facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Επιστροφή Γλυπτών Παρθενώνα: Βρετανικό έγγραφο αποκαλύπτει ποιος νόμος πρέπει να αλλάξει

Σύμφωνα με  έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Telegraph, ο νόμος που εμποδίζει την επιστροφή των Γλυπτών θα… μπορούσε να αλλάξει.

Όπως ορίζει βρετανικός νόμος του 1963, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται να παραχωρήσει κομμάτια από τη συλλογή του και σε αυτή τη νομοθεσία «πατούν» οι υπεύθυνοι όταν στο προσκήνιο επανέρχεται το αίτημα επιστροφής.

Απασχόλησαν, ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα τα απόρρητα έγγραφα που έχει στην κατοχή του το μέσο Art Newspaper και που φαίνεται να ανατρέπουν τα ισχύοντα δεδομένα.

Σε αυτά παρουσιάζεται η προ 30 ετών θέση του τότε Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα, ο οποίος είχε παραδεχθεί ότι το θέμα των Μαρμάρων «είναι κάτι που δεν μπορούμε να κερδίσουμε».

«Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κρατάμε όσο το δυνατόν πιο μετριοπαθή στάση και να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε επιθετικά επιχειρήματα που θα ακούγονται κούφια στα αυτιά των Ελλήνων», είχε γράψει σε σχετική έκθεση ο Ντέιβιντ Μάιερς.

«Οι Έλληνες γνωρίζουν ότι θα μπορούσαμε, αν θέλουμε, να χαράξουμε ειδική νομοθεσία για την επιστροφή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλουμε» είχε επισημάνει ακόμη.

Ο αποχαρακτηρισμένος φάκελος αναφέρεται σε επίσκεψη του τότε Βρετανού υπουργού Πολιτισμού Τίμοθι Ρέντον στην Ελλάδα, το 1991.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός είχε επαναλάβει στο προ δέκα ημερών ραντεβού του με τον Έλληνα ομόλογό του την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι ζήτημα που αφορά στο συμβούλιο του Βρετανικού Μουσείου. Θέση την οποία απορρίπτει η ελληνική πλευρά επικαλούμενη και σχετικές αποφάσεις της UNESCO.

O  κ. Μητσοτάκης μιλώντας στα εγκαίνια έκθεσης με τίτλο «Αρχαίοι Έλληνες: Επιστήμη και Σοφία», στο Μουσείο

Επιστημών του Λονδίνου, επανήλθε στο θέμα των Μαρμάρων επαναλαμβάνοντας με έμφαση την πρόθεση να συνεχίσει να εργάζεται σκληρά έως την οριστική επιστροφή τους στο Μουσείο της Ακρόπολης.

«Μουσεία ανά τον κόσμο εργάζονται όλο και περισσότερο ώστε να μοιραστούν, να επιστρέψουν, να επανενώσουν ή να δανείσουν εκθέματα, σε μία άνευ προηγουμένου κλίμακα», είχε τονίσει ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι τα γλυπτά που φιλοξενούνται στο Βρετανικό Μουσείο «συνιστούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και αποτελούν έναν σημαντικό συμβολικό δεσμό ανάμεσα στους σύγχρονους Έλληνες και τους προγόνους τους».

«Θέλουμε να συνεργαστούμε με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βρετανικό Μουσείο για την εξεύρεση λύσης που θα καταστήσει δυνατό να δει κανείς τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην ολότητά τους, στην Αθήνα», είχε σημειώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν τίθεται αμφιβολία πως μπορούν να εκτιμηθούν με τον καλύτερο τρόπο ευρισκόμενα στον χώρο που ανήκουν.

Έχει μεγάλη σημασία η οπτική σύνδεση των γλυπτών με το ίδιο το μνημείο που τους προσδίδει την παγκόσμια αξία τους», είχε ακόμη επισημάνει.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιστροφή Γλυπτών Παρθενώνα: Βρετανικό έγγραφο αποκαλύπτει ποιος νόμος πρέπει να αλλάξει"

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας την Κυριακή 28/11 λόγω άσκησης ετοιμότητας και αποχιονισμού

Έκτακτες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας, στο ύψος της Μαλακάσας, θα γίνουν την Κυριακή, λόγω άσκησης επιχειρησιακής ετοιμότητας και αποχιονισμού, περιόδου χειμερινής συντήρησης 2021 – 2022, με την επωνυμία «ΜΑΛΑΚΑΣΑ 2021».

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, την Κυριακή 28.11.2021 και κατά τις ώρες 09:00 – 12:00 στην περιοχή Δήμου Ωρωπού θα πραγματοποιηθούν οι κάτωθι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις:

– Προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας στην αριστερή λωρίδα αυτής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Λαμία από τη χ/θ 39,100 έως τη χ/θ 40,550.

– Προσωρινή και τμηματική διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Λαμίας στην αριστερή λωρίδα αυτής, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα από τη χ/θ 42,500 έως τη χ/θ 40,300.

Παρακαλούνται οι οδηγοί, για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφύγουν τη διέλευση των οχημάτων τους στις παραπάνω οδούς, λεωφόρους και πλατείες κατά τα αναφερόμενα χρονικά διαστήματα.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Αθηνών-Λαμίας την Κυριακή 28/11 λόγω άσκησης ετοιμότητας και αποχιονισμού"

Νότια Αφρική: Εκατοντάδες ταξιδιώτες αναζητούν μια θέση σε αεροπλάνο για να φύγουν πριν σταματήσουν οι πτήσεις

Προορισμός: Λονδίνο, Παρίσι, Φραγκφούρτη… Ανήσυχοι ταξιδιώτες περιμένουν στην ουρά στο αεροδρόμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, με την ελπίδα ότι θα βρουν θέση σε μια από τις τελευταίες πτήσεις προς την πατρίδα τους αφού η μία χώρα μετά την άλλη κλείνουν τα σύνορά τους για τη Νότια Αφρική, λόγω της παραλλαγής Όμικρον του νέου κορωνοϊού.

Η χθεσινή ανακοίνωση των Νοτιοαφρικανών επιστημόνων ότι εντόπισαν μια νέα παραλλαγή με πολλές μεταλλάξεις προκάλεσε πανικό. Μέσα σε λίγες ώρες οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, οι Φιλιππίνες, η Βρετανία, ανέστειλαν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική. Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι στη νέα παραλλαγή εξετάζεται ακόμη.

Στα γκισέ των αεροπορικών εταιρειών συνέρρεαν πολλοί που αποφάσισαν να διακόψουν τις διακοπές τους ή το σαφάρι που έκαναν. Ο Τόμπι Ριντ, ένας 24χρονος Βρετανός έμπορος, έκανε κάμπινγκ με τη φίλη του στο διάσημο όρος Τέιμπλ, στο Κέιπ Τάουν, όταν έπεσε σαν βόμβα η είδηση.

«Γύρω στις 5.30 το πρωί, ξυπνήσαμε για να θαυμάσουμε την ανατολή του ήλιου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Λίγες ώρες αργότερα, περίμεναν να επιβιβαστούν σε αεροπλάνο στο Γιοχάνεσμπουργκ. Το ζευγάρι κατάφερε να εξασφαλίσει τις δύο τελευταίες θέσεις σε μια πτήση για τη Φραγκφούρτη.

Άλλοι δεν στάθηκαν τόσο τυχεροί και συνέχιζαν να αναζητούν λύσεις, από το να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για ένα εισιτήριο, μέχρι να ακολουθήσουν μια αλλοπρόσαλλη διαδρομή για να φτάσουν στον προορισμό τους. «Θα μπορούσαν να μας προειδοποιήσουν νωρίτερα», είπε αγανακτισμένος ο 50χρονος Κρίστιαν Γκουντ ο οποίος μαζί με τον σύζυγό του, τον Ντέιβιντ, θα επιστρέψουν στην Αγγλία μέσω Φραγκφούρτης.

Για καλή τους τύχη πάντως, θα φτάσουν εγκαίρως, πριν τεθεί σε ισχύ, την Κυριακή, ο νέος κανόνας της υποχρεωτικής καραντίνας σε ξενοδοχείο, το οποίο θα έπρεπε να πληρώσουν από την τσέπη τους. Η καραντίνα είναι υποχρεωτική στη Βρετανία για όλους τους ταξιδιώτες από χώρες που περιλαμβάνονται στην «κόκκινη λίστα».

«Είναι γελοίο, πάντα θα υπάρχουν νέες παραλλαγές. Η Νότια Αφρική την εντόπισε όμως πιθανότατα βρίσκεται ήδη παντού στον κόσμο», σχολίασε ο Ντέιβιντ, με τα διαβατήρια στο χέρι.

Μέχρι στιγμής, κρούσματα της Όμικρον έχουν εντοπιστεί στο Βέλγιο, το Ισραήλ, την Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Στον πίνακα αναχωρήσεων, η κόκκινη ένδειξη «ακυρώθηκε» άναψε στις πτήσεις για το Λονδίνο.

Για άλλους προορισμούς, επικρατεί ακόμη ασφάλεια. Στο γκισέ της Air France, πολλοί περιμένουν να μάθουν αν θα αναχωρήσει η βραδινή πτήση για το Παρίσι. Λίγες ώρες νωρίτερα, η Γαλλία είχε αναστείλει και αυτή όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική.

«Κουραστήκαμε με όλα αυτά», είπε η Ρουθ Μπράουν, μια 25χρονη Βρετανίδα που ζει μόνιμα στη Νότια Αφρική και ήθελε να επιστρέψει για πρώτη φορά στην Αγγλία από το 2019.

Λίγο πιο πέρα, μια ξανθιά γυναίκα κρατά στην αγκαλιά της ένα μικρό παιδί. Η ‘Ελκε Χαν πήγε στη Νότια Αφρική με τον σύντροφό της για να υιοθετήσουν ένα παιδί και να το πάρουν μαζί τους στην Αυστρία. Τα χαρτιά του παιδιού ισχύουν μόνο για ένα συγκεκριμένο δρομολόγιο, το οποίο πλέον δεν μπορεί να τηρηθεί. «Θα πρέπει να πάρουμε άλλη πτήση, δεν ξέρω τι θα συμβεί τώρα», είπε, εμφανώς ανήσυχη, η νέα μητέρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νότια Αφρική: Εκατοντάδες ταξιδιώτες αναζητούν μια θέση σε αεροπλάνο για να φύγουν πριν σταματήσουν οι πτήσεις"

Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες - Πώς ονομάστηκε

Συναγερμός έχει σημάνει από τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, τη «μετάλλαξη Μποτσουάνα» όπως έγινε ευρέως γνωστή, που φοβίζει τους ειδικούς και ήδη οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους στις πτήσεις από τη νότια Αφρική. Εν μέσω της αυξανόμενης ανησυχίας ακόμα και για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) δήλωσε απόψε ότι είναι «πρόωρο» να προβλεφθεί μια προσαρμογή των εμβολίων στη «μετάλλαξη Μποτσουάνα».

Δημοσίευμα του Guardian επεξηγεί μέσω ερωταπαντήσεων, όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τη μετάλλαξη Μποτσουάνα, τον τρόπο που εξαπλώθηκε σε νοτιοαφρικανικές χώρες, και  τους λόγους της παγκόσμιας ανησυχίας.

Πώς ονομάζεται;

Η παραλλαγή αρχικά αναφερόταν ως B.1.1.529, αλλά την Παρασκευή χαρακτηρίστηκε ως παραλλαγή ανησυχίας (VOC) από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας λόγω των « » μεταλλάξεων της και επειδή «τα προκαταρκτικά στοιχεία υποδηλώνουν αυξημένο κίνδυνο επαναμόλυνσης με αυτή την παραλλαγή». Το σύστημα του ΠΟΥ εκχωρεί σε τέτοιες παραλλαγές ένα ελληνικό γράμμα. Η νέα παραλλαγή ονομάστηκε Omicron.

Πότε εντοπίστηκε για πρώτη φορά η μετάλλαξη;

Η παραλλαγή εντοπίστηκε την Τρίτη και επισημάνθηκε ως ανησυχητική λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταλλάξεών της, που ενδέχεται να μπορεί να ξεφύγει από τα εμβόλια.Επίσης, συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων στην επαρχία Γκαουτένγκ της Νότιας Αφρικής, που περιλαμβάνει την Πρετόρια και το Γιοχάνεσμπουργκ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι συγκεκριμένοι δύο παράγοντες έβαλαν τη μετάλλαξη Μποτσουάνα στο μικροσκόπιο της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας, με τον επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της βρετανικής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας να αναφέρει την Παρασκευή την παραλλαγή ως την «πιο ανησυχητική που έχουμε δει».

Από πού προήλθε η νέα παραλλαγή;

Αν και αρχικά συνδέθηκε με την επαρχία Γκαουτένγκ, η παραλλαγή δεν προήλθε κατ’ ανάγκη από εκεί. Το παλαιότερο δείγμα που εμφάνισε την παραλλαγή εντοπίστηκε στην Μποτσουάνα στις 11 Νοεμβρίου.

Οι επιστήμονες λένε ότι ο ασυνήθιστος αριθμός μεταλλάξεων υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να εμφανίστηκε έπειτα από χρόνια λοίμωξη ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ένας ασθενής με HIV/Aids, που δεν λαμβάνει θεραπεία.

Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες για την παραλλαγή;

Η παραλλαγή συγκεντρώνει πάνω από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα – το «κλειδί» που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει τα κύτταρα του σώματός μας -αριθμός υπερδιπλάσιος με εκείνον που παρουσιάζει η μετάλλαξη Delta, η οποία έχει κυριαρχήσει πλέον σε όλο τον κόσμο.

Η εξέλιξη δημιουργεί ανησυχίες ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό ενδέχεται να μην ταιριάζουν πλέον καλά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης. Με βάση τις γνώσεις για τη λίστα των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο ιός θα είναι πιο πιθανό να μολύνει ή να επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.

Είναι πιο μεταδοτική η νέα παραλλαγή;

Οι ειδικοί δεν μπορούν να δηλώσουν με βεβαιότητα κατά πόσο η μετάλλαξη Μποτσουάνα αυτή μπορεί να είναι πιο μεταδοτική. Ωστόσο, η εικόνα είναι ανησυχητική. Στη Νότια Αφρική παρουσιάστηκε ραγδαία αύξηση κρουσμάτων από 273 στις 16 Νοεμβρίου σε περισσότερα από 1.200 στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

Πάνω από το 80% των νέων κρουσμάτων εντοπίζεται στην επαρχία Γκαουτένγκ, όπου μια πρώτη ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι η παραλλαγή έχει γίνει γρήγορα το κυρίαρχο στέλεχος.

Ο δείκτης R, που δείχνει πόσο γρήγορα αναπτύσσεται μια επιδημία, εκτιμάται ότι διαμορφώνεται στο 1,47 για τη Νότια Αφρική, αλλά αυξάνεται στο 1,93 στην Γκαουτένγκ. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πιθανό τα στοιχεία αυτά να προκύπτουν από στατιστικό λάθος.

Θα είναι αποτελεσματικά τα υπάρχοντα εμβόλια;

Οι επιστήμονες ανησυχούν για τον μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η νέα παραλλαγή ενδεχομένως να μπορεί να παρακάμπτει την υπάρχουσα ανοσολογική προστασία. Οι όποιες προβλέψεις είναι προς το παρόν σε θεωρητικό επίπεδο και οι επιστήμονες σπεύδουν να κάνουν κλινικές έρευνες προκειμένου να εξακριβώσουν πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντισώματα έναντι της νέας παραλλαγής. Τα δεδομένα από την κοινότητα, σχετικά με τα ποσοστά επαναμόλυνσης θα δώσουν επίσης μια σαφέστερη ένδειξη για την έκταση οποιασδήποτε αλλαγής στην ανοσία.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η παραλλαγή θα αναγνωρίζεται από τα υπάρχοντα αντισώματα, ενδεχομένως όμως τα υπάρχοντα εμβόλια να παρέχουν μικρότερη προστασία. Αυτός είναι και ο λόγος που γίνεται ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και χορήγησης της τρίτης δόσης σε ηλικιωμένους και ομάδες αυξημένου κινδύνου.

Μπορεί η παραλλαγή να προκαλέσει πιο σοβαρή νόσηση;

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία για το κατά πόσο η μετάλλαξη Μποτσουάνα οδηγεί σε πιο βαριά συμπτώματα, κάτι που παρακολουθούν οι επιστήμονες στη Νότια Αφρική προσεκτικά.

Με δεδομένη τη χρονική υστέρηση μεταξύ των λοιμώξεων και της βαριάς ασθένειας, θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες προτού υπάρξουν σαφή στοιχεία.

Μπορούν να τροποποιηθούν τα εμβόλια για να την αντιμετωπίσουν;

Ερευνητές εργάζονται ήδη για την τροποποίηση των εμβολίων, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν την παραλλαγμένη ακίδα πρωτεΐνης.

Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και με τις μεταλλάξεις B και Delta, αν και αποδείχθηκε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά, οι ερευνητικές ομάδες ήταν ήδη έτοιμες να δημιουργήσουν νέες φόρμουλες εμβολίων και βρίσκονται σε επικοινωνία με τις ρυθμιστικές αρχές ποιες πρόσθετες δοκιμές θα απαιτούνταν. Ωστόσο, ενδεχομένως να χρειαστούν ακόμη και έξι μήνες προτού τα ενημερωμένα εμβόλια να είναι ευρέως διαθέσιμα.

Πόσο πιθανό είναι να εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο;

Η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων της παραλλαγής της Μποτσουάνας καταγράφεται στη Νότια Αφρική, λιγότερα στη Μποτσουάνα και το Χονγκ Κονγκ. Ένα ακόμη κρούσμα εντοπίστηκε χθες στο Ισραήλ, ενώ το μεσημέρι της Παρασκευής ανακοινώθηκε και το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Βέλγιο.

Καθώς όμως η παραλλαγή φαίνεται να έχει υψηλή διάδοση στην κοινότητα της Νότιας Αφρικής, δεν δείχνει απίθανο να έχει εξαπλωθεί χωρίς να είναι ακόμη ανιχνεύσιμη και σε άλλες χώρες.

Η προηγούμενη εμπειρία δείχνει ότι οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις επιβραδύνουν κάπως τη διάδοση, όμως, τα μέτρα αυτά είναι απίθανο να σταματήσουν εντελώς την εξάπλωση μιας νέας παραλλαγής.

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες - Πώς ονομάστηκε"

Ανάφλεξη κορωνοϊού στη Βρετανία, πάνω από 50.000 τα νέα κρούσματα

Ανάφλεξη του κορωνοϊού παρατηρείται στη Βρετανία, με τα κρούσματα να ανεβαίνουν σημαντικά. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 50.091 μολύνσεις, ο υψηλότερος αριθμός εδώ και ένα μήνα.

Την ίδια στιγμή, κατέληξαν από κορωνοϊό 160, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 144.593.

Τελευταία φορά που καταγράφηκαν πάνω από 50.000 κρούσματα ήταν στις 21 Οκτωβρίου, με 52.009 μολύνσεις.

Η προηγούμενη ανάφλεξη καταγράφηκε στις 17 Ιουλίου, με 54.674 κρούσματα σε μια μέρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανάφλεξη κορωνοϊού στη Βρετανία, πάνω από 50.000 τα νέα κρούσματα"

Κορονοϊός – Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αναστέλλονται προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική στην ΕΕ

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αναστείλουν προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική, μετά τον εντοπισμό μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, ανακοίνωσε η σλοβακική προεδρία.

Σε ανάρτηση στο Twitter η σλοβακική προεδρία ανέφερε ότι μια επιτροπή ειδικών και από τις 27 χώρες μέλη συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να επιβληθούν προσωρινά περιορισμοί σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από τη νότια Αφρική.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός – Μετάλλαξη Μποτσουάνα: Αναστέλλονται προσωρινά τα ταξίδια από τη νότια Αφρική στην ΕΕ"

Καιρός αύριο: Τοπικές καταιγίδες, χαλάζι και κρύο – Πού θα χιονίσει

Βροχερός θα παραμείνει ο καιρός αύριο, Σάββατο (27.11.2021) σε αρκετές περιοχές. Τοπικά θα εκδηλωθούν χαλαζοπτώσεις, ενώ ο υδράργυρος θα υποχωρήσει. Χιονοπτώσεις σε ορεινά. 

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στη δυτική Ελλάδα αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές και τη νύχτα αναμένεται να εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα, αρχικά νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μεμονωμένες καταιγίδες. Από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ, βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τη νύχτα στο βόρειο και ανατολικό Αιγαίο και τη Θράκη.

Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα κεντρικά και βόρεια ορεινά κυρίως από το απόγευμα.

Ευνοείται η μεταφορά σκόνης στα δυτικά και τα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, βαθμιαία στα πελάγη τοπικά 7 και από το βράδυ στο Αιγαίο πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βόρεια έως τους 18 βαθμούς Κελσίου, στο νότιο Αιγαίο έως τους 22 με 23 και στην υπόλοιπη χώρα τους 20 με 21 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές. Από νωρίς το απόγευμα και κυρίως το βράδυ, βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 με πρόσκαιρη ενίσχυση τη νύχτα στα 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ, βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Νότιοι 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Τις πρωινές ώρες λίγες νεφώσεις και κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα. Γρήγορα αυξημένες νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική Μακεδονία. Από αργά το απόγευμα και κυρίως το βράδυ, βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές τη νύχτα στη Θράκη και πιθανώς στην ανατολική Μακεδονία. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 18 βαθμούς Κελσίου, ενώ στη δυτική Μακεδονία θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από νωρίς το απόγευμα θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Τη νύχτα αναμένεται να εξασθενήσουν.
Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και πιθανώς της δυτικής Στερεάς, κυρίως από το απόγευμα.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ, που το βράδυ θα στραφούν σε δυτικούς.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου, ενώ στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Από νωρίς το απόγευμα και κυρίως το βράδυ, βροχές και σποραδικές καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 με πρόσκαιρη ενίσχυση από το βράδυ στα νότια στα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές. Από το βράδυ βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στις Κυκλάδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 με ενίσχυση από το βράδυ στα 7 και πρόσκαιρα τοπικά στα 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 21 και τοπικά στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα ενταθούν και τη νύχτα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 ενισχυόμενοι από το βράδυ στα στα 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 22 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βορειότερα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις. Από το απόγευμα και κυρίως το βράδυ, βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 7 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Τοπικές καταιγίδες, χαλάζι και κρύο – Πού θα χιονίσει"

Κύπρος: «Μπλόκο» στις αφίξεις από οκτώ χώρες της Ν.Αφρικής λόγω μετάλλαξης

Και η Κύπρος ανακοίνωσε την απαγόρευση εισόδου οποιουδήποτε προσώπου, το οποίο κατά τις τελευταίες 14 ημέρες πριν την άφιξή του στη Δημοκρατία είτε διέμενε, είτε διήλθε από το έδαφος των χωρών:

  • Νότια Αφρική,
  • Ναμίμπια,
  • Λεσότο,
  • Εσουατίνι,
  • Ζιμπάμπουε,
  • Μοζαμβίκη,
  • Μαλάουι
  • Μποτσουάνα

Η είσοδος στην Κυπριακή Δημοκρατία επιτρέπεται μόνο στις ακόλουθες κατηγορίες επιβατών:

  1. Κυπρίων πολιτών και μελών της οικογένειας τους (οι αλλοδαποί σύζυγοί τους και τα ανήλικα τέκνα αυτών),
  2.  πολιτών των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία) και της Ελβετίας, και
  3. υπηκόων τρίτων χωρών, οι οποίοι αποδεδειγμένα έχουν αποκλειστικά τη νόμιμη και μόνιμη κατοικία τους στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Δημοκρατίας,

Τα πρόσωπα που εμπίπτουν στις κατηγορίες (i) έως (iii) υποχρεούνται να συμμορφωθούν με όλους τους ακόλουθους όρους, ανεξαρτήτως εάν κατέχουν πιστοποιητικό ολοκληρωμένου εμβολιαστικού σχήματος ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την ασθένεια του COVID-19:

  1. προβαίνουν σε εργαστηριακή εξέταση για την ασθένεια του COVID-19 με αρνητική ένδειξη, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 72 ωρών πριν την αναχώρησή τους προς τη Δημοκρατία και παρουσιάζουν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία και υποβάλλονται σε εργαστηριακή εξέταση κατά την άφιξή τους στη Δημοκρατία, το κόστος της οποίας καλύπτουν τα ίδια τα πρόσωπα.

Νοείται ότι, πρόσωπα κάτω των 12 ετών δεν υποχρεούνται να υποβληθούν σε εργαστηριακή εξέταση,

  1. μεταφέρονται σε ξενοδοχεία ή/και τουριστικά καταλύματα με τα οποία έχει συμβληθεί το Υφυπουργείο Τουρισμού στα οποία παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού για περίοδο 10 ημερών από την ημερομηνία άφιξής τους και η ημερομηνία άφιξής τους υπολογίζεται ως ημέρα «0»:

   Νοείται ότι, το κόστος μεταφοράς και παραμονής των προσώπων στα εν λόγω καταλύματα το κόστος της οποίας καλύπτουν τα ίδια τα πρόσωπα,

  1. υποβάλλονται τη 10η ημέρα από την ημερομηνία άφιξής τους σε εργαστηριακή εξέταση, το κόστος της οποίας επωμίζεται η Δημοκρατία και όσα εκ των προσώπων έχουν αρνητικό αποτέλεσμα αποδεσμεύονται από το καθεστώς υποχρεωτικού περιορισμού,

Το Υπουργείο Υγείας διευκρινίζει, πως, τη δεδομένη στιγμή δεν έχει εντοπιστεί η συγκεκριμένη παραλλαγή του ιού στην Κύπρο, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει αυξήσει τη δυνατότητα αλληλούχισης και ανάλυσης δειγμάτων, καθώς αυτή, διενεργείται σε συνεργασία με εργαστήριο του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ιδιωτικό κλινικό εργαστήριο στην Κύπρο, και το Ερευνητικό εργαστήριο Μοριακής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Με βάση ενδελεχής γενετικές αναλύσεις των αλληλουχιών της περιόδου Οκτωβρίου – Νοεμβρίου (μέχρι 11/11/21) στην Κύπρο, έχουν εντοπιστεί μόνο εξελικτικά υποστελέχη της παραλλαγής Δέλτα, με πιο συχνό το ΑΥ.43 (περίπου 50%). Κανένα από τα στελέχη αυτά δεν φαίνεται να παρουσιάζει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με το κλασικό στέλεχος Δέλτα (B.1.617.2).

Το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις και τα δεδομένα αναφορικά με τις νέες παραλλαγές και εφόσον κριθεί αναγκαίο, προχωρεί στις δέουσες ενέργειες.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: «Μπλόκο» στις αφίξεις από οκτώ χώρες της Ν.Αφρικής λόγω μετάλλαξης"

Κορωνοϊός: 6.602 νέα κρούσματα, 630 διασωληνωμένοι, 86 θάνατοι

Νέα αύξηση στους διασωληνωμένους ασθενείς, που αγγίζουν το τελευταίο 24ωρο τους 630. Εξ αυτών, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι 506 είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Τα νέα κρούσματα ανήλθιαν σε 6.602, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 86 ασθενείς, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στους 17.779 θανάτους. 

Από το σύνολο των κρουσμάτων, 1.754 εντοπίστηκαν στην Αττική, 1.204 στη Θεσσαλονίκη. Στην Αιτωλοακαρνανία, εντοπίστηκαν 138 μολύνσεις, στην Αχαΐα 213, στον Έβρο 136, στην Ημαθία 110, στο Ηράκλειο 172, στα Ιωάννινα 112, στην Κέρκυρα 114, στην Κοζάνη 175, στη Λάρισα 190, στη Μαγνησία 126, στην Πέλλα 113, στην Πιερία 100, στις Σέρρες 143 και στη Φθιώτιδα 120. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.602 , εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 914.824 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 113 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.674 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 86, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 17.779 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 630 (59.2% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 81.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 506 (80.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 124 (19.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.487 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 483 (ημερήσια μεταβολή -5.48%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 446 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:

ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 512

ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 201

ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 226

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 246

ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 94

ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 235

ΠΕΙΡΑΙΩΣ 202

ΝΗΣΩΝ 38

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 1.204

ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 5

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 138

ΑΝΔΡΟΥ 2

ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 39

ΑΡΚΑΔΙΑΣ 39

ΑΡΤΑΣ 38

ΑΧΑΪΑΣ 213

ΒΟΙΩΤΙΑΣ 67

ΓΡΕΒΕΝΩΝ 30

ΔΡΑΜΑΣ 60

ΕΒΡΟΥ 135

ΕΥΒΟΙΑΣ 49

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ 26

ΖΑΚΥΝΘΟΥ 14

ΗΛΕΙΑΣ 55

ΗΜΑΘΙΑΣ 110

ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 172

ΘΑΣΟΥ 9

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 13

ΘΗΡΑΣ 7

ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 112

ΚΑΒΑΛΑΣ 51

ΚΑΛΥΜΝΟΥ 2

ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 76

ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 54

ΚΕΑΣ - ΚΥΘΝΟΥ 2

ΚΕΡΚΥΡΑΣ 114

ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 12

ΚΙΛΚΙΣ 66

ΚΟΖΑΝΗΣ 175

ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 77

ΚΩ 11

ΛΑΚΩΝΙΑΣ 17

ΛΑΡΙΣΑΣ 190

ΛΑΣΙΘΙΟΥ 8

ΛΕΣΒΟΥ 64

ΛΕΥΚΑΔΑΣ 12

ΛΗΜΝΟΥ 5

ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 126

ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 51

ΜΥΚΟΝΟΥ 2

ΝΑΞΟΥ 7

ΞΑΝΘΗΣ 65

ΠΑΡΟΥ 2

ΠΕΛΛΑΣ 113

ΠΙΕΡΙΑΣ 100

ΠΡΕΒΕΖΑΣ 33

ΡΕΘΥΜΝΟΥ 52

ΡΟΔΟΠΗΣ 66

ΡΟΔΟΥ 66

ΣΑΜΟΥ 11

ΣΕΡΡΩΝ 143

ΣΠΟΡΑΔΩΝ 14

ΤΗΝΟΥ 2

ΤΡΙΚΑΛΩΝ 64

ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 120

ΦΛΩΡΙΝΑΣ 48

ΦΩΚΙΔΑΣ 20

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 70

ΧΑΝΙΩΝ 56

ΧΙΟΥ 2

ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 125

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 6.602 νέα κρούσματα, 630 διασωληνωμένοι, 86 θάνατοι"

Ηλεία: Νεκρός 65χρονος που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από χείμαρρο (photos & video)

Νεκρός είναι ο Χρήστος Ροΐδης από τη Λυγιά Βαρθολομιού που επιχείρησε να διασχίσει δρόμο που περνούσε πάνω από γεφύρι μικρού χειμάρρου και δυστυχώς ήταν πολύ μεγάλος ο όγκος και η ορμή του νερού, με αποτέλεσμα να τον παρασύρει και να τον εγκλωβίσει στο μικρό εύρος του χειμάρρου. 
 
Το αυτοκίνητο παρασύρθηκε περίπου 200 μέτρα και ο 65χρονος βρέθηκε νεκρός σε απόσταση περίπου 300 μέτρων από το αυτοκίνητο.
 
roidis
 
vrana_nekros_intro.jpg?1637936439
 
vrana nekros
 
vrana nekros 3
 
vrana nekros 2
 

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » " Ηλεία: Νεκρός 65χρονος που παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό του από χείμαρρο (photos & video) "

Πρέβεζα : Στον εισαγγελέα αρνητές γονείς μαθητών

Στον Εισαγγελέα Πρέβεζας κλήθηκαν οι αρνητές γονείς των 8 μαθητών που φοιτούν σε σχολεία της Π.Ε Πρέβεζας, όμως δεν πηγαίνουν σχολείο λόγω της μη συμμόρφωσης με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Κάποιοι από τους αρνητές γονείς (όχι όλοι) αποδέχθηκαν την κλήση και πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, όπως φαίνεται 2 από τις οικογένειες πείσθηκαν για την αναγκαιότητα επιστροφής των παιδιών τους στο σχολείο.

Την ίδια ώρα ΥΠΑΙΘ και υπουργείο Δικαιοσύνης προωθούν νομοθετική ρύθμιση για αυστηρότερες ποινές σε όσους παρεμποδίζουν το δικαίωμα των παιδιών στη μόρφωση.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή, τα παιδιά που στερούνται της εκπαίδευσης λόγω των αρνητών-κηδεμόνων τους είναι μερικές δεκάδες με την «παρούσα κυβέρνηση να έχει τη διάθεση να γίνει μία ad hoc ρύθμιση προκειμένου η απόφαση κάποιων αρνητών – γονέων να στερούν το δικαίωμα της εκπαίδευσης από τα παιδιά τους, να θεωρείται πλέον πλημμέλημα, ελαφρύ μεν, αλλά πλημμέλημα».
 
Τι ισχύει

Στον νόμο 1566/1985 (ΦΕΚ 167/Α/30-9-19850 για τη δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις, στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄, στην παράγραφο 3 αναφέρεται: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο, εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα».

Το άρθρο 458 του ΠΚ ορίζει πως «[…] όποιος με πρόθεση παραβαίνει επιτακτική ή απαγορευτική διάταξη διοικητικών νόμων τιμωρείται με πρόστιμο τουλάχιστον πενήντα εννέα (59) ευρώ, αν η ειδική διάταξη αναφέρεται στο άρθρο αυτό ως προς την ποινική κύρωση της παράβασης».

Δηλαδή ορίζεται ποινική κύρωση προστίμου για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν επιβαλόταν η εν λόγω κύρωση και άρα η νομική απαγόρευση δεν είχε ποινικό αντίκρυσμα.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται, η στέρηση της δυνατότητας παρακολούθησης μαθημάτων στο σχολείο θα θεωρείται πλημμέλημα και όχι απλώς πταίσμα.

Η Ζ. Μακρή εξήγησε περαιτέρω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις οι διευθυντές των σχολείων εφόσον ενημερώσουν αρχικά τους γονείς για το τί πρέπει να πράξουν, εν συνεχεία οφείλουν να ενημερώσουν σχετικά τις κοινωνικές υπηρεσίες και τη Δικαιοσύνη.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πρέβεζα : Στον εισαγγελέα αρνητές γονείς μαθητών"

Νεκρός ο 33χρονος που παρασύρθηκε από τρένο σε αφύλαχτη διάβαση στο Μεταξουργείο

Νέο τραγικό περιστατικό θανατηφόρας παράσυρσης πεζού από διερχόμενο τρένο, σημειώθηκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής, στην περιοχή του Μεταξουργείου.

Τρεις ημέρες μετά το δυστύχημα που είχε συμβεί στο ύψος της Λένορμαν, αυτή τη φορά ένας 33χρονος άντρας παρασύρθηκε στις 14:50 από τρένο σε διάβαση, η οποία δεν φυλασσόταν, στη συμβολή της Κωνσταντινουπόλεως με την Αχιλλέως.



Στο σημείο έσπευσαν τρία οχήματα της Πυροσβεστικής με 10 πυροσβέστες, που, μετά τον απεγκλωβισμό του άντρα, διαπίστωσαν πως ήταν νεκρός.

IMG_3349

IMG_3348

IMG_3353

Μάρτυρας του περιστατικού δηλώνει πως η διάβαση είναι αφύλακτη χωρίς φωτισμό το βράδυ, με αποτέλεσμα να μην αποφεύγονται τέτοια τραγικά περιστατικά. «Ηταν αποτρόπαιο το θέαμα, είχε συνθλιβεί ο άνθρωπος. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν μπάρες αλλά ούτε φωτισμός το βράδυ» λέει μάρτυρας του περιστατικού στο protothema.gr.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Νεκρός ο 33χρονος που παρασύρθηκε από τρένο σε αφύλαχτη διάβαση στο Μεταξουργείο"

Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Έκτακτα μέτρα – Οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Αναφορικά με την εμφάνιση της νέας παραλλαγής B.1.1.529 (μετάλλαξη της Μποτσουάνα) του SARS-COV-2, ύστερα από εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής, ελήφθησαν οι εξής αποφάσεις της Kυβέρνησης για τις χώρες της Νότιας Αφρικής, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι:

  • Επιτρέπεται η είσοδος μόνο Ελλήνων υπηκόων και άλλων υπηκόων μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης.
  • Για την είσοδό τους απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παροχή άδειας από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν την xώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας.
  • Κατά την είσοδό τους στη χώρα θα γίνεται καθολικός έλεγχος με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test).
  • Μετά την είσοδο στη χώρα θα επιβάλλεται περιορισμός τους σε ξενοδοχεία καραντίνας για 10 ημέρες και επανέλεγχός τους με την παρέλευση του δεκαημέρου και λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (Rapid Antigen Test).

Επισημαίνουμε ότι έως σήμερα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις με τις συγκεκριμένες χώρες. Τα ανωτέρω ισχύουν από αύριο Σάββατο 27 Νοεμβρίου ώρα 06.00 π.μ.

Σκληρή γραμμή

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημείωσε ότι η χώρα μας ήταν εν αναμονή της απόφασης των επιστημόνων.

«Θα πάμε και εμείς σε σκληρή γραμμή αλλά θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες μας να έχουν καθαρή εικόνα» είπε, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, όταν ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα υιοθετήσει ταξιδιωτικές οδηγίες ανάλογα με αυτές τις Μεγάλης Βρετανίας και του Ισραήλ.

Το πρώτο κρούσμα στην Ευρώπη

Σημειώνεται πως το Βέλγιο ανακοίνωσε ότι ένα από τα δύο ύποπτα κρούσματα που τέθηκαν την Παρασκευή στο μικροσκόπιο ήταν θετικό στο στέλεχος Β.1.1.529.

Η εξέλιξη έρχεται την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεδριάζει με νοτιοαφρικανούς επιστήμονες προκειμένου να αποφασιστεί αν το B.1.1.529 θα αναγνωριστεί ως στέλεχος ανησυχίας ή στέλεχος ενδιαφέροντος.

Το κρούσμα στο Βέλγιο αφορά ταξιδιώτισσα που είχε επιστρέψει από την Αίγυπτο στις 11 Νοεμβρίου, ανακοίνωσε ο ιολόγος Μαεκ Βαν Ραστ, του οποίου το εργαστήριο συνεργάζεται με την υπηρεσία δημόσιας υγείας Sciensano.

Η ασθενής νοσεί εδώ και μέρες, καθώς παρουσίασε συμπτώματα στις 22 Νοεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός ίσως έχει προλάβει να μεταδοθεί σε άλλους.

Σύμφωνα με το βελγικό Rtbf, το κρούσμα αφορά ανεμβολίαστη γυναίκα που δεν είχε επισκεφθεί χώρες στο νότιο τμήμα της Αφρικής.

Μέχρι τώρα, κρούσματα είχαν επιβεβαιωθεί μόνο σε Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Χονγκ Κονγκ και Ισραήλ.

FT: Πενταπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια μέρα

«Ας μην φρικάρουμε, αλλά το νέο στέλεχος της Covid φαίνεται λίγο τρομακτικό». Με αυτά τα λόγια και ένα tweet, η Anne-Sylvaine Chassany των Financial Times μοιράστηκε ένα γράφημα που αποτυπώνει με μία γραμμή το πόσο επικίνδυνο και τρομακτικό φαίνεται να είναι η παραλλαγή της Μποτσουάνα, που ενσωματώνει 32 μεταλλάξεις.

Το στέλεχος B.1.1.529 φέρεται να «παρακάμπτει» την άμυνα του οργανισμού και ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα, την ώρα που χτες είχαν απομονωθεί δέκα.

Με λίγα λόγια το συγκεκριμένο αφρικάνικο στέλεχος πενταπλασιάστηκε μέσα σε μία ημέρα.

Όπως επισημαίνουν οι FT, «φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες μεταλλάξεις».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » " Μετάλλαξη Μποτσουάνα – Έκτακτα μέτρα – Οι αποφάσεις της κυβέρνησης "

Pfizer - BioNTech: Θέλουμε 100 μέρες να ετοιμάσουμε εμβόλιο κατά της μετάλλαξης της Μποτσουάνας

Το γερμανικό φαρμακευτικό εργαστήριο BioNTech, που συνεργάζεται με την Pfizer, αναμένει "το αργότερο σε δύο εβδομάδες" τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

"Ξεκινήσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529" που "διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές γιατί παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα", χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.

Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες", αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Pfizer - BioNTech: Θέλουμε 100 μέρες να ετοιμάσουμε εμβόλιο κατά της μετάλλαξης της Μποτσουάνας"

Κορονοϊός - μετάλλαξη Μποτσουάνα: Εκτακτη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων

Εκτακτη σύσκεψη της επιτροπής ειδικών λοιμωξιολόγων θα πραγματοποιηθεί σήμερα, όπως μετέδωσε το OPEN, ώστε να εξεταστούν όλα τα δεδομένα για τη νέα υπερ-μεταδοτική αφρικανική μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα. 

Στο τραπέζι των ειδικών θα πέσουν όλα τα ενδεχόμενα και θα εξεταστούν πιθανά νέα μέτρα κυρίως για τα ταξίδια από και προς την Ελλάδα, με το ενδεχόμενο για κάποιες μέρες καραντίνας στους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην χώρα μας να είναι ανοιχτό, καθώς έρχεται και η περίοδος των Χριστουγέννων.

Υπενθυμίζεται πως η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε νωρίτερα ότι θέλει να σταματήσει τα αεροπορικά ταξίδια από τη νότια Αφρική, ώστε να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της νέας παραλλαγής της COVID-19,  ενώ μέχρι στιγμής Ιταλία, Βρετανία, Τσεχία, Ολλανδία ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις πτήσεις από τη Ν. Αφρική.

Τι ξέρουμε για τη νεα αφρικανική μετάλλαξη

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), αναφερόμενος στην εμφάνιση της νέας αφρικανικής μετάλλαξης, τονίζει πως χρειάζεται συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση και απαγόρευση των πτήσεων από ορισμένες χώρες της Αφρικής, μέχρι να έχουμε καλύτερη εικόνα της εξελισσόμενης κατάστασης.

Επισημαίνει, επίσης, ότι "και σε πολλές άλλες περιπτώσεις είχαμε ανησυχήσει πολύ αλλά τελικά, με εξαίρεση των 'Αλφα και Δέλτα παραλλαγών, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Όποτε αν η νέα παραλλαγή είναι λίγο πιο επικίνδυνη αλλά λιγότερο μεταδοτική από τη Δέλτα, τότε ίσως να μην υπάρξει ιδιαίτερο πρόβλημα". 

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι πράγματι "υπάρχει ανησυχία διεθνώς για τη νέα παραλλαγή του κορονοϊού, που την αποκαλούν παραλλαγή Μποτσουάνα, μέχρι να μετονομαστεί και να της αποδοθεί ελληνικό γράμμα. Είναι λάθος βέβαια να την αποκαλούμε παραλλαγή Μποτσουάνα, γιατί ναι μεν η ύπαρξή της ταυτοποιήθηκε στην Μποτσουάνα, αλλά η παραλλαγή μπορεί να ξεκίνησε σε άλλη αφρικανική χώρα".

Υπενθυμίζει ότι είχε "επισημάνει ήδη από τις αρχές της πανδημίας, ότι αν δεν έχουμε μαζικό εμβολιασμό της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων του πλανήτη, η πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασθέντων θα είναι μεγάλη. Δυστυχώς, στην Αφρική μόνο το 6,5% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο".

Απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για τη νέα μετάλλαξη 

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για αυτή την παραλλαγή; Όπως αναφέρει, "είχαμε αρχικά 4 περιπτώσεις στην Μποτσουάνα σε εμβολιασμένους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις και σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Δεν ισχύει επίσης αυτό που έγραψαν διάφορα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι οι 4 περιπτώσεις αφορούσαν ασθενείς με HΙV. Το διέψευσε αυτό με ανακοίνωση της η Εθνική Επιτροπή για την αντιμετώπιση της νόσου Covid-19 της Μποτσουάνα. Υπάρχουν επίσης αρκετές περιπτώσεις στη Νότια Αφρική και μια στο Χονγκ Κονγκ που αφορά σε ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική".

Γιατί όμως ανησυχούν οι υγειονομικές Αρχές στην Αφρική και σε άλλες χώρες; Διότι, όπως λέει ο κ. Μόσιαλος, "στη νέα παραλλαγή συνυπάρχουν 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού. Επειδή επίσης ανιχνεύθηκε και σε εμβολιασμένους, υπάρχει ανησυχία ότι ίσως τα εμβόλια να μην είναι αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή την παραλλαγή. Λοιμώξεις όμως συμβαίνουν σε εμβολιασμένους και με την παραλλαγή Δέλτα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο. Το σημαντικό είναι, εάν η νέα παραλλαγή θα οδηγεί σε σημαντικό αριθμό σοβαρών λοιμώξεων. Ξέρουμε ότι τα εμβόλια είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της Δέλτα και αποτρέπουν τη σοβαρή λοίμωξη στη συντριπτική πλειονότητα των εμβολιασθέντων. Πάρα ταύτα ένα μικρό ποσοστό εμβολιασθέντων, γύρω στο 10-20%, θα νοσήσει ήπια".

Γιατί ανησυχούν επομένως οι υγειονομικές αρχές για τη νέα παραλλαγή; Όπως εξηγεί, "γιατί φοβούνται ότι ο συνδυασμός των 32 μεταλλάξεων ίσως καταστήσει τη νέα παραλλαγή και πιο επικίνδυνη (αύξηση των περιστατικών με βαριά λοίμωξη και αύξηση της θνητότητας) και πιο μεταδοτική".

Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής; "Γνωρίζουμε ήδη αρκετές από τις 32 μεταλλάξεις γιατί τις βρήκαμε σε προηγούμενες παραλλαγές. 'Αρα, γιατί ανησυχούμε τότε; Γιατί υπάρχουν και νέες μεταλλάξεις που συνυπάρχουν με τις ήδη γνωστές. Θα μάθουμε από εργαστηριακά πειράματα αν είναι επικίνδυνη η νέα παραλλαγή; Ίσως αλλά δεν θα είμαστε απολύτως σίγουροι".

Ο κ.Μόσιαλος επισημαίνει ότι "και τους προηγούμενους μήνες ακούσαμε για άλλες παραλλαγές όπως αυτές της Καλιφόρνια, του Περού (Λάμδα), της Νέας Υόρκης, της Νιγηρίας, της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, ακόμα και τη Δέλτα plus". "Η εμφάνισή τους είχε ανησυχήσει τις υγειονομικές Αρχές αρκετά, αλλά ευτυχώς τελικά δεν είχαν καμία σοβαρή υγειονομική επίπτωση. Για ορισμένες από αυτές τα εργαστηριακά ευρήματα έδειχναν ότι είτε θα είναι πιο επικίνδυνες ή ότι θα είχαν πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα. Τι έγινε όμως τελικά; Επικράτησε η Δέλτα γιατί μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από τις άλλες παραλλαγές και όχι απλά προσπέρασε, αλλά κυριολεκτικά 'κατάπιε' -για να το πω απλά- τους ανταγωνιστές της. Όμως καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων στη Νότια Αφρική. Εκεί τι γίνεται με την Δέλτα, θα αναρωτηθεί κάποιος; Ισχύει πως υπάρχει αύξηση. Αλλά μιλάμε για αύξηση σε μια χώρα που είχε μειώσει σημαντικά τη διασπορά της πανδημίας. Όποτε η νέα παραλλαγή ίσως να βρήκε έδαφος να επεκταθεί γιατί δεν κυκλοφορούσε πολύ η Δέλτα. Το ίδιο έγινε και με άλλες παραλλαγές για ένα διάστημα στο παρελθόν, αλλά εξαφανίστηκαν στον ανταγωνισμό με την Δέλτα".

Ο κ. Μόσιαλος καταλήγει λέγοντας ότι "ο ρόλος των υγειονομικών Αρχών και των ειδικών δημόσιας υγείας δεν είναι η δημιουργία πανικού. Ο ρόλος τους έγκειται στην έγκαιρη διαπίστωση των προβλημάτων, την ψύχραιμη ανάλυσή τους με διεπιστημονική προσέγγιση, αλλά και στην έγκαιρη λήψη μέτρων όταν χρειάζονται".

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός - μετάλλαξη Μποτσουάνα: Εκτακτη σύσκεψη της επιτροπής λοιμωξιολόγων"

Ραβασάκια με διπλάσια τέλη κυκλοφορίας για χιλιάδες… ξεχασιάρηδες ιδιοκτήτες οχημάτων

Στο ταμείο οδηγούνται 73.742 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι είχαν «ξεχάσει» να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 και δεν προχώρησαν σε ενημέρωση της εικόνας τους στο myCAR.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων είχε στείλει επιστολές στους σχεδόν 75.000 «ξεχασιάρηδες» ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι, ενώ τα οχήματά τους είχαν προσυμπληρωθεί στη φορολογική δήλωση εκείνης της χρονιάς, δεν κατέβαλαν τα τέλη, ούτε ακολούθησαν την προβλεπόμενη διαδικασία για τη διαγραφή του οχήματος, σε περίπτωση, που για οποιοδήποτε λόγο αυτό δεν ήταν τότε στην κατοχή τους ή ήταν σε ακινησία.

Με την επιστολή, τους δινόταν η δυνατότητα, μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, να δηλώσουν στο myCAR τον λόγο, για τον οποίο ενδεχομένως δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας για το 2016, επισυνάπτοντας τα σχετικά δικαιολογητικά. Από τους 75.000, το έπραξαν μόλις 1.258.

Πλέον, η υποβολή δήλωσης μη οφειλής τελών κυκλοφορίας και η κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, για τους υπολοίπους, ώστε να μην πληρώσουν τα διπλάσια τέλη, είναι εφικτή μόνο μέσω αιτήματος ή mail στην ΔΟΥ.

Μάλιστα, για τους διευκολύνει, η ΑΑΔΕ έχει δημιουργήσει ειδική διαδικασία ψηφιακής υποβολής των δικαιολογητικών στην πλατφόρμα “Τα Αιτήματά μου” στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr). Ειδικότερα, μπαίνοντας στην πλατφόρμα “Τα Αιτήματά μου” με τους κωδικούς taxisnet, επιλέγουν με τη σειρά: 1. τη ΔΟΥ τους, 2. τη θεματική ομάδα “Αυτοκίνητα” και 3. τη διαδικασία “Υποβολής δικαιολογητικών μη οφειλής τελών κυκλοφορίας 2016-2021”.

Τις επόμενες ημέρες, οι παραπάνω οφειλέτες αναμένεται να λάβουν και νέο mail από την ΑΑΔΕ που θα τους ενημερώνει για την παραπάνω διαδικασία.

Προσοχή ! Η εκπρόθεσμη κατάθεση στη ΔΟΥ δεν εξασφαλίζει ότι δεν θα βεβαιωθούν τα διπλάσια τέλη. Εφόσον από τα δικαιολογητικά προκύψει έλλειψη υποχρέωσης καταβολής τελών κυκλοφορίας, τα βεβαιωθέντα ποσά διαγράφονται.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ραβασάκια με διπλάσια τέλη κυκλοφορίας για χιλιάδες… ξεχασιάρηδες ιδιοκτήτες οχημάτων"

Ζακ Κωστόπουλος: Τι κατέθεσε η ιατροδικαστής – Στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα

Φως στα αίτια θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου επιχειρεί να ρίξει το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο όπου δικάζονται οι έξι κατηγορούμενοι για τον θάνατο του.

Η ιατροδικαστική έκθεση αποτελεί σημαντικό στοιχείο και για το λόγο αυτό θεωρούνται κομβικής σημασίας οι καταθέσεις των ιατροδικαστών που την συνέταξαν.

Η ιατροδικαστής Σουλτάνα Μαριανού πήρε την σκυτάλη από τον συνάδελφο της, Νικ. Καλογριά κάνοντας λόγο και εκείνη για ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου που οδήγησαν στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

Την κατάθεση της παρακολούθησε η οικογένεια του άτυχου ακτιβιστή αλλά και η Μάγδα Φύσσα η οποία βρέθηκε στην δικαστική αίθουσα για να τους στηρίξει.

«Ψάξαμε όλα τα πράγματα ένα προς ένα. Η αιτία θανάτου δεν ήταν σαφής και προχωρήσαμε σε περαιτέρω έρευνα, λήψη βιολογικών υλικών, για να διαπιστώσουμε τα αιτία θανάτου. Τα τραύματα ήταν πολλά, αλλά από μόνα τους δεν θα μπορούσαν να προκαλέσουν το θάνατο. Για επιβεβαίωση στείλαμε υλικό στα εργαστήρια στη Θεσσαλονίκη. Εφόσον δεν είχαμε καμία άλλη αιτία, δεν υπήρχε κάτι, καταλήξαμε σε αυτό το συμπέρασμα, ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου» περιέγραψε η μάρτυρας σημειώνοντας πως στόχος τους ήταν «να μην διαφύγει κάτι».

Η μάρτυρας επικαλούμενη την εμπειρία της ανέφερε πως το οργανικό στρες που συνέβαλε στο ισχαιμικό επεισόδιο του συναντάται αλλά όχι συχνά. Απαντώντας δε στις αιτιάσεις της υπεράσπισης ότι προγενέστερη ασθένεια στο ήπαρ συνέβαλε στον θάνατο του 33χρονου η ιατροδικαστής εξήγησε: «υπήρχε μια βαριά ηπατική βλάβη που τη βλέπουμε σε αρκετούς ανθρώπους. Δεν αποτελεί καν αιτία θανάτου. Δεν είχε προηγηθεί κάποια νοσηλεία που να δικαιολογεί αιφνίδιο θάνατο λόγω ρήξης. Μπορεί να προκληθεί από χρόνια χρήση φαρμάκων ή κάποια ασθένεια που έχει περάσει».

Η κ. Μαριανού κατέθεσε πως δεν εντόπισαν κάποιο εύρημα που να οδηγεί στο συμπέρασμα πως υπήρχε κάποιο νόσημα υπεύθυνο για το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

«Δεν μπορούμε να μιλούμε θεωρητικά. Απαντάμε με βάση τα ευρήματα. Ούτε αποκρύψαμε κάτι ούτε τίποτα. Όλα είναι υπογεγραμμένα και μπορούν να ερωτηθούν ξεχωριστά ο κάθε επιστήμονας που υπογράφει.» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως η ιστολογική εξέταση δεν έδειξε κάποια βλάβη στην καρδιά. Παράλληλα, η ιατροδικαστής δεν μπόρεσε να αποκλείσει το ενδεχόμενο το ισχαιμικό επεισόδιο να είχε ξεκινήσει ενώ ο 33χρονος βρισκόταν μέσα στο κοσμηματοπωλείο.

Υπεράσπιση: Το στρες είναι η φυσική, η ψυχολογική δύναμη που διαταράσσει την ισορροπία. Οι εργώδεις προσπάθειες του θανόντος πριν τα χτυπήματα, όταν προσπαθούσε να βγει από το μαγαζί, εντάσσεται σε αυτό που λέτε στρες; Όταν σήκωνε τον πυροσβεστήρα των έξι κιλών, όταν χτυπάει την πόρτα να βγει… μπορείτε να αποκλείσετε το επεισόδιο να ξεκίνησε εκείνη τη στιγμή;

Μάρτυρας: Όχι.

Η δίκη συνεχίζεται με καταθέσεις μαρτύρων.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζακ Κωστόπουλος: Τι κατέθεσε η ιατροδικαστής – Στο δικαστήριο η Μάγδα Φύσσα "

Καιρός: Πλημμύρισε η Πατρών – Πύργου και διακόπηκε η κυκλοφορία (photos & video)

Η κακοκαιρία που πλήττει τις τελευταίες ώρες την περιοχή της Ηλείας έχει προκαλέσει πλημμύρες και αρκετά προβλήματα σε πολλές περιοχές.

Στα Λεχαινά, τη Γαστούνη, το Βαρθολομιό, το Τραγανό, το Καρδιακαύτι η στάθμη του νερού ανέβηκε αρκετά ψηλά και υπάρχουν πληροφορίες για πλημμύρες σε καταστήματα και σπίτια.

Η Εθνική Οδός έχει κοπεί σε αρκετά σημεία πριν και μετά το χωριό αλλά και μέσα στο χωριό Κουρτέσι. 

Δεκάδες σπίτια και καταστήματα έχουν πλημμυρίσει, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός των πολιτών που παραμένουν εγκλωβισμένοι περιμένοντας να υποχωρήσουν τα νερά της βροχής.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν κινητοποιηθεί για να ανταποκριθούν στις ανάγκες που υπάρχουν σε κάθε περιοχή, για να βοηθήσουν τους πολίτες.

 
Δείτε φωτογραφίες:

plimmires kampos 2

plimmires kampos 3

plimmires kampos 4

plimmires kampos 5

plimmires kampos 6

plimmires kampos 6

plimmires kampos 7

plimmires kampos 8

plimmires kampos 9

plimmires kampos 10

plimmires kampos 11

plimmires kampos 12

plimmires kampos 13

plimmires kampos 14

plimmires kampos 15

plimmires kampos 16

plimmires kampos 17

plimmires kampos 18

ilialive 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Πλημμύρισε η Πατρών – Πύργου και διακόπηκε η κυκλοφορία (photos & video) "

«Ψευτογιατρός» – Συγκλονίζει η μητέρα του 16χρονου: «Εμπιστεύτηκα τη ζωή του παιδιού μου σε έναν δολοφόνο»

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες συγγενών των θυμάτων του ψευτογιατρού.

«Εμπιστεύτηκα τη ζωή του παιδιού μου σε ένα δολοφόνο, πως το άφησα;» είπε κλαίγοντας σπαρακτικά στους δικαστές του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αναφερόμενη στον κατηγορούμενο «ψευτογιατρό» η μητέρα ενός 16χρονου που ζήτησε τη βοήθεια του.

Η γυναίκα πίστεψε στα λόγια του 48χρονου πως ο γιος της που έπασχε από καρκίνο στον εγκέφαλο θα είχε πλήρη ίαση και ακολούθησε τις οδηγίες του με αποτέλεσμα το παιδί να καταλήξει με κώμα στο νοσοκομείο και να αποβιώσει.

«Δεν καταλάβαινα τι γίνεται, ποια η αλήθεια και ποια τα ψέματα, μου σπατάλησε τη ζωή του παιδιού μου, τη ροκάνισε… Μπορούσαμε να πάμε στην Ελβετία, αλλά δε πίστεψα ότι θα μπορούσαν να το κάνουν καλά» ανέφερε στην συγκλονιστική κατάθεση της η γυναίκα η οποία περιέγραψε πως ήρθε σε επαφή με τον  «Dr Kontos» μετά από παρότρυνση μιας δικηγόρου της οποίας ο πατέρας ήταν ασθενής του.  

Η μάρτυρας κατέθεσε πως πλήρωσαν  22.000 ευρώ για τα αποστάγματα και τις ενέσεις που έκανε ο γιος της

«Θέλαμε πλήρη ίαση, να φύγουμε από αυτήν την περιπέτεια. Μας την υποσχέθηκε. Μου μίλησε με σπουδαία  λόγια η δικηγόρος, για ένα μεγάλο βιογραφικό, ότι δεν είναι θέμα χρημάτων, ότι θέλει να βοηθήσει τον κόσμο. Πρώτο στίγμα, που πήρα από την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, είναι ότι υπάρχουν θεραπείες για λίγους που δεν μπορούν να τις έχουν όλοι οι άνθρωποι. Μου είπε: «εγώ μπορώ να τις παράσχω». Εξέφρασα αμφιβολίες. Η απάντηση που πήρα είναι ότι υπάρχουν πρωτόκολλα, πειραματικά, εξειδικευμένα, αποκλειστικά για αυτόν τον ασθενή. Εμείς ψάχναμε διαρκώς και στην Αμερική για άλλες θεραπείες» κατέθεσε η μάρτυρας.

Η γυναίκα συναντήθηκε με τον κατηγορούμενο, όπως είπε, σε ιδιωτική κεντρική κλινική των Αθηνών «Ήταν κλινική με πάρα πολύ κόσμο. Τους λέω θέλω «γιατρό κύριο Κόντο»» είπε και περιέγραψε ότι ο κατηγορούμενος  «Ήταν ένας πολύ καλοντυμένος κύριος, με φυσιολογική παρουσία». «Ποτέ δε φορούσε  στολή γιατρού. Με οδήγησε στο ιατρείο του. Εκείνη την ώρα,  έμπαινε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Μου λέει αυτός ο κύριος υπήρξε πρόεδρος της κυπριακής δημοκρατίας, είχε καρκίνο τελικού σταδίου και τον βλέπετε τώρα;» περιέγραψε σημειώνοντας πως λίγο αργότερα συνάντησε τον σύζυγο και τον γιο της. «Είχα πειστεί ότι υπάρχει ένα όπλο άλλο το οποίο μπορεί να προσφέρει πλήρη ίαση στο παιδί μου… Σε εμένα είπε για φάρμακα διότι ήξερε τι έπρεπε να πει σε μένα, με τον τρόπο που του μίλησα. Το ότι μου σύστησε το γιατρό δικηγόρος ήταν για μένα καθοριστικό» ανέφερε.

Όταν ο γιος της χειροτέρεψε εκείνος προσπαθούσε να τους πείσει για το αντίθετο περιέγραψε η γυναίκα καθώς τους έλεγε πως «Δεν υπάρχει υποτροπή. Αυτά είναι πλασματικά» και πως «η θεραπεία πρέπει να ξεκινήσει τώρα»».

Μέσα σε δυο μήνες ο 16χρονος έχασε 20 κιλά ακολουθώντας τις οδηγίες του «ψευτογιατρού».

«Ο γιος μου, μου έλεγε πηγαίνω στο σχολείο μόνο για να μην σας βλέπω με μπουκαλάκια και σταγόνες. Μαράζωνε μέρα με τη μέρα. Το έβλεπα και του είπα του Κόντου «θέλουμε να έρθουμε στην Αθήνα, να μας βάλετε στο κέντρο της Ελβετίας». Εκείνος μου απαντούσε: «δε συμβαίνει τίποτα, όλα καλά». Μου παρουσίαζε το παιδί μου κακομαθημένο και πίστευα ό, τι μου έλεγε». Μάλιστα, όπως κατέθεσε τους έλεγε ότι οι μαγνητικές είναι καθαρές ενώ είχαν ευρήματα ενώ ακόμα και πριν πέσει σε κώμα έλεγε ότι κάνει εμετούς λόγω γαστρεντερίτιδας ενώ επαναλάμβανε τη χαρακτηριστική του φράση «μη φοβού».

Η μάρτυρας γνώρισε, όπως είπε, στον 48χρονο και την οικογένεια της 14χρονης, επίσης θύματος του. «Εγώ είμαι η αιτία, τον εμπιστεύτηκαν επειδή τον εμπιστευτήκαμε εμείς» ανέφερε συγκλονισμένη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " «Ψευτογιατρός» – Συγκλονίζει η μητέρα του 16χρονου: «Εμπιστεύτηκα τη ζωή του παιδιού μου σε έναν δολοφόνο»"

Fake news για κορονοϊό: Στον εισαγγελέα δικογραφίες για 20 αρνητές

Δύο υποθέσεις διαδικτυακής διασποράς ψευδών ειδήσεων για την πανδημία Covid-19 διερευνήθηκαν από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ενώ σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες τακτικής διαδικασίας σε βάρος συνολικά 20 ατόμων για διέγερση σε ανυπακοή και διασπορά ψευδών ειδήσεων, μέσω διαδικτύου.

Στην πρώτη υπόθεση, προηγήθηκαν καταγγελίες σχετικά με αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που προέτρεπαν τους πολίτες να μη χρησιμοποιούν μάσκα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και ιδιαίτερα κατά την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης πραγματοποιήθηκε αναζήτηση στοιχείων μέσω εταιρείας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης και τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, για την εξακρίβωση των στοιχείων κατόχων των επίμαχων ηλεκτρονικών ιχνών. Από την αξιοποίηση των αποδεικτικών στοιχείων που συλλέχθηκαν, καθώς και την περαιτέρω αστυνομική έρευνα, ταυτοποιήθηκαν οι διαχειριστές των επίμαχων προφίλ και ομάδων κοινωνικής δικτύωσης, που είχαν αναρτήσει σχετικές δημοσιεύσεις.

Αναφορικά με τη δεύτερη υπόθεση, η διερεύνησή της πραγματοποιήθηκε ύστερα από καταγγελίες πολιτών για ιστοσελίδα, μέσω της οποίας διαδίδονταν ψευδείς ειδήσεις, που προέτρεπαν στη μη συμμόρφωση με τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορονοϊού. Τα παραπάνω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, τα τραπεζικά ιδρύματα, την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του διαχειριστή της ιστοσελίδας και ακόμη 4 ατόμων.

Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, διενήργησε κατ’ οίκον έρευνα κατά την οποία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός υπολογιστής, κινητό τηλέφωνο και αποδείξεις συναλλαγών, ενώ παράλληλα εξακριβώθηκε η εμπλοκή τους στην υπό έρευνα υπόθεση. Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση. Οι δικογραφίες που σχηματίστηκαν υποβλήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας (https://portal.astynomia.gr)
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Fake news για κορονοϊό: Στον εισαγγελέα δικογραφίες για 20 αρνητές"

Συγκλονίζουν τα θύματα του «ψευτογιατρού»: Κατέθεσε κλαίγοντας συγγενής καρκινοπαθούς – «Μας έδωσε ελπίδα»

Εκμεταλλεύτηκε τον πόνο απελπισμένων ανθρώπων. Τους έπεισε ότι θα σώσει τους δικούς τους ανθρώπους ή ότι θα τους δώσει περισσότερο χρόνο ζωής. Η δίκη του «ψευτογιατρού» συνεχίζεται με καταθέσεις – «γροθιά στο στομάχι». 

Η περιγραφή του πρώτου μάρτυρα στη δίκη του «ψευτογιατρού» ο οποίος έχασε τον πατέρα του που έπασχε από καρκίνο του πνεύμονα τον Σεπτέμβριο του 2015, συγκλόνισε.

«Τον πατέρα μου τον αγαπούσαμε, ό,τι κάναμε το κάναμε για το καλό» του είπε κλαίγοντας ο μάρτυρας.

Ο πρώτος μάρτυρας κατέθεσε στο δικαστήριο πως μετά τη διάγνωση του πατέρα του, στον οποίο οι γιατροί έδιναν προσδόκιμο ζωής μέχρι ένα χρόνο, σύστησαν στη μητέρα του στο Κιάτο έναν ογκολόγο, τον Νίκο Κοντό που εργάζεται σε Ελβετία και Αμερική και αντιμετωπίζει καρκίνους με εναλλακτικές θεραπείες και βότανα.

«Αποφασίσαμε να τον καλέσω στο τηλέφωνο. Η πρώτη επικοινωνία ήταν μεταξύ 13-16 Ιουνίου. Του είπα την κατάσταση και τι έχουν κάνει εώς τώρα οι γιατροί. Μου είπε ότι οι γιατροί κάνουν χημειοθεραπείες για να παίρνουν μίζες από φαρμακευτικές εταιρίες και στο εξωτερικό κάνουν πια άλλες θεραπείες» περιέγραψε ο μάρτυρας.

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο 48χρονος «ψευτογιατρός» τους ζήτησε να σταματήσει ο πατέρας του τις χημειοθεραπείες και να ακολουθήσουν τη δική του θεραπεία. «Είναι δύσκολη περίπτωση αλλά θα μπορούσε να αναλάβει. Μου είπε “αν κάνει αυτά που θα του δώσω”. Θα πρέπει να ακολουθεί ένα πρωτόκολλο. Μια διατροφή σε αντιοξειδωτικές ίνες και κάποια εκχυλίσματα και βότανα που παρασκεύαζε ο ίδιος και θα μπορούσαν να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα. Μου είπε να σταματήσει την χημειοθεραπείες γιατί ο ασθενής γίνεται ράκος, ενώ με τη δική του μέθοδο θα ενισχύονταν το ανοσοποιητικό. Τον ρώτησα πως βλέπει την κατάσταση και είπε ότι είναι δύσκολη αλλά θα αυξήσουμε κατά 80% το προσδόκιμο ζωής. Μου είπε ότι ακόμα και καλά να μη πάει, θα στέκεται στα πόδια μέχρι την τελευταία στιγμή».

Τα λεφτά

Ο «ψευτογιατρός» τους είπε ότι ήθελε χρήματα μόνο για το κόστος των βοτάνων που είναι ακριβό. «Μου λέει “7.200 ευρώ περίπου” και του λέω “τι βότανα είναι αυτά να τα μαζέψω εγώ” και μου είπε ότι δεν είναι απλό, ότι είναι εκχυλίσματα και παρασκευάζονται στο εργαστήριο του. Μου έστειλε πρόγραμμα διατροφής, πολύ απαιτητικό, με πολλά υγρά και χυμούς. Ένας από αυτούς με παντζάρι και σκόρδο του προκαλούσε καούρες και εμετό. Μας έλεγε ότι αντιδρά ο οργανισμός και καθαρίζει από τα καρκινικά κύτταρα» ανέφερε ο μάρτυρας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με τον ψευτογιατρό στις 23 Ιουνίου 2015 και ο ασθενής πατέρας του, του παρέδωσε τις 7.200 ευρώ.

Όπως είπε ο μάρτυρας ο «ψευτογιατρός» καταφερόταν συνέχεια κατά των γιατρών και επικαλούνταν Μαριαννα Βαρδινογιαννη, που όπως τους έλεγε, «τον παρακαλούσε να θεραπεύσει τα παιδιά στο ίδρυμα της».

Σε ερώτηση της προέδρου πως του φάνηκε ο ψευτογιατρός από κοντά, ο μάρτυρας απάντησε ότι «στην όψη ήταν συνηθισμένος, αλλά με αυτά που έλεγε σε έπειθε ότι είναι κάτι μεγάλο, ότι κάνει μεγάλα πράγματα. Τηλεφωνήσαμε στον κ.Ζ., τον οποίο μες είχε προτείνει για κάποιες εξετάσεις. Ο Ζ. μου είπε: “Είστε τυχεροί που έχετε τον Κοντό ως γιατρό, εμένα έχει θεραπεύσει τη μάνα μου. Είναι φοβερός γιατρός”».

Με μέλι από το Άγιο Όρος

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις του «ψευτογιατρού» ο πατέρας του μάρτυρα χειροτέρευε.

«Μου είπε έλα να με βρεις σε ένα νοσοκομείο πίσω από το Χίλτον και εμφανίστηκε με ποδιά γιατρού και μου έδωσε ένα χάπι να το πάω στον πατέρα μου κι ένα μέλι από το Άγιο Όρος. Η κατάσταση χειροτέρευε συνεχώς. Από τα μέσα Ιουλίου ο πατέρας μου χρειάστηκε συσκευή οξυγόνου. Εμείς είχαμε διακόψει τις θεραπείες στο νοσοκομείο γιατί είχαμε πλέον γιατρό τον Κόντο. Αν και χειροτέρευε η κατάσταση, ο Κοντός επέμενε ότι πρέπει να αυξήσουμε τις δόσεις των βοτάνων για να μικρύνουν οι όγκοι. Όλο και αύξανε ποσότητες υγρών, που στην κατάσταση στην οποία βρισκόταν ο πατέρας μου δε γινόταν. Του δημιουργούσε τυμπανισμούς, αυτό πίεζε τον πνεύμονα».

Η κατάσταση του ασθενούς χειροτέρευε συνεχώς, σε σημείο που χρειάστηκε να κάνει παρακεντήσεις για να αφαιρείται το υγρό που συγκεντρώνονταν στον πνεύμονα του. «Εμείς του λέγαμε ότι ο ασθενής χειροτερεύει, έλα να τον δεις. Ήρθε γύρω στις αρχές Αυγούστου και μας έδειξε ταυτότητα του Ερυθρού Σταυρού του διεθνούς. Αφού είχαμε ξεκινήσει παρακεντήσεις, τον πήραμε και του είπαμε ότι ο ασθενής δε μπορεί να πιει. Και μας είπε να πάρουμε νοσοκόμα που θα του βάζει με ορό με τα βότανα. Από ένα σημείο και μετά οι φλέβες του καταστρέφονταν και το υγρό ήταν κάπως καυστικό και του δημιουργούσε σαν εκζέματα. Μια ημέρα πριν πεθάνει μας είπε να του δώσουμε σόδα με νερό για να φύγουν τα φλέγματα» είπε ο μάρτυρας.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συγκλονίζουν τα θύματα του «ψευτογιατρού»: Κατέθεσε κλαίγοντας συγγενής καρκινοπαθούς – «Μας έδωσε ελπίδα»"

Κακοκαιρία: Μεγάλες ζημιές από ανεμοστρόβιλο - Κατολίσθηση στη Ναύπακτο

Μεγάλες ζημιές σε ξενοδοχειακές μονάδες άφησε πίσω του ο ανεμοστρόβιλος που έπληξε νωρίς το πρωί της Πέμπτης το Καλαμάκι Ζακύνθου.

Από την μανία των ανέμων, ξηλώθηκαν ηλιακοί θερμοσίφωνες, οι οποίοι βρέθηκαν δεκάδες μέτρα μακριά, ξύλινες πέργκολες διαλύθηκαν ολοσχερώς, ενώ από την έντονη και μεγάλη βροχόπτωση πλημμύρησαν δρόμοι, σπίτια και ξενοδοχεία της περιοχής. Παράλληλα, «ξηλώθηκαν» το σκέπαστρα από το 2ο Γυμνάσιο και έπεσαν πάνω σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο κοντά στο σχολείο.

Ακόμα, στην ίδια περιοχή, φερτά υλικά από το βουνό, έφραξαν στον κεντρικό δρόμο, αλλά, με τη βοήθεια ιδιώτη, καθαρίστηκαν αμέσως.



Εντός της ημέρας αναμένεται κλιμάκιο της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, για να πραγματοποιήσει αυτοψία στην περιοχή.

Εκτός από το Καναλάκι, η κακοκαιρία έπληξε ακόμα την πόλη της Ζακύνθου, το Αργάσι, και το Βασιλικό όπου σπίτια και επιχειρήσεις πλημμύρισαν, ενώ τόνοι λάσπης έκλεισαν τον επαρχιακό δρόμο που οδηγεί από το Αργάσι προς το Βασιλικό.

Νωρίτερα, κατολίσθηση σημειώθηκε στην περιοχή του Κρυονερίου, αλλά χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση των Αρχών ο δρόμος δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία. Τέλος, σε πολλά χωριά οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια από τους τεράστιους όγκους νερού που έπεσαν στο νησί.

kalamaki_plhmmura2

kalamaki_plhmmura6

skepastro_sxoleio_zhmies2

skepastro_sxoleio_zhmies3

skepastro_sxoleio_zhmies4

skepastro_sxoleio_zhmies5

Κατολίσθηση στο Αστυνομικό τμήμα Ναυπάκτου

Στο μεταξύ προβλήματα από την κακοκαιρία προκλήθηκα και στη Ναύπακτο. Ειδικότερα, από την έντονη βροχόπτωση προκλήθηκε κατολίσθηση πίσω από το αστυνομικό τμήμα, από την πλευρά του Ειρηνοδικείου. Από την κατολίσθηση, καταπλακώθηκαν δύο περιπολικά, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω εικόνες.

Όλη την νύχτα, έβρεχε στην πόλη και ενδεχομένως η πίεση των νερών, οδήγησε σε αυτήν την κατολίσθηση.

naupaktos_katolisthisi5

naupaktos_katolisthisi4

naupaktos_katolisthisi3

naupaktos_katolisthisi2

naupaktos_katolisthisi

ImeraZante - Ionian TV, npress/protothema 
Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία: Μεγάλες ζημιές από ανεμοστρόβιλο - Κατολίσθηση στη Ναύπακτο"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news