facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Απριλίου 2022

Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης»

Τo πλαίσιο της έκδοσης των συντάξεων fast track και των «συντάξεων εμπιστοσύνης», δηλαδή των βασικών ρυθμίσεων που εξήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, περιγράφεται σε τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, «με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, επιδιώκεται δραστική επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων, καθώς αντιμετωπίζονται οι καθυστερήσεις στην έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων που οφείλονται στην επαλήθευση των στοιχείων που είναι διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ. Στόχος είναι να δοθεί τέλος στην ομηρία των ασφαλισμένων, που πολλές φορές αναγκάζονται να περιμένουν χρόνια για να λάβουν τη σύνταξή τους, για την οποία έχουν πληρώσει εισφορές, χωρίς να έχουν άλλους πόρους για τον βιοπορισμό τους, εκτός από την προκαταβολή σύνταξης».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κυριότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας είναι οι εξής:

«1. Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πράξη απονομής κύριας σύνταξης (ή απορρίπτει τη σχετική αίτηση, αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις απονομής της), εντός προθεσμίας τριών μηνών. Στο διάστημα αυτό, δηλαδή, οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα πρέπει να ελέγξουν το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος και να αποφασίσουν, εάν δικαιούται σύνταξη και πόση.

2. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι πράξεις απονομής της σύνταξης εκδίδονται, σύμφωνα με τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα 'ΑΤΛΑΣ' (ή άλλα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ) και των δηλώσεων και στοιχείων που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι μαζί με την αίτησή τους για συνταξιοδότηση, για να τεκμηριώσουν ότι έχουν περισσότερο ασφαλιστικό χρόνο από αυτόν που αναγνωρίζεται στο ηλεκτρονικό σύστημα. Ο επιπλέον χρόνος μπορεί να θεμελιώνεται και με βεβαιώσεις πιστοποιημένων επαγγελματιών, επομένως μπορεί να υπάρχει συνδυασμός του ασφαλιστικού ιστορικού που βρίσκεται στο σύστημα 'ΑΤΛΑΣ' (για τον ασφαλιστικό χρόνο που είναι καταγεγραμμένος εκεί) και της βεβαίωσης του πιστοποιημένου επαγγελματία για τον υπόλοιπο χρόνο.

Τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων. Αυτή είναι η βασική φιλοσοφία της διαδικασίας ταχείας απονομής σύνταξης (fast track).

3. Ειδικά, για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 και είναι εκκρεμείς μέχρι τη θέση σε ισχύ της διάταξης, η πράξη απονομής σύνταξης εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν. Γι' αυτό και η διαδικασία εδώ θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του κράτους προς τον ασφαλισμένο ('συντάξεις εμπιστοσύνης'). Και εδώ ο έλεγχος των προσκομιζόμενων στοιχείων και δικαιολογητικών θα γίνεται εκ των υστέρων. Μάλιστα, στην πράξη της απονομής σύνταξης θα αναφέρεται ότι οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν φυσικά παραστατικά που τυχόν δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για 10 χρόνια, προκειμένου να μπορούν να προσκομιστούν κατά τη διάρκεια των ελέγχων.

4. Καθιερώνεται προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

5. Διευκρινίζεται ότι οι προθεσμίες αυτές, περιλαμβανομένης και της τρίμηνης προθεσμίας για την έκδοση κύριας σύνταξης, δεν ισχύουν για διεθνείς συντάξεις, δηλαδή για συντάξεις που εκδίδονται με τη συνδρομή και τη συμμετοχή ασφαλιστικών φορέων άλλων κρατών.

Πώς θα διενεργούνται οι έλεγχοι, μετά την έκδοση των συντάξεων

6. Οι πράξεις απονομής συντάξεων που εκδόθηκαν με ταχείες διαδικασίες ελέγχονται εντός τριών ετών από την έκδοσή τους και, σε κάθε περίπτωση, έως την πάροδο πέντε ετών από την έκδοση. Αν προκύψει ότι το ασφαλιστικό ιστορικό που λήφθηκε υπόψη για την έκδοσή τους ήταν λανθασμένο, οι πράξεις μεταρρυθμίζονται ή ανακαλούνται κατά περίπτωση. Τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν μπορούν να οδηγήσουν σε καταλογισμούς εις βάρος του συνταξιούχου που εκτείνονται χρονικά πέραν της τριετίας.

7. Αν από τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι ο ασφαλιστικός χρόνος που ελήφθη υπόψη για την έκδοση της σύνταξης είναι μεγαλύτερος του πραγματικού χρόνου μέχρι δύο έτη, επιτρέπεται στον ασφαλισμένο να καλύψει τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές εντός ενός έτους, είτε με καταβολή, είτε με παρακράτηση από την καταβαλλόμενη σύνταξη, είτε με συνδυασμό των δύο τρόπων. Η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται, είτε με την τρέχουσα αξία τους, είτε με τρόπο παρόμοιο με αυτόν της αναγνώρισης πλασματικού χρόνου. Εάν ασκηθεί αυτό το δικαίωμα, η πράξη απονομής σύνταξης διατηρεί την ισχύ της και δεν συντρέχει περίπτωση αναζήτησης αχρεωστήτως καταβληθεισών συντάξεων.

8. Ειδικά, οι δηλώσεις περί χρόνου ασφάλισης επιπλέον αυτού που προκύπτει από το Π.Σ. 'ΑΤΛΑΣ' που ελήφθησαν υπόψη, για να εκδοθούν πράξεις απονομής σύνταξης επί αιτημάτων που είχαν υποβληθεί έως τις 31 Μαρτίου 2022, χωρίς την προσκόμιση φυσικών παραστατικών που να τις θεμελιώνουν, ελέγχονται εντός προθεσμίας πέντε ετών, που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υπερβεί τα 10 χρόνια. Στην περίπτωση των 'συντάξεων εμπιστοσύνης', ο έλεγχος είναι πιο αυστηρός και αντίστοιχος με την αυξημένη εμπιστοσύνη προς τον ασφαλισμένο. Στο πλαίσιο αυτό, αν ζητηθούν έγγραφα που τεκμηριώνουν τον επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο και αυτά δεν προσκομιστούν από τον ασφαλισμένο, η καταβολή της σύνταξης αναστέλλεται, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να ανακληθεί ή μεταρρυθμιστεί αναλόγως η πράξη απονομής σύνταξης.

9. Η αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθεισών παροχών στον βαθμό που αυτές καταβλήθηκαν, βάσει δηλώσεων του ασφαλισμένου, για τις οποίες δεν υποβλήθηκε τεκμηρίωση (δεν συνοδεύονταν δηλαδή από δικαιολογητικά), ανατρέχει στην έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης. Δεν υπάρχει, δηλαδή, ο χρονικός περιορισμός της τριετίας που ισχύει στις περιπτώσεις όπου η δήλωση του ασφαλισμένου για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο είχε τεκμηρίωση.

10. Διευκρινίζεται ότι οι περιορισμοί στον έλεγχο, το χρονικό σημείο αυτού και την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, δεν ισχύουν για τις περιπτώσεις κατά την οποία η συνταξιοδοτική απόφαση εκδόθηκε, κατόπιν απατηλής συμπεριφοράς του ασφαλισμένου, αν δηλαδή αυτός υπέβαλε στοιχεία, γνωρίζοντας ότι ήταν πλαστά ή αναληθή. Επομένως, δεν μπορεί κάποιος να καταχραστεί την εμπιστοσύνη που του δείχνει το κράτος και, στη συνέχεια, να αποφύγει τον έλεγχο. Εννοείται ότι στις περιπτώσεις αυτές αναζητούνται και ποινικές ευθύνες, εάν υπάρχουν.

11. Προβλέπεται η σύνταξη ετήσιας απολογιστικής έκθεσης για τις περιπτώσεις ταχείας απονομής σύνταξης, στην οποία θα αποτυπώνεται το πλήθος και το αποτέλεσμα των ελέγχων και ο οικονομικός αντίκτυπος αυτών.

Οι υπόλοιπες ρυθμίσεις

12. Προβλέπεται ότι τα έγγραφα που τεκμηριώνουν επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, του οποίου την αναγνώριση ζητάει ο ασφαλισμένος, δεν είναι απαραίτητο να υποβάλλονται σε φυσική μορφή στον e-ΕΦΚΑ εντός 15 ημερών από την αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά μπορούν να αναρτώνται ηλεκτρονικά κατά την ημερομηνία της αίτησης και να διατηρούνται από τον ασφαλισμένο για πέντε έτη, προκειμένου να επιδειχθούν σε περίπτωση ελέγχου. Εάν δεν επιδειχθούν κατά τον έλεγχο, η πράξη απονομής σύνταξης ανακαλείται ή μεταρρυθμίζεται, κατά περίπτωση.

13. Αναφορικά με τα στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιούνται για τη διαπίστωση του χρόνου ασφάλισης και την επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων, προβλέπεται ως γενική αρχή ότι θα αξιοποιείται κάθε πρόσφορο στοιχείο ή έγγραφο για την απόδειξη της ασφαλιστέας ιδιότητας και τον ασφαλιστικό χρόνο του αιτούντος. Προσδιορίζονται επίσης τα έγγραφα και οι διαδικασίας που λαμβάνονται υπόψη κατά περίπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

- Αξιοποιούνται τα βιβλιάρια ασθενείας για την εξεύρεση του χρόνου ασφάλισης στο τέως ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

- Λαμβάνεται υπόψη κάθε έγγραφο δημόσιας υπηρεσίας, στην οποία είχε απασχοληθεί ο αιτών σύνταξη, με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής σύνταξης, εφόσον προκύπτει από αυτό ο χρόνος υπηρεσίας, η ασφάλιση και η καταβολή των εισφορών.

- Αξιοποιείται ο χρόνος επικουρικής ασφάλισης στο τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τη θεμελίωση χρόνου ασφάλισης με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης, όταν αυτή χορηγείται από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.

- Δίνεται δυνατότητα χρήσης στατιστικών μεθόδων για την επεξεργασία συγκρίσιμων στατιστικών στοιχείων, ώστε να γίνεται αναπροσαρμογή συντάξεων, όταν ελλείπουν διαθέσιμα στοιχεία σε ηλεκτρονική μορφή και εξουσιοδοτείται ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ρυθμίσει τις σχετικές προϋποθέσεις και λεπτομέρειες.

- Aνοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση, με στόχο την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων, σύγχρονων μηχανογραφικών εργαλείων και, ιδίως, τεχνολογίας ρομποτικής αυτοματοποίησης διαδικασιών, (Robotic Process Automation-R.P.A.), καθώς και μεθόδων αυτοματοποιημένης ανάλυσης δεδομένων.

14. Τροποποιείται η ρύθμιση για τη διαδικασία υποβολής αιτήματος συνταξιοδότησης, ώστε να γίνεται αυτοματοποιημένος έλεγχος ύπαρξης οφειλών του ασφαλισμένου προς τον e-ΕΦΚΑ άνω του ορίου που αποκλείει τη συνταξιοδότηση και να παρέχεται δίμηνη προθεσμία εξόφλησης των οφειλών, προκειμένου ο ασφαλισμένος να έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Επίσης, προβλέπεται ότι, σε περιπτώσεις που η σύνταξη συναρτάται με την αναπηρία του ασφαλισμένου, η έναρξη επεξεργασίας του αιτήματος γίνεται, αφού προσκομισθεί βεβαίωση από το αρμόδιο ΚΕΠΑ σχετικά με το ποσοστό αναπηρίας του αιτούντος.

15. Προβλέπονται δύο τρόποι με τους οποίους οι ασφαλισμένοι που είναι κοντά στα όρια για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μπορούν να αναγνωρίσουν περισσότερο χρόνο ασφάλισης:

- Ο πρώτος τρόπος αφορά ασφαλισμένους που έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη της ηλικίας τους και χρειάζονται μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης, για να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν έχουν αναγνωρίσει περισσότερα από πέντε πλασματικά έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση αυτή αναγνωρίζουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης, καταβάλλοντας τις εισφορές που αντιστοιχούν σε 150 ημέρες ασφάλισης, με βάση το ισχύον, κατά την αναγνώριση, ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

- Με τον δεύτερο τρόπο, παρέχεται το δικαίωμα ένταξης στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης, χωρίς να γίνεται έλεγχος των προϋποθέσεων ικανότητας προς εργασία και για χρονικό διάστημα μέχρι τρία έτη, για όσους ζητούν να συνταξιοδοτηθούν και είχαν τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

15. Τέλος, συμπληρώνονται οι διατάξεις που αναγνωρίζουν ασφαλιστικό χρόνο, με βάση την αρχή της τυπικής ασφάλισης, προκειμένου να προβλεφθεί ρητώς ότι δεν μπορεί να επανελεγχθεί η ορθή ή μη υπαγωγή του ασφαλισμένου για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών από τον χρόνο του ελέγχου».

Δεύτερη τροπολογία

Τέλος, σημειώνεται ότι, με δεύτερη τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά», προβλέπονται τα ακόλουθα:

Α) Ρυθμίζεται το ζήτημα της καταβολής της αναλογίας του επιδόματος εορτών Πάσχα 2022 στους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος 1 Ιανουαρίου-30 Απριλίου 2022, λόγω των έκτακτων μέτρων που λήφθηκαν για την προστασία των θέσεων εργασίας στις πληγείσες περιοχές από τις φυσικές καταστροφές που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου 2021.

Β) Αντιμετωπίζεται το ζήτημα της δυνατότητας λειτουργίας των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών κατά τις Κυριακές και ημέρες αργίας, για τη διεξαγωγή διαγωνισμάτων ή εξετάσεων των μαθητών.

Γ) Παρατείνονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου που έχουν συναφθεί κατ' εφαρμογή του άρθρου 207 του ν. 4820/2021. Με τις συμβάσεις αυτές καλύφθηκαν και θα συνεχίσουν να καλύπτονται τα κενά που δημιουργήθηκαν από την επιβολή του ειδικού διοικητικού μέτρου της αναστολής καθηκόντων σε εργαζόμενους φορέων του δημοσίου τομέα που δεν τήρησαν την υποχρέωση εμβολιασμού κατά του κορονοϊού COVID-19. Στόχος της είναι η διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας των προαναφερθέντων φορέων του δημοσίου τομέα και, ειδικότερα, των φορέων κοινωνικής πρόνοιας στους οποίους φιλοξενούνται οι κατ' εξοχήν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πώς θα εκδίδονται οι συντάξεις fast track και οι «συντάξεις εμπιστοσύνης»"

Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι κρατά πολλούς Ουκρανούς αμάχους σε φυλακές

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερστσούκ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι κρατά σε φυλακές στο έδαφός της Ουκρανούς αμάχους, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, ακτιβιστές και δήμαρχοι.

«Έχουμε πολλούς ιερείς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, δημάρχους και γενικά πολίτες που βρίσκονται σε φυλακές», όχι στο έδαφος της Ουκρανίας, αλλά «στο  Κουρσκ, στο Μπριάνσκ, στο Ροστόφ (περιοχές της Ρωσίας)… Κρατούνται με τη βία» εκεί, σημείωσε η Ιρίνα Βερστσούκ, σε τηλεοπτικά σχόλιά της.

Οι Ρώσοι έχουν επανειλημμένα αρνηθεί ότι στοχεύουν αμάχους.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει αμέσως τις συλλήψεις.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι κρατά πολλούς Ουκρανούς αμάχους σε φυλακές"

Πάτρα: Τέλος η άτυπη ιατροδικαστική επιτροπή για τον θάνατο της Μαλένας

Μία σημαντική εξέλιξη στην υπόθεση με τα νεκρά παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα αποκαλύπτει το newsit.gr.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, η άτυπη ιατροδικαστική επιτροπή που είχε συσταθεί για τις συνθήκες θανάτων τους σταματά τις έρευνες για το πώς έφυγε η Μαλένα, μετά την εισαγγελική εντολή για νέες ιατροδικαστικές εκθέσεις – πορίσματα για τη Μαλένα και την Ίριδα. Υπενθυμίζουμε ότι η Μαλένα πέθανε τον Απρίλιο του 2019 σε ηλικία 3,5 ετών και η Ίριδα τον Μάρτιο του 2021, όταν ήταν μόλις 6 μηνών. 

Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, οι εισαγγελείς Αντώνης Ελευθεριάνος και Απόστολος Ανδρέου έχουν ζητήσει να συνταχθεί από την αρχή, νέα ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια των δύο θανάτων, που σημειώθηκαν σε διάστημα 20 μηνών, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα και βέβαια το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας.

Παράλληλα, στους εισαγγελείς θα πρέπει να διαβιβαστούν οι πλήρεις ιατρικοί φάκελοι, οι διαγνώσεις των θεραπόντων γιατρών και τα αποτελέσματα των εξετάσεων, στις οποίες είχε υποβληθεί η Μαλένα, ο θάνατος της οποίας η ιατροδικαστική εξέταση είχε αποδώσει σε ηπατική ανεπάρκεια.

Όσον αφορά στην περίπτωση της Ίριδας, η οποία πέθανε στο σπίτι του ζευγαριού, στην Πάτρα, θα αναζητηθούν οι κλήσεις στο ΕΚΑΒ για τη διακομιδή της, όπως και τα σχετικά έγγραφα του νοσοκομείου όπου μεταφέρθηκε.

Οι δύο εισαγγελείς ξεκινούν δε, νέο γύρο καταθέσεων καλώντας και πάλι όλα τα πρόσωπα που έχουν εξεταστεί από την Αστυνομία ως μάρτυρες, ανάμεσά τους γιατροί και νοσηλευτές. Τα άτομα από το συγγενικό περιβάλλον του ζευγαριού, αναμένεται να κληθούν στη συνέχεια.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Τέλος η άτυπη ιατροδικαστική επιτροπή για τον θάνατο της Μαλένας"

Υπ. Εργασίας: Έλεγχοι σε επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Βρέθηκαν διπλές παροχές – «Παγώνουν» οι συνέπειες

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Σε σχέση με δημοσιεύματα για την περικοπή αναπηρικών επιδομάτων διευκρινίζονται τα εξής:

Ο ΟΠΕΚΑ προβαίνει σε τακτικούς ελέγχους σε σχέση με τη παροχή επιδομάτων, όπως προβλέπεται στον ν.4520/2018. Αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν γίνει και πριν την εκλογή της σημερινής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών βρέθηκαν περιπτώσεις επιδοματούχων, που λαμβάνουν ταυτόχρονα και σύνταξη και επίδομα.

Με εντολή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «παγώνουν» οι συνέπειες αυτών των ελέγχων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα σφαιρικά και με πνεύμα δικαιοσύνης σε συνεργασία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (e-ΕΦΚΑ και ΟΠΕΚΑ) και των αντίστοιχων υπηρεσιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

aftodioikisi 

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπ. Εργασίας: Έλεγχοι σε επιδόματα του ΟΠΕΚΑ – Βρέθηκαν διπλές παροχές – «Παγώνουν» οι συνέπειες "

Ρωσία: Πρόταση για αφαίρεση υπηκοότητας σε όσους είναι αντίθετοι με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν πρότεινε σήμερα να αφαιρεθεί η ρωσική υπηκοότητα από τους «προδότες» που αντιτίθενται στην εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα ανέφερε ως παράδειγμα τη Ρωσίδα δημοσιογράφο Μαρίνα Οβσιάνικοβα που διέκοψε ένα δελτίο ειδήσεων της ρωσικής τηλεόρασης για να διαμαρτυρηθεί κατά του πολέμου στην Ουκρανία.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας υποστηρίζει την ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, κατανοούν την αναγκαιότητά της για την ασφάλεια της χώρας μας και του έθνους μας. Υπάρχουν όμως και εκείνοι που συμπεριφέρονται με δειλία, προδοτικά», είπε ο Βολόντιν.

«Αλίμονο, για τέτοιους “πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας” δεν υπάρχει διαδικασία αφαίρεσης της υπηκοότητας και απαγόρευσης εισόδου στη χώρα μας. Ίσως όμως αυτό θα ήταν καλό», είπε σε ανάρτησή του στο Telegram.

«Τι πιστεύετε;», ρώτησε στη συνέχεια τους ακόλουθούς του σε αυτό το μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Για να αναδείξει την άποψή του, ο πρόεδρος της Δούμας επικαλέστηκε την περίπτωση της Οβσιάνικοβα που έγινε διάσημη στα μέσα Μαρτίου κρατώντας σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ένα πλακάτ που έγραφε «Όχι στον πόλεμο».

Η Ρωσίδα δημοσογράφος, η οποία είχε εγκαταλείψει τη δουλειά της στο ρωσικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο κανάλι Pervy Kanal, έγινε ανταποκρίτρια στην Ουκρανία και τη Ρωσία για τη μεγάλη γερμανική εφημερίδα Die Welt, ανακοίνωσε ο γερμανικός ειδησεογραφικός όμιλος.

«Τώρα θα δουλέψει για μια χώρα του ΝΑΤΟ, θα δικαιολογήσει τις παραδόσεις όπλων στους Ουκρανούς νεοναζί, θα στείλει ξένους μισθοφόρους για να πολεμήσουν τους στρατιώτες μας και να υπερασπιστούν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας», είπε ο Βολόντιν.

Είναι απίθανο ένα δραστικό μέτρο όπως η αφαίρεση υπηκοότητας να υλοποιηθεί χωρίς την έγκριση του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όμως, οι δηλώσεις του Βολόντιν καταδεικνύουν ούτως ή άλλως το ολοένα και πιο εχθρικό κλίμα που επικρατεί στη Ρωσία ενάντια σε κάθε φωνή που υψώνεται ενάντια στη στρατιωτική επίθεση που έχει εξαπολύσει η Μόσχα κατά της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου.

Το Κρεμλίνο έχει εντείνει την καταστολή τις τελευταίες εβδομάδες, συλλαμβάνοντας χιλιάδες διαδηλωτές, μπλοκάροντας ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρωσία: Πρόταση για αφαίρεση υπηκοότητας σε όσους είναι αντίθετοι με τον πόλεμο στην Ουκρανία"

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρός βομβαρδισμός στο Χάρκοβο – Αναφορές για πολλά θύματα

Σφοδρός βομβαρδισμός σημειώθηκε στο Χάρκοβο της Ουκρανίας με τις αναφορές να κάνουν λόγο για πολλά θύματα, ανάμεσα τους και ένα παιδί, σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής Ίχορ Τερέχοφ σε τηλεοπτική συνέντευξή που παραχώρησε.

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Τερέχοφ είπε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις είναι σε εγρήγορση και έτοιμες να υπερασπιστούν την πόλη.

 

Παρόλα αυτά, τόνισε πως «δεν υπάρχει πανικός στην πόλη» σχετικά με τον κίνδυνο ένας ρωσικής επίθεσης στην περιοχή, καθώς πλέον η εισβολή στην Ουκρανία βρίσκεται σε νέα φάση, αφού ο ρωσικός στρατός πιέζει πλέον κυρίως στα ανατολικά της χώρας.

 

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδρός βομβαρδισμός στο Χάρκοβο – Αναφορές για πολλά θύματα"

Παράνομη η 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

"Στη σημερινή του απόφαση (375/2022), το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε ως παράνομη την πανελλαδική 24ωρη απεργία που κήρυξε για αύριο, Τρίτη 12 Απριλίου 2022, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ και απαγόρευσε την πραγματοποίησή της", αναφέρει ανακοίνωση της διοίκησης του οργανισμού.

"Σημειώνεται ότι και η αυριανή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, η οποία ουδέποτε κοινοποιήθηκε στον ΟΑΕΔ αλλά την κήρυξη της οποίας πληροφορηθήκαμε από σχετική ανακοίνωση, ύστερα από σχετικό αίτημα της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ, είναι επίσης παράνομη", προσθέτει.

"Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ που προφανώς δεν θέλουν να συμπράξουν σε μια παρανομία"

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράνομη η 24ωρη απεργία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ"

Ο Μάριο Ντράγκι υπέγραψε συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου με την Αλγερία

Όπως είχαμε προαναγγείλει νωρίτερα,
ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι μετέβη σήμερα στην Αλγερία για να υπογράψει μια νέα συμφωνία για πρόσθετη προμήθεια φυσικού αερίου στα πλαίσια αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης που προέκυψε από τη στιγμή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Στην Ιταλική αποστολή συμμετείχαν ο ΥπΕξ Ντι Μάιο, ο Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Τσινγκολάνι, και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΙ, Ντε Σκάλτζι.

“Οι σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας έχουν βαθιές ρίζες” τόνισε ο Ντράγκι στην ομιλία του. “Η Αλγερία είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Ιταλίας στην Αφρικανική ήπειρο – και το εμπόριο μεταξύ των χωρών μας αυξάνεται ραγδαία”.

Συνέχισε ο Μάριο Ντράγκι: “οι Κυβερνήσεις μας υπέγραψαν Δήλωση Προθέσεων για διμερή συνεργασία στον ενεργειακό τομέα. Σε αυτό προστίθεται η συμφωνία μεταξύ της Eni και της Sonatrach για αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ιταλία. Η Ιταλία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Αλγερία για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πράσινου υδρογόνου. Θέλουμε να επιταχύνουμε την ενεργειακή μετάβαση και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες για ανάπτυξη και απασχόληση.”

Στα πλαίσια της νέας συμφωνίας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον λόγο της κίνησης αυτής: “Αμέσως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανακοίνωσα ότι η Ιταλία θα κινηθεί με τη μέγιστη ταχύτητα για να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. Οι σημερινές συμφωνίες είναι μια σημαντική απάντηση σε αυτόν τον στρατηγικό στόχο. Θα ακολουθήσουν κι άλλες.”

Τέλος, ο Ντράγκι τόνισε πως η διμερής συνεργασία μεταξύ Ιταλίας και Αλγερίας δεν σταματά εδώ. “Η Ιταλία και η Αλγερία επιθυμούν επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία σε άλλους τομείς. Τη σημερινή συνάντηση θα ακολουθήσει η τέταρτη Διακυβερνητική Σύνοδος Κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί εδώ στο Αλγέρι στις 18 και 19 Ιουλίου” ενώ υπογράμμισε πως “θα έχω τη χαρά να συναντήσω ξανά τον Πρόεδρο Tebboune, με την ευκαιρία της Κρατικής επίσκεψής του στην Ιταλία στα τέλη Μαΐου.”

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Μάριο Ντράγκι υπέγραψε συμφωνία για προμήθεια φυσικού αερίου με την Αλγερία"

Ζελένσκι: Μπροστά μας βρίσκεται μια από τις πιο δύσκολες μάχες – Θα σταθούμε όρθιοι αν βοηθήσουν οι ΗΠΑ

Μια από τις πιο δύσκολες μάχες περιμένει τώρα την Ουκρανία, στο ανατολικά της, όπου οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται πως συγκεντρώνονται και αναδιατάσσονται, και το «αν θα σταθούμε όρθιοι ή όχι» σε αυτήν εξαρτάται από τη βοήθεια που θα λάβουμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσε τη Δευτέρα (4/11) ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS.

«Θα είναι μια από τις πιο δύσκολες μάχες. Δεν θα είναι η μόνη. Θεωρούμε, ότι αυτή θα είναι ένα νέο κύμα αυτού του πολέμου. Δεν γνωρίζουμε ποιος θα είναι ο αριθμός των όπλων, νομίζω ότι θα είναι αρκετές φορές μεγαλύτερος από αυτόν που είναι τώρα», σημείωσε ο ίδιος.

«Παρατηρούμε συγκέντρωση όπλων ανατολικά και νότια του κράτους μας. Αντιλαμβανόμαστε ποιες διαδρομές θα ακολουθήσει ο εχθρός, αντιλαμβανόμαστε τι πάει να κάνει.

Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι από την ταχύτητα με την οποία θα μας βοηθήσουν οι ΗΠΑ πρωτίστως, από το πώς θα μας παραδώσουν τα όπλα, θα εξαρτηθεί αν θα αντέξουμε ή όχι. Γι’ αυτόν τον λόγο η βεβαιότητα που έχουμε για τους ανθρώπους μας και τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας είναι εκατό τοις εκατό, αλλά η βεβαιότητα ότι θα λάβουμε αυτά που χρειαζόμαστε, αυτή την βεβαιότητα δεν την έχω, δυστυχώς», συνέχισε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος προσέθεσε ότι η Ουκρανία λαμβάνει βοήθεια από τις ΗΠΑ, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη, αναφέρει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, το οποίο αναμεταδίδει τη συνέντευξη αυτή.

«Οι ίδιες (οι Ηνωμένες Πολιτείες) βοηθούν. Το λέω ευθέως, θα θέλαμε περισσότερα. Δεν ξέρω αν έχω το δικαίωμα να μιλάω έτσι, δεν είχα άλλη διέξοδο και δεν έχω μέχρι στιγμής. Όμως το ότι οι ΗΠΑ βοηθούν και μάλιστα σθεναρά αυτό είναι αλήθεια», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Το Ukrinform, επικαλούμενο τις πληροφορίες του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μετέδωσε επίσης πως «ο εχθρός» προσπαθεί να ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για μια νέα επίθεση στην ανατολική Ουκρανία.

newsbeast 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ζελένσκι: Μπροστά μας βρίσκεται μια από τις πιο δύσκολες μάχες – Θα σταθούμε όρθιοι αν βοηθήσουν οι ΗΠΑ"

ΕΛ.ΑΣ: Tι να κάνετε εάν σας έρθει αυτό το παραπλανητικό μήνυμα - Διαγράψτε το

Η ΕΛ.ΑΣ. προειδοποιεί τους πολίτες για ένα μήνυμα - απάτη που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails) ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας το παρακάτω κείμενο - μήνυμα, που διακινείται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mails), ως δήθεν επιστολή της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι καταφανώς ψευδεπίγραφο και απατηλό και αποστέλλεται από δράστες που επιχειρούν προφανώς να εξαπατήσουν – παραπλανήσουν τους πολίτες.

11042022_anakoinosi_aea_apati

Η ΕΛ.ΑΣ κάνει έκκληση στους πολίτες να διαγράφουν το συγκεκριμένο μήνυμα και «να μην ανοίγουν» τα συνημμένα αρχεία για αποφυγή προσβολής από κακόβουλο λογισμικό.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " ΕΛ.ΑΣ: Tι να κάνετε εάν σας έρθει αυτό το παραπλανητικό μήνυμα - Διαγράψτε το"

ΕΕ: Εξετάζονται οι κυρώσεις σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο

«Τα πάντα είναι στο τραπέζι», ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ μιλώντας για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο.

«Όσον αφορά στις κυρώσεις συνεχίσαμε τη συζήτηση για την εφαρμογή τους έτσι ώστε να αποφύγουμε όποια κενά. Υπολογίσαμε τον αντίκτυπο των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία και θα συνεχίσουμε να συζητάμε τι άλλο μπορεί να γίνει.

Τα πάντα είναι στο τραπέζι συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων στο πετρέλαιο και το αέριο, αλλά σήμερα δεν ελήφθη καμία απόφαση», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Μπορέλ, σύμφωναμε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Επιπροσθέτως, έκανε λόγο για «ασύμμετρο σοκ» για τα κράτη-μέλη, διότι η κατάσταση τα επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο τόσο σε σχέση με τους πρόσφυγες όσο και με την ενέργεια, ενώ υπογράμμισε τη σημασία της «στρατηγικής αυτονομίας» στο ενεργειακό.

Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών μίλησαν με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς και ότι έγινε βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας: «To πρωί είχαμε συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Πρώτον, για να δούμε πώς θα λογοδοτήσει η Ρωσία για τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Θα παρέχουμε βοήθεια στην καταγραφή των εγκλημάτων πολέμου. Είχαμε παράλληλα βιντεοδιάσκεψη με την Γενική Εισαγγελέα της Ουκρανίας.

Συζητήσαμε για την κατάσταση. Θα στηρίξουμε και τους δύο εισαγγελείς οικονομικά και με την ομάδα μας στο πεδίο».

εκταφή πτωμάτων στη Μπούκα
 
«Οι Ρώσοι αφήνουν πίσω τους νεκρούς αμάχους και κατεστραμμένες πόλεις»

Τόνισε επίσης ότι η ρωσική επιθετικότητα συμπεριλαμβάνει δύο λέξεις για να χαρακτηριστεί: η πρώτη είναι η λέξη «αποτυχία».

Ο κ. Μπορέλ έκανε λόγο για μεγάλη αποτυχία του ρωσικού στρατού σημειώνοντας ότι τώρα εγκαταλείπει το Κίεβο. «Είδαν ότι είναι αδύνατο να πάρουν την πρωτεύουσα και ανασυντάσσουν τα στρατεύματα στα ανατολικά», ανέφερε.

Η δεύτερη λέξη που χαρακτηρίζει τη ρωσική επιθετικότητα κατά τον Ύπατο Εκπρόσωπο είναι «τρόμος».

«Οι Ρώσοι άφησαν πίσω νεκρούς αμάχους, κατεστραμμένες πόλεις, βομβαρδισμούς χωρίς διάκριση, σαν αυτόν που είδαμε στον σιδηροδρομικό σταθμό» σημείωσε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΕ: Εξετάζονται οι κυρώσεις σε ρωσικό πετρέλαιο και αέριο"

Καραμανλής: Δεν θα μπουν πλευρικά διόδια στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα μπουν διόδια, καθώς κι ότι δεν θα γίνει ο ανισόπεδος κόμβος στη Βαρυμπόμπη, έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι η κυβέρνηση έδωσε τριετή αναστολή στην υλοποίηση των πλευρικών σταθμών διοδίων των κόμβων Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου, καθώς και του Μετωπικού Σταθμού Διοδίων Σχηματαρίου, ενώ παράλληλα προχωρά τις διαδικασίες για το νέο σύστημα ηλεκτρονικών διοδίων, όπου θα υπάρχει η λεγόμενη αναλογική χρέωση.

«Αναστολή των διοδίων, μέχρι να γίνει ο διαγωνισμός των αναλογικών διοδίων. Δεν θα μπουν πλευρικά διόδια», ξεκαθάρισε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, λήγοντας έτσι οριστικά το ζήτημα των διοδίων. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε επαναδιαπραγματευθεί τη σύμβαση παραχώρησης μετά «την εποχή της τρέλας Βαρουφάκη και των capital controls», είχε υπογράψει το 2018 περιβαλλοντικούς όρους με πλευρικά διόδια και είχε δώσει εν συνεχεία επίσης αναστολή, αλλά χωρίς να λύσει ποτέ το θέμα οριστικά, αφού δεν προχώρησε στα ηλεκτρονικά / αναλογικά διόδια. Επισήμανε άλλωστε ότι για αυτό το λόγο την ερώτηση του κ. Σκουρλέτη δε συνυπέγραψαν ο κ. Σπίρτζης και ο κ. Φάμελλος. «Στην τροποποίηση και την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης παραχώρησης είχατε τη δυνατότητα να πείτε να μην μπουν διόδια στη Βαρυμπόμπη. Το κάνατε; Όχι. Ούτε αυτό κάνατε. Αλλά έρχεστε εδώ και κατηγορείτε την κυβέρνηση που έχει βρει λύση», τόνισε ο κ. Καραμανλής. Ανέφερε ότι ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ που έβαλε διόδια στην Εγνατία και τώρα θέλει να κάνει και μαθήματα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

«Έχετε το πολιτικό θράσος να έρχεστε εδώ και να μιλάτε για άκρατο νεοφιλελευθερισμό εσείς που κάνατε το Υπερταμείο και πουλήσατε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ για 45 εκατομμύρια ευρώ, πέντε εκατομμύρια λιγότερα από όσα παίρνει από το ελληνικό Δημόσιο για τις άγονες γραμμές», σημείωσε ο κ. Καραμανλής. «Δεν δώσαμε εμείς πανωπροίκια στους εργολάβους, όπως έδωσε η δική σας κυβέρνηση 750 εκατομμύρια ευρώ», είπε επίσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ. «Στην Αριστερά έχετε πολύ καλή σχέση με τα παραμύθια», συνέχισε, σχολιάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον ορθό λόγο.

Ο κ. Καραμανλής δήλωσε επίσης ότι δεν θα γίνει ανισόπεδος ο κόμβος στη Βαρυμπόμπη, καθώς διαφωνούν οι τοπικοί φορείς, με τους οποίους έχει μιλήσει επανειλημμένως και ο ίδιος και οι γενικοί γραμματείς και υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ανέφερε ότι η προσωπική του άποψη είναι πως αυτό είναι λάθος, ωστόσο θα σεβαστεί την άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Κλείνοντας λοιπόν επανέλαβε ότι δεν θα μπουν διόδια στη Βαρυμπόμπη και δεν θα γίνει ανισόπεδος κόμβος, τονίζοντας ότι «Πρέπει να βάλουμε μία τελεία στο πολιτικό ψεύδος και την πολιτική απάτη».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Καραμανλής: Δεν θα μπουν πλευρικά διόδια στους κόμβους Βαρυμπόμπης και Αγίου Στεφάνου"

Καιρός αύριο: Λιακάδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη με θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο

Πολύ καλός θα είναι ο καιρός αύριο, Τρίτη (12.04.2022) σε όλη την Ελλάδα. Πολύ ισχυροί θα είναι οι άνεμοι στο Αιγαίο.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο ανατολικό Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα φτάσει στα βορειοανατολικά και την ανατολική νησιωτική χώρα τους 16 με 18 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 19 με 21 βαθμούς Κελσίου.
 
Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα νοτίων διευθύνσεων με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα νότιοι νοτιοανατολικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις στη Θράκη κυρίως τις μεσημβρινές ώρες.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 και τοπικά βορειοδυτικοί 5 μποφόρ. Από το μεσημέρι δυτικών διευθύνσεων 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία και στη Θράκη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 και ανοιχτά στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και μετά το μεσημέρι νοτίων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 06 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στα βόρεια τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Αρχικά βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 5 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 ως 16 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Λιακάδα σε Αττική, Θεσσαλονίκη με θυελλώδεις ανέμους στο Αιγαίο"

Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Δεν στηρίζετε τους πραγματικούς ανέργους, αλλά αθέμιτες πρακτικές

Φανατισμό άνευ προηγουμένου και στείρα αντίδραση σε αυτονόητες ρυθμίσεις χωρίς κατάθεση αντιπροτάσεων καταλόγισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης στους βουλευτές της αντιπολίτευσης, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής του νομοσχεδίου του ΟΑΕΔ «Δουλειές Ξανά».

«Αν κάποιος δεν έχει διαβάσει το νομοσχέδιο και σας ακούσει για πρώτη φορά και το κοιτάξει αμέσως μετά, θα νόμιζε ότι άκουγε ανθρώπους που μιλούσαν για άλλο νομοσχέδιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για όλες τις βασικές διατάξεις:
«Μας είπατε ότι υποβαθμίζεται και διαλύεται ο ΟΑΕΔ. Πώς γίνεται αυτό; Με τα νέα ψηφιακά εργαλεία ; Με το ότι για πρώτη φορά από το 2013 και μετά χαράσσεται στεγαστική πολιτική, αξιοποιώντας το αποθεματικό 1,5 δις. του ΟΑΕΔ, που επί πολλά χρόνια έμενε αναξιοποίητο ; Με τις νέες ιδέες που έχουμε παρουσιάσει, όπως το επίδομα επιτοκίου, το επίδομα ενοικίου, το να πληρώνει φθηνό ενοίκιο και στη συνέχεια να μπορείς να αγοράζεις το σπίτι (rent-to-own), μια σειρά από ρυθμίσεις, που έρχονται να εκσυγχρονίσουν τη στεγαστική πολιτική, να αγκαλιάσουν το εργατικό δυναμικό της χώρας και ιδιαίτερα τους νέους ; Είναι διάλυση του ΟΑΕΔ όταν υπερδεκαπλασιάζονται τα κονδύλια που θα χειρίζεται από εδώ και στο εξής, σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα ;»

Αναφερόμενος στην κριτική που ασκήθηκε για τις ρυθμίσεις για την επαγγελματική κατάρτιση, ο κ. Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο τίθενται νέοι, αυστηροί κανόνες, έτσι ώστε η κατάρτιση να αποκτήσει πραγματικό περιεχόμενο. «Δεν βλέπετε ότι υψώνουμε τον πήχη και για τους παρόχους και για τους καταρτιζόμενους ώστε να υπάρχει μία διαδικασία σοβαρή, αντίστοιχη με αυτή που αφορά στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας ; Να μην θεωρείται η κατάρτιση κάτι δευτερεύον, στο οποίο δεν αποδίδεται σημασία; Για αυτό το λόγο άλλωστε, παρότι χρησιμοποιήσαμε πάρα πολλά κονδύλια από την ΕΕ, είμαστε από τους τελευταίους στις δεξιότητες ! Θέλετε να αδιαφορήσουμε ; Μήπως άραγε προτείνετε να σταματήσουμε τη συνεργασία με τη Google, με την Amazon, με τη CISCO; Όλοι οι νέοι «τρέχουν» σήμερα για αυτά τα προγράμματα! Ένα πρόγραμμα με τη Google που κάναμε τώρα για 4.000 θέσεις στην επιχειρηματικότητα πήγε πολύ καλά. 3.605 το ολοκλήρωσαν προσφάτως επιτυχώς, με πιστοποίηση. Κατακρίνετε επίσης τη συμμετοχή ιδιωτών στην κατάρτιση. Οι ιδιώτες διαμαρτύρονται διότι τους «σφίγγουμε τα λουριά». Αλλά διαμαρτύρεται κι ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι επί των ημερών του ήταν οι ίδιοι ακριβώς ιδιώτες που έκαναν την κατάρτιση ! Εσείς κάνετε κριτική στην κυβέρνηση για το Δημόσιο και το ρόλο του, όταν εμείς- όχι εσείς- βάζουμε τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας να ασχοληθούν με την κατάρτιση και οι καταρτιζόμενοι θα περνάνε πλέον και τις πύλες των πανεπιστημίων».

Για τα περί δήθεν «τιμωρίας των ανέργων», ο κ, Χατζηδάκης διερωτήθηκε «Τι είδους τιμωρία επιβάλλει η κυβέρνηση εισάγοντας για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, δηλαδή τη δυνατότητα ένας άνεργος που προσλαμβάνεται να παίρνει το μισό επίδομα ανεργίας μέχρι και το χρόνο που θα το έπαιρνε κανονικά εάν δεν προσλαμβανόταν. Αν προσληφθεί στους 4 μήνες, θα το παίρνει για άλλους 8. Είναι αυτό τιμωρία ; Μήπως είναι τιμωρία το πριμ των 300 ευρώ που δίνουμε στους μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 χρόνια, προκειμένου να καταρτίσουν ατομικό ψηφιακό σχέδιο δράσης με τον ΟΑΕΔ ;

Ή βρίσκετε παράλογη την εισαγωγή των εισοδηματικών κριτηρίων για αυτούς που είναι στη λίστα του ΟΑΕΔ; Και γιατί τόσο καιρό -και επί ΣΥΡΙΖΑ- το επίδομα θέρμανσης και το Κοινωνικό Τιμολόγιο για το ρεύμα είχαν εισοδηματικά κριτήρια; Σε αυτού του είδους τις κοινωνικές πολιτικές μπορούμε να έχουμε εισοδηματικά κριτήρια, αλλά στον ΟΑΕΔ ειδικά όχι ! Θα πρέπει κάποιος που έχει 30.000, 40.000, 50.000 ευρώ εισόδημα να έχει και τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ ! Τι προτείνετε να κάνουμε με όλους αυτούς; Η αντιπολίτευση -με την εξαίρεση του ΚΙΝΑΛ - προτείνει όλους αυτούς να τους χαϊδεύουμε και να τους αφήσουμε να συνεχίσουν όλες αυτές τις πρακτικές, που παραπέμπουν σε κατάχρηση, έστω και αν το νομικό πλαίσιο τους επέτρεπε να τα κάνουν όλα αυτά νομίμως !

Και βεβαίως η ίδια αντίληψη εκφράστηκε και με τις τρεις προσφορές κατάλληλων θέσεων που θα γίνονται από εδώ και πέρα στους ανέργους, -όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Τι λέει η ρύθμιση αυτή ; Ότι αν κάποιος είναι στο μητρώο και παίρνει επίδομα ανεργίας και του προτείνεται μία θέση η οποία είναι κατάλληλη με βάση τα στοιχεία που ό ίδιος έχει δηλώσει στον ΟΑΕΔ (τα πτυχία του, την διαδρομή του, τον τελευταίο το μισθό, τον τόπο κατοικίας του) , εάν του δώσει μία τέτοια θέση, δύο θέσεις, τρεις θέσεις ο ΟΑΕΔ και αυτός τις απορρίψει και τις τρεις τότε, ναι, διαγράφεται από το μητρώο για δύο χρόνια

Τι προτείνετε; Να συνεχίσουμε να δίνουμε τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων σε όλους αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι ενώ έχουν δηλώσει ποια δουλειά θέλουν και ενώ τους προσφέρεται όχι μία αλλά τρεις δουλειές με βάση αυτά τα οποία οι ίδιοι δήλωσαν να αρνούνται τις δουλειές για λόγους που όλοι φανταζόμαστε ; Έτσι δεν καλύπτετε τους πραγματικούς ανέργους, αλλά αθέμιτες πρακτικές !»

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Αυτή η εμμονή σας σχετικά με την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης, την καταστροφική, τους οδοστρωτήρες, τις γαλέρες και όλα τα συναφή στα οποία αναφερόσαστε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και για αυτό σας ευχαρίστησα για τις επιθέσεις που κάνετε, διότι ενώ τα λέτε όλα αυτά η ανεργία από το 17,2% επί ΣΥΡΙΖΑ έχει πέσει στο 11,9% και την ίδια στιγμή τα προγράμματα του ΟΑΕΔ, που εμείς θέλουμε να τον υποβαθμίσουμε, έχουν τριπλασιάσει τους ρυθμούς τους. Συνεχίστε λοιπόν αυτού του είδους τις επιθέσεις. Η κυβέρνηση σας είναι ευγνώμων διότι με αυτό τον τρόπο εκτίθεστε και δείχνετε την κοινωνική σας απομόνωση», κατέληξε.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Χατζηδάκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Δεν στηρίζετε τους πραγματικούς ανέργους, αλλά αθέμιτες πρακτικές"

Ρυθμός ανάπτυξης άνω του 3% – Οι 7 πυλώνες και οι 7 στόχοι – Η ομιλία του Χρ. Σταϊκούρα στη Ν. Υόρκη

Μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό άνω του 3% εφέτος «βλέπει» ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας, εκτιμώντας παράλληλα ότι θα διατηρηθεί η αναπτυξιακή δυναμική και το 2023.
Μιλώντας σήμερα στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ στο 23Ο επενδυτικό συνέδριο του Capital Link, αφού αναφέρθηκε στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τη στήριξη εισοδημάτων, θέσεων εργασίας και επιχειρήσεων, σημείωσε ότι η «μεγάλη εικόνα» της ελληνικής οικονομίας είναι θετική και οι προοπτικές της ακόμη πιο θετικές».

Ωστόσο, ο κ. Σταικούρας σημείωσε σχετικά με τις επιπτώσεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία: «οφείλω να αναγνωρίσω ότι αυτή η θετική προοπτική είναι θολή από νέες, σοβαρές εξωγενείς δυσκολίες και προκλήσεις. Λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, η κατάσταση των ευρωπαϊκών οικονομιών, κάθε μήνα, χειροτερεύει.

Πολλοί κορυφαίοι κλάδοι στην οικονομία βρίσκονται, για άλλη μια φορά, υπό σοβαρή πίεση.
Οι αρνητικές επιπτώσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλες τις αλυσίδες εφοδιασμού και το καταναλωτικό συναίσθημα.
Βυθιζόμαστε, όλο και περισσότερο, στην κινούμενη άμμο της νέας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται δραματικά.
Οι ρυθμοί ανάπτυξης μειώνονται.
Ο πληθωρισμός αυξάνεται γρήγορα.
Καμία χώρα δεν θα βγει αλώβητη από αυτή την κατάσταση και φυσικά περιλαμβάνει και την Ελλάδα.
Και οι εθνικές ενέργειες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών δεν αρκούν.
Χρειάζονται συλλογικές απαντήσεις, άμεσα».

Ο υπουργός Οικονομικών προχώρησε μάλιστα και σε συγκεκριμένες προτάσεις για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση:

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
-Οι εξελίξεις στην τιμή του φυσικού αερίου δεν φαίνεται να συνάδουν με τις πραγματικές διαταραχές στον εφοδιασμό.
Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη για παρεμβάσεις για τη μείωση των υφιστάμενων στρεβλώσεων και των αποσταθεροποιητικών κερδοσκοπικών πιέσεων.
-Πρέπει να δούμε πώς θα αποσυνδεθούν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, ανεξάρτητα από το αν παράγεται από φθηνότερες πηγές ενέργειας.
-Πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες για την εξασφάλιση επαρκούς αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να συμπληρωθούν με κοινές αγορές, φυσικού αερίου.
-Πρέπει να οικοδομήσουμε ένα «δίχτυ ασφαλείας», όπως κάναμε με επιτυχία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στο εσωτερικό μέτωπο ο κ. Σταικούρας είπε ότι τα πρόσφατα γεγονότα επιβεβαιώνουν τη σημασία της προετοιμασίας για κάθε ενδεχόμενο, την ανάπτυξη ανθεκτικότητας για την αντιμετώπιση κραδασμών και την οικοδόμηση για το μέλλον.
Έτσι, ανεξάρτητα από τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι υψίστης σημασίας να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε –εσωτερικά– μια συνετή, φιλική προς την ανάπτυξη και μεταρρυθμιστική ατζέντα οικονομικής πολιτικής, βελτιώνοντας ακόμη περισσότερο τα θεμελιώδη στοιχεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, αυτή η ατζέντα πολιτικής βασίζεται σε 7 πυλώνες:
1ος Πυλώνας: Παροχή καλά στοχευμένων, εφάπαξ μέτρων στήριξης, ειδικά για τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών και εθνικών εργαλείων, προκειμένου να μειωθεί κυρίως το βαρύ ενεργειακό κόστος στο διαθέσιμο εισόδημα.
2ος Πυλώνας: Ακολουθώντας μια συνετή δημοσιονομική πολιτική.
Αναμένουμε πολύ καλύτερο από το προβλεπόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα για το 2021, σημαντική δημοσιονομική εξυγίανση το 2022 και επίτευξη ρεαλιστικών πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2023 και μετά.
Αυτή η αξιόπιστη δημοσιονομική πορεία βασίζεται κυρίως στην ανάπτυξη, με υψηλότερα μόνιμα φορολογικά έσοδα, τα οποία ενισχύονται από τη φιλική προς την ανάπτυξη μείωση των φόρων και των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
3ος Πυλώνας: Εφαρμογή στρατηγικής έξυπνης έκδοσης.
Το ελληνικό δημόσιο χρέος, όπως επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από το ΔΝΤ, τον ESM και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι βιώσιμο, διότι:
-έχει μεγάλη σταθμισμένη μέση διάρκεια,
-το μεγαλύτερο μέρος του κατέχεται από τον επίσημο τομέα και
-παρουσιάζει μια σημαντική συνιστώσα σταθερού επιτοκίου.
Η πλήρης πρόωρη αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ, καθώς και η ανακοινωθείσα προπληρωμή μέρους των δανείων GLF, στο τέλος του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τον ESM, «στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική θέση της Ελλάδας.
4ος Πυλώνας: Ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
Αυτό θα επιτευχθεί μέσα από 3 διαδρομές:
-Πιστωτική επέκταση, όπως άρχισε να παρατηρείται το 2021, με βάση τη βελτίωση των ισολογισμών των τραπεζών.
Η νέα πίστωση, το 2021, διαμορφώθηκε στα 20,2 δισ. ευρώ.
-Εφαρμογή της Δανειακής Διευκόλυνσης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
-Εφαρμογή του νέου πλαισίου αφερεγγυότητας, το οποίο είναι πραγματικά υπερσύγχρονο.
5ος Πυλώνας: Εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Έχουμε αναπτύξει ένα φιλόδοξο Σχέδιο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Περιουσιακών Στοιχείων και του Ταμείου Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), το οποίο βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Το Σχέδιο περιλαμβάνει πολλές ιδιωτικοποιήσεις και έργα μακροχρόνιας μίσθωσης.
6ος Πυλώνας: Ορθολογική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχοντας στην πρώτη γραμμή το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς των Ταμείων Συνοχής της ΕΕ, περίπου 80 δισ. ευρώ έως το 2027.
Σε ποσοστό στο ΑΕΠ, πρόκειται για ποσό διπλάσιο από τα κεφάλαια που έλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο του Σχεδίου Μάρσαλ!
Το National Recovery and Resilience Plan, Greece 2.0, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Μέχρι σήμερα, 173 προγραμματισμένα έργα και υποέργα έχουν ενσωματωθεί στη φάση υλοποίησης, συνολικής ονομαστικής αξίας 8,5 δισ. ευρώ.
Την περασμένη Παρασκευή η Ελλάδα έλαβε την πρώτη δόση επιχορηγήσεων και δανείων, συνολικού ύψους σχεδόν 3,6 δισ. ευρώ.
7ος Πυλώνας: Ενεργή συμμετοχή στις πρωτοβουλίες για τη νέα ευρωπαϊκή οικονομική αρχιτεκτονική.
Μεταξύ άλλων υποστηρίζουμε:
– την ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης,
– την εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών,
– τη συμφωνία για μια λύση δύο πυλώνων για την αντιμετώπιση των φορολογικών προκλήσεων που προκύπτουν από την ψηφιοποίηση της οικονομίας, και:
-τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Η συνέχιση της εφαρμογής της πολιτικής με βάση αυτούς τους 7 πυλώνες, θα οδηγήσει -σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα- στην επίτευξη των 7 συγκεκριμένων στόχων που έχουν τεθεί τα προηγούμενα χρόνια:
1ος Στόχος: Επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης.
Παρατηρήσαμε ισχυρή ανάκαμψη, 8,3% το 2021, προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3% το 2022 και αναμένουμε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2023 και μετά.
Οι μεταρρυθμίσεις, που ήδη βρίσκονται σε εφαρμογή, που περιλαμβάνονται επίσης στο εθνικό μας σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, θα αποδίδουν «μερίσματα ανάπτυξης» για πολλά χρόνια ακόμη.
2ος Στόχος: Επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του ΑΕΠ.
3ος Στόχος: Έξοδος από τον Μηχανισμό Ενισχυμένης Εποπτείας.
Όπως ανέφερε την περασμένη Παρασκευή ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, πρόκειται να «περάσουμε από την Ενισχυμένη Εποπτεία αυτό το καλοκαίρι και να λάβουμε τις τελευταίες δόσεις της ελάφρυνσης του χρέους, που θα αποφασιστεί τον Ιούνιο».
4ος Στόχος: Επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.
Στα τέλη Δεκεμβρίου 2021, το συνολικό απόθεμα των NPEs μειώθηκε στα 18,4 δισεκατομμύρια ευρώ και ο λόγος NPEs μειώθηκε στο 12,8%, τις χαμηλότερες αναγνώσεις από τον Ιούνιο του 2010.
Πράγματι, το 2021, δύο στις τέσσερις μεγάλες συστημικές τράπεζες πέτυχαν αυτόν τον στόχο.
5ος Στόχος: Μείωση της φτώχειας και των ανισοτήτων.
Το ποσοστό του πληθυσμού που κινδυνεύει από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό μειώθηκε το 2020.
6ος Στόχος: Προχωρώντας προς τη δημοσιονομική ισορροπία.
7ος Στόχος: Απόκτηση επενδυτικής βαθμίδας το 2023.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ρυθμός ανάπτυξης άνω του 3% – Οι 7 πυλώνες και οι 7 στόχοι – Η ομιλία του Χρ. Σταϊκούρα στη Ν. Υόρκη"

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ψηφιακό το Βιβλιάριο Υγείας των Παιδιών

Ψηφιακό θα είναι πλέον το Βιβλιάριο Υγείας των παιδιών, όπως ανακοινώθηκε σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ προχωρούν σε ψηφιοποίηση και του Ατομικού Δελτίου Υγείας που απαιτείται για την εγγραφή των μαθητών στο σχολείο, αλλά και στη δημιουργία Μητρώου Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων.

«Οι τρεις Υπηρεσίες που παρουσιάσαμε σήμερα -το Μητρώο Εμβολιασμών, το Δελτίο Υγείας Μαθητή και το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας των Παιδιών- ουσιαστικά αποδεικνύουν ότι κάνουμε πράξη τη μετάβαση από υπηρεσίες οι οποίες διευκολύνουν τον πολίτη ως προς τη σχέση του με το δημόσιο, περιορίζοντας τη γραφειοκρατία, σε σημαντικές υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που αφορούν τον κρίσιμο τομέα της Υγείας.

Και νομίζω ότι για όποιο γονιό έχει πάντα το μεγάλο άγχος “τι θα γίνει αν χάσει το βιβλιάριο υγείας του παιδιού του”, η απάντηση πια είναι ότι όλη αυτή η πληροφορία θα υπάρχει ψηφιακά. Και βέβαια, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ανταπόκριση των γιατρών, έτσι ώστε να μπορούν να περάσουν όλη την πληροφορία μέσα στο σύστημα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αντιμέτωποι με τοξικό κίνημα αντιεμβολιαστών»

«Ειδικά για τα εμβόλια, νομίζω ότι όλη η εμπειρία του εμβολιασμού μάς δείχνει πια ότι αυτά τα κεντρικά συστήματα διαχείρισης της πληροφορίας είναι εξαιρετικά σημαντικά και για να μπορούμε να παρακολουθούμε την ίδια την πορεία των εμβολιασμών, καθώς βρισκόμαστε ακόμα αντιμέτωποι με ένα περιθωριακό αλλά τοξικό κίνημα αντιεμβολιαστών.

Οπότε νομίζω ότι αυτές οι υπηρεσίες θα είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες, οι γονείς θα τις αγκαλιάσουν και είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην όλη διαδικασία του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους», δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «νομίζω θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο, για να χαράσσουμε πολιτικές Δημόσιας Υγείας, να μπορεί αυτή η πληροφορία να είναι απολύτως προσβάσιμη και με πλήρη σεβασμό, προφανώς, στα προσωπικά δεδομένα. Αλλά να είναι τα στοιχεία προσβάσιμα στο Υπουργείο Υγείας για να μπορούμε να χαράσσουμε Δημόσια Πολιτική».

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη διαδικασία εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. «Υπάρχει ένα εμβόλιο το οποίο με ενδιαφέρει ιδιαίτερα να παρακολουθούμε την πορεία του κι αυτό είναι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, όπου αντιλαμβάνομαι ότι τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ακόμα χαμηλά. Και νομίζω ότι αυτό σε ένα βαθμό οφείλεται και στην έλλειψη ενημέρωσης των γονιών αλλά και των εφήβων, γιατί βρίσκονται εξάλλου και τα παιδιά σε μία ηλικία όπου αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτού του εμβολίου.

Εκεί πιστεύω ότι θα χρειαστούμε μία ξεχωριστή καμπάνια. Αλλά φαντάζομαι ότι και μέσα από αυτή τη βάση δεδομένων θα μπορούμε να έχουμε πολύ πιο ακριβή στοιχεία για το τι πραγματικά συμβαίνει», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού

Σύμφωνα με την υφιστάμενη κατάσταση, η αναπτυξιακή πρόοδος του παιδιού από την στιγμή που γεννιέται καταγράφεται σε χάρτινα βιβλιάρια, με χειρόγραφες καταχωρήσεις των παιδιάτρων. Πλέον, με την ψηφιοποίηση του βιβλιαρίου υγείας, όλη η διαδικασία θα καταγράφεται ηλεκτρονικά από τον παιδίατρο μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και θα είναι προσβάσιμη από τους γονείς μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.

Με τον τρόπο αυτό, η καταγραφή της αναπτυξιακής προόδου του παιδιού συστηματοποιείται, περιλαμβάνοντας όλα τα ιατρικά δεδομένα τα οποία πρέπει να καταχωρούνται από τον παιδίατρο για κάθε ηλικιακή κατηγορία. Περαιτέρω, εξαλείφεται ο κίνδυνος απώλειας των δεδομένων σε περίπτωση που το βιβλιάριο χαθεί ή καταστραφεί.

Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων

Μέχρι σήμερα, η οργάνωση των βασικών παιδιατρικών εμβολίων γινόταν αποκλειστικά με προφορική συνεννόηση μεταξύ γιατρού και γονέων, χωρίς να καταγράφεται ψηφιακά η διενέργεια των συγκεκριμένων εμβολιασμών. Η πρακτική αυτή είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να μην διαθέτει δεδομένα για το πόσα παιδιά έχουν κάνει τα απαραίτητα εμβόλια. Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά ένα πλήρες σύστημα οργάνωσης των βασικών παιδιατρικών εμβολιασμών. Μέσα από το σύστημα θα παρέχονται επιπλέον δυνατότητες για τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας.

Συγκεκριμένα: – οι γονείς θα λαμβάνουν ειδοποιήσεις για το πότε το παιδί τους πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους, και – γονείς και παιδίατροι θα έχουν πρόσβαση στο ιστορικό εμβολιασμών, για άμεση αξιολόγηση του ιστορικού του παιδιού. Περαιτέρω, μέσα από το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων θα πιστοποιείται για ποιες ασθένειες έχει εμβολιαστεί ένα παιδί, πότε και από ποιον γιατρό εμβολιάστηκε. Με τον τρόπο αυτό, καθίσταται εφικτή η εποπτεία υλοποίησης του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού για Παιδιά και Εφήβους με δεδομένα ακριβείας, ώστε: – να παρακολουθούνται οι δείκτες επιδημιολογικής αξιολόγησης και – να διαμορφώνονται αντίστοιχα οι πολιτικές υγείας.

Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία, αρχικά ο παιδίατρος θα εκδίδει μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη συνταγή για κάθε εμβόλιο και στη συνέχεια οι γονείς θα εκτελούν τη συνταγή στο φαρμακείο. Μόλις διενεργείται ο εμβολιασμός, ο παιδίατρος θα καταχωρίζει την πράξη στο Μητρώο και αυτόματα θα προγραμματίζονται τυχόν επόμενες δόσεις, με τους γονείς να λαμβάνουν αντίστοιχες ενημερώσεις μέσω SMS και e-mail. Όλες οι σχετικές πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες και στην εφαρμογή MyHealth.

Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

Πρόκειται για ένα ακόμα φυσικό έγγραφο το οποίο ο γονέας έπρεπε να προσκομίζει με αυτοπρόσωπη παρουσία για την εγγραφή του παιδιού του στο σχολείο. Πλέον η διαδικασία έκδοσής του ψηφιοποιείται, διευκολύνοντας γονείς και παιδίατρους. Ειδικότερα, ο παιδίατρος θα ξεκινά την ψηφιακή έκδοση της βεβαίωσης εισάγοντας τον ΑΜΚΑ του παιδιού.

Στη συνέχεια, θα καλείται να συμπληρώσει όλα τα πεδία της φόρμας, εισάγοντας τα στοιχεία που συνέλεξε κατά την εξέταση (ιατρικό ιστορικό, βάρος, ύψος, εμβολιαστική κάλυψη, λοιπές ιατρικές εξετάσεις κλπ) και τις πληροφορίες για το σχολείο. Επιπλέον, θα υφίσταται η δυνατότητα να αιτηθεί γνωμάτευση και από γιατρό άλλης ειδικότητας σε περίπτωση που ο παιδίατρος το κρίνει απαραίτητο.

Από αύριο 12/04 η ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων

Η σχετική ΚΥΑ για τις τρεις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν σήμερα έχει υπογραφεί ήδη από τους συναρμόδιους υπουργούς ενώ οι γιατροί θα μπορούν από αύριο να ξεκινήσουν την ηλεκτρονική καταχώρηση των στοιχείων των παιδιών στο ψηφιακό βιβλιάριό τους.

Η διαδικασία της καταχώρησης στοιχείων εμβολιασμού θα είναι πλέον αποκλειστικά ψηφιακή ενώ οι γονείς θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο σύστημα μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet μετά τις 10 Μαΐου. «Πρώτη φορά η χώρα αποκτά Μητρώο Εμβολιασμού και θα μπορούμε να έχουμε αξιόπιστα δεδομένα για την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Δηλώσεις από τη σύσκεψη

Ουσιαστικά, το πρώτο Μητρώο Εμβολιασμού που απεκτησε το κράτος ήταν για τον Covid-19. Κάνουμε την κρίση ευκαιρία και θεσμοθετούμε τα Μητρώα, τον προσυμπτωματικό έλεγχο και τα υλοποιούμε με ψηφιακό τρόπο», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Με το Μητρώο Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων, το ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας Παιδιού και το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για τη βελτιστοποίηση της πρόληψης και της οργάνωσης στοχευμένων πολιτικών υγείας. Ο σχεδιασμός αυτών των υπηρεσιών, βασίζεται στην δέσμευσή μας ότι θα αξιοποιήσουμε όσα μάθαμε από το emvolio.gov.gr σχετικά με την οργάνωση τέτοιου είδους εφοδιαστικών αλυσίδων.

Η σημερινή παρουσίαση των παραπάνω υπηρεσιών στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποτελεί έκφανση αυτού ακριβώς του στόχου – και, μάλιστα, για μια κατεξοχήν ευαίσθητη κοινωνική ομάδα, δηλαδή τα παιδιά. Η φιλοσοφία μας ήταν εξαρχής πολιτοκεντρική και επικεντρωμένη στη δημιουργία ψηφιακών υπηρεσιών και εφαρμογών που θα επιτρέπουν στους πολίτες να φροντίζουν την υγεία τους ευκολότερα και αποτελεσματικότερα», επεσήμανε ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

«Με το Ψηφιακό Βιβλιάριο Υγείας θα έχουμε πολύτιμα στοιχεία ιατρικής φύσεως, τα οποία θα λύσουν μεγάλες ερευνητικές ανάγκες που υπάρχουν. Ανάπτυξη παιδιών, ύψη, βάρη, παιδική παχυσαρκία, πράγματα τα οποία πλέον θα είναι όλα ψηφιακά. Θα ξέρουμε για παράδειγμα ποιο είναι το μέσο ύψος των αγοριών 2 ετών ή το μέσο βάρος. Με αυτό μπορεί να γίνει στρατηγική ολόκληρη από το Υπουργείο Υγείας πλέον, προκειμένου να εντοπιστούν οι βασικές νόσοι», ανέφερε ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος Υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Θοδωρής Λιβάνιος.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αρμόδιος Υφυπουργός για Ειδικά Ψηφιακά Έργα και το Κτηματολόγιο Θοδωρής Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, ο Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κωνσταντίνος Χαμπίδης και ο Σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Απόστολος Παπαδόπουλος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κυριάκος Μητσοτάκης: Ψηφιακό το Βιβλιάριο Υγείας των Παιδιών"

Στα χέρια των Ρώσων το λιμάνι της Μαριούπολης, μεταδίδει το Ria Novosti

Υπό ρωσική κατοχή βρίσκεται πλέον το λιμάνι της Μαριούπολης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε το δίκτυο Ria Novosti.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής των δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, το μεγαλύτερο λιμάνι της Αζοφικής περιήλθε υπό την ηγεσία τους, μετά την εξουδετέρωση των ουκρανικών στρατευμάτων.

Η «μητέρα των μαχών» για τη Μαριούπολη

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ετοιμάζεται για «μια ύστατη μάχη» στη Μαριούπολη, στην ανατολική Ουκρανία, που πολιορκείται από το ρωσικό στρατό για περισσότερο από 40 ημέρες.

«Σήμερα θα είναι πιθανόν η ύστατη μάχη, επειδή τα πυρομαχικά μας εξαντλούνται. (…) Θα σημάνει το θάνατο για μερικούς από εμάς και την αιχμαλωσία για τους άλλους», έγραψε στο Facebook η 36η ταξιαρχία του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Αργοπεθαίνουμε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά σας ζητούμε αληθινά να μας θυμάστε με μια καλή κουβέντα», ζήτησε η ταξιαρχία «από τους Ουκρανούς».

«Για περισσότερο από ένα μήνα, πολεμήσαμε χωρίς ανεφοδιασμό σε πυρομαχικά, χωρίς τροφή, χωρίς νερό», κάνοντας «τα αδύνατα δυνατά», αναφέρει ακόμη αυτή η μονάδα.

Περίπου «τα μισά» από τα μέλη αυτής της ταξιαρχίας είναι τραυματίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Για περισσότερο από 40 ημέρες σφοδρών μαχών, «ο εχθρός σταδιακά μας απώθησε (…), μας περικύκλωσε και επιχειρεί τώρα να μας καταστρέψει», εξηγεί η ταξιαρχία εκφράζοντας την απογοήτευσή της για την απουσία βοήθειας «από τη διοίκηση του στρατού και από τον πρόεδρο» Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Λάβαμε μόνο μία φορά 50 οβίδες, 20 νάρκες, αντιαρματικούς πυραύλους NLAW», αναφέρει η ταξιαρχία. «Τίποτε άλλο δεν μας δόθηκε», προσθέτει εκφράζοντας τη λύπη της γι’ αυτό.

«Υπήρξαν μόνο ανεκπλήρωτες υποσχέσεις», τονίζει ακόμη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα χέρια των Ρώσων το λιμάνι της Μαριούπολης, μεταδίδει το Ria Novosti"

Ανάπηρη έχει μείνει τρεις μήνες εγκλωβισμένη στη Νέα Σμύρνη λόγω λακούβας στην είσοδό του σπιτιού της

Σκηνικό ντροπής παρατηρείται στη Νέα Σμύρνη, καθώς γυναίκα με αναπηρία δεν μπορεί να βγει από το σπίτι της εξαιτίας κατεστραμμένου, από  την κακοκαιρία του Ιανουαρίου, πεζοδρομίου που τελικά δεν επισκευάστηκε.

Προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι το πεζοδρόμιο επί της οδού Μενεκράτους 1 και Αιγαίου, γωνία στη Νέα Σμύρνη, υπέστη ζημιές πριν από τρεις μήνες, συγκεκριμένα ατις 24 Ιανουαρίου, όταν εξαιτίας της χιονόπτωσης έπεσε ένα μεγάλο δέντρο έξω από το σπίτι της γυναίκας που αντιμετωπίζει σοβαρά κινητικά προβλήματα.

thumbnail

Έκτοτε η πρόσβαση στην κατοικία της διεξάγεται με μεγάλη δυσκολία, αναφέρει στο protothema.gr ο σύζυγός της αφού το πεζοδρόμιο, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές.

«Και ενώ ο δήμος με διαβεβαίωνε ότι θα το φτιάξουν άμεσα, γιατί τους εξήγησα ότι η γυναίκα μου είναι άτομο με αναπηρία και στην κατάσταση που είναι το πεζοδρόμιο δεν μπορώ να την μεταφέρω πουθενά, μετά από περίπου δυο μήνες και μετά από συνεχείς ενοχλήσεις μου προς τον δήμο η απάντηση που πήρα είναι ότι το πεζοδρόμιο μου δεν είναι μέσα στο έργο ανάπλασης των πεζοδρομίων του δήμου και θα πρέπει να περιμένω» καταλήγει ο σύζυγός της.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ανάπηρη έχει μείνει τρεις μήνες εγκλωβισμένη στη Νέα Σμύρνη λόγω λακούβας στην είσοδό του σπιτιού της"

Η Σερβία βάζει στον «πάγο» τη Ρωσία και ετοιμάζεται να αγοράσει γαλλικά Rafale

Η Σερβία σχεδιάζει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Rafale από τη Γαλλία, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Κίνηση που ερμηνεύεται ως ένα σημαντικό βήμα από τή Σερβία να απομακρυνθεί από τον παραδοσιακό στρατιωτικό προμηθευτή, τη Ρωσία.

Η Σερβία, πλέον υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ, δέχεται πιέσεις από την Ευρώπη να περιορίσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα. Καταψήφισε τη Ρωσία τρεις φορές στα Ηνωμένα Έθνη από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

«Διαπραγματευόμαστε αυτήν την αγορά 12 νέων τζετ εδώ και ένα χρόνο και εξετάζουμε επίσης την αγορά άλλων 12 μεταχειρισμένων (δυτικών) αεροπλάνων από άλλη χώρα», δήλωσε ο Βούτσιτς στο Reuters. Δεν διευκρίνισε τον τύπο των μεταχειρισμένων αεροπλάνων.

Ο Μίλαν Καραγκάτσα του Κέντρου Εξωτερικής Πολιτικής που εδρεύει στο Βελιγράδι και πρώην στρατιωτικός ακόλουθος στο ΝΑΤΟ, δήλωσε: «Το γεγονός ότι τα αεροσκάφη κατασκευάζονται από τη Γαλλία θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι η Σερβία… αποσυνδέεται από τη στρατιωτική τεχνολογία της Ρωσίας… πολιτικά είναι ένα μήνυμα στενότερης προσέγγισης στην ΕΕ».

Η Σερβία και η Dassault Aviation συζήτησαν την αγορά των 12 μαχητικών Dassault Rafale, έγραψε η γαλλική εβδομαδιαία εφημερίδα La Tribune την περασμένη εβδομάδα.

Το 2019 η Σερβία αγόρασε τους γαλλικούς πυραύλους εδάφους-αέρος Mistral και το 2016 απέκτησε ελικόπτερα από την Airbus.

«Έχουμε συμφέρον σε αυτό (την απόκτηση Rafales), αναζητούμε τον καλύτερο τρόπο να πληρώσουμε γι ‘αυτά χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο τα δημοσιονομικά μας», είπε ο Βούτσιτς χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο στρατός της Σερβίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρώην σοβιετική τεχνολογία. Διαθέτει μαχητικά MiG-29 και πυροβόλα ελικόπτερα MI-35M και η αεράμυνα του αποτελείται κυρίως από ρωσικά πυραυλικά συστήματα και ραντάρ. Οι χερσαίες δυνάμεις της Σερβίας χρησιμοποιούν επίσης σοβιετικά άρματα μάχης T-72 και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι το Βελιγράδι εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο να αγοράσει πρόσθετα αεροσκάφη επίθεσης εδάφους για να αντικαταστήσει αυτά που κατασκευάζονταν στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Υπάρχουν τρεις χώρες… υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός εκεί», είπε.

Η Σερβία φιλοδοξεί να ενταχθεί στην ΕΕ, αλλά αρνήθηκε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ που τη βομβάρδισε το 1999 για να διώξει τις σερβικές δυνάμεις από το Κόσοβο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Σερβία βάζει στον «πάγο» τη Ρωσία και ετοιμάζεται να αγοράσει γαλλικά Rafale"

Δίκη Λιγνάδη: Ένταση στο δικαστήριο με τον Κούγια να επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για κατασκευασμένη υπόθεση

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε και η σημερινή ακροαματική διαδικασία στη δίκη με κατηγορούμενο τον Δημήτρη Λιγνάδη, ο οποίος δικάζεται για τέσσερις υποθέσεις βιασμών κατά συρροή ανηλίκων και ενηλίκων ανδρών.

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου σκηνοθέτη και ηθοποιού συνέχισε να εξετάζει τον 25χρονο άνδρα Αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος είχε καταγγείλει τον Δημήτρη Λιγνάδη για βιασμό του στην Επίδαυρο, το καλοκαίρι του 2015.

Αμφισβητώντας την αξιοπιστία του καταγγέλλοντος, ο κ. Κούγιας ζήτησε από το δικαστήριο να παραδοθεί το κινητό τηλέφωνό του, να απομαγνητοφωνηθεί και να ενταχθεί στη δικογραφία ολόκληρο το υλικό που είναι αποθηκευμένο σε αυτό. Όπως ανέφερε ο συνήγορος του κατηγορούμενου, θα πρέπει να συμπεριληφθεί κάθε επικοινωνία που είχε ο 25χρονος από την 11η Φεβρουαρίου του 2022, οπότε και ξεκίνησε η ακροαματική διαδικασία, με κάθε πρόσωπο, ανεξαρτήτως αν σχετίζεται ή όχι με την υπόθεση.

Στο αίτημα αυτό που υπέβαλλε η υπεράσπιση του σκηνοθέτη αντέδρασε έντονα η πολιτική αγωγή, με τη συνήγορο Μ. Κουρτέση να επισημαίνει πως για το αίτημα αυτό «πρέπει να υπάρχει έρεισμα στο νόμο». Ακόμη, η συνήγορος ανέφερε πως η υπεράσπιση πρέπει αποσαφηνίσει το έννομο συμφέρον και αν θα εισφέρουν κάτι τα μηνύματα σε σχέση με τη δικογραφία.

«Έχει επιλέξει η υπεράσπιση της πολιτικής αγωγής έναν τρόπο υποστήριξης των συμφερόντων της που θίγει τις αρχές της δίκαιης δίκης. Το φερόμενο ως θύμα ισχυρίστηκε ότι είχαν στενή επαφή (σ.σ. με τον κατηγορούμενο)» απάντησε ο κ. Κούγιας για να προσθέσει: «Δεν θα έπρεπε αυτό το αίτημα να το υποστηρίζει η πολιτική αγωγή; Εμφανίζεται ως ένα παιδί παρασυρμένο, θα πρέπει να ανοίξουν τα social media. Έκαναν “φύλλο και φτερό” τη ζωή του κατηγορουμένου, πήραν τις ηλεκτρονικές του συσκευές. Θα φανεί ότι την ιστορία την έχει κατασκευάσει η κυρία Κουρτέση».

Ανέβηκαν οι τόνοι στη συνεδρίαση

Έπειτα από αυτές τις τοποθετήσεις οι τόνοι ανέβηκαν στο ακροατήριο με το δικαστήριο να διακόπτει τη συνεδρίασή του για την ερχόμενη Παρασκευή.

Μάλιστα, απευθύνοντας ερωτήσεις προς τον 25χρονο μάρτυρα έλαβαν χώρα στο ακροατήριο οι εξής διάλογοι:

Αλ. Κούγιας: Το τρίτο ραντεβού με την ανακρίτρια ποιος το έκλεισε;

Μάρτυρας: Η κ. Κουρτέση

Αλ. Κούγιας: Θυμάστε αν έγινε κάποιο επεισόδιο με μένα τότε;

Μάρτυρας: Ναι το θυμάμαι, είχατε μπει μέσα στο γραφείο όσο ήμουν μέσα/

Αλ. Κούγιας: Τι έλεγα; Θυμάστε;

Μάρτυρας: Όχι, απλά ότι φωνάζατε.

Αλ. Κούγιας: Δεν θυμάστε ότι έλεγα ότι η ανακρίτρια σας υπαγορεύει τι να πείτε;

Πρόεδρος: Τι σχέση έχουν αυτά με τις κατηγορίες;

Αλ. Κούγιας: Τώρα θα δείτε! μιλάμε για το μεγαλύτερο δικαστικό σκάνδαλο…

Εν συνεχεία ο συνήγορος υπεράσπισης απευθυνόμενος στην συνάδελφό του ανέφερε: «Κανονικά πρέπει να σας πάρουν την άδεια, δεν είναι εδώ πολιτικό γραφείο».

Κουρτέση: Ξέρετε πολύ καλά τη δικονομία και τι ισχύει, εκτός αν είστε αδιάβαστος.

Κούγιας: Είναι ντροπή, έστησες μια σκευωρία.

Μ. Κουρτέση: Όχι σε μένα αυτά!

Αλ. Κούγιας: Ποια είσαι εσύ; Μια που στήνεις υποθέσεις…

Μ. Κουρτέση: Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος.

Πρόεδρος: Διακόπτουμε να ηρεμήσετε.

Η επόμενη δικάσιμος έχει οριστεί για τις 15 Απριλίου.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δίκη Λιγνάδη: Ένταση στο δικαστήριο με τον Κούγια να επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για κατασκευασμένη υπόθεση"

Θερμαϊκός: Μικρό κοριτσάκι παρασύρθηκε από τον αέρα και έπεσε στη θάλασσα – Σκηνές πανικού

Μία τρομακτική εμπειρία έζησε σήμερα ένα μικρό κοριτσάκι στη Θεσσαλονίκη που έκανε αμέριμνο βόλτα με τη γιαγιά του στην παραλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, περίπου στις 10.00, το παιδί, ηλικίας περίπου τεσσάρων ετών, έκανε βόλτα με τη γιαγιά του και το μικρό του αδελφάκι, το οποίο βρισκόταν σε παιδικό καρότσι στην παλιά παραλία και συγκεκριμένα στο ύψος της αρχής της Λεωφόρου Νίκης. Τότε, λόγω ισχυρής ριπής του ανέμου, το κοριτσάκι έκανε μερικά βήματα πίσω, έχασε την ισορροπία του και έπεσε στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Η γιαγιά του μικρού παιδιού, η οποία δεν μιλούσε ελληνικά, φώναξε, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, βοήθεια στα αγγλικά ενώ άμεση ήταν η κινητοποίηση των περαστικών. Ένας άνδρας βούτηξε γρήγορα στον Θερμαϊκό και έβγαλε αμέσως το παιδί έξω. Ευτυχώς για το μικρό κοριτσάκι στο συγκεκριμένο σημείο το νερό δεν ήταν ιδιαίτερα βαθύ.

Όπως αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας στη Voria.gr, το κοριτσάκι τρόμαξε αρκετά, αλλά δεν τραυματίστηκε.
Στο σημείο έφτασαν άμεσα δυνάμεις της αστυνομίας και το ΕΚΑΒ και το κοριτσάκι διεκομίσθη προληπτικά στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

voria

Διαβάστε Περισσότερα » "Θερμαϊκός: Μικρό κοριτσάκι παρασύρθηκε από τον αέρα και έπεσε στη θάλασσα – Σκηνές πανικού"

Ο ΕΟΦ ανακαλεί απολυμαντικό επιφανειών

Με σημερινή του ανακοίνωση ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) γνωστοποίησε ότι ανακαλεί το απολυμαντικό επιφανειών «Würth Disinfecting Surface cleaner».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο ΕΟΦ αποφασίζει την απαγόρευση διακίνησης και διάθεσης του βιοκτόνου τύπου ΙΙ «Würth Disinfecting Surface cleaner», δεδομένου ότι δεν έχει αδειοδοτηθεί.

Η παρούσα Απόφαση εκδίδεται στο πλαίσιο προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Η εταιρεία Würth Hellas Single Member SA, ως υπεύθυνος κυκλοφορίας του εν λόγω προϊόντος, οφείλει να το αποσύρει από την αγορά μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

euro2day 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο ΕΟΦ ανακαλεί απολυμαντικό επιφανειών"

Στο νοσοκομείο δύο αδέρφια, μετά από χρήση ναρκωτικών - Άφησε την τελευταία του πνοή ο ένας

Δύο άτομα, μεταφέρθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Cretalive, στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου, καθώς εντοπίστηκαν, λίγο πριν τις 5.00 το απόγευμα της Δευτέρας, σε άσχημη κατάσταση, μετά από χρήση ναρκωτικών.  Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης κάνουν λόγο για δύο αδέρφια, 44 και 45 χρονών, που βρέθηκαν μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο, με τις σύριγγες καρφωμένες στα χέρια. Ο 44χρονος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, βρέθηκε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση και λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε.

Στο σημείο που εντοπίστηκαν, στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά, έσπευσαν δύο ασθενοφόρα αλλά και κλιμάκιο της αστυνομίας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο μέσα στην τελευταία εβδομάδα δύο άτομα εντοπίστηκαν νεκρά στο νομό Ηρακλείου, έχοντας δίπλα τους τα σύνεργα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Μόλις χθες, όπως έγραψε το Cretalive, ένας 38χρονος άνδρας άφησε την τελευταία του πνοή σε παλαιό εγκαταλειμμένο κτίριο, στο κέντρο του Ηρακλείου.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο δύο αδέρφια, μετά από χρήση ναρκωτικών - Άφησε την τελευταία του πνοή ο ένας"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news