facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 3 Απριλίου 2021

Θεσσαλονίκη: Ποιος κορωνοϊός; Πάνω από 100 άτομα έπιναν… Κοκτέιλ – Επέμβαση της ΕΛΑΣ (ΦΩΤΟ+VIDEO)

Η επέμβαση της ΕΛΑΣ χρειάστηκε για να διαλυθούν τα περίπου 150 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί με ποτά και κοκτέιλ έξω από γνωστά καταστήματα που λειτουργούν ως… “take away” στη διασταύρωση των οδών Καρόλου Ντηλ και Μητροπόλεως.

Όπως μπορείτε να δείτε στις εικόνες που κατέγραψε το GRTimes.gr, αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ χρειάστηκε να επέμβουν προκειμένου να σταματήσει ο μεγάλος συνωστισμός που συνέβαινε έξω από τα καταστήματα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και μετά τις συστάσεις των αστυνομικών αρκετοί ήταν αυτοί που συνέχισαν για τα επόμενα λεπτά να κάθονται και να πίνουν το ποτό τους, χωρίς να τους ενδιαφέρει, πάνω σε… μοτοσυκλέτες που χρησιμοποιούν για καθίσματα αλλά και να στέκονται όρθιοι.

Από νωρίς το απόγευμα χιλιάδες είναι ο κόσμος που γέμισε ασφυκτικά την παραλία της Θεσσαλονίκης με εκατοντάδες – κυρίως νεαρής ηλικίας – να γεμίζουν και τα πεζοδρόμια έξω από καταστήματα take away.

Τόσο στην τελευταία περίπτωση που χρειάστηκε η παρουσία της αστυνομίας, όσο και λίγο νωρίτερα, είναι άγνωστο αν βεβαιώθηκαν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις και τα ανάλογα πρόστιμα.

Περιπολικά της ΕΛΑΣ με μεγάφωνα, λίγο πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας στις 9 το βράδυ πέρασαν από τη λεωφόρο Νίκης.

 grtimes

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ποιος κορωνοϊός; Πάνω από 100 άτομα έπιναν… Κοκτέιλ – Επέμβαση της ΕΛΑΣ (ΦΩΤΟ+VIDEO)"

Λιανεμπόριο: Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά από Δευτέρα – Τι προβλέπει το ΦΕΚ

Τα μέτρα για το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την προσεχή Δευτέρα (05.04.2021) δημοσιεύτηκαν το βράδυ του Σαββάτου σε ΦΕΚ. Είναι τα μέτρα που θα ισχύουν από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας και έως τις 06:00 της Δευτέρας 12 Απριλίου.

Το λιανεμπόριο στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (όπως η Αττική πχ) θα λειτουργήσει ως εξής:

* Με τη διαδικασία της εξ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής των αγαθών με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εκτός καταστήματος (click away) κατόπιν ραντεβού και

* Με τη διαδικασία του εξ αποστάσεως καθορισμού ραντεβού με ηλεκτρονικό ή τηλεφωνικό μέσο για παραλαβή/αγορά εντός καταστήματος (click inside).

Ειδικότερα, θα πρέπει να υπάρχει καταχώρηση της παραγγελίας/ραντεβού από την επιχείρηση και αποστολή στον πελάτη είτε ηλεκτρονικού αποδεικτικού εγγράφου της αγοράς (προπληρωμένη παραγγελία), ή του ραντεβού, είτε μηνύματος SMS που φέρει τα εξής στοιχεία: επωνυμία, διεύθυνση και ΑΦΜ της επιχείρησης, καθώς και το χρονικό διάστημα παραλαβής. Η παραλαβή θα πρέπει να γίνει από ένα άτομο και μόνο και η πληρωμή μόνο ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.

Κατά την παραλαβή εκτός καταστήματος (click away) θα πρέπει να τηρείται ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των πελατών, ο μέγιστος αριθμός των ατόμων στην αναμονή δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 9 άτομα και ο μέγιστος χρόνος παραμονής στο σημείο παραλαβής θα πρέπει να είναι μάξιμουμ 10 λεπτά.

Στην περίπτωση αγοράς και παραλαβής εντός καταστήματος (click inside), η επιχείρηση υποχρεούται να αναρτά με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο τον μέγιστο αριθμό καταναλωτών που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του καταστήματος τηρουμένης της αναλογίας ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με μέγιστο αριθμό τα 20 άτομα.

Σε ό,τι αφορά στο ωράριο, προβλέπεται προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 το βράδυ κατά τις ημέρες Δευτέρα έως Σάββατο και απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Σημειώνεται ότι, για τις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, διατηρείται η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας τύπου shops in a shop. Επίσης, κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά κέντρα, τα εκπτωτικά καταστήματα και τα εκπτωτικά χωριά εξαιρουμένων των φαρμακείων και των σούπερ μάρκετ τα οποία λειτουργούν υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.

Ωστόσο, στις περιοχές «αυξημένου κινδύνου» επιτρέπεται η λειτουργία των παραπάνω δραστηριοτήτων.

Οριστικά «κλειστές» Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη

Υπενθυμίζεται ότι σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαΐας, αποφασίστηκε η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές περιφερειακές ενότητες έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου.

Ως συνέπεια αυτής της αναστολής, τα σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης, της Αχαΐας και της Κοζάνης δεν θα πωλούν όλα τα προϊόντα, όπως στις περιοχές όπου ανοίγει το λιανεμπόριο τη Δευτέρα.

Σε ό,τι αφορά στα καταστήματα εντός των αεροδρομίων της χώρας, σημειώνεται ότι επιτρέπεται η λειτουργία τους.

Για τις λαϊκές αγορές (συμπεριλαμβανομένων και των βιολογιών αγορών) επεκτείνεται ο χώρος τους και αν δεν είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο, τότε δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών και εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ των πάγκων και 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ των ατόμων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιανεμπόριο: Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά από Δευτέρα – Τι προβλέπει το ΦΕΚ"

Σαββατόβραδο με… χαμό και συνωστισμό για ποτό στην Αθήνα

Οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτράπηκαν ξανά από το Σάββατο (03.04.2021) αλλά κάποιοι δεν αρκέστηκαν στην βόλτα στην παραλία. Θέλησαν και ποτάκι στο κέντρο της Αθήνας.

Κι άλλες εικόνες που αποτυπώνουν τη λεγόμενη «κούραση των πολιτών». Εκείνων που με κάθε ευκαιρία βγαίνουν για να πάρουν ένα ποτό στο χέρι και να καθίσουν με τους φίλους τους να το πιούν. Γιατί υπάρχουν και οι άλλοι που επίσης έχουν κουραστεί, αλλά για ποτό δεν βγαίνουν. Εικόνες από την Αθήνα ένα βράδυ Σαββάτου.Την ημέρα που η χώρα κατέγραψε 3.232 κρούσματα, 70 θανάτους και 755 διασωληνωμένους, που τα σχεδόν τα μισά (1.525) από τα κρούσματα αυτά ήταν στην Αττική, οι δρόμοι της Αθήνας το βράδυ του Σαββάτου θύμιζαν (ξανά)… 2019.

Σε έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους στου Ψυρρή, εκατοντάδες κόσμου έχει μαζευτεί έξω από μαγαζί που δίνει ποτά take away. Παίρνουν το ποτό αλλά μένουν εκεί. Συζητάνε, γελάνε, μιλάνε. Φυσιολογικά πράγματα, ναι, αλλά δυστυχώς σε καιρό πανδημίας με μέτρα.

Κάποιοι φορούν μάσκα, κάποιοι όχι. Με τόσο συνωστισμό ίσως λίγη σημασία έχει.

Δεν ήταν βέβαια μόνο εκεί που κόσμος βρέθηκε για να πάρει «ποτό στο χέρι». Ήταν και σε πολλούς άλλους δρόμους της Αθήνας. Σε πεζοδρόμους της πρωτεύουσας όπου νεαροί μαζεύονται για ποτό.

Και τα περιπολικά έκαναν την εμφάνισή τους και αστυνομικοί με τις ντουντούκες βγήκαν στο δρόμο για να… ζητήσουν από τον κόσμο να διαλυθεί. Αλλά μάλλον δεν εισακούστηκαν.

Η… «καλή βραδιά» είχε «φανεί» από νωρίς.

Στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, ας πούμε, ο κόσμος είχε συγκεντρωθεί εκεί από νωρίς το απόγευμα.

Στην Πειραϊκή, δε, ο δρόμος ήταν μποτιλιαρισμένος το απόγευμα του Σαββάτου…

Και στη Θεσσαλονίκη τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα. Χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας, για να “διαλυθεί” το πλήθος στη διασταύρωση των οδών Καρόλου Ντηλ και Μητροπόλεως, όπου περίπου 150 άνθρωποι έπιναν ατάραχοι τα… “take away” ποτά τους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Σαββατόβραδο με… χαμό και συνωστισμό για ποτό στην Αθήνα"

Ανοίγουν τα malls στις «κόκκινες περιοχές» (ΦΕΚ)

Πράσινο φως για το άνοιγμα των εμπορικών κέντρων (mall), των εκπτωτικών καταστημάτων και των καταστημάτων που λειτουργούν ως shop in shop στις «κόκκινες περιοχές» δίνει το ΦΕΚ με τα μέτρα που θα ισχύσουν από Δευτέρα. Τα καταστήματα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν με τη μέθοδο του click away. Αντίθετα στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο «βαθύ κόκκινο» τα παραπάνω καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται ότι τα καταστήματα σε όλη τη χώρα (πλην Θεσσαλονίκης, Αχαϊας και Κοζάνης) έχουν τη δυνατότητα αν το επιθυμούν να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο από τις 07.00 έως τις 20.30 από Δευτέρα έως Σάββατο.

Σημειώνεται επίσης ότι θα επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων εντός των αεροδρομίων της χώρας, σε όλες τις περιοχές. Επίσης τα σούπερ μάρκετ σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Αχαϊα δεν θα μπορούν να πωλούν, με εξαίρεση το ηλεκτρονικό εμπόριο, διαρκή καταναλωτικά αγαθά, όπως είδη ένδυσης, βιβλία, χαλιά, ΗΥ, περιφερειακά κ.ο.κ..

Οι περιορισμοί έχουν προκαλέσει μπαράζ αντιδράσεων. Οι μεγάλοι παίκτες της αγοράς ανακοινώσουν πώς θα λειτουργήσουν τα καταστήματά τους ανά την επικράτεια, σε περιοχές αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου

To εμπόριο επανεκκινεί τη Δευτέρα, με την εξαίρεση των τριών περιοχών, αλλά οι προσδοκίες είναι χαμηλές, αν και επιχειρηματικοί φορείς επισημαίνουν την ανάγκη, κυρίως των μικρών καταστημάτων να ανοίξουν.

Όπως έγραψε το πρωί το Euro2day.gr με δεδομένο ότι πολλές επιχειρήσεις κάνουν στα εμπορικά κέντρα το 30-40% του τζίρου τους (και αυτά δεν ανοίγουν στην Αττική) και χάνουν άλλο 40% από το μοντέλο click away, κάποιοι κάνουν λόγο για πτώση περίπου 80% την πρώτη μέρα επανεκκίνησης της αγοράς, πάντα σε σύγκριση με την προ πανδημίας περίοδο.

Σε πολλές περιπτώσεις, εταιρείες που διατηρούν υψηλό στοκ εμπορευμάτων από την περσινή ανοιξιάτικη σεζόν, όταν άρχισε το πρώτο lockdown, προαναγγέλλουν εκπτώσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Πειραιά Θ. Καπράλο μπορεί να φτάσουν το 70%. Ωστόσο μεγάλες αλυσίδες που έχουν επενδύσει σε νέα συλλογή για την σεζόν άνοιξη - καλοκαίρι 2021 κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται. Επίσης για την εκποίηση εμπορευμάτων παλαιότερων σεζόν υπάρχουν τα outlet, αν και με τα σημερινά δεδομένα το Factory Outlet δεν έχει τις προδιαγραφές να ανοίξει.

Την ίδια στιγμή ο επιπλέον περιορισμός - πέρα από το ένα άτομο ανά 25 τ.μ. εμπορικού χώρου - για ανώτατο όριο 20 επισκεπτών ανά κατάστημα οδηγεί επιχειρηματίες με μεγάλα καταστήματα στην απόφαση να μην ανεβάσουν ρολά.

Στα διαδικαστικά υπενθυμίζεται ότι οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις αγορές τους, με τη μέθοδο click inside ή click away. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται ραντεβού, αποδεικτικό από το κατάστημα και sms στο 13032, μετά την αποστολή του οποίου οι καταναλωτές θα έχουν 3 ώρες στη διάθεσή τους για να διεκπεραιώσουν αγορές.

ΦΕΚ   

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοίγουν τα malls στις «κόκκινες περιοχές» (ΦΕΚ)"

Χαμός από κόσμο στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας – Ελάχιστοι με μάσκα - ΕΜΠΟΡΟΙ: Στον κόσμο της η Αστυνομία!(pics)

Εκατοντάδες στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας σήμερα το απόγευμα και μάσκα φορούσε… ο ένας στους 20! 

Την ώρα που οι έμποροι κατεβάζουν ρολά και αναρτούν κηδειόχαρτα έξω από τα καταστήματά τους, την στιγμή που η οικονομία καταρρέει και … τίποτα δεν κινείται, κάποιοι εξακολουθούν να συμπεριφέρονται σαν να μην τρέχει τίποτα! Και έχουν μετατρέψει την βόλτα… σε κορονοσυγκεντρώσεις με αποτέλεσμα, όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο υφυπουργός Στέλιος Πέτσας η Πάτρα να συνεχίζει με lockdown αφού ο ιικό της φορτίο αυξάνεται λόγω τέτοιων υπερσυγκεντρώσεων. 

Λίγο μας ενδιαφέρει η άποψη κάποιων νεαρών που δεν υπολογίζουν το παραμικρό και βρίσκουν εκατό δικαιολογίες δήθεν ότι… η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει κλπ. 

Ακόμη και αν κάποιοι συμφωνούν μαζί τους, το αποτέλεσμα είναι ότι η Πάτρα βρίσκεται σε καραντίνα.

 Η αστυνομία, σύμφωνα πλέον με επίσημες καταγγελίες εμπόρων σφυρίζει αδιάφορα! Περνά από μπροστά τους και ούτε καν… ηχητικό σήμα δεν εκπέμπει μήπως και συμμορωθούν και φορέσουν μάσκες ή κρατήσουν αποστάσεις. 

Η Πάτρα υποφέρει και κάποιοι βολεύονται… με το να εισπράττουν 1,5 ευρώ για καφέ σε πλαστικό και ταυτόχρονα να μην φροντίζουν να απομακρύνουν τον κόσμο από τους χώρους συγκέντρωσης.

 

  

  

 

flamis

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαμός από κόσμο στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας – Ελάχιστοι με μάσκα - ΕΜΠΟΡΟΙ: Στον κόσμο της η Αστυνομία!(pics)"

Λιανεμπόριο: Αντιδρούν οι έμποροι σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη - Τι διαμηνύει η κυβέρνηση

Ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση αλλά και τους επιστήμονες για τη ραγδαία επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας σε Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη. Λόγω της αύξησης των νοσηλειών, που επιβαρύνουν το σύστημα υγείας, αλλά και την έκρηξη των ενεργών κρουσμάτων, αποφασίστηκε να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις συγκεκριμένες περιοχές, σε αντίθεση με άλλες περιφέρειες που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο.

Ωστόσο, οι καταστηματάρχες, ιδιαίτερα σε Αχαΐα και Θεσσαλονίκη αντιδρούν στην αναβολή της επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους.

Ο εμπορικός σύλλογος Πατρών ζήτησε «την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

Οι έμποροι της Πάτρας επισημαίνουν: «Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη, ενώ βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Όλο αυτό το διάστημαέχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο, ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού».

Μάλιστα, ο εμπορικός σύλλογος καλεί τους εμπόρους της Πάτρας να βρίσκονται τη Δευτέρα στις 9:00 το πρωί στα καταστήματα, «χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή, με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας, χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές».

Ο εμπορικός σύλλογος καλεί τα μέλη του και όλους τους φορείς σε κινητοποίηση αύριο, οπότε και στην πόλη θα βρεθεί ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

Συνεδρίαση το ΔΣ του ΕΣΘ

Συνεδρίαση πραγματοποίησε το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, για να εξετάσει τα επόμενα βήματα. Οι έμποροι αποφάσισαν σε αυτή τη φάση να στείλουν επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη, επισημαίνοντας ότι είναι αδικαιολόγητη την απόφαση εξαίρεσης της Θεσσαλονίκης από την επανεκκίνηση της αγοράς.

Αύριο, ο ΕΣΘ θα επιδιώξει συντονισμό με τους υπόλοιπους Εμπορικούς Συλλόγους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, θα ζητήσουν αποζημιώσεις από τον πρωθυπουργό προς όλες τις επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν σε κλείσιμο.

Νέα συνεδρίαση της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη

Πάντως, όπως αναφέρει το MEGA, κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ο νόμος είναι σαφής και προβλέπει κυρώσεις 3.000 ευρώ για κάθε καταστηματάρχη και 300 ευρώ για καταναλωτές που δεν θα έχουν δικαιολογία μετακίνησης.

Σε κάθε περίπτωση, η αναστολή αφορά αυτήν την εβδομάδα, ενώ θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη, που θα λάβει αποφάσεις για τη χαλάρωση ή μη των μέτρων με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Λιανεμπόριο: Αντιδρούν οι έμποροι σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη - Τι διαμηνύει η κυβέρνηση"

Λιανεμπόριο: Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση από τους εμπόρους στη Θεσσαλονίκη – Κηδειόχαρτα και αντάρτικο στην Πάτρα

Έκτακτη σύσκεψη από τους εμπόρους στη Θεσσαλονίκη, έκτακτη κι από εκείνους στην Πάτρα. Το κοινό στοιχείο είναι η οργή τους για την αιφνιδιαστική απόφαση να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις περιοχές αυτές (μαζί και στην Κοζάνη) εξαιτίας του επιδημιολογικού φορτίου.

Με τη Θεσσαλονίκη σήμερα (03.04.2021) να καταγράφει 383, την Αχαΐα με 108, η κυβέρνηση δημοσιεύοντας το ΦΕΚ με τα νέα μέτρα, έδειξε ότι δεν κάνει βήμα πίσω. Και πως τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη το λιανεμπόριο δεν θα ανοίξει. 

Και όχι μόνο δεν θα ανοίξουν τα μαγαζιά σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, αλλά η κυβέρνηση στέλνει μήνυμα πως ο νόμος προβλέπει κυρώσεις και πρόστιμα 3.000 ευρώ για όποιον ανοίξει το μαγαζί του και 300 ευρώ για τους καταναλωτές που θα πάνε για ψώνια ενώ δεν θα έχουν δυνατότητα μετακίνησης. Σημειώνουν με νόημα από την κυβέρνηση δε, σύμφωνα με το MEGA, ότι οι αποφάσεις που έχουν ανακοινωθεί αφορούν μόνο σε αυτή την εβδομάδα καθώς η Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου την ερχόμενη Τετάρτη και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κάνει νέες εισηγήσεις. 

Τελεσίγραφο από τη Θεσσαλονίκη

Μόνο που οι εμπορικοί σύλλογοι έχουν άλλη άποψη. Ο σύλλογος της Πάτρας έχει ήδη ανακοινώσει «αντάρτικο» και ανοιχτά μαγαζιά αλλά χωρίς την εξυπηρέτηση πελατών. Εκείνος της Θεσσαλονίκης έστειλε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση.

Μετά την έκτακτη σύσκεψη που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου (03.04.2021), ο Εμπορικής Σύλλογος της Θεσσαλονίκης αποφάσισε να στείλει ένα τελεσίγραφο: αναίρεση της απόφασης έως αύριο, αλλιώς…

Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης θα στείλει επιστολή από τον σύλλογο στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, σύμφωνα με την οποία, αν μέχρι αύριο η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την απόφαση της για το μη άνοιγμα της αγοράς της Θεσσαλονίκης, τότε οι επιχειρηματίες επιφυλάσσονται με κάθε νόμιμη ενέργεια.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης, οι επιχειρηματίες της πόλης δεν είναι παραβάτες, όμως αν δεν λειτουργήσει κανονικά η αγορά θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και θα ακολουθηθεί κάθε νόμιμη διαδικασία.

Κηδειόχαρτα και αντάρτικο στην Πάτρα

Την απόφαση να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματά τους το πρωί της Δευτέρας, χωρίς όμως το προσωπικό τους και χωρίς να εξυπηρετούν πελάτες πήραν οι έμποροι της Πάτρας.

Σύμφωνα με την απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της όλης, οι έμποροι τη Δευτέρα το πρωί στις 09:00 θα ανοίξουν τα καταστήματά τους, θα ανάψουν τα φώτα τους, θα κολλήσουν και το κηδειόχαρτο στην πόρτα του μαγαζιού τους, αλλά δεν θα εξυπηρετούν τους πελάτες τους.

Παράλληλα, με ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος της Πάτρας ζητά «την άμεση ανάκληση τής απόφασης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στην Πάτρα και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην ίδια ανακοίνωση, «είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη, ενώ βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο, ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού».

Η ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας

«Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με μία αιφνιδιαστική ακατανόητη και αδικαιολόγητη απόφαση αναιρέθηκε το άνοιγμα του λιανεμπορίου για Αχαΐα, Θεσσαλονίκη και Κοζάνη που μόλις την Τετάρτη είχε αναγγελθεί.

Ο Εμπορικός κόσμος βιώνει έναν άνευ προηγουμένου εμπαιγμό και εξευτελισμό. Είμαστε πάνω από 3 μήνες κλειστοί με κρατική εντολή και χωρίς καμία στήριξη. Βρισκόμαστε σε απόγνωση και χωρίς πλέον άλλες αντοχές. Σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε έξαρση της πανδημίας αποδεικνύοντας το αυταπόδεικτο ότι το λιανεμπόριο δεν αποτελεί εστία μετάδοσης του ιού. Πληρώνει όμως βαρύ τίμημα με την καταστροφή χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

-Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους.

-Ζητάμε από τους Βουλευτές της Αχαΐας, την Περιφέρεια, τον Δήμο και το Επιμελητήριο να πάρουν σαφή θέση για να μην επιτραπεί η μετατροπή της Πάτρας σε νεκρή πόλη.

-Ζητάμε άμεση οικονομική στήριξη και ενίσχυση για το διάστημα που έχουμε παραμείνει κλειστοί, αποζημίωση για αδιάθετα εμπορεύματα και για την μείωση του τζίρου το 2020.

-Ζητάμε ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ με νοσηλευτικό προσωπικό επίταξη του ιδιωτικού τομέα και επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος.

-Καλούμε τους συναδέλφους και όλους τους φορείς της πόλης σε μαζική κινητοποίηση τηρουμένων των αποστάσεων και όλων των υγειονομικών μέτρων κατά την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα την Κυριακή 4/4              

στις 9:00 π.μ. έξω από το Δημαρχείο

στις 10:00 π.μ .έξω από το Επιμελητήριο

-Όλοι την Δευτέρα το πρωί στις 9:00 στα καταστήματα μας χωρίς προσωπικό, με φώτα και την πόρτα μας ανοιχτή , με όλα τα ατομικά μέτρα προστασίας χωρίς να εξυπηρετούμε καταναλωτές. Αναρτούμε το αφισάκι – κηδειόχαρτο του Συλλόγου και μαύρες σημαίες.

Ως εδώ, έχουμε φωνή!

Η Πάτρα ΑΠΑΤΕΙ δεν επαιτεί!

Όχι άλλος εμπαιγμός στην μικρομεσαία επιχείρηση!».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λιανεμπόριο: Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση από τους εμπόρους στη Θεσσαλονίκη – Κηδειόχαρτα και αντάρτικο στην Πάτρα"

ΠΟΕΔΗΝ: Πάνω από 86 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

ΠΟΕΔΗΝ: Πάνω από 86 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ

Για νέο αρνητικό ρεκόρ, με τουλάχιστόν 86 διασωληνωμένους ασθενείς κορωνοϊού εκτός ΜΕΘ, κάνει λόγο η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, ο μέσος όρος αναμονής για μια θέση στη ΜΕΘ είναι τρεις ημέρες για τους νέους, ενώ πολλοί ηλικιωμένοι άνω των 75 ετών, που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, «περιμένουν μέχρι να πεθάνουν».

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος Μιχάλης Γιαννάκος, όταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς παραμένουν εκτός ΜΕΘ πάνω από ένα 24ωρο, «ελαχιστοποιούνται μέρα με τη μέρα οι πιθανότητες να ζήσουν», καθώς δεν φθάνει ένας αναπνευστήρας, «αν υπάρχει και αυτός». Παράλληλα εξηγεί πως αυτοί οι ασθενείς είναι ευάλωτοι σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και κινδυνεύουν και «από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού και τον υποτυπώδη εξοπλισμό».

«Σήμερα, πάλι απευθύνθηκαν σε εμάς συγγενείς 75χρονης διασωληνωμένης ασθενούς στο νοσοκομείο της Νίκαιας, που περιμένει μία εβδομάδα για ΜΕΘ – από το περασμένο Σάββατο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ και πρόσθεσε πως στη Νίκαια υπάρχει σήμερα ρεκόρ διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

Στην Ομοσπονδία απευθύνθηκαν, επίσης, συγγενείς 80χρονης διασωληνωμένης ασθενούς στο νοσοκομείο Ερυθρός, που βρίσκεται τέσσερις ημέρες εκτός ΜΕΘ.

Αυτή τη στιγμή, συνολικά, υπάρχουν 22 διασωληνωμένοι με μέσο όρο αναμονής πάνω από τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, η εικόνα των διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ, ανά νοσοκομείο, είναι η εξής:

–Ερυθρός: 10 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, ηλικίας 50-60 ετών.
–Θριάσιο: 7 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, με μέσο όρο αναμονής τρείς ημέρες. Επίσης, υπάρχουν 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, που είναι γενικά περιστατικά.
–Γεννηματάς: 16 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι περισσότεροι πάνω από δύο ημέρες.
–Σισμανόγλειο: πάνω από 5 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ.
–Αγία Όλγα: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
–Ελπίς: 4 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
–Ιπποκράτειο: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
–Λαϊκό: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
–Τζάνειο: 2 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ.
–Αλεξάνδρα: 10 διασωληνωμένοι ασθενείς σε λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, υπάρχουν συνολικά τουλάχιστον 86 διασωληνωμένοι ασθενείς κορωνοϊού εκτός ΜΕΘ. «Πεθαίνουν οι ασθενείς και οι ιδεοληψίες δεν τους αφήνουν να επιτάξουν τις ιδιωτικές ΜΕΘ», τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Μ. Γιαννάκος.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΟΕΔΗΝ: Πάνω από 86 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ"

Νέα τουρκική πρόκληση αποκαλύπτεται: Προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού

Τις τελευταίες ημέρες, μεγάλη είναι η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, ελληνικής και τουρκικής, στη θάλασσα της Λέσβου. 

Χθες Παρασκευή, καταγράφηκαν 6 απόπειρες να περάσουν από την Τουρκία βάρκες με μετανάστες, οι οποίες συνοδεύονταν από τουρκικές ακταιωρούς.

Τώρα, με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, αποκαλύπτεται ότι προ εξαημέρου στην ίδια θαλάσσια περιοχή, εκτυλίχθηκε θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε σκάφος του Λιμενικού και τουρκική ακταιωρό, δίχως μέχρι σήμερα το συμβάν να δει το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το επεισόδιο σημειώθηκε νυχτερινές ώρες, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Λέσβου, τουρκική ακταιωρός χτύπησε, και μάλιστα δύο φορές, στο πρυμναίο τμήμα του το πλοίο ανοικτής θαλάσσης «050 – Αρκοί» του Λιμενικού. Από τη σύγκρουση, το σκάφος του Λιμενικού έπαθε μικρές υλικές ζημιές. Παρόμοιο συμβάν είχε σημειωθεί και τον Ιανουάριο στην περιοχή των Ιμίων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα τουρκική πρόκληση αποκαλύπτεται: Προσπάθησαν να εμβολίσουν σκάφος του Λιμενικού"

Προκλητική δήλωση Ακάρ: Οι Έλληνες συνεχίζουν προβοκατόρικες ενέργειες

Προκλητικός εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά ο Χουλουσί Ακάρ, δηλώνοντας πως οι Έλληνες είναι αυτοί που συνεχίζουν τις προκλητικές και προβοκατόρικες ενέργειες.

Ο Ακάρ ανέφερε πως «παρά την εποικοδομητική, ειρηνική στάση μας και παρά τη στάση μας για διαβουλεύσεις, δυστυχώς οι Έλληνες γείτονες μας συνεχίζουν τις προβοκατόρικες ενέργειες και αυξάνουν την ένταση. Χρησιμοποιούν απειλητική γλώσσα με σκοπό να φτάσουν σε κάποιους στόχους. Κάθε φορά τονίζουμε πως αυτές οι κινήσεις είναι άσκοπες, καμία απειλή δεν έχει καμία επίπτωση στη χώρα μας, στο λαό μας και στις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Με αυτές τις μεθόδους και τις ενέργειες δεν θα φτάσουν πουθενά».

Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως «παρά τις ενέργειες μας που κάνουμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, οι Έλληνες γείτονες μας συνέχεια φθείρουν το διεθνές δίκαιο και ζητούν πράγματα και έχουν ρητορική εκτός δικαίου. Πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να φτάσουν πουθενά. Τους καλούμε να συμπεριφερθούν σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».

Τα νησιά και η ΑΟΖ

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για άλλη μια φορά υποστήριξε πως τα νησιά δεν μπορούν να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα.

«Εμείς ξέρουμε πως το Διεθνές Δικαστήριο έχει αποφανθεί πως τα νησιά δεν έχουν και δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Αυτό πρέπει να το ξέρουν και να αποδεχθούν αυτές τις αρχές. Πρέπει να καταλάβουν πως δεν μπορούν να φτάσουν με κάποιες μεθοδεύσεις, με κάποιες εξαπατήσεις και με κάποιες ψευδαισθήσεις. Ίσως βρουν κάποιους υποστηρικτές, αυτό είναι παράνομο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Προκλητική δήλωση Ακάρ: Οι Έλληνες συνεχίζουν προβοκατόρικες ενέργειες"

Καιρός αύριο: Πνιγηρό κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υγρασίας – Πού θα βρέχει

Άστατος θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή (04.04.2021). Κύρια χαρακτηριστικά του θα είναι η σκόνη από την Αφρική, οι τοπικές βροχές, αλλά και οι φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στα βόρεια νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που πιθανώς μετά το μεσημέρι στη Θράκη θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με τοπικές βροχές στα δυτικά και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Ευνοείται η μεταφορά αφρικανικής σκόνης κυρίως στα νότια.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Βαθμιαία στα δυτικά και τα βόρεια θα επικρατήσουν βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι 5 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα νότια και πτώση στα βόρεια.

Καιρός αύριο – Αναλυτική πρόγνωση 

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Νοτιοδυτικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση από τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: αρχικά ασθενείς και βαθμιαία βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ και τοπικά στα θαλάσσια 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Καιρός αύριο – Υπόλοιπη Ελλάδα 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που πιθανώς μετά το μεσημέρι στη Θράκη θα είναι πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία βελτίωση αναμένεται από το απόγευμα στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ και τοπικά 6 μποφόρ
Θερμοκρασία: Από 05 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως στη δυτική Πελοπόννησο. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες πρόσκαιροι όμβροι θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Ηπείρου.
Ανεμοι: Αρχικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 6 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές με τοπικές βροχές κυρίως το βράδυ στην ανατολική Πελοπόννησο. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες πρόσκαιροι όμβροι θα εκδηλωθούν στα ορεινά της Θεσσαλίας.
Ανεμοι: Στα νότια νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Στα βόρεια αρχικά νότιοι 3 με 5 μποφόρ που από το μεσημέρι θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές.
Ανεμοι: Νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και βαθμιαία 7 με 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν στο ανατολικό Αιγαίο όπου το βράδυ στις βορειότερες περιοχές θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πνιγηρό κοκτέιλ αφρικανικής σκόνης και υγρασίας – Πού θα βρέχει"

Κορωνοϊός: 3.232 νέα κρούσματα - 1.525 στην Αττική και 383 στη Θεσσαλονίκη

Σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε και σήμερα ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.232 νέες μολύνσεις το τελευταίο 24ωρο, ενώ 755 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Παράλληλα, 70 άτομα κατέληξαν λόγω των επιπλοκών της Covid-19, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα μας τους 8.302. 

«Καζάνι» που βράζει η Αττική, με 1.525 νέα κρούσματα. Στο κέντρο της Αθήνας εντοπίστηκαν 422, στην ανατολική Αττική 194, στον Δυτικό Τομέα 207 και στον Πειραιά 215. Στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 383 νέες μολύνσεις, στην Αχαΐα 108, στην Κοζάνη 107, στη Λάρισα 83,  και στις Σέρρες 71. 

 Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.232, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 273.459 (ημερήσια μεταβολή +1.2%), εκ των οποίων 51.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93  θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.270 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 70, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.302 θάνατοι. Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 755 (65.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.746 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή -20.11%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 476 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη)

Η γεωγραφική κατανομή των 3.232 κρουσμάτων covid-19 που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ έχει ως εξής:

194 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

165 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

207 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

146 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

422 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

157 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

215 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

19 κρούσματα στην Π.Ε.Νήσων

383 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

11 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

19 κρούσματα στην Π.Ε Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε Αρτας

108 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

35 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

10 κρούσματα στην Π.Ε Γρεβενών

15 κρούσματα στην Π.Ε Δράμας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

13 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

15 κρούσματα στην ΠΕ Ζακύνθου

27 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

33 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

59 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Θάσου

6 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

28 κρούσματα στην Π.Ε Καβάλας

18 κρούσματα στην Π.Ε Καλύμνου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

3 κρούσματα στην Π.Ε Καρπάθου

22 κρούσματα στην Π.Ε Καστοριάς

20 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

37 κρούσματα στην Π.Ε Κιλκίς

107 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

27 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

83 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

5 κρούσματα στην Π.Ε.Λασιθίου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε Λευκάδας

28 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

7 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Μήλου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε Νάξου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

1 κρούσμα στην Π.Ε. Πάρου

69 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

15 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

4 κρούσματα στην Π.Ε Πρέβεζας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

11 κρούσματα στην Π.Ε Ροδόπης

20 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου

13 κρούσματα στην Π.Ε.Σάμου

71 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

31 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

23 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

32 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

8 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

62 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: 3.232 νέα κρούσματα - 1.525 στην Αττική και 383 στη Θεσσαλονίκη"

Κορονο-πάρτι παντού στη Θεσσαλονίκη και εικόνες που εξοργίζουν – Και σε κλειστούς χώρους (video)

Την ώρα που οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις, για το πότε θα ανοίξουν τα ρολά των καταστημάτων τους, κάποιοι εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα στη Θεσσαλονίκη, διασκεδάζοντας στο συνωστισμό.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι και το κορονοπάρτι με τη συμμετοχή πολλών ατόμων σε κλειστό χώρο, που σύμφωνα με πληροφορίες του GRTIMES έγινε χθες, Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη.

Σε στόρι που ανέβηκαν στο instagram από κόρη γνωστού δικηγόρου, πλήθος ατόμων φαινόταν να διασκεδάζει σε κλειστό χώρο και χωρίς κανένας από τους συγκεντρωμένους να φορά μάσκα.

Συνεχίζεται ο συνωστισμός στα πεζοδρόμια με… “take away” ποτά

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το καθημερινό πια “κορονο-πάρτι” των πεζοδρομίων, με δεκάδες νεαρούς να συνωστίζονται έξω από μαγαζιά απολαμβάνοντας το ποτό τους, σα να μην υπάρχουν μέτρα και κορονοϊός. 

Δείτε τις απογευματινές εικόνες του GRTIMES από σήμερα, Σάββατο: 

Τελικά χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας, για να “διαλυθεί” το πλήθος στη διασταύρωση των οδών Καρόλου Ντηλ και Μητροπόλεως, όπου περίπου 150 άνθρωποι έπιναν ατάραχοι τα… “take away” ποτά τους. 

 

Πάντως, παρά τα “ντου” της Αστυνομίας αλλά και τα πρόστιμα που κόβονται καθημερινά, τα συγκεκριμένα στέκια γεμίζουν καθημερινά στο κέντρο της πόλης.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονο-πάρτι παντού στη Θεσσαλονίκη και εικόνες που εξοργίζουν – Και σε κλειστούς χώρους (video)"

Πέραμα: Το... έβαλαν για Σαλαμίνα οι Αθηναίοι, αλλά δεν επιτρέπεται η θαλάσσια μετακίνηση

Μποτιλιάρισμα έχει δημιουργηθεί στο λιμάνι του Περάματος, από... επίδοξους εκδρομείς που σκόπευαν να περάσουν απέναντι στο νησί της Σαλαμίνας για μια μικρή και κοντινή απόδραση. Αυτό που δεν υπολόγισαν όμως, είναι ότι ενώ από σήμερα επιτρέπονται ξανά οι διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν επιτρέπονται οι θαλάσσιες μετακινήσεις. 

Αυτό σημαίνει ότι, εντός Περιφέρειας Αττικής μπορεί κανείς να κινηθεί με αυτοκίνητο προς όποια κατεύθυνση θέλει, να πάει από τα βόρεια στα νότια προάστια, στο Σούνιο, το Λαύριο, την Κερατέα και σε όλες τις περιοχές εντός λεκανοπεδίου, δεν μπορεί ωστόσο να φτάσει σε περιοχές της Περιφέρειας για τις οποίες απαιτείται, είτε μετακίνηση με πλοίο (νησιά Αργοσαρωνικού), είτε πέρασμα από άλλο νομό (για τον δήμο Τροιζήνας περνά κανείς από τον δήμο Κορινθίας).

Το παραπάνω, αναφέρεται ρητά και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί για τις μετακινήσεις, με αποτέλεσμα οι έλεγχοι σήμερα στο λιμάνι του Περάματος να είναι εξονυχιστικοί και όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα να καλούνται να κάνουν αναστροφή. 

 

Η αρχική κίνηση που δημιουργήθηκε, προκάλεσε σύγχυση και στο ίδιο το Λιμενικό, το οποίο και επικοινώνησε με το υπουργείο Ναυτιλίας για να επιβεβαιώσει ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις και λόγω του «αλαλούμ» που δημιουργήθηκε αναμένεται εντός της ημέρας σχετική διευκρίνηση από το υπουργείο για τις θαλάσσιες μετακινήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στη Σαλαμίνα, μπορούν να περάσουν όσοι μένουν στο νησί και άρα μπορούν να επιδείξουν το Ε1 τους στους αστυνομικούς και όσοι δουλεύουν και άρα έχουν τα απαραίτητα έγγραφα από την ΕΡΓΑΝΗ. Όσοι θέλησαν να μετακινηθούν στη Σαλαμίνα με κωδικό μετακίνησης 6, αναγκάστηκαν απογοητευμένοι να επιστρέψουν και θα πρέπει να αρκεστούν στα ηπειρωτικά εδάφη του λεκανοπεδίου. Δείτε σχετικά βίντεο πολιτών που διαμαρτύρονται για τα σχετικά μέτρα:

 

 

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέραμα: Το... έβαλαν για Σαλαμίνα οι Αθηναίοι, αλλά δεν επιτρέπεται η θαλάσσια μετακίνηση"

Έξαλλος ο Πετρούνιας μετά από ατύχημα με μικρό κορίτσι στον Άγιο Κοσμά (pic)

Ένα μικρό κορίτσι φέρεται να γλίτωσε οριακά τον τραυματισμό κατά τη διάρκεια της προπόνησής της στο κλειστό γήπεδο της γυμναστικής στον Άγιο Κοσμά, γεγονός που έκανε έξαλλο και τον χρυσό Ολυμπιονίκη της Ελλάδας, Λευτέρη Πετρούνια.

Η νεαρή αθλήτρια είδε τους ασύμμετρους ζυγούς να καταρρέουν μπροστά της την ώρα που τελείωνε το πρόγραμμά της, εξαιτίας της αμέλειας στη συντήρησή τους.

“Ευτυχώς το κορίτσι είναι καλά”, ενημέρωσε ο Πετρούνιας μέσα από το instagram, όπου ανέβασε και τη σχετική φωτογραφία, ενώ στη συνέχεια έβαλλε κατά του προέδρου της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας: “Έτσι αφήσατε τη Γυμναστική κ. Βασιλειάδη!”, έγραψε ο πρωταθλητής των κρίκων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Έξαλλος ο Πετρούνιας μετά από ατύχημα με μικρό κορίτσι στον Άγιο Κοσμά (pic)"

Κ.Μητσοτάκης στην ΠΥΡΚΑΛ: Μεταστέγαση 9 υπουργείων έως το 2026 & πνεύμονας πρασίνου στον Υμηττό

Ο Πρωθυπουργός, μαζί με μεγάλο μέρος του κυβερνητικού θιάσου, βρέθηκε στην εκδήλωση που διοργάνωσε για την αξιοποίηση του χώρου στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων των εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού. 

«Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον δήμο Υμηττού -Δάφνης καθώς ανακοινώνουμε την έναρξη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης. Ενός σχεδίου τόσο προφανούς που το μόνο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στις εγκαταστάσεις σχεδιάζεται η δημιουργία «κυβερνητικού πάρκου» με στόχο να μεταφερθούν εκεί μέχρι το 2026 συνολικά 9 υπουργεία (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Αγροτική Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας) που τώρα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας, η πρωθυπουργική έδρα, ενώ το εργοστάσιο της ΠΥΡΚΑΛ θα «μετακομίσει» στο χώρο του εργοστασίου του Λαυρίου.

«Είναι ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο του δήμου, περίκλειστος στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Και ταυτόχρονα μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτήρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας. Σε ορίζοντα 30 ετών η εξοικονόμηση θα είναι της τάξης του 1 δις ευρώ» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Για να προσθέσει ότι το κυβερνητικό πάρκο θα αλλάξει την όψη της πόλης: «Προσφέρεται λοιπόν στην λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου μια μοναδική ευκαιρία, μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μία θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση, σε καινούργια κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά στους εργαζόμενους».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση προβλέπει τη δημιουργία ενός καινούργιου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της πόλης. «Μας δίνεται η δυνατότητα να αποδώσουμε 120 στρέμματα, 80 στρέμματα σε πάρκα και 40 στρέμματα σε κοινόχρηστους χώρους στους πολίτες της Δάφνης και του Υμηττού» και πρότεινε ο χώρος να ονομαστεί σε κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης», τιμητικά για τον αείμνηστο Δήμαρχο Υμηττού.

Το σχέδιο ανάπλασης παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κ.Μητσοτάκης στην ΠΥΡΚΑΛ: Μεταστέγαση 9 υπουργείων έως το 2026 & πνεύμονας πρασίνου στον Υμηττό"

AΑΔΕ: Εντόπισε κυκλώματα παραποιημένων στοιχείων εισαγόμενων ΙΧ

Οργανωμένα κυκλώματα, που λειτουργούν εις βάρος ανυποψίαστων αγοραστών αυτοκινήτων και των νομίμων εμπόρων, εντόπισαν οι τελωνειακοί έλεγχοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με τα στελέχη της να έχουν κινητοποιήσει τους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Οι έμποροι, που συμμετέχουν σε αυτά, δηλώνουν μικρότερη αξία πώλησης και διαφορετικά στοιχεία πωλητή ή αγοραστή, χωρίς να εμφανίζονται οι ίδιοι ή οι έμποροι του εξωτερικού, για τα οχήματα, που εισάγουν από χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος τους είναι να μην βεβαιωθεί ο σωστός ΦΠΑ και να αλλοιωθεί η προθεσμία πληρωμής του.

Οι έλεγχοι από τα στελέχη των τελωνείων πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, τόσο στα τελωνεία, όσο και στις οδικές αρτηρίες.

Μόλις από τους ελέγχους προκύψουν αμφιβολίες για τα στοιχεία, που έχουν δηλώσει οι έμποροι, οι τελωνειακοί στέλνουν αιτήματα Αμοιβαίας Διοικητικής Συνδρομής στο κράτος μέλος, όπου έγινε η πώληση του οχήματος, για να διαπιστώσουν αν τηρήθηκαν οι νόμιμες προϋποθέσεις και αν είναι γνήσιες οι ενδείξεις και τα στοιχεία του τιμολογίου.

Αν από την απάντηση προκύψουν παρατυπίες ως προς το καθεστώς ΦΠΑ ή τη φορολογητέα αξία του οχήματος, βεβαιώνουν την προβλεπόμενη οφειλή ΦΠΑ μαζί με τα πρόστιμα.

Τι έχει βγάλει η συνεργασία των ελληνικών αρχών με τις ευρωπαϊκές;

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, έχουμε στείλει 330 αιτήματα προς τις διοικήσεις των άλλων χωρών, καθένα από τα οποία αφορά σε πολλές περιπτώσεις.

Από τις μέχρι σήμερα απαντήσεις έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις σε 68 αιτήματα, που εμπλέκουν 59 ιδιώτες και 153 εμπόρους.

Τα ποσά, που έχουν βεβαιωθεί, προσεγγίζουν τα 466.000 ευρώ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " AΑΔΕ: Εντόπισε κυκλώματα παραποιημένων στοιχείων εισαγόμενων ΙΧ"

Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 2.839.051 νεκροί έχουν καταγραφεί παγκοσμίως

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.839.051 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που το γραφείο του Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας στην Κίνα έκανε λόγο για την εμφάνιση της νόσου, στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, που βασίζεται σε επίσημες πηγές, σήμερα, στις 13.00 ώρα Ελλάδας.

Περισσότερα από 130.168.360 κρούσματα έχουν επισήμως διαγνωστεί από την αρχή της πανδημίας.

Την Παρασκευή, 10.140 νέοι θάνατοι και 625.046 νέες μολύνσεις καταγράφηκαν παγκοσμίως. Οι χώρες που ανακοίνωσαν τους περισσότερους θανάτους στους πιο πρόσφατους απολογισμούς τους είναι η Βραζιλία με 2.922 νέους θανάτους, οι ΗΠΑ (895) και η Ινδία (714).

Οι ΗΠΑ παραμένουν η πλέον πληγείσα χώρα τόσο σε αριθμό νεκρών όσο και κρουσμάτων, με 554.103 θανάτους και 30.609.693 καταγεγραμμένες μολύνσεις, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 328.206 νεκρούς και 12.910.082 μολύνσεις, το Μεξικό με 203.854 νεκρούς (2.247.357 μολύνσεις), η Ινδία με 164.110 νεκρούς (12.392.260 κρούσματα) και η Βρετανία με 126.816 θανάτους (4.353.668 κρούσματα).

Η Ευρώπη μετρούσε, σήμερα στις 13.00 ώρα Ελλάδας, 965.895 θανάτους και 44.397.943 κρούσματα, η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 792.351 νεκρούς (25.107.991 μολύνσεις), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 577.110 θανάτους (31.598.947 μολύνσεις), η Ασία 274.448 νεκρούς (18.175.795 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 114.899 θανάτους (6.596.424 κρούσματα), η Αφρική 113.351 νεκρούς (4.253.208 κρούσματα) και η Ωκεανία 997 νεκρούς (38.054 κρούσματα).

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Τουλάχιστον 2.839.051 νεκροί έχουν καταγραφεί παγκοσμίως"

Ιερέας για το συνωστισμό έξω από εκκλησία στη Θεσσαλονίκη: Δεν έχουμε ευθύνη για το προαύλιο

Οι εικόνες συνωστισμού έξω από εκκλησία στη Θεσσαλονίκη για τους Χαιρετισμούς το απόγευμα της Παρασκευής (02.04.2021) προκαλέσαν αίσθηση και αντιδράσεις. Ο εφημέριος του ναού μίλησε στο newsit.gr και… έδωσε εξηγήσεις.

Όλα έγιναν στον ιερό ναό Αναστάσεως του Κυρίου, στο πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στους Αμπελόκηπους της Θεσσαλονίκης. Κόσμος πολύς, με μάσκες αλλά χωρίς αποστάσεις, είχε μαζευτεί στο προαύλιο της εκκλησίας.

Και όλα αυτά την ημέρα που η Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε 350 νέα κρούσματα κορονοϊού.

Κατά τον ιερέα Κωνσταντίνο Χατζηαγγελίδη, εφημέριο του Ιερού Ναού Αναστάσεως του Κυρίου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, ο συνωστισμός δεν ήταν θέμα της εκκλησίας αλλά του δήμου.

«Εμείς ως ιερείς δεν μπορούσαμε να εμπλακούμε σε αυτό, ενώ κάναμε την ακολουθία, να έχουμε το νου μας στο αν ο κόσμος θα μείνει απ’ έξω ή όχι. Μέσα στον ναό δεν υπήρχε κανένας. Μόνο ψάλτες και ιερείς. Τηρούμε κανονικά τα μέτρα στο έπακρον», είπε μιλώντας στο newsit.gr.

Και σημείωσε ότι για τον συνωστισμό εκτός ναού «δεν έχουμε κάποια ευθύνη εμείς. Απλά υπάρχουν άνθρωποι που προφανώς θέλουν να δημιουργούν θέματα. Το ίδιο γίνεται και στις πλατείες και στις λαϊκές αγορές και στο μετρό της Αθήνας και στην πλατεία Συντάγματος και στις πλατείες της Θεσσαλονίκης».

Κατά τον ιερέα, «ο προαύλιος χώρος του ναού ανήκει στον δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης και δεν είναι στον έλεγχο μας. Εμείς κάνουμε παρατηρήσεις να αραιώνουν οι πιστοί όσο μπορούν, όταν έρχονται έξω από την εκκλησία αλλά δεν μπορούμε να είμαστε και μέσα στο μυαλό του καθενός. Είναι δυνατόν; Πρέπει ο καθένας να έχει την καλή προαίρεση.

Η δική μας υποχρέωση είναι να εφαρμόζουμε την ΚΥΑ όσον αφορά στη λειτουργία του ναού. Μέσα στο ναό κατά τη διάρκεια των Ακολουθιών, πιστούς δεν έχει. Έχουμε όλα τα μέτρα απολύμανσης στις εισόδους του ναού, το προσωπικό του ναού φοράει τις μάσκες, όλα όσα πρέπει να γίνονται τα κάνουμε. Τώρα αν έξω από τον ναό μαζεύτηκε κόσμος, εμείς δεν μπορούμε να πούμε κάτι πάνω σ´ αυτό».

Τι έγινε χθες έξω από την εκκλησία

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιερέας για το συνωστισμό έξω από εκκλησία στη Θεσσαλονίκη: Δεν έχουμε ευθύνη για το προαύλιο"

ΕΣΕΕ σε κυβέρνηση: Επανεξετάστε τα δεδομένα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη για το λιανεμπόριο

Την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη στις 5 Απριλίου ζητεί από την κυβέρνηση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, Γιώργος Καρανίκας.

Συγκεκριμένα, την καλεί να πάρει πίσω την απόφαση για αναστολή του ανοίγματος στις τρεις περιοχές, παρουσιάζοντας λύσεις με λειτουργία των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, τηρώντας τα περιοριστικά μέτρα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Καρανίκα:

«Η ανάσχεση της πανδημίας απαιτεί συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία. Το ίδιο όμως και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της στην αγορά και ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Αυτός ο διπλός εθνικός στόχος, δεν υπηρετείται με αιφνιδιαστικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οδηγούν στην ακύρωση προγενέστερων δικών τους προτάσεων και κατά συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων για το πολυπόθητο άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων ύστερα από το πολύμηνο, σκληρό lockdown.

Οι έμποροι στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα δικαιούνται και απαιτούν μεγαλύτερο σεβασμό από όλους. Δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση και τους ειδικούς επιστήμονες γιατί, ενώ προετοιμάζονταν πυρετωδώς για να ανοίξουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου, στο “παρά ένα” μαθαίνουν ότι θα παραμείνουν τελικά κλειστοί.

Τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας στις συγκεκριμένες περιοχές, το οποίο δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη να εντοπίσουν ή να διαβλέψουν οι ειδικοί εμπειρογνώμονες; Γιατί δημιουργούν φρούδες ελπίδες και υποβάλλουν σε “σκωτσέζικο ντους” τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους τους που έχουν “γονατίσει” κυριολεκτικά ύστερα από το πεντάμηνο, σκληρό lockdown; Τι θα γίνει με το τεράστιο στοκ από απούλητο εμπόρευμα, συν το καινούριο που προμηθεύτηκαν με αιματηρές θυσίες, ενόψει του ανοίγματος που ακυρώθηκε;

Δεν χρειάζονται μόνο οι καταναλωτές βαλβίδες αποσυμπίεσης. Μεγάλη ανάγκη τις έχει και ο εμπορικός κόσμος, που ταυτόχρονα όμως αγωνίζεται για να αποφύγει τα λουκέτα και τις απολύσεις. Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει τα δεδομένα για την Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, προκρίνοντας λύσεις που περιλαμβάνουν το άνοιγμα των καταστημάτων στις 5 Απριλίου, με αυστηρή τήρηση περιοριστικών μέτρων στη λειτουργία τους».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΣΕΕ σε κυβέρνηση: Επανεξετάστε τα δεδομένα σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη για το λιανεμπόριο"

Πάτρα: Αποφασίστηκε "αντάρτικο" από τον Εμπορικό Σύλλογο- Ανοίγουν τα καταστήματα τη Δευτέρα

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2.30 το μεσημέρι η έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας. Οι έμποροι, όπως είχε προααγγείλει μέσω του thebest ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κ. Κώστας Ζαφειρόπουλος προχωρούν σε "αντάρτικο" αφού αποφάσισαν να ανοίξουν κανονικά τα καταστήματά τους τη Δευτέρα.

Μάλιστα, ξεκαθάρισαν ότι θα ανοίξουν χωρίς προσωπικό, ώστε να μη δημιουργήσουν πρόβλημα στους εργαζόμενούς τους, σε περίπτωση που συμβούν "ευτράπελα".

Από τη συνεδρίαση λήφθηκε η απόφαση να προχωρήσουν σε μπαράζ κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες, ξεκινώντας από την Κυριακή και την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Στέλιου Πέτσα. Ο Εμπορικός Σύλλογος προγραμματίζει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο και το Επιμελητήριο, τα δύο μέρη στα οποία θα βρεθεί ο κ. Πέτσας.

"Με ποια λογική ανοίγει η Αθήνα η οποία είναι κατακόκκινη επιδημιολογικά, αλλά όχι η Πάτρα και η Θεσσαλονίκη;" αναρωτήθηκε νωρίτερα μιλώντας στο thebest ο κ. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος μας ενημέρωσε πως αύριο, Κυριακή, οι έμποροι θα συναντηθούν στο Επιμελητήριο Αχαΐας με τον υφυπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, ο οποίος έρχεται στην Πάτρα ακριβώς γι αυτόν τον λόγο. Ο αναπληρωτής υπουργός Στέλιος Πέτσας, θα έχει συνάντηση με τον Δήμαρχο Κ. Πελετίδη στο Δημαρχείο στις 09:00 και, αμέσως μετά θα συναντηθεί με εκπροσώπους των εμπόρων, στο Επιμελητήριο.

 thebest

Διαβάστε Περισσότερα » "Πάτρα: Αποφασίστηκε "αντάρτικο" από τον Εμπορικό Σύλλογο- Ανοίγουν τα καταστήματα τη Δευτέρα"

Φωτιά στο Χιλιομόδι Κορινθίας

Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Πυροσβεστική για πυρκαγιά σε δασική έκταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής η φωτιά ξέσπασε στο Χιλιομόδι Κορινθίας, από άγνωστη ακόμα αιτία.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν 16 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα, ενώ στην επιχείρηση παίρνουν μέρος και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Φωτιά στο Χιλιομόδι Κορινθίας"

Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και «αντάρτικο» από δεκάδες καταστηματάρχες (pics, video)

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις και στην Θεσσαλονίκη για την απόφαση να εξαιρεθεί από την εφαρμογή του μέτρου του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

Να αναιρέσει την απόφαση καλούν την κυβέρνηση τόσο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της πόλης (ΕΕΘ), Μιχάλης Ζορπίδης όσο και ο Δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Επιχειρηματίες πραγματοποίησαν κινητοποίηση εκτάκτως για την απόφαση, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης συνεδριάζει εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, προκειμένου να συντονίσουν οι επαγγελματίες τις επόμενες κινήσεις τους.

Ήδη πάντως δεκάδες επαγγελματίες αναφέρουν πως θα ανοίξουν τη Δευτέρα, με δική τους πρωτοβουλία, όπως και στην Πάτρα. Σύμφωνα με το seleo.gr, είναι πάνω από 100.

Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος των επαγγελματιών, Ιφιγένεια Τοσίδου, τόνισε: “Δεν είμαστε γιατροί, παίρνουμε όλα τα υγειονομικά μέτρα, αλλά δεν μπορούμε άλλο να είμαστε κλειστά. Αυτό που ζήσαμε εδώ και ένα χρόνο είναι καταστροφή και δεν μπορούμε άλλο, είναι πολύ απλά τα πράγματα.”

 
 
 
Ζορπίδης: Δώστε ελπίδα στους επαγγελματίες

«Καλούμε την κυβέρνηση, την ύστατη στιγμή, να αναιρέσει την απόφαση για μη άνοιγμα του λιανεμπορίου, να δώσει την ελπίδα στους χιλιάδες επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης και μαζί και την ασφαλή διέξοδο στους Θεσσαλονικείς να κινηθούν σε ασφαλές υγειονομικό περιβάλλον τηρώντας τα μέτρα, που ήδη έχουν εφαρμόσει οι επαγγελματίες», τονίζει ο πρόεδρος του ΕΕΘ με σημερινή του ανακοίνωση.

Τονίζει, ότι «η αιφνιδιαστική απόφαση που λήφθηκε, αποτελεί τεράστιο πλήγμα στην ήδη πληγείσα επιχειρηματικότητα της Θεσσαλονίκης» και προσθέτει ότι «οι αντικρουόμενες και αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, ενώ δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται. Η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας».

Ζέρβας: Αιφνιδιαστική και δυσάρεστη απόφαση

Έκκληση προς όλους τους αρμόδιους απευθύνει με σημερινή του ανακοίνωση και ο δήμαρχος της πόλης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Σε συνέχεια έκτακτης συνεδρίασης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι κορονοϊού Covid-19 που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 2 Απριλίου και λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερα ανησυχητική επιδημιολογική εικόνα που παρουσιάζουν οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Κοζάνης και Αχαΐας, αποφασίζεται η αναστολή επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου στις τρεις αυτές ΠΕ και έως τη Δευτέρα 12 Απριλίου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Ζέρβας χαρακτηρίζει «αιφνιδιαστική» και «δυσάρεστη» την εξαίρεση της Θεσσαλονίκης από το άνοιγμα του λιανεμπορίου την προσεχή Δευτέρα 5/4, τη στιγμή μάλιστα που «όλοι ανέμεναν το αντίθετο», υπογραμμίζει.

«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις έκαναν τον προγραμματισμό τους, και μετά από τόσους μήνες πιστής αντιμετώπισης των μέτρων, μήνες οικονομικής ζημίας και κλειστών καταστημάτων, δικαιούνται καλύτερης αντιμετώπισης», σημειώνει χαρακτηριστικά, και τονίζει ότι «οι συνεχείς αλλαγές αποφάσεων και οι ανατροπές απομειώνουν την αξιοπιστία, προκαλούν σύγχυση και εν τέλει υποσκάπτουν τη συλλογική προσπάθεια».

Έκκληση και από την ΟΕΕΘ

Να πάρει πίσω την απόφασή της η κυβέρνηση ζητά και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ).

Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΕΘ κάνει λόγο για «απαράδεκτη απόφαση, η οποία δοκιμάζει και άλλο τις αντοχές χιλιάδων επαγγελματιών και εμπόρων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εδώ και ένα χρόνο δίνουν μάχη επιβίωσης, λόγω της πανδημίας» και δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των εμπόρων του νομού».

Επιπλέον, στην ανακοίνωσή της η ΟΕΕΘ, αναφέρει ότι «μας προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση το γεγονός ότι η κυβέρνηση αποφάσισε ξαφνικά να αναστείλει το άνοιγμα της αγοράς για μία εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη, όπου χθες είχε 350 κρούσματα, όταν την ίδια ώρα, στην Αθήνα όπου καταγράφεται το 60% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%, τα καταστήματα θα λειτουργήσουν κανονικά από την προσεχή Δευτέρα 5/4».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και «αντάρτικο» από δεκάδες καταστηματάρχες (pics, video)"

Κορωνοϊός- AstraZeneca: Επτά θάνατοι από θρόμβωση μετά το εμβόλιο στη Βρετανία

Επτά άνθρωποι που εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19 απεβίωσαν από αιματικούς θρόμβους, σε ένα σύνολο 30 τέτοιων περιστατικών που έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο βρετανικός οργανισμός φαρμάκων (MHRA).

Από τα 30 περιστατικά που είχαν καταγραφεί μέχρι και τις 24 Μαρτίου, «επτά δυστυχώς κατέληξαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο MHRA. Σημειώνεται ότι έως χθες είχαν γίνει 18,1 εκατομμύρια εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο σκεύασμα στη Βρετανία.

Η ρυθμιστική αρχή διευκρίνισε πως στις 24 Μαρτίου της είχαν γνωστοποιηθεί 22 περιστατικά εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης και άλλα οκτώ περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με έλλειμμα αιμοπεταλίων.

«Η εμπεριστατωμένη εξέταση αυτών των περιστατικών συνεχίζεται», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια του MHRA Τζουν Ρέιν. Η ίδια διευκρινίζει πως καμιά παρόμοια περίπτωση δεν έχει γνωστοποιηθεί για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

«Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca για την πρόληψη της μόλυνσης με Covid-19 και των επιπλοκών της συνεχίζουν να είναι κατά πολύ ανώτερα των κινδύνων και το κοινό πρέπει να συνεχίσει να κάνει το εμβόλιο που καλείται να κάνει», πρόσθεσε.

Σε γνωμοδότηση που δημοσιοποίησε προχθές, Πέμπτη, σχετικά με τις παρενέργειες των εμβολίων που χορηγούνται στη χώρα, ο MHRA είχε σημειώσει πως «ο κίνδυνος να εμφανίσει κάποιος αυτού του τύπου τους αιματικούς θρόμβους είναι πολύ μικρός».

Γενικότερα «ο αριθμός και η φύση των ανεπιθύμητων παρενεργειών που έχουν επισημανθεί ως τώρα δεν είναι ασυνήθιστοι σε σύγκριση με άλλους τύπους εμβολίων που χρησιμοποιούνται ευρέως», σύμφωνα με την ίδια.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός- AstraZeneca: Επτά θάνατοι από θρόμβωση μετά το εμβόλιο στη Βρετανία"

Θεσσαλονίκη: Σοκ από την εικόνα στα λύματα! Τεράστια αύξηση του ιικού φορτίου σε μια εβδομάδα (pics)

Μεγάλη αύξηση τοι ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στην Θεσσαλονίκη, αποτυπώνοντας μία σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ παραπέμπει σε επίπεδα αντίστοιχα των ημερών του περασμένου Νοεμβρίου, οι οποίες είχαν προηγηθεί της κορύφωσης εκείνου του κύματος της πανδημίας.

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι στην πόλη έχει επικρατήσει το βρετανικό, πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος του ιού, σε ποσοστό της τάξης του 90% των δειγματοληπτικών αναλύσεων, ενώ τις τελευταίες ημέρες παραμένει αυξημένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Αύξηση 64% σε μία εβδομάδα

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετρήσεων από δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων δηλαδή της Τετάρτης 31/03 και της Πέμπτης 01/04 είναι:

– Αυξημένη κατά 25% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 29/03 και της Τρίτης 30/03.

-Αυξημένη κατά 64% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 24/3 και Πέμπτης 25/3.

Πρύτανης ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου: Πλησιάζουμε σε επίπεδα συναγερμού 

«Η συνολική εικόνα από τις υψηλές τιμές του ιικού φορτίου στα λύματα, την επικράτηση σημαντικά πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων και τον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία της πόλης δείχνει πλέον ότι πλησιάζουμε σε επίπεδα συναγερμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.

«Είναι στην ατομική μας ευθύνη να μη ζήσουμε και πάλι τις δραματικές καταστάσεις που βιώσαμε στην πόλη τον περασμένο Νοέμβρη. Η κόπωση της κοινωνίας από τους παρατεταμένους περιορισμούς, η ανάγκη των ανθρώπων να βγουν έξω, να συναντηθούν με φίλους και αγαπημένους είναι απόλυτα λογική, όμως αυτή τη στιγμή προέχει η προστασία του υπέρτατου αγαθού, της ίδιας της ζωής των φίλων μας, των αγαπημένων μας», επισήμανε. 

Σχετικά με την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης στα λύματα ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος, εξήγησε: «Δυστυχώς για άλλες δύο ημέρες στη σειρά καταγράψαμε περαιτέρω αύξηση στο ιικό φορτίο στα λύματα της πόλης. Οι τιμές μετά και τον περιβαλλοντικό εξορθολογισμό αντιστοιχούν με εκείνες που είχαν καταγραφεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου 2020. Επειδή σε φάση έξαρσης της νόσου τα λύματα μπορούν να αποτυπώνουν την εικόνα λίγο νωρίτερα από την ιατρική επιτήρηση, η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική».

Σε ό,τι αφορά την κλινική εικόνα, ο καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ Μανώλης Ροηλίδης τόνισε: «Τις τελευταίες ημέρες παραμένει αυξημένος ο αριθμός εισαγωγών ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και των νοσηλειών σε ΜΕΘ. Τα νοσοκομεία της πόλης άρχισαν να προσθέτουν κλίνες COVID-19 στις ήδη υπάρχουσες. Ελπίζουμε ότι με τον αυξημένο ρυθμό εμβολιασμών σε νεότερες ηλικίες και σε ευπαθή άτομα θα μειωθούν οι σοβαρές νοσήσεις και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία που παρατηρούνται σήμερα».

Η βρετανική μετάλλαξη αναχαίτισε την νοτιοαφρικανική

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση, αναλύονται δείγματα λυμάτων μέσω της μεθοδολογίας που αναπτύχθηκε από την σύμπραξη του ΑΠΘ, της ΕΥΑΘ και του ΕΚΕΤΑ. Η μεθοδολογία, μέσω της ανάλυσης των γονιδιωμάτων του ιού στα λύματα, δίνει την πλήρη εικόνα για την εξέλιξη των μεταλλάξεων του στον πληθυσμό της Θεσσαλονίκης.

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι από τον Ιανουάριο έχουμε μία συνεχή αύξηση των μεταλλάξεων που σχετίζονται με το βρετανικό στέλεχος, το οποίο στα τελευταία δείγματα φαίνεται να έχει ξεπεράσει το 90% του συνόλου. Αντίθετα όμως πρέπει να τονίσουμε ότι οι μεταλλάξεις του αφρικανικού στελέχους, που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες ως προς την κάλυψή του από τα εμβόλια, αυτή τη στιγμή ανιχνεύονται σε επίπεδα κάτω του 1%», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθ. Αναγνώστης Αργυρίου, Αν. Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ

«Η βελτιστοποίηση της διαδικασίας συμπύκνωσης του ιού από μεγάλο όγκο λυμάτων μας επιτρέπει πλέον να έχουμε μεγάλη ακρίβεια στην εκτίμηση της συχνότητας στην κοινότητα, των στελεχών ειδικού ενδιαφέροντος. Η ταχεία επικράτηση του βρετανικού στελέχους φαίνεται να έχει συμβάλει στην αναχαίτιση της κυριαρχίας του νοτιοαφρικανικού. Η συνεχής επιτήρηση του νοτιοαφρικανικού στελέχους από την ομάδα ΑΠΘ/ΕΚΕΤΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς υπάρχει ανησυχία αναφορικά με την βαθμό αποτελεσματικότητας των σημερινών εμβολίων στην αντιμετώπιση του», διευκρίνισε ο αν. καθηγητής Μοριακής Μικροβιολογίας στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Κλινικών του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Δόβας.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Θεσσαλονίκη: Σοκ από την εικόνα στα λύματα! Τεράστια αύξηση του ιικού φορτίου σε μια εβδομάδα (pics)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news