facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

«Τρέξατε να προδικάσετε έναν αστυνομικό που είχε βγει έξω όχι για να σκοτώσει αλλά για να πάρει τα 37 ευρώ μεροκάματο»

Επιστολή που εστάλη στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο μας από αστυνομικό – αναγνώστη δημοσιεύει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Κάθε φορά στο ίδιο έργο θεατές. Εκτός ότι έχει καταντήσει κουραστικό, αυτό που σίγουρα κάνει είναι να καθίσταται αντιαποδοτικό και κυρίως με σαφές μήνυμα προς τους υπόλοιπους αστυνομικούς «καθίστε στα αυγά σας και μην ασχολείστε».

Αυτή κύριοι της ηγεσίας είναι η ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ των αστυνομικών που τους έχει ανατεθεί η αστυνόμευση των καταυλισμών ΡΟΜΑ, μετά τη χθεσινή σας απόφαση να βγάλετε στη διαθεσιμότητα τον συνάδελφο μας από τη Βοιωτία που ενεπλάκη στο τραγικό περιστατικό με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό 17χρόνου ΡΟΜΑ στο Λεοντάρι Βοιωτίας.

Για άλλη μια φορά τρέξατε να προδικάσετε, εάν όχι να προκαταδικάσετε, έναν αστυνομικό που είχε βγει έξω όχι για να σκοτώσει αλλά για να πάρει τα 37 ευρώ μεροκάματο (50% μικρότερο από αυτόν που μαζεύει ελιές για 6 ώρες την ημέρα).

Σκέφτηκε κανείς τί μήνυμα δώσατε χθες, πριν την απόφαση της δικαιοσύνης; Τι είπατε εμμέσως πλην σαφώς στους 150 αστυνομικούς της Δυτικής Αττικής, δλδ το 99% όσων ασχολούνται με την αστυνόμευση που δουλεύουν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στους 14 καταυλισμούς της περιοχής; Γιατί εμείς το μήνυμα που λάβαμε χθες ήταν σαφές. ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΊΣΤΕ!

Γιατί εμείς οι 150 που δουλεύουμε καθημερινά στους καταυλισμούς ξέρετε τι σκεφτόμαστε; Πως θα ζήσει η οικογένεια μας με 700* ευρώ εάν κάποιος από τους 60.000 ρομά αποφασίσει να μας τραβήξει το όπλο και αυτό να εκπυρσοκροτήσει; Γιατί μπορείς για εσάς εκεί στα κλιματιζόμενα γραφεία της Κατεχάκη να είναι πρωτοφανές, όμως για εμάς είναι σχεδόν ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ και να μας επιτίθενται και να προσπαθούν να μας αποσπάσουν το όπλο μας.

*εάν δεν το ξέρετε τόσα λαμβάνει ένας αστυνομικός σε διαθεσιμότητα.

Σας ήταν τόσο δύσκολο να περιμένετε λιγότερο από 16 ώρες για την απόφαση της δικαιοσύνης;

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "«Τρέξατε να προδικάσετε έναν αστυνομικό που είχε βγει έξω όχι για να σκοτώσει αλλά για να πάρει τα 37 ευρώ μεροκάματο»"

Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε από τον αέρα ο θόλος αθλητικού χώρου – Πλήθος παιδιών αποχώρησαν λίγα λεπτά πριν (φωτο)

Από θαύμα δεν τραυματίστηκε κανείς όταν ξηλώθηκε το σκέπαστρο αθλητικού χώρου στην ανατολική Θεσσαλονίκη.

Το περιστατικό σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι. Οι ισχυροί άνεμοι ξήλωσαν τον θόλο που σκέπαζε το Basketball Airdome στην περιοχή της Θέρμης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του thestival.gr, μέχρι τριάντα λεπτά πριν στον χώρο υπήρχαν γονείς και παιδιά που αθλούνταν. «Στις 14:15 άκουσα έναν τριγμό στη βάση του στεγάστρου. Πήρα το παιδί μου και φύγαμε. Φυσούσε αρκετά και πέρασε από το μυαλό μου η σκέψη ότι μπορεί ο αέρας να ξηλώσει το σκέπαστρο» δήλωσε στο thestival.gr πατέρας που πηγαίνει συχνά στο Basketball Airdome για την προπόνηση του γιου του.

Δείτε πως ήταν το γήπεδο πριν την καταστροφή και πως είναι τώρα:

thestival 

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Κατέρρευσε από τον αέρα ο θόλος αθλητικού χώρου – Πλήθος παιδιών αποχώρησαν λίγα λεπτά πριν (φωτο) "

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Έχασαν τη μάχη στα δικαστήρια οι συγγενείς του - Αξίωναν αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ

Χαμένοι από τη «μάχη» που έδωσαν στα διοικητικά δικαστήρια, αξιώνοντας αποζημίωση συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο για ψυχική οδύνη, «βγήκαν» οι γονείς και τα δυο αδέλφια του Ζακ Κωστόπουλου. Το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας απέρριψε αγωγή τους, με την οποία στρέφονταν κατά του Δημοσίου για ευθύνες των οργάνων του και συγκεκριμένα των αστυνομικών και του διασώστη του ΕΚΑΒ, οι οποίοι είχαν σπεύσει στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, όπου είχε στηθεί το σκηνικό θανάτου για τον 33χρονο.

Με την αγωγή της η οικογένεια υποστήριζε πως το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 κατά τη διάρκεια της σύλληψης του Ζακ Κωστόπουλου, οι αστυνομικοί υπερέβησαν τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα ασκώντας υπερβολική βία «για τις περιστάσεις, που δεν δικαιολογούσε η ψυχοσωματική υγεία του παθόντος, ο οποίος στερείτο δυνατότητας αντίστασης». Σε ό,τι αφορά τον διασώστη του ΕΚΑΒ που έσπευσε στο σημείο αυτός, σύμφωνα με την οικογένεια, «δεν εκτέλεσε συννόμως την αποστολή του», καθώς «άφησε αβοήθητο τον Ζακ Κωστόπουλο χωρίς να του παράσχει ως όφειλε την αναγκαία προνοσοκομειακή φροντίδα». Επρόκειτο, σύμφωνα την οικογένεια του 33χρονου, για «παράνομες ενέργειες οι οποίες επιδείνωσαν την επιβαρυμένη κατάσταση του Ζακ Κωστόπουλου και συνέβαλαν αιτιωδώς στην επέλευση του θανατηφόρου αποτελέσματος».

mitera-zak
Δικαιοσύνη για τον θάνατο του γιου της ζητεί από δικαστές και ενόρκους η Ελένη Κωστοπούλου


Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε, ωστόσο, την αγωγή της οικογένειας ως ουσία αβάσιμη. Στην κρίση του αυτή είχε ως οδηγό την απόφαση που εξέδωσε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας (πρώτος βαθμός) τον Μάιο του 2022 επί της ενοχής των έξι κατηγορουμένων της υπόθεσης, ήτοι τον κοσμηματοπώλη της οδού Γλάδστωνος, τον μεσίτη συγκατηγορούμενό του (αμφότεροι εμφανίζονται σε βίντεο να χτυπούν ανηλεώς το θύμα) και τέσσερις αστυνομικούς.

pateeras-zak
Ο πατέρας του 33χρονου Ζακ, Ευθύμιος Κωστόπουλος


Συγκεκριμένα, ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και τους είχε επιβληθεί κάθειρξη δέκα ετών, ενώ οι τέσσερις αστυνομικοί είχαν αθωωθεί. Μάλιστα, στον κοσμηματοπώλη λόγω ηλικίας το δικαστήριο είχε επιβάλει έκτιση της ποινής του με κατ’ οίκον περιορισμό ενώ για τον μεσίτη έκρινε ότι θα πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Ωστόσο, ο τελευταίος δυο μήνες μετά την παραμονή του σε σωφρονιστικό ίδρυμα κατάφερε να αποφυλακιστεί με όρους, καθώς έγινε δεκτή αίτηση αναστολής του. Η απόφαση της αποφυλάκισης του μεσίτη είχε προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων και είχε φτάσει μέχρι τον Αρειο Πάγο, ο οποίος εν τέλει την επικύρωσε. Τον ερχόμενο μάλιστα Δεκέμβριο αναμένεται και η δίκη μεσίτη και κοσμηματοπώλη σε δεύτερο βαθμό (Μικτό Ορκωτό Εφετείο).

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο

Τώρα, το Διοικητικό Πρωτοδικείο, «πατώντας» στην παραπάνω απόφαση του πρωτοβάθμιου ποινικού δικαστηρίου, απέρριψε την αγωγή της οικογένειας Κωστόπουλου και ως προς τις ευθύνες των αστυνομικών που πραγματοποίησαν τη σύλληψη 33χρονου έκρινε ότι αυτοί «δεν τέλεσαν την αξιόποινη πράξη της θανατηφόρου σωματικής βλάβης», όπως η οικογένεια τους αποδίδει, κάτι που, σύμφωνα με το διοικητικό δικαστήριο, αποδείχθηκε από τα στοιχεία του φακέλου της ποινικής δίκης και την αθωωτική απόφαση που εκδόθηκε.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο Ζακ Κωστόπουλος ενώ είχε εξέλθει από το κοσμηματοπωλείο «δέχθηκε επίθεση με αλλεπάλληλα λακτίσματα στην κεφαλή και άλλα μέρη του σώματός του» από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης όπως και «τον παρευρεθέντα γνώριμό του» μεσίτη. Ακολούθως στο σημείο έφτασαν οι αστυνομικοί, οι οποίοι προέβησαν σε συγκεκριμένες ενέργειες συντονισμένα ώστε «να τον καθηλώσουν στο έδαφος για να επιτύχουν τη δέσμευσή του», εκτελώντας το έργο που τους είχε ανατεθεί. «Η ασκηθείσα εξ αντικειμένου βία δεν υπερέβη το αναγκαίο μέτρο που απαιτείτο για την εξουδετέρωση του συλληφθέντος», αναφέρει η απόφαση για τους αστυνομικούς σημειώνοντας ακόμη πως αυτοί «δεν είχαν πρόθεση να του προκαλέσουν σωματική κάκωση και βλάβη της υγείας του, δεδομένου ότι σωματικές βλάβες στο σώμα του (συλληφθέντος) από τις ενέργειες αυτών δεν αποτυπώθηκαν στις ιατροδικαστικές εκθέσεις».

Αντίθετα, κατά το Διοικητικό Πρωτοδικείο «στην εξελικτική πορεία του τραγικού συμβάντος, σπουδαίας κρισιμότητας γεγονός συνιστά ο χρόνος άφιξης των αστυνομικών στον τόπο του επεισοδίου». Συγκριμένα, όπως αναφέρει η απόφαση, είχε προηγηθεί η έξοδος του Ζακ Κωστόπουλου από το κοσμηματοπωλείο και η επίθεση που αυτός δέχθηκε από τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και τον μεσίτη, «οι οποίοι με αλλεπάλληλα λακτίσματα στην κρανιοεγκεφαλική χώρα, στα χέρια και τα πόδια του προκάλεσαν επικίνδυνες σωματικές βλάβες». Ως εκ τούτου οι ενέργειες των αστυνομικών «προκειμένου να ακινητοποιήσουν τον Ζαχαρία Κωστόπουλο και να τον συλλάβουν δεν συνδέονται αιτιωδώς με τον θάνατό του». Αντίθετα, «τέτοιος αιτιώδης σύνδεσμος με το θανατηφόρο αποτέλεσμα συνάπτεται με την αδικοπρακτική συμπεριφορά» του κοσμηματοπώλη και του μεσίτη.

zak-kostopoulos

Τι κρίθηκε για το ΕΚΑΒ

Σε ό,τι αφορά τέλος στο ΕΚΑΒ το οποίο εν γνώσει του, σύμφωνα με την οικογένεια, άφησε αβοήθητο το θύμα το Διοικητικό Πρωτοδικείο αναφέρει καταρχάς ότι ουδέποτε απαγγέλθηκε κατηγορία σε βάρος του διασώστη για την πράξη της θανατηφόρου έκθεσης. Αντίθετα, όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο διασώστης που έφτασε στο σημείο παρείχε στον Ζακ Κωστόπουλο «τις πρώτες βοήθειες», όμως η «παροχή της βοήθειας διεκόπηκε μετ’ ολίγον όχι όμως από δική του ευθύνη αλλά εκ του γεγονότος ότι δημιουργήθηκε σοβαρή διακινδύνευση της ζωής του εκ του θραύσματος γυαλιού που ο πληγείς κράδαινε στα χέρια του στην προσπάθεια να απομακρυνθεί, η κατάσταση δε αυτή διήρκησε κατά κυριολεξία ελάχιστα λεπτά της ώρας, όχι περισσότερα των έξι λεπτών έως ότου επιτεύχθηκε από τους αστυνομικούς η ακινητοποίηση και χειροπέδησή του (33χρονου), διακομιζόμενος ακολούθως με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο».

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Έχασαν τη μάχη στα δικαστήρια οι συγγενείς του - Αξίωναν αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ"

Δήλωση «βόμβα» Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση Γάζας και Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο

Η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει, εν τέλει, να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, γράφει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε ότι δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός πολιτών από την Γάζα, ενώ η Δυτική Όχθη και η Λωρίδα θα πρέπει να ενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή.

«Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά με το άρθρο του στο ερώτημα ποιο η Ουάσινγκτον θέλει να είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Οχθη, αναφερόμενος στην βία που ασκούν οι ισραηλινοί έποικοι κατά των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, βία που έχει εκτοξευθεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ.

«Εχω δηλώσει με έμφαση στην ισραηλινή ηγεσία ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Οχθη πρέπει να σταματήσει και εκείνοι που διαπράττουν τις βιαιότητες πρέπει να λογοδοτήσουν», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δήλωση «βόμβα» Μπάιντεν: Η Παλαιστινιακή Αρχή πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση Γάζας και Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο"

Βοιωτία: «Δεν πάτησα την σκανδάλη» – Τι υποστήριξε ο αστυνομικός για τον θάνατο του 17χρονου

Στο MEGA μιλά ο 40χρονος αστυνομικός, από το όπλο του οποίου έπεσε νεκρός ο 17χρονος μετά από καταδίωξη από περιπολικό στο σήμα του οποίου δεν σταμάτησε.

Επιμένει ότι δεν πάτησε τη σκανδάλη ο 40χρονος αστυνομικός, από το όπλο του οποίου έπεσε νεκρός ο 17χρονος Χρήστος, μετά την άγρια καταδίωξη στο Λεοντάρι Βοιωτίας.

«Δεν πάτησα τη σκανδάλη. Εάν το αείμνηστο θύμα δεν χτυπούσε το όπλο μπροστά στην κάννη, δεν θα είχε συμβεί το παραμικρό. Την στιγμή της εκπυρσοκρότησης, δεν ένιωθα ότι απειλούμαι από αυτό το παιδί», υποστήριξε ο αστυνομικός.

Ο αστυνομικός, που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα και μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο απαγόρευσης εξόδου από την χώρα, επισημαίνει στο Mega ότι ο 17χρονος ποτέ δεν προσπάθησε να του αποσπάσει το όπλο.

«Δεν προσπάθησε να μου το πάρει. Με το αριστερό του χέρι, πιθανώς από φόβο, το μόνο το οποίο έκανε ήταν η μοιραία κίνηση. Η κάννη ήταν πολύ κοντά στο σώμα και προσπάθησε να την απομακρύνει με αποτέλεσμα να προκληθεί η εκπυρσοκρότηση».

«Είναι τραγική η κατάστασή του. Πραγματικά και ο ίδιος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει πώς συνέβη αυτή η τραγωδία. Από την πρώτη στιγμή εκείνο που μετέφερε σ’ εμένα είναι ότι, αν είναι δυνατόν, ήθελε να μιλήσει με την μητέρα του και τον αδελφό του 18χρονου παιδιού», δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του αστυνομικού.

Η οργή, ωστόσο, των συγγενών του 17χρονου ξεχειλίζει, έπειτα και από την απόφαση να αφεθεί ελεύθερος ο αστυνομικός.

«Θα καούν τα πάντα. Θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος, απ’ όλες τις μεριές. Η μητέρα και τα αδέλφια έχουν πέσει από τα σύννεφα. Μιλάμε για μεγάλη οργή. Ούτε να μιλήσω δεν μπορώ αυτή τη στιγμή. Το μάθαμε ότι αθωώθηκε και οι αστυνομικοί συνάδελφοί του, που είχαν μαζευτεί εκεί, χορεύανε, χοροπηδάγανε μπροστά στα μάτια μας», είπε ο θείος του 17χρονου.

Σύμφωνα με τον θείο του, ο 17χρονος δεν σταμάτησε στον έλεγχο της αστυνομίας, όχι επειδή δεν είχε δίπλωμα αλλά επειδή δεν ήθελε να εκθέσει τα κορίτσια που ήταν στο αμάξι.

megatv

Διαβάστε Περισσότερα » " Βοιωτία: «Δεν πάτησα την σκανδάλη» – Τι υποστήριξε ο αστυνομικός για τον θάνατο του 17χρονου "

Ταυτοποιήθηκαν δύο Ρομά που διέπραξαν εννέα κλοπές στην Αιτωλοακαρνανία

Ταυτοποιήθηκαν ύστερα από προανάκριση που διενεργήθηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Αγρινίου οι δύο Ρομά που είχαν διαπράξει εννέα κλοπές και αρκετές απόπειρες κλοπής στο Παναιτώλιο, το Αγρίνιο και τη Βόνιτσα, αλλά είχαν διαφύγει κατά την διάρκεια καταδίωξης στις 31 Οκτωβρίου.

Πρόκειται για έναν 16χρονο και έναν 20χρονο, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα από κοινού, που περιλαμβάνει τους γονείς του ανήλικου για πλημμελή εποπτεία του και υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αγρινίου.

Ανήλικοι έκλεψαν τσαντάκι με χρήματα

Ένας ενήλικος Έλληνας και δυο 16χρονοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης στην Πάτρα και αναζητείται άλλος ένας ενήλικος συνεργός τους, καθώς το μεσημέρι της Πέμπτης διέρρηξαν ένα σταθμευμένο Δ.Χ. φορτηγό και άρπαξαν το τσαντάκι του ιδιοκτήτη, που περιείχε 1.800 ευρώ, ένα κινητό τηλέφωνο, τέσσερις τραπεζικές κάρτες και έγγραφα. Οι δράστες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και σε βάρος των γονέων των ανηλίκων σχηματίστηκε δικογραφία για παραμέληση της εποπτείας τους.

Με πρόφαση ότι ήθελε να την βοηθήσει πλησίασε μια 82χρονη γυναίκα στην Πτολεμαΐδα μια νεαρή γυναίκα, η οποία την αγκάλιασε καταφέρνοντας να αρπάξει από το λαιμό της δύο χρυσές αλυσίδες και ένα χρυσό σταυρό συνολικής αξίας 1.500 ευρώ. Η κλοπή, που έγινε το πρωί της Τετάρτης, εξιχνιάστηκε από τους αστυνομικούς της Ασφάλειας Εορδαίας και ταυτοποιήθηκε ως δράστιδα μια 22χρονη, σε βάρος της οποίας σχηματίστηκε δικογραφία που υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κοζάνης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ταυτοποιήθηκαν δύο Ρομά που διέπραξαν εννέα κλοπές στην Αιτωλοακαρνανία"

Συμβολαιογράφοι: Κάνουν πίσω στο θέμα της αποχής – Την άρση της απόφασης εισηγείται η συντονιστική τους επιτροπή

Οι συμβολαιογράφοι άλλαξαν στάση μετά την συνάντηση που είχαν με εκπροσώπους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το ζήτημα της ψηφιακής μεταρρύθμισης στις μεταβιβάσεις ακινήτων και η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των συλλόγων της χώρας θα εισηγηθεί την άρση της απόφασης για αποχή προς τα μέλη της.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος συνεδρίασε σήμερα (18.11.2023) και αποφάσισε πως θα προτείνει στα μέλη της την άρση της αποχής.

Όπως τονιζόταν στη σχετική ανακοίνωση η Συντονιστική Επιτροπή: «Θεωρεί ικανοποιητικές τις εξελίξεις μετά τις γενόμενες συναντήσεις στα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα παρακολουθήσει στενά την τήρηση των συμφωνηθέντων, όπως αυτά αναγράφονται στο από 17/11/2023 κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης. Μετά την αποτίμηση της διαμορφωθείσας κατάστασης αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί προς τα μέλη των Δ.Σ. και τις Γ.Σ. των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων την άρση και μη πραγματοποίηση της αποχής».
 
Οι αποφάσεις των υπουργείων

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος μετά από διαβουλεύσεις, ενόψει της ενεργοποίησης της μεταρρύθμισης του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων, είχαν καταλήξει στα εξής:

Από 1/1/2024 το σύνολο των συμβολαιογράφων της χώρας θα χρησιμοποιούν πιλοτικά τον ψηφιακό φάκελο μεταβίβασης ακινήτου προκειμένου να εκκινούν κάθε αγοραπωλησία, που μπορεί να υπαχθεί σε αυτόν, να συγκεντρώνουν σε ένα σημείο το σύνολο των απαιτούμενων δικαιολογητικών αλλά και να υποβάλλουν ψηφιακά τα αντίγραφα των συμβολαίων που καταρτίζουν προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν τροποποιεί, τον τρόπο κατάρτισης των συμβολαιογραφικών πράξεων, τις διατάξεις ουσιαστικού δικαίου, που αφορούν στον τρόπο κτήσης των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τόσο του Δημοσίου όσο και των ιδιωτών, όπως αυτές ορίζονται στο κείμενο του Αστικού Κώδικα και στους ειδικούς νόμους.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Συμβολαιογράφοι: Κάνουν πίσω στο θέμα της αποχής – Την άρση της απόφασης εισηγείται η συντονιστική τους επιτροπή"

Αίγινα: Μάχη για να δέσει το πλοίο «Αχαιός» στο λιμάνι, έσπασε τζάμι από τα κύματα – Τι απαντά η εταιρία για την ταλαιπωρία των 330 επιβατών

Στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας (8 με 9 μποφόρ) αποδίδει η πλοιοκτήτρια εταιρεία του πλοίου «Αχαιός» τη μη πρωινή αποβίβαση όλων των επιβατών στο λιμάνι αλλά και τη θραύση υαλοπίνακα που σημειώθηκε στο σαλόνι του πλοίου.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Ναυτιλίας το πλοίο εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο από το λιμάνι του Πειραιά για την Αίγινα με 330 επιβάτες, 38 ΙΧ αυτοκίνητα 6 φορτηγά 8 δίκυκλα και 3 λεωφορεία.

Κατά την άφιξή του στο λιμάνι της Αίγινας έγιναν πολλαπλές προσπάθειες προσέγγισης και όταν κατάφερε να προσδέσει πραγματοποιήθηκε η αποβίβαση 50 επιβατών.

Στη συνέχεια, λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή 8 με 9 μποφόρ κρίθηκε επισφαλής η παραμονή του πλοίου το οποίο επέστρεψε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου αποβίβασε με ασφάλεια τους επιβάτες του.

Κατά τη διάρκεια του πλου προς το λιμάνι της Αίγινας έσπασε ένας υαλοπίνακας, λόγω των κραδασμών, στο χώρο επιβατών του πλοίου χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Σύμφωνα με την εταιρεία όσοι επιβάτες επέστρεψαν στον Πειραιά και επιθυμούσαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, μεταφέρθηκαν με το επόμενο δρομολόγιο του πλοίου στις 15:15, ενώ οι υπόλοιποι αποζημιώθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Από τη θραύση του υαλοπίνακα δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Αχαιός Φέρις Ναυτική Εταιρεία μέλος της Saronic ferries από το συμβάν με τη θραύση του υαλοπίνακα δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός επιβάτη ενώ τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας με τοποθέτηση ξύλινου επιθέματος, σύμφωνα με τις διαδικασίες ασφαλούς πλεύσης.

Επίσης προσθέτει ότι κατά την άφιξη του πλοίου στο λιμάνι της Αίγινας παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν 8 με 9 μποφόρ ο πλοίαρχος, δίνοντας προτεραιότητα στην ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος, προσέδεσε το πλοίο με ασφάλεια.

Ωστόσο, λόγω του έντονου κυματισμού και των αντίξοων συνθηκών που επικρατούσαν, η παραμονή του πλοίου και η ασφαλής αποβίβαση επιβατών και οχημάτων δεν ήταν εφικτή και ως εκ τούτου,σε συνεννόηση με το λιμεναρχείο, αποφασίστηκε το πλοίο να αποπλεύσει από τον λιμάνι και μετά από ένα διάστημα παραμονής αναμένοντας την βελτίωση του καιρού, να επιστρέψει στον Πειραιά.

Η εταιρεία αναφέρει ότι κατά την άφιξη του πλοίου στον λιμένα του Πειραιά, πραγματοποιήθηκε έλεγχος από την Επιθεώρηση Εμπορικών πλοίων και το πλοίο κρίθηκε αξιόπλοο, συνεχίζοντας τα δρομολόγιά του κανονικά.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία Αχαιός Φέρις Ναυτική Εταιρεία, μέλος της Saronic Ferries, θα ήθελε να ευχαριστήσει τους επιβάτες για την κατανόηση και τη συνεργασία τους σε αυτές τις δυσμενείς συνθήκες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αίγινα: Μάχη για να δέσει το πλοίο «Αχαιός» στο λιμάνι, έσπασε τζάμι από τα κύματα – Τι απαντά η εταιρία για την ταλαιπωρία των 330 επιβατών"

Καιρός αύριο: Ήλιος με 9 μποφόρ και κρύο – Πού θα πέσουν καταιγίδες

Ελαφρώς βελτιωμένος θα είναι ο καιρός αύριο Κυριακή 19 Νοεμβρίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 9 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση.

Ο καιρός αύριο σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ): Στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία, το Ιόνιο και την Εύβοια, όπου είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης πρόσκαιρες χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στη Θράκη, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία ο καιρός στις περισσότερες περιοχές θα βελτιωθεί.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και το βορειοδυτικό Αιγαίο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως ως προς τις ελάχιστες τιμές της και στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός (αρνητικές θερμοκρασίες) τις πρωινές ώρες. Συγκεκριμένα στα βόρεια θα κυμανθεί από -03 έως 15 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα από 05 έως 17 και στη νοτιοανατολική νησιωτική χώρα από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
 
Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Μακεδονία γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Στη Θράκη νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες τις πρωινές ώρες, με βαθμιαία βελτίωση. Παροδικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στην κεντρική Μακεδονία έως 8 και το πρωί τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από τις προμεσημβρινές ώρες.
Θερμοκρασία: Από 02 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 και από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 04 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στην Εύβοια τις πρωινές ώρες, οπότε είναι πιθανό να εκδηλωθούν ασθενείς βροχές.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 05 ως 17 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και πρόσκαιρα τις πρωινες ώρες έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές. Μεμονωμένες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν στα Δωδεκάνησα τις πρωινές ώρες. Ο καιρός αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα θα βελτιωθεί.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και στα νότια έως 8 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένιση από το μεσημέρι και απο τα βόρεια.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 8 με βαθμιαία εξασθένιση.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Ήλιος με 9 μποφόρ και κρύο – Πού θα πέσουν καταιγίδες"

Σολτς προς Νετανιάχου: Επείγουσα ανάγκη για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Λωρίδα της Γάζας

Υπάρχει «επείγουσα ανάγκη για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στην Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο γερμανός καγκελάριος «επεσήμανε την επείγουσα ανάγκη για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης των κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας. «Ανθρωπιστικές εκεχειρίες μπορούν να συμβάλουν στην σημαντική βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πληθυσμό», πρόσθεσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP/ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σολτς προς Νετανιάχου: Επείγουσα ανάγκη για την βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Λωρίδα της Γάζας"

Ρόδος: Στη φυλακή Ρομά που κυκλοφορούσε ελεύθερος ενώ είχε καταδικαστεί για ληστεία ηλικιωμένου

Για περισσότερο από τέσσερα χρόνια κυκλοφορούσε ελεύθερος στη Ρόδο ένας Ρομά, παρ' όλο που είχε καταδικαστεί τελεσίδικα για συνέργεια σε ληστεία και πρόκληση επικίνδυνης σωματική βλάβης, που είχε γίνει στο νησί των ιπποτών στις 22 Ιουλίου του 2018. Τότε, ο 24χρονος -σήμερα- δράστης, μαζί με έναν συνομήλικό του και έναν 14χρονο, χτύπησαν την πόρτα ενός 77χρονου και του ζήτησαν ένα ποτήρι νερό.

Όμως, προσπάθησαν να αρπάξουν από το λαιμό του μία χρυσή αλυσίδα και, όταν ο ηλικιωμένος αντιστάθηκε, τον χτύπησαν με ένα ξύλο στο κεφάλι και στο αριστερό χέρι. Ενάμισι χρόνο μετά, στις 25 Ιανουαρίου του 2020, οι δράστες εντοπίστηκαν και προσήχθησαν στην ανακρίτρια Ρόδου για να απολογηθούν, αλλά στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι και μόνο στον έναν επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι. Στο μεταξύ, όμως, έγινε η δίκη τους και στους δυο βαθμούς και καταδικάστηκαν ερήμην, αφού κανείς δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο.

Σε βάρος των δυο ενηλίκων εκκρεμούσε η απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Δωδεκανήσου Κακουργημάτων, με την οποία είχαν καταδικαστεί σε συνολική ποινή κάθειρξης εννέα ετών. Οι αστυνομικοί της Ασφαλείας εντόπισαν τον έναν από τους φυγόποινους την Πέμπτη, του πέρασαν χειροπέδες και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου, ο οποίος έδωσε εντολή για τον εγκλεισμό του σε σωφρονιστικό κατάστημα όπου θα εκτίσει την ποινή που του είχε επιβληθεί σε δεύτερο βαθμό.

Συνέλαβαν δυο φυγόποινους

Στην Τρίπολη, συνελήφθη το απόγευμα της Πέμπτης από αστυνομικούς της Ασφάλειας ένας 22χρονος Έλληνας, γιατί σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Σπάρτης, με την οποία είχε καταδικαστεί για κλοπή και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Ο νεαρός φυγόποινος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Τρίπολης.

Στην Κάλυμνο, συνελήφθη από αστυνομικούς του τοπικού τμήματος ένας 47χρονος Έλληνας, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Δωδεκανήσου για υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Ρόδος: Στη φυλακή Ρομά που κυκλοφορούσε ελεύθερος ενώ είχε καταδικαστεί για ληστεία ηλικιωμένου"

Στο νοσοκομείο 3 εργαζόμενες του Δήμου Ιωαννίνων λόγω εισπνοής χημικών από κάδους ανακύκλωσης

Στο νοσοκομείο οδηγήθηκαν 3 εργαζόμενες στην καθαριότητα του Δήμου καθώς αδειάζοντας τους κάδους ανακύκλωσης στο κέντρο της πόλης  παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα πιθανόν εξαιτίας των χημικών που κάποιοι κατά τη διάρκεια της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, είχαν πετάξει μέσα στους κάδους. 

Τη συμπαράστασή της  εξέφρασε η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων.

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο νοσοκομείο 3 εργαζόμενες του Δήμου Ιωαννίνων λόγω εισπνοής χημικών από κάδους ανακύκλωσης"

Γκάλοπ Marc για το «ΘΕΜΑ»: Δεν θέλουν τον Κασσελάκη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό προοιωνίζεται η εξελισσόμενη μαζική φυγή παραδοσιακών στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιταχύνει τη φθορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για πρώτη φορά από το 2012 περνάει στην τρίτη θέση στη σειρά κατάταξης των κομμάτων.

Παρά τα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειας, που «θολώνουν» την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη, αλλά και τη δυσκολία του ΠΑΣΟΚ να προσελκύσει το σύνολο των διαρροών από την Κουμουνδούρου, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, εμφανίζεται αδύναμος να φρενάρει την καθοδική τροχιά που καταγράφει εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να συγκρατήσει τις εντεινόμενες φυγόκεντρες τάσεις, οι οποίες παρατηρούνται μετά την εκλογή του στον πολιτικό χώρο που επέλεξε να ηγηθεί.

Εκτίμηση ψήφου 

gallop-4

Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», που κυκλοφορεί στα περίπτερα και σε όλα τα άλλα σημεία πώλησης, ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη συνεχίζει να βουλιάζει δημοσκοπικά, σε βαθμό που να συγκρατεί στις τάξεις του μόλις και μετά βίας έναν από τους δύο ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Η συσπείρωσή του φτάνει στο μάλλον ιστορικά χαμηλό ποσοστό της τάξης του 52,6%, καθώς εμφανίζει σημαντικές διαρροές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ (9,1%) και το ΚΚΕ (9,2%) όσο και, πολύ περισσότερο, προς τους αναποφάσιστους (14,4%) και, εν γένει, την αδιευκρίνιστη ψήφο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εμπιστοσύνη μόλις του 6,7% της ελληνικής κοινωνίας και στο σχετικό ερώτημα κατατάσσεται τέταρτος, μακράν πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και χαμηλότερα από τους Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα. Επιπλέον, υπερτερούν ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που αμφισβητούν τη βασική του διακήρυξη ότι μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη, με την οποία διεκδίκησε και κέρδισε τον θώκο του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιoν εμπιστεύεστε περισσότερo;
gallop-3

Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία διατηρούν την πολιτική κυριαρχία, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 34,1%, το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων οδηγεί στην εκτίμηση ότι η παρούσα εκλογική του δύναμη είναι στο 39%. Η μεγάλη ανατροπή που καταγράφεται στη μέτρηση της Marc είναι στο προσπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται ανοδικά και με 12,4%, που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου, εκτιμάται ότι η δύναμή του είναι πλέον στο 14,3%, καθώς έχει συσπείρωση της τάξης του 76,6% και προσελκύει σχεδόν έναν στους δέκα ψηφοφόρους που, στις τελευταίες εκλογές, ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς κρίνουν τον Κασσελάκη οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ

gallop-1

Κασσελάκης: Καλύτερα ή χειρότερα απ’ ό,τι περιμένατε;
Σύνολο πληθυσμού

gallop-2

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Γκάλοπ Marc για το «ΘΕΜΑ»: Δεν θέλουν τον Κασσελάκη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ"

Τραγωδία στο μετρό: Διαμελίστηκε ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του σταθμού «Αγ. Αντωνίου»

Τραγωδία σημειώθηκε στον σταθμό μετρό του «Αγ. Αντωνίου», όταν άνδρας έπεσε στις γραμμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας, περίπου 55-60 ετών, παρασύρθηκε από τον συρμό στον Άγιο Αντώνιο στου τούνελ για Ανθούπολη, με αποτέλεσμα να διαμελιστεί.

Την προανάκριση για τις συνθήκες του θανάτου του έχει αναλάβει η ΕΛ.ΑΣ..

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Τραγωδία στο μετρό: Διαμελίστηκε ο άνδρας που έπεσε στις γραμμές του σταθμού «Αγ. Αντωνίου»"

«Βροχή» συλλήψεων για παράνομη μεταφορά μεταναστών σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Έβρο

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη και σε περιοχές της Ροδόπης και του Έβρου για παράνομη διακίνηση μεταναστών.

Στη Θεσσαλονίκη, αστυνομικοί του τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης, συνέλαβαν χθες 41χρονο μετανάστη κατά τη διάρκεια περιπολίας στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου Κερδυλλίων.

Σε έλεγχο που έγινε, διαπιστώθηκε ότι ο συλληφθείς μετέφερε με επιβατικό αυτοκίνητο, άτομα που δεν είχαν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Στην Εγνατία οδό Αλεξανδρούπολης – Κομοτηνής, αστυνομικοί του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ιάσμου της διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, συνέλαβαν οδηγό φορτηγού, ο οποίος μετέφερε επτά μετανάστες και δεν είχε άδεια οδήγησης.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι για το αυτοκίνητο έχει δηλωθεί κλοπή στις 28 Σεπτεμβρίου, σε αστυνομική υπηρεσία της Αττικής και ότι είχε και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ακόμη μία σύλληψη για παράνομη μεταφορά μεταναστών έγινε σε οικισμό του Έβρου. Αστυνομικοί του τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου της διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας συνέλαβαν οδηγό αυτοκινήτου η οποία μετέφερε στο εσωτερικό της χώρας πέντε μετανάστες.

Από τους αστυνομικούς κατασχέθηκαν τα οχήματα, πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, χρηματικό ποσό, ένας φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και κινητά τηλέφωνα.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "«Βροχή» συλλήψεων για παράνομη μεταφορά μεταναστών σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Έβρο"

Ερντογάν: Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με την Ελλάδα αρκεί ο διάλογος να γίνεται χωρίς «τρίτους»

Στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην επικείμενη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την πτήση επιστροφής του από το Βερολίνο.

   «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε με την Ελλάδα» ανέφερε, ζητώντας όμως ο διάλογος να γίνεται σε διμερές επίπεδο, χωρίς την ανάμειξη τρίτων χωρών.Ευχήθηκε να ξεκινήσει μία νέα διαδικασία μεταξύ των δύο χωρών, είπε ότι θεωρεί φυσιολογικό, ως δύο σημαντικές χώρες στην περιοχή τα συμφέροντά τους να είναι προς την ίδια κατεύθυνση και τόνισε ότι μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει ένα βήμα-έκπληξη για την επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «η συνεργασία με την Τουρκία είναι απαραίτητη», ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ως εξής:

«Θα τα συζητήσουμε στη διάσκεψη συνεργασίας που θα έχουμε. Ελπίζω ότι θα γίνουν ακριβώς όπως τα είπε και οι σχέσεις μας με την Ελλάδα θα φτάσουν σε ένα καλύτερο σημείο. Εύχομαι να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία. Θέλουμε να μειώσουμε τους εχθρούς και να αυξήσουμε τους φίλους. Πρώτα ο Θεός, θα κάνουμε αυτό το βήμα. Ως δύο σημαντικές και γειτονικές χώρες στην περιοχή, είναι φυσιολογικό τα συμφέροντά μας να είναι προς την ίδια κατεύθυνση. Μπορούμε να επιλύσουμε τις διαφωνίες μας σε ορισμένα θέματα δίνοντας προτεραιότητα στο διάλογο. Ως χώρες της περιοχής, αν αποκλείσουμε από τη διαδικασία τρίτες χώρες που προσεγγίζουν το θέμα με τη λογική του κέρδους και του παζαριού, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να επιλύσουμε».

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Δεν υπάρχει πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με την Ελλάδα αρκεί ο διάλογος να γίνεται χωρίς «τρίτους»"

Κάλεσμα Σολτς σε Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε σήμερα τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμιρ Πούτιν να κάνει το πρώτο βήμα για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο Πούτιν πρέπει να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις του”, δήλωσε ο Σολτς στη διάρκεια μιας επίσκεψής του στην πόλη Nuthetal στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν κατά την τρέχουσα περίοδο, ενδείξεις ότι αυτό συμβαίνει, απάντησε ο ίδιος, σε μία ερώτηση για την πιθανότητα διεξαγωγής ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Ο Πούτιν δεν πρέπει να επιτύχει τον στόχο του για την κατάληψη εδαφών μιας γειτονικής χώρας με τη χρήση στρατιωτικών μέσων, τόνισε ο Σολτς.

Ο καγκελάριος για μία ακόμη φορά, διαβεβαίωσε την Ουκρανία, για τη βοήθεια της Γερμανίας στην άμυνά της κατά της ρωσικής εισβολής, για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κάλεσμα Σολτς σε Πούτιν να αποσύρει τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία"

Θεσσαλονίκη: Ρήγμα στο “Βέλος” εξαιτίας της θαλασσοταραχής (φωτο)

Ρήγμα στην πρύμνη του ιστορικού αντιτορπιλικού «Βέλος» προκάλεσε η θαλασσοταραχή που επικράτησε σε όλο τον Θερμαϊκό κόλπο λόγω των θυελλωδών ανέμων.

Από πρωί σήμανε συναγερμός για το πλήρωμα του ιστορικού αντιτορπιλικού καθώς τα μανιασμένα κύματα αποτελούν σημαντική απειλή ακόμη και για πιθανή βύθισή του.

Για τον λόγο αυτό στο σημείο όπου είναι αγκυροβολημένο το αντιτορπιλικό, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, έσπευσε ρυμουλκό σκάφος, το οποίο κρατά ακινητοποιημένο το “Βέλος”.

Σημειώνεται ότι τον περασμένο  Μάρτιο, στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη νέα παραλία, είχαν προκληθεί φθορές λόγω των ισχυρών ανέμων.

Φωτογραφία: Intime

Δείτε φωτογραφίες του Forecast Weather Greece:

thestival

Διαβάστε Περισσότερα » " Θεσσαλονίκη: Ρήγμα στο “Βέλος” εξαιτίας της θαλασσοταραχής (φωτο) "

Θανατηφόρος τρόμος για 90χρονο από την εισβολή Ρομά στο σπίτι του – Αυτοί είναι οι δράστες

Υπεύθυνοι για τον θάνατο ενός 90χρονου πρώην εισαγγελέα που κατέληξε όταν διαπίστωσε την παρουσία τους στο σπίτι του, είναι οι τέσσερις Ρομά, τις φωτογραφίες των οποίων έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ.

Οι δράστες, όλοι τους Ρομά, είχαν εισβάλει στο σπίτι που διέμενε στο Νέο Ηράκλειο ο άτυχος άνδρας με την σύζυγό του, στη οδό Τερψιχώρης στις 26 Μαΐου.

Ο άτυχος άνδρας είχε εντοπιστεί νεκρός σε μια καρέκλα, από αστυνομικούς που κλήθηκαν στο σημείο και όπως προέκυψε ο θάνατος του επήλθε από τον τρόμο που βίωσε στη θέα των δραστών μέσα στο σπίτι του.

Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός πως η γυναίκα του δεν αντιλήφθηκε τον θάνατό του, καθώς έπασχε με άνοια.

Πρόκειται για τους Χρήστο Νικήτα, ηλικίας 19 ετών, τον συνομήλικό του, Θεόφιλο Ζαφειρόπουλο, τον 27χρονο Γιώργο Χρηστάκο και τον 19χρονο, Τσαμπίκο Σαίνη ο οποίος αναζητείται. Η σπείρα είχε διαπράξει, μια ληστεία και 6 κλοπές σε Εύβοια και Αττική, με συνολική λεία 57.000 ευρώ.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Θανατηφόρος τρόμος για 90χρονο από την εισβολή Ρομά στο σπίτι του – Αυτοί είναι οι δράστες"

Βοιωτία: Ξεσπά ο θείος του 17χρονου Ρομά που σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού

«Από εδώ και πέρα να ξέρετε ξεκινάνε τα προβλήματα. Θα καούν τα πάντα. Θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος, απ’ όλες τις μεριές», δηλώνει ο θείος του 17χρονου Ρομά που πέθανε στη Βοιωτία από σφαίρα αστυνομικού, λίγες ημέρες μετά την απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα να αφεθεί ελεύθερος ο 40χρονος αρχιφύλακας.

Ο θείος του 17χρονου Ρομά μίλησε στην τηλεόραση του MEGA για την οργή και την απογοήτευση των συγγενών και των φίλων του νεαρού που έπεσε νεκρός από τη σφαίρα του αστυνομικού στη Βοιωτία, στο άκουσμα της απόφασης ότι ο 40χρονος αρχιφύλακας θα αφεθεί ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

«Οι γονείς του είναι πολύ χάλια και τα παιδιά ακόμα πιο χάλια. Δεν μπορούνε να κλείσουμε μάτι, βλέπουν τη σκηνή, αυτή που έχει γίνει μπροστά στα μάτια τους. Ο Χρηστάκης δεν αντιστάθηκε για κανέναν λόγο να πάρει το όπλο κι αυτό γιατί την είχε φάει από πίσω, στον αυχένα. Πάει ο αστυνομικός και χτυπάει το παράθυρο με το όπλο και το παιδί βάζει τα χέρια στο κεφάλι πίσω. Με το που τον τραβάει έξω, τον πυροβολεί.

Είχε ειδοποιηθεί από τον άλλον αστυνομικό ότι ήταν πιτσιρίκια, αλλά δε ξέρω για ποιο λόγο έγινε αυτό. Δεν σταμάτησε. Δεν ήταν επειδή δεν είχε δίπλωμα. Το θέμα ήταν ότι είχε τα κορίτσια, για να μην τα εκθέσει δεν σταμάτησε. Σήμερα είναι το παιδί αυτό, αύριο θα είναι το δικό μας παιδί», είπε αρχικά ο θείος του 17χρονου.

Για τις διαμαρτυρίες που ξέσπασαν και για το ότι παραλίγο να ξεφύγουν τα πράγματα στο δικαστήριο, ο ίδιος απάντησε: «Πάλι καλά τα πρόλαβα. Είμαι κατά. Αν δεν υποστηρίξει το σπίτι της, θα πέσει να τους πλακώσει. Ο κ. Μπαρκαγιάννης (σ.σ δικηγόρος της οικογένειας) δε μπορούσε να μιλήσει και έφυγε με το κεφάλι κατεβασμένο. Η μητέρα και τα αδέλφια έχουν πέσει από τα σύννεφα.

Μιλάμε για μεγάλη οργή. Ούτε να μιλήσω δε μπορώ αυτή τη στιγμή. Το μάθαμε ότι αθωώθηκε και οι αστυνομικοί συνάδελφοί του, που είχαν μαζευτεί εκεί, χορεύανε, χοροπηδάγανε μπροστά στα μάτια μας. Τελείωσε το παιδί μας, τελείωσε.

Αδικήθηκε, έφυγε αδικημένος ξανά. Λυπάμαι πολύ πραγματικά, γιατί αν ήμουν εγώ στη θέση του και είχα σκοτώσει έναν, αυτή τη στιγμή δεν θα υπήρχε ούτε απολογία ούτε παράταση για εμένα, αλλά για το αστυνομικό υπήρχε».

Σχετικά με το κατσαβίδι που φέρεται να είχε μαζί του ο 17χρονος, ο θείος του δήλωσε ότι ήταν εργαλεία της δουλειάς του.

«Είναι μεγάλη αδικία. Αυτή τη στιγμή παραιτούμαι κι εγώ. Και με αυτό που ακούστηκε κρατιέμαι για να μην πάρω κι άλλους στο λαιμό μου, κρατιέμαι για την οικογένειά μου, για τα παιδιά μου. Εμείς θα το ρίξουμε στο Θεό, ότι υπάρχει Θεός. Αλλά από εδώ και πέρα να ξέρετε ξεκινάνε τα προβλήματα. Θα καούν τα πάντα. Θα ξεσηκωθεί όλος ο κόσμος, απ’ όλες τις μεριές», κατέληξε ο θείος του 17χρονου Ρομά που έπεσε νεκρός από σφαίρα αστυνομικού στη Βοιωτία.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βοιωτία: Ξεσπά ο θείος του 17χρονου Ρομά που σκοτώθηκε από σφαίρα αστυνομικού"

Περισσότερες από 40 πτώσεις δέντρων σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη λόγω ισχυρών ανέμων- Στέγαστρο βενζινάδικου έπεσε πάνω σε όχημα

Οι θυελλώδεις άνεμοι που πλήττουν σήμερα (18/11) τη Θεσσαλονίκη είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσουν αρκετά δέντρα σε περιοχές της πόλης, δυτικά και ανατολικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προκλήθηκαν και υλικές ζημίες, ιδιαίτερα σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Επί της οδού Λαγκαδά, ένα μεγάλο δέντρο έπεσε πάνω σε στέγαστρο πρατηρίου υγρών καυσίμων με αποτέλεσμα να πέσει το στέγαστρο σε αυτοκίνητο.

Οι άνεμοι που πνέουν είναι της τάξεως των 8 μποφόρ, ενώ ακόμη και το αντιτορπιλικό «Βέλος» που έχει ρίξει άγκυρα εδώ και αρκετό καιρό στο Θερμαϊκό κόλπο δοκιμάστηκε από τα ισχυρά κύματα, στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει ο Μιχάλης Σιούτας, διδάκτωρ Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, κύριο χαρακτηριστικό της σύντομης κακοκαιρίας είναι οι δυνατοί άνεμοι, με τις ριπές στη Θεσσαλονίκη να φτάνουν και τα 9 μποφόρ. «Οι άνεμοι θα παραμείνουν ισχυροί, με πιθανότητα ενίσχυσης κατά τις απογευματινές ώρες και από τις πρωινές ώρες ο αέρας θα παρουσιάσει ύφεση και κυρίως τις αυριανές ώρες, το απόγευμα θα εξασθενήσει», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Περισσότερες από 40 πτώσεις δέντρων σε ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη λόγω ισχυρών ανέμων- Στέγαστρο βενζινάδικου έπεσε πάνω σε όχημα"

Απάτη στη Δυτική Αττική: Δεν πλήρωσαν ΦΠΑ 30 εκατ. ευρώ - Πολυτέλειες με Rolex, Ferrari και... Tesla

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση έλαβε χώρα στη δυτική Αττική για τη σύλληψη Ελλήνων, οι οποίοι εμπλέκονται σε μεγάλη διασυνοριακή απάτη που προκάλεσε ζημιά, λόγω απώλειας ΦΠΑ, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Ταυτόχρονη επιχείρηση έγινε και στη Γερμανία, στο πλαίσιο έρευνας που διατάχθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Τα εντάλματα σύλληψης για τους δύο Έλληνες που συνελήφθησαν εκδόθηκαν από την Κολωνία της Γερμανίας. Κατά τις έρευνες που έγιναν στη χώρα μας εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα μάρκας BMW, FERRARI, LAND ROVER, PORSCHE, AUDI και TESLA, ακριβά ρολόγια (κάποια μάρκας Rolex), όπως και 260.000 ευρώ σε μετρητά.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο ένας Έλληνας συλληφθείς κατηγορείται ότι κατά την περίοδο 2022-2023 ως Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας στη Γερμανία δεν κατέβαλε Φ.Π.Α. (ποσό φόρου κύκλου εργασιών) ύψους περίπου 1.300.000€. Ο δεύτερος συλληφθείς κατηγορείται ότι κατά την περίοδο 2018-2022 ως Διευθύνων Σύμβουλος εταιρείας στη Γερμανία δεν κατέβαλε Φ.Π.Α. (ποσό φόρου κύκλου εργασιών) ύψους περίπου 2.600.000€.

apati1_bb47e.JPG

Επίσης, από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι εταιρία με έδρα την Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υπό έρευνα υπόθεση, με αντικείμενο εργασιών εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και εξαρτημάτων, καθώς προβαίνει σε εισαγωγές, είτε απευθείας είτε μέσω τρίτων παρένθετων εταιρειών (buffers) από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενδοκοινοτικές αποκτήσεις) προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ. Στη συνέχεια μεθοδευμένα, σε συνεργασία και πάλι με τρίτες εταιρείες πουλάει τα προϊόντα, είτε στον τελικό καταναλωτή χωρίς να αποδοθεί και πάλι ο Φ.Π.Α. που αναλογεί, είτε πραγματοποιεί εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ενδοκοινοτικές παραδόσεις) αιτούμενες (οι τρίτες ημεδαπές εταιρείες) ακολούθως την επιστροφή του Φ.Π.Α.. Οι συναλλαγές λαμβάνουν χώρα μέσω διαδοχικών πωλήσεων για τις οποίες υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις τυπολογίας περίπτωσης με χαρακτηριστικά κυκλώματος εικονικών συναλλαγών (μορφή κυκλώματος carousel και απάτη τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου»).

Με τον τρόπο αυτό οι εμπλεκόμενες εταιρείες κατορθώνουν, τουλάχιστον για τις χρήσεις 2021 & 2022, να ισοσκελίζουν τον Φ.Π.Α. που προέρχεται από τις εν λόγω πωλήσεις, παρουσιάζοντας στις εκάστοτε περιοδικές δηλώσεις ίσα ποσά Φ.Π.Α. εκροών και εισροών, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η παράνομη ιδιοποίησή του ή να προβαίνουν σε ενδοκοινοτικές παραδόσεις αιτούμενες επιστροφή Φ.Π.Α. ή να μετακυλήσουν το σύνολο του Φ.Π.Α. σε ενδιάμεσες εταιρείες για τις οποίες υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι συστάθηκαν με σκοπό τη συσσώρευση οφειλών και χρεών.

apati2_19872.JPG

Στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την υπόθεση αναφέρεται:

«Δύο συλλήψεις από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για διασυνοριακή απάτη με απώλεια Φ.Π.Α άνω των 30.000.000 ευρώ

Ταυτόχρονη επιχείρηση σε Ελλάδα και Γερμανία πραγματοποιήθηκε από 13 έως 15 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο έρευνας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με σκοπό την εξιχνίαση κακουργηματικής διασυνοριακής απάτης που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια Φ.Π.Α. κατά τα έτη 2021 και 2022, ύψους 30.700.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό στη χώρα μας, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, 63χρονος και 37χρονος, κατόπιν σχετικών ευρωπαϊκών ενταλμάτων του Γραφείου της Κολωνίας Γερμανίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, για περίπτωση απάτης (φοροδιαφυγή από κοινού σε μια ιδιαίτερα σοβαρή περίπτωση).

Η υπόθεση αφορά τη διερεύνηση δράσης εγκληματικής οργάνωσης με πεδίο την κατ’ εξακολούθηση τέλεση διασυνοριακής απάτης σχετικά με τον Φ.Π.Α. στην οποία κεντρικό ρόλο διαδραματίζει εγχώρια εταιρεία που εμπορεύεται ηλεκτρονικές συσκευές.

apati3_12d68.JPG

Όπως προέκυψε εν λόγω εταιρεία προέβαινε σε εισαγωγές, απευθείας ή μέσω τρίτων εταιρειών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προϊόντων αξίας εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία στη συνέχεια πουλούσε μέσω τρίτων ημεδαπών εταιρειών στον τελικό καταναλωτή χωρίς να αποδοθεί ο Φ.Π.Α. που αναλογούσε ή πραγματοποιούσε εξαγωγές σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις τρίτες εταιρείες να αιτούνται την επιστροφή του Φ.Π.Α..

Για να καλύψουν τη δράση τους πραγματοποιούσαν τις συναλλαγές μέσω διαδοχικών πωλήσεων υπό τη μορφή κυκλώματος «carousel» και απάτης τύπου «εξαφανισμένου εμπόρου», και έτσι ισορροπούσαν τον Φ.Π.Α. που προέρχονταν από τις παραπάνω πωλήσεις, παρουσιάζοντας στις εκάστοτε περιοδικές δηλώσεις ίσα ποσά Φ.Π.Α. εκροών και εισροών.

Τέλος, προέβαιναν στη νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσω της ανάμειξης αυτών με άλλα νόμιμα περιουσιακά στοιχεία που διέθεταν και τα χρησιμοποιούσαν στις οικονομικές τους δραστηριότητες ή στην αγορά διαφόρων περιουσιακών στοιχείων, αποκρύπτοντας την προέλευση και τον τρόπο διάθεσης τους.

Κατά την επιχείρηση στη χώρα μας, από υπαλλήλους της Υποδιεύθυνσης Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης της Α.Α.Δ.Ε. (Υ.Ε.Δ.Ε.Ε.), με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, παρουσία αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, καθώς και σε ορισμένες έρευνες παρουσία Γερμανών Ποινικών Φορολογικών Ελεγκτών, πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε -5- εγκαταστάσεις των υπό διερεύνηση εταιρειών και σε -10- συνολικά οικίες εμπλεκομένων προσώπων στη Δυτική Αττική.

Επιπλέον, στο πλαίσιο των ερευνών, συνελήφθη και ένας 26χρονος για παράβαση της νομοθεσίας για τις εξαρτησιογόνες ουσίες, ο οποίος στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Οι συλληφθέντες με εντάλματα οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών, η οποία διέταξε την προσωρινή τους κράτηση, προκειμένου παραδοθούν στις Αρχές της Γερμανίας».

ieidiseis

Διαβάστε Περισσότερα » " Απάτη στη Δυτική Αττική: Δεν πλήρωσαν ΦΠΑ 30 εκατ. ευρώ - Πολυτέλειες με Rolex, Ferrari και... Tesla "

ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με «πυρά» κατά Κασσελάκη

Συνεχίζονται οι αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους, εξαπολύοντας αιχμές κατά της νέας ηγεσίας υπό τον Στέφανο Κασσελάκη.

Με επιστολή που απέστειλαν προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής, οι 26 επιστήμονες και ερευνητές επισημαίνουν ότι προχωρούν «στον απεγκλωβισμό από την αδιέξοδη πορεία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αναζήτηση μιας νέας Αριστερής διεξόδου».

Στο ίδιο κείμενο οι 26 υπογραμμίζουν μάλιστα ότι η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής «θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας».

Ολόκληρη η δήλωση αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, των 26 μελών της οργάνωσης Πανεπιστημίων  / Ερευνητικών Κέντρων:

Σας ενημερώνουμε για την συλλογική δήλωση αποχώρησης από τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μελών της Οργάνωσης ΑΕΙ/ΕΚ. Στη διάρκεια συνέλευσης της ΟΜ που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 15 Νοε σε κλίμα συντροφικότητας και συναισθηματικής φόρτισης, διαπιστώθηκε η συλλογική επιμονή όσων συμμετείχαν τόσο στην απεγκλωβισμό από την αδιέξοδη πορεία του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην αναζήτηση μιας νέας Αριστερής διεξόδου.

Προς τα μέλη της Οργάνωσης Μελών ΑΕΙ-Ερευνητικών Κέντρων και τη Νομαρχιακή
Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Παιδείας Αττικής

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων Αττικής, διδάκουσες και διδάσκοντες, ερευνήτριες και ερευνητές, εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη διοίκηση όλων των βαθμίδων και κατηγοριών, με μεγάλη λύπη δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απόφασή μας αυτή επιβάλλεται από τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις και ειδικά μετά τη τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, κατά την οποία η σημερινή ηγετική ομάδα και ο νέος πρόεδρος οδήγησαν ένα σημαντικό μέρος ιστορικών στελεχών του κόμματος σε αποχώρηση και παραίτηση.

Η συνεδρίαση της ΚΕ θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας, ως η ιστορική στιγμή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός πολιτικού χώρου που προσέφερε στη κοινωνία, ειδικά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε την εκτός συνεδρίου ή άλλων συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών επίσημη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ένα κόμμα που όχι μόνον δεν ανήκει στην Αριστερά, αλλά μετασχηματίζεται ταχύτατα σε λαϊκίστικη, αρχηγική κι αυταρχική δομή μεταπολιτικής.

Το κόμμα που ιδρύσαμε μαζί με άλλους πολλούς, ο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίξαμε σε δύσκολους καιρούς, που υπήρξε πολιτική έκφραση της πληθυντικής Αριστεράς και που παρά τις αδυναμίες, κυβέρνησε τη χώρα και την έβγαλε από τα μνημόνια με τη κοινωνία όρθια, δεν υπάρχει πιά.

Μετά από μια πορεία επιλογών και κυρίως μετά την ήττα του 2019, φτάσαμε σήμερα να διαψεύδονται με τον τρόπο αυτόν, οι ελπίδες όχι μόνο των αριστερών, αλλά πολλών προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.

Το πανελλήνιο παρακολουθεί σήμερα με αγωνία την διαλυτική αυτοκαταστροφική πορεία της μείζονος αντιπολίτευσης στη χώρα, γεγονός που ενισχύει την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Το κόστος για τη χώρα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους είναι τεράστιο.

Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την Αριστερά στο πλαίσιο της σύγχρονης ισχυρής αντίθεσης Δεξιάς-Αριστεράς. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου, μας δείχνουν τον δρόμο.

Η ειρήνη, η κοινωνική πρόοδος και η προστασία της εργασίας με μείωση των ανισοτήτων, οι προκλήσεις των νέων τεχνολογιών, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών, η εξάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων, έμφυλων ή άλλων, η έμπρακτη υποστήριξη της
βιωσιμότητας του πλανήτη και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι μερικοί από τους στόχους μας.

Ειδικά εμείς, μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε στον δημοκρατικό αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, της Δημοκρατίας και της Ισότητας σε σχολεία και σχολές, στην εμβληματική αντίσταση σε οποιαδήποτε ακύρωση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στις αριστερές πολιτικές και να αναζητούμε νέες ανοιχτές κι ευρύχωρες δομές συμμετοχής για την κοινωνική και την πολιτική Αριστερά, που να χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό, δημοκρατική λειτουργία, παραγωγή αριστερής μεταρρυθμιστικής πολιτικής και κυρίως συντροφική αλληλεγγύη.

Υπογραφές (αλφαβητικά)

1. Αθανασίου Αθηνά
2. Αστρινάκη  Ράνια
3. Αχείμαστος Μύρων
4. Βάκη Φωτεινή
5. Βελαώρας Δημήτρης
6. Βιδάλη Σοφία
7. Γιαννησοπούλου Μαρία
8. Δημητρίου Στέφανος
9. Θεοτοκάς Γιάννης
10. Καραμεσίνη  Μαρία
11. Κεσσόπουλος Αλέξανδρος
12. Κουτσούρης Αλέκος
13. Κυπριανίδου Πατρίτσια
14. Κωλέτση Μαρία
15. Κωτσονόπουλος Λουδοβίκος
16. Νικολαΐδης Ευάγγελος
17. Νοταράς Ανδρέας
18. Παπαδοπούλου Δέσποινα
19. Παπακωνσταντίνου Γιώργος
20. Παπανδρέου Νίκος
21. Παπασταμόπουλος Δημοσθένης
22. Πουλακάκη Ελένη
23. Σελίμης Αλέξανδρος
24. Σκιαδοπούλου Αγγελική
25. Φουρτούνης Γιώργος
26. Χατζηγιάννη Μάχη

ewsit 

Διαβάστε Περισσότερα » "ΣΥΡΙΖΑ: Αποχώρησαν 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων με «πυρά» κατά Κασσελάκη"

Το πρώτο χιόνι σε Νυμφαίο, Πισοδέρι και άλλα σημεία της Δυτ. Μακεδονίας

«Χειμώνιασε» για τα καλά, καθώς άρχισε να... χαλάει ο καιρός από σήμερα, Σάββατο (18/11), με τα πρώτα χιόνια για φέτος να κάνουν την εμφάνισή τους στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Νυμφαίο και το Ποσειδέρι Φλώρινας.

Οι τελευταίες προγνώσεις του καιρού έκαναν λόγο για επιδείνωση που θα ξεκινήσει από σήμερα, με τη θερμοκρασία να πέφτει απότομα, ενώ οι μετεωρολόγοι μιλούσαν ακόμα και για χιονοπτώσεις, κάτι που επιβεβαιώθηκε πλήρως στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας.

Σχετική ανάρτηση για τα πρώτα χιόνια στο Νυμφαίο έκανε και ο Σάκης Αρναούτογλου.

Όπως επισημαίνει η τοπική ιστοσελίδα oladeka.com, στα λευκά έχουν «ντυθεί» από τα ξημερώματα το Νυμφαίο και το Πισοδέρι Φλώρινας, αλλά και άλλα ορεινά σημεία της Δυτικής Μακεδονίας.

Δείτε σχετικές φωτογραφίες

Χιόνια, Φλώρινα, Κακοκαιρία, Καιρός

Χιόνια, Φλώρινα, Κακοκαιρία, Καιρός

Χιόνια, Φλώρινα, Κακοκαιρία, Καιρός

Χιόνια, Φλώρινα, Κακοκαιρία, Καιρός

Χιόνια, Φλώρινα, Κακοκαιρία, Καιρός

Διαβάστε Περισσότερα » "Το πρώτο χιόνι σε Νυμφαίο, Πισοδέρι και άλλα σημεία της Δυτ. Μακεδονίας"

Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού: Δεν επιθυμούμε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα

Η Τουρκία δεν επιθυμεί ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε κάποια άλλη χώρα στη Μαύρη Θάλασσα, δεν θέλει να μετατραπεί η περιοχή σε «Μέση Ανατολή», δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού, ναύαρχος Ερτζουμέντ Τατλίογλου, κάνοντας παράλληλα αναφορά στη Συνθήκη του Μοντρέ.

«Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ προσπαθεί να λάβει κάποια μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα. Ωστόσο, διακηρύσσουμε πως εμείς οι ίδιοι θα λάβουμε αυτά τα μέτρα στη Μαύρη Θάλασσα και πως δεν θέλουμε το ΝΑΤΟ ή την Αμερική στη Μαύρη Θάλασσα. Στόχος μας είναι να γίνει σεβαστό το Μοντρέ. Ως Τουρκία, θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα. Να μη μετατρέψουν τη Μαύρη Θάλασσα σε “Μέση Ανατολή”» δήλωσε ο ναύαρχος Τατλίογλου, μιλώντας στην τελετή για την 133η επέτειο από την ίδρυση της τουρκικής Σχολής Υπαξιωματικών Ναυτικού.

Επισήμανε επίσης ότι στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει ένας αγώνας ισχύος και είπε: «Στην Ανατολική Μεσόγειο, κανένα κράτος δεν μπορεί να κηρύξει μόνο του περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Διότι υπάρχουν πάρα πολλές χώρες και υπάρχουν περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας που βρίσκονται σε απόλυτη συνάφεια μεταξύ τους. Ωστόσο, η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (σ.σ. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία), στα νότια της Κύπρου, και η Ελλάδα, στα νότια της Κρήτης, ανακοινώνουν διάφορες ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας και προσπαθούν να κατέχουν μόνοι τους τον πλούτο που βρίσκεται εκεί».

Ο Τούρκος ναύαρχος δήλωσε, τέλος, ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, η “ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (σ.σ. εννοεί την Κυπριακή Δημοκρατία), το Ισραήλ και η Αίγυπτος έχουν σχηματίσει ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας. Τη μεγαλύτερη υποστήριξη σε αυτό το μπλοκ την παρέχουν η Γαλλία και η Αμερική. Με αυτή την υποστήριξη, αποτελούν ένα μπλοκ εναντίον της Τουρκίας. Σκοπεύουν να αποτρέψουν το τουρκικό Ναυτικό με τη διεξαγωγή κοινών ασκήσεων».

ertnews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού: Δεν επιθυμούμε το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ στη Μαύρη Θάλασσα"

Νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες

Νέα δεδομένα προέκυψαν αναφορικά με την κακοκαιρία εξπρές που έχει κάνει ήδη την εμφάνισή του σε μεγάλο μέρος της χώρας, με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας να κάνει λόγο για θυελλώδεις ανέμους, ισχυρές βροχές και καταιγίδες που κινούνται προς τα ανατολικά.

Πιο αναλυτικά:

Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν στα δυτικά και ανατολικά πελάγη. Επίσης πολύ ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι θα πνέουν σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές κυρίως της Μακεδονίας και στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και της Εύβοιας. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται έως και σήμερα Σάββατο το απόγευμα στα Δωδεκάνησα και πιθανώς πρόσκαιρα στα νότια τμήματα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Γ. Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου σήμερα Σάββατο στα κεντρικά και βόρεια και αύριο Κυριακή και στην υπόλοιπη χώρα.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου της ΕΜΥ – Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία μέσα στις επόμενες ώρες"

Σκυλακάκης στο newmoney: «Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές από προηγούμενους προμηθευτές»

Μόνο η σήμανση ενός καταναλωτή που αφήνει χρέη στους προμηθευτές ενέργειας θα επιβληθεί ως ποινή σε όσους άφησαν χρέη σε προηγούμενους παρόχους και μετακινήθηκαν, στο πλαίσιο της τροποποίησης του άρθρου 42 του κώδικα προμήθειας που δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο παλιός προμηθευτής θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα να «κοκκινίζει» τον πελάτη που του έχει αφήσει ανείσπρακτες οφειλές (μέθοδος flagging) στην πλατφόρμα ΘΑΛΗΣ του ΔΕΔΔΗΕ, όχι όμως και να του κόβει το ρεύμα.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης, επισημαίνει στο «newmoney» ότι δεν θα επιβληθεί ως τιμωρία η αποκοπή, καθώς αποτελεί μια καταχρηστική συμπεριφορά. «Δεν μπορεί το ρεύμα που είναι ένα αγαθό υψηλής κοινωνικής αξίας, να αποτελεί εργαλείο για να λύσει κάποιος με βίαιο τρόπο και μονομερώς μια αστική διαφορά».

Όπως τονίζει, το υπουργείο έκανε δεκτή την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ μόνο ως προς το θέμα του flagging και όχι και τη δυνατότητα του παρόχου που χάνει έναν πελάτη να κόψει το ρεύμα εφόσον αυτός φεύγει, αφήνοντας ανεξόφλητες μη διακανονισμένες οφειλές.

Η Ρυθμιστική Αρχή που γνωμοδοτεί και εισηγείται μέτρα, είχε ένα διαφορετικό σκεπτικό ως προς το μέτρο. Αν ένας καταναλωτής είχε αφήσει χρέη σε δύο παρόχους να κοκκινίζει στην πλατφόρμα, έτσι ώστε αν αποφασίσει να μετακινηθεί σε τρίτο προμηθευτή, αυτός να ξέρει ότι πρόκειται για επισφαλή πελάτη και να αξιολογήσει αν θα τον πάρει ή όχι. Ο παλιός προμηθευτής διατηρούσε το δικαίωμα εντολής αποκοπής στην περίπτωση που δεν αποπληρώνονταν οι οφειλές, έπειτα από διακανονισμό.

Γιατί μπαίνει φρένο

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που το υπουργείο αποφασίζει να μην είναι τόσο αυστηρό με τους κακοπληρωτές; Όπως αναφέρει ο κ. Σκυλακάκης, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιμετωπίζονται από τη ρύθμιση του υπουργείου που υπερβαίνει, όπως επισημαίνει την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ.

Ο λόγος είναι ότι πηγαίνει στο παρελθόν (σε μια περίοδο πενταετίας που μετρά από την 1 Ιανουαρίου 2020) και προβλέπει ότι αν έχει φύγει κάποιος δύο φορές αφήνοντας χρέη, τρίτη (για να πάει σε τέταρτο πάροχο) δεν μπορεί να μετακινηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα πρέπει να αποπληρώσουν ή διακανονίσουν τις οφειλές τους στον τελευταίο πάροχο.

Προς διασφάλιση των προμηθευτών, λέει ο κ. Σκυλακάκης, το μέτρο διαφοροποιείται για τις επιχειρήσεις, όπου δεν ισχύουν οι τρεις φορές, όπου στην τρίτη ο καταναλωτής δεν μετακινείται, αλλά οι δύο φορές και αυτό γιατί μεταξύ νοικοκυριών και επιχειρήσεων υπάρχει ένα διαφορετικό επίπεδο προστασίας. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου τονίζει επίσης ότι το μέτρο αυτό δεν ευθυγραμμίζεται με το σκεπτικό της αναλογικότητας που έχει ζητήσει το ΣτΕ, με κίνδυνο να προσβαλλόταν και να έπεφτε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

Η άποψη που διατυπώνεται είναι ότι η αποκοπή κινδυνεύει να γίνει ο «μπαμπούλας» στα χέρια των προμηθευτών, με αποτέλεσμα κάθε φορά που υπάρχει μια διαφορά, ο προμηθευτής να μπορεί να εξαναγκάσει τον καταναλωτή σε πληρωμή λογαριασμού μέσω της απειλής της αποκοπής, ενώ η αστική διαφορά μεταξύ τους δεν έχει επιλυθεί. Κάτι που όπως τονίζουν στο ΥΠΕΝ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, ειδικά σε μια περίοδο ακρίβειας και πίεσης των νοικοκυριών. Άλλες πηγές αναφέρουν ότι με αυτήν τη λογική, οι προμηθευτές θα αποκτούσαν ένα υπερόπλο και θα έμπαιναν σε προτεραιότητα στην είσπραξη χρεών έναντι άλλων δημοσίων υπηρεσιών (εφορίας, ΕΦΚΑ) που υπάρχουν αντίστοιχες οφειλές.

Στο υπουργείο επισημαίνουν επίσης ότι κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης οι καταναλωτές στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Μόνο 30.000 έως 50.000 είναι όσοι συγκροτούν την κρίσιμη μάζα των τσαμπατζήδων και έχουν δημιουργήσει τον ενεργειακό τουρισμό. Η πλειοψηφία του κόσμου ήταν συνεπείς. «Δεν μπορεί τώρα που κάνουμε ένα πιο αυστηρό πλαίσιο με δικλείδες ασφαλείας για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, να συμβεί κάτι αρνητικό», αναφέρουν.

Την ώρα όμως που το ΥΠΕΝ διατυπώνει τα δικά του επιχειρήματα στο κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών, στον κλάδο της προμήθειας επικρατεί αναστάτωση. Στελέχη των εταιρειών υποστηρίζουν ότι το flagging δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αγοράς και δηλώνουν έκπληξη, καθώς θεωρούσαν ότι το ΥΠΕΝ θα διατηρήσει το δικαίωμα της αποκοπής και για τους παλιούς προμηθευτές.

Έρχεται η ΚΥΑ

Στο μεταξύ προς υπογραφή είναι η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το πράσινο τιμολόγιο, με την οποία θα εξειδικευτεί ο τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων για το ενιαίο τιμολόγιο. Το υπουργείο κάνει μια σημαντική τροποποίηση του πλαισίου. Με βάση το αρχικό σχέδιο, οι καταναλωτές είχαν περιθώριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου να αποφασίσουν εάν θα μετακινηθούν σε κάποιο από τα τιμολόγια με κυμαινόμενη ή σταθερή χρέωση που θα τους έχουν προτείνει οι προμηθευτές.

Το ΥΠΕΝ θα παρατείνει το περιθώριο αυτό κατά έναν μήνα, ώστε και στο ενιαίο τιμολόγιο να εφαρμοστούν όσα ισχύουν μέχρι σήμερα (με βάση τον κανονισμό προμήθειας) για την προγνωστοποίηση αλλαγών στα τιμολόγια που είναι το δίμηνο. Για το πράσινο τιμολόγιο, επειδή η απόφαση λήφθηκε αργότερα, ο χρόνος αυτός ήταν ένας μήνας.

Οι προμηθευτές υποχρεούνται να ενημερώσουν έως την 1η Δεκεμβρίου τους καταναλωτές για τα νέα τιμολόγια, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν περιθώριο ένα δίμηνο για να αποφασίσουν ποια επιλογή θα κάνουν.

newmoney

Διαβάστε Περισσότερα » " Σκυλακάκης στο newmoney: «Δεν θα κόβεται το ρεύμα σε κακοπληρωτές από προηγούμενους προμηθευτές» "

Απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια της χώρας λόγω ισχυρών ανέμων

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια της χώρας λόγω την ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές, οι οποίοι σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία φτάνουν κατά τόπους στα πελάγη τα 8 με 9 μποφόρ.

Ωστόσο από το λιμάνι του Πειραιά τα δρομολόγια των πλοίων εκτελούνται κανονικά, όπως και για τα νησιά του Αργοσαρωνικού.

Από το λιμάνι της Ραφήνας δεν εκτελούνται τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια.

Κλειστές είναι οι γραμμές Κέρκυρα-Ηγουμενίτσα, Ληξούρι Αργοστόλι, Λευκάδα-Μύτηκα Αιτωλοακαρνανίας, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν πραγματοποιούνται εξάλλου τα δρομολόγια των πλοίων από Βόλο για Σποράδες και από Καβάλα για Πρίνο Θάσου.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις στα δρομολόγια από δυσμενείς καιρικές συνθήκες

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Απαγορευτικό απόπλου σε αρκετά λιμάνια της χώρας λόγω ισχυρών ανέμων"

Γάζα: Διευθυντής νοσοκομείου ανακοίνωσε τον τραγικό απολογισμό από επίθεση του Ισραήλ

Είκοσι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα κατά τριών κτιρίων με κατοικίες στην πόλη Χαν Γιούνες, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη αυτή.

Το αεροπορικό αυτό πλήγμα, που έγινε στην συνοικία Χάμαντ, προκάλεσε επίσης τον σοβαρό τραυματισμό 23 ανθρώπων, διευκρίνισε ο ίδιος στο AFP.

Νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ότι 26 Παλαιστίνιοι, κυρίως παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη Χαν Γιούνες στη Λωρίδα της Γάζας.

lawandorder

Διαβάστε Περισσότερα » "Γάζα: Διευθυντής νοσοκομείου ανακοίνωσε τον τραγικό απολογισμό από επίθεση του Ισραήλ"

Επαγγελματίες: Πρόστιμα «φωτιά» έως 100.000 ευρώ για όσους δεν στέλνουν στοιχεία στα myDATA

Βαριές «καμπάνες» που φτάνουν έως 100.000 ευρώ προβλέπουν οι διατάξεις του υπό διαβούλευση φορολογικού νομοσχεδίου για όσους δεν διαβιβάζουν ή διαβιβάζουν εκπρόθεσμα στοιχεία για τα έσοδα και τα έξοδα στην πλατφόρμα myDATA. Ακόμη, η ΑΑΔΕ μπορεί να δίνει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των επιχειρήσεων που υποτροπιάζουν και δεν διαβιβάζουν στοιχεία εντός των καθορισμένων προθεσμιών.

Το μέτρο έχει ήδη προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από λογιστές και επαγγελματίες οι οποίοι ζητούν διόρθωση της διάταξης, καθώς όπως επισημαίνουν η πλατφόρμα myDATA παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, ενώ «η εν δυνάμει επιβολή προστίμων έως και 100.000 ευρώ ετησίως από ακούσια λάθη είναι ένα πολύ υψηλό τίμημα για το σύνολο των πολύ μικρών, μικρών ακόμα και μεσαίων επιχειρήσεων και άρα δυσανάλογο σε σχέση με τις οικονομικές τους δυνατότητες».

Μάλιστα, οι κυρώσεις είναι μεγάλες ακόμα και στις περιπτώσεις που ενώ εκδόθηκε κανονικά το φορολογικό στοιχείο, απόδειξη ή τιμολόγιο, δεν θα διαβιβαστεί εμπρόθεσμα στα myDATA.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 7 του νομοσχεδίου τροποποιούνται οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας και σε οντότητα που παραβιάζει την υποχρέωση της ηλεκτρονικής διαβίβασης δεδομένων στην ΑΑΔΕ, παραλείποντας να διαβιβάσει ή διαβιβάζοντας εκπρόθεσμα τα δεδομένα των εκδιδόμενων λογιστικών αρχείων επιβάλλονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

– Αν, ως εκδότης, δεν διαβιβάσει συνόψεις εκδοθέντων παραστατικών εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης, τίτλων κτήσης και λογιστικών στοιχείων που εκδίδονται κατ’ εφαρμογή ειδικών φορολογικών διατάξεων, τιμωρείται με πρόστιμο ίσο με το 10% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

– Αν δεν διαβιβάσει δεδομένα που αφορούν εγγραφές μισθοδοσίας, αποσβέσεων και λοιπές εγγραφές τακτοποίησης εσόδων και εξόδων για σκοπούς προσδιορισμού του λογιστικού και φορολογικού αποτελέσματος ή δεν διαβιβάσει, ως εκδότης τιμολόγησης ή ως λήπτης αυτοτιμολόγησης, χαρακτηρισμούς δεδομένων εσόδων, με αποτέλεσμα οι χαρακτηρισμοί αυτοί να μην περιληφθούν στην οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, του επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και πρόστιμο 500 ευρώ ανά φορολογικό έτος για κάθε παράβαση, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

– Αν διαβιβάσει ως εκδότης σύνοψη εκδοθέντος παραστατικού, μετά από διαβίβαση παράλειψης ή απόκλισης από τον λήπτη, εφόσον η αρχική διαβιβασθείσα αξία είναι μικρότερη της πραγματικής, πρόστιμο ίσο με το 5% της καθαρής αξίας κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου.

– Αν δεν διαβιβάσει ψηφιακά παραστατικά διακίνησης, το πρόστιμο ανέρχεται σε 100 ευρώ για κάθε παράβαση μη διαβίβασης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 500 ευρώ σε ημερήσια βάση και τις 20.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

– Αν δεν διαβιβάσει λοιπά παραστατικά είσπραξης, επιστροφής ή παραγγελίας, επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, για κάθε παράβαση μη διαβίβασης.

– Δεν επιβάλλεται πρόστιμο αν το παραστατικό εσόδου με το οποίο τα λοιπά παραστατικά είσπραξης συσχετίζονται έχει εκδοθεί προ κάθε φορολογικού ελέγχου.

– Σε περίπτωση παραβάσεων εκπρόθεσμης διαβίβασης των ανωτέρω στοιχείων, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 50% του αντίστοιχου προστίμου που προβλέπεται σε περίπτωση μη διαβίβασης.

Υπότροποι

Αν διαπραχθεί η ίδια παράβαση εντός πέντε (5) ετών από την κοινοποίηση πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε νέα ίδια παράβαση εντός της πενταετίας τετραπλασιάζονται και μέχρι του ορίου των 100.000 ευρώ ανά φορολογικό έτος.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Επαγγελματίες: Πρόστιμα «φωτιά» έως 100.000 ευρώ για όσους δεν στέλνουν στοιχεία στα myDATA"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news