facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Υπουργός Σκοπίων: «Η Ελλάδα θα διαθέσει ένα μέρος των εμβολίων της σε εμάς»

Το υπουργείο Υγείας διαπραγματεύεται μέσω τριών μηχανισμών για την προμήθεια περισσότερων από 800 χιλιάδων εμβολίων κατά του Covid- 19 και ήδη την Παρασκευή η Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι μέρος της πρώτης αποστολής εμβολίων που θα φθάσουν στην Αθήνα θα δοθεί στη χώρα μας. 

«Την Παρασκευή λάβαμε επιβεβαίωση από την Ελλάδα. Είχα μια συνομιλία με τον Έλληνα Υπουργό Υγείας, ο οποίος μετά τη συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη επιβεβαίωσε ότι από την πρώτη τους ποσότητα, η οποία θα φτάσει στην Αθήνα για τον πληθυσμό τους, μια ποσότητα θα διατεθεί για εμάς.

 Χρησιμοποιούμε σχεδόν όλα τα μέσα, συμπεριλαμβανομένου του μηχανισμού COVAX που ήταν ο πρώτος διαθέσιμος σε εμάς και φυσικά μέσω αυτών των άμεσων συμφωνιών άλλων κρατών μελών της ΕΕ για την παροχή ορισμένης ποσότητας εμβολίων για εμάς», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βένκο Φιλίπτσε, στη χθεσινή παρουσία του στην Sitel TV. 

 «Εκτός από αυτήν την αγορά μέσω του μηχανισμού COVAX, πραγματοποιήθηκε άμεση επαφή με την Pfizer και την Astra Zeneka. Ο τρίτος μηχανισμός είναι μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει παραγγείλει 200 ​​εκατομμύρια εμβόλια για τα κράτη μέλη και 100 εκατομμύρια επιπλέον δόσεις για ευρωπαϊκές χώρες εκτός της ένωσης. 

Υποβάλαμε αίτηση για 800.000 δόσεις και από αυτές τις 100 εκατομμύρια δόσεις. Το εμβόλιο θα είναι δωρεάν για όλους τους πολίτες», σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπουργός Σκοπίων: «Η Ελλάδα θα διαθέσει ένα μέρος των εμβολίων της σε εμάς»"

Βουλή: Ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 με 158 ψήφους

Με 158 ψήφους «υπέρ», κυρώθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων,

ο κρατικός προϋπολογισμός του οικονομικού έτους 2021.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 189 βουλευτών ψηφίσθηκαν οι δαπάνες του υπουργείου

Εθνικής ‘Αμυνας (16 βουλευτές τις καταψήφισαν και 95 ψήφισαν «παρών»)

όπως και οι δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας που ψηφίσθηκαν από 266 βουλευτές (34 όχι).

Οι δαπάνες όλων των υπόλοιπων υπουργείων ψηφίσθηκαν επίσης από 158 βουλευτές

(142 κατά) με μόνη διαφοροποίηση τις δαπάνες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

που ψηφίστηκαν από 159 βουλευτές έναντι 141 βουλευτών που τις καταψήφισαν.

Η ονομαστική ψηφοφορία, εφέτος λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς

του κορονοϊού, έγινε τόσο δια ζώσης μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος όσο και με επιστολικές ψήφους που απέστειλαν οι βουλευτές στο προεδρείο της Βουλής. Ψήφισαν και οι 300 βουλευτές.

Στις πέντε ημέρες που διήρκεσε η συζήτηση επί του Προϋπολογισμού, όπως ανέφερε

ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας η Ολομέλεια συνεδρίασε 60 ώρες,

μίλησαν 234 βουλευτές, 37 μέλη της κυβέρνησης και οι 6 πολιτικοί αρχηγοί. Ήταν,

όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Βουλής, η πρώτη φορά που δεν χρειάσθηκε να μειωθεί

ο χρόνος ομιλίας των αγορεύσεων προκειμένου να προλάβουν να μιλήσουν

όσο περισσότεροι από τους εγγεγραμμένους βουλευτές.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Βουλή: Ψηφίσθηκε ο προϋπολογισμός του 2021 με 158 ψήφους"

Δημοσκόπηση Κάπα Research: Το 43% των πολιτών υπέρ του εμβολίου - Το προφίλ όσων το αρνούνται

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα της Kάπα Research αναφορικά με τον εμβολιασμό των Ελλήνων πολιτών κατά του κορωνοϊού. Στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του imerisia.gr προκύπτει ότι το 43% των ερωτηθέντων τάσσεται θετικά στον εμβολιασμό, την ώρα που το 27% εμφανίζεται «πιο επιφυλακτικό» και ένα άλλο 27% αρνητικό ως προς τη λήψη του εμβολίου.

Καπα_Research_2

Ακόμη ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πιο θετικοί απέναντι στο εμβόλιο είναι οι άνδρες ηλικίας άνω των 55 ετών. Παράλληλα το 42% των ερωτηθέντων δείχνουν ότι είναι αισιόδοξοι για το εμβόλιο ενώ το 35% διατηρεί τις επιφυλάξεις του. 

Καπα_Research_1

 
Τώρα όσον αφορά την επιθυμία των Ελλήνων πολιτών για εμβολιασμό ανάλογα με το κόμμα που στηρίζουν βλέπουμε ότι το 67% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εμφανίζονται θετικοί, ενώ το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το ποσοστό των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας καθώς ανέρχεται σε 61%.

Στον αντίποδα το 75% των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης εμφανίζονται αρνητικοί  στον εμβολιασμό. Ακολουθούν οι ψηφοφόροι του ΜέΡΑ25 με 39%, του ΚΚΕ με 32%, και του ΣΥΡΙΖΑ με 28%. 

Επίσης το 35% των ερωτηθέντων εκφράζει ανησυχία για την ταχύτητα που γίνονται οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου, το 28% για τις παρενέργειες, ενώ το 20% δεν εμπιστεύεται τις ελληνικές Αρχές και τον μηχανισμό του κράτους.

Ακόμη το 35% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα επιθυμούσε να εμβολιαστεί σε ένα από τα κέντρα που δημιουργεί του υπουργείο Υγείας, το 19% στον φαρμακοποιό του, ενώ ένα 17% δηλώνει ότι θα ήθελε να εμβολιαστεί στον οικογενειακό του γιατρό.

Καπα_Research_5
 
Καπα_Research_6

Καπα_Research_7

Καπα_Research_8

Το 46% εμπιστεύεται το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech

Παράλληλα στην ερώτηση «Από όσα έχετε ακούσει και διαβάσει μέχρι σήμερα, πόσο εμπιστεύεστε κάθε ένα από τα παρακάτω εμβόλια κατά του κορoνοϊού που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών;», το 46% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι εμπιστεύεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech . Παράλληλα το 40% εμπιστεύεται το εμβόλιο της Moderna και το 33% το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης. Στον αντίποδα το 52% δεν εμπιστεύεται το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V, και ένα 46% δεν εμπιστεύεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Μάλιστα, όσοι δήλωσαν θετικοί στο να εμβολιαστούν, απάντησαν ότι θα έκαναν το εμβόλιο της Pfizer σε ποσοστό 32%, ενώ το 40% δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιο εμβόλιο θα έκανε.

Καπα_Research_9


Καπα_Research_10
 

Σημειώνεται πως η έρευνα της Κάπα Research διενεργήθηκε το διάστημα 4-7 Δεκεμβρίου και σε αυτήν συμμετείχαν 1.010 άτομα (άνδρες και γυναίκες, 17 ετών και άνω) και από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Δημοσκόπηση Κάπα Research: Το 43% των πολιτών υπέρ του εμβολίου - Το προφίλ όσων το αρνούνται"

Περιστέρι: Γιος εφοπλιστή ο ένας από τους συλληφθέντες για τους πυροβολισμούς

Ολοένα και… ξετυλίγεται το κουβάρι γύρω από την επίθεση με πυροβολισμούς που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης, 15.12.2020, σε ένα γεμάτο από κόσμο δρόμο στο Περιστέρι, με θύμα έναν 32χρονο άνδρα.

Το ρεπορτάζ του newsit.gr αναφέρει πως ο 32χρονος πρώην πυγμάχος είχε μεταβεί σε μάνδρα αυτοκινήτων στην οδό Δωδεκανήσου, στο Περιστέρι, για να πληρώσει μια δόση. Την ώρα που έφτανε στο σημείο ένα αυτοκίνητο σταμάτησε δίπλα του και βγήκαν δυο άνδρες που φορούσαν κουκούλες.

Πριν προλάβει να αντιδράσει ο 32χρονος δέχθηκε επίθεση με σιδηρογροθιά στο κεφάλι, ενώ στην συνέχεια τον πυροβόλησαν και στο πόδι. Οι δράστες μπήκαν στο αυτοκίνητο και εξαφανίστηκαν, ενώ αμέσως έσπευσε κοντά του ο ιδιοκτήτης της μάνδρας και τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Δύο προσαγωγές που έγιναν συλλήψεις – Ξέφυγε ο τρίτος

Οι πληροφορίες του newsit.gr αναφέρουν πως μετά από αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή, προσήχθησαν δύο άτομα στην Ασφάλεια ενώ αργότερα η προσαγωγή τους μετατράπηκε σε σύλληψη. Μάλιστα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ένας από τους δύο είναι γιος εφοπλιστή, ενώ στο παρελθόν είχε συμμετάσχει και σε ριάλιτι της ελληνικής τηλεόρασης.

Πιο συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί κατάφεραν να τους εντοπίσουν καθώς αυτόπτες μάρτυρες είχαν δει την πινακίδα του αυτοκινήτου στο οποίο μετέβαιναν. Μετά από αναζητήσεις, οι Αρχές εντόπισαν το όχημα κοντά στο Χαϊδάρι και προσήγαγαν τους δύο άνδρες, ενώ στο όχημα υπήρχε κι ένας τρίτος, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι δύο συλληφθέντες -πλέον- έχουν απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για υποθέσεις της νύχτας στην περιοχή του Πειραιά και όλα τα στοιχεία ελέγχονται εξονυχιστικά.

Δείτε τις εικόνες από το σημείο

Περιστέρι

Περιστέρι

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Περιστέρι: Γιος εφοπλιστή ο ένας από τους συλληφθέντες για τους πυροβολισμούς"

Lidl: Μπήκαν λουκέτα σε καταστήματα -Δείτε τι συνέβη

Προσωρινό λουκέτο στα υποκαταστήματα του των σούπερ μάρκετ Lidl σε Λιβαδειά και Θήβα και πρόστιμο από 15.000 ευρώ, επιβλήθηκαν από τις ελεγκτικές αρχές της Βοιωτίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι από τους οποίους διαπιστώθηκε ότι πουλούσαν εποχικά προϊόντα (παιχνίδια και άλλα μη επιτρεπόμενα είδη).

Προσωρινά κλειστό παραμένει και το κατάστημα του LIDL στην παλιά οδό Ξάνθης στην Κομοτηνή λόγω κορωνοϊού.

Το λουκέτο, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα της Κομοτηνής, «Χρόνος» μπήκε το απόγευμα του Σαββάτου, Ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί ακριβώς η αιτία.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Lidl: Μπήκαν λουκέτα σε καταστήματα -Δείτε τι συνέβη"

Κορωνοϊός - Σουηδία: Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των ηλικιωμένων από την πανδημία

Συστημικές ανεπάρκειες στη φροντίδα των ηλικιωμένων στη Σουηδία σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα από την κυβέρνηση και των υπηρεσιών συνέβαλαν στον υψηλό αριθμό θανάτων από την Covid-19 σε γηροκομεία της χώρας, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα μια επίσημη επιτροπή.

Η σκανδιναβική χώρα έχει ξεχωρίσει διεθνώς με τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς επιβολή lockdown, άλλων αυστηρών μέτρων περιορισμών και χρήση μασκών. Οι αρχές άφησαν σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις κατά μεγάλο βαθμό ανοιχτά, ζητώντας απλά από τους πολίτες να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις και να διατηρούν καλή υγιεινή.

Όταν ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η στρατηγική συνδυάστηκε με το στόχο να προφυλαχθούν οι ηλικιωμένοι από την Covid-19. Αλλά καθώς ο αριθμός των θανάτων αυξανόταν, ειδικά στα γηροκομεία, η επιτροπή ορίστηκε για να αξιολογήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η επιτροπή ανέφερε ότι προηγουμένως γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, για τα οποία οι αρχές, οι περιφέρειες, οι φορείς παροχής ιδιωτικής φροντίδας και οι δήμοι μοιράζονται την ευθύνη, ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους.

"Αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που κυβερνά τη χώρα και έχει την τελική ευθύνη", δήλωσε ο Ματς Μάλιν , πρόεδρος της επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου."Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν καλύτερα εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση της πανδημίας".

Παράλληλα η επιτροπή επισήμανε την κακή εκπαίδευση του προσωπικού και το χαμηλό επίπεδο νοσοκόμων και γιατρών στην περίθαλψη ηλικιωμένων και τόνισε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις συνέβαλαν επίσης στις ανεπάρκειες.

Η σουηδική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας έχει χαρακτηριστεί απερίσκεπτη και σκληρή, αλλά έχει κερδίσει επαίνους για το ότι είναι πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς από τους περίπου 7.700 θανάτους από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας. Τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί.

Η έκθεση της επιτροπής επίσης τονίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων που ελήφθησαν την άνοιξη ήρθαν πολύ αργά και ήταν ανεπαρκή.

"Η πτυχή αυτής (σ.σ. της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας) που επικεντρώθηκε στην προστασία των ηλικιωμένων απέτυχε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε το γεγονός ότι τόσοι πολλοί πέθαναν από Covid-19", δήλωσε ο Μάλιν. "Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την πανδημία".

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική, αλλά παραδέχτηκε ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους, αν και σημείωσε ότι η υγεία και η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελούν ευθύνη των περιφερειακών αρχών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.

Τον Νοέμβριο, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε "σοβαρές ελλείψεις" στη φροντίδα ηλικιωμένων - μόλις το 6% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν ήταν ασθενείς από Covid-19 σε γηροκομεία που είχαν προσβαση σε γιατρό.

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Σοσιολδημοκρατών και Πρασίνων ετοιμάζει νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση της περίθαλψης ηλικιωμένων.

Η Σουηδία καταγράφει θνητότητα πολύ υψηλότερη από τους δείκτες που καταγράφουν οι γείτονές της, αν και μικρότερη από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που προέβησαν σε αυστηρά μέτρα περιορισμών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός - Σουηδία: Σοβαρές ελλείψεις στην προστασία των ηλικιωμένων από την πανδημία"

Ποια οχήματα θα παρκάρουν δωρεάν για 2 χρόνια σε Δήμους (ΚΥΑ)

Χριστουγεννιάτικο δώρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021 σύμφωνα με την οποία τα ηλεκτρικά οχήματα αλλά και τα plug-in μοντέλα με εκπομπές CO2 έως 50 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο θα παρκάρουν δωρεάν στους δήμους που διαθέτουν σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης!

Μάλιστα, όπως γράφει το newsauto.gr, το ευνοϊκό μέτρο αρχικά θα ισχύει έως το τέλος του 2022 και οι κάτοχοι «καθαρών» αυτοκινήτων θα μπορούν να εκτυπώσουν ηλεκτρονικά το ειδικό σήμα που θα τους απαλλάσσει από την καταβολή του Τέλους στάθμευσης στους ΟΤΑ Α’ βαθμού.

Ειδικότερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί και οδεύει για το Εθνικό Τυπογραφείο ώστε να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναγράφει ότι:

«1. Από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού όπου υπάρχουν θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή, τα Η/Ο μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. απαλλάσσονται από την καταβολή τέλους στάθμευσης. Οι περιορισμοί ως προς τη διάρκεια της στάθμευσης συνεχίζουν να ισχύουν για Η/Ο μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50γρ CO2/χλμ.

2.Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι λεπτομέρειες καθώς και η επιμέρους διαδικασία για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 του Κεφαλαίου Β’ «ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ» του ν.4710/2020 (Α’ 142) αναφορικά με το κίνητρο της δημιουργίας δωρεάν θέσεων στάθμευσης για Η/Ο μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. εντός των διοικητικών ορίων των Δήμων για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας.

Ειδικότερα καθορίζονται:

α. η διαδικασία υποβολής αίτησης των δικαιούχων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) για απόκτηση ειδικού σήματος.

β. οι προδιαγραφές της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας εκδίδεται το ειδικό σήμα.

γ. οι προδιαγραφές του ειδικού σήματος καθώς και οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτό.

δ. τα όργανα ελέγχου για την ύπαρξη και εγκυρότητα του ειδικού σήματος.

Άρθρο 2

Δικαιούχοι κινήτρου δωρεάν στάθμευσης Διαδικασία απόδοσης ειδικού σήματος

1.Δικαιούχοι του ειδικού σήματος για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους στάθμευσης ορίζονται οι κύριοι ή/ και κάτοχοι: α. αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων και β. ηλεκτρικών υβριδικών οχημάτων εξωτερικής φόρτισης με εκπομπές ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ.

2.Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος της παρούσας δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης. Αρμόδιο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

3.Για τη χορήγηση του ειδικού σήματος απαιτείται πρόσβαση του αιτούντος /χρήστη στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 2 και προηγούμενη αυθεντικοποίησή του με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) , σύμφωνα με τα οριζόμενα στο α. 28 του ν. 4727/2020.Η ηλεκτρονική αίτηση επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης. Η χρήση της εφαρμογής επιτρέπεται μόνον από πιστοποιημένους χρήστες, γεγονός που διασφαλίζεται από την εισαγωγή του Αριθμού Αναγνώρισης (αριθμός πινακίδων κυκλοφορίας) του οχήματος και του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του κύριου ή/ και κατόχου του οχήματος.

4.Ο έλεγχος πληρότητας των προϋποθέσεων για την απόκτηση του ειδικού σήματος διενεργείται αυτομάτως από την ηλεκτρονική εφαρμογή, με άντληση των στοιχείων της παραγράφου 1, , από τα στοιχεία της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, όπως αυτά έχουν καταχωρισθεί στο Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων που τηρεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των οικείων Περιφερειών της χώρας , μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ο χρήστης ακολουθεί τα βήματα, σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίνονται από την ηλεκτρονική εφαρμογή και εκτυπώνει το ειδικό σήμα.

5.Το ειδικό σήμα φέρει : α. μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον λήπτη. Η επαλήθευση γίνεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, σύμφωνα με το άρθρο 27 του ν. 4727/2020.

β. Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 27 του ν. 4727/2020. Η ημερομηνία που αναγράφεται στην ηλεκτρονική σφραγίδα αποτελεί την ημερομηνία έκδοσης του ειδικού σήματος.

6.Το ειδικό σήμα που εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) γίνεται αποδεκτό σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 3 του α. 27 του ν. 4727/2020.

7.Το ειδικό σήμα τοποθετείται σε εμφανές μέρος του εμπρόσθιου ανεμοθώρακα του οχήματος κατά τρόπο που αφενός να μην περιορίζεται η ορατότητα του οδηγού, αφετέρου να είναι ορατό στα αρμόδια για την αστυνόμευση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης με πληρωμή ελεγκτικά όργανα.

8.Το ειδικό σήμα εκδίδεται άπαξ. Σε περίπτωση απώλειας, ο κύριος ή/ και κάτοχος του οχήματος δύναται να το ανακτά ηλεκτρονικά μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) ακολουθώντας τη διαδικασία της παρ.3.

Άρθρο 3

Σχεδιασμός, ανάπτυξη και λειτουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για τον εφοδιασμό του ειδικού σήματος

1.Αρμόδιο για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την εφαρμογή του άρθρου 3 του ν.4710/2020 είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

2.Αρμόδιο για τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρούσας απόφασης είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο έχει την ευθύνη για:

α. τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής μέσω της οποίας οι πολίτες ενημερώνονται για τις προϋποθέσεις απόκτησης κατά τον ν.4710/2020 του ειδικού σήματος με το οποίο δικαιούνται για το χρονικό διάστημα από 01.01.2021 έως 31.12.2022 για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας δωρεά ν στάθμευση στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης επί πληρωμή εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού, ελέγχεται η πλήρωση των εκ του νόμου απαιτήσεων για την απόκτηση του ειδικού σήματος και, τέλος, υποβάλλεται η αίτηση του δικαιούχου για εκτύπωση του ειδικού σήματος.

β. τη λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος αδειών κυκλοφορίας των οχημάτων που τηρείται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, στοιχεία του οποίου αντλούνται προς αντιστοίχιση στο πλαίσιο απόδοσης του ειδικού σήματος.

1.Στο Παράρτημα του άρθρου 7 της παρούσας παρατίθεται το υπόδειγμα του ειδικού σήματος που χορηγείται ψηφιακά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.4710/2020, στους κυρίους ή/και κατόχους Η/Ο μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως 50 γρ. CO2/χλμ. Το ειδικό σήμα είναι:

α. Εκτυπώσιμο ασπρόμαυρο με οπτικά ευδιάκριτες τις πληροφορίες της παραγράφου 2 του παρόντος άρθρου.

β. Μονής (1) όψης.

Άρθρο 5

Θέματα ελέγχου ειδικού σήματος

1.Αρμόδια όργανα για τον έλεγχο για την ύπαρξη και εγκυρότητα του ειδικού σήματος που χορηγείται στους δικαιούχους του άρθρου 3 του ν.4710/2020 κατά τα οριζόμενα της παρούσας απόφασης είναι η δημοτική αστυνομία. Αν κατά τον έλεγχο που διενεργεί η δημοτική αστυνομία δεν ταυτίζονται τα στοιχεία του οχήματος, με τα δεδομένα που τηρούνται στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με το ειδικό σήμα που είναι τοποθετημένο εντός του αυτοκινήτου, τότε βεβαιώνει την παράβαση για παράνομη στάθμευση. Η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου διενεργείται επιτόπου, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr)

2.Όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστό ή παραποιημένο ειδικό σήμα ή να κάνει χρήση αυτού τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα, όπως ισχύει.

Άρθρο 6

Τήρηση αρχών του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

1.Σύμφωνα με τον Κανονισμό 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της επεξεργασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών και την κατάργηση της οδηγίας 95/46/ΕΚ (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων)», κατά το σχεδιασμό, ανάπτυξη, υλοποίηση, λειτουργία και συντήρηση της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρούσας απόφασης, εφαρμόζονται οι αρχές προστασίας των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων και ιδίως, οι απαιτήσεις που απορρέουν από τις διατάξεις: α) του άρθρου 25 «Προστασία των δεδομένων ήδη από το σχεδιασμό και εξ ορισμού», β) του άρθρου 32 «Ασφάλεια επεξεργασίας» και γ) του άρθρου 28 «Εκτελών την επεξεργασία».».

2.Τα φυσικά πρόσωπα για τα οποία τηρούνται στοιχεία στο Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων που τηρεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ασκούν τα δικαιώματα που προβλέπονται στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος στις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών της χώρας, όπως προσιδιάζουν.

3.Για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 3 του ν. 4710/2020 σχετικά με τον εφοδιασμό των δικαιούχων με ειδικό σήμα για δωρεάν στάθμευση στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης επί πληρωμή εντός των διοικητικών ορίων των ΟΤΑ Α’ βαθμού, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διαθέτει στο Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης διαδικτυακή υπηρεσία με τα απαραίτητα δεδομένα του Μητρώου Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων που τηρεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

4.Τα ακριβή προς διάθεση πεδία είναι τα εξής:

α. Αριθμός Κυκλοφορίας Αυτοκινήτου

β. Μάρκα Οχήματος (πεδίο D.1 της άδειας κυκλοφορίας)

γ. Τύπος οχήματος (πεδίο D.2 της άδειας κυκλοφορίας)

δ. Εμπορική Ονομασία οχήματος (πεδίο D.3 της άδειας κυκλοφορίας)

ε. Αριθμός Αναγνώρισης οχήματος (πεδίο E της άδειας κυκλοφορίας)

στ. Τύπος καυσίμου (πεδίο 9 της άδειας κυκλοφορίας για κωδικό και πεδίο P.3 της άδειας κυκλοφορίας για περιγραφή)

ζ. Εκπομπή ρύπων (CO2 gr/km) (πεδίο V.7 της άδειας κυκλοφορίας)

5.Η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας διενεργείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ., σύμφωνα το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και την Πολιτική Ορθής Χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών.

6.Ο φορέας λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής της παρούσας απόφασης σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή.

Άρθρο 7

Παραρτήματα

Προσαρτάται και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της παρούσας απόφασης, το συνημμένο

Παράρτημα Ι .

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ

Κωδικός:

ΣΗΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ

  1. Αριθμός Κυκλοφορίας Αυτοκινήτου:
  2. Μάρκα Οχήματος:
  3. Τύπος οχήματος:
  4. Εμπορική Ονομασία οχήματος:
  5. Αριθμός Αναγνώρισης οχήματος:
  6. Τύπος καυσίμου
  7. Εκπομπή ρύπων (CO2 gr/km)
  8. Ημερομηνία λήξης ισχύος σήματος:
  9. Ημερομηνία αντιγράφου:

Το παρόν ισχύει σε όλη την ελληνική επικράτεια

Άρθρο 8

Έναρξη Ισχύος

Η ισχύς της παρούσας απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποια οχήματα θα παρκάρουν δωρεάν για 2 χρόνια σε Δήμους (ΚΥΑ)"

Κορωνοϊός: Σε Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Δανία κι Αυστραλία εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού

Το νέο, μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού που αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, εξαπλώθηκε στη Σκωτία και την Ουαλία μετά την εμφάνισή του την Αγγλία, λένε οι επιστήμονες.

Το στέλεχος, που ονομάστηκε VUI - 202012/01 από τη Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England), είναι μια έκδοση του SARS-CoV-2, ελαφρώς διαφορετική από τις παλαιότερες εκδόσεις του ιού. Έχει μια σειρά από 17 μεταλλάξεις, με μερικές από αυτές να παρατηρούνται στην ακίδα της πρωτεΐνης, που αλλάζουν ελαφρώς το σχήμα της.

Ο Ματ Χάνκοκ είπε χθες ότι η Public Health England αναγνώρισε τις μεταλλάξεις ως ξεχωριστό, σημαντικό στέλεχος του ιού την περασμένη εβδομάδα.

Οι εργαστηριακές ακολουθίες δείχνουν ότι το πρώτο ίχνος του στελέχους χρονολογείται από τις 20 Σεπτεμβρίου, σε ένα εργαστήριο στο Milton Keynes, που χρησιμοποιείται για την ανάλυση των τεστ. Το στέλεχος φέρεται να εισήχθη στη χώρα από παραθεριστές στην Ισπανία και φαίνεται να σχετίζεται με την «έκρηξη» κρουσμάτων στο Λονδίνο και τα νοτιοανατολικά της χώρας.

Στο μεταξύ, το project Nextstrain.org, το οποίο καταγράφει εργαστηριακές αναφορές του στελέχους, ανέφερε πως βρήκε δείγματα από αρχεία στην Ουαλία, τη Σκωτία και τη Δανία. Ακόμα, η Public Health England επιβεβαίωσε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος βρέθηκε επίσης στην Αυστραλία.

Η συντριπτική πλειοψηφία, πάντως, είναι στην Αγγλία.

Το στέλεχος του ιού είναι πιθανό να υπάρχει σε άλλες χώρες, αλλά μπορεί να μην έχει καταγραφεί από τις μελέτες παρακολούθησης.

Προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος να πιστεύεται ότι η μετάλλαξη αλλάζει τη λειτουργία του ιού με οποιονδήποτε τρόπο, ούτε την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να αποτρέπει από τη λοίμωξη Covid-19.

Ο Ματ Χάνκοκ είπε ότι οι ειδικοί πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει τον ιό να εξαπλωθεί ταχύτερα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία που να το υποστηρίζουν στο 100%.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Σε Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία, Δανία κι Αυστραλία εντοπίστηκε το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού"

Κορονοϊός – Σουηδία: Προκαταρκτική έκθεση «κόλαφος» για τους ηλικιωμένους

Συστημικές ανεπάρκειες στη φροντίδα των ηλικιωμένων στη Σουηδία σε συνδυασμό με τα ανεπαρκή μέτρα από την κυβέρνηση και των υπηρεσιών συνέβαλαν στον υψηλό αριθμό θανάτων από τον κορονοϊό σε γηροκομεία της χώρας, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση που δημοσίευσε σήμερα μια επίσημη επιτροπή.

Η σκανδιναβική χώρα έχει ξεχωρίσει διεθνώς με τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς επιβολή lockdown, άλλων αυστηρών μέτρων περιορισμών και χρήση μασκών. Οι αρχές άφησαν σχολεία, εστιατόρια και επιχειρήσεις κατά μεγάλο βαθμό ανοιχτά, ζητώντας απλά από τους πολίτες να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις και να διατηρούν καλή υγιεινή.

Όταν ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της άνοιξης, η στρατηγική συνδυάστηκε με το στόχο να προφυλαχθούν οι ηλικιωμένοι από την Covid-19. Αλλά καθώς ο αριθμός των θανάτων αυξανόταν, ειδικά στα γηροκομεία, η επιτροπή ορίστηκε για να αξιολογήσει τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Η επιτροπή ανέφερε ότι προηγουμένως γνωστά διαρθρωτικά προβλήματα στο σύστημα φροντίδας ηλικιωμένων, για τα οποία οι αρχές, οι περιφέρειες, οι φορείς παροχής ιδιωτικής φροντίδας και οι δήμοι μοιράζονται την ευθύνη, ευθύνονται για τους πολλούς θανάτους.

“Αλλά θέλουμε να επισημάνουμε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που κυβερνά τη χώρα και έχει την τελική ευθύνη”, δήλωσε ο Ματς Μάλιν , πρόεδρος της επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου.

“Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν καλύτερα εξοπλισμένη για την αντιμετώπιση της πανδημίας”.

Παράλληλα η επιτροπή επισήμανε την κακή εκπαίδευση του προσωπικού και το χαμηλό επίπεδο νοσοκόμων και γιατρών στην περίθαλψη ηλικιωμένων και τόνισε ότι προηγούμενες κυβερνήσεις συνέβαλαν επίσης στις ανεπάρκειες.

Η Σουηδία και η στρατηγική που προκάλεσε αίσθηση

Η σουηδική στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας έχει χαρακτηριστεί απερίσκεπτη και σκληρή, αλλά έχει κερδίσει επαίνους για το ότι είναι πιο βιώσιμη και φιλική προς τις επιχειρήσεις. Λίγο λιγότεροι από τους μισούς από τους περίπου 7.700 θανάτους από τον νέο κορονοϊό στη χώρα καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας. Τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι που διέμεναν εκεί.

Η έκθεση της επιτροπής επίσης τονίζει ότι τα κυβερνητικά μέτρα για την προστασία των ηλικιωμένων που ελήφθησαν την άνοιξη ήρθαν πολύ αργά και ήταν ανεπαρκή.

“Η πτυχή αυτής (σ.σ. της στρατηγικής αντιμετώπισης της πανδημίας) που επικεντρώθηκε στην προστασία των ηλικιωμένων απέτυχε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να δούμε το γεγονός ότι τόσοι πολλοί πέθαναν από Covid-19”, δήλωσε ο Μάλιν.

“Η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι η φροντίδα των ηλικιωμένων ήταν καλύτερα προετοιμασμένη για την πανδημία”.

Ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν υπερασπίστηκε τη συνολική στρατηγική, αλλά παραδέχτηκε ότι η Σουηδία απέτυχε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους, αν και σημείωσε ότι η υγεία και η φροντίδα των ηλικιωμένων αποτελούν ευθύνη των περιφερειακών αρχών και όχι της κεντρικής κυβέρνησης.

Τον Νοέμβριο, το Σώμα Επιθεωρητών Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε “σοβαρές ελλείψεις” στη φροντίδα ηλικιωμένων – μόλις το 6% των περιπτώσεων που εξετάστηκαν ήταν ασθενείς από Covid-19 σε γηροκομεία που είχαν προσβαση σε γιατρό.

Η υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Λένα Χάλενγκρεν δήλωσε ότι η κυβέρνηση Σοσιολδημοκρατών και Πρασίνων ετοιμάζει νέα νομοθεσία για τη ρύθμιση της περίθαλψης ηλικιωμένων.

Η Σουηδία καταγράφει θνητότητα πολύ υψηλότερη από τους δείκτες που καταγράφουν οι γείτονές της, αν και μικρότερη από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες που προέβησαν σε αυστηρά μέτρα περιορισμών.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός – Σουηδία: Προκαταρκτική έκθεση «κόλαφος» για τους ηλικιωμένους"

ΕΛ.ΑΣ: «Τσάκωσαν» ανώτατους αξιωματικούς να κάνουν… εκδρομές με περιπολικά

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο αξιωματικοί βρέθηκαν στο στόχαστρο παρακολούθησης της αστυνομίας, μετά από καταγγελίες που αφορούσαν μεταξύ άλλων άνομων πράξεων, το ότι εκμεταλλεύονταν τα υπηρεσιακά οχήματα για να μετακινούνται ελεύθερα.

Οι δύο ανώτατοι αξιωματικοί είναι γνωστοί συνδικαλιστές, ενώ οι αρχές εξετάζουν την εμπλοκή κι άλλων αστυνομικών.

Για τους δύο συλληφθέντες σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν ενώπιων του εισαγγελέα.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛ.ΑΣ: «Τσάκωσαν» ανώτατους αξιωματικούς να κάνουν… εκδρομές με περιπολικά"

Γερμανία κατά Τουρκίας: Αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο το άνοιγμα των Βαρωσίων

Αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο είναι το άνοιγμα τμημάτων των Βαρωσίων από την τουρκοκυπριακή πλευρά, εκτιμά η Επιστημονική Υπηρεσία του Κοινοβουλίου της Γερμανίας, συνδέοντας τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ με την Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960.

Η 23σέλιδη γνωμοδότηση ζητήθηκε από την βουλευτή της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκντελέν, η οποία τονίζει σχετικά ότι «αυτές και άλλες συνεχείς προκλήσεις και απειλές πολέμου από τον Τούρκο Πρόεδρο δεν επιτρέπεται να παραμείνουν χωρίς συνέπειες» και ζητά από την γερμανική κυβέρνηση «να υιοθετήσει πλήρες εμπάργκο όπλων και να δρομολογήσει τον τερματισμό οικονομικής βοήθειας - και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Η γνωμοδότηση αναφέρεται μεταξύ άλλων στο Ψήφισμα 550 του 1984, σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας θεωρεί τις απόπειρες για εποικισμό οποιουδήποτε τμήματος των Βαρωσίων από άτομα άλλα από τους κατοίκους τους ως απαράδεκτες και ζητά τη μεταβίβαση της περιοχής αυτής στη διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών (UNFICYP).

Η Επιστημονική Υπηρεσία της Bundestag επισημαίνει ωστόσο και ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν αποτελούν από μόνα τους δεσμευτικές αποφάσεις βάσει του διεθνούς δικαίου, αλλά «μη δεσμευτικές συστάσεις» και «περιέχουν κατά κύριο λόγο εκκλήσεις και προτροπές προς τα εμπλεκόμενα κράτη». Τη μη νομική δεσμευτικότητά τους επικαλείται η Άγκυρα.

«Το άνοιγμα των Βαρωσίων δυσκολεύει τη λύση του Κυπριακού»

Οι νομικοί της Bundestag όμως τονίζουν ταυτόχρονα και ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ δεν μπορούν να αγνοηθούν νομικά, ενώ «αντικατοπτρίζουν σε μεγάλο βαθμό τις (πολιτικές) πεποιθήσεις της διεθνούς κοινότητας». Στην προκειμένη περίπτωση, επισημαίνεται, μπορούν να αξιολογηθούν ως «συγκεκριμενοποιήσεις» της Συνθήκης του Λονδίνου, η οποία αποτελεί «διεθνώς δεσμευτικό κείμενο Συνθήκης που έχει υπογράψει και η Τουρκία» και απαγορεύει ρητά «οποιαδήποτε δραστηριότητα που στοχεύει στην άμεση ή έμμεση προώθηση της διχοτόμησης του νησιού». «Υπό αυτή την έννοια, το άνοιγμα και ο τουρκοκυπριακός εποικισμός των Βαρωσίων φαίνεται να αποτελούν ανεπιθύμητα βήματα προς την κατεύθυνση της διχοτόμησης της Κύπρου», αναφέρει η γνωμοδότηση.

«Η μη τήρηση μη δεσμευτικών ψηφισμάτων καθίσταται νομικώς σημαντική μόνο σε συνδυασμό με την Συνθήκη Εγγυήσεων του Λονδίνου του 1960, η οποία εξακολουθεί να ισχύει. Τα ψηφίσματα σχετικά με τα Βαρώσια συγκεκριμενοποιούν το τι είναι πλέον υπό το φως αυτής της Συνθήκης απαράδεκτο, καθώς και μη συμβατό με την Συνθήκη. Υπό αυτή την έννοια, το άνοιγμα και ο εποικισμός των Βαρωσίων από την Τουρκία ακολουθεί έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο, προσανατολισμένο μόνο στα τουρκικά συμφέροντα - σε αντίθεση προς το να τεθεί η πόλη υπό την διεθνή διοίκηση των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχει επανειλημμένα υποδειχθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επιπλέον, το άνοιγμα των Βαρωσίων, με την δημιουργία δεδομένων μονομερώς, δυσκολεύει τη λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όπως ήταν ο σκοπός της Συνθήκης Εγγυήσεων και όπως επαναβεβαιώθηκε από τη δήλωση της Προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και από τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών», καταλήγει το κείμενο της Bundestag.

Για «νέο επιχείρημα που δεν είχε ξανακουστεί και έχει διεθνείς επιπτώσεις», κάνει λόγο, μιλώντας στην Frankfurter Rundschau, ο πολιτικός επιστήμονας του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας Χούμπερτ Φάουστμαν, επιβεβαιώνοντας την ερμηνεία της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Bundestag.

«Σύμφωνα με την γνωμοδότηση, το άνοιγμα των Βαρωσίων παραβιάζει τη Συνθήκη Εγγυήσεων και γι' αυτό είναι αντίθετο προς το Διεθνές Δίκαιο. Μέσω της Συνθήκης καθίστανται νομικά δεσμευτικά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και η περιφρόνησή τους αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου», δηλώνει ο κ. Φάουστμαν.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου του Αμβούργου Νόρμαν Πάεχ εκτιμά από την πλευρά του ότι η γνωμοδότηση, επικαλούμενη την Συνθήκη Εγγυήσεων, «καταδεικνύει ότι ο διαχωρισμός των τμημάτων στο νησί της Κύπρου είναι αντίθετος προς το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο υπογραμμίζουν και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γερμανία κατά Τουρκίας: Αντίθετο προς το διεθνές δίκαιο το άνοιγμα των Βαρωσίων"

Καιρός αύριο: Καλυτερεύει ακόμα περισσότερο – Αναλυτική πρόγνωση

Ο καιρός αύριο Τετάρτη (16.12.2020) καλυτερεύει ακόμα περισσότερο με τα έντονα φαινόμενα να υποχωρούν.

Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας και θα υπάρχουν τοπικές βροχές στη βόρεια Κρήτη μέχρι το μεσημέρι.

Η ορατότητα κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και στα βόρεια θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση 5 με 6 και μέχρι το μεσημέρι στα νότια 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού για αύριο Τετάρτη (16.12.2020) από την ΕΜΥ
Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ανατολικά και τα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ με εξασθένηση από το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Τοπικές νεφώσεις. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και τις πρωινές ώρες θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Ασθενείς μεταβλητοί.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που κατά τόπους στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία θα είναι αυξημένες. Η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και τις πρωινές και τις βραδινές ώρες θα σχηματιστούν κατά τόπους ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις που από το μεσημέρι βαθμιαία θα πυκνώσουν . Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα ειναι τοπικά περιορισμένη και στα βόρεια θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 2 με 3 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και την Εύβοια νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στην ανατολική Πελοπόννησο γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι. Κατά τόπους περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες ενώ στα βόρεια είναι πιθανόν να σχηματιστούν και ομίχλες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά έως 7 μποφόρ. Βαθμιαία εξασθένηση το μεσημέρι.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στην Κρήτη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές στα βόρεια μέχρι το μεσημέρι. Στις Κυκλάδες παροδικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 6, πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες έως 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Σχεδόν αίθριος με λίγες νεφώσεις το πρωί στα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση από το απόγευμα.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Καλυτερεύει ακόμα περισσότερο – Αναλυτική πρόγνωση"

Κορωνοϊός: Στα 1.240 τα νέα κρούσματα - 98 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, συνολικά 1.240 στη χώρα, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 126372, εκ των οποίων το 52.5% άνδρες. 5143 (4.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 36203 (28.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναλυτικότερα:

• 270 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής
• 232 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

• 8 κρούσματα από την Π.Ε. Γρεβενών
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
• 41 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 49 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 7 κρούσματα από την Π.Ε. Ηρακλείου
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 14 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 52 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 69 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας
• 78 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Νάξου
• 54 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 1 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
• 30 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
• 19 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 10 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου
• 10 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση.  

 Οι διασωληνωμένοι ασθνείς είναι 550. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 166 (30.2%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 77.5%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 755 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Επίσης, έχουμε 98 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 3785 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1512 (39.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 2607015 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 364737 δείγματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 1.240 τα νέα κρούσματα - 98 θάνατοι"

Ακάρ: Οι κυρώσεις στην Τουρκία κλονίζουν τις αξίες της συμμαχίας με τις ΗΠΑ

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας έχουν «κλονίσει» όλες τις αξίες της συμμαχίας με την Ουάσινγκτον, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ την Τρίτη.

Χθες Δευτέρα, οι ΗΠΑ πάτησαν το κουμπί των κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Τα μέτρα επιβλήθηκαν εις βάρος του προέδρου Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της τουρκικής Προεδρίας της Δημοκρατίας (SSB) Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον επίσημο ιστότοπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών τιμωρώντας την Άγκυρα για την αγορά και απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400.

«Είναι ξεκάθαρο ότι οι κυρώσεις σε ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεν θα βλάψουν μόνο το πνεύμα της συμφωνίας αλλά θα υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συμμάχους», σχολίασε ο Ακάρ, όπως μεταδίδει το Sputnik.

«Η επιστροφή στη συνεργασία και την αλληλεγγύη με τις Ηνωμένες Πολιτείες ... θα προσέφερε μια σημαντική συμβολή στην περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», τόνισε ακόμη, σύμφωνα με το Reuters.

Ωστόσο ο επικεφαλής της SSB Ισμαήλ Ντεμίρ υποβάθμισε τις αμερικανικές κυρώσεις και δήλωσε επίσης σήμερα: «Περιμένουμε πως αυτό δεν θα επηρεάσει πολύ τις σχέσεις μας». «Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. Όπως είπαν και οι ίδιοι, υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία σε πολλούς τομείς. Εμείς και αυτοί περιμένουμε πως αυτό θα συνεχισθεί», πρόσθεσε ο Ντεμίρ μιλώντας στο κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

«Θα βρούμε λύσεις γι' αυτό στους κύκλους μας. Από την πλευρά μας, η ανάπτυξη της εγχώριας βιομηχανιάς θα συνεχισθεί, ίσως περισσότερο γρήγορα», δήλωσε ο Ντεμίρ.

Χαρακτηρίζοντας τις κυρώσεις ως μια κίνηση ασυμβίβαστη με τη στρατιωτική και πολιτική πραγματικότητα, ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει την ασφάλειά της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ακάρ: Οι κυρώσεις στην Τουρκία κλονίζουν τις αξίες της συμμαχίας με τις ΗΠΑ"

Μυκήνες: Γυμνό καλώδιο από ρευματοκλοπή προκάλεσε τη φωτιά – Στον εισαγγελέα το πόρισμα

Εξελίξεις για τη φωτιά στις Μυκήνες το περασμένο καλοκαίρι. Οι εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής σχημάτισε πόρισμα 70 σελίδων, το οποίο κατατέθηκε στον εισαγγελέα Ναυπλίου.

Για την υπόθεση στις Μυκήνες προκύπτει ότι η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Πυροσβεστικής δείχνει ως αίτιο της φωτιάς που απείλησε τον αρχαιολογικό χώρο ένα γυμνό καλώδιο που χρησιμοποιήθηκε για παράνομη χρήση παροχής ρεύματος.

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας τότε και έκαναν λόγο για περίπτωση παράνομης ρευματοκλοπής από παρακείμενο αντλιοστάσιο γεώτρησης του Δήμου Άργους – Μυκηνών.

Με επιφανειακό καλώδιο, σύμφωνα με τις καταγγελίες, ηλεκτροδοτούνταν παράνομα το φυλάκιο στον τάφο του Ατρέα, καντίνες που λειτουργούν στο πάρκινγκ του αρχαιολογικού χώρου και το περίπτερο των ΕΛΤΑ που βρίσκεται στην περιοχή, αναφέρει η ΕΡΤ.

Τόσο τα οχήματα όσο και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν αδύνατο να προσεγγίσουν ώστε να επιχειρήσουν εκείνη τη μέρα, στις 30 Αυγούστου 2020.

Οι έρευνες της δικαιοσύνης θα δώσουν απαντήσεις και στη συνέχεια θα αποδοθούν οι ευθύνες.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μυκήνες: Γυμνό καλώδιο από ρευματοκλοπή προκάλεσε τη φωτιά – Στον εισαγγελέα το πόρισμα"

Στις 23 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην Ευρώπη

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στοχεύει στην έγκριση του εμβολίου της Pfizer στις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα της Bild

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) στοχεύει στην έγκριση του εμβολίου κατά της COVID-19 που ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech στις 23 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild, που επικαλείται κυβερνητικές πηγές και πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο EMA ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι σχεδιάζει να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer έως τις 29 Δεκεμβρίου και το εμβόλιο της Moderna έως τις 12 Ιανουαρίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 23 Δεκεμβρίου η έγκριση του εμβολίου της Pfizer στην Ευρώπη"

Εισβολή στο σπίτι της γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής – Προσήχθη ο γιος του Νίκου Βούτση

Ένταση επικράτησε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στην οδό Αμερικής στο Κολωνάκι όταν αντιεξουσιαστές πέταξαν τρικάκια στο σπίτι της γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου. 

Οι άγνωστοι πέταξαν τρικάκια με συνθήματα διαμαρτυρίας για την κατάσταση στις φυλακές. Στο σημείο έφτασε η αστυνομία και έκανε δυο προσαγωγές. Ανάμεσα στους προσαχθέντες είναι και ο γιος του πρώην Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση.

Οι γιος του Νίκου Βούτση είναι γνωστός για τις σχέσεις του με τον αντιεξουσιαστικό χώρο. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 είχε συλληφθεί για ληστεία στου Γκύζη. Τότε οι πληροφορίες έλεγαν ότι η ληστεία αυτή καθώς και κάποιες άλλες που είχαν γίνει ήταν για την ενίσχυση του λεγόμενου «επαναστατικού ταμείου».

Οι αρχές είχαν ερευνήσει για τυχόν σχέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις χωρίς όμως να αποδειχθεί η συμμετοχή του.

Να καταδικάσουν όλα τα κόμματα την επίθεση στο σπίτι της γ.γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικόλαου κάλεσε μέσω ανάρτησης του στο twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Συγκεκριμένα, ο κ. Πετσας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Καταδικάζουμε τη σημερινή επιχείρηση εκφοβισμού της Γεν. Γραμ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου από τους γνωστούς πλέον αγνώστους, αλλά και τη στοχοποίησή της από τα φερέφωνα του μίσους και του διχασμού. Καλούμε όλα τα πολιτικά κόμματα να κάνουν το ίδιο».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εισβολή στο σπίτι της γ.γ. Αντιεγκληματικής Πολιτικής – Προσήχθη ο γιος του Νίκου Βούτση"

Επιταγές 200 ευρώ σε μαθητές – φοιτητές για την αγορά τάμπλετ και υπολογιστών

Πρόγραμμα συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιταγών (voucher) σε μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Η κάθε επιταγή θα είναι αξίας 200 ευρώ και η χορήγησή της θα γίνεται με συγκεκριμένα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Σημειώνεται ότι, ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, το πρόγραμμα αποτελεί ένα από τα πρώτα έργα σε ευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύει στη χρήση κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Δικαιούχοι

Το εκτιμώμενο πλήθος των δικαιούχων ανέρχεται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους ηλικίας από 4 έως 24 ετών. Δικαιούχοι θα είναι όλες οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, δηλαδή όλες οι οικογένειες που είναι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ στην πρώτη εισοδηματική κατηγορία. Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται με βάση το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, τον αριθμό των παιδιών ανά οικογένεια και το αν μια οικογένεια είναι μονογονεϊκή ή όχι.

Διευκρινίζεται ότι για μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα 6.000 ευρώ αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 12.000 ευρώ. Για μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 10.500 ευρώ. Για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί, αντιστοιχεί σε μεικτό οικογενειακό εισόδημα 9.000 ευρώ.

Στόχοι του προγράμματος

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα στοχεύει να συμβάλει, με ουσιαστικό τρόπο, στη μακροπρόθεσμη ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της εκπαιδευτικής κοινότητας και την επίτευξη ενός συμπεριληπτικού ψηφιακού εκπαιδευτικού μοντέλου. «Η βιωματική εξοικείωση της εκπαιδευτικής κοινότητας με τις νέες τεχνολογίες αποτελεί οριζόντια τομή, αναγκαία και μετά την παρέλευση της πανδημίας. Χτίζουμε, λοιπόν, πάνω στο κεκτημένο της τηλεκπαίδευσης, ώστε να βγούμε από αυτήν την κρίση ισχυρότεροι» αναφέρει το υπουργείο.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί μέρος της συνολικότερης στρατηγικής του υπουργείου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην παιδεία, η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις για τη ριζική αναβάθμιση των δημόσιων δικτύων και πληροφοριακών συστημάτων, την ενίσχυση του τεχνολογικού εξοπλισμού του συνόλου των εκπαιδευτικών δομών και την αναβάθμιση της σύνδεσής τους με το διαδίκτυο, προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών για τη χρήση ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων, και τη δημιουργία εκτεταμένου ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού στο πλαίσιο της αναμόρφωσης των αναλυτικών προγραμμάτων σπουδών. 

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων δρομολογεί την ψήφιση διάταξης νόμου αναφορικά με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με την οποία την υλοποίησή του θα αναλάβει η «Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.», που θα αναπτύξει μία εξειδικευμένη πλατφόρμα. Σύντομα θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με την υλοποίηση του προγράμματος.

moneyreview

Διαβάστε Περισσότερα » "Επιταγές 200 ευρώ σε μαθητές – φοιτητές για την αγορά τάμπλετ και υπολογιστών"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news