facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 8 Ιουλίου 2018

Τσουχτερά πρόστιμα για την ελλιπή συντήρηση των ασανσέρ σε ιδιοκτήτες, διαχειριστές και συντηρητές

Τον κίνδυνο επιβολής τσουχτερών προστίμων για εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων που διαθέτουν ασανσέρ αναδεικνύει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, τονίζοντας πώς στο «κάδρο» μπαίνουν τόσο οι ιδιοκτήτες, όσο και οι διαχειριστές των πολυκατοικιών, αλλά και οι συντηρητές, που δεν καλύπτουν τον μίνιμουμ αριθμό επιθεωρήσεων, όπως προβλέπει κατά περίπτωση ο νόμος.

Η ΠΟΜΙΔΑ ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα και προτείνει να εκδοθεί νέα ΚΥΑ για τις επιθεωρήσεις και ένταξη του εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων στα προγράμματα ΕΣΠΑ.

«Όμως, πέρα από το σημαντικό θέμα της ασφάλειας, τα πρόστιμα είναι «τσουχτερά», ήτοι 6.000 ευρώ στον συντηρητή και 1.500 ευρώ στον διαχειριστή. Ο εντοπισμός είναι εύκολος καθώς από τα αρχεία που τηρούνται διαπιστώνεται αμέσως αν έχει γίνει και πότε επιθεώρηση του ανελκυστήρα σε οποιαδήποτε πολυκατοικία» σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η εκδοθείσα ΚΥΑ του του 2009 τα διαστήματα υποχρεωτικής συντήρησης των ανελκυστήρων έχουν ως εξής:

Για μονοκατοικίες, κάθε δύο μήνες, συνολικά 6 φορές ετησίως.
Για πολυκατοικίες και ξενοδοχεία μέχρι 200 κλίνες, κάθε 45 ημέρες, συνολικά 8 φορές ετησίως.
Για ανελκυστήρες σε δημόσια κτίρια, για ξενοδοχεία με περισσότερες από 200 κλίνες, για νοσοκομεία και για μεγάλα κτίρια, 2 φορές το μήνα, συνολικά 24 φορές ετησίως.
Τα διαστήματα διενέργειας περιοδικών ελέγχων ανελκυστήρων είναι:

Mέχρι 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 6 χρόνια.
Mε περισσότερες από 6 στάσεις σε κτίρια με χρήση κατοικίας, κάθε 5 χρόνια.
Mέχρι 6 στάσεις σε κτίρια για επαγγελματική χρήση, κάθε 4 χρόνια.
Mε περισσότερες στάσεις, σε επαγγ. κτίρια & ξενοδοχεία έως 200 κλινών κάθε 3 χρόνια.
Επιστολή στον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας
Για τους παραπάνω λόγους, με επιστολή προς τον υπουργό Αναπληρωτή Οικονομίας & Ανάπτυξης, Αλέξανδρο Χαρίτση, και τον γενικό γραμματέα Βιομηχανίας, Στρατή Ζαφείρη, η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει:

«Όπως είναι γνωστό, η εγκατάσταση, λειτουργία, συντήρηση και ασφάλεια των ανελκυστήρων, νέων και υφιστάμενων, διεπόταν από την ΚΥΑ 28425/2008 του ΥΠΑΝ η οποία μεταξύ άλλων καθόρισε τον αριθμό των ετήσιων συντηρήσεων και τις νέες προθεσμίες διενέργειας αρχικού ελέγχου κατά κατηγορία ανελκυστήρων, με καταληκτική ημερομηνία την 31.12.2012.

Επίσης, η ΚΥΑ αυτή προέβλεπε ποινές και χρηματικά πρόστιμα κατά των διαχειριστών, ιδιοκτητών και των συντηρητών ανελκυστήρων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις διατάξεις της, τα οποία ήδη έχουν αρχίσει να επιβάλλονται.

Η οικονομική κρίση που άρχισε αμέσως μετά την έκδοση της παραπάνω ΚΥΑ, ήτοι από το 2009 και μετά, ανέτρεψε όλα τα οικονομικά δεδομένα των νοικοκυριών, αλλά και των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών.

Το συλλογικό αγαθό της κεντρικής θέρμανσης ήδη κατέρρευσε, απειλείται δε άμεσα και η λειτουργία των κοινόχρηστων ανελκυστήρων, ο δε νομοθετικά προβλεπόμενος και αναγκαίος εκσυγχρονισμός τους είναι αδύνατον να υλοποιηθεί λόγω της πλήρους οικονομικής αδυναμίας των διαχειρίσεων των πολυκατοικιών!

Γι΄αυτό προτείνουμε μια εκ μέρους σας άμεση διπλή παρέμβαση στο όλο θέμα, ως εξής:

1. Να εκδώσετε νέα ΚΥΑ η οποία θα καθορίσει νέες προθεσμίες αρχικών και τακτικών επιθεωρήσεων και συντηρήσεων, κατά κατηγορία ανελκυστήρων, προς την κατεύθυνση της ελάφρυνσης των υποχρεώσεων και βαρών των πολιτών / ιδιοκτητών και χρηστών ανελκυστήρων.

2. Να εντάξετε το έργο του εκσυγχρονισμού των υφισταμένων ανελκυστήρων, με βάση τις υποδείξεις των επιθεωρητών, σε Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε να επιδοτηθεί η εκτέλεση των επιθεωρήσεων και εκσυγχρονισμού των ανελκυστήρων όλων των κάθε είδους κτιρίων.

Επειδή είναι προφανέστατη τόσο η άμεση ανάγκη καθορισμού νέων προθεσμιών επιθεώρησης και εκτέλεσης των σχετικών εργασιών εκσυγχρονισμού, όσο και η τεράστια κοινωνική χρησιμότητα της ένταξης σε ΕΣΠΑ του έργου αυτού που θα επηρεάσει άμεσα και ορατά την καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών, κατόπιν και των ιδιαιτέρως παραγωγικών συζητήσεων επί του θέματος με τον αρμόδιο Γ.Γ. Βιομηχανίας κ. Στρατή Ζαφείρη και τους εκπροσώπους των επαγγελματιών, σας προτείνουμε να αναλάβετε άμεσα σχετική πρωτοβουλία υλοποίησης της παραπάνω πρότασης».

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Τσουχτερά πρόστιμα για την ελλιπή συντήρηση των ασανσέρ σε ιδιοκτήτες, διαχειριστές και συντηρητές"

Σε Πανελλαδική στάση εργασίας προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί

Πανελλαδική στάση εργασίας ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ για τη Δευτέρα 16/7/18 (11.30πμ με λήξη βάρδιας) και στη συγκέντρωση στο Υπουργείο Υγείας την ίδια μέρα στις 12.30μμ.

Προηγήθηκε την Πέμπτη 5/7/2018 συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ με τον Υπουργό Υγείας, όπου συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τον κάδο, όπως οι επικουρικοί γιατροί, η κάλυψη κενών θέσεων εργασίας με μόνιμες προσλήψεις, η ηλεκτρονική παραγγελία για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία, οι καθυστερήσεις στην έκδοση συντάξεων με αποτέλεσμα να μην έχει εκδοθεί καμία απολύτως σύνταξη σε γιατρό του ΕΣΥ από τον Μάιο του 2016 και πολλές εκατοντάδες συνάδελφοι να αναγκάζονται να επιβιώνουν τα τελευταία 2,5 χρόνια μόνο με την ισχνή προσωρινή σύνταξη και άλλα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση – ενημέρωση προς τα σωματεία – μέλη της ΟΕΝΓΕ: «Από την πλευρά της η πολιτική ηγεσία μας ενημέρωσε ότι δε θα κατατεθεί στα θερινά τμήματα της Βουλής το πολυνομοσχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για οργανισμούς Νοσοκομείων, αναδιάταξη ΥΠΕ, ρυθμίσεις για το ΚΕΣΥ και ρυθμίσεις για την ιατρική εκπαίδευση, τα οποία μετατίθενται για το Φθινόπωρο».

Τέλος, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, αναφέρει: «Γιατί αφού «τελείωσε η εποπτεία», «τελείωσαν τα Μνημόνια», «αποκτήσαμε την εθνική μας ανεξαρτησία» όπως κομπάζει η Κυβέρνηση δεν επαναφέρουν τους μισθούς μας, δεν καταργούν τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, δεν κάνουν μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών ώστε και οι συνάδελφοι επικουρικοί να έχουν μόνιμη και σταθερή δουλειά και να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που υπάρχουν; Ρητορικό το ερώτημα.
Τέρμα πια η κοροϊδία. Συνεχίζουμε! Μονόδρομος η μαζική, ενωτική, διεκδικητική, αγωνιστική δράση των Νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε Πανελλαδική στάση εργασίας προχωρούν οι νοσοκομειακοί γιατροί"

Δικηγόροι για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς: Εχουν παραβιαστεί κατάφωρα διεθνείς αρχές

Έντονη ανησυχία για την κράτηση επί τέσσερις και πλέον μήνες των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημητρίου Κούκλατζη, στις τουρκικές φυλακές, εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες.

Στην ανακοίνωσή της ελληνικής Ένωσης, μέλους της Magistrats Européens pour la démocratie et les libertés –MEDEL (Ευρωπαίοι Δικαστικοί Λειτουργοί για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες), γίνεται λόγος για κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών διεθνών και ευρωπαϊκών αρχών περί απαγγελίας συγκεκριμένης κατηγορίας και περί δημόσιας και δίκαιης δίκης για τους Μητρετώδη – Κούκλατζη.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως «η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καθώς και το Διεθνές Σύμφωνο του ΟΗΕ για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα προβλέπουν ότι κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα η υπόθεσή του να δικαστεί δίκαια και δημόσια από αρμόδιο, ανεξάρτητο και αμερόληπτο δικαστήριο, που έχει συσταθεί με νόμο, το οποίο θα αποφασίσει για το βάσιμο κάθε κατηγορίας σχετικά με ποινικό αδίκημα, η οποία έχει απαγγελθεί εναντίον του.

Επιπροσθέτως, το άρθρο 5 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου προβλέπει ότι όποιος συλλαμβάνεται θα πρέπει να ενημερώνεται αμέσως, σε γλώσσα που καταλαβαίνει, για τα αίτια της σύλληψής του και για οποιαδήποτε κατηγορία σε βάρος του».

Η εταιρεία τονίζει ότι «έχουν παραβιασθεί κατάφωρα οι θεμελιώδεις διεθνείς και ευρωπαϊκές αρχές για την απαγγελία συγκεκριμένης κατηγορίας και δίκαιη δίκη, προσθέτοντας πως «οι τουρκικές δικαστικές αρχές με σεβασμό στα δικαιώματα των υπό κράτηση στρατιωτικών και στην αρχή του κράτους δικαίου οφείλουν να ευθυγραμμισθούν με τις επιταγές των παραπάνω Διεθνών και Ευρωπαϊκών κειμένων περί ταχείας και δίκαιης δίκης».

Η ανακοίνωση της εταιρείας θα διαβιβασθεί στη ΜEDEL και θα υποβληθεί αίτημα, όπως εγγραφεί ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.

iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "Δικηγόροι για τους 2 Ελληνες στρατιωτικούς: Εχουν παραβιαστεί κατάφωρα διεθνείς αρχές"

Ιταλία: «Όχι» Σαλβίνι στα πλοία διεθνών αποστολών με μετανάστες

Να σταματήσουν οι αφίξεις στα ιταλικά λιμάνια πλοίων διεθνών αποστολών, που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, ζητεί ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

«Την Πέμπτη θα φέρω στην ευρωπαϊκή σύνοδο του Ίνσμπρουκ το αίτημα να σταματήσουν οι αφίξεις στα ιταλικά λιμάνια των πλοίων των διεθνών αποστολών», σημειώνει σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Σαλβίνι.

Όπως προσθέτει, «δυστυχώς οι ιταλικές κυβερνήσεις των τελευταίων πέντε ετών είχαν υπογράψει συμφωνίες, βάσει των οποίων όλα αυτά τα πλοία μπορούσαν να ξεφορτώνουν τους μετανάστες στην Ιταλία».

ΑΜΠΕ/naftemporiki
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: «Όχι» Σαλβίνι στα πλοία διεθνών αποστολών με μετανάστες"

Πώς λειτουργούσε η μαφία της νοθείας καυσίμων-Το βενζινάδικο στο Περιστέρι

Η «μαφία» της νοθείας καυσίμων διέθετε τα… προϊόντα της σε «υπότροπο», χωρίς άδεια, πρατήριο υγρών καυσίμων στο Περιστέρι. Πρωταγωνιστές ένας ιδιοκτήτης εταιρείας μεταφοράς πετρελαϊκών προϊόντων στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, ένας υπάλληλος του ύποπτου βενζινάδικου και η διαχειρίστριά του, και συνεργοί τρία ακόμη άτομα. Έφερναν διαλύτες από την Βουλγαρία με βυτία και με αυτοκίνητα «προπομπούς» τα συνόδευαν έως την αποθήκη… διανομής στο Κορωπί, όπως προκύπτει από τον ογκοδέστατη δικογραφία που σχημάτισαν οι αξιωματικοί της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας.

Όλα ξεκίνησαν από την πληροφορία πως μία μαύρη νταλίκα με βουλγαρικά στοιχεία, που περιέχει δεξαμενές με χημικούς διαλύτες, έχει προορισμό την εταιρεία «BUCUR BOGDAN GEORGE Chemicals and Lubricants» με έδρα την οδό… Εκάλης στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης. Μετά από έρευνα στο πληροφοριακό σύστημα «Elenxis» διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για ατομική επιχείρηση του BUCUR BOGDAN, με αντικείμενο δραστηριότητας το χονδρικό εμπόριο διαφόρων χημικών με έναρξη λειτουργία την 21η Απριλίου 2017. Η εταιρεία, το χρονικό διάστημα λειτουργίας είχε υποβάλλει μόλις δύο περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ύψους 59.674,23 ευρώ. Επειδή η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν ανενεργή το τελευταίο χρονικό διάστημα κρίθηκε ύποπτη η διακίνηση του φορτίου.

Η νταλίκα με οδηγό ένα 63χρονο τέθηκε υπό επιτήρηση και διαπιστώθηκε ότι δεν πήγε στην εταιρεία της Θεσσαλονίκης αλλά κατευθύνθηκε προς Αθήνα. Το μεσημέρι της 9ης Ιουνίου έκανε στάση σε χώρο στάθμευσης κοντά στην Αττική, όπου παρέμεινε εκεί για δύο ημέρες. Τότε ο 36χρονος ιδιοκτήτης μεταφοράς καυσίμων έφθασε εκεί και με όχημα ως προπομπό μετέφεραν την νταλίκα σε αποθήκη στο Κορωπί όπου τους περίμενε, ο 37χρονος υπάλληλος βενζινάδικου στο Περιστέρι. Τότε επενέβησαν οι αστυνομικοί μαζί με τελωνειακούς υπαλλήλους της Κινητής Ομάδας Ελέγχου Πειραιά.


Μέσα στην νταλίκα βρέθηκαν 26 δεξαμενές των 1.000 λίτρων η κάθε μία οι οποίες βάσει των συνοδευτικών εγγράφων περιείχαν μείγμα οργανικών διαλυτών «composite organic solvent-tariff code 38240090» και ένα ντοσιέ με 17 διαφάνειες ξενόγλωσσων εγγράφων. Το αυτοκίνητο του προπομπού βρέθηκαν 25.500 ευρώ, σφραγίδες και τιμολόγια, αποδείξεις, τραπεζικές επιταγές και δύο… κλητήρια θεσπίσματα. Διαχειρίστρια του βενζινάδικου στην οδό Κωνσταντινουπόλεως στο Περιστέρι φερόταν μια 44χρονη γυναίκα και υπεύθυνος ένας 37χρονος από την Μολδαβία.

Από την έρευνα στο βενζινάδικο διαπιστώθηκε ότι δεν είχε άδεια λειτουργίας, πιστοποιητικό πυροπροστασίας, δεν είχε αναρτήσει πινακίδες με τον αριθμό μητρώου των δεξαμενών στο σύστημα εισροών-εκροών, ενώ από τον ποιοτικό δειγματοληπτικό έλεγχο τα δείγματα των καυσίμων της αμόλυβδης δεν ήταν… κανονικά. Το ίδιο πρατήριο πριν από ένα χρόνο είχε απασχολήσει τα στελέχη της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας για προμήθεια χημικών διαλυτών από την Βουλγαρία και είχαν συλληφθεί και πάλι οι υπεύθυνοι.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ο 36χρονο ιδιοκτήτης εταιρείας μεταφοράς καυσίμων στην Ημαθία, ο οποίος φέρεται και ο προμηθευτής των διαλυτών, είχε επαναλάβει την διαδικασία άλλες τέσσερις φορές από τη Βουλγαρία προς την αποθήκη στο Κορωπί.

Συνολικά κατασχέθηκαν 43.000 λίτρα μείγματος διαλυτών και αντιστοιχούν σε κατ’ εκτίμηση διαφυγόντες δασμούς ύφους περίπου 43.000 ευρώ. Την αποθήκη του Κορωπίου εξερεύνησαν κλιμάκια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών για τυχόν αποτυπώματα και γενετικό υλικό, τα δείγματα βρίσκονται στο Γενικό Χημείο του Κράτους προκειμένου να σχηματισθεί η σχετική έκθεση αναλύσεων με τα αποτελέσματα. Περαιτέρω έλεγχοι διενεργούνται στο «υπότροπο» βενζινάδικο του Περιστερίου και στην εταιρεία του Ευόσμου Θεσσαλονίκης.



φωτο ΕΛΑΣ
φωτο ΕΛΑΣ
φωτο ΕΛΑΣ
φωτο ΕΛΑΣ


thetoc
Διαβάστε Περισσότερα » "Πώς λειτουργούσε η μαφία της νοθείας καυσίμων-Το βενζινάδικο στο Περιστέρι"

Αμυράς: Κακή η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα την ψηφίσω στη Βουλή

«Ακροδεξιά και μάλιστα σε μεγάλη ποσότητα βλέπω ξεκάθαρα, όπως κι όλος ο κόσμος μαζί με μένα, στην κυβέρνηση όπου κυριαρχούν οι ΑΝΕΛ» υποστηρίζει ο βουλευτής του «Ποταμιού» Γιώργος Αμυράς απαντώντας στις αιτιάσεις της κυβέρνησης για ακροδεξιά στροφή της ΝΔ, ενώ για τα σενάρια αποστασίας δηλώνει: «Μάλλον θα αναφέρεται στον κ. Πάνο Καμμένο που απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση κάθε Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή και Τρίτες - Πέμπτες - Σάββατα επιδίδεται στο αγαπημένο του άθλημα, τις κωλοτούμπες».

Ο κ. Αμυράς τονίζει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχει χώρος για αυτόνομη πορεία του «Ποταμιού» και προσθέτει ότι «βασικός στόχος του «Ποταμιού» είναι οι πολιτικές συνεργασίες. Όσοι πιστεύουν σε ένα ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο μέλλον για την Ελλάδα οφείλουν να ενώσουν δυνάμεις».

Για το ενδεχόμενο αναστολής της περικοπής των συντάξεων σημειώνει ότι «μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία αλλά για τη στοιχειώδη υποχρέωση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πάρουν πίσω τις μειώσεις που οι ίδιοι αποφάσισαν».

Τέλος μεταξύ άλλων χαρακτηρίζει κακή τη συμφωνία των Πρεσπών και δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν θα ψηφίσει την κύρωσή της στη Βουλή.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αμυράς: Κακή η συμφωνία των Πρεσπών δεν θα την ψηφίσω στη Βουλή"

«Αρνούμεθα ως απάτη να πληρώνουμε φόρους και τέλη»

Στις 28 Ιουνίου ιδιοκτήτης σουβλατζίδικου στην Καστοριά επιτέθηκε σε δύο εφοριακούς που επιχείρησαν να ελέγξουν την επιχείρησή του, με τους αυτόπτες μάρτυρες να μιλούν για άγριο ξυλοδαρμό.
Οι επιθέσεις σε ελεγκτές έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία 4-5 χρόνια σε διάφορες περιοχές της χώρας, ωστόσο ένα καινούργιο είδος αντίδρασης απέναντι σε εκπροσώπους του κράτους αναδύεται το τελευταίο διάστημα.
Το βράδυ της 18ης Ιουνίου στο πλαίσιο ελέγχου κλιμακίου της Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων σε κατάστημα εστίασης με την επωνυμία «Παραμύθι» στην πλατεία Κανάρη στον Πειραιά, η καταστηματάρχης όχι απλώς αρνήθηκε τον υγειονομικό έλεγχο, αλλά κάλεσε και την αστυνομία, καταγγέλλοντας η ίδια τους ελεγκτές.
Η καταστηματάρχης δήλωσε μέλος του σωματείου «Αντίσταση Τώρα» και στα χέρια της κρατούσε ένα έγγραφο απαιτώντας από τους ελεγκτές να το υπογράψουν.
Ελεγκτές και ελεγχόμενοι κατέληξαν να περάσουν πέντε ώρες στο αστυνομικό τμήμα.
Το έγγραφο ήταν ένα εξώδικο μερικών σελίδων στο οποίο μεταξύ άλλων αναγραφόταν: «Δεν αποδέχομαι κανέναν έλεγχο από ένα μη νομικό πρόσωπο που δεν δίνει λογαριασμό τι κάνει τα χρήματά μου και των υπόλοιπων Ελλήνων Πολιτών».
Στο εξώδικο, εκτός από ένα πολιτικό μανιφέστο για τις ευθύνες των κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου για το δημόσιο χρέος, το σωματείο ξεκαθαρίζει πως δεν αποδέχεται την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η οποία «στερείται νομικής προσωπικότητας και ο σκοπός της είναι η “νόμιμη” αρπαγή της κρατικής περιουσίας. Δεν δύναται να έχει ουδεμία οικονομική διαχείριση, ούτε να εισπράττει ούτε να πληρώνει».

Ματαιώθηκε ο έλεγχος

Η πρώτη σελίδα από το εξώδικο της οργάνωσηςΗ πρώτη σελίδα από το εξώδικο της οργάνωσης | 
Με το συγκεκριμένο εξώδικο, οι ελεγχόμενοι απαιτούν από τους ελεγκτές να μην πραγματοποιούν κανέναν έλεγχο στις επιχειρήσεις τους διότι «αν το κάνετε γίνεστε συνεργοί απατεώνων».
Στη συνέχεια οι ίδιοι στρέφονται απειλητικά εναντίον των κρατικών λειτουργών, λέγοντας: «Αν δεν πράξετε άμεσα τα οφειλόμενα, αυτό είναι παραβίαση του Συντάγματος, του Ποινικού (άρθρα 306 και 232) και του Αστικού κώδικα και δι’ αυτόν τον λόγον θα στραφούμε άμεσα και προσωπικά εναντίον σας».
Φυσικά οι ελεγκτές της περιφέρειας δεν υπέγραψαν το παραπάνω έγγραφο, ο έλεγχος ματαιώθηκε και άπαντες μετέβησαν στο Αστυνομικό Τμήμα του Δήμου Πειραιά, από το οποίο έφυγαν μετά τις τρεις το πρωί.
«Η πιθανότητα επανάληψης παρόμοιων συμβάντων ματαίωσης νόμιμων ελέγχων στο άμεσο μέλλον και η συνακόλουθη παρεμπόδιση του έργου των υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά συνιστά βλάβη του δημοσίου συμφέροντος και υπέχει διοικητικές και ποινικές ευθύνες για τον υπαίτιο», γράφει σε επιστολή του προς τον αστυνομικό διευθυντή Πειραιά ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Γιώργος Γαβρίλης, ζητώντας στενή συνεργασία ώστε να αντιμετωπιστούν με καλύτερο τρόπο ανάλογα περιστατικά στο μέλλον.
Το μότο του σωματείου «Αντίσταση Τώρα» (που αντιγράφει τον Σώρρα, αλλά τον κατακρίνει ταυτόχρονα στην ιστοσελίδα του) είναι: «Απλά με αποδείξεις τους σέρνουμε στη δικαιοσύνη».
Τα μέλη του σωματείου γνωρίστηκαν, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, μέσα από το διαδίκτυο το 2011 για να δουν αν το οικονομικό πρόβλημα που «μας λένε οι διαχειριστές της εξουσίας ήταν αληθινό ή όχι».
Σήμερα ισχυρίζονται ότι είναι χιλιάδες. Αυτοχαρακτηρίζονται Κίνημα Ακομμάτιστων Πολιτών. Ωστόσο, φυσικά, η πολιτική τους τοποθέτηση είναι ξεκάθαρη.
Με αφορμή το Μακεδονικό, την 1η Ιουνίου ανάρτησαν στην ιστοσελίδα τους κάποια συνθήματα.
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγραφαν «Μητσοτάκη δήλωσε τι είσαι, Συνέταιρος ξεπουλήματος;». Κι ενώ προτρέπουν τον Βασίλη να γίνει πραγματικά Λεβέντης για τη «Μακεδονία μας», δεν παραλείπουν με κεφαλαία γράμματα να πουν για τη Χρυσή Αυγή σε ύφος δήθεν απειλητικό: «Χρυσή Αυγή. Επόμενη μέρα. Κυβέρνηση ή διάλυση. Σταματάτε τους ξεφωνημένους, γίνεστε κυβέρνηση. Κάνετε την πάπια, είστε προδότες. Εσείς διαλέγετε».
Δεν αναγνωρίζουν τον ΕΝΦΙΑ, γιατί «δεν είχαμε ποτέ οικονομικό πρόβλημα όταν υπογράψαμε το πρώτο Μνημόνιο, όλα τα Μνημόνια είναι άκυρα και το χρέος είναι ψεύτικο».
Αρνούνται να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας αλλά και την Εφορία. Ισχυρίζονται πως «στην Εφορία δεν πληρώνουμε κανέναν δικό μας φόρο εκτός από τον ΦΠΑ, επειδή ο ΦΠΑ δεν είναι δικός μας φόρος, αλλά χρήματα που πήραμε για να τα δώσουμε».

Νομικές οδηγίες

Δίνουν στον κόσμο να υπογράψει ένα άλλο εξώδικο 16 σελίδων που το καταθέτουν στην Εφορία.
«Αρνούμεθα να πληρώσουμε τους φόρους και τα τέλη επειδή, αφ’ ενός ένα μέρος των φόρων αυτών είναι προϊόν απάτης, και τους υπόλοιπους αρνούμεθα να τους πληρώσουμε τώρα, επειδή δεν θα πάνε για μισθούς, συντάξεις, παιδεία, στρατό κλπ. [...] Λογαριασμό για το τι πραγματικά πρέπει να πληρώσουμε θα κάνουμε μετά την απελευθέρωση. ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ».
Μέσα από την ιστοσελίδα τους οι ιδιώτες δικηγόροι του σωματείου δίνουν οδηγίες στους πολίτες και για τα τέλη κυκλοφορίας: «Για να μη μας κόψει κλήση η τροχαία καταθέτουμε ένα ευρώ και έτσι ο τροχονόμος δεν μπορεί να μας γράψει, επειδή κλήση κόβει αν δεν έχουμε πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας».
Προφανώς τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει, ωστόσο αρκετοί πολίτες το τελευταίο διάστημα έχουν αφελώς πιστέψει αυτούς τους ισχυρισμούς και κινδυνεύουν με πρόστιμα, προσαυξήσεις έως κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
Τον τελευταίο καιρό αποκτούν γραφεία σε αρκετές περιοχές (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Καβάλα, Βόλος, Δράμα), εκτός από τα κεντρικά γραφεία τους στην Αθήνα (Συγγρού).
Οι ίδιοι ισχυρίζονται ότι έχουν παραρτήματα σε 59 περιοχές της χώρας. Προπαγανδίζουν πως έχουν προβεί σε 189 ενέργειες κατά των «διαχειριστών της εξουσίας» και ότι έχουν κερδίσει 152 δίκες.
Πριν από δύο χρόνια, ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Πρέβεζας, Θωμάς Γεωργίου, έκανε λόγο για «ύποπτο κερδοσκοπικό σκοπό της οργάνωσης αυτής που κρύβεται πίσω από προσωπείο σωματείου, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες από μη δικηγόρους, εξαπατώντας δανειολήπτες, τάζοντάς τους την ακύρωση των δανείων τους».

Τηλεοπτικές εμφανίσεις

«Ζούμε την εποχή της εκπούστευσης και εκπουτάνευσης του Εθνους. Σπεκουλαδόροι και κίναιδοι διευθύνουν τη χώρα μας», αναγράφεται στην ιστοσελίδα τους.
Σκοπός του σωματείου είναι «να σταματήσουμε την αρπαγή της ιδιωτικής και κρατικής μας περιουσίας και να ξεριζώσουμε το καρκίνωμα που έχουν στήσει οι διαχειριστές της εξουσίας μετά την Επανάσταση του 1821 έως και σήμερα».
Στελέχη του σωματείου έχουν κάνει τηλεοπτικές εμφανίσεις σε μικρούς τηλεοπτικούς σταθμούς όλης της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ στο facebook ήδη 7.900 άνθρωποι ακολουθούν την οργάνωση.
Ομως, όπως και η «Ελλήνων Συνέλευσις», δεν αποτελούν τόσο ένα μιντιακό προϊόν όσο ακόμα μία ανησυχητική εκδοχή ενός δήθεν αντισυστημικού και ακροδεξιού μορφώματος «από τα κάτω», είδος που ευδοκιμεί σε μια εποχή τεράτων.
efsyn
Διαβάστε Περισσότερα » "«Αρνούμεθα ως απάτη να πληρώνουμε φόρους και τέλη»"

Αχτσιόγλου: Θα δοθούν αυξήσεις σε συντάξεις μετά από τον επανυπολογισμό τους

«Οι ρυθμίσεις για την αλλαγή του προστίμου για την αδήλωτη εργασία και τη θέσπιση κανόνων στις εργολαβίες αποτελούν άλλη μία έμπρακτη απόδειξη του προσανατολισμού της κυβέρνησης για την ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων» τονίζει η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε συνέντευξή της στη REAL NEWS, ενόψει και της ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου την Τρίτη από τη Βουλή.

«Μέχρι σήμερα, το πρόστιμο υπηρετούσε μια αμιγώς τιμωρητική για τον εργοδότη και εισπρακτική για το Δημόσιο λειτουργία, αλλά δεν απέδιδε δικαιοσύνη στον αδήλωτο εργαζόμενο» σημειώνει η Έφη Αχτσιόγλου και προσθέτει ότι: «Με τις ρυθμίσεις που εισηγούμαστε, αυτό αλλάζει, καθώς αφενός μεν ο εργοδότης θα αποδίδει ασφαλιστικές εισφορές τριών μηνών στον αδήλωτο εργαζόμενο αφετέρου δε θα υπάρχει δυνατότητα έκπτωσης στο πρόστιμο, εφόσον ο αδήλωτος εργαζόμενος προσληφθεί με σύμβαση πλήρους απασχόλησης».

«Με το ίδιο νομοσχέδιο, θέτουμε κανόνες στο καθεστώς των εργολαβιών, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται καταχρηστικά, ως προκάλυμμα για την καταστρατήγηση θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων» επισημαίνει η υπουργός Εργασίας και προσθέτει ότι, μέσα από αυτές τις θεσμικές παρεμβάσεις, αλλά και την ενισχυμένη δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), ένα πράγμα κάνουμε σαφές: «Στην αγορά εργασίας υπάρχουν κανόνες. Και οι κανόνες θα τηρούνται».

Η κ. Αχτσιόγλου σημειώνει ότι η ΝΔ εξακολουθεί και σήμερα να υποστηρίζει ως «αξιοσημείωτες μεταρρυθμίσεις» τη μείωση του κατώτατου μισθού και την αναστολή των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τονίζει ότι η κυβέρνηση κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, υπηρετώντας το στόχο της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων με δύο μέσα, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η οποία έχει ήδη νομοθετηθεί για τον Αύγουστο του 2018.

Αναφορικά με το ζήτημα των συντάξεων, η υπουργός Εργασίας τονίζει ότι το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος έχει ήδη κερδηθεί και τα πλεονάσματα που εμφανίζει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) είναι ένα σημαντικό επίτευγμα.

Η κ. Αχτσιόγλου προσθέτει πως η κυβέρνηση θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της, για να μην μειωθούν οι συντάξεις, τονίζοντας ότι οι δηλώσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί χάλασαν το αντιπολιτευτικό αφήγημα της ΝΔ.

Τέλος, δηλώνει ότι θα δοθούν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου 2019 αυξήσεις σε 500.000 συντάξεις, όπως προέκυψαν από τον επανυπολογισμό τους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Αχτσιόγλου: Θα δοθούν αυξήσεις σε συντάξεις μετά από τον επανυπολογισμό τους"

Μέχρι τέλη Ιουλίου η συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας για τους πρόσφυγες

Βέβαιη ότι μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι απλά ζήτημα χρόνου εμφανίζεται, την ίδια στιγμή, η υπουργός Άμυνας και αναπληρώτρια επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μιλώντας σε εφημερίδες του ομίλου μέσων ενημέρωσης Funke τοποθετεί τη διμερή συμφωνία στα τέλη του μηνός, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με την Ελλάδα θέλουμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλους του μήνα». Παράλληλα η γερμανίδα υπουργός θεωρεί ότι η συμφωνία με την Ελλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως υπόδειγμα για αντίστοιχες συμφωνίες με άλλες χώρες της ΕΕ: «Και η Ιταλία επιθυμεί να υπάρξουν αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο προσφυγικό. Διότι οι Ιταλοί θέλουν, ως αντάλλαγμα, να τους βοηθήσουμε. Η αλληλεγγύη παραμένει σημαντική για όλους ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά στη Ρώμη».

Πάντως πριν καλά καλά περάσει ένα 24ωρο από την επίτευξη συμβιβαστικής λύσης στο προσφυγικό, που φέρει τη σφραγίδα και των τριών κομμάτων του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ προειδοποιεί εκ νέου με απώθηση προσφύγων και μεταναστών στα γερμανικά σύνορα σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν διμερείς συμφωνίες επαναπροώθησης με τις χώρες εισόδου στην ΕΕ. Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι «δεν αποτελεί καλή στρατηγική να επενδύει κάποιος στο ότι δεν θα υπάρξουν διμερείς συμφωνίες. Σε αυτή την περίπτωση θα ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα».

Από την πλευρά του ο αρχηγός των χριστιανοκοινωνιστών βουλευτών στο κοινοβούλιο Αλεξάντερ Ντόμπριντ εκτιμά ότι τα γερμανικά σχέδια επαναπροώθησης αιτούντων άσυλο στις χώρες εισόδου στην ΕΕ δεν θα δράσουν αποτρεπτικά στις αρχές των εν λόγω χωρών έτσι ώστε να διακόψουν τις καταγραφές φοβούμενες επιστροφές χιλιάδων προσφύγων. «Όποιος δεν είναι σε θέση να τηρήσει στοιχειώδεις ευρωπαϊκούς κανόνες δεν μπορεί να περιμένει συνεργασία σε άλλους τομείς», προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς ο πρώην υπουργός.

Αισιόδοξος για μια αποτελεσματικότερη διαχείριση του προσφυγικού στη Γερμανία εμφανίζεται την ίδια στιγμή ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των γερμανών συντηρητικών Φόλκερ Κάουντερ. Σε συνέντευξη στην εφημερίδα Neue Passauer Presse δηλώνει ότι ελπίζει σε μια συμφωνία κατ΄ αρχήν με την Ελλάδα και μετά με την Ιταλία για την γρήγορη επιστροφή προσφύγων που έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στις εν λόγω χώρες.


Διαβάστε Περισσότερα » "Μέχρι τέλη Ιουλίου η συμφωνία Γερμανίας-Ελλάδας για τους πρόσφυγες"

ΔΝΤ: Τα υψηλά πλεονάσματα περιορίζουν την ανάπτυξη

Η συμφωνία για ρύθμιση του χρέους που επετεύχθη στο Eurogroup του Ιουνίου βελτιώνει τις προοπτικές πρόσβασης της Ελλάδας στις αγορές, σημειώνει ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Προειδοποιεί ωστόσο ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για τα οποία έχει δεσμευτεί η χώρα περιορίζουν τη δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία, όπως μεταδίδει ο Σκάι.

"Αυτήν τη στιγμή θεωρούμε ότι η ρεαλιστική πρόβλεψη για τη μακροπρόθεσμη πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα είναι 1% ετησίως. Οι δικές μας έρευνες υποδεικνύουν ότι μια χώρα πολύ δύσκολα θα μπορέσει να διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα μεγαλύτερα του 1,5% του ΑΕΠ για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα", σημειώνει σχετικά.

Όσον αφορά τα "κόκκινα" δάνεια, ο κ. Ντόλμαν επισημαίνει πως η πιστωτική επέκταση στην Ελλάδα παραμένει αρνητική. "Με την κατάλληλη εργαλειοθήκη να έχει πλέον θεσμοθετηθεί, έχουν ξεκινήσει οι αγοραπωλησίες, και πιστεύουμε πως οι Αρχές πρέπει να θέσουν πιο φιλόδοξους στόχους μείωσης της έκθεσης τραπεζών στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια".

Τέλος, σχετικά με τον ρόλο του ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος, ο επικεφαλής της αποστολής του Ταμείου αναφέρει, "εμείς θα ενεργήσουμε εντός του δικού μας πλαισίου μετα-προγραμματικής παρακολούθησης, του PPM, που ενεργοποιείται σε όλες τις χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ και στις οποίες το Ταμείο είναι εκτεθειμένο".

Οι αγορές είναι ανοιχτές για την Ελλάδα αλλά είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί η μακροπρόθεσμη πρόσβαση σε αυτές, χωρίς έξτρα ελάφρυνση χρέους με ρεαλιστικούς στόχους για την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, εκτίμησε πριν από λίγες ημέρες ο Πίτερ Ντόλμαν, παρουσιάζοντας τα πρώτα συμπεράσματα της έκθεσης του άρθρου 4.

Παράλληλα σημείωνε πόσο καθοριστικό σήμα για τις αγορές θα είναι η τήρηση των συμφωνημένων περικοπών συντάξεων και αφορολογήτου τη διετία 2019-20, με την εφαρμογή παράλληλων αντίμετρων υποστηρικτικών για την ανάπτυξη, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να «ξανασκεφτεί» τις αλλαγές στα εργασιακά, με ιδιαίτερη αναφορά στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "ΔΝΤ: Τα υψηλά πλεονάσματα περιορίζουν την ανάπτυξη"

Στη Βεργίνα το νέο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Νέο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία και τη συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Ιουλίου στις 19:30 το απόγευμα, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, στη Βεργίνα.

«Ο αρχαιολογικός χώρος της Βεργίνας επιλέχθηκε για να σταλεί το μήνυμα της ελληνικότητας της Μακεδονίας με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο», αναφέρεται στην ανακοίνωση και όπως μεταδίδει το pontos-news.gr.

Η οργανωτική επιτροπή και ο συντονιστής της Αντώνης Καγκελίδης έχουν υποβάλλει αίτημα για τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου στον δρόμο μπροστά από τους Βασιλικούς Τάφους ή, εναλλακτικά, λίγα μέτρα παραπάνω, στην κεντρική πλατεία της Βεργίνας.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στη Βεργίνα το νέο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία"

ΝΔ: Στο 13,4% η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη «Μητέρα των δημοσκοπήσεων»

Για διεύρυνση της διαφοράς της από τον ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας: 
Ο Μέσος Όρος των 5 τελευταίων δημοσκοπήσεων (Alco, Pulse, Metron Analysis, MRB, Marc) δείχνει τη διαφορά στην εκτίμηση ψήφου να διευρύνεται κατά 3% σε σχέση με τον Ιανουάριο και τη ΝΔ πολιτικά κυρίαρχη και σε τροχιά αυτοδυναμίας.
Το Poll of polls που στα ελληνικά μεταφράστηκε ως «Μητέρα των δημοσκοπήσεων», διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία. Και αυτό γιατί συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων. Αυτό που με απλά λόγια κάνει το Poll of Polls είναι ότι αναδεικνύει τον μέσο όρο των εκτιμήσεων που δημοσιεύουν διαφορετικές δημοσκοπικές εταιρείες το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα. 
Ιδού λοιπόν τι δείχνει η «Μητέρα των Δημοσκοπήσεων» από τις έρευνες των 5 δημοσκοπικών εταιρειών (Alco, Pulse, Metron Analysis, MRB, Marc) που δημοσίευσαν τον τελευταίο μήνα τις εκτιμήσεις τους σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προβλέψεις που είχαν κάνει προ εξαμήνου.
Τα βασικά συμπεράσματα από τη «Μητέρα των Δημοσκοπήσεων».
1. Και οι πέντε δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες τρεις εβδομάδες επιβεβαιώνουν το περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος στην εκτίμηση ψήφου που προκύπτει από τις τελευταίες μετρήσεις (Ιούνιος- Ιούλιος 2018) διαμορφώνεται για τη ΝΔ στο 36,6%, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 23,2%. Με άλλα λόγια, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά 1,3% και η ΝΔ ανεβαίνει κατά 1,7% με τη διαφορά να διευρύνεται κατά 3% σε διάστημα έξι μηνών, και την απόσταση που χωρίζει τα δύο κόμματα να εκτιμάται πλέον στο 13,4%. Το γεγονός ότι το άνοιγμα της ψαλίδας επιβεβαιώνεται σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπικές εταιρείες διαλύει βέβαια το μύθο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τάχα ανακάμπτει, αλλά δείχνει και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: ότι η ΝΔ καταγράφει πλέον ποσοστά αυτοδυναμίας. Πόσο μάλλον όταν σε καμία έρευνα δεν καταγράφεται κάποιο άλλο αντιπολιτευόμενο κόμμα να έχει οποιαδήποτε αξιοσημείωτη δυναμική, ενώ  σε όλες ανεξαιρέτως τις έρευνες διαπιστώνεται μεγάλη διασπορά ψηφοφόρων σε κόμματά κάτω του 3%, στοιχείο που καθιστά ευκολότερο για το νικητή το στόχο της αυτοδυναμίας.
2. Τα δημοσκοπικά ευρήματα των πέντε εταιρειών δεν επιβεβαιώνουν μόνον τη διεύρυνση του προβαδίσματος της ΝΔ. Αναδεικνύουν και κάτι που χαρακτηρίζεται δημοσκοπικά πρωτοφανές στην Ελλάδα. Μετά και τις τελευταίες έρευνες, η ΝΔ δείχνει να επικυριαρχεί του ΣΥΡΙΖΑ με διψήφια διαφορά για περισσότερο από 1,5 χρόνο. Το γεγονός αυτό, καίτοι υποτιμάται από κάποιους αναλυτές καθώς το έχουν… συνηθίσει, θεωρώντας το  δεδομένο, δεν έχει προηγούμενο τα τελευταία 35 χρόνια που διεξάγονται δημοσκοπήσεις στην χώρα μας. Διψήφιες διαφορές έχουν καταγραφεί και άλλες φορές. Πάντοτε, όμως, προσωρινά, για λίγους μήνες, και πάντοτε μετά από εκλογές, υπέρ του κόμματος που είχε νικήσει. Αντιπροσώπευαν δηλαδή τη λεγόμενη «περίοδο χάριτος» π.χ. υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου 2015, υπέρ του ΠΑΣΟΚ για λίγο καιρό μετά τις εκλογές του 2009 και αντίστοιχα υπέρ της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2004. Κόμμα ωστόσο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να προηγείται μιας κυβέρνησης με διψήφια διαφορά και μάλιστα για 1,5 χρόνο δεν έχει ιστορικό δημοσκοπικό προηγούμενο. Σημειώνεται δε ότι η ΝΔ το Σεπτέμβριο του 2015 ηττήθηκε με 7 μονάδες διαφορά. Γεγονός που καθιστά ακόμη μεγαλύτερη την εκλογική ανατροπή που αναμένεται, καθώς επί της ουσίας η ΝΔ σε μόλις 3,5 χρόνια έχει πετύχει το -7 να το καταστήσει +13, μεταβάλλοντας δηλαδή τα προβλεπόμενα εκλογικά δεδομένα κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες. 
3. Κόλαφο για το κυβερνών κόμμα αποτελεί και ένα σημαντικό εύρημα της Metron Analysis που δείχνει ότι είναι μύθος και οι λεγόμενοι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ: Στα λεγόμενα ανώτατα όρια εκλογικής επιρροής, δηλαδή τη δυνητική πιθανότητα να ψηφιστεί ένα κόμμα, μόνον το 26% απαντά ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να επανακάμψει στο ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως το 73% του συνόλου των πολιτών -ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης- δηλώνει απερίφραστα ότι αποκλείεται να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, οποτεδήποτε κι αν γίνουν εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι οι περίφημοι «αναποφάσιστοι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ» απλά δεν υπάρχουν! Κάποιοι εξ αυτών είναι όντως αναποφάσιστοι, αλλά όπως δηλώνουν πλέον στις σχετικές ερωτήσεις, δεν προτίθενται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αν μετάσχουν τελικά στις εκλογές, θα προτιμήσουν κάποιο άλλο κόμμα. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι στην καλύτερη προοπτική για το ΣΥΡΙΖΑ το θεωρητικό «ταβάνι»  που έχει είναι το 26% (ποσοστό χαμηλότερο και από το αντίστοιχο του ΚΙΝΑΛ, που συγκεντρώνει σε αυτό το ερώτημα το 28%!). Αλλά είναι βέβαια όνειρο θερινής νυκτός να ελπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και σε αυτό το ποσοστό, καθώς θα έπρεπε να επιτύχει συσπείρωση 100% όσων δηλώνουν σήμερα ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να εμπιστευτούν για τρίτη φορά τον κ. Τσίπρα. Για να καταλάβει κανείς πόσο προβληματικό είναι αυτό το ποσοστό για το ΣΥΡΙΖΑ, στο ίδιο ερώτημα τη ΝΔ δήλωσε ως πιθανόν να ψηφίσει το 47% των πολιτών ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης.
4. Αποτυπώνεται ακόμη από όλες τις δημοσκοπήσεις η ξεκάθαρη υπέροχη του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του κ. Τσίπρα η οποία και αυτή βαίνει διευρυνόμενη. Η σταθερη υπεροχή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι μάλιστα πρωτοφανής, αφού κατά παράδοση σε αυτόν τον δείκτη προηγείται ο εν ενεργεία πρωθυπουργός και ανατροπές έχουν συμβεί μόνον για μικρό χρονικό διάστημα, και πάντα κατά την προεκλογική περίοδο και όχι επί μια διετία, όπως συμβαίνει σήμερα. Το προβάδισμα, όμως, του κ. Μητσοτάκη δεν καταγράφεται μόνο στην καταλληλότητά του για την πρωθυπουργία, αλλά και σε σειρά ποιοτικών στοιχείων που καταδεικνύουν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται περισσότερο τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη διαχείριση όλων ανεξαιρέτως των προβλημάτων που τους απασχολούν. Τέλος, επιβεβαιώνεται ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε όλα μεγάλα ζητήματα βρίσκεται σε εξόφθαλμη δυσαρμονία όχι μόνο με συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, αλλά ακόμη και με την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Τόσο στο σκοπιανό όσο και στην οικονομία είναι σαφές οι πολίτες κάθε άλλο παρά πείθονται από τους πανηγυρικούς τόνους της Κυβέρνησης. Ενδεικτικά επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις τάσεις της MRB μόνον το 12,8% των πολιτών βλέπουν θετικά τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ μόνον το 19,4% θεωρεί επιτυχημένη τη συμφωνία του Eurogroup. Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι το 45,2% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι αρνητικά διακείμενοι στους χειρισμούς του κ. Τσίπρα και της Κυβέρνησης στο σκοπιανό έναντι μόνον του 38,8% που τους αποτιμούν θετικά. Και όπως εκτιμούν πλέον όλοι οι εκλογικοί αναλυτές τα δεδομένα αυτά φανερώνουν μια εκλογική εκτίμηση μη αναστρέψιμη, όσο κι αν δεν θέλουν να το πιστέψουν στα υπόγεια του Μαξίμου στα οποία ως φαίνεται κατασκευάζουν κάποιες δήθεν δημοσκοπήσεις παντελώς άγνωστων εταιρειών που επιδιώκουν εις μάτην να ωραιοποιήσουν την καταλυτική για το ΣΥΡΙΖΑ πραγματικότητα.
iefimerida
Διαβάστε Περισσότερα » "ΝΔ: Στο 13,4% η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» "

Δημοσκόπηση MRB για τη Realnews: Αποδοκιμασία και απογοήτευση για τα κόμματα

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδοκιμάζει τους χειρισμούς και τις μεθόδους των κομμάτων της Βουλής. Απαντώντας, λοιπόν, σε ερωτήσεις που έγιναν αποκλειστικά για τη Realnews στο πλαίσιο της εξαμηνιαίας έρευνας της MRB, οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 84,4% “λίγο ή καθόλου ικανοποιημένοι” με τους χειρισμούς και τις μεθόδους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, με τους οποίους συμφωνεί μόλις το 11,2%.

Μεταξύ των απογοητευμένων βρίσκονται σχεδόν εννέα στους δέκα ψηφοφόρους της ΝΔ (88,5%), αλλά και πάνω από επτά στους δέκα (73,1%) εκλογείς του ΣΥΡΙΖΑ και πάνω από οκτώ στους δέκα (81,9%) των ΑΝΕΛ. Μεταξύ των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων, τα ποσοστά είναι ανάλογα ή και μεγαλύτερα, με τους “μη ικανοποιημένους” ψηφοφόρους της Ένωσης Κεντρώων να αγγίζουν το απόλυτο 100%.

Μόλις τρεις στους δέκα (29,8%) απάντησαν απολύτως θετικά ή μάλλον θετικά στο ενδεχόμενο δημιουργίας νέων πολιτικών κομμάτων. Αντίθετα, “απολύτως αρνητικά” ή “μάλλον αρνητικά” απάντησαν περίπου τέσσερις στους δέκα (39,1%), ενώ σε ποσοστό 26,3% οι πολίτες απάντησαν ότι το αντιμετωπίζουν με “αδιαφορία”.

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση MRB για τη Realnews: Αποδοκιμασία και απογοήτευση για τα κόμματα"

Μεγάλη πανελλαδική έρευνα στο Έθνος της Κυριακής

Μια μεγάλη πανελλαδική έρευνα δημοσιεύεται στο «Έθνος της Κυριακής», η οποία περιέχει ευρήματα για μια σειρά από σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.
Ειδικότερα, η έρευνα περιέχει ευρήματα σχετικά με:
  1. Οι αποφάσεις του Eurogroup και η πορεία της Οικονομίας: Ιεράρχηση των προβλημάτων – τι ενώνει τους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων
  2. Εθνικά θέματα: Η Τουρκία – Το Σκοπιανό και η συμφωνία των Πρεσπών. Ποσοστό έκπληξη για τις ακραίες απόψεις
  3. Οι πολιτικοί συσχετισμοί σήμερα: τι θα υπερψηφίσουν και τι θα καταψηφίσουν στις εκλογές – κριτήρια επιλογής υποψηφίων - η πολιτική συμπεριφορά ανά κοινωνικοοικονομικό στρώμα. Η επέλαση της αποχής
  4. Νέες διαιρέσεις: Τα 2 μεγάλα πολιτικά μέτωπα και η απήχηση των διχαστικών συνθημάτων - η Διαφθορά και η αμφισβήτηση Αριστεράς και Ακροδεξιάς.
Η έρευνα της Κάπα Research διενεργήθηκε σε δείγμα 10.000 ψηφοφόρων.
eth
newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Μεγάλη πανελλαδική έρευνα στο Έθνος της Κυριακής"

Δημοσκόπηση: «Κλείσιμο» ψαλίδας -Διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ 4,6% -Ποιοι μένουν εκτός Βουλής

«Κλείσιμο» της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ καταγράφεται σε δημοσκόπηση της εφημερίδας Documento.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί στο 4,6%.
Αναλυτικότερα τα ποσοστά:
ΣΥΡΙΖΑ: 23,8%
ΝΔ: 28,4%
Χρυσή Αυγή: 8,5%
Κίνημα Αλλαγής: 7,4%
ΚΚΕ: 5,8%
Εκτός κοινοβουλευτικού ορίου (3%)
Ένωση Κεντρώων: 2,2%
Ανεξάρτητοι Έλληνες: 1,1%
aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση: «Κλείσιμο» ψαλίδας -Διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ 4,6% -Ποιοι μένουν εκτός Βουλής"

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ της ΚΑΠΑ Research: στις 5,5 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Στις 5,5 μονάδες καταγράφεται η διαφορά μεταξυ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη μεγάλη Πανελλαδική δημοσκόπηση που διενήργησε η ΚΑΠΑ Research σε δείγμα 9.800 ερωτηθέντων κατά το διάστημα 25 Ιουνίου έως 2 Ιουλίου.
Η διαφορά είναι αυξημένη κατά 1,1% σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα της ΚΑΠΑ Research που είχε διενεργηθεί τον Μάρτιο.
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερτερεί στα κοινωνικά στρώματα που έχουν εισόδημα έως 6.000 ευρώ, ετησίως, ενώ η ΝΔ επικυριαρχεί σε όσους έχουν εισοδήματα άνω των 25.000 ετησίως.
Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός εμφανίζεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα αν και το 42% θεωρεί "κανέναν από τους δύο".
Το thebest.gr δημοσιεύει τα αποτελέσματα της έρευνας στο πλαίσιο της αποκλειστικής συνεργασίας που έχει με την ΚΑΠΑ Research για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.
Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προηγείται με βραχεία κεφαλή ο ΣΥΡΙΖΑ.
thebest
Διαβάστε Περισσότερα » "ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ της ΚΑΠΑ Research: στις 5,5 μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ"

Ζάεφ για Σκοπιανό: Αν ο Ιβάνοφ δεν υπογράψει τώρα, θα υπογράψει μετά το δημοψήφισμα

Ο πρόεδρος Γκιόργκε Ιβάνοφ δεν μπορεί να σταματήσει την ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ . Εάν δεν υπογράψει και πάλι τη συμφωνία για το ονοματολογικό με την Ελλάδα τότε υπάρχει και το δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου, ή στις αρχές Οκτωβρίου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο βουλγαρικό πρακτορείο BGLES στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Κίνας με τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης στη Σόφια.

«Οι πολιτικοί θα πρέπει να σέβονται τη γνώμη του λαού» είπε ο Ζάεφ και τόνισε: «Αυτός που πρέπει να ψηφίσει, θα ψηφίσει και αυτός που πρέπει να υπογράψει, θα υπογράψει, γι αυτό υπηρετούμε τους πολίτες» .

«Ο Ιβάνοφ δεν μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία. Αν δεν την υπογράψει τώρα (την συμφωνία), θα πρέπει να το κάνει μετά το δημοψήφισμα", ανέφερε ο Ζάεφ.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει μομφή κατά του προέδρου, αν δεν υπογράψει την συμφωνία ο Ζάεφ απάντησε πως όλες οι επιλογές είναι δυνατές και επανέλαβε ότι ο μοναδικός δρόμος για την χώρα του είναι η ισότιμη ένταξη στο ΝΑΤΟ και εκτίμησε πως αυτό πιστεύει και η πλειοψηφία των πολιτών της πΓΔΜ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζάεφ για Σκοπιανό: Αν ο Ιβάνοφ δεν υπογράψει τώρα, θα υπογράψει μετά το δημοψήφισμα"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news