facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 28 Αυγούστου 2021

34 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/19:00/27-08-2021 έως Ω/19:00/28-08-2021, εκδηλώθηκαν 34 δασικές πυρκαγιές και συνολικά επιχείρησαν 841 πυροσβέστες με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 299 οχήματα. Συνδρομή από εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες Ο.Τ.Α. Οι περισσότερες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "34 δασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο"

Ηγέτης του ISIS-K: «Οι Ταλιμπάν είναι εχθροί μας - Θα τους επιτεθούμε όταν φύγουν οι ΗΠΑ»

Άνδρας που συστήθηκε ως «Αμπντουλάχ Μουνίρ» υποστήριξε πως το παρακλάδι του ISIS στο Αφγανιστάν είναι εναντίον των Ταλιμπάν και επέκριναν το γεγονός πως δεν μένουν «πιστοί» στην ιδεολογία τους και ουσιαστικά έχουν «πουληθεί» σε ξένες επιρροές. Μάλιστα, δήλωσε πως όταν αποχωρήσουν οι αμερικανικές δυνάμεις από το Αφγανιστάν είναι έτοιμοι να τους...επιτεθούν!

Τι καταλογίζει το παρακλάδι του ISIS στους Ταλιμπάν

Ο ηγέτης του ISIS-K καταλόγισε στους Ταλιμπάν ότι δεν εφαρμόζουν τον νόμο της Σαρίας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έχουν κάνει καμία εκτέλεση, λιθοβολισμό ή να τιμωρήσουν κάποιον που έκλεψε με ακρωτηριασμό. «Όσοι ακολουθούν τη Σαρία είναι αδελφοί μας.

Όσοι δεν το κάνουν αυτό είναι εχθροί μας», δηλώνει χαρακτηριστικά. «Δεν μας εκπροσωπούν πλέον οι Ταλιμπάν», προσθέτει κατηγορώντας τους ότι υπακούν σε ξένες δυνάμεις. Και αυτός είναι ο λόγος που αυτονομήθηκαν επιλέγοντας να «πολεμήσουν» δίπλα στο ISIS. Για το μέλλον, έχουν ως στόχο να αναπτύξουν δυνάμεις Χαλιφάτου όπως το ISIS στη Συρία και το Ιράκ.

Η συνέντευξη αυτή ελήφθη πριν από την αιματηρή επίθεση στην Καμπούλ, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 170 ανθρώπους -ανάμεσά τους και Αμερικανούς στρατιώτες-, με τον «Μουνίρ» να υπονοεί ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες στο επόμενο διάστημα, μόλις απομακρυνθούν εντελώς οι αμερικανικές δυνάμεις. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου για τη διεθνή τρομοκρατία και τα σχέδια της οργάνωσης, απέφυγε να απαντήσει λέγοντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα.

Ο μεγαλύτερος εχθρός του ISIS-K οι ΗΠΑ

Το Ισλαμικό Κράτος του Χορασάν (ISIS-K) είναι «παρακλάδι» του ISIS στο Αφγανιστάν και αποτελεί ορκισμένο εχθρό των ΗΠΑ αλλά και των Ταλιμπάν. Την Πέμπτη, ανέλαβαν την ευθύνη της επίθεσης. Μια ημέρα αργότερα, οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή με drone, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο στελέχη του ISIS-K.

Την ίδια ώρα, μέσα στο Σαββατοκύριακο μια μετά την άλλη οι χώρες της Δύσης ολοκληρώνουν τις επιχειρήσεις εκκενώσεις των πολιτών από την Καμπούλ. Παρίσι, Ρώμη και Λονδίνο ανακοίνωσαν ήδη ότι ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις απομάκρυνσης, ενώ ανάμεσα στους πολίτες είναι και Αφγανοί που θέλησαν να φύγουν από τη χώρα.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηγέτης του ISIS-K: «Οι Ταλιμπάν είναι εχθροί μας - Θα τους επιτεθούμε όταν φύγουν οι ΗΠΑ»"

Κορυφή Πύργου: Συναγερμός για νέα πυρκαγιά - Ακούστηκαν εκρήξεις - Ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση του χωριού (photos & videos)

Συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική υπηρεσιά καθως καθώς πριν από λίγο ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην περιοχή της κορυφής κοντά στο σημείο που είχε ξεσπάσει στα τέλη Ιουλίου άλλη πυρκαγια.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην περιοχή ακούστηκαν εκρήξεις...

Η φωτιά καίει σε δασική έκταση, αναγεννημένο δάσος, σε χαράδρα αρκετά δύσβατη, όπου υπάρχουν και σκουπίδια.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας ενισχύονται και επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση του χωριού Κορυφή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά κινείται προς το χωριό Φωναϊτικά, αλλά είναι πολύ μακριά από το χωριό. Εκεί μετακινούνται και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

 Η εικόνα είναι καλύτερη γύρω από το χωριό Κορυφή. Ένα μέτωπο κινείται προς τα Φωναϊτικά, αλλά αρκετά μακριά από το χωριό.

Για την ώρα φαίνεται να μην υπάρχει ιδιαίτερος κινδυνος και εκτιμάται πως σύντομα η πυρκαγιά θα ελεγχθεί.

Επικεφαλής στο συντονισμό των δυνάμεων είναι ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Ανδρέας Στεμπίλης, ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας Βασίλης Σολδάτος και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος.

 

 

Δείτε φωτογραφίες:

fotia korufi 2

fotia korufi 3

fotia korufi 4

fotia korufi 5

fotia korufi 6

fotia korufi 7

fotia korufi 8

fotia korufi 9

fotia korufi 10

ilialive 

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορυφή Πύργου: Συναγερμός για νέα πυρκαγιά - Ακούστηκαν εκρήξεις - Ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση του χωριού (photos & videos) "

Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν την επίθεση των ΗΠΑ και ετοιμάζουν κυβέρνηση

Οι Ταλιμπάν καταδίκασαν σήμερα την επιχείρηση των αμερικανικών δυνάμεων με μη επανδρωμένο αεροσκάφος εναντίον μελών του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν, με έναν εκπρόσωπό τους να δηλώνει ότι επρόκειτο για «σαφή επίθεση στο αφγανικό έδαφος».

«Οι Αμερικανοί θα έπρεπε να μας έχουν ενημερώσει προτού να προχωρήσουν στο αεροπορικό πλήγμα, ήταν μια ξεκάθαρη επίθεση στο αφγανικό έδαφος, είπε ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν ενώ «δύο γυναίκες και ένα παιδί τραυματίστηκαν».

Νωρίτερα, το Πεντάγωνο διαβεβαίωσε ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ είπε επίσης ότι οι Ταλιμπάν αναμένουν ότι θα αναλάβουν τον έλεγχο του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ πολύ σύντομα, μόλις αποχωρήσουν οι Αμερικανοί στρατιώτες. «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αποφασίσουμε αν θα χρειαστούμε τη βοήθεια της Τουρκίας ή του Κατάρ για να λειτουργήσουμε του αεροδρόμιο. Έχουμε αρκετό προσωπικό ασφαλείας και τεχνικούς για να το λειτουργήσουμε», τόνισε.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινωθεί η σύνθεση της νέας κυβέρνησης των Ταλιμπάν, σημειώνοντας ότι «είναι δύσκολο» να προβλέψει αν θα συμμετάσχουν γυναίκες στο υπουργικό συμβούλιο. «Η τελική απόφαση θα ληφθεί από τους ανώτατους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη διορίσει νέους κυβερνήτες και αρχηγούς της αστυνομίας στις 33 από τις 34 επαρχίες του Αφγανιστάν.

Ο Μουτζαχίντ επανέλαβε επίσης ότι οι Ταλιμπάν θέλουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία και άλλες δυτικές χώρες να διατηρήσουν τους διπλωματικούς δεσμούς τους με το Αφγανιστάν.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Ταλιμπάν καταδικάζουν την επίθεση των ΗΠΑ και ετοιμάζουν κυβέρνηση"

Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει την Κυριακή (29/08)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Κυριακή 29 Αυγούστου 2021, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Στα δυτικά και από το μεσημέρι στα βόρεια αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα δυτικά και τα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και από το απόγευμα στο νότιο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Καιρός: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και βαθμιαία τοπικά έως 5 μποφόρ. Το απόγευμα στα ανατολικά πρόσκαιρα νότιοι με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αρχικά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αρχικά ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος. Από τις προμεσημβρινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, όπου στα ορεινά πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 33 και στα ανατολικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα, κυρίως στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν και μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί στο Ιόνιο έως 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια, όπου υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια 4 με 5 μποφόρ. Από το απόγευμα στα νότια 5 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Δυτικοί 3 με 5 και από το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με λίγες παροδικές νεφώσεις. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια δυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει την Κυριακή (29/08)"

Νέα προβοκάτσια στήνουν οι Τούρκοι στον Έβρο


Στα σύνορα της Ελλάδας έσπευσαν σήμερα, Σάββατο, ομαδικά Αφγανοί πρόσφυγες, κατά εκατοντάδες, ξεκινώντας από την Τουρκία έπειτα από φήμες που κυκλοφόρησαν και θέλουν τα σύνορα της χώρας μας να έχουν ανοίξει.

Συγκεκριμένα, οι μετανάστες κατευθύνθηκαν προς την Αδριανούπολη για να φτάσουν στα σύνορα Pazarkule μετά τη φήμη που κυκλοφόρησε στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αναφέρει ότι οι «πόρτες» της Ελλάδας είναι ανοιχτές από σήμερα Σάββατο 28 Αυγούστου και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι την 31η του μήνα.

Μάλιστα, οι άνθρωποι που βρέθηκαν στα σύνορα αναφέρουν πως η φήμη κυκλοφόρησε μέσω πολλών σχετικών ανακοινώσεων στα social media, χωρίς να μπαίνουν πάντως σε περισσότερες λεπτομέρειες. Σίγουρα δεν πρόκειται για ένα αθώο λάθος, για κάποιου είδους φάρσα ή για τυχαίο γεγονός, αλλά για προβοκάτσια με στόχο να κατευθύνει τους ανθρώπους αυτούς εκμεταλλευόμενη την απελπισία τους, να σχηματίσει εντυπώσεις και να προκαλέσει αναταράξεις. Άλλωστε, δεν είναι και η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο.

Έπειτα από τις ανακοινώσεις στα social media, λοιπόν, έφτασε στην Αδριανούπολη μεγάλος αριθμός μεταναστών, κάποιοι εκ των οποίων γύρισαν πίσω μόλις είδαν κλειστές τις πύλες, αφού η «φήμη» που ακολούθησαν δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ενώ άλλοι παρέμειναν εκεί, περιμένοντας το άνοιγμα των συνόρων. 

Μετά από την ανακοίνωση αυτή του ανοίγματος της διέλευσης προς την Ελλάδα, κάποιοι Αφγανοί κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα Pazarkule ενώ άλλοι πήγαν προς τη Βουλγαρία, στη συνοριακή πύλη Kapıkule. 

Το αρχηγείο της στρατοχωροφυλακής εμπόδισε μετανάστες στον δρόμο που οδηγεί στο Pazarkule και τους γύρισε πίσω, ενώ συνεχίζει να παίρνει μέτρα στην κεντρική αρτηρία αυτή. Κάποιοι απ' τους μετανάστες επέστρεψαν, ενώ άλλοι μένουν ακόμη εκεί. 

Ο Σαφίκ Ντανίς, ένας Αφγανός που ξεκίνησε από την Κωνσταντινούπολη και έφτασε στην Αδριανούπολη, δηλώνει στην εφημερίδα Sozcu: «Ήρθαμε εδώ γιατί η Ελλάδα άνοιξε τις πόρτες της στα σύνορα. Διαβάσαμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πάρα πολλές ανακοινώσεις σχετικά με το άνοιγμα των συνόρων και για αυτό ήρθαμε. Στις ανακοινώσεις αυτές αναφέρεται πως τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά από 28 μέχρι 31 Αυγούστου. Γι' αυτό εγώ θα περιμένω μέχρι την 31η Αυγούστου. Φύγαμε από το Αφγανιστάν λόγω της καταπίεσης των Ταλιμπάν». 

Ένας άλλος μετανάστης, ο Μεχμέτ Χακάι, δήλωσε στο ίδιο τουρκικό Μέσο Ενημέρωσης πως «μεταδόθηκε ότι η Ελλάδα ανοίγει τις πόρτες της από τις 28 μέχρι τις 31 Αυγούστου και για αυτό ήρθαμε στην Αδριανούπολη και φτάσαμε στα σύνορα με την Ελλάδα όπου μας είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Θα περιμένουμε μέχρι την 31η Αυγούστου να ανοίξουν οι πύλες». 

Η συνοριακή πύλη Pazarkule:


 

Μάλιστα, πριν από μερικές ημέρες πέρασαν μέσω του ποταμού Έβρου και υπό την καθοδήγηση Τούρκων διακινητών, εκατοντάδες μετανάστες, διασχίζοντας δύσβατα σημεία σε βουνά και στο ποτάμι και φτάνοντας επί ελληνικού εδάφους στα σύνορα του Έβρου. Οι μετανάστες, έχοντας περπατήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα, μέσω Αδριανούπολης και του χωριού Καπιτάν Αντρέεβο του Δήμου Σβίλεγκραντ, που βρίσκεται στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας, πέρασαν στα ελληνικά χωριά Δίκαια και Ορμένιο στο τριεθνές.

Πάντως, οι ροές αναμένεται να αυξηθούν δραματικά, δεδομένης της κρίσης στο Αφγανιστάν, μετά και τα τελευταία γεγονότα με τις πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις του ISIS του Χορασάν, αλλά και έπειτα από πολυάριθμες προειδοποιήσεις πως οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καμπούλ θα έχουν συνέχεια.

zougla

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέα προβοκάτσια στήνουν οι Τούρκοι στον Έβρο "

Τυφώνας Άιντα: Πλησιάζει σε Λουιζιάνα και Μισισίπι – «Έρχεται με 120 χλμ. την ώρα»

Ο τυφώνας Άιντα απειλεί τη Λουιζιάνα και το Μισισίπι στις ΗΠΑ, αφήνοντας πίσω του τα παράλια της Κούβας. Για «εξαιρετικά επικίνδυνο» καιρικό φαινόμενο, προειδοποιούν οι αμερικανικές αρχές.

«Να προετοιμαστούν για τον τυφώνα Άιντα», καλεί τους κατοίκους της Λουιζιάνας ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Τζον Μπελ Έντουαρντς, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για «σοβαρές» καταστροφές σε όλη την περιοχή.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (σ.σ. των ΗΠΑ) προβλέπει ότι τις επόμενες ώρες στις ακτές της Λουιζιάνας θα πνέουν άνεμοι ταχύτητας 60 -120 χιλιομέτρων και κάλεσε τους κατοίκους που επιθυμούν να φύγουν «να το κάνουν το συντομότερο δυνατόν».

Με πλημμύρες, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, απειλείται και το γειτονικό Μισισίπι.

Το Αμερικανικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) εκτιμά ότι η Άιντα θα ενισχυθεί και θα φτάσει στην κατηγορία 4 στην πεντάβαθμη κλίμακα των τυφώνων. Αυτό σημαίνει ότι οι ριπές του ανέμου θα ξεπεράσουν τα 200 χιλιόμετρα την ώρα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τυφώνας Άιντα: Πλησιάζει σε Λουιζιάνα και Μισισίπι – «Έρχεται με 120 χλμ. την ώρα»"

Κορωνοϊός: Στα 3.064 τα νέα κρούσματα - 333 οι διασωληνωμένοι, 35 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.064, εκ των οποίων 28 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 579.734 (ημερήσια μεταβολή +0.5%), εκ των οποίων 51.1% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 219 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.796 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.599 θάνατοι. Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 333 (59.5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 84.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.960 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 279 (ημερήσια μεταβολή +12.5%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Η γεωγραφική κατανομή των 3.064 κρουσμάτων covid-19 έχει ως εξής

94 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής

116 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών

24 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής

116 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών

188 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών

64 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

101 κρούσματα στην Π.Ε. Πειραιώς

27 κρούσματα στην Π.Ε. Νήσων

343 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

55 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ανδρου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας

6 κρούσματα στην Π.Ε. Αρτας

143 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

31 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών

22 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας

66 κρούσματα στην Π.Ε. Εβρου

52 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας

4 κρούσματα στην Π.Ε. Ευρυτανίας

12 κρούσματα στην Π.Ε. Ζακύνθου

68 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας

39 κρούσματα στην Π.Ε Ημαθίας

95 κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου

3 κρούσματα στην Π.Ε. Θάσου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας

20 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας

1 κρούσμα στην Π.Ε. Ικαρίας

38 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

73 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας

14 κρούσματα στην Π.Ε. Καλύμνου

12 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

2 κρούσματα στην Π.Ε. Καρπάθου

13 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς

68 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Κεφαλληνίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς

68 κρούσματα στην Π.Ε Κοζάνης

31 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας

17 κρούσματα στην Π.Ε. Κω

16 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας

81 κρούσματα στην Π.Ε Λάρισας

22 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου

30 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Λευκάδας

8 κρούσματα στην Π.Ε. Λήμνου

33 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας

81 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας

3 κρούσματα στην Π.Ε. Μήλου

11 κρούσματα στην Π.Ε. Μυκόνου

26 κρούσματα στην Π.Ε. Νάξου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης

7 κρούσματα στην Π.Ε. Πάρου

22 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας

44 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας

16 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας

37 κρούσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

21 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης

83 κρούσματα στην ΠΕ Ρόδου

5 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου

24 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών

4 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων

3 κρούσματα στην Π.Ε. Σύρου

2 κρούσματα στην Π.Ε. Τήνου

28 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων

21 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας

9 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας

24 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

47 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων

17 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

132 κρούσματα υπό διερεύνηση

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 3.064 τα νέα κρούσματα - 333 οι διασωληνωμένοι, 35 θάνατοι"

Ερντογάν: Ρεκόρ διώξεων Τούρκων για «προσβολή του Προέδρου»

Συνολικά 38.581 Τούρκοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη για προσβολή του προέδρου μεταξύ του 2014 – που εκλέχτηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν – και του 2020, σύμφωνα με έκθεση που παρουσίασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Gülizar Biçer Karaca ανακοίνωσε την έκθεση, η οποία διαπίστωσε ότι ο αριθμός όλων των περιπτώσεων καταγγελίας για προσβολή του προέδρου μεταξύ του 1980 και του 2014 – δηλαδή προ Ερντογάν – ανέρχονταν σε 1.716, ανέφερε την Παρασκευή η εφημερίδα Sözcü.

Η πρώτη σημαντική άνοδος παρατηρήθηκε από τον προκάτοχο του Ερντογάν Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος μήνυσε 848 άτομα μεταξύ του 2007 και του 2014.

Ο Ahmet Necdet Sezer, ο προκάτοχος του Γκιούλ, είχε μηνύσει 163 άτομα στην επταετή θητεία του μεταξύ 2000 και 2007.

Ο Κενάν Εβρέν, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που ανέλαβε στην Τουρκία με το πραξικόπημα του 1980, είχε μηνύσει 340 άτομα μεταξύ 1982 και 1989.

Σύμφωνα με προηγούμενη έκθεση, περίπου 129.000 άτομα ερευνήθηκαν για πιθανή προσβολή του Ερντογάν μεταξύ 2014 και 2019.

ahvalnews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Ρεκόρ διώξεων Τούρκων για «προσβολή του Προέδρου»"

Υπόθεση βιασμού 19χρονου στα Χανιά: Κατηγορίες σε τρία επιπλέον άτομα

Η υπόθεση που είχε αποκαλύψει το Flashnews.gr στα τέλη Ιουλίου με την κακοποίηση και τον βιασμό ενός 19χρονού αγοριού φαίνεται πώς θα έχει κι άλλα επεισόδια και συγκλονιστικές αποκαλύψεις, αφού, όπως σας ενημερώσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ, πριν τέσσερις ημέρες, στην υπόθεση αυτή, που ξεκίνησε αρχικά, με τα στοιχεία να ομιλούν για κακοποίηση του παιδιού από τον πατέρα του και βιασμού του από έναν φίλο του, φαίνεται ότι εμπλέκονται κι άλλα  άτομα.

Κλήση για εξέταση της υπόθεσης

Μάλιστα, ασφαλείς πληροφορίες μας αναφέρουν ότι τις αμέσως προηγούμενες ημέρες κλήθηκαν να καταθέσουν ένας ιερωμένος, μια γυναίκα και ένα ακόμα πρόσωπο, συγγενείς του 19χρονου

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση του Flashnews.gr, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για παράνομη παρακράτηση του 19χρονου την ημέρα που είχε εξαφανιστεί, κακοποίηση και βιαιοπραγία εις βάρος του.

Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την ημέρα όπου εκδικαζόταν η υπόθεση ανάθεσης της κηδεμονίας του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων, εκείνος ήταν κλειδωμένος σε αποθήκη ενός εκ των κατηγορουμένων!

Σημειώνεται, ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα για το θεμα βιασμού του 19χρονου που σύμφωνα με πληροφορίες μας εμπλέκονται δύο ιερωμένοι και ένα ακόμα άτομο. 

Εν κατακλείδι, η υπόθεση που έλαβε χώρα σε περιοχή του Δήμου Πλατανιά λαμβάνει ενδελεχούς εισαγγελικής και αστυνομικής έρευνας και οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες στο επόμενο διάστημα.

flashnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Υπόθεση βιασμού 19χρονου στα Χανιά: Κατηγορίες σε τρία επιπλέον άτομα"

Αφγανιστάν – Επίθεση με drones κατά του ISIS – Σκοτώθηκε ο σχεδιαστής των επιθέσεων

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες αεροπορική επιδρομή με drone εναντίον σχεδιαστή επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο ανατολικό Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο στρατός, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, όπου σκοτώθηκαν 13 αμερικανοί στρατιώτες και δεκάδες αφγανοί άμαχοι.

«Σκοτώσαμε τον στόχο»

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε την Πέμπτη ότι η Ουάσιγκτον θα καταδιώξει τους υπεύθυνους της τρομοκρατικής επίθεσης και είπε ότι έδωσε εντολή στο Πεντάγωνο να καταρτίσει σχέδια για να πλήξει τους δράστες.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αεροπορική επιδρομή έγινε στην επαρχία Νανγκαχάρ, ανατολικά της Καμπούλ. Δεν διευκρίνισε αν ο στόχος συνδεόταν με την επίθεση στο αεροδρόμιο.

«Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι σκοτώσαμε τον στόχο. Από όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ αμάχων», ανέφερε ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

ΑΠΕ/ tovima

Διαβάστε Περισσότερα » "Αφγανιστάν – Επίθεση με drones κατά του ISIS – Σκοτώθηκε ο σχεδιαστής των επιθέσεων"

Βαρθολομαίος: Να εμβολιαστούν όλοι άνευ επιφυλάξεως – Άδικος και παράλογος ο φόβος

Μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού εναντίον του κορωνοϊού έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

«Είναι τελείως παράλογο και άδικο να φοβούνται κάποιοι να κάνουν το εμβόλιο. Δεν υπάρχει καμία εύλογη δικαιολογία. Κάνω και πάλι έκκληση να εμβολιαστούν όλοι άνευ επιφυλάξεως. Για να αποφύγουν ενδεχομένως σοβαρούς κινδύνους οι οποίοι θα τους οδηγήσουν στον θάνατο» σημείωσε ο Πατριάρχης στο Mega.

«Εμείς ως εκκλησία, ως θρησκεία, ως Οικουμενικό Πατριαρχείο ειδικότερα, σεβόμαστε την επιστήμη, τους εκπροσώπους της επιστήμης, τα ευρήματα και τις ανακαλύψεις της επιστήμης και συμμορφώνουμε τη ζωή μας προς αυτά» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά τους αρνητές της πανδημίας και τους αντιεμβολιαστές, ο κ. Βαρθολομαίος είπε ότι «δεν σκέπτονται σωστά και δεν σκέπτονται λογικά και αδικούν και τον εαυτό τους και συνανθρώπους τους. Διότι μπορεί να μεταδώσουν τον κορωνοϊό στους συνανθρώπους τους χωρίς να το καταλάβουν. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Βαρθολομαίος: Να εμβολιαστούν όλοι άνευ επιφυλάξεως – Άδικος και παράλογος ο φόβος"

Κόρινθος: Συνελήφθη αστυνομικός – Έκλεβε χρήματα από αποσκευές μεταναστών

Χειροπέδες πέρασαν σε αστυνομικό στην Κόρινθο καθώς έγινε αντιληπτός από συνάδελφό του να αποσπά χρηματικά ποσά από τις αποσκευές μεταναστών προς απέλαση που βρίσκονταν στο Κέντρο ΠΡΟΚΕΚΑ (Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών).

Τις κινήσεις του αστυνομικού, ο οποίος έψαχνε τις αποσκευές των ανθρώπων στο χώρο που φυλάσσονταν, πρόσεξε μια αστυνομικός η οποία ενημέρωσε τον επικεφαλής αστυνομικό της δομής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ΕΡΤ, είχε αφαιρέσει 600 ευρώ από έναν σάκο. Ο ίδιος ομολόγησε την πράξη του και ανέφερε ότι ήταν εθισμένος στα τυχερά παιχνίδια όπου και ξόδευε όσα έκλεβε. Στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου μετέβη κλιμάκιο της Δ/νσης Εσωτερικών Υποθέσεων οι οποίοι τον συνέλαβαν. Με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του για υπεξαίρεση και παράβαση καθήκοντος, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κόρινθος: Συνελήφθη αστυνομικός – Έκλεβε χρήματα από αποσκευές μεταναστών"

Δημοσκόπηση GPO: Μικραίνει η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στις 10,1 ποσοστιαίες μονάδες είναι πλέον η διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που διενήργησε η GPO για την εφημερίδα «Τα Νέα», το διάστημα 20 – 25 Αυγούστου 2021 σε πανελλαδικό δείγμα 1.000 ατόμων. 

Ειδικότερα, αν την ερχόμενη Κυριακή είχαμε βουλευτικές εκλογές οι πολίτες θα ψήφιζαν: ΝΔ: 34,5%, ΣΥΡΙΖΑ: 24,4%,  ΚΙΝΑΛ: 6,4%, KKE: 6%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 4,1%, ΜέΡΑ25: 3%, ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: 1,5%, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ: 2%, ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ / ΔΕΝ ΞΕΡΩ: 10,3%.

Αν και οι κυβερνητικές απώλειες, είναι ευδιάκριτες (της τάξης του 2%), ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ δεν φαίνεται να καταφέρνουν να αποκομίσουν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, πολιτικά κέρδη. Αντιθέτως, όσοι αμφισβητούν τις κυβερνητικές επιλογές, μετακινούνται κυρίως στην ουδέτερη ζώνη των αναποφάσιστων.

Αναφορικά με τους πολιτικούς αρχηγούς τώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία στην προτίμηση των πολιτών αφού συγκεντρώνει 49,8% θετικές γνώμες έναντι 31,6% του Αλέξη Τσίπρα, 27,8% του Δημήτρη Κουτσούμπα, 25,7% της Φώφης Γεννηματά, 16,1% του Γιάνη Βαρουφάκη και 11,8% του Κυριάκου Βελόπουλου.
Οι φωτιές και η πανδημία του κορονοϊού

Η διαχείριση των πυρκαγιών επίσης, φαίνεται πως για τους πολίτες θα πρέπει να δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις αφού συνολικά το 49,4% (“ναι” και “μάλλον ναι”) κρίνει πως ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης έναντι του 35,9% που θεωρεί πως δεν χρειάζονται αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

Την ίδια ώρα, οι πολίτες εμφανίζουν μία ξεκάθαρη κόπωση από την πανδημία με το 54,9% να κρίνει αρνητικά την διαχείριση της κατάστασης στην περίοδο που βρισκόμαστε τώρα, ενώ το 91,4% πιστεύει πως αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα μέσα στο Φθινόπωρο.

Ταυτόχρονα, σχεδόν έξι στους δέκα ερωτηθέντες αποδίδουν μάλιστα πολιτικές ευθύνες στον Πρωθυπουργό και για τον συντονισμό στη διαχείριση των πυρκαγιών, ενώ ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό (63,6%) αποφαίνεται ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει κάποιο επεξεργασμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Φορείς και υπηρεσίες

Εκτός όμως από τις ευθύνες που καταλογίζουν οι πολίτες στον πρωθυπουργό, στο επίκεντρο τοποθετούν αναπόφευκτα και τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς και υπηρεσίες που εμπλέκονται στην διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Το 54,7% προκρίνει την παραίτηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ανάμεσά τους και το 28,3% των ψηφοφόρων της ΝΔ, ενώ η συντριπτική πλειονότητά τους (76,5 έναντι 22,5%) λένε με τη βεβαιότητα ότι ο κρατικός μηχανισμός θα μπορούσε να κινηθεί αποτελεσματικότερα στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η πλειονότητα (67,6%) επικροτεί την κυβερνητική απόφαση για εκκένωση των περιοχών που απειλήθηκαν, ενώ το 59,4% κρίνει τα πρώτα μέτρα στήριξης των πυρόπληκτων θετικά. Η επιλογή του Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, κρίνεται θετικά από το 40,5% των πολιτών, έναντι του 29,5% που το βλέπει αρνητικά.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση GPO: Μικραίνει η «ψαλίδα» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ"

Κορονοϊός: Η παραλλαγή Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με την Άλφα

Οι άνθρωποι που μολύνονται από την παραλλαγή Δέλτα ("ινδική") του κορονοϊού, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο -2,3 φορές μεγαλύτερο- να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους αρρωσταίνουν από την παραλλαγή Άλφα ("βρετανική"), σύμφωνα με μια νέα αγγλική μελέτη.

Η έρευνα του οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Γκάβιν Νταμπρέρα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet Infectious Diseases", έγινε σε 43.338 άτομα διαγνωσμένα με κορονοϊό μεταξύ 29 Μαρτίου και 23 Μαΐου φέτος.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο κίνδυνος επίσκεψης στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου λόγω Covid-19 είναι περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερος στην περίπτωση της Δέλτα σε σχέση με την Άλφα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες από την αρχική λοίμωξη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η Δέλτα οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας, ιδίως επειδή πλήττει περισσότερο τους ανεμβολίαστους και τους ευπαθείς.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη Δέλτα, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν από την Άλφα, με τα περισσότερα περιστατικά (της Δέλτα) να αφορούν ανεμβολίαστους. Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμβολιασμός παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι της Δέλτα, γι' αυτό είναι ζωτικό όσοι δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, να τις κάνουν το συντομότερο δυνατό. Είναι επίσης σημαντικό όσοι έχουν συμπτώματα Covid-19, να μένουν σπίτι και να κάνουν μοριακό τεστ όσο γίνεται πιο γρήγορα», δήλωσε ο δρ Νταμπρέρα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορονοϊός: Η παραλλαγή Δέλτα διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με την Άλφα"

Στα μαχαίρια Περιφέρεια Αττικής και Πυροσβεστική για την ενημέρωση στις πυρκαγιές

Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του Αττικάρχη του Πυροσβεστικού Σώματος υποστράτηγου Γ. Πετρούτσου και του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, με αφορμή δηλώσεις του τελευταίου για έλλειψη ενημέρωσης κατά τη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών. 

Ο Αττικάρχης της Πυροσβεστικής ζήτησε από τον κ. Πατούλη να ανακαλέσει τη δήλωση και την Περιφέρεια να επιμένει στο αληθές της δήλωσης, μιλώντας για ξεπερασμένες λογικές από το στέλεχος της Πυροσβεστικής. 

Η ανακοίνωση - απάντηση της Περιφέρειας Αττικής στη δήλωση του Αττικάρχη του Πυροσβεστικού Σώματος

«Πληροφορηθήκαμε από τον ηλεκτρονικό Τύπο τη δήλωση του Αττικάρχη του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγου κ. Γιάννη Πετρούτσου, ο οποίος ζητά από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη να ανακαλέσει ως ψευδή τη δήλωση που ο ίδιος έκανε κατά τη διάρκεια μιας επτάωρης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ότι ποτέ ο ίδιος ως Αττικάρχης δεν πήρε την πρωτοβουλία να ενημερώσει ως όφειλε τον Περιφερειάρχη για την έναρξη και την εξέλιξη πυρκαγιών στην Αττική.

Θεωρούμε τη δήλωση του κ. Πετρούτσου απαράδεκτη από κάθε άποψη.

Μας δίνεται η αίσθηση, ότι ο κ. Αττικαρχης του Πυροσβεστικού Σώματος δεν έχει πλήρη συναίσθηση του θεσμικού ρόλου του Περιφερειάρχη Αττικής αλλά και της δικής του θεσμικής κι επιχειρησιακής ευθύνης και υποχρέωσης, να συνεργάζεται με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο με όσους φορείς και πρόσωπα εμπλέκονται στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών.

Φυσικά και δεν πρόκειται η δήλωση του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη να ανακληθεί, αφού και ο ίδιος ο Αττικάρχης παραδέχεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ότι η όποια επικοινωνία κι ενημέρωση υπήρχε, αυτή γινόταν μόνον μετά από προσπάθεια του ίδιου του Περιφερειάρχη Αττικής, στις κλήσεις του οποίου ο κ. Πετρούτσος απαντούσε.

Επιπλέον, ο Αττικάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος στην ίδια τη δήλωση του παραδέχεται εμμέσως πως δεν θεωρούσε υποχρέωση του να ενημερώνει τον Περιφερειάρχη, ισχυριζόμενος ότι " ο κ. Πατούλης, είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα τα μέσα και τις δομές που η πολιτεία έχει διαθέσει, μέσω της θέσπισης του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την ενημέρωση των υπεύθυνων οργάνων τα οποία εμπράκτως εμπλέκονται στην επιχειρησιακή διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, ήτοι του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. , / Κ.Ε.Π.Π.".

Η ανακοίνωση του Αττικάρχη του Π.Σ. αναδεικνύει την ξεπερασμένη από τις εξελίξεις λογική που διέπει κάποια στελέχη του κρατικού μηχανισμού.

Αν δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Πετρούτσος την υποχρέωση του να ενημερώνει τον Περιφερειάρχη για τις φωτιές, την ίδια στιγμή που δεν έχει πρόβλημα να ζητά από την Περιφέρεια Αττικής τη συνδρομή της σε μέσα και προσωπικό για την κατάσβεση τους, δεν είναι δικό μας το πρόβλημα. Είναι του ιδίου και των πολιτικών του προϊσταμένων.

Δυστυχώς η δήλωση του κ. Πετρούτσου δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα, όπως συνέβη πρόσφατα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Σώματος που κατηγόρησε την Περιφέρεια Αττικής στην πυρκαγιά που ξέσπασε στα Γεράνεια Όρη, πως ευθύνεται για την μη ύπαρξη δασικών δρόμων κι αντιπυρικών ζωνών, όταν θα έπρεπε να γνωρίζει ότι αυτό αποτελεί ευθύνη των Δασαρχείων.

Είναι προφανές ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στο ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας. Ιδίως, όταν υπάρχουν στελέχη που δεν γνωρίζουν ποιος και ποιες ευθύνες κι αρμοδιότητες έχει ή θεωρούν πως δεν πρέπει να ενημερώνουν θεσμικά όργανα του Κράτους για τη διαχείριση των περιστατικών. Οφείλω να επισημάνω ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα μπροστά σε σχέση με το παρελθόν, ωστόσο χρειάζεται να συμβάλλουμε όλοι ώστε να γίνουν και άλλα, με στόχο να έχουμε ένα αποτελεσματικότερο και λειτουργικότερο σύστημα Πολιτικής Προστασίας, για την καλύτερη προάσπιση της προστασίας των πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης και το πολιτικό προσωπικό της Περιφέρειας Αττικής τιμούν τα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος. Είμαστε και θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό τους, για να στηρίξουμε το έργο τους ,όπως κάναμε όλο αυτό το διάστημα, στα πλαίσια του θεσμικού μας ρόλου .

Στην προσπάθεια να προστατεύσουμε το περιβάλλον της Αττικής είμαστε όλοι σύμμαχοι, γι αυτό οφείλουμε να αξιολογούμε διαρκώς το έργο μας και να προχωράμε σε αναγκαίες αλλαγές που θα μας επιτρέπουν να είμαστε καλύτεροι κι αποτελεσματικότεροι.

Η χώρα μας χρειάζεται ένα αποτελεσματικότερο σύστημα πολιτικής προστασίας και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην επιχειρησιακή του αναβάθμιση».

Πετρούτσος: Να ανακαλέσει ο Πατούλης

Ανάκληση δήλωσης του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργου Πατούλη σχετικά με τις πρόσφατες πυρκαγιές και αποκατάσταση της αλήθειας, ζήτησε νωρίτερα ο Αττικάρχης του Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος.

Αναλυτικά η δήλωση του υποστράτηγου του Πυροσβεστικού Σώματος έχει ως εξής:

«Πληροφορήθηκα ότι τις τελευταίες ώρες αναπαράγεται στον διαδικτυακό τόπο, και δη σε ορισμένες ιστοσελίδες (sites) και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωση του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Πατούλη, κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία «κυνηγούσαν» τον Αττικάρχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να τους ενημερώσει σχετικά με την εξέλιξη των μεγάλων δασικών πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά τη διάρκεια του Αυγούστου στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ωστόσο, η ανωτέρω δήλωση, τυγχάνει αναληθής και αβάσιμη, διότι απάντησα σε όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις που δέχτηκα τόσο από τον ίδιο όσο και από τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειο Κόκκαλη.

Εξάλλου, στην υποθετική περίπτωση, που ήθελε υποτεθεί ότι δεν παρείχα πλήρη ενημέρωση, ο κ. Πατούλης , είχε τη δυνατότητα να αξιοποιήσει όλα τα μέσα και τις δομές που η πολιτεία έχει διαθέσει, μέσω της θέσπισης του Εθνικού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για την ενημέρωση των υπεύθυνων οργάνων τα οποία εμπράκτως εμπλέκονται στην επιχειρησιακή διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, ήτοι του Ε.Σ.Κ.Ε.ΔΙ.Κ. , / Κ.Ε.Π.Π. , περαιτέρω, αξίζει να σημειωθεί ότι βρισκόμουν σε αγαστή συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη, με τον οποίον επικοινωνούσα τηλεφωνικά και διά ζώσης, γνωρίζοντάς του πάντοτε και με ακρίβεια τα σημεία όπου εκδηλωνόταν δασική ή αγροτική πυρκαγιά, προκειμένου να προβεί αρμοδίως στις δικές του ενέργειες.

Επειδή επί 31 συναπτά έτη, επαγγελματικής μου πορείας, τιμώ το λειτούργημα του Πυροσβέστη, υπηρετώντας στο Π.Σ. με συνέπεια και αυταπάρνηση και προσφέροντας αγόγγυστα τις υπηρεσίες μου προς τον πολίτη, αναλαμβάνοντας πλήρως τις υποχρεώσεις που προέκυπταν από τα καθήκοντά μου χωρίς να μετακυλώ τις ευθύνες σε άλλους υπηρεσιακούς ή μη παράγοντες.

Επειδή, καθ’ όλη τη διάρκεια του υπηρεσιακού μου βίου και ως το τέλος αυτού, παραμένω πιστός στις αρχές και στις αξίες μου, όντας περήφανος ότι κατέβαλα σε κάθε συμβάν το μέγιστο και πλέον των δυνατοτήτων μου.

Επειδή, η ανωτέρω δήλωση θίγει την τιμή και την υπόληψή μου τόσο σε προσωπικό όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο, και συνιστά αντιδεοντολογική και επικίνδυνη συμπεριφορά.

Για τους λόγους αυτούς αναμένω εντός του αμέσως επόμενου χρονικού διαστήματος την ανάκληση της ανωτέρω δήλωσης και την αποκατάσταση της αλήθειας επιφυλασσόμενος κάθε νόμιμου δικαιώματός μου».

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στα μαχαίρια Περιφέρεια Αττικής και Πυροσβεστική για την ενημέρωση στις πυρκαγιές"

Πυρκαγές: Κάηκαν 9.000 μελισσοσμήνη και χάθηκαν 10.000 τόνοι πευκόμελου ετησίως – Στην Εύβοια το μεγαλύτερο πλήγμα

Πολλά είναι τα προβλήματα που «κληροδότησαν» στον ελληνικό μελισσοκομικό κλάδο οι καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες. Προβλήματα τα οποία αφορούν τόσο τα μέρη όπου οι μελισσοκόμοι «βοσκούσαν» τα σμήνη τους όσο και τον αριθμό των μελισσοσμηνών, καθώς ένας σημαντικός αριθμός αυτών δεν μπόρεσε να σωθεί από τα αμέτρητα πύρινα μέτωπα.

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πραγματοποιούνται συσκέψεις επί συσκέψεων για την εξεύρεση λύσεων που θα βοηθήσουν τους επαγγελματίες του κλάδου. Μάλιστα όπως τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός σε πρόσφατη συνέντευξή του υπάρχει σε επεξεργασία πρόγραμμα για την αποκατάσταση των μελισσιών.

Από την πλευρά του ΕΛΓΑ, όπως επισήμαναν στελέχη του οργανισμού στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες σε Εύβοια, Αττική, Ηλεία, Λακωνία και Αρκαδία και αναμένεται η σύνταξη των πορισμάτων, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των δικαιούχων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ασφαλιστικού Οργανισμού πάνω από 9.000 μελισσοσμήνη υπέστησαν βαρύτατες ζημιές από τις πυρκαγιές στο σύνολο των περιοχών, στις οποίες έγιναν αυτοψίες.

«Με την ολοκλήρωση της σύνταξης των πορισμάτων, ο ΕΛ.Γ.Α. θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των αποζημιώσεων και όχι της προκαταβολής στους δικαιούχους» επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα αρμόδια στελέχη.

Στην Εύβοια το μεγαλύτερο πλήγμα

Με τις καμένες εκτάσεις συνολικά να φτάνουν το ένα εκατομμύριο στρεμμάτων, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους μελισσοκόμους εντοπίζεται στην περιοχή της Εύβοιας, η οποία δέχθηκε και το μεγαλύτερο χτύπημα.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου πήγαιναν τα μελίσσια τους στο δεύτερο μεγαλύτερο, σε έκταση, νησί της χώρας, μέρος το όπου παραγόταν το 65% του πευκόμελου.

Όπως τόνισε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας «η καταστροφή του πευκοδάσους στη Βόρεια Εύβοια, ενός ώριμου πευκοδάσους, είναι μια απώλεια τεραστίων διαστάσεων και το τίμημα πολύ μεγάλο και θα το πληρώνει η ελληνική μελισσοκομία για τα επόμενα 30 χρόνια - και αυτό δεν είναι υπερβολή».

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο «το δάσος της Βόρειας Εύβοιας θα κάνει περισσότερο από 30 χρόνια για να γίνει παραγωγικό, για να γίνει όπως ήταν».

Έτσι, επόμενος «σταθμός» για τους μελισσοκόμους θα είναι οι υπόλοιπες εκτάσεις της Εύβοιας, η Χαλκιδική και η Θάσος. «Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο συνωστισμό και ανταγωνισμό μεταξύ των μελισσιών μας με αρνητικά αποτελέσματα στη συλλογή μελιού για όλους μας. Το μέλι που χάθηκε από την Εύβοια δεν αναπληρώνεται» πρόσθεσε ο κ. Ντούρας.

Έως 10.000 τόνους η ετήσια απώλεια πευκόμελου

Μεγάλο είναι το «πλήγμα» που δέχθηκε η παραγωγή πευκόμελου καθώς όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ «εκτιμώ θα χάνουμε από 5-10.000 τόνους πευκόμελο το χρόνο» λόγω των πυρκαγιών στα δάση της Εύβοιας προσθέτοντας πως «αυτή η απώλεια θα μας ακολουθεί για τα επόμενα τουλάχιστον χρόνια».

Ο συνωστισμός των μελισσοκόμων σε λίγες περιοχές όπως σημείωσε ο κ. Ντούρας «θα μειώσει τη μέση ετήσια απόδοση, η απώλεια μελιού είναι δεδομένη και δυσαναπλήρωτη».

«Αποζημιώσεις και όχι φιλοδωρήματα»

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας όσοι επαγγελματίες του κλάδου έχασαν μελίσσια λόγω των πυρκαγιών θα πρέπει να λάβουν «άμεσα πραγματικές αποζημιώσεις και όχι φιλοδωρήματα» ενώ «επιβάλλεται να τους δοθούν χρήματα για την κάλυψη της ετήσιας παραγωγής».

Σε ότι αφορά τους μελισσοκόμους των οποίων η κατοικία τους βρίσκεται μέσα στα καμένα ο κ. Ντούρας εκτιμά πως «θα πρέπει να υπάρξει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση για την τροφοδότηση και φροντίδα των μελισσιών τους, μιας και αυτό θα γίνεται πλέον σε περιοχές μακριά από τον τόπο τους».

Και ολοκλήρωσε «Χρειαζόμαστε όλοι οικονομική βοήθεια για να συνεχίσουμε να ασκούμε το επάγγελμά μας. Οι μέλισσες μας δίνουν περισσότερα στην αγροτική παραγωγή και στη βιοποικιλότητα μέσω της επικονίασης, από ό,τι δίνουν με τα προϊόντα τους σε εμάς τους μελισσοκόμους. Αυτό δεν αμφισβητείται από κανέναν και η ελληνική πολιτεία είναι υποχρεωμένη να το λάβει υπόψιν της».

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Πυρκαγές: Κάηκαν 9.000 μελισσοσμήνη και χάθηκαν 10.000 τόνοι πευκόμελου ετησίως – Στην Εύβοια το μεγαλύτερο πλήγμα"

Ηράκλειο: Του πήραν την άδεια του καφενείου για τους ανεμβολίαστους πελάτες

Τσουχτερά ήταν για ένα ακόμα 24ωρο τα πρόστιμα που βεβαιώθηκαν στην Κρήτη στο πλαίσιο των ελέγχων για τη διασπορά του νέου κορωνοϊού

Κατά τους 1.482 ελέγχους που έκανε χθες η Αστυνομία στο νησί, εντοπίστηκε καφενείο στο Ηράκλειο μέσα στο οποίο δύο εκ των θαμώνων ήταν ανεμβολίαστοι.

Στον ιδιοκτήτη του καφενείοτ επιβλήθηκε πρόστιμο 5.000 ευρώ καθώς και στέρηση αδείας της επιχείρησης. Στους ανεμβολίαστους πελάτες βεβαιώθηκε πρόστιμο 300 ευρώ. 

Ιδιοκτήτης ταβέρνας στο Ηράκλειο καλείται να πληρώσει πρόστιμο 2.000 ευρώ καθώς κατά τον έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ διαπιστώθηκε ότι έπαιζε μουσική ενώ υπήρχαν και όρθιοι πελάτες. Τέλος, πρόστιμο 5.000 ευρώ καλείται να πληρώσει διοργανωτής εκδήλωσης που έγινε σε πλατεία χωριού.

ekriti

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: Του πήραν την άδεια του καφενείου για τους ανεμβολίαστους πελάτες"

Μετάλλαξη Δέλτα: Διπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη

Οι άνθρωποι που μολύνονται από τη μετάλλαξη Δέλτα έχουν 2 έως 3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να χρειαστούν νοσηλεία σε σχέση με αυτούς με τη βρετανική μετάλλαξη.

Αυτό δείχνει η έρευνα του οργανισμού δημόσιας υγείας Public Health England και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον δρα Γκάβιν Νταμπρέρα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet Infectious Diseases” που έγινε σε 43.338 άτομα διαγνωσμένα με κορονοϊό μεταξύ 29 Μαρτίου και 23 Μαΐου.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο κίνδυνος επίσκεψης στα επείγοντα κάποιου νοσοκομείου λόγω Covid-19 είναι περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερος στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα σε σχέση με την Άλφα, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες από την αρχική λοίμωξη. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η Δέλτα οδηγεί σε μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας, ιδίως επειδή πλήττει περισσότερο τους ανεμβολίαστους και τους ευπαθείς.

«Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη Δέλτα, έχουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν εισαγωγή στο νοσοκομείο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν από την Άλφα, με τα περισσότερα περιστατικά (της Δέλτα) να αφορούν ανεμβολίαστους.

Γνωρίζουμε ήδη ότι ο εμβολιασμός παρέχει εξαιρετική προστασία έναντι της Δέλτα, γι’ αυτό είναι ζωτικό όσοι δεν έχουν κάνει τις δύο δόσεις του εμβολίου, να τις κάνουν το συντομότερο δυνατό. Είναι επίσης σημαντικό όσοι έχουν συμπτώματα Covid-19, να μένουν σπίτι και να κάνουν μοριακό τεστ όσο γίνεται πιο γρήγορα», δήλωσε ο δρ Νταμπρέρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Μετάλλαξη Δέλτα: Διπλάσιος ο κίνδυνος νοσηλείας σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη"

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Δείτε τι θα ισχύει από Δευτέρα για παιδότοπους, συνέδρια και εκθέσεις

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με τα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 6:00.

Η απόφαση  ισχύει από τη Δευτέρα, 30 Αυγούστου 2021 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 06:00, με την επιφύλαξη των σημείων 17 και 26 της πίνακα της παρ. 1 του άρθρου 1 που παρατίθενται κατωτέρω.

17. Παιδότοποι


Οι επιχειρήσεις των εγκαταστάσεων που προσφέρουν υπηρεσίες παιδότοπου οφείλουν να τηρούν τους κανόνες λειτουργίας, τις απαιτήσεις και τις διαδικασίες του Παραρτήματος 19, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.


- Λειτουργία παιδότοπων σε υπαίθριο χώρο με τους ακόλουθους κανόνες:


o Ένα (1) παιδί ανά 5 τ.μ.

o Έως δύο (2) σύνοδοι με μάσκα στον χώρο αναμονής



- Λειτουργία παιδότοπων σε εσωτερικό χώρο από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 με τους ακόλουθους κανόνες:



o Ένα (1) παιδί ανά 5 τ.μ.



o Έως δύο (2) σύνοδοι με μάσκα στον χώρο αναμονής



o Η είσοδος για τους συνοδούς επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους επιδεικνύουν:



- [α] πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 ή



- [β] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.



- Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιασθεί πλήρως υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο (2) φορές την εβδομάδα, μία (1) με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) και μία (1) με τον έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται αναλόγως το άρθρο 6 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.32209/24.5.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β' 2192), όπως εκάστοτε ισχύει.


- Στα τραπεζοκαθίσματα ισχύουν οι όροι του σημείου 16 της παρούσας (εστίαση).

26. Συνέδρια/Εμπορικές εκθέσεις

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 επιτρέπεται η διεξαγωγή εμπορικών εκθέσεων με τους εξής κανόνες λειτουργίας:
o Κανόνες εισόδου:

- Η είσοδος επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους επιδεικνύουν:


[α] πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 ή


[β] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.

- Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δύο (2) φορές την εβδομάδα, μία (1) με τη μέθοδο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) και μία (1) με τον έλεγχο ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test), με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόΖεται αναλόγως το άρθρο 6 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.32209/24.5.2021 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας,

Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και Επικρατείας «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορωνοϊό COVID-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία» (Β' 2192), όπως εκάστοτε ισχύει.

- Οι επισκέπτες προσέρχονται μόνον κατόπιν ηλεκτρονικής προεγγραφής.

- Υποχρεωτική χρήση μάσκας για όλους ανεξαιρέτως καθ' όλη τη διάρκεια παραμονής στους στεγασμένους χώρους του εκθεσιακού κέντρου.



o Κανόνες λειτουργίας:



- Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου σε όλους τους χώρους και εντός των εκθετηρίων.


- Για τα τραπέζια συσκέψεων ισχύουν οι κανόνες για την απόσταση μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων στην εστίαση, σύμφωνα με το σημείο 16.



o Πρόσθετα μέτρα προστασίας:



- Ο κλιματισμός λειτουργεί με εισροή νωπού αέρα καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης.


- Μονοδρόμηση κατεύθυνσης του ρεύματος των επισκεπτών.


- Σημεία αντισηψίας και απολύμανσης.


- Σύστημα καταμέτρησης ατόμων.


- Ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης της εγκατάστασης και των εξοπλισμών.


- Ενημερωτικές αφίσες, banners, roll-ups και οθόνες προβολής οπτικοακουστικών μηνυμάτων με παρουσίαση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.


- Τακτικές δίγλωσσες ηχητικές ανακοινώσεις μηνυμάτων.



• Επιτρέπεται η διεξαγωγή της εκδήλωσης Athens Flying Week στις 4 και 5 Σεπτεμβρίου 2021 με τους ακόλουθους κανόνες:

o Κανόνες εισόδου στην εκδήλωση

- Η είσοδος στη Ζώνη VVIP/VIP, καθώς και στη Ζώνη 1 επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο σε όσους επιδεικνύουν:



[α] πιστοποιητικό εμβολιασμού, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 10 ή [β] πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.


- Η είσοδος στην Ζώνη 2 επιτρέπεται και σε μη εμβολιασμένους που επιδεικνύουν βεβαίωση αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί είτε με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών, είτε ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από τη διεξαγωγή της εκδήλωσης. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 10.


o Πρόσθετα μέτρα προστασίας:



- Ανώτατο όριο επισκεπτών ανά ώρα επιδείξεων δέκα χιλιάδες (10.000), εκ των οποίων οι πέντε χιλιάδες (5.000) είναι καθήμενοι.


- Είσοδος οχημάτων από τρεις ξεχωριστές πύλες εισόδου, προκειμένου να διενεργείται ο έλεγχος των επισκεπτών.


- Μονοδρόμηση κατεύθυνσης του ρεύματος των επισκεπτών.


- Είσοδος με εφάπαξ ηλεκτρονικό εισιτήριο με προκαθορισμένη ώρα προσέλευσης.


- Σημεία αντισηψίας και απολύμανσης.

- Σύστημα καταμέτρησης ατόμων.


- Τήρηση απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των καθισμάτων.


- Υποχρεωτική χρήση μάσκας


- Ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού και απολύμανσης των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού.


- Ενημερωτικές αφίσες, banners, roll-ups και οθόνες προβολής οπτικοακουστικών μηνυμάτων με παρουσίαση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.


- Τακτικές δίγλωσσες ηχητικές ανακοινώσεις μηνυμάτων.



• Διεξαγωγή συνεδρίων με υβριδικό τρόπο (φυσική παρουσία και μέσω διαδικτύου) σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του Παραρτήματος 13, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παρούσας.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Μέτρα για τον κορωνοϊό: Δείτε τι θα ισχύει από Δευτέρα για παιδότοπους, συνέδρια και εκθέσεις"

Εμβόλιο Moderna: Δυο νεκροί μετά τον εμβολιασμό με προβληματικές παρτίδες στην Ιαπωνία

Δύο άνθρωποι πέθαναν αφού είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Moderna κατά του κορονοϊού στην Ιαπωνία.

Οι δόσεις ανήκαν σε παρτίδες του εμβολίου που αργότερα ανακλήθηκαν, μετά τον εντοπισμό προσμείξεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα, το υπουργείο Υγείας στην Ιαπωνία.

Πρόκειται για δύο άντρες στην ηλικία των 30 ετών που πέθαναν μέσα στο μήνα, λίγες ημέρες αφού έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Moderna, ανέφερε το υπουργείο σε μία ανακοίνωσή του.

Ο καθένας από τους δύο, είχε λάβει μία δόση που προέρχονταν από μία από τις τρεις παρτίδες που ανακλήθηκαν την Πέμπτη. Η αιτία των θανάτων διερευνάται.

Η Ιαπωνία ανέστειλε τη χρήση 1,63 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Moderna που είχαν αποσταλεί σε 863 κέντρα εμβολιασμού σε όλη την χώρα, αφού πέρασε μία και πλέον εβδομάδα από τη στιγμή που η Takeda Pharmaceutical η οποία κάνει τις διανομές, είχε λάβει αναφορές για την παρουσία προσμείξεων σε μερικά φιαλίδια.

Η κυβέρνηση και η Moderna ανακοίνωσαν ότι δεν έχουν εντοπιστεί προβλήματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, ενώ η αναστολή χορήγησης των δόσεων είχε προληπτικό χαρακτήρα.

Πιστεύεται ότι η μόλυνση οφείλεται σε μεταλλικά σωματίδια, όπως ανέφερε η δημόσια τηλεόραση της Ιαπωνίας NHK, επικαλούμενη πηγές του υπουργείου Υγείας.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Εμβόλιο Moderna: Δυο νεκροί μετά τον εμβολιασμό με προβληματικές παρτίδες στην Ιαπωνία"

Στέλιος Πέτσας: Συζητάμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις δημόσιες υπηρεσίες

Επέκταση στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας (γηροκομεία) συζητά ανοιχτά πλέον η κυβέρνηση.

Τι είπε σχετικά, μιλώντας στο «Mega Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας.

«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε ερωτηθείς για πιθανή επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέρα από τους υγειονομικούς.

«Είναι κάτι που έμεινε ανοιχτό, μας απασχολεί, κι απασχολεί και την Αγορά πολύ καιρό πριν. Η ίδια η αγορά θα το ρυθμίσει. Πιστεύουμε ότι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι άνθρωποι της εστίασης», σημείωσε σχετικά με το αν θα αντικατασταθούν τα δύο rapid tests με υποχρεωτικό εμβόλιο.

«Οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κι ελπίζω σε περαιτέρω αύξηση. Στα Πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα ο νεώτερος πληθυσμός που νιώθει άτρωτος. Να επιταχύνουμε ξανά τον εμβολιασμό», τόνισε για τον τομέα της Εκπαίδευσης.

Την ίδια στιγμή αντίστροφα μετράμε για τις πρώτες αναστολές εργασίας στον Τομέα της Υγείας από την 1η Σεπτεμβρίου κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα πιθανότατα στη λειτουργία των νοσοκομείων.

Η κυβέρνηση με αφορμή το σχέδιό της για επ’ αόριστο αναστολή εργασίας χωρίς μισθό και ασφαλιστική κάλυψη για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς ανοίγει πόλεμο με το προσωπικό του δημόσιου συστήματος Υγείας.

«Τον Μάρτη του 2020 υπήρχε μεγάλη αγωνία αν θα έχουμε γιατρούς στην πρώτη γραμμή, έχουμε ενισχύσει το ΕΣΥ με πολλές προσλήψεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και τώρα. Δεν ανησυχώ, ανησυχώ για την υγεία των ανθρώπων αυτών για να προστατέψουν πρώτα και κύρια τον εαυτό τους.», ανέφερε ο κ.Πέτσας.

Η κυρία Φωτεινάκη Καρυστινάκη νοσηλεύτρια στον «Ευαγγελισμό» μιλώντας στην εκπομπή εξέφρασε τις αντιδράσεις των υγειονομικών ως προς την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και την στοχοποίηση των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας.

«Το υγειονομικό προσωπικό είναι κατά 90% εμβολιασμένο όπως είπε και ο κ. Κικίλιας. Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα, πάλι ο ίδιος ο Υπουργός έλεγε ότι το εμβόλιο δεν μπορεί να γίνει υποχρεωτικό γιατί το απαγορεύει το Σύνταγμα. Υπάρχει μια σφοδρή στοχοποίηση των υγειονομικών. Δεν φοβόμαστε το εμβόλιο, αλλά δεν είναι πανάκεια. Η υποχρεωτικότητα πρέπει να μπει στις μάσκες.»,τόνισε.

«Η ενίσχυση του ΕΣΥ ήταν και από ιατρικό και νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό. Τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους. Ότι πουν οι ειδικοί θα γίνει για τη μάσκα», απάντησε ο κ. Πέτσας.

«Ένα εισόδημα ελάχιστο θα υπάρχει για τους ανθρώπους αυτούς.», ξεκαθάρισε αναφορικά στις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών.

«Θα απολυθούν, δεν θα βγουν σε αναστολή εργασίας», είπε από πλευράςτης η κυρία Καρυστινάκη προσθέτοντας σε έντονο ύφος πως: «Τα 13,5 χιλιάδες φέρετρα βαραίνουν τη δική σας πλάτη κι όχι στους υγειονομικούς και οι 10 χιλ. απολύσεις στη δική σας πλάτη και όχι στων συναδέλφων μας.»

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Στέλιος Πέτσας: Συζητάμε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στις δημόσιες υπηρεσίες"

Απαγωγή Μαρκέλλας: Ο ρόλος του κατηγορούμενου επιχειρηματία και το «σερφάρισμα» στα ορφανοτροφεία

Νέα συνταρακτικά στοιχεία έρχονται στο φως μέσα από τη δικογραφία για την απαγωγή και κακοποίηση του δεκάχρονου κοριτσιού στη Θεσσαλονίκη, τον Ιούνιο του 2020, μια υπόθεση που συγκλόνισε και συνεχίζει να συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Προκύπτει ότι η 33χρονη απαγωγέας, Ειρήνη Μούρθου, είχε επαφές με επιχειρηματία της συμπρωτεύουσας, ο οποίος και γνώριζε για την απαγωγή του ανήλικου κοριτσιού αλλά και χρηματοδοτούσε την κατηγορούμενη με χρηματικά ποσά κατά την διάρκεια της σχέσης τους.

 Ο εν λόγω επιχειρηματίας με δραστηριότητα στον εφοπλιστικό χώρο, κατηγορείται ότι ενεργώντας με πρόθεση, παρείχε οποιαδήποτε συνδρομή στην απαγωγέα, πριν από την τέλεση και κατά την τέλεση της πράξης που διέπραξε. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, παρείχε βοήθεια στην Ειρήνη Μούρθου με σκοπό να μεταχειριστεί η ίδια την ανήλικη σε «ανήθικες ασχολίες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.
Μέσα στην πολυσέλιδη δικογραφία που σχηματίστηκε εις βάρος του εμπλεκόμενου στην υπόθεση επιχειρηματία,  αναλύονται οι λόγοι για τους οποίους πρόκειται να καθίσει σύντομα στο εδώλιο του κατηγορούμενου, για την πράξη της απλής συνέργειας σε αρπαγή ανηλίκου κάτω των 14 ετών.

Πιο συγκεκριμένα, στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, κατά το χρονικό διάστημα από 11-6-2020 ως 13-6-2020 κι ενόσω η δράστης , έχοντας απαγάγει την ανήλικη Μαρκέλλα, την κατακρατούσε παράνομα, εκείνος έχοντας πρόθεση και γνωρίζοντας την εκ μέρους της Ειρήνης Μούρθου τέλεση της παράνομης πράξης της αρπαγής, παρείχε υλική και ψυχική συνδρομή σε αυτήν, πηγαινοερχόμενος επανειλημμένως από το σπίτι του στο διαμέρισμα της, στηρίζοντας την ψυχολογικά, προμηθεύοντας την με χρηματικά ποσά. Μάλιστα, αν και γνώριζε ότι η 33χρονη είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει το ανήλικο κορίτσι στο πρατήριο καυσίμων, στην συμβολή των οδών Καθηγητού Ρωσίδου και Θεμιστοκλή Σοφούλη και να αποχωρήσει, καθιστώντας την 10χρονη αβοήθητη, εκείνος προτίμησε να στηρίξει την απαγωγέα ψυχολογικά παραμένοντας στο σημείο.
« Ντρέπομαι πολύ για όλα αυτά»
 
 Ο επιχειρηματίας στην απολογία του, επιχείρησε να διαχωρίσει τον εαυτό του από την υπόθεση της απαγωγής, δηλώνοντας εξοργισμένος με τον εαυτό του.

«Με την κ. Μούρθου γνωριστήκαμε μέσω του ιστότοπου «κάνε σεξ» σε αγγελίες για ερωτική συνεύρεση, μετά το καλοκαίρι του 2019. Εξ όσων μου είχε πει τότε ήταν ακόμα παντρεμένη, γιατί από συζητήσεις που είχαμε κάνει, μου είχε δώσει το τηλέφωνο για να επικοινωνούμε. Είπε ότι ο σύζυγος της γνωρίζει ότι εκδίδεται» αναφέρει στην απολογία του ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας. Και συνεχίζει παρακάτω: « Εγώ πήγα στην Καλαμαριά για να τις αφήσω τα προσωπικά της αντικείμενα που είχε στο σπίτι μου. Από κάποιο σημείο και μετά, μέσα στην καραντίνα έγιναν οι συναντήσεις μας πιο συχνές και επειδή άρχισε να μου παράσχει και υπηρεσίες καθαριότητας και φαγητού, ξεκίνησε να περνάει περισσότερο χρόνο στο σπίτι μου πάντα επί πληρωμή και να αφήνει τα προσωπικά της αντικείμενα στο σπίτι μου, όπως το laptop, που της το επέστρεψα το πρώτο βράδυ».

Στη συνέχεια, όπως ισχυρίζεται, η 33χρονη του μίλησε για την Μαρκέλλα. « Μου μίλησε για μια κοπέλα στην παλιά της γειτονιά, την Μαρκέλλα, που τη συνδύαζε με γεγονότα κακοποίησης και ήθελε να βοηθήσει. Είπε για μια κοπέλα που βίωνε κακοποίηση και συνέκρινε το κοριτσάκι με το δικό της παρελθόν. Κάποιο βράδυ στη τηλεόραση, είδα το Amber Alert, είδα την περιοχή της Τούμπας και συγκλονίστηκα. Πήρα τα πράγματα της, την βρήκα και την εκλιπαρούσα να αφήσει το παιδί. Από τη τηλεόραση έμαθα τι έγινε. Η Ειρήνη εκδιδόταν εκείνη την περίοδο με άλλους πελάτες. Μάλιστα και εγώ πήγαινα σε άλλα διαμερίσματα. Η αμοιβή για την ερωτική συνεύρεση ήταν 150 ευρώ και δίωρα, τρίωρα, πεντάωρα. Αργότερα όταν άρχισε να μου προσφέρει και υπηρεσίες φαγητού και καθαριότητας, έφτανα να της δίνω και 700 ευρώ. Μέσα στη καραντίνα οι επαφές μας ήταν πολύ περισσότερες . Βρισκόμασταν δυο τρεις φορές την εβδομάδα, πάντα επί πληρωμή. Δεν μου περνούσε από το μυαλό ότι θα έκανε κακό στο κορίτσι που πήρε. Πίστευα ότι το πήρε για να το σώσει και έκανε λάθος χειρισμό των ενεργειών της. Είδα σοκαρισμένος ότι έγιναν συνευρέσεις με ενήλικες στο σπίτι μου. Είχε κλειδιά λόγω των υπηρεσιών καθαριότητας που μου παρείχε. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα είχα καταλάβει για μια γυναίκα πονεμένη και κακοποιημένη και όχι για μια γυναίκα που θα μπορούσε να παραπλανήσει άτομα. Μου έδειχνε ότι είναι ένας άνθρωπος που αγαπάει το παιδί του και προσπαθεί να επιβιώσει. Το σεξουαλικό κομμάτι ήταν στο επαγγελματικό επίπεδο και είχε τη δυνατότητα να αντιλαμβάνεται και να προσφέρει αυτά που ζητούσα σε σεξουαλικό επίπεδο. Εγώ τις έδινα χρήματα μόνο για τις συναντήσεις μας και για τις υπηρεσίες που μου προσέφερε στο σπίτι. Συνολικά σε όλο το εύρος της γνωριμίας μας πιστεύω ότι της έδωσα περίπου 10.000 ευρώ».
 
Τα όπλα

Αναφορικά με τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του κατά την επιτόπια έρευνα των αστυνομικών Αρχών, ο επιχειρηματίας υποστήριξε ότι υπήρχε μόνο ένα σύγχρονο όπλο για το οποίο κατέχει σχετική άδεια της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ενώ τα υπόλοιπα όπλα που εντοπίστηκαν στην οικεία του, αποτελούν συλλεκτικά κομμάτια που αγοράστηκαν με την πάροδο ετών, από ταξίδια του στο εξωτερικό λόγω της εργασίας του, στον τομέα της ναυτιλίας. « Εκτίθεντο απλώς εντός βιτρίνας στο σπίτι μου και ουδέποτε έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως απέδειξε η σχετική βαλλιστική έρευνα» ανέφερε στην απολογία του. Και πρόσθεσε πως, « είναι αθλητής της σκοποβολής» προσκομίζοντας τη σχετική βεβαίωση από την Σκοπευτική Ομοσπονδία της Ελλάδας.

Σε άλλο σημείο της απολογίας του, ο επιχειρηματίας, υποστηρίζει ότι ουδέποτε ήρθε με οποιοδήποτε τρόπο σε επαφή με την ανήλικη καθόλη τη διάρκεια της παραμονής της στην οικεία της κατηγορούμενης και ουδέποτε βοήθησε την Μούρθου με οποιοδήποτε τρόπο κατά το διάστημα που η Μαρκέλλα βρισκόταν υπό τη δική της εξουσία. « Ουδέποτε εισήλθα στην οικεία της Μούρθου κατά το ίδιο διάστημα ούτε και η ίδια εισήλθε στην δική μου οικία» λέει χαρακτηριστικά στο απολογητικό του υπόμνημα.
 
Το «σερφάρισμα» στα ορφανοτροφεία

Όπως αποκαλύπτει σήμερα το ΘΕΜΑ, η 33χρονη απαγωγέας , η οποία είχε χάσει την επιμέλεια της κόρης της από το 2020, πραγματοποιούσε αναζητήσεις στο διαδίκτυο, στις σελίδες ορφανοτροφείων της Βορείου Ελλάδας αναζητώντας στοιχεία, πληροφορίες και διευθύνσεις. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του κατηγορητηρίου, οι σχετικές αναζητήσεις, «εύλογα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αφορούσαν στην αναζήτηση ανήλικου θύματος, το οποίο εν τέλει η Μούρθου βρήκε στο πρόσωπο της 10χρονης Μαρκέλλας, την οποία γνώριζε από παλαιότερα, καθώς διέμεναν στην ίδια πολυκατοικία στην Τούμπα».

Συγκεκριμένα:

Στις 6/2/2020 πραγματοποιεί αναζήτηση «ορφανοτροφεία Θεσσαλονίκης», «Ορφανοτροφεία Ξάνθης» και «χαμόγελο του παιδιού Θεσσαλονίκης». Παράλληλα επισκέπτεται τις ιστοσελίδες των ορφανοτροφείων «Μέλισσα», «Ορφανοτροφείων θηλέων Ξάνθης», «Εθνικό Ορφανοτροφείο Θηλέων Ξάνθης» και τις ιστοσελίδες άλλων σχετικών ιδρυμάτων.
 
 Στις 27/3/2020 μπαίνει στη σελίδα του ιδρύματος " Χατζηκυριακου Ορφανοτροφείο Θηλέων”, ενώ έχει κάνει αναζήτηση στο google «ορφανοτροφεία Ελλάδα» και έχει επισκεφτεί σχετική ιστοσελίδα με τον κατάλογο ορφανοτροφείων σε ολόκληρη τη χώρα.

Την 1/4/2020, πραγματοποιεί αναζήτηση με τη φράση «πως μπορώ να υιοθετήσω παιδί από το Χαμόγελο του Παιδιού και ακολούθως πραγματοποίησε αναζητήσεις σε άρθρα σχετικά με την υιοθεσία.

Την 13/5/2020 πραγματοποιεί νέα αναζήτηση με την φράση «κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική». Επισκέπτεται την ιστοσελίδα των παιδικών κατασκηνώσεων « Γλάροι» και «Τσαφ Τσουφ Express – Παιδική κατασκήνωση και “Skouras Camp” στην Χαλκιδική.

Την 19/5/2020 πραγματοποιεί αναζήτηση με τη φράση «που πάνε τα ορφανοτροφεία κατασκήνωση και την 5/6/2020, αναζήτηση « εκδρομές σχολείων 2020.

Την 7/6/2020 σερφαρει στο διαδίκτυο με τη φράση «κατασκηνώσεις Χαλκιδική» και «νέα σκιώνη χαλκιδικής» και μάλιστα έχει προβεί και σε αναζήτηση χάρτη από Google maps για τη συγκεκριμένη περιοχή στη Νέα Σκιώνη Χαλκιδικής, όπου υπάρχουν παιδικές κατασκηνώσεις.

Η δικηγόρος της οικογένειας της Μαρκέλλας: « Επιβεβαιωθήκαμε»

Στο ΘΕΜΑ μίλησε η δικηγόρος της οικογένειας του 10χρονου κοριτσιού, Ανθούλα Ανάσογλου (φωτογραφία), η οποία έκανε λόγο για πλήρη επιβεβαίωση των ισχυρισμών της πολιτικής αγωγής περί της ύπαρξης τρίτου προσώπου πίσω από την απαγωγή.

«Η πολιτική αγωγή από την πρώτη στιγμή της σύλληψης της κατηγορουμένης υποστήριξε ότι η κατηγορούμενη αποκλείεται να έδρασε μόνη της. Ο σχεδιασμός, η εκτέλεση αλλά και το σχέδιο διαφυγής της θύμιζε σενάριο καλοστημένης χολιγουντιανής ταινίας. Σε συνδυασμό τώρα με την χρη ματική άνεση που φάνηκε να διαθέτει η κατηγορούμενη Και φυσικά λαμβάνοντας υπόψη και την αποφασιστική σημασία καταθέση της ανήλικης, Ξεκαθάρισαν οι ενδείξεις για τη συμμετοχή και άλλου προσώπου . ( Κατά την δική μου άποψη περισσότερα του ενός ) Παραταύτα η ελλιπής ανταπόκριση των αρμοδίων λίγο έλειψε να οδηγήσει σε τέλμα την ανάκριση αναφορικά με άλλα πρόσωπα».

Και πρόσθεσε: «Χρειάστηκε αιτηση της πολιτικής αγωγής για επιστροφή της δικογραφίας στην κυρία ανάκριση ώστε να συσχετιστεί η αστυνομική έρευνα για το φερόμενο συνεργό, η οποία είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2020 και ολοκληρώθηκε, Με την παραπομπή του ανω για άλλα αδικήματα. Αξιοπερίεργο είναι ότι τα ευρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι του συνεργού ταυτίζονται εν μέρει με τα ευρήματα στο σπίτι της βασικής κατηγορούμενης . Παραταύτα και με το χρόνο της προσωρινής κράτησης της βασικής κατηγορουμένης να πιέζει αμείλικτα εισάγεται ( Αναμένεται και η έκδοση βουλεύματος) Στο αρμόδιο δικαστήριο για να εκδικαστεί η υπόθεση που Συγκλόνισε την Ελλάδα και αποτελεί μοναδική για τα χρονικά, με δύο κατηγορούμενους , Ο ένας πως αυτουργός και ο έτερος ως ο συνεργός, Σε αρπαγή ανηλίκου κάτω των 14 ετών Προκειμένου να μεταχειριστεί ο δράστης τον ανήλικο σε ανήθικες ασχολίες. Πίστη στο ρόλο της πολιτική αγωγή προχώρα σε αίτηση επιστροφής μέρος της δικογραφίας αναφορικά με Με το συγκατηγορούμενό διότι έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι πρέπει να χυθεί άπλετο φως με άρση τηλεφωνικού απορρήτου και των ηλεκτρονικών συνδιαλλαγών και συνομιλιών. Μία τόσο συγκλονιστική και σοβαρή υπόθεση, που αφορά ανήλικη μαθήτρια σε τέτοια τρυφερή ηλικία , Που αφορά το κάθε παιδί που μπορεί να γίνει θύμα, Δεν έλαβε ως τώρα την πρέπουσα δικανική αξιολόγηση . Ευχόμαστε με τη βοήθεια όλων να μην υπάρξουν ξανά άλλα παιδιά σε μία φωτογραφία με αποτυπωμένη τη λέξη: missing».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Απαγωγή Μαρκέλλας: Ο ρόλος του κατηγορούμενου επιχειρηματία και το «σερφάρισμα» στα ορφανοτροφεία"

Έσκασε λάστιχο φορτηγού και προκλήθηκε καραμπόλα 6 οχημάτων στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως στον κόμβο Νεμέας

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε εχθές το βράδυ στο 114ο χλμ του Νέου Αυτοκινητόδρομου Κορίνθου -Τριπόλεως στον κόμβο Νεμέας. Το λάστιχο ενός φορτηγού οχήματος έσκασε ενώ κινούνταν προς Τρίπολη, και τα κομμάτια του να σκορπιστούν στο οδόστρωμα.

Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, πολλά αυτοκίνητα που ήταν πίσω και δίπλα από το φορτηγό να μην μπορούν να αποφύγουν τα κομμάτια του ελαστικού και να χτυπήσουν το ένα πίσω από το άλλο.

Ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Στο σημείο έφτασαν περιπολικά, ασθενοφόρο και πυροσβεστικό όχημα. Προανάκριση διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Ανατολικής Πελοποννήσου.

korinthostv

Διαβάστε Περισσότερα » "Έσκασε λάστιχο φορτηγού και προκλήθηκε καραμπόλα 6 οχημάτων στην Εθνική Οδό Κορίνθου – Τριπόλεως στον κόμβο Νεμέας"

Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο στο Μυρτώο Πέλαγος

Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης πραγματοποιήθηκε πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, από το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος μετά τη βύθιση του φορτηγού πλοίου «SEA BIRD», σημαίας TΟΓΚΟ, στη θαλάσσια περιοχή 0,2 ν.μ. βορειοανατολικά των βραχονησίδων "ΚΑΡΑΒΙ", κατόπιν πρόσκρουσής του.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από Ουκρανία με προορισμό την Τυνησία και μετέφερε 7.000 μετρικούς τόνους σιτάρι.

Άμεσα στο σημείο έσπευσαν δύο περιπολικά σκάφη του Λιμενικού πέντε παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.

Τα 16 μέλη του πληρώματος όλοι υπήκοοι Συρίας, παρελήφθησαν με ασφάλεια από δύο παραπλέοντα πλοία, καλά στην υγεία τους, και στη συνέχεια μετεπιβιβάσθηκαν σε περιπολικό σκάφος Λιμενικού με προορισμό τη Μονεμβασιά.

Στο σημείο σπεύδουν τρία αντιρρυπαντικά σκάφη, ενώ πρόκειται να απογειωθεί και αεροσκάφος του Λιμενικού προκειμένου να ελέγξει την περιοχή από τυχόν θαλάσσια ρύπανση.

Στη θαλάσσια περιοχή ο καιρός είναι καλός.

Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού βρέθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο οποίος ενημερώνεται διαρκώς για την εξέλιξη του περιστατικού.

Η "Καραβιά" είναι μία από τις τέσσερις βραχονησίδες του Μυρτώου πελάγους,(Φαλκονέρα, Βελοπούλα Ανάνες) οι οποίες ακόμα και σε συνθήκες άπνοιας έχουν ισχυρά θαλάσσια ρεύματα. .

ΑΠΕ/ euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Βυθίστηκε φορτηγό πλοίο στο Μυρτώο Πέλαγος "

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news