facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023

Κακοκαιρία Elias: Εκκενώνονται 9 χωριά στη Λάρισα – «Απομακρυνθείτε προς Φάρσαλα»

Δύσκολη αναμένεται η νύχτα για τους κατοίκους της Λάρισας λόγω της κακοκαιρίας Elias. Πριν λίγη ώρα εστάλη νέο μήνυμα από το 112 ώστε να εκκενωθούν 9 χωριά στη Λάρισα.

Η ενεργοποίηση του 112 αφορούν τις περιοχές Ανωχώρι, Κατωχώρι, Βασιλή, Υπέρεια, Μικρό Ευύδριο, Μεγάλο Ευύδριο, Πυργάκια, Πολυνέρι και Σταυρός για εκκένωση προς Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

«Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Ανωχώρι #Κατωχώρι #Βασιλή #Υπέρεια #ΜικρόΕυύδριο #ΜεγάλοΕυύδριο #Πυργάκια #Πολυνέρι #Σταυρός απομακρυνθείτε προς #Φάρσαλα λόγω πλημμυρικών φαινομένων» αναφέρει το μήνυμα.

Διακοπή κυκλοφορίας από τη Νίκαια έως τα Φάρσαλα

(α) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Εθνική Οδό Λάρισας – Φαρσάλων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, από τα όρια της Δημοτικής Κοινότητας Νίκαιας (χ.θ. 8+000) έως τα Φάρσαλα.

(β) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στην Ε.Ο. Φαρσάλων –Βόλου, από τα Φάρσαλα έως τα όρια με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

(γ) Διακοπή της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων στο οδικό δίκτυο του Δήμου Φαρσάλων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Elias: Εκκενώνονται 9 χωριά στη Λάρισα – «Απομακρυνθείτε προς Φάρσαλα»"

Κακοκαιρία Elias: Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση από τις περιοχές Αρμένι, Νίκη και Κάμπο Λάρισας

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους των περιοχών Αρμένι, Νίκη και Κάμπο Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Αρμένι και Νίκη απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο Λάρισας - Βόλου λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Επίσης, ενεργοποιήθηκε το 112 για τον οικισμό Κάμπο Λάρισας. Χαρακτηριστικά το μήνυμα γράφει: «Ενεργοποίηση 112. Αν βρίσκεστε στον οικισμό Κάμπος απομακρυνθείτε προς Λάρισα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία Elias: Μήνυμα του 112 για απομάκρυνση από τις περιοχές Αρμένι, Νίκη και Κάμπο Λάρισας"

Κακοκαιρία Elias: Εντολή εκκένωσης του οικισμού Αμπελώνα του Παλαμά Καρδίτσας – Μήνυμα του 112

Δύο μηνύματα ήχησαν σήμερα Τετάρτη (27.9.2023) στα κινητά των κατοίκων του Παλαμά Καρδίτσας, λόγω πλημμυρών που προκαλεί η επέλαση της κακοκαιρίας Elias στη Θεσσαλία. Το ένα ήταν για την εκκένωση του οικισμού Αμπελώνα ενώ το δεύτερο μήνυμα καλεί τους πολίτες του Παλαμά να είναι σε ετοιμότητα.

«Αν βρίσκεστε στον οικισμό Αμπελώνα δήμου Παλαμά απομακρυνθείτε προς Ιτέα λόγω πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το ένα μήνυμα του 112 για τους κατοίκους του οικισμού του πολύπαθου χωριού της Καρδίτσας από την κακοκαιρία. 

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Παλαμά παραμείνετε σε ετοιμότητα λόγω κινδύνου πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρει το δεύτερο μήνυμα του 112 στους κατοίκους του Παλαμά Καρδίτσας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι ο δήμαρχος Παλαμά, Γιώργος Σακελλαρίου, αποφάσισε την αναστολή της έναρξης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έως και την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023 για την ασφάλεια των μαθητών και πολιτών.

Νωρίτερα σήμερα εστάλη μήνυμα του 112 για την εκκένωση των χωριών Πετρίλια και Σοφιάδα στη Φθιώτιδα, ενώ παράλληλα οι Αρχές προχώρησαν στην προληπτική εκκένωση 4 χωριών των Φαρσάλων, το Μεγάλο και Μικρό Ευύδριο, την Υπέρια και τον οικισμό Πυργάκια.

Εκκένωση χωριού χρειάστηκε και στη Λάρισα, καθώς οι κάτοικοι του Σωτηρίου κλήθηκαν από μήνυμα του 112 να εκκενώσουν προς την πόλη.

Δήμος Παλαμά: Απομακρυνθείτε από υπόγεια και επικίνδυνα σπίτια

Την απομάκρυνση από υπόγειους χώρους και σπίτια που είναι επικίνδυνα, καθώς ανεβαίνουν τα νερά σε όλους τους ποταμούς που διαρρέουν την περιοχή, ζητά με αποψινή ανακοίνωση από τους κατοίκους ο Δήμος Παλαμά.

Επίσης στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται να είναι σε ετοιμότητα οι κάτοικοι για απομάκρυνση από ισόγειους χώρους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, να επιδεικνύουν ψυχραιμία, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμοδίων αρχών, Αστυνομίας, Τροχαίας, Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας, Δήμου και να ακολουθούν τις οδηγίες του 112.

Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, να επικοινωνούν με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και να είναι μάλιστα σε επιφυλακή ώστε αν χρειαστεί να μετακινηθούν άμεσα σε γειτονικά τους ψηλότερα σπίτια ή και στα σημεία που έχουν οριστεί σε κάθε οικισμό.

«Σφυροκοπά» όλη τη Θεσσαλία η κακοκαιρία Elias

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι νωρίτερα εστάλη και μήνυμα του 112 για απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, καθώς η κακοκαιρία «σφυροκοπά» την πόλη, η οποία μετράει πληγές από την επέλαση του φονικού Daniel, όπως και οι υπόλοιπες περιοχές της Θεσσαλίας.

Στον Βόλο έχουν γίνει δεκάδες απεγκλωβισμοί πολιτών και η πόλη βρίσκεται στο έλεος της κακοκαιρίας Elias.

Την ίδια ώρα, στο «κόκκινο» έχει φτάσει η αγωνία καθώς συνεχίζεται η βροχόπτωση με ιδιαίτερα μεγάλη ένταση και τα αναχώματα στον ποταμό Σπερχειό βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο.

Οι προσπάθειες από την πλευρά της Περιφέρειας Στερεάς συνεχίζονται για σημειακή ενίσχυση των αναχωμάτων. Η ένταση των βροχοπτώσεων, είναι ιδιαίτερα μεγάλη και εξίσου μεγάλες είναι και οι αμφιβολίες για την αντοχή στα αναχώματα του ποταμού.

Ήδη το ποτάμι, έχει ξεφύγει από τα αναχώματα, λίγο μετά το χωριό Κόμμα, σε σημείο όμως που δεν προκαλεί πλημμύρα στο χωριό. Όλοι οι αρμόδιοι ελπίζουν ότι αυτό θα λειτουργήσει ως ανακούφιση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν λίγο, συνεργεία του Δήμου και της Περιφέρειας προσπάθησαν να απομακρύνουν από το χωριό 4 ηλικιωμένα άτομα και να μεταφερθούν σε ξενοδοχείο χωρίς να το πετύχουν, αφού δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους παρά μόνο όταν δουν να τους κυκλώνουν τα νερά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Elias: Εντολή εκκένωσης του οικισμού Αμπελώνα του Παλαμά Καρδίτσας – Μήνυμα του 112"

Κακοκαιρία Elias: Μήνυμα του 112 για εκκένωση δύο χωριών στη Φθιώτιδα

Σε εκκένωση δύο χωριών της Φθιώτιδας, της Σοφιάδας και της Πετρίλιας, καλεί τους κατοίκους τους η Πολιτική Προστασία.

Ειδικότερα, σε μήνυμα του 112 που ήχησε στις 21:04, καλούνται οι κάτοικοι των δύο χωριών που βρίσκονται κοντά στον Δομοκό, να απομακρυνθούν λόγω πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Πετρίλια και Σοφιάδα απομακρυνθείτε προς Νέο Μοναστήρι λόγω πλημμυρικών φαινομένων!! Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κακοκαιρία Elias: Μήνυμα του 112 για εκκένωση δύο χωριών στη Φθιώτιδα"

Κακοκαιρία Elias: Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια – Απίστευτες εικόνες από τον Βόλο

Η κακοκαιρία Elias σφυροκοπά το Βόλο. Οι δρόμοι έχουν πλημμυρίσει και οι κάτοικοι αγωνιούν για την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου.  

Πλημμυρισμένοι είναι πολλοί δρόμοι στην Αγριά, όπως μαρτυρούν φωτογραφίες και βίντεο που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάτοικοι της περιοχής.

 


newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Elias: Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια – Απίστευτες εικόνες από τον Βόλο"

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: «Καμπανάκι» για έξαρση ιώσεων - Σύσταση για σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας

Η ανάγκη για σχολαστική τήρηση των μέσων προφύλαξης, από τον κοροναϊό και τις υπόλοιπες εποχικές λοιμώξεις που έχουν έξαρση αυτή την περίοδο, μετά το άνοιγμα των σχολείων, τονίστηκε στο πλαίσιο της σύσκεψης της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του ΙΣΑ και της Περιφέρειας Αττικής που συγκάλεσε σήμερα, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν την ανάγκη εμβολιασμού με τα διαθέσιμα εμβόλια, το επικαιροποιημένο εμβόλιο, για τον SARS-Cov-2 που αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα, για τον πνευμονιόκκοκο, τη γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό και τον έρπητα ζωστήρα.

Εκφράστηκε η ανησυχία για τη διασπορά του κορωνοϊού που εξακολουθεί να βάζει σε κίνδυνο ειδικά, τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όπως επισημάνθηκε αυτή την περίοδο έχουν παράλληλα, έξαρση και άλλες εποχικές ιώσεις για αυτό και θα πρέπει να τηρούνται σχολαστικά τα μέτρα προφύλαξης.

Οι συμμετέχοντας εξέφρασαν επίσης την ανησυχία τους για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και τόνισαν την ανάγκη της υγειονομικής θωράκισης και της ενημέρωσης των πολιτών, ενόψει της χειμερινής περιόδου που αναμένονται μεγάλες βροχοπτώσεις. Παραμένει σε ετοιμότητα η Ομάδα 'Αμεσης Δράσης και το ασθενοφόρο του ΙΣΑ που έδρασαν και κατά τις τελευταίες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

«Διανύουμε περίοδο έξαρσης του κορονοιού και άλλων ιώσεων του αναπνευστικού που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία, ειδικά των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού. Είναι πολύ σημαντικό αφενός, η σχολαστική τήρηση των μέτρων προφύλαξης και αφετέρου, η αξιοποίηση των όπλων που διαθέτει η επιστήμη, των εμβολίων και των αντιικών φαρμάκων, για αυτό ο πολίτης πρέπει να απευθυνθεί εγκαίρως στο θεράποντα ιατρό του», τονίζει ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: «Καμπανάκι» για έξαρση ιώσεων - Σύσταση για σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας"

Κακοκαιρία Elias: Αποκλείστηκε το χωριό Παλαιοχώρι στην Καλαμπάκα – Έπεσε ο δρόμος που το συνδέει με γέφυρα

Αποκλεισμένο είναι ξανά το χωριό Παλαιοχώρι στην ορεινή Καλαμπάκα, καθώς έχει πέσει το οδόστρωμα στον επαρχιακό δρόμο που το συνδέει με τη γέφυρα Κουκοράβα και τη Χρυσομηλιά, από την επέλαση της κακοκαιρίας Elias σήμερα (27.9.2023) σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι στο χωριό της Καλαμπάκας έχουν σπεύσει μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων για να αποκατασταθεί η ζημιά, η οποία προκλήθηκε μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Elias.

Αν και η πρόσβαση στο χωριό είχε αποκατασταθεί μετά την κακοκαιρία Daniel, τώρα παρουσιάστηκε νέο πρόβλημα στον δρόμο που συνδέει το Παλαιοχώρι Καλαμπάκας με τη γέφυρα Κουκοράβα και τη Χρυσομηλιά.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαλάκη αύριο ανοίγουν όλες οι σχολικές μονάδες της Π.Ε. Τρικάλων, ένα άνοιγμα, σύμφωνα με τον ίδιο που γίνεται μετά από προετοιμασία των σχολείων για να υποδεχθούν εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Τέλος ο αντιπεριφερειάρχης δεν παραλείπει να τονίσει πως όλα τα χωριά της ορεινής Καλαμπάκας και Πύλης συνδέονται μεταξύ τους και δεν υφίσταται πρόβλημα αποκλεισμού των χωριών αυτών εκτός από το παραπάνω.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Elias: Αποκλείστηκε το χωριό Παλαιοχώρι στην Καλαμπάκα – Έπεσε ο δρόμος που το συνδέει με γέφυρα"

Κακοκαιρία Elias: Κλειστά αύριο Πέμπτη τα σχολεία στην επαρχία Φαρσάλων και στον δήμο Κιλελέρ

Λόγω των νέων έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν και την επαρχία Φαρσάλων τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου αποφάσισε τη συνέχιση της διακοπής λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων του Δήμου Φαρσάλων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, για αύριο Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2023.

Κλειστά, με απόφαση του Δημάρχου, Αθανάσιου Νασιακόπουλου, θα παραμείνουν όλα τα σχολεία και στον δήμο Κιλελέρ.

Κακοκαιρία Elias: Κλειστά αύριο Πέμπτη τα σχολεία στην επαρχία Φαρσάλων και στον δήμο Κιλελέρ

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Elias: Κλειστά αύριο Πέμπτη τα σχολεία στην επαρχία Φαρσάλων και στον δήμο Κιλελέρ"

Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή Κασσελάκη – Πώς διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Το πολιτικό βαρόμετρο και το πώς αυτό έχει διαμορφωθεί μετά και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε το ACTION 24 στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Στην πρώτη πανελλαδική δημοσκόπηση της OPINION POLL μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη οι πολίτες κλήθηκαν να απαντήσουν σχετικά με το ποιο θεωρούν το πιο σοβαρό πρόβλημα για τη χώρα και πόσο ικανοποιημένοι είναι από το συνολικό έργο της Κυβέρνησης μέχρι σήμερα και πόσο για τα αντανακλαστικά που έδειξε για τις καταστροφές και για τα μέτρα στήριξης των πληγέντων;

Πόσο επηρεάζουν τους πολίτες τα τελευταία γεγονότα στην απόφαση για το ποιον θα ψηφίσουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Σχετικά με τις πρόσφατες εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, πόσο τους απασχόλησε η διαδικασία ανάδειξης νέου προέδρου και πόσο ικανοποιημένοι είναι από την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη;

Σε ό,τι αφορά τέλος την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 39,1%, ο ΣΥΡΙΖΑ 17,3%, το ΠΑΣΟΚ 12,3%, το ΚΚΕ 8,7%, η Ελληνική Λύση 4,0%, οι Σπαρτιάτες 3,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 3,4% και η Νίκη 4,6%.

Στην ερώτηση ποιο πρόβλημα θεωρούν πιο σοβαρό για τη χώρα σε ποσοστό 48,6% απάντησαν την ακρίβεια ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθεί με ποσοστό 42,5% η οικονομία.

Θεωρούν ότι αυτή την περίοδο η χώρα βαδίζει προς την σωστή κατεύθυνση; Το 61,9% απάντησε πως βαδίζει προς την λάθος ενώ το 31,2% προς την σωστή.

Σε ότι αφορά τις καταστροφές στον Έβρο και τη Θεσσαλία, σε ποσοστό 34% πιστεύουν πως ευθύνεται η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από την αντιπολιτευτική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ», το 65,1% απάντησε καθόλου και το 23,4% λίγο.

Σε ερώτηση «πόσο ικανοποιημένοι είστε από το συνολικό έργο της κυβέρνησης μέχρι σήμερα;» το 37,2% απάντησε καθόλου ενώ το 32,4% λίγο.

Σε ότι αφορά την αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, το 38,4% απάντησε πως δεν τους απασχόλησε καθόλου, το 27,8% απάντησε πως τους απασχόλησε λίγο, το 22,3% απάντησε πως τους απασχόλησε αρκετά και μόλις το 9,3% απάντησε πως τους απασχόλησε πολύ.

Σε ερώτηση «είστε ικανοποιημένος με την εκλογή Κασσελάκη;» το 25% απάντησε θετικά, το 22,2% μάλλον ναι, το 19,4% μάλλον όχι, και το 22,2% απάντησε αρνητικά.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την εκλογή Κασσελάκη – Πώς διαμορφώνεται η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ"

Υπόθεση Μενέντεζ: Ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολάρια ο Γερουσιαστής

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ δήλωσε αθώος την Τετάρτη για τις κατηγορίες για δωροδοκία από τρεις επιχειρηματίες του Νιου Τζέρσεϊ, καθώς κλιμακώθηκαν οι εκκλήσεις για παραίτησή του από τους Δημοκρατικούς.

Ο Μενέντεζ παρουσιάστηκε σήμερα σε ακρόαση, ενώπιον του δικαστή των ΗΠΑ Ona Wang στο Μανχάταν.

Αποφασίστηκε ότι ο Μενέντεζ μπορεί να αποφυλακιστεί με προσωπική εγγύηση 100.000 δολαρίων. Ο γερουσιαστής θα πρέπει να παραδώσει το προσωπικό του διαβατήριο, αλλά μπορεί να διατηρήσει το επίσημο διαβατήριό του και να ταξιδέψει στο εξωτερικό για επίσημες εργασίες.

Την περασμένη εβδομάδα ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μανχάταν άσκησαν δίωξη στον 69χρονο Αμερικανό γερουσιαστή και τη σύζυγό του με την κατηγορία ότι δέχτηκαν ράβδους χρυσού και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια σε μετρητά προκειμένου ο γερουσιαστής να ασκήσει την επιρροή του ώστε να βοηθήσει την αιγυπτιακή κυβέρνηση αλλά και να παρέμβει υπέρ των τριών επιχειρηματιών στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου που τους ερευνούσαν.

Ο Μενέντεζ παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον της Αμερικανίδας δικαστίνας Ονα Γουάνγκ στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν και δήλωσε αθώος.

Η σύζυγός του, Ναντίν Μενέντεζ, 56 ετών και οι επιχειρηματίες Χοσέ Ουρίμπε, 56 ετών και Φρεντ Ντάιμπς 66 ετών δήλωσαν επίσης αθώοι. Ένας τρίτος επιχειρηματίας, ο Ουαέλ Χάνα, 40 ετών, δήλωσε αθώος εμφανιζόμενος χθες στο δικαστήριο.

Reuters/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση Μενέντεζ: Ελεύθερος με εγγύηση 100.000 δολάρια ο Γερουσιαστής"

Κανένα νέο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία: 97 άτομα με λοίμωξη του αναπνευστικού

Το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία, τη στιγμή που εντοπίστηκαν 97 νέα άτομα με λοίμωξη του αναπνευστικού, αλλά και 28 περιπτώσεις με λοίμωξη του γαστρεντερικού.

Ακόμη, δεν παρατηρείται συρροή κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις υπό επιτήρηση περιοχές, ανέφερε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Φώτης Σερέτης.

Επίσης, δεν διαγνώστηκε νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα λεπτοσπείρωσης. Μέχρι σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 5 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, ενώ βρίσκονται υπό διερεύνηση άλλα 17.

Σχετικά με τους εμβολιασμούς συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου και την ηπατίτιδας Α, στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Συνολικά έχουν πραγματοποιηθεί 1542 εμβολιασμοί έναντι του τετάνου και 131 εμβολιασμοί σε παιδιά ειδικών πληθυσμών έναντι της ηπατίτιδας Α.

Δεν διαγνώστηκαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί 9.000 κουνούπια σε 90 δειγματοληπτικούς σταθμούς.

Δεδομένης της κυκλοφορίας του ιού στην περιοχή συνιστάται στον πληθυσμό να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στα δίκτυα υδροδότησης και το τελευταίο 24ωρο έγιναν 1144 λείψεις δειγμάτων.

Όπου υπάρχουν ακτές κολύμβησης με ορατή ρύπανση να αποφεύγεται η κολύμβηση, ανέφερε ο κ. Σερέτης.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Κανένα νέο κρούσμα λεπτοσπείρωσης στη Θεσσαλία: 97 άτομα με λοίμωξη του αναπνευστικού"

Θεσσαλία: Σε ποιες περιοχές είναι κατάλληλο το νερό και σε ποιες όχι

Τα νεότερα στοιχεία για τη δημόσια υγεία στη Θεσσαλία έδωσε κατά την ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης.

Όσον αφορά την ασφάλεια και την καταλληλότητα του νερού, αναφέρθηκε ε ότι έως σήμερα 27/09/2023, 08:00 π.μ., έχουν πραγματοποιηθεί 1.144 λήψεις δειγμάτων.

Οι αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα είναι:
  • Στον Δήμο Βόλου: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις Αλυκές και τις τοπικές κοινότητες Ανακασιάς, Αγίου Ονουφρίου, Άνω Βόλου, Πορταριάς, Άλλης Μεριάς, Κατωχωρίου, Σταγιατών και Φυτόκου.
  • Στον Δήμο Παλαμά: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Μάρκου, Γοργοβιτών, Προαστίου, Καλογριανών, Αγίας Τριάδος και Πεδινού.
  • Στον Δήμο Τεμπών: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Συκουρίου, Νέσσωνος, Όσσης, Πουρναρίου και Παραποτάμου, καθώς και για τους οικισμούς Καλοχωρίου και Γόννων.
  • Στον Δήμο Αλοννήσου: Το νερό κρίνεται κατάλληλο για ολόκληρο τον Δήμο.

Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Βόλου, Παλαμά, Τεμπών και Αλοννήσου με τις υποσημειώσεις που επισημάνθηκαν, δεν υπάρχουν άλλες αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση.

Οι αρμόδιοι φορείς πραγματοποιούν δειγματοληψίες καθημερινά.

Ειδικότερα, από την αξιολόγηση ύδατος ανά Δήμο στην Περιφέρεια Θεσσαλίας προκύπτει ότι το νερό είναι :

  • στον Δ. Βόλου – Κατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Μακρυνίτσας, Δρακείας, Οικισμός Χάνια Αγριάς που είναι ακατάλληλο)
  • στον Δ. Νοτίου Πηλίου – Ακατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Καλών Νερών, Οικισμός Κάτω Γατζέα, οικισμός Αργαλαστής, οικισμός Λαύκος που είναι Κατάλληλο)
  • στον Δ. Ζαγοράς – Μουρεσίου – Ακατάλληλο
  • στον Δ. Αλμυρού – Κατάλληλο
  • στον Δ. Ρήγα Φεραίου – Κατάλληλο
  • στον Δ. Σκιάθου – Κατάλληλο
  • στον Δ. Αλοννήσου – Κατάλληλο
  • στον Δ. Παλαμά – Ακατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Μάρκου, Γοργοβιτών, Προαστίου, Καλογριανών, Αγίας Τριάδος, Πεδινού που είναι Κατάλληλο)
  • στον Δ. Σοφάδων – Ακατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Μελισσοχωρίου, Μαυραχάδων, Φίλιας που είναι Κατάλληλο)
  • στον Δ. Καρδίτσας – Κατάλληλο (εκτός της τοπικής κοινότητας Ζαϊμίου που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Μουζακίου – Κατάλληλο
  • στον Δ. Αργιθέας – Kατάλληλο (σύμφωνα με την ενημερωτική επιστολή του Δήμου Αργιθέας)
  • στον Δ.Λίμνης Πλαστήρα – Ακατάλληλο
  • στον Δ. Λάρισας – Κατάλληλο
  • στον Δ. Ελασσόνας – Κατάλληλο
  • στον Δ. Φαρσάλων – Ακατάλληλο
  • στον Δ. Τυρνάβου – Κατάλληλο (εκτός του Οικισμού Λυγαριάς που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Κιλελέρ -Ακατάλληλο (Εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Νίκαια, Νέες Καρυές, Ομορφοχώρι, Μελισσοχώρι, Κραννώνας, Άγιοι Ανάργυροι, Κυπάρισσος, Μοσχοχώρι, Άγιος Γεώργιος, Σωτήριο, Ψυχικό, Αρμένιο, Βούναινα, Ελευθέριο, Καλαμάκι που είναι Κατάλληλο )
  • στον Δ. Αγιάς – Κατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Ομόλιο, Στόμιο, Παλαιόπυργος, Δήμητρα, Καστρί, Αμυγδαλή, Αγιά που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Τεμπών – Κατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων Μακρυχωρίου, Κάτω Όλυμπος, Σπηλιά, Χειμάδι, Ευαγγελισμός, Γυρτώνη, Ιτέα, Ελιά, Καλλιπεύκη, Κάτω Αιγάνη, Μεσάγγαλα, Καστρί-Λουτρό, ΣΣ Ραψάνη, Κρανιά, Κουλούρα, Παραλία Κουλούρας, Αμπελάκια, Τέμπη που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Τρικκαίων – Κατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων: Πρόδρομος, Πρίνος, Πλάτανος, Ξυλοπάροικο, Γοργογύρι, Γενέσι, Αρδάνι, Ελληνόκαστρο, Καλονέρι Μεγάρχης που είναι Ακατάλληλο)
  • στον Δ. Πύλης – Ακατάλληλο (εκτός των ακόλουθων τοπικών κοινοτήτων Φιλύρας, Ελευθεροχωρίου, Φήκης, Μουριάς, Αγίου Βησσαρίωνος, Δροσερού, Πηγής, Πύλης, Παλαιομοναστήρου, Γόμφων, Πιαλείας που είναι Κατάλληλο)
  • στον Δ. Μετεώρων – Κατάλληλο από τις γεωτρήσεις
  • στον Δ. Φαρκαδόνας – Ακατάλληλο

Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που το νερό κριθεί ακατάλληλο για ανθρώπινη χρήση σημαίνει αυτομάτως ότι το νερό δεν είναι πόσιμο και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα, παραγωγή τροφίμων ή ποτών, πλύσιμο λαχανικών και για ατομική υγιεινή (πλύσιμο χεριών κ.λ.π.).

Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται βράσιμο του νερού για 1-3 λεπτά. Σε περίπτωση θολερότητας του νερού, συστήνεται να προηγείται του βρασμού φιλτράρισμα του νερού (π.χ. με υφασμάτινα ρούχα, φίλτρα του καφέ).

 ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλία: Σε ποιες περιοχές είναι κατάλληλο το νερό και σε ποιες όχι "

Καιρός αύριο: Πού θα πέσουν καταιγίδες – Έως τους 27 βαθμούς η θερμοκρασία

Βροχερός θα παραμείνει ο καιρός αύριο Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου σε όλη τη χώρα. Τοπικά θα εκδηλωθούν ισχυρές καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ασθενείς και στα ανατολικά και πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Άστατος καιρός με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες μέχρι τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 26 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες μέχρι τις πρωινές ώρες. Εκ νέου τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανώς στην κεντρική Μακεδονία.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ με γρήγορη εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, τις Σποράδες και την Εύβοια (κυρίως κεντρική και βόρεια). Βαθμιαία από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και τις πρωινές ώρες στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 16 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το μεσημέρι βόρειοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και βαθμιαία θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα μέχρι τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία αλλά βαθμιαία θα εξασθενήσουν σε όλες τις περιοχές και μέχρι το βράδυ θα σταματήσουν.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και και τις πρωινές ώρες στα ανατολικά βορειοανατολικοί 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα πέσουν καταιγίδες – Έως τους 27 βαθμούς η θερμοκρασία"

«Πόλεμος» Καμμένου με ΕΛ.ΑΣ.: Του αφαίρεσαν 3 αστυνομικούς - «Με εκβιάζουν», τι απαντά η αστυνομία

«Πόλεμος» μεταξύ του Πάνου Καμμένου και της ΕΛ.ΑΣ. έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα, με επίκεντρο τον τρόπο φύλαξης του πρώην υπουργού.

Ο κ. Καμμένος κατήγγειλε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι είναι θύμα εκβιασμού και εκφοβισμού από την Αστυνομία. Στην πρώτη του ανάρτηση πριν από τρεις ημέρες έγραψε: «Άρχισαν οι απειλές από μαϊμού αστυνομικούς επόπτες στα σπίτια μας με τα παιδιά μόνα τους μέσα. Πέρασαν στους νταβατζήδες την ασφάλεια, όποιος δεν πληρώσει κινδυνεύει». Η ανάρτηση συνοδευόταν από φωτογραφία, στην οποία φαίνεται ένας άντρας με γυαλιά στην εξώπορτα του σπιτιού του.

kammenos kataggelia 1

Σήμερα ο κ. Καμμένος επανήλθε στο θέμα γράφοντας στο Twitter: ««Ευγενική παράκληση στην ηγεσία και το επιτελείο της ΕΛΑΣ: μην συνεχίζετε τον εκβιασμό με αποστολή περιπολικών σπίτι μου στις 3 το πρωί για εκφοβισμό ΔΕΝ πρόκειται να σας δώσω συμβόλαιο σεκιούριτι της επιλογής σας. Για τέτοια νταβατζιλίκια Κύριε Αρχηγέ και υπασπιστή είμαι πολύ παλιός».

Αυτό που καταγγέλλει ο πρώην υπουργός είναι ότι του αφαιρέθηκε η αστυνομική φρουρά και ότι είναι απροστάτευτος ο ίδιος και η οικογένειά του. Σημειώνει ότι εκβιάζεται για να πληρώσει εταιρία σεκιούριτι για τη φύλαξη του ίδιου και της οικογένειάς του.

Από την πλευρά τους πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη απαντούν στο iEidiseis ότι «αφαιρέθηκαν τρεις αστυνομικοί από τη φρουρά του κ. Καμμένου. Δεν αφαιρέθηκαν όλοι οι αστυνομικοί του. Εξακολουθεί να φυλάσσεται. Ο κ. Καμμένος έγινε έξαλλος μετά την απόφαση αυτή, η οποία εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποδέσμευσης αστυνομικών από τις φρουρές των επισήμων (υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ότι θα αποδεσμευτούν 2500 αστυνομικοί). Ο κ. Καμμένος επιθυμεί 24ωρη φύλαξη και ισχυρίζεται ότι μετά την αφαίρεση τριών αστυνομικών αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει. Ωστόσο, υπάρχει σχετικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να πληρώσει για να πάρει αστυνομικούς για τη φύλαξή του».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " «Πόλεμος» Καμμένου με ΕΛ.ΑΣ.: Του αφαίρεσαν 3 αστυνομικούς - «Με εκβιάζουν», τι απαντά η αστυνομία "

Kακοκαιρία Elias: Διακοπή οδικής κυκλοφορίας από Βόλο ως Λάρισα με εντολή της Αστυνομίας

Σοβαρά προβλήματα στις μεταφορές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία Elias στην περιοχή της Θεσσαλίας.

Κατόπιν εντολής της Αστυνομίας, ανακοινώθηκε ότι το δρομολόγιο Βόλος-Λάρισα που εκτελεί το λεωφορείο C2571 δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς διατάχθηκε διακοπή της οδικής κυκλοφορίας στην περιοχή, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.

Μήνυμα του 112 εστάλη στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Βόλου, λόγω των εξελίξεων στην κακοκαιρία: «Με εντολή της αστυνομίας, η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου απαγορεύεται, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων» διευκρινίζεται.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Kακοκαιρία Elias: Διακοπή οδικής κυκλοφορίας από Βόλο ως Λάρισα με εντολή της Αστυνομίας"

Κακοκαιρία Elias: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, μήνυμα του 112

Μήνυμα του 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων του Βόλου για απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή, μετά από εντολή της ΕΛ.ΑΣ., λόγω της κακοκαιρίας Elias. Πρόκειται για το συνολικά τρίτο μήνυμα που έχει σταλεί σήμερα στη Θεσσαλία.

«Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της πόλης του Βόλου λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων», αναφέρει το μήνυμα του 112 που ήχησε στα κινητά των κατοίκων, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας Elias.

Νωρίτερα είχαν σταλεί δύο μηνύματα από το 112 για τη Λάρισα. Το ένα ήταν προειδοποιητικό για τις περιοχές Αρμένι και Σωτήριο, λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας, ενώ το δεύτερο εστάλη πάλι για την περιοχή Σωτήριο, αυτή τη φορά για την εκκένωσή της προς Λάρισα.

Τώρα, απαγορεύτηκε και η κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, λόγω του «σφυροκοπήματος» της κακοκαιρίας Elias στην περιοχή.

Ήδη υπάρχουν προβλήματα στον Βόλο και τα προάστιά του όπου έχουν πλημμυρίσει δρόμοι, υπόγεια, σπίτια και επιχειρήσεις από την πολύ σφοδρή καταιγίδα, ενώ απειλεί και πάλι να ξεχειλίσει ο Κραυσίδωνας όπως και την προηγούμενη φορά με την κακοκαιρία Daniel.

Ηδη έχει διακοπεί η κίνηση και στον δρόμο Μηλίνας – Τρικερίου στο Νότιο Πήλιο όπως και στην ευρύτερη περιοχή της παρακάρλιας περιοχής από το Ριζόμυλο προς τα Κανάλια, ενώ μέσα στην πόλη του Βόλου έχει ανέβει και πάλι επικίνδυνα η στάθμη στον χείμαρρο Κραυσίδωνα.

Έχουν πλημμυρίσει οι Λεωφόροι Αθηνών, Λαμπράκη και Λαρίσης με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κίνηση των αυτοκινήτων όπως και στους οδικούς κόμβους της περιοχής.

Πλημμυρισμένες είναι οι περιοχές Παλαιό Λιμεναρχείο, η Παπαδιαμάντη στο κέντρο από το Δημαρχείο μέχρι και τον κόμβο Αθηνών, η 2ας Νοεμβρίου και ο Άγιος Παντελεήμονας, ενώ άμεσος κίνδυνος υπάρχει και στο Νέο Δέλτα και το ίδρυμα Άσπρες Πεταλούδες όπου απειλεί ο χείμαρρος Ξηριάς.

Στον παραλιακό δρόμο Βόλου-Αγριάς διακόπτεται περιοδικά η κυκλοφορία στις στροφές της Γορίτσας όπου έπεσαν βράχια και πέτρες από το βουνό, ενώ στα Λεχώνια και τα Πλατανίδια η κατάσταση είναι εξίσου δύσκολη από τις τεράστιες ποσότητες νερού που κατεβαίνουν από το Πήλιο.

Με απόφαση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου ανακοινώθηκε ότι αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα μείνουν κλειστά σε όλη την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας της Μαγνησίας λόγω των σοβαρών προβλήμάτων προβλημάτων από τη νέα κακοκαιρία.

Με έκτακτη ανακοίνωσή του ο Δήμος Βόλου προτρέπει τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους και αναφέρει συγκεκριμένα ότι: «Τα χειρότερα σενάρια για την εξέλιξη της νέας κακοκαιρίας που πλήττει την πόλη μας δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ήδη η αστυνομία απαγόρευσε την κυκλοφορία οχημάτων και εμείς απευθύνουμε έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών. Μην μετακινείστε πρωτίστως για τη δική σας ασφάλεια και μετά για να διευκολύνετε το έργο των συνεργείων που δίνουν ένα πραγματικό τιτάνιο αγώνα».

Που «σφυροκοπά» η κακοκαιρία Elias

Η Θεσσαλία μετράει ακόμα τις πληγές της από την κακοκαιρία Daniel. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και θα ξεκινήσει επίσημα η σχολική χρονιά στις περισσότερες περιοχές της, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός είναι επί ποδός ώστε να μην προκληθούν περαιτέρω καταστροφές στις πληγείσες περιοχές.

Σήμερα, πάντως, τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην Εύβοια, αφού τα μεγάλα ύψη βροχής έχουν προκαλέσει πλημμύρες. Τα νερά ξεπερνούν το 1 μέτρο σε μερικές περιοχές ενώ και η Φθιώτιδα βρίσκεται σε επιφυλακή.

Η κακοκαιρία Elias θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί τη χώρα μέχρι και το Σάββατο, με 6 περιοχές να βρίσκονται στο «κόκκινο», σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Elias: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, μήνυμα του 112"

Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με τα τρία μέτρα κατά της ακρίβειας

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά. Η τροπολογία προβλέπει:
  1. την υποχρέωση των σούπερ-μάρκετ να ανακοινώνουν οποιαδήποτε αύξηση τιμής αγοράς από προμηθευτή προϊόντων που είναι απαραίτητα για την αξιοπρεπή διαβίωση των καταναλωτών ή παρουσιάζουν υψηλή ζήτηση,
  2. την επισήμανση προϊόντων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία «Μόνιμη Μείωση Τιμής» και
  3. την ανακοίνωση ενδεικτικών τιμών λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Υπέρ της τροπολογίας τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, «παρών» δήλωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΑ, της Ελληνικής Λύσης και της ΚΟ Σπαρτιάτες, ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, της Νίκης και της Πλεύσης Ελευθερίας.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία με τα τρία μέτρα κατά της ακρίβειας"

Μήνυμα 112 στο Σωτήριο Λάρισας: Εκκενώστε προς Λάρισα

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους στο Σωτήριο Λάρισας προκειμένου να απομακρυνθούν προς Λάρισα λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σωτήριο απομακρυνθείτε προς Λάρισα μέσω Π.Ε.Ο. Λάρισας-Βόλου, λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα 112 στο Σωτήριο Λάρισας: Εκκενώστε προς Λάρισα"

Κακοκαιρία Elias: 10.495 κλήσεις στην πυροσβεστική στη Θεσσαλία – 125 από κατοίκους στην Εύβοια

Συναγερμός στην πυροσβεστική υπηρεσία καθώς μαίνεται η κακοκαιρία Elias. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων έλαβε από τις 5 Σεπτεμβρίου έως τις 6 το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου συνολικά 10.495 κλήσεις, ενώ 125 κλήσεις έλαβε από την Εύβοια.

Λόγω της κακοκαιρίας Daniel αλλά και της κακοκαιρίας Elias, από την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου έως τις 6 το απόγευμα της Τετάρτης (27.09.2023), οι κλήσεις που έχει λάβει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ανήλθαν σε 10.495.

Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων έχει λάβει από το πρωί 168 κλήσεις στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τις οποίες οι 125 ήταν από την Εύβοια.

Ειδικότερα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων σε περιοχές της χώρας λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων.

Συγκεκριμένα:

-Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, από την Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου έως σήμερα (27.09.2023) στις 18:00, έλαβε 10.495 κλήσεις και μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 3.715 αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία 3.577 άτομα.

– Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, από το απόγευμα της Δευτέρας 25 Σεπτεμβρίου έως σήμερα (27.09.2023) στις 18:00, έλαβε 77 κλήσεις, εκ των οποίων, 29 για αντλήσεις υδάτων, τρεις για κοπές δέντρων και δύο μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

-Στη Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, από τις πρωινές ώρες σήμερα (27.09.2023) έλαβε 15 κλήσεις εκ των οποίων 12 για αντλήσεις υδάτων και τέσσερις για κοπές δέντρων.

-Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας από τις πρωινές ώρες σήμερα (27.09.2023) έλαβε 168 κλήσεις ως εξής:

* στην Εύβοια 125 κλήσεις εκ των οποίων 50 για αντλήσεις υδάτων, 13 για κοπές δέντρων και 8 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

* στη Φθιώτιδα εννέα κλήσεις εκ των οποίων μια για άντληση υδάτων και πέντε για κοπές δέντρων

* στη Βοιωτία 30 κλήσεις εκ των οποίων 18 για αντλήσεις υδάτων και έξι για κοπές δέντρων

* στη Φωκίδα δύο κλήσεις για αντλήσεις υδάτων

* στην Ευρυτανία δύο κλήσεις, εκ των οποίων μία για άντληση υδάτων και μία για κοπή δέντρου.

-Στην Περιφέρεια Αττικής από τις πρωινές ώρες σήμερα (27.09.2023) έλαβε 70 κλήσεις εκ των οποίων 49 για αντλήσεις υδάτων, 17 για κοπές δέντρων και τέσσερις για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ από την κακοκαιρία Elias στον Βόλο:

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ) που εκδόθηκε την Τετάρτη (27.09.2023) από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Περισσότερες πληροφορίες: https://bit.ly/3teqyFe

Τέλος η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Elias: 10.495 κλήσεις στην πυροσβεστική στη Θεσσαλία – 125 από κατοίκους στην Εύβοια"

Σκρέκας: Εάν μπει διατίμηση, την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι στην Ελλάδα!

Η Ελλάδα προχώρησε σε μέτρα κατά του πληθωρισμού, που δεν έλαβε καμία άλλη χώρα, σημείωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας σε παρέμβασή του στη Βουλή για την τροπολογία με την οποία επιχειρείται η αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Όπως κάναμε και στην ενεργειακή κρίση, το ίδιο κάνουμε και στο θέμα του πληθωρισμού στα τρόφιμα και τα καταναλωτικά προϊόντα, με δράσεις και μέτρα που δεν έκανε καμία άλλη χώρα, είπε ο κ. Σκρέκας: Και το καλάθι του νοικοκυριού, και η ειδική σήμανση στα προϊόντα που θα έχουν μείωση κατά 5%, για τουλάχιστον έξι μήνες, αλλά και το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, είναι μέτρα που έχει λάβει πρώτη η Ελλάδα, και μόνο η Ελλάδα, και θα περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και θα κριθούμε για αυτά, σημείωσε.

Αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου, ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι σήμερα το λάδι έχει φτάσει να έχει τιμή χονδρικής στο ελαιοτριβείο ή στον παραγωγό, στα 8 ευρώ: «Γιατί στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ; Φταίει η ελληνική κυβέρνηση; Όχι. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης. Εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία, την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες. Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; [...] Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχαν τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε», ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Ακολούθως, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στην πρόταση για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο εφαρμόστηκε στην Ισπανία χωρίς επιτυχία. Η Ισπανία μείωσε τον ΦΠΑ από 4% στο 0% στο ψωμί, το αλεύρι, το γάλα τα λαχανικά και τα δημητριακά. Μείωσε τον ΦΠΑ από το 10% στο 5% στο λάδι μαγειρέματος και στα ζυμαρικά. Τι πέτυχε; Ο ετήσιος πληθωρισμός στο ψωμί και στα δημητριακά ήταν στην Ισπανία 5,8%, με 0% ΦΠΑ, ενώ στην Ελλάδα 4%. Τι σημαίνει αυτό; Πού πήγε ο ΦΠΑ; Στις τσέπες των ενδιάμεσων σταδίων της εφοδιαστικής αλυσίδας, είπε ο κ. Σκρέκας.

Για το γάλα, είπε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ισπανία ήταν 15,1% και στην Ελλάδα 6,3%. Για το ελαιόλαδο είπε ότι ήταν 52,5% ο ετήσιος πληθωρισμός ενώ στην Ελλάδα 23,5%, στα ζυμαρικά 2,9% ο πληθωρισμός στην Ισπανία και 0,1% στην Ελλάδα.

«Αποτελεσματικότερο το μέτρο της Ισπανίας; [...] Συνεχίζει να έχει μειωμένο ΦΠΑ (η Ισπανία) και είναι μειωμένα τα έσοδα του κράτους της Ισπανίας και (είναι) αυξημένος ο πληθωρισμός σε σχέση με την Ελλάδα. Αυτή είναι η πραγματικότητα», παρατήρησε ο κ. Σκρέκας.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Σκρέκας: Εάν μπει διατίμηση, την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι στην Ελλάδα!"

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Ιδρύονται 17 μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών

Τη δημιουργία 17 ειδικών μονάδων αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο. 

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως στον πυρήνα του έχει την ίδρυση 17 ειδικών Μονάδων Αντιμετώπισης των Εγκεφαλικών, με αποκλειστικό αντικείμενο τη συγκεκριμένη απειλή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά:

"Δυστυχώς, έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από αυτή την αιτία και ο λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπιστεί πολύ αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες από τη στιγμή της διάγνωσής του, εφόσον αυτό μπορέσει να αντιμετωπιστεί σε ένα κέντρο το οποίο έχει την υποδομή να το κάνει. Αν περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, μετά ο κίνδυνος για την απώλεια της ανθρώπινης ζωής, αλλά και για μία πολύ βαριά αναπηρία, αυξάνεται εκθετικά.

Νομίζω ότι άπαξ και μπορέσουμε να δρομολογήσουμε αυτό το δίκτυο, θα σώσουμε πολλές ανθρώπινες ζωές, αλλά θα αποφύγουμε και ακόμα περισσότερα περιστατικά χρόνιας παράλυσης, τα οποία ταλαιπωρούν αφόρητα τους ίδιους τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, αλλά προφανώς συνιστούν και μια πολύ μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας".

Στο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε μία ακόμα πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, που μετά τη δρομολόγηση του εκσυγχρονισμού του ΕΚΑΒ, τις σημαντικές δράσεις στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων, τώρα στρέφεται σε έναν αθόρυβο αλλά εξαιρετικά οδυνηρό κίνδυνο. Αυτός δεν είναι άλλος από την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων στη χώρα μας.

iatronet

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: Ιδρύονται 17 μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών"

Κακοκαιρία «Elias»: Σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Έντονα φαινόμενα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Σήμερα αναμένεται, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο δελτίο της μετεωρολογικής υπηρεσίας, να είναι η πιο επικίνδυνη ημέρα της κακοκαιρίας Elias, με τη Φωκίδα, την Εύβοια και τη Φθιώτιδα να δοκιμάζονται αυτή την ώρα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Στη Βόρεια Εύβοια βρέχει ασταμάτητα από τα ξημερώματα και μέχρι και αυτή την ώρα έχει πέσει πάρα πολύ μεγάλη ποσότητα νερού η οποία έχει δημιουργήσει μια σωρεία προβλημάτων. Ολόκληροι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, σημειώθηκαν καθιζήσεις σε αρκετούς δρόμους με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί περιοχές. Ένας χείμαρρος ορμητικών νερών φτάνει και εκβάλει μέσα στη θάλασσα, έχοντας μετατρέψει τη θάλασσα σε λασπώδη περιοχή.

Τα σημαντικότερα προβλήματα αυτή την ώρα παρατηρούνται στις Ροβιές και στο Μετόχι όπου υπάρχουν αναφορές για πλημμυρισμένα σπίτια. Ακόμα σε εκείνους τους οικισμούς αλλά και στη Λίμνη Ευβοίας σημειώνονται διακοπές ρεύματος. Οι άνθρωποι δεν έχουν ρεύμα εξαιτίας δέντρων που έχουν πέσει σε καλώδια της ΔΕΗ. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί από την ευρύτερη περιοχή της Εύβοιας 50 κλήσεις. Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και τα καιρικά φαινόμενα όπως δείχνουν θα παραμείνουν για όλη τη μέρα, ενώ αυτό που αναφέρουν οι μετεωρολογικές υπηρεσίες είναι ότι η περιοχή της Εύβοιας χτυπιέται πολύ πιο δυνατά από την κακοκαιρία.

Κακοκαιρία «Elias»: Σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Έντονα φαινόμενα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) δέχθηκαν οι κάτοικοι στο Μαντούδι της Εύβοιας, λόγω κινδύνου υπερχείλισης χειμάρρων. “Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών” τονίζεται στο μήνυμα του 112.

Σοβαρά προβλήματα καταγράφονται και στο Πευκί. Χείμαρροι έχουν ξεχειλίσει, έχουν περάσει μέσα από τον οικισμό με συνέπεια να παραμένουν εγκλωβισμένοι αρκετοί άνθρωποι. Ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να απομακρύνουν ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημεία, δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν πλημμυρίσει, όπως επίσης και τα δέντρα που έχουν πέσει από τους ισχυρούς ανέμους. Την τελευταία ώρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, μία οικογένεια είναι εγκλωβισμένη σε ένα τροχόσπιτο όπου το νερό έχει ανέβει επικίνδυνα και εξελίσσεται επιχείρηση από τους πυροσβέστες για να τους μεταφέρουν σε ασφαλή σημείο.

Συνεχείς είναι οι μετρήσεις της στάθμης του ποταμού Σπερχειού στη Λαμία, για τον κίνδυνο υπερχείλισης, ενώ χθες το βράδυ εστάλη μήνυμα απο το 112 στους κατοίκους ώστε να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα. Από τη γέφυρα Αλαμάνας και κάτω το ποτάμι αρχίζει και φουσκώνει, ενώ ορατά είναι και τα φερτά υλικά.

Στο Μουσικό Σχολείο Λαμίας έχουν τοποθετηθεί τσουβάλια με άμμο προκειμένου να αποτρέψουν τα νερά να μπουν μέσα και να μην πλημμυρίσει το σχολείο. Κάποια μικροπροβλήματα παρατηρήθηκαν εκεί. Οι αρχές βέβαια είναι σε ετοιμότητα και έχουν κάνει αναχώματα σε αρκετούς δρόμους.

Νωρίτερα έκλεισε ο δρόμος Λαμίας – Στυλίδας από φερτά υλικά και υπήρξε διακοπή της κυκλοφορίας έως τα Λουτρά Υπάτης. Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σε Λαμία, Μακρακώμη, Δομοκό και Στυλίδα, προληπτικά, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα.

Οι έντονες αστραπές στον ουρανό τα ξημερώματα, ξύπνησαν τους κατοίκους της Αττικής. Οι αστραπές και η ισχυρή βροχόπτωση, δημιούργησε ανησυχία και προβλήματα με την Πυροσβεστική να δέχεται από νωρίς κλήσεις, για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων κυρίως σε περιοχές στα βόρεια και στα δυτικά της Αττικής.

Τα σχολεία παρέμεινε τελικά σήμερα ανοιχτά στην Αττική. Νωρίς το πρωί είχε γίνει γνωστό πως θα παρέμεναν κλειστά εξαιτίας της κακοκαιρία. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα ανακοινώθηκε πως τα φαινόμενα θα είναι τοπικά και έτσι τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά.

Με μεγάλες δυσκολίες διεξάγεται από νωρίς το πρωί η κίνηση στους δρόμους. Δυσκολίες μετακίνησης για τους οδηγούς στον Κηφισό, με τα οχήματα να σχηματίζουν ουρές χιλιομέτρων, τόσο στην άνοδο όσο και στην κάθοδο, από Μεταμόρφωση μέχρι Παραλιακή και από Πειραιώς μέχρι το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού. Στο “κόκκινο” και πολλοί ακόμα κεντρική δρόμοι της Αττικής.

Πλημμυρισμένοι δρόμοι και προβλήματα στην κυκλοφορία παρατηρούνται και στη Λιοσίων. Παράλληλα, έκλεισε προσωρινά για λόγους ασφαλείας η λεωφόρος Αναβύσσου στο ύψος της ταβέρνας Διαμαντή εξαιτίας υπερχείλισης του ρέματος που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση.

Σημαντικά προβλήματα προκάλεσε η κακοκαιρία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε Μετρό και τρένα. Σύμφωνα με ανακοίνωση υπήρξε αποκατάσταση των δρομολογίων του Μετρό από και προς το αεροδρόμιο.

Χθες από νωρίς το απόγευμα ως και το βράδυ οι κάτοικοι της Αττικής έλαβαν μήνυμα μέσω του 112, προειδοποιώντας τους για πιθανότητα ισχυρής έντασης βροχοπτώσεων και τοπικών καταιγίδων, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Προβλήματα εντοπίζονται στη Ραφήνα, στα σύνορα με τα Σπάτα (οδός Αρίωνος), όπου έχει φουσκώσει το ρέμα και γίνεται με δυσκολία η κίνηση των οχημάτων. Μπουλντόζες κάνουν διάνοιξη και εκφράζεται αγωνία για την περίπτωση ισχυρής βροχόπτωσης.

Στη Φωκίδα και ιδιαίτερα στην Ιτέα το πρωί λαχτάρησαν οι κάτοικοι της περιοχής, αφού τα νερά που έρχονται από την Γκιώνα και συγκεντρώνονται σε επτά ποταμούς καταλήγοντας σε έναν που διασχίζει όλη τη διαδρομή από την Άμφισσα και χύνεται στην περιοχή της Ιτέας. Στο σημείο αυτό, δηλαδή στην περιοχή της Κίρρας, πλέον είχε συγκεντρωθεί τόσο μεγάλος όγκος νερού όπου υπήρχε σοβαρός κίνδυνος υπερχείλισης.

Βρέχει, επίσης, στην ορεινή Κορινθία αλλά και στα ανατολικά της Αχαΐας. Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές. Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

Kλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σήμερα στο Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Επίσης, όλες οι δημόσιες και δημοτικές, σχολικές δομές του δήμου Άργους – Μυκηνών, θα μείνουν κλειστές, για προληπτικούς λόγους, αφού η κακοκαιρία, αναμένεται να εκδηλωθεί και στην Αργολίδα.

Στο Ξυλόκαστρο η νύχτα ήταν δύσκολη με αρκετή βροχή, αλλά και κεραυνούς. Αρκετά κυβικά νερού κατέβηκαν από τον ορεινό όγκο της Δυτικής Κορινθίας και έχει κατέληξαν στη θάλασσα, όπως επίσης και πολλά φερτά υλικά. Στη Νεμέα δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς Ψάρι, Ασπρόκαμπο και Σκοτεινή λόγω προβλημάτων στους δρόμους. Εκτός από το παραλιακό μέτωπο του Ξυλοκάστρου, μικροπροβλήματα καταγράφηκαν σε Λέχαιο, το Άσσο και το Περιγιάλι. Φαίνεται να είναι μία καλύτερη μέρα η σημερινή, καθώς έχει υποχωρήσει το κύμα κακοκαιρίας.

Ομαλά κύλησε το βράδυ στις πληγείσες περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση από τις αρμόδιες αρχές σήμερα το πρωί, δεν υπήρξε δραστηριότητα της κακοκαιρίας Elias. Οι πληγέντες θα συνεχίσουν και σήμερα τις προσπάθειες επιστροφής στην καθημερινότητα, ενώ συνεχίζονται από την πολιτεία και οι παρεμβάσεις βελτίωσης της εικόνας στις κατεστραμμένες υποδομές, από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Κακοκαιρία «Elias»: Σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Έντονα φαινόμενα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Σε επιφυλακή για το ενδεχόμενο η κακοκαιρία να πάρει άσχημες διαστάσεις βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς η κακοκαιρία ELIAS έχει ήδη χτυπήσει την περιοχή του νομού Λάρισας.

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη στους κατοίκους στο Αρμένιο και Σωτήριο Λάρισας προειδοποιώντας για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους και καλώντας τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. Ειδικότερα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις) στην περιοχή σας. Περιορίστε τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Τα κλιμάκια της πυροσβεστικής έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 650 πυροσβέστες και 140 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Την ίδια ώρα σε αναστολή έως και την Τετάρτη έχει τεθεί η λειτουργία των σχολείων στη Θεσσαλία.

Κακοκαιρία «Elias»: Σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Έντονα φαινόμενα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 25-09-2023/0100 επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Το σύστημα κακοκαιρίας Elias θα εξακολουθήσει να επηρεάζει περιοχές της χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Πιο αναλυτικά:

Σήμερα Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία. Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία «Elias»: Σοβαρά προβλήματα και πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια – Έντονα φαινόμενα σε Φωκίδα, Φθιώτιδα, Κορινθία"

Κακοκαιρία Elias: Στο στόχαστρο Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Σποράδες, Εύβοια – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο

«Καμπανάκι» για ένα πολύ δύσκολο 48ωρο με επικίνδυνα φαινόμενα χτυπά η ΕΜΥ με την επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου για την κακοκαιρία Elias. Σφοδρές βροχές, καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και κεραυνούς θα «σαρώσουν» τη χώρα σήμερα, Τετάρτη (27.09.23) και αύριο.

Στο στόχαστρο της κακοκαιρίας Elias θα βρεθούν πολλές περιοχές της χώρας, μεταξύ άλλων Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Σποράδες και Εύβοια, η οποία «σφυροκοπάται» ανελέητα από νωρίς το πρωί της Τετάρτης. Πιο αναλυτικά, με βάση το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 25.09.23 και  επικαιροποιήθηκε:

Σήμερα ,Τετάρτη (27-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Στερεά (Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και τα βορειότερα τμήματα της Βοιωτίας), τη Θεσσαλία (κυρίως ανατολική και νότια), τις Σποράδες και την Εύβοια (κεντρική και βόρεια).

Την Πέμπτη (28-09-2023) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως τις πρωινές ώρες στη Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως την κεντρική και βόρεια), τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κακοκαιρία Elias: Στο στόχαστρο Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Σποράδες, Εύβοια – Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο"

Ξεκινά η λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου Ιονίων Νήσων

Ξεκινάει, σήμερα, Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023, η λειτουργία του Κτηματολογικού Γραφείου Ιονίων Νήσων του ν.π.δ.δ Ελληνικό Κτηματολόγιο με έδρα την πόλη της Κέρκυρας (ΦΕΚ 5332/Β/07-09-23).

Το Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων, μετά την κατάργηση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Κέρκυρας και του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφυλακείου Επιλιμνίων, είναι αρμόδιο για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ: Αγίου Ιωάννου, Αλεπούς, Άφρας, Εβροπούλων, Ερεικούσσης, Καναλίου, Κερκυραίων, Μαθρακίου, Οθωνών, Κάτω Κορακιάνας, Αγίου Αθανασίου, Αγίου Μάρκου, Αγρού, Αλειμματάδων, Άνω Κορακιάνας, Αρκαδάδων, Βαλανείου, Γαρδελάδων, Δουκάδων, Δροσάτου, Καστελλάνων Γύρου, Κρήνης, Λακώνων, Λιαπάδων, Μακράδων, Μεσαριάς, Πάγων, Σκριπερού, Σωκρακίου, Χωρεπισκόπων της Π.Ε. Κέρκυρας.

Μετά και την ένταξη των παραπάνω υποθηκοφυλακείων στο Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο, σήμερα, λειτουργούν 14 από τα 17 οριστικά Κτηματολογικά Γραφεία και 54 από τα 75 Υποκαταστήματα τους. Το επόμενο διάστημα, με ταχείς ρυθμούς, προχωράμε προς την ολοκλήρωση της οριστικής δομής.

Το Ελληνικό Κτηματολόγιο προχωράει ψηφιακά, ώστε να αποτελεί μια σύγχρονη δομή που να ανταποκρίνεται πλήρως στην ψηφιακή εποχή, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και ελαχιστοποιώντας το χρόνο των συναλλαγών. Μέσω ευέλικτων ψηφιακών εφαρμογών, που βρίσκονται στο gov.gr και την ιστοσελίδα του Ελληνικού Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr, οι πολίτες και οι επαγγελματίες διευκολύνονται στις συναλλαγές τους, οι ουρές στα Κτηματολογικά Γραφεία εξαλείφονται και οι μεταβιβάσεις ακινήτων επιταχύνονται.

Με την έναρξη της λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων, μετά την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, σχεδόν το σύνολο των λειτουργιών του Κτηματολογικού Γραφείου θα πραγματοποιείται ψηφιακά.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες και οι επαγγελματίες:

-Η καταχώριση συμβολαίων από πολίτες και επαγγελματίες, καθώς και η έρευνα των επαγγελματιών στην κτηματολογική βάση θα μπορούν να γίνονται και ψηφιακά.
-Οι αιτήσεις για την έκδοση πιστοποιητικών/αντιγράφων (π.χ κτηματολογικό διάγραμμα) θα πραγματοποιούνται και θα παραλαμβάνεται μόνο ψηφιακά (7/24).
-Το πρωτόκολλο θα είναι αποκλειστικα ηλεκτρονικό.
-Τα μεγαρόσημα στα πιστοποιητικά και στις αιτήσεις καταργούνται.
-Οι πληρωμές θα γίνονται υποχρεωτικά είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω POS.
-Οι επιστροφές αχρεωστήτως καταβληθέντων θα κατατίθενται ηλεκτρονικά.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ξεκινά η λειτουργία του κτηματολογικού γραφείου Ιονίων Νήσων"

Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε ξανά το gov.gr για αίτηση - Νέα προθεσμία

Από σήμερα Τετάρτη, έως τις 3 Οκτωβρίου 2023,θα μπορούν οι φοιτητές να υποβάλλουν εκ νέου αίτημα για την καταβολή του στεγαστικού επιδόματος ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

Οι αιτήσεις αφορούν τους ενδιαφερόμενους-δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αίτηση εντός της αρχικής προθεσμίας (30/6-03/8).Όπως διευκρινίζεται από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, οι ενδιαφερόμενοι-δικαιούχοι θα πρέπει να επισκέπτονται την ειδική εφαρμογή στεγαστικού επιδόματος (ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ), προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους.

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή, οι αιτούντες θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε από την Α.Α.Δ.Ε. για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Τι ισχύει για τις αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην ειδική εφαρμογή για το στεγαστικό επίδομα https://stegastiko.minedu.gov.gr, σε ημερομηνίες που θα ανακοινώσουν τα συναρμόδια υπουργεία. Για την είσοδο, στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του. Οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις αιτήσεις οι οποίες εγκρίνονται ως προς τα στοιχεία που αφορούν στον φοιτητή για τον οποίο πραγματοποιείται η αίτηση στεγαστικού επιδόματος και είτε δεν έχουν συμπληρωθεί στοιχεία συγκατοίκησης είτε τα στοιχεία συγκατοίκησης δεν έχουν εγκριθεί από την αρμόδια Υπηρεσία του Ιδρύματος, καταβάλλεται το ποσό των 1.500 ευρώ.

Σε περίπτωση έγκρισης όλων των στοιχείων της αίτησης από την αρμόδια Υπηρεσία του Ιδρύματος, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων συγκατοίκησης, καταβάλλεται το ποσό των 2.000 ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος των δικαιολογητικών ελέγχεται μέσω αυτόματης διασύνδεσης ηλεκτρονικής εφαρμογής με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων από όπου αντλούνται τα σχετικά στοιχεία. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλλει την ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας, δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική δήλωση φορολογικού έτους 2023 θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) προκειμένου να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο (προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του ενός). Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος Ακαδημαϊκής Ταυτότητας σε ισχύ και να είναι και κάτοχος Α.Φ.Μ.. Διευκρινίζεται ότι η υπηκοότητα αφορά μόνο στο πρόσωπο του φοιτητή και όχι στων γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Πώς κάνετε αίτηση για φοιτητικό στεγαστικό επίδομα Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167). Σε περίπτωση διαζευγμένων ή εν διαστάσει συζύγων, δικαιούχος του επιδόματος είναι ο γονέας τον οποίο βαρύνει ο φοιτητής και τον εμφανίζει ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ` εξαίρεση, δικαιούχος θα είναι ο ίδιος ο φοιτητής εφόσον: α) είναι ορφανός από τους δύο γονείς ή β) οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού ή γ) είναι πάνω από είκοσι πέντε (25) ετών ή δ) είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με το άρθρο 11 του ν. 4172/2013 (Α’ 167). Για την είσοδό του στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet. Η εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης επέχει θέση δήλωσης συναίνεσης διασταύρωσης των στοιχείων του.

Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης τα ακόλουθα στοιχεία:

α) τον αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή,

β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδίου, του/της έτερου γονέα (σε περιπτώσεις διαζευγμένων, θανόντων ή άγαμων γονέων, το αντίστοιχο πεδίο παραμένει κενό) και του φοιτητή εάν δικαιούχος είναι ο γονέας, ή μόνο το Α.Φ.Μ. του ιδίου και του/της συζύγου του στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής (σύμφωνα με το άρθρο 2 της παρούσας),

γ) τον αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου,

δ) τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail). Στην περίπτωση συγκατοίκησης, συμπληρώνονται και τα ακόλουθα:

ε) o αριθμός της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας του συγκατοικούντος φοιτητή,

στ) ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του συγκατοικούντος φοιτητή,

ζ) ο Α.Φ.Μ. του προσώπου, όπως έχει δηλωθεί στο μισθωτήριο του συγκατοικούντος φοιτητή.

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Φοιτητικό στεγαστικό επίδομα: Άνοιξε ξανά το gov.gr για αίτηση - Νέα προθεσμία "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news