facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 10 Μαΐου 2020

Διευθυντές Σχολείων: Όχι στην ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες

Ανακοίνωση «σχετικά με τη ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες», εξέδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Π.Ε., στην οποία σημειώνει:

Με αφορμή την ψήφιση από τη Βουλή εκπρόθεσμης τροπολογίας, σε άσχετο με την Παιδεία νομοσχέδιο, με την οποία προβλέπεται ότι είναι δυνατή η ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες, ώστε να μπορούν να τα παρακολουθούν και οι μαθητές που θα απουσιάζουν από το σχολείο, έχει να επισημάνει τα εξής:
Πρόκειται για μια διάταξη, που αν εφαρμοσθεί:

• παραβιάζει καταφανώς τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών,
• αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία,
• διαταράσσει την παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών,
• περιορίζει την παιδαγωγική και διδακτική ελευθερία.

Σε ό,τι αφορά τους μαθητές που δεν δύνανται να παρακολουθήσουν δια ζώσης το μάθημα της τάξης, μπορούν κάλλιστα να υποστηριχθούν μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, είτε με σύγχρονες, είτε με ασύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας, είτε συνδυαστικά, όπως κάθε φορά θα κρίνουν οι εκπαιδευτικοί τους.

Υπάρχει άλλωστε η θετική εμπειρία από την εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των δύο τελευταίων μηνών, όπου οι εκπαιδευτικοί με υψηλό αίσθημα ευθύνης στήριξαν και διατήρησαν ζωντανή την παιδαγωγική σχέση με τους μαθητές τους.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε την άμεση κατάργηση της παραπάνω διάταξης.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Διευθυντές Σχολείων: Όχι στην ζωντανή μετάδοση των μαθημάτων από τις σχολικές αίθουσες"

Γαλλία: 70 νεκροί σε ένα 24ωρο – Ο μικρότερος απολογισμός από τις 17 Μαρτίου

Η επιδημία του νέου κορονοϊού προκάλεσε τον θάνατο άλλων 70 ανθρώπων κατά τις τελευταίες 24 ώρες στη Γαλλία, ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας.

Οι 70 θάνατοι είναι ο μικρότερος ημερήσιος αριθμός που έχει καταγραφεί από την αρχή της καραντίνας, στις 17 Μαρτίου.

Από την 1η Μαρτίου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 26.380 άνθρωποι στη Γαλλία. Από αυτούς, οι 16.642 θάνατοι καταγράφηκαν σε νοσοκομεία και οι 9.738 σε οίκους ευγηρίας και άλλα ιδρύματα.

Η πίεση στα νοσοκομεία μειώνεται επίσης, καθώς με βάση αυτόν τον τελευταίο απολογισμό οι νοσηλευόμενοι σε βαριά κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν μειωθεί στους 2.776. Στο αποκορύφωμα της πανδημίας, στις 8 Απριλίου, ο αριθμός αυτός ανερχόταν σε 7.148.

Συνολικά οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 22.569 (45 λιγότεροι σε σύγκριση με χθες).

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: 70 νεκροί σε ένα 24ωρο – Ο μικρότερος απολογισμός από τις 17 Μαρτίου"

Άρση των μέτρων - Μάρουσι: Έσπασαν λουκετο για να μπουν σε παδική χαρά

Ρεσιτάλ απειθαρχίας παρατηρήθηκε από μερίδα πολιτών στο Μαρουσι, καθώς εισέβαλαν σε παιδική χαρά για να κάνουν πικ νικ με τις οικογένειές τους. 

Δεκάδες πολίτες μπήκαν από πόρτα με σπασμενο λουκέτο και κατέκλυσαν τους χώρους της παιδικής χαράς μαζί με τα παιδιά τους. 

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι στη συγκεκριμένη περιοχή επικρατείσυνωστισμος αφού ο κόσμος δεν βρίσκει διεξόδους για να αθληθει.

Κλειστός παραμένει εδώ και καιρό ο περιβάλλοντας χώρος του Ολυμπιακού Σταδίου, το μέγεθος του οποίου μπορεί να απορροφήσει τόσο κόσμο ώστε να μην δημιουργειται κανένας απολυτως συνωστισμος.

paidiki-xara2
paidiki-xara

paidiki-xara-marousi

porta-paidikis-xaras
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Άρση των μέτρων - Μάρουσι: Έσπασαν λουκετο για να μπουν σε παδική χαρά"

Ιταλία: Μειώνονται καθημερινά κρούσματα και θανάτοι – 165 νεκροί, 802 νέα κρούσματα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ιταλία είναι 219.070 ενώ οι νεκροί ανερχονται πλέον στους 30.560 και 105.186 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, έχασαν την ζωή τους 165 άνθρωποι και καταγράφηκαν 802 νέα κρούσματα. 2.155 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.

Στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται 1.027 ασθενείς και συνολικά, 13.618 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 68.679 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Ο ρυθμός μετάδοσης του ιού το τελευταίο εικοσιτετράωρο παρουσιάζει μείωση, με 281 λιγότερα κρούσματα. Μειώνεται και ο αριθμός των νεκρών. Έχασαν την ζωή τους 29 λιγότεροι άνθρωποι σε σχέση με την χθεσινή ημέρα. Οι δε ιασθέντες είναι 1.853 λιγότεροι από χθες.

Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας, για τριακοστή έκτη ημέρα, συνεχίζουν να μειώνονται. Περιορίζεται, για πέμπτη ημέρα, και ο αριθμός ασθενών που βρίσκονται σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Οι ιταλικές αρχές υπογραμμίζουν ότι ο αριθμός τον κρουσμάτων δεν ήταν τόσο χαμηλός από τις 4 Μαρτίου, ενώ παρουσιάζει σημαντική μείωση και ο αριθμός των νεκρών. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κατά 75% χαμηλότερος σε σχέση με την φάση μέγιστης διάδοσης του ιού.

Ο Ιταλός ερευνητής ιολογίας Γκουίντο Σιλβέστρι σχολίασε σχετικά ότι «οι εντατικές θεραπείες αδειάζουν, ενώ είναι ενδεικτικό και το ότι μειώνεται ο αριθμός των συνολικών εισαγωγών στα νοσοκομεία». «Ο κορονοϊός φεύγει με ταχύ βήμα, και εμείς του δείχνουμε με χαρά που βρίσκεται η έξοδος», πρόσθεσε ο Σιλβέστρι.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: Μειώνονται καθημερινά κρούσματα και θανάτοι – 165 νεκροί, 802 νέα κρούσματα"

Μήνυμα πολέμου από την Τουρκία: Θα χτυπήσουμε τον Χάφταρ στην Λιβύη

Μήνυμα πολέμου στέλνει η Τουρκία, η οποία ξεκαθαρίζει πως θα θεωρήσει «νόμιμους στόχους» τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, αν συνεχιστούν οι επιθέσεις τους εναντίον των συμφερόντων και των διπλωματικών αποστολών της στη Λιβύη.

Η Τουρκία υποστηρίζει την αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ). Έχει υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την ΚΕΕ, που προσπαθεί να αποκρούσει μια επίθεση των δυνάμεων του Χάφταρ.

Η Άγκυρα θεωρεί τις δυνάμεις του Χάφταρ, που υποστηρίζονται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Ρωσία,«πραξικοπηματίες».

“Θα τους χτυπήσουμε”

«Αν οι [διπλωματικές] αποστολές και τα συμφέροντά μας στη Λιβύη τεθούν στο στόχαστρο, θα θεωρήσουμε τις δυνάμεις του Χάφταρ νόμιμους στόχους», αναφέρει σε μια ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μέμφεται επίσης τα Ηνωμένα Έθνη επειδή δεν ανέλαβαν δράση απέναντι στις επιθέσεις του Χάφταρ.

«Είναι απαράδεκτο για τα Ηνωμένα Έθνη να παραμείνουν και άλλο σιωπηλά απέναντι σε αυτή τη σφαγή», ανέφερε το τουρκικό ΥΠΕΞ. «Οι χώρες που παρέχουν στρατιωτική, οικονομική και πολιτική βοήθεια στον Χάφταρ είναι υπεύθυνες για τον πόνο που υφίσταται ο λαός της Λιβύης και το χάος και την αστάθεια στην οποία σύρεται η χώρα».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε επίσης ότι οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν νωρίς χθες το πρωί στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης, στο πλαίσιο ενός εντεινόμενου μπαράζ πυρών πυροβολικού εναντίον της πρωτεύουσας, συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

4 άμαχοι νεκροί

Την Πέμπτη, η Τουρκία και η Ιταλία ανέφεραν πως βομβαρδίστηκε η περιοχή γύρω από τις πρεσβείες τους στην Τρίπολη.

Δεκάδες ρουκέτες έπεσαν στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι και να προκληθούν σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της Λιβύης, για τις οποίες η ΚΕΕ επέρριψε σήμερα την ευθύνη στις δυνάμεις του Χάφταρ.

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη (Manul) εξέφρασε στον λογαριασμό της στο Twitter τη θλίψη της για «ένα θέαμα που έγινε πολύ οικείο αλλά τρομακτικό» αφότου ο στρατάρχης Χάφταρ, ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης, εξαπέλυσε πριν από έναν και πλέον χρόνο επίθεση για την κατάληψη της λιβυκής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας της ΚΕΕ, Αμίν ελ-Χασέμι, τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι, ανάμεσά τους και ένα κοριτσάκι πέντε ετών, σκοτώθηκαν χθες στις λαϊκές συνοικίες Αμπού Σλιμ Μπαμπ και Μπεν Γκασρ, στο νότιο τμήμα της πόλης, όπου άλλοι 16 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Σε μια ανακοίνωση η ΚΕΕ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, απέδωσε τις επιθέσεις αυτές στον αντίπαλό της, τον στρατάρχη Χάφταρ.

Ρουκέτες στο αεροδρόμιο της Μιτίγκα

Το αεροδρόμιο της Μιτίγκα υπέστη επίσης χθες σοβαρές ζημιές από τις επιθέσεις που συνεχίστηκαν σήμερα το πρωί. Φωτογραφίες που δείχνουν τον κατεστραμμένο σκελετό ενός αεροσκάφους, κτίρια και τον διάδρομο του αεροδρομίου που έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με αερολιμενική αρχή, δύο πολιτικά αεροσκάφη επλήγησαν καθώς και οι αίθουσες επιβατών.

«Οι δυνάμεις του εγκληματία πολέμου (Χαλίφα Χάφταρ) εκτόξευσαν περισσότερες από εκατό ρουκέτες και πυραύλους εναντίον κατοικημένων συνοικιών του κέντρο της πρωτεύουσας Τρίπολη το Σάββατο», ανέφερε η ΚΕΕ στο Facebook.

Αν και παραμένει κλειστό εδώ και μήνες λόγω των επανειλημμένων πληγμάτων, «το διεθνές αεροδρόμιο Μίτιγκα τέθηκε στο στόχαστρο δεκάδων πυρών με αποτέλεσμα να πληγεί ένα πολιτικό αεροπλάνο που επρόκειτο να απογειωθεί για να επαναπατρίσει πολίτες που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού», ανέφερε η ΚΕΕ.

«Η κύρια δεξαμενή καυσίμων του αεροδρομίου επλήγη απευθείας από πυρά ρουκετών» προκαλώντας πυρκαγιά και πυκνό καπνό, ανέφερε από την πλευρά της η Εθνική Εταιρία Πετρελαίου της Λιβύης (NOC).

Τέσσερις από τις δέκα δεξαμενές καταστράφηκαν πλήρως από την πυρκαγιά. Οι υπόλοιπες έξι υπέστησαν σοβαρές ζημιές, διευκρίνισε στην ιστοσελίδα της η NOC.

H Minul εξέφρασε «έντονη καταδίκη των επιθέσεων με στόχο αμάχους και πολιτικές υποδομές» και ζήτησε την παραπομπή των υπευθύνων στη δικαιοσύνη.

19 νεκροί σε 5 μέρες

Από την Τετάρτη (06.05.2020) μέχρι σήμερα Κυριακή, συνολικά 19 άνθρωποι –17 άμαχοι και δύο αστυνομικοί– σκοτώθηκαν και 66 άλλοι άμαχοι τραυματίστηκαν από πυρά ρουκετών που έθεσαν στο στόχαστρο πολλές συνοικίες της πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ΚΕΕ.

Η τελευταία εκτίμησε ωστόσο πως «το αιμοβόρο σχέδιο» του στρατάρχη Χάφταρ να καταλάβει την εξουσία «πλησιάζει στο τέλος της».

«Οι τρελές ενέργειες (…) των τελευταίων ημερών (…) είναι η απόδειξη της αδυναμίας και της απελπισίας του μετά τις διαδοχικές ήττες των παραστρατιωτικών και των μισθοφόρων του».

Οι δυνάμεις του Χάφταρ κατέγραψαν πολλές απώλειες τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι δυνάμεις της ΚΕΕ ανακατέλαβαν από τα μέσα Απριλίου δύο στρατηγικές πόλεις στα δυτικά και περικυκλώνουν την Ταρχούνα, την πιο σημαντική βάση οπισθοφυλακής του Χάφταρ, περίπου 80 χλμ. νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

«Δεν δίνουμε πλέον καμία προσοχή στις άτολμες καταδίκες της διεθνούς κοινότητας που είναι ανίκανη να κατονομάσει τον επιτιθέμενο και ακόμη λιγότερο να της ζητήσουμε λογαριασμό ή να σταματήσει εκείνους που υποστηρίζει», λέει η ΚΕΕ.

Στη διάρκεια των μηνών η ανάμιξη ξένων στρατών επιδείνωσε τη σύγκρουση, με τα ΗΑΕ και τη Ρωσία στο στρατόπεδο του Χάφταρ και από την άλλη την Τουρκία και την αυξανόμενη βοήθειά της στην ΚΕΕ.

Τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται ότι συνεχίζουν να παραλαμβάνουν φορτία όπλων από τους υποστηρικτές τους παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τον Ιανουάριο πολλές χώρες κατά τη διεθνή διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

ΑΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Μήνυμα πολέμου από την Τουρκία: Θα χτυπήσουμε τον Χάφταρ στην Λιβύη"

Κορωνοϊός - Λάρισα: Άλλα δύο νέα κρούσματα στον οικισμό Ρομά Νέα Σμύρνη

Ακόμη δύο κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στον οικισμό Ρομά Νέα Σμύρνη, στη Λάρισα.

Πρόκειται για ένα βρέφος τριών μηνών και τη μητέρα του.

Σύμφωνα με το larissanet, το μωρό είχε πυρετό, επομένως ελήφθη δείγμα τόσο από εκείνο όσο και από τη μητέρα του.

Το παιδί βρέθηκε θετικό όπως και η μητέρα του.

Αναμένεται και οι δύο να μεταφερθούν σε θαλάμους αρνητικής πίεσης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Λάρισα: Άλλα δύο νέα κρούσματα στον οικισμό Ρομά Νέα Σμύρνη"

Σκέψεις για προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της Γερμανίας για τα ομόλογα

Το ενδεχόμενο ακόμη και να κινήσει «διαδικασία επί παραβάσει» του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης εναντίον της Γερμανίας, για την απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου σχετικά με τα ομόλογα της ΕΚΤ το διάστημα 2015-18, εξετάζει η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Παίρνω πολύ στα σοβαρά αυτή την υπόθεση», αναφέρει η κυρία φον ντερ Λάιεν σε απαντητική επιστολή της προς τον γερμανό ευρωβουλευτή των Πράσινων Σβεν Γκίγκολντ, ο οποίος ζήτησε από την Επιτροπή να προσφύγει εναντίον της χώρας του.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η γερμανική απόφαση αυτή τη στιγμή αναλύεται ενδελεχώς και τονίζει ότι «επί τη βάσει αυτών των δεδομένων εξετάζουμε τα επόμενα βήματα, ακόμη και μια διαδικασία επί παραβάσει».

“Χαμός” μετά την απόφαση

Η απόφαση του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου θέτει ζητήματα που άπτονται του πυρήνα της ευρωπαϊκής κυριαρχίας. Η νομισματική πολιτική της Ένωσης αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα. Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπερτερεί του εθνικού δικαίου και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το ίδιο θέμα είναι δεσμευτική για όλα τα εθνικά δικαστήρια, επισημαίνεται στην επιστολή, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

Τον τελευταίο λόγο έχει πάντα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο», γράφει η κυρία φον ντερ Λάιεν, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ είναι μια κοινότητα αξιών και δικαίου, την οποία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πάντα θα υπερασπίζεται. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, η Επιτροπή είναι ο «θεματοφύλακας» των Συνθηκών και πρέπει να τιμωρεί της παραβάσεις.

“Απειλείται η Ευρωπαϊκή Κοινωνία Δικαίου”

Ο κ. Γκίγκολντ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. των γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευκρινίζει ακόμη ότι το θέμα δεν είναι απλώς η κριτική προς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας, αλλά το γεγονός ότι «η διαμάχη μεταξύ Καρλσρούης και Λουξεμβούργου απειλεί την ευρωπαϊκή κοινωνία δικαίου».

«Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο υποχρεώνει τη γερμανική κυβέρνηση και την Bundestag σε μια διαμάχη με την ΕΚΤ», για αυτό πρέπει όλοι οι θεσμοί της ΕΕ να συνταχθούν πίσω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αναφέρει ο ευρωβουλευτής στην επιστολή του και ζητά να κινηθεί η διαδικασία επί παραβάσει, διότι, όπως εκτιμά, με την απόφαση τίθεται σε κίνδυνο η σταθερότητα της νομισματικής ένωσης, ενώ είναι «σαν να προσκαλούνται» τα δικαστήρια άλλων χωρών, να παρακάμψουν το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο ίδιο πνεύμα, η ευρωβουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ, σε συνέντευξή της στην «Passauer Neue Presse» κάνει λόγο για «θανατηφόρο μήνυμα», ενώ ο ειδικός στο δίκαιο της ΕΕ Φραντς Μάιερ χαρακτηρίζει την απόφαση «ατομική βόμβα».

ΑΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Σκέψεις για προσφυγή της Κομισιόν εναντίον της Γερμανίας για τα ομόλογα"

Χαρδαλιάς για τις πλατείες: Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς

Στις «εικόνες που δίνουν την αίσθηση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό» αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες.

«Δεν είναι έτσι» η πραγματικότητα αντέτεινε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως σήμερα «είναι έτσι, επειδή εφαρμόσαμε με πολύ συνέπεια τα μέτρα. Μην μας ξεγελάνε οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων. Ό,τι κάνουμε σήμερα θα φανεί σε 10-14 ημέρες».



Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε πως «τα στοιχεία μπορεί να είναι καλά, γιατί έτσι εφαρμόσαμε τα μέτρα πριν 10-15 ημέρες. Όπου βγούμε ό,τι κάνουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς και αναφορικά με όσους «συγκεντρώνονται στις πλατείες», αναφέροντας πως «επιχειρούν να αναγάγουν ένα υγειονομικό θέμα σε βαθιά πολιτικό. Ο κορωνοϊός κολλάει με το ίδιο τρόπο δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ψέγοντας τις συναθροίσεις σε πλατείες ως «έλλειψη σεβασμού στις ζωές των ανθρώπων».

Παράλληλα, «η άρση των μέτρων είναι μια μεγάλη πρόκληση, γιατί επιστρέφουμε σε μια νέα καθημερινότητα. Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελούν οι κανόνες: αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας» ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός, επαναλαμβάνοντας επιχειρήσεις και οδηγίες που υφίστανται από αύριο.

Καταστήματα

Καθώς «αύριο κάνουμε ένα, επόμενο βήμα», του οποίου η επιτυχία «εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων και των οδηγιών», ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως αύριο ανοίγουν καταστήματα:

Αναλυτικά, τους πελάτες θα υποδέχονται εκ νέου από αύριο το πρωί καταστήματα:

· εξοπλισμού ήχου και εικόνας
· κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
· σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
· χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
· ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
· επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
· εγγραφών μουσικής και εικόνας
· παιχνιδιών
· κάθε είδους ενδυμάτων
· υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
· καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
· ρολογιών και κοσμημάτων
· καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, οι επιχειρήσεις:

· ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
· ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
· ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
· καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).
· οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
· οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
· καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων γίνεται με συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες.

Ως προς τις αποστάσεις εντός του καταστήματος, προβλέπεται:

· Έως 20τμ: 4 άτομα
· Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
· Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
· Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, η λειτουργία τους γίνεται μόνο με την αναλογία τήρησης των αποστάσεων για καθήμενους πελάτες.

Σε όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως συστήνεται να αποφεύγονται τα ασανσέρ.

Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ορίζεται στις 10πμ, εξαίρεση τα καταστήματα πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών. Υποχρεωτική εξακολουθεί να είναι η χρήση μάσκας και γαντιών στα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής για τους εργαζόμενους. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και για τον εκπαιδευτή για τον εκπαιδευόμενο στις σχολές οδηγών.

Μετακίνηση στα νησιά

Από αύριο επιτρέπεται και η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επανεκκινούν. Για όλους, η μετακίνηση περνά μέσα από ειδικά έγγραφα, δηλαδή για:

· Αυτοαπασχολούμενους με εγγραφή δήλωση των ιδίων
· Μισθωτούς με Δήλωση εργοδότη

Η παραπάνω βεβαίωση θα πρέπει να περιέχει τα πλήρη προσωπικά στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου ή του μισθωτού εργαζόμενου, δηλαδή:

· Αριθμός Πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου καταχωρημένου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, πχ. Ε3,Ε4 κτλ.
· Το είδος επιχείρησης και ο ΚΑΔ
· Το ΑΦΜ της επιχείρησης
· Τόπος – νησί εργασίας

Η βεβαίωση με τα πλήρη στοιχεία συνιστά σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο». «Ουδείς εργαζόμενος θα ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα παραπάνω έγγραφα» προειδοποίησε ο Υφυπουργός.

Κανόνες στα σχολεία

Ο ίδιος παρείχε και αναλυτικές οδηγίες για την αυριανή επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, αφού προβλέπονται:

· Περιορισμός συνωστισμού και αποστάσεις μαθητών
· Απαγόρευση της συγκέντρωσης στον προαύλιο πριν την έναρξη των μαθημάτων
· Σχολικές αίθουσες με μεγιστοποίηση της απόστασης μαθητών: ένας ανά θρανίο, 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα
· Χωρισμός των τάξεων σε υποτμήματα των 15 ατόμων
· Απόσταση μαθητών 1.5 μέτρα μεταξύ τους
· Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο
· Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα
· Αποσυμφόρηση γραφείου καθηγητών

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς για τις πλατείες: Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς"

Επαναπατρισμός 64 Ελλήνων από την Ουκρανία

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι ο επαναπατρισμός 64 συμπολιτών μας και μελών ελληνικών οικογενειών από την Ουκρανία, σύμφωνα με ενημέρωση της ελληνικής πρεσβείας στο Κίεβο.

Η ειδική πτήση επαναπατρισμού που διοργανώθηκε από την ελληνική πρεσβεία, υπό τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε σήμερα από την εταιρεία Aegean Airlines, στις 14.15.

Όπως αναφέρει η πρεσβεία, στην πτήση συμπεριελήφθησαν επιβάτες από ολόκληρη την Ουκρανία, το Κίεβο, το Χάρκοβο, το Τσερνίγκιφ αλλά και τις περιοχές δικαιοδοσίας των Γενικών μας Προξενείων στην Οδησσό και τη Μαριούπολη, με τα οποία συνεργάσθηκε στενά η πρεσβεία για την πραγματοποίηση αυτού του επαναπατρισμού.

Η πρεσβεία ευχαριστεί για τη συνεργασία τους τις ουκρανικές αρχές, «οι οποίες διευθέτησαν με άψογο τρόπο τα ζητήματα που προέκυπταν», καθώς επίσης και την Aegean Airlines για την «άψογη συνεργασία και ειδικά για την διαχείριση των διαδικασιών επιβίβασης.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επαναπατρισμός 64 Ελλήνων από την Ουκρανία"

Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος - Μόλις έξι τα καινούρια κρούσματα

Μόλις έξι νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας ανακοινώθηκαν στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της νόσου. Τις σημερινές ανακοινώσεις έκανε ο υποπτέραρχος Δήμητρης Χατζηγεωργίου, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και διευθυντής Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος αντικατέστησε τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, που θα προβεί σε ενημέρωση την Τρίτη.

Το σύνολο των κρουσμάτων στην Ελλάδα φτάνει τις 2.716, με το 55% εξ αυτών να αφορά άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, 603 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, ενώ 1364 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στη χώρα μας ο αριθμός των νεκρών φτάνει τους 151. Οι 40 ήταν γυναίκες (26.5%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 75 έτη και το 93.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στις ΜΕΘ βρίσκονται 30 ασθενείς διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη. Οι δέκα είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 96.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 98.787 διαγνωστικά τεστ.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος - Μόλις έξι τα καινούρια κρούσματα"

Ισπανία: Ο μικρότερος αριθμός ημερήσιων θανάτων από κορονοϊό εδώ και 2 μήνες!

Η Ισπανία κατέγραψε σήμερα τον χαμηλότερο ημερήσιο αριθμό θανάτων από κορονοϊό από τα μέσα Μαρτίου, καθώς ο μισός πληθυσμός ετοιμάζεται για τη χαλάρωση ενός από τα πιο αυστηρά lockdown στην Ευρώπη.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Αντιμετώπισης Υγειονομικών Εκτάκτων Καταστάσεων Φερνάντο Σιμόν δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων, 143 από 179 χθες, είναι ο χαμηλότερος από τις 18 Μαρτίου.

«Συνεχίζουμε με την πτωτική τάση που είχε καταγραφεί τις τελευταίες ημέρες», είπε.

Πάνω από 26.000 οι θάνατοι

Συνολικά ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 26.621 από 26.478 χθες και εκείνος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, τα 224.390 από 223.578 μία ημέρα νωρίτερα, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Περίπου το 51% του πληθυσμού θα προχωρήσει αύριο, Δευτέρα, στη Φάση 1 ενός σχεδίου χαλάρωσης που αποτελείται από τέσσερα στάδια, αφού η κυβέρνηση καθόρισε ποιες περιοχές πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Το πρώτο στάδιο θα περιλαμβάνει σημαντική χαλάρωση των μέτρων, επιτρέποντας τις συναθροίσεις έως 10 ατόμων και τις μετακινήσεις πολιτών εντός της περιφέρειας όπου κατοικούν.

Σε περιφέρειες που πληρούν τα κριτήρια όπως τα νησιά των Καναρίων και των Βαλεαρίδων, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα θα ανοίξουν με μειωμένη δυναμικότητα, και τα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα ξενοδοχεία θα ανοίξουν τις πόρτες τους για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο μήνες.

Δεν χαλαρώνουν τα μέτρα σε Μαδρίτη και Βαρκελώνη

Όμως οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ισπανίας, η Μαδρίτη και η Βαρκελώνη, δεν πληρούν προς το παρόν τα κριτήρια για χαλάρωση των περιορισμών και θα παραμείνουν στη Φάση 0.

Οι περιφερειακές κυβερνήσεις σε ορισμένες περιοχές που δεν επιτρέπεται να περάσουν πλήρως στη Φάση 1, περιλαμβανομένης της Ανδαλουσίας και της Μαδρίτης, επέκριναν σφόδρα την απόφαση αυτή.

«Είναι ένα πλήγμα για την οικονομία», δήλωσε η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης Ισαμπέλ Ντίας Αγιούσο σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα El Mundo.

«Αν όλα συνεχιστούν όπως υποδεικνύουν οι ειδικοί, αυτός ο ιός θα εξακολουθήσει να είναι εδώ από ένα έως δύο χρόνια, άρα εφόσον είναι μια μακρά πορεία για τις υπηρεσίες υγείας πρέπει να περάσουμε στην επόμενη φάση.»

Ποδηλάτες, τζόγκερ και περιπατητές, πολλοί φορώντας μάσκες, γέμισαν τις γέφυρες και τους δρόμους γύρω από το πάρκο Madrid Rio σήμερα το πρωί, ενώ το ίδιο το πάρκο παρέμεινε κλειστό.

«Η Μαδρίτη είναι ακόμη στη Φάση 0, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στη Φάση 1 αύριο και νομίζω πως είναι η σωστή απόφαση. Δεν νομίζω πως η Μαδρίτη είναι έτοιμη ακόμη να προχωρήσει στην επόμενη φάση», δήλωσε ο Ντέιβιντ Στάρτον, 53 ετών, από τη Σκωτία, ο οποίος ζει στη Μαδρίτη 20 χρόνια.

«Είναι ατυχία, είναι αρκετά λυπηρό και θα πρέπει απλώς να ανεχθούμε άλλη μια εβδομάδα περιορισμών και lockdown», πρόσθεσε.

ΑΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Ισπανία: Ο μικρότερος αριθμός ημερήσιων θανάτων από κορονοϊό εδώ και 2 μήνες!"

Κορωνοϊός: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Εργασίας, με θέμα τα «περαιτέρω μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και τη σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς εργασίας».

Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ προβλέπει:

- Περαιτέρω μέτρα στήριξης εργαζομένων επιχειρήσεων-εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα, που έχουν Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ) στον e-ΕΦΚΑ, των οποίων έχει ανασταλεί η επιχειρηματική τους δραστηριότητα με εντολή δημόσιας αρχής:

Παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που δεν θα επαναλειτουργήσουν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020

1. H αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων συνεχίζεται η αναστολή λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020 και, συνεπώς, δεν θα επαναλειτουργήσουν, παρατείνεται.

2. Επίσης, παρατείνεται η αναστολή συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου που είχαν τεθεί σε αναστολή. Μετά το πέρας του διαστήματος της παράτασης αναστολής, η σύμβαση εργασίας συνεχίζεται για το συμφωνηθέντα χρόνο που υπολείπεται, όταν η επιχείρηση-εργοδότης επαναλειτουργήσει.

Ακυρότητα καταγγελίας σύμβασης

Οι επιχειρήσεις-εργοδότες για τις οποίες συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής και για όσο χρονικό διάστημα διατηρείται η ανωτέρω αναστολή της λειτουργίας τους, υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις προσωπικού με καταγγελία των συμβάσεων εργασίας.

Σε περίπτωση πραγματοποίησής τους, οι καταγγελίες αυτές είναι άκυρες.

Αποζημίωση ειδικού σκοπού

1.1 Οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας συνεχίζει να τελεί σε αναστολή, σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν θα επαναλειτουργήσουν κατά τον Μάιο 2020 με εντολή δημόσιας αρχής, είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ποσού 534 ευρώ για τον Μάιο 2020.

1.2 Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται με οποιαδήποτε οφειλή.

Διαδικασία λήψης αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Για τη λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, οι επιχειρήσεις-εργοδότες βεβαιώνουν όλα τα στοιχεία των δηλώσεών τους, όπως αυτά αντλούνται αυτόματα από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» και, κυρίως, αφορούν τους εργαζόμενους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους συνεχίζει να είναι σε ισχύ και εξακολουθεί να τελεί σε αναστολή και τα στοιχεία που αφορούν τη μίσθωση ακινήτων επαγγελματικής στέγης και δηλώνουν υπεύθυνα ότι παραμένουν ως μη λειτουργούσα επιχείρηση με εντολή δημόσιας αρχής κατά τον Μάιο 2020. Σε περίπτωση προκυπτουσών αλλαγών, επιτρέπεται η τροποποίηση των δηλώσεών τους.

Για την περίπτωση των εργαζομένων, δεν απαιτείται επανυποβολή υπεύθυνης δήλωσης από τους εργαζόμενους, εκτός κι αν επιθυμούν τροποποίηση στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού τους (ΙΒΑΝ) ή στοιχείων της μίσθωσης κύριας κατοικίας τους.

Σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωσή τους, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους, δηλώνοντάς τους και τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της πράξης τους στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». 

Οι σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά, σύμφωνα με τους επισυναπτόμενους πίνακες, από την 1η.6.2020 έως και τις 7.6.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί από τις 10.6.2020 έως και τις 12.6.2020.

Προσωρινή ανάκληση συμβάσεων εργασίας

1. Επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε παραμένει σε αναστολή κατά τον Μάιο με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττεται σημαντικά, βάσει των οριζομένων ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών, δύνανται να προβαίνουν σε προσωρινή ανάκληση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων τους για κάλυψη έκτακτων, πρόσκαιρων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού COVID-19, στις εξής περιπτώσεις:

α. Σε περίπτωση επίταξης επιχειρήσεων-εργοδοτών με εντολή δημόσιας αρχής για κάλυψη έκτακτων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

β. Σε επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται σημαντικά και έχουναναστείλει τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους, για κάλυψη πρόσκαιρων, έκτακτων, κατεπειγουσών και ανελαστικών αναγκών.

γ. Σε επιχειρήσεις-εργοδότες που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής και έχουν τεθεί σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, για εργασίες που δεν απαγορεύονται, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις της αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27813/3-5-2020 ΚΥΑ (Β΄ 1644).

2. Στις ανωτέρω περιπτώσεις προσωρινής ανάκλησης των αναστολών συμβάσεων εργασίας, η απασχόληση των εργαζομένων είναι χρόνος εργασίας που αμείβεται εξ ολοκλήρου από τις επιχειρήσεις-εργοδότες και παρατείνει ισόχρονα την αναστολή των συμβάσεων εργασίας.

3. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποχρεούνται να δηλώσουν και να αιτιολογήσουν την ανάκληση της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων αυτών, καθώς και το χρονικό διάστημα της ανάκλησης, σε ειδικό έντυπο στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και, σε κάθε περίπτωση, πριν από την έναρξη πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τα νέα μέτρα στήριξης προς επιχειρήσεις και εργαζόμενους"

Παρατείνονται ως τις 21 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα στις προσφυγικές δομές

Παρατείνονται μέχρι τις 21 Μαΐου 2020 τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οποία αφορούν σε όσους διαμένουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης και σε προσφυγικές δομές σε όλη την επικράτεια.

Σχετική κοινή υπουργική απόφαση υπέγραψαν οι συναρμόδιοι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

ΑΠΕ/euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Παρατείνονται ως τις 21 Μαΐου τα περιοριστικά μέτρα στις προσφυγικές δομές"

ΕΛΑΣ: Παραπλανητικό τηλεφώνημα προκάλεσε τα επεισόδια στην Κυψέλη - Συνελήφθη 52χρονος

Ανακοίνωση για τα επεισόδια που εκτυλίχθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Αγίου Γεωργίου, στην Κυψέλη, όπου συγκεντρώθηκαν άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η αστυνομία δεν επενέβη λόγω της συγκέντρωσης, αλλά έπειτα από παραπλανητικό τηλεφώνημα  στην Άμεση Δράση.

«Ο άνδρας που με την ψευδή έκκληση προκάλεσε τα γεγονότα, ηλικίας 52 ετών, συνελήφθη σήμερα και με τη σχηματιζόμενη εις βάρος του δικογραφία, θα παραπεμφθεί αύριο στον εισαγγελέα» τόνίζεται.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η αστυνομία επενέβη ξημερώματα Σαββάτου, στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, γιατί εκλήθη τηλεφωνικά από ιδιώτη που επικαλέσθηκε κίνδυνο ζωής.

Η αστυνομία δεν επενέβη, λόγω της συγκέντρωσης περίπου 200 ατόμων.

Δεν επενέβη, βάσει σχεδίου, για να «διαλύσει» την συγκέντρωση, εφαρμόζοντας τα μέτρα αποφυγής συνωστισμού για τον περιορισμό διάδοσης του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα:

Στις 00:30 του Σαββάτου 9ης Μαΐου, ιδιώτης κάλεσε την Άμεση Δράση, δήλωσε ότι βρισκόταν στην πλατεία, ήταν τραυματισμένος στο πόδι, είχε μαχαιρωθεί, τον είχαν ληστέψει και ζητούσε επειγόντως βοήθεια.

Αν και ήταν πιθανό το ενδεχόμενο παγίδας, αν και σε έντυπα και ιστοσελίδες του αναρχικού χώρου είχαν υπάρξει «καλέσματα» για την συγκεκριμένη συγκέντρωση, ομάδα αστυνομικών κινήθηκε επειγόντως προς το σημείο και ο επικεφαλής συνομίλησε εκ νέου τηλεφωνικά με τον ιδιώτη.

Αυτός επιβεβαίωσε ότι είναι τραυματισμένος, δεν μπορεί να κινηθεί ώστε να βγει από την πλατεία, όπως του ζητήθηκε, είπε ότι βλέπει τους δράστες εκεί κοντά ανάμεσα στο πλήθος και έδωσε ως στίγμα την συμβολή των οδών Επτανήσου και Ιθάκης στην πλατεία.

Οι αστυνομικές δυνάμεις δέχθηκαν επίθεση μόλις εισήλθαν στην πλατεία με μπουκάλια, ξύλα, πέτρες κλπ. Ο ιδιώτης δεν απαντούσε πλέον στις επανειλημμένες κλήσεις των αστυνομικών.

Έτσι άρχισαν τα επεισόδια.

Ο άνδρας που με την ψευδή έκκληση προκάλεσε τα γεγονότα, ηλικίας 52 ετών, συνελήφθη σήμερα και με τη σχηματιζόμενη εις βάρος του δικογραφία, θα παραπεμφθεί αύριο στον εισαγγελέα.»


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "ΕΛΑΣ: Παραπλανητικό τηλεφώνημα προκάλεσε τα επεισόδια στην Κυψέλη - Συνελήφθη 52χρονος"

Αρχίζουν από αύριο οι μετακινήσεις στα νησιά – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Επιτρέπεται από αύριο, Δευτέρα 11 Μαΐου, η μετακίνηση προς τα νησιά, και μεταξύ των νησιών, των ιδιοκτητών και των εργαζομένων μόνο σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχει ανακοινωθεί η επαναλειτουργία τους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας οι παραπάνω μετακινήσεις επιτρέπονται, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους με έγγραφη δήλωση των ιδίων και εφόσον πρόκειται για εργαζόμενους με έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά:

α) Τα στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου/ εργαζομένου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, ΑΜΚΑ).

β) Ο αριθμός πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου που έχει συμπεριληφθεί ο εργαζόμενος και έχει υποβληθεί αυτό στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» (όπως Ε3 πρόσληψης, Ε4 συμπληρωματικός πίνακας ωραρίου, Ε8 υπερωρίες, Ε9 πρόσληψη ορισμένου χρόνου).

γ) Το είδος της επιχείρησης με τον αντίστοιχο ΚΑΔ στον οποίο ανήκει.

δ) Ο ΑΦΜ της επιχείρησης.

ε) Ο τόπος- νησί εργασίας.

Οι εν λόγω δηλώσεις/βεβαιώσεις αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης του εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο. Ο επιβάτης υποχρεούται να τις έχει συνεχώς μαζί του για να τις επιδεικνύει σε κάθε έλεγχο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Αρχίζουν από αύριο οι μετακινήσεις στα νησιά – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά"

Καιρός: Έρχεται θερμή εισβολή με 35άρια

Καιρός: Έρχεται θερμή εισβολή στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη με μέγιστες θερμοκρασίες πάνω από 35 βαθμούς και αφρικανική σκόνη, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου

Η άνοδος θερμών αέριων μαζών από την Αφρική θα προκαλέσει από τις αρχές της νέας εβδομάδας πολύ υψηλές, για την εποχή, θερμοκρασίες, στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα νότια τμήματα της Ευρώπης.

Από την άλλη, στη βόρεια Ευρώπη ψυχρές αέριες μάζες θα προκαλέσουν σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, με συνέπεια η «γηραιά» ήπειρος να χωριστεί θερμοκρασιακά σε δύο μέρη.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών – Meteo.gr, στις αρχές της νέας εβδομάδας στην Ελλάδα θα σημειωθούν υψηλές για την εποχή μέγιστες θερμοκρασίες, ξεπερνώντας τους 35 βαθμούς Κελσίου στα κεντρικά και νότια τμήματα.

Παράλληλα, ενισχυμένοι θα είναι οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο και αυξημένη θα είναι η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα.

mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός: Έρχεται θερμή εισβολή με 35άρια"

Λιβύη: Και τρίτο τουρκικό UAV κατέρριψαν οι δυνάμεις του Χάφταρ

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ανακοίνωσε κι άλλη κατάρριψη τουρκικού αεροσκάφους στην περιοχή «Ayn Zara κοντά στην πρωτεύουσα, Τρίπολη, στη Λιβύη.

Ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmed Al-Mismari, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της αεροπορικής άμυνας κατάφεραν να καταρρίψουν ένα τουρκικό drone TB-2 στην περιοχή «Ayn Zara», μόλις έγινε αντιληπτό πως πλησίαζε θέσεις του Εθνικού Στρατού.

Η Διεύθυνση Στρατιωτικών Πληροφοριών του Εθνικού Στρατού στη Λιβύη είπε ότι οι δυνάμεις του έχουν τώρα καταρρίψει τρία τουρκικά αεροσκάφη τις τελευταίες 24 ώρες.

Ο Μισμάρι είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι οι τεχνικές ομάδες Στρατού της Λιβύης, που ελέγχεται από τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ, είχαν αποκαταστήσει και επαναχρησιμοποιήσει 4 επιπλέον πολεμικά αεροσκάφη.

Η υποστηριζόμενη από την Τουρκία Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) προσπαθεί επί του παρόντος να καταλάβει τη στρατηγική αεροπορική βάση Al-Watiyah από τα στρατεύματα του LNA δυτικά της Τρίπολης.

Τις τελευταίες ημέρες, οι δυνάμεις του GNA προσπάθησαν επανειλημμένα να καταλάβουν την αεροπορική βάση Al-Watiyah Ωστόσο, αυτές οι επιθέσεις έχουν εξουδετερωθεί από τον LNA.

Al-Masdar News/onalert
Διαβάστε Περισσότερα » "Λιβύη: Και τρίτο τουρκικό UAV κατέρριψαν οι δυνάμεις του Χάφταρ"

Κορωνοϊός: 62 εκατ. Αμερικανοί λένε «όχι» στο εμβόλιο

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ πριν από λίγες ημέρες δείχνει ότι το 19% των Αμερικανών δεν θα δεχόταν να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού -όταν και εάν υπάρξει το σχετικό εμβόλιο. Με αναγωγή στον πραγματικό πληθυσμό, το 19% μεταφράζεται σε 62 εκατομμύρια άτομα.

Την εν λόγω έρευνα διεξήγαγαν από κοινού ο φορέας YouGov με το Yahoo News. Διαπιστώθηκε ότι μόνο το 55% των Αμερικανών απάντησαν απερίφραστα και άνευ επιφυλάξεων «ναι» στο εμβόλιο για τον Covid-19. Από το υπόλοιπο 45%, το 26% ήταν οι αναποφάσιστοι και το 19% όσοι απορρίπτουν συλλήβδην το ενδεχόμενο να εμβολιαστούν.

Όπως υπενθυμίζει το Yahoo News, τον Ιανουάριο του 2020, προ του ξεσπάσματος της πανδημίας, σε μια σφυγμομέτρηση των απόψεων του κοινού για ένα παρόμοιο θέμα, το 84% των Αμερικανών είχε εκφραστεί θετικά υπέρ του εμβολιασμού των παιδιών.

Η διάδοση της καχυποψίας απέναντι στον εμβολιασμό γενικώς, ίσως δεν είναι άσχετη με την αλλοπρόσαλλη στάση του Ντόναλντ Τραμπ και την επιπολαιότητα που επιδεικνύει προτείνοντας, εντελώς αυθαίρετα, διάφορες θεραπείες ως πανάκεια. Όταν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συστήνει ενέσεις με απολυμαντικό, μία από τις έμμεσες παρενέργειες είναι ότι οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην επιστήμη.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: 62 εκατ. Αμερικανοί λένε «όχι» στο εμβόλιο"

Στις 2 Ιουνίου 250.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αυξημένες επικουρικές

Στις 2 Ιουνίου αποκαθίσταται μια μεγάλη αδικία του ΣΥΡΙΖΑ σε 250.000 συνταξιούχους και η αύξηση θα κυμαίνεται από 5 έως 200 ευρώ, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

«Η αύξηση αυτή θα είναι 99,5 ευρώ μεσοσταθμικά» πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η άδεια ειδικού σκοπού και στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύει μέχρι το τέλος της σχολικής περιόδου.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το 40% των νέων συντάξεων θα εκδίδονται ψηφιακά και ότι στο τέλος του 2020 θα βγαίνουν ψηφιακά οι συντάξεις του δημοσίου.

«Ζητάω συγνώμη σε όλο αυτόν τον κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί με το συνταξιοδοτικό» επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Σε σχέση με το πρόγραμμα SURE ο υπουργός ανέφερε ότι η επιδότηση εργασίας θα πραγματοποιηθεί από 1η Ιουνίου.

euro2day
Διαβάστε Περισσότερα » "Στις 2 Ιουνίου 250.000 συνταξιούχοι θα πάρουν αυξημένες επικουρικές"

Βάρκα με 19 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε στη Λέσβο

Στην περιοχή Λάψαρνα της Άντισσας στη βορειοδυτική Λέσβο αποβιβάστηκαν 19 μετανάστες και πρόσφυγες, όλοι άνδρες από το Ιράν και το Αφγανιστάν.

Ας σημειωθεί ότι πρόκειται για τη δεύτερη βάρκα με μετανάστες και πρόσφυγες, η οποία φτάνει στη Λέσβο και μάλιστα στην ίδια ευρύτερη περιοχή, μακριά από τα συνηθισμένα σημεία αποβίβασης στην ανατολική, βορειοανατολική και ανατολική πλευρά του νησιού.

Άλλη μια βάρκα με 51 επιβαίνοντες είχε φτάσει στο νησί την περασμένη Τετάρτη (06.05.2020) στην περιοχή Σκαλοχωρίου. Σύμφωνα με τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, οι 19 αναμένεται να ελεγχθούν ιατρικά από τον ΕΟΔΥ και στη συνέχεια θα μετακινηθούν στα Μεγάλα Θέρμα προκειμένου να τεθούν σε 14ήμερη καραντίνα.

Ας σημειωθεί ότι, τόσο στη Χίο όσο και στη Σάμο, έχουν να υπάρξουν μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές από τα μέσα του περασμένου Μαρτίου, δηλαδή εδώ και σχεδόν δύο μήνες.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Βάρκα με 19 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασε στη Λέσβο"

Ακρίτα σε Τσιόδρα: «Και θα αμφισβητούμε και θα ρωτάμε», αγαπητέ κύριε καθηγητά

»Το ίδιο και με τα σχολείο. Θα ανοίξουν, θα κλείσουν, θα πάνε τα μικρά παιδιά, δεν θα πάνε τα μεγάλα, ποτέ θα πάει ποιος και πού; Κι εμείς πχ που ανήκουμε σε δήμο με πολλά κρούσματα, θα στείλουμε μαθητές κι εκπαιδευτικούς να τούς αποτελειώσουμε; Τελικώς, τα παιδιά αρρωσταίνουν; Τα παιδιά δεν αρρωσταίνουν; Τα παιδιά κολλάνε τον παππού, τα παιδιά δεν κολλάνε τον παππού – που τού στερήσαμε τα εγγόνια του, άνευ λόγου τόσον καιρό; Και οι δάσκαλοι; Οι καθηγητές, το προσωπικό; Στο πηγάδι κατούρησαν να τους αμολήσουμε ως πρόβατα επί σφαγήν; Οικογένειες δεν έχουν αυτόι, σέσκουλα είναι κι αυτοφύτρωσαν και δεν τους κλαίει κανείς;

Βεβαίως τα επιστημονικά δεδομένα αλλάζουν και τα νερά στη νέα πανδημία είναι αχαρτογράφητα. Όμως παράγινε το κακό. Ο Σωτήρης Τσιόδρας πρέπει να πάρει μια ευθύνη. Να μάς πει ξεκάθαρα αυτό γίνεται, αυτό δεν γίνεται. Να πάρει το ρίσκο. Κι αν έχει δίκιο να το πιστωθεί. Αν έχει άδικο, να το χρεωθεί.
Ομολογουμένως, το γεγονός ότι τα πήγαμε καλά σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στον ίδιο. Βέβαια χωρίς τεστ ακριβή εικόνα δεν έχουμε. Εδώ στην Ελλάδα τα τεστ αποφύγαμε σαν τον διάβολο. Τα στοιχεία που μάς δίνονται λοιπόν, τόσοι ζήσαν τόσοι πεθάναν, είναι στο φλου. Επιεικώς», συνεχίζει.

Η Έλενα Ακρίτα αναφέρεται και στον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

«Ζούμε στη χώρα του ύψους και του βάθους. Από την πρώτη στιγμή, ‘ειδωλοποιήσαμε’ τον Σωτήρη Τσιόδρα. Είναι άγιος. Μάς τον έστειλε ο Θεός, ο Χριστός, το Άγιο Πνεύμα. Να τον κάνουμε Πρόεδρο Δημοκρατίας. Να τον κάνουμε ταινία – σιγά μην έλειπε ο Σμαραγδής απ’ τη Σαράκοστη. Κι εννοείται πως, όποιος άρθρωνε μια τοσοδούλα ένσταση για τον λοιμωξιολόγο της καρδιάς μας, έπεφταν όλοι πάνω του να τον κανιβαλίσουν.

Δυο φορές το βίωσα αυτό – και αφού πριν είχα γράψει τα καλύτερα για τον άνθρωπο. Την πρώτη τόλμησα να χαρακτηρίσω ‘επικοινωνιακό φάουλ’ το ψάλσιμο στην άδεια εκκλησία. Κι ακόμα το θεωρώ: δεν μπορείς να μαντρώνεις τον πιστό μέσα κι εσύ να ψάλλεις επειδή ο ψάλτης είναι μέρος της λειτουργίας. Δίνεις λάθος μήνυμα. Κάτσε και ψάλλε σπίτι σου στην τελική. Σε δυο βάρκες δεν πατάμε, πώς να το κάνουμε;

Την δεύτερη φορά, προέτρεψα τους συναδέλφους να επιμείνουν στο θέμα της μάσκας. Οι μέρες, οι εβδομάδες περνούσαν κι εμείς ακόμα ήμασταν με τη μάσκα στο χέρι. Τι ήταν να το γράψω, πέσανε να με φάνε. Δεν ντρέπομαι; Δεν αισχύνομαι; Δεν έχω τσίπα πάνω μου, είπαν, είπαν, ξέρασαν την άμμο της θαλάσσης. Και κυρίως τόλμησα να τον αμφισβητήσω; Και ζω ακόμα;

Σάς έχουμε νεάκια λοιπόν. Όταν κρέμεται η ζωή μας κι η ζωή αυτών που αγαπάμε από την κάθε λέξη του Τσιόδρα – ή του αντίστοιχου Τσιόδρα – και θα αμφισβητούμε και θα ρωτάμε και και θα αξιολογούμε, έστω εκ του αποτελέσματος. Φίλος ο Τσιόδρας, φιλτέρα δ’ αληθεια. Κι αν ορισμένοι αναζητούν ιερές αγελάδες, κάποιοι άλλοι ζουν μούρλια και χωρίς αυτές.

‘It ain’t over till the fat lady sings’, αγαπητέ κύριε καθηγητά.
Και δυστυχώς για τον πλανήτη, η όπερα δεν τελείωσε ακόμα».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Ακρίτα σε Τσιόδρα: «Και θα αμφισβητούμε και θα ρωτάμε», αγαπητέ κύριε καθηγητά"

Κορωνοϊός: Πέφτει ο ρυθμός καθημερινών θανάτων στην Ισπανία - Πάνω από 200.000 κρούσματα στη Ρωσία

Ο αριθμός των νέων θανάτων που καταγράφηκαν στην Ισπανία έπεσε σήμερα, Κυριακή, στους 143 από 179 χθες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό νέων θανάτων που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα από τα μέσα Μαρτίου.

Συνολικά ο αριθμός των θανάτων έφθασε τους 26.621 από 26.478 χθες και εκείνος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τα 224.390 από 223.578 μία ημέρα νωρίτερα, ανέφερε το υπουργείο.

Πάνω από 200.000 τα κρούσματα στη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 11.012 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό σε 209.688.

Επιπλέον 88 ακόμη άνθρωποι πέθαναν από την covid-19, με το σύνολο των νεκρών να φτάνει πλέον τους 1.915.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Πέφτει ο ρυθμός καθημερινών θανάτων στην Ισπανία - Πάνω από 200.000 κρούσματα στη Ρωσία"

Κορονοϊός: 137 πρόστιμα “κόπηκαν” για μετακινήσεις εκτός νομού

Στη βεβαίωση 27 παραβάσεων για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ, χθες, Σάββατο 9 Μαϊου, σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων αποφυγής εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, οι συγκεκριμένες παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, σημειώθηκαν στις εξής περιοχές: 15 στην Αττική, 8 στο Βόρειο Αιγαίο, 2 στην Κρήτη, 1 στη Δυτική Ελλάδα και 1 στη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη του μέτρου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 202 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα.

Παράλληλα, για μετακινήσεις εκτός νομού του τόπου κατοικίας βεβαιώθηκαν 137 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, ως εξής: 29 στην Αττική, 26 στην Κεντρική Μακεδονία, 24 στη Θεσσαλονίκη, 24 στη Θεσσαλία, 11 στη Στερεά Ελλάδα, 9 στην Ηπειρο, 6 στη Δυτική Ελλάδα, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 2 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και 1 στην Πελοπόννησο. Από την έναρξη του μέτρου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 667 παραβάσεις σε όλη τη χώραα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.

Επίσης, για λειτουργία επιχειρήσεων, παρά τη σχετική απαγόρευση, βεβαιώθηκαν 7 παραβάσεις και συνελήφθησαν ισάριθμα άτομα.

Από την έναρξη του μέτρου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί σε όλη την Ελλάδα 599 παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 579 άτομα.

newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: 137 πρόστιμα “κόπηκαν” για μετακινήσεις εκτός νομού"

Κορωνοϊός - Γερμανία: Ξεπέρασε το «1» ο ρυθμός μετάδοσης - Φόβοι για ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων

Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού σημειώνουν και πάλι αύξηση στη Γερμανία, λίγες ημέρες αφού οι αρχές ανακοίνωσαν τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, προκαλώντας ανησυχία ότι η πανδημία ενδέχεται να βγει ξανά εκτός ελέγχου.

Το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της covid-19 (R) ανέβηκε στο 1,1, κάτι που σημαίνει ότι ένας μολυσμένος άνθρωπος μεταδίδει τον κορονοϊό σε 1,1 άλλους. Όταν ο αριθμός αυτός ξεπερνά το 1, ο αριθμός των κρουσμάτων σημειώνει αύξηση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, υποκύπτοντας στις πιέσεις των πρωθυπουργών των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας για επανεκκίνηση της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τετάρτη την άρση πολλών περιοριστικών μέτρων, ανάμεσά τους το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων και το άνοιγμα των περισσότερων καταστημάτων.

Ωστόσο, την ίδια ώρα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός “έκτακτου φρένου” για την επαναφορά των περιορισμών σε περίπτωση που αυξηθεί ξανά ο αριθμός των κρουσμάτων.

Ο Καρλ Λάουτερμπαχ, βουλευτής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και καθηγητής επιδημιολογίας, προειδοποίησε ότι η covid-19 ενδέχεται να αρχίσει να μεταδίδεται ξανά με γοργούς ρυθμούς, αφού είδε μεγάλα πλήθη πολιτών να βρίσκονται στους δρόμους της Κολονίας.

“Θα πρέπει να αναμένουμε ότι ο ρυθμός R θα ξεπεράσει το 1 και θα επιστρέψουμε στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων”, τόνισε.

Σήμερα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε το τελευταίο 24ωρο κατά 667 για να φτάσει συνολικά τις 169.218. Την ίδια ώρα ο αριθμός των θανάτων έφτασε τις 7.395.

Στενή παρακολούθηση των κρουσμάτων

“Είναι πολύ νωρίς για να συμπεράνουμε αν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων θα εξακολουθήσει να μειώνεται, όπως τις προηγούμενες εβδομάδες, ή αν θα αυξηθεί ξανά”, σχολίασε το ινστιτούτο σε ξεχωριστή ανακοίνωση που εξέδωσε χθες Σάββατο το βράδυ.

“Η αύξηση του ρυθμού αναπαραγωγής απαιτεί στενή παρακολούθηση της κατάστασης”, πρόσθεσε.

Η Γερμανία βρίσκεται στην έκτη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων του κορωνοϊού, όμως έχει καταφέρει να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των νεκρών χάρις κυρίως στη διενέργεια πολλών διαγνωστικών τεστ και στο υγειονομικό της σύστημα το οποίο λειτουργεί καλά και έχει πολλούς πόρους.

Στην πιο πρόσφατη φάση της διαχείρισης της επιδημίας, το Βερολίνο έχει μεταφέρει μεγάλο βάρος στις τοπικές αρχές για να εντοπίζουν και να αντιμετωπίζουν νέες εστίες, καταγγέλλουν οι επικριτές του συστήματος αυτού.

Εξάλλου σε όλη τη χώρα έχει οριστεί το όριο 50 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους για την επιβολή εκ νέου μέτρων κοινωνικής απόστασης, το οποίο οι επιδημιολόγοι θεωρούν πολύ υψηλό.

Το όριο αυτό έχει ήδη ξεπεραστεί σε δύο περιοχές στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεσταφαλίας και της Σλέσβιχ- Χόλσταϊν, σε εργαζόμενους σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος.

Το εργοστάσιο στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία έκλεισε την Παρασκευή, αφού περισσότεροι από 150 από τους 1.200 εργαζόμενούς του βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό. Πολλοί εξ αυτών είναι μετανάστες από την ανατολική Ευρώπη που έχουν προσληφθεί από υπεργολάβους και διαμένουν σε κοιτώνες όπου το ενδεχόμενο μετάδοσης της μόλυνσης είναι αυξημένο.

ΑΠΕ - ΜΠΕ/protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γερμανία: Ξεπέρασε το «1» ο ρυθμός μετάδοσης - Φόβοι για ανεξέλεγκτη αύξηση κρουσμάτων"

Ένταση Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης – Διαδηλωτές Συνεπλάκησαν Με Πιστούς (VIDEO)

Ένταση σημειώθηκε στον προφήτη Ηλία Ηλιούπολης με διαδηλωτές και πιστούς να έρχονται στα χέρια κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά του αυθαιρέτου κτίσματος γύρω από το ιστορικό εκκλησάκι.
Όπως έχει ανακοινώσει η κίνηση πολιτών Ηλιούπολης, δεκάδες πολίτες βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στο εκκλησάκι του προφήτη Ηλία προκειμένου να πραγματοποιήσουν συμβολική καθαίρεση και ακτιβιστικές δράσεις κατά του αυθαιρέτου κτίσματος. Στο σημείο, εκείνη την ώρα, τελούνταν υπαίθρια θεία λειτουργία, παρουσία πιστών. Κατά τη διάρκεια της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων της κίνησης πολιτών ,υπήρξε μερική συμπλοκή με διαδηλωτών με πιστούς, ενώ ισχυρή ήταν η παρουσία της αστυνομίας.
Οι εντάσεις έληξαν με την παρέμβαση των ανδρών της άμεσης δράσης ενώ μετά από λίγο οι διαδηλωτές αποχώρησαν από το σημείο.
Δείτε το βίντεο από τη συμπλοκή:

Συνθήματα Στους Τοίχους Του Αυθαιρέτου Από Την Κίνηση Πολιτών

Οι διαδηλωτές τόνισαν εξ αρχής πως θα σεβαστούν την θεία λειτουργία χωρίς να την διακόψουν και θα ξεκινήσουν τη διαμαρτυρία τους με το τέλος του μυστηρίου. Ωστοσο, σύμφωνα με τους επικεφαλής της διοργάνωσης, υπήρχε εσκεμμένη παράταση της τέλεσης του μυστηρίου από την ιερέα, γεγονός που ώθησε τους διαμαρτυρόμενους  να ξεκινήσουν τη διαμαρτυρία τους ενώ η υπαίθρια θεία λειτουργία βρισκόταν εν εξελίξει.
Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να γράψουν συνθήματα στους τοίχους του αυθαίρετου κτίσματος, ωστόσο ομάδα πιστών, μεταξύ των οποίων οι γιοι του ιερέα του ναού Στυλιανού Καρπαθίου μαζί με άγνωστα άτομα, επιτέθηκαν στους διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συμπλοκή.
Χαρακτηριστικό είναι πως παρά την συμπλοκή, ο αρχιμανδρίτης του ιερού ναού αργίας Μαρίνας Ηλιούπολης Σεραφείμ Δημητρίου, συνέχισε κανονικά την υπαίθρια λειτουργία που τελούσε, χωρίς να διακόψει ούτε μία στιγμή το μυστήριο της θείας λειτουργίας, το οποίο διήρκεσε 3,5 ώρες.
Εκτός από τις κινητοποίησεις, τα μέλη της Κ.Ι.Π.Η προχώρησαν και σε συμβολική δενδροφύτευση.

«Θα Συνεχιστούν Οι Εργασίες Στην Εκκλησία»

Το ilioupolinews.gr μίλησε με ανθρώπους από το περιβάλλον του ιερέα της εκκλησίας του προφήτη Ηλια, που βρίσκονταν στο σημείο. «Το χτίσιμο της εκκλησίας θα συνεχιστεί κανονικά και θα φτιάξουμε επίσης και το αρχονταρίκι που βρίσκεται δίπλα στο ναό» δήλωσε στο ilioupolinews.gr παρευρισκόμενη που δεν επιθυμεί να αποκαλυφθεί η ταυτότητά της, τονίζοντας μάλιστα πως ο ιερέας έχει πάρει σχετική έγκριση από την δασάρχη.

Ηχηρές Απουσίες Δημοτικών Παραγόντων

Ελάχιστοι από τους δημοτικούς «άρχοντες» της πόλης έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση της ΚΙΠΗ. Συγκεκριμένα από τη διοίκηση του Δήμου έδωσε το παρόν μονάχα ο αντιδήμαρχος κ. Στασινόπουλος, ενώ από τις λοιπές παρατάξεις συμμετείχαν δυναμικά στην κινητοποίηση η επικεφαλής της λαϊκής συσπείρωσης Ηλιούπολης, Τασία Τσατσούλη μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης της, καθώς και ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη “ΗΛΙΟΥ-Πόλις, Ανθρώπινη Πόλη”, Χρήστος Κοκοτίνης.


ilioupolinews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ένταση Στον Προφήτη Ηλία Ηλιούπολης – Διαδηλωτές Συνεπλάκησαν Με Πιστούς (VIDEO)"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news