facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

Θετικός στον κορονοϊό ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, «στο πλαίσιο τακτικού και προληπτικού ελέγχου, διεγνώσθη θετικός στον κορονοϊό.

Είναι εμβολιασμένος και με τις τρεις δόσεις και παραμένει σπίτι του με ήπια συμπτώματα».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Θετικός στον κορονοϊό ο Δημήτρης Κουτσούμπας"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Βίντεο στο TikΤok με τα όπλα στο εμπορικό κέντρο που βομβάρδισαν οι Ρώσοι

Μία απίστευτη αποκάλυψη που ούτε ο ίδιος δεν φανταζόταν, έκανε ένας Ουκρανός πολίτης με βίντεο που ανέβασε στο TikTok.

Το βίντεο, που ανέβασε στις 24 Φεβρουαρίου τις πρώτες ώρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προδίδει τα όπλα των Ουκρανών στο εμπορικό κέντρο του Κιέβου, που βομβαρδίστηκε από τους Ρώσους.

«Δεν είχα σκοπό να προκαλεσω ζημιά, ούτε το έκανα επίτηδες, είδα τα τανκ και τα όπλα που έμπαιναν στο εμπορικό κέντρο, εντυπωσιάστηκα και το ανέβασα στο Tik Tok. Τυγχάνει να μένω απέναντι», είπε ο άνδρας στους Ουκρανούς πράκτορες που τον συνέλαβαν. Ο χρήστης του TikTok δεν κατάλαβε ότι είχε αποκαλύψει ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά μυστικά του Κιέβου και για κακή του τύχη, αυτό το βίντεο περιήλθε στη κατοχή των Ρώσων που σχεδίαζαν εδώ και μέρες το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο Retroville.

Στο βίντεο που ανέβασαν οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, ο συγκεκριμένος άνδρας ακούγεται να λέει ότι έχει μετανιώσει και ότι δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι μπορούσε να προκαλέσει τόσο μεγάλη καταστροφή.

Νωρίτερα, σήμερα, η Ρωσία ανέφερε ότι χρησιμοποίησε υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, το οποίο – όπως υποστηρίζει – είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών.

Το εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα επλήγη αργά το βράδυ της Κυριακή, προκαλώντας τον θάνατο 8 ανθρώπων, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και αυτοκίνητα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Σύμφωνα με τη γενική εισαγγελία της Ουκρανίας πρόκειται για ένα ισχυρό πλήγμα που κονιορτοποίησε αυτοκίνητα στον χώρο στάθμευσης και άνοιξε γιγαντιαίο κρατήρα πολλών μέτρων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Βίντεο στο TikΤok με τα όπλα στο εμπορικό κέντρο που βομβάρδισαν οι Ρώσοι"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ζαχάροβα επιμένει να κατηγορεί τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης για αντιρωσική υστερία

Επικριτική ξανά προς τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ήταν η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, η οποία συνέδεσε τους βανδαλισμούς στο μνημείο πεσόντων Σοβιετικών στρατιωτών στην Καλλιθέα, με την «αντιρωσική υστερία που εξαπολύουν», όπως είπε.

«Η αδιάκοπη μονόπλευρη και εσκεμμένα παραμορφωμένη παρουσίαση πληροφοριών για τα γεγονότα στο Ντονμπάς, η υποστήριξη του καθεστώτος του Κιέβου έχει λύσει τα χέρια όσων, για χάρη αμφίβολων στόχων, είναι έτοιμοι να παραδώσουν στη λήθη την κοινή ιστορία και μνήμη που συνδέουν τη Ρωσία με την Ελλάδα» ανέφερε η Ζαχάροβα.

mnimeio_russia 

Η εκπρόσωός του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών καταδίκασε «το έγκλημα» με το μνημείο, όπως είπε, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της «στους Έλληνες πολίτες και τους Ρώσους συμπατριώτες μας για την άμεση δράση για την επαναφορά του Μνημείου στην αρχική του κατάσταση», ενώ κάλεσε τις ελληνικές Αρχές «να βρουν και να τιμωρήσουν αυστηρά τους βάνδαλους προκειμένου να αποτραπεί η επανάληψη τέτοιων απαράδεκτων περιστατικών. Η αντίστοιχη προφορική σημείωση εστάλη αμέσως από τη ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αναμένουμε πληροφορίες για τα αποτελέσματα της έρευνας».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ζαχάροβα επιμένει να κατηγορεί τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης για αντιρωσική υστερία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους»

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ζαπορίζια υποστήριξε σήμερα ότι τα λεωφορεία που απομάκρυναν αμάχους από τις περιοχές του μετώπου βομβαρδίστηκαν και τέσσερα παιδιά τραυματίστηκαν, σε ξεχωριστά επεισόδια.

«Τέσσερα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο» ανέφερε ο Αλεξάντρ Στάρουχ σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο.

Το πρακτορείο Reuters, το οποίο αναμετέδωσε προ ολίγου, την καταγγελία αυτή, σημειώνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές από ανεξάρτητες πηγές.

Ο κυβερνήτης επέρριψε την ευθύνη στις ρωσικές δυνάμεις, αν και η Μόσχα διαψεύδει ότι στοχοθετεί αμάχους. Σύμφωνα, πάντως, με τον ΟΗΕ, οι υπηρεσίες του Οργανισμού έχουν ήδη επιβεβαιώσει τον θάνατο περισσότερων των 900 αμάχων, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Σημειώνεται πως ο πόλεμος μαίνεται για 26η ημέρα σήμερα, Δευτέρα (21/3), με τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας να στρέφονται στο Κίεβο, μετά τον νεότερο βομβαρδισμό του και την υπό πολιορκία Μαριούπολη, οι κάτοικοι της οποίας φέρονται να παραμένουν χωρίς τα στοιχειώδη, καθώς ο αποκλεισμός τους συνεχίζεται.

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: «Οι Ρώσοι βομβάρδισαν λεωφορεία με αμάχους»"

Ζελένσκι: Δημοψήφισμα για οποιαδήποτε συμφωνία με την Ρωσία

Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα για τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι και σημείωσε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός της χώρας του με την Ρωσία, είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με δημοψήφισμα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον περιφερειακό, δημόσιο ιστότοπο, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι διαμήνυσε ότι η Ουκρανία «δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας» για «να σταματήσει τον πόλεμο».

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να δεχτεί κανένα τελεσίγραφο της Ρωσίας. Θα πρέπει πρώτα να μας καταστρέψουν όλους, μόνο τότε θα τηρηθούν τα τελεσίγραφά τους», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος στον ιστότοπο Suspilne, ο οποίος δημοσιεύει και ένα βίντεο αυτής της συνέντευξης.

«”Εμείς (οι Ρώσοι) απευθύνουμε τελεσίγραφο, ιδού όλα τα σημεία, τηρήστε τα και κατόπιν θα σταματήσουμε τον πόλεμο”: δεν είναι σωστό, δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα», συνέχισε, επαναλαμβάνοντας ότι «ο λαός είναι ενωμένος».

Η Μόσχα θα ήθελε για παράδειγμα να παραδοθούν οι πόλεις του Χαρκόβου, της Μαριούπολης ή του Κιέβου, της πρωτεύουσας, εξήγησε ο Ζελένσκι. Όμως «ούτε οι κάτοικοι του Χαρκόβου, ούτε εκείνοι της Μαριούπολης ή του Κιέβου, ούτε εδώ ο ίδιος, ο πρόεδρος, δεν μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε. «Και το βλέπουμε στις κατεχόμενες πόλεις της Μελιτόπολης, του Μπερντιάνσκ (…) οι άνθρωποι αντιστέκονται. (Οι Ρώσοι) υψώνουν μια σημαία, οι άνθρωποι την βγάζουν», συνέχισε.

«Τι θέλετε; Καταστρέψτε μας όλους. Για αυτό απαντώ: δεν θα μπορέσουμε να υπακούσουμε σ’ αυτό το τελεσίγραφο παρά μόνο αν δεν θα είμαστε πλέον εδώ», κατέληξε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Ζελένσκι: Δημοψήφισμα για οποιαδήποτε συμφωνία με την Ρωσία "

Μυτιλήνη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Νορβηγός φωτογράφος για τις κατηγορίες κατασκοπείας

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή Μυτιλήνης ο 76χρονος Νορβηγός φωτογράφος και σκηνοθέτης ο οποίος αντιμετώπιζε κακουργηματικές κατηγορίες περί κατασκοπείας.

Είχε συλληφθεί την περασμένη Τετάρτη από στέλεχος του Λιμενικού Σώματος και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία επειδή φωτογράφιζε το λιμάνι της Μυτιλήνης και συγκεκριμένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού το οποίο αναχωρούσε για περιπολία.

Ο φωτογράφος αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 4.000 ευρώ και υποχρέωση να ενημερώνει τις Λιμενικές και Αστυνομικές αρχές κάθε φορά που έρχεται ή φεύγει από την Ελλάδα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυτιλήνη: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο Νορβηγός φωτογράφος για τις κατηγορίες κατασκοπείας"

Απαγωγή Κυπαρίσση: Επεισοδιακή σύλληψη υπόπτου στο Χαλάνδρι

Ένας 45χρονος ύποπτος για εμπλοκή στην υπόθεση απαγωγής του 41χρονου επιχειρηματία ανταλλακτικών αυτοκινήτων, στις 29 Δεκεμβρίου 2021, από το Ντράφι, συνελήφθη το απόγευμα στο Χαλάνδρι, αφού προηγουμένως προσπάθησε να παρασύρει αστυνομικούς με το κλεμμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο 45χρονος, μόλις μπήκε στο αυτοκίνητο και αντιλήφθηκε τους αστυνομικούς, κινήθηκε με αυτό προς το σημείο που βρισκόντουσαν και προσπάθησε να τους παρασύρει. Τότε εκείνοι πυροβόλησαν, με στόχο τα λάστιχα και την μηχανή του αυτοκινήτου, ενώ από τις σφαίρες τραυματίστηκε στο πόδι ο ύποπτος.

Αμέσως μετά, ο 45χρονος προσπάθησε να διαφύγει τραυματισμένος, αλλά συνελήφθη. Οι αστυνομικοί του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”, όπου νοσηλεύεται φρουρούμενος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγωγή Κυπαρίσση: Επεισοδιακή σύλληψη υπόπτου στο Χαλάνδρι"

Καιρός αύριο: Βροχές και χιόνια στην Αττική, συννεφιά στη Θεσσαλονίκη – Πού θα ξεσπάσουν καταιγίδες

Χαλάει ο καιρός αύριο, Τρίτη (22.03.2022) με καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους. Σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα διατηρηθεί η θερμοκρασία.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Κατά τόπους ισχυρές βροχές ή καταιγίδες αναμένονται μετά το μεσημέρι, στα παραθαλάσσια κυρίως, της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες, τη βόρεια Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις, οι οποίες βαθμιαία από τις προμεσημβρινές ώρες θα ενταθούν, θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικό υψόμετρο 400 μέτρα) της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας, της ανατολικής Πελοποννήσου και της Κρήτης.

Στη δυτική Ελλάδα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στο Ιόνιο βόρειοι 4 με 6 και στο Αιγαίο βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βορειοδυτικά νωρίς το πρωί θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές, που τις απογευματινές και τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες.
Ανεμοι: Βόρειοι 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη δυτική Μακεδονία σχεδόν αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημεριανές ώρες. Στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη αυξημένες νεφώσεις και από τις μεσημεριανές ώρες τοπικές βροχές και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στη δυτική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 16 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου από -05 (μείον 5) έως 11 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 400 μέτρων χιονοπτώσεις.
Τα φαινόμενα από τις μεσημεριανές ώρες θα ενταθούν, θα εκδηλωθούν και καταιγίδες και στα ορεινά πυκνές χιονοπτώσεις .
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 12 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές, που από το μεσημέρι θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες. Στα ορεινά και τα ημιορεινά της Κρήτης από το μεσημέρι θα σημειωθούν κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα δυτικά τμήματα μέχρι το μεσημέρι 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και από το μεσημέρι κυρίως στα Δωδεκάνησα σποραδικές καταιγίδες. Πιθανότητα να σημειωθούν στα βόρεια χιονόνερο και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις.
Ανεμοι: Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα ανατολικοί βόρειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές, που από το μεσημέρι θα ενταθούν. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και τα ημιορεινά.
Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Βροχές και χιόνια στην Αττική, συννεφιά στη Θεσσαλονίκη – Πού θα ξεσπάσουν καταιγίδες"

Ρωσία: Αποθήκη πυρομαχικών ήταν το εμπορικό κέντρο που επλήγη στο Κίεβο

Η Ρωσία ανέφερε σήμερα ότι χρησιμοποίησε υψηλής ακριβείας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει εμπορικό κέντρο στο Κίεβο, το οποίο – όπως υποστηρίζει – είχε μετατραπεί από τον ουκρανικό στρατό σε αποθήκη πυρομαχικών.

Το εμπορικό κέντρο στην ουκρανική πρωτεύουσα επλήγη αργά χθες, Κυριακή, προκαλώντας τον θάνατο 8 ανθρώπων, καθώς και μεγάλες καταστροφές σε κτίρια και αυτοκίνητα σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

«Οι περιοχές κοντά στο εμπορικό κέντρο χρησιμοποιούνταν ως μια μεγάλη βάση για την αποθήκευση ρουκετών και για την επανόπλιση εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ σε δημοσιογράφους.

«Υψηλής ακριβείας οπλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς κατέστρεψαν τις πρώτες πρωινές ώρες της 21ης Μαρτίου μια ουκρανική μονάδα εκτοξευτών πολλαπλών ρουκετών και έναν χώρο αποθήκευσης πυρομαχικών σε εμπορικό κέντρο που δεν λειτουργούσε», δήλωσε.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Αποθήκη πυρομαχικών ήταν το εμπορικό κέντρο που επλήγη στο Κίεβο"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ απαντά στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου - «Σταματήστε τα ψέματα»

Να απαντήσει στη ρωσική προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία επιχειρεί το ΝΑΤΟ, που καταλογίζει στο Κρεμλίνο σειρά από «ψέματα, αρνήσεις και παραπληροφόρηση».

Σε βίντεο που δημοσίευσε, με τίτλο «Σταματήστε τα ψέματα, σταματήστε τον πόλεμο», η Ευρωατλαντική Συμμαχία επιχειρεί να απαντήσει σε σειρά ισχυρισμών που έχει διατυπώσει η ρωσική κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «ψέματα του Κρεμλίνου».

Το ΝΑΤΟ αναφέρει ότι σύμφωνα με τους ψευδείς ισχυρισμούς του Κρεμλίνου, η Ρωσία δεν επρόκειτο να επιτεθεί σε κανέναν. Η αλήθεια είναι, σημειώνει, ότι στις 24 Φεβρουαρίου ξεκίνησε μία επιχείριση που είχε σχεδιάσει εδώ και καιρό. Επίσης, σύμφωνα με άλλα ψέματα του Κρεμλίνου, επρόκειτο για μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που δεν θα στόχευε ουκρανικές πόλεις. Όπως επισημαίνει το ΝΑΤΟ, οι ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν και βομβαρδίζουν πόλεις.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εκδοχή του Κρεμλίνου, οι επιθέσεις θα γινόταν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κάτι που σύμφωνα με το ΝΑΤΟ είναι ψέμα αφού έχουν χτυπηθεί πολιτικοί στόχοι, μεταξύ των οποίων νοσοκομεία, σχολεία και σπίτια.

Επίσης, αναφέρει το ΝΑΤΟ, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης που εξαρτώνται από το κράτος ισχυρίζονται ότι η Ρωσία θα απελευθερώσει τον Ουκρανικό λαό, κάτι που είναι ψέμα, καθώς πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες έχουν ήδη φύγει από την Ουκρανία, με τους περισσότερους όμως να κατευθύνονται προς τη Δύση και όχι στην Ανατολή.

Την ίδια ώρα, λέει το ΝΑΤΟ, η Ρωσία κόβει την πρόσβαση στην αξιόπιστη πληροφόρηση, μπλοκάροντας μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ ποινικοποιεί την ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

«Το Κρεμλίνο ψεύδεται στους πολίτες της Ρωσίας και σε όλον τον κόσμο. Προσπαθεί να σκοτώσει την αλήθεια γι’ αυτή τη βίαιαη και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία», αναφέρεται στο βίντεο που καταλήγει: «Σταματήστε τα ψέματα, σταματήστε τον πόλεμο».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΝΑΤΟ απαντά στην προπαγάνδα του Κρεμλίνου - «Σταματήστε τα ψέματα»"

Γκάγκα: Η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα τα χάπια της Pfizer κατά της covid-19

Η πανδημία δεν έχει φύγει, εξακολουθεί να υπάρχει και συνεχίζει να μας απασχολεί, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, συστήνοντας προσοχή, τήρηση των μέτρων προστασίας και φυσικά τον εμβολιασμό.

Οι περισσότεροι, όπως είπε, το περνούν ήπια στο σπίτι, καταγράφεται μια μικρή αύξηση των εισαγωγών , αλλά “δεν παύουμε να έχουμε πάνω από 20.000 κρούσματα την ημέρα που συνεχίζει να μας απασχολεί”.

Όπως είπε η κ. Γκάγκα, αφενός πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτή τη νέα πραγματικότητα και κάθε μέρα πρέπει να προσέχουμε, να τηρούμε τα μέτρα προστασίας και από εκεί και πέρα να βγούμε σε μια κανονικότητα σιγά σιγά προσέχοντας .

“Η πανδημία εξακολουθεί να υπάρχει γύρω μας, δεν έχει φύγει, πρέπει να δούμε το μέλλον με αισιοδοξία αλλά παράλληλα με προσοχή”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Τα καλά νέα είναι ότι σήμερα παραλάβαμε τα χάπια της Pfizer και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης της ταινίας, ώστε να ξεκινήσει η χορήγησή τους. Παράλληλα συνεχίζεται η χορήγηση των χαπιών της Merck με καλά αποτελέσματα, τουλάχιστον οι πρώτες αναλύσεις είναι πάρα πολύ θετικές, είπε η κ. Γκάγκα.

Τέλος, έδωσε συνοπτικά στοιχεία νοσηλειών για τα δύο χρόνια πανδημίας. Από την αρχή της πανδημίας έχουμε περίπου 170.000 νοσηλείες με covid-19 και παράλληλα έχουμε 2.600.000 νοσηλείες για άλλα νοσήματα, που σημαίνει, όπως είπε η κ. Γκάγκα, ότι η covid μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ , αύξησε πάρα πολύ τις ανάγκες σε προσωπικό, αλλά τα πολλά περιστατικά ήταν μη covid.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γκάγκα: Η Ελλάδα παρέλαβε σήμερα τα χάπια της Pfizer κατά της covid-19"

«Στρατηγική πυξίδας» της ΕΕ: Αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος με ρητή αναφορά στην Τουρκία

Ικανοποίηση εκφράζει η ελληνική πλευρά για το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ που υιοθετήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας. Γίνεται ρητή αναφορά σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.

Το κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ περιέχει σαφή αναφορά στις θεμελιώδεις αρχές που διέπουν την ελληνική εξωτερική πολιτική και που θα πρέπει να διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των κρατών γενικότερα όπως η ανάγκη πλήρους σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας εντός διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, καθώς και η προώθηση αποτελεσματικής πολυμέρειας και διεθνούς τάξης βασισμένης σε κανόνες Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Παράλληλα, το κείμενο υπογραμμίζει την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα των κρατών – μελών για αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος (άρθρο 42.7 Συνθήκης Ευρωπαϊκής Ένωσης).

Το κείμενο, επίσης, περιέχει αναφορές στους κινδύνους που προκαλεί η αυξανόμενη αμφισβήτηση θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και η αυξανόμενη επιθετική στάση σε εναέριους χώρους, υπογραμμίζει τη σημασία προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς και τονίζει την ανάγκη οι εταίροι της ΕΕ να ευθυγραμμίζονται με τις αποφάσεις της στα θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας.

«Στρατηγική πυξίδας» της ΕΕ: Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία

Το κείμενο περιέχει αρκετές σημαντικές αναφορές για την Τουρκία. Ειδικότερα, καθίσταται απολύτως σαφές ότι εξακολουθούν οι προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι κρατών-μελών, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου. Τονίζεται, επίσης, ότι οι δράσεις αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Το ίδιο αναφέρεται και για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού.

Το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» αποτελεί προϊόν συμφωνίας μετά από πολύμηνες και επίπονες διαπραγματεύσεις, οι οποίες επηρεάστηκαν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή και σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο κείμενο γίνονται σαφείς αναφορές σε θεμελιώδεις αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και ρητές αναφορές σε προκλητικές μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας.

«Στρατηγική πυξίδας» της ΕΕ: Ευχαριστημένη η Αθήνα

Την ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς από το τελικό κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» της ΕΕ που υιοθετήθηκε σήμερα, Δευτέρα (21.03.2022) από το Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας της ΕΕ, στο οποίο την Ελλάδα εκπροσώπησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές.

Η ελληνική πλευρά, σε στενό συντονισμό και συνεργασία με την κυπριακή πλευρά πέτυχε την εισαγωγή λεκτικού που αναφέρεται τόσο σε βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, όσο και σε μακροπρόθεσμες, όπου μάλιστα γίνεται ρητή αναφορά στην Τουρκία.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, στην παρέμβαση του στο Συμβούλιο, υπογράμμισε ότι ο αναθεωρητισμός και η στρατιωτική επιθετικότητα συνιστούν ξεκάθαρη απειλή και υπαρκτό κίνδυνο από όπου και αν προέρχονται και ότι πρέπει κατηγορηματικά να αποθαρρύνονται και να καταδικάζονται.

Το σύνολο των ενεργειών αυτών της γείτονος περιλαμβάνονται ρητώς μεταξύ των απειλών και των προκλήσεων οι οποίες επηρεάζουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών, τις κρίσιμες υποδομές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ακεραιότητα των ευρωπαϊκών συνόρων. Προκειμένου να προωθηθεί η επιθυμητέα από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνεργασία, υφίστανται κρίσιμες προϋποθέσεις που πρέπει να σεβαστεί από πλευράς της η Τουρκία.

Ειδικότερα, η Άγκυρα οφείλει να δεσμευθεί ότι θα ακολουθήσει την οδό της συνεργασίας, της συνεπούς αποκλιμάκωσης και της ανταπόκρισης στις ανησυχίες της Ένωσης, όπως αυτές είχαν καταγραφεί στη Δήλωση των 27 Ηγετών το Μάρτιο 2021. Υπενθυμίζεται ότι με την εν λόγω Δήλωση, η ΕΕ καλούσε ευθέως την Τουρκία να απόσχει από προκλήσεις, μονομερείς ενέργειες, παράνομες γεωτρήσεις κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Σε αντίθετη περίπτωση, η Δήλωση υπενθύμιζε ότι η ΕΕ έχει στη διάθεσή της τα εργαλεία και τα μέσα για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των Κρατών Μελών και να θωρακίσει την περιφερειακή σταθερότητα.

Η Ελλάδα και οι τουρκικές προκλήσεις

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έδωσε την συγκατάθεσή της στην υιοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας» και παράλληλα κατέθεσε μονομερή εθνική δήλωση, στην οποία τονίζει ότι λόγω των προκλήσεων και απειλών που δέχεται εδώ και καιρό, οι ετήσιες αμυντικές της δαπάνες ξεπερνούν κατά πολύ το 2% το ΑΕΠ, στόχο που συμβαδίζει με την αναφορά στο κείμενο της «Στρατηγικής Πυξίδας» για αύξηση των αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα έχει επί μακρόν τονίσει την ανάγκη εξαίρεσης μέρους των αμυντικών δαπανών από τους κανόνες αναφορικά με το δημόσιο χρέος και εκφράζει την ευχή όπως επιτευχθεί συμφωνία επί του σημείου αυτού το συντομότερο δυνατόν.

Παρόμοια μονομερή δήλωση κατέθεσαν και άλλα κράτη-μέλη.

Τέλος, σημειώνεται ότι με την υιοθέτηση της «Στρατηγικής Πυξίδας», ενισχύονται οι προσπάθειες που καταβάλλονται για την ευρωπαϊκή αυτονομία, προσπάθειες που στηρίζει η Ελλάδα, σε αρμονία πάντα με την στρατηγική σχέση που διατηρεί με τις ΗΠΑ.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Στρατηγική πυξίδας» της ΕΕ: Αμοιβαία συνδρομή σε περίπτωση επίθεσης από τρίτο μέρος με ρητή αναφορά στην Τουρκία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Περίπου 2.400 παιδιά μεταφέρθηκαν «παράνομα» από το Ντονμπάς στη Ρωσία, καταγγέλλουν οι Ουκρανοί

Μετά τις χθεσινές αναφορές αξιωματούχων από το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης για τη «βίαιη» μεταφορά χιλιάδων κατοίκων από τον ρωσικό στρατό σε καταυλισμούς στη ρωσική επικράτεια, σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας έκανε γνωστό πως με τον ίδιο τρόπο, έχουν μεταφερθεί με «παράνομο τρόπο» 2.389 παιδιά από περιοχές του Ντονμπάς στη Ρωσία.

«Σύμφωνα με πληροφορίες που ελήφθησαν στις 19 Μαρτίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής "εκτόπισαν παράνομα" 2.389 παιδιά που βρίσκονταν στις κατεχόμενες περιοχές των περιοχών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ στο έδαφος της Ρωσίας. Η υποχρεωτική μετακίνηση αμάχων στο έδαφος του επιτιθέμενου κράτους, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, μοιάζει με απαγωγή. Τέτοιες ενέργειες αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ιδίως του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» ανέφερε στην ενημέρωσή του το ουκρανικό υπουργείο.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί στον παράνομο εκτοπισμό παιδιών, να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία για να σταματήσει τον βάρβαρο πόλεμο εναντίον του ουκρανικού λαού» πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Προειδοποιήσεις από την Κομισιόν

Η Ευρωπαία επίτροπος Μετανάστευσης Ίλβα Γιόχανσον προειδοποίσε σήμερα για τον κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά από την Ουκρανία να πέσουν στα χέρια διακινητών καθώς φεύγουν από τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τον πόλεμο.

Η Γιόχανσον επεσήμανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Εσθονία ότι περίπου οι μισοί από τα 3,3 εκατομμύρια Ουκρανούς που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά τη ρωσική εισβολή είναι παιδιά.

Εξάλλου στην Ουκρανία υπάρχει μεγάλος αριθμός ορφανών παιδιών και παιδιών που γεννήθηκαν από παρένθετες μητέρες, τα οποία δεν έχουν πάρει οι γονείς τους. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο να πέσουν θύματα απαγωγής ή να δοθούν αναγκαστικά για υιοθεσία, τόνισε η Ευρωπαία επίτροπος. «Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος ευάλωτα παιδιά να γίνουν θύματα διακινητών», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμής στα σύνορα της ΕΕ έχουν εντοπιστεί πολύ λίγα ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες από την Ουκρανία, σημείωσε η Γιόχανσον και έχουν αναφερθεί κάποια περιστατικά διακίνησης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Περίπου 2.400 παιδιά μεταφέρθηκαν «παράνομα» από το Ντονμπάς στη Ρωσία, καταγγέλλουν οι Ουκρανοί"

Ρωσία: «Παρασύρθηκαν εκατοντάδες νάρκες στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας» – Διαψεύδει η Ουκρανία

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) ανέφερε ότι πολλές εκατοντάδες νάρκες έχουν παρασυρθεί στη Μαύρη Θάλασσα μετά την αποκοπή από καλώδια κοντά σε λιμάνια της Ουκρανίας.

Τον ισχυρισμό αυτό απέρριψε η Ουκρανία, η οποία είπε ότι πρόκειται για παραπληροφόρηση και μια προσπάθεια να κλείσουν τμήματα της θάλασσας.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία για τη μεταφορά σιτηρών, λαδιού και προϊόντων πετρελαίου. Η λιμενική αρχή Novorossiisk, σε σημείωμα που περιήλθε σε γνώση του Reuters, ανέφερε ότι η ναυτιλία βρίσκεται σε κίνδυνο στη δυτική Μαύρη Θάλασσα.

«Λόγω της καταιγίδας, τα καλώδια που συνδέουν τις νάρκες με τις άγκυρες έσπασαν», δήλωσε η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), σε δελτίο τύπου με ημερομηνία 19 Μαρτίου.

«Λόγω των ρευμάτων ανέμου και νερού, οι νάρκες παρασύρονται στην ανοιχτή θάλασσα στο δυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε η FSB.

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία είπε ότι περίπου 420 νάρκες αποκολλήθηκαν, υποστηρίζοντας ότι αυτές είχαν τοποθετηθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Ουκρανία δήλωσε ότι η προειδοποίηση της FSB είναι ψευδής και ότι δεν είχε πληροφορίες για τυχόν νάρκες που παρασύρονται στη θάλασσα.

«Πρόκειται για απόλυτη παραπληροφόρηση από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε στο Reuters ο Βίκτορ Βίσνοφ, αναπληρωτής επικεφαλής της κρατικής ναυτιλιακής διοίκησης της Ουκρανίας.

«Αυτό έγινε για να δικαιολογηθεί το κλείσιμο αυτών των περιοχών της Μαύρης Θάλασσας υπό τον αποκαλούμενο «κίνδυνο ναρκών».

Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό είπε ότι μόνο του είχε το δικαίωμα να διανέμει ειδοποιήσεις ασφαλείας για το τμήμα του στη Μαύρη Θάλασσα και χαρακτήρισε την προειδοποίηση της Μόσχας ως απόπειρα «πειρατείας» πληροφοριών.

Η προειδοποίηση

Ο τουρκικός σταθμός Samsun NAVTEX εξέδωσε προειδοποίηση για νάρκες στις προσεγγίσεις προς την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Ουκρανίας.

«Είναι σημαντικό να προσέχουμε ιδιαιτέρως για παρασυρόμενες νάρκες από όλα τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή», ανέφερε. «Ζητείται από τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή να αναφέρουν αμέσως κάθε ανίχνευση παρασυρόμενης νάρκης ή αντικειμένου παρόμοιου με νάρκη».

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: «Παρασύρθηκαν εκατοντάδες νάρκες στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας» – Διαψεύδει η Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν διέταξε τους μισθοφόρους της ομάδας «Wagner» να εξοντώσουν τον Ζελένσκι

Το «βαρύ πυροβολικό» φαίνεται πως έχει στείλει ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, για να δολοφονήσει τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες ισχυρίζονται ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι αυτός που έδωσε προσωπική εντολή στους μισθοφόρους της ιδιωτικής οργάνωσης «Wagner» να εξοντώσουν τον ηγέτη της Ουκρανίας. Δημοσίως, πάντως, το Κρεμλίνο συνεχίζει να υποστηρίζει ότι δεν «ενοχλείται» από την παρουσία του Ζελένσκι και ότι στόχος του δεν είναι η ανατροπή της κυβέρνησής του.

Οι άνδρες της ομάδας «Βάγκνερ», που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην Ουκρανία, δεν έχουν στόχο μόνο τον πρόεδρο Ζελένσκι, αλλά τον πρωθυπουργό της χώρας, όπως και τον επιτελάρχη του Ουκρανού προέδρου. Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο αρνείται ότι έχει διασυνδέσεις με την ομάδα «Wagner», μία ομάδα 600 μισθοφόρων που έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο, για να εκτελεί τις «βρώμικες εντολές» της Μόσχας.

Πρόκειται για τον ιδιωτικό στρατό του Ρώσου προέδρου, που αποτελείται από επίλεκτους Ρώσους μισθοφόρους που έχουν εμπλακεί σε πολεμικές συγκρούσεις. Επικεφαλής της οργάνωσης είναι ο Ντμίτρι Ούτκιν και χρηματοδότης ο έμπιστος του Πούτιν, Ρώσος ολιγάρχης Γεβγένι Πριγκοτσίν.

Στην Ουκρανία, μέχρι σήμερα, έχουν γίνει πάνω από 12 αποτυχημένες απόπειρες δολοφονίας εναντίον του Ζελένσκι από την έναρξη του πολέμου. Οι μυστικές υπηρεσίες της Ουκρανίας, που έχουν διασυνδέσεις με το υπουργείο Άμυνας, δήλωσαν ότι ο Ρώσος πρόεδρος «διέταξε προσωπικά άλλη μια επίθεση από την ομάδα Βάγκνερ», με στόχο την εξόντωση του Ζελένσκι.

«Όλες οι προηγούμενες προσπάθειες δολοφονίας του κατέληξαν σε αποτυχία, με τους εχθρούς να εξολοθρεύονται από τις ουκρανικές δυνάμεις» αναφέρει η επίμαχη έκθεση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Πάντως, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», εκτός από τον Ζελένσκι, οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν βάλει στο στόχαστρο τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ και τον επιτελάρχη Άντριι Γιέρμακ.

«Οι Ρώσοι μισθοφόροι έχουν στα χέρια τους μία λίστα με 24 ονόματα» που καλούνται να εξοντώσουν: Τον πρόεδρο της Ουκρανίας, τον πρωθυπουργό, τον επιτελάρχη, το υπουργικό συμβούλιο , τον δήμαρχο του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο, όπως και τον αδερφό του.

Την εβδομάδα της 4ης Μαρτίου, τρεις φορές προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Ζελένσκι Τσετσένοι αντάρτες και Ρώσοι μισθοφόροι, ωστόσο, ο εχθρός εξουδετερώθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, σύμφωνα με την έκθεση των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν διέταξε τους μισθοφόρους της ομάδας «Wagner» να εξοντώσουν τον Ζελένσκι"

Κορωνοϊός: 23.529 κρούσματα και 58 θάνατοι από Covid-19

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 23.529, εκ των οποίων 32 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.812.182, εκ των οποίων 49,3% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 165 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.579 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 104 χιλιάδες τεστ, με τη θετικότητα να εκτοξεύεται στο 22,57%, έναντι 7,18% χθες με 173 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 7.944 στην Αττική (4.131 χθες)
  • 2.468 στη Θεσσαλονίκη (1.371 χθες)

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 1.039 από την Ανατολική Αττική (568 χθες).
  • 1.327 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (757 χθες).
  • 266 από τη Δυτική Αττική (109 χθες).
  • 915 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (472 χθες).
  • 2.293 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.212 χθες).
  • 1.068 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (486 χθες).
  • 899 από τον Πειραιά (452 χθες).
  • 137 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (75 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 614 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 19 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 178 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 245 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 106 στην ΠΕ Άρτας.
  • 631 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 218 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 59 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 144 στην ΠΕ Δράμας.
  • 230 στην ΠΕ Έβρου.
  • 442 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 33 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 10 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 306 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 280 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 1079 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 44 στην ΠΕ Θάσου.
  • 56 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 70 στην ΠΕ Θήρας.
  • 1 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 17 στην ΠΕ Ικαρίας
  • 359 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 201 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 84 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 158 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 7 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 66 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 2 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  • 207 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 78 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 134 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 349 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 291 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 116 στην ΠΕ Κω.
  • 279 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 586 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 202 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 181 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 80 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 35 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 466 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 350 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 16 στην ΠΕ Μήλου.
  • 21 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 88 στην ΠΕ Νάξου.
  • 165 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 57 στην ΠΕ Πάρου.
  • 273 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 147 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 145 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 231 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 101 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 176 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 71 στην ΠΕ Σάμου.
  • 270 στην ΠΕ Σερρών.
  • 33 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 71 στην ΠΕ Σύρου.
  • 26 στην ΠΕ Τήνου.
  • 295 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 273 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 92 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 47 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 179 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 465 στην ΠΕ Χανίων.
  • 182 στην ΠΕ Χίου.
  • 553 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (270 χθες).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid-19 είναι 58, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 26.995 θάνατοι. Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 337 (χθες 346). Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 90,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 212 (62,91%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 125 (37,09%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.401 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 303 (ημερήσια μεταβολή -12,43%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 337 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 23.529 κρούσματα και 58 θάνατοι από Covid-19"

Τραγωδία στα Γρεβενά: Νεκροί οι τρεις αγνοούμενοι από την έκρηξη στο εργοστάσιο δυναμίτιδας

Νεκροί εντοπίστηκαν οι τρεις αγνοούμενοι λίγες ώρες μετά την πολύ ισχυρή έκρηξη που σημειώθηκε στις 08:15 το πρωί της Δευτέρας στην Ιτέα Γρεβενών.

Ο ένας από τρεις εργαζομένους ήταν από το χωριό Δήμητρα, ο δεύτερος από την πόλη των Γρεβενών ενώ ο τρίτος από χωριό της Κοζάνης.

Ο φύλακας του εργοστασίου που μόλις είχε αλλάξει την βάρδια του και έφευγε για το σπίτι του είναι τραυματισμένος και μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ στο νοσοκομείο Γρεβενών.

Σύμφωνα με την διοικήτρια του νοσοκομείου Γρεβενών Ευτυχία Καπάτου που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κατάσταση υγείας του φύλακα δεν εμπνέει ανησυχία ενώ του έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Στο σημείο της έκρηξης βρίσκονται οχήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Για λόγους ασφαλείας η πρόσβαση στον χώρο έχει αποκλειστεί.

Ο Δημήτρης Παλέγκας κάτοικος της Ιτέας Γρεβενών ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή και νοιώσαμε την γη και τα σπίτια μας να ταρακουνιούνται όπως στον σεισμό του 1995…».

Μίλησε για ένα τεράστιο σύννεφο καπνού που υψώθηκε εκατοντάδες μέτρα πάνω από το έδαφος κι ότι τα γύρω χωράφια σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από την περίφραξη του εργοστασίου έχουν γεμίσει με κομμάτια από μπετόν και σίδερα που προέρχονται τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου.

Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης δήλωσε ότι η έκρηξη ακούστηκε και μέσα στην πόλη ενώ ο ήχος της έφτασε έως τον Δήμο Δεσκάτης Γρεβενών και στην Αιανή Κοζάνης. Ορισμένες εγκαταστάσεις του εργοστασίου, που παρήγαγε εκρηκτικές ύλες,  για λόγους ασφαλείας είναι κάτω από το έδαφος, ενώ σύμφωνα με τον αξιωματικό της πυροσβεστικής που βρίσκεται στο σημείο «το εργοστάσιο έχει μετατραπεί σε μια άμορφη μάζα από μπάζα και σίδερα». 

Οπως ανέφερε στην ΕΡΤ Κοζάνης ο Περιφερειάρχης Γ. Κασαπίδης «η έκρηξη που έγινε σε αισθητή σε Γρεβενά και Κοζάνη ήταν τρομακτική, ενώ αναμένονται κλιμάκια πυροτεχνουργών ώστε να εξεσφαλιστεί η ασφάλεια του χώρου».

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στα Γρεβενά: Νεκροί οι τρεις αγνοούμενοι από την έκρηξη στο εργοστάσιο δυναμίτιδας "

Ο Ιατρικός Σύλλογος αντιδρά στη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους μόνο από γιατρούς του δημοσίου: «Να αποσυρθεί»

Την άμεση απόσυρση του μέτρου συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες μόνο από γιατρούς δημόσιων δομών υγείας, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο το εν λόγω μέτρο που τέθηκε σε ισχύ από τις 15 Μαρτίου «αφορά 1,7 εκατομμύρια ανασφάλιστους και «από την πρώτη στιγμή έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα τόσο στους ασθενείς όσο και στο σύστημα υγείας, καθώς το πλήθος αυτό των πολιτών είναι αναγκασμένο να αναζητά ένα ραντεβού σε δημόσιες δομές υγείας προκειμένου να προμηθευτεί τα απαραίτητα φάρμακα. Αυτό έχει σαν άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση των δημόσιων δομών και μάλιστα σε περίοδο έξαρσης του κορονοϊού αλλά και την απίστευτη ταλαιπωρία δεκάδων χιλιάδων πολιτών».

«Το μέτρο διαχωρίζει τους ιατρούς της χώρας με απαράδεκτο τρόπο»

«Το μέτρο αυτό δεν έχει καμία άλλη λογική παρά να αναγκάσει τους πολίτες αυτούς να πληρώνουν από την τσέπη τους τα φάρμακα, καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να εξασφαλίσουν ραντεβού σε δημόσιες δομές μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα. Πέραν αυτού, διαχωρίζει τους ιατρούς της χώρας με απαράδεκτο τρόπο σε ιατρούς του δημοσίου και ιατρούς του ιδιωτικού τομέα και καταστρατηγεί τον Νόμο περί ισοτιμίας της ιατρικής υπογραφής» υπογραμμίζει ο Ιατρικός Σύλλογος σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αν το μέτρο δεν αποσυρθεί δεν θα δούμε αύξηση της νοσηρότητας και θνητότητας στον ευαίσθητο πληθυσμό των ανασφάλιστων συμπολιτών μας. Αυτή είναι η στιγμή που το κράτος θα πρέπει να δείξει την κοινωνική του ευαισθησία με απτό και άμεσο τρόπο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωσξ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας να αντιδράσουν με επιστολές διαμαρτυρίας και ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Όπως τονίζει, «τα αγαθά της Υγείας και του Φαρμάκου θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα για το σύνολο των πολιτών της χώρας. Οτιδήποτε άλλο είναι λάθος και οδηγεί σε μεγάλη υγειονομική κρίση που θα κληθεί ο Έλληνας πολίτης να την πληρώσει με πολλαπλάσιο κόστος».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ιατρικός Σύλλογος αντιδρά στη συνταγογράφηση για τους ανασφάλιστους μόνο από γιατρούς του δημοσίου: «Να αποσυρθεί»"

Ιδιοκτήτες ακινήτων: Εκπνέει σε δέκα ημέρες το περιθώριο για μεταβιβάσεις με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες

Λήγει στις 31 Μαρτίου 2022 η προθεσμία για «φθηνές» μεταβιβάσεις ακινήτων. Συμβολαιογράφοι και φορολογούμενοι έχουν μόλις 10 ημέρες για να κλείσουν τις ανοιχτές υποθέσεις μεταβίβασης ακινήτων και να προλάβουν να υπογράψουν συμβόλαια με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία της 31ης Μαρτίου αφορά τις υποθέσεις για τις οποίες οι φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του 2021 υπέβαλαν στις ΔΟΥ ή ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις φόρου μεταβίβασης, γονικών παροχών και δωρεών.

Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Επίσης, έως το τέλος του μήνα οι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται με βεβαίωση μηχανικού χωρίς την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

  • Από την 1η Απριλίου 2022 όλα τα συμβόλαια θα υπογράφονται με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ενώ στα έξοδα των φορολογουμένων προστίθεται και το κόστος της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, το οποίο φτάνει μέχρι και 1.000 ευρώ και η έκδοσή του απαιτεί και αρκετή γραφειοκρατία, με πλήθος δικαιολογητικών.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνδυασμό με την κατακόρυφη αύξηση του αφορολογήτου για δωρεές και γονικές παροχές στα 800.000 ευρώ από 150.000 ευρώ αύξησαν κατακόρυφα τις μεταβιβάσεις ακινήτων το 2021.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, από τον Μάρτιο του 2021 που ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα myΡroperty για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά 75.700 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων.

  • Η έκρηξη στις μεταβιβάσεις ακινήτων ανέβασε κατά 60% τους φόρους που εισέπραξε το Δημόσιο. Οι αγοραπωλησίες ακινήτων έφεραν 360 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Τα έσοδα που εισπράχθηκαν από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοδομών ήταν αυξημένα σε σχέση με το 2020 κατά 69,08 εκατ. ευρώ, από τον φόρο στη μεταβίβαση οικοπέδων και αγροκτημάτων κατά 33,06 εκατ. ευρώ και κατά 40,8 εκατ. ευρώ από τη συγκέντρωση κεφαλαίων.

Παράλληλα τα έσοδα από φόρους και τέλη κληρονομιών αυξήθηκαν κατά 14,19 εκατ. ευρώ και από φόρους και τέλη δωρεών, γονικών και λοιπών παροχών κατά 3,74 εκατ. ευρώ.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιδιοκτήτες ακινήτων: Εκπνέει σε δέκα ημέρες το περιθώριο για μεταβιβάσεις με τις παλαιές αντικειμενικές αξίες"

Ουκρανία: Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες στο Κίεβο

Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας θα τεθεί σε ισχύ για 35 ώρες στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου ανακοίνωσε σήμερα «ενισχυμένη απαγόρευση κυκλοφορίας» στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας από τις 20:00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος) σήμερα ως τις 07:00 το πρωί της Τετάρτης.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο σημείωσε ότι τα καταστήματα, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων δεν θα ανοίξουν την Τρίτη.

Τμήματα του Κιέβου έχουν δεχθεί επανειλημμένως πυρά από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Ζητώ από όλους να μένουν στα σπίτια τους – ή σε καταφύγια όταν ηχούν σειρήνες», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Κιέβου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ουκρανία: Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες στο Κίεβο"

Βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας: Τι αλλάζει στην έκδοσή της

Μια νέα και γρήγορη διαδικασία  για την έκδοση της βεβαίωσης περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), η οποία είναι απαραίτητη για τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθιερώνει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η βεβαίωση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εκδίδεται ταχύτερα  και θα ισχύει για ένα έτος από την έκδοσή της, ενώ καθιερώνονται εναλλακτικοί τρόποι έκδοσης της βεβαίωσης σε περίπτωση αδυναμίας έκδοσης του πιστοποιητικού ΤΑΠ εντός τριών ημερών. Πρόκειται για κίνηση η οποία εκτιμάται πως θα άρει ένα σημαντικό εμπόδιο στην ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών ακινήτων και θα επιταχύνει τις διαδικασίες.

Ειδικότερα, νέα διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της διαφθοράς προβλέπει πως σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακίνητων για οποιαδήποτε αιτία και προ της υπογραφής του συμβολαίου απαιτείται βεβαίωση περί μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), άλλως η συμβολαιογραφική πράξη είναι άκυρη και δεν επάγεται οποιαδήποτε έννομη συνέπεια. Η βεβαίωση αναζητείται αυτεπάγγελτα από τον συμβολαιογράφο ή προσκομίζεται από τον πωλητή, εκδίδεται γρηγορότερα με βάση τα στοιχεία που τηρεί ηλεκτρονικά ο δήμος και ισχύει για ένα έτος από την έκδοσή της. Η βεβαίωση που χορηγεί ο δήμος δύναται να είναι και ψηφιακή και να χρησιμοποιείται και για την ηλεκτρονική μεταβίβαση του ακινήτου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Βεβαίωση μη οφειλής Τέλους Ακίνητης Περιουσίας: Τι αλλάζει στην έκδοσή της"

Διαθήκη Γιώργου Τράγκα: Τι αφήνει στους γιους του, τη σύζυγο, τον σωματοφύλακα και την καθαρίστριά του

Μια ιδιόχειρη, κρυφή, διαθήκη που είχε συντάξει το 2018 στο Μονακό ο ίδιος ο Γιώργος Τράγκας φαίνεται πως θα λύσει τον «γόρδιο δεσμό» της κόντρας που έχει ξεσπάσει στην οικογένειά του μετά το θάνατό του, από κορονοϊό, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ο Γιώργος Τράγκας αφήνει, σύμφωνα με τη διαθήκη, το 42% της περιουσίας του στον γιο του Γιάννη, το 35% στη σύζυγό του Μαρία Καρρά και το 23% τον άλλο γιο του, τον Φρέντι.

Η διαθήκη έσκασε σαν «βόμβα» στα χέρια των εμπλεκόμενων μελών της οικογένειας Τράγκα, που έχουν χωριστεί σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Στο πρώτο από κοινού συμπλέουν ο Γιάννης Τράγκας και η Μαρία Καρρά, και στο άλλο ο Φρέντι, ο οποίος κληρονόμησε ένα ποσοστό που είναι σημαντικά πιο κάτω από τη νόμιμη μοίρα (33%) που δικαιούταν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσίευσε η εφημερίδα Πρώτο Θέμα, στη διαθήκη γίνεται  λόγος και για μετρητά ύψους 10 με 12 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επίσης μοιράζονται στους τρεις αναλογικά, όπως όρισε ο Γιώργος Τράγκας στην ιδιόχειρη διαθήκη του.

Η ύπαρξη της διαθήκης άλλαξε τα δεδομένα της υπόθεσης, αφού ορίζει ρητά τι έχει λαμβάνειν ο κάθε δικαιούχος από την τεράστια περιουσία του δημοσιογράφου, με τα ακίνητα και μετρητά.

Σε κάποια από τις 15 σελίδες της διαθήκης, ο Γιώργος Τράγκας επισημαίνει ότι δεν θέλει να υπολογιστούν σε αυτήν περιουσιακά στοιχεία που είχε δωρίσει εν ζωή στον γιο του Γιάννη και την τρίτη σύζυγό του, στα οποία δικαιωματικά ο Φρέντι θα μπορούσε να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο.

Μάλιστα, ο Γιώργος Τράγκας επέλεξε να δωρίσει κάποια από τα μετρητά του σε φιλανθρωπικά ιδρύματα και θεσμούς. Στην εκκλησία της Ελλάδος δώρισε 100.000 ευρώ, στον Σύλλογο «Ελπίδα» 50.000 ευρώ, στην Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία 30.000 ευρώ, ενώ 50.000 ευρώ πάνε στο φιλανθρωπικό ίδρυμα της Σαρλίν στο Μονακό, όπου ο δημοσιογράφος φέρεται να διατηρούσε τέσσερα τουλάχιστον διαμερίσματα.

Στη διαθήκη του δεν ξέχασε κάποιους πολύ δικούς του ανθρώπους που ήταν δίπλα του επί δεκαετίες, όπως τον αστυνομικό που είχε επιφορτιστεί με τη φύλαξή του, ενώ ένα χρηματικό ποσό άφησε και στη γυναίκα που φρόντιζε το σπίτι του για πολλά χρόνια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Διαθήκη Γιώργου Τράγκα: Τι αφήνει στους γιους του, τη σύζυγο, τον σωματοφύλακα και την καθαρίστριά του"

Αλλάζουν όλα στα μεταχειρισμένα

Υπεγράφη από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή η υπουργική Απόφαση ενεργοποίησης του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων με βασικό σκοπό την ανάπτυξη και την οργάνωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος κεντρικής εποπτείας και ελέγχου της τήρησης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την εισαγωγή και πρώτη ταξινόμηση μεταχειρισμένων οχημάτων στην Ελλάδα. Η Υπουργική Απόφαση έχει προωθηθεί ώστε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται.

Μεταξύ των στοιχείων των οχημάτων που πρέπει να καταχωρούνται περιλαμβάνονται ο αριθμός πλαισίου, η κατηγορία, η μάρκα, το μοντέλο, ο κυβισμός του κινητήρα, οι εκπομπές CO2, η ημερομηνία λήξης του ξένου ΚΤΕΟ, ο αριθμός της Δήλωσης Άφιξης Οχήματος, ο αριθμός και η ημερομηνία του Πιστοποιητικού Ταξινόμησης, η ημερομηνία κατάθεσης αίτησης 1ης Άδειας Κυκλοφορίας στην Ελλάδα και οι εκκρεμείς ανακλήσεις ασφαλείας.

Επιπροσθέτως, στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων θα καταχωρούνται και τα επιπλέον ψηφιοποιημένα αντίγραφα που αφορούν στην βεβαίωση του αντιπροσώπου και οι πληροφορίες εξοπλισμού, στην περίπτωση κατά την οποία κατατίθενται υποχρεωτικά στο τελωνείο για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας του, στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου στην αλλοδαπή, εφόσον το όχημα είχε καταστεί, σε προγενέστερο χρόνο, υπόχρεο για περιοδικό τεχνικό έλεγχο, σύμφωνα με τη συχνότητα ελέγχου του κράτους μέλους της προηγούμενης κυκλοφορίας του, στο πιστοποιητικό συμμόρφωσης έγκρισης τύπου, στο παραστατικό πώλησης από τον αλλοδαπό διανομέα, στην διαγεγραμμένη άδεια κυκλοφορίας του της αλλοδαπής και στο πιστοποιητικό ταξινόμησής του.

Η Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου, της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία ανά 3 μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στις καταχωρίσεις και σε περίπτωση διαπίστωσης ανακριβούς καταχώρισης θα επιβάλλει πρόστιμα από 500 έως και 2.000 ευρώ.

Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση που αποκαλύπτει το Newsauto.gr επισημαίνεται ότι:

«Καθορισμός των όρων και προϋποθέσεων για τη δημιουργία, ανάπτυξη, συντήρηση, λειτουργία και του τρόπου εισαγωγής των στοιχείων στο Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (Μ.Ε.Μ.Ο.) του άρθρου 51 «Σύσταση Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων», του ν. 4784/2021 (Α΄ 40), καθώς και κάθε άλλη σχετική αναγκαία λεπτομέρεια.

Άρθρο 1

Αντικείμενο – Πεδίο εφαρμογής – Σκοπός

1.Με την παρούσα καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία, ανάπτυξη, συντήρηση και λειτουργία του Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων, εφεξής αναφερόμενο ως Μ.Ε.Μ.Ο., του άρθρου 51 «Σύσταση Μητρώου Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων», του ν. 4784/2021 (Α΄ 40), καθώς και κάθε άλλη σχετική αναγκαία λεπτομέρεια, όπως και του τρόπου εισαγωγής των απαιτούμενων στοιχείων στο ανωτέρω Μητρώο για κάθε εισαγόμενο μεταχειρισμένο όχημα, από τον εισαγωγέα αυτού.

2.Σκοπός της δημιουργίας του Μ.Ε.Μ.Ο. είναι η ανάπτυξη και η οργάνωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος κεντρικής εποπτείας και ελέγχου της τήρησης των απαιτούμενων δικαιολογητικών για την εισαγωγή και πρώτη ταξινόμηση μεταχειρισμένων οχημάτων στη χώρα μας.

Άρθρο 2

Ορισμοί

1.Για την επίτευξη των σκοπών της παρούσας ισχύουν οι ορισμοί των διατάξεων:

α. Του Κανονισμού (Ε.Ε) 858/2018 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ης Μαΐου 2018 «για την έγκριση και την εποπτεία της αγοράς μηχανοκίνητων οχημάτων και των ρυμουλκουμένων τους και των συστημάτων, κατασκευαστικών στοιχείων και χωριστών τεχνικών μονάδων που προορίζονται για τα οχήματα αυτά, για την τροποποίηση των κανονισμών (ΕΚ) αριθ. 715/2007 και (ΕΚ) 595/2009 και για την κατάργηση της οδηγίας 2007/46/ΕΚ» και των κανονιστικών πράξεων που αναφέρονται στον υπόψη Κανονισμό.

β.Του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 2696/1999 «Κύρωση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας» (Α’ 57).

γ.Της υπό στοιχεία ΣΤ/29900/10-12-1977 απόφασης του Υπουργού Συγκοινωνιών «Περί της διαδικασίας εκδόσεως των εγκρίσεων για την κυκλοφορία στην Ελλάδα αυτοκινήτων οχημάτων κ.λ.π.» (Β΄ 1318).

2.Πλέον των ορισμών των διατάξεων της παρ. 1 του παρόντος, για την επίτευξη του σκοπού της παρούσας, ισχύουν και οι κάτωθι ορισμοί:

α)  «Όχημα»:  Κάθε όχημα με κινητήρα που προορίζεται να κυκλοφορεί επί οδού, με ή χωρίς αμάξωμα, έχει τουλάχιστον τέσσερις τροχούς και εκ κατασκευής μεγίστη ταχύτητα μεγαλύτερη των 25 χλμ/ώρα, καθώς και τα ρυμουλκούμενά του, εξαιρουμένων των οχημάτων που μετακινούνται επί σιδηροτροχιών, των ελκυστήρων και των γεωργικών μηχανών καθώς και των μηχανημάτων δημοσίων έργων, και το οποίο ανήκει σε μία από τις ακόλουθες διεθνείς κατηγορίες:

αα)  Κατηγορία Μ: Μηχανοκίνητα οχήματα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα κυρίως  για τη μεταφορά επιβατών και των αποσκευών τους, χωριζόμενα σε:

–   Κατηγορία Μ1: Μηχανοκίνητα οχήματα με όχι περισσότερες από οκτώ θέσεις καθημένων επιπλέον της θέσης του οδηγού και χωρίς χώρο για όρθιους επιβάτες, ανεξαρτήτως εάν ο αριθμός των θέσεων καθημένων περιορίζεται στη θέση του οδηγού.

–   Κατηγορία Μ2: Μηχανοκίνητα οχήματα με όχι περισσότερες από οκτώ θέσεις καθημένων επιπλέον της θέσης του οδηγού και έχουν μέγιστη μάζα που δεν υπερβαίνει τους 5 τόνους, ανεξαρτήτως εάν τα εν λόγω μηχανοκίνητα οχήματα διαθέτουν χώρο για όρθιους επιβάτες.

–   Κατηγορία Μ3: Μηχανοκίνητα οχήματα με περισσότερες από οκτώ θέσεις καθημένων επιπλέον της θέσης του οδηγού και έχουν μέγιστη μάζα που υπερβαίνει τους 5 τόνους,  ανεξαρτήτως εάν τα εν λόγω μηχανοκίνητα οχήματα διαθέτουν χώρο για όρθιους επιβάτες.

αβ) Κατηγορία Ν: Μηχανοκίνητα οχήματα σχεδιασμένα και κατασκευασμένα κυρίως για τη μεταφορά εμπορευμάτων, χωριζόμενα σε:

–    Κατηγορία Ν1: Μηχανοκίνητα οχήματα μέγιστης μάζας που δεν υπερβαίνει  τους 3,5 τόνους.

–    Κατηγορία Ν2: Μηχανοκίνητα οχήματα μέγιστης μάζας που υπερβαίνει τους 3,5 τόνους αλλά δεν υπερβαίνει  τους 12 τόνους.

–  Κατηγορία Ν3: Μηχανοκίνητα οχήματα μέγιστης μάζας που υπερβαίνει  τους 12 τόνους.

αγ)  Κατηγορία Ο: Ρυμουλκούμενα  χωριζόμενα σε:

–  Κατηγορία Ο1: Ρυμουλκούμενα μέγιστης μάζας που  δεν υπερβαίνει τους 0,75 τόνους.

–  Κατηγορία Ο2: Ρυμουλκούμενα μέγιστης μάζας που υπερβαίνει τους 0,75 τόνους, αλλά δεν υπερβαίνει τους 3,5 τόνους.

–   Κατηγορία Ο3: Ρυμουλκούμενα μέγιστης μάζας που υπερβαίνει τους 3,5 τόνους, αλλά δεν υπερβαίνει τους 10 τόνους.

β) «Μεταχειρισμένο όχημα»: Κάθε «όχημα» του οποίου η πρώτη ταξινόμηση και έκδοση άδειας κυκλοφορίας πραγματοποιήθηκε σε άλλο κράτος – μέλος της Ε.Ε. ή σε τρίτη Χώρα και εισήχθη στη συνέχεια ως ανάριθμο με σκοπό να ταξινομηθεί και να κυκλοφορεί εντός της ελληνικής επικράτειας, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

γ) «Εισαγωγέας μεταχειρισμένου οχήματος»: γα) Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορική δραστηριότητα στον τομέα της εισαγωγής και πώλησης μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οχημάτων μεταφοράς επιβατών και των αποσκευών τους και εμπορευμάτων των κατηγοριών Μ, Ν και Ο. Για τη νόμιμη άσκηση εμπορικής δραστηριότητας του ανωτέρω εισαγωγέα, απαιτείται η εγγραφή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αποδεικνύεται από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» που προκύπτει από το TAXISnet.gr της Α.Α.Δ.Ε., με τα «Στοιχεία Μητρώου της Επιχείρησής του», γβ) κάθε φυσικό πρόσωπο που εισάγει μεταχειρισμένα αυτοκίνητα οχήματα μεταφοράς επιβατών και των αποσκευών τους και εμπορευμάτων , των κατηγοριών Μ, Ν και Ο, χωρίς εμπορικό σκοπό.

δ) «Εθνικός διανομέας οχήματος»: Κάθε φυσικό πρόσωπο ή/και ο νόμιμος εκπρόσωπος του νομικού προσώπου που είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος του εκάστοτε κατασκευαστικού οίκου αυτοκινήτων οχημάτων στη χώρα μας και ασκεί εμπορική δραστηριότητα στον τομέα της εισαγωγής και πώλησης καινουργών και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οχημάτων μεταφοράς προσώπων και αγαθών. Για τη νόμιμη άσκηση εμπορικής δραστηριότητας του ανωτέρω εθνικού διανομέα, απαιτείται η εγγραφή στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αποδεικνύεται από την «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» που προκύπτει από το TAXISnet.gr της Α.Α.Δ.Ε., με τα «Στοιχεία Μητρώου της Επιχείρησής του».

ε) «Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων (εφεξής «Μ.Ε.Μ.Ο»): Το ψηφιακό μητρώο που τηρείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για την κεντρική, εξ αποστάσεως εποπτεία και έλεγχο της τήρησης των δικαιολογητικών που απαιτούνται για την εισαγωγή και πρώτη ταξινόμηση μεταχειρισμένων οχημάτων στη χώρα μας, με την επαλήθευση της γνησιότητας των υποβαλλόμενων στοιχείων αυτών στο εν λόγω Μητρώο που ορίζονται στην παρ. 2 του άρθρου 51, του ν. 4784/2021 (Α΄ 40), από τους υπόχρεους εισαγωγείς, εντός του τιθέμενου χρονικού διαστήματος της παρ. 3 του ως άνω άρθρου 51.

στ) «Αρμόδια Υπηρεσία τήρησης του Μ.Ε.Μ.Ο.»: Το Τμήμα Εποπτείας Αγοράς και Ασφάλειας Προϊόντων, της Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχου, της Γενικής Διεύθυνσης Οχημάτων και Εγκαταστάσεων, της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

ζ) «Αρμόδιες Υπηρεσίες ταξινόμησης μεταχειρισμένων εισαγόμενων ανάριθμων οχημάτων»: Οι Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών, των κατά τόπους Περιφερειακών Ενοτήτων, των Περιφερειών της Χώρας.

Άρθρο 3

Υποχρέωση καταχώρισης στοιχείων στο ΜΕΜΟ

1.Στο Μ.Ε.Μ.Ο. καταχωρούνται υποχρεωτικά από τους εισαγωγείς μεταχειρισμένων οχημάτων για κάθε εισαγόμενο μεταχειρισμένο όχημα τα κάτωθι στοιχεία:

α) αριθμός πλαισίου,

β) κατηγορία (μεταφοράς προσώπων Μ1, Μ2 και Μ3, μεταφοράς αγαθών Ν1, Ν2 και Ν3, ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα Ο1, Ο2 και Ο3),

γ)  κατασκευαστικός οίκος,

δ)  μοντέλο, τύπος, παραλλαγή έκδοση,

ε)  κυβισμός του κινητήρα,

στ)  μέγιστο μικτό βάρος (αν πρόκειται για όχημα κατηγορίας Ν1, Ν2, Ν3, Ο1,Ο2,Ο3)

ζ)  θέσεις καθημένων (αν πρόκειται για όχημα Μ1,Μ2,Μ3)

η)  εκ κατασκευής αντιρρυπαντική τεχνολογία,

θ)   συνδυασμένες και σταθμισμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα,

ι)  ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας στην αλλοδαπή,

ια)   ημερομηνία λήξης δελτίου Τεχνικού Ελέγχου στην αλλοδαπή (εφόσον είναι υπόχρεο στη διενέργεια τεχνικού ελέγχου),

ιβ)    αριθμός ΔΑΟ (Δήλωση Άφιξης Οχήματος),

ιγ)    ημερομηνία ΔΑΟ,

ιδ)     αριθμός Πιστοποιητικού ταξινόμησης,

ιε)     ημερομηνία Πιστοποιητικού ταξινόμησης,

ιστ)     ημερομηνία κατάθεσης αίτησης χορήγησης 1ης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα,

ιζ)     εκκρεμείς ανακλήσεις ασφαλείας.

2.Επιπροσθέτως, στο Μ.Ε.Μ.Ο. καταχωρούνται και τα εξής ψηφιοποιημένα αντίγραφα για κάθε εισαγόμενο μεταχειρισμένο όχημα:

α)  η βεβαίωση του αντιπροσώπου και οι πληροφορίες εξοπλισμού, στην περίπτωση κατά την οποία κατατίθενται υποχρεωτικά στο τελωνείο για τον υπολογισμό της φορολογητέας αξίας του,

β) το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου στην αλλοδαπή, εφόσον το όχημα είχε καταστεί, σε προγενέστερο χρόνο, υπόχρεο για περιοδικό τεχνικό έλεγχο, σύμφωνα με τη συχνότητα ελέγχου του κράτους μέλους της προηγούμενης κυκλοφορίας του,

γ)   το πιστοποιητικό συμμόρφωσης έγκρισης τύπου,

δ)   το παραστατικό πώλησης από τον αλλοδαπό διανομέα,

ε)    η διαγεγραμμένη άδεια κυκλοφορίας του της αλλοδαπής και,

στ)    το πιστοποιητικό ταξινόμησής του.

3.Κάθε εισαγωγέας μεταχειρισμένου οχήματος καταχωρεί τα στοιχεία της παρ. 1 και τα ψηφιοποιημένα αντίγραφα της παρ. 2 του παρόντος στο Μ.Ε.Μ.Ο. το αργότερο εντός είκοσι (20) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της κατάθεσης της αίτησης για έκδοση πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

4.Η υποχρέωση καταχώρισης των στοιχείων των παρ. 1 και 2 καταλαμβάνει όλα τα εισαγόμενα οχήματα που ταξινομούνται από την έναρξη ισχύος της παρούσας, ανεξαρτήτως του χρόνου εισαγωγής αυτών.

5.Η μη καταχώριση, η εκπρόθεσμη καταχώριση ή η ανακριβής καταχώριση στο Μ.Ε.Μ.Ο. του μεταχειρισμένου οχήματος εντός της προβλεπόμενης στην παρ. 3 προθεσμίας, επιφέρει χρηματικό πρόστιμο το ύψος του οποίου κυμαίνεται από πεντακόσια (500,00) έως δύο χιλιάδες (2.000,00) ευρώ στον υπόχρεο προς καταχώριση ανάλογα με την παράβαση. Η κατηγοριοποίηση των παραβάσεων και των επιβαλλόμενων διοικητικών προστίμων, ο τρόπος επιβολής αυτών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με την κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 63 του ν.4784/21 (Α΄ 40).

Άρθρο 4

Αρμόδιες Υπηρεσίες

1.Αρμόδια Υπηρεσία για την τήρηση του Μ.Ε.Μ.Ο. ορίζεται η Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου, της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η οποία ανά τρεις (3) μήνες από την έναρξη της λειτουργίας του διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στις καταχωρίσεις αυτού, προκειμένου να επαληθεύει τη γνησιότητα των υποβαλλόμενων στοιχείων από τους υπόχρεους.

2.Αρμόδια Υπηρεσία για την υποστήριξη και διαχείριση του Μ.Ε.Μ.Ο. ορίζεται η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Πληροφοριακών Συστημάτων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Άρθρο 5

Δομή Μ.Ε.Μ.Ο.

Το M.E.M.O. αποτελεί σύστημα ηλεκτρονικής αποθήκευσης δεδομένων και διαδικτυακή πύλη  που είναι προσβάσιμη με χρήση φυλλομετρητών ιστού (web browser) μέσω της οποίας ο κάθε χρήστης του άρθρου 6 της παρούσας εκτελεί τις λειτουργίες που περιγράφονται στο άρθρο 7 αυτής.

Άρθρο 6

Κατηγορίες Χρηστών – Ρόλοι του (Μ.Ε.Μ.Ο)

Οι κατηγορίες χρηστών του Μ.Ε.Μ.Ο. και οι ρόλοι αυτών είναι οι εξής:

1.«ΥπΥΠΜΕ – Διαχειριστής συστήματος»: Η Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Πληροφοριακών Συστημάτων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο χρήστης αυτός εκτελεί τις λειτουργίες των παρ. 1 και 3 του άρθρου 7 της παρούσας.

2.«ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ»: Το φυσικό ή νομικό πρόσωπο της περ. (γ) της παρ. 2 το άρθρου 2 της παρούσας. Ο χρήστης αυτός εκτελεί τις λειτουργίες των παρ. 2 και 5 του άρθρου 7 της παρούσας.

3.«ΥπΥΠΜΕ – Ελεγκτής»: Υπάλληλοι της Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχου, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ο χρήστης αυτός εκτελεί τις λειτουργίες των παρ. 1,  4, 10, 11,12,14 και 15 του άρθρου 7 της παρούσας. Ο ρόλος αυτός δύναται να χρησιμοποιείται και από την Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Πληροφοριακών Συστημάτων, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για λόγους υποστήριξης του συστήματος.

4.«ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ»: Ο επίσημος αντιπρόσωπος του εκάστοτε κατασκευαστικού οίκου οχημάτων στη χώρα μας. Ο χρήστης αυτός εκτελεί τη λειτουργία της παρ. 13 του άρθρου 7 της παρούσας.

5.Οι λοιπές λειτουργίες που περιγράφονται στο άρθρο 7 της παρούσας εκτελούνται αυτοματοποιημένα από το σύστημα. Ο προγραμματισμός τους αποτελεί παράμετρο του συστήματος που καθορίζεται από τον χρήστη «ΥπΥΠΜΕ – Διαχειριστής συστήματος».

Άρθρο 7

Επιχειρησιακές Λειτουργίες του Μ.Ε.Μ.Ο.

Το Μ.Ε.Μ.Ο. υποστηρίζει τις παρακάτω επιχειρησιακές λειτουργίες οι οποίες εκτελούνται από τους χρήστες του, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 της παρούσας:

1.Εισαγωγή των χρηστών «ΥπΥΠΜΕ- Ελεγκτής» και «Εθνικός Διανομέας» στο Σύστημα: Διαχείριση των διαπιστεύσεων των χρηστών «ΥπΥΠΜΕ- Ελεγκτής» και «Εθνικός Διανομέας» η οποία περιλαμβάνει τις εξής επιλογές:

α. «Έγκριση χρήστη»,

β. «Απόρριψη χρήστη»,

γ. «Απενεργοποίηση χρήστη»,

δ. «Αναζήτηση στοιχείων χρήστη».

Οι χρήστες αυτοί ενημερώνονται αυτόματα από το Μ.Ε.Μ.Ο. όταν οι παραπάνω λειτουργίες α, β, και γ εκτελεστούν. Η «Εγγραφή» στο Μ.Ε.Μ.Ο και η διαδικασία «Έγκρισης» των εν λόγω χρηστών περιλαμβάνει τα βήματα που περιγράφονται στο Παράρτημα ΙΙ της παρούσας.

2.Εισαγωγή του χρήστη «ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ» στο Σύστημα: Σύνδεση του χρήστη «ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ» στην Υπηρεσία του Μ.Ε.Μ.Ο. μετά από αυθεντικοποίησή του μέσω του Taxisnet λογαριασμού του. Συγκεκριμένα, την πρώτη φορά που συνδέεται ο χρήστης  «ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ» στην Υπηρεσία, συμπληρώνει το προφίλ του (ταχυδρομική δνση & email υποχρεωτικά,  σταθερό & κινητό τηλέφωνο προαιρετικά) και μετά ενεργοποιεί τον λογαριασμό του μέσα από το σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποστέλλεται στην ηλεκτρονική  διεύθυνση που έχει δηλώσει. Στο προφίλ του  είναι ορατές υπό μορφή λίστας όλες οι καταχωρίσεις οχημάτων στις οποίες έχει προβεί καθώς και τα τυχόν πρόστιμα που του έχουν επιβληθεί. Κάθε επόμενη σύνδεση γίνεται μέσω Taxisnet αλλά χωρίς επιπλέον ενεργοποίηση. Επιπρόσθετα, πρέπει να εξουσιοδοτεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την προσπέλαση των στοιχείων του που τηρούνται στην ΑΑΔΕ (μέσω σχετικού μηνύματος που προκύπτει από το Taxisnet).

3.Διαχείριση των παραμέτρων του συστήματος.

4.Διαχείριση παραμέτρων μεθόδου δειγματοληψίας.

5.Εισαγωγή των στοιχείων και των ψηφιοποιημένων αντιγράφων των παρ. 1 & 2 του άρθρου 3 της παρούσας ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στο Παράρτημα Ι της παρούσας.

6.Λειτουργία άντλησης στοιχείων αδειών κυκλοφορίας για ταξινομήσεις εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων, από το Πληροφοριακό Σύστημα Αδειών Κυκλοφορίας (εφεξής αναφερόμενου ως ΠΣΑΚ), μέσω web service.

7.Λειτουργία συνολικού ελέγχου μη καταχώρισης στο ΜΕΜΟ εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων που έχουν εισαχθεί ως εγγραφές στο ΠΣΑΚ ώστε να εντοπίζονται όλα τα μη καταχωρημένα σε αυτό εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα.

8.Λειτουργία άντλησης στοιχείων πιστοποιητικών ταξινόμησης εισαγόμενων μεταχειρισμένων οχημάτων που εντοπίζονται ως μη καταχωρημένα στο ΜΕΜΟ, από το ΠΣΑΚ, μέσω web service. Η λειτουργία αυτή υλοποιείται μετά την ανάπτυξη του προαναφερόμενου web service στο ΠΣΑΚ.

9.Λειτουργία εντοπισμού οχημάτων με εκπρόθεσμη καταχώριση στοιχείων στο Μ.Ε.Μ.Ο.

10.Για τις περιπτώσεις μη καταχώρισης στο Μ.Ε.Μ.Ο. των υποχρεωτικών στοιχείων κάθε εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος εξάγεται σχετική αναφορά ελέγχου ανά τρίμηνο.

11.Για τις περιπτώσεις εκπρόθεσμης καταχώρισης στο Μ.Ε.Μ.Ο. των υποχρεωτικών στοιχείων κάθε εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος εξάγεται σχετική αναφορά ελέγχου ανά τρίμηνο.

12.Λειτουργία επιλογής εγγραφών προς επαλήθευση μέσω δειγματοληψίας σε τριμηνιαία βάση για τα στοιχεία των περ. α΄, β΄, γ΄, δ΄, ε΄, στ΄, ζ΄, η΄, θ΄, ι΄ &  ιζ΄ της παρ. 1 και των  ψηφιοποιημένων αντιγράφων των περ. α΄ και γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας ως προς την ακρίβεια και γνησιότητα αυτών αντίστοιχα.

13.Λειτουργία επαλήθευσης της ακρίβειας των στοιχείων και της γνησιότητας των εγγράφων που έχει καταχωρήσει ο «ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ» και που αφορούν τεχνικά χαρακτηριστικά και ανακλήσεις ασφαλείας οχήματος, κατόπιν αιτήματος που αποστέλλεται από τον χρήστη «ΥπΥΠΜΕ Ελεγκτής» στον χρήστη «ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ». Συγκεκριμένα, η ενημέρωση του χρήστη «ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΙΑΝΟΜΕΑΣ» για νέα στοιχεία προς επαλήθευση γίνεται μέσω αποστολής μηνύματος του συστήματος Μ.Ε.Μ.Ο. αποκλειστικά και μόνο για τις εγγραφές που έχουν επιλεγεί βάσει δειγματοληψίας σύμφωνα με το άρθρο 8 της παρούσας. Χορηγείται πρόσβαση υπό τον αριθμό πλαισίου, χωρίς πληροφορίες για τον εισαγωγέα, αποκλειστικά και μόνο στα στοιχεία των περ. α΄, β΄, γ΄, δ΄, ε΄, στ΄, ζ΄, η΄, θ΄, ι΄ και  ιζ΄ της  παρ. 1 και των  ψηφιοποιημένων αντιγράφων των περ. α΄ και γ΄ της παρ. 2 του άρθρου 3 της παρούσας και μόνο για σκοπούς επαλήθευσης της ακρίβειας και της γνησιότητας αυτών, αντίστοιχα, βάσει της ως άνω αναφερόμενης δειγματοληψίας. Το Μ.Ε.ΜΟ. υποστηρίζει ενιαίο υπόδειγμα απάντησης για τα οχήματα στα οποία εντοπίζονται ανακρίβειες ή μη γνησιότητα.

14.Για τις περιπτώσεις ανακριβειών ή μη γνησιότητας των υποχρεωτικών στοιχείων ή των ψηφιοποιημένων αντιγράφων κάθε εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος που εντοπίζονται στο Μ.Ε.Μ.Ο. εξάγεται σχετική αναφορά ελέγχου ανά τρίμηνο.

15.Λειτουργία καταχώρισης στοιχείων παραβάσεων και επιβολής προστίμων: Σε περίπτωση επιβολής προστίμου, βάσει των κείμενων διατάξεων, σε εισαγωγέα μεταχειρισμένου οχήματος, καταχωρούνται από τον χρήστη «ΥπΥΠΜΕ – Ελεγκτής» στο Μ.Ε.Μ.Ο. τα σχετικά δεδομένα του προστίμου όπως: ο αριθμός πρωτοκόλλου και η ημερομηνία έκδοσης της διοικητικής πράξης επιβολής αυτού, το ύψος αυτού και το είδος της παράβασης για την οποία επιβλήθηκε. Τα δεδομένα αυτά είναι ορατά στο προφίλ εκάστου εισαγωγέα μεταχειρισμένων. Στο προφίλ του «ΕΙΣΑΓΩΓΕΑ»  έχουν πρόσβαση ο ίδιος καθώς και ο χρήστης «ΥπΥΠΜΕ – Διαχειριστής συστήματος». Σκοπός αυτής της καταχώρισης από τον χρήστη «ΥπΥΠΜΕ – Ελεγκτής» είναι ο εντοπισμός υποτροπών για την εφαρμογή της απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών που προβλέπεται στην παρ. 3 του άρθρου 63 του ν.4784/21 (Α΄ 40).

Άρθρο 8

Μέθοδος Δειγματοληψίας

1.Η δειγματοληπτική επαλήθευση καταχωρήσεων ακολουθεί τον παρακάτω αλγόριθμο για επιλογή εγγραφών προς έλεγχο επαλήθευσης γνησιότητας στους «Εθνικούς Διανομείς»:

α. Τυχαία Δειγματοληψία ως προεπιλογή (by default): Ο αλγόριθμος επιλογής καταχωρήσεων για διασταύρωση από τους επίσημους αντιπροσώπους θα αποτελεί την προεπιλεγμένη μέθοδο δειγματοληψίας και θα λειτουργεί ως εξής: Για κάθε εγγραφή που γίνεται στο ΜΕΜΟ από εισαγωγέα, δημιουργείται ένας τυχαίος δεκαδικός αριθμός Υ1 μεταξύ 0 και 1 με 6 δεκαδικά ψηφία (π.χ. Υ1=0,385173). Ο χρήστης «ΥπΥΠΜΕ – Ελεγκτής» δύναται να ορίσει παραμετρικά το ποσοστό Ψ% των τυχαία επιλεγμένων εγγραφών. Η τιμή της παραμέτρου Ψ είναι ακέραιος αριθμός μεταξύ 0 και 100.

β. Στοχευμένη Δειγματοληψία με ορισμό φίλτρων: Ο χρήστης «ΥπΥΠΜΕ – Ελεγκτής»  μπορεί να ορίσει φίλτρα. Με τα φίλτρα επιλέγονται μόνο καταχωρίσεις βάσει αυτών  και εξαιρούνται τελείως από την επιλογή καταχωρίσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια των φίλτρων. Θα μπορούν να προστίθενται περισσότερα από 1 κριτήρια, δυναμικά.

γ. Στοχευμένη Δειγματοληψία με βαρύτητες: Ο χρήστης «ΥπΥΠΜΕ – Ελεγκτής»  μπορεί επίσης να ορίσει βαρύτητες, μεταβάλλοντας την πιθανότητα να επιλεγεί μία εγγραφή που πληροί τα κριτήρια της βαρύτητας. Θα μπορούν να προστίθενται περισσότερα από 1 κριτήρια βαρύτητας, δυναμικά.

2.Επίσης όλες οι παράμετροι δειγματοληψίας που ορίζει ο χρήστης «ΥπΥΠΜΕ – Ελεγκτής» τηρούνται σε σχετικό πίνακα στη βάση δεδομένων με καταχωρημένες όλες τις εκδόσεις της παραμετροποίησης (versioning), για να υπάρχουν καταγεγραμμένες όλες οι μεταβολές των τιμών.

3.Η δειγματοληψία πραγματοποιείται ανά τρίμηνο από την αρμόδια Υπηρεσία η οποία δύναται να μεταβάλει τις παραμέτρους της δειγματοληψίας, τη μέθοδο αυτής, ανάλογα με ανάγκες ελέγχου που προκύπτουν βάσει της υποβολής καταγγελιών ή άλλων δεδομένων που τυχόν περιέλθουν σε γνώση της. Ωστόσο, βάσει προεπιλογής (by default), θα γίνεται τυχαία δειγματοληψία σε ποσοστό 33,33% των καταχωρήσεων.

Άρθρο 9

Τήρηση αρχών του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

Κατά το σχεδιασμό, ανάπτυξη, υλοποίηση, εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση του Πληροφοριακού Συστήματος της παρούσας απόφασης, εφαρμόζονται οι αρχές προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων (Κανονισμός (ΕΕ) 679/2019) και στο ν. 4624/2019 (Α’ 137) για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις απαιτήσεις που απορρέουν από τις διατάξεις του άρθρου 25 «Προστασία των δεδομένων ήδη από τον σχεδιασμό και εξ ορισμού», του άρθρου 32 «Ασφάλεια επεξεργασίας» καθώς και στην άσκηση των δικαιωμάτων των υποκείμενων (άρθρα 12 έως 20 του ΓΚΠΔ).

Άρθρο 10

Παραρτήματα

Στα παραρτήματα τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της παρούσας απόφασης περιγράφεται αναλυτικά η διαδικασία καταχώρισης των ζητούμενων στοιχείων και εγγράφων και η διαδικασία εγγραφής των χρηστών «ΥπΥΠΜΕ- Ελεγκτής» και «Εθνικός Διανομέας».

Άρθρο 11

Μεταβατικές Διατάξεις

1.Μέχρι την προσθήκη σχετικών πεδίων στο ΠΣΑΚ αντλείται από αυτό ως στοιχείο υπολογισμού για τον εντοπισμό εκπρόθεσμης ή μη καταχώρισης στοιχείων στο ΜΕΜΟ η ημερομηνία έκδοσης της πρώτης άδειας κυκλοφορίας του εισαγόμενου μεταχειρισμένου οχήματος στην Ελλάδα.

2.Η υποχρέωση καταχώρισης στοιχείων στο Μ.Ε.Μ.Ο. από τους υπόχρεους εισαγωγείς ξεκινά δεκαπέντε (15) ημέρες από την παραλαβή  της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, οπότε και το Μ.Ε.Μ.Ο. εισέρχεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία επιφέροντας όλες τις σχετικές έννομες συνέπειες, κατόπιν έκδοσης σχετικής διαπιστωτικής πράξης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

3.Για χρονικό διάστημα εξήντα (60) ημερολογιακών ημερών από την επομένη της έκδοσης της διαπιστωτικής πράξης της παρ. 2 με την οποία διαπιστώνεται η έναρξη λειτουργίας του Μ.Ε.Μ.Ο., κάθε εισαγωγέας μεταχειρισμένου οχήματος καταχωρεί τα στοιχεία του άρθρου 3 στο Μ.Ε.Μ.Ο. εντός σαράντα (40) ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία της κατάθεσης της αίτησης για έκδοση πρώτης άδειας κυκλοφορίας του οχήματος.

4.Ειδικά για τα οχήματα των κατηγοριών Ο1, Ο2 και Ο3 (ρυμουλκούμενα), η υποχρέωση καταχώρισης ισχύει ένα (1) έτος μετά την έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Άρθρο 12

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσης απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι:

Διαδικασία καταχώρισης δεδομένων οχήματος

Κατά την καταχώριση των δεδομένων οχήματος εισαγωγής όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά εκτός εάν αναφέρεται διαφορετικά:

Βήμα 1: Είσοδος του χρήστη «ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ» στην εφαρμογή μέσω Taxisnet.

Βήμα 2: Καταχώριση δεδομένων οχήματος εισαγωγής:

Κάθε καταχώριση οχήματος εισαγωγής στο M.E.M.O. παίρνει ένα μοναδικό αριθμό καταχώρισης και την ημερομηνία καταχώρισης.

Τα δεδομένα που καταχωρούνται είναι τα εξής:

α.  Αριθμός πλαισίου οχήματος (ο μοναδιαίος αριθμός)

-Πραγματοποιείται έλεγχος αν το πλαίσιο υπάρχει ήδη καταχωρημένο στο M.E.M.O.. Αν υπάρχει τότε εμφανίζεται μήνυμα λάθους και ερώτηση για συμπλήρωση νέας εισαγωγής ή έξοδο. Αν δεν υπάρχει τότε  προχωρά στον  έλεγχο που περιγράφεται στο επόμενο εδάφιο.

-Πραγματοποιείται έλεγχος, με web service στο ΠΣΑΚ (κλήση με αριθμό πλαισίου), αν το όχημα κυκλοφορεί ήδη στην Ελλάδα. Αν υπάρχει, εμφανίζεται μήνυμα λάθους στον Χρήστη και ερώτηση για συμπλήρωση νέας εισαγωγής ή έξοδο. Αν δεν υπάρχει ο χρήστης οδηγείται στην καταχώριση και των λοιπών στοιχείων.

β. Κατηγορία οχήματος (επιλογή από προκαθορισμένη λίστα: Μ1, Μ2, Μ3, Ν1, Ν2, Ν3,Ο1, Ο2, Ο3).

γ. Κατασκευαστικός οίκος (Μάρκα, επιλογή από προκαθορισμένη λίστα).

Στην περίπτωση που δεν υπάρχει ο κατασκευαστικός οίκος ο χρήστης επιλέγει «άλλο» και του επιτρέπεται να καταχωρήσει τη Μάρκα.

γ.2  Για τα λεωφορεία Μ2-Μ3, κατασκευαστικός οίκος του πλαισίου (Μάρκα, επιλογή από προκαθορισμένη λίστα).

δ.   Στοιχεία οχήματος:

δ.1. Μοντέλο.

δ.2. Τύπος.

δ.3 Παραλλαγή.

δ.4. Έκδοση.

ε.   Κυβισμός κινητήρα ( ή KWh στα ηλεκτρικά οχήματα).

στ. Μέγιστο επιτρεπόμενο μικτό βάρος (υποχρεωτικό, αν ανήκει σε κάποια από τις κατηγορίες οχήματος Ν1, Ν2, Ν3, Ο1, Ο2,Ο3).

ζ. Θέσεις καθημένων (υποχρεωτικό, αν πρόκειται για όχημα κατηγορίας Μ1, Μ2, Μ3).

η. Αντιρρυπαντική τεχνολογία (επιλογή από προκαθορισμένη λίστα).

θ. Οι σταθμισμένες και συνδυασμένες εκπομπές CO2 (υποχρεωτικό για κατηγορίες Μ1 & Ν1).

ι. Ημερομηνία 1ης κυκλοφορίας στην αλλοδαπή.

ια. Ημερομηνία λήξης δελτίου Τεχνικού Ελέγχου στην αλλοδαπή (εφόσον απαιτήθηκε να κατατεθεί στην Ελλάδα).

ιβ. Αριθμός ΔΑΟ (Δήλωση Άφιξης Οχήματος).

ιγ. Ημερομηνία ΔΑΟ.

ιδ. Αριθμός Πιστοποιητικού ταξινόμησης.

ιε. Ημερομηνία Πιστοποιητικού ταξινόμησης.

ιστ. Ημερομηνία κατάθεσης αίτησης χορήγησης 1ης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα.

ιζ. Εκκρεμείς ανακλήσεις ασφαλείας (κείμενο με κενό μεταξύ των κωδικών ανακλήσεων, αν υπάρχουν περισσότεροι από ένας). Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν εκκρεμείς ανακλήσεις ασφαλείας υπάρχει η επιλογή «Δεν υπάρχουν».

Βήμα 3: Επισύναψη εγγράφων

H επισύναψη πραγματοποιείται ανά τύπο εγγράφου και υποχρεωτικά σε κάθε κατηγορία ο χρήστης «ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ» επισυνάπτει τα εξής απαιτούμενα έγγραφα:

1.Βεβαίωση αντιπροσώπου ή άλλης πηγής με πληροφορίες εξοπλισμού, που κατατέθηκε στο τελωνείο.

2.Δελτίο τεχνικού ελέγχου στην αλλοδαπή που κατατέθηκε για την ταξινόμηση στην Ελληνική Αρχή ταξινόμησης. Οι επιλογές του χρήστη είναι: α) επισύναψη και β) δεν απαιτήθηκε για την ταξινόμηση, καθώς το όχημα δεν ήταν υπόχρεο για περιοδικό τεχνικό έλεγχο.

3.Πιστοποιητικό συμμόρφωσης.

4.Παραστατικό πώλησης από τον αλλοδαπό διανομέα.

5.Διαγεγραμμένη άδεια κυκλοφορίας στην αλλοδαπή.

6.Πιστοποιητικό ταξινόμησης.

Βήμα 4: Ολοκλήρωση καταχώρισης και αποδοχή ότι τα δεδομένα που καταχωρήθηκαν από τον χρήστη «ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ» είναι ακριβή και αληθή.

1.Ο «ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ» εισάγει στο σύστημα όλα όσα προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις με τη δέσμευση ότι αναλαμβάνει την πλήρη ευθύνη για την ακρίβεια και γνησιότητα των καταχωρημένων στοιχείων.

2.Επιτρέπεται η προσωρινή αποθήκευση. Ο χρήστης μπορεί να δει τις αιτήσεις του και την κατάσταση αυτών (προσωρινά αποθηκευμένη, καταχωρημένη).

3.Κατά την απόπειρα του χρήστη «ΕΙΣΑΓΩΓΕΑΣ» να υποβάλει οριστικά την καταχώρησή του στο Μ.Ε.Μ.Ο. εμφανίζεται μία ή δύο φορές μήνυμα υπενθύμισης ότι πρόκειται να υποβάλει οριστικά την καταχώρησή του και ότι θα πρέπει να προβεί πριν σε επαλήθευση των υποβληθέντων στοιχείων και εγγράφων καθώς μετά την οριστική καταχώριση αυτών δεν μπορεί πλέον να προβεί σε τροποποιήσεις.

4.Μετά την οριστική καταχώριση των υποβληθέντων στοιχείων και εγγράφων εμφανίζεται στον χρήστη ο αριθμός και η ημερομηνία καταχώρισης και δεν μπορεί πλέον να προβεί σε τροποποιήσεις αυτών αλλά μόνο να δει τις αιτήσεις που έχει υποβάλει και το περιεχόμενο αυτών.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΙΙ

Διαδικασία απόκτησης διαπιστεύσεων των χρηστών «ΥπΥΠΜΕ- Ελεγκτής» και «Εθνικός Διανομέας»

1.Όσον αφορά τους χρήστες με τον ρόλο «ΥπΥΠΜΕ- Ελεγκτής»: Η Διεύθυνση Εποπτείας και Ελέγχου, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποστέλλει στην Υπηρεσία Υποστήριξης Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του εν λόγω Υπουργείου τα στοιχεία των υπαλλήλων της που προτείνει να έχουν πρόσβαση στο Μ.Ε.ΜΟ. προκειμένου να τους αποδοθούν διαπιστεύσεις χρήστη «ΥπΥΠΜΕ- Ελεγκτής».

2.Όσον αφορά τους χρήστες με τον ρόλο «Εθνικός Διανομέας»: Οι Εθνικοί Διανομείς οχημάτων την πρώτη φορά που συνδέονται στο Μ.Ε.Μ.Ο., συμπληρώνουν το προφίλ τους (ταχυδρομική διεύθυνση & διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail)) υποχρεωτικά, σταθερό & κινητό τηλέφωνο προαιρετικά) και μετά συμπληρώνουν αίτηση, η οποία είναι αναρτημένη στο εν λόγω Μητρώο, προκειμένου να τους αποδοθούν διαπιστεύσεις χρήστη <Εθνικός Διανομέας>. Στη συνέχεια, η αίτηση αποστέλλεται συμπληρωμένη στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Διεύθυνσης Εποπτείας και Ελέγχου (Δ36), του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σε ηλεκτρονική μορφή (pdf) ψηφιακά υπογεγραμμένη με συνημμένο το ισχύον καταστατικό της εταιρείας.

3.Το Μ.Ε.Μ.Ο. παράγει έναν μοναδικό, για κάθε χρήστη, κωδικό ο οποίος εμφανίζεται στην οθόνη του, στην περίπτωση που αυτός έχει ολοκληρώσει επιτυχώς την εγγραφή του.

4.Στην οθόνη της διαχείρισης χρηστών εμφανίζονται τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί από τους χρήστες του Μ.Ε.Μ.Ο. κατά την ηλεκτρονική εγγραφή τους, πλην των διαπιστευτηρίων τους, καθώς και ο μοναδικός κωδικός που έχουν λάβει στην οθόνη τους.

5.Η αποδοχή του εγγεγραμμένου εθνικού διανομέα ως χρήστη του Μ.Ε.Μ.Ο. γίνεται μετά από την «Έγκριση χρήστη».

6.Για την Τροποποίηση προσωπικών στοιχείων χρήστη του Μ.Ε.Μ.Ο.:

α. Οι χρήστες  «ΥπΥΠΜΕ- Ελεγκτής» και «Εθνικός Διανομέας» του Μ.Ε.Μ.Ο. δύνανται να τροποποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί κατά την ηλεκτρονική εγγραφή τους, πλην των διαπιστευτηρίων τους [αναγνωριστικό χρήστη (username) και κωδικός πρόσβασης (password)].

β. Σε περίπτωση που οι χρήστες «ΥπΥΠΜΕ- Ελεγκτής» και «Εθνικός Διανομέας» του Μ.Ε.Μ.Ο.  επιθυμούν να προβούν σε αλλαγή των διαπιστευτηρίων τους ή έχουν ξεχάσει τα διαπιστευτήρια τους, ακολουθείται η διαδικασία των παρ. 1 και 2, αντίστοιχα, του παρόντος παραρτήματος.

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Αλλάζουν όλα στα μεταχειρισμένα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news