facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021

Μάικ Πομπέο στην ΕΡΤ: Η Ελλάδα διασφαλίζει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ – Tι δήλωσε για τα F16 (video)

Την κάθετη αντίθεση του στο ενδεχόμενο πώλησης μαχητικών F16 στην Τουρκία εξέφρασε, μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μαικ Πομπέο, ο υπουργός που ενεργοποίησε τις κυρώσεις CAATSA περυσι τον Δεκέμβρη λόγω της αγορας και ενεργοποιησης του ρωσικού συστήματος S400 απο την Άγκυρα.

O κ. Πομπεο τόνισε οτι η αμερικανική κυβέρνηση δεν πρέπει καν να εξετάσει ένα τέτοιο αίτημα καθώς μια τέτοιου τύπου συνδιαλλαγή θα αποτελούσε παραβίαση των κυρώσεων CAATSA.

«Βάσει του τι ακριβώς είναι οι κυρώσεις CAATSA, μια τέτοια πώληση θα παραβίαζε το νόμο», λέει ο κ. Πομπεο και προσθέτει «η κυβερνηση των ΗΠΑ πρέπει, όπως κάναμε και εμείς, να συμμορφωθεί με τον αμερικανικό νόμο. Πιστεύω ότι αυτό θα κάνει. Ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να θέτει σε λειτουργία ένα εξελιγμένο ρωσικό σύστημα. Ημασταν πάντοτε ξεκάθαροι για τις προσδοκίες μας, τους ξεκαθαρίσαμε ότι δεν μπορούν να έχουν τα F35 στο οπλοστάσιο τους. Καμία συνδιαλλαγή που θα παραβιάζει τον νόμο CAATSA δεν θα πρέπει να εξετάζει η αμερικανική κυβέρνηση, σε καμία χρονική συγκυρία».

Ο κ. Πομπεο αναφέρθηκε και στην μονίμως προκλητική στάση της Τουρκίας λέγοντας ότι «τα προβλήματα μεταξύ χωρών, πόσω μάλλον μεταξύ νατοϊκών συμμάχων, δεν πρέπει να λύνονται με απειλές και επίδειξη ισχύος».

Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πάντοτε παροτρύναμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συμμετέχει σε συζητήσεις. Αν έχουν μια διαφωνία για ένα συγκεκριμένο θέμα, υπάρχουν μηχανισμοί επίλυσης διαφόρων οι οποίοι είναι κατάλληλοι για την διαχείριση τέτοιων καταστάσεων. Η διαχείριση δεν πρέπει να γίνεται μέσω στρατιωτικής ισχύος, κατοχής ή απειλών για χρήση βίας. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο καλοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ή χώρες πρέπει να συνδιαλέγονται μεταξύ τους. Η Τουρκία συμπεριφέρεται προκλητικά. Πάντοτε τους είχαμε ξεκαθαρίσει ότι θα στηρίξουμε οποιαδήποτε χώρα είναι διατεθειμένη να συζητήσει και να εμπλακεί σε διάλογο αλλά σε καμία περίπτωση δεν υποστηρίζουμε την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος. Υπάρχει διεθνής νομιμότητα, υπάρχουν κανόνες και εύχομαι η κυβέρνηση της Τουρκίας να το αντιληφθεί αυτό», κατέληξε ο κ Πομπεο.

Αναβαθμισμένος ο ρόλος της Ελλάδας

Την ικανοποίηση του για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, ρόλος που ομολογουμένως ενισχύθηκε κατα την διάρκεια της θητείας του στο Στειτ Ντιπαρτμεντ, εξέφρασε ο κ. Πομπεο.

«Η Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική, όχι μόνο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αλλά γενικότερα λόγω και των συμμαχιών που διαμορφώνει με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δουλέψαμε στενά με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, με τον κ. Δένδια και όπως είδα, υπεγράφη πρόσφατα, και η νέα αμυντική συμφωνια και είμαι πολύ ικανοποιημένος που ολοκληρώθηκε η δουλειά που εμείς είχαμε αρχίσει. Επίσης, υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτακη βλέπουμε ότι έχουν δημιουργηθεί σημαντικές σχέσεις με χώρες στην Μέση Ανατολή, όπως για παράδειγμα με το Ισραήλ. Υπάρχει μια ολοκληρωμένη περιφερειακή αντίληψη για το πως διασφαλίζουμε την ευημερία και η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτής της στρατηγικής διασφαλίζοντας την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ και συνεργαζόμενη στενά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα για την περιοχή».

Ερωτηθείς για το ποια και τι είδους πίεση θα μπορούσε να οδηγήσει στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, είπε ότι πραγματικα ελπίζει να δει καποια στιγμη ο Προεδρος της Τουρκιας όσα ειναι λάθος και να τα διορθώσει. «Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για οσα απαιτούμε απο τον κάθε ηγέτη και την ιδια ωρα πρέπει να εκφράζουμε με κάθε τρόπο την στήριξή μας στους πνευματικούς ηγέτες».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Μάικ Πομπέο στην ΕΡΤ: Η Ελλάδα διασφαλίζει τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ – Tι δήλωσε για τα F16 (video)"

Βενετία: 23 Έλληνες τουρίστες θετικοί στον κορονοϊό

Είκοσι τρεις Έλληνες τουρίστες που έφτασαν με πούλμαν έξω από την Βενετία, βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η διάγνωση έγινε στο Μέστρε, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από την Γαληνοτάτη, όπου οι τουρίστες υποβλήθηκαν σε διαγνωστικό τεστ.

Τώρα βρίσκονται σε απομόνωση σε ξενοδοχείο καραντίνας και η κατάστασή τους παρακολουθείται από τους γιατρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε όσους μπορούν να λάβουν την σχετική θεραπεία, θα χορηγηθούν μονοκλονικά αντισώματα, όπως συνηθίζεται τελευταία, στην περιφέρεια Βένετο.

Αυτή την ώρα εξακριβώνεται αν από τα διαγνωστικά τεστ προκύπτουν μεταλλάξεις του κορονοϊού.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βενετία: 23 Έλληνες τουρίστες θετικοί στον κορονοϊό"

Ερντογάν: «Εξέφρασα στον Μακρόν την ανησυχία μας για την πώληση όπλων στην Ελλάδα»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο τέλος των εργασιών του G20 της Ρώμης.

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι μεταξύ των άλλων είχε διμερείς συναντήσεις με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ.

«Με τον αμερικανό πρόεδρο μιλήσαμε για τον εκσυγχρονμισμό των F-16 που διαθέτουμε και ίσως για την αγορά νέων. Διαπίστωσα μια θετική προσέγγιση», τόνισε ο Ερντογάν. Δεν έγινε, όμως - όπως πρόσθεσε- καμία αναφορά στην ανατολική Μεσόγειο.

Όσο για την συνομιλία του με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τόνισε ότι έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην Λιβύη και στην διεθνή διάσκεψη που ετοιμάζεται να οργανώσει το Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση, παράλληλα, συζητήθηκε και η κατάσταση στο Αφγανιστάν και την Συρία.

«Εκφράσαμε και την ανησυχία μας για την πώληση των όπλων στην Ελλάδα. Μιλήσαμε ανοικτά, με μια ευρεία ατζέντα» υπογράμμισε ο Ερντογάν.

Αναφερόμενος εξάλλου στη διμερή του συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, ο Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε:

«Μετά τις σημερινές συζητήσεις, θεωρώ ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Ιδίως σε ό,τι αφορά την αμυντική βιομηχανία και στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών των δυο χωρών μας».

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: «Εξέφρασα στον Μακρόν την ανησυχία μας για την πώληση όπλων στην Ελλάδα»"

Ανδρουλάκης: Άμεση υποχρέωση εμβολιασμού για όσους δημοσίους υπαλλήλους έρχονται σε επαφή με πολίτες

Άμεση υποχρεωτικότητα εμβολιασμού σε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έρχονται σε επαφή με πολίτες, την απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων και διαρκείς ελέγχους, στοχευμένη εκστρατεία ενημέρωσης σε περιφερειακό επίπεδο, που θα λαμβάνει υπόψη τα τοπικά χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και την ενίσχυση των εμβολιασμών πόρτα – πόρτα, προτείνει με δήλωσή του ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος για την ηγεσία του.

Ο κ. Ανδρουλάκης επικρίνει την κυβέρνηση επειδή, όπως αναφέρει «επέλεξε να μη γίνει δυσάρεστη» και πως έχει στην ουσία παραιτηθεί από την ευθύνη της για τη βελτίωση του εμβολιαστικού προγράμματος.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, η κυβέρνηση πορεύεται πλέον χωρίς σχέδιο και στρατηγική όταν «καθημερινά, χάνονται δεκάδες συνάνθρωποί μας, ενώ σπάμε τα ρεκόρ κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία συνεχώς αυξάνεται και  το ποσοστό των εμβολιασμών είναι αρκετά χαμηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη 19η θέση, ενώ 1 στους 4 ηλικιωμένους άνω των 80 ετών παραμένει ανεμβολίαστος».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει πως καθώς οι καιρικές συνθήκες χειροτερεύουν, τόσο η κατάσταση θα επιδεινώνεται. Καλεί την κυβέρνηση να δράσει με αποφασιστικότητα τώρα και όχι να μεταθέτει τις σοβαρές αποφάσεις για αύριο. Ταυτόχρονα επικαλείται την Ιταλία όπου είχε προχωρήσει σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών από τον περασμένο Μάρτιο, ενώ εδώ η κυβέρνηση καθυστέρησε δηλώνοντας τότε ότι δεν ήθελε να δημιουργήσει «εστίες έντασης» στα νοσοκομεία, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο, τη στιγμή που το πρόβλημα είχε εμφανιστεί από το τέλος Φεβρουαρίου.

Και καταλήγει λέγοντας ότι «είναι προφανές ότι η αποστολή SMS δε θα αλλάξει κάτι δραματικά. Όπως δεν αρκεί μόνο ο ορισμός προσώπων κοινής αποδοχής για τη διαχείριση της πανδημίας, όταν όσοι το προτείνουν, διακρίνονται από έλλειμμα αξιοπιστίας. Όλα τα κόμματα οφείλουν να λειτουργήσουν υπεύθυνα, ενιαία και συντεταγμένα. Οι εξαιρέσεις, οι αστερίσκοι και το κλείσιμο του ματιού σε ακραίες, αντιεμβολιαστικές ρητορείες για βραχυπρόθεσμα κομματικά οφέλη, έχουν τραγικές συνέπειες για όλους μας».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανδρουλάκης: Άμεση υποχρέωση εμβολιασμού για όσους δημοσίους υπαλλήλους έρχονται σε επαφή με πολίτες"

DW: Τουλάχιστον 12 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι στα Βαρώσια – Έρευνα για ομαδικούς τάφους

Στη σκιά των εξελίξεων γύρω από το άνοιγμα των Βαρωσίων από την Τουρκία αποσιωπάται ο κίνδυνος να περάσει σε δεύτερη μοίρα τo πιο σημαντικό ανθρωπιστικό δράμα της κυπριακής τραγωδίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι στη διάθεση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους (ΔΕΑ), εντός της σφραγισμένης από τον τουρκικό στρατό περιοχής, τοποθετούνται οι εξαφανίσεις τουλάχιστον δώδεκα Ελληνοκύπριων αγνοουμένων του 1974. Πρόκειται για πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους άντρες αλλά και γυναίκες, η τύχη των οποίων αγνοείται από τις 15 Αυγούστου 1974, οπότε δηλαδή ο τουρκικός στρατός εισήλθε στην Αμμόχωστο.

Τα τελευταία σημεία ζωής των ανθρώπων αυτών καταγράφονται στην περιοχή της περίκλειστης πόλης του Βαρωσιού και ως εκ τούτου, η έρευνα της ΔΕΑ για τον εντοπισμό των οστών τους κατευθύνεται στην περιοχή που κράτησε σφραγισμένη ο τουρκικός στρατός από τον Αύγουστο του 1974 μέχρι και το 2020. Τα στοιχεία της ΔΕΑ, η οποία λειτουργεί από τη δεκαετία του 1980 ως δικοινοτική τεχνική επιτροπή με τρεις εκπροσώπους, ένα από κάθε κοινότητα και το τρίτο μέλος εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών, προκύπτουν τόσο από μαρτυρίες επιζώντων Ελληνοκυπρίων όσο και από τις καταγραφές που έγιναν από το σουηδικό απόσπασμα της UNFICYP, το οποίο το 1974 είχε ως τομέα ευθύνης την περιοχή της Αμμοχώστου.

Η υπόθεση του Σταυρού

Οι περιπτώσεις των δώδεκα Ελληνοκύπριων αγνοούμενων του Βαρωσιού δεν είναι οι μόνες υποθέσεις που απασχολούν την ΔΕΑ όσον αφορά την πόλη. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μεγάλος αριθμός Eλληνοκύπριων στρατιωτών φέρονται επίσης να έχουν ταφεί στην ίδια περιοχή, καθώς πριν από την ημερομηνία κατάληψης της Αμμοχώστου από τον τουρκικό στρατό στο ελληνοκυπριακό κοιμητήριο του Σταυρού (επίσης εντός της περιφραγμένης πόλης) είχαν πραγματοποιηθεί ταφές πεσόντων στρατιωτών από Ελληνοκυπρίους. Παρότι πρόκειται για δύο ομαδικές ταφές ταυτοποιημένων πεσόντων στρατιωτών, δεδομένων των συνθηκών, η ΔΕΑ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να θάφτηκαν εκεί και άτομα που δεν είχαν προηγουμένως ταυτοποιηθεί. Η πιθανότητα αυτή ενισχύεται από μαρτυρίες προσώπων που ήταν παρόντα στις ταφές, τα οποία αναφέρονται σε τάφους με την ένδειξη «άγνωστος».

Μετά την κατάληψη της Αμμοχώστου, ταφές στην πόλη των Βαρωσίων πραγματοποίησαν το 1974 και άντρες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών UNFICYP. Συγκεκριμένα, τα αρχεία του σουηδικού αποσπάσματος αναφέρουν ταφές τριών προσώπων αγνώστου ταυτότητας εντός του κοιμητηρίου του Σταυρού. Αυτή φαίνεται να ήταν πρακτική των Σουηδών των Ηνωμένων Εθνών, ενισχύοντας την υπόθεση περί ταφής Ελληνοκύπριων αγνοουμένων στο κοιμητήριο του Σταυρού.

Ενδεικτικά αναφέρεται η περίπτωση των αδερφών Χατζηπαύλου, Κωστάκη και Μιχαλάκη, οι οποίοι τάφηκαν στο κοιμητήριο Σταυρού από κλιμάκιο της UNFICYP στις 19 Αυγούστου 1974. Σε συνέντευξή της στο δημοσιογράφο Αντρέα Παράσχο στην εφημερίδα «Καθημερινή» (13.12.2020) η σύζυγος του Μιχαλάκη Χατζηπαύλου δήλωσε ότι «άντρες της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τους είχαν βρει και τους δύο, νεκρούς έξω από το κατάστημα της Τσουκερούς. Τους μάζεψαν» είπε, «τους έβαλαν σε σακούλες, τους πήγαν στο παλιό κοιμητήριο του Σταυρού και τους έθαψαν, δεξιά αμέσως μετά την είσοδο. Μάλιστα, κατάλαβα ότι τους έθαψαν πρόχειρα, διότι τα πόδια του Κωστάκη, ο οποίος ήταν πιο ψηλός από τον άντρα μου, εξείχαν του τάφου».

Απέναντι από την «Ανόρθωση»

Την περασμένη εβδομάδα η δημοσιογράφος Sevgül Uludağ αποκάλυψε με άρθρο της στην εφημερίδα Yeni Duzen (ημερ. 17/10/2021), μία νέα περίπτωση ταφής αγνοουμένων στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σε αυλή απέναντι από το σωματείο Ανόρθωσις φέρονται να έχουν ταφεί δύο Ελληνοκύπριοι στρατιώτες. Σύμφωνα με μαρτυρίες που εξασφάλισε η Sevgül Uludağ, στις 16 Αυγούστου 1974, ομάδα Τούρκων στρατιωτών που κατευθυνόταν προς την Δερύνεια ενεπλάκη σε οδομαχία με δύο Ελληνοκύπριους στρατιώτες στην οδό Ευαγόρου μπροστά από το σωματείο της Ανόρθωσης. Οι δύο στρατιώτες έπεσαν νεκροί - ο ένας κατά την μάχη και ο δεύτερος μετά τη σύλληψή του - και ακολούθως θάφτηκαν στην αυλή της απέναντι οικίας κατόπιν διαταγής του επικεφαλής των Τούρκων στρατιωτών. Αν και η λεωφόρος Δημοκρατίας, που δόθηκε προς χρήση για το κοινό από τον τουρκικό στρατό, βρίσκεται μόλις μερικά μέτρα από το οίκημα της Ανόρθωσης και την οδό Ευαγόρου, στην τοποθεσία της φερόμενης ταφής των δύο Ελληνοκύπριων στρατιωτών, δεν επιτρέπεται ακόμα η πρόσβαση.

Οι εξαγγελίες για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων από την τουρκική κυβέρνηση συνοδεύθηκαν από έργα. προκειμένου να είναι ασφαλής η περιδιάβαση των επισκεπτών ανάμεσα στα ετοιμόρροπα κτήρια της πόλης. Στα έργα που ήδη πραγματοποιήθηκαν περιλαμβάνονται οι ασφαλτοστρώσεις των λεωφόρων Κένεντι και Δημοκρατίας, ενώ επίκειται το άνοιγμα μέρους της περιφραγμένης πόλης (περίπου 3,5% της συνολικής έκτασης του Βαρωσιού). Εκταφές για τον εντοπισμό των αγνοουμένων της Αμμοχώστου δεν περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό της τουρκικής πλευράς για την Αμμόχωστο, ενώ ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά τίθεται το θέμα σε πολιτικό επίπεδο. Σε δηλώσεις του στην DW, ο Ελληνοκύπριος Εκπρόσωπος στη ΔΕΑ κ. Λεωνίδας Παντελίδης δήλωσε πως η ΔΕΑ παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Βαρώσι. «Προσπάθειά μας είναι», είπε ο κ. Παντελίδης, «να μας δοθεί άδεια να μεταβούμε στην περιοχή με μάρτυρες, όσο αυτοί βρίσκονται ακόμα στη ζωή. Ανασκαφές θα γίνουν το συντομότερο δυνατόν και όταν αυτό είναι εφικτό», κατέληξε ο Ε/κ εκπρόσωπος.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "DW: Τουλάχιστον 12 Ελληνοκύπριοι αγνοούμενοι στα Βαρώσια – Έρευνα για ομαδικούς τάφους"

Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέα πληρωμή την ερχόμενη εβδομάδα - Δικαιούχοι, ποσά, παραδείγματα

Με εμβόλιμες πληρωμές εντός Νοεμβρίου θα εξοφληθούν σταδιακά οι 29.032 «δύσκολες» περιπτώσεις νέων συνταξιούχων που δικαιούνται αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019.

Πρόκειται για τις τελευταίες κατηγορίες νέων συνταξιούχων (με αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Μάιο του 2016) που δεν έχουν ακόμη εξοφληθεί τα αναδρομικά τους, τα οποία απορρέουν από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων (νόμος Βρούτση).

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», οι 29.032 θα πληρωθούν σπαστά ανά κατηγορία, με εμβόλιμες πληρωμές εντός Νοεμβρίου.

Η πρώτη πληρωμή του Νοεμβρίου

Την ερχόμενη εβδομάδα, πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου, αναμένεται να εξοφληθεί η πρώτη ομάδα που είναι οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι.

Ειδικότερα, αναμένεται να εξοφληθούν 8.419 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, που συνταξιοδοτήθηκαν μετά τον Μάιο του 2016 και φυσικά είχαν πάνω από 30 έτη ασφάλισης. Γι αυτή την ειδική ομάδα το αρχείο πληρωμών είναι πιο ώριμο.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Ιούνιο και τον Ιούλιο, 65.000 νέοι συνταξιούχοι (μετά τον Μάιο του 2016) του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα είδαν μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις τους κατά μέσο όρο 5,1% καθώς και αναδρομικά κατά μέσο όρο 1.000 και 860 ευρώ αντίστοιχα. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε ήταν τότε 58 εκατομμύρια ευρώ.

Τα αναδρομικά για τους 8.419 εργαζόμενους συνταξιούχους είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, καθώς αφορούν την περίοδο από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2021, δηλαδή 24 μήνες, ενώ τα αναδρομικά που έλαβαν οι νέοι συνταξιούχοι το καλοκαίρι ήταν 20-21 μηνών.

Ωστόσο το ποσό που θα λάβουν ως αναδρομικά την ερχόμενη εβδομάδα οι 8.419 εργαζόμενοι συνταξιούχοι μπορεί να μην είναι για πολλούς σε αντίστοιχο μέσο ύψος (860 – 1.000 ευρώ). Όπως εξηγούν οι ειδικοί επί της κοινωνικής ασφάλισης, αυτό συμβαίνει καθώς οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έχουν το πέναλτι 30% στην σύνταξή τους, γεγονός που μειώνει το συνολικό ποσό της σύνταξης και κατά συνέπεια και τα προσδοκώμενα αναδρομικά.

Ανάλογα με την χρονική περίοδο της εργασίας, εντός της οποίας ψαλιδίζεται η κύρια σύνταξη, μειώνονται και τα δικαιούμενα αναδρομικά. Μεσοσταθμικά, ωστόσο οι δικαιούμενες αυξήσεις μπορεί να κυμαίνονται κοντά στο 5% - 5,5%, ενώ τα αναδρομικά σε ένα μέσο ποσό κοντά στα 850 ευρώ.  

Για παράδειγμα:

  • Συνταξιούχος του e-ΕΦΚΑ λαμβάνει κύρια σύνταξη ύψους €800 και επικουρική €100. Σύνολο €900.   
  • Έστω πως ο συνταξιούχος είχε 1.000 ευρώ συντάξιμες αποδοχές (μέσος μισθός από το 2002 έως την αίτηση συνταξιοδότησης) και 35 έτη ασφάλισης. Δικαιούται συνολική αύξηση της κύριας σύνταξης 35 ευρώ αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019. 
  • Συνεπώς, η σύνταξή του αναπροσαρμόζεται από τον Οκτώβριο του 2019 σε €835.
  • Έχει αναλάβει εργασία στον ιδιωτικό τομέα από τον Ιανουάριο του 2021 είτε με πλήρη απασχόληση (25 ημέρες ασφάλισης), είτε με μερική (ανεξαρτήτως τις ώρες ή ημέρες απασχόλησης).
  • Έστω ότι ο εν λόγω συνταξιούχος λαμβάνει από τον Ιανουάριο του 2021 μειωμένη κύρια και επικουρική σύνταξη κατά 30%, δηλαδή η μηνιαία κύρια σύνταξη ανέρχεται σε €560 [(€800 - (30% x €800)] και η μηνιαία επικουρική σύνταξη σε €70 [€100 - (30% x €100)]. Σύνολο €630.
  • Ο εν λόγω συνταξιούχος δικαιούται να λαμβάνει από τον Ιανουάριο του 2021 το εξής ποσό: μηνιαία κύρια σύνταξη €585 [(€835 - (30% x €800)] και μηνιαία επικουρική €70 [€100,00 - (30% x €100,00)]. Σύνολο €655.
  • Υπολογισμός αναδρομικών :
  1. Από Οκτώβριο 2019 έως Δεκέμβριο 2020: €35 ανά μήνα / Σύνολο €525
  2. Από Ιανουάριο 2021 έως Οκτώβριο 2021: €655 (που θα έπρεπε να λαμβάνει) – €630 (που λαμβάνει) = €25 ανά μήνα / Σύνολο €250 για 10 μήνες (Ιανουάριος – Οκτώβριος 2021)

ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΩΝ: €775 (αν δεν εργαζόταν τους τελευταίους μήνες θα ελάμβανε αναδρομικά €875 – χάνει €100).

Άλλες δυο εμβόλιμες πληρωμές

Εντός Νοεμβρίου θα ακολουθήσουν τουλάχιστον άλλες δυο εμβόλιμες πληρωμές:

  • για συνταξιούχους χηρείας σε περίπτωση που ο θανών απεβίωσε μετά τον Οκτώβριο του 2019 και  
  • για κληρονόμους συνταξιούχων που δεν δικαιούνται σύνταξη χηρείας αλλά θα λάβουν τα αναδρομικά για όσο διάστημα ζούσε ο εκλιπών από τον Οκτώβριο του 2019 και μετά  
Κι άλλα αναδρομικά έως το τέλος του έτους 

Ο επανυπολογισμός των εν λόγω ειδικών περιπτώσεων αποδείχθηκε αρκετά δύσκολο εγχείρημα, καθώς οι έλεγχοι για αυτές τις περιπτώσεις είναι πιο περίπλοκοι και για αυτό χρειάζεται σχετικά περισσότερος χρόνος.

Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμεί ο επανυπολογισμός 215.000 συντάξεων τις οποίες εισπράττουν «παλαιοί» συνταξιούχοι (πριν από τον Μάιο του 2016) ειδικών δύσκολων περιπτώσεων με λάθη ή ελλιπή στοιχεία που χρίζουν περαιτέρω επεξεργασίας.

Στελέχη του ΕΦΚΑ αναφέρουν πως από τους εν λόγω συνταξιούχους εκτιμάται πως θα δικαιούνται αναδρομικά το 20%, δηλαδή περίπου 40.000 – 50.000. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν επανυπολογιστεί οι εν λόγω συντάξεις και να έχουν πληρωθεί όσοι δικαιούνται αναδρομικά και αυξήσεις.

Η μέση αύξηση για τους παλαιούς συνταξιούχους είναι της τάξης του 2 – 3% και σε απόλυτους αριθμούς κοντά στα 10-12 ευρώ, καθώς σύμφωνα με τον νόμο οι παλαιοί συνταξιούχοι πληρώνονται τις αυξήσεις τους από τους νέους συντελεστές αναπλήρωσης σταδιακά σε 5 ετήσιες δόσεις έως και το 2024.

Τώρα θα λάβουν τα αναδρομικά από τα 2/5 των αυξήσεων για το 2019 -2020 και το 2021. Νέα αύξηση θα έρθει από την 1/1/2022 ώστε να φτάσουν στα 3/5 της συνολικής αύξησης που δικαιούνται κ.ο.κ.

imerisia

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναδρομικά συνταξιούχων: Νέα πληρωμή την ερχόμενη εβδομάδα - Δικαιούχοι, ποσά, παραδείγματα"

Τόκιο: Στους 17 οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο

Στους 17 ανέρχονται οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι και την πυρκαγιά που προκάλεσε σήμερα ένας νεαρός μέσα σε τρένο στο Τόκιο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα βίντεο που τραβήχτηκε μέσα στον συρμό και αναρτήθηκε στο Twitter δείχνει τους πανικόβλητους επιβάτες να τρέχουν μέσα στο τρένο για να γλιτώσουν από τις φλόγες και τους καπνούς.

Σε άλλο βίντεο οι επιβάτες βγαίνουν από τα παράθυρα του τρένου της γραμμής Κεϊό, το οποίο έχει ακινητοποιηθεί σε έναν σταθμό, στα δυτικά προάστια της ιαπωνικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Kyodo, οι τραυματίες είναι 15. Η δημόσια τηλεόραση NHK κάνει λόγο για 17 τραυματίες, εκ των οποίων ένας είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Ο δράστης επιτέθηκε στους επιβάτες με μαχαίρι και άναψε φωτιά, ρίχνοντας ένα αδιευκρίνιστο υγρό. Συνελήφθη επί τόπου με την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τόκιο: Στους 17 οι τραυματίες από την επίθεση με μαχαίρι μέσα σε τρένο"

Καιρός αύριο: Πρωτομηνιά με καταιγίδες και μποφόρ

Παραμένει άστατος ο καιρός αύριο Δευτέρα (1.11.2021) με τοπικές βροχές και καταιγίδες.

Στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και καταιγίδες, πιθανώς κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες, που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά και θα εξασθενήσουν.

Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα ηπειρωτικά όπου πιθανώς να σχηματιστούν και ομίχλες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ και στα Δωδεκάνησα από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που από το απόγευμα θα αυξηθούν.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 3 με 4 μποφόρ και από το μεσημέρι μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Αραιές νεφώσεις από το βράδυ. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη αυξημένες νεφώσεις μέχρι το απόγευμα. Στη Μακεδονία γενικά αίθριος, από το βράδυ όμως και από τα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ, με εξασθένηση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι κατά τόπους 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη και τις πρωινές ώρες θα σημειωθεί τοπικός παγετός.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Τις βραδινές ώρες στο Ιόνιο θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, που από το απόγευμα βαθμιαία θα αυξηθούν. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη και είναι πιθανό να σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που τις πρώτες πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά στα ανατολικά, γρήγορα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.
Άνεμοι: Βορείων διευθύνσεων 4 με 5 και στην Κρήτη τοπικά 6 μποφόρ. Βαθμιαία θα εξασθενήσουν και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, που τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να είναι κατά τόπους ισχυρά, βαθμιαία θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ με γρήγορη εξασθένηση. Στα νότια ανατολικοί νοτιοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ, από το απόγευμα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές και βαθμιαία βελτίωση.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Από το απόγευμα θα στραφούν σε νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πρωτομηνιά με καταιγίδες και μποφόρ"

Στα 2.727 τα νέα κρούσματα - Τους 421 έφτασαν οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.727 , εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 742.170 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.855 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 44, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.938 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 421 (58.4% άνδρες) από 404 που ήταν χθες. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 357 (84.8%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 64 (15.2%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.313 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 323 (ημερήσια μεταβολή +16.61%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 273 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 2.727 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής:

52 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

77 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

23 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

78 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

277 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

52 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

74 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

7 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

447 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

1 κρούσμα στο Άγιο Όρος

59 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

39 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Άρτας

94 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

45 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

66 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου

15 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

9 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

63 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

44 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

7 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

30 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου

29 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

52 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

43 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

43 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

24 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

18 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

226 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

25 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

110 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

56 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

5 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

4 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

56 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

63 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

24 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

1 κρούσμα στην Π.Ε. Σάμου

58 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

2 κρούσματα στην Π.Ε.Σποράδων

2 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

44 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

34 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας

10 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

16 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

70 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Στα 2.727 τα νέα κρούσματα - Τους 421 έφτασαν οι διασωληνωμένοι"

Γκάγκα: Έως τις 15 Νοεμβρίου τα πρώτα μονοκλωνικά φάρμακα στη χώρα μας

Μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα παραλάβει η χώρα μας τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα.

Η επικείμενη παραλαβή μονοκλωνικών αντισωμάτων κατά του ιού Sars-Cov2, σύμφωνα με την κ. Γκάγκα, δεν μειώνει τη σημασία του εμβολιασμού, ο οποίος παραμένει βασικό όπλο κατά της πανδημίας. Μέσα στις επόμενες 10-15 μέρες ημέρες όπως είπε, θα έχουμε παραλάβει 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία σύμφωνα με τον θεραπευτικό αλγόριθμο θα χορηγούνται με συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια, από τα νοσοκομεία όλης της επικράτειας.

Ο στόχος της συγκεκριμένης αγωγής είναι η αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη μηχανικού αερισμού και νοσηλείας στη ΜΕΘ. Ωστόσο, η ύπαρξη καλών και αποτελεσματικών φαρμάκων -όπως και τα αντιικά χάπια που επίσης αναμένουμε στις αρχές του έτους- δεν καταργούν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Γκάγκα: Έως τις 15 Νοεμβρίου τα πρώτα μονοκλωνικά φάρμακα στη χώρα μας"

Πανεπιστήμιο Πατρών: Τα αδέσποτα σπέρνουν τρόμο – Σχεδόν κάθε μέρα νέα περιστατικά επιθέσεων σε φοιτητές και καθηγητές

«Εχουμε ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές» επισημαίνουν τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας μετά τη χθεσινή νέα επίθεση αδέσποτων σκύλων σε μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ο ένας φοιτητής μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Είναι η τρίτη επίθεση που δέχονται μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας την τελευταία εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά καμία από τις αρμόδιες αρχές δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις της Πρυτανικής Αρχής για παρέμβαση και λήψη μέτρων.

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΣΥΜΒΑΝ

Ενδεικτική είναι η περιγραφή του καθηγητή του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας, Χρήστου Θ. Παναγιωτακόπουλου το μεταπτυχιακό μάθημα του οποίου είχαν πάει να παρακολουθήσουν οι δύο φοιτητές- θύματα της αγέλης.

«Σήμερα το πρωί 9 (χθες) στις 9.00 είχαμε μάθημα σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας.
Την ώρα της προσέλευσης, αγέλη σκύλων που περιφέρεται στο Πανεπιστήμιο επιτέθηκε σε μία φοιτήτρια και σε ένα φοιτητή. Ευτυχώς, τη φοιτήτρια την τραυμάτισε εντελώς ελαφρά. Ο φοιτητής όμως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για αντιλυσσικό ορό, επειδή το τραύμα του ήταν σοβαρότερο. Το νοσοκομείο δεν διέθετε αντιλυσσικό ορό. Έπρεπε να βρεθεί ο ορός από φαρμακείο της πόλης και η ένεση μετά να γίνει στο Νοσοκομείο, κάτι που δημιούργησε περαιτέρω ταλαιπωρία».

Ο κ. Παναγιωτακόπουλος επισημαίνει «Πραγματικά, έχουμε πλέον ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές σ’ αυτό θέμα. Δεν φαίνεται όμως να ακούει κανείς, από όσους έχουν ευθύνη γι’ αυτή την κατάντια. Και ασφαλώς δεν εννοώ από το Πανεπιστήμιο» και καταλήγει:

«Τους φοιτητές και όλους εμάς ως δυνητικά θύματα, όπως φαίνεται, δεν μας λυπάται κανείς. Προσωπικά με θλίβει και κάτι ακόμα έχοντας ένα σκύλο στο σπίτι μου και γνωρίζοντας κάποια πράγματα: αυτές τις ψυχούλες που με την ουρά κάτω, όταν σε δουν από μακριά σε παίρνουν στο κατόπι πιστεύοντας ότι θα βρουν τον άνθρωπό τους, ελπίζοντας σε ένα νεύμα σου, δεν τις λυπούνται; Αλλά θα μου πείτε, τι λέω τώρα κι εγώ; Ας χαιρόμαστε την κατά τα άλλα συγκροτημένη και γεμάτη αξίες κοινωνία μας».

ΤΟ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

Το προχθεσινό θύμα των αδέσποτων ήταν ο επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Χρήστος Λίβας. Ο ίδιος περιγράφει: «Είχα μάθημα στην αίθουσα ΠΑΜ 3, η οποία βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο των εγκαταστάσεων του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων. Κατά τις 10:30 και ενώ είχα ολοκληρώσει το μάθημα και πήγαινα ανέμελος προς το γραφείο μου (μια απόσταση περίπου 100 μέτρων), δέχτηκα επίθεση από μια ομάδα 10-12 σκύλων. Αφού με κύκλωσαν γαβγίζοντας, ο «αρχηγός» τους ήρθε από πίσω μου και κατάφερε να με δαγκώσει ελαφρώς στο πόδι, σκίζοντάς μου το παντελόνι και προκαλώντας μου έναν σχετικά επιφανειακό τραυματισμό. Εκτιμώ ότι επειδή λιαζόντουσαν διάσπαρτα στο χώμα, θεώρησαν ότι εισέβαλα στο χώρο τους όπως περπατούσα. Επειδή έχω μεγαλώσει με σκυλιά κατά την παιδική μου ηλικία,

αμέσως μετά το δάγκωμα αντέδρασα ψύχραιμα και αποφασιστικά με αποτέλεσμα να τραπούν σε φυγή» και προσθέτει: «Αφήνοντας στην άκρη τον μικροτραυματισμό μου και την εύκολη αντιμετώπισή του, προβληματίστηκα για το τι θα μπορούσε να συμβεί αν στη θέση μου ήταν κάποιος/α άλλος/η χωρίς ψυχραιμία και/ή εμπειρία με σκυλιά, κάποιο μικρό παιδί ή ακόμα και άτομα με προβλήματα υγείας».

ΜΠΟΥΡΑΣ: «ΑΚΟΥΝ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ;»

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας για μία ακόμα φορά απευθύνει έκκληση στους αρμοδίους να παρέμβουν.
«Εχει γίνει μάστιγα πλέον αυτό το θέμα και το πρόβλημα είναι πλέον πάρα πολύ σοβαρό. Κινδυνεύει η σωματική ακεραιότητα των φοιτητών μας, των εργαζόμενων και των διδασκόντων μας. Ακούν οι αρμόδιοι; Ανησυχούν; Θερμή παράκληση από όλους όσους έχουν αρμοδιότητα για τη λήψη μέτρων πριν είναι αργά» επισημαίνει ο κ. Μπούρας.

Υπενθυμίζουμε, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος στην «Π» και με δεδομένη τη σιωπή των αρμοδίων, στην επικείμενη συνεδρίασή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου θα πάρει απόφαση και θα προχωρήσει στην κατάθεση μηνύσεων κατά παντός υπευθύνου.

pelop

Διαβάστε Περισσότερα » "Πανεπιστήμιο Πατρών: Τα αδέσποτα σπέρνουν τρόμο – Σχεδόν κάθε μέρα νέα περιστατικά επιθέσεων σε φοιτητές και καθηγητές"

Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Ρώμη: Με άδεια χέρια έφυγε ο Σουλτάνος

Ισχυρά μηνύματα στον Ταγίπ Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος Δικαίου και τους S-400 έστειλε ο Τζο Μπάιντεν προς τον Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στη Ρώμη που διήρκεσε μία ώρα και δέκα λεπτά, χωρίς να γίνουν δηλώσεις από τους δύο ηγέτες.

Στο τραπέζι μπήκε και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, χωρίς να αναφέρεται το παραμικρό γιά το περιεχόμενο των συζητήσεων των δύο ηγετών. Ωστόσο, πριν από την συνάντηση, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν προαναγγείλει ότι ο Μπάιντεν θα καλούσε τον Ερντογάν να σταματήσει την πολιτική της έντασης στην περιοχή - όπως πράττει εσχάτως η Τουρκία ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου, με αφορμή τις επικείμενες γεωτρήσεις που έχει προγραμματίσει η Κυπριακή Δημοκρατία σε θαλάσσια περιοχή εντός της ΑΟΖ της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο πρόσφατο αίτημα της Άγκυρας για αγορά μαχητικών F-16 νέας γενιάς, μετά από τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35: ο «πλανητάρχης» επιβεβαίωσε μεν την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και την ιδιαίτερη σημασία της Τουρκίας ως νατοϊκού συμμάχου, αλλά επανέλαβε τις «ανησυχίες των ΗΠΑ» για την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Στον απόηχο και των απειλών Ερντογάν για την απέλαση 10 πρεσβευτών - μεταξύ αυτών και του Αμερικανού, για την κοινή παρέμβασή τους εναντίον της κράτησης χωρίς δίκη του επιχειρηματία Οσμάν Καβαλά - ο Μπάιντεν τόνισε τη σημασία που έχουν για τις ΗΠΑ «οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία».

Από την πλευρά τους, οι Τούρκοι αξιωματούχοι μετέφεραν ένα «πολύ θετικό κλίμα» από την συνάντηση, αλλά είναι χαρακτηριστικό ότι περιορίζονταν να αναφέρουν ότι συμφωνήθηκε να υπάρξει ένας μηχανισμός επίλυσης των διμερών διαφορών, όπως και να εμβαθυνθούν οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς την παραμικρή αναφορά για πρόοδο στα μεγάλα «αγκάθια» των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Συβιλλικός ο Μπάιντεν για τα F-16

Λίγο πριν μπουν στην αίθουσα της συνάντησης οι δύο ηγέτες, και ενώ στεκόντουσαν μαζί μπροστά στους δημοσιογράφους για τις φωτογραφίες, ένας από αυτούς ρώτησε τον Μπάιντεν αν η Αμερική «σχεδιάζει να δώσει F-16» στην Τουρκία, με τον Αμερικανό πρόεδρο να αποφεύγει να απαντήσει, λέγοντας «σχεδιάζουμε να έχουμε μία καλή συζήτηση».

Άλλοι δημοσιογράφοι ρώτησαν αν θα συζητηθεί στο συνάντηση το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, και επίσης δεν έλαβαν απάντηση.

Οι δύο ηγέτες είχαν συναντηθεί για τελευταία φορά κατ’ ιδίαν τον Ιούνιο, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του NATO. Αντίθετα, ο κ. Μπάιντεν δεν υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, τον Σεπτέμβριο, όταν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Συνάντηση Μπάιντεν - Ερντογάν στη Ρώμη: Με άδεια χέρια έφυγε ο Σουλτάνος"

Ποιος έδωσε την εντολή παρακολούθησης του Δημάρχου Ωραιοκάστρου – Τι δείχνει το επίμαχο βίντεο

Πλήθος ερωτημάτων έχει προκαλέσει η υπόθεση παρακολούθησης του Δημάρχου Ωραιοκάστρου, Παντελή Τσακίρη, από ιδιωτικούς ερευνητές. Οι τρεις συλληφθέντες για την υπόθεση αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης παρήγγειλε έρευνα από την ΕΛ.ΑΣ. για να διευκρινιστεί με ακρίβεια η δράση τους και στη συνέχεια να αποφασιστεί η ποινική τους μεταχείριση.

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει εύλογα στο άκουσμα της υπόθεσης είναι το ποιος έδωσε στους ιδιωτικούς ερευνητές την εντολή να παρακολουθήσουν τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου. Η κατάθεση του 46χρονου ιδιωτικού ερευνητή στους αστυνομικούς ρίχνει άπλετο φως στην υπόθεση. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του thestival, ο 46χρονος υπέδειξε στις αρχές ως ενορχηστρωτή της παρακολούθησης επικεφαλής δημοτικής παράταξης του Δήμου Ωραιοκάστρου. Υποστήριξε ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός αντίπαλος του Παντελή Τσακίρη του ανέθεσε να φωτογραφίσει και να βιντεοσκοπήσει τον Δήμαρχο σε περίπτωση που τον εντοπίσει σε καζίνο. Του πρόσφερε ως αμοιβή το ποσό των 20.000 ευρώ.

Τι δείχνει το βίντεο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του thestival, το επίμαχο βίντεο, που βρίσκεται πλέον στα χέρια της Αστυνομίας, δείχνει τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου να επισκέπτεται το καζίνο Finix στην Βουλγαρία. Ο πολιτικός του αντίπαλος θεώρησε ότι θα προκαλούσε πλήγμα στον κ. Τσακίρη εάν κυκλοφορούσε ένα βίντεο με εκείνον να διασκεδάζει σε καζίνο.

Ο ρόλος του αδερφού του Δημάρχου Ωραιοκάστρου

Ο 46χρονος ιδιωτικός ερευνητής στην κατάθεσή του υποστήριξε ότι ο αδερφός του Δημάρχου Ωραιοκάστρου ενημερώθηκε για την ύπαρξη του βίντεο και προσέφερε το χρηματικό ποσό των 20.000 ευρώ για να μη διαρρεύσει. Το ποσό αυτό θα διπλασιαζόταν αν οι ιδιωτικοί ερευνητές αποκάλυπταν ποιος έχει δώσει την εντολή παρακολούθησης. Οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και ο αδερφός του Δημάρχου συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 40.000 ευρώ.

Τα αδέρφια Τσακίρη απευθύνθηκαν στην Αστυνομία και οργανώθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση. Το χρηματικό ποσό που έλαβαν στα χέρια τους οι δύο ιδιωτικοί ερευνητές ήταν προσημειωμένο. Ο 46χρονος και ο 66χρονος πήγαν στο ραντεβού για να πάρουν τα 40 χιλιάρικα, όμως έφυγαν φορώντας χειροπέδες. Στην κατάθεσή του ο 46χρονος υπερασπίζεται την 22χρονη φίλη του λέγοντας ότι δεν γνώριζε τίποτα για την υπόθεση και ότι ταξίδεψε στη Βουλγαρία μαζί του για βόλτα.

Σοκαρισμένος ο Παντελής Τσακίρης

Συνεργάτης του Δημάρχου Ωραιοκάστρου δήλωσε στο thestival ότι ο Παντελής Τσακίρης ακόμη δεν μπορεί να πιστέψει πως κάποιοι άνθρωποι παραβίαζαν επί έξι μήνες την ιδιωτική του ζωή. Ο Δήμαρχος δεν φανταζόταν πως μια επίσκεψη σε ένα καζίνο θα χρησιμοποιούνταν από πολιτικό του αντίπαλο για να τον πλήξει. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι ο κ. Τσακίρης είναι αποφασισμένος να φτάσει την υπόθεση μέχρι το τέλος για να αποδείξει σε όλους ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κανέναν εκβιασμό.

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Ποιος έδωσε την εντολή παρακολούθησης του Δημάρχου Ωραιοκάστρου – Τι δείχνει το επίμαχο βίντεο "

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν (video)

Η συνάντηση κράτησε 65 λεπτά και στο επίκεντρο βρέθηκε το θέμα των F-35 αλλά και του αιτήματος της Τουρκίας να επιστραφεί το ποσό των 1,4 δισ. ευρώ που είχε καταβάλει η Άγκυρα για το πρόγραμμα πώλησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών.

«Ασφαλώς ο Τζο Μπάιντεν θα επισημάνει πως πρέπει να βρούμε τρόπο να αποφεύγουμε κρίσεις στο μέλλον, καθώς κι ότι οι σπασμωδικές ενέργειες δεν πρόκειται να ωφελήσουν την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας», είπε αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους, ενόψει της συνάντησης η οποία, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν θα γινόταν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει στην απέλαση του Αμερικανού πρεσβευτή. Ο Τζο Μπάιντεν άνοιξε τη συνάντηση δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως σκόπευε να έχει μια «καλή συνομιλία» με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σύμφωνα με άρθρο του πρακτορείου Reuters οι δύο άνδρες συζητούν σειρά θεμάτων γεωπολιτικού ενδιαφέροντος, όπως η Συρία και η Λιβύη, αλλά και την αγορά 40 Αμερικανικών F-16, ένας καυτός φάκελος για τον Μπάιντεν εφόσον Αμερικανοί νομοθέτες βλέπουν αρνητικά την προηγούμενη αγορά Ρωσικών S-400 από την Τουρκία.

Σημειωτέον σύμφωνα με το Reuters,ότι χθες το βράδυ αξιωματούχος τόνισε πως ο Αμερικανός Πρόεδρος θα προειδοποιούσε τον Τούρκο Πρόεδρο να μην προβεί «σε οποιεσδήποτε αιφνιδιαστικές ενέργειες» οι οποίες «δεν θα ωφελήσουν τις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας και ότι οι κρίσεις αυτού του είδους θα πρέπει να αποφεύγονται». Μια ξεκάθαρη αναφορά στο γεγονός της πρόσφατης απειλής απέλαση 10 πρέσβεων, μεταξύ αυτών και του Αμερικανού.

Ο Τζο Μπάιντεν, που αντάλλαξε σύντομο χαιρετισμό με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες, εν υποδέχθηκε τον κ. Ερντογάν, όπως ήλπιζε ο τελευταίος, τον Σεπτέμβριο, όταν πήρε μέρος στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, υπενθυμίζουν διπλωματικές πηγές.

Tο άρθρο του Reuters επικαλείται αξιωματούχο, και αναφέρεται στο γεγονός πως ο Erdogan, νωρίτερα αυτό το μήνα, διέταξε την απέλαση 10 πρέσβεων και να κηρυχθούν «persone non grate» στα πλαίσια της διαμεσολάβησης για την απελευθέρωση του φυλακισμένου φιλάνθρωπου Οσμάν Καβάλα, πριν να πειστεί ο Erdogan να αποσύρει την απειλή.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο “σίγουρα ο Πρόεδρος θα υποδείξει ότι πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να αποφύγουμε κρίσεις όπως αυτή στο μέλλον και πως μια απότομη δράση δεν πρόκειται να ωφελήσει την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας”.

Πρόκειται για μια λεπτή θέση. Στην ατζέντα της διμερούς συζήτησης μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου υπάρχει ενδιαφέρον για την αγορά 40 Αμερικανικών F-16, όπως επίσης και μια σειρά περιφερειακών ζητημάτων όπως η Συρία και η Λιβύη.

Όπως σημειώνει η Reuters “οι Αμερικανοί νομοθέτες προέτρεψαν την κυβέρνηση Biden να μην πουλήσει F-16 στην Τουρκία και απείλησαν να μπλοκάρουν τέτοιες εξαγωγές, με το σκεπτικό ότι η Τουρκία έχει αγοράσει Ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και «συμπεριφέρθηκε σαν αντίπαλος»”.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν (video)"

Ηλίας Μόσιαλος: «Όχι» στα sms σε ανεμβολίαστους – Θα έχει αντίθετα αποτελέσματα

Αντίθετος στο σχέδιο της κυβέρνησης αναφορικά με την αποστολή SMS στους ανεμβολίαστους πολίτες εμφανίζεται ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής πολιτικής της Υγείας στο LSE.

«Δεν είναι καλή ιδέα, δεν ξέρω ποιος την είχε, αλλά να την πάρουν πίσω», είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.

«Δηλαδή αυτό έλειπε από τους ανεμβολίαστους; Το sms; Όταν έχει γίνει τόση συζήτηση και τόση ενημέρωση;», διερωτήθηκε.

Εκτίμησε, δε, ότι θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ επεσήμανε και το ζήτημα που θα ανακύψει με τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών. «Πριν αρχίσουμε να συζητάμε νέα μέτρα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν, αλλά ας αρχίσουμε πρώτα να εφαρμόζουμε όσα υπάρχουν, συστηματικά. Κι αυτό είναι θέμα κυρίως της πολιτείας».

Ο κ. Μόσιαλος τόνισε ότι η προσπάθεια δεν πρέπει να γίνεται σε ατομικό επίπεδο και μάλιστα με χρήση προσωπικών δεδομένων, επισημαίνοντας πως απαιτείται κοινή προσπάθεια πολιτείας-αυτοδιοίκησης για να ενταθεί η ενημέρωση ως προς τον εμβολιασμό. «Σε όλο τον πλανήτη με συνεργατικές προσπάθειες όλων πολιτικών και κοινωνικών φορέων γίνεται η προσπάθεια» είπε, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να γίνει εδώ και τώρα.

Ο κ. Μόσιαλος ζήτησε επίσης να περιμένουμε την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η οποία διαθέτει σοβαρούς επιστήμονες, που έχουν όλα τα στοιχεία: Την ηλικία των νοσούντων, σε ποια νοσοκομεία πηγαίνουν και πόσο αργά πάνε στο νοσοκομείο κλπ.

Επίσης, καταδίκασε απερίφραστα τον προπηλακισμό του κ. Βασιλακόπουλου, ωστόσο διαφώνησε με την άποψή του ότι δεν θέλει να κινηθεί νομικά. «Θα έπρεπε να κινηθεί νομικά, είναι απαράδεκτο να υπάρχουν προπηλακισμοί».

Τόνισε ότι πρέπει να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι συστηματικοί και να υπάρξει αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου κάτι που σημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να παρεμβαίνει η ίδια.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηλίας Μόσιαλος: «Όχι» στα sms σε ανεμβολίαστους – Θα έχει αντίθετα αποτελέσματα"

Θεοδωρικάκος: Στηρίζω τον Έλληνα αστυνομικό στα νόμιμα πλαίσια

Στο 31ο εκλογικό-απολογιστικό Συνέδριο της ΠΟΑΣΥ παραβρέθηκε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε σ’ όλα τα θέματα που απασχολούν την Ελληνική Αστυνομία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στα όσα συνέβησαν πριν και μετά το περιστατικό στο Πέραμα, ενώ απηύθυνε έκκληση να εμβολιαστούν και οι τελευταίοι ανεμβολίαστοι αστυνομικοί. Σημείωσε ακόμα, ότι οραματίζεται μία σύγχρονη και αποτελεσματική Αστυνομία που δίνει τον αγώνα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και στα σύνορα της χώρας μας.

«Όλοι μαζί εργαζόμαστε για την εφαρμογή των νόμων, γιατί η ασφάλεια είναι ύψιστη αξία, προϋπόθεση της ελευθερίας και της ίδιας της Δημοκρατίας. Η ασφάλεια είναι δικαίωμα για κάθε πολίτη, είναι υποχρέωσή της πολιτείας και αποτελεί την δική σας, την δική μας ιερή αποστολή. Είμαι δίπλα στον αστυνομικό για να γίνει πράξη η ασφάλεια των πολιτών» τόνισε ο Υπουργός και συμπλήρωσε: «Το δικό μας όραμα είναι μία Αστυνομία σύγχρονη με σύγχρονο εξοπλισμό και εκπαίδευση, φιλική απέναντι στην κοινωνία, φιλική απέναντι στους πολίτες, φιλική απέναντι στους νέους ανθρώπους και την ίδια στιγμή αποτελεσματική στην αντιμετώπιση κάθε μορφής εγκλήματος».

«Στηρίζουμε τους αστυνομικούς με πράξεις, όχι με λόγια»

«Αυτή η κυβέρνηση και η Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τους Έλληνες και τις Ελληνίδες αστυνομικούς, στηρίζουμε τους Αστυνομικούς με πράξεις, όχι με λόγια. Τα δύο χρόνια αυτής της Κυβέρνησης έχει γίνει πράξη το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ένα πρόγραμμα 23 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο συμβάλλει καθοριστικά στην βελτίωση του εξοπλισμού και στον εφοδιασμό υποδομών που χρησιμοποιεί ο Έλληνας αστυνομικός, προκειμένου να είναι ο ίδιος ασφαλής και προκειμένου να είναι πιο αποτελεσματικός στη δουλειά του» ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε στα όσα έχουν γίνει θεσμικά για τους αστυνομικούς.

Όπως επεσήμανε το τελευταίο δίμηνο υπεγράφησαν υπουργικές αποφάσεις για το Ταμείο Πρόνοιας και το βαθμολόγιο. «Είμαστε δίπλα σας σε κάθε λογικό αίτημα και πολύ λογικό αίτημα είναι να επεκταθεί σε 64 ώρες η δυνατότητα υπερωριών και νυχτερινής απασχόλησης πληρωμής των Ελλήνων Αστυνομικών. Ως Υπουργός Προστασίας του Πολίτη από κοινού με τον κύριο Υφυπουργό αγωνιζόμαστε προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ένα θέμα στο οποίο δεν αρκεί η δική μας υπογραφή αλλά είναι δεδομένη η δική μας βούληση όπως είναι δεδομένη και η βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει ακόμα σε πράξεις που στηρίζουν τον Έλληνα Αστυνομικό».

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες που αφορούν την ψηφιοποίηση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας. «Θέλω τον αστυνομικό δίπλα στον πολίτη, θέλω τον αστυνομικό στις γειτονιές να συνδράμει στο έργο της ασφαλείας και θέλω να απελευθερωθείτε από γραφειοκρατικά πάρεργα, τα οποία βασανίζουν την Ελληνική Αστυνομία» τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε: «Έχουμε μία εξαιρετική συνεργασία με την φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και είμαστε ανοιχτοί σε σκέψεις, ιδέες, προτάσεις ακόμα και σε θέματα αντιμετώπισης προβλημάτων κάθε Έλληνα Αστυνομικού, διότι επιμένω ότι τα πάντα κρίνονται από την πολύ δύσκολη δουλειά, που κάνετε εσείς. Δύσκολη δουλειά που κρίνεται στο πεδίο και η οποία πιστεύω ότι μπορεί να έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα επ’ ωφελείας των Ελλήνων πολιτών».

Για την επίσκεψη στη ΓΑΔΑ: Θα το ξανά έκανα κυρίες και κύριοι

«Ως Πολιτικός Προϊστάμενος αυτού του Υπουργείου, δεν πρόκειται ούτε μία στιγμή να αφήσω ανυπεράσπιστους τους Έλληνες αστυνομικούς. Θα ξαναπήγαινα στη ΓΑΔΑ στους κατηγορούμενους αστυνομικούς γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένας στην ΕΛ.ΑΣ που να θέλει να αφαιρέσει ανθρώπινη ζωή» είπε για την επίσκεψή του στους επτά κρατούμενους αστυνομικούς μετά την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Για όσους έσπευσαν να τον κατηγορούσουν για την κίνησή του να επισκεφτεί τους επτά κρατούμενους αστυνομικούς ο υπουργός τόνισε: «Θέλω να σας πω ότι στη δική μου αντίληψη, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να υποτιμά καμία ανθρώπινη ζωή και προφανώς δεν έχει κανείς το δικαίωμα να υποτιμά ούτε τη ζωή ενός ανθρώπου που έχει κάνει παραβάσεις. Οι άνθρωποι έναντι του θεού στην ζωή μας είμαστε όλοι ίσοι δεν μπορεί να είναι διαφορετικά. Ήμουν και είμαι βέβαιος για την ευαισθησία του Έλληνα Αστυνομικού και επειδή κάποιοι είπαν ότι αυτό αποτέλεσε μία παρέμβαση στην δικαιοσύνη το μόνο που έχω να πω ότι είναι ντροπή να υποτιμά κάνεις τόσο πολύ την Ελληνική Δικαιοσύνη. Εξέφρασα δε στη συνέχεια την ικανοποίησή μου για τον απλούστατο λόγο, ότι δεν μου αρέσει να κρύβω τα συναισθήματά και τις εκτιμήσεις μου, ιδίως όταν η δικαιοσύνη έχει βγάλει τα πορίσματα της δεν εξέφρασα κατευθύνσεις προς την δικαιοσύνη γιατί δε μου πέφτει λόγος και δεν θα μπορούσα να το κάνω δεν είμαι ούτε δικαστής, ούτε εισαγγελέας, ούτε συνήγορο κανενός».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεοδωρικάκος: Στηρίζω τον Έλληνα αστυνομικό στα νόμιμα πλαίσια"

Μητροπολίτης Ξάνθης: «Να ακούτε τους γιατρούς, υπάρχουν ιερείς που πήραν ανθρώπους στο λαιμό τους»

Την σταθερή του στάση υπέρ της πιστής τήρησης των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας επανέλαβε για μια ακόμη φορά ο Μητροπολίτης Ξάνθης. Στο περιθώριο της υποδοχής των ιερών λειψάνων του Αγίου Εφραίμ, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό της Του Θεού Σοφίας, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στα εμβόλια, τη χρήση μάσκας, την πρόσφατη εμπειρία του από τον κορωνοϊό αλλά και τη στάση που διατηρούν ορισμένοι ιερείς.

«Η Βόρεια Ελλάδα και η περιοχή μας βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο από την πανδημία. Ο κορωνοϊός έστειλε εκατομμύρια ανθρώπους στον ουρανό, καθήλωσε στα Νοσοκομεία εκατομμύρια ανθρώπους και συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Το πιο σημαντικό όμως και πιο επικίνδυνο είναι ότι ο ιός μας έχει διχάσει, σαν κοινωνίες αλλά ακόμη και σαν οικογένειες. Βέβαια εγώ δεν είμαι αρμόδιος, ούτε κανένας ρασοφόρος είναιαρμόδιος να μιλήσει  για ιατρικά θέματα. Μιλάμε για πνευματικά θέματα. Αν έρθει κάποιος και μου πει να κάνω το εμβόλιο ή να μην το κάνω; Ξέρετε τι απαντάω εγώ; Ρωτήστε τον γιατρό σας. Εκείνος ξέρει το ιστορικό σας, ξέρει τι έχετε και εκείνος θα σας συστήσει τι να κάνετε» τόνισε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης.

Μάλιστα ο ίδιος δεν δίστασε να στηλιτεύσει την στάση που κρατούν ορισμένοι ιερείς, που δεν συνάδει με τη «γραμμή» της εκκλησίας, ενώ τόνισε πως εκφράζοντας απόψεις κατά της πανδημίας και των εμβολίων «παίρνουν κόσμο στον λαιμό τους».

«Η εκκλησία έχει παρεξηγηθεί αυτή την περίοδο, ότι δήθεν συμπορευόμαστε με την πολιτεία. Η εκκλησία ενδιαφέρεται για την πνευματική και σωματική υγεία του λαού. Δεν είμαι εγώ ο ρασοφόρος αρμόδιος να αποφανθώ για το εμβόλιο, αλλά η ιατρική επιστήμη, και δυστυχώς κάποιοι από εμάς τους ρασοφόρους έχουμε γίνει λοιμωξιολόγοι και έχουμε πάρει ανθρώπους στον λαιμό μας. Έχουμε και εδώ στην περιοχή μας ανθρώπους 45 χρόνων που έφυγαν γιατί άκουσαν έναν ιερέα και αφήνουν πίσω τους μικρά παιδιά. Εγώ διερωτώμαι και λέω με αγάπη και πόνο προς τους ιερείς αυτούς, δεν έχουμε ευθύνη; Με πολλή αγάπη προς τους κληρικούς εκείνους που έχουν τις δικές τους απόψεις, τους λέω ότι τις σεβόμαστε, αλλά κρατήστε τες για τον εαυτό σας, μην παίρνετε στον λαιμό σας άλλους ανθρώπους».

«Πέρασα κορωνοϊό σαν μια ελαφριά γρίπη»

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε και στη δική του περιπέτεια, καθώς πρόσφατα νόσησε από κορωνοϊό (αν και εμβολιασμένος), τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που έπαιξε το εμβόλιο στη θωράκιση του οργανισμού του.

«Εγώ πέρασα αυτή τη δοκιμασία, την πέρασα σαν μια ελαφριά γρίπη. Μου είπαν οι γιατροί επειδή έχω μια κάποια ηλικία, τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν δεν είχε προηγηθεί το εμβόλιο. Βέβαια έκανα την προσευχή μου, έβρεχα το μέτωπο μου με αγιασμό όταν είχα πυρετό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι περιφρονούμε τους γιατρούς» υπογράμμισε ο Μητροπολίτης ενώ αναφέρθηκε και στη χρήση της μάσκας λέγοντας πως είναι «μεγάλη πλάνη» να ισχυρίζονται ορισμένοι ιερείς πως η χρήση μάσκας μέσα σε Ναούς είναι προσβολή προς τον Θεό.

«Αυτή η μάσκα δεν προσβάλει το Θεό. Μία άλλη μάσκα που φοράμε σε όλη μας τη ζωή, η μάσκα της υποκρισίας, εκείνη είναι που προσβάλει τον Χριστό. Εάν εγώ δεν φοράω μάσκα και σκανδαλίζω τους αδελφούς μου που φορούν δεν έχω ευθύνη; Δεν είμαι υποκριτής;» τόνισε ο Μητροπολίτης.

 thestival
Διαβάστε Περισσότερα » " Μητροπολίτης Ξάνθης: «Να ακούτε τους γιατρούς, υπάρχουν ιερείς που πήραν ανθρώπους στο λαιμό τους»"

Προς παράταση η αποχή των δικηγόρων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Για παράταση πάει η αποχή των δικηγόρων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε έκτακτα στις 30.10.2021, αποφάσισε να προτείνει στα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας την αποχή των δικηγόρων μελών τους μέχρι τις 31/12/2021 από τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης για επίσπευση πλειστηριασμών, με εντολείς Τράπεζες ή εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, κατά της πρώτης κατοικίας ευάλωτων οφειλετών, όπως ορίζονται με το ν. 4738/2020, με το πλαίσιο της από 30.9.2021 απόφασής της.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Προς παράταση η αποχή των δικηγόρων από τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας"

Εdupass.gov.gr: Πως θα γίνεται η δήλωση self-test των μαθητών από τη Δευτέρα

Αλλάζει από τη Δευτέρα 1η Νοεμβρίου ο τρόπος που θα δηλώνεται το self test των μαθητών τουλάχιστον για τα δημόσια σχολεία. Μάλιστα, από τη Δευτέρα μέχρι το Σάββατο 6 Νοεμβρίου, ξεκινά και πάλι η διάθεση των self test των μαθητών από τα φαρμακεία, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των ημερών από 5 έως 22 Νοεμβρίου.

Από τη Δευτέρα η δήλωση και το αποτέλεσμα των self test των μαθητών για τις δημόσιες σχολικές μονάδες θα δηλώνεται στη νέα πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία νέα πλατφόρμα θα εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Υπενθυμίζεται ότι:

  • το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο,
  • ο προσυμπτωματικός διαγνωστικός έλεγχος για τον νέο κορονοϊό μέσω αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας (self test) είναι υποχρεωτικός για τους μαθητές και τις μαθήτριες,
  • βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν οι μαθητές που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ούτε βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου),
  • οι εμβολιασμένοι μαθητές δεν δικαιούνται δωρεάν self test, καθώς δεν οφείλουν να τα διενεργούν εφόσον δεν προκύψει ειδικός λόγος (δηλ. κρούσμα σε συμμαθητή),
  • η δωρεάν διάθεση self test από τα φαρμακεία γίνεται μόνο κατά τις εργάσιμες μέρες και ώρες, ώστε κατά τις διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις να μπορούν να εξυπηρετούν έκτακτες ανάγκες.

H πλατφόρμα edupass.gov.gr αφορά επί του παρόντος μόνο τις δημόσιες σχολικές μονάδες. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες θα εξακολουθήσουν να δηλώνουν το αποτέλεσμα των self-test στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και να εκδίδουν την Σχολική Κάρτα για COVID-19, ακολουθώντας την ιδία ακριβώς διαδικασία που ακολουθούν μέχρι και σήμερα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εdupass.gov.gr: Πως θα γίνεται η δήλωση self-test των μαθητών από τη Δευτέρα"

Επίθεση σε μητροπολίτες: Τι είπαν οι ψυχίατροι που εξέτασαν τον ιερέα που έριξε το βιτριόλι

Τα αποτελέσματα της ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης για τον ιερέα ο οποίος έριξε καυστικό υγρό σε 7 μητροπολίτες στη Μονή Πετράκη στις 25 Ιουνίου και πλέον, μετά από απόφαση της ανακρίτριας, αντιμετωπίζει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συρροή, αποκαλύπτει το protothema.gr. Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη πως «είχα σκοπό να πιω το βιτριόλι».

Η πραγματογνωμοσύνη διενεργήθηκε έπειτα από τρεις πολύωρες κλινικές συνεντεύξεις, με την Τρίτη να πραγματοποιείται παρουσία του πρόσφατα διορισθέντος τεχνικού συμβούλου ψυχιάτρου, κυρίου Κλαδούχου Βασιλείου. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής, ο ιερέας πάσχει από βαριά διαταραχή της προσωπικότητας, ενώ αντιμετωπίζει «αποτυχία να συμμορφωθεί με κοινωνικές σταθερές που αφορούν τη σύννομη συμπεριφορά, όπως φαίνεται από επανειλημμένα διενεργούμενες πράξεις, παρορμητικότητα ή αποτυχία να προγραμματίσει το μέλλον, ευερεθιστότητα και επιθετικότητα και έλλειψη μεταμέλειας». Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνεται στα έγγραφα που αποκαλύπτει το protothema.gr, πάσχει και από ναρκισσιστική διαταραχή της προσωπικότητας, καθώς «απαιτεί θαυμασμό, έχει αίσθηση κατοχής ιδιαίτερων δικαιωμάτων και διαθέτει μεγαλειώδη αίσθηση σημαντικότητας εαυτούς.

Ο ιερέας σχετικά με την επίθεση που πραγματοποίησε ανέφερε πως αρχικά είχε «προμηθεύτηκα το καυστικό υγρό στο διαδίκτυο, όταν άρχισα να ακούω ότι ο Μητροπολίτης Βέροιας είχε πει ότι αυτόν τον πάω για ξύρισμα. Ήταν περίπου 10 ημέρες πριν το συμβάν και το καυστικό υγρό μου ήρθε μετά από μία εβδομάδα από την παραγγελία. Το αγόρασα γιατί νόμιζα ότι θα μπορούσε να προκαλέσει κακό σε μένα. Είχα σκοπό να το πιώ. Θα έκαιγε και τα ζωτικά μου όργανα». Στα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης αναφέρεται επίσης πως έχει κατά περιόδους «αγχώδεις καταθλιπτικές εκδηλώσεις», όμως «δεν θεωρείται ότι παρουσιάζει νοσηρή διατάραξη των πνευματικών του λειτουργιών ή διατάραξη της συνείδησης».

Ο κατηγορούμενος επισήμανε ακόμη πως είχε κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, οι δύο με φάρμακα ενώ η τελευταία με όπλο. «Ήθελα να πάρω την καραμπίνα ενός συγγενή. Ήρθαν στο σπίτι πρόλαβε φίλος μου και ενημέρωσε την Αστυνομία. Η εκκλησία είναι η ζωή μου. Δυστυχώς στους κόλπους της εκκλησίας υπάρχει η ζήλεια, το μίσος, ο φθόνος και η κακία. Με ζήλευαν γιατί ο κόσμος με αγαπούσε και είχα ανέλθει τόσο πολύ σε τόσο μικρό χρόνο. Έχω αυτό το χάρισμα να με αγαπάει ο κόσμος και αυτό τους ενοχλούσε. Αφού με ρωτάτε για τα αρνητικά που έχω θα σας απαντήσω. Είμαι οξύθυμος και αθυρόστομος, εμπιστεύομαι εύκολα τους ανθρώπους και θέλω να τους βοηθήσω. Νομίζω ότι έχω και τα δύο αντίθετα. Είμαι και πολύ καλός αλλά μπορώ να γίνω και πολύ κακός», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου

Ο συνήγορος υπεράσπισης του ιερέα, Ανδρέας Θεοδωρόπουλος, μιλώντας στο protothema.gr, ανέφερε ότι: «Η εισήγησης ανακρίτριας είναι ολίσθημα. Αν είναι δυνατόν ποτέ να έχει απολογηθεί ο κατηγορούμενος με μία χαρακτηριζόμενη πράξη που είχε δεχτεί η ανακρίτρια και συμφώνησε. Όταν περάσαμε από την Ανάκριση συμφώνησαν ότι είναι βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Απορώ νομικά και ανθρώπινα, άδικη πράξη, παράνομη πράξη, όμως βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη. Όχι απόπειρα ανθρωποκτονίας». Ο κ. Θεοδωρόπουλος επισήμανε πως η πράξη του εντολέα του πρόκειται για «σκοπούμενη σωματική βλάβη και τίποτα παραπάνω», ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρέπει να μπερδεύουμε την υπόθεση της Ιωάννας και της Έφη Κακαράντζουλα που είναι απόπειρα ανθρωποκτονίας. Έχει διαφορά η μία πράξη με την άλλη. Εδώ είναι καθαρή η περίπτωση. Απορώ μετά από τρεις τέσσερις μήνες γιατί έκανε την αλλαγή της κατηγορίας και με ποια στοιχεία; Δεν ήξερε ότι είναι καυστικό υγρό από την αρχή; Είναι κατάφορη αδικία εις βάρος του πελάτη μου που πάσχει και ψυχιατρικά. Υπάρχει και η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει. Έχει δεχτεί και απειλές μέσα από τη φυλακή».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Επίθεση σε μητροπολίτες: Τι είπαν οι ψυχίατροι που εξέτασαν τον ιερέα που έριξε το βιτριόλι"

Στην Κω αποβιβάστηκαν 380 μετανάστες του υπό τουρκική σημαία ακυβέρνητου πλοίου

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα η επιχείρηση διάσωσης των 400 μεταναστών που βρίσκονταν σε φορτηγό πλοίο, το οποίο είχε εντοπιστεί ανατολικά της Κρήτης. Με τη συνοδεία σκαφών του Λιμενικού ρυμουλκήθηκε στην Κω και 380 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού. Προηγουμένως, μια επιβαίνουσα αποβιβάστηκε στην Κάρπαθο, προκειμένου να της παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες λόγω αδιαθεσίας. Παράλληλα έξι επιβαίνοντες κρατούνται για ανάκριση.

H παραμονή στο ΚΥΤ της Κω θα είναι προσωρινή, «καθώς πρόκειται για μια ασυνήθιστη και ιδιαίτερη περίπτωση».

Όλοι οι επιιβάινοντες υποβλήθηκαν σε τεστ ταχείας ανίχνευσης για covid-19 και βρέθηκαν αρνητικοί. Ήδη έγινε η πρώτη καταγραφή, θα ακολουθήσει η προβλεπόμενη διαδικασία από την επιτροπή ασύλου, ενώ θα παραμείνουν σε καραντίνα στη δομή για 15 μέρες.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, επισημαίνει: «Η Ελλάδα απέδειξε για άλλη μια φορά ότι και προστατεύει ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και παρέχει προστασία, τη στιγμή που άλλοι αδιαφορούν για τις υποχρεώσεις τους». Επίσης, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός κάνει λόγο για «ένα επικίνδυνο και παράνομο ταξίδι από τις τουρκικές ακτές, αόρατο από τις τουρκικές αρχές». Αναφέρει ότι «ειδοποιήσαμε την ΕΕ ότι η Τουρκία αρνήθηκε να πάρει πίσω το σκάφος της» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα έχει σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία επτά χρόνια- είναι καιρός η ΕΕ να δράσει και να παράσχει σημαντική αλληλεγγύη και να διασφαλίσει ότι θα τηρηθεί η δήλωση ΕΕ/Τουρκίας». Ο κ. Μηταράκης παρατηρεί ότι «σε αντίθεση με την Τουρκία και άλλους που αγνόησαν το πρόβλημα, η Ελλάδα ανέλαβε δράση παρέχοντας άμεση ανθρωπιστική υποστήριξη σε άτομα που έχουν ανάγκη» και καταλήγει λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να λύσει μόνη της τη μεταναστευτική κρίση».

Το σκάφος – που φέρει τουρκική σημαία – είχε ξεκινήσει από την Τουρκία. Για δεύτερη φορά χθες ο θάλαμος επιχειρήσεων της τουρκικής Ακτοφυλακής αρνήθηκε το ελληνικό αίτημα να επιστρέψει στο λιμάνι από το οποίο ξεκίνησε, δηλαδή στη Σμύρνη ή το Κας. Η Τουρκία μάλιστα επικαλέστηκε τις διεθνείς συμβάσεις και επέμεινε το πλοίο να αγκυροβολήσει «στο πλησιέστερο ασφαλές λιμάνι εν μέσω αντίξοων καιρικών συνθηκών».

Χθες ο Γιάνης Πλακιωτάκης κατήγγειλε την Τουρκία ότι «συμπεριφέρεται σαν πειρατής στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζει να αδιαφορεί για την ανθρώπινη ζωή».

Το φορτηγό πλοίο, με τη συνδρομή του Πλοίου Ανοιχτής Θαλάσσης οδηγήθηκε σε ασφαλές σημείο στα ανοιχτά της Καρπάθου. Σύμφωνα με το υπ. Ναυτιλίας πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι επιβαίνοντες είναι κυρίως Αφγανοί και Πακιστανοί και σύμφωνα με καταγγελία του «Aegean Boat Report», οι 400 μετανάστες είναι τέσσερις ημέρες χωρίς φαγητό, νερό και ιατρική περίθαλψη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «θέτει σε κίνδυνο τη ζωή 400 ανθρώπων που κινδυνεύουν στη θάλασσα».

«Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μόλις χθες δήλωνε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων για πολιτικούς σκοπούς, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει τη χώρα στην υπεράσπιση της διεθνούς νομιμότητας».

Η Ελληνική Λύση ανακοίνωσε: «Την ώρα που η καγκελάριος Μέρκελ έπλεκε το εγκώμιο της Τουρκίας για την «συμβολή» της στο προσφυγικό, ενώπιον του «άφωνου» Έλληνα πρωθυπουργού, τουρκικό πλοίο με 400 παράνομους μετανάστες εισέβαλε σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης».

«Να σταματήσει το παιχνίδι που παίζει η Κυβέρνηση με την ζωή 400 μεταναστών που βρίσκονται σε ακυβέρνητο πλοίο για 5η μέρα στα ανοιχτά της Κρήτης», ζητά με ανακοίνωσή του το ΜέΡα25.

Xθες σήμανε συναγερμός, όταν το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ενημερώθηκε για την ύπαρξη φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας, στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης με 400 επιβαίνοντες.

Πραγματοποιήθηκε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στην Κω αποβιβάστηκαν 380 μετανάστες του υπό τουρκική σημαία ακυβέρνητου πλοίου"

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ζητούν τη διεθνή αναγνώρισή τους

Οι Ταλιμπάν κάλεσαν σήμερα τις ΗΠΑ και άλλες χώρες να αναγνωρίσουν την κυβέρνησή τους στο Αφγανιστάν, προειδοποιώντας ότι το συνεχιζόμενο πάγωμα των αφγανικών κεφαλαίων στο εξωτερικό θα οδηγήσει σε προβλήματα όχι μόνο για τη χώρα τους αλλά και για όλον τον κόσμο.

Καμία χώρα δεν έχει αναγνωρίσει επισήμως το καθεστώς των Ταλιμπάν αφότου κατέλαβαν την Καμπούλ, τον Αύγουστο. Δισεκατομμύρια δολάρια παραμένουν παγωμένα στο εξωτερικό, ενώ η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.

«Το μήνυμά μας στην Αμερική είναι ότι, αν συνεχιστεί η μη αναγνώριση, αν συνεχιστούν τα προβλήματα στο Αφγανιστάν, τότε αυτό θα είναι πρόβλημα για την περιοχή και θα μπορούσε να μετατραπεί σε πρόβλημα για τον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπιχουλάχ Μουτζάχιντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Μουτζάχιντ υποστήριξε ότι ο λόγος που οι Ταλιμπάν και οι ΗΠΑ ενεπλάκησαν σε πόλεμο μεταξύ τους την προηγούμενη φορά ήταν ότι δεν είχαν επίσημες διπλωματικές σχέσεις.

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν το 2001, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, αφού η τότε κυβέρνηση των Ταλιμπάν αρνήθηκε να παραδώσει στην Ουάσινγκτον το ηγέτη της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάιντεν.

«Εκείνα τα ζητήματα που προκάλεσαν τον πόλεμο θα μπορούσαν να έχουν λυθεί μέσω διαπραγμάτευσης, θα μπορούσαν να λυθούν μέσω πολιτικού συμβιβασμού επίσης», είπε ο εκπρόσωπος.

Η αναγνώριση των Ταλιμπάν, κατά τον Μουτζάχιντ, είναι δικαίωμα του αφγανικού λαού.

Αν και καμία χώρα δεν τους έχει αναγνωρίσει, αξιωματούχοι κάποιων χωρών έχουν συναντηθεί με την ηγεσία των Ταλιμπάν, τόσο στην Καμπούλ όσο και στο εξωτερικό. Η πιο πρόσφατη επίσκεψη ήταν εκείνη του Τουρκμένου υπουργού Εξωτερικών Ρασίτ Μερέντοφ, ο οποίος βρισκόταν σήμερα στην αφγανική πρωτεύουσα και συζήτησε το θέμα της ολοκλήρωσης του αγωγού φυσικού αερίου TAPI που θα συνδέει το Τουρκμενιστάν με το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με αξιωματούχους των Ταλιμπάν αυτήν την εβδομάδα στο Κατάρ. Ο Μουτζάχιντ είπε σήμερα ότι η Κίνα υποσχέθηκε ότι θα χρηματοδοτήσει τις υποδομές των μεταφορών και να δώσει πρόσβαση στις εξαγωγές του Αφγανιστάν στις κινεζικές αγορές μέσω του γειτονικού Πακιστάν.

Ο Μουτζάχιντ μίλησε επίσης επί μακρόν για τα προβλήματα στις συνοριακές διαβάσεις, ιδίως με το Πακιστάν, που κλείνουν συχνά τις τελευταίες ημέρες. Οι διαβάσεις αυτές είναι κρίσιμης σημασίας για το περίκλειστο Αφγανιστάν. Είπε ότι έγινε μια σοβαρή συζήτηση για το θέμα όταν επισκέφθηκε την Καμπούλ, την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν ζητούν τη διεθνή αναγνώρισή τους"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news