facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: 100 παροχές σε Μαραθώνα και Κορωπί οι κυριότερες εκκρεμότητες

Περίπου 100 παροχές διάσπαρτες στις περιοχές του Δδήμου Μαραθώνα και του δήμου Κορωπίου, αποτελούν απόψε τις κυριότερες εκκρεμότητες, σύμφωνα με την αποψινή ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ. «Αυτή την ώρα ολοκληρώνονται οι εργασίες των συνεργείων του στο δίκτυο χαμηλής τάσης σε όλες τις πληγείσες από την κακοκαιρία 'Ελπίδα' περιοχές της Αττικής», αναφέρει ο Διαχειριστής.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης των νοικοκυριών και σε όλες τις υπόλοιπες περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, ο ΔΕΔΔΗΕ καλεί τους πολίτες που διαπιστώνουν τυχόν βλάβη, να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά στο 800 400 4000, 11500 ή 2111900500 ή να το δηλώσουν μέσω της εφαρμογής MyDEDDiE από το κινητό τους (Android και iOS) ή και μέσω υπολογιστή, από την ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ στο Online Δήλωση Βλάβης (deddie.gr).

«Όλο το τεχνικό προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ και των συνεργαζόμενων εργολαβικών εταιριών παραμένει και θα παραμείνει σε πλήρη επιφυλακή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να επέμβει άμεσα για την επανηλεκτροδότηση όλων των πολιτών», σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " ΔΕΔΔΗΕ: 100 παροχές σε Μαραθώνα και Κορωπί οι κυριότερες εκκρεμότητες"

Πολιτική Προστασία για Αττική Οδό: Ψευδείς οι ισχυρισμοί της εταιρείας

Την δική της εκδοχή για όσα συνέβησαν στην Αττική Οδό την περασμένη Δευτέρα παρουσιάζουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας υποστηρίζοντας σε ανακοίνωση τους ότι “στις δύο συντονιστικές συσκέψεις υπό τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας είχαν θέσει εξαρχής ρητώς αίτημα προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων από την Κυριακή το βράδυ όπως είχε αποφασιστεί σε αντίστοιχες συγκυρίες στο παρελθόν.”

Σε απάντηση της ανακοίνωσης της εταιρείας «Αττικές Διαδρομές Α.Ε.» και προς αποκατάσταση της αλήθειας, το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρει τα ακόλουθα:

  1. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά: (α) ότι στις δύο συσκέψεις (21ης και 23ης Ιανουαρίου) τέθηκε από τη συγκεκριμένη εταιρεία αίτημα «προληπτικής απαγόρευσης των φορτηγών-βαρέων οχημάτων από το βράδυ της Κυριακής 23 Ιανουαρίου». (β) ότι «όλοι οι παρόντες παραχωρησιούχοι/λειτουργοί αυτοκινητοδρόμων συμφώνησαν στην πρόταση για την προληπτική και σε κάθε περίπτωση έγκαιρη απαγόρευση των φορτηγών».
  2. Αντίθετα με τους ψευδείς ισχυρισμούς της εταιρείας, στη σύσκεψη της 23ης Ιανουαρίου αποφασίστηκε ότι σε ό,τι αφορά στα βαρέα οχήματα θα γινόταν αξιολόγηση της κατάστασης νωρίς το πρωί της Δευτέρας, στη βάση της εξέλιξης και της σφοδρότητας του φαινομένου. Αυτό άλλωστε συνέβη στην περίπτωση της Νέας Οδού (Αθηνών-Λαμίας), τη Δευτέρα το πρωί.
  3. Οι εταιρείες διαχείρισης, μεταξύ των οποίων και οι Αττικές Διαδρομές, εγγυήθηκαν ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.
  4. Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την εταιρεία «ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΕ» επαναλαμβάνουμε ότι διαβεβαίωσαν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω χιονοπτώσεων και παγετού στο οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους. Επιπρόσθετα, η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι διαθέτει περισσότερα οχήματα εκχιονισμού από τη συμβατική της υποχρέωση. Συγκεκριμένα, 35 εκχιονιστικά οχήματα σε 70 χλμ (δηλαδή, ένα όχημα ανά δύο χλμ).
  5. Η απόφαση της σύσκεψης υλοποιήθηκε στην περίπτωση της Νέας Οδού για την οποία ίσχυαν ακριβώς τα ίδια. Εκεί, σε πλήρη συνεργασία με την Τροχαία είχαμε μια πετυχημένη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης. Γιατί, λοιπόν, στην περίπτωση της Νέα Οδού (Αθηνών-Λαμίας) είχαμε την απόλυτα επιτυχημένη διαχείριση ενώ στην περίπτωση της Αττικής Οδού τη χείριστη διαχείριση, σε πλήρη αντίθεση με τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις της εταιρείας και της εξουσιοδότησης από τη σύσκεψη;
  6. Η αποδοχή της απαίτησης για 2000 ευρώ αποζημίωση σε κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο, δεν σημαίνει ταυτόχρονα και αποδοχή της ευθύνης για την τραγική διαχείριση της Αττικής Οδού; Ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας τόνιζε την Τρίτη το βράδυ ότι «ως προϊστάμενος ενός ολόκληρου μηχανισμού αισθάνομαι την ανάγκη να διευκολύνω την εταιρεία και να υποβάλλω την παραίτησή μου».

Είναι κατανοητό ότι η εταιρεία προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της, ενόψει πιθανών νομικών διεκδικήσεων και επιβολής διοικητικών κυρώσεων. Δική μας υποχρέωση είναι η προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Πολιτική Προστασία για Αττική Οδό: Ψευδείς οι ισχυρισμοί της εταιρείας"

Γκάλοπ στον Alpha TV: Ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με το ΚΙΝΑΛ

Ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με το ΚΙΝΑΛ του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτό προκύπτει από το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της εταιρείας Abacus Research που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης το ποσοστό συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ κινείται σε χαμηλά επίπεδα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 55%, με το 20% των ψηφοφόρων του να... οδεύει προς το Κίνημα Αλλαγής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη Νέα Δημοκρατία το ποσοστό συσπείρωσης κυμαίνεται στο 77% με τις εκροές προς το ΚΙΝΑΛ να υπολογίζονται στο 5%.

Το Κίνημα Αλλαγής συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή πολύ υψηλό ποσοστό συσπείρωσης καθώς αγγίζει το 90% ενώ το 76% των ερωτηθέντων θεωρεί πως η εκλογή Ανδρουλάκη θα επηρεάσει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα μας.

Ωστόσο η απόσταση που καλείται να διανύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι μεγάλη καθώς στο ερώτημα για την πιθανότητα ψήφου στο ΚΙΝΑΛ, το 63% δηλώνει ότι δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, το 24% αναφέρει ότι είναι πιθανό και μόλις το 4% δηλώνει ότι θα το ψηφίσει σίγουρα.

Όπως είναι γνωστό, το πρώτο τμήμα της έρευνας της Abacus επιβεβαίωσε τη μεγάλη δημοσκοπική διαφορά της Νέας Δημοκρατίας  από τον ΣΥΡΙΖΑ , αλλά και την άνοδο του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που εμφανίζεται με προοπτική δεύτερου κόμματος. Συγκεκριμένα, κατέγρραψε στο 32% τη ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 17,% και το ΚΙΝΑΛ στο 17.

Στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ μετρήθηκε μεταξύ του 36%-39%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20%-23% και το ΚΙΝΑΛ στο 18%-21%. Το ΚΚΕ στο 6,5%-7,5% ενώ Ελληνική Λύση και Μέρα 25 στο 2%-2,5%, πράγμα που σημαίνει ότι αν γίνονταν τώρα οι εκλογές, θα έμεναν εκτός Βουλής.
Σε ότι αφορά την διαχείριση της ακρίβειας το 54% των ερωτηθέντων αξιολογεί αρνητικά την στάση της κυβέρνησης, το 26% δεν την κρίνει ούτε αρνητικά ούτε θετικά ενώ το 19% θεωρεί ήταν σωστή η αντίδρασή της.

Δείτε το β' μέρος της έρευνας 


slide_01

slide_02

slide_03

slide_04

slide_05

slide_06

slide_07

slide_08

slide_09

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γκάλοπ στον Alpha TV: Ένας στους πέντε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ «φλερτάρει» με το ΚΙΝΑΛ"

Ιταλία: 155.697 νέα κρούσματα και 389 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

Το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία τα κρούσματα κορωνοϊού είναι 155.697 και 389 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σήμερα πραγματοποιήθηκαν 1.039.756 διαγνωστικά τεστ, το 15% από τα οποία προέκυψε θετικό.

Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία οι θάνατοι είναι 145.159, ενώ τα κρούσματα, συνολικά, ανέρχονται σε 10.539.601. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στις περιφέρειες με πρωτεύουσες το Μιλάνο, τη Βενετία και τη Νάπολη.

Σήμερα στις μονάδες εντατικής θεραπείας της χώρας βρίσκονται 1.645 ασθενείς με covid 19 (20 λιγότεροι από χθες), ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 19.853 (δηλαδή 48 λιγότεροι από την χθεσινή ημέρα).

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 155.697 νέα κρούσματα και 389 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο"

Η Σουηδία έδωσε «πράσινο φως» για την ταφή ραδιενεργών αποβλήτων από πυρηνικούς σταθμούς για 100.000 χρόνια

Η σουηδική κυβέρνηση έδωσε σήμερα το πράσινο φως για την οριστική ταφή ραδιενεργών αποβλήτων από πυρηνικούς σταθμούς στη σκανδιναβική χώρα, σε υπόγειο χώρο σχεδιασμένο να αντέξει για... 100.000 χρόνια.

Η ανακοίνωση της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης έρχεται μετά από χρόνια αναβλητικότητας και λίγες εβδομάδες μετά την αποχώρηση της κυβέρνησης των περιβαλλοντολόγων, που ήταν αντίθετη σε αυτή τη λύση.

Η επιλεγμένη τοποθεσία βρίσκεται στο Φόρσμαρκ, κοντά σε έναν από τους δύο πυρηνικούς σταθμούς της Σουηδίας που λειτουργούν, περίπου 130 χιλιόμετρα βόρεια της Στοκχόλμης, κοντά στη Βαλτική Θάλασσα.

Το μοντέλο της Φινλανδίας

Με αυτή την απόφαση η χώρα μιμείται τη γείτονα Φινλανδία, η οποία αυτή τη στιγμή ηγείται της κατασκευής μιας λεγόμενης «οριστικής» χωματερής στο Εουραγιόκι, στις νοτιοδυτικές ακτές της χώρας. Η κατασκευή, που ολοκληρώνεται επί του παρόντος, θα παραλάβει τα πρώτα δοκιμαστικά φορτία το 2023 και θα λειτουργήσει το 2025.

Οι δύο σκανδιναβικές χώρες είναι οι πρώτες που έδωσαν το πράσινο φως για αυτό το είδος εγκατάστασης. Στη Γαλλία, ένα έργο χωματερής βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης στο Μπιρ, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

«Με τη Φινλανδία, είμαστε οι πρώτοι στον κόσμο που αναλαμβάνουμε την ευθύνη για τα πυρηνικά μας απόβλητα. Αυτή θα είναι μια ασφαλής λύση τελικής αποθήκευσης, η οποία παρέχει ασφάλεια τόσο για το περιβάλλον όσο και για τον πληθυσμό», δήλωσε η υπουργός περιβάλλοντος Ανίκα Στράντελ σε συνέντευξη Τύπου.

Πώς γίνεται η διαδικασία

Όπως και στη Φινλανδία, οι χρησιμοποιημένοι ράβδοι καυσίμου εισάγονται πρώτα σε θήκες από χυτοσίδηρο. Αυτές οι θήκες στη συνέχεια γλιστρούν σε 2.800 χάλκινα σιλό, τα οποία, σφραγισμένα, πρέπει θεωρητικά να παραμείνουν στεγανά για 100.000 χρόνια.

Σε 500 μέτρα κάτω από τη γη, αυτά τα σιλό πρέπει στη συνέχεια να μπουν σε κατακόρυφες κοιλότητες σφραγισμένες από μεγάλα πώματα μπεντονίτη, πηλού με μικρή σκληρότητα, πολύ μικρή διαπερατότητα και ευελιξία.

Επί του παρόντος, σχεδόν 7.500 τόνοι ραδιενεργών αποβλήτων αποθηκεύονται σε μια «μεσοπρόθεσμη» τοποθεσία που άνοιξε πριν από περισσότερα από 40 χρόνια στο Όσκαρσαμν, στη σουηδική ανατολική ακτή.

Το έργο διευθύνεται από την SKB, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε από Σουηδούς παραγωγούς πυρηνικής ενέργειας για τη διαχείριση των αποβλήτων. Η τελευταία χαιρέτισε «μια ιστορική απόφαση», την ώρα που η Greenpeace καταδίκασε μια απόφαση με συνέπειες που θα διαρκέσουν για 100.000 χρόνια.

Η περιβαλλοντική ΜΚΟ κατήγγειλε ότι η λύση αυτή προκαλεί «πολύ μεγάλη ανασφάλεια» κάνοντας λόγος για μια «ανεύθυνη» κυβερνητική απόφαση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » " Η Σουηδία έδωσε «πράσινο φως» για την ταφή ραδιενεργών αποβλήτων από πυρηνικούς σταθμούς για 100.000 χρόνια"

ΝΔ για Ανδρουλάκη: Μόνο ο ίδιος ξέρει πώς συμβιβάζονται το «ναι» στην πρόταση μομφής με το «όχι» σε εκλογές

Την τοποθέτηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε σήμερα Πέμπτη (27/1) στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζει με ανακοίνωσή του το γραφείου τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Ακούσαμε απόψε τον κ. Ανδρουλάκη, από τη μία να λέει ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές. Το πώς συμβιβάζονται αυτά τα δύο μόνο ο ίδιος το ξέρει. Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ για Ανδρουλάκη: Μόνο ο ίδιος ξέρει πώς συμβιβάζονται το «ναι» στην πρόταση μομφής με το «όχι» σε εκλογές"

Αναδρομικά συνταξιούχων: Προωθείται ρύθμιση για έως και 48 δόσεις

Μόνιμη λύση στο πρόβλημα της δυνατότητας ρύθμισης των φορολογικών υποχρεώσεων που προκύπτουν για αναδρομικά ποσά συντάξεων προηγουμένων ετών σχεδιάζεται να δώσουν το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι έτοιμη διάταξη η οποία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να ρυθμίζουν το φόρο εισοδήματος και τα πρόστιμα που προκύπτουν από τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για συντάξεις που καταβάλλονται αναδρομικά, σε έως και 48 δόσεις με εισοδηματικά κριτήρια, σύμφωνα με όσα προβλέπονται για την πάγια ρύθμιση.

Ταυτόχρονα, η ΑΑΔΕ ανοίγει αύριο η πλατφόρμα ώστε οι συνταξιούχοι να μπορούν να ρυθμίσουν σε έως και 48 δόσεις το φόρο εισοδήματος από τις δηλώσεις που οι συνταξιούχοι υπέβαλαν πέρυσι μέχρι τον Δεκέμβριο.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά συνταξιούχων: Προωθείται ρύθμιση για έως και 48 δόσεις"

Νίκος Ανδρουλάκης για πρόταση μομφής: Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ανακοίνωσε ότι το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΟΡΕΝ, είπε ότι είναι προφανές ότι δεν θα παρέχουμε στήριξη στην κυβέρνηση. «Απεδείχθη το ότι δεν στέκει ότι η κυβέρνηση ηγείται με τεχνοκρατική επάρκεια και αποτελεσματικότητα. Θα ψηφίσουμε την πρόταση αυτή» ανέφερε.

«Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, αλλά δεν θα μπω σε συζήτηση με μικροκομματικά παιχνίδια του κυρίου Τσίπρα. Πώς είναι δυνατόν να ζητάς εκλογές, την ίδια στιγμή που την Κυριακή το πιθανότερο είναι ο κ. Μητσοτάκης να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης;» πρόσθεσε.

«Αξιολογούμε αρνητικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη για αυτό θα υπερψηφίσουμε την πρόταση αυτή» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. «Θεωρώ αδιανόητο, όμως, κάτω από αυτές τις συνθήκες εν μέσω πανδημίας να ζητάμε εκλογές» πρόσθεσε.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » " Νίκος Ανδρουλάκης για πρόταση μομφής: Δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση "

Αττική Οδός: Ευθύνες σε Τροχαία και Πολιτική Προστασία για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων

Με νέα ανακοίνωση η Αττικές Διαδρομές αναφερόμενη στις κατηγορίες που της αποδίδονται για το χάος που επικράτησε στην Αττική Οδό με τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων στα χιόνια, αποποιείται κάθε ευθύνη, τονίζοντας ότι δεν εισακούστηκε το αίτημα να απαγορευτούν τα φορτηγά από την προηγούμενη ημέρα και ότι η απόφαση για απαγόρευση ήρθε πολύ αργά.

Στην ανακοίνωση επιρρίπτει ευθύνες στην Πολιτική Προστασία και την Τροχαία και παραθέτει λεπτομερώς όσα πρότεινε, αλλά και όσα ειπώθηκαν στις συντονιστικές συσκέψεις της 21ης και της 23ης Ιανουαρίου εν όψει της κακοκαιρίας “Ελπίς”.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων, “έθεσε εξαρχής ρητώς αιτήματα προληπτικής απαγόρευσης των φορτηγών – βαρέων οχημάτων”. Επιπλέον, υποστηρίζει ότι “ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας τοποθετήθηκε σαφώς λέγοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική – εφοδιαστική αλυσίδα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι το Κράτος δεν μπορεί να κλείνει δρόμους προληπτικά και πρότεινε να υπάρχει στενή συνεργασία Τροχαίας και Παραχωρησιούχων με σύσταση η Τροχαία να παρεμβαίνει όπου απαιτείται είτε με ακινητοποίηση των φορτηγών ή να διοχετεύονται πίσω από αλατιέρες για να μπορούν να κινηθούν.

Στην πρόταση αυτή συμφώνησε και η Αστυνομία προσθέτοντας ότι ανάλογα με τα φαινόμενα θα προχωράει σε σχετικές απαγορεύσεις όπου χρειάζεται μέσω ανακοινώσεων”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:

Η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. προς αποκατάσταση της πραγματικής διάστασης των γεγονότων αναφορικά με το θέμα της διαχείρισης και της διακοπής της κυκλοφορίας της Αττικής Οδού κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ», ενημερώνει για τα παρακάτω.

Κατά πρώτον, η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. δια των εκπροσώπων της που παρέστησαν στις συντονιστικές συσκέψεις της 21ης και 23ης Ιανουαρίου των αρμόδιων φορέων υπό τον Υπουργό Πολιτικής Προστασίας, όπως αναγράφεται και στα πρακτικά, έθεσε εξαρχής ρητώς αιτήματα προληπτικής απαγόρευσης των φορτηγών – βαρέων οχημάτων από το βράδυ της Κυριακής 23 Ιανουαρίου (όπως είχε αποφασισθεί σε αντίστοιχες συγκυρίες στο παρελθόν) ενώ επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση ότι παρά την ετοιμότητα της εταιρείας με 35 εκχιονιστικά οχήματα σε 70 χιλιόμετρα, η αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων σε συνδυασμό με τα αναμενόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους τόσο για την ασφάλεια των οδηγών όσο και για την ομαλή λειτουργία του αυτοκινητόδρομου.

Ως εκ τούτου:

• Στη σύσκεψη της 21ης Ιανουαρίου, η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. και λοιποί Παραχωρησιούχοι ζήτησαν την απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και την επίσημη σύσταση από πλευράς της Πολιτείας για την όσο το δυνατόν ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων εντός του αστικού ιστού αλλά και την αποκλειστική χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις μετακινήσεις. Η λήψη αποφάσεων για τα μέτρα και τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, παραπέμφθηκε για τη συντονιστική σύσκεψη της 23ης Ιανουαρίου.

• Στη συντονιστική σύσκεψη της 23ης Ιανουαρίου η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. δια των εκπροσώπων της επανέλαβε την ανάγκη για μείωση των κυκλοφορούντων οχημάτων από την προηγούμενη κιόλας μέρα, δεδομένου ότι η κακοκαιρία αναμενόταν, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιοι φορείς, για τη Δευτέρα το μεσημέρι. Συγκεκριμένα, ανέφερε την ανάγκη για κλείσιμο των σχολικών μονάδων, απαγόρευση των φορτηγών από την Κυριακή το βράδυ – όπως είχε γίνει και στην κακοκαιρία «Μήδεια» (13-17 Φεβρουαρίου του 2021) – και την επίσημη επικοινωνία από πλευράς Πολιτείας για την ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων στην Αθήνα, όπως είχε ήδη πραγματοποιήσει η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της στο Twitter.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι παρόντες παραχωρησιούχοι / λειτουργοί αυτοκινητοδρόμων συμφώνησαν στην πρόταση για την προληπτική και σε κάθε περίπτωση έγκαιρη απαγόρευση των φορτηγών καθώς και στην παρουσία της Αστυνομίας στα Κέντρα Διαχείρισης Κυκλοφορίας και στην ενισχυμένη παρουσία Τροχονόμων στις εισόδους και στα διόδια για την επιβολή ή την εφαρμογή των όποιων αναγκαίων κυκλοφοριακών περιορισμών.

Επί των παραπάνω θεμάτων και ειδικά σε ότι αφορά τα φορτηγά και μετά από παρεμβάσεις Περιφερειαρχών κατά της προληπτικής απαγόρευσης κυκλοφορίας τους, ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας τοποθετήθηκε σαφώς λέγοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική – εφοδιαστική αλυσίδα. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε ότι το Κράτος δεν μπορεί να κλείνει δρόμους προληπτικά και πρότεινε να υπάρχει στενή συνεργασία Τροχαίας και Παραχωρησιούχων με σύσταση η Τροχαία να παρεμβαίνει όπου απαιτείται είτε με ακινητοποίηση των φορτηγών ή να διοχετεύονται πίσω από αλατιέρες για να μπορούν να κινηθούν.

Στην πρόταση αυτή συμφώνησε και η Αστυνομία προσθέτοντας ότι ανάλογα με τα φαινόμενα θα προχωράει σε σχετικές απαγορεύσεις όπου χρειάζεται μέσω ανακοινώσεων.

Τονίζεται ότι η ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. όπως και κάθε λειτουργός ή παραχωρησιούχος [δεν νομιμοποιείται] δεν έχει την εξουσία, σύμφωνα με την εφαρμοστέα νομοθεσία, απόφασης ή εντολής για τον περιορισμό ή την απαγόρευση της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο που λειτουργεί.

Έχει το δικαίωμα να προτείνει ή να ζητήσει μέτρα περιορισμού ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας εφόσον αυτό κρίνεται απαραίτητο για λόγους ασφάλειας, όπως και έκανε στην προκειμένη περίπτωση, επισταμένα κατά τη διάρκεια και των δύο συντονιστικών συσκέψεων αλλά καμία αρμοδιότητα να προβεί αυτοβούλως και να επιβάλει περιορισμό ή διακοπή της κυκλοφορίας χωρίς προηγούμενη σχετική απόφαση από την αρμόδια Διεύθυνση της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εν προκειμένω αρμόδιος φορέας για τη διακοπή λειτουργίας του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού είναι η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στη δικαιοδοσία της οποίας υπάγεται το τμήμα Τροχαίας Αττικής Οδού.

Η συντονιστική ομάδα του Τμήματος Τροχαίας Αττικής Οδού επιχειρούσε δια ζώσης από τις πρωινές ώρες της Δευτέρας 24 Ιανουαρίου στο κέντρο επιχειρήσεων της Αττικής Οδού έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης και των προβλημάτων που επέφερε η ακαριαία συγκέντρωση των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Τροχαία έχοντας ήδη λάβει συστάσεις από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κατά τη διάρκεια των συντονιστικών συσκέψεων για παρέμβαση όπου κρίνεται απαραίτητο, επιβεβαιώσει δια των εκπροσώπων της ότι θα παρέμβει με όποια απόφαση χρειαστεί ακόμα και διακοπής κυκλοφορίας και κλεισίματος των δρόμων και έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης που εξελισσόταν από νωρίς το πρωί, επέβαλε την απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών στην Αττική Οδό με σχετική απόφαση στις 14.00 το μεσημέρι.

Η απαγόρευση ήρθε πολύ αργά, με το φαινόμενο σε πλήρη εξέλιξη, και αφού είχαν ήδη προκύψει μεγάλα κυκλοφοριακά ζητήματα. Συγκεκριμένα, το κλείσιμο της Νέας Οδού αλλά και της Εθνικής Οδού το πρωί της Δευτέρας, μετακύλησε όλο τον όγκο των βαρέων οχημάτων στην Αττική Οδό, με αποτέλεσμα στις 09.00 π.μ. και με τη χιονοκαταιγίδα να έχει κάνει νωρίτερα την εμφάνισή της, να έχουμε μια πρωτοφανή κίνηση 38.557 οχημάτων και 3.772 φορτηγών τα οποία μέχρι τις 14.00 έφτασαν τα 68.000 οχήματα, 5.700 φορτηγά και 35 εκχιονιστικά ανάμεσά τους που προσπαθούσαν να επιχειρήσουν. Και όλα τα παραπάνω χωρίς καμία απαγόρευση κυκλοφορίας ή σύσταση μη κυκλοφορίας στους δρόμους από την Πολιτεία την προηγούμενη μέρα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι – σε αντίθεση με άλλους αυτοκινητόδρομους – η Αττική Οδός με 50 εισόδους, απαιτεί έγκαιρη απόφαση κλεισίματος, έτσι ώστε να διασφαλιστεί από πλευράς Τροχαίας ότι θα έχει έγκαιρα όλες τις επιπλέον απαραίτητες δυνάμεις σε κάθε είσοδο για να απαγορεύει την έλευση κάθε βαρέως οχήματος. Όταν έντονα καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη, είναι αδύνατη η ταυτόχρονη απαγόρευση εισόδου βαρέων οχημάτων σε όλες τις εισόδους της Αττικής Οδού και αυτό γιατί δεν είναι πρακτικά εφικτό για την Τροχαία, να εξασφαλίσει και να διαθέσει το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να εφαρμοστεί πλήρως και έγκαιρα η απαγόρευση.

Ένας αυτοκινητόδρομος όπως είναι η Αττική Οδός απαιτεί έγκαιρο προγραμματισμό για αυτό και ήταν επίμονη η προσπάθεια των εκπροσώπων της εταιρείας να απαγορευτεί η κυκλοφορία, ειδικά των βαρέων οχημάτων, από την προηγούμενη ημέρα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας από την προηγούμενη μέρα δεν αποτελούσε μόνο θέμα διασφάλισης της ροής της Αττικής Οδού ή οποιουδήποτε άλλου οδικού άξονα, αλλά κυρίως θέμα προστασίας και ασφάλειας των χρηστών του αυτοκινητόδρομου. Αυτό και μόνο θα έπρεπε να είναι το κίνητρο εξαρχής για την απαγόρευση κυκλοφορίας και όχι αν θα μπορούσαν ή όχι να ανταποκριθούν οι παραχωρησιούχοι στη διαχείριση της «ΕΛΠΙΣ».

Οι αναφορές του Tύπου σε συγκρίσεις με τη «ΜΗΔΕΙΑ» που αναπαράγονται οφείλουν να ξεκαθαριστούν ως προς τα εξής βασικά σημεία.

Η κακοκαιρία «ΜΗΔΕΙΑ» τον Φεβρουάριο του 2021 αντιμετωπίστηκε με το ίδιο επιχειρησιακό σχέδιο αλλά εν μέσω lockdown και άρα με ελάχιστη κυκλοφορία.
Η τότε Ηγεσία του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και κ. Ν Χαρδαλιάς είχαν δώσει οι ίδιοι εντολή για την απαγόρευση κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων από την προηγούμενη ημέρα ανταποκρινόμενοι πλήρως σε αντίστοιχο αίτημα της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ.
Αλλά ακόμη και στο παρελθόν, στα 20 και πλέον χρόνια λειτουργίας της, η Αττική Οδός ουδέποτε κατέστη απροσπέλαστη, καθώς σε όλα τα αντίστοιχα περιστατικά η Τροχαία λάμβανε τα κατάλληλα μέτρα πριν την εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Η διαχείριση παρόμοιων καταστάσεων αποτελεί μία παραμετρική προσπάθεια και απαιτεί μία κοινή γραμμή με γνώμονα το κοινό καλό και σύμπλευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων πάνω σε μία βασική προτεραιότητα, που δεν είναι άλλη από την ασφάλεια των πολιτών. Η εταιρεία επέλεξε να συγκεντρώσει όλες της τις δυνάμεις, με πρωταρχικό μέλημα την ασφαλή ολοκλήρωση της επιχείρησης απεγκλωβισμού πολιτών και οχημάτων και την επαναφορά του δρόμου σε πλήρη λειτουργία.

Σε αυτό το σημείο, η εταιρεία θα ήθελε να εκφράσει τις θερμές της ευχαριστίες στον Ελληνικό Στρατό, την Πυροσβεστική αλλά και την Ελληνική Αστυνομία για την πολύτιμη συνδρομή τους, εν μέσω ακραίων καιρικών φαινομένων, στην επιχείρηση απεγκλωβισμού πολιτών και οχημάτων τις προηγούμενες μέρες. Σημειώνουμε δε ότι, παράλληλα με τη συνδρομή της Πολιτείας, στο σημείο επιχειρούσε ανελλιπώς όλο το δυναμικό της Αττικής Οδού.

Η Αττική Οδός, 20 και πλέον χρόνια αποτελεί υπόδειγμα αυτοκινητοδρόμου τόσο σε επίπεδο υποδομής, όσο και σε επίπεδο διαχείρισης και λειτουργίας. Στα 20 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας της, η Αττική Οδός κατάφερε να αλλάξει τα δεδομένα των οδικών μετακινήσεων στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον πήχη στους τομείς της ασφάλειας και των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας χιλιάδων ανθρώπων.

Σήμερα, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε με την ίδια ευθύνη για ασφαλείς διαδρομές και ποιοτική αναβάθμιση των μετακινήσεων προς όφελος όλων των πολιτών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Αττική Οδός: Ευθύνες σε Τροχαία και Πολιτική Προστασία για τον εγκλωβισμό χιλιάδων ανθρώπων"

Ο χιονιάς φέρνει ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα – Πού θα υπάρχει έλλειψη

Ανατιμήσεις και ελλείψεις αναμένεται να παρουσιαστούν τα επόμενα 24ωρα στα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας της κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών.

Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως τα προϊόντα από τα Μέγαρα και τον Μαραθώνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της πανελλήνιας ομοσπονδίας λαϊκών αγορών.

Προς το δεν έχουν γίνει ακόμα αισθητές οι ελλείψεις των λαχανικών λόγω του πάγου, κάτι οποίο αναμένεται να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

«Ο Μαραθώνας και τα Μέγαρα που έχουν κηπευτικά και χορταρικά έχουν πάθει μεγάλη ζημιά από το χιόνι και από τον αέρα. Πιστεύω ότι έχουμε πρόβλημα, το οποίο θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Όσο λιγοστεύουν τα προϊόντα σίγουρα θα υπάρξουν και αυξήσεις των τιμών, έτσι είναι ο νόμος της αγοράς. Πάντως σίγουρα έχουμε και μεγάλο πρόβλημα με τους δήμους που δεν καθαρίζουν τους δρόμους και δεν μπορούν να ανοίξουν οι λαϊκές αγορές» λέει στο newsit.gr ο Παντελής Μόσχος, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας λαϊκών αγορών.

Μεγάλες καταστροφές στα θερμοκήπια

Στη συνέχεια, ο κ. Βάρσος, ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Μαραθώνα, μιλάει αναλυτικά για τις καταστροφές που υπέστησαν. «Μετά από μια τόσο μεγάλη κακοκαιρία σίγουρα θα υπάρξουν ελλείψεις. Το θέμα είναι ότι κάποια προϊόντα θα αντικατασταθούν με άλλα σε 2 με 3 μήνες, αυτό που δεν μπορεί να αντικατασταθεί εύκολα είναι οι ζημιές στις εγκαταστάσεις, στα θερμοκήπια δηλαδή. Οι καταστροφές είναι τεράστιες και πολύ μεγάλο το κόστος για να επισκευαστούν. Τα προϊόντα που θα αντικατασταθούν εύκολα και το εύκολα που λέμε είναι σχετικό, γιατί βρισκόμαστε και στην χειμερινή περίοδο, δηλαδή ένα είδος αν το καλοκαίρι θέλει 45 μέρες για να αναπτυχθεί και να παραχθεί, τον χειμώνα θέλουμε 2,5 μήνες και πλέον» τονίζει.

Με δεδομένο ότι οι καταστροφές σε καλλιέργειες έχουν γίνει και σε άλλες περιοχές περιμετρικά της Αττικής, σίγουρα θα δούμε ελλείψεις στην αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο. «Εμείς, βέβαια δεν προσπαθήσαμε ποτέ να εκμεταλλευτούμε την κάθε έλλειψη εις βάρος του καταναλωτή, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να κρατήσουμε τις τιμές σε προσιτά επίπεδα. Θα υπάρξουν όμως σίγουρα αυξήσεις στις τιμές, τις οποίες δεν μπορούμε να υπολογίσουμε ακόμα γιατί δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα της γενικότερης καταστροφής» υπογραμμίζει.

Έχουν «καταστραφεί» άνθρωποι από τον χιονιά

Έπειτα ο δήμαρχος Μαραθώνα, ο κ. Τσίρκας, μας ενημερώνει ότι στον Κάμπο του Μαραθώνα και στο Κάτω Σούλι, έχουν καταστραφεί πάρα πολλά θερμοκήπια με την χιονόπτωση και οι άνθρωποι που παράγουν εποχιακά προϊόντα «έχουν καταστραφεί πλήρως». Σύμφωνα με τον δήμαρχο, σίγουρα θα παρουσιαστούν ελλείψεις σε εποχιακά προϊόντα που βγαίνουν στις αγορές, όπως για παράδειγμα τα μαρούλια, τα λάχανα, τα κουνουπίδια.

Την ίδια ανησυχία για τις ελλείψεις των αγροτικών προϊόντων, μας μεταφέρει ένας ιδιοκτήτης μανάβικου στα Ιλίσια, αφού μας λέει ότι « τα λάχανα, τα μπρόκολα, ο άνηθος, ο  μαϊντανός, και ό,τι δηλαδή είναι σε πράσινο, θα είναι σε έλλειψη, έχουν καεί όλα! Όπως επίσης και τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια και τα λεμόνια. Από Δευτέρα όμως θα δείξει τι έχει παραμείνει και τι ελλείψεις θα δημιουργηθούν».

Μιλώντας τώρα για τις τιμές υποστηρίζει ότι «θα παραμείνουν ίδιες, μόνο σε λίγα προϊόντα, όπως είναι τα μήλα, τα αχλάδια, τα κρεμμύδια και οι πατάτες, προϊόντα δηλαδή που τα έχουμε ήδη στα ψυγεία μας, όλα τα άλλα θα αυξηθούν».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο χιονιάς φέρνει ανατιμήσεις στα αγροτικά προϊόντα – Πού θα υπάρχει έλλειψη"

Πέθανε ο ιδρυτής του Ομίλου METRO Παντελής Παντελιάδης

Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Ομίλου METRO Παντελής Παντελιάδης.

“Με αίσθημα βαθιάς θλίψης, ανακοινώνουμε σήμερα το θάνατο του ιδρυτή του Ομίλου μας Παντελή Παντελιάδη.

Με πάνω από μισό αιώνα παρουσίας στο λιανεμπόριο της χώρας, ο Παντελής Παντελιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερισσό της Χαλκιδικής. Παιδί μίας φτωχής και πολύτεκνης οικογένειας, δούλευε πάντα σκληρά πρεσβεύοντας ότι «όλα γίνονται με αγάπη και πολλή δουλειά». Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στη Βιέννη και  στο Αμβούργο μαζί με τη σύντροφο της ζωής του Ουρανία με την οποία δημιούργησαν μαζί το 1974 την ΟΠΤΙΜΑ και το 1976 τη METRO εισάγοντας ουσιαστικά για πρώτη φορά το θεσμό των Cash & Carry στην Ελλάδα.

Η επιχειρηματική του πορεία, τα επιτεύγματά του, αλλά και κυρίως το όραμα και οι αδιαπραγμάτευτες αξίες που πρέσβευε σε όλη τη ζωή του θα συνεχίσουν να μας εμπνέουν και να αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους εμάς που τον τιμούμε σήμερα και εργαζόμαστε στην εταιρεία που εκείνος δημιούργησε!” αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

“Η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο. Αντί στεφάνων η οικογένεια παρακαλεί όποιος επιθυμεί να συνεισφέρει στη μνήμη του στο έργο ανασχεδιασμού της Βιβλιοθήκης του Δημοτικού Σχολείου Ιερισσού Χαλκιδικής.

Θα τον θυμόμαστε πάντα όλοι μας με αγάπη, σεβασμό και βαθιά ευγνωμοσύνη”, καταλήγει η εταιρεία.

Διαβάστε Περισσότερα » " Πέθανε ο ιδρυτής του Ομίλου METRO Παντελής Παντελιάδης "

Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Παρασκευή (28/01)

Ο καιρός αύριο, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες, με ασθενείς σποραδικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται αρχικά γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις στα δυτικά και βόρεια, που από το απόγευμα σταδιακά θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ, από το βράδυ στα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές και θα φτάσει στα βόρεια τους 09 με 11 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.

Καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το βράδυ θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις που από το βράδυ θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ ενισχυόμενοι το βράδυ έως 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 10 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και από το βράδυ στη δυτική Μακεδονία και στα δυτικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας θα σημειωθούν τοπικές βροχές και στα ορεινά χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Από το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 4 με 5 και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία από -09 (μείον 9) έως 06 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα θα αυξηθούν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές κυρίως στο Ιόνιο και την Ήπειρο, χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και στο βόρειο Ιόνιο πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -08 (μείον 8) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα και από τα βόρεια βαθμιαία θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 (μείον 2) έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις πρωινές ώρες με ασθενείς τοπικές βροχές και στα ορεινά της Κρήτης πιθανώς ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ, βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς 3 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Στα νότια βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Από το βράδυ εκ νέου θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 01) έως 11 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ανεβαίνει η θερμοκρασία την Παρασκευή (28/01)"

"Δεν είχαμε αρμοδιότητα να απαγορεύσουμε την κίνηση..."

Χιλιάδες τόνους αλατιού διαθέσιμους, επιχείρηση με επαρκή αριθμό μηχανημάτων καθόλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας αλλά και μη αρμοδιότητα για την απαγόρευση κίνησης των βαρέων οχημάτων είναι μερικά από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Περιφέρεια Αττικής σχετικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Ελπίδα».

Σε σχετική ανακοίνωση η Περιφέρεια Αττικής επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι: «Από την ημέρα που ξεκίνησε η διαχείριση της κακοκαιρίας “ΕΛΠΙΔΑ” από το σύνολο του κρατικού μηχανισμού με επικεφαλής το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, η Περιφέρεια Αττικής δέχεται άδικες κι αδικαιολόγητες επιθέσεις για τον τρόπο που διαχειρίστηκε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, το φαινόμενο αυτό. Κατηγορηθήκαμε άδικα από το ότι δεν είχαμε φροντίσει να διαθέτουμε το απαραίτητο αλάτι και τα αναγκαία μηχανήματα για τη διάνοιξη των δρόμων, μέχρι και για το κλείσιμο των οδικών αξόνων ευθύνης μας τις ώρες που η χιονόπτωση ήταν σφοδρότατη και η κίνηση των οχημάτων στους δρόμους ασφυκτική.

Τώρα που οι πολύ δύσκολες ώρες φαίνεται ότι έχουν περάσει κι ενόσω συνεχίζεται η προσπάθεια για να ανοίξει το σύνολο των δρόμων σε όλους τους Δήμους της Αττικής, οφείλουμε για την αποκατάσταση της αλήθειας και την έγκυρη ενημέρωση των συμπολιτών μας να αναφέρουμε μερικές αδιαμφισβήτητες αλήθειες.

Πρώτον, η Περιφέρεια Αττικής είχε έγκαιρα προμηθευτεί επαρκή ποσότητα αντιπαγετικού άλατος, εν όψει όχι μόνο της κακοκαιρίας “ΕΛΠΙΔΑ” , αλλά και των κακοκαιριών που προηγήθηκαν αυτής και έδωσαν χιονοπτώσεις σε οδικούς άξονες που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές αρμοδιότητάς μας και οι οποίες αντιμετωπίστηκαν με απόλυτη επιτυχία.

Ειδικότερα για την πρόσφατη  κακοκαιρία υπήρχαν διαθέσιμοι 6.379 τόνοι άλατος, στην Αποθήκη Καπανδριτίου, την Αποθήκη Οινόης και σε 8 θέσεις προσωρινής αποθήκευσης σε επιλεγμένα σημεία της Αττικής, προκειμένου να διευκολυνθεί η φόρτωση με αλάτι των αποχιονιστικών μηχανημάτων. Το αλάτι αυτό χρησιμοποιήθηκε από νωρίς τη Δευτέρα από τα συνεργεία της Περιφέρειας. Ενώ υπάρχει σημαντικός αριθμός Δήμων που προμηθεύτηκε αλάτι από μας.

Δεύτερον, η Περιφέρεια Αττικής από την έναρξη και καθ’ όλη τη διάρκεια της κακοκαιρίας επιχειρούσε με επαρκέστατο αριθμό μηχανημάτων έργου πάσης φύσεως.  Συγκεκριμένα τις μέρες αυτές δώσαμε τη μάχη με 204 μηχανήματα έργου. Συγκεκριμένα μιλάμε για:

  • 83 αποχιονιστικά μηχανήματα (αποχιονιστικά με αλατιέρα και λεπίδα και JCB)
  • 8 bob cat με λεπίδα
  • 3 Grader
  • 1 αποχιονιστικό μηχάνημα ικανό για αποχιονισμό δύο λωρίδων κυκλοφορίας ταυτόχρονα, τύπου Jet Broom
  • 27 φορτωτές
  • 3 γερανούς ΟΒΒΩ για βαρέα οχήματα
  • 30 φορτηγά
  • 2 τσάπες
  • 1 προωθητήρα D8
  • 1 φρέζα
  • 9 πλατφόρμες
  • 2 πολυμηχανήματα ερπυστριοφόρα διασωστικά
  • 15 οχήματα 4Χ4 με λεπίδα
  • 10 οχήματα 4Χ4 για τις ανάγκες απεγκλωβισμού ατόμων και μεταφοράς ασθενών διαμέσου της γραμμής 1110.

Τρίτον, τη Δευτέρα το πρωί όλοι οι δρόμοι της Αττικής, αρμοδιότητας της Περιφέρειας, ήταν ανοικτοί, χάρη στη δράση των συνεργείων και των μηχανημάτων μας. Τα έντονα προβλήματα προκλήθηκαν εξαιτίας του γεγονότος ότι στην κορύφωση του ακραίου καιρικού φαινομένου, γύρω στις 12 το μεσημέρι, στους δρόμους επικρατούσαν συνθήκες κυκλοφοριακής ασφυξίας εξαιτίας του ότι έκλεισαν απροειδοποίητα οι υπηρεσίες του Δημοσίου και ο ιδιωτικός τομέας, οι δρόμοι στους δήμους είχαν κλείσει από το χιόνι και διοχετεύτηκε τεράστιος αριθμός αυτοκινήτων που δεν διέθετε αλυσίδες, στους μεγάλους οδικούς άξονες της Αττικής. Γεγονός που δεν επέτρεπε στα μηχανήματα εκχιονισμού να  εκτελέσουν το έργο τους, ενώ η προσπάθειά τους έγινε ακόμη πιο δύσκολη τις επόμενες ώρες, όταν στους δρόμους άρχισαν οι ιδιοκτήτες να εγκαταλείπουν τα οχήματά τους.

Τέταρτον, για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε η αξία της πρόληψης, σε σχέση με την υστέρων αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων. Εκεί που η Περιφέρεια Αττικής είχε αρμοδιότητα, στη λειτουργία των σχολείων, δράσαμε έγκαιρα κι αποτελεσματικά, αναστέλλοντας τη λειτουργία τους για τη Δευτέρα της 24ης Ιανουαρίου. Απόφαση για την οποία πολλοί ήταν αυτοί που διαφώνησαν, όταν την πήραμε. Δεν είχαμε εμείς την αρμοδιότητα να απαγορεύσουμε την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το πρωί, κι όχι αφού ξέσπασε ο χιονιάς. Δεν ήταν δική μας αρμοδιότητα να κηρύξουμε αργία στο Κράτος τη Δευτέρα προληπτικά, κι όχι αυτό να γίνει εκ των υστέρων, και για τις επόμενες δύο ημέρες. Ούτε εμείς αποφασίσαμε να κλείσει το Κράτος την ώρα που το φαινόμενο ήταν σε έξαρση. Δεν εκτρέψαμε εμείς τις νταλίκες στο ύψος της Μεταμόρφωσης από τη Νέα Οδό, στους κύριους οδικούς άξονες της Αττικής, επιτείνοντας ακόμη περισσότερο το κυκλοφοριακό χάος και το κλείσιμο των δρόμων τελικά. Η Περιφέρεια Αττικής ήταν αυτή που έπρεπε να μην επιτρέπει την κίνηση στους χιονισμένους δρόμους χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες; ‘Η μήπως φταίνε οι Δήμοι που δε διαθέτουν τα αναγκαία μέτρα και το προσωπικό για να μπορέσουν γρήγορα να καθαρίσουν τους δρόμους τους από το χιόνι; Η να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση χιλιάδων νοικοκυριών; Ως πότε η Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού θα αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα της ανεπάρκειας άλλων μηχανισμών του Κράτους; Ως πότε θα είμαστε ο βολικός φταίχτης και ο μουτζούρης της κάθε ακραίας κατάστασης; 

Σίγουρα μπορούσαμε καλύτερα

Σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε να ισχυρισθούμε ότι από την πλευρά της Περιφέρειας Αττικής όλα λειτούργησαν στην εντέλεια. Σίγουρα θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε καλύτερα και να απαιτήσουμε τον καλύτερο συντονισμό της “αλυσίδας πολιτικής προστασίας”, της οποίας εμείς αποτελούμε έναν από τους πολλούς κρίκους. Για αυτό και στο μερίδιο που μας αναλογεί, ζητούμε κι εμείς μια ειλικρινή συγγνώμη από τους συμπολίτες μας που ταλαιπωρήθηκαν.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους έδωσαν και δίνουν ακόμη τη μάχη

Ταυτόχρονα θέλουμε να πούμε κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στο προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής, τους συνεργάτες μας αλλά και τους Δημάρχους και το προσωπικό των Δήμων, που έδωσαν και δίνουν ακόμη και σήμερα τη μάχη, για να ξεπεραστούν οι συνέπειες της κακοκαιρίας

Σε κάθε περίπτωση από την πρόσφατη κρίση σίγουρα μάθαμε πολλά.  Θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να γίνει σύντομα πράξη η δέσμευση του Πρωθυπουργού ώστε να υπάρξει ένας αποτελεσματικότερος μηχανισμός, με καλύτερο επιτελικό συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, περισσότερα μέσα και προσωπικό, προκειμένου η επόμενη κακοκαιρία να μας βρει πιο έτοιμους και πιο αποτελεσματικούς

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » " "Δεν είχαμε αρμοδιότητα να απαγορεύσουμε την κίνηση...""

Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αθήνα την Παρασκευή – Κανονικά στον Πειραιά

Κλειστοί θα παραμείνουν και αύριο Παρασκευή 28 του μηνός, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο ελέγχων των υποδομών (κτιρίων και προαυλίων χώρων), μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την πόλη.

Αντιθέτως κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο Παρασκευή 28/1,οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Πειραιά, μετά από απόφαση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κλειστοί οι βρεφονηπιακοί σταθμοί στην Αθήνα την Παρασκευή – Κανονικά στον Πειραιά"

Κορωνοϊός: Παράταση ως τις 7 Φεβρουαρίου στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση

Παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού έως τις 7 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Θάνος Πλεύρης, καθώς πολλοί εμβολιασμοί αναβλήθηκαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας «επειδή στην κακοκαιρία πολλοί συμπολίτες μας που είχαν προγραμματίσει το ραντεβού τους για εμβολιασμό, δεν μπόρεσαν να εμβολιαστούν, δίνεται παράταση ως προς την ισχύ του πιστοποιητικού τους από 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου».

Αυτό σημαίνει, τόνισε ο υπουργός Υγείας, ότι «όσοι πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει επτά μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Παράταση ως τις 7 Φεβρουαρίου στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει αναμνηστική δόση"

Κορονοϊός: Ξεκινά η διάθεση του χαπιού στην Ελλάδα – Ποιοι και πώς θα τα πάρουν – Αυξήθηκαν τα κρούσματα της «Όμικρον 2» στη χώρα μας

Όπως κάθε Πέμπτη έτσι και σήμερα, 27.01.2022, έγινε η καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό και το εμβολιαστικό πρόγραμμα στη χώρα μας, ενώ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ήδη ανακοινώσει την χαλάρωση των μέτρων.

Στην ενημέρωση συμμετείχαν η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όλα αυτά ενώ ο ΕΟΔΥ έχει ανακοινώσει ήδη 19.712 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με την Αττική να καταγράφει 6.816 εξ αυτών και την Θεσσαλονίκη 1.916.

Τον λόγο πήρε αρχικά η Μίνα Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε στους 112 νεκρούς του τελευταίου 24ώρου, εφιστώντας προσοχή, ενώ αναφέρθηκε και στην χαλάρωση των μέτρων αλλά και την εκκίνηση της διάθεση χαπιών για τον κορονοϊό.

Φάκελος… χάπια κατά του κορονοϊού – Όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα η διάθεση των αντιικών χαπιών μολνουπιραβίρης κατά της covid-19, σε πολίτες υψηλού κινδύνου άνω των 18 ετών με θετικό τεστ, rapid ή PCR, ανακοίνωσε συγκεκριμένα η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Ανέφερε ότι δεν θα χορηγούνται σε εγκύους. Όπως είπε θα γίνεται παράδοση κατ’ οίκον, κάτι που είναι σημαντικό για την μείωση της ταλαιπωρίας των πολιτών.

Ο θεράπων γιατρός θα υποβάλλει αίτηση και η επιτροπή για την χορήγηση του φαρμάκου θα απαντάει σε 24 ώρες. Αποστέλλεται sms και στον γιατρό και στον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ επικοινωνεί με τον ασθενή, ο οποίος δίνει σε ειδική πλατφόρμα την συγκατάθεσή του για το φάρμακο και εν συνεχεία επιβεβαιώνεται η διεύθυνση του ασθενούς για να λάβει τα χάπια.

«Αυτό θα είναι πάρα πολύ σημαντικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας», είπε η κ. Γκάγκα.

150.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει ιδιαίτερα υψηλός, με τα ενεργά κρούσματα να είναι περίπου 150.000.

Η ίδια τόνισε πως υπάρχει μεν μείωση στις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ενώ οι νοσηλείες σε όλη την Ελλάδα είναι περίπου 5.000. Ήπια αλλά σταθερή και η αποκλιμάκωση των διασωληνωμένων.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου είπε πως η μετάλλαξη Όμικρον έχει πια κυριαρχήσει στην Ελλάδα, καθώς πάνω από 8/10 νοσεί με την συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Ακολούθως, τον λόγο πήρε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέλυσε τα επιδημιολογικά δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Γιατί… χαλάρωση των μέτρων τώρα;

«Συζητήθηκε αρκετά στην Επιτροπή μας και παρακολουθώντας την πορεία της πανδημίας βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μια αποκλιμάκωση της μετάδοσης της Όμικρον» απάντησε η Βάνα Παπαευαγγέλου και συνέχισε: «Οι σκληροί δείκτες ακολουθούν. Αυτοί οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε πολύ καλύτερα. Η Όμικρον έχει επικρατήσει και τα νέα κρούσματα ελπίζουμε -με βάση τα όσα γνωρίζουμε- πως θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και λιγότερη πίεση στο σύστημα Υγείας. Δεν μιλάμε για νέα εποχή. Συνεχίζουμε να φοράμε τη μάσκα μας, αλλά πρέπει να ξεκινήσουμε λιγάκι πάλι να ζούμε όλοι διαφορετικά».

Η ίδια αποκάλυψε πως έχουν αυξηθεί στην Ελλάδα οι θάνατοι λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, χωρίς ωστόσο να μπορεί να απαντήσει -τόσο η ίδια, όσο και η Μίνα Γκάγκα- για το πόσοι θάνατοι σχετίζονται με την Όμικρον.

Φάκελος… Όμικρον 2 στην Ελλάδα

«Έχουμε άλλα κρούσματα της Όμικρον 2 στη χώρα μας; Μας έχουν ανακοινωθεί δύο, βλέπουμε τα δεδομένα από τη Δανία που φαίνεται ότι η Όμικρον 2 είναι αυτή που υπάρχει στην κοινότητα. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τη χώρα μας;» ρωτήθηκε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και απάντησε: «Σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα της Όμικρον 2, νομίζω θα πρέπει να ολοκληρωθεί η γονιδιακή ανάλυση ώστε να έχουμε καλύτερη εικόνα, αλλά σίγουρα υπάρχουν κι άλλα κρούσματα Όμικρον 2. Δε βλέπουμε να υπάρχει κάποια σημαντική τάση αύξησης όπως αυτή που καταγράφηκε στην Δανία. Γενικά και από άλλες χώρες δεν θεωρούν προς το παρόν ότι θα αποτελέσει κάποιο ιδιαίτερο κίνδυνο όσον αφορά στην αύξηση των κρουσμάτων. Επειδή είπατε για τους θανάτους από Όμικρον, σίγουρα υπάρχουν. Η αναλογία είναι απλή. Η Όμικρον είναι πέντε φορές λιγότερο επικίνδυνη, δε σημαίνει ότι είναι μηδενική η επικινδυνότητα της Όμικρον. Το ότι είναι 5 φορές λιγότερο επικίνδυνη, όταν έχεις 20.000 κρούσματα από Όμικρον, είναι σαν να έχεις 4.000 κρούσματα από Δέλτα».

Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση
 

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ξεκινά η διάθεση του χαπιού στην Ελλάδα – Ποιοι και πώς θα τα πάρουν – Αυξήθηκαν τα κρούσματα της «Όμικρον 2» στη χώρα μας"

Μέσω τηλεργασίας η λειτουργία του Δημοσίου και την Παρασκευή

Με τηλεργασία θα λειτουργήσει και αύριο Παρασκευή το Δημόσιο για τους υπαλλήλους που λόγω της χιονόπτωσης των τελευταίων ημερών είναι δύσκολη η μετακίνησή τους στον τόπο εργασίας τους.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, όσοι υπάλληλοι δεν δύναται να ασκήσουν τα καθήκοντά τους εξ αποστάσεως, η προσέλευσή τους στην έδρα της υπηρεσίας τους θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα γίνει με όρους ασφάλειας, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η βραδεία προσέλευσή τους θα πρέπει να θεωρηθεί δικαιολογημένη.

Δικαιολογημένη θα είναι και η απουσία υπαλλήλων που τα καθήκοντά τους δεν μπορούν να ασκηθούν με τηλεργασία και η προσέλευσή τους στην υπηρεσία είναι αντικειμενικά αδύνατη.

Η εγκύκλιος διευκρινίζει ότι τα παραπάνω δεν αφορούν εργαζομένους σε υπηρεσίες αιχμής, οι αρμοδιότητες των οποίων σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την αντιμετώπιση και διαχείριση των συνεπειών από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μέσω τηλεργασίας η λειτουργία του Δημοσίου και την Παρασκευή"

Παράταση 15 ημερών για αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2021»

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοινώνει την παράταση, κατά 15 ημέρες, της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων για το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ 2021».

Η χορήγηση της παράτασης κρίνεται αναγκαία λόγω των έκτακτων συνθηκών στη δημόσια διοίκηση που έχουν προκαλέσει η μετάλλαξη Όμικρον της Covid - 19 και τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

Η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι στις 15 Φεβρουαρίου 2022 για τις αιτήσεις μονοκατοικιών/μεμονωμένων διαμερισμάτων.

Να σημειωθεί, ότι η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ήταν έως και τις 31 Ιανουαρίου 2022.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Παράταση 15 ημερών για αιτήσεις του «Εξοικονομώ 2021»"

Κλειστά και αύριο τα σχολεία στην Αττική και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών

μην πραγματοποιηθούν δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής και αύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, αποφασίστηκε ομόφωνα μετά από διαβούλευση του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη με τους 66 δημάρχους της Αττικής.

Στη διάρκεια της διαβούλευσης αξιολογήθηκαν οι δυσκολίες που επικρατούν σε αρκετές περιοχές της Αττικής και συμφωνήθηκε ομόφωνα, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν τίθεται ζήτημα πρόσβασης λόγω καιρικών συνθηκών, να μην πραγματοποιηθούν δια ζώσης μαθήματα στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Αττική και αύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου.

Η σχετική απόφαση ελήφθη με δεδομένο ότι εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα λόγω χαμηλών θερμοκρασιών στο σύνολο των περιοχών της Αττικής, ενώ υπάρχουν σημαντικά ζητήματα μετακίνησης, τόσο των μαθητών, όσο και των εκπαιδευτικών, από και προς τα σχολεία.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια, η λειτουργία ή μη των βρεφονηπιακών σταθμών αποτελεί ευθύνη των δήμων οι οποίοι και θα ενημερώσουν άμεσα τους ενδιαφερόμενους.

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό πως κλειστοί θα παραμείνουν και αύριο οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, στο πλαίσιο ελέγχων των υποδομών (κτιρίων και προαυλίων χώρων), μετά τη σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε και την πόλη της Αθήνας. Από την άλλη, κανονικά θα λειτουργήσουν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου Πειραιά, μετά από απόφαση του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

Στο μεταξύ, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κoπτσή «την Πέμπτη, 27.1.2022 και Παρασκευή, 28.1.2022, σε όλες τις περιοχές της χώρας στις οποίες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολικών μονάδων μετά από αποφάσεις Δήμων ή Περιφερειών, θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση, προκειμένου να υπάρξει επαρκής χρόνος για την αποκατάσταση της εύρυθμης κυκλοφορίας και της λειτουργίας των σχολείων. Στις λοιπές περιοχές τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά. Την πρώτη ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία, μετά τη λήξη της κακοκαιρίας στην Αττική και τις άλλες πληγείσες περιοχές, οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό σελφ τεστ».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κλειστά και αύριο τα σχολεία στην Αττική και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών"

Κορωνοϊός: 112+1 θάνατοι από κορωνοϊό, 19.712 κρούσματα

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.712, εκ των οποίων 70 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.867.935, εκ των οποίων 49,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 380 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.113 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Το τελευταίο 24ωρο έγιναν συνολικά 235.938 τεστ, τα 23.178 μοριακά και τα 212.760 rapid. Στο σύνολο η θετικότητα ήταν 8,35% έναντι 9,44% χθες με 190 χιλιάδες τεστ.

Aπό τα συνολικά κρούσματα, εντοπίζονται:

  • 6.816 στην Αττική (5.037 χθες).
  • 1.916 στην Θεσσαλονίκη (2.005 χθες).

Οι νέες λοιμώξεις στο Λεκανοπέδιο και στην ΠΕ Νήσων, προέρχονται ανά Περιφερειακή Ενότητα ως ακολούθως:

  • 979 από την Ανατολική Αττική (701 χθες).
  • 736 από τον Βόρειο Τομέα Αθήνας (536 χθες).
  • 431 από τη Δυτική Αττική (293 χθες).
  • 913 από τον Δυτικό Τομέα Αθήνας (721 χθες).
  • 1.630 από τον Κεντρικό Τομέα Αθήνας (1.196 χθες).
  • 807 από τον Νότιο Τομέα Αθήνας (606 χθες).
  • 1.199 από τον Πειραιά (860 χθες).
  • 121 από τις Νήσους Αργοσαρωνικού (124 χθες).

Tα υπόλοιπα κρούσματα κατανέμονται σε επιπλέον 65 Περιφερειακές Ενότητες, ως εξής:

  • 297 στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας.
  • 14 στην ΠΕ Άνδρου.
  • 175 στην ΠΕ Αργολίδας.
  • 103 στην ΠΕ Αρκαδίας.
  • 138 στην ΠΕ Άρτας.
  • 707 στην ΠΕ Αχαΐας.
  • 171 στην ΠΕ Βοιωτίας.
  • 34 στην ΠΕ Γρεβενών.
  • 110 στην ΠΕ Δράμας.
  • 350 στην ΠΕ Έβρου.
  • 426 στην ΠΕ Εύβοιας.
  • 23 στην ΠΕ Ευρυτανίας.
  • 95 στην ΠΕ Ζακύνθου.
  • 192 στην ΠΕ Ηλείας.
  • 189 στην ΠΕ Ημαθίας.
  • 754 στην ΠΕ Ηρακλείου.
  • 20 στην ΠΕ Θάσου.
  • 53 στην ΠΕ Θεσπρωτίας.
  • 52 στην ΠΕ Θήρας.
  • 5 στην ΠΕ Ιθάκης.
  • 7 στην ΠΕ Ικαρίας.
  • 240 στην ΠΕ Ιωαννίνων.
  • 220 στην ΠΕ Καβάλας.
  • 66 στην ΠΕ Καλύμνου.
  • 123 στην ΠΕ Καρδίτσας.
  • 8 στην ΠΕ Καρπάθου.
  • 73 στην ΠΕ Καστοριάς.
  • 15 στην ΠΕ Κέας - Κύθνου
  • 229 στην ΠΕ Κέρκυρας.
  • 48 στην ΠΕ Κεφαλληνίας.
  • 78 στην ΠΕ Κιλκίς.
  • 155 στην ΠΕ Κοζάνης.
  • 349 στην ΠΕ Κορινθίας.
  • 72 στην ΠΕ Κω.
  • 84 στην ΠΕ Λακωνίας.
  • 479 στην ΠΕ Λάρισας.
  • 162 στην ΠΕ Λασιθίου.
  • 212 στην ΠΕ Λέσβου.
  • 49 στην ΠΕ Λευκάδας.
  • 56 στην ΠΕ Λήμνου.
  • 222 στην ΠΕ Μαγνησίας.
  • 259 στην ΠΕ Μεσσηνίας.
  • 4 στην ΠΕ Μήλου.
  • 71 στην ΠΕ Μυκόνου.
  • 69 στην ΠΕ Νάξου.
  • 252 στην ΠΕ Ξάνθης.
  • 21 στην ΠΕ Πάρου.
  • 144 στην ΠΕ Πέλλας.
  • 223 στην ΠΕ Πιερίας.
  • 85 στην ΠΕ Πρέβεζας.
  • 219 στην ΠΕ Ρεθύμνου.
  • 259 στην ΠΕ Ροδόπης.
  • 457 στην ΠΕ Ρόδου.
  • 68 στην ΠΕ Σάμου.
  • 158 στην ΠΕ Σερρών.
  • 26 στην ΠΕ Σποράδων.
  • 21 στην ΠΕ Σύρου.
  • 18 στην ΠΕ Τήνου.
  • 179 στην ΠΕ Τρικάλων.
  • 160 στην ΠΕ Φθιώτιδας.
  • 38 στην ΠΕ Φλώρινας.
  • 37 στην ΠΕ Φωκίδας.
  • 255 στην ΠΕ Χαλκιδικής.
  • 562 στην ΠΕ Χανίων.
  • 96 στην ΠΕ Χίου.
  • 401 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση (366 χθες)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 112, ενώ εκ των υστέρων καταγράφηκε άλλη μια απώλεια. Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 23.083 θάνατοι. Το 95% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 633 (χθες 646). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 504 (79,62%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 129 (20,38%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.004 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 415 (ημερήσια μεταβολή +5.06%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 449 ασθενείς.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 112+1 θάνατοι από κορωνοϊό, 19.712 κρούσματα"

Θάνος Πλεύρης: Επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση – Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση για τα γήπεδα

Τις αλλαγές που ισχύουν στα μέτρα για την πανδημία ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά και τις σχετικές εισηγήσεις της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως σχετικά με τη διασκέδαση και την εστίαση επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο, αλλά μόνο για καθήμενους.

Αναφορικούς με τους αθλητικούς χώρους και τα γήπεδα, το μέτρο παραμένει ως έχει προς το παρόν, ωστόσο θα επανεξεταστεί την ερχόμενη εβδομάδα η αύξηση της χωρητικότητας σε αυτά.

Επιπλέον, για τα ραντεβού εμβολιασμού που χάθηκαν λόγω της κακοκαιρίας, δίνεται παράταση στην ισχύ του πιστοποιητικού εμβολιασμού από τις 31 Ιανουαρίου έως και 7 Φεβρουαρίου.

Αυτό σημαίνει πως όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους και έχουν περάσει 7 μήνες έως και την 7η Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχουν κάνει την τρίτη δόση, αλλιώς θα λογίζονται ως ανεμβολίαστοι.

mononews 

Διαβάστε Περισσότερα » "Θάνος Πλεύρης: Επανέρχεται η μουσική και απελευθερώνεται το ωράριο σε εστίαση και διασκέδαση – Την ερχόμενη εβδομάδα η απόφαση για τα γήπεδα"

Διακοπή τραμ από τις 22:00, Πέμπτη και Παρασκευή

Δεν θα διεξάγονται σήμερα και αύριο (Πέμπτη 27-01 και Παρασκευή 28-01) τα δρομολόγια του τραμ από τις 10:00 το βράδυ έως τη λήξη της λειτουργίας, λόγω έκτακτων εργασιών της ΕΥΔΑΠ.

Οι εργασίες αφορούν σε αγωγό που διαπερνά τον τροχιόδρομο πλησίον της στάσης «Ζέφυρος».

Θα προηγηθεί σταδιακή απόσυρση των συρμών από το δίκτυο.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπή τραμ από τις 22:00, Πέμπτη και Παρασκευή"

Η απάντηση της Abacus στον ΣΥΡΙΖΑ για το γκάλοπ στον Alpha: Οι ατεκμηρίωτες αντιδράσεις δεν προωθούν την δημοκρατία

Δίνει στη δημοσιότητα τις ταυτότητες των δύο διαφορετικών ερευνών - Η μέτρηση που αφορούσε την διαχείριση της κακοκαιρίας έγινε σε μικρό δείγμα 303 νοικοκυριών  λόγω έλλειψης χρόνου, ενώ εκείνη που αφορούσε τις πολιτικές εξελίξεις πραγματοποιήθηκε νωρίτερα  σε τυπικό δείγμα 1012 ατόμων

Ολόκληρη η ανακοίνωση της εταιρείας

«Σχετικά με τις 2 έρευνες κοινής γνώμης της εταιρίας Abacus Research τις οποίες παρουσίασε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας και πολιτικός αναλυτής, Γιάννης Κωνσταντινίδης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, εχτές 26-01-2022, η εταιρία διευκρινίζει τα εξής: 

Όπως αποδεικνύει η ταυτότητα των ερευνών την οποία ως όφειλε το κανάλι έδειξε και η οποία επισυνάπτεται, πρόκειται για δύο έρευνες σε διαφορετικές ημερομηνίες μία στην Αττική σε δείγμα 303 νοικοκυριών με αποκλειστικό αντικείμενο την κακοκαιρία και μία σε πανελλαδικό δείγμα 1012 ατόμων με αντικείμενο την πανδημία, την οικονομία και την πολιτική.

Ως προς την εταιρία να σημειωθεί ότι λειτουργεί και ελέγχεται απο το κλαδικό όργανο του ΣΕΔΕΑ/ΠΕΣΣ (Σύλλογος εταιριών Δημοσκοπήσεων και Ερευνας Αγοράς/Ποιοτικός  Έλεγχος Συλλογής Στοιχείων) από το 2004.

Οι πολιτικές έρευνες, όπως και κάθε είδους έρευνα, δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία καταγραφή κοινωνικών τάσεων και στάσεων, σε απολύτως συγκεκριμένο χρόνο. Οι  βιαστικές και οι ατεκμηρίωτες αντιδράσεις για αποτελέσματα που αφορούν συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, πιστεύουμε ότι δεν προωθούν ούτε τη σκέψη,
ούτε τον γόνιμο διάλογο, αλλά ούτε και την ποιότητα της δημοκρατίας. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τον τρόπο που μέχρι σήμερα έχουμε κάνει: με επιστημονική αρτιότητα, σοβαρότητα, αξιοπιστία και την πεποίθηση ότι η καταγραφή των απόψεων της κοινής  γνώμης πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία κατανόησης αυτού που πραγματικά συμβαίνει στην κοινωνία. Και πάντα στον παρόντα χρόνο». 

Ident1 

 Ident2

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Η απάντηση της Abacus στον ΣΥΡΙΖΑ για το γκάλοπ στον Alpha: Οι ατεκμηρίωτες αντιδράσεις δεν προωθούν την δημοκρατία"

Σουηδία: Όχι στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών λόγω χαμηλού κινδύνου σοβαρής νόσησης

Η Σουηδία αποφάσισε να μην συστήσει τον εμβολιασμό κατά του νέου κορονοϊού για παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, υποστηρίζοντας ότι τα οφέλη δεν υπερτερούν των κινδύνων.

«Με τις γνώσεις που έχουμε σήμερα, με χαμηλό κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια για τα παιδιά, δεν βλέπουμε κανένα σαφές όφελος για τον εμβολιασμό τους», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η αξιωματούχος της Υπηρεσίας Υγείας, Μπρέτα Μπγιόρκχολμ.

Πρόσθεσε ότι η απόφαση μπορεί να επανεξεταστεί αν αλλάξουν τα δεδομένα της έρευνας ή αν μια νέα παραλλαγή αλλάξει την πανδημία. Τα παιδιά σε ομάδες υψηλού κινδύνου μπορούν ήδη να εμβολιαστούν.

Η Σουηδία κατέγραψε περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα στις 26 Ιανουαρίου, έναν από τους υψηλότερους ημερήσιους απολογισμούς στη διάρκεια της πανδημίας, παρά την περιορισμένη διεξαγωγή τεστ. Ενώ το τέταρτο κύμα της πανδημίας καταρρίπτει απανωτά ρεκόρ ημερήσιου αριθμού μολύνσεων, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης δεν βρίσκεται υπό την ίδια πίεση όπως κατά τα προηγούμενα κύματα.

Σήμερα, 101 ασθενείς με Covid νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ, πολύ λιγότεροι από τους 400 ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας την άνοιξη του 2021. Συνολικά, σχεδόν 16.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από επιπλοκές της νόσου στη Σουηδία από την έναρξη της πανδημίας.

Η κυβέρνηση παρέτεινε χθες για δύο εβδομάδες τους περιορισμούς, οι οποίοι περιλαμβάνουν περιορισμένο ωράριο λειτουργίας για εστιατόρια και ανώτατο όριο προσέλευσης σε εσωτερικούς χώρους, αλλά είπε ότι ελπίζει να τους καταργήσει στις 9 Φεβρουαρίου.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σουηδία: Όχι στον εμβολιασμό παιδιών 5-11 ετών λόγω χαμηλού κινδύνου σοβαρής νόσησης"

Αναδρομικά συντάξεων: Πότε θα γίνουν οι νέες πληρωμές, όλες οι εξελίξεις

Τις εξελίξεις με τα αναδρομικά στις συντάξεις περιμένουν εδώ και ένα χρόνο οι συνταξιούχοι, ενώ πλέον μπήκαμε στο 2022.

Αναδρομικά ποσά σε χιλιάδες συνταξιούχους προβλέπεται ότι θα επιστρέψει ο ΕΦΚΑ τουλάχιστον κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Τα ποσά προκύπτουν είτε ως «ουρές» του επανυπολογισμού παλιών και νέων συντάξεων με βάση το νόμο Βρούτση είτε ως υποχρέωση που απορρέει από το 2016 και την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης.  

Εντός του επόμενου διαστήματος υπολογίζεται ότι ο ΕΦΚΑ θα καταβάλλει και τα αναδρομικά σε περίπου 28.000 συνταξιούχους που είτε είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και δικαιούνται επιστροφή χρημάτων λόγω του επανυπολογισμού που προβλέφθηκε με το νόμο Βρούτση, είτε δικαιούνται αναδρομικά λόγω της μείωσης του «πέναλτι» στην περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχων, είτε δικαιούνται αυξήσεις από συντάξεις χηρείας ή αναπηρικές.

Οι εναπομείναντες από τις 28.000 συνταξιούχους είναι:

-Περίπου 26.000 παλαιοί συνταξιούχοι με ελλιπή καταχωρηθέντα στοιχεία στα αρχεία, τα οποία αναζητούνται. 

-Περίπου 2.000 κληρονόμοι αποθανόντων δικαιούχων αναδρομικών 

Εντός του 2022 αναμένεται και η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα από τις μνημονιακές περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις.

Επανυπολογισμός «τρέχει» ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και για περίπου 250.000 «παλαιούς» συνταξιούχους, που λόγω έλλειψης στοιχείων οι συντάξεις τους δεν επανυπολογίστηκαν με τις υπόλοιπες.

Μέσα στη χρονιά αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ επί της πιλοτικής δίκης (δικάσιμος 15-1-2021) για τα αναδρομικά Δώρων και επικουρικών 2.500.000 συνταξιούχων ή των κληρονόμων τους και της Ολομέλειας του ΕλΣυν (δικάσιμος 15-9-2021) για τα αναδρομικά συντάξεων και Δώρων δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων

Η πιλοτική δίκη για τα Δώρα και επικουρικά τού 11μήνου 2015-2016 διεξήχθη ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ στις 15-1-2021.

Εν τω μεταξύ: 

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου θα πληρώσουν τις συντάξεις το Δημόσιο, το ΝΑΤ , ΚΕΑΝ , το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, το ΕΤΑΤ και τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών).

Την ίδια ημέρα θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος .

Τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου θα καταβάλλει ο ΟΠΕΚΑ τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων .

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αναδρομικά συντάξεων: Πότε θα γίνουν οι νέες πληρωμές, όλες οι εξελίξεις"

Covid-19: Πώς δίνονται ειδικές άδειες σε εργαζομένους όταν νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με δύο αποφάσεις ρυθμίζει τον τρόπο χορήγησης των ειδικών αδειών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα όταν νοσούν από κορωνοϊό είτε οι ίδιοι είτε τα παιδιά τους, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 61 και 62 του Ν. 4886/2022 που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Όσον αφορά στις νέες προβλέψεις σε περίπτωση νόσησης των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από κορωνοϊό, τα βασικά σημεία της απόφασης είναι τα ακόλουθα:

  1. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται, σε περίπτωση νόσησης από κορωνοϊό, να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως όταν αυτό είναι εφικτό, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργάσιμων ημερών. Οι εργοδότες οφείλουν να καταχωρούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ την τηλεργασία των εργαζομένων αυτών συμπληρώνοντας το σχετικό έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ». Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  2. Εφόσον η τηλεργασία δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσης της εργασίας είτε λόγω της κατάστασης της υγείας του εργαζομένου, οι εργαζόμενοι δικαιούνται να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθένειας λόγω νόσησης από κορωνοϊό για το ίδιο χρονικό διάστημα (έως 5 εργάσιμες ημέρες). Για τη χορήγηση της ειδικής αυτής άδειας, όπως και του επιδόματος ασθενείας, αρκεί η απόδειξη του θετικού διαγνωστικού ελέγχου και δεν απαιτείται ιατρική γνωμάτευση.
  3. Η ειδική άδεια ασθενείας χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν σε ασθένεια εργαζομένου και δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο εργαζόμενο οποιαδήποτε άλλη άδεια. Μπορεί να παραταθεί ως κοινή άδεια ασθενείας μόνο κατόπιν ιατρικής γνωμάτευσης, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  4. Σε περίπτωση χρήσης της ειδικής άδειας, εφαρμόζονται οι παγίως ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα του εργαζόμενου, χωρίς να ισχύουν οι χρονικές και λοιπές προϋποθέσεις του φορέα στον οποίο υπάγεται ο εργαζόμενος για παροχές ασθενείας.
  5. Οι ημέρες της ειδικής άδειας ασθενείας δεν συνυπολογίζονται στο ετήσιο ανώτατο όριο των ημερών επιδότησης της ασθένειας από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, ούτε στο ανώτατο όριο ημερών γνωμάτευσης των υγειονομικών οργάνων.
  6. Το επίδομα ασθενείας χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας που ακολουθεί ο e-ΕΦΚΑ για τη χορήγηση του επιδόματος ασθενείας ή ατυχήματος σε όλες τις περιπτώσεις. Η απόδειξη του θετικού διαγνωστικού ελέγχου αντλείται από τον e-ΕΦΚΑ μέσω διαλειτουργικότητας με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών με Covid-19 που τηρεί η ΗΔΙΚΑ. Αν το επίδομα ασθενείας δεν χορηγείται μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας, ο αιτών συνυποβάλλει την απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου του ως δικαιολογητικό για την αίτησή του.
Διευκολύνσεις για γονείς εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα

Τα σημαντικότερα σημεία της είναι τα εξής:

  1. Δικαιούχοι των διευκολύνσεων είναι γονείς εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, λόγω νόσησης από κορωνοϊό των παιδιών τους, βρεφών, προνηπίων και νηπίων, μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που φοιτούν μέχρι και την Γ' τάξη του Γυμνασίου, καθώς και τέκνων που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας αυτών, καθώς και ΑμεΑ που, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.
  2. Οι γονείς εργαζόμενοι που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ δικαιούνται να παρέχουν την εργασία τους εξ αποστάσεως, για χρονικό διάστημα έως πέντε εργασίμων ημερών.
  3. Εφόσον η παροχή εξ αποστάσεως εργασίας δεν είναι εφικτή, είτε λόγω της φύσεως της εργασίας είτε λόγω των ιδιαίτερων αναγκών φροντίδας που μπορεί να συνεπάγεται η νόσηση ενός παιδιού, κατά την κρίση του γονέα, οι γονείς εργαζόμενοι δικαιούνται για το ίδιο χρονικό διάστημα (έως 5 εργάσιμες ημέρες) να κάνουν χρήση ειδικής άδειας λόγω νόσησης των τέκνων από κορωνοϊό που χορηγείται για τις τέσσερις πρώτες ημέρες απουσίας. Την πέμπτη ημέρα απουσίας μπορούν να κάνουν χρήση οποιασδήποτε άλλης άδειας.
  4. Για την παροχή της εξ αποστάσεως εργασίας ή τη χορήγηση της ειδικής άδειας αρκεί η απόδειξη θετικού διαγνωστικού ελέγχου, σύμφωνα με τα εκάστοτε ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
  5. Η άδεια χορηγείται επιπρόσθετα προς άλλες άδειες που αφορούν στην ασθένεια ή στη νοσηλεία τέκνων, αλλά δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.
  6. Η άδεια χορηγείται µόνο στον έναν εκ των δύο γονέων που είναι δικαιούχοι αυτής. Αν ο ένας εκ των δύο γονέων δεν εργάζεται, ο άλλος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της άδειας, πλην ορισμένων ειδικών περιπτώσεων που απαριθμούνται στην απόφαση.
  7. Σε περίπτωση νόσησης άλλου παιδιού η άδεια μπορεί αναλόγως να παρατείνεται ή να χορηγείται εκ νέου, εφόσον τα διαστήματα δεν είναι συνεχόμενα.
  8. Οι γονείς εργαζόμενοι, σε περίπτωση χορήγησης της ειδικής άδειας λόγω νόσησης των παιδιών τους από κορωνοϊό Covid-19, για τις τρεις πρώτες ημέρες αποζημιώνονται με τον ίδιο τρόπο που θα αποζημιώνονταν εάν νοσούσαν και οι ίδιοι, κατ’ εφαρμογή δηλαδή της πάγιας νομοθεσίας που ισχύει για όλες τις αναρρωτικές άδειες στον ιδιωτικό τομέα. Για την τέταρτη ημέρα, οι αποδοχές τους καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, με πρόβλεψη για τους εργοδότες να τους επιστρέφεται το ποσό που έχουν καταβάλει προηγουμένως για τη συγκεκριμένη ημέρα στους εργαζομένους. H πέμπτη ημέρα εφόσον είναι κανονική άδεια αποζημιώνεται πλήρως από τον εργοδότη.
  9. Για την επιστροφή των αποδοχών των εργαζομένων που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, οι εργοδότες δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία (στοιχεία επιχείρησης, ΙΒΑΝ, στοιχεία εργαζομένων που έκαναν χρήση της ειδικής άδειας, μικτές αποδοχές κάθε εργαζομένου για την τέταρτη ημέρα αδείας κ.α.) στο Έντυπο Ε11.2Β΄ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
  10. Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επεξεργάζεται τα στοιχεία που υποβλήθηκαν και προχωρά στην πληρωμή μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων και διασταυρώσεων.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Πώς δίνονται ειδικές άδειες σε εργαζομένους όταν νοσούν οι ίδιοι ή τα παιδιά τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news