facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς

Κατατέθηκε απόψε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επιβάλλεται η ειδική εισφορά στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, η οποία καθορίζεται σε 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τα έσοδα από την εισφορά θα χρηματοδοτήσουν την επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί ως το τέλος της εβδομάδας, προκειμένου οι τελικές τιμές καταναλωτή να κυμανθούν κοντά στα 15 σεντς ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας η εισφορά επιβάλλεται κατά αρχήν για το μήνα Αύγουστο με δυνατότητα παράτασης μέχρι τρεις μήνες.

Η ρύθμιση αυτή όπως επισημαίνεται είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί η αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές εξαιτίας της ανόδου των τιμών πώλησης του ρεύματος από τις μονάδες φυσικού αερίου σε επίπεδο σημαντικά υψηλότερο από το κόστος παραγωγής. Και αποσκοπεί στον περιορισμό της υπερβάλλουσας κερδοφορίας των μονάδων φυσικού αερίου.

Με την ίδια τροπολογία ορίζεται ότι με πρωτοβουλία των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας θα μεταφερθούν από την 1η Αυγούστου οι αγροτικές παροχές στο ειδικό τιμολόγιο “Γαία”. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου οι αγρότες και οι οργανισμοί εγγείων βελτιώσεων που δεν επιθυμούν να παραμείνουν στο ειδικό τιμολόγιο, μπορούν να το δηλώσουν στον προμηθευτή τους. Τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών για καταναλώσεις μέχρι 31 Δεκεμβρίου ρυθμίζονται με μηδενικό επιτόκιο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την ειδική εισφορά στους ηλεκτροπαραγωγούς"

Πυροβολισμοί στη Βιάννο: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας διώκεται ο 51χρονος

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση των πυροβολισμών που… έπεσαν σε γλέντι στο Κεφαλοβρύσι του δήμου Βιάννου με «πρωταγωνιστή» έναν 51χρονο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, σε βάρος του 51χρονου είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης με τον ίδιο να παραδίδεται σήμερα στις αρχές και να οδηγείται ενώπιον του εισαγγελέα Ηρακλείου.

Ο εισαγγελέας του άσκησε ποινικές διώξεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και στη συνέχεια οδηγήθηκε στον ανακριτή από τον οποίον ζήτησε και έλαβε προθεσμία, με αποτέλεσμα να απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης.

Οι μπαλωθιές και ο… άγριος καυγάς με έναν 51χρονο

Όλα συνέβησαν τα ξημερώματα της Παρασκευής όταν στο Κεφαλοβρύσι Βιάννου είχε στηθεί ένα μεγάλο γλέντι.

Κάποια στιγμή, ο 51χρονος έβαλε το όπλο και άρχισε να ρίχνει… μπαλωθιές μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παρευρισκόμενων ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στο τραπέζι όπου ήταν και οι παρέα του.

Μόλις ο 51χρονος ετοιμάστηκε για να φύγει συναντήθηκε τυχαία με έναν άλλον 51χρονο με τον οποίο ξεκίνησε ένας άγριος καυγάς. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος δεν δίστασε να βγάλει το όπλο και να του το στρέψει εναντίον του απειλώντας τον.

Υπήρξε μία πάλη μεταξύ τους ενώ και αρκετοί παρευρισκόμενοι μπήκαν στη μέση για να αφοπλίσουν τον 51χρονο αλλά και να χωρίσουν τους δύο άνδρες.

Στη συνέχεια ο 51χρονος κατηγορούμενος πήρε το όπλο του και έφυγε με τρία ακόμα άτομα από το σημείο προς άγνωστη κατεύθυνση.

Αθώοι οι υπόλοιποι συλληφθέντες

Οι τρεις άνδρες (25, 44 και 53 χρόνων) που συνελήφθησαν για το περιστατικό με τους πυροβολισμούς και ήταν εκείνοι που έφυγαν μαζί με τον 51χρονο από τον χώρο του γλεντιού δικάστηκαν στο Αυτόφωρο Δικαστήριο Ηρακλείου όπου και αθωώθηκαν καθώς διαπιστώθηκε πως δεν είχαν καμία σχέση με τον άγριο καυγά.

cretapost

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στη Βιάννο: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας διώκεται ο 51χρονος"

Αυξήσεις τιμών έως και 448% σε 849 φάρμακα ανακοίνωσε ο ΕΟΦ

Αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ σήμερα Τρίτη 30 Ιουλίου οι τιμές για 1.242 κωδικούς σκευασμάτων, για τα οποία οι εταιρείες που τα διακινούν, είχαν αιτηθεί την αναπροσαρμογή τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της σχετικής λίστας, προκύπτουν αυξήσεις άνω του 1% για 849 σκευάσματα. Μάλιστα, για 700 κωδικούς η αύξηση είναι πάνω από 10%, ενώ κατά 20% και πάνω αυξάνονται σε 570 κωδικούς. Οι αυξήσεις φθάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις στο διπλασιασμό. Συγκεκριμένα, σε 100 φάρμακα η αύξηση είναι πάνω από 100%, φθάνοντας σε ένα σκεύασμα το 448%. Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχει εκδοθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση, ώστε να αλλάξουν άμεσα οι τιμές παραγωγού και οι αυξήσεις στα φαρμακεία να τεθούν σε ισχύ το Σεπτέμβριο.

Η ανατιμολογήσεις γίνονται, προκειμένου να διορθωθούν στρεβλώσεις στις τιμές φαρμάκων, οι οποίες οδηγούσαν σε μη βιώσιμη παραμονή τους στην ελληνική αγορά.

Δείτε ΕΔΩ τα φάρμακα στα οποία αυξάνονται οι τιμές

Διαβάστε Περισσότερα » " Αυξήσεις τιμών έως και 448% σε 849 φάρμακα ανακοίνωσε ο ΕΟΦ"

Πυροβολισμοί στο Γάζι: Αναζητείται 33χρονος – Συνελήφθη ο πεθερός και ο γαμπρός του για αρχαία

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Μαλεβιζίου για να βρεθεί ο 33χρονος δράστης που φέρεται να πυροβόλησε επιχείρηση σε κεντρικό σημείο του Γαζίου.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες του cretapost, από το πρωί οι αστυνομικοί έχουν ταυτοποιήσει πως ο 33χρονος είναι εκείνος που άνοιξε πυρ κάνοντας έρευνες τόσο στο σπίτι του, όσο και στα σπίτια συγγενών του.

Ο δράστης μπορεί να παραμένει άφαντος ωστόσο οι αστυνομικοί έβγαλαν… λαβράκι κατά τη διάρκεια των ερευνών τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι αρχές πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι του πεθερού του 33χρονου για να διαπιστώσουν αν κρύβεται εκεί. Στο σπίτι δεν υπήρχε ίχνος του δράστη ωστόσο οι αστυνομικοί βρήκαν όπλα αλλά και αρχαία.

30-07-2024_at-maleviziou_fthores-opla-archeotites

Αναλυτικότερα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα κυνηγετικό όπλο, ένα αεροβόλο, 50 σφαίρες, μία σπάθα, ένα εξάρτημα όπλου και είδη συντήρησης οπλισμού, τρεις αρχαίους αμφορείς και τμήματα αμφορέων και κεραμικά αντικείμενα.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 56χρονο πεθερό του δράστη καθώς και τον 26χρονο γαμπρό του σε βάρος των οποίων έχει σχηματιστεί δικογραφία για όπλα και αρχαία.

Βίντεο από τους πυροβολισμούς

Σε βίντεο που εξασφάλισε η τηλεόραση του mega, ο δράστης κινούνταν με ένα μπλε αυτοκίνητο όταν πλησίασε την τζαμαρία της επιχείρησης – που βρίσκεται σε πολυσύχναστο δρόμο του Γαζίου – άνοιξε το παράθυρο και πυροβόλησε προκαλώντας σοβαρές υλικές στιγμές.

Εκείνη την ώρα, υπήρχε αρκετός κόσμος στο σημείο και αποτελεί θαύμα το γεγονός ότι δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός.

 

cretapost 

Διαβάστε Περισσότερα » "Πυροβολισμοί στο Γάζι: Αναζητείται 33χρονος – Συνελήφθη ο πεθερός και ο γαμπρός του για αρχαία"

Τραγωδία στην Ελαία: Αγωνία για τον 19χρονο από τα Καλύβια Ήλιδας - Φρουρούμενος κατ’ οίκον ο οδηγός της νταλίκας

Στο σπίτι του στη Ζαχάρω βρίσκεται ο οδηγός, της νταλίκας που σκόρπισε το θάνατο την περασμένη Παρασκευή στην Ελαία Μεσσηνίας, στο πολύνεκρο τροχαίο με τους τέσσερις νεκρούς.

Μετά το εξιτήριο που έλαβε από το νοσοκομείο Κυπαρισσίας, παραμένει φρουρούμενος κατ’ οίκον μετά τη σύλληψή του ύστερα από το πολύνεκρο τροχαίο και αναμένονται οι δικαστικές εξελίξεις στην υπόθεση. Να απολογηθεί και ουσιαστικά να δώσει τη δική του εκδοχή για το τροχαίο δυστύχημα και τα αίτια που το προκάλεσαν.

Την ίδια ώρα η αγωνία μεγαλώνει για την πορεία της υγείας του 19χρονου φαντάρου με καταγωγή από τα Καλύβια Ήλιδας. Το παλικάρι που επέβαινε στο αυτοκίνητο που έχασαν τη ζωή τους, ο 43χρονος πατέρας του και η 13χρονη αδερφή του, νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών. Στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης νοσηλεύεται η 66χρονη γιαγιά του, που είχε τραυματιστεί ελαφρύτερα.

ilialive

Διαβάστε Περισσότερα » " Τραγωδία στην Ελαία: Αγωνία για τον 19χρονο από τα Καλύβια Ήλιδας - Φρουρούμενος κατ’ οίκον ο οδηγός της νταλίκας "

Στις 43 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Από Ω/18:00/29-07-2024 έως Ω/18:00/30-07-2024 εκδηλώθηκαν 43 αγροτοδασικές πυρκαγιές, από τις οποίες οι 39 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 4.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Παρακαλούμε όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 43 οι αγροτοδασικές πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο "

Η Interpol, η διεθνής έρευνα για εμπόριο όπλων από τη Βοσνία και η σύλληψη 36χρονου κρητικού

Ένας 36χρονος ναυτικός από χωριό του Ηρακλείου τέθηκε στο κάδρο της ΕΛ.ΑΣ μετά από σχετικό σήμα της Interpol  στο πλαίσιο έρευνας για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης που εμπορεύεται παράνομα όπλα με αποστολή δεμάτων  από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Μάλιστα για την Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις για αποστολές δεμάτων σε τουλάχιστον δέκα περιπτώσεις.

Με βάση το σήμα της Interpol στον 36χρονο αποδίδονται δύο αποστολές, ενώ προκύπτει κάποια δραστηριότητα αποστολών και σε άλλα πρόσωπα, όπως για παράδειγμα σε άτομο στα Χανιά.

Κατόπιν του σχετικού σήματος, στελέχη της τοπικής ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν σε κατ’ οίκον έρευνα στην οικία του 36χρονου όπου μεταξύ άλλων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, πέντε γεμιστήρες διαμετρήματος 9 mm, επτά γεμιστήρες τουλάχιστον δύο διαφορετικών πολεμικών τυφεκίων διαφόρων διαμετρημάτων και φυσίγγια.

Αθλητής σκοποβολής και όπλο κειμήλιο από παππού

Ο 36χρονος, ο οποίος απασχολεί πρώτη φορά τις Αρχές, φέρεται να υποστήριξε κατά πληροφορίες ότι κατά καιρούς κάνει κάποιες διαδικτυακές παραγγελίες από το εξωτερικό. Για τις δύο αποστολές που του αποδίδονται από τη Βοσνία φέρεται να ισχυρίστηκε ότι δεν θυμάται κάτι σχετικά με αυτές. Επιπρόσθετα αναφέρεται ότι ο ίδιος είναι αθλητής σκοποβολής (και κατέχει από το 2018 δελτίο σκοπευτή), ενώ για το κατασχεθέν πιστόλι, υποστηρίζεται ότι αποτελεί οικογενειακό κειμήλιο από τον παππού του και πίστευε εσφαλμένα ότι ως τέτοιο,  δεν ήταν παράνομο. Φέρεται μάλιστα να έχει προσκομίσει την έγγραφη απάντηση της Πανελλήνιας Ένωσης Φίλων των Όπλων κατόπιν σχετικού ερωτήματος για τη νομιμοποίηση του εν λόγω πιστολιού ως κειμηλίου.  

Ο 36χρονος σε βάρος του οποίου ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη (λόγω των γεμιστήρων πολεμικών τυφεκίων) αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο της καταβολής χρηματικής εγγύησης, ύψους 2000 ευρώ.

«Είμαστε βέβαιοι ότι σε επόμενο δικονομικό στάδιο η κατηγορία θα μετατραπεί σε πλημμέλημα, δεν αποκλείουμε, δε, ακόμα και την αθώωση του ενόψει έλλειψης δόλου αφενός λόγω της σκοπευτικής του ιδιότητας, αφετέρου των προσπαθειών που έχει κάνει να νομιμοποιήσει το συλλεκτικό όπλο που ο ίδιος παρέδωσε», εκτίμησε ο συνήγορος υπεράσπισης του 36χρονου, κ. Γιώργος Κοκοσάλης.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Interpol, η διεθνής έρευνα για εμπόριο όπλων από τη Βοσνία και η σύλληψη 36χρονου κρητικού "

Καιρός αύριο: Έως τους 37 βαθμούς η θερμοκρασία με ανέμους μέχρι 8 μποφόρ – Πού θα βρέξει

Καλός θα είναι ο καιρός αύριο Τετάρτη 31 Ιουλίου στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει έως τους 37 βαθμούς.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Γενικά αίθριος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών αναμένονται το πρωί στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας και στην ανατολική Θεσσαλία και το μεσημέρι στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι το απόγευμα σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πιθανόν τοπικά έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 35 με 36 και τοπικά στα δυτικά τους 37 βαθμούς, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 32 με 34 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 28 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά 6 τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για ασθενής βροχή στο νότιο τμήμα της κεντρικής Μακεδονίας.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 34 και τοπικά έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε υπάρχει πιθανότητα για ασθενή βροχή στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.
Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ και σταδιακά από το απόγευμα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 με 35 και στα ηπειρωτικά έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ορεινά της Πελοποννήσου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 30 και στη νότια Κρήτη έως 33 με 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα βόρεια έως 7 και πιθανόν τοπικά έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 33 και τοπικά έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ορεινά και τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα για ασθενής βροχή μικρής διάρκειας στα ανατολικά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά και τις Σποράδες από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 34 με 35 και στις Σποράδες έως 29 με 30 βαθμούς Κελσίου.

newsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Έως τους 37 βαθμούς η θερμοκρασία με ανέμους μέχρι 8 μποφόρ – Πού θα βρέξει"

Χάος σε στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ ενώ μιλούν για «ώρα μηδέν» στα σύνορα του Λιβάνου – Αναστέλλει πτήσεις η Aegean

Εντείνεται η ανησυχία για ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τις εξελίξεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε πως θα υπάρξει «σκληρή» ανταπόδοση της επίθεσης η οποία στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά στα – ελεγχόμενα από το Ισραήλ- Υψίπεδα του Γκολάν. Παράλληλα μαίνεται και η κόντρα Τελ Αβίβ – Άγκυρας, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν περί εισβολής στο Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ζητά μάλιστα από το ΝΑΤΟ να διώξει την Τουρκία από τη Συμμαχία, καθώς όπως λέει ανήκει πλέον στον Άξονα της Αντίστασης.

Κι ενώ κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ώρες για τις αποφάσεις που θα λάβει ο Νετανιάχου, το Ισραήλ βυθίστηκε σε πρωτόγνωρο πολύωρο χάος. Ακροδεξιοί διαδηλωτές εισέβαλαν σε στρατιωτικές βάσεις για να εμποδίσουν τη σύλληψη 9 ισραηλινών εφέδρων για την βάναυση σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου.

Τα γεγονότα οδήγησαν ακόμη και σε διακοπή σύσκεψης των ενόπλων δυνάμεων για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού καταδικάζει τις ενέργειες των διαδηλωτών, μιλώντας «συμπεριφορές που παραβιάζουν το νόμο, φέρνουν την αναρχία, κάνουν κακό στον ισραηλινό στρατό, στην ασφάλεια του έθνους και στις προσπάθειες μας στον πόλεμο».

Αφορμή η σύλληψη εννέα ισραηλινών στρατιωτών που κατηγορούνται για βιασμό και κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατούμενου.

Μεταξύ των διαδηλωτών και ακροδεξιοί βουλευτές, αλλά και στρατιώτες με καλυμμένα πρόσωπα. Ο υπουργός Άμυνας μάλιστα ζητά να γίνει έρευνα εναντίον του ακροδεξιού εταίρου της κυβέρνησης Μπεν Γκβιρ.

«Σας καλώ να αντιμετωπίσετε με αυστηρό τρόπο τα μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού που πήραν μέρος στις ταραχές και να διατάξετε έρευνα εάν ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ έδωσε εντολή στην αστυνομία να μην σταματήσει τους διαδηλωτές», είπε ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας.

Μέλη του ακροδεξιού κόμματος του υπουργού Εθνικής Ασφάλειας Ιταμά Μπεν Γκβιρ ανακοίνωσαν ότι πήγαν στο Σντε Τιμάν για να διαμαρτυρηθούν για την κράτηση των στρατιωτών. «Το θέαμα αξιωματικών της στρατονομίας να έρχονται να συλλαμβάνουν τους καλύτερους ήρωές μας στο κέντρο κράτησης του Σντε Τιμάν δεν είναι τίποτα λιγότερο από ντροπιαστικό. Συνιστώ στον υπουργό Άμυνας, στον αρχηγό του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού (IDF) και στις στρατιωτικές αρχές να στηρίξουν τους πολεμιστές μας και να μάθουν από τον τρόπο λειτουργίας της σωφρονιστικής υπηρεσίας: η ελαφρά μεταχείριση των τρομοκρατών έχει τελειώσει. Οι στρατιώτες πρέπει να έχουν την πλήρη υποστήριξή μας», είπε ο Μπεν Γκβιρ.

O πρωθυπουγός Νετανιάχου, ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού, στρατηγός Χέρτζι Χαλεβί, ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ και ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσοκ καταδίκασαν τις ταραχές έξω από τη βάση Σντε Τιμάν και απήθυναν έκκληση για ηρεμία. Ωστόσο οι εκκλήσεις τους δεν εισακούστηκαν και ένας όχλος συγκεντρώθηκε αργά το βράδυ έξω από τη βάση Μπεϊτ Λιντ, επιχειρώντας να εισβάλει και σε αυτή.

Ορισμένοι διαδηλωτές φορούσαν στρατιωτικές στολές και φαινόταν να ήταν οπλισμένοι. Η αστυνομία έφτασε και έδιωξε τους διαδηλωτές μέσω βίαιων συμπλοκών, αλλά δεν έγιναν συλλήψεις.

Στρατηγός Χαλεβί: Οι ταραχές έβλαψαν την ασφάλεια του Ισραήλ και τις πολεμικές επιχειρήσεις

Οι εισβολές στις βάσεις προκάλεσαν την οργισμένη καταδίκη του ΧΙσραηλινού επιτελάρχη, ο οποίος τόνισε ότι αυτές έβλαψαν τον στρατό και την ασφάλεια του Ισραήλ και τις πολεμικές επιχειρήσεις. Μπροστά στα περιστατικά, ανώτατοι αξιωματικοί του ισραηλινού Στρατού, συμπεριλαμβανομένου του Χαλεβί, αναγκάστηκαν να αναβάλουν κρίσιμες συζητήσεις για τις εχθροπραξίες στον βορρά στα σύνορα με το Λίβανο, όπου οι εντάσεις κλιμακώνονται, ενώ ορισμένες μονάδες στη Δυτική Όχθη μετακινήθηκαν προς τις βάσεις που σημειώθηκαν οι ταραχές.

Υποστηρικτές των κατηγορουμένων στρατιωτών συγκεντρώνονταν έξω από το στρατοδικείο πριν από την ακροαματική διαδικασία των στρατιωτών. «Αυτοί δεν είναι εγκληματίες, είναι στρατιώτες μας, που έδωσαν τους τελευταίους εννέα μήνες της ζωής τους για την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε στους Times of Israel η σύζυγος ενός από τους κατηγορούμενους στρατιώτες.

Ένας στρατιώτης που υπηρετεί στην ανακριτική μονάδα της Στρατονομίας, που χειρίζεται την έρευνα για τα φερόμενα βασανιστήρια κατά του Παλαιστινίου, είπε ότι διοικητές ζήτησαν από τους στρατιώτες της μονάδας αυτής να αφαιρέσουν από τις στολές τους τα διακριτικά της μονάδας και τους μπλε μπερέδες τους ενώ βρίσκονταν έξω από τη βάση φοβούμενοι ότι οι διαδηλωτές θα βάλουν εναντίον τους. «Είναι τρελό, να φοβάμαι τόσο τους Ισραηλινούς πολίτες όσο και τους τρομοκράτες της Χαμάς;», δήλωσε.

Η έρευνα εις βάρος των στρατιωτών ξεκίνησε αφού ένας κρατούμενος ύποπτος τρομοκρατίας μεταφέρθηκε από τη βάση σε νοσοκομείο με σημάδια σοβαρής κακοποίησης, συμπεριλαμβανομένων τραυμάτων στον πρωκτό του. Ο κρατούμενος είχε συλληφθεί από τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας πριν από εβδομάδες.

Ολοκληρωτικός πόλεμος στις επιλογές του Νετανιάχου;

Στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου συνεχίζονται οι εκατέρωθεν επιθέσεις, ενώ για πλήγματα του Ισραήλ κατά στρατιωτικών στόχων έκανε λόγο και η Συρία. Τα βλέμματα όλων όμως είναι στραμμένα στις επόμενες κινήσεις του Νετανιάχου και αν το εύρος των αντιποίνων που θα αποφασίσει οδηγήσει σε ολοκληρωτικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν θέλουμε πόλεμο, δεν θέλουμε διεύρυνση του πολέμου, δεν επιθυμούμε κλιμάκωση και εργαζόμαστε γι` αυτό το σκοπό», διαμηνύει το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου.

«Εξακολουθούμε να ανησυχούμε για την πιθανότητα όλο αυτό να κλιμακωθεί και να εξελιχθεί σε μια ολοκληρωτική μάχη. Και δεν πιστεύω ότι μια τέτοια μάχη είναι αναπόφευκτη», προειδοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόντ Όστιν.

Αναστέλλει πτήσεις και η Aegean

Οι διπλωματικές προσπάθειες εντείνονται από Ευρωπαίους και Αμερικανούς, με στόχο τουλάχιστον, να μην υπάρξει επίθεση στη Βηρυττό αλλά και σε αεροδρόμια και γέφυρες. Και η Aegean προστίθεται στις εταιρείες που αναστέλλουν πτήσεις από και προς τον Λίβανο.

Οδοιπορικό του ΕΡΤΝnews στα υψίπεδα του Γκολάν

Έντονη ανησυχία για γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή προκαλεί η αιματηρή επίθεση με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν, κατά την οποία σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, παιδιά και νέοι,. Δύο 24ωρα μετά οι κάτοικοι της πόλης Majdal Shams , μιας πόλης γνωστής για τα χιονοδρομικά κέντρα λίγο παρακάτω, δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν το κακό που τους βρήκε την κοινότητά τους. Εδώ, με το Λίβανο στη μία πλευρά των λόφων και τη Συρία στην άλλη, με συγγενείς τους να ζουν στη δεύτερη, συγγενείς που δεν είδαν από το 1967, οι κάτοικοι δεν φαντάζονταν ποτέ ότι θα ζούσαν αυτό που έζησαν προχθές. Πύραυλοι ξανάπεσαν. Χωρίς θύματα. Μέχρι την Κυριακή.

Μια οικογένεια και μόνο έχασε τέσσερα παιδιά. Ο Χασσάν λέει όμως πως εδώ είναι όλοι μία οικογένεια. Όλοι γνωρίζουν όλους. Όλοι γνώριζαν όλα τα παιδιά εξηγεί, Και στο ερώτημα τι ζητούν οι κάτοικοι απαντά: Ειρήνη…

Πολλοί άλλοι πάλι δεν θέλουν να μιλήσουν στην κάμερα. Όμως καθώς η οργή υποχωρεί όταν όλοι ζητούν το ίδιο: Ειρήνη και ασφάλεια για όλους στην περιοχή. Το ερώτημα είναι ποιος και πώς θα τη φέρει.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Χάος σε στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ ενώ μιλούν για «ώρα μηδέν» στα σύνορα του Λιβάνου – Αναστέλλει πτήσεις η Aegean"

Ερντογάν κατά πάντων: Θα προστατεύσουμε τη «γαλάζια πατρίδα» – Απειλή για όλη την ανθρωπότητα το κράτος του Ισραήλ

Λάβρος κατά του Ισραήλ εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει εκ νέου και για «γαλάζια πατρίδα». Ο τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, στην οποία, όπως τόνισε, προσκλήθηκε, αλλά δεν πήγε, ακούγοντας την προτροπή της… 13χρονης εγγονής του.

«Το άνομο κράτος του Ισραήλ αποτελεί απειλή για όλο τον κόσμο και για όλη την ανθρωπότητα. Τον Χίτλερ τον σταμάτησαν, έστω και αργά. Αυτή η γενοκτονία πρέπει να σταματήσει πριν να είναι πολύ αργά. Αυτοί που κρατούν τα νήματα της κυβέρνησης Νετανιάχου πρέπει να σταματήσουν αυτό το δίκτυο σφαγέων.

Γνωρίζουμε επίσης τα σχέδια να εξαπλωθεί η φωτιά της Γάζας σε ολόκληρη την περιοχή. Ό,τι κι αν λέμε το λέμε για να σταματήσει η αιματοχυσία στην περιοχή. Είμαστε ένα έθνος του οποίου ο εθνικός ύμνος αρχίζει με τη φράση “μη φοβάσαι”. Τα θρασύτατα μηνύματα των κλόουν του πληκτρολογίου δεν μας πτοούν. Ποτέ δεν θα μας αποθαρρύνουν από το να βαδίσουμε στο δρόμο που πιστεύουμε. Μπορούν να ασχημονούν όσο θέλουν, δεν μπορούν να εμποδίσουν τον Ταγίπ Ερντογάν να φωνάζει για το δίκαιο και την αλήθεια. Δεν θα υποκύψουμε στις προκλήσεις των αιμοσταγών εγκληματιών. Βγήκαμε σε αυτό το ταξίδι φορώντας το σάβανό μας. Υπήρχαν εκείνοι που μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων έλεγαν ότι ο χρόνος μας τελειώνει. Έπεσαν έξω. Υπήρχαν εκείνοι που θέλησαν να μας ανατρέψουν με πραξικόπημα. Τους νικήσαμε όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο τούρκος πρόεδρος ανέφερε ακόμα: «Δεν θα κάνουμε το παραμικρό βήμα πίσω στην προστασία της γαλάζιας πατρίδας μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της πατρίδας μας. Να το γνωρίζουν όλοι αυτό. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων μέχρι τέλους». «Η δική μας γραμμή, ο δικός μας χαρακτήρας, είναι σαφής. Δεν είμαστε μια χώρα της οποίας θα της πάρεις το ψωμί, όταν τη χτυπήσεις στο κεφάλι σου».

Τέλος, για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων τόνισε: «Αυτό που επιδιώκεται να γίνει στο Παρίσι είναι ένα σχέδιο, για να φέρει τον άνθρωπο, τον εντιμότερο των πλασμάτων, ακόμα και πιο χαμηλά και από τα ζώα. Η διαβόητη σκηνή στο Παρίσι προσέβαλε όχι μόνο τον καθολικό κόσμο, όχι μόνο τον χριστιανικό κόσμο, αλλά εξίσου και εμάς. Η ανηθικότητα που στήθηκε στα εγκαίνια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις διαστάσεις της απειλής που αντιμετωπίζουμε. ”Αποσεξουαλικοποίηση” σημαίνει διαφθορά της ανθρώπινης φυλής. Είναι ύψιστο καθήκον για όλους όσους διαθέτουν λογική και αίσθηση να αντισταθούν στην τυραννία των ΛΟΑΤΚΙ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο διαστροφής που διαφθείρει την ανθρώπινη φύση, διαφθείρει την οικογένεια και απειλεί την ασφάλεια και την επιβίωση γενεών».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν κατά πάντων: Θα προστατεύσουμε τη «γαλάζια πατρίδα» – Απειλή για όλη την ανθρωπότητα το κράτος του Ισραήλ"

Δίκη για το Μάτι: «Το παιδί ούρλιαζε: Τώρα καιγόμαστε» – Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των μαρτύρων

Στην παντελή ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αναφέρθηκαν στις σημερινές (30/7/24) καταθέσεις τους στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων έξι μάρτυρες οι οποίοι έχασαν στενά συγγενικά τους πρόσωπα κατά τη διάρκεια της εθνικής τραγωδίας αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις βίωσαν και οι ίδιοι την πύρινη λαίλαπα.

Κάτοικος από το Μάτι, η οποία έχασε την μητέρα της κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς ενώ η ίδια και η κόρη της κινδύνεψαν, περιέγραψε στο δικαστήριο πως η φωτιά τους βρήκε σπίτι τους με την κόρη της να αρχίζει να ουρλιάζει ενώ ο υπολογιστής είχε αρχίσει να λιώνει.

«Εγώ δεν είχα όσφρηση και δεν κατάλαβα τη μυρωδιά… Το παιδί άρχισε να ουρλιάζει και φώναζε «τώρααα καιγομαστεεε» πήρα δυο πράγματα, τα χάπια της μαμάς μια ζακέτα, δεν ξέραμε τι να κάνουμε… Βγήκαμε έξω, τρέξαμε» είπε η μάρτυρας, εξηγώντας στη συνέχεια πως η μητέρα της ήταν 93 ετών και τους πρόλαβε η φωτιά στη σκάλα.

«Εκεί είδαμε το κοριτσάκι της Φύτρου να πηδάει στα βράχια γιατί δεν έβλεπε από τους καπνούς» περιέγραψε η κάτοικος του Ματιού, εξηγώντας πως η μητέρα της χάθηκε στη θάλασσα ενώ η κόρη της έμεινε μόνη στα ανοιχτά χωρίς βοήθεια. Εντελώς τυχαία όπως κατέθεσε η μάρτυρας η κόρη της σώθηκε όταν την εντόπισαν Αιγύπτιοι ψαράδες.

Την πλήρη απουσία του κρατικού μηχανισμού και τα λάθη της αστυνομίας ανέφερε στην κατάθεση του και ο ο Στυλιανός Μάσσης, που έχασε τους γονείς του κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς.
«Δεν ήξερε η αστυνομία που να στείλει τον κόσμο, δεν ήξεραν πως να τον κατευθύνουν και έστελναν μέσα από το Μάτι τον κόσμο» περιέγραψε ενώ πρόσθεσε πως «δεν υπήρχε κράτος, αστυνομία, Πυροσβεστική. Καθόντουσαν στη Μαραθώνος και κάπνιζαν. Υπήρχαν άνθρωποι που έβλεπαν τα σπίτια τους εσωτερικά να καίγονται και τα κοιτούσαν. Κανείς δεν νοιαζόταν για κανέναν…».

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Στο δικαστήριο κατέθεσαν και ο Κωνσταντίνος και η Μαρία Τουρναβίτη που έχασαν τον αδελφό τους στη φονική πυρκαγιά. «Η εικόνα ήταν της κολάσεως στην κυριολεξία. Υπήρχε η οσμή του θανάτου, δεν μπορούσες να σταματήσεις με το όχημα γιατί κινδύνευαν να κάνουν τα λάστιχα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Τα καμένα οχήματα ήταν παντού και δεν μπορούσες να περάσεις… Είναι αδιανόητο γιατί πήραν πυροσβεστικά από μια δασική περιοχή οικιστική για να τα πάνε στην Κινέτα….» τόνισε ο Κωνσταντίνος Τουρναβίτης, ενώ, η Μαρία Τουρναβίτη επεσήμανε πως «ο ρόλος της πυροσβεστικής είναι κι η εκκένωση.

Ζω στη Νέα Πεντέλη και στις μεγάλες φωτιές του 1997 μπήκε πυροσβέστης στην αυλή και μας είπε: Αφήνετε ανοιχτές αυλόπορτες, λάστιχα να φαίνονται και φεύγετε. Άρα έχω την εμπειρία».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη για το Μάτι: «Το παιδί ούρλιαζε: Τώρα καιγόμαστε» – Συγκλονίζουν οι καταθέσεις των μαρτύρων"

ΑΑΔΕ: Άμεση εμφάνιση της βεβαίωσης του φόρου εισοδήματος στο myAADE και myAADEapp

Άμεσα εμφανίζεται πλέον στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) και στην εφαρμογή myAADEapp η βεβαίωση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, μετά την υποβολή δήλωσης.

Χάρη στην αναβάθμιση αυτή, οι πολίτες μπορούν μέσω της ψηφιακής πύλης myAADE, στην επιλογή «Ο Λογαριασμός μου (Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές)», ή μέσω του myAADEapp, να:

• ενημερωθούν για τυχόν οφειλόμενα ποσά, την ταυτότητα οφειλής και τις ημερομηνίες πληρωμής τους,

• εξοφλήσουν άμεσα το φόρο, εφάπαξ ή σε δόσεις, με χρήση κάρτας ή μέσω IRIS, χωρίς να χρειάζεται να πληρώσουν μέσω web banking με ταυτότητα οφειλής,

• έχουν πρόσβαση σε πληρωμές που έχουν ήδη πραγματοποιήσει.

Συστήνουμε στους πολίτες να επιλέξουν τη δυνατότητα πληρωμής μέσω IRIS ή κάρτας, ώστε η καταβολή να πιστωθεί άμεσα στη φορολογική τους υποχρέωση, χωρίς την αναμονή που υφίσταται στις πληρωμές μέσω ταυτότητας οφειλής.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "ΑΑΔΕ: Άμεση εμφάνιση της βεβαίωσης του φόρου εισοδήματος στο myAADE και myAADEapp"

Ηράκλειο: χτύπησε 37χρονη στο κεφάλι με συσκευή σιδερώματος και βραστήρα και την έστειλε στο νοσοκομείο

Αυτό δεν ήταν ενδοοικογενειακό επεισόδιο, η μάχη του …Βατερλώ ήταν. Είναι πραγματικά ασύλληπτα όσα καταγγέλλει 37χρονη στο Ηράκλειο σε βάρος του 39χρονου, ο οποίος πήρε το δρόμο για τη φυλακή καθώς κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Η γυναίκα, η οποία αρνείται ότι διατηρούσε μαζί του ερωτική σχέση, τον κατήγγειλε για ληστεία, απόπειρα βιασμού και για επικίνδυνες σωματικές βλάβες καθώς χρειάστηκε να διακομιστεί στο εφημερεύον νοσοκομείο όπου και νοσηλεύθηκε τελικά.

Στους αστυνομικούς κατέθεσε  ότι ο 39χρονος εισέβαλε στο σπίτι της αφού έσπασε το τζάμι του παραθύρου του μπάνιου και προσπάθησε να τη βιάσει. Η 37χρονη υποστηρίζει ότι την χτύπησε στο κεφάλι με την συσκευή του σιδερώματος, ενώ παράλληλα άρχισε να την ξυλοκοπά. Αυτά συνέβησαν στις 15 του μηνός. Στις 27 Ιουλίου ο 39χρονος φέρεται να επέστρεψε στο σπίτι της καταγγέλλουσας με τον ίδιο τρόπο, από το τζάμι του μπάνιου.

Περιγράφει ότι και πάλι την χτύπησε στο κεφάλι, αυτή τη φορά με τον βραστήρα, προκαλώντας αιμορραγία. Αποπειράθηκε εκ νέου να τη βιάσει, εκείνη αντιστάθηκε και τότε της πέταξε έναν ανεμιστήρα, ενώ προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο σπίτι.

Ο 39χρονος αναζητήθηκε και συνελήφθη, όπως έγραψε το Cretalive.gr, στις 27 Ιουλίου. Αναφέρεται ότι κατά τη διάρκεια της κράτησης του στα κρατητήρια του Αστυνομικού Μεγάρου, συνέχιζε να ενοχλεί τηλεφωνικά την 37χρονη και να την απειλεί.

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Ηράκλειο: χτύπησε 37χρονη στο κεφάλι με συσκευή σιδερώματος και βραστήρα και την έστειλε στο νοσοκομείο "

Φωτιά στην Εύβοια: «Κόντεψα να καώ» συγκλονίζει ο πυροσβέστης που υπέστη εγκαύματα σε μάγουλο και χέρι

Με εγκαύματα σε μάγουλο και χέρι ο ένας πυροσβέστης που τραυματίστηκε στη φωτιά στην Εύβοια. «Η φωτιά πέρασε ακόμα και την ειδική στολή που φορούσα», αποκαλύπτει ο τραυματίας πυροσβέστης, Θωμάς Μανούσος.

«Κατεβαίνοντας για να κάνουμε την κατάσβεση ήταν οι άνεμοι πολύ δυνατοί. Μας κύκλωσε η φωτιά, βάλαμε όπισθεν. Κύκλωσαν και ένα άλλο αυτοκίνητο που έχουμε στη δουλειά, κάηκε, σώσαμε και τους συναδέλφους», ανέφερε μιλώντας στο Star ο ένας πυροσβέστης που τραυματίστηκε στη φωτιά στην Εύβοια.

«Έτρεξα 800 μέτρα, με προσπέρναγε η φωτιά. Καταφέραμε να είμαστε πάλι εδώ με τις οικογένειες μας και τα παιδιά μας. Είναι τέτοια η δουλειά που δεν ξέρεις την επόμενη μέρα αν θα είσαι πάλι στο σπίτι σου. Προσπαθούμε να ξαναγυρίσουμε για τα παιδιά μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Μανούσος, ο εποχικός τραυματίας πυροσβέστης, ο οποίος κάηκε στο χέρι και το μάγουλο.

Η θερμότητα από τις πύρινες γλώσσες πέρασε μέχρι και τον ειδικό εξοπλισμό. Πονούσε, καιγόταν και έβλεπε μπροστά του φλόγες 25 μέτρων. Μια εικόνα όμως είχε στο μυαλό του. Τα δύο του παιδιά. Πήρε δύναμη. Πάλεψε μαζί με τους συναδέλφους του και όλοι μαζί νίκησαν.

Η σύζυγός του ένα παράπονο έχει: «Όλα αυτά τον χειμώνα θα τα ξεχάσουμε. Eμένα με νοιάζει ότι είναι εδώ στα παιδάκια του. H κόρη μας τον φώναζε», σχολίασε.

Χωρίς ενεργό μέτωπο η Εύβοια – Δόθηκε ολονύχτια μάχη

Στο πύρινο μέτωπο της Εύβοιας οι ριπές των ανέμων έφταναν έως 7 μποφόρ. Έκαιγε δάσος με τις φλόγες να είναι τεράστιες και να μην υπάρχει αδυναμία προσέγγισης.

«Στην Εύβοια ζήσαμε δύσκολες συνθήκες καθότι υπήρξαν οικισμοί που απειλήθηκαν», δήλωσε ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας. 

Κριεζά και Πετριές ήταν τα δυο χωριά που απειλήθηκαν με τη φωτιά να πλησιάζει επικίνδυνα. Οι κάτοικοι δέχθηκαν 4 μηνύματα από το 112.

Τα εναέρια μέσα έκαναν συνεχείς ρίψεις, μπουλντόζες δημιουργούσαν αντιπυρικές ζώνες. Όλο το βράδυ δόθηκε μια σκληρή μάχη και τελικά το πρωί οι κάτοικοι ξύπνησαν χωρίς ενεργό μέτωπο. Οι ισχυρές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο σε περίπτωση αναζωπυρώσεων.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Φωτιά στην Εύβοια: «Κόντεψα να καώ» συγκλονίζει ο πυροσβέστης που υπέστη εγκαύματα σε μάγουλο και χέρι"

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4)  για αύριο Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.
Διαβάστε Περισσότερα » "Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για αύριο Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024"

Φορτηγό συγκρούστηκε με τρένο κοντά στην Αυλίδα – Τρεις ελαφρά τραυματίες

Σφοδρό τροχαίο σημειώθηκε πριν από λίγη ώρα στην Εύβοια.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του evima.gr στην περιοχή της Γλυφάδας στη Χαλκίδα κάτω από άγνωστες συνθήκες είχαμε σφοδρή σύγκρουση φορτηγού με τρένο.

Συγκεκριμένα, φορτηγό όχημα με σκασμένο λάστιχο εξετράπη της πορείας του, στον περιφερειακό δρόμο, πλησίον της Αυλίδας, και έπεσε στις γραμμές του τραίνου, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με την διερχόμενη αμαξοστοιχία 1551 (Χαλκίδα-Αθήνα).

Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει αναφορές για τραυματίες ενώ έχουν ζητηθεί προληπτικά ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.

Η πυροσβεστική εκλήθη για να συνδράμει στον απεγκλωβισμό των 130 επιβατών, ωστόσο δεν χρειάστηκε να επιχειρήσει, ενώ δρομολογούνται λεωφορεία για την απομάκρυνσή τους.

Στο σημείο έχουν δημιουργηθεί ουρές χιλιομέτρων στον κεντρικό δρόμο με τα αυτοκίνητα να πηγαίνουν με πολύ χαμηλές ταχύτητες.

Οι πρώτες εικόνες και βίντεο


evima

Διαβάστε Περισσότερα » "Φορτηγό συγκρούστηκε με τρένο κοντά στην Αυλίδα – Τρεις ελαφρά τραυματίες"

Λάρισα: Δίωξη κατά της Προέδρου της ΡΑΣ και στελεχών της Πυροσβεστικής για το δυστύχημα στα Τέμπη

Δίωξη για διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών διά παραλείψεως, με δόλο και κατ΄ εξακολούθηση κατά της προέδρου της ΡΑΣ, για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, ασκήθηκε από την Εισαγγελία της Λάρισας, μετά από πρόταση του Εφέτη ανακριτή.

Επίσης, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διεξήχθη μετά την μήνυση συγγενών θυμάτων, ασκήθηκε δίωξη για παράβαση καθήκοντος κατά τριών προοανακριτικών υπαλλήλων της Πυροσβεστικής και ενός ανώτερου αξιωματικού.

Για ιατροδικαστές και δικαστικούς εμπειρογνώμονες που περιλαμβάνονταν στην μήνυση, η υπόθεση αρχειοθετήθηκε, ενώ για τους δικαστικούς λειτουργούς που περιλαμβάνονταν επίσης στη μήνυση η υπόθεση θα εξεταστεί από άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς εκτός Λάρισας.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Λάρισα: Δίωξη κατά της Προέδρου της ΡΑΣ και στελεχών της Πυροσβεστικής για το δυστύχημα στα Τέμπη"

Οι αγρότες της Καρδίτσας έβγαλαν τα τρακτέρ στον κόμβο του Ε65!

Κινητοποίηση με αγροτικά μηχανήματα και αυτοκίνητα πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί οι αγρότες της Καρδίτσας στον κόμβο του Ε65 ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Οι αγρότες μεταξύ άλλων ζητούν άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις σε ποσοστό 100% για τις ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, να αντιμετωπιστούν οι χαμηλές τιμές στα προϊόντα και το υψηλό κόστος παραγωγής, με ουσιαστικά μέτρα στήριξης, αλλά και να πάρουν σάρκα και οστά αντιπλημμυρικά έργα που θα θωρακίσουν τις περιοχές που καταστράφηκαν από την επέλαση της τελευταίας θεομηνίας.

Παράλληλα θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, στον οποίο θα κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους και το διεκδικητικό πλαίσιο. Τόνισαν επίσης πως αν η κυβέρνηση δεν δώσει λύσεις θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, και δεν θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες και τα χωριά τους.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι αγρότες της Καρδίτσας έβγαλαν τα τρακτέρ στον κόμβο του Ε65!"

Λειψυδρία: «Καμπανάκι» από τον Κώστα Συνολάκη – «Την Ελλάδα που γνωρίζαμε ίσως την ξαναδούμε τον 22ο αιώνα»

«Την Ελλάδα που γνωρίζαμε ως παιδιά θα την ξαναδούμε, αν πάρουμε μέτρα, τον 22ο αιώνα». Αυτό σημείωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Συνολάκης ο οποίος μίλησε στην ΕΡΤ για το μεγάλο πρόβλημα της λειψυδρίας.

«Χρειάζεται μια μακροπρόθεσμη πολιτική, η οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», τόνισε ο κ. Συνολάκης μιλώντας για τη λειψυδρία. 

Μέσα στο καλοκαίρι, σημείωσε, «δεν μπορούμε να έχουμε σπάταλη νερού. Θυμάμαι παλιότερα και στα ελληνικά ξενοδοχεία… έλεγε ακόμα και σε απλά πράγματα όπως “τις πετσέτες σας, τα σεντόνια σας, αν δεν θέλετε να σας τα πλένουμε κάθε μέρα, να τα αφήνετε στις κρεμάστρες έτσι ώστε να ξέρουμε” για να μην υπάρχει σπατάλη».

Υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα, πριν από περίπου 30 χρόνια, στην αρχή της δεκαετίας του 90, υπήρξε τεράστια λειψυδρία.

Αναφέρθηκε και στην Αττική που είναι συγκεντρωμένος ο μισός πληθυσμός της χώρας λέγοντας πως: «Φυσικά μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα λειψυδρίας και το έχει αντιμετωπίσει. Το αντιμετώπισε πριν από 30 χρόνια (…). Γνωρίζω ότι η ΕΥΔΑΠ προσπαθεί να κάνει ένα βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την οικονομία νερού, αλλά είναι κάτι το οποίο είναι μπροστά από τις πόρτες μας».

«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ»

Τόνισε πως αυτό που δεν έχουμε καταλάβει σαν κοινωνία είναι ότι η κλιματική αλλαγή είναι «εδώ». «Του χρόνου τα πράγματα δεν θα είναι καλύτερα να είναι το ίδιο», εξήγησε ενώ, πρόσθεσε πως, «πρέπει να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση στο νερό».

Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα του υπερτουρισμού. «Πρέπει να κάνουμε κι αυτή την κουβέντα. Πόσο τουρισμό μπορούν να αντέξουν οι υποδομές μας», είπε.

Ο κ. Συνολάκης ανέφερε πως, «τον επόμενο χρόνο θα είναι όπως φέτος. Είμαστε σε μία καινούργια πραγματικότητα. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε με την κλιματική αλλαγή» και τόνισε πως, «αυτή την Ελλάδα που γνωρίζαμε σαν μικρά παιδιά, δυστυχώς θα την ξαναδούμε – αν πάρουμε τα μέτρα μας – ίσως τον 22ο αιώνα».

Έκλεισε λέγοντας: «Μας χρειάζεται μια εθνική πολιτική για το νερό, την οποία αυτή τη στιγμή δεν την έχουμε».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Λειψυδρία: «Καμπανάκι» από τον Κώστα Συνολάκη – «Την Ελλάδα που γνωρίζαμε ίσως την ξαναδούμε τον 22ο αιώνα»"

Κρήτη: Άγριος ξυλοδαρμός 11χρονης από τον πατέρα της – Πάρκαρε το αυτοκίνητο και της επιτέθηκε

Άμεσα αντανακλαστικά είχε ένας Γάλλος τουρίστας μπροστά στα μάτια του οποίου εκτυλίχθηκε μία σκηνή απίστευτης αγριότητας με θύμα ένα ανήλικο παιδί, στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, στα Χανιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 35χρονος Γάλλος χθες το μεσημέρι είδε να έχει σταθμεύσει ένα αυτοκίνητο και ο οδηγός του να έχει γυρίσει και να χτυπάει ένα ανήλικο κορίτσι που καθόταν στο πίσω κάθισμα.

Ο 35χρονος Γάλλος κάλεσε το 112 και ανέφερε το περιστατικό. Λίγο μετά αστυνομικοί εντόπισαν τον οδηγό του οχήματος και τον συνέλαβαν.

Πρόκειται για έναν 39χρονο Τσέχο ο οποίος χτυπούσε στη μέση του δρόμου την 11χρονη κόρη του. Ο 39χρονος από την Τσεχία συνελήφθη.

creta24

Διαβάστε Περισσότερα » "Κρήτη: Άγριος ξυλοδαρμός 11χρονης από τον πατέρα της – Πάρκαρε το αυτοκίνητο και της επιτέθηκε"

Παύλος Πολάκης: «Είμαι εδώ, θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ» – «Είσαι δειλός» του απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Σφοδρές «βολές» εναντίον όλων εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης κατά την πρώτη ομιλία σήμερα, Τρίτη (30.07.24) στην Βουλή ως Ανεξάρτητος βουλευτής, μετά τη διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με εντολή του Στέφανου Κασσελάκη.

«Αποτύχατε να με αποδημήσετε. Είμαι εδώ. Θα είμαι εδώ. Πιο δυνατός. Θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Παύλος Πολάκης στη Βουλή, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους τόνους.

Απευθυνόμενος, εμμέσως πλην σαφώς στην εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Παύλος Πολάκης πρόταξε τους πιστούς του οπαδούς, λέγοντας «ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους χιλιάδες του κόσμου, που δεν πέρασε αυτό που στήθηκε προχθές και το οποίο είναι το πραγματικό τείχος προστασίας  – όχι δικό μου προσωπικό- αυτού που εκπροσωπώ».

Ο κ. Πολάκης έδωσε το ιδεολογικό – πολιτικό στίγμα, λέγοντας πως εγώ είναι «της ασυμφιλίωτης μάχης με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Του συνεχόμενου και ανυποχώρητου αγώνα, ότι αυτή η χώρα, αυτή η Ελλάδα αξίζει και μπορεί καλύτερα για τα παιδιά της. Και αυτό θα γίνει μόνο με μια τεράστια έκτασης αναδιανομής της μισθωτής εργασίας, των μικρομεσαίων στρωμάτων, υπέρ της νεολαίας, της μικρομεσαίας αγροτιάς σε σύγκρουση με τις 80 – 100 οικογένειες, οι οποίες πίνουν το αίμα της χώρας, από τον Πόλεμο και μετά. Αυτό υπηρετώ και αυτό το σχέδιο υπηρετώ με συγκεκριμένη πρόταση σε όλα τα πεδία».

Ο κόσμος που με ακολουθεί, είπε ο κ. Πολάκης, «δεν τσίμπησε στο προχθεσινό», ενώ συνέχισε, λέγοντας ότι απέδωσε «στήσιμο προβοκάτσιας για αυτό που έγινε προχθές» και προσθέτοντας ότι «όταν δεν μπορείς να αμφισβητήσεις την ουσία αυτών που λέει ένας άνθρωπος, τότε στήνεις και προβοκατσιούρες για ύφος και το ήθος».

Ο ίδιος επέμεινε δε στη μομφή που έκανε στην συνεργάτιδα του Άδωνι Γεωργιάδη. Όπως είπε, τους μορφασμούς της «δεν ήταν η πρώτη φορά που τους έκανε στην Βουλή, υπήρξε και άλλη φορά και υπάρχει και βίντεο».

«Πυρά» εξαπέλυσε και στην Αθηνά Λινού για την αντίδρασή της απέναντι στην απρεπή συμπεριφορά του, μιλώντας «για ένα κλάμα… χρονοκαθυστερήσεως, από την κυρία Λινού, σαφώς υποκριτικό, σαφώς στημένο».

Επιτέθηκε δε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα επειδή τον αποκάλεσε «χυδαίο ζήτουλα της προσοχής μας» και του είπε πως «εγώ κατάγομαι από ένα τόπο, που βγάζει περήφανους ανθρώπους και τιμούν τις γυναίκες, εγώ μεγάλωσα με γυναίκες… Όλη η οικογένειά μου, η πλειοψηφία, έχει πολλούς μορφωμένους… και δεν ανέχομαι από κανένα να με λέει χυδαίο ζήτουλα της προσοχής. Απαιτώ από τον Πρόεδρο της Βουλής και μετά την παραδοχή της κυρίας Πετρούλια (είναι η συνεργάτης του Υπουργού) ότι δεν έχει κανένα θέμα υγείας να πάρει πίσω αυτό που είπε – γιατί εκεί στήθηκε η όλη προβοκάτσια, πως εγώ επιτέθηκα σε μια κυρία πάσχουσα από εγκεφαλικό που δεν μπορούσε να απολογηθεί- και αυτό ήταν όλο ψέμα».

Ο κ. Πολάκης επέμεινε στις καταγγελίες του για στημένο διαγωνισμό του Κέντρου Υγείας των Φιλιατρών λέγοντας «πως ναι, το ΤΑΙΠΕΔ έκανε τον διαγωνισμό αλλά ξέρετε εσείς διαγωνισμούς σε δημόσια έργα που να μην είναι στημένοι; Που να δίνουν έκπτωση 0,1%! Αυτή ήταν η κατακύρωση» και πρόσθεσε ρωτώντας τους μηχανικούς- βουλευτές «τι λέτε εσείς όταν κατακυρώνεται έργο με 0,1%; Πόσο είναι το «κωλόπουρι» (μίζα μηχανικών στην αργκό) που έχει δοθεί στους άλλους για να μην συμμετέχουν» Υποστήριξε ότι δόθηκε 1.755.000 ευρώ για την θερμομόνωση και δίκτυα για ένα κτήριο 800 τ.μ. και πρόσθεσε «κρίμα τα λεφτά που έπεσαν στα χέρια σας».

Χαμός με τον Άδωνι Γεωργιάδη

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, απάντησε στον Παύλο Πολάκη λέγοντας ότι σήμερα μας είπε ότι «είναι εδώ όρθιος» και απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε ότι «έχει ενδιαφέρον που είναι εδώ, μόνο που δεν έπρεπε να είναι εδώ αλλά στα δικαστήρια της Ευελπίδων για να υπερασπιστεί τον εαυτό του στην μήνυση που σας έχει κάνει η βουλευτής της ΝΔ Φωτεινή Αραμπατζή και εκεί περιμένω να πάει».

Καταλόγισε στον Παύλο Πολάκη ότι με την μετάθεση της ομιλίας του στην Βουλή, που ήταν να γίνει χθες και την ανέβαλε για σήμερα τεχνηέντως, αυτό που επιδιώκει είναι να πάρει τέταρτη αναβολή στην εκδίκαση της δίκη και είπε «τόσο ασυμφιλίωτης μαχητής της διαφθοράς που αγαπάει και τις γυναίκες  είναι ο Παύλος Πολάκης… που προσπαθεί να πάρει νέα αναβολή της δίκης του … τόσο γενναίος είναι… αλλά οι χιλιάδες όπως μας είπε διαδικτυακοί φίλοι του  αυτό που δεν ξέρουν είναι ότι ο Παύλος Πολάκης είναι ένα δειλός και επί τρία χρόνια  δεν πάει στο δικαστήριο να αποδείξει αυτά που είπε εδώ κατά της Αραμπατζή… Και τώρα επιδιώκει να πάρει νέα αναβολή με τον δικηγόρο του. Αυτός είναι ο ασυμβίβαστος μαχητής της διαφθοράς , που τιμάει κατά τα άλλα τις γυναίκες και την Κρήτη. Αλλοίμονο εάν οι Κρητικοί ήταν τόσο δειλοί…» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Σχετικά με την επίθεση στην συνεργάτιδά του είπε ότι από χθες ο κ. Πολάκης μας ζητάει να του ζητήσουμε συγνώμη γιατί η συνεργάτιδά μου δεν είχε πρόβλημα υγείας. Τί λέμε; Η υποχρέωσή μας να συμπεριφερόμαστε σε εργαζομένους με αξιοπρέπεια και να μην τους ασκούμε μπούλινγκ εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας τους; Που το είδατε αυτό γραμμένο κ. Πολάκη;» και πρόσθεσε « ο λόγος που σας διέγραψε ο κ. Κασσελάκης» έστω και μισό, γιατί στην ουσία δεν σας έχει διαγράψει- αυτό όλοι το έχουμε καταλάβει- είναι διότι ενώπιον του Ελληνικού λαού κάνατε δύο γυναίκες να κλαίνε  με την απρεπή σας συμπεριφορά και είδε ο κάθε Έλληνας πως θα ήταν να σας είχε εργοδότη γι’ αυτό και στο Υπουργείο Υγείας όλοι οι εργαζόμενοι σας μισούν… Γιατί αυτό που κάνατε στην κυρία Πετρούλια στην Επιτροπή το κάνατε και στους εργαζομένους στο Υπουργείο Υγείας. Ένας δειλός… που κρύβετε από την δικαιοσύνη και όταν βλέπει εργαζόμενο του κάνει μπούλινγκ» και κατέληξε «αυτό είδε ο κ. Κασσελάκης και σας διέγραψε…».

Για το έργο του Κέντρου Υγείας Φιλιατρών, ο υπουργός είπε  ότι ο διαγωνισμός ήταν διεθνής, από το ΤΑΙΠΕΔ και η προκήρυξη ανέβηκε στην ευρωπαϊκή πλατφόρμα της ΕΔΗΣΥ.  Τηρήθηκαν όλοι οι προβλεπόμενοι χρόνοι. Σύμφωνα, είπε με την μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ, το κόστος ανά τετραγωνικό κατασκευής είναι μικρότερο από αυτό του Κέντρου Υγείας Σφακίων. Οι περίεργοι διαγωνισμοί δεν είναι αυτοί που έχουν μικρή έκπτωση αλλά αντίθετα αυτοί που έχουν μεγάλη έκπτωση καθώς ο εργολάβος έρχεται μετά και ζητάει αναθεωρήσεις για να ολοκληρώσει το έργο. Και οι μικρές εκπτώσεις έχουν απαγορευτεί από το Νόμο.

Δεύτερος γύρος

Ο Παύλος Πολάκης του αντέτεινε πως «δεν θα σε ακολουθήσω στις προσβολές – γιατί αυτό κάνεις τώρα- για να πάει η μπάλα στην εξέδρα». Χαρακτήρισε τον Άδωνι Γεωργιάδη «ως τον απόλυτο ψεύτη σε σχέση με τα Φιλιατρά και τα Σαφακιά (εν. τα αντίστοιχα Κέντρα Υγείας) καθώς τα Σαφακιά κατασκευάστηκαν από το μηδέν και τα εξοπλίσαμε με 570.000 ευρώ ενώ στα Φιλιατρά δίνετε 1.750 εκατ. ευρώ για να κάνετε θερμομόνωση αντί για 450.000 ευρώ Και είπε, αέρα κοπανιστό, δεν απάντησες». Για τα δημόσια έργα είπε ότι «τώρα με το Νόμο συνεννοούνται οι εργολάβοι μεταξύ τους για το ποιος θα πάρει το ένα ή το άλλο έργο».

Ο κ. Πολάκης υποστήριξε ότι θέλησε να μιλήσει σήμερα και μάλιστα τελευταίος ομιλητής, για να ακουστούν αυτά που ήθελε να πει περισσότερο και όχι στις 2 τα ξημερώματα για όσα έγιναν προχθές. Επέμεινε ότι προχθές δεν έγινε κανένα μπούλινγκ στην συνεργάτιδα του Υπουργού «όσο να το γυρνάτε από εδώ και από εκεί».

Αναφορικά με την μήνυση που εκδικάζεται εναντίον του από την κυρία Αραμπατζή είπε ότι δεν αφορά επειδή την είπε Μακεδονομάχο επειδή είχε φορέσει την παραδοσιακή φορεσία – που δεν την ξαναφόρεσε, ούτε και ότι ο πατέρας της με τα σαιτ και τα άλλα πήρε ένα σκασμό λεφτά από το ΚΕΛΠΝΟ, αλλά γιατί αναπαρήγαγα ένα δημοσίευμα ότι καταδικάστηκε από τους υπαλλήλους της επειδή δεν του πλήρωνε και επέμεινε ότι «έτσι είναι. Και στην δικαιοσύνη θα πάω αλλά ήθελα να τα πως εδώ πρώτα!» Κάλεσε δε τον υπουργό να μεταβεί στο δικαστήριο για να κάνει τον μάρτυρα της κυρίας Αραμπατζή

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, πληροφόρησε την Ολομέλεια «πως μόλις τώρα πληροφορήθηκα από τους δικηγόρους μου που είναι εκεί, για να καταλάβετε τον γενναίο Πολάκη και τι κάνει, ότι οι δικηγόροι του ζήτησε αναβολή ισχυριζόμενοι ότι ο κ. Πολάκης είναι στην Βουλή και μιλάει. Αλλά το δικαστήριο, δεν του έδωσε αναβολή γιατί οι δικηγόροι της κυρίας Αραμπατζή προσκόμισαν  την λίστα ομιλητών που δείχνει ότι ήταν το νούμερο 9 στον κατάλογο (και αθ μιλούσε χθες στις 6 το απόγευμα) αλλά αντήλλαξε την θέση του με βουλευτή που είχε νούμερο 59 . Και έτσι το δικαστήριο ζήτησε να κρατηθεί η υπόθεση μέχρι να παρουσιαστεί ο κ. Πολάκης στο δικαστήριο και να δικαστεί, γιατί είναι η τέταρτη αναβολή που ζητούσε. Για τέτοιο ψεύτη μιλάμε, δεν μπορεί να πει αλήθεια ούτε κατά λάθος…».

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παύλος Πολάκης: «Είμαι εδώ, θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ» – «Είσαι δειλός» του απάντησε ο Άδωνις Γεωργιάδης"

Πόρισμα Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: Καμία σχέση του Predator με τις κρατικές υπηρεσίες - Νόμιμες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ - Σε δίκη 4 υπεύθυνοι των ιδιωτικών εταιρειών

Σε τρία βασικά συμπεράσματα καταλήγει η έρευνα του Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές η οποία κράτησε σχεδόν δύο χρόνια και στη διάρκειά της εξετάστηκαν όλοι οι προταθέντες μάρτυρες. Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, προχώρησε σήμερα στην ανακοίνωση των βασικών στοιχείων του πορίσματος, τα οποία είναι:

1.Καμία σχέση δεν έχει το predator με τις κρατικές υπηρεσίες (ΕΥΠ, ΔΑΕΕΒ ΕΛΑΣ)
2. Απολύτως νόμιμες  ήταν οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ

3. Παραπέμπονται σε δίκη οι τέσσερις υπεύθυνοι των ιδιωτικών εταιρειών. Η παραπομπή τους αφορά πλημμελήματα.

Αναλυτικά η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη αναφέρει ότι από τη έρευνα που διενεργήθηκε  «συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού».

Αντίθετα, προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις», στο στάδιο αυτό, για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων (σ.σ.: τεσσάρων) νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ., οι οποίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος. Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι εξετάστηκαν όλοι οι προταθέντες μάρτυρες, διοικητές υπηρεσιών, κρατικοί αξιωματούχοι και ελήφθησαν υπόψιν οι έρευνες που διενήργησαν τρεις ανεξάρτητες Αρχές: ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες, αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.

Οι ιδιώτες θα οδηγηθούν σε δίκη για να ελεγχθεί η βασιμότητα  ή όχι των κατηγοριών που τους αποδίδονται.

Η ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου έχει ως εξής: 

1. Oλοκληρώθηκε σήμερα η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των υποκλοπών, μετά από (2) δύο περίπου έτη συνολικά, (9) εννέα δε μόλις μήνες από την αναβάθμιση της έρευνας, με την ανάθεσή της από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προσωπικά στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχιλλέα Ζήση, λόγω της μείζονος σημασίας της υπόθεσης και προς αποτροπή του κινδύνου παραγραφής των ερευνωμένων πράξεων. Ο χρόνος εκτιμάται ως ο απολύτως απαραίτητος ενόψει της ασυνήθιστης έκτασης της έρευνας και της σε βάθος διερεύνησης κάθε πτυχής της υπόθεσης.

2.Ενδεικτικά, κατ’ αυτήν εξετάστηκαν, μεταξύ άλλων, και σχεδόν όλοι οι προτεινόμενοι από τους εγκαλούντες-αναφέροντες μάρτυρες και δη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, Διοικητές και Υποδιοικητές και λοιπά μέλη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) την τελευταία 10ετία, μέλη της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ), Ανώτατοι Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών, Διεύθυνσης Οικονομικών Αρχηγείου κ.λπ τα τελευταία χρόνια, καθώς και της Δ/νσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνολικά δε περισσότεροι από σαράντα (40) μάρτυρες.

3.Επελήφθησαν τρεις Ανεξάρτητες Αρχές και δη η ΑΠΔΠΧ (Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα), η ΑΔΑΕ (Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών) και η ΕΑΔ (Εθνική Αρχή Διαφάνειας), οι οποίες διεξήγαγαν έρευνες, αλλά και επιτόπιους ελέγχους σε δημόσιους φορείς: Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη (ΕΛΑΣ), Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ), καθώς και σε εταιρείες και κατέθεσαν τις εκθέσεις και τα πορίσματά τους.

4.Παράλληλα, σε εξέταση μαρτύρων προέβη και η Δ/νση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που διενήργησε έρευνες σε εταιρείες και οικίες υπόπτων, κατά τις οποίες κατασχέθηκαν έγγραφα, φορολογικά στοιχεία και ψηφιακά πειστήρια, τα οποία εξετάστηκαν στη συνέχεια από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών. Διατυπώθηκαν και απαντήθηκαν δύο αιτήματα Δικαστικής Συνδρομής προς τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας. Διεξήχθη έλεγχος από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (Τμήμα Φορολογικής Αστυνόμευσης) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και κατατέθηκε το πόρισμά της. Επίσης λήφθηκαν ανωμοτί εξηγήσεις, υποβλήθηκαν υπομνήματα κλπ.

5.Ικανοποιήθηκαν ακόμη όλα τα αιτήματα των εμπλεκομένων, συμπεριλαμβανομένης και της Δικαστικής Πραγματογνωμοσύνης, που διενεργήθηκε στα αρχεία της ΕΥΠ από δύο πραγματογνώμονες, παρουσία του ως άνω εισαγγελικού λειτουργού. Η προκαταρκτική εξέταση κατέληξε σε ένα απολύτως εμπεριστατωμένο πόρισμα 300 περίπου σελίδων, που ο ανωτέρω Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπέβαλε στην Εισαγγελέα, η οποία συμφώνησε τόσο με το νομικό όσο και με το ουσιαστικό περιεχόμενό του.
6. Από το πιο πάνω πλούσιο αποδεικτικό υλικό συνάγεται αναντίλεκτα ότι δεν υπήρξε καμία απολύτως εμπλοκή με το κατασκοπευτικό λογισμικό predator ή οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο λογισμικό κρατικής υπηρεσίας και δη της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), της Αντιτρομοκρατικής (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) και γενικότερα της ΕΛΑΣ (Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη) ή οποιουδήποτε κρατικού λειτουργού.

7.Ως προς δε τις διατάξεις περί άρσης απορρήτου των επικοινωνιών, που εκδόθηκαν από την τότε Εισαγγελέα της ΕΥΠ και αφορούν τα έτη 2020-2024, τηρήθηκε απαρέγκλιτα η διαδικασία που προβλέπεται από το Νόμο, ο οποίος, εκτός των άλλων, διαχρονικά, δεν αξιώνει την παράθεση ειδικής αιτιολογίας στις ως άνω διατάξεις, η σχετική δε πρόβλεψη, η οποία θεσμοθετήθηκε το πρώτον με το Ν. 2225/1994, διατηρήθηκε συνεχώς από όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι τον νέο Ν. 5002/9-12-2022, ενώ είναι σύμφωνη και με το πνεύμα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ.την απόφαση της 16/2/2023 του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην υπόθεση C-349/21). Σημειώνεται εξάλλου ότι για την ανωτέρω Εισαγγελέα της ΕΥΠ, μετά τη διενεργηθείσα σχετικά πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εκδόθηκε απαλλακτικό πόρισμα, με το οποίο συμφώνησε, θέτοντας την υπόθεση στο αρχείο, και η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος του Συμβουλίου Επιθεώρησης των Δικαστηρίων.

8.Περαιτέρω προέκυψαν «επαρκείς ενδείξεις» στο στάδιο αυτό για την κίνηση ποινικής δίωξης σε βάρος ορισμένων νομίμων εκπροσώπων και πραγματικών ιδιοκτητών εταιρειών, για αξιόποινες πράξεις, όπως της παραβίασης του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας κλπ. Οι πράξεις όμως αυτές, λόγω της επί το επιεικέστερο τροποποίησής τους το 2019, με τον νέο ΠΚ (ν. 4619/2019), τιμωρούνται σε βαθμό πλημμελήματος και παρά το γεγονός ότι υπό το προγενέστερο, αλλά και το σημερινό νομικό καθεστώς (παλαιός ΠΚ και άρθρο 10 του ν.5002/9-12-2022, που τροποποίησε το νέο ΠΚ) έχουν χαρακτήρα κακουργήματος, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αναδρομικής ισχύος του επιεικέστερου νόμου (άρθρο 2 ΠΚ), ενόψει και του χρόνου τέλεσης αυτών, που αφορά τα έτη 2020 και 2021.
9.Οι απαιτούμενες αυτές στο παρόν στάδιο «επαρκείς ενδείξεις» για την κίνηση της ποινικής δίωξης κατά των ως άνω ιδιωτών, οι οποίες ερείδονται κυρίως στη διαπίστωση ότι οι εν λόγω εταιρείες εμπλέκονται σε ανάλογες πράξεις παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας κ.α, πολιτικών, δημοσιογράφων κ.λπ και σε άλλες χώρες, σε συνδυασμό με το γεγονός της ύπαρξης παρόμοιων «στόχων» και στην Ελλάδα, κρίθηκε ότι πρέπει να οδηγήσουν τη σχετική κατηγορία στο ακροατήριο για να ελεγχθεί η βασιμότητα αυτής ή όχι.
10.Τέλος επισημαίνεται ότι σε καμία άλλη χώρα δεν διεξήχθη τόσο ενδελεχής (Δικαστική) έρευνα -με τη συμμετοχή μάλιστα και τριών Aνεξαρτήτων Αρχών- για παρόμοια υπόθεση, στις περισσότερες δε περιπτώσεις οι ανάλογες έρευνες κατέληξαν σε επιβολή απλών κυρώσεων και δη προστίμων σε βάρος των ανωτέρω εμπλεκομένων εταιρειών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Πόρισμα Αρείου Πάγου για τις υποκλοπές: Καμία σχέση του Predator με τις κρατικές υπηρεσίες - Νόμιμες οι παρακολουθήσεις της ΕΥΠ - Σε δίκη 4 υπεύθυνοι των ιδιωτικών εταιρειών"

Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ στον καταυλισμό της Αλικαρνασσού μετά από πυροβολισμούς!

Ακαριαία στήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση με τη συμμετοχή αστυνομικών από πολλές υπηρεσίες, τα ξημερώματα μετά από πυροβολισμούς στον καταυλισμό των Ρομά στην Αλικαρνασσό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε ενδοοικογενειακό επεισόδιο μεταξύ δύο αδερφών και τότε ακούστηκαν πυροβολισμοί κινητοποιώντας την ΕΛ.ΑΣ.

Αν και ο άνθρωπος που φέρεται να πυροβόλησε εξαφανίστηκε, οι αστυνομικοί "ξεσκόνισαν" τον καταυλισμό πραγματοποιώντας εκτεταμένες έρευνες.

Μάλιστα, στο περιβάλλον των εμπλεκομένων στο επεισόδιο, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δύο άτομα. Ο ένας φόρεσε χειροπέδες καθώς υπήρχε σχετικό ένταλμα και σε βάρος του άλλου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση.

Σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ τονίζεται:

"Ολοκληρώθηκε, σήμερα (30.07.2024) το πρωί  αστυνομική  επιχείρηση που οργανώθηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ηρακλείου στην οποία συμμετείχαν επίσης αστυνομικοί του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Ηρακλείου, της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ηρακλείου ,της Ομάδας Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων του Τμήματος Τροχαίας Ηρακλείου ,του  Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Ηρακλείου και Τμήματος Αστυνομικών Επιχειρήσεων Μεσαράς  σε περιοχή του Δήμου Ηρακλείου μετά από περιστατικό χθες βραδινές ώρες  κατά τη διάρκεια του οποίου ρίφθηκαν άσκοποι πυροβολισμοί

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες και έλεγχοι σε  άτομα και οχήματα .

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν δυο ημεδαποί σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν οι κατά περίπτωση καταδικαστικές αποφάσεις για ληστεία, σύσταση και συμμορία και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής  ενώ σχηματίσθηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και άκοπους πυροβολισμούς σε βάρος ενός ακόμα ημεδαπού στην οικία του οποίου βρέθηκε και κατασχέθηκε κάλυκας κυνηγετικού όπλου.

Επίσης βεβαιώθηκαν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και επιβλήθηκαν τα προβλεπόμενα Διοικητικά Πρόστιμα .  

Η προανάκριση ενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου".

cretalive

Διαβάστε Περισσότερα » "Έφοδος της ΕΛ.ΑΣ στον καταυλισμό της Αλικαρνασσού μετά από πυροβολισμούς!"

«Αλλάζω Συσκευή 2»: Τι αλλάζει στο νέο πρόγραμμα – Ποιες νέες ηλεκτρικές συσκευές περιλαμβάνει

Επιπλέον κατηγορίες ηλεκτρικών συσκευών πέρα από τα κλιματιστικά και τους ψυγειοκαταψύκτες συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή 2», το οποίο αποτελεί την νέα φάση του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

  • Το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.

Η επιχορήγηση παρέχεται μέσω επιταγών (vouchers) του προγράμματος, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατά την αγορά νέας συσκευής σε καταστήματα λιανικής πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και να καλύψουν ένα μέρος της συνολικής δαπάνης. Για κάθε αγορά νέας συσκευής με επιδότηση, δημιουργείται παράλληλα η υποχρέωση παράδοσης μίας παλιάς προς ανακύκλωση που ανήκει στην ίδια κατηγορία

Τι αλλάζει

Με αυτή την επέκταση, το πρόγραμμα φέρνει μια σημαντική προσθήκη, καθώς περιλαμβάνει πλέον και την χορήγηση επιδότησης για την αγορά ηλεκτρικών φούρνων και πλυντηρίων, ανοίγοντας νέες δυνατότητες για τους καταναλωτές να αναβαθμίσουν τις κουζίνες τους με σύγχρονες τεχνολογίες.

Το νέο πρόγραμμα θα προσφέρει στους καταναλωτές την δυνατότητα να ανανεώσουν τις ηλεκτρικές τους συσκευές με νέα, πιο «έξυπνα» μοντέλα που διαθέτουν την ευελιξία της απομακρυσμένης λειτουργίας.

Αυτό θα επιτρέψει σε χιλιάδες καταναλωτές να εκμεταλλευτούν την ευκολία που προσφέρουν αυτές οι συσκευές. Είτε πρόκειται για το πλύσιμο ρούχων είτε για το μαγείρεμα, οι έξυπνες συσκευές επιτρέπουν την εκτέλεση των εργασιών απομακρυσμένα, ακόμα και ενώ ο χρήστης βρίσκεται στην εργασία του.

Το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή 2», περιλαμβάνει βασικά στοιχεία και λεπτομέρειες που συμπληρώνουν την εικόνα του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί αυτή η πρωτοβουλία:

Τα κριτήρια

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιώτες και νοικοκυριά που έχουν εγκατεστημένες παλιές και ενεργοβόρες συσκευές, προκειμένου να τις αντικαταστήσουν με νέες που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές από άποψη ενέργειας

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας που διατίθεται για τον σκοπό αυτό. Οι αιτήσεις συνήθως ανοίγουν σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους κάθε έτους.

Επιλέξιμες συσκευές

Προσφέρονται επιδοτήσεις για μια ποικιλία οικιακών συσκευών, όπως ψυγεία, κλιματιστικά, πλυντήρια ρούχων και φούρνους. Το πρόγραμμα ενδέχεται να επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες συσκευών.

Τα οικονομικά οφέλη περιλαμβάνουν εκπτώσεις στην αγορά νέων συσκευών και, κατ’ επέκταση, μείωση στο κόστος κατανάλωσης ενέργειας μακροπρόθεσμα.

  • Εκτός από την αντικατάσταση παλιών συσκευών, το πρόγραμμα προωθεί και την ανακύκλωση των αποσυρθέντων συσκευών για να αποφευχθεί η συσσώρευση απορριμμάτων και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους και/ή ευρωπαϊκά κονδύλια, εξασφαλίζοντας ότι οι παρεχόμενες επιδοτήσεις είναι βιώσιμες και αποτελεσματικές.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "«Αλλάζω Συσκευή 2»: Τι αλλάζει στο νέο πρόγραμμα – Ποιες νέες ηλεκτρικές συσκευές περιλαμβάνει"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news