

Φρίκη στον Βόλο: Κρατούσε κλειδωμένες την σύζυγο και την δίχρονη κόρη του- Ανελέητο ξύλο, σκληρή βία

Η ζωή μιας 22χρονης γυναίκας που ήρθε στον Βόλο από την Αλβανία, όπου οι δικοί της την πάντρεψαν με το ζόρι στα 18 της χρόνια, έχει στοιχεία θρίλερ και δράματος.
Αστυνομικοί και Εισαγγελία δεν είχαν συναντήσει στα χρονικά αντίστοιχη υπόθεση, με θύματα μια γυναίκα και το δίχρονο παιδί της και η μαρτυρία της 22χρονης συγκλόνισε δικαστές και ανακριτές.
Η 22χρονη γυναίκα ήρθε στον Βόλο το 2021 από την Αλβανία, μετά τον γάμο της με τον 28χρονο συντοπίτη της, έναν άνθρωπο σκληρό, “αγρίμι” και ποτέ δεν έμαθε να μιλά ελληνικά γιατί ποτέ δεν είχε επαφή με κανέναν άνθρωπο. Η ίδια και το παιδί της που έζησε την κακοποίηση από την κοιλιά της μητέρας του, ζούσαν μέσα σε ένα κλειδωμένο σπίτι.

Με την άφιξή της από την Αλβανία στον Βόλο ο σύζυγος απαγόρευσε στην 22χρονη κάθε επαφή με τον έξω κόσμο και το σπίτι τους έμοιαζε ακατοίκητο.
Την ξυλοκόπησε άγρια όταν έγινε γνωστό το φύλο του παιδιού γιατί δεν ήθελε κορίτσι και οι ξυλοδαρμοί ήταν η καθημερινότητα της 22χρονης.
Όταν γεννήθηκε το παιδί ζούσαν πέντε μήνες με κλειστά παντζούρια. Μητέρα και βρέφος δεν έβλεπαν το φως του ήλιου. Στην αυλή και μόνο στην αυλή τους επιτρεπόταν να βγουν, μετά από πέντε μήνες. Το ξύλο ήταν καθημερινό και ανελέητο και δεν επιτρεπόταν στη μητέρα ούτε να επισκεφθεί γιατρό για τα εμβόλια του παιδιού, ούτε να καλέσει γιατρό στο σπίτι. Τα ψώνια έκανε ο 28χρονος , που εργαζόταν ποτέ σε οικοδομή και πότε σε κτηνοτροφικές εργασίες.
Προχθές το βράδυ και ενώ η γυναίκα ούρλιαζε, αποφάσισε μετά από τα αλλεπάλληλα επεισόδια βίας και ξυλοδαρμών να κινητοποιηθεί η γειτονιά. Οι γείτονες πήγανε έξω από το σπίτι και χτυπούσαν τις πόρτες, ενώ κάλεσαν την αστυνομία. Μόλις ο 28χρονος κατάλαβε πως δεν επρόκειτο για απειλή άνοιξε την πίσω πόρτα για να το σκάσει και οι γείτονες τον σταμάτησαν και τον ακινητοποίησαν μέχρι να φτάσει το περιπολικό.

Την στραγγάλιζε
Οι αστυνομικοί τον συνέλαβαν και όταν μπήκαν μέσα στο σπίτι είδαν ένα ανθρώπινο κουβάρι σε μια γωνία. Ήταν η μητέρα με την δίχρονη κόρη της. Η μητέρα που είχε πάρει αγκαλιά το παιδί της ήταν μέσα στα αίματα και με σημάδια που παρέπεμπαν σε στραγγαλισμό. Αμέσως κλήθηκε ασθενοφόρο και η γυναίκα με το παιδί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο. Η 22χρονη δεν ήξερε ελληνικά και με την βοήθεια ενός ομοεθνή της εξήγησε σε γιατρούς και αστυνομικούς ότι την πρόλαβαν λίγο πριν την δολοφονήσει με στραγγαλισμό.
“Έχω φάει σκληρότερο ξύλο, έχω φτάσει πολλές φορές στον θάνατο. Με απειλούσε πως εάν το σκάσω για την Αλβανία θα έρθει να σκοτώσει τους γονείς μου”, είπε στην κατάθεσή της και περιέγραψε τον σύζυγό της σαν έναν άνθρωπο που ακολουθούσε μαφιόζικους κανόνες.
Ο 28χρονος οδηγήθηκε χθες στον ανακριτή και ζήτησε προθεσμία για την Τρίτη, ενώ η μητέρα και το παιδί βρίσκονται με εισαγγελική εντολή σε καθεστώς προστασίας. Στην εμφάνισή του μπροστά τις εισαγγελικές αρχές ο δράστης ήταν αμίλητος και έδειχνε να μην αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα των γεγονότων, ούτε την κρισιμότητα της παραπομπής του στη δικαιοσύνη για κακουργήματα.

gegonota

Διαβάστε Περισσότερα » "Φρίκη στον Βόλο: Κρατούσε κλειδωμένες την σύζυγο και την δίχρονη κόρη του- Ανελέητο ξύλο, σκληρή βία"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news